Page 1

PORTFOLIO nor-angelos afendras


Residence for Circus Arts students


The proposed project is located in a historic part of Lisbon on a site occupied by a municipal market built in the modern style and now fallen into disuse. The final design aims to maintain the current volumetric relations between buildings in the area by preserving only the pre-existing metric order and basic elements of the existing facade. The result is a shell within which the new project is inserted, creating a screen that allows dialogue between three different periods. The steep slopes of Lisbon result in an area that is accessible from the top and bottom, and these two levels are left as extensions of public space. The final design places a system of modular living units, open air terraces, semi-public and public spaces around a triangular courtyard that serves as a place of interaction between different levels students can practise circus arts or watch others do the same.


The Avenida da Liberdade is a 90 metre wide Avenue linking downtown Lisbon with the large Eduardo VII urban park. On each side of the avenue one finds luxury brand shops while the middle is occupied by traffic lanes. In between are lush green spaces that seem underutilised. The design proposes expanding the existing roads on the sides of the avenue, including inserting access tunnels, and liberating the middle space for an undulating pedestrian walkway that sinks below the existing ground level, only rising back up at strategic points. The sides of the walkway vary between gradual slopes, that can act as people’s entry points or as rest areas, and vertical walls which house commercial and cultural spaces. The continuous, multifunctional space can therefore fully exploit the avenue’s potential as a central urban artery.

Urban redesign of lisbon’s main avenue


permanent cover & viewing gallery for lisbon’s roman theatre ruins


The ruins of Lisbon’s ancient Roman Theatre are located in Alfama, one of the city’s oldest neighbourhoods that is made up of a mazelike pattern of roads and alleys dating back to the Moors. The project brief required the design of a permanent cover to replace the existing, temporary one, which would protect the ruins and allow visitors to view them. The final design is an attempt to address the different peculiarities of the site in the simplest and least invasive way possible. The resulting structure is composed of triangular pre-fabricated concrete blocks that float above the archeological remains, contrasting with the semi-circular geometrical form of the Roman theatre’s (still partially buried) plan while at the same time evoking Alfama’s orange rooftops, maintaining pedestrian routes by assembling a bridge, and creating a continuous artificial terrain that at certain points is accessible and acts as a miradouro (viewpoint) towards the Tagus river.


environmental monitoring centre


milangelos@gmail.com

Nor Angelos Afendras Portfolio  

Architecture Portfolio

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you