Green pac ilab jaarboek 2017

Page 1

VAN STARTER TOT SUCCESVOL

ONDERNEMER Voor en door startende ondernemers in de kunststofindustrie

Editie 2017facts & figures 17

50

PUBLICATIES ON- EN OFFLINE

ACTIEVE ILAB-ONDERNEMERS

2000 RUIM

35 ILAB-ONDERNEMERS SINDS START

STUDENTEN BEREIKT

AANWEZIG BIJ MEER DAN 40 EVENTS/CONGRESSEN EN BEURZEN

52 GECREËERDE ARBEIDSPLAATSEN DOOR ILAB

9 ILAB-ONDERNEMERS MET COMMERCIËLE VERKOOP

* Peildatum 1 december 2017

11 ILAB-ONDERNEMERS MET OMZET


Green PAC iLab is een innovatieve open werkomgeving voor startende ondernemers met een goed idee voor een kunststof (deel van een) product of dienst. Bij Green PAC iLab krijg je toegang tot het verkennen van je ondernemerskwaliteiten om, in drie jaar tijd, van zoekende starter naar zelfbewuste ondernemer te groeien. Je krijgt de juiste hulp om jouw idee verder te ontwikkelen, te maken en te vermarkten. We bieden ondersteuning: • Bij het opzetten van je bedrijf; • Bij het ontwikkelen van je dienst of product; • Bij het vergroten van je technische kennis; • Bij het in de markt zetten van je product/dienst. En dat alles tegen zeer gunstige voorwaarden. Zo krijg je: • Een startkapitaal van € 2.750,-; • Een volledig ingerichte werkplek met o.a. stroom en wifi; • Een persoonlijke coach; • Toegang tot een breed netwerk; • Media-aandacht voor je product of dienst. We zijn gevestigd in Zwolle en in Emmen. De locatie in Zwolle vind je aan de Ceintuurbaan 15 en de locatie in Emmen op het Emmtec Industry & Businesspark aan De Eerste Bokslootweg 17.

Colofon Tekst: Noordtij Ontwerp: BW H ontwerpers

Fotografie: Christian Hoekman Drukwerk: Van der Eems

Een initiatief van NHL Stenden en Windesheim


INHOUDSOPGAVE

Kunststof, innovatie en ondernemen

4

Coaching bij iLab

6

Een uitgebreid netwerk

7

Samenwerking met Kennispoorten Zwolle en Drenthe

7

Onderdeel van ChemieLink

7

Partner van Holland Chemistry

7

Inbreng van specialistische kennis

7

Lectoraat Kunststoftechnologie

7

Lectoraat Duurzame Kunststoffen

7

Ilab-ondernemers 8

Schelling Services

10

Olivier Functionals

12

Binery

14

16

Popken Mechatronica

jummel

18

Clipon

20

Wastewise

21

DutchFiets

22

Kubuni

24

Plokko

26

OVDesigns

28

Concious Development Company

29

Level by Level

30

Forest Living

32

Stermoo

34

Cloud Garden

36

VroeghDesign

38

Contact 40Kunststof, innovatie en ondernemen Om een product op de markt te brengen is niet alleen innovatie nodig, maar ook lef! Lef om een idee waar te maken, om de sprong te wagen en er vol voor te gaan. Bij Green PAC iLab bieden we die mogelijkheid. Tegen gunstige voorwaarden ondersteunen en begeleiden we startende ondernemers in de kunststofbranche om baanbrekend te zijn, om nieuwe technieken te ontwikkelen en om uit te groeien tot succesvolle ondernemers. Windesheim en NHL Stenden zijn de initiatiefnemers van Green PAC iLab. Het doel van Green PAC iLab is om kennis, techniek en ondernemen bij elkaar te brengen. Daarin zie ik het als een belangrijk doel dat startende ondernemers die bij ons komen zoveel mogelijk slagen in hun doelen en ambities. Iets dat ons goed af gaat! Sinds de start van Green PAC ilab begin 2014 hebben we 17 ondernemers succesvol op weg geholpen met het uitwerken van hun idee en het opzetten van hun eigen bedrijf. We zijn daarmee uitgegroeid tot leidende incubator voor startende ondernemers in de kunststofindustrie. Het gaat zelfs zo goed dat we in het voorjaar van 2017, naast de vestiging in Zwolle, een extra vestiging in Emmen hebben geopend. Met dit boekje bieden we een kijkje in de Green PAC iLab-keuken. Een overzicht van wat we doen en hebben gedaan. Ben je na het lezen ook enthousiast geworden en heb je een idee voor een product of dienst? Bel of mail ons om te kijken wat we voor jou kunnen betekenen. Veel leesplezier en inspiratie, Bastian Coes Business Developer Green PAC iLab 7


COACHING OP MAAT Bij Green PAC iLab krijg je ondersteuning bij het opzetten van je bedrijf, het vergroten van je (technische) kennis en het ontwikkelen en in de markt zetten van je product/ dienst. Wanneer je je bij ons vestigt, krijg je professione­ le coaching aangeboden. Hiervoor hebben we een aantal coaches in huis met elk hun eigen expertise.

Ferna Jalink

Jasper Bouwmeester

Vincent Voet

‘Werken aan technische uitdagingen, daar hou ik van.’ Jasper is zelf ondernemer van het bedrijf Fiberneering. Hij weet als geen ander hoe het is om een eigen bedrijf op te zetten. Zijn ervaring met composietmaterialen, gecombineerd met een goed zakelijk instinct, maken hem een uitstekende gesprekspartner voor iLab-ondernemers. Koen Hermans

‘Ik hou van verbinden, brainstormen, denken in oplossingen en mogelijkheden.’ Ferna heeft oog voor vernieuwing en hecht veel waarde aan duurzame innovatie. Niet alleen op economisch en technisch vlak, maar juist ook sociaal. Starters die ze begeleidt, kunnen altijd bij haar terecht. Ze is een mensen-mens, kijkt over eigen muren, is ideëel en betrokken. Haar open houding draagt eraan bij dat de stap om Ferna om advies te vragen door de ondernemers als zeer laagdrempelig wordt ervaren. 8

logie van Windesheim. Met zijn kennis en ervaring op het gebied van kunststoffen en productietechnieken is hij een ware vraagbaak waar het gaat om de ontwikkeling van producten.

‘Ik zet me in om iLab-­ ondernemers verder te brengen, vooral waar het gaat om productontwikkeling.’ Koen is naast coach bij het iLab medewerker en onderzoeker bij het lectoraat Kunststoftechno­

‘In mijn rol als coach vind ik het leuk om het enthousiasme van de starters te verbinden aan mijn enthousiasme en passie voor biokunststof.’ Vincent is research lecturer bij het lectoraat Duurzame kunststoffen van NHL Stenden. Hij is expert waar het gaat om 3D-printen met biopolymeer en biohars. Aangezien steeds meer starters bij het iLab met duurzame materialen werken, kijkt Vincent graag mee of deze materialen in hun producten kunnen worden toegepast. Naast onze vaste coaches bieden we onze iLab-­ ondernemers waar nodig externe coaching aan via ons uitgebreide netwerk of via onze initiatiefnemers (NHL Stenden en Windesheim).


EEN UITGEBREID NETWERK Binnen Green PAC iLab beschikken we over een lokaal, regionaal en landelijk netwerk van ondernemers, kennisinstellingen en samen­ werkingsverbanden. Daarmee bieden we onze startende ondernemers toegang tot voor hen relevante bedrijfs­ ketens, fundraisers, kennis­ instellingen en markten.

Samenwerking met Kennispoorten Zwolle en Drenthe Green PAC iLab werkt samen met Kennispoort Zwolle en Drenthe. Beide kennispoorten ondersteunen ondernemers met het starten, laten groeien en vernieuwen van hun bedrijf. Vanuit deze samenwerking ontsluiten we de lokale en regionale (innovatie)netwerken voor onze ondernemers. Onderdeel van ChemieLink Green PAC iLab is onderdeel van het landelijke ChemieLink. ChemieLink helpt startende ondernemers in de chemie die willen innoveren en groeien. Als onderdeel van dit overkoepelend netwerk maken we de verbinding voor onze iLab-ondernemers tussen landelijke MKB-bedrijven in de chemie en strategische partners.

Partner van Holland Chemistry Green PAC iLab is partner van Holland Chemistry. Via Holland Chemistry brengen we, waar dat relevant is, partijen in de chemische sector met oog voor de maatschappij in contact met onze iLab-­ondernemers. Hierbij wordt er specifiek gekeken naar innovatieve projecten, ondernemers en talent in de sector. Inbreng van specialistische kennis Green PAC iLab is een initiatief van de hogescholen Windesheim en NHL Stenden. Vanuit hun lectoraten op het gebied van kunststoffen stimuleren ze dat hun kennis toegankelijk en toepasbaar is in de praktijk. De lectoraten zijn nauw betrokken bij het Green PAC iLab en bieden onze ondernemers kennis en ondersteuning. De lectoren treden hierin waar nodig op als coaches.

het lectoraat zich op richt zijn hybride ontwerp, duurzaam produceren, 3D-printing en circulaire economie. Lectoraat Duurzame Kunststoffen Het lectoraat Duurzame Kunststoffen van NHL Stenden focust op technologische toepassingen van duurzame kunststoffen. Onderwijsvernieuwing en spinoffs in het bedrijfsleven staan daarin centraal. Hoofdthema’s waar het lectoraat zich op richt zijn recycling en upcycling van kunststoffen, biopolymeren, smart materials en bio­­ composieten.

Lectoraat Kunststoftechnologie Het lectoraat Kunststoftechnologie van Windesheim focust op Engineering & Design op het gebied van kunststoffen en composiet. Verduurzaming en innovatie van de kunststofindustrie en aanverwante industrieën staat daarin centraal. Hoofdthema’s waar 9


VAN ST

TOT SUC

ONDER


TARTER

CCESVOL

RNEMER Sinds de start van Green PAC iLab hebben verschillende startende ondernemers aangeklopt om zich op het iLab te vestigen. In totaal gaat het om 35 ondernemers. Het benadrukt dat Green PAC iLab in een behoefte voorziet. Van deze 35 zijn er op dit moment 17 actief binnen Green PAC iLab (peildatum 1 december 2017). De ondernemers die zich vestigen, werken allen aan verschillende ideeĂŤn en producten. Deze diversiteit maakt het iLab een bruisende en inspirerende plek. Graag stellen we de zeventien actieve iLabondernemers voor om een helder beeld te geven van de diversiteit.


12


SCHELLING SERVICES

‘ Bij Green PAC iLab krijg je de kans om je eigen product te verbeteren.’ Peter-Bas Schelling is werktuigbouw­ kundige. Zo’n 2,5 jaar geleden studeerde hij af op Windesheim. Sinds die tijd is hij aan de slag in zijn eigen werkplaats op het Polymer Science Park (PSP) in Zwolle. Hier werkt hij voor verschillende opdrachtgevers zonder eigen producten op de markt te brengen. Peter-Bas: ‘Sinds een tijdje loop ik rond met een idee voor een innovatieve en betaalbare spuitgietmachine. Voor deze spuitgietmachine wil ik eveneens een revolutionaire sluiteenheid ontwikkelen.

Ik ga dus daadwerkelijk een product op de markt brengen. En juist daarin verken ik graag samen met het iLab wat de beste bedrijfsvorm is.’ Dat is echter niet de enige reden dat Peter-Bas voor het iLab kiest. Peter-Bas: ‘Juist de aanwezigheid van verschillende ondernemers en starters zorgt ervoor dat er veel ruimte is om te brainstormen. Het van gedachten wisselen met andere ondernemers spreekt me aan. Je krijgt daarmee de kans om je eigen product te verbeteren.’

13


14


OLIVIERSFUNCTIONALS

‘ Het coachingstraject van het iLab was doorslag­ gevend in de keus om me hier te vestigen.’ OliviersFunctionals is het bedrijf van Olivier Gossink. Binnen OliviersFunctionals werkt Olivier onder andere aan een multitool voor echte techneuten. In eerste instantie is deze van staal gemaakt op een lasersnijder, kunststof ontbreekt nog. Olivier: ’Dat klopt, ik heb de ambitie om deze tool van kunststof te maken. In dit geval van carbon met glasvezel. Dit weegt minder en is minstens net zo sterk als de stalen variant. Met de kennis die ze bij het iLab hebben over kunststof kunnen ze me erg goed helpen in de uitwerking van de kunststoffen variant.’ Oliviers keuze voor het iLab was echter niet alleen om de kennis en innovatie rond kunststoftechniek. ‘Naast kennis over kunststoftechniek heb ik behoefte aan ondersteuning op het gebied van bijvoorbeeld administratie. Het coachingstraject helpt me daarbij en was voor mij doorslaggevend in de keus om me hier te vestigen.’

15


16


BINERY

‘ Je wordt van A tot Z begeleid en dat kunnen we zeer goed gebruiken!’ De broers Roderick en Jefreïn Angela kwamen bij Green PAC iLab met het idee voor een multifunctionele prullenbak. Jefreïn: ‘Het design hadden we al, alleen de techniek wilden we nog verder uitwerken.’ Al snel vestigden ze op het iLab onder de naam Binery: the fusion of things. Roderick: ‘We hebben deze naam gekozen omdat de opzet van ons bedrijf is om meerdere producten te ontwikkelen. Allen met een eigen naam en brand.’ Zo zijn de broers bijvoorbeeld ook bezig met het ontwikkelen van een speciale hometrainer voor professionele atleten. Het idee is dat deze kan worden gebruikt om de longcapaciteit te verbeteren. En heeft dit concept een naam? ‘Rhino! Zo noemen we de hometrainer. En het mooie is dat we onlangs in China hebben bekeken hoe we deze hometrainer kunnen laten maken.’ En waarom het iLab? Roderick: ‘Het iLab is een mooie plek om onze ideeën verder uit te werken. Hier hebben ze veel kennis en ervaring in huis over het materiaal dat we willen gebruiken. Het iLab verbindt ons met de juiste contacten om uiteindelijk onze producten te realiseren. Kortom: je wordt van A tot Z begeleid en dat kunnen we zeer goed gebruiken!’

17


18


POPKEN MECHATRONICA

‘ Green PAC iLab is een voedingsbodem voor technische innovatie.’ Popken Mechatronica van Matthijs Popken richt zich op mechatronica met de nadruk op sensoren. Na zijn studie Mechatronica startte Matthijs in 2015 met zijn bedrijf. Hij sloot zich aan bij de Ondernemersfabriek Drenthe, werkte zijn bedrijfsplan uit en in 2016 startte hij met pilots in de tuinbouw, gericht op sensoren. Die liepen goed en bezorgden hem in het najaar van 2016 een aantal grotere betaalde opdrachten. In het voorjaar van 2017 benaderde Matthijs Green PAC iLab. ‘Bij de Ondernemersfabriek ligt de focus op business development. Dat is heel goed, maar ik mis de verdieping met techniek. En juist die technische kant hoop ik bij het iLab te vinden. Hier is meer voedingsbodem voor technische innovatie en er is meer kennis op dit gebied. Bovendien vind ik het netwerk van Green PAC iLab reuze interessant.”

19


JUMMEL

‘ Bij Green PAC iLab krijg ik de juiste ondersteuning en heb ik toegang tot een breed netwerk.’ Jan Maarten Lubberts is de oprichter van jummel. Gevestigd op het iLab in Emmen houdt hij zich bezig met productontwikkeling en sociale impact. Jan Maarten: ‘Ik wil de afstand tot de arbeidsmarkt voor bepaalde mensen verkleinen door mijn manier van ontwerpen. Daarnaast zie ik veel mogelijkheden in productdesigns die ik maak op basis van biobased kunststoffen. Of in ieder geval waarin onderdelen van biobased kunststof zijn verwerkt.’ Want naast sociale impact vindt Jan Maarten het belangrijk dat hij producten ontwerpt die niet schadelijk zijn voor milieu, mens en dier. Het iLab lijkt hem daarin een uitstekende kans om zijn bedrijf verder te brengen. Jan Maarten: ‘Bij Green PAC iLab krijg ik de juiste ondersteuning en heb ik toegang tot een breed netwerk. En juist dat helpt me om mijn bedrijf verder te ontwikkelen.’

20


21


CLIPON

‘ Bij het iLab hebben ze me geholpen met het produceren van de Clipon. Juist het uitgebreide netwerk van het iLab heeft me daarin verder geholpen.’ Een fles die je eenvoudig op iedere fiets kunt klemmen. Met dat idee stapte Leonard Kollen in 2015 naar een projectontwikkelaar die enthousiast werd. Leonard; ‘Mijn idee was om een fles te ontwikkelen die ik eenvoudig op iedere fiets kon klemmen zonder dat ik hiervoor eerst een houder op de fiets moet monteren. In eerste instantie dacht ik aan een fles met een klem, maar uiteindelijk is de klem de fles geworden.’ Voor de productie van de fles kwam Leonard bij Green PAC iLab terecht. Leonard: ‘Bij het iLab hebben ze me geholpen met het produceren van de Clipon. Juist het uitgebreide netwerk van het iLab heeft me daarin verder geholpen.’ Ondertussen werkt Leonard hard verder aan het in de markt zetten van de Clipon. Zo is via de website www.clipon-bottle.com de fles inmiddels te bestellen voor de B2B-markt.

22


WASTEWISE

‘ Bij Green PAC iLab willen we kijken of we ons product kunnen maken van biobased materiaal.’ Het begon allemaal tijdens het event ‘What the Hackathon’ in Emmen. Vrienden Derren de Jong, Charlotte van der Velde, Marco Hofkamp, Martijn Wittendorp en Bert Leiting tekenden in om als team mee te doen aan deze hackathon met het thema circulaire economie. Na een flinke brainstorm kwam het team op het idee om iets te doen met afval en een slimme prullenbak. Zo ontstond de gedachte om barcodes op een product te scannen met een prullenbak, zodat deze zelf het afval scheidt. En zo werd WasteWise geboren. Met het idee wonnen ze niet alleen de juryprijs, maar ook de publieksprijs. Na deze winst en de vele positieve reacties die de vrienden uit hun netwerk kregen, besloten ze om het idee ‘echt’ te gaan vermarkten. Veel kennis om dit te doen had het team niet. En zo kwamen ze in contact met het iLab. Derren: ‘Nadat we hadden gehoord van de mogelijkheden bij het iLab, dachten we: wij kunnen ook hulp gebruiken bij de verdere ontwikkeling van WasteWise. Daarnaast begrepen we ook dat het iLab veel doet met het gebruik en de toepassing van groene kunststoffen. En mag dat nu net onze visie zijn voor de verdere uitwerking van onze zelfscheidende prullenbak. Zo willen we graag kijken of de prullenbak kan worden gemaakt uit biobased materiaal.’

23


DUTCHFIETS

‘ Groot voordeel van mijn vestiging op het Green PAC iLab is dat ik machines en materialen kan gebruiken die ik zelf nog niet heb.’ Met een werkplaats aan huis en het Green PAC iLab als belangrijke basis, werkt Johannes Alderse Baas aan de DutchFiets. Een innovatieve kunststof variant van een van Neerlands grootste exportproducten: de fiets. Bijzonder aan de DutchFiets is dat deze wordt gemaakt van kunststof en net zo sterk en duurzaam is als zijn stalen variant. Johannes: ‘Om te kunnen concurreren met de traditionele fiets, moet ik mijn fiets wel zoveel mogelijk uit één stuk maken. Green PAC iLab biedt me hierin goede ondersteuning en begeleiding.’ Groot voordeel van zijn vestiging op het Green PAC iLab vindt Johannes het gebruik van machines en materialen die hij zelf nog niet heeft. Johannes: ‘De investeringskosten in dergelijke machines en materialen zijn in deze fase van mijn product nog te hoog en nu heb ik toch de mogelijkheid ermee te werken.’ Inmiddels heeft Johannes zijn prototype afgerond en heeft hij via succesvolle crowdfunding de eerste 125 DutchFietsen verkocht. Dit heeft hem voldoende investeringskapitaal opgeleverd om te werken aan de 2.0 versie, die sinds september 2017 te koop is. En dat zijn fiets populair is mag duidelijk zijn. Zo werd hij met zijn fiets in 2015 al uitgeroepen tot ‘Starter van het Jaar’ in de regio Zwolle en speelde zijn fiets een rol in het programma rond het bezoek van de koning aan Zwolle in 2016.

24


25


26


KUBUNI

‘ Het totaalpakket maakt het interessant om bij het iLab te vestigen.’ Rik Galenkamp en Laurens van de Lusthof zijn twee jonge starters op het Green PAC iLab die werken onder de naam Kubuni. Na verschillende voorgesprekken met business developer Bastian besloten Rik en Laurens om zich op het iLab te vestigen. Rik: ‘Tijdens onze gesprekken met Bastian sprak het ons aan dat er op het iLab veel kennis aanwezig is. Daarnaast denken we ook dat het uitgebreide netwerk van iLab ons verder gaat helpen. Dat netwerk hebben we zelf niet en biedt kansen.’ Laurens vult aan: ‘Uiteraard maakt het totaalpakket van Green PAC iLab het extra interessant voor ons om hier te vestigen.’ Beide heren kennen elkaar vanuit hun jeugd en kregen het idee om aan de slag te gaan met het ontwikkelen van een nieuw soort amplifier. Een stevige uitdaging, aangezien deze markt al flink verzadigd is. Rik: ‘De amplifier die we willen ontwikkelen, onderscheidt zich door het gewenste gebruikersgemak van deze tijd. Met onze amplifier wordt het nóg eenvoudiger om, met verschillende apparaten tegelijk, gebruik te maken van de amplifier. Veel meer kan ik er echter nog niet over kwijt, aangezien we niet willen dat een ander er met ons idee vandoor gaat.’

27


PLOKKO

‘ Al gauw bleek Green PAC iLab dé plek om Plokko verder te ontwikkelen.’ Plokko is 3D-geprint maak-het-zelf constructiemateriaal voor meubels, accessoires en andere items. Oprichter Albert Barth heeft samen met meubelmaker Tonny Scholten en een groep designers hard gewerkt aan de ontwikkeling van dit innovatieve constructiemateriaal. Albert: ‘Ik wilde een meubelstuk maken met een 3D-printer. Dat bleek alleen nog niet zo eenvoudig. Ten eerste gaat 3D-printen nog niet zo snel en ten tweede: hoe maak je het constructiemateriaal stevig genoeg?’ Vandaar dat Albert in 2015 bij Green PAC iLab aanklopte. ‘We raakten in gesprek en ik vertelde over mijn plannen om eigen meubels en accessoires te willen maken op een 3D-printer. Al gauw bleek Green PAC iLab daarin dé plek om Plokko verder te ontwikkelen.’ Inmiddels is Plokko, na een succesvolle crowdfunding bij onze Zwolse partner Love to Fund, in de markt gezet. De basisonderdelen: kunststof connectoren (Plokko’s), stokjes en planken. Met deze onderdelen kan de gebruiker objecten ontwerpen en maken en zonder problemen weer veranderen. Albert: “Plokko is klein, groot en als je wilt zelfs nog groter. Je kan als proef een kleine kast ontwerpen en ‘m daarna drie keer zo groot nabouwen. De mogelijkheden zijn eindeloos.”

28


29


30


OVDESIGNS

‘ Er is op het iLab veel ervaring en expertise over composiet en spuitgiettechniek.’ OVdesigns. Dat is de naam die Olaf Vermeulen koos voor zijn onderneming. Olaf is 20 jaar en heeft een enorme passie voor muziek en design. Sinds kort zit Olaf op het iLab. Daar werkt hij aan een ‘high-end’ bluetooth speaker. Olaf: ‘Ik heb passie voor muziek en kwam op het idee om een bluetooth speaker te maken die betaalbaar is, maar die niet onder doet aan het duurdere segment. De meeste goedkopere bluetooth speakers zijn gemaakt van kunststof. De akoestiek en het geluid komen bij kunststof minder tot hun recht. Ik bedacht daarom om een speaker te ontwikkelen van een composiet op basis van hout. Ten eerste om met een productieprijs te kunnen komen die vergelijkbaar is met kunststof en ten tweede omdat een composiet op basis van hout beter is voor het milieu. Het composiet is bio-afbreekbaar en zeer goed te recyclen.’ Na een korte zoektocht kwam Olaf uit op een techniek waarbij je hout kunt spuitgieten. Spuitgiethout? Olaf: “Ja, en daarom koos ik voor het iLab. Op het iLab is veel ervaring en expertise beschikbaar over composiet en spuitgiettechniek. Voor mij dus een ideale plek om te starten.”

31


CONSCIOUS DEVELOPMENT COMPANY

‘ Bij het iLab onderzoek ik welke biobased materialen geschikt zijn om producten te ontwikkelen met mijn zelfgebouwde 3D-printer.’ Sinds begin 2017 heeft Green PAC iLab een nieuwe ondernemer aangetrokken. Willem Reek is zijn naam. Willem is werkzaam als Innovatiestrateeg voor het Innovatiepact Friesland, waar hij organisaties ondersteunt die innovatie willen versnellen. Willem: ‘Vanuit mijn werk als innovatiestrateeg ben ik veel bezig met innovatie. Door de vele innovaties die ik voorbij zie komen in mijn werk dacht ik op een gegeven moment: ik wil zelf innoveren.’ En dat deed Willem. Met zijn affiniteit voor techniek knutselde hij in zijn vrije uren aan een 3D-printer. En niet zomaar een printer. Willem: ‘Dat klopt. Mijn zelfgebouwde 3D-printer is een ‘smart factory’. Ik ben er namelijk van overtuigd dat we naar een productiemethode toe moeten die slimmer en efficiënter maatwerk levert. Industrie 4.0 zeg maar. Door producten grotendeels op deze 3D-printer te maken, kan dat.’ Lector Jan Jager van het lectoraat Duurzame Kunststoffen van NHL Stenden kwam met Willem Reek in contact. Willem: ‘Jan werd direct enthousiast over mijn printer. Hij houdt zich onder andere bezig met nieuwe kunststoftoepassingen voor 3D-printers en verwees me naar het iLab. Daar onderzoek ik momenteel welke biobased materialen het meest geschikt zijn om bepaalde producten te maken.’ 32


LEVEL BY LEVEL

‘ De coaching die we op het iLab krijgen, samen met de ruimte, was de doorslag om hier te vestigen.’ Sinds 2015 zijn Douk van Werven en Jan-Cees Tjepkema op het iLab te vinden. Vanuit hun onderneming Level by Level zijn ze bezig met het bouwen van een DLP (Direct Light Processing) 3D-printer, bedoelt voor de dentale industrie. Douk: ‘Met onze printer kan een tandtechnisch laboratorium een boormal printen waarmee een tandarts een digitaal geplande operatie uit kan voeren. Ze noemen het ook wel een surgical guide. Op basis van foto’s en scans wordt het plaatsen van een implantaat volledig digitaal voorbereid. De boormal wordt vervolgens gebruikt om zeer nauwkeurig het gat voor het implantaat te boren. Op dit implantaat kan vervolgens een kroon worden bevestigd. Door de boormal en digitale voorbereiding weet de tandarts precies waar en hoe diep hij moet gaan boren.’ Douk en Jan-Cees kozen voor het iLab omdat ze op zoek waren naar een werkplek en werkplaats om hun idee uit te werken. Douk: ‘De ruimte hebben we zelf niet, dus is het iLab een prima alternatief. Daarnaast zijn we beiden techneuten en hebben minder verstand van de commerciële kant van een bedrijf. De coaching die we op het iLab krijgen, samen met de ruimte, was dan ook de doorslag om ons hier te vestigen.’ 33


34


FOREST LIVING

‘ Green PAC iLab heeft een prachtig netwerk en is een mooie speeltuin om te experimenteren.’ De bouwwereld is een markt waarin nog veel kan worden gewonnen op het gebied van duurzaamheid. De productie van stenen en beton heeft een behoorlijke impact op het milieu. Vanuit die gedachte zijn Boy Rolloos, Johan Fluit en Alex van Eekelen begonnen met het vertalen van de woonbeleving van mensen naar een duurzaam huis. Forest Living is hun antwoord geworden. Een modulair systeem van biobased en gerecycled kunststof, waarmee bouwen een stuk eenvoudiger wordt. Om meer kennis en informatie op te doen rond kunststoffen en het gebruik hiervan zien de heren het iLab als een uitstekende basis. ‘Green PAC iLab heeft een prachtig netwerk en is een mooie speeltuin om te experimenteren.’

35


36


STERMOO

‘ Het iLab hielp ons met het vinden van de juiste productiemethode.’ Ergotherapie is niet het eerste wat in je opkomt wanneer je denkt aan Green PAC iLab. Toch huisvest Green PAC iLab-startup Stermoo van Yvonne Janssen en Kirsten Braamhaar. Yvonne: ‘Vanuit onze opleiding ergotherapie, inmiddels zijn wij afgestudeerd, kregen we de opdracht om een product te bedenken in een zogenaamde Student Company. Met een groep van tien studenten hebben we toen de Zelfie bedacht. Het idee sloeg aan en leverde ons onder andere een plek op in de finale van de ‘Student Company van het jaar’.’ Met het aanslaan van het idee besloten Kirsten en Yvonne om met de Zelfie verder te gaan. Yvonne: ‘Na een zoektocht op internet kwamen we terecht bij het iLab. Hier hebben we de Zelfie kunnen ontwikkelen tot een volwaardig product. Zo heeft het iLab ons onder andere geholpen met het vinden van de juiste productiemethode en met de ontwikkeling van een mal.’ En het resultaat mag er zijn. Sinds kort verkopen ze vanuit hun eigen vestiging in Arnhem hun eerste Zelfies.

37


38


CLOUD GARDEN

‘ Het iLab helpt je echt verder en biedt ondersteuning, coaching en kennis die je als ondernemer goed kunt gebruiken.’ Tom Koenderman kwam in 2014 voor het eerst in aanraking met het iLab. Daar ontmoette hij Aad Bruggeman van Bond BV. Tom: ‘Aad is gevestigd op hetzelfde terrein als het iLab en was bezig met het idee voor een torentuin. Door drukte binnen zijn eigen bedrijf had hij geen tijd om dit idee verder uit te werken. Zelf heb ik een biologische achtergrond en ben verdergegaan met het uitwerken van dit idee. Ik bleef op het iLab en heb Cloud Garden opgezet. Eerst nog met een compagnon, maar uiteindelijk ben ik alleen verdergegaan.’ Met Cloud Garden biedt Tom biologische oplossingen, waaronder een verticale tuin, ‘The Cloud Garden System’, die zorgt voor een gezond binnenklimaat in gebouwen. Tom: ‘Cloud Garden is uitgegroeid tot een volwaardig bedrijf. Ik heb inmiddels mijn eigen ruimte op het terrein en heb onlangs de Cross-over Innovation Challenge 2017 van de regio Zwolle gewonnen. Iets waar ik erg trots op ben.’ Kijkt Tom vervolgens naar wat hij aan het iLab heeft, dan geeft hij aan dat het hem de mogelijkheid heeft gegeven om innoverend bezig te zijn. Tom: ‘De kracht van het iLab zit hem vooral in de mogelijkheid om met andere iLab-ondernemers te sparren en elkaars contacten te delen. Verder helpen ze je echt verder en bieden goede ondersteuning, coaching en kennis die je als ondernemer kunt gebruiken.’ 39


VROEGHDESIGN

‘ Juist de begeleiding en coaching die ik op Green PAC iLab krijg, vullen mijn ambities goed aan.’ Al in 2015 kwam Bob Vroegh op het iLab terecht waar hij werd geholpen met het opzetten van zijn ontwerpbureau. Zo hielp iLab hem met zijn businessplan en bracht hem in contact met een relevant netwerk. Hij studeerde toen nog aan Windesheim, waar hij de opleiding Industrieel Product Ontwerp volgde. Naast zijn studie en het opzetten van zijn bedrijf reisde Bob veel. In die periode was het dan ook een tijdje ‘Bob stil’ op het iLab. Sinds 2017 is Bob weer volop terug. Zijn opleiding heeft hij afgerond en hij is aanbeland in een nieuwe fase voor zijn bedrijf. Bob: ‘In de afgelopen twee jaar heb ik veel geleerd en gezien. Het reizen zit nog steeds in mijn bloed, net als mijn passie voor het ontwerpen van mooie dingen. Met VroeghDesign richt ik me daarop.’ Onlangs kreeg Bob een nieuw idee voor een carbon fibre product voor de fietsenindustrie. Een product dat hij zelf mist en graag zou willen hebben. Bob: ‘Ik heb daarom besloten om deze keer zelf een product op de markt te brengen. Wat het precies is, laat ik nog even in het midden.’ En daar komt Green PAC iLab weer om de hoek kijken. Bij het iLab wordt Bob geholpen deze volgende stap te verwezenlijken. Bob: ‘Bij Green PAC iLab kunnen ze me goed helpen bij het ontwerpen en de technische aspecten, maar ook de marketing en het leggen van de juiste contacten. Ik houd me voornamelijk bezig met het ontwer­ pen en juist de begeleiding en coaching die ik op Green PAC iLab krijg, vullen mijn ambities goed aan.’

40


41


Contact Ben je na het lezen van dit boekje enthousiast geworden om je bij het iLab aan te sluiten? Schroom dan niet en neem contact met ons op!

Green PAC iLab Bastian Coes Business Developer T +31 (0)6 22 00 72 15 E bastian@greenpacilab.nlBenieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Neem contact op met Bastian Coes Business Developer Green PAC iLab • T +31 (0)6 22 00 72 15 • E bastian@greenpacilab.nl Volg ons op: @greenpacilab

www.facebook.com/GreenpaciLab

www.instagram.com/greenpacilab