Page 61

Noordbroek. Geert Manting was destijds molenaar van deze molen. Manting beëindigde in 2017 zijn werk als molenaar. In 2018 kreeg ik, na ontvangst van mijn molenaarsdiploma, de sleutel overhandigd van de Noordermolen. Daar stond ik, dit keer zonder enig toezicht, best wel spannend eigenlijk. Mijn geleerde theorie moest en kon ik nu in praktijk brengen om de molen verantwoord en veilig te bedienen. Ik ben hier zeer regelmatig te vinden en voel mij nu echt molenaar. De Molenstichting zoekt regelmatig nieuwe enthousiaste mensen, om het ambacht van molenaar te beoefenen. Door steeds meer molenaars op te leiden zorgen we ervoor dat unieke stukjes erfgoed worden behouden voor het nageslacht en wordt een eeuwenoude traditie voortgezet. Ik ben altijd druk in de weer met het onderhoud van de molen. De onderdelen worden op maat gemaakt, waarvoor veel kennis en inzicht belangrijk is, want elk onderdeel is essentieel voor het goed laten werken van de molen. Bovendien is het hier prachtig, ik zie hier veel wilde dieren, reeën, maar ook de Grauwe Kiekendief is hier te bewonderen. Onlangs kwam hier een man, helemaal uit Rotterdam om de Grauwe Kiekendief te fotograferen” vertelt Vincent enthousiast.

ik zie hier veel wilde dieren, ook de Grauwe Kiekendief is hier te bewonderen Poldermolen Vroeger was de grond op veel plaatsen drassig. Poldermolens zorgden vanaf de 15e eeuw voor de handhaving van het waterpeil, ook in het noorden van Nederland. De poldermolen, ook wel watermolen genoemd, werd ontwikkeld om het land te kunnen bewerken en te bewonen, daarvoor moest de grond immers droog zijn. De vijzel of scheprad van de molen verzet het, vanuit de polder aangevoerde water, naar een hoger niveau”, legt Vincent uit. De poldermolen heeft 4 wieken, ontstaan door 2 roedes kruislings door de bovenas. Op de einden van de roeden wordt een zeil geplaatst (vroeger waren dit draaibare houten kleppen). Elk einde van de roede vormt daardoor een wiek. Het hekwerk is dusdanig gevormd dat bij wind, de wieken rondgedraaid worden. Om een echt goed beeld te krijgen van de binnenkant is het aan te raden om de poldermolen van binnen te bekijken. De vroeger gebruikte materialen zijn goed te zien in de molen.

Voor het levend houden van onze geschiedenis, zijn de meeste Poldermolens nu monumenten. De Noordermolen bezoeken “Iedereen is welkom om de Noordermolen te bezichtigingen, tijdens de Nationale Molendag of tijdens regionale molendagen. In Nederland zijn er ongeveer 1.200 molens te bewonderen. Een bezoekje aan de ‘Noordermolen’, met rondleiding, is gratis en bovendien leuk en interessant voor jong en oud. In de molen is veel te leren over ons verleden, over techniek en toepassing van oude materialen. De Noordermolen is een oud technisch geperfectioneerd werktuig. Ik wil de molen, zonder enige opsmuk laten zien”, aldus Vincent. Een bezoekje aan de Noordermolen is absoluut de moeite waard. Molenaar Vincent Mathlener, molenaar van de Noordermolen: 06 – 41161941. Door Alette Roorda - Winkel

ALETTE MAGAZINE 01|2019

| 61

Profile for Alette Roorda Winkel

Alette magazine nummer 1  

Alette magazine nummer 1