Page 1

April 2013 - Heerde In de afgelopen periode is er weer heel wat georganiseerd op de Noordgouw. Excursies, stages, bijzondere lessen en dito gebeurtenissen. In deze nieuwsbrief leest u een compilatie van dit nieuws. Marco de Vries is in maart begonnen aan zijn nieuwe baan als locatiedirecteur op de Noordgouw in Heerde, en hij stelt zich in deze nieuwsbrief aan u voor. De column is deze keer van de hand van docent Richard Nooteboom, die met collega Frank Oude Ophuis en Lotte Tenkink volop bezig is met het organiseren van de actiedag op 10 april. Wij wensen u veel leesplezier! Hartelijke groet, de redactie

“Kom op… Actie!” “Laat degene die de wereld in beweging wil zetten, eerst zelf in actie komen.”(Socrates) Als docent wordt van je verwacht dat je de leerlingen kunt activeren, oftewel enthousiast probeert te maken voor je vak. In mijn opleidingen heb ik dan ook verschillende boeken over pedagogiek en didactische werkvormen mogen bestuderen. Erg leerzaam allemaal, het geeft de nodige ondersteuning in mijn docent-zijn. Maar niets is inspirerender dan een leerling te mogen meemaken in zijn of haar natuurlijke gedrag.

10 APRIL ACTIEDAG BE THERE

Even een voorbeeld: Nu de winter lang aanhoudt, bekruipt me wel eens het gevoel dat er veel kinderen in een soort “winterdipje” zijn beland. Valt u dat thuis ook op? Bij gebrek aan een lentezon lijkt alles wat trager te verlopen. Zo lastig om dan actief aan het werk te moeten. Vooral in deze donkere, regenachtige dagen zie ik het weer soms letterlijk weerspiegeld in de ogen van veel leerlingen. Het enige medicijn lijkt: TL-verlichting op volle sterkte en met vol enthousiasme de leerlingen proberen mee te nemen in het geschiedenisverhaal. Het blijft een mooie wisselwerking, als docent dien je de leerling te motiveren, maar je krijgt die motivatie op veel momenten dubbel en dwars terug. Gewoon in lesmomenten, maar zeker op een dag als de Actiedag (10 april!), een dag vol drukte en activiteiten. Dat werkt aanstekelijk, in actie komen voor een ander en daarmee ook voor jezelf. Daar krijg je pas echt energie van. Leerlingen leven op deze dag naar het bovenstaande citaat van Socrates, daar moet je gewoon bij zijn! Van harte welkom op 10 april! R. Nooteboom, docent geschiedenis


Watskeburt Jetnet Career Day

Op vrijdag 15 maart brachten de Havo-4 en Atheneum-5 leerlingen met een natuurprofiel een bezoek aan de Technische Universiteit in Enschede voor de Jetnet Career Day. Doel: laten zien dat er met een NG/NT profiel veel meer mogelijk is dan een baan in de zorg. In 3 workshop-rondes gingen de leerlingen bij stands van verschillende bedrijven langs. Hier kregen ze een stukje uitleg over wat het bedrijf allemaal doet, en werden ze ook uitgedaagd met interessante vraagstukken waarbij de handen flink uit de mouwen moesten. Een kleine selectie uit de opdrachten: met zo min mogelijk bouwstenen een milieuverantwoorde brug maken, waar naast elkaar twee speelgoedauto's overheen konden én een bootje onderdoor!

Europaproject

Tijdens het Europaproject in de week voor de voorjaarsvakantie verdiepten leerlingen zich in diverse Europese landen. Onder andere de bevolking, de taal, het klimaat, de politiek en het eten werden bestudeerd. Aan het einde van de week konden de andere leerlingen proeven en kijken in de aula.

Taalstrijd op de Noordgouw Op 20 maart streden leerlingen van groep 7/8 in de Noordgouw Taalstrijd om de titel Taalkampioen 2013 én de hoofdprijs van € 250 aan dvd’s en boeken voor de klas. Spreekwoordelijkheid, spelling, woordenschat, snelheid en taalcreativiteit werden getest met spannende spelletjes en een quiz. Winnaar werd de Bernardusschool uit Epe.

De jury, streng doch rechtvaardig


Watskeburt Hoogleraren verzorgen gastcolleges

Op woensdag 20 maart verzorgden hoogleraren van de Universiteit Utrecht een aantal gastcolleges op de Noordgouw in Heerde. De Noordgouw is aangesloten bij het UU-Scholennetwerk en kon daarom deze ‘Rectors League’ organiseren. De colleges die de leerlingen uit de klassen 5 en 6 van het atheneum volgden waren o.a. taalwetenschap (‘Knabbelen aan de Knobbel’, over t a al v er we rvi n g en - o pb o uw ) , geschiedenis (‘hoe was het om niet te kunnen lezen en schrijven’), natuurkunde (‘Stapel op atomen’, over nanotechnologie) en rechten (‘Kennismaken met rechten’). In dit rechtencollege gingen leerlingen ook aan de slag met voorbeelden uit de praktijk, compleet met toga en rollenverdeling.

Debatteren met Roemer en Hijum Op vrijdag 8 maart debatteerden leerlingen van de Noordgouw en de RSG over ontwikkelingshulp, drankmisbruik, de eurocrisis en het gevangeniswezen. SP-fractievoorzitter Emile Roemer en CDA-kamerlid Eddy van Hijum waren ook te gast bij deze Midnight Politics, die georganiseerd wordt door de Eper CDA-fractie. Aan het eind van de avond krijgen alle jongeren complimenten van beide politici voor hun debatkunsten.


Watskeburt VMBO debattoernooi 2013 Op vrijdag 8 maart 2013 deed een Noordgouwteam mee aan het VMBO Debattoernooi op het Buitenhout College in Almere. De stellingen die voorbereid werden: Consumentenvuurwerk moet ook met Oud en Nieuw verboden worden Nederland moet zich kandidaat stellen voor het organiseren van de Olympische Spelen Asielkinderen die minimaal 5 jaar in Nederland zijn moeten een verblijfsvergunning krijgen Leerlingen moesten zich goed voorbereiden en argumenten zowel voor als tegen de stellingen paraat hebben. Pas 15 minuten voor iedere debatronde werd bekend of ze voor- of tegenstander moesten zijn. De Noordgouw behaalde een mooie 19e plek in het toernooi, waaraan 26 scholen meededen met in totaal 42 teams.

Boeiende avond profielwerkstukken

Duurzame energie, filters in speakers, verrijkte voeding, hoe ontstaat alcoholverslaving, kansberekening bij het gokken - kun je winnen van het casino. Zomaar een greep uit het aanbod van profielwerkstukken van dit jaar. Op dinsdagavond 19 maart presenteerden leerlingen uit H5 en A6 hun profielwerkstuk. Dit werkstuk, toegespitst op een bepaald vak, telt mee voor het examen. De presentatie kan maximaal 15 van de 100 punten opleveren. Een rondje langs de presentaties leverde een heel gevarieerd beeld op. Waar in het ene lokaal de vorm van een vliegtuigvleugel werd uitgetekend, werd in een ander lokaal nagedacht over de vraag of de Holocaust zich zou kunnen herhalen. De presentaties werden over het algemeen goed bezocht door familie, vrienden en medeleerlingen. Complimenten aan alle presentatoren voor het werk dat ze verzet hebben!

kende ukwek r d in n een aart leefde We be ing op 28 m r paasvie


Watskeburt Snuffelstage M3

De dieren verzorgen op de zorgboerderij van de Passerel in Oene, bestellingen klaarmaken bij de Azaleakwekerij in Epe of helpen bij bakker Rebel in Heerde. Het is een greep van uit de stages die de leerlingen van mavo 3 volgden in de ‘snuffelstageweek’. De week begon met uitgebreide voorlichting over de sectoren zorg en welzijn, economie, techniek en creatieve vakken. De daaropvolgende drie dagen gingen de leerlingen echt aan het werk bij stagebedrijven die ze zelf benaderd hadden, of bij één van de 60 stageplekken uit het bestand van de school.

Meeloopdag opleidingen Zwolle voor M3

Deltion, Cibap, Landstede en de Groene Welle werden op woensdag 27 maart bezocht door de leerlingen van mavo 3. De leerlingen maakten een keuze van welke opleiding ze meer wilden weten. Die school werd bezocht en door middel van lesjes en workshops werd iedereen weer een beetje wijzer. Bij Landstede Zorg werd onder andere geoefend met het geven van een injectie, en werden de leerlingen rondgeleid in de ‘skills’ afdeling, de praktijklokalen.

Met een oefenbaby(pop) op de arm

Roofvogeldemo voor de brugklasleerlingen met een Scienceprofiel

n zochte en be nden g n li r Lo -lee ity en eum 2 Athen ge Univers rid Camb


Watskeburt Lagerhuis (verslag van G. van Norel) Op donderdag 21 maart trok het debatteam naar Hilversum om zich te meten met de 15 beste teams van Nederland. De loting wees uit dat we gelijk de eerste wedstrijd aan de bak moesten. Onze tegenstander was het Stedelijk Lyceum uit Leiden. De wedstrijd begon met het uitspreken van een V-rede, een onderdeel waarbij één leerling een speech moest houden met als thema The world is watching. Thomas Spierenburg deed dit met flair en won overtuigend van zijn tegenstander. Het 1-op-1-debat werd daarna door onze Herwin Horst gewonnen, vooral ook door zijn humor. Het 360° debat, waarbij tijdens de wedstrijd van standpunt moet worden gewisseld, werd door Leiden gewonnen. Doorslaggevend werd toen het vaste-rollen-debat. In dit debat moest ons debatteam de stelling verdedigen dat doping in de sport moest worden toegestaan. Voorwaar niet eenvoudig, maar ze verweerden zich heel goed. Na deze stelling trok de jury zich terug en velen in de zaal waren van mening dat het Noordgouw debatteam had gewonnen. Tot onze grote teleurstelling besliste de jury anders. Eindstand 2-2, maar het vaste-rollen-debat gaf de doorslag. Knock-out en we lagen er dus uit! Heel jammer, maar met opgeheven hoofd en trots op de goede prestatie verlieten we de studio. Om de teleurstelling van ons af te schudden hebben we een bezoek gebracht aan het museum Beeld&Geluid. Een ervaring rijker en een illusie armer keerden we naar huis. Volgend jaar een nieuwe kans.

Parijs 2013 (verslag van C. Smid) Van 14-16 maart zijn we met eindexamenkandidaten die Frans in hun pakket hebben naar Parijs geweest. Met een supergezellige groep, maar liefst 52 leerlingen, hebben we een paar geweldige dagen gehad. Het was koud, maar gelukkig sneeuwvrij in Parijs. We hebben Montmartre verkend, een tocht gemaakt langs de grote monumenten: Arc de Triomphe, Champs Elysées, Louvre, Centre Pompidou enzovoort, en heerlijk gegeten in gezellige restaurants. Uiteraard zijn we het Louvre in geweest en hebben we ook de Notre Dame bezocht. La tour Eiffel hebben we zien schitteren in de nacht; wat wil een mens nog meer! Kortom: een zeer geslaagde reis, ondanks de kou!


Nieuwe locatiedirecteur Ik wil me graag even aan u voorstellen. Mijn naam is Marco de Vries en sinds 15 maart mag ik mij locatiedirecteur van de locatie Heerde noemen. Mijn eerste ervaringen met de leerlingen en collega’s zijn uitermate positief. Heel fijn om zo te mogen beginnen! Ik ben 45 jaar en getrouwd met Anita Schoonhoven (docente Management en Organisatie op het Almere College in Kampen). Wij hebben samen 2 kinderen: onze zoon, Jorian, is 18 jaar en studeert psychologie in Nijmegen en is net de deur uit. Onze dochter, Tiara, is 5 jaar. Wij zijn aangesloten bij de baptistengemeente Kampen en daar ook actief in gemeenteopbouwwerk en zang- en muziek. Ik geloof dat het belangrijk is om ook persoonlijke ervaringen met elkaar te delen, omdat dat ons verbindt. Daarom een start van mijn kant. Ons gezin heeft het in de zomer van 2010 erg zwaar gehad toen onze dochter in een diepe put op een camping in Noorwegen viel en daar 8 – 10 minuten onder water heeft gelegen. Na een lange herstelperiode van 28 dagen intensive care in Oslo en nog 12 dagen in Zwolle in de Isalaklinieken volgde nog een periode van langzaam herstel van maanden. Gods tastbare aanwezigheid in dit proces maakt ons nog elke dag dankbaar voor het wonder dat zij er ongeschonden uitgekomen is en er geen letsel aan heeft overgehouden. Mijn onderwijscarrière begon in januari 1990 op het Emelwerda College in Emmeloord. Na daar in totaal 12,5 jaar werkzaam te zijn geweest als docent wis- en natuurkunde kreeg ik de kans om in Zwolle aan de slag te gaan bij het Gymnasium Celeanum. Ik werd na 1,5 jaar afdelingsleider, waarbij ik mij concentreerde op organisatie en beheer. De school telde op dat moment 480 leerlingen en zo’n 50 personeelsleden. Na enige jaren begon de school sterk te groeien en kreeg ik de portefeuilles onderwijs, ICT, kwaliteitszorg en de dagelijkse organisatie van de hele school onder mijn beheer. De hectiek en het werken op veel speelvelden tegelijk vond en vind ik heerlijk. De school telt op dit moment zo’n 920 leerlingen en ruim 90 medewerkers. Het laatste halfjaar mocht ik als interim-rector de eindverantwoording dragen en ook dat was een mooie ervaring. In die periode drong zich aan mij wel de vraag op of ik wilde blijven op het Celeanum. Ik ben een bouwer en voor mijn gevoel was ‘mijn’ klus klaar. Tijd voor een nieuwe uitdaging. Die meen ik op de Noordgouw te hebben gevonden! Ik hoop u wellicht te ontmoeten en te spreken op één van de vele avonden of bij activiteiten die de school organiseert. Uw ervaringen met De Noorgouw hoor ik graag. Voelt u zich vrij om mij te benaderen, bij voorkeur via de mail: mdevries@noordgouw.nl.


Oase Magazine Week 15: Trots

De Bijbel steekt vaak de draak met mensen die trots zijn. Je bent gewaarschuwd: hoogmoed komt ten val! Zoals bij Haman, die Gods volk wil uitmoorden. Maar de fierheid van Mordechai die niet wil buigen voor een ander dan God, is juist te prijzen. Er bestaat nog een derde soort trots. Die lijkt meer op liefde, je verheugen in de ander. Zoals grootouders trots kunnen zijn op hun kleinkinderen – blijkbaar een tijdloos gevoel, want het staat al in het boek Spreuken beschreven. Week 16: Wijs

Het thema is ontleend aan het Bijbelboek Spreuken, een verzameling praktische levenswijsheid. Wijsheid begint met respect voor God. Daaruit stammen de normen en waarden in dit boek. Op een eerlijke en betrouwbare manier met elkaar omgaan, dat is wijs. Wijsheid van dwaasheid onderscheiden, jezelf niet gewichtiger maken dan je bent, een ander niet kleineren, en beseffen dat opbouwende kritiek waardevol is. Wie zoekt naar wijsheid, ontdekt ook grenzen. Het geheim van God, daar kun je als mens niet bij. Week 17: Vrijheid

Vrijheid. Mensen verlangen ernaar. Of ze vieren het, want vrijheid is bijzonder. Ouderen denken aan het einde van de oorlog. Jongeren aan bevrijdingsconcerten. En overal op de wereld streven mensen naar vrijheid, soms met grote offers. Jongeren willen vaak meer vrijheid dan ze krijgen. De hele puberteit is een worsteling om op eigen benen te komen. Vrijheid betekent niet: alles kunnen doen wat je wilt. Dat is niet goed voor jou en ook niet voor anderen. Vrijheid gaat samen met verantwoordelijkheid. En met regels. Week 20-21: Actie!

Je kunt actie voeren voor je eigen belangen. Maar ook voor het goede doel. Een sponsorloop is een manier van actie voeren waarbij je ook zelf actief bent. Zouden zorgvuldig geplande acties een grotere kans van slagen hebben dan spontane?

Nieuwsbrief april 2013  

Nieuwsbrief april 2013 van Christelijk College de Noordgouw, locatie Heerde

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you