Page 1

• •

Autoschade hersteller Autoschadetechnicus Autospuiter

Niveau 2, 3 BOL / BBL Niveau 3 BOL / BBL Niveau 2, 3 BOL / BBL


Carrosserietechniek

Binnen de autoschadetechniek wordt gewerkt aan carrosserieÍn van alle soorten voertuigen die je op de weg kunt tegenkomen; auto’s, bedrijfswagens/vrachtwagens, caravans/campers en motorfietsen.

De carrosserie van een voertuig is het hele voertuig, behalve de motor. Tijdens het werken aan de carrosserie krijg je te maken met alle onderdelen die in of op het voertuig gemonteerd zijn. Werken in de branche is dan ook zeer afwisselend. Je kunt bijvoorbeeld een motorkap herstellen waarvan de lak beschadigd is, een nieuwe koplamp of voorbumper monteren, een deuk herstellen in een autoportier, een autoruit herstellen of oldtimers restaureren. Als werknemer in een schadeherstelbedrijf werk je zowel zelfstandig als samen met collega's. Vaak werk je in het bedrijf met verschillende collega’s aan dezelfde opdracht van een klant. Samen ben je ook verantwoordelijk voor het eindresultaat.


Van jou wordt verwacht dat je graag samen een goed resultaat wilt bereiken. Hoe hoger het niveau waarop je werkt, hoe ingewikkelder je taken worden. Welke taken je uitvoert, hangt niet alleen af van je opleiding en hoe goed je iets kunt, maar ook van je werkhouding, enthousiasme en interesse.

Wanneer het gaat over meedenken en meepraten binnen het bedrijf over hoe je je werk nog beter zou kunnen doen en het zo goed mogelijk voorkomen van fouten, wordt er van je verwacht dat je daarin actief meedoet. Omdat je als werknemer in een schadeherstelbedrijf regelmatig met specialistische gereedschappen, apparatuur en gevaarlijke stoffen werkt, wordt er ook van je verwacht dat je veilig werkt en daarbij let op het milieu. Je moet je hier ook verantwoordelijk voor voelen. En natuurlijk moet je het leuk vinden om met je handen te werken en om een opdracht zo goed mogelijk uit te voeren om een goed resultaat te behalen.


Autoschadehersteller,

Groningen, BOL / BBL, niveau 2 Groningen, BOL / BBL, niveau 3

Elke dag opnieuw zijn er heel wat aanrijdingen met 'blikschade' op de Nederlandse wegen. Al die autoschade moet worden hersteld en dat is het werk van de autoschadehersteller. De auto moet er weer 'strak' en veilig bij staan als de klant hem komt afhalen. Daar komt heel wat bij kijken: uitdeuken, onderdelen vervangen, plaatwerk lassen, de carrosserie plamuren, enzovoort. Soms is dat millimeterwerk. soms moet er flink met een hamer op los worden geslagen. Bij de opleiding Eerste Autoschadehersteller leer je alles wat bij het vak eerste Autoschadehersteller komt kijken. Het verschil met de opleiding tot basisberoepsbeoefenaar is dat je niet alleen schade aan auto's leert herstellen (aan zichtbare én onzichtbare onderdelen) maar dat je ook wegwijs wordt gemaakt in allerlei werk dat daarmee samenhangt. De omvang van de schade na een aanrijding vaststellen bijvoorbeeld, overleggen met schade-experts en nacalculaties maken Toelating: Om tot de opleidingen te worden toegelaten moet je 16 jaar of ouder zijn en aan één van de volgende voorwaarden voldoen: Niveau 2   

Diploma VMBO basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte leerweg of gemengde leerweg. Diploma aankomend voorbewerker Of gelijkwaardig diploma

 

Diploma Autoschadehersteller, niveau 2. Of een gelijkwaardig diploma.

Niveau 3


Autoschadetechnicus,

Groningen, BOL / BBL, niveau 3 Op grond van ervaring en of vakmanschap diagnosticeert de autoschadetechnicus problemen, lost ze op en durft beslissingen te nemen en verdeeld zijn/haar tijd efficiënt over toezicht houdende en ondersteunende taken en het eigen werk. De autoschadetechnicus neemt klachten van klanten serieus en verwoordt eventuele kritiek tactisch aan collega’s door rekening te houden met de onderlinge verhoudingen. Daarbij handelt hij/zij planmatig, omdat een afweging moet worden gemaakt tussen kosten, kwaliteit en tijd en de wensen van de klant. Ten opzichte van de eerste autoschadehersteller verricht de eerste autoschadetechnicus complexere handelingen m.b.t. schadeherstel in de aandachtsgebieden: motoren, aandrijflijnen, onderstellen, 'interieur en exterieur' en 'carrosserie en veiligheid'. Toelating: Om tot de opleidingen te worden toegelaten moet je 16 jaar of ouder zijn en aan één van de volgende voorwaarden voldoen:    

Diploma VMBO kaderberoepsgerichte leerweg of gemengde leerweg. Diploma Autoschadehersteller, niveau 2 Diploma auto(bedrijfsauto)technicus, niveau 2. Of een gelijkwaardig diploma.


Autospuiter,

Groningen, BOL / BBL, niveau 2 Groningen, BOL / BBL, niveau 3

Autolak heeft het zwaar te verduren. Door opspringende steentjes, roest, krassen bij het parkeren, aanrijdingen, enzovoort. De autospuiter zorgt ervoor dat een beschadigde laklaag er weer als nieuw uit komt te zien. Je begint als autospuiter met het voorbereidende werk: de beschadigde stukken (of de hele carrosserie) schuren en deukjes plamuren. Soms moet je een deel van de carrosserie verwijderen om dat deel goed te kunnen spuiten. Dan meng je kleuren, tot je precies dezelfde kleur hebt als die van de carrosserie en spuit je de lak laag voor laag op de auto. De lagen mogen niet te dik zijn (dan gaan ze druipen) maar ook niet te dun. Een autospuiter moet dus niet alleen kleurgevoel hebben maar ook oog voor detail. Als eerste autospuiter maak je kostenbegrotingen voor het aanbrengen en repareren van laksystemen op carrosseriedelen. Daarnaast voer je alle reparaties aan laksystemen uit. Toelating: Om tot de opleidingen te worden toegelaten moet je 16 jaar of ouder zijn en aan ĂŠĂŠn van de volgende voorwaarden voldoen: Niveau 2

Niveau 3

- Diploma VMBO basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte leerweg of gemengde leerweg. - Diploma aankomend voorbewerker of gelijkwaardig diploma. - Diploma Autoschadehersteller, Autospuiter niveau 2. - Of een gelijkwaardig diploma.


Leerlingen die per 1 augustus 18 jaar of ouder zijn en een beroeps oriënterende leerweg (BOL) volgen, moeten lesgeld betalen. De hoogte van het lesgeld hangt af van de leeftijd van de deelnemer, het niveau van de opleiding en de opleidingsvariant. Kosten voltijd MBO 2012-2013 Het verschuldigde lesgeld is vanaf 18 jaar € 1.065,-. Kosten deeltijd MBO 2011-2012 Assisent en beroepsopleidingen (niveau 1 en 2): € 216,Vak- middenkader en specialistenopleiding (niveau 3 en 4): € 524,Meer informat Meer informatie over de wettelijke vastgestelde hoogte van het lesgeld vind je bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Aanvullende kosten Per opleiding kunnen er aanvullende kosten zijn voor bijvoorbeeld werkkleding, instrumenten en excursies. Informeer naar de aanvullende kosten bij de opleiding van je keuze. Studiefinanciering Leerlingen van 18 jaar en ouder die een beroeps oriënterende leerweg volgen komen in principe in aanmerking voor studiefinanciering.


Het Noorderpoort en het Alfa-College versterken samen techniek. Zoals je misschien hebt gelezen of gehoord worden vanaf augustus 2012 een aantal techniekopleidingen alleen door het Alfa-college of het Noorderpoort gegeven in de stad Groningen. Beide ROC’s hebben namelijk samen besloten om de techniekopleidingen in de provincie Groningen te versterken door hun opleidingen in de stad Groningen te bundelen. Op deze manier kunnen beide ROC’s goed techniekonderwijs blijven verzorgen met moderne apparatuur in geschikte ruimtes. Eén van de bundelingen betreft de Automotiveopleidingen (Motorvoertuigen- en tweewielertechniek, carrosserietechniek, Commerciële- en managementopleidingen in de autobranche). Deze opleidingen worden in de stad vanaf augustus 2012 nog alleen door het Noorderpoort gegeven.

Nieuwe school op 1-8-2014 Een school maar ook een innovatiecentrum

De nieuwbouw voor de School en het innovatiecentrum voor Automotive moet uiterlijk augustus 2014 gereed zijn. Waar? Bij de Bornholmstraat (vlakbij de nieuwe vestigingen van Century)


Pop Dijkemaweg 88, Groningen Postbus 9423, 9703 LP Groningen T (050) 547 09 00 Noorderpoort Studie en Advies Pop Dijkemaweg 88, Groningen Postbus 9423, 9703 LP T (0800) 66 77 88 5 E studieadvies@noorderpoort.nl I www.noorderpoort.nl

Flyer autoschade  

Flyer Autoschade