Page 1

34e EDITIE, 6 - 10 NOVEMBER 2013 STADSSCHOUWBURG DE HARMONIE & SLIEKER FILM


NOORDELIJK FILM FESTIVAL

Heeft u even? Voor u ligt het programma van de 34e editie van het Noordelijk Film Festival. En dat programma, daar zijn we heel erg trots op. Daarom hebben we alle (ongeveer) 150 films, documentaires en specials uitgelicht. Daar bovenop is er natuurlijk ook heel veel livemuziek en gaan we onze danspassen etaleren op het terugkerende Vinyl Cut feestje. Het programma wordt vertoond in De Harmonie, en dit jaar voor het eerst ook in het gloednieuwe Slieker Film, het filmtheater dat in de sporen treedt van de eerste bioscoopondernemer G.C. Slieker. Het Noordelijk Film Festival is vijf dagen lang in het centrum van Leeuwarden een plek waar filmliefhebbers, muziekliefhebbers, sportliefhebbers en archiefliefhebbers aan hun trekken kunnen komen. Voelt u zich nog niet aangesproken door een van bovenstaande termen? No worries, want er is een te gek programma voor letterlijk iedereen, van leek tot expert. In deze krant is alle informatie te vinden over het programma, wat het kost, waar de voorstellingen plaatsvinden en hoe alles werkt. Verhalen van de programmeurs over het programma hebben we ook opgeschreven, die zijn te lezen in de festivalgids. Die gids en dit programma zijn tijdens het festival gratis mee te nemen en zijn ook op noordelijkfilmfestival.nl te zien. Over dat programma. Het Europa Panorama, de Noordse Focus, een Nederlandse, Vlaamse & Friese selectie, Onze Wereld en het jubilerende Fries Film Archief vormen samen de basis. Een korte toelichting: Het Europa Panorama is een verkenning en verbeelding van de continu veranderende Europese cinema. Aan bod komen bijzondere en opzienbarende komedies, drama’s en documentaires van debutanten en meesterfilmers uit het continent zoals de openingsfilm La Grande Bellezza. De Noordse Focus toont de meest recente en veelzijdige filmcultuur uit Zweden, Denemarken, Noorwegen, Finland en IJsland. Daarvoor is het NFF het breedste platform in de Lage Landen. Eind maart opende Slieker Film met een Nederlands, Vlaams & Fries filmfestival. Met dit programma geven we daar een vervolg aan. Dat er uit deze regio veel moois komt, blijkt wel uit films als Borgman en Wolf. Het Fries Film Archief bestaat dit najaar 25 jaar. Reden om groots uit te pakken samen met de Groningse en Drentse filmarchieven en een briljant archiefprogramma. Onze Wereld toont films die zich bewegen tussen wetenschap en de beleving. Ze prikkelen, inspireren en schoppen soms bestaande aannames omver. We bieden een filmfestival dat de trends in de (film)wereld volgt en maken dit graag met zijn allen wereldberoemd in Leeuwarden, in Fryslân, in Europa. Veel plezier, veel inspiratie, veel mooie ontmoetingen!

PROGRAMMA

EUROPA PANORAMA AN EPISODE IN THE LIFE OF AN IRON PICKER

Danis Tanović Bosnië en Herzegovnia, 2013, 74’ Met o.a. Senada Alimanović, Nazif Mujić, Sandra Mujić De arme zigeuner Nazif moet een heel gezin onderhouden door dagelijks naar oud ijzer te zoeken. Zijn vrouw Senada verzorgt thuis hun kinderen en met een derde baby onderweg hebben ze het niet makkelijk. Na een miskraam moet ze worden opgenomen in het ziekenhuis voor een dure behandeling. In de dagen die volgen beweegt Nazif hemel en aarde om het leven van Senada te redden. Winnaar grote juryprijs Berlinale. Bosnisch gesproken, Nederlands ondertiteld.

BEAST PARADISE

Estelle Larrivaz. Frankrijk, 2012, 104’ Met o.a. Stefano Cassetti, Geraldine Pailhas, Muriel Robin Frans drama waarin een relatie totaal uit de hand loopt. De dominante en gewelddadige vader Dominique gaat er met de kinderen van door na de zoveelste aanvaring met zijn vrouw. Hij vlucht naar een wintersportrecreatiegebied en probeert daar een wereld van illusies te creëren om zijn kinderen bij zich te houden. Frans gesproken, Engels ondertiteld. 16+

CINEMA INCH’ALLAH

Vincent Coen, Guillaume Vandenberghe. België, 2012, 80’ Met o.a. Reda Chebchoubi, Farid Metioui, Mohamed Ouachen Portret van vier Belgisch-Marokkaanse dertigers die al sinds hun jeugd vol enthousiasme samen films maken. Zij worden gevolgd bij de productie van hun nieuwste film. Wanneer één van hen besluit zijn leven radicaal om te gooien, komen hun vriendschap en filmtoekomst in gevaar. Kan de groep deze crisis overleven, of zijn ze elkaar ontgroeid? Documentaire. Frans gesproken, Nederlands ondertiteld.

LA VIE D'ADÈLE (Blue is the warmest color)

Tony Gatlif. Frankrijk, Roemenië, 1997, 100’ Met o.a. Romain Duris, Rona Hartner, Izidor Serban Parijzenaar Stéphane reist met een DAT-recorder door Roemenië. Hij probeert als buitenstaander de zigeunercultuur te ontdekken, en gaat op zoek naar zangeres Nora Luca die hij op een cassette heeft gehoord. Hij vindt daarbij een nieuwe familie, en de liefde…? Frans, Roemeens gesproken, Engels ondertiteld.

Abdellatif Kechiche. Frankrijk, 2013, 187’ Met o.a. Adèle Exarchopoulos, Léa Seydoux, Jeremie Laheurte Herzi Bejubelde en omstreden Gouden Palm winnaar waarin de jonge Adèle worstelt met haar ontluikende seksualiteit. Haar hele leven gaat op de schop wanneer ze de blauwharige Emma ontmoet. Een ontroerende film over het geluk en verdriet van een eerste grote liefde, en alles wat daar bij hoort. Frans gesproken, Nederlands ondertiteld. 16+

GNADE

LES FILS DE LA TERRE

GADJO DILO

Matthias Glasner. Duitsland, Noorwegen, 2012, 132' Met o.a. Birgit Minichmayr, Jürgen Vogel, Henry Stange Het Duitse stel Niels en Maria vertrekt met tienerzoon Markus naar Noorwegen, op zoek naar een verse start voor hun afbrokkelende relatie. Helaas biedt het

Edouard Bergeon. Frankrijk, 2012, 87’ Deze confronterende film, tegelijkertijd hommage, rouwverwerking en aanklacht, doorbreekt het plattelandszwijgen over een ongekend sociaal drama: elk jaar maken ongeveer 600 tot 800 Franse boeren een einde aan hun leven omdat

OPENINGSFILM

LA GRANDE BELLEZZA Paolo Sorrentino. Italië, 2013, 142’ Met o.a. Toni Servillo, Carlo Verdone, Sabrina Ferilli Betoverend en openhartig drama over Jep Gambardella, een knappe man en onweerstaanbare verleider. Als schrijver van een prijswinnende roman is Jep een graag geziene gast in het nachtleven. Echter, na zijn 65ste verjaardag besluit hij het schrijven weer op te pakken: hij gaat op zoek naar de zin en schoonheid van het leven. Italiaans gesproken, Nederlands ondertiteld.

BLANCANIEVES

Pablo Berger. Spanje, Frankrijk, 2012, 104’ Met o.a. Maribel Verdú, Ángela Molina, Daniel Giménez Cacho Blancanieves is in deze Spaanse film de naam van Sneeuwwitje. Zij is de beeldschone dochter van een invalide stierenvechter in Sevilla, en wordt grootgebracht door haar stiefmoeder. Haar vader, een beroemd toreador, wordt gespietst door een stier en belandt in een rolstoel. In plaats van een spiegel aan de wand heeft Sneeuwwitje een modetijdschrift dat haar vertelt dat ze de mooiste van het land is. Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld.

BOY EATING THE BIRD’S FOOD

Ektoras Lygizos. Griekenland, 2013, 80’ Met o.a. Yiannis Papadopoulos, Lila Mpaklesi, Vangelis Kommatas Yorgos is 22 en woont in Athene. Hij heeft geen werk, geen geld, geen vriendin en geen eten. Het belangrijkste wat hij bezit is zijn kanarie en een mooie zangstem. Boy Eating the Bird’s Food is een ontroerend en schrijnend commentaar op de huidige crisis in Griekenland. Grieks gesproken, Engels ondertiteld.

CELESTIAL WIVES OF THE MEADOW MARI

Alexey Fedorchenko. Rusland, 2012, 106’ Met o.a. Yuliya Aug, Yana Esipovich, Vasiliy Domrachyov Een verzameling van magisch realistische portretten. De Autonome Republiek Mari El (in Rusland) dient als achtergrond voor de geschiedenis van een volk met oude tradities. Drieëntwintig animistische Marivrouwen gaan wild in een volkomen originele en humoristische volkssaga gesitueerd in het afgelegen Oeral gebergte. Russisch gesproken, Engels ondertiteld. 16+

CHILD’S POSE

Calin Netzer. Roemenië, 2013, 112’. Met o.a. Luminita Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Natasa Raab Roemeens drama over de 34-jarige Barbu, zoon van een architecte uit een rijke familie in Boekarest. Hij probeert onafhankelijk te worden van zijn moeder Cornelia. Wanneer Barbu een dodelijk ongeluk veroorzaakt neemt zij rigoureuze stappen om te zorgen dat haar zoon uit de gevangenis blijft, maar ook zijn onafhankelijkheid opgeeft. Roemeens gesproken, Nederlands ondertiteld.

magische landschap tussen sneeuw en ijs niet wat ze zochten. Wanneer op een avond een verschrikkelijk ongeluk gebeurt, verandert echter alles. De tragedie wordt op miraculeuze wijze een keerpunt voor alle familieleden. Duits, Noors, Engels gesproken. Engels ondertiteld.

ze torenhoge schulden hebben. De zoon van zo’n slachtoffer maakte een documentaire over het familietrauma en volgde tegelijkertijd Sébastien Itard, een boer die in hetzelfde schuitje zit. Documentaire. Frans gesproken, Engels ondertiteld.

GOOD VIBRATIONS

ONE STEP AHEAD

Lisa Barros. Glenn Leyburn. Ierland, GrootBrittanië, 2012, 97’ Met o.a. Richard Dormer, Jodie Whittaker, Michael Colgan De Ier Terri Hooley is een radicale rebel en muziekliefhebber. In de jaren zeventig opent hij een platenzaak in Belfast, genaamd 'Good Vibrations', ten tijde van bloederige IRAaanslagen. Terwijl anderen de wapens pakken wordt Terri de onwaarschijnlijke leider van een bont gezelschap van jongeren en punks, die hem steunen in zijn missie om een nieuwe gemeenschap op te zetten en de stad weer tot leven te brengen. Engels gesproken. Geen ondertiteling.

JAPPELOUP

Christian Duguay. Frankrijk, 2013, 130’ Met o.a. Daniel Auteuil, Guillaume Canet, Jacques Higelin Pierre Durand laat begin jaren '80 zijn succesvolle carrière als advocaat achter zich om zich toe te leggen op zijn ware passie: jumping met paarden. Hij zet alles in op Jappeloup, een jong paard waar niemand in gelooft: te klein en onvoorspelbaar. De twee halen het beste in elkaar naar boven en lijken tot de meest wonderbaarlijke resultaten in staat. Naar de waargebeurde Olympische sportlegende. Deze film wordt vertoond in samenwerking met Ciné Premières Groningen. Frans gesproken, Engels ondertiteld.

JIMMY RIVIÈRE

Teddy Lussi-Modeste. Frankrijk, 2010, 90’ Met o.a. Guillaume Gouix, Béatrice Dalle, Hafsia Herzi Jimmy Rivière is een vrolijke, nerveuze zigeunerjongen. Onder druk van zijn omgeving bekeert hij zich tot de Pinksterbeweging. Hierdoor moet hij echter wel zijn twee grote passies opgeven: Thai boksen en Sonia, zijn vriendin. Maar kan hij de nieuwe gevechten die zijn trainer hem aanbiedt wel afslaan? En kan hij zijn verlangen naar Sonia onderdrukken? Frans gesproken, Engels ondertiteld.

JUST THE WIND

Bence Fliegauf. Hongarije, Duitsland, Frankrijk. 2012, 87’ Met o.a. Katalin Toldi, Gyöngyi Lendvai, Lajos Sárkány Het nieuws van alweer een racistische moord op een Roma-familie gaat als een lopend vuurtje door een Hongaars dorpje. De daders zijn gevlucht en de politie lijkt niets te doen. Voor het gezin van Mari is de moord een bevestiging van haar angsten. Bang voor een nieuwe aanval probeert het gezin de dag door te komen. Gebaseerd op aanslagen in Hongarije. Hongaars gesproken, Nederlands ondertiteld.

Dimitris Athiridis. Griekenland, Duitsland, 2012. 132’ Yiannis Boutaris is één van de meest vooraanstaande Griekse wijnmakers en prominent milieuactivist. Met zijn 68 jaar en roerige verleden is Yiannis een ongebruikelijke kandidaat in een wekenlange nek-aan-nek race om het burgemeesterschap van Thessaloniki. Terwijl het land in een financiële crisis zit, vecht de onafhankelijke Boutaris tegen zichtbare en onzichtbare tegenstanders om de stad weer tot bloei te brengen. Documentaire. Grieks gesproken, Engels ondertiteld.

PEOPLE OUT THERE

Aik Karapetian. Letland, 2013. 90’ Met o.a. Ilya Scherbakov, Agnese Frisfelde, Andris Gross De 20-jarige Jan woont met zijn grootvader in een verlaten hoogbouwwijk aan de rand van Riga. Hij hangt vooral rond met zijn beste vriend Cracker, met wie hij in een aantal misdaden is verwikkeld. Wanneer hij op de mooie Sabina valt, lijkt er voor hem eindelijk een uitweg uit de ellende van de getto. Maar kan hij zomaar onopgemerkt het bourgeoisie wereldje binnen stappen? Russisch gesproken, Engels ondertiteld. 16+

SOFIA’S LAST AMBULANCE

Ilian Metev. Duitsland, Bulgarije, Kroatië. 2012, 75’ In de Bulgaarse hoofdstad Sofia, waar dertien ambulances twee miljoen mensen moeten helpen, probeert een team van hulpverleners onder de hoge werkdruk overeind te blijven. We volgen de hulpverleners en hun chauffeurs tijdens hun diensten. Ondanks de extreme stress wordt duidelijk hoezeer ze op elkaar ingespeeld zijn. Maar hoe lang kan je nog levens redden en menselijk blijven, als je zelf bijna onder de hoge werkdruk bezwijkt? Documentaire. Bulgaars gesproken, Engels ondertiteld.

TABU

Miguel Gomes. Portugal, Duitsland, Brazilië, 2012, 113’ Met o.a. Teresa Madruga, Laura Soveral, Ana Moreira De oudere dame Aurora raakt ernstig ziek, wordt opgenomen in het ziekenhuis en heeft nog één mysterieus verzoek aan haar buurvrouwen Pilar en Santa: het zoeken naar een man uit haar verre verleden van wiens bestaan niemand op de hoogte was. Een betoverend liefdesdrama van één van Portugal's meest veelbelovende, jonge cineasten. Over ouder worden, verdwenen geliefden, gemiste kansen en in het reine komen met het verleden. Portugees gesproken, Nederlands ondertiteld.


THE COMEDIAN

Tom Shkolnik. Groot Brittanië, 2012. 80’ Met o.a. Nathan Stewart-Jarrett, Steven Robertson, Edward Hogg Overdag werkt de charmante Ed in een callcenter, 's avonds probeert hij door te dringen in de Londense comedywereld. Om door te breken treedt hij op in kleine ruimtes en kroegen. Terwijl zijn carrière niet van een leien dakje loopt, raakt hij ook nog eens verstrikt in een complexe driehoeksverhouding. Engels gesproken.

THE LAST BLACK SEA PIRATES

Svetoslav Stoyanov. Bulgarije, 2013, 72’ Met o.a. Yuliya Aug, Yana Esipovich, Vasiliy Domrachyov De laatste piraten van de Zwarte Zee drinken, dromen en jagen al twintig jaar op de schat van Karadere, onder aanvoering van kapitein Jack The Whale. Wanneer iemand anders lucht krijgt van de schat wordt hun rust verstoord. De documentaire volgt de groep in deze crisis en er ontwikkelt zich een modern sprookje over de schatten die we zoeken en de schatten die we vinden in het leven. Documentaire. Bulgaars gesproken, Engels ondertiteld.

KORT WIT-RUSLAND SOLITUDE

Dmitry Dedok. Wit-Rusland, 2012, 22’ Met o.a. Maksim Korostelev, Aleksandr Olshanski, Andrey Kulbitski Wanneer de net gedumpte Oleg besluit zelfmoord te plegen probeert zijn neef hem te redden. Documentaire. Wit-Russisch gesproken, Engels ondertiteld.

PAINTED PARADISE

Galina Adamovich. Wit-Rusland, 2010, 14’ Documentaire over de onbekende maar unieke Wit-Russische kunstenares Alena Kish. Documentaire. Wit-Russisch gesproken, Engels ondertiteld

THE WANDERER IS NOT COMING BACK

Ales Lapo. Wit-Rusland, 2012, 14’ Een reiziger keert na ruim een jaar terug naar Wit-Rusland voor een nieuwe start. Documentaire. Wit-Russisch gesproken, Engels ondertiteld.

MADE IN ASH

Iveta Grófová. Slowakije, Tsjechië, 2012, 84’ Met o.a. Dorotka Billa, Maria Billa, Jarka Bucincova Docu-drama over de pas afgestudeerde Dorotka die Slowakije achter zich laat en niet kan wachten om met haar échte leven te beginnen in de Tsjechische grensstad Aš. Wanneer ze daar aankomt wordt ze meteen geconfronteerd met een wereld vol afgematte naaisters die allemaal wachten op hun Duitse prinsen. Ze komt erachter dat Aš niets te bieden heeft naast lopende band sleur, lange werkdagen en lage lonen, wat leidt tot een paar harde keuzes die haar leven veranderen. Tsjechisch, Slovaaks, Duits gesproken, Engels ondertiteld. 16+

SNOW (voorfilm Made in Ash)

Ivana Šebestová. Slowakije, 2013, 18’ Een korte animatiefilm over de jonge Maja die in het Verre Oosten te hard op zoek is naar de echte liefde. Slowaaks gesproken, Engels ondertiteld.

Axel Petersén. Zweden, 2012, 79’ Met o.a. Johannes Brost, Peter Carlberg, Carl Johan de Geer Voormalig partyplanner Janne heeft zijn verplichte tijd met een enkelband erop zitten. Hij reist op zijn zestigste af naar Båstad om een exclusieve nachtclub te openen en zijn leven weer op de rails te krijgen. Vlak voor de opening veroorzaakt Janne echter een catastrofaal ongeluk en zijn wanhopige pogingen om om te gaan met de situatie slepen hem in een donkere neerwaartse spiraal. Zweeds gesproken, Engels ondertiteld.

Victor Asliuk. Wit-Rusland, 2012. 21’ n de fabriek in Smolevichi is het altijd warm. Zelfs midden in de winter hebben de halfnaakte mannen en vrouwen die er werken het er snikheet. Hun bewegingen aan de machines zijn perfect: snel en rytmisch als een dans. Wat ze maken? Laarzen van vilt, die over de hele wereld verkocht worden. Documentaire. Geen dialoog.

THE REFEREE

Paolo Zucca. Italië, 2013. 96’ Met o.a. Stefano Accorsi, Marco Cadau, Geppi Cucciari Absurde zwart-wit komedie over een slecht presterend voetbalteam op Sardinië. Atletico Pabarile wordt elk jaar vernederd door hun tegenstander, maar de kansen lijken te keren met de terugkeer van een sterspeler. Het verhaal springt heen en weer tussen de rivaliserende teams en de ambitieuze scheidsrechter Cruciani, die na een corruptieschandaal voor straf in de derde klasse van Sardinië moet fluiten. Italiaans gesproken, Engels ondertiteld.

THOU GILD’ST THE EVEN

Onur Ünlü. Turkije, 2013, 107’ Met o.a. Derya Alabora, Ali Atay, Tansu Biçer Bijzondere film over de dagelijkse zorgen en problemen van mensen met uitzonderlijke gaven in een stadje waar twee zonnen en drie volle manen aan de hemel staan. Gefilmd in beeldschoon zwartwit, gemaakt met simpele visuele effecten en sterk acteerwerk, bevat deze magisch realistische film ook de nodige zwarte humor. Turks gesproken, Engels ondertiteld.

Victor Asliuk. Wit-Rusland, 2012, 27’ Melancholische vertelling van een verlaten dorpje en haar bijzondere inwoners. Documentaire. Wit-Russisch gesproken, Engels ondertiteld.

EUROPA PANORAMA SPECIAL SLOWAKIJE CIGÁN

Martin Šulík. Tsjechië, Slowakije, 2011, 107’ Met o.a. Jánko Mizigár, Martin Hangurbadzo, Martinka Kotlárová Realistisch portret van Roma’s in Oost-Slowakije in een krachtig familiedrama met in het middelpunt de 14-jarige Adam. Adam wordt snel volwassen als hij te horen krijgt dat zijn vader met messteken is omgebracht en zijn moeder besluit te trouwen met de onbetrouwbare Žigo. Terwijl Žigo pogingen doet de jongen bij zijn criminele activiteiten te betrekken, probeert Adam de moordenaar te vinden. Romani, Slowaaks gesproken, Nederlands ondertiteld.

THE GARDEN (Záhrada)

Martin Sulík. Slowakije, 1995, 100’ Marián Labuda, Roman Luknár, Zuzana Sulajová Geïnspireerd door Voltaires 'Candide' is The Garden een bijzonder, innemend sprookje. De dertiger Jakub ligt behoorlijk overhoop met zichzelf en de mensen om hem heen. Op aandringen van zijn vader vertrekt hij voor enkele dagen naar het platteland, naar het verlaten huis van zijn opa, om orde op zaken te stellen. Nietsvermoedend dat zijn verblijf op deze intrigerende plek zijn leven zal veranderen. Slowaaks gesproken, Nederlands ondertiteld.

THE SUN IN A NET

Stefan Uher. Tsjecho-Slowakije, 1962, 90’ Met o.a. Marián Bielik, Jana Beláková, Olga Salagová Een film over twee tieners, Bela en Fajolo, in een flat in Bratislava. Bela leert hoe ze haar gehandicapte moeder kan begrijpen, terwijl Fajolo de eenzaamheid zoekt op het dak van het gebouw en mediteert. Deze baanbrekende film vervulde onder strenge censuur een sleutelrol en wordt gezien als grondlegger van ‘Tsjechoslowaakse New Wave’-films en is speciaal gedigitaliseerd

IN THE FOG

SPECIAL WIT-RUSLAND

KAPRINGEN

Tobias Lindholm. Denemarken, 2012, 99’ Met o.a. Pilou Asbæk, Søren Malling, Dar Salim Beklemmende psychologische thriller van de makers van Jagten en Borgen over een kaping, waarbij de bemanning van een vrachtschip betrokken wordt in een cynisch spel op leven en dood. De miljoeneneis aan losgeld is de start van dramatische en psychologische onderhandelingen tussen de directeur van de vaarmaatschappij en de Somalische piraten. De hoop op een goede afloop wordt danig op de proef gesteld. Deens gesproken, Nederlands ondertiteld.

MUST HAVE BEEN LOVE

PROGRAMMA

SHOES (voorfilm Just the Wind)

Krzysztof Lukaszewicz. Polen, 2012, 98’ Met o.a. Dzmitry Vinsent Papko, Karolina Gruszka, Anatolij Kot Compromisloos, rauw en met de hand gefilmd debuut, gebaseerd op het leven van jongerenactivist, journalist en screenwriter Franak Viachorka. Miron wordt opgepakt wanneer hij een concert geeft tijdens een manifestatie en moet als straf het leger in. Zijn vriendin blogt over de wantoestanden, en de satirische liedjes die Miron ‘ter ere van het leger en het regime’ opneemt worden grote hits onder jongeren. Wit-Russisch gesproken, Engels ondertiteld. 16+

Hafsteinn Gunnar Sigurðsson. IJsland, 2011, 81’ Met o.a. Hilmar Guðjónsson, Sveinn Ólafur Gunnarsson, Þorsteinn Bachmann IJslandse komedie over twee compleet verschillende mannen die aan de weg werken in de ‘middleof-nowhere’. Terwijl ze lijnen schilderen en paaltjes in de grond houwen, zijn ze het continu oneens. De jongste van 't stel gaat in 't weekend naar huis om in de kroeg meisjes te versieren, maar komt met troosteloze verhalen terug. Zijn oudere en iets te serieuze zwager blijft op locatie bivakkeren, maar of dat zo verstandig is? IJslands gesproken, Engels ondertiteld.

Daniel Dencik. Denemarken, 2012, 81’ Authentieke coming-of-age documentaire over de jonge wielrenner Rasmus Quaade. Dicht op de huid, gefilmd op Super 8, volgen we de strubbelingen van de talentvolle Deen om professioneel coureur te worden. Rasmus heeft naast een flinke portie talent ook nog eens de ultieme fysieke bouw voor het fietsen, maar zijn constante gedachtes over leven en dood zijn een groot obstakel in zijn droom om wereldkampioen te worden. Documentaire. Deens gesproken, Engels ondertiteld.

om het 50-jarig jubileum van het Slowaaks Film Instituut te vieren. Tsjechisch, Slowaaks gesproken, Engels ondertiteld.

EUROPA PANORAMA

VIVA BELARUS!

EITHER WAY

MOON RIDER

Sergei Loznitsa. Duitsland, Nederland, Wit-Rusland, Rusland, Letland, 2013, 127’ Met o.a. Vladimir Svirskiy, Vladislav Abashin, Sergei Kolesov De onschuldige Sushenya probeert wanhopig zijn onschuld te bewijzen, maar wordt door de partizanen Burov en Voitik naar een eeuwenoud bos gebracht om vermoord te worden. Eén op één met zijn vijanden, diep in het donkere bos, is hij gedwongen een morele beslissing te maken onder immorele omstandigheden. Russisch gesproken, Nederlands ondertiteld.

Costa Fam. Wit-Rusland, Tsjechië, VS, Rusland, 2012, 17’ Met o.a. Uliana Elina, Ilya Uglava, Alexander Bokovets Het verhaal van een paar schoenen die van etalage naar de concentratiekampen in Auschwitz worden gevolgd. Geen dialoog.

Sara Johnsen. Noorwegen, 2012, 105’ Met o.a. Maria Bonnevie, Kristoffer Joner, David Dencik Noors drama waarin twee broers dood in een bos worden aangetroffen, met naast hun een verzwakte vrouw. Een complexe liefdesgeschiedenis ontrafelt zich. Janne en William waren jeugdliefdes en ontmoeten elkaar weer na lange tijd. Geconfronteerd met duistere geheimen uit hun verleden, worden zij nog steeds geteisterd door Williams jaloerse broer. Noors gesproken, Engels ondertiteld. 16+

AVALON

WARMTH

WOODEN PEOPLE

ALL THAT MATTERS IS PAST

NOORDSE FOCUS

Eirik Svensson. Noorwegen, Finland, 2012, 89’ Pamela Tola, Espen Klouman-Høiner, Laura Birn Op vakantie in Istanbul ontmoet de Finse Kaisa de charmante Jacob. Ze hebben een perfecte avond maar wanneer Jacob de volgende ochtend vertrekt is alles wat Kaisa van hem weet zijn naam. Na enige tijd gebeurt het ondenkbare; ze komt Jacob tegen in een winkel, maar het blijkt de perfecte look-a-like te zijn. Kan ze Jacob vergeten en net zo verliefd worden op deze dubbelganger? Fins, Noors, Engels gesproken, Engels ondertiteld.

ABOVE DARK WATER House (Dom)

Zuzana Liová. Tsjechië, Slowakije, 2011, 100’ Met o.a. Judit Bárdos, Miroslav Krobot, Marian Mitas Droogkomisch drama over de knorrige Imrich die in zijn tuin steen voor steen een huis bouwt voor zijn tweede dochter, in de hoop dat ze dichtbij blijft wonen. Maar Eva, die school gaat verlaten, heeft andere plannen voor haar toekomst: ze volgt lessen Engels en spaart haar geld op om naar Groot-Brittannië te kunnen vertrekken. Een conflict tussen de generaties en vooral tussen onverzoenbare dromen kan niet uitblijven. Slowaaks, Tsjechisch gesproken, Nederlands ondertiteld.

Peter Franzén. Finland, 2013,110’ Met o.a. Olavi Angervo, Samuli Edelmann, Matleena Kuusniemi Pete zijn gedachten worden overspoeld met angst en verwarring in dit Finse familiedrama, wanneer hij vanuit een gelukkige gezinssituatie geconfronteerd wordt met het alcoholgebruik van zijn vader en de heftige breuk tussen zijn ouders. Wat zijn de consequenties als een kind het onvoorwaardelijke vertrouwen en de bewondering voor zijn ouders verliest? Fins gesproken, Engels ondertiteld. 16+

MY STUFF

Petri Luukkainen. Finland, 2013, 83’ Nadat hij veel te veel geld heeft uitgegeven aan nutteloze spullen, belandt Petri in een existentiële crisis en besluit een experiment te starten met zichzelf. Hij brengt al zijn bezittingen naar een opslagcontainer, start naakt met helemaal niets, en staat zichzelf toe om een jaar lang één item per dag terug te nemen. Langzaam ontdekt hij wat er voor de mens echt toe doet. Documentaire. Fins gesproken, Engels ondertiteld.


WOENSDAG 6 NOVEMBER 09:00

10:00

11:00

12:00

13:00

14:00

15:00

16:00

17:00

18:00

19:00

20:00

21:00

22:00

AEGONZAAL

19:45 LA GRANDE BELLEZZA 142’/EP/n.o./éénmalig/Met opening

RABOBANKZAAL

19:45 THE DEEP (1/2) 95’/NF/n.o. EXPEDITION TO THE END OF THE WORLD (1/2) 90’/OW

BLAUWE THEATERZAAL

GROENE ZAAL

22:00

CELESTIAL WIVES OF THE MEADOW MARI (1/2) 106’/EP

20:00 AVALON (1/2) 79’/NF

22:15 SAMSARA (1/2)

20:00

22:15 THE COMEDIAN (1/2) 80'/EP

102’/OW/geen dialoog

SOFIA'S LAST AMBULANCE (1/2) 75'/EP

19:45 HEROIN (1/2) 87’/nl

ROZE ZAAL

00:00

22:15 SANCTUARY (1/2) 88’/NF

20:00

BENTACERAZAAL

23:00

22:00 BORGMAN (1/2)

112’/NVF/nl Voorfilm: SAY YES AND DANCE 8’

DONDERDAG 7 NOVEMBER 09:00

10:00

11:00

09:30

AEGONZAAL

09:30 DE SUPERHELD 75' Besloten

80’/EP/n.o.

105’/NF

12:00

14:15

89'/NF

71’ Besloten

NORDIC SHORTS REVEALED AND UNCOVERED (1/2) 74'/NF

09:45 HOUSE (Dom) (1/2) 100’/EP/SS/n.o.

20:00

21:00

19:30 GOOD VIBRATIONS (1/2) 97’/EP

22:00

23:00

110’/NF

16:15 THE LAST SENTENCE (1/2) 126'/NF/n.o.

19:15

22:15 F*CK FOR FOREST 85’/OW/éénmalig

17:00

KREATÜRLICHE UNSCHULD

54'/MF + fragmenten John Bock films (Fries Museum)

14:15 STORIES WE TELL

BEELDVOORWOORD/ WOORDVOORBEELD Dichters Battle 150´/FFA/Met inleiding en deelnemers

€ 0,-

19:30 IN GESPREK MET PIETER VERHOEFF

17:00 PALME (1/2) 105’/NF

19:30

22:00

AN EPISODE IN THE LIFE OF AN IRON PICKER (1/2) 74'/EP/n.o. Keuze van Pieter Verhoeff

21:45 IN THE FOG (1/2) 127'/ EP/WRS/n.o.

THE ALMOST MAN (1/2) 80’/NF Voorfilm: PREMATURE 17’

19:00 ONE STEP AHEAD (1/2) 132’/EP

22:00 MADE IN ASH (1/2) 84’/EP/SS Voorfilm: SNOW 18’

16:45

19:30

Performance Janek Turkowski

Performance Janek Turkowski

€ 5,HET VERHAAL ACHTER DE GRONINGSE SMALFILMLIGA FFA

NIVO NOORD 3

€ 0,-

LANCERING NIEUWE COMPETITIE

16:45 BEAST PARADISE (1/2) 104’/EP

108’/FFA/n.o./éénmalig Inleiding Syds Wiersma

DOE MAAR: DIT IS ALLES (1/2) 83’/NVF/nl Voorfilm: DANCE MUSIC NOWE 9’

00:00

21:45 ABOVE DARK WATERS (1/2) 22:00 WALTZ FOR MONICA (1/3) 108’/NF

14:30

12:00 VIVA BELARUS! (1/2) 98’/EP/WRS

19:00

19:15

SHE MALE SNAILS (1/2) 75’/NF Voorfilm: UNDRESS ME 15’

A LONG STORY (1/2) 93’/NVF/n.o. Voorfilm: MONT BLANC 15’

18:00

16:45 CHILD’S POSE (1/2) 112'/EP/n.o.

14:30

12:00

17:00

16:45 SHED NO TEARS (1/2) 120’/NF

WAAR IS KNOESTER

100'/NVF/éénmalig

10:15

16:00

ALL THAT MATTERS IS PAST (1/2)

NNO - OOG VOOR TRADITIE (1/2)

87'/EP

ROZE ZAAL

14:15

12:15

LES FILS DE LA TERRE (1/2)

GROENE ZAAL

12:15

MUST HAVE BEEN LOVE (1/2)

10:00

15:00

14:30 BLANCANIEVES (1/2) 104’/EP/n.o.

CINEMA INCH’ALLAH (1/2)

09:45 CIGÁN (1/2) 107'/EP/SS/n.o.

BLAUWE THEATERZAAL

14:00

95’/NF/n.o. Voorfilm: 2011.12.30 3’

89’ Besloten

BENTACERAZAAL

13:00

12:00 OPEN UP TO ME (1/2)

THE ROAD TO EL DORADO

RABOBANKZAAL

12:00

€ 5,HET VERHAAL ACHTER DE GRONINGSE SMALFILMLIGA FFA

VRIJDAG 8 NOVEMBER 09:00

10:00

BENTACERAZAAL

BLAUWE THEATERZAAL

GROENE ZAAL

ROZE ZAAL

12:00

10:00 THE DEEP (2/2) 95’/NF/n.o.

AEGONZAAL RABOBANKZAAL

11:00

13:00

14:00

15:00

12:15 AVALON (2/2) 79’/NF

09:30

12:00 HET VONNIS (1/2) 110'/NVF/vl

THE ROAD TO EL DORADO 89’ Besloten

09:30 MILO (1/2) 93'/EP/n.o.

10:15

SOFIA'S LAST AMBULANCE (1/2)

16:45 WOLF (1/2) 120’/NVF/nl

19:30

75´/EP

10:00 VIRAMUNDO (1/2) 95’/OW/n.o.

130’/EP/éénmalig I.s.m. Cine Premières

14:45 MOON RIDER (1/2) 81’/NF

55'/NF/éénmalig

THE SUN IN A NET (1/2)

90´/EP/SS

12:15 MY STUFF (1/2) 83'/NF

20’/NVF/nl/éénmalig

14:30 OPEN UP TO ME (2/2)

NORDIC SHORTS UNCOMFORTABLY YOUNG (1/2) 87'/NF

14:45

17:00

80'/EP

90'/EP

PEOPLE OUT THERE (1/2)

23:00

00:00

81’/NF Voorfilm: WHALE VALLEY 15’

20:00 KAPRINGEN (1/2) 99’/NF/n.o. 19:45 107'/EP

19:15 THE LAST SENTENCE (2/2) 126'/NF/n.o. 19:30

Performance Janek Turkowski

Performance Janek Turkowski

22:15 THE REFEREE 96’/EP/éénmalig 22:15

48 Hour Film Project Prijsuitreiking

22:15 BEAST PARADISE (2/2) 104’/EP 22:00 TABU (1/2) 113’/EP/n.o.

THOU GILD'ST THE EVEN (1/2)

16:45

€ 5,HET VERHAAL ACHTER DE GRONINGSE SMALFILMLIGA FFA

NIVO NOORD 3

22:00

22:15 EITHER WAY (1/2)

20:30 48 Hour Film Project - Deel 2

18:00 JIMMY RIVIÈRE (1/2) 90’/EP

17:15

95’/NF/n.o. Voorfilm: 2011.12.30 3’

BOY EATING THE BIRD'S FOOD (1/2)

18:30 48 Hour Film Project - Deel 1

FRANS FROLIJK Speciale première

PARELS UIT HET ARCHIEF: BEELDCOLUMNS + DWAANDE FFA

21:00

CELESTIAL WIVES OF THE MEADOW MARI (1/2) 106'/EP

16:45

16:00

€ 0,-

OPEN PORT met discussie Lwd2018

12:30

20:00

14:30 SONS OF NORWAY (1/2)

134'/OW/éénmalig

105'/NVF/éénmalig

19:00

19:30 GNADE (1/2) 132’/EP

80’/NF Voorfilm: EATING LUNCH 15’

13:15

18:00

16:45 JAPPELOUP

THE PERVERT'S GUIDE TO IDEOLOGY

NNO - NOORDELIJKE WILDERNIS

17:00

14:45 SANCTUARY (1/2) 88’/NF

12:00

10:15

16:00

22:15

MORE THAN HONEY (1/2)

96'/OW/n.o.

€ 5,HET VERHAAL ACHTER DE GRONINGSE SMALFILMLIGA FFA

ROUTES MUZIEK ROUTE

Muziekliefhebber, zegt u? Opzwepende surf, live bij een jaren ’30 film gespeeld, een blik in de Vlaamse dancewereld van de jaren ’80 tot nu, wat nu precies ‘alles’ is van Doe Maar... Dat en veel meer komt langs in de Muziek Route.

ROMA ROUTE

Traditie staat voorop. De Roma’s (zigeunervolk) staan energiek, muzikaal en positief in het leven ondanks dat zij geen vaste bodem onder hun voeten hebben en het in de huidige samenleving van vooroordelen en bureaucratie steeds moeilijker wordt zich staande te houden.

ARCHIEF ROUTE

Het verleden. Een verzameling van gebeurtenissen waar wij op voortbouwen en een begrip waar we ter plekke aan bijdragen door alles wat we doen. Verweven in documentaires en speelfilms, wordt de waarde van het lokale en internationale erfgoed hier in beeld gebracht.

SPORTIEVE ROUTE

Sport is emotie. In sport zit alles: diepgang, humor, drama, woede, toewijding, interactie, geduld... De sportwereld blijft boeien en achter het leven van iedere sporter zit een verhaal. In deze route zie je hoe dat prachtig verfilmd is.


ZATERDAG 9 NOVEMBER 09:00

10:00

11:00

12:00

13:00

10:00

AEGONZAAL

80'/NF

10:00

MUST HAVE BEEN LOVE (2/2)

89'/NF

10:00

SHIRLEY - VISIONS OF REALITY (1/2)

BENTACERAZAAL

92'/MF

10:00

BLAUWE THEATERZAAL

€ 0,-

ROZE ZAAL

16:00

12:00 PALME (2/2) 105’/NF

14:30 VIVA BELARUS! (2/2) 98’/EP/WRS

12:00 THE END OF TIME 109’/OW/éénmalig

14:30

€ 0,-

11:15

13:00

17:00

14:00

€ 0,-

€ 0,-

15:30

09:45 JIMMY RIVIÈRE (2/2) 90’/EP

12:00 GADJO DILO 100’/EP/éénmalig

14:15

09:45

12:00 HEROIN (2/2) 87’/NVF/nl

14:15 MUSEUM HOURS 107’/MF/éénmalig

CINEMA INCH’ALLAH (2/2)

80’/EP/n.o.

19:00

16:30

€ 0,-

22:00

15:30

16'/FFA

16'/FFA

DE VRIJE DAG (1/2)

22:15

19:30 WOLF (2/2) 120’/NVF/nl € 0,-

17:45

€ 0,-

THE SOUND OF BELGIUM (1/2) 85’/NVF/n.o.

22:00 THE GARDEN (1/2) 100’/EP/SS/n.o.

20:00

NNO - GANJA OF GENIUS? (1/2)

LES FILS DE LA TERRE (2/2)

91'/NVF/éénmalig

87'/EP

17:00

19:45

58’/FFA Besloten

90´/EP/SS

22:15

NORDIC SHORTS REVEALED AND UNCOVERED (2/2) 74'/NF

THE SUN IN A NET (2/2)

20:00

22:00

THE LAST BLACK SEA PIRATES (1/2)

80’/NF Voorfilm: EATING LUNCH 15’

00:00

ALL THAT MATTERS IS PAST (2/2) 105’/NF

110’/NF

DOE MAAR: DIT IS ALLES (2/2) 83’/NVF/nl Voorfilm: DANCE MUSIC NOWE 9’

72´/EP

16:45

19:30

Performance Janek Turkowski

Performance Janek Turkowski

€ 5,HET VERHAAL ACHTER DE GRONINGSE SMALFILMLIGA FFA

€ 5,HET VERHAAL ACHTER DE GRONINGSE SMALFILMLIGA FFA

14:00

23:00

19:30 ABOVE DARK WATERS (2/2)

17:00 SONS OF NORWAY (2/2)

NIVO NOORD 3

22:00

€ 5,17:00 Première DE KEET Serie van Omrop Fryslan

HOE EEN HAVEN NIET KON, EN ER TOCH KWAM (1/2)

(1/2) 80'/NF/n.o. Voorfilm: SENSE OF LIGHT 26'

21:00

22:00 GNADE (2/2) 132’/EP

Prijsuitreiking + vertoning winnende films

WRONG TIME WRONG PLACE

HCL

20:00

19:30 WALTZ FOR MONICA (2/3) 108’/NF

17:15 THE COMEDIAN (2/2) 80'/EP

Workshop Filmmaken

NaFF Studenten AV/Semi-Prof

18:00

17:00 SAMSARA (2/2) 102’/OW/geen dialoog

A LONG STORY (2/2) 93’/NVF/n.o. Voorfilm: MONT BLANC 15’

Workshop Creatie

NaFF Amateurs deel 2

NaFFJongeren + NaFF Amateurs deel 1

GROENE ZAAL

15:00

13:00 LA VIE D'ADÈLE (Blue is the warmest color) 187'/EP/n.o./éénmalig

THE ALMOST MAN (2/2)

RABOBANKZAAL

14:00

DE VRIJE DAG (2/2)

ZONDAG 10 NOVEMBER 09:00

10:00

11:00

12:00

19:00

20:00

21:00

22:00

23:00

17:00

20:30

96'/OW/n.o.

90’/OW

THOU GILD'ST THE EVEN (2/2) 107'/EP

10:00 MY STUFF (2/2) 83'/NF

12:15 IN THE FOG (2/2) 127'/EP/WRS/n.o.

15:00

17:00

19:45 CIGÁN (2/2) 107'/EP/SS/n.o.

22:00 GOOD VIBRATIONS (2/2) 97’/EP

10:00

12:15

19:45

22:00 BLANCANIEVES (2/2) 104’/EP/n.o.

AN EPISODE IN THE LIFE OF AN IRON PICKER (2/2) 74'/EP/n.o.

EXPEDTION TO THE END OF THE WORLD (2/2)

SHIRLEY - VISIONS OF REALITY (2/2) 92'/MF

10:15

12:30

PEOPLE OUT THERE (2/2)

14:45 HOUSE (Dom) (2/2) 100’/EP/SS/n.o.

THE SOUND OF BELGIUM (2/2) 85’/NVF/n.o.

90'/EP

MADE IN ASH (2/2) 84’/EP/SS Voorfilm: SNOW 18’

17:15 THE GARDEN (2/2) 100’/EP/SS/n.o.

HOE EEN HAVEN NIET KON, EN ER TOCH KWAM (2/2) 58’/FFA Voorfilm: IEN VAN ÚS 30'

20:00 MOON RIDER (2/2) 81’/NF

17:00 KORT WIT-RUSLAND 99’/EP/WRS/éénmalig

14:00

HCL

22:00 BORGMAN (2/2) 112’/NVF/nl

Voorfilm: SAY YES AND DANCE 8’

22:15

20:00

THE LAST BLACK SEA PIRATES (2/2) 72'/EP

BOY EATING THE BIRD'S FOOD (2/2) 80'/EP

16:45

19:30

Performance Janek Turkovski

Performance Janek Turkovski

€ 5,HET VERHAAL ACHTER DE GRONINGSE SMALFILMLIGA FFA

€ 5,HET VERHAAL ACHTER DE GRONINGSE SMALFILMLIGA FFA

NIVO NOORD 3

22:00 SHED NO TEARS (2/2) 120’/NF

81'/FFA/éénmalig LC Publieksprijs + Slotvoorstelling

17:15 VIRAMUNDO (2/2) 95’/OW/n.o.

15:00

12:15 TABU (2/2) 113’/EP/n.o.

SHE MALE SNAILS (2/2) 75’/NF Voorfilm: UNDRESS ME 15’

00:00

CINESONIC presents: THE ANACONDAS meet MURNAU'S TABU

(2/2) 80'/NF/n.o. Voorfilm: SENSE OF LIGHT 26'

87’/EP/n.o./éénmalig Voorfilm: SHOES 17’

99'/NVF/éénmalig

19:45 KAPRINGEN (2/2) 99’/NF/n.o.

WRONG TIME WRONG PLACE

14:45 JUST THE WIND

NNO - ZOEKT EN GIJ ZULT VINDEN

10:00

ROZE ZAAL

18:00

15:00

NORDIC SHORTS UNCOMFORTABLY YOUNG (2/2) 87'/NF

GROENE ZAAL

17:00

12:15 WALTZ FOR MONICA (3/3) 108’/NF

MORE THAN HONEY (2/2)

BLAUWE THEATERZAAL

16:00

17:00 CHILD’S POSE (2/2) 112'/EP/n.o.

10:00

BENTACERAZAAL

15:00

15:00

81’/NF Voorfilm: WHALE VALLEY 15’

RABOBANKZAAL

14:00

12:30 HET VONNIS (2/2) 110'/NVF/vl

10:00 EITHER WAY (2/2)

AEGONZAAL

13:00

16:00

DE FRIESE ZUIVEL OP FILM (1/2) 90'/FFA

DE FRIESE ZUIVEL OP FILM (2/2) 90'/FFA

MUZIEK FOYER HARMONIE 09:00

10:00

11:00

12:00

13:00

14:00

15:00

16:00

17:00

18:00

19:00

20:00

21:00

19:00

WOENSDAG

21:30

WOOD & THE HEALERS

11:30 RT WOODS

DONDERDAG

11:45

VRIJDAG

DJ JAKHALS

11:30

ZATERDAG

RADIO ASCONA

11:30

ZONDAG

CALGARY WOODS

13:30

15:30

TIM MOWGLI

TBA 14:00 RT WOODS 13:45

LENNARD FOPMA

22:30

DJ

18:30

21:00

23:45

DJ

TBA

DJ

18:00

18:45

21:15

23:15

DJ JAKHALS

MARYSA ADRIANA

RATON

RATON

16:15

LENNARD FOPMA

18:00

20:45

PAUL HORJUS

23:45

RADIO ASCONA

18:45

RADIO ASCONA

21:30

NOTFALL SOUNDSYSTEM

NOTFALL SOUNDSYSTEM

* alle livemuziek in de foyer is geprogrammeerd door onze vrienden van Podium Asteriks

LEGENDA

EP SS WRS NF NVF FFA OW NNO NaFF MF

= Europa Panorama = Slowakije Special = Wit-Rusland Special = Noordse Focus = Nederlands, Vlaams & Fries = Fries Film Archief = Onze Wereld = Nieuwe Noordelijke Oogst = Noordelijk amateur Film Festival = Museum Films

n.o. nl vl AP

00:00

MARYSA ADRIANA

FICKLE GHOST

14:15

TIM MOWGLI

23:00

16:00

16:15

FICKLE GHOST

22:00

= Nederlands ondertiteld = Nederlands gesproken = Vlaams gesproken = Afwijkende Prijs

ZALEN

Stadsschouwburg De Harmonie Slieker Film Historisch Centrum Leeuwarden

21:30 NOTFALL SOUNDSYSTEM

AFTER PARTY DOOZO


THE ALMOST MAN

Martin Lund. Noorwegen, 2012. 80’ Met o.a. Henrik Rafaelsen, Egil Birkeland, Kim Eidhagen De 35-jarige Henrik is pas getrouwd met de gevoelige Tone en is een vrij kinderachtige man. Alles ziet hij door de ogen van een kind, of het nou om werk of privé-aangelegenheden gaat. Wanneer Tone zwanger blijkt te zijn wordt van hem verlangt dat hij volwassen wordt en zijn infantiele gedrag vaarwel zegt. Noors gesproken, Engels ondertiteld.

OPEN UP TO ME

Simo Halinen. Finland, 2013, 95’ Met o.a. Leea Klemola, Peter Franzén, Ria Kataja Maarit is een mooie, intelligente en sexy vrouw, die eerst een man was. Door haar geslachtsverandering is ze vervreemd geraakt van haar dochter. Vastbesloten de relatie met haar dochter opnieuw op te bouwen, probeert ze ook geluk te vinden in de liefde met voetbaltrainer Sami. Hoewel de gevoelens wederzijds zijn, wordt de relatie al gauw op de proef gesteld. Maarit kiest zelfbewust voor haar eigen geluk en neemt een drastisch besluit. Noors gesproken, Nederlands ondertiteld.

PALME

Kristina Lindström, Maud Nycander. Zweden, 2012. 105’ Olof Palme was premier van Zweden, totdat hij werd doodgeschoten in februari 1986, in de straten van Stockholm. In één nacht veranderde het land Zweden van gedaante. Olof Palme was een unieke man en een socialist die de controverse niet schuwde. Hij drukte een grote stempel op de ontwikkeling van het moderne Zweden. 'Palme' gaat over zijn leven, zijn tijd, en over het Zweden dat hij heeft gevormd. Documentaire. Zweeds, Engels, Duits, Frans, Spaans, Russisch gesproken, Engels ondertiteld.

THE DEEP

Baltasar Kormàkur. IJsland, 2012. 95’ Met o.a. Olafur Darri Olafsson, Johann G. Johannsson, Bjorn Thors Als een vissersboot met de gehele bemanning aan boord zinkt, is er slechts één iemand die de schipbreuk op miraculeuze wijze weet te overleven. Het is wetenschappelijk onverklaarbaar aangezien Gulli zes uur in het ijskoude water heeft gelegen. Terwijl zijn bovennatuurlijke wil om te overleven hem tot nationale held van IJsland heeft gebombardeerd, herinnert Gulli de zwarte nacht als het moment waarop hij zijn vrienden en collega’s verloor. IJslands gesproken, Nederlands ondertiteld.

THE LAST SENTENCE

Jan Troell. Zweden, Noorwegen, 2012. 126’ Met o.a. Jesper Christensen, Pernilla August, Ulla Skoog Een verhaal gebaseerd op het leven van journalist Torgny Segerstedt, die in de jaren 30' het Zweedse volk attendeerde op de dreiging van fascisme. Wanneer hij verliefd wordt op de vrouw van zijn beste vriend terwijl hij zelf nog getrouwd is, wordt zijn privéleven één grote chaos. Een dramatisch en poëtisch verhaal over een man die zich niet het zwijgen liet opleggen. Documentaire. Zweeds gesproken, Nederlands ondertiteld.

PROGRAMMA

NEDERLANDS, VLAAMS & FRIES A LONG STORY

WHALE VALLEY

(VOORFILM EITHER WAY)

Gudmundur Arnar Gudmundsson. IJsland, 2013, 15’ Met o.a. Ágúst Örn B. Wigum, Einar Jóhann Valsson, Valdimar Örn Flygenring Twee broers wonen met hun ouders in een afgelegen fjord. Door de ogen van de jongste zien we hoe de broederliefde door een heftige gebeurtenis op de proef wordt gesteld. IJslands gesproken, Engels ondertiteld.

REVEALED & UNCOVERED 2011.12.30

(OOK VOORFILM OPEN UP TO ME)

Leontine Arvidsson. Zweden, 2013, 3’ Met Leontine Arvidsson. Een jonge vrouw tekent een schets van zichzelf op haar deur, maar ineens blijkt er iets te missen. Zweeds gesproken, Engels ondertiteld.

AUTUMN LEAVES

Jean-Pascal Strüwer. Zweden, 2012. 12’ Met o.a. Torkel Petersson, Lars Lind, Anita Wall Een film over heden en verleden en eeuwig verdriet. Zweeds gesproken, Engels ondertiteld.

COFFEE TIME

Maria Fredriksson. Zweden, 2013. 14’ Vier dames op leeftijd delen hun seksuele ervaringen tijdens een gezellig kopje koffie. Documentaire. Zweeds gesproken, Engels ondertiteld.

EATING LUNCH

(OOK VOORFILM SONS OF NORWAY)

SANCTUARY

Fredrik Edfeldt. Zweden, 2013. 88’ Met o.a. Per Burell, Jakob Cedergren, Clara Christiansson Een man vlucht samen met zijn dochter de bossen in om te ontsnappen aan een gevangenisstraf. Achtervolgd door de politie en andere autoriteiten, brengen de twee een laatste zomer van vrijheid samen door in de wildernis. Hun ontmoeting met de natuur en hun strijd om te overleven blaast nieuw leven in hun relatie voordat het onvermijdelijk tot een einde komt. Zweeds gesproken, Engels ondertiteld.

WALTZ FOR MONICA

SHE MALE SNAILS

WRONG TIME WRONG PLACE

Ester Martin Bergsmark. Zweden, 2012, 75’ Met o.a. Ester Martin Bergsmark, Eli Levén, Varg Holmdahl Hybride film waarin realiteit en fictie langzaam versmelten en de regisseur meegaat in de fantasiewereld van schrijver en kunstenaar Eli Levén. De intieme gesprekken tussen de regisseur en de schrijver worden verweven met het verhaal van de ‘she male snails’, een fantasiewereld waarin het draait om een persoon die gevangen is tussen twee geslachten en een derde creëert om te kunnen overleven. Documentaire. Zweeds gesproken, Engels ondertiteld. 16+

SHED NO TEARS

Måns Mårlind, Björn Stein. Zweden, 2013, 120’ Met o.a. Adam Lundgren, Disa Östrand, Jonathan Andersson Energieke film gebaseerd op de songteksten van de Götenborgse held Håkan Hellström. De talentvolle Pål zijn grootste passie is muziek. Hij krijgt steun van zijn vrienden Johnny en Lena, maar lijdt onder zijn obsessieve gedachten, die de meest vreemde handelingen en situaties met zich meebrengen. Hij wordt zwaar onder druk gezet en het is maar de vraag of hij zijn angsten kan overkomen op het moment van de waarheid. Zweeds gesproken, Engels ondertiteld.

Per Fly. Zweden, 2013, 108’ Met o.a. Edda Magnason, Sverrir Gudnason, Kjell Bergqvist Biografisch drama over het tumultueuze leven vol ups and downs van de ambitieuze Zweedse jazzzangeres Monica Zetterlund. Ze nam tijdens haar carrière talloze albums op en verscheen in tien films. De film focust op haar reis van telefoniste in een Zweeds dorpje naar het sterrendom in de clubs van New York en Stockholm. Zweeds gesproken, Engels ondertiteld. John Appel. Nederland, 2012, 80’ Verschillende betrokkenen van de aanslagen in Oslo op 22 juli 2011 vertellen tot in detail over de dag die hun leven voorgoed veranderd heeft. Zij vertellen hun persoonlijke ervaringen en de toevalligheden die daaraan voorafgingen. Hoe kwamen zij op het verkeerde moment op de verkeerde plek terecht en wat deden zij om de ramp te overleven? Documentaire. Engels, Nederlands, Georgisch gesproken, Nederlands ondertiteld.

NOORDSE FOCUS NORDIC SHORTS DANCE MUSIC NOW

(VOORFILM DOE MAAR DIT IS ALLES)

Johan Jonason. Zweden, 2012, 9’ Met o.a. Dominik Henzel, Johan Jonason Neurotische sessie in een zangstudio waarin het complexe en creatieve getouwtrek tussen twee ego's op komische wijze wordt weergegeven. Zweeds gesproken, Engels ondertiteld.

PREMATURE

(VOORFILM THE ALMOST MAN)

Gunhild Enger. Noorwegen, 2012, 17’ Met o.a. Martin Bøhmer, Eilif Hartwig, Aina Huguet Estrada De Spaanse Lucia komt voor het eerst in aanraking met de Noorse cultuur en haar schoonouders. Noors gesproken, Engels ondertiteld.

Jens Lien. Noorwegen, 2011, 80’ Met o.a. Sven Nordin, Åsmund Høeg, Sonja Richter Nikolaj leeft samen met zijn ouders in een uitgelaten en alternatieve sfeer, tot zijn moeder sterft in een verkeersongeluk. Nikolaj (13) wordt tijdens het rouwproces aan zijn lot overgelaten. Op zichzelf toegewezen vlucht hij in de plaatselijke punkscene, daarbij luid toegejuicht door zijn vader. Maar hoe kan een puber in opstand komen tegen een vader die zelf een rebel is? Noors, Engels gesproken, Engels ondertiteld.

FAMILY DINNER

Stefan Constantinescu. Zweden, 2012, 15’ Met o.a. Fanny Garanger, Michael Jansson, Fanny Risberg De getrouwde moeder Maja pleegt overspel via haar mobiele telefoon. Zweeds gesproken, Engels ondertiteld.

UNDRESS ME

(OOK VOORFILM SHE MALE SNAILS)

Victor Lindgren. Zweden, 2013, 15’ Met o.a. Jana Bringlöv Ekspong, Björn Elgerd Een film over de geslachtsverandering van Mikaela en wat dit betekent voor haar seksualiteit. Zweeds gesproken, Engels ondertiteld.

UNCOMFORTABLY YOUNG ANIMALS I KILLED LAST SUMMER

Gustav Danielsson. Zweden, 2013, 15’ Met o.a. Sebastian Ylvenius, Daniella MendelEnk, Anton Samuelsson Forsdik Leo brengt in de zomer kleine dieren om. Zijn vader kan het niet aan maar ook hij krijgt bloed aan zijn handen. Zweeds gesproken, Engels ondertiteld.

€ 5,Mirjam de With. Nederland, 2013, 120’ Met o.a. Lourens van den Akker, Arnold Dijkstra, Tamara Schoppert Speciale première van de eerste aflevering(en) van de nieuwe Omrop Fryslân serie, geproduceerd door Family Affairs, in aanwezigheid van cast en crew. Diede, de fleurige gangmaker van een vriendengroep, krijgt een ongeluk en raakt verlamd. Vrienden en familie doen hun uiterste best om het zo leuk mogelijk voor hem te maken, maar slaan de plank regelmatig mis. Met ironie kijkt Diede toe hoe relaties en vriendschappen op de proef worden gesteld. Drijft het ongeluk de vriendengroep uit elkaar, of brengt het ze dichter bij elkaar? Fries gesproken. Passe-Partout houders: reguliere prijs.

DOE MAAR: DIT IS ALLES

Martijn Nijboer. Nederland, 2013, 83’ Documentaire over de legendarische Nederpopband Doe Maar en de enorme stempel dat zij op hun generatie drukten. Omlijst door een schat aan archiefbeelden en veel muziek vertellen Ernst Jansz, Henny Vrienten en Jan Hendriks alles wat je over Doe Maar zou willen weten. Documentaire. Nederlands gesproken.

FRANS FROLIJK

Steven de Jong. Nederland, 2013, 20’ Met o.a. Frans Zwaagstra, Rense Westra, Tatum Dagelet Speciale première in aanwezigheid van cast en crew. Frans Frolijk (met een F) is een korte ‘scripted reality’ film. Boer Frans moet volgens zijn vader aan de vrouw. Maar wie is een geschikte kandidaat? Frans Zwaagstra, bekend van de serie Man Bijt Hond, speelt in deze film zichzelf. De film is een eerste film in een serie van vier. De volgende drie worden op komende edities van het Noordelijk Film Festival gepresenteerd. Fries/Nederlands gesproken, Nederlands ondertiteld.

HEROIN

BELINDA BEAUTIFUL

HET VONNIS

Marianne Blicher. Denemarken, 2012, 23’ Met o.a. Rikke Louise Andersson, Rasmus Aude, Jakob Ulrik Lohmann De 14-jarige Belinda verlangt zo erg naar de liefde, dat ze haar vriendschap met Fredrik riskeert. Deens gesproken, Engels ondertiteld.

BITTERSWEET

Martin Werner. Denemarken, 2012, 23’ Met o.a. Reena Immonen, Jade Viljamaa, JuhaPekka Mikkola Buster vergt veel aandacht van zijn ouders, die hulp inschakelen van een natuurgeneeskundige. Deens gesproken, Engels ondertiteld.

Julie Tabbers. Nederland, 2012, 26’ Visueel antropologe Julie Tabbers onderzoekt de verschillende kanten van licht en donker, dag en nacht in het noorden van Noorwegen. Documentaire. Engels gesproken.

DE KEET

Fijona Jonuzi. Zweden, 2012, 15’ Met o.a. Frida Argento, Mira Grosin, Alejandra Hensgens. De 11-jarige Astrid loopt boos weg bij haar moeder en zit ineens met een probleem. Zweeds gesproken, Engels ondertiteld.

Antti Heikki Pesonen. Finland, 2012, 8’ Met o.a. Mikko Kouki, Ville Tiihonen Een werkloze man solliciteert naar een functie die hij niet wil, waarna in het gesprek de rollen worden omgekeerd. Fins gesproken, Engels ondertiteld.

(VOORFILM WRONG TIME WRONG PLACE)

Alex van Warmerdam. Nederland, 2013, 112’ Met o.a. Jan Bijvoet, Hadewych Minis, Jeroen Perceval Camiel Borgman arriveert als een buitenstaander in de omheinde lanen van een villawijk. Zijn komst is het begin van een reeks verontrustende gebeurtenissen rond de zorgvuldig opgetrokken façade van een arrogant, welgesteld echtpaar, hun drie kinderen en het kindermeisje. Is Borgman een droom of een demon, een verwrongen allegorie of een maar al te realistische belichaming van onze angst? Nederlands gesproken. 16+

ASTRID

SAY YES AND DANCE

SENSE OF LIGHT

BORGMAN

René Houwen. Nederland, 2013. 87’ Met o.a. Mads Wittermans, Eva Puschendorf, Saro Paradiso Een dag en nacht uit het leven van de dakloze heroïneverslaafde Jos. Zijn zoveelste voornemen om af te kicken wordt haast onmogelijk gemaakt door de straat, zijn thuis. Vandaag is anders: Jos heeft een plan. Hij wil goedmaken wat hij heeft gedaan en wil zijn vriendin hiervan overtuigen. Een eigenzinnige Groningse Schaftkip productie met handheld camerawerk en muziek die Jos’ wankele gemoedstoestand onderstrepen. Nederlands gesproken.

Reetta Aalto. Finland, 2012, 3’ Met o.a. Reena Immonen, Jade Viljamaa, JuhaPekka Mikkola Twee meiden staan voor een zware keuze als ze worden aangesproken door een man in een auto. Fins gesproken, Engels ondertiteld.

(VOORFILM BORGMAN)

SONS OF NORWAY

Sanna Lenken. Zweden, 2013, 15’ Met o.a. Elina Sandberg, Julia Sporre, Sara Runsten Klara heeft een eetstoornis en wordt daarvoor opgenomen in een kliniek. Zweeds gesproken, Engels ondertiteld.

Jorien van Nes. Nederland, 2013, 93’ Met o.a. Raymond Thiry, Victor Copariu, Ioana Flora Weduwnaar Ward huurt de Roemeense klusjesman Doru in om zijn huis te schilderen. Wanneer Doru vermist raakt, ontfermt Ward zich over zijn 9-jarige zoontje Mihai. Samen reizen ze naar Roemenië, op zoek naar Mihai’s moeder. De reis naar de Zwarte Zee brengt zowel Mihai als Ward thuis. Nederlands, Engels, Roemeens gesproken, Nederlands ondertiteld.

BUSTER

THE FIRST TIME

Anders Hazelius. Zweden, 2013, 9’ Met o.a. Alex Alanko, Sofia Granath Na hun mislukte 'eerste keer' verzinnen Sofia en Alex een verhaal voor hun vrienden. Zweeds gesproken, Engels ondertiteld.

Jan Verheyen. België, 2013, 110’ Met o.a. Koen de Bouw, Johan Leysen, Veerle Baetens Op de vooravond van zijn benoeming tot CEO van een topbedrijf wordt Luc Segers' vrouw vermoord. Wanneer de moordenaar door een procedurefout wordt vrijgelaten, slaan bij Luc de stoppen door. Hij neemt het heft in eigen handen, en zal zich daarna meten met de rechtsstaat die hem in de steek heeft gelaten. Het Vonnis is een pakkende rechtbankthriller over recht en rechtvaardigheid, over moraal en ethiek. Vlaams gesproken, Nederlands ondertiteld.

MILO

Roel en Berend Boorsma. Nederland, Ierland, 2012, 93’ Met o.a. Lorcan Bonner, Stuart Graham, Jer O’Leary Milo lijdt aan een zeldzame genetische afwijking, maar is zich hier niet van bewust. Hij wordt onder strikte controle gehouden door zijn neurotische ouders. Een mislukte kidnapping, een bijzondere vriendschap en een gewelddadige confrontatie, dwingen Milo en zijn ouders om de imperfecties in hun levens te omarmen. Engels gesproken. Nederlands ondertiteld.


MONT BLANC

(VOORFILM A LONG STORY)

Gilles Coulier. België, Frankrijk, Zwitserland, 2013. 15’ Met o.a. Wim Willaert, Jean-Pierre Lauwers Een vader onderneemt samen met zijn zoon een laatste reis naar de bergen, op zoek naar de Mont Blanc en op zoek naar elkaar. Vlaams gesproken.

THE SOUND OF BELGIUM

Jozef Devillé. België, 2013, 85’ Muziekdocumentaire die de geschiedenis van de elektronische dansmuziek in België in kaart brengt en aantoont dat dit geluid uniek is in de wereld. Van rokerige danstenten met Decap orgels tot de gouden dagen van de Popcorn; van donkere en koude Electronic Body Music tot de New Beat en Belgian House & Techno. Vlaams gesproken, Nederlands ondertiteld.

WOLF

Jim Taihuttu. Nederland, 2013. 120’ Met o.a. Marwan Kenzari, Raymond Thiry, Nasrdin Dchar Gewaagde tweede film van Jim Taihuttu (Rabat) waarin Majid, een jonge kickboxer, geboren en getogen in een troosteloze achterstandswijk, na een gevangenisstraf zijn leven weer op de rails moet zien te krijgen met zijn vechtersinstinct. Het NFF reikt voorafgaand aan de vertoning op vrijdag 8 november aan regisseur Jim Taihuttu de Award for Special Contribution to Northern Cinema uit. Nederlands, Engels, Frans, Arabisch, Turks gesproken, Nederlands ondertiteld. 16+

STORIES WE TELL

Sarah Polley. Canada, 2012, 108’ Actrice/regisseur Sarah Polley duikt met behulp van homevideo’s, foto’s en interviews in het leven van haar creatieve en mysterieuze moeder. Pratend met familieleden probeert de filmmaker een beeld te krijgen van wat zij als waarheid ervaren en aan welke waarheid zij willen vasthouden. Een subtiel, persoonlijk essay over herinnering, verlies en begrip. Documentaire. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld.

ARCHIEFPROGRAMMA I.S.M. HISTORISCH CENTRUM LEEUWARDEN

PROGRAMMA

NOORDELIJK AMATEUR € 0,- FILM FESTIVAL CATEGORIE JONGEREN QUESTIONS?

Leerlingen Terra College Eelde

BAL MASQUÉ

Tom, Dik, Rick de Groot, Willem Wollinga

CATEGORIE AMATEURS

DE VRIJE DAG € 0,Anne van Slageren. Nederland, 2013, 16’ Witho Oost bekijkt de nalatenschap van zijn overgrootvader: een modelschip, een kistje met vooroorlogse dagboeken, foto's en een rouwkaart. De stem die uit de bronnen spreekt, voert hem terug in het leven van zijn Friese voorvader. Diens leven kreeg een dramatische wending bij de opname van een zwaar bevochten vrije dag. Met inleiding door filmmaker Anne van Slageren. Gratis toegang.

THE FOX AND THE CROW

DE FRIESE ZUIVEL OP FILM

ZIEK “The Patient”

€ 0,-

Een filmspecial met uniek historisch filmmateriaal uit de rijke geschiedenis van de Friese zuivel. Historisch Centrum Leeuwarden, Fries Film Archief en FrieslandCampina bezitten

Sybrand Klompstra

DREAMCATCHING “The Dolphin’s Cry” Sybrand Klompstra

EEN KWARTIERTJE GRONINGER JAZZ Nick Landman

WAVELENGTH

Richard van der Laan

PRESENT DAY

Menno Ludrik, Romeo Mazzei Henk Schouten

KOMODO

Frans Boymans

IN GESPREK MET: PIETER VERHOEFF

PROGRAMMA

JUBILEUM FRIES FILM ARCHIEF BEELDVOORWOORD/ WOORDVOORBEELD Dichtersbattle

Het archiefprogramma wordt geopend met een dichtersbattle. Onder de noemer Beeldvoorwoord/Woordvoorbeeld dragen dichters uit Friesland (Sannemaj Betten, Edwin de Vries, Hein Jaap Hilarides), Groningen (Sieger M. Geertsma) en Drenthe (Ria Westerhuis en A.C.G. Vianen) poëzie voor bij zelfgekozen beelden uit de noordelijke filmarchieven. De battle wordt geleid door organisator Melvin van Eldik, dichter Anne Feddema is juryvoorzitter.

HET VERHAAL ACHTER DE GRONINGSE SMALFILMLIGA

€ 5,Performance Janek Turkowsky. 75' De Poolse kunstenaar en verhalenverteller Janek Turkowski vertelt over zijn ontdekkingen in deze bijzondere filmliga. Aangeboden in samenwerking met het Gronings AudioVisueel Archief (GAVA). De voorstelling van de Poolse kunstenaar Janek Turkowski is dagelijks te zien op het Noordelijk Film Festival en was op Noorderzon een enorme hit.

HOE EEN HAVEN NIET KON, EN ER TOCH KWAM

PROGRAMMA

€ 0,-

Videoclub Hengelo

VERMIST

Henk van der Brug

FLORIADE 2012 Dick de Jonge

CATEGORIE STUDENTEN AV / GA LANGS START Timo Hensen

DE TOER VAN EEN ORGELBOUWER

IN SEARCH OF THE SUBLIME

DE VIJF KUSSEN

FIETSVAKANTIE

HANDWERK - ZEEFDRUKKEN VAN WYTSE STERK

BELOFTES

Saskia Jeulink

Marleen Godlieb

Sybrand Klompstra

NOORDELIJKE WILDERNIS IT LÊSTE LJIPAAI

Richard van der Laan

IT NOARDERLÂN

Richard van der Laan

MONUMENTEN TUSSEN WATER EN LAND Rob Busquet

ONLAND

Henk Penninga. Nederland, 1978-2013, 58’ Het was eind jaren ‘70 dat Henk Penninga, mede-oprichter van het Fries Film Archief, een film maakte over de omstreden industriehaven van Harlingen. De film schoot hij met een Super 8 camera. Onlangs is de film volledig gereviseerd en gedigitaliseerd door Penninga zelf en op zaterdag beleeft de film een speciale herpremière. Op zondag wordt de film opnieuw vertoond voor publiek samen met Penninga’s film Ien fan ús. Nederlands gesproken.

Dinanda Luttikhedde, Ellenoor Bakker

PARELS UIT HET ARCHIEF: BEELDCOLUMNS + DWAANDE

Hans Geluk

€ 9,Acht medewerkers en vrijwilligers van het Fries Film Archief hebben bij hun persoonlijke parel uit het archief een beeldcolumn gemaakt. Ze laten beeldfragmenten uit de gekozen films zien en geven achtergrondinformatie bij de films. Hierna volgt DWAANDE, een keuze uit de oudste beelden van het Fries Film Archief met speciaal hierbij gecomponeerde filmmuziek van Cees Hiep. Passe-Partout houders: reguliere prijs.

SPOREN DOOR HET MOOIE TWENTELAND

NIEUWE NOORDELIJKE OOGST SEMIPROFESSIONEEL OOG VOOR TRADITIE

ZOEKT EN GIJ ZULT VINDEN 2 LOOK 4 A VIEW Fedde Hoekstra

BESTEMMING ONBEKEND Daan Bandringa

DE GREIDEGEAST Elmar Kuiper

GIJ ZULT GELUKKIG ZIJN IK WIL SCHWARZENEGGER ZIJN Wessel de Vries

MOULEREN

Rianne Haak

GANJA OF GENIUS? GEWOON HOOGBEGAAFD Emmi Visser

IK STOP

Pepijn Nuiten

LANCERING NIEUWE COMPETITIE

Tijdens deze lancering presenteert de organisatie wat de nieuwe competitie van het Noordelijk Film Festival zal zijn richting de volgende editie in 2014. Deze presentatie zal onder meer gecombineerd worden met de € 0,vertoning van diverse korte films.

OPEN PORT + open discussie LWD2018

€ 0,-

Hans Eirik Voktor. Noorwegen, 2009, 55’ + discussie Kritische documentaire over de Culturele Hoofdstad van 2008, Stavanger. Hierin wordt gereflecteerd op de intrinsieke waarde van kunst ten opzichte van een instrumenteel begrip van cultuur. De film gaat verder dan de Europese opvatting van openheid. 'Open Port' beschouwt kunst en cultuur niet alleen als een middel om groei te creëren, maar juist om op zoek te gaan naar een identiteit. Na de documentaire spreekt Rolf Norås, directeur culturele zaken van de gemeente Stavanger en opdrachtgever voor de film en is er ruimte om vragen te stellen aan hem en Oeds Westerhof, directeur van Lwd2018. Documentaire. Noors gesproken, Engels ondertiteld.

PROGRAMMA

De Friese regisseur Pieter Verhoeff is dit jaar 75 geworden. We vieren zijn verjaardag met een dieptegesprek, ondersteund door filmfragmenten naar Verhoeffs keuze en daarna de vertoning van de film An Episode in the Life of an Iron Picker. Verhoeff omschrijft zichzelf als een regisseur met grofweg twee ‘filmzielen’ door enerzijds zijn liefde voor de realistische, documentaire-achtige films, anderzijds voor de droomachtige vertellingen. In hoeverre mag fictie een rol spelen in autobiografisch werk? En moet de waarheid verteld worden zoals ze feitelijk is, of gelden metaforen ook als waarheid? Gratis toegang. Foto door Tryntsje Nauta.

samen diverse historische zuivelfilms. Speciaal voor het Noordelijk Film Festival is hieruit een keuze gemaakt. In verband met het 100-jarige bestaan van FrieslandCampina is directeur Jarig Langhout aanwezig om de beelden in te leiden. Gratis toegang.

ruim 20 deelnemende teams, belooft het een spannende wedstrijd te worden! Alle films die in het weekend voorafgaand aan het festival op tijd zijn ingeleverd bij de Drop-Off, worden in twee blokken vertoond op vrijdagavond. De films worden beoordeeld door een professionele jury. Bij de prijsuitreiking (gratis toegang) zal duidelijk worden welke films er met de Awards vandoor gaan. Passe-Partout houders: reguliere prijs.

Menno Bakker Eva Leysen

Anil Wagemans

HERSENSTORMEN Wouter Hermans

JOBNIK(-itjes) Liran Weisman

ONZE WERELD EXPEDITION TO THE END OF THE WORLD

Daniel Dencik. Denemarken, Zweden, 2012, 90’ Documentaire over een grote driemaster met kunstenaars en wetenschappers aan boord, die op een spannende expeditie gaat naar een gebied in Groenland dat sinds de opwarming van de aarde nu enkele weken per jaar bereikbaar is. Het wordt een epische reis waarin de dappere zeilers ijsberen tegen het lijf lopen, bewoonde plaatsen uit het stenen tijdperk vinden en compleet nieuwe soorten dieren ontdekken. Documentaire. Deens/ Engels gesproken, Engels ondertiteld.

F*CK FOR FOREST

Michal Marczak. Polen, Duitsland, 2012, 85' Het Berlijnse ‘F*ck for Forest’ is een van ‘s werelds meest bizarre goede doelen. Vanuit het idee dat seks de wereld kan redden, zamelt deze organisatie geld in ten behoeve van de natuur door online hun zelfgemaakte erotische films te verkopen. De film volgt Dany, die per ongeluk deze uitbundige neo-hippiewereld inrolt. Documentaire. Engels, Duits, Spaans, Noors gesproken, Engels ondertiteld. 16+

MORE THAN HONEY

Markus Imhoof. Zwitzerland, Oostenrijk, Duitsland, 2012, 96’ Al vijftien jaar doet zich over de hele wereld een angstaanjagend fenomeen voor; honderdduizenden kolonies van honingbijen lijken van de aardbodem te verdwijnen. Een virus? De grote hoeveelheden pesticiden? De industrialisering van de honingsector? Op zoek naar antwoorden en verklaringen neemt regisseur Markus Imhoof ons mee op een fascinerende reis naar de wereld van de honingbijen. Documentaire. Duits gesproken, Nederlands ondertiteld.

WORKSHOPS

Tussen de filmvertoningen van het Noordelijk amateur Film Festival door worden twee korte workshops aangeboden. De eerste is de workshop “Creatie” van onafhankelijk animatiefilmer en mediadocent René Adema. Waar begin je als je een film wilt maken? Op wat voor manieren kun je inspiratie opdoen en wat doe je uiteindelijk als je je inspiratie hebt gevonden? Dit zijn enkele vragen die tijdens de workshop aan bod zullen komen en beginnende filmmakers de nodige handvaten kunnen geven. De tweede workshop “Van Script naar Screen” wordt gegeven door de jonge Friese filmmaker Bart Dokter, die ingaat op het proces van idee naar uitvoering. Aan de hand van onder andere zijn korte films Frank (2011) en Poster (2013) zullen de keuzes voor vertelperspectief, stijl, compositie, licht, locatie en shots de revue passeren.

PROGRAMMA

SPECIALS 48 HOUR FILM PROJECT

€ 9,Het 48HFP is een wedstrijd waarin filmmakers de strijd met elkaar aangaan om binnen 48 uur de beste korte film te maken. Op de kick-off krijgen deelnemers nog een aantal verplichte elementen mee zoals een genre en een personage. Het wereldwijde initiatief is dit jaar voor het eerst in Leeuwarden en met

SAMSARA

Ron Fricke. VS, 2011, 102’ Heilige plaatsen, rampgebieden, industriële landschappen en natuurwonderen. Samsara is een film zonder dialoog en beschrijvende teksten en is daardoor niet een traditionele documentaire maar een werk dat de toeschouwer inspireert, geholpen door de sublieme beelden en zinnelijke muziek die het oude en het moderne vermengt. Hierdoor nodigt Samsara ons uit om onze eigen interpretatie te geven aan deze prikkelende reis over de wereld. Documentaire. Geen dialoog.

THE END OF TIME

Peter Mettler. Zwitserland, Canada, 2012, 109’ Regisseur Peter Mettler neem het niet te vatten onderwerp van tijd als uitgangspunt en richt zijn camera op het onfilmbare. Van de deeltjesversneller in Zwitserland tot lavastromen in Hawaii, en van de ontbinding van downton Detroit tot een Hindu begravenisritueel. De film wendt allerlei verschijnselen aan om onze perceptie van tijd te verkennen. Documentaire. Engels gesproken.


THE PERVERT’S GUIDE TO IDEOLOGY

Sophie Fiennes. GB, Ierland, 2012, 134’ Sloveense filosoof en ‘academische superster’ Slavoj Žižek komt samen met regisseuse Sophie Fiennes met het vervolg op hun populaire 'The Pervert's Guide to Cinema'. In gedetailleerd nagebouwde sets van onder meer The Sound of Music en Taxi Driver analyseert Žižek bekende en minder bekende filmscènes. Met behulp van begrippen uit de psychoanalyse passeren vele ideologieën de revue: kapitalisme, fascisme, communisme, godsdienst. De film laat zien dat de ideologische bril werkelijk alles kleurt. Documentaire. Engels gesproken.

VIRAMUNDO

Pierre-Yves Borgeaud. Zwitserland, Frankrijk, 2013, 95’ Viramundo toont één van de iconen van de Braziliaanse muziek, Gilberto Gil, in een nieuwe wereldtour over het zuidelijk halfrond. Van Brazilië tot Australië en ZuidAfrika zet meervoudig Grammy-winnaar Gil zijn missie voort waarmee hij begon als Brazilië's eerste zwarte minister van Cultuur. Met zijn revolutionaire liedjes vol opwindende ritmes en melodieuze gitaarpartijen streeft hij naar een diverse, onderling verbonden planeet gevuld met hoop, uitwisseling ... en natuurlijk muziek! Documentaire. Portugees gesproken, Nederlands ondertiteld.

PROGRAMMA

MUSEUM FILMS

Er ontstaat een bijzondere vriendschap tussen beiden. Het blijkt het startpunt van een filosofisch getinte vertelling over de zaken die ertoe doen in een mensenleven: kunst, seks en de dood. Duits, Engels gesproken, Engels ondertiteld.

KREATÜRLICHE UNSCHULD

John Bock. Nederland, Duitsland, 2013, 54’ Met o.a. Thomas Loibl, Lisa Müller-Trede, Rebecca Rudolph De internationaal gevierde Berlijnse multimediakunstenaar John Bock greep zijn kans om zijn fantasie los te mogen laten op een historisch Hindelooper interieur dat wordt bewaard in het Fries Museum. Dit resulteerde in een gepassioneerd horrorverhaal rond een Hindelooper arts in een tijdloze huiskamer, waar de situatie volledig uit de hand loopt. Ingeleid door Kie Ellens (Fries Museum), met extra filmfragmenten van John Bock. Duits gesproken, Nederlands ondertiteld. 16+

MUSEUM HOURS

Jem Cohen. Oostenrijk, 2013, 107’ Met o.a. Mary Margaret O'Hara, Bobby Sommer, Ela Piplits Suppoost Johann, die zijn dagen doorbrengt in de Bruegel-zaal van het Kunsthistorisches Museum in Wenen, ontmoet Anne, een Canadese vrouw die de oceaan is overgestoken om een verre verwante bij te staan tijdens haar laatste dagen.

SHIRLEY - VISIONS OF REALITY

Gustav Deutsch. Oostenrijk, 2013, 92’ Met o.a. Stephanie Cumming, Christoph Bach, Florentin Groll In dit fascinerende cinematografisch en picturaal experiment wekt de Oostenrijkse regisseur Gustav Deutsch 13 iconische doeken van Edward Hopper tot leven. Hij vertelt er het verhaal van Shirley mee, een jonge vrouw die de kijker door ongeveer 40 jaar Amerikaanse geschiedenis loodst. Engels gesproken, Engels ondertiteld.

SLOTFILM

|CINE|SONIC| PRESENTS THE ANACONDAS MEET MURNAU’S TABU Friedrich Wilhelm Murnau. Verenigde Staten, 1931, 81’.

Met o.a. Anne Chevalier, Matahi, Hitu Legendarische film van de Duitse regisseur F. W. Murnau. Parelduiker Matahi is verliefd op Reri. Zij leiden samen een idyllisch leven op het mooie Bora Bora, totdat een afgezant van een naburig eiland haar tot heilige maagd verklaart. Zij wordt ‘taboe’ en wie haar aanraakt wordt ter dood veroordeeld. Matahi besluit met haar te ontsnappen. Deze klassieker wordt ondersteund met live muziek van de Amsterdamse surf-rock band The Anacondas! Engelse tussentitels, live muziek

TICKETINFO Zorgvuldig een filmroute uitgestippeld? Of juist helemaal niet? Hoe je het festival ook wilt beleven, er zijn toegangskaarten nodig voor de voorstellingen. Daarvan hebben we drie soorten, die zijn online en bij de kassa te koop. Losse kaarten Het is natuurlijk mogelijk om ter plekke bij de kassa een kaart te kopen voor de voorstelling waar je heen wilt. Dat is handig, want je kunt op het laatst beslissen wat je wilt bekijken en het kost niet al te veel geld. De films hebben een vaste prijs van €9,-. Uitzonderingen zijn sommige korte films en specials, kijk daarvoor verderop in deze krant bij de filmbeschrijvingen of op de website. Films met afwijkende prijzen zijn voorzien van een tekentje met daarop ‘AP’ en de prijs, zonder tekentje betekent dat de film gewoon €9,- kost. Strippenkaart Je wilt wel films bekijken, maar weet nog niet welke, met wie en wanneer. Dan is een 10-strippenkaart erg handig, want die is niet persoonsgebonden en je kunt overal heen. Je kunt dus in je eentje naar tien films, maar ook met z’n tienen naar één film. De strips moet je bij de kassa inleveren voor een kaartje voor een film naar keuze. Een 10-strippenkaart kost €75,-. Passe-partouts Wil je heel veel films zien? Dan is een passe-partout iets voor je. Die is persoonsgebonden en geeft toegang tot nagenoeg alle voorstellingen. Lees wel even de spelregels die verderop beschreven staan.

PLATTEGROND

Een passe-partout kost €90,-. Voor matadors is dat €85,-, en voor studenten op vertoon van een studentenpas €45,-. Spelregels passe-partouts Passe-partouthouders kunnen bij nagenoeg alle voorstellingen in De Harmonie gewoon binnenlopen. In Slieker Film en bij sommige specials (zowel in De Harmonie als in Slieker Film) is dat niet zo. Voor alle voorstellingen in Slieker Film moet er een toegangskaart worden afgehaald bij de passe-partoutbalie in Slieker Film. Deze balie is iedere dag een uur voor het vertonen van de eerste film open. Het is alleen mogelijk om kaarten af te halen voor films die op diezelfde dag worden vertoond. Let op: wees wel op tijd, want vol = vol. Het Noordelijk Film Festival kan géén garantie geven voor toegang in Slieker Film of bij specials.

HCL

STADSSCHOUWBURG DE HARMONIE FRIES MUSEUM met SLIEKER FILM CENTRAAL STATION

FESTIVALINFO Stadsschouwburg de Harmonie

Mooie en grote filmzalen en een prachtige foyer met livemuziek. De Harmonie is de vertrouwde locatie voor het Noordelijk Film Festival. Ruiterskwartier 4 8911 BP Leeuwarden

Slieker Film

Het nieuwe filmtheater in het Fries Museum is dit jaar voor het eerst in gebruik als festivallocatie. Wilhelminaplein 92 8911 BS Leeuwarden

Historisch Centrum Leeuwarden (HCL)

In verband met het jubileum van het Fries Film Archief wordt ook de filmzaal van het gemeentearchief van Leeuwarden ingezet voor enkele voorstellingen. Groeneweg 1 8911 EH Leeuwarden

Contact

Stel uw vraag online: Facebook: noordelijkfilmfestival Twitter: @N_F_F / #NFF34

Mail

Contact met onze festivalmedewerkers? Stuur een mail naar info@filminfriesland.nl, dan komen we zo snel mogelijk bij u terug.

Telefoon

Wilt u ons tijdens het festival bellen? Dat kan tijdens kantooruren op 058 – 2162144. Het Noordelijk Film Festival wordt georganiseerd door Film in Friesland. filminfriesland.nl

Nieuws

Voor alle wijzigingen, updates en de aanwezigheid van speciale gasten bij voorstellingen, bekijkt u ons online journaal. noordelijkfilmfestival.nl

Eerder gekochte passe-partouts moeten worden ingewisseld voor polsbandjes. Die bandjes zijn tijdens het festival bij de informatiebalies in De Harmonie en Slieker Film af te halen. Algemeen Bij gratis voorstellingen moet een kaartje afgehaald worden bij de kassa. Combinatiekortingen zijn niet mogelijk. Gekochte kaartjes worden niet geruild of teruggenomen. Na aanvang van de voorstelling geen toegang.

Nff34 programma  

Alle films, het blokkenschema en randprogramma op een rij.

Nff34 programma  

Alle films, het blokkenschema en randprogramma op een rij.

Advertisement