Page 1

Aaldsguide 2017

Struer Kommune

Til dig, der bor i hus i hus der bor Til dig


Vi skal genanvende mere og udnytte ressourcerne Vi skal blive bedre til at passe på ressourcerne, så der er nok til de kommende generationer. Det kræver en målrettet indsats, og i Nomi4s har vi gjort det let for dig som borger at sende affaldet i kredsløb. I denne affaldsguide giver vi dig et overblik over, hvordan du i hverdagen kan gøre en stor forskel for vores fælles miljø ved at sortere dit affald og skille dig korrekt af med det. Målet er, at halvdelen af husholdningernes affald skal genanvendes i 2022.

Indhold 3 4 6 8 10

Pyramide Direkte genbrug Papir, plast & metal Storskrald & haveaffald Batterier

2

Affaldsguide 2017 | Struer Kommune

12 14 18 20 22

Dagrenovation Priser & beholdere Adgangsforhold Farligt affald Genbrugspladsen

Hvem er Nomi4s? Nomi4s er et fælles kommunalt affaldsselskab for Holstebro, Lemvig, Skive og Struer Kommuner. Vores opgave er at tilbyde borgere og virksomheder en komplet og konkurrencedygtig affaldsløsning, der sikrer nem og korrekt miljømæssig behandling af affaldet.


Direkte genbrug

Genanvendelse

Farligt affald

Forbrænding

Deponi

Tip Spar på papiret. På minetilbud.dk kan du vælge, hvilke reklamer du ønsker i din postkasse, og hvilke du godt kan undvære.

Affaldspyramiden viser vejen Affaldspyramiden illustrerer, hvordan vi bør udnytte ressourcerne i vores affald. » Vi skal sende mere til genanvendelse og direkte genbrug. » Vi skal begrænse det affald, der skal brændes. » Vi skal sørge for at deponere så lidt som muligt. 3


Direkte genbrug

– for godt til at smide ud? Hvorfor smide væk, når man kan genbruge? På vores genbrugspladser har vi gjort det nemt at give tingene et længere liv.

Direkte genbrug er både bæredygtighed og sund fornuft. De ting, du ikke længere selv kan bruge – og som er for gode til at smide ud – kan få et længere liv, når du afleverer dem til direkte genbrug. Nips, porcelæn, møbler og tøj i god stand er oplagt at aflevere til genbrug.

4

Affaldsguide 2017 | Struer Kommune

Overvej en ekstra gang Der er med andre ord kun fordele og ingen ulemper ved at give tingene videre. Du er med til at gøre op med brug og smid væk-kulturen og glæder andre. Så kig altid en ekstra gang på det, du er på vej til at smide ud. Måske er der andre, der kan bruge det.


DINE BRUGTE TING ER GULD VÆRD FOR ANDRE

Går til gode formål Alt, hvad der afleveres til genbrug på genbrugspladserne, bliver afhentet af humanitære organisationer, som sælger det videre og bruger pengene til deres humanitære arbejde.

5


Genanvendelse Papir, plast & metal

Med din todelte beholder kan du nemt komme af med papir, metal og plast. Vi tømmer beholderen og sørger for, at det hele bliver genanvendt.

Beholderen har to rum Det mindste er til plast og metal Det største er til papir Det er vigtigt, at affaldet er rent og tørt, før du lægger det i beholderen – ellers kan vi ikke genanvende det.

Tømmes af speciel renovationsbil Hver sjette uge bliver beholderen tømt af en specialindrettet renovationsbil, der holder affaldstyperne adskilt. Metal- og plastemballagen bliver herefter sorteret, og til sidst bliver alt affaldet sendt til forskellige genanvendelsesanlæg. 6

Affaldsguide 2017 | Struer Kommune

Papir

Plast & metal


DU SORTERER – VI HENTER OG GENANVENDER

Papir Ja tak » Aviser » Reklamer » Tryksager » Printerpapir » Ugeblade » Kuverter

Nej tak » Pap » Karton » Æggebakker » Gavepapir

t Tørt, renst er re n e o g ud mad . af bla ngsog rengørir. midle

Plast & metal Ja tak » Konservesdåser » Øl- og sodavandsdåser » Plastdunke » Plastflasker » Plastbægre og låg

Nej tak » Alle former for blød plast

Pap, karton og æggebakker afleveres til genanvendelse på genbrugspladserne. Gavepapir og alle former for blød plast skal til restaffald.

En rigtig god fidus Plast er en oplagt ressource at genbruge. Vi bruger langt mindre energi på at producere ny plast ud af genbrugt plast end på at producere det af råolie.

På vores hjemmeside www.nomi4s.dk kan du se, hvornår vi tømmer din beholder næste gang.

7


Storskrald & haveaffald 6 gange om året kan du få hentet dit storskrald og haveaffald. Du bestemmer selv hvornår.

Sådan gør du

Regler for aflevering

1. Kontakt Nomi4s' Borgerservice på 96 10 62 40 eller borgerservice@nomi4s.dk senest sidste arbejdsdag før afhentning. Vi har åbent mandag-torsdag kl. 8-15 og fredag kl. 8-13. 2. Aftal, hvilken dag du vil have afhentet dit haveaffald el. storskrald – i alt kan du få afhentet 6 gange om året. 3. Sorter og stil affaldet frem ved skel inden kl. 7 på afhentningsdagen – så klarer vi resten.

» Nej tak til træ-/bygningsaffald og farligt affald. » Nej tak til affald i sorte sække, papkasser eller bæreposer. » Hver sæk må maks. veje 15 kg og skal være håndterbar for en person med sækkevogn.

Se afhentningsdage for dit område på:

www.nomi4s.dk

SLIP FOR TUREN TIL GENBRUGSPLADSEN 8

Affaldsguide 2017 | Struer Kommune


õ 6 GANGE OM ÅR ET õ KAN DU FÅ HENTET DIT STORSKRALD OG HAVEAFFALD

Haveaffald

Storskrald

Ja tak » Græs, blade, hækafklip samt ukrudt og græskanter fri for jord » Mindre rødder fra buske – rystet for jord » Grene fra træer og buske med en maks. længde på 150 cm og 25 cm i diameter

Ja tak » Småt jern og metal – fx gryder, pander og bestik » Småt elektronikaffald – fx barbermaskiner, legetøj, og computertilbehør » Radio og tv » Sko, tøj og tasker » Papir – fx aviser, ugeblade og reklamer » Flasker og glasemballage (tømt og skyllet) » Metal- og plastemballager – fx dåser og plastdunke (tømt og skyllet) » Småt brændbart – fx flamingo, gavepapir og plastlegetøj » Blød pvc – fx badebolde, regntøj og gummistøvler » Møbler » Cykler

Vigtigt Sorter de mindre affaldstyper i hver sin klare sæk.

9


Batterier Læg dine brugte batterier i en klar plastpose på låget af din dagrenovationsbeholder, så tager skraldemanden dem med.

Batterier kan indeholde tungmetaller, og det er derfor vigtigt, at de ikke havner i affaldsbeholderen, men afleveres, så de kan behandles korrekt. Vi har gjort det nemt for dig at komme af med dine brugte batterier – du skal blot aflevere dem i en klar plastpose på låget af din dagrenovationsbeholder.

õ

BRUG LÅGET KNYT EN KNUDE, OG TIL BATTERIERNE 10

Affaldsguide 2017 | Struer Kommune


Ja tak Afleverer alle såkaldte småbatterier, som fx bruges i: » Ure, lommeregnere, lommelygter » Kameraer, høreapparater og småelektronik » Fødselsdagskort, legetøj og blinkende børnesko Husk også de genopladelige batterier fra mobiltelefoner, videokameraer og elværktøj.

Elektronik Afleverer elektronik på genbrugspladsen, eller få det afhentet via storskraldsindsamling. Det kan fx være gamle opladere, mobiltelefoner, kameraer, cykellygter, legetøj, elektriske tandbørster osv. Der gemmer sig elektronik i mange ting, så husk at tjekke, inden du afleverer det.

Bemærk Store batterier og bilbatterier (blyakkumulatorer) skal du altid aflevere på genbrugspladsen.

11


Dagrenovation Dagrenovation er det affald, der er tilbage, når du har sorteret det genanvendelige og farlige affald fra.

Dagrenovation er det affald, der er tilbage, når affald til genbrug og farligt affald er sorteret fra. Dagrenovation afhentes hver 14. dag. Dagrenovation er fx: » Beskidt emballage (plast, flamingo, stanniol) » Alt pap og papir, der har været i berøring med madvarer » Kødplastbakker, som ikke er vasket rene

» » » » » »

Madrester Pizzabakker Hygiejnebind Bleer Kattegrus Juice- og mælkekartoner » Sod og aske (skal være kold og pakket i lukket pose) » Støvsugerposer (skal være pakket i lukket pose)

Vær opmærksom på madspild Få gode fif til, hvordan du undgår at smide mad ud på madspild.dk.

12

Affaldsguide 2017 | Struer Kommune


Få besked om næste tømning På www.nomi4s.dk kan du under “Min side” tilmelde dig en service, så du får en sms og/eller e-mail, dagen før vi kommer forbi.

13


Priser & beholdere

ser Foringspo alle sælges påladser genbrugspunen. i komm

Her ser du vores forskellige beholdere. Bemærk, at du kan købe foringsposer til dagrenovationsbeholderne, hvis du vil undgå lugtgener.

Gebyr for 14-dages tømning af dagrenovation i hele 2017

140 l

240 l

360 l

Højde: 106 cm Bredde: 48 cm Dybde: 56 cm

Højde: 107 cm Bredde: 58 cm Dybde: 74 cm

Højde: 110 cm Bredde: 60 cm Dybde: 90 cm

515 kr.

640 kr.

815 kr.

beholder

14

beholder

Affaldsguide 2017 | Struer Kommune

beholder


Andre priser

Fast miljøgebyr

» Ændring af beholderstørrelse:

Du betaler desuden et fast årligt gebyr på 975 kr. for: » Adgang til genbrugsplads » Tømning af papir- og emballagebeholder hver 6. uge » Mulighed for afhentning af storskrald/haveaffald 6 gange pr. år » Adgang til at aflevere olie- og kemikalieaffald » Benyttelse af opstillede miljøstationer » Administration af affaldsordninger.

125 kr.

» Sækkemærker til ekstra dagrenovation pr. stk. (inkl. afhentning): 30 kr. » Affaldssæk med dagrenovation afleveret til personale på genbrugsplads: 30 kr. » Ekstratømning af dagrenovation eller papir- og emballagebeholder: 250 kr.

MODELLER TIL ALLE BEHOV 15


Beholdere til dagrenovation Har du behov for en ny beholder eller for at skifte til en anden størrelse, kan de bestilles på www.nomi4s.dk under “Min side” eller på telefon 96 10 62 40.

Sådan bruger du “Min side” På www.nomi4s.dk kan du under “Min side” se tømningsdage, bestille beholdere, bestille afhentning af storskrald og tilmelde dig vores sms- og e-mailtjeneste. Du kan også kontakte os, hvis du oplever problemer med din affaldsordning.

Husk, at du altid er velkommen til at kontakte Borgerservice hos Nomi4s, hvis du har spørgsmål eller behov for hjælp.

Borgerservice Hjermvej 19 7500 Holstebro Tlf. 96 10 62 40 borgerservice@nomi4s.dk

Åbningstider Mandag-torsdag 8-15 Fredag 8-13 Lør-, søn- og helligdage Lukket 1. maj, grundlovsdag og dagen efter Kristi himmelfartsdag holder Borgerservice lukket.

16

Affaldsguide 2017 | Struer Kommune


Sækkemærker Du kan købe sækkemærker, hvis du i en kort periode har brug for at komme af med ekstra dagrenovation.

Vælg en mindre beholder, og spar penge

1. Bind mærket om din ekstra sæk. 2. Stil sækken ved siden af din beholder til dagrenovation. 3. Så tager vi sækken med ved næste ordinær tømning.

Er din husstand god til at sortere affaldet, så mest muligt sendes videre til genanvendelse? Så kan I måske nøjes med en mindre beholder til dagrenovationen, end I har i dag, og spare penge. Du kan selv bestille en ny beholder på www.nomi4s.dk under “Min side” eller ved at ringe til os på 96 10 62 40.

Foringsposer til dagrenovationsbeholdere: » 140-240 l beholder (10 stk. i rulle): 20 kr.

rkerne Sækkemæ oser og foringpsåp alle sælges pladser genbrugs unen. i komm

17


Hjælp din skraldemand Det er hårdt arbejde at være skraldemand, derfor er der visse arbejdsmiljøkrav, der skal overholdes.

Det er vigtigt, at skraldemanden altid har nem adgang til det affald, der skal fjernes. Sørg derfor for at overholde adgangskravene, og stil biler, cykler og barnevogne til side, så der er fri adgang til dine beholdere.

Adgangskrav » Stil altid beholderne på et fast underlag. » Vend håndtaget udad, så beholderen er let at tømme. » Låget skal kunne lukkes. » Ryd vejen for sne og is, når det er vinter. » Tænd lys i den mørke tid.

TAK, FORDI DU GØR DET NEMT AT KOMME TIL 18

Affaldsguide 2017 | Struer Kommune


Min. 2 meter

Håndtagene skal vende ud mod skraldemanden. Affaldsbeholderne skal stå på et fast underlag af fliser, asfalt eller lignende.

Min. 1 meter

Adgangsvejen skal være plan og jævn med kørefast underlag som fliser eller asfalt. 19


Farligt affald Noget affald kræver særlig håndtering. Det skal sorteres fra det øvrige affald og afleveres på genbrugspladsen.

Der er farlige stoffer i mange af de produkter, vi bruger i hverdagen. Det er derfor vigtigt, at du sørger for at samle det sammen og aflevere det på genbrugspladsen. Herfra bliver det korrekt behandlet.

Spot det farlige affald Mange produkter er mærket med faresymboler, som fortæller, at du skal behandle dem som farligt affald, når du er færdig med at bruge dem. Det kan fx være rengøringsmidler og kemikalier. Er du i tvivl, bør du altid spørge på genbrugspladsen.

Sikker håndtering På genbrugspladsen sorteres affaldet i forskellige kategorier og opbevares i særlige tønder, som også benyttes, når det køres videre til miljøgodkendte behandlingsanlæg. Noget farligt affald kan genanvendes – fx motorolie, lysstofrør og batterier. Resten deponeres eller brændes forsvarligt.

õ PÅ PAS MILJØET - AFLEVER ALTID FARLIGT AFFALD FOR SIG 20

Affaldsguide 2017 | Struer Kommune


Ja tak » Malingsrester » Opløsningsmidler » Olierester » Benzin » Medicinrester » Batterier » Lysstofrør » Lavenergipærer » Og meget andet – husk at spørge, hvis du er i tvivl ...

21


Velkommen på genbrugspladsen Du er altid velkommen til at aflevere dit affald på en af genbrugspladserne i Holstebro, Lemvig, Skive eller Struer Kommuner.

På genbrugspladserne kan du aflevere stort set alt affald. Det er en god idé at sortere det hjemmefra, så du kan smide det direkte i de forskellige containere. Der er aldrig lang vej til en genbrugsplads – se adresserne på bagsiden. De ansatte på pladserne hjælper dig gerne, så hvis du er i tvivl om noget, så spørg endelig.

FASTGØR Dõ IT AFFALD FORSVARLIGT PÅ TRAILEREN õ PÅ VEJ TIL GENBRUGSPLADSEN 22

Affaldsguide 2017 | Struer Kommune


Skilte på genbrugspladserne For at gøre det nemt at sortere dit affald er der skilte på pladserne.

Skilte på pladsen

Husk at sortere

Besøg på pladsen

Vær opmærksom på skiltene på pladsen, som viser, hvilken containere dit affald skal i. Er der spørgsmål, er I altid velkomne til at kontakte personalet på genbrugspladsen.

Vi kan se, at meget af det, der i dag havner i småt og stort brændbart, ville kunne genanvendes, hvis det havnede i de rigtige containere. Det bliver til mange tons hvert år, som skal håndteres og afbrændes. Vær derfor omhyggelig med sorteringen.

» Skilte og anvisninger følges. » Ingen adgang for køretøjer over 3.500 kg. » Benyt kun klare sække, så affaldet er synligt. » Sluk motoren, når du læsser affald af. » Klunsning ikke tilladt.


Genbrugspladser •

Holstebro Åbningstider: Alle ugens dage kl. 9-18

Fur Vilietoften 9 7884 Fur

Vinderup Åbningstider: Tirsdag til fredag kl. 13-18 Lørdag kl. 10-16 · Fra 1. april - 30. september: Søndag kl. 10-14 Lemvig Åbningstider: Mandag til fredag kl. 10-18 Lørdag, søndag og helligdage kl. 10-16 Sdr. Nissum Åbningstider: Onsdag og fredag kl. 13-18 Lørdag kl. 10-16 · Fra 1. marts - 30. september: Søndag kl. 10-14 Fur Åbningstider: Lørdag kl. 9.30-12.30

Thyborønvej 62 A 7673 Harboøre Tlf. 97 83 50 75

Skive og Kåstrup Åbningstider: Mandag til fredag kl. 10-18 Lørdag, søndag og helligdage kl. 10-17 Struer Åbningstider: Mandag til fredag kl. 11-17 (18 ved sommertid) Lørdag kl. 9-16 · Søndag og helligdage kl. 10-16 Thyholm Åbningstider: Tirsdag og fredag kl. 13-17 (18 ved sommertid) · Lørdag kl. 10-15

Bækmarksbro Søhusvænget 5 7660 Bækmarksbro Tlf. 97 88 11 00

Sdr. Nissum Nørhedevej 26 D 6990 Ulfborg Tlf. 97 49 61 80 Ulfborg Industriarealet 1 6990 Ulfborg Tlf. 97 49 23 60

Se genbrugspladsernes helligdage på

www.nomi4s.dk

Kåstrup Kåstrupvej 20 7860 Spøttrup Tlf. 61 63 95 39

Thyholm Kalkværksvej 20 7790 Thyholm Tlf. 97 87 51 96

Lemvig Merkurvej 17 7620 Lemvig Tlf. 97 81 13 83

Ulfborg, Harboøre og Bækmarksbro Åbningstider: Tirsdag til fredag kl. 13-18 Lørdag kl. 10-16

• Harboøre

Tekst, design og produktion: Datagraf Communications. Fotos: Panthermedia, RenoDjurs, Horsens Kommune, Mariagerfjord Kommune, Nomi4s.

Struer Gørtlervej 7 7600 Struer Tlf. 97 84 10 87

Vinderup Tværmosevej 11 7830 Vinderup Tlf. 97 44 64 44

Holstebro Hjermvej 19 7500 Holstebro Tlf. 96 10 62 57

Skive Oddervej 9 7800 Skive Tlf. 61 63 95 40

Affaldsguide 2017 - Struer Kommune  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you