Page 1

9

[NOVEMBER 13]

INREDNING

SECOND HAND MEDIA

KRISTOFFER TRIUMF KULTUR

ALEX SCHULMAN RESA

BOSTON

LÄSVÄRT - VIMMEL - MUSIK - FILM - SPEL - TÄVLINGAR - SERIER - TRENDER - GRATIS!


I DETTA NUMMER

TIDNINGEN NOLLTRETTON NOVEMBER 2013 LEDARE

02LEDARE 04ALEX SCHULMAN 06PRYLAR 10RESA-BOSTON 12TÄVLING

RIKTIGT ÄCKLIGT!

14LÄSVÄRT 16HAMLET 40 ÅR 18MAT 20EATALIANO 26NOTISER 28LINDSTRÖM

Det närmar sig Halloween - skräckens högtid. Barnen klär sig i vidriga gummimasker, viftar med sina blodiga plastknivar och försöker skrämma livet av gamla pensionärer. Det är väl äckligt... men, ärligt talat, hur många blir skrämda av lite låtsasblod, lakan över huvudet och fejkade knivhugg i ansiktet. Nej, det finns saker i vår vardag som är mycket äckligare (och mer skrämmande) än så. Här nedan kommer en liten lista på saker som verkligen får ditt nackhår att krulla upp sig:

32MODENYTT 34CAMPUSHALLEN 38SECOND HAND 46HOMESTYLING 56QUIZ 58MUSIKKRÖNIKA 60NYTT PÅ CD 62INDIVIDEN & KUNGARNA 64LIVEKARUSELLEN 66PALATSET LIVE 69KROGKRÖNIKA 70PITCHERS 78MARKUS KRUNEGÅRD 80MAGGIE GYLLENHAAL 84FILMKRYSSET 86EXIT 87MÅNADENS FEST

RYGGAR - En baksida utan någon direkt funktion. Vissa är inte så äckliga, men oftast är de blekfeta, finniga, håriga och fulla med leverfläckar. Fy! SNORGUBBAR - Undersökningar visar på att näspetning är vår vanligaste sysselsättningen när vi står i en bilkö... och förmodligen är vi inte mycket bättre hemmavid. Men var tar alla snorgubbar vägen? Skulle man leta riktigt noga skulle man nog hitta "gubbar" i soffan, under bordet, i sängen, på kläderna, ja... du vill nog inte veta mer.

"TYCKER DU JAG SER FET UT" - När man som kille får den frågan av sin tjej fryser man till. Hjärtat börjar banka och svetten börjar lacka. Tunghäftan kommer som ett brev på posten. Man kan inte fly utan måste svara och vad man än säger så blir det fel. Något hemskare får man leta efter.

MÖTE MED CHEFEN - När man hör orden: "Kan du titta in på mitt kontor sen, det är något vi måste prata om" vet man att man är illa ute. Snacka om magknip. NÅGON ANNANS FIS - När man själv ligger i myssoffan och släpper lite väder känns det hur naturligt som helst. Det är t o m så att man kan känna sig lite stolt emellanåt. Men är det någon annans odör som sprider sig i rummet, ja då kommer spykänslorna på direkten.

SVÄRFAR OCH SVÄRMOR - De gör allt för att skydda sin gunstling och har ett inflytande över honom/henne du aldrig kommer att nå upp till. Väg dina ord och handlingar på guldvåg, för minsta lilla misstag och du är ute ur leken. KONSTIGA SAMMANTRÄFFANDEN - Du ska precis ringa till polaren och då ringer hon dig. Är det bara en slump, eller..? Våra dagar är fulla av en massa märkliga sammanträffanden som kan vara svåra att förklara (för alla utom någon halvalkoliserad siare på Sjuan). Vad lär vi oss då av detta? Ja, du kan se hur många skräckfilmer som helst, tro på det övernaturliga, ha sett UFO:n... det spelar ingen roll. Det är i vår vardag som vi stöter på det som är riktigt äckligt! Buuu!

Benny Nilsson ansvarig utgivare

PRODUKTION & SÄLJ

Benny Nilsson Mats Nilsson Jessika Fordell [benny@nolltretton.se] [mats@nolltretton.se] [jessika@nolltretton.se] 0706-44 22 94 0705-43 66 75 0706-44 22 96

Tidningen Nolltretton Badhusgatan 5 582 22 Linköping Tel redaktionen: 013-12 26 16 (vxl) Fax: 013-23 92 51

Henrik Nydahl Jenny Egelstig [jenny@nolltretton.se] [henrik@nolltretton.se] 013-23 92 50 013-23 92 50

MEDVERKANDE SKRIBENTER I DETTA NUMMER: Tobias Pettersson • Jessika Fordell • Sandra Häggander • Jenny Egelstig Jörgen Larsson • Carl Linné • Malin Johansson • Benny Nilsson m fl.

02 NOLLTRETTON

Omslagsfoto: Sara Ullvetter Omslagsmodell: Elin Gustafsson Makeup: Celie Johansson Layout, utgivare & repro: Nolltretton Media AB

E-post: redaktionen@nolltretton.se Tel produktion: 013-23 92 50

Tryck: MittMedia Print Upplaga: 22.000 ex. Periodicitet: 11 nummer/år

Chefredaktör & Ansv. utgivare: Benny Nilsson

På webben: www.nolltretton.se

Tidningen Nolltretton ansvarar för fel i annons begränsat till högst annonskostnaden. För skada pga uteblivet eller felaktigt införande ansvaras ej. Tidningen är politiskt & religöst obunden. Eftertryck utan redaktionens medgivande är förbjudet. Citera oss gärna, men ange källan.


EN ADRESS –

ÅGATAN 57 – MÄNGDER AV NÖJE

AFTER WORK

VILL DU SE DITT FAVORITLAG?

Vi har olika matchzoner, därför kan vi sända det mesta i sportväg. Ring och fråga om vi sänder din match eller besök www.pitchers.se

Mån-Fre 1500-1800, 20% rabatt på hela menyn

BRUNCH

Amerikansk & Brittisk inspirerad, Lördag & Söndag 1200-1500, 119:(Barn upp till 12 år 49:-)

ÖPPETTIDER

Mån-Tors 1500 - Sent, Fredag 1500 - 0300, Lördag 1200 - 0300, Söndag 1200 - Sent

Ågatan 57 Boka bord på pitchers.se eller på 013-12 00 61

6/11 13/11 20/11 27/11

DANKO JONES SISTER SIN ECLIPSE REINXEED

4/12 11/12 18/12

FULLFORCE SWEDISH HITZ GOES METAL BONAFIDE FLER BAND TILLKOMMER

WWW.THECRYPT.SE

FÖLJ OSS PÅ

FOOD DRINKS & FRIENDS

The Original Pub Established 2002

www.pitchers.se | 013-12 00 61

Premiär!

1 november .

WWW.DOOMNIGHTCLUB.SE


SKYNDA ATT ÄLSKA Text: Tobias Pettersson Foto: älskamig.se

Alex Schulman

Under våren har Alex Schulmans föreställning "Älska mig" gjort succé på Maximteatern i Stockholm. Nu tar han sin show på turné ut i landet och den 29/11 kommer han till Konsert & Kongress i Linköping. I föreställningen "Älska mig" talar mediaprofilen Alex Schulman om vår tids folksjukdom - det ständiga bekräftelsebehovet som inte minst märks på sociala medier. Tillsammans med parhästen Sigge Eklund har han skapat en enmansföreställning i två akter där han skärskådar både sig själv och den allmänna hysteri som gjort Sverige till ett land av självcentrerade och ängsliga bekräftelsetorskar. Har du ändrat något i showen inför turnén? - Vi tar bort farbrorn som sjunger sista sången. Den kändes felplacerad och eftersom det är min föreställning kände vi att det borde vara jag som avslutar. Men annars är det som i Stockholm, förutom några små formuleringar som jag ändrat. När jag såg "Älska mig" i Stockholm tyckte jag det var onödigt med paus. Hade det inte räckt med en enaktare? - Vi har funderat mycket på det. Har man en enaktare förlorar man dock en viktig sak, nämligen att i början av akt två går 04 NOLLTRETTON

jag i en skog och pratar om min barndom. Det är en väldigt viktig sekvens för mig och det tar tio minuter att rigga, så därför behövs pausen. Medievanor ändras snabbt och du själv verkar ha passerat det värsta bekräftelsestadiet. Finns det en risk att "Älska mig" börjar bli inaktuell? - Så är det ju. Jag hade aldrig gjort den här föreställningen om jag varit mitt uppe i det. Den handlar om en tre år gammal Alex, men ämnet har nog inte falnat utan är nog fortfarande aktuellt på ett allmänt plan. Det är samma sak som "Ljust och fräscht" med Schyffert och Lindström, den är inte lika aktuell nu som för två år sen. Är detta en engångsgrej eller finns det planer på fler shower? - Jag och Sigge har bestämt oss för att göra en ny föreställning där båda skriver manus och båda står på scenen. Vi kommer börja direkt efter jul och nyår och den kommer gå upp på Cirkus nästa höst. Jag tror den kommer bli ännu roligare att göra, och framförallt blir det roligare att åka ut på turné. Då slipper jag sitta själv på rummet om kvällarna.

Sigge är något av en "late bloomer". Just nu är han hetast i mediasverige, men vad är det som hindrat honom tidigare? - Svårt att säga. Vi är båda "late bloomare". När jag var 30 var jag fortfarande en helt okänd person som jobbade på Se&Hör och skrev böcker som refuserades, så det var rätt sent för mig också. Men inom kulturkretsar har Sigge alltid varit en stjärna. Senast du var i Linköping höll du på med en deckare. Vad hände med den? - Jag lade ner över ett år på den, men den blev så usel att jag raderade alltihop. Nu har jag just lagt konturerna till en ny bok, jag kommer att ha mycket dötid när jag är ensam på rummet under turnén då jag kan jobba med den. Det är en roman och den handlar inte om mig, mer än så kan jag inte säga. Du står på scenen, gör YouTubesketcher, hörs i Mix Megapol och är programledare i Schulman Show. Ser du dig fortfarande främst som författare? - Jag trivs som allra bäst i livet när jag

får skriva, trots att jag alltmer sällan befinner mig där. Men man ska komma ihåg: att göra en scenföreställning innebär otroligt mycket skrivande. Jag märkte under arbetets gång att det var intressantare att skriva den med Sigge än det är att stå på scen. Inte så att jag vantrivs på scenen, men jag känner mig tryggare när jag skriver. Du brukar ofta vädra ditt snudd på fanatiska ostintresse. När publiken kommer hem från din föreställning, vilken ost passar bäst att njuta av då? - Det beror alldeles på hur färska de är, men grundtipset är en fransk kittost som heter Epoisses. Den är rinnig och smakrik och väldigt härlig. Den är så rinnig att man ska äta den med sked. Folk dricker säkert vin till, men jag dricker öl och en whiskey. Och då är det väldigt viktigt att utföra rörelsen där man med två fingrar försiktigt puttar undan ölen för att komma åt whiskeyglaset... Vad önskar du dig mest just nu? - Svenska flodkräftor. Jag har ätit det nästan varje dag den senaste tiden, men är ständigt sugen. Jag kan aldrig få nog.


Foto: ray.leigh@thebaldehemist.com

Lekfulla dagar i funktionella plagg!

Herr • Dam • Barn BOKNING 013-13 00 43 IKANO HUSET, GALLERIA FILBYTER, LINDENS KÖPCENTRUM, INGELSTA SHOPPING

ÖPPET VARD 10-19, LÖRD 10-16, SÖND 12-16

STORA TORGET 5 • GALLERIA FILBYTER W W W. Z I G G E S B A R B E R A R E . S E NOLLTRETTON 05


Dansk design

Trendig gryta i dansk design från Nicolas Vahé, finns i olika storlekar. Pris från 299:-. Kryddkvarn i glas, finns i olika kryddblandningar. Pris peppar 119:-, salt 99:-. Snyggt serveringsbräda fr. 129:-. Allt från Kitchn & Home.

Tupplur

Stilrena kuddar från House Doctor blir en snygg inredningsdetalj i hemmet. Kostar 349:-/st och finns hos Blooming Design.

p r yl a r

Inredning

Lägg upp

Denna vackra keramikskål hittar du hos Lemon Tree. Finns i olika färger och kostar 559:-.

Inför hösten dyker det upp massor av sköna inredningsprylar ute i våra affärer. Vi har samlat ihop ett axplock av de detaljer som gör ditt hem en gnutta mysigare i höstmörkret. Så ge dig ut i våra butiker och låt dig inspireras...

Fredagsmys

Tjusigt vinställ för Bag in Box för 129:-. Servetter med 70-tals inspirerat mönster för 55:- och fin ljuslykta i glas för 39:-. Allt från Chrianne.

Retro

Populär retro-bordslampa som heter ”Linda”. Vill du att den ska pryda ditt hem finns den att köpa hos Ljusglimten för 999:-. Finns även i färgerna svart och vit, samt som taklampa.

Ljus i mörkret

Hösten är den perfekta årstiden att tända levade ljus. Hos Chrianne hittar du denna ljuslykta som finns i både svart och vit. Kostar 149:-.

Grönt är skönt

Fin plastmatta från Pappelina. Finns i flera färger och storlekar. 70x150 cm kostar 930:- hos Wahlbecks Mattor.

Bärbar

Praktiskt minihögtalare från Bose. Uppladdningsbar med bluetooth. Du hittar den hos TV-tjänst för 1.890:-.

Vackert nött

Öronlappsfåtölj från 1900-talets första hälft. Utropspriset är 4.000:- hos Bukowskis Market.


VI SKAPAR LÖSNINGAR RÄTT TEKNIK PÅ RÄTT PLATS

1-års jubileum! Vi fortsätter vårt...

batt 50%timra entet på hela sor från Maria Nila och på utvalda hårvårdsprodukter.

! hos oss Alltid

20%

Vi skräddarsyr konferensrum med tekniska lösningar för ljud, bildoch ljus i samverkan.

rabatt för studenter & pensionärer

Kom in till vårt upplevelsecenter så förstår du vad vi menar.

Gäller ord. pris

EXEMPEL En stor projektorduk gör att alla kan hänga med under mötet, och med smarta kopplingar till bärbara enheter visar man enkelt material från t.ex. laptops eller surfplattor. En infälld dokumentkamera i taket ersätter den gamla overheadprojektorn och förstorar upp t.ex. vanliga pappersanteckningar på duken.

Gabriella & Zarah hälsar dig välkommen! S:t Larsg. 38 • 013-31 13 00 www.saxochfon.com

upplevelsecenter www.tvtjanst.se Järdalavägen 2 • Ekholmen • Linköping • 013 16 13 00 NOLLTRETTON 07


20 ÅR MED SKOLINNEBANDYN Text: Janne Svensson / Jenny Egelstig Foto: Skolinnebandy Linköping

Höstlovet under vecka 44 var alldeles nytt i skolorna och så var nästintill barn och ungdomsinnebandyn också, året var 1994, tjugo år sedan. Skolinnebandyn tog Linköpings skolelever, föräldrar och idrottslärare med storm, premiäråret som av många ansetts vara såväl starten för både bredd och elitinnebandyn i stan, men inte minst varit och fortfarande är ett av stans mest populära och uppskattade event. I år 2013 firar Skolinnebandyn alltså 20 år och det gör man med en inledande Jubileumsdag där man startar upp årets lovvecka direkt lördagen den 26:e oktober

med de allra charmigaste 6-års klasserna. De har fått äran att spela i Linköpings Sporthall med lite extra happening som avslutas med att Elitlaget Linköping möter Svenska Mästarna Falun i Superligan, dit alla skolinnebandydeltagare har fri entré. Årets 20-års jubileum har lockat det passande antalet av 220 lag till spel, vilket innebär ca 2000 barn och ungdomar, som i år också får 20 värdekuponger var för att gå och se elitidrott och göra andra aktiviter på höstlovet. Och som om det inte är nog med tvåor i år skänker också arrangörerna 20.000 kronor till kampen mot cancer och till minne och hyllning av två eldsjälar som under många år hjälpte turneringen med

textiltrycksaker, Håkan Sandberg och Ulf Svensson, båda avlidna i cancer tidigare i år. Initativtagaren Janne Svensson är en känd profil inom idrott och ungdomar i stan. Han upprättade Skolinnebandyn i dåvarande KFUM Linköpings regi och direkt i samarbete med Corren, Intersport och Linköpings kommun. Närmare 1200 barn deltog redan premiäråret som då inriktades på årskurs 4-9, men där högstadiet senare fick ge vika för lågstadiet. Sedan 10-års jubileet 2003 är dock alla välkomna redan från sexårs upp till sista året på grundskolan. Nu 20 år senare är det Linköping Innebandy, LIBK, som arrangerar och Janne är efter några års frånvaro från uppdrag till-

baks för att spetsa jubileet lite extra. Skolinnebandyn är unik i Sverige och enligt många anses den vara den kanske enskilt största anledningen till att Linköping idag har världens största innebandyförening och även ett av landets främsta elitlag. Turneringen har inbjudit, inspirerat och bidragit till att mängder av barn fått ett extra kul höstlov.

FOTNOT: Årets Skolinnebandyturnering spelas mellan lördag 26 oktober till lördag 2 november. Första dagen i Linköpings Sporthall och efterföljande i Collegium, från årskurs 1-6 mellan söndag och fredag. Och högstadiet på den avslutande lördagen.

ätta t s t t ller a et för at ä g Det ställ ! i n e en trend följa d

ONLINEBOKNING

på www.hchaircrew.se

HELENA MARIETTA Foto: Gunilla Olsson / Corren

Gör en Färg- & Klippbehandling

så bjuder vi på klippningen.

CAMILLA

(värde ca 440:-) Gäller t.o.m. 15 dec

Fransförlängning

40% rabatt Helt set 957:Ord 1.595:-

Gäller t.o.m. 15 dec

PERNILLA

Måndag-Fredag 1000-1800 Lördag 1000-1400 Kvällsöppet Onsdag och Torsdag till 1900

Nygatan 20, Linköping • 013-12 11 80 08 NOLLTRETTON


EL MOLINO BRYGGKAFFE & MOROTSKAKA

49:-

FRUKOST LUNCH BARNMENY

Nygatan 20 013-14 44 54 www.waynescoffee.se

Ät dig mätt på bra mat! PASTA • WOK SUSHI • PIZZA HUSMANSKOST

BUFFÉ 99:-

Alla dagar 11 -22 00

00

Drive-in

Helger 129:-, Barn 69:- (upp till 10 år)

Inkl. dricka / kaffe, te / mjukglass från SIA / Friterad frukt

KÖP VÅRT 10-KORT CHOKLADFONTÄN Ingår i buffén, serveras: För endast 850:00 00 fre 16 - sön 22

Brahegatan 13, Mjölby, belägen intill E4 • www.eataliano.se NOLLTRETTON 09


FAKTA OM...

Boston

Vad: Huvudstad i delstaten Massachusetts, USA. Grundad: 1630 Befolkning: 600.000 invånare. Över 4 miljoner i storstadsområdet. Valuta: Amerikansk dollar Visumtvång: Nej, men ESTA-ansökan på nätet. Tidsskillnad: När klockan är 12 i Boston är den 18 i Sverige Bäst tid att åka: Sommaren och hösten Känt för: Sina universitet, Kennedyklanen, tegelbyggnader, Freedom Trail, Boston Tea Party, Samuel Adams-öl.

BOSTON - TEGELBYGGNADER OCH HISTORIK Text & Foto: Tobias Pettersson

Å ena sidan Kennedyklanen, Harvard och den mysiga New England-känslan. Å andra sidan pubar, Dropkick Murphys och tegelbyggnader. Boston har två ansikten och det är lätt att älska dem båda.

Behöver ni en buss? Hyr weekendbilen hos Avis från 683 kr

Till konferensen, bröllopsfesten, kick-offen eller kompisgänget!

Vi finns på Vigfastgatan 5 i Linköping Tel 013 - 31 34 45

Vi har bussar för 10 till 89 personer. För mer info, ring Carina på 013-100 208

10 NOLLTRETTON

www.sbuss.se

Välkommen! avis.se


RESMIX LISTAN Att besöka Boston är som att gå en historielektion i hur USA bildades. Det var i början av 1600-talet som USA började koloniseras på allvar och mycket av detta skedde i Boston med omnejd. 1620 landsteg ett antal engelska pilgrimer i Plymouth söder om Boston med den berömda båten Mayflower. Det är från dessa ordet "yankee" kommer och pilgrimernas historia har även gett upphov till högtiden "Thanksgiving" då man fick hjälp av vänliga indianer under den första tiden av koloniseringen. Tio år senare grundades Boston av en annan grupp pilgrimer och blev snabbt huvudorten inte bara för området New England utan för tillkomsten av hela USA. Här startades USA:s första allmänna skola, det första universitetet, den första tidningen, den första fackföreningen och senare även den första tunnelbanan 1897. Det var också kring Boston den amerikanska revolutionen drog igång med Boston Tea Party som en viktig händelse 1773 och många av de första slagen i det amerikanska frihetskriget 1775 vilket ledde till den amerikanska självständighetsförklaringen 1776. Mycket av detta kan man lära sig om ifall man går Freedom Trail, vilket är Bostons populäraste sevärdhet. Det är ett promenadstråk man kan följa genom centrala Boston som är utmärkt med en linje bestående av röda tegelstenar i trottoaren. Där passeras en mängd historiska platser och det är ett perfekt sätt att upptäcka staden samtidigt som man lär sig mer om USA:s historia. Man kan antingen följa med en guidad tur eller gå själv, hela sträckan tar några timmar att gå, men lyckligtvis finns det gått om pubar utmed vägen. Det är inte bara längs de gamla kvarteren utmed Freedom Trail som det finns gott om pubar, hela staden känns levande och genuin och det är inga problem att hitta trevliga krogar att slå sig ner på. Men även om det är gott med hamburgare och ribs som man sköljer ner med Samuel Adams eller annan lokal öl, så finns det även en hel del annat man bör hinna med vid ett besök i Boston.

MASSA TEGELBYGGNADER Här finns dels den ruffiga sidan som skildrats i filmer som The Departed och The Town, med det irländska arvet och tegelbyggnader… en jäkla massa tegelbyggnader. Till och med trottoarerna är faktiskt ofta gjorda av rött tegel. Men här finns också det sofistikerade New England som gett

HAPPY HOUR Mån-Fre 15-18

oss universitet som Harvard och MIT samt Kennedyklanen. Här finns exempelvis Parker House där John F Kennedy friade till Jackie och hade sin svensexa - idag lär det enligt ryktena vara Bostons mest hemsökta hus. Den som vill veta mer om den forna presidenten kan besöka John F Kennedy-museet lite söder om centrum. Ett måste… att gå på något stort idrottsevenemang hör också till, själv gick jag till baseballarenan Fenway Park och kollade in Boston Red Sox. Ett tips är dock att inte glömma ditt ID hemma, i barerna tar de nämligen legitimation på alla, vilket jag bittert fick erfara. Andra ställen som bör besökas är Quincy Market, ett slags marknadsområde mitt i centrum som måhända är lite "turistigt" men som ändå är värt en titt. Det moderna centrumet kring Copley Square och Boylston Street kräver också ett besök. Det var för övrigt där bomberna sprängdes under årets maratonlopp, men Boston fortsätter lyckligtvis ändå att vara en varm och inbjudande stad.

10 gratisnöjen i New York 1. Åk Staten Island-färjan och passera Frihetsgudinnan på nära håll 2. Vandra på High Lane, ett gammalt tågspår nio meter ovanför marken 3. Promenera i Central Park, stadens gröna lunga 4. Besök minnesmonumentet vid Ground Zero. Gratis, men måste bokas 5. Kolla på gatuartister. Det vimlar av dem överallt 6. Gå på gudstjänst i Harlem och lyssna på äkta USA-gospel 7. Upplev myllret och den blinkande neonen på Times Square 8. Besök botaniska trädgården i Brooklyn. Gratis entré vissa tider 9. Kolla in den gigantiska Green Wood-kyrkogården i Brooklyn 10. Skaffa en gratis personlig guide på bigapplegreeter.org

SLÄNGA TELASTER I VATTNET På andra sidan floden ligger universiteten Harvard och MIT, som också är stora turistmål, åtminstone det första, trots att det egentligen inte är så mycket att se. Då är det bättre att ta en promenad och upptäcka hamnområdet vid Financial district. Här blandas gammalt och nytt på ett skönt sätt. Man kan åka ut på båtturer, besöka New England aquarium och slänga telaster i vattnet från en båt precis som förfäderna gjorde. Ta gärna en promenad över broarna till Seaport District, därifrån kan man även ta bra bilder över Bostons skyline. Men Boston har mer än så. Vill du ha grönska och lugn rekommenderas de centrala parkerna The Esplanade och Boston Common. Ta en bild på baren som är med i vinjetten till tv-serien "Skål". Åk upp och titta på utsikten i Prudential Tower. Gå de 294 trappstegen upp till Bunker Hill-monumentet. Och missa för guds skull inte att åka den risiga tunnelbanan som alltså är från 1800-talet och känns som den inte uppdaterats sedan dess. Boston är en perfekt stad för en semester under en weekend eller en vecka, eller som utgångspunkt för en längre semester i New England. Enda problemet är egentligen att det nästan är omöjligt att hitta centralt boende till överkomliga priser, men detta uppvägs till viss del av att flygplatsen å andra sidan ligger mitt inne i staden.

BILDEN

I Schiphols (Amsterdam) flygplatstidning berättas det om att "vaskning" är en populär svensk tradition...

JA: Sydamerika

Varför är vi svenskar så ointresserade av att resa till Sydamerika? Det måste vara den mest underskattade världsdelen bland oss bleka nordbor. Sao Paolo är lika coolt som New York, Venezuela är ett semesterparadis och Argentina har det mesta: vin, mat, tango och Taube-referenser. Här finns mer än bara inkakultur och knarkkarteller.

NEJ: Folk som krånglar i tullen

Australien har tuffa karantänregler, det krävs visum till vissa länder och bagage får inte vara hur stora som helst. Såna är reglerna och det är bara att följa. Lär er vad som gäller för respektive land/flyg och sluta krångla och orsaka långa köer och andra problem som stör övriga resenärer.

Kom och prova vår populära lunch!

Välj en av fyra rätter + en öl / ett glas vin

- alltid åtta rätter att välja mellan från 80:-

alt. alkoholfritt 108:-

(inkl. dryck & kaffe)

128:-

013-13 18 88 • www.tasteofthai.nu • S:t Larsgatan 25A, Linköping • Mån-Tors 1100- 2130, Fre 1100- 2230, Lör 1130- 2230 och Sön 1200- 2030 NOLLTRETTON 11


VIMMEL

TÄVLING

Foto: Henrietta Wolving

Nu får du chansen att vinna 2 st klassiska vita ljusstakar från Ljusglimten till ett värde av 1.000:Allt du behöver göra för att delta i utlottningen är att svara rätt på vår fråga...

Vem uppfann glödlampan? 1: Thomas Edison X: James Watt 2: Gert Olsson

- Vinnaren presenteras i nästa nummer av Nolltretton -

ur och skicka senastden den13/11-2013 13/6-2013 KlippKlipp ur och skicka in in senast

Ev. vinstskatt betalas av vinnaren.

TÄVLINGS

Svar: ....................................................................................................... Namn: ....................................................................................................... Adress: ......................................................................................................

KUPONG Postnr./Ort: ...............................................................................................

Tel. nr: .......................................................................................................

E-post: ........................................................................................................

Kupong skickas till Tidningen Nolltretton, Badhusgatan 5, 582 22 Linköping eller e-postas till redaktionen@nolltretton.se eller tävla via vår hemsida: www.nolltretton.se LYCKA TILL!

VINNARE #8-13 FLER VIMMELBILDER HITTAR DU PÅ www.nolltretton.se

TIME FOR ROSÉ GÖR TIDEN LITE ROLIGARE! 12 NOLLTRETTON

Grattis Britt Sandborg! Du har vunnit en ansiktsbehandling hos Nettans. Vi önskar dig en trevlig stund! (Rätt svar: Peeling)

VÄ L K O M M E N !

KLOSTERGATAN 34 • LINKÖPING • 013-329 29 18 vid Tanneforsgatan


EN MÅLTID SKA VARA EN NJUTNING FÖR ALLA SINNEN

DSK & THAILÄN FFÉ BU KINESISK FÖR ISTÄLLET I ÅR? JULBORD

Varje Fredag & Lördagskväll från kl. 1800 står vår buffé uppdukad med över 15 olika Thailändska & Kinesiska rätter. NYHET, SUSHI INGÅR!

ÖPPETTIDER Månd-Torsd Fredag Lördag Sönd/helg

11.00-21.00 11.00-22.00 12.00-22.00 13.00-21.00

210un:de-r barn 12 år: 80:-

SHOPPINGBUFFÉ Lördagar 1200 - 1530 Barn under 12 år 60:- Endast

98:-

Välkomna till Storgatan 38 • Boka bord på 013-13 50 62 • www.mingpalace.nu

Börja kommande personalfest, kompisfest eller födelsedagsfest hos oss! Garanterat uppskattat av alla åldrar!

NOLLTRETTON 13


ViÖSTERGÖTLANDS besöker BOKMÄSSA Text & Foto: Tobias Pettersson

För andra året arrangerades Östergötlands bokmässa den 12 oktober i Linköpings Stadsbibliotek. Det blev ett välbesökt arrangemang som gav en intressant inblick i länets författare och förlag. Många av länets författare var på plats och sålde böcker under Östergötlands bokmässa, men besökarna kunde även träffa personer som serietecknaren Emelie Wedhäll, barnboksillustratören Jonna Björnstjerna och bokfotografen Göran Billeson. Även olika förlag och föreningar hade ställt upp bord för att visa upp sin verksamhet.

Åsa Husén från Norrköping gav förra året ut den engelska diktsamlingen ”Pseudo fall”. Nu stod hon precis innanför entrén till biblioteket med ett bokbord och verkade trivas på bokmässan. - Det är ganska mycket folk och det är roligt att träffa andra som gör samma saker som en själv. Det är kul att bokmässan i Göteborg får konkurrens och att man lyfter fram det som finns i regionen. Hur går försäljningen? - Jag har sålt lite grann. Jag hade inte väntat mig det, så det är en bonus. För tillfället har Åsa inte någon ny bok på

POCKET TOPPEN Oktober 2013

1. 2. 3. 4. 5. 6.

gång utan skriver istället för teaterscenen. Just nu spelar hon och en kompis en egenskriven pjäs på Teater Bråddgatan 54 som handlar om ett oväntat möte i Londons kloaker. - Men säger någon ”Åsa, vill du ge ut en ny bok” skulle jag kunna plocka ihop en diktsamling till, med blandade texter på främst svenska. Några meter bort står Motalatjejen Emelie Schepp vid ett bord dit det kommer en strid ström av besökare som vill köpa ett signerat exemplar av hennes debutbok ”Märkta för livet” från tidigare i år. - Det känns bra att vara här. Jag tycker bokmässan har en väldigt bra bredd för

En man som heter Ove Kaffe med rån Livet efter dig Den kalla elden Innan du dog Kajas resa

7. 8. 9. 10.

personer som är intresserade av skrivande i allmänhet och bokutgivning i synnerhet, säger Emelie och berättar att boken sålt i 25.000 exemplar hittills, vilket är riktigt, riktigt bra för en bok som getts ut på egen hand. Tidigare på dagen höll även Emelie ett föredrag just på temat egen utgivning. - Det gick bra. Det var trångt i lokalen och stort intresse för att lyssna på vad jag hade att säga. Har du någon ny bok på gång? - Jag jobbar med den för fullt, den kommer ut nästa år. Det blir en uppföljare till ”Märkta för livet” och tanken är att det ska bli en trilogi om åklagare Jana Berzelius.

Mörka platser Fjällgraven Mamma försökte De blå damerna

Listan grundar sig på försäljningen hos Pocketgrossisten i oktober 2013.

MÅNADENSMAGAZINE HEMMA MED ERNST

HÖSTFEST HOS PRESS STOP

Östergötlands största tidningsshop Ernst inleder med en ledare om att gå från sommarfröjd till eftertänksamhet, och sätter tonen direkt. För därefter följer ett helt magasin med stickade tröjor, kantareller, gula löv och blomlökar. Den som gillar att höstmysa med Ernst Kirchsteiger får sitt absoluta lystmäte. Kan en människa verkligen vara så här mysig? Ernst har snygg solbränna, charmigt grått hår och talar ut om sin livslånga kärlek till hustrun Ulla. Han lagar mustiga höstgrytor, höstpåtar i trädgården och inreder hemmet med koppar14 NOLLTRETTON

rör. Han sköter om båten, färgar tyger och bygger en egen stege av björkgrenar. Dessutom gör han egna kryddblandningar, bygger vitrinskåp av gamla fönster och tipsar om hur man får en fin patina på sina terrakottakrukor. När han inte är på weekendresa eller softar på fårskinnet alltså. Sa jag att han har börjat sälja sitt eget vin också? Har man svårt för Ernst Kirchsteiger bör man nog undvika denna tidning, men gillar man hans stil väntar 108 sidor av ren lycka. (TP)

10 % RABATT

på alla tidskrifter mot denna kupong, t.o.m. 13-11-30 Klipp ur och ta med!

press stop Trädgårdstorget 4 • Linköping linkoping@press-stop.se Vard: 10-18.30 Lörd: 10-16 Sönd: 12-16


KORT OM FYRA BÖCKER

Analfabeten som kunde räkna Jonas Jonasson/Piratförlaget Hon började arbeta som femåring, blev föräldralös vid tio, överkörd vid femton. Ingenting tydde på annat än att hon skulle leva ett tag i sitt skjul i Sydafrikas största kåkstad och sedan dö, saknad av ingen. Men Nombeko Mayeki var analfabeten som kunde räkna, och ödet för henne in i internationell storpolitik.

Den mörka sporten Viktor Johansson/Wahlström & Widstrand En pojke springer genom den svenska förorten. Alla kallar honom tennispojken. Hans pappa var busschaufför i Bagdad och stoppade en ung självmordsbombare. Därhemma sitter mamman med de alltjämt darrande händerna. Har pojken släpat med sig kriget till Gottsunda?

BOKTIPSET JAG ÄR JU SÅ JÄVLA EASY GOING

Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson/Natur & Kultur Ester Nilsson är poet och essäist och en förnuftig människa i en förnuftig relation. En dag får hon en förfrågan om att hålla ett föredrag om konstnären Hugo Rask. I publiken sitter konstnären själv, och ett slags kärlekshistoria inleds, banal i sin enkelhet, storslagen i sin fullständiga hängivenhet.

Förbjuden frukt från ett fruset träd Björn Ranelid/Albert Bonnier En bred uppväxtskildring från 1900-talet där två familjer och deras söner står i centrum. Fredrik Hansen har en far som skälls för att vara zigenare och modern är judinna. Den andre pojken, Viktor Nilsson, smakar den förbjudna frukten och det tynger hans axlar under hela uppväxten. Vem eller vilka ska han gå till med sin svåra hemlighet?

/ Jenny Jägerfeld Text: Tobias Pettersson Foto: Henric Lindsten

Med sin förra roman ”Här ligger jag och blöder” tilldelades Skärblackatjejen Jenny Jägerfeld 2010 års Augustpris i kategorin för barn- och ungdomsböcker. Även denna gång rör hon sig i ungdomens förvirrade värld.

sportprogram. Pengar är det ont om och Joanna ser med oro på hur hennes medicin sinar. Hon säljer utgångna kondomer för att finansiera sina recept, men en dag snubblar hon över något som kan hjälpa henne ur den ekonomiska krisen.

Boken berättas i korta kapitel om gymnasietjejen Joanna som har diagnosen ADHD och enligt egen utsaga har ett nöjesfält i huvudet med cyklande dvärgar, en jazzorkester och rostiga pariserhjul. Mamman är författare som inte lyckats upprepa lyckoträffen för en massa år sedan och nu mest stirrar in i datorn medan refuseringsbreven hopar sig. Pappan är deprimerad och sitter håglös framför tv:ns fråge-

Historien, särskilt andra halvan, känns måhända lite konstlad och överdriven stundtals, men Jägerfeld har bra flyt i tangenterna och berättar effektivt och tonsäkert om ungdomsförälskelse och utanförskap. Och trots att boken behandlar jobbiga ämnen som självmord, psykisk ohälsa och fattigdom känns den varken det minsta tung eller deprimerande.

NOLLTRETTON 15


Östgötska bokklassiker Text: Tobias Pettersson

Grotta ner dig i vår regionala litteraturhistoria och upptäck några östgötska bokklassiker. Här är några av de böcker som varje östgöte bör känna till... Sven Stolpe

Gerda Antti

Verner von Heidenstam

”I dödens väntrum”

”Inte värre än vanligt”

”Vallfart och vandringsår”

Sven Stolpe bodde tidvis i Malexander och arbetade under 60-och 70-talet som läroverkslektor i Mjölby. Idag ligger han begraven på Vadstena kyrkogård. Han debuterade 1929 med essäsamlingen ”Två generationer”. Året efter kom den uppmärksammade romanen ”I dödens väntrum”, där Stolpe beskrev sina erfarenheter från sanatorium. Efter att ha smittats av tuberkulos vistades Stolpe på sanatorium i Schweiz åren 1927-1928. Detta tillsammans med en allvarlig trafikolycka i vuxen ålder gjorde att Stolpe bara hade en halvt fungerande lunga.

Gerda Antti är född och uppväxt i Övertorneå men bor sedan många år i Kisa. Hon debuterade 1961 med diktsamlingen ”Här och nu”. Hon har sedan dess publicerat essäer, kåserier, noveller, romaner och en debattbok. Hon har i synnerhet skildrat livet bland den samtida landsbygdsbefolkningen. Hon är känd för sin humor och sin vassa tunga och tillhör de mest lästa svenska författarna. Genombrottet kom 1977 med novellsamlingen ”Inte värre än vanligt” som innehåller fyra noveller där olika kvinnors liv och problem ställs i centrum. Miljön är den norrländska landsbygden och berättelserna präglas av folkhemslig vardagsrealism.

Verner von Heidenstam var ledamot av Svenska Akademien 1912– 1940 och mottagare av Nobelpriset i litteratur 1916. Han kom att bli den främste företrädaren för de så kallade ”nittiotalisterna” och hans böcker innehåller många nationella och historiska teman. De sista 17 åren av sitt liv bodde han på Övralid norr om Motala. När diktsamlingen ”Vallfart och vandringsår” publicerades i april 1888 väckte den en enorm uppmärksamhet. Den innebar ett brott med den dittills förhärskande naturalismen och istället för social misär och enformigt industriarbete skrev Heidenstam om njutningslystnad och romantik.

Torgny Lindgren

Moa Martinson

Tage Danielsson

”Ormens väg på hälleberget”

”Kvinnor och äppelträd”

”Sagor för barn över 18 år”

Torgny Lindgren är sedan 1991 ledamot av Svenska Akademien och bor utanför Rimforsa. Lindgrens författarskap präglas av hans uppväxt i Västerbotten, av hans intresse för filosofi och av hans kristna tro. I sina texter är han en bitsk samhällskritiker, med ironin som vapen. Humorn i Lindgrens verk är ofta underfundig och dubbelbottnad. Sedan 1965 har han skrivit en mängd böcker, men det stora genombrottet kom 1982 med ”Ormens väg på hälleberget”. Romanen utspelar sig i en by i Västerbotten under 1800-talet och berättar om en handlare och dennes son som tar betalt av kvinnorna i en utblottad familj i form av sexuella tjänster och detta utmynnar i katastrof.

Moa Martinson föddes i Vårdsnäs socken och växte upp i Norrköping. Hon är en av de mest berömda (och den enda kvinnan) bland de så kallade proletärförfattarna, som framträdde under 1920- och 30-talen. Hon debuterade 1933 med ”Kvinnor och äppelträd”, som väckte stor uppmärksamhet med sitt realistiska språk och sin sexuella frispråkighet. Det är i början av 1900-talet, Sally och Ellen är två fattiga flickor som bägge är uppvuxna i Norrköpings fattigkvarter och på landsbygden. Ovetande om varandras existens i unga år, möts de först i vuxen ålder och blir vänner.

Tage Danielsson från Linköping tillhör ett av de stora namnen inom svensk underhållningshistoria. Han har bland annat sysslat med revy, film och radio, men skrev även en del böcker. Mest känd är ”Sagor för barn över 18 år” från 1964. Den innehåller flera olika sagor, varav ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” torde vara den mest bekanta. Där får man följa pojken Karl-Bertil som inspirerad av Robin Hood tar julklappar från de rika och ger till de fattiga. En tecknad film av historien visas i SVT varje julafton sedan 1975 och har blivit en uppskattad tradition för många svenskar att titta på.

tt boka din a n e s n a h c Sista andeln! lh u j r ö f n i annons v våra någon a Kontakta ation. er inform m r fö re sälja 4 6-44 22 9 sson 070 il N y n 5 n 7 Be 5 - 43 6 6 sson 070 6 Mats Nil 6-44 22 9 rdell 070 o F a ik s Jes

16 NOLLTRETTON


Välkommen...

Planerar du julfest?

Catering för alla tillfällen - Inget är för stort eller för litet

Bröllop, Födelsedagsfester, Personalfester, Studentskivor m.m.

Bekvämt & enkelt

till Aioli tapasbar för att njuta av den goda maten och stämningen. Nu fler matplatser och festvåning.

Beställ julbordet hos oss från 235:inkl. utkörning inom Linköping

För mer info maila på: info@du-o-ja.se

MYCKET PRISVÄRT!

Självklart kan vi hjälpa er med serveringspersonal och porslin om så önskas!

Vi har även festlokal för upp till 70 personer BRIGADGATAN 19 • 013-32 70 190 • WWW.DU-O-JA.SE

Ny bar med skön musik och underbar atmosfär - FREDAGAR OCH LÖRDAGAR -

FRITT

VAL! Välj fritt mellan ca 50 ingredienser Sallad liten 5 ingredienser Sallad mellan 6 ingredienser Sallad stor 7 ingredienser Inkl.smör, bröd & kaffe. Sallad, pasta och dressing

Fest & möten

ingår i alla menyer. Mån-fre 11.00-14.00 ingår dryck i glas

79:88:97:-

TT BA A TR ny EN e D U nm n ve ST a ske p

lä kö i på Vid v 15: der av bju värde sande tion i a m pv u p e g it i V i d e nt l d stu

Högtidsdagar, svensexa & möhippa, företagsfester, konferenser.

www.aiolitapasbar.se • 013-485 11 05 • Hantverkaregatan 1

FILBYTERGALLERIAN NEDRE PLAN NOLLTRETTON 17


a t y r g g i t s ö H

LAMMGRYTA (7-8 PORTIONER)

”Servera med fikon och vin” Du behöver: • 1,5 kg kött av lamm (väg köttet med ev. ben bortskurna men låt dem koka med för att ge extra must och smak) • 3 msk olivolja till stekning • 3-4 vitlöksklyftor • 5 dl rödvin • 3 dl vatten • 1 msk stötta senapskorn • 1 msk lätt stötta korianderfrön • 1 msk hel kummin • ca 1-2 tsk salt • 3 dl torkade, grovhackade fikon

Gör så här Skär köttet i stora grytbitar och bryn dem i olivolja. Krossa vitlöken och låt den brynas med köttet på slutet. Tillsätt vin, vatten, kryddor, salt och fikon. koka upp, lägg på locket och låt sjuda tills köttet är mört och konsistensen simmig (ca 2 timmar). Är det för mycket vätska kvar när köttet är klart, häll den i en separat kastrull och reducera ner, innan den hälls tillbaka i grytan. Smaka av om det behövs mer salt och kryddor.

Servering: Servera med bröd och rödvin och gärna lite baljväxter, hummus, granatäpplen och annat smått och gott. Gott även med orientalisk yoghurt till. Receptet är hämtat ur ”Allting gott och alldeles för mycket” / Nordstedts

MATSTÄLLET Yogi - Platensgatan 5

• www.yogi.nu

Yogi rekommenderar: Vår läckra After Work-buffé på fredagar mellan kl. 17-19. Då serveras fyra olika rätter inkl. dryck för 139 kronor.

Prisnivå: De flesta varmrätter kostar mellan 150-190 kr.

Kolla in: Vår Shoppinglunch på lördagar kl. 12-15 för 99 kronor.

Många menar att Indien har världens godaste mat. I Linköping kan man uppleva lite av den känslan genom att besöka Yogi. - Kyckling Tandoori är väldigt populärt. Många tror att tandoori är en krydda, men det är själva stenugnen som man tillagar maten i som heter så, säger Felicia på Yogi. Indien är känd för sin kryddiga mat. Curry, koriander och garamasala är tre viktiga ingredienser. För att få till mustiga såser använder

man ofta en grund på ingefära, vitlök och lök. I Indien äter man också mycket vegetarisk mat och Yogi har flera såna rätter på menyn. Skölj gärna ner med en indisk Cobra-öl. På Yogi serveras även en populär lunch med fem olika rätter varje måndag till fredag. Det är en fisk, en husman, en indisk, en pasta och en vegetarisk rätt för 90 kronor inkl. sallad, bröd, måltidsdryck, kaffe och kaka.

Varför julbord?

När våra populära 3-rätters menyer finns! (gäller sällskap om minst 10 personer)

Välkommen till ditt AMERICAN STEAKHOUSE i Linköping!

Möjlighet att boka egen saloon! Upp till 26 personer

Perfekt för möhippan, svensexan, företagsfesten m.m. Överraska den som ska firas med en biff på kilot.

Besök gärna royal arms pub • S:t Larsgatan 25C • 013-14 40 61 • www.texaslonghorn.se 18 NOLLTRETTON


CATERING

FÖR ALLA TILLFÄLLEN!

Empoli Pizzeria

75:-

Lunch mån-fre 11-15

inkl. dryck, sallad, bröd, kaffe/te, kaka & frukt.

Bröllop - Födelsedagar - Firmafester mm.

Lövbit

Kvällserbjudande Alla dagar 17-20

Med pommes och sallad

Friterade räkor 2 p 149:- (190:-)

Kycklingspett Välj mellan ris, pommes el. bulgur.

Självklart har vi Jultallriken eller Julbordet som passar Er!

Salladsbar

Mixa dina favoriter 40 olika ingredienser att välja mellan!

Angus hamburgare

Wokade räkor med cashewnötter 2 p 180:- (220) Röd curry med räkor 2 p 180:- (220)

70:-

Gyrostallrik

För mer info. www.kockduon.se

Välj mellan ris, pommes el. bulgur

KONTAKTA OSS NÄR NI PLANERAR ER FEST

Lasagne al forno

vid avhämtning, ej dryck.

75:-

inkl. salladsbuffé, ej dryck.

Välkomna!

Pizza

Roxtorpsgatan 20 (mittemot Arla) www.kockduon.se 013-25 50 90

Äkta matglädje från spis till bord

Räkcheap!

Alla ord. pizzor

rega

DROTTNINGGATAN 48 • 013-12 20 23 • WWW.EMPOLI.NU

Spar

13-12

•0 tan 2

50 10

013-13 01 33 • www.shinnori.se • Ågatan 28, 2 tr NOLLTRETTON 19


Eataliano

VILL GE SNABBMATEN

ETT ’GODARE’ RYKTE

Text & Foto: Malin Johansson

Snabbmaten är här för att stanna, det är inget tvivel om den saken. Men många har börjat ifrågasätta de negativa effekter som dessa matvanor har på vårt liv och våra kroppar. För att inte tala om hur trött man kan bli på ”skräpmat” och alltför ofta känner man att man inte har något annat än hamburgerkedjor att välja på. Far och son Walid och Amir Nayef såg behovet av ett alternativ till hamburgerkedjorna och resultatet blev restaurangen Eataliano som ligger intill E4:an i Mjölby. För ett antal år sedan var Walid på väg norrut på E4:an tillsammans med sin mamma. De stannade, som man i regel gör, för att äta på vägen. Walids mamma såg sig omkring och frågade uppriktigt: ”Finns det inget annat än hamburgare att äta?” Där och då föddes idén till en snabbmatsrestaurang som skulle vara värd sitt namn. Inte kan det väl vara omöjligt att erbjuda riktig mat till de jäktade människorna utmed vägarna? Med inspiration från sin tid i Spanien, där matutbudet är mycket bredare, började

20 NOLLTRETTON

Walid tillsammans med sin son arbeta fram ett eget unikt koncept.

MÄTTGARANTI OCH SNABBHET I Mjölbys ”Hamburger Hills” hittar man ett flertal kända hamburgerkedjor och sedan förra sommaren även ett alternativ: Eataliano. Restaurangen erbjuder tre olika matkulturer under ett och samma tak; asiatiskt, italienskt och svenskt. Tanken är att man ska kunna äta vällagad och näringsrik mat och bli minst lika snabbt serverad som på någon av hamburgerkedjorna. Utbudet består av en buffé där man får blanda och äta hur mycket man vill av de olika rätterna. Priset för mättgarantin är 99 kr på vardagar och 129 kr på helgerna. I priset ingår sallad, dryck, kaffe och dessert i form av friterad frukt och mjukglass. Kommer man på helgen får man även chokladfondue från chokladfontänen. Rätterna varierar. Men som regel hittar man sushi, asiatiska wokar, pasta med olika såser samt pizza och husmanskost av olika slag. Vill man inte sitta på restaurangen och äta går det bra med take away.

Du behöver inte ens gå ur bilen, Eataliano har en drive through. Inom en snar framtid kommer även frukost att serveras från klockan sex på morgonen.

EKOLOGISKT, NÄRPRODUCERAT OCH FAMILJEVÄNLIGT Men om Eataliano är en snabbmatsrestaurang så tummas det inte på kvaliteten. - Det ska alltid kännas fräscht för gästerna och vi väljer ekologiskt kött och närodlade råvaror i så stor utsträckning som vi kan.

vill äta lite nyttigt så de väljer sushi och barnen kanske vill ha pasta och köttfärssås eller pizza. Men det blir vanligare och vanligare att barnen vill prova på något annat och det är inte sällan man ser barn som äter sushi på Eataliano. För här har de möjligheten att prova en bit och ta något annat om de inte tycker att det är gott. Dessutom får barnen, likt på många andra snabbmatsrestauranger, en leksak. - Men bara om de har ätit upp maten, säger Walid och skrattar.

LASTBILSCHAUFFÖRER Omsorg och noggrannhet genomsyrar verksamheten i stort. Alltifrån fair tradekaffet, till avsaknaden av smaktillsatser i maten. Walid och Amir vill att maten alltid ska vara fräsch och nylagad. Därför rymmer varje kantin på buffén endast sex portioner och byts kontinuerligt ut av kockar som arbetar fullt synligt framför gästerna. - Vi vill visa att det är möjligt att äta snabb och bra mat! menar de. Här ska hela familjen känna sig välkomna och det ska finnas något som gör att alla blir nöjda. Mormor och morfar kan få husmanskost, mamma och pappa kanske

Walid och Amir har lagt ned omsorg på lättillgänglighet, tempo och en trivsam miljö att äta i; men inget av det betyder någonting om inte maten är bra. Det är trots allt maten som är det viktigaste på Eataliano. - Där man ser att lastbilschaufförerna har parkerat för att äta, det är där man ska stanna. De om några vet, säger Walid. Jag tittar ut genom fönstret och ser ett flertal lastbilar parkerade... och just nu är planerna på en franchisekedja i full gång. - Men här stannar vi! Snart kommer vi att tänka att det var i Mjölby allting började, säger far och son och ler…


g Pizzeria Restauran

VI HÄLSAR DESIRÉE VÄLKOMMEN TILL GÄNGET!

Bar Café

VEN EZIA

/Kesten med personal

NYHET

FÖR HÖSTEN! Välkommen att avnjuta vår stora asiatiska lunchbuffé Mån-Fre 11-14:30 inkl. dryck, sallad, bröd & kaffe/te Kesten

Racka

Erica

Maria

Linda

Evelina

Välkommen till oss på BOKA ONLINE PÅ E-HAIR.SE

Nygatan 36 • 013-353 353 • www.e-hair.se

Restaurangen där alla trivs! 40 ÅR

FLER LUNCHALTERNATIV

80:Husmanskost Klassiska maträtter

90:Kebabtallrik

• Kebab • Kyckling • Gyros Välj mellan pommes, ris el. bulgur

90:Grillspett

• Kyckling • Fläsk • Nöt Välj mellan ris, pommes el. bulgur. Tzatziki ingår

Jubileumsmeny FÖRRÄTT Toast Skagen VARMRÄTT Biff Choron med tomatiserad bearnaise

(Gäller Måndag - Torsdag, 4 Nov. - 21 Nov.)

90:-

från

85:-

80:-

Hamburgare

Pasta

Pizza

Angus 200 g

Lasagne al forno Pasta bolognese

Alla ord. pizzor Vi har även glutenfria pizzor

Ekholmen Centrum · 013-15 04 03 · www.veneziapizzeria.se

Endast

129:-

inkl. stor stark 159:-

Stor jubileumsfest 30 November Mer info på www.pubhamlet.hemsida24.se

Storgatan 37 • 013-10 15 65 NOLLTRETTON 21


! T T Ä O E L A UT T s To b ia Tex t:

Pe t te

Fo to: r sson

S h u t te

r s to c

k

Det är enkelt för oss östgötar att avslöja utbölingar. Det är bara att lyssna på hur de uttalar våra ortsnamn.

Det är inte alltid som kartbokens stavning stämmer med hur våra härliga orter i länet egentligen uttalas. Vissa har till och med smeknamn som skiljer sig ganska mycket från den officiella stavningen. För att smälta in i den östgötska gemenskapen kommer här en guide till vad våra orter egentligen heter.

OFFICIELLT NAMN:

UTTALAS:

HOUSE

Vi firar

10 år

G

Nygatan 32 • 013-15 48 00 • linkoping@newhousebutik.se LI IN NKÖP

22 NOLLTRETTON

N

EW

EW

HOUSE

Vi firar

10 år LI

G

N

Söderköping . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Sörping Ljungsbro . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Pickhult Vadstena . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Vasstena Valdemarsvik . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Vika Norrköping . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Peking, Norpan Linköping . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Linkan, Limpan Åtvidaberg . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Åtvid, Sockna Björsäter . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Björs Mjölby . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Degdala Rimforsa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Rimmet (uttalas oimmet) Sturefors . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Siffet Kisa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Kise (uttalas Tjise) Motala . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Mottala (kort o) Väderstad . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Väärsta Vårdsberg . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Våschberg Ulrika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Ulloika (betoning på ull)

NKÖPIN


Foto: Benny Nilsson

MÅNADENS MATFEST

SMAKA PÅ ÖSTGÖTAMAT... Den 10-11/10 var det återigen dags för årets stora matmässa för lokalproducerad mat på Konsert & Kongress i Linköping. På mässan, som arrangerades för sjunde året i rad, fanns som vanligt många av Östergötlands bästa matproducenter och restauranger representerade. Många var även de kockar som tävlade under mässan - såväl Årets Juniorkock och Årets Östgötakock 2013 korades samtidigt som en av semifinalerna i rikstävlingen Årets Kock 2014 gick av stapeln. ”Smaka på Östgötamat” bjöd på en fantastisk kulinarisk resa genom det östgötska smörgåsbordet. (BN)

a per fect gar den

INNOVATION & TRADITION sedan 1973

Mats Fredrikson 12 okt-24 nov Storgatan 42 582 23 Linköping 013 -14 91 92 www.sandstrom-dewit.com

Linköpings kommun

linkoping.se/passagen

Margareth Sandström och Peter de Wit blev pionjärer för en ny smyckeutveckling i Sverige på 1970-talet, både genom sina egna verk och genom att förmedla vad som hände internationellt. Bådas arbeten har en estetisk kraft som gör dem tidlösa. Trots att de arbetat tillsammans i snart fyrtio år har var och en av dem behållit sin särart. Peter de Wits intellektuellt skarpa och abstrakta formvärld är diametralt motsatt Margareth Sandströms ofta organiska formspråk. Om han har sökt sin inspiration i geometrin, har hon hämtat sin i naturen, i frökapslar, blåstång. De är representerade på en rad museer runt om i världen och deras arbeten köps av samlare i USA och på kontinenten och visas på framstående smyckegallerier. Två starka konstnärer med mycket olikartade formspråk. Detta ger en spännvidd åt deras galleri och butik. Den konstnärliga kvaliteten genomsyrar allt.

NOLLTRETTON 23


VIMMEL

Foto: Henrietta Wolving

PYSSELTIPS TILL

Halloween Text: Tobias Pettersson Foto: Shutterstock

Har du tänkt att fira Halloween med en skräckfest? Här följer några bra tips. Det är dags att tända pumpalyktorna, det har blivit dags för Halloween igen. Ordet Halloween är en sammandragning av All Hallows Eve och firas alltid 31 oktober i USA och Storbritannien. Halloween har sitt ursprung på Irland och har via irländska immigranter till USA så småningom tagit sig även till Sverige. Det är ursprungligen en keltisk högtid för att markera att vintern börjar och skall inte blandas ihop med Alla Helgons dag som är en katolsk högtid. I USA firar man Halloween genom att klä ut sig och gå runt bland grannar för att fråga om ”trick or treat” (bus eller godis). Den traditionen har vi inte riktigt i Sverige, men det anordnas många Halloweenfester och här följer några användbara tips.

KLÄDSEL Är det Halloweenfest ska man klä ut sig, gärna till något med skräckanknytning. Har du dålig fantasi kan du alltid sminka dig som ett skelett. Börja med ett ganska jämt och täckande lager med vitt. Måla näsan svart till ett M-format hål. Skugga ordentligt runt ögonen, på kinderna, tinningarna och mitt på hakan. Rita in linjer som ska föreställa tänder.

KASTANJESPINDEL: Gör hål i kastanjen med en syl och sätt fast svarta piprensare som ben. Använd två häftstift som ögon och spetsarna på en tandpetare som tänder.

FÖRKRYMTA HUVUDEN: Skala och kärna ur äpplen. Doppa i citronsaft så de håller sig vita. Forma äpplena till huvuden. Använd risgryn till tänder, russin till ögon och ull till hår. Torka och häng upp i snören.

VÄLKOMSTDRINK Fyll en latexhandske med karamellfärgat vatten. In i frysen. Klipp bort handsken och du har en ishand som flyter omkring i bålet.

MAT: Förrätt: Avhuggna fingrar (prinskorvar doppade i ketchup med ett mandelflarn som nagel) Varmrätt: Blodpudding alternativt kokta maskar (spagetti färgad grön med karamellfärg) Efterrätt: Småhjärnor (valnötter i värmt smör, vatten och socker) Snacks: Blodiga popcorn (lägg lite röd karamellfärg i oljan som du poppar i)

MUSIK: DEKORATIONER: FLER VIMMELBILDER HITTAR DU PÅ www.nolltretton.se

24 NOLLTRETTON

Pumpahuvuden, höstlöv, fejkat spindelväv, levande ljus.

Lyssna på skräckrock som Alice Cooper, Marilyn Manson, WASP, Screamin´ Jay Hawkins, King Diamond och Lordi.


Madeleine

Madde

Sandra

Välkommen att boka tid hos oss! 013-150 150 Ekholmen Centrum, brevid biblioteket

Låt dig inspireras av säsongens look. Boka en makeupkurs idag! Jessika

Linköping Bokhållareg. 2 tel: 013-146060, norrköping Dominogallerian tel: 011-125566

Sanna

Välkommen till café Mums! MIXA DIN EGEN SALLAD

inkl. vatten, kaffe, bröd och smör.

FRÅN

69:-

FLER LUNCHALTERNATIV • Matiga pajer • Lasagne med sallad • Rostbiff med potatisgratäng

Linköpings nyöppnade café

TOAST

MED SURDEGSBRÖD

65:-

HÅLL UTKIK EFTER NYA ERBJUDANDEN, VARJE VECKA!

Trädgårdstorget 4 • 013-10 28 20 Öppettider: Mån-Fre 9-19 Lör-Sön 10-17 NOLLTRETTON 25


o

Nyrenoverat pa Texas Longhorn Text: Tobias Pettersson Foto: Jenny Egelstig

Texas Longhorn på S:t Larsgatan har fått en rejäl ansiktslyftning. Restaurangen som sedan åtta år drivs av Ronnie och Kenan har blivit ett naturligt val för de linköpingsbor som vill äta gott kött och få en liten känsla av Texas. - Vi har gäster i alla åldrar. Hit kan folk komma som de är, man behöver inte klä upp sig, säger Ronnie och berättar att restaurangen genomgått en omfattande renovering från taket och nedåt.

- De är speciellt framtagna för Texas Longhorn. Lamporna är gjorda av tjurhud och blir bara vackrare med åren, säger Ronnie.

KLASSISKA KÖTTRÄTTER Bland annat har man förbättrat akustiken, sänkt de höga borden, öppnat upp det avskilda matsalsrummet och installerat flyttbara lampor över borden.

En rustikare miljö med ännu mera Texas-känsla har skapats av olika material dessutom har hela lokalen målats om i en varm, mörkröd ton.

- Allt för att gästerna ska få en ännu bättre helhetsupplevelse, säger Ronnie men lovar att den goda maten inte kommer att ändras. - Menyn har varit i princip likadan sedan 1994 och vi har våra klassiska kötträtter som är populära.

20-ÅRSJUBILEUM - Sen jobbar vi med att få in mer bour-

bon. Vi firar 20-årsjubileum nästa år och då kommer vi att få vår egen bourbon från destilleriet Ranger Creek i San Antonio. Varför ska man besöka Texas Longhorn? - Vi sätter maten i fokus och vill ge den bästa servicen vi kan uppnå, hälsar Ronnie.

TA EN SPONTAN PAUS I VARDAGEN

EN TRIUMF FÖR STÅ UPPEN Den 3 oktober anordnades LKPG Ha Ha:s andra stå upp-kväll på Backstage denna höst. Huvudakt var komikern Fredrik Andersson men kvällen bjöd även på uppträdanden av David Sundin, Pierre Mathisson, Kristoffer Triumf som är känd från pod26 NOLLTRETTON

casten "Värvet" samt Petrina Karlsson som utsågs till Årets Nykomling på stand up-galan 2013. Dessutom höll ciceronen Ben Kersley låda mellan gästerna. Nästa LKPG Ha Ha-kväll är den 7 november med Anna-Lena Bergelin och Ola Aurell på scenen. (TP)

Från den första april i år tog Caroline och David Björklund över Wayne´s Coffee på Nygatan, vid Akademibokhandeln, i Linköping. Under sommaren har det gjorts en totalrenovering av lokalen och Wayne´s Coffee har fått en ny inredning och fler sittplatser än tidigare. Wayne´s Coffees koncept är att ge människor som lever i stadsmiljö möjlighet att ta en spontan paus i vardagen, för att unna sig en stunds avkoppling och umgänge. På Wayne´s Coffee erbjuds kaffe av eget märke, bakverk från eget bageri och mat lagad på naturliga råvaror av

hög kvalité. Wayne´s Coffee öppnade sitt första café år 1994 i Stockholm och har satt standarden för det moderna europeiska cafékonceptet i stadsmiljö, med sin unika design och det egna musikkonceptet. För de nya ägarna Caroline och David är det viktigt med bra service och hög kvalité, samt att gästen alltid kommer i första hand. De hälsar såväl gamla som nya gäster är välkomna till det nya fräscha Wayne´s Coffee vid Akademibokhandeln. - Här ska alla känna sig hemma, berättar David avslutningsvis. (JF)


Äkta Italiensk stämning

Vill du slippa dina linser dagtid?

Entrecote

uto n e v n Be

Serveras med bearnaisesås & ugnsstekt potatis 168:-

Pasta Galletino

Fläskfilé, kantareller, grade & parmesan 148:-

Pepparstek oxfilé

Serveras med pepparsås & stekt potatis 198:-

Fläskfilé med Kantarellsås

Serveras med ugnsrostad potatis 148:-

Kalvkotlett

Serveras med vit tryffelsås & ugnsstekt potatis 228:-

T-bone steak 500g+

Serveras med kryddsmör, rödvinssås & ugnstekt potatis 285:Ett tips är även att prova vår yoghurtpannacotta 68 :-

Nu har du som är närsynt möjlighet att prova ut specialanpassade kontaktlinser för nattbruk. Du får en helt normal syn dagtid – utan varken linser eller glasögon! Dreamlite nattlinser är stabila, syregenomsläppliga kontaktlinser. Med hjälp av deras specialtillpassade form omformas den centrala delen av hornhinnan, så att den tillfälligt tar bort ditt synfel. Förändringen av hornhinnan är reversibel vilket innebär att om du inte sover med linserna i kommer din hornhinnas form att gå tillbaka till sin ursprungliga form.

Fråga oss så berättar vi mer!

Nygatan 18 • 013 - 13 60 70

Öppet alla dagar • Nygatan 11 • 013-13 44 86 • www.mozzarella.nu

Boka gärna tid på vår hemsida, www.optikeralma.se

THE FAST. And the familjebil.

Med nya motorer på upp till 220 hk och 0 –100 på 6,8 sekunder är nya ŠKODA Octavia RS den snabbaste Octavian någonsin. Förutom den kraftfulla motorn och den iögonfallande designen får du dessutom en av de rymligaste, bränslesnålaste och säkraste bilarna i klassen. Ta med dig familjen och kom in och upplev själv.

ŠKODA Octavia Combi RS TSI 220 hk fr. 264 700 kr Billån fr. 2 020 kr / mån

Leasing fr. 1 610 kr / mån

Bi-xenon med AFS- och LED-teknik 18” aluminiumfälgar Pictoris 3-ekrad sportläderratt i RS-design Sportstolar med tyg / läder 2-zons Climatronic Infotainmentsystem Bolero med färgskärm och touch screen

Förmånsvärde fr. 1 700 kr / mån

Bluetooth handsfree Farthållare Driving Mode Selection Parkeringssensorer bak 9 airbags Progressiv styrning Helljusassistent

Regnsensor Sportchassi Rödlackerade bromsok Sportpedaler i aluminium Instegslister med RS-logo

Roxtorpsgatan 2-8, Tel. 013-23 30 30 • www.engstromsbil.se Öppettider: Vard. 9-18, Lördagsöppet 10-15 Niclas Winberg 013-23 30 31, Olivia Stenmark 013- 23 30 46

Nya ŠKODA Octavia RS. Snabbare än en vanlig familjebil. Bränsleförbrukning blandad körning 6,2 l/100 km CO2 från 142 g/km. SKODA Finansiering 36 mån, 30% kontant/särskild leasingavgift, 50% restskuld/restvärde, rörlig ränta baserad på STIBOR 90 augusti 2013 (eff. ränta 4,46%). Leasingavgift exkl moms. Förmånsvärde är beräknat exklusive bränsle och redovisad netto per månad vid 50 % marginalskatt. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Vi reserverar oss för ev. tryckfel.

NOLLTRETTON 27


28 NOLLTRETTON


vÅrYrA HOS NISSAN

Nissan. Innovation that excites.

– välkOMMEN IN OcH prOvkör

Nissan. Innovation that excites.

NISSAN MIcrA VISIA 1.2 80 hK 99.990 kr.

NISSAN NOTE Just nu från

119.990 kr.

Just nu från

Endast från 1.388 kr/mån

(1.666 kr/ mån)

• ESP – antisladdsystem & 6 krockkuddar

• ESP – antisladdsystem & 6 krockkuddar • AC - luftkonditionering • Radio/CD

• AC - luftkonditionering NISSAN MIcrA VISIA 1.2 80 hK • Bluetooth Just nu från 99.990 kr.

NISSAN NOTE

Just nu från

119.990 kr.

Endast från 1.388 kr/mån (1.666 kr/ mån) JuST Nu 3 ST OrgINAlSErvIcE för ENdAST 99 kr! (värdE upp TIll 9.800 kr) • ESP – antisladdsystem & 6 krockkuddar • ESP – antisladdsystem & 6 krockkuddar • AC - luftkonditionering • Bluetooth

• AC - luftkonditionering • Radio/CD

JuST Nu 3 ST OrgINAlSErvIcE för ENdAST 99 kr! (värdE upp TIll 9.800 kr)

Från 1.835 KR/MÅN.

Note: Bränsleförbrukning blandad körning l/mil: 0,42–0,68. Co2-utsläpp g/km: 110-159. MICRA: Bränsleförbrukning blandad körning l/mil: 0,43-0,54 Co2-ustläpp g/km:99–125. Samtliga summor är inkl. moms. Kampanjen gäller bilar i lager tom. 30/6 2013 och går ej att kombinera med andra avtal eller rabatter. Med reservation för eventuella ändringar. Bilen på bilden är extrautrustad. Finansiering via Nissan Finans: 5,45% ränta (rörlig), 20% kontant, 36 mån, 40% RV. ev. uppstarts- och administrationskostnader kan tillkomma. Sedvanlig kreditprövning sker. Servicekontraktet gäller vid köp av en ny Nissan och innefattar 3 st. schemalagda servicar enligt Nissans serviceschema. Avtalet följer med bilen och gäller endast på auktoriserade Nissan-verkstäder. Servicekontraktet gäller endast de punkter som finns med på den schemalagda servicen. Slitagedelar, övriga reservdelar och ev. önskemål från kund ingår inte i priset. För mer information kontakta din Nissan-återförsäljare. NISSAN.SE Note: Bränsleförbrukning blandad körning l/mil: 0,42–0,68. Co2-utsläpp g/km: 110-159. MICRA: Bränsleförbrukning blandad körning l/mil: 0,43-0,54 Co2-ustläpp g/km:99–125. Samtliga summor är inkl. moms. Kampanjen gäller bilar i lager tom. 30/6 2013 och går ej att kombinera med andra avtal eller rabatter. Med reservation för eventuella ändringar. Bilen på bilden är extrautrustad. Finansiering via Nissan Finans: 5,45% ränta (rörlig), 20% kontant, 36 mån, 40% RV. ev. uppstarts- och administrationskostnader kan tillkomma. Sedvanlig kreditprövning sker. Servicekontraktet gäller vid köp av en ny Nissan och innefattar 3 st. schemalagda servicar enligt Nissans serviceschema. Avtalet följer med bilen och gäller endast på auktoriserade Nissan-verkstäder. Servicekontraktet gäller endast de punkter som finns med på den schemalagda servicen. Slitagedelar, övriga reservdelar och ev. önskemål från kund ingår inte i priset. För mer information kontakta din Nissan-återförsäljare.

Kom in, provkör och prata bil med oss.

Christer

Greger

Jonas

Kent

Patric

Lennart

Stefan

Öppettider, 9-18 vardagar, 10-14 lördagar, 11-14 söndagar. Telefon 013 - 28 99 95 Vigfastgatan 5, Linköping www.biva.se

Nissan Note: Bränsleförbrukning blandad körning l/mil: 0,36-0,47 CO2-ustläpp g/km: 95–109. Finansiering 20% kontant (25780,-), 36 månaders avbetalning, 40% restvärde (51560,-) vid avtalsslut. Uppläggningsavgift 495,- tillkommer. Månadskostnaden är beräknad på aktuell räntesats om 5,45% och inkluderar en aviseringsavgift på 45,-/månad - effektiv ränta 6,54%. Samtliga summor är inkl. moms. *Servicekontraktet gäller vid köp av en ny Nissan och innefattar 3 st. schemalagda servicar enligt Nissans serviceschema (36 mån/6.000 mil) värde upp till 11.600 kr inkl. moms. Avtalet följer med bilen och gäller endast på auktoriserade Nissan-verkstäder. Servicekontraktet gäller endast de punkter som finns med på den schemalagda servicen. Slitagedelar, övriga reservdelar och ev. önskemål från kund ingår inte i priset. Bilen på bilden är extrautrustad. För mer information kontakta Biva.

ALLA TESTVINNARE

ContiIceContact

Nokian Hakkapeliitta R2

DER T ÅNA 4 M TEFRIT RÄN

Ultra Grip Ice Arctic

X-Ice North

Boka tid online PÅ WWW.PELLESDACK.SE P.S. DU KAN SÅKLART ÄVEN BOKA PÅ 013-12 14 07

ÖPPET VARDAGAR 0700 - 1700 • GOTTORPSGATAN 41, TORNBY (VID BAUHAUS) • INFO@PELLESDACK.SE • 013-12 14 07 NOLLTRETTON 29


VIMMEL

Foto: Henrietta Wolving

FLER VIMMELBILDER HITTAR DU PÅ www.nolltretton.se 30 NOLLTRETTON


SPARA UPP TILL 27.300:-

2,95% RÄNTA PÅ ALLA SEAT MODELLÅR 2013

KOMBI INGÅR! IBIZA MY -13

ALHAMBRA TSI 150

TOLEDO TSI 85

LEON TSI 105 STYLE

IBIZA TSI 85 STYLE

FRÅN

FRÅN

FRÅN

NU

252.900:-

LÄGG TILL FAMILY EDITION, MY -13 0:ORD. PRIS 15.700:-

134.900:-

LÄGG TILL TEKNIKPAKET 9.900:ORD. PRIS 12.600:-

159.900:-

LÄGG TILL STYLE & TEKNIKPAKET 4.900:ORD. PRIS 17.600:-

129.900:-

ORD. PRIS 140.900:-

KOMBITILLÄGG MY -13 0:ORD. PRIS 4.000:-

SEAT TRYGGHETSPAKET* 0:- VÄRDE 8.700–11.600:-

ENJOYNEERING Höstens höjdare hittar du hos din SEAT-återförsäljare. Just nu erbjuder vi en specialränta på 2,95% för billån på alla lagerbilar modellår 2013, i kombination med oslagbara rabatter på flera välutrustade modeller. Gäller ett begränsat urval så skynda dig hit och välj bil först!

Bilarna på bilden kan vara extrautrustade. Erbjudandet gäller t.o.m. 31/12 2013 med reservation för slutförsäljning. *Gäller vid SEAT Finansiering, fri service i 3 år/4.500 mil, förlängd nybilsgaranti i 3 år/9.000 mil (det som infaller först). ** Värdet av Trygghetspaketet plus rabatt på bil och utrustning. Blandad körning Ibiza 5,1 l/100 km, CO 119 g/km, Leon 4,9 l/100 km, CO 114 g/km, Toledo 5,1 l/100 km, CO 119 g/km, Alhambra 7,2 l/100 km, CO 167 g/km.. Miljöklass EU5. Varje återförsäljare svarar självständigt för sin egen prissättning. 2

2

2

2

FÖLJ OSS PÅ

S E A T. S E

Adress: Roxtorpsgatan 2 - Tel: 013-23 30013-23 46 30 00 - Öppettider: - olivia.stenAdress: Roxtorpsgatan 2 - Tel: Öppet: Bilförsäljningen: Mån–fre 9–18 • Lör 10–15 mark@engstromsbil.se olivia.stenmark@engstromsbil.se

NOLLTRETTON 31


MODENYTT LINDEX MATTHEW WILLIAMSON

MODESKOLAN DEL 58

Mannen som gav oss ”globetrotting chic” – Matthew Williamson – har utöver sin designkollektion för Lindex även valt ut sina favoriter från höstens ordinarie kollektion på Lindex och skapat sin twist av vardagsglamour. Han ser gärna att vi vågar synas genom att addera en ”air of glamour” till vår vardagslook!

Knep för

Tänk på att midjan brukar gå att ta in ordentligt, men oftast är svår att lägga ut. Ärmarna saknar ofta sömsmån och är därför svåra att förlänga. Även kostymens längd bör vara rätt från början, liksom axelvidden som också är svår att korrigera. När du har köpt en ny kostym är det också viktigt att sprätta sömmarna. Först och främst ska man sprätta bort märkeslappen på armen. Oavsett märke så ska den bort. Sprätta även bort sömmen som håller upp slitsarna i ryggen, annars förlorar ju konstruktionen sin funktion. Glöm inte heller att sprätta upp fickorna, även om man vanligtvis inte använder dem till att förvara saker i. Andra bra knep man bör tänka på när det gäller att få kostymen att se bra ut är att inte bära runt på den stora hästhandlarplånboken i innerfickan. Det gör att kavajen balans och passform förstörs. Har man en två- eller treknäppt kavaj bör man inte heller knäppa den understa knappen. Lämna den oknäppt annars ser det fult ut.

Hilfiger designar för bröstcancerforskning Med modellveteranerna Claudia Schiffer och Naomi Campbell som ansikten utåt lanserar Tommy Hilfiger nu en limited editionväska där delar av intäkterna går till Bröstcancerfonden. -Att få möjligheten att vara med i denna beundransvärda kampanj betyder mycket för mig, berättar Naomi Campbell i ett pressmeddelande. Campbells mamma har lidit av bröstcancer så hon har själv sett svårigheterna och utmaningarna sjukdomen kan orsaka. Det är sjunde året i rad som Tommy Hilfiger stödjer BHI (Breast Health International) och designar en limited editionväska. (JE)

Marc Jacobs lämnar Louis Vuitton efter 16 år Marc Jacobs visade sin vårkollektion för Louis Vuitton i Paris i början av oktober. Då blev det även officiellt att det var Marc Jacobs, och hans affärspartner Robert Duffys, sista säsong för modehuset. Det kommer inte direkt som en överraskning, efter månader av spekulationer, men man har fortfarande inte bekräftat anledningen.

Har du slips ska den vara knyten hårt och ordentligt. En löst knuten slips ser inte bra ut. Är det så att du inte trivs i slips är det bättre att köra utan.

Marc Jacobs har under 16 år omvandlat Louis Vuitton från att ha varit ett traditionellt lyxvarumärke till ett inflytelserikt modehus, och deras visningar är alltid bland höjdpunkterna under modeveckorna. (JE)

För att få det absolut bästa fallet på kostymbyxorna ska man använda hängslen istället för bälte.

SOLSTUDIO Våra Ergoline-solarier är utrustade med: Air Condition, Aqua Fresh & Aroma, Ergonomisk liggskiva,Voice Guide

NYA RÖR - BÄTTRE BRÄNNA! Oavsett väder - kom och sola i stan’s bästa solarier

NORRKÖPING Gamla Rådstugugatan 14

LINKÖPING Sparregatan1

DROP IN

Öppet alla dagar 6-22 32 NOLLTRETTON

Foto: Patrick Demarchelier/ BHI

Har man inte råd med skräddarsytt kan en bra mellanväg vara att köpa en konfektionskostym som man låter en skräddare göra ändringar i. Det blir inte samma perfekta passform som skräddarsytt, men nära på. Och betydligt billigare.

Foto: vipflash/ Shutterstock

En bra kostym är ett hantverk och kostar även därefter. Men även billigare kostymer kan se bra ut, särskilt om man känner till de viktiga knepen.

Matthews favoriter ur höstens kollektion är den klassiska bikerjackan, fuskpälsvästen, de blommiga topparna och de coola leomönstrade plaggen – dessa bildar den perfekta basen för en höst med mängder av modeattityd. (JE)

Fot o: Lin dex

KOSTYMEN

Text: Tobias Pettersson


Foto: Shutterstock

Kom och inspireras av höstens snygga mode!

HETAST

JUST NU!

Gant Barbour Ralph Lauren Armani Jeans Fonnesberg m.fl.

1. Catwoman

Eyelinern ska ha en klassisk uppåtböjd ”vinge” i ögats ytterkant som ger sexiga kattögon à la 1960-tal.

2. Senapsgult

En av de klaraste färgerna denna modehöst är senapsgult. En lekfull färg som matchar bra med någon av höstens andra trendfärger marinblått och vinrött.

www.bpl.se/minsjo

3. Fräcka mönster

När det kommer till skjortor och slipsar i höst dominerar färgstarka mönster inspirerade av 60- och 70-talet.

4. Rosa oktober

Rosa Bandets kampanj i oktober har inspirerat många skönhetsföretag att ta fram speciella produkter som supportrar kampen mot cancer. Så håll utkik i butikerna!

5. Ursvarta klockor

Vad är klockan? Svart, tydligen. Färgen som inte är någon färg är hetare än någonsin när det gäller klockor.

MÄRKET GUL&BLÅ Slip into Swedish

Gul&Blå, skapat av Lars och Maria Knutsson var ett av 70-talets coolaste varumärken. Men historien om detta svenska jeansmärke började redan på 60-talet när ungdomsmode knappt existerade. Tonåringarna var tvungna att klä sig som vuxna samtidigt som Beatles slog igenom i England och “Swinging London”-eran gjorde avtryck i klädmodet. Lars tog då ett beslut som skulle öppna portarna för ungdomsmodet i Sverige. Gul&Blå grundas 1966 och den första buti-

ken i Stockholm var en tveklös succé. En annan vikig milstolpe i Gul&Blås historia är när Maria under tidigt 70-tal formger V-jeansen, som var avskurna vid knät likt ett ”V” och vida nertill. De blev genast mycket populära och trenden höll i sig under hela 70-talet. Varumärket bygger på ”svenskhet” och framtiden ser ljus ut då det finns ett stort intresse för Gul&Blå i både USA, Japan, Australien och Skandinavien. (JE)

1 8 9 3

GRÄNDEN 013-12 28 64 WWW.JOHNELLS.SE NOLLTRETTON 33


UTÖVA BOLLSPORT

UTAN ATT BINDA UPP DIG Text: Malin Johansson Foto: Svarteld

På Campushallen i Linköping erbjuds det många olika träningsformer. Något som är unikt är deras bollsportspass där man har åtta olika bollsporter att välja på. - Det är inte fotbollsträning och inte en fritidsgårdsverksamhet, det är något där emellan, säger bollsportsansvarige Fredrik Gille.

pass och håller i uppvärmning, leder spelet och hjälper till om någon blir skadad. Campushallen är måna om att ledarna är kompetenta. Om man vill kan man också få tips och råd på hur man kan utveckla sitt spel. - Vissa vill bli bättre tekniskt och vissa vill bara hålla sig i form. Man kan vara med oavsett vilket.

Campushallen ger linköpingsborna möjlighet att syssla med idrott som annars kräver att man spelar i ett lag eller förlitar sig på andra människor att spela tillsammans med. Här får man spela så ofta eller så sällan man vill utan något åtagande. Passen är väldigt populära så spelkamrater råder det knappast någon brist på.

PROVA PÅ

SOM VILKET PASS SOM HELST Fotboll, innebandy, basket, vollyboll, badminton, bordtennis, handboll och ”dodge ball” är de sporterna man i nuläget kan välja på. Man bokar sig till passen precis som till ett vanligt gympapass och man kan boka upp till en vecka i förväg.

På Campushallen kan man köpa klippkort eller olika typer av månads- och årskort. Innan du bestämmer dig är du välkommen att gratis prova på vid två tillfällen för att se om det är något för dig. Man får då delta i mån av plats, men det finns möjlighet att boka in sig upp till en timme innan passet börjar.

Det är organiserad bollsport det är fråga om så det är inte bara att kasta in en boll och lira. En ledare finns på plats på varje

Trots läget är Campushallen inte bara till för studenter, utan hit är alla välkomna. Men givetvis erbjuds studentrabatt…

Passen är tidssatta med ett begränsat antal platser och beroende på vilken sport man väljer finns det i vissa fall speciella pass för nybörjare eller avancerade. För innebandy finns det även särskilda tjejpass en gång i veckan. Men i övrigt är det självklart mixade lag.

Medlemmarna önskade

Vi levererade !

-Helt nya maskiner -Avkopplande bastu -Renoverade lokaler Just nu!

229

kr/mån Utan bindningstid

VI FINNS I LINKÖPING I TANNEFORS OCH SKÄGGETORP 34 NOLLTRETTON


Har du bokat årets julbord? 1 till 19 december har du möjlighet att njuta av julens läckerheter hos oss. Vardag som helg erbjuder vi ett alternativ som passar dig, privat eller företag.

Har ni varit på...

Lilla bordet 275:Stora bordet 395:-

013-12 12 40

Följ QR-koden så kontaktar vi dig

Open Joy 013 - 36 85 00

Magasintorget 9 Linköping

www.vardnas.se

Uppge “Nolltretton” när du handlar så får du en gåva!

24 DAGAR, 24 ÖVERRASKNINGAR

Välkommen till våra butiker i Linköping och Norrköping!

thebodyshop.se NOLLTRETTON 35


Hamlet fyller 40 år Text: Tobias Pettersson Foto: Jenny Egelstig

Med sin eld och sin murrigt mysiga 70-talsinredning har restaurang Hamlet blivit en institution i Linköpings krogliv. I år fyller restaurangen 40 år och fortsätter att locka gäster med sin goda mat och sin charm. Under september och oktober har pjäsen ”Hamlet” spelats på Östgötateatern i Linköping, men även när spelperioden är över kan stadens invånare uppleva känslan av Shakespeare, England och svunna tider genom att bege sig till den restaurang i Linköping som sannolikt har längst historia. Den 30 november i år är det 40 år sedan portarna slogs upp till den idag legendariska krogen. - Det är nog ganska unikt med restauranger som funnits så länge, säger ägarinnan Carola Björkman. Hon berättar att det var tre killar som startade Hamlet på Vasagatan i Stockholm i början av 70-talet. Redan från början hade de ett kedjetänk och 1972 öppnade Hamlet i Eskilstuna för att följas av en

Julbord i unik miljö Serveras från 30/11

Mer info på www.tegelvalven.se

restaurang i Linköping året därpå. Carolas man Hans Björkman började som kock på Vasagatan 1972 och när Linköpingsrestaurangen öppnade blev han driftsansvarig för kedjans dåvarande tre restauranger. Senare öppnades ytterligare krogar i samma stil med eld och murrig inredning. Dessa låg på Regeringsgatan, Karlaplan, Norrmalmstorg och Hagagatan/Odengatan i Stockholm och som mest ingick det alltså sju restauranger i Hamletkedjan.

ETT FAMILJEFÖRETAG Så småningom började restaurangerna säljas av och Hans fick en förfrågan om att köpa Linköpingsrestaurangen vilket ledde till att han och familjen flyttade hit 1980. 1991 började Carola jobba på Hamlet. Först på kontoret där hon skötte bokföring och löner, senare i baren och servisen och därefter mer och mer ansvarig för restaurangen. Även barnen Jenny och Daniel har under åren jobbat på Hamlet och Daniel är fortfarande kvar som kökschef. Hans finns dessvärre inte kvar, han blev sjuk 1998 och gick bort i september 1999, och

Lunchbuffé 11.30-14.30 bröd, salladsbar, måltidsdryck, kaffe/te.

85:-

(avhämtning fr. 59:-)

Sandbäcksgatan 19 • 013-35 36 44 • www.tegelvalven.se 36 NOLLTRETTON

sedan dess har Carola drivit restaurangen på egen hand. Det mesta är sig faktiskt ganska likt sedan starten 1973 men några förändringar har skett genom åren. 1978 byggdes den nuvarande fönsterlängan in efter att ha varit uteservering. Samma år byggdes baren som tidigare varit personalutrymmen. 1991 fick Hamlet tillgång till källaren och då tillkom pubdelen. Själva matsalen med sina bås, sin eld och sitt runda bord har dock varit detsamma i fyra decennier. - Jag tror inte man ska ändra för mycket på ett koncept som funkar. Det är kult, det är brunt, det är 70-tal, skrattar Carola och lovar att inte få för sig att ändra något på den numera kultstämplade inredningen.

ELEFANTÖRA Själv har jag tydliga minnen av hur jag som barn åkte med familjen till Hamlet för att äta dåtidens innerätt Elefantöra. Carola berättar att den 1973 kostade 9.95 kr, men att den inte längre finns på menyn. - Den har kommit och gått. Vi kanske ska

plocka in den igen? Även när det gäller maten håller Hamlet fast vid ungefär samma koncept som vid starten, och det funkar fortfarande. - Vi har nog samma stil och kör våra klassiker plankstek, pepparstek, filet mignon, riddarschnitzel och fläskfilé oscar. Det är lustigt att de fortfarande säljer efter 40 år. Vi har många stamgäster som kommer och ska ha sin planka eller sin lövbiff. De kommer även från Norrköping och andra ställen, vi hade några från Örebro häromdagen. Varför tror du att Hamlet har lyckats överleva i 40 år? - Vi har god mat och dryck till bra priser. Trevlig personal och annorlunda inredning. Man behöver inte klä upp sig när man går hit utan man kan komma som man är. Vårt motto är att vi vill vara ”restaurangen för vanligt folk”, säger Carola och lugnar alla trogna gäster med att Hamlet kommer att finnas kvar länge än. - Jag är en nog en servicemänniska. Jag tycker om att träffa människor så restaurang passar mig bra. Så jag kör på ett tag till.

att boka din! n e s n a ch ta ln Sis ör julhande f in s n o n n a v våra någon a Kontakta rmation. r mer info säljare fö 94 06-44 22 ilsson 07 5 7 6 Benny N 6 3 -4 5 sson 070 il N ts a 2 96 M 706-44 2 Fordell 0 a ik s s e J


Minns du i somras? Hur 51.590 festivalbesökare intog Bråvalla i Norrköping och skapade Svensk festivalhistoria? Hur marken gungade under fötterna på Rammstein och Hoffmaestrospelningen eller hur Avicii gjorde sin största spelning i Sverige någonsin? Planeringsarbetet inför nästa års festiva-

Foto: Sara Ullvetter

Bråvalla 2014

ler är i startgroparna och Bråvalla Festival 2014 kommer att äga rum under 2628 juni. Festivalen blev en succé redan under premiäråret med en line-up utöver det vanliga. Förutom storheter som Frank Ocean, Avicii, Green Day och Volbeat, kammade festivalen även hem titeln som den största svenska musikfestivalen genom tiderna. (JE)

Fotokonst PÅ PASSAGEN Fram till den 23 november pågår Mats Fredrikssons fotoutställning "A perfect garden" på konsthallen Passagen. Mats är född i Linköping 1954 men bor numera på Öland där han gjort sig ett namn som formgivare. På senare tid har fotot tagit överhand och denna utställning består av

största delen av just suggestiv fotokonst. Fredriksson arbetar mycket med dystra landskap, serier på samma tema och ofta i svartvitt. Inte helt lätt att ta till sig för besökaren, utan Fredrikssons konst måste ges tid och tillåtas sjunka in. Först då kan den blomma ut. (TP)

HITMAKARE PÅ BESÖK Den 7:e november får Torsdagsklubben på Sliver finbesök i form av australiensiske James Contiez, mer känd under artistnamnet Contiez. Just nu är han mest känd för den svenska publiken med sin topplisteplacerade hit ”Trumpsta”. Där gästas han av Treyy G på sång, och låten har spelats flitigt

på radion under de senaste månaderna. 18-årige Contiez kommer ursprungligen från Melbourne i Australien, och är just nu ute på en omfattande turné i Norden där han bl.a. kommer att besöka Malmö, Göteborg, Stockholm och Oslo. Så passa på att få se honom när han gör ett stopp i Linköping! (HN)

www. Symaskinshornet.se I år är det 40 år sen jag började med Husqvarna-symaskiner Hem

Symaskinguiden

Produkter

Sveriges största sortering Nya och beg. symaskiner! Provsy och jämför! Kurser

Tips & Råd

Service

Symaskinshörnet

Om oss

Kontakt

N

ÅGATA

1 ÅR PÅ MAGASINSTORGET 7

GA

ML

AL

OK

ALE

N

N

GATA

R STO

Måndag-Fredag 1100-1800 lunch 1300-1400 Lördag Spontan-öppet, 1100-1400 (ring)

ATAN

NYG

R HÄ

NS

FIN

U

VI N

Succé

GATAN

ÖPPETTIDER:

ET P-HUS N A V DRU

TAN EGA

KAR

SNIC

Ett 30-tal beg. skolmaskiner Bernina/Pfaff och Husqvarna. Renoverade med 2 års garanti!! KYRKAN S:T LARS

HAMN

REA! På skylt och demo. maskiner.

Janome 2030 från

3795:-

Modern, rolig, hög kvalitet och användarvänlig. 5 års garanti, mycket prisvärd.

Service och reparationer alla märken

Elna

Janome

m.fl.

Linköping • Telefon 013-10 18 18 • Magasinstorget 7 NOLLTRETTON 37


BLANDA NYTT MED ÅTERVUNNET I DITT HEM Text & Foto: Katarina Rehder

Är det en ny trend vi ser inom inredning eller är vi endast påverkade av den pågående miljödebatten? Förmodligen är det både och… men faktum är att fler och fler väljer att handla begagnat, miljömedvetet och på loppis. Tidningarnas köp-och säljsidor är överfulla och på Blocket.se hittar du allt du kan tänkas behöva till ditt personliga hem. De allra flesta av oss har någon gång slunkit in på en loppis och kommit ut med en återvunnen pryl. Ibland letar vi medvetet

eller så blir det ett spontant köp. Trenden är ändå tydlig, vi ska vara individualister inom de flesta områden, gärna sticka ut med vår egen stil, inrednings- och klädmässigt.

FLER HAKAR PÅ TRENDEN Men det är inte bara individen som ser nyttan av återvinning, flera större företag följer miljötrenden genom att sälja ekologiska och nytillverkade produkter av återvunnet material, där t.ex. en butikskedja som Åhléns visar upp en medvetenhet genom att märka produkter med Återvunnet eller med Bra miljöval.

En av riktningarna vi sett komma inom inredning är intresset för att blanda olika tidsepoker och stilar, kanske just för att visa vem vi är. Våra hem blir unika och säger något om vår personlighet. De uttryckslösa och opersonliga hemmen vi skapade genom 2000-talets renoveringsboom verkar många ha tröttnat på.

tid. Tittar vi närmare på priset märker vi att priset på antika möbler och föremål inte alls behöver vara högre än på nytillverkade, oftast är det tvärtom. Dessutom är antikviteter många gånger vackrare och det är sällan vi ser en likadan antikvitet hemma hos någon annan som den vi själva äger.

ANTIKVITETER GÖR EN COMEBACK En annan form av återvunnet är antikviteter. Här ser vi ett ökat intresse för vårt kulturarv, vi kommer närmare vår historia och visst är det roligt att äga en pryl som kanske funnits i släkten under lång

Men vem lockas att inreda med återvunna möbler? Det finns inget säkert svar på den frågan, men ett är säkert - att handla återvunnet är i de flesta fall både bra för vår miljö och för vår plånbok.

070-843 38 61

...när du behöver hjälp! 38 NOLLTRETTON


> Annonssida <

LJUSGLIMTEN/LJUSEXPERTEN FIRAR 30 ÅR Text: Tobias Pettersson Foto: Jenny Egelstig

I tre decennier har Gert Ohlsson och hans personal sett ljust på tillvaron. Nu firar Ljusglimten/Ljusexperten 30 år - fortfarande i samma klassiska lokaler i korsningen Storgatan/Drottninggatan. Gert själv har för övrigt över 40 års erfarenhet inom branschen. Dessutom driver Gert ytterligare en butik ute på Tornby. Gemensamt för båda är det stora sortimentet och den höga kunskapen. - Vi har nog det bredaste sortimentet i stan till ett humant pris. Vi håller hög nivå både på kvalitet och utbud och jobbar med de stora märkena, säger Gert och fortsätter: - Hos oss finner du lite mer unika och klassiska lampor. Lampor som ofta står sig i längden. Vi strävar efter att ha ett brett sortiment av kvalitativa lampor och armaturer i alla prislägen. Detta i kombination med bred kunskap och erfarenhet gör att kunden kan känna sig trygg när den besöker någon av våra butiker. Gert berättar att butiken gör allt från att renovera, projektera till att hjälpa till med att installera. Det är viktigt att alltid hålla en hög servicenivå där kundens behov sätts i fokus. - Skulle man mot förmodan inte finna det

man söker i vårt utbud kan vi beställa hem det. Vi kan beställa hem i sort sett allt. Vår långa erfarenhet och breda kunskap gör att vi vet var vi ska leta.

TEKNIKEN GÅR FRAMÅT Under de 30 år som Ljusglimten/Ljusexperten funnits har det såklart hänt en hel del. Lampmodeller har kommit och gått och tekniken har förändrats - Förr skulle man bara ha en lampa till sovrummet eller vardagsrummet, idag är det design på all belysning. Den sista tiden är den stora förändringen utfasningen av glödlampor och den nya LED-tekniken som har tillkommit. Men det är många kunder som vill ha kvar den gamla glödlampan. De är så glada att jag fortfarande har kvar ett lager. Vad är nästa stora grej inom branschen? - Det är utvecklingen på ljusteknik, den kommer att förbättras. Det är långtifrån klart än. I november kommer 30-årsjubileet att firas med diverse erbjudanden. Därefter är det dags för en annan viktig högtid om man är i ljusbranschen, nämligen julen. - Vi har massor av nyheter inom ljusstakar och julstjärnor, säger Gert och välkomnar Linköpingsborna att besöka hans två butiker.

VÄLKOMMEN TILL EN RIKTIG FACKHANDEL • ADVENTS FIRANDET BÖRJAR HOS OSS

Linda XL

Plastband

Retro-taklampa i snygg design, finns i 38 och 50 cm. Vit, svart och multi-färgad.

Retro-taklampa i snygg design, finns i 38 och 50 cm.

Nu: 1.395:-

Nu: 1.995:-

Bordslampa Vera Ord.pris 299:-

99:-

st J u lk l a p p

ips !

Golvlampa Nero Från Texa Design. Svart, stål, antik Kampanjpris Ord.pris 2.999:-

1.999:-

Ord.pris 2.150:-

Luciatåg Klassiskt

599:-

Eldflugan Från Lundgren & Strandberg Vit och svart. 40cm

1.799:-

ord. pris 1.999:64cm

3.650:-

ord. pris 3.995:-

Bordslampa Zebra Ord.pris 1.550:-

1.295:-

ÖPPETTIDER: Vard. 10-18 Lör. 10-14 • Sön. 12-16

Trendig ljusstake från Sven Ljunga med fårskinn ljusbrun/vit eller svart/vit

749:-

Drottninggatan 51 • 582 27 Linköping Tel: 013-12 54 28 • Fax: 013-10 03 45 www.ljusexperten.se NOLLTRETTON 39


> Annonssida <

Inredningen går i retromönster och varma metaller Text & Foto: Malin Johansson

På inredningsfronten pågår det, som inom många andra områden, flera parallella trender samtidigt. Erika Jönsson på Colorama guidar oss bland säsongens färger och mönster. Bland tapeterna ser vi fortfarande mycket retromönster i retrofärger, men även i modernare färgkombinationer. Exempelvis så har designern Orla Kiely tagit fram många fina retroinspirerade mönster och Boråstapeters Scandinavian Designers har återanvänt gamla 50-talsmönster i olika färgkombinationer.

40 NOLLTRETTON

Hand i hand med retrostilen går de grafiska trycken, och naturtrenden med blom- och utomhusmönster håller fortfarande i sig.

SVALA FÄRGER OCH VARMA METALLER Färgerna går i lite dimmiga toner och gråaktiga pasteller. Dessa ska gärna kontrasteras med varma metaller som guld, mässsing eller koppar. På golven har heltäckningsmattan kommit tillbaka, men nu även i lite nya material och färger. Om du inte vill gå ”all in” och satsa på ett helt rum kan du

med fördel lägga mattan i ett mindre utrymme som klädkammaren eller istället för en vanlig matta för att dela av eller lyfta fram en del av ett rum. I övrigt har linoleumgolvet blivit populärt igen och det finns oändliga möjligheter att skapa ett unikt golv med en naturlig look eller ett grafiskt uttryck. Varför inte ett ”fejkbetonggolv” eller ett klassiskt rutmönster i olika färger?

LÅT DIG INSPIRERAS Våga gå ifrån det vita! Vitt på vitt är svårt att få till så att det blir bra och kan istäl-

let lätt se smutsigt ut om nyanserna inte stämmer. Arbeta gärna med fondväggar i en mönstrad tapet för att kontrastera de vita ytorna. Det ger rummet karaktär och är lätt att förändra om man vill ha omväxling. Mönstrade tapeter är också ett utmärkt alternativ till tavlor.

TÄNK PÅ ATT ENDAST LÅTA DIG INSPIRERAS AV TRENDERNA - Det eklektiska ligger i tiden! Man ska välja och vraka och göra sitt eget av allt som finns. Ett bra förhållningssätt är: ”Trivs du så är det rätt”, avslutar Erika.


> Annonssida <

KOLMÅRDSKÖK ERBJUDER

HELHETSLÖSNINGAR

Text: Tobias Pettersson Foto: Henrik Nydahl

När det är dags att byta kök kan det vara bra att konsultera Kolmårdskök. De kan erbjuda en helhetslösning där kunden är delaktig i hela planeringsarbetet. Sedan en tid har företaget även breddat sig genom att erbjuda vitvaror. Kolmårdskök bildades 2004 och är ett familjeföretag som drivs av syskonen Peter och Amelie Svensson. Företaget har sin bas i Norrköping men sedan tre år tillbaka har man även ett showroom på Nya Tanneforsvägen i Linköping.

- Vår styrka är att vi är så breda och har helentreprenad. Man kan lämna in nyckeln till oss och åka iväg två veckor på semester så är det klart när man kommer hem. Vi erbjuder även golv och i viss mån kakel för att ha allting under samma tak. I och med att vi erbjuder en helhetslösning behöver inte kunden söka sig någon annanstans utan vi tar hand om allt, säger Amelie. Det stora nyheten i år är att Kolmårdskök nu även kan erbjuda vitvaror genom Elektroluxbutiken i anslutning till företagets Norrköpingsbutik. - Nu kan vi erbjuda ett mer komplett

utbud. Det har blivit en stor succé, kunderna uppskattar att de kan köpa vitvaror i samband med att de köper kök, säger Peter och nämner att alla vitvaror har fem års garanti.

TYDLIG TREND Amelie och Peter berättar att den dominerande trenden just nu är att köken ska gå i vitt eller ljusgrått, och stilen ska antingen vara slät eller lantlig. - Men vi har säkert ett femtiotal modeller att erbjuda. Det går även en och annan trälucka och det finns även ett visst intresse för svarta kök, säger Peter.

FRI MONTERING

Varför ska man välja Kolmårdskök? - Vi kan göra allting måttanpassat och jag tror kunden tycker det känns mer personligt här, säger Amelie. - Och vi håller en lite högre servicenivå med hembesök och planering av köket tillsammans med kunden. Kunden är med i hela skapandeprocessen och det är ovanligt att de går härifrån utan att ha fått en bra lösning presenterad för sig. Kunden har även stor valmöjlighet vad gäller färger. Hittar man inget i vårt utbud kan man skicka in ett färgprov så löser vi det. Det finns egentligen inga begränsningar, säger Peter.

*

Rabatterbjudandet motsvarar 50% av monteringskostnaden. ROT-avdraget hjälper dig med resterande del. *Erbjudandet gäller året ut.

Butiker: Butängsgatan 44 Norrköping | Nya Tannerforsv. 15 Linköping| www.kolmardskok.se | 020-26 30 00 | info@kolmardskok.se Öppettider: Norrköping, vardagar 11-18, lördagar 11-15 | Linköping onsdagar 14-18 eller ring Dan för tidsbokning, tel: 0708-84 85 94 NOLLTRETTON 41


Fixa en vinkällare Text: Tobias Petterson Foto: Shutterstock

Inred en vinkällare i huset eller lägenheten. Det är inte så krångligt som det låter och det kräver inga stora tegelvalv nere i källaren. På senare år har det blivit populärt att ha en vinkyl i hemmet. De är ofta snygga och tillförlitliga men kostar en del, och är faktiskt ofta ganska onödiga. För en enkel vinkällare som fyller kraven är väldigt enkelt att själv ordna till. Man behöver inga underjordiska valv, utan har man bara ett utrymme som är någorlunda svalt med viss ventilation så fungerar det bra. I ett vinförråd ska temperaturen ligga mellan 5 och 15 plusgrader, ofta brukar

12 grader anges som en idealtemperatur. Viktigast är dock att det inte förekommer stora temperaturväxlingar. Ju lägre temperatur, desto långsammare mognar vinet.

BRA VENTILATION Ska man lagra vin länge är det viktigt att flaskorna lagras liggande, så att korken hålls fuktad och håller tätt. Temperaturen ska som sagt vara sval och vinet ska lagras i mörker. Man bör även tänka på luftfuktigheten så att atmosfären vare sig är för torr eller för fuktig. Det får inte förekomma för starka dofter och det är viktigt med bra ventilation. Tänk även på att undvika platser som vibrerar, exempelvis på

grund av vattenpumpar eller trafik utanför. Bor man i villa och har källare är det den naturliga platsen, särskilt i husets norra del. Saknas källare eller bor i lägenhet kan man ha sitt vinförråd i en skrubb eller garderob mot nordsidan. Oftast brukar det vara något svalare nära golvet. Vita viner har generellt kortare livslängd och brukar oftast inte tjäna så mycket på att lagras. Vissa, som högklassig riesling eller bourgogne, vinner dock på det. Även champagne kan med fördel lagras. Många starkviner köps unga så att de får ligga till sig innan de dricks. Problemet brukar bara vara att det är så svårt att hålla sig…

ÖKA LUFTFUKTIGHETEN I HEMMET Text: Tobias Pettersson Foto: Shutterstock

Är luftfuktigheten för låg upplever många människor att de får problem. Med fler växter, sänkt temperatur och kanske en luftfuktare avhjälper du detta. Det är viktigt att ha rätt luftfuktighet i sitt hem. Torr inomhusluft kan orsaka problem med huden, torra luftvägar och näsblod. För hög luftfuktighet kan göra att mögel och andra mikroorganismer växer till sig och ger allergier och astma. Det

är därför viktigt att man mäter sin luftfuktighet med en hygrometer innan man försöker ändra den. Även efter man gjort en förändring är det viktigt att följa upp för att se att luftfuktigheten varken blir för hög eller för låg. Särskilt krävs att man följer luftfuktigheten under året eftersom den naturligt varierar med årstiden.

lande till det maximalt möjliga vid temperaturen. En relativ luftfuktighet lägre än 30% ger torr hy, irriterade slemhinnor, spruckna läppar, näsblod och törst. En relativ luftfuktighet på 40% - 50% upplever de flesta som trevligast. Och en relativ luftfuktighet högre än 50% ökar tillväxt av otrevliga mikroorganismer.

Relativ luftfuktighet (som är det relevanta måttet) är andelen vattenånga i förhål-

För att höja den relativa luftfuktigheten kan man börja med att sänka temperatu-

VI HAR LJUSARRANGEMANG OCH LJUS I OLIKA MODELLER OCH PRISKLASSER

Öppettider

Mån-Fre Lördag

10 - 18 10 - 15

Nya Tanneforsv. 46 013 - 35 10 63 • www. chrianne.se

42 NOLLTRETTON

ren ett par grader, vilket ökar den relativa luftfuktigheten. Växter inomhus ger också en naturligt högre luftfuktighet och fungerar även som luftrenare. Det är ett bra sätt att skapa en behagligt fuktig inomhusluft. Man kan även skaffa en luftfuktare. En portabel luftfuktare kan man enkelt flytta runt i huset. De fylls med vatten som dunstar ut som ånga. Följ noggrant instruktionerna från leverantören för att minska risken för mögel, svamp och bakterier.


UPPLEV SMARTA MILJÖER

Välkommen att besöka vårt upplevelsecenter där vi visar lösningar för smarta miljöer.

DIN NYA LEVERANTÖR AV KÖK, BAD OCH GARDEROB! Välkommen till vår stora butik med ett nytänkande koncept som förenar dansk köksdesign med inredningsdetaljer och möbler.

JUST NU

20% rabatt på Kök

Köp fyra vitvaror från Gorenje+ och få valfri diskmaskin på köpet!

Öppet: Vardagar 11-19 Lör-Sön 11-16 Västra Svedengatan 18, Linköping (i Sagolandshuset) 013-12 01 01 • www.kitchnandhome.se

Följ oss på Facebook

Hösttips! BRIO

6 Färger 140*200 ord. 1450:-

NJ

KAMPA

995:-

170*230 ord. 1850:-

1295:-

MACRO

7 Färger 16 Storlekar Prisex. 140*200

795:-

upplevelsecenter www.tvtjanst.se

Norrköping: Nygatan 116 • 011-12 79 30 Linköping: Hamngatan 16 • 013-14 60 30 Öppet: Vardagar 10-18 • Lördagar 10-14

Järdalavägen 2 • Ekholmen • Linköping • 013 16 13 00 NOLLTRETTON 43


> Annonssida <

KINNARPS INTERIOR BJÖD IN TILL HÖSTMINGEL Torsdagen den 17 oktober bjöd Peter Ossmin med personal in till ”Höstmingel” hos Kinnarps Interior på Tornby. Kinnarps har funnits i Linköping sedan 1979 och har idag cirka 100 leverantörer, varav ett tjugotal av de större fanns på plats denna dag för att visa och presentera de senaste trenderna inom inredning. Peter berättar att Kinnarps står för gedigen kvalité och modern design, en kombination som gjort att företaget med åren fått många trogna och nöjda kunder. - Vi jobbar långsiktigt och värnar om våra relationer. Våra kunder ska känna sig trygga i sin kontakt med oss, betonar han. Ett hundratal gäster besökte deras ”Höstmingel” och fick förutom god förtäring från Ekoxen också ta del av en provsmakning utav genuin italiensk mat signerad Alexandra Zazzi, känd matskribent och f d Robinsondeltagare. Alexandra förespråkar att man ska lära sig att uppskatta god kvalité och använda sig av bra råvaror i matlagningen, något som passar väl in i Kinnarps företagsfilosofi. - Vi har haft en jättetrevlig dag här idag och vill även passa på att hälsa alla välkomna att besöka vår fina utställningsbutik på Tornby. Jag lovar att man inte kommer att bli besviken, avslutar Hans Peterson. Text: Benny Nilsson Foto: Jenny Egelstig

NEXT OFFICE™ FRÅN VISION TILL VERKLIGHET

Kinnarp Interior 013011 - 36 E-mail info.linkoping@kinnarpsinterior.se Kinnarps InteriorLinköping NorrköpingTelTel 3148 30 00 00 E-mail info.nkp@kinnarpsinterior.se 44 NOLLTRETTON

Making life better at work


> Annonssida <

KÖKSTRENDEN VISAR PÅ REJÄLT OCH HÅLLBART Text & Foto: Malin Johansson

I Tornby ligger Marbodal kök som sedan årsskiftet drivs av Anita Collins och Morgan Sandqvist, f d kollegor och numera kompanjoner. Tillsammans har de över 45 år i branschen och är överens om att det är mötet med olika människor som är det roligaste med jobbet. Här berättar de om årets kökstrender. Köken återgår till att bli lite mer rejäla och robusta och idealet är hållbara naturmaterial. Det ska vara gedigna luckor och bänkskivor i sten. Knopparna har fått

ett lite mer gammeldags utseende, till exempel så har apotekarhandtagen återigen blivit populära.

ur tiden är miljötänk och på Marbodal kök satsas det på Svanenmärkta produkter i så stor utsträckning som möjligt.

MILJÖTÄNK

TIPS OCH RÅD

De förut vita och släta luckorna har blivit mer detaljerade och utsmyckade. Köken ska se platsbyggda ut med lister mellan luckor och lådor. Det är fortfarande mycket vitt, men det är flera nyanser att välja mellan och det är som sagt framför allt detaljerna som är i fokus. Exempelvis så är ramluckorna på frammarsch och även olika typer av vitrinskåp, i såväl lantliga som moderna kök. Något som aldrig går

Nu för tiden är människor väldigt medvetna och vill förnya oftare. Det är lättare att styla om köket om man utgår från en vit lucka med hållbar design och sedan jobbar med tapeter och andra detaljer Det finns många trender att inspireras av. Bläddra i tidningar och riv ut de bilder du gillar och samla dessa i en mapp, då är det lättare att förmedla dina önskemål till de som ska hjälpa dig.

P R E M I Ä R

F Ö R

premiärerbjudande på PLUS-serien

vitvaror på köpet till ett värde av

25.000

V Å R

Utgå alltid ifrån hur köket ser ut i förhållande till resten av hemmet och hur köket ska fungera. Att klämma in en köksö på en liten yta eller förlägga spisen för långt ifrån vattenkranen är sällan bra idéer. - På Marbodal ritar vi tillsammans med kunden för att undvika eventuella tabbar. Vi kontrollmäter på plats för att det ska bli ett bra och fungerande kök. Slutligen, ställ inte frågan ”Vad kostar ett nytt kök?” utan fråga dig snarare vad det får kosta och utgå sedan ifrån det. Då är det lättare att hålla budget och få rätt hjälp.

Ä L D S T A

N Y H E T

hösterbjudande på alla våra kök

vinkyl för endast

kr

*

Köp ett Marbodalkök från övriga sortimentet för minst 60.000 kr och få vitvaror för 20.000 kr.

995 kr

*

Ordinarie pris 7.995 kr. Gäller vid köp av ett Marbodalkök.

* Vitvaror för 25.000 kr gäller vid köp av ett kök ur Plus-serien för minst 60.000 kr. Erbjudandet gäller 31/10 – 9/12. Kan ej kombineras med andra erbjudanden. Luckor och skåp är Svanenmärkta.

med plats för livet

Marbodal Linköping

Bonnorpsgatan 17, tel 013 - 35 32 00. marbodal.se/linkoping. Öppet vardagar 10-18, lördagar 11-15 NOLLTRETTON 45


Stajla

DITT HEM Text: Tobias Pettersson Foto: Shutterstock

Att styla sitt hem inför en försäljning har blivit allt vanligare. Man kan anlita företag som utför tjänsten, men det är heller inte svårt att sköta sin egen homestyling. I USA har homestyling funnits sedan 70-talet, men i Sverige har det blivit populärt först under det senaste decenniet. Ibland används termen homestaging, men det finns en viss skillnad. Homestaging innebär att man gör om ett helt hus med totalmöblering av ett tomt hem. Homestyling är ett mindre ingrepp där man plockar bort krimskrams och lägger dit kuddar, växter och så vidare.

Olika trender inom homestyling: 2006 Vitt och opersonligt 2007 Buddhafigurer 2008 Svarta soffor 2009 Mönster från 60- och 70-tal 2010 Beiga soffor 2011 Färgglatt och personligt

r ö f s s o g n Ri ! g a l s r ö f s d a n t s ko

Det har diskuterats om homestyling ökar försäljningspriset. Vissa hävdar att säljaren får ut cirka 10% mer, medan andra menar att det inte gör någon större skillnad. Väljer man att anlita en stylist kostar tjänsten minst några tusenlappar, uppåt finns dock ingen gräns. Men man kan också välja att styla sitt hem själv och på så sätt komma billigare undan. Det viktigaste att komma ihåg när man stylar en bostad är att det som ser snyggt

• Skippa lågenergilamporna och satsa på bra ljus • Koppla ur och ta bort alla sladdar • Ha en enda stor tavla på väggen. Många småtavlor ser plottrigt ut. • Matcha lägenhet och möbler. Har du en exklusiv lägenhet bör du rensa ut de billigaste möblerna. • Rensa i bokhyllan. Bort med plottret och sortera böckerna efter färg. • Lägg mattan framför soffan istället för under. Det får rummet att se större ut.

Prisvärd datorservice för privatpersoner & företag Har du problem med datorn eller övrig utrustning? Vi felsöker åt dig och lämnar ett kostnadsförslag.

Reparation

Från 3.900 kr

NÅGRA TIPS OM DU VILL HOMESTYLA SJÄLV:

FEL SÖK NING • REPA R AT ION • SERV ICE • h å rdva r a • M juk va r a

Felsökning

Nu begagnade Macbooks

ut i verkligheten inte alltid funkar på bild. Tipset är att rensa - och sen rensa lite till. Bort med allt plotter och småkrafs. Kunden vill inte se hur säljaren har det hemma utan hur de själva skulle kunna få det. Försök att presentera hemmet så rent, fräscht, ljust och luftigt som möjligt, så att kunden själv kan avgöra vilka möjligheter som finns för att inreda och möblera. Det kan också vara bra att hitta en linje i inredningen, till exempel en genomgående färg i detaljerna. Kuddar är bra att använda för att enkelt kunna ändra ett vardagsrum. Genom att variera kuddarna kan en neutral soffa livas upp och skapa en stämning i rummet.

Vi reparerar alla typer av fel på datorer, nätverk och kringutrustning. Snabbt & smidigt.

Installation/kom igång

Vi installerar mjukvara, hårdvara och kringutrustning och hjälper dig komma igång - antingen på plats hos dig eller hos oss.

Service från

250 kr

Dataräddning

Om datorn kraschar kan du bli av med bilder, dokument och andra viktiga data. Vi plockar ut allt som går och hjälper dig lägga in det på en ny dator.

Återställning

Går datorn långsamt? Genom att installera om Windows blir datorn som ny. Självklart utan att du förlorar några filer.

Hårdvara

Vi tar fram rätt utrustning till dig - nytt eller begagnat till rätt priser.

Datorer • Nätverk • Kringutrustning • återställning • dataräddning Gamla Rådstugug. 31, Norrköping Tel: 011-13 00 95 Hemsida: www.todaso.se E-post: info@todaso.se

46 NOLLTRETTON


KOM TILL OSS OCH FÅ EN FRI VÄRDERING AV DINA FÖREMÅL VÄLKOMMEN TILL LINNÉGATAN 21

INLÄMNING PÅGÅR. VI SÖKER KONST, DESIGN M.M RING 011 - 18 42 30, NORRKOPING@BUKOWSKIS.COM ÖPPET MÅN-FRE 13–17, LÖR 11–15, LINNÉGATAN 21, NORRKÖPING www.buKOwSKISMARKET.cOM


> Annonssida <

TOTALENTREPRENAD - FÖR EN NÖJDARE KUND! Text: Benny Nilsson Foto: Henrik Nydahl

Vi åker och besöker familjen Palm som just nu håller på att färdigställa sin nya villa på Svetsaregatan i stadsdelen Berga här i Linköping. Familjen (som består av Mikael, Sarah och deras fyraårige dotter Alice) köpte tomten för sin drömhus för lite drygt ett år sedan och de bestämde sig ganska tidigt för att de skulle anlita ett företag att sköta totalentreprenaden vid bygget av huset. - Först tog vi kontakt med en arkitekt som vi känner. Han hjälpte oss med ritningar och det praktiska innan vi kunde ta tag i själva byggnationen. När det så var dags för val av byggföretag för jobbet gjorde vi en liten research bland byggvaruhus och bekanta för att se vilka de rekommenderade, det är ju viktigt att allt blir rätt och att det känns tryggt. Det är ju ändå den största investering man gör i livet. Ett namn som dök upp vid ett flertal tillfällen var Roxenbyggarna, vilket gjorde att vi valde att kontakta dem angående vårt projekt, berättar Mikael. Familjen Palm hade sitt första möte med Roxenbyggarna i början av mars i år. Då gick man tillsammans igenom byggnationen av huset och företaget lämnade såväl offert som tidsplan för arbetet. Familjen fick även möjlighet att lära känna de personer som skulle förverkliga deras idéer till verklighet och redan här kände de att företaget gav ett seriöst och professionellt intryck. Tidsplanen blev satt och det betämdes att bygget skulle vara klart till den 20:e oktober i år. - Redan vid vår första kontakt var de lyhörda för våra önskemål och gjorde klart att det var vi tillsammans som skulle se till 48 NOLLTRETTON

att förverkliga drömmen. De välkomnade även att vi ville ha en tät kontakt mellan varandra för att minimera risken för fel och missförstånd, något som vi har uppskattat väldigt mycket. Vi har kunnat vara med och utveckla våra idéer under resans gång, samtidigt som Roxenbyggarna har kunnat ge oss synpunkter och tips om vad som är genomförbart och hur man skulle kunna göra istället… ofta till ett lägre pris, säger Mikael.

följs. En fördel för kunden är att man bara har en kontaktperson som sköter bygget, i stället för flera entreprenörer som man ska försöka få att dra år samma håll. Detta är ofta extra värdefullt när problem uppstår eller tidsramar inte hålls. Vi kan även i god tid informera kunden om vilka beslut som måste tas så att de inte behöver känna sig stressade under byggets gång, säger Gustav Jonsson från Roxenbyggarna som varit objektsansvarig för bygget i Berga.

TAR TOTALT ANSVAR

Något som familjen Palm betonar är även den delaktighet som de erbjudits i bygget. - Roxenbyggarna gick tidigt igenom vilka saker vi kunde göra själva under byggprocessen, såsom städning och dylikt, så att vi inte skulle behöva dra på oss onödiga kostnader utan kunna frigöra pengar till saker som vi ej kunde göra själva. De har hela tiden strävat efter att optimera våra önskemål utifrån den budget vi satt och haft en öppen redovisning av alla kostnader, vilket känts tryggt.

Företaget erbjuder ett helhetskoncept där man anlitar Markus J Måleri AB till måleriarbeten och sedan ett år tillbaka finns även Jerry Asklöf i Roxenbyggarna som har en gedigen erfarenhet inom plattsättning, kakel, klinker, murning och putsning, vilket medför att företaget nu, tillsammans med under-

EN ENDA KONTAKT - En annan fördel med att anlita en totalentreprenör av ditt bygge är att skulle det uppstå något fel efteråt vet du var du ska vända dig. Du slipper söka runt bland en mängd olika leverantörer för att ta reda på vem som orsakat felet, utan i dessa lägen kontaktar du bara din kontaktperson på Roxenbyggarna som hjälper dig, betonar Gustav.

leverantörer, kan ta totalt ansvar för hela byggnationen av ett hus – från idé till att nyckeln sätts i låset. - Vi på Roxenbyggarna kan sköta hela planeringen av bygget, se till att det flyter på som det ska och att alla tidsramar

Inom totalentreprenaden ingår även att de kan erbjuda samarbeten med underleverantörer som står för kunskap och kvalité. - Det är viktigt för oss att kunna hjälpa kunden hela vägen. Därför har vi ett antal samarbetspartners som vi vet levererar bra kvalité på sitt jobb och som vi känner oss

trygga med, vilket borgar för en nöjd kund. En av de leverantörer som Roxenbyggarna jobbar med är Kökskontakten och Teresia Gustafsson. De har även varit med och skapat familjen Palms kök på Svetsaregatan. - Det är jättekul när kunden och Roxenbyggarna väljer att ta sitt kök från oss. Fördelen med att vara med från början är att man undviker eventuella ändringar senare i processen och att man tillsammans med kunden och byggföretaget kan se vad som är möjligt att genomföra. Detta leder ofta till ett bättre slutresultat och till en lägre kostnad än om man får ändra saker under resans gång.

MER NATURMATERIAL Teresia berättar vidare att trenden inom kök går mot mer naturmaterial och lite mindre kontraster i ljusa och mörka färger, mer att det blandas med råa, grova material tillsammans med blanka, släta. Man kan även se att allt fler väljer bänkskivor i keramik istället för granit. - Fast det viktigaste i slutändan är att man skapar ett kök som man trivs i och som fyller den funktion man är ute efter, här kan man kontakta oss för tips och råd, säger hon. Avslutningsvis frågar jag Mikael vad det bästa har varit med att ha Roxenbyggarna som totalentreprenör vid bygget av familjens drömhus? - Det är att man fått varit en del av det roliga i processen av att bygga ett nytt hus, samtidigt som man har haft energi kvar för att ta hand om familjen och sitt jobb. Jag tror inte jag skulle fixat detta på egen hand. Och vi har lärt oss mycket, då Roxenbyggarna nästan blivit som en del av familjen under detta halvår. Det blir nästan lite vemodigt nu när de lämnar oss, säger han med ett skratt.


ROXENGRUPPEN

En enda kontakt från idé till färdigställande. Nybyggnation • Ombyggnation • Fasad Måleri • Tillbyggnation • Renovering Takbyte • Fönsterbyte • Våtutrymme och mycket mer...

Välkommen att kontakta oss för mer information om hur vi kan hjälpa dig

Byggnation Patrik 070-932 36 32 Gustav 073-593 01 58

info@roxenbyggarna.se www.roxenbyggarna.se

Kakelsättning Jerry 070-310 26 50

Marcus J Måleri AB PERSONLIGHET TRYGGHET KVALITET Marcus 070-849 09 71 Vi har kök från

Köksprodukter från

Vi samarbetar med Roxenbyggarna för montering, ombyggnationer och renoveringsarbeten Välkommen till oss!

Öppettider

Mån-Tors 11.00-18.00 Fredag 11.00-16.00 Övrig tid efter tidsbokning

KÖK, BADRUM OCH FÖRVARING

Drottninggatan 50 Tel. 013-13 79 10 www.kokskontakten.se


ROPA HEM... PERSONLIG INREDNING Text & Foto: Sandra Häggander

Foto: Kristofer Lönnå

MÄKELÄ ÄR ÅRETS FORMBÄRARE Under oktober utsågs elva ”formbärare” i Sverige, en för varje region. Titeln ”formbärare” går till en person som på sitt sätt bidrar till utvecklingen av form- och designområdet i sin region. Svensk Form som håller i projektet är en ideell förening med uppdrag från regeringen att främja svensk design och arkitektur, både nationellt och internationellt. I region öst utsågs formgivaren Peter Mäkelä från Norrköping till årets ”formbärare”. Peter brinner för lokal och regional utveckling inom design och formgivning och har diverse spännande projekt på gång - med målet att sätta Östergötland på designkartan där han driver egna designstudion Paizano

Design Studio sen 2005. Han är en aktiv social medieinspiratör via sin egen blogg, Twitter och Instagram. Peter Mäkelä har representerat Design‐Sverige och Östergötland på Nationella Twitterkontot och rapporterat om Svensk design. Under en veckas tid hade han 70.000 följare! Han har också fått utmärkelsen ”Pride collection” för sin formgivning. Det han skapar har ofta en historia som många människor kan relatera till och Peter tror på svensk formgivning och är därför starkt engagerad i Svensk Form Öst där han också sitter i styrelsen samt ansvarar för PechaKucha i Norrköping. (JE)

Letar du efter unik inredning med personlig prägel? Då ska du vända dig till Bukowskis Market, som sedan ett par år finns på Linnégatan i Norrköping. Varje dag läggs nya föremål ut på auktionssidan och utbudet är i ständig förändring. - Med hjälp av annorlunda möbler och prylar är det lätt att skapa ett personligt hem. Äldre möbler har ofta bra kvalité och går i regel att sälja för samma pris om du tröttnar på dem efter några år, berättar Lina Olsén på Bukowskis. För att kunna delta i Bukowskis auktioner skapar man enkelt en profil på bukowskismarket.com. Man kan sedan söka bland olika kategorier och se bilder och tydliga beskrivningar på varje objekt. Sedan är det bara att buda precis som på en traditionell auktion. - Vi har öppet måndag-lördag och det går jättebra att komma in och kolla på objekten hos oss om man vill se dem i verkligheten. När man hittar något man gillar gäller det att lita på magkänslan och slå till, oftast får man bara en enda chans.

SKYLTAR FORDONSDEKOR FÖNSTERDEKOR VEPOR TRYCKSAKER GILLBERGAGATAN 36 LINKÖPING

50 NOLLTRETTON

013-12 21 10

WWW.JENAREKLAM.SE


> Annonssida <

KVALITET OCH STIL HOS

Möbelkompaniet

Möbelkompaniet i Valdemarsvik är ett familjeföretag som levererat kvalitetsmöbler i över 75 år till sina kunder. Det är en genuin och äkta möbelaffär som arbetar efter ledorden service, kvalitet och kunskap. Hos anrika Möbelkompaniet hittar man allt från matgrupper och soffbord, mattor och armaturer, till soffor och sängar. Idag drivs företaget av Margot Kulin, men Möbelkompaniet har en lång historia som går tillbaka ända till 1937. Det var då hennes far Gösta, tillsammans med kollegan Hugo Johansson, startade företaget genom att låna en kärra och åka till Småland och köpa en soffgrupp och en matgrupp. De hyrde först en lokal på Hamngatan i Valdemarsvik, men två år senare flyttade verksamheten till Storgatan och 1941 blev Gösta och Märtha Kulin ensamma ägare till Möbelkompaniet. 1960 flyttade man till en ny adress på

Storgatan, 1977 övertog sonen Mats företaget och sedan 1980 håller Möbelkompaniet till i den nuvarande fastigheten på Vammar köpcentrum. - Det var många olyckskorpar som undrade hur det skulle gå. Var det inte en för stor lokal? Varför flyttade vi inte till Norrköping som alla andra? Men hittar man bara sin nisch och marknadsför sig så går det, säger Margot som började hjälpa till i företaget med att köra lastbil och montera möbler på sommarloven. Därefter jobbade hon fram till 2002 som lärare, men när hennes bror sedan oväntat dog 2004 blev det hon som fick ta

över företaget.

SVENSKA TILLVERKARE - Vi tillhör inte någon kedja vilket gör att vi bestämmer helt och hållet själva vad vi ska köpa in. Jag värnar om den svenska möbelindustrin, vi har flera svenska tillverkare. En sak som är viktig är att jag inte vill ha en massa reklamationer, därför väljer jag företag som levererar kvalitet. - Vi satsar på ett brett sortiment och kan hålla låga priser på grund av att vi har låga omkostnader. Ändå tror alla att det är billigare i stan, men så är det inte alltid. Vi kan definitivt konkurrera prismäs-

sigt. Dessutom har vi fri hemleverans och montering inom hela tio mils avstånd. Margot berättar att Möbelkompaniet har mycket kunder från Västervik, Åtvidaberg, Norrköping och Linköping, och till och med en och annan från Katrineholm och Nyköping. - Många säger när de kommer in: äntligen en riktig möbelaffär! Vi har exponerat lite annorlunda. Jag vill inte ha det vita och sterila utan att det ska vara myspysigt som det är hemma. Jag vill att kunderna tänker "wow" när de kommer in och känner att det är en annorlunda möbelaffär. Och jag har en fantastisk personal, där kunden alltid står i centrum.

Affären med det lilla extra... Höstmys

Personlig service! Brett sortiment!

Fåtölj med pall

Divansoffa

8.995:-

5.595:-

Ekens

g

Jubileumsän

Ekens Elegans Kontinentalsäng

21 995:Ord. pris 28 635:-

- Familjeföretag sedan 1937 -

* Paketpris gäller vid köp av Ekens Elegans kontinentalsäng i jubileumsfärg Torv med bäddmadrass Sensity 180 cm och runt rakt metallben med fot 12 cm.

Fria leveranser inom 10 mil - Monterat och klart Vammar Köpcenter (vid norra infarten) • Valdemarsvik • Tel 0123-101 83

www.mobelkompanietivaldemarsvik.se NOLLTRETTON 51


> Annonssida <

VALKEBO RÖR AB Anlitar man Valkebo Rör får man fördelen med en liten, effektiv firma samtidigt som företaget är auktoriserat för Säker Vatten och uppfyller branschens regler. Det var i februari 2007 som Robert Brandes bestämde sig för att starta eget efter att tidigare ha jobbat på en större firma. Valkebo Rör utför allt inom rör och installationer, från badrums- och köksrenoveringar, till om- och tillbyggnader, service och installation. Kunderna består ungefär till hälften av fastighetsbolag och till hälften av privatpersoner,

och finns i Linköping med omnejd.

SNABBT OCH SMIDIGT Det är ett litet företag med enbart två personer i personalstyrkan. Det gör att det är snabba vägar inom beslutsfattandet och det går snabbt och smidigt att komma till skott med olika projekt. Kunskap och kvalitet är två ledord som Valkebo Rör drivs av, och som de är noga med att aldrig tumma på. - Vi är en av få småfirmor som är auktoriserade för Säker Vatten. Det är en kvalitetsförsäkring för kunden som visar att vi uppfyller gällande branschregler och utför jobbet på rätt sätt, säger Robert Brandes.

Valkebo Rör har varit Säker Vatten-auktoriserad sedan årskiftet, vilket bland annat innebär att personalen har fått en särskild utbildning och att företaget uppfyller vissa krav. Många större kunder kräver idag att de företag de anlitar är Säker Vatten-auktoriserade. - När man anlitar en Säker Vatten-auktoriserad firma får man även rätt produkter som är godkända för Säker Vatten. Det är viktigt, för det finns för mycket icke godkända produkter på marknaden. Valkebo Rör erbjuder allt inom VVS och anpassar sig efter kundens önskemål.

Text: Tobias Pettersson Foto: Jenny Egelstig

Företaget samverkar även med en rad andra företag inom hela byggsektorn för att kunna erbjuda helhetslösningar inom exempelvis kök och badrum. Robert berättar att han har många återkommande kunder och att det ofta är rekommendationer från gamla kunder som leder till nya jobb, särskilt när det gäller privatpersoner och badrumrenoveringar. - När kunden anlitar oss anlitar de ett auktoriserat VVS-företag som har utbildning i gällande branschregler. Vi har duktig och välutbildad personal och är snabba och servicemedvetna. Vi är noga med att hålla tiden och att alltid ge god service.

Vi utför... Badrumsrenovering Fjärrvärme Rörservice

Robert Brandes • 0708 - 81 11 99 robban@valkeboror.se • www.valkeboror.se 52 NOLLTRETTON


ÖL & HAMBURGARE AFTERWORK

FREDAGAR KL 16-19 FR

90:-

Biljetter till lHC:s matCHer i sHl 2013/2014 köper du via www.lHC.eu Du kan välja mellan alla matcher i hela grundserien och dessutom exakt den stol du vill sitta på. Om den är ledig, förstås! Boka, betala och därefter skriver du smidigt ut din biljett på närmaste skrivare. NYHet! Du kan även köpa LHC-biljetter hos ett ombud nära Dig!

Fredag & Lördag

Beer & Burger

Biljettombud: LHC Kundcenter, Cloetta Center Team Sportia Linköping - ICA Signalen, Ekholmen Gränden Spel & Tobak - Lasses Livs, Vidingsjö COOP Extra, Hagaberg - ICA Tannefors Berga Spel & Tobak - OKQ8 Vikingstad kommande hemmamatcher i Cloetta Center: Lör 26 okt 16.00 AIK Fre 1 nov 19.00 MODO Tis 12 nov 19.00 Skellefteå Lör 16 nov 18.30 Luleå Tor 21 nov 19.00 Färjestad För hela spelschemat och mer info: www.lhc.eu

DAGS ATT AVSLUTA VECKAN MED EN ÖL & HAMBURGARE I VÄRLDSKLASS. VI ERBJUDER EN MÄNGD VARIANTER AV BURGARE, ALLA BASERADE PÅ NÄRPRODUCERADE RÅVAROR. TA MED FAMILJ OCH VÄNNER FÖR EN SKÖN KVÄLL I HÄRLIG ATMOSFÄR HOS OSS PÅ HOTELLET BAR & GRILL. VÅR DJ ÄR PÅ PLATS SÅ PASSA PÅ ATT ÖNSKA DINA FAVORITLÅTAR. VARMT VÄLKOMNA TILL BEER & BURGER VARJE FREDAG OCH LÖRDAG FRÅN KL. 16.

12. Sebastian Katlsson

FIRST HOTEL LINKÖPING www.restauranglinkoping.se Storgatan 70-76 Linköping telefon: 013-13 02 00

NOLLTRETTON 53


Text: Tobias Pettersson Foto: Peter Jönsson

- DÄR GÄSTERNA FÅR PRATA TILL PUNKT -

Sedan starten i mars 2012 har Värvet vuxit till en av landets mest populära podcasts. Programledaren Kristoffer Triumfs långa intervjuer har blivit uppskattade av gästerna och gjort att han fått exklusiva intervjuer med exempelvis Lars Winnerbäck och Steve Angello. Snart firar Värvet 100 avsnitt. Det som började som en podcast som i hög utsträckning kretsade kring stand up och bekräftelse har idag blivit ett brett intervjuprogram där många av landets stora nöjes- och mediaprofiler ställer upp på långa och personliga samtal där de får prata till punkt. Fortfarande är Kristoffer Triumf intresserad av stand up och det är just under en stå upp-kväll på Konsert & Kongress i Linköping jag får en pratstund med honom. Han förklarar att det är hans ungefär femtonde framträdande sedan starten i november 2011, vilket inte är särskilt mycket. 54 NOLLTRETTON

- De flesta komiker som hållit på i två år har gjort mycket fler gig. Men jag känner att det får växa organiskt, och att det inte behöver bli asbra varje gång, säger han och fortsätter: - Min stil är fumlig och förhoppningsvis lite charmig. Materialet är lite spretigt. Jag har inte riktigt hittat vad jag ska skämta om. Ett tag var det nästan uteslutande sex, men det har jag kommit ifrån till stor del. Fast jag tycker fortfarande att det är väldigt roligt att skämta om snusk. Min svaghet som komiker är att jag har väldigt skrivna skämt. Jag gräver inte så mycket i mig själv En stark drivkraft till att börja med stand up var att bli sedd. Och just bekräftelse var något han pratade mycket om i början av Värvet. - Jag gör det fortfarande emellanåt. Värvet växer också organiskt. Det kanske aldrig mer kommer att handla om bekräftelse, eller också kanske det svänger tillbaka. Jag tror att mina frågor i programmet speglar väldigt mycket var jag är i livet.

Just nu sponsras Värvet av klädkedjan Brothers, och som ett i led i det samarbetet kommer Kristoffer att under oktober och november åka runt på ett slags turné i företagets butiker och hålla i en slags ”uppjackad pubquiz”, som han beskriver det. Har du några problem med att tacka sponsorerna i programmet? - Nej, jag har inte det. Det tar en minut i början och sen är det över. Och jag tror också lyssnarna förstår att jag kan göra ett bättre jobb om jag får betalt för det. Sen har jag hittills inte jobbat med någon sponsor som jag tycker är helt uppåt väggarna, som exempelvis Lundin Oil. - Jag tycker det är en ganska härlig del av det hela. Värvet är en idé som är min och ett program som är mitt. Att stora företag vill associeras med det tycker jag är helt mindboggling. Hur vill du utveckla Värvet framöver? - Det viktigaste med Värvet är dess gäster. Ibland får jag frågan om jag är rädd att gästerna ska ta slut, men nej, det är

jag inte. Det finns en massa sfärer jag inte varit inne i. Folk behöver inte vara Tomas Ledin-kända, och sen kommer det hela tiden fram nya intressanta människor. - Sen finns det nya formatgrejer jag vill testa. I vinter ska jag göra en special med Nina Persson från The Cardigans där vi pratar om respektive låt på hennes nya skiva. Och jag gör gärna mer livegrejer. Jag har mina standardfrågor, varav två nästan alltid är med. Den dag jag känner att det blir för statiskt får jag förändra det. Vill du rekommendera något? - Ja, det vill jag göra. Det ligger en frisersalong inne i Filbytergallerian där man kan trimma sitt skägg. Och på ett större plan vill jag rekommendera att försöka leva lite mer analogt. Vem tycker du att jag ska intervjua i Nolltretton framöver? - Petrina Karlsson borde du intervjua. Hon har en helt egen stil och roligt material. Jag blev extremt överraskad av hennes humor, och det är inte så ofta jag blir.


FRAMÅT KAMRATER! Måndag

28 okt kl. 19.00

IFK Norrköping Östers IF

® Burger King and Whopper are registered trademarks of the Burger King Corporation. ™ Taste is King, Big King, BKool and KING FRIES are trademarks of the Burger King Corporation.

NYA PARKEN

Matchvärd: CORVARA KÖP BILJETTER PÅ WWW.IFKNORRKOPING.SE, VIA TICNET ELLER PÅ KANSLIET . DU KAN OCKSÅ KÖPA BILJETT PÅ ARENAN PÅ MATCHDAGEN , DOCK ENDAST VID ENTRÉ 5 FRÅN KL 17.00 – KOM I GOD TID FÖR ATT UNDVIKA KÖ. Boka bord på Stjärnkrogen 011-21 55 12

Linköping City, Mjölby, Motala Steakhouse_X2_70x100.indd 1

MÄNGDER AV UNIKA ERBJUDANDEN DIREKT I MOBILEN!

2013-09-11 15:18

NJUT AV HÖSTEN I CITY City bjuder på liv och rörelse med härlig shopping och mysiga caféer - 7 dagar i veckan! För mer info gå in på

www.linkopingcity.se

GRATIS PARKERING SÖNDAGAR KL 11-17 I CITYS FYRA P-HUS! NOLLTRETTON 55


NOLLTRETTONQUIZ

Foto: Peter Jönsson

Foto: Shutterstock

Foto: Universal

Är du en bezzerwizzer? Ta fram papper och penna och utmana dina kaxigaste vänner i en skön Nolltrettonquiz. Kom även ihåg att maila in ditt svar på tävlingsfrågan längst ner, för då har du chansen att vinna sällskapsspelet Bezzerwizzer - Underhållning!

1

2

Mediaprofilen Alex Schulman åker på turné med sin enmansföreställning under hösten. Vad heter den?

4

Den 12 april 1810 fick Baltzar von Platen tillstånd att bygga Göta kanal men vilket år stod kanalen färdig?

A - Underbar och älskad av alla

A - 1845

B - Skynda att älska

B - 1827

C - Älska mig

C - 1832

Poltergeist är en gammal skräckfilmsklassiker från 80-talet men vad betyder egentligen ordet Poltergeist?

5

Kristoffer Triumf från Linköping gör en av Sveriges populäraste podcasts. Vad kallar han den? A - Skåpet

A - Bullrande

8

B - Värvet

B - Tystlåten

7

C - Hotellet

C - Närvarande

Boston är ett spännande resmål där du kan promenera längs med Freedom Trail eller besöka universitetet Harvard. Boston är även huvudstad i denna delstat?

10

Markus Krunegård har en roll i rockoperan ”Kult” som har sändningspremiär 2 november i Sveriges Radio. Vilken känd svensk artist har varit med och regisserat?

A -Iowa

A - Jocke Berg

B - Ohio

B - Joakim Thåström

C - Massachusetts

C - Ola Salo

”Say hello to my little friend!” är en klassisk filmreplik från en känd gangsterfilm, vilken? A - Gudfadern B - Carlito’s way

3

Det är viktigt att ha rätt luftfuktighet i sitt hem. Hur kan du på ett enkelt sätt få upp luftfuktigheten om den är för låg?

6

Skådespelerskan Maggie Gyllenhaal har bland annat medverkat i filmerna Mona Lisas leende och Happy endings. Med vilken film är hon bioaktuell just nu?

A - Ha öppna fönster

A - White House down

B - Mera växter hemma

B - Carrie

C - Fylla hinkar med vatten

C - Before I go to Sleep

C - Scarface

9

Vilken känd svensk filmregissör har varit med och skapat dataspelet ”Brothers - A tale of two sons”? A - Peter Birro B - Josef Fares C - Daniel Alfredson

VAR FRÅGORNA KNIVIGA? SVAREN FINNS HÄR NEDANFÖR!

1-C 2-A 3-B 4-C 5-B 6-A 7-C 8-C 9-B 10-C

TÄVLINGSFRÅGA ”Halloween” kommer från irländska ”All hallows’ eve” och firas i Sverige runt Allhelgonaafton, men vilket datum firas det i ursprungsländerna?

VAR MED OCH TÄVLA OM ETT EXEMPLAR AV DET UNDERBART ROLIGA SPELET BEZZERWIZZER

För att ha chans att vinna ska du senast den 13/11 maila in ditt svar till: redaktionen@nolltretton.se

BEZZERWIZZER Underhållning är för dig som alltid har musik och film som dina favoritkategorier när du spelar frågespel. Med 1.600 frågor fördelat på 16 kategorier som t.ex Action och Komedi, Bästsäljare, Reklam, Skvaller och Pop ger BEZZERWIZZER Underhållning dig chansen att briljera med dina kunskaper. Speltid 30-60 minuter. Från 2 spelare. Från 15 år.

FÄRGERNA ÄR RÖTT & VITT OCH DU ÄR VÄLKOMMEN... E KOMMAND: MATCHER

27/10 13:45 Dam Allsvenskan

27/10 16:00 Herr Allsvenskan

RP IF Linköping - Skara HF

RP IF Linköping - Alstermo IF

9/11 13:45 Dam Allsvenskan RP IF Linköping - Tyresö Handboll

STOLTA SPONSORER: 56 NOLLTRETTON

9/11 16:00 Herr Allsvenskan

RP IF Linköping - IF Hallby HK

12/11 19:30 Herr Allsvenskan RP IF Linköping - Caperiotumba


VI FIRAR 8 ÅR! Välkommen till ombyggda Lunchbuffé

89:-

Måltidsdryck, salladsbuffé, bröd och kaffe ingår.

Vardagar kl. 11 -14

i Ryds centrum

PREMIÄR ! I H S U S R Ö F s i r p s m u e l i Jub 12 bitar endast 88):-

Sushi - Take Away 6 BITAR - 65:9 BITAR - 95:12 BITAR - 115:15 BITAR - 135:40 BITAR - 350:-

VEGGIE SUSHI 8 BITAR - 70:12 BITAR - 95:-

CALIFORNIA ROLL - 10 BITAR - 100:LAX NIGIRI - 10 BITAR - 110:-

:-

(ord. pris 115

KINA THAI ROLL - 10 BITAR - 120:-

LADDA NER VÅR APP (till iPhone)

www.kina-thai.se Öppet: Mån 11-15 • Tis-Fre 11-21 • Lör 13-21 • Sön 13-20 Ryds Centrum • 013-17 47 47

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK


ARENABOLAGET PRESENTERAR

MUSIKKRÖNIKA STUDENT RABATT

LKPG HA HA! MED ANNA-LENA BERGELIN Torsdag 7 november - Konsert & Kongress

NU BÖRJAR

EFTERFESTEN STUDENT RABATT

JOHNOSSI

Onsdag 20 november - Konsert & Kongress

MOTÖRHEAD

Torsdag 12 december - Cloetta Center

HÅKAN HELLSTRÖM

Onsdag 18 december - Cloetta Center

Han sjöng om att pappa var flygkapten. Två decennier senare heter låtarna fortfarande saker som ”Kapten” och ”Arlanda”. Magnus Johansson har startat Efterfesten. När jag förra månaden räknade upp tio svenska skivor som varit viktiga i mitt liv, glömde jag bort ett mästerverk som släpptes 1990. Kanske var det för att det skapades precis nästgårds som jag missade det, men hur som helst är Magnus Johanssons självbetitlade debutalbum en av de skivor som jag lyssnade mest på under min uppväxt. Det var så mycket som var konstigt med den där skivan i min 17-åriga värld. Kunde en popartist verkligen heta något så alldagligt som Magnus Johansson? Kunde en popartist komma från Söderköping? Varför var omslagsfotot suddigt? Varför stod låttitlarna utskrivna på framsidan? Och varför var låttexterna utskrivna på baksidan? Dessutom på ett fullkomligt oläsligt sätt. Vem var pojken med cykeln på innerpåsen? Var det Magnus själv? Men varför sjöng han då att Martin har en cykel? Kan man verkligen döpa en låt till ”Martin har en cykel”? Eller till ”Pappa är en flygkapten”? Och kan man sjunga textrader som ”alla sov utom två, en som gick hem och en som inte gick hem”? All denna förvirring väckte såklart nyfikenheten hos mig och mina kompisar, men framförallt lät vi skivan gå på repeat på våra tonårsfester för att det var en riktigt jäkla bra platta där inte ett spår kändes överflödigt. Magnus Johansson släppte sedan ytterligare tre album varav det senaste kom för 15 år sedan. Till vardags jobbar han som lärare på De Geer-gymnasiet och ligger lågt med musicerandet, men den som kan läsa av vibbarna känner att det sannolikt ligger en riktig Magnus Johansson-revival i luften. När Joacim Cans deltog i Melodifestivalen i våras var det med en låt som inspirerats av Magnus Johanssons gamla hit ”Vakna nu Annelie” och på den nysläppta fullängdaren har Cans till och med gjort en cover på en annan Magnus Johansson-låt. När de gamla punkhjältarna i 23 Till återförenades på Dynamo i september gästade Magnus Johansson på scenen, men inte nog med detta, för några veckor senare var det dags igen. Tillsammans med kompisarna Tobias Almborg, Leif Stenbom och Erik Wennerholm har han bildat bandet Efterfesten som presenterade debutskivan ”Sånger från Arlanda” med ett releaseparty på NP 33 under Kulturnatten. Lite kul att en artist som, mig veterligen, aldrig spelat live under eget namn plötsligt står på scenen två gånger under samma månad. Och kul att Efterfestens skiva öppnar med en låt som heter ”Kapten” med sång av Magnus Johansson. Och oerhört kul att en av våra stora lokala rockhjältar nu är tillbaka.

DEEP PURPLE

Måndag 10 februari - Cloetta Center

Med reservation för ändringar

Tobias Pettersson, musikredaktör

För information och biljetter: arenabolaget.se 58 NOLLTRETTON


F o to :

A n d re

a s L in

MUSIKNYTT

d m a rk

F o to : J

Text: Tobias Pettersson

a re d E b

e rh a rd

t

STONESMUSEUM I VÄSTERVIK

Utställningen ”It´s only rock´n´roll” på Västerviks musikbibliotek, hyllar under hösten The Rolling Stones och deras 50-åriga karriär. Barbro Karlsson och Ove Tingvall har lånat ut en enorm samling av memorabilia som aldrig tidigare visats offentligt. Bland annat visas ovanliga skivomslag, en kavaj som Tingvall personligen fått av Mick Jagger och en skjorta från Keith Richards.

G H OS

T

SRF TAR FORM

Bokningarna till sommarens Sweden Rock Festival börjar redan trilla in. Det blir 80 akter som uppträder under fyra dagar och bland de bokade akterna har exempelvis WASP, Uriah Heep och Magnum varit kända sedan tidigare. Emperor gör sin första spelning i Sverige, Monster Magnet kommer att rocka fett och Arch Enemy är också klara. Det är även Cloven Hoof och Jaguar som båda gör sina första Sverigespelningar någonsin.

HAIM

BÄSTJUSTNU!

JUSTIN TILL SVERIGE

Den franske croonern är tillbaka med nytt album.

Den 1 oktober släpptes biljetterna till Justin Timberlakes kommande Sverigespelning. Den amerikanske pop- och r`n´b-kungen kommer till Tele2 Arena i Stockholm den 10 maj och visar upp sin The 20/20 Experience World Tour. I bagaget har han de två plattorna ”The 20/20 Experience” och uppföljaren ”The 20/20 Experience 2 Of 2” som båda släppts i år och visat att Justin fortfarande har glöden kvar.

3. Linköpings rockscen

NYTT FRÅN WEEPING WILLOWS

1. Haim

Heta, hajpade och hissnande bra. De tre systrarna Haims debutalbum ”Days are gone” kommer hamna högt upp i listorna när året summeras.

2. Sebastian Tellier - Confection

Weeping Willows med sångaren Magnus Carlsson i spetsen har släppt sex album där ”Fear & Love” från 2007 är det senaste. Nu kan fansen åter skönja ljuset i tunneln, arbetet med bandets sjunde fullängdare är i slutfasen, och slutprodukten ”The time has come” släpps i februari. - Vi ville göra en skiva i samma anda som när vi startade bandet på 90-talet. Storslaget och vackert. Tillbaka till det som är vårt adelsmärke, säger Magnus Carlsson.

Ghost, Dead Soul och Night rockar röven av de flesta just nu.

4. Big Fox - Now

Charlotta Perers andra album rymmer mycket skönt höstmys.

5. The Kristet utseende

Har släppt nya singeln ”Count Dynamo Beirut” i väntan på kommande albumet.

SKIVSLÄPP

MUSIKTIPS

30/10 Stiftelsen - Dopet

BOX - THE CLASH SOUND SYSTEM

30/10 Linkin Park - Recharged 30/10 Joakim Cans - Nu kan mörkret falla

Fetaste boxen i år levereras av de gamla punkhjältarna The Clash. Boxen kommer i form av en klassisk bergsprängare från 80-talet och innehåller hela 11 CD varav tre innehåller demos, rariteter och b-sidor. Dessutom ingår även en DVD med alla videos och annat material. Men det är såklart inte allt. För de 1.799 kro-

norna man pröjsar får man även en affischtub som ser ut som en cigarett, ett antal badges, klistermärken till kofångaren, armébrickor samt tre nummer av tidningen Armageddon Times. Perfekt att sitta och bläddra i när man lyssnar på kanonspår som ”London calling” och ”Should I stay or should I go”. (TP)

30/10 Arcade Fire - Reflector 1/11 Christian Kjellvander - Pitcher 6/11 Celine Dion - Loved me back to life 6/11 Daniel Adams-Ray - Daniel Adams-Ray 6/11 Avril Lavigne - Avril Lavigne 11/11 Lady Gaga - Artpop 20/11 Robbie Williams - Swing both ways

NORRKÖPING LOUIS DE GEER

20 DEC KL.19.30 • 21 DEC KL.15.00 011-15 51 00 • WWW.TICNET.SE EXTRAKONSERT 21 DEC KL 19.30 !

LINKÖPING

ME

KONSERT & KONGRESS

22 DEC KL.15.00 & KL.19.30 013-190 00 00 • WWW.TICNET.SE BILJETTER FINNS PÅ WWW.PNMMUSIC.SE NOLLTRETTON 59


LOKALA PLATTAN

Guldgossen ”En veckas semester” ”Full. Full. Full” Caramba Musik Foto: Sara Ullvetter

Nyligen släppte Rimforsakillen Guldgossen två singlar som, trots att de båda har sin grund i trallpop, känns ganska skilda stilmässigt. Först kom ”En veckas semester” som visade på en mörkare sida av den lallande gossen. Låten inleds med raden ”I början är allt som en dröm, men sen blir allt ett rent jävla helvete”, och även musiken känns aningen mörkare än tidigare, med dystra pianoslingor, dramatiska ljudexperiment och en småmelankolisk känsla. I senaste singeln svänger dock Guldgossen mer än någonsin tidigare och har äntligen fått en produktion av klass som lyfter musiken till den nivå den hör hemma. Texten handlar om att göra dumheter på fyllan, och tro sig komma undan genom att skylla på att man ”var ju full”. Bra. Bra. Bra. Säger jag. (TP) Hemsida: www.guldgossen.se

MÅNADENS SKIVSLÄPP The Sounds ”Weekend” Metronome The Sounds kom från typ ingenstans och blev stjärnor mer eller mindre över en natt! Alla ville höra ”Living in America” och alla ville se coola Maja Ivarsson. Deras debutalbum sålde i massor och hypen var total. För egen del upptäckte jag dem i samband med albumet ”Dying to say this to you”. En alldeles (jävla) underbar platta som jag fortfarande avnjuter allt som oftast. Sedan började helsingborgsbandet göra som så många andra band gör, man ville utvecklas

Lihtösen Linköping

Hedvigskören

På nya ”Weekend” så står låtarna och melodierna återigen i fokus, förpackat med ett effektivt sound som för tankarna tillbaks till deras ti-

diga tid. ”Weekend” är en riktigt bra platta med massor av energi och en Maja Ivarsson i högform. Visst finns det en del spår som är lite svårare att ta till sig, men de bästa låtarna slätar ut detta effektivt! Jag tänker bl a på ”Great Day”, ”Take it the wrong way”, ”Outlaw”, ”Weekend”, ”Hurt the ones i love” och ”Shake shake shake”. The Sounds har med nya Weekend bevisat att det ibland lite tveksamma uttrycket... ”det var bättre förr” ändå stämmer. (JL)

4/5

KLASSIKERN

LOKALA LISTAN lokala körer att njuta av

och hitta nya vägar för sitt musikskapande. Såklart helt naturligt och absolut inget konstigt med det. Men tyvärr kan denna nyskapande kreativitet leda ett band i en riktning som i värsta fall kan vara början till slutet. Musikhistorien är full av fall där just detta inträffat. Extra kul då att konstatera att The Sounds hittat tillbaks till den kostym som passar dem bäst.

Det brittiska avantgardistiska rockbandet Roxy Music bildades 1971 av Bryan Ferry. Året efter släppte gruppen sitt klassiska debutalbum, som måhända är lite rå och oslipad men ändå uttrycksfull och fascinerande.

Roxy Music ”Roxy Music” (1972)

Brian Enos ljudmässiga experiment är väldigt framträdande i låtar som ”Would You Believe?”, ”Bitters End” och ”2HB”, medan andra låtar är mer av traditionell rock, som till exempel öppningsspåret ”Remake/Remodel” där man lagt in snuttar av andra artisters

låtar, eller ”If There Is Something” som börjar som en countrylåt och avslutas i en allsång. King Crimson-medlemmen Peter Sinfield har producerat och plattan blev ganska väl mottagen när den kom och nådde 10:e plats på listorna i hemlandet. Roxy Music blev en viktig inspirationskälla musikaliskt och imagemässigt för många engelska punk-, new wave- och new romantic-band, samt en rad experimentella elektroniska musikgrupper i början av 80-talet. (TP)

SOUNDCHECK

Norrköping

STAL-kören

Sjörövarrock

Rock´n´Rolf på nasal sång

Funkar på Summerburst

Finspång

Östgöta kammarkör Linköping

Gjorde comeback ifjol

Trasig distpedal

Femtonde albumet från tyskarna

Supermodernt och hippt

Riffglad 80-talsmetal

Hårdrockens förnyare

Bel cantokören Norrköping

60 NOLLTRETTON

Running Wild ”Resilient” Steamhammer/SPV

2/5


presenterar hösten 2013 Tomas Ledin

Veronica Maggio

”Closer to the truth”

”Höga kusten”

”Handen i fickan fast jag bryr mig”

Warner

Universal

Universal

Tio år efter att Cher officiellt sade adjö med ”The farewell tour” är hon tillbaka med sitt 26:e studioalbum. 67 år ung är det fortfarande dansgolvet hon satsar på, precis som senast vi hörde av henne med skivorna ”Believe” och ”Living proof”. Det är samma taktfasta dansgolvslåtar och samma vocodersång, och ”Closer to the truth” känns som en direkt uppföljare till de plattorna. Problemet är bara att det nu är 15 år sedan ”Believe” kom.

Tomas Ledin har passerat 60 och har börjat söka sina rötter. Detta är en temaskiva om hans släkt uppe vid Höga kusten, en tanke som han burit på sedan 2005. Sedan dess har han spelat in en variant av låtarna, kasserat hela plattan och därefter spelat in allting på nytt med en ny sättning. Ledins patenterade gitarrock har fått ta paus och istället har han satsat på ett sound som inspirerats av folkmusik med instrument som dragspel, kontrabas, banjo och nyckelharpa.

För varje skiva har Veronica Maggio tagit ett rejält kliv framåt. Från den försiktiga och ofullständiga debuten ”Vatten och bröd” 2006 till genombrottet med ”Och vinnaren är...” från 2008, där hon hittade ett bredare och mer tilltalande uttryck som hon förfinade ytterligare och höjde ett snäpp till mästerverket ”Satan i gatan” från 2011.

Fast jag ska inte vara för kritisk mot Chers extravaganta discolåtar, hon skämmer inte ut sig på något sätt, även om musiken inte heller känns jättespännande. Och singeln ”Woman´s world” har tydligen lyckats knipa förstaplatsen på amerikanska danslistan, så helt ute och cyklar är hon med andra ord inte. Däremot hade hon gärna fått variera sig mer, nu låter hon i stora stunder mest gapig när hon tar i från tårna i varje låt. Bäst är hon i mitt tycke i de låtar där hon tonar ned sig en smula och lämnar det värsta dansgolvsdunkadunkandet. Cher må ha uppnått folkpensionsålder, men det är kul att konstatera att hon fortfarande har lite kvar att ge. (TP)

Fast på något sätt låter det ändå typiskt Ledin, vilket förmodligen beror på sången. Texterna bär på ett annat djup än tidigare och ibland sjunger han även på dialekt, men hans karaktäristiska röst gör att det är svårt att koppla bort den gamla invanda Ledinkänslan. Men det är definitivt skojigt att han försöker sig på något nytt och annorlunda. Så även om jag säkert inte kommer att lyssna på skivan särskilt mycket framöver vill jag ändå lyfta fram den vällovliga ambitionen.

2/5

3/5

Och helt främmande är Ledin inte för denna akustiska stil. Det var som singer/songwriter han började sin musikkarriär så på ett sätt är det en cirkel som sluts nu. (TP)

Men nu med sin fjärde skiva finns det faktiskt en risk att hon åker på sitt första riktiga bakslag. Hon har jobbat med Salem Al Fakir och Vincent Pontare och resultatet är snyggt producerad radiopop i samma stil som tidigare, men låtmaterialet känns svagare och lite tråkigare. Den där klockrena och självklara hitkänslan som funnits tidigare saknas och kan inte vägas upp med elegant produktion och spännande arrangemang. Och Håkan Hellströms gästinhopp i ”Hela huset” blir inte den höjdare som många kanske hoppats. ”Handen i fickan fast jag bryr mig” är ändå en helt okej skiva, inget snack om den saken. Och den kan säkert växa till sig med ett antal lyssningar. Men den monumentala klassiker som många kanske väntat sig är det tyvärr inte. (TP)

The Sounds

8 november, Flygeln

Foto: Linda Åkerberg

Cher

Danko Jones

13 november, Dynamo

3/5

Stiftelsen

Foto: Björn Terring

23 november, Flygeln

Joacim Cans

Melissa Horn

Pearl Jam

”Nu kan mörkret falla”

”Om du vill vara med mig”

”Lightning bolt”

SONY - Skivan släpps 29/10

SONY

Virgin

Jag tänkte skriva att Joacim Cans är känd som sångare i hårdrocksbandet Hammerfall, men sen kom jag på att det förmodligen inte stämmer längre. Åtminstone bland kidsen, villaägarna och pensionärerna är han nog numera mest känd som den där långhårige sångaren i olika lekprogram på tv. Cans har ju bland annat medverkat i Körslaget, Så ska det låta och Doobidoo. Och så deltog han i den senaste Melodifestivalen med sin låt ”Annelie”.

Darrig röst, bittra texter och tonvis av självömkan - javisst, Melissa Horn är tillbaka. På hennes fjärde skiva får vi mer av den vara som relativt snabbt skaffat henne en stor publik, det vill säga: ytterligare en platta med stillsam vispop.

Pearl Jam är värda all respekt. De var med och definierade grungen i början av 90-talet, fick ur sig några riktigt bra plattor och har sedan, till skillnad från sina Seattlekollegor, lyckats hänga i hela tiden sedan dess. Eddie Vedder och grabbarna har släppt skivor och turnerat trots att grungen varit hopplöst ute de senaste 15 åren och nu är gruppen aktuell med sin tionde platta, fyra år efter ”Backspacer”. Den har spelats in i två omgångar med några års mellanrum och kommer säkert att tilltala de trogna Pearl Jam-fansen.

Och nu verkar den låten ha gett mersmak, för nu släpper han ett helt soloalbum med svenska låtar. Hårdrocken är som bortblåst, istället har Cans, som den dalkarl han är, ställt in siktet på lätt folkmusikdoftande toner. Där ”Annelie” var en blinkning åt Magnus Johanssons ”Vakna nu Annelie” tar han nu klivet fullt ut och slänger in en cover av norrköpingssonens låt ”Dom som försöker sätta åt min vän”. Men det är inte bara fioler som hörs, utan inspirationen verkar också ha hämtats från dansbandsmusiken, musikalrock och Roger Pontare. Själv sitter jag och undrar vad jag ska med denna pingstkyrkorock till, men det är nog inget mot vad Cans gamla hårdrocksfans gör. De sliter förmodligen sitt hår i förtvivlan. (TP)

1/5

”Om du vill vara med mig” är måhända något bättre än den gnälliga och jag-centrerade ”Innan jag kände dig” från 2011, men man tycker att hon borde ha kommit längre som artist så här långt in i karriären. Sedan debuten har hon egentligen inte utvecklats ett dugg utan står kvar och stampar med samma deprimerande textrader, samma linjära låtarrangemang och samma eviga relationsproblem. Man önskar att det skulle hända något, vad som helst, som för in lite dramatik, liv och lust i såväl hennes personlighet som i hennes sånger. På sin höjd blir det vän bakgrundsmusik av det hela, men jag hör inget som sätter spår, berättar något om samtiden eller för svensk musik framåt. (TP)

2/5

Det rockiga titelspåret och den stillsammare avslutningslåten ”Future days” har man kunnat se på YouTube sen i somras efter att de framförts live på en spelning. Första singeln ”Mind your manners” var dock rätt tråkig och övertygade inte. Då gillar jag de lite lugnare låtarna som andrasingeln ”Sirens” och de mer experimentella ”Infallible” och ”Pendulum” betydligt bättre. Pearl Jam kommer kanske aldrig mer nå samma fantastiska höjder som på storhetstiden med ”Jeremy”, ”Daughter” och ”Spin the black circle”, men bandet håller definitivt fortfarande stilen. (TP)

Johnossi

28 november, Flygeln

Stefan Sundström 29 november, Dynamo

Ghost

7 december, Flygeln Biljetter finns på ticnet.se

3/5 NOLLTRETTON 61


013 011 Individen & Kungar na V IL L R E GE R A P OP S V E R IGE Tex t: Tobias Pet tersson Foto: Elon Månbåge

MUSIC NEWS SÖDRA LINJEN MOT METALHIMLEN I somras fick Southern Line ny sångare och nu är de aktuella med en ny singel. Bandet är från Norrköping/Linköping och lirar melodisk metalcore och har ägnat oktober åt att färdigställa sin nya singel. Vill ni hålla koll på Southern Line och vad de har för sig kan ni gå in och gilla deras facebook-sida eller följa deras twitter: SouthernLineSwe.

SLEAZEROCK FRÅN VADSTENA Vadstenabandet Close Quarters har lirat ihop sedan 2006 vet hur man fläskar på med Mashallstackarna. Nu är de aktuella med en ny singel. Den heter ”Let´s put a smile on that face” och släpps den 25/10. Några dagar senare, den 1/11 kommer videon och med ett nylandat kontrakt med Sound Pollution kommer låten säkert att spelas frekvent framöver.

VÅGA KOLLA IN VÅGERUD

Individen & Kungarna har på kort tid etablerat sig som ett av länets stora pophopp. Nu kryper bandet in i vinteridet för att skriva klart ett gäng nya låtar som de kommer att presentera i början av nästa år. Med sina svenska texter, osvikliga popkänsla, melankoliska touch och storslagna känsloregister har Individen & Kungarna visa sig vara ett av de mest lovande framtidsbanden i Östergötland. Låten ”Som glitter” var så bra att skivbolagsjätten SONY valde att signa gruppen och i somras spelade bandet på Bråvallafestivalen. De har även hunnit med spelningar på bland annat Eksjö stadsfest, Peace & Love och turnén Vargavinter som innebar åtta gig runt om i landet under förra vintern. Men nu är det slut på livespelandet under en period. - Vi gjorde årets sista spelning på BeatMeets invigningsfest i Jönköping den 17 oktober. Nu fokuserar vi på att skriva

klart materialet vi hållit på med det sista halvåret. Vi satsar på att släppa nytt under det första kvartalet nästa år. Det kommer att handla om ett ämne som ligger nära hjärtat hos många och som jag tror att många känner igen sig i, säger Individen eller Benjamin som det står i dopattesten. Han berättar att Individen började som ett soloprojekt 2010. Året efter släpptes en EP och Benjamin satte ihop ett liveband. Det har sedan utvecklats till det kompband som nu går under namnet Kungarna som har spelat ihop i ett drygt år. - De lägger ner 100% av sin själ precis som jag, så det är naturligt att profilera oss som Individen & Kungarna, tycker jag. Benjamin kommer ursprungligen från Ödeshög men bor nu i Linköping, precis som tre av de andra killarna. En bor i Mjölby och en växlar mellan Motala och Norrköping. Förutom EP:n från 2011

V I N T E RTI DE R 62 NOLLTRETTON

har man hunnit med att släppa singeln ”Som glitter” 2012 och i februari i år kom låten ”Till årets slut” som är en svensk tolkning av Bon Ivers ”Skinny Love”. Ryktet har spridit sig och bandet har sakta men säkert byggt upp en stabilt växande fanskara. Och i augusti hamnade bandet lite oväntat på en Portugalturné. - Vi fick chansen genom vårt studieförbund Bilda. Så vi åkte ner och körde sju spelningar på sju dagar. Och sjöng på svenska? - Jajamän. Det var lite eget, men vi fick oväntat bra respons och vann många personers hjärtan. Det var kul. Vad är planerna för 2014? - Vi vill satsa så gott det går. Det beror mycket på hur det utvecklar sig med nya samarbeten. Vi vill nå ut till massorna med vårt budskap, få mer speltid på radio och inte bara vara en del av undergroundkulturen, avslutar Benjamin.

NYTT NUMMER KOMMER 22/11

Vågerud har ett sound som påminner om ett Bo Kaspers som lämnat parmiddagarna i det idylliska radhusområdet och levererar ett vemod som känns ända in i själen. Under hösten spelar de in låtar till en platta som kommer nästa år. Vill man se Norrköpingsbandet live kan man gå till Trappan den 7/11 eller till palatset den 23/11. Då utlovas en bra liveakt som kan ge både spontan dans, tårar och glädje.

ÖGONEN TINDRA FÖR VINDRA Linköpingsbandet Vindra fyller tio år nästa år och firar detta med att spela in ett tredje album. Det kommer även att bli ytterligare en musikvideo samt trailers inför släppet, säger bandet och förklarar att de även håller på med en rockumentär-film som mestadels handlar om bandet och Linköpings musikliv ur deras synvinkel. Bandet menar att de tidigare haft kassa bokningsbolag, managers och förlag och letar nu efter en manager som kan göra att karriären lyfter. Hör av dig till Vindra om du känner dig manad. Har ni ny basist? Turné på gång? Ny skiva i pipelinen? Mejla stora och små bandnyheter till: tobias@nolltretton.se


Sveriges största turné!

v o n 5 1 t k o 5 1 n a l ä e s m . n n e l A l e s u ar livek

www.livekarusellen.se www.facebook.com/livekarusellen

Livekarusellen arrangeras av Studiefrämjandet i samarbete med landets fritidsgårdar. Tävlingen är öppen för alla musikstilar.


John Bull Gang

Paint Everyday Orange

Screamleaf

SNART SNURRAR KARUSELLERNA IGEN Text: Tobias Pettersson Foto: Fredrik Persson

Det har blivit hög tid att anmäla sig till nästa upplaga av såväl Livekarusellen som Danskarusellen. Den 15 november går anmälningstiden ut och sedan drar arrangemangen igång i januari nästa år. Livekarusellen har gamla anor i Östergötland och startade redan 1987 i Linköping, då under namnet Rockkarusellen. Numera är det en rikstäckande musiktävling vars riksfinal förra året glädjande nog vanns av Linköpingstrion Paint Everyday Orange. Vill man delta i årets upplaga kan man gå in på hemsidan Livekarusellen.se och anmäla sig. - Det här är en jättechans för alla musiker att komma ut ur replokalen och visa upp sig. Alla som deltar får nämligen göra minst fyra gigs, säger Patrik Hyberts, samordnare på Studiefrämjandet för Livekarusellen i Östergötland. Livekarusellen är öppen för alla musikstilar och åldrar och finns i så gott som hela Sverige. Man behöver inte ha någon tidigare erfarenhet för att delta och inga demos eller liknande ska skickas in. Cirka 600 band eller artister deltar totalt och börjar med att vara ute och spela i de 64 NOLLTRETTON

olika distrikten. De som får flest poäng i respektive distrikt går vidare till distriktsfinal och vinnaren i distriktsfinalen får äran att representera distriktet i den stora riksfinalen.

UTVECKLING VIKTIGAST Hos arrangerande Studiefrämjandet är dock tävlingsmomentet inte särskilt viktigt. - Vårt syfte är att ge oetablerade band och artister fler spelningar och på så vis ge dem möjlighet att utvecklas som scenpersonligheter, musiker och grupp. Alla band och artister får feedback från jury och publik på spelningarna, vilket hjälper dem att finslipa sina liveframträdanden. Tanken är att deras spelningar ska bli bättre och bättre under turnéns gång och det brukar de verkligen bli, säger Patrik. Några nyheter i år? - Danskarusellen går parallellt i år, och så kallar vi spelningarna för turnéstopp istället för deltävlingar för att minska tävlingsmomentet. Annars kör vi på som vanligt

och startar med Katapulten på Dynamo den 24-25 januari. Sen kommer den stora finalen att gå i Karlstad i slutet av maj. - Metal, hårdrock och den typen av musik är fortfarande störst, men det finns många genrer som vore kul att få med mer av. Vi försöker pusha på dj:s, elektronisk musik och enskilda artister att vara med. I svallvågorna av exempelvis Avicii finns några som håller på, och dem vill vi såklart fånga upp. Har du några tips till banden? - Att se det som en resa, det är vägen som är målet. Varje band får fyra spelningar så försök att vara med på alla deltävlingar, det ger jättemycket. Utnyttja tiden till att skapa kontakter och nya kompisar. Det är även hög tid att anmäla sig till Danskarusellen som också anordnas av Studiefrämjandet i samarbete med fritidsgårdarna och kommunerna. - Danskarusellen har blivit en succé och kan beskrivas som en blandning mellan

en dansshow, konsert, klubb, danstävling och folkbildning. Vi vill röra om ordentligt i den traditionella danscenen, säger Elin Tuvklint, Rikskoordinator för Danskarusellen.

AKTIV PUBLIK Huvudsyftet med karusellen är att ge dansare fler scentillfällen för att möta en publik och träffa andra inom branschen. Alla dansare är garanterade minst tre scentillfällen plus eventuell finalplats. De turnerar ihop med andra och får chansen att dansa även utanför sin egen hemstad. - På Danskarusellen är publiken aktiv. Mellan akterna får alla möjlighet att dansa, umgås och träffa andra dansintresserade. Publiken får dessutom möjlighet att rösta på de två grupper de tycker är bäst, säger Elin Tuvklint. Danskarusellen, som även den startade i Östergötland, anordnas i tio olika delar av Sverige och riksfinalen sker i Karlstad den 24 maj.


B

T E R Å OKA

OW H S L U SJ

!

5-14 december Konsert & Kongress

För bokning och frågor: 013-190 00 50, julshow@arenabolaget.se


PROGRAMMET FÖR HÖSTEN 2013 SER UT ENLIGT FÖLJANDE... 26/10

23/11

Rockabilly Night med: Chris & The Goosebumps TeenRockers DJ: Meddelas senare

Aguson Hunneberg Vågerud DJ: Daniel "Lill-Böris” Börefelt (Oblivious)

1/11

29/11

Per Kardell (unplugged)

Trubadurkväll med Christer Johansson

8/11 Lars Demian OldTown DJ: Moe

7/12 Blueskväll med: Lana & The papas The Old Spares Edith Strindberg DJ: Kicki Pettersson (Misoui)

16/11 Kristian Anttila Zackarias Paint Everyday Orange DJ: Henrik & Jenny, Nolltretton

25/12 Juldagspartaj på Palatset Artist meddelas senare

MYCKET MUSIK PÅ LIVEKLUBBEN PALATSET Text: Benny Nilsson Foto: Lina Scheynius, Baldur Bragason, Dane Pettersson

Liveklubben på Palatset har dragit igång igen för hösten. The Crunch med support inledde säsongen och det blev en bra kväll med mycket publik och hög stämning. Artistbokaren Tobias Pettersson är mycket nöjd med starten och ser med tillförsikt fram mot resten av hösten på Liveklubben Palatset. - Jag tycker vi har fått till en bra mix av stilar. Vi har allt från punk och blues till rockabilly och rännstensvisor, säger han. Kvällarna på Liveklubben Palatset följer ett visst mönster med temakvällar där två-tre band inom samma genre uppträder, samt att man har lokala nöjesprofiler som DJ:s som fyller upp med musik med känsla för stilen mellan akterna. Allt för att gästerna ska få en helkväll med bra musik som passar just dem - gillar man ett band är chansen stor att man uppskattar hela kvällen. Till hösten vill man även få igång fredagarna och kommer därför att boka in ett antal singer/songwriter-kvällar med 66 NOLLTRETTON

fri entré för att locka ner mer folk. Liveklubben har dessutom bokat in två covertrubadurkvällar med Crazy-Chrilla som har lång erfarenhet att servera publiken det mesta av det bästa från 80-talet och framåt. Tanken är att Liveklubben Palatset ska erbjuda de bästa lokalbanden på scen, varvat med bra band och artister utifrån. Under hösten kommer bl a Lars Demian och Kristian Anttila att beträda livescenen. Närmast på tur står Rockabilly Night, en svängig rockabillykväll på Palatset efter succén i våras. På scenen står två band med fötterna djupt ner i 50-talets rockmylla, de lokala hjältarna Chris & The Goosebumps och TeenRockers. Chris & The Goosebumps är aktuella med sin splitternya skiva "Happy sunday" och TeenRockers har den karismatiske nostalgivurmaren Kjell som frontfigur. - När vi hade rockabillyfest i våras var jag på Nya Zeeland och missade tyvärr det, men jag såg bandet förra veckan när de hade releaseparty och kunde konstatera att musiken svänger av bara tusan.

ville komma tillbaka i år, och hur skulle vi kunna säga nej till landets bästa, roligaste, fräckaste och intressantaste rännstenspoet? Eller estradör... eller vissångare... eller vilket etikett man nu väljer att sätta på honom, säger Tobias och fortsätter: - Med sig till Palatset den 8:e november har han som vanligt vapendragaren Tallroth. Glöm inte heller att lyssna in er på senaste plattan "Svenne tills du dör", han kommer garanterat att dra att par låtar från den.

SKÖN BLUES RAKT IN I HJÄRTAT Den 16:e november är det sedan dags för Kristian Anttila att besöka Liveklubben Palatset, där han firar av 10 år som artist med en riktig urladdning med sitt band. Med sig har han även polarna i Norrköpingsbandet Zackarias vars nya, heta singlar "Kontroll" och "Nollelva" har gått rakt in i toppen på iTuneslistan och Digilistan. Men allra först ut under kvällen är Paint Everyday Orange, Linköpingsbandet som inte bara vann distriktsfinalen av Livekarusellen utan faktiskt kickade ass på hela landet och vann Riksfinalen av musiktävlingen.

LARS DEMIAN ÄR TILLBAKA - Efter succén förra året ringde han och

I början av december är det dags för lite

skön blues nere i Palatsets källare. Tre av Linköpings allra vassaste bluesakter kommer att plocka fram de blå tonerna som känns ända in i hjärtat. Lana kommer att uppträda med konstellationen Lana & The Papas, men vi får nog även höra några spår från hennes nya soloskiva "Solblues". Är det någon av kvällarna som du tycker är lite extra intressant? - Personligen är jag mest sugen på popkvällen den 16/11. Jag tycker Kristian Anttila är en av Sveriges bästa artister, och jag är spänd på att höra Zackarias nya låtar live. Livekarusellenvinnarna Paint Everyday Orange har jag aldrig sett live, så det ska bli roligt att se dem. Det känns som att livekvällarna på Palatset börjar sätta sig. Hur ser intresset ut inför hösten? - Vi har en stadig publik på runt 100 personer och lite f ler när vi har större namn på besök, men jag ser gärna att ännu f ler upptäcker vilka bra artister vi bokar och kommer på våra konserter. Det finns ingenting som går upp mot att avnjuta riktigt bra musik live, avslutar Tobias.


12 DECEMBER CLOETTA CENTER BILJETTER & INFO: ARENABOLAGET.SE


VIMMEL

Foto: Henrietta Wolving

FLER VIMMELBILDER HITTAR DU PÅ www.nolltretton.se 68 NOLLTRETTON


KROGKRÖNIKA

VINET

VISAR VEM DU ÄR

Text: Tobias Pettersson Foto: Shutterstock

Du är vad du dricker. Åtminstone om man får tro en viss undersökning. För ni visste väl att den som dricker Chablis måste vara från Gotland och gilla kalksten? Enligt en engelsk undersökning som Sopexa, den franska exportorganisationen för vin, ligger bakom går det att väldigt detaljerat bestämma vilken människotyp man är baserat på vilka viner man föredrar. Och det visar sig att personer som föredrar olika typer av vin skiljer sig väldigt mycket åt. Den som dricker vitt vin gillar att hålla sig hemma och är tämligen ointresserad av karriär och pengar. De är singlar och nöjda med det och de lär också vara smarta men även tysta och reserverade, samt praktiska och bekymmerslösa. Roséfantasten pratar mycket och facebookar hela dagarna. De är lågutbildade och har sambos, men vill inte gifta sig. De dricker ganska lite vin, men sägs vara högljudda och charmiga. Den som helst dricker rödvin är rik och lycklig. De har lång utbildning och är gifta. Självsäker, stark och intelligent är andra egenskaper som passar in på rödtjutsdrickaren. Man kan även gräva djupare och titta på specifika druvor och distrikt. Bourdeauxdrickaren vill ha en gård på landet. Bourgognetypen gillar skogspromenader och har bättre lukt- och smaksinne. Och så har vi Riojamänniskorna som gillar småkakor. När man, som de flesta människor, tycker om olika sorters vin kör det dock ihop sig en smula. Jag gillar chardonnay från Sydafrika, vilket betyder att jag gillar långa söndagsfrukostar. Å andra sidan dricker jag gärna sauvignon blanc från Nya Zeeland, vilket betyder att mitt största intresse är att klippa gräset. Dessutom slinker det ibland ner lite champagne, en bekräftelse på att jag är en genomgod människa som ser ljust på framtiden. Så vilken av beskrivningarna ska man tro på? Fast helst av allt njuter jag nog av en härlig weissbier. Men märkligt nog funkar dessa generaliseringar bara på vin, när det gäller andra typer av drycker går det inte att säga något om personlighetstyp. Men får jag själv försöka mig på en personlighetsbeskrivning utifrån att jag gillar öl skulle det lyda så här: Jag är törstig, gillar att gå på pub eller en trevlig uteservering samt umgås gärna med folk. Det är inte ovanligt att jag känner mig kissnödig och att jag ibland vaknar upp en söndag och upplever en viss baksmälla.

MISSA INTE!

ÄNTLIGEN FREDAG

PÅ HARRYS

Text: Tobias Pettersson Foto: rydellquick.se

I höst satsar Harrys hårt på att skapa Linköpings bästa fredagsnöje. Under namnet ”Äntligen fredag” satsar man på ett brett utbud av nöjen för att få fart på fredagarna. Att få ut folk på lördagskvällarna är sällan något problem. Med fredagarna har det alltid varit lite svårare. Nu finns det dock inga ursäkter längre att sitta hemma och dega i soffan, för på Harrys satsar man hårt i höst på att erbjuda sina gäster ett brett spektrum av möjligheter på fredagarna. Allt från en stillsam after work-buffe till trevlig pianobar eller raj raj på dansgolvet natten lång. - Linköping är lite av en hemmasittarstad på fredagarna. Vi vill förmedla att vi har ett bra nöjesutbud som gör att folk vill gå ut och äta och ha kul även på fredagarna, säger Mattias Persson som är nöjesansvarig på Riva och Harrys. - Först och främst har vi gjort om våra after work-bufféer, sen kommer vi att peta in lite tidigare nöjen och ha underhållning redan från klockan 19. Vi vill bygga en stämning från klockan 16 till 03. Ett populärt arrangemang har varit Rivas piano-

bar som äger rum varje fredag och lördag från cirka klockan 22. Närmast på tur är Jens Sporron som spelar den 25-26/10. - Det har varit en jättesuccé, så det fortsätter vi såklart med.

RYDELL & QUICK TILLBAKA Ännu mer drag lär det bli fredagen den 1/11. Då är Rydell & Quick tillbaka på scenen och kommer garanterat få stället att rocka loss. Det slår nämligen aldrig fel när de lirar på Harrys. - Det har blivit något av en tradition och är jätteomtyckt, säger Mattias och berättar varför han tycker att ännu fler Linköpingsbor borde besöka Harrys och Riva: - Vi erbjuder nånting för alla, och särskilt på fredagarna. Vi har två stycken after work-bufféer, underhållning från 19 till 03, upp till fyra dj:s, tre dansgolv och pianobar. Och inte minst ett fantastiskt à la carte-kök som kan servera en god trerättersmiddag innan man går ner på dansgolvet. - Vill man göra nåt annat än att sitta hemma i mjukisbrallor tycker jag man kan komma hit och träffa folk istället. Jag tycker vi erbjuder ett av Sveriges bästa fredagsnöjen, säger Mattias.

Mustig gulashsoppa med créme fraiche, samt bröd med cream cheese

Endast 69:-

Ågatan 39 • 013-31 06 46

– Träffpunkten för alla åldrar NOLLTRETTON 69


PITCHER´S TILLBAKA

MED FLERA NYHETER Text: Tobias Pettersson Foto. Henrik Nydahl / Fredrik Sommer

Nyöppnade Pitcher´s storsatsar under hösten. Förutom restaurangen kommer man att presentera en av landets coolaste nattklubbar samt en rockbar med liveband flera dagar i veckan.

Restaurang Pitcher´s längst upp på Ågatan har haft stängt en period, men har efter en omfattande renovering öppnat igen under ny ledning. Lokalen har fått en rejäl ansiktslyftning och är nu redo att ta emot matgäster igen. - Vi har byggt om nästan alltihop: golv, tapeter, kök, tak, lampor med mera. Men gästerna kommer att känna igen sig, vi har behållit den klassiska Pitcher´s-stilen, säger den nya ägaren. Han berättar att Pitcher’s pubar står för god mat, god dryck och intressant sport i en genuin och exklusiv miljö där inspirationen kommer från den brittiska golfkulturen. Förhoppningen är att gästerna ska vilja möta sina vänner och trivas i denna varma och trevliga atmosfär. Pitcher’s är en pubkedja med etablerade pubar i elva städer. Golf och sport är en viktig ingrediens i konceptet. Men Pitcher’s ska inte uppfattas som en pub för enbart sportfantaster. Det är läget, den varma atmosfären, personalen samt den höga kvaliteten på mat och dryck som gör att man väljer Pitcher’s. Inredningen består av en blandning av in70 NOLLTRETTON

fluenser från pubar i hela Storbritannien. Inspirationen kommer från den folkliga brittiska golf- och pubkulturen. Stor vikt har lagts på valet av byggmaterial och inredning för att uppnå en varm och exklusiv känsla av hög kvalitet. Det skapar en inredningsstil som är ”tidslös” där ständiga ombyggnationer på grund av olika trender undviks.

LYCKAT KONCEPT Pitcher’s koncept som ”gentlemannasportpub” har visat sig mycket framgångsrikt. Till skillnad mot många traditionella sportpubar har Pitcher’s fler besökare de dagar som det inte visas någon intressant sport och en bättre balans mellan manliga och kvinnliga gäster. Maten klassas som ”gastropub”. Pubmat som är det där lilla strået vassare, med rejäla hamburgare döpta efter golfspelare, fint närproducerat oxkött eller en himmelsk god färsk svamppasta gjord på bästa östgötska råvaror. - Drycken tycker vi är viktig, vi har öl av alla olika typer och sorter, just någon som faller dig i smaken. Vi tar även in fler och fler öl för varje vecka som går. Whisky ligger oss varmt om hjärtat, vi har whisky som du kanske aldrig har sett eller just din

favorit, vi utökar sortimentet varje vecka . Våra viner är speciellt anpassade för just vår meny.

MIKROBRYGGERI PÅ GÅNG Inom kort kommer Pitcher´s även att öppna eget bryggeri under restaurangen. I källaren hittar vi även den ombyggda nattklubben som nu döpts om till ”Doom Night Club” och har premiär fredagen den 1/11 med happenings och överraskningar. Där kommer det att bokas både konserter och internationella houseakter. Exempelvis kommer Medina och uppträder den 8/11. - Vi satsar på att vara en av de bästa nattklubbarna i Sverige, säger DJ Jean Sweden som är resident DJ på Doom och även varit ansvarig för att installera den splitternya ljud- och ljustekniken. Väggar och tak kommer att fyllas av den senaste LED-tekniken i enhetlig stil, det finns en stor LED-skärm framför DJ:n och det blir även livefilmning av klubbens DJ:s som kommer att visas på ställets skärmar. - Det ska vara en upplevelse varje gång man kommer hit. Intill nattklubben öppnas även en ny lo-

kal - rockbaren The Crypt. Det kommer att bli en mindre och intimare rockklubb med liveband onsdag till lördag, med inriktning på rock och hårdrock. Onsdagar kommer det att satsas på större band och dessa konserter kommer att förläggas inne på nattklubbens scen. Övriga dagar kommer det att vara lokala band samt en del band utifrån som kommer och lirar. Det kommer att vara fri entré till The Crypt och även där kommer det att finnas skärmar och annan ny teknik. - Musiken kommer att spänna från bluesrock till metal. Det finns många rockare här i stan, säger Stefan Eriksson och ser fram mot en spännande höst på Pitcher´s, Doom och The Crypt.

THE CRYPTS KLARA BOKNINGAR TILL STORA SCENEN: 6/11 Danko Jones 13/11 Sister Sin 20/11 Eclipse 27/11 Reinxeed 4/12 Fullforce 11/12 Swedish hitz goes metal 18/12 Bonafide


STRANDGATAN TVÅ FYLLER FEM ÅR Text: Tobias Pettersson Foto: Henrik Nydahl

Att bowla och äta en god bit mat är ett trevligt sätt att börja sin utekväll. I november firar Strandgatan två femårsjubileum, och det är en bra anledning att besöka stället för en timmes bowling i kombination med ett restaurangbesök med härlig utsikt över Stångån. Dagtid har Strandgatan två viss verksamhet som inriktar sig mot lunchgäster och pensionärer, men huvudverksamheten kan sägas bestå av två andra delar. Dels riktar man in sig mot företag och olika typer av sällskap där man vill kombinera

en rolig aktivitet med att ett trevligt restaurangbesök. Det är ett roligt nöje som brukar uppskattas av de flesta, tjejer som killar, gammal som ung.

mat, som exempelvis hamburgare. Men vi är ingen hamburgerrestaurang, vi har inte ens det på menyn. Vi försöker vara lite modernare och satsar på rustik, svensk mat.

- Den andra viktiga delen är vår nöjesbowling, med gäster från 3 till 98 år. På fredagar och lördagar har vi det vi kallar partybowling, då kommer många hit och bowlar innan de går vidare ut på krogen. Vi har ett paket som kostar 349 kr. Då ingår en timmes bowling, en varmrätt och en öl eller ett glas vin. Det är jättepopulärt, säger ägaren Fredrik Thelander och fortsätter: - Många förknippar bowling med enklare

KOMPONERA DIN EGEN MÅLTID - Vi har något som heter Blackrock, som är vår specialitet. På Blackrock tillagas maten framför dina ögon på en sten som är cirka 400 grader het. Du väljer själv kött och tillbehör och komponerar ihop den perfekta måltiden efter eget tycke och smak. Även maten blir en aktivitet hos oss, brukar vi säga. - Vi har även mycket barnkalas på lördagar och söndagar. Det är också en

viktig kundgrupp för oss. För tillfället är Strandgatan två ensamma i staden om att erbjuda nöjesbowling med möjlighet till god mat och dryck. Och Fredrik hoppas att ännu fler Linköpingsbor upptäcker bowlingens tjusning. - Det är ett trevligt sätt att ha roligt med sina vänner, och det passar alla. Istället för att sitta hemma kan man komma hit innan man går ut. Vi brukar använda oss av mottot ”festen börjar på Strandgatan”. - Vi stänger klockan tolv på fredagar och lördagar. Många kommer hit vid niotiden, kör lite bowling och dricker några öl, och drar sedan vidare till krogarna på Ågatan.

SNART ÖPPNAR STANS ”NYA” GRILLRESTAURANG! - Vi har öppet under hela ombyggnationen :- s p a s t a SD 0 N A E 14 B A R BQ´ G YG A N D a re a l t. lf ri t t a l t. B O M B J U D h a m b u r g/ a l ko h o ER mlagade glas vin ´s h e 1 ö l / 1 Q B . BAR inkl

AFTER WORK • Á LA CARTE • FESTVÅNING

GRILLAT ÄR GODAST! KUNGSGATAN 22 • 013-10 25 10 • www.barbq.se NOLLTRETTON 71


KROGPROFILEN

Peder sköter om Brigaden Text & Foto: Benny Nilsson

Peder började sin bana i restaurangvärlden som lärling på Ekoxen i början av 80-talet. Där fick han blodad tand för yrket och valde att gå den treåriga restaurangutbildningen på Anders Ljungstedts Gymnasium. Efter utbildning gjorde han sin miltärtjänst och hans andra stora intresse tog vid, att aktivt deltaga i försvarsmakten. Än idag är han verksam inom den Nationella Skyddsstyrkan och har även tjänstgjort inom Försvarsmaktens utlandstjänstgöring både i Bosnien år 1997 och Kosova år 2000. Mellan uppdragen inom Försvarsmakten har han hunnit med att jobba inom restaurangbranschen både på Frimis, Storan och Ekoxen, samt även på Renströmmen i Norrköping. År 2001 fick han tillsammans med tre kollegor möjlighet att starta upp Brigaden på Garnisionen, När sedan de nya ägarna tog över verksamheten 2011 blev han anställd som

operativ chef och är kvar än idag. Vad är Brigadens styrka? - Som konferensanläggning är den flexibel, fräsch och modern. Och vi har väldigt bra luncher som alla kan avnjuta. Hur ser framtiden ut? - Vi har som sagt väldigt bra luncher och konferensverksamhet. Här försöker vi hela tiden förbättra oss. Vi vill även anordna fler event och mässor, det passar lokalerna perfekt för. Vad skiljer ditt jobb här på Brigaden mot krogen? - Främst arbetstiderna. Här jobbar man mer dagtid och färre helger. Finns det något du saknar inom krogvärlden i stan? - Linköping är en ganska bra krogstad, här finns det mesta. Det har ändrat sig väldigt mycket de senaste tio åren… till det bättre, avlutar Peder.

FAKTA

Peder Mansfield Ålder: 47 år Arbete: Operativ chef på Brigaden, Garnisionen. Bor: Vimanshäll i Linköping. Familj: En utflugen son som bor i Stockholm. Äter helst: Allt med fisk. Musik: 80-tals hårdrock och country. En ledig dag: Ser på film, umgås med vänner med något gott att äta och dricka.

Värme, Smak och Dofter... ...finner du hos Linköpings enda indiska restauran

g!

Succén är tillbaka!

After Work-Buffé 139:Fredag 1700-1900 4 olika rätter inkl. 1 öl/glas vin alt. alkoholfritt Vanlig After work Mån-Fre 1700-1900

Shoppinglunch 99:Vår populära

Lördagar 1200-1500 Sallad och måltidsdryck ingår

Lunch

serveras 1130-1430

90:-

STUDENTRABATT

20%

på mat samt avhämtning

Vi har Take away Vi har fullständiga rättigheter

Platensgatan 5 • 013-10 09 60 • www.yogi.nu • Öppet: Mån-Tor 1700 -2200, Fre 1700 -2300, Lör 1200 -2300 Lunch Mån-Fre 1130 - 1430 72 NOLLTRETTON


PÅG Text: Tobias Pettersson Foto: Micael Bindefeld AB/ Press

LIVEKLUBBEN på Palatset har en välfylld konserthöst. Den 26/10 blir det Rockabilly Night med Chris & The Goosebumps och TeenRockers, den 8/11 spelar Lars Demian och OldTown, den 16/11 lirar Kristian Anttila, Zackarias och Paint Everyday Orange och den 23/11 spelar Aguson, Hunneberg och Vågerud. HA-HA-HA-HALLOWEENFEST blir det på L´Orient den 9/11. Det är synthföreningen Nuclear Nation som håller i trådarna och det kommer således spelas synth, EBM och liknande i högtalarna. GREAT JAZZ CLUB har två konsertarrangemang på gång den närmaste tiden. Den 13/11 spelar Robert Nordmark med

Johan Nilsson trio på Hotell Ekoxen, och den 26/10 blir det Jazzkonsert med elever från Lunnevads Folkhögskola på Linköpings stadsbibliotek. Sugen på en WHISKEYPROVNING? Inga problem, anmäl dig till Storans provning fredagen den 8/11. Då blir det provning av fyra sorters whiskey med Anders Gjörling. Den sista lördagen i varje månad anordnas CLUB 40 på Hotel Ekoxen. Nästa gång är den 26 oktober och då lirar DJ Joakim Eriksson gamla godingar man känner igen. MARYS CREEK vet hur man lägger feta licks och tror ni mig inte kan ni gå till

L´Orient den 15/11. Förband under kvällen är Hardware, Viral och de stiliga killarna i Nautic.

lokala banden Dead Soul och Night som släpper sina debutalbum ”In the darkness” respektive ”Night”.

Vill man hänga med studenter och höra bra livemusik kan man gå till JOHN DOE på Herrgårn och lyssna på Postiljonen den 14/11 eller KLUBB DIN MAMMA på Nationernas Hus och Invasionen den 11/11.

Jajamän, det har blivit dags för ännu en upplaga av LADIES NIGHT. Det är åttonde årgången och som vanligt är det bara killar på scenen och endast tjejer i publiken. I Cloetta Center den 9/11 är det Andreas Lundstedt, David Lindgren, Tommy Nilsson, Patrik Isaksson, Style, Thomas Järvheden, Eric Saade och Lazee som står på scenen.

Ni har väl inte missat att Mooahs Peach är husband på HORSE & HOUND under hösten? Varannan onsdag lirar dom och närmaste datum är 6/11 och 20/11. Linköpingsrocken är het just nu och den 21/11 blir den ännu hetare. Då anordnas det releaseparty på BACKSTAGE för de

Oj oj oj! Den 1 november får man inte sitta hemma och häcka. Nej, då ska man bege sig till Harrys för då kommer självaste RYDELL & QUICK och lirar.

NOLLTRETTON 73


NOLLTRETTON PRESENTERAR DET SENASTE INOM SPELVÄRLDEN Text: Carl Linné

MÅNADENS SPEL BROTHERS: A TALE OF TWO SONS (Xbox 360, PS3, PC, PSN, XBLA)

Josef Fares skaparen av filmer som Jalla! Jalla!, Kopps och Farsan har gett sig in i spelbranschen med spelet Brother: A Tale of Two Sons.

var det bara att sätta igång och spela och jag kan erkänna att mina förhoppningar att Josef skulle ha lyckats var stora, men självklart hade jag mina tvivel.

Ofta när en filmregissör försöker ge sig in i spelskapandets konst så har det inte gått särskilt bra så det var med ganska stora tvivel jag trodde att Brothers skulle kunna bli någonting att ha, men efter att lyssnat på Josef (på bland annat P3 Spel - som för övrigt är ett mycket bra radioprogram som jag varmt rekommenderar alla spelälskare att lyssna på) prata om sitt spel så blev jag mer och mer nyfiken på vad han hade att ge.

Det hela börjar med en ganska mörk introsekvens där man får se en liten kille försöka hjälpa sin mor från att drunkna, men misslyckas. I nästa sekvens ser man samma lilla kille sitta vid moderns grav där han får ett spirituellt besök av sin mor, man hör någon ropa. Killen springer ner till sin äldre bror som håller i en sjuk man, vilket jag uppfattade var deras far, och här får man för första gången styra spelet.

Så när spelet äntligen släpptes till PC, som jag nu för tiden föredrar att spela på, så

SKAPAR LITE HUVUDBRY Bröderna styrs med varsin analog spak

på en spelkontroll och man använder axelknapparna för att interagera med de olika objekten i spelet. Det här är ett ganska innovativt sätt att styra ett spel på och det skapar lite huvudbry ibland när bröderna hamnar på “fel” sida om varandra och det hände några gånger att jag stod och sprang in i en vägg på varsin sida skärmen, men för det mesta gick det alldeles utmärkt.

HISTORIEN DET VIKTIGASTE Man skulle kunna kalla Brothers: A Tale of Two Sons för ett äventyrspusselspel med inte allt för svåra pussel. Det tar oftast inte mer än ett eller två försök att ta sig förbi ett pussel, men jag tror inte det är det som är själva poängen med spelet. Det är själva

historien som är det viktigaste och själva spelmomenten är bara där för att det ska finnas någonting att göra. I många fall när samma pussel används för elfte gången så hade det inte behövt vara där, men det är ingenting som stör eftersom man spelar för ta reda på vad som kommer hända bakom nästa hörn. Spelet tar inte mer än ca tre timmar att spela igenom och det är väldigt linjärt och det här passar mig alldeles ypperligt, rakt på sak, lite klurigt och en väldigt bra skriven historia med ett tårgripande slut som ingen bör missa.

4/5

SPELNYHETER SPELNYHETER SPELNYHETER SPELNYHETER SPELNYHETERSPEL TOM CLANCY HAR DÖTT 66 ÅR GAMMAL

Tom Clancy, mannen vars böcker och manus Ubisoft haft som förlaga till bland annat Ghost Recon och Splinter Cell, har avlidit. Någon orsak ges inte, men Clancy dog på ett sjukhus i Baltimore och var bara 66 år gammal. Såhär kommenterar Ubisoft saken på sin Facebooksida: ”We are saddened to learn of Tom Clancy’s passing and our condolences go out to his family. Tom Clancy was an extraordinary author with a gift for creating detailed, engrossing fictional stories that captivated audiences around the world. The teams at Ubisoft, especially at the Red Storm studio, are incredibly grateful to have collaborated with and learned from him, and we are humbled by the opportunity to carry on part of his legacy through our properties that bear his name”. VALVE UTANNONSERAR STEAM OS, STEAM MACHINES & STEAM CONTROLLER 74 NOLLTRETTON

Valve har utannonserat ett gratis, Linuxbaserat operativsystem byggt runt Steam för att passa till PC-spelande i vardagsrummet. Operativsystemet kallas för SteamOS, och Valve själva beskriver det som följande: ”As we’ve been working on bringing Steam to the living room, we’ve come to the conclusion that the environment best suited to delivering value to customers is an operating system built around Steam itself. SteamOS combines the rocksolid architecture of Linux with a gaming experience built for the big screen. It will be available soon as a free standalone operating system for living room machines”. SteamOS kommer att erbjuda integration mellan plattformar, vilket innebär att du kan spela dina spel i vardagsrummet och ta vidare på en annan dator. Systemet kommer också att vara självuppdaterande, erbjuda delning av spel inom familjen, samt innehålla tjänster för musik, film och

TV-tittande. Valve själva menar att man tagit ett rejält kliv framåt, rent grafiskt, och att flera utvecklare renderar fördel av SteamOS: ”In SteamOS, we have achieved significant performance increases in graphics processing, and we’re now targeting audio performance and reductions in input latency at the operating system level. Game developers are already taking advantage of these gains as they target SteamOS for their new releases”. Steam Machines, en serie dator/konsolhybrider som kommer att köra SteamOS. Valve skriver att en lösning inte passar alla och att Steam Machine därför kommer att erbjudas i flera olika konfigurationer och prisklasser. I pressreleasen kan man även utläsa att Valve jobbar med flera olika tillverkare för att få fram olika Steam Machines. Det återstår att se hur populär Valves lösning blir bland spelare och utvecklare. Men mycket talar för att den tuffaste nya

konkurrenten på konsolsidan sedan Microsoft släppte Xbox år 2001 nu är ett faktum. Steam Controller är utformad till att fungera med alla spel på Steam, dåtid, nutid och framtid. Detta inkluderar de äldre spelen i katalogen och de som inte byggdes med stöd för handkontroll. (”Vi har lurat de äldre spelen att tro att de spelas med tangentbord och mus, men vi har utformat en gamepad som inte liknar någon av dessa enheter”). Steam Controller är precis vad vardagsrummet behöver, då den är byggd i en teknik av hög inputprecision och den är inriktad på låglatency prestanda. I mitten av handkontrollen finns en pekskärm som till exempel kan fungera som en rullande meny eller ge sekundär information som en karta eller använda andra anpassande inmatningslägen. Läs mer på www.store.steampowered. com/livingroom


Foto: David Einar

XX 76 NOLLTRETTON NOLLTRETTON


Fira Halloween

MED EN RIKTIG SKRÄCKFILM

x Te

t

ob :T

ias

Pe

r t te

ss

När höstmörkret sprider sig finns det inget bättre än att bänka sig framför en riktigt skrämmande skräckfilm. Så dra upp fötterna i soffan och gör dig beredd på kalla kårar längs ryggraden.

on

Ibland blir det fel. Inte minst när engelska filmtitlar ska översättas till svenska. Historien kryllar av översättningar som aldrig borde ha skett. Numera låter filmbolagen utländska filmer ofta behålla sina originaltitlar, men än idag sker det grova missar. När den hyllade ”Silver linings playbook” översattes till ”Du gör mig galen” förlorade den nog även en hel del besökare. Ibland undrar man om översättarna ens sett filmen. Filmen ”Spread” handlar om en kille (Ashton Kutcher) som är motsatsen till en gigolo, ändå får filmen just titeln ”LA Gigolo”. Att engelskspråkiga filmer får en annan engelsk titel i Sverige är för övrigt ett märkligt men inte helt ovanligt fenomen, som exempelvis ”The brave one” med Jodie Foster som fick namnet ”The stranger inside” i Sverige. Förr var det vanligt att filmer med samma skådespelare fick titlar som anspelade på varandra, trots att rullarna i övrigt inte hade det minsta gemensamt. Här minns vi ”Det våras för…” och ”Tjejen som…”-filmerna med Mel Brooks respektive Goldie Hawn. Men trots att Anthony Hopkins är med i rollistan går nog ingen på översättningen av ”Spotswood” till ”När toffelfabriken tystnar”. En film som mixar båda de två senaste exemplen är Patrik Swayzerullen ”Next of kin” som på svenska blev ”Dirty fighting”.

En klassiker i filmöversättningssammanhang är ”Swingers” som blev ”Du, var är brudarna”. Andra exempel vi minns är ”Jay and Silent Bob strike back” som blev ”Stjärnor utan hjärnor”, ”My blue heaven” som fick namnet ”Hur jag lärde en FBIagent att dansa marengo” och ”Heathers” som på svenska översattes till ” Häxor, läxor och dödliga lektioner”.

HÄR ÄR NÅGRA ANDRA FJANTIGA ÖVERSÄTTNINGAR AV FILMTITLAR: Blood Sucking Freaks - Blodsugande gatan Arrested Development - Firma Ruffel & Bygg The Switch - Pappa på burk The Monster In The Closet - Spöksnubben i skrubben It Could Happen To You - Polis ger servitris 2 miljoner i dricks Putting Out Fire With Gasoline - Jag släcker en eld med vit bensin The World´s Fastest Indian - Citronträd och motorolja Meet Dave - Ett UFO i New York 10 - Blåst på konfekten Grosse Pointe Blank - Även en lönnmördare behöver en träff ibland Whole Nine Yards - Oss torpeder emellan Gator - Dåliga odds, McKlusky

Yippie-Ki-Yay, motherfucker!

Skräckfilmer har funnits nästan enda sedan man började göra film. Redan på stumfilmstiden började man göra filmer om monster och övernaturligheter. Georges Meliès och Alice Guy-Blaché var lite av pionjärer runt sekelskiftet 1900. De tidigaste äkta skräckfilmerna gjordes dock av tyska filmskapare under 1910och 1920-talen, exempelvis Paul Wegeners ”Der Golem” från 1915 och F. W. Murnaus ”Nosferatu” från 1922. På 30-talet exploderade genren med filmer om Dracula, Mumien och Frankenstein. Och sedan dess har skräck varit ett stort tema inom filmkonsten, även om inriktningarna växlar. I vissa perioder har rysarna varit av mer psykologisk art, ibland har religiösa teman dominerat och ibland har det varit galna massmördare som skrämt skiten ur oss. De senaste åren har zombies och vampyrer varit en stor trend med filmer som exempelvis ”28 veckor senare”, ”Zombieland”, ”Låt den rätte komma in” och ”Twilight”-filmerna.

Den yngsta dottern sugs in i tv:n och en andeutdriverska kallas in.

SCREAM 1996 En maskerad mördare ringer skrämmande telefonsamtal och slaktar ungdomar på löpande band.

PSYCHO 1960 En ung man med ett synnerligen konstigt förhållande till sin mor driver ett motell där man checkar in - men inte checkar ut.

SAW 2004 Två män vaknar kidnappade och fastkedjade i ett förfallet badrum. De får instruktioner via ett kassettband, som de måste följa om de vill överleva.

EXORCISTEN 1973 Svenske Max von Sydow är en katolsk präst som får Linda Blairs huvud att snurra runtrunt när han driver ut demoner ur hennes kropp.

OMEN 1976 Ett par får ett barn som visar sig vara lite annorlunda. Inte så konstigt kanske, eftersom det visar sig vara satans son.

THE RING 2002

10 SKRÄCKFILMSKLASSIKER

Folk tittar på ett videoband som bär på en förbannelse och inom en vecka dör de. Går det att lösa gåtan och undkomma det fasansfulla ödet?

BLAIR WITCH PROJECT 1999

TERROR PÅ ELM STREET 1984

Tre ungdomar letar efter en häxa i skogen och försvinner spårlöst. Ett år senare hittas deras videofilmer som visar vad som egentligen hände.

Passa dig för att somna om nätterna, för då kanske Freddy Krueger kommer och mördar dig i drömmen.

POLTERGEIST 1982

En föregångare i zombiegenren, där några människor hamnar i ett hus när de flyr från de levande döda.

En familj flyttar in i ett hus som visar sig vara byggt på en kyrkogård och därmed hemsökt.

NIGHT OF THE LIVING DEAD 1968

TIO TUFFA ONELINERS

Text: Tobias Pettersson Foto: Pete A, thumbsandammo.blogspot.se

Det finns filmfraser som etsar sig fast extra mycket. Här är tio tuffa oneliners vi aldrig glömmer. ”Yippie-Ki-Yay, motherfucker”, Bruce Willis i Die Hard 1988. ”I´ll be back”, Arnold Schwarzenegger i Terminator 1984. ”I love the smell of napalm in the morning”, Robert Duvall i Apocalypse Now 1979. ”Say hello to my little friend”, Al Pacino i Scarface 1983. ”Skrik som en gris”, en av de inavlade i Den sista färden 1972. ”Suck my dick”, Demi Moore i GI Jane 1997. ”Go ahead, make my day”, Clint Eastwood i Sudden Impact 1983 ”I’m gonna make him an offer he can’t refuse” Marlon Brando i Gudfadern 1972. ”Nobody puts Baby in the corner” Patrick Swayze i Dirty Dancing 1987 ”I see dead people” Haley Joel Osment i Sjätte Sinnet 1999. NOLLTRETTON 77


Foto: Kanal 5/press

I TV-RUTAN Dessertmästare från Linköping Just nu kan man följa tv-programmet ”Dessertmästarna” i Kanal 5. I programmet deltar tolv av landets främsta inom desserter, sötsaker och choklad i en stenhård tävling om att bli Sveriges Dessertmästare. I varje program ska de tävlande genomföra två utmaningar. En mindre där de tävlar om immunitet från att skickas hem och en större tävling där resultatet avgör vem som förlorar och måste lämna tävlingen. Till sist återstår tre tävlande som möts i final. En av deltagarna är 36-åriga Lisa Lundqvist som bor i Linköping, driver bloggen Sockerrus och har vunnit ett flertal tävlingar som tårtstylist.

FAKTA

Markus Krunegård Yrke: Artist

Född: 6 april 1979 Uppvuxen: I Norrköping. Aktuell: I nya radiorockoperan ”Kult!”. Foto: Universal

MÅNADENS HEMSIDA www.etkmedia.se ETK Media består av fem personer som direkt efter gymnasiet bestämde sig att starta ett filmbolag. Idag producerar de främst reklamfilm för TV och webb. Nyligen ställde några av medlemmarna upp i kortfilmstävlingen Noomaraton, där man har 24 timmar på sig att producera en film utefter vissa kriterier. Dessa var: Tema - Kravmärkt, Tre platser - Under en lyktstolpe, i en kö, i en koja, Tre föremål - App, armband, musikinstrument. Resultatet blev filmen ”Douche-märkt”, som de vann den östgötska uttagningen med. Skådisar var Calle Lind och Julia Juchert och filmen spelades in på ICA Nära Strömmen, Norrköping. Filmen finns att se på YouTube. Foto: United Stage

RÖSTER I RADIO Winnerbäck näst bästa texten När Sveriges Radios lyssnare nyligen fick rösta fram den bästa låttexten som legat på Svensktoppen genom tiderna lyckades Linköpings stora rockpoet Lasse Winnerbäck knipa åt sig andraplatsen med sin svensktoppslångkörare ”Om du lämnade mig nu”. Däremot lyckades inte Lasse rå på Magnus Uggla som vann med ”Jag och min far”, som är en bearbetning av Olle Ljungströms originaltext. Som av en händelse toppade även Ugglas låt Svensktoppen samma vecka som textomröstningen avgjordes. Trea kom Lasse Stefanz med smörballaden ”De sista ljuva åren”. 78 NOLLTRETTON

Arbetar med sitt femte album.

KRUNEGÅRD I rockopera

Text: Tobias Pettersson Foto: Mattias Ahlm

På Alla helgons dag, den 2 november, är det urpremiär för Ola Salos rockopera ”Kult!”. Uppsättningen är gjord för radio och har Norrköpingsartisten Markus Krunegård i en av rollerna. Att Ola Salo gillar pampig musik och storslagna arrangemang är ingen nyhet, så när han meddelade att han skulle göra en rockopera var det ingen som blev särskilt förvånad. Fram till i maj har publiken kunnat se honom i musikalen ”Jesus Christ Superstar” och under våren påbörjades också arbetet med den pretentiösa rockoperaidén. - Det är dryga två timmars musikdramatik, så det är ett stort projekt. Den ska vara färdig i slutet av mars och kommer att sändas i Sveriges Radio i höst, sa Ola Salo när jag intervjuade honom då och nu är alltså tiden inne för premiär. Rockoperan har fått namnet ”Kult!” och beskrivs som ett genomkomponerat musikdramatiskt helaftonsverk om svek, kärlek och mörka hemligheter i en svensk småstad. Den är komponerad för Sveriges Radio och kommer att premiärsändas den 2/11 klockan 19 i P1 och P2. Dessutom kan man då höra den i Berwaldhallen och i Folkets Hus och Parkers digitala biografer som sänder en exklusiv surroundversion, exempelvis i Boxholms Folkets hus. Handlingen i korthet går ut på att Elin och Märta går tredje ring på gymnasiet i den lilla svenska domkyrkostaden Segerstad. Elin, som är dotter till Domprosten,

är en poetiskt begåvad tjej som känner sig udda och understimulerad. När de av lärarinnan får i uppgift att skriva om en 1800-talspoet uppfinner Elin och Märta en skald som de ger namnet Sander, och lyckas lura alla att han har funnits och levt just i deras stad. Som ”bevis” använder de en dikt på en gammal lapp de funnit i biblioteket. Maktens män på orten ser stora möjligheter att använda sig av det återupptäckta diktargeniet i profileringen av orten. Rektorn har dessutom dolda motiv till att understödja lögnen, eftersom han känner till hemligheten bakom dikten de hittat och vet att den sanna historien bakom den skulle äventyra hans ställning.

pop- och operavärlden. De tre huvudrollerna spelas av de unga sångarna Noonie Bao, Ole Bang, och Paula Santa Eufemia. Utöver dessa medverkar Sven-Bertil Taube, Marcus Jupither, Anne-Lie Rydé, Solgerd Isalv, Niklas Hjulström och Markus Krunegård. - En drömcast, säger Ola Salo, som dock inte själv medverkar. - Nej, det fanns ingen roll åt mig, säger han.

OUNDVIKLIG KATASTROF

SOVA I SAMMA SÄNG

Insatserna höjs och när det börjar kännas farligt drar sig Märta ur, men Elin får ny drivkraft att hålla lögnen vid liv när den lokala rockartisten Hannes börjar intressera sig för Sander - och Elin. Dramat går mot en oundviklig katastrof där inte bara Elins lögn, utan även andra djupare och mörkare lögner som orten ruvar på ska komma att uppdagas.

Även Markus Krunegård kommer alltså att höras i ”Kult!”. Förutom arbetet med rockoperan har han legat lite lågt den sista tiden. - Jag har kostat på mig att vara ledig och det är första sommaren sedan år 2000 som jag inte turnerar. Jag håller på att skriva lite och fundera lite. Det är skönt att sova i samma säng under en sommar i stället för 40 som i vanliga fall, sa Markus Krunegård i somras.

”Kult” är skriven av Ola Salo och Viktor Björnberg. Jonas Nydesjö har arrangerat och dirigerat symfoniorkesterdelarna. För regin står Radioteaterns Marie Wennersten. Det är en helaftonsföreställning där nästan alla repliker är sjungna. Texten är på svenska, Den nyskrivna originalmusiken framförs av ett handplockat rockband, Radiokören, Sveriges Radios symfoniorkester, och framförallt av några av landets främsta sångare från både

Noonie Bao fick dock en roll och är exalterad över det. - Det här är något helt nytt för mig. Det är nog den största musikaliska utmaningen någonsin för mig, säger hon.

Nu arbetar han med sin femte platta som ska följa upp albumet ”Mänsklig värme” som släpptes våren 2012. Han stötte dock på ett oväntat problem på vägen. - Om ni ska flyga, flyg inte med Lufthansa, dom hade bort min dator med alla texter till nästa skiva, att försöka nå dom är ett Kafka-processande, skrev Markus på sin Facebooksida i våras.


SUPERLIGAN I INNEBANDY KOM OCH HEJA FRAM

Höstlov i Linköping Hemmamatcher i Linköping Sporthall Lördag 26 oktober kl 18.00

Linköping - Falun Söndag 10 november kl 13.00

Linköping - Granlo Söndag 24 november kl 16.00

Arbis, Linköpings stadsbibliotek, Friluftsmuseet Gamla Linköping och ateljé Passagen bjuder alla in till aktiviteter för Linköpings höstlovslediga. Du kan läsa om dessa, och om många andra spännande arrangemang, i årets höstlovsprogram. Du hittar programmet på www.linkoping.se/lovaktiviteter

Linköping - Dalen Linköpings kommun

Kultur- och fritidsförvaltningen

NOLLTRETTON 79


FAKTA/ MAGGIE GYLLENHAAL Yrke: Skådespelerska Född: 16 november 1977 i New York. Familj: Gift med Peter Saarsgarrd. Två döttrar. Aktuell: Med filmen ”White House down”.

FILMOGRAFI I URVAL: Frank 2013 White House down 2013 Won’t back down 2012 Hysteria 2011 Nanny McPhee och den magiska skrällen 2010 Away we go 2009 Crazy heart 2009 The dark knight 2008 Monster house 2006 Paris Je t’aime 2006 Sherrybaby 2006 Stranger than fiction 2006 World Trade Center 2006 Happy endings 2005 Trust the man 2005 Strip Search 2004 Mona Lisas leende 2003 Adaptation 2002 Confessions of a dangerous mind 2002 Secretary 2002 Donnie Darko 2001 Cecil B Demented 2000 Waterland 1992

2000-TALETS CHARMIGASTE SKÅDESPELERSKA

Maggie Gyllenhaal

Text: Tobias Pettersson Foto: s_bukley / Shutterstock

Charmig som sjutton, men också en riktigt bra skådis. Maggie Gyllenhaal får sällan de stora rubrikerna men är omtyckt av filmälskarna. Just nu kan vi se henne på vita duken i actionrullen ”White House down”. Hollywoodidéer kommer ofta i par. Vi minns exempelvis när de snarlika filmerna ”Deep Impact” och ”Armageddon” lanserades ungefär samtidigt, och i år har det kommit två filmer som handlar om hur Vita Huset i Washington D.C. intas av terrorister. Den första hette ”Olympus has fallen” och kom i våras, och nu visas ”White House down” som bygger på i princip samma idé. Och ännu intressantare blir det när man vet att det var svenska Sigge Eklund som lanserade hela idén på sin blogg ”Movies they should make”, där han presenterade filmidén ”The taking of the White House”.

despelaren Jake Gyllenhaal, och dotter till Stephen Gyllenhaal och Noami Foner som båda arbetar inom filmindustrin.

I en av rollerna i ”White House down” ser vi Maggie Gyllenhaal, som många tycker är en av 2000-talets charmigaste skådespelerskor. Maggie Gyllenhaal har svenskt påbrå och tillhör den svenska adelsätten Gyllenhaal. Hon är äldre syster till skå-

TROGEN FANSKARA

80 NOLLTRETTON

Hennes första roll kom 1992 i ”Waterland”, som regisserades av hennes far. Men det var rollen i Donnie Darko (2001) där även hennes bror medverkade, som öppnade upp för större roller. Året efter agerade hon i storfilmerna ”Confessions of a dangerous mind”, ”Adaptation”., ”40 Days and 40 Nights” och ”Secretary”. Framförallt den sistnämnda filmen resulterade i flertalet nomineringar vid olika filmfestivaler och genombrottet var ett faktum.

De senaste åren har vi även sett Maggie Gyllenhaal i filmer som ”Stranger than fiction”, ”Crazy heart” och ”Sherrybaby”. Hon får inte alltid den största mediala uppmärksamheten, men hon är en aktad

och omtyckt skådespelerska som har en trogen fanskara. Den kanske allra största rollen kom i Batman-filmen ”The Dark Knight” 2008, där hon spelade åklagarassistenten Rachel Dawes. Häromåret kunde vi även se henne i ”Hysteria”, en trevlig film om en ung läkare i 1880-talets London som botar ”hysteriska” kvinnor genom att ge dem...hrm...”erotisk massage”. Maggie spelar här en rättrådig suffragett som vägrar vika sig för orättvisor. Nu kan vi se henne på biograferna i ”White House down” där polismannen John Cale (Channing Tatum) just har nekats (av Maggie Gyllenhaals rollfigur) sitt drömjobb hos Secret Service, som livvakt åt president James Sawyer (Jamie Foxx). För att inte behöva göra sin dotter besviken med de tråkiga nyheterna tar han henne istället på en rundtur i Vita Huset, när byggnaden plötsligt tas över av en tungt

beväpnad paramilitär grupp. För regin står Roland Emmerich som är känd för katastroffilmer som ”Independence day”, ”Godzilla” och ”Day after tomorrow”. På videohyllorna kan man också hitta hennes senaste film ”Wont back down” där hon och Viola Davis spelar två beslutsamma mammor som försöker att förändra sina barns skola. De får kämpa emot mäktig och etablerad byråkrati för att göra utbildningsmöjligheterna och tillvaron bättre för sina barn. Härnäst kan vi även se Maggie Gyllenhaal spela mot bland andra Michael Fassbender i ”Frank”. Där får vi följa en ung musiker med drömmar som går med i ett excentriskt popband, under ledning av den mystiske Frank. Förhoppningsvis får vi se mycket mer av Maggie Gyllenhaal i framtiden, och många tycker nog att det börjar bli dags att ge henne den där riktigt stora huvudrollen snart.


K VA FILMS

KOMMANDE DVD-FILMER v.43 Trance, Man of Steel, Maniac, Fjällbackamorden - Havet ger Havet tar, Wallander - Sorgfågel, We are What We Are, The Collection v.44 After Earth, The Bling Ring, Liv & Ingmar, Spring Breakers, American Badass v.45 Maria Lang - Farliga drömmar, Kära passagerare, The Lone Ranger, Dumma mig 2, The Fall, The Internship, Phantom, Fjällbackamorden - Strandridaren v.46 Erased, Arthur Newman, Now You See Me, Hyde Park on Hudson, The Big Wedding v.47 I Spit on Your Grave 2, Känn ingen sorg, Monsters University, Asteroid, My best friends baby (utgivningsdagarna är preliminära)

Låt dig inspireras av Håkan Hellström och Göteborg.

LLER

TILLBAKA IN I GARDEROBEN CRUELLA FÅR EGEN FILM

Minns ni Cruella de Vil, den onda kvinnan från ”Pongo och de 101 dalmatinerna”? I spelfilmsversionen gestaltades hon av Glenn Close, och nu är det klart att hon ska få sin egen film. Disney ligger bakom och enligt uppgift ska Alice Brosh (Djävulen bär Prada) skriva manuset. Glenn Close är inblandad den här gången också, om än bara som producent. Vem som får bära pälsarna och perukerna, återstår att se när ”Cruella” går upp på bio cirka år 2016. NY NARNIA-FILM PÅ G

C.S. Lewis välkända Narniaböcker har hittills fått en TV-serie och tre filmer och nu ska även den fjärde boken ”Silvertronen” bli film. ”Silvertronen” kretsar kring kung Caspians son, prins Rillian, som försvinner under mystiska omständigheter. Eustace och Jill kommer till Narnia för att hitta honom. Av Aslan, som kallat på dem, får de veta att Rillian försvann när han letade efter den orm som dödade hans mor. JESUS CHRIST MOVIESTAR

”Waterworld” räknas allmänt som en av filmhistoriens största floppar. Nu har dock Kevin Reynolds nya planer. Han vill berätta historien om de 40 dagarna efter att Jesus återuppstod, och vad som egentligen hände. Producenterna kallar ”Resurrection” som en film i samma anda och ton som Ridley Scotts ”Gladiator”. Filmen blir ännu en i raden av bibliska historier på bio framöver, ihop med ”Exodus”, ”Noah” och ”The Bible”.

TIPSET

BLOMKAMP GÖR ROBOTKOMEDI

Neill Blomkamp, regissören bakom scifi-filmerna ”District 9” och ”Elysium” kommer även den här gången att leka med sciene fiction-genren, men ”Chappie” sägs ha mer humor än hans tidigare filmer. Filmen spelas in i Johannesburg och handlar om en robot (med röst av Sharlto Copley) som kidnappas av två kriminella. Hugh Jackman spelar huvudrollen som en tuff VD, som utmanar de två skurkarna.

Vi (2013) Ida (Anna Åström) och Krister (Gustaf Skarsgård) jobbar som lärare på samma skola och fattar tycke för varandra. Deras förhållande går i blixtfart och de flyttar ihop, nyförälskade och passionerade. Men snart märker man att något inte står rätt till, de har inget sunt förhållande utan får varandra att må dåligt, trots att de älskar varandra. Krister har höga ideal och ett kontrollbehov för att se till att allt blir som han vill. Ida är undergiven och svag och sjunker långsamt djupare och djupare ner i ett mörkt hål. Hennes väninna

Linda (Rebecca Ferguson) har ett spänt förhållande med Krister och de tre går en ständig kamp med och mot varandra. Mani Maserrats film har svagheter i manuset, men övertygar stort i skådespeleriet. Särskilt Skarsgård är bra som obehaglig och oberäknelig svartsjuk man med psykopatdrag. Rollfigurerna blottar både sina nakna kroppar och sitt inre, och även om filmen har sina brister uppvägs det av en del knivskarpa scener där det bränner till på allvar. (TP)

3/5

KLASSIKERN The Others (2001) En riktigt ruggig skräckfilm som regisserad av Alejandro Amenábar och har Nicole Kidman i huvudrollen. Filmen utspelar sig på ön Jersey i Engelska kanalen, strax efter andra världskrigets slut 1945. Där bor Grace Stewart (Kidman) med sina två barn i ett stort hus, maken Charles Stewart är försvunnen och antagen död i kriget. Barnen är extremt ljuskänsliga och

klarar inte av att utsättas för direkt dagsljus för länge utan att dö. Till huset anländer också nytt tjänstefolk och snart börjar det hända märkliga saker som tyder på att huset är hemsökt. En välgjord och skrämmande film som bygger upp en stämning som sakta kryper på tittaren fram till den överraskande twisten på slutet. (TP)

5/5

DVDTOPPEN OKTOBER 2013

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

Epic - Skogens hemliga rike Fjällbackamorden - Tyskungen Maria Lang - Rosor, kyssar och döden Grey´s Anatomy - Säsong 9 Fast & Furious 6 The Big Bang Theory - Säsong 6 Baksmällan III Wallander - Mordbrännaren Sons of Anarchy - Säsong 5 Den lilla sjöjungfrun

Listan grundar sig på ”Köptoppen” - framtagen av GFK och Sveriges Videodistributörers Förening och grundar sig på vilka DVD-filmer som just nu säljer bäst i Sverige (16/10). NOLLTRETTON 81


NYTT PÅ DVD FILMTYCKARE: Tobias Pettersson Foto: Man of Steel / WB

Now you see me

Man of Steel

(NF - v.46)

Fyra gatumagiker väljs ut av en okänd person för att genomföra en storslagen show. Inte bara ska de leverera en fantastisk magiföreställning, de ska kombinera det med att samtidigt råna banker. Eller är det verkligen det de ska? Det är svårt att veta, för detta är en sådan där film där man aldrig riktigt vet vad man ska tro, vem man ska lita på och vad som egentligen sker. Ju närmre man tittar, desto mindre ser man, som de säger i filmen. En mängd stora namn, som Michael Caine, Morgan Freeman, Woody Harrelson och Jesse Eisenberg, samlas i rollistan men någon trollerifilm i klass med ”The Prestige” eller ”Illusionisten” blir det aldrig. Istället utmynnar allt i en ganska fånig och gapig actionrulle som gör sitt bästa för att vilseleda och förvirra men mest slår knut på sig själv. Man bryr sig inte om personerna, varför de gör dessa bankrån eller hur tricken går till, för manuset saknar all trovärdighet. På bara ett år går de fyra medelmåttorna till att både bli gravskändare, kung fu-experter och världens bästa magiker. När twisten kommer på slutet har man gett upp för länge sedan. Det här är en film som vill och utger sig för att vara smart, men som i själva verket är rätt korkad. (TP)

2/5

Spring Breakers

Spring break är det årliga vårlov som blivit känt för att amerikanska ungdomar drar till Florida för att festa. Killarna dricker öl med slang, tjejerna visar tuttarna och det är allmänt raj raj i en vecka. Här får vi följa fyra tjejer som ska dra till Saint Petersburg, men saknar pengarna för att ta sig dit. Så de snor en bil och rånar en restaurang, något som de sedan får smak på nere i Florida när de börjar hänga med en lokal gangster (James Franco) efter att han löst ut brudarna från finkan efter en lite för vild natt. Inledningsvis påminner det mesta om en rockvideo med en massa tuttar och rumpor, häftiga klipp, sprit, bikinibrudar, coolt foto, mera tuttar, dunkande musik och just det, lite halvnakna tjejer. Efter mötet med Scarface-diggande Alien handlar det mer om grills, vapen, dålig hy och en något mer suggestiv stämning (och tuttar). Det finns en antydan till något djupare och mörkare, men snart inser man att det pretentiösa dravel man ser faktiskt inte är något mer än en ursäkt för att få visa tuttarna på unga tjejer. (TP)

1/5

MÅNADENS DVD-BOX SÄSONG 1-6 / 30 DISC (v.43)

82 NOLLTRETTON

Det har gjorts många försök genom åren att få till bra Stålmannen-filmer, men inget har lyckats. Denna gång har Christopher Nolan som lyckades revitalisera Läderlappen kallats in för att göra om tricket med den rödmantlade DC-kollegan. Det är givetvis dömt att misslyckas redan på förhand, och den största anledningen till det är att Stålmannen helt enkelt är för perfekt och osårbar. Han har för många superkrafter och han har för starka superkrafter. Han har inga svagheter och hela storyn kring honom känns krystad och ologisk. Andra superhjältar går att relatera till men Stålmannen är en ren gud. Han blir därmed fullkomligt ointressant. Denna film följer den sorgliga traditionen av Stålmannen-misslyckanden, med en inledning som inspirerats av fantasygenren. Därefter följer den gamla vanliga visan som slutar med en sammandrabbning med Kryptongeneralen Zod där de två krossar halva stan. Det finns ansatser till något större och bättre. Filmen har en mörkare ton än brukligt, Henry Cavill är ganska bra i huvudrollen och i barndomssekvenser snuddar filmen vid något som kunde ha blivit spännande och mer djuplodande. Men nej, till slut handlar allt ändå bara om att krossa skyskrapor, flyga supersnabbt och skjuta röntgenstrålar med ögonen. (TP)

2/5

We are What We Are

(SF - v.43)

GOSSIP GIRL: COMPLETE BOX

(WHV - v.43)

(SF - v.43)

Det regnar över en liten amerikansk håla och över familjen Parker. Det är en något udda familj som håller sig för sig själva, mamman börjar bli vimsig och den auktoritäre pappan rabblar bibelord medan händerna skakar mystiskt på honom. Mamman drunknar i regnovädret och en redan dålig situation förvärras för de fattiga och svältande systrarna Iris och Rose och deras lillebror. De första 45 minuterna händer i princip ingenting. Och ska man vara helt ärlig händer inte särskilt mycket den efterföljande timmen heller, med undantag av de sista tio minuterna. Men man förstår att familjen inte är som andra och att det finns en koppling till något mystiskt långt tillbaka i tiden. Dessutom verkar många människor ha försvunnit i trakten genom åren och plötsligt börjar polisen dyka upp och ställa besvärliga frågor. ”We are What We Are” vill vara en suggestiv film som sakta försöker att bygga upp en obehaglig stämning utan att riktigt lyckas fullt ut. Dock blir det ett litet plus för att filmen skiljer sig mot mer traditionella skräckfilmer, om man nu kan kalla en film som inte är otäck för skräckfilm. (TP)

2/5 Den amerikanska tv-serien Gossip Girl är baserad på bokserien med samma namn, skrivna av Cecily von Ziegesar. TV-serien skapades av Josh Schwartz och Stephanie Savage, och hade premiär på 2007. Seriens berättarröst utgörs av den allvetande bloggerskan ”Gossip Girl”, röstskådespelad av Kristen Bell, och kretsar kring privile-

gierade ungdomar på Manhattans Upper East Side i New York. Där får vi följa dramat mellan Blair, Serena, Chuck, Dan och Nate. Serien börjar med att Serena van der Woodsen (Blake Lively) återvänder till staden efter en mystisk vistelse på en internatskola i Cornwall, Connecticut. Den sista säsongen avslutades i december 2012. (TP)


I love dance

a b m u Z r o f y z Cra För tjejer 12-25 år på Arbis - Diva Och det är gratis. Onsdagar kl 17-18

start 9 okt. vi håller på 10 veckor. Kom som du är och vi dansar..... Arbis - Repslagaregatan 30. Ledare: Giedre Michailovskyte

MED VÄRLDSHITEN

”TRUMPSTA” TORSDAG 7 NOVEMBER ÖPPET 2200-0300 • 18ÅR

www.blidiva.nu Ett samarbete mellan Diva och Korpen Linköping.

www.korpenlinkoping.se

FACEBOOK.COM/SLIVERLKPG TORSDAGSKLUBBEN • SLIVER • ÅGATAN 43 • LINKÖPING

NOLLTRETTON 83


FILMKRYSSET ÄR BÄST

VINST

KAN MAN BLI TILL ETT BARN

LITET BO

VINDRINK

nollelva © nolltretton FIN FEST

AUTOMATKARBIN

ÖVER 18 PAPPERSPENG

VILL GIRIG HA FÅR TE

SPÖDAM

PAPPA FYNDTILLFÄLLE GÖR MAN PENGAR PÅ BANK

MED FJÄDRAR I WESTERN

KASTAR BOLL I GÖTEBORG

ÄTER KINES MED

OKOKT

MÅNGA I TV:N NUMERA

SKÄRS LÖK MED

VÄRMLANDS LANDSSKAPSBLOMMA

SISU

GAMMAT

MITT I ÄGG

HAR SITT SOMMARLAND

ÄTER SUSHI

HEDER

”MAT”

GJORDE HUNGRIG

SOLGUD

FINNS FÖR DISK

BETE

Lösningen till FilmKrysset vill vi ha senast onsdagen den 13/11 2013. Bland de rätta lösningarna drar vi tre vinnare...

RETA

UNITED KINGDOM

KOMMER FÖRST

KRAFTIG VIND

RAMSA

STADIUM

SNABEL-A

TRAKTOR FÖR UNGA

PRATA

EN AV DE TRE AV DUMAS

TROPISK FRUKT FYLLER VI ALLA REKLAM

STRÄNGINSTRUMENT

KAN ANSAS

FRÅGA

HUVUDSPANSK STAD I FOTBOLLSTUNISIEN KLUBB

MÅTT FÖR TILLVÄXT

GÖR TV-SPEL

...som har turen att vinna de två rykande färska filmerna - ”Arthur Newman” och ”The Bling Ring” (från SF). Så passa på och tag chansen att få en riktigt trevlig filmkväll...

SKYDDAR BANAN

TEAM

Vinn! DVD-filmer

Namn: ............................................... RADON

PÅ NORSK BIL

ANTILOP

GRÖNA

OFTA PÅ BREV

TRÅKIG

KOLLAR HJÄRTA

GRAND PRIX

MJUK

GRÄS PÅ TAKET

NANOGRAM

STRÖM

EJ VÅR

HAR SIN KAVIAR SJÖNG EDVARD PERSSON OM

Postadress: ....................................... Tel.nr/E-mail: .....................................

SAMLAR LÄRARNA

ÅTRÄD GASBOLAG

Adress: .............................................

FIN GOJA

ANSIKTE

EJ UT

STÄNGSEL

LEDSEN ÅSNA

MISSTÄNKA

SNABB

ÅNGFARTYG

OSKÄLIGT LÅN

VAJA

SMILA

Skicka er lösning till:

Nolltretton Badhusgatan 5 582 22 Linköping

ALLT NI BEHÖVER TILL HALLOWEEN FINNER NI HOS OSS... Bla. Teaterblod, smink, tänder, masker, peruker, dräkter m.m

ÖPPET Mån - Fre 1000-1800 Lördag 1000-1400 G:A TANNEFORSV. 88 - LINKÖPING 013-31 34 60 84 NOLLTRETTON


v o n 5 1 t k o 5 1 e n s . a l n 채 e l Anm anskarusel p책 d

danskarusellen.se facebook.com/danskarusellen


GÖTA KANALAKVEDUKTERNA Text: Tobias Pettersson

TILLS VI SES IGEN... Text: Tobias Pettersson Foto: Daniel Ohlsson/TV4

HYLLNING TILL STEN-ÅKE Med anledning av att Sten-Åke Cederhök 2013 skulle han ha fyllt 100 år sätter LinköpingsRevyn upp Café & Minnesrevyn Jubel i Hjärtat den 30/10 till 9/11 på Globenteatern. Det blir sketcher, sång och musik i en entimmesakt. Ensemblen består av Håkan Bäck, Sven-Inge Pettersson, Lasse Andersson och Tina Holmgen, och det blir levande musik med gatumusikanterna från Gamla Linköping.

PAOLO ROBERTO FÖRELÄSER Elitboxare, författare, företagare, inspiratör och programledare på TV. Paolo Roberto är en av Sveriges mest efterfrågade föreläsare, och talar bland annat om attityder, mental inställning och

träning. Paulo kommer till Linköping den 12/11 och ger två föreläsningar i Crusellhallen. En på eftermiddagen för elever från Linköpings gymnasieskolor och en klockan 18.00 för allmänheten. Med sin brokiga bakgrund och sitt frejdiga humör håller Paolo sina åhörare fängslade och han är aldrig rädd att om så önskas ge sig in i diskussioner om de mest skiftande ämnen.

MED BLICKEN PÅ HUNNEBERGSGATAN Anna Lundqvist föreläser utifrån sin bok ”Hunnebergsgatan - småfolk och herrskap i samma gård” om gatans historia med människorna som bott där, den 4/11 på Stifts- och landsbiblioteket. Hon knyter samman gatans berättelse med Linköpings historia från med-

eltiden och framåt. Hunnebergsgatan är en av Linköpings äldsta gator. Den var under många sekler stadens till- och utfartsled från väster och leder fram till domkyrkan, slottet och biskopsgården.

TRE DANSANDE DAMER Den 12/11 gästas Sagateatern av dansföreställningen Les trois femmes, där tre danskvinnor i den gyllene åldern 51-73 tar scenen i besittning och bjuder på lek, förändring, ömhet, längtan, död och livslust. Siv Ander arbetade med Cullbergbaletten under 17 år och undervisade därefter på Kungliga Svenska Balettskolan i 23 år. Helena Högberg var verksam med bl.a. Cramérbaletten och Maud Karlsson har varit frilansande danskonstnär under 30 år, varav 11 år i New York.

KULTMÄRKT - Ställen, saker och annat i linköpingsbornas vardag som med tiden uppnått kultstatus!

I Sverige finns det bara tre akvedukter. En ligger i Håverud i Dalsland och de andra två i Östergötland, nämligen vid Ljungsbro och Borensberg. En akvedukt är en slags bro som leder vatten över exempelvis vägar, dalgångar eller andra hinder. De första akvedukterna byggdes av romarna under antiken för att transportera färskvatten in till städerna. I Sverige byggdes den första akvedukten i Håverud 1865-68. Den andra byggdes 1970 utanför Ljungsbro och den tredje 1993 utanför Borensberg. De två sistnämnda är en del av Göta kanal och där går det bilvägar under kanalen.

Life´s a bitch av: Emelie Wedhäll

VINTERTIDER NYTT NUMMER KOMMER 22/11

86 NOLLTRETTON


Foto: Henrietta Wolving

MÅNADENS FEST

NYFÖRETAGARECENTRUM 20 ÅR! Torsdagen den 10:e oktober bjöd NyföretagarCentrum i Linköping och ALMI Företagspartner in till fest på Scandic Frimurarehotellet. Man firade att NyföretagareCentrum fyllde 20 år. Det hela började med mingel kl. 18.00 och många var de som kommit för att hylla jubilaren. Sedan bjöds det på en trerätters jubileumsmiddag med efterföljande dans och utöver detta utsåg ALMI och NyföretagarCentrum årets Östgötamentorer. Kvällen blev ett utmärkt tillfälle för såväl nya som gamla kontakter att träffas på ett trevligt och gemytligt sätt, allt i jubilarens anda.(BN)

Julbord PÅ STRANDGATAN TVÅ

BOKNING 013-485 00 00 info@strandgatantva.se

Nu är det dags att boka Julbordet 2013! Bjud dina vänner, medarbetare och kunder på ett traditionellt julbord av hög klass. Med fantastisk utsikt över Stångån och stämningsfull atmosfär ser vi till att duka upp julbordet med julens alla läckerheter för en härlig upplevelse. Startdatum för julbordet är torsdagen den 28 november.

NOLLTRETTON 87


Prob ably spor the b tsba est r in y our w orld!

Svenskt kvalitetskött från...

Under November - December dukar The Champ upp ett riktigt svenskt julbord! Mat, glögg, kaffe och pepparkaka ingår.

295:-

/person

Boka på 013-14 14 34 eller info@thechamp.nu 28 nov, 5 dec, 10 dec, 14 dec samt 20 dec. fullbokat!

Tävla kame om en 1.500 ra värd Faceb :- på vår ook-s ida!

Pro spor bably th tsba r in y e best our w orld! 1

Grafiska riktlinjer för screentryck på profilprodukter Spendrups Bryggeri logotyp är utformad för att svara mot de kärnvärden företaget vill förmedla. Logotypen får inte förvanskas utan ska alltid överensstämma med riktlinjerna i denna manual. Logotyp ( Grundutförande )

Med helstekt fläskfilé Ät så mycket ni vill! Lördagar mellan kl. 1200-1600

without shadow

För 139:-/pers.

Barn upp till 12 år 69:-/pers

Prova gärna på vårt rum med pingis, air hockey, basket, boxboll och dart. Företagsevent? Ring oss - Vi fixar mat, dryck och rolig femkamp!

www.thechamp.nu

Boka bord på info@thechamp.nu eller 013-141434

GILLA OSS PÅ FACEBOOK!

Nolltretton #9-13  

Nolltretton - Linköpings Nöjestidning

Nolltretton #9-13  

Nolltretton - Linköpings Nöjestidning

Advertisement