Page 1

5 [JUNI 13]

LÄSA

mR TOuRETTE SPORT

LiNkÖPiNG ARENA muSik

PAiNT EvERydAy ORANGE LÄSVÄRT - VIMMEL - MUSIK - FILM - SPEL - TÄVLINGAR - SERIER - TRENDER - GRATIS!


I DETTA NUMMER

TIDNINGEN NOLLTRETTON JuNI 2013 02LEDARE 04ChARLottE RohLin 10tävLing 12mR touREttE 16mAtstäLLEt 18notisER 22gokARt 24LinDstRöm 26moDEnytt 30vARgARnA 32noLLtREttons goLfRunDA 36DALARnA 39ACqui tERmE 40noRRköpings fLygpLAts 46quiz 51nytt på CD 52LokAL

LEDARE

ARtist 54bRåvALLA 56vimmEL 58kRogpRofiLEn 59på g 60spEL

NU ÄR DET DAGS IGEN...

64LEonARDo DiCApRio 66nytt på DvD 68fiLmkRyssEt 70Exit

Så var det återigen dags för sommar. Och snabbt har det gått. Först var det vinter, vinter, vinter, vå..., vinter, vinter och sedan kom sommaren utan någon vår och vi vet ju alla vad det innebär - att man går från full vinterklädsel till lätt sommarskrud utan att hinna anpassa kroppsformen efter årstiden. Det liksom bara ramlar ut och man undrar hur man ska få in det igen? Allt det där som döljdes av dunjackans gosiga former. Dunjackor måste för övrigt vara världens mest förlåtande plagg, det går tamefan inte att se smal ut i en dunjacka, vilket är bra... men samtidigt inte... för man vet ju inte om det är jackan eller magen som är så gosig. Och det är denna avsaknad av kroppslig självuppfattning som nu släpps ut i det fria och jag kan lova att det är mer en mage á la Skogaholmslimpa än en hård som knäckebröd som får se dagens ljus. När man är närmare träfracken än vaggan får man hitta nya vägar för att dölja sin fysiska status. Ett sätt är att träna intensivt tills man når en någotsånär acceptabel fysisk nivå och sedan sluta tvärt. Då har man alltid svar på tal om någon vill testa din fysiska prestationsnivå. Vad tar du i bänkpress? Ja, senast jag pressade så tog jag 130 kilo (vem behöver veta att det var tolv år sedan). Hur snabbt springer du fem kilometer? Ja, senaste gången jag sprang en så kort sträcka gjorde jag det på 16 minuter lite drygt (och det var lite drygt nio år sedan, men det vet ju inte den som frågar). Och så är det bara att hålla på... Det är likt speglar, hade det inte funnits speglar hade alla människor varit världens snyggaste, för det är först när man får se sin egen spegelbild som man inser vad man har att dras med. Själv har jag tagit fram vad jag kallar ett "Middle-Age-BMI", det är för oss som fortfarande vill kunna mäta vår kroppsform utan att för den skull behöva förstöra vår självkänsla. Det går till som så att man mäter sig och så ser man var gränsen för halva kroppen går (ungefär där livremmen sitter) och så länge mer av kroppsvikten befinner sig på den övre halvan av kroppen ligger man på plus d v s man fortfarande är så pass bred över axlarna så att magen inte syns under skjortan. Men man får fortfarande hålla andan när man ska bada på offentliga platser, i alla fall de första tio minuterna sedan orkar man inte så mycket mer och det är där mitt "Middle-Age-BMI" tenderar att hamna på minus.

Benny Nilsson ansvarig utgivare

PRODuKTION & SÄLJ

benny nilsson [benny@nolltretton.se] 0706-44 22 94

mats nilsson [mats@nolltretton.se] 0705-43 66 75

Jessika fordell [jessika@nolltretton.se] 0706-44 22 96

Tidningen Nolltretton badhusgatan 5 582 22 Linköping Tel redaktionen: 013-12 26 16 (vxl) Fax: 013-23 92 51

Jenny Egelstig [jenny@nolltretton.se] 013-23 92 50

henrik nydahl [henrik@nolltretton.se] 013-23 92 50

Medverkande skribenter i detta nummer: tobias pettersson • Jessika fordell • Elisabeth nordstrand • Jörgen Larsson Carl Linné • malin Johansson • sandra häggander • benny nilsson m fl.

02 NOLLTRETTON

Omslagsmodell: Charlotte Rohlin Omslagsfoto: henrik nydahl Make Up: Louise / fACE stockholm Layout, utgivare & repro: nolltretton media Ab

E-post: redaktionen@nolltretton.se Tel produktion: 013-23 92 50

Tryck: pressgrannar Ab Upplaga: 22.500 ex. Periodicitet: 11 nummer/år

Chefredaktör & Ansv. utgivare: benny nilsson

På webben: www.nolltretton.se

tidningen nolltretton ansvarar för fel i annons begränsat till högst annonskostnaden. för skada pga uteblivet eller felaktigt införande ansvaras ej. tidningen är politiskt & religöst obunden. Eftertryck utan redaktionens medgivande är förbjudet. Citera oss gärna, men ange källan.


Öppet gar alla da 00 till 03

Vår uteser vering är öpp en

DEN LJUDANDE FRAMTID ÄR VÅR!

Restaurang Pub Sportbar Nattklubb ÖVER 40 OLIKA ÖLSORTER ÖVER 30 OLIKA WHISKYSORTER HITTA DIN FAVORIT!

• Mån-Fre Husmanskostbuffé med 4 olika rätter, kl. 1100-1400 85:inkl. salladsbuffé, dricka & kaffe • After Work Mån-Fre kl. 1600-2000 Maträtter fr. 79:• Lördagsbuffé 1200-1600 öl fr. 33:- alt alkoholfritt

95:-

• Á la carte alla dagar 1600-2200 • Biljard alla dagar 1630-0300 • Nattklubb - Fri entré! Fredag & Lördag 2200-0300 Vem är partytrubadur i puben och när? Gå in på: www.queenspub.se för aktuell information!

ÖNSKA DIG STUDENTPRESENTEN FRÅN: Vill du abonnera delar av Queens lokaler? Kontakta oss för mer info!

www.queenspub.se Ågatan 28 • 013-14 83 80

KLOSTERGATAN 24 • 013-31 11 19 WWW.4SOUND.SE


Text: Tobias Pettersson Foto: Henrik Nydahl Makeup: Louise/FACE Stockholm

Uppladdningen inför sommarens EM är i full gång. Den 1/6 möter Sveriges damer Norge på Linköping Arena, och sedan återstår en månad av finputsning innan mästerskapet äntligen drar igång. Det är inte många fotbollslandskamper som spelats i Linköping under åren, men den första juni är det dags. Då möter Charlotte Rohlin och hennes lagkamrater sina norska antagonister på den splitternya fotbollsarenan Linköping Arena i en träningslandskamp inför EM som börjar den 10 juli. - Det ska bli jätteroligt. Det börjar närma sig EM och jag tror Pia Sundhage börjar känna mer och mer vilka spelare hon vill ha med i truppen, men man kan inte känna sig säker. Vi ska göra en bra prestation och hitta en bra känsla. Men det kommer att bli en tuff match, Norge är alltid bra, säger Charlotte Rohlin. För Charlotte är det såklart extra roligt att spela en landskamp på hemmaplan. Dessutom finns det en möjlighet att hon får bilda mittbackslås ihop med klubbkompisen Nilla Fischer. Men framförallt är hon glad över att överhuvudtaget vara tillbaka i bra form på planen efter den knäskada hon ådrog sig förra året. - Det känns jättebra. Jag har aldrig varit långtidsskadad förut. Allt tas ifrån en när man blir skadad, jag tänkte: hur fasiken ska jag kunna slå en boll igen? Men jag har haft en väldigt skonsam rehabilitering, inte fått några bakslag utan jag har kunnat följa planen. Knäet känns jättebra, men jag måste jobba vidare hela tiden. Det är inte bara knäet som ska funka utan hela 04 NOLLTRETTON

kroppen. Jag måste vara uppmärksam och lyssna mer på kroppen än innan skadan. Hur ser du på Sveriges chanser? - Det är otroligt tufft. Alla lag rustar sig inför mästerskapen, är väl förberedda och vill vinna, och det gäller oss också. Det är en klyscha, men man måste ta en match i taget. Det gäller att ha fokus på rätt sak. Det är jättemånga lag som är bra under ett EM så det är ett tufft mästerskap vi ställs inför. - När man kommer till ett mästerskap gäller det att man sätter sina målchanser, för det dyker inte upp så många. Fasta situationer är en viktig del, det är en målchans varje gång man får en fast situation.

OS, men vi har ett bra lag som är kollektivt starkt med individuella spelare som kan avgöra. Det känns bra i alla led, vi har både yngre och äldre spelare som visar stabilitet. Jag har en väldigt skön känsla. Hur är Pia Sundhage som ledare? - Hon är en inspiratör, verkligen. Hon har väldigt mycket kunskap och erfarenhet, det är intressant att lyssna på henne. Hon har varit i stora finaler och hon har vunnit stora finaler -och det smittar av sig. Hon bjuder på sig själv och rätt vad det är så sjunger hon lite. Men hon ställer ändå hårda krav på oss spelare.

Vilka ser du som favoriter? - Frankrike har gjort det bra de sista mästerskapen. Och så har vi självklart en tro på oss själva. Tyskland är farliga, men det finns jättemånga bra lag. Norge som vi möter i träningslandskampen har en tendens att alltid prestera bra under mästerskap. Det handlar om små, små tillfälligheter under varje match.

Hur många mästerskap tror du att du har kvar under din karriär? - Jag har alltid tagit ett år i taget och det gör jag nu också. Jag vill göra allt så bra jag kan här och nu. Jag hade inte räknat med att få en så svår skada, men jag tycker fortfarande att det är roligt med fotbollen. Det här är mitt liv, och det är bara en viss tid, inte ett helt liv jag kan göra det här, så jag ska göra det bästa jag kan här och nu.

Hur står sig dagens landslag mot tidigare upplagor du varit med i? - Det är en ny förbundskapten och lite nya namn som kommit in. De flesta spelar i damallsvenskan och den håller väldigt hög klass. Vi fick till det väldigt bra under VM 2011, sen gick det inte lika bra under

Vad har du för förhoppningar på EM som arrangemang? - Jag hoppas verkligen att det blir en folkfest. Det är ett EM som kommer till Sverige och hit till Linköping och Norrköping. Hade jag varit förälder hade jag tagit med mina barn och gått på matcherna. Det

kommer att spelas bra fotboll, så jag tycker verkligen man ska ta chansen och gå och titta, och inte bara på Sveriges matcher. - Och det är en chans för oss här i Linköping att bjuda upp och visa upp staden. Nu händer det verkligen något stort här och då ska vi bjuda till. Jag hoppas att vi kan hjälpas åt och skapa en folkfest. Det är så himla härligt när man som spelare kommer till ett mästerskap och känner sig uppskattad, och det hoppas jag att de tjejer som kommer hit också ska få uppleva.

SverigeS matcher i em: 10/7 Sverige - Danmark (Göteborg) 13/7 Finland - Sverige (Göteborg) 16/7 Sverige - italien (Halmstad) 21-22/7 Kvartsfinaler (Linköping/Halmstad/Kalmar/Växjö) 24-25 Semifinaler (Norrköping/Göteborg) 28/7 Final (Friends Arena, Solna)

em-matcher i LinKöping: 12/7 england - Spanien 15/7 england - ryssland 18/7 Frankrike - england 22/7 Kvartsfinal 4

em-matcher i norrKöping: 12/7 Frankrike - ryssland 15/7 Spanien - Frankrike 18/7 ryssland - Spanien 24/7 Semifinal 2


Soffa att älska! Prova en skön Howard-soffa hos oss idag

Nyhet!

6.995:ord. pris 8.995:-

BALTIMORE Howard soffa 253 cm, finns i färgerna blå och grå/ beige 6.995:- (ord pris 8.995:-). Finns även i storleken 210 cm i samma färger, 5.995:- (ord pris 7.995:-)

Nyhet! TEKLE Multifärgad matta 140x200 1.495:- 160x230 1.995:250x250 cm 2.995:- Rund 2.995:-

EM LINKÖPING Jägarvallen Tel. 013-21 87 00 Må-Fr 10-18 Lö 10-15 Sö 12-16

EM NORRKÖPING Platinagatan 1 Tel. 011-33 99 30 Må-Fr 10-18 Lö 10-15 Sö 12-16

En riktig möbelbutik

If you don't put any pride in your work, what's the point?

S:t Larsgatan 23 • 013 14 02 21 Öppettider må-ti 9-18 on-fr 8-18 lö 9-14 online-bokning på

www.studioleander.se

NOLLTRETTON 05


Tidsresa

Med denna snygga klocka från Hugo Boss kan du ha koll på flera tidszoner samtidigt. Du hittar den hos Gustafssons Ur & Smycken för 5.998:-.

Strandsnygg

Var rädd om din hy under soliga dagar. Vid köp av två produkter från Decléor får du en snygg beachbag på köpet (värde 350:-). Hudvårdsprodukterna kostar 435:-/st hos Nettan´s hud och skönhetssalong.

Energismart

Mixa & Matcha

Den lilla kompakta laddaren Power Monkey ger nytt liv åt dina digitala prylar när du behöver dem som mest. Med solceller laddar den energismart. Finns hos Öhammars för 995:-.

Re se Att packa inför en resa är inte alltid så lätt, men lugn vi hjälper dig. På den här sidan tipsar vi om ett gäng olika prylar som kan vara bra att ha med sig i resväskan.

Lyxförpackning

Mixa och matcha bikiniöverdel med underdel efter tycke och smak. Badkläderna är av märket Scampi och de finns hos EvaCorsetten. Bikiniöverdelen kostar 690:- och underdelen 425:-/st.

Vågrätt

Väg väskan innan resan för att slippa oönskade utgifter. Denna smarta våg hittar du hos BagStore för 129:-.

Dela med dig

Smidig mobildocka från JBL gör det lätt att spela musik på resanade fot. Den kostar 890:- hos TV-tjänst och heter On Stage Micro 2.

On the beach

Härligt färgglad bikiniöverdel från Sloggi, kostar 349:-. Matcha med ett par badshorts från samma märke för 299:-. Allt från May´s Shop.

Mönstrat

Vem vill inte ha en härligt mjuk badrock att svepa in sig i efter ett bad? Denna kommer från PiP Studio och du hittar den hos Lemon Tree för 995:-.

06 NOLLTRETTON

Stilsäker

Snygg necessär i svart skinn från Tiger of Sweden har gott om plats för dina pinaler. Du hittar den hos Johnells för 1.298:-.


SOMMARENS HÖJDPUNKT! Stångs Brygga är öppen hela sommaren

Restaurang • Vinbar • Lounge • Uteservering

Hospitalsgatan 5 , Norrköping • 011-400 51 00 • www.ardor.se

www.stangsmagasin.se tel 013-31 21 00

Premiär 25 maj för... Fisk och skaldjursbuffé 325:-/pers

(serveras varannan lördag resten av sommaren)

Morsdagsmeny 26/5

Förrätt: Toast Skagen Huvudrätt Alt 1: Röding med hollandaise och färskpotatis Alt 2: Helstekt kalvytterfilé med gratine dauphine och rödvinssky Dessert: Glass med jordgubbar

Ring och boka bord! Bergsslussar Bordsbokning och info 013-600 76

Kanalkrogen Restaurang & Bar NOLLTRETTON 07


Linköping ArenA invigd! Text & Foto: Tobias Pettersson

Linköpings nya fotbollsarena står äntligen färdig och är redo att ta emot såväl allsvenska damlag som EM-deltagande länder. Fast allra viktigast är kanske arenan som en samlingspunkt för de lokala föreningarna som nu får en träningsanläggning i toppklass. Sedan det första spadtaget togs den 29 augusti 2011 har bygget flutit på bra och nu är Linköping Arena invigd och klar att användas. Bygget har till stor del styrts av de krav som måste uppfyllas för att bli certifierad för både dam- och herrallsvensk fotboll, samt för att få anordna landskamper som exempelvis det stundande Europamästerskapet för damer. Totalt kan arenan ta in 8.500 besökare, varav 900 på ståplats. Och tar man en tur bland rummen och gångarna under läktarna förstår man att det krävts en hel del planering för att på bästa sätt kunna utnyttja lokalerna. Nu har staden fått en toppmodern arena som förhoppningsvis ska ge fotbollen i Linköping ett välbehövligt lyft. Kommunen flyttade in redan innan jul och har hittills haft ett femtontal konferenser under våren. Nu väntar i första hand allsvenska matcher för LFC och sommarens stundande fotbolls-EM, det handlar med andra ord mycket om damfotboll så här i början. - Jag tror att det är den första arenan, kanske i världen, som byggts för ett damlag i första hand, säger presschefen Peter ”Biffen” Karlsson. 08 NOLLTRETTON

Att det satsas på stadens stolta damlag LFC är givetvis något att vara stolt över, men något som man varit dålig på att föra ut är att hela stadens fotbollsklubbar kommer att få nytta av anläggningen. Nu får lagen bra träningsmöjligheter och tillgång till en fullt utrustad arena av senaste snitt. - Tanken är att arenan ska bli ett centrum för fotbollen i Linköping, säger Hans Mayer som är ansvarig för kommunens idrottsanläggningar.

ny hemmaarena Han berättar att LFC är en bofast förening och att även Linköping City kommer att flytta in i oktober. Visionen är att tio av stadens klubbar kommer att ha Linköping Arena som sin hemmaarena och att tjugo klubbar tränar där. Arenan är tänkt att vara till för både små och stora föreningar. - Den här arenan har vissa saker som Folkungavallen och andra arenor inte har. Läget kan vara ett minus, men det finns många plus som sammantaget gör att folk vill hit. Jag tycker nästan att det är en fördel att den ligger ute i Kallerstad, det finns bra med parkeringsplatser och det är nära till E4:an. Vi tänker bara i termer av att allt är positivt, säger marknadschefen Torbjörn Hanzi. Även LFC:s lagkapten Charlotte Rohlin

är nöjd med den nya hemmaarenan. - Det känns jättebra, det ska bli kul att få spela på den här arenan och ha den som sin egen borg. Den går knappt inte att jämföra med andra arenor, kanske Örebro och Malmö i så fall, säger Charlotte och menar att LFC även har ett lag som matchar arenan: - Vi har många individuellt duktiga spelare som kan prestera både nu och på sikt. Arenan ger inspiration och kommer att bli ett lyft för hela fotbollen i stan, och kanske för svensk damfotboll över lag. Det vet man själv när man spelar på en topparena att man tänder till lite extra, jämfört när man byter om i en barack ute i skogen. Nu har vi alla förutsättningar att utvecklas.

mera mål Den officiella invigningen av Linköping Arena skedde den 5 maj. Över 5.300 personer hade tagit sig till arenan för att ta del av invigningen som inleddes med en inmarsch av stadens klubbar. Därefter gjorde Markoolio entré i mittcirkeln och framförde tre låtar. Efter att ha öppnat med ”Ingen sommar utan reggae”, var det dags för ”Värsta schlagern” och då vände han sig till publiken: - Är det nån som kan Linda Bengtzings del i låten? En liten tjej som hette Lovisa kom ner

från läktaren och fick hjälpa till med sången. Många i publiken undrade nog om det var äkta eller uppgjort… Strunt samma. För sedan kom avslutningen med ”Mera mål” där publiken fick hjälpa till med allsången. - Kanon. Det kan ha varit det bästa jag hört. Jag fick gåshud, sa Markoolio smått ironiskt efteråt. Kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall höll tal: - Äntligen. För visst har vi längtat efter att få en modern fotbollsarena i Linköping. Här kan vi samlas kring fantastiska idrottsprestationer. Även landshövding Elisabeth Nilsson passade på att säga några ord i mikrofonen: - Må många lag komma hit, må många tjejer och killar spela fotboll här och må bollen rinna in i rätt mål. Därefter klippte Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson bandet och invigde officiellt arenan. Maria Olofsson sjöng nationalsången och sedan var det dags för allsvensk match mellan LFC och Örebro. Hur det gick? Efter att ha legat under med 0-2 lyckades först Charlotte Rohlin och strax därefter Magdalena Ericsson få in var sitt mål i slutminuterna och ordna oavgjort.


CHILI & WOK UTÖKAR MED 1

PLOCKA IHOP DIN MIX...

2

VÄG OCH BETALA...

3

GO GREEN! www.chiligoesgreen.se • Ikanohuset • 013-10 53 81

NY FRISÖRSALONG I FI LBYTERG AL L E RIAN Herr • Dam • Barn

STUDENTERBJUDANDE

1.699:Rakning 250:-

GDH-styler

DU KAN ÄVEN KÖPA PRESENTKORT HOS OSS!

BOKNING 013-13 00 43

ÖPPET VARD 10-19, LÖRD 10-16, SÖND 12-16

STORA TORGET 5 • FILBYTERGALLERIAN W W W. Z I G G E S B A R B E R A R E . S E NOLLTRETTON 09


VIMMEL

Foto: Henrietta Wolving

g n i l v Tä

Tävla med Nolltretton och ta chansen att vinna presentkort från Bosses Glassbar. En vinnare får presentkort till ett värde av 500:Allt du behöver göra för att ha en chans att vinna är att svara på vår fråga... Hur många år fyller Bosses Glassbar i år?

1: 34 X: 24 2: 14 - Vinnaren presenteras i nästa nummer av Nolltretton -

Klipp ochskicka skickainin senast senast den Klipp ururoch den 13/6-2013 17/6-2013

Ev. vinstskatt betalas av vinnaren.

TävlingS

Svar: ....................................................................................................... Namn: ....................................................................................................... Adress: ......................................................................................................

KUPOng Postnr./Ort: ...............................................................................................

Tel. nr: .......................................................................................................

E-post: ........................................................................................................

FLER VIMMELBILDER HITTAR DU PÅ www.nolltretton.se

10 NOLLTRETTON

Kupong skickas till Tidningen Nolltretton, Badhusgatan 5, 582 22 Linköping eller e-postas till redaktionen@nolltretton.se eller tävla via vår hemsida: www.nolltretton.se LycKA TILL!


EN MÅLTID SKA VARA EN NJUTNING FÖR ALLA SINNEN

g n i r e v r e s e t Stor u på taket!

Varje Fredag & Lördagskväll från kl. 1800 står vår buffé uppdukad med över 15 olika Kinesiska & Thailändska rätter. NYHET, SUSHI INGÅR!

210:-

barn under 12 år: 80:-

SHOPPINGBUFFÉ

Lördagar 12.00-15.30

endast 98:- barn under 12 år 60:-

ÖPPETTIDER Månd-Torsd Fredag Lördag Sönd/helg

11.00-21.00 11.00-22.00 12.00-22.00 13.00-21.00

Välkomna till Storgatan 38 • Boka bord på 013-13 50 62 • www.mingpalace.nu

På väg in...

Nyheter på g...... 5-kamp, med bl,a. spiderman vs batman vs superman

NOLLTRETTON 11


Fakta Mr tourette namn: Pelle Sandstrak Född: 11 juli, 1965 Yrke: Författare, föreläsare Bor: Linköping Böcker: ”Mr Tourette och jag” 2007 och ”Mr Tourette on tour” 2012.

Mr ToureTTe har koMMiT Till sTan Text: Tobias Pettersson Foto: Ove Hallin

Med två framgångsrika böcker i bagaget är nu Mr Tourette ute på vårturné genom landet. På ett underhållande, intressant och mycket roligt sätt berättar den nyblivna Linköpingsbon om sin diagnos. Mr Tourette heter egentligen Pelle Sandstrak, är norrman, men har bott i Sverige halva livet och har nyligen flyttat till Linköping. Under våren är han ute på en lång turné som till stor del består av föreläsningen ”Mr.Tourette och jag 2.0”, där den första akten består av ”greatest hits” och den andra akten är nytt material om hur han blev som han blev. Under turnén

gör han ett stopp på Collegium i sin nya hemstad, inför en publik som snabbt sugs in i hans knasiga värld och därefter får en helkväll med både allvar, tänkvärdheter och en mängd skratt. - Det känns bra att föreläsa på hemmaplan, säger Pelle och börjar prata om diagnosen som gett honom hans artistnamn. - Tourette är världens mest normala symptom, alla kan känna igen sig i något. Jag vill inte vara vanlig, det är min värsta fiende. Vem är vanlig? Jag vill utrota vanlighetsfascismen.

vad är vanligt? Enligt Pelle är det inte alltid enkelt att skilja på vad som är symptom och vad som

POCKET TOPPEN Maj 2013

1. 2. 3. 4. 5. 6.

är personlighet. Han resonerar kring vad som är ”vanligt”, och visar hur lite som behövs för att saker ska uppfattas som annorlunda, genom att gå över scenen lite för långsamt och lyfta benen för högt. - Testa att gå in på Pressbyrån och bryt mot det normala. Kommer man in och skriker ”LHC” är det normalt, det är ingen som reagerar. Men gå in och skrik ”kexchoklad”. Det krävs inte mycket för att man ska få en diagnos. Man han betonar också att det finns fördelar med att ha diagnosen. - När man har tourettes har man mycket gratis. Man är energisk, spontan och kreativ - det är såna saker som folk går

Gideons ring Till offer åt Molok Hela havet stormar Konsten att vara kvinna Eld Förlåtelsen

7. 8. 9. 10.

Bilsemester

12 NOLLTRETTON

Under 2013 räknar han med att få färdigt den tredje boken i sin trilogi. Den senaste boken hette ”Mr Tourette on tour” och gavs ut förra året. - Den är bra. Den berättar om de resor jag gjort runt om i världen och människor jag träffat tack vare tourettes. Jag ska berätta om den på Bokens dag här i Linköping i höst. Den är illustrerad av Johanna Salenius som är en Linköpingsillustratör. - Idag är jag så frisk som jag vill bli. Nu räcker det. Livet är för kort för att bli frisk. På min begravning kommer prästen att säga: Pelle Sandstrak, han jobbade hela livet på att bli frisk - och sen dog han.

Paradisoffer Mord i Central Park Little Bee Adjö det ljuva livet

Listan grundar sig på försäljningen hos Pocketgrossisten i maj 2013.

MÅNADENSMAGAZINE Bilsemester är en ny tidning som ges ut av Motormännen. Det låter ärligt talat inte särskilt spännande på förhand, men så fort jag börjar bläddra så stegras intresset för att dra iväg på en bilsemester i Europa. Här får man en hel del matnyttig information. Bland annat tipsar de om fem bra bilvägar man kan ta från Sverige genom Europa. En resespecialist svarar på vanliga frågor som kan dyka upp när man ska ut och bila och man jämför GPS,

på kurs för att lära sig.

kartböcker och mobil med navigator. I Sverige tar man en tur längs Skånes riviera och man gör en sammanställning av landets spahotell. Jag tycker om att tidningen är så praktisk och tydlig. Med kartor, sammanställningar och lättbegriplig information har man skapat en tidning som läsaren har verklig nytta av. Särskilt användbar är genomgången av vilka färjelinjer som finns ut ur Sverige. (TP)

TIDNINGSSPECIALISTEN Mer än 2000 olika titlar. Svenska - Utländska. Kunskap och personlig service får ni på köpet!

press stop Trädgårdstorget 4 • Linköping linkoping@press-stop.se Vard: 10-18.30 Lörd: 10-16 Sönd: 12-16


Mikael Fant/Piratförlaget Systrarna Aronsson med familjer samlas i barndomshemmet i Nedansjö för att begrava sin mamma Inga. Huttrande på en kyrkogård, har tre systrar mitt i livet, trots sina olikheter ändå något gemensamt: kärleken till fadern och misstron mot varandra, det svidande minnet av stenar och glåpord som haglar mot hemmets ytterväggar.

Alltings början Karolina Ramqvist/Norstedts I Karolina Ramqvists nya roman får vi följa en ung kvinna genom ungdomens alla stadier, från de första stegen ut ur barndomen och fram till klivet in i ett självständigt vuxenliv. Det är skrivet med nerv och klarsynthet om en generation pressad mellan uttalade och outtalade krav och en känsla av övergivenhet.

Tio lektioner i lust Benedicta Söderberg/Wahlström & Widstrand Benedicta och Marks äktenskap har tappat gnistan efter 13 år. En dag blir hon besatt av en främling hon möter på ett tåg till Köpenhamn. Detta blir upptakten till en serie passionerade möten mellan henne och Julian. Han är uppfylld av att skänka henne njutning och Benedicta stiger in i en värld av lust.

En välbevarad hemlighet Kate Morton/Forum En solig sommardag blir den sextonåriga Laurel vittne till en fasansfull händelse i familjens trädgård i det idylliska Suffolk. Ett brott begås, men hon förstår inte riktigt vad det är som sker och familjen talar aldrig mer om saken. När så hennes mor närmar sig livets slut bestämmer sig Laurel för att söka sanningen.

BOKTIPSET TVå gångEr är En VAnA / Denise Rudberg / Norstedts Text: Tobias Pettersson Foto: Elisabeth Toll

Denise Rudbergs två senaste böcker sägs ingå i genren ”elegant crime”, det vill säga deckare i överklassmiljö. Så mycket elegans tycker jag inte att hon lyckas fånga, och faktiskt inte så mycket deckare heller. Vi får visserligen följa åklagarsekreteraren Marianne Jidhoff och hennes poliskollegor i en hemlig spaningsgrupp när de löser brott, men som deckare är boken inte särskilt märkvärdig. Bokens styrka finns istället i skildringarna av de olika personernas relationer, och det är också den biten som dominerar

boken. Brotten utgör mer en kuliss som hastas förbi lite i förbifarten. Storyn börjar med att en anställd på ett mycket välrenommerat investmentbolag hittas halvt ihjälslagen. När polisen kopplas in visar det sig att det är något skumt med bolaget. De får order uppifrån att sköta utredningen ytterst diskret och ingen på firman är särskilt sugen på att berätta något. Företaget sköts väldigt konservativt och flera av personerna i ledningen ruvar på mörka hemligheter. Hemligheter som givetvis avslöjas en efter en… (TP)

© 2013 Specsavers Optical Group. All rights reserved.

KORT OM FYRA BÖCKER

Vattnet i mars

2 för 1

Just nu bjuder vi på slipade solglasögon som ditt andra par

2 för 1 från

Bågar inklusive glas

795:-

Specsavers City S:t Larsgatan 32 B, 013-35 10 50 Specsavers Tornby Västra Svedengatan 7D, 013-12 07 07

www.specsavers.se

2för1 gäller samma recept inklusive enkelslipade standardglas (index 1,5). Erbjudandet gäller tom 4 Augusti 2013. Värde färg 250 kr, UV400 250 kr (index 1.5) KomplettPris kan ej kombineras med erbjudanden eller rabatter. HeltNöjd gäller tre månader från köp. NOLLTRETTON 13


Skräddarsy träningen efter dina Behov och mål Text: Elisabeth Nordstrand Bild: Shutterstock

Att träna med hjälp av pulsmätning har flera fördelar, vilket många under den senaste tiden också märkt. Förr användes pulsträning mestadels endast utav elitidrottare, men är nu även något en stor del av motionärernas tagit till sina hjärtan. Pulsträning baseras inte på hur tränad eller otränad du är. För den tränade är det viktigt att hålla sig till den intensitet som är inplanerat för att inte riskera att bli övertränad. Personen som har tränat mycket i sitt liv har ofta ganska bra koll på vilken intensitet han ligger på och om det är inom ramen för vad som är planerat. Däremot kan viljan att prestera och tävlingsinstinkten göra att han ändå trycker på för mycket. Där kan en pulsklocka vara bra för att försäkra sig om att den planerade intensiteten hålls. För den otränade är det ungefär samma sak då för hög intensitet kan leda till överträning, men

för vissa kan det även innebära att du ser att den hastighet och intensitet du hade på löpningen inte är tillräcklig för det mål du har med träningen. Det kan lätt låta lite invecklat men så är inte fallet. Tanken bakom pulsbaserad träning är att utefter ditt mål lägga upp träningen så att du når det resultat du vill. Det kan exempelvis vara fettförbränning, snabbhet eller syreupptagningsförmåga. Används pulsklockan regelbundet kan du även lätt se om du är på gång att bli övertränad eller sjuk. All träning läggs upp inom olika zoner. Fortsätt läs så kommer du att förstå!

Olika zOner För att använda pulsklocka mås-

te du veta din vilo- och maxpuls. Vilopulsen mäts förslagsvis direkt på morgonen efter en natts vila. Stress kan påverka pulsen. Maxpulsen går att få fram genom att göra ett maxpulstest, vilket helt enkelt innebär att du ska springa tills kroppen inte orkar mer, då pulsen är max. Ett annat, inte så svettigt, alternativ är att uppskatta sin puls genom formeln 220 minus ålder och därigenom få fram sin maxpuls. Nedan följer de olika zonerna:

na på varje dag om du vill.

• Zon 2 (60-70% av max) Här börjar det kännas lite mer ansträngande och är lagom om du vill att kroppen ska bli bättre på att använda fett som energikälla. Här används störst andel fett och du kan träna på den här nivån 3 till 4 gånger i veckan beroende på hur länge du tränar och din träningsbakgrund. Den vältränade kan köra ett långdistanspass i den här zonen.

• Zon 4 (80-90% av max) Nu börjar det bli riktigt jobbigt och benen får kämpa för att hinna transportera bort mjölksyran. En vältränad kan träna i zonen ca två pass i veckan.

• Zon 1 (50-60% av max)

• Zon 3 70-80% av max)

• Zon 5 (90-100% av max)

Du joggar eller promenerar raskt i behagligt prattempo. Det är en bra nivå för nybörjare, för ett långdistans- eller återhämtningspass. Den här zonen kan du trä-

I den här zonen börjar träningen bli jobbigare och du känner inte direkt för att prata medan du springer. Nu förbränner kroppen större andel kolhydrater

Här tränas din kropps förmåga att jobba utan tillgång på syre. Det är väldigt ansträngande och tar ca 48 timmar att återhämta sig.

Gymet mitt i stan!

Träna dygnet runt

Stans mesta och bästa gym finns nu på Drottninggatan 25, under Netto

mot natt-tillägg

t!

te r o k r ma

Som

OTT KOSTTILLSK ISER! TILL NÄTPR

ERBJ U DA

ND

E! Skaffa au togiro i J uni!

649: t t s a r End s ko ader

n 3-må

k:

För mer info besö

Köper du 12 månader b juder vi på Köper du 2 1 månad gr 4 månader atis bjuder vi p å 2 månad er gratis BRA TRÄ NING • B RA PRISE R • BRA T IDER

www.citygymet.nu • Drottninggatan 25 • Tel. 013-10 32 16

14 NOLLTRETTON

än fett, men samtidigt gör du av med mer energi än i de lägre zonerna och får en bättre efterförbränning. Här krävs en bra grundkondition och en otränad kan köra upp i den här zonen med intervaller.


Empoli 75:Pizzeria

Lunch mån-fre 11-15

inkl. dryck, sallad, bröd & kaffe/te

Grillspett • Kyckling • fläsk • Nöt Välj mellan ris, pommes el. bulgur. Tzatziki ingår

Salladsbar

Mixa dina favoriter 40 olika ingredienser att välja mellan!

- Där insidan räknas * Massage * Ansiktsbehandlingar * Spa-behandlingar * Fotvård * Zonterapi * Hot stone-massage * LPG-endermologie * Akupunktur * Kinesiologi * Kraniosakral terapi * Stresshantering-samtal Nu kan du även boka online

Angus hamburgare Kebabtallrik • Kebab • Kyckling • Gyros Välj mellan ris, pommes el. bulgur

Pizza

Alla ord. pizzor

Träna ute. Träna inne. Träna hela sommaren. friskissvettis.se/linkoping

Vi har även pastarätter! Vi har fullständiga rättigheter! DROTTNINGGATAN 48 • 013-12 20 23 WWW.EMPOLI.NU

Take away!

Hälsohuset Platensg. 3 • 013-12 03 60 www.halsohusetlkpg.se

Sommarbehandlingserbjudanden... SOMMARLYX

Ansiktsbehandling lyx, lätt manikyr, SPA-pedikyr, makeup med sommarens färger 3,5h NU 1.995:- (ord. pris 2.565:-).

SOMMARFIN

Klassisk ansiktsbehandling med färgning av fransar och bryn. Välj mellan klassisk manikyr eller minx, vi avslutar med en fin makeup i sommarens färger. 2,5h NU 1.495:- (ord. pris 1895:-).

från 79:- (fem ingredienser) Inkl. bröd & smör, sallad, pasta och dressing ingår Mån-Fre 11.00-14.30 ingår dryck i glas & kaffe

SOMMARFRÄSCH

Lätt ansiktsbehandling med färgning av fransar och bryn, lätt pedikyr, vi avslutar med en makeup i sommarens härliga färger. 2h NU 995:- (ord. pris 1.545:-).

VACKRA BEN OCH FÖTTER

Vaxning halva ben och bikini, SPA-pedikyr 1,5h NU 895:(ord. pris 1.085:-).

SOMMARHETA ÖGON OCH LÄPPAR

Permanent ögonfransböjning med färgning av fransar och bryn + lip-scrub och beautybalm 75 min NU 895:- (ord. pris 1.175:-).

BODY BOOST

Helkropps-scrub där vi efter behandling smörjer in dig i brunutan-sol eller med en återfuktande och lystergivande bodylotion, lätt pedikyr och avslutar med en fin makeup i sommarens färger. 2h NU 995:- (ord. pris 1.295:-).

Behandlingarna gäller under juni, juli & augusti

Välj fritt mellan över 50 ingredienser

ÖPPETTIDER Mån - fre Tis, ons, tor Lör

09.00 - 18.00 09.00 - 20.00 10.00 - 15.00

UNDER VECKA 27-33

vi finns på nedre plan i filbytergallerian

www.nettans.se

Mån - fre Lör

09.00 - 18.00 10.00 - 15.00 NOLLTRETTON 15


Vårfräsch sallad

Vårsparris med fetaost och rädisor (4 port)

”Koka sparrisen snabbt så behåller den stuns och färg” 500 g grön sparris • 4 msk pinjenötter • 8 rädisor • 1/2 citron • 150 g fetaost • 2 msk smörgåskrasse • 2 msk olivolja • 2 krm flingsalt • 1 krm nymald svartpeppar Gör så här 1. Bryt av den nedre delen av sparrisen. Skala sparrisen ca 3 cm från toppen med potatisskalare. Lägg den i kokande saltat vatten och låt koka ca 2 minuter. Spola den hastigt med kallt vatten så att kokningen avstannar. 2. Rosta pinjenötter i en het stekpanna. Ansa och skiva rädisorna. 3. Skrubba citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. 4. Halvera eventuellt sparrisen på längden och lägg på tallrikar. Toppa med smulad fetaost, rädisor, citronskal, pinjenötter och klippt krasse. Ringla över olja. Krydda med salt och peppar och servera.

Tips! Receptet är hämtat ur ”Bonniers Vegetariska Kokbok” / Bonnier Fakta

MATSTÄLLET ella´s Kök (vid ICA Maxi Stormarknad) Roxviksgatan 3 • www.ellaskok.se

Ellas´s Kök rekommenderar: Shoppinglunch med

pasta- och tacobuffé, lördagar kl. 11-15 för 79:-. Prisnivå: Husmanskostbuffé för 75 kronor. Kolla in: Pastabuffén för 65 kronor.

Syrligheten och sältan i fetaosten styr vinvalet. Ett fräscht och friskt vitt, torrt vin med markerad fruktsyra är ett bra val. Gärna gjort på rieslingdruvan.

Ella´s Kök är en ny lunchrestaurang som ligger i Tornby-området, närmare bestämt på Roxviksgatan 3 vid ICA Maxi Stormarknad. Här serveras en vällagad lunchbuffé alla vardagar mellan kl. 11-15. Välj mellan husmanskostbuffé och pastabuffé. Under lunchen ingår även salladsbuffé, dryck, kaffe/te till priset av 75 kronor. Självklart finns det vegetariska lunchalternativ för gäster som så önskar. På lördagarna finns det möjlighet att äta shoppinglunch på Ella´s kök. Shoppinglunchen serveras endast lördagar mellan kl. 11-15 och

då finns det pasta- och tacobuffé för 79 kronor inkl. dryck, salladsbuffé, kaffe/te. Det finns även möjlighet att sitta ute i sommarsolen då det finns en nybyggd och fin uteservering precis i anslutning till restaurangen och utanför är det gott om parkeringsplatser. Det går även bra att hyra lokalen till fester av olika slag. Den tar upp till 130 personer och ring 013-141401 eller 070-6007598 för en offertförfrågan. Vid önskemål erbjuder Ella´s kök även lunchcatering, gäller vid bokning av minst 8 pers. (JF)

Nygrillat 200 gr upp till 1 kg Frozen glasses, guacamole, texas chili, uteservering, majskolv, hummer, coleslaw, burger lunch, revbensspjäll, kyckling och mycket mer...

Möjlighet att boka egen saloon! Upp till 24 personer

Perfekt för möhippan, svensexan, företagsfesten m.m. Överraska den som ska firas med en biff på kilot.

Besök gärna royal arms pub • S:t Larsgatan 25C • 013-14 40 61 • www.texaslonghorn.se 16 NOLLTRETTON


g Pizzeria Restauran

Fest 2013

Bar Café

VE N EZIA

Catering för alla tillfällen - Inget är för stort eller för litet

c

Fullständiga rättigheter

Bröllop, Födelsedagsfester, Personalfester, Studentskivor m.m.

Nyhet

Lunch mån-fre 11-14:30

Nu har du möjlighet att få lunchen utkörd till din arbetsplats! För mer info maila på: info@du-o-ja.se

inkl. dryck, sallad, bröd & kaffe/te

MYCKET PRISVÄRT!

80:Husmanskost Klassiska maträtter

90:Kebabtallrik

Grillspett

• Kebab • Kyckling • Gyros Välj mellan pommes, ris el. bulgur

90:-

90:• Kyckling • Fläsk • Nöt Välj mellan ris, pommes el. bulgur. Tzatziki ingår

Självklart kan vi hjälpa er med serveringspersonal och porslin om så önskas!

från

85:-

80:-

Hamburgare

Pasta

Pizza

Angus 200 g

Lasagne al forno Pasta bolognese

Alla ord. pizzor Vi har även glutenfria pizzor

Vi har även festlokal för upp till 70 personer BRIGADGATAN 19 • 013-32 70 190 • WWW.DU-O-JA.SE

Ekholmen Centrum · 013-15 04 03 · www.veneziapizzeria.se

013-17 47 47

Även avhämtning

NÅGOT ATT FIRA?

www.kina-thai.se

Student, födelsedag m.m. Boka gärna bord!

E DANsoD ERBJr U n m la m are kl.14.00 he

Gäller efte

Lunchbuffé

Vardagar 11:00-14:00 Måltidsdryck, salladsbuffé bröd & kaffe ingår

85:-/person

: Välj mellan nötter Hoisin med B1 Kyckling ner champinjo d e m f if B 2 B kastanjer och vatten Hunanvis B3 Kyckling nudlar k-nudlar (ris o k g n a B 4 ili) B basilika ch g lin k c y k f, bif

ryck kl. måltidsd in : 9 8 tning 69:-

avhäm

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK

Prova vår app

Gratis för iPhone på App-store Beställ mat smidigt och enkelt via din telefon, sök på ”Kina Thai”

r ej) (dryck ingå

Ryds Centrum Öppet: Mån 11-15 • Tis-Fre 11-21 • Lör 13-21• Sön 13-20 NOLLTRETTON 17


CioCColata

har fått ett lyft

Foto: Henrietta Wolving

Mysiga caféet Cioccolata har genomgått en stor renovering och samtidigt skaffat sig fullständiga rättigheter. I princip hela inredningen, golv, väggar, tak och möbler, är bytt och lokalen känns riktigt ny och fräsch. - Vi kände att det var på tiden. Vi har en jättefin hörnlokal med stora fönster som vi ville ta till vara på. Namnet är detsamma och de gamla gästerna kommer att känna igen sig, men vi har fått alkoholrättigheter och kompletterar vår cafémeny med dagens lunch och några varmrätter på kvällarna, säger Peter Pano. Bakom inredningen står Anneli Lindh-

Mills som förutom att jobba i köket på Cioccolata även har ett företag inom inredning och design. - Peter och jag är gamla bekanta, så han frågade mig om jag kunde hjälpa till. Jag tyckte det saknades en kvarterskrog med mysig atmosfär dit man kan komma både morgon och kväll och känna sig hemma, säger hon och fortsätter: - Alla kunder har varit överförtjusta och det är vi själva också. Det känns som att vi kommer att nå ut med den känsla som vi vill förmedla. Det är lite franskt, lite italienskt och lite hemma-hos-känsla, för vi har många stammisar som vi vill ska trivas. Här ska man vilja sitta kvar länge. (TP)

Solen lySte över

StiftSgården VårdnäS

Text & Foto: Mats Nilsson

Söndagen den 28:e april lyste solen över Stiftsgården Vårdnäs, som bjudit in till en rundvisning av anläggningen. Det bjöds även på läckerheter från det nyrenoverade restaurangköket, kryddat med bröd från deras nya bageri. Därefter kunde man skaka ner maten med en

klurig tipspromenad där frågorna dök upp i mobilen. Ett bra tips för dig som vill testa köket är att boka in en söndagslunch (tel. 013-36 85 00), dessa är väldigt populära. Mer info om vad som händer på Stiftsgården Vårdnäs finner du på www.vardnas.com.

GLÖM INTE MORS DAG DEN 26/5 HAPPY HOUR Mån-Fre 15-18

Nu har vi öppnat vår uteservering.

Välj en av fyra rätter + en öl / ett glas vin

Välkomna!

alt. alkoholfritt 108:-

Ring och boka bord

128:-

013-13 18 88 • www.tasteofthai.nu • S:t Larsgatan 25A, Linköping • Mån-Tors 1100- 2130, Fre 1100- 2230, Lör 1130- 2230 och Sön 1200- 2030 18 NOLLTRETTON


TORSDAGS KVÄLLAR! Färska skaldjur direkt från fiskbilen...

DAGENS • SALLADER • GRILLBUFFÉ • KVÄLL- & HELGMENY SMÖRGÅSAR • FULLSTÄNDIGA RÄTTIGHETER • GLASSBAR

VÄLKOMMEN TILL OSS!

PROMENADAVSTÅND FRÅN CITY (1,5 KM) BRA PARKERINGS -MÖJLIGHETER

ÖPPET 11-19

ELLER TILLS NI ELLER VI VILL GÅ HEM!

FORSHEMSGATAN • 013-12 15 06 • WWW.SLUSSCAFET.COM

Vi har kläder för alla festliga tillfällen. Allt från fin middag till stort bröllop!

Nygatan 40 • Linköping 013-14 99 97 Mån-Fre 10-18 Lördag 10-14

www.brollopshuset.se

Gilla oss på Facebook

NOLLTRETTON 19


VIMMEL

Foto: Henrietta Wolving

ROckSomMar med SenSuS Text: Tobias Pettersson Foto: Mats Nilsson

När det anordnas musikfester i länet på sommaren är ofta studieförbundet Sensus involverade. Denna sommar har de scener på såväl Bråvallafestivalen som Linköpings Stadsfest och Keep It Loud. - Först ut är Bråvallafestivalen den 2729/6 där vi har en scen ihop med Studiefrämjandet. Där kommer vi att sätta runt 25 akter under tre dagar, och det kommer att vara oetablerat och lokalt i så stor utsträckning som möjligt. Det ska bli kul och det har varit stort intresse från banden, säger Daniel Skoglund som är verksamhetsutvecklare inom musik på Sensus och fortsätter: - Vi vill visa vilken bredd det finns i det lokala musiklivet och kommer att satsa på en stor bredd genremässigt. Vi vill inte bara ha typiska rockband utan få in något band från varje genre. Bråvallafestivalen kommer att bli en av de största svenska festivalerna, så det är roligt att vara med från början.

FLER VIMMELBILDER HITTAR DU PÅ www.nolltretton.se

sken Glasskio nat! har öpp

Tropikhuset, Trädgårdsföreningen, Linköping 013-13 03 20 • www.tropikhuset.nu 20 NOLLTRETTON

Nästa stora musikarrangemang är festivalen Keep It Loud i Linköping den 17/8. Där kommer Sensus tillsammans med sina samarbetspartners att boka in tre headlines och sedan fylla på med 8-10 lokala band. Bland huvudartisterna är Niello och Det Vet Du redan klara, två akter som förhoppningsvis tilltalar de yngre. - Vi jobbar med ungdomar som är med

BARNMENY 29:Upp till 12 år

• Köttbullar med kokt potatis, brunsås och lingonsylt • Pasta Carbonara med skinka och spenat • Pasta med hemlagad köttfärssås • Pannkakor med jordubbssylt och grädde

i alla arbetsgrupper, och de har väldigt mycket att säga till om när det gäller artisterna. - Det är femårsjubileum i år och det har varit en stadig kurva uppåt. Förra året kom 5.000-6.000 personer, men precis som alla utomhusarrangemang är det väldigt väderberoende.

hög standard i östergötland Sedan avslutas sommaren den 22-24/8 med Linköpings Stadsfest där Sensus som vanligt har en scen i Domkyrkoparken. Inga band är dock klara när detta skrivs. - Det är hög tid att anmäla sig. Vi ska försöka ha klart med artisterna i slutet av juni, innan vi går på semester, som menar att det lokala musiklivet för närvarande står riktigt starkt och rymmer många musikaliska pärlor som förtjänar uppmärksamhet. - Det är väldigt hög standard på lokalbanden för tillfället. Det känns som att framförallt Linköping, men även Norrköping, är extremt på gång. Mycket tack vare Gaphals (skivbolag/arrangör, min anmärkning) som drar ett stort lass för att sätta Östergötland på musikkartan.

ÖVER 10 OLIKA RÄTTER 59:inkl. sallad

Öppet alla dagar 0900-1800 Söndagar från 1100 Mat serveras från 1100


Behöver du hjälp att planera din trädgård? Fråga oss!

Behöver ni en buss? Till konferensen, bröllopsfesten, kick-offen eller kompisgänget! Vi har bussar för 10 till 89 personer. För mer info, ring Carina på 013-100 208

www.sbuss.se

Tio saker jag mmåsarteen! göra under som 1. Äta glass 2. Äta glass 3. Äta glass 4. Äta glass 5. Äta glass 6. Äta glass 7. Äta glass 8. Äta glass 9. Äta glass 10. Sola och koppla av

www.blomstertorget.se • Ullstämma, Linköping Tel 013-13 92 42 • Beställning 013-23 82 92 Öppettider: Måndag-fredag 8-19 Lördag-söndag 9-17

PLATENSGATAN

LA SOMMAREN - FÖR GLASSÄLSKARE HE

NOLLTRETTON 21


Gokartkollo och företaGsevent Text: Tobias Pettersson Foto: Henrik Nydahl

Utesäsongen för gokartåkning är i full gång och på Linköpings Motorstadion ser man fram mot en intensiv sommar. I år satsar man lite extra på gokartkollo för barn och olika grupprace för de vuxna. Gokartuthyrningen på Linköpings Motorstadion anses idag vara en av dom bästa anläggningarna i landet. Med sina 1.010 meter långa och 8 meter breda bana är Sviestadbanan en av de största i Sverige. Varje år arrangeras ett flertal stora mästerskap där både den svenska och utländska eliten samlas. På anläggningen finns det även unika möjligheter till andra kombinationsaktiviteter inom motorsporten och man skräddarsyr allt precis som kunden vill ha det. Gokart är en riktigt uppskattad aktivitet av både killar och tjejer, gammal som ung och på Linköpings Motorstadion har man flera olika typer av

paket och priser, men inriktningen är den samma - att tävla mot varandra. Gokartbanan är öppen nästan varje dag hela sommaren mellan klockan 12 och 19. I mån av tid är det öppet för drop in varje dag, men bäst är att ringa i förväg för att kolla läget. - Vi kör väldigt mycket företagsevent. Då kör man tidskval, två heat och final. Man kan även välja till catering och göra det till en trevlig heldag, säger Mia Olsson som är ansvarig för gokartuthyrningen och berättar att gokartåkning även är väldigt populärt för olika kompisgäng, svensexor, födelsedagskalas och liknande. - De flesta tycker att det är himla roligt

att köra gokart, och många företag tycker att det ger en bra sammanhållning och teamkänsla att komma hit på en företagsaktivitet.

Gokartkollo För fjärde året kommer man även att anordna gokartkollo veckorna 25 till 27, där över hundra barn i åldrarna 9 till 14 år under två dagar får träna sig både i att köra gokart, lära sig teori och prova några av de roliga nyheter som införskaffats, såsom sumodräkter, gladiatormadrass och jätteboxningshandskar. Dem kan man även hyra till svensexor, 50-årsfester och liknande. - Det kommer att vara full fart härute.

Jag tror att det blir kanonkul, säger Mia. I stallet har Gokartuthyrningen 16 moderna kartar som köptes in nya förra året och går superbra. Dessutom finns det tre superkartar för vana förare som vill blåsa på lite extra. Banan kommer att hållas öppen minst till slutet av september. - Vi kör även när det regnar, men det blir väldigt halt när det blir blött så man måste vara försiktig, säger Mia och hoppas att ännu fler Linköpingsbor upptäcker tjusningen med att fräsa fram i 80 km/tim bara några centimeter ovanför marken. - Det är flest killar som kör gokart, och jag ser gärna att det kommer hit fler tjejer och prövar på. Jag känner mig lite ensam här ute, skrattar Mia.

Hyr weekendbilen hos avis från 683 kr Vi finns på Vigfastgatan 5 i Linköping Tel 013 - 31 34 45

Välkommen! avis.se

22 NOLLTRETTON


NYHETER FRÅN SEAT!

FRÅN

134.900:-

865:-/MÅN

FRÅN

159.900:-

NU

1.020:-/MÅN

119.900:-

ORD PRIS 127.900:760:-/MÅN

ENJOYNEERING Just nu har vi många nyheter från SEAT i hallen. Vad sägs till exempel om eleganta Toledo med gott om utymme, eller kanske snygga Leon med smar t multimediasystem och högsta säkerhet. Nu finns också lillebror Ibiza i ett extra prisvär t utförande. Alla tre är laddade med innovativ teknik från Volkswagengruppen. Finansierar du med SEAT Finans ingår dessutom vår t Tr ygghetspaket med 3 års fri ser vice och 3 års nybilsgaranti*.

Bilarna på bilden kan vara extrautrustade. *Gäller vid SEAT Finansiering, fri service i 3 år/4.500 mil (det som infaller först), förlängd nybilsgaranti i 3 år/9.000 mil (det som infaller först). Blandad körning SEAT Toledo 4,6–5,8 l/100 km, CO 119–134 g/km, SEAT Leon 3,8–6,0 l/100 km, CO 99–139 g/km, SEAT Ibiza 5,4 l/100 km, CO 125 g/km. Miljöklass EU5/EU6. SEAT Billån 36 mån, 35% kontant, 49% restskuld, rörlig ränta baserad på STIBOR 90 (eff. rta 4,59–4,73%). Varje återförsäljare svarar självständigt för sin egen prissättning. 2

2

2

S E A T. S E

FÖLJ OSS PÅ

Adress: Adress: Roxtorpsgatan [MRM.Address] -2Te- lTel: : [MR013-23 M.Phone30 ] - 46 Öppettider: [MRM.AccountDeÖppet: Bilförsäljningen: Mån–fret9–18 ail] - [M•RLör M.E10–15 mailAddress] - [MRM.URL] olivia.stenmark@engstromsbil.se

Yokohama finner du hos din... www.yokohama.se YOKOHAMA har levererat ADVAN däck till FIA WTCC sedan år 2006.

Linköping

som är

Performance Cars Wanted

Vi erbjuder

· ·

- Japansk däckleverantör för ledande biltillverkare Yokohamadäck är godkända för originalmontering åt bilindustrin till en stor variation av biltyper. Från extrema supersportbilar med världsrykte som Porsche 911 Carrera 4 och Audi RS6/RS7 till microbilar som Smart och crossover bilar från Toyota, Dodge, Fiat och Lancia, samt för lyxiga sedaner såsom Mercedes, Lexus, Audi och andra ledande biltillverkare.

Försäljning av däck och fälgar till personbilar, lätta lastbilar, släpvagnar, trädgårdsredskap, MC, ATV m.m. Däckhotell

DER T ÅNA 4 M TEFRIT RÄN

· · · ·

Hjulinställning Aluminiumfälgar Reparation av däck Däckbalansering

Öppet vardagar 0700 - 1700 • Gottorpsgatan 41 • Tornby info@pellesdack.se • 013-12 14 07 NOLLTRETTON 23


24 NOLLTRETTON


VÄLKOMMEN TILL NY LUNCHRESTAURANG I TORNBY! (VID ICA MAXI STORMARKNAD)

LUNCH MÅN-FRE 11-15 inkl. salladsbuffé, dryck, kaffe/te

Husmanskost 75:Pastabuffé 65:-

SHOPPINGLUNCH LÖRDAGAR 11-15 inkl. salladsbuffé, dryck, kaffe/te

Pasta & Tacobuffé 79:39:- för barn

VÄLKOMMEN ATT HYRA VÅR LOKAL Tar upp till 130 pers. Vid offert vänligen ring 013-141401 eller 070-6007598

BRA PARKERINGSMÖJLIGHETER

ROXVIKSGATAN 3 • WWW.ELLASKOK.SE

”Octavia ett

av årets allra smartaste bilköp” Expressen

Nya ŠKODA Octavia är inte bara säkrare, snålare och mer generös med utrymmet; motorjournalisterna kallar den dessutom för årets smartaste bilköp. Välkommen in och provkör vår mest inklusiva bil någonsin så är vi säkra på att du kommer att hålla med.

Nya ŠKODA Octavia Combi fr. 184 200 kr Billån fr. 1 185 kr / mån 2-zons helautomatisk Climatronic luftkonditionering 9 airbags inklusive knäairbag och sidoairbags bak

Roxtorpsgatan 2-8, Tel. 013-23 30 30 • www.engstromsbil.se Öppettider: Vard. 9-18, Lördagsöppet 10-15 ÅF-avsändare Niclas Winberg 013-23 30 31, Jonathan Andersson 013- 23 30 29

Leasing fr. 1 120 kr / mån

Förmånsvärde fr. 1 363 kr / mån

Infotainmentsystem Swing med CD-stereo och 8 högtalare 16” aluminiumfälgar Regnsensorautomatik

Trötthetsvarnare Premium färddator med färgdisplay m.m.

ŠKODA Finansiering 36 mån, 35% kontant, 30% särskild leasingavgift, 49% restskuld, 50% restvärde, rörlig ränta baserad på STIBOR 90 (eff. rta 4,60 %). Leasing exkl. moms. Förmånsvärde netto per mån vid 50% marginalskatt. Bränsleförbrukning blandad körning från 4,9 l / 100 km, CO2 från 114 g / km. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Vi reserverar oss för ev. tryckfel.

NOLLTRETTON 25


mOdeNYtt Foto: BIK BOK, STELLA PICTURES

MODESKOLAN DEL 54

Säg det med ett leende Text: Tobias Pettersson

Ett gnistrande vitt leende vill nog de flesta ha. Och det finns olika sätt att skaffa det på. Men var rädd om dina tänder. Så mycket som 50.000 svenskar bleker tänderna varje år. Ett gammalt husmorsknep är att borsta tänderna med saltvatten, men det är inte något som rekommenderas. Vid alla ingrepp på sina tänder bör man alltid gå till en tandläkare för att få råd och rätt behandling. Det gäller att vara försiktig med emaljen, därför bör man alltid undersökas av en tandläkare istället för att prova olika gör-det-självlösningar.

Olika sätt att få vitare tänder: FORMgjUTEn SKEnA En personlig skena som man använder tillsammans med gel under tre till fjorton dagar. Ger effektivt och långvarigt resultat.

EngångSSKEnA

SKALFASAdER Tänderna slipas ned och förses med vita skalfasader, som ett extra skikt. Dyrt men ger långvarig effekt.

LASER En gel penslas på tänderna och en lampa eller laser startar sedan blekningen. Ger några års effekt men kräver oftast flera behandlingar.

BLEKAndE TAndKRäM Innehåller slipmedel som polerar bort ytliga fläckar. Tunnar dock ut emaljen och är inte så bra att använda för flitigt.

BLEKMEdEL Effekten av dessa kosmetiska produkter är väldigt osäker och dessutom odokumenterad varför användning inte rekommenderas.

t t y N mer

Num mer kom /6 20

Det tidigare samarbetet med den amerikanska designern och dokusåpakändisen Whitney Port gav precis den effekt klädföretaget Bik Bok var ute efter, då många i företagets målgrupp inspireras av Whitneys sätt att klä sig och detta ledde till bra respons i samband med att kollektionen lanserades. Det har därför medfört att man har gjort klart med ännu ett stjärnsamarbete. De två modeikonerna och tillika tvillingarna Mary- Kate och Ashley Olsen kommer att släppa tre kollektioner hos Bik Bok till hösten. Man säger att inspirationen till kollektionerna bland annat kommer ifrån den skandinaviska ”it- tjejen”. Stilikonerna har stort inflytande på mångas klädstil och de har dessutom ett eget märke vid namn ”The Row” som man nyligen vann den prestigefyllda utmärkelsen ”CFDA Womenswear Designer of the Year Award” med. Klädkedjans marknadsdirektör Martin Lien berättar i ett pressmeddelande att samarbetet varit en sann glädje och att man är väldigt entusiastiska över de kommande kollektionerna. (EN)

H&M GÖR OS- KLÄDER Lite otippat är det nog att det blir H&M som kommer att designa den svenska truppens kläder till vinterOS i Stoji 2014 och även sommar-OS i Rio de Janeiro 2016. De svenska trupperna kommer alltså att bära kläder från det svenska företaget på invignings- och avslutningsceremonin, plus en

garderob med kläder att använda under själva OS- veckorna. Det kommer dessutom att ske samarbeten mellan klädföretaget och några av de aktiva idrottarna. Samarbetet kommer bland annat att gå ut på att vara med att utveckla H&M:s nya utökade sportkollektion, vilken lanseras i januari 2014. (EN)

MQ UTÖKAR VARUMÄRKESUTBUDET Det har sedan tidigare avslöjats att det svenska märket Filippa K kommer att finnas till försäljning hos MQ med start till hösten. Nu står det dessutom klart att klädkedjan utökar sitt utbud ytterligare med tunga märken som Whyred och Elvine. Företagets VD Mats Gärdsell menar att märkena definitivt kommer att stärka kedjan som helhet. - Whyreds image kommer att lyfta vårt Attitude-segment och Elvine kommer att förstärka vår redan starka position inom ytterplagg på damsidan, förklarar han. Whyred själva förklarar avtalet med MQ som ett led i

att öka tillgängligheten för varumärket. MQ kommer att ha Whyreds kompletta sortiment för både herr och dam med exempelvis jackor, byxor, stickat och skräddat. Designen på kläderna inspireras vanligen av den klassiska uniformen och har hög modegrad. Svenska Whyred är kända för sina välskräddade plagg både på hemmaplan men även utomlands. Vidare kommer man alltså även att ta in Elvines jackor för damer till hösten, vilkas produkter ofta kännetecknas av genomtänkt design i hög kvalitet. Lanseringen kommer att ske i butikerna under augusti. (EN)

Missa inte att aNNoNsEra i vår stora...

Sommarspecial

#6-13 kommer ut den 20:e juni och ligger ute i hela två månader - så passa på att synas hela sommaren! KontaKta våra säljare för mer information Benny Nilsson Mats Nilsson Jessika Fordell

26 NOLLTRETTON

Foto: H&M

Förfyllda skenor som används en timme per dag. Håller effekten i ett till tre år men kräver ofta tre, fyra omgångar.

BIK BOK FÖLJER UPP TIDIGARE SUCCÉ

0706-44 22 94 0705-43 66 75 0706-44 22 96


JUBILEUMSERBJUDANDE TILL STUDENTEN

JUST NU!

Foto: Shutterstock.com

HETAST 1. Fokus på läppar

När det kommer till makeup är det läpparna du ska lägga lite extra krut på. Rosa, lila eller röda - allt är rätt i vår.

2. Långa kjollängder

Satsa på långklänningar och kjolar i sommar. Några i starka färger, andra i romantiska mönster och samtliga med mycket tyg.

Efter alla dessa år i skolbänken är du värd en Tiger! Kostym Edvin i svart ord pris: 4998:- NU: 3498:-

RETAILER LOGOTYPE

ADDRESS, OPENING HOURS, ETC. ARE TO BE WRITTEN IN BLOCK CAPITALS, AKZIDENZ GROTESK BE TIGER REGULAR 6/7.5

Vi har sedan 1893 brunnit för mode

1 8 9 3

1 8 91 38 19 83 9 3 1 8 9 3

Galleria Gränden Linköping 013-122864

1 8 9 3

3. Gult i olika nyanser

Gult är färgen som kommer dominera i sommar. Det man bör satsa på är ett gult plagg kombinerat med svart, vitt, grönt eller mörkblått.

4. Pixie

En mjukare och mera välfriserad pixie är vad som gäller för säsongen. En frisyr för dig som vågar stå ut från mängden.

3. Lediga shorts

Bekväma och lediga shorts är ett av sommarens skönaste nyckelplagg. Gärna i någon udda textur.

MÄRKET RIMOWA EvEry casE tElls a story

Företaget Rimowa startade sin väsktillverkning för över 100 år sedan och är än idag ett ledande märke inom lättviktsdesign, funktion och kvalitet bland väskor. Det tyska företaget började tillverka sina väskor i trä och redan då var just vikten på väskan av stor betydelse för dem. Man förstod tidigt kundernas behov av lätta och smidiga resväskor, vilket har gjort att företaget fortfarande är ledande inom sitt område. Idag tillverkas väskorna i aluminium. Richard Morszeck, som även är son till grundaren av Rimowa, fascinerades över flygplansaluminium och på 30-talet började företaget att tillverka väs-

korna i lättmetall, vilket också kallas flygplansaluminium. Det var en otrolig design- och funktionsinnovation. Tjugo år senare tillverkades den första strukturaluminiumväskan vilken tålde hårdare tag än sin föregångare. Resande reportrar och kameramän välkomnade den tåliga väskan med öppna armar och det visade sig finnas ett stort behov av professionella transportväskor. I mitten på 70- talet tog man fram en ny serie med väskor ämnade för just kameror och annan fotoutrustning. Det skyddade innehållet mot vatten, tropisk värme och kyla åt TV-team världen över. Idag finns Rimowa att hitta i de flesta välsorterade väskaffärerna. (EN)

BLI INSPIRERAD AV SÄSONGENS LOOK! Under 50 minuter lär en makeupartist dig att framhäva din skönhet (rek.pris 495 kr). Efter kursen får du välja ut produkter för hela kursbeloppet!

BOKA EN MAKEUPKURS OCH FÅ MER INFORMATION.

Linköping, Bokhållaregatan 2 tel: 013-146060 Norrköping, Dominogallerian tel: 011-125566

NOLLTRETTON 27


Svenskar är ett soldyrkande folk, men ofta pressar vi lite väl hårt i den starka semestersolen. Om man solar rätt slipper man inte bara bränna sig, brännan blir dessutom snyggare.

Sola säkert

Tillsammans med italienare är svenskar de européer som solar allra mest. Men vi bränner oss också mest. Vi känner egentligen till riskerna men önskan att få en snygg solbränna gör ändå att vi solar lite hårdare än vad vi borde. Genom att ta det lite lugnare med solandet slipper man att bränna sig och brännan blir dessutom jämnare och snyggare.

i sommar!

Man kan exempelvis undvika att ligga på stranden mitt under den starkaste lunchsolen. Rör man på sig istället för att ligga still på en filt får man dessutom en jämnare bränna över hela kroppen.

rstock .com Text: Tobias Petter sson Foto: Shutte

Att ha kläder på sig är det effektivaste solskyddet, detta kan kompletteras med solskydd som bör smörjas på rikligt och ofta. Det finns många olika sorter att välja på, från kräm och spray till stift och lotion. Olika delar av kroppen kan behöva olika solskydd, exempelvis är läpparna ofta känsliga. Man bör välja solskydd dels efter hur stark solen är på semesterorten och dels efter vilken hudtyp man har. Går man till Apoteket kan de hjälpa till att bedöma hur känslig hy man har. Där kan de även berätta om vilka läkemedel som gör dig extra solkänslig. När man varit i solen bör man återfukta huden. Är huden röd har man bränt sig och bör ta det extra lugnt med solandet i några dagar och hålla sig i skuggan samt använda kläder.

Vi hälsar Silviya och Kajsa välkomna tillbaka efter mammaledigheten! Vi önskar våra kunder en trevlig sommar! Jobbar lördagar, Silviya åter i augusti

Kajsa - Åter den 1 juni Jill

Frida S

Helena Sofie

Samar Desirée 28 NOLLTRETTON

Sabina

Frida Nygatan 18 013-14 04 03 www.studiothelook.se

STUDIO


TRENDIGA SKINNJACKOR från KENZA och MARIE SERNEHOLT

Sköna sommarkvällar

vid Tannefors slussar Text & Foto: Tobias Pettersson

Caféet vid Tannefors slussar är ett av Linköpings mest omtyckta smultronställen och kan erbjuda såväl dagens lunch som trevliga skaldjurskvällar. - Vi har stans vackraste läge med utsikt över Kinda Kanal/ Stångån, säger Lars Lööw och det är svårt att säga emot honom. Man förstår att caféet har blivit populärt bland såväl Linköpingsbor som besökare utifrån. Här kan man stanna till på en fika eller ett glas vin på den trevliga uteserveringen och njuta av den fantastiska slussmiljön. Är man hungrig finns både enklare rätter, smörgåsar och dagens lunch att fylla magen med. - Vi serverar lunch varje dag. Det är vällagad husmanskost som vi lagar själva från grunden. Det sätter vi en ära i.

Något som också blivit omåttligt populärt är de omtyckta skaldjurskvällarna på torsdagarna. Då kommer GK Feskarn med sin fiskbil och serverar färska skaldjur. Här hittar du godsaker som färska räkor, havskräftor, olika röror, kungskrabba, signalkräfta och laxpaté. Det finns olika menytallrikar att köpa men man kan även byta ut ingredienser och komponera fritt efter eget önskemål. - Många tycker att det är trevligt att samlas här en kväll innan man ger sig av åt skilda håll under sommaren. Då kan man komma hit en kväll och äta och dricka gott tills solen går ner bakom Domkyrkotornet. - Är man ett gäng om minst tio personer kan man även beställa en grillbuffé, det är väldigt populärt bland företag eller kompisgäng. Buffén innehåller något som passar alla, hittills är det ingen som gått hungrig härifrån, säger Lars Lööw och hälsar alla välkomna till Tannefors slussar i sommar.

WHOU

S NE

S H I NE L IKE T HE10SUN år L

IN

S

Vi firar

10 år IN

L

KÖPI

NG

WHOU

E

Vi firar

E

NE

Nygatan 19 • 013-127839

KÖPING

Nygatan 32 • 013-15 48 00 • linkoping@newhousebutik.se NOLLTRETTON 29


InsIde Vargarna speedway Text: Sandra Häggander Foto: Emma Nyrén & Björn Sahlin

Mullrande motorer, doft av metanol och en härlig atmosfär bland vänner och bekanta med likartade intressen. Så kan en speedwaymatch på Vargarnas hemmaarena ICA Maxi Arena beskrivas. Här sammanstrålar runt 2.000 ungdomar, pensionärer och familjer i publikmassorna inför varje tävling. När publiken börjar välla in inför en tävling på hemmaarenan är banan alltid väl sladdad, kaffet är färdigkokt och gräset är klippt. För att ta reda på vilka som står bakom allt förberedande jobb inför hemmatävlingarna tog vi oss ut till ICA Maxi Arena för att träffa gänget som gladeligen hjälper till i vått och torrt, gänget bakom Vargarna Speedway.

åskådare tycker Torsten det är viktigt att bygga upp en god relation med förarna. Många kör i flera andra länder under veckorna, och hinner oftast inte stanna så länge vid tävlingstillfällena. Att servera ordentlig mat till förarna efter varje tävling har därför blivit en strategi för att bygga en starkare relation mellan förartruppen och övriga aktörer i Vargarna.

Torsten Sahlin blev ordförande i Vargarna för tio år sedan, och har sedan dess varit engagerad i föreningen. Idag är Torsten vice ordförande och ingår dessutom i marknadsgruppen, där han gör allt från att jaga sponsorer till att sätta upp skyltar runt banan. Inför varje tävling på hemmaarenan är det mycket att förbereda: banan måste kontinuerligt hållas i skick, varor ska tas emot och plockas fram i kiosken och området ska vara städat och snyggt. Under varje tävling på ICA Maxi Arena hjälper ett 100-tal funktionärer till på olika sätt, något Torsten är mycket tacksam för. - Funktionärerna är själen i Vargarna, utan dem hade det vi gör varit helt omöjligt. Alla hjälper till där de kan, i den mån av tid de har, berättar Torsten, som själv lägger ner runt 30 timmar varje vecka på sitt arbete i föreningen. - Vi har ett litet järngäng i Vargarna, ett tjugotal eldsjälar som är här och jobbar varje vecka året runt.

Tredje sTörsTa publiksporTen

Dagen innan tävling är det mycket funktionärer i omlopp runt arenan, allt måste vara väl förberett. Funktionärerna består både av före detta speedwayförare och av de som bara är väldigt intresserade av sporten. Alla verkar vara väl sammansvetsade, i många fall är det fler än en i varje speedwayfamilj som är engagerade i Vargarna. - Det är tillfredsställande att hjälpa till och känna att man gör något för en förening man gillar. Speedway är en spännande och tuff idrottsform och gänget i Vargarna är härliga. Det är inte konstigt att man vill engagera sig då, säger Torsten. Förutom en god stämning för funktionärer och 30 NOLLTRETTON

Speedway är Sveriges tredje största publiksport, efter fotboll och hockey. Sveriges elitserie är i absolut världsklass och består av åtta lag, varav Vargarna är ett. Under säsongen, som pågår från maj till oktober, genomförs en match varje vecka, där ungefär varannan utspelar sig på hemmaarenan och varannan borta. Landets olika banor kan variera i både form och underlag, vilket gör att lagen har varierade stor vana och erfarenhet på olika slags banor. - Det som är extra kul med att vara publik under speedwaytävlingar är att atmosfären är varm och välkomnande för alla, det finns ingen rivalitet mellan supportrar, som i andra sporter. Speedway är extremt familjevänligt, man kan äta picknick i gräset och barnen kan leka, då man som åskådare inte sitter på en bestämd läktarplats. Det bidrar till att folk går runt och snackar och träffas mellan heaten, säger Torsten. - Hela speedwayvärlden är en stor gemenskap, här spelar det ingen roll vilket lag man håller på, alla är vänner, håller funktionären Emma Nyrén med. Emma är pressansvarig för Vargarna, och kom i kontakt med sporten redan som liten, då hon följde med sin pappa till arenan. - För mig är speedway en livsstil, jag åker med på alla bortamatcher, har hand om hemsidan och sköter mailen, alltid är det något på gång. Jag följer också speedway på TV flera gånger i veckan, för att se hur det går för våra förare, berättar Emma. Hon är en av eldsjälarna som nästan alltid är på plats då det behövs. - Jag känner mig som en del av sporten, och får väldigt mycket uppskattning för att jag hjälper till i Vargarna.


U P P L E V

G A T E B I L

L I V E

I

S O M M A R !

 YEARS ANNIVERSARY

GATEBIL 

MANTORP PARK

  JUNI SVERIGES HÄFTIGASTE BILFESTIVAL !!

 DAGAR MED BILAR, BREDSLADD BLÅRÖK OCH PARTY!

UPPLEV GATEBIL EXTREME RACE OCH TIME ATTACK! VEM BLIR GATEBIL BABE SWEDEN  PÅ MONSTER ENERGY AFTERTRACK?

VEM VINNER SM I BREDSLADD?

FRIÅKNING FÖR ALLA! BO PÅ GATEBIL PARTYCAMP HELA HELGEN!

14-16 juni 2013 arrangerar Mantorp Park för sjunde året i rad Gatebil, Norges största och häigaste motorevenemang, som har blivit e stående inslag på Mantorp Parks kalender. Gatebil är en häig blandning av bankörning, bilträff och musik-festival, med maxad underhållning under merparten av dygnets alla 24 timmar! Upplev Uppl Gatebil i sommar!

MER INFO PÅ  WWW.GATEBIL.SE

BILJETTER KÖPS VID ENTRÉN

UTSTÄLLNING I  KLASSAR!


Nolltrettons Golfrunda 18 hål du måste spela i sommar Text: Sandra Häggander Foto: Jan Monier

Vad passar egentligen bättre att ägna sin tid åt under landets varma månader än golf? Östergötland är fullt av golfbanor, spelare och klubbar, och säsongen har nu varit i gång sedan länge. Men vart finns de bästa hålen? Med hjälp av några av närområdets golfklubbar har Nolltretton satt ihop ”Östergötlands roligaste golfbana”, där 18 hål från olika banor kombineras.

Mauritzberg Golf Club

Mauritzberg ligger vid Bråviken på Vikbolandet och är mer än bara en golfklubb. Här kan man bada i havet, lägga till med sin båt, bada bastu, spela tennis, skjuta lerduvor eller ägna sig åt yoga och massage. Klubben har 1200 medlemmar.

1

Hål 18 är ett par fem-hål där en vacker, porlande bäck löper längs hela hålet och vid inspelet bildar slottet och havet en makalös fondvägg. Koppen är 500 meter från vit, 458 meter från gul och 294 meter från röd tee. Möjligheten att spela på två slag finns.

Söderköpings Golfklubb

Klubben är Sveriges största med 9 000 medlemmar, och firar 30-årsjubileum 2013. Dess välskötta 27-hålsbana är belägen utmed Göta kanal och omgiven av vacker natur med omväxlande hål som passar alla spelare.

2

Hål 4 är ett par fem-hål hela 527 meter från bakre tee. En bred fairway lockar till att slå långa slag. Med 130 meter kvar till den upphöjda greenen in i ett skogsparti finns en bäck som korsar fairway. Denna utmaning är både rolig och spännande!

3

På hål 14 ligger greenen precis intill inloppet från sjön Asplången till Göta kanal. Den vaktas av en greenbunker och underlättas genom att utslaget placeras på högersidan av en lutande fairway. Hålet är ett par fyra med en längd på 347 meter från bakre tee.

SöderköpiNGS GolFklubb

Norrköpings Golfklubb

Klubben bildades 1928 och därmed en av landets äldsta. På banan ute vid Klinga är hålen inbäddade i ett historiskt eklandskap med fornminnen och hällristningar. En stark klubbkänsla bland de 1500 medlemmarna genomsyrar verksamheten.

4

Hål 1 är en bra start på golfrundan och utses ofta till bästa öppningshålet. Det är ett par fem-hål med gott om plats för att landa rondens första slag. Därefter väntar två välplacerade vattenhinder på väg in mot den upphöjda greenen, vackert inramad av enar.

5

Hål 15 är ett kortare par fyra-hål, men med dogleg krävs spelarstrategi och noggrannhet för att komma in på grenen, som omges av tuffa bunkrar. Väl inne på den lutande grenen kan man stöta på nya utmaningar när det är dags för de avgörande slagen.

Linköpings Golfklubb

Med en naturskön anläggning belägen mitt i Linköping utnämndes klubben 2012 till ”Årets Östgötaklubb”. Banan på 18 hål är både givande och utmanande. Fokus ligger på en total golfupplevelse och ett välkomnande klubbhus.

6

På Linköpings Golfklubb kräver hål 16, det vackra Bauerhålet, ett riktigt golfslag. Allt annat leder till problem. Högra ruffsidan är snällare än den vänstra.

7

Hål 9 är en tuff dog-leg vänster! Se till att placera utslaget till höger på fairway, då utslag till vänster fångas upp av ruff, skog och bunkrar. Fairwayen smalnar successivt mot en lång smal green. Ett par upplevs som en birdie på hål 9.

liNköpiNGS GolFklubb Foto: Nils-Göran Gath

Bråvikens Golfklubb

Bråvikens golfklubb har tre likvärdiga niohålsslingor som alterneras ihop till dagens 18 hål. Dessutom finns en högklassig korthålsbana, goda träningsmöjligheter samt en mycket uppskattad restaurang. Klubben har 2500 medlemmar.

8

På hål 9 vit slinga, skapar den magnifika vyn mot klubbhuset en mäktig känsla redan från tee. När man har spelat sig fram till greenen krävs det goda nerver för att putta med hela uteserveringen som publik. Ett perfekt avslutningshål där många tävlingar avgjorts.

9

Hål 8 på Bråvikens röda slinga bjuder på ett tufft utslag med en underbar utsikt över Bråviken. Det spännande inspelet mot greenen kräver precision, då den är gömd bakom en ridå av tallar.

32 NOLLTRETTON

bråvikeNS GolFklubb Foto: Jan Monier


oMberGs GoLfkLubb

Finspångs Golfklubb

Klubben erbjuder en 27-hålsanläggning i en trivsam och vacker miljö. Oavsett erfarenhet finns goda spelmöjligheter på de varierande hålen. Här finns också konferensutrymmen, restaurang och en mysig stugby. Klubben har 1000 medlemmar.

10

Hål 18 mäter 370 meter och har upphöjd platågreen. Det används för utmaningen på Long Drive, ofta i motvind. Hålet presenterar bilden av närhet mellan bana, boende och restaurang bra, eftersom det bara är ett par steg till restaurangens uteplats när man hålat ur.

finspånGs GoLfkLubb

Landeryds Golfklubb

På Landeryd erbjuds man 54 hål fördelade på de tre natursköna 18-hålsbanorna Norra, Södra och Vesterby. Landeryd har även en 9-hålsbana, hotellverksamhet, shop och två restauranger som de driver i egen regi. Klubben har 3500 medlemmar.

11

Norra banan är varierande: ibland är precision och strategi viktigast, och i andra fall kan man trycka på ordentligt. Hål 18 på Landeryds Golfklubbs norra bana är ett vackert och utmanande avslutningshål där spelstrategin är avgörande.

12

Hål 10 på Vesterby har en bedårande utsikt över landskapet. Men hålet är inte helt lätt, efter ett både lyckat ut- och andraslag är det fortfarande en utmaning att nå den upphöjda greenen, som har en del onduleringar och brytningar.

Mjölby Golfklubb

Landeryds GoLfkLubb

Mjölby golfbana ligger vackert belägen endast ett stenkast från E4:an. Banan har 18 hål och är en kombinerad park- och skogsbana med öppna vyer blandat med skogshål omgivna av vackra bergknallar. Mjölby golfklubb har 1100 medlemmar.

13

På Mjölbys golfbana inleds hål 3 med en smal passage från tee, och för inspelet krävs ett välriktat slag över den stora dammen framför greenen. Hålet är ett par fyra med 295 meter från gul och 266 meter från röd.

Ombergs Golf

Ombergs golf i Ödeshög är en av landets attraktivaste och mest utmanande golfbanor med storslagna vyer över Vättern. Här kan du njuta av en spännande bana, en förstklassig restaurang och bekvämt boende. Omberg är stora när det gäller golfpaket.

14

Hål 14 är banans signum som leder ner till en green som ligger häftigt placerad nästan ända ute i Vättern. Utsikten över vattnet där man ser till både Visingsö och Hjo är hisnande.

Östad Golf Väderstad

Östad Golf erbjuder en 18-hålsanläggning som är både spännande och utmanande. Här finns det mesta som hör en golfbana till, såsom shop och restaurang. Anläggningen drivs som ett familjeföretag, och har mycket gästande spelare.

15

Hål 3 på Östad Golf Väderstad, hör till en av de många utmanande hål som banan har att erbjuda. Det är ett par fyra-hål med 343 meter från gul och 313 meter från röd tee. Greenen är placerad på en ö.

MjöLby GoLfkLubb

Ingelsta Golfklubb

Banan på Ingelsta Golfklubb består av tolv hål som sträcker sig runt ett stort område. Hålen har snabba greener och deras karaktärer är en blandning av seaside-, park- och skog. Här möts man av många utmaningar!

16

Ett hål som utmanat många genom åren är hål 7. Här gäller det att tänka strategiskt både från tee och andra slaget från fairway. Dessutom kan inspelet ofta vara en hisnande upplevelse över dammen framför greenen.

17

Hål 11 testar både spelarens förmåga och omdöme. Det finns en möjlighet att spela över skogen, men det kanske är mer sansat att spela rakt fram till doglegen. Vidare bjuder också den ondulerade greenen på utmaningar.

Motala Golfklubb

På Motala Golfklubb hittar man 27 spännande och omväxlande golfhål fördelade på tre 9-hålsslingor i karaktär av hed, park och skog. Efter en lyckad golfrunda kan man njuta av god mat i restaurangen eller handla i proshopen.

18

Skogsbanans hål 9 är ett lika vackert som utmanande par fyra-hål. Från dess förhöjda tee krävs ett långt och rakt utslag för att undvika vattenhinder. Green är ganska stor men ondulerad och skyddas av bunkrar till höger och vänster, vilket ställer krav på inspelet.

östad GoLfkLubb NOLLTRETTON 33


Kryssa bland kobbar och skär Text: Tobias Pettersson Foto: Royal Cruise Line

Upptäck den svenska Hurtigrutten, färdas på Göta Kanal eller gå på nattklubb till sjöss. Wahlinrederierna har många alternativ för den som vill njuta av våra lokala vatten i sommar. Sedan starten 1930 har Wahlinrederierna utvecklats till ett populärt rederi som trafikerar såväl skärgården som Göta Kanal med både reguljär- och chartertrafik. Fartygen går dessutom att hyra för fester och konferenser. Idag kan företaget stoltsera med de tre fartygen M/S Symfoni, M/S Wasa Lejon och M/S Saga Lejon, varav det sistnämnda är störst av de tre. - Saga Lejon är Sveriges största skärgårdsbåt. I sommar kommer vi att ha kryssningar

1-2 gånger i veckan med olika teman. Det kan exempelvis vara Grekisk afton med bouzoukimusik och grekisk buffé eller Hawaiiansk kryssning med hula hula. Och såklart våra skaldjurskryssningar. Jag kan tänka mig att vi drar igång sista veckan i maj och håller på till början av september, säger Lasse Wahlin och fortsätter: - Vi går ut 3,5-4 timmar, sen när vi kommer in till kajen igen öppnar nattklubben Klubb Saga med dj:s och livemusik. Lasse berättar att det även kommer att öppnas glassrestaurang samt att det finns planer på en uteservering och äventyrsgolfbana på kajen. Det finns stora möjligheter att utveckla hamnområdet och Wahlinrederierna vill gärna vara med i

det projektet. - Vi tror att Norrköpingsborna vill ha kul, och det kan bli riktigt bra om alla drar åt samma håll.

sveNska hurtigrutteN M/S Symfoni kör Svenska Hurtigrutten som går från Västervik via Söderköping och Nyköping till Stockholm och passerar tusentals av kobbar och skär. - Det är en kanonresa. Jag körde 10 veckor förra året och tog folket på specialresor som de inte vågar ta med sina fritidsbåtar. Vi har en fantastisk skärgård som fler borde upptäcka. Slutligen har vi Wasa Lejon som håller till på Göta Kanal mellan Berg och Bo-

rensberg. Där kan man åka på en härlig båttur och utforska slussar, akvedukter och vackra omgivningar. Missa inte heller den populära räkbåten som gungar ut på Roxen till tonerna av trubaduren Christer. Rederiet kan även erbjuda kryssningar ut till Häradskär och andra alternativ. Totalt sett har man en bred verksamhet med något som borde passa de flesta. - Vi är de enda som har riktiga kryssningar i det här området, och vi är mycket prisvärda. Vi har ofta någon form av kampanj, så det gäller att lusläsa vår hemsida, säger Lasse. Läs mer på: www.royalcruiseline.se

Håll koll på Bagaget Text: Tobias Pettersson Foto: Shutterstock

Det händer relativt ofta att inte väskorna kommer fram som det var tänkt när man är ute och reser. Vill man undvika trubbel vid bagagebandet finns det en del saker man bör känna till. Det kan låta som en väldigt hög siffra, men det är faktiskt så att ungefär fem av tusen väskor faktiskt inte kommer fram som det var tänkt. 99% av de försvunna väskorna hamnar dock rätt inom några dagar, resten kommer senare och så finns det en liten, liten del som märkligt nog försvinner för gott. Det är lite oklart var de tar vägen, men förmodligen blir de stulna. Den vanligaste orsaken till att bagaget inte kommer fram är att man checkat in sent eller haft ont om tid vid byte av flyg. Framförallt är detta vanligt på större flygplatser. Väskorna kan även råka hamna fel i sorteringen. Står man vid bagagebandet och väskan inte dyker upp, eller om den har skadats, måste man omedelbart anmäla det, annars blir det väldigt svårt att få ersättning. Ersättningen man får varierar. Oftast handlar det om några hundralappar för

34 NOLLTRETTON

att köpa toalettartiklar och klädombyte. Ibland kan man även få ersättning via hemförsäkringen eller andra försäkringar, men reglerna varierar. När väskan hittas körs den ut gratis till rätt adress. Alltid något…

Några tips för att slippa väskstrul: • Märk väskan med namn och adress. • Reser man två kan man fördela bagaget i varandras väskor. • Ha toalettartiklar och ett ombyte i handbagaget. • Ha viktiga saker som nycklar, resehandlingar och mediciner i handbagaget. • Man får ingen ersättning för vin och spritflaskor som går sönder i bagaget, så packa dessa väl. • Packa väskan så hårt det går, med det mjukaste utåt. • Är du rädd för att låset ska gå sönder kan du plasta in eller ha band runt väskan. • Tänk på att vissa länder har rätt att bryta upp resväskor. • Vill du ta med stora och ömtåliga saker? Då är flygfrakt det enda säkra alternativet, men det är dyrt.


MÖHIPPA? BOKA vårt KINARUM... ...för en trevlig kväll med dina vänner! Du betalar endast för mat och dryck minimum 50 kronor/person. Vi kan även erbjuda smyckestillverkning med Carro eller kinesisk teprovning med Therese. Vi har fullständiga rättigheter!

Dra ihop tjejgänget och boka till möhippan, syjuntan, bokklubben...

Kontakta oss för mer info!

Nu erbjuder vi även

Afternoon Tea på söndagar! BADKLÄDERNA FINNER DU HOS OSS...

VARMT

VÄLKOMMEN

LINKÖPINGS FAWLTY TOWERS

Susanne & Michael med personal Tel. 013-31 00 25 www.maysshop.com FILBYTERGALLERIAN

Järnvägsgatan • 013 -12 90 05 w w w.fawlt y towers.se

Dags att boka sommarens resor Ta inga omvägar, res från Linköping City Airport till destinationer över hela världen. Upp till fem avgångar om dagen. Snabbt, smidigt och bekvämt! Hitta din resa på www.linkopingcityairport.se

NYHET! Följ Linköping City Airport på Facebook: www.facebook.com/LinkopingCityAirport

NOLLTRETTON 35


Fakta

Dalarna Vad: Ett landskap i nordvästra Svealand. Yta: 29 086 km² Folkmängd: Cirka 276 000 invånare. Residensstad: Falun Största ort: Borlänge (cirka 41.000 invånare) Landskapsblomma: Blåklocka Landskapsdjur: Berguv Sevärdheter: Falu gruva, Dalarnas museum, Zornsgården, Siljan, Carl Larsson-gården

Upptäck södra Dalarna i sommar Text & Foto: Tobias Pettersson

Midsommarfirande i Dalarna är bland det svenskaste vi har. Men Dalarna har mer än så att erbjuda. Passa på att upptäcka det härliga svenska landskapet i sommar.

SOLSTUDIO

Våra Ergoline-solarier är utrustade med: Air Condition, Aqua Fresh & Aroma, Ergonomisk liggskiva,Voice Guide

BLEK?

Kom och sola i stan’s bästa solarier!

NORRKÖPING Gamla Rådstugugatan 14

LINKÖPING Sparregatan1

DROP IN

Öppet alla dagar 6-22 36 NOLLTRETTON


RESMIX LISTAN

10 djupaste sjöarna i världen 1. Bajkalsjön, Ryssland 1.642 m 2. Tanganyikasjön, Burundi/Kongo/Tanzania/ Zambia 1.470 m 3. Kaspiska havet, Ryssland/Iran/Kazakstan/ Turkmenistan/Azerbajdzjan 1.025 m Siljan är kanske landets allra mest mytomspunna sjö och utgör även hjärtat i Dalarna, både mentalt och rent geografiskt. Nu när midsommar närmar sig är det många som söker sig till dessa trakter för att fira vår allra svenskaste högtid. Men Dalarna är kanske vårt allra mest profilstarka landskap och har mycket att erbjuda. Att ta en tur runt sjön och orterna Leksand, Mora, Orsa och Rättvik kräver ett eget reportage, så denna gång koncentrerar vi oss på Södra Dalarna, som inte bara är en allmän beskrivning av landskapets södra delar utan ett begrepp som regionen använder sig av i sin marknadsföring för att locka turister. Södra Dalarna kretsar mycket kring de båda tvillingstäderna Falun och Borlänge. Båda dessa rivaliserande orter har en befolkning på runt 40.000 invånare och ligger bara två mil från varandra. Falun är residensstad och anses allmänt vara den lite ”finare” av de två städerna medan Borlänge med sin industribakgrund har ett lite tuffare rykte. Medan Falun lockar besökare med finkultur och högre utbildning andas Borlänge rock´n´roll och har fått fram artister som Mando Diao, Sator, Sugarplum Fairy och Miss Li. Det är även i Borlänge som landets under många år största musikfestival Peace & Love anordnas varje sommar.

KaLLT OCH fuKTIGT Falun har å sin sida ett världsarv att ståta med. Falu gruva med dagbrottet ”Stora stöten” är ett av Sveriges viktigaste industriminnen och har en historia som går tillbaka mer än tusen år. Här kan man besöka gruvmuseet och en rad äldre gruvbyggnader samt följa med på en spännande och lärorik visning av det gamla gruvschaktet. Det är kallt och fuktigt, och när guiden även släcker ljuset blir det absolut kolsvart och man inser att arbetsförhållandena inte var de bästa. Besökarna får även höra historien om Fet-Mats, en gruvarbetare som omkom i gruvan och hittades 42 år senare. Hans kropp förstenades av

bergets mineraler och visades sedan upp som en kuriositet.

4. San Martin/O´Higgins Lake, Argentina/Chile 836 m

Förutom den välkända gruvan har Falun en mängd andra sevärdheter att bjuda på, exempelvis Dalarnas museum, Trästaden Falun, Ernst Rolfs födelsegård, Dalarnas idrottsmuseum, Stora Kopparbergs kyrka och Lugnets hoppbackar som blivit stadens mest berömda landmärke. Strax utanför staden ligger Linnés bröllopsstuga där Carl von Linné firade sitt bröllop med Sara Elisabeth Moræa i hennes föräldrahem en junidag 1739.

6. Malawisjön, Malawi/Mocambique/Tanzania 706 m

5. Vostoksjön, Antarktis 800 m 7. Issyk Kul, Kirgizistan 668 m 8. Crater Lake, USA 655 m 9. Great Slave Lake, Kanada 614 m 10. Matanosjön, Indonesien 590 m

BInd en BLOMKRanS Inte långt därifrån ligger det vackra och idylliska Sundborn. Det är en underbar liten ort som är känt för sin kyrka, sina bergsmansgårdar, sina konsthantverk och såklart den berömda och välbesökta Carl Larsson-gården, eller Lilla Hyttnäs som huset egentligen heter. År 1888 fick konstnärerna Carl Larsson och Karin Larsson-Bergöö stugan av Karins far Adolf Bergöö. Fram till 1912 förvandlade de båda makarna sin bostad till ett av Sveriges mest omtalade hem, och sedan 1940 förvaltas och vårdas Lilla Hyttnäs av Carl och Karin Larssons släktförening och är tillgänglig för allmänheten. I begreppet Södra Dalarna ingår också Gagnef, Ludvika, Smedjebacken och Säter som också har en hel del att erbjuda sina besökare. Bland annat finns de olika folkfesterna Nostalgidagarna i Säter, Knivveckan i Ludvika, Gagnefs auktionsvecka och Komidsommarfesten i Dala-Floda. Många av regionens sevärdheter kretsar kring gruvdrift, missa inte Flogberget mellan Ludvika och Smedjebacken, Gruvcentrum Mojsen i Grängesberg, det turkosa vattnet vid Östra Silvbergs gruvhål utanför Säter eller äventyrsgruvan Tuna Hästberg. Eller också kan man bara göra som tusentals andra svenskar: binda sig en blomkrans, åka till valfri festplats i landskapet och fira midsommar så som den firas allra bäst - i Dalarna.

BILDEN

Snurrigt värre i Lissabon. Inte konstigt att vissa lider av torgskräck.

Ja: Brasilien

Riktigt hett de kommande åren. Landet arrangerar Fotbolls-VM 2014 och OS 2016 och just nu pågår ett jättearbete för att rusta upp framförallt Rio de Janeiro men även övriga landet så att turister känner sig trygga att åka dit både innan, under och efter mästerskapen.

NeJ: Barnfria zoner

Det malaysiska lågprisflygbolaget Air Asia har infört barnfria zoner på sina långdistansrutter. Det ”tysta området” som det också kallas, består av raderna 7 till 14 och man måste ha fyllt tolv år för att få sitta där. Att få lugn och ro under resan uppskattas, men greppet hjälper knappast mot motorbullret eller en skrikande unge på rad 15. Dela ut öronproppar istället.

Sommar-Sommar-Sommar

I ÖVER 50 ÅR HAR VI UTRUSTAT MÄNNISKOR FÖR ÄVENTYR. STORA SOM SMÅ.

ÅRETS KRYSSNINGAR

Göta Kanal kryssning med M/S Wasa Lejon

Upplev Göta Kanal mellan Berg och Borensberg. Avg. Berg kl.10.00 och ank. Borensberg kl.13.30. Avgång Borensberg kl.14.00 och ank. Berg kl.17.30. Ditt pris 300 kr/vuxen (ord. pris 395:-), 150 kr/barn 6-12 år (ord. pris 200 kr). Barn under 6 år utan kostnad. Tillägg för returresa med båt, vuxen 70 kr och barn 6-12 år 35 kr. Erbjudandet gäller inte gruppresor.

Kryssa med Symfoni, den svenska Hurtigrutten ord. pris per person 745:Nu endast 645:I priset ingår: Guidad kryssning, morgonkaffe & dubbelfralla, lunch och dryck, musikunderhållning samt returbuss. Kryssa från Stockholm, Nyköping, Västervik eller Söderköping.

Gäller 11/5 till 22/9 2013 Gäller även kryssning med Symfoni. Söderköping-Arkösund, Juli-Augusti Bokning: 011-12 78 01, www.rscl.se

Royal Stockholm Cruise Line/Wahlinrederierna NOLLTRETTON 37


VI HAR BADKLÄDER FRÅN: GOTTEX • SCAMPI • ABECITA SUNFLAIR • DAMELLA • FREYA FANTASIE • M.FL.

Sommartider är restider Text: Nina Widerström Foto: Linda Lindvall, Shutterstock

Nina Widerström, Ticket

Nu är sommaren här! Visst börjar man längta efter värmen! Många har redan säkrat sina solchanser genom att boka sin semesterresa, men har du inte redan gjort det, så bjuder Nina Widerström som jobbar som säljare på Ticket här på några tips! - Ett säkert kort, tycker jag är Mallorca!

Trädgårstorget 6, Linköping 013-13 86 82 • www.evacorsetten.se

..

Äntligen är det sommar.

Nytt Nummer kommer 20/6

Här finns det verkligen något för alla. Fina familjevänliga stränder, charmiga små byar eller lite livligare badorter. Rekommenderar också att hyra bil för att åka runt och se det vackra landskapet, se droppstensgrottor i norr, besök en genuin bergsby eller varför inte hälsa på i en vingård. För den som tycker om att shoppa så åker man till Palma Stad. Hit tar det bara 3 1/2 timme att flyga. Vill man ha en prisvärd resa med solgaranti, billig shopping, kultur och bra mat så är Turkiet ett toppenval. Här finns det många olika orter att välja på då utbudet har ökat de senaste åren. Det finns mycket bra all inclusive på hotellen. Dock kan det bli mycket varmt i jul/aug så med fördel att åka hit tidigt eller sent på säsongen. Hit är det också en kort flygresa på ca 4 timmar.   Grekland är ju också ett resemål som har många pärlor, här kan man välja mellan många olika resmål! Både små och lite större öar. Vacker natur, bra bad, god

Amsterdam

mat och kultur. Är man ett par som vill ha något romantiskt så kan jag rekommendera Parga på fastlandet. Rhodos har medeltida minnesmärken och stort nöjesliv. Tycker man som jag om filmen ”Mamma Mia” så kan Skiathos vara en spännande ö då delar av filmen spelades in där. En av de större öarna med många trevliga utflyktsmål är Kreta och här rekommenderar jag också att man hyr bil för att ta sig runt. Flygtid till Grekland ligger på ca 4 timmar. Många avgångar på dessa charterdestinationer avgår dessutom från Norrköping.   För dig som hellre är hemma över sommaren eller kanske föredrar en kortare trip/weekend så finns det flera fantastiska destinationer att besöka under sensommaren/hösten. Vad sägs om direktflyg på endast 1 1/2 timme från Linköping till den levande staden Amsterdam. Här finns det gott om shopping, kultur såsom konstmuseum, båtturer på någon av stadens alla kanaler och blomstermarknaden. Vill man ha storstad men också

möjligheten att kunna sola och bada så är Barcelona ett bra alternativ. Staden har allt! Fest, mysiga restauranger, tapasbarer, shopping, kultur, fotboll och stranden strax utanför centrum. Flyget tar bara 3 timmar. - Sist men inte minst så måste jag nämna New York också. Det är ju staden som aldrig sover! Här finns massor spännande att upptäcka, restauranger från världens alla hörn, shopping. Ta gärna en båttur ut till Staten Island och samtidigt beskåda frihetsgudinnan. Tycker man om hockey så kan man gå och se vår svenska stolthet Henrik Lundqvist i New York Rangers. Jag rekommenderar också att man bör passa på att gå på någon musikal på Broadway. Hit kan man flyga med direktflyg från Stockholm som tar ca 8 timmar eller smidigt från Linköping med endast ett byte i Amsterdam. - Vill du ha fler tips och råd inför din resa är det bara att komma in till oss, så hjälper vi dig, avslutar Nina.

San Fransisco

Uppåt för Linköping City Airport Text: Tobias Pettersson Foto: Shutterstock

Det händer mycket på Linköpings flygplats just nu. Nyligen övertog kommunen ansvaret och driften för den civila delen av flygplatsen och Camilla Lejon blev ny VD. - Jag ser fram emot att fortsätta arbetet med att utveckla Linköping City Airport. Jag har de senaste åren arbetat med många företag i regionen så jag vet vilken stor betydelse flygplatsen har för 38 NOLLTRETTON

deras internationella verksamhet, säger Camilla. Under våren har det även varit premiär för en tredje daglig tur med KLM. Den ger resenärer som flyger till och från Linköping större flexibilitet och fler alternativ vid anslutningar till Europa och övriga världen. Den nya morgonavgången från Amsterdam till Linköping (avgång

09.30, ankomst 11.15) har goda anslutningar från ungefär 90 destinationer över hela världen. Andra nyheter är att långtidsparkeringen byggs ut och att NextJets samarbetspartner SAS flyger till San Francisco sex gånger per vecka från Köpenhamn. Så nu kan man smidigt nå den kaliforniska metropolen från Linköping.


Varma källor i mysiga

Acqui Terme Text & Foto: Tobias Pettersson

Italienska Acqui Terme är kanske Piemontes allra finaste lilla pärla. Vin, varma källor och trevliga uteserveringar lockar besökare till den mysiga staden.

fran norrkoping

u

FlySwedish Sök resan på www.norrkopingflygplats.se

o

Acqui Terme med sina 20.000 invånare hittar man i nordvästra Italien, mellan Turin och Genoa. Sedan romarna för 2500 år sedan upptäckte stadens varma källor har folk kommit dit och området är således späckat med intressant historia. Här finns bland annat den tusen år gamla domkyrkan och mängder av annan arkitektur från Medeltiden. Staden har varit en kurort så länge man kan minnas och fram till andra världskriget, då det mesta började förfalla. På senare år har en rejäl upprustning av staden, dess byggnadsverk och dess varma källor skett och åter lockar man många spabesökare.

flit bland valv, gränder och prång. Varje gathörn bär en historia, varje byggnad förför dig. Trappor och trottoarer leder dig inte bara mellan olika kvarter utan även mellan olika tidsåldrar. Fast I Acqui Terme hänger allting på något sätt ihop. Slå dig ner en stund ner på någon av de trevliga uteserveringarna. Vi befinner oss i Piemonte, som enligt lokalborna själva har Italiens bästa mat och viner. Men här finns också trevliga butiker och bra shopping, bland alla sevärdheter och gångstråk. Och på torget finns den berömda fontänen där stadens 75-gradiga vatten bubblar fram.

Men det är inte bara det sulfitrika vattnet som ger en anledning att åka till Acqui Terme. Framförallt är det en väldigt mysig stad, där man kan strosa runt och bara insupa den fantastiska mixen av kultur, historia och arkitektur. Gå vilse med

Dessutom: bara runt knuten vimlar det av fler bedårande italienska småstäder. Missa inte att besöka Alba, Asti, Tortona, Ovada, Novi Ligure, Valenza och Alessandria. Och en timmes bilresa bort ligger det blåa Medelhavet…

24/3 - 27/10

Turkiet

30/4 - 18/6

Mallorca

4/5 - 31/8

Turkiet

Detur

17/5 - 4/10

Cypern

Fritidsresor

17/5

Menorca

Fritidsresor

18/5 - 31/10

Antalya/Turkiet

Fritidsresor

18/5 - 8/6

Kroatien

18/5 - 5/10

Rhodos

Fritidsresor

24/5 - 11/10

Mallorca

Fritidsresor

8/6 - 10/8

Kroatien

Ving

18/6

Azorerna

Solresor

29/6 - 26/10

Antalya/Turkiet

Ving

13/8 - 17/9

Mallorca

Ving

18/8 - 29/9

Rhodos

22/8 - 10/10

Kreta

17/10 - 17/4

Egypten

Fritidsresor & Ving

18/10 - 11/4

Gran Canaria

Fritidsresor & Ving

19/10 - 12/4

Gran Canaria

Fritidsresor & Ving

20/10 - 13/4

Teneriffa

6/1

Mexiko

Turkietresor Ving

Apollo

Apollo & Ving Fritidsresor

Apollo, Fritidsresor & Ving Ving NOLLTRETTON 39


Nytt och välbeprövat på NorrköpiNg Flygplats Text: Tobias Pettersson Foto:Shutterstock.com

Turkiet är populärare än någonsin, men nu kan Norrköping Flygplats även lansera Kroatien som ny destination. Dessutom har man lyckats locka till sig Detur som ny researrangör. ”Hela världen från Norrköping” är det motto som Norrköping Flygplats arbetar efter, och sakta men säkert blir man allt bättre på att leva upp till det. Resebranschen har haft det tufft de senaste åren, men Norrköping Flygplats anar morgonluft och fortsätter att bredda sitt utbud. - Som vanligt är det mycket charter. Vi har blivit Sveriges fjärde största charterflygplats, efter storstäderna. Det började förra året med en rejäl volymökning och det fortsätter i år. Nu har vi ett utbud som matchar regionen, säger Jörgen Nilsson som är marknadsansvarig på Norrköping Flygplats. - Det som hänt i år är att vi fått en ny arrangör: Detur som är Sveriges femte

40 NOLLTRETTON

största charterarrangör. De flyger till Turkiet under hela sommaren fram till augusti. Det känns bra, det är kul att de börjar flyga härifrån. Nu har vi samtliga av Sveriges största charterresearrangörer: Detur, Ving, Fritidsresor, Apollo, Solresor och Turkietresor. Det blir mycket Turkiet i sommar, fyra flyg i veckan när det är som mest.

ter drar igång. Även Ving har Turkiet som destination, men flyger också till Mallorca och Rhodos, och lanserar nu även Split i Kroatien som nytt resmål med start 8/6. Apollo satsar också på Split, samt Rhodos sedan tidigare. Turkietresor inriktar sig som namnet antyder på Turkiet, och Solresor har en avgång till Azorerna som redan är slutsåld.

Men det är inte bara Turkiet som hägrar för resenärerna i regionen. Fritidsresor kan, förutom resor till Turkiet, erbjuda flyg till Rhodos, Cypern, Mallorca och Kreta och förlänger säsongen ända in i oktober, vilket gör att de täpper till det glapp som tidigare funnits innan vinterns char-

Långt ut i värLden Även på den reguljära sidan händer det en del nya saker. Fly Swedish satsar på att komma igång med flyg till Köpenhamn och Skellefteå till hösten, samt har planer på flyg till Thessaloniki under sommaren. Men framförallt är det Finnair som tar

de regionala resenärerna riktigt långt ut i världen via flygen till Helsingfors. - Vår linje till Helsingfors fungerar bäst på Asien, inrikes i Finland och Baltikum, men det funkar även bra att flyga till New York och Chicago, säger Jörgen och ser med tillförsikt fram mot sommarsäsongen. - Som alltid är det svårt att bedöma hur det kommer att gå, men förra året blev en stor succé och inget talar för att vi inte skulle ha en liknande utveckling i år. Nu har vi haft en lång och seg vinter och sånt brukar påverka efterfrågan. Charter ska man boka i god tid, för det kommer att ta slut. Blir det dåligt väder efter skolavslutningen rasslar det bara till, och då försvinner resorna fort.


NN E VI ÄRD CH T V * R OL ET KR. Ö K IL 0 OV T 00 PR ESA V 15 R A EN

vÅrYrA HOS NISSAN Nissan

Från:

1 209 kr/mån

– välkOMMEN IN OcH prOvkör

NISSAN NOTE Just nu från

119.990 kr.

(1.666 kr/ mån)

• ESP – antisladdsystem & 6 krockkuddar • AC - luftkonditionering • Radio/CD

Opel CORSA ASTRA MeRIVA

NV200 för omg. leverans

Nissan. Innovation that

NISSAN MIcrA VISIA 1.2 80 hK 99.990 kr.

Just nu från

Endast från 1.388 kr/mån

• ESP – antisladdsystem & 6 krockkuddar • AC - luftkonditionering • Bluetooth

JuST Nu 3 ST OrgINAlSErvIcE för ENdAST 99 kr! (värdE upp TIll 9.800 kr)

1,95 % FAST RÄNTA I TRE ÅR. ett smartare bilköp

N

biva.se

Note: Bränsleförbrukning blandad körning l/mil: 0,42–0,68. Co2-utsläpp g/km: 110-159. MICRA: Bränsleförbrukning blandad körning l/mil: 0,43-0,54 Co2-ustläpp g/km:99–125. Samtliga summor är inkl. moms. Kampanje lager tom. 30/6 2013 och går ej att kombinera med andra avtal eller rabatter. Med reservation för eventuella ändringar. Bilen på bilden är extrautrustad. Finansiering via Nissan Finans: 5,45% ränta (rörlig), 20% kontant, 36 m ev. uppstarts- och administrationskostnader kan tillkomma. Sedvanlig kreditprövning sker. Servicekontraktet gäller vid köp av en ny Nissan och innefattar 3 st. schemalagda servicar enligt Nissans serviceschema. Avtalet följer gäller endast på auktoriserade Nissan-verkstäder. Servicekontraktet gäller endast de punkter som finns med på den schemalagda servicen. Slitagedelar, övriga reservdelar och ev. önskemål från kund ingår inte i priset. För m kontakta din Nissan-återförsäljare.

Bränsleförbrukning blandad körning 3,3–7,2 l/100 km. CO2 88–169 g/km. Miljöklass Euro 5. Bilarna på bilden kan vara extrautrustade. 5 års nybilsgaranti består av 2 års fabriks­ garanti plus 3 års förlängd garanti (den förlängda garantin gäller upp till 100 000 km). Kreditgivare är GMAC Financial Services AB. Exempel på 3 årigt billån med 1,95% fast ränta: Opel Corsa Enjoy 1.2 5d 85 hk (kontantpris 130 900 kr). 0 kr aviavgift vid autogiro. 699 kr uppläggningsavgift, kontant/inbyte 39 270 kr (30%). Antal amorteringar 36. Kredit­ belopp 91 630 kr, restskuld 52 360 kr. Totalt belopp att betala 96 583 kr, månadskostnad 1 209 kr, effektiv ränta 2,30% (april 2013). Individuell kredithantering tillämpas och lokala avvikelser kan förekomma. Erbjudandet gäller t o m 2013­06­30. *Provkör valfri Opel och fråga din Opel­säljare om en tävlingskod och skriv in den på www.tavlamedopel. se, tillsammans med din motivering. Lycka till!

Nissanerbjudande! 3 årsservice 99:– (vid köp av ny Nissan)

vÅrYrA HOS NISSAN

– välkOMMEN IN OcH prOvkör

vÅrYrA HOS NISSAN

– välkOMMEN IN OcH prOvkör

Nissan. Innovation that excites.

Nissan. Innovation that excites.

NISSAN MIcrA VISIA 1.2 80 hK 99.990 kr.

NISSAN NOTE Just nu från

119.990 kr.

Just nu från

Endast från 1.388 kr/mån

(1.666 kr/ mån)

• ESP – antisladdsystem & 6 krockkuddar

• ESP – antisladdsystem & 6 krockkuddar • AC - luftkonditionering • Radio/CD

• AC - luftkonditionering NISSAN MIcrA VISIA 1.2 80 hK • Bluetooth Just nu från 99.990 kr.

NISSAN NOTE

Just nu från

119.990 kr.

OBS! Söndagsöppet! 11-14

Endast från 1.388 kr/mån (1.666 kr/ mån) JuST Nu 3 ST OrgINAlSErvIcE för ENdAST 99 kr! (värdE upp TIll 9.800 kr) • ESP – antisladdsystem & 6 krockkuddar • ESP – antisladdsystem & 6 krockkuddar • AC - luftkonditionering • Bluetooth

• AC - luftkonditionering • Radio/CD

JuST Nu 3 ST OrgINAlSErvIcE för ENdAST 99 kr! (värdE upp TIll 9.800 kr)

NISSAN.SE Note: Bränsleförbrukning blandad körning l/mil: 0,42–0,68. Co2-utsläpp g/km: 110-159. MICRA: Bränsleförbrukning blandad körning l/mil: 0,43-0,54 Co2-ustläpp g/km:99–125. Samtliga summor är inkl. moms. Kampanjen gäller bilar i lager tom. 30/6 2013 och går ej att kombinera med andra avtal eller rabatter. Med reservation för eventuella ändringar. Bilen på bilden är extrautrustad. Finansiering via Nissan Finans: 5,45% ränta (rörlig), 20% kontant, 36 mån, 40% RV. ev. uppstarts- och administrationskostnader kan tillkomma. Sedvanlig kreditprövning sker. Servicekontraktet gäller vid köp av en ny Nissan och innefattar 3 st. schemalagda servicar enligt Nissans serviceschema. Avtalet följer med bilen och gäller endast på auktoriserade Nissan-verkstäder. Servicekontraktet gäller endast de punkter som finns med på den schemalagda servicen. Slitagedelar, övriga reservdelar och ev. önskemål från kund ingår inte i priset. För mer information kontakta din Nissan-återförsäljare. NISSAN.SE Note: Bränsleförbrukning blandad körning l/mil: 0,42–0,68. Co2-utsläpp g/km: 110-159. MICRA: Bränsleförbrukning blandad körning l/mil: 0,43-0,54 Co2-ustläpp g/km:99–125. Samtliga summor är inkl. moms. Kampanjen gäller bilar i lager tom. 30/6 2013 och går ej att kombinera med andra avtal eller rabatter. Med reservation för eventuella ändringar. Bilen på bilden är extrautrustad. Finansiering via Nissan Finans: 5,45% ränta (rörlig), 20% kontant, 36 mån, 40% RV. ev. uppstarts- och administrationskostnader kan tillkomma. Sedvanlig kreditprövning sker. Servicekontraktet gäller vid köp av en ny Nissan och innefattar 3 st. schemalagda servicar enligt Nissans serviceschema. Avtalet följer med bilen och gäller endast på auktoriserade Nissan-verkstäder. Servicekontraktet gäller endast de punkter som finns med på den schemalagda servicen. Slitagedelar, övriga reservdelar och ev. önskemål från kund ingår inte i priset. För mer information kontakta din Nissan-återförsäljare.

Kom in, provkör och prata Opel och Nissan med oss. Våra kunder är nöjda hela vägen. Välkommen in till en bra affär.

Lennart

Christer

Jonas

Greger

Patric

Kent

Öppettider: Vardagar 9–18 Lör 10–14 Sön 11–14 Telefon 013 - 28 99 95 Vigfastgatan 5, Linköping www.biva.se


Inte alltId säkrast där man tror Text: Tobias Pettersson Foto: Shutterstock.com

När folk ska boka resor är en av de viktigaste sakerna hur tryggt och säkert resmålet är. Platser som Teneriffa, London och Australien anses bland svenska turister vara säkra ställen där man i värsta fall kan råka ut för en och annan ficktjuv. Oftast reflekterar man inte ens över kriminalitet och trygghet när man bokar sin resa dit, tanken finns överhuvudtaget inte. Länder som Libanon, Sydafrika, Dominikanska republiken eller Kambodja är en helt annan sak. Dit bokar man sällan en resa utan att ha med säkerhetsfrågan någonstans i bakhuvudet, trots att det är väletablerade turistländer. Egentligen handlar det kanske inte så mycket om fakta utan om den stämpel ett land fått på sig. I begreppet ”trygghet” ska man inte bara räkna in faktisk statistik utan även ”känslan av trygghet”. En väg med gatubelysning och folk i rörelse upplevs som tryggare än en väg som ligger mörk och öde, även om brottsstatistiken visar på exakt samma antal rån och misshandel. Om vi uppfattar ett ställe som otryggt blir det per automatik just det. Under mina resor har jag märkt att de ställen man inbillar sig är säkrast inte alltid är det, och vice versa. Här följer några exempel som visserligen bara är enskilda upplevelser, men det säger kanske ändå en del om komplexiteten kring olika resmåls säkerhet. Att gå omkring i Sydney en sen natt känns

inte det minsta otryggt, men jag blev visiterad med metalldetektor på nästan varje pub jag skulle in på när jag var där. Det gör att man blir lite fundersam. Anledningen till att vakterna visiterar folk måste ju vara att det är vanligt med beväpnade kroggäster, vilket inte känns så trevligt. I Angeles City på Filippinerna har jag aldrig blivit visiterad. Däremot mötte jag en kväll en berusad butiksvakt som satt och visade upp tjänstepistolen på en karaokebar. Han berättade att han tidigare hade skjutit en flyende snattare i ryggen. Jag blev såklart häpen, och frågade om han inte avlossade ett varningskott först. Jo, svarade butiksvakten, jag sköt ett varningsskott efteråt. Hade jag skjutit varningsskottet först hade han kanske hunnit undan. Köpenhamn är en trevlig stad, och danskar är ju ungefär som oss. Men att gå själv på Istedgade och på en meters håll passera missbrukare som står och trycker i husportar med kanyler i armvecken är ingen mysig upplevelse. Och då talar vi alltså om ett område som ligger precis vid

Centralstationen och har mängder med hotell där turister bor. Vietnam är lite av ”det nya Thailand” och på många sätt ett väldigt intressant och trevligt resmål. Men jag har aldrig varit med om så många ficktjuvar tidigare som det samlas om kvällarna längs strandpromenaden i turistorten Nha Trang. Och det allra märkligaste är att de var helt öppna med vad de sysslade med. På tal om Thailand är det ett populärt resmål dit 400 000 svenskar åker varje år. Det anses vara väldigt säkert, men paradoxalt nog är det det land som man läser och hör absolut mest problem från. Kanske för att det just är så många svenskar som reser dit. En vän till mig blev rånmördad, själv har jag blivit ficktjuvad. Jag vet folk som har drunknat, motorcykelolyckor verkar mer regel än undantag och man läser ofta om svenskar som åkt dit för knarkbrott och annat. Ändå har landet fortfarande ett väldigt gott rykte. Ett land som har dåligt rykte är Sydafrika. Själv var jag smånojig när jag kom dit två veckor efter det omtalade taximordet på

en svenska i Kapstaden, dessutom hade jag precis innan avfärd läst tidningsartiklar som utnämnde både Durban och Johannesburg till två av världens farligaste städer. Visst ska man undvika kåkstäderna på kvällarna, men håller man sig till turistområdena är det hur säkert som helst. Faktiskt ett av de trevligaste ställen jag har varit på. Israels rykte är väl också sådär. Det är världens mest ifrågasatta och hatade land, som har hela arabvärlden mot sig och ett ständigt terrorhot hängande över sig. Dessutom råder en form av inbördeskrig. Min kompis var dock där och festade till och vaknade upp ett kvarter från Gaza. Han var lyrisk och utnämnde det till sitt nya favoritland. Slutsatsen blir att världen inte är svart eller vit. Oftast blir resor vad man själv gör dem till, och uppfattningar om farliga länder görs ofta på felaktiga grunder. Som turist har man det ofta ganska säkert vilket land man än besöker. Förmodligen är saker som exempelvis för intensivt solande mångdubbelt farligare än att vara ute om kvällen i Rio de Janeiro eller Mexico city.

En fantastisk fantasIvärld Text & Foto: Tobias Pettersson

Vissa saker händer bara på film, sägs det. Men ibland händer de även i verkligheten. Vid ett besök på Universal Studios i Orlando, Florida kan man kliva in i filmens magiska värld och uppleva hur livet är på vita duken. Staden Orlando i Florida är förmodligen världens nöjesparkstätaste stad. Det finns temaparker för snart sagt varje smak, från vattenparken Sea World, och badlandet Wet´n´wild till det mer vetenskapliga Epcot och gamla tiders Old Town. Till och med Bibeln har sin egen temapark i Holy Land Experience. Mest känd är det gigantiska Disney World med så mycket att se och göra att man lätt kan bli kvar en vecka, särskilt om man har med sig barnen. Även om Disney World har attraktioner för både gammal och ung tenderar vuxna att hellre dra sig till Universal Studios temapark för att bege sig in i filmens magiska värld. Området består av två olika parker som man kan gå mellan, och det är ingen risk att man blir uttråkad. Här finns 42 NOLLTRETTON

restauranger och butiker i överflöd, men framförallt kan man besöka en mängd shower och attraktioner. Det pågår alltid någonting någonstans, från små intima trollerishower där man kan studera trollkarlen på en meters håll till påkostade föreställningar i Cyberdynes högkvarter där man hamnar mitt i en eldstrid med en massa Terminatorer. Områdets olika attraktioner har filmer eller kända filmfigurer som utgångspunkt, som exempelvis Spindelmannen, Harry Potter och Shrek, och tar med besökarna på superhäftiga åkturer som ofta är en blandning mellan berg- och dalbana och show. Vissa föreställningar utförs i 4D, det vill säga 3Dteknik som kompletteras med rök, skakande stolar, regn från taket och andra inslag som förhöjer upplevelsen ytterligare. Universal Studios är en effektiv och välsmord apparat som lyckats minimera köerna, alltid har något på gång för besökaren och kan erbjuda ett högklassigt nöje, som dessutom är förvånansvärt billigt. I USA vet de minsann hur man bygger temaparker.


EN KOPP KAFFE... OCH NÅGOT GOTT ATT ÄTA TILL? Ditt nya favoritställe vid stora torget Välkommen!

CIOCCOLATA CAFÉ • BISTRO • BAR

Hantverkaregatan 1 • 013-13 18 80 NU MED FULLSTÄNDIGA RÄTTIGHETER

Värme, Dofter & Smak! After Workbuffé 139:Fredag 1700-1900 4 olika rätter inkl. 1 öl/glas vin alt. alkoholfritt

Passa på sista veckorna innan buffén tar uppehåll för sommaren!

Välkommen att boka bord till studenten

Besök vår After Work Måndag - Fredag mellan kl. 17-19

Bra priser på mat &dryck Nu har vi öppnat vår uteservering INGSHOPNPCH LU 5 -1 G kl. 12 LÖRDA

99:-

Platensgatan 5 • 013-10 09 60 • www.yogi.nu • Öppet: Mån-Tor 1700-2200, Fre 1700-2300, Lör 1200-2300 Lunch Mån-Fre 1130- 1430 NOLLTRETTON 43


Fakta

Erik Lindwall Bor: Åtvidaberg och Söderköping. Ålder: 17 år Gör: Spelar golf. Läser: Golfgymnasiet i Åtvidaberg. Intressen: Sport i allmänhet, musik. Mat: Grillat Resa: Där det är varmt och soligt. tv-program: Allt med Filip och Fredrik. Golfförebild: Tiger Woods

FeM snaBBa Morgon- / kvällsmänniska kött / Fisk sol- / Skidresa Tiger Woods / Jack Nicklaus Utslag / Putt

UngTalang

Erik har många mål inför säsongEn

Text: Elisabeth Nordstrand Foto: Håkan Sjöström

Våren är här och sommaren nalkas och det är då Erik Lindwalls säsong börjar ta fart på allvar. Han spelar nämligen golf och efter en intervju med honom förstår man att han lägger ner både mycket tid och hjärta på sin sport. Den här säsongen är schemat fullspäckat med olika tuffa tävlingar och banor som bara väntar på att få övervinnas. - Jag har ganska många mål den här säsongen, däribland att komma under 1 Hcp och förbättra min ”snittscore”, men allra störst fokus ligger på tävlingarna under Skandia Tour. Där får jag spela mot de bästa juniorerna på ”Skandia Tour Elit”, som den kallas, vilket ska bli spännande och roligt, förklarar Erik som till vardags går på idrottsgymnasiet i Åtvidaberg där han får träna golf integrerat med de vanliga skollektionerna. - Jag trivs jättebra och är glad att jag valde det gymnasiet. Jag försöker planera ihop studierna och golfen så att båda delarna ska gå så bra som möjligt. När det är mycket i skolan drar jag ner lite på golfträningen och när det är lugnare i skolan lägger jag fler timmar på golfen istället, berättar han. Det gäller att vara såväl fokuserad som målmedveten för att klara av kombinationen av en lyckad skolgång och satsningen på sin sport. Men Erik verkar ha en plan som han agerar beslutsamt utefter utan att den för den skull går till överdrift. Det läggs mycket tid på golfen och han tränar golf fem timmar i veckan under skoltid. Därefter kommer självklart träningen på 44 NOLLTRETTON

fritiden, vilken regleras efter säsong och hur mycket det är i skolan. Dagarna ser ganska lika ut och vanligtvis äter Erik lite mat direkt efter att skolan för att sedan bege sig ut mot golfbanan. Efter några timmars träning är det dags att gå hem och göra läxor, äta och sova. På helgerna brukar Erik träna på sin hemmabana i Söderköping. - Nästan hela sommaren spenderas där och jag skulle tycka att det vore konstigt att inte vara där, som om jag skulle byta klubb och därigenom bli tvungen att byta bana, förklarar golftalangen. På idrottsgymnasiet åker de utomlands en gång per år för att träna. - Den resan brukar bli under sportlovet, berättar Erik. Även under resten av året innebär det mycket resande till olika tävlingar runt om i Sverige. - Förra säsongen spelade jag på allt ifrån Veckefjärdens GC i Örnsköldsvik till Vallda Golfbana i Göteborg, berättar han vidare.

Tränar i cykler Träningen läggs upp efter var man be-

finner sig på året, vilket gör den ganska varierad. Under sommaren läggs mer tid på golfen och Erik försöker att spela så mycket som möjligt för att hitta känslan i slagen. På vintern fokuserar han mer på att träna upp kroppen på gymmet och teknikträna i golfhallen. - Försäsongen är inte min favoritsäsong direkt, men det är såklart viktigt att arbeta för sin utveckling, säger han. Hans styrka som golfspelare är det långa spelet från tee till green, men också att han är lugn och kan hålla humöret i styr vilket är väldigt viktigt inom golfen. Han känner sig ganska stabil som helhet och menar att han vill utveckla alla delar för att bli så bra som möjligt och därmed nå de bästa tourerna. Att lära sig av sina misstag är något Erik ofta försöker tänka på och använder som tändvätska när det har gått dåligt under någon tävling. - Jag tror att erfarenhet är den bästa mentala träningen man kan få i golf, säger han och fortsätter; - Om det har gått dåligt en period eller om man har förlorat en tävling är det bara att träna hårdare för att vinna tillbaka självförtroendet. En person som är duktig

på att vända negativa spiraler är förebilden Tiger Woods. På golfbanan är han fysiskt och psykiskt den bäste genom tiderna, enligt Erik.

menTal uppladdning Vissa tycker om att ladda upp mentalt på olika sätt och med olika typer av ritualer. Det kan vara allt från viss typ av mat till i vilken ordning man tar på sig tävlingskläderna, men det är inget för Erik. - Jag tycker om det mesta i matväg och har ingen speciell uppladdningsmat inför en tävling. Däremot brukar jag ladda med mycket vatten dagen innan för att inte tappa fokus ute på banan. Då jag bor på elevhem får jag färdiglagad mat, vilket gör att jag inte behöver laga den själv. Det kan tyckas att man blir lite bortskämd med det är skönt att kunna lägga fokus på annat än mat, förklarar Erik. Hans största vinst hittills i karriären är den i Skandia Tour Regional i Nynäshamn förra året. Den rankar han allra högst, men samtidigt är han inte nöjd där utan drömmer om att någon gång i framtiden ta hem en Major.


E N S TJ Ä R N A PÅ L I N KÖ P I N G S H I M L E N F Ö R N Ö J E O C H M ÄT T N A D

LINKÖPINGS HÖJDPUNKT Öppet året runt!

Perfekt för svensexan, möhippan eller helt enkelt en trevlig partykväll!

Lunch

Partybowling

79:-

En bowlingtimme, popcorn och en stor starköl (40cl) per spelare Starkölen kan bytas ut mot fatcider eller alkoholfritt

För endast

109:/person

Minst 4 pers. /bana

ÖPPETTIDER: VARD 10-17 • LÖR-SÖN 11-17 013-12 77 25 • WWW.BELVEDEREN.SE TRÄDGÅRDSFÖRENINGEN • LASARETTSGATAN 9

Linköpings hetaste helkvällsalternativ! R ES TAU R A N G , B A R , D I S C O, B O W L I N G O C H S P E L

Storgatan 11 • www.citybowl.se • 013-13 45 55

NU KOMMER SOMMAREN

TILL LINKÖPING CITY! Ta en fika eller njut av en matbit på en av de trevliga uteserveringarna. Passa på att njuta av solen och vimlet. Kolla in alla sommarnyheter i butikerna. Välkommen - Njut av sommaren i City!

linkopingcity.se Vi finns även på facebook: www.facebook.se/linkopingcity NOLLTRETTON 45


NOLLtrettONQUIZ Foto: Shutterstock.com

Foto: Elisabeth Toll

Foto: Kungahuset.se

Foto: Svenskfotboll.se

Foto: Warner

Är du en bezzerwizzer? Ta fram papper och penna och utmana dina kaxigaste vänner i en skön Nolltrettonquiz. Kom även ihåg att maila in ditt svar på tävlingsfrågan längst ner, för då har du chansen att vinna sällskapsspelet Bezzerwizzer - Underhållning!

1

Det finns ett hormon som sägs underlätta vid jetlag, vilket?

4

A - Melatonin

I Dalarna huserar en av Sveriges mest besökta festivaler - Peace and Love. I vilken stad anordnas festivalen?

B - Adrenalin

A - Ludvika

C - Dopamin

B - Falun

7

C - Borlänge

2

Rosévin är en av sommarens populära drycker. Vilken färg har druvan vinet utvinns från? A - Gröna druvor

3

5

Vilken stor klädkedja kommer att designa den svenska truppens kläder till vinter-OS 2014?

8

Linköpingsbandet Paint Everyday Orange tog hem segern i musiktävlingen Livekarusellen i Östergötland. I vilken stad hålls Riksfinalen i slutet av maj?

Skådespelaren Leonardo DiCaprio är ett av filmvärldens största namn. Nu är han aktuell i filmen ”Den store Gatsby” men med vilken film slog han igenom?

A - Stockholm

A - Titanic

B - Göteborg

B - Romeo & Julia

C - Malmö

C - What´s Eating Gilbert Grape

Prinsessan Estelle är hertiginna av Östergötland. Vilket datum har hon namnsdag?

B - Blåa druvor

A - H&M

C - Röda druvor

B - Stadium

A - 7 maj

C - Gina Tricot

B - 15 augusti

Inom damfotbollen laddas det för fullt inför sommarens EM. Vilket land vann dam-EM 2009?

10

C - 13 oktober

6

Författaren Denise Rudberg bytte 2010 genre från chick lit till?

9

I sommar kan du se en stor utställning om Titanic i Norrköping. Vilket år sjönk fartyget?

A - Tyskland

A - Prosa

B - Finland

B - Deckare

A - 1912

C - Frankrike

C - Komedi

B - 1897 C - 1915

vAR FRåGoRnA KniviGA? SvAREn FinnS HäR nEDAnFöR! 1-a 2-b 3-a 4-c 5-a 6-b 7-c 8-b 9-a 10-c

Charlotte Rohlin spelar ofta mittback i det svenska damlandslaget i fotboll, men vad heter klubblaget som hon spelar back i till vardags?

var med och Tävla om eTT exemplar av deT UnderbarT rolIga speleT beZZerwIZZer

För att ha chans att vinna ska du senast den 12/6 maila in ditt svar till: redaktionen@nolltretton.se

Spela Golf

20 minuter från Mörtlösarondellen!

• • •

www.ngk.nu • 011-15 82 40 46 NOLLTRETTON

bEZZERWIZZER Underhållning är för dig som alltid har musik och film som dina favoritkategorier när du spelar frågespel. Med 1.600 frågor fördelat på 16 kategorier som t.ex action och Komedi, bästsäljare, Reklam, Skvaller och Pop ger bEZZERWIZZER Underhållning dig chansen att briljera med dina kunskaper. Speltid 30-60 minuter. Från 2 spelare. Från 15 år.

VI BJUDER PÅ GREENFEE I JULI!

Klipp ur annonsen och ta med när du spelar hos oss under vecka 22 och 23 och betalar ordinarie greenfee så bjuder vi på en greenfee i Juli.

GOLFSHOPEN ERBJUDER...

Ett fullsortiment av golfartiklar från de största leverantörerna med både röda och vita prislappar.

BOKA DIN FÖRETAGSGOLF!

Om du kontaktar oss ska du får ett riktigt bra erbjudande som gör både dig och dina kunder glada.

#

TävlIngsfråga

- Golf, Glädje & Gemenskap -


DAGENS LUNCH 11.30-14.30 inkl. pickles, misosoppa dryck & kaffe

TAKE AWAY Á LA CARTE ÖPPET Mån-Tor Fredag Lördag Söndag

11.30-21.00 11.30-21.30 12.00-21.30 13.00-20.00

www.kikkosan.se Klostergatan 24 • 013-13 00 89

! a k c e v s m u e l i b Ju fklubb

s Gol g n i p ö k r å Söde

2-6 juli p tisdag

2 3 4 5 6

/7

onsdag

/7

torsdag

/7

fredag

/7

lördag

/7

Officiella mtrl. leverantörer

t e g a l s e i t k A n e f l o g a v l e Noll l a k o P s n Brunne g n i l v ä t s m Jubileu t s e F + h c Kanalmat er - Start

- 3 klass Slaggolf Singel -

gey Poängbo Singel -

0 från 10:0

r - Start

3 klasse

0 från 10:0

10:00 tart från ggolf - s la S e m enso Mixed gre

- start gbogey

4-manna

le - poän ish rumb

0 från 10:0

lag - Ir

sfest på

rt

nsta h - Kano Lagmatc

ubileum 12:00 - J

kvällen!

Mer information får du via

soderkopingsgolf.se eller 011-705 79

NOLLTRETTON 47


GYLLENE TIDER Onsdag 17 juli 19:30 - Stångebrofältet Gästartist: Linnea Henriksson

UEFA DAM-EM 2013

MUSIKKRÖNIKA

10-28 juli Linköpings Arena

Dansa tills döden LINKÖPINGS STADSFEST 2013 23-25 augusti

LET IT ROCK

Lördag 7 september 17:00 Konsert & Kongress

BOMÄSSA 2013 13-15 september Cloetta Center

ROCK THE BALLET

Lördag 28 september 19:30 Konsert & Kongress

DISNEY LIVE! MUSSE & MIMMI PÅ TURNÉ 4-6 oktober 2013 Cloetta Center

Med reservation för ändringar

PETER JÖBACK - THE BROADWAY EDITION

hämtar Dig

Sommaren börjar närma sig och med den kommer alla sommarhits. Trallvänliga melodier och klisterrefränger i all ära, den viktigaste ingrediensen om man vill skapa en hit är att den har sin egen dans. Det är knappast en slump att tämligen mediokra låtar som ”Små grodorna”, ”Prästens lilla kråka” och ”Vi äro musikanter” lyckas hålla sig populära i generation efter generation, de har ju sina egna danser. Svårare än så är det inte. Vi människor tycks älska att dansa och belönar de låtar som lanseras ihop med några knasiga danssteg. Är det något i musikhistorien som upprepar sig är det just att låtar som har sin egen dans blir stora hits. Vi har sett det i allt från Fågeldansen till Madonnas ”Vouge” och Villages Peoples ”Y.M.C.A”. Och både Markoolios och Michael Jacksons karriärer fick extra lyft genom ”the running man” respektive ”moonwalk”. För några år sedan fick den svenska gruppen Caramell en stor hit i Japan med sin caramelldans där man vinkade med händerna i öronhöjd samtidigt som man vickade på höften. Men listan kan göras lång: Scatman John, Svullo, Spice Girls – alla har de haft sin egen dans. Inte minst brukar sommarplågorna bjuda på nya danssteg. Vi har sett det i ”Macarena” och ”The Ketchup song” och senast i förra årets ”Dansa Pausa”. ”Lambada” var en stor hit i slutet av 80-talet, men när den återlanserades av Jennifer Lopez häromåret under namnet ”Dance the night away” uteblev kultkänslan - inte så konstigt, hon hade ju glömt dansen. Förra året dök även Loreen upp med sin konstiga dans i ”Euphoria” - och självklart vann hon hela Eurovision Song Contest. Ingen har väl heller missat det senaste årets två största musikaliska samtalsämnen världen över: ”Harlem Shake” och ”Gangnam Style”, två låtar som även har varsin egen unik dans. Här hemma har stadionspelningarna med Swedish House Mafia och festivalen Summerburst varit det hippaste på musikhimlen och dragit mängder med folk, men inte i första hand på grund av musiken - utan på grund av att det är dansfester. Så när vi i slutet av sommaren ska bestämma vilken låt som blev årets sommarhit lär det garanterat bli en sång som även har en egen dans. Kanske Psy:s nya hit ”Gentleman”?

Torsdag 10 oktober 19:30 Cloetta Center

Tobias Pettersson, musikredaktör

För information och biljetter: arenabolaget.se 48 NOLLTRETTON


F o to :

S ony M

u s ic

F o to : n

o rd o c h

MUSIKNYTT

s y d .s e

Text: Tobias Pettersson

Dylantext på auktion 1963 skrev Bob Dylan texten ”Go away you bomb” för en bok med protestsånger mot atomvapen. Boken gavs aldrig ut men nu kommer den unika och tidigare okända texten att säljas på auktion på Christies i London den 26 juni i sommar. Säljare är Izzy Young som arrangerade Bob Dylans allra första konsert och pengarna från försäljningen kommer att gå direkt till Izzy Young Folklore centrum i Stockholm.

punk daft

nord

Musik på bilseMestern

& syd

En undersökning har kommit fram till vilken musik vi svenskar helst har på bilstereon under bilsemestern. Etta är Bruce Springsteen som sägs representera frihet och har en skön road trip- känsla i sin musik. På andra plats kommer Tomas Ledin, på tredje ligger ABBA och fjärdeplatsen tar Magnus Uggla.

BÄSTJUSTNU! 1. Daft Punk - Random Access Memories

Justin släpper Mera I mars släppte Justin Timberlake ”The 20/20 Experience”, sitt första album på sju år. Nu har Justin bekräftat att det ska spelas in en del två. Inspelningen av skivans andra del är i full gång och kommer att släppas 30 september. Under sommaren kommer Justin Timberlake att ge sig ut på turné med Jay-Z, men än så länge är det bara festivalen Wireless i London som lyckats boka de två giganterna.

Husgudarna för det nya svenska dansmusikundret är tillbaka.

2. Nord & Syd: Som en människa

Det är dags att på allvar börja hajpa denna fantastiska svenska pop.

3. Kite

Fortsätter att leverera bra musik. Nu aktuella med EP:n ”V”.

4. Cat Power

ikonisk pop Svenska Icona Pop gör stor succé borta i staterna. Gruppen har sålt platina av sin singel ”I Love It” i USA, och ligger dessutom när detta skrivs på plats 9 på Billboard Hot 100. Att sälja platina borta i staterna innebär att man sålt en miljon exemplar av ett album eller en singel, tidigare från Sverige är det bara Avicii och Swedish House Mafia som gjort det.

Problemen har varit många, men nu är det klart att hon kommer till Way Out West.

5. Stockholms Negrer - Måndag Nationalsången för alla som hatar sitt jobb.

SKIVSLÄPP

MUSIKTIPS

27/5 Alice in Chains – The Devil put Dinosaurs here

Ghosts ritual-paket

Har du lyssnat på Ghosts nya skiva ”Infestissumam” och känner för att hålla en egen svart mässa för att hylla det hajpade Linköpingsbandet? Inga problem. Bland sin merchandise säljer bandet en box med allt som behövs för att åkalla mörkrets makter. Eller vad det nu går ut på. För när Ghost håller ritual skiljer det sig en aning från hur det brukar gå till, åt-

27/5 John Fogerty – Wrote a Song for

minstone om man får tro innehållet i detta ritualpaket. Förutom en t-shirt ingår en box som är utformad som en bibel. I denna hittar man en silikondildo som föreställer Papa Emeritus II, en bronsfärgad buttplug i metall samt ett skilsmässodokument. Ghosts merchandise hittas på: www.shop.ghost-official.com. (TP)

Everyone 29/5 Ane Brun – Songs 29/5 Oskar Linnros – Klappar och slag 7/6

Children of Bodom – Halo of Blood

12/6 Black Sabbath – 13 12/6 Jimmie Eat World – Damage 19/6 lasse Stefanz – Trouble boys 19/6 Sigur Ros – Kveikur 26/6 Mavis Staples – One True Vine

SNART ÖPPNAR STANS ”NYA” GRILLRESTAURANG!

GRILLAT ÄR GODAST! NOLLTRETTON 49


LOKALA PLATTAN

Nima Yoshi

Foto: Egothieves.com

”Sår ett frö” / Yoshi Family ”Jag blöder för hip hop, du rädda´ mitt liv”, rappar 25-åriga Linköpingskillen Nima Yoshi och det finns något i hans texter och utförande som gör att man tror på varje ord. Utom möjligtvis ”Den står”, en snuskig bit om en kille med konstant ribba som skryter över sina bravader, men som enligt gästande Tezz kanske inte får ligga så mycket som han hävdar. Där garvar jag åt en del sköna formuleringar.

MÅNADENS SKIVSLÄPP

Plattan innehåller fem låtar, varav fyra har gästartister. Det går att fila en hel del på beatsen, men rappen är helt okej, även om jag tycker nivån skiftar en del mellan de olika spåren. Ibland känns Nima helt cool och avslappnad och orden rinner naturligt ur munnen, ibland får han anstränga sig mer för att få till flytet. Hur som helst finns en ärlighet i texterna som gör att låtarna tar tag i lyssnaren, och om något år när Nima även lyckas höja musiken ett pinnhål kan det bli riktigt bra. (TP)

De tidiga årens mix av techno, house, acid house och electro har bytts mot organisk disco och soul. Bandet hävdar själva att alla spår utom ett har en riktig trummis. Nile Rodgers från Chic spelar gitarr och ett gäng av Michael Jacksons jazzmusiker gästar. Det låter riktigt elegant. Allt är bra, somligt fantastiskt. Avslutande ”Contact” får mig att skrika i ren extas. Swedish House Mafia har lagt av och det känns som att Daft Punk har tagit tillbaka dansmusikens ledartröja. (TP)

Daft Punk ”Random Access Memories” Columbia/Sony För bara något år sedan var det nog få som trodde att ett nytt Daft Punk-album skulle orsaka någon större uppståndelse. Den franska electroduon släppte sitt senaste, halvt sågade, album 2005 och sedan dess har de legat tämligen lågt, uppträtt mycket sparsamt och mest ägnat sig åt diverse filmprojekt. Inte mycket talade för att Thomas Bangalter och Guy-Manuel de Homem-Christo hade särskilt mycket intressant kvar att ge. Är man dessutom föregångare, som Daft Punk var när de släppte sitt hyllade debutalbum ”Homework” 1997, kan fallet bli extra hårt och har man en gång tappat ledningen är det oerhört lätt att hamna på efterkälken. De senaste åren är det ju artister som Skrillex,

Snagg Norrköping

Spy

Men våren 2013 är Daft Punk märkligt nog det hetaste som finns. Alla pratar om duon, till och med personer som man inte ens trodde kände till dem. Singeln ”Get lucky” har blivit populär inom alla läger och det var länge sedan en specifik ny skiva diskuterades så intensivt i sociala medier.

de ett houseband från framtiden som revolutionerade dansmusiken, nu blickar de snarare bakåt.

Det mytomspunna bandet skiljer sig dock en smula sedan senaste storhetsperioden. Då var

4/5

KLASSIKERN

LOKALA LISTAN Fem tidiga punkband från länet

Deadmau5 och Swedish House Mafia som tagit över housemusikens stafettpinne och tagit genren till nya, enorma höjder. Alla dessa tre har för övrigt angett ”Homework” som ett av de album som influerat dem mest i sitt musikskapande.

På 80-talet var det amerikanska hårdrocksbandet W.A.S.P den stora skräcken bland landets föräldrar. De ansågs vara djävulsdyrkare, hade sågklingor i skrevet och gjorde spektakulära scenframträdanden där de slängde rått kött på publiken.

W.A.S.P ”The Crimson Idol” (1992)

Men bandet kunde skriva låtar också och många tycker att ”The Crimson Idol” är gruppens bästa platta. Då hade de övriga originalmedlemmarna en efter en lämnat gruppen och kvar var bara

frontfiguren Blackie Lawless. Skivan var egentligen tänkt att vara ett soloalbum från Blackie, men räknas ändå som en W.A.S.P-skiva. Skivan är ett konceptalbum som handlar om pojken Jonathan Aaron Steels svåra uppväxt från oälskad, obetydlig pojke till stor rockstjärna. Albumet visar också baksidorna med att vara rockstjärna, och historien slutar med att Jonathan hänger sig på scen framför sin publik med sina gitarrsträngar i sista låten. (TP)

SOUNDCHECK

Linköping

Dusty Rusty

Linköpingsband

Slätrakat och sidbena

Kisa

Blackmail Ödeshög

Bluesdoftande psykedelika

Modernt och hippt

Proggresiv hårdrock

Riffglatt

70-talskänsla

Synthar och samplingar

Dåligt producerat

Effect Motala

50 NOLLTRETTON

Nocturnal ”Nocturnal” Gaphals

2/5


Club 8

Looptroop Rockers

Alison Moyet

Texas

”Above the City”

”Mitt hjärta är en bomb”

”The Minutes”

”The Conversation”

Labrador

DVSG/SONY

SONY

PIAS/Border

Efter att plötsligt ha gett sig ut bland vilda rytmer, karibisk känsla och partysväng på skivan ”The People´s Record” har nu Johan Angergård och Karolina Komstedt återgått till Club 8:s klassiska stil med sammetslen sång, stämningsfull musik och undersköna popmelodier inlindade i ett tjockt lager bomull. Åtminstone till stor del, för här finns några spår där duon tar ut svängarna en smula.

Först vet jag inte riktigt vad jag tycker när jag lyssnar på Looptroops Rockers nya platta. Är det inte skitdåligt? Eller är det någon dimension jag har missat? Är jag inte hipp nog för att förstå storheten i detta röriga virrvarr av ofokuserade infall? Nej fan, det är inte mig det är fel på, musiken är helt enkelt skitdålig.

Några av er som ser att Alison Moyet har släppt en ny skiva kommer att skaka på huvudet och fråga ”vem?”. Några av er kommer att gapa och säga: ”va, håller hon fortfarande på?”. Och sen finns det en del av er som kommer tupera håret, klä er i svart och bara jubla rakt ut.

Ett gammalt skivrecensentskämt är att man bör undvika alla musikgrupper som har geografiska bandnamn, som Boston, Japan, Barbados, Asia…ja ni fattar. De suger nämligen alltid fett.

Inledande ”Kill Kill Kill” skulle ha kunnat vara hämtad ur tv-serien ”Twin Peaks”, med sin drömska stämning. Men redan i andra spåret ”Stop Taking My Time” blir Club 8 mer elektroniska och dansanta. Sen följer låtar som angränsar till såväl disco som synth, det som binder ihop det hela är den mjuka sången och de snygga melodier duon jobbar med. I vissa fall nöjer de sig inte med att bara smeka kinden utan vill vara direkta och hittiga, som exempelvis den klockrena refrängen i ”Run”. Det gör inte bara gruppens åttonde platta till en av deras mest varierade, utan också en av deras bästa. (TP)

Visst, Looptroop Rockers har aldrig varit en traditionell hip hop-akt och ska inte bedömas som en sådan. De experimenterar med elektroniska beats och knasiga texter, och att jämföra med graffitinedklottrad rap från stritan blir fel. Men faktum kvarstår… låtarna håller inte måttet. Rappen är riktigt dålig, musiken svänger inte och texterna som bandet tror är djupsinniga och smarta är bara platta och banala. Bästa sättet att beskriva Looptroop Rockers år 2013 är att de är hip hopens Stefan & Krister. Det låter bara fjantigt. (TP)

1/5

4/5

För bland synthare och 80-talsnostalgiker är Alison Moyet fortfarande ett av de riktigt stora namnen, trots att det var 30 år sedan hon sjöng in något riktigt fantastiskt. Då handlade det om gruppen Yazoo och deras superhits ”Only you” och ”Don´t go”. Efter det gick Alison och Vince Clarke skilda vägar, och även om Alison sedan dess kontinuerligt släppt skivor så har hon för varje år hamnat alltmer i skuggan.

Jag ska inte säga att skottska Texas är undantaget som bekräftar regeln, men det är ett småtrevligt band som man gärna kan låna ett halvt öra, även om de på intet sätt förändrar världen. Och själv var jag väldigt förtjust i låten ”Summer son” och dess sensuella video när den kom 1999.

Jag vet inte om nya albumet kommer att ändra på det, men det är en överraskande bra skiva. Alison sjunger strålande och förvaltar sitt syntharv väl. Musiken kan beskrivas som svart vuxenpop, där Alison tar den elektroniska musiken in i modern tid, även om synthinfluenserna gärna hade kunnat vara ännu mer framträdande. (TP)

Det är nu åtta år sedan Sharleen Spiteri och hennes bandkamrater senast släppte en ny skiva, men detta åttonde album känns oväntat fräscht. Kanske för att Texas nu vuxit i den vuxna kostym de alltid burit, kanske för att både Richard Hawley och Bernard Butler har varit med och bidragit, kanske för att de vågar ta ut svängarna och faktiskt låta som att de kommer från Texas. För bland den vanliga trevliga Texaspopen och -rocken finns här spår inspirerade av såväl blues, americana, bluegrass och Motownsoul. (TP)

4/5

3/5

Dan Viktor

Agnetha Fältskog

Emmelie De Forest

Nicke Borg Homeland

”Dan Viktor & Vägen hem”

”A”

”Only Teardrops”

”Ruins of a riot”

CRG

Universal

Universal Music

Gain

Dan Viktor kan vara vissveriges bästa sidekick. När han gästar andra får han omedelbart låtar att lyfta och stämningar att höjas. På egen hand har han dock svårare att på allvar intressera lyssnaren, och inte lär det bli bättre med denna skiva. Nästan all tjofaderittan-umpabumpa är som bortblåst.

Det är märkligt hur ABBA ständigt lyckas hålla sig aktuella trots att de inte funnits som band på 30 år. Är det inte återutgivningar så är det musikaler, filmer eller nåt annat. Bara denna månad har ABBA-museet öppnat, Björn & Benny har skrivit musik till Eurovision-finalen och så har Agnetha Fältskog släppt en soloskiva.

Emmelie dök upp från ingenstans och tog danskarna med storm. Med god marginal vann hon den danska melodifestivalen och som storfavorit tog hon som bekant hem hela balunsen i Malmö!

I höst släpper Dregen sin första soloskiva, men först kan vi lyssna på hans Backyard Babies-polare Nicke Borgs tredje platta under eget namn. Backyard Babies blev bara mesigare med åren och spelade till slut samma lättrallade plastrock som Sha-Boom.

Mycket till visa finns det inte heller. Snarast kan nog musiken beskrivas som rock. Det svänger faktiskt rätt skönt, men Dan Viktor bygger stämningar mer än lägger fram traditionella poplåtar. Med hans mått mätt låter det ganska tungt, dystert och melankoliskt, och för all del ganska flummigt. Alla låtar har titlar som består av ett enda ord, och texterna är ofta mer kryptiska än tidigare. Så många Dan Viktor-fantaster kommer nog bli besvikna och undra vad han egentligen sysslar med. Med detta sagt måste påpekas att skivan inte är dålig, bara annorlunda mot hur det brukar låta. Lite mer fart och fläkt hade inte skadat. (TP)

2/5

Och den låter överraskande bra. Så fort man hör hennes speciella röst i den stiliga öppningslåten ”The one who loves you know” är det nog många som förflyttas tillbaka till barndomens rum där de stod med hopprep framför spegeln. Sedan följer singeln ”When you really loved someone” som också är riktigt stark. Här finns även en duett med Gary Barlow samt discopärlan ”Dance your pain away” som också sticker ut lite extra. Agnetha har skrivit avslutningsnumret men annars är det Jörgen Elofsson som står bakom låtsnickrandet. Det är en jämnstark skiva som låter så som man hoppas att en åldrad Agnetha Fältskog ska låta: moget men piggt, och med en liten touch av ABBA. Och med sin fantastiska röst intakt. (TP)

3/5

Nu väntar såklart Europa på att få höra mer av skogsfen från Danmark. Frågan är om hon kommer att kunna förvalta chansen och etablera sig som en artist att räkna med. Många tidigare artister har inte haft tillräckligt bra låtmaterial att följa upp med. Ett bra exempel på det är tyskan Lena MeyerLandrut som efter vinsten 2010 släppte en usel platta. Idag är hon iskall. Tror att det kommer att gå betydligt bättre för Emmelie. Debuten är fylld av låtar i samma stil som vinnarlåten. Det är svulstigt, det är storslaget och det är massor av trollskog. Inget krångel, utan helt enkelt en röd pölse redo att serveras i all sin enkelhet. Det storslagna till trots, det är Emmelies snygga och varmt vädjande röst som bär plattan. Tjejen sjunger helt enkelt skitbra! Grattis Danmark! (JL)

3/5

Nicke Borgs soloeskapader är inte heller särskilt tuffa, även om denna skiva åtminstone rockar hårdare än Melodifestivalbidraget ”Leaving home”. Precis som förväntat kan musiken beskrivas som sleazig rock med rötterna i 80-talet. Det manglas på med gitarriff och soloslingor, men det blir egentligen aldrig vare sig tungt eller särskilt intressant. En powerballad slängs också in (som faktiskt inte är så pjåkig), men mest känns Nicke Borg oinspirerad och intetsägande. Det blir aldrig pinsamt dåligt men inte heller så bra att det finns någon mening med att ägna plattan någon större energi. Mest undrar jag om det finns en publik för denna typ av pudelrock 2013. Nicke Borg borde kunna bättre än så här. (TP)

2/5

NOLLTRETTON 51


Paint EvEryday

OrangE

vann LivEkarusELLEn Text: Tobias Pettersson Foto: Henrik Nydahl

013 011

music news Manisk rocktrio Norrköpingstrion The Manics lirar retrodoftande rock´n´roll inspirerad av bland annat The Who, Small Faces och The Jam, och har funnits sedan hösten 2010. Förra året gav de ut skivan ”Please panic, It´s The Manics” som man kan höra på Spotify. Det låter brittiskt, det låter garage, det låter bra. Nästa spelning är på festivalen Fria Vidder utanför Linköping den 15 juni. För mer info, kolla in: www.themanics.se

ta ton Med annika

Det blev Linköpingsbandet Paint Everyday Orange som tog hem årets upplaga av Livekarusellen i Östergötland. Nu får trion representera länet i Riksfinalen och sedan väntar spelningar på bland annat Bråvallafestivalen. Det var nog många som blev förvånade när indiepopbandet Paint Everyday Orange tog hem 2013 års upplaga av musiktävlingen Livekarusellen. Inte minst medlemmarna själva. Bandet har bara spelat ihop i ett år och gick in i tävlingen med en repertoar på endast fyra låtar. Dessutom missade poptrion egentligen att gå vidare från sin semifinal och kvalificerade sig till finalen via ett ”wild card”. Men när poängen i distriktsfinalen var räknade var det ändå Linköpingsbandet som tog en odiskutabel seger närmast före banden Messery och Köttsoppa. Paint Everyday Orange består av medlemmarna Sara Axelsson på sång och gitarr, Karl Andersson på bas och Gustaf Sjögren på trummor. Till vardags går de i samma gymnasieklass och anmälde sig till Livekarusellen mest för att få gig. - Vi hade inga tankar på att vinna utan tänkte att vi satsar på Livekarusellen så får vi fyra garanterade spelningar, säger

Sara och fortsätter: - Vi har lärt oss jättemycket och har utvecklats genom hela Livekarusellen. Det är genom att komma ut och spela under tävlingen som vi har blivit bra.

Bästa spelningen Första hindret att klara av var att ta sig till semifinal, något Paint Everyday Orange var långt ifrån säkra på att göra eftersom konkurrensen redan i deltävlingarna var stenhård. Men väl i semi gick det kanon. - Det var den bästa spelningen vi gjort. Publiken var glad, det var mycket folk och det kändes bra - men ändå gick vi inte vidare, berättar Sara. - Vi åkte ut med en enda röst, säger Kalle. - Jag blev väldigt besviken och arg, säger Gustaf, som dock snart blev på bättre humör när det meddelades att gruppen fått ett wild card till finalen av juryn. - Vi tänkte att ”nu kör vi”. Det skulle bli kul att få spela för mycket folk, säger Gustaf och berättar att arrangemanget

under finalen var riktigt proffsigt med bra ljud och stor produktion. Vilka tyckte ni själva var bäst? - Messery, tror jag. De gjorde en riktigt bra spelning, säger Kalle. - Köttsoppa var också bra, de har sådan energi. De bara kör på, säger Sara. Men juryn och publiken tyckte sammantaget att det var Paint Everyday Orange som levererade bäst under finalkvällen på Arbis. Förutom äran får bandet studiotid, möjlighet att göra en musikvideo samt spelningar på festivalerna Keep It Loud och Bråvalla. Samt en plats i Livekarusellens riksfinal på KB i Malmö den 25/5, men bandet räknar knappast med att vinna. - Men vi ska absolut ge 110%.Vi representerar ju Östergötland, säger Gustaf. - Framförallt ska det bli kul att få spela i en annan stad. Det blir första gången vi spelar utanför Östergötland, så det blir roligt, säger Sara.

Maskerad 2013 Stort sortiment av maskeraddräkter finner du hos

G:a Tanneforsv. 88 • Linköping • 013-31 34 60 52 NOLLTRETTON

Linghemstjejen Annika Holmberg har jobbat ihop med och skrivit låtar till en radda andra svenska artister, och inom sinom tid är det tänkt att hon även ska släppa en ny platta i eget namn. Men det hon satsar mest på för tillfället är sin sångundervisning. Kanske finns det några läsare som i smyg går och drömmer om att bli rockstjärna? Kolla i så fall in hennes sommarkurser i början av juli i Rocksång & Extreme Vocal Effects. Hemsida: www.vocalsoul.se

JacoB tar fraM rocken i sig Häromåret gav Norrköpingsmusikern Jacob Huddén ut skivan ”Se men inte röra” och nu har det blivit dags för en ny platta. Arbetet pågår för fullt och skivan beräknas vara klar under hösten 2013. Titeln är ”A lovely day” och Jacob utlovar en rockigare attityd men även mer elektroniska inslag. För mer info se hemsidan: www.jhmusic.se

nytt från surfarna Norrköpings, Östergötlands och Sveriges bästa surfrockband Sonic Surf City är aktuella med en ny platta. Skivan heter ”Viva Wahines” och kommer att lanseras med ett hejdundrande releaseparty på Dynamo den 31/5. SSC lirar såklart live på scenen och med sig som support har de även sina spanska polare i bandet Pornosurf. Det är SSC:s enda spelning i Norrköping under året, så det är givetvis ett gig som inte bör missas. Har ni ny basist? Turné på gång? Ny skiva i pipelinen? Mejla stora och små bandnyheter till: tobias@nolltretton.se


GIRLS; en satsning av Linköpings Kommun och East FM - om, av, och med tjejer. Programmet sänds live från St.Larsparken i Linköping vardagar mellan 12 och 14. Elli gästas där dagligen av idrottare, bloggare, artister m.m. som delar med sig av sina livserfarenheter och råd.

Bråvalla, Nkpg 27-29 Juni Keep It Loud, Lkpg 17 Augusti Linköpings Stadsfest 22-24 Augusti Eksjö Stadsfest 30-31 Augusti ANMÄL ER PÅ GIGANMÄLAN PÅ MUSIKWEBBEN.SE ! Sensus Studieförbund erbjuder REPLOKALER-SPELNINGAR-STUDIO-KURSER-EKONOMISKT STÖD M.M. kontakt: Daniel Skoglund Verksamhetsutvecklare Sensus ÖNS daniel.skoglund@sensus.se

www.musikwebben.se NOLLTRETTON 53


Bråvalla närmar sig Text: Tobias Pettersson Foto: FKP Scorpio

avicii nu är det bara en månad kvar tills att landets nya storfestival slår upp sina portar för första gången. Och Bråvallafestivalen kan visa upp ett imponerande artistutbud, som ser ut att kunna locka de 40.000 besökare som är målet under premiäråret. Det har nu gått ett drygt halvår sedan Folkert Koopmans presenterade sina storslagna planer på en megafestival ute på nedlagda Bråvalla flygfält. Det är ett mycket passande festivalområde som snart kommer att fyllas av tiotusentals besökare. Platsen ligger nära Norrköping men ändå så avskilt att det inte finns några grannar som störs, och det finns enorma ytor att tillgå för scenområde, camping och parkering. - Jag har gjort festivaler i över 25 år, men inte kunnat göra allt det jag velat på en och samma plats på grund av utrymmet. Här blev vi imponerade av vad vi kunde göra. Vi har gott om plats så vi kan göra vad vi vill, säger Folkert och nämner också läget som en viktig faktor för den nya festivaletableringen. - Norrköping är en stor stad och inom 45 minuter bor en halv miljon människor. Inom 200 km bor halva Sveriges befolk-

ning. Det är ett av huvudskälen till att vi valde Norrköping. Stefan Papangelis på Upplev Norrköping är förstås entusiastisk över den nya storfestivalen som nu kommer till Norrköping och stärker kulturutbudet ytterligare i staden. - Vi ser otroliga möjligheter att stärka vårt varumärke, stärka det lokala musiklivet och stärka besöksnäringen. Festivalen skapar arbetstillfällen, positionerar varumärket Norrköping och framförallt hjälper det till att höja Norrköpingsbornas egen stolthet. Man känner: wow, det är här det händer, säger Stefan. En annan viktig kugge i maskineriet är Gunnar Lagerman, som är Folkert Koopmans lokala man på plats. Gunnar var med redan på 80-talet och startade Hultsfredsfestivalen. Egentligen trodde han att

han hade gjort sitt i artistbokarbranschen men när Folkert kontaktade honom inför Hultsfredfestivalen 2011 hoppade han på tåget och nu är han med och ordnar med Bråvallafestivalen. Gunnar är helt övertygad om att detta kommer bli startskottet för en lång rad Bråvallafestivaler i Norrköping. - Det ser jättebra ut på Bråvalla. Jag tror vi når 40.000 besökare redan i år, allt tyder på det. Vi kommer att blanda friskt mellan genrerna. Vi tror inte att man kan göra Sveriges största festival om man är nischad, sade han nyligen i en intervju. Och studerar man programmet hittar man allt från dansmusik till hårdrock. Nyligen meddelades också att festivalen kommer att satsa stort på humor. Nio kända komiker, som exempelvis Jonas Gardell, Magnus Betnér och David Batra, kommer att underhålla dagtid i Hangar 85. Nattetid

dada life

förvandlas sedan hangaren till en pulserande nattklubb där heta namn inom svensk dansmusik kommer att uppträda. Den 26 juni klockan 12.00 öppnar campingen och dagen efter slår festivalområdet upp sina portar.

Bråvallafestivalen Startår: 2013 Arrangör: FKP Scorpio Plats: Bråvalla flygfält Datum: 27-29/6 Mål i år: 40.000 besökare Mål på sikt: 90.000 besökare Budget: 100 miljoner Dragplåster: Avicii, Rammstein, Green Day Hemsida: www.bravallafestival.se

Rebecca & fiona

The GasliGhT anThem

Några av årets artister torsdag

Rammstein, Icona Pop, In Flames, Mando Diao, Johnossi, Ghost, Rebecca & Fiona, 2manydjs, Charli XCX 54 NOLLTRETTON

Fredag

Green Day, Bullet for my valentine, Danko Jones, Frank Ocean, Armin van Buuren, OFWGKTA, Kvelertak

Lördag

Avicii, Thåström, Volbeat, Takida, Alina Devercerski, BoKaspers Orkester


N Y H ET !

frozen

smoothies s é p p a r f & Premiär 28 Maj

tropical mango smoothie

Med smak av choklad.

caramel frappé

KR /STYCK

Linköping City, Mjölby, Motala

Frozen_70x100.indd 1

® Burger King and Whopper are registered trademarks of the Burger King Corporation. ™ Taste is King and KING FRIES are trademarks of the Burger King Corporation.

19

FRÅN

choco frappé

2013-05-03 08:55

VINN BILJETTER TILL SOMMARENS STORA MUSIKHÄNDELSEBRÅVALLAFESTIVALEN

Full koll på IFK hela säsongen Följ IFK på Facebook och Twitter

Artister som Avicii, Mando Diao, Green Day, Thåström, Eldkvarn , Rammstein mfl.

Alla som köper solglasögon under Maj månad kan vara med i utlottningen av biljetter till Bråvallafestivalen. Vi har Linköpings största solglasögonsortiment Ray Ban, Oakley, Hilfiger, Marc Jacobs, Marc by Marc, Michael Kors, Marco`Polo, Gucci, Dior,YSL, Armani, Maui Jim, Zeal mfl

facebook.com/ ifknorrkoping

twitter.com/ ifknorrkoping

ifknorrkoping.se

plus.google.com/ +ifknorrkoping

www.malmbergsuroptik.se NOLLTRETTON 55


VIMMEL

Foto: Henrietta Wolving

FLER VIMMELBILDER HITTAR DU PÅ www.nolltretton.se 56 NOLLTRETTON


KROGKRÖNIKA

Rosé blir

aldrig passé Text: Tobias Pettersson

Sommaren nalkas och med den de somriga dryckerna. Många skulle nog hävda att rosévin är den somrigaste av alla. Eller är det bara en trend? Det finns många drycker vi förknippar med sommaren: vitt vin i bersån, en kall öl på uteserveringen, fräscha drinkar i en strandbar. Men kanske är rosévin den som allra mest hänger ihop med de varma sommarmånaderna. Öl dricker man året om, men det är sällan man hör någon säga: nu när det är så höstruskigt skulle jag vilja murra in mig på en bar med ett glas rosé. Rosévin görs av blå druvor, men eftersom skalkontakten är så kort utnyttjas inte alla aromämnen och tanniner vilket gör det lättdrucket. I takt med utvecklingen har dock rosévinerna blivit allt bättre och intressantare och idag rekommenderas det ofta till både charketurier och asiatisk mat, och ibland även till lättare kötträtter. Till stor del är rosé en europeisk dryck, 75 procent av produktionen sker i vår världsdel. Det mest kända distriktet är Provence där hela 80 producent av vinproduktionen är rosé. I Frankrike föredrar man riktigt bleka roséer medan man på andra håll vill ha kraftigare färg. I Sverige har rosévin blivit något av en trend de senaste somrarna men intresset märks över hela världen. Idag står rosévin för 8 procent av världsproduktionen och det är en siffra som hela tiden stiger stadigt. Men att folk tycker om rosé är inget nytt. På 60-talet var det portugisiska rosévinet Mateus Rosé världens mest sålda vin alla kategorier. Själv är jag ingen större roséfantast, men kanske är det dags att ge det ifrågasatta vinet en ärlig chans denna sommar? Bästa tiden sägs vara mellan hägg och syrén och bästa tillfället sägs vara på en picknick. Kanske med paj och sallad? Japp, så får det bli.

MISSA INTE!

ScandicS champagne veRanda har öppnat Text: Tobias Pettersson Foto: Henrietta Wollving

För många Linköpingsbor är en av sommarens höjdpunkter att slå sig ner på Scandic Citys champagneveranda. Där kan man sitta i en lugn och behaglig miljö och njuta av bubblande champagne och goda, svenska jordgubbar. Årets premiär för champagneverandan ägde rum torsdagen den 16 maj och därefter håller man öppet måndag till lördag från klockan 17 så länge vädret tillåter, vilket brukar vara en bit in i september. Det är sjätte året som Scandic City, skönt beläget alldeles intill Stångån, satsar på sin champagneveranda under sommarkvällarna, och förhoppningen är att det ska bli lika uppskattat i år som under de tidigare åren. - Det har fungerat bra och blivit väldigt populärt, både bland hotellgäster, företag och privatpersoner, säger sommeliern Carmelo Leone som betonar att champagneerbjudandet är oerhört prisvärd.

SOMMARERBJUDANDE! Hamburgare Gourmet

200g

inkl. ett glas vin/öl 137:alt alkoholfritt 119:-

98:-

- Det kostar 420 kronor och då ingår en flaska champagne av märket Nicolas Feuillatte, marshmallows, choklad och jordgubbar. Det är ett väldigt bra pris. Carmelo berättar även att hotellets restaurang ModMed ännu en gång uppmärksammades i White Guide och valdes ut till Linköpings bästa restaurang. Deras fine dining-meny kommer dock att göra uppehåll under sommaren och istället presenterar restaurangen sin sommarmeny där man hittar rätter som passar årstiden med råvaror efter säsong. - Hit kan man komma om man vill njuta av en bra middag med god service och bra viner i en lite lugnare miljö än på Stora Torget, säger Carmelo. Och skulle man upptäcka att man efter en kväll på Scandic Citys champagneveranda har fastnat för den bubblande drycken kan man boka in sig på en av de champagne- eller andra dryckesprovningar som Carmelo arrangerar på hotellet.

TRÄFFPUNKTEN FÖR ALLA ÅLDRAR!

Sommarsallad 95:-

(vattenmelon, avocado, blandsallad, bönor, kräftstjärtar, lax)

inkl. ett glas vin/öl 134:alt alkoholfritt 114:-

Ågatan 39 • 013-31 06 46 NOLLTRETTON 57


KROGPROFILEN

Med blick för goda viner Text: Tobias Pettersson Foto: Henrik Nydahl

BK erbjuder sina gäster en skön loungemiljö med myskänsla där man kan ta en drink och äta en bit god mat. Eller varför inte njuta av ett gott glas vin, noga utvalt av restaurangens vinansvariga Linda Ahnström. I tretton år har Linda Ahnström tagit hand om gästerna på BK. Man skulle kunna kalla henne restaurangansvarig men själv är hon inte så noga med titeln. - Jag jobbar i servisen. Det är det jag tycker är roligast, att springa på golvet. Sen har jag även hand om vinet på alla tre ställena BK, Harrys och Riva, säger Linda och berättar om hur hon började intressera sig för den härliga drycken. - När jag började på BK var det en kille som hette Anders som var otroligt duktig på viner, så jag blev tvungen att lära mig. Jag har ingen sommelierutbildning, men jag tycker att det är gott och kan det vi har i sortimentet. Vilket är ditt favorit vin? - Jag är väldigt förtjust i Malbec, och Sauvignon Blanc på den vita sidan. Jag har en fransk favorit som heter La Gascogne som finns för 79 kronor på Systembolaget. Det är jättegott. Hur väljer du ut vinerna? - Jag försöker att ha ganska breda, publika viner som funkar ihop med allt. Jag har försökt att inte göra en jättestor vinlista. Jag vill inte ha några hyllvärmare utan

58 NOLLTRETTON

skapa ett flöde bland vinerna. Jag går ofta på mitt första intryck - och att det ska vara gott. - Vi har ett samarbete med vinkällaren Cavarosa som via Live It har provningar varje måndag med start till hösten. Vi har även många viner från Cavarosa på vinlistan. De har ofta mycket viner från mindre vinhus som inte finns på Systembolaget. Vad händer i sommar på BK? - Det som är lite exceptionellt i sommar är att vi kör bordsservering på uteserveringen på både mat och dryck. Och så håller vi nu öppet till kl. 03.00 varje lördag, det har fått väldigt bra respons. På sommarmenyn har vi bland annat pulled pork. Vi har testat det förut men var nog lite tidiga då, men nu provar vi det igen. Sen har vi en grillmeny där man väljer mellan fyra sorters kött och de tillbehör man vill ha och komponerar sin egen rätt, säger Linda som vet vilken dryck som kommer att vara populär på BK:s uteservering de kommande månaderna: - Vi säljer otroligt mycket rosé under sommaren. Vi har ett heltorrt, ett med lite sötma i och ett helsött, så det finns något för alla.


PÅG Text: Tobias Pettersson Foto: Shutterstock.com

Gillar man att dansa ska man gå till Cupolen den 24-25 maj då Den stora Dansfesten äger rum. På scenen står bland annat Streplers, Casanovas, Drifters och Sounders. Nu ska Harrys bubbla av heta latinotoner. I samarbete med Östergötlands salsaförening arrangerar Harrys en salsakväll den 7/6 som får blodet att koka.

palatset live anordnar vårens sista musikkväll den 24/5. Lirar gör Chez Suzy, Knifven och OFDR, sen tar man sommarlov och drar förmodligen igång i september igen. Det har blivit hög tid för lite blues på L´Orient. Den 1:a juni kommer Blues impaCt och lirar, och med sig som förband har de Indiana Sky. Kvällarna på Örsåsa loge drog igång i Valborg och

nästa datum är den 8/6. Då spelar Barbados, uppbackade av The Hwillages och DJ Oskar. Linköpingsbandet oBlivious ska ha releasefest för sin nya platta ”Creating meaning” och har förlagt den till Backstage den 31 maj. Med sig som supportakt har de bandet Skraeckoedlan. Ni har väl inte missat att Hotellet Bar & Grill (First Hotel) kör trubadur på fredagarna, samt after work-priser på mat och dryck? Charken har dragit igång sin sommarsäsong med uteservering, ny grillinspirerad meny, ny drinklista med sommarens glassdrinkar samt klubbkvällar med Klubb C på lördagarna under sommaren. Torsdagsquiz kör man även på nationernas hus, och det fortsätter man med hela sommaren. Så boka

in 6, 13, 20, 27 juni och så vidare i kalendern. Quizsugen? Gå till BarBQ på torsdagarna där quizveteranen James Symes håller i frågorna, och kanske även sjunger en trudelutt… Steampunk kan beskrivas som ”framtiden som den brukade se ut”. Synthföreningen Nuclear Nation tar fasta på temat och ordnar en steampunkfest på L´Orient den 24/5. Och sen verkar det som man tar sommarlov. Köttrestaurangen Johannes kÖk har snabbt blivit en av Linköpingsbornas nya favoriter. Nu i sommar öppnar man uteservering på innergården för de gäster som vill sitta utomhus. Kolla in den. Queens har något för de flesta: biljard, nattklubb, mat och en bra partytrubadur som lirar i puben de flesta fredagarna och lördagarna. Ofta heter han Crazy-Chrilla…

HEMMAMATCHER 2013 ®

Sön Sön Fre Sön Fre Mån Sön Lör Lör Lör

28 12 7 4 9 19 25 31 14 28

april maj juni aug aug aug aug aug sept sept

17:00 17:00 19:00 17:00 19:00 19:00 15:00 16:00 15:00 15:00

Söderköpings IK BK Derby Gullringens GOIF AFK Linköping Mjölby Södra IF Linghems SK IF Haga IFK Tidaholm Boxholms IF IK Tord

RestuRang BaRBeque

NOLLTRETTON 59


NOLLTRETTON PRESENTERAR DET SENASTE INOM SPELVÄRLDEN Text: Calle Linné

månadens Spel surGeon simulator 2013 (PC)

Precis som namnet antyder är det här en kirurgsimulator och det som skiljer den här simulatorn mot många andra är att den inte försöker vara så verklighetstrogen som möjligt, eller ska jag säga att den inte är verklighetstrogen överhuvudtaget. Det första som händer när man startar upp Surgeon Simulator 2013 är att man får kontroll över en mans hand som inte riktigt har full kontroll över sina finmotoriska muskler, det är faktiskt så att det är just den här handen man kommer styra genom hela spelet. Spelet går nämligen ut på att utföra en rad olika operationer, med en hand, på så kort tid som möjligt och utan att din patient ska trilla av pinn.

Handen styr man med musen, genom att föra musen framåt och bakåt för man handen framåt och bakåt, exakt samma funktion har musen om man för den åt sidan men med den skillnaden att även handen då rör sig åt sidan, coolt eller hur! Om man håller in vänster musknapp sänker man handen och håller man in höger musknapp så vrider man handen i uppåt, neråt, till höger, till vänster. Än så länge är det inte riktigt några svårigheter, men nu ska man även ta kontrollen över sina fingrar. Fingrarna styr man med tangentbordet och genom att trycka på A, W, E, R eller Space (mellanslag) så böjer man sina fingrar. Det här i kombination med den lite suspekta kontrollen över handen och

den något frustrerande (underhållande) fysiken gör att en operation snabbt kan gå mycket illa. Den första operationen man får utföra är en enkel hjärttransplantation, man börjar helt sonika med att ta bort bröstkorgen med valfritt verktyg, jag själv började med hammaren som gjorde sitt jobb riktigt bra och krossade revbenen och bröstplattan utan några som helst problem. Under bröstkorgen hittar vi sen lungorna och för att komma åt hjärtat behöver vi även få bort dessa så varför inte bara ta ett tag och slita loss dem, men bara för att ställa till det så har vi ju även matstrupen att ta hand om innan hjärtat kan bytas ut. Matstrupen tas lätt om hand med… ja, varför inte en såg. Sen är det bara att

sätta ett lätt snitt för att lossa på hjärtat och bort med det gamla och in med det nya och vips så var man klar för delarna man tog bort behövs ju inte mer. Lite såhär går det till vid ytterligare två operationer och sedan får man gå vidare och utföra samma operationer, fast då i en ambulans som kör så det ryker med verktyg och reservdelar flygandes omkring i ambulansen. Hur kul det här än låter så är det inte speciellt roligt att sitta själv framför datorn och spela, men jag kan tänka mig att med ett par vänner och några bärs innanför västen och om man delar på styrningen så kanske det här spelet kan bjuda på en riktig helkväll.

3/5

SPELNYHETER SPELNYHETER SPELNYHETER SPELNYHETER SPELNYHETERSPEL Gears of War-filmen får producent

En film baserad på Gears of War-serien har varit på gång länge nu och vägen till produktion har varit problematisk. Den utannonserades redan 2007 och då var det New Line Cinema som skulle göra projektet till verklighet. Sedan dess har projektet bytt riktning, fått budgetnedskärningar och försenats. Sen har många befarat att filmen helt lagts ner. Nu har dock en producent blivit knuten till filmen, enligt Variety. Det får man ändå se som ett livstecken. Producenten i fråga heter Scott Stuber och han har filmer som Ted, Safe House och kommande 47 Ronin att stoltsera med på sitt CV. I skrivande stund finns det inga andra namn knutna till filmen. Det dröjer 60 NOLLTRETTON

nog ett bra tag innan vi får se filmen, men nu kan vi ändå konstatera att filmen trots allt är på väg… som det ser ut just nu. pirater fick smaka på sin eGen medicin

Vad händer när pirater som spelar ett piratkopierat spel om spelutveckling råkar ut för pirater som piratkopierar deras spel i spelet? En mycket god fråga som Greenheart Games, studion bakom spelutvecklarspelet Game Dev Tycoon nu fått svar på. När studion släppte sitt spel på PC, Mac och Linux lade man själva ut en ”piratkopierad” torrent-fil på sajter där olagligt kopierat material kan hittas. Med en liten skillnad jämfört med huvudspelet.

De som utvecklade sina spel i spelet råkade nämligen ut för pirater. De som spelade fick efter ett tag följande meddelande i Game Dev Tycoon: ”Boss, it seems that while many players play our new game, they steal it by downloading a cracked version rather than buying it legally. If players don’t buy the games they like, we will sooner or later go bankrupt”. Dessa pirater gick sedan ut på internet och bad om råd. Bara mini-konferenser för nintendo på e3

E3 börjar ju närma sig och vi är många som ser fram emot riktigt stora presskonferenser från speljättarna. Men Nintendo kommer inte att göra något stort väsen av

sig, berättar man. Man kommer nämligen inte att ha någon stor presskonferens på E3 alls, utan istället anordna flera, mindre events. Ett riktat mot den amerikanska marknaden, och ett med hands-on-upplevelser för västerländsk media. ”There will be one closed event for American distributors, and we will hold another closed hands-on experience event, for mainly the Western gaming media. Also, I did not speak at last year’s presentation, and I am not planning to speak at these events at the E3 show this year either”, berättar Satoru Iwata. Tanken är att leverera sina budskap till specifika grupper på ett mer exakt och tydligt sätt, enligt Iwata. Vad tror ni om den strategin?


foto: SVt

I tv-rutan Margit har koll på politiken Tidigare i våras gav journalisten Margit Silberstein tillsammans med Tommy Möller ut boken ”En marsch mot avgrunden - socialdemokratins svarta år” som väckte stor uppmärksamhet. Men mest ser vi henne som politisk expertkommentator i tv-rutan. Margit som kommer från Norrköping har lång erfarenhet av journalistyrket och har jobbat på såväl Sveriges Radio som SvD, GP och DI. Numera är Margit Silberstein politisk kommentator på Aktuellt och dyker med jämna mellanrum upp i SVT.

park hotel

Text: Tobias Pettersson Foto: TV3

fick besök av hotellräddaren

foto: Lff Press

Månadens heMsIda Den andra vågen I början av maj lanserade Linköping/ Åtvidabergsbandet La Fleur Fatale sin film ”The second wave”. I filmen får tittaren följa hur bandet drar till Kalifornien för att lira psykedelisk rock och försöka återuppväcka det mytomspunna 60-talet ett halvsekel senare. Bandet varvar utflyktsmål med promotion och stöter på en hel del udda figurer på vägen, och i bakgrunden finns bandets excentriske manager och drar i trådarna. Filmen kan bland annat ses på bandets hemsida: www.lafleurfatale.com

röster I radIo Mot Svensktoppen Nu är det klart vilka fem låtar som tävlar i den östgötska deltävlingen av Svensktoppen nästa. Finalisterna är Jonas Ridderström - Vi finns kvar (Bestorp), Pernilla Bergendahl - Nere vid kanalbron (Motala), Sebastian Roos - All 4 U (Norrköping), Elvira Vänerfors - I need you here (Linköping) och The Indigo Clan - Psycho (Motala). Finalen äger rum i Motala Folkets Park den 14/6 och i potten finns även en chans att få en plats i nästa års Melodifestival. 62 NOLLTRETTON

Park Hotel är kanske Linköpings mysigaste och mest personliga hotell. De marknadsför sig som Linköpings Fawlty Towers och har självklart ett älghuvud i receptionen. Den 5/6 är hotellet med i TV3:s program ”Hotellräddaren” och får hjälp med renoveringen. I TV 3:s programserie ”Hotellräddaren” rycker det internationella hotellproffset Kristoffer Luczak och hans team ut för att hjälpa svenska hotell genom att styla om rum och påpeka brister i verksamheten. I september besökte tv-teamet det charmiga Park Hotel mittemot tågstationen i Linköping, och nu är det dags för avsnittet att sändas. - Vi var det sista avsnittet som spelades in. De ringde och frågade vad vi behövde hjälp med, och det var ju renovering i första hand. Jag blev jättenervös, jag ville inte bli förnedrad i tv. Men sedan pratade jag med Micke och han tyckte att det var en jättemöjlighet. Det är inte så lätt för ett litet hotell som oss att nå ut. Vi har haft hotellet i nio år och man blir lätt hemmablind, så det kan vara bra med någon som kommer in med nya friska ögon, plus att vi behövde renovera, säger Cybil… förlåt, Susanne Jonsson som egentligen bara hade två krav för att medverka: - Jag sa att jag inte ville gråta och inte bli utskälld i tv. Hur var det under inspelningen? - Det var ju jättejobbigt, när jag inte visste vad som skulle hända. Och att man hade mygga på sig hela tiden. På onsda-

gen var det skönt att ha en ledig dag, då hade de varit här i fem dagar. Men det var jättekul och intressant, nu vet man hur en tv-inspelning går till. Och inredaren Malin och filmteamet var helt underbara människor. Hur var Kristoffer? - Han var tvungen att åka hem akut under inspelningen, så det blev en snabbinspelning för hans del. Han var trevlig och vi har fortfarande lite mejlkontakt. Naturligtvis är han kunnig, men han jobbar säkert högre upp i organisationen. Han har varit på stora hotell som exempelvis Raffles i Singapore, och det är skillnad på hotell i Asien och i Sverige. Under inspelningen kom Kristoffer med en hel del små tips, bland annat att Park Hotel hade för mycket broschyrer och att det var rörigt i entrékorridoren. Nu har korridoren fått en helrenovering med nytt golv och annorlunda tapeter. Receptionsdisken och nyckelskåpet har genomgått vissa justeringar, och så har rum 404 stylats om helt och hållet. - Vi fick vi inte gå in i rummet förrän den näst sista dagen, och det var jättehäftigt och jätteannorlunda, men inte

riktigt den stil vi tänkt oss. Men det är roligt att ett av trettio rum är gjort av någon annan.

Stora förändringar Renoveringen av Park Hotel pågår kontinuerligt och sedan Susanne och Micke tog över för nio år sedan har de gjort stora förändringar. Sex rum har försvunnit för att ge plats åt annat. Heltäckningsmattorna i rummen har slängts ut och istället har man lyft fram det fina trägolv som fanns under. Duschar och badrum har renoverats och tv-apparaterna har bytts ut mot platt-tv. Att medverka i ”Hotellräddaren” var ytterligare ett steg i den utvecklingen, men fortfarande återstår ett tiotal rum att göra i ordning. Måndag till torsdag har hotellet bra beläggning, men ett av uppdragen var att få mer folk på helgerna och Park Hotel arbetar med olika koncept för att locka människor till hotellet. Man har ett Kinarum där det anordnas teprovningar och hotellets omtyckta afternoon tea är mer populärt än någonsin. Förhoppningsvis kan medverkan i ”Hotellräddaren” få ännu fler människor att få upp ögonen för Linköpings eget Fawlty Towers.


VIMMEL

Foto: Henrietta Wolving

FLER VIMMELBILDER HITTAR DU PÅ www.nolltretton.se

ÄNTLIGEN ÄR SOMMAREN HÄR PÅ BISTRO CHARKEN! – NJUT AV MAT OCH DRYCK I LINKÖPINGS ABSOLUT BÄSTA ATMOSFÄR –

UTNYTTJA SOMMAREN PÅ BÄSTA SÄTT! Våra öppettider: Måndag-Fredag 1100 - Sent Lördag 1200 - Jättesent Söndag 14 00 - Sent

C 25 Maj 1 Juni 8 Juni 15 Juni

Hjärtligt välkomna önskar vi alla på Charken!

LÖRDAG - KLUBB C Med Linköpings skönaste partystämning 22 - 03 Klubb Din Mamma Baskalas Kalle Kobra The Soul Lounge + Nasime

Stora Torget 7 • 013-12 22 26 • www.charken.com NOLLTRETTON 63


Fakta/ leonardo dicaprio Fullständigt namn: Leonardo Wilhelm DiCaprio Född: 11 november 1974 i Hollywood. Yrke: Skådespelare civilstånd: Ogift aktuell: I “Den store Gatsby”.

FilmograFi i urval: den store Gatsby (2013) django Unchained (2012) J. edgar (2012) inception (2010) Shutter island (2009) Body of lies (2008) revolutionary road (2008) i elfte timmen (2007) Blood diamond (2006) The departed (2006) The aviator (2004) catch Me if You can (2002) Gangs of new York (2002) don’s plum (2001) The Beach (2000) Kändisliv (1998) Mannen med Järnmasken (1998) Titanic (1997) Marvins döttrar (1996) Text: Tobias Pettersson Foto: Warner Brothers

romeo och Julia (1996) Snabbare än döden (1995)

”Gilbert Grape” var hans första succé. Efter ”Titanic” blev han ett världsnamn. Och efter en rad storfilmer de senaste åren är Leonardo DiCaprio kanske den största manliga skådisen av dem alla. Just nu syns han på biodukar världen över i ”Den store Gatsby”. Att Leonardo DiCaprio blivit den kanske största manliga filmstjärnan (i konkurrens med Tom Cruise) har han till stor del en svensk att tacka för. Det var i Lasse Hallströms film ”What´s Eating Gilbert Grape” 1993 som DiCaprio spelade en utvecklingsstörd pojke på ett så övertygande sätt att han fick en Oscarsnominering. Därefter kunde man se DiCaprio i filmer som ”Snabbare än döden” och ”Romeo & Julia” innan den stora megasuperdundersuccén kom med ”Titanic” 1997. Filmen blev en av de populäraste i filmhistorien men höll också på att knäcka DiCaprios filmkarriär. Han slungades in i ett våldsamt festarliv och de få filmer han gjorde blev inga succéer. Backpackardramat ”The Beach” var tänkt att bli den stora uppföljaren, men blev något av både ett publikt och konstnärligt fiasko. Det var först 2002 med filmen ”Catch Me If You Can” som DiCaprio var tillbaka på banan på allvar. Och sedan dess har han bara 64 NOLLTRETTON

blivit bättre och större för varje år.

publikfavorit De senaste tio åren har DiCaprio levererat en imponerande rad av filmer som både gått hem hos kritiker och biopublik, och DiCaprio själv blir bara mer och mer hyllad. Allt han medverkat i det senaste decenniet har förvandlats till guld, eller vad sägs om filmer som: ”Inception”, ”Shutter Island”, ”Body of Lies”, ”Revolutionary Road”, “Blood Diamond”, “The Departed” och “The Aviator”. Den enda film som inte riktigt motsvarat förväntningarna är ”J. Edgar” från förra året. Men det lilla bakslaget glömdes snabbt genom en enastående prestation i Quentin Tarantinos ”Django Unchained” som kom strax efter. Just nu är DiCaprio DVD-aktuell med ”Django Unchained”, men framförallt är det affischer och reklam för ”Den store Gatsby” som möter biobesökarna. Baz Luhrmann har regisserat och Leonardo DiCaprio gör huvudrollen i den storslagna

filmen som bygger på den klassiska boken från 1925 av F. Scott Fitzgerald. Historien kretsar kring amatörförfattaren Nick Carraway som lämnar landsbygden och beger sig till New York våren 1922 där han möts av en värld av jazz, moraliskt förfall och dekadens. Det är en film av det stora formatet, och Luhrmann har överraskat med att byta ut den tidsenliga jazzmusiken mot moderna låtval. Soundtracket innehåller bland annat Beyoncés omtalade tolkning av Amy Winehouses ikoniska ”Back to Black” och en ny hit från Lana Del Rey. Även Jay-Z, The XX och Will.I.Am har med musik i filmen.

The Basketball diaries (1995) Total eclipse (1995) en Främling i Familjen (1993) Gilbert Grape (1993) dödlig intrig (1992) critters 3 (1991)

öppna årets upplaga av den prestigefyllda filmfestivalen Cannesfestivalen, men deltog inte i tävlan. Nästa film med Leonardo DiCaprio kommer i december och heter ”The Wolf of Wall Street”. Där har han för femte gången arbetat ihop med regissören Martin Scorsese och filmen som är en sann historia, bygger på självbiografin av Jordan Belfort som satt nästan två år i fängelse för att ha deltagit i en stor bedrägerihärva på Wall Street under 90-talet. DiCaprio gör huvudrollen som Belfort, och i övriga roller medverkar bland andra Jean Dujardin och Jonah Hill.

oscarstippad Inspelningarna av ”Den store Gatsby” drog ut på tiden. Först tog pengarna till eftertagningar slut och sedan flyttades premiären fram från juldagen till maj för att bättre passa Oscarssäsongen. Många tror nämligen att detta är en potentiell Oscarsvinnare, och det skulle säkert DiCaprio gilla eftersom han ännu inte vunnit någon Academy Award. Filmen fick även äran att

Efter det har DiCaprio meddelat att han ska ta en paus från filmandet. - Jag är utpumpad. Nu kommer jag att ta en väldigt lång paus. Jag har gjort tre filmer på två år och jag är helt enkelt slutkörd. Jag skulle vilja förbättra världen, så jag kommer att flyga runt i världen och jobba med miljön, säger DiCaprio som är väldigt engagerad i filantropi och miljöfrågor.


LLER A V K FILMS

v.21 Django Unchained, Wallander - Den orolige mannen, Les Miserables, The ABCs of Death, Static, Haja Läget 2, A Few Best Men, Beasts of the Southern Wild v.22 Ego, Lincoln, Last Will, Compliance, Hemingway & Gellhorn, Yoko v.23 Bullet to the Head, A Haunted House, RöjarRalf, In their skin, Motorsågsmassakern 3D, Parker, The Company You Keep, The Master, Liv & Ingmar, Smashed, Intersection v.24 28 Hotel Rooms, Zero Dark Thirty, Hitchcock, Amour, The Dream Team, Kvartetten v.25 Beautiful Creatures, Margaret, Love, Wallander - Försvunnen, The Power of Few, Passion (utgivningsdagarna är preliminära)

Christopher Nolan / Shutterstock.com

KOMMANDE DVD-FILMER

Skräcken och kärleken bakom filmkameran

nolan reser i tiden NolaN gör film om Tidsresor

Christopher Nolan håller på att få till en stark ensemble till sin kommande film ”Interstellar”. Manuset bygger på fysikern Kip S. Thornes teorier om att maskhål i rymden existerar och kan användas för resor i tiden. Hoyte van Hoytema ska filma och Matthew McConaughey, Anne Hathaway och Michael Caine är redan klara för tre roller. Senaste namnet att ansluta är heta Jessica Chastain, som vi bland annat sett i ”Niceville” och ”Zero Dark Thirty”. Inspelningarna startar senare i år och filmen kommer till biograferna i november 2014. alicia blir roboT

Alicia Vikander håller på att skapa sig en riktig internationell filmkarriär. Rollen i Oscarsnominerade ”A Royal Affair” öppnade portarna till flera Hollywoodprojekt, däribland ”The Seventh Son”, ”Anna Karenina” och ”The Fifth Estate”. Nu är hon i förhandlingar om att spela den kvinnliga huvudrollen i Alex Garlands regidebut ”Ex Machina”. Det är en thriller som handlar om en rik programmerare som arbetar med sin nya uppfinning, en artificiell kvinnlig robot, som alltså spelas av Alicia Vikander. gosliNg regidebuTerar

Nyligen startade inspelningen av ”How to Catch a Monster” som är Ryan Goslings regidebut. I huvudrollen ser vi Christina Hendricks som Gosling spelade mot i ”Drive”, även Goslings flickvän Eva Mendes har en roll. Det är en fantasyfilm, där Hendricks spelar tvåbarnsmamman vars söner upptäcker en hemlig undervattensby. Inspelningen pågår i Detroit, och filmen kommer att ha biopremiär under 2014. Ryan Gosling själv är aktuell på bioduken i ”Only God Forgives”. Hawke ocH delPy igeN

TIPSET

Var nionde år sammanför regissören Richard Linklater de två skådisarna Ethan Hawke och Julie Delpy för romantiska möten på film och nu är det dags igen. Efter ”Bara en natt” och ”Bara en dag” kommer nu ”Before Midnight” där de två möts i den grekiska övärlden. Filmen går upp på bio i september men kommer att ha smygpremiär på musikfestivalen Way Out West i augusti. Där kommer exempelvis även James Francos ”Interior. Leather Bar”, en omdiskuterad skildring av gayporrvärlden, att möta sin svenska publik för första gången.

Premium Rush (2012) Joseph Gordon-Levitt spelar ett cykelbud på Manhattan, en vilding som kör utan vare sig växlar eller bromsar. Wilee, som han heter, har en ex-tjej och en rival som också jobbar som cykelbud, och de tre svischar fram genom den täta trafiken, på trottoaren, mot rödljus. Skrubbsår och blåmärken hör till yrket. En dag dyker det upp en leverans som det verkar vara något skumt med. Wilee får inte bara en korrupt polis i hasorna samtidigt som en

efterhängsen cykelpolis jagar honom, utan rivalen vill dessutom åt både extjejen och leveransen. Lite oväntat är ”Premium Rush” en riktigt bra film. Det skulle lätt kunna bli småtöntigt och nördigt med en så nischad film, men här lyckas man göra cykelbudsyrket coolt. Det är en snygg, tuff och adrenalinstinn rulle med högt tempo, viss humor och såklart lite kärlek och snyftande också. Plus att jag alltid gillat filmer som utspelas i dagsljus. (TP)

4/5

KLASSIKERN Ghost (1990) När man listar de mest klassiska romantiska filmscenerna brukar alltid drejscenen i ”Ghost” komma högt upp. Men hela denna filmpärla är faktiskt bra och blandar humor, sorg och romantik på ett sätt som får den mest hårdhudade att få något fuktigt i blicken. Patrick Swayze spelar Sam Wheat som är nykär och lycklig med sin flickvän Molly (Demi Moore). En kväll blir han mördad under ett rån och snart står det klart att även Molly är i fara.

Sam som blivit ett spöke kontaktar ett medium (Whoopi Goldberg), som tycks vara den enda som kan höra honom, för att varna Molly. Många tycker kanske att detta är en lättviktig film med ett fånigt tema, men minst lika många låter sig svepas med i den sorgliga romantiken. Och så har ju ”Ghost” den fantastiska drejscenen… (TP)

DVDTOPPEN MAJ 2013

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

Jack Reacher Mammas pojkar Sune i Grekland - All inclusive Zambezia The Hobbit - En oväntad resa Berättelsen om Pi De fem legenderna The Hobbit - En oväntad resa En oväntad vänskap Breaking Dawn - Part 2

Listan grundar sig på ”Köptoppen” - framtagen av GFK och Sveriges Videodistributörers Förening (16/5).

4/5 NOLLTRETTON 65


NYTT PÅ DVD FILMTYCKARE: Tobias Pettersson Foto: UIP Sweden

So Undercover (SF - v.20)

Zero Dark Thirty (UNI - v.24) Kathryn Bigelow, som gjorde ”The Hurt Locker”, fortsätter att vara den filmare som intressantast visar hur amerikanska militärer arbetar. Denna gång får vi följa den långa och kostsamma jakten på Usama bin Laden, ungefär som det gick till i verkligheten. Det är ett tröstlöst detektivarbete som skildras, där USA:s underrättelsetjänst får söka svaren genom att analysera det som inte sägs eller görs, snarare än i vad de faktiskt vet. Åren går och självmordsbombningarna fortsätter utan att de kommer närmare bin Laden. Obama förnekar tortyren och i Washington pågår det politiska rävspelet. Man kanske skulle ge upp sökandet? Vem vet om bin Laden ens lever längre? Motstridiga uppgifter och svårknäckta Al Qaida-terrorister gör att arbetet mest står still och stampar. Tills en dag, då bit lagts till bit och plötsligt visar en möjlighet som ger en gnutta hopp, även om det mest är en chansning. Bigelow har gjort en balanserad film som riktar kritik, men samtidigt låter tittaren tänka själv. Den känns trovärdig och historien hålls i strama tyglar. I slutet blir det lite pang-pang, men filmen är mer drama/thriller än actionrulle, vilket känns både skönt och rätt. Och svenska Fares Fares har en hyfsat stor roll, vilket är kul. (TP)

Molly, spelad av Miley Cyrus, har hoppat av gymnasiet för att jobba på sin pappas detektivbyrå. Hon är tuff, lärde sig skjuta som 11-åring och kan jujutsu, men får mest i uppdrag att fotografera otrogna makar, tills hon en dag kontaktas av FBI som vill ta hennes tjänster i anspråk. Uppdraget går ut på att nästla sig in bland de fina tjejerna på ett college i New Orleans för att skydda dottern till ett huvudvittne i en gangsterrättegång mot den georgiska maffian. Molly, som inte är lika fin som sina medsystrar får gå i kurs för att lära sig klä sig rätt och tala rätt, så hon passar in den sofistikerade miljön. Det är som alla begriper en ganska fånig film, med dåliga skådisar, fjantigt manus och ett orealistiskt upplägg. Dessutom är Miley Cyrus totalt ocharmig, vilket inte gör saken bättre. Filmen är inte så genomusel att man ryser, men när den är slut sitter man ändå där och undrar om man inte kunde ha gjort något bättre med sitt liv de där 90 minuterna. (TP)

1/5

4/5

Gangster Squad (WB - v.20)

Wallander - Den orolige mannen (SF - v.21)

Det finns en hel del som talar för den här filmen. I rollerna hittar vi skådisar som Ryan Gosling, Josh Brolin, Sean Penn, Emma Stone och Nick Nolte. Det handlar om korrumperade snutar i 40-talets Los Angeles, om fala damer med snygga frisyrer och om gangsters i kritstrecksrandigt som skjuter med maskingevär. Ändå misslyckas det mesta.Sean Penn spelar skurken Mickey Cohen som har staden i sitt grepp. Den hårdföre men ärlige polisen John O´Mara (Brolin) är en av få som inte kan köpas och får i uppdrag att bilda en liten specialstyrka som ska rensa ut patrasket ur staden. En hederlig gangsterrulle med andra ord, i stil med ”De omutbara”. Och bristen på originalitet är ett av filmens problem. Det försöker regissören Ruben Fleischer kompensera genom att skapa en hårdkokt, smått karikatyrisk känsla genom feta lager smink, märklig ljussättning, höjning av kontrasten och lite efterbearbetningar i datorn, vilket gör personerna till seriefigurer. Det är snyggt, men känns mest fånigt, särskilt eftersom innehållet är så otroligt tunt. Det här är långt ifrån den klass ”LA Konfidentiellt” visade upp. I slutändan är ”Gangster Squad” bara en snyggt förpackad popcornrulle som det smäller ganska friskt om. (TP)

2/5

MÅNADENS DVD-BOX vI På SALTKRåKAn (v.22)

66 NOLLTRETTON

Efter alla dessa Wallanderfilmer som vällt över oss genom åren vet nu de flesta vad de får. Och är man beredd på att man inte får en kvalitetsprodukt utan en massproducerad tv-film av medioker kvalitet går det att luta sig tillbaka i soffan och låta sig förströs en stund. Denna gång får vi följa Kurt Wallander som blivit morfar och jobbar hårt för att axla den nya rollen. Hans dotter Linda Wallander har flyttat tillbaka till Ystad med sin familj och de jobbar tillsammans igen. Fast inte så länge, för efter en blöt kväll på stan glömmer Kurt sitt tjänstevapen på krogen och blir avstängd i väntan på utredning. Men då får han å andra sidan tid att undersöka ett fall med en död dykare, som har kopplingar tillbaka till ubåtskränkningarna i början av 80-talet. Det kalla krigets efterverkningar lever fortfarande kvar och sätter skräck i vissa, som Lindas svärfar, den pensionerade marinofficeren Håkan von Enke som plötsligt försvinner. Kurt börjar nysta i fallet som innehåller en rad mörka hemligheter från det förflutna, och det är faktiskt skapligt spännande för att vara en Wallanderfilm. (TP)

2/5

En av de populäraste svenska tv-serierna genom tiderna är ”Vi på Saltkråkan” där tittarna får följa det behagliga skärgårdslivet under 60-talet. Serien har gått i repris ett antal gånger och nu kommer ännu en chans att uppleva sin barndoms härliga somrar i sällskap med Tjorven, Malin, farbror Melker, Båtsman, gubben Söderman och de andra.

Lagom till sommaren släpps alla de 13 avsnitten uppdelat på sex dvd-skivor. Till skillnad från merparten av Astrid Lindgrens filmatiseringar bygger inte ”Vi på Saltkråkan” på en bok, utan manuset skrevs direkt för TV-serien, och kom ut i bokform efter att TV-serien visats. Serien följdes sedan av fyra biofilmer. (TP)


Vill ni spela live? Nu har du/ert band möjligheten att spela i Trädgårdsföreningen i sommar! Vi söker >> Vispop, Singer/songwriter, visor m.m. För att få möjligheten ska du/ni skicka er demo till redaktionen@nolltretton.se senast 5 juni


FILMKRYSSET MED GARCIA FÖR DRAG

SISTA MATCHEN

TÄT

PÅSDRYCK

ERSATT

BROM

LÅGVATTEN FARA RUNT

EJ VÅR FÖRMIDDAG FÖRFALLEN BYGGNAD

VÄN

NALLE PUHs KOMPIS

LEDIG VARNAR OKÄND

I FINT NAMN

TILLVERKAR KEX

VASSBÅT VARGROP

RADON

GALLIUM GIN & TONIC KORT

KYLIGA

LERA SALO I THE ARK

KARTBOK

KORT SKRATT

I GAMLA PLATTOR

FARA

SKYDDAR TANDEN

PLÅGAS

SAMLAR DAGSTIDNINGAR

KÖTTGRYTA

TEFAT

FRÅN KORT

FÄRSK

NALLA

FORTFARANDE

HINDER

BITA LÄTT

SOMMARLÄGER

ARME

BEGÅVNING

ROLIG

SLÅS MED

SPOLAR KRÖKEN

SMILA

HALTA

VÅRT LÄN

KAN FIN FLICKA

GÄLLT ROP

KATTDJUR

ÄKTA

KÄNT LEJON ÅTRÄD

SJÖGRÄS

FRÅGA

OSTDJUR

FINNS FÖR MUSIK

YTTRADE

ÄNGLARNAS STAD

SE UPP!

FRÖSKAL

AULA

SPRINGER FÖRST

GAMMAT

UNDERHÅLLA

ARABISK PRINS

PINAL

ÄR ÅLEN

TUNG METALL

KRAFT

VID VIKTIGT FÄRSK

LURA

I REGNKLÄDER

UNDERBYXA

Adress: ............................................. NATRIUM SPÖDAM

WC

OM

GENAST

DANSKT Ä

SLUT

Postadress: .......................................

ROAR BARN

Tel.nr/E-mail: ..................................... SKYDDADE KUSTEN

GENLJUD

STRÖM

SÄNGKLÄDER

nollelva © nolltretton

Äntligen är det sommar...

68 NOLLTRETTON

...som har turen att vinna de två rykande färska filmerna - thrillern ”The Company You Keep” och ”Kvartetten” (från SF). Så passa på och tag chansen att få en riktigt trevlig filmkväll... Namn: ...............................................

SOLGUD

SIMPEL

Lösningen till FilmKrysset vill vi ha senast onsdagen den 12/6 2013. Bland de rätta lösningarna drar vi tre vinnare...

CHEF

SPÅ

ISTÄLLET FÖR NEJ

GIFTIG SVAMP

Vinn! DVD-filmer

NYTT NUMMER KOMMER 20/6

Skicka er lösning till:

Nolltretton Badhusgatan 5 582 22 Linköping


Christers minst sagt knasiga intervju Text: Tobias Pettersson

TILLS VI SES IGEN... Text: Tobias Pettersson Foto: Shutterstock.com

Kors och tvärs med ÖstgÖtatextil Varje dag till och med den 1 september kan man se utställningen ”Kors och tvärs” med Östgötatextil på Curmanska magasinet. Utställningen visar design, hantverk och konsthantverk från elva företag i regionen. Det är en resa bland ny design, traditionella tillverkningstekniker, mönster, färger, riktningar, raka, sneda och sirliga stygn. I samband med utställningen har Carin Peterson Design en workshop i Formgivning den 30/5. Genom övningar lär man sig formgivningens grunder för att skapa mönster utifrån en enkel form.

du är inte KloK madicKen Den 2/6 är det premiär för sommarteatern ”Madicken” på Sjöbergska Frilufts-

Life´s a bitch av: Emelie Wedhäll

teatern. I denna härliga familjeteater får publiken möta Astrid Lindgrens älskade figur Madicken och hennes familj och vänner, som Abbe och familjen Nilsson. Det blir spöken, höga hopp, pipper i håret, men också om djup vänskap och respekt, samt mycket sång och musik. Staffan Götestam har skrivit manus och Håkan Bäck står för regi. Föreställningen spelas sedan hela sommaren fram till den 18 augusti.

med barnvagn i eKlandsKapet Är man föräldraledig och hemma på förmiddagen den 4 juli kan man följa med på en trevlig barnvagnsguidning i Tinnerö eklandskap. Efter samling på Fröbergets parkering startar vandringen klockan 10 och därefter följer en vandring bland Tinnerös alla kultur- och

naturvärden. Turen går i lugnt tempo med tid för fikarast. Janne Moberg och Ulla-Britt Forsgren är dagens vägvisare, och kostnaden är 20 kr.

KultmärKt - Ställen, saker och Fira nationaldagen i valla Firandet inleds traditionsenligt med Nationaldagsparaden från Borggården till Friluftsmuseet Gamla Linköping. Dagen innehåller en mängd olika aktiviteter för alla åldrar. Bland annat hälsas nya medborgare välkomna av borgmästare Ann-Cathrine Hjerdt, det blir dans av Folkungagillet, kören Chorus Lin sjunger och det blir uppträdande av Kulturskolans band Glenn och Grabbarna, Drivvedsfolket och Louise Hoffsten. Man kan också prova på ponnyridning, häst och vagn och gethoppning.

annat i linköpingsbornas vardag som med tiden uppnått kultstatus!

När lokal-tv dök upp i början av 90-talet var det där med kvalitet ingen högprioriterad fråga. Saker kunde bli lite hur som helst, vilket man kan se i detta nostalgiska klipp där den välkända (och på den tiden väldigt hårfagra) Linköpingstrubaduren Christer Johansson intervjuas av en något virrig programledare. Det går väl lite sisådär… Klippet kan ses på: » youtu.be/3QFr3_qMI2k

..

Äntligen är det sommar.

Nytt Nummer kommer 20/6

70 NOLLTRETTON


VIMMEL

Foto: Henrietta Wolving

FLER VIMMELBILDER HITTAR DU PÅ www.nolltretton.se

Linköping Där idéer blir verklighet

NOLLTRETTON 71


Nolltretton #5-13  

Nolltretton - Linköpings Nöjestidning

Advertisement