Page 1

2

[MARS 12]

RESa

KUNa yala MEDIa

laSSE FREDRIKSON FIlM

MIchEllE wIllIaMS SPORT

PhIlIP claUDIUS LÄSVÄRT - VIMMEL - MUSIK - FILM - SPEL - TÄVLINGAR - SERIER - TRENDER - GRATIS!


I DETTA NUMMER

TIDNINGEN NOLLTRETTON MARS 2012

LEDARE

FÖRST KOM INGENTING...

02LEDARE 04PRyLAR 08PhiLiP cLAuDius 12tävLing

Först kom ingenting, sen kom ingenting, sen kom ingenting, sen kom ingenting och sen kom... Ranelid! Först måste jag villigen erkänna att jag inte är något stort fan av Melodifestivalen, även fast jag sett nästan varje program mitt alibi är familjen. Jag tycker att det mesta av de orala läten som trycks fram är högst mediokra och är det någon av artisterna som förärats med en ljuvlig stämma så har de blivit tvingade att framföra en av fem kategorier av låtar:

14LäsväRt 16fAmiLjEn ADDAms 22soRAn ismAiL 24LinDstRöm 26moDEnytt 46quiz 47thåstRöm 48musikkRönikA 56vimmEL 58kRogPRofiL 60sPEL 62LAssE fREDRiksson 68fiLmkRyss 70Exit

1. En avlagd gammal låt som blivit över efter att Tomas Ledin försökt göra comeback (den här låten skrev jag åt Tomas, men han ville inte ha den. Wow, det måste bli en världshit). 2. En mossig gammal ballad á la Celine Dion som var ute för redan tio år sedan (Ja, vi vet att du kan sjunga, men det är bra nu). 3. Förra årets vinnarlåt i ny förpackning ofta signerad G:son eller någon annan av hans schlagerkompisar (för övrigt måste det vara för jävligt att sitta som han G:son i tv år ut och år in, le in i kameran och låtsas att det här är det roligaste han vet när alla ser på hans frisyr att han helst av allt skulle velat vara hårdrockare - alltså detta är plan B). 4. En folkmusiklåt med inslag av Balkantoner allt för få alla i Östeuropa att falla pladask (förr var det spelemän med knätofsar, nu är det Slitz-brudar med elfiol - var tid har sin stil). 5. Lattjolajban-låten som kommer att bana väg för en Sverige-turné på alla dagis eller köpcentrum. (Fan, vet du vem jag mötte där mellan falukorven och mjölken? Snygg-Erik, du vet han som är E:et i EMD och jag fick hans autograf på en Dafgårds-mikrorätt. Kan du tänka dig - SNYGG-ERIK! Han som är så snygg...). Eller annars kanske du bara är en i det där bandet som skulle erövra världen med er urbana framtoning, men som råkade skaffa fru, barn, villa och Volvo innan ni släppt den där andra plattan. Ja, den som skulle banat väg till de stora scenerna, men som aldrig kom eftersom amorteringar och blöjor kostar pengar och i snabbköpet duger Christer Björkman-stålar lika bra som vilka stålar som helst... och det är just i det läget när något blivit så förutsägbart att det blivit tråkigt som det behövs något nytt och det nya heter Björn Ranelid. Likt en hormonstinn solariebränd hingst framförde han årtiondets schlagerlåt ”Mirakel” i Melodifestivalen nyligen och förde upp hela jippot till den nivå ett riktigt jippo förtjänar. Han blev Mike Tyson och Tjuren Ferdinand i ett och jag måste säga att jag älskade det! Och det absolut roligaste är att han ”living-my-dream”... han är ju för fan en riktig rockstjärna... light! Parkerar på handikapp-parkeringar och vägrar att snacka med de som inte tycker som honom. Och schlagerbäbisarna tjuter ut i pressen om att han kommer in och snor deras stormarknadsspelningar. Det är drama på hög nivå och det här var i alla fall precis det som behövdes för att jag skulle vakna upp ur min Melodifestivalslummer och helt plötsligt tycka att det är roligt igen. Och nu ser vi till att få ut ”Ranelid-effekten” - först i Europa och sen i världen - och störst av allt är Kärleken!

Benny Nilsson ansvarig utgivare

PRODUKTION & SÄLJ

Benny nilsson [benny@nolltretton.se] 0706-44 22 94

mats nilsson [mats@nolltretton.se] 0705-43 66 75

jessika fordell [jessika@nolltretton.se] mammaledig

tidningen nolltretton Badhusgatan 5 582 22 Linköping tel redaktionen: 013-12 26 16 (vxl) fax: 013-23 92 51 chefredaktör & Ansv. utgivare: Benny nilsson

cecilia söderström [cecilia@nolltretton.se] 013-23 92 50

henrik nydahl [henrik@nolltretton.se] 013-23 92 50

Andrea Duvnjak [andrea@nolltretton.se] 0706-44 02 90

Medverkande skribenter i detta nummer: tobias Pettersson • Andrea Duvnjak • matilda Aldsjö • Elisabeth nordstrand carl Linné • cecilia söderström • jörgen Larsson • Benny nilsson m fl.

02 NOLLTRETTON

E-post: redaktionen@nolltretton.se tel produktion: 013-23 92 50

På webben: www.nolltretton.se Omslagsfoto: henrik nydahl Omslagsmodell: Linn Pettersson Styling: camilla, hair crew Kläder: marias mode, norrköping Layout, utgivare & repro: nolltretton media AB tryck: Pressgrannar AB upplaga: 22.500 ex. Periodicitet: 11 nummer/år

tidningen nolltretton ansvarar för fel i annons begränsat till högst annonskostnaden. för skada pga uteblivet eller felaktigt införande ansvaras ej. tidningen är politiskt & religöst obunden. Eftertryck utan redaktionens medgivande är förbjudet. citera oss gärna, men ange källan.


SCP GÖTEBORG. FOTO: MARCEL PABST

Valfri båge ingår i priset. Du har ca 1000 olika att välja mellan.

Kompletta glasögon inklusive allt. Enkelslipade 999:- Progressiva 2999:Över 1000 olika designade bågar i butiken gör det lätt att hitta rätt. De flesta bågar görs dessutom i bara 300 exemplar och det kommer nyheter varje vecka. Bäst av allt: du kan välja vilken du vill, den ingår i vårt låga, fasta pris. Precis som antireflexbehandling, repskydd och extra tunna glas om det behövs. Inga tillägg alltså, oavsett syn- eller brytningsfel. Välkommen till Smarteyes.

Linköping: S:t Larsgatan 27, 013-479 14 00.

Smarteyes finns i de flesta större svenska städer och har av Socialstyrelsen legitimerade optiker. www.smarteyes.se

NOLLTRETTON 03


Foto: Mats Bäcker

oMsLaGs Modellen

Månadens omslagsmodell - Linn Pettersson är en riktig fotbollstjej. Hon spelar fotboll i ett Norrköpingslag och så även hennes sambo, IFK-spelaren Martin Smedberg Dalence. Efter att snart ha bott ett år i Norrköpig, vad tycker du om staden? - Jag hade turen att få jobb på Gina Tricot direkt när jag kom hit och det har gjort att jag anpassade mig snabbt. Jag träffade och lärde känna nya kollegor. Tjejerna i Smedby är hur goa som helst. Killarnas flickvänner i IFK har jag också lärt känna och allt detta gör att man lättare trivs. (EN)

Ljust och fräscht i Cloetta Center Nej, man blir inte lyckligare för att man skaffar en ny golvbrunn i badrummet. Och man börjar inte laga mer mat helt plötsligt bara för att man köper ett helt nytt kök. När Fredrik Lindström och Henrik Schyffert besökte Cloetta Center under två fullsatta kvällar den 1617/2 klädde de effektivt av den inredningshysteri som sköljt över landet de senaste åren.

Med träffsäkra iakttagelser och hög igenkänning berättade de på ett underhållande sätt om våra tafatta försök att lösa våra problem genom att köpa en ny soffa eller skaffa en fondvägg. Mitt i all humor fanns dock en bakomliggande tragik som gav föreställningen djup och extra tyngd. För hur man än förfinar sitt hem blir man aldrig nöjd – så länge man själv är densamma. (TP)

todaso datorakuten Löser

dina datorprobleM I tio år har Todaso på Gamla Rådstugugatan i Norrköping utfört olika typer av dataservice, mestadels åt företag men på senare tid har man riktat sig mer och mer mot privatpersoner där man upplever att det finns ett stort behov av billig, bra och snabb service. - Under åren har det hela tiden blivit större och större efterfrågan på den typen av tjänster. Folk köper utrustning men upplever att de har svårt att få hjälp, säger Fredrik Wygler som med

25 års erfarenhet av datorbranschen menar att det blir svårare och svårare för privatpersoner att ta hand om sin utrustning. Det är inte bara långsamma datorer som Todaso tar sig an, det går även att vända sig dit med alla problem som rör datorer. Från att komma igång och lära sig surfa och mejla, till installationer, säkerhetsprodukter, kringutrustning och nödutryckningar vid totalkrascher. (TP)

FI N

Foto: ActiPro Event

Deltagare från 28 olika länder och stora delar av världseliten var på plats när Case Swedish Open 2012 gick av stapeln i början av februari. Vinnare blev världstrean Gregory Gaultier från Frankrike som besegrade världsfyran Karim Darwish från Egypten i finalen. Gregory avslutade Case Swedish Open 2012 genom att vinna med 11-8 i tredje gemet. En till synes rörd Gregory tog emot publikens jubel och tackade för stö-

T I L L VA R DAG

• TRIMMNING • KLIPPNING • S PA

04 NOLLTRETTON

squash i världsklass

013-14 85 55 • Svedengatan 6

www.tassarnastrim.com

det under veckan. - Jag trodde faktiskt inte att jag skulle spela så här bra eftersom jag har haft problem med ryggen sen jag kom tillbaks från New York. Jag vill bli rankad som världens bästa spelare igen och då behöver jag den motivation jag får från publiken för att nå dit igen. Jag har haft turen att ha min fysioterapeut med mig hela veckan och han har gjort ett bra jobb med mig hela veckan lång. (CS)

&

FEST


FRISÖRER SOM KAN MER! Med komplett sortiment av Hårologiprodukter.

CITY Apotekareg. 7 013-14 50 14

HACKEFORS Låskolvsg. 2 013-15 54 75

Våra elever på skolan utför även alla behandlingar Låskolvsgatan 2 013-15 54 70

OM DU ÄR BEREDD ATT LÄGGA HALVA LÖNEN PÅ ETT PAR NYA GLASÖGON - KOM INTE TILL OSS.

Vi hälsar Sara välkommen till oss!

Våra låga priser har gjort att det spridits smått otroliga rykten om oss. I själva verket är våra priser inga konstigheter, kvalitet behöver inte vara dyrt. Med smarta inköp till flera tusen butiker kan vi få ner priserna för våra kunders skull. Ta till exempel vårt erbjudande 2 för 1, du får två par glasögon, inklusive enkelslipade märkesglas index 1,5 från PENTAX, från 795:Välkommen in och upptäck fler ovanligt bra priser. Läs mer på www.specsavers.se

S:t Larsgatan 32 B, 013-35 10 50

www.specsavers.se

Nygatan 20 tel 013-31 00 10 NOLLTRETTON 05


Vårkänslor

Stiligt

Vackra detaljer

På Make Up Store hittar du smink som ger dig lite vårkänslor. Micro shadow för 145:-, Gloss lips wand för 145:- och Lash Art Glamour för 95:-.

Din festoutfit blir extra stilig med en fluga från Town & Country, den kostar 360:och finns i olika färger.

Unna dig vackra accessoarer på din speciella dag, dessa manschettknappar hittar du hos Bröllopshuset för 349:-.

BAL, FEST &

BRÖLLOP

Prylar

Nu börjar det dra ihop sig till vårens alla baler, fester och bröllop. Nolltretton har varit ute på stan och hittat några festliga accessoarer som gör dig och din fest extra fin och lite roligare...

Slå klackarna i taket...

...i ett par snygga festskor i lack för 600:- och du hittar dem hos Kalle P.

Vackra pärlor

Vackra smycken gör din festoutfit lite extra snygg. Hos Partyworld hittar du dessa med pärlor som bas. Armband för 500:-, halsband för 489:- och örhängen för 150:-.

Sidenmatt

En vårdande foundation med SPF 15 som ger en naturlig, sidenmatt finsh. Finns i tio nyanser, täpper inte till huden och kostar 399:- hos Excellent Skin.

Festfin på ett kick

Vill du ha långt hårsvall till festen så ska du testa extensions som du sätter fast i ditt hår på 5 minuter. Löshåret finns i olika färger och kostar 895:- hos Hair ink.

SEX

OCH

SPEX

OCH

a! p p i h ö M

VIN

OCH

Sv

SEX

OCH

SPEX

OCH

! ensexa

Tjejernas kväll

Planerar du en möhippa? Då kan denna söta plunta + glas passa fint. Du hittar presentförpackningen hos Vinhandlarn och den kostar 147:-.

VIN

OCH

EDELMANS VINSATSER

SEX

OCH

SPEX...

ÖPPETTIDER/VINBUTIKEN

vardagar 10-18 lördagar 10-14

ÖPPETTIDER/SEXBUTIKEN

10%

vard. 12 -19 lörd 10 -14 Sön 14 -17

på samtliga sorter

Stort urval av RED Corner

besök oss på webben! WWW.VINHANDLARN.SE

Vinhandlar´na love affair Nya Tanneforsv 62, Linköping 0734-07 11 10 • 0722-51 45 06 www.vinhandlarn.se

Närmaste busshållplats : Tegelbruksgatan, Linje 18 och 19 www.vinhandlarn.se

06 NOLLTRETTON

air


RESTAURANG • BAR • NATTKLUBB • BILJARD

ÖPPET ALLA DAGAR TILL

03:00

RESTAURANG

BILJARD

BAR

NATTKLUBB

KVÄLLENS ERBJUDANDE

BILJARDPAKET

KVÄLLENS ÖL

Varmrätt inkl. en stor stark (alt. alkoholfritt)

Kvällens varmrätt inkl. en stor stark (alt. alkoholfritt) samt en timme biljard

(alt. alkoholfritt)

FREDAG & LÖRDAG

199:-

från:

29:-

FRI ENTRÈ

159:-

DIN MÖTESPLATS PÅ ÅGATAN! Ågatan 28 • 013-14 83 80 • www.restaurangplaza.se NOLLTRETTON 07


HANDBOLLSSPELAREN SOM lever i nuet! Text: Matilda Aldsjö Foto: Henrik Nydahl

Fakta/ PHILIP CLAUDIUS Ålder: 19 år Kommer från: Linghem Bor: Med sin bror Victor i Vasastan, Linköping. Pluggar: Samhäll- och Ekonomi på Katedralskolan. Intresse: Handboll Klubb: RP IF Styrka: Min aggressivitet. Motto: ”Ta dagen som den kommer” Favoritlåt: “Dancing Queen” med ABBA. Favoritartist: Jay-Z Bästa film: Eftersom jag är en sådan Harry Potternörd måste jag saga alla Harry Potter-filmerna. Favorit TV-program: Entourage Favoritmat: Pizza Bästa resa: Spanien med laget. Favoritämne i skolan: Idrott, såklart! Drömmatch: Helst vill jag dra tillbaka tiden och spela mot Sävehof i semifinalen i J-SM igen.

Att kasta en boll upp, ned, framåt och bakåt har alltid varit mer eller mindre självklart för denna kille. För redan som liten började intresset växa, men då vid sidlinjen av planen. Det var där den lekfulla lilla Philip Claudius startade sin handbollkarriär och som idag har visats sig vara mer än rätt eftersom det är på planen, i A-laget, som han hör hemma. När du möter Philip Claudius på stan är det en helt vanlig kille i 18-19-årsåldern du ser men bakom fasaden och de vältränade musklerna döljer sig en energisk och glad handbollsfantast. För när han inte pluggar sista året på Katedralskolans Samhäll- och Ekonomiprogram eller chillar med polarna springer han runt på handbollsplanen i RPs A- lag som mittnian med de vassa skotten.

Det stora intresset Handboll är Philips stora intresse i livet och det har hållit i sig sedan den dagen för tretton år sen när han som knatte började kasta handbollen till sina medspelare och försvara det egna målet. Intresset för handboll hittades och utvecklades med hjälp av hans släkt och framförallt hans mamma som under hela livet hållit på med just handboll. Vägen för Philip har tack vare detta varit ganska rak och han har fått mycket gratis. - Jag har alltid varit med och kollat på handboll. Ända sedan jag var jätteliten och inte kunde spela själv, har jag tittat på och lekt vid sidan av planen, berättar 08 NOLLTRETTON

Philip och minns barndomen. Att leva med och ta för sig när man väl får fördelar menar Philip att man ska göra, men det han tycker är ännu viktigare är att även fast man har talang ska man fortsätta försöka utvecklas och försöka se saker som man kan bli ännu bättre på. - Jag tror att det är många som stannar där annars, om de bara kör på den talang de har och inte har viljan och ambitionen att lägga ner det arbete det krävs för att bli ännu bättre, säger han.

Framgångarna Idag har all tid han lagt på handbollsplan gett Philip en plats i RP:s A-lag. Platsen där kom som en naturlig följd av framstegen efter Junior SM-slutspelet i steg 5 för killar födda 92-93. Det var då som det verkligen gällde att visa framfötterna eftersom A-lagets tränare satt på läktaren och kollade efter vilka spelare som kunde vara aktuella att ta steget upp i A-laget. Philip måste ha gjort ett gott intryck eftersom han förra våren fick börja träna med A-laget för att sedan hösten 2011 få göra debut.

Att vinna matcher vill alla och frågar man Philip vad som är det bästa med handboll blir svaret utan tvekan detta. Oavsett hur egna insats har varit under matchen menar han att det inte finns något bättre än att vinna en match… och göra några mål förstås! RP:s energiska mittnia är flexibel och har under året fått spela på de flesta positioner på grund av skador och sjukdomar i det övriga laget. - Givetvis vore det jättekul att spela för ett stort lag ute i Europa, men jag försöker anpassa mina mål och ta ett steg i taget. Jag spelar handboll främst för att det är kul och hur framtiden blir får vi se, berättar Philip.

bra, förklarar Philip och ler.

Planer i livet

Om vi ändå ber Philip att drömma lite om vad som komma skall är det jobb och kommande arbetslivserfarenheter han ser i spåkulan… och en utomlandssemester med några kompisar skulle inte heller sitta helt fel. Drömmen om att resa till USA finns även i bakhuvudet och vad som lockar i det stora landet i väst för en sportintresserad är just… SPORT! Han nämner NBA, NHL, amerikansk fotboll, baseboll med en lite drömsk blick. - Min brors bästa kompis är där borta nu och i fyra månader framöver och det tycker jag lockar. Bara åka iväg och ta det lugnt, säger Philip.

Som vilken 93:a som helst drömmer även Philip om den 8:e juni, då skolan inte längre står på dagens agenda och han som student springer ut från Katedralskolans byggnad. Efter det börjar ett helt nytt kapitel av livet som Philip själv väntar med att planera och drömma om. - Jag tar dagarna som de kommer, jag har faktiskt ingen speciell dröm, mitt enda krav egentligen är att jag ska må

Frågan är vilket mål Philip har siktet på härnäst, kanske är det handbollsmålet, kanske är det studenten, kanske är det jobb eller förresten… detta tillhör ju morgondagen. Philip lever ju efter mottot att ta vara på dagen och ta den som den kommer. Det kan vi kanske ta lärdom av och det verkar fungera väldigt bra för Philip i alla fall.


REA Linkรถping: S:t Larsgatan 30 tel: 013-13 89 70 Norrkรถping: Domino Gallerian tel: 011-122144 www.naturkompaniet.se NOLLTRETTON 09


FaKta/ Kuna yala Vad: En av Panamas fem comarca (område med viss autonomi). Invånare: Ca 32 000. yta: 2340 km2 Huvudort: El Povernir (officiell huvudstad: Panama City). Valuta: Balboa eller amerikansk dollar. Språk: Spanska (engelska fungerar bra) Visum: Nej Bäst tid att åka: December till maj. att göra: Sola, bada, snorkla, lära sig om Kuna-kulturen.

Kuna Yala - en ö för varje dag Text & Foto: Tobias Pettersson

Kunaindianerna är ett sjöfolk som bor på öar och lever traditionellt, så som generationer gjort före dem. Kvinnorna klär sig i färgglada folkdräkter och har ring i näsan. Männen fiskar bland hundratals tropiska paradisöar. Kunakulturen utmärker sig i Panama och är något som inte bör missas vid ett besök i landet. Jag och mitt resesällskap anländer till Panama City på Annandag jul och har tänkt att fira nyårsafton i den trevliga staden med sin tjusiga skyline av skyskrapor. Panama City är Centralamerikas mest välmående stad och håller på att genomgå en spännande förvandling från ruffig hamnstad till modern världsmetropol. Vi väljer dock att inleda vår Panamaresa med att ge oss ut till den karibiska kusten och besöka Kuna Yala (eller San Blas som området också heter), där livet levs enklare och mer traditionellt. Kuna Yala är en kustremsa i nordöstra Panama som har en viss självständighet. Området sägs ha 365 öar, det vill säga en ö för varje dag. 49 av dem är bebodda. Och i det område där vi bor är öarna rik-

tigt trångbodda, de enkla trähyddorna upptar nästan varenda kvadratmeter av öarna och kämpar för att hålla sig kvar på den fasta marken och inte tippa ner i havet. Kanske inte så konstigt att Kunafolket är trångbott när de flesta familjer har mellan fem och nio barn. Det går att flyga till Kuna Yala men under vårt besök är de flesta flygplatserna stängda på grund av reparationer så det blir att ta en fyra timmars bussfärd istället. Då får man se mer av landet, men den som har anlag för åksjuka bör trycka i sig en tablett innan avfärd för det är rena bergochdalbanan att fara fram med minibussen längs de guppiga kringelikrokvägarna.

Enkla förhållandEn Fortfarande sker turismen i ganska liten skala och under ganska enkla förhållanden, men området är också väldigt po-

pulärt bland seglare som kryssar mellan alla de vackra öarna. Vårt boende heter Anbabnega Lodge och består av en stor bambuhydda i två våningar. Vattnet till toalett och dusch kommer och går lite som det vill, men vi har i alla fall spoltoaletter till skillnad mot byborna som har små skjul på bryggorna där de gör sina behov rakt ner i havet. Vår värd José är en trevlig prick som skrattar hela tiden och simmar som en fisk, till skillnad mot många andra öbor. Jag blir alltid lika förvånad när jag reser runt i världen och upptäcker hur vanligt det är att folk som bor på öar inte kan simma. José tar oss med på rundturer på de andra små bebodda grannöarna. Han berättar om hur skolorna fungerar, om fängelseön strax intill (där var det visserligen tur att fångarna inte var simkunniga!) och om

hur byn styrs av fyra ”chiefs”. Under vårt besök hålls ett byråd för att diskutera lokala angelägenheter och därefter anordnas en årlig, traditionell fest. Några dagar senare är det nyårsafton och det firas genom att man eldar upp hemmagjorda dockor. Dagarna innan nyår ser man dessa dockor lite överallt på öarna och några har till och med fått snören i armarna så att de kan vinka till folk som går förbi.

SkapadE av gud Överallt ser man kvinnorna i sina fantastiska folkdräkter, som med tiden blivit hela Panamas folkdräkt. De har pärlband kring armar och ben, grönsvart sarong, röd överdel, näsring och schalett. Variationer kan förekomma, men grunden är densamma. Överallt hänger även hängmattor. José säger att hängmattorna är skapade av Gud och att det därför vore en synd att inte använda dem. Jag tror han

Välkommen till Cura apoteket! Hos oss kan du hämta ut dina recept och e-recept när det bäst passar dig. Självklart gäller högkostnadsskyddet och med ditt ICA Kort får du dessutom korterbjudanden och bonus på allt utom receptbelagda läkemedel. Vi har generösa öppettider alla dagar i veckan!

Du hittar oss inne på ICA Maxi Motala 8–22, Norrköping 8–21, Linköping 7–22 10 NOLLTRETTON


RESMIX LiStan USA:S bäStA nAtionAlpArker USA har en mängd häftiga nationalparker. Här är tio som är värda ett besök. 1. GrAnd CAnyon, ArizonA Hisnande vyer. 2. yoSemite, kAlifornien Vackra vattenfall. 3. biG bend, texAS Som en spagettiwestern. 4. everGlAdeS, floridA Alligatorer och krokodiler. 5. yellowStone, wyominG/idAho/montAnA Världens äldsta nationalpark. 6. ACAdiA, mAine Berg möter kust. 7. roCky moUntAin nAtionAl pArk, ColorAdo Höga berg, djupa dalar. 8. bAdlAndS, SoUth dAkotA Dramatiskt landskap. 9. redwood nAtionAl pArk, kAlifornien Hundra meter höga jätteträd. 10. wrAnGell-St eliAS, AlASkA I grizzlybjörnarnas land.

skojar med oss, men senare inne på ett Kuna-museum får vi veta att Kunafolket faktiskt begravs i sina hängmattor. Efter att ha kollat in de bebodda grannöarna åker vi på eftermiddagen och badar på en närliggande vykortsvacker ö med sandstrand, palmer och klarblått vatten. Det är konstigt, men skönt, att inte fler turister hittar till Kuna Yala med sina fantastiska öar. Här kan man verkligen ha en hel paradisö för sig själv. Dag två anländer ytterligare ett gäng svenskar till vårt boende. Det är ett trevligt Uppsalagäng som vi genast knyter bekantskap med. På eftermiddagen åker vi allesammans till en ny sol- och badö som faktiskt är ännu finare än den första. Det finns till och med en liten hydda där det går att köpa öl. Bättre än så blir det inte. Tredje dagen är vår sista och då gör vi en heldagsutflykt till Dog Island, den ö i vårt område som anses allra finast. Där finns också en liten hydda som säljer öl och dessutom finns det ett

stort vrak precis intill som erbjuder strålande snorkling. En van dykare ur Uppsalagänget säger att det förmodligen är det bästa snorklingsvraket han sett, dels för att det ligger så nära land och dels för att det finns mycket fisk, levande koraller och annat trevligt att titta på. En bit bort från Dog Island, mitt ute i havet, blir havsbotten plötsligt grund och José stannar båten. Vi hoppar i och står på ett stort område där vattnet bara når oss till midjan. Runt om oss vimlar botten av stora sjöstjärnor som vi lyfter upp och fotograferar oss med. Max två minuter kan de vara uppe ur vattnet, sedan dör de, varnar José. Längre bort får vi syn på en liten, liten ö med bara en endaste palm på. Det ser ut som sinnebilden av en öde ö i skämtteckningar, så dit måste vi givetvis åka. På vägen passerar vi ännu en bedårande liten ö med ett litet hus, en dunge palmer och en sandstrand. José berättar att husägaren brukar komma dit med helikopter då och då. En sån ö skulle man ha.

R ISE NING NG R ETP THYR IPNI K L A •P •U •S

LÅNGFÄRDSTUREN BÖRJAR HOS...

Nygatan 11 • 013-14 48 95

BiLDEn Det kvittar hur många gånger man ser det, det går inte säga nåt annat än att det finska Systembolaget har ett roligt namn.

Ja: Irländska pubar

Kommer man till en ny stad och inte vet var man ska gå för att äta eller ta en öl, kan man alltid uppsöka närmaste irländska pub. Nivån kan skifta, men det är alltid ett säkert kort där man vet var man får.

NeJ: Hotell utan internet

Gratis wifi har snabbt blivit standard på hotell världen över. Folk vill kunna ligga på rummet och surfa gratis och de snålisar som fortfarande tar hutlöst betalt, eller ännu värre – inte ens har uppkoppling, får nog tänka om.

En oas mitt i stan • Kaffe & Te • Kalla drycker • Bakverk

• Pajer • Smörgåsar • Soppor

Sconesbricka 60:inkl. kaffe eller te vard. 9-12

Klostergatan 38 · 013 - 13 18 11 Öppet: Mån - fre 9-18 · Lördag 10-16 www.cafeberget.com NOLLTRETTON 11


EN MÅLTID SKA VARA EN NJUTNING FÖR ALLA SINNEN

Varje Fredag & Lördagskväll från kl. 1800 står vår buffé uppdukad med över 15 olika Thailändska & Kinesiska rätter.

0e:r 21 barn und

NYHET, DESSERTBORD INGÅR!

12 år: 80:-

ÖPPETTIDER Månd-Torsd Fredag Lördag Sönd/helg

11.00-21.00 11.00-22.00 12.00-22.00 13.00-21.00

SHOPPINGBUFFÉ Lördagar 1200 - 1530 Barn under 12 år 60:Endast

98 : Välkomna till Storgatan 38 • Boka bord på 013-13 50 62 • www.mingpalace.nu

NYHETER PÅ GÅNG! HÅLL KOLL PÅ WWW.LASERDOME.SE

LINKÖPING 013/149800

NORRKÖPING 011/107210 NOLLTRETTON 13


NarkotikasmuggliNg

i bruksmiljö Text & Foto: Tobias Pettersson

Ystad har sin Kurt Wallander, Linköping har sin Malin Fors. I ”Sockna” heter den litterära polisen Kalle Lindegren. Nyligen gav Inga-Britta Jungeström ut sin fjärde bok i kriminalserien som utspelar sig i och kring Åtvidaberg. Lagom till jul gav Inga-Britta Jungeström ut ”8 dagar i februari”. Det är hennes fjärde deckare där handlingen är förlagd till Åtvidabergstrakterna. I boken kommer en stor last med heroin till Norrköping. Narkotikan är värd en miljard men kommer på avvägar. Parallellt med detta får läsaren även följa sidospår om en polisinspektör som sover och en läkare med en mörk hemlighet. Inga-Britta passar även på att spränga kyrkan i Åtvidaberg och placerar också

ett stort sjukhus i Falerum. Som om inte det räckte passar hon även på att klämma in såväl Nationella Insatsstyrkan som CIA i berättelsen. - Det låter inte klokt när jag berättar det så här, men faktum är att historien går ihop, förklarar hon och lägger till: - Intentionen var att boken skulle vara spännande och lite rolig.

Gav blodad tand Det var 2004 som Inga-Britta började skriva sina Åtvidsdeckare. Den första boken blev en omedelbar succé och sålde i tusen exemplar på bara några dagar.

POCKET TOPPEN Februari 2012

1. 2. 3. 4. 5. 6.

- Det gav blodad tand, så året efter gav jag ut en bok till.

tre historier Skrivandet sker ganska fritt, det finns en slags grundram men inte ens Inga-Britta vet riktigt var historien ska ta vägen när hon sätter igång. - Så är det med allt jag skriver. Jag börjar, sen får det dra iväg. Jag vet vem som ska bli mördad och när, men sen kan det bli lite hur som helst. Med ”8 dagar i februari” hade jag tre historier som skulle vävas ihop så den här gången fick jag tänka till lite.

Nu funderar Inga-Britta på att ha ihjäl sin poliskommissarie, men skrivandet tänker hon definitivt fortsätta med. - Jag har skrivit i hela mitt liv. Det är så rasande roligt, avslutar Inga- Britta.

I natt är du död Samlade dikter 1954-1996 Hungerelden 3096 dagar

7. 8. 9. 10.

Ensamma hjärtan och hemlösa hundar

Listan grundar sig på försäljningen hos Pocketgrossisten i februari 2012.

Sommarhuset

MÅNADENS MAGAZINE Romantic EscapE Det här är en resetidning som specialiserat sig på bröllopsresor och andra romantiska utflykter. Kärlekspar berättar om hur de träffats på olika resor, man listar romantiska hotell och det tipsas om fem ”minimoons” till europeiska huvudstäder. På varje bild går kärlekspar hand i hand och ordet ”romantiskt” finns med i snudd på varje reportageingress. Det är restauranger med tjusiga dukningar och swimmingpooler utan en krusning på ytan. Själv håller jag på att spy 14 NOLLTRETTON

Huvudperson i Inga-Brittas kriminalromaner är den pensionerade poliskommissarien Kalle Lindegren, som hon beskriver så här: - Han har väldigt bra intuition. Jag har börjat bli lite kär i honom. Han är trygg och lugn, skarp men ödmjuk. Men snygg är han inte, han har en väldigt stor och ful näsa.

när jag ser eländet. Bilderna verkar hämtade ur reklamkataloger och visar sterila hotell, öde sandstränder och livlösa gator. Var är reseupplevelsen? Var är upptäckarglädjen och livsbejakandet? Allt känns arrangerat, tillrättalagt – och svintråkigt. Var är dofterna, smakerna och ljuden? Och varför finns inte en enda människa ur lokalbefolkningen på bilderna? Är det så här bröllopsresor ska vara kommer jag att vara ungkarl resten av livet. (TP)

Niceville Porto Francos väktare En dag Kommer aldrig mer igen

Behöver Ni en buss? Till konferensen, bröllopsfesten, kick-offen eller kompisgänget! Vi har bussar för 10 till 89 personer.

För mer info, ring Carina eller Thomas på

013-100 208 www.sbuss.se


KORT OM FYRA BÖCKER

Tiger, tiger

Margaux Fragoso /Norstedts En sommardag simmar Margaux Fragoso fram till Peter Curran i en swimmingpool och frågar om han vill vara med och leka. Hon är sju år, han är femtioett. Margaux tillbringar alltmer tid med Peter. Med tiden tar han över rollen som hennes lekkamrat, pappa, älskare och erövrare.

En osynlig

Pontus Ljunghill /Wahlström & Widstrand Stockholm 1928. Åttaåriga Ingrid Bengtsson hittas mördad och den unge och lovande kommissarie John Stierna får fallet på sitt bord och det blir en jakt på en mördare som nästan inte lämnat några spår efter sig och där Stierna själv får betala ett högt personligt pris.

Gråbergsång

Linus Gårdfeldt /Albert Bonnier I Linus Gårdfeldts nya diktsamling rör sig ett diktjag genom en stad. Ett möte under en bro leder till att jaget förs in i berget, där det finns rus, sexualitet, rit, mörker och hänförelse. I täta, gåtfulla nedslag skildrar poeten jagets förvandlingar och förflyttningar.

Tabula Rasa Hotels

Jonas Joelson

BOKTIPSET Katastrofala skivomslag

(Kakao förlag)

Herr Dryck presenterar sina gräsligaste vinylskivor

/Forum David Skoglund var fixstjärnan i Stockholms reklamvärld, en vinnare. En mystisk hotellkedja söker en reklambyrå som kan marknadsföra dem i Sverige. David får uppgiften att ro iland uppdraget. Nu är han en förlorare som lever i spillror, på flykt från mörkret.

Sedan 2007 har Herr Dryck (vars identitet är en väl förborgad hemlighet) visat upp hemska skivomslag på sin blogg ”Katastrofala omslag” och skrivit oerhört roande texter med knivskarpa iakttagelser och roliga betraktelser. Nu har de bästa,

gin& En komediklassiker av Alan Ayckbourn

eller rättare sagt de värsta, omslagen samlats i en bok som både väcker fascination och lockar fram skratt. En perfekt present till sig själv eller andra. Vill man även hålla sig uppdaterad på bloggen är adressen: katastrofalaomslag.blogspot.com (TP)

bitter lemon Tre jular, tre par och ett antal katastrofer…

En tragisk fars eller en farsartad tragedi – det är frågan. När komedigeniet Alan Ayckbourn blandar till sin Gin & Bitter Lemon blir det en färgglad drink med en bismak av både död och katastrof. Tre par, tre julfester, tre jular i rad. Den första julen blir värdinnan Jane utelåst i regnet i sin egen trädgård. Den andra julen får hela sällskapet barrikadera sig i köket eftersom hunden George blivit skvatt galen. Och den tredje julen… ja, den tredje julen…

STORA TEATERN LINKÖPING 30 MARS – 6 MAJ

Biljetter 020 - 51 51 20 www.ostgotateatern.se

Telefonbokning måndag - fredag kl 9 – 17 Biljettkassan öppen tisdag - fredag kl 12 –16

NOLLTRETTON 15


EN OVANLIGT KUSLIG FAMILJ KOMMER TILL ÖSTGÖTATEATERN Text: Elisabeth Nordstrand Foto: Anders Kratz

Den 29:e september intar en allt annat än vanlig Svenssonfamilj scenen på Östgötateatern. Familjen Addams fredagsmys består troligtvis av bus och skräckfilm snarare än tacos och Idol. Föreställningarna är i full gång i USA och kommer alltså till Europa och Sverige med premiär här i Östergötland. Efter att teaterchefen Johan Celander sett föreställningen på Broadway i New York, och träffat bolaget bakom musikalen fick så Östgötateatern premiären av Europaturnén.

Christian Zell ska spela mamma Morticia och pappa Gomez. Båda kommer att vara med vid alla föreställningarna, däremot kommer flera andra roller att alterneras. Rollerna tillsätts genom auditions.

- Det är vi självklart mycket glada och stolta över, förklarar Johan. - Arbetet med den svenska uppsättningen har precis dragit i gång och repetitionerna börjar strax innan sommaren, förklarar Agneta Lindmark Thomas som är marknadschef på Östgötateatern.

Bland annat genomfördes en dansaudition i mitten på februari där ett trettiotal förväntansfulla och lite spända dansare sållats ut av cirka 500 sökande. Det var dansare med olika bakgrund men alla med en glädje till dansen, vilket verkligen lös igenom. Engagemanget och viljan att lära sig och göra sitt bästa var påtaglig.

Det ligger mycket tid och engagemang bakom musikalen innan den är i stånd för att visas. Texter och sånger ska översättas och roller ska tillsättas. Flerfaldige Guldmaskvinnaren Petra Nielsen och

Resan haR böRjat Som enda tidning var det kul att se hur musikalen börjar ta form och nyfikenheten över att se resultatet satte verkligen igång. Resan mot Europapremiären har börjat.

BOKA NU!

- Den kommer inte helt att likna den amerikanska uppsättningen, men det finns ramar som man måste förhålla sig till, förklarar Agneta. Mattias Carlsson koreograferar musikalen ihop med Cynthia Kai. Dessutom står han för regi. Det är en man med mycket erfarenhet då han tidigare gjort bland annat musikalen Chicago men också Nobels Fredspriskonsert i Oslo. Magnus Möllerstedt ansvarar för scenografi och kostym, vilka inspirerats av de tecknade serierna från 30-talet. Från och med premiären i september kommer musikalen att visas i Norrköping fram till den 10 januari. Därefter sätts den upp i Linköping med start den 8 februari.

Locka fLeRa geneRationeR Agneta tror att musikalen kommer att

locka många olika typer av människor över flera generationer. Mycket på grund av att serien funnits ända sedan 30-talet och på så sätt känns igen av många äldre, men också för att det handlar om en familj, vilket många kan relatera till när de ser den. Musikalen är med andra ord något som passar alla åldrar. I ett djupare perspektiv ger musikalen en bild av utanförskap, att inte vara som alla andra och att faktiskt stå för det. Det är något som känns angeläget att betona i dagens samhälle. Däremot hör kanske inte skräck och svart magi till vanligheten. För mer information om föreställningsdatum kan du gå in på Östgötateaterns hemsida: www.ostgotateatern.se

Säsongshyra Billigt och bekvämt för er som bara vill åka skidor!

SkidBoden.se En Vintersportbutik med: Försäljning – Uthyrning - Service Välkomna till oss: Trädgårdslundsvägen 1 i Kisa 0494-125 82 16 NOLLTRETTON


THAILÄNDSK OAS

MITT I LINKÖPING Text & Foto: Matilda Aldsjö

Har du länge letat efter en restaurang som får dig att återuppliva semesterminnen från Thailand? Nu kanske sökandet är slut, för den 30:e januari öppnade Okra Modern Thai Restaurant dörrarna för hungriga lunchgäster och man kommer även att fokusera på kvällsmiddagar inom kort. När du stiger in i lokalen på S:t Larsgatan 3 möts du av dofter som får en att tänka på sol, bad, avkoppling och semester. Stället du precis stegat in på är den nyöppnade thairestaurangen Okra som ligger precis tvärs över gatan vid Linköpings resecentrum. Här får du möjlighet att äta äkta thailändsk mat precis som det smakar i det exotiska landet.

- Vi använder oss av svenska råvaror men med thailändska influenser eftersom det ska smaka som det gör i Thailand, förklarar delägaren Kristina Schelander med ett leende på läpparna. Okra Modern Thai Restaurant är matstället där du alltid, vare sig det är lunchdags eller middagsdags, bjuds på trevlig service och en förklaring över vad menyn består av. Okra är inte att likna med en snabbmatsrestaurang utan här är harmonin, bekvämligheten och lugnet en viktig faktor och något som personalen prioriterar högt. När du sätter dig till bords ska det kännas som att du befinner dig i ett vardagsrum där du bara kan sätta dig ner och ta det lugnt.

En stor familj Förberedelserna till Okra startade på

r ö f s s o g Rin förslag! s d a n t s o k

riktigt för ett par månader sedan, då de två ägarna började rita och planera sin restaurang. Från att ha designat och gjort allting själva, så var det i slutet av januari dags för att öppna dörrarna. Idag, knappt en månad senare är personalen på Okra som en enda stor familj, vilket märks när du kliver in genom dörrarna. - Vi har rest väldigt mycket världen över, både jag och min delägare för att skaffa erfarenheter, få inspiration och upplevelser från olika restauranger, berättar Kristina med stort engagemang. Det bästa sättet att beskriva upplevelsen och ett besök på restaurangen är med orden - ”precis som i Thailand men ändå i Linköping”. Det är inte bara ögonen och öronen som får intryck utan givetvis även smaklökarna som får sig en omgång

av det thailändska köket. Huvudkocken Watchanun Tanacharoenwat vet hur det ska smaka och vad som passar bra ihop. - Vår mest populära måltid är Pad Thai som består av risnudlar, havskräftor, tamarindsås, tofu, ägg, kinesisk gräslök och böngroddar, säger Kristina. Den nytänkande och mysiga restaurangen Okra bygger helt på kärlekens och passionens ord och fokus läggs inte bara på den goda och välsmakade maten utan även allt runt omkring. Kristina vill att du som gäst ska känna och tänka ”wow, vad roligt och annorlunda”. Och det är sant, efter ett besök på Okra får hela kroppen känslor av Asien och när du kliver ut på gatan igen känns det precis som om du lämnat Thailand och de varma stränderna bakom dig.

FEL SÖK NING • REPA R AT ION • SERV ICE • h å rdva r a • M juk va r a

Prisvärd datorservice för privatpersoner & företag Felsökning

Har du problem med datorn eller övrig utrustning? Vi felsöker åt dig och lämnar ett kostnadsförslag.

Reparation

Vi reparerar alla typer av fel på datorer, nätverk och kringutrustning. Snabbt & smidigt.

Installation/kom igång

Vi installerar mjukvara, hårdvara och kringutrustning och hjälper dig komma igång - antingen på plats hos dig eller hos oss.

Service från

250 kr

Dataräddning Om datorn kraschar kan du bli av med bilder, dokument och andra viktiga data. Vi plockar ut allt som går och hjälper dig lägga in det på en ny dator.

Återställning Går datorn långsamt? Genom att installera om Windows blir datorn som ny. Självklart utan att du förlorar några filer.

Hårdvara Vi tar fram rätt utrustning till dig - nytt eller begagnat till rätt priser.

Datorer • Nätverk • Kringutrustning • återställning • dataräddning Gamla Rådstugug. 31, Norrköping Tel: 011-13 00 95 Hemsida: www.todaso.se E-post: info@todaso.se

NOLLTRETTON 17


Dalarna à la

Morberg

Knätofsar, spelmän, dalahästar, fäbojäntor och Gustav Vasa? Kanske träskor. Vi får se vad de här landskapen har att bjuda på. I Dalarna har man historiskt inte haft samma tabu som resten av landet mot att äta häst. - Per Morberg

TuTTulrulle Med röKT häsTKöTT & pepparroT 4 PoRtioneR 1 mjukt tunnbröd, ca 30 cm • smör att bre på brödet • 150-200 g rökt hästkött (hamburgerkött) • 1 dl crème fraiche • 3 msk fint riven, färsk pepparrot • lite hackad persilja och gräslök • salt och peppar

tiLL SeRveRing späda blad av olika salladssorter • några skivade rädisor • fin olivolja • färsk timjan eller persilja till garnering

Gör så här: 1. Smöra tunnbrödet på ena sidan. 2. Strimla köttet fint och blanda med crème fraiche, pepparrot och de hackade kryddörterna. Smaka av med salt och peppar. 3. Bred ut fyllningen jämnt över tunnbrödet. Rulla med fast hand ihop till en kompakt rulle och skär rullen i 8 bitar.

Receptet är hämtat ur... ”Morberg - Den stora matresan” /Bonnier Fakta

4. Lägg upp en luftig bädd av salladsblad på tallrikarna, lägg på rädisor och droppa över olivolja. Lägg tunnbrödsbitarna ovanpå, garnera med timjan- eller persiljekvist och servera.

MATSTÄLLET Berget Café & Tehus • Klostergatan 38 www.cafeberget.com

Prisnivå: Lättare lunch som soppor, bakad potatis med

skagenröra ligger på ca 65 kronor. Café Berget rekommenderar: På Café Berget måste man bara prova de utsökta hemmagjorda pajerna, blåbär- eller äppelpaj. Kolla in: Hemmagjorda scones! Sconesbrickan som serveras vardagar 9-12 där kaffe eller te ingår för 60 kronor.

Ett stenkast från gågatan i city, nästan mitt på Tanneforsgatan och om du går upp för några trappor finner du det mysiga lilla Café Berget. Här kan du avnjuta en god fika eller en lätttare lunch i en skön och rogivande miljö med mycket charm i väggarna. Det finns flera smårum i huset och alla rummen är inredda personligt och med gamla unika möbler. Doften av nygräddade pajer och bullar har gjort att många lockas upp till Café Berget där Klara Milton, som driver caféet, gör alla bakverk och lagar lunch, mycket enligt gamla traditionella recept. Caféet är väldigt populärt inte minst av de som strosar förbi utanför och på somrarna besöks det även av en hel del turister. Stället har även en jättemysig uteservering där du kan avnjuta en kopp kaffe när vårsolen väl tittar fram. (AD)

Möjlighet att boka egen saloon! Upp till 26 personer

Perfekt för möhippan, svensexan, företagsfesten m.m. Överraska den som ska firas med en biff på kilot.

Frozen glasses American steakhouse Burger lunch Besök gärna royal arms pub • S:t Larsgatan 25C • 013-14 40 61 • www.texaslonghorn.se 18 NOLLTRETTON


DITT LUNCHALTERNATIV MITT I CITY - TRE RESTAURANGER UNDER SAMMA TAK -

Texmex & Asiatiskt kök TACOBUFFÉ

Medelhavskök SOUVLAKI ADANA KEBAB BIFFTÉKI TAVUK SIS

89:-

Inkl sallad, dryck & kaffe

89:-

ASIATISK BUFFÉ

89:-

KEBABTALLRIK KEBABRULLE

Inkl sallad, dryck & kaffe

SUSHI fr.

HUSMANSKOST

82:-

Alltid minst 5 rätter att välja på

kan Sällskap på d boka bor 0 02 2 013 - 13lla våra Gäller a ger restauran

79:-

79:-

Svensk-Italienskt kök

PASTABUFFÉ

75:-

VEDUGNSPIZZA & PLOCKSALLAD fr.

75:-

Dryck & kaffe ingår alltid i samtliga menyer på ST Foodcourt!

TAKE AWAY!

Det här är bara lite av det goda ni finner hos:

DU HITTAR OSS PÅ STORA TORGET 1 • 013-13 20 02

lunch

från

79:-

Vår lunch handlar inte om buffé, vi designar vår lunchmeny efter säsongens råvaror där vi presenterar maten på ett rättvist sätt

middag

Vi öppnar upp för kväll

Middagen är en distinkt matupplevelse med en meny som blandar thailändska traditioner och smaker med spännande och moderna känslor samt lockande presentationer

inom kort. Du hittar mer info på vår hemsida. Följ oss på facebook

s:t larsgatan 3 • 013-10 33 80 • www.okra.se • mån-fre 1130 - 1430, tis-lör 1730 - 2330 NOLLTRETTON 19


liquid - mötesplatsen för hbtq-ungdomar För första gången i Östergötland öppnar nu en fritidsgårdsverksamhet som enbart riktar sig till hbtq-ungdomar.

besöK ny webbplats om linköpings historia I ett samarbete mellan Centrum för lokalhistoria på Linköpings universitet, Linköpings slotts- och domkyrkomuseum och Östergötlands museum har det skapats en ny webbplats som på ett enkelt och pedagogiskt sätt visar upp Linköpings historia. Går man in på linkopingshistoria.se kan man följa utvecklingen i staden från istidens slut via stenålder, bronsålder,

järnålder, medeltid och fram till våra dagar. Här tas ett samlat och modernt grepp på vår lokalhistoria. Linkopingshistoria. se är ett av fem delprojekt som ingår i ett större samarbete med namnet ”Linköping genom tiderna” som alla har finansierats av Westman-Wernerska stiftelsen. Mer info på: www.linkopingshistoria.se

Projektet är ett samarbete mellan Linköpings kommun och RFSU Linköping och finansieras av Allmänna Arvsfonden. Syftet med Liquid, som står för Linköpings Queer Identity, är att skapa en plats för hbtq-ungdomar där de kan umgås och vara trygga i att kunna vara öppna med sin sexualitet och/eller könsidentitet. Samt vara delaktiga i en kreativ verksamhet. - I samhället finns starka normer som säger oss att män och kvinnor ska attraheras av varandra och som också säger oss hur vi ska vara kvinnor och män på rätt sätt – och att en person endast kan vara man eller

kvinna. Genom att skapa trygga rum där dessa ungdomar kan vara öppna och där de är tillåtna att få utvecklas utan oro för omgivningens reaktioner, vill vi också ge dem möjlighet att få bli trygga och starka i sina identiteter, säger Anja Persson, projektledare för Liquid. Liquid riktar sig till ungdomar mellan 12 och 20 år. Där finns möjlighet att pyssla, teckna, läsa läxor och få delta i workshops och aktiviteter med olika teman. Liquid kommer att ligga i Arbis lokaler på Repslagaregatan 30 och kommer att vara öppet varje torsdag mellan klockan 14.00-20.00 med start den 15 mars. För mer information, besök hemsidan www.liquid-linkoping.se

edith strindbergs trio

går in i studion

Edith Strindbergs Trio är en av länets vassaste akter inom blues och americana. Nu ska de äntligen spela in en skiva till många musikälskares glädje. Det är basisten Wilhard Lang som byggt en studio i sitt hem där han, sångerskan Edith och gitarristen JanOlof Strindberg kommer ägna våren åt att spela in sina låtar. Eventuellt kommer trion även att bjuda in lite gästmusiker. Närmast kan man se Edith Strindberg Trio uppträda på Café Columbia i Kisa lördagen den 28/4. De spelade där för två år sedan och är glada att få komma tillbaka. - Det är ett jättebra ställe som vi verkligen gillade att spela på. Och det kom jättemycket folk, det var lång kö utanför, säger Edith och fortsätter: - Vi jobbar på att förnya vår repertoar och kommer förhoppningsvis presentera några nya låtar på spelningen. (TP)

svensk popkonst på muséet Fram till den 18 mars är det utställning på Östergötlands Museum om den färgstarka och innovativa popkonsten i Sverige under 60- och 70-talet. Influenserna kom från bland annat film och massmedia. Den här typen av konst speglar därför masskulturen och samhället under den tiden. Det laborerades mycket med olika typer av material, former och

tekniker vilket gör den spännande och olik vad som tidigare gjorts inom konst. Popkonsten i Sverige stod länge i skuggan för den politiska konsten och det är därför extra roligt att lyfta fram just den här sortens konst. Verken är lånade från Per Ekström-museet i Kalmar och är skapade av ett tjugotal olika svenska konstnärer. (EN)

VÄLKOMMEN TILL LINKÖPINGS CITY MED MER ÄN

120 SÖNDAGSÖPPNA BUTIKER Här finns ett brett utbud av handel, mat, nöjen, kultur och evenemang! linkopingcity.se Vi finns även på facebook: www.facebook.se/linkopingcity

20 NOLLTRETTON

ÖPPET SÖNDAGAR KL 12-16


Allsvensk klass.

Även 2012.

Säsongen g i s r a m r ä n

NYHET!

ANGUS XT

XTRA THICK – XTRA JUICY

– Köp årskort NU!

För mer info – www.ifknorrkoping.se eller 011-21 55 00.

Burger King - Linköping City, Mjölby, Motala

För dig som älskar skor NOLLTRETTON 21


VIMMEL

Foto: Henrietta Wolving

Soran på Saga Text: Tobias Pettersson Foto: Paul Lindqvist

Soran Ismail har på kort tid slagit sig in i den svenska humoreliten. Den 9/3 kommer han till Sagateatern med sin humorföreställning ”Resan fortsätter” där han både lockar till skratt och samtidigt ifrågasätter det du tidigare sett som självklart. Sedan Soran dök upp som 21-åring i ”Parlamentet” 2008 har det rullat på. Han har bland annat setts i ”Extra! Extra!”, ”Roast på Berns”, ”Raw Comedy Club” och ”Gustafsson 3tr” samtidigt som han etablerat sig på landets ståupp-scener.

ge, ifrågasätter din rösträtt och dissekerar grabbighetens destruktiva gruppdynamik i sitt sökande efter jämställdhet. - Min föreställning blir som en jordenruntresa – med den skillnaden att du inte får eurobonuspoäng.

Nu åker han ut på en egen turné genom landet som börjar i Stockholm den 7 mars och avslutas i Eskilstuna den 28 april. Linköping är en av de 23 städer som besöks och den 9/3 står han på Sagateaterns scen.

Flen: - Det finns ställen som man inte behöver vara på. Någonsin. Som Flen.

Föreställningen är en slags fortsättning på den stand up-special som sändes i Kanal 5 med namnet ”Soran Ismails underbara resa genom Sverige”. - Nu heter den helt enkelt ”Resan fortsätter” och är samma show som jag gjorde på landets universitet i höstas. Bara det att jag tyckte den var så rolig att göra att jag nu vill ta den till landets teatrar. Så då gör jag det, förklarar Soran.

FLER VIMMELBILDER HITTAR DU PÅ www.nolltretton.se

från r e t yhe ra: Vårnand and bl

22 NOLLTRETTON

I showen både hyllar och sågar han Sveri-

Soran om:

Göteborg: - Göteborgare är asglada och skittrevliga hela tiden för ingen anledning alls och jag tycker inte det är okej. Här i Sverige har vi kommit överens om för länge sen att vi inte är trevliga mot folk som vi inte känner, men Göteborgare kan inte acceptera det. Dalarna: - År 1712 i Borlänge hade man ett jättestort möte där man kom fram till: nä, vi tänker inte utvecklas nåt mer. Det är som Sveriges svar på mellanöstern.

www.wellstore.se

Klostergatan 24, Linköping 013-14 23 03 Tis - Fre 11-18, Lör 11-14, Sön - Mån Stängt


DROP IN SOLSTUDIO

Blek? – Kom och sola i stan’s bästa solarier!

Våra Ergoline-solarier är utrustade med: Air Condition, Aqua Fresh & Aroma, Ergonomisk liggskiva,Voice Guide Öppet alla dagar

6-22

Sparregatan1 LINKÖPING Gamla Rådstugugatan 14 NORRKÖPING

Restaurangen där alla trivs!

-19 5 1 k r o After W panna Pytt i olfritt) (alt. akoh k r a t + stor s

99:-

ÖPPETTIDER

Mån-Tis 11-23 • Ons-Tors 11-24 Fre 11-02 • Lör 12-03 Söndag 13-22

Storgatan 37 • 013-10 15 65

Din galleria mitt i city Boomerang • Peak Performance Gant • Gräs • May’s shop Björn Borg • B´Chic • Polarn&Pyret Active Life • Bianco Footwear Esprit • Parelle • Apoteket • Village Mokka • Burger King • Taco Bar Hemköp Lucullus www.filbytergallerian.se

Mån - fre 10-19 Lör 10-16 Sön 12-16

SPARA UPP TILL

25.700:-

Finns för snabb leverans!

ŠKODA Fabia fr. 120.400:-

ŠKODA Yeti fr. 183.400:-

Köp till Elegancepaket+ för 7.900:- värde 33.600:-

Köp till Elegancepaket+ för 7.900:- värde 25.600:inkl. Climatronic • Farthållare • Hill Hold • Bi-Xenonljus • 17” aluminiumfälgar Parkeringssensor • Mittarmstöd fram • Ytterbackspeglar med markbelysning *

100 kr/mån**

Bränsleförbrukning blandad körning Yeti från 6,4 l/100 km CO2 från 149 g/km, Fabia från 5,5 l/100 km CO2 från 128 g/km. Bilarna på bilden kan vara extrautrustade. *GreenLine 16” **Teckna förmånligt serviceavtal gällande 36 månader eller max 6000 mil. Beloppet betalas som engångsbelopp 3600 kr i samband med bilköpet.

inkl. Climatronic • Kurvdimljus • Parkeringssensor • Farthållare • 8 högtalare 15” aluminiumfälgar • Mittarmstöd fram • Tygmattor • Maxi Dot Display • m.m.

Roxtorpsgatan 2-8, Tel. 013-23 30 30, www.engstromsbil.se

Plats för avsändare Öppettider: Vard. 9-18, Lördagsöppet 10-15 Niclas Winberg 013-23 30 31, Jonathan Andersson 013- 23 30 29 NOLLTRETTON 23


24 NOLLTRETTON


NU ÄR VÅRENS FÄLGAR FRÅN

bara för BMW

bara för BMW

bara för Mercedes

ÄNTLIGEN HÄR!

bara för Mercedes

SÖK FÄLG TILL DIN BIL med hjälp av ditt registreringsnummer på:

Däck från:

Så my

WWW.PELLESDACK.SE

ck

e

re hos... t t ä tb

Boka tid online PÅ WWW.PELLESDACK.SE P.S. DU KAN SÅKLART ÄVEN BOKA PÅ 013-12 14 07

m.fl.

Vi samarbetar med:

ADER 4 MÅN ITT FR RÄNTE

är din

Öppet vardagar 0700 - 1700 • Gottorpsgatan 41 • Tornby • pellesdack.se • 013-12 14 07 NOLLTRETTON 25


MODENYTT

MODESKOLAN DEL 41

Foto: Mette Prawitz

Sköt om DiNa Naglar Text: Tobias Pettersson

Nerbitna naglar, ofilade naglar och naglar med avflagat lack är ingen vacker syn. Glöm inte att ta hand om dina händer, och inte minst dina naglar. Särskilt vintertid behöver de extra vård. Naglar är känsliga för uttorkning och behöver samma omvårdnad som händerna i övrigt, inte minst under vinterhalvåret då den torra inomhusluften och det kalla vädret tär på både händer och naglar. Vatten är uttorkande för händer och naglar för att inte tala om rengöringsmedel. Att investera i ett par gummihandskar som du använder när du diskar och städar är en bra start. Naglarna absorberar substanser fortare än huden och det bästa för uttorkade naglar är återfuktning med en anpassad nagelolja.

Man bör undvika att peta under naglar såväl med gem som med så kallade nagelpetare. Använd istället en nagelborste när du tvättar händerna. Det stimulerar nageltillväxten och håller nagelbanden snygga. Använd en skonsam remover utan aceton och olja. Lacka gärna naglarna men glöm inte underlacket som skyddar nageln från nagellackets pigment, motverkar missfärgning samt gör att färgen fäster bättre. Avsluta lackningen med ett lager överlack för att bevara lacket bättre. Bättra gärna på lacket varannan dag med klart överlack så sitter lacket längre.

Stine Riis vinnare av H&M Design Award 2012 Stine Riis är en designer från Köpenhamn med examen från London College of Fashion i Storbritannien. Hennes examenskollektion hette ”Decadence & Decay”, och hon beskriver sin stil som ”skräddad futuristisk elegans”. Som en del av priset visades hennes vinnarkollektion på Stockholms Mercedes-Benz Fashion Week. Utöver modevisningen så vinner även Stine 50.000 euro och får möjligheten att sälja cirka 15 plagg ur sin kollektion i utvalda H&M-butiker. - Stine Riis imponerade på oss alla med sin mogna och moderna kollektion. Kollektionen är så komplett och välarbetad och visningen var verkligen sofistikerad. Jag är stolt över att Stine är den första vinnaren av H&M Design Award, säger Ann-Sofie Johansson, designchef på H&M och jurymedlem i tävlingen. (CS)

Årets bäst klädda på Elle-galan Årets Elle-gala har gått av stapeln och tidningens kanske finaste pris, årets bäst klädda man och kvinna, gick i år till artisten Jason ”Timbuktu” Diakité och skådespelerskan Alicia Vikander. Timbuktu menar själv att han ofta byter stil efter vilket tillfälle det är. På så sätt kan han uppfattas lite som en kameleont. För tillfället är dock favoriten jeans, hatt och kostym. Sveriges bäst klädda kvinna, Alicia, menar att hennes stil är väldigt klassisk men att hon gärna blandar in stora smycken i accentfärger. Tanken att använda någon speciell färg eller material som sticker ut applicerar hon även gärna vad gäller klädval. Det handlar också om att våga testa. Skapa din personliga stil och klä dig efter vilket humör du är på för just den dagen. Tips som tåls att ta fasta på. (EN)

el le M in ou /P ic bo mb

Fula naglar kan även bero på nagelsvamp, mot detta finns receptfria mediciner som du kan behandla dig själv med.

Den lilla skurtrasan är en kort klänning med säkerhetsnålar

Fo to : Is ab

Och glöm inte att skydda händerna mot kylan... – Använd handskar!

Under 2012 görs en stor satsning på tema Mode&Minne i Östergötland. Ur olika infallsvinklar speglas temat i flera olika utställningar runt om i Östergötland. Mette Prawitz ställer ut sina fantasifulla kreationer under namnet ”Kläder i förändring – kläder som förändrar” på Östergötlands Museum fram till den 4:e mars. Mette har tillverkat klädkonst sedan 1950-talet. Ibland kallas hon för skulptör eftersom hennes plagg befinner sig på gränsen mellan mode och konst. Kläderna, som är gjorda av material som trä, plast, blixtlås, säkerhetsnålar, tätningslister, plastfickor, etc… har oftare visats på gallerierna än på catwalken. Men Mette Prawitz ser sig själv inte som konstnär, hon säger; - Kom ihåg en sak! Mina kläder är inte skulpturer utan just kläder. Om du gör ett klädesplagg av problemet så känner du om du kan bära det. (CS)

Foto: H&M

Precis som handen behöver sin handcreme behöver nageln sin olja. Smörj in händer och naglar innan du går och lägger dig och sätt på dig ett par tunna bomullshandskar över natten. Efter några nätter har du händer som är lena som på en baby.

Kläder i förändring - kläder som förändrar

Trenden inom nagelindustrin går alltmer mot att vårda sina naturliga naglar. Idag finns många produkter som gör det lättare att få mindre sköra, längre och snygga naturliga naglar. Naglar som går av, skivar sig, flisar upp och spricker kan bli fina genom att gå på manikyr.

NYHETER 2012

Uppsättningar

Festmake-up

Gör dig fin inför fest•bal•bröllop

Nygatan 32 013-15 48 00 www.newhouse.se linkoping @ newhouse.se 26 NOLLTRETTON

Label M

Maria Nila

Löshår

Styling

Välkommen till...

www.hairink.se

Lördagsöppet • Drop in • Skolgatan 15, Linköping • 013-12 28 18


FLYTTREA Vi flyttar till ny adress i april, Nygatan 18 Samma hus men nere på hörnan!

50-70% HeTasT

JUST NU!

1 2 3 4 5

50%

köp av på bågar vid lasögon* kompletta g

vid köp av solglasö gon gäller utvalda modeller

*Gäller ej vårens nyheter

Nygatan 18 • 013 - 13 60 70

Tick-Tack Accessoaren som slutför din look är en schysst klocka. Uppdatera din look med en klocka som passar just din stil.

Boka gärna tid på vår hemsida, www.optikeralma.se

Ljusare Tider Vi går mot ljusare tider och det syns även i modet. Ljusa sorbetpasteller är den färgpalett som gäller i vår.

VoLang Både romantiska vågor och lite mer strikta volanger på kjolar, klänningar, jackor och blusar är hett.

kLack med färg En ordentlig klack i en härlig färg passar fint till en övrigt nedtonad outfit.

ToTe-Väska En enkel och praktisk väska som passar både killar och tjejer.

MÄRKET AsperA Klänningar med högsta kvalitet Aspera är ett välkänt svenskt märke som erbjuder bröllops- och aftonklänningar utav högsta kvalitet. Det läggs ner mycket kraft på att kreationerna ska se sensuella och feminina ut vilket kan ha stor del i varför märket är så populärt i likväl Europa som i USA. Klänningarna är gjorda utav satin, chiffong eller silke och dekorerade med broderier, pärlor eller Swarovskikristaller. Skaparen bakom märket heter Alicja Eklöw och har flera års er-

farenhet inom yrket. Idag finns det fler designers som arbetar på Aspera, men Alicja är fortfarande huvuddesignern. Många av klänningarna i tävlingar som Miss World och Top Model har varit Asperas kreationer. Förra året blev en utav Asperas brudklänningar dessutom utsedd till årets mest prisvärda brudklänning. I Östergötland finns Aspera att köpa hos Rafaelas Mode i Norrköping och hos Partyworld i Linköping. (EN)

Boka en makeupkurs idag!

Låt dig inspireras av säsongens look. Under 50 minuter lär en makeupartist dig att framhäva din skönhet (rek.pris 495 kr). Efter kursen får du välja ut produkter för hela kursbeloppet! Boka en makeupkurs och få mer information LINKÖPING Bokhållaregatan 2 tel: 013-146060 NORRKÖPING Domino tel: 011-125566 makeupstore.se Följ Make Up Store på Facebook för tips och erbjudanden.

NOLLTRETTON 27


VÄRLDSNYHET hos NETTANs Text & Foto: Matilda Aldsjö

Den är unik av sitt slag och finns inte på någon annan skönhetssalong här i Linköping. Det är på Nettans Hud- och Skönhetssalong du hittar NBE 500-apparaten som hyllats av många kändisar i Sverige, bland annat Susan Lanefelt, och som får din hud att fortsätta vara vacker, fast och slät. Anledningen till att ägaren av skönhetssalongen Nettans, Anette Hambalek, tog in skönhetsapparaten NBE 500 i höstas var att hon fått varma rekommendationer från en kollega som använt den med positivt resultat. När man nu börjat använda apparaten har den levt upp till vad den lovat på den fräscha skönhetssalongen på Nygatan. - Med NBE finns det inget negativt, utan det den gör är bara bra för huden och behandlingen är smärtfri, skön och värmefylld. Munstycket som vi jobbar med ger värme som skapar en skön och avslappnad känsla. Det blir ett enastående resul-

VOLKSWAGEN

tat med denna skönhetsapparat, förklarar Anette och ler. Skönhetsbehandlingen börjar med en hudanalys, rengöring och peeling. Sedan appliceras krämen från Nannic och som masseras in med hjälp av det varma munstycket. Sedan utförs behandlingen på en sida i taget under cirka 10-15 minuter. Behandlingen känns både kittlande och spänningsfylld. Tankar som om det blir någon skillnad och hur kommer jag att se ut flyger runt i huvudet samtidigt som det varma munstycket förs över behandlingsområdet. En förlösande känsla infinner sig dock i kroppen när du ser dig i spegeln ef-

ter behandlingen och du möts av en glad syn, för även på en 18-årig tjej blir resultatet märkbart.

RadiovågoR och väRme

- Jag blir faktiskt själv imponerad varje gång jag gjort eller genomgått en behandling själv, det slutar alltid med ett fantastiskt resultat, berättar Anette om hennes NBE-upplevelser.

NBE-apparaten står för en särskild teknik som huvudsakligen bygger på radiovågor och värme. Radiovågorna passerar igenom cellernas vävnader och friktionen som uppstår generar värme. Detta gör att seat.se kroppen ”tror att den fått feber” och sätter då igång immunförsvaret och läkningsprocessen. Bland annat ökar produktionen av kollagen och elastin, en uppbyggnad av vävnaderna sker som gör dem både starkare, friskare och ger dem en bättre struktur.

Hur många gånger behandlingen ska genomföras väljer du helt själv tillsammans med din terapeut, helt beroende på vad du vill uppnå med behandlingen och vilka förväntningar du har. Anette var som hudterapeut från en början väldigt skeptisk mot att använda apparater till skönhetsbehandlingar, men har helt enkelt fått ändra sin ståndpunkt eftersom hon sedan hon tog in NBE 500 bara fått positiva kommentarer.

FROM BARCELONA WITH TURBO!

GROUP

FAMILJEVÄNNEN. MYCKET KÖRUPPLEVELSE FÖR PENGARNA! SEAT IBIZA 1,2 TSI TURBO STYLE MILJÖBIL

SEAT LEON 1,4 TSI TURBO STYLE

105 hk, 5-dörrar, AC/luftkonditionering, ABS, TCS, ESP, EBA, Radio/CD/MP3, Lättmetallfälgar, Farthållare, Färddator, Larm med övervakning, Dim/kurvljus, Hill hold control mm

125 hk, ACC/klimatanläggning, ABS, TCS, ESP, EBA, Fart Radio/CD/MP3/rattkontroll, Lättmetallfälgar, USB/AUX kurvljus, Hill hold control mm

149.900:-

169.900:-

SEAT Sverige fyller 20 år och firar med vassa erbjudanden under hela 2012. Vad sägs till exempel om den ultimata familjebilen Alhambra till förmånligt pris? Upp till sju säten, högsta säkerhet och Ord pris 161.400:- FRÅN Kombi +6.000:Ord pris 179.900:- FRÅN all tänkbar utrustning som standard eller tillval. TSI eller TDI-motorer och även med 4WD fyrhjulsdrift. Alhambra finns nu för snabb leverans. Välkommen in för en provtur.

SEAT ALHAMBRA

JUBILEUMSPRIS FRÅN

249.900:- 1.775:-/MÅN

Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Blandad körning SEAT Alhambra 5,5–7,6 l/100 km, CO2 143–178 g/km. SEAT Billån 36 mån, 35% kontant, 49% restskuld, rörlig ränta baserad på STIBOR 90 (eff. rta 5,98%). 2 års nybilsgaranti, 3 års vagnskadegaranti, 3 års lackgaranti, 12 års garanti mot genomrostning utan krav på efterbehandling samt SEAT Service ®Mobility i två år.

28 NOLLTRETTON

S E A T. S E

BILARNA PÅ BILDEN KAN VARA EXTRAUTRUSTADE. BLANDAD KÖRNING SEAT IBIZA 1.2 TSI 5,1 L/100 KM, CO2 119 G/KM.SEAT LEON 1,8 TSI 6,8 L/100 KM, CO2 159 G/KM. SEAT FINANSIERING: WWW.SEAT.SE 2 ÅRS NY ® FÖLJ OSS PÅ MOBILITY I TVÅ ÅR. 3 ÅRS VAGNSKADEGARANTI, 3 ÅRS LACKGARANTI, 12 ÅRS GARANTI MOT GENOMROSTNING UTAN KRAV PÅ EFTERBEHANDLING SAMT SEAT SERVICE

Bil, 2-8, Linköping Adress: Roxtorpsgatan 2 - Tel: 013-23 30 00 - Öppettider: - oEngströms livia.stenmark@ engRoxtorpsvägen stromsbil.se - säljare SEAT, tel: 013-233046 Olivia Stenmark,

MEM


VINTERERBJUDANDE! Fräscha upp få fastare hud med tripollar RF-teknik eller IPL-hudföryngring Kombinera dessa och få ett fantastiskt resultat! ! 1000:-/gång, ansikte JUST NU Vi bjuder på dekolletage-behandling vid bokning av ansiktsbehandling! värde 1000:- / ord. pris 1000:- styck

30% rabatt på hårborttagning med IPL Hairfree på bikinilinje och armhåla Bra pris på tatueringsborttagning med Q-Switchad YAG laser

ET ! H Y N ONLINEBOKNING PÅ WWW.HAIRFREE.SE Hudföryngring & Cellulitbehandlingar

- Fastare och slätare hud

VI ERBJUDER ÄVEN: Tandblekning - Med BrilliantSmile

Restylane behandlingar - Utförs av leg. läkare

Hairfree Linköping • Djurgårdsgatan 18 013-34 36 156 • 0708-77 29 67 www.hairfree.se

www.lio.se

Problem med fötter & knän? -

låt oss hjälpa dig till ökad rörlighet!

Rätt skor för hela kroppen Fötterna påverkar oss mer än vi tror. Med rätt skor tar du hand om stora delar av kroppen! Har du ömma och trötta fötter, men vill röra på dig mer? Låt vår utbildade personal hjälpa dig att prova ut skor som passar just dig. Skor som ökar ditt välbefinnande. Hos oss kan du välja från ett stort utbud av bekväma och fotriktiga skor i olika modeller och bredder, av kända märken. Naturligtvis med plats för något av våra fotinlägg. Du kan också få hjälp med att prova ut lättare ortopedtekniska hjälpmedel som tex stöd för fot, knä, hand och rygg.

Välkommen till specialisterna på skor och fotinlägg!

Professionell gångoch löpanalys Eliten inom längdhopp, höjdhopp, simmning och slalom har under många år använt Dartfish videoanalys i syfte att analysera och utveckla sin teknik. Vi använder tekniken för att studera hur du använder dina fötter och hur dina leder rör sig i förhållande till varandra när du går eller springer på vårt löpband. Om vi upptäcker något i ditt rörelsemönster som kan förklara ett befintligt problem i en fot, knä, höft eller något som kan leda till en framtida skada kan vi rekommendera en lämplig sko, ett fotinlägg eller en ortos.

Välkommen att boka tid för en grundlig gång- eller löpanalys i vår butik!

Butik På Garnisons området (vid Rörelse & Hälsa) Brigadgatan 20 A, Linköping Telefon: 010-103 30 71 Mån - Tor 09.00 - 18.00 • Fre 09.00 - 16.00

www.teamolmed.se NOLLTRETTON 29


world

class firar 20 år i linköping Text: Tobias Pettersson Foto: Benny Nilsson

Sedan World Class Linköping öppnade 1992 har det varit ett komplett gym med brett och varierat utbud. World Class profilerar sig genom kvalitet och med förstaklassig service i ljusa nyrenoverade lokaler i markplan. I år firar man 20-årsjubileum med att bland annat investera i ny utrustning och anordna en stor medlemsfest på Platens Bar. Man kan faktiskt säga att jubileet tjuvstartade redan med ägarbytet 2010. Sedan dess har World Class renoverat lokaler och investerat i ny utrustning. Man har byggt om receptionen och loungen, renoverat duschrum och införskaffat ny träningsutrustning, men det var bara början. Under jubileumsåret kommer World Class att satsa vidare. - Nu ska vi investera över två miljoner och uppdatera vår konditionsavdelning för att behålla den ledande positionen på marknaden. Vi kommer att byta ut samtliga löpband mot den senaste modellen med tv-skärmar och möjlighet att koppla in iPhone, iPod och USB. Vi kommer även att investera i nya cyklar och roddmaskiner under våren. Vi vill erbjuda våra med-

lemmar det absolut senaste och bästa som finns på marknaden, säger platschefen Jenny Tiedman. World Class har idag ett stort antal medlemmar i alla åldrar. Det de uppskattar med gymmet är att World Class har ett stort utbud, fräscha lokaler på markplan och att man erbjuder det lilla extra, som exempelvis två tillfällen med Personlig Tränare, en spa-avdelning med bubbelpooler och ångbastu, det kompletta barnkonceptet ”World Class Junior” med leksaker, playstation och film samt att det bjuds på en fullvärdig frukost på fredagar. - Det kommer in nya medlemmar hela tiden. Mycket beror nog på att vi har väldigt bra service och stämning på gymmet samt generösa öppettider. Många som tecknar kort hos oss gör det per rekommenda-

tion. Ofta väljer man det gym som ligger närmast, men jag upplever att vi lockar människor från alla delar av Linköping. Vi samarbetar med många företag där vi kan erbjuda en helhetslösning med träning, friskvård, kostrådgivning och sjukgymnastik. - Vi är även aktiva med att anordna event så som klubbdagar och föreläsningar, vilket jag skulle säga är något som utmärker oss.

50 pass i veckan Ett kommande sådant event är den stora medlemsfest som World Class anordnar på Platens Bar den 30/3 för att fira 20-årsjubileet. Det blir en helkväll med mingel, välkomstdrink, show och utlottning av fina priser från oss och våra samarbetspartners. - Vi är aktiva på Facebook där vi fått

mycket positiv återkoppling från medlemmar om medlemsfesten. World Class erbjuder ca 50 pass i veckan, allt från BodyPump och Spinning till Zumba och Yoga. Meningen är att det ska finnas något för alla. En nyhet är en ny Core-klass i form av Les Mills CXWORX. Under vintern startade även Baby Club som riktar sig till gravida eller nyblivna föräldrar. Utöver passen finns det möjlighet att träna tillsammans med Personlig Tränare, boka massage, kostrådgivning och sjukgymnastik. - Vi har även planer på att uppdatera vårt cirkelrum till en mer funktionell träningsyta för TRX, kettlebells och boxningssäckar, säger Jenny, och avslutar med följande inbjudan; För att fira 20 års jubileet bjuder vi hela Linköping på fri provträning och/ eller gruppträning!

DET ÄR ALLTID FRI ENTRÉ DÅ VI SPELAR, VI HAR FÖRETAG SOM SPONSRAR VÅRA ÅSKÅDARE STOLTA SPONSORER:

”FÖR ETT FULLSATT SPORTHALLEN” • Lördag 25/2 kl.1600 Div I Herr: RP IF - Tyresö • Lördag

3/3 kl.1600 Div I Dam: RP IF - HK Spåret

• Lördag 10/3 kl.1345 Div I Dam: RP IF - Åkersberga HK • Lördag 10/3 kl.1600 Div I Herr: RP IF - Sollentuna HK

30 NOLLTRETTON


Andreas fyller 25 i år. Det gör vi också.

Trivs med din TRÄNING Text: Matilda Aldsjö Foto: Matilda Aldsjö och Mattias Ritzén

Musik får oss peppade och får oss att fortsätta ligga i till passet slutar. Såhär till våren är det glädjande och fartiga pass som fyller upp på Campushallens schema. Tidigare omtyckta pass finns också kvar, här kan du blanda som du vill mellan olika träningsformer för att uppnå dina mål med träningen. Nu till våren händer det mycket, förutom att snön börjar smälta och kylan försvinner satsar Campushallen på ännu fler former av träning. Till denna vår finns fem nyheter på schemat och de hetaste är Sh’bam och Bodyvive som helt styrs av musikens rytm. Sh’bam är det glädjefyllda och fartfyllda passet med inslag av olika dansstilar där du får en fantastisk konditionsträning. Till rytmen av listettor och klubbmusik tar du lätta danssteg och lär dig rocka loss i salen. Dansen ropar på dina endorfiner och gör så att du nästan glömmer bort att det är träning du faktiskt befinner dig på. Sh’bam utförs med din kropp som hjälpmedel och med varierad intensitet. Är man inte sugen på dans utan vill träna mer intervaller med kondition och styrka, är det Bodyvive som gäller. Du jobbar med ett gummiband och en boll som inte bara hjälper dig att belasta olika muskler lättare utan också gör att du utför övningen mera rätt. Skonsam och effektiv träning för hela kroppen!

- Sammanfattningsvis har vi 120 pass i veckan, så nyheterna är bara en bråkdel av allt annat som vi kan erbjuda samtidigt som de gamla goda passen finns kvar, skrattar Pia Carlsson, verksamhetschef på Campushallen. Under januari, som är den mest träningsfokuserade månaden, var deltagarantalet maxat på Campushallens nya pass. Pia tror, utifrån vad hon sett, att folk uppskattar nyheterna och att dem verkligen gillar vad de provar på. Till Campushallen är alla välkomna och tillgängligheten är stor på alla möjliga tider. Deras mål är att erbjuda träningsglädje i alla former och utan vinstintresse. Pia poängterar att anläggningen drivs av medlemmarna. Möjligheterna att träna utifrån dina krav och mål är stora, oavsett nivå. - Jag skulle vilja säga att det viktiga är att du tränar och att du gör det med något du trivs med, avslutar Pia Carlsson klokt och ler.

worldwide

ANDRA NYHETER: Innebandy tjejpass Ett innebandypass för enbart tjejer. Fs medley – Bollsportspass på storplan. Varvas med varannan vecka fotboll eller innebandy. Tema yoga – Olika yogapass varje vecka. Testa på de olika yogaformerna. Qigong – Mental och kroppslig avkoppling i en lugn och harmonisk miljö och gemenskap.

FÖRSTKLASSIG   SHOPPING I  38 BUTIKER Må-Fr 10-19, Lö 10-17, Sö 12-16 www.galleriagranden.se

friskissvettis.se/linkoping

TRÄNINGSSKOR TILL DE 100 FÖRSTA! Teckna medlemskap så får du träningsskor på köpet mellan 1 februari – 1 april. Erbjudandet gäller vid nytecknande av löpande medlemskap t.o.m. 1 april 2012 och går ej att kombinera med andra erbjudanden.

Storgatan 7, Linköping | 013-37 77 20 Cityhuset, Motala | 0141-54800 www.feelgood.se

NOLLTRETTON 31


Bröllop

åsa sjunger på

Text: Tobias Pettersson Foto: Lena Carmesten

Att gifta sig är bland det största man gör i livet och valet av sånger i kyrkan är en viktig detalj för många brudpar. Sångerskan Åsa Sjöberg har sjungit på en mängd bröllop genom åren och menar att det är en stor ära att få sjunga på någons vigsel.

Att gifta sig är ganska säsongsbetonat. De flesta bröllop sker under vår och sommar och då har Åsa Sjöberg ofta fullt upp. - Under högsäsong är det väldigt mycket. Och ofta anordnas bröllop på samma dagar, så jag skulle egentligen kunna sjunga på ännu fler, säger Åsa som tycker att sjunga på bröllop är bland det finaste man kan göra. - Det är något speciellt med vigslar. Det är väldigt stämningsfullt och känslosamt. Man sjunger för två människor som vill leva med varandra, och känner sig väldigt priviligerad. Och det är himla kul att sjunga i en kyrka, det är en maffig lokal och bra akustik. Att sjunga på bröllop, dop eller begravning ska man inte ta lätt på, det är en väldigt viktig dag för dem det gäller. Jag brukar vilja ha med mig min egen pianist, det är viktigt att allting sitter. Vilka är de vanligaste önskemålen? - Ted Gärdestads ”För kärlekens skull” och Ulf Lundells ”Kärleken förde oss samman” är vanliga. Och även ”Det vackraste” med Cecilia Vennersten, fast det var mer förr. Och Sarah Dawn Finers ”Kärleksvisan”, den är himla fin. Vilka sånger är roligast att sjunga? - Jag har nog ingen favorit, det där

går i vågor. De sånger som oftast är roligast att sjunga är de som man inte sjunger så ofta. En gång sjöng jag Lena Philipssons ”Om igen”, den var lite ovanlig och rolig att göra. - Just när folk ska gifta sig finns det ofta många personliga önskemål, allt från vackra visor till hårdrocksballader. En vanlig hårdrocksballad är Metallicas ”Nothing else matters”. Vilka är det som bokar dig? - I början var det mest såna som jag kände, men nu kan det vara vem som helst som hör av sig. Har det hänt något missöde någon gång? - Jag sjöng på en vigsel i Östra Husby och skulle framföra tre låtar. Då fick jag världens rethosta precis innan, men det funkade ändå. Jag minns också en gång när en brud hade en stor klänning med stålställning under tyget. Den var så bred att hon inte kom in genom kyrkdörren. Vad skulle du själv vilja höra för sånger på ditt eget bröllop? - Jag kan nog inte säga några specifika låtar, för det växlar. Men jag skulle helst vilja gifta mig ute i skärgården, precis vid havet. Kanske i en liten söt kyrka, men allra helst utomhus.

Bröllop, studentskiva, firmafest, födelsedagsfest eller party! HYR!

Komplett ljud & ljuspaket inkl. DJ

från 2.500:-

Vi fixar ljud & ljus! Ring Niclas på 0704 - 95 82 21 för mer info eller offert!

www.wakesound.se

HYR! Komplett ljud & ljuspaket

från 1.000:Wakesound

PA • DJ • TAL • LJUSEFFEKTER • MICAR • RÖK • MOVINGHEADS • DISCO • BARNKALAS M.M 32 NOLLTRETTON


Vigsel svenskakyrkan.se/linkoping

Vi deltog på Bröllopsmässan NYINKOMNA BAL- OCH BRUDKLÄNNINGAR!

50% PÅ UTVALDA KORTA KLÄNNINGAR

Festyran Tel 013 - 13 05 40 ∙ Nya Tanneforsv. 63 www.festyran.se ∙ Mån - Fre 12-18 ∙ Lör 10 - 14

Välkommen till oss!

Bjuder upp till dans! 2/3 9/3 23/3 30/3 13/4 20/4 11/5

r hälsa a n m Välko eli & Filip Ann

011-17 10 37 • 0705-17 10 37 www.borgennorrkoping.com

Drottninggatan 2 norrköping ∙ 011- 12 12 93 NOLLTRETTON 33


Färg... Vit - Jag tror på din ärlighet. röd - Jag räknar dagarna tills vi möts. Lila - Jag önskar dig all lycka och välgång i livet. Orange - Jag är din trogne vän. rosa - Jag är förälskad i dig och lovar dig trohet. gul - Du är solen i mitt liv.

AntAL... En - Du är mitt allt. två - Låt oss resa bort tillsammans. tre - När får jag träffa dig igen? Fyra - Jag ser upp till dig och är dig tacksam. Fem - Jag gör vad som helst för dig. Sex - Jag tvivlar på ditt ord. Sju - Jag älskar dig. Åtta - Jag förblir dig trogen intill döden. nio - Jag vill vara ensam med dig. tio - Vill du gifta dig med mig?

VAD BETYDER BLOMMAN?

nYfikEn på vigseL i kyrkAN?

Att blommor är väldigt uppskattat, inte minst bland det kvinnliga könet, är inte något nytt. Många vet säkert också om att blommors färger och antal har sedan lång tid tillbaka olika symbolisk betydelse. Här kommer en liten snabbgenomgång för dig som vill ha koll.

Källa: Svenska Kyrkan Foto: Shutterstock

Svenska kyrkan ser på vigseln som en symbolhandling där man som par lovar att älska varandra och satsa helhjärtat på sitt förhållande hela livet ut. Tanken är att äktenskapet blir mer hållbart och pålitligt när man svär sin trohet inför en tredje part, i det här fallet Gud. Inför en vigsel i Svenska kyrkan har brudparet ett samtal med vigselförrättaren där man gemensamt pratar igenom sina tankar om bröllopet och sina känslor och tankar inför att gifta sig.

Personlig Prägel Eftersom grundtanken med ett bröllop är att det ska vara en gudstjänst i glädjens tecken, så finns det stora möjligheter att sätta sin egna personliga prägel på vigseln. Man måste dock följa den givna ritualen som består av läsning av bibelord, brudparets löften ”inför gud och i denna församlings närvaro”, bönen över ringarna och välsignelsen över brudparet. Genom att välja bibeltexter, dikter, psalmer eller andra musikaliska uppträdanden kan man ge sin vigsel i Svenska kyrkan en personlig prägel.

34 NOLLTRETTON

utomhusbrölloP Vill man inte gifta sig i en kyrka så är det bara att ta kontakt med prästen och diskutera de möjligheter som finns. Kanske är det trädgården på sommarstället som lockar, kanske Mallorca eller varför inte på familjens lilla husbåt i Gryts skärgård? Gud gillar läget.

För många står rosor för kärlek och är därför en populär blomma i brudbuketter. Kärlek kan både vara glädjefylld som smärtsam. Det kan liknas vid att rosor är både vackra att se på, men det är också lätt att sticka sig på deras vassa taggar. Små röda rosor symboliserar att du inte är redo och vill ha mer tid. Gula rosor används ofta vid begravningar och

För alla? Sedan 2009 är det möjligt att gifta sig med någon av samma kön i Svenska kyrkan, och en sådan vigsel ser likadan ut med undantag av några små textändringar, ”man och hustru” byts ut mot ”äkta makar” för att ta ett exempel.

inte särskilt dyrt I media framstår bröllop som extravaganta påkostade saker med hundratals gäster och foie gras och champagne till förrätt, men så behöver det absolut inte vara. Är man medlem i Svenska kyrkan är vigseln gratis och eftersom den kan äga rum var som helst behöver man egentligen bara köpa en eller två ringar för att den ska bli juridiskt giltig.

FestLigA högtider

hos BRigADEn

Personalfester, bröllopsmiddagar, jubileum och kick off är alla viktiga evenemang som kräver planering. Det är även viktigt att hitta en lokal som passar för det speciella tillfället. Hos Brigaden hjälper de dig att arrangera allt från aktiviteter till menyer. De erbjuder även vackra lokaler i rustikmiljö med härlig atmosfär som kan ta upp till 500 gäster. Mer information hittar du på www.brigaden.com (CS)

representerar ofta vänskap. Även vita liljor och nejlikor associeras ofta med begravning. De första tulpanerna som kommer varje år får många att känna vårkänslor. De symboliserar vårens ankomst och kan också betyda evig vänskap. Östergötlands landskapsblomma blåklint symboliserar däremot enkelhet. Att ge bort blåklint betyder att ”jag vill ha dig så som du är”. Idag har vi lämnat mycket av den betydelse olika blommor står för och går istället mycket efter tycke och smak. Men vill du få fram ett budskap kan du definitivt säga det med en blomma. Antal, färg och sort bestämmer du själv. (EN)


Vackra naglar inför den stora dagen!

VÅRENS FESTLIG HETER! BAL • BRÖLLOP • FEST

Fixa dina bröllopsnaglar hos mig eller ge ett presentkort till den blivande bruden. Välkommen hälsar Madeleine, nagelterapeut

Maddes Nagel Ateljé Platensgatan 2, Linköping • 070-557 61 51 www.maddesnagelatelje.se

013-12 40 00

2!

ör är f

mi

Pre

ING N N Ä L DK

RU B V A . pris ) P Ö till ord ( K OR K VID S Å :- ) VvI mP R 1.000 E x a D BJUill ett värde a

ö

“Br

ata

sk llop

a

”m

en log

01 rs 2

Din lokala bröllopsportal!

Galleri, företagsregister, mallar, tips och mycket mer.

www.brollopiostergotland.se Elle Andersson | 0708-61 91 66 | info@brollopiostergotland.se

(t

FESTEN BÖRJAR EN TRAPPA UPP

NYTT I BUTIK! SMYCKEN FRÅN...

år k v a! ö s d Be msi he

RA T X E ILLA EN L T E D L VI GER FESTEN, BA ! INFÖR BRÖLLOPET ELLER

To r g g a t a n 6 • L i n k ö p i ng 013-14 50 58

w w w. p a r t y w o r l d . s e

STORA TORGET 1 • LINKÖPING • 013-31 20 02 • WWW.STUDIO22.SE NOLLTRETTON 35


Bröllopsmässa

i Linköpings sportcenter Text: Andrea Duvnjak Foto: Elle Andersson, Bröllop i Östergötland/ Andrea Duvnjak

Kön ringlade lång redan innan kl. 10 söndagen den 18 januari då festarrangören Petra Jacob anordnade sin årliga bröllopsmässa i Linköpings Sportcenter. Kön bestod av modeintresserade besökare som ville inspireras och ta del utav de senaste kreationerna inom brud, bal och fest. Det var en hel del nyskapande frisyrer, sminkningar och brudbuketter - men även bröllops- och festdukningar i olika teman.

Foto: Privat

Morphsuit från Vinhandlarn

Hårteamet var på plats och gjorde uppsättningar

Planerar du ditt bröllop? Här följer några tips på tidningar som ger dig inspiration och råd till din speciella dag...

På bara en halvtimme hade hundratals besökare tagit sig in på mässan. Trots snöovädret så visade sig att över 800 personer i alla åldrar besökt mässan under dagen. På plats fanns ett fyrtiotal utställare med aktiviteter och erbjudanden i montrarna. Det var företag som har det mesta att erbjuda inför den kommande planeringen av bröllopet men även för festen, resan och upplevelsen. De första besökarna fick också en härlig goodiebag med smått och gott att ta med sig hem. Nu var det inte bara blivande brudpar som strosade runt bland bröllopstårtor, brudbuketter och håruppsättningar utan alla de som var modeintresserade och ville få inspiration inför våren/sommaren 2012. På catwalken visade Festyran och

AmeliA brud & bröllop Inför det den stora dagen kan det vara bra med tips, råd och inte minst inspiration. Amelia Brud och Bröllop vill ge dig en komplett guide med allt som hör bröllopet till. I tidningen får du inspiration till både klänningar, frisyrer, ringar och blommor. Du kan även läsa om hur olika par har valt att ordna och fira sina bröllop. Just nu är det lite på tapeten om hur man kan ordna bröllop för en mindre budget, och i detta nummer får du träffa Moa och Andreas som ger sina bästa budgettips och hur de lyckades arrangera ett oförglömligt bröllop för bara 4 000 kr. (CS)

bröllopsguiden - dig som plAnerAr bröllop I skrivande stund är det många förälskade par som planerar sitt stundande bröllop. Den dagen

013-14 99 97 NYGATAN 40 • LINKÖPING MÅN - FRE 10-18 • LÖR 10-14

www.brollopshuset.se 36 NOLLTRETTON

Bröllopshuset upp sina senast hemkomna bal- och brudklänningar. Trendsättaren och bloggerskan Angelica Blick var även på plats och delade med sig av sina bästa mode- och skönhetstips. Mässarrangören och bröllopskoordinatorn Petra Jacob som har flera års erfarenhet av bröllopsarrangemang pratade om planering och hur viktigt det är att vara i god tid. - Har man specifika önskemål kan det vara bra att vara ute i god tid, 1-2 år innan så man säkrar att man får den festlokalen man önskar samt att kyrkan är ledig det datum man ska gifta sig. Hon berättar även att januari är den bästa månaden att ha mässan då all planering kommer igång med att kolla kyrkor, klänningar, tårtor, catering mm. När det gäller bröllop inför 2012 så går trenden mot allt pampigare slotts- och herrgårdsbröllop. Detaljer är också något som många värdesätter. Det ska vara genomtänkt ut i minsta detalj, vilket gäller allt ifrån maten, uppdukningen, underhållningen osv… Och alla ni som har svårt att hitta bröllopspresenter kan vara lugna för det blir allt vanligare att man ger pengar i ett kuvert till brudparet.

är för många den lyckligaste i deras liv och det finns mycket som ska planeras och bokas för att allt ska bli som man drömt om. Det finns många olika ställen att hitta inspiration och tips om vad som absolut måste finnas med och vad som inte får glömmas bort. Dessutom kan den som ska gå på ett bröllop få presentidéer till brudparet. Bröllopsguiden har även en hemsida full med information om allt från kläder och smycken till boende och fest. Tidningen utkommer två gånger per år och i det nya numret av Bröllopsguiden kan du bland annat hitta inspiration om olika miljöer att viga sig i, brudmode, frisyrer och buketter. Du hittar även råd om mat och dukning. Tillsammans med livsviktiga checklistor och planeringskalendrar har du en bibel i miniformat för den som är i bröllopstagen. Detta är alltså en tidning om allt för den som ska gifta sig! (EN)


Catering för alla tillfällen inget är för stort eller för litet 

HÅRTEAMET

Ny hos oss! Annelie

Nyhet!

AnnCharlotte

Pernilla Linda Läroverksgatan 6 Tel. 013-12 52 10

Beställ även tårtan hos oss!

Bröllop, Födelsedagsfester, Personalfester, Studentskivor m.m. Vi har även festlokal för upp till 70 personer

Johanna www.harteamet.com

BRIGADGATAN 19 • 013-32 70 190 • WWW.DU-O-JA.SE

ESPLUNDA

PAINTBALL Är du l FORNÅSA

snygg PÅ BANA ELLER I SKOGSMILJÖ! din hu

Gamla Slottet, Bjärka Säby

KOMPISGÄNG • MÖHIPPA SVENSEXA • WALK ON ELLER ETT BRA SÄTT ATT GE IGEN PÅ CHEFEN!

RING OCH BOKA 0734-36 68 56

www.esplundapaintball.se

Två mil söder om Linköping, vid Rengens strand omgiven av den vackra östgötska naturen, ligger Gamla Slottet, BjärkaSäby. Gamla Slottet byggdes av Per Nilsson Natt och Dag och hans hustru, Sofia Christina Stenbock. Husets atmosfär och den unika miljön garanterar en minnesvärd och annorlunda bröllops- eller högtidsfest. I slottets matsal, inrymd i en återställd sal från 1600-talet kan 80 gäster sitta. De gamla kalkputsade väggarna och den vackra utsikten från fönstren ger matsalen en speciell karaktär som lämpar sig vid högtidliga tillfällen.

Välkomstdrinken intar man i spiselsalen där en stor brasa värmer under de kalla årstiderna. På sommaren, när naturen är som vackrast, står den stora gårdsbrygggan och slottsplanen till förfogande. På andra våningen finns övernattningsrum - 27 personer kan bo i slottet och 13 personer i gästflygeln. Rummen är smakligt möblerade och hittills har det inte spökat i något av dem... Sist men inte minst; på tredje våningen har vi den stora danssalen samt gemytliga kafferum. Där kulminerar festen på kvällen, under det att stjärnorna lyser på Rengens mörka vatten och Sofia Christina Stenbocks ande ler över alla.

För mer information: Kristina Ekman, tel 013-440 02/440 40 Fax: 013-440 00 • E-post: ekman@bjarka-saby.se • www.bjarka-saby.se

ESPLUNDA PAINTBALL FORNÅSA NOLLTRETTON 37


brudklänningar

som passar alla Text: Tobias Pettersson Foto: Shutterstock

Brudklänningen är ofta en stor kostnad vid bröllopet. Det behöver dock inte bli så dyrt som man kan tro. På Partyworld har man klänningar som passar alla personers önskemål. Bröllopet är ett tillfälle som skapar minnen för livet. Det är brudens stora dag och den vill man ska vara så fulländad som möjligt. Många väljer att kosta på sig, men det går faktiskt att skapa en fantastisk fest utan att ruinera sig. En detalj som inte behöver bli så dyr som många tror är brudklänningen. Hos Partyworld på Torggatan i Linköping hittar man ett stort utbud av klänningar från de ledande leverantörerna. Där finns även brudskor, tiaror, smycken, handskar, underkläder med mera, det vill säga: allt som behövs för brud, bal och fest. Ägaren Ing-Marie Glännbring berättar att ivory är populärt bland brudklänningarna just nu, samt att det även är mycket spets och retro.

För många är dock brudklänningen en stor kostnad. Vill man komma undan billigare tipsar Ing-Marie om att man kan köpa utgående modeller, eller välja en balklänning istället. - Så fort allt heter något med ”brud” blir det dyrare. Köper man en balklänning i ivory eller vitt så kan man komma ner till 2.000-3.000 kronor. Hos Partyworld har man valt att inte hyra ut klänningar utan bara att sälja dem. Då slipper man garanterat fläckar och känslan av att någon annan burit den innan. Dessutom skiljer det inte så mycket i pris. Många tror att det blir mycket billigare att hyra men enligt Ing-Marie ligger priset för att hyra på runt 70 procent av vad det kostar att köpa, och den lilla extrakostnaden kan det vara värt för att få en ny, oanvänd brudklänning.

Inte det dyraste

Fotograf: Johan Bergelin Frisör: Johan Leander

Hon har klänningar från 2.000 kronor och upp till 20.000 kronor i alla möjliga varianter, så att alla kunder ska kunna hitta något som passar dem. - Väldigt många tror att en brudklänning måste kosta 10.000 kronor, men man ska välja den prislapp man själv vill. I min butik är det bra kvalitet även om man väljer en billig klänning. Många av mina brudklänningar ligger runt 5.000 kronor och då får man även med skor på köpet värda upp till en tusenlapp, säger Ing-Marie och förklarar att klänningen faktiskt inte brukar vara det dyraste på bröllopet som många kanske tror. Exempelvis kan maten och lokalen ofta vara betydligt dyrare.

38 NOLLTRETTON

ÖPPETTIDER: MÅ-TI 9-18 ON-FR 8-18 LÖ 9-14 S:T LARSGATAN 23 • 013 14 02 21

WWW.STUDIOLEANDER.SE

Var ute I god tId När det gäller brudklänningar bör man tänka på att vara ute i god tid. Hos Partyworld är det högsäsong från december till och med augusti. Under våren arrangeras baler och sedan kommer sommaren med sina bröllop, med toppen i augusti. IngMarie menar att man som kund bör vara ute ett halvår i förväg. - Det man ska göra är att gå till en butik och prova och känna sig fram. Folk köpte mycket på nätet ett tag men jag har märkt att det börjar vända tillbaka. Kunderna har märkt att de får en helt annan service och trygghet när de handlar sin klänning i en butik.


Festfin!

Kom till oss • Håruppsättningar • Airbrush tanning • Brudklädsel • Make-up • Solarium • Löshår

NBE 500

Revolutionerande skönhetsbehandling som tagit världen med storm!

PROVA-PÅ-BEHANDLING Värde 850:-

Vi hjälper dig till en fantastisk dag! Fest • Bal • Bröllop

Medicinska behandlingar

Nu 495:-

Ansiktsbehandlingar Kroppsbehandlingar Konferens

Behandlingsområden

Hudföryngring, lyft, rosacea, ytliga kärl, acne, rynkor, slapp hud, bristningar, fettvävnad och celluliter

Make up Manikyr Spa

Behandlingstid 45 min

Fotvård Massage

Resultat efter första behandlingen Före Efter

Vaxning Öronhåltagning Permanent fransböjning Färgning av fransar och bryn

Ovanstående två erbjudanden gäller t.o.m mars 2012.

m.m

Nygatan 37 b, Linköping

013-16 38 02 www.nettans.se

Öppettider mån 9-18 • tis-to 9-20 Fr 9-18 • lör 10-15

NYTTER M NUM MER KOM /3 23 Nygatan 20 • tel 013-31 00 10

CATERING

FÖR ALLA TILLFÄLLEN! Bröllop - Födelsedagar - Firmafester - Studentfester - Grillpartyn mm.

LINKÖPING - NORRKÖPING MÖBLER | STÅBORD | BÄNKSET DUKAR | PORSLIN | GRILL KYL | SCEN | LÄKTARE LJUD | LJUS | BILD

t finns Möjlighe ning ak till avsm ämmer best innan Ni eny! exakt m d ias me /Matt nal perso

Kontakta oss när Ni planerar Er fest! Mer info på www.kockduon.se

EVENEMANGSTÄLT PARTYTÄLT | GOLV | MATTOR

www.rentatent.se

Roxtorpsgatan 20 (mittemot Arla) www.kockduon.se 013-25 50 90

Äkta matglädje från spis till bord NOLLTRETTON 39


Champagne - festdrycken nummer ett Text: Tobias Pettersson Foto: Shutterstock / Mats Nilsson

Ingen annan dryck är så mytomspunnen som champagne. Namnet förknippas med gala, glamour och högtidliga tillställningar. Champagne är helt enkelt festdrycken nummer ett. Ibland används ordet champagne lite slarvigt för alla mousserade viner, men för att ett vin ska få kallas champagne måste det komma från det franska distriktet Champagne och framställas på ett visst sätt. Mats Söderlund, som arbetar som vinförsäljare på Spendrups, menar att det i mångt och mycket är det ultimata drycken. - Champagne är aldrig fel. Det är den enda dryck man kan dricka genomgående till en hel meny, menar han.

- var ligger kvaliteten? - Det är intressant när man tittar på restauranger. Där har man ofta väldigt udda viner, men just champagnen ska vara så välkänd som möjligt, förmodligen på grund av igenkänningsfaktorn. En flaska vin kostar kanske 300 kronor på krogen medan en flaska champagne kostar uppåt en tusenlapp, då vill man inte chansa som matgäst. Man är försiktig med att välja något man inte känner till.

fest och glädje Det är även den enda dryck som gör sig utmärkt under alla dygnets timmar. Många som tagit studenten har säkert druckit champagnefrukost. Och vem har inte tagit ett glas skumpa på en uteservering en solig sommardag. Det är även en dryck som passar på en middagsbjudning, och inte minst förknippar vi den med tolvslaget på nyårsafton. Det finns olika champagnedrinkar, men Mats menar att den gör sig bäst som den är. - Vill man variera sig är det bättre att dricka olika slags champagne, exempelvis en blanc de blancs (champagne tillverkad av enbart Chardonnay) till förrätten och en blanc de noirs (tillverkad av blåa druvor) som har mer kropp till varmrätten. Enligt lag finns det sex sorters druvor som får användas för att tillverka champagne, men vanligtvis används bara de tre Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier - Jag tycker den absolut fashionablaste druvan är Pinot Noir, den är lite bråkig och stimmig. Men Chardonnay är mer användbar, säger Mats.

Vilket är det bästa champagnehuset? - Krug anses vara det finaste. Sen finns det många små hus också som är riktigt bra. Vår produkt har en total produktion på 650.000 flaskor. Moët & Chandon gör kanske 40 miljoner flaskor, varav deras storsäljare Dom Pérignon ligger på runt tre miljoner flaskor. Då kan man fråga sig

Champagne förknippas ofta med fest och glädje. Man dricker det på bröllop, födelsedagar och nyårsafton. Det är en dryck som uppfattas som exklusiv och festlig. Mats tycker dock att flera borde testa att dricka det mer i vardagen än vad man gör. - Idag är det något man bara dricker till fest. Visserligen kostar en flaska runt en femhundring, så man kanske inte kan göra det varje dag, men många har säkert en flaska hemma i köksskåpet. Istället för att vänta in en högtidsdag kan man låta vinet bli högtiden. Varför inte plocka fram den när grannen kommer över, det blir garanterat minnesvärt. Hur ska man lagra sin champagne hemma? - I och med trycket i flaskan så är den väldigt lagringsduglig och håller sig väldigt länge. Förvara vinet i konstant temperatur, cirka 12-15 grader, och gärna lite mörkt. Helst ska man lagra champagne minst lika länge som den har legat på jästen. Men det är ju en konsumtionsvara så självklart kan man även öppna den direkt. Hur ska man dricka champagne? - Den ska inte drickas så kall som många gör. Och det man ska ha är ett tulpanformat glas, som håller inne smaken. Och var försiktiga med korken, den vanligaste ögonskadan i Frankrike är att folk får en champagnekork i ögat. Mats söderlund, vinförsäljare på spendrups

Sagt om champagne

”Champagne ska vara kall, torr och gratis” – Winston Churchill ”Jag dricker champagne när jag är glad och när jag är ledsen. Ibland dricker jag det i enrum. I sällskap tycker jag det är obligatoriskt. Jag smuttar lite på det om jag inte är hungrig och dricker det om jag är hungrig. Annars rör jag det inte – om jag inte är törstig förstås” – Madame Lily Bollinger ”Min gud, jag dricker stjärnor” – Dom Pérignon

40 NOLLTRETTON

Fakta/ Champagne Champagne är mousserande vitt vin eller rosévin från distriktet Champagne i östra Frankrike. Endast vin från distriktet Champagne och som har framställts enligt ”Méthode Champenoise” får lov att kallas champagne, eftersom detta är en skyddad ursprungsbeteckning. Champagne framställs enligt den så kallade ”Champagnemetoden”, genom att man först framställer ett vanligt basvin. Därefter buteljeras vinet, tillsammans med en jästtillsats, så att en andra jäsning startar i flaskorna. Under denna tid, 18 månader eller längre, skapas bubblorna. Innan flaskan är färdig för försäljning tas den sista jästfällningen bort, genom att flaska vibreras upp-och-ned under en kortare tid. När jästfällningen så har trillat ned i halsen, kyls flaskhalsen hastigt ned, korken tas bort och den frusna jästfällningen faller då ut genom att trycket i flaskan skjuter ut den. Vid denna punkt är alla champagner lika torra, men genom att flaskan fylls upp med en mindre mängd söt vätska, så kallad dosage, får champagnen olika sockerhalter.


Bygg en egen bio i källaren! Vi hjälper dig mer än gärna! Vi kan kostnadsfritt hjälpa dig med idéer och den tekniska kompetensen gällande till exempel antenn, ljud, bild och belysning. Hör av dig till oss innan du börjar bygga.

Projektorpaket Standard Ett projektorpaket för den kvalitétsmedvetne som söker ett alternativ till TV:n och som ger en riktigt stor bild till en något lägre kostnad. I paketet ingår en ljusstark projektor, ett standardfäste för takmontering samt en 90" standardduk för fäste på vägg eller i tak.

Projektorpaket Premium Ett projektorpaket för den kräsne som söker det lilla extra. Ett paket för film-, sport- och TV-spelsentusiasten. Mitsubishis topptestade HC4000 som presenterar en högupplöst FullHD bild med utmärkt kontrast. I paketet ingår även ett bättre takfäste och en högklassig 92" duk.

90"

92"

9.990 kr

Projektorpaket MITSUBISHI EX320U • Ljusstark, 3000 lm, går att använda även i ljusa rum. • Tyst, endast 29dB • HDMI och 2 VGA-ingångar (D-SUB) • 3 års garanti • 1 års lampgaranti

PROJEKTORDUK 90" 16:9 maskning (svart ram), tak- eller väggmontering.

18.990 kr

Projektor-/premiumpaket MITSUBISHI HC4000 En riktigt bra hemmabioprojektor med den avancerade DLP DarkChip3-tekniken. • Full-HD 1080p • Upp till 5000 timmar brinntid på lampan • Mycket tystgående 25dB • Mycket bra kontrast • HDMI, komponent och VGA-ingång (D-SUB)

• 3 års garanti • 1 års lampgaranti PROJEKTORDUK 92" 16:9 maskning (svart ram), tak- eller väggmontering.

+ + + Pluspaket 1 Manuell 106" duk med 16:9 maskning.

Pluspaket 2 Motordriven 86" duk med 16:9 maskning.

1.500 kr

Pluspaket 3 Motordriven 108" duk med 16:9 maskning.

3.000 kr

JÄRDALAVÄGEN 2 – LINKÖPING – 013 16 13 00 VARDAGAR 10:00–18:00, LÖRDAGAR 10:00–14:00

4.000 kr

www.tvtjanst.se NOLLTRETTON 41


VIMMEL

Foto: Henrietta Wolving

utställning

i liten skala Text: Tobias Pettersson Foto: Ola Holmgren

Fram till maj visas utställningen ”Skala” på Flygvapenmuseum. Där visas delar ur museets modellsamling samt modeller från ett antal hobbyentusiaster. ”Skala” handlar inte bara om modeller utan även om människorna som byggt dem. Utställarna presenteras med små filmsnuttar på en tv-skärm bredvid modellen där de berättar om sina verk. I Flygvapenmuseums faktarum visas dessutom ett femtiotal handskurna flygplansmodeller av balsaträ i skala 1:200 byggda av guldsmeden Hans Janebris. ”Skala” kommer att visas på Flygvapenmuseum fram till den 13/5. - Utställningen ”Skala” bygger på ”public participation”, som betyder att besökarna är med och skapar utställningen, förklarar producent Olle Emilsson och fortsätter: - Vi valde ut tolv modeller ur vår samling, besökarna fick rösta på vilka de ville se. Den andra delen är våra utställare. Vi har allt från radiostyrda flygplan till båtar och olika diorama. Det är ganska blandat och väldigt fina grejer.

FLER VIMMELBILDER HITTAR DU PÅ www.nolltretton.se

Två av utställarna är Rolf och Linda Halvarsson, som dessutom är far och dotter. Rolf berättar att modellbygge är

ett gammalt intresse som han började med på 60-talet. - Sen hade jag en downperiod under många år men det har kommit igång ordentligt igen de senaste tio, femton åren. Det är en stimulerande hobby. Rolfs bidrag till utställningen är en scen ur ”Kellys hjältar” där två minipansarvagnar kommer ut ur en järnvägstunnel. Dottern Linda berättar att hon kom in på modellbyggandet genom intresset för dockskåp. På ”Skala” ställer hon ut ett medeltida torn. - Det är roligt för det är lite annan stil än mina vanliga dockskåp, förklarar hon. Totalt medverkar sexton modellbyggare. Mestadels är modellerna flyginriktade, i montrarna kan man se Viggen, Draken och en DC 3:a, men även dockor, stadsmiljöer och en träeka. Tolvåriga Ludwig Müchler är yngst bland utställarna och får även äran att inviga ”Skala”. Hans bidrag är en modell av Berlinmuren i skala 1:87 samt en scen ur ”The Great Escape” i skala 1:72. - Jag var i Berlin och tänkte: jag tar och bygger Berlinmuren, helt enkelt, berättar Ludwig strax innan han inviger ”Skala” genom att dra bort det svarta skynket till utställningsrummet till tonerna av en trumpetfanfar.

Tro det eller ej, men våren är snart på väg. Den 23/3 kommer ett nytt nummer av Nolltretton med tillhörande modebilaga - FEELING vårmode 2012. Vill du synas i vår MODEBILAGA? Kontakta någon av våra säljare för mer information. Benny Nilsson benny@nolltretton.se 0706 44 22 94

42 NOLLTRETTON

Mats Nilsson mats@nolltretton.se 0705 43 66 75

Andrea Duvnjak andrea@nolltretton.se 0706 44 02 90


PROVA PÅ

ÅRSMEDLEMSKAP

endast:

3995:Ladda för en överraskning! Välkommen till vår stora lunchbuffé. Konferens, fest eller evenemang? Vi har lokalerna!

Erbjudandet gäller ett begränsat antal Årsmedlemskap och kan endast tecknas av nya medlemmar.

Välkommen till 27 vackra hål vid Göta kanal! info@soderkopingsgolf.se | 011-705 79 | www.soderkopingsgolf.se

www.brigaden.com Brigadgatan 17 • Linköping • 013-12 52 00

Nya Opel Zafira Tourer. Nya Opel Zafira Tourer. från ca kr från ca kr

226 226 900 900

Nya Opel Astra GTC. Nya Opel Astra GTC. från ca från ca

209 209 900 900 krkr

eller eller

eller

* 11 980 980 kr/mån kr/mån*

22eller141 141 kr/mån kr/mån

ASTRA GTC OCh ZAFIRA TOURER ASTRA GTC OCh ZAFIRA TOURER

PREMIÄR PREMIÄR FÖR FÖR BILAR BILAR DU DU INTE INTE TÄNKT TÄNKT På På TIDIgARE. TIDIgARE. 2,95 % fast ränta i 3 år. 2,95 % fast ränta i 3 år.

års års nybilsnybilsgaranti garanti www.opel.se www.opel.se

Det är två bilar med helt olika personligheter, som tar oss ett rejält kliv in i framtiden. Nya Zafira Tourer är Det är två bilar med helt personligheter, somkan tar oss ett rejält in idet framtiden. Nya Zafira är familjebilen med plats förolika sju personer. En bil som anpassas till kliv precis du behöver, oavsettTourer om det familjebilen med plats för sju personer. En bil som kan anpassas till precis det du behöver, oavsett om det är limousinkomfort för hela familjen eller massor av plats för bagage. Nya Astra GTC är den sportiga och är limousinkomfort förväghållning hela familjensom ellerett massor av plats för bagage. Nya Astra är denåker sportiga och kompakta bilen med strykjärn mot asfalten. En bil där femGTC personer bekvämt kompakta bilen med väghållning som ett strykjärn mot asfalten. En bil där fem personer åker bekvämt med packning och allt. Det är två bilar med en alldeles speciell plats i våra tankar. med packning ochprovkör allt. Detså ärförstår två bilar en alldeles speciell plats i våra tankar. Välkommen in och dumed varför. Välkommen in och provkör så förstår du varför.

www.biva.se Vigfastgatan 5 • 013-28 99 00 Måndag-fredag 9-18 • Lördag 10-15 Bränsleförbrukning blandad körning 4,5 l/100 km, CO2 119 g/km. Miljöklass 2005. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. 5 års nybilsgaranti består av 3-årigt billån, 2 års fabriksgaranti + 3 års förlängd garanti. Obegränsad körsträcka gäller de två första åren alternativt 10 körning 000 mil på *Finansieringsexempel Opel Corsa 5d på 129bilden 900 kr.kan Kreditgivare är GMAC Financial Services AB. 3-årigt % fast ränta: 0 kr aviavgift vid förlängd autogiro,garanti. 500 kr uppläggningsavgift, 30 %gäller kontant/ Bränsleförbrukning blandad 4,5fem l/100år.km, CO2 119 g/km. Miljöklass 2005. Bilen vara extrautrustad. 5 års nybilsgaranti består av billån 3-årigt2,95 billån, 2 års fabriksgaranti + 3 års Obegränsad körsträcka de inbyte. Antal amorteringar 36,000 kreditbelopp kr, restskuld 53 259 kr, total kreditfordran 97kr. 895 kr, effektiv är ränta 3,24Financial %, månadskostnad 226 kr. Individuell kredithantering avvikelser kan förekomma. Ränteerbjudandet två första åren alternativt 10 mil på fem 90 år.930 *Finansieringsexempel Opel Corsa 5d 129 900 Kreditgivare GMAC Services AB.13-årigt billån 2,95 % fast ränta: 0 krtillämpas aviavgiftoch vidlokala autogiro, 500 kr uppläggningsavgift, 30 % kontant/ gäller Opel personbilar36, exkl. Ampera t o m 2012. Läs53 mer finansieringsgarantivillkor inbyte.alla Antal amorteringar kreditbelopp 9031 930mars kr, restskuld 259om kr,våra totalgenerösa kreditfordran 97 895 kr, och effektiv ränta 3,24på %,opel.se månadskostnad 1 226 kr. Individuell kredithantering tillämpas och lokala avvikelser kan förekomma. Ränteerbjudandet gäller alla Opel personbilar exkl. Ampera t o m 31 mars 2012. Läs mer om våra generösa finansierings- och garantivillkor på opel.se NOLLTRETTON 43


artists in residence Foto: Christer Fällman

Lördagen den 21:e januari var det vernissage för årets första utställning Artists in Residence - på PASSAGEN, Linköpings Konsthall med 39 medverkande konstnärer. Två utgångspunkter var viktiga för den här utställningen. Dels en allmänt formulerad idé om konst och samhälle, dels ett urval av regionens många begåvade konstnärer. Men sedan kom frågan om att vässa grundidén, själva temat. Mot bakgrund av de offentliga samtal som arrangerats med konstnärer under Passa-

gens programkvällar och även vid individuella samtal de senaste åren återkommer ofta frågeställningar kring dagens kulturpolitik. Hur är villkoren för konstnärerna i dagens Sverige? Hur påverkar politiken arbetsvillkoren? Konst som uttryck för demokrati och frihet? Kanske får vi veta mer av detta genom denna undersökande och gestaltande utställning där konstnärerna använder sin egen fantasi och sina egna uttrycksmedel på egna villkor. Så passa på att besöka utställningen som pågår fram till den 24:e mars. (MN)

fotboll efter midnatt Foto: Anna Stenström

Mängder av fotbollsintresserade högstadieelever i Linköping träffades fredagen den 3:e februari för att delta i och titta på Nattfotboll. Mycket tjoande och hejande på sitt lag hördes av en skötsam publik på läktaren.

kontakt med

När klockan slog tre på natten visade

din hund?

i år är det drakens år

Vill du ha lite lättare att kommunicera med din hund. Då kan ett besök i Vretaskolans aula tisdagen den 28:e februari kl. 19.00 vara aktuellt. För då kommer Fredrik Steen på besök, känd som Hundcoachen på TV4, och föreläser om kommunikation som lösningen på konflikter. Biljetten kostar 189:- och införskaffas på Arken Zoo.

Restaurang Ming Palace besöktes måndagen den 23:e januari av en dansande drake för att fira in att 2012 är drakens år (och lämna kaninens år). Draken som är guds sändebud bjöds på diverse grönsaker och presenter och tackade med att dansa till trummornas slag - för att bringa lycka till restaurangen och jaga iväg det dåliga under drakens år.

Foto: Joakim Blomkvist

r å V

det sig att Skäggetorps-laget var det lag som kan kalla sig ” The Champions of Nattfotboll 2012” d v s vinnare av turneringen. Dessutom dök två stycken ÅFFspelare upp under kvällen och delade med sig av lite tips och skrev autografer. Nu laddar man upp inför en ny spännande turnering i början av år 2013. (MN)

GOLFHa

3-4 Mars kl.10-17 • Racketstadion Norrköping

STOR REA upp till

75%

rabatt

(kläder, skor, klubbor, bagar m.m)

44 NOLLTRETTON

PROVA PÅ GOLF MED INSTRUKTÖR

TRÄNA GRATIS I SIMULATOR UTLOTTNING AV FINA PRISER

g n i n ppe

TESTA ÅRETS KLUBBNYHETER Från bl.a. Mizuno, Wilson, Srixon & Cleveland.

FÅ LITE SVINGTIPS inför årets säsong

ww

w.ngk.nu


VIMMEL

Foto: Henrietta Wolving

!

HuND

www.arkenzoo.se

AT

M

K NS

T AT

K

E

SV

! s i r p j n a Kamp

g underläg Matskåls xtil. te ch o i i gumm

99:HUNDMAT 3 kg

Bozita Feline Funktion Naturligt är bäst. Det vet varenda kat

/st

Ord.pris: 225:-

FLER VIMMELBILDER HITTAR DU PÅ www.nolltretton.se

Gör din hund nöjd!

I Precept Plus har man inte snålat med någon ingrediens. Kycklingköttmjöl, färskt kycklingkött, kycklingfett, glukosamin, kondroitin, MSM, tranbär och alger är några att nämna. Inget vete, ingen majs, soja, fläsk- eller nötkött.

TVÅ FINA

Prova själv, upptäck kraften i Precept Plus och förvandlingen när din hund blommar upp!

ERBJUDANDEN FRÅN... Precept Plus - hundmaten som gör skillnad.

HUNDMAT 3 kg

99:/st

Denna kupong ger dig valfri Precept Plus 3 kg till priset 99:-/st (ord.pris: 225:-/st). Kan ej kombineras med andra rabatter eller erbjudanden. Max 1 st/hushåll. Gäller endast 2012-03-23 Klipp ur denna hos Arken Zoo. Giltighet t.o.m. 2012-02-29. kupong och tag med till din butik. Namn:

____________________________________________

E-post:

____________________________________________

Nej tack, jag vill inte ha information från Lupus på mail.

Till åf: Insändes till Lupus för reglering.

KAMPANJPRIS!

6

WWW.ARKENZOO.SE

F.D FYRA TASSAR

GÖR DIN HUND GLAD! 

KATTSAND

10 KG 129:-/ST

2012-03-23

ORD.PRIS 195:-

ROXVIKSGATAN 6 - MELLAN BILTEMA OCH K-RAUTA

TEL: 013- 37 41 40 • ÖPPETTIDER: MÅN - FRE 10-19 • LÖRDAGAR: 10-16 • SÖNDAG: 11-16

NOLLTRETTON 45


NOLLTRETTONQUIZ

Är du en bezzerwizzer? Ta fram papper och penna och utmana dina kaxigaste vänner i en skön Nolltretton-quiz. Kom även ihåg att maila in ditt svar på tävlingsfrågan längst ner, då har du chansen att vinna sällskapsspelet Bezzerwizzer!

1

2

3

Kuna Yala är en kustremsa i nordöstra Panama, vilka två valutor kan du använda här? a - Balboa och US dollar

a - Pusselbitar

a - 31

I den hårdkokta filmklassikern ”Taxi Driver” kan vi se Robert De Niro spåra ur tillsammans med en ung blivande stjärnskådis, vem?

B - Boabal och US dollar

B - fia med knuff

B - 34

a - Julia roberts

C - rupee och US dollar

C - Wått’s dö Madderfakking diil

C - 36

B - Jodie foster

Anna Ternheim gör just nu en stor Europaturné. Vilket land besöker hon inte?

8 mars är den internationella kvinnodagen. Vem vann en guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll nyligen?

2012 är Drakens år enligt den kinesiska astrologin. Hur många olika djur-år finns det?

4

5

Jason ”Timbuktu” Diakité vann ”årets bäst klädda man” på ELLE-galan i år. Vad heter hans senaste album?

7

8

Michelle Williams gestaltar Marilyn Monroe i filmen om hennes liv. Hur gammal var Marilyn vid sin död?

a - finland

a - Cecilia nilsson

a-9

B - island

B - helena Bergström

B - 12

C - Schweiz

C - ann Petrén

C - 14

Bröllopsmässan hölls i Linköping 18 januari. Hur många år firar man som gift par i ett Silverbröllop?

6

Soran Ismail fick sitt stora genombrott i ”Parlamentet”, men vem var programledare den första säsongen?

9

10

C - Julianne Moore

På flygvapenmuseets nedre våning kan du se nedskjutna ”Catalina” som var ett flygplan med beteckningen:

a - 20 år

a - hans rosenfeldt

a - B-52

B - 50 år

B - henrik Schyffert

B - dC-3

C - 25 år

C - Staffan Ling

C - J-29

var frågorna kniviga? Svaren finnS här nedanför! 1-A, 2-b, 3-C, 4-A, 5-C, 6-C, 7-C, 8-b, 9-b, 10-b

TävlIngsfråga

var med och Tävla om eTT exemplar av deT UnderbarT rolIga speleT beZZerwIZZer

Thåström är enligt många Sveriges enda riktiga rockstjärna, men vad heter denne musiklegend i förnamn?

För att ha chans att vinna ska du senast den 14/3 maila in ditt svar till: redaktionen@nolltretton.se

BIG BANG 349:-/kg gäller till sista mars, ord. 449:-

på alla produkter från 10% rabatt gäller till sista mars

•Linköpings bredaste sortiment av kosttillskott •Stort utbud av träningskläder •Alltid riktigt bra priser

MÅNADSKORT 249 kr - Få tillgång till 2 gym som är öppna dygnet runt utan extra avgift Vi finns i både

Tannefors

och Skäggetorp

www.gymbolaget.se www.gymbolaget.se - Nya Tanneforsvägen 39 - 013-31 12 60 46 NOLLTRETTON

Nya Tanneforsvägen 39 - 013-31 12 60 Skäggetorp Köpcentrum 2 - 0700-91 63 80


ThåsTröm Text: Tobias Pettersson Foto: Amanda Ooms

Vissa säger att Thåström är Sveriges största rockstjärna. Det är fel. Thåström är Sveriges ENDA rockstjärna. Våren 2012 är han ute på turné och den 23/3 spelar han på Flygeln i Norrköping. Den 15 februari släppte Thåström sitt sjunde soloalbum ”Beväpna dig med vingar” som följs av en turné genom landet. Med sig har han musikerna Niklas Hellberg, Ulf Ivarsson, Mikael Nilzén och Anders Hernestam. Samt gitarristen och vapendragaren Pelle Ossler, som här berättar hur han lärde känna Thåström. - Det var när han bodde nere i Malmö ett tag efter Köpenhamn. Han höll på med ”Det är ni som är dom konstiga”-skivan. Vi började prata musik på ett djupare plan. Sen började vi spela in tillsammans och jag var med på ”Mannen som blev en gris”. Vad tycker du är Thåströms storhet som artist? - Han är ju bäst. Han har en enorm integritet, har hållit på så länge och råkat ut för så mycket tråkiga människor. Han följer sin egen bana totalt och kör sin grej. - Och han går hela tiden framåt. Han har inställningen att varje skiva förmodligen blir den sista, jag tror det är en hälsosam inställning.

VOLKSWAGEN

Den 23/3 spelar Thåström på Flygeln i ett samarrangemang mellan Lucky You och Louis De Geer. Uno Friedner, som ligger bakom bokningen är glad att Thåström kommer till Norrköping och minns hur han upptäckte den svenska rocklegendaren: - Ebba Grön spelade väldigt mycket på Kapsylen, där Kafé 44 ligger, när jag växte upp i Stockholm. En klassisk grej är när de körde ”Häng Gud” och grannen stängde av strömmen. Då fortsatte de spela akustiskt och sjöng ”Häng grannen” istället. - Man beundrar en artist som lyckats behålla sin integritet och hållit sig intressant i så många år, och dessutom lyckats behålla sin publik och kanske till och med ökat den. - Det är jäkligt roligt att boka en artist som min moster och mina föräldrar lyssnade på. Han är en av Sveriges bästa textförfattare och gör jäkligt bra musik. Det är sjukt roligt att han kommer till Norrköping, säger Uno. Jerry Prütz, som har en lång bakgrund inom den svenska musikbranschen, har träffat Thåström vid ett flertal tillfällen

och menar att ”Pimme” är en av de största artister Sverige fått fram. Vad har Thåström betytt för dig? - Mer än vad jag kanske vill erkänna. Jag hörde Ebba Grön första gången i radioprogrammet ”Tonkraft”, nångång 1977-78 och fastnade direkt. Jag kände att han talade till mig. - Alla perioder han har verkat i har varit bra, men jag tycker han är bäst nu. Han har följt sina egna åldrar och har låtit som där han befinner sig i livet. Efter ”Mannen som blev en gris” kände han att det inte funkade längre med attackrocken och blev mer återhållsam och reflekterande. - Jag kommer ihåg en spelning på Folkets Park i Linköping en gång när publiken började ta sig upp på scenen. När vakterna skulle ta ner dem började publiken skandera ”Skjut en snut”. Det skulle nog inte händaseat.se idag.

blandad i arrangemanget och pratade en del med Thåström. - Jag skjutsade Thåström, hans dotter och Bruno K Öijer samtidigt i min bil från Sporthallen till hotellet Ekoxen där de bodde. Det var en upplevelse man sent ska glömma. Hur är Thåström som person? - Om man träffas i ett naturligt sammanhang är han jäkligt roligt, intelligent och trevlig. Han säger det så bra själv: ”jag är en enkel lodare från Högdalen”. Han gör inte så många intervjuer, men det behöver han inte heller. Texterna på de senaste skivorna är så självutlämnande att han redan har sagt allt där. - En gång frågade han mig: Vad vill alla de här 16-åriga tjejerna som går och ser mig? Jag svarade: Det är inte så konstigt. Du talar till dem. Du berör med dina texter och musik.

FROM BARCELONA WITH TURBO!

Jerry berättar att det var mycket lättare att träffa artister förr. Då kunde man ofta bara gå rakt in backstage efter spelningarna. Vid den senaste spelningen i länet, i Linköpings sporthall 2010, var Jerry in-

Varför ska man se Thåström på Flygeln, tycker du? - Enkelt. Han är den bästa svenska rockartisten genom tiderna. Det finns inget skäl att inte gå och se honom.

GROUP

PRISVÄRDA J U BI LARE R.

MYCKET KÖRUPPLEVELSE FÖR PENGARNA! SEAT IBIZA 1,2 TSI TURBO STYLE MILJÖBIL

SEAT LEON 1,4 TSI TURBO STYLE

105 hk, 5-dörrar, AC/luftkonditionering, ABS, TCS, ESP, EBA, 125 hk, ACC/klimatanläggning, ABS, TCS, ESP, EBA, Fart Radio/CD/MP3, Lättmetallfälgar, Farthållare, Färddator, Larm med Radio/CD/MP3/rattkontroll, Lättmetallfälgar, USB/AUX övervakning, Dim/kurvljus, Hill hold control mm kurvljus, hold control SEAT Sverige fyller 20 år och firar med vassa erbjudanden under hela 2012. Vad sägs till exempel om vår körglada och säkra Ibiza till fantastiskt jubileumspris? Eller kanske Leon Hill Edition 20 –mm mycket

149.900:-

välutrustad med t ex Tvåzons klima, 16” alufälgar ELIO, parkeringssensorer bak, farthållare, regnsensor, SEAT Sound System 2.0 mm. Välkommen inKombi för en+6.000:provtur. Ord pris 161.400:FRÅN

SEAT IBIZA 1,4 STYLE JUBILEUMSPRIS FRÅN 129.900:- SEAT LEON EDITION 20 JUBILEUMSPRIS FRÅN 159.900:-

Ord pris 179.900:-

FRÅN

169.900:-

S E A T. S E BILARNA PÅ BILDEN KAN VARA EXTRAUTRUSTADE. BLANDAD KÖRNING SEAT IBIZA 1.2 TSI 5,1 L/100 KM, CO 119 G/KM.SEAT LEON 1,8 TSI 6,8 L/100 KM, CO 159 G/KM. SEAT FINANSIERING: WWW.SEAT.SE 2 ÅRS NY 2

FÖLJ OSS PÅ

2

3 ÅRS VAGNSKADEGARANTI, 3 ÅRS LACKGARANTI, 12 ÅRS GARANTI MOT GENOMROSTNING UTAN KRAV PÅ EFTERBEHANDLING SAMT SEAT SERVICE®MOBILITY I TVÅ ÅR.

Bilarna på bilden kan vara extrautrustade. Blandad körning SEAT Ibiza 3,4–6,4 l/100 km, CO2 89–148 g/km, SEAT Leon 3,8–5,7 l/100 km, CO2 99–132 g/km. SEAT Finansiering: www.seat.se. 2 års nybilsgaranti, 3 års vagnskadegaranti, 3 års lackgaranti, 12 års garanti mot genomrostning utan krav på efterbehandling samt SEAT Service®Mobility i två år.

Engströms Bil, Roxtorpsvägen 2-8, Linköping

Adress: Roxtorpsgatan 2 - Tel: 013-23 30 00 - Öppettider: - olivia.stenmark@engstromsbil.se - säljare SEAT, tel: 013-233046 Olivia Stenmark, NOLLTRETTON 47

MEM


ARENABOLAGET PRESENTERAR

CAOTICO

MUSIKKRÖNIKA

Fredag 2 mars - Konsert & Kongress

Glöm inte

ISRAEL NASH GRIPKA

mikrofonstativet

Lördag 3 mars - Konsert & Kongress

Många artister lägger ner otroliga mängder tid på kläder, frisyrer och andra oväsentligheter, men det enda som egentligen betyder någonting är ju ett tufft mikrofonstativ. Den 25 februari i år skulle Svullo ha fyllt 53 om han inte hade tagit sitt liv för drygt sex år sedan. Enligt mig var Svullo ett komiskt geni som kunde göra något roligt av vad som helst i sin närhet. Bara genom att sätta sig i en soffa eller dricka en kopp kaffe kunde han skapa stor humor. Ett exempel var när han hade inslaget ”Micke Nyfiken” i tv-programmet Söndagsöppet. Då åkte han runt i Sverige och gjorde reportage om platser och saker som han var intresserad av och allra bäst var hur han då till och med lyckades göra humor av sin mikrofon. Han gick helt enkelt omkring med bommen (överdelen) på ett mikrofonstativ och pratade med folk. Jättefånigt men skitskoj.

ANNA TERNHEIM

Fredag 9 mars - Konsert & Kongress

Det finns fler artister som försökt att göra något annorlunda med denna anonyma scendetalj. Ett mickstativ ser ju annars ganska lika ut vilken artist det än gäller, oftast beroende på att det är arrangören på spelstället som brukar stå för dem. Även när Lena Philipsson juckade runt i Melodifestivalen i låten ”Det gör ont” var det faktiskt ett tämligen ordinärt stativ hon hade. Men hon ska ändå ha en eloge för att hon försökte upphöja mickstativet till något mer än bara en plats att fästa mikrofonen på.

EBBA FORSBERG

Söndag 18 mars - Konsert & Kongress

TOMAS ANDERSSON WIJ Onsdag 21 mars - Konsert & Kongress

Andreas Grega har också ett särskilt förhållande till sitt stativ och lät specialtillverka ett när han skulle vara förband till Lasse Winnerbäck på en turné, för att känna sig trygg med de nya musikerna och på de stora scenerna. - Stativet är en viktig grej för mig, det är gjort i linoljad amerikansk valnöt och har en ganska organisk form, förklarade han i en intervju. Andra som tillverkat egna mikrofonstativ är bland annat Al Jourgensen i Ministry som använt sig av lite olika märkliga varianter med handtag. Och alla som såg Korn på Metaltown i somras kunde se att sångaren Jonathan Davis hade ett mikrofonstativ som såg ut ungefär som en blandning mellan en egyptisk kvinna och en alien. Och sen har vi Blackie Lawless i W.A.S.P som såklart ska vara värst och har ett stativ som ser ut som skelettet av en fastkedjad människa.

MUSTASCH

Fredag 23 mars - Konsert & Kongress

Andra väljer att välja bort. Bob Log III skippar stativet och kopplar mikrofonen rakt in i den pilothjälm han har på sig när han spelar. Gamla folkrockaren Traste Lindén brukade även skippa mikrofonen och istället sjunga i en tratt i början av karriären. Det är också ett slags ställningstagande i mikrofonstativsfrågan.

DEN SVENSKA BJÖRNSTAMMEN

Torsdag 12 april - Konsert & Kongress

På 80-talet var det vanligt (och är kanske fortfarande) i hårdrockskretsar att knyta scarves och annat runt stativet för att få den rätta glamkänslan. Mästare på området är utan tvekan Steven Tyler i Aerosmith. Det är snudd på omöjligt att hitta en bild på Tyler där han inte har ett stativ med massa tyg som fladdrar.

P3 GULD VINNARNA!

Tobias Pettersson, musikredaktör

Gilla oss på Facebook.com/Arenabolaget Gilla oss på Facebook.com/Arenabolaget

För mer information och biljetter: arenabolaget.se 48 NOLLTRETTON


Foto: Margaret Malandruccolo

MUSIKNYTT Text: Tobias Pettersson

Gadd med storband Under våren kommer Eric Gadd turnera tillsammans med den 16 man starka jazzorkestern Bohuslän Big Band. Premiären blir i Vara 22 mars och på vårens gemensamma turné färgas Eric Gadds sköna soulmusik av storbandsjazz; de coola arrangemangen låter lyssnaren upptäcka nya sidor hos både Eric Gadd och Bohuslän Big Band.

Jumper är tillbaka På 90-talet hade Kristinehamnsbandet Jumper stora hits med låtar som ”När hela världen står utanför”, ”Tapetklister” och ”Den vägen”. Nu är gruppen tillbaka…eller inte. För sångaren Niklas Hillbom är ersatt av Marcus Öhrn, som även har sjungit i Noice när den gruppen återförenades. En ny EP är hur som helst under inspelning av Jumper.

BÄSTJUSTNU! 1 2 3 4 5 Tom PeTTy

meshuGGah till staterna

Glöm nu inte att köpa biljetter till Gainesvillerockarens spelning i Globen i sommar.

I slutet av mars släpper Umeåhårdrockarna Meshuggah sitt nya album “Koloss” på tyska Nuclear Blast Records. Därefter kommer de att genomföra ytterligare en turné i Nordamerika i maj tillsammans med det polska dödsmetallbandet Decapitated och amerikanska Baroness. Nu ska jänkarna få lära sig hur metal ska låta.

monTgomery genTry – “Where I Come from”

Rockig redneck-country från Kentucky.

fIbes, oh fIbes

Två fina smakprov från kommande skivan ”Album” har gjort oss nyfikna.

michael Jackson på turné

Umeå oPen

Festivalsäsongen startar som vanligt i Umeå i mars.

hesa fredrIk eller Viktigt Meddelande till Allmänheten, som det verkliga namnet lyder En av tidernas fem bästa låtar.

SKIVSLÄPP

MUSIKTIPS

27/2 Cranberries – Roses 29/2 Sean Banan – Sean den förste Banan 29/2 Andreas Johnson – Village Idiot 2/3 Corrossion of Conformity

rock science SÄLLSKaPSSPeL

Rock Science är ett nytt svenskt brädspel där en grupp svenska rockare, däribland legenden Nicke Andersson har skapat ett frågespel om hårdrock. Målet har varit att skapa underhållning ur det alla rockers snackar om över en bärs på förfesten. Hur många gånger har inte rockers världen över

Visst lever Michael Jackson, eller åtminstone hans musik. Under året är nämligen Cirque de Soleil ute på världsturné med ”Michael Jackson: The Immortal World Tour”. Föreställningen, som är till för både nya och gamla Michael Jackson-fans, sägs fånga essensen av Michaels kärlek till musik, dans, saga, magi och den bräckliga naturens skönhet.

– Corrossion of Conformity

suttit och käftat om vem som gjorde vad på vilken platta, hur en viss låt kom till eller vilken stjärna som dog på det mest spektakulära viset? Förstautgåvan av spelet kommer med en exklusiv CD-singel med en specialskriven låt av Nicke Andersson framförd av Imperial State Electric. (TP)

5/3

Sinead O´Connor

5/3 5/3

Bruce Springsteen – Wrecking Ball

– How about I be me (and you be you)? Magnetic Fields – Love at the bottom of the sea

7/3 Thorsten Flinck – En dans på knivens egg 9/3 Diamond Dogs – Set fire to it all 21/3 Miike Snow – Happy to you

NOLLTRETTON 49


013 011

music news Clay allison tillbaka

Med rytMen i blodet Text: Tobias Pettersson Foto: Benny Nilsson

Rico Suave spelar salsa så man omöjligt kan sitta still. Med congas, piano och blås förflyttar de publiken till nöjesgatan Obispo i Havannas gamla kvarter. Den 17 mars kan man dansa sig svettig till deras musik på L´Orient i Linköping. Det var runt millennieskiftet som Rico Suave fann sin form. Basisten och körsångaren Jakob Engström berättar att han var på Sturebaren i Stockholm och funderade på var musiken skulle ta vägen. Överallt var det bara en massa techno och annan maskinell musik. Plötsligt fick han höra salsa och drabbades omedelbart av en klarsyn. Det var den musikstilen han ville satsa på och efter lite övertalning av kompisarna i det funkband han spelade i började gruppen experimentera lite med de latinamerikanska rytmerna. De lade in några salsalåtar i sina spelset när de var ute och lirade och märkte att det gick hem otroligt bra hos publiken. Rico Suave bildades och nu är det bara salsa som gäller. - I vårt tycke finns det inget annat salsaband i Östergötland. Utan då får man söka sig till Stockholm och Göteborg, och även där är det få band som sysslar renodlat med salsa, säger Jakob.

Jag träffar honom i replokalen tillsammans med sångaren Victor Negrete och Jonas Wiklander på slagverk och kör. Övriga medlemmar är Jens Larsson på piano, Linus Svanberg på Congas, Pelle Anelid på trumpet, Mikael Wittwång på trumpet och Tommy Lagg på trombon. Bandet har sin kärna i Östergötland även om några av medlemmarna hämtas från andra håll i landet. Trots att de är så många i bandet är de ändå några personer kort. Det är inte ovanligt att salsaband kan vara dubbelt så stora. Sedan de bildades har Rico Suave bland annat spelat på Linköping Jazz & Blues, karnevalen i Norrköping, Kulturnatten i Norrköping, på bröllop, en golfklubb och olika salsafester ute i landet. - Vi får även förfrågningar från företag. Det finns ingen självklar salsascen, men vi är öppna för allt, säger Victor som dock menar att det kan vara svårt att få till mindre spelningar rent praktiskt när man som Rico Suave består av åtta man med allt vad det innebär kring logistik, ljud och så vidare.

NyaNser att upptäcka Det finns lite olika sorters salsa, exempelvis New York-salsa och Puerto Rico-salsa, där musiken kan skilja sig en smula mellan stilarna. För den vanliga salsadansaren låter kanske allt likartat

ENT M I T R O S T R STO R AV PERUKE

men för den verkligt insatta finns det nyanser att upptäcka. - Vi blandar lite av varje, säger Jonas och berättar att Rico Suave numera skriver egen musik, som ligger närmast den kubanska salsan. - Av det vi material vi brukar uppträda med är ungefär hälften eget numera. Nästa spelning för Rico Suave är på L´Orient i Linköping den 17 mars då det arrangeras en stor salsafest. - Dit kan man gå om man vill höra bra musik och se folk som är duktiga på att dansa salsa. Är man där och tar in stämningen är det svårt att inte bli biten, säger Victor och fortsätter: - Oavsett ålder, när folk hör salsa vill de röra på sig. De kanske inte vet hur, men de känner att de inte kan stå still. Killarna menar att man bör passa på att besöka salsafesten, det är inte så ofta man får chansen att dansa till ett äkta åttamannaband med blåsare och allt. - Det vi gör är salsa på riktigt, från grunden, säger Jonas och passar på att tipsa nybörjare som vill lära sig dansa till de rytmiska tonerna: - Det enda sättet att lära sig är att gå ut och dansa. Man måste bjuda på sig själv, för det kommer att gå åt skogen. Det är en del av processen.

Linköpingsbandet Clay Allison har legat lite lågt de senaste åren. Nu följer man upp 2008 års ”Tonight there will be no TV” med EP:n ”Whisper it in my ear” där man bjuder på fem snygga poplåtar med elegant indiekänsla. Lyssna på: soundcloud.com/ clay-allison/sets/clay-allison

EP mEd lördagshjältarna Saturday´s Heroes från Finspång lirar svängig keltpunk med känsla och energi. Under vintern har de jobbat med sin nya EP ”Backyard Troubadour” som släpps i mars. En del nya gig är också inbokade under våren. För mer info, håll koll på hemsidan: www.saturdays-heroes.com

molly mEd miCkEn Årets första Klubb Cortina bjöd bland annat på elektrobruttan Molly Påhlsson. Vill ni se mer av Linköpingstjejen så spelar hon på Skäggetorpsgården i Linköping den 3/3 och Kulturhuset i Norrköping den 16/3. Tjuvlyssna på några av hennes låtar på: www.myspace.com/mollypahlsson

mEra slEazE åt folkEt Sleazerock kan man aldrig få för mycket av. Det tycker inte heller Norrköpingsbandet Sleazoholixz som man närmast kan se i Livekarusellens deltävling på Råssla fritidsgård den 24/3. Bandet influeras av band som Crashdiet, Mötley Crue och Hardcore Superstar och har som motto att först ta över Norrköping, sedan Sverige och sedan världen! It will happen!

Har ni ny basist? Turné på gång? Ny skiva i pipelinen? Mejla stora och små bandnyheter till: tobias@nolltretton.se

Maskerad 2012

Stort sortiment av maskeraddräkter finner du hos

G:A TANNEFORSV. 88 • LINKÖPING • 013-31 34 60 50 NOLLTRETTON


ÖPPEN REPLOKAL NÄR VAR

SKYLTEN KL.12-16 SÖNDAGAR

ARTISTS IN RESIDENCE 21.1-24.3

39 konstnärer från region Östergötland

Februari: 26 Mars: 4, 18, 25 April: 1, 15, 22, 29 Maj: 13, 20 Juni: 3, v. 23 – avslutning!

filosoferar kring och gestaltar fritt frågor om konst och samhälle, kultur och politik

Alla tjejer, oavsett ålder och tidigare erfarenhet, är välkomna till musikhuset Skylten och spela musik i fullt utrustade replokaler, helt GRATIS. Spelningar och chans till inspelning och egen replokal finns!

Stora torget 2, 581 81 Linköping Fri entré Öppet tis-ons 11-18, tor-sön 11-16

För mer info: josephine.magnusson@gmail.com eller på www.skylten.nu

Kultur- och fritidsnämnden

I samarbete med

013-17 47 47

Även avhämtning

www.kina-thai.se

Lunchbuffé

rar mmende o k re t e k Kö Pad Thai

NDE/ A D U J B R E L A SPECI L

OO AFTER SaCg H kl.14 -18 00

d

Tisdag - Fre

Vardagar 11:00-14:00 Måltidsdryck, salladsbuffé bröd & kaffe ingår

00

85:-/person

Välj mellan er 5 olika rättecka)

(Nya rätter

varje v

:-

endast 85

tning 75:-

vid avhäm

Ryds Centrum Öppet: Mån 11-15 • Tis-Fre 11-21 • Lör 13-21• Sön 13-20 NOLLTRETTON 51


Foto: Amanda Ooms

LOKALA PLATTAN

Chaos All Stars/Ninedee ”CAS9D” Linköping har så vitt jag vet bara två synthband varav Chaos All Stars är det ena (även om det delvis är ett Umeåband). På denna sexspårsskiva har man slagit sig ihop med Norrlandskollegorna Ninedee och delar på utrymmet med tre spår var. Först kommer Chaos All Stars tre spår, där ”The Contract” är en sprakande elektrourladdning med Kya Wolfwritten som gästar på sång. Därefter kommer sju minuter långa och mer dystopiska ”Volcano” som remixats av Ninedee. Tredje spår är den instrumentala ”Influx” som ligger och puttrar olycksbådande i väntan på att kaoset ska bryta ut och överta världen. Chaos All Stars har även remixat Ninedees låt ”Consumed” som har fått en intressantare och mer lekfull produktion än skivans övriga låtar. Hur mycket av det som beror på låten och hur mycket som beror på mixningen är svårt att svara på, men det är faktiskt det spår jag gillar bäst. (TP)

MÅNADENS SKIVSLÄPP Thåström ”Beväpna dig med vingar” (Razzia/SONY) Så var det åter dags att bli febrig och exstatisk. Varje skivsläpp med Thåström har ju den effekten. Man kan glömma bort honom, räkna ut honom och få för sig att hans bästa tid har varit, men så släpper han en skiva och visar att han fortfarande står i en klass för sig. Med ”Beväpna dig med vingar” gör inte Thåström någon besviken men överraskar heller inte särskilt. Det var denna skiva vi visste att han skulle göra, det är i princip samma skiva han redan gjort två gånger under det senaste decenniet. Han levererar mörk, stämningsfull och långsam rock som likt en industripistong

repetitivt och enformigt stöter fram och tillbaka. Det är inte variationsrikt eller fantasifullt men det är fan så bra. Och det finns en stillsam dramatik mitt i det malande och svarta, ett olycksbådande muller som aldrig riktigt blåser upp till storm, men vars hotfulla mörker gör att man sitter på helspänn. Att bedöma denna skiva utan att relatera till de två föregående ”Skebokvarnsv. 209” från 2005 och ”Kärlek är för dom” från 2009 är omöjligt, det är en svit som sitter ihop och utgör en helhet. Precis som på föregångarna är texterna självreflekterande och, åtminstone på

ytan, personliga. Och välskrivna förstås, som alltid med Thåström. Han har, och har alltid haft, ett eget oefterhärmeligt språk, ett eget universum som han låter oss få en inblick i. Vissa spår, som ”Samarkanda” och ”Nere på maskinisten” tillhör det bästa han gjort. Stundtals sjunger han också bättre än någonsin. Några låtar är inte fullt lika intressanta, men som helhet är det ännu en stark platta från den svenska rocklegendaren. (TP)

4/5

Hemsida: www.chaosallstars.com

KLASSIKERN

LOKALA LISTAN

5

östgötska artister med tuffa artistnamn

• Kenny Silver Mjölby • Kaah Norrköping • Glassens Brorsa Linköping • Peshi Norrköping • Toxine Linköping 52 NOLLTRETTON

Love ”Forever Changes” (1967)

Den amerikanska psykedeliska folkrockgruppen Love bildades 1965 och skivdebuterade med ett självbetitlat album året efter. 1967 släpptes tredje albumet ”Forever Changes” men sålde så dåligt att Bryan MacLean, en av bandets två ledargestalter, valde att hoppa av bandet och satsa på en solokarriär istället. Vilket kanske var lite förhastat med tanke på hur efter-

världen har betraktat plattan. Idag ses ”Forever Changes” som en av de mest stilbildande skivor som spelats in tack vare sina poetiska texter och sina fina musikarrangemang. Några större hits innehåller dock inte plattan. Mest känd är låten ”Alone again or” som precis lyckades ta sin in på Billboard Hot 100 (plats 99) när det begav sig. (TP)

SOUNDCHECK Första skivan på 14 år

Synthar och sånt

Tolfte albumet

Nyskapande

Tuffa gitarriff och solon

Oväntat piggt

Klassisk hårdrock

Vissa låtar bygger på 70-talsdemos

Growl och moderna konstigheter

Van Halen ”A different kind of truth” Universal (TP)

3/5


VÅREN 2011 Kristoffer Åström

Imperial State Electric

Den Svenska Björnstammen

”From eagle to sparrow” Startracks

”Pop War” Sound Pollution

”Ett fel närmare rätt” Universal

De som går och hoppas på att Luleårockarna Fireside ska återförenas får nog börja vänja sig vid tanken på att det aldrig kommer ske. Kristofer Åströms singer/songwriter-karriär rullar på och nu är hans åttonde soloskiva här.

Debuten blev hyllad och älskad av många – och med all rätt! Det självbetitlade debutalbumet visade med eftertryck att Imperial State Electric är att räkna med. Nicke Andersson har en sylvass penna och en känsla för att producera grymt svängiga rockstänkare. Sen debutalbumet släpptes 2010 har bandet avverkat en rad stora festivaler och varit support till både Guns n’ Roses och Kiss. Att försöka toppa succén från förra plattan kan väl inte gå? Jo, ta mig fan!

Ja, vad hände egentligen? Från ingenstans dök plötsligt de sju Norrköpingskillarna upp och lade i ett svep nästan hela Sverige under sig. Hur det gick till var det ingen som riktigt fattade. De hade ett konstigt bandnamn, ett stiliserat björnansikte som symbol, bodde i ett kollektiv ute i en halvmurken stuga och fick för sig att bygga en zeppelinare. Låten ”Vart jag mig i världen vänder” blev en prakthit och snart haglade nomineringarna till diverse musikpris, varav gruppen även vann somliga.

Bland svenska gitarrkillar har han aldrig varit mitt förstaval. Han kan hantverket och är helt okej, men har aldrig känts lika intressant eller begåvad som exempelvis Christian Kjellvander och Lars Bygdén. Och ungefär i samma veva som han dumpade sitt kompband Hidden Truck (till skivan ”Loupita”) dumpade jag honom från mina spellistor. Det kändes som att Åström stod och stampade och aldrig lyfte så som man hoppades att han skulle göra några plattor in i solokarriären. Nu har det gått tre år sedan senaste plattan och snart väntar ytterligare en Tysklandsturné, och jag var faktiskt lite nyfiken på hur Åströms nya material skulle låta. Några större överraskningar blev det dock inte. Åströms sjunger sina gitarrsånger ungefär som tidigare – inte på något sätt dåligt, men inte heller överrumplande bra. (TP)

Efter ett par genomlyssningar så är det bara att konstatera att det här är svinbra. De inledande spåren är kanske inte så märkvärdiga - ”Uh Huh”, ”Narrow line” och ”Can´t seem to shake it off my mind” är bra och känns gedigna men det är först efter spår fyra med ”Back on Main” som plattan verkligen lyfter. ”Sheltered in the sand”, ”Empty hands”, ”Monarchy madness” och ”Deride and Conquer” har grymt svängiga riff och melodier. Men albumets absoluta höjdare finner man faktiskt helt otippat på sista spåret ”Enough to break our hearts”, där Imperial State Electric med ett mäktigt stråkarrangemang sätter punkt för en riktigt bra platta. (JL)

4/5

3/5

Efter två digitala EP:s kommer nu debutalbumet som säkert innehåller ytterligare några kommande P3-favoriter i bästa Suburban Kids with Biblical Names- anda. Fast på svenska. Skivan öppnar med titelspårets medryckande refräng, som man dock väljer att släppa rätt omgående av någon anledning. Som tur är finns det fler starka refränger, exempelvis hos de båda singlarna ”Vart jag mig i världen vänder” och ”Svalkar vinden”. Bandet jobbar mycket med stämmor och har sinne för snygga melodier, det finns dock några utfyllnadsspår som gör att skivan inte håller hela vägen. (TP)

3/5

Puls Nattklubb 23/2 Tomas Andersson Wij

Skandiateatern 4/3 SLUTSÅLT!

Flygeln 23/3 The Kristet Utseende

Dynamo 10/3 SLUTSÅLT!

Flygeln 9/4

Albin Gromer

Full of Keys

Lana Del Ray

”Album” Universal

”Traces of a human” Qi Music

”Born to Die” Polydor/Universal

Det är glädjande att konstatera att fler och fler använder sig av sin svenska dialekt på sina musikaliska verk! Det fanns en tid då man skulle låta som alla andra, och allra helst som en världsvan stockholmare. Språkets särart och ursprung ger produktionen och artisten en identitet, en plats, en historia som lyssnaren kan förhålla sig till. Att just skånskan blivit näst intill lite exotisk är inte direkt överraskande då framgångarna inom svensk pop de senare åren varit många ifrån just denna region.

Full of Keys kan sägas vara ett andra namn för sångerskan Anni Bernhard. Detta är Stockholmstjejens albumdebut som följer upp singlarna ”All the roses” och ”Desolate” som jag tyvärr missat, men de finns med här också så ingen skada skedd.

Förhandshajpen på denna artist och hennes albumsläpp har varit minst sagt massiv. Massa är de rykten och den information som har cirkulerat runt denna 26-åriga New York-tjej. En del sant, men en del tycks vara ren och skär lögn… påhittat helt enkelt. Tror knappast att det är Elisabeth Grant (som hon egentligen heter) som ligger bakom denna mediala röta. På ett sätt så har ju denna turbulens faktiskt skapat ganska stor uppmärksamhet, vilket förstås nu skapar ett intresse för nya skivan.

21-åriga malmökillen Albin Gromer är relativt ny för mig, såg honom på P3 Guldgalan med utmärkta låten ”Här inne hos mig”. Hans debutplatta är i huvudsak skriven och producerad på egen hand. Musikaliskt så befinner sig Albin någonstans i knutarna kring Timbuktu och Jonathan Johansson och influenserna är både hip hop och elektronisk musik och kanske skulle Albin valt en tydligare väg. De elektroniska alstren är klart mer intressanta än de lite tama hip hop-spåren. Plattans höjdare hittar man sålunda i ”Här inne hos mig”, ”Än så länge” och ”Tillsammans”. (JL)

3/5

Anni säger sig vara uppfödd på Madonna och sägner om skogsväsen och slår man ihop de två delarna kommer man ganska nära hur hennes musik låter. Full of Keys väver in snygga popmelodier i snåriga ljudlandskap som känns elektroniska och organiska på en och samma gång. Bland referenserna nämns såväl Nightwish som Björk och Twin Peaks och då anar man att det handlar om dramatisk och mörk musik och det stämmer till viss del. Full of Keys är storslaget och pretentiöst men till skillnad från många andra i genren glömmer inte Anni bort melodierna utan skapar låtar som är mer lättillgängliga än vad man först kan tro, utan att tappa den svärta och den dystopiska känsla som utgör kittet i hennes musik. (TP)

3/5

Förra året kom utmärkta ”Video Games” en skitbra låt har visats miljontals gånger på youtube. För att finna ytterligare en låt av samma klass så får man leta. Möjligen kommer skönt deprimerande ”Born to Die” i närheten, men överlag så är detta en ganska seg skiva som blir allt såsigare ju längre ner i låtordningen man kommer. Lana Del Rays mörka säregna röst är så cool och musiken är som gjord för att vara soundtrack till en skum David Lynch-film, men som skiva betraktat är det faktiskt ganska tråkigt. (JL)

Flygeln 14/4

Jakob Hellman Dynamo 14/4

Flygeln 21/4 SLUTSÅLT!

De Geerhallen 29/4

2/5

i samarbete med:

NOLLTRETTON 53


AnnA Ternheim på konsert & kongress Text: Tobias Pettersson Foto: Julia Hetta

Med fjärde plattan ”The Night Visitor” i bagaget ger sig Anna Ternheim ut på stor Europaturné under våren. Den 9/3 spelar hon på Konsert & Kongress. Rätt cover i rätt ögonblick kan bli en lyckoträff. När Anna Ternheim skivdebuterade 2004 med albumet ”Somebody Outside” fanns en stillsam version av Broder Daniels låt ”Shoreline” med på skivan. Dock vore det att förminska Ternheim att bara skylla framgången på en snygg tolkning av någon annans låt, hon har med eftertryck visat att hon är fullt kapabel att skriva egna sånger av hög kvalitet. Debutalbumet innehöll exempelvis även singlarna ”To be gone” och ”My secret” som också fick enormt genomslag. På de därpå följande Grammisoch P3 Guld-galorna utsågs hon rättvist till Årets nykomling. Även de efterföljande skivorna ”Seperation Road” och ”Leaving on a mayday” har visat på stor talang i hennes låtskrivande och tagit Anna Ternheim till positionen som en av våra främsta singer/songwri-

54 NOLLTRETTON

ters, både på hemmaplan och internationellt. Hemmaplan har för övrigt varit New York på senare tid för Ternheim. Där mötte hon gitarristen Matt Sweeney och tillsammans åkte de till Nashville för att spela in hennes fjärde album ”The Night Visitor”, som släpptes i höstas. - Det är 12 låtar inspelade i ett rus, tillsammans med människor jag aldrig tidigare mött. Jag togs emot med stor värme och gästfrihet och det blev enklare än någonsin att göra musik, beskrev Ternheim den effektiva 18 dagars-sejouren tillsammans med bland annat Will Oldham och Johnny Cashs gamle tekniker Dave Ferguson. Med start den 19 januari åkte Anna Ternheim ut på en över två månader lång Europaturné som inte bara tar henne till 20-talet platser i Sverige utan även till Norge, Finland, Tyskland, Frankrike och Schweiz. Fredagen den 9/3 gästar hon Konsert & Kongress i Linköping. Räkna med en personlig och stämningsfull afton i Anna Ternheims sällskap.


VIMMEL

Foto: Henrietta Wolving

FLER VIMMELBILDER HITTAR DU PÅ www.nolltretton.se 56 NOLLTRETTON


kRogkRÖnika

Är du en

Missa intE!

+1:are? ShowcaSe Text: Tobias Pettersson

Kan man inte bli den som bjuds in till olika evenemang får man satsa på att bli en +1:are. Vissa personer lyckas bygga hela sin karriär på det. I mitt jobb blir man ofta inbjuden till en massa invigningar, evenemang, VIP-kvällar och liknande. Man går dit, dricker champagne, äter snittar och nickar åt folk. De flesta brukar man oftast känna igen, det är politiker, kulturutövare, mediapersoner, entreprenörer och allmänna (lokal)kändisar. Sen finns det alltid ett antal personer som alltid tycks vara inbjudna - men man har ingen aning om varför. Det enda man vet är att de inte tillhör nämnda kategorier människor. Jag talar om +1:arna. Termen +1:are kommer från att inbjudna gäster brukar få ta med sig en gäst på evenemangen. ”Du +1” står det på inbjudan, och likadant när man bockas av på gästlistan i entrén. Och är man en +1:are och rör sig i de rätta kretsarna kan man gå på nästan varenda premiär i stan utan att någonsin själv vara den som är bjuden. Tro mig, jag känner till dem. Länge undrade jag varför dessa anonyma snickare eller butiksbiträden alltid syntes på diverse invigningar, tills jag insåg att de var just +1:are. Dock är det inte vem som helst som klarar att bli en lyckosam +1:are. När jag själv får dessa inbjudningar där jag får ta med mig en vän gör jag en noggrann analys, och det antar jag att alla andra inbjudna också gör. Vem skulle uppskatta just denna bjudning? Vem har tid att gå? Vem skulle uppskattas av arrangören att jag tar med mig? Vem passar in? Snart märker man att utbudet av bekanta som duger som +1:are inte är så stort. Att bli en +1:are är också en kvalitet som kräver sin person. Man måste vara tillgänglig, social och nyfiken. Och gillar man även champagne är det inte direkt något minus…

ny lokal satsning Text: Tobias Pettersson Foto: Shutterstock

Under namnet ”Showcase – osignat & närproducerat” startar nu Arenabolaget och East FM en gemensam satsning för att lyfta fram det lokala musiklivet. Musikprojektet når sin final den 21 april med en helkväll på Konsert & Kongress. Det finns många bra band och artister i länet men det kan vara svårt att få uppträda live, spelas i radio och nå ut till en större publik. Både Arenabolaget och East FM är två stora aktörer inom det lokala musiklivet och nu slår de samman sina påsar för att stötta den östgötska musiken. Tanken med Showcase är att länets förmågor ska kunna nå ut regionalt i första hand och förhoppningsvis kan det även fungera som ett komplement till de redan befintliga scener som finns och bli en språngbräda till att nå ännu längre på sikt. Underrubriken ”Osignat & närproducerat” berättar vad det handlar om. Showcase riktar sig till lokala oetablerade artister i Östergötland, och alla genrer är tillåtna. Förhoppningen är att projektet ska presentera en spännande mix av olika stilar inom ett och samma koncept. Fram till 1 mars kan oetablerade band och artister skicka in sina bidrag. En jury kommer löpande att utse de tio akterna som kommer utgöra årets upplaga av Showcase. I samband

med att akterna släpps kommer de att presenteras på East FM. Varje onsdag klockan 18.00 kommer East FM ägna en timme åt den lokala musiken. Det blir livespelningar och intervjuer med lokala band och artister. - Lokal musik från Östergötland har från starten varit med och byggt radiostationen East FM. På samma sätt vill vi på East vara med och bygga morgondagens östgötska musikexporter, säger East FM´s program- och musikchef Andreas Petersson. Under tio veckor kommer band att presenteras innan Showcase avslutas med en stor konsertkväll den 21 april. Då kommer de utvalda att uppträda på Backstage i Konsert & Kongress, på två parallella scener inför publik och radio. Slår Showcase väl ut är det tänkt att bli ett återkommande arrangemang. - Vi vill vara med och skapa bra förutsättningar för det östgötska musiklivet och tror att projektet ”Showcase – osignat & närproducerat” kan vara ett sätt. Att få pröva sina vingar i olika sammanhang är ovärderligt när man ska försöka att etablera sig och nå ut med sin egen musik, säger Emma Högström, Projektledare på Arenabolaget. Vill du vara med i Showcase? Mejla ditt bidrag till: showcase@eastfm.se

Smaker för alla åldrar....

BARNMENY

HAMBURGARE PANNKAKOR KYCKLINGSPETT SALLADE R FISH & CHIPS INKLUSIVE DRYCK UPP TILL 12 ÅR

49:Ågatan 39 • 013-31 06 46 NOLLTRETTON 57


KROGPROFILEN

FAktA/ AlexAnder Andreev

AlexAnder kAn blAndA drinkAr

Född: I Moskva. Bor: Linköping Ålder: 30 Yrke: Barchef på Elements.

Text: Tobias Pettersson Foto: Henrik Nydahl

Elements på Stora Torget har specialiserat sig på högklassiga cocktails. En som vet hur sådana ska blandas till är Alexander Andreev som har som mål att höja nivån på stadens cocktailkultur. För tillfället bor Alexander i Linköping men i sinnet är han ständigt på resande fot. Sedan han lämnade hemstaden Moskva har han bland annat varit i USA, Turkiet och Indien där han hade sin egen bar och restaurang. För ungefär ett år sedan kom han till Linköping där han snabbt fick jobb på Platå. Sedan en tid tillbaka hittar man honom dock på Elements där han serverar drinkar som är gjorda på färsk frukt och

Favoritdrink: Ren vodka.

med mycket omtanke. - Det var för jobbigt att arbeta på en nattklubb. Elements är en cocktailbar, det är mycket lugnare. Vi stänger klockan ett, sen går folket vidare. - Och sen ville jag även höja cocktailkulturen i Linköping och inte bara servera vodka/redbull, förklarar Alexander och berättar att ambitionerna på sikt är ännu högre. Han vill skapa den största cocktailbaren i Sverige. Och han delar med sig av ett knep på hur man lyckas bakom bardisken. - Det viktigaste med en drink är garneringen. Det är det som får gästen att bli sugen och verkligen uppskatta drinken. Jag gillar

även att ha i mycket is, det får drinken att se fräsch ut.

is och is i en ballong som tydligen brukar locka till många skratt bland gästerna.

Uppskattar Linköpingsborna välgjorda cocktails? - Öl och vodka/redbull-kulturen är mina två största fiender. Men vi får in fler och fler gäster som uppskattar och intresserar sig för goda drinkar.

Elements är i första hand en trevlig cocktailbar, men är inte rädd för att även prova andra aktiviteter. Nyligen anordnades ett rap battle i lokalen, man har bra after work-erbjudanden och arrangerar sittningar upp till 300 personer. Den 3 mars anordnas även en stor Balkanfest som Alexander varmt vill rekommendera folk att kolla in.

Vilken är den vanligaste drinken som du brukar servera? - När folk ber mig blanda till något gott beror det på mitt sinnelag vad jag rekommenderar. Jag har olika förberedelser varje dag, säger Alexander och visar upp frysen. Där finns bland annat smaksatt is, lock i

Du som far runt i världen så mycket, du stannar väl i Linköping ett tag till? - Jag stannar nog några år, sen vill jag åka till Köpenhamn.

The waterhole in town...

God mat och dryck i stans mysigaste vardagsrum

EF TER JOBBET Måndag- Fredag 1600-1800

e En valfri hamburgar en valfri öl (alt. alkoholfritt)

Bruncnh Lör-Sö 00 00 12 -15

169:-

Vi sänder :

Premier L eague Allsvensk an Elitserien m.m.

pitcher’s linköping Ågatan 57 | 013- 14 96 00 | www.pitchers.se

Pub | Brunch | Nattklubb | Sport Uteservering | Restaurang | Party

Nattklubb | Ågatan - under Pitcher’s 58 NOLLTRETTON

Öppet

t

ider: Mån-F re: 16 00 Lör-Sö n 00 Sent Se på m12 - Sent Boka A atchen? lltid bo rd

ÅTER FULL FART VARJE FREDAG & LÖRDAG FREDAG & LÖRDAG 18 ÅR


pÅG

Text: Tobias Pettersson Foto: Anders Ludde Lundin

Dags för ölmässa igen. Den 17/3 anordnas Linköping Beer expo på Tornet med utställare, provningar, personal som guidar och så förstås öl i mängder från både när och fjärran. Great Jazz Club fyller 30 år och firar med en stor jubileumskväll den 10 mars på Backstage. En mängd artister uppträder, bland andra Lana BruneLL , Team Music med Karin Hansson, Björn Dahlin trio och Ronnies Jazztrio med Therése Nordholm. Den som gillar country med popkänsla, eller om det är pop med countrykänsla, kan besöka Konsert & Kongress den 2/3. Då kommer nämligen JiLL Johnsson och uppträder med nya plattan ”Flirting with disaster” i bagaget. S:t Patricks Day firas den 17 mars. Självklart ska det då

även anordnas en irLändsk afton i Konserthuset. På scenen lirar Wild Rover och ur pumparna kommer ölen att forsa fram. Gött! fLamman kör som bekant livemusik (mestadels jazz)

på onsdagskvällarna. Några konserter den närmaste tiden är: Ronnies Jazz 5 den 29/2, Anna Sandström, Martin Perk, Niclas Lindblom och Jocke Sandén den 14/3 och Nilstones den 21/3. Den 23/2 invigdes torsdagsBeat på Skylten av Mange Makers. TorsdagsBeat är Skyltens nya cafésatsning med liveakt på scenen plus quiz. Den 2/3 är det klubbkväll med nucLear nation på L´Orient igen. Denna gång är det fokus på goth, men givetvis spelas en del synth och EBM också.

LKPG Ha Ha drar under våren igång skrattpaketet. Det är en abonnemangsserie till tre stå upp-kvällar på Backstage. Först ut är Thomas Oredsson, Henrik Elmér med flera torsdagen den 1/3. Vill man dansa till schyssta dj:s på en modern nattklubb mitt inne i centrum kan man alltid spana in torsdagskLuBBen på Sliver. Skön musik och bra priser gäller varje torsdag. Nä, nu är det dags för lite äkta, svensk hip hop. Och vem är bättre på att leverera det än ken ring? Den 23/3 uppträder han på L´Orient. Bosse BiLdoktor kan inte bara laga förgasare, han är även en hejare på whiskey. Den 8 mars kommer han till Harrys och håller i en whiskeyprovning samt kåserar. Därefter blir det middag.

Värme, Dofter & Smak! After Work Buffé Vår After Work-Buffé står uppdukad varje fredag mellan kl. 17-19 inkl. en stor öl/ett glas vin alt. alkoholfritt

endast

129:-

MER M O K T SNAR ENY! M A Y VÅR N

Platensgatan 5 • 013-10 09 60 • www.yogi.nu • Öppet: Mån-Tor 1700-2200, Fre 1700-2300, Lör 1200-2300 Lunch Mån-Fre 1130- 1430 NOLLTRETTON 59


Text: Calle Linné

NOLLTRETTON PRESENTERAR DET SENASTE INOM SPELVÄRLDEN

månadens spel dustforce (PC) I Dustforce intar du rollen som en av fyra vaktmästare och din uppgift är att städa upp bl a damm, löv och en och annan ekorre i din omgivning, alltihop till riktigt skön elektronisk musik.

klara färger och snygga animationer och när man sedan lägger på musiken på det hela är man nästan helt såld. Problemen kommer när man väl ska börja spela för det här spelet handlar om perfektionistiskt utförande av sina handlingar vilket leder till oanad frustration.

Estetiken i spelet är riktigt snygg och 2D-grafiken känns härligt nyretro (om man kan kalla det så) med många detaljer i all sin enkelhet. De fyra karaktärerna står ut fint från bakgrunden med

Det hela går ut på att ta sig igenom en bana på snabbast möjliga tid och på smidigaste sättet, samtidigt som man sopar upp all skit i sin väg. Missar man ett enkelt hopp, väggspring eller någon annan

manöver förlorar man dyrbara sekunder och får på så vis inte tillräckligt bra omdöme på sitt genomförande och måste spela om igen - och det är bara perfekt som räknas. Till råga på allt är kontrollen helt fruktansvärt frustrerande och gör inte alltid som man vill, eller det är väl mer så att man inte är helt perfekt och det är mycket, mycket, mycket irriterande. Vid ett flertal tillfällen fick jag helt enkelt avsluta banan och välja en annan eller

stänga av för annars hade jag blivit totalt galen av alla små misstag. Egentligen skulle jag vilja avfärda det här spelet helt eftersom jag inte har tålamod nog att bli tillräckligt bra, men när man väl är sådär bra som man vill vara finns det ingen bättre spelkänsla, man är den bästa helt enkelt, tills man ser ”resultattavlan” och inser att man har väldigt mycket kvar att lära.

3/5

SPELNYHETER SPELNYHETER SPELNYHETER SPELNYHETER SPELNYHETERSPEL Microsoft duMpar Microsoft points? Ja, rykten säger alltså att Microsoft har för avsikt att gå ifrån sina Microsoft Points och istället sköta betalningar med riktig valuta istället. Detta säger Inside Mobile Apps som i sin tur säger sig ha fått informationen från en källa med “kunskap om företagets beslut’”. Vad nu det betyder. Tanken är att detta ska fasas ut och påverka Windows Phone Marketplace, Zune Marketplace och slutligen Xbox Live. Personligen kan jag inte påstå att det vore ett oväntat beslut med tanke på Microsofts breda inrikt60 NOLLTRETTON

ning mot underhållning på sistone. Ska man hyra ut film, erbjuda appar och tillhandahålla spel och tillägg för spel så gör det ju allting mycket enklare om folk slipper konvertera från MS Points till Dollar och sedan till sin egen valuta. Jag tror att detta skulle kunna öka Microsofts omsättning i det här fallet och tänker således klassa detta rykte som trovärdigt.

neo Geo pockets återkoMst Den bärbara konsolen Neo Geo Pocket är tillbaka. SNK Playmore som äger namnet ska låta en ännu okänd tillver-

kare lansera en ny maskin. Den nya Neo Geo Pocket skeppas med 20 förinstallerade spel samt 2 GB internt minne. Skärmen är 4,3 tum stor. Spelen som följer med: World Heroes, Ultimete 11, Top Player’s Golf, Sengoku, Nam-1975, Mutation Nation, Last Resort, King of Monsters, Frenzy, Cyber Lip, Fatal Fury Special, Art of Fighting, Super Sidekick, League Bowling, Metal Slug, Magical Lord, Baseball Star Professional, Samurai Shodown, Art of Fighters 94 och Fatal Fury. Bara listan med inbyggda spel får det att kännas som ett givet köp, men eftersom vi ännu inte vet vad den kom-

mer att kosta eller när den släpps så får vi se om den är värd att lägga sina surt förvärvade slantar på.

Mortal koMbat 10 bekräftat? Enligt en kort konversation på Twitter mellan Ed Boon (Mortal Kombaaaaaaat!) och Sid Shuman (Sonys Playstation Community Manager) kan det vara så att det kommer ett nytt spel i MK-serien. Intressanta nyheter? Javisst! Oväntat? Inte det minsta. Efter att de visat vad de faktiskt går för i och med MK9 så är det kul att se att de är på banan igen.


Divanen är en chatt för tjejer upp till 25 år där du kan vara anon ym om du vill. Vi som svarar i chatten är medmänniskor som lyssnar, peppar och ger stöd. Du får prata om det som känns viktigt för dig och du kan ställa vilka frågor du vill. Att dela med sig av sina problem och funderingar kan vara läkande. Behöver du annan hjälp kan vi hjälpa dig genom att hänvisa dig vidare.

NACHO DE LUXE

FÖR 72:-

Chatta via msn, logga in på messenger och lägg till vår adress divanen@blidiva.nu så får du möjlighet att chatta med våra volontärer.

För mer info: www.blidiva.nu MSN: divanen@blidiva.nu Mail: divanen@blidiva.nu Chatten är öppen tisdagar mellan kl 19-21!

NOLLTRETTON 61


I TV-ruTan

Fakta/

Reklamfilmerna för ComHem med de två rödhåriga kvinnorna Judit & Judit (varav den ena spelas av Carina Perenkranz från Norrköping) har blivit omåttligt populära. I början av februari vann de även pris när årets Gaygala gick av stapeln på Cirkus i Stockholm. Tidningen QX:s läsare röstade fram vinnarna och Judit & Judit kammade hem priset i kategorin ”Årets duo”.

Lasse Fredriksson Född: Norrköping Bor: Svärtinge Ålder: 48 Familj: Fru och tre barn. Yrke: Egen företagare inom media med mera. dold talang: Spelar trummor och cello. drömresa: Sydamerika Musik: Fusion jazz ser på tv: Kobra Bästa film: Sagan om ringen Godaste mat: Sushi Godaste dryck: Rom Önskar mest just nu: Ett litet skyffe på nån bakgata i Harlem där han kan äta frukost med byggarbetarna.

Månadens heMsIda Synth.nu

Det finns inte så många synthband i Östergötland (typ två aktiva, om jag inte misstar mig), men det finns en hängiven och hyfsat stor synthpublik i både Linköping och Norrköping. I Norrköping sitter även chefredaktören för musiksajten Synth.nu där man kan läsa artiklar, intervjuer och recensioner med band inom företrädesvis synth, goth och EBM. Så surfa in och upptäck en svart värld med spejsade kläder och fantastisk musik.

morgonpigg mediaprofil Text: Tobias Pettersson Foto: Benny Nilsson

”God morgon, god morgon… Lasse Fredrikson heter jag och det är jättemörkt utanför fönstret. Men… det jag uppfattade igår var att när klockan var halv fem, fem så var det fortfarande ett visst ljus kvar över himmelen. Det börjar kännas att det går åt rätt håll”. Så kan det låta när östgötarna slår på ”Go´morron Östergötland” på Sveriges Radio P4. När östgötarna går upp är det ofta Lasse Fredriksons röst de vaknar till. Programmet ”Go´morron Östergötland” sänds varje vardagsmorgon och Lasse är en av programledarna som ser till att lyssnarna får höra nyheter och det lokala vädret medan de dricker sitt morgonkaffe. - Jag går upp halv fyra och är där halv fem, sedan sänder vi 06.00 till 09.30. Det gör jag tre till sex morgnar i månaden. Det har jag hållit på med fyra, fem år nu.

rÖsTer I radIO

Upp halv fyra. Är du en riktig morgonmänniska? - Jag är nog en kvällsmänniska också, men jag har inga problem med att gå upp tidigt. Jag behöver inte så mycket sömn.

När årets P3 Guld-gala nyligen avgjordes i Lisebergshallen i Göteborg blev Norrköpingsgruppen Den Svenska Björnstammen en av kvällens stora vinnare. De tog hem priset för såväl Årets låt med ”Vart jag mig i världen vänder” som toppat listorna under det gångna året, samt priset för Årets nykomling. I båda kategorierna var det P3-publiken som röstade fram vinnarna.

Hur ser ditt arbetspass ut? - Jag går genom tidningen, kollar trafiken och snackar med SMHI. Ofta har en producent styrt upp programmet ganska mycket redan. Vi har en programpunkt varje dag som heter ”Dagboken”, då ringer jag upp en person, hög som låg, och pratar med honom eller henne. Vi har olika fasta punkter varje dag men det

62 NOLLTRETTON

mesta vi gör är dagsaktuellt. Är jorden kvar? Vad kommer jag att vakna upp till? Så är ju all morgonradio uppbyggd. - Och hela tiden uppdaterar jag även hemsidan parallellt med radiopratandet. Lasse är en gammal radioräv som har hörts i etern i över 30 år. Han började med närradio redan som 17-åring och började med kommersiell radio i början av 90-talet när East FM sökte folk. Namnen har skiftat (East FM, Radio Match, Gold FM) men Lasse var den kommersiella radion trogen fram till 2005. - Jag gjorde mycket jippon och var ute på olika evenemang där jag stod på scenen. Idag finns RIX FM-festivalen, den typ av festivaler gjorde vi lokalt redan då och drog lika mycket folk som RIX FM gör idag.

Handlar om kommunikation Vanan att stå på en scen med mikrofon håller han fast vid fortfarande. Några gånger i månaden hoppar Lasse in som konferencier eller moderator i olika sammanhang. Det kan vara allt från kom-

munens internationaliseringsdag till julfester på företag eller olika jubileum som ska firas. Det han ägnar sig åt allra mest är dock att föreläsa på olika eftergymnasiala utbildningar, samt för företag. - Det handlar om kommunikation på ett eller annat sätt, exempelvis presentationsteknik, marknadsföring, grupputveckling eller starta-eget-kurser. - Sen coachar jag även människor, både arbetslösa och de som vill vidare i sin karriär, och hjälper dem att lägga upp en plan. Jag kommer inte med svaren utan försöker få dem själva att komma underfund med vad de vill och hur de ska nå dit. Är du sugen på att arbeta med andra medier, exempelvis tv? - Jag har sagt till mig själv att innan 50 ska jag jobba med tv, så det börjar bli tight om tid nu. Jag behöver inte vara framför kameran, det handlar mer om att studera flödet och se hur det går till. Jag skulle inte ha något emot att bli programledare, fast det är jag nog för gammal för…


SKALA 8.2-13.5

PÅ FLYGVAPENMUSEUM

L inköping

OM MODELLBYGGARE och deras modeller!

Möt personen bakom modellen och ta del av dennes möda och lust kring sin hobby. s på ram finn ! g o r p s n n e Hela vår sida! Välkomme m e h r å v

Konsert & Kongress 23 april BilJetter: arenabolaget 013-190 00 00 ticnet.se 077-170 70 70 | filipochfredrik.com

013-495 97 00 www.flygvapenmuseum.se

VÅR AMBITION ÄR ATT SERVERA STANS BÄSTA DRINKAR & COCKTAILS

AFTER WORK

Specialpriser i baren Tisdag-Fredag 1500-1900

– S TA N S E N D A C O C K TA I L B A R – Du hittar oss på Stora Torget 1 i Stångåstadens gamla lokaler NOLLTRETTON 63


Fakta

/Michelle WilliaMs Född: 9 september 1980 i Kalispell, Montana, USA. Yrke: Skådespelerska intressen: Att läsa. Familj: Dottern Matilda tillsammans med den bortgångne skådespelaren Heath Ledger. Mamma, pappa, hel- och halvsyskon. aktuell: I filmen “My Week with Marilyn”.

Memfis Film

FilMograFi (i urval): 1994 - Lassie 1995 – Species 1998 – Halloween H20 1999 – But I’m a Cheerleader

Michelle Williams – En ung veteran

1998 – 2003 – Dawsons Creek (TV- serie) 2000 – If These Walls Could Talk 2 2004 – Imaginary Heroes 2005 – Brokeback Mountain 2007 – I’m Not There 2008 – Wendy and Lucy 2009 – Mammut 2010 – Shutter Island 2010 – Blue Valentine 2010 – Meek’s Cutoff 2011 – Take This Waltz 2011 – My Week with Marilyn

Text: Elisabeth Nordstrand Foto: Trademark Films and The Weinstein Company

Det är en tuff utmaning att spela Marilyn Monroe. Skådespelerskan Michelle Williams gjorde det till och med så bra att hon vann en Golden Globe för sin gestaltning av den skandalomsusade blondinen. Många känner igen den 31-åriga skådespelerskan från TV-serien ”Dawsons Creek” där hon under fem år spelade Jennifer ”Jen” Lindley. Efter genombrottet omkring millennieskiftet har hon arbetat stenhårt, vilket lätt till flera stora filmer med både nomineringar och utmärkelser för sina fina prestationer. En av hennes mest kända filminsatser är birollen som Alma i ”Brokeback Mountain”, en insats hon dessutom blev Oscarsnominerad för. Vid inspelningarna utav filmen förälskade hon sig i australiensaren Heath Ledger och de blev ett par. Ett år senare föds dottern Matilda. Skådespelarparet bodde under flera år tillsammans i Brooklyn, New York. Fyra månader efter separationen dog Heath tragiskt av en överdos vilket påverkade Michelle och hennes då cirka tre år gamla dotter oerhört mycket. De blev 64 NOLLTRETTON

förföljda av paparazzi och hon ska själv ha sagt att Heaths ande alltid kommer att leva kvar i deras gemensamma dotter. Det var i samband med inspelningar här i Sverige, i Trollhättan till Lukas Moodyssons engelskspråkiga film ”Mammut”, som hon fick ta emot beskedet om Heaths bortgång.

Monroe var en utManing Ända sedan barnsben har Michelle haft Marilyn Monroe som idol. Bilder på den blonda skönheten var uppsatta på hennes vägg hemma i flickrummet, men det är inte något 31-åringen är speciellt ensam om. Miljontals andra, världen över, har på olika sätt haft ikonen som förebild. Av den anledningen var det en otrolig känsla för aktrisen att få förfrågan om att göra rollen som den blonda skönheten. Till en början försökte hon att prata sig ur erbjudandet men det var lönlöst. - Den här rollen var menat för att vara min

utmaning, har hon förklarat i en intervju. Michelle själv säger att hon är mest intresserad av tiden i Marilyns liv innan hon blev stjärna och att filmen ”My Week with Marilyn” ska vara ett väldigt intimt och skört porträtt av stjärnan. Michelle spenderade flera månader med att studera Marilyn och beskriver henne som en smart kvinna med humor. Hon var definitivt ingen dum blondin och hon visste exakt hur hon ville framstå i media. Samtidigt var hon ganska barnslig och det är nog mycket på grund av denna komplexa personlighet som hon blev så stor och intressant. Trots att Michelle spelade en sexsymbol kände hon sig aldrig det minsta sexig. Simon Curtis, regissören till filmen, beskriver Michelle som en fantastik person. Dessutom ville han hela tiden vara tydlig med att stjärnan arbetade med människor som

hon kunde lita på då det är något skådespelerskan lägger väldigt stor vikt vid. - Ingen annan kunde ha arbetat hårdare med rollen än Michelle och hon var väldigt modig som tog den här rollen, har han sagt.

ta en paus Parallellt med filmen ”My Week with Marilyn” är Michelle även aktuell med den romantiska komedin ”Take This Waltz” av Oscarsnominerade regissören Sarah Polley (Away From Her). Det har med andra ord varit en hektisk period för stjärnan och skådespelerskan har därför gått ut och sagt att hon kommer att ta en paus från filmvärlden. Hon vill lägga all tid och kraft på sin dotter och helt planlöst bara vara mamma. Trots att hon endast är 31 år har hon hunnit göra många roller och erkänner att hon har börjat fundera över om hon snart ska avsluta sin karriär. Det är dock något som framtiden får utvisa.


KOMMANDE DVD-FILMER

VAL K S M FIL

v.08 Wrong Turn 4, Stockholm Östra, Arne Dahl - De största vatten, Savannens hjältar, Ice 2020 v.09 Return to Sleepaway Camp, 30 minutes or less, Touching Home, Mysteriet i Mouthe v.10 In Time, Ring of Death, Baaria, 5 Days of War, Huvudjägarna, Sleeping Beauty, Rabies, Contagion, Our Idiot Brother, Hatchet II v.11 Footloose, Burning Palms, The Change-Up, Arne Dahl - Europa Blues, Maktens Män, Paranormal Activity 3, Till och med regnet, The Twilight Saga - Breaking Dawn, Niceville, v.12 Drive, Love is not a Crime, Another Earth, Seeking Justice, Happy Feet 2 (utgivningsdagarna är preliminära)

Samuelssons gäng kör på!

LER

Zeta-Jones i Side Effects Zeta-Jones i pillerthriller

Steven Soderberghs kommande psykosthriller ”Side Effects” börjar ta form. Catherine Zeta-Jones ska spela en rollfigur vid namn Dr Erica Siebert, och även Jude Law och Channing Tatum är klara för filmen. Blake Lively spelar huvudrollen som en ung kvinna som tampas med depression och ångest över att hennes man ska lämna fängelset. Hon tar en massa piller för att kunna brottas med vardagen, och situationen blir bara värre när hon inleder ett förhållande med sin doktor.

gånger, kommer att debutera som regissör med ”Trouble with the Curve”. poJken med guldbyxorna

Produktionsbolaget Tre Vänner har köpt filmrättigheterna till Max Lundgrens klassiska bok ”Pojken med guldbyxorna”. Berättelsen om pojken med de sedelfyllda byxorna kommer nu att bli biofilm och inspelningarna beräknas starta 2013. Boken kom 1967 och blev tv-serie 1975 med Harald Hamrell i huvudrollen. Nu gör alltså Tre Vänner biofilm av berättelsen och Peter Birro skriver manus.

Clintan vs timberlake

TIPSET JCVD (2008) Jean-Claude Van Damme är en av de klassiska actionhjältarna på vita duken, känd för sina karatesparkar men även för sina bristande skådespelarkvalitéer och brukar mest förknippas med bfilmer. Men denna film skulle man återupprätta hans något skamfilade rykte och lyckas över förväntan. Det är en omtalad och lite udda film som mixar fiction och verklighet. Van Damme spelar sig själv som en skådis på dekis som har ont om pengar,

befinner sig i en vårdnadskris och börjar bli för gammal för att göra jobbiga slagsmålsscener. Han blir inbladad i ett bankrån som slutar med ett gisslandrama där de färdigheter han brukar visa på film visar sig ha föga bäring i verkligheten. Van Damme både driver med sig själv och visar upp en mer ömsint sida, och många menar att det är den klart bästa film han någonsin spelat in. (tp)

3/5

KLASSIKERN Taxi Driver (1977) Regissören Martin Scorsese har levererat många filmklassiker genom åren och en av dem är definitivt ”Taxi Driver” med Robert De Niro i huvudrollen som Travis Bickle. Ensamvargen och Vietnamveteranen Bickle jobbar som taxichaufför i New York. Han lider av sömnlöshet och blir inte på bättre humör när han ser allt skit som pågår i storstadsnatten. Han försöker rädda en fjortonårig prostituerad tjej utan större framgång, och till slut brister det totalt för honom och det är

dags att börja rensa upp i staden. De Niro har fått mycket beröm för sin rolltolkning och inte minst finns det ett filmcitat som blivit känt, när Bickle står med en pistol framför spegeln: - You talkin’ to me? You talkin’ to me? You talkin’ to me? Then who the hell else are you talking... you talking to me? Well I’m the only one here. (tp)

4/5

Clint Eastwood trodde att ”Gran Torino” från 2008 skulle bli hans skådespelarsorti men nu är han tillbaka på vita duken i den kommande filmen ”Trouble with the Curve”. Han spelar en åldrande basebollagent som åker på en sista resa med sin dotter (Amy Adams) för att hitta nästa stora stjärna. Justin Timberlake kommer att spela Eastwoods ”agentrival” som dessutom verkar ha ögonen på hans dotter. Matthew Lillard kommer även han att spela rival. Robert Lorenz, som har arbetat med Eastwood många

gubben noak blir film

Bibeln är het inom filmvärlden just nu. Först meddelades att Moses liv skulle filmatiseras och nu ska även Noaks och hans ark få sin egen rulle. Det är ”Black Swan”-regissören Darren Aronofsky som vill göra ett bibliskt epos om Noaks ark och kostnaden beräknas vara 130 miljoner dollar. Det ryktas om att Noak ska spelas av Russell Crowe. Paramount och New Regency vill att filmen ska börja spelas in i sommar för att släppas under 2013.

DVDTOPPEN FEBRUARI 2012

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

Abduction Crazy, Stupid, Love Friends with Benefits Midnatt i Paris Cowboys & Aliens Straw Dogs The Hunter Trespass En enkel till Antibes Killer Elite

Listan grundar sig på Videolistan - framtagen av GFK och Sveriges Videodistributörers Förening (13/2).

NOLLTRETTON 65


NYTT PÅ DVD FILMTYCKARE: Tobias Pettersson Foto: SF / Bold Films

Contagion (NF - v.10)

Maktens män (SONY - v.11)

Plötsligt sprids en livsfarlig smitta över världen. Utvecklingen går snabbare och snabbare och folk dör som flugor. Alla förlorar någon de känner och snart uppstår kravaller när det varken finns medicin eller mat att få tag i. Myndigheterna gör sitt bästa men har en nästan hopplös uppgift, och på nätet frodas konspirationsteorierna.

Det är amerikanskt primärval och George Clooney (som även regisserar) spelar den ena av två demokrater som gör upp om att bli presidentkandidat. Till sin hjälp har han kampanjledarna Ryan Gosling och Philip Seymor Hoffman. Bakom kulisserna pågår det vanliga politiska rävspelet och snart visar det sig att Clooneys på ytan så perfekta kandidat kanske inte är så fläckfri som han först verkade.

Regissör Steven Soderbergh har lockat stora namn som Matt Damon, Kate Winslet, Gwyneth Paltrow, Jude Law och Laurence Fishburne till rollerna, och flera av dem stryker med oväntat tidigt. Filmer om epidemier har gjorts förut men denna har en lite mer realistisk ton och är mer resonerande snarare än bjuder på domedagsaction. Filmen börjar bra med att skapa lite paranoia för att ta i hand, trycka på hissknappar och hålla i räcken, men mattas efterhand när det börjar kännas som att storyn saknar riktning och mål. Filmen betraktar ett förlopp mer än berättar en historia, vilket medför att slutet liksom bara pyser ut. (TP)

3/5

3/5

Drive (SF - v.12)

In time (UNI - v.10)

Ryan Gosling spelar en bilkille som jobbar halvtid på en verkstad och halvtid som stuntförare vid filminspelningar. Sen extraknäcker han även som flyktbilschaufför vid rån. Wow, en fartfylld actionrulle med tuffa biljakter, tänker säkert många. Men nej, långt därifrån.

I framtiden betalar man inte med pengar utan med tid. Ingen blir kroppsligt äldre än 25, de välbeställda kan leva som unga i evighet, men de fattiga dör inom ett år om de inte lyckas skrapa ihop pengar, förlåt tid. I denna desperata och absurda värld lyckas arbetaren Will (Justin Timberlake) träffa överklasstjejen Sylvia (Amanda Seyfried) medan han försöker vara Robin Hood och fördela tiden jämnare mellan befolkningen.

Detta är ett dystert, nedtonat och långsamt berättat drama där Gosling mest går runt och är tyst, väldigt tyst. Till och med den inledande biljakten går långsamt och filmen har flera långa, nästan stillastående tagningar. Däremellan förekommer en hel del oväntat rått våld och just den kontrasten är en av filmens styrkor. Skådespeleriet är en annan, fotot en tredje. Filmen bygger upp en melankolisk stämning där skådisarna med små medel röjer sina känslor. Snygga scener staplas på varandra och även om man halvvägs in inte riktigt förstår vart det hela ska ta vägen så sugs man ändå in i filmen. Den grundläggande storyn om en stöt som går fel är inte särskilt unik och hade i en annan regissörs händer kunnat bli dötrist. Nicolas Winding Refns något ovanliga berättarstil gör dock detta till en riktigt bra film. (TP)

4/5

MÅNADENS DVD-BOX Frozen Planet

(4 skIvor) släPPs 29/2

66 NOLLTRETTON

”Maktens män” är en ganska nedtonad politisk thriller som på ett trovärdigt och elegant sätt visar det hemliga spelet i maktens korridorer. Det handlar om att försöka hålla fast vid ideal, om lojalitet, svek och brutna löften. Går det att behålla sin integritet i politikens värld? Skådespelarna är överlag strålande och hela filmen är skarp och genomtänkt i minsta detalj. Ändå har jag svårt att till fullo engagera mig. Historien känns inte speciellt unik, det finns inga specifika scener som etsar sig fast och även om helheten är riktigt bra befarar jag att jag har glömt denna rulle redan om ett halvår. (TP)

”In time” bygger på en lysande idé. Genom att byta ut pengar mot tickande klockor på armarna tydliggör man på ett skrämmande och lättförståeligt sätt orättvisorna i världen. De rika lever i sina särskilda reservat för att undgå rånrisk medan tillvaron för de fattiga är en ständig jakt på minuter och timmar för att överleva ytterligare en stund. Dessvärre tas inte potentialen till vara, främst på grund av en rad logiska missar i manuset. Borde inte ett sånt högteknologiskt system vara betydligt säkrare? Nu kan vem som helst råna, d v s döda, vem som helst genom ett enkelt handslag. Varför har ingen kommit på att man kan råna banker? Varför startades överhuvudtaget tidshandeln? Med lite justeringar av storyn hade detta kunnat bli en lysande film och ett viktigt inlägg i debatten om vår tids ekonomiska system.(TP)

3/5

Sir David Attenborough berättar i denna naturdokumentärserie som utforskar polära ytterligheter. Filmen fångar livet i Arktis och Antarktis och tar en titt på hur klimatförändringen påverkar landskapet i dessa fascinerande regioner. Episoder omfattar ”Till ändarna av jorden”, ”Vår”, ”Sommar”, ”Höst”, ”Vinter”, ”The Last Frontier” och ”På tunn is”.


VIMMEL

Foto: Henrietta Wolving

FLER VIMMELBILDER HITTAR DU PÅ www.nolltretton.se

7 MARS KLOCKAN 13-18

UF-MÄSSA 2012

KONSERT & KONGRESS I LINKÖPING, FRI ENTRÉ! Östergötlands Bästa Investering - Ung Företagsamhet!

Den 7 mars 2012 ställer 200 UF-företag från hela Östergötland ut på Konsert & Kongress i Linköping. Där visar de upp sina produkter och tjänster - ett strålande tillfälle för shopping och inspiration! Mer information om mässan och Ung Företagsamhet hittar ni på vår hemsida: www.ungforetagsamhet.se/östergötland

NOLLTRETTON 67


FILMKRYSSET HÅRT PÅ SNÖ

SÄKER

STÖTTAR MAST

STRUTSLIK FÅGEL

DRICKS UR

GÅTT UPP PÅ

SÖKER VINDPINAD SPELAR SKÅDIS FÖRSIKTIG

KÄRNBRÄNSLE

SORT

GILLAR MUSEN

3,14

TOKIGA

VILL MOTSTRÄVIGT BARN

OM EN STUND SNABEL-A

LYSER UPP

MED KÄRLEK

ÄR DET SYND OM I SKOGEN

RINGDE HEM

FIKADRYCK

VILL DEN SOM METAR FÅ

HÖG STÄMMA

VASS PÅ KNIVEN

RÖK

I ETTGODIS

FYLLER VI ALLA

Vinn! DVD-filmer

SKRED

ÄR GULASH SÅR MAN KOMMER FÖRST

ÅTRÄD

SIA

PAR

RATTA

FÅR DRA

FACTOR ATT UTMANA I TV

MED FILIP I TV

MISSTAG FÖR KISEN

ARGON

GODKÄND

ENORM SMAL KILLE

VÄRLDSKÄND DJ

SPRIDER

EJ MOT

KOOPERATIVA FÖRBUNDET

LÄGGER SKYTT

TRAMPAS DET PÅ SKÅNSK KOMMUN

NALLA

ÄTER GAM

ÄR BARNEN

FARLIG

KAN MISSNÖJD PARTYDAG FÖR MÅNGA

FORTFARANDE

68 NOLLTRETTON

FÖR SYRE

KALA

KYLER

SISU

EJ VÅR

DRICKS PÅ PUB

NATRIUM

LIESKAFT

Adress: ............................................. KÖR I EKEN

SPOLAR KRÖKEN

GRIPS MED

Namn: ...............................................

SJÖNG MED SUSIE

FÖRSVARARE

LAT MUSIK FÖR MODS

...som har turen att vinna de två rykande färska och heta filmnyheterna - ”Maktens män” och kritikerrosade ”Play” (från SF). Passa på och tag chansen att få en trevlig filmkväll...

MEN

SEGERNS GUDINNA SAMLAR FOTOGRAFER

KAN FÄSTING GE

SLITEN

KAN GURKOR VARA

BILHÖLJE

Lösningen till FilmKrysset vill vi ha senast onsdagen den 14/3 2012. Bland de rätta lösningarna drar vi fem vinnare...

Tel.nr/E-mail: .....................................

Skicka er lösning till:

ARREST

ÅNGESTROP

Postadress: .......................................

nollelva © nolltretton

Nolltretton Badhusgatan 5 582 22 Linköping


NOLLTRETTON 69


Håll-i-wood Klostergatan Text: Tobias Pettersson Foto: Benny NIilsson

TILLS VI SES IGEN... dans ocH fotboll Dansföreställningen ”A dance tribute to the art of football” har gjort stor succé i Norge och den 10/3 spelas den på Sagateatern. Föreställningen belyser fotboll som fenomen med dess fysiska rutiner, våld, galenskap, estetik och humor. Den är samtidigt en politisk kommentar till den konflikt som finns mellan sport och konst. Föreställningen påvisar skiljelinjen mellan fotboll och dans samt belyser vad de två disciplinerna har gemensamt: stort underhållningsvärde och ett explosivt fysiskt uttryckssätt.

golf & resor Gillar du golf? Gillar du resor? Perfekt, då kanske Svenska Golf & Resemässan som

Life´s a bitch av: Emelie Wedhäll

70 NOLLTRETTON

anordnas i Konsert & Kongress den 3/3 är något för dig. Där träffar du flera av marknadens ledande leverantörer av Golfutrustning. Där kan du också träffa etablerade reseföretag och arrangörer av exempelvis golfresor, dykresor, äventyrsresor, hälsoresor, konferens-resor, affärsresor och allt som har med resor att göra.

internationella Kvinnodagen Den 8 mars är det återigen Internationella kvinnodagen. Då anordnar Stiftsoch landsbiblioteket en föreläsning med Lena Kjersén Edman, som går under namnet ”Systrar, egna rum och galna kvinnor på vinden” och är en snabbguide till den kvinnliga litteraturhistorien. Det blir en medryckande tidsresa, från

KULTMÄRKT - Ställen, saker och annat i linköpingsbornas vardag som med tiden uppnått kultstatus!

Text: Tobias Pettersson Foto: Shutterstock

Mary Wollestonecraft till Sofie Oksanen, en vindlande färd genom ett stort antal spännande författare och deras böcker.

Undermän på teatern Undermännen har levt ett liv där de stöttat, balanserat, lyft och räddat sina nära, men vem stöttar en övergiven underman? De bestämmer sig för att hitta livslusten och ta revansch. Resultatet blir en föreställning fylld av akrobatik, livemusik, misslyckanden och en viktig historia att berätta. Undermän är Cirkus Cirkörs nya produktion skapad av regissören Olle Strandberg i nära samarbete med de som står på scen, och kan ses på Östgötateatern den 7-10/3.

Det sägs att Göteborg är ordvitsarnas Mekka, men vi kan ganska bra här i Linköping också. När man för några år sedan byggde ett cykelräcke i korsningen Klostergatan – Drottninggatan för cyklisterna att hålla sig i medan de väntade på att rödljuset skulle slå om till grönt, kom man på ett tokroligt namn som varje Göteborgare förmodligen skulle älska. Hrm… vad ska vi kalla räcket? Cyklisterna ska hålla i det och det är gjort av trä? Tänk, tänk… Plötsligt, som en himmelsk ingivelse, dök det självklara namnet upp. Räcket skulle naturligtvis heta Håll-i-wood!

Nytter m Num mer kom /3 23


Sverigepremiär hos TV-tjänst!

70" 39.990 kr

70" FULL-LED LCD-TV SHARP LC70LE836S • Full HD med 200Hz och 3D • Quattron-teknologi • Internetfunktion med tillgång till websidor • Mediaspelare via USB och DLNA (Trådlöst nätverksadapter ingår)

• 4 HDMI • Boxer-HD (DVB-T2), ComHem (MPEG4) • 2 års garanti

A+ 70"/177 cm

199 kWh

136 Watt

17.990 kr

52"-paket

Allt detta ingår i priset 17.990 kr þ Sharp 52" LED LCD-TV þ Väggfäste - superplatt þ Premiuminstallation

52"

A 52"/132 cm

52" LED LCD-TV 130 kWh 89 Watt SHARP LC52LE831S • Full HD med 200Hz och 3D • Quattron-teknologi • Internetfunktion med tillgång till websidor • Mediaspelare via USB och DLNA (Trådlöst nätverksadapter ingår) • 4 HDMI • Förberedd för Skype • Boxer-HD (DVB-T2), ComHem (MPEG4) • 2 års garanti

JÄRDALAVÄGEN 2 – LINKÖPING – 013 16 13 00 VARDAGAR 10:00–18:00, LÖRDAGAR 10:00–14:00

www.tvtjanst.se NOLLTRETTON 71


Nolltretton #2-12  

Linköpings nöjestidning

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you