Page 1

KROG

HenRiK fexeus fesT

nyåRsmaKeup musiK

LiVeKaRuseLLen spORT

cORneLia LisTeR LÄSVÄRT - VIMMEL - MUSIK - FILM - SPEL - TÄVLINGAR - SERIER - TRENDER - GRATIS!


I DETTA NUMMER

TIDNINGEN NOLLTRETTON DEC/JAN 2011-12 02LEDARE 04StEfAn bomAn 08coRnELiA LiStER 10SuRfERS pARADiSE 14HunDRA ÅR AV tonER 28LinDStRöm 30moDEnytt 32fESt-mAkEup

LEDARE

NU ÄR DET JUL (I ÅR IGEN) Nu är det jul - sjung hopp-fallerallan-lej! Julen närmar sig med stormsteg. Som familjefar försöker man varje år hinna med att fixa till alla julens bestyr. Man gör samma sak som man gjorde vid den här tiden förra året. Är det inte så att man upplever någon form av déja vu...

40SiStA minutEn-kLAppAR 42topp 100-iDRottSgALA 54notiSER 62moRifADE 64HEtAStE RockStjäRnoRnA 68LiVEkARuSELLEn 71kRogkRönikA 78mAgnuS SAmuELSSon 80LASSE ÅbERg

Under närmare fyrtio år har man inte bakat en lussekatt, gjort knäck eller julgranskarameller och nu helt plötsligt ska man göra allt på en gång (i år igen). Det ligger liksom i dess natur och hör julen till att man ska “förbereda” julen, ungefär som ett träningsläger inför julafton. Uppvuxen under ett par årtionden av total dekadans vad gäller allt som hör köket till är det inte det lättaste. Kan man baka lussekatter i bakmaskinen? Går det att göra knäck i mikron? Kan man köpa julkaramellsatser med medföljande instruktion på IKEA? Frågorna hopar sig... Man försöker och vill göra sitt bästa (i år igen). Man inbillar sig att mikromaten och halvfabrikatens tid är förbi och att man nu en gång för alla ska ta till sig det man lärde sig i morsans hårda kökskola och under hemkunskapen i skolan. Så nu är det dags att damma av sina gamla kokböcker och börja om från början igen. Man får för sig (i år igen) att man ska lära sig hur man knådar deg bäst, hur man rullar köttbullar så dom blir riktigt runda och hur man knäcker knäck utan att den blir alltför seg. Mamma Scan, Findus och Felix är gamla polare som inte är välkomna i mitt hem under julen. Dom är trevliga att ha till hands till vardags, men duger inte att umgås med när det vankas fest. Men, vem vet?.. Kanske återtar vi kontakten. Det kanske blir så att man går vilse i köksvärlden och då kan det vara bra att ha kvar sina gamla vänner att luta sig mot. Jag hoppas verkligen familjen kommer att uppskatta mina nya färdigheter och att jag kommer vara deras favorit-julmats-lagar-pappa. Jag ska göra mitt bästa (i år igen) för att föra arvet vidare. Om inte annat för att de ska kunna berätta hur mysigt och trevligt det var för sina barn. Och för övrigt har matäffaren öppet på julafton så att man hinner fixa det man ej hunnit (i år igen)... God Jul & Gott Nytt År önskar vi på Nolltretton!

Benny Nilsson ansvarig utgivare

PRODUKTION & SÄLJ

benny nilsson [benny@nolltretton.se] 0706-44 22 94

mats nilsson [mats@nolltretton.se] 0705-43 66 75

jessika fordell [jessika@nolltretton.se] mammaledig

tidningen nolltretton badhusgatan 5 582 22 Linköping tel redaktionen: 013-12 26 16 (vxl) fax: 013-23 92 51 chefredaktör & Ansv. utgivare: benny nilsson

cecilia Söderström [cecilia@nolltretton.se] 013-23 92 50

Henrik nydahl [henrik@nolltretton.se] 013-23 92 50

Andrea Duvnjak [andrea@nolltretton.se] 0706-44 02 90

Medverkande skribenter i detta nummer: tobias pettersson • Andrea Duvnjak • matilda Aldsjö • Henrik Lenngren carl Linné • cecilia Söderström • jörgen Larsson • benny nilsson m fl.

02 NOLLTRETTON

E-post: redaktionen@nolltretton.se tel produktion: 013-23 92 50

på webben: www.nolltretton.se Omslagsfoto: Henrik nydahl Omslagsmodeller: jonathan & Emma Makeup: Henrik Haagard/make up Store Kläder: johnells & partyworld Layout, utgivare & repro: nolltretton media Ab tryck: pressgrannar Ab upplaga: 22.500 ex. periodicitet: 11 nummer/år

tidningen nolltretton ansvarar för fel i annons begränsat till högst annonskostnaden. för skada pga uteblivet eller felaktigt införande ansvaras ej. tidningen är politiskt & religöst obunden. Eftertryck utan redaktionens medgivande är förbjudet. citera oss gärna, men ange källan.


FaKta/ stefan Boman Ålder: 22 år familj: Sambon Linda Falk. Bor i: Linköping Kör: Volvo C30 Äter: Verkligen allt. Dricker: Nej ser på: Allt som visas på PlayTV och SF-bio. Läser: Mina RSS-flöden. Drömmer om: Ett långt och lyckligt liv, precis som Bert.

ENTREPRENÖRSRAKETEN FRÅN LINKÖPING Text & Foto: Henrik Lenngren

Som 13–åring snickrade han ihop hemsidor till småindustrier i trakten. På gymnasiet vann han SM i Ung Företagsamhet. Och nyligen blev Stefan Boman utsedd till Årets Raket inom Young Entrepreneurs of Sweden. - Jag drivs av tävlingsinstinkt och galenskap, säger den 22-årige entreprenören. Stefan Boman är född och uppvuxen i småländska Gnosjö. Inte helt otippat har han präglats av den karaktärtypiska andan som gjort orten välkänd. - I Gnosjö är man ständigt omgiven av små och mellanstora industrier och därmed också av vuxna förebilder som vågar satsa och göra bra ifrån sig. Det är ingen slump att begreppet ”Gnosjömoppe” är slang för Mercedes-Benz. I Gnosjö är det okej att lyckas. Det tror jag definitivt kan ha påverkat mig, inte minst när man flyttar ut och blir personen som ska representera denna anda, säger Stefan. Sedan ett par år tillbaka verkar han emel-

lertid från Linköping. Han beskriver sig själv som engagerad, övernoggrann och är en kille som älskar konkurrens. Stefan drivs av ”galenskap och tävlingsinstinkt” och har en SM-titel i Ung Företagsamhet i karriärbagaget. - Redan när jag valde till gymnasiet visste jag att jag ville driva ett seriöst UF-företag. Vi valde att satsa på en affärsidé som vi inte hade någon kompetens inom på förhand. Då kändes det extra bra att vi faktiskt lyckades så bra som vi gjorde.

idag kallar ”Stans roligaste sommarjobb”. Projektet fick namnet UngDrive, och är ett utbildningskoncept snarare än en affärsidé. - Vi är ett gäng unga och drivna entreprenörer som brinner för att hjälpa ungdomar att förverkliga sina egna idéer och drömmar och framförallt hitta sin egen drivkraft. Vi får ungdomarna att starta eget och tjäna sina egna pengar på sommarlovet. I UngDrive är det fokus på att göra och att sälja, mindre snack och mer verkstad helt enkelt.

När AeroPlast som företaget hette, prisades som årets UF-företag stod Stefan på scenen och njöt. - Jag insåg att jag om någon kommer kunna leva på att göra min egen grej, oavsett vad det må vara framöver.

Egen firma

Förverkliga idéer Numera är just det företaget avvecklat, men Stefan har - milt uttryckt - en rad andra projekt i rullning. Efter ett avverkat universitetsår kände han att det var dags att starta igång något eget, något större. Ambitionen var att konstruera vad man

Tillsammans med civilekonomen Linda Falk driver han också en egen firma. - Kombinationen civilekonom och grafisk designer gör oss till en vettig företagsduo. Tillsammans blir vi intressanta att ha med i de flesta startups inom vitt skilda branscher. Linda sitter dessutom i många styrelser så hon kan mycket om de strategiska bitarna också. Som kronan på verket gillar vi båda två att sälja, säger Stefan. Nyligen blev man utsedda till Årets Raket inom Young Entrepreneurs of Sweden.

Konkurrensen var stenhård. I andra sidan ”ringhörnan” stod Mattias Tyrberg, Blondinbella AB, Campusbokhandeln AB och många andra unga stjärnor. - Det fanns många värdiga företag som tävlade om priset, då mer eller mindre alla i nätverket är raketer på ett eller annat sätt. Jag värderar utmärkelsen väldigt högt. Det var en otroligt kul och mäktig känsla att få ta emot priset. Hur ser dina och företagets framtidsplaner ut? - Vi vill satsa på applikationsutveckling som komplement till webbdesignen. Om något eller ett par år vill jag ge mig in i något nytt projekt tillsammans med ett okänt gäng andra människor, samt vid sidan av allt expandera UngDrive-konceptet till fler kommuner.

BOMANS RÅD TILL UNGA ENTREPRENÖRER: • Skäms inte för dig själv, träna på att stå i centrum. • Försök att aldrig skjuta upp saker. • Skaffa förebilder.

DAGS FÖR KÖRKORT? RISKETTAN 4/1och 27/1

TEORIKURS

Det självklara valet!

TISDAG 10/1

HANDLEDARUTBILDNING 12/1, 19/1, 28/1 och 8/2

04 NOLLTRETTON

Vasavägen 13 • LINKÖPING • Tel. 013-12 75 02

www.linkopingstrafikskola.se


RÄ H NTAN EF DL RI A TT

IK IRIG

349:-

Koppla in gitarren i iPhone/iPad

IK IRIG MIC Sjung rätt in i din iPhone/iPad

499:-

SYN AKAI THS iatur TATIO N

Klav

till iP

599:

hone

-

ALESIS IO DOCK Dockningsstation för iPad

1.799:-

LINE6 MOBILE IN Koppla in gitarren i iPhone

699:-

www.playsafe.nu

SPECSAVERS INTRODUCERAR

SPECSAVERS INTRODUCERAR

TIGER SWEDEN. TIGEROF OF SWEDEN.

2 FÖR 1 MÄRKESBÅGAR

1595: 1595:-

2 FÖR 1 MÄRKESBÅGAR

FRÅN

FRÅN

INKL ENKELSLIPADE STANDARDGLAS FRÅN PENTAX TIGER OF SWEDEN 1795:INKL ENKELSLIPADE STANDARDGLAS FRÅN PENTAX

PREMIÄR I BUTIK:

PREMIÄR I BUTIK:

LINKÖPING: S:t Larsgatan 32 B, 013-35 10 50 www.specsavers.se

2 för 1 gäller samma recept, när du köper bågar från 795 kr/märkesbågar från 1595 kr inklusive enkelslipade standardglas från PENTAX eller med progressiva standardglas från 1000 kr extra. Vid val av andra glas eller ytbehandlingar tillkommer kostnad för båda glasögonen, enligt ordinarie prislista. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

NOLLTRETTON 05


Ring klocka ring

Ett par snygga skor gör din festoutfit extra fin, de kostar 999:- och kommer från Ecco Store.

Glamour

Magiskt

På Brännpunkt hittar du lyxiga hårprodukter. Detta presentpaket med olja och kroppspuder från Orofluido finns till specialpriset 289:-.

Fira in det nya året i en klänning i vacker spets, du hittar den på Bröllopshuset för 2.200 :-.

Gnistrande prylar

Sparkling

På Make Up Store hittar du massor av glitter bland annat hologramlack och glittereyeliner för 145:- respektive 165:-.

Vintern är fullspäckad med glittrande partytillfällen och nyårsfesten står för dörren. Så passa på att unna dig sköna och glittrande prylar för att höja stämningen till max och njut till fullo av de sista dagarna på år 2011.

Förgyld

På Partyworld hittar du fina partyväskor, denna läckra guldväska kostar 449:-.

Gott Nytt År önskar vi på Nolltretton!

Blinka lilla...

Hos Festyran hittar du dessa vackra smycken. Halsbandet kostar 380:- och armbandet kostar 180:-.

Lyxigt hår

Bling-bling

Ge bort ett jättefint presentset med hårfön, platttång och necessär/aftonväska från ghd. Setet kostar 2.099: - och kommer från Studio the Look .

Dessa glittrande godbitar från Villain hittar du hos d.n.a för 799:-/paret.

ST H Ä B R Ä HH N E L U J ! N E D N H I GRÄ

HHH

Förstklassig

H

HH

Väkommen hälsar Tojan & Linda www.jagvillblisnygg.nu 06 NOLLTRETTON

JULSHOPPING HH

H

Gilla oss på Facebook!

i 38 butiker!

Öppettider: mån–fre 10–19, lör 10–17, sön 12–16

www.galleriagranden.se

HH H

HH H


på st da ss en Cla PT rld 4X Wo

MÖSSA PÅ KÖPET Köp valfria Icebreaker-produkter för minst 1 000 kr så får du en Cuff Beanie i merinoull utan extra kostnad.

värde 299:-

Fjällräven Kodiak Parka Lång parka i vind- och vattentätt tyg. Varm tack vare syntetfyllning. 3 999:-

Erbjudandet gäller t o m 201112 24 eller så långt lagret räcker. Går ej att kombinera med andra rabatter eller erbjudanden.

På köpet

Motivationen du behöver Resultaten du vill ha (Värde 1980 kr)

Hestra Leather Box Mitt Den här klassiska tumvanten passar lika bra till vardags som i skid- och pulkabacken. Finns även i svart. 399:-

Bli medlem nu från 249 kr/mån 4 sessioner med personlig tränare ingår. Värde 1980 kr.

Icebug Metro BUGrip

Vi bjuder dessutom dig och en vän på fri provträning och/eller gruppträningspass med personlig instruktör. (Värde 595 kr/person.)

Vinterkänga med 15 dubbar riktigt bra grepp. 1 499:-

Icebug Ivalo BUGrip Praktisk, varm vinterkänga som håller dig upprätt oavsett hur halt det är ute. 1 499:-

World Class Linköping S:t Larsgatan 3 013-104610 linköping: S:t Larsgatan 30 tel: 013-13 89 70 norrköping: Domino Gallerian tel: 011-122144 www.naturkompaniet.se

World Class Norrköping S:t Persgatan 19 011-135523

www.worldclass.se NOLLTRETTON 07


tjejen med den

rätta svingen! Text: Matilda Aldsjö Foto: Henrik Nydahl

Fakta/ Cornelia lister Ålder: 17 år Bor: Just nu i Båstad, men flyttar hem till Linköping i jul. kommer från: Född i Norge, men nu bor familjen i Linköping. klubb: TK Saab tidigare klubbar: Malmö Bellevue Tennisklubb och TK Saab. Favoritmat: Jag älskar mat, jag äter mat hela tiden, men har ingen direkt favorit. Favoritartist: Jag älskar musik men framförallt R´n´B Favoritlåt: Det finns så många. Favoritämne i skolan: Tennislektionerna Favoritprogram på tV: American Idol Bästa film senaste året: Breaking Dawn starkhet på plan: Min serve och forehand. Drömjobb utöver tennisen: Det finns bara tennisproffs. Bästa match hon spelat: Senior-SM slutspelet då jag kom tvåa.

Hon var en av de nominerade till ”Årets Junior” vid Topp 100-galan som nyligen gick av stapeln i Konsert & Kongress och när hon ser in i spåkulan drömmer hon sig bort till Wimbledon och Australian Open. Idag kan hon bara träna hårt och hoppas att all tid hon lägger ner till slut lönar sig och tar henne dit hon vill. För Cornelia finns bara ett mål, att bli tennisproffs, i tanken. Cornelia Lister föddes år 1994 i Norge och det var där hon spenderade sina sju första levnadsår. Efter det rullade det iväg mot svenska marker och Linköping där hon bodde fram tills det var dags att välja gymnasium. När gymnasievalet var gjort var det dags att styra kosan mot Båstad och deras tennisgymnasium. Cornelia har nu bott där i ett och ett halvt år. Men nu lagom till jul är det dags att packa ihop prylarna igen, för då bär det nämligen av till Linköping igen. - Nu ska jag börja läsa på distans eftersom jag ska börja träna hemma med TK Saab igen, berättar hon glatt. Cornelia är inte bara en väldigt glad, målmedveten och envis tjej som spelar lite tennis. Hon är nämligen också tjejen som satsar på sin idrott fullt ut och satsar på att bli tennisproffs och hon har alla möjligheter att nå sitt mål. - Jag vet att det är tufft att nå målet, men jag har också alltid varit medveten om hur hårt jag måste träna för att nå dit så jag kommer ge allt och lite till, förklarar Cornelia med kämpaglöd i ögonen. Men tennisen har inte alltid varit det självklara valet för Cornelia. Innan hon flyttade till Sverige var det faktiskt på hästryg08 NOLLTRETTON

gen som hon spenderade mestadels av sin tid. Fast det var inte tillräckligt, i alla fall om man ska tro hennes pappa. - Min pappa tyckte att jag hade för mycket energi kvar när jag kom hem från ridningen och han tyckte då att jag skulle prova på att spela tennis också, minns Cornelia. I och med att allt gick så bra med tennisen ville hon hela tiden satsa mer och mer för att bli ännu bättre, vilket medförde att hon var tvungen att lägga ned ridningen. Ridning och hästar är fortfarande något hon tycker är jättekul, men som hon själv säger skulle hon aldrig ha tid med stallet nu när tennisen tagit över helt. - Jag tar tennisen först av allt, förklarar Cornelia tydligt.

programmet och att kombinera sin skolgång med sitt största intresse i livet är inte helt lätt enligt henne. Helst av allt skulle hon vilja slippa skolan och bara satsa på tennisen. Det var en av anledningarna till att hon började på tennisgymnasiet. - Jag började där för att kunna få mer tid till tennisen och mindre i skolan, skrattar Cornelia. Nu läser hon tennis som ett ämne och får poäng för all träning, vilket i sin tur leder till att hon slipper läsa lika många valbara ämnen.

Sen start gjorde gott

En vanlig dag nere i Båstad är fullspäckad med aktiviteter för Cornelia och allt handlar i princip om tennis. Första passet börjar klockan halv nio och innehåller uppvärmning och mest vanligt tennisspel. Efter det börjar lektionerna och den vanliga skolan. -Vi har max tre lektioner per dag inklusive lunch förstås, efter det är det tennisträning igen i cirka två timmar och avslutningsvis är det gymträning i ungefär en timme, berättar hon.

För Cornelia började tennisen väldigt sent, först när hon fyllde tio tog det start, medan det för många andra tennisspelare oftast startar vid sex års ålder. Detta sena inhopp i tennisens värld har dock aldrig varit ett problem för Cornelia. Hennes stora fördel, och det som också är anledningen till att hon idag har kommit så pass långt, är att hon redan från starten har velat utveckla sig inom sporten så mycket som möjligt. Det var denna målinriktade satsningen som fick Cornelia att komma ifatt de andra spelarna och i nuläget är hon faktiskt rankad tvåa i Sverige vad gäller bästa tennisspelare i hennes ålder.

Cornelia läser det samhällsvetenskapliga

Fram tills idag har hon spelat både senior-

Fullspäckat schema

och juniormatcher, men till nästa år har hon bestämt sig för att satsa och fokusera mer på just juniormatcher och på världsrankingen i åldern under arton. För att komma dit och bli den bäste måste Cornelia utveckla allt, men framförallt fokusera mer på hennes starkaste styrkor på plan. - Gör jag det och vinner fler matcher (ha ha) då kommer jag krossa motståndaren, säger Cornelia skämtsamt och skrattar.

Drömmarna och framtiden Fredagen den 2 december gick Topp 100galan i Konsert & Kongress av stapeln och till det stora evenemanget var Cornelia nominerad. Själva nomineringen till priset ”Årets Junior” kom som en liten chock för henne själv och hon blev väldigt positiv överraskad när hon blev uppringd och fick bekräftat att hon var med. - Jag vill alltid vinna allt jag är med i, men när jag fick veta vilka andra som var nominerade förstod jag att konkurrensen var hård och att jag kanske inte skulle vinna. Men det var kul att få vara med i alla fall, berättar Cornelia utan att vara besviken. Hennes drömmar om framtiden kretsar i stort inom tennisspåret och den största drömmen av dem alla är, förklarar Cornelia, att bli rankad etta som senior i världen och att få spela final i alla fyra Grand Slam-turneringarna.


Vi önskar er en riktigt

God Jul & Gott Nytt År

Ps. Julafton, Juldagen och Nyårsdagen stängt. Nyårsafton endast jouröppet 11-13

F.D FYRA TASSAR WWW.ARKENZOO.SE

ROXVIKSGATAN 6 - MELLAN BILTEMA OCH K-RAUTA TEL: 013- 37 41 40 • ÖPPETTIDER: MÅN - FRE 10-19 • LÖRDAGAR: 10-16 • SÖNDAG: 11-16

NOLLTRETTON 09


surfers paradise

- lever upp till namnet Text & Foto: Tobias Pettersson

fakta surfers paradise: Vad: Stad i Queensland, Australien. Läge: På Guldkusten, 8 mil söder om Brisbane. Folkmängd: Cirka 20 000. Språk: Engelska Valuta: Australisk dollar Religion: Mestadels kristna. Bäst tid att åka: December till februari, men hela året funkar. Att göra: Surfa, festa, besöka nöjesparker.

Nagelterapeut-utbildning med start januari 2012

Vill du hyra stol? för mer info: 013- 327 00 42

Ge bort ett presentkort i julklapp!

Välkommen hälsar Maryam, Nagelskulptör, Dilp. Hudterapeut & Make Up Artist ALLT INOM PROFESSIONELL NAGELVÅRD APOTEKAREGATAN 7 • 013-327 00 42 • ÖPPET: MÅN-FRE 10 -18 10 NOLLTRETTON


RESMIX LiStan TrafiksTockade sTäder

I Surfers Paradise är vågorna höga, hotellen ännu högre och partystämningen högst. Pärlan i Gold Coast är Australiensarnas eget semestermål. Det känns som att det bara är i Australien som en stad på allvar kan heta Surfers Paradise. Men faktum är att man inte ser särskilt många surfare här. Istället är Surfers Paradise en turistmagnet i klass med Mallorca, men betydligt trevligare. Här finns den australiensiska avslappnade attityden och en fantastisk strand. Egentligen är inte Surfers Paradise en stad heller, utan en stadsdel i den långa räcka byggnation som går under det gemensamma namnet Gold Coast. De verkligt surfintresserade håller sig härifrån och söker sig till andra mer genuina stränder. Till Surfers Paradise kommer istället barnfamiljer, turister och australiensiska ungdomar på skollov. Här finns mängder av temaparker, hotell och restauranger, ett typiskt turistställe enligt många. Men eftersom det handlar om Australien blir det aldrig lika vulgärt som på många andra platser i världen. Själv kommer jag dit lagom till finalen av Australian Open. Tv-apparaterna står på överallt och det är bara att slå sig ner på närmsta bar med en Coopers, Carlton eller XXXX och kolla på lite schysst serve-och volleyspel. Ölmärket Fosters ser jag dock inte någonstans. Märkligt, eftersom det förmodligen är Australiens mest kända märke internationellt sett. Men här på de inhemska barerna går det inte att få tag i. Så mycket surfande blir det inte heller, vädret är för dåligt under de dagar jag befinner mig i Surfers Paradise. Det närmsta jag kommer en surfbräda i detta surfparadis är när jag hjälper en liten japansk tjej att bära hennes stora bräda tillbaka till uthyrningsstället. Fast även de mulna dagarna är det full fart på stranden, även om inte så många solar och badar. Exempelvis pågår det en stor beachvolleyturnering under mitt besök. Men mest aktivitet är det inne på gatorna i centrum. Dagtid är det fullt på uteserveringarna med barnfamiljer och shoppande turister. På kvällen kommer partygängen ut och trängs för att komma in på barerna och nattklubbarna. Många pubar har trubadurer och faktiskt spelar de en och annan svensk låt. Själv kommer jag till Surfers Para-

dise precis efter ett skollov så draget är inte riktigt på samma nivå som det var veckan innan, men den som vill hitta ställen att festa loss på borde inte ha några problem.

Ett turistställe Trots sitt exotiska namn måste man vara medveten om att Surfers Paradise i första hand är ett turistställe som snarare riktar sig till semestrande medelklass än till backpackers. Det är en trevlig stad men den kan kännas lite plastig och tillrättalagd. Här finns allt det där som turistorter brukar ha. Här hittar man stora hotellkomplex, Mc Donalds och Starbucks. Här kan man besöka Vaxmuseum, Skräckhus och Ripley´s Believe it or not. Man kan åka jetbåt, spela minigolf och ta en flygtur över staden. I utkanten av stan ligger ett flertal stora nöjesparker med namn som Dreamworld, Warner Bros Movie World och Wet´n´wild. Det genuina Australien ligger dock inte långt borta. Även om jag trivdes i Surfers Paradise när jag var där är det ändå ”The Hinterland” som är det jag uppskattade mest. Det är det fantastiska inlandet som ligger bara någon timme bort med bil. Där finns inte bara en vacker landsbygd utan också fantastiska nationalparker med regnskog, raviner, utsiktsplatser och vandringsleder. Se bara upp för kängurur och koalor vid vägkanten. Själv hann jag tänka ”oj, vilken stor hare” innan jag insåg att det var en känguru som hoppade fram strax framför bilen. I Springbrook tittar jag på vattenfall och beskådar utsikten vid något som kallas ”Best of all lookouts” och faktiskt lever upp till namnet. Här kan man också likt Indiana Jones ta sig fram genom snåren och titta på 2000 år gamla träd. Vid Natural Bridge har ett vattenfall urholkat berget och skapat en häftig grotta. Och bäst av allt: allting är gratis, från parkering till toaletter. Inga jobbiga försäljare springer och försöker sälja souvenirer och dessutom finns tydliga vägskyltar och informationstavlor. Hela området kring Springbrook nationalpark är skapat av den gamla vulkan som heter Mount Warning och är 1156 meter hög. Toppen på det berget är för övrigt den punkt i Australien som först träffas av solljus på morgonen.

Känslan att Stockholm är en jobbig stad att köra bil i stämmer, åtminstone om man jämför med andra västeuropeiska städer. London är allra värst, enligt en undersökning som rankar de mest trafikstockade städerna enligt följande:

1. London 2. Paris 3. Dublin 4. Berlin 5. Stockholm 6. Hamburg 7. Manchester 8. Lyon 9. Vienna 10. Marseilles

BiLDEn

Den här taiwanesiska skylten är oerhört rolig på så många olika sätt.

Ja: Utländsk tv

Jag förespråkar inte att man ska ligga inne på hotellrummet och glo på dumburken hela semestern, men man lär sig mycket om andra länder genom att titta på deras tv-program. Exempelvis är det intressant att se hur deras nyhetsvärdering skiljer sig mot våra svenska tv-nyheter.

NeJ: Nakenförbud

Barcelona har tidigare varit en fristad för nudister där nakna människor länge har varit tillåtna på gatorna. Nu vill man förbjuda nakenhet inne i centrum vilket har mött starkt motstånd av spanjorer som försvarar rätten till nudism. Det är en kamp man givetvis måste stötta!

NOLLTRETTON 11


VIMMEL

TÄVLING

Foto: Henrietta Wolving

Svara rätt på nedanstående fråga och ha chansen att vinna biljetter till föreställningen

LJUST & FRÄSCHT (värde 1.050 kr) Allt du behöver göra för att ha chans att vinna är att svara rätt på nedanstående fråga.

1. Hassan X. Brassan 2. Ring så spelar vi

Klipp ur och skicka in senast den 12/1-2012

(Ev. vinstskatt betalas av vinnaren)

TÄVLINGS

Svar: ....................................................................................................... Namn: ....................................................................................................... Adress: ......................................................................................................

KUPONG Postnr./Ort: ...............................................................................................

Tel. nr: .......................................................................................................

E-post: ........................................................................................................

FLER ViMMELBiLDER HiTTaR DU PÅ www.nolltretton.se

12 NOLLTRETTON

Kupong skickas till Tidningen Nolltretton, Badhusgatan 5, 582 22 Linköping eller e-postas till redaktionen@nolltretton.se eller tävla via vår hemsida: www.nolltretton.se LycKa TiLL!

Foto: carl-Johan Paulin

Vad hette radioprogrammet som både Shyffert och Lindström var med i på 90-talet?


Välkommen till...

God Jul & Gott Nytt År

Linköpings höjdpunkt

Stort utbud av festoch cocktailklänningar från

- Julmys hos oss

REA på tidigare modeller

Festyran

Gör någon glad, köp choklad

Tel 013 - 13 05 40 ∙ Nya Tanneforsv. 63 www.festyran.se ∙ Mån - Fre 12-18 ∙ Lör 10 - 14 27 dec - 30 dec 12-18 ∙ Nyårsafton stängt

- i stället för en blomma!

VACKRA KLÄDER FÖR FESTLIGA TILLFÄLLEN EXTRA ÖPPET PÅ SÖNDAGAR FRAM TILL JUL KL. 12-16 ÖPPETTIDER KRING JUL: 27-30 DEC 10 -17 • TRETTONDAGJUL 11-17 ÖPPETTIDER: VARD 10-17 • LÖR-SÖN 11-17 013-12 77 25 • WWW.BELVEDEREN.SE TRÄDGÅRDSFÖRENINGEN • LASARETTSGATAN 9

Varmt välkomna! Med vänlig hälsning, Gabriella Minsjö säteri • tis-fre 12-18 • lör 11-16 011-707 92 • www.bpl.se/minsjo

EN MÅLTID SKA VARA EN NJUTNING FÖR ALLA SINNEN

Varje Fredag & Lördagskväll från kl. 1800 står vår buffé uppdukad med över 15 olika Thailändska & Kinesiska rätter. NYHET, DESSERTBORD INGÅR!

0e:r 21 barn und 12 år: 80:-

ÖPPETTIDER Månd-Torsd Fredag Lördag Sönd/helg

11.00-21.00 11.00-22.00 12.00-22.00 13.00-21.00

ÖPPETTIDER I JUL 23/12 stänger vi 16.00 24-25/12 Stängt

Vi önskar er alla God Jul & Gott Nytt År! Välkomna till Storgatan 38 • Boka bord på 013-13 50 62 • www.mingpalace.nu NOLLTRETTON 13


100 år av SON samlat mellan pärmarna Text: Tobias Pettersson

Norrköpings symfoniorkester SON fyller 100 år 2012, och lagom till jubileet ger man nu ut boken ”Hundra år av toner”. Stig Jacobsson har noggrant gått genom orkesterns historia från starten som ett led i den svenska folkbildningen till att bli en orkester med internationellt renommé. Norrköpings symfoniorkester kom till som en följd av ett riksdagsbeslut. Som ett led i den svenska folkbildningen beslutades att tre nya symfoniorkestrar skulle startas, varav Gävle och Helsingborg var två självklara säten. Den tredje hamnade i Norrköping eftersom staden hade en stor arbetarbefolkning och behövde ett kulturellt tillskott. Lågt pris och lättlyssnade konserter gjorde att den nya orkestern snabbt blev omåttligt populär och har sedan dess haft stor betydelse för stadens musikliv.

- Jag ville göra en bok som vem som helst som har ett intresse av musik kan läsa. Samt att den skulle innehålla så mycket fakta att den kan användas som uppslagsverk, vilket givetvis är en svår balansgång. - Det finns ingen möjlighet att täcka in allt. Det är ett subjektivt urval av olika saker. Jag har försökt att hitta det som är värdefullt och leder in i framtiden, förklarar Stig Jacobsson som arbetat med boken i ett och ett halvt år. Boken ger en intressant inblick i såväl orkesterns historia som Norrköpings kulturliv i stort. Stig presenterar bland annat

POCKET TOPPEN December 2011

1. 2. 3. 4. 5. 6.

alla de chefsdirigenter som orkestern haft genom åren. - De är intressanta var och en på sitt sätt. De har satt sin prägel och drivit SON åt olika håll. En personlig favorit är Franz Welser-Möst som var den första som verkligen lyfte orkestern till en hög internationell nivå. SON:s direktör och konstnärliga ledare Karin Veres är väldigt nöjd med resultatet. - Det är en personligt skriven krönika, men för mig var det även viktigt att få till funktionen som uppslagsverk. Boken ska kunna tjäna musikvetenskap och forsk-

Svensk maffia - fortsättningen Samlade dikter 1954-1996 En dag Att vara med henne är som att... De ensamma Niceville

7. 8. 9. 10.

ning. Jag gillar även att det är mycket bilder och att vi har fått med många bilder på dirigenter och solister under tiden de var verksamma. Jag är väldigt stolt, säger hon och tillägger: - Efter att ha kommit ur det folkliga är SON idag den institution i Norrköping och länet som har de flesta dagliga internationella kontakterna. - Jag måste säga att kommunen verkligen har stöttat orkestern genom åren, det har varit en hjärtesak. Många politiker har sagt att SON är det finaste vi har och det måste vi bevara, avslutar Stig.

Valkyriorna Ensamma hjärtan och hemlösa hundar

Vår egen förrädare Huvudjägarna

Listan grundar sig på försäljningen hos Pocketgrossisten i december 2011.

MÅNADENS MAGAZINE Skriva Bloggar du? Har du planer på att skriva en roman? Eller brukar du skriva olika texter enbart för ditt eget höga nöje? I vilket fall kan den nya tidningen Skriva ge tips och inspiration. Det är en tidskrift som helt koncentrerar sig på skrivande och hur man blir bättre på det.

Behöver Ni en buss? Till konferensen, bröllopsfesten, kick-offen eller kompisgänget! Vi har bussar för 10 till 89 personer.

Författare som Torbjörn Flygt och Åke Edwardson berättar om det går till när de skriver sina romaner, här finns tips om hur man fixar till den ultimata skrivarlyan och hur ska man egentligen bära sig åt för att få tid för att skriva om man är småbarnsförälder? Skriva ger råd om hur man gör för att skriva en roman, från att bygga karaktärer till hur man använder dialog. En brist hos tidningen är dock, förutom den folkhögskoleaura som omger den, att man fokuserar så mycket på just romaner. Det finns ju fler former av skrivande, exempelvis poesi, facklitteratur, dagbok och journalistiska texter. Större bredd hade gjort Skriva intressantare och mer användbar. (TP) 14 NOLLTRETTON

För mer info, ring Carina eller Thomas på

013-100 208 www.sbuss.se


KORT OM FYRA BÖCKER

Du gamla, du fria

Liza Marklund /Piratförlaget

En dag hittas en ung småbarnsmamma död, hon är det fjärde offret under liknande omständigheter. När kvinnomorden i Stockholms förorter blir fler, tar misstankarna om en seriemördare form och Annika Bengtsson dras in i ett skakande kidnappningsdrama.

Be för mig i tusen år

Yiyun Li

/Norstedts Yiyun Li beskriver ett Kina efter Mao, efter Himmelska fridens torg. Ett land präglat av sin historia och sin enorma storlek där varje människa måste hitta nya sätt att hantera gamla traditioner. Boken beskriver ett folk i förändring - skildrat genom några individers öden.

Cigaretten efteråt

Horace Engdahl /Albert Bonnier

I sina mikrobetraktelser ger Horace Engdahl perspektiv på tidsanda och vardagsbeteenden, på litteraturen och dess skugga kritiken, på historien och drömmen. Vi ser det bekanta från ett obekant håll. Hans nya fragmentsamling innebär ett stämningsskifte men hans röst är sig lik.

Rosa. Den farliga färgen

Fanny Ambjörnsson /Ordfront

Rosa uppfattas sällan som neutral. Det är den enda som är entydigt könskodad. Framför allt associeras rosa med småflickor. Man ser även rosa som symbol i olika feministiska sammanhang. Och så finns den rosa mannen som man hittar bland homosexuella.

BOKTIPSET Rekviem för John Cummings

(Bonnier)

Av: Bengt Ohlsson The Ramones anses av många vara tidernas bästa rockband, och jag är nästan beredd att hålla med om det. Gruppen tog melodierna från 60-talspopen och energin från punken och resultatet blev treminutersrock så nära perfektion man kan komma. Det finns dock en hel del tragik och svärta bakom rock´n´rollfasaden. En del av det har författaren Bengt Ohlsson skildrat i boken ”Rekviem för John Cummings” där han berättar om gitarristen Johnny Ramones sista tid i

livet, fram tills han dör i prostatacancer. Det lite ovanliga greppet här är att boken inte är en biografi utan en roman berättad i jag-form av Johnny. Ohlsson har läst på ordentligt, men vissa detaljer är fiktiva. Det är så här Johnnys liv hade kunnat vara, och till stora delar också var, men författaren påstår inte att det är den absoluta sanningen. Har man det i åtanke är denna minnesruna ett intressant dokument över en av de stora inom rockmusiken. (TP)

NOLLTRETTON 15


ÖstgÖtska klassiker

till julklappssäcken Text: Tobias Pettersson

Ge bort en östgötsk bok i julklapp i år. Det har kommit många bra böcker från våra lokala författare genom åren och här är fyra klassiker som vi tycker att varje östgöte borde känna till. Verner Von Heidenstam

Bruno K. Öijer

Nya dikter

Svart som silver

Idag är Verner von Heidenstam, från Övralid utanför Motala, aningen omstridd på grund av sina politiska åsikter men det går inte att komma från att han tillhör de stora inom svensk litteratur. 1916 tilldelades han till och med Nobelpriset. Året innan hade Heidenstam gett ut ”Nya dikter” som kom att bli hans sista bok. Den anses av många som hans främsta verk. Det är en storstilad och mäktig samling, vars äldsta stycken hänger samman med Heidenstams historiska epik eller ”Dikter” från 1895. Formen är klassiskt ren, enkel och osmyckad, ofta rimlös och ostrofisk, och ger uttryck för stämningar och vemodet att nalkas den aftonsvala ålderdomen.

Många tycker att Linköpingsfödda Bruno K Öijer är landets bästa poet. Thåström hävdar till och med att Öijer är landets enda riktiga rockstjärna. Allra bäst är han när han framför sina dikter på scenen med sitt karaktäristiska scenspråk, men även i inbunden form är han fascinerande. Hans senaste diktsamling ”Svart som silver” kom 2008 och blev en oerhörd framgång och boken köptes av en mycket större kundkrets än den traditionella poesipubliken. För den som vill lära känna Bruno K Öijer och hans poesi är detta en bra bok att börja med.

ellen rydelius

Rom på 8 dagar Ellen Rydelius föddes 1885 i Norrköping och hörde till den första generationen av kvinnliga journalister i Sverige. Hon översatte även en stor mängd rysk litteratur till svenska. Dessutom var hon sin tids stora auktoritet på resehandböcker, där inte minst ”Rom på 8 dagar” har blivit legendarisk. Rydelius lämnade sin man och flyttade med sin dotter (sedemera tv-stjärnan Ria Wägner) till Rom. Där skrev hon denna bok som kom ut första gången 1928 och som sedan trycktes i åtta upplagor. I den tipsar hon om sevärdheter, matbutiker, restauranger och hotell och gör det på ett personligt, kåserande sätt.

moa martinson

Kvinnor & äppelträd Moa Martinson, som står staty vid Strömmen i Norrköping, är en av de mest berömda och den enda kvinnan bland de självlärda proletärförfattare som framträdde under 1920- och 30-talen ”Kvinnor och äppelträd” från 1933 var Martinsons romandebut och väckte stor uppmärksamhet med sitt realistiska språk och sin sexuella frispråkighet. Den handlar om Sallys och Ellens fattiga uppväxt i Norrköpings arbetarkvarter. De båda är släkt med varandra men växer upp i olika delar av staden. Trots ett liv i misär finner de två kvinnorna en trygghet i varandra. Fortsättningen på berättelsen kom i ”Sallys söner”, som gavs ut året efter.

Mellanstora städer saknar kvalitetsbio Svenska Filminstitutet presenterade en rapport om filmutbudet i mellanstora städer under Biografcentralens kvalitetsfilmkonferens som hölls i Norrköping 8-9 november. I rapporten framgår det att sju av Sveriges tjugo största städer saknar komplementbiografer, som erbjuder alternativ till det dominerande utbudet av amerikansk film. Utbudet skiljer sig mellan orter som bara har en biograf och de som även har en så kallad komplementsbiograf (en

PROTEINKAMPANJ 149:-/kg

gäller till sista januari, ord. 189:-

•Linköpings bredaste sortiment av kosttillskott •Stort utbud av träningskläder •Alltid riktigt bra priser

biograf med mer alternativt utbud). Orter som inte har denna typ av biograf är Eskilstuna, Halmstad, Gävle, Jönköping och Linköping. Många av de filmer som skildrar andra länder och filmer som av recensenterna lyfts upp som viktiga visas inte i flera av de större städerna. Och när filmerna blir tillgängliga på DVD så kan de lätt försvinna i mängden. Men engagemanget är stort och det kan finnas förutsättningar för nya komplementsbiografer. (CS)

KAMPANJ - TESTA OSS! 99 kr TRÄNA T.O.M SISTA JANUARI

Gäller vid tecknande av autogiroavtal 12 mån. Sägs det ej upp innan sista januari löper det på med ett års bindning.

Vi finns i både

Tannefors och Skäggetorp - Få tillgång till 2 gym som är öppna dygnet runt utan extra avgift

www.gymbolaget.se www.gymbolaget.se - Nya Tanneforsvägen 39 - 013-31 12 60 16 NOLLTRETTON

Nya Tanneforsvägen 39 - 013-31 12 60 Skäggetorp Köpcentrum 2 - 0700-91 63 80


10 0

A S P S Å A ! P

Skön stämning

Billigt 100:-

Vid köp av 1 produkt

Billigare 170:-

Vid köp av 2 produkter

Billigast 200:-

Vid köp av 3 produkter

Ju l k l a p p a r • Ju l g o d i s • Ju l s h o p p i n g

I MUSEIBUTIKEN

Tre flygplansboxar 359:-

Välj fritt mellan:

www.friskissvettis.se/linkoping

Gosedjur Drakel 69:(Tomtemössa ingår ej)

100-tals produkter från L’oréal, Osis, BC, Label M, REF m.fl.

Träflygplan med magneter 189:-

Nygatan 20 • 013-31 10 10 • Linköping

Träflygplan Loopen 129:-

Flygplan och helikopter Viking Toys fr 15:-

www.flygvapenmuseum.se NOLLTRETTON 17


”Jag vill värna om vår svenska matkultur! Inte bara genom att föra recept vidare till nästa generation utan även ur ett ekonomiskt hållbart perspektiv” - Niklas Ekstedt

FläSkSChniTzel Med oST oCh Skinka 4 skivor i fläskhare • 8 skivor lagrad ost • 4 skivor god rökt skinka till exempel Väddöskinka • salt och peppar Panering: 2 dl vetemjöl • 2 ägg • 2 dl ströbröd

Gör så här: 1. Lägg köttskivorna på en ren bänkyta, salta och peppra dem. 2. Lägg ost, skinka och ost igen på varje köttbit. 3. Vik sedan ihop dem och panera dem i först mjöl, sedan lättvispat ägg och sist ströbröd. 4. Stek dem i het panna i rikligt med olja och smör. Receptet är hämtat ur...

Mandelkaka Med hjorTron

”Niklas Husmansklassiker”/Norstedts

130 g ägg • 75 g socker • 10 g farinsocker • 45 g vetemjöl • 45 g mandelmjöl • 5 g bakpulver • 3 st rivna bittermandlar • 90 g smält avsvalnat smör • Rårörda hjortron: 300 g hjortron • 20 g strösocker • 20 g farinsocker

Gör så här: 1. Vispa ägg, socker och farinsocker. 2. Sikta i mjöl och bakpulver. Blanda med slickepott. 3. Vänd ner smör och mandlar. 4. Baka i smord portionsform på 180° i 10 minuter tills kakan fått en gyllenbrun färg. 5. Lägg frysta eller färska hjortron tillsammans med socker i en skål. Låt den stå i rumstemperatur och rör om då och då tills det att sockret har smält. 6. Servera tillsammans med mandelkakan.

Längst ner på Storgatan ligger restaurang och sportbar The Champ. Restaurangen har två delar - en med bar och en matsal. Matsalen går även att boka upp för mindre sällskap. The Champ är ett populärt ställe för den som gillar sport. Man visar det mesta och det bästa från sportens värld. Var du än sitter i lokalen ska du ha möjlighet att titta på ”din match”. Men stället är även uppskattat för sin restaurangdel där man serverar mat som passar en sportbar. - Vår äkta kalvschnitzel med en kall öl är perfekt till en bra hockey- eller fotbollsmatch, säger Joel.

MATSTÄLLET The Champ • Storgatan 1 • www.thechamp.nu

Prisnivå: Det serveras rätter från 129 kronor. The Champ rekommenderar:

The Champs kalvschnitzel är kundernas favorit. Kolla in:

Någon av TV-apparaterna som visar det mesta inom sport.

När detta skrivs kretsar givetvis mycket kring LHC:s matcher i Elitserien. - Men många kommer även ner för att se sina övriga favoritlag, främst inom fotboll och hockey, säger Joel. (BN)

Bättre med en rejäl köttbit istället för en liten sillbit! Möjlighet att boka egen saloon! Upp till 26 personer

Perfekt för möhippan, svensexan, företagsfesten m.m. Överraska den som ska firas med en biff på kilot.

Besök gärna royal arms pub • S:t Larsgatan 25C • 013-14 40 61 • www.texaslonghorn.se 18 NOLLTRETTON


Vi önskar alla

En Riktigt God Jul JULERBJUDANDEN på kvarterskrogen i Abisko Centrum - Krogen med god mat & dryck i genuint mysig miljö.

®

Veckans öl (33 cl)

29:-

Grillspett, klyftpotatis, sallad och tzatziki

99:-

(alt. alkoholkfritt 15:-)

® Burger King and Whopper are registered trademarks of the Burger King Corporation. ™ Taste is King and KING FRIES are trademarks of the Burger King Corporation.

Julafton Stängt. Juldagen Öppet 13.00-22.00 Annandagen Öppet 12.00-22.00 Nyårsafton Öppet 12.00-17.00 Nyårsdagen Öppet 13.00-21.00

Burger King, Linköping City, Mjölby, Motala

- ÖPPET ALLA DAGAR ÄVEN Á LA CARTE • AVHÄMTNING • FULLSTÄNDIGA RÄTTIGHETER ABISKO CENTRUM • GÖTGATAN 31 • LINKÖPING• 013-12 12 28

www.abiskoskeppet.com

Hos oss kan du handla Julens & Nyårshelgens delikatesser över disk. Jul & Nyårstider

GOD JUL & T GOTT NYT ÅR

24/12 Julafton 8-14 25/12 Juldagen Stängt 26/12 Annandagen 10-17 31/12 Nyårsafton 8-16 1/1 Nyårsdagen stängt 5/1 Trettondagsafton 8-20 6/1 Trettondagen 10-17

Kunskap & Kvalitet när den är som bäst

LUCULLUS Filbytergallerian • 013-12 11 51

Må-Fre Lör Sön

08-20 08-17 10-17

Finns i huset NOLLTRETTON 19


TASSARNAS

– FÖR MÄNNISKANS BÄSTA VÄN Text: Matilda Aldsjö Foto: Shutterstock

Att hålla sin hund ren har nästan alltid varit ett problem för hundägaren. Inte nog med att hunden ska rastas ett flertal gånger per dag ofta vill de dessutom också rulla runt på marken och leka av sig. Vem vill inte ha ett rent husdjur? Ett recept från det ljuva Italien gör detta möjligt.

God Jul & Gott Nytt År önskar vi på Nolltretton

G o G od tt J Ny u l & tt Å r! Magiska droppar som Din hud önskar sig i jul!

Pigmentreducerande

Intensivt återfuktande

Kollagenuppbyggande

Fantastiskt julerbjudande värde ca. 400:Köp ett serum och vi bjuder Dig på ögonkrämen Hydrating Eye Complex värde ca. 400:-

Exuviance presenterar ytterligare två fantastiska problemlösare: Minskar ålderstecken. Ger huden nytt liv!

20 NOLLTRETTON

Vi har den perfekta julklappen:

Presentkort! Onlinebokning:

www.excellentskinswe.com

- Vi har hämtat inspirationen och grundtankarna av skaparen från Italien. Jag gick min utbildning där nere och frågade läraren om vi fick använda hans idé och det var givet att vi fick, berättar Hanna Cassel. Denna shampoo- och balsamserie heter ”Tassarnas” och kommer att släppas nu efter jul och den kommer att finnas i sex stycken olika typer av hygienprodukter för djur. Produkterna kan användas till både hundar och katter. De innehåller bara naturliga råvaror. Exempel på råvaror som används för att framställa dessa skyddande, reparerande och friska hygienprodukter är grönlera, havremjöl och jojobaolja. Tidigare har vi använt

våra egna schampon eller såpa men dessa sliter på djurens päls, vilket beror på att människans ph-värde ligger på surt medan djurens mer åt det basiska hållet. Tassarnas shampoo och balsam innehåller inte någon speciell doft eftersom dofter har en tendens att störa djuren. - Dofter gör att djuren istället vill rulla sig på marken ännu mer och det kanske inte är det vi vill när vi tvättat dem, säger Hanna och skrattar. Det är dags att unna våra bästa vänner lite extra omvårdnad. Tassarnas produkter gör inte bara hunden glad utan även dig och vem vill inte krama om sin bästa vän?

Din galleria mitt i city Boomerang • Peak Performance Gant • Gräs • May’s shop Björn Borg • B´Chic • Polarn&Pyret Active Life • Bianco Footwear Esprit • Parelle • Apoteket • Village Mokka • Burger King • Taco Bar Hemköp Lucullus www.filbytergallerian.se

Johanna, aukt. hudterapeut

Djurgårdsgatan 18 013-10 28 80

Mån - fre 10-19 Lör 10-16 Sön 12-16


NYHET!

3.990:-

Atlanta fåtölj

Henrik fåtölj

1.990:ordinarie pris 2.995:-

1.990:-

Zero ordinarie pris 6.995:-

ordinarie pris 2.995:-

3.990:-

Trendy bord + 6 stolar Mellow Längd 270 cm (inkl. 2 iläggsskivor), bredd 100 cm (6.284:-) /GRUPP

1.990:-

Wendy bord + 4 stolar Mellow Längd 120 cm, bredd 76 cm (2.486:-) /GRUPP

Branch kandelaber Vive kudde 45x60 cm inkl. innerkudde

h 100 cm

Karl fåtölj PU

569:-

1.490:-

139:- /ST

h 150 cm

999:Mischa 43x43 cm inkl. innerkudde

119:-

199:-

Vera

99:-

koformad mjölkkanna soppskål lejonhuvud ugnsform 30x17 cm (49:-)

Denise ljuskvist LED H 120 cm

Gryta med lock 4,0 L 299:-

Stekpanna 28 cm (395:-)

Linköping - Tornby Bonnorpsgatan 7

10:-

Vimmerby Kastrull med lock 1,4 L Kastrull med lock 2,0 L

179:199:-

PRISERNA GÄLLER T.O.M. 20 JANUARI ELLER SÅ LÅNGT LAGRET RÄCKER

39:25:29:29:-

199:- /ST

Pläd 130x180 cm

www.chillistore.se NOLLTRETTON 21


n å r f Julen Ö l l i t A Sh utters toc k tte rss on Fo to: Text: To bia s Pe

Det finns mycket att hålla reda på när det gäller de svenska jultraditionerna. Här kommer den definitiva guiden som hjälper dig att ha full koll på julen. A. Aladdin - den enda choklad som enligt lag får ätas på Julafton.

I.

B. Bruna bönor - ett måste på julbordet enligt far i huset – och ingen mer.

J. Julmust - samma som Påskmust (fast

C.

K.

Clas Ohlson - affären folk passerar på väg till julfesten när de insett att de glömt köpa julklappar.

D. Dopparedagen - annat namn för Julafton (fast ingen vet varför).

E.

Expressen - tidningen pappa alltid ska gå och köpa strax efter “Kalle & hans vänner”.

F. Finns det några snälla barn? - Tomten får gärna vara gammal och glömsk, men han får aldrig glömma att fråga detta.

G. Glögg - Tomtens favoritdryck. H. Hårda paket - den enda sorts julklappar som borde vara tillåtna.

Ischoklad - smakar som att tugga på rent smör, men hör ändå till julen.

med annan etikett på flaskan). Karl-Bertil Jonsson - lite smygpolitisk tv-propaganda om en pojke som vill krossa det kapitalistiska samhällssystemet.

L. Lutfisk - dallrig fisk som läggs i lut innan den äts. Lut är starkt frätande och används vanligtvis i alkaliska batterier eller som propplösare i avlopp. M. Midnattsmässa - gudtjänst för de som vill dra sig på Juldagsmorgonen och skippa julottan.

än på Julafton.

W. White Christmas - tidernas mest ut-

P.

tjatade julsång.

Pepparkaksdeg - äts ofta ogräddad och leder till magont.

Q. Quebec - mysig sagostad som passar

Y. Yxa - behövs om man ska ut i skogen

R.

och tjuvhugga en julgran.

Rudolf - Tomtens favoritren som smakat på glöggen och fått en rejäl fyllenäsa.

S. Skorstenen - undrar ni varför Tomten aldrig kommer så är det där han sitter fast. T.

Tjuren Ferdinand - tecknad slöfock som hellre slår dank än blir hyllad stjärna.

Z. Zappa - det man gör på tv:n när man inser att det bara sänds skräpprogram på Julafton. Å. Åsa-Nisses julalbum - svindyrt seriealbum man luras att beställa av jultidningsförsäljarna i september, och som man har glömt bort när de levereras strax innan jul.

Calma Massage

Och vad har han med julen att göra?

O.

V. Vörtbröd - julöl i fast form.

Otacksamma barn - aldrig är de fler

X-mas - ”cool” engelsk stavning av Christmas.

perfekt att fira jul i.

U. Uppesittarkväll - segt och evighetslångt tv-program som brukar sändas kvällen innan julafton.

N. Nasaret - Jesus hemstad. Jesus vem?

X.

Ä. Äta - julhelgens egentliga budskap.

Ö. Önskelista - Överst brukar stå: önskar att eländet snart är över.

T! GE BORT ETT PRESENTKOR

”Vi måste ta hand om våra kroppar för vart ska vi annars bo” Prova på Hot Stone massage • Friskvård för privatpersoner & företag • Drottningg. 36 (ingång Glitzy solstudio) • www.calmamassage.se 24 NOLLTRETTON


n e l u J i n i n e m Välkom önskar

Ekholmen Centrum!

Vi önskar dig Välkommen in i julen! Många östgötar har redan börjat julhandla och pynta sina hem för att skapa en trivsam miljö inför högtiden. Ni är välkomna att besöka en levande mötesplats som sprider julglädje och hjälper dig att få en trevlig jul och ett gott nytt år. Hos oss på Ekholmen Centrum finner Ni en mix av butiker inom områden som mode, inredning, blomster, make up, mat och restaurang med café. Senaste tillskottet i centrumet är en nyetablerad gym- och friskvårdsanläggning. Så kom förbi Ekholmen Centrum för att skapa inspiration inför julen och hos oss kan du finna de flesta av dina julklappar under ett och samma tak. Här får du uppleva framtidens centrum…

Vi på Hair Art önskar God Jul & Gott Nytt År

Välkommen att boka tid 013-150 150 Ekholmen Centrum, brevid biblioteket

Vi önskar våra kunder

Den lilla julklappsbutiken med det stora utbudet

r Å tt y N tt o G h c o l Ju d o G 22 • Nyårsafton: 11-18 Julafton & Juldagen: 12-

• Nyårsdagen: 12-22

mån-lör 11-22 • sön 13-22

Pizzeria Restaurang Bar Café

VENEZIA

013-15 01 55 Öppettider: Vard. 9.30-19 Lörd 9.30-16 • Sönd. 12-16

013-15 04 03 • Ekholmen Centrum www.veneziapizzeria.se

www.boutiquebla.se

Vi önskar er God Jul och Gott Nytt År R SCENTE D R Å V K ENS FRIS EKHOLM

Julerbjudande

Träna för 279:-/mån Gäller om du tecknar 12-mån innan trettondagen

God Jul och ett Gott Nytt År! NOLLTRETTON 25


Foto: Karin Törnblom

VIMMEL

Foto: Henrietta Wolving

”sKA De VA sÅ HÄR?” Maria Möller är en av få artister som besitter en väldigt musikalisk bredd - på sin repertoar finns både opera och soul såväl som jazz och rock, samtidigt som hon är en av Sveriges bästa imitatörer både i tal och sång. Marias succéföreställning ”Ska de va så här?” som under hösten gjort publiksuccé på Intiman i Stockholm tar hon nu med ut på turné genom Sverige. I showen blandar hon komik och allvar, imitationer och musik, allt ackompanjerat av ett härligt liveband. - Den här showen är mer personlig än det jag gjort tidigare. Det har varit grymt kul på Intiman så jag ser mycket fram emot att få fortsätta spela föreställningen och ta den på turné, säger Maria Möller Om du vill spana in Marias show så är det torsdag den 16 februari som du ska skriva upp i kalendern och platsen är Konsert och Kongress. (CS)

dags för glöggtest Intresset för glögg ökar för varje år som går, fler producenter - fler smaker. Det verkar inte finnas någon hejd på det. Nu räcker det inte längre med att ha just glögg hemma, man ska gärna ha olika sorter och smaker så att släkt och vänner har några att välja bland. Julen innebär förutom det klassiska julbordet numer även glöggbuffé. Det svåra är bara att veta vilka sorter man ska satsa på. Hur ska man kunna välja rätt bland systembolagets 36 sorter samt de ytterligare dryga 30 st som finns i dagligvaruhandeln. Totalt närmare 70 st (!!) sorter. Den frågan ställde sig tre grabbar i 30-årsåldern, och löste problemet genom att starta www.gloggtest.se. Hemsidan bedrivs helt ideellt, och grunden ligger i kärleken till den ädlaste av julens drycker: glöggen! Man testar alltifrån lättglöggen som du hittar i mataffären, till starkglöggen på systembolaget. På hemsidan kommer man att utse årets starkvinsglögg, vinglögg, smaksatt starkvinsglögg och lättglögg. (HN)

FLER VIMMELBILDER HITTAR DU PÅ www.nolltretton.se

Lunchbuffé Vardagar 11:00-14:00

Måltidsdryck, salladsbuffé bröd & kaffe ingår

85:-/person Följ oss på Facebook 26 NOLLTRETTON

Även avhämtning

www.kina-thai.se

Öppet: Mån 11-15 • Tis-Fre 11-21 Lör 13-22 • Sön 13-20 Ryds Centrum • 013-17 47 47

Vi önskar alla God Jul & Gott Nytt år! 23/12 stänger vi 15.00 • 24/12-26/12, Stängt 31/12 & 1/1 - 2012, Stängt


God Jul & Gott Nytt År önskar vi på Zigges Frisörer Orofluido presentask Skönhetselixir för sammetslen känsla och hög glans + ett guldpuder 289:-

VARUMÄRKES REA! upp till

70%

American Crew Köp 3 valfria produkter betala för 2 + få en metallask på köpet Shampo 109:- (ord. pris 146:-) Shave gel 139:- (ord. pris 168:-) Forming cream 159:- (ord. pris 199:-)

Allsvensk klass. Även 2012. Vax för alla behov!

- Blanda fritt mellan färgerna Liten: 99:- (ord. 166:-) Stor: 189:- (ord. 261:-) Liten & stor: 249:- (ord. 427:-)

IKANOHUSET • TIDSBOKNING 013 - 10 00 43 ÖPPETTIDER Vard: 10-20 • Lörd: 10-17 • Sönd: 11-17

DROTTNINGGATAN 41 NORRKÖPING LINDENS KÖPCENTRUM 011-13 70 07 WWW.PAGELLE.SE

Nygatan 32 · 013-15 48 00 linkoping @newhousebutik.se

Allsvensk klass. Även 2012. Allsvensk klass. Även 2012.

NOLLTRETTON 27


28 NOLLTRETTON


Ser du stjärnan i det blå.... eller ser du två? Dags att kolla synen eller köpa presentkort i julklapp!

Synundersökning 390 kr Ögonhälsoundersökning 790 kr

Väskor från Decadent och Filippa K Nygatan 20 • 013 - 13 60 70

Boka gärna tid på vår hemsida, www.optikeralma.se

SABINA

SAMAR

Vi har även presentkort! G:a Rådstugugatan 32, Kv Knäppingsborg, Norrköping 011-10 22 00 • bomansbutik.se, facebook.com/bomansbutik

VERA

SILVIYA

JILL

FRIDA

KAJSA

DESIRÉE

SARA - NY I GÄNGET-

Nygatan 18 013-14 04 03 www.studiothelook.se

STUDIO

NOLLTRETTON 29


MODENYTT Museet efterlyser garderobsvärmare!

Foto: Östergötlands Museum

MODESKOLAN DEL 39

Bli Mr Snygg Till NYårsfEsTEN

Under sommarhalvåret 2012 kommer Östergötlands museum att visa en modeutställning med fokus på 1900-talets svenska formgivare. Med anledning av detta efterlyser museet nu dina ”garderobsvärmare”. - Vill du låna ut eller skänka kläder till museet, så hör av dig innan årsskiftet, uppmanar Anna Lindqvist, som är en av projektledarna för utställningen.

Text: Tobias Pettersson

Kläderna kan gärna ha anknytning till Östergötland och vara inköpta på till exempel Borens Trikåfabrik i Motala. Bland formgivarna som Anna Lindqvist är mest intresserad av finns Hjördis Hjalmarsdotter, Birgit Elmarson-Wasén och Louice Ulvan (Louice Batik). Andra modeskapare som eftersöks är Gunilla Pontén, Gunila Axén och Gudrun Sjödén. - Vi tar även emot andra designade plagg, skor och väskor. Har du dessutom en historia kring dem eller kanske till och med foto där du bär dem, så blir vi extra lyckliga, säger Anna Lindqvist. Vill du kontakta Anna Lindqvist kan du ringa 013-23 03 90. (AD)

Nyårsafton är inte som andra festkvällar. Det är en afton när man helst ska klä sig lite elegantare. Helst i smoking, men även mörk kostym duger bra. Hur roligt det än är att som kille klä upp sig i smoking är det inte alla tillfällen som kräver det. Nyårsafton kan vara en sådan kväll, men oftast hamnar man inte på fullt så fina nyårsfester och att komma i smoking till en något mer ledig fest känns bara fånigt. Nästa steg på skalan är kostym. Är kostym tillställningens klädkod skall denna tolkas ganska restriktivt. Mörk kostym kan bara tolkas som komplett kostym med slips eller fluga till. Är klädkoden kavaj kan vissa problem uppstå. Vissa följer den ursprungliga tolkningen med komplett kostym och slips, andra väljer att kombinera sin kavaj med ett par jeans. Beroende på tillfälle och hur väl man känner de andra gästerna kan båda funka. Är man osäker kan man fråga värden vad som egentligen gäller. Vid festliga tillfällen på kvällstid är det viktigt att inte välja allt för framträdande färger utan istället satsa på subtila detaljer. En vit skjorta ger ofta ett stilrent intryck. Kostymen eller kavajen bör gå i mörkblått eller mörkgrått. Ögat uppfattar oftast mörkblått som djupare än svart eller grått vilket gör denna färg något elegantare. Vita kavajer skall lämnas i garderoben för sommarfesten.

Peak Performance firar 25 år Hela historien om klädmärket Peak Performance började i Åre 1986 när några drivna personer bestämde sig för att leva sin dröm. En puckelpiståkare i världsklass, en chefredaktör för landets största skidmagasin och en designer bildade grunden för ett av Sveriges ledande klädmärke. Visionen var att skapa kläder med förstklassig funktionalitet med enkel och attraktiv design. Nu är det alltså hög tid att fira företaget som fyllt 25 år. Årets jubileum firas med en hyllning till det förflutna genom den retroinspirerade kollektionen Heritage Edition där gamla favoriter får nytt liv. Kollektionen säljs över hela landet och även på deras hemsida www.peakpreformance.com. (CS)

Många menar att grunden för en snygg klädsel alltid utgörs av skorna. Oavsett klädsel bör gympadojorna lämnas hemma på nyårsafton till förmån för ett par kostymskor. Svart är färgen som gäller. Nyårsafton är även ett utmärkt tillfälle att bära lyxiga accessoarer som manschettknappar, bröstnäsduk och sidensjal. Även här är det dock bäst att matcha efter devisen “less is more”. Idén som många har med slips och bröstnäsduk i samma mönster är inte att rekommendera. Vill man skoja till det kan man välja ett par färgglada strumpor som kontrast till den enhetliga kostymen.

Carina Berg leder ELLE-galan I januari varje år arrangerar ELLE den stora modefesten ELLEgalan. ELLE-galan har kommit att växa fram till en av modebranschens mest prestigefyllda galor. Det är en stor årlig modefest där åtråvärda priser delas ut i bland annat kategorierna årets designer, årets fotograf och årets bäst klädda artist. De senaste åren har Josephine Bornebusch varit galavärd och i år leds modefesten och prisutdelningen av tv-profilen Carina Berg. Hon har stått på ELLE-galans scen förr, bland annat när hon för två år sedan tog emot pris för Årets bäst scen- och festklädda. Evenemanget arrangeras på Grand Hotel i Stockholm och besöks av 850 inbjudna gäster och cirka 100 personer som arbetar med galan backstage. I januari 2012 firar den svenska ELLE-galan 15-årsjubileum. (AD)

SMYCKEN FÖR DE STORA OCH KLÄDER FÖR DE SMÅ...

(Tidigare butik, In More, Linköping)

E D B L A D 30 NOLLTRETTON

Bokhållaregatan 2 • Linköping www.jonoli.se • 013-10 35 03


MERRY X-MAS &

HAPPY NEW YEAR!

hetast

JUST NU!

1 2 3 4 5

Julfirande, Julmingel och nyårsfest Nu är det hög tid att frossa i vackra smycken.

Tel. 013-31 00 25 www.maysshop.se FILBYTERGALLERIAN

festlig kavaJ En snygg och stilig kavaj hör till helgernas alla roliga fester.

kuvertväska Piffa till fin outfit med en snygg partyväska i en spännande färg.

Windsor, Prince albert eller kelvin Testa olika knutar och känn efter vilken som är din favorit.

byt ut Jeansen Trött på dina jeans? Testa ett par chinos som finns i regnbågens alla färger.

BokaTid:en50makeup kurs idag! Min/Rek.Pris: 495 Kr

MÄRKET

Låt dig inspireras av säsongens look. En makeupartist lär dig framhäva din skönhet. Efter kursen får du välja ut produkter för hela kursbeloppet!

Ben sherman

Ge bort lite Skönhet

60-talet lever vidare Företaget startades 1963 av Ben Sherman (född Arthur Benjamin Sugarman) i den engelska staden Brighton. Han startade med att tillverka den klassiska Ben Sherman-skjortan med button down-krage som karakteriseras av det typiska rutmönstret i klara färger och de små detaljerna som en extra knapp i nacken, en ögla i ryggen och märket på bröstfickan. Sherman hade lagt märke till att fansen av modern jazz i London i början

av 1960-talet var intresserade av att köpa button down-skjortor som ofta var svåra att få tag i vid den tiden. Och när han öppnade sin första butik i London 1967 och började sälja sin kollektion blev den snabbt populär bland den framväxande modskulturen. Idag är Ben Sherman ett internationellt varumärke som har både herr-, damkläder, skor och accessoarer i sin kollektion. (CS)

Make Up Stores populära privatkurs är den perfekta gåvan. Bokar man upp samt går på sin privatkurs innan 2012-02-29, får man även en extra överaskning(värde 140 kr*). Boka en makeupskurs och få mer information Norrköping, Domino tel:011-125566 Linköping, Bokhållaregatan 2 tel: 013-146060 makeupstore.se

*Gäller 2011-12-24-2012-02-29 samt så långt lagret räcker.

NOLLTRETTON 31


Rätta sminket i väntan på 2012 Text: Matilda Aldsjö Foto: Henrik Nydahl

Nästa år står på glänt och det ska firas med raketer och fyrverkerier. I år inspireras vi av lättare sminkningar och mörka färger, men att tveka att sätta på ett par lösögonfransar är fel för det är ”ett måste” under årets sista kväll. Till alla nyårsaftnar är det trevligt att glittra och piffa till sig lite extra och detta är absolut något att fortsätta med. Så till årets nyårsafton då vi tillsammans med familj, vänner och kärleken ska inviga det nya året (och tacka det gångna) är det väl perfekt att sminka upp sig och göra sig lite festfin. Något som är bra att tänka på är hur mycket du ska sminka dig? Hur mycket du ska lägga på och var någonstans gränsen går? Något du kan tänka på under sminkningen är vad du ska göra under kvällen, om du till exempel ska sitta med ett sällskap och konversera hela nyårskvällen är det bättre at du spara lite på sminket 32 NOLLTRETTON

och hellre köra på en lättare sminkning, medan om du ska ut och dansa på krogen gärna kan lägga på lite extra. Nu till nyårsafton och tiden som kommer därefter ser det ut att bli alltmer matta sminkningar som gäller. - Den här klassiska och mörka makeupen är aldrig fel på nyår, berättar Henrik Haagaard makeupartist och ägare av Make Up Store i Linköping. Färger till årets slut som kan vara extra snygga att satsa på kan vara allt ifrån de isiga, silvriga och blå till Bordeaux mörkröda skuggor. I övergången från sommarens alla klara färger gäller det nu i vinter att hellre satsa på en mörk färg, då det är det som verkligen dyker upp inom sminkmodet. Makeupartisten Henrik Haagaard, med tio års erfarenhet inom sminkbranschen, tycker att den hetaste trenden och det snyggaste just nu är den röda Bordeaux färgen. - Många kan tycka att det kan bli lite för mycket och lite för mörkt, men det är bara fint om du väl får till det, menar Henrik.

Den kyliga känslan För oss tjejer som generellt spenderar mer tid framför spegeln än männen ska vi välja att lägga en tunn och fin bas, just för att det ska se ganska omålat ut. För att få till den där klassiska looken och kyliga känslan i sminkningen som vintern bär med sig är det rätt läge till nyår att lägga en kall rouge och kombinera med en sotning med färgerna svart och grått. - Till killarna är det mer att ta bort lite rakfinnar, röd näsa, mörka ringar under ögonen, borsta upp ögonbrynen lite. Killen ska i princip bara känna sig fräsch och inte jättemålad, förklarar Henrik och han är glad över att allt fler killar månar om sitt utseende. Det behöver inte alls vara svårt att få till den perfekta sminkningen till nyårsafton, men det svåra är just att veta när är det för mycket och var gränsen går. Det är viktigt att du nöjer dig när du väl känner dig fin och då inte lägger på ännu mer, för då blir det ofta bara rörigt. Det gäller att hitta en balans mellan ansikte, kläder, hår och smycken. Blir det för mycket vet män-

niskorna du möter knappt var de ska titta och fokusera på. Då är det snyggare att fokusera på bara en sak, som till exempel mycket fokus på läpparna och sen inte lika mycket på ögonen eller tvärtom. Vi kan dra parallellen till 50-talet då det var väldigt mycket fokus på just läpparna och ögonen hellre skulle vara lite mindre, men med långa och ypperliga fransar. Skulle de lagt på en sotning och en tung rouge på det skulle det blivit det här fokuseringsdramat som uppstår när det blir för mycket. - Framförallt ska du satsa på en bra bas, jag älskar baser, för egentligen behöver du inte lägga på så mycket mer än lite glitter och mascara om basen är bra - och det är klart, förklarar Henrik med enkelhet. Vill du sedan känna den där nyårssminkningen på riktigt, tveka inte att förlänga ögonfransarna med ett par lösögonfransar, för mer nyår än så kan det faktiskt inte bli. Varför inte göra det lilla extra när det är nyår och allt, denna festliga afton inträffar ju faktiskt bara en gång om året.


Linköpingsfrisörerna som kan mer! Med komplett sortiment av Hårologiprodukter.

VI PÅ FIDELI ÖNSK AR ALL A

En God Jul och Ett Gott Nytt År

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR ÖNSKAR

CITY Apotekareg. 7 013-14 50 14

HACKEFORS Låskolvsg. 2 013-15 54 75

ladies & Gilla oss på Facebook

Drottninggatan 42 Tel: 011 - 23 77 77 www.fideli.nu

BAL • BRÖLLOP • FEST

Je w el d A ll Ov er B ea di ng

lle B e a d e d Tu

Beade

t d Ta f fe

a

NU KOMMER DET MASSOR NYHETER TILL BUTIKEN! Besök vår hem s i d a !

w w w. p a r t y w o r l d . s e

Torggatan 6 • Linköping 013-14 50 58 NOLLTRETTON 33


Fira det nya året med rätt frisyr Text: Matilda Aldsjö Foto: Roger Svensson

Kort, långt, lockigt, platt, uppsatt, utsläppt, färgat eller inte? Det kan vara en djungel att bestämma frisyr inför årets sista party - men tänk dig själv, rött och metallfärger för då kan det inte bli mer än rätt när klockan slår tolv och det nya året kommer. Glitter och glamour, nyår närmar sig och med det också årets största fest. Nu är det dags att bestämma sig för hur du ska se ut i håret.

inflätningar i håret kvällen innan och på morgonen får man fram en struktur i håret som är väldigt enkel, berättar Roger Svensson på Studio 22.

Håret är personligt och individuellt och det är också det som går igen allra mest på hårsidan inför årets sista fester. För både kille som tjej gäller det att hitta en frisyr som passar dig själv och ditt ansikte.

Något som är totalt ute till nyårsfesten är den platta och raka frisyren. Att fixa sin frisyr tar tid, men även för den som inte orkar spendera sin tid framför spegeln finns det knep för att få till en trendig frisyr. Lösningen för oss tjejer är att fläta håret kvällen innan och sedan när det är dags kan man sätta upp den i en slarvig knut.

För tjejer med, framförallt, långa hår vill vi se styrsel och struktur. Det behöver inte alls vara svårt att få till sin frissa till nyår. I år använder vi enkla medel för att piffa till oss och få fram oss själva. - Vi vill se mer rörelse i håret, det får vi genom att använda en locktång, plattång och stylingjärn eller att göra

Ljuva 40-talet Alla världens killar ska till nyår inspireras av det ljuva 40-talet. Det är det klassiska, kortklippna och bakåtdragna frisyren som gäller för grabbarna. Man

10% rabatt

på allt i butiken! Gäller hela 2012, medtag annons

vill framhäva det maskulina under årets sista fester. Skräddarsydda kostymer kommer tillbaka på klädfronten och det betyder att det ska vara ett mer korrekt mode även på håret. - Vi kan också se en viss tendens till att skägget är tillbaka på herrsidan, inte bara som Alexander Bard, utan som en maskulin hårprydnad, förklarar Roger Svensson.

Till nyår finns det framförallt en hårprodukt som är speciellt viktig att investera i. Snåla inte när det gäller att skydda ditt hår mot förslitningar, för när håret kommer i kontakt med värme samt fuktighet sliter det på din välstylade frisyr. Så ett värmeskydd är vad som behövs. - Värmeskyddet gör också att din frisyr håller bättre i alla väder, frisyren blir starkare, förklarar Roger Svensson.

Egna personligheten Till årets sista festligheter är den egna personligheten ett ledord för hur du ska styla till frisyren. Med det i bakhuvudet ska du även se till att du får till de rätta proportionerna till just ditt ansikte och din kropp. - Det är inte snyggt med en för stor frisyr till en liten kropp, det är viktigt med en balans, menar han.

Viktigt att veta är att det inte bara gäller att ha en idé om hur du vill ha ditt hår, utan mycket handlar också om vårda sitt hår. Vi har alla möjlighet att se till så vi får ett perfekt hår som inte är torrt, frissigt och ostadigt. Ta gärna hjälp av din frisör för att få bra tips och råd. Med håret fixat är det dags för dig att entra det stora partyt - så låt håret glänsa!

S o We wish you a merry christmas and a happy new year... S o ÖPPETTIDER MÅN - FRE 10 -18 • LÖR 10 -14 JULAFTON & NYÅRSAFTON - STÄNGT

Till: Dig uset h s p o l l ö r Från: B 013-14 99 97 • WWW.BROLLOPSHUSET.SE NYGATAN 40 • LINKÖPING 34 NOLLTRETTON


Shampo 450ml + difi hårvax Nu 129:- (ord. 369:-)

Goldwell Shampo + balsam + inpackning Nu 299:- (ord. 465:-)

Schwarzkopf Shampo & balsam + miniplattång Nu 299:- (ord. 599:-)

Moroccanoil Shampo + balsam + 15ml olja + necessär

Schwarzkopf Shampo + balsam + inpackning + necessär Nu 299:- (ord. 577:-)

Wella Spray eller Mousse OBS! 500ml Nu 119:- (ord. 179:-)

Lóreal Professionnel Shampo 1500ml Torrt/behandlat hår Nu 199:- (ord. 399:-)

Erbjudandet gäller t.o.m 20/1 2012

S P I T S P P A L K . . . JUL S S O FRÅN American Crew

Nu 489:Lóreal Professionnel Shampo 500ml + balsam 150ml Nu 249:- (ord. 429:-)

Schwarzkopf Shampo + balsam + Dust it Nu 269:- (ord. 545:-)

Tigi Spray

1 för 149:2 för 269:(ord. 249:- /st)

Schwarzkopf Osis hårspray + Dust it Nu 199:- (ord. 360:-)

Nygatan 18 • Linköping www.studiothelook.se • 013-14 04 03

Tigi Shampoo + balsam Nu 229:- (ord. 418:-)

Linden Köpcentrum • Norrköping Salong Hårvårdsbaren Ingelsta • Tidsbokn.011-10 15 10

www.harvardsbaren.se

NOLLTRETTON 35


SkidBoden.Se väntar in vintern Text: Tobias Pettersson Foto: Privat

När snön börjar falla över vårt land väcks skidintresset till liv. På SkidBoden.se i Kisa har man ett stort utbud av skidor, pjäxor och övrig utrustning och kan erbjuda populära tjänster som ”SäsongsHyra” och ”Växapaket” för familjer med barn som står i växten. Det var 1997 som Niklas Nilsson och Magnus Johansson tog över skiduthyrningen vid Tolvmannabacken. Det var en rörelse på uppgång, men första säsongen blev tack vare det nyckfulla vädret inte den höjdare de hade räknat med. - Vi hade bara öppet cirka tre dagar på hela säsongen, minns Niklas och berättar att det sedan dess lyckligtvis gått bättre. De har successivt utvecklat verksamheten och de senaste fem åren har varit riktigt bra. Man har gått från att vara en liten skiduthyrning med 100-120 utrustningar till att idag omfatta 800-900 stycken. Dock har utrymmet i lokalen vid Tolvmannabacken varit begränsat, vilket medförde att SkidBoden.se förra året flyttade till större lokaler på Trädgårdslundsvägen, mittemot Bilprovningen i Kisa. Där har man byggt upp en butik på 100 kvadratmeter och en rejäl serviceverkstad som betydligt bättre kan tillgodose kundernas behov. Hos SkidBoden.se kan man hyra, köpa och serva det mesta inom vinteridrott. De erbjuder såväl slalomskidor och snow-

36 NOLLTRETTON

board som längdskidor och skridskor, samt givetvis all övrig utrustning som stavar, pjäxor, hjälmar, hockeyklubbor, valla och tjänster som lagring, slipning och övrig service.

Bland de första i Sverige Något som varit populärt hos Skidboden.se är ”Växapaket”. Det går till så att när man köper utrustning till sina barn så har man under en tvåårsperiod rätt att byta pjäxor två gånger och skidor/snowboard en gång mot likvärdiga begagnade artiklar. - Vi började med vårt Växapaket 2002, då var vi bland de första i landet, det var vi och en till uthyrare. Idag har alla det, säger Niklas och vill nu lyfta fram ”SäsongsHyra”. - Förra året var säsongshyrandet riktigt stort, det är lite av vår grej vad gäller uthyrning och det vi ska satsa på framöver. Vi är de enda i det här distriktet som kan erbjuda det. Det blev en jättesuccé förra året och våra skidor tog tyvärr slut. Det har varit ett stort tryck på det, så till i år har vi köpt in mer utrustning, men vi vill inte gasa på allt för mycket utan växer successivt. Att hyra på säsong innebär att man har utrustningen hemma hela säsongen.

Niklas berättar att det finns många fördelar med säsongshyrning. Många åker skidor bara en gång per år, framförallt på sportlovet, och när man väl ska åka blir det till en så stor grej. Har man redan hyrt skidor när man kommer fram blir allt mycket smidigare, och det har även visat sig att det leder till att folk åker mer och flera gånger. - Det är inte så kul att komma en lördagsmorgon, när det är långa köer till skiduthyrningen. Det är krångligt, ovant för barnen och tar tid innan man väl kommer igång. Det är mycket lättare att komma till oss och kunna ta med sig utrustningen hem, prova pjäxor i lugn och ro och låta barnen vänja sig. Vi tror stenhårt på detta i framtiden. - Vi har givetvis även traditionell uthyrning för en dag, en vecka och så vidare, men säsongsuthyrning tror jag passar bra just för ställen som ligger lite off.

Inte bara kisabor Och kunderna är inte bara kisabor eller dom som ska åka till Tolvmannabacken, berättar Niklas. - Vi har många kunder som hyr hos oss och tar med sig skidorna till fjällen. Förra året hade vi kunder i en tiomilsradie. Vi

hade kunder från bland annat Norrköping, Linköping, Motala, Vimmerby, Västervik, Tranås och Eksjö. Hur är skidintresset i Östergötland? - Alpinintresset har varit på väg upp i flera år, mycket tack vare att fler och fler upptäckt hur lättåkt det blir med den nya typen av skidor. Det är en sanslös skillnad. Många som kanske inte åkt på några år har hittat tillbaka till skidåkningen. Och inom längdskidåkning har det varit en jätteboom. Vad tror du om årets säsong? - Den är ganska normal än så länge, här nere är det mera vanligt att skidsäsongen startar efter jul. Vad det gäller skidor och pjäxor så är det inga större revolutioner. Däremot kan man se en trend att de som åkt mycket skidor har börjat titta ett snäpp uppåt. Man kanske inte köper nya skidor men man byter upp sig på utrustning som hjälm och stavar. - Hjälmsidan går väldigt bra, och ryggskydd som man även kan hyra, har blivit en stor grej även för ”Svenssons”. - Nytt för i år så har vi även börjat med långfärdsskridskor, säger Niklas och hoppas på en lång och gnistrande vit vinter.


ŠKODA Octavia och Yeti

HOCKEYPAKET

ŠKODA Octavia Combi Elegance med Hockeypaket fr. 223.900:Förmånsvärde 1.600:-/mån

Leasing 1.455:-/mån

ŠKODA Yeti Experience med Hockeypaket fr. 240.800:-

Prislån 2.239:-/mån

Förmånsvärde 1.679:-/mån

+ Pluspaket 9.900:• Metallic • Larm • Eluppvärmt baksäte • Parkeringssensor bak • Kurvdimljus • Ord. Pris 28.500:-

Leasing 1.565:-/mån

Prislån 2.408:-/mån

+ Businesspaket 9.900:- • 3-ekrad multifunktionsratt • Parkeringssensor fram och bak med automatisk parkeringshjälp • CD-Radio med touchscreen • Sunset - extratonade rutor • Rostfria pedaler • TPM däcktrycksmonitor • Ord. Pris 28.000:-

Roxtorpsgatan 2-8, Tel. 013-23 30 31, www.engstromsbil.se

Bränsleförbrukning blandad körning Yeti från 8,0 l/100 km CO2 189 g/km Octavia från 7,7 l/100 km CO2 180g/km. Bilarna på bilden kan vara extrautrustade. Kan ej kombineras med andra rabatter och avtal. Erbjudandet gäller t.o.m. 31/12 2011.

Vard. 9-18, Lördagsöppet 10-15 Plats för Öppettider: avsändare

Niclas Winberg 013-23 30 31, Jonathan Andersson 013- 23 30 29

SPARA 1.200:Se till att ha minst 3mm mönsterdjup från och med 1 december.

Däck från:

1.200:- är bötesbeloppet vid ej lagliga däck

Boka tid online P.S. DU KAN SÅKLART ÄVEN BOKA PÅ 013-12 14 07

Så my

PÅ WWW.PELLESDACK.SE

ck

ä tt b t e

re hos... m.fl.

Vi samarbetar med:

ADER 4 MÅN ITT FR RÄNTE

Märkesdäck till attraktiva priser går att delbetala räntefritt på 4 månader. Mer info på: www.pellesdack.se

är din

Öppet vardagar 0700 - 1700 • Gottorpsgatan 41 • Tornby • pellesdack.se • 013-12 14 07 NOLLTRETTON 37


Foto: Anna-Lena Ahlström

foodcourt fyller 1 år

författarbesök med haag I Stångåstadens gamla lokaler vid Stora Torget öppnade i slutet av 2010 Stora Torget Foodcourt. På foodcourten ska kunden kunna få bra mat snabbt och smidigt utan att behöva vänta för länge. Det ska också finnas något som passar alla - idag serverar man mat från det asiatiska, svenska, italienska och medelhavsköket. Foodcourten har öppet alla dagar i veckan och man har även á la carte-servering kvällstid. Nu firar man 1 år med att servera ”Afterwork-buffé” med en öl/vin (alt. alkoholfritt) för endast 39 kronor - måndag till fredag klockan 16.00 - 19.00. Så passa på att upptäcka stans centralaste restaurang. (BN)

Tidigare i höstas gav Martina Haag ut sin sjätte bok ”Glada hälsningar från Missångerträsk”, som handlar om två systrar. Den ena bor i Stockholm och har en biologisk klocka som tickar allt fortare, den andra bor i Missångerträsk i Lappland och har problem i förhållandet. De gör en överenskommelse om att hjälpa varandra. Men det går inte riktigt som de har tänkt sig. Den 18 januari ordnar Stadsbiblioteket en författarträff där Martina Haag framträder och berättar om boken. Arrangemanget sker inne i bokhallen och det är fri entré. (TP)

Foto: Anders Kratz

lyckad aktuell pjäs Succépjäsen ENRON hade nypremiär på Östgötateatern i Linköping fredagen den 9 december. Vi på Nolltretton var på plats och fick se en pjäs som på ett tragikomiskt sätt skildrar det skandalomsusade energibolagets uppgång och fall. Vi får i pjäsen följa hur Enrons VD Jeffrey Skilling, i ett rus av erövringar och stigande börskurser allt mer förlorar kontakt med verkligheten. När bolaget värderas till osannolika 60 miljarder dollar har Skilling lyckats lura sina anställda, Wall Street och hela det amerikanska folket. Men också sig själv. När fasaden rämnar på luftslottet Enron är historiens största finansiella skandal ett faktum. Pjäsen känns väldigt aktuell även idag med den rådande finansiella oron. Manusförfattaren Lucy Prebbles, här med hjälp av Östgötateaterns ensemble har lyckats skapa en väldigt lyckad och allvarsam pjäs som rekommenderas varmt. (BN)

God Jul & Gott Nytt År

julmys på belvederen Den fantastiska utsikten på Belvederen har gjort att det har blivit Linköpings höjdpunkt. Belvederen byggdes 1880 som ett utsiktstorn över Linköping och här har man även tydlig utsikt över Roxen. Till Belvederen går man om man vill avnjuta en mysig fika eller lunch i lite annorlunda och avkopplande miljö. Här bakar de allt själva, samt lagar mat på färska råvaror. Anna som driver Belvederen gör bland annat hemmagjorda chokladpraliner som även kan köpas i söta presentförpackningar. Andra utsökta efterrätter att prova är deras kanelvåffla med saffransglass och blåbärssylt samt deras caramel/nöt-paj. Om man är ett sällskap kan man boka för fest. De erbjuder catering, smörgåstårtor samt tårtor. De har precis gjort om uppe i utsiktstornet och fräschat upp med nya möbler. Det finns 35 sittplatser att välja mellan och ju högre upp desto bättre utsikt. Cafét är öppet året runt och serverar luncher varje dag mellan 11-14. (AD)

S Å DA N H U S S E S Å DA N H U N D 013-14 85 55 • Svedengatan 6

www.tassarnastrim.com

38 NOLLTRETTON


Anahi Orientalisk dans

LUNCH! 65:-

mån-fre 11-15 inkl. bröd, smör, sallad, dricka & kaffe

Mixa din egna sallad. Ingår sallad, gurka, tomat, bulgur el. pasta

En stund av fantasi och glädje! Bjud dina gäster på en magisk upplevelse!

+ 5 valfria ingredienser Kebabmeny alt. kycklingmeny

Välj mellan sallad, bulgur, pommes, ris, bröd/rulle Pizza

Alla ord. pizzor

VI ÖNSKAR ALLA VÅRA GÄSTER GOD JUL & GOTT NYTT ÅR

Boka underhållning till din fest

Kontakt

073-721 27 63 twinani@gmail.com

Julafton-stängt • Juldagen/annadagjul 12-22 Nyårsafton stängt • Nyårsdagen 12-22

Empoli Pizzeria

DROTTNINGGATAN 48 • 013-12 20 23 WWW.EMPOLI.NU • ONLINEPIZZA.SE

seat.se seat.se

FROM BARCELONA PROVKÖR EN WITH TURBO! REN KÄNSLA. Olivia Stenmark Märkesanvarig SEAT

013-23 30 46

Miljöbil – skattefri i 5 år.

PROVRKÖR

DE PÅ BI BJU O! I V

SEAT IBIZA 1,2 TSI TURBO STYLE KAMPANJPRIS

149.900:- 1.030:-/MÅN

MYCKETORD KÖRUPPLEVELSE FÖR PENGARNA! PRIS 161.400:- KOMBI + 6.000:I Barcelona, där vi bygger våra bilar, har design, inspiration och nytänkande fritt spelrum. Denna SEAT IBIZA 1,2 TSI TURBO STYLE MILJÖBIL SEAT LEON 1,4 TSI TURBO STYLE

Du får 2 biobiljetter till valfri SF-bio, men vi rekommenderar självklart Svensson Svensson där SEAT gör långfilmsdebut!

miljöbil är ett bra exempel det; stilren säkerhet. Dessutom mycket 105 hk, 5-dörrar, AC/luftkonditionering, ABS, på TCS, ESP, EBA, elegans, skön komfort och 125hög hk, ACC/klimatanläggning, ABS, TCS, ESP, EBA, Farthållare, Färddator, välutrustad: 105 hk, 5-dörrar, AC/luftkonditionering, Radio/CD/MP3, Lätt-metallfälgar, Farthållare, Radio/CD/MP3, Lättmetallfälgar, Farthållare, Färddator, Larm med Radio/CD/MP3/rattkontroll, Lättmetallfälgar, USB/AUX- anslutning, Dim/ Färddator,Hill Larm med övervakning, Dim/kurvljus, Hill hold control mm. övervakning, Dim/kurvljus, hold control mm kurvljus, Hill hold control mm

149.900:-

169.900:-

VI HAR BILAR FÖR BILEN PÅ BILDEN KAN VARA EXTRAUTRUSTAD. *DET SOM INFALLER FÖRST, FRI SERVICE GÄLLER ALLA MODELLER LEVERERADE SENAST 31/12 2011. BLANDAD KÖRNING SEAT IBIZA 1,2 TSI 5,1 L/100 KM, CO2 119 G/KM. SEAT BILLÅN 36 MÅN, 35% KONTANT, 49% OMGÅENDE RESTSKULD, RÄNTA BASERAD PÅ STIBOR 90KÖRNING (EFF. RTASEAT 5,68%). ÅRS 3 ÅRS 3 ÅRS LACKGARANTI, 12 ÅRS GARANTI MOT GENOMROSTNING UTAN KRAV PÅ EFTERBEHANDLING SAMT SEAT SERVICE MOBILITY I TVÅ ÅR. BILARNA PÅ BILDENRÖRLIG KAN VARA EXTRAUTRUSTADE. BLANDAD IBIZA21.2 TSINYBILSGARANTI, 5,1 L/100 KM, CO 119VAGNSKADEGARANTI, G/KM.SEAT LEON 1,8 TSI 6,8 L/100 KM, CO 159 G/KM. SEAT FINANSIERING: WWW.SEAT.SE 2 ÅRS NYBILSGARANTI, 3 ÅRS VAGNSKADEGARANTI, 3 ÅRS LACKGARANTI, 12 ÅRS GARANTI MOT GENOMROSTNING UTAN KRAV PÅ EFTERBEHANDLING SAMT SEAT SERVICE MOBILITY I TVÅ ÅR. LEVERANS.

SEATFRÅN – EXCLUSIVE SPONSOR OF THE UEFA EUROPA LEAGUE Ord pris 161.400:Kombi +6.000:-

VID179.900:SEAT FINANSIERING FRI SERVICE I 3 ÅR ELLER 6.000 MIL!* Ord pris FRÅN

2

2

®

®

Engströms Bil, Roxtorpsvägen 2-8, Linköping Olivia Stenmark, säljare SEAT, tel: 013-233046

MEMBER OF THE VOLKSWAGEN GROUP

MEMBER OF THE VOLKSWAGEN GROUP NOLLTRETTON 39


Lys upp

Vackra och stämningsfulla lyktor hittar du hos Systrarna Grön. De kostar 159:- respektive 49:-/st.

Fixaren

Alla skate-kids behöver ett multiverktyg så de kan fixa upp sin skate. Du hittar verktyget hos FirstAid och det kostar 300:-.

Sista minuten

Djurvän

Lilla vovven ska ju också en ha klapp lagom till jul, denna praktiska djurbur kostar 549:- hos Arken Zoo.

Musikälskare

En Ukulele är en perfekt klapp som passar bra till alla musikälskare med lite exprimentlusta. Du hittar den på 4Sound för 350:-.

Klappar Allt i ett

Praktiska nappglasögon till de allra minsta hittar du hos Glasögoninstitutet för 400:-.

Lyxigt hårsvall

Unna dig själv lyxiga hårprodukter från Moroccanoil. Detta kit med schampo, balsam, hårolja och necessär kostar 489:- och du hittar det hos Marlé K .

Alltid redo

Känner du någon som gillar att vara ute i skogen då passar denna universalpryl utmärkt. Du hittar den på Öhammars och den kostar 419:-.

40 NOLLTRETTON

Det kan vara lite klurigt att hitta julklappar till alla nära och kära. Vi på Nolltretton vill hjälpa dig på traven en smula. Här visar vi ett axplock av smarta, snygga, vackra och roliga prylar som passar utmärkt under granen.

Håll värmen

Se till att vännen din inte fyser i vinter. På Naturkompaniet hittar du dessa vantar för 599:- och mössa för 899:-.

Värmande mumin

Har du en vän som gillar Mumintrollen? Då kommer dessa varma sockor väl till pass. Du hittar dem hos Mays Shop för 89:-/st, 250:-/3 par.

Flyg iväg!

Om det stora intresset är flyg så kommer denna flygoverall bli uppskattad. Overallen kostar 358:och finns i storlekarna 110/116 och 122/128, och du köpa den på Flygvapenmuseum .

Vacker i vinter

Unna din vän lyxiga produkter från Exellent Skint. Ett hudvårdskit för torr/känslig eller fet/blandhy. Märket heter Exuviance och kostar 149:-/st.


Vinterfin

Frys inte i vinter, på Newhouse hittar du denna mössa för 699:- och halsduk för 1.299:-.

Stora & små

Något sött till både stora och små finner du hos Jonoli . Body för 185:- och örhängen för 299:-.

Tuffa klappar

Har du en modemedveten brorsa? Då kommer han uppskatta en plånbok från Ben Sherman och hängslen från Merc. Prylarna kostar 495:respektive 250:- och du hittar dem hos Well.

Myspys

Ett par tofflor passar till alla som gillar att mysa runt hemmavid. Du hittar dessa hos Kalle. P för 549:-/paret.

Sköt om ditt hår

Klassiker

Till pappa passar dessa näsdukar från Barbour. Du hittar dem hos Town & Country för 290:-/3 st.

Ge bort en klapp till någon som vill ta hand om sitt hår. På Studio22 hittar du denna presentförpackning från Redken för 695:- (värde 1.000:-).

Snyggt barr

Både syrran och brorsan vill vara fin i håret till jul. På Hårateljen hittar du produkter från Amae. Schampo och balsam för 390: -, styling cream för 160:-.

Skål

Julmusik

Ett par riktigt snygga hörlurar från Marshall, passar till den musikintresserade. Du hittar lurarna på Sportif Unlimited och de kostar 1.000:-.

Roliga drickspel passar till festprissen, de kostar 144:- resp. 185:-, du hittar spelen hos Vinhandlar’n .

Håll koll

Gillar din vän smycken då passar detta smyckesträd utmärkt. Det kostar 119:- och kommer från Chrianne.

Julmys

Vill du skänka lite extra julstämning till någon så passar dessa härliga doftljus från Voluspa. De kostar 398:- resp. 248:- och de finns på No 36.

Vintersol

Vintersolen kan vara riktigt stark. Dessa solglasögon från Polaroid passar till de minsta och kostar 295:- från Optiker Almå.

NOLLTRETTON 41


NomiNeriNgar Topp 100:s idroTTsgala 2011: Årets junior • Nurbo Bozan, boxning (vinnare) • Oskar Ekström, simning • Cornelia Lister, tennis • Mattias Bäckman, ishockey • Markus Haglind-Sangré, fotboll Årets handikappidrottare • Josefin Abrahamsson, bordtennis (vinnare) • Sven-Erik Jonsson/Sten-Åke Svensson, mattcurling • Maria Bjurström, boccia Årets ledare • Olle Lindblom, LBK/Gottfridsberg (vinnare) • Håkan Sandberg, Örtomta • Hans Mattsson, Ljungsbro badminton Årets idrottsman • Bleard Amagjekaj, karate (vinnare) • Magnus Johansson, ishockey • Martin ”Marre” Karlsson, innebandy Årets idrottskvinna • Charlotte Rohlin, fotboll (vinnare) • Matilda Ekholm, bordtennis • Matilda Boson, handboll Årets lag • Linköpings IBK, innebandy (vinnare) • LHC Dam, ishockey • Landeryds Golfklubb, herrlag Övriga vinnare: • Correns pris: Rolf "Loben" Gustavsson, LFC • Östgöta Brandstodsbolags breddidrottspris: Karle IF, fotboll

Fest och Fina priser på Idrottsgalan Text: Tobias Pettersson Foto: Benny Nilsson

Fredagen den 2 december anordnades Idrottsgalan i Linköping för tionde året i rad. Den ideella föreningen Topp 100 delade ut priser för idrottsprestationer i olika kategorier samt bidrag till ett antal idrottsföreningar. Topp 100:s årliga gala är en viktig del när det gäller att stödja Linköpingsidrotten. I år firade föreningen 20 år och själva galan 10 år. Det firades med en riktig festkväll med artister som Velvet, Andrés Esteche och Titanix på scenen. Kvällens konferencierer var Jessica Almenäs och Chris Härenstam och en nyhet för året var ett breddidrottspris, som inrättats av Öst-

42 NOLLTRETTON

göta Brandstodsbolag. - Det var utsålt, 530 personer, och vi har bara hört nöjda kommentarer. Vi ville ha ett riktigt bra program eftersom det var 10-årsjubileum, och det känns som att det blev den bästa gala vi har gjort, säger Roger Ossmin på Topp 100 som i år nådde målet att bli just 100 medlemmar.

Långa diskussioner Juryn som bestod av Per Bergsten (Corren), Svante Larsson (Linköpings Idrotts-

förbund), Charlotte Rohlin (LFC), Roger Ossmin (Topp 100) och Rolf ”Dallas” Dahlström (Topp 100) delade under kvällen ut en mängd priser i olika kategorier. - I år var det långa diskussioner i tre av våra sex kategorier innan vi kom fram till en vinnare, det var nog det svåraste juryåret hittills. Men det är bara angenäma problem, säger Roger och avslöjar att den stora Idrottsgalan i Globen faktiskt sneglar på Topp 100:s gala för att hämta inspiration.

Men tongångarna har inte alltid varit lika positiva. För tio år sedan var det ytterst nära att Topp 100 lades ned. Efter en kraftansamling blev det en nystart där Idrottsgalan blev en viktig del och sedan dess har Linköpingsidrotten blomstrat. - Det har varit en otrolig utveckling. För 20 år sedan hade staden bara ett enda elitlag, idag har vi sju lag i högsta serien i olika idrotter. Jag upplever det som att målet att bli landets idrottsstad 2015 är fullt möjligt, säger Roger Ossmin.


V im m e l f r å n a l a g s t t o r d i s : 0 Topp 10

HOS OSS FINNER NI LJUSEN SOM LYSER UPP I VINTERMÖRKRET!

Nya Tanneforsv. 46 • 013 - 35 10 63

NOLLTRETTON 43


plankstekar & tygblommor Text & Foto: Tobias Pettersson

Ibland tröttnar man på innerstadskrogarnas långa köer och trendiga inredning. Då kan man istället variera sig genom att besöka de lite mer kultiga krogarna i förorten. Dit kan man komma som man är, ölen är ofta billigare och gästerna är ofta lite mer avslappnade. Jag och några kompisar bestämde oss för att ta reda på vilken som är det kultigaste krogen i Linköping. Vi var trötta på inneställena kring Ågatan och ville istället uppleva det äkta och genuina. Under en kväll skulle vi besöka fem krogar som vi normalt kanske inte går till för att se vad det är vi egentligen har missat. Det blir ju lätt så att man hamnar samma ställen kring Ågatan och Stora Torget varenda gång man går ut för att roa sig. Vi gjorde därför en lista på fem alternativa hak, som företrädesvis låg i förorterna. För att kunna göra en riktig bedömning av kultvärdet på de fem krogarna hade vi en lista där vi på varje ställe kryssade för om det fanns Jack Vegas-maskiner, träpanel, ”stammisar”, tygblommor, plankstek, tv-skärmar, glasskiva med duk under på bordet samt felstavade menyer. En punkt var även om ölpriset på en stor stark var max 1 krona per centiliter, vilket själv44 NOLLTRETTON

klart är ett rejält plus. De inte fullt så hippa restaurangernas kanske största styrka är att de brukar hålla tämligen modesta ölpriset till gästernas stora glädje. Under resans gång fick vi korrigera de ursprungliga planerna en smula. Bland annat märkte vi att en restaurang vid Vistvägen som kallar sig ”kvarterskrog” saknade alkoholrättigheter, och vi hade så trevligt under vårt test att vi blev tvungna att skippa vårt besök på en krog i Skäggetorp på grund av tidsbrist.

Bocka av punkter Starten skedde på en pizzeria i Tannefors där vi omedelbart kunde bocka av de flesta punkterna i vårt formulär. Så alternativt kanske inte stället var då undertecknad bor strax intill och hamnar där med jämna mellanrum samt att en annan person i gruppen ofta brukar gå

dit för att svinga en bägare. Efter att ha njutit av en stor stark drog vi raskt vidare till en pizzeria i Johannelund som faktiskt gjorde oss lite besvikna, men av ett lite annorlunda skäl. Restaurangen som tidigare hade varit ett kultigt ställe hade genomgått en rejäl ansiktslyftning och helt enkelt en lite för modern stil för att passa in i vårt uppdrag. Förvirrade över om vi skulle tycka om stället eller inte tog vi bussen till Järnvägsstationen där vi besökte en närliggande krog. En av deltagarna blev överlycklig när han fann plankstek på menyn och svullade med stor aptit i sig rätten. Detta var för övrigt också en restaurang som de senare åren har moderniserats en smula, även om en viss charm lyckligtvis fortfarande återstår.

Infriade förväntningar Nästa stopp blev en krog vid Abisko som

vi hade höga förväntningar på och som också infriade dem. Även här kunde vi bocka av många av punkterna i formuläret och en öl senare gick vi nöjda därifrån med en lycklig känsla av att det fortfarande finns utrymme i stans likriktade nattliv för en krog som vågar vara unik och hålla fast vid sin stil. Sista anhalt på kultrundan var en restaurang som låg ganska högt upp på Stor-gatan, och därmed i somligas ögon kanske inte riktigt platsar eftersom krogen kan sägas vara en del av det traditionella centrala krogutbudet. Denna klassiska krog har dock så mycket personlighet och kultkänsla att den är ett måste på en riktig traditionell krogrunda. Och mycket riktigt blev det också en trevlig avslutning på en fantastisk kväll. Förhoppningsvis kan denna artikel inspirera andra att variera sina nöjesvanor och upptäcka alla de små krogpärlor som finns i vår stad.


Välkommen till Söderköping! - M e d e t t a f f ä r s c e n t r u m s e d a n v i k i n g at i d e n I den vackert inbäddade småstaden Söderköping råder en trivsam småstadsanda. Längs de snötäckta kullerstensgatorna kan du i lugn och ro strosa runt mellan de historiska byggnaderna som idag ger plats åt butiker, caféer och restauranger. På vintern råder julefriden i kanalhamnen. Julmarknaden längs med Göta Kanal, som passerar genom staden, lockar till sig nyfikna besökare från när och fjärran. I Söderköping är det nära till allt och ändå finns så mycket att se och uppleva!

Välkommen in i butiken och få julstämning bland Julstjärnor, Amaryllis, Hyacinter m.m

Hos oss hittar du alla delikatesser och godsaker till julbordet

VI ERBJUDER KVALITETSMAT TILL JUL & NYÅR

GOD JUL BLOMMOR Rådhustorget 3 • 0121-102 04

Kolla våra erbjudanden och öppettider under julen på www.angen.se

Ditt skafferi i Söderköping Ågatan 2 • 0121-196 90

www.anderssonssaluhall.se 0121-15920 • Fixområdet Söderköping Tis-Tors 10-18 • Fre 10-18.30 • Lör 10-15

passion för kvalitet på matbordet

För ett år sedan öppnade Anderssons Saluhall vid Fixpunkten och blev snabbt ett populärt val för de Söderköpingsbor som uppskattar personlig service och närproducerad mat av högsta kvalitet. Om man som liten butik ska försöka konkurrera med de stora matvarukedjorna är det viktigt att erbjuda något unikt och annorlunda. Hos Anderssons Saluhall har man valt att satsa på lokalt producerad mat, ett personligt bemötande och att alltid hålla högsta möjliga kvalitet. - Vårt kött är närproducerat och gårdsslaktat, det är unikt. Och vi hängmörar köttet i fyra veckor så det blir mört och får mer smak, säger Jennie Andersson som driver Anderssons Saluhall tillsammans med Jörgen Filipsson. Kunderna uppskattar den genuina kärleken till bra råvaror och har hittills bara haft gott att säga. - Vi har fått ett otroligt gott rykte, kunderna är jät-

tenöjda. Idén med den här butiken är att här betalar man för äkta kvalitet, och man får provsmaka så man vet vad man köper. Vi vill att kunden ska få en personlig kontakt, och vi ger tips på recept, säger Jennie och fortsätter: - Vi kan även erbjuda färdigmat för avhämtning, som görs av oss själva från grunden, exempelvis fiskgratäng, Biff Rydberg och lasagne på italienskt vis. Idag har många ont om tid när man kommer hem från jobbet och vill att det ska gå snabbt. Våra rätter är bara att ställa in i ugnen och sen är det klart.

Få påsen direkt hem Årets julklapp 2011 blev Matkassen och det är en trend som även Anderssons Saluhall hakar på. De erbjuder sina kunder Veckans Påse, som är en påse med deras närproducerade kött där innehållet ändras efter två veckor. Även recept ingår i paketet. Till jul erbjuder man en särskild Julpåse med recept som passar särskilt bra till julbordet. Andra julklappstips är ett presentkort

till butiken eller någon av saluhallens ostlådor i olika storlekar. Och letar man efter bra mat till julbordet har man kommit till rätt ställe. - Vi har allt från kokta grisfötter till den finaste julskinkan. Vi har olika sorters sill, bland annat en whiskey/senapssill som är väldigt omtyckt. Och vi har ett stort sortiment av ostar, som exempelvis Julost från Vrigstad Hemost, Whiskeycheddar från Norins och Stilton som är en klassiker. - Sen kommer nyår och det har vi förberett oss för. Vi har jättefin hängmörad biff som är fantastiskt marmorerad. Vi kommer även att ha mycket fisk och skaldjur, exempelvis lax, räkor, aborrefilé och tonfisk, det sålde vi mycket av förra året. Och så hummer givetvis, förra året hade vi även fått in en megahummer som vi auktionerade ut fem i tre på nyårsafton. - Som förrätt kan man prova våra blåmusslor, ostron, kräftsoppa eller vår räkbomb, säger Jennie och ser fram mot ett gott nytt år för Anderssons Saluhall. (TP)

NOLLTRETTON 45


friskvårdscentret som ger mer Text: Matilda Aldsjö Foto: Mats Nilsson

Friskvårdstrenden pekar alltmer mot funktionell träning. Förr var det muskelbygge och träning för utsidan som var inne på gymmet, men nu är det effektiv träning som du har nytta av i din vardag som gäller. För lite drygt ett år sedan startade Jörgen Edlund sitt eget friskvårdscenter här i Linköping - Frisk Sport & Fitness. Idag erbjuder de flera olika unika klasser, peppande och professionella ledare och det senaste inom träningsutrustning. Allt för att få kunden att må bra och trivas med sin träning. Frisk är gymmet som hela tiden går framåt och passet med viktvästar (Frisk30) var den första nyheten som erbjöds linköpingsborna, men absolut inte den sista! På Frisk lägger man fokus på att kunden ska känna sig väl bemött, både genom de enkla detaljerna (som trevlig personal, schampo och balsam i duscharna), men även genom att ha det senaste inom träningsutrustning och gruppträning. Frisk ska ha både helheten och bredden. Från och med denna höst satsas det stort på en ny Cross Fit-sektion i styrkelokalen och till våren kommer passet Kettlebells introduceras på schemat. - I den här Cross Fit-delen är det bara fantasin som sätter gränserna för träningssätten, berättar Jörgen Edlund. Faktum är att viljan att hinna med att träna så många kroppsdelar som möjligt kan vara svårt, men detta är inte längre ett problem. Det nya Cross Fit-området gör att du kan träna effektivt, säkert och få ett bra resultat för hela kroppen på bara en halvtimme, vilket nästan är det bästa när man ibland har tidspress.

- I Cross Fit-sektionen är det ingen kroppsdel som kommer undan, du stärks inifrån och ut och tränar hela kroppen hela tiden i nästan varje övning, förklarar gruppledaren Josefine Danielsson som brinner för både Cross Fit- och Kettlebellsträning.

Är till för alla Detta är funktionell träning, du blir genomstark och tanken bakom är att du ska få helheten i din träning. Det spelar ingen roll om du är motionär, löpare eller bodybuilder för alla behöver och har nytta av den här träningen. - Träningsformerna Kettlebells och Cross Fit är till för alla, det kanske tar några gånger innan man får in i tekniken men du får otroligt bra träning. Det är träning utan gränser, låt fantasin flöda och ha roligt under träningstiden, det är det allra viktigaste, säger Josefin. En annan nyhet är en Virtuell Personlig Tränare som finns tillgänglig i styrkedelen. Där kan man få inspiration till nya övningar, råd om kost och information om pass. Det finns övningar för Kettlebells, medicinbollar, TRX och andra Cross Fit-redskap, men även övningar med fria vikter och maskiner. - Den Virtuella Personliga Tränaren är en stor tillgång för både de som tränat länge och vill få lite hjälp och inspiration, men även för de som är mer ovana vid styrketräning. Alla övningar visas utförligt för att träningen ska bli så säker och effektiv som möjligt. Detta är något som verkligen uppskattats av våra kunder, avslutar Jörgen.

20%

på din första behandling - gratis konsultation

Vi önskar alla God Jul och Gott Nytt År Välkommen! / Marlé & Ingamay

46 NOLLTRETTON

www.iplakademin.se 0733 - 94 30 20 Klostergatan 68 (Ekoxen hotell)

kipp ut och ta med kupong

Ge ett bosrtentkort pre

För tidsbokning | 013-35 34 35 Läroverksgatan 4, Linköping www.marlek.se

giltig t.o.m 29/2

PERMANENT HÅRBORTTAGNING YTLIGA BLODKÄRL / PIGMENTERINGAR


s p i t s p p a l ulk

J

I-LIPO & CAVILIPO

TRÄNINGSKORT

Vad kan vara bättre än att ge någon ett aktivt liv? Flera alternativ med olika erbjudanden, du väljer vad som ska ingå.

Behandlingar för honom och henne. Köp -10 kort med 50% rabatt just nu. Värde 7.600 kr. Se mer på: www.ilipo.se

PRESENTKORT

DEN BÄSTA PRESENTEN

10% rabatt hos

Josefins Hudvård

TESTA

Hälsa är ett val, den bästa träningen är den som blir av! Boka gratis medlemsrådgivning och prövovecka redan idag: GENUIN OMTANKE F Ö R D I N H Ä L S A

info@studiofitness.se 013-14 40 09

S:t Larsgatan 21 • Linköping • 013-14 40 09

www.studiofitness.se

NOLLTRETTON 47


VIMMEL

Foto: Henrietta Wolving

Jonoli - butiken som har

något för alla Text: Matilda Aldsjö Foto: Henrik Nydahl

Personligt är inne och hos nyöppnade JONOLI kan du hitta det mesta under den kategorin. Den 8 oktober 2011 slog Gunilla Frennesson upp dörrarna och hade nypremiär på sin verksamhet. Allt började som en hobby i en källarlokal på Hospitalsgränd, men idag ligger hennes butik JONOLI på Bokhållaregatan i In Mores tidigare lokal. - Det har varit en dröm för mig att ha en butik här på Bokhållaregatan och när chansen dök upp så tvekade jag inte, berättar Gunilla med ett leende på läpparna.

FLER VIMMELBILDER HITTAR DU PÅ www.nolltretton.se

VÄLLAGAD LUNCH Vardagar mellan 1130-1400

85:48 NOLLTRETTON

Inkl. vatten, salladsbuffé, kaffe och kaka.

nat Snoozy, Znok Design och JNY design. Drömmen som också vuxit fram i Gunillas huvud är att hennes butik ska kunna erbjuda något för alla. Hon tar upp den aktuella julklappsinhandlingen som exempel och förklarar att en kund nästan hittat alla sina julklappar hos JONOLI. Förutom smycken och kläder har Gunilla även inredning och möbler i sitt sortiment, dessa varor kommer från företaget ”Vackert i vitt”.

In More må vara borta, men nu finns samma smycken hos JONOLI. Gunilla har valt att sälja smycken från märken som Snö Of Sweden, Pilgrim, Edblad och C Sthlm. Förutom smyckesförsäljning var målet med denna butikssatsning att även satsa på att sälja unika kläder i mjuka och färgglada tyger i och mönster.

Även till männen

Syr egna kläder

Gunilla förklarar också varför så många kunder redan har upptäckt hennes nya butik. - Det ska vara mjukt, unikt och färgglatt och det har jag fått bekräftat av kunderna. Många är trötta på att fler och fler butiker har samma mode, här på JONOLI vill jag att kunden ska finna personliga prylar och kläder, avslutar Gunilla.

Fram till idag har fokus - klädmässigt legat på främst barnkläder, men i framtiden vill den drivande ägaren Gunilla gärna se mer egentillverkat i sin butik. Redan idag syr hon egna mössor och annat i coola tyger som hon givetvis också säljer innanför butikens dörr. Det hon inte syr själv tar hon hem från bland an-

Allt verkar rymmas i denna lilla och charmiga butik på Bokhållaregatan. Utifrån kan den uppfattas som väldigt feminin, men det är fel för den riktar sig även till männen. Kollar du noga finner du bl a ett flertal herrkalsonger med stjärnor och moln på och det finns mer för honom.

Vi önskar er h c o l u J d o G r! Å t t y N t t o G


Roger med personal önskar

’ LET’S GET READY TO PARTY!

E

E

n

VILLAIN

G tt

ul & J od

G

ytt År! N ott

599:-

ROOTS

799:-

VILLAIN

799:013-31 20 02 • www.studio22.se bea michaela bea bea

michaela michaela

ida ida ida

Studio 22 Studio Studio22 22 är en intercoiffuresalong är ären enintercoiffuresalong intercoiffuresalong som garanterar stor kunsom somgaranterar garanterarstor storkunkunskap och trendkänslighet. skap skapoch ochtrendkänslighet. trendkänslighet. Våra frisörer är ständigt Våra Vårafrisörer frisörerär ärständigt ständigt updaterade genom kurser updaterade updateradegenom genomkurser kurser och vidareutbildning. och ochvidareutbildning. vidareutbildning.

VILLAIN

Detta för att kunna ge bästa Detta Dettaför föratt attkunna kunnage gebästa bästa service till dig som kund. service servicetill tilldig digsom somkund. kund.

799:bea

Välkommen till Studio 22! Välkommen Välkommentill tillStudio Studio 22!  22!  michaela

sara sara sara ida

Studio 22 är en intercoiffuresalong som garanterar stor kunskap och trendkänslighet.

jenny

Våra frisörer är ständigt updaterade genom kurser och vidareutbildning. Detta för att kunna ge bästa service till dig som kund. Välkommen till Studio 22!

roger bea sara roger roger

anneli anneli anneli

michaela ida

Studio 22 är en intercoiffuresalong som garanterar stor kunskap och trendkänslighet.

— TA STEGET EN TRAPPA UPP —

Tanneforsgatan 3 • 013-13 66 68

Våra frisörer är ständigt Stora Torget, Linköping updaterade genom kurser Stora Stora Torget, Torget,Linköping Linköping och vidareutbildning.

013-31 20 02 013-31 013-3120 2002 02

www.studio22.se www.studio22.se www.studio22.se

VI FINNS PÅ STORA TORGET 1, LINKÖPING

www.dna-shoes.com

Detta för att kunna ge bästa service till dig som kund.

roger

Välkommen till Studio 22!

sara anneli

NOLLTRETTON 49


OSYNLIG SOM NATTEN Glöm alla masker och andra detaljer som införskaffades inför maskeraden. Morphsuits har lanserat en helcool kroppsstrumpa som består av en tight helkroppsoverall som är sydd i lycra av hög kvalitet. Dressen har en dragkedja längs ryggen och upp över baksidan av huvudet. Huvudmasken sitter ihop med resten av dräkten och går att se igenom (med begränsad sikt!). Porerna i tyget gör det möjligt att dricka en öl (eller saft om man så önskar) med masken på. Lycra är ett mycket töjbart material som töjs efter din kroppsform. Ett tips är att tvätta overallen innan du använder den då en del färger kan färga av sig på ljusa material. Hos Vinhandlarn på Nya Tanneforsvägen 62 kan du köpa dessa fantastiskT roliga overaller, de finns från ca 10 år och uppåt. (AD)

SiMhAllEN i fuLL GåNG IGeN Efter att ha hållit stängt motionsbassängen en månad för reparation går det nu åter för besökarna att nyttja hela Linköpings simhall. Förutom att laga skadan på bassängen har man även passat på att laga innertaket och måla hopptornet. - Efter en period med begränsad bassängplats, känns det väldigt skönt att bassängen återigen står redo för våra besökare och föreningslivet, säger Anita Nilsson, platschef på Medley som driver simhallen. (TP)

Foto: Sven Erkensten

MÖT DET Ny årET på GLObeNTeATerN Kring jul och nyår hör det till att gå på en riktig nyårsrevy där man får låta skrattmusklerna jobba. Mellan den 17/12 och 22/1 spelas ”Strålande tider” på Globenteatern med namn som Håkan Bäck och Sven-Inge Pettersson i spetsen. Sång, skratt och livemusik utlovas och den som vill kan även boka ett middagspaket. För fullständigt spelschema besök: www.globengruppen.se/ (TP)

Foto: Bill Krado

KrOGShOw på EkOxEN Hotell Ekoxen har åter blivit en kraft att räkna med i Linköpings nöjesliv. Ett exempel på det är den krogshow som anordnades den 24-25/11 på hotellet. Det blev två fullbokade kvällar med välkomstdrink, middag och härlig stämning där gästerna serverades en trevlig krogshow till maten. Med stjärnan Magnus Bäcklund i spetsen bjöds det på en show som förflyttade Las Vegas berömda Rat Pack-era till Linköping med klassiska låtar av bland annat Frank Sinatra och Dean Martin. (TP)

fIrA NYår i liNkÖpiNg Årets Vinterljus släcks den 30 december och dagen efter är det dags för nyårsfirande på Borggården. Programmet startar klockan 16 med försäljning av enklare mat och dryck. Mellan klockan 17 och 18 blir det sedan underhållning på scenen. Erik Nellmark och Anna-Lena Björklund bjuder på stämningsfull nyårsmusik, Nicholas Perry från ”Idol” uppträder, Linköpings Akademiska Orkester gästas av sopranen Åsa Danielsson, det blir Nyårstal av Johan Lundgren som är ordförande i kultur- och fritidsnämnden samt en glittrande ABBA-show med Gala Entertainment. Klockan 18 avslutas sedan kvällen med en 20 minuter lång ljusshow på slottsväggen. (TP)

DET ÄR ALLTID FRI ENTRÉ DÅ VI SPELAR, VI HAR FÖRETAG SOM SPONSRAR VÅRA ÅSKÅDARE

”FÖR ETT FULLSATT SPORTHALLEN”

• Lördag 7/1 kl.1345 Div I Dam: RP IF - Skånela IF • Lördag 7/1 kl.1600 Div I Herr: RP IF - Silwing Troja • Lördag 21/1 kl.1345 Div I Dam: RP IF - Lidingö SK • Lördag 21/1 kl.1600 Div I Herr: RP IF - Täby HK

STOLTA SPONSORER:

50 NOLLTRETTON


God Jul & Gott Nytt År önskar vi på Biva

Johan Lennart

Lars Jonas

Patric Greger

Rat

Christerta rätt t

Kent

ill w

ww .biv

rätt till w tta ww.biva.se a R

a.s

e

013-28 99 00 • VIGFASTGATAN 5 • WWW.BIVA.SE NOLLTRETTON 51


Guide för nybörjartomtar Text: Tobias Pettersson Foto: Shutterstock

Förr eller senare är det ens egen tur att vara tomte på julafton, och då gäller det att inte göra bort sig. Ska man göra succé som tomte måste man känna till koderna och knepen. Den tomte vi idag förknippar med julen är ofta en äldre, något rundlagd man med vitt skägg och röda kläder. Dagens konsumtionssamhälle har dock gjort att den riktiga tomten har svårt att hinna med att dela ut alla miljontals julklappar på julafton, vilket har medfört att han ofta kallar in medhjälpare. Och den dag man blir kallad till uppgiften gäller det att inte göra fel, barn är nämligen experter på detaljer och kan lätt avslöja den som inte kan sitt jobb. Här kommer därför en liten grundläggande snabbguide kring hur Tomten bör uppträda. • Tomten bör dyka upp någon gång på eftermiddagen eller kvällen. Julbordet bör vara avklarat och det ska helst vara mörkt ute. En vanlig tidpunkt för Tomten att göra entré är strax efter tv-programmet ”Kalle Anka & hans vänner”. • Den som är tomte försvinner lite diskret, eventuellt med orden ”Nähä, om man skulle gå och köpa tidningen”, en stund innan det är dags. I källaren, garaget eller något förråd står det en kasse med tomtekläder som tomten byter om med. • Tomtens klädsel ska vara den traditionellt röda dräkten samt luva och någon form av mask. Eventuellt kan tomten bära en lykta i handen. • Efter att ha smugit runt huset en stund knackar (OBS! ring ej på dörrklockan) 52 NOLLTRETTON

tomten på dörren och när den öppnas yttrar tomten de legendariska orden ”Finns det några snälla barn?”. • Tomten ska självklart prata med en speciell tomteröst, dels för att låta gammal och dels för att inte avslöja personen bakom masken. Dessutom måste tomten komma ihåg att han är sisådär 458 år och därför stånka och stöna en hel del. • Tomten måste också vara påläst. Han måste veta att det finns en tomtemor samt en massa tomtenissar som hjälper tomten att tillverka alla julklappar. Frågar någon var tomten bor ska han svara Nordpolen, även om Mora, Rovaniemi, Grönland och Kolmården kan fungera i vissa fall. • Nuförtiden har familjer ofta så många julklappar att tomten inte hinner dela ut alla. Därför är det vanligt att tomten bara har med sig en mindre säck medan resten av julklapparna ligger under granen. När tomten delat ut säcken tackar han för sig och familjen kan själva dela ut resten av julklapparna. Detta ger även ”tidningsköparen” en möjlighet att obemärkt smita tillbaka in i julklappsutdelandet. • Det viktigaste för värdfamiljen är att bjuda tomten på glögg. Ofta har tomten lite svårt att dricka genom skägget men ett knep är att se till att det finns sugrör hemma. Då kan tomten dricka utan problem och kommer mer än gärna tillbaka nästa år!


LÖRDAG 17 DECEMBER, KL. 10-16 - LILLA TORGET

LINKÖPINGS CITYS STORA JULMARKNAD NÄRODLAT - KORVAR, STRUTSPRODUKTER, VILT, MARMELAD, HONUNG, SVAGDRICKA, SKINKOR, PASTEJER, PATÉER OCH MYCKET ANNAT

GENUINT HANTVERK - ULLPRODUKTER, TEXTILIER, BATIK, MAKRAMÉ, SMYCKEN,

PRESENTER, TRÄSLÖJD, STICKAT OCH MASSOR AV ANDRA JULKLAPPSTIPS.

SÖNDAG 18/12 Öppet kl. 12-16 Våra tomtenissor bjuder på glögg från sina glöggryggsäckar runt om i sta´n. Gatumusikanterna och lejonet Linson underhåller och delar ut godis till barnen.

MÅNDAG 19/12 Öppet kl. 10-20 Välkommen till vår rimkåta på Stora Torget kl 16-20 och värm Dig vid elden, drick glögg eller kaffe och få hjälp med Dina julklappsrim.

TISDAG 20/12 – FREDAG 23/12 Öppet kl. 10-20 Våra tomtenissor bjuder på glögg kl. 17-20 från sina glöggryggsäckar runt om i sta´n

MÅNDAG DEN 26/12 Linköpings Citys stora mellandagsrea startar kl. 10-16

NYÅRSAFTON - Öppet kl 10-15 TRETTONDAGSAFTON - Öppet kl 10-16 TRETTONDAGEN - Öppet kl 12-16

ÖPPET SÖNDAGAR KL 12-16 På nätet kan du läsa mer om vad som är på gång i Linköpings city Besök vår hemsida: www.linkopingcity.se Vi finns även på facebook: www.facebook.se/linkopingcity

NOLLTRETTON 53


Foto: Peter Knutson

Karlsson smyger på taket Astrid Lindgrens klassiker visas nu som en helt ny musikal som heter Karlsson på Taket - Smyger igen. Den 29 januari visas musikalen här i Linköping på Konsert och Kongress. Vi får följa med Lillebror och Karlsson på ett spännande äventyr med barnvakten Fröken Bock och några förskräckliga tjyvar. I rollen som Karlsson ser vi Markoolio och Benjamin Wahlgren spelar rollen som Lillebror. (CS)

Foto: Live nation

Foto: Live nation

redo för judas priest?

tvillingar till garden När de två irländska tvillingarna Edward och John dök upp i Eurovision Song Contest i våras och framförde Irlands bidrag ”Lipstick” var det nog många som undrade vilka de två knäppgökarna var. De hade konstiga frisyrer och knäppa kläder, men framträdandet gjorde stort intryck och svenska folket gav dem sin tolvpoängare. Duon slog igenom i brittiska X-Factor 2009, där de dock inte vann utan kom på en sjätteplats. Året efter kom debutalbumet ”Planet Jedward” som nådde förstaplatsen på den irländska albumlistan. 2011 fick gruppen representera Irland i Eurovision Song Contest där de kom på åttonde plats i finalen. I somras var de i Sverige och medverkade i TV 4:s ”Sommarkrysset” och den 19 december släpper de sin andra skiva ”Victory”. Den följs upp av en mindre Sverigeturné med tre spelningar i januari där Konsert & Kongress i Linköping är ett av stoppen. Den 25/1 kan man se Jedward uppträda på Garden. (TP)

Missade du de brittiska kungarna av heavy metal på Sweden Rock i somras? Då får du chansen den 24 april när de intar Cloetta Center i Linköping under sin sista världsturné. Judas Priest bildades i början av 70-talet i Birmingham, England, en plats där heavy metal föddes enligt många. Bandet var ett av de första som bar nitar och läder, en look som snabbt plockades upp av fansen och nu är självklar för många metalälskare. Med klassikeralbum som ”British Steel”, ”Screaming For Vegeance” och ”Painkiller” och arenagiganter till hitlåtar som ”Breaking The Law”, ”Living After Midnight” och ”You’ve Got Another Thing Comin” i bagaget råder det inga tvivel - Judas Priest förtjänar mer än väl sin titel som metalgudar. Trots deras enorma popularitet, och ett nytt album redo att släppas nästa år, så har bandet bestämt att ”The Epitah Tour” blir deras sista världsturné. Judas Priest lovar att spela alla favoriter från deras 40-åriga karriär och de kommer också bjuda på flera låtar som aldrig tidigare spelats live. Så missa inte att vara med när bandet gör sina sista Sverige-spelningar någonsin - det kommer bli episkt. (BN)

Stort utbud av dräkter och masker till kommande helger finner du hos

G:a Tanneforsv. 88 • Linköping • 013-31 34 60 54 NOLLTRETTON


NOLLTRETTON 55


NOLLTRETTONQUIZ

När julmaten gjort er i det närmaste orörliga och det börjar bli lite trist i vintermörkret, då är det dags att sätta familjefriden på spel och utmana de kaxigare släktingarna i en skön quiz. Sätt julklapparna på spel och ta fram papper och penna, sen är det bara att köra!

1

Den irländska brödraduon Jedward slog igenom i detta musikprogram... a - The X factor

a - ghost

a - Peter Jackson

Vem är sedan 2010 landshövding i Östergötland - Konungarnas och hjältarnas ädla hemvist?

B - Britain’s got Talent

B - The haunted

B - Steven Spielberg

a - katarina kämpe

C - Pop idol

C - eldkvarn

C - george Lucas

B - Maria norrfalk

Henrik Fexeus var programledare för detta svenska tv-program...

Hur blev det svenska folket först bekanta med Lasse Åberg?

Pjäsen ”Enron” handlar om ett företag som pysslade med...

4

I vilket band spelar östergötlands hårfagre rockare Patrik Jensen?

7

Tintin gjorde storstilad entré i 3D på biodukarna, men vem regisserade?

10

C - elisabeth nilsson

2

3

5

8

a - Mindstorm

a - Sällskapsresan

a - energi

B - Brainstorm

B - repmånad

B - Telefoni

C - hjärnstorm

C - Trazan & Banarne

C - revision

Lillebror i ”Karlsson på taket” heter egentligen...

6

Årets julklapp är matkassen, men vilken var egentligen förra årets?

9

Vilket år blev Magnus Samuelsson utsedd till starkast i världen?

a - kalle Blomkvist

a - Surfplatta

a - 1996

B - Svante Svantesson

B - Spikmatta

B - 1998

C - karl Lejon

C - Ljudbok

C - 1999

var frågorna kniviga? Svaren finnS här nedanför! 1-A, 2-c, 3-B, 4-B, 5-c, 6-A, 7-B, 8-A, 9-B, 10-c

TävlIngsfråga

var med och Tävla om eTT exemplar av deT UnderbarT rolIga speleT beZZerwIZZer

Arne Weise minns vi ju alla som ett var ett stående inslag på julafton i SVT, men vem är det som är 2011 års julvärd på julafton i SVT?

56 NOLLTRETTON

För att ha chans att vinna ska du senast den 12/1 maila in ditt svar till: redaktionen@nolltretton.se


Lo u n g e b a r • Pa r t y b a r • N a t t k l u b b 2200- 0300

FREDAG NU ÄVEN MED

KARAOKEBAR!

ÅLDER:

21+

LÖRDAG LINKÖPINGS

ENDA

NATTKLUBB FÖR OSS 25+

ÅLDER:

25+

After Work

Måndag-Fredag 1600-1800 För endast:

129 kr

Välj mellan:

The Allstar Burger Caesarsallad Allstar Chicken Wings

Vi visar alla LHC:s matcher hela säsongen. Vill du se matcherna? För garanterad bästa plats, boka läktarplatsen i god tid!

Inkl. en öl eller ett glas vin, alt. alkoholfritt

l & År u J Godt Ny ttå... Gotnskar vi p ö

ÖPPETTIDER JUL OCH NYÅR 24/12 25/12 26/12 31/12 1/1 6/1

Stängt 13-03 16-22 Abonnerat 13-22 16-03

ALLSTAR – THE FABULOUS SPORTSBAR · ÅGATAN 39, LINKÖPING BORDSBOKNING: 013-13 13 10 · ALLSTARBAR.SE NOLLTRETTON 57


Fexeus tar sig in i ditt huvud Text: Tobias Pettersson Foto: Pontus Höök

För något år sedan gjorde tankeläsaren Henrik Fexeus stor succé med sin show ”Sinnescirkus”. Nu är han ute på en ny turné där han tar den mentala manipulationen ett steg till.

Fakta Ålder: 40 Bor: Stockholm Civilstånd: Sambo, tre barn. Drömresa: Shanghai Dold talang: Kan spela trummor. Irriterar sig på: Trångsynta människor. Önskar han visste när han var 15 som han vet nu: Hur man gör – överhuvudtaget. Bästa telefonsamtal: När de ringde från USA och berättade att han vunnit en fin utmärkelse för underhållare. Största lögn: När han svor en person evig kärlek när han var 18. Fast då visste han inte att det var en lögn. Sämsta affär: Någon av alla mobiler eller teknikprylar han har köpt.. konstigaste stället han vaknat upp på: Sommaren 1992 när han vaknade upp på en byggarbetsplats i den franska bergsbyn Albertville. Önskar mest ju nu: Att få sova ut.

På 50- och 60-talet åkte paret Truxa land och rike kring och uppträdde med sina tankeläsningskonster. Gulli Truxa (ursprungligen Johansson) var faktiskt född i Linköping och nu, 50 år senare, fascineras återigen Östergötland av människans mentala förmågor. För några år sedan spelade Henrik Fexeus in sitt program ”Hjärnstorm” i Norrköping där han gick runt på stadens gator och förbluffade invånarna med sina psykologiska tricks. Hösten 2010 kunde vi se honom på Skandiateatern i

58 NOLLTRETTON

föreställningen ”Sinnescirkus” där han utförde häpnadsväckande nummer kring tankeläsning och konsten att manipulera människor. Nu är han tillbaka med en ny show i samma anda, som heter ”I ditt huvud”, som har spelats på Rival i Stockholm och nu ska ut på turné genom landet. När jag såg din förra show kunde jag inte slita blicken från din otroligt höga frisyr. Var det ett sätt att avleda publikens uppmärksamhet? - Ha ha. Jag önskar att jag hade tänkt så långt. Jag byter frisyr ofta, men jag kan lugna dig med att den inte kommer

vara lika hög denna gång. Hur skiljer sig den nya showen från den förra? - I grunden är det samma idé, det bygger på att jag tar upp folk på scenen och sen händer det en massa konstiga saker. Förra gången var det bara jag och en ljudtekniker, nu blir det mer show. Det är en större och proffsigare produktion och jag har till och med en regissör. Jag försöker lägga ribban högre och göra saker jag inte vågade då. Det Henrik sysslar med är inte trolleri eller övernaturliga konster, snarare hand-

lar det om populärpsykologi där han vill visa hur man på olika sätt kan påverka och styra människors tankebanor genom att exempelvis sända ut sublima signaler. Henrik berättar att det alltid finns en felmarginal, folk gör nämligen inte alltid som man önskar. Det är sällan ett nummer blir fullständigt misslyckat, men det händer ofta att det inte riktigt blir så perfekt som det var menat. - Ibland blev det att slutnumret inte satt som jag har tänkt. Jag hoppas att folk har överseende med det, säger Henrik och ser fram mot att återigen trollbinda sin publik med sina sinnrika konster.


ÖSTERGÖTLANDS MUSEUM

Handla julklappar i      MUSEI

BUTIKEN! böcker, prylar, leksaker...

... eller varför inte en dörrstopp i form av en katt eller hund!  Tis-sön k l 11 -1 6 • Tis & t or ä ven kv ällsöppe t till 2 0 Ej kvällsöppet 19.12-9.1 • www.ostergotlandsmuseum.se

The waterhole in town...

God mat och dryck i stans mysigaste vardagsrum

EF TER JOBBET

Bruncnh Lör-Sö 00 00 12 -15

Måndag- Fredag 1600-1800

e En valfri hamburgar en valfri öl (alt. alkoholfritt)

169:-

Vi önskar eder alla en fröjdefull Jul!

Vi sände

r: Premier L eague Allsvensk an Elitserien m.m.

pitcher’s linköping Ågatan 57 | 013- 14 96 00 | www.pitchers.se

Pub | Brunch | Nattklubb | Sport Uteservering | Restaurang | Party

Nattklubb | Ågatan - under Pitcher’s

Öppet

t

ider: Mån-F re: 16 00 Lör-Sö n 00 Sent Se på m12 - Sent Boka A atchen? lltid bo rd

ÅTER FULL FART VARJE FREDAG & LÖRDAG FREDAG 18 ÅR • LÖRDAG 20 ÅR NOLLTRETTON 59


ARENABOLAGET PRESENTERAR

KAPTEN RÖD

MUSIKKRÖNIKA

Fredag 13 januari - Konsert & Kongress

Musikåret 2011 Snart går vi in i 2012 och det är dags att sammanfatta musikåret 2011. Här är en del av allt det som hände i musikvärlden under det gångna året.

JEDWARD

Onsdag 25 januari - Konsert & Kongress

• Årets skiva: Länge hade “Världen kommer aldrig förstå” med Dapony Bros titeln, men så släppte Monty ”1000 år senare” – ännu en fantastisk skiva från geniet David Pagmar… annat bra: Veronica Maggio, Henric de la Cour, Deportees, Roffe Wikström, Edith Backlund och så Lustans Lakejer förstås. Svensk musik är fantastisk! • Årets artist: Måste nog bli Lady Gaga i år igen, trots allt.

FREDDIE WADLING

Fredag 27 januari - Konsert & Kongress

• Årets sommarplåga: Eric Amarillos ”Om sanningen ska fram”. • Årets sämsta affär: Justin Timberlake pumpar in pengar i Myspace. • Årets rebell – som kom av sig: Alexander Bard • Årets tack-och-hej (för vilken gång i ordningen?): Arvikafestivalen • Årets tack-och-hej 2: R.E.M • Årets tack-och-hej-återförening-om-fem-år: The Ark • Årets partydödare: Norrköpingspolisen • Årets vart-tog-du-vägen: Anna Bergendahl

RAW PÅ TURNÉ

Lördag 4 februari - Konsert & Kongress

• Årets följetong: Michael Jackson-rättegången • Årets besvikelse: Sahara Hotnights nya skiva. • Årets jag-säljer-mig-aldrig: Jocke Berg gör låten till ”Bilar 2”. • Årets 1+1= 0,5: Serenades • Årets gåta: Kajsa Grytt är superhet i hotpants på scenen men sminkar sig som en häxa på alla bilder. • Årets lokala: Ghost

RIGMOR GUSTAFSSON Torsdag 9 februari - Konsert & Kongress

…andra lokala: Slagsmålsklubben, Svenska Björnstammen. • Årets funkar-inget-annat-kan-man-alltid-byta-datum: Hultsfredsfestivalen (igen) • Årets supergrupp: Inte Superheavy i alla fall. • Årets mest oväntade samarbete: Lou Reed och Metallica. • Årets hon-är-ändå-för-bra-för-det-där-skitprogrammet: Alexandra Jardvall • Årets mest inställsamma: Rihanna • Årets var-kom-han-ifrån: Ulrik Munther • Årets soundtrack till hälften av alla svenska filmer: Oskar Linnros ”Från och med du”.

DAVID BATRA

• Årets mest välförtjänta: Bengt Sändh fick Visfestivalen i Västerviks stipendium.

Fredag 10 februari - Konsert & Kongress

• Årets coolaste (i år igen): Niclas Frisk • Årets mest saknade: Amy Winehouse och Gustaf Kjellvander …andra vi tar farväl av: Jerri Lieber, Clarence Clemons, Burken, Rock-Ragge, Nate

“Det här var ju tråkigt”

Dogg, Mike Starr, Gary Moore och John Barry • Årets hopp för 2012: Thåström

MIKAEL WIEHE

Onsdag 15 februari - Konsert & Kongress

Tobias Pettersson, musikredaktör

För mer information och biljetter: arenabolaget.se 60 NOLLTRETTON


Island/Universal

MUSIKNYTT Text: Tobias Pettersson

Raymond & maRia goes english Nyligen släppte Raymond & Maria singeln ”The Fish Are Swimming Slower Every Year”. Det var första smakprovet från gruppens första engelskspråkiga skiva. Den är producerad av James Iha från Smashing Pumpkins och har titeln ”Jobs Where They Don’t Know Our Names”. Raymond & Maria är tidigare mest kända för låten ”Ingen vill veta var du köpt din tröja”.

BÄST JUST NU! 1 2 3 4 5

mustasch på vägaRna Den 1 februari släpper Göteborgsbandet Mustasch sitt nya åttonde album ”Sounds like hell, looks like heaven”, producerat av sångaren Ralf Gyllenhammar. I samband med nya skivan drar bandet ut på en stor tvåmånadersturné genom Norden med stopp i Linköping 23/3 och Norrköping 21/4.

Amy Winehouse - Lioness: hidden TreAsures Souldrottningen ger oss en sista julklapp med demos och tidigare outgivet material.

synthgiganteR åteRföRenas För 30 år sedan lämnade Vince Clarke Depeche Mode, strax innan gruppen släppte sin första skiva. Nu har han återförenats med sin gamla Depechepolare Martin Gore i det nya bandet VCMG, aktuella med EP:n ”Spook”. Någon gång nästa år väntas även ett fullängdsalbum från den rutinerade synthduon.

rem: ”PArT Lies, PArT heArT, PArT TruTh, PArT GArbAGe 1982-2011” Ett av de stora popbanden säger tack och adjö med denna samlingsskiva.

The Cure: besTivAL Live 2011

Gothgudarna släpper dubbel-album från spelningen på Bestival i somras. Och det ryktas att de har ett nytt studioalbum på gång.

sabbath till sveRige

Tom WAiTs: bAd As me

Efter många spekulationer har de fyra originalmedlemmarna i Black Sabbath återförenats för att spela in sitt första studioalbum på 33 år (med producenten Rick Rubin) och kommer även att göra en omfattande världsturné under 2012. Två spelningar i Sverige är inbokade, den 25/5 på Stockholms Stadion och den 2/6 på Malmö Stadion.

Borde ha varit Årets julklapp istället för den där färdigpackade matkassen.

“hej TomTeGubbAr”

Kanske den bästa julsången genom tiderna.

SKIVSLÄPP 1/1 Guided by voices – Let´s go eat the factory 11/1 Spin Doctors – Pocket full of Kryptonite

JULKLAPPSTIPS

(specialutgåva)

Kiss-meRchandise

Har du också svårt att veta vad du ska ge brorsan i julklapp? Inga problem, surfa bara in på KISS hemsida och kolla in deras webshop. Inget annat band i rockhistorien har satsat lika mycket på att sälja merchandise. Allt tycks gå att kränga, bara det har en KISS-logga.

Här finns bandanas för hundar, vin, latexmasker, hakklappar för barn, leksaksbilar, actionfigurer, guldmynt och så förstås den omtalade KISS-kistan. För bara 4.000 US-dollar kan du gå till den eviga vilan i en kista med KISSmotiv! Alla coola KISS-grejer hittar du på: www.kissonline.com (TP)

16/1 Ani Difranco – Which side are you on? 17/1 Trailer trash tracys – Ester 20/1 Primal Fear – Unbreakable 20/1 Biohazard – Reborn in defiance 23/1 Aborted – Global flatline 23/1 Abigail Williams – Becoming 24/1 Lacuna Coil – Dark Adrenaline 24/1 Lamb of God – Resolution

Juldagsparty

discot!

Full fart inne på 

Småland & Östergötlands kompletta nöjesställe

www.parkhallen.nu NOLLTRETTON 61


013 011

music news Petri har blivit östgöte Bor man i länets västra ände och spelar i rockband har man kanske fått lite lättare att slå sig in i musikbranschen. Sedan någon månad tillbaka har nämligen en av landets mest kända managers skaffat ett hus norr om Gränna. Det är Petri H Lundén, som bland annat varit manager åt Cardigans som bestämt sig för att bli östgöte.

Mankan tar båten

Morifade är tillbaka Text: Tobias Pettersson Foto: Rasmus Arnell

Efter sju år är Linköpingsbandet Morifade tillbaka med en ny skiva. På ”Empire of souls” visar power metal-bandet att de inte har glömt bort hur riktig hårdrock ska spelas. Åren runt millennieskiftet släppte Morifade ett antal skivor som fick bra kritik och gav bandet uppmärksamhet både på hemmaplan och utomlands. Men efter 2004 års album ”Domi<>Nation” började saker och ting strula till sig. Man bytte medlemmar, lämnade sitt skivbolag, spelade ute allt mer sporadiskt och många undrade nog om gruppen fortfarande existerade. Men plötsligt meddelade gruppen att man hade en ny platta klar och drog ihop ett releaseparty på L´Orient, Linköping i september, och fansen strömmade till för att höra materialet från den nya skivan ”Empire of souls”. - Det är första skivan vi spelat in själva, utan bolag. De sista tre skivorna har vi spelat in i Göteborg men den här är inspelad på tre olika ställen på hemmaplan, säger trummisen Kim Arnell när jag träffar honom samt gitarristen Robin Arnell och basisten Henrik Weimedal i bandets rep-

lokal. Övriga medlemmar är gitarristen Mathias Kamijo, sångaren Kristian Wallin och keyboardisten Fredrik Eriksson. Det är den sättningen som har gällt de senaste fem åren. Många av låtarna på nya plattan har också hängt med så länge men hunnit ändras en hel del under årens lopp. Till slut blev det en platta med elva power metal-spår som bandet tycker skiljer sig en del från det de tidigare släppt. - Den är absolut tyngre och inte så trallig som de tidigare. Och så har vi en ny sångare som har satt sin prägel, säger Robin. - Det blir ganska drastiska förändringar när man byter sångare, oavsett om han är bättre eller sämre. Kristian har lite rivigare röst, tidigare sångaren hade en mer ren och snäll pipa, säger Kim. Själva är bandet nöjda med nya plattan och även recensenterna har tyckt om vad de har hört. - I många recensioner har det stått att de har gillat vårt sound, säger Robin. - Jag tycker vi har ett visst sound som inte låter som något annat. Inte längre i alla fall. Vår första skiva kom mitt i power

metal-vågen och då lät allt ganska lika, säger Kim. - Jag har alltid haft svårt att placera oss i ett fack. Vi är inte bara power metal, utan mer än så, säger Henrik. Har ni någon potentiell radiohit på skivan? - De elva första…, säger Henrik. - Vi har försökt skapa en helhet. Det är nog ingen särskild låt som sticker ut och sätter sig direkt. Man måste nog lyssna in sig på skivan, säger Kim. - Oftast är det de som är de bästa skivorna, säger Henrik. Nästa gång Morifade står på scenen är den 27/1 på Palatset i Linköping. Förhoppningsvis kommer det även att bli en Sverigeturné under våren. Kommer det att ta sju år till nästa platta igen? - Nej, det går nog snabbare. Nu är alla barn födda och alla har bytt jobb några gånger, och så har vi inte tänkt att byta ut några fler medlemmar, säger Kim.

Linköpingssångaren Magnus Bäcklund har under första halvan av december kört en julshow på Åhaga i Borås, med låtar av Tom Jones, Tina Turner, Elvis med flera. Den avslutas den 17/12 och nästa gång man kan se honom är på Viking Lines båt Cinderella den 21/12. Så tryck i dig några sjösjukepiller och ge dig ut på böljan den blå.

vrålkort turné Kisatrubaduren Fredrik ”Frallan” Jonsson var nyligen ute på vad han kallade ”Musikhistoriens kortaste turné”. Premiären skedde på Sagateatern i Linköping den 23/11 och avslutningen ägde rum i Kisa Kyrka den 24/11. Lite väl kort tycker ni kanske? Men en turné är alltid en turné som vi säger här på tidningen. Nu väntar vi på en ny skiva. Kanske ”Musikhistoriens kortaste”?

Mera skogsröj På g Skogsröjet i Rejmyre kommer att arrangeras även nästa år. Datumet är satt till den 10-11/8, biljetterna är släppta och de första artisterna har redan släppts. En av huvudakterna blir Anvil som fått en andra karriärpeak på senare år. Andra klara bokningar är Bonfire, Faster Pussycat, Kingdom Come, Sister Sin, Ted Poley och Badmouth. Håll er uppdaterade på: www.skogsrojet.se Har ni ny basist? Turné på gång? Ny skiva i pipelinen? Mejla stora och små bandnyheter till: tobias@nolltretton.se

ANMÄL ERT BAND NU TILL ÖSTERGÖTLANDS STÖRSTA OCH BÄSTA ROCKFESTIVAL: SKOGSRÖJET 2012 10-11/8! Surfa in på musikwebben.se under giganmälan. (OBS. band anslutna till Sensus studieförbund har företräde) kontakt: Alexander Vibeck Chef Musikhusverksamheten Sensus ÖNS alexander.vibeck@sensus.se 62 NOLLTRETTON

www.musikwebben.se


N E T L U P ATA

K

ar g a d 2 er, n e c s r, 3 e t s i t r 60 a

Dynamo och Kulturhuset Norrköping, 13-14 jan Fri entré! Spelschema och info: www.livekarusellen.se

Livekarusellen är en turné i tävlingsformat och en av Sveriges största tävlingar för oetablerade band och artister. Livekarusellen är öppen för alla oavsett musikstil, ålder eller erfarenhet.

NOLLTRETTON 63


Foto: Yusuke Wakita

Foto: Andreas

Foto: Olle Carlsson

ÖstergÖtlands hetaste rockstjärnor 2011 Text: Tobias Pettersson

Vem är egentligen länets hetaste rockstjärna för tillfället? För att platsa måste man vara född, uppvuxen eller bo i Östergötland. Man måste dessutom ha det som kallas ”star quality” och leva ett rockstjärneliv, samt helst ha viss kvalitet på musiken man framför. Men framförallt gäller det att vara aktuell, gamla meriter kommer man inte långt på. Nolltrettons musikskribent Tobias Pettersson ger sin syn på vilka som är Östergötlands hetaste rockstjärnor 2011. Varsågoda, här är resultatet! 1. Papa Emeritus I På nolltid har Ghost blivit det hetaste svenska hårdrocksbandet och även gjort stort avtryck i den internationella metalvärlden. Inför Metallicas spelning i somras gick James Hetfield omkring i en t-shirt med ”Ghost”-tryck och sade i en intervju: - Jag visste inte hur de såg ut tills jag hörde deras video. Jag hörde deras musik först och tyckte att det var bra, väldigt unikt och väldigt melodiskt. Det påminde mig om 70-talsrock som jag gillar. Jag älskar bandet. Ghost bildades 2008 och släppte 2010 debutalbumet ”Opus Eponymous”. Det hyllades av kritikerna som jämförde bandet med Mercyful Fate och beskrev musiken med ord som ”skrämmande bra” och ”oemotståndliga poprefränger”. Själva hävdar gruppen att de är utsända av djävulen för att genom kommersiellt gångbar rockmusik samla själar åt denne. Bandet, som består av en samling namnlösa spöken, leds av påve Papa Emeritus I. De uppträder alltid maskerade och ger aldrig några intervjuer. Ryktet säger dock att vålnaderna brukar ses stryka omkring på Linköpings gator till vardags. Debutskivan nominerades till en Grammis och bandet har även hunnit med en lång rad spelningar i Europa. Under hösten skulle man även ha gjort en stor USAturné men den ställdes in på grund av visumkrångel (klart att jänkarna inte vill släppa in en massa hemska spöken i lan64 NOLLTRETTON

det). Nu koncentrerar sig bandet istället på att få färdigt sitt nya djävulusiska album. Formkurva: Rakt upp

2. Patrik Jensen Linghems tuffaste gitarrist var med och bildade de båda metalbanden Witchery och The Haunted. Särskilt det sistnämnda har gjort stor succé både på hemmaplan och internationellt, och i våras släppte gruppen sitt sjunde album ”Unseen”. Patrik Jensen har inte bara turnerat världen runt, han ser dessutom vråltuff ut och vet hur man lägger riff som får thrashfantaster att jubla av vällust. Formkurva: Oförändrat (rakt fram)

gaget, som orsakar hysteri varje gång han släpper en skiva, turnerar eller slår rekord på Svensktoppen. Under hösten har han varit ute på en utsåld Skandinavienturné. Formkurva: Oförändrat

5. Frej Larsson Som medlem i såväl Slagsmålsklubben och Maskinen har Frej vuxit ut till en scenpersonlighet som inte lämnar någon oberörd. Norrköpingsbandet Slagsmålsklubben drar storpublik både i Sverige och utomlands och är för tillfället aktuella med sin nya skiva. Formkurva: Snett uppåt

6. Markus Krunegård 3. Plura 60 år gammal är Eldkvarnsångaren Plura mer i ropet än någonsin. När vanliga svenska musiker skulle börjat tänka på pensionen går Plura all-in och har de senaste åren bloggat, skrivit böcker, gjort tv-program och spelat in skivor som kan vara de bästa i karriären. Samt hamnat i en omtalad kokainskandal. Nu är han aktuell med Eldkvarns nya platta ”De berömdas aveny”. Formkurva: Snett uppåt

4. Lars Winnerbäck Linköpingskillen Winnerbäck håller en ganska låg profil och har i år börjat med såväl modefotografering som barnboksillustrationer, men det hindrar inte att han trots allt är en av landets största manliga musiker, med en mängd Grammisar i ba-

Från att ha haft landets längsta indielugg och frontat landets bästa indieband Laakso har Norrköpingskillen på senare år blivit folkkär med sina soloskivor. I år har han bland annat medverkat på Veronica Maggios skiva samt startat nya bandet Serenades ihop med Adam Olenius från Shout Out Louds. Formkurva: Oförändrat

7. Martin Axenrot Svenska hårdrocksbandet Opeth håller på att bli riktigt stora i metalvärlden, och bakom trummorna hittar vi Linköpingskillen Martin Axenrot. Han spelar även i Witchery och Bloodbath som även de har rönt stora framgångar. Under hösten släppte Opeth sitt tionde album ”Heritage” och mellan november och februari är bandet ute på världsturné.

Formkurva: Oförändrat

8. Johan Christher Schütz Mjölbykillen Johan Christher Schütz har blivit ”big in Japan” med sin bossanovadoftande musik. Bland annat har låten ”Slow down” blivit den mest spelade låten i japansk radio. Lite i skymundan har Johan Christer Schütz bossanova spridit sig över världen, och framförallt till Japan där han både under eget namn och med alter egot Peacebird har nått stora framgångar. - Musikaliskt skiljer sig Peacebird ganska mycket från de tre soloskivorna jag gett ut, även om jag experimenterade både med soul och chanson på den tredje, svenska skivan. Med Peacebird går jag tillbaka till influenser som Cat Stevens, John Martyn och Stevie Wonder, hur olika de än kan verka! Jag har svängt åt soul-hållet de senaste åren, och texterna är mindre fokuserade på mig själv. Varför tror du att japanerna gillar din musik? - Jag brukar få höra att det är mina melodier, och kanske också mina influenser från äldre musik och jazz. Sen har jag också ena foten i popmusik, och det finns ju ett väl dokumenterat intresse i Japan för svensk pop. Men att låten ”Slow Down” började spelas så mycket på japansk radio var en överraskning för både mig och mitt nya japanska skivbolag. - Folk jag känner i Japan säger ofta att de hört någon av mina låtar spelas på ett


Foto: Pressbild Foto: EMI

Foto: smk

Foto: Anders Tengner

café, restaurang eller inne på 7Eleven, och det tillsammans med radion gör ju att min musik verkar finnas precis överallt i Japan, inkluderat låtar från min första skiva ända till Peacebird. Jag har själv suttit på caféer i Tokyo och plötsligt hört min musik, det är alltid lika oväntat och kul. Vad händer framöver? - Jag kommer att spela in musiken till en musikal, det är över 2 timmars musik och omfattar över 20 musiker. Jag är även ombedd att spela in en ny Peacebird-skiva med ett lite mer avskalat akustiskt sound, som ska släppas redan i vår, och jag har en mängd radioframträdanden och spelningar i Japan. En gospelkör i Tokyo hörde precis av sig och bad mig arrangera en låt till deras tredje skiva, det ser jag fram emot eftersom jag aldrig gjort det förut. - Jag är även inbjuden till Brasilien för att uppträda på några festivaler och större arrangemang. Det finns ett intresse där för min musik, ett par brasilianska sångerskor har gjort covers på mina låtar, och jag har spelats enstaka gånger i radion, så med lite tur kanske något kan hända där också. Det verkar som att min musik har någon slags universell karaktär, den tilltalar människor från helt olika kulturer och bakgrunder, och i alla åldrar, och det känns extra kul när man tänker att man växte upp i skogen utanför Mjölby. Formkurva: Rakt uppåt

9. Jonna Lee Efter två soloskivor och succé på SXSW i

Austin förra året satsar nu Fågelstatjejen på det nya märkliga projektet iamamiwhoami som vann en Grammis i år för "Årets Innovatör". Projektet har också fått MTVnomineringar som "Most Innovative Artist" och ”Best Web Born Artist". På årets Way Out West scendebuterade iamamiwhoami och ryktet säger att stora saker är på gång i England… Formkurva: Oförändrat

10. Alexander Bard BWO är nedlagt och för tillfället syns Bard mest i ”Idol”-juryn. Men räkna aldrig bort den skäggiga Motalasonen. Sedan 2009 håller han på att bygga upp sin nya grupp Gravitonas som spottat ur sig singlar och EP:s det senaste året och blivit populära i Ryssland och USA. Formkurva: Snett nedåt

11. Den Svenska Björnstammen Vi buntar ihop de sju Norrköpingsbjörnarna till en här på listan. Deras singel ”Vart jag mig i världen vänder” har sedan sommaren toppat såväl itunes och Spotify samt sålt guld och blivit en stor radiohit. Under hösten har gruppen jobbat på debutalbumet som beräknas släppas i februari. Formkurva: Rakt upp

11. Morgan Håkansson Efter 20 år i dödsmetalträsket är Norrköpingsgruppen Marduk fortfarande att räkna med. Mogge och hans mörka anhang levererar ständigt nya skivor och turnéer. Tidigare i år släpptes EP:n ”Iron Dawn”

och under december är Marduk ute på en stor Europaturné. Formkurva: Oförändrat

12. Sven Zetterberg Ingen lirar blues som Skärblackas Sven Zetterberg. Sedan starten i Telge Blues på 70-talet har han tillhört den svenska blueseliten och verkar inte ha några planer på att trappa ner. Ifjol gav han ut hyllade skivan ”Grounded in reality” och i vinter har han ett fullbokat schema med gig. Formkurva: Oförändrat

13. Richard “Corpse” Rimfäldt Witchery är en svensk supergrupp med medlemmar från metalband som The Haunted, Dark Funeral, Opeth och Arch Enemy. Flera Linköpingskillar ingår, bland annat gitarristen Richard “Corpse” Rimfäldt. I fjol gav bandet ut plattan ”Witchkrieg” och i april kommer bandet sprida sin metal bland norrmännen. Formkurva: Oförändrat

14. Louise Hoffsten Linköpingssångerskan är landets odiskutabla bluesdrottning med känsla i röst och munspel som ingen annan kommer i närheten av. Det visade hon inte minst på senaste skivan ”På andra sidan Vättern”. Nu jobbar hon för fullt i studion med en ny platta. Formkurva: Snett nedåt

15. Amy Diamond Norrköpingsfödda Amy Diamond har gått

från barnstjärna till lolitapopartist till musikalstjärna, släppt fem album och turnerat land och rike kring. Och då är hon ändå bara 19 år. Nu ser vi fram mot hennes ”vilda år”! Formkurva: Snett uppåt

Några andra att hålla ögonen på: Lovisa Negga – Linköpingstjej som nyligen släppt album. Sonic Surf City – Norrköpings surfkungar har fått en nytändning. Marching band – Linköpingsduon som tagit tv-vägen till internationell framgång. Miss Behavior – hårdrockare från Norrköping som turnerar i England. Guldgossen – Rimforsas gladpoppare som nyss albumdebuterat. Zombiesuckers – skräckrock från Linköping. Little Marbles – färgstarka Norrköpingstjejer som charmar Norden. Carl-Johan Vallgren – Linköpingsfödd rockpoet som knäcker extra som succéförfattare. Slidin´ Slim – Linköpings bluesman nummer 1. Scar Symmetry – metalband med Finspångskoppling. Firstnighter – Linköpingstjej som förtjänar ett större genombrott. Zackarias – Norrköpings popslynglar som är redo att ta över landet. Night – lovande hårdrock från Linköping.

Hederspris: Linköpingsentreprenören Papa Bear har lokala storheter som Märvel, Nifters, La Fleur Fatale och Aguson i sitt stall, men känns faktiskt som den största rockstjärnan av dem alla… NOLLTRETTON 65


LOKALA PLATTAN

Bête Noire ”Megatropolis” Mitt i mellanmjölksland går det omkring två nattens riddare som flytt storstadens dekanta livsstil för att dela med sig av sin livsvisdom till oss vanliga dödliga. Duon som består av Bill och Tobi Krado låter oss, genom sin musik, ta del av deras syndfulla och själslösa liv som är fyllt av svek, fest och ensamhet. Två nattfjärilar som har bränt sina vingar i neonljusets sken och nu plåstrar om sina sår. På duons tredje EP berättar de vidare om sina äventyr ackompanjerat av moderna synthbeats. Det är klassisk synth som vi vill - och som den ska låta - varvat med eftertänksamma texter, där låten ”Allt flyktar här” sticker ut lite extra. Om detta är känslan av att bli bakfull ska jag nog festa loss lite oftare. (BN)

MÅNADENS SKIVSLÄPP Eldkvarn ”De berömdas aveny” (EMI) Förutom Pluras personliga nytändning med tvprogram, böcker och annat på senare år har även Eldkvarn som band upplevt en formtopp på de senaste skivorna. Norrköpingsbandet har visserligen aldrig släppt från sig något riktigt svagt men ett tag där på 90-talet och början av 00-talet kändes det som att gruppen gick lite på tomgång. På ”De berömdas aveny”, bandets 23:e platta, har man åter kallat in Jari Haapalainen som producent och fortsätter den starka skivsvit som inleddes med 2005 års ”Atlantis”. Riktigt samma

höjder som på ”Svart blogg” når Eldkvarn inte upp till men det är återigen en stark platta som man klämt ur sig. Omslaget har lånat idén från Beatles klassiska ”Sgt Pepper”-konvolut och här finns den smått obligatoriska Carla-bagetellen med titeln ”Täby galopp”. Annars firar bandet inte sitt 40-årsjubileum på något särskilt sätt utan man levererar en ganska typisk Eldkvarnskiva med sitt patenterat organiska rock, Pluras sluddriga röst och såklart en mängd fantastiska textrader som exempelvis

”plötsligt är livet något man redan gjort”. Bäst är Plura när han är melankolisk och tillbakablickande och förklarar att Eldkvarn inte spelar upp till fest längre och frågar sig hur många nätter han har kvar i en viss persons armar. Bandet kan fortfarande rocka på svängigare än de flesta men på denna skiva är det de lugnare spåren som ”Den sorgliga orkestern”, ”Tårar från en clown” och ”Sång från Koster” som är vassast. Kanske för att de just bär på den sorgsenhet som Plura är så lysande på att förmedla. (TP)

3/5

Hemsida: www.betenoire.se

EN KLASSIKER

LOKALA LISTAN

5

Eurythmics ”Revenge” (1986)

saker vi önskar i julklapp...

• Comeback av Karl Banal • Att Markus Krunegård odlar indielugg igen

Brittiska synthpopduon Eurythmics som bestod av Dave Stewart och Annie Lennox måste räknas till ett av de stora 80-talsbanden. Det är svårt att peka på ett enda album som varit avgörande för gruppen, istället levererade duon en rad jämnstarka plattor under första halvan av 80-talet med hits som ”Sweet dreams (are made of this)”, ”Sexcrime (nineteeneightyfour)” och ”There must be an angel (playing with my heart)”. Som synes var

man även förtjusta i parenteser i låttitlarna. Bandets sista stora skiva var ”Revenge” och kanske är det den allra bästa. Plattan öppnar vrålstarkt med trion ”Missionary man”, ”Thorn in my side” och ”When tomorrow comes”. Även låten “The miracle of love” släpptes som singel. Därefter började populariteten sakta dala och 1991 bestämde sig Eurythmics för att gå skilda vägar. (TP)

SOUNDCHECK 80-talshårdrock i grunden

Har själ och personligt uttryck

Melodiös och lättlyssnad rock

• Att Johan Palm förblir bortglömd

Modernt och nyskapande

Tredje plattan

Ondskefullt och vråltungt

• Att Jonna Lee aldrig klipper sitt fantastiska hår

Sångaren slog igenom som finalist i amerikanska ”Idol”

Något ljusare och gladare än de två tidigare succéskivorna

Sabbar parmiddagen om man sätter på

• Ny skiva med Misty

66 NOLLTRETTON

Daughtry ”Break the spell” SONY (TP)

2/5


presenterar

Korn

Von Benzo

Nickelback

”The Path of totality” Roadrunner/Warner

“Yes kids it’s true” SONY

”Here and now” Roadrunner/Warner

Finns det nån musikgenre som känns mer 90-tal än nu metal? Och finns det något band som förknippas mer med nu metal än Korn? Tveksamt, det var ju till stor del det kaliforniska rockbandet som definierade musikgenren med sitt självbetitlade debutalbum från 1994. Sedan dess har nu metal varit superhippt, dalat i popularitet och får idag anses vara mer eller mindre utdött.

Jay Smith gick och vann “Idol” 2010, men hade en viss musikkarriär redan innan dess. Året innan hade han skivdebuterat med sitt band Von Benzo. Efter att ha satsat på solokarriären ett tag har nu Jay åter börjat lira med sitt band och här kommer alltså gruppens andra album. Till skillnad från Jays solodebut handlar det här om egna låtar, men fortfarande är det såklart hårdrock som gäller.

Ungefär samma resa har Korn som band gjort, även om de faktiskt lyckats behålla överraskande mycket av sin popularitet genom åren med tanke på den stendöda musikstil de håller fast vid. Givetvis har soundet utvecklats över gruppens tio studioalbum, men Korns vilja att inte bli utslätade och mainstream är intakt. Det ska de ha en eloge för, men ärligt talat… hur intressant är det att mixa dubstep, elektronik och hårdrock så som Korn gör? Jag tycker mest det låter daterat, tillkonstlat och ansträngt. Korn talar om framtidens hårdrock, men i själva verket ligger de 15 år efter. (TP)

Von Benzo tar sats nånstans mellan grunge, Creed och Linkin Park och fyller på med feta gitarriff. Jay vrålar på med brötig sång, som dessvärre känns onödigt tillgjord, som att han vill låta tuffare än vad han är och inte riktigt vågar lita på sin röst. Det gör att musiken låter som lite av en pastisch. Frågan är om Von Benzo hade fått ge ut denna skiva om inte Jay varit känd från ”Idol”, för det finns inget unikt eller särskilt spännande med detta högst ordinära band. De är på intet sätt dåliga, men det finns heller inget i musiken som får mig det minsta sätt intresserad. (TP)

Kanadensiska Nickelback uppstod i svallvågorna av grungen och inspirerades av band som Soundgarden och Alice in Chains. Själva har de dock aldrig riktigt betraktats som grunge eller åtnjutit samma status som förebilderna. Tvärtom har gruppen varit ett sånt där band som kritikerna gillar att klanka ner på. De kallas ofta saker i stil med meningslösa blöjrockare, radioanpassad mesrock och urvattnad hårdrock som har mer gemensamt med Bryan Adams än med metal. Men plattor säljer de – i mängder. De är alltså Kanadas svar på Takida.

1/5

Så särskilt alternativa inom hårdrocken vete tusan om de är längre, om de nu någonsin varit det. Detta är bandets sjunde platta, den senaste var 2008 års ”Dark horse”. Visst riffas det rätt ordentligt på gitarrerna emellanåt och visst tar sångaren Chad Kroeger i med strupen när han står vid micken, men Nickelback får nog ändå anses vara definitionen på radiovänlig rock. Så här låter hårdrock som passar när familjer samlas och äter söndagsmiddag. (TP)

3/5

2/5

Kapten Röd Puls Nattklubb, Norrköping 5/1

Anonyma Komiker Skandiateatern Norrköping 29/1

Takida Flygeln, Norrköping 3/2

Anna Ternheim Flygeln, Norrköping 4/2

Let’s Say We Did

Rihanna

Mofeta & Jerre

“Let’s Say We Did” Nesna

Talk that talk Universal Music

”Briljanter & Smaragder” Pumpa/Universal

Under min mest indieintensiva period i slutet av 90-talet letade jag ständigt efter nya band som spelade alternativ pop med elgitarrer och rätt attityd, för att bygga mig mitt eget indieuniversum. Alla var inte lika bra, men det fanns en njutning att ha den där skivhyllan med alla dessa band även om det var många plattor som sällan tog sig tillbaka in i stereon efter de första lyssningarna.

Efter att ha ställt in två konserter i Sverige nyligen så är det säkert många besvikna fans som nu gett Rihanna det berömda fingret! Okej... visst hon kan ju varit sjuk och en inställd konsert är ju också en konsert! Nej... en... ursäkta... två inställda konserter är ingen konsert, utan en grymt stor besvikelse för alla fans och inget annat än skitdåligt. Roligare då att nya plattan inte är kattmat…

Det är inte alla hip hop-grupper som fått Ted Gärdestad-stipendiet. Ingen faktiskt förutom Stockholmsduon Mofeta & Jerre. Kanske börjar etablissemanget äntligen fatta att rapmusik har närmare band med den berättande vistraditionen än vad man kanske tror vid en första anblick.

Stockholmsbandet ”Let´s Say We Did” som nu albumdebuterar skulle mycket väl ha kunnat varit ett av de där bandet i skivhyllan bredvid grupper som Sharif och Loosegoats, som jag fortfarande tycker är bra men som jag i ärlighetens namn lyssnar väldigt sällan på. ”Let´s Say We Did” spelar samma typ av organiska indie, men är kanske något poppigare. Det låter bra men rätt ordinärt. Och chanserna att gruppen igen ska göra besök i cd-spelaren ökar inte heller direkt genom att bandet ligger ett decennium efter sina genrekollegor. (TP)

För nya ”Talk that talk” är hennes hittills bästa platta. Det är en skiva som kryllar av hits. Tidigare har Rihanna på sin höjd haft två, tre starka låtar per album. Nu finns det massor av låtar med starka melodier och att det hela är snyggt producerat gör inte saken sämre. ”We found love”, ”You Da One”, ”Farewell” och ”Roc me Out” tillhör topparna på en platta som mestadels handlar om sex, lite mer sex och ännu mer sex. Nya skivan kan möjligen vara ett litet plåster på såren för de som snopet fick åka hem utan att varken se eller höra sin idol tidigare i år, men vid närmare eftertanke... vissa sår läker ju faktiskt aldrig! (JL)

2/5

Mofeta & Jerre albumdebuterade 2010 med albumet ”Bomben” och hade fram till dess setts som några av de mest lovande svenska rapartisterna. Skivan blev dock inte det stora genombrott som många trott och nu när uppföljaren är här har duon valt att söka en lite annan väg. Musiken har blivit softare och souligare, men man har ännu inte tagit steget från ”löften” till ”färdig artister”. Man är något bra på spåren med sin soulrap, men än så länge är både musiken och texterna lite för slätstrukna och ojämna. Soul är nog bra, men den måste ha skärpa, själ och egensinne om den ska vara värd att lyssna på. (TP)

2/5

In Flames Flygeln, Norrköping 9/4

Mikael Wiehe,

Flygeln, Norrköping 14/2

Den Svenska Björnstammen, Puls Nattklubb 23/2

Tomas Andersson Wij,

Skandiateatern, Norrköping 4/3

Thåström,

Flygeln, Norrköping 23/3

Mustasch,

Flygeln, Norrköping 21/4

Laleh,

De Geerhallen, Norrköping 29/4

Biljetter finns på ticnet.se

4/5

NOLLTRETTON 67


LivekaruseLLen vråLstartar

med Katapulten Text: Tobias Pettersson Foto: Marcus Fasth

Så har det åter blivit dags för landets hetaste musiktävling, som i år byter namn från Rockkarusellen till Livekarusellen och starten sker med Katapulten på Dynamo och Kulturhuset den 13-14 januari. Även om namnet i år är ändrat till Livekarusellen är upplägget detsamma som tidigare år. Fortfarande är det en musiktävling där oetablerade band har en möjlighet att komma ut och spela – och om de har tur, vinna fina priser. - Att vi byter namn beror på en strävan från vår sida att bredda tävlingen och få in fler genrer, säger Patrik Hyberts på Studiefrämjandet som arrangerar Livekarusellen tillsammans med landets fritidsgårdar. - Det har pågått en diskussion i flera år inom Studiefrämjandet om namnet, framförallt i andra delar av landet. Vi har alltid varit öppna för alla genrer, men namnet har symboliserat något annat, säger hans kollega Daniel Forsberg som tror att ordet ”rock” kanske skrämmer bort de som sysslar med exempelvis hip hop eller jazz. Namnbytet kan även vara en faktor i att bredda tävlingen när det gäller könsfördelningen. Studiefrämjandet jobbar 68 NOLLTRETTON

mycket med att få fler tjejer att delta. - Hittills har det mest varit killar som spelar pop eller rock i en replokal. Det tar tid att ändra på det. Men intresset för musik finns lika mycket hos båda könen, menar Daniel. När anmälningstiden till årets upplaga hade gått ut kunde Patrik och Daniel konstatera att cirka 60 band hade anmält sig i Östergötland, vilket är den nivå det legat på de senaste åren. Totalt i landet handlar det om cirka 600 band vilket gör Livekarusellen till en av landets största musiktävlingar. Medelåldern på deltagarna ligger på cirka 19 år, men undantag finns. Patrik och Daniel nämner bandet Åke Borts Orkester, ett Söderköpingsband med ett gäng rutinerade proggare i 50-årsåldern. Förutom lite småjusteringar av reglerna kommer Livekarusellen att gå till som vanligt, alla band i Östergötland får fyra spelningar innan det så småningom blir länsfinal och därefter riksfinal framåt vårkanten. I Östergötland, där tävlingen startade redan på 80-talet,

har man jobbat upp en fungerande tradition men ute i landet där tävlingen är nyare får man kämpa mer för att få bra ordning på arrangemangen. - Det viktigaste är att höja lägstanivån på fritidsgårdarna. Det ska vara en hög nivå på allt från bemötandet till utrustningen, säger Daniel.

Tvådagars festival Först på programmet står Katapulten på Dynamo och Kulturhuset den 1314/1. Det brukar bli en pangstart för tävlingen och förra året kom 1.200 besökare under de två dagarna. - Det är en tvådagars festival med 60 band på tre scener. Det är en bra inledning. Alla band spelar där, man kan kolla in varandra och lära känna de andra banden, menar Daniel och Patrik. - Det brukar vara en skön energi och en jäkla förväntning i luften på spelningarna och framförallt på Katapulten. Vissa band kanske aldrig har stått på en scen tidigare och kastas rakt in i det, säger Daniel. Artister som Louise Hoffsten och Lasse Winnerbäck är två exempel på etable-

rade artister som började sin karriär i dåvarande Rockkarusellen. Och genom åren har det hänt många roliga saker i tävlingen. Daniel minns exempelvis en kille som skulle köpa mat och när allt var stängt gick han in i bistron på ett tåg vilket resulterade att han råkade följa med tåget när det åkte och sålunda missade spelningen. - Och Rockkarusellens kortaste spelning måste ha varit när Rebell-Adam åkte med sitt band till Ödeshög för att spela en sekund. De tog ett ackord och gick sedan av scenen, skrattar Daniel. Det finns många anledningar av vara med i Livekarusellen. Förutom att man kan vinna fina priser är det en chans för banden att få komma ut och spela, uppmärksammas i media, få sin musik bedömd och knyta värdefulla kontakter. - Jag tror det blir ett minne för livet för många band, säger Patrik och fortsätter: - Vi är taggade och det hoppas vi att banden också är. Det verkar så när vi kollar mejlboxen. För många band är Livekarusellen väldigt mycket på allvar.


LIVE NATION OCH ARENABOLAGET PRESENTERAR STOLT

årets hårdaste julklapp hittar du på www.arenabolaget.se!

24 APRIL - CLOETTA CENTER För biljetter och information: arenabolaget.se NOLLTRETTON 69


Stor fest på Juldagen!

VIMMEL

Foto: Henrietta Wolving

RESTAURANG • BAR • NATTKLUBB • BILJARD

MÖTESPLATSEN PÅ ÅGATAN! RESTAURANG

KVÄLLENS ERBJUDANDE inkl. en stor stark (alt. alkoholfritt)

159:-

BAR & NATTKLUBB ALLTID FRI ENTRÉ!

BILJARD BILJARDPAKETET

Kvällens varmrätt inkl. en stor stark (alt. alkoholfritt) samt en timme biljard

189:ÖPPET ALLA DAGAR TILL

03:00 ÄVEN JULAFTON!

Ågatan 28 • 013-14 83 80 • www.restaurangplaza.se 70 NOLLTRETTON

FLER VIMMELBILDER HITTAR DU PÅ www.nolltretton.se


KROGKRÖNIKA

Hur gick det med NyårslöfteNa? Text: Tobias Pettersson

Vid förra nyåret gav jag en massa löften i den här tidningen angående mitt krogliv. Så här i årets elfte timme är det dags att summera och se efter hur det egentligen gick… Inför krogåret 2011 tyckte jag att det var dags att rannsaka mitt personliga krogliv och gav därför en rad nyårslöften. Nu när året har gått kan man se att vissa av dem hölls medan andra bröts tämligen omgående.

MISSA INTE!

årets hemväNdarkväll Text: Tobias Pettersson Foto: Fredric Sommer

Löfte: Dricka varannan vatten Resultat: Tjena! Det sprack redan under årets första krogkväll… Löfte: Genomföra en sunkrunda Resultat: Klart. Det blev till och med ett reportage. Löfte: Bojkotta krogar med garderobsavgift Resultat: Japp. Har inte gynnat en enda krog som tar betalt för att gästerna kommer dit i sina ytterkläder. Löfte: Hålla fast vid att äta max en kebab per år Resultat: Har ätit en enda kebabtallrik under 2011. Och det var i Thailand. Löfte: Gå hem när after work-tiden gått ut Resultat: Det sprack i somras… Löfte: Undvika allt som marknadsförs som event Resultat: Jajamen. Inga eventbesök under 2011. Löfte: Vägra att stå i en krogkö som är längre än tre meter Resultat: Inga problem att klara av. Löfte: Köra Uggla-tekniken på helgerna (Fredagsdrink, party på lördagen och en halvflaska vin på söndagen) Resultat: Sprack på söndagsvinet. Löfte: Testa och betygsätta alla uteserveringar i stan i sommar Resultat: Var ju knappt hemma i somras, så det sprack. Löfte: Skippa sista ölen Resultat: Idiotiskt löfte som jag aldrig kommer kunna hålla.

Juldagen är årets stora hemvändarkväll då man träffar gamla kompisar från förr och slår klackarna i taket. Och den som ger sig ut i Linköpings nattliv denna nöjenas natt har inga problem att hitta roliga partaj. Risk för köer utfärdas dock. Många utflyttade Linköpingsbor brukar återvända till hemstaden för att fira jul.

• Allstar (Dubbla DJ:s - Rickard och Bruno) • Palatset (Konsert med Captain Jack´s Army)

När man ätit julmat och umgåtts med släkten på Julafton tycker många att det är trevligt att gå ut och roa sig och träffa gamla kompisar på Juldagen. Eftersom ”alla” är hemma har Juldagen på senare år därför blivit en av årets absolut bästa festarkvällar.

En natt som denna gäller det att vara ute i god tid om man inte vill spendera halva kvällen med att stå i kö för att komma in. Framåt natten brukar köerna ringla långa utanför krogarna på Ågatan, och vill man vara säker på att komma in på sitt favoritställe är ett bra knep att boka bord och starta kvällen med en middag. Då är man garanterad plats och slipper stå ute och huttra i vinterkylan.

Många uteställen i stan satsar därför lite extra för att locka folk på den stora hemvändardagen. Bland annat arrangeras det fullspäckade fester på: • Pitch Black (Stort partaj med Mr Dee & Leif B) • Platens (DJ:s och liveuppträdande) • L´Orient (Klubb Multipass) • Nationernas Hus (Lazee kör live) • Charken (Grillbuffé och DJ:s) • Harrys, Riva, Sliver, BK (Stort juldagspartaj)

Men det är självklart inte bara de stora nattklubbarna som håller öppet. Många föredrar istället att samla kompisgänget och gå till en mindre pub för att bara dricka öl och snacka. På pubarna brukar det dessutom sällan vara kö, vilket kan vara bra att känna till om man tycker att det tar allt för lång tid att komma in på nattklubbarna.

& l u J d o G r Å t t y N Got t önska r

”träffpunkten för alla åldrar”

Ågatan 39 013-31 06 46

NOLLTRETTON 71


evve tillbaka med ny skivbutik Text: Tobias Pettersson Foto: Henrik Nydahl

Lagom till julhandeln öppnar en ny skivbutik i stan. Det är skivkedjan Bengans som kommer till Linköping, och bakom kassan hittar vi en legendar inom stadens skivvärld - Edvard ”Evve” Nissen. Vi får ständigt rapporter om att skivbranschen är i djup kris, så att öppna en ny skivbutik år 2011 framstår för många som snudd på vansinne. Men kanske är farhågorna något överdrivna. - För många butiker stängde lite för fort. Det har stängt fler butiker än vad branschen har gått ner. Visst har musikbranschen förändrats men alla branscher går upp och ner. Den värsta skräcken som skivbolagen har haft är nog över, säger Evve som sålt skivor i trettio år. Hans senaste butik låg på Storgatan och

MASKERAD

OCH

tvingades stänga tidigare i år när den drogs med i fallet för kedjan som den ingick i. När han blev tillfrågad av Bengans att öppna en ny butik var det inte mycket att tveka på. - Jag saknade kundkontakten – och musiken givetvis. Bengans är en stor aktör och ett erkänt namn, och hade upptäckt att Linköping är en stad som funkar att ha skivbutik i. Det är kul för hela Linköping att vi fått en ny skivaffär, tycker jag.

hyllorna kommer det att finnas skivor, filmer och musikrelaterade böcker och Evve ska försöka hålla ett brett sortiment med allt från klassiskt och jazz till hårdrock och pop. Och så satsar man mycket på LP, som faktiskt ökat de senaste åren. - Förpackningen är viktig, den måste vara tillräckligt snygg för att man ska vilja äga den. Den vanliga cd-asken i plast är nog på utdöende, men digipack och LP funkar bra.

Entrén mot S:t Larsgatan ser kanske inte så imponerande ut men innanför är lokalen större än man tror och har dubbla ytan mot butiken som låg där tidigare. På

Även om skivbutikerna minskat kraftigt är musikintresset kanske större än någonsin och det gäller att hänga med i tiden, menar Evve.

SEX

OCH

SPEX

Här finns klappen under 100-lappen

OCH

VIN

OCH

MASKERAD

- Spotify är bra, det hjälper oss med. De intresserade kan hitta ny musik där. De kunniga kunderna finns fortfarande kvar, däremot säljer vi kanske inte så mycket ”Absolute Music” och sånt. Och signeringar är nåt som Bengans är stora på, så det kommer vi absolut att satsa på. Vilket tror du blir julens storsäljande skiva? - Det blir nog ”Så mycket bättre 2”. Vilken tycker du själv är årets bästa skiva? - Jag säger Kasabians ”Velociraptor”.

OCH

SEX

OCH

SPEX

ÖPPETTIDER/MASKERADBUTIKEN vardagar 10-18 lördagar 10-14 07 22-51 45 06

Osynliga dräkter från Morphsuits

ÖPPETTIDER/SEXBUTIKEN vardagar 12 -19 lördagar 10 -14 Söndagar 14 -17 07 34 - 07 11 10

Masker från Filiipiniana

God Jul och Gott Nytt År 72 NOLLTRETTON

WWW.VINHANDLARN.SE • NYA TANNEFORS V.62


rter p e p å Ex

Mjuka Paket VINTE RJACKOR - KÄNGOR - M Ö SS O R - M . M .

GALLE RIA SPIRALEN W W W. S I C K S U NDAY. S E

ONSDAG 25 JANUARI KONSERT & KONGRESS, LINKÖPING För biljetter och info: arenabolaget.se eller 013-190 00 00 NOLLTRETTON 73


KROGPROFILEN

Med baren soM livsstil Text: Tobias Pettersson Foto: Benny Nilsson

Med 40 års erfarenhet från krogbranschen tillhör Putte Bergman veteranerna i stans nöjesliv. Och än har han inte tänkt att lägga shakern och drinkpinnarna på hyllan. Nu har vintersäsongen börjat och då bär det åter till Sälen, som han även kallar sitt hem.

hösten arbetar han på Arenabolaget. - Sedan 1991 har jag en bartenderutbildning i Sälen och åker även runt i Sverige och hjälper folk på plats. När jag började var jag själv i hela Sverige. Nu kör jag tre, fyra kurser per år och är även utbildare för L. O Smith. Jag har alltid jobbat på det gamla sättet - vit skjorta, slips, klassiska drinkar och ”Grand”-stilen.

För närvarande hittar man Putte på Arenabolaget där han serverar, står i baren och inte minst, i dessa tider, fixar med julbord. Som bargäst gäller det att passa på om man vill bli serverad av den kunniga gentlemannen, han lever ett kringflackande liv och vips kan han vara borta. På somrarna brukar man hitta honom i Båstad och på vintrarna i Sälen. - Jag jobbar bara där folk är på semester. Då har man alltid positiva gäster som är glada och inte tänker på vad det kostar. Det är stor skillnad mot att jobba i samma stad på en krog med stamgäster.

Mycket har förändrats sedan Putte började i branschen. Han talar bland annat om rökförbudet, borttagandet av provisionslöner och det ökade intresset för maltdrycker. - Förr gick folk ut redan vid sju, åtta på kvällen, idag går man inte ut förrän tolv, ett. Då stängde baren halv ett och stället klockan ett och det var fler efterfester. Maten är också helt annorlunda idag. Då åt man mycket husmanskost, idag är utbudet mycket bredare, och man går ut och äter mer socialt.

Putte berättar att hans intresse för det kringflackande livet började redan 1971 när han jobbade en sommar på ett stort tältvaruhus i Svinesund. Några år senare gjorde han FN-tjänst under 2 ½ år som bartender på Cypern. Sedan dess har han jobbat sig runt halva Sverige och även synts en hel del bakom bardiskarna i Linköping. Han var med och startade upp Riva, har serverat gäster på Svarta Tjuren och sedan förra

74 NOLLTRETTON

Vad är det som hållit dig kvar i branschen så länge? - Folket, att jobba med människor som är positiva och är där för att ha skoj. Vad tycker du saknas i Linköpings nöjesliv? - Jag saknar Biblioteksbaren på Ekoxen. Det finns inget sånt ställe idag för de lite äldre där de spelar 60- och 70-talsmusik.

Fakta/ Putte Bergman Fullständigt namn: Per ”Putte” Bergman Född: 1956 i Skänninge. Civilstånd: Singel Bor: I Sälen sedan 1995. godaste mat: Ostbricka godaste dryck: Rödvin, Hof och Fernet. Lyssnar på: Blues och Boogie, ex. Mats Ronander. Drömresa: Åker bara till Mallorca (två gånger per år). Önskar sig i julklapp: Ett hotell på Mallorca. nyårslöfte: Nej, det hålls ändå inte.


PÅG Text: Tobias Pettersson Foto: Johan Wikberg

Juldagen är årets stora hemvändarkväll och det tar man fasta på hos Harrys och ställer till med stort partaj. Så vill du träffa gamla kompisar från förr kan det vara läge att gå dit. Även Annandagen blir det bra drag, då spelar Blues Cats i nattklubben. Gillar ni artister som Antiloop, Aqua, Blümchen, Dr Alban, E-Type, Leila K, MC Hammer, Modo eller Scooter är det bara att ta på sig 90-talssviden och bege sig till L´Orient på Juldagen. Då är det multipass-kväll med skön retrokänsla.

och CinemasCape. Passa på att gå för sen dröjer det till nästa år innan EBM, goth och synthpop åter samlar svartklädda människor. Även Charken satsar stort på Juldagen. dJ: daniel ortega står för musiken och vill man slå på stort kan man även boka en helkväll med grillbuffé. Gillar ni också den goda thaimaten på nangs kitChen? Då är det i fortsättningen Drottninggatan 46 ni ska gå till. Restaurangen har lämnat adressen på Storgatan och flyttat tillbaka till sin gamla lokal.

kapten röd kommer till Konsert & Kongress med hiten

”Fläcken som aldrig går bort” i bagaget, uppbackad av Ribbit Boom Band. Så det är inte mycket att tveka på, utan bara att boka in den 13 januari i kalendern. Synthföreningen nuClear nation har stor synthfest på L´Orient den 16/12. På scenen står banden vision talk

dag är det pubquiz på Nationernas Hus och det är alltid ett nytt tema. Man quizar i lag om max 5 personer varav alla ger 20 kr per person för att delta. Hela vinstpotten går sedan till det vinnande laget i form av presentkort att köpa mat och dryck på NH och även 2:an lovas alltid ett presentkort på 500 kr.

Storan arrangerar såväl vin- som whiskeyprovningar med jämna mellanrum. Närmast i kalendern står en whiskeyprovning med Anders Gjörling den 25/1 där fyra sorter testas. Quizkvällarna på NH får man inte missa. Varje tors-

Det känns som att Platens JuldagspartaJ kan bli riktigt bra. I DJ-båset står John De Sohn och Hugo Kalm, och på scenen kör Andreas Moe live. Nähä, kanske dags att träna bort julmaten med en trekamp på Strandgatan två. Kör ett pass bowling, 20 minuter racing och en serie lerduveskytte, och utmana polarna. Juldagen på Nationernas Hus går inte av för hackor. Hela huset med plats för över 1.000 personer öppnas upp och det lär gå åt. Lilla dansgolvet sköts av DJ Firat och det stora av DJ Wicked. Dessutom kommer lazee på besök och kör live.

Värme, Dofter & Smak! Yogis Nyårsmeny Förrätt

Varmrätt

Räkor Pakora med mangocréme alt. Palak Pakora med myntachutney (veg) Bara Akbari Yoghurtmarinerad tandoorigrillad oxfilé med indiska kryddor och örter

Til Jhinga

Sesam- & yoghurtmarinerade räkor med ingefära, vitlök och indiska örtkryddor

Mango Maharani kyckling

Kockens specialcurrygryta med mango, ingefära, vitlök och koriander

Dessert

Yogis Pannacotta Surprise Trerätters med kycklingrätt: 285:-, räkrätt: 315:- eller oxfilérätt: 355:Julafton, Juldagen & Nyårsdagen har vi stängt!

Platensgatan 5 • 013-10 09 60 • www.yogi.nu • Öppet: Mån-Tor 1700-2200, Fre 1700-2300, Lör 1200-2300 Lunch Mån-Fre 1130- 1430 NOLLTRETTON 75


Text: Calle Linné

NOLLTRETTON PRESENTERAR DET SENASTE INOM SPELVÄRLDEN

månadens spel trine 2 (PC) Efter ett abrupt uppvakande ur sin skönhetssömn får magikern Amadeus syn på “The Trine” ett lysande flygande föremål som tillkallar hjälp när världen är i fara och efter bara några minuter stöter man på en gammal vän, riddaren Pontius från det första spelet, som alltid är redo att ge sig ut på nya äventyr och till sist påträffas även tjuven Zoya, som än en gång ansluter sig till gruppen. Nu när hela det gamla goda gänget är samlat kan resan och såklart äventyret för att rädda världen än en gång påbörjas. När man ger sig ut i världen spelar man som en av de tre “vännerna”, bara med en

åt gången, men med ett enkelt knapptyck har man bytt karaktär och därmed förmågor. Amadeus är t ex bra att använda då man behöver nå eller kunna hoppa högre eftersom han kan trolla fram lådor att stå på och Pontius är såklart bra på att ge däng åt elakingar som kommer i ens väg. Trine 2 är ett fysikbaserat sidoskrollandeäventyrs-action-pussel-spel med en bedårande snygg grafik och en riktigt levande och fantasifull värld att springa igenom. Om man har spelat det första spelet känner man snabbt igen sig och allting flyter på, man löser pussel, trollar lite och slaktar en och annan goblin, men av någon

outgrundlig anledning har man glömt bort allt man lärde sig i det första spelet. Ta exempelvis Amadeus som efter några timmars spelande i det första spelet kunde trolla fram flera lådor att stå på men som nu har glömt bort hur man gör och nu bara kan trolla fram en tills man har samlat på sig tillräckligt med blå blobbar för att få ett poäng att uppgradera någon av sina karaktärer med. Trine 2 håller hela tiden en bra balans på svårighetsgraden då man blir bättre hela tiden så blir även pusslen något svårare, men aldrig så svåra så att man inte ser

någon typ av lösning. Det är helt enkelt bara att testa sig fram, ska man trolla eller svinga sig med änterhaken för att komma över den farliga giftiga gasen som är i vägen? Det vet man inte förrän man har provat. Tyvärr faller upplevelsen en smula då det inte riktigt känns så nytt och fräscht som det första spelet, men med ett multiplayerläge för upp till tre spelare och lite annat lull lull är det här ändå mycket underhållning för pengarna.

3/5

SPELNYHETER SPELNYHETER SPELNYHETER SPELNYHETER SPELNYHETERSPEL Spela BaStion i din weBBläSare Den ursköna dungeon crawlern Bastion går sedan tidigare att spela till både PC och Xbox Live Arcade, men finns nu tillgängligt för ytterligare ett format nämligen Googles Web Store. Kort sagt är det alltså möjligt att spela Bastion direkt i webbläsare, förutsatt att din webbläsare nu är Googles egna Chrome. Det kräver inte mer än en 40 megabyte stor installation och går dessutom att prova 76 NOLLTRETTON

på gratis. Loggar du in med ditt Googlekonto sparas dina filer online så du kan fortsätta spelet oavsett vilket dator du fortsätter äventyra på. Det inkluderar även om du sitter på en Mac.

gameplay engineer till en förstapersonsskjutare. Exakt vilka spel som gömmer sig bakom dessa genrebeskrivningar har vi inte en aning om, men visst vore det trevligt om vi vi kunde få ett nytt Super Star Wars att sätta tänderna i.

två nya lucaS artS-Spel Lucas Arts har kommit fram till att det är svårt att utveckla spel utan utvecklare. Därför är det slut på uppsägningar nu och istället letar man efter en art director till ett actionäventyr samt en

Gta iii till android och ioS Grand Theft Auto III: 10 Year Anniversary Edition kommer att släppas till Android-telefoner och Iphone/Ipad den 15 december. Som namnet antyder är det i

samband med ett tioårsjubileum Rockstars stilbildande actionspel släpps.


NOLLTRETTON 77


skådespelare

Det har blivit dags för den sjätte säsongen av SVT:s program ”Stjärnorna på slottet” och i år är Linköpingssångerskan Louise Hoffsten en av de medverkade. Programmet spelades in på Görvelns slott utanför Stockholm i augusti och förutom Hoffsten medverkar även Johan Rheborg, Kim Anderzon, Johan Rabaeus, Maria Lundqvist, och Christer Lindarw. - Jag känner inte någon av de andra deltagarna sen tidigare, så jag är väldigt nyfiken på dem, säger Louise Hoffsten.

Världens starkaste

Foto: Johan Paulin

i tv-rutan

Fakta /

Magnus Samuelsson Namn: Carl Magnus Samuelsson Född: 21 december 1969. Bor: Gården Linneberg nära Kisa. Yrke: Egen företagare. Familj: Frun Kristin och två barn, 7 och 9 år. Längd: 2 meter Vikt: Cirka 150 kg. Meriter som strongman (i urval): 1998 vann han titeln som Världens starkaste man. Han har stått på prispallen fem gånger. Han har vunnit Sveriges starkaste man nio gånger. TV/filmframträdanden (i urval): Vann ”Let´s dance” 2009 tillsammans med danspartnern Annika Sjöö, har tävlat i ”Fångarna på fortet” fyra gånger, hade en roll i komediserien ”Hem till Midgård” 2003, medverkade i ”Göta Kanal 3” 2009. Hemsida: www.magnus-samuelsson.net

Text: Tobias Pettersson Foto: Johan Bergmark

Månadens heMsida www. dayviews.com

Bilddagboken startade som ett hobbyprojekt av de två Linköpingsstudenterna Joakim Grönvall och Sebastian Björkelid i maj 2004 och blev snabbt en stor succé. Undrar ni var Bilddagboken tagit vägen så finns den kvar med samma funktioner som tidigare fast lite upphottad, och under annat namn. I maj i år bytte man namn till Dayviews för att lättare kunna expandera internationellt.

Foto: Jonathan Pushnik

röster i radion Undrar ni var Fågelsta-artisten Jonna Lee tog vägen? Förutom att hon har ett nytt superspännande musikprojekt på gång så jobbar hon även som programledare i Sveriges Radio ”Musikguiden i P3: Sessions”. Där sänder hon på onsdagar mellan 20.30 och 22.00 konsertkvällar direkt från Stockholm, Göteborg och Malmö. Vänta dig intima och närgångna spelningar och intervjuer. 78 NOLLTRETTON

Magnus Samuelsson har vunnit ”Let´s dance” och haft en mindre roll i ”Göta Kanal 3”. Nu tar han steget fullt ut och kommer att spela polis i tio filmatiseringar av Arne Dahls böcker. Karriären som strongman är numera avslutad för Kisasonen Magnus Samuelsson och idag lägger han istället sin tid på det egna upplevelseföretaget och olika evenemang. På senare år har Magnus även figurerat alltmer i olika mediala sammanhang och det är en sida han nu får leva ut till fullo efter att ha fått en seriös roll som polis i filmatiseringen av Arne Dahls böcker om ”A-gruppen”. - Det är de fem första böckerna av Arne Dahl och varje bok blir två 90-minutersavsnitt, så det blir totalt tio stycken 90-minutersavsnitt, förklarar Magnus och berättar att de två första avsnitten som bygger på ”Misterioso” kommer att visas den 27-28 december. De övriga åtta delarna kommer sändas under hösten 2012. A-gruppen är Rikskriminalens specialenhet för våldsbrott av internationell art. Det är en grupp som inrättas efter en rad mystiska brott inom finansvärlden. I rollerna ser vi kända svenska skådespelare som Shanti Roney och Claes Ljungmark – och så Magnus Samuelsson. - I A-gruppen är det sex poliser och deras chef. Jag spelar Gunnar Nyberg som är en av de sex. Han är en ganska snäll och bra människa men lever ett ganska

så grått liv, han är inte så jättesocial, polisyrket är det som tar stor plats i hans liv. Är det en stor roll? - Det handlar om en grupp om sex personer, inte som i Beckfilmerna där man mest följer en eller två personer, utan här är det kollektivet som jobbar ihop. I någon film är man med mer och i någon film är man med mindre, precis som i böckerna. Det första avsnittet regisseras av Harald Hamrell som faktiskt också har östgötaanknytning. Han har en sommarstuga i skogarna utanför Åtvidaberg sedan ett antal år tillbaka. Regissören har för övrigt bara gott att säga om Magnus. - Jag var lite osäker först men när vi provfilmade märkte jag hur bra han tog regi, det är ovanligt för någon så oerfaren. Han är naturlig och har ett stort hjärta och fungerar bra i grupp. Min oro kom på skam, jag blev jätteimponerad, berättade Harald nyligen i en intervju.

Tackade nej till Gladiator Många känner säkert till att Magnus tackade nej till en roll i storfilmen ”Gladiator” med Russel Crowe, något han kan ångra idag. - Just då var jag helt inställd på träning och tävling. Sedan hör det till saken att

jag just varit i Marocko och tävlat och alla blev sjuka. När jag kom hem igen ringde det någon från en film med en massa jättekända namn som jag inte kände till och avslutade med att filmen skulle spelas in i Marocko, då var det ju tack och hej direkt. Två år senare såg jag den på bio och det räckte ju med att se introt för att fatta vad jag missat. Lika stor uppmärksamhet som ”Gladiator” får kanske inte Arne Dahl-filmerna, men för Magnus del är det kanske en större utmaning rent skådespelarmässigt. Det verkar för övrigt vara en bana han är sugen på att fortsätta utforska. - Jag tyckte om stämningen som blev inom gruppen. Det blir ett rätt mysigt häng mellan alla karaktärer efter ett tag. Vissa saker är roliga för att dom är svåra och vissa saker är roliga för att dom är kul, när jag tänker tillbaka på inspelningarna är det nog stämningen jag minns bäst. Har du fler filmer på gång? - Det jobbas lite åt det hållet men inget som är klart på något sätt. Jag har en massa andra åtaganden också och har precis kommit ikapp med det, så jag tänkte ta det lite lugnt över jul. Sen i vår kommer jag att hålla på med det som jag vanligtvis håller på med, sen får man se vad mer som dyker upp.


VI ÖNSKAR VÅRA KUNDER GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!

Helena

Maria Linda E Linda N

Kesten

Erica

Matilda

Nygatan 36

|

013-353 353

| www.e-hair.se NOLLTRETTON 79


The Stig-Helmer Story Foto: Fredrik Hjerling

Fakta / Lasse Åberg Född: 5 maj 1940 i Hofors. Uppvuxen: I Stockholm. Yrke: Konstnär, filmskapare, grafisk designer, musiker. Civilstånd: Gift med Inger Åberg. genombrott: Som Trazan Apanson i tv-programmet ”Trazan och Banarne”. aktuell: Med nya filmen ”The Stig-Helmer Story”.

FilmograFi (i urval): 1972 – 47:an Löken blåser på 1979 – Repmånad 1980 – Sällskapsresan eller Finns det svenskt kaffe på grisfesten 1983 – Kalabaliken i Bender 1985 – Sällskapsresan II – Snowroller 1988 – S.O.S. – En segelsällskapsresa 1991 – Den ofrivillige golfaren 1999 – Hälsoresan – En smal film av stor vikt 2011 – The Stig-Helmer story Sällskapsresan Foto: Denise Grünstein

SOS-En segelsällskapsresa Foto: Denise Grünstein

Hälsoresan Foto: Felix S:t Clair

Stig-Helmer är tillbaka Text: Tobias Pettersson

Sveriges mest älskade rikstönt är tillbaka på vita duken. För sjätte (och sista?) gången ikläder sig Lasse Åberg rollen som Stig-Helmer Olsson i den tillbakablickande nostalgifilmen ”The Stig-Helmer Story”. Filmerna om Stig-Helmer Olsson är förmodligen den mest omtyckta filmsviten i Sveriges historia. Kritikerna har inte alltid varit helt lyriska men publiken har rusat till biograferna och gjort ”Sällskapsresan”, ”Sällskapsresan 2”, ”S.O.S” och de andra filmerna till kassasuccéer i kolossalformat. Filmerna har även fått ett slags kultstatus där man nästan kan väcka vilken svensk som helst mitt i natten och de utan problem klarar av att rabbla repliker som ”Vi heter faktiskt Storch och inte Stork”, ”Invalido!” och ”Jag var nykter i morse men nu börjar det ordna upp sig”. Självklar centralpunkt i filmerna är personen Stig-Helmer Olsson som spelas av Lasse Åberg. Förutom Stig-Helmerfilmerna (som han också skrivit manus till och regisserat) har inte Lasse Åberg gjort så mycket mer långfilm. Vi har sett honom i ”47:an Löken blåser på” från 1972, ”Repmånad” från 1979 och ”Kalabaliken i 80 NOLLTRETTON

Bender” från 1983. Åberg har senare sagt att ”Repmånad” egentligen var den första Stig-Helmer-filmen, men där heter hans rollfigur Helge Jonsson. Förutom namnet uppvisar han dock stora likheter med StigHelmer, exempelvis är han bortkommen, blyg, mammakär och en nördig samlare (fast denna gång av telefoner). Filmen blev en stor publiksuccé och sågs av ungefär 1,5 miljoner biobesökare. Året efter kom sedan ”Sällskapsresan” som lockade otroliga 2,8 miljoner svenskar till biograferna och därmed är den svenska största biosuccén genom tiderna. Även de andra Stig-Helmerfilmerna har blivit enorma succéer även om de inte riktigt nått upp till ”Sällskapsresans” fantastiska siffror. Lasse Åberg föddes i Hofors, men familjen flyttade till Stockholm när han var sex månader gammal. På 1970-talet började Åbergs ses i olika tv-produktioner varav barnprogrammet ”Trazan och Banarne”

är den mest kända. Åberg spelade Trazan Apanson, en parodi på den välkända figuren Tarzan, som levde i en trädkoja ihop med apkompisen Banarne som spelades av Klasse Möllberg. I programmet förekom även rockbandet Electric Banana Band med bland andra Janne Schaffer som medlem. Efter att tv-programmet slutade har rockbandet fortsatt att spela musik och turnera och blivit oerhört populära. Åberg är också känd för sin konst med Musse Pigg-motiv.

Hög igenkänningsfaktor Den första ”Sällskapsresan”-filmen kom 1980 och handlar om ett gäng svenskar som åker på semester till Kanarieöarna. Filmen drev med de populära charterresorna och bjöd på en mängd inslag med hög igenkänningsfaktor. 1985 kom uppföljaren ”Sällskapsresan II – Snowroller” där Stig-Helmer och kompisen Ole Bramserud åkte på skidsemester till Alperna. 1988 var det åter dags att återse svenskarnas mest

älskade tönt. Denna gång kretsade historien kring segling och den svenska skärgården. Nästa film kom 1991 och då hade man övergett resetemat för att istället skämta kring det nya folkintresset golf. Filmen hette ”Den ofrivillige golfaren” och blev ännu en succé i raden. Den senaste Stig-Helmer-filmen kom 1999 och hette ”Hälsoresan”. Då var det den stigande hälsohysterin i samhället som stod i fokus. Efter tolv år är det återigen dags att stifta bekantskap med Stig-Helmer och Ole när den sjätte filmen ”The Stig-Helmer Story” har premiär på Juldagen. I filmen får man följa hans liv från uppväxten på 50-talet och genom hans unga vuxentid, med den stora kärleken Annika. - Slutet av 50-talet var en intressant tid på många sätt. Jag har aldrig skildrat den så här episkt tidigare, bara i korta texter och filmsketcher, säger Lasse Åberg och erkänner det som alla redan anat: - ”The Stig-Helmer Story” är i stora drag en förtäckt självbiografi.


v.50 Jägarna 2, Nawals hemlighet, Fly Guys, Green Lantern, Super 8, Set Up, Smurfarna v.51 Open House, High Life, War Games, Cat Run, Playoff, Texas Killing Fields v.52 Weekend Hunt, Apornas Planet (R)evolution, Kvinnorna på 6:e våningen, Tropa de Elite 2 v.01 Conan - The Barbarian, Captain America - The First Avenger, Harriet The Spy v.02 Apflickorna, Dear Mr Gacy, Horrible Bosses, Trespass, Hostel - Part III, The Woman, The Last Seven v.03 Det är aldrig för sent Larry Crowne, The Killer Elite, Don´t Let Him In, Ready or Not, Blackthorn, Older than America

VAL K S M FIL

Jag är smurf... Är du smurf?

(utgivningsdagarna är preliminära)

LER

Titanic sjunker igen i 3D! Ny Lara Croft 2012?

kiNNamaN som LaNCeLot

Det har talats ett tag om en ny Lara Croft-film och nästa år verkar det vara dags. Producenten Graham King har fått in ett manus som han tycker är intressant. - Det går tillbaks till hennes rötter. Man får möta henne innan hon får alla sina krafter som Lara Croft. Det blir mer av en karaktärsstudie, men också ett riktigt kul äventyr, säger King. Förmodligen blir det en ny skådespelerska som spelar Croft men Angelina Jolie är aktuell för en cameoroll.

Svenska Joel Kinnaman fortsätter sin utlandskarriär som skådis. Kinnaman, nyligen klar med ”Snabba Cash II” och bioaktuell i ”The Darkest Hour”, har fått rollen som Lancelot i riddarsagan ”Arthur & Lancelot”. Filmen börjar spelas in nästa år och som motspelare i rollen som Kung Athur får Kinnaman ställas mot Kit Harington, känd från ”Game of Thrones”. - Jag har tagit isär legenden och behöll bara några bitar. Jag antog en mer realistisk approach till var och en av karaktärerna, berättar regissören David Dobkin.

roCky bLir musikaL

Sylvester Stallone fortsätter att spinna vidare på Rocky-revivalen, nu ska den berömda boxningsfilmen bli musikal. De båda bröderna och boxningsmästarna Vladimir och Vitali Klitschko är involverade, även om det är lite oklart för tillfället exakt vad de gör. Tonyvinnande Thomas Meehan står bakom manus och alla de klassiska låtarna som ”Eye of the Tiger” och ”Gonna Fly Now” kommer att vara med. ”Rocky: The Musical” får premiär i Hamburg i november 2012.

TIPSET

Paramount pictures

KOMMANDE DVD-FILMER

titaNiC sjuNker igeN

3D-vågen sköljer över världen och denna gång är det ett berömt sjunket skepp som skall tas upp till ytan, putsas upp och få en nylansering. Efter de enorma framgångarna med ”Avatar” har James Cameron bestämt sig för att göra en nyversion av ”Titanic” i 3D. Det är samma film, men omgjord med den tredimensionella tekniken. Biopremiären kommer att ske den 6 april 2012, exakt 100 år efter att skeppet sjönk till havets botten.

In Bruges (2008) Brügge är Belgiens bäst bevarade medeltida stad och ett besök där är som att vandra omkring i en sagostad med kyrkor, kanaler och gamla byggnader. Där hamnar de två yrkesmördarna Ray (Colin Farrell) och Ken (Brendan Gleeson) i väntan på nästa uppdrag, som visar sig vara lite knepigare än vad de hade räknat med…

”In Bruges” har blivit lite av en kultfilm med mycket humor, en del action och framförallt ett manus som skiljer sig lite från vad man är van vid. Och så utspelar den sig till största delen i staden Brügge, som nästan kan beskrivas som filmens verkliga huvudperson. En bra film för den som vill uppleva lite alternativ julstämning. (tP)

4/5

KLASSIKERN Trolltyg i Tomteskogen (1980) En av svenska folkets mest klassiska favoriter är ”Trolltyg i Tomteskogen” som visades i SVT kring jul flera gånger under 80-talet. I filmen ska tomtarna Tor och Lisa gifta sig men ett gäng elaka troll sätter käppar i hjulet och krig utbryter i Tomteskogen. Här finns många klassiska scener som med ti-

den fått kultstatus, särskilt bland landets 70-talister. Efter många år då strul kring rättigheterna gjorde att filmen inte kunde visas släpptes den förra året på DVD och sändes även två gånger på SVT, till många svenskars stora glädje. (tP)

4/5

DVDTOPPEN DECEMBER 2011

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

Baksmällan 2 Source Code Bridesmaids Bilar 2 Bad Teacher Hanna Harry Potter och dödsrelikerna, del 2 Julias ögon The Tree of Life Kung Fu Panda 2

Listan grundar sig på Videolistan - framtagen av GFK och Sveriges Videodistributörers Förening (9/12).

NOLLTRETTON 81


NYTT PÅ DVD FILMTYCKARE: Tobias Pettersson , Benny Nilsson Foto: SF

Beginners (SF - v.48)

War Games (UNI - v.52)

Grundad på den verkliga historien om sin egen pappa berättar regissören Mike Mills här storyn om sonen Oliver (Ewan McGregor) och pappan Hal (Christopher Plummer). Efter att ha varit gift med samma kvinna i 44 år blir Hal plötsligt änkling och väljer då, att vid 75 års ålder, komma ut ur garderoben. Han blir ihop med en yngre man och börjar utforska det homoliv han smusslat undan i alla år. Strax efteråt får han beskedet att han har cancer, vilket ger honom anledning att njuta av livet extra mycket den korta tid han har kvar. Oliver träffar strax efter pappans död tjejen Anna, och kanske kan han denna gång få ett förhållande att funka, tack vare den närhet han lärt sig visa pappan. Filmen berättas i återblickar och är trots det flärdfyllda gaytemat en nedtonad historia med värme och värdighet. Melankoli och återhållen glädje går sida vid sida och skapar en bra film som nånstans får tittaren att må bra trots det sorgliga temat. (TP)

3/5

Jag har inget emot orealistiska manus, men detta är så fruktansvärt dåligt skrivet och utfört att man undrar varför ingen satte stopp längs vägen. Regissören provar en mängd filmtekniska knep för att skapa spänning, men det hjälper inte eftersom hela filmen är så otroligt korkad. Rollfigurerna agerar helt irrationellt och utan trovärdighet, det ges ingen bakgrund till vare sig personer eller handling, och allt känns bara ologiskt och dumt. Den här typen av usla skräckfilmer spelade jag och kompisarna in på högstadiet med VHS-kamera, men de hade i alla fall humor och charm. ”War games” är dessvärre helt poänglös. (TP)

1/5

Nawals hemlighet (SCA - v.50)

Cat Run (UNI - v.52)

Det hela börjar med att Nawals bröder skjuter hennes älskade för att hederns skull och kort därefter får hon överge sitt nyfödda barn och fler hemskheter följer i hennes spår. Detta lidande kantat av våld och död skulle vara svårt att bära på sina axlar - om man inte redan var död. Nawal är död och detta är bara en återblick i hennes historia. En advokat och före detta arbetsgivare öppnar Nawals testamente. Där kräver hon att få bli begravd naken och med ansiktet neråt för att dölja sitt liv i skam.

Efter att en amerikansk ambassadör i Montenegro, som sysslar med skumma vapenaffärer, deltagit i en sexlek som går fel blir en samling lyxprostituerade mördade för att avlägsna alla vittnen. En kvinna (Cat) lyckas fly med en hårddisk som kan avslöja allt och snart startar en våldsam jakt som skördar många offer. Två unga amerikaner, ett supergeni och en slarver, kommer i Cats väg och bestämmer sig i samma veva för att starta en privatdetektivbyrå. Att hitta Cat blir deras första uppdrag. I hälarna har hon även blodtörstiga gangsters som gör allt för att komma över hårddisken.

Hon har också en sista önskan att hennes två tvillingbarn ska söka upp och lämna varsitt brev till sin far och bror. De är till en början skeptiska men dotter beslutar sig dock för att ge sig av till mellanöstern och fullfölja uppdraget. Det blir en omskakande och fasansfull resa där bit för bit av moderns okända livsöde sakta växer fram. Den fasansfulla grymhet hon möter ändrar hennes syn på modern. Det är en film som berör på ett inte helt bekvämt, men viktigt sätt (BN)

4/5

MÅNADENS DVD-BOX Så jävla metal! (2 DiSC) - DeN SveNSka håRDRoCkeNS hiStoRia

82 NOLLTRETTON

Ett gäng kompisar åker ut till en ruin i skogen för att spela paintball, men hamnar snart i en fruktansvärd situation där det inte bara gäller att leka krig utan att faktiskt överleva på riktigt. Ute i skogen lever nämligen ett gäng galningar, som tagna ur ”Den sista färden” som planterar ut minor och i vanliga fall brukar nöja sig med att döda hundar för skojs skull, men som nu har tröttnat och vill ha en större utmaning.

”Cat Run” är en tokrolig ”Pulp Fiction”-kopia i Balkanmiljö. Effekter som att exempelvis stanna upp filmen och presentera rollfigurerna som ”Torpeden” eller ”Klienten” ingår för att få tittaren att känna att detta är en tuff rulle, men mest går det ut på att visa tuttar och fingrar som klipps av. Detta är en riktig idiotrulle som är vrålusel från start till mål, men faktiskt inte helt utan underhållningsvärde. Den innehåller ganska mycket humor, synd bara att skämten är på så fruktansvärd låg nivå. (TP)

Sverige är idag en av världens största producenter av hårdrock. Detta är berättelsen om de personligheter som gjort den svenska hårdrockoch metalscenen till vad den är idag. Det har tagit regissören Yasin Hillborg över fem år att genomföra

1/5

detta omfattande filmprojekt. I över 100 intervjuer har han fått ”alla” att medverka, från det tidiga 70-talets November och Neon Rose via Europe och Yngwie Malmsteen till dagens metallgiganter Arch Enemy och In Flames. (TP)


så var filmåret 2011 Text: Tobias Pettersson

Stammande kungar, superhjältar och svenskar som lyckas i Hollywood. Det är nu dags att summera filmåret 2011. Årets bästa: Black Swan Årets hetaste skådis: Ryan Gosling Årets fiaskon: The Tourist, Burlesque Årets Aj som f-n!: 127 timmar Årets låt-gubben-vila-i-frid: Åsa-Nisse - Wälkom to Knohult Årets trend: Musikdokumentärer (Olle Ljungström, Justin Bieber, Michael Jackson, Jose Gonzales m fl) Årets trend-som-aldrig-går-över-ellerutvecklas: Amerikanska romcoms Årets trend igen: Superhjältar Årets trend alltid: Uppföljare Årets lokala: Crazy Pictures Årets två läger: The Tree of life Årets aliens : Paul, Super 8, World Invasion: Battle Los Angeles, Cowboys and Aliens Årets överskattade: 3D-filmer

Årets filmsvenskar: Tomas Alfredsson, Michael Nyqvist, Noomi Rapace, Joel Kinnaman, Alexander Skarsgård Årets riktiga kung: Colin Firth i King´s Speech Årets har-vi-inte-sett-det-förut? The Girl with the Dragon Tattoo och Let me in Årets comeback: Stig-Helmer Årets hype som höll: Tintin Årets frisyr: Colin Farell i Horrible Bosses Årets varför? Svensson Svensson - i nöd och lust Årets 30-år-för-sent (för mig i alla fall): Smurfarna Årets på tiden: Filmcensuren skrotas Årets farväl: Elizabeth Taylor, Gaby Stenberg, Sickan Carlsson, Lasse Brandeby Årets nu ser vi fram mot 2012: nya James Bond, Sasha Baron Cohen i ”The Dictator”, filmen om Bosse Högberg och Anita Lindblom, Ridley Scotts Alien-prequel ”Prometheus”.

NOLLTRETTON 83


FILMKRYSSET AKTIEBOLAG

GÖR DEN NÖDIGE

KYLER TRÅCKLA

KAN MAN ALTAN FÄRSK

DUO

VASS

EJ ER

EN LITEN DJÄVUL

HELIG

SKÖTTE TRANSPORTEN

KAN BONDE

FINNS I SJÖ

IRIDIUM

BILMÄRKE I KRIS

PÅ HAVETS BOTTEN OFTA VID DÅLIGA TIDER

PUBSPORT

TALA

UNDERHÅLLER

Vinn! DVD-filmer

SUPERGRUPP BAKSLÅR SOVER BJÖRN I

KAN MAN SOCKER

ÄR VAN

BAK PÅ FOTEN

ALBUM MED SNOOK

RYSARE AV KUNGEN

FÅR VI I BREVLÅDAN

ÖLSORT

VIA MUNNEN

RADON ANSAS FÖR TE

TITTA

ÄR RÄDD OM

INOM KORT RENTJUR ÄR DEN SOM GILLAR

EFTER MIDNATT

TOTALT UTE

NATRIUM

DÄR HANDLAS MAT

MISSTÄNKA SVERIGES RADIO

ÄR TÄT

BILSMÄLL

KALLAS GNAGET

OSTDJUR

SPARBANKSTRÄD

WORLD TRADE CENTER

VISS SORTS KORSNING

KOMMER FÖRST

MINSTA ENHETEN

OFTA EFTER SKEPP

EJ NI ÖDE HAR OFTA KORT

GÅTT NER I VIKT

SNABELA

PULSÅDER

ÄTER GAM

FALLA

KÄRNBRÄNSLE RELAXAVDELNING

NÄSA

SPELAR HUVUDROLLEN

KUGGHJUL

LÄGGER SKYTT

SISU ÄR BÄST FÖR SVENSKEN

HAR SIN KANAL

ENSAM

GER DIG KLAPP

84 NOLLTRETTON

BÄR GEN

TILLVERKAR SAAB

TROPISK FRUKT

Lösningen till FilmKrysset vill vi ha senast torsdagen den 12/1 2012. Bland de rätta lösningarna drar vi fem vinnare... ...som har turen att vinna de två rykande färska och heta filmnyheterna - ”Det är aldrig för sent Larry Crowne” och ”Retreat” (från SF). Passa på och tag chansen att få en trevlig filmkväll...

TA PAUS

HETER HUVUDROLLEN I FILMEN

HÄNDA

nollelva © nolltretton

OGRÄS

STAVAS ALDRIG MED TVÅ L

FLYNN INOM FILMEN

SPÅ

ÄR SLÖA

GJORDE ETTAN

Namn: ............................................... Adress: ............................................. MED TELSTAR FÖRR

URNA

Postadress: ....................................... Tel.nr/E-mail: .....................................

Skicka er lösning till:

Nolltretton Badhusgatan 5 582 22 Linköping


Newkid n med atis för e t r e s n r från ko 2, som var g lbilder 1 Vimme ernas Hus 6/ mskortet! o ion d ungd på Nat dig me

s ping ö k ng Lin d , ami , u , n u k rb é iefö nter , ortCaf haLd u t m e p s us dsC kfum s re , si as s r n å e v en/s s frisk Lub , aLth Ca r , eLs sus t L y te en he sk LL C sen e , kohoLm LLeybo köping ashCen yLten/ frisko s e in sk qu b , pings v re , L öping s ome , hoLmen yboLL sto rd nkö LLe eko ink , Li ake up um , L , Lase Lub , ings vo , Lin, m Len kf y CLub tboLL C Linköp store inkö L L e p o , a k C h gsGf n öst , make u kfum ub , ort ings ho öpiInN e P en CL k tp Lin K Ö, ung sCngaren , haLL hoCkey ings fo nkö d ,I N t r p po s en a un Lkami , h en , s köping , Linkö ung sC örb é , f a r Ca Lin bund aLL mi , , hang a ente sport , simh hus , r en elle r k ter tea se , ö ash squ f på , ta ie m na s fika, tes e s om attLkun err? , rtCafé aLLen kfu h Va tise lpr teru–dtill spe cian Cadrsäg eHitstaapåukuls sak s e o h C , t h! s atc L s du göraåjus r rdt det! fum sp , sim hus , ellsm en tbo hea Cefot s v n kan t / rte sko k om k e gd n un d s , ri sh Me Lte Car , eLsas s stuh t qua , sky Lmens f LL CLu,b Hanga ren L hea enter erd e ensu riskFÖR oome eybo , Las s g m h MER INFO, GÅ IN PÅ: / n o o i C n f k d p e h L re Sto e s t L Up ö s ke Maua LL L n onsus Studie bund , q y o , förk e v n k b i m /Se s lten L s b y Sky L , s o Le WWW.LINKOPING.SE/UNGDOMSKORTET , ,alth Cark CLu köping ing , Linoköp e He rs e ming ee oh ngs voL , Lino böp t n Clu k l bol d i Fot , s ing n L köp r i Lin SÅ MISSAR DU INGA ERBJUDANDEN! , , up ub inköpi ase , Sim , L , Lter CLlen tore , Linkö hal m L ake kfu s L L Cen m rds kvå p o Fris ns b me , hol , Lu n, Eko otb ke u kfum ub , st ashm ater cen köping Squ aLLe oCki ey C pings f sC,en Linö n L h , t n , Kam ö aLLe oCkey C gs fot g or ngs h e k h n r n t i u a L r n s g i i Hu as h Els o , p , p en an öp gs Öst na mi Ung Scek nkö bund, , in , h en ,ingss Hocke p Link ung •sCKAMI ö b é Clu y , k , f r a- HÅRDESIGN L köp n b haL, Lin Li erLinköping tCleyaboll Cluim nd efö ent, i , srVol ang u m , h o b a p s r s C k s , u , kollaieSM s S. . . fö , rabatt på valfria 10% um ård refé , eLsas hmedsfler er , rtCafé aLLen kf, ud Spo artca t MC KFU t n , e h o , p sC , us Lt mh Lub hea Center n/sens skvård kfum s e , si s husprodukter g n i r a i hus s a te/ungdom rrtet ub , sh s L L C f e a y sko köp squaww h s s k .se oping eL • EKHOLMENS w.links fé en aLt r , L CL rtCa ping dome ,ekohoLm LeyboL ping he hCente nter , spo e r L ö s FRISKVÅRDSCENTER Lase CLub , ings vo , Link g squa quashC , kfum s p e in ö r p g k e o ö n i t n r k boLL p 2 för 1 på 10-kort Lin sto , Li up s nkö öst , make kfum , b , Li make up u ren thaLLen Ckey CL CLub , • LASERDOME o r spo pings h hoCkey spela 30min och betala ö s Link köping n endast för 20min , Li

bland annat här gäller ditt ungdomskort!

indd

ortet.

msk

ngdo

16 U

0 ACT

IN L I N KÖ P

2

0.2 3 1

-08-0

2010

A F f a Sk

1

G

Nu!

NÅGRA AV ALLA ERBJUDANDEN! HÅRDESIGN

EKHOLMENS FRISKVÅRDSCENTER

Ett ungdo mspro jEkt

i samar bEtE mEd

2011-12-06 14:33

ACT081 Affisch 50x70cm.indd

1

ETT STORT TACK TILL ALLA SOM MEDVERKAR

NOLLTRETTON 85


Gärstadverket IntIll e4:an

Text & Foto: Tobias Pettersson

TILLS VI SES IGEN...

KULTMÄRKT - Ställen, saker och annat i linköpingsbornas vardag som med tiden uppnått kultstatus!

Text: Tobias Pettersson Foto: LVC

Gå på volleyboll Så var det dags att tvåla till Vingåker igen. Laget är vår närmaste granne i Volleybollens elitserie så det blir alltid lite derbykänsla när Linköping Volleyboll Club möter sörmlänningarna. LVC har bra statistik mot Vingåker, men det är ändå extra kul och spännande mot Vingåker som brukar ha bra publikstöd med sig. Heja fram LVC i Sporthallen den 15/1.

på hal Is Konståkning ska ses live och ett ypperligt tillfälle för det är den 20-22/1 då cirka 250 åkare tävlar i Cloetta Center och Stångebro Ishall, i den årliga konst-

Life´s a bitch av: Emelie Wedhäll

åkningstävlingen LKF-trofén. Det är fri entré och Linköpings cirka 50 tävlingsåkare kommer att vara med i tävlingen, varav fem stycken i Elitserien där de bästa tävlar, cirka 35 i Klubbtävlingen och tio i Stjärntävlingen.

UtställnInGar på länsmUseet Fram till den 8/1 kan man se två fina utställningar på Östergötlands Museum. Den ena är ”Förvisning – Förlust – Flykt” av Knutte Wester. Där visas film, teckningar och skulpturer som handlar om samhällsstrukturer, makt, historia och deltagande. Den andra är ”Robert Bohrn - Linköpingsskildrare i ord och bild”. Det är sju oljemålningar av Robert

Bohrn, som målade och tecknade vid sidan om sitt jobb som murare. Motiven hämtade han framför allt från hemstaden Linköping.

loa, är Inte det ett djUr? Den 5 januari blir det stor galakväll i Crusellhallen med Östgöta Blåsarsymfoniker och självaste Loa Falkman som solist. Carl Johan ”Loa” Falkman är en av Sveriges mest folkkära artister. Han har framträtt i en lång rad ledande barytonroller på Kungliga Operan, Göteborgsoperan och Malmö Opera och Musikteater. Han är även en etablerad skådespelare inom teater, film och TV. Efter konserten blir det dans i Garden.

Det har varit en lång bilresa och du är på väg hem till Linköping och kör söderut på E4:an. Du är trött och vill bara hem och sova. Det känns som att motorvägen aldrig tar slut och att du aldrig kommer hem. Då plötsligt ser du något som lyser upp natten nånstans där långt borta. Ett blåaktigt sken du tycker dig känna igen. Du kommer till reklamskylten som förkunnar att Linköping är staden där idéer blir till verklighet och strax bredvid står monumentet med de två militärplanen, och då ser du tydligt vad ljuset kommer från. Det är Gärstadverket som lyser där i fjärran. Den blåa skylten, den upplysta glasbyggnaden och röken som sipprar ut i toppen. Då vet du att du är hemma.

Nytter m Num mer kom /1 20

: a m te & a s l ä H ning trä

86 NOLLTRETTON


SOLSTUDIO JULKLAPPSTIPS! KÖP ETT SOLKORT TILL NÅGON DU TYCKER OM! ger g n i n Sol kott av tills itamin V D3-

NORRKÖPING GAMLA RÅDSTUGUGATAN 14 LINKÖPING SPARREGATAN 1

DROP IN

Öppet alla dagar 6-22

NEDRE PLAN, FILBYTERGALLERIAN • LINKÖPING CITY NOLLTRETTON 87


Nolltretton #11 2011  

Nolltretton - Linköpings Nöjestidning

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you