Page 1

1

[februari 13]

resa

austraLien

musik

LOvisa neGGa

krOG

zumba LOss

FiLm

jamie FOxx LÄSVÄRT - VIMMEL - MUSIK - FILM - SPEL - TÄVLINGAR - SERIER - TRENDER - GRATIS!


I DETTA NUMMER

TIDNINGEN NOLLTRETTON FEBRUARI 2013 02LEDARE 04fAmiLjEn ADDAms 06häLsopRyLAR 08ung tALAng 10utfoRskA AustRALiEn 12tävLing 14häLsoböckER 18notisER 20håRmAgAsinEt 22LinDstRöm 26moDEpRofiL 30häLsomässA 35häLsopRofiL 42musikkRönikA 46LokAL ARtist 48vimmEL

LEDARE

DET BLIR MÅNDAG...

50kRogpRofiL 52spEL 54pELLEn pRoDuctions 56jAmiE foxx 58nytt på DvD 60fiLmkRyssEt 61quiz 62Exit

Är din vardag stressig? Problemet är inte hur mycket stress vi utsätts för utan hur vi tacklar den och anpassar oss. Steg ett är att definiera vad som orsakar stressen. Steg två att finna en lösning. Steg tre är att inse att det blir måndag nästa vecka också, oavsett du vill det eller ej. Här kommer ett antal präktiga råd jag hittat och samlat ihop. Det sista är faktiskt mitt eget, så håll tillgodo... • Tänk på att tid är det enda du faktiskt har. • Lär dig att leva med förändringar. • Disponera din tid vettigt. • Ta reda på fakta. Ofta oroar vi oss över problem utan att ha tagit reda på alla fakta. • Sätt inte upp omöjliga mål eller orealistiska tidsperspektiv. • Ta dig tid att slappna av varje dag. Njut av ett varmt bad, gå en promenad, läs en bok eller lyssna på lite musik. • Gör ditt bästa men döm inte dig själv för hårt om det du gör inte blir perfekt. • Lär dig säga nej. Det är omöjligt att göra allt. Lär dig därför säga nej för att göra arbetsbördan lättare när det känns för tungt. • Prata ut om problemen med en vän. • Lev inte kvar i det förflutna. Lev i nuet och försök låt bli att oroa dig inför morgondagen. • Sluta oroa dig. Slösa inte onödig energi på sådant du ändå inte kan påverka. • Försök se livet från den ljusa sidan, skratta ofta och glöm inte bort att roa dig. • Ta itu med det som orsakar stressen. • Ta lite ledigt ibland, åk bort några dagar. • Motionera. Regelbunden motion är a och o. • Skaffa en regel på toalettdörrens insida och lås in dig i din egen frizon med en gammal Buster i näven.

Benny Nilsson ansvarig utgivare

PRODUKTION & SÄLJ

benny nilsson [benny@nolltretton.se] 0706-44 22 94

mats nilsson [mats@nolltretton.se] 0705-43 66 75

cecilia söderström [cecilia@nolltretton.se] 013-23 92 50

jessika fordell [jessika@nolltretton.se] 0706-44 22 96

henrik nydahl [henrik@nolltretton.se] 013-23 92 50

Medverkande skribenter i detta nummer: tobias pettersson •jessika fordell • Elisabeth nordstrand • carl Linné cecilia söderström • sandra häggander • benny nilsson m fl.

02 NOLLTRETTON

Tidningen Nolltretton badhusgatan 5 582 22 Linköping

Omslagsfoto: henrik nydahl Omslagsmodeller: karin nilsson, kristin Asklöv

Tel redaktionen: 013-12 26 16 (vxl) Fax: 013-23 92 51

Layout, utgivare & repro:

E-post: redaktionen@nolltretton.se Tel produktion: 013-23 92 50

Tryck: pressgrannar Ab

Chefredaktör & Ansv. utgivare: benny nilsson

nolltretton media Ab Upplaga: 22.500 ex. Periodicitet: 11 nummer/år På webben: www.nolltretton.se

tidningen nolltretton ansvarar för fel i annons begränsat till högst annonskostnaden. för skada pga uteblivet eller felaktigt införande ansvaras ej. tidningen är politiskt & religöst obunden. Eftertryck utan redaktionens medgivande är förbjudet. citera oss gärna, men ange källan.


P LA RO FA VK M ÖR IL O JE C N H TI VI LL N ET N E T N VÄ SK R D ID E A RE V SA 15 FÖ 50 R 0K R.*

PREMIÄRhElG! 19-20 jaNuaRI. Men redan nu kan du komma in och tjuvkika!

Nya Opel Mokka från:

HE

179 900 kr

Vinterhjul på lättmetallfälg

1 900 kr

Ordinarie pris 10 900 kr.

Komfortpaket Plus

1 900 kr

Ordinarie pris 9 900 kr.

Månadskostnad** från:

1 977 kr Nya Opel MOKKA Opel Zafira Tourer Bensin.

Opel Zafira Tourer Gas. 1.6 Turbo CNG 150 hk från ca.

1.4 Turbo 140 hk från ca.

INTE EN I MÄNGDEN. 229 900 kr

259 900 kr

Passionerad ingenjörskonst som standard.

a Tourer Diesel. 0 hk miljöbil från ca.

900 kr laNsERINGsERbjuDaNDE KoMfoRTPaKET Plus. Ordinarie pris 9 900 kr. Lanseringspris

1 900 kr.

• Elektronisk klimatanläggning 2 zons • Parkeringssensor fram och bak AFIRA TOURER • Armstöd fram förare • Elinfällbara och uppvärmda ytterbackspeglar

SMArTArE FAMILJEBIL. bIvahjulET. • Regnsensor och automatiskt avbländande backspegel • Helljusautomatik • 230v-uttag mittkonsol bak.

1 900 kr.

jödiesel eller gas. Ordinarie pris 10 900 kr. Lanseringspris Nya Zafira Tourer ärpå familjebilen som kan • Vinterhjul lättmetallfälg 16”.anpassas till vad du behöver, oavsett om det är sju säten, limousinkomfort eller enormt lastutrymme. Välj mellan 140 hk bensin, 130 hk ilsanti miljöklassad diesel eller 150 hk turbomotor för gasdrift med klassens längsta räckvidd Erbjudandena gäller t.o.m. 31 januari 2013. (över 50 mil på gas). Oavsett motorval är Zafira Tourer den perfekta familjebilen.

e

*Provkör valfri Opel och fråga din Opel-säljare om en tävlingskod och skriv in den på tavlamedopel.se, tillsammans med din motivering. Lycka till!

Välkommen in och provkör! ** Avbetalningsförslag: 36 mån med 5,95% ränta. Prisexempel: Pris 179 900 kr, kontantinsats 30% = 53 970 kr. Restvärde 40% = 71 960 kr. Månadskostnad 1 997 kr (tillkommer avgift upplägg 495 kr avi 45 kr).

Nya Opel Mokka är en smidig SUV fullpackad med passionerad ingenjörskonst. Vad sägs om start/stop-system som automatiskt stänger av motorn så fort du står stilla. Eller hastighetsbegränsare som hjälper dig att reglera hastigheten i nedförsbackar. Och med starthjälp i uppförsbackar behöver du aldrig mer rulla bakåt när du kopplar ur. Tillsammans med en design som tar för sig och en attityd som märks är Opel Mokka en bil som verkligen sticker ut i mängden.

års nybilsgaranti

Bränsleförbrukning blandad körning 4,3–7,4 l/100km. CO2 utsläpp blandad körning 114–174 g/km. Miljöklass Euro 5.

landad körning 4,5-7,2 l/100 km, CO2 119-169 g/km. Miljöilden kan vara extrautrustad. 5 års nybilsgaranti består av 2 LINKÖPING: Vigfastgatan 5, 013-28 99 00 Vigfastgatan 5 • Tel: 013-28 99 00 • www.biva.se mt 3 års förlängd garanti. Obegränsad körsträcka gäller de www.biva.se Öppettider: Mån-Fre 9-18, Lör 10-14, Sön 11-14 mil påkörning fem år. 4,5-7,2 l/100 km, CO2 119-169 g/km. Miljöklass g000 blandad 2005. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. 5 års nybilsgaranti består av 2 års fabriksgaranti samt 3 års förlängd garanti. Lennart Johan Christer Jonas Greger Patric Kent räcka gäller de två första åren alt. 10 000 mil på fem år. Vigfastgatan 5 • 013-28 99 00 • Vardagar 9-18 • Lördag 10-14 • Söndag 11-14 NOLLTRETTON 03

www.biva.se


Familjen addams skrämmer och roar Text: Tobias Pettersson Foto: Anders Kratz

De odöda kommer att härska på Östgötateaterns scen under våren. Från den 8 februari och fram till den 31 maj spelas föreställningen ”Familjen Addams”, en humoristisk musikal med häftig dekor och storslagna sång- och dansnummer på teaterns scen. Vårens stora föreställning på Östgötateatern är den klassiska berättelsen om den udda gothfamiljen Addams som tidigare setts som både film och tv-serie och nu även alltså blivit musikal. Den nyskrivna föreställningen som har haft premiär på Broadway och gjort succé i Norrköping kommer nu till Linköping. - Det är ett fantastiskt roligt och trevligt material, och det är vi först med att visa här, säger Östgötateaterns chef Johan Celander och berättar hur det gick till när de valde ut ”Familjen Addams” bland de pjäser de övervägde: - När vi började lyssna hände något speciellt i rummet. Det glimtade till i ögonen på folk

när vi hörde musiken som var så fräck, varierad, rik och intelligent. Och det är inte bara bra musik utan även ett riktigt bra manus. - Det är en nyskriven musikal som blickar bakåt i musikalhistorien. Orkesteridealet är ganska stort och det tycker jag att vi har lyckats bra med. Musiken är väldigt väl integrerad med det som händer hela tiden, säger kapellmästaren Johan Siberg. Familjen Addams består av pappa Gomez, mamma Morticia, tonårsdottern Wednesday och lillebrorsan Pugsley. Hos familjen bor också Gammelmormor, Onkel Fester samt den Frankensteinliknande betjänten Lurch och den vandrande handen The Thing. De bor i ett stort viktorianskt slott där de tjusas av det makabra och umgås med sina döda släktingar.

KärleK, passion och familjeband Morticia och Gomez spelas av Petra Nielsen respektive Christian Zell. Barnen Wednesday och Pugsley spelas av bland annat Jenny Holmgren/Julie Støp Husby och Fabian Nikolajeff/Kalle Jansson, och Onkel Fester spelas av Jesper Barkselius. Föreställningen är regisserad av Mattias Carlsson som fått ett riktigt drömprojekt att jobba med. - Det är fantastiskt kul att sätta upp den här underbara musikalkomedin. Föreställningen handlar om kärlek, passion, stenhårda familjeband men framförallt att våga stå för den man är, säger han. De som känner till berättelsen om den udda familjen Addams kommer att känna igen karaktärerna, men historien berättas lite

annorlunda denna gång, berättar Mattias. - Musikalen har fått en ny historia. Dottern Wednesday har vuxit upp och blivit tonåring och träffat en pojke från en helt vanlig familj. De ska gifta sig och planerna ska presenteras under en middag. Men det går inte direkt som det är tänkt att föra samman de här två familjerna. Kaos är ett ledord under den här föreställningen. - När vi såg den på Broadway så var den fantastisk, men det som saknades var den där extra lilla farligheten, säger Mattias och berättar att ensemblen kompletterats med cirkusartister som kommer att utföra förbluffande konster för att ytterligare höja den sceniska upplevelsen. - Det är en musikal av det stora Broadwayformatet. Publiken kommer att få uppleva en härlig resa, säger Mattias.

omslagsmodellerna

BamBi Brutal & lucy Bruise Text: Sandra Häggander Foto: Henrik Nydahl

BamBi Brutallu cy Bruise

Rollerderby är en rullskridskosport med Amerikanska rötter som utövas runt om i hela världen. Lagsporten spelas på en oval bana med två lag. Båda lagens fem spelare rör sig i en klunga runt planen och har varsin så kallad jammer som ska plocka poäng genom att varva motståndarnas klunga. Spelarna i klungan ska samtidigt försöka hindra det andra lagets jammer att ta sig förbi, och laget med flest poäng när matchen är över vinner. Rollerderby utövas endast av tjejer och är en sport på framfart i Sverige. Bambi Brutal är Karin Nilssons alter ego-

04 NOLLTRETTON

namn när rullskridskorna kommer på. Hon spelar i Linköpings nystartade lag LKPG Go’Rullaz. - Jag gillar rollerderby för att det är en tuff och snabb sport med mycket tacklingar. Alla spelare har en unik alter ego-roll på planen, det gör sporten extra rolig, säger hon. Linköpings rollerderbylag startade upp i somras och tränar ungefär två gånger i veckan. Förhoppningen är att tjejerna ska komma igång att spela matcher tillsammans, men det krävs fler medlemmar. - Vi behöver spelare! Alla tjejer över 18 år som är sugna får höra av sig till oss, säger hon.


! R E IS R P J AN P M KA

NU HAR V I Ö P P N AT ÖSTERGÖTLANDS FRÄSCHASTE BRUD- & FESTBUTIK

KAMPANJ 1

MATRIX Biolage

Shampoo 500 ml Balsam 500 ml Inpackning 150 ml

Nu 399:ord. 637:-

KAMPANJ 2 MATRIX Biolage

Shampoo 250 ml Balsam 250 ml Inpackning 150 ml

Nu 299:ord. 517:-

KAMPANJ 3

MATRIX Design Pulse Alla produkter

Nu 99:-/st.

ord. 159:-/st.

KAMPANJ 4

MATRIX Total Results Shampoo 300 ml Balsam 250 ml Valfri styling

Nu 239:ord. 417:-

KAMPANJ 5

MATRIX Biolage Exquisite Oil

Nu 139:ord. 179:-

Köp valfri OSiS-produkt och tävla om 2 biljetter till finalen i Eurovision Song Contest i Malmö den 18 maj

KAMPANJ 6 Schwarzkopf Osis+

2 för 199:1 för 139:ord. 185:-/st.

Nygatan 18 • Linköping www.studiothelook.se • 013-14 04 03

VI HAR B L I V I T D U B B E LT SÅ STORA E N T R A P PA U P P

BRUD - BOKA TID FÖR PERSONLIG RÅDGIVNING!

BAL • BRÖLLOP • FEST

vår ök ida! s Be ms he

Torggatan 6 • Linköping 013-14 50 58

w w w. p a r t y w o r l d . s e NOLLTRETTON 05


Rätt i retrostil En lagom stor träningsväska i retrostil som rymmer dina viktiga träningsprylar. Du hittar dem hos Friskis & Svettis för 250:-/st.

I alla väder Slipp att halka i vinter, Cross Country från Springyard är ett helfotsskydd med effektiva dubbar/broddar för bra fäste på snö och is. Passar jogging- och promenadskor. De kostar 199:- och finns hos Naturkompaniet.

Hälsoprylar

Skön stund

Hos Friskvårdspoolen hittar du svensk och ekologisk hudvård från Maria Åkerberg. Efter träningen är det skönt med en uppfriskande dusch med bodyscrub och schampoo/bodykit för 145:-.

2013 är året med nya utmaningar och inte minst NYA MÖJLIGHETER! Våga att prova på något nytt - kanske är zumba eller squash din grej. På den här sidan hittar du ett urval av sköna prylar som gör din fritid lite härligare, lite roligare och lite gladare...

Extra vikt för bra resultat

Populärt till våren med viktväst från Frisk Sport & Fitness. Västen kostar 599:- och finns både i dam- och herrmodell.

Lyxig hudvård Acti-Gene Contour- kräm från Phytomer. Högteknologiskt arbetande produkt för hela kroppen. Reducerar celluliter och minskar omkretsen och finns hos Nettan’s för 595:-/150 ml.

Kaffekick innan träning

Upp och hoppa! Prova lätta träningsskor från Ecco Biom Train i funktionella material. De kostar 1.099:- hos Ecco Store i HM-huset.

Detta högkvalitativa proteintillskott ger dig en perfekt start på dagen eller en extra skjuts innan träningspasset, funkar både varm eller kall. Du hittar drycken på www.muscle.se för 119:-

Utbildade och professionella frisörer

30% RABATT

på utvalda produkter från

ALLTID

STUDE N RABA TTT!

gäller t.o.m 25/2-2013

Hos oss finner du även produkter från: ®

BOKA GÄRNA PÅ www.barbis.se

Välkommen att boka tid 013-150 150 Ryd Centrum • 013-17 27 20 barbis@barbis.se • www.barbis.se

Välkommen in på kaffe och kaka! 06 NOLLTRETTON

Ekholmen Centrum, brevid biblioteket


sushi take away

NY FRISÖRSALONG I FILBYTERGALLE R I A N Herr • Dam • Barn

Vi erbjuder

RAKNING

PARAPLY

Till alla klipp- och behandlingskunder

Mån - fre 11.30 - 14.30 16.30 - 20.00 Lördag 12.00 - 21.00

7 bitar 9 bitar 11 bitar 13 bitar 15 bitar 20 bitar 30 bitar

69 kr 89 kr 109 kr 129 kr 149 kr 199 kr 299 kr

Ring och beställ gärna i förväg 013- 10 10 20

Liten

Stor

Stor + liten

99:- 189:- 259:ord 169:-

Mikaku Sushi - Brevid Forex Storgatan 32 B, Linköping 013 - 10 10 20

Nygatan 32 • 013-15 48 00 linkoping@newhousebutik.se

ord 269:-

Amore, amore, amore! L’ANZA URBAN MOLDING PASTE

Stor 149:- ord. 199:Liten 69:- ord. 89:Stor+Liten 199:ord. 288:-

Boka bord på en äkta italiensk restaurang Alla hjärtans dag 14/2 Vår passion är att erbjuda det bästa från det italienska köket – God vällagad mat gjord med mycket kärlek på färska råvaror. Besök oss

Även fisk & skaldjur

Pizza & Mat för avhämtning

www.mozzarella.nu

SUCCÉ FULLKORNSPIZZA Fullständiga rättigheter

BOKNING 013-13 00 43

ÖPPET VARD 10-19, LÖRD 10-16, SÖND 12-16

STORA TORGET 5 • FILBYTERGALLERIAN W W W. Z I G G E S B A R B E R A R E . S E

VARNING! Man kan bli beroende av den goda maten! ÖPPET ALLA DAGAR NYGATAN 11 • 013-13 44 86 Även anpassade rätter för er med allergi , laktos eller gluten! NOLLTRETTON 07


fakTa

Tanya Massamba Namn: Tanya Massamba Ålder: 22 i februari. Bor: I Norrköping. Gör: Spelar basket i Dolphins. Position: Forward Förebild: Mamma Film: The Blind Side Bästa basketminne: När hon tog sig till EM tillsammans med landslaget.

UNGtalang

Framtiden talar För Tanya MassaMba Text: Sandra Häggander Foto: Fotofabriken

Två tuffa träningspass dagligen, en topplacering i damligans serie med Norrköpings Dolphins och ett stundande EM med landslaget. Det låter som en dröm, men är den energiska basketspelaren Tanya Massambas vardag. Tanya fastnade för basket vid tolv års ålder, innan det provade hon mängder av sporter. Hon har bland annat sysslat med handboll, trampolinhoppning och badminton. Trots att Tanya kommer från en riktig basketfamilj var det ingen självklarhet för henne att börja spela. - Jag hatade basket innan jag började, men en av mina fyra basketspelande bröder tjatade på mig och när jag väl testat var jag fast, berättar hon. Tanya är uppvuxen i Linköping och spelade där i tre år innan hon bestämde sig för att satsa ordentligt. - Jag kände att jag inte kunde komma längre i Linköpings division 2-lag, och när jag skulle välja gymnasieutbildning bestämde jag mig för basketinriktning på Hagagymnasiet här i Norrköping, berättar Tanya. Hon började då spela i Dolphins division 1-lag. Redan efter några månader fick hon debutera i en match med dem, och där blev hon kvar. När Tanya var 16 år kom hon med i Sveriges ungdomslandslag, och den största meriten därifrån är vinsten av B-EM 2010. Idag är hon en del av damlandslaget, som i fjol kvalificerade sig till EM för första 08 NOLLTRETTON

gången på 25 år. EM spelas i Frankrike nu i sommar. - Jag tror vi har en bra chans att bli bland de fyra bästa, säger hon. Trots Tanyas fartfyllda liv och många framgångar under åren är hon väldigt ödmjuk och står med båda fötterna på jorden. Hon förklarar att hon är en helt annan människa privat än när hon spelar. - Utanför planen är jag glad, väldigt social och snäll. Jag är god vän med många av mina motståndare, men på planen tar vinnarskallen över och jag hatar dem nästan. Som spelare är jag envis, fysisk och jag uppfattas nog som en ganska tuff och svår spelare att möta. - Sedan jag kom till Dolphins har jag utvecklats mycket, idag har jag en stor roll i laget och jag tar hela tiden mer ansvar, berättar Tanya. Under seriesäsongerna tränar hon med Dolphins två gånger om dagen, och på helgerna är det oftast matcher. När damligan har uppehåll under somrarna drar istället landslaget igång med träningsläger och matcher runt om i Europa. Trots att hon sedan flera år tillbaka kan leva på basketen har hon haft några extrajobb, för att kunna tänka på något annat mellan de intensiva träningspassen. Bland annat har hon varit idrottslärare på Djäkneparksskolan.

Vilket är roligast, damligan med Dolphins eller damlandslaget? - Oj, vilken svår fråga. Just nu går det superbra med Dolphins i damligan, vi bara vinner. Där får jag också mycket speltid och stämningen i laget är så himla bra. I landslaget är jag ju fortfarande rookie, men att bara få tillhöra landslaget är jättestort och lärorikt. Jag tänker att även fast jag ibland får sitta på bänken där är jag en av de bästa i landet och har jag tålamod är det min tur snart.

är mest positivt, säger hon. Förutom att spela basket älskar Tanya att sjunga, och hon är väldigt modeintresserad. Hon har också planer på att börja plugga inom en snar framtid, då hon känner att det är nödvändigt att backa upp karriären med en utbildning. - Om jag inte hållit på med basket hade jag nog satsat på handboll eller volleyboll, det är också väldigt roliga sporter.

Receptet föR ett fRamgångsRikt spel

Tanjas dröm är att utvecklas till en så bra spelare som bara hon kan. Men hon vill också spela utomlands och tjäna mycket pengar. - Jag trivs väldigt bra i Dolphins och jag gillar Norrköping som stad, men självklart vore det kul att testa något nytt. Efter förra säsongen fick jag kontraktsförslag från Södertälje, men jag skrev till slut på för Dolphins ett år till. Efteråt fick jag också ett erbjudande om att spela i Italien. Det vore ju verkligen en upplevelse att spela i Europa, men då krävs det att jag satsar ännu mer på träning och i tid.

Dolphins har några tuffa matcher kvar på säsongen, men Tanya tror att laget har goda chanser att ta hem hela serien. - I år kör vi väldigt hårt med konditionen, inget lag orkar springa med oss en hel match. Att vi har många bra spelare gör att konkurrensen i laget blir stor, men det

Det närmsta målet för Tanya är dock att kamma hem SM-guldet med Dolphins. - Jag kan inte beskriva hur stort det skulle vara för mig. Jag är så stolt över att jag tagit mig dit jag är idag, säger hon. Men kanske har karriären bara börjat för Tanya.

Förra säsongen var den bästa i Tanyas karriär, men även toppspelare har sina motgångar. I år har Dolphins många stjärnor i laget, vilket gör att varje enskild spelare får en mindre central roll. - Tidigare denna säsong låg mitt självförtroende inte på topp, jag blev passiv och trots att jag inte underpresterade kändes det så, berättar hon. Då är det tur att hon har ett stöttande familj och basketspelande bröder som vet vad hon pratar om.


cruisa längs Pacific HigHway och utforska australiens östkust Text & Foto: Tobias Pettersson

Har du bara några veckor på dig i Australien är ett bra tips att förlägga dom till landets östkust. Tar du bilen på Pacific Highway mellan Brisbane och Sydney kan du njuta av många av Australiens sidor på kort tid.

BOKA TID ONLINE! salongbrannpunkt.se

10 NOLLTRETTON


RESMIX LISTAN

Tio resmål UD avråder från På regeringens hemsida han man se vilka platser

Reser man till Australien måste man oftast begränsa sig. De flesta kan inte vara borta de månader som krävs om man vill ta del av hela kontinenten. Ett sätt att kunna se mycket på kort tid är att följa kustvägen söderut. Ta Pacific Highway mellan Brisbane och Sydney, eller tvärtom, men personligen tycker jag att det är bättre att avsluta i Sydney. Tips på några stopp under vägen...

1. BrisBane Australiens tredje största stad med nästan 2 miljoner invånare, men ändå ganska okänd för de flesta. Modernt, rent och välordnat med gångavstånd till det mesta. Gå utmed floden, upptäck parkområdet Southbanks, åk till Lone Pine koalafarm, floden eller ta en öl på uteserveringarna.

2. surfers Paradise Turistort med sol och bad och massa temaparker. Lär dig surfa på dagarna och partaja på nätterna.

3. Byron Bay Koppla av i hippieland, turistigt på ett mysigt och avslappnad sätt. När du tröttnat på strandliv kan du ta bilen en bit inåt landet. Där finns nationalparker, regnskogar, vattenfall och vackra dalgångar. Och en massa vilda kängurur.

4. Lennox Head Byron Bays lillasyster. En liten ort med en oändlig strand som är nästan helt öde. Här finns även en fin liten insjö att bada i.

5. BaLLina Trevlig liten småstad med marinmuseum, skatepark och en otroligt vackert belägen kyrkogård. Passande för familjesemester.

6. yamBa Småmysig kuststad där man kan ta en fika i marinan och titta på båtar. Strax intill ligger Angourie Point där man kan titta på utsikten och besöka några av de många stränder i Australien som är kulturskyddade för att skydda surfkulturen.

8. coffs HarBour Trevlig familjestad där man kan promenera kring marinan, upptäcka Muttonbird Island och äta gott på restauranggatan. Bo vid stranden och prova gärna nudistbadet som ligger skyddat bakom klipporna. Strax utanför staden finns ett kultigt surfmuseum.

Ta turistvägen förbi MacLean och kolla in floden och alla små fina hus. Besök utsiktspunkten och klippformationen Pinnacle Rocks.

ligger i Mellanöstern och norra Afrika, och här är tio aktuella platser.

Afghanistan Mauretanien Niger

9. dorrigo nationaLPark

Syrien

Gör en avstickare inåt landet på ”The Waterfall Way” och besök Dorrigo nationalpark med vattenfall och regnskog. Missa inte infocentret.

Somalia

10. namBucca Heads Ännu en mysig småstad där man kan stanna för en bit mat, kolla utsiktspunkter, orörda stränder, lagunen och den fina sandön. Missa inte heller mosaikväggen inne i stan.

Palestina Tchad Haiti Guinea- Bissau Sydsudan

11. Port macquarie Ingen partystad, men det finns många restauranger vid vattnet. Stanna för en matbit eller lite bad, stan är omgiven av sju stränder. Här finns även ett koalasjukhus.

12. forster/tuncurry Tvillingstäder som så smått börjar likna Gold Coast. Ligger vackert beläget i sjödistriktet. Missa inte Green Cathedral - en utomhuskyrka bland träden vid sjön.

13. neLson Bay Center för Port Stephens-bukten. Gå runt i marinan, ta färjan över till Tea Garden och Hawks Nest eller spana på valar och delfiner. I närliggande Anna Bay finns storslagna sanddyner.

14. newcastLe Gammal, sliten stad som skulle vara jättefin om den rustades upp. Här finns många fina/annorlunda hus, särskilt kring udden, The Hill och King Edwards Park. Kolla in fortet, stranden, Nobbys Head, det gamla badhuset och barerna kring Darby street. Newcastle är även utgångspunkt för vindistriktet Hunter Valley.

15. sydney 7. mac Lean

utrikesdepartementet avråder att resa till. De flesta

Modern storstad känd för sitt operahus, den magnifika bron Harbour Bridge, Bondi Beach, det storslagna landskapet vid Blue Mountains och mycket, mycket mer…

BILDEN Det är inte på alla platser som överviktiga får använda toaletten…

Ja: Ficklampa

Är man ute och backpackar på Thailands öar eller på andra ställen med osäker eltillgång får man inte glömma att packa ner en ficklampa i bagaget. Det är inte så roligt att gå på toaletten i kolmörker. Och försök att få upp kombinationslåset till bungalowen när du kommer hem på natten utan belysning.

NeJ: Luften i Havanna

Kubas alla gamla amerikanska bilar är en av landets stora sevärdheter och en riktigt häftig syn. Men när mängder av avgasmonster drar runt i Havannas centrala delar med risiga motorer från 50-talet som lappats och lagats med ståltråd och tejp blir inte luften den trevligaste.

NYTT MÄRKE EXKLUSIVT HOS OSS!

Nygatan 20 • 013-31 00 10 NOLLTRETTON 11


VIMMEL

Tävling

Foto: Henrietta Wolving

Var med och tävla om ett presentkort från Arken Zoo. Du får välja produkter från Royal Canin till katt eller hund för ett värde av 1000:- i någon av våra butiker på Tornby eller Ullstämma.

Allt du behöver göra för att delta i utlottningen är att svara rätt på nedanstående fråga: Vilken ras nedan är inte en hundras?

1.Jack russel

X.Birma

2.Bichon Frisé

Klipp ur och skicka in senast den 15/2-2013

(Ev. vinstskatt betalas av vinnaren)

TävlingS

Svar: ....................................................................................................... Namn: ....................................................................................................... Adress: ......................................................................................................

KUPOng Postnr./Ort: ...............................................................................................

Tel. nr: .......................................................................................................

E-post: ........................................................................................................

FLER VIMMELBILDER HITTAR DU PÅ www.nolltretton.se

12 NOLLTRETTON

Kupong skickas till Tidningen Nolltretton, Badhusgatan 5, 582 22 Linköping eller e-postas till redaktionen@nolltretton.se eller tävla via vår hemsida: www.nolltretton.se LycKA TILL!


Nyhet! Öppna nattspel

Mer info på: www.laserdome-linkoping.se

boka set a l a k bar n ss! hos o

sportlov extraÖppet

öppettider tIs-fre 14-20 lÖrdagar 12-20 sÖndagar 12-18 Måndagar endast boknIngar

Industrigatan 38 • 013-14 98 00 • www.laserdome-linkoping.se

EN MÅLTID SKA VARA EN NJUTNING FÖR ALLA SINNEN

FÉ SHOPPINGBUF.3 0

5 Lördagar 12.00-1

:-

der 12 år 60 endast 98:- barn un

Alla hjärtans dag

Fira med en god middag Boka bord 14/2

Varje Fredag & Lördagskväll från kl. 1800 står vår buffé uppdukad med över 15 olika Thailändska & Kinesiska rätter. NYHET, DESSERTBORD INGÅR!

210:Kom och fira in det kinesiska nyåret med oss...

söndag den 10 februari kl.13.00

barn under 12 år: 80:-

ÖPPETTIDER Månd-Torsd Fredag Lördag Sönd/helg

11.00-21.00 11.00-22.00 12.00-22.00 13.00-21.00

Välkomna till Storgatan 38 • Boka bord på 013-13 50 62 • www.mingpalace.nu NOLLTRETTON 13


Hitta inspiration för träning & hälsa

I början av året kommer det många nya träningsböcker som vill inspirera till god hälsa, rolig och givande träning samt bra kosthållning. Spana in vårt urval av hälsoböcker.

Text: Cecilia Söderström

Itrims kokbok

Heja, Heja

Lätta recept med handflatemetoden / Itrim

Martina Haag / PIratförlaget

Itrims kokbok visar dig vägen till metoden som de kallar handflatemetoden. En metod som ska göra det enklare att bedömma storleken på portionerna för dig som vill lägga om dina matvanor och få ett lättare och friskare liv. I kokböckerna får du hjälp att planera dagens alla måltider, såväl mättande frukostar och nyttiga mellanmål som lättlagade luncher men även lite lyxigare festrätter. Kokböckerna köper du hos Itrim och kostar 199:-/st.

Martina Haag är känd för sina humoristiska romaner och filmer. I den här peppande löparboken möter vi samma enkla och roliga språk men den här gången får vi följa Martina under ett helt år när hon bestämmer sig för att börja springa som motionsform. Från att orka stappla 20 meter till att springa marathon. Martina vill rikta sig till folk som tänker att de är för gamla/tjocka/ trötta/ointresserade av att börja springa.

Träna för livet

Gröna apoteket

Patrik Sjöberg / Norstedts

Marie-Louise Eklöf / Norstedts

När en av världens främsta höjdhoppare avslutade sin höjdhoppskarriär slutade han helt att träna och tänkte att det var nyckeln till ett skönt liv. Efter två år av enbart vila kändes sig Patrik som ett fysiskt vrak och orkade ingenting. Att börja träna vad det enda rätta för att orka med vardagen. Den här boken är tänkt att fungera som en inspirationskälla full med övningar, träningsprogram, tankar och idéer som ska göra dig starkare, spänstigare och ger dig marginaler i livet.

Örter har i alla tider använts som läkeväxter. Örtterapeuten och författaren Marie-Louise Eklöf beskriver i den här boken de fyrtio vanligaste svenska medicinalörterna. Du får veta hur du själv kan behandla dina åkommor med örter som finns i vår natur. Du får även lära dig hur du ska skörda, torka och förvara örterna. De olika behandlingarna som beskrivs i boken kan bland annat vara hur du gör teer, oljor, inhalationer och bad.

POCKET TOPPEN Januari 2013

1. 2. 3. 4. 5. 6.

Gengångare Fasanjägarna Felicia försvann Svikaren Jag kan se i mörkret Glasklart

7. 8. 9. 10.

Listan grundar sig på försäljningen hos Pocketgrossisten i januari 2013.

MÅNADENSMAGAZINE Vasalöparen

Det börjar dra ihop sig till årets upplaga av Vasaloppet, det nio mil långa skidloppet som startade 1922 och idag är världens största skidtävling. Och vill man komma så förberedd som möjligt kan det vara ett tips att läsa Vasalöparen innan. Tidningen kommer ut 4 gånger om året och är inriktad på längdskidåkning i allmänhet, långlopp i synnerhet och särskilt Vasaloppet såklart. Men även en del cykling, löpning och friluftsliv förekommer. 14 NOLLTRETTON

Du gamla, du fria Eldvittnet Hundar, hus och hjärtats längtan Jag skulle aldrig ljuga för dig

I senaste numret får man en hel del tips inför årets Vasalopp. Oskar Svärd och Erik Wickström lägger upp ett bra träningsprogram, man får en grundkurs i fästvallning och lite kostråd om blodsockerhalten. Tidningen har även en stor intervju med den schweiziska långloppsstjärnan Seraina Boner. Och skulle någon läsare tycka att han eller hon är för gammal för att köra Vasaloppet kan man inspireras av 81-åriga veteranen Bengt Eriksson som räknar med att köra sitt 60:e Vasalopp i år. (TP)

Till konferensen, bröllopsfesten, kick-offen eller kompisgänget! Vi har bussar för 10 till 89 personer.

För mer info, ring Carina på

www.sbuss.se


KORT OM FYRA BÖCKER

Den tomma stolen J.K. Rowling /Wahlström & Widstrand När Barry Fairbrother oväntat avlider, knappt fyrtio år gammal, försätter dödsfallet den engelska staden Pagford i chock. Staden verkar vara en idyll, men bakom den rara fasaden döljer sig ett samhälle i krig. Pagford ruvar på många mörka hemligheter.

Vittne till mord Nora Roberts /Albert Bonnier Elizabeth är snart sjutton år och dotter till en mycket framgångsrik men också kontrollerande mor. En natt smiter hon iväg med en kompis till en nattklubb och låter en främmande man lura henne till ett lyxigt hus på Lake Shore Drive i Chicago. Det förändrar hennes liv för alltid.

Vattenmelonen Marian Keyes /Norstedts När Claires man lämnar henne och deras nyfödda dotter för grannfrun flyr hon till Irland, till föräldrarna och de två yngre systrarna Helen och Anna. Och när han ångerfull efter flera månader hör av sig är Claire redo att ta ut en raffinerad och välplanerad hämnd.

Dödligt virus Clive Cussler, Jack Du Brul /Damm På ett förlist skepp mitt ute i Persiska viken möts Cabrillo och hans män av en fruktansvärd syn – hundratals människor ligger döda på däck, drabbade av ett okänt virus. Bakom ligger en mystisk sekt som känner sig manade att kontrollera jordens befolkningstillväxt.

“En riktig kanonensemble.” ”I mycket underhållande Familjen Addams är ingen större än själva föreställningen, fylld av sjuk svart humor, specialeffekter och inslag av nycirkus.” Aftonbladet

BOKTIPSET Aron Flam

/Jag bombade

Det värsta som kan hända när man kör stand up är inte att ingen skrattar, det värsta är när publiken överhuvudtaget inte bryr sig om det som händer på scenen. I denna bok har komikern Aron Flam samlat in berättelser från en rad stå upp-kollegor om när de har ”bombat”, det vill säga misslyckats fullständigt. De flesta från Jonas Gardell och Babben

Larsson till Petra Mede, Özz Nûjen och Johan Glans har det gemensamt att de någon gång har upplevt tillfällen då de bara vill försvinna från scenen, och här delar de med sig av sina hemskaste framträdanden. Men boken innehåller inte bara ”bombningar” utan även andra roande anekdoter. Är man intresserad av hur det går till bakom kulisserna inom svensk stå upp är detta en roande och intressant bok. (TP)

”Det är medryckande och välspelat.” kultursidan.nu

”...en dödsrolig och visuellt fascinerande föreställning med tornadotryck i sångnumren.” nummer.se

IÄR NYPREM g n i Linköpi i r 8 februa nu! tter Köp bilje

STORA TEATERN LINKÖPING

8 FEB – 31 MAJ

Biljetter 020 - 51 51 20 www.ostgotateatern.se Telefonbokning mån-tors kl 10-16, fre kl 12-16 Biljettkassan öppen tis - fre kl 12 –16 NOLLTRETTON 15


lChf - nAturlig mAt

AvoKAdosoppA med räKsAllAd 4 portioner 5 dl kall grönsaksbuljong, utan tillsatser • 1 lime • 20 cm gurka • 5 avokador • 1 msk riven färsk ingefära • 2 dl créme fraiche • salt • peppar • 1 kg räkor med skal • färsk timjan • 1/2 citron Gör så här 1. Börja med att värma vatten och lös upp buljongen. Ställ sedan buljongen kallt. Tvätta limen väl och riv skalet. Skala och kärna ur gurkan.

Receptet är hämtat ur... ”Klaras bästa LCHF-recept” /Natur & Kultur

2. Mixa fruktköttet från avokadorna med limesaft och gurka. Rör i limeskal och ingefära. Späd med kall grönsaksbuljong till lagom konsistens. Blanda ner créme fraichen. Smaka av med salt och peppar. 3. Skala räkorna. Fördela soppan i fyra djupa tallrikar eller muggar och servera med räkor, lite timjan och en citronskiva.

lAx med mAndeltäCKe 4 portioner 4 portioner laxfilé • 100 g smakrik ost • 60 g mandel • ett par kvistar färsk dill • salt • peppar • 1 rödlök • 150 g cocktailtomater • salladsblad • 3 msk olivolja • 1 msk vit balsamvinäger • citronskivor Gör så här 1. Sätt ugnen på 200°. Lägg laxbiten i en ugnssäker form. 2. Riv osten och hacka mandel och dill. Blanda ost, mandel och dill noga. Krydda laxen med salt och peppar. Fördela ostblandningen över fisk. 3. Grädda i ugnen i 12-15 minuter. 4. Servera med skivad rödlök, skivade tomater, salladsblad och vinägrett. Garnera med citron.

MATSTÄLLET Café & Kök Nygatan 22 - Gränden • www.cafeokok.se Prisnivå: Dagens rätt till kl. 15.00 kostar 79 kronor, (av-

hämt. 69 kronor). Sallad 82 kronor (avhämt. 72 kronor). Café & Kök rekommenderar: Vår sallad som du kombi-

nerar själv med bulgur/fullkornspasta. Nyttigt och gott! Kolla in: Folklivet som rör sig runt omkring, samtidigt som du kopplar av med god mat eller en kopp gott kaffe.

Café & Kök, som öppnade sina portar i november 2003, ligger på ovanvåningen av Gränden och är ett välanpassat alternativ om man vill äta en lättare lunch eller för Take-Away. Stället strävar efter att ha snabb och personlig service, näringsrik mat med kvalitet i fokus. Människan idag är mer medveten om att äta rätt, motionera och må bra. Man efterfrågar alltfler alternativ till fettrika fast- food produkter och det är utifrån detta

vetskap som Café & Kök bygger sin verksamhet. Ambitionen är att alltid ha kunden i fokus. Att alltid kunna erbjuda kunden färska och näringsrika måltider av hög kvalité. Kännetecknade för produkterna är att de är fräscha, nyttiga och harminiserar med ställets hälsoprofil. Maten ska både vara nyttig och god. Målsättningen är att alltid försöka överträffa kundens förväntningar. (BN)

Tack alla gäster för 2012 Nu laddar vi grillen inför ett lika gott 2013!

Möjlighet att boka egen saloon! Upp till 26 personer

Perfekt för möhippan, svensexan, företagsfesten m.m. Överraska den som ska firas med en biff på kilot.

Besök gärna royal arms pub • S:t Larsgatan 25C • 013-14 40 61 • www.texaslonghorn.se 16 NOLLTRETTON


Facit: Studenter har 10 kr rabatt på alla meal över 60 kr. Välkommen till Burger King.

® Burger King and Whopper are registered trademarks of the Burger King Corporation. ™ Taste is King and KING FRIES are trademarks of the Burger King Corporation.

Burger King - Linköping City, Mjölby, Motala

Vardagsmys

Tisdag - Fredag kl. 1600 - 1900

Välsmakande plockbuffé, endast 49:-

Fest 2013

Catering för alla tillfällen - Inget är för stort eller för litetBröllop, Födelsedagsfester, Personalfester, Studentskivor m.m.

Självklart kan vi hjälpa er med serveringspersonal och porslin om så önskas!

Vi har även festlokal för upp till 70 personer BRIGADGATAN 19 • 013-32 70 190 • WWW.DU-O-JA.SE

Alla hjärtans dag på Charken Trerätters middag 395:Vinpaket 3 glas 195:-

Meny 14/2

FÖRRÄTTER

Husets lager 0,4l 42:Glas vitt el. rött 42:Alkoholfritt alt. fr. 19:-

Chevre chaud - Honungsgratinerad chevre på toast serveras med rostade valnötter. Hummer - Gratinerad hummer på en bädd av örtsallad, serveras med vitlöksbröd. Serranoskinka - Maderia-marinerad melon med serranoskinka. VARMRÄTTER Oxfilé - Charkens oxfilé provencal, helstekt oxfilé med råstekt vitlökspotatiskaka serverad med rödvinssky. Lamm - Lammytterfilé med rostad vitlökskräm, rosmarinsky serveras med potatisgratäng. Ravioli - Ravioli fylld med ricotta och spenat serveras med skogssvampssås, primörjulienne, samt tryffel och parmesan. DESSERT Trio choklad - Chokladfondant, chokladmousse, chilitryffel. Creme bruleé med svartvinbärssorbet. Sorbet - Limesorbet, hallonsorbet, svartvinbärsorbet. Grand dessert

Boka bord i god tid! NOLLTRETTON 17


Foto: Östergötlands Museum

Foto: Fredrik Etoall

en resa fram & tillbaka Den 27 januari öppnar utställningen ”Resan fram och tillbaka” på Östergötlands Museum som är en utställning av barn, för barn. Utställningen innehåller både konstverk och föremål från förr och det senaste inom digital spelteknik, media och vetenskapliga tolkningar. Här kan du ta del av spännande berättelser från forntids- och framtidsexperter. Utställningen är utformad som en upptäcktsresa i forntider och framtider och

består bland annat av fyra rumsliga konstverk som besökaren kan utforska på olika sätt. Produktionen skedde i samverkan med olika barngrupper som fick prova redskap och olika former av teknik för att ge förslag på vad som skulle finnas med, vilket ledde fram till en utställning med mycket interaktivitet och tillfälle för lek och utforskande. ”Resan fram och tillbaka” riktar sig främst till barn mellan 6-11 år, men fungerar även för andra åldrar liksom för vuxna som har sin nyfikenhet kvar! (BN)

… ett svunnet arbetsliv…

förgylld sommar Per Gessle, Mats Persson, Anders Herrlin, Göran Fritzon och Micke Syd Andersson dammar av gitarrer, Farfisaorgel och trummor. Det har blivit dags att tänka på refrängen. Igen.

Foto: Ingemar E L Göransson

Sedan den 15 januari visas utställningen ”… ett svunnet arbetsliv…” på Östergötlands Museum. Utställningen består av gamla fotografier från vardagen på en stor lastbilscentral här i Linköping under 1970-talet. Det var Ingemar E L Göransson som återfann bilderna i en gammal byrå och tog tillvara dem och skapade svart-vita dokument över ett arbetsliv som inte längre finns kvar. Det var en tid, då kamratskapen fortfarande var omfattande och levande, trots dåliga arbetsvillkor och låga löner. Nu kan besökaren få en inblick i ett fragment av 70-talets vardag. Utställningen visas på Lilla galleriet t o m den 10 februari. (BN)

Om den svenska sommaren hade ett soundtrack så skulle det definitivt vara en låt av Gyllene Tider. Sommartider, Gå och fiska, När vi två blir en eller Puls, vilken är din sommarfavorti? Senast bandet var på turné var 2004 men nu har Sveriges största popband än en gång vilat sig i form och är åter redo att förgylla den

svenska sommaren med nya studioalbumet ”Dags att tänka på refrängen”, nya samlingsplattan ”Soldans på din grammofon” och stor sommarturné. Turnén heter ”Dags att tänka på refrängen” och når 18 städer under juli och augusti. Skriv upp 17 juli i kalendern för då kommer de till Linköping, Stångebrofältet. Gästartist på turnén är Linnea Henriksson som släppte sitt debutalbum förra året med singeln Lyckligare nu som flitigt spelats på radio. Hon vann även P3 Guld för Årets Artist. (CS)

Vårens bokningar bÖrJar Ta

fOrm för palatset live Foto: Sara Lindqvist

Efter en höst med en mängd härliga spelningar kör nu Palatset Live vidare under våren. Några kvällar är redan inbokade men håll ögonen öppna för det är bara början, minst lika många bokningar kommer att dyka under våren. I februari kommer det bjudas på Rockabillykväll 9/2 med Dennis & The Rock-

tones och Chris & The Goosebumps. Mars dundrar på med hårdrockskväll 2/3 med band som Oblivious och Sarea. Andra temakvällar som ni kan se fram emot är Soul och funkkväll 23/2 med Twaine och Funkinsitutet, Blueskväll 13/4 och Cirkus Prütz 11/5. Håll dig uppdaterad genom deras facebooksida, sök på Palatset Live. (CS)

DAGENS LUNCH 80:Mellan kl. 11-15

Välj mellan åtta rätter inkl. dryck & kaffe

FESTLOKAL

Hyr vår festlokal med upp till 150 platser. RING FÖR MER INFO!

TAKE AWAY

VI HAR FULLSTÄNDIGA RÄTTIGHETER! 18 NOLLTRETTON

KVÄLLAR

Á la carte-meny

LÖRDAGSLUNCH 1130- 1500 fr. 85:-

013-13 18 88 • www.tasteofthai.nu • S:t Larsgatan 25A, Linköping Mån-Tors 1100- 2130, Fre 1100- 2230, Lör 1130- 2230 och Sön 1200- 2030


TAN A G NY + Y CIT = T SAN Vi har stängt vår citybutik på St.Larsgatan. Välkommen till KalleP butiken på Nygatan. Vi blir snart ännu större, ännu mer att välja på. Kort sagt ännu bättre! Ursäkta röran på Nygatan vi gör plats för vårskorna!.

VRÄKER U:

J

N UST

VI UT ALLA REASKOR TILL

HALVA PRISET (gäller på ordinarie pris)

Vi önskar alla nya & gamla kunder varmt Välkomna in!

LINKÖPING NYGATAN 24

NOLLTRETTON 19


VIMMEL

Foto: Henrietta Wolving

Hårmagasinet firar 10 år Text: Benny Nilsson Foto: Jessika Fordell

Den 3/5 år 2003, öppnade fem driftiga frisörer tillsammans Hårmagasinet på Magasinstorget i Linköping. Idag, tio år, senare är gänget intakt och tycker att det är roligare än någonsin att gå till jobbet. Och lagom inför deras 10-årsjubileum öppnade de lördagen den 19/1 upp sin fräscha och nyrenoverade salong. De fem frisörer som under åren blivit ett sammansvetsat gäng och utvecklat salongen dessa år är Elisabeth Falebrant, Anna Hultsten, Magrethe ”Maggan” Elton, Therese Peterlo och Mari Lönn. De menar att deras skiftande ålder och personligheter kompletterar upp varandra bra och ger salongen en bredd som uppskattas av kunderna. - Vi är ett riktigt bra team, nästan som en andra familj. Tillsammans klarar vi av de flesta önskemål som våra kunder har och vi försöker hela tiden utvecklas genom kurser, mässor och visningar. Vår gemensamma strävan är att hela tiden bli bättre och samtidigt ha roligt på jobbet, vilket jag tror smittar av sig till våra kunder, säger Mari. De fem frisörerna är rörande överens om att det är deras ständiga vilja att utvecklas som är den viktigaste drivkraften och att det är den erfarenhet och kunskap detta medför som i slutändan gör att man får nöjda kunder. - Vi är alla fem i grunden riktigt utbildade frisörer inom både dam och herr. Vi gillar utmaningar - inga hår är för svåra när vi slår våra huvuden ihop. För behövs det så hjälper vi varann, förklarar Therese.

FLER VIMMELBILDER HITTAR DU PÅ www.nolltretton.se

Lunchbuffé

Tjejerna berättar att det roligaste med job-

013-17 47 47

Vardagar 11:00-14:00

Måltidsdryck, salladsbuffé bröd & kaffe ingår

85:-/person FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK 20 NOLLTRETTON

Även avhämtning

www.kina-thai.se

bet är att träffa alla kunder och se till att de blir nöjda och ibland händer det till och med att de får jobb utanför länets gränser. - I somras var vi på västkusten och gjorde en bruduppsättning och i sommar ska vi till Stockholm och hjälpa till vid ett bröllop. Vi håller även håruppsättningskurser för andra salonger. Det är lite smickrande att genomföra sådana projekt, samtidigt som kraven på oss ökar. Men det är ju sådana utmaningar som stimulerar oss, säger Maggan med ett litet leende. Är det lika roligt idag som för tio år sedan? - Det är nästan roligare idag för det finns ett större utbud och variation av trender inom hårmode. Folk är mer öppna för att prova på nya saker, säger Anna. - Sedan har ju vår ökade erfarenhet och kunskap medfört att vi vågar ta ut svängarna lite mer. Vi vet att vi klarar av mer avancerade frisyrer och håruppsättningar, fyller Elisabeth i. De ser nu fram emot att fira 10 år under hela 2013. Firandet startade med nyöppning av salongen lördagen den 19/1 och kommer följas upp med fler kampanjer och erbjudanden under året. - På vår hemsida www.harmagasinet.se eller facebook kan man följa vad som händer hos oss. Vi kommer också kontinuerligt ha olika erbjudanden på kvalitativa hårvårdsprodukter från våra leverantörer som bl a Schwartzkopf, Label M och Moroccanoil, berättar Elisabeth. - Vi hälsar alla gamla och nya kunder välkomna att besöka vår nya salong där vi ser fram emot tio nya spännande, roliga och utmanande år, avslutar Maggan.

Alla hjärtans dag 14/2 firar vi med en speciell meny

Boka bord på 013-17 47 47 Öppet: Mån 11-15 • Tis-Fre 11-21 • Lör 13-21 • Sön 13-20 Ryds Centrum • 013-17 47 47

(Passar även bra för avhämtning)


E N S TJ Ä R N A PÅ L I N KÖ P I N G S H I M L E N F Ö R N Ö J E O C H M ÄT T N A D

Nu är det full fart!

DAGENS LUNCH

Partybowling

11.00-14.30 inkl. pickles, misosoppa dryck & kaffe

En bowlingtimme, popcorn och en stor starköl (40cl) per spelare

TAKE AWAY

Starkölen kan bytas ut mot fatcider eller alkoholfritt

Á LA CARTE

För endast

ÖPPET

109:-

Mån-Tor Fredag Lördag Söndag

/person

Minst 4 pers. /bana

Linköpings hetaste helkvällsalternativ!

11-21 11-22 12-22 13-20

www.kikkosan.se Klostergatan 24 • 013-13 00 89

R ES TAU R A N G , B A R , D I S C O, B O W L I N G O C H S P E L

Storgatan 11 • www.citybowl.se • 013-13 45 55

NYA SEAT

FROM BARC LEON WITH TURB

LANSERINGSERBJUDANDE:

seat.se

TEKNIKPAKET STYLE 0:ORD PRIS 7.600:-

Regnsensor, aut avbländbar backspegel, justerbart svankstöd förarstol, lämnahemfunktion, elektriskt fällbara sidospeglar med parkeringsläge, parkeringssensorer bak och fram OPS.

SVERIGEPREMIÄR

seat.se

FROM BARCELONA WITH TURBO!

MYCKET KÖRUPPLEVELSE F ENJOYNEERING SEAT IBIZA 1,2 TSI TURBO STYLE MILJÖB

MYCKET KÖRUPPLEVELSE FÖR PENGARNA!

MILJÖBIL NYA SEAT LEON. FRÅN 159SEAT .9IBIZA 001,2 :- TSI1.TURBO 040:-STYLE /MÅN

105 hk, 5-dörrar, AC/luftkonditionering, ABS, TCS, ESP, EBA,

SEAT LEON 1,4 TSI TURBO STYLE Radio/CD/MP3, Lättmetallfälgar, Farthållare, Färddator, Larm

105 hk, 5-dörrar, AC/luftkonditionering, ABS, TCS, ESP, EBA, 125 hk, ACC/klimatanläggning, ABS, TCS, ESP, EBA, Farthållare, Färddator, övervakning, Dim/kurvljus, Hill hold control mm Spor tigare, snyggare och smar tare än någonsin. Nya SRadio/CD/MP3, EAT Leon bLättmetallfälgar, juder på mFarthållare, ånga lysFärddator, ande idLarm éermed . Först i klassenRadio/CD/MP3/rattkontroll, m e d f u ll L E D Lättmetallfälgar, USB/AUX- anslutning, Dim/ strålkastare och laddad med innovativ teknik från Volkövervakning, swagengDim/kurvljus, ruppen. OHillmhold ducontrol finanmm sierar via SEAT Finans ingåkurvljus, r dessHill uthold omcontrol mm

Ord pris 161.400:-

FRÅN 169.900:SEAT Tr ygghet med fri ser vice i 3 år/4.500 mil och förlOrd ängpris d n161.400:ybilsgarFRÅN anti i 149.900:3 år/9.000 mil. VKombi älko+6.000:mmen in och pOrd rovpris kör179.900:.

149.900:- Komb

FRÅNVI HAR

S EFÖR A T. S E BILAR BILARNA PÅ BILDEN KAN VARA EXTRAUTRUSTADE. BLANDAD KÖRNING SEAT IBIZA 1.2 TSI 5,1 L/ OMGÅENDE BILARNA PÅ BILDEN KAN VARA EXTRAUTRUSTADE. BLANDAD KÖRNING SEAT IBIZA 1.2 TSI 5,1 L/100 KM, CO 119 G/KM.SEAT LEON 1,8 TSI 6,8 L/100 KM, CO 159 G/KM. SEAT FINANSIERING: WWW.SEAT.SE32ÅRS ÅRS VAGNSKADEGARANTI, NYBILSGARANTI, 3 ÅRS LACKGARANTI, 12 ÅRS GARANTI MOT GENOMROSTNING UTA 3 ÅRS VAGNSKADEGARANTI, 3 ÅRS LACKGARANTI, 12 ÅRS GARANTI MOT GENOMROSTNING UTAN KRAV PÅ EFTERBEHANDLING SAMT SEAT SERVICE MOBILITY I TVÅ ÅR. LEVERANS. 2

FÖLJ OSS PÅ

2

®

2

®

Adress: [MRM.Address] - Tel: [MRM.Phone] - Öppettider: [MRM.AccountDetail]

Engströms Bil, Roxtorpsgatan 2-8, -Linköping [MRM.EmailAddress] - [MRM ME.UM RLB] E R Olivia Stenmark, säljare SEAT, tel: 013-23 30 46

Bilen på bilden kan vara extrautrustad. *Gäller vid SEAT Finansiering. Blandad körning SEAT Leon 3,8–6,0 l/100 km, CO 99–139 g/km. Miljöklass EU5/EU6. SEAT Billån 36 mån, 35% kontant, 49% restskuld, rörlig ränta baserad på STIBOR 90 (eff. rta 4,94%). 2 års nybilsgaranti, 3 års vagnskadegaranti, 3 års lackgaranti, 12 års garanti mot genomrostning utan krav på efterbehandling samt SEAT Service Mobility i två år.

OF THE VOLKSWAGEN GROUP

NOLLTRETTON 21

Engström Olivia St


22 NOLLTRETTON


Octavia Combi Driver’s Edition Upptäck vår mest välutrustade Octavia!

ŠKODA Octavia Combi fr. 199.900 kr Elegance Driver’s Edition TDI 105 hk Ord. pris inkl. paket 224.300 kr

Bolero touchscreen m. inbyggd CD-växlare Xenon-ljus

16” aluminiumfälgar Takrails Bluetooth handsfree

Eluppvärmt baksäte Parkeringssensor bak m.m.

JUST NU SPARA 24.400:-

Bränsleförbrukning blandad körning Octavia från 4,5 l/100 km CO2 från 119 g/km. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Vi reserverar oss för ev. tryckfel.

Nu får du 15.000 kr extra för din bil när du byter in den mot en ny Octavia.

Roxtorpsgatan 2-8, Tel. 013-23 30 30, www.engstromsbil.se • Öppettider: Vard. 9-18, Lördagsöppet 10-15 Niclas Winberg 013-23 30 31, Jonathan Andersson 013- 23 30 29

HAR DU CHECKAT ALLT INFÖR SKIDRESAN? an Boka stug n Valla bräda tkort Skaffa lif ger! Långkalson akboxen Montera t

PÅ WWW.PELLESDACK.SE P.S. DU KAN SÅKLART ÄVEN BOKA PÅ 013-12 14 07

DÄCK FRÅN:

Så my

Kolla äcken vinterd

Boka tid online

ck

ä tt b t e

re hos...

m.fl.

ADER 4 MÅN ITT FR RÄNTE är din

Öppet vardagar 0700 - 1700 • Gottorpsgatan 41 • Tornby • pellesdack.se • 013-12 14 07 NOLLTRETTON 23


MODENYTT H & M Hennes & Mauritz AB

MODESKOLAN DEL 51

Fixa schysst byst Text: Tobias Pettersson

Det kan låta otroligt, men ungefär 70 procent av alla svenska kvinnor går omkring med fel BH-storlek. Ofta köper man samma modell och storlek som man alltid haft och tänker inte på att kroppen ändras med åren.

Storleken beror på två faktorer. Dels kuporna som går från den minsta A (ibland AA) upp till H. Behöver man ännu större går det att beställa. Siffrorna, exempelvis 75, anger bröstkorgens omkrets i centimeter. Det finns olika sorters BH:ar. Bas kallas den gamla vanliga släta t-shirt-BH:n. Minimizer saknar fyllning men har en metallbåge som ger stöd. Den går lite högre och kan ge illusionen av en mindre byst. Push up är en BH med fyllning som får bysten att se större ut. Super push har geléfyllning av silikon i kuporna. Balconette är en vadderad bygel-BH för att lyfta bysten extra mycket och passar till baraxlade kläder. Free bra består av enbart kupor i silikonmaterial om man vill bära urringat.

De båda samarbetsparterna har kanske inte samma inriktning vad gäller klädstilar, men trots sina olikheter har de precis avslutat ett samarbete. Det är designern Pär Engsheden, som dessutom är svensk haute couture-mästare, och det stora klädföretaget Ellos som tillsammans har producerat en klädkollektion som fått namnet ”Klassiker”. Pär själv förklarar att orsaken till att han vill sam-

arbeta med klädjätten är att det just är lite oväntat, precis som hans tidigare samarbete med graffitikonstnären Ollio där han sprayade en paljettklänning som Pär hade designat. Till hjälp att plåta kampanjen för den nya kollektionen tog de filmskaparen Jonas Åkerlund och modellen Frida Gustavsson. Jonas har skapat en bra känsla i sina bilder och Pär är mycket nöjd med resultatet. Håll utkik! (EN)

Burberrys

När man köper BH bör man tänka på vad man ska ha den till. Är det till vardag eller fest? Urringat, träning eller till bara axlar? Man bör också köpa en BH som kan knäppas med de yttersta hakarna, eftersom en BH tänjer sig med tiden. En BH ska oftast tvättas med flytande tvättmedel i 40 grader. Använd alltid tvättpåse till bygel-BH så du inte riskerar att bygeln fastnar i tvättmaskinen. Och var inte rädd att fråga expediten i klädaffären när du köper BH, de hjälper gärna till med provning och goda råd.

FRANSFÖRLÄNGNING Vakna vacker utan mascara

FRANSAR (helt set) 1.595:PÅFYLLNING (återbesök) 595:-

Nygatan 20 • Tfn 013-12 11 80 24 NOLLTRETTON

stilinriktning för att på så sätt attrahera nya kunder. Inför lanseringen släpper man med jämna mellanrum flera kortfilmer för att skapa en hype och ett intresse kring satsningen. ”& Other Stories” kommer bland annat öppna butiker i modestäder som Barcelona, London, Milano, Paris, Berlin, Köpenhamn och givetvis vår egen huvudstad Stockholm. (EN)

Kunglig designer jobbar med Ellos

Axelbanden ska alltid justeras efter tvätt. Axelbandskuddar av silikon kan hjälpa till att avlasta och hindra att BH-banden glider ner. Andra hjälpmedel är silikonskydd som döljer styva bröstvårtor, axelbandshållare som håller banden på plats och extra inlägg till kupan om man vill få fylligare byst.

Nyhet!

Den svenska klädjätten H&M är i hetluften och det snackas för fullt om företagets nya märke som fått namnet ”& Other Stories”. Märket kommer vara en lite lyxigare variant av H&Ms vanliga sortiment och innehåller förutom kläder för kvinnor även accessoarer och skönhetsprodukter. Det kommer inte heller att liknas vid företagets andra märke COS utan ha en annan

Välkommen in för mer info

Ellos/Jonas Åkerlund

Det bästa är att med jämna mellanrum fråga butikernas BH-experter så att de kan hjälpa till och prova ut den perfekta storleken. Det blir en enorm skillnad i både utseende och komfort när man bär en BH som sitter bra.

Hetaste snackisen just nu

Yngre generationen Beckham tar över Paret David och Victoria Beckhams son Romeo börjar redan att ta sig an utmaningen att axla sina föräldrars modellkarriärer genom att bli Burberrys ansikte utåt för klädmärkets vår- och sommarkollektion. Mellansonen är bara tio år gammal men gillar redan att klä sig i kostym och hatt, allt enligt den forne Spice Girlsmedlem-

men som själv varit modell för flertalet kampanjer och även designat sina egna klädkollektioner. Modeindustrin är ingen lätt match, men Romeo sägs redan fastnat tycke för möjligheterna att uttrycka sig genom kläder. Övriga ansikten i märkets kampanjer är modellerna Edie Campell och Charlie France. (EN)


ETT ERBJUDANDE TILL ALLA

Baltjejer! Amorica är Linköpings nya bröllop, bal och festklänningbutik som har öppnat i Tornetområdet. Hos oss är leveranstiden på balklänningar endast 4-6 veckor. Skönt va?

Under februari månad får du som baltjej

100 kr

i presentkort för varje 1000:e krona du köper balklänning för.

HETAST

Välkommen!

JUST NU!

facebook.com/amorica.se

Instagram: amoricalinkoping

1. Kort och rak

Luggen ska just nu vara kort och spikrak.

Tornbyvägen 3 i Linköping | 013 - 344 1005 | info@amorica.se | amorica.se

2. Silvergnistrande

Trenden med silvergnistrande kläder och detaljer hänger med ett tag till.

3. Färgglad kostym

Satsa på en snygg kostym med mönster och färg till våren, gäller både män och kvinnor.

4. Grafiska mönster

Tänk lite 60-tal i vår. Breda ränder, prickar och rutigt är hett!

NÄR DU HAR NÅGOT ATT DÖLJA?

En högpigmenterad concealer som med sin unika formula av neutraliserande pigment täcker alla ojämnheter. Gult neutraliserar röda partier, orange neutraliserar blå partier och beige används för att ljusa upp nyanserna. Cover all mix är en multifunktionell produkt som kan användas som high lighter eller primer på ögonlocken. Applicera med en syntetpensel för ett naturligt resultat.

5. D.I.Y

Gör-det-själv-trenden är stor. Uppdatera din stil med enkla knep nätet svämmar över med inspirerande bloggar.

MÄRKET Matinique Dansk design Det danska företaget Matinique grundades år 1973 av Niels Martinsen som ville ge danskarna bekväma och moderiktiga kläder av hög kvalitet. Fram till år 2002 var fokus främst på den äldre och mer vuxnare målgruppen som föredrog komfort och kvalitet framför modegrad. När ledningen byttes ut fick företaget en ny linje och det andades föryngring i både verksamheten och på kollektionerna. Nu produceras kläder i ett bredare spektrum för att tillgodose kundens alla behov vad gäller olika

klädstilar. Den färggladare och lite mer avslappnade stilen kallas ”Blue” medan de mer dressade kollektionerna fått namnet ”Black”. Matinique säljs idag i 18 länder såväl i Europa, Nordamerika, Asien som i Mellanöstern genom franchisebutiker, shops- in- shops och självklart även sina egna butiker. Totalt finns det 850 försäljningsställen runt om i världen.

LINKÖPING Bokhållareg. 2 tel. 013-14 60 60 NORRKÖPING Dominogallerian tel: 011-12 55 66

makeupstore.se

Du hittar märket i många MQ-butiker runt om i Sverige men också i butik 1893 i Norrköping. (EN) NOLLTRETTON 25


modeprofilen

Gabriella

HÄMTAr KrAfT frÅn nATUren

Text: Elisabeth Nordstrand Foto: Benny Nilsson

Hon är mellanstadieläraren som sadlade om och blev egenföretagare i klädesbranschen. Sedan femton år tillbaka driver hon Butiken på Landet tillsammans med sin man Johan. - Det var när vi började satsa ordentligt som verksamheten satte fart på riktigt, förklarar Gabriella von Kantzow. Klädintresset är något som alltid funnits där och när sedan möjligheten att få öppna en klädesbutik kom tog de chansen. - Jag inspireras ofta när jag är utomlands och ser människor som vågar ta ut svängarna lite när de klär sig, men jag inspireras också av våra kunder och av olika modemagasin, berättar hon. Själv beskriver hon sin stil som klassiskt modern, gärna med lite färg och hon tar gärna på sig ett par snygga jeans och en lite tuffare tröja. - Det får inte bli för pråligt, lägger hon till. Favoritmärken är bland annat Barbour, Armani Jeans och Gant, vilket också är märken som säljs i butiken.

Motion och avkoppling När tillfälle ges rider Gabriella gärna, vilket har varit ett intresse sedan länge. Ridturerna är något hon verkligen uppskattar då det både ger avkoppling samtidigt som hon får röra på sig. Den lediga tiden ägnas också åt barnen och att vara ute och motionera.

- Jag tycker mycket om att röra på mig och är gärna ute i skogen, förklarar hon. Varje dag, efter att barnen kommit iväg till skolan, tar hon därför en långpromenad med hunden innan hon öppnar butiken. På kvällen är det läxläsning som gäller och maken Johan är familjens kock. - Det är Johan som lagar det mesta av maten. Han är jätteduktig och vi försöker äta allsidigt med både kött och fisk, berättar Gabriella. Själv föredrar hon att baka och då gärna mjuka småkakor. - Det är avkopplande, säger hon. När det har varit en hektisk dag eller en period med mycket arbete försöker hon också att ta hand om sig själv genom att äta gott och slappa framför en bra film eller ta en dag ledigt och bara hitta på något kul, kanske bjuda hem vänner eller åka till stan. Vid längre ledighet reser gärna familjen till alperna och åker skidor, men tar också gärna en tur till Skåne där de har

ett sommarhus. - Drömresemålet är nog ändå Karibien, vilket kanske kan låta lite konstigt när jag säger att våra bästa resor är till alperna, säger hon och skrattar.

våga satsa Att starta eget är inte något som passar alla, men för de som vill bli ”sin egen chef” tipsar Gabriella om att man ska ta reda på så mycket som möjligt om den bransch man tänker satsa på. - Kunskap är otroligt viktigt. Det och att ha möjlighet och viljan att lägga ner mycket tid på ditt företag, säger hon. Man måste vilja arbeta och därför är det bra om du satsar på något du verkligen är intresserad av. - Du måste våga ta steget fullt ut och kanske göra lite djärva val emellanåt, men samtidigt får du inte vara dumdristig och naiv. Gabriella är glad att hon satsade på sitt intresse och menar att det bästa med arbetet

VÄLKOMMEN TILL LINKÖPINGS CITY MED MER ÄN

120 SÖNDAGSÖPPNA BUTIKER Här finns ett brett utbud av handel, mat, nöjen, kultur och evenemang! linkopingcity.se GRATIS PARKERING SÖNDAGAR KL. 11-17 I CITYS FEM P-HUS! 26 NOLLTRETTON

är kundkontakten och alla människor som ger henne så mycket energi. - Tänk på att det är aldrig försent att byta spår och all den kunskap du fått med dig under livets resa alltid kan vara till nytta, avslutar hon.

ÖPPET SÖNDAGAR KL 12-16

Fakta Namn: Gabriella von Kantzow Bor: Minjsö Säteri, utanför Norrköping. Familj: Man och två barn. Gör: Äger Butiken på Landet med sin man Johan. Favoriträtt: Moules frites Resa: Karibien Bästa med sitt jobb: Kundkontakten

Fem sNaBBa Morgon/Kväll Högklackat/Lågsko Solresa/Skidsemester Kött/Fisk Äta hemma/Äta på restaurang


TORRA ÖGON?

r a r fi Vi års- ! 10 ileum jub

Rinnande/torra ögon som svider, bränner, gruskänsla samt tidvis dimsyn kan tyda på torra ögon. Det finns en djungel av olika tårersättningsmedel, men vilka droppar ska just du använda, och hur? VI HJÄLPER DIG ATT HITTA RÄTT! Gör en Tåranalys så analyserar vi tårarnas mängd och kvalité. Vi går igenom vad som passar bäst för dig och hur du ska använda produkterna. En Tåranalys kostar endast 400:- och då ingår ett återbesök.

Mari, Maggan, Therese, Anna & Elisabeth

013-12 12 40

Nygatan 18 • 013 - 13 60 70

Magasintorget 9 Linköping

Boka gärna tid på vår hemsida, www.optikeralma.se

Vi har kläder för alla festliga tillfällen Allt ifrån fin middag till stort bröllop!

Nygatan 40 Linköping 013-14 99 97 Mån-Fre 10-18 Lördag 10-14

www.brollopshuset.se

Gilla oss på Facebook NOLLTRETTON 27


Om du vill koppla av en stund i vardagen, få en lugn och harmonisk stund i en personlig miljö, unna dig en behandling av duktiga, professionella och välutbildade terapeuter. Eller vill du bara besöka butiken och ta del av de senaste trenderna inom parfym och hudvård kan ett besök på Nettans Hud och Skönhetssalong vara något för dig.

För skönhets skull Text: Benny Nilsson Foto: Henrik Nydahl

handlingar i en lugn och avskild miljö. Till sin hjälp har man under hela behandlingen en terapeut. Sedan kan man avsluta med ett skönt bubbelbad, ångbastu eller ett traditionellt bastubad. Perfekt för bl a par, mor och dotter, syskon och vänner som vill ha en avkopplande stund och umgås tillsammans.

Du finner salongen mitt i Linköpings city på Nygatan 37B dit man flyttade för fyra år sedan. Hos Nettans finner du de mesta inom skönhetsbehandlingar, parfym, skönhetsprodukter, dag-spa och du kan även boka deras konferensrum för företags- eller gruppaktiviteter. Där kan man även boka in frukost- och lunchmöten där man kopplar till olika skönhetsaktiviteter. - Hos oss ska man finna allt inom skönhet och hudvård under ett och samma tak. Och är det något som kunden saknar så tar vi in professionella samarbetspartners som ”gästar” hos oss. Det gäller områden som kosmetisk tatuering och fillers, säger ägaren Anette Hambalek.

En annan nyhet på salongen är deras skönhetsbehandling NBE 1000 där man med hjälp av radiovågor, värme, massage, och specialutvecklade krämer motverkar effekterna av hudens åldringsprocess. - Stress, sömnsvårigheter och yttre påverkan på huden får den att ”åldras”. Huden består av kollagen och elastin som håller den elastisk och fräsch. Det är med hjälp av NBE 1000 och anpassade krämer utifrån kundens problem och hudtyp vi kan nå fantastiska resultat, säger Anette. - Kom och gör en ”Prova på-behandling”. Då brukar vi göra ena halvan av ansiktet och låta kunden jämföra resultatet. Och redan där brukar kunden bli förvånad över hur effektiv behandlingen är, fortsätter hon.

Nyligen har man börjat med duobehandlingar i dag-spat. Det innebär att två tillsammans kan genomgå valda be-

Så känner du att du vill vårda hudens största organ kan ett besök hos Nettans vara en väl värd investering.

ACtIC VIll VARA

LÄTTILLGÄNGLIGT Text: Elisabeth Nordstrand Foto: Henrik Nydahl

Efter att ha förvärvat Feelgoods lokaler i Linköping och Motala för lite drygt ett halvt år sedan är nu Actic uppe i hela sex anläggningar i länet. - Vi är nu i stort sett störst både i Linköping och i Motala, säger Christoffer Jangentorp, anläggningschef på Actic i Linköping. Att ha tagit över Feelgood, som låg snett emot den redan befintliga anläggningen, har betydit mycket för Actic menar Christoffer som berättar att de har fått många nya medlemmar och att de nu kan nischa sina anläggningar lite för att attrahera ännu fler att börja träna hos dem. Det betyder även att man nu kan erbjuda nästan hundra gruppträningsklasser per vecka i Linköping.

- Eftersom vi nu finns i både Motala, Linköping och Norrköping är det många pendlare som har köpt ”MAX-kortet” vilket innebär att man kan träna på alla våra anläggningar i länet, berättar han vidare. I och med förvärvet har man också rustat upp anläggningen ordentligt, vilket har gett ett rejält lyft både för medlemmarna och för de som arbetar på Actic. I Norrköping satsar man på att utveckla PTavdelningen och Lifestyle-koncept, ett koncept som de är unika med. Konceptet innebär att du som kund får hjälp med alla de bitar som ingår i en livsstilsförändring. - Vi arbetar ständigt på att bli bättre och ge medlemmarna det allra bästa inom träning och friskvård. Så nu hoppas vi bara på en träningsfylld vår, avslutar Christoffer.

SOLSTUDIO Våra Ergoline-solarier är utrustade med: Air Condition, Aqua Fresh & Aroma, Ergonomisk liggskiva,Voice Guide

NYA RÖR - BÄTTRE BRÄNNA! Oavsett väder - kom och sola i stan’s bästa solarier

NORRKÖPING Gamla Rådstugugatan 14

LINKÖPING Sparregatan1

DROP IN

Öppet alla dagar 6-22 28 NOLLTRETTON


ER VI FYLL

4 ÅR!

lite l vi ge dig Därför vil nusar! extra bo n ida ms he Läs mer på

LINKÖPING HEALTH CARE

NB E 10 0 0

N SUCCÉ R TE T Ä FORTS

NU ännu effektivare!

Ett helhetskoncept för Aktiv Livskvalitet TRÄNING

HÄLSOVÅRD

Olika typer av träningskort (klippkort, månadskort, 6-månaders - och årskort) Linköpings mest välutbildade PERSONLIGA TRÄNARE hjälper dig att nå dina mål.

• Hälsoprofilbedömningar • Hälsoundersökningar • Intyg (Körkortsintyg, Reseintyg, Studieintyg samt adoptionsintyg)

• NY START, grupp för dig som är ovan och/ eller vill ha stöd i din träning. 12 träffar och fri träning under 3 månader.

REHABILITERING

• YOGA, Lättyoga, Poweryoga, Medicinsk yoga samt Migränyoga. • VATTENGYMPA, 23 pass. Fasta platser och Drop in. Aquazumba NYHET • MENTAL TRÄNING, för dig som även vill träna knoppen. • TESTER, konditionstest kroppssammansättning. • MASSAGE, hos oss eller på ditt företag.

6 erfarna sjukgymnaster som arbetar enligt Landstingstaxan. Vi är specialiserade på Ortopedisk manuell terapi och idrottsskador. Vi kan erbjuda behandling med medicinsk laser samt stötvåg.

SJUKVÅRD Vi samarbetar med samtliga försäkringsbolag som erbjuder individuella och kollektiva sjukvårdsförsäkringar. • • • •

BEHANDLINGSOMRÅDEN

Den bästa behandlingen jag någonsin provat! - Anette Hambalek

Hudföryngring, lyft, rosacea, ytliga kärl, acne, rynkor, slapp hud, bristningar, fettvävnad och celluliter

Prova nu: 495:45 min. behandling, ord. pris 930:-

Resultat efter första behandlingen

Allmänläkare och ortopeder. Mottagning och operationer. Psykoterapi med legitimerad KBT-terapeut. Rehabvägledare.

Efter

Före

PERSONALBILD Nygatan 37B • 582 19 Linköping • 013 - 16 38 02 • www.nettans.se ÖPPETTIDER Mån & Fre 09-18 • Tis, Ons, Tors 09-20 • Lör 10 -15

Torkelbergsgatan 14 • 013-460 50 00 • health@lhc.eu • http://healthcare.lhc.eu

Korpen - en ovanligt frisk idé!

PREMIÄR 4:E FEBRUARI FÖR DITT HÄLSOMECKA Här finner du allt inom friskvård under ett och samma tak ÖPPNINGSERBJUDANDE!

30% rabatt

på valfri behandling, kur eller träningskort

Källa: Korpen/Oskar Kullander

Kvalitet, Glädje, Gemenskap, Enkelhet

PÅ ÅGATAN 39

gäller nya kunder och t.o.m 31/3

VI ERBJUDER

Hos oss på Korpen Linköping platsar alla. Ung som gammal, tränad som otränad.

Korpen Linköping

Telefon: 013-342 00 70 Hemsida: www.korpen.se/linkoping Facebook: www.facebook.com/korpenlinkoping

• Behandling och stötvåg hos naprapat/fysioterapeut • Massage/gravidmassage (vi har specialbänk) • Personlig träning, kostrådgivning och kostprogram • SPA-behandlingar, floating, detox m.m • Gym, först i Östergötland med UX Cross Här tränar vi individuellt och i mindre grupp-pass: yoga, pilates, powerstrike impact, cirkel UX Cross, trx, gravidträning, indoor walking

Varmt välkomna hälsar Karin, Susanna, Michael, Anna, Rebecca & Eija

VI ERBJUDER BARNPASSNING TILL VÅRA KUNDER

ÅGATAN 39 • 013-100 590 • WWW.HALSOCOMPANIET.SE NOLLTRETTON 29


inspirerande mässa om

hälsa & träning Text: Benny Nilsson Foto: Benny Nilsson, Censum

Den 2-3 februari 2013 är det så dags för vinterns stora mässa inom hälsa och träning - Expo Hälsa & Träning i Linköpings Konsert & Kongress. Under de två fullspäckade dagarna kommer besökarna att kunna ta del av det senaste inom hälsa, kost och träning, och träffa kända profiler som exempelvis Martina Haag, Susan Lanefelt och Malin Ewerlöf Krepp.

ansiktsmålning, rörelsegrupper och barnrum till gammal klassisk hederlig gympa med Susan Lanefelt för veteranerna. Det blir två dagar som ska inspirera besökaren inför vårens träning, så jag rekommenderar alla att boka in den 2-3 februari.

Det är första gången som en mässa av det här slaget anordnas i Linköping. Under de två dagarna kommer det genomföras cirka 15 tränings/provapå-pass (anmäl dig till passen på hemsidan) som du som besökare kan deltaga i, det kommer vara mängder av föreläsningar och uppvisningar av kända friskvårdsprofiler och utöver det kommer 50-60 utställare visa besökaren de senaste nyheterna inom träning och hälsa. - Det är en mässa för alla som är det minsta intresserade av hälsa och träning inom alla åldrar och fitnessnivå, säger Anna Engstrand på Censum som ligger bakom Expo Hälsa & Träning. - Det kommer även vara en hel del tävlingar bl a kan man vinna exklusiva träningsresor eller en crosstrainer, fortsätter hon.

ning, genomför löparskola, presenterar och signerar sin nya bok.

Varför ska man besöka mässan? - Framförallt för att det kommer bli väldigt kul. Det kommer att finnas något alla våra besökare, allt ifrån barnaktiviteter såsom

Några av de friskvårdsprofiler som du kan träffa på mässan: Malin Ewerlöf Krepp - Har en föreläs-

Martina Haag - Har en föreläsning på stora scen och boksignering.

Fredrik Paulún - Har LCHQ-kostskola, och monter där han presenterar sin produkter. Martin Lidberg - Genomför träningspass och signerar sin nya bok.

Susan Lanefelt - Har en föreläsning och gympar loss i gammal klassisk stil.

Sara Lumholdt - Har en pole fitness-uppvisning tillsammans med Ida Rosén. ... och som konferencier under de två dagarna ser vi Caxton Njuki, det nya stjärnskottet på fitnesshimlen. Läs mer om mässan på: www.hälsaträning.se (där du redan idag kan deltaga i olika tävlingar) eller www. facebook.com/ExpoHalsaTraning.

LEGITIMERADE OPTIKER SYNUNDERSÖKNING FÖR GLASÖGON Alla våra synundersökningar utförs av legitimerade optiker som gör en grundlig genomgång av din syn och dina behov. Läs mer om synundersökningen på vår hemsida.

SYNUNDERSÖKNING FÖR KONTAKTLINSER Vid en synundersökning för linser tittar man först och främst i biomikroskop att ögonen mår bra och att linsernas passform och styrka är riktig.

BOKA TID FÖR SYNUNDERSÖKNING

Det är viktigt att regelbundet genomgå synundersökningar för att upptäcka eventuella förändringar. Välkommen att boka tid för synundersökning hos en av våra legitimerade optiker.

NU KAN DU BOKA TID PÅ VÅR HEMSIDA

30 NOLLTRETTON

ÅLDER OCH SYN Läs mer om hur synen förändras när du blir äldre, vad som händer med din syn när du är gravid, och om barn och synproblem.

Specsavers City, S:t Larsgatan 32 B 013-35 10 50 Specsavers Tornby, Västra Svedengatan 7D 013-12 07 07

www.specsavers.se


M O K

C I T AC

G N IGÅ

D E M

Starkare, gladare, friskare, mer energi, skönare vila och mycket annat. Actics medlemmar tränar av alla möjliga skäl. Kom in till oss så visar vi hur du kan få en kanonstart på din träning.

T R O K X A M P Ö N D! K LA i T Ö G R gar ÖSTE läggnin

a an alla vår ing och Motala å p r e l l öp Gä g, Norrk n i p ö k n Li

Styrketräning

Konditionsträning

#

RABATTKUPONG

30%

Erbjudande som gäller 25/1 – 28/2-13 på utvalda anläggningar.

Simning

Gruppträning

År 1 = 30 % på 12 mån (ord. pris) År 2 = 20 % på 12 mån (ord.pris löpande)

24 MÅNADERS BINDNING

Gäller Actic Linköping, Norrköping och Motala samtliga kort samt student/senior. Medlemsavgift tillkommer.

Lifestyle by Actic/PT

Actic Linköping City · Storgatan 24 · 013-31 12 02 · Actic Linköping City 2 · Storgatan 7 · 013-37 77 20 Actic Linköping Tornet · Tornbyvägen 1 · 013-461 02 30 · Actic Norrköping · Dalsgatan 7 · 011-10 02 02 Actic Motala City · Prästgatan 4 · 014-15 48 00 · Actic Motala Simhall · Östermalmsgatan 40 · 014-123 54 55

actic.se · facebook.com/acticsverige

NOLLTRETTON 31


- Där insidan räknas * Massage * Ansiktsbehandlingar * Spa-behandlingar * Fotvård * Zonterapi * Hot stone-massage * Fettreducering * LPG-endermologie * Akupunktur

HELHET FÖR KROPP OCH SJÄL Text: Benny Nilsson Foto: Peter Hagström

Snart öppnar Hälsocompaniet, ett helt nytt friskvårdscenter, på Ågatan 39 mitt i centrala Linköping. En trappa upp i den 256 kvm stora, helt nyrenoverade, lokalen kommer man att kunna träffa fem engagerade och kunniga friskvårdsprofiler som tillsammans ska kunna erbjuda sina kunder det mesta och det bästa inom modern friskvård – allt under samma tak. Hälsohuset Platensg. 3 • 013-12 03 60 www.halsohusetlkpg.se

De fem som tillsammans driver Hälsocompaniet är Michael Persson (lic. personlig tränare och kostrådgivare), Anna Semberg (cert. Massageterapeut och spaterapeut) Susanna Piculell (fysioterapeut och leg. sjukgymnast), , Karin Pantzar (leg. naprapat och närings-terapeut) och Rebecca Ramstedt (cert. Massageterapeut). - Vi vill vara din drivkraft till ett friskare liv. Här ska du möta ett kunnigt team inom friskvård som tillsammans erbjuder dig allt ifrån behandling och rehabilitering till njutbara relax-kurer, massage och träning för alla, även för dig som är gravid, säger Karin. På Hälsocompaniet ska man kunna komma och träna eller få en behandling i en lugn och harmonisk miljö. - Vi ser oss mer som ett komplement till de stora träningsanläggningarna och satsar mer på att erbjuda kvalité istället för kvantitet. Vi vill ha en personlig kontakt med alla våra kunder och lära

NYTT JOBB?

LAYOUTARE TILL NOLLTRETTON! Ditt nya arbete innebär att vara en del av teamet som producerar tidningarna Nolltretton & Nollelva. Du ska skapa kreativa annonsidéer utifrån våra kunders önskemål och behov - både idag och för framtiden. Vi tror att du är positiv, entusiastisk, kreativ, tävlings- och resultatinriktad. Samt givetvis att du har en god erfarenhet av Adobes layoutprogram. Åldersmässigt tror vi att Du är 20-30 år. Vi utgår från att Du har den kunskap som krävs, samt ett gott humör...

känna dem vid namn. Vi ska vara som en stor familj, förklarar Susanna.

TRÄNING, BEHANDLING OCH REHAB Kunder med akuta eller ihållande besvär från muskler, leder eller skelett, kan få hjälp av vår naprapat och fysioterapeut. Utefter undersökning och bedömning behandlas symtom och funktion med manuella tekniker, anpassad träning, stötvåg, m m... allt efter kundens behov. Om man har svårt att komma igång med träningen eller behöver hjälp att uppnå målen kan en personlig tränare vara modellen. Där har Michael en bred och lång erfarenhet av privat träning, kostrådgivning och kostprogram. - Det är viktigt att komma igång i lagom takt, göra övningarna rätt och veta vad och när man ska äta. Det är inom dessa områden som jag kan lotsa kunden vidare och hjälpa till att bibehålla en långsiktig sund livsstil, säger han. På gymmet kan du antingen träna själv på Open Gym eller på valfritt gruppträningspass där man erbjuder

bl a Power Strike Impact, Gravidyoga, Gravidpilates, Pilates Mat Work, Power Yoga, Cirkel UXCROSS och Indoor Walking. Man tränar i huvudsak i små grupper så att var och en ska få ut maximalt av sin träning. Man erbjuder också klassisk massage, gravidmassage terapeutisk massage samt olika spa-behandlingar och som enda träningsanläggning i Linköping erbjuder man även sina kunder aktiv barnpassning när man tränar eller går på någon behandling. - Det är ett led i vår satsning mot gravida och barnfamiljer, vi vill underlätta så att inte graviditeten eller småbarn ska hindra någon från att träna och vara aktiv, säger Anna. På den lilla familjära friskvårdsanläggningen ska man således erbjuda något för alla och hela tiden sträva efter att ge alla sina kunder en sundare livsstil. - Vi ser till helheten för hela individen och vår samlade kompetens gör att vi kan erbjuda en bred kunskap och trygghet för kunden, avslutar Karin.

R ISE NING NG R ETP THYR IPNI K L A •P •U •S

LÅNGFÄRDSTUREN BÖRJAR HOS...

ANSÖKAN MED MERITFÖRTECKNING SKICKAS TILL: benny@nolltretton.se (eller) Nolltretton Media AB Benny Nilsson, Badhusgatan 5, 582 22 Linköping För ytterligare information, kontakta: Benny Nilsson, VD och chefredaktör, tel. 0706-44 22 94. 32 NOLLTRETTON

Nygatan 11 • 013-14 48 95


NYTTIGT! Besök salladsbaren på nedre plan i Filbytergallerian

Susan Lanefelt

Martin Lidberg

Du kan redan nu vara med och tävla med Springtime Travel om en veckas Training Camp i Portugal! Besök: www.hälsaträning.se för mer information.

FRITT

VAL! Välj fritt mellan ca 50 ingredienser Inkl.smör, bröd & kaffe. Sallad, pasta och dressing ingår i alla menyer. Mån-fre 11.00-14.00 ingår dryck i glas

Ida Rosen & Sara Lumholt

TT BA A TR y EN n men D U e ST öp av läsken

Martina Haag

Prova på aktiviteter - Modevisning - Tävlingar Speedshooting - Världsrekordförsök

Vinterns stora hälsomässa!

k på Vid er vi 15:- v a d bju värdevisandeation m p u p e g it i V i d e nt l d stu

FILBYTERGALLERIAN NEDRE PLAN

w w w.hälsaträning. s e

2-3 Februari Konsert & Kongress, Linköping Facebook: ExpoHalsaTraning

Aktivitetsrum för barn med ansiktsmålning, teckningstävling och rörelsegrupp

STörST i SveriGe på hårvårD över 30 varuMärken unDer eTT Tak

www.bellbox.se Drop in & Tidsbokning: Gränden Galleria - Telefon: 013-310617 // Mirum Galleria - Telefon: 011-142800 // Marieberg Galleria - Telefon: 019-223333

NOLLTRETTON 33


Startfält i världSklaSS

vid 10-årsjubileum Text: Sandra Häggander Foto: Steve Line

För tionde året i rad är det återigen dags för norra Europas största squashtävling - Case Swedish Open i Linköping. Med tio av de 20 bästa squashspelarna i världen och nästan en halv miljon kronor i prispotten är tävlingen större än någonsin.

ropa, det är riktigt kul att kunna erbjuda det i Linköping, säger Fredrik som representerat Linköpings squashklubb i 40 år.

Case Swedish Open 2013 går av stapeln 29 januari - 3 februari. Kvalmatcherna kommer för tredje året spelas både i Linköping och Norrköping. Huvudtävlingen avgörs sedan på fyrglasbanan, som byggs upp i samband med tävlingarna i Linköpings Sporthall. Samma vecka arrangeras också breddtävlingen Case Squash Cup i Linköpings Squash Center, med 225 spelare i flertalet klasser.

På tioårsjubileet kommer världsstjärnor som Gregory Gaultier från Frankrike och Nick Matthew, regerande världsmästare från England, bidra till det starkaste startfältet någonsin i tävlingen. Totalt är det 30 av de främsta squashspelarna i världen som tävlar och startfältet gör Case Swedish Open till ett av Sveriges största internationella idrottsarrangemang. Huvudarrangörer är ActiPro Event, och arrangören har fått möjlighet att dela ut totalt fem wild cards. Ett av dem går direkt till huvudtävlingarna, och i år är det Rasmus Hult från Nyköping som har fått den chansen.

Fredrik Johnson från Linköping är grundare och arrangör till Case Swedish Open och presenterar stolt den tionde upplagan av tävlingen. Fredrik har själv tidigare tävlat professionellt i squash under tolv års tid. Han ses av många som en av Sveriges bästa spelare genom tiderna med bland annat 45 SM-guld, 8 EM-guld och två VM-guld hemma i prishyllan. - Efter British Open är Case Swedish Open den största squashtävlingen i Eu-

Fredrik ser hoppfullt på squashens framtid och tycker att sporten växer allt mer, bland såväl motionärer som professionella idrottsmän. Han menar att sporten är fysisk krävande, men att det huvudsakligen handlar om teknik och taktik. - Jag brukar säga att squash är en blandning av schack, biljard och maraton, och det gäller verkligen att alltid ligga före sin motståndare, säger Fredrik inför 10-års jubileet.

Gymet mitt i stan! Stans mesta och bästa gym finns på Drottninggatan 25, mellan Netto & Biljardpalatset

Autogiro fr. 199:-/mån Mer info om kort och priser på www.citygymet.nu

Träna dygnet runt

Terminskort 1.199:-

mot natt-tillägg

Kosttillskott

Gymet med 3 ton fria vikter & 3,5 ton hantlar & skivstänger

Kort gäller t.o.m 2013-06-01

Bra urval till nätpriser

GRATIS

PROVA-PÅ-TRÄNING! Gäller på våra bemannade tider Mån-Tors: 16-21 Fre: 16-20

Namn:

Bra Träning Bra Priser Bra Tider Mailadress*:

k:

För mer info besö

www.citygymet.nu

Drottninggatan 25 | Tel. 013-10 32 16 34 NOLLTRETTON

* Du kommer få mailutskick från oss om du fyller i din mailadress. Kupongen gäller t.o.m 28 februari


HälsoproFileN

Gunilla trivs på jobbet Text & Foto: Benny Nilsson

Gunilla Lindeberg kom från Stockholm till Linköping år 1987. Väl på plats hörde hon att det skulle öppnas en Friskis & Svettis-förening här och gick dit för att som nyinflyttad träffa och lära känna lite nya människor. Hon blev snabbt engagerad i föreningen och idag 25 år senare är hon fortfarande verksam och tycker det är roligare än någonsin.

boken ”Mat för liv och lust” och nyligen gav hon ut boken ”Från tomat till biskvi”, som hon skrivit tillsammans med sin dotter Anna. Vad är viktigast att tänka på om du ska börja träna? - Att prova på olika saker och ha ett öppet sinne. Det är viktigt att hittar en träningsform man gillar och att man startar i en lagom takt. ... och vad gäller kosten? - Att först fundera över hur man vill ha det och planera sina måltider och inköp utifrån det. Försök att hitta en schysst måltidsrytm och anpassa vad du äter och din träning utifrån den. ”Mindful eating” helt enkelt!

Ett bevis för att den unga 58-åringen är en förebild för många och en omtyckt friskvårdsprofil i staden var att hon fick ta emot ”Correns pris” i samband med den lokala idrottsgalan Topp 100 i höstas. - Det var överraskande, men väldigt roligt och lite nervöst. Jag ser det mest som ett bra betyg för vår förening. Jag är bara en del av helheten, säger hon ödmjukt.

Hon är även utbildad dietist, så man kan lugnt säga att friskvård utgör en stor del av hennes liv, vilket hon inte har något emot. - Det är en ynnest att få jobba med sitt stora intresse. Att få träffa alla dessa kreativa människor, såväl kollegor som medlemmar och få ta del av deras utveckling... ja, jag skulle inte kunna ha ett bättre jobb.

Gunilla som jobbar halvtid på Friskis & Svettis driver även det egna bolaget Mat & Rörelse AB tillsammans med sin man. Hon har bl a varit med och tagit fram den populära kok-

Fakta/ GuniLLa LindeBerG Bor: Ullstämma

Favoritmat: Medelhavsmat

Civilstånd: Man, två vuxna barn och hund.

Favoritdryck: Vatten, kaffe, vin och nån whisky.

Ålder: 58 år

Favoritpass: Jympan ligger mig varmt om hjärtat.

Lyssnar på: ”Jympa”-musiken inför passen.

Gör en ledig dag: Tar en promenad i skogen med hunden eller läser en bra bok.

Favoritfilm: searching for sugar man

”Idag är jag den jag egentligen är.” Amanda Thomsson – 40 kg Har behållit sin nya vikt över 1 år

FRISKVÅRDSPOOLENS HÄLSOSTEGE

Tillsammans får vi dig att må bättre med anpassad kost och träning. Börjar med vårt 12 veckors program

FÖRETAGSHÄLSA - ett friskare liv för era anställda

• Massage • Föreläsningar • Kombinera med träningspass • Frukostmöte • Kick off MISSA INTE

Ta chansen att träffas oss på Hälsomässan 2-3 februari

Med Itrim har jag lärt mig hur ofta och hur mycket jag ska äta. Dessutom tränar jag tre gånger i veckan, minst. Förut var träning det värsta jag visste.

ERBJUDANDE!

Det är helt otroligt, jag har faktiskt gått ner 40 kilo. Idag är jag den jag egentligen är!

Boka klassisk massage 45 min för 350 kr Gäller under februari Medtag annons

Jag har alltid misslyckats med att gå ner i vikt. Tills nu. Den här gången skulle bli annorlunda, nu skulle jag gå ner i vikt, en gång för alla. Just där och då hittade jag Itrim. De tog tag i mig och brydde sig om mig på riktigt, som en familj. Det är därför jag har lyckats.

Varmt välkomna hälsar Emmelie, Elisabeth & Anna

Vallavägen 10, 582 15 Linköping • 013-10 21 00 www.friskvardspoolen.com • info@friskvardspoolen.com

Itrim Linköping Tel: 013-31 33 00 Gränden Duvan 3 582 22 Linköping

ss Kontakta o på redan idag itrim.se

NOLLTRETTON 35


36 NOLLTRETTON


NOLLTRETTON 37


För en

frisk are Vardag

ik Nyda hl Text: Benny Nilss on Foto: Henr

I september 2010 invigde Frisk Sport & Fitness sin anläggning på Göran Dyks gata 1, mitt i centrala Linköping. På Frisk Sport & Fitness vill Jörgen Edlund tillsammans med kompanjon utveckla ett friskvårdskoncept som satsar på ny teknik och innovativa träningskoncept. - Ett besök hos Frisk Sport & Fitness ska vara ett glädjefyllt tillfälle att förbättra styrka, kondition och rörlighet i modern och fräsch träningsmiljö. Våra engagerade medarbetare hjälper medlemmen att få ut maximalt av sin träning, säger Jörgen. Frisk Sport & Fitness har idag cirka 900 medlemmar och är ett privat friskvårds-

center som drivs fristående från de stora kedjorna inom branschen. Jag träffar Jörgen på den moderna anläggningen mitt i city och han ber Jessica Andersson som jobbar som instruktör och gruppträningsansvarig att presentera Frisk Sport & Fitness för mig. - Att vi är fristående gör att vi har lätt att förändra oss och anpassa oss efter våra medlemmars önskemål och de trender som råder inom området. Om våra medlemmar saknar något kan vi snabbt fixa det, vi har inga långa beslutsvägar. Här jobbar vi väldigt tajt mellan ägare, personal och medlemmar… vi är som en stor familj, säger Jessica.

basformer av träning inom såväl gruppträning och vad gäller träning med vikter i gymmet. Man strävar efter att vara ett väldigt brett gym där du kan göra allt ifrån att lyfta vikter i det moderna gymmet till att följa med ut och springa i det fria under något av löppassen. - Vi försöker anpassa vår utrustning och träningspass efter våra medlemmars önskemål. Vi hade medlemmar som önskade löpträning för att träna upp sig inför olika motionslopp och givetvis lyssnade vi på dem och startade upp löpklasser, vi är ju här för att hjälpa våra medlemmar, säger hon.

gått alltmer mot funktionell träning. Funktionell styrketräning innebär att man, förutom styrka, tränar för att utveckla rörlighet, balans och koordinationsförmåga med övningar som aktiverar många olika muskler samtidigt. Här är målet att uppnå en funktionell kropp för ett specifikt ändamål och inte att bygga muskelvolym. TRX – Suspension training är en träningsform vi satsat på både i gymmet & som gruppträningsform. Träningsformen har sin start inom den amerikanska marinkåren då de på ett effektivt & enkelt sätt ville kunna träna på de mest svåråtkomliga platser. Suspension training är band som är fästa i taket. Din kroppsvikt & vinkeln emot golvet avgör motståndet. Varje

Funktionell träning På Frisk Sport & Fitness finner man alla

På senare tid har trenden inom träning

TREND 2013 : FRISK #9 med Crossfit tema

ET

365 ÖPP

d

r om aga

åre

t!

2013 - ÄNNU BÄTTRE Morgon- och lunchklasser alla vardagar

Göran Dyks Gata

38 NOLLTRETTON

582 24 Linköping

Telefon 013 - 10 33 00

Mån-Tors 6:20-21

Fre 6:20-20

Lör 9-18

Sön 9-19

www.frisk-sverige-se


övning innefattar många muskelgrupper vilket gör träningsformen mycket effektiv med väldigt bra coreträning. - Vi satsar även på Crossfit vilket har kommit väldigt starkt inom fittnessvärlden på senaste tiden. Crossfit står för effektiv, rolig och allsidig träning. Hög intensitet och under kort tid jobbar vi med helkroppsövningar med mycket puls. Funktionella övningar såsom hoppa, lyfta, kasta, springa ingår i klassen. Vi kallar klassen för Frisk 30 respektive Frisk 45 på schemat. Det råder en ”army”-trend inom träning just nu. Något som även Frisk Sport & Fitness märker av. - Jag tror det beror på att många vill maximera och effektivisera sin träning. Man vill träna hårdare under kortare tid. Det man tidigare hann på 60 minuter vill man hinna på 30 minuter. Fler och fler vill också kunna träna på förmiddagen innan jobbet eller

på lunchen, därför har vi startat morgonoch lunchklasser måndag till fredag.

HelHetssystem Som enda träningsanläggning i Linköping får Frisk Sport & Fitness medlemmar ett medlemskort som försäkrar att det bara är registrerade medlemmar som har tillgång till omklädningsrummen och sitt eget personliga skåp. Med det RFID-chip som är kopplat till kortet kan skåp, dörrar och säkerhetsskåp öppnas och låsas på ett enkelt sätt. Glöm mekanisk låsning och hänglås, med detta kort kan man som medlem röra sig fritt genom alla klubbens tjänster utan att behöva kontanter och nycklar. - Det är den nya trenden, du kan t.ex handla i alla våra drickautomater och få tillgång till våra solarium genom att dra ditt medlemskort över läsaren. Du kan även hålla koll på dina kostnader online och de läggs sedan på din månadsfaktura.

d

r om aga

åre

Detta är väldigt uppskattat då många av våra medlemmar jobbar i stan eller ska till skolan, fortsätter hon.

De anser också att det är väldigt viktigt med service och trivsel på anläggningen. Därför har de en städerska som arbetar heltid på anläggningen och en anställd vaktmästare som sköter service av maskinerna. - Det ska alltid vara rent och fräscht hos oss och våra maskiner ska alltid vara i topptrim, det är viktigt för medlemmarnas trivsel. - Därför har vi även utvecklat samarbeten med närliggande partners, vilket innebär att vi har Redken-produkter i våra duschar, tvålar och lotion från The Body Shop… allt för att medlemmarna ska trivas. Man kan också boka ett handduksabonnemang på så sätt slipper du ha en blöt handduk i väskan hela dagen.

Vad är Frisk Sport & Fitness styrka? - Vi har en väldigt bra utbildad och engagerad personal, där alla har ett stort intresse för träning. Hos oss är det viktigt att alla som jobbar här, ifrån städare till chefer, brinner för träning och hälsa. Detta, tillsammans med det faktum att vi en liten mindre privat anläggning, gör att vi får en lite mer personlig och familjär känsla hos oss. Det är alltid nära till kunskap, tips och råd på Frisk, säger Jessica. - Du har även ett bra friskvårdsteam med välutbildade sjukgymnaster, massörer och personliga tränare, vilket gör att medlemmen alltid kan få den hjälp som behövs. Kort sagt, att träna på Frisk Sport & Fitness ger mer, avslutar hon med ett litet leende.

Löp-pass varje vecka

ET

365 ÖPP

Allt går att kontrollera på din personliga medlemssida, där du även kan se statistik över din träningsfrekvens, förklarar hon.

Kom igång - toppa formen inför sommarens alla lopp

t!

Vi har även ett utökat gruppträningschema med bl a Crossfit & Aerobic/Step

2013 ÄNNU BÄTTRE

Göran Dyks Gata

582 24 Linköping

Telefon 013 - 10 33 00

Mån-Tors 6:20-21

Fre 6:20-20

Lör 9-18

Sön 9-19

www.frisk-sverige-se

NOLLTRETTON 39


Fina fräscha fötter Text: Tobias Pettersson Foto: Shutterstock

Det är viktigt att ta hand om sina fötter. Dem ska du gå runt på hela livet. Många svenskar har problem med sina fötter på olika sätt. Ungefär halva befolkningen lider av hård hud, nästan lika många menar sig ha trötta eller ömma fötter och nästan hälften av alla svenskar uppger sig även ha torr hud. Runt en tredjedel lider av spruckna hälar. Det finns dock mycket man kan göra för att sköta om sina fötter, och det mesta är varken tidkrävande eller jobbigt. Tvärtom kan det vara ganska trevligt att ägna sig åt fotvård. Vill man hålla huden mjuk och elastisk bör man smörja in fötterna varje dag med mjukgörande lotion. Ungefär en gång i veckan kan man unna sig ett salt fotbad. Förhårdnader filas bort med fotfil och torr hud kan skrubbas bort med skrubbkräm. Passa även på att massera fötterna medan du smörjer in dem. Naglarna bör klippas när de är mjuka. Klipp rakt och inte för kort för att undvika nageltrång.

Det är vanligare bland kvinnor än bland män med förhårdnader och hälsprickor, dessa kan uppstå genom att man pressar ner fötterna i trånga och hårda skor. Var noga med att lufta fötterna och försök använda så bekväma och rymliga skor som möjligt. Liktornar eller skavsår är inte roligt så var noga med dina skor. Bäst för fötterna är att gå barfota. Gärna på en härlig sandstrand där de små sandkornen ger en naturlig peeling som får fötterna mjuka och fina.

På APoteket finns följAnde Produkter för fotvård: • Fotkräm • Fotvårdssalva • Fotbad • Fotbadsalt • Fotfil • Filtringar • Stift för spruckna hälar • Plåster mot skavsår • Engångssockor mot förhårdnader

ta hand om din tand Text: Tobias Pettersson Foto: Shutterstock

Bra munhälsa är viktigt inte bara för tänderna utan för hela kroppen. Med en enkel minnesregel är det lätt att lära sig borsta tänderna rätt. Tänk 2-2-2 och du är på god väg mot god tandhälsa. Två centimeter fluortandkräm, två minuters borstning och två gånger om dagen. Det är en enkel regel, men ändå är det få som följer den. Faktiskt bara var tionde svensk. Borstar man tänderna två minuter med tillräcklig mängd fluortandkräm efter frukost och innan man går och lägger sig får man ett bra kariesskydd. Tänk även på att inte skölja bort tandkrämen med för mycket vatten, försök att skölja med så lite vatten som möjligt. Munskölj är dock för det mesta överflödigt, många har en övertro på effekten och det kan inte ersätta tandborstning med fluortandkräm. På bara några årtionden har svenskarnas

tandhälsa blivit betydligt bättre och det beror på den ökade fluoranvändningen. Fluor stärker emaljen och förhindrar karies, och användandet av fluor är faktiskt viktigare än själva borstningstekniken.

fler sätt Att tA hAnd om munnen: • Dålig andedräkt kan minskas med kontinuerligt användande av munskölj och särskild tandkräm samt tungskrapa. • Muntorrhet kan lindras med tandkräm, munskölj och mungel. • Isande tandhalsar kan bli bättre med ”sensitive”-märkta produkter. • Missfärgningar och beläggningar kan bli bättre med ”whitening”-märkta produkter. • Extra fluortillskott kan ibland behövas. Det finns tandkräm och munsköljmedel för det. • Mellanrumsrengöring kan fixas med tandstickor, tandtråd och mellanrumsborstar.

FÄRGERNA ÄR RÖTT & VITT OCH DU ÄR VÄLKOMMEN... CHER: Lördag 16/2 kl. 1345 T A M E D N KOMMA Div 1 Dam: RP IF - Lidingö SK Tisdag 5/2 kl. 1930

Div 1 Dam: RP IF - Nacka HK

STOLTA SPONSORER: 40 NOLLTRETTON

Lördag 16/2 kl. 1600

Div 1 Herr: RP IF - Lidingö SK

Elitidrott handboll


Tidsbokning & info på www.squashcenter.se

Spela sh Sq ua Squash 30 min Gym Solarium

VARDAGAR 0700-0930

Festfin!

Kom till oss • Håruppsättningar • Airbrush tanning • Brudklädsel • Make-up • Solarium • Löshår

25:-

Squash & Gym (Gäller vard. 7-16 + Helg. Gym alla tider. Boka max 1 tim per dag)

Gym

3-mån:

6-mån:

600:-

1.000:-

500:-

800:-

Kontrakt Ha en fast tid i veckan fr. 65:-/gång för hela banan. Racket och handduk ingår.

SPORTS

NYHET!

PLATENSGATAN 8 • 013-31 29 60

Boka online på vår hemsida

Nygatan 20 • tel 013-31 00 10 www.salongbrannpunkt.se

Nyh et!

NY METOD

För permanent hårborttagning

Diodlaser + RF

• Snabbare • Mer effektiv • Färre behandlingstillfällen

VI VET INTE VAD DU MÅSTE ORKA. BARA HUR.

Fractionell laser acneärr, hudföryngring och leverfläckar, hudbristningar mm, utförs av Specialist läkare

ONLINEBOKNING PÅ WWW.HAIRFREE.SE VI ERBJUDER ÄVEN: Cellulitbehandlingar

- Med Tripollar Tandblekningar Läs mer på www.brilliantsmilelinkoping.se

Hur-kortet inkluderar styrka, kondition, rörlighet och förhöjd livskänsla. Kostar 2 200 kr. Finns på friskissvettis.se/linkoping

Restylane behandlingar

- Utförs av leg. läkare

Tatueringsborttagning

- Med Q-Switchad YAG laser

Hairfree Linköping • Djurgårdsgatan 18 013-34 36 156 • 0708-77 29 67 www.hairfree.se NOLLTRETTON 41


ARENABOLAGET PRESENTERAR

DANNY BHOY

Lördag 2 februari - Konsert & Kongress

MUSIKKRÖNIKA

ANDREAS GREGA

Lördag 9 februari - Konsert & Kongress

att hajpa eller inte... MANDO DIAO - INFRUSET

Nytt år, nya möjligheter, ny musik. Nordpolen, Ansiktet, Min stora sorg, Nord & Syd, Westkust… den bra popmusiken väller fram. Och där dödade jag den.

Lördag 23 februari - Konsert & Kongress

Det är egentligen ett omöjligt uppdrag jag har. För samtidigt som jag i denna popspalt ska tipsa om ny, bra musik får jag inte vara alltför entusiastisk. För det vet ju alla: att hajpa något får ofta motsatt effekt. Det bästa sättet att döda ett musikintresse är att spela upp sin favoritlåt för någon annan.

RAW PÅ TURNÉ

Det sista är vi säkert alla bekanta med. Man har en låt som man tycker är fantastisk och vill att alla andra också ska förstå storheten. ”Lyssna på den här, den är så jäkla bra”, säger man och drar upp volymen på stereon. ”Offret” nickar lite med huvudet och säger: ”Jodå, den är väl okej”. Ofattbart. Hör inte idioten vilken hejdundrande hit det är? Man förväntar sig en omedelbar eufori-reaktion och stollen med den dåliga smaken har inte vett att uppskatta denna dunderlåt. Vadå ”okej”, den är ju enastående. Det har aldrig gjorts en bättre låt. Det ska fan kastas pärlor för svin, tänker man och sätter sig i hörnet och surar.

Fredag 1 mars - Konsert & Kongress

PETRA MARKLUND

Det kanske finns en och annan läsare som verkligen tar till sig mina tips, men grundregeln är att aldrig spela upp en bra låt för någon om man vill att de ska upptäcka hur fantastisk den är. Att lyssna på någons favoritlåt är lika ointressant som att höra någon berätta om sina drömmar.

Torsdag 7 mars - Konsert & Kongress

Och jag vet inte hur man ska bära sig åt för att sprida sin personliga favoritmusik, det verkar inte finnas någon metod som funkar. Möjligtvis kan man ”råka” nämna en artist i förbifarten, ha på låten man vill hajpa lite tyst i bakgrunden utan att kommentera den eller referera till någon annan som man vet har en kreddig musiksmak. ”Har du hört att Andres Lokko gillar nya singeln med Sune Mangs Orkester, dom skulle man kanske kolla in…”.

PRIMATER MED TOPPLÅN Fredag 15 mars - Konsert & Kongress

Men inte ens de knepen brukar funka. Det är helt enkelt mot naturlagarna att sprida sin älsklingsmusik. Tvärtom får de flesta musikmissionsförsök motsatt effekt. Ju mer man tjatar om ett band desto mer anstränger sig folk för att undvika det. Så detta år vill jag varmt rekommendera Peter Jöback, Laleh, Sabaton och Carola. Och ta Peter Jidhe också. Jag vet att han inte gör musik, men ändå…

AMANDA JENSSEN

Lördag 16 mars - Konsert & Kongress

Tobias Pettersson, musikredaktör

Arenabolaget

@Arenabolaget

Arenabolaget

@Arenabolaget

För mer information och biljetter: arenabolaget.se Med reservation för ändringar

42 NOLLTRETTON


R a z z ia

re c o rd

s

U n iv e rs

MUSIKNYTT

al

Text: Tobias Pettersson

Mera nytt Med Olle

r i ce Beat

I julas släppte Olle Ljungström dubbelalbumet ”Så mycket Olle Ljungström” för att följa upp succén i ”Så mycket bättre”. Den består av Olles tolkningar samt hans största egna hits. Men herr Ljungström är aktiv nu, redan i mars kommer nästa skiva. Den heter ”Släng in en clown” och består av helt nyskrivet material.

eli

crys

tal c a

Farväl till Jerry

stles

BÄSTJUSTNU!

Efter 50 år i rocksvängen tar nu Jerry Williams avsked med en sista show. Den heter The Farewell Show och spelas under våren på Cirkus i Stockholm. Det blir en resa genom åren tillsammans med Jerrys favoritmusiker, dansare, sångare och skådespelare. En resa med musik som imponerat, påverkat och format artisten Jerry Williams. En resa med både egna och andra artisters hits.

1. Beatrice Eli

reMixskiva Först Hyllade bandet MF/MB/ släpper snart sin nya platta ”Colossus”. Tvärtemot gängse regler har de dock redan släppt en remixversion av skivan, vilket vanligtvis kommer efteråt. Anledningen är att de aldrig hört en remixplatta som är bättre än originalet, så givetvis släpper man aptitretaren först i väntan på mästerverket.

Det stora hoppet inför 2013. Lyssna på ”Violent silence” om du inte tror mig.

2. Maria Eriksson från The Concretes

Solodebuterar på svenska. Singel ute, album i februari.

3. Magnus Ekelund & Stålet Aktuell med nya albumet ”Dödskult”.

Pink till GlOben

4. Crystal Castles

Under våren far Pink runt och turnérar i Europa. Mellan Oslo och Helsingfors klämmer hon in en spelning i Globen den 26/5. I höstas släppte Pink sitt sjätte album ”The truth about love”med hitsen ”Try” och ”Blow me (one last kiss)”. Räkna även med gamla hits som ”So what” och ”Get the party started”.

Torontobandet gör tre gig i Sverige med nya plattan ”III” i bagaget.

5. Reco - Jolly jolly buddy buddy En av tidernas fem bästa låtar.

SKIVSLÄPP

MUSIKTIPS

30/1 Darin – Exit

så Mycket värre säsOnG 3 / SkIva

30/1 Ossler – Stas

Har du svårt att hålla dig ända till nästa säsong av ”Så mycket bättre”? Då kanske denna platta kan lindra din abstinens. Här har ett gäng artister ur den mer alternativa fåran gjort som förebilderna i tv-programmet och tolkar kända låtar av artister som Pugh Rogefeldt, Magnus Uggla och Miss Li.

4/2 Mike Oldfield – Tubular beats

Bland klart lysande storstjärnor som Gula Gubben och Total Egon hittar vi även lokala rockhjältar som Morgan Hellman och John Wildcat. Och inte minst är man ju sugen på att höra Helmut Jederknüllers tolkning av Sylvia Vrethammars ”Eviva España”. (TP)

20/2 Ocean Colour Scene –Painting

Lucky You och Louis De Geer presenterar stolt:

4/2 Ron Sexsmith – Forever endeavour 4/2 Eels – Wonderful glorious 6/2 Neverstore – Neverstore 11/2 Pissed Jeans – Honeys 22/2 Stratovarius – Nemesis 27/2 Shout Out Louds – Optica

Enda konserten i

Norrköping 2013!

KALLE BAAH MED VÄNNER II Flygeln lör 6 april 20.00 - 02.00

Biljetter & info: louisdegeer.se eller turistbyrån: 011-15 51 00 NOLLTRETTON 43


Foto: BITE Records

LOKALA PLATTAN

Damage ”Weapons of mass destruction” Gaphals Kaj på sång är kvar sedan starten 2006 men annars har Linköpingsbandet varit frekvent med att byta ut medlemmar. Ett gäng skivsläpp har det ändå blivit och i höstas kom fullängdsdebuten. Damage lirar klassisk amerikansk 80-talshardcore med högt tempo, full energi och låtar som går rakt på mål utan krusiduller. Trummorna smattrar och elgitarrerna ylar men det finns ändå ett visst melodisinne i botten. Och undan går det, på äkta hardcoremanér. Kvartetten river av tio låtar på 14 minuter, så går man och pissar missar man halva skivan. Några låtar är lite likartade och det ligger kanske i genrens natur, men jag gillar när bandet vågar slänga in riff, stopp och andra detaljer som bryter av manglandet lite.

MÅNADENS SKIVSLÄPP Lovisa Negga ”Synd” (BITE Records) Ett av de mest spännande namnen på den lokala musikscenen just nu är Lovisa Negga. När de flesta lokala artister harvar på i samma gamla rockträsk som lokalband gjort i evighet är det roligt att det finns någon som känns modern och i takt med sin samtid. Dessutom låter det jäkligt bra. Lovisa spelar elektronisk pop med texter som inte tar de förväntade hjärta/smärta-vägarna. Hennes första album ”Kär” kom 2011 och gav en del surr på riksnivå. Skivan innehöll en hel radda med starka melodier som satte sig på

hjärnan, och hade en produktion som kändes fräsch om än lite naiv och simplistisk. Men det ligger också i naturen för denna typ av musik. Här på uppföljaren tar hon upp produktionen en nivå, är knäppare och tar ut svängarna mer. Melodierna är kanske inte riktigt lika direkta som på debuten, men allt annat känns vassare. Sången är också genomgående riktigt bra. Framförallt känns det roligt med en lokal artist som vågar lyfta blicken, som har ambitioner och som gör sin grej och gör det bra - utan att kompromissa eller

ängsligt snegla sig om. I vissa låtar, som exempelvis öppningsspåret ”Inte riktigt någon tjej för dig”, påminner hon om Veronica Maggio och det är kanske där den största kommersiella potentialen finns, men själv föredrar jag när hon är mer experimentell, så länge hon inte glömmer bort melodierna. Lovisa är en intressant artist som jag kommer att fortsätta följa noga framöver, det borde ni också göra.

4/5

Hemsida: damage.bandcamp.com

LOKALA LISTAN

5

Pinsamheter av fem lokala skribenter

Fredrik Strage Brukade ragga tjejer genom att ge dem dollarsedlar med sitt telefonnummer på. Marcus Birro Hävdade att det var han som helt på egen hand vann ”På spåret”. Jerry Prütz Såg bandet Testament och sågade låtar som inte framförts under konserten. Johan Rödin Många förvånades av hans recensioner, tills det kom fram att han var döv på ena örat. Tobias Pettersson Var med i ett bokstavslekprogram i tv och lade ordet ”anus”. 44 NOLLTRETTON

KLASSIKERN Whitney Houston ”Whitney” (1987)

I sommar skulle Whitney Houston ha fyllt 50 om hon inte gått bort den 11 februari 2012. Whitney tillhör de riktigt stora rösterna inom pophistorien och debuterade 1985 med debutskivan ”Whitney Houston” där låtar som ”How will I know” och ”Greatest love of all” ingick. Det blev braksuccé direkt. Två år senare kom ”Whitney” som gick di-

rekt in på Billboardlistans förstaplats och tog Whitney till ännu högre höjder. Sju singlar på rad intog förstaplatsen, däribland superhits som ”I wanna dance with somebody”, ”Didn´t we almost had it all” och ”Where do broken hearts go”. Det är starka poplåtar som håller än, och det är så man vill minnas Whitney. (TP)

SOUNDCHECK Uppföljare till succédebuten från 2010

Ger wow-känsla

Tuffa elgitarrer och growl

Identitetslöst

Skrämmer småbarn och gamla tanter

Trevligt men tråkigt

Man fattar varför han är så populär

Smörigt och präktigt

Traditionell radiopop Bruno Mars ”Unorthodox jukebox” Atlantic/Warner

2/5


presenterar våren 2013

Icaros

State of Grace

Alexander Durefelt

”…rullar vidare”

”Universal remedy”

”Electric mile”

Egen produkt

Musichelp

Loma Recordings

Dansbandet Icaros från Linköping följer upp sina tidigare plattor ”Ännu en gång” från 2007 och ”…en gång till” från 2009 med denna tredje skiva med dansvänliga låtar. Fyra av de 15 spåren är originallåtar, varav sångerskan Annelie Åkerlund och gitarristen Hans Rosén har skrivit ”Kärlek, hopp och tro”. Bland de övriga spåren hittar vi kända upphovsmän som The Refreshments Joakim Arnell, Lasse Holm, Thomas G:son och Henrik Sethsson. Här finns även en instrumentalversion av Malena Ernmans ”La Voix”.

2011 lyckades Heby-kvartetten State of Grace ro hem hela den rikstäckande musiktävlingen Livekarusellen. Vinsten följdes upp med EP:n ”The united colors of State of Grace”. Dessförinnan hade bandet även släppt skivan “Gospels in the wine” och nu är man aktuella med en ny fullängdare.

Debutalbumet “Hearts on repair” hyllades nästan överallt när det kom för några år sedan, men inte hjälpte det. Alexander Durefelt är idag lika okänd för de flesta, som han var 2009. Men vi ska inte överdriva hans begåvning, visst var första skivan bra men inte omvälvande på något sätt. Plattan erbjöd en stunds skön lyssning, hade en snygg ljudbild och ett gäng sköna låtar, men jag har å andra sidan inte lyssnat på den sedan dess och det säger väl också en del.

Hur låter det då? Ja… dansband, kan man säga. Icaros är ganska traditionella i sitt uttryck och spelar klassisk dansbandsmusik som ska vara lätt att dansa till. Förnya och vitalisera genren finns det andra, mer moderna band som kan göra. Ingen tvekan om att Icaros kan hantverket. De vet hur man trakterar instrumenten, får till ett dansvänligt sväng och fortsätter den svenska traditionen av dansbanemusik. Men särskilt upphetsande låter det inte, det mest spännande som händer är att Kjetil Granli från Streaplers kommer in och sjunger duett med Annelie i ”Det var så enkelt”. (TP)

Här levereras tio poprockiga låtar med mycket energi och fart. I grunden är det klassisk powerpop á la 90-tal med gitarr i centrum, men bandet använder mycket keyboard som fyller ut musiken, kanske är det därför jag får en del 80-talsvibbar också? Man skulle också kunna använda ett band som Melody Club som referens, även om inte State of Grace riktigt besitter samma finess. Jag kan inte påstå att bandets slyngelpop är den mest originella, vi har hört det förr och kommer få höra det igen. Låtarna är också lite för likartade i både ljudbild, tempo och uppbyggnad. Men State of Grace är ändå en ganska trevlig bekantskap som bjuder på kommersiellt gångbar indie. (TP)

2/5

2/5

Då var musiken en slags americana i gränslandet mellan soul, country och rock, och Durefelt jämfördes med namn som Ryan Adams och Willy DeWille. På nya skivan har musiken blivit ännu mörkare och även om det finns en hel del som påminner om debuten har Durefelt också en delvis ny inriktning på musiken. Han har plockat in mer synthar och tankarna förs inte sällan till den elektroniska musikscenen i början av 80-talet, fast i någon slags nytappning. Det låter svärtat, dystert och för det mesta ganska bra. Men trots att jag gillar ”Electric mile” har jag svårt att på allvar tända till, jag saknar något unikt som fäster och ruskar om. Risken är att denna skiva också blir stående ospelad i skivhyllan. (TP)

3/5

The Hives

26 januari, Flygeln

Mando Diao

1 februari, De Geerhallen

Witchcraft*

9 mars, Dynamo

Tomas Andersson Wij* 14 mars, Crescendo

Green Day

Dan Reed

MF/MB/

”Tre!”

”Signal Fire”

”Colossus”

Warner

Zero One/Border - släpps 15/2

Adrian Recordings - släpps 20/2

En anledning till att Green Day ofta blir sågade är att många gör misstaget att se gruppen som ett punkband. Visst, Bille Joe Armstrong och hans polare kanske har smink, spretiga frisyrer och vrålar ”fuck” då och då, men musikaliskt är de ett popband. Det har de varit sedan genombrottet med ”Basket case” 1994 och de är det kanske i ännu högre grad nu, snart 20 år senare.

Hur blir en artist så kallad “Sverigevän”? När man börjar skärskåda fenomenet visar det sig att det räcker med att man har uppträtt i Sverige minst en gång. En person som ofta omnämndes som ”Sverigevän” i slutet av 80-talet och början av 90-talet var Dan Reed. Jag upptäckte hans mix av funk och hårdrock när han spelade med bandet Dan Reed Network på Hultsfredsfestivalen 1990. Då var han, tillsammans med band som Hothouse Flowers och The Waterboys, det hetaste som man kunde se på en rockscen.

Hamnar man i en musikdiskussion på en fest funkar det alltid att slänga ur sig “Jag gillar MF/MB/”. Det visar att man har koll och dessutom god smak. Bandet startade 2005 i Bollnäs men flyttade sedan till Malmö. Ganska omgående blev gruppen ett kreddigt namn som hyllades av kritiker och musikkännare. Debutalbumet ”Folded” släpptes 2010 och ökade på hajpen. Nu är uppföljaren här och lovorden lär fortsätta att strömma in, för ”Colossus” är en riktigt bra skiva.

”Tre!”, som också är bandets tredje platta på ett år, har inte mer punkattityd än vad Jumper hade på sin tid, det är en renodlad popskiva. Och faktiskt inte en så tokig sådan. Green Day har alltid varit bra på att skriva lättrallade låtar med tydliga melodier, och det gör man även här. Jag nickar gillande till såväl ”Drama queen” som ”X-Kid”, ja faktiskt de flesta låtarna. Det påminner mycket om indiepopen jag brukade lyssna på under 90-talet. Men musiken är oerhört lättviktig. Det enda som musikaliskt skiljer dessa tre fyrtioåriga världsstjärnor från ett svenskt fritidsgårdsband är egentligen storleken på studiobudgeten. Det finns något tilltalande i den naiviteten, att satsa på simpla tralalarefränger istället för att bli ”svårare” med åren. Men som punkskiva är som sagt inte ”Tre!” mycket att ha. (TP)

3/5

Idag är det inte många som minns honom, knappt ens de som var med när det begav sig. Inte så konstigt kanske, eftersom han sedan splittringen 1993 hållit sig undan rampljuset fram till för några år sedan då han plötsligt gjorde comeback. Han har uppträtt på Sweden Rock Festival, men när man hör nya plattan är det knappast hårdrock som strömmar ut. Det handlar istället om välpolerad vuxenrock som gjord för mysiga parmiddagar med grannarna. Välspelat, kompetent och trevligt javisst, men också helt harmlöst och ointressant. Detta är inte skivan som får Dan Reed att bli hetast på rockhimlen igen. (TP)

Takida Unplugged

21 mars, De Geerhallen

Kalle Bah

6 april, Flygeln

MF/MB/mixar på ett naturligt sätt rockens och industrisynthens uttryck och estetik, och tankarna dras till band som Silverbullit, Primal Scream och Einsturzende Neubauten, eller varför inte Nick Cave, Suicide och Velvet Underground. Men trots att bandet väver in vitt oväsen, lagerlokalsgitarrer, mörk monotoni, krautrock och allmänt skrän låter musiken inte särskilt svårlyssnad. Det skenande lokomotivet är inbäddat i mjuk bomull som gör att kollisionen inte bara blir mjuk utan faktiskt rent behaglig. (TP)

4/5

Miss Li

26 april, Flygeln Biljetter finns på ticnet.se * Biljetter finns tickster.com

2/5 NOLLTRETTON 45


013 011

music news DaGs för Nikki

Sarea erövrar england Text: Tobias Pettersson Foto: Rickard monéus

Känslan av att träffas av en järnbalk i huvudet kombinerat med melodiösa tongångar som tilltalar popådran i dig. Så låter Norrköpingsbandet Sareas gitarrstinna metal. Och nu går även engelsmännen och nynnar på deras låtar. Efter att under flera år ha levererat schysst metal börjar det nu att röra på sig rejält för Sarea. I december drog bandet till England för att göra sex spelningar, och jag lyckades stjäla lite intervjutid med delar av bandet innan de drog i väg för att rocka röven av britterna. - Vi blev kontaktade av en bokningsagentur i England som ville ha ett samarbete. Det här blir en första testperiod. Det känns bra, det är väldigt strukturerat, säger sångaren Christoffer Forsberg. - Det är första gången vi är utomlands överhuvudtaget med Sarea, så det är väldigt spännande, säger Calle Larsson som spelar trummor i bandet. Övriga medlemmar är Johan Axelsson på gitarr, Johan Larsson på bas och Martin Persson på keyboard. Det var 2009 som Sarea bildades med nuvarande sättning och sedan dess har gruppen gjort ett 60-tal gig, bland annat på Skogsröjet och Sweden Rock Festival. Gruppen lirar metal i samma skola som exempelvis In Flames och Soilwork,

och själva beskriver de sin musik som ”en melodiös käftsmäll”. Och nu har alltså England fått på truten. - Det är ett klassiskt musikland inom rock- och metalscenen. Det är sanslöst vilka band som kommer därifrån, säger Christoffer. - Det ska bli intressant och självklart spännande att se hur det funkar. Många säger att England är svårt, men vi kan inte göra så mycket annat än att åka och leverera det vi gör. Får jag skryta lite så tycker jag vi är ett jäkligt bra liveband, även om det bara är tio personer i publiken. Och vi gillar att slå ur underläge, säger Calle.

Gick bara rakt upp Efter England väntade spelningar i Finland och på Debaser i Stockholm, som förband till Machinae Supremacy. Troligtvis blir det även några spelningar i Tyskland framöver samt några festivalspelningar i sommar. Bandet är redan inbokat den 5/6 på den kroatiska festivalen Burning Sea med bland annat King Diamond och Candlemass bland bokningarna. Och det börjar röra på sig internationellt för bandet. För två år sedan lade man upp videon ”Another me” på nätet som nu nått en mil-

jon tittar på olika videosajter. - Vi är chockade själva. Det hände nåt där för ett halvår sedan, det gick bara rakt upp. Nu håller vi på att skriva manus till en ny video som ska spelas in i februari, berättar Calle. Det senaste halvåret har de annars mest jobbat på en ny skiva som ska komma under 2013. - Den är mer dynamiskt och har bättre variation än förra skivan ”Alive”. Och den är lite svårare och mörkare. Jag är så jäkla laddad för den här skivan, säger Christoffer. - På förra skivan tänkte vi - nu ska vi göra elva hits, och stöpte alla låtar i samma form. Nu har vi breddat oss mer. Något som också skiljer är att nu är allt inspelat på ett och samma ställe, i Milk studios. Och numera skriver vi låtar mer som ett band, säger Calle. - Ett bra album ska ha en struktur och ett flöde, och det kommer det finnas på nya skivan. Låtarna krokar i varandra, säger Christoffer. När ska ni vara med i Melodifestivalen då? - Aldrig i helvete!

Maskerad 2013

Stort sortiment av maskeraddräkter finner du hos

G:a Tanneforsv. 88 • Linköping • 013-31 34 60 46 NOLLTRETTON

I våras meddelades att Norrköpingstjejen Nikki Barr fått skivkontrakt med Cathy Tunes, samma skivbolag som September ligger på. Sen dess har vi väntat och väntat på att få höra hennes danshits, och nu har det äntligen börjat hända saker. I november släpptes singeln ”Rhythm is a dancer” som har börjat spelas på radion och klättra på listorna. Fortsättning följer…

siNGel fråN kapteNeN Det keltrockande Linköpingsbandet Captain Jack´s Army har börjat skriva egna låtar och ska på allvar börja utmana sina förebilder i genren. Nyligen släpptes första singeln som heter ”One for all”. Det är en fartfylld röjarlåt som passar bra in i bandets tidigare repertoar. Bandet har dessutom skaffat en egen studio så snart får vi säkert höra många fler alster från den irländskt svängande gruppen.

Julhit meD JohaN Johan Christher Schütz, Mjölbykillen som gör succé borta i Japan med sin bossa/jazzmusik, spelade in en jullåt som släpptes i december. Den hette ”Christmas time (we can change the world)” och J-Wave (Japans största musikradiokanal) plockade upp den och bjöd in honom för att presentera låten själv på svenska. - Jag skrev låten som ett sätt att stå upp emot den fascism och rasism som breder ut sej i skuggan av den ekonomiska krisen i världen. 12 vänner från 3 olika kontinenter ställde upp och sjöng i låten.

kJell + JörGeN = vaD? På 60-talet fanns ett dansband i Finland med namnet Kjell-Jörgens. Det namnet (fast med z) lånade några medlemmar i Svensk Punk och startade ett sidoprojekt. Nu är singeln ”Visa hattarna!” ute med två låtar tjofaderittan-musik. Före, mellan och efter låtarna sitter Herr Jörgen själv likt Claes Eriksson i ”En himla många program” och dricker öl och filosoferar över livet. Har ni ny basist? Turné på gång? Ny skiva i pipelinen? Mejla stora och små bandnyheter till: tobias@nolltretton.se


LivekaruseLLen har snurrat igång Text: Tobias Pettersson Foto: Sandra Norin

Den 18-19 januari snurrade årets upplaga av Livekarusellen igång på Dynamo och Kulturhuset i Norrköping. Under våren följer sedan en mängd spelningar för banden fram till distriktsfinalen i början av maj. Livekarusellen inleddes traditionsenligt med Katapulten, där alla band spelade under två dagar för att få till en riktig pangstart på musiktävlingen. Totalt var drygt 60 band anmälda till årets östgötska upplaga, varav cirka 20 vardera från Linköping och Norrköping och 20 från övriga länet. Nästan samtliga kommuner var i år representerade och även den musikaliska bredden var stor. - Metal är fortfarande störst, sedan kommer rock och pop. Men vi har lite större genrebredd i år. När vi bytte namn från Rockkarusellen till Livekarusellen ville vi öppna upp tävlingen för flera och bredda den, och det har gett resultat. Det är kul att det är lika stort intresse i år och att vi ser en större genrebredd, säger Patrik Hyberts på Studiefrämjandet som tillsammans med fritidsgårdarna i länet

står bakom arrangemanget. Totalt anordnas det 42 speltillfällen plus semifinaler och final, innan distriktsvinnaren utses och får chansen att försvara länets färger i riksfinalen. - Fritidsgårdarna ska ha en stor eloge. De är taggade och det är roligt, annars skulle vi inte kunna ha så här många spelningar, säger Patrik och fortsätter: - Vi har tolv band i år som var med förra året. Punkbandet Köttsoppa från Linköping är det enda bandet som är kvar från de som spelade i distriktsfinalen. Fortfarande är det mest killar som ställer upp i Livekarusellen, men förhoppningen är att den ökade genrebredden med tiden ska få fler tjejer att anmäla sig. - 27 Days från Linköping är ett renodlat tjejband, sen är det en och annan ytterligare som är med, säger Patrik som är laddad inför årets upplaga av den lokala musiktävlingen. - Jag tror det blir bra. Årets distriktsfinal är på Arbis i Linköping den 4 maj, det ser vi fram emot, säger Patrik.

Sveriges bästa turné i tävlingsformat

Deltävlingar pågår i hela Östergötland Komplett turnéschema hittar du på livekarusellen.se

Livekarusellen arrangeras av Studiefrämjandet i samarbete med landets fritidsgårdar. Tävlingen är öppen för alla. Inga demos ska skickas in!

NOLLTRETTON 47


VIMMEL

Foto: Henrietta Wolving

FLER VIMMELBILDER HITTAR DU PÅ www.nolltretton.se 48 NOLLTRETTON


KROGKRÖNIKA

Krogliv året om Text: Tobias Pettersson

Det finns inget dåligt krogväder, det finns bara dåliga krogkläder. Och kanske dåliga krogstäder. Och tomt plånboksläder. Så här års sitter folk och huttrar och längtar efter sommar, sol och sköna uteserveringar. Men varför gnälla? Varje säsong på krogen har ju sin tjusning. Och vintern är en riktig höjdare när man tänker efter. Många ser fram mot våren och att kunna ta den första ölen på stadens uteserveringar, men det är märkligt hur snabbt man glömmer. För som vanligt i april kommer vi att slänga av oss jackorna vid minsta lilla solstråle, för att tio minuter senare bylsa på oss igen när vi märker att det inte var så varmt i luften som det såg ut. Sen blir man förkyld och lovar sig själv att aldrig gå på samma miss igen. Sen kommer sommaren, som visserligen är en härlig årstid men som även tenderar att bli hysterisk när det gäller kroglivet. Alla ska dricka överallt, hela tiden. Uteserveringarna är så knökfulla att man inte får plats, folk är packade, det är stadsfestivaler, utomhuskonserter och ett jädra liv helt enkelt. Inte konstigt att folk flyr ut på landet, för i stan kan man ju inte vara. Framåt hösten börjar det äntligen lugna ner sig. Då kan man klä sig lite vettigt igen och avnjuta ett trevligt restaurangbesök i lugn och ro. Men det finns också något dystert i att uteserveringarna stänger, att dagarna blir mörkare, att vädret blir kallare och att den trista vardagen åter gör sig påmind. Ångesten ligger och lurar runt hörnet hur mycket höstmys vi än omger oss med. Därför är vintern den bästa krogsäsongen. Framåt december har vi accepterat mörkret och kylan, och istället valt att omfamna den. Då går vi ut och äter julbord, går på julkonserter och har julfest med jobbet. Helgerna står som spön i backen och man går runt och är halvpackad från Lucia fram till Trettonhelgen. Vi dricker glögg under julhandeln och Jägermeister på skidsemestern. Och nu, under årets första månader, känns det helt legitimt att gå in och värma sig en stund på närmsta pub om man går på stan och en after work på fredagen är obligatoriskt. Att gå på konsert, teater, krogshower och andra inomhusnöjen lockar mer än att vara ute i kylan. Och inte minst har man ju en anledning att beställa en värmande Hot Shot i baren. Bara en sån sak!

MISSA INTE!

zumba loss

på sliver Text & Foto: Benny Nilsson

Blinkande discokulor, svängande höfter, hög stämning, svett och en pulserande medryckande musik. Nu blir det zumbaparty på nattklubben för första gången i Linköping. Det är Studio Fitness som tillsammans med Sliver ordnar en fitnessfest när de den 21 februari flyttar träningspasset till nattklubben. - Det är en happening för alla som gillar dans och att röra på sig. Zumba kommer ju ursprungligen från dansmusik som hittat in till träningslokalen så nu tar vi den tillbaka till sitt rätta element, säger Anna Hedenquist från Studio Fitness. - Vi kommer växla mellan Zumba, Streetdance och Latinmix och alla är välkomna såväl medlemmar som icke-medlemmar. Zumba passar alla, det krävs inga förkunskaper och såväl nybörjare som vältränade kan delta. Det viktiga är att man tar med sig ett glatt humör, fortsätter hon För musiken under de två entimmespassen som varje kväll erbjuder står DJ Matt Hewie och han har lovat att spela riktigt dance-vänlig musik med rytmer som ingen kommer att kunna stå still till. - Det ska blir roligt och spännande att få genomföra ett sådant här event här på nattklub-

ben. Det är ju ett riktigt träningspass där jag med min musik och ljus ska skapa den där känslan som gör att man får den där ”lite extrakänslan”, säger Matt. Varje deltagare kommer att få köra två pass under kvällen där det första börjar kl. 18.00. Mellan de två passen kommer det vara en liten rast när någon av gymmets samarbetspartners såsom bl a Make Up Store och Stilfloristerna är plats och har en liten happening. Alla som är med kommer även att få med sig en liten ”goodie-bag” hem. - Kom till Sliver i dina träningskläder, dansa loss och ha kul, gå hem och duscha och sedan kan man ju komma tillbaka och umgås lite med sina vänner, föreslår Anna. - Det finns även möjlighet för alla deltagare att klä om och duscha hos oss på Studio Fitness, tillägger hon. Zumban kommer att flytta in till Sliver fyra gånger under våren (21/2, 21/3, 18/4 och 16/5) och det kostar 150 kronor/gång eller 400 kronor för alla fyra tillfällen. Och de räknar med succé… - Då det är begränsat till 60 platser får de som vill deltaga på vårens fitnessparty skynda sig på att boka biljett hos oss på Studio Fitness. Det ska bli jättekul att zumba loss den 21 februari, avslutar Anna.

Många olika smaker på...

Ågatan 39 • 013-31 06 46 NOLLTRETTON 49


KROGPROFILEN

AnnA VApen slåss för synthen Text: Tobias Pettersson Foto: Peter Magnusson

Synthföreningen Nuclear Nation anordnar fester en gång i månaden på L´Orient. Då är det elektroniska tongångar, svarta kläder och uppseendeväckande frisyrer som gäller. - Nuclear Nation är Linköpings enda alternativa klubb. Det är ett trevligt ställe att träffas på för folk som gillar synthmusik och liknande genrer som electro, body och goth, säger Anna Vapen som är ordförande i Nuclear Nation. Anna kommer ursprungligen från Hallsberg och flyttade till Linköping för att plugga 2002. Samma år hamnade hon på sin första synthfest på Kårallen och fastnade direkt. - Jag hade lyssnat lite grann på synth, men inte varit på den typen av fester innan. Jag kände: det här vill jag veta mer om. Jag tycker om att vara aktiv i föreningar och engagera mig, så jag gick med i Nuclear Nation och blev först webmaster och sedan ordförande 2012. Under våren är fem fester inplanerade,

varav den första går under temat ”Till havs”, som en intern hommage till Covenants låt ”Call the Ships to port” som alla DJ:s brukar spela. - Vi har inte spikat några fler temafester men det dyker säkert upp. Vi försöker variera oss med dj:s utifrån och så har vi även band ibland, det är uppskattat. Den 1/3 spelar det tyska bandet ”A Spell Inside”. De har funnits sedan 1989 men har fått ett litet uppsving på senare tid. Musiken är lite mer åt det poppiga hållet, dansant och modernt. Jag tror det är något som många kan ta till sig. - Jag tycker det är så otroligt trevligt med synthklubb. Folk går dit för att de gillar musiken, tycker om att dansa och vill träffa sina vänner. Det brukar vara fullt på dansgolvet redan tidigt på kvällen. Jag tycker man ska våga prova att gå på Nuclear Nation. Många synthare klär upp sig och klär ut sig, men alla gör inte det. Vi vill gärna få in folk som lyssnar på synth men som inte tänkt på att det finns klubbar med den musiken, säger Anna och ser fram mot en svart, undergångsromantisk och EBM-dunkande vår för Nuclear Nation.

FAktA/ AnnA vApen Gör: Ordförande i synthföreningen Nuclear Nation.

Bästa film: The Big Lebowski

Yrke: Doktorand i datasäkerhet.

Önskar mest 2013: Många bra fester på Nuclear Nation.

Bor: Linköping

Bästa tv: Downton Abbey

Ålder: 29 Civilstånd: Särbo Favoritband: Covenant

Kommande nuclear nation-fester: 26/1, 1/3, 31/3, 26/4 och 24/5

För Kärlekens Skull A L L A H JÄ R TA N S DAG 2 0 1 3

FÖRRÄTT

RÄKOR PAKORA 65:-

Friterade marinerade räkor med chili, koriander, lime och kryddor. Serveras med myntachutney

VARMRÄTT BARRA TIKKA 235:-

Oxfilé, marinerad med yoghurt och örtkryddor. Grillad i tandoor.

KYCKLING BUTTER MASALA 175:-

Marinerad kycklingfilé i bitar med ingefära, koriander och kryddor. Bakad i tandoor, tillagas i en krämig smakrik tomatsås

LAMM BADAMI 198:-

En traditionell nordindisk lammrätt med mandel, kardemumma, kanel, lagerblad och kockens speciella kryddblandning

TANDOORI SHAHI JHINGA 198:-

Marinerade jätteräkor med yoghurt, grädde och örtkryddor

DESSERT

SORBET 48:-

Mango - och passionsfrukt

KOPPLA AV PÅ VÅR

AFTER WORK

Platensgatan 5 • 013-10 09 60 • www.yogi.nu Mån-Tors 17 -2200, Fre 1700-2300, Lör 1200-2300 Lunch Mån-Fre 1130- 1430 00

50 NOLLTRETTON


PÅG

Text: Tobias Pettersson Foto: United Stage

I höst släppte AndreAs GreGA uppföljaren till 2010 års hyllade debut och i februari åker han ut på turné. Den 9 februari gästar han Linköping och spelar på Backstage. HerrGårn har lite temafester framöver. Den 26/1 är det after ski och den 8/2 är temat 80-tal. Och de ölsugna kan redan nu boka in den 16/3 då Herrgårn firar S:t Patricks Day. PAlAtset live har gjort klart med en massa bokningar till våren. Den 9/2 är det rockabillykväll med Chris & The Goosebumps och Dennis & The Rocktones. Den 23/2 blir det sedan Soul&funk-kväll med Twaine och Funkinstitutet. Musikquizen på HArrys har haft julledigt, men den 23/1 drog man igång igen. Varje onsdag klockan 19 kan

man dra ihop ett kompisgäng och tävla i musikkunskap. Great Jazz Club presenterar lördagen 26/1 ”I BLUESENS KVARTER” i Linköpings stadsbibliotek, hörsalen där lisA lystAm sjunger och berättar om sina favoriter och Fredrik Karlsson backar upp med sin gitarr. Den 16/2 är det sedan dags för ”Frankly Speaking” som är en hyllning till dragspelaren Erik Frank. Den 1/2 är det säsongspremiär för Klubb din mAmmA på Nationernas Hus. Säsongen inleds med två av de mest intressanta nya akterna de senaste åren – Summer Heart och Westkust – drömsk och rivig pop, allt i en härlig blandning. Får jag lov till en svängom på Cupolen? Missa inte Söndagsnöjet med mAtz blAdHs den 10/2 och Claes Lövgrens 24/2.

I februari är klubben JoHn doe tillbaka med sina rockkvällar på HG. Fyra konsertkvällar är inplanerade under våren, men banden är inte klara när detta skrivs, så håll utkik på John Does facebooksida. Till havs! Det är temat för nucleAr nAtions nästa fest. Den 26/1 smäller det på L`Orient och sen blir det fest igen den 1/3… om inte alla har drunknat… Kan man inte få originalet får man nöja sig med det näst bästa. Tributebandet P-Floyd (som spelar Pink Floydlåtar) spelar på Konsert & Kongress den 16/2. På onsdagar kan du till skön live-musik på FlAmmAn. Då varvas jazz med annan musik och programmet den närmsta tiden ser ut enligt följande - 30/1 Olimpia, 6/2 Ulrika Windolf, 13/2 Mitch Hiller och 20/2 Zebastian Swartz.

En utställning där unga berättar om hur de känner för sin hembygd, om fördomar, om grannar och om vad man kan göra en fredagskväll. Visas 19 januari–14 april 2013.

VIKTOR KOPP 19.1-9.3 MÅLNINGAR En utställning där du kan minnas, förfasas och förundras över allt som skett och sker runt Melodifestivalen och Eurovision Song Contest. Visas 2 februari–19 maj 2013.

Stora torget 2, 581 81 Linköping Fri entré Öppet tis-ons kl 11-18, tors-sön kl 11-16

NOLLTRETTON 51


Text: Calle Linné

NOLLTRETTON PRESENTERAR DET SENASTE INOM SPELVÄRLDEN

månadens Spel Hotline miami (PC, Mac)

Såhär i slutet av året, när alla stortitlar har släppts och det råder riktig speltorka, kan det vara trevligt att kolla igenom årets spelskörd och se om det är någonting som man har missat. I oktober släpptes ett av 2012 års mest omtalade spel ”Hotline Miami”, som jag av någon outgrundlig anledning har avvaktat med att spela men nu kändes det att tiden var rätt. I ”Hotline Miami” tar man rollen av en för spelaren namnlös karaktär som via sin telefonsvarare får uppdrag av ytterligare någon helt okänd. Uppdragen döljs via finurliga meddelanden som till exempel att VIP-gästerna på hotellet behöver behandlas på ett mycket speciellt sätt eller att det ska städas upp någonstans, men i själva verket är det rena morduppdrag som ska genomföras.

I början av varje bana får man välja en djurmask som ger karaktären olika egenskaper beroende på vilken mask som väljs. Man rör sig t ex snabbare om man väljer harmasken eller slipper bli överfallen av de jävla vakthundarna om man väljer hundmasken. - När han tar på sig masken så är han inte längre sig själv. Maskerna föreställer djur eftersom de inte behöver stå till svars för sina handlingar. Våldet ligger i deras natur och de är fria från skuld och ansvar, säger Dennis Wedin en av skaparna bakom spelet. Någonting man får ta och vänja sig vid är att dö, för dö kommer man göra och det mycket, men det är bara att “resa” sig upp och prova på nytt med lite mer finslipad taktik eller på ett helt annat sätt än tidigare och det är lite det som gör att man bara forsätter. Spelet har liksom det

där ”lilla extra” som gör att man känner “bara en gång till sen ska jag lägga mig”, men den där gången blir “bara” en gång till och en gång till och en gång till... ja, ni fattar vad jag menar.

80-tal i neon Hotline Miami är skapat av indieduon Dennaton Games som består av Jonatan Söderström, känd som Cactus inom indiescenen, och Dennis Wedin som fixat grafiken till detta 80-tals neonsprakande “Top down fuck’em up”-spel och även om spelet är ultravåldsamt vill dom inte glorifiera våld på något sätt. Där andra spel bara vill göra underhållning av våld vill Hotline Miami problematisera våldet och det ska kännas obehagligt på något sätt. - Spel låter oss tro att man kan slå någon i huvudet med en kofot ett tiotal gånger innan personen dör. Därför väljer vi att skildra våld som är brutalt, rått och helt

utan finess, säger Jonatan Söderström. Vi vill visa att det har konsekvenser, allt annat vore oansvarigt. Om jag ska vara riktigt ärlig så har jag inte brytt mig speciellt mycket om våldet i det här spelet. Det är utmaningen att ta sig vidare och övervinna den frustration det innebär att dö (som det känns hundra miljoner gånger innan man kommer vidare) som drivit mig. Våldet utgör för mig bara en del av spelets grafiska profil. Jag vet inte om det säger mer om mig som spelare än om vad spelet försöker förmedla, men en sak är jag helt säker på och det är att det här är ett rått, ultravåldsamt och jävligt underhållande spel som (nästan) alla borde spela. Nu väntar jag bara på att ryktena om en uppföljare ska bli sanna.

4/5

SPELNYHETER SPELNYHETER SPELNYHETER SPELNYHETER SPELNYHETERSPEL

öppnar spelrestaurang Namco är på väg att starta en egen restaurang vid namn Level 256 (hej, Pac Man-referens!) i USA, berättar siten Polygon.com Förutom mat och dryck ska gästerna få chans att spela spel, men i övrigt är detaljerna få. ”We hope to be able to announce something soon. The project is still in a relatively early stage of development.” berättar Namcos VD David Bishop. ”Our current planning does include an ’upscale’ restaurant 52 NOLLTRETTON

with ’entertainment elements’ fortsätter Bishop.

namco startar game stick - ska spöa ouya Game Stick är namnet på en ny Androidbaserad konsol som gått riktigt bra på Kickstarter. På en dag nådde man målet på 100.000 dollar, och i skrivande stund är siffran 140.801 dollar. Play Jam heter företaget som ligger bakom konsolen, som kommer att bli lika liten som ett

USB-minne, och som kan bäras omkring inuti sin handkontrollsdel. Prestandan jämförs med diverse smartphones och konsolen har stöd för HDMI och Bluetooth. Utvecklare av alla storlekar ska kunna ge ut spel till Game Stick. 80 dollar ska priset för Game Stick bli, är det tänkt. En värdig konkurrent till snarlika Ouya, eller..?

tHQ går i konkurs Efter en tids ekonomiska problem har

THQ nu ansökt om konkurs. Tillgångarna har sålts till en investerare för 60 miljoner dollar. Alla studios kommer fortsätta utveckla spel precis som tidigare och berörs ännu inte av konkursen och inga uppsägningar är för tillfället planerade. Exakt vad det här kommer att leda till på sikt är svårt att sia om, men en rimlig gissning är att olika utgivare kommer försöka köpa rättigheterna till intressanta utvecklare och spelserier, liknande som när Midway gick under.


FRIA HEMBESÖK I HELA ÖSTERGÖTLAND ”Jag jobbar vidare med eleganta lösningar på ljud- ljus och bildstyrning men numera på TV-tjänst i Linköping.”

- Mattias Björkman Direktkontakt: 0708-80 60 86

Kunskap är ett viktigt ord för oss. Ett av de största hålen hos våra konkurrenter idag är kompetens. Vi tycker att det är otroligt viktigt att vi vet vad vi pratar om och att vi kan produkterna som vi installerar. Vi har något unikt hos oss idag, programmerare som har kunskap inom både bild- och ljud- men även belysningsprogrammering. Det är väldigt få företag som idag hanterar integrationen mellan bild, ljud, solskydd, säkerhet och belysning på ett sömlöst sätt. Ett och samma gränssnitt för allt.

För inspiration, besök vårt

upplevelsecenter

Besök vår nya hemsida, www.tvtjanst.se

Järdalavägen 2 • Linköping • 013 16 13 00 Vardagar kl 10-18 • Lördagar 10-14 NOLLTRETTON 53


Foto: eva rudling

I tv-rutan Kultureliten ger svaren Den 6 februari börjar SVT sända sitt nya program ”Fråga kultureliten” där ett antal svenska kulturpersonligheter svarar på tittarnas frågor om livet, döden, konsten och kulturen. Under fem program, inspelade på Strindbergs Intima Teater, ska fem olika paneler med fem personer i varje lyfta fram humanioras svar på livets viktigaste frågor. Bland de medverkande finns Suzanne Osten, Anneli Alhanko och Susanne Ljung, samt Sven-David Sandström. Han är född i Motala, uppvuxen i Borensberg och är tonsättare och professor i komposition. En del av partituret till hans ”Bilder för slagverk och orkester” finns avbildad på den svenska femtiolappens baksida.

MånaDEnS hEMSIDa www.henningmankell.se Henning Mankell är inte bara en av världens mest lästa författare utan han är även östgöte på deltid. Somrarna brukar han tillbringa i Gryts skärgård där han har sommarställe, och han har vid ett flertal tillfällen engagerat sig och stöttat Gryts ideella krafter. Raden av Wallanderböcker och filmatiseringar tycks aldrig sina och under 2013 går ”Den orolige mannen” upp på biograferna. Vill man ha koll på vad Henning Mankell är aktuell med kan man besöka hans hemsida, där hittar man de senaste nyheterna om hans böcker, filmer och annat.

rÖStEr I raDIO Grodor i etern Visst är det lätt hänt att tungan slinter ibland, och är man radiopratare i Sveriges Radio Östergötland har man tiotusentals lyssnare som hör det. Dessutom spelas missarna in och läggs upp på kanalens hemsida så man kan lyssna i efterhand. Där kan man höra allt från fotbollsspelare med svåruttalade namn till tekniskt strul, och skoj är det. Grodarkivet i SR Östergötland hittar ni på: http://goo.gl/JRop8 54 NOLLTRETTON

Åtvidshumor sänds i P3 Text & Foto: Tobias Pettersson

De har satt Åtvidaberg på tatueringskartan, retat upp halva fotbollsSverige och gjort succé med sitt radioprogram ”Lugn, jag sitter och skiter” på East FM. Nu tar Åtvidabergskillarna på Pellen Productions klivet upp till P3 för att sprida sin humor. För tre år sedan började det spridas YouTube-länkar till nåt som kallades ”Åtvidaberg Ink”. Det var en parodi på tv-serien ”Miami Ink”, men miljöerna och personerna var inte riktigt lika glamorösa som i originalet. Istället fick man följa bonniga Volvoraggare som gick till en sliten tatueringsstudio i den gamla bruksorten Åtvidaberg. Det blev en serie i fyra delar som bjöd på en mängd gapflabb. ”Åtvidaberg Ink” blev snabbt en succé på nätet och plötsligt var Pellen Productions ett namn, åtminstone på den lokala humorkartan. Bakom namnet står Joakim Sjöholm, Philip Kullgren samt Emil Blomberg som varit med i fyra månader. På meritlistan hittar man bland annat humorserien ”Cirkus Trafal”, som nyligen släppts på DVD, och ÅFF-videon ”Åtvids År” där fotbollslaget hånade sina allsvenska motståndare. Den kaxiga videon, som byggde på en låt av spelaren

Tom Pettersson, spreds snabbt över nätet och blev en stor snackis i fotbolls-Sverige. - Det kan bli en uppföljare i vår. Det går rykten om att Tom Pettersson har en ny låt på gång. Plus att Jocke har skrivit en ny låt från fansen, säger Philip.

400.000 lyssnare Under hösten har killarna sänt radioprogrammet ”Lugn, jag sitter och skiter” på East FM. Där parodierar de en reklamradiokanal och det är faktiskt första gången en kommersiell radiokanal har sänt en humorshow. P3 fick snabbt upp öronen, vilket har lett till att de ska medverka i ”Humorhimlen Lab” med start i slutet av januari. Tre söndagar klockan 18 är inbokade till att börja med. - Vi kommer att nå cirka 400.000 lyssnare, så det är otroligt stor skillnad mot East FM, säger Emil. - Vi kommer att ta de gamla avsnitten och möblera om och modifiera dem för nationellt bruk. Det har varit vårt långsiktiga mål att göra nationell humor, och nu är vi där även om det är i ljudform,

säger Philip. - Det gick så jäkla fort med. Vi mejlade och sen åkte vi upp och träffade dem. Det tog inte ens 30 minuter innan vi hade skrivit på kontraktet, säger Jocke. När Pellen Productions inte sysslar med humor, gör de bland annat reklamfilmer och radioreklam. De har en gammal industrilokal till sitt förfogande som för tillfället håller på att byggas om för att rymma kontor, fotostudio, ljudstudio med mera. - Vi lever med Pellen dygnet runt, nu vill vi satsa ordentligt, säger Emil. - Nu har vi lagt grunden i två år i ett litet pojkrum. Nu vill vi ta det till nästa nivå, säger Philip och tar en titt i spåkulan för att se var de befinner sig om några år: - Då gör vi en humorserie till SVT som vi producerar själva. Henrik Dorsin får kanske vara med på ett hörn. - Då ska vi vara ett produktionsbolag som alla känner till. Vi har snart en miljon visningar på vår YouTube-kanal. Det ger motivation att se att många tycker det vi gör är kul, säger Emil.


Här är hela vårt Dream Team: Privat

Magnus Larsson 013-328 13 34

Andreas Andersson 013-328 13 01

Fredrik Björk 013-328 13 06

Jessika Edström 013-328 13 31

Åsa Ekström 013-328 13 08

Anna Eriksson 013-328 13 09

Camilla Hellberg 013-328 13 37

Jenny Håkansson 013-328 13 11

Annika Karlsson 013-328 13 36

Anders Nordström 013-328 13 18

Gunnar Orlunder 013-328 13 21

Eva Sagent 013-328 13 27

Peter Silstrand 013-328 13 28

Helene Ohlin 011-338 30 15

Krister Persson 013-328 13 22

Företag

Trygg Liv

Per Kostmann 013-328 13 13

Elin Lindqvist 013-328 13 24

Joakim Lönn 013-328 13 15

Susan Niroozad 013-328 13 26

Caroline Nordahl 013-328 13 38

Jan-Åke Säberg 013-328 13 29

Anna Wirén 013-328 13 33

Sara Nellmark 013-328 13 16

Fredrik Johansson 013-328 13 12

Kapitalrådgivning

Anders Forsberg 011-338 30 09

Jonas Lundberg 013-328 13 14

Kontorschef

Madeleine Ripstein 013-328 13 25

Lars Wedén 013-328 13 32

Lars-Gunnar Åström 013-328 13 35

Peter Norell 013-328 13 19

Telefon: 0771-62 10 00 Fax: 013-14 69 29 Postadress: Box 369, 581 03 Linköping. Besöksadress: Stora Torget 5

NOLLTRETTON 55


Fakta/ Jamie Foxx Riktigt namn: Eric Marlon Bishop Född: 13 december 1967 i Terrell, Texas, USA. Yrke: Skådespelare, sångare & ståuppkomiker. aktuell: I rollen som Django i ”Django Unchained”.

FilmogRaFi (i UrvaL) Django Unchained (2012) Horrible Bosses (2011) Rio (2011) Due Date (2010) Valentine’s Day (2010) law abiding Citizen (2009) Solisten (2009) The Kingdom (2007)

Jamie Foxx - S k j u t er

Skarpt-

Text: Tobias Pettersson Foto: The Weinstein Company

Dreamgirls (2006) miami Vice (2006) Jarhead (2005) Stealth - Det osynliga Hotet (2005) Breakin’ all The Rules (2004) Collateral (2004) Ray (2004) Redemption (2004) ali (2001) lockbete (2000) any given Sunday (1999) Booty Call (1997) Sanningen om Katter och Hundar (1996)

Han växlar mellan musiken och filmandet, och är lika bra på båda. Just nu är han aktuell på bioduken i Quentin Tarantinos nya film ”Django Unchained”. Där gör han huvudrollen som slaven Django och får spela mot bland andra Leonardo DiCaprio och Samuel L Jackson. Många ser Jamie Foxx som en ganska lättviktig skådis som ser bra ut men knappast klarar av riktigt tunga dramaroller på ett trovärdigt sätt. Kanske för att han är en mångsysslare som även kör lite stand up, spelar in skivor och har haft en egen tvserie. Men då glömmer man att Foxx faktiskt är den enda manliga skådespelaren förutom Al Pacino som samma år har nominerats till två Oscar för två olika filmer. Det var 2004 med filmerna ”Ray” och ”Collateral”. Den förstnämnda filmen, där han gestaltade musikern Ray Charles gav honom en Oscar för bästa manliga huvudroll. Det var 1999 i Oliver Stones film ”Any given Sunday” som filmkarriären på allvar tog fart. Foxx med sin bakgrund inom amerikansk fotboll fick rollen som en festlysten fotbollsspelare. Därefter har vi sett honom i ett flertal filmer, exempelvis ”Jarhead”, ”Miami Vice”, ”Dreamgirls”, 56 NOLLTRETTON

”The Kingdom” och ”Solisten”. Senast vi såg honom på bioduken var i fjol i komedin ”Horrible Bosses” där många tyckte att hans roll som mordkonsult var filmens stora behållning. Parallellt med filmkarriären har Jamie Foxx även haft en strålande musikkarriär. Det första musikalbumet, ”Peep This” gavs ut år 1994. Efter det har han samarbetat med ett flertal artister som Kanye West, Ludacris och Field Mobs och haft stora framgångar med flera singlar. Foxxs andra musikalbum ”Unpredictable” gavs ut 2005 och nådde Billboards förstaplats efter en vecka. Därefter har han gett ut albumen ”Intuition” och ”Body” som också blivit stora succéer. Foxx är den fjärde artisten som både har vunnit en Oscar för en spelroll och även toppat Billboardlistan för ett skivalbum. De andra tre som har lyckats med detta är Frank Sinatra, Bing Crosby och Barbra Streisand.

Åter pÅ vita duken Trots Oscarsvinsten har det varit musik-

karriären som gått främst under många år för Jamie Foxx, men nu är det åter vita duken som gäller och för närvarande kan vi se honom i Quentin Tarantinos ”Django Unchained”. Filmen utspelar sig i den amerikanska södern, två år före inbördeskriget. Foxx spelar huvudrollen som Django, en slav som förs samman med prisjägaren Dr King Schultz, spelad av Christoph Waltz. Schultz är på jakt efter de mordiska Brittle-bröderna, och bara Django kan ta honom till dem. I utbyte får Django ett löfte om att bli frigiven när de fått fast Brittlebröderna, döda eller levande. Schultz och Django väljer att fortsätta sitt samarbete med att leta rätt på de mest efterlysta skurkarna i Södern, men Djangohar även ett annat mål, nämligen att hitta och befria Broomhilda (Kerry Washington), hans fru som han förlorade i slaveri för länge sedan. Djangos och Schultzs jakt leder dem slutligen till Calvin Candie (Leonardo DiCaprio), ägaren till ”Candyland” en ökänd plantage där slavar tränas att slåss mot varandra som underhållning.

tvÅ andra filmer Under 2013 är Foxx även aktuell med två andra filmer. Först Roland Emmerichs actionfilm ”White House Down”, där han spelar den amerikanska presidenten. Filmen handlar om en Secret Service-agent som dras in i ett scenario där presidenten blir tagen som gisslan i Vita huset. Därefter kommer han att spela mot Bruce Willis i ”Kane & Lynch”, också det en actionfilm baserat på tv-spelet med samma namn. Filmen handlar om två dödsdömda män vars fängelsetransport kapas och de tas som gisslan. Det omaka paret måste då arbeta tillsammans för att överleva och rentvå sina namn. Under 2014 kommer vi sedan att se Foxx i ”The Amazing Spiderman 2” där han gör skurken Electro, en skurk som kan styra elektricitet, skicka stötar och färdas på elledningar. - Det slår gnistor om Jamie Foxx. Han är en stor skådespelare som jag gärna jobbar med, har regissören Marc Webb sagt.


KOMMANDE DVD-FILMER

FIL

v.04 Hypnotisören, Cheerful Weather for the Wedding, Cellmates, Punishment, Cosmopolis, El Gringo, Werewolf - The Beast Among Us, Universal Soldier - Day of Reckoning v.05 Flimmer, Lawless, Jag Anna, Looper, House at the End of the Street, The Baytown Outlaws v.06 Dredd, Taken 2, The Words, 2 days in New York, Ted, 7 Below, Dödslistan, Airborne v.07 Savages, Terraferma, Sammys Äventyr 2, Paranormal Movie, Rec 3 - Genesis v.08 Skyfall, Hotell Transylvania, Red Lights, Äta Sova Dö, Blind Man, Wrong Turn 5 - Bloodlines, Inbred (utgivningsdagarna är preliminära)

LER L A V MSK

Dags för ännu en Baksmälla Wikileaks blir film

Äta bör man, annars dör man

Nu har en ännu odöpt film om Wikileaks-grundaren Julian Assange börjat att ta form. Filmen bygger på böckerna “Inside WikiLeaks: My Time With Julian Assange At The World’s Most Dangerous Website” och “WikiLeaks: Inside Julian Assange’s War On Secrecy”, och för regin står Bill Condon. Benedict Cumberbatch och Daniel Bruhl spelar Assange och hans högra hand, och i rollen som den sistnämndes flickvän ser vi svenska Alicia Vikander. Hennes två framträdanden i ”A Royal Affair” och senare ”Anna Karenina” har fått upp världens ögon för hennes talang, vilket gör att Hollywood rollerna strömmar in. Costner oCh heard?

Amber Heard är i förhandlingar om att göra Kevin Costner sällskap i dramathrillern ”Three Days to Kill”. Amber Heard såg vi senast i ”Drive Angry” och snart får vi se henne i Robert Rodriguez ”Machete Kills” och snart alltså i McG:s dramathriller ”Three Days to Kill”. Filmen handlar om en sjuk agent (Kevin Costner), som planerar att lägga karriären på hyllan för att kunna ägna sina sista månader i livet med sin familj. Han ges möjligheten att pröva ett nytt botemedel om han gör ett sista uppdrag. Heard ska spela tjejen som ger Costners karaktär chansen att pröva botemedlet. Förutom Costner ser vi

TIPSET Avalon (2012) Johannes Brost räknas kanske inte till de stora svenska skådisarna, men med rätt roll och rätt tyglar kan han vara strålande, som här i Axel Peterséns debutfilm ”Avalon”. Där spelar han en avdankad nattklubbsägare som efter en tid i fotboja nu ska öppna ett nytt, hippt ställe i Båstad tillsammans med kompisen Klas. Strax innan premiären händer något som får en redan hårt pressad

Janne (Brost) att helt tappa fotfästet. Dialogen är sparsmakad och manuset medvetet outtalat och i denna film är det en del av styrkan. Rollgestaltningarna och fotot är två andra saker som sticker ut i denna tragiska resa mot undergång, där rollfigurerna försöker lura sig själva och leva upp till någon slags bild som nog aldrig existerat och definitivt inte blir lättare att uppnå ju mer åren går. (tP)

3/5

KLASSIKERN Seven (1995) En galen mördare går lös i en mörk och dystopisk amerikansk storstad där det ständigt regnar. Han mördar sina offer på grymma och utstuderade sätt med de sju dödssynderna som tema. Fallet hamnar på Morgan Freemans bord, som mest går och gör sig reda för den efterlängtade pensionen som bara ligger en vecka bort. Till sin hjälp har han fått den nya, unga kollegan Brad Pitt. Det var knappast den start respektive slut på deras

poliskarriärer de hade räknat med. Regissör David Finchers thriller är en riktigt vass polisrulle med spänning från början till slut. Det vilar en ruggig stämning under hela filmen och de makabra morden är inget för känsliga personer. Ett intrikat manus, bra skådisar och snyggt handlag med kameran har gjort denna rulle till en riktig favorit bland cineaster. (tP)

4/5

också Hailee Steinfeld som spelar hans dotter. Manuset är skrivet av Luc Besson och Adi Hasak. megaton gör ”taking gotham”

Fransmannen Olivier Megaton har med de tre senaste filmprojekten ”Transporter 3”, ”Colombiana” och ”Taken 2” hållit sig i actiongenren, och där tänker han tydligen stanna. För nu är Megaton klar för actionthrillern ”Taking Gotham”, rapporterar Deadline. Filmen är baserad på en verklig historia och kretsar kring en hemlig grupp hos New York-polisen, som bildades när man ville få bukt med alla brutala rån i staden. Men efter en fruktansvärd operation upplöses gruppen och tvingades att gå underjord för att kunna rentvå sina namn. Inspelningarna startar i mars. dags för ny baksmälla

Phil, Alan och Stu, det vill säga grabbgänget från ”Baksmällan”, ger sig snart ut på vägarna för en tredje och sista film med många skratt och vilda alkoholpåverkade äventyr. Den här gången ger sig trion ut på en slags roadtrip där Las Vegas är ett av deras stopp. - Det här är Alans historia. Han sörjer sin döde far och de här grabbarna är allt han har, säger regissören Todd Phillips till Entertainment Weekly om den avslutande delen i trilogin. ”Baksmällan del III” som har premiär den 22 maj.

DVDTOPPEN JANUARI 2013

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

Snabba Cash II Men inte om det gäller din dotter The Bourne Legacy Grannpatrullen Hope Springs Searching for Sugarman Cockpit The Tall Man Magic Mike Madagaskar 3

Listan grundar sig på Hyrtoppen - framtagen av GFK och Sveriges Videodistributörers Förening (14/1).

NOLLTRETTON 57


NYTT PÅ DVD FILMTYCKARE: Tobias Pettersson Foto: Skyfall © 2012 Danjaq, LLC, United Artists / SF

Jag, Anna (Noble - v.05)

Ted (UNI - v.06)

I en grå, dyster storstad går den likaledes grå och dystra Anna (Charlotte Rampling) runt och försöker komma över separationen från sin man genom att gå på speeddejting. Något verkar tynga henne och relationen till barn och barnbarn verkar inte heller vara den bästa.Bernie (Garbiel Byrne) är även han en grå och dyster människa med sömnsvårigheter som jobbar som kriminalinspektör. Under en mordutredning träffar han Anna och fattar tycke. De börjar träffas, men snart upptäcker han att hon kanske har något med mordet att göra. Attraktionen komplicerar utredningen och Bernie handlar inte som han borde. Regissör Barnaby Southcombe har fångat en realistisk känsla och är bra på att gestalta melankoli och tomhet. Soundtracket med musik av Richard Hawley är dessutom strålande. Dock är filmen lite för seg för sitt eget bästa och kunde gärna ha kortats ned en smula. Man känner inte det minsta för rollfigurerna utan de går mest omkring som spöken utan vare sig känslor eller delaktighet i omvärlden. Det är förmodligen helt medvetet, men när själva mordhistorien inte heller känns intressant finns det tyvärr inte mycket kvar att engagera sig i. (TP)

Ja, det handlar om en talande teddybjörn. Men nej, det är ingen barnfilm. Här skämtas det om judar, homosexuella, analsex, droger och kändisar på ett sätt som eventuella barntittare varken kommer förstå eller uppskatta. Det finns också många referenser till 80-talet som förmodligen också går dem förbi. Däremot är det en ganska barnslig film för vuxna. Mark Wahlberg spelar John Bennett som saknar kompisar som barn och önskar så hårt att nallen han får i julklapp ska bli hans livslånga kompis att det faktiskt slår in. Och det sker inte bara i hans fantasi utan nallen Ted får verkligen liv och rör sig i samhället som vem som helst. Nästan 30 år senare hänger de två fortfarande ihop som ler och långhalm och Johns flickvän Lori (Mila Kunis) börjar tröttna på att John aldrig växer upp. Ted har dåligt inflytande med sitt ständiga festande och ansvarslösa liv och John borde skärpa till sig, menar hon. Filmen glider mellan smart referenshumor och simpla pruttskämt. Att tonen är rå bildar en effektiv kontrast till den gulliga björnen. Oftast är det riktigt roligt och stundtals skrattar jag rakt ut. (TP)

3/5

3/5

Looper (Noble - v.05)

Skyfall (SF - v.08)

Tidsresor på vita duken är alltid fantasieggande och de senaste åren har vi sett många filmer på temat, liksom andra varianter på alternativa verkligheter. I ”Looper” får vi följa Joe (Joseph Gordon-Levitt), en yrkesmördare som knäpper snubbar som skickats tillbaka från framtiden. 30 år fram i tiden är det nämligen ett helsicke att göra sig av med kroppar. När Joe blir gammal (Bruce Willis) skickas han själv tillbaka i tiden och ställs öga mot öga med sin yngre upplaga. Båda varianterna av Joe har olika uppdrag som de måste slutföra, vilket samtidigt betyder att de måste döda varandra.

Redan när Daniel Craig blev den nya Bond klargjordes det att det skulle bli en trilogi som skulle förklara hur Bond blev den han är. Nu är bitarna på plats (även om kronologin haltar, eftersom filmerna utspelas i nutid), så nu känns det som att Craigs Bond kan börja ”på riktigt”. Jag är kluven till om jag verkligen vill veta Bonds bakgrund, om jag vill se honom i eldstrider på den skotska landsbygden och de senaste filmernas något mer realistiska ton. Däremot älskar jag Adeles ledmotiv, ”Skyfalls” fantastiska foto, de ursnygga förtexterna, den nationalistiska brittiska vurmen, den bitska humorn och Shanghais skyline.

Filmen vacklar mellan kanon och kalkon men klarar sig genom spännande tankeexperiment, oförutsägbarhet, bra skådisar i de ledande rollerna, vissa överraskningsmoment och ett ganska bra slut. Att det brister i logiken både när det gäller tidsresorna och annat kan man ha överseende med. ”Looper” har en hel del coolhet, men ändå känns det inte som att regissör Rian Johnson inte tagit tillvara på filmens fulla potential. (TP)

3/5

MÅNADENS DVD-BOX BoURnE QUADRILogY (4 DISC)

58 NOLLTRETTON

Inledningsvis är det en rätt nedgången Bond vi träffar. Han är befarad död och glider runt småalkad, orakad och i risig fysisk form. När MI6 attackeras rycker han dock upp sig och kommer till M:s undsättning. Bakom verkar det ligga en personlig vendetta av någon som hotar med att röja hela västvärldens hemliga agenter. Casinon, spektakulära slagsmål, biljakter, kvicka repliker och en superond skurk, allt finns med och utförs med fingertoppskänsla. Bond börjar till och med få tillbaka glimten i ögat, trots att detta förmodligen är den ”seriösaste” filmen i serien. Det ska bli intressant att se vart Bond tar vägen efter ”Skyfall”. (TP)

4/5

Matt Damon dök upp som Jason Bourne i ”The Bourne Identity” 2002, där han spelar en hemlig agent som tappat minnet. I de två efterföljande filmerna ”The Bourne Supremecy” och ”The Bourne Ultimatum” fortsätter hans fartfyllda jakt på sanningen om sin identitet och hur han blev den lönnmördare han är.

Filmtrilogin blev en stor succé både bland publik och recensenter och förra året fick serien en nystart med filmen ”The Bourne Legacy” med Jeremy Renner i huvudrollen. I denna box finns alla fyra filmerna samlade så man kan se hela historien i ett svep. (TP)


WWW.ARKENZOO.SE

100:- rabatt

vid köp av 2 kg valfritt kattfoder från (kupong i butik)

TORNBY • ROXVIKSGATAN 6 TEL: 013 - 37 41 40 ÖPPETTIDER: MÅN - FRE 10-19 LÖRDAGAR: 10-16 • SÖNDAG: 11-16

SPORTLOV PÅ ELSAS HUS 20/2 Café Onsdag – Scenkonstcafé 1900 22/2 Fredagsbio 1900, Trolljägaren 23/2 Konsert med Reveries, Paris is burning och Soundmeds 1900

Nu finns vi även i Ullstämma (Bredvid Mekonomen)

Evelina & Tony ULLSTÄMMA • VÄRMEVÄGEN 1 TEL: 013 - 10 32 10 ÖPPETTIDER: MÅN - FRE 10-19 LÖRDAGAR: 10-14 • SÖN: STÄNGT

9 februari Kl. 15-20 På Arbis

Repslagaregatan 30, Linköping workshops * smyckesverkstad * arrangörs- & musikverkstad självförsvar * förebilder * massage * remake * foto * tv-spel scenuppträdanden * dans * stylister * tävlingar * m.m.

De första 50 besökarna får en goodiebag fylld med spännande saker.

Välkommen!

För mer info www.facebook.com/girlpower2013

NOLLTRETTON 59


FILMKRYSSET KAN MAGIKER

EJ VÅR

KRUSBÄR FRÅN KINA

OFTA PÅ HIMLEN

STRÄCKA

KAN FÄRGA YTAN

KÖRA FORT

REKO

ÄR SJÄLVISK

INNEHÅLLER BOK

PÅ HUS

DELSTAT I USA

FÖRE EU

FRÅGA

ITU NATRIUM OFTA VID KARIES

STRÖM

REKLAMYRKE

STAD PÅ GOTLAND

KLOCKMÄRKE

BLÅSINSTRUMENT

HUSTRU

FÖR MAT FÖRR

KAN MAN HUNDEN

LÄRARE RÖTT EL. VITT TILL MAT

FRANSK VÄN

SÖNDAGSMAT

SIMPLA

KLOCKA

FÖR KYLA

LER

FIRMA

KAN MAN DRA PÅ

GÖRS PÅ FLYGPLATS

KOMMER FÖRST

FINNS VID KUST

50 HOS ROMARNA

GER OSS NYHETER

SÄNKA

LEASING

ÄR VISSA BÖNOR

ORIENTERINGSSJUKDOM

KAN TRÅD PÅ SPOLE

Lösningen till FilmKrysset vill vi ha senast onsdagen den 13/2 2013. Bland de rätta lösningarna drar vi tre vinnare...

KAN MAN RIDDARE

MJUK

VISAR MERITER

SYRE

PALMLUND

BUTIK

SMEKNAMN

FELFRI

ÅTRÄD

NORPA

SLÖA KALLA

GRIMAS

FEL I DATORN

TRIVAS FÖRSTÅR

SEXIGA

JUNGFRU HADE SIN LUSTGÅRD

LÄTT METALL

VIOLIN

ERSÄTTNING

OKÄND

GÖR CHIPS

SLIT RÄDDAR I NÖD

TRAPPAR UPP

ICKE

SPOLAR KRÖKEN KAN MAN DRA EFTER SIG

GOSLING PÅ DUKEN

...som har turen att vinna de två färska filmerna - spännande dramat ”Lawless” och actionrullen ”Dredd” (från SF). Så passa på och tag chansen att få en trevlig filmkväll... Namn: ...............................................

YTA

Adress: ............................................. Postadress: .......................................

FÄRRE ÄN FÅ

ÄR KALL KÄNSLA

FIXADE

nollelva © nolltretton

FÖR BASKETELITEN

ÄR FÖRBJUDET

HEDER

Vinn! DVD-filmer

FINNS FÖR MUSIK

BERYLLIUMOXID

KATTLIK BIL

Tel.nr/E-mail: .....................................

Skicka er lösning till:

Nolltretton Badhusgatan 5 582 22 Linköping

Hyr weekendbilen hos Avis från 683 kr Vi finns på Vigfastgatan 5 i Linköping Tel 013 - 31 34 45

Välkommen! avis.se

60 NOLLTRETTON


NOLLtrettONQUIZ Foto: Tobias Pettersson

Foto: Jonas Åkerlund

Foto: Norstedts

Foto: Norstedts

Foto: United Artists

Är du en bezzerwizzer? Ta fram papper och penna och utmana dina kaxigaste vänner i en skön Nolltretton-quiz. Kom även ihåg att maila in ditt svar på tävlingsfrågan längst ner, för då har du chansen att vinna sällskapsspelet Bezzerwizzer - Underhållning!

1

Ruccola är en populär salladssort men har tidigare haft ett mindre populärt namn, vilket? A - Senapsblad

Jonas Åkerlund har fotograferat Ellos senaste klädkollektion. Han har även regisserat musikvideor till världskända artister, bland andra:

B - Rädisblad

A - Jay Z

C - Senapskål

B - Madonna

4

7

Adeles ledmotiv till senaste Bondfilmen ”Skyfall” kammade nyligen hem filmens enda Oscar. Vilken organisation jobbar James Bond för?

B - Melbourne

B - New Zeeland

C - Sydney

C - Argentina

A - ISS B - MI6

A - Dark Shadows

B - Carpe F*****G Diem

C - SAS

B - Numb3rs

C - Cirkus Kiev

8

En klassisk geografifråga är väl aldrig fel? Vi avslutar med klassikern... - Vad heter Australiens huvudstad? A - Canberra

Joseph Gordon-Levitt är dvd-aktuell med filmen Looper. Vad heter serien från -96 där Joseph spelar en utomjordisk besökare?

5

10

A - Australien

C - Taylor Swift

2

Les Mills är en fitnessorganisation som utbildar instruktörer i mer än 70 länder, var startade det?

Humorgänget Pellen Productions från Åtvidaberg sänder ett humorprogram i P3, vilket? A - Humorhimlen Lab

C - Tredje klotet från solen

3

1987 satte Patrik Sjöberg världsrekordet i höjdhopp. Hur högt hoppade han?

6

Vem vann en Guldbagge för årets bästa svenska film?

9

Den sista filmen i Bourne-serien har nyss kommit ut på DVD, men vem skrev böckerna om Jason Bourne?

A - 2,10

A - Äta sova dö

A - Tom Clancy

B - 2,50

B - Call girl

B - Robert Ludlum

C - 2,42

C - Searching for Sugar Man

C - Andy McNab

vAR FRåGoRNA KNIvIGA? SvAReN FINNS HÄR NeDANFöR! 1-c 2-B 3-c 4-B 5-c 6-a 7-B 8-a 9-B 10-a

TävlIngsfråga

var med och Tävla om eTT exemplar av deT UnderbarT rolIga speleT beZZerwIZZer

Hela sverige hälsoguru Susan (Susanne) Lanefelt är kanske mest känd för sin replik ”kniiiiip”. I vilket TVprogram gjorde hon sin debut 1983?

MASKERAD

OCH

SEX

OCH

SPEX

Neonparty!

BEZZERWIZZER Underhållning är för dig som alltid har musik och film som dina favoritkategorier när du spelar frågespel. Med 1.600 frågor fördelat på 16 kategorier som t.ex action och Komedi, Bästsäljare, Reklam, Skvaller och Pop ger BEZZERWIZZER Underhållning dig chansen att briljera med dina kunskaper. Speltid 30-60 minuter. Från 2 spelare. Från 15 år.

För att ha chans att vinna ska du senast den 13/2 maila in ditt svar till: redaktionen@nolltretton.se

OCH

VIN

OCH

MASKERAD

Glow necklace

15:-/st

Glow sticks

19:-/st

Hårgel, självlysande i uv-ljus & mörker. 6 färger

125:-/st

Effects färg för ansikte & kropp 10 färger

Ögonfransar, 210 varianter Hårfärg finns, 29 färger (håller 6-8 tvättar) Hårgel, självlysande i uv-ljus m. speciell appliceringsborste, 8 färger Hårmascara

69:-/st

69:-/st

Färg hårspray färg 10 fäger

68:-/st

SEX

OCH

SPEX

ÖPPETTIDER/MASKERADBUTIKEN vardagar 10-18 lördagar 10-14 07 22-51 45 06

ÖPPETTIDER/SEXBUTIKEN vardagar 12 -19 lördagar 10 -14 Söndagar 14 -17 07 34 - 07 11 10

48:-/st

49:-/st

OCH

90:-/st

9vi.se

Nagel tattoo 3 olika uppsättningar

26:-/st

BESÖK VÅR WEBSHOP!

Nagellack

48:-/st

Vinhandlar´na love affair Nya Tanneforsv 62, Linköping 0734-07 11 10 • 0722-51 45 06 www.vinhandlarn.se

NOLLTRETTON 61

www.vinhandlarn.se


Väggskyltarna i hörnet hantverkaregatan/ BOrgmästargatan Text: Tobias Pettersson Foto: Benny Nilsson

TILLS VI SES IGEN... Text: Tobias Pettersson Foto: Shutterstock

OslO strykekvartett Med en fast förankring i stråkkvartettrepertoaren från wienerklassisismen till vår egen tid åtnjuter Oslo Strykekvartett i dag en position som en av Skandinaviens mest efterfrågade och kritikerrosade ensembler. Se dem på Östergötlands museum den 31/1. Ensemblen grundades 1991 och fick tidigt internationellt rykte, bland annat som finalist i London International String Competition 1994. Från starten har de visat ett särskilt intresse för den nyskrivna musiken, och ensemblen har regelbundet beställt och uruppfört verk av nu levande kompositörer.

Whisky i mängder Linköpings årligt återkommande whiskymässa – Linköpings Whiskyexpo - firar 10 år. På mässan som anordnas på Cu-

Life´s a bitch av: Emelie Wedhäll

polen den 1-2/2 finns whisky från världens hörn med (givet) fokus på skotsk whisky. Besökarna erbjuds en uppsjö av olika whiskysorter, däribland flera rariteter och exklusiva sorter. På mässan bjuds också på många whiskyprovningar, från nybörjare till mycket avancerad, vilket är något av ett signum för mässan. Linköpings Whiskyexpo vill på ett hantverksmässigt sätt erbjuda en whiskyupplevelse bortom den vanliga.

typiskt svenskt? Hur är det egentligen, pratar vi svenskar bara väder och vind? Är Sverige landet lagom? Eller är det bara vi själva som uppfattar det så? Kalle Bäck, som är historiker vid Linköpings Universitet föreläser den 4/2 i Hörsalen på Stiftsoch landsbiblioteket på temat ”Typiskt svenskt - finns det?”. Kalle Bäck berät-

tar om vad utlänningar och invandrare tycker är ”typiskt svenskt” - inte vad vi själva tycker.

kUltmärkt - Ställen, saker och annat i linköpingsbornas vardag som med tiden uppnått kultstatus!

elaine paige gästspelar Den 7/2 får Östgöta Blåsarsymfoniker fint främmande i Crusellhallen av Elaine Paige. Paige är en engelsk skådespelare och sångerska som har medverkat i många musikalers London-uppsättningar, till exempel ”Hair” som var hennes West End-debut, ”Jesus Christ Superstar”, ”Nuts” och ”Grease”. Hon var relativt okänd när hon uttogs att spela huvudrollen, Eva Peron, i premiäruppsättningen av Tim Rice och Lloyd Webbers musikal ”Evita” 1978. Hon debuterade på Broadway 1996 i rollen som Norma Desmond i en musikalversion av ”Sunset Boulevard”. Gästspel Elaine Paige ingår i Crusellserien.

I New York finns Times Square och i London har man Picadilly Circus. I Linköping vill man inte vara sämre utan har skapat ett eget litet storstadshörn med skyltar som lyser på husfasaden. Att stå på Stora Torget och se det rundade hushörnets upplysta skyltar som gör reklam för restauranger, en teater och hotell i byggnaden ger en kosmopolitisk känsla. Och inte blir det sämre av att man bakom hustaket skymtar Lindstenshusets snurrande reklamskylt. Man förflyttas mentalt till en världsmetropol, och skulle lika gärna kunna befinna sig i Tokyo eller Hong Kong.

er m um uari N r tt Ny 2 feb Bröllop 2 FEST & BAL

62 NOLLTRETTON


Nolltretton #1-13  

Nolltretton - Linköpings Nöjestidning

Nolltretton #1-13  

Nolltretton - Linköpings Nöjestidning

Advertisement