__MAIN_TEXT__

Page 1

VA R

SÅ GO

D!

världs arvet under ULVÖN ytan angöra en brygga BOENDE FÖR ALLA DINA

SINNEN

FISK, FISKE meningen med livet DOFTER, SMAKER & PESTGRAVAR

HAVSPADDLING SKÖN SOMMARTRÄNING

DEN ÄDLA KONSTEN ATT

DET DOLDA HÖGA KUSTEN


glädje förenar himmel och asfalt Lindholms Bil Örnsköldsvik Umeå

Sjögatan 1R, öRnSköldSvik • 0660-60 00 60 • www.lindholmSbil.bmw.Se FoRmvägen 10a, eRSboda Umeå • 090-70 28 00


nya BmW 3-serie cabriolet och coupé

Vare sig du väljer den taklösa friheten i nya BMW 3-serie Cabriolet, eller den ombonade känslan i vår nya Coupé – så får du den senaste versionen av alla de köregenskaper som varit BMW 3-seriens signum i över 30 år. Med intelligenta fyrhjulsdriften xDrive i nya coupén får du ytterligare grepp på alla underlag. Välkommen in på en provtur.

alltid med BmW fri service i 3 år/8.000 mil.

nya bmw 3-serie Cabriolet och Coupé. effekt 170-306 hk. Pris från 309.000 kr. bränsleförbrukning vid blandad körning enl eU-norm från 0,47 l/100 km. koldioxidvärde från 125 g/km. billån från 2.330 kr/mån. baseras på 3,95% ränta (ränteläge april 2010), 30% kontantinsats, 50% restskuld efter 36 månader. effektiv ränta 4,42%. Finansiering via bmw Financial Services.

BmW efficientdynamics.

mer kraft. mindre förbrukning.


VATTENTÄT MED GPS ROBUST KAMERA MED HD-FILMNING Pentax WG-1 GPS är en kamera att ta med överallt, på bergsbestigning, på badstranden och till och med ned under vattnet. Den tar både stillbilder och filmar i otrolig kvalité. 14 Megapixel CCD Inbyggd GPS som ger geo-taggade bilder Vattentät ned till 10 m Stötsäker (dropptestad 1,5 m) Köldsäker ned till -10⁰ C 5x optisk zoom (motsvarande 28-140 mm @ 35mm formatet) Filmar i HD 1280x720, 30b/sek 5 inbyggda LED-lampor som används vid makrofotografering ISO: 80 - 6400

www.pentax.se

foto: © Peder Sundström


ÄVENTYR

NATUR

NATURGUIDNINGAR

TRE ANLÄGGNINGAR ÖPPNA FÖR GUIDADE BESÖK

KONFERENSER MED TOTAL AVKOPPLING

UTSTÄLLNINGAR

FISKETURER

KLÄTTRING

LERDUVESKYTTE

BÅTTURER

BÅGSKYTTE

BOMBER OCH GRANATER, KUNGAR OCH SPIONER

DYKNING

ÖVERNATTNING


Sund norrländsk morgonvana.

Sunt norrländskt bröd.

Du har väl provat något av våra lite grövre bröd? Som Rågstyrka till exempel, vårt nyttigaste bröd hittills med 70 % fullkorn och nyckelhålsmärkning. Men ändå saftigt och gott. Självklart är Rågstyrka bakat utan konserveringsmedel. En sund morgonvana, helt enkelt. Läs mer på polarbrod.se


Peder Sundström

Omslagsbilden tagen vid Norrfällsviken Foto: Tomas Thelin

Anders Lönn

Håkan Nordström

HÅKAN STENLUND Frilansjournalisten Håkan Stenlund, älskar både sur och färsk fisk och åtminstone de färska vill han fånga själv. Bor i Unbyn i Norrbotten, med modern familj av egna och andras barn och en springer spaniel som heter Rubens, efter den holländske konstnären Peter Paul Rubens. Också han en levnadskonstnär.

Kontakt

Produktion

Magasin Höga Kusten Publishing AB Strandgatan 15, 891 22 Örnsköldsvik

Redaktion Peder Sundström

0660 - 701 07 Redaktion 0660 - 700 17 Annonser mail@magasinhogakusten.com www.magasinhogakusten.com

MIKAEL LINDNORD Mikael Lindnord är en av Sveriges frontfigurer inom multisport, han har lyckats tillhöra världseliten i över 10 år i en av de tuffaste outdoorsporterna som finns. Få kan Höga Kusten som Mikael. I årets nummer tipsar han om de bästa kajakturerna i Höga Kusten och varför just du skall ge dig ut bland kobbar och skär i sommar.

Magasin Höga Kusten produceras och publiceras av Magasin Höga Kusten Publishing AB som ägs helt av företag i regionen; Sundstroem ImageWorks, Didot Reklambyrå, Nordströmbild, Grafisk Kompetens i Norr och TM Progress Holding.

LENA HEDMAN

För ej beställt material ansvaras ej. Åsikter framförda av enskilda skribenter behöver inte nödvändigtvis överensstämma med redaktionens.

Frilansjournalist som gillar att vandra i fjällen och vid kusten. Att sitta i en solig glänta i skogen och koka kaffe är en annan favorit. Lena har gett ut böckerna Elvakaffe och Överlevnadsbok för glesbygdsbor. Hon bor i Undersåker med familjen, och har tidigare varit redaktör för Utemagasinet.

Magasin Höga Kusten har redan över 2 000 vänner. Gilla oss du också så får du alltid de senaste om Höga Kusten samt är du med i diverse utlottningar och inbjudningar.

MARIT SIGURDSON Frilansande skribent som utgör radarpar med sin vita herdehund, på fjället och till skogs i trakterna runt Östersund. Med barndomsminnen från saltstänkta seglingar mellan Höga Kustens pärlor återkommer Marit gärna hit. Denna gång för en sinnlig resa till kustlandskapets kända – och mindre kända – boenden.

www.facebook.com/pages/Magasin-Höga-Kusten

MAGASIN HÖGA KUSTEN

10

SOMMARNUMMER 2011

peder@magasinhogakusten.com

Anders Lönn

anders@magasinhogakusten.com

Håkan Nordström

hakan@magasinhogakusten.com

Formgivning Peder Sundström Anders Lönn

Medarbetare Redaktionsmedarbetare Ida Olsson redaktionssekreterare Ulrika Berglund säljare Marie Westlin säljare Skribenter Marit Sigurdsson Lena Hedman Håkan Stenlund Nils Ågren Mattias Sellin Torbjörn Hägglund Märta Karlsson Bo R Holmberg Samuel Karlsson Ann Sandén Nordström Gunnar Säfsten Mikael Lindnord Ulf Eklund

Fotografer Benoit Regent Jeff Katz Mattias Sellin Anders Eliasson Marit Sigurdsson Lena Hedman Leif Milling Thure Schelin Claes Grundsten Håkan Stenlund


Det NATURLIGA sättet att röra sig Våra nya låg profil-designer skapar naturlig kontakt med underlaget, precis som att vara barfota. Fötterna STIMULERAS när de länkas samman med underlaget. SAMVERKAN sker då du rör dig mer naturligt och upprätt samt de STÄRKER fötterna och benens muskler. MERRELL BAREFOOT fungerar som ett komplement till Din träning och för alla aktiviteter på land eller i vatten.

FÅ MER INFO OCH FÖLJ MED PÅ

merrell.com/barefoot


att vi avslutar det redaktionella arbetet med magasinet med att skriva den här ledaren. Förmodligen för att det är när vi läst alla texter, sett alla bilder och annonser och gjort alla sidor som de slutliga intrycken av årets magasin kommer smygande. Det är liksom då vi har något att berätta. Eller så är det helt enkelt för att dett är det svåraste i hela magasinet. Vi trampar tillbaka lite, minns tidiga april när isbrytaren gungade på i Örnsköldsviksfjärden för att bryta upp årets sista rännor. Minns att vi tog en lunchpromenad efter kajkanten och kände vårens första varma solstrålar. Det var mer vatten än is, solen smög sig på och värmde lite lätt fast det var kallt i luften. Någonstans där tog förväntningarna på sommaren fart, vi blundade och såg båtar, människor och vi hörde till och med måsarna och konstaterade bara att det kommer att bli en härlig sommar! Om vi tjuvtittar i årets nummer kan man säga att det händer mycket spännande i Höga Kusten. I år har vi till exempel blivit en kommun rikare, Sollefteå har “anslutit” sig till Höga Kusten. Under resan med årets magsin har vi sett och lärt mycket av inlandsorterna. Här finns hur mycket som helst att upptäcka, här förstår man att det är bra med samarbete för att överleva, här finns det hällristningar, en skorpfabrik och till och med vita tigrar! Självklart så finns surströmmingen, Trysunda, Högbonden och Hemsön kvar i Höga Kusten. Och det skriver vi förstås om.Vi skriver också om Ulvön, sinnligt boende, kändisar, sägner, vattenhål och veteranbilar. Och en massa annat. Det vi kan konstatera om vi tillsammans ska kunna fortsätta att göra Höga Kusten till ett populärt besöksmål är just samverkan. Har du en båt, har jag ett hotell. Har du en bil, har jag ett garage. Kör hårt. Nästa år kommer vi att vara ännu lite bättre. Nu tar vi semester och tar oss en avkopplande tripp i Höga Kusten och dess inland. Men se upp för de vita tigrarna… /Glad sommar hälsar redaktionen

D E T H A R B LIV IT så

46

70

84

Vad är väl bättre sommarliv än det som levs på en ö? På något sätt alla människors dröm? Låter mina dagdrömmar förflytta mig till en ö, till en brygga, med havets vågor skvalpande och ölen på kylning. Jag är säkert inte ensam.

Det ser lätt ut, men konsten att parkera på sjön har i alla tider varit föremål för såväl skratt som kostsamma upplevelser. Vi har samlat ovärderlig kunskap för att inte du ska bli sommarens heta snackis på skärgårdshotellets veranda.

Vad sägs om att bo vid en fyr med utblick över horisonten, eller ta in på ett pensionat där det spökar? Vi åkte på en road trip mellan några av Höga Kustens mest charmiga boenden – och skärpte ett sinne i taget.

ULVÖN SOMMARLIV

ATT ANGÖRA EN BRYGGA

76 SMÅ ÄVENTYR FÖR SOMMAREN

Pressa dig genom grottor djupt inne i urberget. Snorkla i kristallklart vatten bland spöklika trädstammar. Känn pirret i maggropen på väg uppför en nästan lodrät bergvägg. Här bjuder vi på massor av äventyrstips för de yngre (och dig själv).

Peder Sundström

34

VÄGNOSTALGI I EN P1800

Att resa handlar ibland inte om att nå fram till ett mål, utan att istället förstå att oavsett om du cyklar, vandrar, seglar eller liftar dig fram dit du vill så kan ofta resan vara viktigare. Här är resan själva essensen av upplevelsen.

12

SINNLIGT BOENDE

Fädbodvallar Vattenhål Syrat silver Havspaddling Sägner Skönt fiske och mycket mer...


IT´S ALL ABOUT FUNCTION & DESIGN


Mattias Sellin


58

ETT MUSEUM UNDER YTAN Följ med undervattensfotografen Mattias Sellin som tar dig med i ett dold, tyst och mörkt världsarv.


76

ÄVENTYREN MED DE YNGRE

Peder Sundström

När barnen vill ha större äventyr än att cykla till badstranden finns de större utmaningarna både nära och de är många. Nils Ågren tar er med på de fem bästa små äventyren.

16


TOVE // EVENEMANG

Skärgårdsinspirerad mat på Ulvöhotell eller kulinariska läckerheter på Gålsjö Bruk är några av flera matupplevelser! MARI A LUN D QV I ST som

Idol 2009 känns avlägset då man idag pratar om Tove Styrke, Umeåtjejen som etablerat sitt namn i etern med hit efter hit efter hit. Med sitt mogna och vågade tryck rösten ringar hon in svensk pop på ett uppfriskande sätt med låtarna Million Pieces och White Light Moment. I sommar kommer hon till Kramfors och förgyller stadsfesten den 17-18 juni.

är VD för Höga Kusten Turism och en av destinationens mest drivna ambassadörer, om sommaren och mat.

FYRA KORTA VA D ÄR N Y T T I S O M M A R I H ÖGA KUSTE N ? Höga Kustens nya webb, hogakusten. com som blir en portal in till Höga Kusten där destinationens samlade utbud finns. H U R S ER D U D E N N A KUSTSTRÄC KA O M 5 Å R? Höga Kusten är en exportmogen destination med högkvalitativa produkter som möter efterfrågan. Höga Kusten Turism har 500 medlemmar och är ett incomingbolag för Höga Kusten och hela Ångermanland. Det finns ett stort utbud av starka, modiga turistföretag som växer.

Handsytt hantverk // BESÖKSMÅL

Med anor och samma hantverk sedan 1923 tillverkas fortfarande Docksta toffeln enligt samma mått och för hand. Missa inte riktigt klassiska tofflor som säljs direkt vid fabriken ett stenkast från E4:an. På redaktionen är 935:an med röda flames hustoffel.

MOTOROLJA // EVENEMANG

Missa inte när över 2000 krom- och bilälskare samlas för en riktigt inspirationsspäckad dag för allt som handlar om det som rullar, och som rullat ett tag. Ramsele Motorhistoriker är en samling fordonsentusiaster som brinner för att bevara gamla fordon i ett vackert skick för kulturella och historiska betydelser. Sedan bildandet av föreningen har det årligen arrangerats en stor träff i Ramsele under sommaren. Detta är den plats där likasinnade träffas och samlas kring Classic och Veteranfordonsdagen, en dag som innehåller allt från bilar och husvagnar till mopeder och motorcyklar. Förra året ställdes närmare 400 fordon ut till allmän beskådan, och inte mindre än 2200 besökare tog sig till Ramsele den dagen. I år arrangeras Classic och Veteranfordonsdagen av den 16 juli, med traditionsenlig cruising.

V I L K EN KULI N A R I S K UP P L EVEL SE FÅ R I N TE M I S SAS I S OMMA R ? Tänker på alla duktiga lokala mathantverkare som finns i Höga Kusten. Allt ifrån Skogs-Hildas goda bröd, Jeltsjes chockladpraliner till Box whisky och gårdsbutikerna och caféer som öppnar varje sommar. Skärgårdsinspirerad mat på Ulvöhotell eller kulinariska läckerheter på Gålsjö Bruk är några av flera matupplevelser! FAVORI TP LATS I S O M M A R? Sommarmorgon med kaffe på bryggan. Jag har en så fin skärgårdsvy hemma med havet och bergen som jag njuter av varje dag!

MAGASIN HÖGA KUSTEN

18

SOMMARNUMMER 2010


Whisky knowhow

Uppsnappat // AKTUELLT

// EVENEMANG

Missa inte att komma hem efter semestern bevandrad i den ädla whiskykunskapen. Med start vecka 21 och långt in på hösten kan du som är riktigt whiskyintresserad anmäla dig till en veckas whiskyakademi. Det är en omfattande genomgång av den nobla konsten att producera maltwhisky. Under ledning av Box Destilleris kunniga personal med destillerichef Roger Melander i spetsen, kommer du att jobba i destilleriet. Allting i tillverkningsprocessen tas upp, från malning av malten till fyllning av fat. Det praktiska arbetet varvas med teoripass. Efter långa och lärorika dagar kommer du att avnjuta en whiskyprovning i trevlig miljö och inta en god middag. När veckan är slut får du möjlighet att välja ut ett eget fat att fylla med det nydestillat du har producerat under veckan. I kurspriset ingår boende, alla måltider, transporter på orten och whiskyprovning varje kväll. Skynda dig, det finns bara fyra platser varje vecka. boxwhisky.com

På redaktionen har det dykt upp flera aktuella böcker, kataloger och magasin som signerats Höga Kusten. Varumärken som Silva, Jack Wolfskin, Fjällräven och Peak Performance kataloger har hittat inspiration här. Max Ström bokförlag och fotografen Claes Grundsten har i den helt färska boken om Sveriges nationalparker porträtterat magiska Skuleskogen med ett enastående bildmaterial. Rekommenderas starkt. 365 är en ytterligare en ny bok även den om Skuleskogens nationalpark, med parkens fyra säsonger som utgångspunkt.

SKULEBÖCKER

365 Länsstyrelsen Västernorrland Pris: 320 kr. Sveriges Nationalparker Max Ström Förlag Pris: 328 kr.

ETT PORTRÄTT AV EN KUST // BOKTIPS

Vad är väl en sommarkväll, eller alla kvällar på året för den delen, utan gemenskapen av en god bok i den nedsuttna favoritfotöljen. “Höga Kusten – Land, Sea & Phenomena” är ett verk på 200 sidor i stort coffeetableformat. Några av Sveriges absolut främsta naturfotografer finns representerade i boken. Texterna som är sägner och myter från Höga Kustens trolska landskap är både på svenska och engelska, och alla bilder följs av en geografisk hänvisning. Boken andas en rik karaktär av mystik, vackra landskap, stämning av djup skog och tidiga morgnar. Så här hyllades boken i pressen: ”Årets häftigaste bok dimper ned lagom till sommaren. Inget annat än ett mästerverk.” Tidningen 7. Köp den eller provbläddra digitalt i boken på magasinhogakusten.com

KNAPRIG ÄLG // DELIKATESSER

”Om osten är kungen av England så är skorpan prinsen! Ett måste för den som älskar ädelost...” så skriver Emma Tarberg i Junsele om en av smakerna på sina många olika skorpor. Fantasin sätter inga gränser och på redaktionen finns alla hennes smaker, även älgskorporna, med det rökta älgköttet inbakade i skorpan! Skorpan har blivit pånyttfödd och börjat bli riktigt trendig. Emmas råvaror är valda med hänsyn till både natur och miljö. Det experimenteras kontinuerligt med olika smaksättningar och former. Frukt rivs, nötter och mandel hackas och vaniljstänger skrapas ur. Med tålamod och kärlek till produkten kommer man långt, berättar Emma. Huvuddelen av produktionen består av skurna skorpor av biscottityp med rejäla bitar av den råvara och smaksättare som är tänkt. Som fårost, rosmarin, fetaost, soltorkad tomat, basilika, parmesan, flingsalt, västerbottensost, lingon, stiltonost, polkagris, blodapelsin, choklad, hallon, vanilj, lakrits och massor av andra härliga smaker. Skorporna går naturligtvis alldeles utmärkt att beställa på webben. emmasskafferi.se

20


BLI ÄGARE TILL DITT EGET FAT BOX WHISKY Under hösten har vi påbörjat produktionen av maltwhisky på Box destilleri i Ådalen. Vi har haft några av Sveriges och Skottlands mest renommerade whiskyexperter engagerade i projektet. Nu börjar vi försäljningen av årets produktion och vill ge dig möjlighet att ingå i den lilla skara som äger ett eget Ankare – ett bourbon fat på 39,25 liter – av whisky från den första produktionen 2011.

Dessa Ankare fylls med sprit från våra specialritade skotsktillverkade kopparpannor. Du följer sedan hur ditt fats innehåll mognar till en karaktärsfull maltwhisky och genom att provsmaka med jämna mellanrum kan du avgöra när det är dags att buteljera. För maltwhiskyn finns två olika recept. Du väljer mellan en delikat, lätt fruktig, orökig variant och en robust, rejält rökig variant. Var med från början. Vi lovar att göra ditt fatägande till en whiskyupplevelse av högsta klass! VID INTRESSE, KONTAKTA:

ULF JOHANSSON Marknadschef 070-552 78 48 | ulf@boxwhisky.se

21


Smart räddare RETRO ELEGANT // TEKNIK

Den ser vid en hastig titt ut som den klassiska kameran Leica M3, men vid en närmare granskning så ser du skillnaden. Vi pratar om nya Fujifilm X100. Innanför det nostalgiska skalet på kameran döljer sig en APS-C-sensor på 12,3 megapixel och på kameran sitter en fast glugg på 23 mm (35 mm i småbildsformatet). Som om inte det inte räcker med själva kameran för nostalgiker så finns det också flera härliga tillbehör som en supersnygg läderväska och ett tidsenligt motljusskydd. Pris cirka 13000 kronor. fujifilm.com

SMARTSKAFT // GOLF

Att mixa material för att få ut maximal prestanda är en av de hetaste trenderna just nu. Vi ser det i kläder, i skor, i skidor och nu även i skaft till golfklubbor. Wilson har tagit det bästa från stål- och grafitskaft och satt ihop de två i skaftet Half-Half. Pris cirka 2500 kronor. wilson.com

// TEKNIK

Något som borde vara obligatoriskt i var modern mans (och kvinnas) äventyrliga packning i en digital och trådlös värld. Amerikanska Spot Connect gör något så smart som att förvandla din vanliga mobiltelefon till en satelittelefon med funktioner som SOS-alarmering där din position skickas till larmcentral mm. Pris cirka 2500 kronor. findmespot.com

// MODE

Eller knappast klassiskt, det är nämligen inget annat är modernt och riktigt snyggt. När norska Helly Hansen som tillverkat marina kläder längre än någon annan i världen bestämmer sig för att göra snygga och funktionella tjejkläder för den marina marknaden blir det inte bara praktiskt utan också helt rätt. Jackan heter Embla och är designad i samma material som expeditionjackorna och anpassad för ett aktivt båtliv. Pris cirka 2000kr hellyhansen.com

FULL KOLL // TEKNIK

Den perfekta prylen för nyfikna äventyrare, som vägrar gissa sig till livsviktig information som tid, vindstyrkor, temperatur, luftfuktighet, barometer för att inte nämna datum. Silva ADC Pro har precis allt detta i ett smidig lösning som ryms i handen eller runt halsen. Pris cirka 2000 kr. silva.se


MORBERGHÄLLEN MORBERGHÄLLEN MORBERGHÄLLEN Per Morberg Prod. Stekhäll är ett gediget hantverk.

Stek underbart kött och tillbehör till söndagsmiddagen, grädda barnens Per Morberg Stekhäll är ett koka gediget pannkaka på Prod. kavrtersfesten eller en hantverk. välsmakande Gulasch till trötta Per Morberg Prod. Stekhäll är ett gediget hantverk. Stek underbart och 8cm tillbehör till söndagsmiddagen, grädda skidåkare. 100cmkött i diameter, djup, rymmer 35liter och har en höjd på ca 80cm barnens Stek underbart kött och tillbehör till söndagsmiddagen, grädda barnens pannkaka på kavrtersfesten eller koka en välsmakande Gulasch till trötta pannkaka på kavrtersfesten eller koka en välsmakande Gulasch till trötta skidåkare. 100cm i diameter, 8cm djup, rymmer 35liter och har en höjd på ca 80cm skidåkare. 100cm i diameter, 8cm djup, rymmer 35liter och har en höjd på ca 80cm BUKTENS STÅL AB Lars Högberg: 060-56 15 00, info@buktens.se Jeanette Hedqvist: 070-289 32 90, jeanettehedqvist.inrett@telia.com 23

BUKTENS STÅL AB


Eco-Shell är Fjällrävens helt nya och internationellt prisade ”gröna” skalmaterial. Eco-Shell är gjort i återvunnen polyester och har samma motståndskraft mot vind och väta som traditionella flerlagersmaterial. Samtidigt är Eco-Shell helt återvinningsbart, helt fritt från fluorkarboner och dessutom klimatkompenserat. Finns i en butik nära dig. Redaktionen gratulerar. fjallraven.com

GRÖNA JACKOR

Skön form // MÖBLER

Ibland är det precis så. Form som inte bara är bildskön utan även skapar harmoni i soliga dagar, tillbakalutad i favoritfotöljen på verandan. Teakstolen Lido av designern Jacob Berg från Skagerak Denmark är just exakt det. Pris cirka 6 000 kr. skagerak-denmark.com

// KLÄDER

Årets flyt

Årligen på den stora båtmässan i Helsingfors, utser man bland mycket annat årets båtar som får äran att titulera sig European // SEGLING yacht of the year. Som årets europeiska yacht seglade (vi vet, superfyndigt /red.) franska Jeanneau 409 upp som den stora vinnaren. Med intressant koncepttänk, helhetsgrepp på miljöarbetet och innovativa lösningar på hela båtens design och planering var juryn som består av de största europeiska magasinen från 11 länder, helt eniga om årets val. Vid utvecklingen av Jeanneau 409 valde designern Phillippe Briand som lett arbetet och står för formgivningen på den moderna interiören och nytänkande exteriör att utgå från att renodla funktioner och att främst göra båten lättseglad och effektiv. Däribland en innovativ däckslayout med storskotet draget till båda styrplatserna och intergrerade linor som gör däcket rent och säkert. Pris cirka 2 500 000 kr. jeanneau.fr

MAGASIN HÖGA KUSTEN

SJÄLVSÄKER // KLÄTTRING

Att klättra berg på egen hand utan klättervänner är inte bara tråkigare utan också direkt svårare säkerhetsmässigt. Men Petzl GriGri2 fixar precis det och mycket mer (inte vännerna då). Den nya smått vackra designen för sommaren ger bättre rephantering vid nedfirning eller repellering. Det patenterade handtaget släpper gradvis taget om repet, och den har även en mer exakta självbroms. Din för blott 1 000 kr. petzl.com

PUMP // WALKING

Promenera dig till en bättre överkropp. Stavarna med inbyggd fjädring och motstånd som ger en effektiv träning av både kondition och styrka på en och samma gång. Förbränningen ökar med upp till 60% jämfört med vanlig promenad. Pris cirka 1 300 kr. bungypump.se

SOMMARNUMMER 2011


Duncan Riffle, the newest member of the Giant Factory Team,  chooses Glory for his assault on the World Cup. With 8 inches of  DH-tuned Maestro Suspension, the all-new Glory is the bike heís  been waiting foró one that will put him on the podium. Serious about speed? See how Maestro will put you in controló and take Duncan to gloryó at giant-bicycles.com/maestro1.

RIDE LIFE. RIDE GIANT.

www.2117.se


Appguidad i sommar Varsågod, ett urval av sommarinspirerande applikationer som hjälper dig i sommar med både att leta badplatser, längden på löprundorna och att imponera på vännerna i segelbåtskunskap.

BIK ED OC Ovä T r att t derlig fö O R umm r dig Pris e s n fo 38 k rtfar om ska r. ande m sitte eka me d KUS r mi tt i h cykeln T VÄ i som ande Ava DER n. mar ncer -S och Deta a känn ljera d app so J Ö R Ä D er d Pris m e pr DN v : Gra i s o I ar h gno N tis. G u ser, strö r havet S S Ä L L mm SKA BAD ar o ser ut v PET KAR ch a i Mis ll ny d olika v T AN sa in t t ig ha indar badp te n . vsin latse ärms fo. Pris t : Gra r, karto a bads t r, bil tis. der, randen. bety B RUN g oc adkarta hm KEE ycke n ger d Håll PER t me ig all a sv r. avan koll på l erige öpru cera s n t Pris d d a yr g n, al : Gra p l dat s-lö tis. pklo a du cka GO som kan beh LFG hels öva t. och UID Leta ersä EN r tter mob reda p vilke il, nu å gol n fban Pris m m : Gra or å e r , k t dig tis. arto r, bo och knin g S VA g m er all in MP m... fo o GU md Osä I essa DEN k akut er på o dire m kt i d en. T d e t v in Pris e d k u a : 22 ploc inte kr. kat n , Sva mpg år ku uide l SEG n be inariska EL rätta h ID Nyfi r allt öjder e k ller b . 600 en på b iljett å bått till yper tar och Pris : Gra båtn och tis. amn dera , s se gelm så hjälp e ärke n. r denna app dig m ed ö ver

MAGASIN HÖGA KUSTEN

26

SOMMARNUMMER 2010


27 3


TISS OT

Klocka i sportig rugged stil, tillägnad den unge världsmästaren i MotoGP T-Race Nicky Hayden Limited Edition Pris cirka 7 000 kr. tissot.com

P OC

Innovativa svenska POC utvecklar produkter för extremsporter, släppte även en glasögonkollektion som håller samma gedigna kvalitet och finish. AM Pris cirka 2 00 kr. pocsports.com

AKTIV SPORT SOMMAR UNNA DIG EN

PRYLARNA SOM INTE BARA VÄCKER HABEGÄR UTAN ÄVEN FIXAR DE BLÖTASTE UTMANINGARNA

FOTO Peder Sundström

GREYS

Flugfiskerulle med avancerad design och med en beprövat bromssystem som konstruerats och utvecklats i Storbritannien av Hardys ingenjörer G-Tec 350 Pris cirka 3 000 kr. greysfishing.com

R ÖD PAPEGOJCIKLID

vacker och trevlig (om än lite skygg) hybridfisk som kan bli upp till 25 cm långa. Aristochromis Christyi Pris cirka 180 kr. djurmagazinet.se

Stort tack till Djurmagazinet i Örnskölsvik som lät oss bekanta oss med Ciklider och Scalares, och Utekompaniet som bidragit med fiskekunnande och en riktigt trevlig espresso, tack Anders.


L E ATHER M A N

Multitängernas skapare, här i en ny mindre smidig storlek. Juice XE6 Pris cirka 1 200 kr. leatherman.com

SENNHEISER

Lurar som kan dykas och simmas med. Perfekt för musik under träningspassen, framtaget i samarbete med Adidas. PMX 680 Sport Pris cirka 400 kr. sennheisernordic.com PENTAX

Ny vattentät och stöttålig kamera med inbyggd GPS. Optio WG-1 Pris cirka 3 500 kr. pentax.se M AGELL AN

Vattentät GPS med touchfunktion och kamera där bilderna sparas till platserna du besökt. eXplorist 710 Pris cirka 6 500 kr. magellan.com


TEXT Torbjön Hägglund FOTO Benoit Regent Universal

ARTISTLEGENDAREN LED IN må vara bosatt i Stockholm, men varje sommar söker han sig till sin sommarstuga i ångermanländska Nora. Banden till Höga Kusten sträcker sig långt tillbaka och hans farfar var en av dem som upplevde skotten i Ådalen 1931. – Jag ser mig själv som en norrlänning, berättar Tomas. Det är ju här uppe jag har mina rötter. För andra året i rad får svenskarna lov att uthärda en sommar utan Tomas Ledin på scen. Till hösten, däremot, blir det ändring på det när krogshowen “Showtime” har premiär på Rondo i Göteborg. – Jag har varit uppvaktad i 20 år och hela tiden tackat nej, avslöjar Tomas. Först nu är förutsättningarna de rätta. Föreställningen bygger på den stora låtskatt som han har byggt upp sedan albumdebuten 1972, och där finns det förstås en hel del att välja mellan. Repertoaren formligen dignar av moderna klassiker som “Just nu”, “Du kan lita på mig” och “I natt är jag din”. – Jag tror att det norrländska lugnet jag bär på har präglat några texter, säger han. ”Blå, blå känslor” är ett sådant exempel. Tomas Ledins låtskrivande har även gjort honom till något av en galjonsfigur för den svenska sommaren. Kultlåten “Sommaren är kort” är en av de flitigast använda låtarna i Skansens allsångshäfte och har i vissa kretsar föreslagits som ny nationalhymn. Kanske säger dess textrader också något om Tomas Ledins förkärlek till Höga Kusten. För visst är sommaren kort – men dess soliga dagar är avsevärt längre på våra breddgrader.


DOLPH LUNDGREN TEXT Torbjön Hägglund FOTO Jeff Katz

som en av Hollywoods storväxta actionhjältar som medverkat i flera filmer. Men även som manusförfattaren, regissören, programledaren, KTHstudenten och civilingenjören. Dessutom även ett känt ansikte i Höga Kusten och i synnerhet kring Kramfors. Stockholmsfödde Lundgren, som då bar förnamnet Hasse, var bara 13 år när ensam anlände till Nyland i Kramfors kommun. – Jag blev jag klassad som ligist av min käre far och skickad till mina farföräldrar i Nyland på ”uppfostringsanstalt”, berättar han. Efter tiden på högstadiet i Bollstabruk fortsatte den blivande filmstjärnan studierna på gymnasiet i Kramfors. – Med andra ord tillbringade jag mina tonår i Höga Kusten, säger han. Det var en tid som formade mig som person och fick mig intresserad av både idrott, studier och resor. Än i dag återvänder den hårdkokte Hollywoodstjärnan till sina barndomstrakter så gott som varje år. Bland annat delar han ut ”Dolph Lundgren-stipendiet” till bästa elev på Ådalsskolan i Kramfors – ett tecken så gott som något på hur mycket uppväxten i Ångermanland har betytt. – Det var här jag fann mig själv som ung grabb, säger han. Jag blev fysiskt starkare och fann en trygghet i småstadens gemenskap och charm. Bland sina smultronställen i trakten lyfter han fram Nylandskajen vid Ångermanlandsälven och Hotell Kramm i Kramfors, men till Höga Kusten kommer han också för att återse gamla vänner. – Norrlänningar är snälla, men grymhårda, konstaterar han. Kanske är det därför Dolph Lundgren och Höga Kusten passar så bra ihop.

H AN ÄR K Ä N D


MAGASIN HÖGA KUSTEN

34

SOMMARNUMMER 2011


BOENDE FÖR ALLA SINNEN Vad sägs om att bo vid en fyr med utblick över horisonten, eller ta in på ett pensionat där det spökar? Vi åkte på en road trip mellan några av Höga Kustens mest charmiga boenden – och skärpte ett sinne i taget. TEXT & FOTO Marit Sigurdson & Lena Hedman


01

Syn

G R AN N E M E D H O RIS O N TEN

i sitter i köket på Högbondens vandrarhem och äter vår lunchsoppa. Blicken sugs ut genom fönstret iväg till horisonten, som skiljer ett gråblått fält från ett annat. – Jag läste någonstans att vi idag mest bara tittar på nära håll, säger Eva.Vi övar inte längre våra ögonmuskler genom att fokusera blicken långt borta. Högbondens fyr ligger ytterst i Höga Kusten, 60 meter över havet. En skylt anger en matematisk formel för att räkna ut hur långt det är till horisonten. Dess placering avgörs alltså av oss. Ja hela dess existens är väl beroende av åskådare? Vi undrar också om avståndet till himlen och kommer fram till att den måste börja där nere ovanför havet, ovanför horisonten – men under oss och vår Varma koppen-soppa. Högbondens fyr var bebodd året runt 1909 till 1963. Nuförtiden är anläggningen ett privatägt vandrarhem, och Kajsa Åberg driver det från början av maj till mitten av oktober. Resten av året bor hon med man och barn inne på fastlandet. – Det är en skön känsla när jag kommer till fastlandet och sätter mig i bilen, och vägen fortsätter. Världen är oändlig. Men öns 22 hektar kan också upplevas som stort. Jag blir aldrig mätt på att bo här ute, säger Kajsa. Hon upplever att horisonten har en stark inverkan på dem som besöker Högbonden, men man måste inte kunna se horisonten för att känna av den. Även blinda som kommer hit påverkas. – Men barn tycks inte bry sig ett dugg om horisonten, skrattar Kajsa och berättar att de istället fokuserar nära, på den lilla världen. ”Den lilla världen” på Högbonden är ett lummigt och ombonat tun, omgärdat av dasset, trädgårdshuset och självaste fyrhuset. Här finns vita cafémöbler, prydnadsväxter i krukor och skira björkar. En charmig kontrast gentemot de karga klipporna som står vakt mot havet långt nedanför. I kvällningen har vi bäddat åt oss i trädgårdshuset, men månen har gått upp och vi dröjer kvar ute på tunet en god stund. Ett gäng från Umeå sitter runt ett bord under fyren och skrattar. En munter vy i natten. Så upptäcker vi ljuset från en annan fyr. – Det är Gnäggen, informerar Kajsa och tillägger efter en stund: Det är något med de här ljusen, man ser landskapet på ett helt annat sätt. Vi väljer Gnäggen som en referenspunkt för horisonten, där den nästintill svarta himlen börjar. En matematisk formel bort, snett under oss.

V

PRE MIÄR FÖR KULTURM AT

S

andvikens fiskeläge liknar en gammal västernstad. Längor av grånade trähus trängs längs en huvudgata, däremellan sand. Här skulle kunna det dofta koskit och kaktus, men det är inte Oklahoma eller Texas; det är Ulvöns nordligaste spets, en plats där fiskare levt sedan 1600-talet. Och då, precis som nu, drar vinden med sig en svag doft av ljung, solvarma hällar och bräckt vatten. Vårt boende ligger längs ut mot vattnet, två våningar i allmogestil. Så fort ryggsäckarna åkt av tar vi ett dopp. Ulvön är navet för Sveriges surströmmingskultur och idag är premiären. Middagsvalet är givet, om än Monika från södra Sverige är skeptisk.Vi trotsar den svala kvällsluften och dukar upp ute. – Det här måste vara väldigt nyttigt, annars vet jag inte om jag kommer att äta det, säger Monika och vädrar tveksamt över de serverade strömmingarna. Doften gör mig inte sugen på att smaka. Hur vi reagerar på dofter är kulturellt inlärt, vilket blir uppenbart i fråga om surströmming. Jag kan förstå att lukten kan upplevas som både intensiv och oangenäm, men den väcker så positiva känslor hos mig att jag omöjligt kan rynka på näsan. Både jag och Lena har sen barnsben omgivits av människor som slagit ihop händerna av förtjusning och mmm:at då surströmmingen kommit upp på borden. – Mmm, säger Lena och myser ohejdat när hennes klämma börjar bli klar för avnjutning. Vi har också laddat med sillburkar, och tur är det. Några tuggor in i sina klämmor ger både Monika och Eva upp. – Det är någon konstig eftersmak, konstaterar Monika. Det börjar växa i munnen. Är doftupplevelsen negativ så är chansen liten att det smakar gott. Egentligen är det engelska ordet flavour mer rättvisande än doft.Vi smakar på ordet arom, kanske duger det. Morgonen efter äter vi frukost ute på trappen. Några killar tjärar spåntaken en bit bort. – Mmm, säger Eva och drar in doften genom näsan. Jag blir lycklig av tjärdoft. Vi håller alla med.Vissa dofter är vi eniga om.

02 Doft Det här måste vara väldigt nyttigt, annars vet jag inte om jag kommer att äta det. 36


MAGASIN HÖGA KUSTEN

37

SOMMARNUMMER 2011


03

BARFOTA I SKULESKOGEN

Känsel I

04 Smak

besökare kura skymning och fundera över troll och annat oknytt.

D

H AV E TS G O DA I BA R STA

et blåser 17 sekundmeter till havs, och det blir ingen fisketur för bröderna Dahlqvist i Barsta.Vågorna slår mot bryggan, och Bernt och Lars-Erik får istället ägna sig åt att laga ett trasigt tak vid sjöboden. Redan på 1400-talet började kustfiskare från Gävle fiska i området runt Barsta. Bernt och Lars-Erik förvaltar fisketraditionen, och deras farföräldrar ägde skutan Ester som bland annat lastade tegel och virke. Bröderna har varit yrkesfiskare i 12 år och tar upp sik, lax och strömming. Lars-Erik gillar maträtter med saltströmming. – Strömmingen får först ligga och dra ur, och sedan kokar man den och äter med potatis och vitsås. Det är gott, säger Lars-Erik. Vad är bäst med att vara fiskare, undrar vi när vi träffar dem ute på bryggan. – Friheten. Det är bra när det är fint väder, tycker Bernt. Bröderna har dock flera stormiga minnen från sina turer. Lars-Erik berättar om en blåsig morgon utanför Högbonden när ett siknät skulle tas upp nära ett grund. Då kom en tio meter hög våg! En annan gång kom en jättevåg som tog med båten upp på land. Fisket börjar i april eller maj, och pågår fram till jultid. Fångsten serveras i restaurang Skutskepparn som är inrymd i det som en gång varit ett båtsnickeri. Byggnaden är renoverad, men originalgolvet ligger kvar och båtdetaljer som nät, block, taljor och rödgröna lanternor ger skeppskänsla. Snålvattnet rinner till när vi läser menyn. Marit väljer stekt sikfilé med smörsmak och dillsås, och jag äter gravad lax med hovmästarsås. Det är rejäla bitar av fiskarna, och mild och inte så salt smak. Alla råvaror kommer till sin rätt och det smakar hav. Det tjeckiska ölet som Bernt rekommenderat passar bra till fisken. Den goda middagen avslutas med kladdkaka och kaffe. Vi bor i en röd stuga vid bryggan som är inredd både för boende och som traditionell sjöbod. Det blåser från havet, och morgonen därpå äter vi frukost på stugans soliga altan som ligger i lä. En bit upp i backen ligger det lilla kapellet från 1665. Därifrån går stigen till Rotsidans naturreservat, något Barstabesökare inte får missa. Nya Värdsarvsleden går fyra kilometer genom en låglänt kuststräcka med slipade hällar. Rotsidan är vackrast på kvällen när ett rosa ljus sveper in över den glesa tallskogen – och över besökare och bofasta. 38

en solig glänta i Skuleskogen tar vi av skorna, och njuter av att gå barfota i den mjuka mossan. Stigen leder vidare fram under storväxta granar.Vi kommer fram till Slåttdalsskrevan, som är ett mäktigt yxhugg med 40 meter höga väggar. Det känns lite kusligt med de höga klipporna, och den fuktiga kylan längst ner i skrevan. Enligt forskning vid bland annat Lantbruksuniversitetet i Alnarp är det människans urtida gener som styr hur vi reagerar på olika naturtyper. Stup framkallar rädsla, medan skogsgläntor och utsikt över vatten gör att vi mår bra. Urmänniskan gillar skogsmark där det finns vilt att jaga och ved till brasan. I Skuleskogens hällmark växer tallar som är 500 år gamla! Jag går fram till en mäktig tall, och drar med handen längs den skrovliga barken. Urträd och timmerstugor har stått pall för oväder, och inger en känsla av beständighet. I nationalparken finns flera mysiga och rustika stugor att övernatta i. I Näskebodarna kan besökare bo i ett inrett fähus, nära en strand med utblick över havet. En annan urtida kod hos människan är att vida vyer och överblick ger trygghet. En utsiktspunkt är Slåttdalsberget där stora delar av Skuleskogen syns. Forskningen visar att det vilda med höga klippor, stora stenblock och urskog slår an finstämda strängar i människor. Tanken på att naturen har formats av något som är större än hela mänskligheten ger en existentiell känsla.Vi känner vördnad inför stenblock och mossa. Inför ett besök i Skuleskogens trollskog rekommenderas boken Rövarna i Skuleskogen av Kerstin Ekman. Läsningen ger en känsla av naturens väsen, och förr i tiden lurade rövare i skogen. Under vår vistelse syns inga rövare eller troll i skogen. Däremot spår av bäver som fällt träd över bäckar, och vi ser flera grodor på stigen mot Skrattabborrtjärn. Den sägs ha fått sitt namn när ortsborna såg abborrarna kliva upp på land – fast i själva verket var det vattenödlor. Förmodligen kommer namnet från ordet “Skratten” som användes om trolltyg.Vid tjärnen ligger Norrsvedjebodarna, och vid den varma kaminen kan

Under vår vistelse syns inga rövare eller troll i skogen. Däremot spår av bäver som fällt träd över bäckar.


05

Hörsel

E

TÄLTNAT T MED VÅG SKVALP

En lätt vind drar genom tallskogen när vi vandrar på stigen invid Grönsviksfjärden. Det är en dramatisk natur med klappersten, klippblock och tallar som med knotiga rötter håller sig fast i marken. Ett krasande ljud hörs när vi går över fält med mindre stenar. Högakustenleden är välmarkerad med brandgula prickar på stenar och träd. Norrvarp vindskydd dyker upp, och har ett perfekt middagsläge nära havet. Efter en stunds letande hittar vi en glänta med en stenfri yta som rymmer två tält.Vi sätter upp dem med öppningarna mot havet. Jag tänker på diktstrofen ”Sardinen vill att burken öppnas mot havet” av Werner Aspenström. Stressade människor vill blicka ut över havet och lyssna till vågorna. – Om jag inte drar igen tältduken, utan bara stänger till myggnätet kan jag ligga och se ut över havet, säger Marit. Det finns ved i vindskyddet, och Eva tänder en brasa som lyser upp i kvällningen. Fyra värmeljus får en planka av drivved som vindskydd. Ljuset reflekteras in mot bänkarna, och brasans sken förstärker vårt ljusa rum i mörkret. Monika gräddar tunnbröd över den sprakande elden. Vi sitter i vår ljusbubbla, och lyssnar till vågornas lätta svall mot stenstranden. Plötsligt skäller hunden Eja högt och ställer sig i givakt ut mot mörkret. Finns det någon där ute i skogen? Vi spetsar öronen, men hör ingenting förutom havet. Marit lugnar Eja som till slut lägger sig ner. Det var nog bara något litet djur som hon hörde, säger Marit, och vi får tro på det. I pannlampans sken hittar vi tillbaka till vårt nattläger. Eja är tyst, och vi känner oss också trygga i tälten.Vågskvalpet hörs tydligare när vi ligger tysta. Det är bara en tunn tältduk mellan sovvärmen och havet.Vågornas rull blir till en sovsång, och från granntältet hörs snart lätta snarkningar. Fåglarna kvittrar i gryningen, och när solen börjar värma blir det för hett att ligga kvar i tältet. Jag drar ut liggunderlaget på stranden, och ser ut över Storön som ligger mitt i solglittret.Vi badar nakna, torkar i solen och har ingen brådska att lämna stranden. 39


FA KTA

KORT OM HÖGBOND EN

Högbondens vandrarhem har 28 bäddar, i fyrhuset och trädgårdshuset, och är öppet maj till oktober. Hit går färjeturer från Bönhamn och Barsta. Bokning och information: 0613-230 05. hogbonden.se

GR ÖNVIKSFJÄRD EN

En smal avtagsväg mellan Hörsångs havsbad och Lövvik leder nästan ner till stranden. Högakustenleden följer kusten mot Halsviken. Information: Kramfors turistbyrå 0612-801 20. destinationskuleberget.se

SANDVIKEN

Från färjestoppet Fjären, på Ulvön, är det cirka fyra kilometer till Sandviken, från Ulvöhamn cirka åtta. Skjuts kan beställas i samband med att du bokar boendet. 4- och 6-bäddsstugor med enkel standard. Utedass och vatten i separat hus. Information: 070-369 44 84. sandvikensfiskelage.se

06 P

KÖRNING S GÅRD EN

Körningsgården ligger strax väster om Nordingrå och har 20 rum och 40 bäddar. Handfat på rummen, toa och dusch i korridoren. Boka i förväg med frukost, halv- eller helpension på 0613-200 33.

BARSTA

GÄ ST F RÅ N FÖR R

SKULE

Pensionat Körningsgården är på många sätt anmärkningsvärt. Det ligger vackert, med utsikt över Vågsfjärden i Nordingrå. Pensionatet har funnits i hela 80 år och är lustigt nog årsbarn med dess värdinna Birgit Dahlgren. Med hjälp av en ”dräng”, som hon kallar det, och en dos krut som inte går att ta miste på driver hon pensionatet för 37:e året. En svart katt stryker runt hennes ben när hon visar oss punchverandan. Det är sent på säsongen och vi är de enda gästerna, men vi kan lätt föreställa oss linneklädda semesterfirare, ett parti croquet, lemonad här på verandan och nyblåsta såpbubblor. Det sägs att en man från det förflutna går igen här på pensionatet, vilket har väckt vårt intresse. I skymningen sätter vi oss i allrummet och ber Birgit berätta om spökerierna för oss. – Johan Boman var ingift här på gården och bodde här fram till 1926, säger Birgit och stryker katten i knät. Han var kantor och lärare och var snäll mot barnen. Farbror Boman är för det mesta ett nöjt och behagligt sällskap enligt de gäster som mött honom. Det är mest skrammel och knarr i huset. Men han har även dragit täcket av en gäst, hållit emot rumsdörren för ett medium och ja, en gång la han fräckt nog krokben för Birgit. – Men farbror Boman är inte alls illasinnad, intygar Birgit. Och han är väldigt nöjd med att jag inte hade sjabblat bort det gamla. Birgit har låtit bevara husets historia i allt från tapeter till porslin. Udda möbler och textiler är ett charmigt hopplock från forna decennier, dukarna är broderade och de breda golvplankorna i matsalen torde vara K-märkta. När vi knarrar oss uppför trätrappan till vårt rum känner vi oss inte särskilt lättskrämda. Dessutom har vi ju min hund Eja som vakt mot onda makter. Eller ..? Mitt i natten vaknar jag av en hård smäll under min säng. Eja måste ha slagit huvudet i sängramen. Jag tänder instinktivt lampan. Lena har inte vaknat av smällen och Eja sover djupt – mitt ute på golvet.

Från den södra parkentrén går vandringsled till Näskebodarna. En annan stig leder till en stuga vid Tärnättvattnen, norr om Slåttdalsskrevan. Vandring från västra parkentrén till Norrsvedjebodarna. Information: 0613 - 700 200. skuleskogen.se

40

Skutskepparn i Barsta har boende i huvudbyggnaden och i sjöbod. Tillgång finns till wc och dusch. Uthyrning och restaurang sommartid. Information: 0613-230 50. skutskepparn.nu

Det är mest skrammel och knarr i huset. Men han har även dragit täcket av en gäst, hållit emot rumsdörren för ett medium och ja, en gång la han fräckt


Det är vi som är framtiden Vi bönder, i Höga Kusten och i resten av Sverige, erbjuder säker mat, förnybar energi, upplevelser och annat som bidrar till ett hållbart samhälle. Vi har många av framtidens lösningar. Välkommen ut på landet!

Lantbrukarnas Riksförbund. Telefon 0771-573 573. www.lrf.se


Lees originalstol var tillverkad av elva delar, mycket avvägt utsågat från endast en och samma bräda.

Trip Trap Adirondack från danska Skagerack är tillverkad av vitlackerad FSC-certifierad eukalyptus trä, design av Hans Thygesen. Inköpsställe Svenssons i Lammhult.

ADIRONDACK Historien om en amerikansk möbelikon TEXT Peder Sundström

När Lee nått fram till den slutliga designen för sin som han då kallade “Plank Stol”, bad han en snickare och nära vän från Westport, Harry Brunnell, att bygga några fler. Bunnell däremot, som inte bara såg detta som ett mycket välbehövligt, och dessutom välbetalt, jobb vintertid, förstod genast att stolen var den perfekta möbeln att attrahera Westports växande skara rika sommargäster. Så under våren 1904, utan att fråga om Thomas Lees tillstånd sägs det, sökte Bunnell patent på stolen för dess unika design och kallade den “Westport Plank Chair”. I patentet beskriver han stolen som “a strong durable chair adapted to withstand rough usage and exposure to the weather.” Bunnell tillverkade “sin” plank stol under de kommande tjugo åren.Varje stol var signerad och tillverkad i douglas gran och färgsatt i olika kulörer av grönt eller mörk brunt. Dessa signerade originalstolar är idag mycket eftertraktade och kostar oftast tiotusentals dollar på auktioner. Idag ser vi dem oftast i vitt. Vad som egentligen hände emellan Originalskaparen Lee och hans snickare Bunnel är det få som någonsin vetat, men vissa hävdar att det hela var en stor PR-kupp för att intressera de mycket medvetna och välbärgade rekreations-turisterna till Westport under 1910- och 1920-talet.

Få möbler, om någon, har under det senaste seklet skapat en starkare ikonoserad bild av den amerikanska strandcharmiga och rustika westportidyllen som Adirondäck-stolen. Historien om denna tidlösa och enkla skönhet sträcker sig däremot betydligt längre tillbaka än de senare årens massproducerade strandstolshausse som möblerat varje altan och veranda oavsett behov. Adirondack är däremot varken ett träslag eller en formgivare, utan istället ett vackert naturskönt rekreationsområde kallat Adirondack Mountains i norra New York State. Över hundra år sedan, den varma sommaren 1903 i Westport började en man vid namn Thomas Lee att på sin välförtjänta semester snida ihop sommarmöbler till sitt nyköpta sommarhus. Och passade även på att använda den tillresta familjen som testgrupp för sin nyskapande design. Lees originalstol var tillverkad av elva delar, mycket avvägt utsågat från endast en och samma bräda. Den hade en rak rygg och en rak sits, vilka dessutom lutade ganska mycket så att man även kunde sitta bekvämt i de kraftiga sluttningarna som är karaktäriserar området. Utseendet var allt annat än komfortabelt inbjudande men överraskande i sin unika form. Dessutom formade Lee rejält breda armstöd som senare blev signum för en klassisk Adirondackstol.

MAGASIN HÖGA KUSTEN

42

SOMMARNUMMER 2011


John Doe Worldwide AB

Vad väljer du i mejerihyllan? ’’Lokalproducerat’’

Lokalproducerat

Det är skillnad på mjölk och mjölk Vill du dricka mjölk som kommer från kor i Ångermanland? Från mjölkbönder som bor där du bor? Då ska du välja Norrmejerier. För närmare nio av tio liter mjölk som kommer från bondgårdarna i Ångermanland levereras faktiskt till Norrmejerier. Det kallar vi lokalproducerat. På riktigt. När du väljer våra mejerivaror gör du gott för hela bygden – ja, gott för hela Norrland. Genom ditt val blir vägen från

hage till mage kortare, utan onödiga transportsträckor. Nya arbetstillfällen skapas och du hjälper till att bevara ett vackert Norrland, med öppna landskap och gröna ängar. Det är att göra skillnad. Och den goda smaken? Den får du på köpet! På norrmejerier.se/ångermanland kan du läsa mer om hur vi tillsammans kan göra gott för Norrland.


Upplev Höga Kusten med MF Ulvön

Ulvöhamn Avg Fjären Strängön Köpmanholmen Ank

06.20 06.45 07.30 07.50

11.15 11.40 12.25 12.45

15.30 15.55 16.40 17.00

19.30 19.55 20.40 21.00

Köpmanholmen Avg Strängön Fjären Ulvöhamn Ank

09.00 09.20 10.05 10.30

13.15 13.40 14.25 14.45

17.30 17.55 18.40 19.00

21.20 21.45 22.30 22.50

Ulvöhamn Fjären Strängön Trysunda Köpmanholmen Köpmanholmen Öviks busstation Öviks busstation Köpmanholmen Köpmanholmen Trysunda Strängön Fjären Ulvöhamn

Avg

06.20 06.45 07.25

Ank avg4 ank avg4 ank Avg

07.45 08.00 08.40 07.50 08.35 09.00 09.35

Ank

10.20 10.50

3) Bussanslutning endast lördagar. 4) Bussanslutning till och från Örnsköldsvik 5) Bussanslutning endast söndagar.

13.45 14.10 14.55 15.40 16.30 17.05 14.45 15.30 16.00 16.20 17.00 17.30

06.20 06.45 07.25

13.45 14.10 14.50

07.45 08.00 08.40 07.50 08.35 09.00 09.35

15.10 15.10 15.55 14.45 15.30 15.40 16.15

10.20 10.50

08.00 08.25 16.15 17.00 17.05 17.40 16.05 17.00 17.20 17.40 18.25 18.50

09.10 09.55 10.003 10.40 09.103 09.45 10.00 10.40 11.25 11.50

15.00 15.25 16.05 16.25 16.555 17.35

18.00 18.20 19.00 19.25

17.10 17.50

16.35 17.10

Köpmanholmen Trysunda

Avg Ank

08.30 16.00 09.00 16.30

Trysunda Köpmanholmen

Avg Ank

09.00 16.30 09.30 17.00


ULVÖN Vad är väl bättre sommarliv än det som levs på en ö? På något sätt är det väl alla människors dröm? Även jag, en total landkrabba, låter mina dagdrömmar förflytta mig till en ö, till en brygga, med havets vågor skvalpande och ölen på kylning. Jag är säkert inte ensam. Och jag är inte heller ensam denna kväll, där jag sitter med fötterna i böljan blå och en kall pilsner i handen. De t ä r n ä sta n fullt på brygga n nedanför det gamla klassiska Ulvö Hotell. En Höga Kusten-institution sedan förra seklet var

46


Vad är väl bättre sommarliv än det som levs på en ö. TEXT Håkan Stenlund FOTO Peder Sundström & Håkan Nordström


MAGASIN HÖGA KUSTEN

48

SOMMARNUMMER 2011


Ett motionspass längs den mysiga vägen till Röharn på Ulvöns södra spets är en skön start på dagen. På väg genom byn ser du Ulvö kapell som byggdes redan 1622.

ungt. Men de av er som fortfarande minns tiderna kring Pub Sjöslaget har en del att fundera på. Inget är sig likt. Nya ägare, nya tider och nya begivenheter. Den utbyggda bryggan, med servering, gästhamn och tempererad pool, är en iögonfallande sak som kommit till de senaste åren. Men den stora skillnaden är förstås hotellet i sig. Det känns att en ny, mer modern, tidsålder har landat mitt i Ulvöhamn. Men för den skull, låt inte lura er, resten av ön är fortfarande så mycket 1900-tal du kan tänka dig. Och i det finns en charm. Fortfarande finns plats för ett möte med den underbara nostalgin.Vissa saker var förstås bättre förr. Du kan alltid fråga ditt minne så vet du. Men de flesta saker är bäst precis när du gör dem.

fram dit vi aldrig trodde att vi skulle våga gå. En ö är en solid dröm om paradiset. Det är där Adam alltid träffar sin Eva. D et är märkligt at t jag skriver Ulvön, för egentligen är det ju Ulvöarna, den södra och den norra. Men jag, precis som nästan alla andra, räknar Ulvöhamns renoverade charm som ”ön”. Hit, men inte mycket längre, sträcker sig min bekväma upptäckarlust. När jag ledsnar på hotellbryggans nyuppvaknade sommarsorl går jag över till Anrika Café Måsen, ”livslustens och superlativens fatabur”. Historien går så här. Någon gång på 80-talet, efter att Clownen Ruben Madsen, haft en framgångsrik turné köpte han sig en segelbåt och seglade längs Norrlandskusten, för att se om han skulle hitta en plats där han trivdes. Han fann Ulvön. En kväll, över en par öl, diskuterade han just detta med en av hotellets gamla ägare. Det visade sig att de hade ett hus till salu. De bad Ruben kolla på det och när kvällen var slut gick han förbi och, som Ruben brukar berätta: ”Det var ju ett helt hus, det hade tak och allt”. Han gick aldrig in i kåken, han bestämde sig direkt. Sedan åkte han på en ny turné, handpenning skulle arbetas fram. Men när kontraktet skulle skrivas och han åter kom till Ulvön, var det också allt han ägde. I direktionen satt de tre ägarna, på skrivbordet stod en flaska skumpa på kylning. Ruben förstod att det var lika bra att ta tjuren vid hornen. Han klev in, stängde dörren bakom sig, och sa: ”Ja, bara så ni vet. Men jag har inte en spänn”. De tre ägarna såg på honom, ett ögonblick, sen sa en av dem: ”Men herregud Ruben. Kliv in och skriv på nu, så vi får dricka champagne”. Svårare var det inte att göra affärer förr. På något sätt, när jag till en annan kväll beställer en ”Surströmming Surprise” i

In g e n m ä n n isk a ä r en ö , skrev

John Donne. Men kanske är det så att varje ö är en människa? För en ö är en greppbar plats. Redan från början ser du vad du får. Ingen skillnad på att lära känna en ö eller en ny bekantskap. Greppbart och överkomligt, samtidigt fascinerande och lockande. Det måste väl finnas något bakom det där första mötet? Kan ett så vackert yttre också gömma ett vackert inre? Det är så det börjar. Öns geografiska begränsningar gör att vi vågar ta ett steg bortom det vardagliga.Vi testar vår nyfikenhet. Om jag gör så här, vad händer då? Om jag går dit, vad ser jag då? Sakta men säkert lär vi känna den värld som ligger bakom fasaden. På en ö kan man inte gå vilse, inbillar vi oss och trampar iväg ut i markerna för att upptäcka våra egna smultronställen. Och de brukar vara många, för de är aldrig som alla andras. Ibland händer det förstås att vi ändå går vilse, det är ett måste för att man ska lära känna nya marker. Men framför allt ett måste för att lära känna sig själv. Det är när vi går vilse som vi finner

49


uckorna är från 1700-talet, tappar du ner någon slår jag ihjäl dig och gräver ned dig i pestgraven bakom kyrkan Rubens gamla sjöbod, känns det som om han, ordförande i Surströmmingsakademien, har betalat tillbaka. Ruben Madsen har fått Örnsköldsviks stadsnycklar. Inte illa av en gammal Sundsvallbo måste erkännas. Inte illa alls. S u rst r ö m m ingen va r l ä nge en del av Ulvöns historia. Men det var inte därför ön befolkades. Det var för det goda betesmarkerna. Folk från fastlandet tog sina kreatur hit ut för vildbete. Det sägs ibland att Ulven, den gamla vargen, i Ulvön skulle vara en slags ödeshistoria. Att de första fastlandsborna, som åkte ut hit och såg hur bra betesmarker det var, kom tillbaka och sa att de bara träffat på varg därute. Ungefär som de första vikingarna kallade den gröna ön för Island och den vita för Grönland, för att slippa andra immigranter på den plats de ville bo på.Varken ironi eller lättsamt falskspel är några moderna påfund, det har en gammal tradition. Men dessa jordbrukare var också affärsmän. De insåg att Gävlefiskarna – de som hade kungens tillstånd att fiska Bottenviken - behövde någonstans att bo. De byggde hus och fiskebodar åt dessa, som de sedan hyrde ut. Det var en bra affär. För de svenska kungarna behövde surströmming, till sina fotsoldater, i en aldrig sinande ström av krig som Sverige befann sig i på den tiden. Det här och lite till kan du förstås lära dig när du följer Elisabeth ”Bettan” Nordqwist på en guidad tur i det gamla fiskarkapellet, mitt i Ulvöhamn. Det finns förstås några till som kan ge dig en guidad tur, men jag väljer ”Bettan” för säkerhets skull. Hon har det lilla extra som ibland krävs för att en berättelse ska bli bra. Hon har karaktär. Kapellet är stängt den här dagen, vi ska öppna fönsterluckorna på sidan av kapellet, så det kommer in

MAGASIN HÖGA KUSTEN

lite ljus. Jag erbjuder mig förstås att hjälpa till med att öppna luckorna. ”Bettan” ser på mig, sen säger hon: ”De där luckorna är från 1700-talet, tappar du ner någon slår jag ihjäl dig och gräver ned dig i pestgraven bakom kyrkan”. På något sätt tar jag det ändå för ett ja. Men så där fortsätter berättelsen om en ö som hon älskar och kan. Inte utan dråpliga inslag och anekdoter. Jag lyckas sedan stänga luckorna utan att tappa en enda. Jag blir inte nedgrävd i pestgraven. Jag har lärt mig en god historia. F rågar d u Ulvöborna själva var deras favoritplats ligger får du garanterat olika svar. Men viss om den gamla historien med Ulven ska du inte tro allt som sägs. Hitta dina egna platser. Ta på dig joggingskorna och spring iväg in i skogen på svindlande stigar. Ta på dig stövlarna och sök efter gömda bär och svampmarker. Hyr en båt, agna ditt metspö, fånga din abborre, öppna pilsnern, starta grillen. På sommaren, i paradiset, behöver du väl inte göra livet mer komplicerat än så. Gå iland på bryggan, glöm dina planer, ta dagen som den kommer. Eller gå iland på bryggan, ta fram din karta och upptäck den dag som finns framför dig. Allt beror på vem du är och vad du behöver. Ulvön finns där, det har den gjort sedan urberget började stiga ur havet vid Norrlandskusten efter den förra istiden. Ulvön är inte beroende av dig, men du blir lätt beroende av ön. Ibland kan det vara bra att bestämma sig: ”Idag ska jag åka över till södra ön. Det var länge sedan jag var där”. Och sedan tar du på dig flytvästen och ger dig iväg.Vardagslivet är ändå nog fullt av gamla hjulspår. Onödigt att låta din tid i paradiset, din semester, bara lunka fram. Fånga dagen, den kommer inte tillbaka. Själv har jag lite svårt att veta vad

50

SOMMARNUMMER 2011


När du är på Ulvön så får du inte missa att gå på en guidad tur med Elisabeth ”Bettan” Nordqwist. Ingen kan Ulvön som henne.

51


Ulvö Hotell är en av Norrlandskustens skönaste platser. Helt nyrenoverat och med fantastisk mat. Glöm bara inte att ta en en avkopplande promenad i byn efter maten.

som är favoritplatsen. Kanske är det mer ett tillstånd. innan många fler än byns hundägare vaknat till liv brukar jag tycka om att springa en sväng. Trappstegen upp till Lotsberget bränner i benen, men fortfarande klarar jag av det. Är jag pigg tar jag sikte på Sandviken, men känns benen lite sega kanske jag nöjer mig med Röharn. Är det riktigt varmt och ”svettframkallande” passar jag på att ta ett dopp. Sedan vänder jag tillbaka till frukostbuffén och innan jag är tillbaka har kläder och kropp torkat. Det är svårt att tänka sig en bättre start på dagen. Det är inte heller svårt att bestämma hur resten av dagen ska se ut. Det får de andra i familjen avgöra. Jag har upplevt min tid, jag haft min plats på jorden, alldeles för mig själv. Jag tror det är viktigt, att en stund om dagen ge plats för sig själv. Även om det innebär att jag stiger upp innan alla andra, vet jag att det är där jag trivs. Den nya dagen och jag möts i varje nytt andetag. Trots att jag egentligen är en främling här, så i varje nytt steg min kropp studsar tillbaka mot Ulvöns stigar, finns en kontakt med jordens mitt. Jag känner ett sammanhang. Ibland handlar de stora upptäckterna inte om en ny plats eller ett nytt mål. Ibland är den stora upptäckten att möta sig själv. I paradiset är det inte ens svårt att förstå vad som menas med att ”himmelriket finns inom er”. John Donne skrev: ”Ingen människa är en ö, hel och fullständig i sig själv; varje människa är ett stycke av fastlandet, en del av det hela”. Ja, det känns väl som om han var något på spåret. Min toast är klar och marmeladen färsk. En ny dag på Ulvön är här. Dags att väcka de andra. På m o r g o n e n

FA KTA

ULVÖN BOEND E

Ulvön är en sommarpärla men det är även ett härligt ställe att komma till på vintern. Det finns flera varianter på boende att välja på för den som vill övernatta på Ulvön. Allt från campingplatser och vandrarhem till stugor, sjöbodar och lyxiga hotellrum. Tälta gör man bäst på tältplatsen någon kilometer från hamnen, västerut längst strandpromenaden. Vandrarhem finns i Sörbyn, ett par kilometer in på ön. Stugor finns att hyra, både i hamnen och en bit in på ön, samt i Sandviken. Ulvö Rum & Konferens och Ulvö Hotell är andra populära alternativ. SERVICE

52

I Ulvö handelsbod finns förutom mat och tidningar också ett mindre apotek. Utanför handelsboden kan du tanka diesel och bensin. Det finns också möjlighet att beställa båttaxi. Alla tar inte emot kort, ta gärna med kontanter.


Själv har jag lite svårt att veta vad som är favoritplatsen. Kanske är det mer ett tillstånd

MAGASIN HÖGA KUSTEN

53

SOMMARNUMMER 2011


GR 54


D

et ska vara enkelt, men schysst. Så beskriver Robban hur grillrätter ska vara. Robban, med efternamnet Gullbro, är souschef på Hotell Höga Kusten – ett hotell med en utsikt som tar andan ur en. Högakustenbron, den stilrena hängbron i Ådalen mellan Kramfors och Härnösands kommuner, invigdes 1997 och var då med sina 182 meter höga pyloner Sveriges högsta byggnadsverk. Nu är Öresundsbron högre men Högakustenbron kan fortfarande stoltsera med Sveriges längsta brospann på 1 210 meter. Bron svävar över den långsamt flytande Ångermanälven och här uppe på Hornöberget, vid Hotell Höga Kusten mitt emellan Sundsvall och Örnsköldsvik, kan man stå hur länge som helst och bara njuta av

RILLAT Snön hinner knappt lossan från grillpålten förrän landets alla män med ivrig blick letar grillkol och blandar marinader. Så också vi, och I blickfånget av Höga Kustens största symbol och landmärke, grillar vi fantastiska viltburgare och supermör lammfilé. TEXT Nils Ågren FOTO Håkan Nordström

utsikten. av god mat, något som Robban Gullbro lagar till vid sin grill ute på gräsmattan nedanför hotellet. – Jag grillar gärna hemma, så ofta jag kan. När det är fint väder tycker jag att man ska passa på. Några direkta specialiteter har jag inte utan jag brukar experimentera mig fram, med både kött och fisk. Feta fiskar fungerar alltid att grilla men det går bra även med annan fisk om man lägger i foliepaket med örter och smör. En fin ryggbit av torsk blir H är k a n m a n o c kså nj uta

fantastisk i foliepaket, men var noga med temp-eraturen så att du inte grillar den för hårt. Ska du grilla fisk rekommenderar Robban att använda termometer, innertemperaturen på fisken ska ligga mellan 48 och 52 grader för att den inte ska bli torr. Temperaturen är förstås viktig även när du grillar kött, men där är det mer upp till var och en hur blodig, eller välgrillad, man vill att köttbiten ska vara. – Själv vill jag ha den väldigt lätt grillad, man tappar mycket av smaken om man tillagar

55

köttet för hårt. Den fina lammfilén som Robban låtit ligga ett par timmar i marinad går väldigt snabbt att grilla, men så ska inte heller den upp i mer än ungefär 52 grader för att bli klar. – Marinaden består av äppelcidervinäger, honung, vitlök, färsk basilika och svartpeppar. Jag har också en rödvinsreduktion på Bordeaux och kalvfond och en glace som ska på vid serveringen. Glace går att göra på lite olika sätt, jag har använt honung, Forts. sid 57


mtlands Steamer

ÖL?JO

Zeunerts och Norrlands Guld är namn man lättast kommer att tänka på när man pratar om Norrländsk öl. Men har du inte provat öl från Jämtlands Bryggeri ännu så har du fina smakupplevelser framför dig, och de passar utmärkt till såväl viltburgare som att bara göra dig sällskap på bryggkanten. Jä m t l a n ds St e a m e r Överjäst california common, en aromatisk lageröl med fruktig smak.

Norrl ands Guld Ljus Ljus lager med maltig smak och inslag av citrus, knäckebröd och honung.

Zeunerts Höga Kusten Blandning av ale och lager med neutral, balanserad smak och brödigt inslag.

Alkoholhalt: 5,0 % Systembolaget: 88209 Pris: 22,80 kr

Alkoholhalt: 4,7 %. Systembolaget: 11425 Pris: 12,90 kr

Alkoholhalt: 5,3 % Systembolaget: 1480 Pris: 15,50 kr

Vatten, malt, jäst och humle. Mer behövs inte för att göra öl. Ändå skiljer sig olika ölsorter åt på många olika sätt, där själva jäsningsprocessen är det viktigaste momentet – jäsningen är ölets själ. Ett litet bryggeri som de senaste 15 åren utvecklats till Sveriges mest prisbelönta, med inte mindre än 122 medaljer på Stockholm Beer and Whisky festival, är

MAGASIN HÖGA KUSTEN

Jämtlands Bryggeri i Pilgrimstad, Jämtlands President, Bärnsten, Oatmeal Porter, India Pale Ale, Hell och Heaven är exempel på prisbelönta ölsorter från Jämtland. Nu presenterar det lilla bryggeriet också Steamer, ett steem beer till de gamla ångarnas ära som hade sin storhetstid i Jämtland under senare delen av 1800-talet. Väl värt att prova i sommar.

56

SOMMARNUMMER 2011


Forts. från sid 55

äppelcidervinäger, lite kalvfond och vitlök. Till lammfilén serverar Robban kokta rödbetor och rotsaker med vitlökssmör i foliepaket. Fantastiskt gott. Rotsakerna – mandelpotatis, morot, palsternacka och rotselleri – har han förberett tidigare. Hackat i tärningar och förvällt en stund, inte för länge för att de inte ska tappa sin spänst. Lägg upp på folie, ta en rejäl klick vitlökssmör och vik ihop till en ”båt” men lämna ett litet andningshål längst upp. Tar inte många minuter på grillen. E t t fe n o m en som dyker upp så fort grillsäsongen startar är att männen plötsligt tror sig vara mästare på att laga mat. – Jag har kompisar som knappt kan koka ett ägg, men grilla ska de, säger Robban och skrattar. Men för att få bästa tänkbara resultat handlar det inte bara om att slänga en köttbit på gallret och tro att det löser sig av sig själv medan man dricker öl direkt ur flaskan. – Såser, salsa och sånt kan man med fördel förbereda dagen innan, speciellt om man har mycket gäster som ska komma. Sedan gäller

det att tänka till, ha inte för bråttom att lägga maten på grillen, låt det bli en riktig glöd. Det tar tid att grilla och det blir alltid bättre om man ger det tid. Ingen mår dåligt av att bli riktigt hungrig i väntan på maten. Stressa inte. Stressa behöver man heller inte göra när man är gäst på Hotell Höga Kusten, här erbjuds till exempel lung-och-ro weekendpaket. Och vill man varva ned ordentligt och samtidigt få en oförglömlig naturupplevelse rekommenderas ett vandringspaket där du bor på hotellet och samtidigt tar turer på underbara Höga Kustenleden. Du kan till och med ta bussen hem till hotellet för middag och vila, och sedan bussen ut dit du avbröt vandringen dagen innan. En rejäl viltfärsburgare, på älg- eller hjortfärs, sitter perfekt efter en lång vandring i skogen. Robbans burgare ligger på modiga 200 gram och mättar ordentligt. De ser också riktigt läckra ut men är inte alls svåra att få till på egen hand. Ge som sagt matlagningen bara den tid den behöver. – Enkelt, men schysst. Och använd en riktig grill, absolut ingen gasolgrill – du tappar grillkänslan och får inte till den rätta grillsmaken.

T IPS

PÅ GRILLEN V ILT B U R GA R E

Tänd grillen, använd grillkol. Blanda färsen med backtimjan, mortlade enbär, en pressad vitlöksklyfta, ett litet ägg, salt och peppar. Dela färsen i fyra lika stora portioner, forma bollar och platta sedan ut till cirka två centimeter tjocka burgare. Gör dem så kompakta som möjligt så faller de inte isär på grillen. Blanda crème fraiche med Västerbottensost och senap, lite flingsalt och svartpeppar från kvarn. När det glöder fint lägg på ett tunt lager hickoryspån för att få en god röksmak. Ta olja på hushållspapper och gnid gallret direkt innan burgarna placeras på grillen så fastnar de inte. Grilla inte för nära glöden och var inte för snabb att vända på burgarna. Känn på burgarna när de börjar bli färdiga. Grilla sidfläsket och äppelskivorna, grilla även brödet snabbt. Lägg sallad, tomat och lök på bottenbrödet, sedan burgaren, strö flingsalt över, lägg på en äppeskiva och sidfläsk, klicka på ost- och crème fraiche-röran. Locket på. Njut!

400 gram älgfärs, eller hjortfärs 2 msk repad backtimjan 5 st enbär, mortlade 1 st vitlöksklyfta, pressad 1 st litet ägg 1 tsk salt 1 krm svartpeppar 4 skivor rökt sidfläsk, eller bacon 4 st äppelskivor 4 hamburgerbröd Sallad, gärna olika sorter 1 st röd lök i skivor 1 st bifftomat i skivor Flingsalt 4 msk crème fraiche 4 msk riven Västerbottensost 2 msk grovkornig senap

NORRA EUROPAS STÖRSTA VIA FERRATA–ANLÄGGNING

Maj 10:00-17:00 Juni-Aug 10:00-19:00 Sept-Okt 10:00-17:00 VIA FERRATA AB SKULEBERGET • 870 33 • DOCKSTA TFN: 0613-405 00 • 070-612 22 15 • 070-612 22 16 E-POST INFO@VIAFERRATA.SE WWW.VIAFERRATA.SE

57


ETT DOLT VÄRLDS ARV Djupt under ytan, i tystnaden och TEXT & FOTO Mattias Sellin

den avskalade färgskalans blågrönkalla värld väntar OUPPTÄCKTA upp-levelser och en vacker magi. Följ med till Höga Kustens mest dolda landskap.

58


N

till de djupa vattnen som lockar till dykaktiviteter här. Det är också den enastående vackra omgivningen. Här finns möjligheten att under en förmiddag dyka ner till en 100 år gammal svensk torpedkryssare för att sedan på eftermiddagen besöka Mjältön som är Sveriges högsta ö. Denna kombination är unik och bör upplevas. Ifrån toppen av ön ser du hur skogsbeklädd terräng stupar storslaget ner i havet och bildar en av Sveriges absolut praktfullaste skärgårdar.

När båten lägger till utanför Björnviken vid ön Trysunda så ligger havet helt stilla och fridfullt. Trots att det är tidigt på morgonen så står solen redan högt på himlen. En efter en börjar dykarna att iordningställa sina utrustningar. Med förväntansfulla blickar tittar de då och då ut över det spegelblanka havet. Efter en enkel bakåtrullning ifrån båten tas de första andetagen under ytan. Helt viktlösa svävar vi fram i det gröna vattnet, känslan är surrealistisk och nervkittlande. Under oss har en helt ny värld öppnat sig. Här i havet kring Höga Kusten finns dramatiska klippformationer, historiska vrak och tydliga spår efter landhöjningen. Följ med på en resa ner under ytan, ner till världsarvet Höga Kusten som ni aldrig tidigare har sett det.

Förfat taren And ers K ällgård har gett Trysunda utmärkelsen ”Sveriges vackraste ö”, vilket är svårt att dementera efter ett besök här. Det vanligaste stället att dyka på vid Trysunda heter Björnviken och ligger på nordost sidan av ön.Viken består av en stor finkornig sandstrand som är omgiven av klippor och skog. Strandens skönhet är välkänd och högt uppskattad av båtfolk i regionen. Något som inte är lika välkänt är att strax utanför denna strand ligger resterna efter ångfartyget Maja. Idag vilar hon på mellan 11-24meters djup. Tyvärr är stora delar av ångartyget söndersprängt och bärgat, men det finns fortfarande mycket att undersöka. Den mest intakta delen av vraket är aktern som har stora delar av skrovet och relingen kvar. På det grundare partiet av dyket så finns den stora trämasten kvar i relativt gott skick. För att få en någorlunda förståelse för hur det forna fartyget såg ut så krävs det mer än ett dyk

från Salusand i norr och till Härnösand i söder. Det är ett storslaget område som årligen besöks av tusentals turister som vill uppleva orörd natur och utöva ett aktivt friluftsliv. Något som majoriteten av dessa besökare inte vet är att det faktiskt går att dyka här mitt i världsarvet. Höga Kusten-regionen erbjuder en dramatisk och kuperad topografi på land, vilket bidrar till att en liknande terräng återfinns under ytan. Havet når på många ställen ner till över 30 meters djup alldeles utanför strandkanten, det största djupet i regionen är Ulvödjupet på hela 293 meter. Det är dock inte enbart möjligheten

H ö ga Ku st e n st r äcker sig

60


på denna plats.Vid bra sikt så är detta ett mycket uppskattat och trevligt dyk. Det relativt grunda djupet och närheten till Trysunda gör också Maja till ett perfekt vrak för nybörjare.Vraket ligger faktiskt så pass nära ön att det går utmärkt att simma från strandklipporna ut till henne. Detta är givetvis helt perfekt för en familj där inte alla har samma passion för dykning. Medan några dyker så kan resten av familjen njuta av bad och sol på den idylliska sandstranden. för oss vidare till ön Skrubban som reser sig majestätiskt upp ur havet. Det är en imponerande känsla att sitta i dykbåten när den lägger till vid stället som kallas ”kyrkan” eller ”katedralen”. Upp till 40 meter lodräta väggar stupar rakt ner i havet och fortsätter på samma sätt under ytan ner till närmare 100 meters djup. För den som håller utkik så syns ofta havsörnar patrullerandes upp i lyften kring denna plats. Det stora djupet och de branta klipporna bidrar till att det ofta känns egendomligt att dyka här och det är med spänning som vi bryter ytan och sjunker ner. När jag på 30 meters djup stryker med min hand längst klippväggen så känns den helt slät. Den har formats och slipats av modernatur under 1000-tals år. När jag vrider mitt huvud och tittar uppåt så ser jag klart och tydligt hur mina luftbubblor stiger uppåt längst den enorma klippväggen ovanför mig. När jag vänder min blick neråt så är det helt svart, det finns

Vå r re sa geno m vä r l dsa rvet

inte en tillstymmelse av botten. På många ställen under ytan längst Skrubbans väggar så finns det cirkulärt formade hål rakt in i klippväggen. De liknar de ”trollstensgrytor” som finns på land och har troligast skapats av inlandsisen en gång i tiden. Att försöka beskriva känslan av att dyka helt viktlös bredvid denna enorma och lite märkliga klippvägg är svårt. Kanske skulle det kunna jämföras med att klättra på Skuleberget när det är kraftig dimma, du ser inte toppen och du ser inte botten av berget. Du befinner dig helt enkelt längst en gigantisk vägg som inte har någon början eller slut. Att dyka vid Skrubban är alltid speciellt. Det är mystiskt, det är djupt och det är fascinerande! År 2000 togs Höga Kusten upp på UNESCO:s världsarvslista på grund av sin unika karaktär. En av anledningarna till att regionen fördes upp på världsarvslistan var att området har den högsta landhöjningen i hela världen, för närvarande cirka 8 millimeter per år. Men området är speciellt ur fler perspektiv. Bottenhavet har en extremt låg salthalt på mellan 3,5-5,5 promille. Jämför vi detta med västkustens salthalt på 35 promille så förstår vi att förutsättningarna för Bottenhavets marina växt och djurliv är helt annorlunda. Hos oss simmar uppskattningsvis 25 olika fiskarter, motsvarande siffra på västkusten är cirka 130 olika arter. Tittar vi ur ett större perspektiv och räknar de så kallade


et är nästan som att gå på ett MUSEUM under ytan där tiden helt har stannat.

makroskopiska arterna så har vi cirka 50 stycken i våra vatten och västkusten mer än 840. Den enskilt största anledningen till denna skillnad i marint liv är faktiskt salthalten i vattnet. I vårt bräckta hav trivs varken de traditionella saltvattensfiskarna eller de arter som normalt finns i sötvatten. De vanligaste arterna att få se vid dykningar här är hornsimpa, abborre och tånglake. Letar man efter de mindre invånarna så syns ofta små pungräkor, sandstubb och skorv. Gädda, sik och öring syns också ibland, men det krävs lite mer tålamod och tur för att hitta dem. Ovanstående arter känner många till att de finns här i regionen, men färre känner till den lilla havsnålen, ”Nerophis ophidion”. Den skiljer sig mycket från de andra arterna i våra vatten genom att ha starka och färggranna färger. Tyvärr kan havsnålen vara svår att hitta så här pass långt upp i Östersjön. Ett relativt säkert ställe att få se dem är ute vid skagsudde där den oftast ses gömd bland havstången på omkring 4-10meters djup. Bland Bottenhavets större invånare så är gråsälen och vikaresälen något som börjat synas allt oftare. Det är inte alls ovanligt att vi har ett flertal gråsälar kring båten då vi är ute och dyker. Gråsälen har återhämtat sig snabbt från att vara utrotningshotad till att idag bestå av ett bestånd på cirka 24000 individer i Östersjön. Trots ett ökat antalet sälar i området så är det svårt att få möta dem under ytan, men när det väl händer så är det en speciell upplevelse. Det

62


är svårt att undgå att bli fascinerad av deras graciösa och snabba rörelser i vattnet. En gråsäl kan dyka ner till cirka 100 meters djup och vara under ytan upp till 20 minuter, detta är dykegenskaper vi dykare gärna skulle vilja ha själva… H av e t k rin g Hö ga Kusten erbjuder kanske inte det mest artrika marina livet, men för oss dykare är det speciellt ur en helt annan synvinkel. Den låga salthalten i Östersjön och Bottenhavet gör området världsunikt ur ett arkeologiskt perspektiv. På få platser i världen bevaras trävrak så bra som här. Den största anledningen till detta är frånvaron av en lite krabat som har det mycket passande namnet skeppsmask, eller ”Teredo navalis” på latin. Denna mask trivs främst i saltvatten där den huvudsakligen livnär sig på trä.Vårt bräckta vatten med låg salthalt medför att denna mask inte trivs i vår region och till positiv följd får detta att de trävrak som återfinns här ofta är i ett mycket gott skick. Ett exempel på detta är vraket efter torpedkryssaren HMS Clas Uggla som ligger på 24-30 meters djup utanför storgrundet söder om Ulvön. Att dyka på henne bekräftar tydligt frånvaron av skeppsmask.Vrakets stålskrov håller fullständigt på att rosta sönder, medan trädäcket och övriga trädetaljer är så gott som intakta. Känslan av att få besöka henne mer än ett sekel efter att hon byggdes Segelbåten sjönk strax utanför trysunda, bockviken. Båten blev liggandes på endast cirka fyra metersdjup en kort tid innan den slutligen bärgades. Vi passade på att fotografera segelbåten en fin höstdag som dessutom bjöd på bra sikt i vattnet.

är mäktig, det är nästan som att gå på ett museum under ytan där tiden helt har stannat. Den mest intakta och imponerande delen är fören, där den spetsiga formen av en svensk torpedkryssare fortfarande syns tydligt. Clas Uggla var bestyckad med en 32 cm torpedtub i fören samt två stycken 12 cm kanoner på däck. Torpedluckorna samt tuben går fortfarande att se. Tyvärr så finns inte kanonerna kvar, men på midskeppet går det fortfarande att se den cirkulära kuggräls som en av dessa satt monterad på. Akterpartiet på vraket saknas helt vilket medför att längst bak på krigsfartyget är det fullt möjligt att simma in och titta på toaletter och kakel som finns kvar på denna mer än 100 år gamla torpedkryssare. Eftersom Clas Uggla ligger ganska långt ut i skärgården och på helt öppet vatten så möts vi ofta av bra sikt här.Vid gynnsamma förhållande kan sikten uppgå till 10-15 meter, vilket skapar en otroligt häftig upplevelse. Botten består av klippor och grovkorning sand. Jag har dykt här under sådana förhållanden att jag sett rakt över vraket från babord sida och även kunnat skymta klippväggen bortanför henne på styrbords sida. Med tanke på de goda förhållandena som finns i våra vatten för att vrak skall förbli välbevarade så är det synd att vi inte känner till fler vrakpositioner i Höga Kusten. Förutom Maja och Uggla så är vraken efter Fix och Alsterdamm de mest besökta i vår region. Det finns definitivt fler vrak och annat intressant dolt under ytan. Det krävs bara mer resurser och fler dyktimmar för att få upptäcka och utforska flera av dessa marinarkeologiska läckerbitar. Dykning ass ocieras of tast till att utföras i havet. Vilket är speciellt lätt att förstå med tillgång till en sådan vacker skärgård som vi har här. Faktum är dock att Höga Kusten-området erbjuder oss mycket mer än bara dykning ute till havs.Vi har älvar, sjöar och tjärnar som är intressanta att utforska. Balestjärnen, känd för sitt kristallklara vatten och sagolika undervattenslandskap erbjuder dykning och snorkling av svårslagen kvalitet. Överallt under ytan finns stora trädverk och trädstammar som bildar ett trolskt undervattenslandskap.Vattnet i tjärnen har ett högt pHvärde, vilket sannolikt hjälper till att bevara skicket på trädstammarna. Stim med abborrar och mindre gäddor syns nästan garanterat vid ett dyk här, men det som lockar mest till dykning på denna plats är den fantastiska sikten. Den är extremt bra för att vara i en tjärn, ibland faktiskt ända upp mot 15–20 meter. Efter ett besök här så får man absolut inte missa att vandra stigen runt tjärnen och ut till utkikspunkten på


DYK Upplev kittlande dykning RULLAR på duken TEXT Peder Sundström

F I L MT I PS

FILMAT UNDER VATTEN

D E T STOR A B L Å

Fantastisk vacker film från 1988 om den berömda fridykaren Jacques Mayols liv och hans ständige rival Enzo Molinari i upprepade farofyllda försök att slå världsrekordet. Filmen är den franske regissören Luc Bessons första film på engelska och baserat på de verkliga karaktärerna.

JACQ UES CO UST E AU O DYSSEY

ÅSKBOLLEN

The Odyssey är en tung box som innehåller alla de 12 episoderna från den smått succeartade TVserien som gick 1978, och som i fantastiska bilder beskrev de äventyrliga expeditioner och marina utforskningar som Cousteau utförde. Missa inte en legend.

Bond är alltid Bond, och i denna kultrulle från 1965 som den hemliga brittiske agentens 4:e film, är faktiskt inte mindre än 80 dykare inblandad i en av de hårdaste undervattenstrider som fångats på film. Inget mindre än en klassiker naturligtvis, signerad Sean Connery som Bond.

THE D EEP

En Peter Yates thriller från 1977 med bland annat Nick Nolte i en av rollerna. Ett ungt semestrande par i Bermuda hamnar i konflikt med skattletare när de dyker och upptäcker en gammal spanskt skeppsvrak från 1700-talet. Välgjorda dykscener.

Krall EntErtainmEnt prEsEntErar

sommarens stora familjeshow med humor, rock, schlager och pop!

SommarenS StörSta familjen öje! frÅn 630:- för hela familjen! Gäller i kategori C för vuxna och ma x 4 två barn t o m 14 år. Exkl. serviceavg.

nyhet!

Jessica Andersson · Linda Bengtzing · Magnus Carlsson · Thomas Di Leva Lasse Holm · Magnus Johansson · Charlotte Perrelli • Linda Pritchard

UngdomSidolen hilda bjUder pÅ familjeShow i SalveqUickS barnland.

Höga KUsten, skuleberget 12/8 kl 19.00 Boka dina biljetter på www.diggiloo.com eller Ticnet 077-170 70 70 / www.ticnet.se SpOnSOr

Uppladdningen börjar på www.diggiloo.com

64

partner


Logi

Hotellet har 28 rum med totalt 59 bäddar. Alla rum har en fantastisk utsikt över Högakustenbron och Ångermanälven.

Restaurang I vår restaurang skämmer du bort dina smaklökar samtidigt som du beundrar den unika utsikten!

Nöje

Weekend med tema. Stand Up-kvällar med Sveriges stå upp elit samt showkvällar. Håll utkik på vår hemsida för aktuellt program!

Konferens

Vi erbjuder konferenslokaler med plats för upp till 130 personer. Förstklassig konferensutrustning, god mat och fikabuffé samt omtalad personlig konferensservice.

Aktivitet

Utmana dina vänner i en kamp på frisbeegolfbanan, här finns meditationsstig och vandringsled. Stor lekpark med vattenplask för barn, turistinformation och souvenirbutiker. Bokning och info: 0613-72 22 70 www.hotellhoga-kusten.se


JENNIFER TÄFVANDER VAR NIO ÅR DÅ HON FÖR FÖRSTA GÅNGEN STOD PÅ ETT PAR VATTENSKIDOR. I DAG ÄR HON 18, REKORDHÅLLARE, FLERFALDIG MEDALJÖR OCH EN AV SVERIGES I SÄRKLASS ALLRA STÖRSTA TALANGER PÅ VATTENSKIDOR.

TEXT Torbjön Hägglund FOTO Håkan Nordström

VÄRLDSBÄST S

jälevadsfjärden har på senare år blivit bortskämd med Jennifers besök. Från iskalla vårdagar i april till lika kylslagna höstkvällar i oktober tränar hon för att bli bäst. – Jag har kört när det bara var fyra grader i vattnet, avslöjar hon. Kvällens träningspass börjar med 18,25 meter lång lina som sedan kortas, steg för steg, tills Jennifer bara är 13 meter bakom båten. Hastigheten är 55 kilometer i timmen och för varje indragen centimeter försvåras åkningen. När hon i grenen slalom girar mellan bojar, och korsar svallvågen bakom båten, når hon i korsningsögonblicket en hastighet av sanslösa 80 kilometer i timmen.

Et t fö r sta kvit to på Jennifers talang kom 2008 när hon som 15-åring knep JSM-brons i grenen slalom. I fjol blev det en ny tredjepla ts – men denna gång i ett avsevärt större sammanhang. Jennifer representerade då Sverige vid junior-EM i Österrike. – Det var ganska stort, medger hon. Där tävlade 24 länder och 115 deltagare. Även vid JVM i Italien ingick hon i

66

juniorlandslaget, och att hon kan tampas på den nivån har förvånat många. Klubbar i södra Sverige har avsevärt varmare vatten och längre säsong – för att inte tala om klubbar i södra Europa. Ändå överglänser Jennifer sina jämnåriga gång på gång. I grenarna slalom och trick har hon såväl dubbla JSM-guld som två svenska juniorrekord.

siktar Jennifer på att utmana dem som är tre år äldre i U21-EM, och kampen för att nå dit inleddes tidigt i våras fjärran från Själevad. I april tillbringade Jennifer tre träningsveckor i Florida tillsammans med några av Sveriges främsta talanger. – Det var helt perfekt, säger hon. Det är ju ganska stor skillnad på badtemperaturen där och här. På så vis blev min säsong lite längre. Att Jennifer har stort stöd från sin pappa, Olof Täfvander, råder det ingen tvekan om. Han är den entusiastiske idrottsfarsan som närvarar vid varje träningspass och med stolthet följer sin dotters framgångar. – Hennes slalomtid tror jag är femte, sjätte bästa tid i Europa. Det är väl rätt hyggligt? säger Olof och ser på sin dotter. Jennifer ler snett. – Ja, kanske det… fast jag kan ju bättre.

D en här s ommaren


T

NextJet-annon-110509.pdf

VI HJÄLPER DIG ATT UPPLEVA HÖGA KUSTEN Hos oss hittar du all utrustning för ditt uteliv, vare sig du ska fjällvandra, jaga älg, fiska gädda eller tänker paddlar till Ulvön. Välkommen till oss!

1

2011-05-09

13.15

NextJet är  ett  av  Sveriges  största  flygbolag  och  bedriver  reguljärtrafik,  chartertrafik  och  flygfrakt.  Vi trafikerar 20 flygplatser och förbinder några av  Skandinaviens  viktigaste  industristäder  med  varandra. Vårt samarbetsavtal med SAS möjliggör  vidareresor från både Stockholm och Köpenhamn  till  destinationer  över  hela  världen.  Boka  dina  biljetter  på  www.nextjet.se,  ring  oss  på  0771-90  00 90 eller kontakta din lokala resebyrå.

NEXTJETS ORDINARIE LINJENÄT VIDARE UT I VÄRLDEN VIA INTERLINEAVTAL MED SAS WWW.SAS.SE

Missa inte vår Outdoor outlet i sommar. 50% på kläder och utrustning från... Haglöfs | Bergans Lundhags | North66 Swedteam | Chevalier Merrell | Shimano Klättermusen | Tenson

11.00 0 ISBIL JETTE R I SOM MAR!

LÅGPR

Vi erbjuder även uthyrning och prova-på-paddling med havskajak. Från 350 kr. Läs mer på www.utekompaniet.se

Måndag-Fredag 10-18, Lördag 10-15, Söndag 11-15 i juli månad www.utekompaniet.se Tel: 0660-505 00

OFFICIAL PARTNER


ÄGNER

E

TEXT Märta Karlsson & Bo R Holmberg

I de djupa skogar, dimhöljda ängar och oberäkneliga hav som utgör Höga Kusten är det lätt att tro på rövare och jättar, vittra och vättar. Författaren BO R HOLMBERG har som ingen annan beskrivit dem för oss.

68

n sägen är en kort, sagoliknande berättelse som anknyter till en viss plats, snarare än tid. Till skillnad från sagan påstås sägnen vara sann och har påfallande ofta ett olyckligt slut. Det finns sägner från alla delar av Sverige, men just Skuleberget och dess omgivningar har

gett upphov till många berättelser. – Grottan i berget är en riktig sägengrotta. Det är ett sägenberg och en sägenskog. Skuleberget fascinerar nog många än idag. Om du kommer norrifrån på E4:an, uppför backen, över krönet och ser det där branta berget resa sig – då är det mäktigt. Ännu tydligare var det när den gamla vägen strök förbi foten på berget så att de förbipasserande fick känslan av att berget lutade över dem. Nästan hotande, säger Augustprisbelönade författaren Bo R Holmberg som har baserat några av sina mest kända berättelser på en sägen från Höga Kusten – den om rövarna i Skuleskogen. Om dessa berättar Bo om i fotoboken om Höga Kusten som nyligen släppts - Höga Kusten/Land, Sea & Phenomena. Sägnen om rövarna i Skuleskogen är en så kallad historisk sägen, kopplad till en plats som finns och satt i en miljö som stämmer överens med den vilda naturen. En annan typ av sägen är den mytiska, den som handlar om folktrons väsen, som jättar och vittra.


vardagar 10 –19 | lördag 10 –16 | söndag 12–16 www.oskargallerian.se | Storgatan 15, 891 33 Örnsköldsvik

MEDIAPARTNER I NORR

I en smakfull, inspirerande och trivsam miljö erbjuds du 8000 kvm shopping. Våra 32 butiker är fördelade på tre våningsplan och fyllda med välkända svenska och internationella varumärken. Vi har en ny italiensk glassbar som är garanterat värt ett besök!

“Skuleberget” - ett av Bo R Holmbergs totalt nio sägner som går att läsa i boken “Höga Kusten - Land Sea & Phenomena”, en 200 sidor inbunden fotobok om världens mest unika kustområde och världsarv.

SHOPPING

– Vittran är framförallt en norrländsk varelse. De är inga onda varelser egentligen, utan hjälper de som behöver hjälp. Är du snäll så är de snälla, och är du däremot ond blir de för alltid otrevliga tillbaka. Många sägner är naturbundna och utspelar sig i täta skogar, men även i stilla eller stormande vatten med den lynniga men hjälpsamma havsfrun som en av huvudpersonerna. Sägnernas sedelärande funktion lärde åhörarna vikten av att vara vaksam och respektera naturen och de medmänskliga reglerna. Även om det många gånger finns övernaturliga inslag i sägnerna så utspelar de sig i det vardagliga bondelivet och blir på så sätt påfallande realistiska, mitt bland alla under. De handlar om människor som är ensamma vid fäbodarna, utlämnade till en storm till havs, resande på färdvägar genom skogen, bekymrade över kor som inte mjölkar och säd som inte vill växa. – Människor vistades ute i naturen och mörkret mycket mer då. Innan det elektriska ljuset, eller ens stearinljuset, kunde driva bort oknyttet man hade i hörnen var det bara mänskligt och naturligt att de anade sig till övernaturliga varelser där i mörkret. Det var inte så märkligt att de fantiserade om en annan värld bredvid sig. En värld där på stigen, i skogen, under det hotande berget. Innan den surrande elbelysningen drev bort oknyttet.


ATT ANGÖRA EN BRYGGA TEXT Samuel Karlsson FOTO © 1965 AB Svensk Filmindustri, AB Svenska Ord Stillbildsfoto: Jarl Ekenryd © 1988 AB Svensk Filmindustri Stillbildsfoto: Denise Grünstein

BÅTEN LYDER INTE NÄR DU BACKAR. DU SVÄNGER MEN DET BÄR IVÄG KÄPPRÄTT ÅT FEL HÅLL,

Det ser lätt ut, men konsten att PARKERA PÅ SJÖN har i alla tider varit föremål för såväl skratt som kostsamma upplevelser. VI HAR SAMLAT OVÄRDELIG KUNSKAP FÖR ATT INTE DU INTE SKA BLI SOMMARENS HETA SNACKIS PÅ SKÄRGÅRDSHOTELLETS VERANDA.

Samuel Karlsson är som luttrad skribent och chefredaktör för båtmagasinet Praktiskt båtägande expert på att lägga till på de flesta bottnar, bryggor och stenstränder.

70


S l ä p p d raggen nu - ä l skl ing. Kommentaren från Lasse Åbergs klassiska skärgårdsfilm SOS är redan historisk. Mannen vid rodret som uppmanar kvinnan att slänga i ankaret lite för tidigt och hon får förlänga linan med strumpor och andra underkläder. Men med lite planering kan man undvika liknande situationer. Har du nyligen köpt din första båt skadar det inte att träna lite i lugna vatten. Även den enklaste manövern kan bli en komplicerad historia om kommunikationen inte fungerar ombord. Men när alla vet sina roller och vad som ska göras blir det lättare att klara av även knepiga situationer. Många nybörjare kör båt som de kör bil. Men vatten är ett lite lurigare underlag än våra vägar och båten har inbyggda egenheter som du måste lära dig att parera. Här

är några grundläggande tips som gör båtlivet enklare för nybörjaren till havs. En egenhet som påverkar alla motorbåtar är propellerns rotationsriktning. De flesta utombordare och drev har en propeller som roterar medsols sett akterifrån, vilket medför att den pressar aktern åt höger och vrider båten mot vänster. Störst blir effekten på båtar med roder. På mindre modeller märker du av det om du släpper ratten. Efter en stund svänger båten av mot babord. Rotationsriktningen gör också att svängradien är bättre åt vänster än åt höger. Det är något som du bör tänka på när du ska manövrera i kanaler eller andra trånga utrymmen. Svänger du åt vänster och ger extra gas så vänder båten direkt. Propellerns påverkan blir tydligast när du backar. Om

Även på film har svårigheterna med båtlivets utmaningar sklidrats otaliga gånger framför allt i den svenska komedin från 1965 av Hasse och Tage. Filmen “Att angöra en brygga” med bland andra Gösta Ekman, Monica Zetterlund och Hans Alfredson kommer för alltid att förknippas med båtlivets svårigheter.

Stig Helmer Olsson och hans ständige vapendragare, norske Ole, hamnar ute i Stockholms skärgården i Lasse Åbergs komedi “S.O.S. - En segelsällskapsresa” från 1988. I sällskapet av det fina folket med sina lustjakter och båtfantasterna med sina träbåtar visar de att ingen av dem är någon större sjöfarare .

MAGASIN HÖGA KUSTEN

71

SOMMARNUMMER 2011


den snurrar medsols är det svårt att styra aktern mot vänster. Även om du ger fullt rattutslag går båten rakt bakåt. Svänger du mot höger däremot svarar den direkt. Vill du att båten ska vrida mot vänster när du backar måste du ge en extra skjuts med gasen.

och kontrollerat. Se bara till att lämna tillräckligt med lös lina i fören så att båten kan vrida sig hela vägen in mot bryggan. Den här manövern kallas att förtöja med spring eller köra på spring. Med en mindre motorbåt kan det bli ganska obehagligt om du kör för snabbt och vågorna går höga. Sänk farten och kryssa snett mot vinden. Riktigt stora svallvågor är säkrast att låta båten gunga lugnt och försiktigt över. När du har vinden i ryggen bör du inte köra fortare än vågorna. Då kan du kontrollera båten bäst. Om en stor våg hinner ifatt dig lyfter den bara akterskeppet och rullar in under båten. Att kryssa fram och ta vågorna lite på tvären kan vara en möjlig teknik när vågorna slår in akterifrån. När det är blåser lite mindre och det är kort avstånd mellan vågtopparna kan du för det mesta köra rakt mot vågorna. Båten vilar då på topparna.

M o n ica Z e t t er lun d besj ö ng de fantastiska män som rätt kunde angöra en brygga. Och visst kan det kännas som en svår konst i början. Sidvinden kan spela ett spratt med den mest välplanerade tilläggningen och även en erfaren herre kan misslyckas ibland. Knepet är att försöka beräkna vindens påverkan och försöka kompensera genom att sikta lite vid sidan av målet. Har du en flatbottnad båt är det extra viktigt att kompensera för vinden. När du ska lägga till med långsidan är det att enklast om du går in med styrbordssidan mot bryggan om du har en vänstervriden propeller. Låt båten glida med styrfart. Sikta in dig mitt på förtöjningsplatsen. När du når bryggan slår du back och låter propellern pressa in aktern. När du går in med babordssida är det att föredra att gå in så långsamt som möjligt parallellt med bryggan. Backa sedan försiktigt annars kan aktern slå in mot bryggan. I de flesta fall går det lätt och enkelt men om vinden känns lynnig och du har gått om utrymme finns det ett enkelt knep. Gå in med fören mot bryggan, förtöja båten i fören och backa därefter in med aktern. Du kan även välja att köra försiktig framåt. Det är en enkel manöver som får båten att följa med snällt

Om du tänker ligga på svaj under natten bör du kontroller att det är en lämplig botten. Lera, mudder och sand är bra men steninga och bottnar med mycket sjögräs är sämre. Se till att ligga på betryggande avstånd från land. Du bör också ligga i lä. Ett ankare fungerar bäst om du släpper ut tre till fem gånger så mycket lina som djupet. När det blåser kan du behöva öka längden ännu mer. Linan bör vara minst 50 meter och då räcker den för att ankra på åtta meters djup. Förvara den i en plastback och låt den löpa fritt. Har du

Välj pl atsen med oms or g.

72


enbart ankarkätting kan det bli problem vid mycket hårt väder. Den kraftiga vinden gör att kättingen blir sträckt hela tiden utan någon svikt. Det finns risk att ankaret rycks loss från botten eller att pollaren slits bort från båten.Vid en sådan situation kan du förlänga kättingen med en lina. Har du en mindre båt kan det vara lämpligt att närmast ankaret ha några meter kätting och sedan lina. Den tunga kättingen drar ner linan mer parallellt med sjöbotten. Om du har en mindre båt kan det vara bra att fästa en meter lång kätting närmast ankaret. Du får då en fjädrande effekt som gör att ankaret inte rycks loss ur botten lika lätt. Om du tänker ligga på svaj under natten bör du kontrollera botten och se till att ligga på betryggande avstånd från land. D e t va n liga st e ä r at t du lägger ankaret över aktern på cirka 35 meters avstånd från stranden. Se till att linan räcker innan du slänger i draggen. Låt linan löpa ut tills du är framme vid stranden. Tänker du bara göra ett kortare stopp kan det räcka att förtöja båten med en lina i ett träd men planerar du att ligg längre bör du förtöja med två linor i 45 graders vinkel från fören. Det blir lättare att lägga loss om du låter linorna löpa runt var sitt träd och sedan tillbaka ombord. Du kan då stå på fördäck och hala in repen utan att gå iland.Vid förtöjningen känns det närmast som du hamnat på ett scoutläger med alla repdragningar men när du lägger ut är det en ganska smidig manöver. När du lägger ut startar du motorn innan du drar upp ankaret.

id förtöjningen känns det närmast som du hamnat på ett SCOUTLÄGER med alla repdragningar

Det nära är det goda.

SE IDEA AB, foto Thomas Hagfors.

»Åh, vad gott.« Att nå till den känslan är på något sätt alltid målet med en måltid. Grunden för att lyckas är bra råvaror. Det är precis vad Västernorrlandsgården handlar om. Hos oss hittar du lokalt och varsamt producerad mat från gårdar i Ångermanland och Medelpad. Vad sägs om att börja din nästa fantastiska smakupplevelse med ett besök på vår webbportal? västernorrlandsgården.se

73


Tomaten 채r spetsig och kommer upp och bryter ut och s책


KONSTEN ATT NJUTA BOTTENHAVETS SYRADE SILVER TEXT Andreas Norman FOTO Peder Sundström

A

tt äta surströmming är omgärdat av traditioner och, för den oinvigde, märkliga knep och ritualer. Att inte ta sig vatten över huvudet är en bra utgångspunkt. Ruben Madsen rekommenderar att man börjar i blygsam skala med en så kallad flisa. En tunnbrödsbit liten som en tändsticksask utgör basen med smör och en skiva potatis, där surströmmingsbiten inte ska vara större än en vigselring - eller som en klick kaviar. Gör en “rokad” med smakerna. – Det centrala är ju surströmmingen. Det är festföremålet, tydliggör Ruben, man kryddar med surströmmingen. Så lite, men så smakrikt. Nästa steg är den större klämman. I den kan man bygga in fem-sex munsbitar med surströmming. Det viktiga är att inte låta någon ingrediens dominera. – Wagner, hans musik är en ljudmassa som slår emot en i en enda smet, säger Ruben och gör en musikalisk liknelse. Medan i Chopins musik, förnimmer du varje instrument. Bara smöret… vad gott det är. Tomaten är spetsig och kommer upp och bryter ut och så surströmmingen med sin sälta som lyfter alltihop. Fy tusan, vad bra det blir. Inramningen är avgörande och många gånger överlappar det med smakupplevelsen. Som när Ruben för en tid sedan anordnade en surströmmingsfest för Jamie Oliver, den Nakne kocken i TV. – Han provsmakade och tyckte det var sensationellt gott, intygar Ruben. Jag sa åt honom att vi ska skära rödlöken i 1,2 millimeter stora korn.Varför just 1,2, frågade Jamie? Egentligen ska det vara 1 millimeter svarade jag, men det är inte så noga, skämtar Ruben, fast med en allvarlig underton; det

finns inget värre än stora lökbitar. Det får inte smaka bara lök. Nej, man sprider rödlöken som en löjrom över. Det blir så vackert, du anar inte. i förväg är ett big mistake. Surströmmingen ska vara kraftigt nerkyld när den bärs in på bordet. Då blir det ingen aggressiv doft. – Varm surströmming angrips av syret enklare och om den ligger framme, då försämras kvalitén, förmanar Ruben. En festlig lösning är att ställa burkarna i is eller gjuta ett isstycke med en tom burk längst upp. Den spiller man varmvatten i och plockar bort innan surströmmingen tas fram.Vips så har man en lyxig burkhållare. – Frys in rönnbär i isen. Det ser hur bra ut som helst. Att äta surströmming i solsken är också det ett stort misstag. – Surströmming i solsken och flugor som surrar, fy tusan. Det är fruktansvärt. Det värsta jag vet, vifta bort flugor. Näe, sätt dig i skuggan. Tilläggas ska att renset bör slängas med jämna mellanrum.

At t ö p p na burk arna

A l ko ho l sk apar inga surströmmingsälskare. När det kommer till starksprit skräder Ruben inte orden. – Det smakar skit. Ansiktet far ihop som ett russin. Ett begåvande rus, som han uttrycker det, i all ära, men det gäller att hantera det. Några tips han räknar upp är hemkryddad snaps, mörk rom, rosévin och det enligt expertisen oöverträffade torra portvinet som ska serveras i snapsglas. Alkoholfria alternativ som passar utmärkt är Amé Rosé och älgörtsdryck som

finns i bland annat hälsokostbutiker. En verklig trotjänare är ju mjölken, men den ska sippas, inte klunkas. – Ta ditt vackraste kristallglas och fyll det med stora iskuber. Spill på mjölken som får skölja runt. När Ruben beskriver sitt perfekta surströmmingsparty lägger han stor vikt på umgänget och förberedelserna. Helt ska festen inledas mitt på sommaren strax innan skymningen när viss kvällssvalka infinner sig. – Folk av alla sorter, unga som gamla, säger Ruben. Det ska finnas en elegans och en noggrannhet. Gästerna ska märka att man har brytt sig. Man har flera sorters surströmming med alla de spännande ingredienserna och man är inriktad på att ha kul. Att bara äta surströmming, då är det fattigt. Faktiskt, man behöver inte äta surströmming alls, eller bara smaka en gnutta. Som komplement går det bra att ställa fram exempelvis mandelpotatispaj och dessertostar. Inlagd sill är inte bara tolererat, utan ett måste på ett äkta surströmmingsbord, menar Ruben. – Det är inget negativt att inte gilla surströmming. Uppriktigt sagt så är det en bristvara. Alla bör således inte gilla surströmming. Man kan sträcka sig lite grann ytterligare så att gästen ska ha en chans att ändå vara med och känna av pulsen. Rökt sik kan platsa. Lax, nja... Rostbiff, korv eller köttbullar då? – Kulturskymning, förfasar sig den annars liberale Ruben. Ingen buffé à la Finlandsfärjan!

Ruben M adsen Estradör, clown samt saltör på Ulvö lilla salteri tillika Surströmmingsakademiens ordförande.


76


FEM SMÅÄVENTYR FÖR SOMMAREN.

TEXT Nils Ågren FOTO Peder Sundström & Håkan Nordström

PRESSA DIG GENOM RABBES PINA DJUPT INNE I URBERGET. GLID LJUDLÖST FRAM PÅ EN VINDLANDE Å I KANOT. SNORKLA I KRISTALLKLART VATTEN BLAND SPÖKLIKA TRÄDSTAMMAR. KÄNN PIRRET I MAGGROPEN PÅ VÄG UPPFÖR EN NÄSTAN LODRÄT BERGVÄGG. AVSLUTA MED GROTTSAFARI OCH HAVSBAD. HÄR FÅR DU TIPSEN TILL ÄVENTYREN FÖR DE YNGRE (OCH DIG SJÄLV). 77


Dag

1

Nordens största urbergsgrotta hittar du i Gideå, drygt tre mil norr om Örnsköldsvik. Bara utsikten vid raststugan på Skallberget, 260 meter över havet, är värd promenaden från parkeringen – men det är ju inte därför vi är här. Den mäktiga nedgångsskrevan till Skallbergsgrottorna är inte bred, men 70 meter lång och som mest 24 meter djup. När du väl nått botten är det inte långt kvar förrän det riktiga äventyret tar sin början. På med hjälmen och tänd ficklamporna – vi ska rakt in i urberget. Det är kallt, ibland fuktigt, och på vissa ställen riktigt trångt. Skallbergsgrottan är ingen för den som lider av klaustrofobi, men vågar du utmana dig själv så finns hur mycket som helst att upptäcka. Nålsögat, Rabbes Pina, Brittas smala gång och Besvikelsestupet är några ställen du kan ta dig till. Självklart ska du också besöka Gustavs sal, uppkallad efter Gustav Sjögren – mannen som med egenhändigt snickrade stegar gjorde grottan tillgänglig för allmänheten. Numera är den så kallade turistleden utrustad med nya stegar men vill du ha ett större äventyr så kan du avvika från leden. Dag

2

Finns det något skönare än att ljudlöst glida

fram i en kanot på en långsam å? Nätraån är perfekt för en heldagsutflykt och vill du förlänga turen finns det övernattningsstugor och vindskydd. Den vindlande ån tycks inte riktigt veta var den ska, hela tiden svänger den fram och tillbaka vilket gör paddlingen omväxlande, men absolut familjevänlig. Några forsar stöter du inte på i kanotleden som startar i Skorped – drygt fem mil väster om Örnsköldsvik – och slutar i Sidensjö. Bilvägen är det 28 kilometer, i kanot blir det hela 45 – en lång sträcka för den ovane paddlaren, men du behöver inte avverka hela leden. Ett bra tips är att starta vid Djupsjö Camping, fyra mil väster om Örnsköldsvik. Där kan du hyra kanadensare, eller varför inte prova en kantringssäker ”kabåt” – Skorpedsuppfinningen som är ett mellanting mellan kanot och båt. Dag

3

Det krävs nästan fyra kilometers skogsvandring men belöningen när du kommer fram är obetalbar. Den lilla trolska Balestjärn, i naturreservatet Balesudden ett par mil söder om Örnsköldsvik, ger en unik naturupplevelse. Tjärnens vatten är kristallklart och överallt kring stränderna ligger välbevarade trädskelett, som konserverats av vattnets höga ph-värde.

Glöm inte att ta med snorkel och cyklop – det här blir ett oförglömligt undervattensäventyr. Hit kommer du via en avstickare från den nära 13 mil långa vandringsleden Höga Kusten-leden, som du kan kliva på från antingen Köpmanholmen eller Sandlågan. Och när du väl är här vid Balestjärn så ska du kosta på dig den lilla vandringen upp på Balesberget. Härifrån ser du hela Höga Kustens underbara skärgård. Magiskt vackert. Dag

4

Dags för ett besök i de mytomspunna Skule-rövarnas grotta. En adrenalinkick och en fantastisk naturupplevelse mitt i världsarvet Höga Kusten. Mäktiga Skuleberget ligger alldeles intill E4, fyra mil söder om Örnsköldsvik. Den närapå lodräta östväggen reser sig 250 rakt upp och när man står nere vid Naturum Höga Kusten och blickar uppåt är det nästan omöjligt att tänka sig att man ska kunna klättra uppför stupet. Men här finns norra Europas största Via Ferrata-anläggning med tre klätterleder i olika svårighetsgrad. Den lättaste leden har klättrats av besökare mellan 4 och 82 år, de yngsta med god hjälp av vuxna förstås. Du sitter hela tiden fast med klätterselen i en stålvajer. Säkerheten är maximal och känslan när


du når toppen, 295 meter över havet, är obeskrivlig. Tio meter från toppen passerar du Sveriges högsta marina gräns, här uppe gick kustlinjen efter istiden. Snudd på ofattbart. En gångstig leder ner längs berget igen, och då kan du kika in i Skulerövarnas mörka grotta – om du vågar. Dag

5

Efter fyra dagars fysiska äventyr blir det skönt att ta igen sig på en varm sandstrand och svalka sig i havet. Den lilla havsviken Smitingsviken ligger bara några få kilometer öster om Härnösand och Smitingen är ett populärt badmål. Men eftersom vi är på äventyrsresa så finns självklart mycket spännande att uppleva, förutom strandlekar och bad. Ta någon av de markerade stigarna och leta dig fram till utsvarvade tunnelgrottor. En stig leder till en mycket välformad lökgrotta, en annan till ett klapperstensfält där du på vägen passerar fantasieggande skulpturer som naturen själv format i berggrunden. Missa inte att ta ett dopp från klipporna i den förtrollande vackra Klubbsjön, en före detta havsvik på Härnö klubb som tack vare världens största landhöjning numera är en sjö. Det är denna landhöjning som gör att du nu befinner dig i ett världsarv.

Den vindlande ån tycks inte riktigt veta var den ska, hela tiden svänger den fram och tillbaka vilket gör

Magisk upplevelse Upplevelsebadet är familjens paradis, där vår rikskända attraktion Magic Eye bjuder på 180 meter av ren badglädje - och med spektakulära ljuseffekter från start till mål har banan blivit mer magisk än någonsin.

Varmt välkommen att samla kraft hos oss. PARADISET, LASARETTSGATAN 15 891 33 ÖRNSKÖLDSVIK. TEL. 0660-885 90 PARADISET@ORNSKOLDSVIK.SE WWW.PARADISETORNSKOLDSVIK.SE


FISK, FISKE MENINGEN MED LIVET TEXT H책kan Stenlund FOTO Leif Milling


En tyst tjärn, en vild ström. En bortglömd sjö eller det stora havet. För flugfiskare finns alltid en UTMANING att försöka fånga. Ibland en fisk, ibland bara sig själv. Höga

81


K

vällen är perfekt. Som bara en svensk sommarkväll kan vara. Stilla, ljum, ett lätt surr av mygg och en förväntan i luften. Det är just i kväll det kommer att ske. Nej, jag är inte på logdans, inte ens på väg ner till stadens uteservering, även om jag hoppas på att möta en skönhet. Jag går och fiskar. Så länge jag kan minnas, alltså hela mitt liv, kan jag inte komma på en enda dag som jag inte velat gå ut på jakt. Och i denna jakt inbegriper jag också fisket. En upptäcktsfärd om vilken Henry David Thoreau skrev: ”Många män går ut och fiskar, utan att förstå att det inte är fisk de försöker fånga”. Även jag är en sådan, en som helst vill fånga mig själv. Tjärnen är en liten vattenspegel, ett skogsöga i vars yta världen reflekteras. Ikväll är detta hela min värld, det som det lilla tjärnögat reflekterar och det som finns under dess yta. Förhoppningsvis kan det lära mig något om mig själv. Förhoppningsvis kan det ge mig en viss belöning. Jag vill ha napp. Jag vill alltid ha napp. När jag sätter mig ned i skogen, syns fortfarande en krusning på vattenytan. Ännu har sommarvindarna inte släppt sitt tag om dagen. Jag tar fram min sotpanna, ett paket kokkaffe och mina smörgåsar. Lika bra att fika nu, innan fisket tar över helt. Sotpannan bär jägare och fiskare med sig likt Israeliterna bar sin ark ut till strid. Nästan som en ikon, ett tecken på att vi tillhör en livsåskådning. Här och nu är det kaffet och smörgåsarna som blir för oss utgivet. Jag gör eld av ett torrt träd ur skogen, innan jag tar vatten ur tjärnen. Allt hör ihop på denna plats. Jag är en försiktig gäst. Jag vill inte lämna för mycket spår. När vattnet kokar upp lägger jag i kaffe enligt ett gammalt beprövat recept som jag lärde mig redan på den tiden jag jobbade i skogen: ”Tre nävar och en nypa, vare sig det är en panna eller en gryta”. Det fungerar alltid, det blir starkt och gott kaffe. Jag kommer inte att somna enkelt, även om fisket skulle vara trögt. Efter kaffet tar

jag fram fiskeprylarna och tacklar upp. Sätter ihop mitt lätta flugspö, väljer en flugrulle med en lina som flyter, söker genom flugasken efter en fluga att sätta min tilltro till. Det finns ett ögonblick, innan själva fisket, när du har ett val. För du kan alltid välja att gå tillbaka, innan du satt ihop dina prylar. Men inte efteråt. Det är just det här ögonblicket. Men när jag väl valt min fluga har jag också bestämt mig. Jag har gått över en osynlig gräns. Förvandlats från åskådare till deltagare. Från civil till jägare. Jag lägger ut mina kast. Det är så det fungerar. Precis som lärjungarna följer vi rådet att lägga ut våra beten på djupt vatten. Ändå är det inte ens fisk vi vill fånga. bäckröding. Inplanterad från Kanada någon gång på 50-talet. Det finns också abborre, inplanterad i ”tidernas begynnelse”. Kanske kom de hit med inlandsisen, kanske överlevde de under isen. En sak är säker, inte kom de från Kanada i alla fall. Bäckrödingen är en glupsk och vacker individ. God på tallriken också. Men abborren är på något sätt min favoritfisk på matbordet. Köttet fast, fisken ganska mager, filéer som håller bra i frysen. Abborren är lyxmat du kan fånga överallt i vårt land. När allt fler människor, världen över, upptäcker ”det nya nordiska köket” - skickligt på att utnyttja de inneboende smakerna i sina råvaror - skadar det inte om vi själva upptäcker vilka råvaror vi har i vår närhet. Det kanske är dags att lämna närmast hälsofarlig odlad lax därhän och själv fånga vild och nyttig fisk istället? Du är alltid vad du äter. Efter ett par kast får jag napp. Det är en liten bäckröding, otroligt grann i sin teckning. Jag tar loss flugan och slår fisken i skallen. Sedan lägger jag den på en tuva bredvid där jag står. Efter ett tag får jag en fisk till, den här gången en abborre. Fortsätter det så här har jag snart till en middag. Men det fortsätter aldrig ”så här”. Aldrig någonsin. Vad är en fisk, egentligen?

I tjärnen sk a d et f innas


Många män går ut och fiskar, utan att förstå att det inte är fisk de försöker fånga

MAGASIN HÖGA KUSTEN

83

SOMMARNUMMER 2011


D e t ä r e n n at ur l ig fr åga att ställa sig. Speciellt om du, som jag, satsat närmast oändligt med tid på att fånga just fisk. I sitt element, i vattnet, uppfattar vi den närmast som en skugga, ett blixtrande ögonblick som plötsligt framträder likt en verklig skepnad. En del hävdar att fisk är den varelse vi själva har utvecklats ur. Lungfisken brukar nämnas i dessa sammanhang, men det kanske räcker med att påminna om att vår första tid i livet levs som en fisk i vår skyddande moders mage. I fantasin nämns fisk som en del av våra lustar, sjöjungfrun med sina lockelser. Men fisk är också bilden av vår rädsla, Kapten Ahabs kamp med Leviathan och Jona i valfiskens buk. I Fjärran Östern är fisk symbol för fred och ordning, styrka och uthållighet. Fisken är helig på Judarnas påskhögtid. En del av Jesu första under. Fisk är symbolen för de första hemliga kristna och på så vis ett tecken för hela vår civilisation. Fisken är picses, den tolfte symbolen i zodiacen, och alltså det astrologiska årets början och slut. I kulturen ser vi målningar med kvinnor som älskar med bläckfiskar och hur penisar avbildas likt sugfiskar. Författaren Günter Grass låter en kvinna tillfredsställa sig själv med en ål i boken

Blecktrumman. Fisken som både älskare och förgörare fascinerade psykoanalytikern Carl Jung. Som menade att fiskar, i våra drömmar, bland annat symboliserade människans ”ambitioner, girighet, liderlighet och snikenhet” Men också stod för ”religiös hängivelse”. Om det sistnämnde kan nog fler än en flugfiskare vittna om. Kort sagt: fisk finns i våra fantasier, i våra minnen och i kallt vatten.Vissa påstår till och med att de är meningen med livet. Jag lämnar tjärnögat. Det finns fisk att fånga på andra platser, även om det ibland känns som om fisk är en sinande resurs. På Ulvön, i det gamla kapellet, berättar konstnären Roland Johansson Öbergs väggmålningar på tre väggar av väggarna om den förlorade sonens återkomst. Den fjärde väggen har målningar som anknyter till livet på ön. En bild visar en fiskare som satt sitt ljuster i en fisk som är dubbelt så stor som båten han fiskar från. Kanske inte bara en bild på övermod. Kanske lika mycket en profetia om framtidens utforsk-ning. Den ryske författaren Sergei Timofeevich Aksakov skrev: ”Girigheten hos gäddan känner ingen gräns”. Vi är som gäddor, lite till mans, vi människor när vi gapar över för mycket. Men gäddor

84


ÄTA U T E

VID LÄGERELDEN KOKT K AF F E

H E M R ÖKT

Använd en ABU-rök eller liknande om du är ute på fisketur och vill ha röken med dig. Om du vill röka din fisk hemma så kan du enkelt bygga en rök av ett rent oljefat. Det ger en rökt fisk som är otroligt fin till smak, lukt och utseende. Använd gärna ett nyare fat som har löst lock som man bara lägger på vid rökningen. Borra hål för två genomgående stålpinnar 25 cm från öppningen, köp eller tillverka ett galler med lyftöglor som ska ligga ovanpå stålpinnarna.

Ta med en liten kaffepanna. Gör eld av ett torrt träd ur skogen, ta vatten ur tjärnen. När vattnet kokar upp lägger du i kaffe enligt ett gammalt beprövat recept: ”Tre nävar och en nypa, vare sig det är en panna eller en gryta”. Det fungerar alltid, det blir starkt och gott kaffe.

Fyll fatet med 30-40 cm enris i botten, lägg i galler och fisk. Lägg på locket och elda sedan under botten på fatet över öppen eld. Rök fisken max en timme vid fullt galler och fiskar upp till ca 1 kg. Prova dig fram. Ta bort locket och lyft bort gallret med fisken snabbt. OBS! Enriset får syre när locket tas bort och lågor kan slå upp. Passa ansiktet eftersom det blir en brännarlåga som samtidigt rengör fatet. God spis!

verkar, i alla fall, inte ta slut i de norrländska vattnen. Du finner dem i havet och i inlandet. Den är både en roligare sportfisk än du tror och godare mat än sitt rykte. Och för flugfiskare alltid en härlig utmaning. Gäddan finns också i strömmande vatten, även om vi kanske hellre söker havsöring längs Höga Kustens åar. Idbyån var länge en av norrlandskustens pärlor. Men när fisketrycket blev för stort och havsöringarna hotades, stoppade fiskevårdsföreningen helt enkelt fisket. Havsöringarna var viktigare än fiskekortförsäljning. Helt sant. Jag ringer till åns kontaktperson, Arnold Edin. Jag frågar om det kommer att bli möjligt att fiska där inom en snar framtid. Arnold säger: ”Knappast”. Havsöringen har inte fått det mycket bättre i havet de senaste åren och fisket i ån har ingen god prognos. Det är synd, för Idbyån är en otroligt vacker å. För en ström är, precis som Roderick Haig-Brown skrev: ”Vatten i sin vackraste form”. På många sätt är strömmen just den plats där jag tror att det är allra enklast för en människa att finna sig själv. I det rinnande vattnet lämnar du inte efter dig några spår. Varje steg är nytt och försvinnande. Allt är här och nu. Strömmen upprepar sig aldrig och varje kast är en ny möjlighet. Det är bara att kasta igen. Och igen.

Jag har gått över en osynlig gräns.

MAGASIN HÖGA KUSTEN

Het upplevelse Vi har Sveriges främsta och bredaste utbud inom den kontinentala bastutrend som sprider sig i Europa. Här varvas våra omtalade aufgussittningar med såväl klassisk bastu som ångbastu och nordens största Kelo Sauna.

Varmt välkommen att samla kraft hos oss.

85

SOMMARNUMMER 2011

PARADISET, LASARETTSGATAN 15 891 33 ÖRNSKÖLDSVIK. TEL. 0660-885 90 PARADISET@ORNSKOLDSVIK.SE WWW.PARADISETORNSKOLDSVIK.SE


VÄGNOSTALGI TEXT Ann Sandén Nordström FOTO Håkan Nordström

Att resa handlar ibland inte om att nå fram till ett mål, utan att istället förstå att oavsett om du cyklar, vandrar, seglar eller liftar dig fram dit du vill så kan ofta resan vara viktigare. BAKOM RATTEN i en P1800, är resan själva essensen av upplevelsen. 86


F

ärden börjar i norr. Det är tidig morgon när vi lämnar Örnsköldsvik bakom oss. Det morgontidiga båtfolket, sitter redan och njuter av dagens första kaffetår på däck i solskenet i gästhamnen och är det enda tecken på liv i en stadskärna som ännu ligger och drar sig efter en ljummen sommarnatt. Men det är så mycket vi vill hinna med. Picknickkorgen är packad och instuvad tillsammans med vår i övrigt rätt så magra packning i det lilla baksätet. Men vi har nästan lyckats fylla det minimala utrymmet. Doften av läder från de röda sätena är påtaglig och för en som når knappt över medellängd i vanliga fall, gäller det att sträcka på sig lite extra där i framsätet för att överhuvudtaget se ut.

R ak a i ryg g e n går så färden söderut.Vinden ligger på och vi sitter mest och förundras över alla nygamla ljud än för något djupare samtal. Det märks att bilen vi färdas i har mer

än 40 år på nacken men det är 40 stolta år. De snyggt designade instrumenten, de runda mjuka formerna, lukten av olja som blandas med läder… En sådan här bil kan sannerligen bli Den Stora Kärleken för den som har henne i sin ägo! av några knuttar på MC som gör tummen upp för vårt ekipage. Passerar Docksta, fjärden breder ut sig på vänster sida och det är fantastiskt att vi har så nära till allt det här vackra.Vid den stora galgen med texten ”KLÄDER”, som blivit ett fulsnyggt landmärke för Ullånger, tar vi av till vänster mot Nordingrå. Äntligen kan vi lämna den stora vägen bakom oss. Vi vill undvika de stora vägarna så mycket det går. Istället tar vi oss nu fram i sakta mak på de härligt slingrande asfaltvägarna. Ingen stress, vi har inte längre någon tid att passa. Landskapet vi färdas genom är hisnande

Vi bl ir omkörda

vackert och utgörs av en färgpalett som går från ljusaste grönt, via alla gröna och blåa skiftningar man kan tänka sig, till det allra djupaste av blått. Det är lätt att förstå varför området ibland kallas för ”brantkusten”. Här finns över 70 berg, vissa av dem över 300 meter, med en nästan lodrät vägg som ibland stupar brant ner i havet eller någon av alla sjöar. Omneberget är ett av alla de berg som namngett Höga Kusten. En eka guppar stilla i sjön och från badplatsen vänds några nyfikna blickar åt vårt håll där vi puttrar fram. De morgonbadande höjer handen till en vinkning och vi tutar glatt tillbaka. Ungefär vid skylten till Mannaminne svänger vi av till höger.Vi ska göra en avstickare för nu börjar kaffesuget kännas och vad passar väl bättre att leta sig fram till den undanskymda platå som en av traktens linkonstnärinnor tipsade om för många år sedan, där det växer kattfötter


och varifrån man har en makalös utsikt. Vi parkerar vår pärla och plockar fram det gamla picknickbordet. Jodå, trots ett litet förvaringsutrymme har vi tagit med vårt eget lilla bord som letats fram ur föräldragömmorna där det legat sedan det tidiga 60-talets campingäventyr.Vi dukar fram kaffe och smörgåsar med stekt ägg. Det är ett måste på en sådan här nostalgitripp vi är ute på. den korta biten till Mannaminne, makarna Anders och Barbro Åbergs livsverk, som de byggt upp under mer än 30 år. Från början var deras tanke att ha bara ett litet café och ett utställningsrum men projektet växte och växte, i takt med makarnas entusiasm får man förmoda, och idag består Mannaminne av mer än 50 byggnader som flyttats hit från när och fjärran. Att promenera omkring på Mannaminne är

V i kör t i llba k a

som att göra en liten jorden runt-resa. Mixen av stilar, tidsåldrar och byggnadstraditioner är fascinerande och vår P1800 passar väl in i sammanhanget. Vid parkeringen träffar vi på ett par som vill prata gamla bilminnen. Han, en äldre herre, berättar att han själv hade en P1800 när han var ung och att han minns vilken körglädje det var att ta sig fram. Den P1800 han hade var röd, berättar han med något drömskt i blicken. Att köra veteranbil är en social företeelse för få runtomkring förblir oberörda. Bilen väcker uppmärksamhet vart än vi tar oss fram. Vi blir ideligen omkörda men vad gör väl det när det i var och varannan bil sitter barn och vuxna som glatt vinkar och hejar på oss, de tycks gilla vad de ser. Ja, vår bil får all den uppmärksamhet hon förtjänar och vi påminns om vad säljaren, en härlig konstnärinna boende i Skåne, konstaterade när vi gjorde

upp köpet: ”Man får inte vara blyg när man kör en P1800”. Dag t vå startar i Härnösand, eller Öbacka, som Ludvig Nordströms kallar hemstaden i sina böcker. ”Lubbe” föddes i Härnösand i slutet av 1800-talet och bodde där de första 16 åren av sitt liv, långt innan han blev känd för reportageserien ”Lort-Sverige”. Residensstaden Härnösand grundades 1585 av Johan III och anlades både på fastlandet och på öarna Härnön, Mellanholmen, Kronholmen och Bockholmen. De båda senare är numera förenade med fastlandet. På Härnöns östra sida , inte långt från centrum, ligger det vackra havsbadet Smitingen.Vi glider hit i morgontimman efter en natt i drömmarnas värld tillsammans med Helgonet ute på uppdrag… Nu ska det bli gott med frukost och ett dopp i havet. Smitingen är absolut ett av Höga Kusten-


Vi dricker kaffetåren ur riktiga KAFFEKOPPAR MED ÖRA och kikar under tiden på de många kändisar som också stannat till här; Sara Leander, kungen, ja många är de politiker, artister och idrottsmän som intagit sitt kaffe just här och efterlämnat sin signatur.

områdets vackraste havsbad. Det är en relativt stor vik med mjuk behaglig sand och härligt långgrunt, vilket lockar många badgäster varje säsong. Uppfriskade både till kropp och själ lämnar vi Smitingen bakom oss och styr mot stadsdelen Östanbäcken, ett kvarter mellan Norra Kyrkogatan och Storgatan, där de gamla envåningsträhusen från 1700- och 1800-talet räddats undan rivning och numera är K-märkta. Trähusen gör Härnösand unikt eftersom det är få städer i Sverige som har kvar stadsdelar med en så intakt 1700- och 1800-talsmiljö. Så många gånger som vi besökt Härnösand men aldrig att vi lagt märke till det gamla och genuina på samma sätt som vi gör nu åkandes i en veteranbil. En P1800 gör verkligen att man får ett nytt perspektiv på omgivningen, både bildligt som bokstavligt. Vi åker norrut efter att ha tankat, vilket bara det är en särskild procedur. Här gäller det att

blanda och ge bilen den rätta blandningen så att hon blir nöjd! Ute på den stora vägen får vi upp farten lite grann (nåja) och det är ännu så länge rätt lugnt. Solen skiner i dag med och de 60-talsinspirerade solglasögonen kommer väl till pass. Att klä sig efter sättet att ta sig fram brukar vara smart och åker man i veteranbil känns det naturligt att klä sig därefter, tänker jag och slänger en blick på chauffören i sin vita GULF-jacka… Vi ta r gaml a E4 förbi Ramvik och Spräng-viken, och mot vårt nästa mål Lunde, som för alltid förknippas med Skotten i Ådalen den 14 maj 1931, då militären öppnade eld mot demonstranterna och fem personer dog. Men målet för den här resan till Lunde är Veteran-bilsmuseet (vad annars), som blivit ett stolt stycke motorhistoria. Bakom museet ligger de hängivna bröderna Forsman som tog över efter sin far som börjat samla på

gamla veteranbilar. Museet byggdes i början av 90-talet och omkring 40 gamla klenoder finns att se här, varav bröderna själva äger de flesta. Det här är ett minnenas museum där många av besökarna kan berätta egna historier om än den ena än den andra bilmodellen.Vi smälter väl in i mängden med vår pärla och en och annan höjer på ögonbrynen när vi åker därifrån och inte visar oss vara en del av utställningen… Sista stopp är det legendariska Wästerlunds café, som funnits invid Sandöbrons södra fäste sedan 1940-talet, men som genom årens lopp lyckats behålla mycket av sin ursprungliga stil. Heltäckningsmatta, brun fanér och väggar delvis klädda i grön galon är några av inredningsdetaljerna i denna smått unika miljö. På Luciadagen 1996 tog länsstyrelsen i Västernorrland beslutet att byggnadsminnesförklara Wästerlunds


90

konditori.Vi dricker kaffetåren ur riktiga kaffekoppar med öra och kikar under tiden på de många kändisar som också stannat till här; Sara Leander, kungen, ja många är de politiker, artister och idrottsmän som intagit sitt kaffe just här och efterlämnat sin signatur. Och så är det neonskyltarna, som är fyra till antalet. Två av dem har texten Wästerlunds konditori i rött, på en står det Kaffe i gult på grön botten och på taket sitter den mest kända, föreställande en konditor i vitt som serverar kaffe ur en blå kanna i en blå kopp och en bakelse. Skylten var en gång i tiden Sveriges största i privat ägo och när skymningen nu börjar falla, lyser den upp himlen som om tiden stått still. Vi tar åter plats bakom ratten och passagerar-sätet för att avrunda vår road trip runt i det historiska Höga Kusten. I sakta mak kör vi över Sandöbron och ser brons vägbelysning spegla sig i lacken och möta

det klassiskt gula skenet från strålkastarna. Sandöbron, som med sitt spann på 264 meter var världens största betongbro i ett spann då den byggdes. I den harmoniska sommarkvällen känns det väldigt avlägset att den vackra konstruktionen varit föremål för tragedi och orsakat 18 personers död då den ännu inte helt färdigbyggd rasade. Det hände också en sensommarkväll, år 1939, men eftersom raset sammanföll med andra världskrigets utbrott fick händelsen litet utrymme i tidningarna. När sedan Högakustenbron invigdes 1997 förlorade vägen genom Lunde sin status som Europaväg och Sandöbrons roll som viktig kommunikationsled över Ångermanälven minskade kraftigt. I dag är Sandöbron istället degraderad till en del av länsväg 332, men sin skönhet har hon kvar, den kan ingen ta ifrån henne. Det blir mörkare, i backspegeln skymtar


NOSTALG I

P1800 VOLVOS FÖRSTA S P O R TBIL

Volvo P1800 är en sportbil tillverkad av Volvo och den första Volvomodellen med B18-motorn. Volvo hade försökt sig på sportbilar tidigare – P1900 - men det var med P1800 som man nådde framgång med sportbilskonceptet. Drivande var konsulten och projektledaren Helmer Petterson. Bilen ritades av hans son, Pelle Petterson, som just då hade en anställning hos det italienska designföretaget Frua. Från början tillverkades bilen av Jensen Motors i England. Det första serietillverkade exemplaret av P1800 monterades i England, under hösten 1960. Fordonet svenskreg-

BILFAKTA

istrerades och hamnade hos en köpare i Sundsvall. Tillverkningen av P1800 flyttades senare hem till Göteborg. Besläktade bilar är främst den egna Volvo Amazon. Andra liknande bilar kring samma tidsepok kan nämnas SAAB Sonett, Alfa romeo Giulia Sprint, Peugeout 404 Coupé. Tillverkningen hölls igång mellan 1961-1973, och efterträddes sedan av Volvo 480 Klass Coupé.

Karosseri. 2-d coupé Motor: B18 (1961-69), B20 (1970-73) Effekt: 90-124 hk Drivning: Bakhjulsdrift Växellåda: 4-vxl manuell, 4-vxl manuell med överväxel, 3-stegs automat Hjulbas: 245 cm Längd: 440 cm Bredd: 168 cm Höjd. 128 cm

Harmonisk upplevelse Vår nyutbyggda Spa-avdelning bjuder på 1 200 kvadratmeter med upplevelseduschar, vilrum, saltvattenbassäng och en rad andra rogivande aktiviteter. Här garanteras du en harmonisk stund fjärran från stress och jäkt.

Varmt välkommen att samla kraft hos oss. PARADISET, LASARETTSGATAN 15 891 33 ÖRNSKÖLDSVIK. TEL. 0660-885 90 PARADISET@ORNSKOLDSVIK.SE WWW.PARADISETORNSKOLDSVIK.SE


Några av Höga Kustens bästa, vackraste och mest uppmärksammade golfhål omges av vatten. Känslan av att lyckas bemästra en vattenutmaning är ljuvlig. Motsatsen vill vi knappt tänka på. Relationen mellan dig och hålen pendlar mellan HAT och KÄRLEK.

vattenh TEXT Gunnar Säfsten FOTO Håkan Nordström

E

n av mina favorithistorier handlar om en golf - och örnsköldsviksprofil som spelade Puttoms tolfte hål. Puttoms tolfte hål är ett vidunderligt vackert och bra korthål. Inte speciellt långt, 110 meter från gul tee. Men en relativt liten green, vindar som snurrar runt och finurliga flaggplaceringar medverkar till att hålet är

knepigt att spela. Dessutom måste du flyga bollen över en idyllisk vik i en av de två sjöar som Puttoms 18-hålsbana är utlagd vid. De flesta medlemmarna har säkert någon gång förpassat en boll i sjön. Den här speciella dagen gick det på tok för vår profil. Första bollen i vattnet, andra bollen i vattnet, tredje bollen i vattnet…

På något sätt lyckades han till slut få bollen i hål och noterade uppemot 25 slag på scorekortet. Många kanske betraktar insatsen som dumdristig. För vår profil var det dock en hederssak att komma vidare. Den gamla stammen av golfare bryter inte en tävling. Hur förödmjukad han eller hon än blir av spelet.


nh책l


Kommer du ihåg filmen Tin Cup och vad som hände på det sista hålet? Kevin Costner öste ut den ena bollen efter den andra i vattnet fullständigt obekymrad om den offentliga förödmjukelsen. Han ville inte låta sig besegras av banan. Men han fick bita i gräset. Precis som vi som utmanas, bedåras och besegras av Höga Kustens vattenhål. Men vad är d et egentligen som händer med oss när vi ställs inför en svårighet? Du ser vattnet och tänker att där vill jag inte hamna. Naturligtvis landar bollen i vattnet. Den negativa tanken skapar en negativ målbild i huvudet och skickar ett budskap till vår kropp som den, genom svingen, sedan mot vår vilja gör sitt bästa att uppfylla. Det är alltså av rätt stor vikt att din målbild är positiv– att du tänker på var du vill att bollen skall landa. Problemet är oftast inte brist på kapacitet utan snarare att tankarna driver iväg mot fel saker. Alltså den del av spelet som vi fäster lite uppmärksamhet på – det mentala spelet. Felaktiga målbilder och ren och skär rädsla skapar hinder som ofta är värre än de verkliga. Det finns de som uppskattar den delen till 90 procent av spelet. Rätt eller fel – tja, du avgör. Konsten att prestera bäst när det verkligen gäller är något som är utmärkande för vinnarskallar, eller varför inte de spelare som behärskar det mentala spelet bäst. Det kan vara en god idé att öva på den biten också.Vi har vår beskärda del obevekliga vattenhål att tampas med på våra Höga Kusten-banor.

et går att flyga bollen över hundbenet. Klarar du det blir du belönad. Om inte, tja då kan du bli straffad på många fler sätt än ett besök i MAGASIN HÖGA KUSTEN

94

SOMMARNUMMER 2011

Put tom , vackert beläget, drygt en mil norr om Örnsköldsvik. Många av hål påverkas av vatten. Hål 4, par 5, 480 meter: Här driver de långt slående över vattnet till höger.Vi andra smyger längs strandlinjen. Hål 12, Par 3, 110 meter, har vi redan beskrivit. Hål 13, par 5, 460 meter. Vatten efter vänsterkanten. Hål 14, par 5, 465 meter.Vatten framför tee som märkligt nog slukar en och annan boll. Hål15, Par 3, 165 meter. Ett tufft par 3-hål med vatten framför tee och spel mot en upphöjd green. Utöver dessa hål bjuder banan på diken som också utöver en viss attraktionskraft på bollarna. Veckefjärd en, strax söder om Örnsköldsvik ligger Veckefjärdens GC. Efter några besvärliga år rankas nu Veckefjärden som det riktiga Norrlands (norr om Dalälven) bästa bana av tidningen Golf Digest Sverige. Peter Forsbergs favorithål på banan är det fjortonde hålet – ett korthål där du spelar ut mot en halvö i Veckefjärden. Arkitekten Tommy Nordström säger sig hämta sin inspiration från de brittiska öarna.


Korthålet (140 meter) är omgivet av vatten på alla sidor och leder tankarna till TPC Sawgrass 17:e hål. Den banan ligger utanför Jacksonville i Florida. Några andra vattenhål på Veckefjärden: Hål 15, par 4, 239 meter. Inte långt, men knepigt för de flesta. De långtslående når green om vinden är den rätta. Men bakom green väntar mer vatten… Hål 17, par 4, 394 meter: Ett långt inspel över vatten får många att välja en lay up för ett kort järn in på green. S ol l ef t e å GK:s charmiga 18-hålsbana ligger i Långsele, väster om stadens centrum. Även här ställer vattnet dig inför en hel del utmaningar. Kanske inte på korthålen, även om vattnet framför tee på det tredje hålet (par 3, 162 meter) säkert svalt en och anan boll. Nej, men Sollefteås första hål (par 4, 340 meter), ett dogleg höger, får dig att tänka till. Det går att flyga bollen över hundbenet. Klarar du det blir du belönad. Om inte, tja då kan du bli straffad på många fler sätt än ett besök i vattenhindret. Många bollar söker tryggheten till vänster, långt bort från vattnet. Men också längre bort från ett bra resultat på hålet. I övrigt påverkar vattnet inte spelet på speciellt många ställen. Men på hål 10 (par 5, 501 meter) och hål 11 ( par 3, 177 meter)

har det slagits en och annan boll i omgivande vattenhinder. GK ligger vid havet med Ulvön så nära att du nästan kan ta på den vackra ön. Norrfällsviken hade under många år problem med vatten. Sandjorden svalde vattnet och gräset hade stora problem att etablera sig. De problemen är historia sedan många år tillbaka. Två av Norrfällsvikens bästa golfhål är korthål. Det sjunde och det fjortonde. Det sjunde är lurigt eftersom vattnet till höger om green inte syns från tee. På det fjortonde hålet (par 3, 139 meter) är det bara en sak som gäller – slå över vattnet. Här är ytterligare några hål med riktigt tuffa vattenutmaningar. Hål 12, par 4, 354 meter. Ett svårt hål med ett vattendrag till höger. Hål 17, par 5, 375 meter, där du inleder med ett slag över vatten och där det finns vatten på högersidan.

N o r r fä llsvikens

slag kommer att en mindre rysare. Alternativet är att sikta och slå mot flaggan, att på en gång dra sig närmare vattnet - givetvis utan att ägna det en enda tanke. Våga och vinn. Andra hål med vatten; Hål 4, par 4, 378 meter. Banans svåraste hål med vatten efter vänstersidan. Hål 8, par 4, 331 meter.Vatten efter vänstersidan där också green ligger. Hål 9, par 4 272 meter.Vatten på vänster sidan. Hål 10, par 4, 356 meter, vatten till vänster vid utslaget. Hål 16, par 4, 337 meter, liten damm som Alla angivna avstånd ovan är från respektive klubbs information, och från gul tee.

GK:s sjätte hål är ett genialt utformat hål. Banans signaturhål är inte långt, 130 meter, och valmöjligheter finns.Välj den schimära tryggheten i sluttningen till vänster och hoppas på en god studs in på green. Eller bli kvar på kullen eller i sluttningen. Sannolikheten är då rätt stor att ditt andra

Hä r nösands

Elnätet har vi grävt ned – där är det stormsäkert.

Fjärrvärme från biobränsle – bra för klimatet!

Bredbandsnät med oslagbar kapacitet.

Fjärrkylan lånar vi från havet – det är klimatsmart.

Ursprungsmärkt el från eget kraftvärmeverk.

Övik Energi är det lokala fullserviceföretaget inom hållbar energi och kommunikation. Miljöarbetet är en viktig del av vår vardag och genomsyrar hela verksamheten. 95

www.ovikenergi.se


Upptäck Höga Kusten med en paddel i handen och utnyttja sommaren till att komma i form. Paddling är en UTMÄRKT MOTIONSFORM

för överkroppen och stärkande för både mage och rygg. Höga Kustens skärgård lämpar sig ypperligt till att upptäcka i en havskajak, här

39KM SK AG SUD D E – NORRFÄLLSVIKEN

Den är lång, men den här turen är som att trä på smultron på ett grässtrå för att sakta avnjuta dem i lugn och ro. Öarna ligger som på ett vackert pärlband en efter en på kö för att upptäckas. Ett måste är att glida in mellan öarna i Grisslan och hälsa på skärgårdens absolut trevligaste ”locals”. Fortsätt mot Trysunda och tveka inte att paddla in och ta en övernattning på vandrarhemmet för det ligger perfekt på vägen söderut. Om du vill tänja lite på gränserna rekommenderas starkt Höga Kustens mandomsprov, ”Skrubban hoppet”. Skrubben är ön direkt söder om trysunda, parkera kajaken på den norra sidan av bassängen och

simma över till den södra sidan och klättra upp till 14 meters uthoppet. Ta bara ett kliv ut och njut för det är bra många meter lodrätt rätt ner i havet så det är ingen risk att stöta på klippor eller sten under vattnet. Paddla vidare och välj den västra eller östra sidan av Norra Ulvön, för att sedan ta en instickare till Ulvö hamn, Norrlands egna Skagshamn. Tälta, hyr en stuga eller kanske ännu bekvämare - checka över en natt på nyrenoverade Ulvö Hotell och ät gott i resturangen, innan du paddlar den sista biten söderut in till Norrfällsviken.

25KM MJÄLTÖN RUNT OCH UPP

Mjältön runt är en heldags tur så börja tidigt på morgonen och ta med en ordentlig

HAVS Njutbaraste träningen i PADDLING sommar TEXT Mikael Lindnord FOTO Peder Sundström

U T R U ST NING

NÖDVÄNDIGT E F F E KT

Paddeln är din motor och precis som andra motorer finns olika modeller beroende på om du vill ha kraft, snabbhet eller balans. Paddlar du för snabbhet och motion kommer valet snabbt att bli en vingpaddel. En svensk uppfinning förövrigt i mitten på 80-talet. När du använder en vingpaddel får du en mer verkningsfull kraft och kan därför driva kajaken framåt både effektivare och snabbare. Vid användandet av vingpaddel använder du dessutom i större utsträckning både mag- och ryggmusklerna. / 1 G-power Galaxy, ca pris 3000 kr.

1

SÄ KER HET

Amerikanska Spot jobbar med att ta fram elektroniska säkerhetsprodukter för äventyrare, och med deras Spot Generation II, en satellitbaserad nödsändare som har täckning över nästan hela jordklotet, har de moderniserat all form av nödskrift, röksignaler och lysraketer. Spoten fungerar inte bara för nödsituationer utan är även ett utmärkt redskap för att kommunicera med familj och vänner under resans gång. Du kan exempelvis skicka dina GPS-kordinater med jämna mellanrum för att visa var du är och att du mår bra även om du inte har mobiltelefontäckning.

NÄR D ET HÄND ER

Att du tappar balansen och hamnar på fel köl, (och det händer, vi lovar) oavsett om det beror på tillfälligt balansrubbning eller storm och tre meter höga vågor, så behöver man möjlighet att tömma sitt-brunnen på vatten. Förutsatt att du inte snitsar till eskimåsvängen och själv aldrig ens behöver lämna sitsen. Men åker man ur, fylls kajken med vatten och har man inte möjlighet att kliva iland, är en pump ovärderligt för att få en torrare brunn och lättare kajak. / 3 Prijon Handpump, ca pris 450 kr.

/ 2 Spot Generation II, ca pris 2100 kr. 3

2

96


matsäck. Sväng av E4 vid Skuleberget och kör rakt österut, förbi Käxed och ut till Sund. Hitta ett ställe att lägga i kajaken och paddla ut för att sedan runda Fanön, ta sedan sikte rakt norrut så att du är skyddad första biten från vågorna från havet. Spana efter älg, för här brukar dom ta sig framoch tillbaka över till fastlandet. Paddla medsols och håll dig nära kusten och snirkla dig runt öarna för att till slut mitt på ön, hitta öppningen till Baggviken som är Höga Kustens bäst bevarade hemlighet. Efter den trånga passagen öppnar sandstranden upp sig som likt ”the Beach”. Plocka upp matsäcken ur packluckan och ta stigen upp till toppen på Sveriges högsta ö, där du avnjuter maten med kanske den bästa utsikten i hela Höga Kusten. Ta tid på dig för mer balsam för själen är svårt att hitta, innan du paddlar ut söderut för att sedan återvända tillbaka till Sund. Tips! Varför inte dela upp turen i två dagar och ta med tält och övernatta i Baggviken.

6KM BÖN HA MN – HÖGBOND EN – BARSTA

Gemytlig stämning och underbar natur. Bara glida ut från Bönhamn får nackhåren att resa sig när man kryssar fram mellan de små skären. Från ö till ö paddlar du skyddat från vågorna innan du tar de sista hundra meterna in mot Högbonden. Ett tips när du kommer med kajak är att landstiga 200 meter söder om båthamnen, då det är lite otympligt och högt att komma i land där.Ta med en hundring och knata upp till fyren och ta en rejäl fika i Trädgårdscafét och avnjut utsikten, eller varför inte övernatta på vandrarhemmet. Vägen mot Barsta är relativt enkel, men det kan bli aningen stora vågor bakifrån, så har du tur blir det perfekt surf rakt upp på Barsta strand.

97


JÄNTOR, STINTOR

VALLPIGOR

HÄR GJORDES FATOST, VITOST, SÖTOST, MESOST, TÄTE OCH SMÖR. ARBETET FÖR DE UNGA KVINNORNA VAR HÅRT OCH TUNGT. SAMTIDIGT GÄLLDE DET ATT STÅ PÅ GOD FOT MED VITTRA OCH SKRÖMTA.

S

källkon gick först, ledarkon med den största skällan som gått i arv på gården så att alla generationer kände igen klangen. Hon hade gått samma stig många gånger och kände den väl, och hon visste att betet var gott dit de skulle. Men ändå ville hon allt bra gärna ge sig av från stigen för att mumsa i sig av det saftiga gräset de passerade på vägen. Fäbodjäntorna hade dock ett knep för att hålla ordning på korna. De tog en pinne med tjära och kletade på kreaturens tungor, då blev det lockande gräset på sidorna av stigen inte så aptitligt och flytten till fäbodvallen gick smidigt. – Man ”buffre”, det vill säga flyttade kreatur, fäbodpigor, förnödenheter och annat i en lång karavan från byn till ”boern” strax efter midsommar. Avsikten var att dryga ut betet och låta kreaturen gå på skogen och föda sig under den varma årstiden samtidigt som det viktiga vinterfodret fick gro och växa runt hemägorna innan det bärgades och lagrades. Det berättar Arne Söderström; hembygdskännaren, historikern, konstnären och före detta museiintendenten som blev riksbekant för sitt djupa historiekunnande när han på 80-talet medverkade flitigt i tvprogrammet Café Sundsvall. Söderström kan historien om sin egen släkt och deras fäbodställe i Sörgård, Nätra – i Örnsköldsviks kommun – som sträcker sig tillbaka till 1600-talet. Han har dokumentationer som visar att familjen slutade använda fäbodstället 1723, det TEXT Nils Ågren FOTO Håkan Nordström

behövdes inte längre eftersom man var sörkörare, benämningen på de handelsresande bönder från Nätra socken som under vinterhalvåret reste till Mälardalen och Stockholm för att göra affärer. Men familjen gav då möjlighet till sämre lottade byar att mot en viss ersättning använda fäbodstället. Fä bo dva l l ar fanns i stort antal i Höga Kusten-området och flera användes ända in på 1950-talet. Många har helt förfallit och försvunnit men fortfarande finns många välbevarade ställen kvar. En fäbodvall väl värd att besöka är Östdalbodarna i Myckelgensjö, Örnsköldsvik, längst ut på en smal udde i sjön. Och är du väl här så ska du inte missa byggnadsminnet Gammelgården, ett trettiotal byggnader med anor från 1500-talet som bland annat varit inspelningsplats för filmklassikern Barnen från Frostmofjället. Man kan hitta fäbodvallar även längst ute vid kustbandet, vilket är ovanligt. En ligger i Fjärdbotten, så långt in i Norafjärden det går att komma, strax norr om Högakustenbron. En plats du kan nå via den natursköna

98 Några av de 30-tal byggnader som finns att beskåda på Gammelgården i Myckelgensjö med anor från 1500-talet.


99


Thure Schelin

Paus i arbetet. Fäbodar vid Åbosjön i Sidensjö i okt 1945.

FA KTA

MISSA INTE vandlingsleden Högakustenleden, eller med egen båt. Här finns både en gästhamn och smakfullt belägna raststugor. av ett antal timrade små hus där varje hus hade sin uppgift. Inte minst det viktiga kokhuset med arbetsrum, öppenspis och sovrum. – Utanför kokhuset, på backen, fanns ”blannstan” – eldhärden där man kokade ihop all mjölk till ost och allt vad det nu blev under sommarhalvårets fäbodtid, berättar Söderström. Det idoga arbetet på fäbodvallen sköttes av fäbodjäntor, fäbodstintor och vallpigor, men helt isolerade var de inte. Ibland ordnades en särskild ungdomshelg, eller käringhelg som det också kallades. Man kan förmoda

Et t fäb o dstä lle b e sto d o fta st

att flickorna på fäbodvallen också var ett spännande utflyktsmål för traktens unga män. Dessutom var det inte helt ovanligt att flickorna stötte på vittra och skrömta – småfolk som man skulle hålla sig väl med. När man bodde ensligt till, långt hemifrån i de djupa skogarna, var det lätt att skrock och gamla sägner vaknade till liv. I fäbodarna skulle det vara tyst efter tolv på natten och hade ungdomarna något för sig efter midnatt hände det ofta att de hörde någon grind slå igen, eller andra mystiska ljud. – Det mesta hade sin naturliga förklaring, men helt säker kan man aldrig vara innan man själv varit med om det. Gå ut i skogen och se efter, avslutar Arne Söderström med den karaktäristiska glimten i ögat.

MURBER GET

Fäbodvallar fanns det mycket gott om i Höga Kusten-området och flera användes in på 1950-talet. Många har helt förfallit och försvunnit men fortfarande finns välbevarade ställen kvar. På Västernorrlands länsmuseum Murberget i Härnösand kan du få hjälp att finna dessa historiska kulturplatser.murberget.se.


Designa ditt egna golv

ALLT INOM MARKNADSFÖRING Ågrenshuset är en grafisk helhetsleverantör med kunder över hela landet. Vi arbetar med allt inom marknadsföring från reklambyråtjänster till avancerade IT-lösningar. I den här annonsen ser du några exempel på bokproduktioner vi gjort det senaste året. Beställ boken ”Länge leve flugfisket!” på vår webbsida: www.agrenshuset.se

Kul att designa. Lätt att lägga.

Marmoleum Click är linoleumplattor som du enkelt klickar ihop. Plattorna är tillverkade av naturprodukter och är miljömärkta med Svanen. Välj bland 21 olika färger och mixa och matcha fram dina egna favoritkombinationer.

www.agrenshuset.se www.forbo-flooring.se


SKULESKOGEN FOTO Claes Grundsten

10


“Man fick en känsla av att bevittna utbyggandet av Sverige, av gammal svensk odling, både materiell och andlig, i trakter, där björn och varg och andra vilda djur sedan tidernas morgon regerat nästan ostört men där människan nu äntligen på allvar trädde fram i LJUSET ur de skogsdjup, där hon dvalts i sekler som en främling och ett nådehjon. Nu var Ludvig “Lubbe” Nordstr öm Författaren och journalisten som bland annat myntade uttrycket “Bottenhavets pärla” om Ulvön. Det han däremot var mer känd för är hans reportageresa genom Sverige 1938 som mynnade ut i ett antal mycket uppmärksammade radioprogram och boken “Lort-Sverige”. En resa från söder till norr där han granskade de bostadssociala bristerna i det svenska samhället.


STORĂ–N FOTO Anders Eliasson

35


SKEPPSMALEN FOTO H책kan Stenlund

10


STORÖREN FOTO Håkan Nordström

24


ULVร–N

21

FOTO Peder Sundstrรถm


Det över 350 år gamla fiskeläget i Norrfällsviken ligger i anslutning till naturreservatet som har en areal på 174 hektar. Här är naturen karg och präglas av berg och stora klapperstensfält, en följd av landhöjningens effekter på miljön. Här finns fornminnesområden med rösen från Bronsåldern. Efter att ha avslutat dagens upptäktsfärd i det unika området så väntar kanske ett avslappnande dopp i poolen, havet eller varför inte i den varma badtunnan. När magen börjar göra sig påmind på allvar så finns det flera mysiga restauranger att välja mellan för att stilla hungern. Därefter väntar den mysiga sängen i hotellrummet, husvagnen, stugan eller tältet. Varmt välkomna till Paradiset...

Norrfällsvikens Camping, Stugby & Marina HHHH

Restaurang Fiskarfänget

0613-213 82 www.norrfallsvikenscamping.com

0613-211 42 www.fiskarfanget.com

Njut av havet och den fantastiska naturen på vår semesteranläggning mitt i Unescos världsarv, Höga Kusten. Perfekt beläget för olika utflyktsmål. Dagliga turbåtar till ”surströmmingsön” Ulvön. Här finns massor av aktiviteter, Norrlandskustens finaste havsbad, pool, minigolf, 18-håls golfbana, tennisbanor, cykeluthyrning, barnklubb, ledarledda aktiviteter och båtuthyrning för härliga utflykter i skärgården. Hos oss kan ni i olika boendeformer sammanstråla med vänner som kommer med båt till marinan eller med husvagn till nya husvagnsplatsen ”Deluxé” (vid havet med el, vatten, avlopp, kabel-tv och trådlöst internet). Vi har olika varianter av stugor och hotellrum i bryggbyn, boende med hög standard bara 2-3 meter från vattnet med full service. Avsluta kvällen med att boka vårt spa-bad vid Marinan eller vedeldad bastu och vildmarksbad ute på udden. Välkommen till Höga Kusten

Upplev ljumma sommarkvällar på bryggan och avnjut hemlagade fiskrätter från vår egen fiskebåt i genuin sjöbodsmiljö. Här finns också allt från fika till à la Carte och oxfiléplanka. Skärgårdsbuffé 50 tal fiskinläggningar, kötträtt och dessert (lördag-söndag). Räkfrossa Rökta och färska räkor, soppa, bröd och ost (tisdag och torsdag). Fiskdisk Färsk, rökt, gravad och inläggningar. Massor av gott och allt är hemlagat. Trubadur - karaokekvällar Ett fiskeläge med puls (onsdag, fredag och lördag 24/6-28/8). Öppet 30/4-18/9 Övrig tid enligt överenskommelse. Välkommen hälsar Roger och Sigrid med personal!


Upptäck

Norrfällsviken

Restaurang & Pizzeria Kompassen

Norrfällsvikens Hotell & Konferens

Norrfällsvikens Golfklubb

0613-213 17

0613-212 55 www.norrfallsviken.com

0613-210 85 www.norrfallsvikensgk.com

Vid marinan i Norrfällsviken finner ni vårt paradis! Förutom den storslagna utsikten över viken och det gamla fiskeläget erbjuder vi er som gäst hos oss; En rofylld miljö med skärgårdskänsla. Njut av lugnet och närheten till havet och av solen som besöker vår brygga från morgon till kväll. En bred och varierad meny. Utöver våra smarriga pizzor, bakade med spännande ingredienser, finns även; goda kötträtter, grillrätter, tex mex, sallader, smörgåsar och fika. Fullständiga rättigheter. Glass i stora lass. Kom och frossa i glass från vår glassbar! Uthyrning av SUP-brädor. Paddleboarding passar alla och ger dig en fantastisk träning samtidigt som du har kul! Vi har öppet dagligen från midsommar. Ring för reservationer och avhämtning. Ha en härlig sommar och varmt välkomna!

restaurangkompassen@gmail.com

Sommartid är partytid. Partyt är hos oss! Hos oss i Norrfällsviken hittar du de roligaste människorna, den bästa maten och den svängigaste musiken. Kort sagt - det bästa sommarpartyt. Varje onsdag, fredag och lördag är det krogkväll med band, DJ eller trubadur. Vår lobby, lounge och bar och flera av rummen är nyrenoverade och vår kock kommer att göra allt för att kittla dina smaklökar. Badsugen? Hos oss hittar du en stor uppvärmd pool. Badar du hellre i havet erbjuder Storsands havsbad en fin sandstrand. Vi har även en relaxavdelning med bastu. Välj mellan att bo i hotellrum eller på vårt vandrarhem Kustgården. Mat och dryck kan du avnjuta i vår restaurang. Behöver du lite andrum är det bara att gå rakt ut i Höga Kustens storslagna natur. Andas livsluft. Välkommen!

Välkommen till oss på Norrfällsvikens Golfklubb i sommar – golf i vacker och gemytlig miljö. Vi erbjuder dig en vacker och härlig naturupplevelse och en mysig atmosfär. Vi har förmånliga medlemskap, kontinuerliga ”Grönt Kort” kurser från 1000 kronor och för dig som ännu inte upptäckt golfens ”tjusning” erbjuder vi gratis ”Prova på golf” den 18 juni eller 9 juli tillsammans med vår tränare Christian. Boka ditt intresse på 0613-210 85. Övriga tider enligt överenskommelse. Vi har även golfpaket och olika företagsarrangemang. Välkomna till Café 19:e hålet efter avslutad golfrunda. Caféet erbjuder fika, smörgåsar och sallader. Varför inte avnjuta en kall öl efter en tuff runda. Vi har öl och vinrättigheter. Välkomna!


armadareklambyra se

Det är något speciellt med

Så är det bara.

Att grilla är så mycket mer än att bara laga mat. Tänk bara. En ledig eftermiddag. Solen skiner, köttet fräser på grillen och dofterna sprider sig över gården. Eller en ljummen sommarkväll vid en brasa. Medan elden förvandlas till kol och köttet tar färg går solen ner. Man kan grilla hemma på altanen också. Familjen samlas eller grannarna kommer över. Ingen vill gå in när det skymmer. Istället hämtar någon varmare tröjor. Det är något speciellt med grilltajm. Så är det bara.

www.nyhlenshugosons.se

Profile for Devocy Communication

Magasin Höga Kusten 2011  

Ett av Sveriges största sommarmagasin, om ett av världens mest unika kustområden.

Magasin Höga Kusten 2011  

Ett av Sveriges största sommarmagasin, om ett av världens mest unika kustområden.

Profile for nollnio
Advertisement