Page 1

Nr. 1

I n s p i r a t i on & skön l ä s ni ng f r ån Veckef j är d ens GC i Ör nsköl d svi k S o mmare n 2 01 6

Veckefjärden

mer än bara golf

hitta formen

med rätt övningar

Årg. 2


Vi lyfter Norrland. www.nordtruck.se


En av våra referenser

Vi tror på drömmar – och på att förverkliga dem Vi vill vara din möjliggörare. Därför utvecklar, producerar och säljer vi självbärande byggelement för tak, väggar och bjälklag som tillåter dig att skapa fritt. Av oss får du alltid bra projekteringsunderlag och vi är generösa med tips och tricks som underlättar din vardag.

Illustration: Wingårdhs

Med pricksäkra leveranser, direkt från fabrik till bygge, har vi aldrig någonsin haft ett leveransvite och våra prefabricerade bygg­ element gör montaget oslagbart snabbt.

Anlitar du oss får du helt enkelt ut mer – självklart för att förverkliga ditt bygg­ projekt, men även för att frigöra tid till din första hole­in­one!

Prefabricerad prestanda

Höglandsvägen 9, 891 50 Örnsköldsvik

0660 822 20

lattelement.se


M A G A S I N V E C K E FJ Ä R D E N 2 0 1 6

MAGASIN VECKEFJÄRDEN ÄR PRODUCERAD AV DEVOCY COMMUNICATION I SAMARBETE MED VECKEFJÄRDENS GC OCH TVILLINGSTA AB Ansvarig utgivare Mikael Nordin mikael@veckefjarden.com Idé & produktion Devocy Communication www.devocy.com Medverkande Jessica Andersson Marie-Therese Benuhe Steven Ekholm Tomas Eriksén Anton Jonsson Anders Lönn Mikael Nordin Åsa Nordling Håkan Nordström Martin Samuelsson Peder Sundström Gunnar Säfsten Olof Wigren Omslag: Robert Svensson, hemmaspelare på Veckefjärden. Tryck: Forssa Print Distribution: SDR, Svensk Direktreklam Veckefjärdens GC/ Tvillingsta AB Golfbanevägen 21 891 23 Örnsköldsvik 0660-29 63 00 www.veckefjarden.com

Bara fyra minuters bilväg från centrala Örnsköldsvik ligger Veckefjärdens golfbana, en gemytlig och högklassig bana i lugn och naturskön miljö. Men Veckefjärden är så mycket mer än en golfbana.

Mikael Nordin

Vi är stolta över att vara en plats dit människor kommer för att träffas, nätverka, hitta nya samarbeten och göra affärer. Därför jobbar vi målmedvetet för att alla ska känna sig välkomna. Det ska vara naturligt att komma hit oavsett om man är proffs, nybörjare, företagare eller är här för att besöka restaurangen tillsammans med familj och vänner. I det här magasinet vill vi berätta om allt som i våra ögon gör Veckefjärdens golfbana till den mötesplats som den är. Här finns en bana med stora utmaningar och flera variationsmöjligheter. Vi erbjuder också en nyrenoverad korthålsbana och ett generöst träningsområde för alla golfare. Vi har en bra restaurang med generösa öppettider, en välutrustad shop, kunniga instruktörer och till och med ett hotell i direkt anslutning till klubbhuset. Allt detta skapar en svårslagen kombination. Men anläggningen i sig är ändå inte det viktigaste. Det är människorna som arbetar här och människorna som

16

09 _________ Intro ”Prylguiden”

31

_________ Checka in ”Hotellet på banan”

KONTAKTA VECKEFJÄRDENS GC VÄXEL 0660-29 63 00 KONTAKT@VECKEFJARDEN.COM

SIDAN 4

|

MVGC

besöker oss som skapar den välkomnande atmosfär vi vill åstadkomma. På Veckefjärden arbetar vi alla tillsammans för att skapa trivsel. Tvillingsta AB äger och driver banan, Veckefjärdens GC ansvarar för medlemmarna och deras aktiviteter, våra samarbetspartners och företagen som är verksamma här ute och naturligtvis våra besökare. Några av dessa får du träffa längre fram i magasinet. Läs och låt dig inspireras. Välkomna till oss på Veckefjärdens golfbana!

Mikael Nordin, vd för Tvillingsta AB

FOTNOT: Tvillingsta AB är ett bolag där Anders Westman är ordförande och Peter och Kent Forsberg är ledamöter och huvudägare.

21

_________ Gunnar Säfsten ”Golf är en spegel av själva livet”

_________ Unika Veckejärden ”Mer än bara golf”

32

36

_________ Tomas Eriksén ”En vanlig dag på jobbet”

26

_________ Peter Forsberg ”Mitt sätt att ge något tillbaka”

46

_________ Banguide ”Så här spelar du banan”

_________ Christian Mattfolk ”Hitta formen med Christian”

TIDSBOKNING & SHOP

HEAD-PRO

RESTAURANG

HOTELL

FÖRETAGSGOLF/EVENT

0660-29 63 00 mindy@veckefjarden.com

0660-29 63 00 070-311 46 72 christian@veckefjarden.com

0660-29 63 00 070-57 56 516 osfiliz@hotmail.com

0660-29 63 00 070-206 30 27 hotell@veckefjarden.com

0660-29 63 00 076-806 17 00 mikael@veckefjarden.com


Ta en molnfri dag på Veckefjärden

Lägg dina IT-funktioner i våra molntjänster och få en ljusare vardag! Din IT-miljö - vår kärnverksamhet

CoreIT är din IT-partner från norr som gärna följer dig ut i världen. Vi tillhandahåller tjänster inom systemutveckling, apputveckling, drift, servicedesk mm.

Exempel på några av CoreITs produkter/siter: www.corecms.se www.cuponline.se www.esumit.se


Det ska vara gott att åka bil! Välkommen till vår nya station med godare kaffe, mer nybakat, fler rätter på menyn och bättre utrymme för dig som vill äta. I vår helt nya, moderna och ombyggda butik är det dessutom enklare än någonsin att hitta rätt bland alla produkter till din bil.

ÖRNSKÖLDSVIK Rondellen 0660-29 91 50 Mån-fre 06.00-24.00 Lör-sön 07.00-24.00 okq8.se


ÖRNSKÖLDSVIK – JS Companies hemvist

Hantverk, handel och industri har alltid haft en stark tradition i Örnsköldsvik. Härifrån kommer kända varumärken som Fjällräven, Hägges och Röda Ulven. Det är inte konstigt att en bolagsgrupp som JS Companies har kunnat växa fram i en sådan aktiv och entreprenörsrik stad. Nu är det inte bara industrin som gör Örnsköldsvik värt ett besök. Beläget i världsarvet Höga Kusten har Örnsköldsvik mycket att erbjuda besökare och golfande turister. Vacker natur, goda friluftsmöjligheter, snö på vintern och sol och bad på sommaren. Massor med sjöar och älvar att fiska och paddla kanot i, urskogar, grottor och hisnande berg och djupa dalar. De flesta som kommer hit häpnar över hur vackert det är. Välkommen hit du med.


VÄLKOMMEN TILL LSM-AB.SE LSM grundades 2010 av Hans Olsson. Tanken med företaget var att kunna erbjuda ett konkurrenskraftigt alternativ mot de etablerade storföretagen utan att tumma på varken kompetens eller kvalité till en vettig debitering. Huvudinriktningen är stålkonstruktioner, tryckkärl, tankar, rördragning, montering av motorer, växellådor, lagringar, filterbyten med mera. Genesmon 210 • 89243 Domsjö • Tel 070 282 12 82 • www.lsm-ab.se

VI HÅLLER ÖRNSKÖLDSVIK FLYTANDE Örnsköldsviks Hamn och Logistik AB bedriver hamnverksamhet i åtta hamnar i och kring Örnsköldsvik. Vi erbjuder hamnfunktioner i strategiska lägen och effektiva transportlösningar för import och export. I en skärgårdskommun som Örnsköldsvik är det viktigt med väl fungerande kommunikationer med båt till boende på öarna och för turister. Vi sköter färjetrafiken mellan Köpmanholmen, Strängöarna, Trysunda och Ulvön. Skanna för turlistor

Sjögatan 4A, Örnsköldsvik | www.ornskoldsvikshamn.se | Tel 0660 - 787 15


M A G A S I N V E C K E FJ Ä R D E N 2 0 1 6

Golfen ökar! 1902

bildades den första golfklubben – Göteborgs Golf Klubb i Hovås, strax söder om Göteborg.

1904

bildades Svenska Golfförbundet, då fanns det två klubbar (den andra blev Stockholms Golfklubb 1904) och tio golfspelare i landet.

1954

Grymma Drivers För en verkligt kräsen långslagare erbjuder nu butiken TaylorMades prestigefyllda värstingdriver, M1. Den ”högteknologiska” drivern i kolfiber kostar visserligen en slant, men den tar även teknologi och anpassningsbarhet till helt nya nivåer. Den ultratunna, ultralätta och extremstarka kronan i kombination med möjligheten att justera viktsättningen i klubbhuvudet, ger helt nya möjligheter till långa slag och bra carry, samt är även riktigt

fanns 38 klubbar och 7 000 spelare. Mellan 1980 och 2000 ökade antalet banor från 149 och 88 400 spelare till 393 banor och 477 000 spelare.

Zepp Golf 3D Swing Analyzer

2015

i oktober finns det 462 klubbar och anläggningar inom SGF med 476 837 medlemmar. Utvecklingen saknar motsvarighet i världen och Sverige är ett av de mest golftäta länderna. Inom EU är det bara England som i absoluta tal har fler golfare.

476 837 Antal golfare i Sverige

464

Så många golfklubbar och anläggningar finns det i Sverige.

24,2

Genomsnittligt handicap sett över alla spelare i SGF.

49,1

Snittålder på en svensk golfare. Men den blir lägre varje år.

111

Svenska Golfförbundet bildades 1904, för 11 år sedan. Fakta från golf.se Källa: Medlemsstatistik 2015 från SGF.

förlåtande. Dessutom ger den en riktigt grym känsla. Även lillasysterklubban, M2 finns att köpa hos oss på Vecke, den enligt tillverkaren mest förlåtande klubban någonsin. Först till kvarn helt enkelt.

Peak gör entré En helt ny klädkollektion från Peak Performance gör entré i golfshopen denna säsong. Välj bland snygga och välsydda pikétröjor, västar, lätta men tåliga vind- och regnjackor, sweaters, shorts och byxor. Inledningsvis är det endast herrmodeller som erbjuds i både klassiskt diskreta men även riktigt sköna färger. Peak Performance kompletterar de befintliga varumärkena och gör butiken ännu mer heltäckande vad gäller stilar, uttryck och kvalitet.

Nya greener

Trodde du att du redan hade alla golfgrejer du behöver? Sorry, här har du en till. Zepp Golf 3D Swing Analyzer är en gul liten sensor som du fäster på din golfhandske. Koppla den till appen som finns till iPhone, iPad och Android och sätt igång. Den analyserar allt du behöver veta om din sving som farten på klubbhuvudet, tempo, backsving, handrörelse, höftrotationen med mer. Du får statistik och siffror från sensorn som sedan kan analyseras så att du ska få ut det mesta av ditt spel. Du kan spela upp och se ditt spel från alla vinklar. Samt använda samma sensor för golf, baseboll och tennis med olika appar och fästen.

Veckefjärdens golfklubb satsar 2016 stort på helt nya greener på korthålsbanan. Ett ordentligt grepp för att lyfta den allmänna kvaliteten är en stående del i klubbens långsiktiga arbete, så under sista halvan av juli kommer återigen Norrlands finaste greener att kunna avnjutas i korthålsformatet. Välkomna!

MVGC

|

SIDAN 9


M A G A S I N V E C K E FJ Ä R D E N 2 0 1 6

Lysande!

Veckefjärdens GC har ett fantastiskt samarbete med våra samarbetspartners och kan inte nog betona hur viktiga ni är för vår verksamhet. Men vad betyder Veckefjärden för er? Vi ställde den frågan till Nordtruck, ICA Kvantum och CoreIT, som är tre av våra sponsorer. Och passade på att få några bästa golfminnen på köpet. PATRIK HEDBERG, NORDTRUCK – Vi tycker det är viktigt att Örnsköldsvik har möjlighet att ha en bana av yppersta kvalitet nära centrum. Det blir en central del för det lokala näringslivet att knyta nya samt att förstärka befintliga affärskontakter. Personalen på Veckefjärden ställer alltid upp till hundra procent, oavsett vem man pratar med har de alltid ett proffsigt bemötande. Det får våra kunder att trivas på banan och med oss som samarbetspartner. Mitt bästa minne från Veckefjärdens golfbana var när jag vann längsta drive på MoDo-golfen. ANNIKA OCH PATRIK NYGREN, ICA KVANTUM – Vi vill vara en del av samhället även utanför butiken och här passar Veckefjärden bra då vi hoppas kunna göra lite skillnad, men även få förena nytta med nöje. Vi har många goda golfminnen från Veckefjärden, men det är alltid extra roligt att få kliva upp på prispallen tillsammans. ÅKE HOLMBERG, COREIT – Vi tycker det är viktigt för orten och regionen att kunna erbjuda en rekreations- och golfanläggning i toppklass. Vi ser Veckefjärden som en viktig partner där vi gemensamt kan utveckla relationer. En utmärkt mötesplats med kund, leverantör eller personal i en härlig miljö med tillgång till natur, bra mat och möteslokaler. Jag har väldigt många fina minnen, ett av dem är när jag anlitade vår PRO, Christian Mattfolk, för att få ordning på min sving (mission impossible). Han sa inget men studerade mig i tre hål. På hål 4, CoreIT:s sponsorhål, klev han fram och visade vad man bör tänka på i stansen och svingen. Christian svingade i väg sin boll, som vanligt fantastiskt enkelt, bollen gör en hög bana landar ca 3 meter från hål och rullar i. Hole in One! På CoreIT’s hål, när jag var med! Min tur; jag kom inte ihåg ett dugg av vad man bör tänka på, duffade och blev utan poäng….

gilla oss! facebook.com/veckefjarden.gc Instagram: Veckefjarden

Skulle du vilja testa att ta en golfrunda i mörkret? Det är fullt möjligt. Marknaden för självlysande golfbollar går framåt och bollarna beter sig precis som vanliga golfbollar. Ladda bollen i minst 15 minuter på max effekt så lyser den sedan mellan 4-6 timmar. Ut och testa, det är riktigt spännande. Och du tappar aldrig dina golfbollar i mörkret igen.

Golfvärlden John Patrick Daly, golfens första och enda riktiga bad boy, har fyllt 50 år. Amerikanen som under 1990-talet bröt de flesta tabun och klädkoder som fanns att bryta i sporten, gick med sin rejäla kroppsliga rondör och cigaretten i mungipan alltid sin egen väg. John Daly som har rekordet för flest vunna

långslagstävlingar, tar husbilen till tävlingarna och har även spelat in en skiva, ”My Life” med bland annat Willie Nelson, är nu åter tillbaka på allvar i golfen och satsar på en plats Europatouren. Hell yeah, säger vi och gratulerar självklart jubilaren.

L70° 44’ N 19:e hålet Det finns golfresor och golfresor. Är du sugen på något riktigt annorlunda så varför inte testa att spela på världens nordligaste 18-hålsbana. Tromsö Golf Park i Breiviksledet strax utanför Tromsö på latitud, 69° 39’ 30” N. Världens nordligaste fullängdare! Säsongen är maj till oktober och dygnetruntspel i midnattssol från juni. Banan är ett perfekt stopp för golfsugna Hurtigruten-resenärer då den endast ligger 12 minuter från det lokala färjestoppet. Men det går att spela ännu längre norrut. Den nordligaste 9-hålsbanan i världen är Billy Joss Golf Club i Ulukhaktok i Kanadas Nordvästterritorier. Latitud 70° 44’ N lovar både midnattssol, arktiska farvatten och en något kortare säsong. Men vill du svinga drivern ännu närmare Nordpolen måste du söka dig tillbaka till Norge och till Nordkapp. Här uppe i fastlandseuropas nordligaste punkt finns en riktigt utmanande linksbana. North Cape Golf Clubs 6-hålsbana vid latitud 70° 66’ 4” N, innebär tre rundor för en komplett upplevelse. Förutom nyckfulla ishavsvindar bjuder man dessutom på miljarder hungriga myggor som älskar golfare lika mycket som vi älskar sporten. www.tromsogolf.com www.arcticcharinn.com/arctic-golfing.htm www.northcape-golfclub.no

Nytt för i år i butiken på Veckefjärden, är en liten smakfull delikatess för det ”19:e hålet”. Nu kan du som medlem eller gäst köpa med dig våra snygga whiskyglas med Veckefjärdens egen gravyr. Som en extra krydda för golfaren med smak för skotska destillat, finns även en klassik plunta, för alla möjliga tillfällen när en styrketår är av nöden.

Chukkas för golfare NIKE fortsätter att flytta fram gränserna för golfmodet. Senast var det golftights för män, och nu kommer ännu en härlig gränsöverskridare, en FlyKnit Chukka-sko för golfarna med de extra banden (Flywire) för att stadga upp in- och utsida. Besök butiken på Vecke och prova denna coola sko.


Vi lyfter Örnsköldsvik

Flyg från 495:-

/enkelresa

I priset ingår fika ombord, 23 kg bagage och alla avgifter.


Storhandla på bara fem minuter! Handla i vår butik på nätet. Alltid öppet dygnet runt. Vi plockar varorna för dig

Just nu får du 10% rabatt på ditt första köp! Använd kampanjkoden: online10% Erbjudandet gäller endast i vår webbshop.

Annika & Patrik Nygren, ICA-handlare ICA Kvantum Örnsköldsvik

Välkommen in på ica.se/kvantumovik Örnsköldsvik


Osman Filiz, Ewis Södersten och Mindy Mattfolk är tre av anläggningens viktiga entreprenörer.

Hög standard i Höga kusten Veckefjärden är golfbanan bara några minuters bilväg från centrum, med eget hotell och ett fantastiskt läge vid natursköna Veckefjärden. Dessutom i Höga Kusten, ett av landets mest attraktiva besöksområden. TEXT: OLOF WIGREN FOTO: HÅKAN NORDSTRÖM

– Närheten till stan är en stor plusfaktor, likaså att banan ligger alldeles intill E4:an. Vi har dessutom utmärkta flyg–, tåg– och bussförbindelser, säger banägaren Tvillingsta AB:s vd Mikael Nordin. Standarden på banan är hög. Stor vikt har lagts vid en utmanande design, noggrann dränering och ett exemplariskt underhåll av banan. – Ribban lades högt från första början, konstaterar Mikael. Peter Forsberg är en av delägarna i Tvillingsta AB. En flerfaldig mästare (VM, OS, Stanley Cup), en av världens bästa hockeyspelare genom tiderna, med egen mästerskapsbana. Hans ambition med banan är densamma som hans inställning var som spelare: full satsning och högt ställda mål. – Peter spelar regelbundet på banan och är också det största affischnamnen vid olika företagsgolfevent som anordnas på banan, säger Mikael. Veckefjärden är idealisk för nätverkande och affärskontakter, med

sin höga klass, fina restaurang, mäktiga terrass och hotellet vägg i vägg med klubbhuset. En naturlig mötesplats i en underbar miljö. – Utan att överdriva är det många nya kontakter mellan företag som tas här hos oss. Och det är många affärer som slutförs här, säger Mikael. Veckefjärden är även perfekt för event och konferenser. Här arrangeras också tävlingar av nationell toppkvalitet och Veckefjärden är den nordligaste banan som ingår i konceptet MPC Stjärngolf. Bredden på tävlingsutbudet är mycket bra. Med bland annat Företagarna Örnsköldsvik och kommunikationsbyrån Devocy som arrangerar företagsgolf, Lindholms Bil satsar på en tävling där alla intäkter tillfaller Barncancerfonden och Stiftelsen Icebreakers med alla hockeyproffsen har sin årliga tävling i samarbete med Swedbank där intäkterna går till olika välgörande ändamål i Västernorrland.

MVGC

|

SIDAN 13


B O E N D E | M A G A S I N V E C K E FJ Ä R D E N 2 0 1 6


M A G A S I N V E C K E FJ Ä R D E N 2 0 1 6

TEXT: ÅSA NORDLING FOTO: HÅKAN NORDSTRÖM

SIDAN 16

|

MVGC


M A G A S I N V E C K E FJ Ä R D E N 2 0 1 6

– Skulle du säga att golfen är en hobby, ett intresse eller en passion? – Definiera passion! – Hm, ja något man brinner för och inte kan leva utan? – Då är golf absolut en passion! Att intervjua en journalist – och framför allt en gammal golfjournalist – har definitivt sina sidor. En fråga möts med en motfråga. Som följs av tystnad. Eftertanken får ta stor plats. – Men varför började du spela golf? – Det är en löjligt bra fråga! Ja, ni förstår. Namn: Gunnar Säfsten Och medan undertecknad är helt novis på den Ålder: 69 år ädla sport vi träffats för att samtala om, så är Gunnar Yrke: Journalist och Säfsten förvisso en nestor. För visst kan man med fog marknadsföringskonsult påstå detta för en man som till stor del har tillbringat de Familj: Hustru Eva och sönerna Jonas och Pär senaste 48 åren på golfbanor runt om i världen? Bostad: Västerfanbyn, fyra Det var hösten 1968, Gunnar var 21 år gammal och mil utanför Örnsköldsvik golf var, som han säger, ingen realitet i Örnsköldsvik. Handicap: 13 (3 när jag För unge herr Säfsten var det ishockey och fotboll var som bäst) Hole-in-one: Två stycken, som gällde. Under ett träningsläger i ishockey åkte en i Falun och en i Spanien han ut till den då enda existerande golfbanan i Örnsköldsvik. På Puttom stod Gunnar tillsammans med hockeykompisarna Anders Hedberg och Håkan Nygren vid driving range och slog bollar ”i en ganska obekväm rörelse”. Och även om han som ung och lovande hockeyspelare förvisso var vältränad, var ändå träningsvärken från helvetet någon dag efter provspelet. – Du ska inte tro att man hade någon fördel av att ha spelat hockey för där rör du dig med hela kroppen i förhållande till pucken, medan i golf ligger bollen stilla och du ska röra dig runt den. Det låter enklare, men är faktiskt svårare, säger Säfsten och frågar i nästa andetag om jag vill ha en historia? Klart jag vill! – Jag bodde ju i Falun under en tid och umgicks en del med bandylegenden Berndt Bempa Eriksson som jag försökte övertala att hänga med ut på golfbanan. Han var tveksam, men till slut fick jag med honom ut till Samuelsdals golfbana. Han slog och slog men prickade aldrig bollen och till slut blev han förbannad och bad golftränaren Erik Persson kasta upp bollen i luften. Vilket Erik gjorde och smack, han träffade hur lätt som helst, för då var allting i rörelse och det var han van vid, säger Gunnar och skrattar åt minnet. Det har blivit några. Minnen alltså. Och det har blivit en hel del nya bekantskaper där ute på golfbanan. Kanske är den viktigaste han lärt känna – sig själv. – Golf är orättvist och på det sättet är sporten som en spegel av själva livet. Många kan inte acceptera det och lever ut sin ilska på golfbanan, andra accepterar och försöker hitta ett nytt läge. Precis som i livet. Kanske är det viktigaste jag lärt

MVGC

|

SIDAN 17


M A G A S I N V E C K E FJ Ä R D E N 2 0 1 6

mig på golfbanan att man får acceptera motgångar och göra något konstruktivt av det. Han pratar om en gentlemannasport som bygger på ärlighet. Vem lurar man mest om man tillskansar sig en fördel, om inte sig själv. Fuska aldrig, hur svårt kan det vara? Och den filosofin kan du ta med dig ut i andra sammanhang, menar Gunnar. – Skulle du säga att golfen har gjort dig till en bättre människa? – Definitivt! 1976 var Gunnar med och startade föreningen Golfjournalisterna och under flera år satt han i styrelsen. I dag är han mycket stolt över att ha blivit utnämnd hedersmedlem i den klubb som numera består av ett 150-tal medlemmar. Alla bedriver yrkesmässig journalistisk verksamhet och rapporterar regelbundet om golf till en stor publik. Och så har man roligt – förstås. – Vi gör studieresor tillsammans runt om i världen, spelar golf på olika banor och besöker platser och klubbar. Årets upptakt är i Skåne och det ser jag verkligen fram emot, vi har väldigt roligt på våra utflykter, säger han utan att gå in på några detaljer. Med ålderns rätt har Säfsten dragit sig tillbaka från en stor del av arbetet som marknadsföringskonsult och kan ägna sig än mer helhjärtat åt att utforska banor runt om i världen. Gran Canaria var under flera år ett vattenhål, numera åker han oftast till Thailand under vinterhalvåret. Och de få månader på året då han inte spelar, ja då tänker han golf i stället. – Med tilltagande ålder förlorar du längd i slagen och då funderar man på hur man ska kompensera med teknik i stället. Hur förfina närspelet när det långa

FEM BANOR I VÄRLDEN SOM GJORT MEST INTRYCK:

01

02 03 04 05

_____________

_____________

_____________

_____________

VECKEFJÄRDEN, ÖRNSKÖLDSVIK.

S:T ANDREWS, SKOTTLAND.

BALLYBUNION, IRLAND.

”Hemmabanan är alltid nummer ett. Det representerar så mycket mer än bara golf, här finns vännerna, klubbkamraterna och mycket annat.”

“Golfens mecka, det sägs att golfen började spelas här. Att stå på första tee och veta att här har alla de största spelarna stått, det är otroligt speciellt.“

TPC SAWGRASS, JACKSONVILLE FLORIDA, USA

SIDAN 18

|

MVGC

_____________

VALDERAMA, SPANIEN. ”Oj, har jag bara en kvar? Finns ju så många… men jag säger Valderama, Spanien.”


M A G A S I N V E C K E FJ Ä R D E N 2 0 1 6

En av Gunnars Säfstens många fina golfbilder. Soluppgång i den tunisiska delen av Sahara. Ett 30-tal svenska proffs övar i världens största bunker inför förundrade beduiner och kameler. Bilden publicerades i svenska och amerikanska Golf Digest.

Vi gör studieresor tillsammans runt om i världen, spelar golf på olika banor och besöker platser och klubbar.

spelet försämras? Jag promenerar, funderar och planerar hur jag ska testa mina teorier när säsongen drar igång. Gott om golfminnen, som sagt, gott om spelade banor. Otaliga upplevelser. Finns det en särskilt minnesvärd? – Jag minns en gång i mitten av 70-talet då man hade kvaltävlingar för uttagning till det lag som skulle representera Sverige i VM. Det var en deltävling i Sundsvall och eftersom jag spelade bra på den tiden så anmälde jag mig. Det var en 72-hålstävling och efter första dagens 36 låg jag på sjätteplats. Folk lyfte allt lite på ögonbrynen. Hur det slutade? Dag två gick det lite sämre och Gunnar slutade 16-17 totalt. – Men då spelade jag på topp av min förmåga och visst var det rätt häftigt att vara bland de bästa, om så än bara för en dag. Veckefjärden är hemmabanan. Alltid. Ända sedan Kent Forsberg ringde

och berättade att han ville bygga en golfbana och undrade om Gunnar ville vara med. Klart han ville! En resa han i dag kan se tillbaka på med stor glädje, även om det fanns en del utmaningar längs vägen. – Veckefjärden i dag är en fantastisk bana. En skön blandning av vatten och park och med greener och fairway som har omvittnat hög kvalitet. Men den är inte lätt, här har till och med eliten i Sverige spelat utan att få toppresultat. Och så är det här vännerna finns. Det som blev ett tajt gäng när numera bortgångne gode vännen Sven Andersson, initierade gemensamma golfrundor som sedan bara fortsatt och fortsatt under många års tid. – Vi träffas och spelar någon gång i veckan, ibland två. På försommaren kan vi gå ut på kvällen i det norrländska sommarljuset, det blir en runda och sedan fikar vi, inte märkvärdigare än så men så otroligt mycket värt. Tiden är utmätt, kanske är det enda rättvisan i den värld han framhåller som lika orättvis som själva spelet. Kan man hålla på hur länge som helst, finns det ett slut på passionen för hans del? – Men nej! Det finns ingen anledning att tro det. Jag tänker fortsätta spela så länge jag har roligt. Och du, jag har förresten en historia om det. Jag satt hemma hos en kompis i Helsingborg och hörde honom prata i telefon med någon som berättade om en man som dött på golfbanan, direkt efter ett bra slag på tredje hålet. Tänk dig, han seglade in i himlen med ett leende på läpparna efter ett bra slag. Det var väl en fin död, säger han och tillägger, – Håll med om att det är en bra historia!

MVGC

|

SIDAN 19


Ting1, Örnsköldsvik

NI ÄR VÄLKOMNA TILL ETT SAMARBETE MED ETT STARKT OCH KUNNIGT TEAM Winther Bygg AB är ett av Sveriges största plåtslageriföretag. Vår specialkompetens är väldokumenterad och ni kan med största förtroende anlita oss. Inget jobb är för litet eller för komplicerat. Vi arbetar enbart efter riktlinjer som leder till bra miljö och högsta kvalitet.

ÖRNSKÖLDSVIK Telefon: 0660-26 55 30 Fax: 0660-26 55 49 E-mail: mail@wintherbygg.se

SUNDSVALL Telefon: 060-15 38 30 Fax: 060-12 67 67 E-mail: mail@wintherbygg.se Winther Bygg AB är ett av Sveriges största plåtslageriföretag. Vår specialkompetens är väldokumenterad och ni kan med största förtroende anlita oss. Inget jobb är för litet eller för komplicerat. Vi arbetar enbart efter riktlinjer som leder till bra miljö och högsta kvalité.


M A G A S I N V E C K E FJ Ä R D E N 2 0 1 6

TEXT: ÅSA NORDLING FOTO: ANDERS LÖNN, PEDER SUNDSTRÖM

MVGC

|

SIDAN 21


M A G A S I N V E C K E FJ Ä R D E N 2 0 1 6

Vackra Veckefjärden och dess omgivningar bjuder inte bara på en av Sveriges bästa golfbanor. Den stadsnära banan är omgärdad av skogar, berg och vatten som skapar möjligheter till en rad sköna aktiviteter. Och allt inom gångavstånd! Häng med på en tur och se vad omgivningen kan locka med när du spelat de aderton. Eller få lite tips på vad familjen kan ägna sig åt medan du själv går ännu en runda.

Veckefjärdens golfbana har fått sitt namn efter den vackra fjärden som med sitt delta binder ihop Moälven med Bottenhavet. Moälven har ett spännande fiskliv och genom projektet ”Från källa till hav” pågår sedan några år ett arbete med att återställa och stärka laxstammen och havsöringen. Inom en snar framtid hoppas man kunna erbjuda ett rikt laxfiske i Moälven och Veckefjärden. Men redan i dag finns det gott om fina abborrar och årligen landas här gäddor på mer än tio kilo. För att inte tala om gösfisket som är berömt i hela Sverige. Enklast fiskar du från bryggan vid Veckefjärdens strand, ett kort slag från hål 15, som för övrigt rankats som ett av Sveriges bästa hål av tidningen Svensk Golf. Den som vill komma ut en bit på vattnet får ta sig till Veckefjärdens södra strand. Vid Själevads

friluftscentral kan man hyra båt, kanot eller en flotte med en 15 hk motor, godkänd för 12 personer. Ta med en grill och tillaga fisken direkt på flotten, färskare kan det väl knappast bli? Veckefjärdens naturreservat består av två strandnära områden med anslutande stränder som gjorda för en promenad under höga lövträd, genom sumpmark och förbi spännande små gläntor. Den östra delen ligger i omedelbar anslutning till Veckefjärdens golfbana, där stränderna är hemort framför allt för sjöfågel. Men skogen är också rik på rosenfink, härmsångare och mindre hackspett. Kanske tända en brasa vid den fina grillplatsen? Njut av en grillad korv och lite pinnbröd på klassiskt norrländskt manér till skön fågelsång som aldrig vill ta slut i den ljusa sommarnatten. För den som stoppat ner vandringskängorna jämte golfskorna finns vackra vandringar runt Veckefjärden. En

SIDAN 22

|

MVGC


M A G A S I N V E C K E FJ Ä R D E N 2 0 1 6

Kanske tända en brasa vid den fina grillplatsen? Njut av en grillad korv och lite pinnbröd på klassiskt norrländskt manér till skön fågelsång som aldrig vill ta slut i den ljusa sommarnatten.

av dem är Gula leden, en sex kilometer lång vandringsled på Åsberget, mittemot golfbanan. Använd gångtunneln under E4:an och kom direkt till leden som ringlar vackert på berget genom Sveriges nordligaste ädellövskog med både ek, bok, alm, lönn och lind. Har du dessutom utrustat dig med en kikare kan du smygstudera golfkompisarnas teknik från någon av utsiktsplatserna på toppen av berget. Varvsberget heter det berg som ligger omedelbart bakom Veckefjärdens hotell och restaurang. Ta en tur uppför berget så ansluter du enkelt till de mjuka barkspåren runt Hörnsjöns Naturreservat. Sjön var tidigare en av Örnsköldsviks vattenreservoarer, i dag är det tillåtet både att fiska och bada i sjön. Här finns flera vindskydd och bänkar på fina platser runt sjön. Örnsköldsviks signum – hoppbacken på Paradiskullen – är inte att rekommendera för den som inte är tränad i backhoppning, men beundra den kan man göra på nära håll. Paradiskullen är en del av Varvsberget och utsikten över staden är bedövande vacker härifrån. På toppen finns restaurang och glasskiosk och även om inte slalombacken är öppen under golfsäsongen, så går det ändå att ta sig

nerför backen i full fart – via den bikepark med ett tiotal leder som har skapats på bergets norra sida. Kanske väljer du till syvende och sist ändå att stanna på golfbanan och gå ytterligare en runda. Ett bra val. Men visst behöver koppla av med en bit mat emellanåt? Skönt då att city ligger bara fem minuters bilfärd från Veckefjärden. Här finns restauranger för alla smaker och önskemål och du promenerar självklart mellan de flesta. Allt är nära i Örnsköldsvik!

MVGC

|

SIDAN 23


Nu hittar ni oss i centrum Vi på el & säkerhetsbutiken erbjuder dig en helhetslösning till ditt hem. Hos oss hittar du allt ifrån belysning till elinstallationer, larm och lås. Kom in till oss så hjälper vi dig.

Nygatan 10, Örnsköldsvik • Tel 0660-21 16 77 • www.elsakerhetsbutiken.se

TRÄNA UTAN BINDNINGSTID! VÄLKOMMEN IN FÖR EN VECKAS FRI TRÄNING! GYM KONDITION CYKEL GRUPPTRÄNING FRIA VIKTER PERSONLIG TRÄNING

REHAB & SJUKGYMNASTIK FÖRETAGSFRISKVÅRD KIDZ CLUB & BARNDANS UNGDOMSKORT SENIORKLUBB SOL & RELAX

345 ETT KORT TVÅ KLUBBAR

KR / MÅN

NORDIC WELLNESS ÖRNSKÖLDSVIK CITY Storgatan 5, 0660-21 19 35 NORDIC WELLNESS ÖRNSKÖLDSVIK ENERGIHUSET Viktoriaesplanaden 8, 0660-29 90 90

ÖVER

100 KLUBB A I SVER R IGE


Fina sjöstugor vid Åre Strand | ÅRE BY - Brf Åre Sjö 8 Holiday Club bygger 20 nya sjöstugor som bostadsrätter. Möjlighet att teckna uthyrningsavtal med hyresintäkter om ca 100.000 kr/år vid full uthyrning. pris: fr 2.595.000 kr avgift: 2.500 kr adress: Holiday Club Sjöstugor, Åre Strand boarea: 59,5 kvm bjurfors: Hans Westerlind, 070-666 39 61, hans.westerlind@bjurfors.se

Kvadratsmarta våningar | TEGEFJÄLL - Brf Nyvallen 2 Nyproducerade lägenheter för permanent- eller fritidsboende. Gångavstånd till både skidåkning och busshållplats. Brf Nyvallen 2 byggs med 24 lägenheter fördelade i fyra huskroppar i två plan. pris: fr 1.595.000 kr avgift: 2.733 kr adress: Holiday Club Sjöstugor, Åre Strand boarea: 70 kvm bjurfors: Ulrika Andersson, 070-666 39 65, ulrika.andersson@bjurfors.se

Endast några få tomter kvar | ÅRE SADELN - Tomter Unik fjällmiljö. Området känns avskilt, naturnära och privat men ligger mitt i skidområdet med alla bekvämligheter nära till hand. Utsikten över såväl Åresjön som Åreskutan är oslagbar. pris: fr 1.950.000 kr tomtarea: 1.013–1.448 kr adress: Åre Sadeln bjurfors åre: Joakim Westerlind, 070-666 39 64, joakim.westerlind@bjurfors.se

bjurfors åre | 0647-66 39 00 | bjurfors.se/are


TEXT GUNNAR SÄFSTEN. FOTO HÅKAN NORDSTRÖM

Tjälen har gått ur jorden, värmen har återvänt, gräset börjar så sakta växa och Peter Forsberg, hcp 8, har börjat fundera på att skaffa sig nya golfklubbor. Han, liksom många andra, har en förhoppning om att nya verktyg kan ge lägre scorer. Nya klubbor eller inte – Peter ser som alltid fram mot att spela Veckefjärden. - Förra säsongen var Veckefjärden i ett grymt bra skick. Tomas Eriksén och hans medarbetare gjorde ett strålande jobb. SIDAN 26

|

MVGC


M A G A S I N V E C K E FJ Ä R D E N 2 0 1 6

Det var inte så svårt att inse att jag mår bäst när jag får arbeta mot tydliga mål tillsammans med trevliga människor.

Peter räknar med att få njuta av Veckefjärden några gånger den här sommaren. Det finns inte så mycket tid över till golf med arbete och en familj med frun Nicole och tre små barn. Peter Forsbergs liv har radikalt förändrats sedan han tackade för sig och avslutade sin makalösa hockeykarriär. Långtifrån alla elitidrottsmän hittar något meningsfullt efter tiden utanför rampljuset. När Peter var omkring de trettio började han fundera på livet efter ishockeyn. – Om det fanns något gott med alla skadeproblem jag drogs med var det att jag insåg att det fanns ett liv efter hockeyn. Jag började fundera på vad som skulle kunna passa mig. Peter närmade sig den viktiga frågeställningen – vem är jag och vad trivs jag med? – Det var inte så svårt att inse att jag mår bäst när jag får arbeta mot tydliga mål tillsammans med trevliga människor. Idag har han en tillvaro han trivs med. Familjen, Nicole och de tre barnen, är givetvis prioritet ett. Arbetet med fastighetsbolaget Lerstenen – i kombination med andra affärsprojekt – bjuder på dagliga utmaningar. Den operativa rollen som vice general manager i MODO Hockey återkommer vi till. Peter Forsbergs hockeykarriär var en närgången studie i begrepp som idag styr framgångsrika företag, idrottsmän och idrottskvinnor. • Skapa och bestäm dig för ett mål baserat på din vision, din dröm. • Formulera en strategi – en handlingsplan - för att nå målet. • Och sedan – ge allt för att nå målet.

ICEBREAKERS Ett initiativ som han tog tillsammans med Markus Näslund och andra hockeykompisar i Modo och Sverige var välgörenhetsorganisationen Icebreakers. NHL-stjärnorna ställde upp och spelade matcher mot olika lag i olika städer där intäkterna gick till välgörande ändamål. Peter berättar att Icebreakers under årens lopp delat ut omkring tio miljoner kronor till barn i Västernorrland. – Icebreakers är en långsiktig satsning. Ambitionen är att fondens tillgångar hela tiden ska växa trots att vi varje år använder hälften av avkastningen. – Icebreakers är en satsning som gått otroligt bra. Det gläder mig. Men den starkaste känslan är att få sprida glädje bland barn som inte är lika lyckligt lottade som vi. Vi är i den situationen att vi kan hjälpa. När man får ge bort en resa, en cykel, eller vad det kan vara, och får uppleva barnens glädje blir man rörd. Jag har haft ett fantastiskt bra liv och det här är ett sätt att ge något tillbaka.

– Vi som skapade Icebreakers har blivit lite långsammare på skridskorna och därför är det glädjande att många av dagens NHLstjärnor – exempelvis Niclas Bäckström, Erik Karlsson, Oliver EkmanLarsson, Gabriel Landeskog, Henrik och Daniel Sedin och Victor Hedman – glatt ställer upp om de har tid. Min förhoppning är att Icebreakers lever vidare även när vi som är lite äldre inte kan bidra så mycket. Peter nöjer sig inte med välgörenhetsarbetet med Icebreakers. Han har också engagerat sig i Barncancerfonden. Den här sommaren ska Icebreakers spela i Stavanger där förra Modo-stjärnan och årets poängkung i New York Rangers, Mats Zuccarello Aasen håller till. – Det är fantastiskt kul att träffa NHL-kollegor under avspända former. Det är en riktigt win-win-situation. Vi har roligt när vi spelar och pengarna vi spelar in går till något gott. MODO FOREVER Om vi fortsätter på kapitlet ishockey har Peter Forsberg tackat för sig i MODO Hockey. Han lämnar uppdraget som vice GM. Men hans känslor för MODO är fortfarande lika varma. – Dagen vi förlorade mot Leksand var otroligt tung. Jag mår fortfarande illa när jag tänker på den avgörande matchen. Jag kommer inte att vara formellt engagerad i MODO, men om jag kan hjälpa till på något sätt gör jag givetvis det. Vad var det som gick snett? – Det finns många svar på den frågan. Vi har av olika anledningar haft svårt att skapa en kontinuitet i lagbygget. Spelare lämnar för NHL, KHL och andra klubbar i SHL. Det har varit vår verklighet. – Det som är viktigt nu är att acceptera det läget vi befinner oss i och göra det bästa av situationen. Jag vet att det finns många kloka människor som engagerar sig för klubben. MODO hör hemma i SHL och jag är övertygad om att vi kommer att ta oss tillbaka dit även om det kan ta några säsonger. …OCH ÖRNSKÖLDSVIK Även om Peter idag bor och arbetar i Stockholm betyder Örnsköldsvik mycket för honom. Men Peter själv – uppbackad av Kent och Gudrun – har också betytt mer för Örnsköldsviks utveckling än vad många kanske inser. Fjällräven Center, Elite Hotell och Veckefjärdens GC hade med stor sannolikhet inte existerat utan Peter och familjen Forsbergs engagemang. Låt mig berätta en historia från den tid när Peter var som mest framgångsrik i Colorado Avalange. Örnsköldsviks Industrigrupp brukade varje år annonsera i Dagens Nyheter och andra riksmedia. Målsättningen var att locka kvalificerad arbetskraft att flytta till Örnsköldsvik och jobb på företag, sjukhus och kommunala

MVGC

|

SIDAN 27


M A G A S I N V E C K E FJ Ä R D E N 2 0 1 6

Det är fantastiskt kul att träffa NHLkollegor under avspända former. Det är en riktigt win-win-situation. Vi har roligt när vi spelar och pengarna vi spelar in går till något gott.

Autografskrivning för Icebreakers. Är det bra för Örnsköldsvik så ställer Peter upp.

befattningar. Det viktigaste för oss som fick uppdraget att utforma den här annonsen var givetvis att så många som möjligt skulle ta del av den. Att den inte skulle drunkna i det enorma utbudet av platsannonser. Vi fick gehör för en idé som egentligen var ganska självklar. Jag slog en signal till Peter och undrade om han kunde tänka sig att ställa upp. Svaret kom direkt. – Är det bra för Örnsköldsvik ställer jag upp. Vad kostar det? – Du kan väl bjuda på fika när jag kommer hem. Jag behöver väl knappast säga att den annonsen blev uppmärksammad och gjorde ett bra jobb för oss i Örnsköldsvik. MÄSTARNAS MÄSTARE Så här skriver Aftonbladets sportkrönikör Kristoffer Bergström om Mästarnas Mästare 2016: ”Peter Forsberg är tidernas främste hockeyspelare och en av de största idrottare vi någonsin haft. Men vidden av hans person har vi förstått först 2016, då den tjurige ångermanlänningen kliade sig i skägget och tittade rakt genom kameran, in i oss. Han har varit vår trygge myspappa och vår lekfulle grannpojk. Vår statsmininster och vår rebell. Vår egoistiske vinnare och vår självuppoffrande lagspelare…de senaste veckorna har 2,4 miljoner svenskar – det högsta snittet i programmets historia – öppnat hjärtats ladugårdsdörr på vid gavel och låtit en hockeykille bosätta sig längst in, strax bredvid Ingemar Stenmark. Peter hör hemma där.”

SIDAN 28

|

MVGC


Miljösmart samdistribution

Polfärskt Bröd Övik/Umeå Kavelvägen 19 894 35 Själevad

Tel 010 450 69 60 lars.nordin@polfarskt.se www.polfarskt.se

TA DITT KÖRKORT HOS OSS! • Personbil • BE/utökat • MC • Lastbil • Lastbil m. släp • Moped

• Introduktionskurs • Riskettan Bil • Riskettan MC • Taxi • YKB • ADR

www.barmans.nu

Bårmans Trafikskola AB • Viktoriaesplanaden 29 • 891 35 Örnsköldsvik • Tel: 0660 121 21


Stolt totalleverantör av maskinerna till Veckefjärdens GC

WWW.LHSMASKINER.SE • SUNDSVALL • 060-57 72 20


M A G A S I N V E C K E FJ Ä R D E N 2 0 1 6

TEXT: OLOF WIGREN FOTO: HÅKAN NORDSTRÖM

Checka in! Veckefjärden har ett hotell vägg i vägg med klubbhuset. – Det är många som blir överraskade av det, skrattar Ewis Södersten, som driver det året–runt–öppna hotellet tillsammans med sin man Magnus. 16 dubbelrum och en svit finns det. – Att kunna ställa bilen på parkeringen, checka in hos oss och sedan ägna all tid åt att golfa och ha kul är uppskattat. Veckefjärdens Hotell har olika paket för sina gäster. – Hit kommer till exempel par, kompisgäng, vänner och företag och då är det bra att ha varierade upplägg. Men generellt är vi väldigt flexibla och serviceinriktade, finns det särskilda önskemål löser vi dem. – Vi gör till och med picknick– och matkorgar som vi kör ut med, säger Ewis. Och vill du ha en vinprovning, har hotellet kompetens att arrangera en sådan. – Den typen av aktivitet kommer vi att satsa ännu hårdare på framöver och då uteslutande under vinterhalvåret. Idyllen Hörnsjön i närheten av banan är ett populärt natur– och strövområde. – Dit söker sig många mellan golfrundorna, både för att få lugn och ro men även för att träna. Nu får Hörnsjön ett eget utegym som

Banan ligger bara 5 minuters bilväg söder om Örnsköldsviks centrum. Ta av från E4:an och åk cirka 1 kilometer så är du på parkeringen utanför klubbhuset med den magnifika utsikten över Veckefjärden och banan.

kommer att göra det ännu attraktivare. Ewis säger att hotellet har gott om stamgäster, inte minst resande för företag som bor här under hela året. – En allt större kategori gäster är också vandrare som går Högakustenleden. Vi hade till exempel många holländare hos oss under 2015. Vi ser fram emot fler internationella gäster i år. SAMARBETE MED ANDRA HOTELL Veckefjärden har även samarbete med hotellen inne i stan. Ett av dem är guldsponsorn Elite Plaza Hotel i inre hamnen. – Hela Elite–kedjan har samarbete med banor på orter där den har hotell och därför är det helt naturligt att vi jobbar ihop med Veckefjärden här i Örnsköldsvik, säger Elite Plaza Hotels försäljningschef Nina Forslund. Det korta avståndet från stan till banan är ett stort plus. – Från oss tar det bara fem minuter i bil ut till klubbhuset. Elite Plaza Hotel har särskilda golfpaket till gästerna. – I paketet ingår logi med frukost, greenfee och vi vill att vistelsen skall bli extra fin så vi har en liten VIP som väntar på rummet för alla golfgäster, säger Nina.

Alla bussar och tåg stannar på Resecentrum. Därifrån är det cirka 5 minuter i bil till banan. Tåg från Umeå till Örnsköldsvik tar mellan 45–55 minuter beroende på om du åker med SJ eller Norrtåg och söderifrån är avståndet i tid med tåg cirka 40 minuter från Kramfors, 1 timme från Härnösand och 2 timmar från Sundsvall.

Örnsköldsviks Airport ligger cirka 2 mil ifrån centrum med direktflyg Stockholm tur och retur varje dag.

MVGC

|

SIDAN 31


M A G A S I N V E C K E FJ Ä R D E N 2 0 1 6

TEXT: ÅSA NORDLING FOTO: ANDERS LÖNN, TOMAS ERIKSÈN

En vanlig dag på jobbet

Klockan är 04.32 och solen har redan anträtt en blekblå himmel. Natten har varit kylig men värmen nalkas snabbt i takt med solens strålar. Morgondimmorna formar älvor som dansar över Veckefjärdens klara vatten och daggen på banan får gräset att glittra som tusen och åter tusen pärlor. Arbetsdagen har inte börjat ens för en banchef, men säsongen är kort och intensiv och banan ska vara perfekt när spelarna kommer. En anspänning som följer Tomas Eriksén hela sommarsäsongen, känslan av att vara konstant på tårna, inte våga slappna av. Drivkraften? Att göra golfupplevelsen så bra som möjligt för alla spelare.

SIDAN 32

|

MVGC


M A G A S I N V E C K E FJ Ä R D E N 2 0 1 6

Älgen lämnar djupa spår efter sig om den beträder greenen. Men att laga och putsa är ett ansvar som ingår i en banchefs och hans medarbetares arbetsuppgifter

Aldrig är havet så skimrande som den här tiden på morgonen. Tystnaden är nästan total, inte ens en angränsande europaväg hörs när Tomas Eriksén kommer till jobbet. Men han är långt ifrån först på banan. Nattetid besöks Veckefjärden av fåglar, rävar, rådjur och älg. Rävarna är välkomna. Den nyfikne Mickel håller undan sorken från banan och blir på kuppen nästan tam under en säsong. Skogens konung däremot är Tomas inte lika förtjust i. Älgen lämnar djupa spår efter sig om den beträder greenen. Men att laga och putsa är ett ansvar som ingår i en banchefs och hans medarbetares arbetsuppgifter den här tiden på året, och han tar det med ro. ”Väder och vilda djur är svårt att rå på.”

MVGC

|

SIDAN 33


M A G A S I N V E C K E FJ Ä R D E N 2 0 1 6

Den här våren har dessutom korthålsbanan torvats av och fått nytt gräs.

En hastig genomgång av de väder-appar han samlat i mobilen, ”jag har alla som finns och kollar mest hela tiden”, och en kopp kaffe hinner Tomas njuta av i tystnaden innan medarbetarna börjar anlända. Tio duktiga säsongsarbetare som arbetar intensivt från tidig morgon för att få banan i toppskick till spelarna kommer. Tre dagar i veckan startas åtta gräsklippare strax efter klockan sex för att putsa det tåliga ädelgräs som bildar grunden till de redan fina greenerna. Övriga dagar gödslas och trimmas det runt vattenhinder och i parkpartier, medan vattningen sköts via den egna bevattningsdammen. Tomas Eriksén arbetar heltid som banchef och arbetet med banan pågår långt ifrån bara de sex månader på året den är öppen för spel. Även om vintern är utdragen i norra Sverige, börjar planering och arbete med skötseln redan i februari. Vintrarna ser olika ut och vissa går hårdare åt greenerna än andra. Isbränna och mögelsvamp skapar problem när det legat mycket is på greenerna. Under maj sår

SIDAN 34

|

MVGC

man gräset till greenerna, och de täcks med stora dukar som kräver mankraft utöver de tillgängliga. ”Då har vi medlemmar som ställer upp och hjälper till.” Gräset under de 21 dukarna ska vattnas och klippas och varje gång krävs ett antal personer som kan hjälpa till att dra av och på dukarna som sedan förankras med märlor för att inte blåsa bort. Den här våren har dessutom korthålsbanan torvats av och fått nytt gräs. Själva har Tomas 20 i handicap och även om han tillbringar nästan all tid på golfbanan, är det sällan för eget spel, ”fast det måste jag verkligen ta tag i.” Favoritplatsen är vid hål 2. Här uppe har Tomas utsikt över hela banan, Veckefjärden och en bit bortom med Själevads karaktäristiskt vackra, åttkantiga kyrka i bakgrunden. En plats där långväga spelare gärna stannar till och njuter av den bedårande vyn. För Tomas är det en vanlig dag på jobbet.


ALLTID HOLE IN ONE

www.sdr.se

www.sdr.se

Framtidens bioekonomi finns i Domsjö Domsjö Fabriker ingår i Aditya Birla Group, världens största tillverkare av viskosfibrer. Vi utvecklar framtidens textilmaterial, från norrländska granar till catwalks över hela världen. Tillsammans med våra kunder vill vi göra skillnad. Vi är redan idag delaktiga i att skapa en hållbar bioekonomi som tillvaratar skogen som den unika resurs den är. Vi gör mer av trädet. www.domsjo.adityabirla.com


M A G A S I N V E C K E FJ Ä R D E N 2 0 1 6

TEXT: GUNNAR SÄFSTEN ILLUSTRATIONER: MARTIN SAMUELSSON FOTO: HÅKAN NORDSTRÖM

En golfbana kan anta många skepnader. Veckefjärden är inget undantag. Sol, värme, regn, kyla, vind – naturens element påverkar våra slag och våra val under en golfrond. Veckefjärden bjuder utöver detta på många valmöjligheter. Ett av de viktigare valen du gör är att bestämma vilket tee du ska spela ifrån. Det finns fyra tees – 48,55,58 och 65. Vi föreslår att du väljer en banlängd som passar ditt spel, en tee som ger dig en fin upplevelse av banan. Även om du väljer den kortaste varianten garanterar vi att du inte att kommer att sakna utmaningar. Här kan du ta del av Peter Forsbergs funderingar kring våra 18 hål.

SIDAN 36

|

MVGC

Hål 1, par 4. Tee 48: 256 m Tee 58: 315 m

Hål 2, par 5. Tee 48: 380 m Tee 58: 470 m

Hålsponsor Ö-viks Brunnsborrning

Hålsponsor Bosch Rexroth

Det första hålet är till längden inte långt. Men tillräckligt långt för ett spännande andraslag. Höjdskillnaden gör det svårt att bedöma slagets längd. Jag siktar mot mitten av green där den är bredast. Landar du bollen vänster om green får du ta fram ett Mickelson-slag. Svårt, men roligt.

Dagens bästa möjlighet till en birdie, eller varför inte en eagle? Jag brukar lägga upp mig på platån före sluttningen, ibland med bara en järn-8. Ett missat utslag kan kosta en hel del. Från platån är det ett förhållandevis enkelt andraslag in mot green – och en eagle eller birdie.


M A G A S I N V E C K E FJ Ä R D E N 2 0 1 6

Hål 3, par 4 Tee 48: 278 m Tee 58: 367 m Hålsponsor OKQ8

Definitivt ett av de svåraste hålen. Jag försöker att undvika vänstersidan och de fairwaybunkrar som ligger där. Efter en bra drive återstår en hel del att göra. Inspelet till en upphöjd green som dessutom lutar ner mot en bunker kräver precision. Man måste vara en riktigt bra spelare för att få bollen att stanna på green som dessutom är svårputtad.

Hål 4, par 3 Tee 48: 129 m Tee 58: 154 m

Hål 5, par 5 Tee 48: 400 m Tee 58: 466 m

Hålsponsor CoreIT

Hålsponsor HAWE Fastigheter

Håll till vänster på green. Det är mitt bästa råd. Alltför ofta har jag försökt att ta mig in på greenens högra sida. Det har ofta slutat i ett bunkerbesök. Med tanke på greenens lutning brukar jag försöka få utslaget förbi flaggan. En uppförs putt är definitivt att föredra. Ju bättre man är desto roligare är hålet. Våga gå för green, bollen stannar bättre om du landar på green.

Håll en aning höger med utslaget. Sluttningen tar bollen tillbaka till fairway om du skulle missa. Andraslaget är strategiskt. Flirta med bunkern på vänstersidan och skaffa dig ett relativt enkelt tredjeslag. Om du hamnar på den högra sidan – som jag ofta gör – blir det svårt att få bollen att stanna på en green som lutar åt vänster. Håll till vänster och bli belönad.

MVGC

|

SIDAN 37


M A G A S I N V E C K E FJ Ä R D E N 2 0 1 6

Hål 6, par 4 Tee 48: 310 m Tee 58: 365 m

Hål 7, par 3 Tee 48: 87 m Tee 58: 125 m

Hål 8, par 4 Tee 48: 248 m Tee 58: 316 m

Hålsponsor Örnfrakt

Hålsponsor Elite Hotel

Hålsponsor SEB

Här ställs den som slår långt inför ett delikat beslut. Valet står mellan att lägga sig kort om det dike som delar fairway – eller slå över diket. Om du funderar på att gå över diket – sikta på den vänstra sidan av fairway. Det är närmaste vägen över diket och ger den bästa inspelsvinkeln. Jättebra hål. Jag gillar diket som delar fairway, det gör att det blir ett roligt golfhål. Våga slå hela vägen och landa på green.

Ett beskedligt korthål vid första anblicken som är svårare än vad det ser ut att vara. Var säker på att du väljer en klubba som räcker ända fram till den upphöjda greenen. Jag försöker slå mig in till green över den högra bunkern med en draw.

Ett utslag som inspirerar till att använda alla kroppens inbyggda krafter. Landningsytan är förhållandevis generös. Undvik bunkern på vänster sida. Här är det stor skillnad på resultatet om du har vinden i ryggen eller i ansiktet. Eller från sidan. Det gör skillnad kan jag lova. Inspelet mot den snedställda greenen är inte helt enkelt.

Hål 9, par 4 Tee 48: 259 m Tee 58: 332 m

Hål 10, par 5 Tee 48: 416 m Tee 58: 488 m

Hål 11, par 4 Tee 48: 249 m Tee 58: 307 m

Hålsponsor Strandbergs

Hålsponsor Höga Kusten Flyg

Hålsponsor Anytec

Jag siktar ofta långt till vänster med drivern speciellt när det är medvind eftersom jag inte vill hamna i vattnet. Inga problem om du slår din drive rakt. Inspelet kräver mer klubba än vad många tror. Green är upphöjd några meter. Försök att lägga ditt inspel kort om flaggan. Returputtarna brukar vara rejält snabba och oberäkneliga liksom puttar från sidan. Men jag lyckas ofta göra ett par. Ett hål som passar mig.

På fairways högra sida ligger två bunkrar, till vänster några kullar. Underskatta inte utslagets betydelse och undvik framförallt ruffen. Var även noggrann med ditt andra slag, placeringen av det är nyckeln till ett framgångsrikt tredjeslag. Green är rejält ondulerad på den högra sidan och vänster om green ligger en bunker. Försök landa andraslaget på fairways vänstra sida.

Ett kort par 4 som många långt slående försöker nå med drivern. Men se upp för vattnet på vänster sida. Bakre delen av green är lång och ondulerad. Man tycket hålet ser busenkelt ut, men många gånger går jag därifrån med en bogey. Slår ofta ut till höger, men då blir andra-slaget svårare.

SIDAN 38

|

MVGC


M A G A S I N V E C K E FJ Ä R D E N 2 0 1 6

Hål 12, par 3 Tee 48: 124 m Tee 58: 158 m Hålsponsor Försäkringsplanering

Inte för långt, inte för kort. Här är vinden ofta en faktor du måste ta hänsyn till. Green är upphöjd och snällt inbunkrad. Det krävs ett bra slag, du når knappast green med tur. Även här gäller det att välja en klubba som verkligen räcker fram till green. Ett kort eller missriktat slag rullar med stor sannolikhet ner i någon av bunkrarna.

Hål 13, par 4 Tee 48: 329 m Tee 58: 382 m

Hål 14, par 3 Tee 48: 118 m Tee 58: 140 m

Hålsponsor Malux

Hålsponsor Domsjö Fabriker

Ett jättebra och roligt hål, mitt favorithål på Veckefjärden. Det är härligt när den perfekta driven landar bakom bunkern och studsar åt höger. Ett gott råd är att slå en rak drive så nära bunkern som möjligt. Gärna med en svag fade. Det öppnar för ett inspel till en inbjudande green.

Veckefjärdens signaturhål. Ett underbart korthål till en halvö i Veckefjärden. Greenen är omgiven av vatten. Sidvinden påverkar ofta bollbanan när den lämnar trädridåns skydd. Om du har oturen att råka ut för rak motvind är det klokt att fundera lite extra över klubbvalet. Ett fantastiskt hål.

MVGC

|

SIDAN 39


M A G A S I N V E C K E FJ Ä R D E N 2 0 1 6

Hål 15

Det var kärlek vid första ögonkastet Därför stöttar vi Norrlands vackraste golfanläggning När Peter och Kent Forsberg kom till oss på Eurocon med ritningarna till Veckefjärdens golfbana såg vi direkt att hål 15 var speciellt. Här tvingas man fatta en rad beslut och ta kalkylerade risker. Sånt som vi ingenjörer älskar. På stående fot bestämde vi att bli sponsorer för hålet. Därmed blev Eurocon också den första sponsorn för Vecke­ fjärdens GC över huvud taget. Något vi är mycket stolta över. Vid Eurocons allra första tävling var Peter Forsberg med. Han tog sig an utmaningen på hål 15 utan minsta tvekan och drämde iväg bollen rakt över vattnet. 220 meter längre bort slog den ner perfekt på green. Och Foppa sänkte små­ leende en eagle. Tolv år senare har tidningen Svensk Golf nu utsett hål 15 i Örnsköldsvik till ett av Sveriges bästa. Vi på Eurocon är fortfarande lika stolta sponsorer av hålet – även om det säkert kostat våra hålgäster över 100 000 kronor i bortslagna bollar…

SIDAN 40

|

MVGC


M A G A S I N V E C K E FJ Ä R D E N 2 0 1 6

Hål 15 par 4 Tee 48: 218 m Tee 58: 239 m Hålsponsor Eurocon

Ett kort par 4 som kan spelas på många olika sätt. Jesper Parnevik siktade på en bunker och slog sedan en spoon direkt i bunkern följt av ett perfekt bunkerslag och en sänkt putt för birdie. Ett klokt sätt är att spela sig långt fram på vänster sida för att slippa slå det korta andraslaget över vattnet. Jag slår över vattnet ibland, beroende på hur ronden gått. Ibland vill du ta en chans att komma ikapp, ibland bara bevaka en bra score. Ett hål med valmöjligheter. Hålet är av Svensk Golf utsett till nr 71 på listan med Sveriges bästa golfhål.

www.eurocon.se

Eurocon är ett teknikkonsultföretag med nära 200 anställda. Huvudkontoret ligger i Örnsköldsvik. Andra enheter finns i Kiruna, Härnösand, Sundsvall, Karlstad, Karlshamn, Stockholm och Göteborg. Eurocon är börsnoterat på Aktietorget. Företagets värdegrund stavas professionellt, roligt, lönsamt.

MVGC

|

SIDAN 41


M A G A S I N V E C K E FJ Ä R D E N 2 0 1 6

Hål 16, par 4 Tee 48: 218 m Tee 58: 257 m Hålsponsor Canon

Ett förhållandevis enkelt par 4. Tänk på att placera bollen så att du kan slå den på green med en favoritklubba. Det har hänt en och annan gång att jag duffat en halv sandwedge ner i greenbunkern. Tänk på att ett halvslag är svårare än ett fullt.

Hål 17, par 4 Tee 48: 331 m Tee 58: 394 m

Hål 18, par 5 Tee 48: 421 m Tee 58: 520 m

Hålsponsor Höglandssågen

Hålsponsor El-Centralen

Veckefjärden bjuder på två tuffa avslutningshål. Det första hindret är ett tvärgående dike på båda sidor av fairway som drar till sig bollar. Om din drive inte når längre än till den passagen kan det vara klokt med en lay-up före vattenhindret. Greenen är ondulerad och de mindre perfekt slagna bollarna rullar gärna av mot vattenhindret till vänster eller bunker till höger. Ett svårt hål för mig. Du måste ha en riktig kanondrive för att klara birdie eller par.

Ett långt, utslagsgivande par 5 i ett motlut som accentueras när du passerat bäcken. Det finns gott om plats på fairway för en bra drive. De långt slående väljer kanske gå för green med sitt andra slag. Ett spännande slag eftersom fairway smalnar av rejält på andra sidan bäcken. De flesta väljer att placera andraslaget så nära bäcken som möjligt. Tänk på nivåskillnaden när du väljer klubba inför tredjeslaget.

SIDAN 42

|

MVGC

42


Du & ditt företag Anlita oss för din egen trygghet. Vi förklarar vad ni har men även vad ni bör ha. Vi arbetar med våra företagskunders hela försäkringslösning. Det vill säga företaget, familjen och individen. • Sak- & livförsäkringar • Pensionsutredningar • Kvalitativ enkelhet • Mervärdet hos oss är personlig service

Vi hjälper dig! Välkommen Jörgen & Göran Tel 0660-835 65 • info@forsakringsplanering.se


Ytbehandling Lackering Blästring Rostskyddsmålning Sprutförzinkning Golvbeläggningar Industrientreprenader Byggnadsmåleri Box 377 891 27 Örnsköldsvik E-post: info@osiab.se Tel: 0660-29 90 70 www.osiab.se

Relining är en beprövad och trygg metod för att skapa täta och stabila rör. Med flexibelt foder renoverar vi enkelt dina stammar inifrån och du slipper månader av arbete med att bila sönder golv, väggar och tak. En normalstor villa är klar på 3-4 arbetsdagar. Och du kan bo kvar hela tiden! Har du frågor eller vill veta mera, gå in på vår hemsida eller ring oss. Vi kan relining, hos oss får du hjälp.


M A G A S I N V E C K E FJ Ä R D E N 2 0 1 6

TEXT ÅSA NORDLING FOTO HÅKAN NORDSTRÖM

Alla ser väldigt positivt på vår närvaro I drygt tio år har golfgymnasiet i Örnsköldsvik i samarbete med Veckefjärdens golfklubb lockat ungdomar med talang för golf. Nolaskolan är värd för en nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) med lokalt och regionalt elevintag. Utbildningen har tydlig elitidrottskaraktär och ställer särskilda krav på de elever som söker. – Det är ett speciellt ansökningsförfarande för idrottsutbildningar vilket betyder att man ansöker redan i december, jämfört med mitten av februari för vanliga gymnasieskolan. Det beror på att vi i samarbete med Golfdistriktsförbundet behöver extra tid för att hinna intervjua och testa ungdomarna som söker de platser vi erbjuder, säger Petter Hägglund, som är golflärare och -tränare. Från och med hösten 2016 kommer antalet platser att utökas från fyra till sex stycken per årskurs. Det ger ännu fler chansen att få en plats. Men det räcker inte att ha ett intresse och tycka det är kul att spela golf. Stora krav ställs på elevens ambitioner och det fordras

en utvecklingskurva som antyder att eleven kan komma att uppnå nationell status inom golfsporten. – Vi har hittills inte fått fram någon elev på världsnivå, men vi ser att några av våra elever har gått vidare inom sporten bland annat genom att söka golfcollege i USA. Andra har blivit duktiga tränare. Så visst är golfgymnasiet bra för återväxten av duktiga golfspelare, säger Petter Hägglund. Golfträningen sker i samarbete med Veckefjärdens golfklubb och träningarna förläggs, när årstiden så medger, i möjligaste mån ute på golfbanan. Vintertid har skolan tillgång till inomhusträning med nät, mattor och chipbanor samt ett särskilt puttrum. Fysträningen sker i Modo Hockeys välutrustade gym på Fjällräven Center. – Veckefjärden är en jättefin anläggning att spela på och vi har ett mycket bra samarbete med personalen på anläggningen. Alla ser väldigt positivt på vår närvaro. Tillgången till ett golfgymnasium ökar intresset för golf hos juniorer och det är positivt för alla inom sporten, säger Petter Hägglund.

MVGC

|

SIDAN 45


M A G A S I N V E C K E FJ Ä R D E N 2 0 1 6

TEXT GUNNAR SÄFSTEN FOTO HÅKAN NORDSTRÖM

Christian Mattfolk – Veckefjärdens uppskattade golfpro – var för ett antal år sedan playing pro. Han spelade på elitnivå i Sverige (idag heter det Nordea Tour) och några vintrar i Sydamerika. Christian vet alltså hur en golfrond ska förberedas. Men han är också medveten att det inte är så många amatörgolfare som lägger tid på att förbereda sin golfrond. – Jag ser ofta spelare som nöjer sig med några slag med drivern innan de går vidare till första tee. Om ens det. – Det är synd. Med bra förberedelser ökar spelaren möjligheterna att spela bättre och få en mer positiv upplevelse av sin rond. Dessutom behöver det inte ta lång tid. – Idag är det många som bara tänker på teknik. Att förbereda sig inför en rond handlar mer om känsla än teknik. Tekniken kan vi ta vid en lektion. Här är några förslag till förberedelser från Christian.

SIDAN 46

|

MVGC


M A G A S I N V E C K E FJ Ä R D E N 2 0 1 6

puttning Längdkänsla och riktning är viktigast för lyckade puttar, Leta reda på den känslan genom att övningsputta till mål på olika avstånd. Putta till olika hål på olika längder och få rätt längdkänsla. Avsluta med att kolla känslan för riktning genom att sätta några 1-metersputtar.

pitch Gå till vår pitch/chipgreen och pitcha på 30 eller 50 meters avstånd. Pitchen liknar ett fullt golfslag vilket innebär att du roterar kroppen. Fokusera på att träffa bollen rent. Med 60 procent av vikten på vänsterfoten (för en högerspelare) underlättas en nedåtriktad rörelse. Leta efter en rytmisk swing och en avslutning i bra balans.

chip Lägg några bollar några meter från greenkanten. Själv chippar jag på samma sätt som jag puttar. Kroppen är helt stilla. Precis som med puttning letar jag efter en känsla av hur långt mina chippar rullar. Prova att chippa mot olika mål och med olika klubbor.

bunker Om du har tid föreslår jag några swingar i bunkern också. Jag brukar inleda med ett vidöppet klubbhuvud (och därmed större bounce) för att få uppleva känslan av hur klubban glider genom sanden. Vrid upp ordentligt i bakswingen, sikta cirka 1 decimeter bakom bollen och swinga igenom med bra tempo. Själv hittar jag ofta mitt swingtempo för hela ronden i bunkern.

korta järnklubbor På vår driving range inleder jag med wedgar med halv swing och sedan wedgar med full swing. Börja gärna med fötterna ihop och kontrollera om du kan swinga med bibehållen balans. Finish your swing like a pro!

längre järn, hybrider, fairwaywoods Fundera på ditt grepp – hur hårt håller du klubban? Låt greppet vara löst, men stabilt. Lägg ner en klubba (eller riktpinne) mellan dina tår och bollen riktad mot ett mål. Rikta in dina fötter, bål och axlar på den linjen. Samma sak gäller här – avsluta swingen i balans.

driver Principen är densamma – riktning, tempo och balans. Tänk också på att swinga upp mot bollen med drivern. Inte ner på den. Om du har tid – avsluta förberedelserna på driving range med att spela ett hål med de klubbor du brukar använda. Med de här förberedelserna är jag övertygad om att du kommer att öka dina förutsättningar att spela bra. Fundera på att jag konsekvent använt verbet swinga och inte slå. Lycka till och välkommen till mig för att utveckla din swingteknik.

MVGC

|

SIDAN 47


M A G A S I N V E C K E FJ Ä R D E N 2 0 1 6

På varje bana finns olika kategorier av spelare. Veckefjärden är inget undantag. Vi har pejlat läget hos kommittéerna som gör ett jättejobb för att bidra till en bra verksamhet. JUNIORKOMMITTÉN

SENIORKOMMITTÈN

Antalet barn och ungdomar som spelar på Veckefjärden har legat ganska konstant kring 50 de senaste åren. – Den nivån är ganska lagom. Banan kan förstås svälja många fler men vi vill att varje spelare ska få bra träning och då krävs det många ledare. Dessutom är ju golf en sport som handlar en hel del om säkerhet. Vi måste ha kontroll på det som sker på banan, säger Hasse Tavér, sedan fem år tillbaka ordförande i juniorkommittén. Hans filosofi är att ha en verksamhet som både tilltalar de ungdomar som vill tävla och tävla ofta, men också dem som är mer ”försiktiga”. – Alla som vill ska få vara med och känna att det är inspirerande att spela golf hos oss. – Det finns en poäng i att få fler att vilja gå runt 18 hål och lära sig både banan och att bygga på sin erfarenhet. Samtidigt är det ganska krävande att gå 18 hål om du är ung. Är du relativt färsk och har högt handicap tar en runda fem, sex timmar. Det tar både på ork och psyke, säger Hasse, som tycker att Veckefjärdens GC ska ha all heder av sin sköna inställning till de unga spelarna att göra banan så tillgänglig för dem. – Det betyder mycket både för varje spelares individuella utveckling och för nyrekryteringen.

För dem över 50 år är det seniorkommittén som håller i trådarna. Arne Ögren är ordförande i den och betonar att det handlar om mycket mer än att bara spela och utveckla sig som golfare. – Vi har en gemenskap och ett utbyte av varandra utöver själva spelet. Det är mycket givande. – Sen kan ofta vi som är lite äldre och inte har småbarn hjälpa till med en hel del arbete på banan. På det sättet gör vi nytta och bidrar med det vi kan. Seniorerna har mellan 15 och 20 egna tävlingar om året. – I fjol var vi cirka 70 personer som var med i minst en tävling och jag gissar att det blir någon liknande under 2016. Vi har också ett bra samarbete med seniorerna på Puttom. Årets höjdpunkt är definitivt den traditionella resan till en annan bana som sker i slutet av augusti. – En tvådagarstripp där vi kombinerar golf med bra boende och lite roligt på kvällen. Det är olika som ansvarar för den här resan varje år och årets resa får vi nog veta mer om närmare sommaren. Det jag vet är att den alltid blir en höjdare. Vi brukar vara 20–25 personer som åker iväg, säger Arne.

SIDAN 48

|

MVGC


M A G A S I N V E C K E FJ Ä R D E N 2 0 1 6

Klubben växer I fjol fick Veckefjärdens GK över 50 nya medlemmar. I år är målet att öka med lika många till. – Vi vill ha 800 medlemmar innan säsongen är slut, säger ordförande Marinus ”Riny” van Eekelen. Ökningen är förstås mycket positiv. Den visar att både vi och Tvillingsta AB som äger banan, lyckats bra i vår gemensamma strävan att skapa attraktionskraft, erbjuda en bra bana och skön miljö. En av säsongens viktigaste händelser för breddverksamheten är Golfens Dag den 12 juni. Då ska vi försöka locka hit så många nyfikna personer som vi bara kan. Vi ska visa upp vår fina anläggning, genomföra en mängd olika aktiviteter och förhoppningsvis få flera nya medlemmar. En intressant målgrupp är föräldrar till unga golfare. Det finns en hel del ungdomar på golfbanan som har föräldrar som inte är golfare, den målgruppen ska vi försöka få att också börja spela. En annan nyhet är fredagseftermiddagarna, då det i allmänhet är lite mindre tryck på banan. Då kommer klubben att arrangera ”Try–Play–No–Pay”. En slags Prova på–golf. – Medlemmarna får ta med sig en vän som utan kostnad får chans att gå några hål på banan för att testa golf. Göra några utslag, putta, känna sig för. Riny tycker att Veckefjärden de senaste åren haft en mycket positiv utveckling i fråga om att bygga en familjär stämning och stärka den allmänna klubbkänslan. – Vi jobbar hårt för att vara en välkomnande bana och vara lyhörda för vad våra medlemmar tycker och önskar sig.

Annika Daun, Lena Kassman och Ulrika Engfors-Holmbom.

DAMKOMMITTÈN Lena Kassman är ordförande i damkommittén som har en klart uttalad policy: – Det är viktigare att delta än att vinna. Den har vi även lagt ut på banans hemsida. Trivsel och glädje är högt prioriterade. – Vi vill att golf ska vara förknippad med många positiva känslor och vara betydelsefull även ur en rent social aspekt. Alla kvinnliga spelare med handicap från 54 får vara med i damkommitténs tävlingar. – Ibland har vi även After Golf med mat i restaurangen. När det inte är säsong anordnar vi till exempel vinprovningar, föreläsningar om bland annat mental träning och blomsterkvällar, säger Lena. En satsning för att få fler att spela golf är tjejkvällarna där varje medlem får ta med sig en vän som inte spelar golf. – På det sättet hoppas vi kunna intressera fler och visa på hur kul vi har tillsammans.

Fredrik Hörnfeldt, 42, som till vardags jobbar på EuroAccident i Örnsköldsvik men också är en hängiven golfspelare. Berätta om hur länge du spelat. – Jag började när jag var 16-17 år och satsade på en tävlingskarriär. Jag spelade på touren fram till 2003, sedan dess är jag en frekvent fritidsgolfare. Du hör också till gruppen medelåldersgolfare. Hur vill du beskriva er? – (skratt) Ja, generellt är vi väl de där som kanske lägger lite mer pengar än andra på vårt stora intresse. Vi spelar, handlar i kiosken och spenderar en del pengar i restaurangen efter rundorna. Jag tror att vi är ganska viktiga för verksamheten i stort. Många av oss deltar ofta i företagsgolf. Så är det för mig också. Men jag tror att det finns ett generellt intresse av att delta i fler tävlingar. Vi har en del idéer om det. Vilka då? – En av dem är att skapa ett samarbete med Puttom och ha en tävlingsdag varje vecka, en slags säsongsleaderboard med säsongsfinal på slutet. Vi får se om vi kan få igång det. Jag tror det vore bra för golfen i stort och inte minst för oss som är i den här åldern som jag är. Hur tycker du golfen förändrats under den tid du hållit på? – Sedan drygt tio år tillbaka märker jag hur många golfare vill spela på olika banor så ofta de kan och inte bara hålla till på samma bana. Ombyte blir allt viktigare. Valfrihet. Där kan banorna säkert vinna på ett utökat samarbete framöver. Om du får önska dig något just på Veckefjärden, vad skulle det vara? – Det gäller att göra banan rolig och utmanande för alla kategorier, både högt och lågt handicap. Det kan handla om göra banan mer flexibel, att hela tiden variera den. Till exempel att flytta fram eller dra tillbaka utslagsplatsen flera gånger per vecka. Skulle man även komplettera det med information om dagens flaggplacering skulle man komma långt. Rent allmänt håller banan redan nu mycket hög klass, men det finns ju ingenting som inte kan göras ännu lite bättre.

MVGC

|

SIDAN 49


Öpplev Örnsköldsvik i vackra Höga Kusten! Bo 4-stjärnigt på Elite Plaza Hotel beläget vid inre hamnen med utsikt över vattnet. God mat och dryck serveras i vår gastropub The Bishops Arms som har en magnifik uteservering.

Vi hälsar dig varmt välkommen till Paradiset SPA som har inspirerats av det bästa från spavärlden och bjuder på 1200 kvm med njutningsfulla upplevelser för kropp och själ. Här garanteras du en harmonisk stund fjärran från stress och jäkt.

Spapaket från 1890 kr Inkl. boende för två pers. i superior dubbelrum, frukost, badrock och inträde till Paradiset Spa och relax.

Golfpaket Upplev en av Norrlands bästa banor – Veckefjärdens GC, endast 4 minuter från Örnsköldsviks centrum.

Paketpris 890 kr/person Enkelrumstillägg 200 kr Ingår: Del i superior dubbelrum, greenfee, frukost, WiFi, värdecheck på The Bishops Arms, vattenflaska och frukt. I mån av plats per person och natt under golfsäsongen 2016. Kan ej kombineras med andra erbjudanden. Golf-id måste lämnas vid bokningstillfälle.

www.elite.se • 0660-23 51 00

Packa badkläderna och skynda dig hit! Sveriges längsta vattenrutschbana Magic Eye, 180 meter slingrande lång, väntar på dig.

Badpaket fr. 1390 kr/familj Boende i en natt för två vuxna och två barn i dubbelrum + en extrasäng (ett barn sover i dubbelsängen), frukost och inträde till badet. Gäller barn upp till 15 år. Pris gäller i mån av plats under lov och helgdagar.

www.pradisetornskoldsvik.se • 0660-885 90


Welcome to the North Upplev TempUr® North™ sängsystem Inspirerat av det vidsträckta och orörda landskapet i Norden. Designsängen TEMPUR® North har en minimalistisk, rundad design och flytande estetik. TEMPUR®-North formar sig efter din kroppsform och ger dig en känsla av tyngdlöshet och din bästa nattsömn. Besök en butik nära dig och ta reda på hur du kan skapa din drömsäng.

NOrDISK DeSIGN TempUr® North™ sängsystem Priser från

38 990:Prisexempel: 160 x 200 cm

För mer information: www.tempur.com


Fördelar med inglasat

En investering som håller livet ut

www.balco.se

Vi ger fasaden liv

I gränslandet mellan ute och inne

Balco är marknadsledande leverantör av balkongsystem och inglasningar. Vi är stolta över att våra innovativa lösningar och eleganta design som har skänkt många människor ökad livskvalitet. För mer information om Balco och vad vi kan hjälpa just er förening med, Kontakta: Mikael Eriksson . 0708 - 45 10 70 . mikael.eriksson@balco.se

Profile for Devocy Communication

Magasin Veckefjärden  

Skönt golfmagasin, från en av norrlands bästa golfanläggningar.

Magasin Veckefjärden  

Skönt golfmagasin, från en av norrlands bästa golfanläggningar.

Profile for nollnio
Advertisement