Page 1

Uppsala – Kungsängen

åriket Mer tid för livet


”I Kungsängen är allt nytt och fräscht och här finns många barnfamiljer. För oss blev livet med små barn enklare med balkong, hiss och promenadavstånd till allt. Det är ett bra läge helt enkelt.” Renée Sundbom, 31 år, doktorand, har flyttat till Kungsängen från lägenhet i Fålhagen

JM reserverar sig för eventuella ändringar och tryckfel. Fotografier och illustrationer är idébilder som kan avvika från verkligheten.


Bostäder för den kräsne Välkommen till Åriket i Kungsängen. Här kan du njuta av väldesignade hem och ett oslagbart läge. Från din lägenhet har du bekvämt gångavstånd såväl till centrum, som till flera parker och till Fyrisån med turbåtar och promenadstråk. Nu när populära Kungsängen hittat sin nya form på allvar, kan vi också för första gången erbjuda ett verkligt barnvänligt alternativ.

I Åriket är det lätt att trivas tack vare lägenheternas smarta planlösningar med en tydlig delning av sociala och privata ytor. De nyproducerade bostäderna har mellan två till fem rum och kök och många är försedda med två balkonger som låter dig välja mellan sol och skugga efter humör.

Nära till allt Allt du kan behöva finns i närheten av ditt hem. Dels i centrum, dels i form av nybyggd service i Kungsängen. Området är prio­ riterat i kommunens nuvarande översiktsplan med exempelvis ny park i direkt anslutning till kvarteret, gångbro över Fyrisån till Stadsträdgården och sjukhusområdet, samt byggnation av gång­ banor och övergångsställen. Då du flyttar in har stadsdelen Kungsängen kommit en bra bit på vägen mot sin fulländade form. Du som har småbarn får här möjlighet till barnomsorg inom det egna kvarteret. En helt ny förskola kommer att inrymmas i husets bottenplan.

Mitt hem är min borg Ja, så tror vi att du kommer att uppleva det. Förutom att trivsel­ faktorn är hög i själva lägenheterna, bildar kvarteret Åriket en trygg, borgliknande inramning till den inre gården. Här leker barn och här ger en vacker miljö dig den rätta, avkopplande känslan. Alla lägenheter har uppsikt över vad som händer på gården och då vi kommer att lägga mycket kraft på att skapa en oas med vattennära prägel i form av bryggor, pergola, solsoffor och lockande lekmiljöer blir den alldeles säkert ett favorittillhåll.


Valfri och vattennära vardag När du flyttar till Kungsängen kommer du till ett område i ständig utveckling. På medeltiden hörde själva ängen – där du fortfarande hittar Kungsängsliljan – till kungens gård, senare fanns här jordbruksmark och därefter ett lättare industriområde. Nu omvandlas Kungsängen igen. Denna gång till en varierad stadsmiljö med välformerade kvarter, gator, torgytor och parkmiljöer.

Kungsängen ligger bara en kilometer söder om Stora Torget. En kort promenad längs Kungsängsgatan tar dig rakt in i Upp­salas växande centrum med restauranger, museer, butiker och ett varierat utbud av kultur och nöjen. Med allt inom räckhåll kan du ge dig tid att njuta av staden och upptäcka ditt Uppsala med slottet, domkyrkan och Botaniska trädgården igen, igen och igen.

efter jobbet och ta en kvällspromenad till ån. Kanske med ett metspö och en picknickkorg? Eller varför inte ta med kompisarna på ångbåtstur för att utforska Mälarens stränder med slott och herresäten? Bryggor som doftar av sol, trevliga uteserveringar längs åkanten och en båthamn där du kan hyra din egen plats bidrar till känslan av vardagslyx.

Pendlarläge

Njutarläge

Kungsängen angränsar till Uppsalas nya resecentrum. Det gör det enkelt att pendla till jobbet, likaväl som att dra iväg på semester. Det tar till exempel 19 minuter från Arlanda till Uppsala med tåg. För de lokala bussarna finns flera hållplatser inom några minuters avstånd och du kan snabbt och enkelt ta dig dit du vill. I Åriket kan du pendla till jobbet och ändå hinna ha en aktiv fritid.

Med den nya gångbron över Fyrisån blir Uppsalas största och viktigaste park – Stadsträdgården– ännu mer lättillgänglig för dig som bor i Kungsängen. Här finns, förutom fantastisk bloms­ terprakt, en stor lekplats, friluftsteater för evenemang, café och oändliga möjligheter till motion eller avkoppling i det gröna. Vill du ha grönska på ännu närmare håll kan du gå ut på innergården eller till den nya, allmänna park som gränsar till kvar­teret Åriket. Parken fyller närmare 5 000 kvadratmeter mellan Sågargatan och Mältargatan med träd och grönytor och blir som en gigantisk, extra uteplats.

Vattenläge Eftersom Fyrisån blir en viktig del av vardagen har den inspi­ rerat till kvartersnamnet Åriket; tänk dig att komma hem

1

3

7

”Vi kände att det gick bort mycket tid till resor och sökte oss därför tillbaka till stan. Nu njuter vi av de fina gångvägarna längs Fyrisån, där vi ofta tar promenader med hunden, och den vackra utsikten från vår lägenhet mot Mjölnarparken och ända bort till Vaksala kyrka.” Per Lyredal, 57 år, verksamhetschef, har flyttat till Kungsängen från villa i Björklinge

JM reserverar sig för eventuella ändringar och tryckfel. Fotografier och illustrationer är idébilder som kan avvika från verkligheten.


272

n bylegata

tan

uga

Fur

ta n

ga

bo

im

R

o

Smeds-

gata n

sg n

gatan Hammarby atan Fålhagsg

an at

den Fålhagsle E4

ga ru

rb

n ta

ga

by

atan

Björkgata n

sg nn

g gs än

Märsta g

Bol

and

sga

tan

n ata

M

n ata

g

gsv ä

ge n

rg ga llä

Sta

tan

ga

s ng

n de e l s Hållplats för de turbåtar som trafikerar Fyrisån ngoch Mälaren. sä g n Ku Stadsträdgården – 7 min Stadsträdgården är uppsalabornas vardagsrum och juvelen i kronan bland stadens parker. Öppen året runt.

7 Fyrisån – 4 min Informationsteknologiskt Upptäck den nya marinan, centrum (ITC)

alla bryggor, pärlor och bad­ platser längs ån mot Sunnersta och Mälaren. Antingen via gång- och cykelstråken eller med båt. Vid denna punkt byggs även en ny gångbro över till Stadsträdgården.

rovä

Eklundshovsv ä

gsä n

gen

n

Kun

n

ge

n

ta ga

gs

l

sp

Verksta

at an

sv ä

re gs

de

a an

n

9

ta

an

at

en äg

ts men ege R Ett vackert och välkänt landmärke. Här kan du känna

an

äl

rg ga

n

ata

Åg

n

e v äg

6

at

än

sv er åk ler

Ul

n ge

Läkemedelsverket

sg

M

Så tra Ös

n Ku

ta ga ks ar

n

Åriket

5 Turbåtar – 6 min en

ng

Björ k g

sg

an

rn

ge

ng

8

at

va

sg

gk

vä Uppsala science park

nm

ng

n

Ån

ta

Ku

ga

Da

in

un

Ku

indb

ttn i

Lilje

at an sg er

S: tP

fs g S: tO lo ro

Vallbygatan

Uppsala domkyrka – 17 min

4

historiens vingslag, men samtidigt upptäcka att tiden inte Ångströmlaboratoriet Torget i Kungsängen – 2 min stannat. 8 Här finns butiker och en prisad sushirestaurang. 50 meter Uppsala Slott – 14 min bort ligger en nyöppnad kvarterskrog vid fina Mjölnarparken. Slottet rymmer tre museer: Uppsala konstmuseum, Fredsmuseum och Vasaborgen. Intill finns ännu en stor 9 Köpcentrum – 1 min sevärdhet, Botaniska trädgården – med egen regnskog. Här finner du butiker som Willys, Lager 157 och Leklust.

Öst

ra V

3 Stadsskogen

ch

n

a ör an t tG

an at

ag

S: sga n

r va rk l Sa

g ns io at St

Fålhagens idrottsplats

Ty

ta

g

a yg

n

ta

de

S: tP er

n ta

ds

rb Ö

n

ga

els

rk

un

a rg

ata

To

ta n

ta äs

elg Ox

n

ga

gm

n ta

rängsgatan Öste

ata

Sto

rnl

GUNSTA

FÅLHAGEN

g ckr er osg mAlmtunaSÄVJA Y V GOTTSUNDA i l dro kyrkan s ga Sy ns ta rén g 255 n gata n

ra

Åg

us

kh

väg kjölds

u

Biomedicinskt Ligger mittcentrum i Uppsala och är känt för sina ovanliga, slutna (BMC) tan hörn. Härifrån utgår busstrafiken liksom många av stadens a g Husar större gator, bland andra Kungsängsgatan. Grindstugans idrottsplats

KUNGSÄNGEN

Den 12 ödecember 2011 invigdes det nya resecentrum b som ärDett av Uppsalas största byggprojekt genom tiderna.

Stora Torget – 13 min

g By

n ta

sg vid

o Fr

n ata

D

Sju

7

6

mars

n

ta

g de

tan

Kungsängstorg n ta Länsga d styrelsen bo nd ra St

Studenternas idrottsplats

a Uppsala Resecentrum – 10 min sg n el

N

282

UPPSALA

Knivstagatan

Akademiska sjukhuset

Sjuk h

ga

n

ata

g pel

A

Österängens idrottsplats

an

gat

gs tin

a kg ör Bj

ga

o rr

s

tter

Pe

ran

je täl

ata dsg n lu

MälarenBergsbrunnagatan ALSIKE

n

a at

g

at

Ham

s al

gen

en bo

n Ba

an

rig

lle

ti Ar

ér

Dag

mer ae

Kr

avä

Landsarkivet

gen

2

an at

-

n

n

vo

Vill

Geocentrum

1

an

sg

ra st

a at

en

Sverige Geologiska undersökning

Göt avä

r

sg

FJÄRDINGEN

r

Evolutionsbiologiska Centrum (EBC)

Central1 station

rn ve

5

4 Slottet

t

rB

RAMSTALUND

Ö

g

äg byv

s el

at

ng

s ng Ku

ts

rk To

sg

Ku

tan

n ta

ot

sg

rd

ga

n

Sl

huset

n Ba

Å tra

ta

Engelska Parken Hum. centrum The Svedberg lab.

No

re

ga

ga

ts

ed

a gg Stads-

Stadsteatern

s Vä

N

ds

ot

Sl

o

Dr

r gå äd

e

Carolina Rediviva

n äge gsv Linnéanum r e nb

sg sg

ta Helga ga Trefald. g kyrka nin tt

Tr

vr

Uppsala gamla kyrkogård

n n ar ta ga kv la Sa

nn

n

Ö

m. t.

Rådhuset D

st

Dom3 kyrkan

kongress

n

ga

a al

lma Hja

Vaksala torg 55 Konsert och

n ta

2 Stora ra torget Åg ata n

Ö

72

lg Bi

ts de är n G a

ks

VÄNGE t

a

at

Va

Bo

n ta ga or

ru ck

S

g fs lo S:t Eriks tO torg S:

g es

n

an

h Jo

ä tb

an

:t

n

rb

ta

ga

ga

ar

rs

Sv

to

an

CENTRUM

ra

t ga S gat an l ko

at

Österplan

D

an

s-

ek

Li

n

ta

a ég

nn

n

an om

sl R

ta

s Sy

rs To

an

t

ga

l ko

S

g

St

n ta

ga öt

G

eg ur St

g

ns

de

O

topia

a cksg rtbä Sv a

an

d

na

a

sg

ä an

er

n ta

en

Mikaelskyrkan

S:

d Vä

ga öt G

n gsbro tha Lu

n ta

g

fs

lo

tO

288

E4


Variationsrikt, varmt och livfullt Variation är ledordet i skapandet av Åriket. Denna variation gör att just din lägenhet får sin egen prägel, både ut- och invändigt. Med sitt centrala läge, med liv i bottenvåningarna och med närheten till parken och ån är vi säkra på att du kommer att trivas.

Såväl i Åriket som i det intilliggande kvarteret bygger vi lokaler för exempelvis butiker och kontor i bottenvåningen, vilket ger området liv och rörelse och dig som boende nära till service. En öppning mellan kvarterets huskroppar gör den nya, allmänna parken lättillgänglig från innergården. – På så sätt kan boende och förskolebarn enkelt utnyttja parken som en extra grönyta och den blir en verklig tillgång, säger Mirja Nilsson på Aros Arki­ tekter som står för utformningen utifrån detaljplanen och JMs kravspecifikation.

Levande fasad Arkitekten har i Åriket strävat efter att åstadkomma en fasad där ytan inte är helt plan. Ett exempel är de balkonger som skjuts in i huset och som, förutom livfullhet, ger dig som boende större yta och bättre skydd för vind och regn. Även balkongernas räcken är variationsrika, med en mix av klart och frostat glas samt pinnräcken mot gård. – Variationen ger husen ett mer småskaligt intryck och skapar en illusion av att byggnaderna kommit till allt eftersom, säger Mirja Nilsson.

Varm mix av färger Husen i Åriket är mustigare i sin färgsättning än många andra nybyggen i Upp­ sala, vilket skapar en ombonad och varm känsla. – Det har varit en trend med vitt i arkitekturen. Det är fint, men om allt är vitt blir det tråkigt. Uppsala har en hustradition av mustiga färger och för mångfaldens skull är det bra att vi nu får se lite färg igen, förklarar arkitekten. Utifrån denna målsättning går nu samma färgsättning inte över mer än två trapphus i Åriket. – Min egen favorit när det gäller färg och material är ett svartbrunt tegel med stänk av silver. Då solen lyser glittrar det i stenarna, berättar Mirja. Detta tegel bildar en vacker front i husets fasad mot parken. Tegel används också i alla bottenvåningar mot gatan, då det är stöttåligt, underhållsfritt och ger liv i fasaden med sin melerande verkan.

Smarta kvadrat Alla lägenheter i Åriket har klädkammare, stora badrum och genomtänkta, yteffektiva planlösningar. – Tvåorna med extra arbetshörna där du får plats med ett skrivbord är en sådan smart lösning, menar Mirja Nilsson. Många av lägenheterna har två balkonger och dessa är naturligtvis anpas­ sade efter väderstreck. Här finns också stora barnvagnsförråd i källaren och parkering under gården med hiss upp till ditt eget våningsplan.

JM reserverar sig för eventuella ändringar och tryckfel. Fotografier och illustrationer är idébilder som kan avvika från verkligheten.


”Min egen favorit när det gäller färg och material är ett svartbrunt tegel med stänk av silver. Då solen lyser glittrar det i stenarna.” Mirja Nilsson, Aros Arkitekter


Exempel på 3 rum & kök, 83 m2

Lägenheten är fiberansluten med Telia Triple Play (digital-tv, telefoni, och bredband), vilket ingår i månadsavgiften.

Luftigt sovrum med skjutdörrsgarderober och egen utgång till balkong

BH 0,7m

BH 0,7m

Rymlig, inskjuten balkong för skydd mot väder och vind

BALKONG 8 m2 SOVRUM 1 15 m2

VARDAGSRUM 22 m2

BH 0,7m

F K

BH 0,7m

BAD

KLK

BH 1,4m

L BALKONG 8 m2

KÖK 15 m2 DM

HALL H/Mu

SOVRUM 2 10 m2

ST

BH 0,7m

TT TM

Stort, helkaklat badrum med ljusinsläpp

Kök med helintegrerad diskmaskin och induktionshäll

Tidlöst vacker design När vi bygger bostäder gör vi det med genomtänkt detaljkänsla – inifrån och ut. Till bostädernas interiör har våra inredare tagit fram ett sortiment som vi kallar JM Original. Inom detta sortiment finns kökssnickerier, beslag, golv, kakel och klinker som vi valt utifrån dess höga designgrad och kvalitet.

En energisnål bostad är billigare i drift – och bättre för miljön. Därför energiklassar vi numera alla våra nya bostäder, med ett system som liknar det som länge använts för vitvaror. Vi är över­ tygade om att energisnålt byggande är det enda som håller i längden. Även våra inredningsmaterial och -lösningar håller stilen över åren, och är därmed ett klokt miljöval. När du gör dina inredningsval och väljer detaljer ur JM Original kan du vara säker på att du får en röd tråd genom rummen. I Åriket har vi plockat godbitarna ur vår skandinaviska formtradition. En mattlackad ekparkett och vitmålade väggar

JM reserverar sig för eventuella ändringar och tryckfel. Fotografier och illustrationer är idébilder som kan avvika från verkligheten.

lägger en stilsäker grund som du kan komplettera med ljusa nordiska träslag, formstarka möbler och grafiska mönster. Vår inredningsansvariga finns med dig som stöd och bollplank under hela urvals- och inredningsprocessen.

Hemmets hjärta Köket i Åriket kommer från Myresjökök och har en stark identi­ tet med vita luckor och vitt, rektangulärt kakel. Dessa ljusa detaljer kombineras med en bänkskiva med det klassiska möns­ tret Virrvarr.


Därför ska du välja JM Det tar tid att bygga förtroenden. Efter drygt 60 år vet vi att det krävs både kunskap, erfarenhet och engagemang. Och inte minst en dos lyhördhet. En konstant och nära dialog med våra kunder har bland annat resulterat i följande:

Trivsel i kvadrat Vi bygger bara ljusa, luftiga och funktionella bostäder med genomtänkta plan­ lösningar och praktiska detaljer. Smarta kvadrat helt enkelt. För att inte säga fräscha kvadrat. Här har ju ingen annan bott! Allt är nybyggt och färdigt, så det är bara att flytta in och börja trivas. Om du vill får du dessutom vara med och påverka slutresultatet. Med tillval som vitvaror, skåpluckor, kakel och mycket mer, sätter du enkelt din egen prägel på ditt hem.

Helhetstänk För oss är det viktigt att varenda detalj, liten som stor, i ditt nya hem är fulländad. Det är bara så man kan bygga en oslagbar helhet, med gott om plats för trivsel och bekvämlighet. Inne likväl som ute; vem vill inte ha en genomtänkt balkong eller trädgård?

Det är här framtiden håller hus Vi sätter dessutom det personliga boendet i ett större sammanhang. Många kan bygga miljövänliga hus, men alla kan inte bygga samtliga sina hus miljövänliga. Det faktum att vi bara bygger lågenergihus, gynnar till exempel både ekonomin, klima­ tet och nästa generation. Men att ta ansvar för miljön är inte bara en klimatfråga. För oss handlar det också om miljövänliga transporter, att undvika farliga kemi­ kalier och att så mycket som möjligt av byggmaterialen går att återvinna, med mera. Vi tar kort sagt ansvar för hela byggprocessen, från förvärv till förvaltning. Och när vi utvecklar bostadsområden, så bygger vi samtidigt samhällen, vilket ställer krav på ekologisk hållbarhet och socialt ansvar.

Då är varje krona hemma Att köpa ett nytt hem är förmodligen den största affären man gör i sitt liv. Därför guidar vi dig hela vägen, från första visningen till första flyttkartongen. Med oss slipper du dessutom påfrestande budgivningar. Lägg därtill ett trygghetspaket så ska du se att din största affär också kan bli den bästa, och inte minst den mest trivsamma. Välkommen hem.

JM reserverar sig för eventuella ändringar och tryckfel. Fotografier och illustrationer är idébilder som kan avvika från verkligheten.


www.jm.se


JM är en av Nordens ledande projektutvecklare av bostäder och bostadsområden Verksamheten är fokuserad på nyproduktion av bostäder i attraktiva lägen med tyngdpunkt på expansiva storstadsområden och universitetsorter i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Belgien. Vi arbetar också med projektutveckling av kommersiella lokaler samt entreprenadverksamhet, huvudsakligen i Storstockholmsområdet. JM ska i all verksamhet främja ett långsiktigt kvalitets- och miljöarbete. Vi omsätter cirka 9 miljarder kronor och har cirka 2 000 medarbetare. JM AB är ett publikt bolag noterat på NASDAQ OMX Stockholm, segmentet Mid Cap.

Design & produktion: NollNio Visualiseringsbilder: Carbon White Foto: Torbjörn Bergkvist, Richard Hammarskiöld, Lisa Lindau, Per Magnus Persson, Lars Strandberg, Sebastian Thorén, Shutterstock Tryck: Ljungbergs Tryckeri Produktionsår: 2012 JM reserverar sig för eventuella ändringar och tryckfel. Fotografier och illustrationer är idébilder som kan avvika från verkligheten.

JM AB Postadress Box 1334, 751 43 Uppsala I Besöksadress Sylveniusgatan 2, Uppsala I Telefon 020-57 00 57 I Internet www.jm.se I Mobil mobil.jm.se

JM Åriket, säljbroschyr  

Säljbroschyr för JMs projekt Åriket i Kungsängen, Uppsala.