__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

2017 KONFERENS

EN JUVEL OVANFÖR MOLNEN

DESTINATION SUNDSVALL TIMRÅ ÅNGE

HISTORISKA MÖTEN 1

EVENEMANG Sundsvall nära nog allt 12

Interaktiva inblickar 15

Spräng banken Casino Cosmopol 21

Hedbergska huset 28


Reservation för ev korrektur- och tryckfel. Dessa erbjudanden kan ej kombineras med andra avtal eller rabatter. Gäller till och med 30/4 2017.

PREMIÄR FÖR NYA Mokka X 2

Från

181.900 kr* Kom och provkör nya Mokka X 30 % bättre sikt med LED-strålkastare Intelligent fyrhjulsdrift Apple CarPlay™

Med innovation från lyxklassen.

NORRA VÄGEN 8, SUNDSVALL | 060-16 75 00 | NORTHCAR.SE


Åk bekvämt med en hyrbil från Avis. Klipp ut denna och ta med till oss när du hyr bil så får du 25% rabatt. Gäller hyrbilar i mån av tillgång.

Avis Sundsvall +46 60 12 35 00

3

Reservation för ev korrektur- och tryckfel. Dessa erbjudanden kan ej kombineras med andra avtal eller rabatter. Gäller till och med 30/4 2017. Gäller på tid och km.

GÖR ETT KLIPP!


DSTN

ur innehållet

21

16

30

4

15 26 INNEHÅLLET // 15 Fyra utvalda Sundsvallsprofiler guidar till Stadsvision Sundsvall. // 16 240 meter över havet har Kristina Larsson sitt andra hem. // 21 Häng med till Norrlands största nöjespark för vuxna. // 26 Läs om Hanna Perssons resa från bloggare i flickrummet till att bada med kändisar i SVT. // 30 En konferensanlägg­ ning med historia i väggarna och en oincheckad gäst, ”herrgårdsspöket”. //


Välkommen till Norra Berget Här finns något för alla! Bo bekvämt, njut en god middag, botanisera bland lokala konsthantverk eller handla lokalt producerade delikatesser.

Gaffelbyn Sundsvalls Vandrarhem Norra Berget

Sundsvalls största delikatessbutik! Hos oss hittar du svenskt, småskaligt & lokalt producerat mathantverk. Tre lördagar i mars - Teaparty med provsmakning av olika teer, skorpor & marmelader, helt utan kostnad. Från april finns den efterlängtade Drakenglassen i butiken. Öppet alla dagar. Välkommen!

smakrummet@telia.com

060-61 65 79

www.smakrummet.se

Nära stad - Nära natur! Hos oss hittar du ett trivsamt boende med 15-20 minuters promenad till Sundsvalls centrum. Vi har 52 rum, varav hälften har egen dusch & wc. Alla rum har minst två golvsängar! Året om har du tillgång till fri parkering, självhushållskök och fritt wifi.

boka@gaffelbyn.se

060-61 21 19

www.gaffelbyn.se

Trivsam butik med unikt utbud

Restaurangen för alla tillfällen!

Konsthantverksbutiken Norra Gaveln drivs av ett 20-tal lokala hantverkare och finns i den gamla Vinfabriken, belägen i en vacker och trivsam miljö på Norra Berget. Här hittar du vackra föremål att ge bort till en vän eller till dig själv. Öppet alla dagar. Välkommen!

Hos oss på Grankotten finns något som passar för varje tillfälle, allt från en god lunch och en välsmakande kopp kaffe till en matupplevelse utöver det vanliga. Vår ambition är att göra varje besök till en unik upplevelse. Väl mött på Norra Stadsberget!

handelsgarden@hotmail.com 060-15 65 06

www.norragaveln.se

micke@grankotten.se

w w w. n o r r a b e r g e t. s e

060-61 42 22

www.grankotten.se


Mera möten DET ÄR PRECIS vad vi önskar med detta nummer av DSTN Sundsvall. IDÉ & PRODUKTION

Devocy® Communication

mail@devocy.com // www.devocy.com CHEFREDAKTÖR & KREATIV CHEF

Peder Sundström

peder.sundstrom@dstnsundsvall.se REDAKTION

Peder Sundström, Åsa Nordling, Anders Lönn, Britta Söderberg, Kristoffer Lönnå

Med sina fina mötesplatser och sitt goda värdskap är Sundsvall verkligen en mötets stad. Det gäller i stort som i smått, genom arbete, konferens, kultur och idrott eller där mat, naturupplevelser och aktiviteter ger mötet energi. Sundsvall, Timrå och Ånge levererar, vad det än gäller. I detta nummer berättar vi om det professionella mötet. Läs om konferensarrangörerna och Sundsvalls förträffliga mötesplatser, vad mötet mellan människor kan innebära och om annorlunda aktiviteter när dagens konferenspass är slut. Missa inte heller våra tips om evenemangen som kommer till Sundsvall under året. Väl mött. Trevlig läsning!

red@dstnsundsvall.se // 060-172007 MEDVERKANDE

Åsa Nordling, Kristoffer Lönnå, Anders Lönn, Peder Sundström, Olle Melkerhed, Anders Thorsell, Håkan Humla ANNONSER

DSTN Sundsvall Media

media@dstnsundsvall.com // 060-172007 KONTAKT MED REDAKTIONEN

DSTN Sundsvall

red@dstnsundsvall.se // 060-172007

www.dstnsundsvall.se facebook.com/dstnsundsvall

DSTN Sundsvall är ett kostnadsfritt magasin som kommer ut fyra gånger per år i Sundsvallsregionen. För ej beställt material ansvaras ej. Åsikter framförda av enskilda skribenter behöver inte nödvändigtvis överensstämma med redaktionens.

OMSLAGET // Södra Berget är en av regionens mest besökta konferens­ anläggningar. Möt Kristina Larsson som har anläggnin­ gen som sitt andra hem. (sid 16)


Glöm inte att besöka oss på birstacity.se

Mån-Fre 10-20, Lör-Sön 10-18 Glöm inte att besöka oss på birstacity.se

Varma tofflor för kalla dagar.

Vi har allt för en heldag! Oavsett om du är på jakt efter nya kläder, den senaste teknikprylen eller vill äta en god lunch så står våra dörrar öppna. I Norrlands största köpcentrum med mer än 90 butiker på två plan hittar du shopping fördelat på världskända kedjor, lokalt nischade favoriter, restauranger och caféer. Med öppet sju dagar i veckan och över 2 500 fria parkeringar är Birsta City det självklara valet. Varmt välkommen!

Ta en matglad paus i vår foodpark.

Välj och vraka bland våra mer än 90 butiker.


DSTN

ett intro

En titt i Eugen Kallmans ögon Konferensdagen är slut. Huvudet är fullt av nya intryck, benen tunga – du är skönt trött. Kanske koppla av en stund på hotellrummet med en bra bok? Är deckare favoritgenren? Då är du i gott sällskap i Sundsvall, här arrangeras nämligen Svenska Deckarfestivalen under tre dagar varje år. Deltar gör flera tunga namn ur den svenska deckarförfattareliten. 2016 var bland annat Håkan Nesser på plats, aktuell med boken ”Eugen Kallmans ögon”. Ett mysterium som passande nog utspelar sig i Norrland. svenskadeckarfestivalen.se

8

ÄNNU MER MÖTEN ROCKSTJÄRNA FÖR EN DAG

FIND OUT more

Visst har du någon gång stått där hemma på kammaren framför spegeln och spelat luftgitarr, mimat och levt ut drömmen om att bli rockstjärna? För att sedan på musiklektionen i skolan sitta längst bak och hoppas att inte läraren ska peka på just dig? Det har Rockverkstan i Sundsvall tagit fasta på och lovar att på bara två timmar lära dig och dina konferenskollegor spela enkla ackord, sjunga och göra en alldeles egen skiva. – Det är en poäng i att ingen i gruppen har några förkunskaper. Då börjar man på samma nivå och behöver inte känna sig blyg för de andra. Som teambuilding är det oslagbart, man måste lyssna till varandra och lära sig ta instruktioner och jag kan lova att det blir många förlösande skratt, säger Petter Tideström, som är ansvarig för Rockverkstan. Studion ligger på tredje våningen på Södra Berget.

Långa konferensdagar, koncentration och anteckningar, mycket nätverkande och goda luncher. Framåt kvällen kryper myrorna i benen, du vill röra på dig och få igång kroppen efter en stillasittande dag. Samtidigt vore det ju kul att passa på att se lite av Sundsvalls vackra vyer. Så varför inte göra en kombination? Outmore i Sundsvall erbjuder en träningsform där allt du behöver är dig själv och ett par bra träningsskor. Tre dagar i veckan träffas man i grupp på Norra Berget där löpning kombineras med övningar som kan utföras med kroppen som motstånd. Enkelt, kul, avspänt och bara att haka på för den som känner för att röra på sig.

musikverkstan.nu

facebook.com/groups/804536876294832


Välkommen att uppleva

STENSTAN VISITOR CENTER Här får du uppleva och interagera med Stenstans historia genom visualisering med ny modern teknik. Stenstan Visitor Center är en blandning av informationsplats, galleri och turistbyrå. Det är startpunkten för att titta på staden och omlandet, ett fönster och en vägvisare. Stenstan Visitor Center erbjuder dessutom guidade turer, seminarier, dramatiserat berättande och en lekfull musikstudiomiljö.

SVC BUTIKEN Här hittar du allt från lokalproducerade delikatesser, souvenirer, glasunderlägg från Sundsvalls bryggerier till Heja Sundsvalls produkter och beskyddande drakar.

Varmt välkommen till oss på Stenstan Visitor Center - då, nu och i framtiden!

SVERIGES TUFFASTE KLASSIKER Vi höjer pulsen i Sundsvall!

SUNDSVALLS KLASSIKERN

Läs mer och anmäl dig på www.sundsvallsklassikern.se

Samarbetspartners:

LÄS MER OM VÅRA AKTIVITETER PÅ STENSTANVISITORCENTER.SE Boka på telefon 060-658 5800 - Besök oss i Stadshuset, Stora Torget Sundsvall

Södra Berget Runt

Alnöntrampen

Sundsvalls Klassikersim

Broloppet

5 FEBRUARI

28 MAJ

DATUM UNDER 2017

DATUM UNDER 2017


DSTN

ett intro

PASSION, PERFEKTION – OCH JÄMSTÄLLDHET Efter ett hektiskt jubileumsår 2015-2016 lämnar Nordiska Kammarorkestern i Sundsvall de första framgångsrika 25 åren bakom sig. Och ser framåt. Mycket är sig likt sedan starten, nyckelorden är fortfarande djärvhet, passion och perfektion. Men förutsättningarna förändras och som den moderna kammarorkester man strävar efter att vara består orkestern numera av lika många kvinnor som män. Säsongen 2016-2017 tar jämställdheten ytterligare ett steg när Kammarorkestern presenterar ett program bestående av lika många kvinnliga och manliga dirigenter. Sundsvall går före, även inom musiken. nordiskakammarorkestern.se

10

Smultron på hög höjd

DET HÄR GILLAR VI ペチャクチャ Fort går det och ingen återvändo finns det med Pecha Kucha. Ett unikt och populärt presentationsevent med rötterna i Tokyo som gjort succé i mer än 600 städer runt om i världen.

Nu flyttar vi ut på taket! Det tycker såväl barbesökare som krögare och Svensk Handel som 2016 utsåg takterrassen till ”Årets smultron”. En utnämning som föräras populära nytillskott med koppling till sommaren. Udda Tapasbar är en av Sundsvalls restauranger som anammat trenden med terasshäng och sommartid öppnar servering ”with a view” på sin takterrass mitt i stan. Här kan du njuta av fina smaker och välbalanserade drinkar medan solen går ner över ett sommarljummet Sundsvall.

Självklart är Sundsvall en av dem. Det är Svensk Form som står som värd för arrangemanget där kreatörer från olika områden får presentera 20 stycken bilder som var och en visas i 20 sekunder. Det betyder att varje talare har exakt 6 minuter och 40 sekunder på sig att inspirera sin publik i ett valt ämne. Idén till den korta presentationsformen föddes av två arkitekter i Tokyo som tröttnat på evighetslånga presentationer med föreläsare som aldrig ville sluta prata.

uddasundsvall.se

svenskform.se/regionalforeningar/vasternorrland

pecha kucha betyder ungefär ”småprat” och uttalas [petjaktja]


Produktion: www.averksamhetsutveckling.se

Norrlands n채rmaste vildmark

Boka din upplevelse p책: www.visittimra.se Tel: 060-658 58 14 E-post: info@visittimra.se

Konferens

Event

En stadsn채ra idyll endast 10min fr책n Sundsvalls centrum kolstabodarna.se 060-121200


DSTN

12

event & konferens

NÄRA NOG ALLT

Stockholm Malmö Göteborg Sundsvall. Det är i det toppskiktet Sundsvall ska placera sig när det gäller större möten och kongresser.


13


STÖRRE KONGRESSER OCH EVENT I SUNDSVALL

2017

! e t a d e h t Save KENNETH ERIKSSON PÅ SUNDSVALL Convention Bureau är oerhört tydlig i

14

sin uppfattning, Sundsvall kan absolut hävda sig med storstäderna när det gäller stora arrangemang och möten. Och hans mål är att få fler att upptäcka det. – Vårt uppdrag är att få fler kongresser till Sundsvall. För att lyckas med det behöver vi öka medvetenheten hos alla i Sundsvall som deltar i stora kongresser förlagda till storstäderna, att det här kan vi faktiskt göra hemma i Sundsvall också, säger han. Att kapaciteten finns, det är Kenneth Eriksson säker på. Som en av två medarbetare vid Sundsvall Convention Bureau har han till uppgift att uppmuntra lokala företag och organisationer att agera värd för stora möten och kongresser. Har du modet att ta på dig värdskapet för ett möte med mer än 100 personer, finns nämligen Convention Bureau kostnadsfritt som ett strategiskt stöd genom hela processen. Här finns idéerna, kompetensen och nätverket för att skapa bra möten. – Sundsvall har haft ett antal större kongresser som vi fått förtroende att arrangera, som exempelvis SM-veckan 2015, och vi har klarat det galant. Besöksnäringen i stan är bra på att samarbeta och vi har det som efterfrågas, som logistik, transporter, boende, bra lokaler och spännande kringaktiviteter. SÅ VAD SKA FÅ kongressarrangören att välja en stad i södra Norrland

framför storstäderna? Ja, vid sidan av alla de givna besöksmålen, är atmosfären, vänligheten och tillgängligheten något som är unikt för Sundsvall, tycker Kenneth Eriksson. Och närheten. – Vår stad är stor nog att inrymma det mesta och det bästa. Men liten nog för att det ska vara nära till allt. På bara 15 minuter har du tillgång till allt från Sveriges bästa handelsområde till orörd natur och havsbad. Det kan ingen storstad konkurrera med. •

MAJ ◊ Historikermötet ◊ Sveriges Jazzriksdag ◊ Livet är en fest, fritidsgårdsfestival ◊ Gatu- och parkdagarna MAJ - JUNI ◊ Offentliga rummet AUGUSTI ◊ Cofrérie de la Chaîne des Rôtisseurs

WWW guide.visitsundsvall.se


teknik & interaktivitet

DSTN

INTERAKTIVA INBLICKAR

Under 2016 vann staden Svenska designpriset i kategorin Digitala uttrycksmedel

FOTO NYASUNDSVALL.NU

15

k

anske är Stenstan Visitor Center det allra bästa stället att börja sin visit i Sundsvall på. Som en skön blandning av informations­ plats, galleri och turistbyrå ligger det bedårande vackert i Stadshuset på Stora Torget i Sundsvall. Här presenteras stadens historia med hjälp av moderna digitala uttryckssätt. Som till exempel det interaktiva bord där du själv kan påverka vad du vill ta del av genom att flytta dockor och markörer.

Interaktivt är en metod som Sundsvall profilerar sig starkt i. Och framgångsrikt! Under 2016 vann staden Svenska Designpriset i kategorin Digitala uttrycksmedel för sin digitala kampanj www.nyasundsvall.nu. Här har man lämnat historien och låter i stället flanören få en inblick i Sundsvalls framtid och hur staden ska utvecklas under de kommande 20 åren. Ladda ner sidan i din smarta telefon och välj om du vill låta bloggaren, kommunalrådet, näringslivs­ profilen eller stadsbyggnadsdirektören guida dig genom framtidens Sundsvall.

WWW Kolla gärna in hemsidan.

nyasundsvall.nu


DSTN

16

kultur & historia

En juvel ovanför molnen FOTO KRISTOFFER LÖNNÅ TEXT ÅSA NORDLING


mitt andra hem

DSTN

240 meter över havet kan du som konferensdeltagare njuta av utsikten över Sundsvall från konferensrum och mässhall eller restauranger. Åker du ytterligare några meter upp kan samma utsikt avnjutas från den exklusiva Spaavdelningen. Vi är på Södra Bergets Hotell och Resort. Här uppe ovanför molnen har Kristina Larsson sitt andra hem. Eller ibland det första, som hon skämtsamt säger efter att nyligen ha haft ansvar för två stora konferenser med tillsammans över 1 000 deltagare. – Då är det rätt många timmar jag tillbringar här uppe. Som konferenssäljare är jag ansvarig för allt ifrån att ta emot bokningar till att vara med under själva genomförandet. Vilken konferens det än gäller så är vår ambition att hjälpa till att göra upplevelsen fullständig för deltagarna, säger hon.

PÅ VILKET SÄTT ÄR SÖDRA BERGET EN SÄRSKILD PLATS?

– Det unika läget förstås, högt över staden som vi har en fin utsikt över. Men också planering och inredning. Det är ett stort hotell och här finns lokaler för riktigt stora möten, men det känns ändå småskaligt, vilsamt och tryggt att vara här. En stor del av det beror på inredningen som är genomtänkt och unik. Det är skönt att bara vara i den här miljön.

VAD BETYDER SÖDRA BERGET FÖR DIG?

– Det är inte bara en väldigt vacker och inspirerande miljö där jag får träffa många trevliga människor, det är också min arbets­­plats där jag har mina kollegor. Alla vi som jobbar här uppe är som en stor familj, vi är stolta över det vi gör och sammanhållningen är speciell. Jag trivs verkligen på Södra Berget. •

17


DSTN

kunskap & forskning

18

Släpp loss möteskraften Konferenser, kongresser, officiella möten och inofficiella. När människor träffas i stora grupper eller mindre för ett gemensamt samtal händer saker. Men vad sker under ett mänskligt möte? Vilka effekter får det och vad kan dessa åstadkomma?


kunskap & forskning

DSTN

KAN ARRANGÖREN BIDRA TILL DETTA NÄTVERKANDE?

– Jag tycker man ska se konferensen som en resa där man skapar rum för mänskliga, spontana möten genom att inte packa ihop programmet för mycket. Arrangören kan bygga in pauser, bra luncher, fikatillfällen och aktiviteter.

VAD UTMÄRKER ETT VÄL GENOMFÖRT MÖTE?

– Det är väldigt många faktorer som påverkar och det ställs ganska stora krav på arrangören. Det mesta handlar om organisa­ tion, struktur och planering. Det kräver förarbete, oavsett om det gäller en stor kongress eller ett personalmöte i det lilla. Det är viktigt att ha ett tydligt syfte som har kommun­ icerats till deltagarna och – självklart – att de som kommer till mötet har ett öppet sinne och vill att det ska bli bra.

VAD KAN MAN ÅSTADKOMMA UNDER ETT BRA MÖTE?

– Ett bra möte är en träff där man känner att man har fått energi efteråt, att det har skapat ett mervärde, något man bär med sig även efter mötet, säger Pär Löfstrand. Han forskar inom beslutsfattande och socialpsykologi på Mittuniversitetet och är dessutom programledare för Personal- och Arbetslivsprogrammet.

HUR KAN DET MERVÄRDET SE UT?

– Det består nästan alltid av mänskliga kontakter och nätverk. Att man som deltagare haft tid och tillfälle att knyta kontakt med nya människor och att man sedan behåller den kontakten. Att komma till en väl förberedd och genomtänkt konferens är kanske vad man förväntar sig eller åtminstone hoppas på. Men att dess­ utom komma hem med nya nätverk är inget som står på agendan och som blir en nästan ovärderlig bonus, säger Pär Löfstrand.

– Viljan att behålla kontakten även efter mötet. Man ska inte se slutet på konferensen som slutet, utan mer en början på något nytt som kan pågå hur länge som helst. Det är viktigt att vi skapar förutsättningar för att kunna fortsätta utvecklas även efter mötet och det tror jag vi generellt är dåliga på. Människor är bra på att ta egna initiativ, men som värd för mötet kan man hjälpa till att skapa dessa miljöer. Det bidrar också positivt till konferensens varumärke.

VARFÖR ÄR DET VIKTIGT FÖR SUNDSVALL ATT ARRANGERA KONFERENSER OCH KONGRESSER?

– Om man som stad eller kommun ska stå som arrangör är det viktigt att man har bestämt vilket varumärke man ska stå för när det gäller den här typen av arrangemang. Vad vill man vara? Kuststad? Industristad? Vetenskapsstad? Oavsett fokus kommer valet att sätta staden på kartan och det kan få betydelse för exempelvis rekrytering av arbetskraft, företag och turism, säger Pär Löfstrand. •

19


DSTN

mat & drycker

VIN I KLASSISK MILJÖ

Den gamla världens viner och den nya

FOTO VINBAREN

20

v

inbaren 1891 är oasen för dig som uppskattar att inmundiga ett bra glas vin i klassisk miljö. Granska huset på Storgatan från 1890 är byggnadsminnesförklarat och den som lyfter blicken kan njuta av det välbevarade glastaket i grått och blågrönt med vackra målningar i guld. I dag serveras här drygt 130 riktigt bra viner i ett urval som ständigt förnyas och kompletteras. Här erbjuds rött, vitt och mousserande från både den gamla världen och den nya, serverade på flaska

eller glas. Vinbaren är en del av restaurang Innergården i centrala Sundsvall som har en tradition av att arbeta med viner. Restaurangen har tidigare fått utmärkelsen Årets Vinkrog av munskänkarna i Sundsvall. Epitetet ”den gamla världens viner” brukar främst tilldelas viner som kommer från Europa. Viner som framställs i ett traditionellt vinmakeri med lång historia. Medan man med ”den nya världens viner” menar de regioner i världen där viner har framställts under de senaste 100 åren.

WWW Kolla gärna in VINBARENS hemsida.

innergarden.se


Spräng banken! FOTO OLLE MELKERHED TEXT ÅSA NORDLING

21


DSTN

event & konferens

”My name is Bond, James Bond”. Ja, visst ser man med lite fantasi agent 009 framför sig när det blir tal om kasino?

22 22

f

ör den oinvigde är det en plats fylld av förmögna män i smokingar och vackra damer med långa cigarrettmunstycken. En plats där dollarsedlar byter ägare samtidigt som man sippar på en Dry Martini – shaken, not stirred. Inget kan vara mer fel. Visst förekommer smoking, men kasinot i Sundsvall är idag en folklig tillställning där klädkoden är mer av ”kom som du är”. Viktigare än fina kläder är att du är nykter, har koll på din spelbudget och har fyllt 20 år. Ingen kommer in utan att legitimera sig, inte ens den reporter som träffar kasinots vd Inger Nordqvist mitt på dagen, långt innan gästerna börjat droppa in. – Det stämmer, vi lyder under kasinolagen och det är samma regler på samtliga svenska statliga kasinon. Alla besökare måste registrera sig, berättar hon. B R A N D E N S O M Ö D E L A D E nästan hela Sundsvall

den 25 juni 1888 skonade bara ett hus. Det var järnvägsstationen, den vackra gamla träkåk som i dag har fått nytt liv genom att inrymma Sveriges första internationella kasino. Kanske säger det något om Sundsvalls vilja och ambitioner, när stadens politiker och näringsliv för drygt 15 år sedan gjorde gemensam sak och ansökte om att staden skulle få stå som värd för ett av totalt fyra

statliga kasinon i Sverige. Satsningen lyckades och i dag är kasinot i Sundsvall väletablerat med sina 15 år på nacken. De övriga tre finns i Stockholm, Malmö och Göteborg.

Vi har ett kök med duktiga kockar och det är till stor del deras ambitioner som skapat vår gourmet­ restaurang Casiopeja.

D E T Ä R S J Ä L V K L A R T spelen som är huvudat-

traktionen på Casino Cosmopol. Från det första etagets alla spelautomater till nästa vånings roule­ tte, nummerspel, kort- och tärningsspel. Här finns kasinots duktiga dealers i klassiska röda eller svarta västar som skickligt hanterar spelborden och bjuder in till spel. Men Casino Cosmopol har också nischat sig som en attraktiv plats för dans och god mat. – Vi har ett kök med duktiga kockar och det är till stor del deras ambitioner som skapat vår gourmet­restaurang Casiopeja. I dag kan vi ståta med att ha utnämnts till Medelpads bästa restau­rang i White Guide tolv år i rad, säger Inger Nordqvist med inte så lite stolthet i rösten.


23


24 S U N D S VA L L Ä R E N T R A D I T I O N E L L dansmetropol och Casino

Cosmopol erbjuder allt ifrån fredagsdanser med levande musik till flashiga dinnershows, egna julshower och The Ballroom. Det sistnämnda en temakväll inspirerad av Clärchens Ballhaus i Berlin, ett dekadent, gnistrande danspalats där dans och musik från början av 1900-talet är i fokus. – På Ballroomkvällarna kommer flera hit uppklädda i tids­enliga kläder och man kan faktiskt få se de där smokingarna eller kritstrecksrandiga kostymerna och damer med långa handskar som många tänker sig på ett kasino, säger Inger Nordqvist. D E N S T R AT E G I S K A P L A C E R I N G E N mitt mellan Stenstan

och E4:an, gör att även den som bara kört igenom staden för vidare transport norr- eller söderut, har passerat det vackra gamla huset där kasinot finns. Och vintertid går det verkligen inte att missa. Från och med ”Lyslördagen” som inleder Sundsvalls julskyltning och till långt efter jul är kasinot något av en ljusmarkör i vintermörkret. Hela fastigheten smyckas nämligen med massor av ljusslingor som hålls tända under hela vintern. Vackert och varmt i den kyliga norrländska vintern, denna nöjespark för vuxna. •

På Ballroomkvällarna kommer flera hit uppklädda i tidsenliga kläder och man kan faktiskt få se de där smokingarna eller kritstrecksrandiga kostymerna och damer med långa handskar som många tänker sig på ett kasino


3

MAGISKA MÖTESPLATSER I DESTINATION SUNDSVALL QUALITY HOTEL SUNDSVALL Centralt beläget hotell med möteslokaler för 2 till 354 personer och med möjlighet till festarrangemang för upptill 600 sittande gäster. Vårt garage med 150 platser tar dig som gäst direkt upp till våra gästrum eller konferenslokaler. Vi skräddarsyr det bästa arrangemanget – alltid i ett nära samarbete med dig! Dagpaket från 456 kr/person inkl. moms, lokal, konferenslunch, fika x 2, mjukglass och popcorn.

Välkommen med din förfrågan till 060-16 00 10 alt. q.conference.sundsvall@choice.se

Premiär, möte eller fest

Det finns alltid en anledning att gå på bio Kontakta oss för förslag enligt dina önskemål E-post: filmstaden@fhpsundsvall.com

SÖRÅKERS HERRGÅRD

Möten i lugn och skön miljö. Herrgårdspark, spabad, logi och restaurang. Oavsett om du söker energikickar, pulshöjare eller avkoppling för kropp och själ har du kommit rätt. Här är nära till aktiviteterna och den lilla upplevelsen som blir det största minnet. Ett prisvärt alternativ för er konferens med dagkonferenspaket från 364 kr exkl. moms per person och konferens lunch till lunch från 1.397 kr exkl. moms per person. Välkomna! info@sorakersherrgard.com t: +46 (0)60-408 40 sorakersherrgard.com

filmstadensundsvall.se


HANNA ”HANAPEE” PERSSON ”

26

För mig är Sundsvall tryggheten och en stor del av min identitet.


profil porträtt

DSTN

B A R A 1 6 Å R G A M M A L började hon göra sina vardagsbetraktelser offentliga från flickrummet

hemma i Östansjö, utanför Sundsvall. Hanapee hette bloggen som snabbt fick massor av följare i hela landet. I dag rycker vi lite på axlarna åt alla bloggar som florerar på internet, men för drygt tio år sedan var Hanna Persson något av en pionjär. Eller som hon själv säger; – När jag började blogga var det typ bara Carl Bildt och Ebba von Sydow som höll på. Jag märkte direkt att det fanns ett stort sug att läsa något annat, framför allt hos tjejer i 15-årsåldern som liksom jag tröttnat på alla föreställningar om hur tjejer förväntas vara. Drivkraften till bloggen har till stor del varit just detta, att få visa en alternativ bild av hur unga tjejer är och får lov att vara. – Det som fanns för tjejer att ta del av när jag började blogga handlade ofta om smink och kläder. Jag gillar också det, men tyckte det var så trist att allt för tjejer bara handlade om utseende. Så jag la ut vardagsbilder, fula bilder, inte så tillrättalagda, skämtade och hade mig och jag fick massor av följare och kommentarer. Hon sticker inte under stol med att bekräftelsen var skön. Att veta att man har tusentals följ­ are som läser allt och interagerar med egna kommentarer är en otrolig bekräftelse. Bloggen har också hjälpt henne vidare i karriären. – Den har stärkt mitt självförtroende och lett till att jag vågar testa saker och kasta mig in i projekt som jag annars inte skulle gjort. Dessutom är det ett sätt för arbetsgivare att se mig och veta vad jag gjort. Jag har fått föreläsa en del, jobbat som DJ och även mitt nuvarande jobb fick jag mycket tack vare bloggen. I D A G Ä R H A N N A P E R S S O N 28 år och tycker sig själv ha lagt den populära bloggen lite på is.

Hon uppdaterar inte längre fem gånger om dagen och besökarna har sjunkit till ”bara” 80 000 sidvisningar per vecka. Hanna jobbar som producent och även programledare på SVT Nöje, där hon kläcker idéer till nya ungdomsprogram och badar med kändisar! – Jag gillar att bada, så då kom jag på idén att göra ett ungdomsprogram där jag tar med mig mina intervjuobjekt ner i badkaret. ”Hanna badar med en kändis” har blivit ett succéprogram som vi gjort tre säsonger av och som antagligen kommer med en fjärde. Hanna lämnade Östansjö efter gymnasiet för att flytta till Stockholm och plugga media. Och även om det är i storstaden hon hittar de roligaste jobben, har hon fortfarande hjärtat till största delen i Sundsvall. –  Jag är jättemycket en sundsvallstjej och jag älskar verkligen stan. Här finns ju inte bara mitt barndomshem och min familj, för mig är Sundsvall tryggheten och en stor del av min identitet. Hon kommer alltid hem en månad på sommaren och passar då på att besöka sina smultron­ställen som bland annat finns i byn hemma i Östansjö, på Alnön vid havet eller i Stenstaden. –  Stan utvecklas hela tiden och restaurang- och barutbudet i Sundsvall har blivit så himla mycket bättre bara under de senaste fem åren. Jag gillar att komma hem och känna på Sundsvalls uteliv. Här frågar ingen om min dialekt och jag behöver aldrig känna mig som kusinen från landet. •

HANNA PERSSON // 28 år // Bloggare, producent/programledare SVT, krönikör // Bor i Stockholm med pojkvännen Anton Wigge // Om att komma tillbaka till Sundsvall; inte just nu, men det finns absolut med som ett möjligt alternativ om några år // En bra konferens? Den ska med fördel avrundas med SPA.

27


DSTN

kultur & evenemang

HEDBERGSKA HUSET

Träffas i storslagen stil

28 28

d

et finns rum, det finns lokaler och det finns våningar. Och så finns det Hedbergska paradvåningen på Kyrkogatan No 26. Det var grosshandlare Johan August Hedberg och hans hustru Maria Axling som efter den stora stadsbranden 1888 lät bygga huset som blev ett av de mest påkostade palatsen i Stenstaden. Landets främsta arkitekter och hantverkare anlitades i byggnationen där inget lämnades åt slumpen av det förmögna paret. Bottenvåningen inreddes som kontor till grosshandlaren, medan de två övre

våningarna användes som privatbostad. Det magnifika huset skänktes så småningom av de barnlösa makarna Hedberg till Sunds­valls stad och 1972 förklarades huset som byggnads­ minne. I dag går paradvåningen att hyra för möten, representation och lugna tillställningar. Så varför inte träffas i storslagen stil och samtidigt snudda vid historiens vingslag i ett hus skapat efter inspiration från franskt stadspalats. Fast mitt i Sundsvall.

uthyrningsbyran@sundsvall.se

WWW Uthyrning sker via Sundsvalls kommun.


Vi gör det goda livet möjligt! I Sundsvall finns något för alla när det gäller att uppleva och göra. Vinteraktiviteter i Sundsvall I Sundsvall finns friluftslivet direkt utanför dörren! Vare sig om du åker på tvären eller utför så finns fina förutsättningar i sex olika slalombackar och 300 km skidspår. Ute i spåren kan du även bege dig till en av de 15 stugorna runt om i Sundsvall. Här kan du njuta av god fika och varma våfflor med grädde. Sidsjö friluftsområde med slalombacke, motionsspår, skidlek, pulkabacke, gratis fiske och grillmöjligheter. I år med skridskoslinga på sjön och barnbacke med lift! Friluftscentrum på Södra Berget med högklassiga motions- och skidspår. Servering i Raststugan, dagligen kl. 11-16. Sportlovskortet är ett kort som gäller i 6 stycken slalombackar och på 6 stycken bad under veckorna 7-10. Finns att köpa i alla backarna, Kulturmagasinet och Turistbyrån för tre dagar upp till en vecka. Åker du hellre skridskor? Då finns många möjligheter till allmänhetens åkning i ishallarna och på bandyplanen på Gärdehov. Dessutom finns massor av skridskobanor och uterinkar i hela kommunen när vintervädret tillåter.

rtet Sportlovsko för alla a! slalomsugn

29

Norra Berget – lek, historia, upplevelser Friluftsmuseet Norra Berget har öppet året runt med djur i hagarna, café, restaurang och butiker som säljer konsthantverk, delikatesser och souvenirer. Stor lekpark, grillplatser, värmestuga och fantastisk vy över stenstan från utsiktsplatsen. Om vintervädret tillåter anläggs en liten isbana som är perfekt för den mindre barnen. Vinterns första arrangemang är det populära Barnens Vasalopp som går av stapeln den 28 januari. Alla deltagare får medalj, diplom och varm saft eller blåbärssoppa. Och det är gratis! Även under sportlovet bjuds det på kostnadsfria aktiviteter för skollediga. www.norraberget.se

Kulturmagasinet Sundsvalls centralt belägna kulturhus med hundratals arrangemang av olika slag varje år. Här finns Sundsvalls museum och Sundsvalls stadsbibliotek samt Unga Magasinet och Café Skonerten. Öppet dagligen. www.sundsvall.se/kulturmagasinet

Fritidsinformation 060-19 20 10 Kulturinformation 060-19 18 00 För mer information: www.sundsvall.se

t e r y t n e v Ä ! a j r ö b n a k

• Vattenrutschbanor • Restaurang & Café • Bubbelpooler • Multibassäng

• Relaxavdelning • Aufgussbastu • Surfstream • Utebad

www.himlabadet.se


DSTN

plats för möten

Historiska möten 30

Den vackra Söråkers herrgård äger med stolthet sin långa historia som plats för mänskliga möten.

SÖRÅKERS HERRGÅRD


h

errgården uppfördes redan 1853 av affärsmannen Johan Carl Kempe, en man med stora intressen i den norrländ­ ska skogen. Ur ett historiskt perspek­ tiv och med en smula fantasi kan man än i dag föreställa sig en samling pompösa träpatroner som avslutar affärer, äter en god middag och röker cigarr under ljuskronorna och de målade porträtten i husets Kempesal. Något som bekräftas av platschefen Maria Åman. – Historien sitter verkligen i väggarna och det ger stället en väldigt speciell karaktär. Dels känner man en respekt för de människor som levt här under ett århundrade. Men platsen känns också väldigt välkomnande, man släpper garden, går ner i varv och kommer nära varandra här. Det känner vi i personalen och det vittnar också våra gäster om. I D A G Ä R S Ö R Å K E R S H E R R G Å R D en varsamt

renoverad modern hotell- och konferens­ anläggning som stolt tronar på sin höjd med glimt över havet och det omgivande samhället. Med nio konferensrum och 52 bäddar kan herrgården stå värd för tämligen stora sällskap. Så vad kan en herrgårdskonferens bjuda på som inte anläggningen i staden har? – Atmosfären, omtanken, miljön och lugnet. Nära men ändå avskilt och med fantastiska omgivningar. Eller vad sägs om vår fina herrgårds­park som bjuder på planteringar med arv från självaste kung Oscar II. En besviken reporter hade kanske önskat ett svar i form av ”herrgårdsspöket”. Maria Åman skrattar. –  Själv har jag inte haft förmånen att träffa någon oincheckad gäst. Men mina kollegor som har jobbat här längre hävdar att Löfgren, en av de tidigare ägarna efter Kempe, vakar över oss och ibland busar till det lite. •

profil porträtt

DSTN

Fisk, Vilt & Chark äller st be Ni - vi levererar!

31

Vi kör från kust till fjälls med egna bilar. Allt levereras fritt till din dörr längs med kusten mellan Umeå & Sundsvall med omgivningar.

FASTFOOD TRUCk Hyr oss till din fest, event eller 50-årskalas m.m. Kontakta oss för mer info!

ANDRA HERRGÅRDAR HUSSBORGS HERRGÅRD Från 1800-talets mitt, med 18-håls golfbana runt om. TORPSHAMMARS HERRGÅRD Från början av 1900, beläget intill vackra Ljungan.

www.gourmebilen.se 070 - 55 05 062 info@gourmebilen.se


DSTN

guiden 2017

EVENEMANG

från visitsundsvall.se

EVENEMANG

32

LIVET ÄR EN FEST!

Lisa så mycket erlängtat ! eftbättre 10 MARS

Sveriges största fritidsgårdsfestival kommer till Sundsvall. ”Livet är en fest” beräknas locka 400-700 ungdomar och fritidsledare från hela landet under tre dagar i maj. Det är 14:e året som festivalen hålls men första gången i Sundsvall. Det började som en ungdomsfestival med syfte att föra ut erfarenheter av lokalt drogförebyggande. I dag vill fritidsgårdsfestivalen uppmuntra till mer ungdoms­ inflytande och få gårdsungdomar från hela landet att mötas och ha kul ihop.

Lisa Ekdahl åker ut på en efterlängtad turné under våren. Det är tio år sedan hennes senaste album kom, så visst är det verkligen på tiden. Med den här vår­ turnén följer Lisa upp sin nya EP, ”Famna jorden” och sin medverkan i tevepro­ grammet ”Så mycket bättre”, som har inspirerat henne att börja skriva musik på svenska. Räkna med en magisk kväll på Tonhallen med finstämda Lisa Ekdahl.

ungisundsvall.se/motesplatser/livetarenfest/

visitsundsvall.se

26 - 28 MAJ

ETT MAGISKT PARADIS

Design, konst och mathantverk

Kafé och Rolf Lidberg museum

Fyll på din energi hos oss! Närmare än du tror.

Sälja din bostad?

Mån-fre 11-18, lör 11-16 Trädgårdsgatan 18, SUNDSVALL

Se vår hemsida för öppettider och kommande aktiviteter.

Kontakta oss på Mäklarhuset Nöjdast kunder 8 år i rad.

0660-885 90 paradisetornskoldsvik.se

070-338 58 18 www.madeinmedelpad.se

073-802 11 21 trollbyn.se

060-15 15 40 maklarhuset.se/sundsvall


Mer E V E N E M A N G hittar du på visitsundsvall.se

Sundsvall Beer Festival 3 - 4 FEBRUARI

Intresset för öl bara växer och växer och mikrobryggerierna blir allt fler runt om i Sverige. Sundsvall är förstås inget undantag. Suget efter kunskap och inspiration är stort bland ölälskarna och i februari finns en möjlighet att lära mer. Då arrangeras nämligen Sundsvall Beer Festival, där man blandar föreläsningar med ölprovningar. Ett perfekt tillfälle för den som vill lära sig mer om den guldgula drycken med en krona av två fingrar skum. entresundsvall.nu

MASSOR AV GITARRER 23 - 26 MARS Gitarrduon The Gothenburg Combo spelar musik från sju kontinenter i ett halsbrytande pro­ gram inspirerat av världsomspännande turnéer. Repertoaren spänner från Rossini till ABBA och gitarrduon har rönt stor uppmärksamhet långt utanför Sveriges gränser. I mars står de på Sundsvalls Teaters scen som två, bland många andra, gitarrvirtuoser på årets gitarrfestival.

33

sundsvallsgitarrfestival.se

WWW

Följ

DSTN

på facebook

facebook.com/dstnsundsvall

FOLKETS

HUS

MÖTAS

Välkommen till Länsmuseet

Bio - Teater Musik - Konferens

Utställningar, friluftsmuseum, lekrum, föreläsningar, butik.

0690-150 90 www.angefolketshus.se

0611-886 00 www.murberget.se


www.scenkonstvasternorrland.se

Näring för själen Unna dig en upplevelse som berör, inspirerar och berikar

www.scenkonstvasternorrland.se/kalendarium

Dans • Film • Musik • Teater

8 1 HO T E L L RUM , KO N F E R E N S , R E STAU R A N G O C H BA R I HÄ R L IG M I L J Ö. Best Western Hotel Baltic är ett centralt och personligt hotell med anor från 1880-talet. I vår restaurang serverar vi frukost, lunch, à la carte, konferensmåltider och festmenyer. Välkommen!

Sjögatan 5 060 - 14 04 40 w w w.baltichotell.com


NER I UTMANA DINA VÄN LER 7-KAMP! L E 5 , 3 R Å V På Strike Club kan ni roa er på riktigt

fängslande äventyr!

GOD Mat & dryck intar du I vår restaurang. naturligtvis har vi fullständiga rättigheter.

e lasergam

r

rodeotju

jakt

prison island

bowling

KLARAR DU ATT LÖSA VÅRA 23 CELLER?

racing

rd

oa shuffleb

basket

Vi sätter ihop det optimala paketet för just din grupp.

södra berget, sundsvall 060-67 10 60 www.strikeclub.se

35 bumperballs

segway

! r e t e it iv t k a a d l l y f t r fa mat&dryck

get och ta del av Samla familjen eller kompisgän ! adrenalinsprutande upplevelser

Fl er aktiv ite te r fin ns på ww w.n ojesh all en .se

paintball

relax

hoppborgar med mera

lamborghini

entkort ge bort ett pres r! te fyllt av hästkraf

06052 50 60

060-52 50 60 | Bultgatan 20 | S-vall


Din guide till det perfekta mötet. SUNDSVALL CONVENTION BUREAU Vi öppnar dörren till Mötesplats Sundsvall och hjälper dig bland annat med att... ...ta fram en unik ansökan för ert specifika möte. ...ta fram presentationsmaterial som visar vad Mötesplats Sundsvall kan erbjuda. ...preliminärboka hotell och möteslokaler. ...arrangera visningsresor där vi presenterar lokaler, hotell och övriga kringarrangemang. Förresten, vår service är förstås avgiftsfri!

SUNDSVALL CONVENTION BUREAU

Kenneth Eriksson

& 070-100 19 19

Profile for Devocy Communication

DSTN Sundsvall Konferens 2017  

I detta nummer berättar vi om det professionella mötet. Läs om konferensarrangörerna och Sundsvalls förträffliga mötesplatser, vad mötet mel...

DSTN Sundsvall Konferens 2017  

I detta nummer berättar vi om det professionella mötet. Läs om konferensarrangörerna och Sundsvalls förträffliga mötesplatser, vad mötet mel...

Profile for nollnio
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded