Page 1

MUSIKFESTER i Östergötland

SÖDERKÖPING En sommarpärla

UTESERVERINGAR

i Norrköping

6

JULI/AUGUSTI -15


08

58

94

INNEHÅLL LEDARE

08 UNG TALANG

ETT PAR SLIMMADE SPEEDOS

Julia Ericson representerar Sverige i golf under Special Olympics.

14 SOFIE SARENBRANT

Äntligen är sommaren här med värme, solsken, bad, fästingar och mygg. Och efter denna tidnings tryck kommer den så hett efterlängtade semestern då man under ett par veckors tid ska varva ner, ha sovmorgon, dricka fegisar, grilla flintastek, terrorisera träningsoverallsklädda campare och visa sin välformade och blekfeta kropp på badplatser runt om i länet. Helst iklädd mina gamla neongröna Speedos med rosa revärer. Säga vad man vill om ett par väl slimmade Speedos, men de drar till sig badgästernas blickar när man spatserar fram längs med strandkanten. Sen blir ju inte saken sämre av att bäraren ståtar med badstrandens sexigaste enpack på magen. Ett enpack som krävt år av bärs, ostbågar och Champis för att bygga upp och kostat multum i kosing. Det är sålunda en investering att vara mäkta stolt över.

Erbjuder spännande läsning i nya boken ”Avdelning 73”.

28 MODEPROFILEN Sandra Ceylan Lahdo brinner för frisöryrket.

34 UTESERVERINGAR I NORRKÖPING Vi guidar dig genom ett urval av Norrköpings mysiga uteserveringar.

44 TA ETT DOPP! Vi listar några av länets badplatser.

Vilda djur. På riktigt... kan man se på Kolmårdens djurpark. Efter att tillbringat en dag i denna, en av Sveriges största turistattraktioner, och sett alla dessa djur så nära deras naturliga miljö man kan komma kan jag bara rekommendera alla som har möjlighet att besöka detta ”Fablernas värld”. Uppvisningar av hög klass varvas med nyttig information om att dagens värld kanske inte är den bästa av världar. I alla fall inte för alla våra övriga världsmedborgare och att FRAMFÖRALLT VI MÄNNISKOR på ett respektlöst och egoistiskt sätt förstör livsbetingelsen för väldigt många djurarter. Detta ger en tankeställare och man undrar om inte den farligaste av jordens djurarter, den av de övriga djuren så fruktade Homo Sapiens d v s människan, borde sitta i en egen bur i djurparken för att på så sätt påminna oss om att vi människor inte är allena rådande på DENNA allas vår jord.

54 MUSIKFESTER I SOMMAR Festivaler & fester i Östergötland man inte bör missa i sommar.

56 10 MÅSTEN I ÖSTERGÖTLAND Östgötska guldkorn värda att besöka i sommar.

58 CHARMIGA SÖDERKÖPING Denna mysiga medeltidsstad har mycket att erbjuda.

78 PEOPLE

Frågan är dock om vi människor är så förståndiga. Vi möts nästan varje dag av nyheter om våld och otäckheter i vår omgivning. Varför och vems fel det är kan inte jag svara på, men bakom varje person som träffas av en dum kommentar, ett påhopp eller ett knytnävsslag finns det en familj, vänner, sambo eller barn som älskar sin pappa, mamma, vän, son eller dotter. Jag tror ingen, oavsett om det är medvetet eller ”omedvetet”, är speciellt stolt över att ha förstört livet för en annan människa och jag tror inte de känner någon glädje över det de gjort. Allt har ett pris, och när priset är trakasserier och våld finns det inga segrare bara förlorare. Det kan vara värt att tänka på, innan... och ta det lugnt i sommar!

Rockbandet som är redo att börja sin resa mot toppen.

86 SOMMARPRATARNA Östgötska inslag i det populära radioprogrammet.

92 KALENDERN Ett urval av de saker som händer i Norrköping.

94 TILLS VI SES IGEN...

Trevlig sommar önskar gänget på NOLLELVA!

Drakbåtsracet kommer till stan.

Benny Nilsson

TIPSA OSS!

ansvarig utgivare

Händer det något spännande i din närhet som vi borde skriva om? Skicka ett mail till: redaktionen@nollelva.nu

PRODUKTION & SÄLJ

Benny Nilsson [benny@nolltretton.se] 0706-44 22 94

Mats Nilsson [mats@nolltretton.se] 0705-43 66 75

Lina Norrbom Ericson [lina@nollelva.nu] 0707-64 49 96

Tidningen Nollelva Gamla Rådstugugatan 31 B 602 24 Norrköping Tel redaktionen: 011-10 21 01 Henrik Nydahl [henrik@nolltretton.se] 013-23 92 50

Jenny Egelstig [jenny@nolltretton.se] 013-23 92 50

MEDVERKANDE SKRIBENTER I DETTA NUMMER: Tobias Pettersson • Sandra Häggander • Benny Nilsson • Carl Linné Liselotte Andersson • Sebastian Henriksson • Jenny Egelstig • m fl.

02 NOLLELVA

Sandra Häggander [sandra@nollelva.nu] 0760-25 30 44

E-post: redaktionen@nollelva.nu

Omslagsfoto: Shutterstock Layout, utgivare & repro: Nolltretton Media AB Tryck: Stibo Graphic

Tel produktion: 013-23 92 50

Upplaga: 25.000 ex.

Chefredaktör & Ansv. utgivare: Benny Nilsson

Periodicitet: 11 nummer/år På webben: www.nollelva.nu

Tidningen Nollelva ansvarar för fel i annons begränsat till högst annonskostnaden. För skada pga uteblivet eller felaktigt införande ansvaras ej. Tidningen är politiskt & religöst obunden. Eftertryck utan redaktionens medgivande är förbjudet. Citera oss gärna, men ange källan.


RI-068 Nollelva annons helsida 235x345 cm juni 2015:Layout 1 2015-06-10 14:35 Page 1

Här hittar du omsorgsfullt utvalda produkter som passar de flesta, t ex lyxiga doftljus, väldoftande hudvårdsprodukter, ljuvligt te och vackra smycken. Sobert sänglinne, morgonrockar, kuddar, plädar och frotté. Välgjorda leksaker och härliga inredningsdetaljer till barnrummet. Magnifika table books, vissa unika i Sverige. Vi erbjuder ett exklusivt sortiment av heminredning och möbler med anknytning till den amerikanska östkusten och den europeiska kolonialstilen. Vi har även ett stort beställningssortiment av mer möbler och inredning, på www.newporthome.se kan du se vårt breda utbud. Här finns något för alla – även för de som redan har allt.

nk, stockholm bromma blocks, bromma spiralen, norrköping galleria gränden, linköping Newport Home Interiors

@newporthome


SPORT

Sporten där

blåmärken är ett välkommet inslag

Text: Sandra Häggander Foto: Martin Roth (porträtt) och Roger Moe (actionbilder)

Karin Skullman Ålder: 30 år Bor: Norrköping Yrke: Inredningsdesigner Civilstatus: Mamma, pappa, storebror, storasyster, pojkvän och hunden Charles. Aktiv derbyspelare sedan: 2012

Roller derby är en sport på framfart - lika tuff som publikvänlig. År 2011 valdes Roller derby till den femte disciplinen inom Svensk Skridsko vilket gjorde sporten mer erkänd. Idag finns runt 16 klubbar och 500 aktiva spelare i Sverige - siffror som stadigt ökar. Nollelva tog ett snack med Karin Skullman, en av grundarna till Norrköping Roller derby, för att få lite insyn i den actionfyllda sporten. - För någon som inte har en aning om vad Roller derby är så brukar jag säga att det är en blandning av amerikansk fotboll och ”spring för livet”, säger Karin skämtsamt. Roller derby är en fullkontaktsport som skapades i USA under 1930-talet, då fungerade den främst som pausunderhållning till andra sporter. Under åren utvecklades sporten och på 70-talet hade den blivit lite av en blodig teater som påminde om Wrestling. - Från att det spelats matcher på Madison Square Garden dog sporten mer eller mindre ut efter 70-talets glada dagar. I början av 2000-talet togs den upp på nytt igen i Austin, Texas. Roller derby utövas på guads, rullskridskor med två hjulpar på varje boot. En match kallas för bout, och är 60 minuter lång. Matchen delas upp på två 30-minutersperioder som i sin tur är uppdelade i flera jams på max två minuter. Två lag spelar mot varandra och varje lag består av fyra blockers och en jammer. - Jammern ska ta sig förbi motståndarlaget och får poäng för varje spelare hen passerar. Blockerns uppgift är att hindra det andra lagets jammer att ta 04 NOLLELVA

sig förbi. Den jammer som tränger sig igenom först blir lead jammer och får möjligheten att avbryta jammet och förhindra att motståndarjammern tar poäng. Det kan se riktigt snorigt ut på plan men grunden är ganska enkel. Och nej - det finns ingen boll, skrattar Karin. Vad tycker du gör Roller derby så spännande? - Jag älskar adrenalinet, att det är så fruktansvärt jobbigt och att det är mycket tekniskt. Efter en dålig dag på jobbet är det underbart att få träna, träffa sina vänner och ge dem lite stryk, skrattar Karin och förklarar: - Nävars, men det är ett skönt sätt att dränera sig att både få smäll och samtidigt känna att man kan ta det. Vi gillar ju blåmärken, vi kallar dem derbykisses. SYJUNTA BLEV ROLLER DERBY-LAG Roller derby nådde Sverige så sent som 2007 och fem år senare var Karin med och startade upp föreningen Norrköping Roller Derby, NRD, i Norrköping. Idag har föreningen två lag, Sluts United och Blockwork Orange. I Norrköping finns ytterligare en förening, Killer Apes from Outer Space. För NRD började allt med ett kompisgäng som skulle

starta en syjunta. - Någon startade en Facebook-grupp med huvudsyftet att vi skulle göra något tillsammans - en syjunta var planen om ingen kom på något bättre. Efter några veckor utan större aktivitet så exploderade gruppen. Några av tjejerna hade träffats och tagit ett par glas och framåt småtimmarna kom de äntligen fram till vår nya syssla; Roller derby! Jag var lite osäker på vad det var och efter lite efterforskningar kunde jag konstatera att det absolut inte var något för mig. Sex månader senare blev jag utsedd till ”hardest hitter” och kapten för laget.

Karin har positionen blocker och kallas Lady Zissou #21 på plan. - Mina styrkor är att jag är lång och står stadigt på jorden, jag har förmågan att lugna ner mina lagkamrater på plan och har ganska vassa axlar; åker man in i mig så tar det oftast tvärstopp. Roller derby är så mycket mer än bara en sport, de här tjejerna är mina systrar och jag tar smällar för dem.

Vad som först mest liknade hobbyskate på några asfalterade ytor i Norrköping tog rejäl fart när coachen David Wilhelmsson kom in i bilden. På tre år har NRD nu lyckats etablera en stabil förening med ett fint rykte i derby-sverige. - Alla vill komma till Norrköping och spela match. Vi anordnar de bästa matchdagarna och fixar de bästa efterfesterna. Och strävar alltid åt att bli ännu bättre.

Efter strålande prestationer i vårens serie slutade Sluts United på en andraplats i divison I. De får nu chansen att kvala om en plats i elitserien under SM-veckan i Sundsvall den 5 juli. - Vi möter Luleå i finalen. De ligger idag femma i elitserien och är såklart inte beredda på att åka ned till division I. Vi räknar med ett jäkligt tufft motstånd och förhoppningsvis en bra och jämn match. Om vi tar hem det firar vi traditionsenligt med glädjetårsvarvet i omklädningsrummet direkt efter match. Vår coach David får alltid börja, sen är det kört.

- Vi har precis fått klartecken av Norrköpings kommun att de ska måla upp linjer till oss i en hall i stan, vilket sparar både träningstid och pengar då vi tidigare fick tejpa upp linjer inför varje träning.

Är du intresserad av att testa Roller derby? Norrköpings Roller derby håller try-ons några gånger om året, information läggs upp på föreningens sida på Facebook: facebook.com/NorrkopingRollerDerby


Viaplay i Två månader och Chromecast på köpet. Samsung Galaxy S6 edge. Allt ingår.

20 gb data 651 kr/mån Få Viaplay i två månader och Chromecast på köpet (värde 527 kr) så kan du streama film och serier till din TV. Välkommen till Tele2-butikerna i Linden Köpcentrum och Mirum Galleria i Norrköping. För att ta del av erbjudandet behöver du ha eller teckna ett privat mobilabonnemang hos Tele2. Tele2s tjänster har ingen bindningstid men en månads uppsägningstid. Om du inte säger upp ditt Viaplay-abonnemang innan de 2 fria månaderna är slut, kommer du att bli debiterad 89 kr/månad. Kontantpris Samsung Galaxy S6 Edge 32 GB: 8 495 kr. Prisexempel månadskostnad: 651 kr = 353 kr (delbetalningskostnad S6 Edge baserad på 24 mån) + 298 kr (abonnemangskostnad 20 GB data + fria samtal, SMS, MMS). Uppläggningsavgift 250 kr tillkommer. Alla priser gäller trafik inom Sverige. Trafik till och i utlandet, betalsamtal och innehållstjänster inkluderas inte. Läs mer på tele2.se, besök närmaste butik eller ring 0200-22 22 02.

your private delight

Den helt nya

Orgasmupplevelsen

Drottninggatan 36, Norrköping | www.intima.se NOLLELVA 05


Seglats

Intresserad av båtliv? Då kan böckerna ”Sailing” eller ”Yacht Clubs of the World” vara spännande läsning i hängmattan. Kostar 995:- resp. 795:- hos Newport Home Interiors. I samma butik hittar du den vackra korallen från 195:- och sjöstjärna för 89:-.

Långrandigt

Dessa snygga sommarshorts är av märket Carla F och kostar 499:hos Pagelle.

Mönstrat

Blå- och vitmönstrad klänning från Armani Jeans blir fin såväl på festen som på segelturen. Den kostar 1.990:- hos Boutique Fideli.

Lätta ankar

Ta en paus

Packa picknick-korgen och njut av naturen! Denna korg hittar du hos Chilli för 199:-.

En av sommarens stora trender är den marina, både när det kommer till mode och inredning. Blått, vitt tillsammans med detaljer i rött är en tidlös kombination som det är omöjligt att få för mycket av. Sommarsnygg

Hos Johnells hittar du riktigt snygga outfits till sommaren. Piketröjan ”Sail Boat Pike” blir din för 1.199:-. Är av märket Ralph Lauren.

På böljan den blå

Vackra fatet ”Capri” passar perfekt att servera sommarsalladen eller marängsvissen på. Kostar 399:- (37 cm). Söta skålen ”Ibiza” kostar 89:(14 cm). Båda är av märket Bruka Design och du hittar dem hos Vera Design & Interiör.

Svalkande

Denna trådkorg från Korbo passar fint som dryckeskorg varma sommardagar. Rymmer 20 l och kostar 1.080:- hos Vera Design & Interiör.

06 NOLLELVA


SPORT

UNG TALANG

Text: Sandra Häggander Foto: Privat

17-åriga Julia Ericson var 8 år när hon första gången följde med sina föräldrar ut på golfbanan, men det dröjde tills hon var 11 år innan hon själv började utöva sporten. Idag är Julia i toppform och uttagen att representera Sverige i den världsomfattande tävlingen Special Olympics i Los Angeles i sommar.

D

et är tydligt att Julia trivs bra i golfmiljön. När jag träffar henne på golfklubben skiner hon som en sol och hejar igenkännande på var och varannan person som går förbi. I receptionen jobbar Ellen som är Julias allra bästa vän. - Vi träffas på golfbanan men också hemma hos Ellen. När vi ses brukar vi laga mat, dansa och äta glass, berättar Julia. Julia hade en särskild fallenhet för golf från första stund. Under debutåret spelade hon sin första ungdomstävling i lag och redan där gjorde hon bra ifrån sig. En viktig milstolpe i karriären var när hon för två år sedan spelade hem andrapriset i NT-golfen tillsammans med sin morbror Fredrik. - Hon tände till ordentligt och fick mersmak på att tävla, berättar Stefan Ericson som inte bara är Julias pappa utan också hennes tränare och caddie. - Det bästa med golf är att vinna tävlingar, skrattar Julia och tillägger att även de vänner hon träffar via golfen är viktiga bitar. TRÄNAR NÄSTAN VARJE DAG I fjol ställde Julia för första gången upp i den rikstäckande tävlingen Handitouren. Det var där landslagstränarna fick upp ögonen för henne. Det glada beskedet att hon blivit uttagen till landslaget och därmed skulle få tävla i Special Olympics fick hon efter en av Handitourens deltävlingar i höstas. Sedan dess har hon tränat målmedvetet. - Jag har tränat mycket inför USA, nästan varje dag. Det känns jättekul att få åka dit och spela och träffa de andra i Sverigelaget igen. Jag hoppas att jag vinner alltihop, skrattar Julia och berättar att hon under året träffat de andra landslagsspelarna under flera träningsläger. Tidigare i år blev Julia uppringd av TV4 som berättade att de ville följa henne inför och under Special Olympics. Inslagen ska visas i en tvserie som sänds i höst med start vecka 37. Hur känns det att du ska vara med på TV? - Bra och kul men också lite pirrigt. De har filmat mig på golfbanan, i skolan, hemma hos min kompis Ellen och när jag och pappa lagat pizza. I sommar ska de följa med och filma i USA också. Programmet ska heta ”Heja Sverige”, berättar Julia med ett stort leende.

08 NOLLELVA

Det är inte bara Special Olympics som ligger framför Julia i år. Hon deltar i årets Handitour och kammade hem en solklar förstaplacering i första deltävlingen i maj, och en strålande andraplacering på sin hemmabana i Söderköping på den andra deltävlingen i mitten av juni. Hon hoppas ta sig till slutspelen som avgörs i september. - Det finns många duktiga spelare och en del av de Julia möter har tränat och tävlat sedan de var små. Att Julia presterar på denna nivå trots den nedsatta motoriken hon har i och med sin funktionsnedsättning är väldigt imponerande, säger Stefan. Vad gör Julia till en bra golfspelare? - Några av Julias viktigaste egenskaper som golfspelare är att hon håller ett jämnt svingtempo oavsett vilken klubba hon slår med, hon har ett enormt fokus ute på banan och är en riktig vinnarskalle. Dessutom älskar hon att spela inför publik och blir aldrig nervös. Golfen är en stor passion för Julia men långt ifrån hennes enda intresse. Efter skolan spenderar hon gärna tid på Sofies Gård i Söderköping där hon hjälper till med hästar, kaniner, getter och grisar. När tiden räcker till går hon gärna till Friskis & Svettis eller dansar. Hon gillar också att måla och har haft en egen konstutställning. - Sen tycker jag mycket om att spela tisdagsgolf med damerna och såklart även min katt Zicko, tillägger hon.

FAKTA Julia Ericson

Tidigare under året har Julia uppmärksammats med fina stipendium för sina framgångar inom golfen, både från Göte Nymans stiftelse och Lions Norrköping. - Vi är väldigt tacksamma för allt stöd från människor omkring Julia. Det är många som engagerar sig i hennes idrott och gläds åt hennes framgångar.

Ålder: 17 år Bor: Söderköping Familj: Pappa, mamma, lillasyster Lisa och katten Zicko. Idrott: Golf Spelar för: Söderköpings GK. Intressen: Djur, att sjunga, dansa och umgås med vänner. Vill resa: Till USA. Bästa golfminne: När hon i maj vann årets första deltävling i Handitouren i Kristianstad. Aktuell: Ska i sommar representera Sverige i Special Olympics i Los Angeles.

Förhoppningarna på Special Olympics är stora. - Att få representera Sverige är det största man kan göra. Att bara få delta i tävlingen är en vinst och en möjlighet för Julia att utvecklas socialt. Om hon spelar som hon gör på hemmaplan idag har hon dessutom en god chans att hamna långt upp bland placeringarna, tror Stefan. - Jag tror faktiskt att jag vinner, avlutar Julia med glimten i ögat.

Special Olympics är en organisation för personer med intellektuell eller psykisk funktionsnedsättning som vart fjärde år arrangerar Special Olympics World Summer Games. I år avgörs tävlingen i Los Angeles med start 25 juli. Totalt deltar 7.000 idrottsutövare från 177 länder. Golfen spelas i Griffith Park nära Hollywood och där är Julia en av de sex personer som representerar Sverige.


Vi önskar alla våra kunder en riktigt skön sommar. Vi har öppet hela sommaren!

NORRKÖPINGS ORIENTALISKA PÄRLA

HELA MENYN GÅR ATT BESTÄLLA SOM AVHÄMTNING MED 20% RABATT Frisör / Hudvård / Make-up / Massage / Vaxning Nagelvård / Fotvård / Fransförlängning / Minx / Tjejkvällar

www.salonghamngatan.se info@salonghamngatan.se • Hamngatan 4 • 011-18 55 50

VÄLKOMMEN IN FÖR EN KULINARISK UPPLEVELSE Meze Bar & Kök, Bråddgatan 14, 011-12 01 40 www.mezebarkok.se

Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva Får ej användas i andra MITT sammanhang OUTLETBUTIKEN I STAN

30-70% LÄGRE PRISER! Kvalitetsprodukter inom heminredning och köksprodukter från välkända varumärken

UPPTÄCK OSS DU OCKSÅ!

Kvalitetsglas 12-pack

NU 399:- Ord 999:Barstol Finns även i svart

NU 799:-

Snapskaraff

NU 125:-

Ord. 2.750:-

Ord. 249:-

Tidningskorg

NU 149:- Ord 399:Soffbord i massiv ek

NU 2.850:- Ord. 4.990:Knivset 3 st

NU 229:Ord. 729:-

OnS–fRE KL 11–18 • LÖR–SÖn KL 11–18

KOPPARGATAn 12 (ViD inGELSTA KÖPcEnTER)

Hospitalsgatan 7 • 011-18 85 07 • Måndag-Fredag 11-18 • Lördag 11-15

Endastför förpublicering publicering i Nolltretton Nolltretton / /Nollelva Endast Nollelva

MÖBLER, ÖVERKAST, fiLTAR, TAVLOR, LJUSSTAKAR, KORGAR, SPEGLAR, LAMPOR, KUDDAR, PORSLin ViSninGSEXEMPLAR Och PROVKOLLEKTiOnER. fÖLJ OSS På inSTAGRAM: #OcOUTLET NOLLELVA 09


RESA

GOTLAND - den magiska ön Text: Tobias Pettersson Foto: Tobias Pettersson & Shutterstock

Det är lätt att förstå varför Gotland tillhör landets mest älskade semestermål, både för oss svenskar och utländska turister. Den mytomspunna ön är insvept i ett medeltida skimmer samtidigt som det finns sol och bad i toppklass runt knuten. Nyligen träffade jag ett polskt par som funderade på att åka till Sverige och undrade vad jag kunde rekommendera för resmål. Det första som dök upp i huvudet var Gotland. Där finns nästan allt: det medeltida arvet, havet, fin natur, nattliv i Visby, sol och bad samt lugn och ro om man så önskar. Att säga att Gotland har något för alla kan låta klyschigt, men det är faktiskt ett resmål som passar såväl barnfamiljer som kulturintresserade och partyprissar. Förr var det populärt att cykelsemestra runt ön, och det är ett ressätt som fortfarande fungerar bra, men det finns många sätt att tillbringa sin Gotlandssemester. Vissa kommer för att delta i det politiska samtalet under Almedalsveckan, en tradition som startades av Olof Palme 1968 och sen dess växt till världens största demokratiska mötesplats. Andra reser till Gotland för naturen. Att besöka Lummelundagrottan, titta på raukar och utforska Gotska sandön och Fårö är några

exempel på detta. Men det går även att bara betrakta den vackra naturen genom bilrutan eller från motorcykelsadeln. Gotland har många fina vägsträckor, varav några är Ekstakusten, småvägarna kring Grötlingbo och sträckan Öja-Hoburgen. NÅGOT FÖR ALLA Anländer man med båt finns det många fina små gästhamnar. Några smått magiska men mindre kända hamnar där man kan få lugn och ro är exempelvis Själsö, Bumgeör, Enholmen, Stora Karlsö och Östergarnsholm. Vissa kommer till Gotland enbart för sol och bad och slapp semester och det är något som Gotland är mästare på. Region Gotland sköter om cirka 120 badplatser varav cirka 75 är EUbad. Gotland är känt för att alltid ligga i topp när det gäller antal soltimmar och det beror främst på två orsaker. Dels för att kustområden generellt har färre moln än inland och dels för att nederbördsområden

FEM TEMAVECKOR PÅ GOTLAND: Almedalsveckan 28/6-5/7 En unik politisk "festival" där debattörer, partier, organisationer, allmänhet och media träffas, diskuterar och marknadsför sig. Medeltidsveckan 2-9/8 En slags stadsfestival där Visby förflyttas tusen år bakåt i tiden och förvandlas till en medeltidsstad. Stockholmsveckan 13-19/7 Det har blivit tradition att semesterlediga Stockholmare samlas i Visby, och särskilt på "Kallis" denna vecka för ohämmat festande. Bergmanveckan 22-28/6 Denna vecka samlas cineaster på Fårö för att hylla och minnas Ingmar Bergman. Det anordnas filmvisningar, seminarier och andra aktiviteter. Crimetime Gotland 13-16/8 Nystartad deckarvecka där gräddan av den svenska deckareliten samt några internationella namn är på plats för seminarier, författarmöten och mycket annat.

10 NOLLELVA

oftast rör sig i ostlig riktning, vilket betyder att det är över västkusten som det mesta regnet faller. Men Gotland är också en partyö. Mest känd är den beryktade Stockholmsveckan, men Visby har ett bra nattliv hela sommaren och det kryllar av restauranger, varav många är riktigt bra. I förra årets White Guide fanns hela 19 gotländska restauranger listade, vilket får sägas vara mycket med tanke på befolkningsmängden. Något som heller inte går att undvika vid ett besök på Gotland är det historiska arvet. Visby är en välbevarad medeltidsstad som finns med på UNESCO:s världsarvslista och historiens vingslag känns var man än går. Att bara vandra omkring i centrala Visby med sina gränder, backar, torg och gamla byggnader är en upplevelse. Och så har vi ju den 3,5 kilometer långa ringmuren med sina 27 torn som 800

år efter att den byggdes fortfarande är en mäktig uppenbarelse. Detta och mycket mer gör Gotland till landets kanske bästa turistmål på sommaren.

FAKTA Gotland

Vad: Sveriges största (och mysigaste?) ö. Yta: 3 183,7 km² Folkmängd: Cirka 57 000. Hertiginna: Prinsessan Leonore Landskapsblomma: Murgröna Landskapsdjur: Igelkott Bäst tid att åka: Sommaren Så reser du dit: Ta båten från Nynäshamn eller Oskarshamn. Eller flyg från Norrköping eller Linköping (under Almedalsveckan).


RESMIX Foto: Shutterstock

Östgötsk mat när den är som bäst.

Smakfull sommar önskar alla vi på LISTAN Världens 10 dyraste städer att leva i 2014: 1. Singapore 2. Paris 3. Oslo 4. Zürich 5. Sydney 6. Caracas 7. Genève 8. Melbourne 9. Tokyo 10. Köpenhamn

N DE L BI

Ska det verkligen behövas skyltar som denna i Indonesien?

JA: Skyskrapor

Nästan varje internationell storstad har någon form av högt torn, exempelvis Willis Tower i Chicago och Taipei 101 i Taipei. Det brukar vara populära besöksmål där man kan få en fin utsikt över staden. Och svindel...

NEJ: Myggor

Vare sig du semestrar i Norrland eller i Thailand finns det en gemensam nämnare som kan sabba humöret, nämligen dessa eviga myggor. De surrar i örat när du ska sova, gör att du får kliande bett och är allmänt irriterande. Glöm inte att skaffa myggspray.

www.ostgotakok.se

NOLLELVA 11


Mammamingel på Flygeln Ett hundratal gäster besökte den 23 maj årets upplaga av Mammamingel på Flygeln i Norrköping. För fjärde året i rad fick mammor från hela Östergötland och andra delar av landet ta del av en heldag med mat, bubbel och gott sällskap. Väl i Flygeln fanns många utställare på plats under dagen och besökarna kunde testa på produkter som varje mamma är värd, bland annat massage, manikyr och segwayåkning. Eventet bjöd även på tävlingar och föreläsningar. Då eventet har vuxit och varit så lyckat pratades det om att till nästkommande år satsa på ett ännu större event, till glädje för många återkommande besökare!

Foto: Eric Broms

Text & Foto: Sebastian Henriksson

VAR MED OCH TÄVLA OM 4 BILJETTER TILL

Tomas Ledins KONSERT PÅ STÅNGEBRO DEN 11 JULI Värde ca 2.000:-

Allt du behöver göra för att delta i tävlingen är att svara rätt på vår fråga... Vilket år vann Tomas Ledin melodifestivalen med låten ”Just nu”? 1: 1980 X: 1988 2: 1992

Klipp ur och skicka in senast den 2/7-2015

Ev. vinstskatt betalas av vinnaren.

Svar: ................................................................................................................................ Namn: ............................................................................................................................. Adress: ............................................................................................................................ Postnr/Ort: ....................................................................................................................... Tel. nr: ............................................................................................................................. E-post: .............................................................................................................................

Kupong skickas till Tidningen Nollelva, G:a Rådstugugatan 31B, 602 24 Norrköping eller e-postas till redaktionen@nollelva.nu eller tävla via vår hemsida: www.nollelva.nu LYCKA TILL!

VINNARE #5-15 Grattis Maria Kuikka, Maud Karlsson & Mattias Westman! Ni har vunnit 4 biljetter vardera hos Norrköpings Äventyrsgolf! (Rätt svar: Spik) Övriga vinnare i våra tävlingar och korsord presenteras på vår hemsida www.nollelva.nu

12 NOLLELVA


VI UTRUSTAR DIG FÖR SOMMARENS ÄVENTYR TÄLTBIDRAG

Köp ett tält för minst 3 500:- och få presentkort värde 750:- på köpet

Hilleberg Nallo 2 GT Nallo är ett tält som kombinerar mycket låg vikt med hög styrka och en stabil konstruktion, vilket gör att du kan använda det året om. Den rymliga konstruktionen, med en förlängd absid, ger gott om utrymme till både utrustning och matlagning. Färger: Green, Red. Vikt: 2 800G (2 300G Netto Vikt). Höjd Innertält: 100 Cm. Material Yttertält: Kerlon 1 200. Antal Pers: 2. Pris: 8 199:-.

Keen Venice H2

Keen Newport H2

Slitstark sandal som kan följa med på allt från vandring i terräng till lata sommardagar på stranden. Den justerbara passformen tillsammans med den greppsäkra och stötdämpande sulan ger skön komfort.

Slitstark sandal som kan följa med på allt från vandring i terräng till lata sommardagar på stranden. Den justerbara passformen tillsammans med den greppsäkra och stötdämpande sulan ger skön komfort.

Färg: Celsestial/Blue grotto, Black. Pris: 1 199:-.

Färg: Black. Pris: 1 199:-.

Fjällräven Keb Gaiter Trousers Avancerad vandringsbyxa med smart damaskfunktion. Sydd i stretch, G-1000 Eco och G-1000 HD med optimerad passform, ventilation och fickor. Färg: UN Blue, Tarmac, Ox red (w). Pris: 2 199:-.

Fjällräven Kånken Klassisk Kånken-ryggsäck med dragkedja som öppnar hela huvudfacket. Mycket slitstarkt vinylontyg. Urtagbart sittunderlag mot ryggen. Enkla axelremmar och handtag i toppen. Reflex i logon.

Hanwag Tatra Wide GTX

Prana W Quinn Dress

Lätt och stabil känga med bred läst. Den är vattentät och ventilerande och ger bra stöd och skön stötdämpning vid vandring i tuff terräng med tung packning.

Sval och skön klänning med inbyggd BH-topp. Perfekt klänning för den som är på resande fot efersom den är lätt, tar lite plats i packningen och inte skrynklar.

Pris: 2 399:-.

Färg: Coral Gardenia, Blue Gardenia, Cool Green Ibiza, Fuchsia. Pris: 799:-.

Fjällräven Kajka 75 Avancerad vandringsryggsäck med hög bärkomfort och smarta funktioner. Bärsystem med Perfect Fit-justering och huvudfack med Wet/Dry-utrymme. Färg: Black, Forest Green. Pris: 3 399:-.

Material: Vinylon F 100% Vinylal. Pris: 699:-.

linköping: s:t larsgatan 30 | tel: 013-13 89 70 norrköping: domino gallerian | tel: 011-122144 www.naturkompaniet.se

Muurika 48 Stekhäll som gör det möjligt att laga riktigt god mat utomhus. Den kan användas över öppen eld, grill eller gasolbrännare. Material: Varmvalsat stål. Diameter: 48cm. Vikt: 5 500 g Pris: 799:-.


LÄSA

Spänning i sjukhusmiljö I SARENBRANTS NYA BOK Text: Tobias Pettersson Foto: Linda Alvfegren

Samtidigt som "Visning pågår" tog klivet upp till förstaplatsen på Akademibokhandelns Pockettopp släppte Gusumförfattaren Sofie Sarenbrant sin nya bok "Avdelning 73" där kriminalinspektör Emma Sköld vaknar upp efter fem månaders koma.

Har den tydliga sjukhusinramningen förenklat eller begränsat skrivandet? - Både och, skulle jag säga. Jag gillar tydliga inramningar som exempelvis Stockholm Marathon eller Yasuragi Hasseludden. Ett stort sjukhus där vem som helst kan komma och gå är också en tacksam kuliss för en deckare, men det är såklart en utmaning att förnya miljöbeskrivningen när Emma hela tiden befinner sig på intensiven eller avdelning 73.

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 14 NOLLELVA

Hur gjorde du för att hitta fram till galningen Hillevis personlighet? - Eftersom hon har varit med om ett stort trauma när hon förlorade sitt barn, är hon riktigt illa däran redan i "Visning pågår". Här fick jag använda min fantasi, försöka sätta mig in i hur hon kunde tänkas resonera kring sin roll i Kristoffers och Ines liv. Det här är det absolut roligaste som författare, att berätta om någon som är så långt ifrån ens egen situation och tankemönster. Ungefär lika roligt som att beskriva min kriminalreporter i "Vecka 36", en äldre man som hatar kvinnor och praktikanter. Det är ju inte riktigt jag, om man säger så … Däremot har jag varit den där praktikanten som ingen hälsade på. Så det här med bokskrivandet kanske är någon form av dold självterapi?! Hur går det med Deckarpodden? - Jo tack, den hamnade i koma ungefär samtidigt som Emma Sköld. Skillnaden är att Deckarpodden inte har vaknat än. Skämt åsido, vi har pratat om att fortsätta snart, det var bara det att två boklanseringar kom emellan. Våra trogna lyssnare hör av sig med jämna mellanrum och frågar vad som händer, och jag hoppas att vi snart har ett positivt besked. Det är roligt att så många har lyssnat på oss och uppskattat att få höra den osminkade sanningen om ”drömyrket” författare. Vad har du på gång framöver? - Just nu håller "Visning pågår" på att översättas till engelska, då den ska släppas i USA nästa vår. Det är en dröm som går i uppfyllelse! Mina böcker har översatts till andra språk som danska, norska, polska, tjeckiska och holländska, men inte engelska tidigare. Så det ser jag fram emot! Sedan ska Emelie Schepp och jag signera på Öland i sommar innan det är dags att åka till Crimetime på Gotland. Utöver det blir det semester hemma i Bromma tillsammans med familjen. Trädgårdsarbete och köksrenovering varvat med sol och bad. För att inte tala om all läsning som jag ser fram emot i solstolen!

Den man älskar - Mari Jungstedt Lotus Blues - Kristina Ohlsson Låna är silver, råna är guld - C. Ingelman-Sundberg Skymningens barfotabarn - Anna Jansson Visning pågår - Sofie Sarenbrant Tjockare än vatten - Carin Gerhardsen Juvelskrinet - Jan Mårtenson Sista brevet från din älskade - Jojo Moyes Låt mig ta din hand - Tove Alsterdal Blodssystrar - Katerina Janouch

Listan grundar sig på försäljningen hos Pocketgrossisten i juni 2015.

- Jag tyckte att det var otroligt spännande att få bygga upp en berättelse kring en person som vaknar upp och det sista hon minns är att hon satt på hästryggen i galopp. Jag kan föreställa mig skräcken att öppna ögonen och stirra rakt upp i ett tak med lysrör. Hur fruktansvärt det måste kännas när man ser alla vårdapparater omkring sig och förstår att något allvarligt har hänt. När vi gjorde boktrailern till "Avdelning 73" på Vrinnevisjukhusets intensivvårdsavdelning, fick jag spela komapatient. Så fort jag lade mig på sängen fick jag kalla kårar. Det var inte svårt att leva sig in i hur Emma sakta vaknar upp och börjar inse att hon har förlorat fem månader av sitt liv – och sin bebis uppväxt – samtidigt som hon känner på sig att olyckan kan ha varit planerad. Snacka om att vakna till en mardröm. Den största utmaningen här var att jag själv fruktar sjukhus och var tvungen att göra research där ändå. Jag fick tag i en mycket trevlig överläkare på intensiven på Danderyds sjukhus, som tog emot mig för intervju, hjälpte mig med svar på följdfrågor via mejl och även läste boken före tryck. Det var väldigt värdefullt för mig som varken har legat på IVA eller har jobbat på sjukhus.


BOKTIPSET Konsten att höra hjärtslag /Jan-Philipp Sendker Text: Tobias Pettersson Foto: Sigrid Rothe

Äntligen är det sommar... NYTT NUMMER KOMMER 21/8

Sendkers debut är en lite annorlunda roman där den storslagna kärleken står i fokus. Annorlunda för att den till stor del utspelar sig i Burma och för att den är en slags sagoberättelse i ett slags halvmagiskt gränsland. Som läsare kastas man direkt in i handlingen. Dottern Julia har rest till Burma för att leta upp sin far som varit försvunnen i fyra år. Plötsligt lämnade han utan ett ord sin familj i USA och försvann spårlöst. Ledtrådar dyker upp som pekar mot att han rest tillbaka till sitt födelseland för att leta upp en kvinna som heter Mi Mi. Dottern gör samma abrupta uppbrott och träffar direkt den tedrickande gurun U Ba som tycks ha alla svar och sätter igång att berätta om hennes far. Det är en lite snårig och utdragen berättelse som man undrar var den ska ta vägen, men bit för bit förklaras hur pappan blev den han blev och varför han handlade som han gjorde.

PREMIÄR 23/5 KLpå 10-15 20% rabatt VÅR LAGERSHOP ÖPPNAR I VIDABLICK

allt i butiken! gäller till 1/8-2015 mot inlösen av kupong! gäller ej online.

Men kan det verkligen stämma att han var blind som barn, lämnades av sin mor och förälskade sig i en krympling med vanskapta fötter? Å andra sidan inser Julia att hon inte känner till ett dugg om pappans första 20 år, så vem vet?

MÅN-FRE 11-17, LÖR 10-15 RÖSGÅNGEN 6, 6 VIDABLICK

GODA LUNCHER PÅ LINDAHLS I SOMMAR! Vårjakt i Rosengädda Emma Hamberg / Piratförlaget

Tessan önskar att hon hade hjälp med restaurangen. Helst av någon som inte vill ha betalt. En dag dyker just två sådana människor upp. Men varför är de plötsligt befinner i Rosengädda? När det klarnar vänder det upp och ner på både Tessan och hela byn.

Vi har fräscha sallader, bakad potatis, våra egna pajer, grillade smörgåsar mm. Ät hos oss eller ta med ut i solen!

Paulúns goda luncher finns på Lindahls Spiralen.

Det röda arvet Henrik Berggren / Norstedts

Baskien 1938. Tre unga män är på flykt undan Francos armé. Stockholm 2006. Historikern Thomas Thorild går igenom politikern Erik Johanssons efterlämnade handlingar. Men en internationell mediekoncern och dess hänsynslöse ägare är också intresserade av breven.

Familjen Joltysjev Roman Sentjin / Wahlström & Widstrand

Familjen Joltysjev är en ordinär medelklassfamilj som förlorar sin bostad och tvingas flytta till en by i södra Sibirien. När ingen i familjen lyckas få arbete går föräldrarna motvilligt med på att sälja sprit och börjar sedan själva dricka, bedövade av hopplöshet och apati.

Drömmen om Ester Anna Jörgensdotter / Albert Bonnier

Ester växer upp i skuggan av Anders Zorns gård, flyttar senare till Stockholm, går konstskola, och tar sig nästan in på männens arena, innan bakslaget kommer. 1916 läggs Ester in på Katarina sjukhus, och tillbringar resten av sitt liv på olika institutioner.

- En bit av det goda i livet

Bagarboden • Spiralen • Mirum Galleria • Ingelsta shopping Repet • Viberga Finspång

www.lindahls.com

Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva

NOLLELVA 15


Foto: Petter Ericsson

Foto: Peter Knutson

NOTIS

Industrisemestern

ÄR TILLBAKA

Viskvällar i Arkösund

I sommar blir det åter Industrisemester med musik, dans och folkvimmel i Industrilandskapet. Under juli arrangeras tre kvällar med dansband på Trappan och konserter på Holmentorget med några av våra stora artister – och det är gratis att komma dit och lyssna. För de minsta kommer det dessutom att vara barnens allsång på Trappan. Programmet startar den 10/7 med konsert på Holmentorget med Thomas Stenström och dans till Scotts på Trappans däck. Den 17/7 blir det konsert med Syster Sol och dans till Voize. Den 24/7 avslutas sedan årets Industrisemester med hemmasonen Markus Krunegårds konsert och dansbandstoner av Titanix. (TP)

Åk ut till kusten och njut av härlig vismusik i den svenska sommarnatten. På kvarnberget i Arkösund anordnas vid fyra tillfällen i sommar utomhus viskvällar där man med utsikt över havet kan njuta av några av landets finaste visartister. Entrén är frivillig och starttiden är klockan 19. Medtag sits och regnkläder vid regn. (TP) PROGRAM: 8 juli: Anna-Lotta Larsson 15 juli: Arja Saijonmaa 22 juli: Sofia Källgren 29 juli: Abalone Dots

Foto: Flimmer

Filmsommar med Flimmer Filmföreningen Flimmer kommer att även denna sommar sätta upp sin uppblåsbara filmskärm på fyra platser i Norrköping och visa gratis utomhusbio under sommarkvällarna. Ta med en filt, några kompisar och en picknickkorg och bege dig till följande platser i sommar. Starttiderna kan variera, säkrast är att vara på plats klockan 21. (TP) 19/7 "Pride", Färgargården 21/7 "Turist", Färgargården 24/7 "The Imitation Game", Vasaparken 26/7 "Guardians of the Galaxy", Färgargården 28/7 "100 steg från Bombay till Paris", Färgargården 30/7 "The theory of everything, Färgargården 2/8 "Hunger Games 3: Mockingjay 1", Klockaretorpet 6/8 "Interstellar", Färgargården 9/8 "Filip och Fredrik presenterar Trevligt Folk", Hageby 11/8 "Boyhood", Färgargården

16 NOLLELVA

Foto: Johan Söderhielm

Peking Metalheads vann Metallsvenskan - igen! Metallsvenskan är festivalen som även är en fotbollsturnering för hårdrockare. I år hölls den sjunde upplagan på Brickebackens IP i Örebro och segrare i turneringen blev precis som förra året Norrköpingslaget Peking Metalheads som bärgade pokalen efter seger mot hemmalaget Örebro United. - Det var en nagelbitare. Mikkey Dee missade två straffar i finalen, säger målvakten Johan "Sållet" Söderhielm. I årets stjärnspäckade upplaga av Peking Metalheads ingick bandmedlemmar från Marduk, Miss Behavour, Sarea, Nifters, Scar Symmetry, Haunted by Destiny, Sonic Surf City, Edge of Sanity samt det gamla IFK-proffset och finska landslagsmannen Antti Sumiala. (TP)


Allt du be höver f ör en skön ledighet

ÖPPET HE LA SOMMAREN! PARASOLL

ODLA SJÄLV Kryddor i kruka

99:-

19:-

Köp till foten till stranden för

19:-

RESVÄSKOR i snygga färger

299:60 cm 349:70 cm 399:-

50 cm

FOPPATOFFLOR strl 24-45

39:-

GRILLBESTICK

59:-

SOLGLASÖGON

29:-

R O T K A F S Y M A P A SK PÅ UTEPLATSEN! FLAGGA I trä

19:-

TRÄDGÅRDSMÖBEL Möja

Finns även i beige

Nu 6.999:Ord pris 9.999:-

HÄNGGUNGA

VIMPLAR I trä 190 cm

LJUSLYKTA i glas

49:-

Nu 1795:Ord pris 1995:-

59:-

PARTYSLINGA till trädgården

99:-

För våra senaste nyheter, inredningstips och erbjudanden följ oss på: Vardagar 10-19 • Lördagar 10-16 • Söndagar 11-16 • info@formselection.se • 011-400 16 10 • Järngatan 21, Ingelsta, bredvid LEKIA och BABYPROFFSEN

Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva

Erbjudanden gäller t.o.m 21/8 med reservation för slutförsäljning.

KOLLA PRISET!


Foto: Malin Olsson

MAT & DRYCK

Lite vin i kanten Sommaren närmar sig med stormsteg och det är dags att ta fram grillen och flytta ut matlagningen i trädgården. Här kommer några somriga förslag att njuta av under semestern. /Liselotte Andersson Restaurangchef & Sommelier på Louis de Geer.

PROSECCO PIZZOLATO Veneto-Italien. Art. nr. 7870 / 85:Även när en Prosecco är torr som denna har den än tydlig fruktsötma som oftast är väldigt framträdande vilket uppskattas av många. Njut den iskall före maten eller på bryggan en ljummen sommarkväll. Vill man ha en riktigt somrig drink, ta ett glas med stor kupa, fyll med is och några apelsinskivor, häll i 2/3 Aperol, fyll på med 1/3 Prosecco och toppa med en liten skvätt soda. Detta blir världens somrigaste drink!

RÖDING PÅ RÖKT PLANKA MED ÄPPELSALLAD

Syra

Ur boken: Rök - allt om maten, smaken & metoden / Johan Åkerberg / Norstedts Rökgivare: Mesquite eller Hickory

GÖR SÅ HÄR:

Rökmetod: Helrök, 175-200 grader,

1. Tänd en grill eller brasa. När du har fått fin glöd börjar du med att sota plankornas ena sida. Vänd plankorna med sotsidan upp och lägg på rödingfiléerna med skinnsidan nedåt.

10-12 minuter.

Valpolicella-Italien. Art. nr. 22320 / 129:Här har vi en fantastisk och välgjord Ripasso av de för området traditionella druvorna Corvina, Rondinella & Molinara. Vacker mörkröd färg, kryddigt och lite pepprigt i doften medan smaken bjuder på choklad, kaffe, mörka bär och inslag av fat. Passar bra till smakrika och grillade rätter framför allt av nötkött eller vilt.

3. Lägg plankorna direkt på glöden eller på galler, lägg på lock och låt röka klart. Det tar cirka 10-12 minuter med rök som är 175200 grader varm.

(4 PORTIONER) 4 rödingfiléer • 16-20 jätteräkor • 1-2 citroner, rivet skal • flingsalt • svartpeppar • 2 äpplen, strimlade • 1 fänkålsstånd, tunnskivat • 1 huvud romansallad, späd • 1 kruka kruspersilja, plockad • 1/2 citron, tärnat fruktkött • 1 vitlöksklyfta, finriven • 1/2 dl olivolja • 1 msk honung

Fyllighet

BOLLA POIANE RIPASSO

2. Krydda med nyrivet citronskal, flingsalt och svartpeppar. Lägg på jätteräkorna och strö över lite mer salt.

DU BEHÖVER:

Sötma

ÄPPLESALLAD: 1. Blanda äpple, fänkål, romansallad, persilja och citrontärningar i en skål. 2. Blanda vitlök, olja och honung i en liten skål, häll över salladen och rör om. Smaka av med salt och peppar. 3. Lägg salladen på rödingen och servera direkt på plankan.

Psst! Glöm inte att blötlägga plankorna ordentligt, minst en timme innan du använder dem. Syra

Sommarerbjudande på Lingonfabriken

LINKÖPINGS STOLTHET ”BRYGGER” BIRA När Ghost släppte sin första öl; Grale, en scotch ale, blev det en omedelbar succé. Hyllningarna rasade in på sociala medier och såväl musik- som ölkritiker var eniga om att det var en briljant öl.

Foto: Andr eas Bester man /Astor y

18 NOLLELVA

resultatet och vill sprida ordet om burgaren ännu mer, så att fler får chansen att smaka, säger Tony. CENTRALT MEN AVSLAPPNAT Lingonfabriken är centralt beläget men har ändå en avslappnad och lugn atmosfär, särskilt under eftermiddagarna då ruschen från lunchen har lagt sig. Lokalen är mysigt inredd och har även plats för större sällskap. Missa inte att besöka den fina uteserveringen i sommar!

Fyllighet

VID GRILLEN

Text & Foto: Sandra Häggander

För snart två år sedan tog Lingonfabriken fram en unik burgare tillverkad på svenskt närproducerat kött och bröd bakat på ett lokalt bageri. Burgaren har blivit omåttligt populär och fått fina lovord från många av Norrköpings burgarälskare. Nu vill Tony Ergul ge fler chansen att upptäcka burgaren med ett fint sommarerbjudande; burgare och bärs för 89 kr! Erbjudandet gäller klockan 15.00-18.30 på vardagar under sommaren, - Vi har lagt mycket tid på att ta fram den perfekta burgaren, jag har själv stekt burgare under 20 års tid. Vi är väldigt nöjda med

Strävhet

Släppet gav blodad tand och ytterligare en öl har tagits fram, Ghost Grale Lincopia. Det är en ljus IPA som producerats till sommaren. Baserad på kornmalt och vetemalt för en stadig grund, har den fått sin välhumlade och välbalanserade karaktär från El Dorado, Waimea, Citra, Galaxy och Simcoe-humle. (JE)


Lunch • À la carte • Glass • Våfflor

STÄMPLA UT & TA EN RAST! Slå dig ner på vår uteservering och avnjut ett gott glas vin eller en öl. Gör även ett besök i Brödernas nya glassbod!

En mysig krog med fantastisk utsikt!

NYTT FÖR I SOMMAR!

Fullständiga rättigheter

S:t Persgatan 101 • 011-23 96 67 www.brodernaskafe.se www.arkokrog.se • 0736-58 90 00

Följ oss på Facebook och Instagram! Exklusiva erbjudanden i din mobil

Endast för publicering erbjudandena gäLLeri Nolltretton tom 15/8./ Nollelva

Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva Får ej användas i andra sammanhang

Får ej användas i andra sammanhang

Läs mer på coop.se

Saluhallen • Öppet 8-22 alla dagar • tel: 010-741 48 90

Sommarfika.

5k

/st

2 för

15k dryck 3-Pack

Wienerbröd Bakat i butik

Coop Välj mellan apelsin och päron. 3x200 ml, jfr-pris 12:50/liter.

NOLLELVA 19


HÄLSA

Strandskoj

När dagarna på stranden blir lite väl lata är detta minitennis-set perfekt att plocka fram. Finns hos Stadium.

Snabba fötter

Löparskorna Nike Air Zoom Vomero 10 ger den rätta stötdämpningen ute i spåret. Utformad för ett maximalt grepp och ger ett neutralt löpsteg. Du hittar dem hos Stadium.

Påfyllning

Hos Life hittar du produkter som ger en extra energikick. Super Booster V1 Greens är en pulvermix av olika alger, gräs, frukter, grönsaker, örter och enzymer. Spirulina en av naturens mest koncentrerade näringskällor, rikt på protein, klorofyll och andra viktiga näringsämnen.

Månadens recept JOHANNAS KOKOS OCH LIMETRYFFEL • 1 dl Keso • 1,5 msk vaniljprotein • 1 msk stevia • 1 tsk kokosmjöl • 1/4 tsk vaniljextrakt

• 1/2 tsk limeskal (eller efter smak) • 1 msk riven kokos • ca 40 g sockerfri vit choklad

Gör så här: Blanda keso, proteinpulver, stevia, kokosmjöl och vaniljextrakt till en slät smet. Blanda i limeskal och riven kokos. Tillsätt ev. lite mer proteinpulver eller kokosmjöl om smeten är lös. Låt stå i kylen en stund. Smält den vita chokladen och rulla bollar av smeten. Doppa bollarna i chokladen och låt stelna i kylen.

RASBERRY ACAI SMOOTHIE • ½ dl hallon • ½ dl blåbär • 1 msk acaipulver

• 2 msk tranbär • 2 dl ekologisk äpplejuice

Gör så här: Mixa ihop de frysta bären med acaipulvret och juicen.

Namn: Johanna Lundberg Ålder: 28 år Bor: Vreta Kloster, strax utanför Linköping Gör: Driver restaurangerna Hälsofreak i Linköping och Norrköping med Linda Bergqvist. Johanna om receptet: Tryffeln har jättebra näringsvärde och högt proteininnehåll. Den är god och dessutom nyttig! Smoothiesen innehåller pulver av Acai, som är ett superbär bestående av många vitaminer, mineraler och nödvändiga fettsyror. Acai innehåller mer än dubbelt så mycket antioxidanter som blåbär och 30 gånger mer antocyanin än ett glas rödvin. Jag gör den minst två gånger varje dag i olika variationer. Johanna om hälsa: Det är en livsstil. Jag är i grunden både kock och personlig tränare. Att dessutom driva tre hälsorestauranger gör att man tänker, andas och drömmer hälsa. Mat och träning hänger i stor grad ihop, men hälsa är så mycket mer än så. Man måste också få unna sig saker men frågan är hur ofta och mycket.

Upplev frisbee i världsklass Text: Sandra Häggander Foto: Peter Henriksson

År 2013 anordnades frisbee-VM i klassen Allround i Norrköping - i år är det dags igen! Tävlingarna pågår mellan 18-25 juli och håller till både i Folkparken och på Himmelstalundsfältet. Som arrangör står KFUM Norrköpings Frisbeesektion i samarbete med Frisbeesportförbundet. Sju grenar ingår i VM. Medaljer delas ut i varje gren och dessutom koras den som har flest poäng i dessa sju grenar till mästare, det mest prestigefulla priset. - Det känns riktigt bra att vi får äran att arrangera VM igen. Under förra VM vann Sverige hela 15 medaljer och vi hoppas givetvis på ännu fler 20 NOLLELVA

i år, säger Niloofar Mosavar Rahmani som är en av projektledarna till VM och dessutom ska tävla i sjukampens alla grenar. Hon välkomnar nu frisbee-eliten tillbaka till Norrköping. I skrivandets stund är nästan 100 personer från tio olika länder anmälda, men anmälningen är fortfarande öppen. Niloofar hoppas på mycket publik, särskilt under finaldagarna 24 och 25 juli. - Frisbee är en spännande och publikvänlig sport som är lätt att följa med i. Intresset för frisbee ökar hela tiden och jag hoppas att arrangemanget kan locka fler att börja kasta.


Bli medlem nu!

Träna gratis hela sommaren (Juni, Juli, Augusti) Gäller vid tecknande av medlemskap (minst 12 mån)

Kollegorna Svensexan

Kalaset

Möhippan

Vännerna

Familjen

Sommarkogurstit! Träna juni, juli & au för endast

1.499:-

Härliga turer runt om i Norrköping! DROTTNINGGATAN 56, FILMSTADEN, NORRKÖPING WWW.NORDICCLUB.SE • 011- 16 68 00

Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva Får ej användas i andra sammanhang

Spänning, utmaning & skoj!

Börja spela golf! www.BraGK.se

Aktiviteter för både företag och privatpersoner!

Följ oss gärna på sociala medier: #segwaynorrkoping

Från 345:-

www.segwaynorrkoping.se NOLLELVA 21


FRITID

Grand opening på Burgers & Bangers Efter en lång väntan var det tisdagen 2 juni dags för den nya restaurangen Burgers & Bangers att öppna portarna för hungriga Norrköpingsbor. Det var många som ville testa det nya restaurangkonceptet och strax innan öppning hade en kö bildats längst Drottninggatan. Väl inne i den smakfullt inredda lokalen möttes besökarna av serveringspersonal på rullskridskor och en härligt trivsam atmosfär. - Burgers & Bangers är en hamburger- och ölbar där man ska kunna glida in vilken dag som helst i veckan och alltid känna sig lika välkommen. Vi erbjuder en lättsam och avslappnad miljö som för tankarna till ett lokalt hak någonstans i USA - fast på vårt vis, berättar Stellan Linde. (SH) Foto: Sandra Häggander

y r t s g n e olf v Ä med Norrköpingstema Text & Foto: Sandra Häggander

Mitt i grönskande Folkparken ligger Norrköpings Äventyrsgolf. Golfbanan är ett Norrköping i miniatyr med välkända platser och byggnader så som Värmekyrkan, Strykjärnet och Femöresbron. Njut av de vackra omgivningarna, ta en fika vid banorna och utmana dina vänner på en spännande golfrunda i sommar. Äventyrsgolfen i Folkparken invigdes förra sommaren och lockade redan från start enormt mycket folk. De genomtänka banorna är en miniatyr av Norrköping med Motala Ström, Kaktusparken och andra landmärken på plats. - Vi hoppas att succén från premiäråret håller i sig även i sommar och siktar på att det blir 20.000 spel under säsongen, säger Janne Eberhard på KFUM Norrköping som driver golfbanan. Äventyrsgolf skiljer sig från traditionell bangolf på flera sätt. På varje bana kan spelaren välja att ta en enklare eller lite svårare väg. En skylt visar hur man ska ta sig an banan och hur många slag som är banans par. - Det är mer spänning i äventyrsgolf! Man kan hamna i ruffen, i vattnet eller utanför banan och då får man lägga på ett slag. Det fungerar lite som långgolf i miniatyr, säger Janne och förklarar att informationsskyltar med historik och fakta om de olika platserna som representeras också är uppsatta längst banan. FULLT AV AKTIVITETER Frisbeegolf, beachvolleyboll, lekplatser och en barnbassäng är några av de alla aktiviteter som samspelar med Äventyrsgolfbanan i Folkparken. I anknytning till golfbanan finns också ett trivsamt café. KFUM har haft verksamheter i Folkparken i mer än 25 år. Det var också de som drev minigolfbanan som fanns på platsen tidigare. - Vi är måna om Norrköping och jobbar för en sammanhållen verksamhet med fokus på aktivitet här i Folkparken. Pengarna vi får in går direkt tillbaka till våra olika verksamheter. Banorna på Äventyrsgolfen är i ständig förändring och för företag som vill marknadsföra sin verksamhet finns möjlighet att köpa en bana och forma den på önskvärt sätt. Under högsäsongen juni-augusti är Äventyrsgolfen öppen 9.00-21.00 på vardagar och 10.00-21.00 under lördag och söndag.

22 NOLLELVA


6, 12 eller 24 månader – Handla nu och dela upp betalningen GAVEL 16 0c

1.190:-

m

GAVEL 18 0c

(1.69 0:-)

Delbetala 274:-/mån i 24 mån.

SERENAD

GAVEL 18 0c

m

Kontinentalsäng 160cm

Delbetala 357:-/mån i 24 mån.

COMFORT

Kontinentalsäng 180cm

4.990:- (7.990:-)

m

-) 1.590:- (1.990:

-) 1.490:- (1.990:

6.990:- (8.990:-)

Delbetala 399:-/mån i 24 mån.

PRESTIGE

Kontinentalsäng 180cm

7.990:- (11.990:-)

99:(229:-)

PORTLAND U-soffa

Delbetala 357:-/mån i 24 mån.

POSITIONSDYNOR 125x48 cm

6.990:- (8.990:-)

Delbetala 211:-/mån i 24 mån.

Delbetala 232:-/mån i 24 mån.

JULIA Bäddsoffa

3.990:-

MELISSA Bäddsoffa Bäddmått 200x140 cm

Bäddmått 200x140 cm (5.990:-)

COCKTAIL/MARTINIGLAS 6-pack

AJAX Allrengöring 1.250ml

3.490:(4.990:-)

VÅTSERVETTER 64 st

15:/st

129:-

5:-

22:-

(259:-)

KNIVSET 5 delar

TANDBORSTE DOFTSPRAY Luftrenare 300ml

129:(299:-)

19:-

HANDTVÅL 500ml

(29:-)

10:-

199:10:(20:-)

CHILLI.SE

/st

10:-

POTATISHANDSKE

DOMINO Galleria Domino Nedre plan Repslagaregatan 12 602 32 Norrköping 011-15 99 90

Priserna gäller tom. 21/8 -15 eller så långt lagret räcker.

Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva


24 NOLLELVA


ANNONSSIDA

GODA SMAKER

i välkomnande miljöer

Med egna ingångar via Prästgatan ligger två av Galleria Dominos trivsamma restauranger - Taco Bar och Brooklyn Bar, med två skilda koncept som kompletterar varandra väl. Här är välsmakande mat och dryck lika viktigt som den avkopplande miljön och att gästerna alltid möts av ett leende från personalen. Texmexrestaurangen Taco Bar ingår i en kedja som

markiser möjliggör för gästerna att sitta utomhus

hela tiden växer. Här serveras mat som faller de fles-

även under regniga dagar. Dessutom har uteserve-

ta i smaken. Intill ligger Brooklyn Bar, med fokus på

ringen i år uppdaterats med nytt möblemang. Som-

öl- och whiskey. I baren finns cirka 90 olika whiskey-

marsäsongen betyder också att menyerna uppdate-

sorter och minst 120 olika sorters öl.

ras med fräscha sommarrätter.

- I matväg hittar man bland annat en egenkom-

- En nyhet på Taco Bar är våra Quesadillas i två

ponerad högrevsburgare, ribs och stekt lax, berättar

varianter – Chorizo och BBQ Beef. Somriga drinkar

Kostas Koupourtiadis som är platschef på de båda

så som Frozen Margarita, en iskall Corona eller en

restaurangerna.

god alkoholfri läsk passar utmärkt till.

Då restaurangerna samarbetar får gästerna gärna

På Brooklyn Bar är det framför allt ölsortimentet

ta med sig mat mellan lokalerna. Även intilliggande

som uppdateras med säsongens smaker till somma-

Burger King är med i samarbetet.

ren. - Vårt dryckessortiment är i ständig förändring.

SOMMARFAKTOR

Många av våra gäster uppskattar att testa något nytt

Sommartid flyttar restaurangerna till stor del ut. Nya

varje gång de besöker oss.

Håll dig uppdaterad via:  WWW.GALLERIADOMINO.SE  FACEBOOK.COM/GALLERIADOMINO  INSTAGRAM.COM/GALLERIADOMINO ÖPPETTIDER:

4

frågor till Kostas Hur länge har ni funnits i Galleria Domino? Tacobar öppnade våren 2012 och Brooklyn Bar sommaren 2013.

Vad är bra med att ligga i Galleria Domino? Här har vi ett centralt läge med mycket folk i rörelse. Samarbetet med hyresvärden och de andra hyresgästerna är också viktigt.

Vilken är din favoritbutik i gallerian? Clas Ohlson är bra att ha i närheten. Där handlar vi mycket till våra restauranger.

Har du någon favoritprodukt du vill tipsa om? Inredningen på Chilli.

GALLERIA DOMINO ÄR MED SINA BUTIKER OCH RESTAURANGER I TVÅ PLAN EN DEL AV NORRKÖPINGS INNERSTAD. HÄR FINNS DET MESTA INOM MODE, HEM, FRITID, TEKNIK OCH ETT STORT ANTAL RESTAURANGER. ALLT SOM BEHÖVS FÖR EN LYCKAD SHOPPINGDAG!

VARDAGAR 10.00-19.00 LÖRDAGAR 10.00-17.00 SÖNDAGAR 11.00-17.00

FRI PARKERING SÖNDAGAR & RÖDA DAGAR GÄLLER VÅRA P-HUS ANKARET, LYCKAN & SPIRAN

Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva


MODENYHETER

MODE

Elsa för Bik Bok Modebloggaren och modellen Elsa Ekman har designat en egen kollektion för Bik Bok som lanseras i sommar. Kollektionen består av elva plagg samt accessoarer och bijouterier. Inspiration till kollektionen har Elsa hämtat från sina resor runt om i världen. Afrikanska färger och stora mönster blandas med vitt.

Foto: Rami Hanna

från europeiska städer Text: Sandra Häggander Foto: Mattias Ergul, Ashkan Mirghadiri

Bik Bok by Elsa Ekman lanseras i butik och online den 18 juni. (JE)

Rebecca & Fiona

Foto: Sweed Lashes

r o k c K l o med influenser

– Jag älskar kultur, människor, musik, färg, liv och rörelse. Nyfikenhet är min största inspiration när det kommer till att skapa då jag älskar att mixa olika känslor i ett plagg. Jag hoppas och tror att kunden som väljer mina plagg har en hunger på livet, älskar mönster och när en önskan om en personlig stil, säger, Elsa.

lanserar flirtiga fransar

Den hyllade och prisbelönta DJ-duon Rebecca & Fiona har designat lösögonfransar för svenska Sweed Lashes. De har själva alltid lösögonfransar på scen för att fullända sin lekfulla look. Fransarna säljs exklusivt på Åhléns i limiterad utgåva. Rebecca och Fiona donerar alla sina intäkter till organisationen Kvinna till kvinna som stärker kvinnor i krig och konfliktdrabbade områden. (JE)

Nyligen lanserade klockföretaget AMANT Watches sin första kollektion, Classic Collection. Kollektionen är inspirerad av städerna Stockholm, Rom och London. Fokus har varit att fånga städernas känsla och samtidigt förmedla dess historia. Bakom företaget står de två 23-åringarna Ashkan Mirghadiri från Linköping och Mattias Ergul från Norrköping. De träffades på Affärshögskolan och har tillsammans förberett lanseringen under ett år. - Jag letade själv efter en klocka som utstrålade lyx och hög kvalité, men samtidigt höll en lägre prisklass. Där såg jag en lucka på marknaden och eftersom jag har ett stort intresse för klockor kändes det helrätt att starta AMANT Watches. Vi vill bevisa att prisnivån inte bestämmer upplevelsen man får av en klocka, och hoppas långsiktigt att vårt företag bidrar till att intresset för klockor ökar, berättar Ashkan.

Vans  Disney Två klassiska varumärken har nu samarbetat för att ta fram en kollektion som doftar 80-tal och återupplivade barndomsminnen. Sko- och klädjätten Vans har nämligen tagit fram ett flertal plagg med tryck från Disneys guldålder vilket innebär skor med bl.a. Musse, Mimmi, Nalle Puh, Ariel. Vi hittar även tröjor, ryggsäckar, strumpor och kepsar med klassiska Disney-karaktärer i kollektionen. (JE)

Följ AMANT Watches på Instagram @amantwatches. Klockorna finns på hemsidan amantwatches.com.

HETAST JUST NU! 1. BOHEMISKA ACCESSOARER

Etniska mönster, fransar och bohemiska bijouterier med fjädrar är en ständigt återkommade sommartrend.

2. PLATTFOT

Hetaste skotrenden i sommar är den platta lädersandalen.

3. SKRÄDDAT

Ett av garderobens absoluta måsten är den skräddade kavajen, ett plagg du kan bära till det mesta.

4. KIMONO Foto: Shutterstock

Satsa på en härlig kimono till sommaren. Trendigt, luftigt och ger en avslappnad siluett.

26 NOLLELVA

5. KORT PÅ STRANDEN

Vad det gäller herr-modet på stranden så är det ute med långa surfshorts och nu är det definitivt den kortare varianten av badbyxor eller badshorts som gäller, helst vida.


REA REA REA

t ä t l m s e ed R

999 :-

55x40x20 cm 39,5 liter 1,57 kg

899 :-

55x40x20 cm 39,5 liter 1,47 kg

Bokhållaregatan 2, LINKÖPING 013-146060 Domino, NORRKÖPING 011-125566

NORRKÖPING LINKÖPING WWW.PAGELLE.SE

REASTART 23/6

LINDENS ÖVRE PLAN • NORRKÖPING 011-18 70 80 Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva Får ej användas i andra sammanhang

HERR TOMMY HILFIGER • STONE ISLAND TIGER OF SWEDEN • HUGO BOSS PAUL SMITH • HANSEN & JACOB TIGER JEANS • HUGO • MORRIS RALPH LAUREN • STUTTERHEIM ETON • BOSS • BOSS ORANGE ARMANI JEANS • J.LINDEBERG BARBOUR INTERNATIONAL

DAM MARC BY MARC JACOBS • BUSNEL BOSS ORANGE • TOMMY HILFIGER MICHAEL KORS • SNOOT • MIH RALPH LAUREN • J.LINDEBERG PRIME BOOTS • STUTTERHEIM CANADA GOOSE • WOOLRICH BARBOUR INTERNATIONAL

1 8 9 3 NORRKÖPING• LINDEN KÖPCENTRUM 011-12 14 16• WWW.JOHNELLS.SE 055.02.001 SWE Norrkoping 183x129 SS15.indd 1

08/06/15 15:50

Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva

NOLLELVA 27


MODEPROFILEN

Sandra

JOB BAR ME D

sitt

STORA INTRESSE Text & Foto: Sandra Häggander

På Modeklipparna i Galleria Domino jobbar många duktiga frisörer. Sandra Ceylan Lahdo är en av dem. Sandra har rötterna i Vetlanda där hon tidigare drev egen frisörsalong, men lämnade hemstaden när hon för två år sedan hittade kärleken i Norrköping. Sandra brinner för frisöryrket och har dessutom ett stort intresse för kläder och make up. Redan som sextonåring flyttade Sandra till Stockholm för att utbilda sig till frisör. Efter utbildningen väntade två år som lärling på en salong i Vetlanda. Därefter hyrde hon stol och började jobba som egenföretagare, då 18 år gammal. Knappt två år senare startade hon en egen salong tillsammans med en kollega. Sandra har aldrig tvekat över sitt yrkesval. - Jag har sagt att jag skulle bli frisör sedan jag kunde prata, och intresset har bara vuxit. Redan som liten älskade jag att borsta och fläta i andras hår. Tankarna på att jobba med något annat har aldrig funnits. För två år sedan fick kärleken Sandra att flytta till Norrköping. Redan innan flytten fick hon jobb på Modeklipparna. - Det var jobbigt att flytta från familj och vänner men det värsta var att lämna salongen jag varit med och byggt upp från grunden. Under mina åtta år i branschen hade jag fått en stor kundkrets i Vetlanda. Med facit i hand trivs jag väldig bra med jobb och kollegor här i Norrköping. Att Modeklipparna var rätt salong för mig kände jag från start. Vad är det bästa med att vara frisör? - Mitt yrke är mitt absolut största intresse! Jag älskar att få skapa och lyfta fram personer med hjälp av rätt färger och former. Jag utgår alltid från personens ansiktsform och färg på hudton och ögon. Håret ska också matcha personligheten och för att hitta rätt tittar jag ofta på skorna, de uttrycker både stil och personlighet. - För mig personligen stiger självkänslan enormt när jag får lyfta fram min skönhet. Jag tycker det är viktigt att få känna mig fin för min egen skull. Frisör är ett yrke som hela tiden utvecklas och där man aldrig blir fullärd. Sandra utbildar sig kontinuerligt och för att hålla sig uppdaterad och få inspiration hänger hon med i kändisvärlden och följer instagramkonton och modebloggar. - Jag upplever att många tycker det är viktigare att följa trenderna i hårvärlden än när det kommer till kläder. GILLAR ATT UTTRYCKA SIN STIL Sandra varierar sin stil beroende på dag och humör. Ibland klär hon sig åt det rockiga hållet men oftast är det klassiskt kvinnligt som gäller. På jobbet tonar hon ned sin egen stil, där är det kunderna som ska framhävas.

28 NOLLELVA

- Då jag alltid är klädd i svart eller vitt på jobbet är det extra kul att få uttrycka min egen stil när jag är ledig. Även om jag inte ska göra något speciellt klär jag nästan alltid upp mig och fixar hår och make up. Som frisör är jag en bild utåt och då är det givetvis extra viktigt att mitt hår ser bra ut, förklarar Sandra och berättar att hon helst har håret plattat med lösa plattångslockar. - Egentligen är mitt hår skruvlockigt men det trivs jag inte alls med, så det har inte många sett, skrattar hon. I höst ska Sandra bli mamma så just nu ligger mycket av hennes fokus på det. - Nu i sommar är det klänningar som gäller för mig. Det är både sommarfint och lätt att klä sig i när man är gravid. Hur ska man sköta sitt hår i sommar? - Först och främst: tvätta inte håret varje dag. Vatten och schampoo torkar ut håret och gör det livlöst - när du tvättar håret rekommenderar jag sulfat- och parabenfria schampon. Använd produkter med uv-skydd, det skyddar mer än man kanske tror. Försök också att skydda håret med en sjal när du solar och undvik att doppa det i vatten med klor i, särskilt om det är blont.

FAKTA Sandra Ceylan Lahdo Bor: Atrium i Norrköping. Familj: Mamma, pappa och tre yngre syskon i Vetlanda. Bor tillsammans med sin man William och väntar tillökning i oktober. Gör: Frisör på Modeklipparna. Intressen: Mode, hår, kläder och make up. Vill resa: Jamaica Favoritmärke: Zara Vardagsutstyrsel: Klänning eller finare byxor som chinos. Partyoutfit: Klänning och klackar. Modetips: Blanda inte för många starka färger utan håll dig till mer neutrala kombinationer, och låt en färgglad detalj som en väska eller ett halsband sticka ut.


Din vintagebutik mitt i city! Märkes-second hand m.m.

Jillan

välkommen! Repslagaregatan 13 • Norrköping

sillymarket

Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva Får ej användas i andra sammanhang

R ALPH L AUREN PLEASE JEANS FWSS

• •

BURBERRY DKNY

SECOND FEMALE MARENAS

Glad sommar!

ARMANI

M I C H A E L KO R S •

Önskar vi på Modeklipparna

L I LY & R O S E

O D D M O L LY

ÖPPET HELA SOMMAREN Galleria Domino 011-18 75 85 Vardagar 10-19 Lördagar 10-17 Söndagar 11-17

facebook.com/BoutiqueFideli • Instagram: boutiquefideli Drottninggatan 42 • Norrköping • 011-23 77 77

Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva Får ej användas i andra sammanhang

Bodyline

Mirum Galleria 011-14 20 11

Varmt välkomna!

Vardagar 10-20 Lördagar 10-18 Söndagar 10-18

Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva Får ej användas i andra sammanhang

– när du önskar det lilla extra under – Bodyline är butiken för dig som både önskar personlig service och vill ha det lilla extra under.

hem varan till butiken. Personalen är dessutom specialutbildade för att göra ändringsarbeten i butiken vid behov.

Bodyline har funnits i cirka 20 år och vänder sig både till honom och henne. Här finns ett brett utbud underkläder för alla tillfällen, oberoende av din form och figur, från ett 30-tal välkända varumärken som Chantelle, Primadonna, Marie Jo, Abecita, Calvin Klein och Björn Borg. – Vi plockar godbitarna från alla märken och kollektioner för att erbjuda någonting för alla smaker, berättar Lisa Soner.

Bodyline innehar ett välfyllt sortiment med badkläder året om, i märken så som Panos Emporio, SunFlair och Salming. Du kan även mixa och matcha din bikini efter smak! Här finns också strumpor och strumpbyxor, liksom lyxiga morgonrockar och nattplagg från bland annat Calida, Nanson, Damelia och Pelle Vävare. – Vi gör alltid allt för att tillgodose våra kunders behov och göra dem nöjda. Våra inköp anpassar vi för olika personligheter: bekväma, djärva, lyxiga och eleganta.

På Bodyline finns ett unikt utbud av BH-storlekar - från 70a till 105J. Om rätt stolek mot förmodan skulle saknas beställer personalen

Bodyline DAM & HERR

UNDERKLÄDER

Lindens övre plan • 011-16 48 48

Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva

NOLLELVA 29


NÅGRA AV DE ERBJUDANDEN DU HITTAR PÅ WEDEAL JUST NU 3 KULOR GLASS 25:-

20% RABATT PÅ KLIPPNING

30% RABATT PÅ VALFRI HANDVÄSKA

Ord pris 35:-

ALLA RUNDA ÖGONSKUGGOR 75:-

Ord pris: 89:- styck

20% RABATT PÅ RADIOSTYRT

20% RABATT PÅ VALFRI VARA

500:- RABATT PÅ BALLONGDEKORATIONER

FRI ENTRÉ PÅ FREDAGAR

2 FÖR 1 PÅ À LA CARTE

25% RABATT PÅ HELA MENYN

Ord. pris 98-175:- styck

Gäller ej dryck

2 FÖR 1 PÅ BROOKLYN BARS HÖGREVSBURGARE

FRI ENTRÉ PÅ FREDAGAR

Ord. pris 155:- styck

20% RABATT PÅ VALFRI VARA

ENCHILADA MEAL 49:Ord. pris 94:- styck

2 FÖR 1 PÅ MEZATALLRIK

30% RABATT PÅ ALLA KLÄNNINGAR

Dessa erbjudanden och förutsättningar för varje erbjudande finns tillgängliga på WeDeal (minst) till den 31 Juli 2015


NORRKÖPINGS BÄSTA ERBJUDANDEN DIREKT I MOBILEN! LADDA NER APPEN KOSTNADSFRITT! ANDROID-APPEN PÅ

Nya tidsbegränsade erbjudanden varje vecka! Vill du också synas med ditt företag i Wedeal? Kontakta oss på norrkoping@wedeal.se eller ring: Lina Norrbom Ericson Benny Nilsson

0707-64 49 96 0706-44 22 94

www.wedeal.se • www.facebook.com/wedealnorrkoping


En solig kväll bara för tjejer

NOTIS

Tisdagen den 26 maj var det så dags för årets upplaga av ”Bara för tjejer” innanför Knäppingsborgs väggar i Norrköping. Det var en solig kväll fylld av mat, dryck och livemusik - helt utan män! Dock var Jonas Gardell undantaget på plats som framförde sin enmansshow ”Kom ketchup så går vi” - en dryg timme som lockade till många skratt, men även en hel del allvar. Även Elsa Billgren var på besök med sin vintagehörna, där besökarna hade möjlighet att ta med sig sina vintageplagg eller en bild på föremålen och så fick Elsa tidsbestämma och värdesätta dem. Efter det höll hon en föreläsning på den stora scenen om hur man inreder med vintage och hur man fyndar på loppisar. Text & Foto: Sebastian Henriksson

Foto: Shila Forsman

NM i Cosplay ANORDNAS I LINKÖPING I februari arrangerades SM i Cosplay i Linköping och nu är det dags för nästa steg. Den 24 juli anordnas spel och cosplayfestivalen NärCon på Linköpings Universitet och då avgörs även Nordiska mästerskapen i cosplay. Ordet Cosplay kommer ur uttrycket “costume play” och går ut på att med hjälp av fantasifulla dräkter efterlikna karaktärer från serier, filmer eller spel. I Nordic Cosplay Championship bedöms dels de tävlandes hantverksskicklighet men också deras förmåga att gestalta sin valda karaktär på scenen under deras framträdande. SM i cosplay visades i SVT och även NM kommer att direksändas i SVT1 och SVT Play. - Vi är oerhört stolta över att kunna få visa upp Nordens bästa cosplayare för Tv-publiken. Jag är säker på att det kommer bli en storslagen show! säger Samuel Anlér, projektledare för NärCon. (TP)

med välgörenhetstema Den 24 juni går företagen Svensk Fastighetsförmedling, Östgöta Kök, The Lamp Hotel, EY, Nordea och Almroths ihop och anordnar en sommarfest för sina respektive kunder, för tredje året. Det blir en trivsam kväll med mingel, mat och dryck under avslappnade former. Nytt för i år är att man under eventet samlar in pengar till förmån för Barncancerfonden. Ride of Hope finns på plats och ett lotteri med fina priser skänkta av flera företag hålls. - I början av 80-talet var kliniken för barncancerforskning på Karolinska sjukhuset på väg att läggas ned, men tack vare att både näringslivet och privatpersoner skänkt pengar bedrivs forskningen vidare. Idag är procentsatsen av de barn som räddas väldigt mycket större tack vare alla bidrag. Detta är ett tydligt bevis på att alla bidrag, små som stora, räddar fler barns liv, säger Camilla Dahlgren som är chef på Svensk Fastighetsförmedling i Norrköping och Söderköping. Sommarfesten går av stapeln på The Lamp Hotel Bar & Restaurang och är också startskottet för sommarkonceptet Chill & Grill denna säsong. (SH)

32 NOLLELVA


BURGER 89 KR

& BEER

UNDER AFTER WORK

VARDAGAR 15:00-18:30 GÄLLER T.O.M 11 AUGUSTI

33 cl. ALT. ALKOHOLFRITT

TRÖTT PÅ DEN KOMMERSIELLA BURGAREN? RIKTIGA BURGARE GÖRS PÅ NÄRPRODUCERAT KÖTT, LÄGGS MELLAN BRÖD SOM HAR BAKATS NÄRA DIG.

BURGARE PÅ RIKTIGT

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK OCH INSTAGRAM

OLAI KYRKOGATAN 37 KV. LYCKAN • 011-18 30 40


Trevliga uteserveringar Meze Bråddgatan 14

Thai House Fredriksdalsgatan 28 Thai House är en lunchrestaurang som serverar thaimat. Man har fullständiga rättigheter och det går att beställa ett flertal thailändska drycker. Den stora uteserveringen rymmer 50-100 personer. När man varit och handlat på Ingelsta är det till Thai House man ska åka. Här håller man öppet hela sommaren och självklart erbjuds avhämtning. SOMMARERBJUDANDE: Lunchbuffén serveras hela sommaren. Vid bra väderlek grillar vi på uteserveringen fredagar kl. 11.30-13.00. Är du trött på potatissallad och rostbiff kan du beställa catering från Thai House med ett stort urval av thailändska rätter. Det kommer att anordnas konserter både inomhus och utom-

hus, mer information kan man hitta på hemsidan. HUSET REKOMMENDERAR: De thailändska köttbullarna. De är friterade och gjorda på en speciell kryddblandning. SOMMARFAKTOR: Palmer och blommor livar upp och ger grönska i industriområdet. Dessutom har Thai House sol hela dagen. VARFÖR SKA MAN GÅ HIT? - För att äta god och vällagad mat i thailändsk miljö både ute och inne. HEMSIDA: www.thaihouse.nu

Knäppingen Västgötegatan 19-21 Sedan januari drivs Knäppingen av fyra bröder som alla brinner för mat och dryck. Restaurangen är belägen i ett vackert hus i Västgötebacken och lagom till sommaren har en uteservering med ett 50-tal platser byggts upp på den avskilda innegården. Maten som serveras innehar stora smaker med tydliga influenser från USA och Sydamerika. Allting lagas från grunden utan genvägar, på närproducerade råvaror. Knäppingen var tidigare en renodlad lunchrestaurang men har nu även öppet under kvällstid. På övervåningen har bröderna låtit bygga ett bryggeri som nu står klart att brygga den första ölen. SOMMARERBJUDANDE: Kom och upplev sommarens temakvällar på inne34 NOLLELVA

gården - allt från grillkvällar och livemusik till bryggerikurser är planerat i sommar. HUSET REKOMMENDERAR: Att prova den smakfulla kvällsmenyn tillsammans med en egenbryggd öl en skön sommarkväll på den avslappnade uteserveringen. VARFÖR SKA MAN GÅ HIT? - Vi bjuder på en mysig och familjär upplevelse där de gamla industrilokalerna ger miljön på uteserveringen en speciell känsla. Kom och hälsa på oss bröder och smaka på vår goda mat tillsammans med en färsk öl som vi själva bryggt. HEMSIDA: www.knappingen.se

Meze bar och kök ger dig en smakupplevelse från Mellanöstern i en harmonisk atmosfär. Här får man en blandning av genuina Medelhavsrecept med nya och spännande influenser från hela Mellanöstern. Grunden i vår matlagning härstammar från civilisationens vagga: det forna Mesopotamien och i synnerhet det libanesiska köket. Vår inriktning och specialitet är det välkända och mycket populära Meze, som är samlingsnamnet för de många kalla och varma smårätter som utgör basen i Mellanösterns matkultur. SOMMARERBJUDANDE: Vi erbjuder våra gäster allt från smårätter till färdigkomponerade exklusiva kolgrillsrätter med Mellanösterns alla ingredienser.

HUSET REKOMMENDERAR: Avsmakningsmeny, då får man både kalla och varma smårätter och en huvudrätt. SOMMARFAKTOR: Njut av solen med en härlig raki och vattenpipa på uteserveringen, som inretts för en mer hemtrevlig känsla till denna säsong. VARFÖR SKA MAN GÅ HIT? - Meze bar och kök erbjuder alla gäster en harmonisk stämning i en orientalisk och modern miljö med musik och möjligheter till loungedryck före och efter maten. HEMSIDA: www.mezebarkok.se

The Bishops Arms Tyska Torget 2 I en vacker miljö med utsikt över Strömmen ligger Bishops Arms med sin grönskande uteservering. En engelsk pubmiljö där gäster på Elite Hotell möter stadens lokalbefolkning, vilket ger en internationell touch. Här finns en bred meny där traditionell pubmat kombineras med fisk- och kötträtter samt sallader. På Bishops Arms finns också ett generöst utbud av öl. SOMMARERBJUDANDE: En sommarinspirerad meny tas fram och uteserveringen gör att pubens storlek utökas med ytterligare 200 platser utomhus. HUSET REKOMMENDERAR:

- Bishop’s Famous Chuck Burger från vår sommarmeny, som serveras med friterade lökringar, pommes frites och cheddardip. SOMMARFAKTOR: Det fantastiska läget intill Strömmen i eftermiddags- och kvällssol garanterar att puben är nästintill fullsatt. På Bishop Arms erbjuds gästerna ett brett utbud av både mat och dryck, särskilt vad gäller ölsortimentet som är något utöver det vanliga. Den grönskande miljön intill strömmen lockar många, och servicenivån är hög.    HEMSIDA: www.bishopsarms.com/Norrkoping


Nu när sommaren kommer flyttar Norrköpingsborna utomhus. Något av det bästa med sommaren är ju alla trevliga uteserveringar. Nollelva har varit runt på några av stadens restauranger och uteställen för att se vad de har att erbjuda.

att besöka i Norrköping Enjoy Bar & Mat Bar och restaurang i det mysiga kvarteret Knäppingsborg

Burgers & Bangers Drottninggatan 15 Här får du hamburgare tillagade med kärlek. Vi har åkt världen över för att hitta det bästa köttet, som sedan mals på ett sätt som gör hamburgarna precis så som vi vill ha dem. Menyn är genomtänkt – från köttet till brödet till tillbehören. Allt är tillagat utan extra tillsatser. HUSET REKOMMENDERAR: Mortel! Den är minst tillkrånglad och innehåller silverlök, dillpickles, dijonaise, två sorters ost, senap och ketchup.

SOMMARFAKTOR: Hamburgare är alltid rätt – oavsett årstid. Därför passar den utmärkt med en kall öl på vår uteservering. Avsluta med en svalkande milkshake och sommarkänslan är komplett. VARFÖR SKA MAN GÅ HIT? - För att få njuta av riktigt vällagade hamburgare med goda tillbehör – utan tillsatser. HEMSIDA: www.burgersandbangers.se

Restaurangen Enjoy ligger vägg i vägg med Fiskmagasinet, som har samma ägare. Här kan gästerna njuta både av goda drinkar samt äta bra mat som presenteras på ett nytt, spännande sätt.

säger Lasse, ägare till Enjoy.

VARFÖR ENJOY? - Maten passar alla men på ett lite enklare sätt utan att tumma på kvaliten, det vill säga lite plocktallrikar, toast, burgare och grillat.

HUSET REKOMMENDERAR: En iskall öl och en av stans bästa burgare… En bättre avslutning på en sommardag är svårslagen.

Juicerna i drinkarna är helt färska och man är de enda i stan som har åtta ölsorter på fat från Gotlands bryggeri. Dessutom ett stort antal röda och vita viner. (Samtliga även på glas). - Det är lite extra fokus på helgerna. Då det är hög puls med bra musik. Enjoy är ett kul ställe att gå till och ett riktigt mecka för den som är sugen på det lilla extra att dricka. Förhoppningen är besannad, vi har fått folk att stanna kvar längre i kvarteret,

SOMMARERBJUDANDE: En fräsch Daiquiri som den både ska se ut och smaka.

SOMMARFAKTOR: Slå dig ner på den trevliga uteserveringen och njut med en god drink till någon av alla de gratiskonserter som arrangeras i Knäppingsborg i sommar. VARFÖR SKA MAN GÅ HIT? På Enjoy kan man precis som deras motto säger: ”Slow down and enjoy life”. HEMSIDA: enjoybaromat.se

Harrys Drottninggatan 63 A Chill & Grill Hospitalsgatan 5 När sommarens ljumma vindar sveper in över Norrköping öppnar The Lamp Bar Hotel Restaurang upp sin innergård; Chill & Grill. Här njuter du av god mat och dryck, skön loungemusik och avslappnad atmosfär – under bar himmel. Skulle solen någongång lysa med sin frånvaro finns både utfällbara tak och värmare så att du som gäst håller dig varm. HUSET REKOMMENDERAR: Vad är en sommar utan skaldjur och svalkande vitt vin? Kom hit och prova våra skaldjur – vi har

Norrköpings bästa skaldjursplatå. SOMMARFAKTOR: Njut av drinkarna, folket och den sköna loungemusiken i lummig innerstadsmiljö.    VARFÖR SKA MAN GÅ HIT? - Kort och gott sommarens skönaste sommarlounge. Missa inte summerspice@thelamp - håll utkik på vår Facebooksida! HEMSIDA: ardor.se

På pulserande och folkfyllda Drottninggatan ligger Harrys pub och restaurang. Här råder en välkomnande atmosfär, där allt från Svensk husman till à la carte står på menyn. En sommarkväll på Harrys kan börja med en kall dryck på uteserveringen med utsikt över palmer och spårvagnar. Harrys uteservering ligger så bra till så man har sol hela dagen. När kvällen drar in går man in på nattklubben med 2 dansgolv. SOMMARERBJUDANDE: Öppet alla dagar i veckan till minst 01:00 HUSET REKOMMENDERAR: Norrköpings bästa plankstek tillsammans med

Harrys egna jubileumsöl. SOMMARFAKTOR: När solen är framme skiner den på Harrys uteservering hela dagen, något som är unikt med det centrala läget. VARFÖR SKA MAN GÅ HIT? - På Harrys erbjuds man god mat med bra råvaror tillsammans med underhållande nöje, så som musikquiz, After work och DJ:s. Stämningen är välkomnande och gemytlig samtidigt som gästen alltid står i centrum. HEMSIDA: harrys.se/norrkoping NOLLELVA 35


Trevliga uteserveringar att besöka i Norrköping

Fiskmagasinet Kv. Knäppingsborg, Skolgatan 1 I mysiga Knäppingsborg hittar man en gourmetupplevelse utöver det vanliga med färska delikatesser från havet. Fiskmagasinet är Norrköpings förstaval när det gäller fisk och skaldjursrätter men även för den som vill ha en god köttbit. I restaurangen kommer såväl hemmakocken som uteätaren att få sina gourmetbehov mättade. Föredrar man att själv tillreda maten, så är det bara att besöka butiken som ligger i anslutning till restaurangen. SOMMARERBJUDANDE: Under sommaren har Fiskmagasinets meny ändrat karaktär, och restaurangen har infört lite lättare rätter som kommer att passa varma sommardagar och ljumma kvällar.

HUSET REKOMMENDERAR: Grillad Skaldjursplatå för två, och till det en väl kyld skumpa. SOMMARFAKTOR: Fiskmagasinets uppfräschade uteservering med utebar ger en kontinental gårdskänsla, i lugn miljö mitt i city. VARFÖR SKA MAN GÅ HIT?  - Fiskmagasinet erbjuder en mysig och bilfri uteservering i den sköna sommarkvällen. Missa inte heller de många gratiskonserter som anordnas i Knäppingsborg, där man på Fiskmagasinets uteservering sitter på första parkett. HEMSIDA: www.fiskmagasinet.se 

hÄrlig pasta Drottninggatan 19 Här kan du avnjuta vällagad, hemgjord färsk pasta på vår fina takterass eller på markplan på Hospitalsgatan. Njut av ett svalkande glas vin i avslappnad och stilfull miljö – kanske med en charkbricka eller en sallad som komplement. Vi är väl förberedda för den svenska sommaren – vid regn fäller vi ut markiser och våra värmare går igång – för en fortsatt härlig kväll. HUSET REKOMMENDERAR: Färsk, hemgjord pasta – såklart!

SOMMARFAKTOR: Njut utomhus i sol eller skugga och spana på spårvagnar, shoppande Norrköpingsbor eller på en skön variant av rooftop bar. VARFÖR SKA MAN GÅ HIT? - För atmosfären, maten och de förmånliga priserna!  HEMSIDA: harligpasta.se

Lingonfabriken Olai Kyrkogata 37 Hugo Slottsgatan 118 Hugo har Norrköpings största uteservering där gästerna kan uppleva en mysig och trevlig kontinentalkänsla och njuta av fräscha sommardrinkar gjorda på färska frukter. Hos Hugo kan gästerna både äta och dricka gott, delta i musikquiz eller dansa natten lång. SOMMARERBJUDANDE: Kom in och testa den nya sommarmenyn där köket börjat jobba med många olika köttdetaljer, och där allt kött är grillat. HUSET REKOMMENDERAR: Att komma till Hugo och prova något ur det breda köttutbudet. 36 NOLLELVA

SOMMARFAKTOR: Stor uteservering med en gigantisk utebar där det händer väldigt mycket kvällstid under hela sommaren. VARFÖR SKA MAN GÅ HIT? - Hugo är ett mysigt ställe med god mat och trevlig miljö. Sex dagar i veckan kan gästerna njuta av de sköna sommarkvällarna till klockan 01.00 eller längre. Missa inte de heta nattklubbskvällarna som äger rum måndagar, onsdagar, fredagar och lördagar, samt sommarens livetorsdagar. HEMSIDA: www.hugonorrkoping.se

Lingonfabriken kan erbjuda riktigt bra luncher med många alternativ. Som dagens lunch satsar man på klassiska svenska rätter som köttfärslimpa, stekt fläsk, stekt fisk och wallenbergare. Varje dag presenterar man fyra nya rätter för att utbudet alltid ska kännas fräscht och spännande. Förutom dagens lunch finns även en fast meny samt en salladsbar och Lingonfabrikens populära hamburgare.

magjorda bakverk. Missa inte heller Burger & Beer (eller ett alkoholfritt alternativ) för 89 kr, måndag till fredag 15-18.30

HUSET REKOMMENDERAR: Våra burgare av bästa kött från lokala producenter, serveras N.Y. style i korg med klassiska tillbehör, pommes och vår egen lingon-BBQ-dipp.

VARFÖR SKA MAN GÅ HIT? - Lingonfabriken är ett genomarbetat koncept, och det finns även en tanke bakom namnet. Det passar miljön och maten, och det serveras lingon nästan varje dag, exempelvis till raggmunken och i dippen till burgaren, samt att det serveras lingondricka varje dag.

SOMMARERBJUDANDE: På söndagar serverar vi vår populära söndagsbrunch! Den innehåller allt från våra populära miniburgare till vegetariska alternativ samt hem-

SOMMARFAKTOR: Slå dig ner på uteserveringen och njut av det sköna sommarvädret med en kopp gott krav- och rättvisemärkt kaffe.

HEMSIDA: lingonfabriken.se


MIXA DIN EGEN GRILL- OCH MEZATALLRIK

Fullständiga rättigheter! Njut av ipa en vattenp på vår ute g in ser ver .

TAKE AWAY!

VARMT VÄLKOMMEN www.paradisduliban.se • 011-12 22 50 • Kungsgatan 69 Öppettider: må-fre 11-22 • lör-sön 12-22

Stor uteservering - Brett utbud öl och whisky - Vällagad sommarmeny

Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva Får ej användas i andra sammanhang

Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva Får ej användas i andra sammanhang

E N

L U S T G Å R D

F Ö R

A L L A

S I N N E N

Nya fest- och matupplevelser på Trädgår’n i sommar! Avnjut goda luncher Måndag till fredag 11.30-14.00.

° Lunch & à la carte ° ° Besök vår mysiga innergård °

Varje fredag och lördag gästas vi av våra DJ’s från kl. 20.00.

Snart är vi igång med vårt alldeles egna bryggeri på övervåningen Menyn hittar du på knappingen.se Öppet tisdag – lördag, lunch och middag Västgötegatan 19 ° 011-10 74 45 ° 

Öppettider: Måndag - Fredag 11.30 - 01.00 Lunch 11.30 - 14.00 • Lördag - Söndag 14.00 - 01.00 Vi reserverar oss för ändringar av öppettiderna p.g.a. väder, vind & humör!

www.tradgarnuteservering.se

Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva

NOLLELVA 37


Trevliga uteserveringar Paradis du Liban Kungsgatan 69 På den Libanesiska restaurangen Paradis du Liban kan gästerna själva mixa sin egen tallrik över disk i mezabaren. På menyn finns även andra rätter som falafel, kycklingspett och grillmarinerad oxfilé. Restaurangen innehar fullständiga rättigheter och erbjuder även catering. Allt görs på plats och mycket är glutenfritt, vegetariskt och veganskt. Här kommer man in, får snabb service och kan äta i fin miljö till ett bra pris. Eller så tar man med sig en take away-låda hem om man föredrar det. SOMMARERBJUDANDE: Två valfria spett med fyra meza, serveras med pommes, ris eller bulgur samt bröd för 95 kr. Prova även våra familjebrickor för avhämtning, minst 4 respektive 6 vuxna personer från 340 kr.

HUSET REKOMMENDERAR: Prova på en mezatallrik med sex eller åtta valfria meza som serveras med pommes, ris eller bulgur och bröd. Kombinera med en kall libanesisk öl. SOMMARFAKTOR: Här finns en stor uteservering med sol från morgon till kväll där man kan äta och dricka gott, med möjlighet att röka vattenpipa om man så önskar. VARFÖR SKA MAN GÅ HIT? - Det libanesiska köket har många nyttiga rätter. Det mesta är fettsnålt och har mycket smak. Här kan man få se all meza och välja det man vill själv. HEMSIDA: www.paradisduliban.se

Puls Slottsgatan 114-118 Puls är Östergötlands största, och en Sveriges modernaste nattklubbar med den allra senaste tekniken inom ljud och ljus. Här kan man dansa natten lång och svalka sig med fräscha drinkar i sommar. Nattklubben håller öppet varje fredag och lördag hela sommaren. HUSET REKOMMENDERAR: Under sommaren står utebaren i fokus. Gör ett besök och prova det stora utbudet av somriga drinkar gjorda på färska frukter.

SOMMARFAKTOR: Missa inte Puls årliga Beachparty i sommar då poolen åker fram och man kan dansa bland palmerna. VARFÖR SKA MAN GÅ HIT? - Puls är Norrköpings enda renodlade nattklubb dit man går för att dansa och roa sig. Den naturliga samlingsplatsen i sommar för alla partysugna människor. HEMSIDA: www.pulsnattklubb.se

Trädgår´n Gamla Torget 4 En grön oas mitt inne i city. Bra stämning, musik, god mat och dryck. Heta sommarkvällar och svala drycker. Långa middagar på terrassen. Detta är sådant som vi själva tänker på när vi ska beskriva Trädgår´n. Det som är så härligt är dock att det är precis vad ni gäster säger också!

Kopparhammaren Korsgatan 3 Vi skapar en unik uteplats med utsikt över Norrköpings innervatten beläget i hjärtat av industrilandskapet. Kunnig personal och härlig service är några av ledorden på Norrköpings nya restaurang - Kopparhammaren. God och enkel mat när den är som bäst. Välkommen att boka bord på Kopparhammaren - Mingel Kök Nattliv. HUSET REKOMMENDERAR: Kocken lägger ner mycket kärlek i vår vegetariska rätt som varierar från vecka till vecka. 38 NOLLELVA

SOMMARERBJUDANDE: Kvällssol och härlig atmosfär! SOMMARFAKTOR: Hög mysfaktor i vår nya loungedel på Torget! VARFÖR SKA MAN GÅ HIT? - Den extremt härliga utsikten och sköna personalen! HEMSIDA: www.kopparhammaren.se

SOMMARERBJUDANDE: Trädgår´n serverar numera även lunch och har öppet från 11.30 måndag till fredag hela sommaren. Lördag och söndag öppnar man klockan 14. Njut av solen och lummig grönska och ät något gott från den breda lunchmenyn. HUSET REKOMMENDERAR: Du vet väl att du kan välja mat från en omfattande meny på Trädgår´n? Allt från grillkvällar till en à la carte-middag erbjuds på terrassen eller under lummiga träd.

SOMMARFAKTOR: Inne hos oss råder en alldeles egen atmosfär. Bara runt ett hörn och känslan av en privat uteplats i grönskan infinner sig. På nätta utemöbler balanseras handväskor och under parasoller avnjuts mat och dryck i ett avslappnad manér. VARFÖR SKA MAN GÅ HIT? - Trädgår´ns lummiga uteservering ligger som en skön oas mitt inne i city och är sommartid ett naturligt val för många Norrköpingsbor som vill äta och dricka gott i en avslappnad miljö, med god service och trevlig personal. I år har Trädgår´n fräschats upp ytterligare för att skapa ännu mer känsla, miljö och atmosfär. Det är en lustgård för alla sinnen. HEMSIDA:tradgarnuteservering.se


att besöka i Norrköping Brooklyn Bar Prästgatan, Galleria Domino Urbane Goat S:t Persgatan 88 Urbane Goat är en helt nyöppnad restaurang med influenser från världens alla hörn. Rätterna på menyn har alla inslag från flera olika kök – liksom det stora utbudet av öl på flaska. Den lilla lokalen är mysig och personlig med starka färger och många inredningsdetaljer. På innegården finns en härligt grönskande uteservering med plats för cirka 50 personer. Några av platserna är belägna inne i ett orangeri som möjliggör för gästerna att sitta utomhus även de dagar vädret inte är det bästa. SOMMARERBJUDANDE: Njut av räklådan med aioli och citron med ett glas vitt vin på den blomstrande innergården.

HUSET REKOMMENDERAR: Samla ihop ett härligt kompisgäng och njut av gott käk och bra service i den stämningsfulla miljön på vår uteservering. Är du frusen är det minst lika trevligt inomhus. VARFÖR SKA MAN GÅ HIT? - Hos oss får du uppleva något helt nytt. God mat med annorlunda influenser i en miljö som inte liknar något annat i stan. Vi utlovar glad personal och en riktigt skön kväll! HEMSIDA: www.facebook.com/urbanegoat

På Brooklyn Bar är smaken det centrala. Våra råvaror håller alltid högsta kvalitet och vi arbetar bara med noga utvalda producenter. Vår meny består främst av huvudalternativ från det amerikanska köket. Brooklyn Bar skall vara ett enkelt och prisvärt sätt umgås över en bit mat eller något att dricka, dag såväl som kväll. Brooklyn Bar har ett stort sortiment av drycker, kanske hittar du din nya favorit i baren.

ribsen som serveras på en tallrik med tre olika varianter – Memphis BBQ-sås, Jack Daniels & Cokeglaze med chilimix och Honung & örter.

SOMMARERBJUDANDE: After Work måndag till fredag kl.16-18, lördag kl. 12-14 och söndag kl.16-22 serveras flera rätter inkl. en öl (33 cl)/ett glas vin eller alkoholfritt alternativ för endast 119 kronor.

VARFÖR SKA MAN GÅ HIT? - Brooklyn Bar sätter gästerna i fokus. Vi vill kunna ge dig en riktigt bra upplevelse - skön atmosfär, vällagad god amerikansk mat och en varm och personlig service. Det kan man bara ge om man verkligen bryr sig om sina gäster.

HUSET REKOMMENDERAR: Vår egen högrevsburgare eller varför inte de goda

SOMMARFAKTOR: Brooklyn Bar har en fin uteservering under sommaren, där man kan avnjuta våra fantastiska hamburgare eller ribs i glada vänners sällskap.

FACEBOOK: Brooklyn Bar Norrköping

La Uva S:t Persgatan 85 Vila Bar/Kök Bråddgatan 9 Med fantastiskt läge alldeles intill Strömmen ligger Vila Bar/Kök. En inbjudande restaurang med en uteservering där man gärna spenderar varma sommardagar och kvällar. I matsalen serveras en à la carte med genuina smaker. I loungedelen/uteserveringen serveras en något enklare loungemeny med allt från räkmacka och lasagne till hamburgare och fiskgryta. Stort fokus läggs också på baren, med fräscha drinkar och cocktails. - Det är vårt ess i rockärmen. SOMMARERBJUDANDE: Njut av en svalkande pilsner i trappan ner mot vattnet. Under sju torsdagar i sommar bjuds besökarna på trubadurunderhållning.

HUSET REKOMMENDERAR: Prova à la carte-menyn som serveras i matsalsdelen. SOMMARFAKTOR: Vila har fönsterpartier som skapar en skön inne/ ute-känsla, och en trevlig uteservering med sol hela dagen. VARFÖR SKA MAN GÅ HIT? - För att få se och upptäcka den här sidan av Strömmen. Prova på att ta en räkmacka och en öl i trappan, med vattnet alldeles intill. HEMSIDA: www.restaurangvila.se

Mysiga La Uva är en genuin spansk tapasrestaurang som ger matgästen en känsla av att förflyttas ner till Medelhavets värme och utsökta matkultur. Det är en gemytlig och familjär kvarterskrog där gästen får en unik helhetsupplevelse med god mat, trevlig service och en härlig atmosfär. Dagtid serveras vällagade luncher och på kvällen hämtas smakerna från det spanska köket. Man har också avhämtning, vilket är väldigt populärt bland kunderna. - Vi vill vara en av de bästa tapasrestaurangerna i Sverige, säger ägaren Fernando de Paz. SOMMARERBJUDANDE: Missa inte att La Uva kommer att servera paella på årets Bråvallafestival. HUSET REKOMMENDERAR: Tapas såklart! Beställ in flera smårätter som ni de-

lar på. Att äta tapas är ett trevligt sätt att umgås. SOMMARFAKTOR: La Uva satsar mycket på cocktails och drinkar i sommar, och särskilt på gin & tonic i alla dess former. Slå dig ner och njut av en fräsch drink på uteserveringen. La Uva har 64 sorters gin och 15 sorters tonic, varav många sorter bara finns på La Uva. Det går även att köpa med sig tonic och ta med hem. VARFÖR SKA MAN GÅ HIT? - La Uva är en spontan, social krog som förmedlar en bild av Spanien. Här kan man äta och dricka gott i en trevlig miljö. HEMSIDA: www.tapasbar.se NOLLELVA 39


DRAKBÅTS 2015 RACE NORRKÖPINGS

NOTIS

SUCCÉN ÄR TILLBAKA

LÖRDAG DEN 15 AUGUSTI kl 10-19

MOTALA STRÖM

NORRKÖPING

På Visualiseringscenter C får du mat och spänning i ett!

NEDANFÖR GR AND HOTELL

ANMÄL DITT LAG

REDAN IDAG VIA E-POST

011drakbatsrace@thechamp.nu LAG SKA BESTÅ AV 9-13 DELTAGARE

VARAV EN TRUMSLAGARE. BEGR. ANTAL PLATSER

FRÅGOR & INFO

GAY BENGTSSON 0708-59 96 40 detta måste finnas med på din anmälan

FÖRETAGSNAMN, KONTAKTPERSON, FAKTURERINGSADRESS, TELEFON, E-POST

anmälningsavgift 6.500 SEK (exkl moms) per lag MÖJLIGHET FINNS ATT KÖPA TILL: TÄLT, TÄLTPLATS, LUNCH & DRYCKESBILJETTER

Sugen på lunch, fika eller kanske ett glas vin? På Visualiseringscenter C:s entréplan ligger den KRAVcertifierade Restaurang & Café C! Den moderna miljön utgör en spännande kontrast till det gamla industrilandskapet och deras omtyckta restaurang serverar lunch hela sommaren. Menyn består av Dagens rätt, veckans sallad, veckans vegetariska samt barnmeny. I lunchen ingår alltid salladsbuffé, bröd, vatten, kaffe och kaka. Önskas en latte, glass eller fikabröd finns mycket gott att välja på.

Samarbetspartners

VÄLKOMMEN TILL NORRKÖPINGS DIGITALA SCIENCE CENTER! I Domen på C blir du omsluten av ljud och bild i 360°. Under sommaren visas domfilmerna Dinosaurs at Dusk, Rymdresan 3D samt den nya interaktiva visningen - Livs levande Kosmos 3D. För de små visas filmen Zula-Patrullens äventyr i tiden i VR-arenan. Dessutom - Fri entré gäller till alla våra utställningar – så alla är varmt välkomna! Mer info finner ni på deras hemsida: www.visualiseringscenter.se. (TP)

SOLA SÅ MYCKET DU VILL I JULI

FÖR ENDAST 99:-

Ingen bindningstid! Fyll i formuläret på vår hemsida och swisha. www.moresun.se

WeDeal på plats under

MoreSun -appen!

Android

Ladda ner

iPhone

Marknadsafton DROP IN Öppet alla dagar 06 - 22 Norrköping • Gamla Rådstugugatan 14

40 NOLLELVA

|

Linköping • Sparregatan 1

Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva

Årets Marknadsafton i city den 27 maj blev ett mycket uppskattat och välbesökt event. Många ville ta del av utbudet i citys alla butiker och de trevliga händelserna runt om på stan. Bland annat sände East FM live och på Spiralenscenen underhöll artisterna Miriam Bryant och Nääk & Nimo. På plats i Galleria Domino fanns också representanter från erbjudandeappen WeDeal för att sprida appen ytterligare och värva nya användare. Intresset kring WeDeal var stort och responsen mycket positiv. WeDeal höll också en tävling där fina priser lottades ut. WeDeal är en kostnadsfri app som lanserades i Norrköping i december 2014. Sedan dess har många Norrköpingsbor upptäckt fördelarna och tagit del av lokala erbjudanden och fina rabatter. Med WeDeal i din smartphone är du bara ett knapptryck från en mängd fina erbjudanden som gäller i bland annat butiker, restauranger, skönhetssalonger och på event i Norrköping. (SH)


23 maj—9 augusti Passagen Linköpings konsthall Stora torget 2, Linköping

Upplev Norrköpings äventyrsgolf – mitt i Folkparken! * Golf * Kaffe * Mjukglass *

Att bli genom att blicka bakåt

Öppet tis kl. 11-16, ons-tor 11-18, fre-sön 11-16 Fri entré

ed m a n sba tema l å h 12 ings p ö k Norr

Öppettider Juni-Augusti Vardagar................... 0900-2100 Helgdagar .............. 1000-2100 Vi reserverar oss för att hålla stängt vid dåligt väder. Ring 011-10 61 55 för aktuell information.

KFUM Norrköping Framtiden just nu

Dragsgatan 10, Norrköping “Folkparken” • 011-10 61 55 Facebook.se/norrkopingsaventyrsgolf • www.kfum-norrkoping.se

Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva Får ej användas i andra sammanhang

NOLLELVA 41


SOMMAR

G

l a n a k a t ö t blå band - et

Text: Tobias Pettersson Foto: Göran Billeson, Can Burcin Sahin/LcProBild

genom länet

Göta kanal, eller Sveriges blå band som den också kallas är en populär sjöväg som uppskattas av såväl östgötar som turister. Sommartid finns det mycket utmed kanalen att upptäcka. Göta kanal är ett av de största byggnadsprojekt som någonsin genomförts i Sverige och sträcker sig från Sjötorp vid Vänern till Mem vid Slätbaken. Kanalen är 190 km lång, varav 87 km av sträckan utgör grävd kanal och de resterande 103 km är sjöar. Redan på 1500-talet föreslog Linköpings biskop Brask att en båtled skulle anläggas tvärs över Sverige, från Östersjön till Västerhavet, men det dröjde ända fram till början av 1800-talet då Baltzar von Platen förverkligade kanalplanerna. 1806 lade han fram sin avhandling om kanaler, som resulterade i uppdraget att göra ett förslag till Göta kanal. Till sin hjälp tog han Europas främste kanalbyggare, skotten Thomas Telford. Den 11 april 1810 utfärdade Karl XIII det privilegiebrev som gav Göta kanalbolag rätt att bygga och driva kanalen, och tilldelade bolaget arbetskraft, mark och skogar för kanalens byggande. I maj 1810 togs de första spadtagen vid Motala. 58.000 indelta soldater från 16 olika regementen deltog i arbetet som tog 22 år att få färdigt. Den 26 september 1832 invigdes Göta kanal i Mem under stor pompa och ståt i närvaro av Sveriges konung Karl XIV Johan med familj.

42 NOLLELVA

Baltzar von Platen fick dock inte uppleva kröningen av sitt livsverk utan dog tre år tidigare. 58 SLUSSAR Kanalens betydelse som transportled blev kortvarig, men med tiden har det blivit ett monument över svensk dådkraft och ett populärt turistmål. Göta Kanal är idag inte bara ett kulturarv utan ett upplevelseområde med sevärdheter och semesteraktiviteter för hela familjen. Kanalen har 58 slussar, varav många finns i Östergötland. Den första slussen när man kommer från Östersjön ligger i Mem och därefter följer en mängd slussar i bland annat Söderköping, Bråttom, Borensberg och Borenshult innan man når Motala och Vättern, och kan fortsätta seglatsen in i Västergötland. Mest känt är förmodligen slussområdet vid Berg som blivit ett stort turistmål med äventyrsgolf, båtturer, restauranger och annat. Utmed kanalen finns många platser för såväl fika som bad, exempelvis är Bergsbadet i Roxen och Varamon i Motala populära platser för ett dopp, medan Kapten Bille´s Restaurang&Café i Norsholm lockar många

mat- och fikasugna gäster. Även Söderköping, Borensberg och Motala har många trevliga restauranger och caféer där båtfolket gärna stannar till. Har man inte egen båt kan man följa med på någon av de båtturer som anordnas i kanalen. Lilla kanalresan är en tvådagars färd med M/S Wilhelm Tham mellan Motala och Söderköping, där man får uppleva hela östgötadelen av kanalen och spendera en natt ombord. Man kan också åka med M/S Kung Sverker från Motala till Borensberg och tillbaka nästa dag. Under turen slussas man genom de fem slusstrapporna i Borenshult och bor på klassiska Göta Hotell i Borensberg, där en trerättersmiddag väntar. Det finns även andra båtturer, exempelvis på Roxen, över Vättern och i skärgården. Föredrar man att ta sig fram på egen hand finns det flera ställen att hyra kanot, kajak eller båt: Glasbruket vid Borensberg, Torpa Gård och Kapten Bille´s i Norsholm. Man kan också boka ett cykel- eller vandringspaket och ta sig mellan Söderköping och Motala på de fina vägar som löper utmed kanalen. Mer information finns på: www.gotakanal.se


Måndag – fredag 10-19, Lördag 10-17, Söndag 11-17 facebook.com/LindenSpiralen · Instagram lindenochspiralen lindenspiralen.se

NOLLELVA 43

LYCKANKVARTEREN. Elin - Över- & underdel, Lindex. Väska, KappAhl. Simon - Skjorta & hängselbyxor, JC. T-shirt, Jack & Jones. Hatt, Carlings.


SOMMAR

A T L P S E D R A B d n a l t ö g r e t s i Ö Foto: Shutterstock Text: Tobias Pettersson

I Östergötland finns det hundratals trevliga badmöjligheter under sommaren. Här är ett urval av några av länets badplatser. HUSBYVIK, MOGATA Barnvänligt bad med brygga och sandstrand. Här finns omklädningsrum, toalett och räddningsredskap. VISJÖBADET, ÖDESHÖG En trevlig badplats i Visjön med sandstrand, bryggor, omklädningsrum, toaletter, grillplats, lekplats och bra parkeringsmöjligheter. SKIREN, LOTORP Populär badplats med bra vattenkvalitet. I närheten finns fina berghällar för den som vill ha avskildhet. YXNINGEN, GUSUM Ett fint litet bad med sandbotten och gräsmatta där det finns bryggor, hopptorn, WC, kiosk och en mindre lekplats. VARAMON, MOTALA Varamonbaden i Motala är norra Europas största insjöbad och har en lång fin sandstrand. Här får man riktig semesterkänsla.

LUNDBYBADET, GREBO I södra delen av Ärlången finns detta mysiga bad med flotte, hopptorn och inhägnat grunt bad för småbarnen. Omklädningsrum och gungställning för barnen finns också. SANDVIK, VRETA KLOSTER Bra med stora gräsområden och 300 meter sandstrand att ligga på. Fint vatten och sandbotten nära stranden. Det finns brygga och handikapptoalett. TORPA SAND, MEDEVI Stor sandstrand och hög vattenkvalitet i grund vik mot söder. En bit att gå från bilparkeringen, men det är det värt. Dass och grillplats finnes. ÅGELSJÖN, NORRKÖPING Trevlig sjö med fina klippbad och en liten sandstrand om man har mindre barn. Härlig kvällsol och ett trevligt fik vid parkeringen. Området är också populärt bland bergsklättrare.

TREHÖRNABADET, ÖDESHÖG Barnvänligt med sandstrand badbryggor och flotte. Grillplats samt vindskydd finns. Bänkar och bord finns. Omklädningsrum samt torrtoa. Bra parkering och lekplats.

MÅRÄNGSBADET, SKÄRBLACKA Fint badställe med stor strand och ett berg för hopp och dyk. Här finns bryggor, omklädningsrum och toaletter. I närområdet finns minigolfbana, campingplats och stora grönområden för olika aktiviteter.

GRÄNNÄS, VALDMARSVIK Inne i Valdemarsviken hittar man Grännäs badplats. Bryggor, hopptorn, kiosk och omklädningsrum finns och badet är ett EU-bad.

KLARSJÖN, SÖDERKÖPING En mysig sjö mitt i skogen med klart vatten, sandstrand och bryggor. En favorit hos många och kan därför vara svårt att parkera vid fint väder.

44 NOLLELVA

VÄTTERVIKSBADET, VADSTENA Klart vatten och långgrunt med en lång sandstrand ger en kontinental känsla. Stor gräsmatta där man inte behöver trängas. STRANDBADET, BORENSBERG Ett trevligt familjebad som oftast är välbesökt vid fint badväder. Närbelägna campingplatser finnes samt liten kiosk på stranden. AMUNDEBOSJÖN, ULRIKA Barnvänligt med grund strand och bra flytbryggor och flotte. Det finns grillplats, bord, bänkar och omklädningsrum av enklare standard. Toalett i form av torrdass. SKOGSSJÖN, MJÖLBY Mysigt bad med stor parkering och inte långt att gå till badet. Bra och stor brygga som det går att dyka från längst ut. Stor gräsplan och liten sandstrand. SÖRSJÖN, ÅBY Badet har en bra sandstrand och det är långgrunt. Det finns två bryggor som båda tar sig ut på djupt vatten. Det finns en kiosk och intill badet finns en camping och stugby. KFUM, STUREFORS Långgrund sandstrand med klart vatten och lugn miljö. Sluttning med träd, perfekt för den som vill ha både sol och skugga. HULTA, LINKÖPING Perfekt familjebadplats med bra vatten vid Järnlunden. Här finns gott om stora ytor, stor brygga, flotte samt omklädningsrum och dass. Kiosk öppen vissa dagar.


BARA ETT ENKELT GOLFMEDLEMSSKAP Å´SÅ TIDNINGEN FÖRSTÅS.....

www.

400kr.nu Golfshop med fullt sortiment, restaurang med lunch varje dag och fullständiga rättigheter, träningsbana för dig som vill prova.

Ditt egna badparadis

Kampanj 8 jun-16 aug.

Har man ett eget semesterparadis i trädgården är det inte så konstigt att man längtar hem. Vi på Folkpool har spridit badglädje till svenska folket i över 45 år och är stolta över att vara Sveriges största leverantör av både pooler och spabad. Hos oss hittar ni allt för ett lyckat köp, vare sig ni är intresserade av pool eller spa.

Läs mer på folkpool.se

Varmt välkommen till Folkpool i Norrköping.

Golf, Glädje & Gemenskap Beställ nya pooloch spakatalogen. www.folkpool.se

Folkpool Norrköping Lindövägen 55, Norrköping

Öppettider Vard 9-17 Tel 011-10 19 05

www.ngk.nu • 011-15 82 40 Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva Får ej användas i andra sammanhang

Vi har däcken du behöver, oavsett hur långt du ska färdas!

ÖPPET00 HELA SOMMAREN! 00 00

Vardagar 7 - 17

• Lördagar 09 - 1300 R NADE 4 MÅ TEFRITT RÄN

Since

1971

VI ÄR DIN Norrköping

011-13 13 59 • ÖPPET VARDAGAR 0700 - 1800 LÖRDAG 0900 - 1300 • FINSPÅNGSVÄGEN 65 • INFO@DÄCKCENTER.NU• WWW.DÄCKCENTER.NU

NOLLELVA 45


SOMMAR

Ö s t i e r r g e ö t k t l y a l n f d t U Text: Tobias Pettersson Foto: Shutterstock

Gör en dagsutflykt och upptäck Östergötland utanför de stora sevärdheterna. Här är förslag på några roliga aktiviteter.

Dockskåp i Lotorp

Paddla surfbräda i Varamon

Dockskåpsvrån Rävlämmen är en samling med cirka 70 dockskåp vid Vandrarhemmet i Lotorp. Lär dig om dockskåpets utveckling från slutet av 1800-talet och fram till i dag. www.dockskapsvran.se

Paddla SUP (Stand Up Paddleboard) i kvällningen. Efter en gemensam samling och instruktioner följer en timmes paddling i solnedgången. www.varamobaden.com

Klostervandring i Alvastra

Ridtur i Malexanderskogarna

Heldag som börjar vid Rökstenen och fortsätter med guidning i Alvastra klosterruin. Därefter vandring längs med Ellen Keys led på Omberg, förbi orkidékärr, Stocklycke äng och slutligen längs med Vätterns strand tillbaka till Strand. www.rokstenen.se

Följ med en erfaren guide på en heldagstur med lunch i fält. Turen tar 5 timmar inklusive lunch vilket innebär 4 timmars effektiv ridning. Passar för dig som har ridit en del innan men svårighetsgraden är ok för de flesta. www.tumboadventures.se

Lieslåtterkurs i Kristberg

Grissafari i Medevi

Besök en KRAV-märkt grisproduktion och lär dig om hur grisarna lever. Åk traktor och vagn ut till grisbetena för att se grisarna leka och bada. www.kalvsjo.se

Du får lära dig om hur man kan anpassa orv till person, hur man väljer lieblad till orv samt att skära gräs på ett ergonomiskt och effektivt sätt och att upprätthålla skärpan i eggen under slåttern. www.kristbergs.se

Äventyrspark i Åby

Bäversafari i Simonstorp

Vid Sörsjöns camping finns en äventyrspark för den som vill prova massor med höghöjdsbanor och linbanor. Sammanlagt klätterlängd är över 1500 meter för den som provar alla banor. www.aventyrsupplevelser.com

Paddla kanot i lugna vatten till bäverhyddor. Se bäverns imponerande byggnadskonst och trädfällningsmetoder. Har du tur kanske du också får se bävern i aktion. www.kronhjorten.se

Hälsa på oss i sommar!

WeDeal 3.0 ute nu! Ladda ner appen idag! Gratis via: ANDROID-APPEN PÅ

46 NOLLELVA

Östgötarnas egna utflyktstips På Visit Östergötland har östgötarna själva tipsat om sina bästa utflyktsmål och de valde dessa platser: • Bruksmiljöerna kring Sonstorp • Ön Fjuk i Vättern • Höversbygrottan • Ravinen i Stjärnorp • Rödberget, Norrköping • Sättra ängar, Boxholm • Aspöja, S:t Anna • Hovetorp slusstrappa • Getåravinen, Åby • Krokeks ödekyrka • Kärnskogen, Norra Godegård Fler utflyktsmål finns på: www.visitostergotland.se/sv/Utflykta


ÖPPETTIDER

Roxengatan 4 Linköping

MÅN - FRE 10-18 LÖRDAGAR 10-14

“Vi har allt för nybörjare n, semester fiskaren och den inbitne sportfisk aren”

Sommarmix från ABU! Blanda 4 st för

SEM

120:-

Ba rns et me d ink apslad rul le från 399:-

ELMOTORER FRÅN Minnkota, Motorguide & Watersnake från

795:-

Venerate cork 30-60g & Avocet Silver

GÄDDSET-KOMPLETT

Ok u m e l l u r l Ha sp e o i r N S af i n a

a

e s kit, ets et, b et m t, e ls e p Ha s r! h håv in gå t afs a r o c

399:: 9 9 6

SHIMANO ALIVIO COMBO 8”

999:-

M ETSET : 9 4 N Å R F

P PET ! EST E R K LI

BARNHÅVAR I TÅLIG ALUMINIUM FRÅN

49:-

599:ord 1048:-

ord 1655:-

Vi har kajaker i både PA NJ SOM M A R KA M G PS f rån plast och glasfiber på E k o lo d o c h Lo w ra n c e från Tahe Marine H u m m in bird &

95:-

8 Ta h e f i t 7

ord 699:-

ÄV E N rda re V i h a r y U to m b o ur Me rc

PARSUN 4-takt 5 års garanti

från 995:Gummibåt “Watersnake” Uppblåsbar köl med Aludurk. 5 års garanti! Vi har flera storlekar!

Tillbehörspaket på köpet värde 2800 vid köp av kajak!

Sveriges bästa priser

KIMPLE ALUMINIUMBÅTAR

HELSVETSADE!

från 11500:-

Vi hyr även ut kajaker och båtar för sommarens alla äventyr! ÜG E N ! R V E L U PP FÖLJ H C O TÄV LA S G RAT I S S M ED O E N i HÖST! ÜG in på vår FB-sida T I LL R Surfa för att läsa mer!!

Gilla och Följ oss på Instagram & Facebook!

Upplev Upplev_Sportfiskecenter

Med reservation för ev. tryckfel eller slutförsälj jning


Ta en siesta i s k u Dominos festlig ggan med a sommarkryss

TÄVLA OM PRES ENTKORT 1:a till 3:e pris har e

t värde av 200t 0s:ammanlagt -

Lycka till & glad sommar!

BONUSCHANS EN L

ämna in färdi glöst kryss hos Chilli. De 50 första f ett Domino ba år dlakan!


DET LÖNAR SIG ATT VARA FLITIG I SOMMAR! Vi drar tre vinnare bland de som skickat in ett korrekt löst korsord. 1:a pris – Presentkort på Clas Ohlson värt 1000:2:a-3:e pris – Presentkort på Chilli värt 500:-

FÖRNAMN:

SKICKA KORSORDET TILL: Galleria Domino, Centrumledningen. Repslagaregatan 12, 602 32 Norrköping. Glöm inte att fylla i namn, adress, e-post och telefon. Märk ditt svarskuvert med ”Sommarkrysset”. Senast den 16 augusti 2015 vill vi ha ditt kryss. Du kan även lämna det i brevlådan på eventtorget i Galleria Domino. Anställda på Domino får ej delta i tävlingen.

TELEFON:

EFTERNAMN: E-POST:

POSTADRESS:

FRI PARKERING SÖNDAGAR & RÖDA DAGAR, GÄLLER VÅRA P-HUS ANKARET, SPIRAN & LYCKAN FACEBOOK.COM/GALLERIADOMINO

INSTAGRAM: GALLERIADOMINO

GALLERIADOMINO.SE


SOMMAR

scen

Intressanta akter äntrar

Knäppingsborgs Text: Sandra Häggander Foto: Brita Nordholm

Knäppingsborg är det öppna kvarteret där kultur och mat står i fokus. Precis som föregående år arrangeras i sommar en uppsjö musikkvällar med stor variation - från allsång till heta popartister. Bland de uppskattade kulturinslagen finns något för hela familjen och allting är gratis. - Vi försöker hitta de artister som precis är på väg att slå igenom. Det ska vara i Knäppingsborg man ser dessa morgondagens stjärnor första gången. Tove Lo som spelade hos oss förra året är ett bra exempel, säger Thomas Walden på Ståhls Fastigheter.

Några av de spännande artisterna som äntrar scenen denna gång är Anna Ternheim, Hurula, Violet Green och Crescendo Orchestra. - Många av banden som spelat här har i efterhand berättat att spelningarna i Knäppingsborg är bland de bästa på hela året, tack vare närheten till publiken och den stämningsfulla atmosfären som

råder här. Numera får vi faktiskt förfrågningar från artister på hög nivå som vill komma till oss och spela, fortsätter Thomas som betonar att gemenskap och glädje är grunden i musikkvällarna. UNDERHÅLLNING FÖR ALLA Vid sidan av konserterna anordnas allsångskvällar med Thalias vänner i kvarteret under sommaren. Dessutom bjuds det på en Pippi Långstrumpteater för barn, farsen ”Barnaskrik & jäkelskap” och folklustspelet ”Tänk om jag gifter mig med August”. - Med de här evenemangen vill vi bidra till att

Norrköping city blir en attraktivare plats, både för Norrköpingsbor och de gäster som besöker vår stad över sommaren. Vi hoppas givetvis också att de som ännu inte upptäckt Knäppingsborg gör det under dessa arrangemang. Hur är dina förväntningar på sommarens evenemang i Knäppingsborg? - Höga! Dels så gläds jag mycket åt att gästerna i vårt kvarter har det trivsamt och bra, dessutom gör sådana här saker att jag känner stolthet över Norrköping. Jag tar mer än gärna med besök utifrån stan till Knäppingsborg om sommarkvällarna.

Kinda Kanal – Å T T A M I L AV U P P L E V E L S E R – Text: Sandra Häggander Foto: Sandra Häggander och Kinda Kanal

Längst vackra Kinda Kanal finns mycket att uppleva, se och göra. Den åtta mil långa kanalen sträcker sig från Roxen ovanför Linköping i norr, till skogsbygden kring Horn i söder. Längst vägen samsas makalösa naturupplevelser med härliga aktiviteter och välsmakande mat. Stilla avkoppling i ostörda badvikar, härliga utflyktsmål och fiskrika vatten. Längst Kinda Kanal finns något för de allra flesta - oavsett om det rofyllda naturlivet eller stans stadspuls lockar mest. Att ta sig genom kanalens slussar med egen båt är en unik upplevelse där man kan välja att betala för en enda sträcka, tur-och-retur eller en säsongsbiljett så får man slussa hur mycket man vill. - Antalet slussade båtar över hela sträckan har de senaste åren legat ganska statiskt på 150 båtar varje säsong. Ser man till enskilda slussar är den i Brokind allra populärast. Där slussade vi över 1.000 båtar i fjol, berättar Kanaldirektör Lars Sjöberg. Även för de som inte har egen båt är möjligheterna många på Kinda Kanal. - Flera av aktörerna längst kanalen hyr ut båtar, kanoter och kajaker. Det går också båtturer med chartertrafik man kan hoppa på. Även landsvägen längst kanalen är full av upplevelser om man föredrar att göra en utflykt till fots, med cykel eller bil. De många aktörerna som verkar längst kanalen erbjuder mat och fika, goda möjligheter till övernattning och aktiviteter som golf och båtuthyrning. Här finns många badplatser och fiskemöjligheterna är goda. 50 NOLLELVA

- Det är dessa entreprenörer som gör att vi hela tiden kan fortsätta utveckla Kinda Kanal till det bättre. Vi ser mer än gärna fler intressenter som tror på läget vid kanalen. Det är mångfalden bland aktörerna längst kanalen som gör oss intressanta, menar Lars. Har du några egna smultronställen att dela med dig av? - Det finns så många fina platser. Att besöka Brokind och se slussning från bryggan är väldigt spännande. Björksund i Rimforsa är en annan favorit. Vid Hångö, Åsunden finns en liten kiosk med självbetjäning som också är väl värd ett besök. TA DET LUGNT PÅ KANALEN Bolaget Kinda Kanal AB ägs gemensamt av Region Östergötland, Linköpings kommun och Kinda kommun. Under högsäsong jobbar upp till 12 personer med service, underhåll och vid slussarna. Kanalen togs i bruk år 1872 och fungerar fortfarande nästan precis på samma sätt idag. - På gott och ont! Allt är mekaniskt. Men det är bra på det sättet att man inte kan stressa när man åker på kanalen. Visst hinner man kanske alla slussar under en dag men de flesta tar det lugnt och låter det ta ett par dagar.

Att Kinda Kanal ofta benämns som Stångån bland många östgötar är en trend Lars inte vill uppmuntra. - Visserligen är Kinda Kanal och Stångån två namn på ett och samma vatten men jag ser helst att vi kallar det Kinda Kanal. Slussar har man sällan på åar, däremot är det vanligt på kanaler, ler han och berättar att det troligen är ren bekvämlighet som gör att många säger Stångån. FRAMTIDSTRO Framöver hoppas Lars på ännu mer liv och rörelse vid Kinda Kanal. Visionen är att skapa ett kanalstråk som väver in kanalen i Linköpings stadsliv. - Första steget är att utveckla caféet vid slussen i Tannefors till ett värdshus som står öppet året om. På sikt vill vi även öppna serveringar vid slussarna i Nykvarn och Hjulsbro. Min förhoppning är att erbjuda ett kanalstråk som överträffar förväntningarna hos såväl Linköpingsbor som turister utifrån, och att man är så nöjd efter ett besök att man kommer tillbaka många gånger därefter. Sommartid anordnas många aktiviteter längst kanalen. Ett event som till mångas glädje kommer tillbaka den 25 juli är ”Fri Fart” där vackra båtar från förr visas upp i en parad vid Tullbron. 27 juni anordnas också Kinda Kanaldag i Rimforsa hamn.


Sommarens presenter och godsaker hittar du i Knäppingsborg

SOMMARKÄNSLA VERA – lev livet lite vackrare Design som väcker känsla Funktion som väcker tanke!

TE

KAFFE

CHOKLAD

KRYDDOR

LAKRIT S

Varmt välkommen! Följ oss på Facebook & Instagram SKOLGATAN 1, KNÄPPINGSBORG • 011-12 12 17 • FÖLJ OSS PÅ 

KNÄPPINGSBORG – SKOLGATAN 1

Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva Får ej användas i andra sammanhang

Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva Får ej användas i andra sammanhang

KOM

OCH NJUT AV S O M M AR EN M ED OS S ....

011-134560 • Vi finns i kvarteret Knäppingsborg NOLLELVA 51


SOMMAR

Sommarens teatrar i Östergötland Text: Tobias Pettersson Foto: Shakespeare på Gräsgården

Sommar på klostret! Vadstena Klosterhotel och Restaurant Munkklostret är inrymda i några av Sveriges äldsta byggnader; den Heliga Birgittas kloster från 1300-talet och Birger Jarls furstepalats från 1200-talet.

Östergötland är ett av de sommarteatertätaste länen i landet och även denna sommar sätts det upp en mängd pjäser i olika genrer. Publiken kan se allt från Shakespeare till Pippi Långstrump. Varje sommar brukar det framföras runt 30 olika uppsättningar sommarteater i Östergötland. Tidigare har dessa samlats i en folder av Östsam och haft en gemensam presentation, men i år är det lite svårare för publiken att hålla reda på alla föreställningar. Här är några av de sommarteatrar som spelas i sommar. UNGEFÄR SOM TONY CURTIS Medevi Brunn 3/7-2/8, tis-lör 18.00, sön 13.30. Ingen teater på måndagar.

BELLMANSPEL MED TEATER OCH MUSIK Café Columbia, Kisa 9/7

PETTSON & FINDUS Gamla Linköping Torsdag och söndag 9/7-16/8.

UNDERHÅLLNING PÅGÅR Färgargårdens café, Norrköping 23-26/7

SMUGGELSPRIT OCH HALLONSAFT Grebo hembygdsgård 21, 22, 25, 26, 27 och 28/6.

BARNASKRIK & JÄKELSKAP Knäppingsborg, Norrköping 24-26, 31/7, 1, 2, 9, 20-23 och 29/8.

EMIL!!! NYA HYSS I KATTHULT Wallbergska gården, Söderköping 24/6-11/7

VILHELM MOBERG - LIV OCH FÖRFATTARSKAP Stebbarps gård, Ydre 21/7

NILS KARLSSON PYSSLING Mjölby hembygdsgård 26, 28, 30/6, 4, 6, 12/7, 2 och 9/8.

Terrassen vår uteservering på Restaurang Munkklostret. Njut vår sommarmeny och den fantastiska utsikten över Vättern när solen går ner.

MAKTEN OCH HÄRLIGHETEN Alvastra klosterruin 17-25/7

KAPTEN NEMMOS PIRATER GÅR TILL HAVS Torpöns färjeläge Tisdagar 30/6-28/7.

SÖDERKÅKAR Landeryds hembygdspark 15, 16, 22, 23, 29 och 30/8.

TÄNK OM JAG GIFTER MIG MED AUGUST Knäppingsborg, Norrköping 2-7 och 10-12/7.

PIPPI LÅNGSTRUMP PÅ DE SJU HAVEN Knäppingsborg, Norrköping 23, 24/6, 16-19/7, 7, 8, 14 och 15/8.

EN MIDSOMMARNATTSDRÖM Gräsgården, Vadstena 4, 8-12, 15-19, 22, 24-31/7 och 1/8.

KÄRLEK OCH PENGAR Kornettgården, Flistad 24, 27, 28, 30/6, 1, 4, 5, 7 och 8/7.

Restaurang Slottsvillan vår välfyllda grillbuffé i mysig uteatmosfär i slottsparken. Vadstena Klostercafé erbjuder delikata smörgåsar, härliga bakverk, glass och kaffe.

Pssst... den 21 augusti slår vi upp portarna till vårt spa.

H 5 OT ELL 372 36

www.klosterhotel.se På Gräsgården

Tfn +46 (0)143-315 30 • hotel@klosterhotel.se 52 NOLLELVA

i Vadstena spela s En Midsomm med Andreas Fo arnattsdröm rner Lindal i hu vudrollen.


Sommarkampanj! 30% RABATT på alla handväskor från Fiorelli!

STILSÄKER SHOPPING SEdaN 1977.

IL CIBO - LYCKANKVARTEREN. Daniel - Kavaj, Johnells. Skjorta, Gant. Klocka, Becks Urhandel.

Gäller t.o.m 31/8 med reservation för slutförsäljning

Välkommen till vår nya lokal i Galleria Domino! Med egen ingång från Repslagaregatan.

Må-Fre 10-18, Lö 10-15 Repslagaregatan 12, Norrköping • 011-16 26 25

Exklusiva erbjudanden i din mobil

Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva Får ej användas i andra sammanhang

SOMMARRENSNING! PÅ FEST- & BRUDKLÄNNINGAR

T E SORTIMEN D N E Å G T U T PÅ 30% RABAT ( gäller t o m 21/8 -15 ) KUNSKA P • OMTA N K E • ORI G I N ALMÄRK EN

Måndag – fredag 10-19, Lördag 10-17, Söndag 11-17 facebook.com/LindenSpiralen · Instagram lindenochspiralen lindenspiralen.se

vår ök ida! s Be ms he

Torg g ata n 6 • L inkö ping 0 1 3-14 50 58

w w w. p a r t y w o r l d . s e NOLLELVA 53


SOMMAR

EN SOMMAR

FYLLD AV

MUSIK Under sommaren anordnas det festivaler och musikkonserter nästan dagligen. Här är några musikfester i Östergötland man inte bör missa i sommar.

Skogsröjet

Rejmyre 31/7-1/8 Skogsröjet fortsätter att rocka hårt år efter år och har etablerat sig som en aktad rockfestival i landet när det gäller den tunga musiken. Festivalen kan i vanlig ordning stoltsera med ett stenhårt program med både en del av det bästa inom den inhemska hårdrocken samt några internationella toppnamn. Band som spelar är bland annat Europe, Skid Row, Saxon, Hardcore Superstar, UDO, Dream Theatre och Queensryche. HEMSIDA: www.skogsrojet.se

Visfestivalen i Västervik 9-11/7

Västerviks mysiga visfestival firar 50 år i år, vilket förmodligen gör den till landets äldsta kontinuerliga musikfestival. Västervik ligger visserligen i Småland, men vi är väldigt många östgötar som åker till den trevliga visfestivalen i Stegeholms slottsruin vecka 28 varje sommar. I år uppträder bland annat Weeping Willows, Lasse Berghagen, Åsa Jinder, Meja, Petter och Edda Magnason. HEMSIDA: visfestivalen.se

Motala stadsfestival 23-25/7

På Stora Torget mitt i staden anordnas det sedan 2013 stadsfestival med fri entré. Förutom tivoli, matfestival, after beach och annat skoj blir det även en hel del livemusik. Mestadels handlar det om lokala akter som Pilotsonen, Motala Rockers och Tideline men även tributeband som Ebba Gold och Bruce Springsteen Tribute samt dj:s, samba och annan skön musik. HEMSIDA: motalastadsfestival.se

ETT URVAL AV ANNAN MUSIK I SOMMAR: 25-27/6 Bråvallafestivalen, Norrköping 26/6 Diggiloo, Vadstena 2/7 Fredrik ”Frallan” Jonsson, Kisa 3/7 Lana & The papas, Motala 3-4/7 Karnebåtfestival, Valdemarsvik 4/7 Valöfestivalen, Björkfors 7/7 Komiform, Åtvidaberg 7/7 Niello, Norrköping

8/7 Anna-Lotta Larsson, Arkösund 10/7 Thomas Stenström, Norrköping 11/7 Tomas Ledin, Linköping 12/7 Little Gerhard, Ingelstorp 14/7 Alina Devercerski, Norrköping 15/7 Arja Saijonmaa, Arkösund 15/7 En hyllning till Eva Cassidy, Gryt 16/7 Björn Rosenström, Norrköping 17/7 Syster Sol, Norrköping 18/7 Louice Ottosson, Grebo 22/7 Rockabillykväll, Horn 22/7 Lasse Lindbom, Ydre 22/7 Dan Granero, Motala 23/7 Eldkvarn, Norrköping 24/7 Janne Schaffer, Husby säteri 24/7 Hub Caps, Björkfors 24/7 Markus Krunegård, Norrköping 24-25/7 Sommarrocken, Finspång 24-25/7 Hårdrockare för livet, Motala 28/7 Hurula, Norrköping

30/7 Edith Strindberg Trio, Linköping 30/7 Göran Engman, Kisa 30/7 Kalle Baah, Norrköping 31/7 Dagsfesten på HUGO, Norrköping 31/7-1/8 Munken in the park, Norrköping 4/8 Anna Ternheim, Norrköping 8/8 Brolle, Boppers, Nanne Grönwall, Valdemarsvik 8/8 Rawfest, Norrköping 8-15/8 Östergötlands Musikdagar. Runt om i länet. 12-16/8 Augustifesten, Norrköping 13/8 RIX FM Festival, Norrköping 13/8 Mattias Reinhed, Linköping 15/8 Keep It Loud, Linköping 15/8 Trailerpark Idlers, Grebo 18/8 Ola Magnell, Norrköping 18-23/8 Linköpings stadsfest 21/8 RIX FM Festival, Linköping 22/8 Knickedicks festival, Norrköping 28/8 Mjölbykalaset, Mjölby 29/8 Ulf Lundell, Linköping

V Ät gott Paddla

mer på s ä : L 54 NOLLELVA

Fiska www.kindakanal.se

arför inte ta några semesterdagar i din egen hembygd? Åtta mil upplevelser genom slussar och sjösystem. Här finns möjlighet för alla att hitta sin ostörda badvik, fiskeplats eller smultronställe. Packa fiskespö och campingutrustning, snurrebåt kan du hyra. Prova ett paket med lite lyxigt boende kombinerat med kajakpaddling eller hyr en ruffad motorbåt under en vecka. Kinda Kanal väntar på dig i Sommar!


SÅ HÄR ANVÄNDER DU WEDEAL 1 LADDA NER APPEN GRATIS PÅ APP STORE ELLER GOOGLE PLAY

Exklusiva erbjudanden i din mobil

ANDROID-APPEN PÅ

– Välj därefter stad

2 HITTA ALLA FINA ERBJUDANDEN UNDER IKONEN ”ALLA DEALS” ELLER ”KATEGORIER” 3 KLICKA VIDARE PÅ DET ERBJUDANDE DU ÄR INTRESSERAD AV

Ballong dekorationer till

Fest & Bröllop Pimpa festlokalen, baren och honnörsbordet med ballonger! Ballonger passar ALLA åldrar!

Följ oss på Facebook och WeDeal

Exklusiva erbjudanden i din mobil

4 AKTIVERA DITT

ERBJUDANDE I KASSAN NÄR DU BETALAR. GRATTIS! DU HAR NU SPARAT MASSOR AV PENGAR!

FÖRETAGARE! VILL DU ANVÄNDA WEDEAL I DIN MARKNADSFÖRING?

Kontakta oss på: norrkoping@wedeal.se Mer info på www.wedeal.se

För info och bokning Kicki Wisell - 0729-36 77 90

kicki@balloondecorator.se

www.balloondecorator.se Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva

NOLLELVA 55


SOMMAR

10 måsten om du semestrar i Östergötland

Text: Tobias Pettersson

Skärgård och storstäder, historia och natur. Östergötland har en mängd intressanta sevärdheter att erbjuda sina besökare. Vi har plockat ut tio guldkorn som visar upp lite av det bästa som Östergötland har att erbjuda under sommaren. RÖKSTENEN Sveriges mest kända runsten är den stora Rökstenen i Rök utanför Ödeshög. Stenen restes på 800-talet och har världens längsta runskrift. Strax intill ligger den berömda fågelsjön Tåkern samt det mytomspunna Omberg med grottor, en fantastisk utsikt och vacker natur över Vättern.

Foto: Rickard Monéus

REIJMYRE GLASBRUK Reijmyre Glasbruk började tillverka munblåst glas redan 1810, vilket gör det till Sveriges näst äldsta glasbruk som fortfarande är i drift. Besökaren får se glaset formas från glödande mjuk massa till vacker färdig produkt av kunniga glasblåsare som blandar nyskapande design och gammal traditionell glasblåsarteknik.

KOLMÅRDENS DJURPARK Landets största och mest kända djurpark fyller 50 år i år. Här kan man titta på tigrar, apor och mängder av andra djur på nära håll, och inte minst är djurparken berömd för sin spektakulära delfinshow. Sväva över djurparken med linbanefärden Safari, susa fram i berg-och dalbanan Delfinexpressen och besök Bamses värld.

GAMLA LINKÖPING I utkanten av Linköping kan man få en inblick i hur staden kunde ha sett ut för hundra år sedan. Gamla Linköping är en hel stadsdel dit man har flyttat gamla hus istället för att riva dem. Här kan du köpa gammaldags godis, gå på café, se uppträdanden, besöka hantverkare och gå på museum. Hela området är ett enda stort friluftsmuseum.

SÖDERKÖPING En dag i Söderköping borde ingå för alla som kommer på besök till Östergötland. Vandra runt bland de mysiga medeltidsgränderna, ta en glass på Smultronstället, klättra upp på Ramunderberget och titta på utsikten, besök någon av de vackra kyrkorna eller ta en öl och en matbit på någon av restaurangerna vid kanalhamnen. Söderköping är en riktig sommarstad. 56 NOLLELVA

VADSTENA SLOTT Många platser i Östergötland har stolta anor tillbaka till medeltiden. Inte minst lilla mysiga Vadstena intill Vättern. Det är en trevlig stad att bara vandra omkring i men här finns också den berömda Vadstena klosterkyrka. Och så förstås Vadstena slott, en magnifik skapelse som lever upp sommartid när det hålls konserter och olika aktiviteter på borggården. SKÄNNINGE MARKEN Den första onsdagen och torsdagen i augusti förvandlas lilla Skänninge till en av landets största marknader. Tusentals knallar säljer kokosbollar, skivor, saltgurka, kläder, godis, korv och allt annat man kan tänka sig. Det finns även ett stort tivoli samt en mängd restauranger. Den medeltida staden Skänninge är förresten värt ett besök även när det inte är marknad.

Foto: Rolf_52 / Shutterstock.com

Foto: Rolf_52 / Shutterstock.com

VARAMON Närmare Medelhavet än så här kommer du inte i Östergötland, och knappt nån annanstans i Sverige heller. En halvmil sandstrand brer ut sig längs med Vätterns kant i Motala och här kan du vindsurfa, paddla kajak, spela volleyboll och allt det där andra som hör hemma på en riktig badstrand.

SKÄRGÅRDEN Skärgårdarna S: t Anna, Gryt och Tjust bildar den östgötska skärgården med vackra miljöer som är väl värda ett besök. Bäst upptäcker man skärgården med egen båt, men man kan även åka ut till kusten för att bara promenera, äta glass och insupa den salta havsdoften. Det finns även olika båtturer man kan åka.

INDUSTRILANDSKAPET I NORRKÖPING De gamla industrilokalerna utmed Motala ström har renoverats och blivit ett populärt besöksmål. Här finns konserthuset Louis De Geer, ett flertal museer, trevliga krogar och inte minst det mysiga kvarteret Knäppingsborg med caféer, restauranger och butiker. Där spelas även teater och anordnas en mängd konserter i sommar.

Missa inte heller: Bergs slussar Bersbo gruvor Naturum Tåkern Flygvapenmuseum i Malmslätt Solkanonen i Åtvidaberg Birgitta klostermuseum, Vadstena Linköpings domkyrka Slotten Löfstad och Ekenäs Risten-Lakviks museijärnväg Motala Motormuseum


Å P R A M M SO ! D N A R T S A S R O F M I R É F F U B H LUNC

Somriga läckerheter serveras dagligen klockan 12-15.

Pris 165 KR/PERS

R A L L Ä V GRILLK

Boka din picknick korg, avnjut den hos oss eller ta med den ut på utflykten

Pris 295 KR/PERS

Vår uppskattade grill tänds varje onsdag 24 jun–12 aug klockan 18. Underhållning 24/6, 5/8

Pris 345 KR/PERS

! R E V Ö V SO

Unna dig en eller flera övernattningar med båtturer, kajak, strandbastubad och andra trevliga aktiviteter. Till kvällen dukar vi upp en läcker middag tillagad på traktens råvaror

ANNONZERA annons & reklam

Pris fr 1025 KR/PERS

Fredrika Bremers Allé 2 590 46 Rimforsa Telefon 0494-792 90 • www.rimforsastrand.se facebook.com/RimforsaStrand #rimforsastrand

EN. M M O K L VÄ DU ÄR VÄNTAD!


SÖDERKÖPING

SÖDERKÖPING - EN MEDELTIDA STORSTAD Söderköping var en av landets mäktigaste städer under medeltiden. Torsdagar kl. 17.00 den 25/6, 2/7, 9/7, 16/7, 23/7, 30/7, 6/8 och 13/8.

Text: Tobias Pettersson Foto: Studio Piqtura / Annica Björklund

STADSVANDRING

Det anordnas ett antal guidade vandringar i Söderköping under sommaren. Alla utom Skönbergavandringen utgår från Rådhustorget och priserna skiftar.

Stadsrundtur där det berättas om stadens historia, byggnader och sevärdheter. Söndagar kl. 17.00 den 28/6, 5/7, 12/7, 19/7, 26/7, 2/8, 9/8 och 16/8.

NATUR- OCH KULTURVANDRING, SKÖNBERGA PRÄSTGÅRD Visning av den engelska parken med gravfält från vikingatid, tillsammans med naturguide Lars Frölich och arkeolog Anders Persson. Tisdagen den 18/8.

BRASKVANDRING Promenad i de historiska drothemskvarteren tillsammans med guide och Biskop Brask. Tisdagar kl 17.00 den 23/6, 30/6, 7/7, 14/7, 21/7, 28/7, 4/8 och 11/8.

I MADICKENFILMERNAS KVARTER Pigan Sofia tar oss med på en promenad till kvarteren där Madickenfilmerna spelades in. Onsdagar kl. 16.00 den 24/6, 8 /7, 22/7 och 5/8. Lördagar kl. 11.00 den 27/6, 4/7, 11/7, 18/7, 25/7, 1/8, 8/8 och 15/8.

NU & DÅ - UPPLEVELSEVANDRING FÖR BARN Följ med Nu & Då på en dramavandring i tornens värld. För alla barn och barnsliga. Onsdagar kl 16.00 den 1/7, 15/7, 29/7 och 12/8.

Söderköping - ETT MEDELTIDA MAKTCENTRUM Text: Tobias Pettersson Foto: Sara Ullvetter

Idag är Söderköping en mysig småstad vid Göta kanal som lockar många turister om sommaren. På medeltiden var det dock en stad med stor makt och en betydelsefull handelsstad med Storån som viktig transportled. Genom ett antal runstenar i området har man kunnat slå fast att Söderköping redan på 1000-talet var en viktig plats med stormän och bönder där kristendomen fått fäste. Under 1100- och 1200-talen växte staden kraftigt och utvecklades till en betydande handelsplats och decennierna kring sekelskiftet 1300 hade Söderköping blivit ett maktcentrum som var jämbördigt med Stockholm. I staden byggdes kyrkor och kloster, där kröntes kungar och drottningar och stormän från hela landet kom dit för viktiga möten. Ända in på 1500-talet var det en viktig stad, men efter reformationsriksdagen 1527 när kyrkan började förlora sin starka ställning började även Söderkö-

58 NOLLELVA

ping tappa sin betydelse. Slutpunkten för stadens storhetstid kan sägas vara 1567 då den danska krigsherren Rantzaus härjade området. TURISTTÄTT På 1800-talet fick Söderköping ett uppsving genom Söderköpings brunn och byggandet av Göta Kanal och på 1900- och 2000-talen har Söderköping utvecklats till en välbesökt turiststad som lockar många människor om somrarna. Det medeltida arvet lever dock kvar i Söderköpings gästabud, en medeltida festival som i år arrangeras 27-30 augusti och förvandlar hela stadskärnan till en medeltida marknadsplats med försäljningsstånd, uppträdanden och tornerspel.


www.a-cafeet.se 0121-124 30 Ågatan 27 Söderköping

Njut av vår lunchbuffé eller À la Carte på den stora uteserveringen. Vi har även en bar i vår härliga trädgårdslounge och lekplats för barnen. Välkomna till oss!

I den vackert inbäddade småstaden Söderköping råder en trivsam småstadsanda. Längs de bilfria kullerstensgatorna kan du i lugn och ro strosa runt mellan de historiska byggnaderna som idag ger plats åt butiker, caféer och restauranger.

Välkomna till en nyrenoverad restaurang med två härliga uteserveringar! Kinamat • Á la carte • Fullständiga rättigheter

På sommaren är det fullt med liv och rörelse i kanalhamnen. Uteserveringarna intill Göta Kanal, som passerar genom staden, lockar till sig besökare från när och fjärran. I Söderköping är det nära till allt och ändå finns det så mycket att se och uppleva!

Vi önskar er en riktigt glad sommar! Back in town! Kanalhamnen/Bryggan Ågatan 53 • Söderköping

After sail

ALLA DAGAR 1200-1800

Vuxna 125:- • Barn 59:OBS! Gäller på hela området (minst 300 platser) • Räkfrossa på bryggan 2 ggr/v. • Vi serverar även burritos, smoothies och glass • Musikunderhållning nästan varje dag hela sommaren • Barnvänligt FÖRBOKNING MINST 10 PERSONER • TEL. 0121-14100 • TAPASBAR.SE

Ågatan 21 • Söderköping • 0121-134 44 www.osternsstjarna.se

Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva Får ej användas i andra sammanhang

Crêperie & Lanthandel

Vi hälsar gamla och nya gäster hjärtligt välkomna till en ny sommarsäsong. Som vanligt blandar vi mat, musik och kulturupplevelser. Läs mer om detta på vår hemsida www.bondenscreperie.se Välkomna!

Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva Får ej användas i andra sammanhang

NOLLELVA 59


SÖDERKÖPING

Ylva och Toste

ÄR BARN OM MEDELTIDEN Text: Tobias Pettersson Illustration: Mimmi Tollerup

Ylva och Toste är en interaktiv installation som gör high tech av medeltiden. Genom modern teknik får besökaren ta del av historien på ett lustfyllt och aktivt sätt. Ylva är en tolvårig tjej som lever i en ganska fattig familj där pappan är kammakare och mamman sköter hemmet och barnen. Toste är en elvaårig kille som kommer från en välbärgad familj som sysslar med handel. Tillsammans ska de lära ut hur det var att leva i Söderköping för 800 år sedan.

med Toste till hans pappas båtar i hamnen och hjälp honom att fiska eller hjälp honom att hålla reda på vad han ska handla på torget. Ylva får du följa med hem eller så hjälper du henne att plocka ägg i en stadsträdgård. Klarar du av att leda en pestråtta genom en labyrint får du kika in i fängelsehålorna.

Detta sker genom ett interaktivt dataspel i storformat som man styr med sin kropp. Spelet spelas mot en nästan fem meter bred filmduk. Använd armen för att styra pekaren som i det här fallet är en drakslända utsänd för att vara just dig i spelet. Gör Ylva och Tostes rörelser för att hjälpa till på de olika platserna. Följ

Installationen Ylva och Toste visas på Stinsen mellan den 23 juni och 30 augusti. Till installationen hör också en prova-på-utställning. Här kan du klä dig fint eller enkelt, prova en tung ringbrynja och testa olika medeltida tekniker som att slå eld, spinna, mala, borra och väga. Du kan göra ett Söderköpingsmynt, spela medeltida spel och leka med den tidens leksaker. Installationen och utställningen produceras av Medeltidscentrum med bidrag från Arvsfonden i samarbete med Vetenskaparna, FUB och Sofies gård. Särskolan och Vetenskaparna har deltagit i workshops

HEMKÖP SATSAR PÅ

Manuell chark Text & Foto: Tobias Pettersson

Efter drygt fyra år med egen saluhall är Jennie Andersson tillbaka i charken på Hemköp där hon tidigare jobbat och varit en uppskattad medarbetare. - Det känns jättebra, det var helt rätt beslut. Och mina gamla kunder är jättenöjda, de tycker det är roligt att jag är tillbaka, säger Jennie som har många planer på hur Hemköps charkavdelning kan bli ännu bättre. INSPIRATION OCH SERVICE Hon kommer att ta med sig guldkornen från saluhallen och utöka sortimentet. Framförallt tillför hon den manuella köttförsäljningen där det kommer att satsas på de ädla bitarna. Men alla typer av kött går att beställa, som exempelvis lamm och kalv. Dessutom vill Jennie erbjuda kunderna den

60 NOLLELVA

personliga service som en manuell disk innebär. - Vi kan ge inspiration, tips och idéer. Man kan få smaka på skinkor och ostar och få exakt så mycket man vill. Hela tanken är att hos oss ska man få service och information - under samma tak som alla de andra matvarorna till middagen. - Vi vill ha en snygg disk med bra varor i. Idag är kunderna mer medvetna och vill ha närproducerat och bra kvalitet. Hemköp är enda stället i Söderköping med manuell chark, här kan man både köpa bra chark och butikens övriga sortiment, säger Jennie och ser fram emot att möta både gamla och nya kunder.

för att skapa underlag till installationens innehåll. Alla illustrationer är gjorda av barnboksillustratören Mimmi Tollerup och spelutvecklingen har gjorts av Elias Furenhed. - Spelet är till för alla barn från cirka sex år och uppåt. Vi har försökt att lyssna av vad barn tänker om medeltiden. Vad förenar nutid och dåtid? Hur var det med jämställdheten? Det finns många paralleller att dra, säger Monica Stangel Löfvall på Medeltidscentrum. Under hösten följs det hela upp med hur man kan använda installationen i undervisningen och utveckla pedagogiken omkring medeltiden. Då kommer alla skolor att bjudas in till egna visningar med pedagog. Målet är att dels arbeta tvärvetenskapligt med historia, teknik och naturvetenskap dels utifrån ett historiskt perspektiv jämföra barns rättigheter, levnadsförhållanden, åsiktsfrihet och jämlikhet mellan könen – då och nu och i olika länder och kulturer.


Foto: Rolf_52 / Shutterstock.com

Kom till oss på en fika!

HITTAR DU HOS OSS!

VÄLKOMMEN TILL EN AV SVERIGES STÖRSTA TYGAFFÄRER!

Vi har färdiga mackor, kaffebröd, tårtor, ekologisk glass m.m. Smörgåstårtor efter beställning! Ringvägen 44 (fix-området), Söderköping • 0121-139 60

Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva Får ej användas i andra sammanhang

Välkommen till oss och låt dig inspireras av sommarens alla blommor. Stort utbud av färdiga planteringar och buketter.

Öppet hela sommaren!

Vi har tygerna till: Festen • Hemmet • Båten och mycket mera BESÖK ÄVEN VÅR WEBSHOP

WWW.JOFOTEX.SE Fixområdet Söderköping Tel. 0121-134 40 STORGATAN 4C · SÖDERKÖPING • 0121-128 00

vard. 10-18 • lörd. 10-14 • sönd 11-15

BLOMMOR Ågatan 12 • 0121-102 04

www.angen.se Öppet: Vard 10-18 • Lör 10-15 • Sön 10-14

Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva Får ej användas i andra sammanhang

Farmors Café Frukostbuffé 8-10 Tacobuffé 11-14

Välkommen till vår trevliga

Uteservering!

Mån-Fre 11-21 • Lör-Sön 12-21 Vid Hagatorget Söderköping • 0121-131 40 Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva Får ej användas i andra sammanhang

Café Jägmästargården Vi serverar hembakat och hemlagat! Räksmörgåsar i tre storlekar, kaffebröd, lättluncher och smörgåsar.

Midsommarfirande

och olika aktiviteter. Nu plats för 60 personer inomhus!

ÖPPET ALLA DAGAR! Tel. 0767-14 41 33 • www.farmorscafe.se Kanalhamnen Söderköping • Välkomna

Lund • Söderköping • 0761-38 31 56 www.cafejagmastargarden.se

Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva Får ej användas i andra sammanhang

NOLLELVA 61


SÖDERKÖPING

Foto: Rolf_52 / Shutterstock.com

Galetter och kultur o på Bondens Crêperie

Ä

ven denna sommar kommer Bondens Crêperie att erbjuda sina gäster god mat och god kultur. - Det mesta är sig likt men vi har försökt att tillföra lite nytt på menyn, för att skapa en kombination av erfarenhet och nytänk. Men fortfarande är galetterna storsäljaren, säger restaurangchef Malin Lakso. Bondens Crêperie har inte bara god mat att erbjuda, det är även en kulturell mötesplats. För tionde året anordnas författarkvällar på måndagarna, vilket i år firas med ett extra tillfälle. Kvällarna med Louise Hoffsten och Björn Hellberg är redan slutsålda och man bör nog vara ute i god tid för att få plats även på de övriga. - Kom gärna en stund innan och ät en bokrätt, uppmanar Malin. På fredagarna anordnas musikquiz med trubadurer. Dessutom blir det musik under Gästabudet då man även brassar på med eldkorgar och mat som lagas utomhus över öppen eld. - Kom till Bondens Crêperie och ta del av våra många och jättetrevliga evenemang som ger både kultur, matupplevelse och härlig miljöinramning, säger Malin. (TP) BOKHYLLAN, MÅNDAGAR KL 19 22/6 Catharina Ingelman-Sundberg 29/6 Mian Lodalen och Felicia Feldt 6/7 Hans Gunnarsson 13/7 Karolina Ramqvist 20/7 Kristina Appelqvist 27/7 Björn Hellberg 3/8 Yvonne Hirdman 10/8 Louise Hoffsten

QUIZ OCH LIVEMUSIK, FREDAGAR KL 20 3/7 Juno 10/7 Kåge/Gringos 17/7 Wållberg/Mr Spruce 24/7 Juno 31/7 Kåge/Gringos 7/8 Kåge ÖVRIG MUSIK 28/8 Ukebox 29/8 Galtagaldr

Upptäck hela Söderköping

M

ånga Söderköpingsbesökare rör sig längs kanalen och njuter av en god matbit på exempelvis Bondens Creperie, La Uva, Å-Cafét eller Farmors Café, men man får inte glömma att staden har mycket mer än så att bjuda på.

Vid infarten till Söderköping ligger exempelvis den välsorterade mataffären Hemköp där sommargäster kan köpa picknick, eller varför inte slå till på en pizza från Move In? I andra änden av staden ligger shoppingområdet Fixpunkten med trevliga Fix konditori och den välrenommerade textilbutiken Jofotex. Kring Rådhustorget finns ett flertal restauranger och butiker, som Ängens Blommor med sin blomsterprakt och det nyrenoverade matparadiset Österns Stjärna. För den som vill ge sin kropp en present finns Salong Antoinette och På Fri Fot. Storgatan och Skönbergagatan är två välkända turiststråk med många fina små butiker, med allt från piffiga salongen Hårskaparna till konstnärliga Galleri Hassel. Gatorna möts på Hagatorget där man kan ta en paus i shoppandet på exempelvis Pizzeria Campino eller Jannes Hembageri. Jannes Hembageri är ett anrikt konditori med rötter som går tillbaka ända till 1895. Lokal och ägare har skiftat genom de tre sekel som konditoriet funnits och sedan 1982 ägs det av Janne Andersson. Han och hans personal satsar hårt på att bevara den gamla traditionen samtidigt som de förnyar och moderniserar. Nytt för i år att konditoriet byggt en uteservering vid entrén där gästerna kan slå sig ner för att njuta av de hembakade godsaker som fyller disken. (TP)

Gästabudet har tioårsjubileum

Musikkvällar på La Uva R

estaurang La Uva är i sommar tillbaka i Söderköping efter en tids frånvaro. Ny plats är Kanalhamnen/Bryggan där ägaren Fernando de Paz kommer att servera såväl tapas som andra spännande rätter. Specialiteten tapasplanka bör inte missas.

Dessutom kommer La Uva att satsa stort på musik, med uppträdande nästan varje kväll under sommaren. Det blir musik klockan 19-23 med allt från singer/songwriters till jazz, dessutom DJ och skön chill out-musik så att gästerna trivs riktigt bra. Och det finns gott om plats, området kan ta emot 2.000 personer så Fernando hoppas på många trevliga kvällar. - Vi satsar inte på vanliga covertrubadurer utan vill ha den bästa kvaliteten på musiken som inte finns på andra krogar. Vi vill vara ett alternativ för folket som åker till Arkösund, säger Fernando. (TP) NÅGRA AV SOMMARENS BOKNINGAR PÅ LA UVA

Foto: Studio PIQTURA

I

år fyller Söderköpings gästabud 10 år och firar det med att lägga till en extra dag i programmet. Årets gästabud går av stapeln den 27-30/8 och kommer att innehålla alla de klassiska ingredienserna som exempelvis tornerspel, eldshower, marknad, gyckel och musikfestivalen NoMeMus. En nyhet är att det blir två jubileumsföreställningar torsdag och lördag med musik och gyckel i arenan, som i år utökats med fler sittplatser och en scen. - Vi försöker att slå på stort i år. Jag tycker vi har fått ihop ett jättebra program, säger Monica Stangel Löwall. (TP)

62 NOLLELVA

3/7 4/7 5/7 7/7 8/7 10/7 11/7 12/7 15/7 16/7 17/7 18/7 19/7 20/7 21/7

Mr Spruce Juno Lelle Kåge och vänner Joel och Amina Robin Petersson trio Melinda Ackeräng The Afrikan Show Lelle Kåge och vänner Jhonas Karlsson Joel och Amina Niklas Blomkvist Niklas Blomkvist Lelle Kåge och vänner Niklas Blomkvist Elias Lilja och Robin

22/7 26/7 28/7 30/7 1/8 2/8 5/8 6/8 7/8 8/8 9/8 10/8 11/8 14/8

Robin Pettersson trio Lelle Kåge och vänner Robin och Elias Lilja Lotta Källström Jhonas Karlsson Lelle Kåge och vänner Robin och Elias Lilja Jacob Huddén The Childrens av Fajara music fest Niklas Blomkvist Lelle Kåge och vänner Niklas Blomkvist Joel och Amina Yellow


Move In

Efter 3 års praktik hälsar vi Emilia välkommen!

Pizzeria & Grill

Diplomerad medicinsk fotterapeut & diplomerad nagelteknolog.

Välkomna! Öppettider:

Mån-Fred 11-21 • Lör-Sön 12-21 Ågatan 2 Söderköping (mittemot Statoil) 0121-124 27

på 25% rabatt s Emilia! o h r a g n li wax behand med keratin

Armani Jeans

Stenströms

Cambio

RM Williams

Barbour

Gardeur

Miss Me

Saint James

Gant

Hansen&Jacob

Dam & Herr

Dam & Herr

Under juli månad pågår vår STORA SOMMAR-REA! Vi bjuder på kaffe/te och kaka!

ningar hårförläng Utför även

Välkomna!

Maud, Ingrid & Emilia

Salong Antoinette Eftr. 0121-211 37 Rådhustorget Söderköping

Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva Får ej användas i andra sammanhang

+ = sant

Välkomna!

Rådhustorget 3 • Söderköping 0121-26 00 60 • www.påfrifot.se Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva Får ej användas i andra sammanhang

Söderköping

ÖPPETTIDER Ti-Fre 12-18, Lör 11-16 Tel: 011-707 92 www.bpl.se/minsjo

Konditori med eget bageri!

Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva

Får ej användas i andra sammanhang Glass - Smörgåsar - Surdegsbröd Lättare luncher - Bakelser - Tårtor

Nu har Jennie från saluhallen börjat hos oss, och du hittar från och med nu en manuell köttdisk som är laddad med bland annat hängmörad oxfile, ryggbiff och entrecôte! Vi har även KRAV-märkt kött och fläskköttet från glada utegrisar hittar du naturligtvis här. Nu finner du dessutom en helt ny manuell avdelning hos oss, fylld med kött, fisk, ost och delikatesser.

Välkommen hem till oss! Ågatan 2 • 0121-196 90

Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva Får ej användas i andra sammanhang

10-årsjubileum

27 - 30 aug

Öppet: Vard. 0700-1800 • Lörd. 0700-1400

Tel: 0121-100 52

Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva Får ej användas i andra sammanhang

stinsen söderköping

23.6 - 30.8 Ylva och Toste ett interaktivt spel i storformat om medeltiden Prova-på-utställning

gastabud.se

Arr: Medeltidscentrum med stöd från Arvsfonden i samarbete med FUB, Sofies gård, Vetenskaparna. soderkoping.se/kulturprogram, 0121-182 00 Ill: Mimmi Tollerup

NOLLELVA 63


SÖDERKÖPING

Rådhusgården blir konstträdgård Text: Tobias Pettersson Foto: Kulturkontoret Söderköping

Söderköpings fjärde konstträdgård blir Rådhusgården. Bredvid stadens vackra rådhus från 1777 är den insmugen intill Storåns vatten, och ska vara en plats för lek, meditation och naturlig samvaro mellan människor i alla åldrar.

Bland perenner och sittplatser skall skulpturen ”Tidvatten” av Inger Sannes installeras. Inger Sannes bor i Stockholm och arbetar med sten och bronsskulptur i Pietrasanta i norra Toscana, med uppdrag över hela världen. ”Tidvatten” är gjord i vit carraramarmor och ska kunna upplevas med kropp och själ. Den är så stor att barn i alla åldrar kan klättra, sitta och ligga på den. ”Tidvatten” är inspirerad av havet och skärgården och utrycker balansen i livet mellan det goda och

”Tidvatten” - Inger Sannes

64 NOLLELVA

det svåra och är ett accepterande av att dessa växlingar är själva livet. Invigningen av konstträdgården sker den 12/8 med konstnären på plats samt lite underhållning, mingel och högtidligt tal. - Konstverket knyter an till den medeltida hamnen vid Storån. Vi har gärna en historisk vinkel på konstträdgårdarna, säger Monica Stangel Löfvall på Kulturkontoret.


Söderköping i sommar Söderköping är en av landets trevligaste sommarstäder med gammal mysig bebyggelse, en mängd sevärdheter och inte minst klassiska glasställen. Den som gillar att segla kan både glida fram på Göta Kanal och ta sig ut i S: t Annas skärgård. Här är lite av det som händer i Söderköping i sommar: JUNI

19/6 Midsommar på Stegeborg. 19/6 Midsommarfirande på Malmkullen. 19/6 Midsommar med musik av Tomas Brink och Johan Kull, Café Jägarmästargården. 19/6 Midsommarfirande på Bottna Bygdegård. 20/6 Midsommardagsfest, Stegeborgs hamnkrog. 21/6 Gudtjänst på Capella Ecumenica. 22/6, 29/6, 6/7, 13/7, 20/7, 27/7, 3/8 och 10/8 Författarbesök på Bondens Crêperie. 24/6 Sommargympa i Brunnsparken. 24/6-11/7 Teater: Nya hyss i Katthult, Wallbergska gården. 25/6 Skärgårdsafton med Janne ”Taxi” Johansson, Husby säteri. 27/6, 4/7, 11/7 och 18/7 Sommarlördag på Korskullen. 28/6 Gudtjänst på Capella Ecumenica. 28/6 Barnteatern ”Sol-ägget”, S:t Anna. 28/6, 5/7, 12/7, 19/7, 26/7 och 2/8 Allsång på Korskullen. 28/6 Invigning av Skärgårdskyrkan med Söderköping gospel, Capella Ecumenica. 30/6 Kanaldans med Carlsvärdz, Kanalhamnen.

JULI

1/7 Musik i skärgårdskyrkan, Lennart Kåge, Trännö. 2/7 Jazz/Bluesafton med Tomas Pettersson, Husby säteri. 2/7, 9/7, 16/7, 23/7 och 30/7 Musikunderhållning på Söderköpings brunn. 3/7, 10/7, 17/7, 24/7, 31/7 och 7/8 Quiz och livemusik på Bondens Crêperie. 3/7 Trubadurafton på Kanalmagasinet. 4/7, 11/7, 18/7, 25/7, 1/8 och 8/8 Musik i Farledskyrkan, Skällviks kyrka. 5/7 S:t Anna Vocalensemble, Aspöja Nordantill. 7/7 Kanaldans med Finezz, Kanalhamnen. 7/7, 14/7, 21/7, 28/7 och 4/8 MusikQuiz på Stegeborg hamnkrog. 8/7 Musik i skärgårdskyrkan med Dag Svensson. 9/7 Rockafton med Safeman Band, Husby säteri. 10/7 Musik med Tre M o Cia på Kanalmagasinet.

11/7, 18/7, 25/7, 1/8 och 8/8 Musik på bryggan, Stegeborg hamnkrog. 11/7 Räkafton med trubadur, Mons skärgårdskrog. 12/7 Åsa Sjöberg och Fredrik Ingå, Börrums kyrka. 14/7 Kanaldans med Brilliant Band, Kanalhamnen. 15/7 Grekisk afton på Båthuset. 15/7 Musik av Ulf Georgi och Lars-Ove Norrman, Espholm. 16/7 Medelhavsafton med Peter Malmberg, Husby säteri. 17/7 Countrykväll på Kanalmagasinet. 18/7 Tävling i beridet bågskytte, Vena gård. 18/7 S:t Anna-dagen med olika aktiviteter. 19/7 Lisa Tilling, Fredrik Ingå, Mikael Sundvall, S:t Anna stora kyrka. 21/7 Kanaldans med Eklöfs, Kanalhamnen. 21-25/7 S:t Anna konsertvecka. 24/7 Covers med quiz på Kanalmagasinet. 24/7 Konsert med Janne Schaffer, Husby säteri. 28/7 Musikquiz på Båthuset. 28/7 Kanaldans med Ken Kåbes, Kanalhamnen. 29/7 Fondueafton på Båthuset. 30/7 Irländsk afton med Bro’s Irish, Husby säteri.

AUGUSTI

4/8 Kanaldans med Roland Wållberg och Roger Carlsson, Kanalhamnen. 7/8 Irländsk afton på Kanalmagasinet. 7/8 Final NT-golfen, Söderköpings golfbana. 11/8 Kanaldans med Blueprint, Kanalhamnen. 14/8 Gubbrock på Kanalmagasinet. 18/8 Natur- och kulturvandring, Skönberga prästgård. 20/8 10-årsjubileum på S:t Anna Miljö- och Näridrottsplats. 27-30/8 Söderköpings gästabud. 28-29/8 Musik på Bondens Creperie. För mer info: www.soderkoping.se

SOMMAREN ÄR BÄST i Söderköping Fler tips och idéer på aktiviteter för barnen hittar du på turistbyrån eller på vår hemsida soderkoping.se/evenemang

NOLLELVA 65


NOLLELVAS SOMMAR

Är du en bezzerwizzer och har koll på världen? Ta då fram papper och penna och utmana dina kaxigaste vänner i Nollelvas sköna Sommarquiz. Kom även ihåg att maila in ditt svar på tävlings-frågan längst ner, för då har du chansen att vinna sällskapsspelet BEZZERWIZZER - KOMPAKT!

1

2

Sommarkrysset på Gröna Lund leds av..? B. Petra Marklund

A. New York

A. 20 dagar

Tavlan ”Midsommardans” målades år 1897 av en av vårt lands största konstnärer. Vem är konstnären?

C. Gry Forssell

B. Los Angeles

B. 25 dagar

A. Carl Larsson

C. San Fransisco

C. 30 dagar

B. Anders Zorn

Det klassiska radioprogrammet ”Sommar i P1” skapades 1959 från en idé av..?

”Summer of 69” var Bryan Adams bästa sommar. Vilket land kommer Bryan ifrån?

A. Agneta Sjödin

”Sommaren är kort” är en klassisk svensk sommarlåt, framförd av..? A. Ulf Lundell

3

4

Sommaren 1977 skedde de sk Son of Sam-seriemorden i USA. I vilken stad?

7

Hur lång är den lagstadgade semestern vi har här i Sverige?

C. Johan Krouthén

5

8

B. Tomas Ledin

A. Hasse Tellemar

A. England

C. Evert Taube

B. Sven Jerring

B. Australien

C. Tage Danielsson

C. Kanada

Vilket av följande är en låt av den amerikanska sångerskan Donna Summer? A. Ain´t No Mountain High Enough

10

6

Var arrangerades senaste sommar-OS? A. Rio De Janeiro, Brasilien

9

När fick Sverige sommartid (permanent)? A. 1970

B. Hot Stuff

B. London, England

B. 1980

C. Respect

C. Peking, Kina

C. 1990

VAR FRÅGORNA KNIVIGA? SVAREN FINNS HÄR NEDANFÖR! 1=C, 2=B, 3=B, 4=A, 5=C, 6=B, 7=B, 8=C, 9=B, 10=B

VAR MED OCH TÄVLA OM ETT EXEMPLAR AV DET UNDERBART ROLIGA SPELET BEZZERWIZZER För att ha chans att vinna ska du senast den 12/8 maila in ditt svar till: redaktionen@nollelva.nu

TÄVLINGSFRÅGA:

Vad heter den kände entreprenören, skivbolagsdirektören, programledaren, politikern (med mera) som grundade Skara Sommarland?

BEZZERWIZZER - KOMPAKT är Sveriges stora frågespel i ett kompakt format som är enkelt att ta med sig. Spelet innehåller 2.000 nya frågor som kommer sätta dina kunskaper på prov. I BEZZERWIZZER - KOMPAKT kan du visa dina vänner att det faktiskt är du som är den som sitter inne med de rätta svaren. Speltid 30-60 minuter. Från 2 spelare. Från 15 år.

VILL DU SATSA FRAMÅT? - VI SÖKER EN ANNONSSÄLJARE TILL NOLLELVA Ditt nya arbete innebär försäljning av annonser till tidningen Nollelva, Nolltretton och appen WeDeal. Du ska kunna ge kunden hjälp med kreativa idéer i deras marknadsföring via tidningen, både idag och för framtiden. Datorvana i grafiska program och skrivintresse är ett plus. Vi tror att du är positiv, entusiastisk, kreativ, tävlings- och resultatinriktad. Åldersmässigt tror vi att du är 20-40 år. Vi utgår från att du har tidigare säljerfarenhet, kunskap inom marknadsföring och ett etablerat kontaktnät.

ANSÖKAN MED MERITFÖRTECKNING SKICKAS TILL: benny@nolltretton.se (eller) Nollelva/Nolltretton Media AB Att. Benny Nilsson, Badhusgatan 5, 582 22 Linköping För ytterligare information, kontakta: Benny Nilsson, VD och chefredaktör, tel. 0706-44 22 94. 66 NOLLELVA


VÄLKOMMEN TILL DEN NYA

THAIFESTIVAL !

29 augusti hos Thaihouse

T RO P H Y

Thaihouse fyller 10 år – kom och fira med oss! Under dagen kommer du bl.a. kunna utmana Sveriges starkaste man, lyssna på livemusik från vår utomhusscen, njuta av god mat, hänga i öltältet och se ett vackert fyrverkeri.

På scenen: Coverbandet Blueprint, Thai Coyote Show, Thaimusik. (Schema för dagen presenteras senare)

4 JULI 2015

.00

Start kl. 13

LANDERYDS GK NORRA BANAN VINNANDE PARET FÅR ÅKA TILL NOVO SANCTI PETRI GOLF CLUB

Varmt välkomna!

I SPANIEN!

» ANMÄL DIG IDAG » WWW.GOLFDIGESTTROPHY.SE Fredriksdalsg. 28 • Norrköping www.thaihouse.nu • 011-13 31 66 • 0728-57 59 88

ARRANGERAS AV

DESTINATIONSPONSOR

Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva Får ej användas i andra sammanhang

NOLLELVA 67


Foto: Shutterstock

Foto: Jenny Egelstig

NOTIS

Fresh Market har öppnat Östgöta Köks senaste satsning heter Fresh Market och ligger på Hospitalsgatan, vägg- i- vägg med The Lamp Hotel. Den 23 april slog Fresh Market upp portarna och inriktningen är färska varor och en hälsomedveten meny. "Lite grönare, lite skönare", som Östgöta Kök själva uttrycker det.

Som kund kan man välja antingen take away eller att slå sig ner med maten på innergården. På menyn hittar man ett lätt och fräscht utbud av smoothies, bagels, sallader och råpressade juicer. Alla sallader har en bas av blandade salladsblad, strimlad morot, rödbeta, palsternacka samt körsbärstomat och gurka. Sedan väljer man en grundsallad samt en topping. Missa inte heller att ta en energifylld hälsoshot eller att prova Fresh Markets fikagodis helt befriat från vitt socker. (TP)

Foto: Peter Holgersson

Avsluta sommaren på Augustifesten Augustifesten har blivit en kär tradition med mycket folk ute på gatorna och hög stämning i stan. Årets upplaga går av stapeln den 12-16 augusti och kommer liksom tidigare år bjuda på ett brett utbud med något som passar alla. Programmet är när detta skrivs inte färdigt, men några av de klassiska inslagen återkommer år efter år: tivolit, marknaden, Familjedagen i Vasaparken, PRO i Parken samt det färgsprakande musikfyrverkeriet. Lägg till det fullproppade uteserveringar samt en mängd uppträdanden och aktiviteter runt om i stan. SON inleder festligheterna med en ABBA-konsert i Vasaparken den 12/8. Dagen efter är det RIX FM Festival som står för musiken på samma plats och den 15/8 avgörs Norrköpings stadslopp, för att bara nämna några saker. (TP)

Foto: Mats Nilsson

Loppet som får

Norrköping på fötter Upplev ett komplett sportfiskecenter Alldeles intill Linköpings småbåtshamn öppnade Upplev i våras sitt sportfiskecenter. Där hittar man allt för såväl nybörjaren som semesterfiskaren och den inbitne sportfiskaren. På hyllorna finns ett stort utbud av spön, rullar, drag, håvar och annat som hör fiske till. - Många butiker inriktar sig på fiskeproffs, vi har grejer för alla - från nybörjare till avancerade sportfiskare, säger butiksansvarig Jonas Milton och fortsätter: - Vår styrka är vår service, kunskap och kvalitet - och våra låga priser och vårt stora utbud. Och allt som vi inte har i sortimentet kan vi beställa hem. Förutom butiken hyr ut och säljer Upplev även båtar, båtmotorer, kajaker, fiskekajaker och framöver ska kunderna även kunna hyra fiskeutrustning och ekolod. - Tanken är att vi ska ha allt för äventyr på vatten. Vi har även en betesbassäng så folk kan testa sina beten så de inte köper grisen i säcken. (TP)

68 NOLLELVA

15 augusti är det dags för Atea Norrköpings Stadslopp - en höjdpunkt för både elitlöpare och motionärer, mitt i Norrköpings stadskärna under Augustifesten. Mål och start är beläget på Drottninggatan och banan rör sig genom typiska Norrköpingsmiljöer. Deltagarna kan välja att springa 5 km eller 10 km. Det finns också en gåklass på 5 km och en klass för barn på 1,7 km under namnet Lilla ICA Strömmen-loppet. Möjligheten finns att tävla i lag - då blir anmälningsavgiften lägre och prischanserna fler. - Norrköpings Stadslopp brukar vara väldigt uppskattat med fullt av åskådare och mycket underhållning utmed banan. I år tror jag på kring 3000 deltagare, säger tävlingsledare Mikael Grip. Delar av anmälningsavgiften går till välgörenhet. Missing People Norrköping en av två förmånstagare, den andra är i skrivandets stund inte klar. Flera elitlöpare finns med i startfältet. - Vi har faktiskt ett bättre elitstartfält än Midnattsloppet som går samma kväll i Stockholm. Johan Larsson, Louise Nilsson och Anton Danielsson, som tidigare tillhört GoIF Tjalve men nu tävlar för Malmö AI är några. Även basketproffset Elisabeth Egnell och lokalkändisen Robert Sander som vann Biggest Loser ställer upp. (SH)


MANTORP PARK Evenemang 2015

21 mars

5–7 juni

18 april

23 maj

SUMMER FESTIVAL

Kvällsrace

12–14 juni

25 juni

FESTIVAL

31 juli

1 augusti

2 augusti

SEASON FINALE

21–23 augusti

28–29 augusti

26-27 september

Första måndagen i månaden, maj till oktober.

Första tisdagen i månaden, maj till oktober.

Körutbildningar hela året

För mer info: www.mantorppark.com Med reservation för ändringar


MUSIK

Dagsfestival i nattklubbsformat bjuder på

VÄRLDSSTJÄRNOR Text: Sandra Häggander Foto: Pressbild

Musikupplevelser hör sommaren till och i år satsar Hugo mer än någonsin på livemusik. En av sommarens stora händelser är Dagsfesten den 31 juli då Hugos uteservering under en dag förvandlas till en storslagen fest, med festivalstämning och tre välkända DJ:s. Sommarens skönaste häng hittar du där! I sommar ställer Hugo till med någonting vi aldrig sett i Norrköping – en endagsfestival med stora DJ:s och skön festivalstämning under dagtid. - Vi vill bjuda på en grym upplevelse som besökarna sent glömmer, och strävar efter att kombinera känslan från en traditionell festival med personligheten och närheten som finns på en nattklubb. Inspirationen har vi hämtat både från tillställningar som Kallis på Gotland och stekheta after beachfester på Ibiza - fast anpassat till vår stad, säger nöjeschefen Toni Dilsiz. Dagsfesten öppnar upp för besökare klockan 12.00 och håller öppet hela dagen. På scen står tre DJ-akter som spelat för stor publik både i Sverige och runt om i världen. Den första akten är duon Galavant som gjorde succé med singeln Tonight, som var ledmotiv för Summerburst 2013 och framfördes inför 45.000 personer. De andra två akterna släpps i början av juli och Toni lovar att de inte kommer göra någon besviken. Mellan de

70 NOLLELVA

tre huvudakterna kommer lokala DJ:s spela. - Inför Dagsfesten arrangerar vi en DJ-battle där vinnaren får äran att värma upp för de tre världsartisterna. Vi vet att det finns många talanger där ute som mer än gärna skulle vilja spela hos oss, säger nöjesansvarige Niklas Steisjö. FESTA PÅ DAGEN En scen kommer att riggas upp på Hugos uteservering, tillsammans med ljus och avancerade effekter så som kolsyra och konfetti. Åldersgränsen för Dagsfesten är 20 år och hela kalaset kostar 150 kr, då ingår också nattklubbsinträde på kvällen. - Det som skiljer vår dagsfest från en traditionell festival är närheten mellan artister och besökare, tillsammans med stämningen som råder på en uteservering. Med tanke på vårt läge vid Centralstationen blir jag förvånad om Dagsfesten inte lockar många från andra städer, menar Niklas. - Konsertverksamhet är ingen nytt för oss, men att

ordna något i den här storleken under dagtid har aldrig gjorts i Norrköping tidigare. Dagsfester ligger i tiden och jag tror folk lockas av att det känns lite förbjudet att festa under dagen. Utomlands är det ofta dagsfest som gäller och nu är det tid att ta konceptet även till Norrköping, säger Toni och berättar att han vill göra Dagsfesten till ett återkommande inslag. LIVEMUSIK I SOMMAR Under sommaren förstärker Hugo dessutom sommarfeelingen med livemusik under ett antal torsdagar. Först ut är Björn Rosenström den 16 juli, känd för sina humoristiska låtar som snabbt höjer partystämningen. 23 juli river Eldkvarn av en hejdundrande konsert som bara de kan, och 30 juli fyller de gungande tonerna av Kalle Baah uteserveringen på Hugo. - Många vill gå ut och ta ett glas att dricka och samtidigt få en upplevelse, särskilt under sommaren. De bokade artisterna kommer bjuda på fullt ös

och jag tror att vi har prickat in akter som tilltalar olika typer människor. Fördelen med att uppleva livemusik på en klubb är att artisterna kommer nära publiken vilket ger en helt annan stämning än på en stor konsert eller festival. Givetvis är sommarprogrammet fyllt till bredden på Hugo även övriga kvällar. På måndagar tar Club Crazy Monday plats med riktigt bra priser på mat och dryck. Under tisdagar håller Badger i sitt musikquiz och på onsdagar fyller onsdagsklubben nattklubbarna med de senaste klubbhitsen. På torsdagar är det som tidigare nämnt tid för livemusik och under fredagar och lördagar håller nattklubben öppet till 03.00 i vanlig ordning. Under Bråvallafestivalen är Hugo öppet och på fredagen och lördagen är det fri entré för alla med festivalband. Förhoppningarna är att liksom förra året hålla öppet till 05.00. Två andra konserter att se fram emot i sommar är Dr. Alban 10/7 och Nääk & Nimo 17/7.


AFTER WORK MENY MÅN–FRE 16:00–18:00

LÖRDAG 12:00–14:00

SÖNDAG 16:00–22:00

AFTER WORK – MAT OCH DRYCK Välj mellan fem rätter, alkoholfritt alternativ på dryck finns

Öl/Xider – Hink med 6 flaskor 249:BROOKLYN BAR – EN PLATS FÖR VÄNNER ATT UMGÅS – AIRHOCKEY • BASKETKORG • BOXBOLL • BEERPONG –

Är ni ett större sällskap som vill fira någon/något, eller bara umgås med vänner - Då har ni hittat rätt! Vi ordnar allt från underhållning till mat och dryck efter önskemål! GALLERIA DOMINO Ingång från Prästgatan

Kontakta oss för info, 011-450 80 00 ÖPPETTIDER Söndag - Tisdag 16-24 • Onsdag 16-01 • Tor-Fre 16-03 • Lördag 12-03

Följ oss på Facebook: Brooklyn Bar Norrköping

Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva Får ej användas i andra sammanhang

Vad gör du i höst?

Läs naturvetenskap på Linnéuniversitetet! Vi har några platser kvar. Läs mer på: Lnu.se/naturvetenskap

NOLLELVA 71


72 NOLLELVA


KROG KROGKRÖNIKA

MISSA INTE

Fy för

fine dining Text: Tobias Pettersson

Ny restaurang MED INFLUENSER FRÅN HELA VÄRLDEN Text & Foto: Sandra Häggander

Att gå på restaurang ska vara avslappnat och roligt. Därför lyder mitt bästa tips: undvik fine dining. Exakt vad som menas med fine dining kan vara lite oklart. Många tänker kanske på snofsiga restauranger med dyra och svåruttalade rätter, kristallkronor i taket och kypare med fluga. Exemplarisk dukning, dresscode för gästerna och minimala matportioner byggda på höjden är andra typiska kännetecken, eller åtminstone vad folk associerar till. Men likväl som det finns trevliga restauranger med vita dukar, finns det på ytan enkla krogar som har något stelt och högfärdigt över sig. Det behöver inte nödvändigtvis finnas något direkt samband mellan begreppet fine dining och saker som högt pris, lyxig miljö och duktiga kockar. Snarare handlar fine dining om mer svårdefinierade faktorer som attityd och stämning. Den med viss restaurangvana kan dock enkelt sniffa sig till fine dining-restaurangerna och därmed undvika dem. Det kanske fanns en tid när överklassen ville skilja sig från pöbeln, varpå finrestaurangerna etablerades. Men idag finns knappast det behovet längre, och en fin dukning är knappast någon garant för att den bästa maten serveras där. Tvärtom är det ofta toppkrogarna som går i bräschen för att skapa restauranger med personlighet, inbjudande miljöer och en avslappnad atmosfär.

Lagom till sommarvärmen har S:t Persgatan fått tillökning i restaurangutbudet av nykomlingen Urbane Goat. På menyn finns spännande rätter inspirerade av världens alla hörn och den mysiga lokalen är personligt inredd med souvenirer och detaljer från olika länder.

med gästerna. Vi har medvetet varit lite försiktiga såhär i början och vill gärna ha input från våra gäster för att utveckla vår meny framöver. Har någon varit på andra sidan jorden och smakat en sensationell rätt inspireras vi gärna av de upplevelserna.

Det är lätt att slås av känslan att man hamnat på ett lokalt hak under en resa någonstans ute i världen, när man kliver in på Urbane Goat. Bakom restaurangen står Tony Ertas tillsammans med sina bröder, som också gemensamt driver Paus Kök & Café, Restaurang Lagerqvist, Trädgår’n samt Pizzeria Napoli. - Urbane Goat är ett skönt ställe med bra käk till bra pris. Vi har också fokuserat på att skapa en särskild närhet mellan gäster och personal. Det ska finnas sittplatser precis in emot köket och kockarna ska själva kunna komma ut och servera maten, säger Tony.

INNEGÅRD MED ORANGERI På innegården har en mysig uteservering byggts upp i samma sköna stil som inomhus. Mitt på gården finns ett orangeri som kan hålla gästerna varma och torra även under kyligare dagar. Uteserveringen är full av trivsam belysning och grönska som både avskärmar och sätter stämning. - Idén att starta det här kom faktiskt när jag var i Grekland. Jag tyckte de hade så dålig mat överallt och var först lite sugen på att starta upp något där, skrattar Tony och fortsätter: - Sen dök lokalen upp och vi fastnade framför allt för den fina innergården och gillade dessutom läget. Det är en stor satsning vi gör, men det kändes som det var dags för en ny utmaning för oss.

På menyn samsas smaker från många kök världen över. Här finns även ett stort utbud öl på flaska - målet är att i framtiden också erbjuda öl från många olika delar av världen. - Tanken är att menyn ska utvecklas i harmoni

Urbane Goat är öppet varje dag från kl. 16.00 under sommaren.

För det är ju det dagens matgäster vill ha. Det ska kännas mysigt och avslappnat att gå ut och äta, inte stramt och tillgjort. En bra krog ska kännas rustik och genuin, och man ska kunna bli lite på kanelen utan att behöva skämmas. På en fine dining-restaurang ska man sitta rak i ryggen, vara eller verka vara världsvan och absolut inte ha för roligt. Det är dock inte oftast de riktiga finkrogarna som är problemet, utan ”nästan-finkrogarna”, som tror att ett par stärkta linnedukar på borden automatiskt höjer ställets status. Lyckligtvis finns det en motreaktion. Istället för fine dining har det talats om fun dining de senaste åren. Fortfarande är hög kvalitet ett ledord, men det är också viktigt att det är roligt att gå ut och äta. Det står jag helt bakom, fast det är märkligt att det ens ska behöva påpekas.

NOLLELVA 73


KROGPROFILEN

Det kommer svänga om torsdagarna på Puls i juli. Spelar gör Björn Rosenström 16/7, Eldkvarn 23/7 och Kalle Baah 30/7. Ni har väl inte missat Terassen på Kopparhammaren? Det är öppet varje dag hela sommaren med grillkvällar, livemusik och en massa happenings. Crescendo arrangerar en hel radda musikkvällar i Knäppingsborg i sommar. Exempelvis kommer vislegendaren Ola Magnell och spelar den 18/8. Den 22/8 är det dags för Old Gold Summerparty som hålls på Trädgårn. Micke Syd och Tommy Ekman lirar godingar från förr. Rawfest anordnas på Kråkvilan den 8/8. På festivalen lirar hårda akter som Dront, Hatescript och Refuel.

Samuel brinner för det libanesiska köket Text & Foto: Sandra Häggander

Samuel har alltid gått sin egen väg. När möjligheten att ta över Meze Bar & Kök dök upp i höstas såg han restaurangens potential – och tog chansen. Det libanesiska köket ligger honom varmt om hjärtat då han själv är uppvuxen med det. - Visst kändes det som en utmaning men jag sporras av att ta mig an nya grejer och bevisa att jag klarar det. Jag trodde stenhårt på konceptet redan från start och att ta över Meze är ett stort steg i den riktning jag vill gå, säger han. Samuel är född och uppvuxen i Norrköping men flyttade efter studenten till Båstad för att plugga marknadsföring och försäljning. Därefter hamnade han i Göteborg där han fick upp ögonen för restaurangvärlden. - Jag var bland annat med och drev en av stadens större uteserveringar och lärde mig att leverera trots stressiga förhållanden. Pulsen är en helt annan i de större städerna så den erfarenhet jag fått därifrån är ovärderlig. EN NYSTART FÖR MEZE Samuel driver idag Meze tillsammans med sina två yngre bröder. Mycket har förändrats på Meze sedan de tog över men det libanesiska köket består. - Jag skulle aldrig kunna jobba med mat jag själv inte älskar och brinner för. Sedan vi tog över har vi renoverat restaurangen och gett den en helt annan känsla: mysigt och varmt. Vi jobbar också med service på ett helt annat sätt än tidigare och många av rätterna på menyn har utvecklats. Meze är en libanesisk finrestaurang som främst serverar smårätter som liknar tapas. - Mat från det libanesiska köket är nyttig och fräsch. Här finns mycket att välja på för såväl veganer som köttälskare. Att äta smårätter och dela med varandra gör att måltiden blir mer social. För 74 NOLLELVA

oss är det viktigt att restaurangbesöket också blir en upplevelse. Vad tycker du om restaurangutbudet i Norrköping? - Norrköping är en stad under uppväxt med många restauranger som håller väldigt hög klass och nivå i förhållande till att vi faktiskt inte är så många som bor i stan. Utveckligen framöver ser väldigt positiv ut. Själv har Samuel mycket idéer och planer på gång i framtiden. - Vad det gäller avslöjar jag inte men min drivkraft är att få vara med och förändra Norrköping.

FAKTA

Samuel Gergin Ålder: 24 år Bor: Skarphagen Gör: Äger och driver Meze Bar & Kök. Äter helst: Kebbeh trabolsieh (nötfärsfyllda bulgurvetebollar) med hummos (kikärtsröra). Dricker gärna: Rött vin från Becca Valley, Libanon. Lyssnar på: Det mesta, beroende på humör. Vill resa: Till Kuba. Dröm: Att driva flera restauranger som är nischade på olika delar av världens alla hörn.

Musikfest på Saliga Munken Text: Sandra Häggander Foto: Luger

Den återkommande musikfesten Munken in the park stundar. Den 31 juli - 1 augusti är det dags att bege sig till området utanför Saliga Munken för att ta del av livemusik och fin stämning. Precis som föregående år är arrangemanget helt gratis. I skrivandets stund är hela programmet inte spikat men klart står att bland andra Weeping Willows, Panda Da Panda och Labyrint står på scen under festivalen. - Vårt mål är att blanda akter i olika genrer för en bred publik, och det tycker jag vi lyckats bra med i år. Jag är övertygad om att

det finns något för alla öron och vet också att enbart stämningen lockar många människor till Munken in the park, säger Johan Doverhjelm som äger Saliga Munken. Förra året arrangerades Norrköpings största musikquiz med över 120 deltagande lag. Succén lever vidare även i sommar och i år hoppas Johan på ännu fler deltagare. En nyhet för året är att ett samarbete med studieförbunden introduceras. De kommer presentera ett antal band från regionen under lördagen.


Sommar på Harrys Klara, färdiga... Sommaren är här! Liveband * Show * Nattklubb * A la carte i världsklass Sommar på Arkösunds hotell för alla smaker med artister, trubadurer, musikquiz m.m. Liveband 4 dagar i veckan.

Skaldjursmåndag 99 KR SKALDJURSKORG

Låtar ni minns, låtar ni trodde ni glömt... Ur programmet: Lalles Bodega. Papa Dee, Rydell & Quick, Roxanne, Benny & the Bangers och showkväll med Jacob Jaldeland m.fl.

KR ROSÉ/FLASKA Rosétisdag 150 (FINNS ALKOHOLFRITT ALTERNATIV)

Grillfredag 250 KR GRILLBUFFÉ

Varje lördag disco med DJ - dansa natten lång.

Planksöndag 149 KR RYGGBIFF/LAX PLANKA

De flesta kommer att vara här, så boka du också på 0125-200 03.

GÄLLER HELA JULI &AUGUSTI

Välkommen till Arkösunds hotell - med eller utan båt.

Arkösunds

HELA SOMMAREN: HARRYS SOMMARVIN RELAX (VITT, RÖTT & ROSÉ) 169 KR/FLASKA (FINNS ALKOHOLFRITT ALTERNATIV)

BOKA BORD PÅ 011-10 80 80

HOTELL

RESTAURANG – BAR – KONFERENS www.arkosundshotell.se • info@arkosundshotell.se

DROTTNINGGATAN 63 A, NORRKÖPING | 011-10 80 80 | WWW.HARRYS.SE/NORRKOPING

Therese Grankvist - live på scen

kopparhammaren1

 www.facebook.se/kopparhammaren

 @kopparhammaren

 www.kopparhammaren.se

Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva

 billetto.se/kopparhammaren NOLLELVA 75


Genesis

MUSIK

Michael Francis gör sitt sista år som chefsdirigent. Foto: Marco Borggreve

– SON:S NYA STORPROJEKT – Text: Tobias Pettersson Foto: Marco Borggreve

Norrköpings symfoniorkester har presenterat programmet för säsongen 2015-16, och där hittar man både rapstjärnan Petter, en fäbless för staden Wien och urpremiären för det nya projektet Genesis. Michael Francis gör sitt sista år som chefsdirigent och har under sin tid hos SON jobbat fram en kärna i repertoaren som i år blir tydlig. Wien går som en röd tråd genom årets program, från Beethoven och Mahler till Brahms och Bruckner som alla har kopplingar till staden, samt inslag av kletzmer och annan folkmusik. Spelåret börjar som vanligt under Augustifesten med en Abba-konsert i Vasaparken. Tillsammans med Petterkonserten 16/10 utgör den årets stora populärmusikaliska inslag. Michael Francis har uttryckt en önskan om att få framföra Händels "Messias" och Haydns "Skapelsen" och får nu chansen att framföra båda dessa klassiska verk under sitt sista år. Detta och mycket annat spelas under säsongen som avslutas med finalen i Stenhammartävlingen den 16 juni 2016. - För mig personligen är det en jättestor glädje att kunna återknyta till dirigenten Okko Kamu som kommer tillbaka till oss i mars för ett gästspel, säger Karin Veres som är SON:s VD och konstnärliga ledare. Men det kanske mest spännande under året är Martin Frösts nya mastodontprojekt "Genesis" som får

urpremiär i Louis De Geer den 19 september. - Genesis är ett projekt som föddes ur Dollhouse för ett år sedan. Nu vill jag ta ett nytt steg, säger Martin och förklarar att han vill knyta samman en mängd korta stycken från hela musikhistorien som ska överlappa och gå in i varandra för att visa på hur musiken hänger ihop. - Det blir en resa genom tid och rum som visar hur människan blev människa genom musiken. Den går genom musikhistorien från grekiska hymner och framåt, och öppnar samtidigt dörren till framtiden. VÄRLDSTURNÉ Tanken är att få en mindre auktoritärt musicerande där musikerna blir mer levande och får en friare roll. Och det är redan klar att "Genesis" kommer turnera i såväl Asien som Nordamerika och Europa. - Det finns ingen tid i musikhistorien, allt hänger ihop. Först befinner man sig i en barockvärld, sen plötsligt är man i Hildeborg af Bingens värld, beskriver Martin projektet. - Det är viktigt att vi utforskar tilltalet och nya former. Jag kan inte nog betona hur viktigt det är för musikerna att få utvecklas i sin roll. Musikerna blir så fyllda av inspiration när de jobbar med Martin. Jag tror att Martin är en föregångare, säger Karin.

Maskerad

Svensexa

Möhippa

Sommartider

VINN 2 BILJETTER TILL

ULF LUNDELL

29 AUGUSTI, KUNGSTRÄDGÅRDEN, LINKÖPING Gilla oss på Facebook och ladda ner wedeal-appen för att tävla. Mer info på www.facebook.com/wedealnorrkoping

JUNI Onsdag, torsdag, fredag 1200 - 1800 27/6 - 4/8 Stängt 5/8 - 4/9 Onsdag, torsdag, fredag 1200 - 1800

Stort sortiment av maskeraddräkter finner du hos

Vill du också synas med ditt företag i Wedeal? Kontakta oss på norrkoping@wedeal.se eller ring: Lina Norrbom Ericson Benny Nilsson

0707-64 49 96 0706-44 22 94

Följ oss på Facebook för kontinuerlig info om alla erbjudanden! 76 NOLLELVA

G:a Tanneforsv. 88 • Linköping • 013-31 34 60


Stockholm Jazzorchestra spelar Herbie Hancock

Den 15 september får vi finbesök i Flygeln av jazzmusiker i toppklass. Med sig har de dessutom gästartisterna Adam Nussbaum och Jukkis Uotila. Denna gång tolkar de Herbie Hancock, som är en tongivande artist för modern jazz. Han har bland annat mottagit 14 Grammys och en Oscar för filmmusiken till filmen Round Midnight.

NOLLELVA 77


MUSIK

– MUSIKKRÖNIKAN – VARFÖR KAN INTE ALLA BARA VARA

HÅRDROCKARE? När folk blir kränkta till höger och vänster och letar upp problem där det egentligen inte finns några är det skönt att det finns en grupp människor som inte hetsar upp sig utan har en mer avslappnad syn på tillvaron - hårdrockarna. Av dem har vi andra mycket att lära. På twitter och kultursidor avlöser kulturbråken varandra. Nu senaste var det Knausgård, Gardell och Witt-Brattström som tjafsade om något vi redan har glömt. I Agenda råkar någon politiker säga något galet och genast uppstår lynchstämning i kvällstidningar och på sociala medier. Och i princip varje dag uppstår en ny, brännande fråga som alla plötsligt ska ha och har en åsikt om. Det kan handla om kvinnors rätt att bada topless på badhusen, ändring av ordet "negerkung" i Pippi Långstrumpböckerna eller användandet av ordet "hen". Folk rasar, blir kränkta, näthatar, skriver insändare, delar Facebookinlägg och slänger ur sig tvärsäkra åsikter åt ena eller andra hållet. Alla utom hårdrockarna. De öppnar istället en öl, lägger kött på grillen och drar på AC/DC på stereon. Att vara hårdrockare är att inte hetsa upp sig i onödan. Om det inte handlar om ett gitarrsolo av Eddie van Halen. Hårdrockare lever efter devisen "leva och låta leva". Låt de andra hålla på med sitt om de vill, bara jag får hålla på med mitt. Varför ska man hålla på att tjafsa när man kan ha kul istället? Och är det några som vet hur man har kul så är det hårdrockare, det är därför som Sweden Rock Festival, Skogsröjet och Getaway tillhör landets trevligaste festivaler.

Mer

L PEOP E åt folket! Text: Tobias Pettersson Foto: People

Ärligt talat är det inte så svårt att ha kul. Det krävs bara lite pilsner, en bandare med musik som man kan vråla med i och ett glatt humör. Då blir det automatiskt bra stämning. Märkligt nog ska många icke-hårdrockare hålla på att krångla till det. De ältar saker, de vrider och vänder på allt, de skapar onödiga konflikter utan någon egentlig anledning. Hårdrockare däremot lagar inte saker som inte är trasiga, förmodligen är det därför som varje ny generation rockers håller fast vid samma band som hårdrockare dyrkat ända sedan 70-talet. De anser att musiken var fulländad när den kom och därför blir den aldrig omodern. Hårdrockare byter inte ut sina favoritartister, de lägger bara till flera. Hårdrockare är enkla människor. Kritiker kanske menar att de även är lite dumma och att det är därför de är så bekymmerslösa. Men jag har inga problem med att folk måhända är lite småkorkade så länge de är glada och trevliga. Tänk om hela jordens befolkning var hårdrockare - vilken underbar värld det skulle vara.

I Peoples värld är rockmusiken cool och peakade på 60-talet. Nu har Linköpingsbandet en laddning nya låtar färdiga och är redo att börja sin resa mot toppen.

/Tobias Petterson Musikredaktör People startade i september 2013, då med en annan trummis. I augusti 2014 tog Konrad Annerud över trumstockarna och nu verkar det som att alla bitar har fallit på plats. - Nu känner jag att vi har den perfekta uppsättningen för att bli bäst i Sverige, till att börja med, säger sångaren och frontfiguren Philip Gätje som många menar är Linköpings motsvarighet till Liam Gallagher både vad gäller utseende, sångstil och scenspråk. Under spelningarna brukar han både röka cigaretter och sparka omkull mikrofonstativ. En skillnad är dock att han inte har någon brorsa i bandet att slåss med. Tvärtom är People en tätt sammansvetsad kvintett. - Vi funkar jäkligt bra ihop, både som band och privat, säger basisten Alexander Palmqvist. - Alla är inne på samma grej när det gäller mål och musikstil, säger Konrad. - Vårt band bygger på att vi är polare. Det är enklare att göra det man vill då, istället för att det blir: nu får du ett bassolo för att du ska få kul. Grejen med det här bandet är att vi vill starta en fest, vi är bra på att skapa energi, säger gitarristen David Elliot. I sättningen ingår även gitarristen och bakgrundssångaren Kalle Andersson. De är medvetna om att namnet People är svårgooglat, men det utstrålar också en viss attityd. - Det krävs att man blir stor om man heter People, menar Konrad. - Och så är det gött att inte heta något med "The", säger Philip. 78 NOLLELVA

Hittills har Linköpingsbandet lagt ut tre låtar på nätet och haft ett antal spelningar i Linköping, två i Stockholm och en i Funäsdalen. Just nu arbetar de på nytt material. De har spelat in två låtar som ännu inte släppts, samt håller på med tre nya inspelningar, varav en är en låt som varit med ända från starten och två är relativt nya. - Vi håller på hela tiden och gör låtar. Förhoppningsvis får vi spela in på Abbey Road så småningom, säger David. - Planen är att släppa de nya låtarna i juni, skicka runt dom och komma ut och spela i de större städerna, säger Philip. - Vi vill komma iväg och lira, men har bara haft tre låtar uppe, så det har inte varit så mycket att komma med, säger David. - Det är det vi vill just nu, spela så mycket som möjligt på bra ställen, säger Alexander och avslöjar att People planerar en kupp när Musikhjälpen kommer till stan i december. Får de inte medverka i Musikhjälpen ska de helt sonika klättra upp på burens tak och lira istället. Kanske som en slags hommage till The Beatles klassiska spelning på skivbolaget Apples tak 1969? De brittiska legendarerna är tillsammans med band som Velvet Underground och The Doors några av Peoples favoriter. - Jag lyssnar mest på 60-tal, men även på The Strokes, Arctic Monkeys och annan modern musik. Men jag tycker inte vi låter särskilt mycket 60-tal. Vi vill bara vara ett bra rock´n´rollband säger Philip som gör bandets låtar, och lägger till: - People är en motreaktion mot all skit som finns därute.


L I V E

N A T I O N

P R E S E N T E R A R

LÖRDAG 11 JULI

LINKÖPING STÅNGEBRO BILJETTER: ARENABOLAGET.SE www.tomasledin.com Ledin_235x345_arenabolaget.indd 1

2015-06-10 09:10


Urbane Goat invigdes med skönt sommarhäng

MUSIK

Det var en varm och fin sommarkväll när den nya restaurangen Urbane Goat på S:t Persgatan höll sin invigning torsdagen 11 juni. På den lummiga och grönskande uteserveringen bjöds gästerna på bubbel, dryck, tilltugg och DJ-underhållning. Många var nyfikna på totalrenoveringen och resultatet gjorde nog ingen besviken. Det blev en mycket lyckad tillställning med hög stämning. Vi på Nollelva tackar för en härlig kväll och önskar gänget bakom Urbane Goat lycka till! Text & Foto: Sandra Häggander

LEDIN laddad inför sommaren Text: Sandra Häggander Foto: Eric Broms

De senaste åren har Tomas Ledin tillbringat med krogshowen Showtime - som hyllats av såväl kritiker som publik - samt turnerat med folkmusikprojektet Höga Kusten som har sålt guld och prisats med en Grammis. I sommar är den äntligen dags för Ledin att ge sig ut på en efterlängtad klassisk sommarturné. Den 11 juli gör han ett stopp i Linköping. - Jag är väldigt laddad att ge mig ut i sommarsverige igen. Sommarturnéer är det mest meningsfulla jag kan tänka mig och jag har så mycket roliga minnen från tidigare turnéer. Det finns inga problem alls med motivationen. Jag längtar! För människor i alla åldrar är Tomas Ledin ett självklart inslag i den svenska sommaren. Under åren har många oförglömliga sommarkvällar förgyllts med hans klassiska sommarhits. 11 juli äntrar han scenen på Stångebro och vi kan med säkerhet utlova allsång och hög stämning. - Jag har aldrig haft någon plan på att göra sommarmusik och om man tittar på hela min produktion är det faktiskt inte så många låtar som handlar om sommaren. Däremot är det sommarlåtarna som nått ut väldigt bra. Det är jag både stolt och glad över. En stor del av din publik har följt dig under många år. Hur har dina liveframträdanden utvecklats med åren? - Enormt mycket! Från att jag var en bortkommen 80 NOLLELVA

kille som inte alls trivdes på scen och hade svårt att hantera situationen till den cirkushäst jag är idag. Nu har jag varken scenrädsla eller problem med nerverna, det är när jag står på scen jag mår som bäst! Ledin berättar att han ser mycket fram emot att träffa sin publik igen och lovar att leverera det mesta av det bästa han gjort genom åren. - Det är en rolig process att ta fram en bra mix med låtar och skapa en dramaturgi. Men det är inte lätt eftersom det finns många låtar jag gärna vill ha med mig. Visst kan jag känna att det finns en förväntan på vissa låtar men det vägs upp av hur publiken ger låtarna ny energi och hjälper till att lyfta dem. Hur ser du på framtiden, får vi höra nytt material från dig snart? - Det hoppas jag. Det finns inga konkreta planer idag men fullt av tankar och idéer. Jag känner att jag har många låtar oskrivna, plattor jag vill spela in och samarbeten jag vill göra. Vid min sida har jag en lojal publik som är nyfiken på vad jag gör, vilket är väldigt inspirerande.


L I V E

N A T I O N

O C H

S I N C L A I R

E N T E R T A I N M E N T

P R E S E N T E R A R

T I LLS A M M A N S I G E N

PETER JÖBACK & HELEN SJÖHOLM S T O C K H O L M

S I N F O N I E T T A

D E B Ä S TA L Å TA R N A F R Å N D E S T Ö R S TA M U S I K A L E R N A

15 OKT SAAB ARENA, LINKÖPING BILJETTER: WWW.ARENABOLAGET.SE / 013–190 00 00

ILoveMusicals_235x345_arenabolaget.indd 1

2015-06-10 09:09


MUSIK

DAGS FöR TREDJE

Bråvallafestivalen Text: Tobias Pettersson

På bara ett par år har Bråvallafestivalen etablerat sig som landets största musikfest med över 56.000 besökare. Nu är det dags för tredje upplagan och spelprogrammet är lika stjärnspäckat som vanligt.

Veckan efter midsommar kommer gamla Bråvalla flygflottilj utanför Norrköping att åter fyllas av människor, tält, matstånd och scenbyggen. Årets festival, som är den tredje i ordningen, kommer att arrangeras den 25-27 juni och kan även i år presentera en rad imponerande artistbokningar. Bland toppnamnen hittar vi exempelvis Robbie Williams, Muse, Calvin Harris och Deadmau5. Spännvidden är som vanligt stor. Tunga hårdrockband som In Flames, Sabaton och Arch Enemy var-

vas med dansorienterade akter som Albin Meyers, Rebecca & Fiona och Above & beyond. Folkliga artister som Stiftelsen, Lasse Winnerbäck och Ola Salo uppträder bredvid punkband som KSMB, Refused och NOFX. Hip hop, soul och r´n´b finns också representerat så att alla besökare ska kunna hitta något de gillar.

LARS WINNERBÄCK Lite motvilligt har Linköpingssonen blivit en av våra mest folkkära artister med 240 veckor på Svensktoppen som bevis på detta. I sommar gör han endast två spelningar, varav en på Bråvalla.

Förutom alla musikuppträdanden anordnas även en mängd andra aktiviteter på festivalområdet, såsom tivoli och olika uppvisningar.

SONIC SURF CITY Äntligen får Norrköpings tuffaste surfrockare spela på Bråvalla. Varför dröjde det så länge? Skulle det regna är detta ett band som får solen att skina igen.

TRE LOKALA

MASKINEN Som medlem i Slagsmålsklubben finns det lokal koppling till Frej Larsson. Maskinen är dock en duo som han har ihop med Herbert Munkhammar. Och det svänger gött.

FEM DRAGPLÅSTER

FEM JOKRAR

ROBBIE WILLIAMS Från pojkbandsstjärna till vuxen superstar med mängder av internationella hits. Googla ”entertainer” och ni får upp en bild av Robbbie Williams.

SEINABO SEY Det senaste årets kanske hetaste svenska artist står på randen till ett stort internationellt genombrott. Hur många andra artister har fått bli frimärke innan de ens gett ut ett album?

CALVIN HARRIS De senaste två åren har Calvin Harris varit världens bäst betalda DJ och drog 2014 in 66 miljoner dollar, vilket är mer än dubbelt så mycket som tvåan David Guetta.

REFUSED Albumet ”The Shape Of Punk To Come” har med åren blivit en klassiker men innebar också slutet för den legendariska Umegruppen med Dennis Lyxzén i spetsen. Nu är de tillbaka!

MUSE Detta brittiska rockband blandar vilt mellan olika stilar och är nu aktuella med sitt sjunde album. Bandet har vuxit till en världsakt men har ändå lyckats behålla sina hardcorefans.

FAITH NO MORE Metal blandas med mer experimentella toner när detta kaliforniska kultband beträder scenen. I maj släppte gruppen sin första skiva sedan 1997.

DEADMAU5 Kanadensisk DJ som var en tidig pionjär för den progressiva housescenen. Känns igen genom sitt stora mushuvud.

ANGEL HAZE Rappande stjärnskott från Detroit som marscherar snabbt mot toppen. Inspirerad av Eminem men med egen agenda.

KENT Medan andra band hamnar i svackor fortsätter bara Kent att leverera år efter år och blir bara större för varje skivsläpp. På Bråvalla gör de sommarens enda spelning, så missa inte det.

KSMB Vid sidan om Ebba Grön är förmodligen KSMB det mest klassiska svenska punkbandet. Nu gör de en unik återförening, dock utan gitarristen Guld-Lars som nyligen gick bort.

82 NOLLELVA


Live Nation presenterar:

29 augusti 2015 LinkÜping Kungsträdgürden Biljetter: arenabolaget.se

Lundell_235x345_arenabolaget.indd 1

2015-06-10 09:12


LOKALA LISTAN

MUSIK

5 K AT E G O R I E R S O M W I N N E R B ÄC K V U N N I T GRAMMIS I Säkert! Säkert! (2007) Annika Norlin hade varit inne i popsvängen redan innan hon började släppa skivor under namnet Säkert!. Hon hade jobbat som popjournalist och som programledare i radio, men framförallt hade hon släppt en skiva 2005 under namnet Hello Saferide. Den plattan fick ett visst genomslag i indiekretsar, men knappast mer än så. Det ändrades dock när Norlin började kalla sig Säkert!, bytte till svenska språket och skivdebuterade 2007. Den självbetitlade skivan fick strålande recensioner och breddade hennes publik. Albumet innehöll en mängd starka låta, som exempelvis "Vi kommer att dö samtidigt", "Allt som är ditt" och "Och jag grät mig till sömns efter alla dar", men skivan är jämn och ska nog snarare betraktas som en helhet. Norlin vet hur man skriver bra låtar, men framförallt har hon hyllats för sina texter. Lyssna själv så begriper du varför. (TP)

KOMMANDE SKIVOR

1

ÅRETS SOLO-ROCKALBUM Vatten under broarna, 2004

2

ÅRETS LÅT Lars Winnerbäck & Miss Li – Om du lämnade mig nu, 2007

3

ÅRETS ARTIST 2009

4

ÅRETS TEXTFÖRFATTARE 1999

5

ÅRETS MANLIGA POP/ ROCKARTIST 2001

24/6 Canned Heat - The Album 26/6

Refused - Freedom

26/6 Richard Thompson - Still 26/6

Lokala p l at ta n

Lee Perry - Holiness righteousness

10/7 Ghostface Killah - Twelve reasons to die 17/7

Tame Impala - Currents

17/7 Ebbot Lundberg - The Immaculate concept album 31/7

Albert Hammond Jr - Momentary masters

14/8 Blackalicious - Imani Vol 1 14/8

Lo k alt

New Politics - Vikings

m us i kny t t

PRIMA METAL Prime Creation bildades 2015 och är ett Linköpingsband med medlemmar som har kopplingar till det  nu nedlagda Morifade. Under vintern har de gömt sig  i studion för att skapa låtar till en kommande platta och i slutet av maj gjorde kvintetten sin livedebut. Kolla in hemsidan primecreationband. com. Där kan man bland annat tjuvlyssna på nya låten "In the red".  

Oblivious "Out of wilderness"

Gaphals

Efter två skivor 2010 och 2013 ger nu Linköpingsbandet Oblivious ut sin tredje platta på lokala bolaget Gaphals. Kvartetten lirar en skön retrorock med 70-talsvibbar, schysst groove och tunga riff. Det känns som att de både vill flirta med stonerpubliken och de som gillar mer hittig rockmusik, och jag tror banne mig att de lyckas. Mestadels håller låtarna hög kvalitet och manglar på med hög energi och en slags lekfullhet i musiken som jag tycker är skoj. Personligen tycker jag detta är bandets klart bästa skiva och att de har tagit ett rejält kliv framåt. Och jag ser gärna fler låtar framöver i stil med den avslutande och mer finstämda "Like brothers". (TP)  www.facebook.com/obliviousofficial

Text: Tobias Pettersson

FESTEN FORTSÄTTER Norrköpingsbandet Efterfesten har både Grammisvinnare och teaterskådespelare i sättningen och släppte förra året sin debutskiva "Sånger från Arlanda" med rock på svenska. Nu jobbar bandet med uppföljaren som beräknas komma i höst. De har även gjort klart med en spelning i Linköping den 14/11. Tills dess får ni hålla till godo med nya singeln "Efter festen" som ligger ute på Spotify.

ÖVERÅRIGA TONÅRINGAR ROCKAR PÅ Linköpings rockabillykungar Teenrockers har stuvat om lite i sättningen och har även lyckats skaffa sig ett skivkontrakt med Nasty Music. Nyligen släpptes singeln "I wanna go" och mera är förhoppningsvis på väg.  Vill ni ha dunderkoll på bandets gig och kommande skivsläpp gör ni bäst i att avlägga en visit på deras facebooksida med jämna mellanrum: www.facebook.com/teenrockers.lkpg, www.facebook.com/teenrockers.lkpg

SKURKAKTIGA MUSIKER Kan man kalla det nystartade bandet Skurk för en supergrupp? Ja, i sättningen ingår i alla fall Norrköpingsprofiler från band som Nifters, Lucius, Haunted by Destiny och Supersonic. Kvintetten som spelar stonerrock gjorde sitt premiärgig på Saliga Munken i maj och nu väntar vi på lite soundcloudmaterial så vi kan njuta hemma vid datorn också. Följ deras resa mot toppen på: www.facebook.com/skurkSE

Tipsa oss!

Har ni släppt något nytt på Soundcloud? Turné på gång? Ny basist?.. Mejla både stora och små bandnyheter till tobias@nolltretton.se 84 NOLLELVA


Florence + The Machine "How big, how blue, how beautiful"

Helloween "My God-given right"

Jason Derulo "Everything is 4"

Det har gått fyra år sedan senaste plattan "Ceremonials" och under den tiden verkar Florence Welch och hennes popmaskin ha lagt ner mycket tid på att skriva låtar, för här på nya skivan levererar de en skara riktigt starka spår. Stilarna kan skilja sig ganska mycket, från öppningslåtens gitarrdrivna pop som följs av den ilsknare och tyngre "What kind of man" och det soulfyllda och blåsfyllda titelspåret. Här finns några ballader och blåset återkommer på flera ställen.

Tyska Helloween gick som så många andra metalband ner i en djup svacka i början av 90-talet när musiklyssnarna plötsligt ville ha en ny typ av hårdrock. Men precis som många andra stora band från 80-talet fortsatte de att släppa skivor och turnera, om än i mindre skala. Och gör man konsekvent sin grej kommer man ibland att vara hopplöst ute, men också hamna rätt i tiden med jämna mellanrum. Efter diverse medlemsbyten har Helloween på senare år åter haft en formtopp och nu släpper bandet sitt femtonde album, fullmatat med klassisk metal.

Jason Derulo slog igenom som tonåring och har haft en stadigt stigande formkurva sedan dess, men nu känns det som att han befinner sig i något av en brytpunkt och sånt brukar alltid vara knepigt. Ska man förnya sig eller hålla fast vid det gamla som funkat tidigare? Han kallas för r´n´b-artist, men sysslar snarare med pop och ofta med en retrobetonad 80-talsdoftande soulpop, som faktiskt kan vara rätt charmig.

Det är lite svårt att sätta Florence + The Machine i ett fack, men det är genomgående starka låtar med dynamiska och genomarbetade arrangemang. Bombastiskt och mjukt på samma gång. Lättlyssnat men med en air av svårhet. Bra röst men med värme som gör den personlig. Tillsammans bildar det en form av arenarock som är ganska ovanlig för kvinnliga artister. Allt är inte jättehittigt, men så helgjutet och gediget utfört att det riktigt breda genombrottet har stora chanser att komma nu. (TP)

Så hur låter det? Ja, ganska tyskt kan man säga. Trallvänliga melodier över snabba trumkomp och ylande elgitarrer. Imponerande av gubbarna att hålla uppe tempot, men mindre imponerande när det gäller att förnya sig. Genom åren har bandet visserligen experimenterat med lite olika stilar men här är de tillbaka i den genomtyska powermetallen från 80-talet. Förmodligen är det exakt det som fansen vill ha, men personligen har jag svårt att tända till. (TP)





Att Derulo har något står klart efter tre lyckade album mellan 2010 och 2013 och en radda topplisteplaceringar med hits som "Wiggle", "Trumpets", "Talk dirty" och "Want to want me". Men exakt vad det är han har är svårare att slå fast. För har vi inte hört detta förut, i en mängd olika varianter av en mängd olika artister? Att bara ha okej låtar räcker helt enkelt inte idag, en artist måste ha en bakgrundsberättelse, en personlighet, en gimmick eller något annat unikt som gör att personen sticker ut och blir intressant. Det är inget fel på Derulos låtmaterial, men han verkar i en överfull genre och jag har svårt att hitta något som övertygar mig om att det är just honom jag ska lägga min dyrbara tid på. (TP)



Exklusiva erbjudanden i din mobil

NORRKÖPINGS

BÄSTA ERBJUDANDEN DIREKT I MOBILEN!

Måns Zelmerlöw "Perfectly damaged"

Paradise Lost "The plague within"

Tove Styrke Kiddo

Visst var det roligt att Måns Zelmerlöw lyckades ta hem segern i Eurovision Song Contest åt Sverige och visst var det ett snyggt nummer han uppträdde med. Han är en duktig scenartist, ingen tvekan om den saken. Men han är också totalt i avsaknad av en egen musikalisk personlighet. Vad vill han med sitt artisteri, förutom att få applåder? Vad vill han uttrycka?

Efter att ha definierat den gotiska metallen och därefter halkat bort från genren med synthar och andra inslag har doomlegendarerna Pardise Lost på senare år återgått till den stil de hade i början av karriären. Vad nytändningen beror på är svårt att säga, kanske har sångaren Nick Holmes utflykt i svenska Bloodbath spelat roll, men det är heller inte ovanligt att band som hållit på ett tag går tillbaka till rötterna och det är det britterna gör här på sitt fjortonde album.

Ytterligare en i raden av av dessa Idol-deltagare som inte vann men ändå lyckades skapa sig en riktig karriär. När de tidigare vinnarna snabbinspelat en anonym platta har de som inte fick stå längst upp på prispallen i lugn och ro kunnat planera sin musikaliska riktning. En hel rad med tidigare Idol-deltagare har just gått denna väg…

Jag tror ärligt talat Månz Zelmerlöw är helt ointresserad av musik, eller kultur överhuvudtaget. Han vill stå på en scen, men han har ingenting att säga när han väl står där. Hade han en övertygelse och en mission skulle han inte på skiva efter skiva framföra låtar som går in genom ena örat och ut ur det andra utan att lämna minsta spår. Men det är precis vad han gjort sedan han slog igenom i "Idol" för tio år sedan. Här på nya plattan får vi tolv spår med utslätad popschlager som är ungefär lika intressant som att titta på när färg torkar. Ibland går det lite långsammare, ibland lite snabbare men i princip är det tolv nyanser av "Heroes" som presenteras. Kort sagt: låtar av en sångare utan orsak för en publik utan musikintresse. (TP)



De fans som saknat bandets stämningsfulla katedralkänsla med dystra gitarrer som maler genom mörkret blir sannolikt nöjda. För trots allt det tunga och melankoliska har Paradise Lost i sina goda stunder alltid något vackert som skiner igenom. Till och med growlen låter rätt tjusig. Själv föredrar jag de stunder när bandet drar ner tempot och bygger på höjden istället. 2015 behövs ingen tjänare som viskar "Memento mori" i örat på kejsaren för att påminna om hans dödlighet. Att lyssna på Paradise Lost fungerar lika bra. (TP)



Tove Styrke var stekhet under åren 2010 och 2011, men sedan tog det stopp! Hon gick in i den berömda väggen och flyttade hem till Umeå. Den långa vilotiden verkar ha gjort Tove gott som nu är tillbaka med besked. Nya ”Kiddo” är en smällkaramell fylld med tunga beats och starka melodier där även texterna känns mer relevanta och mer genomarbetade än de tidigare upplagorna. En mix och ett recept som förhoppningsvis går hem hos både nya och gamla fans. Möjligen är skivan lite för jämn, där egentligen ingen låt sticker ut det där lilla extra. Cred och extra glada tillrop ska ”Borderline”, ”Decay”, ”Ego”, ”Who´s got news” och ”Number one” ha. Diggar du Robyn och går otåligt och väntar på nya låtar? Testa Tove Styrke så länge… (JL)

LADDA NER

APPEN GRATIS! ANDROID-APPEN PÅ



NOLLELVA 85


MEDIA

, r . s a o . m m . r m m a a o r m , s m o S Text: Tobias Pettersson Foto: Sveriges Radio, Nilla Fischer - Pressbild

Ingen sommar är komplett utan radioprogrammet "Sommar" i P1. Den 20 juni startar årets upplaga och även denna sommar finns det östgötska inslag i det populära programmet. ”Goddag! Eftersom jag har fått äran att få vara först ut i årets sommarserie så tänkte jag ägna tiden åt att förutsäga hur sommaren ska bli. Förutsägelser om framtiden är mycket populära just nu och ni vill väl till exempel gärna veta hur fruntimren kommer att agera under fruntimmersveckan och sånt väsentligt...”. Så inledde Linköpingssonen Tage Danielsson sitt sommarprat den 14 juni 1982 och det var just Tage Danielsson som drog igång hela traditionen för 56 år sedan. 1959 var han chef för radiounderhållningen på Sveriges Radio och tillsammans med producenten Jörgen Cederberg startade han ett program som var tänkt som ett lättsamt sommarprogram med varierat innehåll, där sommarvärden till en början var mer av en presentatör som påannonserade olika programinslag. Genom åren är utrikeskorrespondenten och kåsören Torsten Ehrenmark den sommarvärd som sommarpratat flest gånger. På femte plats på listan kommer mediamannen Pekka Langer som växte upp i Norrköping. Och fortfarande är det faktiskt en östgöte som har stort inflytande på programmet, mediaprofilen Henrik Johnson som bor utanför Norrköping är nämligen producent för ”Sommar”. Genom åren har en rad östgötar varit sommarpratare, däribland Marie Göranzon, Lars

Winnerbäck, Per ”Plura” Jonsson, Klara Zimmergren, Jenny Jägerfeld och Louise Hoffsten. Bland årets sommarvärdar hittar vi Finspångssonen Bengt Baron som haft strålande karriärer såväl inom idrotten som inom näringslivet. Som simmare vann han bland annat OS-guld i 100 meter ryggsim i Moskva 1980 och OS-brons i 4 x 100 meter frisim 1984 i Los Angeles. Efter simkarriären utbildade han sig till företagsekonom med en mastersexamen vid universitet i Berkeley, Kalifornien. Därefter har Bengt haft flera tunga näringslivspositioner, exempelvis Sverigechef för Coca Cola, koncernchef för matföretaget Frionor, Nordenchef för Kodak, vd och koncernchef för Vin och Sprit och sedan 2009 vd för godisföretagen Leaf och Cloetta - en post som han avgår ifrån i juli 2015. - Sen jag tog OS-guld har jag sålt vodka, torsk och choklad. Mitt liv har alltid varit målstyrt en fyrfilig betongklädd autobahn i vänsterfilen - fast jag vet att det är resan som är poängen och när det slirar på smala alpvägar är det som roligast. När jag var som bäst lyckades jag inte ens ta medalj på EM. Då tvingades jag ut ur mikrovågsugnen jag växt upp i som idrottare och blev en människa som förstod vikten av att misslyckas, säger Bengt Baron som är sommarpratare den 26/6. Även miljöprofessor Johan Rockström är född

I RUTAN

i Finspång. Han är en av landets största miljökämpar och pratar den 12/7. - Mitt Sommar är berättelsen om en hållbar framtid på vår lilla planet, och att vi alla måste och kan bli Planetskötare. Sen kommer jag berätta om hur jag höll på att förstöra det svenska ordförandeskapet i EU, hur jag blev räddad av 12-åringar på den afrikanska savannen, och att framtiden är ljus mitt i allt miljömörker, säger Johan. En annan sommarpratare som nästan kan passera som östgöte är fotbollsspelaren Nilla Fischer som gjorde stor succé i Linköpings FC och i sommar kommer att spela för landslaget i fotbolls-VM. - Det vore fantastiskt om jag kunde inleda mitt sommarprogram med att prata om VMfinalen och hur vi lyckades nå hela vägen fram till guldet. I mitt sommarprogram kommer jag också att prata om min stora kärlek, min stora ilska och min stora skräck, säger Nilla. Årets säsong inleds på Midsommardagen den 20 juni med Lena Olin och avslutas den 16/8 med Ulla Skoog. Däremellan kommer namn som bland annat Fredrik Reinfeldt, Liza Marklund, David Batra och Zara Larsson att på sedvanligt manér fylla de nittio minuterna med personligt prat och utvald musik.

PÅ NÄTET

"Sommar" sänds i P1 varje dag till och med den 16/8 med start klockan 13.00.

Alla årets sommarvärdar: Juni 20 Lena Olin 21 David Batra 22 Siavosh Derakhti 23 Heléne Anderson 24 Kalle Moraeus 25 Terese Cristiansson 26 Bengt Baron 27 Mona Malm 28 Anna Mannheimer/ Peter Apelgren 29 Tom Alandh 30 Clara Henry

18 Sanna Lundell 19 Karl-Petter Thorwaldsson 20 Nisse Hellberg 21 Karin Volo 22 Gunilla Röör 23 Arkan Asaad 24 Syster Karin 25 Zara Larsson 26 Olle Jönsson 27 Alice Teodorescu 28 Hans Mosesson 29 Kristina Sandberg 30 Maxida Märak 31 Stig Grybe

Juli 1 Georgios Karpathakis 2 Kenneth Macartney 3 Saga Becker 4 Liza Marklund 5 Edvard Moser 6 Nina Hemmingsson 7 Kjell Enhager 8 Hédi Fried 9 Arash "Ash" Pournouri 10 Marianne Mörck 11 Robin Paulsson 12 Johan Rockström 13 Nilla Fischer 14 Magnus Falkehed 15 Herman Geijer 16 Leila Lindholm 17 Sverker Olofsson

Augusti 1 Bea Åkerlund 2 Markus Näslund 3 Åsa Jinder 4 Alexander Ekman 5 Jögge Sundqvist 6 Daniel Poohl 7 Magdalena Gerger 8 Annika Norlin 9 Magnus Böcker 10 Magnus Nilsson 11 Maria Strømme 12 Owe Sandström 13 Fredrik Reinfeldt 14 Ben Gorham 15 Seinabo Sey 16 Ulla Skoog

I ETERN

Foto: Stefan Karlberg

Foto: Rick-y

Linköpingslotta på Liseberg

”Lotta på Liseberg” är ett av de stora programmen under sommaren i TV 4. Det sänds varje måndagskväll klockan 20 mellan 22 juni och 10 augusti och brukar alltid bjuda på härlig allsång och många spännande gäster. Och så lite fräckisar av Lotta Engberg, såklart. Vad inte alla vet är att dansbandssångerskan Lotta Engberg faktiskt har bott i Linköping under en kort period som barn. Åren 1972-73 bodde hennes familj på Klostergatan 26 mitt i centrala Linköping. Då var Lotta nio år och gick i tvåan, men det blev bara ett år sedan flyttade familjen igen.

86 NOLLELVA

Jinder och Krunegård blir vänner på nätet

En spännande försommarsatsning av SVT är webb-tv-serien ”Krunegård och Jinder på turné” som började visas den 20 maj på SVT Play och Edit. Det är Agnes-Lo Åkerlind som i sju avsnitt följt de två artisterna Markus Krunegård (från Norrköping) och Little Jinder, som till en början inte var särskilt förtjusta i varandra men gjorde en gemensam turné i november där en vänskap sakta växte fram. Åkerlind har sagt att hon ville skildra hur två olika människor i ett polariserat Sverige kan närma sig varandra. Har du missat något avsnitt kan du se dessa på edit.se eller SVT Play.

Allsång i Gränna

Sveriges Radios sändningar från allsången i Gränna hamn är ett populärt sommarnöje bland P4:s lyssnare. Programmet spelas in söndagskvällar klockan 19 inför publik på Vätterscenen i Gränna och sänds i P4 efterföljande fredag. Inspelningsdatum i sommar är: 5/7, 12/7, 19/7 och 26/7. Under säsongen medverkar stora namn som Robert Wells, Fredá, Molly Sandén, Nisse Hellberg och Dollystyle. Allsångskvällarna brukar alltid innehålla ett antal östgötar också och i år deltar Peter Johansson och Bruno Mitsogiannis. Det brukar även bli ett uppträdande av vinnaren i Svensktoppen nästa från Östergötlands län.


VARJE MORGON FRÅN KL 06


FILM

IS BACK... Text: Tobias Pettersson Foto: Paramount

Efter åtta år inom politiken tycks en av filmhistoriens största actionhjältar nu ha återvänt på heltid till Hollywood. Just nu är Arnold Schwarzenegger dubbelt aktuell med filmerna ”Maggie” och ”Terminator Genisys”. En av sommarens storfilmer är den nya Terminatorfilmen där man till fansens stora förtjusning åter lyckats få med Arnold Schwarzenegger i en av rollerna. Det var ju Arnold som spelade originalterminatorn i ursprungsfilmen från 1984 och sedan dess har han varit intimt förknippad med filmserien. När den första Terminatorfilmen släpptes var Arnold bara i början av sin långa filmkarriär. Han hade börjat sin bana som kroppsbyggare där han radade upp titlar, exempelvis vann han Mr Universum fyra gånger och Mr Olympia sju gånger. Hans imponerande muskelmassa gjorde att han snart fångades upp av Hollywood och filmdebuten blev som Herkules i ”Herkules i New York” 1969. Efter några mindre filmroller kom sedan ett slags genombrott i de två ”Conan”-filmerna i början av 80-talet och 1984 kom sedan ”Terminator” som gjorde att Arnold etablerade sig som en av de stora actionhjältarna inom filmen. Under 20 års tid radade Arnold upp en mängd påkostade actionfilmer där det sköts, slogs och sprängdes, exempelvis ”The Running Man”, ”Total

88 NOLLELVA

Recall”, ”Rovdjuret”, ”End of Days”, ”Sjätte dagen”, ”Eraser” och ”Collateral Damage”. Och inte minst ”Terminator 2 - Judgement Day” som blev en superframgång 1991 och brukar nämnas som kanske den enda uppföljare som varit bättre än den första filmen. Från att ha varit en ond robot i originalet bytte Arnold sida och blev denna gång god. I kombination med ett populärt soundtrack och moderna tekniska effekter blev ”Terminator 2” en otrolig succé som sedan fått fler uppföljare samt utvecklats till en stor franchise med bland annat en tv-serie och datorspel. Även om Arnold främst förknippas med action har han även gjort ett flertal komedier, som ”Twins”, ”Junior” och ”Dagissnuten”. Hit kan även räknas storfilmen ”True Lies” som visserligen är en actionfilm men som är roligare än de renodlade komedier han gjort. I början av 2000-talet drog Arnold ner på filmandet för att istället ägna sig åt politik. Han lyckades bli guvernör i Kalifornien för republikanerna och det var

en tjänst som han hade fram till 2011. Under ämbetsperioden gjorde han några korta inhopp, men nu när politikerkarriären är över har han åter gett sig in helhjärtat i filmbranschen. Exempelvis har han synts i de tre ”Expendables”-filmerna samt i ”Escape Plan”, regisserad av svenske Mikael Håfström. Och för tillfället är han aktuell med två filmer på de svenska biograferna. I ”Maggie” spelar Arnold en överraskande nedtonad roll som pappan till en tjej som smittats av ett zombievirus. Han envisas med att vårda henne hemma de sista veckorna som hon har kvar innan hon förvandlas till ett blodtörstigt monster. Mer action blir det i ”Terminator Genisys” där Arnold åter hamnar i hetluften med tidsresor, livsfarliga robotar och en hotande undergång för världen. Året är 2029 och John Connor leder motståndsrörelsens krig mot maskinerna. Men SkyNet planerar en ny attack från två fronter - dåtiden och framtiden. Räkna med full fart, snurriga tidslinjer och explosiv action i en av sommarens stora publikdragare.

FAKTA Arnold Schwarzenegger Yrke: Skådespelare, före detta guvernör. Född: 30 juli 1947 i Thal, Österrike. Familj: Frånskild, far till fem barn. Religion: Katolik Aktuell: I filmerna ”Maggie” och ”Terminator Genisys”.

Filmografi (i urval) Escape Plan (2013) The Expendables (2010) True Lies (1994) Den siste actionhjälten (1993) Terminator 2: Judgement Day (1991) Total Recall (1990) Twins (1988) The Running Man (1987) Terminator (1984) Conan - Barbaren (1982)


nyttPÅdvd

FILM

DVD-BOXEN 24: Complete Box

Säsong 1-9 + Redemption (58 disc) Släpps 6/7

Chappie

V.33

Efter de fem första minuterna tänker man: wow, det här är den riktiga uppföljaren till ”Robocop”. Robotpoliser som rensar upp bland slöddret i Johannesburg, samhällskritik, filosofiska resonemang om artificiell intelligens, Neill Blomkamps tuffa stil - det här blir bra! Dessvärre går det snabbt utför. All logik försvinner, rollfigurerna agerar otrovärdigt, manuset är rörigt och vill både för mycket och för lite på en gång. Ibland tänds en gnista av hopp och man tror att Blomkamp ska ordna upp det, men tyvärr sjunker filmen bara stadigt djupare. Det hade kunnat bli så bra. Blomkamp har en egen stil som gör honom unik. Filmen har humor, välgjorda effekter och fina namn i rollerna. Dev Patel är ingenjören som vill skapa en robot med medvetande, Hugh Jackman jobbar på en konkurrerande och mer våldsam robottyp och Sigourney Weaver spelar deras chef. Men här finns också fåniga skurkar, en robot med barnröst och ett manus som spricker i alla kanter. Här, precis som i ”District 9”, utgör Sydafrika skådeplats, men denna gång fyller inte landet någon funktion för handlingen. Blomkamps tar inte heller tillfället i akt att resonera om teknikutveckling, medvetande, känslor, inlärning och annat som filmen egentligen borde handla om. Istället får vi en våldsam barnfilm som verkar tappat all intelligens, både naturlig och artificiell. (TP)

Focus

När tv-serien ”24” lanserades 2001 var den nyskapande på flera sätt. Bland annat använde man sig av delade skärmar och lät handlingen utspelas i realtid. Varje avsnitt var en timme och säsongens 24 avsnitt utspelades alltså totalt under ett dygn. Huvudrollsinnehavaren Kiefer Sutherland som spelar terroristbekämparen Jack Bauer fick en rejäl nytändning av sin karriär genom sin medverkan i ”24”. Nu släpps alla nio säsongerna samt tv-filmen ”Redemption” i en fet box bestående av hela 58 dvd-skivor. (TP)

V.29

Filmer med svindleri, kupper och vem-blåser-vem-tema är nästan alltid underhållande, och det gäller även ”Focus” med Will Smith i huvudrollen. Men mer än hyfsad underhållning för stunden blir aldrig denna lättsmälta historia, trots att filmen gärna vill vara lika smart, charmig och elegant som exempelvis ”Oceans eleven” och ”Äventyraren Thomas Crown”. Smith spelar en rutinerad ficktjuv och bedragare som träffar på en nybörjare i branschen, spelad av Margot Robbie. Han lär upp henne men dumpar henne när känslorna börjar svalla. Några år senare korsas, inte helt oväntat, deras vägar igen under ett svindleriuppdrag i Formel 1-branschen. ”Focus” har en del på pluskontot, som exempelvis Buenos Aires-miljöerna och en bra vadslagningsscen i början. Dessutom sitter man ända fram till slutet och undrar vem som egentligen ska blåsa vem i slutändan. Slutet kunde dock varit bättre, och hela berättelsen känns lite ytlig och tunn. Kärleksrelationen känns inte trovärdig och man känner aldrig den riktiga sympatin för rollfigurerna. Kanske för att de är simpla tjuvar, som snor plånböckerna från vanligt folk? (TP)





TIPSET

Sånger från Manhattan Det finns många små filmer därute, som egentligen inte är särskilt märkvärdiga, men som man ändå gillar. ”Sånger från Manhattan” är en sån fin, liten pärla. Mark Ruffalo spelar en skivbolagskille på dekis i New York. Keira Knightley har flyttat dit med sin pojkvän som håller på att få ett stort musikaliskt genombrott, men det visar sig att även hon har en dold musiktalang. Dessa två träffar varandra när de är nere på botten och bestämmer sig för att göra en skiva ihop, något som dock stöter på vissa problem. De måste lösa bekymret på egen hand och en lite oväntad vänskap börjar ta form. Som tittare får man många fina New York-miljöer och särskilt scenerna med utomhusspelningarna är härliga. Musiken är helt okej, och lite mjuk i hjärtat blir man allt av den värme som uppstår när familj och vänner ställer upp för varandra. (TP)

Still Alice

V.31

Julianne Moore tilldelades en Oscar för sin roll i ”Still Alice” och när man ser filmen råder ingen tvekan om varför. Hennes insats är fullständigt magnifik och det är omöjligt att inte drabbas av hennes tragiska öde. Moore spelar en 50-årig lingvistikprofessor (Julianne Moore) som plötsligt börjar glömma saker och snart uppdagas det att hon börjat utveckla Alzheimers, trots sin relativt unga ålder. Sakta men säkert får sjukdomen ett allt fastare grepp om henne medan familjen bara kan se på hur mamman långsamt tynar bort mentalt. Extra plågsamt blir det eftersom hennes tidigare liv var så tydligt knutet till hennes skarpa intellekt. Dessutom är sjukdomen ärftlig vilket gör att även de tre barnen riskerar att drabbas i framtiden. Även Kristen Stewart som dottern och Alec Baldwin som maken är väldigt bra i sina roller. Här finns många enskilt starka scener men hela filmen är en plågsam resa mot det oundvikliga slutet där man sitter med en klump i halsen i princip från början till slut. ”Still Alice” är visserligen hjärtskärande sorglig, men det finns också något väldigt vackert och kärleksfullt i den nedtonade och jordnära skildringen. När eftertexterna börjar rullar är man som tittare helt förstörd, och det är en känsla som klamrar sig kvar länge efteråt. Än så länge, utan tvekan, årets bästa film. (TP)



Kingsman - The Secret Service

V.26

Om du gillar Bond, X-men, Men in Black, Kill Bill, Star Wars och accepterar att man plockar och blandar fritt ur dessa och ett tiotal andra filmer kommer du troligen att gilla denna film. För i ”Kingsman - The Secret Service får du ett hopkok av vad vita duken haft att erbjuda inom action de senaste trettio åren. Kingston är på ytan en klassisk herrmodebutik i London. Men bakom fasaden döljer sig en av världens mest okända och effektivaste spionorganisationer. Men alla uppdrag går inte som man tänkt sig och när en av deras agenter mördas på uppdrag i Argentina måste de finna en ny rekryt till organisationen. Agent Harry Hart kommer då att tänka på en kollegas son - en kollega som räddade hans liv med sitt eget liv för sjutton år sedan. Sonen, vid namn Eggsy, antar motvilligt utmaningen att bli nästa Kingman-agent - vilket slutar med att han har hela mänsklighetens existens på sina axlar. I filmen får vi alla klassiska actionklichéer staplade på varandra. Det snos hej vilt från allt och alla och det skulle lätt kunnat bli för mycket av allt. Men regissör Matthew Vaughn lyckas, tillsammans med en briljant skådespelarensemble (med Colin Firth och Taron Egerton i spetsen), ro skutan i hamn. Detta är en film man egentligen borde hata, men som faktiskt är svår att inte älska... och fråga mig inte varför? (BN)

KLASSIKERN Frankenstein

1931

På 30-talet spelades det in en mängd klassiska skräckfilmer som blev oerhört populära. Publiken fick se Dracula, Mumien och andra hemska typer, och inte minst Frankensteins monster som utvecklades till en hel filmserie. Historien handlar om vetenskapsmannen Frankenstein som skapar liv genom att sammanfoga likdelar från olika personer och därefter föra en stor mängd elektricitet genom kroppen. Resultatet blir att han skapar ett monster som stötts ut ur samhället. Historien om Frankensteins monster har filmats många gånger. Förra året kom ”I, Frankenstein” och i höst har ”Victor Frankenstein” premiär. Men fortfarande är det 30-talets original, gestaltad av Boris Karloff, som står sig bäst. (TP)

 NOLLELVA 89


FILM

FILMKRYSSET BÖRJAR RAMSA

OMFAMNING

SVENSK POPGRUPP

ELD

SÅDAN FILM ÄR SVART

BORDSBÖN

SAMLAR NATIONER

KASTAS I VATTNET

HELA TIDEN LITET SAMHÄLLE

JUDISK RÄTTSLÄRD

FYLLER VI ALLA TVÅ I SLALOM BANKTRÄD

LIKGILTIGHET

FRISK

EPOK

FÖR SVERIGE

ÄR ANFALLET EN

OFTA MED VE

TING

FÖRE VIKTIGT

ÄR DEN SOM HAR

MISSANPASSAD

KAN GRANEN

TILLSLAG

BÄR ALLA TILL ROM

TRÅCKLA

ÅTER MED TUR FLITIG FISK

STRÖMMEN

DRAKE

GROVFILA STÅND

LORRYFILM

FÅNGAR FISKEN SVÄRS I RÄTTEN

TAR HÖJDHOPPARE

BASTU

INTE MER ÄN

FALLA

ÖKEN

GOTLÄNDSK SPORT

FRANSK KUNG

FRÅGA HAR ORT

GUILLOUS RIDDARE POSITIVT FÖR DISKEN

NALLAR

GJORDE ETTAN

BAKVÄND

KASTA KORT

Postadress: ....................................... Tel.nr/E-mail: .....................................

VINST

Skicka er lösning till: EJ UT

OKÄND

Äntligen är det sommar...

90 NOLLELVA

Adress: ............................................. MISSTÄNKA

TROPISK FRUKT

nollelva © nolltretton

Så passa på och tag chansen att få en riktigt trevlig filmkväll... Namn: ...............................................

LUGN

LÄGGER SKYTT

RINGLEKAR SPELAS DET PÅ

TAXI

FÄRSKA I PUNSCH

PUBSPORT

HEDRAR

KAN GE VINST

TOLKAR

VINN! DVD-FILMER Lösningen till FilmKrysset vill vi ha senast onsdagen den 12/8 2015. Bland de rätta lösningarna drar vi tre vinnare som har turen att vinna de två rykande färska filmerna ”VICE” och ”American Heist” (från Scanbox).

DESIGRAM

ÖPPEN BIL

ÄPPLEDRYCK

FYNDTILLFÄLLET

BETE

OSERIÖSA

GÖR KANSKE MÄTT

KOLLAR KREDITVÄRDIGHET

GER DJUR SINA UNGAR

VERDIOPERA

EDGAR ALLAN SOM SKREV

KUL

SMILA

VÄRDE FÖR SURHET

KRANIUM

50 I ROMARRIKET

OVIKTIGA

NYTT NUMMER KOMMER 21/8

NOLLELVA G:a Rådstugugatan 31B 602 24 Norrköping


SPEL

CATLATERAL DAMAGE Text: Carl Linné

PC, Mac, Linux

A

lla som någon gång har haft en katt vet om att katter gillar att riva ner saker från bord och hyllor runt om kring sig och även om man tycker att de är väldigt söta så blir man inte alltid så glad när ens favoritvas trillar i backen. Just det här kattfenomenet har utvecklaren Cris Chung tagit vara på och sett till så att vi vanliga människor ska kunna få känna på hur det är att vara katt - för ni vet väl att alla vill ju vara katt. Det hela startade med ett så kallat ”game jam” där idén föddes och efter en mycket lyckad kickstarterkampanj var kattsimulatorn ett faktum. Så hur är det då att vara katt? Det är helt underbart, man springer omkring i huset där man bor och river ner saker och ju mer man river ner desto bättre är det. Lite då och då när man knuffar på saker får man uppgraderingar på sina förmågor som gör att man kan hoppa bättre, springa snabbare och ibland får man till och med ett kraftfält som gör att man inte ens behöver tassa till böckerna i hyllan de bara flyger ner på golvet och när man är klar går man och lägger sig i sin låda för att börja om på nytt igen i ett annat hus. Det finns en hel del att göra i Catlateral Damage och det finns en massa fina kattbilder att låsa upp genom att riva ner bilder på katter som hänger utspridda på väggarna i husen. Totalt finns det i dagsläget 230 bilder att hitta och alla är precis lika fina.

Förutom fina kattbilder kan man även låsa upp nya katter att spela med, men detta är mest kosmetika för oss spelare. De olika katterna har inte någon variation i sina egenskaper och att utveckla detta är något som skulle göra spelet ännu mycket bättre än vad det redan är. Varje nytt hus man spelar i är proceduellt framställt, vilket innebär att man aldrig kommer att spela i samma hus mer än en gång. Det finns ett par olika spellägen att spela. Ett lite friare utan tidspress kallat Litterbox mode där det helt enkelt bara går ut på att riva ner så mycket som möjligt och bara ha roligt, sen finns även Objective mode där man under tidspress ska riva ner ett visst antal objekt för att komma vidare till nästa “bana”. I Objective mode är svårigheterna betydligt mer varierade och det gäller att man inte såsar omkring och stryker längs väggarna utan här är det full rulle som gäller. När man har tröttnat på att riva ner saker (varför man nu skulle det) så kan man ta och titta på sin fina kattbildssamling, sina erövringar och hur många objekt man kar tassat i backen - vilket är mycket underhållande. Jag som är en kattmänniska kanske är lite partisk när det kommer till detta spel, men jag tycker att det är ”mjauket” underhållande.



SPELNYHETER GRUNDAREN AV OCULUS RIFT STÄMS AV FÖRE DETTA ARBETSGIVARE Oculus VR och en av dess grundare, Palmer Luckey står inför en stämning på en ospecificerad summa av Total Recall Technologies. Detta rapporterar Polygon. Luckey var innan hans projekt Oculus Rift sattes i rörelse anställd av TRT som under 2011 och framåt utvecklat sin egen VR-enhet. Företaget menar att Luckey har använt sig av deras design och att han brutit sekretessavtalet han skrivit under på medan han jobbade där, Oculus VR har ännu inte kommenterat stämningen. Oculus startade en Kickstarter-kampanj i augusti 2012 och finansierades av över 9.000 backare med en samlad siffra på 2,4 miljoner dollar. År 2014 köptes Oculus Rift av Facebook för 2 miljarder dollar och enheten planeras släppas nästa år. (CL)

WINDOWS 10 TILL XBOX ONE ”EFTER SOMMAREN”

F

:O oto

us cul

VR

Xbox-chefen Phil Spencer har över Twitter uttalat sig om Windows 10-lanseringen till Xbox One. Det är ett fan som frågat när det är tänkt att operativsystemet ska bli tillgängligt på konsolen, och följande hade Spencer att säga: ”It will be post-summer.” Microsofts nya operativsystem är tänkt att släppas till PC redan under sommaren (gratis för de som har Windows 8), men Xboxägarna får alltså vänta lite längre. Det kan vara värt att notera att uppdateringen inte kommer förvandla konsolen till en PC, komplett med skrivbord och Office-program som Excel, men det ska bli intressant att se vad Microsoft har för planer för Xbox One och Windows 10. (CL)

NOLLELVA 91


KALENDERN Ett urval av saker som händer i Norrköping

1/7 - 5/8

7/7 - 11/7

Vid Himmelstalund finns inte mindre än 1660 ristade figurer. Arkeolog Therese Furuskog tar er med på en fri guidad visning av hällristningarna de flesta onsdagarna under perioden.

Förra årets golfvecka på Norrköpings golfklubb slog rekord med totalt 623 starter under de fem tävlingsdagarna. Nu är det dags igen för varierande tävlingar och massor med golf, glädje och gemenskap.

19/7

Kopparhammaren bjuder på livemusik med festlig stämning då gruppen De Vet Du står på scen. En kväll att släppa loss ordentligt.

30/7

24/7

Kamrater ställs mot kamrater när IFK Norrköping möter IFK Göteborg i Allsvenskan på Nya Parken. Heja heja!

17/7

Reggae i sommarnatten, gud så gött. Och det är precis vad som kommer serveras när Skärblackas stoltheter Kalle Baah kommer och lirar på Hugos utomhusscen.

Foto: Andreas Sjödin

Markus Krunegård kommer hem till Peking som en av sommarens bokningar under Industrisemester på Holmentorget.

1/8

9/8

13/8

Traditionsenligt visar Flimmer utebio under sommaren i Norrköping. Detta datum bjuds det på ”Filip och Fredrik presenterar Trevligt Folk” i Hageby.

Sätt igång och yla, för Vargarna möter Griparna i sista allsvenska hemmamatchen för säsongen på ICA Maxi Arena, och de är hungriga på en seger.

Foto: Christina Mårtensson

Vikbovarvet är ett nytt lopp för alla som tröttnat på att springa maraton i tråkiga stadsmiljöer. Detta lopp har start och mål vid ICA i Östra Husby och går sedan genom Vikbolandets vackra natur.

15/8 - 16/8

HarpMeet är en tvådagars bluesfestival på Hallarna med mycket betoning på munspel. Lär dig eller utveckla dig på munspel eller bara njuta av ”Open Mic”-spelningen med en uppsjö duktiga musiker. Det blir ett celebert besök av internationell kaliber i form av munspelaren, läraren och föreläsaren ”Steve Baker”.

92 NOLLELVA

17/8

Följ med Ekoturen på en energigivande må-bra-tur med sång och yoga ute i naturen. Färden går till en rofylld vacker plats i naturen. Efter att ha avnjutit ett sång-yoga pass, så görs det upp en lägereld där det bjuds på pinnbröd och te.


Hemmamatcher på ICA Maxi Arena

VARGARNA

Speedway

ALLSVENSKAN Torsdagar kl.19.00: 21 maj VARGARNA - Västervik 25 juni VARGARNA - Gnistorna 9 juli VARGARNA - Masarna 23 juli VARGARNA - Valsarna 30 juli VARGARNA - Örnarna 13 augusti VARGARNA - Griparna

DIVISION 1, kl. 12: 16 maj

Vargarna – Team Finland – Västervik – Nässjö

14 juni

Vargarna – Hammarby – Kavaljererna – Texoil Racers

29 augusti

Vargarna – Griparna – Team Rasta – Speedway 054

UNGDOM, kl. 12: Fri entré 10 maj

Vargarna – Indianerna – Elit Vetlanda – Smederna

6 juni

Entré: Vuxna 120:-, Ålderspensionär 100:-, Ungdom 15-18 år 50:-, Parkering: 20:-

JSM-KVAL 4 juli, kl. 13

ÄRTA J H AMP K A L KÄNS

AMP K A L KÄNS

AMP K A L KÄNS

8 augusti

Guldhjälmstävling, kl. 11 Vargarna – Rospiggarna – Valsarna – Örnarna, kl. 14:30

www.vargarnaspeedway.se

TA R Ä J MP H A K LA KÄNS

TA R Ä J H

Vargarna – Lejonen – Indianerna – Valsarna

ÄRTA J H MP A K LA KÄNS HUVUDSPONSOR

ÄRTA J H AMP K A L KÄNS

MP A K LA KÄNS

ÄRTA J H MP Sommarens matcher A K LA 2015 NSparken på nya Ä K TA HJÄR 4 juli IFk – Malmö FF NSLA KÄ A T JÄR H P KAM A 19 juli L IFk – IFk Göteborg KÄNS ÄRTA J H P KAM 2 aug IFkS–LA aIk KÄN A T HJÄR 24 aug IFk – Helsingborgs IFA ÄNSL K ÄRTA J H AMP K A L KÄNS ÄRTA J H MP A K LA KÄNS Lördag

kl. 18.00

Söndag

P

KAM A L S KÄN

TA R Ä J H

kl. 15.00

L KÄNS

P KAM

L KÄNS

Söndag

kl. 15.00

AMP K A L KÄNS

Måndag

kl. 19.00

OFFICIAL SUPPLIER

P

KAM A L S KÄN

TA R Ä J H

P KAM

L KÄNS

Mer information, biljetter och nyheter hittar du på ifknorrkoping.se och facebook.com/ifknorrkoping

NOLLELVA 93


TILLS VI SES IGEN...

NÄSTA NUMMER FINNS UTE 21/8

t s r å a b c k e a r t D kommer till Norrköping Text: Sandra Häggander Foto: Sandra Häggander, Shutterstock

Linköpings Drakbåtsrace har tidigare varit en omtyckt tradition som till mångas besvikelse legat nere under många år – tills i fjol då The Champ återinförde tävlingen på Kinda Kanal. I år utökas tävlingen då den för första gången också arrangeras i Norrköping i samband med Augustifesten den 15 augusti. Det blir en heldag med härlig stämning, engagemang och god laganda när Drakbåtsracet för första gången kommer till Norrköping. - När vi återinförde traditionen i Linköping förra året blev det riktig dundersuccé. Vi hade hoppats på omkring 20 lag men det slutade med hela 60 stycken och tävlingen blev väldigt uppskattad. Nu vill vi erbjuda samma härliga aktivitet till Norrköpingsborna, säger Gay Bengtsson på The Champ i Linköping som är tävlingens arrangör. Drakbåtsracet går av stapeln vid Saltängsbron mot Roddklubben. Tävlingssträckan är 200 meter och varje lag ska bestå av 9-13 deltagare, varav en trumslagare. Tävlingen är upplagd som en turnering där lagen med de bästa tiderna går vidare.

- Anta utmaningen tillsammans med kollegorna, företagets kunder eller kompisgänget. Tävlingen är ett bra sätt att träffas igen efter semestern. Företag kan se det som ett tillfälle att skapa samhörighet, som en kickoff eller teambuilding för sin personal. För företag finns också möjlighet att profilera sig under tävlingen. PRIS FÖR UTSTYRSEL De vinnande lagen kammar hem både medaljer och ett fint vandringspris. Lagen tävlar också i klassen Best in Show där de lag som utmärker sig extra mycket genom sin utstyrsel, ankomst eller uppträdande prisas. Innan start får varje lag chansen att göra en storartad entré på scen och visa upp sig för publiken. Här kan man få ett stort plus för en engagerad hejarklack.

När Drakbåtsracet är avgjort brukar kvällen fortsätta med mat, dryck och en härlig stämning för de deltagare som vill fira att de tog sig i mål. Gay ser mycket fram emot tävlingen och hoppas på ett brett spann bland deltagarna. - Det känns riktigt bra att både göra Drakbåtsracet till en tradition i Linköping igen, och starta ett nytt event i Norrköping. Drömmen är att i framtiden arrangera en final där de vinnande lagen i båda städerna ställs mot varandra. Eftersom Drakbåtsracet arrangeras samma helg som Augustifesten är det mycket som händer runt om på stan denna dag. Helgen därpå, 22 augusti, hålls tävlingen i Linköping.

KULTMÄRKT LIFE´S A BITCH

av: Emelie Wedhäll www.serier.dinstudio.se

Ställen, saker och annat i Norrköpingsbornas vardag som med tiden uppnått kultstatus!

SKÄRBLACKASTANKEN Text: Tobias Pettersson Foto: Shutterstock

Min chef har en teori om att det inte finns något pappersbruk i Skärblacka. Att det ibland luktar konstigt när man blåser fram på motorvägen strax utanför den reggaefyllda metropolen har helt andra orsaker. Han menar att det en gång i tiden var en familj som var ute på söndagsutflykt på den östgötska landsbygden, varpå pappan i familjen släppte väder och i ett försök att bortförklara den uppkomna odören försökte lura i sina barn att de just passerat ett pappersbruk. Barnen trodde på lögnen och nästa gång de passerade samma plats kunde pappan åter fjärta utan att skämmas. Så växte legenden och snart visste alla att det var fritt fram att fisa i bilen när man passerade Skärblacka. Så det finns alltså inget pappersbruk, lukten ni känner kommer helt enkelt från era medresenärer. Jag vet inte om det är sant, men det är en intressant tanke. 94 NOLLELVA


P책 www.youtube.com/eastfmtv hittar du liveklipp fr책n v책r studio och v책r show East.


LYKO sOmmarKampanj 18/6-18/8

happY crazY mIne premIärprIs – schampO & BaLsam mOIsturIzIng/ VOLumIzIng/repaIr

199:rek. pris 398:-

BOKa tID hOs VÅra frIsörer I VÅr stuDIO tar VÅra KunnIga frIsörer hanD Om DItt hÅr Och InspIrerar

matrIx VäLj 3 Och BetaLa för 2, VI BjuDer pÅ Den BILLIgaste!

3 2 för

DIg tILL DItt Bästa hÅrjag! VäLKOmna!

LY KO I n geLsta Kö pc en t ru m, sa LO n g : 011 -1 01 51 0 . st u D I O BY LY KO LI n Den Kö pc en t ru m, sa LO n g pL a n 2: 011 -1 0794 0/41 . LY KO ga LLer I a gr ä n Den, sa LO n g : 01 3 -31 0 617. B esö K Oss pÅ LY KO. s e

Nollelva #6-15  

Nollelva - Norrköpings Nöjestidning Söderköping Uteserveringar i Norrköping Musikfester i Östergötland

Nollelva #6-15  

Nollelva - Norrköpings Nöjestidning Söderköping Uteserveringar i Norrköping Musikfester i Östergötland

Advertisement