Page 1


I DETTA NUMMER

TIDNINGEN NOLLELVA DEC/JAN 2013-14 02LEDARE 04VINTERGATAN 06GLITTRIGA PRYLAR 10RESA-ASBYBACKEN 12TÄVLING 14SOFIE SARENBRANT 22JULÖL 26HARRY POTTER-THE EXHIBITION

LEDARE

30LINDSTRÖM 36PATRICK KARLSSON 44JULQUIZ 48ANDREAS ERGUL 49PÅ G

FÖRE STORMEN

50LINGONFABRIKEN 52PETER & MATILDA 60FALL WITH GRACE 62LOTTA TELJE

Så börjar så sakteliga året närma sig klockan 12. Det är dags att göra bokslut av år 2013 och hälsa år 2014 välkommet. Det märks tydligt att vi börjar närma oss nästa varv i vinkelvolten - dagarna blir allt kortare och allt kallare. Och vinterstormarna avlöser varandra... är det inte Sven så är det Gudrun. Det väder som vi förr kastade oss ut i, samtidigt som vi vrålade "Det snöar!", är numera en smärre naturkatastrof. Varje liten vindpust eller temperaturnedgång utmålas som om vår sista dag är kommen. Det är Rysskylan och Tyskkylan. Vi ska hålla oss inne och göra det vi klarar av - se på tv och facebooka. Varför ska vi ge oss ut i det där okända, det där som finns där utanför, det där som kallas "Vinter". Det är ju kallt och kallt... och kallt... och så varnar dom ju om det i både tidningar och på tv. Var den graderad till 2 eller 3? Var går gränsen för att om man går ut så kommer man aldrig in igen? Det är nog bäst att jag stannar inne i tryggheten i alla fall... bara inte strömmen går... har jag laddat min Ipad?

64FILMKRYSSET 66ARNOLD SCHWARZENEGGER 68NYTT PÅ DVD 70EXIT

Som sagt, nyss var det sommar och snart är det vinter. Var tar tiden vägen? Helt plötsligt står man bara där, iklädd sina läckraste långkallingar och sin gamla Stenmarksmössa anno 1976 och väntar på Tomten... igen. Och ingen fan vet hur det gick till. Men skam den som ger sig. Även om livet går i 190 knyck (och allt skulle gjorts senast igår) ska jag nog se till att allt hinns med innan det är dags att slå sig ner framför "Karl-Bertil Jonsson" på julafton. Alla klappar ska fixas, pepparkakor ska bakas, det ska lussas, granen ska huggas, tomtarna ska fram, julkorten ska skrivas (och förhoppningsvis skickas) och i år har jag lovat att jag ska göra egen korv. Detta och alla andra "måsten" ska fixas innan man äntligen får korka upp och lukta på glöggen. Möjligtvis, kanske jag här framstår lite som en "anti-jul-människa", men det är helt fel och det är det som är lite av problemet. Då jag älskar julen, och allt som hör julen till, blir det så otroligt många grejer (det blir fler varje år - i år hamnade korvstoppning på julens to-do-lista... varför?) jag måste fixa för att den ska bli så där underbart härlig som bara en riktig jul hemma i stugan kan vara. Så även om jag vet att det kommer att vara sisådär enmiljonsjuhundrafemtioåtta saker som måste göras innan jul så vill jag inte missa en enda. Alla saker har nämligen ett syfte... att uppnå den perfekta julen. Och... ja, det är värt det. ...och fram tills ni själva får slå er till ro i mysfåtöljen framför Karl-Bertil med en "glöggare" i ena handen och trillingnöten, som ni lyckats knycka från det understa lagret i Alladinasken, i den andra - vill vi på Nollelva passa på att önska er en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

Benny Nilsson ansvarig utgivare

PRODUKTION & SÄLJ

Benny Nilsson [redaktionen@nollelva.nu] 0706-44 22 94

Kicki Wisell [kicki@nollelva.nu] 0760-20 81 93

Lina Norrbom Ericson [lina@nollelva.nu] 0707-64 49 96

Tidningen Nollelva Gamla Rådstugatan 31 B 602 24 Norrköping Tel redaktionen: 011-10 21 01 E-post: redaktionen@nollelva.nu Tel produktion: 013-23 92 50

Jenny Egelstig [jenny@nolltretton.se] 013-23 92 50

Henrik Nydahl [henrik@nolltretton.se] 013-23 92 50

Mats Nilsson [mats@nolltretton.se] 0705-43 66 75

Medverkande skribenter i detta nummer: Tobias Pettersson • Lina Norrbom-Ericson • Jörgen Larsson • Sebastian Henriksson Kicki Wisell • Jenny Egelstig • Sandra Häggander • Carl Linné • Benny Nilsson m fl. 02 NOLLELVA

Layout, utgivare & repro: Nolltretton Media AB På webben: www.nollelva.nu

Chefredaktör & Ansvarig utgivare: Benny Nilsson Omslagsfoto: Jenny Egelstig Omslagsmodell: Fred Fordell Hårstyling: Mathilda Fröberg / Zigges Barberare Kläder: Johnells Tryck: MittMedia Print Upplaga: 20.000 ex Periodicitet: 11 nummer/år

Nollelva ansvarar för fel i annons begränsat till högst annonskostnaden. För skada pga uteblivet eller felaktigt införande ansvaras ej. Tidningen är politiskt & religöst obunden. Eftertryck utan redaktionens medgivande är förbjudet. Citera oss gärna, men ange källan.


RI-037 Nollelva annons helsida 235x345 cm december FINAL TILL TRYCK:Layout 1 2013-11-14 09.32 Page 1

Här hittar du omsorgsfullt utvalda julklappar som passar de flesta, t ex lyxiga doftljus, väldoftande hudvårdsprodukter, ljuvligt te och vackra smycken. Mjuka klappar i form av sobert sänglinne, morgonrockar, kuddar, plädar och frotté. Välgjorda julklappar till de minsta i form av sparbössor, barnserviser, bäddset och leksaker. Magnifika table books, vissa unika i Sverige. Vi erbjuder ett exklusivt sortiment av heminredning och möbler med anknytning till den amerikanska östkusten och den europeiska kolonialstilen. Visste du att vi har mer möbler och inredningsprodukter som beställningsvaror? Här finns något för alla – även för de som redan har allt.

På www.rhodeislandhome.se kan du bläddra i våra möbelkataloger. norrköping Drottningg, 55, Spiralen, tel 011 – 16 00 09. stockholm Bromma Blocks, plan 2, tel 08 – 29 59 88. facebook Rhode Island Home Interiors instagram rhodeislandhome hemsida www.rhodeislandhome.se


Norrköping är en stad i ljus! Text: Tobias Pettersson Foto: Ida Ling Flanagan / Tobias Pettersson

Under namnet Vintergatan lyses delar av centrala Norrköping upp under vintermånaderna för att skapa stämning och lyfta fram den unika miljön längs Strömmen. Kvällstid är det en trevlig promenad att gå den slingan och se olika ljusdekorationer lysa upp staden. Missa inte heller den stora ljusstaken på Värmekyrkan.

KONSTMUSEET

r Norrjulgranen utanfö n vid den vackra gglada fär ets se Börja promenade mu r lle m. Missa inte he eu us tm ns ko gs köpin bokstäver.

VATTENFALLEN

De vackra vattenfallen utan för Louis De Geer belyses hela tiden när det är mörkt. Varje halv timm e fram till klockan 21 börjar ett vackert färgspel i skif tande färger.

STRÖMSPARKEN

r och i i familjen katalpavä xte Trumpetträd är en art . träd t cka my juls t ker vac Strömsparken finns ett

HOLMBOGRÄND

Plötsligt hänger de t två gigantiska ljus kronor i gränden me Trappan och Stads llan museet och lyser up p vintermörkret

SALTÄNGSBRON

Glittrande räcken oc h gnistrande pylon er. På Saltängsbron känner man verklig en den rik tiga julstäm ningen. 04 NOLLELVA

HOSPITALSGATA

N

äldsta jul r också stadens Gamla stan ha nor. är stj la gu av d löper en lång ra

er Hospitalsgat dekorationer. Öv

an


:

från

till:

Personliga unika ringar Formgivning och tillverkning i vår egen ateljé

Måndag - Fredag 10-18 Lördag 10-14 Prästgatan 8 Norrköping • 011-10 76 15 • www.guldsmedsatelje.se

- hud & skönhet Den personliga skönhetssalongen

r ö f a l Hand kr a p m u Julstr pet på keöllan 9 –24 rdäeccker.

300

rm et Gälle långt lagr å eller s

IKANO HUSET, GALLERIA FILBYTER, LINDENS KÖPCENTRUM, INGELSTA SHOPPING

• Hudvård

• Nagelvård

• Make-up

• Fotvård

• Massage

• Expressfransar

• Vaxning

• Minx

• Presentkort

• Tjejkvällar www.nailshop.se

salong@nailshop.se

hamngatan 4

011-18 55 50 NOLLELVA 05


Välklätt

Håll stilen i marinblå herrtröja från Morris, kostar 1.398:-. Vit skjorta från Eton för 1.198:-. Allt finner du hos Johnells.

Gnistrande

Bling bling

Riktigt schyssta paljett-asseccoarer till nyårsoutfiten. Pumpsen blir dina för 499:- och väskan för 350:-. Båda är av märket Tiamo och finns hos Scorett.

PRYLAR

Dressed for success

Hos D&Company hittar du denna mönstrade partyklänning i paljett. Är från Dry Lake och kostar 699:-.

Vintern är fullspäckad med glittrande partytillfällen och nyårsfesten står för dörren. Så passa på att unna dig sköna och glittrande prylar för att höja stämningen till max och njut till fullo av de sista dagarna på år 2013.

Gott Nytt År önskar vi på Nollelva!

Iögonfallande

Make Up Store har produkterna för att förvandla en tråkig vardags-makeup till en glittrande festmake. Nagellack i metallic och glitter för 140:-/st. Ögonskugga för 145:- och penna för 145:-. Piffa till lite exra med space glitter som kostar 110:-.

Nyårskänsla

Behöver du en tjusig aftonväska till festen? Hos Väskan hittar du dessa väskor från Puccini för 249:-/st.

Den lilla blåa

Fin klänning i siden och paljetter gör dig till kvällens stjärna. Är av märket Ida Sjöstedt och kostar 2.000:- hos Boutique Fideli.

Festligt

Hos Ateljé 15 hittar du vackra smycken till alla tillfällen. Dessa silversmycken är av egen design, armband för 2.900:och örhängen för 1.200:-. 06 06 NOLLELVA NOLLELVA

Väldoftande

Lyxigt set med eau de toilette, body lotion och shower gel från Acqua Di Parma. Finns hos No arton och kostar 1.050:-.

Stilsäkert

En gnistrande kavaj från Soaked In Luxury blir pricken över i. Du hittar den hos Companys för 1.099:-.


Fettreducering Med snabba resultat

Den enda salongen i Norrköping som använder tekniken

C AV I – L I P O

För mer information www.cavilipo.se

Före

Gör ett besök hos oss i jul! Vi har stor sortering av julgrupper i olika prisklasser, julstjärnor, amaryllis, hyacinter och mycket mer.

Efter

Extraöppet 21 & 22 dec kl 10-15

För tidsbokning kontakta:

Beauty Laserklinik

Högteknologisk Skönhetsvård

HANDELSTRÄDGÅRD AB 011-33 90 53 Mån-fre 10-18 • lör 9-13

Åby • 011-602 00 • Mån-fre 10-18 • lör 10-13 Skarphagens Centrum • 011-17 15 00 Mån-fre 10-18 • lör 10-14

S:t Persgatan 36 • 011-12 86 27 www.beautyklinik.se

Kunskap, kvalité & personlig service

Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva Får ej användas i andra sammanhang

Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva Får ej användas i andra sammanhang

Julklappstips!

Bare Minerals

Alla produkter i December

30%

Decléor Hudvårds-kit Anti-Age 895:Hand and Lip 299:-

Rabatt

Police

Eau de toilette for man

125ml 299:-

Tomtevaka 18 dec

Victoria’s Secret Från 99:-

kl. 1800 - 2000

ord. pris 725:-

Jimmy Choo Eau de parfum 40ml 299:-

Vivian Gray Handtvål 250ml inkl. snygg pumpflaska

139:-

20% RABATT PÅ ALLT I BUTIKEN

Chanel • Sensai • Helene Rubinstein • Biotherm • Clarins • Decléor • YSL • Estée Lauder • Peter Thomas Roth • Kérastase • L’Oréal • Wella L’anza • American Crew • Tigi • d:fi • Gold • Burberry • Versace • Diesel • Dolce & Gabbana • Gucci • Revlon • Gama • Global Kerati

011-13 29 29

Drottninggatan 66

Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva

011-16 77 40 NOLLELVA 07


En Reseledares Bekännelser Text: Tobias Pettersson Foto: Irsta Fotostudio

Många skratt och en hel del musik. Det är vad som väntar publiken som går och ser ”Reseledare är väl inget riktigt jobb, eller?” på Lilla Teatern den 19 december. I föreställningen varvas Jörgen Sjöbergs stand up med musik av Alexandra Jardvall. ”Reseledare är väl inget riktigt jobb, eller?” är en stand up comedy-show i två akter som grundar sig på Jörgens sex år utomlands som reseledare. - Jag skrev ner de upplevelser jag varit med om under mina år utomlands där jag bland annat jobbade som äventyrsguide på Bali och safariguide i Kenya. Några av dessa upplevelser berättade jag senare på Norra Brunn och då sa folk: ”Ska du inte göra en hel föreställning om ditt liv som reseledare?”. Sagt och gjort! När jag nästan skrivit klart showen pratade jag med Alexandra som då direkt kläckte idén om att ha med livemusik. Man 08 NOLLELVA

kan väl lugnt säga att det kändes som en bra idé, säger Jörgen som de senaste fem åren jobbat heltid som komiker och konferencier och även setts som skådis i olika tv-produktioner. - Alla historier i föreställningen är sanna och har hänt mig. Showen tar lättsamt upp frågor som ”Hur är vi svenskar utomlands?” och ”Finns det verkligen inga dumma frågor?”. Man behöver inte ha jobbat som reseledare eller vara en rutinerad stand-up publik för att uppskatta showen. Humorn är igenkännande och håller sig ovanför bältet. Det primära målet är att publiken ska skratta och må bra en stund med oss, förklarar Jörgen.

MUSIK FRÅN NORRKÖPING Showen innehåller även en del musikaliska inslag som Norrköpingstrubaduren Alexandra Jardvall står för. De två lärde känna varandra när de jobbade på Viking Line tillsammans, Jörgen som kryssningsvärd och Alexandra som trubadur. Genom åren har de jobbat samtidigt på diverse tillställningar, men aldrig ihop på det sättet som de gör nu, förutom en julshow i Jörgens hemby Osby förra året. - Jag skrattar så jag tjuter i varje show. Musiken fungerar i stort som en förstärkare till det Jörgen pratar och skämtar om. Vi har faktiskt ett par gemensamma sång-

nummer i showen också, säger Alexandra som hoppas att många norrköpingsbor kommer och kollar. - Föreställningen tilltalar en bred publik, så igenkännande, rörande och väldigt, väldigt rolig, säger Alexandra. - Sedan är det ju bara ett måste att se och höra Sveriges bästa och coolaste musiker som tar föreställningen till en högre nivå med sin röst och utstrålning, säger Jörgen. Samarbetet fortsätter sedan under 2014, då de bland annat underhåller ihop på Viking Lines m/s Cinderella under våren. Dessa shower går under namnet ”Standup c/o Music ”.


Välkommen att fira 75 år med oss på Lindahls! Lindahls Bageri firar 75 år och är ett av Sveriges största privatägda bagerier. Det är ett familjeföretag som idag drivs av den tredje generationen i familjen Lindahl.

Int Tour Cast 2008–2009 by Brinkhoff/Mögenburg

London 2013–2014 cast by Brinkhoff/Mögenburg

Vi finns på sex olika ställen i Norrköping och Finspång. Vi är väldigt stolta över våra medarbetare som idag är 100 st. Låg personalomsättning, en välutbildad, hängiven personalstyrka är tillsammans med våra välsmakande produkter våra största styrkor.

Svenska Teatern i Helsingfors presenterar stolt världssuccén MAMMA MIA! Boka bästa musikalresan med Silja Line!

Välkommen in till någon av våra butiker • Bagarboden 011-121121 • Spiralen 011-130853 • Viberga Finspång 0122-10200 • Repet 011-130852 • Ingelsta shopping 011-313880 • Mirum 011-140480

Äntligen – nu släpper vi biljetterna till Björn och Bennys succémusikal MAMMA MIA! Premiär på Svenska Teatern i Helsingfors den 27 september 2014. Silja Line är officiell samarbetspartner. Välj mellan Hotellpaket MAMMA MIA! Eller Kryssning MAMMA MIA! (matinéföreställningen pågår medan fartyget ligger i hamn). Musikalen hade urpremiär i London 1999, där den fortfarande spelas för utsålda hus och har översatts till hela 14 språk – i Helsingfors spelas den på svenska, översättning av Björn Ulvaeus och Niklas Strömstedt. Följ med oss på nästa års stora musikalupplevelse! MAMMA MIA! – With love!

- En bit av det goda i livet www.lindahls.com Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva

PREMIÄR 27 sep 2014! Kryssning MAMMA MIA! fr

935:–

Prisex/person. Ingår: musikalbiljett matiné, båtresa, del i B2-hytt.

Hotellpaket MAMMA MIA! fr

1760:–

Prisex/person. Ingår: musikalbiljett, båtresa, del i B2-hytt, 1 hotellnatt på Scandic Marski, del i dubbelrum inkl frukost.

Tallink Silja, Big Travel, Drottninggatan 27, 011-19 44 44 Pris per person. Begränsat antal platser. Förmånliga bussanslutningar till/från ett flertal orter.

NOLLELVA 09


FAKTA OM...

Asbybacken Byggår: 1980 Antal nedfarter: 4 Antal liftar: 2 Längsta nedfart: 440 meter Fallhöjd: 75 meter Säsong: Vanligtvis från julhelgen fram till mars. Öppettider: Oftast tis och tors 18-21, lör-sön 10-16. Se hemsida för exakta tider. Pris: Dagpass 110 kronor för vuxen. Servering: Ja Skiduthyrning: Ja Hemsida: www.asbyalpina.com

GÖR EN DAGSUTFLYKT TILL ASBYBACKEN Text & Foto: Tobias Pettersson

Man behöver inte sätta sig i bilen i flera timmar för att hitta lite trevlig skidåkning. Det finns flera skidbackar i Östergötland som också är helt okej. Att åka till Asbybacken i Ydre är exempelvis en trevlig dagsutflykt.

SQUASH

GYM

RELAX

SOLARIUM

FÖRETAGSRABATT - UPP TILL 50%

• 2-4 pers, 15% rabatt • 5-9 pers, 20% rabatt • 10 el. flera, 50% rabatt

(gäller vid teckande av årskort vid ett och samma tillfälle och från samma företag) 10 NOLLELVA

011-10 33 91 • Fredriksdalsgatan 44 www.squashcenter.net • info@squashcenter.net

Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva


ANDRA SKIDANLÄGGNINGAR I ÖSTERGÖTLAND: Tolvmannabacken, Kisa - 7 nedfarter, 5 liftar Ombergsliden, Borghamn - 3 nedfarter, 3 liftar Yxbacken, Norrköping - 4 nedfarter, 3 liftar Svedjebacken, Valdemarsvik - 1 nedfart, 1 lift

RESMIX LISTAN

10 galna hotell i Las Vegas 1. Bellagio - Det lyxiga hotellet från Ocean’s Eleven. 2. The Venetian - En kopia av Venedig med kanaler och gondoler. 3. MGM Grand - Störst i stan med 5.690 rum. 4. Excalibur - Upplev riddartiden med tinnar och torn och eldsprutande mekaniska drakar. 5. Flamingo - Rosa, rosa, rosa... och rosa flamingos. 6. Circus Circus - Huvudbyggnaden är världens största permanenta cirkustält.

Asby Alpina är en ideell förening som startades år 1979 av några skidentusiaster och en skärmflygare. Denne flygare, Åke Dickman, blev klubbens förste ordförande. Asby Alpina har sedan dess succesivt byggt upp anläggningen till vad den är idag. Man började arbetet 1980 med att röja skog och bränna ris, där även barnen i Asbyskolan hjälpte till. En gigantisk schaktmaskin iordningställde stora backen, och detta år inköptes även den lilla liften. 1986 blev den stora liften klar. Samtidigt byggdes också Slingan. Denna investering var klubbens dittills största, men dessvärre var de tre efterföljande vintrarna gröna och det blev ingen verksamhet i backen trots tappra försök att skrapa snö från omkringliggande åkrar. Det hindrade som tur var inte föreningen som under 90-talet fortsatte att bygga upp sin snöanläggning, lite i sänder, med egen finansiering. År 2000 var det dags för projekt Snowbordland och 2003 byggdes husvagnscampingen och den stora parkeringen. Det fina timmerhus som fungerar som värmestuga och café stod klart år 2005. Året därpå påbörjades byggandet av uthyrningsstugorna och idag är Asbybacken en modern skidbacke i litet format, med ett snösystem som kan snölägga hela backen på 4 dygn.

BEROR PÅ KYLAN Backen ligger strax utanför lilla Asby, en mil från Österbymo i Ydre kommun. Det finns en servering, grillplats, skiduthyrning och en skid- och snowboardskola. På hemsidan kan man kolla det lokala vädret och få senaste nytt om aktiviteter och öppettider. Det är inte, som många tror, snömängden som är det avgörande om backen kan öppna, utan det beror på kylan. Det behöver vara

fem till tio minusgrader under en period för att snökanonerna ska kunna fylla pisterna med snö. Ett problem för Asbybacken och många andra skidanläggningar är att folk går efter det väder som är inne i städerna och den omgivande landsbygden, men även om det kan ha varit barmark i exempelvis Linköping och Norrköping i flera veckor kan det ändå vara mycket snö i backarna. De senaste vintrarna har varit kalla, snörika och bra för landets sydliga skidbackar, och ifjol öppnade Asbybacken redan den 15 december – två veckor tidigare än backen någonsin öppnat tidigare. Att det kalla vädret höll i sig under våren gjorde att säsongen blev riktigt lång och bra, och backen höll öppet hela mars ut, ända över påsken. Själv kom jag dit sista veckan och kunde konstatera att det fanns rikligt med snö och att samtliga nerfarter var öppna. Killen i skiduthyrningsboden förklarar att man säkert skulle kunna hålla öppet ytterligare en tid om man ville, men någon gång måste man sätta punkt och folket som ställer upp och jobbar måste få vara lite lediga också.

FAMILJEVÄNLIG Asbybacken marknadsför sig som en familjevänlig backe. Det finns en knapplift som är lätt att gå av för barn som ska lära sig åka skidor och det är nära mellan servicehus och backe. Dessutom är priserna riktigt låga. Det är givetvis inte den största och bästa skidanläggningen i landet, men vill man bara ge sig iväg på en liten dagsutflykt, grilla korv och göra några skojiga åk är Asbybacken helt okej. Själv nöjer sig jag och min kompis med att lösa halvdagsbiljett. Vid vårt besök är liftköerna obefintliga, så vi hinner åka oss trötta på de få timmar vi är där, och kan konstatera att Asbybacken är ett trevligt komplement till de andra skidbackarna som finns i regionen. Lunchpris kl.

7. Caesars Palace - Välkommen till Rom! 8. Luxor - Sphinx, pyramider och ett fejkat Egypten. 9. Paris Las Vegas - Entrén är omöjlig att missa – en upplyst kopia av Eiffeltornet.

10. Mirage - Mängder av djur och en vulkan som har utbrott varje timme.

BILDEN

Klart man blir lite fundersam när man ser en frisör med ett sådant namn på Koh Samui i Thailand.

JA: Små flygplatser

De ligger ofta närmare centrum. Det tar inte 20 minuter att gå till gaten. Det är inga långa incheckningsköer och säkerhetskontrollen går fort. Allt går helt enkelt snabbare och smidigare på mindre flygplatser.

NEJ: Sverige som turistland

I många fall är vi hopplöst efter och dåliga på att underlätta för våra turister. I andra länder kan man köpa bussbiljetter på bussen, det finns hop-on/off-turer, turistbroschyrer i varje gathörn, man kan boka olika ressätt på samma ställe med mera. Det finns mycket att förbättra i Sverige för att underlätta för besökare.

11-14

NYHET I STAN! LIBANESISK GRILL & MEZA BAR

pris kl. nch 11 Lu

4 -1

75:-

God Jul & Gott Nytt År

TAKE AWAY!

(ord.pris 89:-)

dryck , bröd oc h kaffe ingår unde r lunchen.

VARMT VÄLKOMMEN

LUNCHA LIBANESISKT HOS OSS! Eller varför inte ta med en Mezelåda? Välj 4 valfria Meza och 2 valfria spett, serveras med pommes, ris eller bulgur.

011-12 22 50 • Kungsgatan 69 www.paradisduliban.se

Öppettider: må-to 11-21 • fre 11-22 • lör 12-22 • sön 12-21

Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva

NOLLELVA 11


VIMMEL

TÄVLING

Foto: Henrietta Wolving

Var med och tävla om 4 biljetter till ”Jesus Christ Superstar” på Cloetta Center den 14/2 kl. 19.30 (värde ca 2.000 kronor) Allt du behöver göra för att delta i tävlingen är att svara rätt på vår fråga... Vem av lärljungarna förrådde Jesus? 1: Jakob X: Judas 2: Petrus

- Vinnaren presenteras i nästa nummer av Nollelva -

Klipp ur och skickaininsenast senastden den 15/1-2014 13/6-2013 Klipp ur och skicka

Ev. vinstskatt betalas av vinnaren.

TÄVLINGS

Svar: ....................................................................................................... Namn: ....................................................................................................... Adress: ......................................................................................................

KUPONG Postnr./Ort: ...............................................................................................

Tel. nr: .......................................................................................................

E-post: ........................................................................................................

Kupong skickas till Tidningen Nollelva, G:a Rådstugugatan 31B, 602 24 Norrköping eller e-postas till redaktionen@nollelva.nu eller tävla via vår hemsida: www.nollelva.nu LYCKA TILL!

VINNARE #10-13 FLER VIMMELBILDER HITTAR DU PÅ www.nollelva.nu 12 NOLLELVA

Grattis Annette Palmgren & Lena Almtoft! Ni har vunnit var sitt presentkort hos RÅH-butiken i Söderköping till ett värde av 500 kronor! (Rätt svar: 24 st)


CHECKAR IN PÅ LINKÖPING CITY

AIRPORT

ETT LYFT FÖR HELA

REGIONEN

extra

extra

extra

extra

SAS väljer Östergötland Linköping City Airport välkomnar Skandinaviens största flygbolag till vår region. SAS kommer fr.o.m. 30 mars 2014 att erbjuda två dagliga avgångar till Köpenhamn. Några av fördelarna är utökat antal platser, fler avgångar och smidigare byten. Du når enkelt hela Skandinavien, Europa och övriga världen med SAS och Star Alliance-nätverket. Välkommen ombord! Läs mer på linkopingcityairport.se eller boka din resa direkt på www.sas.se.


Vi möter

FAKTA / Sofie Sarenbrant Född: Gusum Bor: Bromma Yrke: Författare, journalist, fotograf.

Sofie

Familj: Make och två barn. Böcker: ”Vecka 36” 2010, ”I stället för dig” 2011, ”Vila i frid” 2012 och ”Andra andningen” 2013.

Sarenbrant Text: Tobias Pettersson Foto: Linda Alvfegren

Hon debuterade 2010 med deckaren ”Vecka 36” och sedan dess har det kommit en ny bok varje år. Nu arbetar Gusumtjejen Sofie Sarenbrant med en femte bok som kommer att utspelas i visningsmiljö. Sofie Sarenbrant har skrivit fyra deckare varav den senaste, ”Andra andningen”, kom ut i maj 2013 och utspelar sig i maratonmiljö. Och just miljön är viktig när Sofie skriver. - Det är nästan där det börjar för mig, med miljöerna. Brantevik är ett litet fiskeläge och man känner att där kan ingenting

hända och just därför blir det skrämmande när det gör det. Det är inte lika läskigt när man går i en mörk gångtunnel, för då vet man att nåt ska hända, säger Sofie och fortsätter: - Min nästa bok ska utspela sig i visningsmiljö. Jag sålde och köpte hus i höstas och då började jag tänka att: tänk om någon stannade kvar i huset efter visningen. När familjen sedan flyttar in kan personen smyga upp och göra det den tänkt. Och ett visningshus är svår som brottsplats, det finns fingeravtryck överallt efter människor.

POCKET TOPPEN December 2013

- Jag är ganska tydlig med mina miljö-

1. 2. 3. 4. 5. 6.

val. I min andra bok hade jag en person som jag behövde gömma någonstans dit ingen hittar - och det är utanför Gusum. När man väljer miljö måste man skriva om nåt man känner till, man kan inte skriva om Mexiko om man aldrig varit i Mexiko. - Det var roligt att få med Gusum. Jag försökte få med Gusum i ”Andra andningen”, men min redaktör sa: ”det var ett jäkla tjat om Gusum”. Jaha, då får jag väl skriva om Valdemarsvik eller Ringarum istället då. Sofie har journalistbakgrund och har jobbat för Aftonbladet och Expressen, vilket har varit till hjälp när det gäller att göra

Sandmannen En man som heter Ove För mycket lycka Tänka, snabbt och långsamt Livet efter dig Jag är Zlatan

7. 8. 9. 10.

EXPO

14 NOLLELVA

Vilka författare läser du själv gärna? - Det finns väldigt många bra svenska författare. Från början läste jag Mari Jungstedt och Liza Marklund, de hade samma rappa ton och samma bakgrund som jag och hade jobbat som journalister. Nu har jag mer läst Jussi Adler-Olsen, Arnaldur Indridason och Karin Alvtegen, avslutar Sofie.

Död i skugga Kaffe med rån Nära hem Och så levde de lyckliga

Listan grundar sig på försäljningen hos Pocketgrossisten i december 2013.

MÅNADENSMAGAZINE I en tid när främlingsfientlighet och intolerans vinner mark både i Sverige och i andra europeiska länder är det extra viktigt att en tidning som Expo finns. Tidningen har i uppdrag att värna demokrati och yttrandefrihet mot rasistiska, antisemitiska, högerextrema och totalitära tendenser i samhället. För det verkar som att delar av mänskligheten inte lärt sig ett dyft av historien. Fortfarande finns det människor som väljer att sprida hat, rädsla och skapa konflikter mellan folkgrupper istället för att inse att det enda sättet att skapa en bättre värld är genom

research. Och som deckarförfattare kan man hitta en hel del uppslag i det verkliga livet. - Verkligheten är alltid värre och mer skrämmande än dikten, tycker jag.

öppenhet, tolerans och att arbeta tillsammans. I detta nummer skriver Expo bland annat om hur Sverigedemokraterna försöker locka kvinnliga väljare, om Turkiets högerextrema ungdomsorganisation Grå vargarna och om det nya populistpartiet UK Independence Party som precis som de flesta andra missnöjespartier bygger det mesta av sin politik på att skapa ett ”vi” och ”dom”. Expo är en viktig röst i kampen mot de mörka krafterna. Ge gärna bort ett exemplar i julklapp till någon du känner. (TP)

NÄSTA NUMMER KOMMER UT DEN 24/1

HÄLSA

2014


KORT OM FYRA BÖCKER

Stenhjärtat Katarina Wennstam/ Albert Bonnier En olycka med ett spädbarn inblandat är illa nog. Men när misstanken om brott väcks kan ingen riktigt värja sig. Vem ger sig på en sex månader gammal baby? Det blir kriminalkommissarie Charlotta Lugns och målsägarbiträde Shirin Sundins sorgliga uppgift att ta reda på.

Rövarbruden Margaret Atwood/ Norstedts Margaret Atwood låter oss uppleva de tre kvinnornas barndom, ungdom och för oss fram till deras medelålder. Hos var och en ser vi att Zenia tar fasta på just deras svagheter och nästlar sig in genom dem. Berättelsens huvudpersoner faller alla offer för en ondska som får sin kraft genom deras egna fantasier och självbedrägerier.

I kroppen min - vägskäl

BOKTIPSET

Kristian Gidlund/ Forum

FADERSMORD

Efter den hyllade debutboken ”I kroppen min” kommer nu Kristian Gidlunds avslutande texter från bloggen med samma namn. Texterna återspeglar Kristians tankar och känslor under de sista sju månaderna i hans liv. Hans sorgliga sjukdomsförlopp berörde många runt om i Sverige.

Jesus barndom J M Coetzee/ Brombergs Efter en resa över haven kommer en man och en pojke fram till ett nytt land. Precis som alla andra som anländer till det nya landet har Simón förlorat alla sina minnen, men han vet inom sig att pojkens mamma finns här någonstans. En dag får Simón syn på en kvinna som han är övertygad om är pojkens mor och han övertalar henne att ta hand om barnet.

LÅT OSS GÖRA DINA INRAMNINGAR! Arti.Zen erbjuder dig ramar till stort som litet. Du kan välja ramar som är måttanpassade eller i standardstorlek. Vi har utbudet och kunskapen!

/ Carina Bergfeldt Text: Tobias Pettersson Foto: Magnus Bergström

Carina Bergfeldt är till vardags journalist på Aftonbladet och romandebuterade med denna mörka spänningsroman om mord och kvinnomisshandel. Det var efter att just Aftonbladet hade skrivit mycket om kvinnomisshandel som hon bestämde sig för att skriva en bok om ämnet, men med den skillnaden att denna gång ger offret igen och mördar sin plågoande. Vi får följa denna planeringsprocess boken genom, hur kvinnan samlar idéer och uppslag, testar vapen och inskaffar information om hur man egentligen går till väga för att mörda någon. Parallellt med

VÅGA SE

detta får vi följa utredningen av ett mord i Skövde. En kvinna hittas fastfryst i isen på en sjö och polisen och de ettriga journalisterna på lokaltidningen tävlar om att först hitta mördaren. Det är inte så lätt, för i den lilla småstaden verkar alla ha relationer med alla och fler än en har saker att dölja. När Carina en bit in i romanen får upp farten flyter det på bra och man vill raskt läsa vidare. Särskilt bra är partierna där kvinnan planerar mordet på sin far och i tillbakablickar minns alla hemskheter hon och hennes familj varit utsatt för.

VI HAR JULKLAPPARNA

MEDLEMSKAP + ETT GRAFISKT BLAD 680 KR

KONSTKLUBB Våga Se är en av Sveriges största konstklubbar med över 4000 medlemmar. Varje år lottar vi ut en mångfald av konst för över en miljon kronor. Som medlem får du också välja ett grafiskt blad. Sedan 1994 har ett sextiotal av Nordens främsta konstnärer skapat unika grafiska blad.

DU STÖDJER DEN NORDISKA KONSTEN!

GALLERI SANDER • WWW.NP33.SE NORRA PROMENADEN 33 • NORRKÖPING • 011-23 79 56

Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva

50% REA allt utom möbler under v.51 Fårpå ej användas i andra sammanhang

Därefter stänger vi för säsongen, men är tillbaka igen 1:e Mars Den lilla inredningsbutiken med en mix av gammalt och nytt, endast 15 min från stan! Lantlig inredning, presenter, gamla möbler, julpynt, handgjorda dörrkransar. Kom och köp julklappar i en mysig miljö!

Gränden & Ikano, Linköping Drottninggatan 58, Norrköping Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva

Bondromantik

Lantlig inredning - Kuriosa - Trädgård Öppet onsdag, torsdag 12-18, fredag 12-16, lördag & söndag 11-15 Slussvägen 1 i Norsholm (vid slussen Göta kanal) • 0705-18 17 98 • www.Bondromantik.nu

Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva

NOLLELVA 15


HACKETT.COM

RI-029 Nollelva annons uppslag 235x690 cm maj 2013:Layout 1 2013-04-18 17.33 Page 1

the leading Man PreSentS

Starring Pierce BroSnan P h o t o g r a P h e d B y t e r r y o ’n e i l l

nytt. nytt. Tegelhuset personligt. personligt. utvalt. utvalt. CITYS FRÄSCHA GALLERIA

beläget i spiralen, drottninggatan 55. beläget i spiralen, drottninggatan 55.


HACKETT.COM

Nytt, personligt och utvalt. Här kan du njuta och umgås i en inspirerande miljö. Unna dig ett glas cava och en god lunch, förälska dig i ett par skor eller bara strosa runt bland butikerna. Hos oss hittar du allt från exklusiv inredning till det senaste inom mode. Vi har även ett apotek, en kiosk och en trevlig bistro. I Tegelhuset i Spiralen kan du botanisera bland hundratals fina varumärken, här nedan ser du några exempel. Välkommen! Välkommen! Eucerin Callebaut Fazer Chateau d´Estoublon Flamant Chhatwal & Jonsson Feldt´s Cheap Monday FQ 1924 Chokolade Compagniet Galison Cliniderm G&C Interiors Cloetta G-star c/o RFM Gestuz Compaigne de Provance Hackett Côté Table Hagelsberg Deli France A43 Callebaut Eucerin HPI of Sweden Designers Guild Chateau d´Estoublon Fazer A431893 Callebaut Idun Eucerin Designers Remix Acne Chhatwal & Jonsson 1893 Chateau d´Estoublon FazerFlamant InWear Di Vittorio A-derma Cheap Monday Feldt´s Acne Flamant DjecoChhatwal & Jonsson Jellycat AjLajk Chokolade FQ 1924 A-derma Cheap MondayCompagniet Feldt´s Jonna Fransson Edward Jaegger Anne-Claire Petit Cliniderm Galison AjLajk Chokolade CompagnietKamelo FQ 1924 Eichholtz

Reunion Home Nuxe Krabat Svenska Spel Resteröds Odeur Kusmi Tea Spode Rizzoli Oliver Furniture L300 Taschen Books Ronar OMM Design L&S TeNeues Rosebud One Green Elephant Lee Thames & Hudson Royal Botanic Garden Parajumpers Lite Kalabalik Tiger Jeans Sacha Juan Part Two Ljung Topeco Saint Tropez PB Home Løv Organic Tiger Woman San Pellegrino Pimpernel Marabou Troika Savon de Marseille Pipol´s Bazaar Matinique Vichy Schnayderman´s Portmeiron Mansfield Vilac Krabat Nuxe Reunion HomeVoluspa Svenska Spel Saddler Prestat Moulin Roty Kusmi Tea Ralph Lauren Resteröds Spode Krabat Nuxe Odeur Reunion Home Sail Racing Wallpapers Naturally European WaveSvenska Music Spel L300 Furniture Sia Glass Rizzoli Kusmi Tea OdeurOliver Resteröds Spode Taschen Books Ralph Lauren Fabrics Newport Collection Werner Design Ronar Furniture TaschenTeNeues Books Snö ofRizzoli Sweden Rare OliverOMM NorsuL300L & S Whyred Green Elephant Rosebud Thames & Hudson OMMOne Design Ronar Soaked in Luxury Red Label NoubaL & SLee Zeta TeNeues Parajumpers Royal Botanic Zoégas Garden Jeans One Green Elephant Sophie Rosebud ThamesTiger & Hudson la girafe Press Nudie Lee Lite KalabalikReel Art

Välkommen till Norrköpings nya shoppingupplevelse! Välkommen Norrköpings shoppingupplevelse! Här kan du njuta och umgås i entill inspirerande miljö. Unnanya dig ett glas cava och en god lunch, förälska dig i ett par

Här kaneller du njuta och umgås i en inspirerande miljö. digduett cava och en god lunch, dig i inom ett par skor bara strosa runt bland butikerna. Hos ossUnna hittar alltglas från exklusiv inredning tillförälska det senaste mode. skor bara strosa runt bland butikerna. oss hittar allt från exklusiv inredning till det senaste inom mode.bland Vi eller har även ett apotek, en kiosk och enHos trevlig bistro.duI Spiralens nya galleria Tegelhuset kan du botanisera Vi 100-tals har ävenfina ett apotek, en kiosk en ser trevlig bistro.exempel. I Spiralens nya galleria Tegelhuset kan du botanisera bland varumärken, här och nedan du några Välkommen! 100-tals fina varumärken, här nedan ser du några exempel. Välkommen!

Anne-Claire Apoliva Petit Apoliva Artwood Artwood Assouline Assouline Atlas Design Atlas Design Avene Avene Bargi Bargi Bianco Bianco Bluebell Bluebell Bud to Rose BudBungalow to Rose Bungalow Brixtol Brixtol

Cliniderm Galison Parajumpers Royal Botanic Garden Tiger Jeans Cloetta G&C Interiors Lite Kalabalik Ljung Part Two Sacha Juan Topeco Cloetta G&CG-star Interiors LjungLøv Organic Part Two Sacha Saint Juan Tropez TopecoTiger Woman c/o RFM PB Home c/o Compaigne RFM Løv Organic PB Home Saint Tropez Tiger Woman de ProvenceG-star Gestuz Marabou Pimpernel San Pellegrino Troika Compaigne de Provence Gestuz Marabou Pimpernel San Pellegrino Côté Table Hackett Matinique Pipol´s Bazaar Savon de Marseille Troika Vichy CôtéDeli Table Hackett Matinique Pipol´s Bazaar Savon Schnayderman´s de Marseille Vichy Vilac France Hagelsberg Mansfield Portmeiron DeliDesigners France Guild Hagelsberg Portmeiron Schnayderman´s Vilac Voluspa HPI of Sweden Mansfield Moulin Roty Prestat Saddler Designers Guild HPI of Sweden Moulin Roty EuropeanPrestat Saddler VoluspaWave Music Designers Remix Idun Naturally Ralph Lauren Wallpapers Sail Racing Designers Remix IdunInWear Naturally European LaurenLauren Wallpapers Wave Music Di Vittorio Newport CollectionRalphRalph Fabrics Sail Racing Sia Glass Werner Di Vittorio InWear Newport Collection RalphRare Lauren Fabrics Sia Glass WernerWhyred Djeco Jellycat Norsu Snö of Sweden Djeco Jellycat Rare Red Label Snö ofSoaked Swedenin Luxury WhyredZeta Edward Jaegger Jonna Fransson NorsuNouba Edward Jaegger Jonna Fransson Nouba Red Label SoakedSophie in Luxury Eichholtz Kamelo Nudie Reel Art Press la girafe Zeta Zoégas Eichholtz Kamelo Nudie Reel Art Press Sophie la girafe Zoégas

TeGelhuseT I sPIRaleN KÖPCeNTRum, dROTTNINGGaTaN 55, NORRKÖPING

tegelhuset i spiralen köpcentrum, drottninggatan norrköping. www.norrkopingcity.se måndag – fredag 10.00-19.00, lördag 10.00-17.00, söndag 11.00-17.00 tegelhuset i spiralen köpcentrum, drottninggatan 55, 55, norrköping. www.norrkopingcity.se facebook.com/Norrkopingcity · Instagram Norrkopingcity NORRKÖPING CITY


Sex VID sextiosex Text: Tobias Pettersson Foto: Anders Kratz

Vinterns komedi på Östgötateatern heter "Innan jag fyller 67" och handlar om en 66-årig kvinna som gått i pension och vill upptäcka passionen igen. Men får en äldre kvinna verkligen känna sexlust och vad händer i en person som utforskar en så förbjuden värld? Pjäsen tar sin början på en nyårsfest. Där får vi möta 66-åriga Jane som saknar beröring och närhet i sitt liv. Hon vill känna sig vacker, men inte bara snygg för sin ålder. Och hon vill träffa män i sin egen ålder. - Mitt nyårslöfte är att sluta vara en ängs-

lig, ensam gammal kärring, säger hon vid tolvslaget. Så Jane sätter in en kontaktannons i en respektabel litteraturtidskrift, eftersom hon vill ha en intellektuell man. Därefter följer två timmar av dejtande och sökande efter närhet och sex, samtidigt som Jane både kämpar mot fördomar och finner nya sidor hos sig själv. "Innan jag fyller 67" var från början en roman av Jane Juska som kom ut 2004. Fem år senare blev det en pjäs av Jane Prowse som nu Östgötateatern har plockat upp. Regissören Thomas Müller beskriver pjä-

sen som ett surrealistiskt drömspel. - Annonsen gör att hon möter en väldig massa män, och det blir både "ups and downs". Men pjäsen handlar om så mycket mer än så. Hon kommer i kontakt med delar i sig själv som hon inte riktigt bearbetat. Pjäsen är som en resa in i hennes huvud som tar gestalt på scenen, säger Thomas. - Hon börjar att ompröva sitt liv och börjar tänka på vad hon saknar och vad hon har försakat, säger Gunnel Samuelsson som spelar huvudrollen som Jane Juska.

litterära figurer som döda familjemedlemmar dyker upp och platserna skiftar från flygplats och bibliotek till Guggenheimmuseet och en salsakurs. - Det är till stor del en ensembleföreställning, där ensemblem gestaltar alla dessa människor och ger miljöerna kött och blod, säger Thomas och fortsätter: - Man kan säga att pjäsen är en väldigt rättfram pjäs om att det är möjligt att förverkliga sina drömmar också när man är äldre.

VÄLDIGT RÄTTFRAM

Fotnot: "Innan jag fyller 67" spelas på Östgötateatern i Norrköping mellan den 18/1 och 13/2.

Jane är på scen hela tiden och rör sig bland en mängd människor i olika miljöer. Såväl

Allt du önskar kan du få! R E D I T T E P P Ö JULENS 0-20.00 BER 16-20 DECEM R BE 21-22 DECEM 23 DECEMBER JULAFTON JULDAGEN ANNANDAGEN NYÅRSAFTON

VINN VAD

DI HEULA GVALLIERLIALN!

HÄLMINTGSATADLOINNG TÄV

ORG. EVENTT23 S O IN M O D Å P EN /12! PÅGÅR TOM D

TÄVLINGEN

JUL2MDAERCEKMNBAEDR

10.0 10.00-18.00 10.00-20.00 JULSTÄNGT JULSTÄNGT 10.00-18.00 10.00-15.00

L U J D GGOOTT NYTT ÅR &

16-2ALEN INTILL BR LEKSAKER I LOK

FRI PARKERING SÖNDAGAR & RÖDA DAGAR GÄLLER VÅRA P-HUS, ANKARET, SPIRAN OCH LYCKAN

FACEBOOK.COM/GALLERIADOMINO 18 NOLLELVA

W W W.GALLERIADOMINO.SE


Äntligen kommer den nya revolutionerande NBE DEEP SKIN till Norrköping! Med denna högteknologiska apparatur kan du uppnå resultat du inte trodde var möjliga. Passar alla hudtyper. Acne, ärr, djupa rynkor och pigmentförändringar .

PROVA-PÅ-ERBJUDANDE NBE Deep Skin, unikt i Norrköping Deep Skin Delux Behandlingstid ca 75 min Pris 750:-

Ny livsstilsbutik på Nygatan!

Ordinarie pris 1500:- , Erbjudandet gäller till 31/12-2013

KLÄDER • INREDNING • ACCESSOARER

 www.shabbiesbeauty.se  shabbi@shabbiesbeauty.se  0737-34 58 85  011-36 44 95

Nygatan 31, Linköping • 070-091 60 50 Öppet: Vardagar 11-18 • Lördagar 10-14

Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva Får ej användas i andra sammanhang

SUCCÉN VICTORIA’S SECRET FORTSÄTTER LOVE SPELL OCH AMBER ROMANCE ERBJUDANDE 2 FÖR 199KR

VI HAR ÄVEN ETT LITET URVAL AV LIPGLOSS. FÖRST TILL KVARN!

Gäller endast Body Mist och en body lotion ur samma serie. Erbjudandet gäller från den 20/12. Begränsat antal.

LIPGLOSS Nu 99:-/st

REF Saltvattenspray, Torrschampo, Lockkräm

1 för 99:2 för 179:3 för 249:-

WATERCLOUDS Fantastiska priser på svenska märket!

Nu 219:-

Nu 2.199:-

ord. 537:-

WELLA Saltvattenspray, resefön & d:fi vax

Köp valfri Ghd-styler från 1.699:- och få värmeskydd värde 219:- på köpet.

GHD-ECLIPSE Världens bästa plattång?

Nu 179:-/st

Nu 299:ord. 617:-

ord. 399:-

BIG/CURLY SEXY HAIR Schampo eller balsam, 1liter

Nu 99:-/st

FUDGE Torrschampo, vax

MODEK LIPPAR NA .SE

SCHWARZKOPF Oljebox

Nu 299:-/st

SCHWARZKOPF Köp schampo, balsam och inpackning. Välj mellan Q10, Repair & Color 011-18 75 85 • Repslagareg. 12 Vard. 1000-1900 • Lörd. 1000-1700 • Sönd. 1100-1700

Dominogallerian i Norrköping

Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva

NOLLELVA 19


JULKRYDDADE MINILAMMBURGARE PÅ CROSTINI

a r g å n Testa

(15 STYCKEN)

”Lite matigare tillbehör som passar utmärkt till drinken”

e r a g r u b a g i l Ju

Du behöver: • 400 g lammfärs • 1 ägg • 1/2 tsk mald kanel • 1/2 tsk mald koriander • 1 tsk mald spiskummin • 1 riven vitlöksklyfta • 1 tsk salt • 1 tsk nymald svartpeppar • smör eller olja till stekning

Brysselkåls-Coleslaw: • 100 g brysselkål, alt. vitkål • 1 litet rött juläpple, tunt skivat • 1 tsk fransk senap • 3 msk majonnäs av bra kvalitet, tex Hellman´s • 1 krm salt

Dessutom: 15 tunna skivor baguette, rostade ev. rosmarinkvistar till dekoration. Gör så här 1. Blanda färsen med ägg, kryddor, vitlök, salt och peppar. 2. Forma femton små burgare med rena blöta händer och lägg på en sköljd skärbräda. 3. Hetta upp smör eller olja och stek burgarna ca 5 minuter runtom. 4. Koka upp vatten i en stor kastrull och sjud brysselkålen 3-4 minuter. Spola den sedan i iskallt vatten och dra bort bladen från rotstockarna. 5. Blanda med äppleskivorna i en skål. Receptet är hämtat ur

6. Rör samman senap, majonnäs och salt. Vänd i kålen och äpplena.

”Fixa Julen - Proffsens bästa tips för en lyckad jul” /ICA Bokförlag

7. Lägg en burgare på varje bröd, toppa med lite brysselkåls-coleslaw, peppra lätt och sätt i en rosmarinkvist om du vill.

MATSTÄLLET Paradis Du Liban • Kungsgatan 69 • paradisduliban.se Paradis Du Liban rekommenderar: Att blanda Shish Taout (kycklingspett) och Shish Kafta (nötfärsspett). Prisnivå: 70 kronor för lunch, 89 kronor för fyra meza

(79 kronor vid avhämtning). Kolla in: De två familjebrickorna för minst 4 respektive

6 vuxna personer. Endast för avhämtning.

Den 24/11 öppnade den Libanesiska restaurangen Paradis du Liban. - Vi är den första restaurangen i Norrköping med libanesiskt take away. Tanken är att så många som möjligt ska få prova på att äta libanesisk mat. Här kommer man in, får snabb service och kan äta i fin miljö till ett bra pris. Eller också tar man med sig hem. Dagens lunch är populärt och då väljer kunder fyra meza, av cirka 25. Till det ingår pommes, ris eller bulgur samt libanesiskt bröd. Allt görs på

plats och på menyn finns även andra rätter som exempelvis falafel, kycklingspett och grillmarinerad oxfilé. - Gästerna har varit positiva att de kan ta med sig en libanesisk matlåda hem som de kan njuta av i lugn och ro. Vi har haft många gäster som inte har smakat libanesiskt förut, som har kommit tillbaka. - Det libanesiska köket har många nyttiga rätter. Det mesta är fettsnålt och har mycket smak och mycket kryddor, men är inte för starkt. Välkomna hit och prova. (TP)

ETT VÄRMANDE ERBJUDANDE NÄR KYLAN KOMMER

2 FÖR 1 PÅ VÅRA VARMRÄTTER

Gamla Rådstugug. 33 011-18 26 25 20 NOLLELVA

Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva


med

Text: Tobias Pettersson Foto: Shutterstock

Varje säsong har sina speciella drycker. Nu i decemberkylan tar vi oss gärna en julöl, en trend som bara växer ju mer medvetna vi ölkonsumenter blir. På sommaren tar vi oss gärna en ljus lager, när det är Oktoberfest klämmer vi ofta en tysk weissbier och när vi äter julmat ska det helst stå en rejäl julöl på bordet. För varje år blir svenska konsumenter allt mer kunniga och medvetna, vilket inte minst märks i intresset för olika säsongsbrygder. Denna årstid är det julölet som står i fokus.

l l ti m e h n e m m o k l ä V

De senaste tio åren har den svenska försäljningen av julöl fördubblats och är nu uppe i 2,5 miljoner liter. Drycken har anor som går tillbaka ända till vikingatiden, och liksom all helgöl är julölens kännetecken att den är söt för att balansera den svenska högtidsmaten som enligt tradition ofta är väldigt salt.

humlade lager som är populär här i landet. På Systembolaget säljs ungefär 40 olika sorters julöl med många olika smaker och karaktärer. Allt från maltig ale till julkryddad belgisk kriek marknadsförs som julöl, men de har oftast inte så mycket mer gemensamt än att de säljs under julen, och kanske harFlodin/Nya en tomteZeeland på etiketten. Annerstedt

STOR VARIATION

Många bryggerier, särskilt utländska mikrobryggerier, tar gärna ut svängarna under julen och kan experimentera med såväl anis som fänkål. I Sverige känneteck-

Men så mycket skiljer sig egentligen inte julöl från den öl vi vanligtvis dricker, det är bara en mörkare variant av den lätt-

LAmmsTEK Ord. pris 149:-/kg Jmf-pris 79:- /kg

KLIPP P R Is

nas julöl främst av att det är lite fylligare och alkoholstarkare än vanlig lager, här föredrar vi tämligen enkel öl som passar bra ihop med vår julmat.

CIDER Coop

Så frågan är om man verkligen ska tala 1,5 l Pant tillkommer med om julöl som ett begrepp? Man kanske till 2:-/flaska och med borde låta ölen stå under julen Ord. pris 12.95:-/st /l i ren protest? Det finns juJmf-pris många4.30:andra traditionella drycker som passar bra ihop med julen, som mumma eller svagdricka. Eller varför inte hålla sig till julmust? Inte minst barnen brukar uppskatta en vit jul.

H

P

KaNoNpRISER I alla VÅRa79k Coop buTIKER /kg

BACONTÄRNINGAR

GRÄDDFIL

Handla för 100:- och få A LVA saffran gratis!H A LVA ett H paket P R Is E T P R Is E T Coop 0,5g

ECO Änglamark 120 gr Ord. pris 16.95:-/st Jmf-pris 70.41:- /kg

#

Värde 79:-

8

Änglamark 3 dl Ord. pris 10.50:-/st Jmf-pris 17.50:- /l

5

45Värde 14,90:-

25

#

Handla för 500:- och få 1 kg Lösviktsgodis gratis!

/st

/st

KANELBULLAR Bonjour Ord. pris 8.95:-/st

Gäller t.o.m. 31/12 2013

1

Gäller t.o.m. 31/12 2013

Gäller i Coop Forum Ingelsta, Coop Extra Risängen, Coop Konsum Saluhallen, Coop Konsum Åby, Coop Konsum krokek, Coop Konsum Skarphagen, Coop Nära Trozelli, Coop Nära Värmlandsgatan, Coop Nära Hantverkargatan.

T

Gäller i Coop Forum Ingelsta, Coop Extra Risängen, Coop Konsum Saluhallen, Coop Konsum Åby, Coop Konsum krokek, Coop Konsum Skarphagen, Coop Nära Trozelli, Coop Nära Värmlandsgatan, Coop Nära Hantverkargatan. Priserna gäller mellan 23-26 maj 2013. Med reservation för eventuell slutförsäljning.

Forum Extra Konsum Nära

Klipp ur kupongerna och lös in dem i aktuell butik. Erbjudandena gäller tom 31/12 2013

22 NOLLELVA

Forum Boländerna • Forum Stenhagen Extra Gränby • Konsum Ringgatan • Konsum Storvreta • Konsum Coop Forum Ingelsta • Coop Extra•Risängen • Coop Konsum Saluhallen Konsum Uppsala Entré • Konsum • Nära Almunge Coop Konsum Åby • Västertorg Coop Konsum Krokek • Nära Ekeby • Nära Liljegatan • Nära S Coop Konsum Skarphagen • Coop Nära Trozelli Coop Nära Värmladsgatan • Coop Nära Hantverkargatan

Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva


! s p i t s p Julklap

Ge bort ett presentkort och låt någon av dina nära & kära få njuta av vårt smakrika, möra kött.

Skönero Kött, en smakupplevelse! Skönero Kött är närproducerat, mörat kvalitetskött från svenska köttrasdjur, som ger ett mört, saftigt och framför allt, ett mycket gott nötkött. Mörningen ger en smakupplevelse utöver det vanliga och lyfter din matlagnng till en ny nivå.

Köttbutikerna i Norrköping och Linköping har både manuell betjäning och färdigpackat kvalitetsnötkött.

NACHO DE LUXE

Hamburgerfärs, av högrev, oxbringa och shortribs Gör dina egna Hamburgare med vår uppskattade Hamburgerfärs.

FÖR 72:-

Passa på!

Beställ köttet till Nyårs-menyn redan nu! Oxfilé, extra hängmörad Entrecôte eller Ryggbiff. Beställ, så är du säker på att få din favorit!

Galleria Domino • Mirum Galleria

Skönero Kött, när du vill laga och bjuda på extra god mat!

t t o g a r t Ex

NORRKÖPING: Hantverkaregatan 39 tis-fre 11-18, lör 10-15

www.skonero.se

HELGTIPS NYHET

VÄLLAGAD HUSMANSKOST STOR SALLADSBAR SMÖRGÅSAR • BAKVERK

Ciabatta

AV BÄSTA KÖT T FR ÅN SKÖNERO

79:-

99:-

RaggmunK MED

Stekt fläsk

GRILLED CHEESE Med Västerbottentoast

95:-

MÅN-FRE LÖR-SÖN

08.00-19.00 11.00-16.00

59:-

SALLAD GRATIS WIFI

& GRÖNT

KAFFE & FIKA

O L A I K Y R K O G AT A 3 7 • 0 11-18 3 0 4 0 • W W W . L I N G O N F A B R I K E N . S E Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva

NOLLELVA 23


Foto: Sandra Häggander

Foto: Linköpings Flygplats

SAS FLYGER FRÅN LINKÖPING Från den 30 mars 2014 flyger SAS från Linköping till Köperhamn. Linköping City Airport välkomnar Skandinaviens största flygbolag, som erbjuder två dagliga avgångar och totalt 28 avgångar i veckan. Med detta gör flygbolaget SAS återigen inträde i den spännande tillväxtmarknaden - Östergötland. Resenären checkar in i Linköping, bagaget och biljetten går direkt till slutdestinationen. Resenären byter i Köpenhamn och åker vidare. Den nya linjen sparar både tid och pengar för länets affärsresenärer och fritidsresenärer, som inte längre behöver åka via Arlanda för att åka med SAS. Några fler fördelar med att SAS börjar

trafikera Linköping City Airport är utökat antal platser, fler avgångar och smidigare byten. Du når enkelt hela Skandinavien, Europa och övriga världen med SAS och deras samarbetspartner inom Star Alliance. Sträckan kommer att trafikeras av fabriksnya ART 72-600, som tar 70 passagerare. Det är den senaste generationen av propellerplan, med kraftigt sänkt ljudnivå jämfört med tidigare modeller. Resenärerna sitter bekvämt i läderklädda, fällbara stolar. För regionen blir SAS etablering en viktig infrastruktur som främjar näringslivet och stärker den internationella profilen av Linköping City Airport. (JF)

Mysig julstämning

PÅ NAILSHOPS KUNDKVÄLL På skönhetssalongen Nailshop har en trevlig tradition skapats de senaste åren, nämligen en årlig kundkväll ungefär en månad innan jul. Helén Östervall startade Nailshop 1988 och driver idag verksamheten med ett stort utbud av nagelprodukter och en uppsjö behandlingar. Här jobbar professionella terapeuter med främst hudvård, naglar, massage, make up och vaxning. Årets kundkväll gick i julens tecken med

glögg, pepparkakor och stämningsfull belysning. Gästerna bjöds på mat och dryck, och fick chansen att ta del av erbjudanden och julklappstips. Under kvällen anordnades dessutom en tipspromenad och ett uppskattat julklappslotteri där varje lott gav vinst. - Det är så trevligt att kunna bjuda in våra kunder och låta dem mingla med varandra och med oss på salongen, det är lite som en julklapp från oss, säger Helén. (SH)

Foto: Shutterstock

Foto: Sandra Häggander

Resor r å y n h c o l u j i INREDNINGSBUTIK MED HYLLORNA FULLA AV julnyheter Inför julens intåg har inredningsbutiken Som Hemma på Hospitalsgatan fyllts med massor av roliga nyheter. I butikens hyllor finns ett brett utbud av funktionell och snygg inredning från välkända varumärken till mycket överkomliga priser. Prylar som snygga ljuslyktor, lyxiga karaffer och lekfulla bakformar med olika motiv är bara några exempel på saker som är roliga att ge bort som julklappar. Vill man själv få till lite extra julstämning hemma hittar man givetvis julpynt som ljusslingor och tomtar i butiken. 24 NOLLELVA

Fram till årsskiftet har Som Hemma dessutom slagit upp en tillfällig julklappsbutik på övervåningen i Spiralen Köpcentrum. Utbudet i julklappsbutiken är ett axplock av alla de varor som finns i butiken på Hospitalsgatan. - Förhoppningen är att de kunder som besöker oss i julklappsbutiken också ska hitta till vår butik på Hospitalsgatan i framtiden. Julklappsbutiken ger en bra hint om vad man kan hitta för varor i vår stora butik, säger Ibrahim Bedros. (SH)

Det har blivit allt populärare för svenskarna att resa bort över jul och nyår, och särskilt ett år som detta när det räcker med att ta ledigt den 23:e och 27:e för att få en lång sammanhållande ledighet. För att hitta de riktigt bra priserna är det givetvis i senaste laget att börja leta nu, men det finns alltid resor kvar, säger Jari Heinonen på resebyrån Big Travel och ger några bra tips på resmål under jul och nyår: - Den absolut största trenden just nu är USA, både storstäder som New York och San Fransisco, och att ta sig ner till Florida antingen i samband med en kryssning eller hyra bil och köra runt. Förr om åren

skulle folk alltid till Thailand men det har gått ner kraftigt. Många har redan varit där och vill se nåt nytt, och byter kanske till Kambodja, Vietnam, Malaysia och Indonesien istället. -Sen är även Karibien hett, särskilt Dominikanska republiken, Tobago och i viss mån Kuba. Det är varmt, bra väder och vettiga priser. - Och på lite närmre håll är Dubai och Oman väldigt poppis just nu. Där får man bra väder på ett relativt kort avstånd. Det är solsäkert och ligger bara sex, sju timmar bort. Det är väldigt säkra platser men lite udda resmål som känns spännande. (TP)


Dags för en makeover av hemmet? Hej! Jag heter Judita och jobbar som inredningsdesigner på Colorama Norrköping.

JULKLAPPSTIPS! EN VALFRI SLEV INGÅR NÄR DU KÖPER EN KASTRULL ELLER STEKPANNA FRÅN EVA SOLO!

1 - Integrerad sil

Att få till en helhet hemma är inte alltid så lätt. Enligt mig handlar det om att våga, inte stanna halvvägs och att se sitt hem med andra ögon. Jag kan hjälpa dej med allt detta! Boka mig för ett hembesök så kan vi tillsammans skapa ett inbjudande och personligt hem - Ett hem att trivas i!

2 - Stående lock

Vi ses!

Judita Inredningsdesigner 0703-62 63 01 judita.norrkoping@colorama.se

3 - Inbyggd ångventil RING OCH BOKA TID NU!

STÖRST PÅ FÄRG TAPETER GOLV & KAKEL Gilla oss på Facebook

Norrköping

Öppet: Vard 09.00–18.00, lörd 10.00–14.00 Lindåkersgatan 29. Tel 011-36 44 70 www.colorama.se

Knäppingsborg, 011-10 00 60, www.veradesign.nu Gilla VERA på Facebook och ta del av nyheter & erbjudanden

Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva

NOLLELVA 25


Text: Sebastian Henriksson Foto: www.harrypotterexhibition.se

Efter årets utställning av Titanic i Värmekyrkan kommer Hogwarts och Harry Potter till Norrköping. I slutet av maj nästa år kommer man kunna börja besöka utställningen på Nya Parken. - Det hade krävts tre värmekyrkor för att rymma den här utställningen, säger Stefan Papangelis, vd på Upplev Norrköping. Harry Potter: The Exhibition är en vandringsutställning som har anordnats i bland annat Chicago, New York, Sydney och Tokyo och kommer nu till Norrköping som första stad i Europa. Utställningen är öppen från och med i slutet av maj och har öppet till och med den 7 september. Om man vill slippa långa köer så går det utmärkt att köpa biljetter genom utställningens hemsida. Som besökare kastas man in i vackra miljöer där man får uppleva scener och scendekorer inspirerade av filminspelningarna. Man kommer att få besöka allrummen, 26 NOLLELVA

sovsalarna, klassrummet för trolldrycker och få möjligheten att bland annat kasta en Quaffle i Quidditch och sätta sig i Hagrids stol. Besökaren får med sig en audioguide som vägledning genom utställningen. - Turen börjar med att en skådespelare välkomnar dig. Du blir sedan indelad i något av husen av sorteringshatten, säger Stefan. Upplev Norrköping har tidigare arrangerat både Titanic - The Exhibition och Dinosarium, båda mycket populära . De har även varit med och medverkat på Bråvalla Festival. Men bäst mottagande verkar de ha fått inför Harry Potter: The Exhibition. - Responsen har varit väldigt god! Vi har fått mycket klick och likes på sociala medier. Generellt har man inte förköp på utställningar, men vi har sålt biljetter redan! Vår målsättning är att få hit folk från hela landet. Vi har fått starkt stöd så det kan bli en stor dragning. Varför är det så populärt med utställningar? - Det finns en stor efterfrågan och det är

Kommer till

Norrköping

ingen annan som jobbar så mycket med utställningar. Vi har lyckats pricka rätt produkter tidigare. Vi har känt att vi vill vara med och dra folk hit tillsammans med Norrköping och då har det funkat med utställningar. Hur viktigt är sånt här för Norrköping? - Otroligt viktigt, särskilt för näringen. Om man som besökare kommer till Norrköping så gör man ju andra saker än att gå på utställningen. Man kanske går på kaféer, shoppar och stannar en natt. Man ser stor skillnad på verksamheterna i närområdet. Varför ska man gå på utställningen om man inte är intresserad av Harry Potter? - Jag var själv inte intresserad av Harry Potter förut, men efter att ha bläddrat i böckerna och sett ett par filmer så måste jag ju säga att det är en fantastisk och gripande historia. Om man går på utställningen så kanske man blir intresserad och tar åt sig böckerna och filmerna. Annars

tycker jag att man ska gå för att det är enda gången som utställningen är i Sverige. Kan vi förvänta oss fler utställningar i framtiden? - Det är vår ambition. Vi är ju även med och arrangerar andra typer av stora evenemang, till exempel Bråvalla. Men vi har ju lagt ribban högt nu med Harry Potterutställningen.

FAKTA/HARRY POTTER • Utställningen hade världspremiär i Chicago i april 2009.

• Sen dess har 2,5 miljoner besökt vandringsutställningen.

• Första boken om Harry Potter släpptes 1997 och första filmen släpptes 2011.

• Sedan har det släppts sju böcker och åtta filmer.

• Författaren JK Rowling är för tillfället världens rikaste författare.

• Mer info finns på:

www.harrypotterexhibition.se


Klassiker från

T HE

GÖTA LEJON OCH LIVE NATION PRESENTERAR JESUS CHRIST SUPERSTAR TEXT TIM RICE MUSIK ANDREW LLOYD WEBBER SVENSK ÖVERSÄTTNING OLA SALO STOR ENSEMBLE OCH ORKESTER

BRI D G E

SUCCÉN NU PÅ SVERIGETURNÉ!

OLA SALO

agsSönd 2-16 t1 öppe ll Jul ti fram

PETER JOHANSSON • GUNILLA BACKMAN

14-15.2 LINKÖPING CLOETTA CENTER BILJETTER: LIVENATION.SE, TICNET.SE / 077-170 70 70 SAMT TICNET-OMBUD.

Må-Fre 10-18, Lö 10-15 Drottninggatan 56, Norrköping • 011-16 26 25

Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva Får ej användas i andra sammanhang

OUTLETBUTIKEN MITT I STAN 30-70% LÄGRE PRISER! Kvalitetsprodukter inom heminredning och köksprodukter från välkända varumärken Kakfat i glas

NU 249:Ord. 690:-

Serveringsset

NU 149:-

NU 69:Ord. 229:-

Ord. 399:Kryddkvarn I ek med keramiskt kvarnverk

Snapskaraff

Pläd Caleido

NU 149:-

NU 149:-

Ord. 249:-

Ord. 299:-

Christmasburk

NU 65:Ord. 175:-

Knivset 3 st

NU 299:Ord. 729:-

Bakformar Från världskända Wilton

NU 49:-

Panelgardiner 2-pack 45x250 cm Ord. 249:Finns i flera färger

NU 79:Ord. 229:-

Kuddfodral 50x60 cm finns i flera färger

199:-

NU 239:-

Ljuslykta Bioetanol Ord. 349:-

499:-

Bäddset Bomullssatin

Kaffemugg 2-pack, med fat

NU 129:Ord. 169:Köp 2 st.

Köp 2 st.

NU 249:-

NU 69:Ord. 299:-

Ord. 599:Köp 2 st.

Köp 2 st

120:-

399:-

Handdukar I bakelseform giveaway, Le Patissier Köp 5 st.

NU 29:Ord. 129:-

99:-

BESÖK ÄVEN VÅR JULKLAPPSBUTIK PÅ SPIRALENS ÖVRE PLAN

Hospitalsgatan 7 • 011-18 85 07

Måndag-Fredag 11-18 • Lördag 11-15 • Söndagsöppet 11-15 fram till jul

Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva

NOLLELVA 27


VIMMEL

Foto: Henrietta Wolving

GALLERIXHANDLARE - UNDER NYTT VARUMÄRKE Text & Foto: Sandra Häggander

I oktober stod det klart, tio före detta franchisetagare i butikskedjan Gallerix skulle fortsätta samarbeta under det nya varumärket Arti.Zen. Bakom idén står Rikard Månsson och Jonas Bolinder. Sedan starten har ytterligare två butiker anslutit, Norrköpingsbutiken är en av dem. Att butikskedjan Gallerix gick i konkurs tidigare i höst har inte bara varit negativt. Hos flera av franchisetagarna fanns stort intresse till fortsatt samarbete. För dem var det var det inget svårt beslut att ansluta sig till nya kedjan Arti.Zen. Initiativtagarna har god kunskap och erfarenhet i branschen. Rikard som med sitt företag varit Gallerix största leverantör och Jonas har tillsammans med sin fru Jessica drivit Gallerix i Linköping de senaste sju åren.

LÅNG ERFARENHET

FLER VIMMELBILDER HITTAR DU PÅ www.nollelva.nu

- Det har varit dålig ekonomi inom Gallerix-kedjan under en längre tid och det är franchisetagarna som blivit lidande. Arti. Zens styrka ligger i vår långa erfarenhet i branschen och vår expertis inom kvalitetsinramningar, därav namnet Arti.Zen, Arti

kommer från Artisan som betyder skicklig, stolt hantverkare med lång erfarenhet inom sitt område som alltid strävar efter att bli bättre. Zen är ett japanskt ord som betyder känsla, vi vill att kunderna ska få en upplevelse när de handlar hos oss. Detta är en nytändning och vi ser positivt på framtiden, berättar Jessica. Malin Tivner är butiksansvarig i Norrköping. Hon har tidigare varit butiksägare och butikschef på Gallerix i Norrköping. När hon fick förfrågan om att driva Arti. Zen-butiken var det naturligt för henne att tacka ja. - Det är en spännande och rolig utmaning, vi har redan fått mycket positiv respons från våra kunder, säger hon.

INREDNINGSPRODUKTER Arti.Zen erbjuder inramning, storbildstryck, kort, presentartiklar och tavlor. Butikerna kommer satsa mer på inredningsprodukter än Gallerix gjort, samt utveckla ramsortimentet. En annan förändring är att kunderna har möjlighet att måttbeställa alla standardramar. - Vårt mål är att öppna fler Arti.Zenbutiker runtom i Sverige under 2014.

God Jul & Gott Nytt År Önskar vi på Nollelva! 28 NOLLELVA


Akademibokhandeln • Kronans Droghandel • Basilica • Arken Zoo • Brothers • Carlings • Vero Moda • Telenor • Name It • Maxi ICA Stormarknad Cervera • Synoptik • ICA Fastfood • Cubus • Lindex • Chili Wok • MQ • Skopunkten • Klocktorget • Lindahls • Mister Minit • Stadium • Dressmann • H&M • Din Sko lntersport • Eurosko • Confetti • Ecco • Jack & Jones • Life • KappAhl • Teknikmagasinet • Scorett • Kicks • Vide • Hårvårdsbaren • Delicious Kebab • JC Guldfynd • Glitter • Hemtex • Gina tricot • GameStop • Cura apoteket • Esprit dam & herr • True Blue • Polarn & Pyret • Nikita Hair • Espresso House


30 NOLLELVA


DIN LOKALA SPORTBAR

VI STÅR UPP FÖR NORRKÖPING!

Testa vår fina manuella delikatessdisk med ost, grillat, röror, julskinka och vår egen inlagda sill m.m

0-18.00 VARDAGAR 16.0 OR STARK MAT INKL. ST ALKOHOLFRITT

AFTER : 9 K 9 R O W ALTERNATIVT

Välkommen hälsar Jonas med personal

OLAI KYRKOGATA 18 011 - 18 18 15

WWW.TITANSSPORTBAR.SE

Vi är ombud för:

Kontantkort:

FACEBOOK.COM/TITANSSPORTBAR Öppettider: Månd-fred 8-20 • Lör-Sön 9-19 • G:a Lasarettsgatan 39 www.hemkoplasarettsgatan.se • Gilla oss på Facebook

Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva Får ej användas i andra sammanhang

NYA LEON ST KOMBI LANSERINGSERBJUDANDE! LEON ST KOMBI TSI 105 STYLE

RYMLIGARE. SPORTIGARE.

176.900:0:-

FRÅN TEKNIKPAKET STYLE ORD. PRIS 7.600:-

BILLÅN FRÅN 1.350:-/MÅN

FÖRMÅNSVÄRDE FRÅN 1.333:-/MÅN

ENJOYNEERING Kombilandet Sverige har fått en kaxig uppstickare. Vad sägs till exempel om ett bagageutrymme som är större än det i en Volvo V70? Här ryms även sportig design, innovativ teknik från Volkswagengruppen och SEAT:s unika Trygghetspaket* med 3 års fri service och nybilsgaranti. Med vårt lanseringserbjudande får du TSI 105 Style med Teknikpaket Style på köpet. Här ingår bland annat 2-zons Climatronic, parkeringssensorer fram och bak, Media System med 5” pekskärm i färg, regnsensor, aut avbländbar backspegel och lättmetallfälgar 16”. Välkommen in!

Bilen på bilden kan vara extrautrustad. *Gäller vid SEAT Finansiering, fri service i 3 år/4.500 mil, förlängd nybilsgaranti i 3 år/9.000 mil (det som infaller först). Blandad körning Leon ST TSI 1054,9 l/100 km, CO 114 g/km. Miljöklass EU5/EU6. SEAT Billån 36 mån, 30% kontant, 50% restskuld, rörlig ränta baserad på STIBOR 90 (eff. rta 4,63%). Förmånsvärde netto per mån vid 50% marginalskatt. Vi reserverar oss för eventuella ändringar och avvikelser. 2

FÖLJ OSS PÅ

S E A T. S E

Adress: Roxtorpsgatan 2 - Tel:2013-23 30 00 - Öppettider: - olivia.stenmark@engstromsAdress: Roxtorpsgatan - Tel: 013-25 50 02 bil.se Öppet: Bilförsäljningen: Mån–fre 9–18 • Lör 10–15

gustaf.petersson@engstromsbil.se

NOLLELVA 31


Pump it

Festliga tvålpumpar i strass gör sig bra på handfatet. En perfekt klapp till mamma, syrran eller kusinen. Kommer från Parfymeri 1 och kostar 139:-/st.

Slug som en räv

Hos Colorama Norrköping hittar du denna fina kudde med rävmotiv. Är av märket Jacobsdals och kostar 279:-.

Väggpoesi

Sista minuten

KLAPPAR Light my fire

Hos Vera Design & Interiör hittar du många fina inredningsklappar. Dessa tändstickshållare i plåt är designade av Kristina Stark. Små hållare från 150:-/st och stora från 215:-.

Med kloka ord på väggen känns ditt hem mysigt och ombonat. Dessa skyltar i plåt finns med olika budskap och kostar 179:- hos Arti.zen.

Vill du se en stjärna...

...se på denna fina julstjärna från Lexington. Varför inte ge bort den till brorsan som behöver få lite julfint hemma. Stjärnan kostar 198:-.

Det kan vara lite klurigt att hitta julklappar till alla nära och kära. Vi på Nollelva vill hjälpa dig på traven en smula. Här visar vi ett axplock av smarta, snygga, vackra och roliga prylar som passar utmärkt under granen.

Glasklart

Vem vill inte servera whiskey i dessa tjusiga tumblerglas? Glasen ”JFK” är i kristall och säljs i set om 6 för 1.295:-. Matcha med fin decanter, även den i kristall för 1.295:-. Allt från Rhode Island Home Interiors.

Snällt för huden

Breakout Clearing kit är ett startpaket med superbra hudvårdsprodukter för tonårshy. Du hittar paketet hos Nail Shop för 335:-.

Ordning & reda

Behöver mamma ha mer ordning på grejorna? Med snygg laptopbag och plånbok från Oilily är problemet löst. Kostar 669:- resp. 339:- hos Väskmakar´n.

Glad mun

En eltandborste som gör rent på djupet kan vara precis vad man behöver efter julhelgen. Till och med 24/12 kan du köpa den för endast 299:- (ord. pris 349:-). Du hittar den hos Cura apoteket.

Retro

Överraska bästa kompisen med en kakburk i retrostil. Någon som säkert blir lika glad för denna klapp är mormor. Du hittar den hos Lindhs The & Kaffe för 229:-.

32 NOLLELVA

Julfin

Varför inte skämma bort dig själv med denna snygga top från Frank Usher? Den blir din för 500:- hos Silly Market.


Barnvänligt

Fina och bekväma barnkläder från Polarn O. Pyret är säkerligen en uppsakattad julklapp. Tröja i strl. 50-152 från 179:- till 249:-. Byxor i strl. 50-152 från 179:- till 259:-. Mockasinerna kostar 179:- och finns i strl. 18-26.

Lycka...

...är att få detta snygga armband i julklapp. Finns hos Silly Market och är av märket Carma Silver Design och det kostar 1.000:-.

Magi

Håll värmen

Är det verkligen en muffins? Nej, det är faktiskt handukar som döljer sig i formen. Denna härliga överraskning hittar du hos Som Hemma för 29:-/st eller köp 5 st för 99:-.

Hos butiken RÅH i Söderköping hittar du dessa fina vantar 799:-, halsduk 999:- och mössa 699:- från NygårdsAnna. Röda kängor från Catarina Martins kostar 2.699:-.

Smått & Gott

Färgglad bodylotion i olika dofter och fina tvålar blir en perfekt klapp till bästa kompisen eller flickvännen. Tvål för 95:-/st och bodylotion för 155:-/st. Allt från Make Up Store.

Stilsäkert

Härliga herrmorgonrocken Yacht Club råder bot på kalla mornar. Finns hos Rhode Island Home Interiors för 1.150:-.

Portabelt

Koppla in mobilen till dessa smarta högtalare från Nude Audio och spela julmusik precis var du vill. Finns i tre storlekar hos Vera Design & Interiör. Liten för 400:-, mellan för 500:- och den stora kostar 1.000:-.

Lekfullt

Låt dina barn vara kreativa och komponera sina egna låtar på fina gitarrer från Kids Concept. Kostar 199:-/st hos Evaboden Söderköping.

Vintermys Juleljus

Vem vill inte ha denna fina lykta ute på farstutrappen när det kommer gäster? Den finns hos Ängens Blommor i Söderköping och kostar 399:- ex. innehåll.

Snön ligger vit på taken och det är dags att mysa i soffan med filt och levande ljus. Denna färgglada pläd kommer från Saga Form och finns hos Som Hemma. Kostar 149:-.

NOLLELVA 33


MODENYTT MODESKOLAN DEL 60

ÅRETS MODEJULKLAPP - LÄTTVIKTSJACKAN Nu har årets modejulklapp utsetts av Svenska Moderådet och klappen är ett tydligt exempel på hur sportoch modebranschen allt mer smälter samman. Det är lättviktsjackan som tagit hem titeln! Från att ha varit en outdoorprodukt med tydligt sportkoppling syns nu jackan på många modemedvetna konsumenter.

I blickfånget till nyår Text: Tobias Pettersson

Högtiderna står på rad och det gäller att vara fin vid dessa festtillfällen. Då är ögonen en viktig del. En gnistrande blick är dock inget som kommer av sig själv.

Det finns en särskild kräm som man kan använda till den tunna huden under ögonen. En bra ögonkräm dämpar svullnader, återfuktar huden och tar bort påsar under ögonen. Men viktigast är att man sköter sin hälsa genom att äta ordentligt, dricka vatten och sova gott. Ha gärna krämen i kylen en stund innan den används, det stramar upp huden bättre.

Och då har vi kommit fram till ögonfransarna och här finns lite olika varianter för att få upp lystern. Är man inte nöjd med de fransar man har kan man såklart förbättra dem genom mascara. Vissa sägs till och med innehålla medel som får fransarna att växa. På senare tid har det även börjat pratas om ”supermascaror” med nyuppfunna borstar som ska vara något alldeles extra. Ett annat alternativ är lösögonfransar som finns i alla möjliga färger och former. För riktiga festkvällar kan den som vågar slå till på fransar i både guld och silver, eller varför inte med strass och pärlor? Permanentböjning av fransar är en behandling som öppnar upp ögonen och ger dig ett litet lyft. Fransar rullas upp på små spolar och sedan appliceras ett medel som håller dem böjda i 6-8 veckor. Man kan även göra permanent fransförlängning. Det är ett pilligt jobb där man strå för strå limmar fast extra fransar med speciallim på de befintliga. Det tar tid men ger ett bra resultat.

KARDASHIAN BEAUTY TILL SVERIGE Bakom det berömda märket Kardashian Beauty står tre välkända systrar som på kort tid har blivit mycket populära tack vare reality-serien The Kardashians. Att Kim, Khloe och Kourtney Kardashian är vackra råder det ingen tvekan om och de bestämde sig till slut för att dela med sig av sina hemligheter.

Foto: Kardashian Beauty

När det gäller ögonsmink handlar det till stor del om eget tycke och smak. Men man bör välja en ögonskugga som passar ögonfärgen. Se till att övergången mellan färgerna blir mjuk och naturlig, komplettera med eyeliner, kajal och mascara. Vid en bra lagd make up ska man lyfta fram antingen ögonen eller läpparna. Välj att framhäva en av dem och var mer neutral med den andra. I detta fall väljer vi såklart att satsa på ögonen...

Jackor från Boomerang

Systrarna har själva varit med och tagit fram alla produkter som är noga uttänka och utvecklade med tanke på att de ska hålla länge, vara prisvärda, och ge ett perfekt resultat även för den som inte sminkar sig ofta och mycket. Nu lanseras Kardashian Beauty äntligen på den svenska marknaden genom webbshopen brallis.se. (JE)

KAPPAHL STÖRST PÅ JEANS Foto: Shutterstock

För att få det rätta suget i blicken bör du börja med att trimma brynen. Plocka ögonbrynen medhårs med pincett. Tycker du att det gör ont kan du börja med att trycka en isbit mot huden för att minska smärtan. Det går även att klippa med en vanlig nagelsax eller använda trimmer. Var bara försiktig så att du inte råkar ta bort för mycket.

–Lättviktsjackan är en spännande produkt då den går hem både i ett avslappnat sportsammanhang och hos en mer trendig modebransch. Den har funnits i periferin ett par år men det är först nu som vi verkligen ser och kommer att se en försäljningsboom, spår Lotta Ahlvar, vd för Svenska Moderådet. (JE)

Ny vintagebutik mitt i city! Märkes-second hand, egendesignade smycken m.m.

KappAhl har framgångsrikt arbetat upp en marknadsledande position på den svenska jeansmarknaden och säljer varje år över en miljon par jeans i Sverige. Designen genomsyras av ett miljötänk och KappAhl arbetar hårt för en varierad passform, rätt komfort och ett brett urval av modeller och tvättar som ligger rätt i modebilden. Det breda storleksspannet – storlek 34 till 54 på damsidan – och rätt prisbild bidrar också till framgången. (JE)

Tinna önskar alla gamla och nya medlemmar en god jul och ett gott nytt år! /Vi ses i studion. i får kvinnor att må riktigt bra!

Carina

Jillan sillymarket carmasilverdesign 34 NOLLELVA

Repslagaregatan 13 • Norrköping

Resultat – Träningsglädje – Omtanke Nybörjarvänligt – Personliga uppföljningar

ndring? Redo för en livsstilsförä Hospitalsgatan 11, 602 27 NORRKÖPING, 011-12 55 33 För öppettider i jul och nyår, se www.aktivkvinna.se


Foto: Shutterstock

w o r r a p S & Spikes

Nytt från

Damkit

1.650 :-

499 :-

950 :-

599 :1.299r i-:-pad Plats fö

HETAST

Herrkit :2.65r 0 dator

JUST NU!

Plats fö

450 :-

1. Jultröjan

Satsa på en skön stickad kofta eller tröja till jul. Gärna med det klassiska renmönstret.

2. Militära Boots

Militära stövlar är en av vintern mest eftertraktade trend. Både fashionabla och praktiska att bära i snön.

3. Vinröda läppar...

Lindens övre plan • Norrköping • 011 -18 70 80 Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva Får ej användas i andra sammanhang

...är ett hett tips i vinter. Till mörka läppar passar oftast ganska neutral ögonmakeup och rouge.

4. Skimmer

Till vinterns alla fester är det helt rätt med en klänning i metallic. Guld, silver, smaragdgrönt eller galet mönstrat, det finns inga gränser.

5. V-ringat

En stor trend som syns överallt just nu är den v-ringade tröjan. Grått är något som vi ser mycket av den här säsongen, men vår favorit är den senapsgula tröjan.

GE NÅGON DU TYCKER OM LITE SKÖNHET I JUL. VÅR POPULÄRA PRIVATKURS ÄR EN GARANTERAT UPPSKATTAD JULKLAPP.

MÄRKET

BOKA SENAST 2014-02-28, FÅ EN EXTRA GÅVA

SOREL

(VÄRDE CA 140 KR*).

- En av världens mest sålda kängor

Sorel grundades 1962 på de frusna slätterna i Kanada. Sorel är en linje av vinterkängor, som tillverkas i barn-, dam- och herrmodell. Kängan har länge varit populär för sin höga kvalité och att den håller värmen bra – det är en av världens mest sålda kängor. Här genomskådar Sorel dess funktionalitet och arv av gott hantverk till den moderna världen av mode, där den inspirerar en ny generation av doers, byggare och skapare. Sommaren år 2000 köptes Sorel av

GE BORT ETT SKÖNHETSLADDAT PRESENTKORT!

Columbia Sportswear och efter det expanderade varumärket och började tillverkas i andra produkter, såsom nylonytterkläder och andra arbetsrelaterande plagg. Och även om Sorel gör mer än bara kängor finns det en ”känga” i allt Sorel gör. Sorel kombinerar ull, premiumläder, en felfri konstruktion för människor som inte är rädda för att få sina stövlar smutsiga. Förr tillverkades vinterkängorna endast i Kanada, men idag sker produktionen främst i Kina (även i Vietnam). (JF)

NORRKÖPING DOMINO GALLERIAN TEL: 011-125566 LINKÖPING BOKHÅLLAREG. 2 TEL: 013-146060 MAKEUPSTORE.SE

*Gäller mellan 2013-12-24 t.o.m. 2014-02-28, så långt lagret räcker. Kan ej kombineras med andra erbjudanden. Gäller i utvalda Make Up Store butiker. Lokala avvikelser kan förekomma.

NOLLELVA 35


G

N

Foto: Lina Norrbom Ericson

FAKTA/ Namn: Patrick Karlsson

Mysiga Odd Molly

HOS FIDELI

Boutique Fideli på Drottninggatan har servat oss med kända märken i närmare 30 år. Nu har även Odd Mollys härliga koftor och snygga blusar hittat till butiken. - Det är så roligt att så många ungdomar gillar Odd Molly, säger Ann-Sofie Speer på Fideli. En annan kollektion som butiken gärna framhåller är Michael Kors. Bra passform, rätt design och ett tilltalande pris gör att MK känns helt rätt i tiden. Även väskorna från Michael Kors är hetare än någonsin. Nu har den populära modellen Jet Set Travel kommit in igen. - Och vad många inte känner till är att vi också säljer Please-jeans i många olika färger såsom denim, nougat och beige med flera, avslutar Ann-Sofie. (LE)

Ge bort till någon du tycker om eller önska till dig själv.

Bor: Innanför promenaderna. Jobbar: Butikschef på D & Company. Intressen: Kläder och fotboll. Lyssnar på: Elektronisk house Vill resa: Till Spanien. Älskar att klubba, sola och bada. Favoritmärke: Acne Kort modetips: Plagget ska inte bära upp dig, du ska bära upp plagget.

FEM SNABBA: Färgglatt eller gråskala Uppklädd eller vardaglig Äkta gran eller plastgran Hund eller katt Slips eller fluga

PATRICK UPPMANAR NORRKÖPINGSBORNA ATT Text & Foto: Sandra Häggander

VÅGA STICKA UT

I den trendiga butiken D & Company i Tegelhuset Spiralen hittar man jeansfantasten Patrick Karlsson. Han är född och uppväxt i Norrköping, och beskriver sig själv som fräck, flummig och lojal. Samtidigt är han en riktig mångsysslare som alltid har ett nytt projekt på gång. - Jag älskar att testa nya saker och ser till att verkligen gå in för det jag provar. Det kan handla om allt från fiske till bra matlagning, säger Patrick. Ett stort intresse för honom är fotboll, i dagsläget är han både tränare och spelare i Lindö FC. - Dessutom är jag med i styrelsen, så nästa projekt blir att sätta sig in i föreningslivet och hur det fungerar.

På D & Company har Patrick fria händer, något han trivs alldeles utmärkt med. - Men det allra bästa med jobbet är mina kollegor och alla roliga människor man träffar. Visst kommer det in en och annan som suger musten ur en ibland, men jag träffar många fler som ger en massa energi. Det är en bra känsla att känna att man hjälp en kund och att den känner sig nöjd efter ett besök hos oss.

N

HITTA EN EGEN STIL

EW

HOUSE

Vi firar

10 år LI

G

r

MODEPROFILEN

NKÖPIN

Nygatan 32 • 013-15 48 00 linkoping@newhousebutik.se Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva 36 NOLLELVA Får ej användas i andra sammanhang

Kring Patrick händer det alltid något. Utöver fotbollen ägnar han mycket ledig tid tillsammans med sina döttrar, eller med någon form av partaj. - Många människor förknippar nog mig med kläder och klubb. Jag har jobbat på en klubb här i stan tidigare, fast det var ett tag sen nu, förklarar han.

STORT JEANSINTRESSE Som liten hade Patrick drömmar om att bli kock eller elektriker. Men under högstadiet fick han upp ögonen för att jobba med kläder. Han har nu varit på D & Company i sju år, tidigare jobbade han bland annat på JC. Det är ingen slump att han fastnade för just den typen av butik. - Jag har alltid gillat och haft ett stort intresse för jeans.

När det kommer till mode och trender uppmanar Patrick oss norrköpingsbor att våga sticka ut mycket mer än vi gör idag. - Det är så tråkigt när alla går omkring i samma kläder och samma frisyrer. Kläder blir inte automatiskt snyggt på dig bara för att det är snyggt på någon annan. Därför är det viktigt att utgå från sig själv för att hitta plagg man själv känner sig bekväm i. Köp aldrig kläder för att du tror att andra gillar dem, glöm aldrig bort dig själv, säger han. I dagens ombytliga samhälle lever hela tiden massor av olika trender parallellt och det är ofta svårt att veta vad som egentligen gäller. Patrick ger tipset att man därför ska tänka bort specifika färger och stilar, och istället koncentrera sig på vilka siluetter som återfinns i

trenderna. Sen får man lägga till de bitar man själv tycker behövs. - För min egen del är mode och trender viktigt, men det är inte allt. Man behöver inte alltid ha de trendigaste plaggen, utan jag ser hellre att man har bra kvalitéer och tyger, det blir trendigt i sig. När det kommer till personlig stil klär sig Patrick helst klassiskt i jeans. Han föredrar en ren och enkel stil med små detaljer, i bra kvalité. Förebilden är James Dean. För att hålla sig uppdaterad ser Patrick på modevisningar. - Vi åker på en del genom jobbet, men jag kollar också på visningar över nätet för märken vi inte säljer på D & Company. Det ger mig en bra helhetsbild. Varför ska man satsa på plagg i bra kvalité, tycker du? - Det handlar om hur man vill bli uppfattad. Ett plagg i bra kvalité ger en annan känsla och människor kommer omedvetet att se dig på ett helt annat sätt. Om man ser ekonomiskt på saken hamnar man förmodligen på samma peng i slutändan, eftersom kvalité håller både fysiskt och stilmässigt. Dessutom är kvalitetsprodukter ofta tillverkade av bra designers, vilket gör sitt.


Inwear

adventsöppet alla söndAGar 12-15

NEW ARRIVALS It’s party season

N ya S p i r a l e N

fwss ralph lauren please Jeans burberry michael kors ps call me odd molly ida sJöstedt aJ armani Jeans custommade stenströms Gant

Great brands of fashion for women and kids. since 1985. facebook.com/BoutiqueFideli, Norrköping.

CO_Norr_115x170_NewYear.indd 1

12/2/13 9:41 AM 131204_Fideli_Nollelva_115x170_MK.indd 1

KNÄPPINGSBORGS PARFYMERI & SKÖNHETSSALONG

2013-12-03 19.21

erbjuder hudvård, makeup och dofter av högsta kvalitet.

Spännade ny serie från Carthusia – Capri

Fantastiska presentaskar från Ortigia, Sicilien

Underbara handgjorda doftljus från Acqua di Parma

Numera hittar du oss på Gamla Rådstugugatan 30 i Knäppingsborg

VARMT VÄLKOMNA!

011-18 18 00 • NORRKÖPING

Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva

NOLLELVA 37


GE BORT EN UPPLEVELSE I JULKLAPP Text: Tobias Pettersson Foto: Göran Billeson, Henrik Nydahl, Shutterstock, Peter Knutson

Vem behöver mer prylar? Nej, ge istället bort en upplevelse i julklapp till dina nära och kära. Här följer tio saker från länet som säkert kommer att uppskattas av den som får dem i present av jultomten. SPAWEEKEND PÅ SÖDERKÖPINGS BRUNN Unna dig en avkopplande helg på anrika Söderköpings Brunn. Prova ett spapaket med övernattning och frukost, afternoon tea, en trerätters middag med ett glas mousserande vin som välkomstdrink samt fri tillgång till spa- & relaxavdelning med jacuzzi och bastu. En valfri 25 minuters behandling samt kimono och tofflor att ta med sig hem ingår.

emot enskilda biljettköp, man är alltid garanterad sin stol och därmed bästa plats, man behöver inte köa för att köpa biljett vid entrén och man har samma sittplats till matcher i Svenska Cupen utan extra kostnad. Och håller man på något annat lag i Östergötland som exempelvis LHC, ÅFF, Dolphins, Linköpings IBK, Vita Hästen… ja, vilket lag som helst så funkar alltid ett säsongskort.

PRESENTKORT PÅ ARENABOLAGET I LINKÖPING

HELG PÅ RIMFORSA STRAND

Arenabolaget kan erbjuda ett brett och varierat utbud av konserter och evenemang, och har något för de flesta. I vår lockar man bland annat publiken med isshowen "Disney on Ice - Worlds of Fantasy" den 21-23 februari, musikalen "Jesus Christ Superstar" samt konserter med Deep Purple, Lisa Nilsson och Motörhead.

Att spendera en natt eller två på vackra Rimforsa Strand är en härlig upplevelse. Där kan man både bo och äta gott, samt inte minst njuta en stund i den mysiga strandbastun. Där finns två härliga bastur och ett relaxrum med braskamin. I båda njuter du av den fantastiska utsikten över sjön och från den stora bryggan kan du ta dig ett dopp i sjön, såväl sommar som vinter.

SÄSONGSKORT TILL IFK NORRKÖPING Ska IFK kunna lyfta sig till nästa säsong krävs att även vi på läktaren gör vårt jobb. Ett årskort på Nya Parken har dessutom många fördelar: man sparar pengar gent-

MORD PÅ MAURITZBERG De dramatiserade mordgåtorna på Mauritzberg slott har blivit oerhört populära. Där är publiken delaktig i de mystiska

deckargåtorna som äger rum bland slottets skrymslen och vrår. Bokar man in sig på ett mordiskt paket ingår mordgåta, trerätters middag samt övernattning och frukost.

SKAFFA EN TATUERING Först var det bara kåkfarare och sjömän, sedan rockstjärnor och dokusåpadeltagare och idag har till och med farmor och lillasyrran en tribal i svanken, så kanske du också skulle skaffa dig en tatuering? Har du svårt att bestämma dig för motiv kan du vänta till Svenska Tatueringsmässan på Borgen i april för att få inspiration.

FLYG JAS PÅ MUSEET På Flygvapenmuseum finns en JAS 39 Gripen-simulator som går att boka in flygpass på. Kabinen är en måttriktig attrapp av en Gripenkabin och instrumentutrustningen är identisk med den som finns i den senaste Gripenversionen, 39 C. Man "flyger" över hela Östergötland och kan titta ner på hus, kyrkor och träd, precis som ett verkligt landskap.

DRYCKESPROVNING PÅ BOLAGET Ett tjugotal Systembolag i landet erbjuder dryckesprovningar och en av dessa är butiken på Gyllentorget i Linköping. Där kan man sitta efter stängning bland butikshyllorna och prova olika drycker under ledning av kunnig personal. Under våren testas bland annat svenska mikrobryggerier och vårens rosé.

SMAK AV NORRKÖPING Vill man upptäcka Norrköpings numera väldigt spännande restaurangliv kan man köpa paketet Smaka på Norrköping. Då får man övernattning, frukost samt ett presentkort där man kan äta en trerättersmiddag i en mysig restaurang som man väljer själv i ett urval av 14 av stadens restauranger.

RETREAT PÅ BJÄRKA-SÄBY På Nya slottet i Bjärka-Säby kan man boka in sig på retreat och ta en välbehövlig paus från världen utanför, och istället söka sig inåt. Där erbjuds dagliga vägledningar i grupp och personliga samtal för den som önskar. Där kan man leva i stillheten och förhoppningsvis hitta sig själv.

SÖKES NU!

140-160 KR/ TIM Personal sökes till snöskottning/snöröjning.

Tjej eller kille, del-heltid. Utbildning och försäkring ingår!

För mer info: 076-12 88 914 • 076- 12 88 977 070-42 91 058 • 070-42 88 962 Telefontid vard. 8-18 lör-sön 12-16 info@snowbusters.se • www.snowbusters.se 38 NOLLELVA

Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva

God Jul & Gott Nytt År önskar vi på Nollelva


Julnys eller julmys? Vi på Cura apoteket önskar dig en frisk och god jul. Om du vaknar som Rudolf med röda mulen är du välkommen till oss.

JULKLAPPSTIPSET SOLKORT 10 ggr

Vi har öppet hela julen.

199:-

Julens öppettider Du hittar oss vid ICA Kvantum Klockaretorpet

Julafton 8–18 Juldagen 8–18 Annandag jul 8–18 Nyårsafton 8–18 Nyårsdagen 8–18

GRUPP TRÄNINGSKORT Aerobic/spinning 10 ggr

Julens öppettider Julafton 8–16 Juldagen 10–19 Annandag jul 8–21 Nyårsafton 8–19 Nyårsdagen 12–19

Du hittar oss på ICA Maxi Ingelsta

Recept & råd

övriga dagar mån–fre 8–20 lör–sön 8–18

Recept & råd

övriga dagar

8–21 Gäller t.o.m 24/12-2013

Bonus med ICAs kort Med ICAs kort får du bonus på allt

utom receptbelagda läkemedel.

Drottninggatan-Filmstaden, Norrköping 011-16 68 00

världens

100

KLUBBAR I SVERIGE!

BÄSTA

julklapp 10-kort

HALVA PRISET!

450KR ORD PRIS 900 KR

guldkort 6 mån

1990KR KONTANT

guldkort 12 mån KR

2995

KONTANT

Vi på Nordic Wellness önskar dig en riktigt god jul! NW NORRKÖPING MIRUM GALLERIA, PLAN 4 nordicwellness.se NOLLELVA 39


GALLERI SANDER & NP33 ERBJUDER KONST MED BREDD OCH DJUP Text: Tobias Pettersson Foto: Sara Ullvetter

NP33 ger plats åt konsten. Målningar, konsthantverk och skulpturer står sida vid sida i den enorma lokalen som även används till konserter, fest och andra evenemang. Namnet är taget efter adressen på Norra Promenaden, där det 2.000 kvadratmeter stora galleriet ligger. Det var för fem år sedan som projektet började ta form. Joakim Sander drev då Galleri Sander inne i centrum. Det var dock väldigt trångt på de 40 kvadratmeterna så ramverkstaden flyttade ut till de nuvarande lokalerna. - Jag fick se övervåningen och då började tanken att växa på att man borde göra nånting här. Här fanns plats för att göra betydligt större utställningar än i galleriet på Trädgårdsgatan, säger Joakim Sander.

uthyrning av festlokal. - Det är inte bara ett galleri här utan vi anordnar även konserter, teater och föreläsningar. På entréplanet finns konstshopen med ett stort utbud av konsthantverk, böcker, grafik och design, säger Joakim och fortsätter: - Första året hade vi över 8.500 besökare och besöksantalet ökar hela tiden. Det är inte bara Norrköpingsbor utan vi har besökare från hela landet. Det är lätt att hitta hit med bra och gratis parkering, närheten till tåg och busstation är också ett plus.

Idag har Galleri Sander, NP33 en verksamhet bestående av: försäljning av konst i galleri och konstshop, ramverkstad samt

NEW YORK PÅ BESÖK För tillfället, fram till den 18 januari, visar NP33 målningar och grafik av konstnä-

rerna Pontus Carle, Hans Frode och Mats Pehrson. Gemensamt för de tre är att de var verksamma i New York på 80-talet, men uttrycksmässigt skiljer de sig en smula från varandra. Uppe på NP33:s övervåning kan man även besöka Göran Häggs utställning ”Avlyssningsmaskin för änglar” som förutom en vit, uppseendeväckande avlyssningsmakapär även består av en svart ”bil” samt en vägg med skisser. I huset kan man även se Nutida Svenskt Silvers stora jubileumsutställning där över fyrtio svenska silver- och guldkonstnärer visar upp sina verk. - Vi får väldigt många förfrågningar från

konstnärer som vill ställa ut, men oftast söker vi själva upp de som vi vill visa upp. Vi försöker visa en bredd av svensk och internationell samtidskonst, säger Joakim och berättar att det i januari kommer att visas en samlingsutställning fram till april. - Under april och maj visas sedan fotoutställningen ”I kroppen min” som handlar om den cancersjuke musikern Kristian Gidlund som nyligen gick bort och vars öde har berört en stor del av den svenska befolkningen. Konserter och andra evenemang uppdateras ständigt på hemsidan och sedan är det snart dags för Kulturnatten igen, planeringen är redan i full gång, förklarar Joakim.

God Jul & Gott Nytt År! önskar vi på

Norrköpings Golfklubb!

www.ngk.nu • 011-15 82 40 40 NOLLELVA

- Golf, Glädje & Gemenskap -


PASSA HUSDJUREN I JULSTÖKET! Text: Tobias Petersson Foto: Agria Djurförsäkring

Mitt i det trevliga julmyset gäller det att hålla lite extra koll på sina djur. Levande ljus, julsnören och obevakad julmat kan ställa till stor skada för din katt eller hund. Levande ljus i ett hus med hund eller katt är som upplagt för problem. En viftande svans eller allmänt bus kan orsaka stor skada på både djur och hem. Husdjur brukar också tycka om att leka med julklappspapper, men se till att plocka bort snörena och små leksaker som annars lätt kan orsaka skada om de sväljs. Ha inte julmat framme så att hunden kan nå, då den inte mår bra av den sortens mat.

förgiftning.

4. Russin och nötter - giftigt för vissa hundar och kan fastna i tarmen.

5. Levande ljus - en viftande svans och ett omkullvält ljus kan sluta i katastrof. 6. Kylarglykol - smakar sött men redan små mängder är livsfarliga. 7. Paketsnören - kan orsaka allvarliga skador i tarmkanalen.

8. Julgranspynt - krossade glaskulor kan skada trampdynorna.

KATTÄGARE NÅGRA SAKER ATT SE UPP MED… 1. Julväxter och liljor - katten smakar gärna

Håll även borta hunden från den mörka chokladen, som faktiskt är livsfarlig. Det är bra att vara lite extra försiktig under julen då det kan vara svårare att hitta en öppen klinik om olyckan skulle vara framme.

HUNDÄGARE NÅGRA SAKER ATT SE UPP MED… 1. Mörk choklad - innehåller teobromin som är väldigt giftigt för hunden.

2. Julskinka - hunden mår inte bra av fet och salt mat.

3. Jäsande degar - kan orsaka alkohol-

på välluktande växter, men många är giftiga.

2. Paketsnören och glitter - kan orsaka allvarliga och livshotande skador i tarmen.

3. Glykol - om katten fått glykol på pälsen får de i sig vätskan när de slickar sin päls ren. 4. Levande ljus - en svängande svans eller nyfiken nos med morrhår tar lätt eld. 5. Julgran och granvatten - se till att granen sitter fast för katten kanske klättrar i den. …och använd helst inte julgranskulor i glas som kan gå sönder och orsaka elaka skärsår. Se också till att inte katten kan dricka vattnet i julgransfoten.

Palace & Louis De Geer presenterar

Palace & Louis De Geer presenterar

s i vår t a l p . Boka 4&5 n a l p på nebar

T! E H Y N pag cham

Du är bjuden till årets absoluta fest! Juldagen 2011 lyfter vi återigen taket på Norrköpings häftigaste byggnad och gör Louis De Geer till Sveriges största nattklubb när Palacegänget flyttar in.

Årets absoluta fest!

På scen: Lalles Bodega, DJ:s Oskar ”DJ Zenkert” Jennerfors, Peo Wallin, Jonny Lindé.

Välkommen! 3.000 gäster förra året, nu gör vi det igen. På juldagen lyfter vi återigen taket på Norrköpings häftigaste byggnad och gör Louis De Geer till Sveriges största nattklubb när Palacegänget flyttar in. Insläpp från 20.00, åldersgräns 21 år.

Boka Juldagsmeny & Champagnebar Samla ihop ditt kompisgäng, boka juldagsmenyn och få en otroligt god & rolig kväll tillsammans. I år kan vi även erbjuda er att boka plats i vår nya, exklusiva Champagne­ bar högst upp i huset.

Mer info hittar du på www.palacenorrkoping.com 42 NOLLELVA

På scen: Lalles Bodega

DJ:s

Oskar ”DJ Zenkert” Jennerfors Peo Wallin Jonny Lindé.


Din jul.

Med allt du behöver. Öppettider för jul och nyår: 16/12–20/12 10.00–20.00, 21/12–22/12 10.00–18.00, 23/12 10.00–20.00, Julafton samt Juldagen stängt, Annandag jul 10.00–18.00, Nyårsafton 10.00–15.00, Nyårsdagen stängt. facebook.com/LindenSpiralen · Instagram lindenochspiralen


NOLLELVA JULQUIZ

Foto: SF

Foto: Carlsberg

Foto: Göran Strand

Foto: SF

Är du en bezzerwizzer och har stenkoll på julen? Ta då fram papper och penna och utmana dina kaxigaste vänner i en skön Nollelva Julquiz. Kom även ihåg att maila in ditt svar på tävlingsfrågan längst ner, för då har du chansen att vinna sällskapsspelet Bezzerwizzer - Underhållning!

1

Filmen ”Tomten är far till alla barnen” från 1999 har blivit en modern klassiker i juletid. Vem har regisserat filmen?

4

Handels Utredningsinstitut utser varje år sedan 1988 ”Årets julklapp” Vad är årets julklapp i år - 2013?

7

Vad heter hårdrocksbandet från Östersund som 1984 gjorde sin egen julhyllning i låten ”Heavy Christmas”?

A - En upplevelse

A - 220 Volt

A - Lukas Moodysson

B - Hörlurar

B - Treat

B - Kjell Sundvall

C - Råsaftscentrifug

C - Europe

10

A - År 1982

C - Colin Nutley

2

5

Eva har namnsdag på Julafton, men vem är det som har namnsdag på Nyårsafton, den 31/12?

B - År 1978

A - Valentin

En Alladin-chokladask står öppnad på nästan varje svenskt vardagsrumsbord till Kalle Anka, men vilket år öppnades den första Alladin-asken?

A - Sicilien

B - Sylvester

A - År 1919

B - Sardinien

C - Adam

B - År 1939

Lucia firar vi till minnet av helgonet Sankta Lucia som kom från staden Syrakusa. På vilken ö ligger Syrakusa?

8

C - Sankta Helena

3

Ett av de mer kända och överdådiga julborden inom svensk film finns att bekåda i ”Fanny och Alexander” av Ingmar Bergman. Vilket år kom detta mästerverk som vann fyra Oscars?

C - År 1986

C - År 1959

Julens dryck nummer ett är vår älskade julmust, men vilket årtionde introducerades julmusten i Sverige?

6

Låten ”Do they know it´s Christmas släpptes 1984 av Band Aid. Vad hette välgörenhetsgalan för svältoffren i Etiopien som följde skivan året efter?

A - 1930-talet

A - Direct Aid

B - 1910-talet

B - Band Aid - The Concert

C - 1920-talet

C - Live Aid

9

”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” hittar vi i boken ”Sagor för barn över 18 år. Vem har skrivit boken? A - Hans Alfredsson B - Tage Danielsson C - Stig John Claesson (Slas)

VAR FRÅGORNA KNIVIGA? SVAREN FINNS HÄR NEDANFÖR!

1-B 2-A 3-B 4-C 5-B 6-C 7-A 8-B 9-B 10-A

TÄVLINGSFRÅGA Varje år utser SVT en julvärd att leda oss genom julaftonskvällen. Vem har varit SVT:s julvärd flest gånger genom åren?

VAR MED OCH TÄVLA OM ETT EXEMPLAR AV DET UNDERBART ROLIGA SPELET BEZZERWIZZER

För att ha chans att vinna ska du senast den 15/1 maila in ditt svar till: redaktionen@nollelva.nu

BEZZERWIZZER Underhållning är för dig som alltid har musik och film som dina favoritkategorier när du spelar frågespel. Med 1.600 frågor fördelat på 16 kategorier som t.ex Action och Komedi, Bästsäljare, Reklam, Skvaller och Pop ger BEZZERWIZZER Underhållning dig chansen att briljera med dina kunskaper. Speltid 30-60 minuter. Från 2 spelare. Från 15 år.

Vi har kläderna för alla festligheter från julmiddagen till stort bröllop

Nygatan 40 Linköping 013-14 99 97 Mån-Fre 10-18 Lördag 10-14

www.brollopshuset.se 44 NOLLELVA

Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva

Gilla oss på Facebook


Hockeyfest!

SLAGET OM

ÖSTERGÖTLAND TORS 19 DEC KL. 19.00

LÄS MER PÅ VITAHASTEN.SE

NOLLELVA 45


VIMMEL

Foto: Henrietta Wolving

FLER VIMMELBILDER HITTAR DU PÅ www.nollelva.nu 46 NOLLELVA


KROGKRÖNIKA

SKÅL, ta mig f-n! Text: Tobias Pettersson

På fester skålas det ofta friskt, men på krogen sitter folk tysta som möss och mumlar. Nej, klirra i glaset, ställ er upp, säg några väl valda ord och utbringa en skål. Så blir krogbesöket roligare. Det finns många etikettsregler som bestämmer hur en riktig skål ska utföras. Värden ska utbringa den första skålen och önska välkomna. Glaset ska lyftas med höger hand och hållas ungefär en decimeter nedanför halsgropen. Vid bordsskålen, till skillnad från vänlighetsskålen, vänds blicken mot den som utbringar skålen och sedan första blicken på den som man har till höger. Därefter vänder du dig mot den person som sitter till vänster och åter mot den som föreslog skålen. När skålen avslutas tittar du återigen på den som du sitter tillsammans med. Sedan finns även nämnda vänlighetsskålen mellan två personer eller hövlighetsskålen om Kungen är närvarande (vilket kanske inte är så vanligt). Det finns en mängd regler som omger skålarna, hur man ska hålla armen, hur man ska titta och så vidare. Nuförtiden är reglerna kanske inte lika strikta som förr, och har man bara den minsta sociala kompetens kommer det mesta automatiskt. Det enda man bör tänka på är att man aldrig får neka en skål. Det där med att skåla på fester brukar sällan vara något problem. Det jag vill se mer av är istället skålar när man går på krogen. Det kan exempelvis handla om ett grabbgäng som går ut och äter middag ihop. Någon ställer sig upp, tackar för en trevlig kväll, drar en rolig anekdot och höjer glaset i en skål. Eller firman som är ute och firar julfest varpå chefen ställer sig upp och tackar personalen och säger skål. Självklarheter tycker kanske ni, men jag skulle säga att skålar på krogen är ovanligare än man tror. Kanske handlar det om att folk tycker det är pinsamt att ställa sig upp i en offentlig miljö. Men tro mig, det är ingenting mot hur pinsamma ni är två timmar senare på dansgolvet. En rejäl skål, där man begär ordet, står upp och säger några fyndiga eller allvarsamma ord tillför en ceremoniell aura och en högtidlighet som lyfter krogbesöket från vanlig lördagsfylla till att bli en kväll att minnas. Så ansträng er lite nästa gång. Tänk ut några ord i förväg, eller improvisera om det känns bättre. Bara någon i sällskapet ställer sig upp och skålar. Tänk bara på att undvika att inleda med orden ”jag är ju ingen talare...”.

MISSA INTE!

NU ÄR DET HÖG TID FÖR

JULENS FESTER Text: Tobias Pettersson Foto: Jörgen Ericsson

Juletid är festartid. Mellan jul och nyår är det full fart på stadens nöjesetablissemang och här är lite av det som händer. Vill man ha ”plain, simple rock´n´roll” kan man gå till Stopet den 27 och 28 december, då lirar nämligen bandet Heavy Shit på klubben. Föredrar man att dansa sig svettig till hardstyle kanske man väljer att på till Club Aqua på K7 den 27/12 istället. Dagen efter, den 28/12, har Universe sin klubbkväll nere på K7. Även på Harrys blir det sedvanligt raj-raj den 27-28/12. Vill man lyxa till det lite extra kan man boka in sig på Nyårssupé med bland annat ostgratinerad hummer och champagnesorbet. På Hugo och Puls kör man ”Switch night” på Juldagen och byter helt sonika plats på de två nattklubbarna. - Vi har kört det en gång tidigare och det blev en väldigt lyckad kväll. Gästerna uppskattade att det blev variation och nytt ljud och ljus, säger Andreas Ergul och berättar att det även blir drag i huset på Nyårsafton. - Då kör vi bara nattklubb på Puls. Vi har kört det två år i rad och det har gått över förväntan.

HEMVÄNDARDAGEN På Borgen blir det dans till Donnez på Juldagen och även på Louis De Geer blir det full fart det datumet. Juldagen är ju traditionellt den stora hemvändardagen då folk kommer hem till Norrköping och träffar gamla kompisar från förr. Även i år återuppstår nedlagda nattklubben Palace för en dag på Louis De Geer på Juldagen. Dessa Palacefester har blivit smått legendariska och lockar 3.000 personer. - Att Palace fortsätter att leva kvar beror på att det var en så stor del av Norrköpings nöjesliv under 40 år, säger Alex Andrén. På scenen kommer publiken att få njuta av bandet Lalles Bodega samt dj:arna DJ Zenkert, Peo Wallin och Jonny Lindé. I barerna jobbar gamla Palaceprofiler och i entrén kommer Alex Andrén själv stå och ta emot gästerna. En nyhet för i år är de nybyggda VIP-barerna på fjärde och femte planet där man kan boka in sig på champagne och tre sorters snittar. - Det är fjärde året vi kör. Vi har märkt att det har blivit populärare för varje år. Det är väldigt många man känner igen, men även många nya personer varje år, säger Alex.

Här i Norrköping arbetar Balloondecorator med ballongdekorationer till events, fest och bröllop! Stiligt, roligt, trendigt, klassiskt... ändamålet bestämmer designen! Det gemensamma är ändå att ballonger gör människor glada och positiva! Vi ses på bröllopsmässan 26/1 2014 på Himmelstalunds Brunnssalong! Mer info på www.brollopsproffs.se

www.balloondecorator.se 072-936 77 90

NOLLELVA 47


När man går till Hugo eller Puls för att roa sig är det stor chans att man träffar på Andreas Ergul. Han brinner för sitt jobb och gör sitt bästa för att gästerna ska trivas. - Eftersom det är ett familjeföretag började jag jobba här i tidig ålder och har successivt arbetat mig upp, säger Andreas och berättar att han började som 17-åring med att exempelvis stå i garderoben och hjälpa till i disken. Idag är han 24 och jobbar måndag till fredag på Hugo som bland annat lunchansvarig och fredag- och lördagkvällar på Puls som personal- och baransvarig. - Jag trivs med det här jobbet, det känns som att det passar mig. Jag är en praktisk människa och jag får träffa många olika människor.

KROGPROFILEN

ANDREAS ERGUL HAR

PULS PÅ JOBBET Text: Tobias Pettersson Foto: Benny Nilsson

48 NOLLELVA

En vanlig vardag kommer han till jobbet strax innan lunch och kollar till så att allt är okej. Sen är det full fart fram till klockan 14 när lunchen är slut. Efter det är det dags att ta tag i beställningar, prata med personalen och planera inför helgen. Det blir mycket jobb både på kvällar och helger. - I år har jag varit ledig två helger, och det var under min smekmånad till Cancun i Mexiko, säger Andreas som inte saknar att göra som sina gäster och gå ut och festa under helgerna. - Efter att ha jobbat här under så lång tid har jag fått bra kontakt med många

gäster. Jag kan umgås med folk utan att dricka. Vad är roligast med jobbet? - Det är att umgås med folk och att det hela tiden händer grejer. Det finns ingen vecka som är lugn. Och vi är ett riktigt bra gäng som jobbar här. Det här är ett yrke där det kommer och går mycket folk, men många av de som jobbar här har varit med i många år. Varför tycker du att man ska komma till Hugo och Puls? - Till Hugo ska man komma för att det är det enda stället som finns i Norrköping för de något äldre med större lokaler, större utbud och två dansgolv med bra musik. Här har man allmänt kul eller träffar kanske en partner om man har tur. - Puls är efter renoveringen en av Sveriges häftigaste nattklubbar när det gäller ljud-, ljus och musik. Vi jobbar mycket med VIP-bord, det är väldigt populärt. Sedan vi började har VIP-borden varit fullsatta varje helg. - Vi går efter vad gästerna vill ha och tycker om, och jobbar successivt med att renovera och hänga med i det nya, säger Andreas och uppmanar alla norrköpingsbor att besöka Hugo och Puls.


PÅG Text: Tobias Pettersson Foto: CS Nöje

Hur är det med klubblivet på K7? Jo tack, bara bra. Den 14/12 blir det pop med Luntgatan Girls, den 27/12 kör Club Aqua en hardstylekväll och den 28/12 blir det Techno, Hiphop, Trap och House med klubb Universe. Batra & Robin, så är namnet på showen när två superhjältar inom svensk stand up ger sig ut på vägarna ihop - David Batra och Robin Paulsson. Den 23/1 kommer de till De Geerhallen. Dansen går vidare på Borgen. Den 25/12 kan man svänga sina lurviga till Donnez, den 3/1 spelar Titanix och den 10/1 är det Sannex som står för musiken. Årets julbord på Elite Grand Hotel är komponerat av självaste stjärnkocken Melker

Andersson. Kombinera det gärna med att kolla in Chopp Events julshow som för åttonde året kör på hotellet. Provningarna på Durkslaget drar igång igen efter nyår. Först ut är Tema Frankrike den 4/1 följt av Vin- och ostprovning 11/1 och 25/1. BADGERS MUSIKQUIZ kör årets sista quiz på Hugo den 17/12 och avslutar med fest och gratis bowling för alla som deltagit! Quizet är sedan tillbaka igen den 7/1. Känn den rätta julstämningen på Dynamo den 22/12. Då anordnas Damkörens traditionella julkonsert till förmån för Kvinnojouren i Norrköping. Körledare är Elisabet Hellman och pianist Fredrik Ingå.

Ska man gå till Harrys kanske? Ja, de började med lunch nyligen och kör specialpris december ut. Och så har de musikquiz på torsdagarna, exempelvis 19/12. Dessutom kan de locka med både Julmiddag och Nyårssupé. Lördagen den 14/12 kan ni äntligen få uppleva Sveriges flitigaste & kanske bästa partyband på Hugo när DUO JAG står på scenen på Hugo och kommer bjuda på en vansinnig festkväll och fredagen den 10/1 är SOS FRIDAY tillbaka med nya upptåg. Vad gör man om man vill ha ett alternativ till alla traditionella julbord? Jo, då går man till Indra för där serveras ett Indiskt julbord. God jul! O Burlesque på Arbis har några datum

kvar innan årets slut, nämligen den 14 och 21/12. På nyårsafton kör man sedan en specialkväll med bland annat nakenbuffé, eldshow och svärdslukning. Plura och grabbarna kommer till Flygeln den 19/12 för att bränna av det bästa från sina 40 år på hemmaplan. Plura förresten, borde inte han bli julvärd i SVT? Stopet fortsätter att boka på tunga rockakter varje helg. Näst på tur står Heavy Shit som kommer och lirar nere i källaren den 27-28/12. Upp bli ner och ner blir upp. Det är vad som händer på Switch Night den 25/12. Då byter Hugo och Puls inriktning med varandra, med fullt party i hela huset som följd.

After Work Måndag - Fredag 1600-1900

Husets burgare 99:All fatöl 40cl 39:-

ÅRETS SEXIGASTE

NYÅRSFEST B R E D G A T A N 5 4

25:an Söndagar från 1800 25% på hela sortimentet + Gratis buffé

fira din födelsedag - brooklyn style! Fira din födelsedag hos oss så bjuder vi på valfri rätt från vår meny. OBS! måste bokas minst en dag innan och gäller endast dagen du fyller år. Medtag giltig legitimation.

Boka på: 011-450 80 00

Crazy Beer Monday Valfri fatöl 50cl för 40:Fish & chips 99:-

Följ oss på Facebook Brooklyn Bar Norrköping

Öppettider Mån-Tors 1600-2400 Fre 1600-0100 Lörd 1200-0100 Sön 1600-2300 NOLLELVA 49


GENUIN KÄNSLA HOS

LINGONFABRIKEN Text: Tobias Pettersson Foto: Sara Ullvetter

Klassiska svenska maträtter, bra råvaror och en rustik inredning. Lingonfabriken vill vara en restaurang där gästerna ska trivas. Det var i september som Tony och hans personal öppnade upp Lingonfabrikens portar efter en rejäl renovering. Tidigare hade La Croissant legat i lokalen, det var ett cafékoncept med mat som Tony drev i franchiseform, men efterhand märkte han att det kom fler gäster för maten än för fikat så då tog han steget att skapa Lingonfabriken istället. - Jag ville driva mitt eget ställe, och så ville jag satsa mer på maten och på en ny och större salladsbar. Det var kostsamt och jobbigt att stänga i tio dagar för att bygga om, men jag är glad att det funkat så bra. Efter ombyggnationen har vi märkt av en fördubbling av kunderna på helgerna, säger Tony. säger Tony. Lingonfabriken kan erbjuda riktigt bra lun-

cher med många alternativ. Som dagens lunch satsar man på klassiska svenska rätter som köttfärslimpa, stekt fläsk, stekt fisk och wallenbergare. Varje dag presenterar man fyra nya rätter för att utbudet alltid ska kännas fräscht och spännande. - Vi fortsätter med vår vällagade genuina svenska husmanskost. Efter ombyggnaden och den nya miljön har vi märkt en tillökning av kunder. Vi har även börjat med gratis wi-fi efter ombyggnaden.

KVALITATIVA RÅVAROR

tycker om miljön. Hit kan man komma och sitta i lugn och ro mitt i city, säger Tony och fortsätter: - Vår hamburgare är framtagen av bästa kött i samarbete med Skönero Kött serverad med klassiska tillbehör. Jag har haft kontakt med Ola på Skönero Kött sedan ett år tillbaka. Vi pratade om någon form av samarbete och bollade idéer fram och tillbaka. Jag är intresserad av hamburgare och dess historia så vi har lagt ner många timmar på att ta fram en riktigt bra burgare. Vi serverar den med vår egen lingonbarbq-dip.

Förutom dagens lunch finns även en fast meny samt en salladsbar och en specialframställd hamburgare. - Vi har fått nya kunder på grund av att vi har så många olika alternativ. Vår pulled pork har blivit en stor succé och många

Inredningen är handplockad från olika inredningsbutiker och går i den rustika, gammeldags stilen, fast ändå med en modern känsla. Det är snyggt slitna trämöbler, vintagekänsla, snygga lampor och

SKÖNERO När det gäller kött! Text: Tobias Pettersson Foto: Benny Nilsson

Skönero Kött är känt för sitt högkvalitativa nötkött. Nu till jul har butiken ett stort utbud av passande produkter och de som provat Lingonfabrikens goda hamburgare kan nu köpa hem samma färs och göra sin egen burgare. Skönero är ett lantbruk utanför Valdemarsvik där cirka 1.200 köttdjur betar på gårdens stora hagar under sommaren. God djuromsorg och djurens välbefinnande är viktigt, vilket också sätter sin prägel på köttet och gjort att Skönero blivit ett aktat namn bland lokala matproducenter. Gården satsar på högkvalitativt och smakrikt kött där varje steg i processen är viktig. De producerar allt sitt eget grovfoder och har sin egen styckerianläggning där de mörar, styckar och paketerar sitt kött. - Folk har blivit mer och mer intresserade av vad de stoppar i sig. Det är viktigt att det smakar bra och håller en hög kvalitet, säger Ola Forsberg på Skönero Kött. Han berättar att Sköneros kött finns i en mängd butiker runt om i Östergötland, halva Småland och Södermanland. Skönero Kött har även ett antal egna butiker med tillgång till hela sortimentet samt en nätbutik. I Norrköping öppnade Skönero Kött i kvarteret Lyckan för ett och ett halvt år sedan. Fokus ligger på nötkött i olika

50 NOLLELVA

så Hans Wegners berömda Y-stol. - Det skapar en charm med namnet, stilen och den svenska maten. Det har varit en stor investering med ombyggnaden, men det har betalat sig, säger Tony. Lingonfabriken är ett genomarbetat koncept, och det finns även en tanke bakom namnet. - Vi tyckte att man inte ska heta något traditionellt utan hellre skoja till det så namnet sätter sig hos folk. Namnet Lingonfabriken passar miljön och maten och vi har rårörda lingon nästan varje dag, exempelvis till raggmunken och i vår dip till burgaren samt att vi serverar lingondricka varje dag, säger Tony som nu tar nästa steg i utvecklingen och kommer att börja med bruncher inom kort.

former, och kunderna uppskattar att de kan beställa köttbitar i den storlek som passar deras behov. - Vi vill erbjuda bra kött och att ge kunden egna valmöjligheter. Vi har i stort sett allt inom nöt. Hos oss hittar man charkvaror, korvar och grillspett. Sen har vi även kryddor, såser och marinader. Vi försöker att hitta de lite unika tillbehören som inte finns på alla andra ställen.

LOKALT SAMARBETE Runt hörnet från butiken ligger restaurang Lingonfabriken vars omtyckta hamburgare tagits fram i samarbete med Skönero Kött. - Vi har provat oss fram under ganska lång tid, med olika bitar och olika grovlek. Hur man blandar gör att det smakar lite olika. Nu har vi kommit fram till en bas på högrev plus två olika hemliga detaljer, säger Ola och berättar att samma färsblandning som används på Lingonfabriken nu även kan köpas i Skönerobutiken. Och det finns mer än så som Skönero Kött kan erbjuda sina kunder. - Nu till jul är det framförallt vår fina nötfärs, som folk kan göra egna köttbullar av. Vi har även julskinkor och prinskorvar, och många kunder vill även ha stekar. I mellandagarna fram till nyår är det mer findetaljer som oxfilé och entrecote. Jag vill även nämna vårt frysta färdigstekta kebabkött, avslutar Ola.


Julafton öppet mellan 16 - 01 Liksom alla andra dagar under julen Trött på julmaten? Välkommen in till oss på Trädgårdsgatan 3 och prova på vår utsökta Á la carte eller ta något gott att dricka i baren Vardagar 16 - 01 Helger 13 - 01

14/12 Popklubb luntgatan girls 20/12 Psy trance Club Liberated 21/12 Midsummerparty med klubb Univer$e som vanligt öppet ALLA DAGAR 23 - 03 HELA JULEN

Rockklubb med figge från blåhuset. I vanlig ordning skön musik och bra drag!

i


Julstämning med Peter & Matilda Text: Tobias Pettersson Foto: Peter Knutson

För femte året framför Peter Johansson och Matilda Hansson sin populära julkonsert. I år turnerar man till hela elva städer och gör tre konserter i Louis De Geer 20-21/12. Årets turné börjar i Stockholm den 9 december och slutar i Linköping den 22 december. Det som började i liten skala för fem år sedan har nu växt till fjorton konserter i elva olika svenska städer. - Vi är enormt tacksamma att folk kommer och lyssnar på oss, och många kommer till

fin så det blir något nytt och fräscht, säger Matilda.

och med tillbaka varje år. Det är häftigt, säger Matilda som tror att mycket av framgången för S:t Anna-kusinernas julshow beror på att föreställningen är så bred.

KLASSISKT I NYTAPPNING

Oavsett musiksmak ska alla i publiken kunna hitta något de gillar. Repertoaren är varierad och består av både traditionella julsånger och nyare rocklåtar. - Vi kollar alltid igenom låtarna och pratar om vilka vi ska ta med från året innan. Men sen finns det vissa låtar som folk alltid vill höra som är med år efter år. Sen försöker vi varje år att fixa med scenogra-

En av hennes personliga favoriter är ”Stilla natt” bland de klassiska sångerna. Tillsammans med tjejkören framförs även en variant av ”Jinglebells” som hon också är väldigt förtjust i. Ensemblen på scenen består av totalt tretton personer. Förutom Peter och Matilda, en kör på fyra personer och ett band på sex personer. Och så Robert Rydberg, Norrköpingskillen som även är aktuell just nu som fågelskräm-

man i ”Trollkarlen från Oz” på Maximteatern i Stockholm. - Förra året hade vi med Robert som gästartist och han är med i år igen. Hans starka sida är komiken och förra året gjorde han en bejublad Elvistolkning som var väldigt populär. Han skrev även en egen jullåt som blev väldigt poppis, säger Matilda som vet vad hon önskar sig i julklapp detta år: - Förra året hade jag magsjuka på julafton, men det kanske inte är så trevligt att berätta om, ha ha. Så i år önskar jag att alla får vara friska och att vi får umgås i lugn och ro.

Fira jul med SON

Text: Tobias Pettersson Foto: Brita Nordholm

Passa på att njut av strålande klassisk musik under jul- och nyårshögtiden. Norrköpings symfoniorkester kan både erbjuda fina konserter och ett perfekt julklappstips. SON börjar med att bjuda in till en engelsk jul med Charles Dickens älskade ”En julsaga” den 14/12 där skådespelaren Christian Zell läser om den snåle och bittre Scrooge som får lära sig om julens budskap. Berättelsen inramas av engelska christmas carols och annan engelsk julmusik. Den 18/12 blir det julkonsert med Musik52 NOLLELVA

gymnasiet och Musikklasserna, sammanlagt 300 barn och ungdomar. - De kommer framföra de allra mest kända julsångerna plus annan känd orkestermusik. Bland annat slutkören i Händels ”Messias”, ”Betlehems stjärna” och ”O helga natt”, säger kommunikationschefen Agneta Lindmark Thomas. SON Trettondagskonsert är en populär tradition. Söndagen den 5/1 bjuder Tobias Ringborg och nyutnämnda hovsångaren Michael Weinius in till en spexig show där de turas om att vara dirigenter, konferencierer och solister. - Det blir en klassisk nyårs/trettondags-

konsert med mycket operett, lätt opera och härliga wienervalser, säger Agneta.

KONSERTPAKET I JULKLAPP Fram till den 23/12 erbjuder även SON möjligheten att få 20% rabatt på tre utvalda konserter under våren. En perfekt julklapp till sig själv eller någon närstående, med andra ord. De tre konserter man kan få julklappsrabatt på är: 6/2 Jurowski - Power Dirigent Michail Jurowski och SON:s egen konsertmästare Andrej Power framför Beethovens violinkonsert och Carl Nielsens femte symfoni.

15/2 Mozart, Strauss, Tjajkovskij Solist Marianna Shirinyan framför Mozarts Haffnersymfoni, Strauss Burleske och Tjajkovskijs femte symfoni. 5/4 Weeping Willows möter SON Skivaktuella Weeping Willows framför sina storslagna sånger tillsammans med symfoniorkestern. - Det är jättefina och bra konserter alla tre. De två första är ju mer klassiska, sen blir det en lite mer ovanlig konsert med Weeping Willows. Jag tycker Magnus Carlson är en himla bra sångare, säger Agneta.


NOLLELVA 53


Vill du se en stjärna? Håkan Hellström

Onsdag 18 december Cloetta Center

Showcase

Fredag 24 januari Konsert & Kongress

Deep Purple Måndag 10 februari Cloetta Center

Melodifestivalen 7-8 februari 2014 Cloetta Center

MUSIKKRÖNIKA

MUSIKÅRET 2013 Det är dags att lägga musikåret till handlingarna. Här är lite av det som hände i musikvärlden 2013. Årets bästa: Nord & Syd ”Som en människa” Årets sämsta: Stiftelsen och Joacim Cans ligger bra till… Årets absolut störste: Avicii Årets showskiva: Magnus Uggla ”Magnus den store” Årets hype: Daft Punk Årets lokala: Ghost och Dead Soul Årets konstigaste: När Håkan Hellström stammar i låten ”Du kan gå din egen väg” Årets premiär: ABBA-museet Årets festival: Bråvallla

Mother Africa

Onsdag 26 februari Konsert & Kongress TILL FÖRMÅN FÖR SOS BARNBYAR

Motörhead Lördag 8 mars Cloetta Center

Lkpg Ha Ha! Skrattpaket 2014

Med reservation för ändringar

6 mars 3 april 8 maj (Al Pitcher 6 februari) Konsert & Kongress

Årets PR-kupp: Tommy ”Black” Nilsson Årets rappaste: Eminem (97 ord på 15 sekunder i ”Rap God”) Årets sommarprat: Maja Ivarsson och Kristian Gidlund Årets släktforskning: Tomas Ledin Årets musikfilm: Monica Z Årets vinnare: Paint Everyday Orange Årets sämsta vinnare: Robin Stjernberg Årets mest uttjatade trend: Artister som spelar en specifik skiva rakt av. Årets lista: Den i Sonic. Årets sämsta konsert: Mando Diao på Bråvalla. Årets jaha-då-kör-vi-ännu-ett-varv: Sommarturné med Gyllene Tider. Årets jaha-då-kör-vi-ännu-ett-varv 2: Idol startar igen. Årets jubilar: Johan Kinde 50 år. Årets farväl: Lou Reed, Cacka Israelsson, Eric Ericsson och Kristian Gidlund Hopp inför 2014: Nya skivor med Adele, Guns´n´Roses, Iron Maiden och Red

Hot Chili Peppers, men personligen ser jag mest fram mot Brandon Walsh livedebut i mars i Linköping.

Tobias Pettersson, musikredaktör

Önskar a lla en riktigt God Jul! Fullständigt program och biljetter: www.arenabolaget.se 54 NOLLELVA

Årets nystart: This is Hultsfred


F o to :

C a ll e S

to lt z

r ilden ä O B S! B ntage o lm ju tt e

F o to : L

uger

O B S! Bild e ett julm n är ontage

AMS E L AD DANI

MUSIKNYTT Text: Tobias Pettersson

AEROSMITH KOMMER HIT

Hur länge kan gamla rockhjältar fortsätta att rocka egentligen? Det verkar Steven Tyler och hans bandpolare i Aerosmith var nyfikna att ta reda på. Bandet är inne på sitt femte decennium som aktiva och nu drar de ut på turné igen och har bokat in ett gig i Sverige, nämligen bestämt på Tele2 Arena söndagen den 1/6.

RAY

...OCH ROBBIE OCKSÅ

LINDA PIRA

BÄSTJUSTNU! 1. Sky Ferreira - Årets Lucia 2. Daniel Adams Ray - Årets stjärngosse 3. Mauro Scocco - Borde vara SVT:s julvärd 4. Linda Pira - Årets tomtemor 5. Lorde - Årets tärna

Tror ni inte att även den amerikanska countrytrion Dixie Chicks kommer hit och lirar? Jodå, det gör de. Den 17 mars spelar de på Stockholm Waterfront, och det är faktiskt elva år sedan de lirade i vår huvudstad senast. Under den tiden har de hunnit göra politisk skandal, bli hatade, förlåtna och nu tagit sig tillbaka till toppen.

FULL FART FÖR ICONA POP

Det går bra för svenska Icona Pop just nu. Efter att ha härjat på den amerikanska topplistan med sin hit ”I love it” plockade Miley Cyrus upp dem som förband på sin vårturné. Nu gör Kate Perry likadant och har bokat dem som förakt på sin Englandsturné som börjar i slutet av maj.

16/12 After the Burial – Wolves within

SÄNGKLÄDER - ONE DIRECTION BED SET

Lagom till julhandeln släpptes årets version av gruppens uppskattade bäddset. Setet innehåller ett täcke med måtten

COOLA COUNTRYBRUDAR

SKIVSLÄPP

MUSIKTIPS Tänk att få krypa ner i sängen tillsammans med One Direction. Det är säkert en önskedröm för många människor i vårt land, och det är faktiskt fullt möjligt.

Nyligen kom swingalbumet ”Swing both ways” och under våren kommer Robbie Williams att vara ute på vägarna och spela i arenor i Europa mellan april och juli. Glädjande har han planerat in ett stopp i Globen i Stockholm den 15 maj. Turnén är en följd av hans otroligt hyllade framträdande på Palladium i London nyligen.

150x210 cm samt ett örngott med måttten 50x60 cm. Materialet är 100% bomull. Tillsammans med bandets kalender för 2014 är det den perfekta julklappen, så gå in på exempelvis cdon.se och beställ på en gång, för förra året tog 1Dsetet slut fort. Där kan man också läsa: ”Med ett One Direction-bäddset behöver du aldrig känna dig ensam”. (TP)

18/12 Lou Reed – Milestones 18/12 Arvingarna – Änglar och en massa kärlek 26/12 Bo Kaspers Orkester – Så mycket Bo Kaspers Orkester 27/12 Agnes – Collection 14/1 Månz Zelmerlöw – Barcelona sessions 20/1 Sophie Ellis-Bextor – Wanderlust 26/12 Lill Lindfors – Det bästa med Lill 27/1 Mike Oldfield – Man on the rocks 29/1 Nina Persson – Animal heart

VILL DU SATSA FRAMÅT? - VI SÖKER EN ANNONSSÄLJARE TILL NOLLELVA Ditt nya arbete innebär försäljning av annonser till tidningen Nollelva. Du ska kunna ge kunden hjälp med kreativa idéer i deras marknadsföring via tidningen, både idag och för framtiden. Datorvana i grafiska program och skrivintresse är ett plus. Vi tror att du är positiv, entusiastisk, kreativ, tävlings- och resultatinriktad. Åldersmässigt tror vi att du är 20-40 år. Vi utgår från att du har tidigare säljerfarenhet, kunskap inom marknadsföring och ett etablerat kontaktnät.

ANSÖKAN MED MERITFÖRTECKNING SKICKAS TILL: benny@nolltretton.se (eller) Nollelva/Nolltretton Media AB Att. Benny Nilsson, Badhusgatan 5, 582 22 Linköping För ytterligare information, kontakta: Benny Nilsson, VD och chefredaktör, tel. 0706-44 22 94. NOLLELVA 55


Foto: Lina Norrbom Ericsson

GALLERIA DOMINO HAR GJORT EN ”MAKE OVER”!

senaste året har många nya koncept öppnat i DOMINO, bland annat MK Shop som säljer hårvårdsprodukter och den omtyckta Brooklyn Bar på Prästgatan. Ni har väl inte missat att man nu som besökare kan nyttja gratis wi-fi i Galleria DOMINO? Fastighetsägaren Diligentia ser fram emot ett spännande år 2014 då mycket kommer att fortsätta hända, både ute och inne i galleria DOMINO. (BN)

SON

PÅ LINDEN Onsdagen 4 december gästade SON Linden köpcentrum för att sprida lite julstämning till oss norrköpingsbor. Musiker från SON spelade vacker och rolig musik för de förbipasserande och passade även på att sälja musikfyllda julklappar! Julgranen och pepparkakan fanns naturligtvis också på plats! (KW)

Foto: Vita Hästen

Fasaden mot Drottninggatan har putsats, målats och försetts med ny belysning, arbetet fortsätter mot Prästgatan. En helt ny julbelysning har satts upp och hela DOMINO strålar julfint! Inne i DOMINO har det också skett mycket den senaste tiden, en ny entré mot Prästgatan med nya glaspartier och en helt ny Lifebutik. I samband med detta kommer även Phonehouse bygga om sin butik. Under

För tredje gången kommer Östergötlands två bästa hockeylag mötas i ”Slaget om Östergötland”. Prestigematchen mellan de två antagonisterna spelas torsdagen den 19 december i Himmelstalundshallen, Norrköping. LHC har vid de två tidigare matcherna visat sig vara numret för stora för Vita Hästen, men nu hoppas Norrköpingslaget på tredje gången gillt. - Vi är mycket glada att LHC återigen vill ställa upp och möta oss i Slaget om Östergötland. För oss är det ett utmärkt tillfälle att få testa våra vingar mot tuffast möjliga motstånd och samtidigt känna att den gamla rivaliteten gör att

båda lagen kommer att gå fullt för vinst. Jag tror inte storebror LHC vill förlora mot Vita Hästen, säger Fredrik Jensen, VD i Norrköpingsklubben. - Det är trots allt Östergötlands två bästa ishockeylag som möts och ett bra sätt att stimulera hockeyintresset i länet ytterligare, säger LHC:s klubbdirektör Mike Helber. Så passa på att heja fram ditt favoritlag i ”Slaget om Östergötland”, biljetter till evenemanget finns att köpa i LHC Kundcenter i Cloetta Center eller online via vitahasten.se. De går också att köpa på Vita Hästens kansli. (BN)

Årets julklapp är...

EN RÅSAFTCENTRIFUG?

Kvalité och personligt HOS ÅSENS BLOMMOR Åsens Handelsträdgård drivs av Nette Bergström och Tomas i tredje generationen. 2010 öppnades Åsens Blommor i Åby och i november i år öppnades ännu en butik i Skarphagens Centrum. - Jag blev tillfrågad av Robert och Eva Ivarsson, Skarphagens Centrum om jag ville öppna ännu en butik och jag nappade direkt säger Nette. Byggnaden är helt nybyggd och ritad av den kända arkitekten Kai Wartiainen. - Med mina två butiker kommer jag närmare kunderna och kan ge dem en bättre service, fortsätter Nette. - För oss på Åsens gäller tre ledord - kun56 NOLLELVA

skap, kvalité och personlig service. Stilen på vår personal är blandad, tack och lov gillar vi inte samma saker så tillsammans blir vi en bra soppa, skrattar Nette. Förutom traditionella blommor erbjuder Åsens specialbeställningar till fest, events, bröllop och begravningar. Vi jobbar gärna med naturnära material i grunden och sedan skapar vi något personligt i samklang med kunden. Den nya butiken i Skarphagens Centrum är fylld till bredden av blommor när Nollelva är på plats. Det är en ljus och inspirerande butik i en kul form! (KW)

Vad i hela friden är en råsaftcentrifug? Jo, en slags finare juicepress kan man säga. Och det är årets julklapp 2013, menar Handelns Utredningsinstitut.

i köket, med exempelvis surdegsbak och långkok. I de flesta gallerior finns numera en juicebar, vilket också går i linje med årets julklapp. (TP)

Råsaftcentrifugen anses spegla den starka mat- och hälsotrend som råder för tillfället. Den anknyter också till det stora intresset för kokböcker och matprogram på tv. Dessutom finns ett nyväckt intresse bland svenskarna av gör-det-själv

TIDIGARE ÅRETS JULKLAPP: 2008 En upplevelse 2009 Spikmattan 2010 Surfplattan 2011 Den färdigpackade matkassen 2012 Hörlurarna


* Alla konserter framfรถrs i De Geerhallen Norrkรถping

i

im

ah lR

ie

an

.D

48 NOLLELVA 57


LOKALA PLATTAN

Saturday´s Heroes ”Stories left untold” Bandworm records Det är inte så mycket att säga egentligen, utan det är bara att hälla upp ölen, klä av sig på överkroppen och sedan poga runt som en galning så länge man orkar. Finspångsbandet Saturday´s Heroes släppte för en tid sedan sin nya sexspårs-EP där de levererar ännu mer av den fartfyllda arbetarpunk som gruppen blivit så bra på. Nu måste väl snart det riktigt stora genombrottet komma, för det här är definitivt ett band som många, många fler borde få upp öronen för. Under hösten har de varit på turné i Tjeckien och Tyskland, så lyckligtvis verkar det gå framåt. Hemsida: www.saturdays-heroes.com (TP)

LOKALA LISTAN

Foto: landmarkmedia/ Shutterstock

MÅNADENS SKIVSLÄPP One Direction ”Midnight Memories” SYCO Music Behovet av pojkband tycks vara omättligt. Inte nog med att många inom det gamla gardet, såsom Backstreet Boys, Boyzone och New Kids on the Block, har återförenats och är lika aktiva som förr, dessutom dyker det hela tiden nya grupper som för traditionen vidare. För det verkar finnas nåt i DNA:t hos unga tjejer som gör att de behöver sjungande och dansande killar att dyrka. Ett av de senare exemplen är One Direction som fick sitt genombrott i brittiska tv-programmet ”The X Factor” 2010, toppade listorna

med debutsingeln ”What makes you beautiful” och därefter gett ut två skivor innan ”Midnight memories” Det är lätt att slentriansåga band som One Direction, men jag gör ett ärligt försök att lyssna med öppna öron. Jag vill vara nere med kidsen och eftersom One Direction är så populära måste det ju finnas något som attraherar publiken. Så jag tvingar mig igenom låt efter låt med smörig, mesig och totalt ofarlig radiopop. Jag tänker: har det inte hänt ett dugg på

pojkbandsfronten de senaste 15 åren? För den här musiken skulle lika gärna ha framförts av Westlife eller Backstreet Boys på andra sidan millennieskiftet. Det är liksom bara... ljud. Musik som låter framställd i laboratorium, som går in i ena örat och ut i det andra. Inget fastnar, inget berör. Allt är så putsat, sandpapprat och runt i kanterna att all personlighet och liv har försvunnit. One Direction? Ja, rakt ner i soptunnan. (TP)

1/5

KLASSIKERN lokala musiker som alla kanske inte har koll på

Sandra Estberg

LINKÖPING Sjunger i dansbandet Martinez.

Liten Falkeholm

NORRKÖPING Spelade bas i Tant Strul.

Olle Persson

NORRKÖPING Operasångare som haft många roller på Folkoperan.

P.H. Andersson

LINKÖPING Spelat med Winnerbäck och sjunger tenor i vokalensemblen Voces Nordicae.

Hawkey Franzén -

ÖDESHÖG Har bland mycket annat gjort musiken till ”Dom kallar oss mods”.

58 NOLLELVA

Pink Floyd ”The dark side of the moon” (1973)

Det brittiska rockbandet Pink Floyd bildades 1965 i Cambridge och blev under andra halvan av 1960-talet betydande inom den psykedeliska musiken och senare även inom den progressiva rocken. Guldåren inleddes med 23-minuterslåten ”Echoes” på albumet ”Meddle” som enligt Roger Waters var början på det som skulle komma att bli ”The dark side of the moon” som släpptes två år senare och blev gruppens stora genombrott. Tidigare album från gruppen var ofta svåra att ta till sig på grund av de experimentella tongång-

arna, men ”The dark side of the moon” var ett fokuserat album som också hade tydliga teman. Musikaliskt är albumet starkt influerat av fusion och de individuella låtarna glider ihop med varandra. Här fanns också gruppens första topp-20 hit på den amerikanska billboardlistan: ”Money”. ”The dark side of the moon” är ett av världens mest sålda album. Albumet innehar rekordet för att ha stannat längst på Billboard-listan, där det låg 741 veckor i rad mellan 1973 och 1988. (TP)

SOUNDCHECK Pojkband som blivit gubband

Kommer lira på Sweden Rock Festival

Smöriga ballader

Distade gitarrer och dubbeltramp

Tjugoårsjubilerar som band

Nyskapande och fräckt

Femte studioalbumet sedan starten 1994

Snäll och beskedlig pop

Odödliga mästerverk

Boyzone ”BZ20” Warner

1/5


presenterar våren 2014 Invasionen

Marie Fredriksson

Robbie Williams

”INVSN”

”Nu”

”Swing both ways”

Columbia/SONY

Warner

Island/Universal

Ja, det är alltså Dennis Lyxzéns band Invasionen det handlar om, eller INVSN som gruppen numera kallar sig sedan de börjat satsa internationellt. Skivan har tydligen spelats in på både svenska och engelska, men jag har bara hört den svenska versionen. Och när jag hör INVSN:s svärta, dysterhet, ekodränkta sång och monotona låtstrukturer förs tankarna omedelbart till det tidiga 80-talets postpunk.

Det har gått hela 17 år sedan Marie Fredriksson släppte ett album med originallåtar på svenska. Under den tiden har hon som bekant drabbats av hjärntumör och sedan kämpat hårt för att komma tillbaka till ett normalt liv. På senare tid har hon varit ute och turnerat med Roxette men parallellt jobbat med sin egen skiva med nya, egna låtar. Där har bland annat Gessle bidragit med en låt, och oj oj oj... det har visst även Johan Kinde, min stora husgud, som dessutom har ett förflutet ihop med Marie.

Att Robbie Williams har en croonerwannabe i sig är känt sedan länge. Redan för tolv år sedan gav han ut en swingplatta, och även hans popskivor har haft ett storslaget anslag som skiljt sig en del från de flesta av hans konkurrenter. Robbie trivs i sin smoking och verkar alltid ha drömt mer om att vara en modern Sinatra än en ordinär popkille. Och kanske är det dags på allvar nu att ta steget?

Jag hör Stranded Rekords-katalogen vakna till liv med lite Massproduktion-vibb. Efter ett snack med Joy Division fortsätter INVSN:s deppop fram till Silverbullits repetitiva rock för att få lite mer näring för att slutligen landa mitt i myllan av nutida band som Nord & Syd och Knivderby. Lyxzén sjunger bra, den retrobetonade ljudbilden är snygg och behovet av mörka tongångar att ligga och deppa på sängen till är omättligt, så INVSN fyller definitivt ett tomrum. Fast musiken ekar mer av nedlagda industrier än av krossade hjärtan. En riktigt bra skiva, stundtals briljant. (TP)

Och det var det intressantaste med denna platta. Marie har gjort en trevlig skiva som hennes fans förmodligen kommer att uppskatta, men ställer man högre krav på musik än att den bara ska vara allmänt trivsam så kan man inte kalla ”Nu” för särskilt spännande. Jag hör heller ingen sån där omedelbar klassiker som kan föra stafettpinnen vidare från låtar som ”Ännu doftar kärlek”, ”Sparvöga” eller ”Tro”. Det kanske skulle vara den smäktande balladen ”Längtan” i så fall, den är i alla fall ganska fin. (TP)

2/5

4/5

Tack vare hans pojkaktiga charm glömmer man lätt att Robbie faktiskt fyller 40 i februari och ett naturligt steg är självklart att göra mer vuxen musik för en mer vuxen publik. Här framför han 16 swinglåtar ihop med storband och det låter givetvis strålande. Lily Allen och Kelly Clarkson är två av gästerna och bland låtarna hittar vi exempelvis ”Jag vill va som du” (på engelska såklart), ”Puttin´ on the ritz” och en swingversion av ”I will survive/Supreme”. En titel som ”No one likes a fat pop star” och att Robbie pompöst beordrar publiken ”kiss my ass!” är ju också ganska roligt. Och som helhet är det en riktigt bra skiva, såvida man inte förväntar sig modern arenapop. (TP)

3/5

Kvelertak

26 Januari, Dynamo

Marie Fredriksson 22 Februari Louis De Geerhallen

Henrik Dorsin

Ulf Lundell

Britney Spears

”Trunk”

"Britney Jean"

Billie Joe Armstrong & Norah Jones

Warner

RCA

”Foreverly”

Inget är nytt i Ulf Lundells värld. När han inte hotar med att lämna landet eller lägga ner karriären spottar han ur sig både skivor och böcker. ”Trunk” är hans 28:e studioalbum i ordningen om jag räknat rätt och skulle lika gärna kunnat vara inspelat 1984. Uffe kör sin klassiska stil med organisk gitarrock som står stadigt med breda ben och juckar med skrevet, när han inte drar ner tempot och bjuder på sköna ballader. Texterna är både nostalgiskt tillbakablickande och politiska kommentarer om samtiden.

När Britney Spears klev ner i svenska Cheironstudion i slutet på 90-talet så blev det början på en makalös karriär. Hon har levererat hitlåtar på löpande band och var under en tid absolut störst inom sin genre. Som ett exempel var det danska bandet Aqua en gång i tiden megastora. Ingen trodde väl då, när peaken var som störst, att bandet ganska snabbt skulle bli iskallt och till slut försvinna helt. Lene Nystrøm (bandets stjärna) försökte sig på en solokarriär, men inget hjälpte - för tiden var kommen. Tiden när bäst-före-datumet gått ut!

Man undrar ju hur karln orkar vispa runt gitarriff år efter år. Alla dessa skivor, böcker, turnéer och långa tretimmarskonserter. Han fyllde 63 i november, precis som en av låttitlarna på skivan, men verkar inte mattas ett dugg trots det. Att det blir en viss återanvändning med åren är kanske naturligt. ”När vi var kungar” är till exempel samma grundlåt vi redan hört ett otal gånger, exempelvis i ”Ute på vägen igen” och ”Lycklig, lycklig”. I ”Gå på tvärs” har han helt oblygt snott riffet till ”Smoke on the water”. Det är kanske inte årets mest nyskapande platta, men jag tycker att Uffe brinner ganska bra än och har gjort en överraskande vital skiva. (TP)

Möjligen är inte Brittan riktigt där än, men med nya Britney Jean så har hon i alla fall inte bevisat motsatsen. Trots att det, enligt egen utsago, skulle vara ett av hennes mest personliga album. För mig sitter mycket av det personliga i sättet att uttrycka sig, hur man sjunger. Men med en autotune på full jävla gas hela tiden så har jag svårt att hitta något personligt. Det blir spretigt, det blir ointressant och det hjälper faktiskt föga att hon anlitat namn som Will i Am och David Guetta. Denna åttonde platta tillhör inte en av hennes bättre. ”Til it´s Gone” och ”Perfume” håller god Britney-klass, övrigt material känns bara så där. Var tid har sin röst och sin personlighet och jag är rädd för att Britney snart har förbrukat sin. (JL)

”Näktergalen från Holavedsvägen” 21 Mars Louis De Geerhallen

Warner

3/5

2/5

Det här är kanske inte årets bästa platta, men det är nog en av de mest oväntade. För vem hade trott att punkslyngeln Billie Joe Armstrong från Green Day och småjazziga Norah Jones skulle göra en platta ihop? Och dessutom en skiva som innehåller country, bluegrass och gammaldags amerikansk folkmusik. Det som förenar de två artisterna är en kärlek till The Everly Brothers och särskilt albumet ”Songs our daddys taught us” från 1958. ”Foreverly” är nämligen en nyinspelning av plattans tolv låtar, ett coveralbum helt enkelt. Norah Jones har ju tidigare rört sig i de markerna, men för Billie Joe är det en helt ny utmaning, som han dock klarar av väldigt bra. De två framför enkla och avskalade versioner av The Everly Brothers-låtarna. Mestadels används bara komp av frikyrkogitarr, fiol, piano och duettsång av Norah och Billie Joe, och man förflyttas till en skranglig veranda på den amerikanska landsbygden för sisådär 70 år sedan. Det är en nedtonad och minimalistisk skiva som säkert kan uppfattas som lite enahanda, men som visar ett amerikanskt musikarv som ofta glöms bort. (TP)

Torsson

22 Mars, Dynamo Lucky You vill TACKA all publik, artister och samarbetspartners för ett bra konsertår 2013! Fler bokningar släpps inom kort. Håll er uppdaterade genom vår hemsida och Facebook.

3/5 NOLLELVA Endast för publicering i

59


FALLWITH GRACE Tex t: Tobias Pet tersson Foto: Annie Fredriksson

011 013

MUSIC NEWS TACK OCH HEJ Linköpingsbandet Coerced Existence tog egentligen farväl med en sista spelning på Sagateatern i Linköping i augusti förra året. Men de hade tre låtar kvar som de ville göra nåt med, så nyligen släppte de EP:n ”Sinners” som nu finns ute på bland annat Spotify, iTunes och Amazon. Innan den har bandet, som spelar melodiös dödsmetal, gett ut en fullängdare vid namn ”The Rite” i september 2011.

PUNK FRÅN ALLIANSEN

Tuffa gitarrer och starka melodier, där har ni receptet för Fall With Grace. Nu är bandet aktuellt med sin sprillans nysläppta debut-EP ”Dreams are but another reality”. Fall With Grace bildades för tre år sedan och har sina rötter i Borensberg. Efter diverse medlemsbyten fann man i somras den nuvarande sättningen, då allting föll på plats och basisten Marcus ”Big M” Danielsson och sångerskan Tove Söneby kom in i gruppen. - Från början skulle Tove bara vara med som gästsångerska på låten ”Black Tears”, men det funkade så bra att hon kom med på heltid i bandet, säger gitarristen Daniel Eloff. Varför fastnade ni för namnet Fall With Grace? - Vi hade en lång lista med namn. Det lät bra med tre ord i rad och det fanns även en symbolik i det: att om det går utför och man faller så kan man ändå göra det med stil, säger Daniel och berättar hur bandet har utvecklats: - I början visste vi inte riktigt åt vilket håll vi skulle gå och spelade någon slags

garagepunk, men nu har vi gått mot ett större sound. - Framförallt har vi blivit bättre musiker. En av våra styrkor är att alla i bandet är delaktiga i musiken, säger Oscar Allard som sjunger och spelar gitarr. - Vi brukar säga att vi spelar swedish popmetal. Starka popmelodier med tyngd, förklarar trummisen Joel Francén. - Vi har sagt att vi inte ska hindras av någon genre. Vill vi göra en smörballad så gör vi det, säger Daniel.

FÄRSK PLATTA I BAGAGET Bandet släppte den första singeln i somras. Därefter började de spela in resten av materialet och i september började de mixa. Den 16 november släpptes skivan på nätet och den 30 november hade de releaseparty på Elsas Hus i Linköping där de körde den nya skivan rakt av. Men de pratade även en del om plattan, för det finns en berättelse i upplägget som går från drömmen om att träffa någon till tvivel, via en ”turning point” som får personen att våga ta steget till den storslagna finalen där allt faller på plats. - Skivan heter ”Dreams are but another

reality”. Det betyder att drömmar inte behöver vara ogripbara. Vi ställer frågan: är det en dröm eller bara en annan verklighet? Det kanske bara är en definitionsfråga. Det finns alltid två sidor av myntet, säger Joel. - Texterna är väldigt viktiga för oss, vi slänger inte bara in lite ord som låter bra. Vi hoppas att några som gillar låtarna kommer att lyssna på texterna och ta till sig vad vi vill förmedla, säger Marcus. Nu satsar bandet få att nå ut med skivan och därefter komma ut och gigga, och helst utanför länet. Närmast på tur står en spelning den 17/12 på Stopet i Norrköping och bandet lovar att ge järnet på scenen. - Vi kommer att bjuda på en musikalisk upplevelse, men framförallt en liveshow med energi. Norrköpingsborna kommer le och stampa takten, säger Marcus. - Det blir mycket svett, säger Daniel. - Ja, fy fan, det blir det. Står man längst fram vid scenkanten är chansen väldigt hög att man får vår svett på sig, säger Marcus. - Och det verkar som det smittar av sig på publiken. De brukar inte ha svårt att hänga med i vår energi, säger Daniel.

Under mottot ”Blått blod, svart hat” levererar Alliansen stenhård borgarpunk med texter om Lidingö och Spy Bar. Den stora hiten är ”När pappa betalar” och Alliansen har snabbt gjort sig ett stort namn bland Stureplans stekare och brats. - Ni hade eran chans. Punken är vår nu, hälsar Alliansen till alla trångsynta vänstermänniskor.

RIFFANDE AGNOSTIKER Enkla riff och en känsla i magen, det är vad metalbandet Ash and Coal från Linköping vill uppnå. Halva bandet har lirat ihop sedan 90-talet, och nyss tog man in två nya gitarrister vilket skapade ny energi som ledde till att kvartetten nyligen gav ut sin sexspårs-EP ”Agnostica”. Den kan man höra på: ashandcoal.bandcamp.com

ODÖDLIG METAL I november släppte norrköpingsbandet Immortal Days sin nya singel ”Shining”. Bandet startade 2011 som en instrumental kvartett, men numera är man sex personer och har två sångare. Musiken beskriver de som progressiv metal med inslag av bland annat postrock. Lyssna på ”Shining” på: youtu.be/dfSk7RFzRJg Har ni ny basist? Turné på gång? Ny skiva i pipelinen? Mejla stora och små bandnyheter till: tobias@nolltretton.se

HÄLSA2014

I vårt nummer 1-14 som kommer ut den 24 januari kommer vi ha en temadel om träning och hälsa. Där kommer vi skriva om nyheter inom träningsvärlden, lite om vårens trender och lokala profiler inom området... Förra årets temadel blev mycket omtyckt och vi ska se till att årets blir minst lika bra. Du som annonsör har möjlighet att få fram ditt budskap på ett mycket bra sätt.

Missa stora gyminte vår guide

Är du intresserad av att annonsera? Kontakta våra säljare för mer info... Lina Norrbom Ericson Kicki Wisell

60 NOLLELVA

0707-64 49 96 0760-20 81 93

2014


Sveriges största turné

Start med Katapulten 24-25 jan 2014 Alla akter spelar på Dynamo i Norrköping

Turnéschemat släpps den 17 december på livekarusellen.se www.facebook.com/livekarusellen

Livekarusellen arrangeras av Studiefrämjandet i samarbete med landets fritidsgårdar. Tävlingen är öppen för alla musikstilar.

NOLLELVA 61


Foto: TV3/Johnny Wohlin

FAKTA

Lotta Tejle

I TV-RUTAN Jul med Plura

I år ska Plura se till att vi får en riktigt mysig jul med massa god mat i TV 3. Dock har han tröttnat på att han tvteamet hemma i lägenheten och istället har inspelningen flyttat hem till parhästen Måns Herngren. ”Pluras jul – hos Måns” sänds i fyra avsnitt veckan innan jul och gästas bland andra av Melinda Kinnaman och Björn Kjellman. I varje avsnitt medverkar dessutom en känd kock. Programserien avslutas den 23 december då TV 3 sänder en direktsänd uppesittarkväll.

ik. 1960 i Västerv Född: 17 mars Linköping. Uppvuxen: I Stockholm Bor: Enskede, laren Juan med skådespe Familj: Sambo h barn. Rodriguez oc pelerska Yrke: Skådes ie, Bröllopsl: Smala Suss Filmer i ur va jkar. h Mammas po fotografen oc . ets julkalender år i ef museich Ak tuell: Som

MÅNADENS HEMSIDA ma-grandprix.com

Åtvidabergskillen Mattias Andersson tillhör racingeliten i landet och kör STCC sedan 2001. Sedan 2004 har han drivit sitt eget team, och från 2006 har han drivit det från Linköping där han också har en gokarthall tillsammans med sin far. Förra året blev han bästa enbilsteam i mästerskapet med sin Dacia. Nu laddar han inför sin 32:a(!) tävlingssäsong som drar igång på Ring Knutstorp i vår. Följ Mattias och teamet på hemsidan.

RÖSTER I RADIO Östgötar i East FM

På måndagar klockan 17.00 kan man ratta in East FM:s program ”Östgöten”. Där djupintervjuar Hugo Kalm varje vecka intressanta östgötar. Vissa är kända och andra kanske något mindre kända. Gemensamt för de medverkande är att de har något spännande att berätta om. Under hösten har vi bland annat hört intervjuer med piloten Adam Lewis-Olsson, modellen Angelica Jansson, musikern Sofia Svärdh, entreprenören Petra Rudin och Daniel Estenberg som vann en tävling i spelet Sim City. 62 NOLLELVA

SUR MUSEICHEF I Text: Tobias Pettersson Foto: Johan Paulin

För någon vecka sedan var hon nominerad till en internationell Emmy som Bästa skådespelerska för sin insats i SVT-serien "30 grader i februari". Inte illa av en Linköpingstjej som började sin karriär med Dramainriktning på Katedralskolan. Fram till julafton kan vi se Lotta Tejle som en sur museichef i årets julkalender "Barna Hedenhös uppfinner julen".

Julkalendern

och håller på att bygga en rymdraket för att åka dit. Vi får även träffa 11-åriga Stella för tillfället bor hos sin stränga farmor i ett museum. Stella önskar sig innerligt en familj som håller ihop och gör saker tillsammans, eftersom hennes pappa bara bryr sig om sitt jobb med att bygga raketen som ska åka till framtiden.

ETT HEDERUPPDRAG

Det blev ingen Emmy för Lotta Tejle, men bara att vara nominerad till ett av tvvärldens absolut finaste pris är så klart en stor ära. Till vardags hittar vi henne på Dramatens scen där hon sedan ett år tillbaka är anställd. Hon har även medverkat i en rad filmer och tv-produktioner genom åren, inte sällan tillsammans med regissören Ulf Malmros. I årets julkalender är det dock Oskar Mellander och Jonathan Sjöberg som regisserar och i övriga roller ser vi bland annat Sissela Benn, Fredde Granberg, Per Andersson, Sten Ljunggren och Björn Gustafsson.

Rollen som Stellas farmor, den sura museichefen, görs av Lotta Tejle, något hon ser som ett hedersuppdrag. Dock har hon ingen större personlig relation till Hedenhösarna. - Jag måste säga att jag faktiskt inte läst böckerna, mer än att jag bläddrat genom dem. Men jag känner till figurerna och tycker att de funkar bra i den här julkalendern. - Jag har bara sett de första avsnitten, och så långt tycker jag det är bra, roligt och spännande och väldigt välgjort och snyggt filmat. Och det finns en julstämning, så alla de där olika delarna som ska vara med är det.

"Barna Hedenhös uppfinner julen" baseras på rollfigurer från Bertil Almqvists populära böcker om familjen Hedenhös, som utspelar sig på stenåldern. I julkalendern lyckas stenåldersfamiljen Hedenhös ta sig till nutidens Stockholm, där julen i detta parallelluniversum dock inte uppfunnits än. Det finns en kallhamrad statsminister som är besatt av framtiden

Vilken tycker du är den bästa julkalendern? - Oj, svårt att säga. Den första jag kommer ihåg är Teskedsgumman med Birgitta Andersson och Carl-Gustaf Lindstedt, jag tror jag var nio år. På den tiden fanns det inte så mycket barnprogram, så det är ett av mina första tv-minnen. - Sedan har jag följt julkalendern med

mina egna barn, jag kommer till exempel ihåg året när Pelle Svanslös var. Jag tycker det är en fantastisk fin tradition. Lotta har en del släktingar som bor kvar i Linköping men själv kommer hon att fira julen hemma i Stockholm där hon bor. Vad önskar du dig i julklapp? - En baklykta på cykeln. Vem vill du se som julvärd? - Kan inte svara på det, jag har inte tänkt i de banorna.. Det brukar alltid vara någon bra. Vad är godast på julbordet? - Sillen. Vad är äckligast på julbordet? - Jag brukar nog smaka av allting. Det finns inget speciellt som jag inte gillar. Vad händer för dig 2014? - Jag är ju fast anställd på Dramaten, så jag ska börja repetera "Utvandrarna" under våren. Det är en stor ensemble med bland annat Stina Ekblad och Rolf Lassgård och den har premiär i slutet av april.

Julkalendern sänds varje dag i SVT 1 och i Barnkanalen från den 1 december till den 24 december. Sändningstiderna är 7.15 och 18.45 på vardagar, och 8.45 och 18.45 på helger.


med Hugo och Julle 채r tillbaka varje vardagseftermiddag

15:00


FILMKRYSSET EFTER ELD

SPANSK MATRÄTT

TÄNDS VID JUL

SÄGER POSITIV

TALLIUM

MÖLLBERG

GÖR MAN NÖTDJUR

nollelva © nolltretton FÄRRE ÄN FÅ

FINNS I SJÖN

STOR SAL

SPÖDAM

HÖR GUD

BARRVÄXT

ÖKAR SIMKUNNIGHET

VILLE KUNGEN VÄNDA

TROPISK FRUKT

ROR MAN

FORNNORDISKA GUDAR

TILLHÖR SVERIGE

Vinn! DVD-filmer

HAR KOPP BILJARDKÄPP

TYSK ÄNGEL

BRUNT SOCKER

EJ NÅGON GÅNG

ÄR SOM BAKEN

PÅ HOLLÄNDSK BIL

KAROLINSKA INSTITUTET

BIL SOM SPINNER

DANSK POPGRUPP

RESA

BAKSLÅ

FYNDTILLFÄLLE

OFTA PÅ GLASÖGON

OUTHÄRDLIG

LYXÅK

FÖR SÖVNING

VÄGGBEKLÄDNAD

KARNEVALSTAD

”HUNDFÖTTER”

INLINDAD MAN

SOLGUD

VÄDERSTRECK

SPANIEN I ENGLAND

FILMBOLAG

ELAK

SITTER MAN PÅ

...som har turen att vinna de två rykande färska filmerna - ”Monica Z” och ”Mitt liv med Liberace” (från SF). Så passa på och tag chansen att få en riktigt trevlig filmkväll...

HET DANS I TVÄTTMEDEL FÖRR

KAN VIRRIG HAR HEMLIGA AGENTER

FATTIG KAN MAN SPELA

FINNA

MISSTÄNKER

SPOLAR KRÖKEN

FÖR SYNS SKULL

LÄGGER SKYTT

PÅ LOTT

Ö VID SUNDSVALL

EFTER NATT

PALMLUND

ÖVERJÄST ÖL

FEL I DATORN

FORTFARANDE

NEDSLAGNING SLUM

Namn: ...............................................

BYGGKLOSSAR

BAK PÅ FOTEN

TRE I MADRID

FRITT LEJON

FÖRSTÅ

BLIR KVAR

VÅR LÄNSBOKSTAV

BANKTRÄD

Lösningen till FilmKrysset vill vi ha senast onsdagen den 15/1 2014. Bland de rätta lösningarna drar vi tre vinnare...

Adress: ............................................. Postadress: ....................................... Tel.nr/E-mail: .....................................

VAKEN NALLA

FYLLER VI ALLA SKYDDAR OSS MOT UV-STRÅLNING

KOMMER FÖRST

RASKAR RÄVEN ÖVER

HASSE I RUTAN

FLÖDE

SKÖTER AKUPUNKTÖR

KAN VI STÅ PÅ

SNÅL SOM EN...

UNDERHÅLLAS

Stort utbud av dräkter och masker till kommande helger finner du hos

G:a Tanneforsv. 88 • Linköping • 013-31 34 60 64 NOLLELVA

Skicka er lösning till:

Nollelva G:a Rådstugugatan 31B 602 24 Norrköping


NOLLELVA PRESENTERAR DET SENASTE INOM SPELVÄRLDEN Text: Carl Linné

MÅNADENS SPEL CONTRAST

(PC, PS3, PS4, Xbox 360) Contrast utspelar sig i en något surrealistisk noir art deco-inspirerad värld där man kontrollerar Dawn. Dawn är en imaginär kvinna i Didis värld som kan röra sig mellan de tredimensionella och tvådimesionella planen genom att hoppa in i skuggor och på så sätt ta sig fram där man annars inte skulle kunna göra det. Didi är en liten flicka som bor med sin mamma som jobbar på en lokal kabaré, the Ghost Note, där hon uppträder med sensuell sång och “dans”. Didis far finns inte längre i hennes liv och hon undrar så klart om han någonsin kommer att komma tillbaka till familjen och efter att, med

Dawns hjälp, ha smitit ut från sitt hem och tjuvtittat på sin mors uppträdande får hon reda på att hennes far är i staden. Han är tillbaka för att på plats försöka fixa till sina tidigare misstag som han gjort mot familjen, men eftersom han är en typisk “klant” behöver han så klart hjälp att fixa sin nästa stora grej, en stor cirkus med en massa attraktioner där huvudnumret ska vara den otroliga Vincenzo.

personer. Hon vill även träffa sin riktiga pappa, den otroliga Vincenzo och det är så klart med hjälp av Dawns fantastiska förmåga att röra sig i skuggornas värld som detta sker. Genom att hoppa mellan den “riktiga” världen och skuggornas värld löser man mer eller mindre svåra pussel, man springer och hoppar sig fram enligt ett ganska klassiskt plattformsmaner.

OM OCH OM IGEN Efter att ha fått reda på att Didis mamma har kastat ut hennes far och även fått reda på att hennes far egentligen är den otroliga Vincenzo vill så klart Didi hjälpa sin far som har tagit hjälp av lite tvivelaktiva

Tyvärr lider spelat av en hel del buggar som vid en del tillfällen tvingar mig att starta om banan, vilket inte är så kul och kontrollen är inte så precis som man skulle önska vilket leder till att många moment måste

göras om och om igen. Pusselbiten är däremot helt ok. Med hjälp av olika ljuskällor skapar man nya vägar för att ta sig fram mellan banorna, men eftersom kontrollen inte är helt följsam så blir pusslen ibland frustrerande och man är på gränsen att ge upp även fast man vet vad lösningen är. Sammanfattningsvis kan man säga att känslan och stilen i spelet är väldigt trevlig och det är en väldigt bra spelidé, men som lider av en alldeles fruktansvärd kontroll och en del buggar som gör livet surt för spelaren.

2/5

SPELNYHETER SPELNYHETER SPELNYHETER SPELNYHETER SPELNYHETERSPEL INGENJÖRERNA BAKOM KINECT KÖPS UPP AV APPLE

PrimeSense, det israeliska företaget som lade grunden för den första Kinectmodellen har köpts upp, men inte av Microsoft. Istället är det Apple som lagt ned ”omkring” 360 miljoner dollar, rapporterar All Things D. Apple vill inte kommentera köpet, men vi bör förstås räkna med någon form av sensorteknologisk utrustning i kommande produkter från företaget. Eventuellt inkorporerad i Iphonekameror, kanske i datorer, eller kanske i något helt nytt. Det ska po-

ängteras att det här inte är någon katastrof för Microsoft som trots allt skapade Kinect till Xbox One helt på egen hand. JOHN CARMACK LÄMNAR ID SOFTWARE

När techgeniet John Carmack började jobba med Oculus Rift började det givetvis ryktas om huruvida han skulle sluta arbeta hos Id Software, studion han en gång grundade och som är ansvariga för klassiker som Doom, Quake och Wolfenstein 3D. Det var dock något ägaren och utgivaren Bethesda snabbt gick ut och dementerade.

Nu bekräftar dock Carmack själv att han väljer att lämna företaget, officiellt. Detta är vad han har att säga på Twitter: ”I wanted to remain a technical adviser for Id, but it just didn’t work out. Probably for the best, as the divided focus was challenging.” JOBBAR TELLTALE PÅ ETT GAME OF THRONES-SPEL?

IGN påstår sig fått höra från flera olika källor att Tellatale Games, skaparna av hyllade spelserierna The Walking Dead och The Wolf Among Us (som recenserades i förra

numret), nu jobbar på ett Game of Thronesspel. Mycket mer detaljer än så finns inte i nuläget, men vågar vi, med tanke på hur Telltale jobbat innan, gissa på att det i så fall rör sig om en episodbaserad serie? Studions högsta höns, Dan Connors, har tidigare sagt att de jobbar på ett hemligt projekt baserat på en av deras drömlicenser. Kan det vara detta projekt han då talat om? Det här är hur som helst ett spännande rykte, och det finns utan tvekan grym potential i kombinationen att sätta en så intressant mytologi i händerna på en så intressant studio. NOLLELVA 65


FAKTA

ARNOLD SCHWARZENEGGER Född: 30 juli 1947 i Thal i Steiermark, Österrike. Yrke: Skådespelare, före detta kroppsbyggare och politiker. Familj: Tidigare gift med Maria Shriver. Arnold har fyra barn med Shriver och ett utomäktenskapligt barn med familjens hushållerska. Aktuell: I filmen ”Escape Plan”.

FILMOGRAFI I URVAL: Escape Plan (2013) The Last Stand (2013) The Expendables 2 (2012) The Expendables (2010) Text: Tobias Pettersson Foto: Nordisk Film

Capitalism: A Love Story (2009) Terminator 3: Rise of the Machines (2003) Collateral Damage (2001) 6:e dagen (2000) End Of Days (1999) Batman & Robin (1997) Eraser (1996) Klappjakten (1996) Junior (1994) True Lies (1994) Dave (1993) Den siste actionhjälten (1993) Terminator 2: Domedagen (1991) Dagissnuten (1990) Total Recall (1990) Red Heat (1988) Twins (1988) Rovdjuret (1987) The Running Man (1987) Barbarernas hämnd (1985)

Nu är politikertiden över och Arnold Schwarzenegger kan åter igen koncentrera sig på filmkarriären. Han har många spännande filmer på gång de kommande åren, men just nu är han aktuell i Mikael Håfströms ”Escape Plan” där de två actiongiganterna Schwarzenegger och Stallone möts i ett fängelse. Det har gått tio år sedan muskelpaketet Arnold Schwarzenegger spelade en riktig filmroll senast. Han har lyckats klämma in några mindre framträdanden i ”The Expendables”-filmerna, men mestadels har han ägnat sig åt att vara guvernör i Kalifornien. Efter åtta år på posten är nu politikerkarriären över och Arnold har åter börjat att synas på vita duken. Det är en lång och framgångsrik meritlista den österrikiske före detta kroppsbyggaren har med Hollywoodsuccéer. Inledningsvis var det just hans välpumpade kropp som fick in honom i branschen. Efter att ha blivit Mr Olympia sju gånger och Mr Universum fyra gånger dök han upp i kroppsbyggardokumentären ”Lyfta skrot” och snart även i de två Conan-filmerna ”Conan - Barbaren” och ”Conan - Förgöraren” där han flexade musklerna. Det blev biljetten till Hollywood där han under 80-talet blev ett stort namn med actionfilmer som ”Terminator”, ”Rovdjuret” och ”Running Man”. Han har genom åren även provat på kom66 NOLLELVA

edier, som exempelvis ”Dagissnuten” och ”Twins”, men det är inom actiongenren han haft sina största framgångar. Sin absoluta höjdpunkt anser många att Arnold nådde 1991 med filmen ”Terminator 2” som var både nyskapande med sin teknik och ansågs oerhört cool när den kom. Även ”True Lies” från 1994 var ett påkostat actionäventyr, som även bjöd på en stor dos humor. Mot slutet av 90-talet hade Arnold dock fastnat i ett ganska förutsägbart actionfack där han hela tiden gjorde liknande roller. Kanske var det därför han hoppade av cirkusen och istället valde att satsa på politiken?

TUNGVIKTSMÖTE Men nu är han tillbaka och spelar mot Sylvester Stallone i ”Escape Plan”. Och den som fått äran att regissera detta tungviktsmöte är självaste Mikael Håfström, som tidigare bland annat gjort filmen ”Ondskan”. Filmen handlar om en man (Stallone) som blir falskt anklagad och placerad

på samma rymningssäkra fängelse som han själv har designat. Är det någon som kan bryta sig ut är det han själv, men han behöver hjälp av en kompanjon (Schwarzenegger). Senast vi såg Arnold var i westernrullen ”The Last Stand” tidigare i år. Där spelade han en sheriff i den lilla hålan Sommerton i utkanten av Arizona, som snart råkar på Peter Stormare och lite mexikanska skurkar. Och det kommer bli ännu mera Schwarzenegger på vita duken framöver. Först dyker han upp i ”Ten” i början av 2014 där man får följa en knarkbekämpande elitstyrka som hamnar världens farligaste narkotikakartell på spåren. Vad som verkar vara en rutinrazzia är i själva verket en välplanerad kupp från deras sida, som gör dem till miljonärer. Men någon börjar att ta deras liv, en efter en.

SKJUT-PÅ-ALLT-SOM-RÖR-SIG Året efter kommer han även att dyka upp i

Commando (1985) Hårda bud (1985) Conan - Förgöraren (1984) Terminator (1984) Conan - Barbaren (1982) Cactus Jack (1979) Lyfta skrot - Pumping Iron (1977) Herkules i New York (1970)

”Maggie”, som handlar om en tonårsflicka som blir smittad av en zombie. Men framförallt har Arnold tre riktiga förmodade publiksuccéer i pipelinen de kommande åren. Först ut är ”Expendables 3” där Stallone för tredje gången samlar gräddan av världens actionhjältar för lite klassiskt skjut-på-allt-som-rör-sig. Denna gång är det Mel Gibson som spelar skurken som tror han kan besegra Sly, Dolph och de andra tuffingarna. Sommaren 2015 är det sedan dags att reboota ”Terminator”-serien när den femte filmen i serien har premiär. Arnold medverkar, men filmen sägs inte vara en fortsättning på de tidigare utan lär istället vara starten på en ny trilogi. Slutligen planeras det även för en ny ”Conan”-film som fått namnet ”The legend of Conan”. Mer än så är inte känt om filmen, men för Arnold blir det ett sätt att knyta ihop säcken eftersom det var genom Conan han slog igenom en gång i tiden.


LLER A V K FILMS Foto: Featureflash/ Shutterstock

KOMMANDE DVD-FILMER v.50 Empire State, Sector 7, Snabba Cash - Livet Deluxe, The Lifeguard, Smurfarna 2, Hours, Silent Night v.51 Kick-Ass 2, The Conjuring, One Direction - This is us, The Colony, Hur många kramar finns det i världen? v.52 Elysium, Red 2, Jobs, Fresh Meat, Belleville Baby v.01 Grown Ups 2, The Heat, Almost Friends, Mitt liv med Liberace, Gingerclown v.02 Pain & Gain, The Deadly Game, Dead in Tombstone, Paranoia, 5 senses of Fear v.03 Emperor, Smärtgränsen, Blue Jasmine, Monica Z v.04 Skumtimmen, Getaway, Riddick, Stitches, Familjetrippen, Disconnect, Bless me Ultima (utgivningsdagarna är preliminära)

BOYLES LIV BLIR FILM STREEP BLIR BOYLE?

Stilla natt, heliga natt, allt är frid..?

Nu är tanken att Susan Boyles liv ska bli film. Ni vet den där engelska damen som knockade alla och gjorde braksuccé i talangjakten ”Britain’s Got Talent” på tv. Filmen kommer att vara en biografi och kretsa kring hennes väg till vinsten i ”Britain’s Got Talent”, där hon chockade hela juryn med sin ljuva stämma. Vem som regisserar är ännu inte klart, men Boyle har avslöjat att det lutar åt att Meryl Streep kommer att gestalta henne på vita duken. NYTT FÖRSÖK MED DON QUIXOTE

Den klassiska historien om Don Quixote som slåss mot väderkvarnar är det många som tycker om, inte minst Terry Gilliam som försökt att filma historien de senaste 13 åren. Av olika anledningar har inte filmen blivit av trots att skådisar som Johnny Depp, Robert Duvall och Ewan McGregor varit kopplade till Gilliams olycksdrabbade projekt. Nu är det sjunde gången gillt för Gilliam - Nu vill jag mest göra den för att bli av med den och kunna gå vidare i livet, säger regissören. BOKEN CIRKELN FILMAS

Nyligen kom den tredje och avslutande delen ut av Mats Strandberg och Sara Berggren Elfgren fantasytrilogi som började med boken ”Cirkeln”. Filmatiseringen av ”Cirkeln” skulle ha påbörjats redan 2012 men lades på is när författarna inte kände förtroende för dåvarande filmbolaget. Denna gång är man uppbackade av självaste Benny Andersson och börjar spela in i april, med premiär 2015. Filmmanuset är skrivet av författaren Sara Berggren Elfgren tillsammans med regissören Levan Akin.

TIPSET

BLOFELD ÅTERVÄNDER?

Safe House (2012) ”Safe House” är inte värdens mest originella eller bästa thriller, men den har en hel del saker som gör den intressant att se. Framförallt är det roligt att den svenska regissören Daniel Espinosa här tog klivet ut i den internationella filmvärlden efter ”Snabba Cash”. Med sig tog han även polarna Fares Fares som har en ganska stor roll här och Joel Kinnaman som är med i en riktigt bra slagsmålsscen. Har man varit i Kapstaden bjuder filmen även på en mängd snygga bilder man känner igen sig i. Men det är också en helt okej rulle med sevärda

namn som Denzel Washington och Ryan Reynolds i de bärande rollerna. Den senare spelar en ung CIA-agent som väntar på att jobbet ska ge lite mer spänning än han dittills fått. Och det kommer när Denzels rollfigur Tobin Frost dyker upp i det skyddshus som Reynolds sköter i Kapstaden. Frost är efterlyst av CIA men det verkar vara fler än de som är efter honom och snart utbryter fartfylld action med biljakter och pangpang där Reynolds inte vet vem han kan lita på. (TP)

3/5

KLASSIKERN Heat (1995) Hur märkligt det än låter hade faktiskt inte de två stora giganterna Al Pacino och Robert DeNiro spelat mot varandra förrän de möttes i Michael Manns täta thriller ”Heat”. Filmen är en nyinspelning på TV-dramat ” L.A. Takedown” från 1989, som även den skrevs och regisserades av Mann, och handlar om en grupp rånare som jagas av polisen. Robert De Niro spelar den intelligente och stilfulle Neil McCauley som är ledare för rånarligan, och Al Pa-

cino spelar den intelligenta, mer trötta men envisa polisinspektören Vincent Hanna som försöker stoppa McCauley. Även Val Kilmer har en viktig roll som rånare. Filmen är omtalad för speciellt två scener, dels en actionfylld skottlossning på gatan efter ett bankrån men också en restaurangscen där McCauley och Hanna träffas och pratar, ett möte som i mångas ögon är episkt. (TP)

En av de mest minnesvärda skurkarna i James Bond-historiken är Ernst Stavro Blofeld, den flintskallige mannen med en kissekatt i knät, som bland annat spelats av Max von Sydow. En anledning till att han inte förekommit i filmerna de senaste 50 åren är ett rättighetsbråk. Det är dock numera löst, vilket innebär att det nu är öppet för en comeback för superskurken och hans organisation SPECTRE. Kanske redan i Sam Mendes kommande Bondfilm som är planerad att ha premiär i oktober 2015, återigen med Daniel Craig i huvudrollen. (TP)

DVDTOPPEN DECEMBER 2013

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

Monsters University Dumma mej 2 The Wolverine Känn ingen sorg Epic - Skogens hemliga rike Croodarna Barbie - Her Sisters in Pony Tail The Lone Ranger Mad Men - Säsong 6 Den lilla sjöjungfrun

Listan grundar sig på ”Köptoppen” - framtagen av GFK och Sveriges Videodistributörers Förening (5/12).

4/5 NOLLELVA 67


NYTT PÅ DVD FILMTYCKARE: Tobias Pettersson Foto: Mitt liv med Liberace / SF

Elysium

Mitt liv med Liberace

(UIP - v.52)

Det som kännetecknar science fiction, och även är genrens stora styrka, är att filmerna pekar på samtidsproblem och snurrar allt några extra varv på ett sätt som får tankarna att svindla. Det gör även ”Elysium”. Här har jorden blivit en soptipp där de fattiga lämnats kvar medan de rika bosatt sig på en enorm rymdstation som heter Elysium. Klyftan mellan de två världarna är enorm och de fattiga jordborna drömmer om att ta sig till det ouppnåeliga paradiset uppe i skyn där sjukdomar är utrotade och luften är klar. Matt Damon i huvudrollen har drömt om Elysium sedan han var barn, och plötsligt uppenbarar sig en möjlighet för honom att ta sig dit, om han bara genomför ett farligt uppdrag. Neill Blomkamp debuterade för några år sedan med mästerverket ”District 9” som serverade sin skarpa samhällskritik med humor, charm och fingertoppskänslig finess. ”Elysium” har ett liknande upplägg, men saknar föregångarens goda egenskaper. Vare sig kärlekshistorien, snyftstoryn med barnet, rollfigurerna eller samhällskritiken berör. De filosofiska resonemangen lämnas nästan helt utanför och till slut har vi bara en traditionell actionrulle i en fantasieggande miljö, vilket gör filmen till en besvikelse. (TP)

Det kanske mest fascinerande med den amerikanske entertainern Liberace var att kvinnor på fullaste allvar trodde att han var heterosexuell. Visserligen var det en annan tid, men man behöver knappast ha en särskilt utvecklad gaydar för att genast kunna konstatera att den pianospelande, perukbeklädda, mantelbärande, plastikopererade och överpråliga artisten var en praktfikus utan dess like. I denna Steven Soderbergh-rulle får vi följa Liberace och hans extravaganta och excentriska leverne under några år i slutet av hans liv. Michael Douglas är strålande i huvudrollen och det är roligt att se honom i en mer utmanande roll än vanligt, det känns som ett tag sen. Men främst är det kanske hans protegé man får följa. Matt Damon spelar Scott, en ung man som Liberace tar under sitt beskydd och vill adoptera samtidigt som han plastikopererar honom för att likna sig själv. Det är en färgstark och underhållande film, men det stannar vid en snygg yta. Karaktärerna känns mest som pappfigurer som varken har djup eller själ och man bryr sig helt enkelt inte om dem trots drogberoende, svartsjuka och tvivel. (TP)

2/5

2/5

Monica Z

Hur många kramar finns det i världen (SF - v.51)

(SF - v.3)

Det har redan skrivits spaltmil om hur fantastisk sångerskan Edda Magnasson är i huvudrollen som Monica Zetterlund, och jag kan bara hålla med. Hon är enastående och lyckas ladda varje scen hon är med i med magi. Särskilt bra lyckas hon i scenerna med dottern samt inte minst när hon sjunger, vilket lyckligtvis är ganska ofta, och då sitter man med konstant glansiga ögon och bara njuter av hur bra hon gestaltar vår svenska jazzdrottnings berg-och-dalbaneliv med artistmässiga framgångar å ena sidan och personliga tragedier med alkohol och trassliga kärleksaffärer å andra sidan. De tidstypiska miljöerna och det snygga fotot är två andra beståndsdelar som lyfter denna film till riktigt höga höjder. Även Kjell Bergqvist som pappan, Sverrir Gudnason som bandkollega och att Peter Birro i sitt manus valt att inte försköna Monica Zetterlund och hennes liv är tre andra styrkor. Däremot kunde manuset ha tightats till ytterligare och bifigurerna som fladdrar förbi känns nästan som parodier snarare än porträtt. Men var Guldbaggen för årets kvinnliga huvudroll hamnar borde det inte vara något snack om... (TP)

För två år sedan dök Glada Hudik-teatern upp i filmen ”Hur många lingon finns det i världen?”. Där fick vi följa den unga slarvern Alex som efter att ha förlorat både tjej, jobb och bostad flyttar till Hudiksvall där han får jobb som vårdare åt en grupp utvecklingsstörda. I denna fristående uppföljare med sin snarlika titel möter vi den framgångsrike New York-baserade reklamfilmsfotografen Max (Per Morberg), som genom åren både blivit bitter, elak och ensam. Han är på väg att ta livet av sig när den gamla polaren Peter (Claes Malmberg) ringer och vill att han ska göra en film om de utvecklingsstörda, vilket Max nappar på. Peter och Max utvecklar sin vänskap men samtidigt uppstår även ett triangeldrama med den kvinnliga vårdaren Hanna (Vanna Rosenberg). Dessvärre kommer de utvecklingsstörda, de som borde vara filmens verkliga huvudpersoner, lite i skymundan och syns nästan bara när de medverkar i korta klipp i ”dokumentärfilmen”. Och utan dem blir detta bara en ordinär och lättglömd rulle med uselt manus som man undrar vad det finns för poäng med. (TP)

1/5

4/5

MÅNADENS DVD-BOX BATMAN: THE DARK KNIGHT TRILOGY 5 DISC (BLU-RAY) (v.49)

68 NOLLELVA

(SF - v.52)

Årets julklapp för många blir säkert denna efterlängtade box med de tre senaste Batman-filmerna. När regissören Christopher Nolan återupplivade Batman på filmduken 2005 med ”Batman Begins” valde han att göra en mörkare, djupare och mer realistisk

variant av den maskerade fladdermushämnaren. Christian Bale spelade huvudrollen och succén blev total. 2008 och 2012 kom uppföljarna ”The Dark Knight” och ”The Dark Knight Rises” och filmserien har både vunnit Oscars och blivit massiva publiksuccéer. (TP)


Ännu en usel Stålmannenfilm, olika varianter på jordens undergång och fortsatt succé för The Hunger Games. Det är dags att sammanfatta filmåret 2013 och här är lite av det som hände.

e tte rs o b ia s P Tex t: T

son

Årets bästa: Gravity

Årets Beck: Maria Lang-filmerna

Årets svenska fyrverkeri: Känn ingen sorg

Årets näst bästa: Django Unchained

Årets skägg: Kontiki

Årets längsta väntan - och det var värt det: Before midnight

Årets bästa svenska: Vi är bäst

Årets hoppas, hoppas... näääe... Oblivion, Elysium och After Earth

Årets lokala, typ: LasseMajas Detektivbyrå – Von Broms Hemlighet

Årets trend: Biografier - Lincoln, Hitchcock, Liberace, Monica Z, The Grandmaster, Diana, Rush, Lovelace

Årets dokumentär: The act of killing

Årets tema: Ender´s game, The world´s end, This is the end

Årets trend igen: Superhjältar

Årets kloning: Olympus has fallen och White House down

Årets trend alltid: Uppföljare

Årets fyrverkeri: Den store Gatsby

Årets farväl: James Gandolfini, Esther Williams, Rolv Wesenlund, Stig Torstensson, Roger Ebert

Årets är med överallt: David Dencik

Årets sämsta: Puh... för många att nämna, men Apartment 1303 var ingen höjdare...

Filmer i vår att se fram emot: Nymphomaniac (31/1), Her (7/2) och Noah (28/3)

Årets sämsta översättning av titeln: Du gör mig galen!

SOLSTUDIO Sista chansen till årets Julklapp... Ladda ett solkort till dig själv eller någon du tycker om innan den 18/12 och få

DUBBELT VÄRDE Ex. 100:- blir 200:-, 200:- blir 400:- osv. Presentkortskuvert får du till solkorten.

ger g n i n Sol kott av tills itamin V D3-

NORRKÖPING GAMLA RÅDSTUGUGATAN 14 LINKÖPING SPARREGATAN 1

DROP IN

Öppet alla dagar 6-22 Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva

NOLLELVA 69


Fängelset Text: Tobias Pettersson Foto: Harri Blomberg

TILLS VI SES IGEN... Text: Tobias Pettersson Foto: Shutterstock

NYÅRSKONSERT PÅ LILLA TEATERN Halv sex på nyårsafton kan man gå till Lilla Teatern och fira in det nya året tillsammans med Berlinfilharmonikerna. Det blir några av den klassiska musikens mest populära danser: två ungerska danser av Brahms, liksom tre slaviska danser av Dvorák. Dessutom blir det musik från baletten Gayaneh av den sovjetisk-armeniska kompositören Aram Chatjaturjan - med den välkända Sabeldans. En spännande kontrast är den tredje satsen i Paul Hindemiths Symfoniska danser. Programmet avslutas med Prokofjevs Pianokonsert No. 3.

JULKRUBBA PÅ KOLMÅRDEN Den 6/1 kan man besöka Kolmårdens djurpark för att titta på deras julkrubba. Från klockan tio är delar av parken öppen och de djur som trivs med snö

Life´s a bitch av: Emelie Wedhäll

och kyla är ute. Vissa restauranger och butiker håller öppet och du kan i egen takt gå runt i parken innan det är dags att avsluta dagen med julkrubban. Det är Kolmårdens församling som står för julkrubban, en utomhusteater där de sjunger och berättar historien om Jesusbarnets födelse. Som statister medverkar Kolmårdens kameler.

BASTA I SKOGEN Tänk att vara ute och vandra i skogen och efter en lång dag ute i friska luften står det en varm bastu och väntar. Men det är ingen dröm utan faktiskt helt sant. Vid Glotternskogens vandringsled norr om Åby finns inte bara vild natur och utmärkta leder att utgå från med härliga badställen och vindskydd och eldstäder med ved. Där finns även en vedeldad bastu som är öppen för all-

mänheten året om. Den bokas i förvaltningshuset Rosens reception, och det är helt gratis.

NYÅRSPROMENAD I NORRKÖPING Traditionen med Nyårspromenaden startade 1999 och har med åren blivit en kär tradition i stan som varje år lockar cirka 40.000 besökare. När mörkret faller lyser marschaller upp vägen genom det upplysta Industrilandskapet och andra belysta områden. Nyårspromenaden startar klockan 16 vid statyn av Moa Martinson på Grytstorget med att välkomsttalare Leif V Eriksson och Damkören inviger promenaden. Längs hela vägen bjuds det på fina ljusinstallationer, dans och annan underhållning och den avslutas med pampiga fyrverkerier från de 10-faldiga svenska mästarna, Göteborgs Fyrverkerifabrik.

KULTMÄRKT - Ställen, saker och annat i norrköpingsbornas vardag som med tiden uppnått kultstatus!

Norrköpingsanstalten byggdes redan år 1790 och är därmed Sveriges äldsta fängelse. Sedan ett tag tillbaka är det dock inget fängelse längre utan ett häkte, och numera är det faktiskt inte det heller. I somras stängdes nämligen häktet och det har pratats om att eventuellt bygga studentlägenheter i det attraktiva läget utmed Strömmen. Hur det blir återstår dock att se... Det har skett många berömda rymningar från fängelset i Drags, exempelvis Clark Olofsson 1976, Stig Bergling 1979 och Ioan Ursut 1988. Men mest spektakulär är kanske Björn Skifs som gick in och ut lite som han ville i filmen ”Strul”…

NÄSTA NUMMER KOMMER UT DEN 24/1

HÄLSA

2014 2014

70 NOLLELVA


Foto: Henrietta Wolving

VIMMEL

FLER VIMMELBILDER HITTAR DU PÅ www.nollelva.nu

Lös alla dina julklappsproblem. Med presentkort från Louis de Geer kan mottagaren själv välja en upplevelse. Presentkort köps på Turistbyrån i Värmekyrkan. Mer information på 011-15 51 00 eller www.louisdegeer.se NOLLELVA 71


Välkommen ner på stan!

I vår fina förbutik kan du bl.a. handla blommor, kaffe, korv och göra dina postärenden.

ÖPPETTIDER I HELGDAGARNA Julafton ................. 7-14 Juldagen ............... 8-20 Annandag jul ........ 8-20 Nyårsafton ............ 7-18 Nyårsdagen ......... 10-20 Trettondagsafton ... 8-20 Trettondedag jul ... 8-20

VÅRA ÖPPETTIDER Måndag - Fredag 7-22 • Lördag - Söndag 8-20

FÖRBUTIK www.ica.se/spiralen • S:t Persgatan 110 • 011-36 57 57

Nollelva #11-13  

Nollelva - Norrköpings Nöjestidning

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you