Page 1

11 [Januari 13]

resa

yxbacken krog

karin hedlund sport

linus wahlqvist film

martin freeman LÄSVÄRT - VIMMEL - MUSIK - FILM - SPEL - TÄVLINGAR - SERIER - TRENDER - GRATIS!


I DETTA NUMMER

TIDNINGEN NOLLELva DEc/JaN 2012-13 02LEDARE 06pRyLAR-GLAmouR 10REsA-yxbAckEn 12tävLinG 14tRoLLtyG i östGötAskoGEn 18mAtREcEpt 26LinDstRöm 28juLkLAppstips 32LisA sonER 37söDERköpinG 48quiz

LEDARE

52kRoGpRofiLEn 55juLskivoR 56musikkRönikA 58thE

ÄTA, SOVA OCH SE PÅ TV

mAjoRity sAys 64fiLmkRyssEt 66mARtin fREEmAn 70Exit

När det börjar dra ihop sig till det stora vansinnet, eller det ”lackar mot jul” som många väljer att kalla det, finns det ingen hejd. Det ska städas och pyntas. Upp med julpynt och adventsljusstakar som ska tändas varje söndag fram till jul. Framförallt ska det handlas. Och det är egentligen här som det stora vansinnet visar sig. Folk springer in och ut ur affärer, fullständigt genomsvettiga och lättirriterade. Det är inte ovanligt att slagsmål utbryter mellan människor som sliter varor ur händerna på varandra. Snoriga ungar som tjuter värre än mistlurar och hela cirkusen ackompanjeras av Carola, Peter Jöback eller (gud nåde) någon lokal radhuscasanova känd från castingen i Idol som sjunger om den signade jul. Efter att klapparna har handlats, kommer så maten. Det är skinka, köttbullar, lutfisk, vörtbröd, prinskorv... ja, gud vet allt som ska ner i kundvagnen. Så efter en timmes kö på Åhlens, två timmar på Maxi och ungefär lika lång tid på bolaget, ska då den snabbodlade granen från Danmark köpas, för det ska man ju ha... och riktig ska den va! Sedan är det då dags för julafton. Efter att i veckor sprungit som ett skållat troll på gator och torg, ska man nu helt plötsligt göra INGENTING. Äta, se på tv, äta, sova, äta, umgås, sova och äta. Dagen börjar med gröt. Sedan kommer lilla julbordet. Som följs av knäck, choklad och massa annat godis. Kalle Anka, julklappar och sedan vips - det stora julbordet. Är det över nu? Nej, juldagen ser ungefär likadan ut, fast utan Kalle och julklappar. Detta medför att man normalt under dessa två dagar i december går upp sådär trefem kilo. Det är inte att leka med. Finns det då inget man kan göra åt detta självdestruktiva beteende undrar ni? Jovisst självklart. Och eftersom julen handlar om att ge, ska jag till er alla från mej, ge er svaret på denna fråga. Det är lika enkelt som genialt... GÅ PÅ KROGEN! Samla ihop alla dina kompisar och festa loss ”by-the-bone”. Snacka igenom alla traumatiska upplevelser som firandet av julen inneburit. Sitt hemma hos någon och lätta era samveten. Det är bra att prata ut. Håll inte inne med känslorna. Och när ni sedan känner att stenen lättat från hjärtat... gå ut på krogen och röj! Träffa kompisar du inte sett på flera år. Rensa systemet helt enkelt. När du sedan vaknar på morgonen kommer du med all säkerhet inte att lida av några gamla magproblem. Men du kanske har skaffat dej några nya...

Benny Nilsson ansvarig utgivare

PRODUKTION & SÄLJ

Benny Nilsson [redaktionen@nollelva.nu] 0706-44 22 94

Kicki Wisell [kicki@nollelva.nu] 0760-20 81 93

Lina Norrbom Ericson [lina@nollelva.nu] 0707-64 49 96

Tidningen Nollelva Gamla Rådstugugatan 31 B 602 24 Norrköping Tel redaktionen: 011-10 21 01 E-post: redaktionen@nollelva.nu Tel produktion: 013-23 92 50 Cecilia Söderström [cecilia@nolltretton.se] 013-23 92 50

Henrik Nydahl [henrik@nolltretton.se] 013-23 92 50

Mats Nilsson [mats@nolltretton.se] 0705-43 66 75

Medverkande skribenter i detta nummer: Tobias Pettersson • Lina Norrbom-Ericson • Carl Linné • Elisabeth Nordstrand Kicki Wisell • Jörgen Larsson • Cecilia Söderström • Benny Nilsson m fl. 02 NOLLELVA

Layout, utgivare & repro: Nolltretton Media AB

Chefredaktör & Ansvarig utgivare: Benny Nilsson Omslagsfoto: Henrik Nydahl Omslagsmodell: Anahi Otby Tryck: Pressgrannar AB Upplaga: 20.000 ex Periodicitet: 11 nummer/år På webben: www.nollelva.nu

Nollelva ansvarar för fel i annons begränsat till högst annonskostnaden. För skada pga uteblivet eller felaktigt införande ansvaras ej. Tidningen är politiskt & religöst obunden. Eftertryck utan redaktionens medgivande är förbjudet. Citera oss gärna, men ange källan.


RI-019 Nollelva annons helsida 235x345 cm Dec:Layout 1 2012-12-07 15.41 Page 1

Här hittar du omsorgsfullt utvalda julklappar som passar de flesta, t ex lyxiga doftljus, väldoftande hudvårdsprodukter, ljuvligt te och vackra smycken. Mjuka klappar i form av sobert sänglinne, morgonrockar, kuddar, plädar och frotté. Välgjorda julklappar till de minsta i form av sparbössor, barnserviser, bäddset och leksaker. Magnifika table books, vissa unika i Sverige. Till vår glädje har vi nu även produkter från anrika Spode i form av bl a vackra tekoppar, muggar och assietter i deras klassiskt blåvita mönster. Vi tar oftast bara in några få produkter av varje sort och får fina nyheter som kommer in varje vecka. Visste du förresten att vi har mer möbler och inredningsprodukter som beställningsvaror? Här finns något för alla – även för de som redan har allt.

norrköping Drottningg, 55, Spiralen, tel 011 – 16 00 09. stockholm Bromma Blocks, plan 2, tel 08 – 29 59 88. facebook Rhode Island Home Interior hemsida www.rhodeislandhome.se

NOLLELVA 03


Foto: Kristin Carlén

JUL ÖstgÖtskA bÖcker till julklappssäcken Text: Tobias Pettersson Foto: Christine Olsson

Det vimlar av spännande författare i Östergötland. Många hinner vi inte uppmärksamma under året, utan samlar här som julklappstips. Här är några av de böcker från länet som har kommit ut i år.

OmslagsmOdell:

AnAhi Otby

Lady von Lee är Anahis artistnamn när hon framför sin fantasieggande Burleskshow. Hon beskriver burlesk som en feministisk konstform som hyllar kvinnokroppen. Det handlar inte så mycket om vad man visar upp utan hur man gör det. Vågad klädsel, dans och humor är viktiga beståndsdelar men en burleskshow. - Sedan jag var tonåring har jag tyckt om jazzmusik. Jag gick på shower i Spanien och även mycket i England när jag hälsade på min syster där. 2010 gick jag en kurs i Stockholm med internationella gäster och nu vill jag prova att ta burlesk till länet och se om det funkar, säger Anahi. (TP)

Ola KlippviK: viKbOdagbOK ii

JiMMy pEKing: JiMMiE OCh al-Qaida

2009 gav Ola ut ”Vikbodagbok” där han vecka för vecka skildrade livet som det ter sig från Vikbolandet, där han bor. I ”Vikbodagbok II” fortsätter Ola Klippvik sin betraktelse över den östgötska landsbygden. Tre år har nu gått, årstiderna växlar, barnen blir allt större, dagsnyheterna sköljer in. Genom citat och personliga iakttagelser flätas vardag och evighet samman.

Bakom pseudonymen Jimmie Peking döljer sig en 39-årig Norrköpingsbo som älskar semlor och hatar joggare. Han är arbetslös och letar frustrerat efter nytt jobb. Han har tvillingdöttrarna Anna och Sanna som han bara träffar ibland, annars är hans glädjeämnen i livet favoritlaget IFK och tennisen med Benny. Parallellt med detta hotas plötsligt Norrköping av terroristattacker.

EriK pEtErssOn & anniKa sandén: MOt undErgångEn

susanna lundin: hindEnburg

Erik Petersson är doktorand i historia vid Linköpings universitet. Han har tidigare utgivit böckerna ”Den skoningslöse” om Karl IX och senast ”Maktspelerskan” om drottning Kristina. Nu skriver han och Annika Sandén, fil. dr i historia vid Linköpings universitet, om Europa vid 1500-talets slut då den yttersta dagen tycktes stå för dörren med krig, pest och svält.

Susanna är född och uppvuxen i Motala och detta är hennes debutroman. Läsaren möter Prickly Pear och Bertil som bor i ett torp byggt på vulkanisk mark och med trädgården full av vitsippa, pion och liljekonvalj. Torpet kallas Hindenburg efter zeppelinaren som en gång i tiden störtade bland grantopparna i närheten, i alla fall om man får tro Bertil. Berättelsen om Hindenburg är bara en av många.

V

i drar igång det nya året med en storsatsning på vårt vinsortiment, där vår nya prisbelönta sommelier utökat och skräddarsytt utsökta viner som kommer att passa perfekt till vår indiska à la carte-meny.

V

i börjar nu med afterwork mån-tors mellan 17-19 , där vi erbjuder 3 olika indiska specialiteter med passande vin eller öl till maten för endast 149:OBS! Vi har ett antal platser kvar till vår Indiska nyårssupé, ring oss för platsreservation.

Vi på Indra önskar er en

God Jul & God Fortsättning på det nya året!

Kom in och upplev

Indiens Mystik hos oss på Indra

04 NOLLELVA

011-181 181 BRÅDDGATAN 19 WWW.RESTAURANGINDRA.SE


Vägra frysa Fjällräven Barents Parka Lång och slitstark vinterparkas som stoppar både surväder och kyla. 4 499:-

Fjällräven Yupik / Nuuk parka Skön syntetfodrad parkas som effektivt stänger vind, väta och vinterkyla ute. 4 499:-

Tierra Birchville Parka Jacka med en modern design, smarta funktioner och ett värmande foder. 3 499:-

Linköping: S:t Larsgatan 30 tel: 013-13 89 70 Norrköping: Domino Gallerian tel: 011-122144 www.naturkompaniet.se NOLLELVA 05


Extra stiligt

Våga ta ut svängarna i en kavaj av sammet, Tiger of Sweden för 3.498:-, matcha med en smokingskjorta Hugo, Hugo Boss för 1.298:och glittrig fluga Hugo, Hugo Boss för 698:-. Allt finner du hos Johnells.

Gnistrande

Gnistrande

På Pagelle hittar du armband från Våga som gör det lilla extra till festen. De kostar från 239:-/st.

prylar

Nyårsfin

En silvergnistrande klänning med en elegant ringning i ryggen från Filippa K passar utmärkt till Nyårsfesten. Du hittar den hos Bomans Butik för 1.600:-.

Vintern är fullspäckad med glittrande partytillfällen och nyårsfesten står för dörren. Så passa på att unna dig sköna och glittrande prylar för att höja stämningen till max och njut till fullo av de sista dagarna på år 2012.

Gott Nytt År önskar vi på Nollelva!

Bling-bling

En riktig partykavaj från Soaked in luxury hittar du hos Companys för 1.199:-.

Smycka dig

På Vera Design hittar du detta vackra halsband från Astrid och Agnes till julpriset 399:- (ord pris 499 :-). 06 NOLLELVA

Disco feeling

På Make Up Store hittar du Kayos Discoinspirerade foxylook. Ögonskugga får du för 145:-/st och glitter för 165:-.

Klackarna i taket

Accessoarerna gör din festoutfit komplett. Rosaglittrande pumps för 499:och väska för 229:-, allt från Bianco.

Oh, Lola!

Visst låter det underbart med en mix av hallon, pion och förförisk vanilj. Parfymen kostar 900:och du hittar den hos No arton.

Djuriskt snyggt

Coola jeans från Cheep Monday med djurmönster piggar upp i vintermörkret. De kostar 400:- från D&Co.


Susan Lanefelt

Martin Lidberg

Du kan redan nu vara med och tävla med Springtime Travel om en veckas Training Camp i Portugal! Besök: www.hälsaträning.se för mer information.

Ida Rosen & Sara Lumholt

Martina Haag

Vinterns stora hälsomässa! Chicken Cheesemas Cheesemas ® Burger King and Whopper are registered trademarks of the Burger King Corporation. ™ Taste is King and KING FRIES are trademarks of the Burger King Corporation.

w w w.hälsaträning. s e

Emmentaler Cheese Bites

2-3 Februari

Konsert & Kongress, Linköping Facebook: ExpoHalsaTraning

Norrköping City, Domino

Har ert företag inte bokat sin monterplats ännu? Ring 010-330 02 23 eller gå in på vår hemsida för mer information. Missa inte chansen att vara en del av vinterns största event.

Passion, kunskaP & känsla Bellbox är Sveriges största återförsäljare av professionella hårvårdsprodukter och har sedan starten 2001 hunnit öppna 16 fysiska butiker och salonger. Konceptet har redan från början varit att erbjuda Sveriges största utbud till bra priser – och alltid i kombination med passion, kunskap och känsla för service hos både våra frisörer och butikssäljare. MoroccanOil Kit 599:-

Ghd Deluxe Metallic Collection 1.999:-

Pureology Nyhet på Bellbox Goldwell Hair Lacquer Salon Spray 600ml 149:-

www.bellbox.se Drop in & Tidsbokning: Mirum Galleria - Telefon: 011-142800 // Gränden Galleria - Telefon: 013-310617 // Marieberg Galleria - Telefon: 019-223333

NOLLELVA 07


FaKTa

Linus Wahlqvist Namn: Linus Wahlqvist Ålder: 16 år Bor: I Norrköping. Gör: Spelar fotboll i IFK Norrköping. Pluggar: Samhällsvetenskapliga programmet, inriktning fotboll på De Geergymnasiet. Förebild: Thiago Silva Mat: Gärna en pizza efter match. Film: Taken Bästa fotbollsland: England

UNGTALANg

FULLT FOKUS FÖR LINUS WAHLQVIST Text: Elisabeth Nordstrand Foto: Michael Wahlqvist

Provspel i England, landslagsuppdrag och träning med A-laget i IFK Norrköping. Det rullar på i en faslig takt för fotbollsspelaren Linus Wahlqvist, men det är med en förvånansvärt lugn och harmoni som han antar utmaningarna. Linus började sin fotbollskarriär i Eneby BK, men sedan fyra år tillbaka spelar han nu i det allsvenska fotbollslaget. När han var mindre spelade han även innebandy, bandy och golf, men fotbollen tog allt eftersom huvudrollen i hans liv. - Orsaken till det valet var nog mycket på grund av att resten av familjen hållit på med fotboll och att det intresserade mig allra mest, berättar han. Det är lätt att glömma bort Linus ringa ålder när man pratar med honom. Han känns mogen, lugn och sympatisk. Det har hänt en hel del för Linus under året, både på och utanför planen. I höstas började han gymnasiet vilket för många är ett stort kliv mot vuxenvärlden och en chans att få utvecklas som människa. Han har dessutom spelat EM-kval med ungdomslandslaget och tränar med A-laget i IFK Norrköping. Lägg därtill provträningar med både Arsenal och Sunderland. Med risk för att låta lite tråkig och stå för någon form av jantelag får man dock lätt känslan av att Linus på något behagligt vis står med båda fötterna på jorden trots allt han varit med om. - Det var kul att få komma till Arsenal och under en vecka få provträna med deras ungdomslag. Allt runt omkring ett sådant lag är så otroligt proffsigt och det var helt klart en erfarenhet rikare, men just nu känner jag att jag klarar mig bra här hemma i Norrköping vad gäller min chans till utveckling. Dessutom får jag det sociala med vänner och familj, vilket inte heller får un08 NOLLELVA

derskattas, resonerar fotbollstalangen. - Men trots allt är det varje spelares dröm att någon gång få spela utomlands, vilket jag kanske får möjlighet att göra i framtiden, tillägger han.

Vinnarskalle Linus älskar att träna, vilket är en grundförutsättning för att ge honom en ärlig chans att få ut sin fulla potential som fotbollsspelare. Det är en av Linus styrkor, men han har också bra spelförståelse, är snabb och stark i man-mot-man-dueller. - Det gäller att sätta upp små mål för sig själv som gör att man tar sig steg för steg framåt. Det krävs också ett starkt psyke för att bli en riktigt bra fotbollsspelare och det är han väl medveten om. Innan matcherna använder Linus sig av målbilder där han för sitt inre ser positiva frekvenser spelas upp. Som en snygg brytning, eller ett mål. Det gör honom fokuserad för uppgiften. - Jag försöker hålla mig lugn och bara vara mig själv. När han inte spelar fotboll eller går i skolan hänger han gärna med kompisar och tittar på fotboll. - Jag kollar gärna på fotboll men det blir mest att jag slötittar för att koppla av, säger Linus. Linus tänker inte så mycket på den mentala pressen och vad som händer om det inte skulle gå så bra. Prestationsångest lider han inte heller av utan ser allt som en utmaning och en chans till att hela tiden bli bättre.

- Jag fokuserar inte på felsteg och misstag, men under den andra provspelningen med Sunderland fick jag smaka på det lite mindre glamourösa delen av att vara utlandsproffs, vilket innebar mycket ensamtid och press som kan vara tufft psykiskt, förklarar han. Andra faktorer som kan påverka elitidrottare negativt är kommentarer och åsikter från människor och medier runt omkring. - Jag försöker alltid att ta till mig av konstruktiv kritik och jag tycker om att folk bryr sig, men ibland kan det komma lite negativa kommentarer från människor som kanske inte har full insyn om hur situationen ser ut och då gäller det att bara låta det rinna av, förklarar han och fortsätter; - Annars kan det bli tufft då fotboll är något mer eller mindre alla har åsikter om, och så kommer det alltid att vara. Det är en sport som förenar, men också splittrar. Är man en riktig vinnarskalle har man ofta även svårt att smälta förluster. - En förlust i en viktig match sitter i och den värsta förlusten hittills i min karriär var nog i SM-finalen med 96-laget, där vi förlorade på straffar och jag missade en straff. Efter det ville inte Linus lägga några straffar, men efter ett tag vågade han sig på det igen och det med gott resultat. - Det lärde mig att tackla motgångar och att våga prova igen, säger han.

Drömmen om a-laget - Jag har tränat med A-laget under hös-

ten, vilket jag också kommer att fortsätta med säsongen som kommer. Det ska bli riktigt skoj att fortsätta utvecklas genom A-lagsfotboll. Linus dröm är att spela i IFK Norrköpings A-lag och innan han slutar med fotboll ska han ha spelat en seriematch i IFK-tröjan. Det har han bestämt sedan lång tid tillbaka. En dröm som verkar vara inom räckhåll för norrköpingstalangen. - Killarna i A-laget har varit mina förebilder och genom att nu få träna med dem kan jag bli snabbare, starkare och få mer rutin. I A-laget förväntas det mer av dig på varje match och varje träning, vilket jag tycker om. Jag föredrar att träna med killar som är bättre än mig själv för då utvecklas jag mer. Självklart vill Linus visa att han kan konkurrera om platserna i A-laget, men det krävs att man är bra under en längre period, speciellt som ung spelare. - I IFK är det en tryggare stämning än exempelvis i Arsenal och Sunderland och spelare som Mathias Florén och Marcus Falk Olander frågar ofta hur man mår och det underlättar självklart när det kommer till saker som att trivas och våga ta för sig mer. - Jag vill visa att jag håller på A-lagsnivå och att jag är redo att ta nästa kliv, avslutar han. Men först väntar lite välbehövlig julledighet och sedan följer en träningsvecka med landslaget efter nyår för den unga talangen.


årets julbord står uppdukat traditionsenligt i anrik miljö 30 nov - 22 dec. (avnjut med fördel Lagerqvist´s hemgjorda snaps alt. alkoholfritt).

A´la carte-meny

shoppinglunch

Serveras hela december månad under kvällstid.

Tag en välförtjänt paus i julruschen lördagar & söndagar 13.00-16.00.

L agerqvi St BOKA BORD PÅ TEL 011-10 07 40 G a m l a To r g e t 4 ( f . d B a c c h u s ) - w w w. r e s t a u r a n g l a g e r q v i s t . s e

NU HAR VI ÖPPNAT! Vi erbjuder en spännande American Southwest meny med klassiker som Fish `N Chips och burgare till saftiga stekar från grillen. Stars and Stripes är även kända för sitt breda sortiment av dryck, allt från milkshakes och cocktails till elva sorters fatöl.

vi finn s i miru m galler ia

Lunch måndag till fredag Nattklubb fredag och lördag 23 - 03 Plus massor av sport 7 dagar i veckan!

NOLLELVA 09


Gör en

t k y l f t dagsu n e k c a b till Y x



tte rs so n : To bi as Pe Text & Fo to

De östgötar som är sugna på lite nice skidåkning behöver inte sätta sig i bilen i flera timmar för att ta sig till Sunne eller Sälen. Det finns skidbackar i Östergötland som också är helt okej. Att åka till Yxbacken utanför Norrköping är en trevlig dagsutflykt. Norrköpings Skidklubb har gamla anor och hade sitt första konstituerande sammanträde redan den 28 februari 1895 på Grand Hotell.

flera liftar och nedfarter. Det finns en servering, grillplats, skiduthyrning och en skidskola. Via webbkamera kan man följa hur det ser ut i backen.

Det första ordinarie årsmötet hölls i stadens militärskola den 4 november 1895. Ordföranden meddelade då att två skidbackar var iordningsställda, den ena fanns i Wrinnevid och den andra vid Åby. Antalet medlemmar uppgick till 50. Ett parti skidor hade rekvirerats från Kristiania i Norge.

Det är inte, som många tror, snömängden som är det avgörande om backen kan öppna, utan det beror på kylan. Det behöver vara fem till tio minusgrader under en period för att snökanonerna ska kunna fylla pisterna med snö. Under 90- och delar av 00-talet har föreningen haft det tufft, men de senaste årens kalla vintrar har inneburit ett rejält lyft med många besökare och ett nyväckt intresse för skidåkning.

Under årens lopp har det hänt mycket. Idag hittar vi stadens stora skidanläggning utmed Katrineholmsvägen, 15 kilometer utanför Norrköping. Yxbacken, som blivit känd för att ha fostrat Pernilla Wiberg, är en modern anläggning med

Obefintliga liftköer Yxbacken byggdes 1955 och 57 år efter öppnandet tar jag själv liften upp till toppen för lite trevlig skidåkning. Yxbacken är inte den största och bästa skidanlägg-

Bästa julklappen till finsmakaren som har allt köper du hos oss. Vi har en mängd exklusiva produkter och givetvis också presentkort

ning jag har besökt, det är trots allt skillnad att glida nerför alperna eller en riktig fjällbrant. Men vill man bara ge sig iväg på en liten dagsutflykt, grilla korv och göra några skojiga åk är Yxbacken helt okej. Själv nöjer sig jag och min kompis med att lösa halvdagsbiljett. Vid vårt besök är liftköerna obefintliga, så vi hinner åka oss trötta på de få timmar vi är där. När det gäller saker som snödjup och om backen överhuvudtaget är öppen är det säkrast att kolla efter på hemsidan. Ett problem för Yxbacken och många andra skidanläggningar är att folk går efter det väder som är inne i städerna och den omgivande landsbygden, men även om det kan ha varit barmark i exempelvis Linköping och Norrköping i flera veckor kan det ändå vara mycket snö i backarna. Yxbacken brukar hålla öppet ända

till början av april, vid detta tillfälle var jag där en av säsongens sista dagar och kunde konstatera att det självklart märktes att det var i slutet på säsongen men att samtliga nedfarter var öppna och åkbara. Det finns planer på att utöka Yxbacken med flera nedfarter och utvecklad verksamhet i framtiden. På kort sikt planeras det för ett permanent konstsnöspår med belysning för längdskidåkning samt downhill-cykling sommartid. På lång sikt har man börjat titta på möjligheterna att bygga en överbyggd backe för utförsåkning samt ett 700 meter långt inbyggt spår för längdskidåkning och skidskytte. Det ska bli intressant att följa utvecklingen och får jag komma med ett eget önskemål är det en toppstuga där man kan ta sig en spetsad mugg varm choklad innan man ger sig ner för pisterna.

Laxholmstorget 3 • 011-400 60 70

www.enoteket.se 10 NOLLELVA


RESMIX LISTAN

10 bra hemsidor för resenärer Bankomater jorden runt www.visa.via.infonow.net/locator/global Reseguider över storstäder www.vagabond.se/Redaktionellt/Stadsguider Hela jorden på satellitfoto www.earth.google.com

FAkTA /YxBAckeN Byggår: 1955

Skriv resedagbok på nätet www.resdagboken.se

Antal nedfarter: 4 Antal liftar: 3

UD avråder från resor www.regeringen.se/sb/d/3436

Längsta nedfart: 666 meter Fallhöjd: 107 meter

Hitta en reskompis www.resfeber.se/se/forum

Säsong: Vanligtvis från Julhelgen fram till slutet av mars.

Boka hotell världen www.sv.hotels.com

Öppettider: Oftast ons-fre 18-21, lör-sön 10-17. Se hemsida för exakta tider.

Ha koll på vädret www.smhi.se

Pris: Dagpass 200 kr för vuxen. Servering: Ja

Blandade reselänkar www.snabblankar.se/resor-turism

Skiduthyrning: Ja Hemsida: www.yxbacken.nu

Råd och röns lista över oseriösa reseföretag www.radron.se/svarta-listan

BILDEN ANDRA SkIDANLäggNINgAR I ÖSTeRgÖTLAND Tolvmannabacken, kisa 7 nedfarter 5 liftar Ombergsliden, Borghamn 3 nedfarter 3 liftar Asbybacken, Asby 2 nedfarter 2 liftar Svedjebacken, Valdemarsvik 1 nedfart 1 lift

u

o

Med tanke på landets historia är det kanske inte så konstigt att Sydafrika reser monument över personer med namnet Smuts…

Ja: Vingårdar

Är man i ett land med vinproduktion är något av det bästa man kan göra att åka på bussturer där man under en dag stannar till på ett antal vingårdar och provsmakar viner, ostar, oliver och annat gott.

NeJ: Inträde på krogen

Entré och garderobsavgift på vanliga enkla pubar och krogar är ett otyg. Lyckligtvis förekommer det nästan aldrig utomlands. Det är nästan bara i Sverige som gästerna måste betala för att hänga av sig jackan och komma in.

Njut av värmen redan i mars Direkt till Turkiet från Norrköping ALANYA

CLEOPATRA GOLDEN BEACH

lll+ All Inclusive

4.290:Boka din resa på www.turkietresor.se eller ring 08-545 55 700

Pris avser del i dubbelrum. Avresa 21 april 2013 från Norrköping. Begränsat antal platser.

NOLLELVA 11


VIMMEL

TÄVLING

Foto: Henrietta Wolving

ICA Supermarket Spiralen och Nollelva ger dig chansen att fylla kylen i början av det nya året!

Allt du behöver göra för att ha en chans att vinna varor till ett värde av 1.000:- är att svara på vår fråga...

Vilka öppettider har ICA Supermarket Spiralen måndag - fredag?

1. 7-21 X. 7-22 2. 8-21 Vinnaren presenteras i nästa nummer av Nollelva

Klipp ur och skicka in senast den 15/1-2013

Ev. vinstskatt betalas av vinnaren.

TÄVLINGS

Svar: ....................................................................................................... Namn: ....................................................................................................... Adress: ......................................................................................................

KUPONG Postnr./Ort: ...............................................................................................

Tel. nr: .......................................................................................................

E-post: ........................................................................................................

Skicka in Ditt svar till: Tidningen Nollelva Gamla Rådstugugatan 31B 602 24 Norrköping

eller tävla via vår hemsida: www.nollelva.nu LYCKA TILL!

VINNARE #10-12 Grattis - Christina Kaakinen, Åby som har vunnit en brakmåltid på 1.000 kronor hos Burger King, Taco Bar och/ eller Tasty Thai. Vi på Nollelva önskar en smaklig måltid! FLER VIMMELBILDER HITTAR DU PÅ www.nollelva.nu 12 NOLLELVA


DU HAR VÄL INTE MISSAT OSS?

NY BUTIK I STAN

Butiken med stil känsla & engagemang

God Jul & Gott Nytt År

Välkommen till oss på Lindahls ! VI HAR DET GODA TILL JULEN

Saffransbröd, pepparkakor, vörtbröd, jultårta m.m.

HOSPITALSGATAN 6

Vi önskar er alla en God Jul och ett Gott Nytt År!

RARE • NOLITA • COSTER • DAY • SECOND DAY SAINT TROPEZ • PLEASE • MOS MOSH • HUNTER SECOND FEMALE • PRIMEBOOTS • TINE-K B.BELT • LINE OF OSLO • AMERICAN VINTAGE HIMLA • RABENS SALONER • CUSTOMMADE

Äntligen!

MAISON SCOTCH • LIEBESKIND • DAYHOME M.M

Från 4/1 finns vi i butik!

Följ oss på Facebook

NORRKÖPING

Drottninggatan 21 · 011-12 55 21 www.greenroomblommor.se

- En bit av det goda i livet

www.lindahls.com

Ny tjänst hos Specsavers Boka din undersökning på www.specsavers.se Det gäller för både glasögon, kontaktlinser och körkortstillstånd, men även för tillpassning av linser.

Varmt välkommen till oss!

Citybutiken, Prästgatan 22 011-10 18 20 Mirum Galleria 011-14 06 60 www.specsavers.se

NOLLELVA 13


TrollTyg i östgötaskogen Text: Tobias Pettersson Foto: Henrik Nydahl

I den nya boken ”Troll, bröllop och jul” har 12 författare samlat berättelser om folktro och traditioner i Östergötland. Hur ska man fira jul på ett äkta östgötskt sätt och vad är egentligen en knutgubbe? Boken ges ut av Östergötlands museum och handlar om folktro och traditioner i Östergötland. Här berättas hur de stora helgerna firades på olika platser i länet. Julen som är en av årets viktigaste högtider ägnas lite extra intresse. Här finns också uppteckningar om sägenomspunna platser och flera spännande historier om troll, häxor och jättar. Dessutom har två praktikanter varit ute och undersökt hur dagens ungdomar ser på traditioner och folktro.

- Man kan läsa om gamla traditioner genom tiderna och hur man firar midsommar eller jul. Det finns mycket man kan glädjas över och fördjupa sig i, säger Barbro Johansson som är intendent på Östergötlands museum och redaktör för boken. - Förra gången det gavs ut en bok om östgötska traditioner var 1962, så vi släpar efter. Det har kommit ut enstaka saker sedan dess, men det är trevligt att få det samlat så här. I boken kan man bland annat läsa om Helvetets port i Kisa, Jul på Löfstad slott och Knutgubbarna i Gusum. Det sistnämnda är en tradition där man klär ut sig för att

POCKET TOPPEN December 2012

1. 2. 3. 4. 5. 6.

fira Tjugonda Knut. Seden har nästan dött ut, men lever kvar på ett par platser i landet varav Gusum är en. Tanken med boken är att lyfta fram det viktiga immateriella kulturarvet. Traditioner förändras över tiden och dokumenterar man dem inte kan de snart vara bortglömda. - Att traditioner dör ut beror på att de inte klarar av att anpassa sig till det nya, moderna samhället. Att fira jul är inte riktigt samma sak nu som när jag var liten. Sånt skriver vi om i den här boken, säger Barbro som erkänner att hon tror på både tomtar och troll. Och älvor, även om dessa

Du gamla, du fria Prövningen Hundar, hus och hjärtats längtan Eldvittnet Svikaren Avig Maria

7. 8. 9. 10.

Underbara idéer

Letar man efter inspiration till 14 NOLLELVA

Till sist ger Barbro ett litet jultips som kan vara värt att tänka på: - Nu är vi inne i advent. Då ska man ta det lite lugnt, inte planera för mycket och inte ta ut lysning för då kan det gå åt skogen.

Gryningstimmen Det känns konstigt att vakna i sin... Hobbiten Mannen från Albanien

Listan grundar sig på försäljningen hos Pocketgrossisten i december 2012.

MÅNADENSMAGAZINE Underbara idéer är en relativt nystartad tidning som fokuserar på pyssel, hantverk och återbruk enligt DIY-devisen. Här får man mängder av tips på enkla saker som alla kan göra, och skulle man ändå få problem så finns beskrivningar av alla sakerna i slutet av tidningen. Det mesta går faktiskt att återanvända. Man kan exempelvis göra grytunderlägg av invirkade kapsyler, väskor av gamla kavajer eller stjärnor av förpackningen runt tepåsarna.

tydligen inte alltid ser ut som den gängse bild vi har. - Alla vet hur en älva ser ut. Det är en vacker flicka som dansar fram över ängarna medan dimslöjan sakta rör sig. Men jag kommer från norra Östergötland och i mina hemtrakter hade man en annan syn på hur älvor såg ut. De kunde se ut lite hur som helst, som en fladdermus till exempel.

vardagspyssel är denna tidning perfekt. Här tipsas om hur man kan använda trädgrenar som klädhängare eller varför inte odla morötter i vardagsrumsbordet? Mycket av innehållet kretsar såklart om julen. Ett reportage handlar om hur man kan julpynta med papper, man kan också läsa om hur man använder pepparkaksformar som dekoration i julgranen och göra en julkrans av polkagrisar. Det är bara fantasin som sätter gränserna för hur man kan använda gamla saker till något nytt.

MEr M u N t Nyt ANuAri 25 j

tEMA: & Ng i N ä r t hälSA


KORT OM FYRA BÖCKER

Bortom varje rimligt tvivel Malin Persson Giolito /Piratförlaget För tretton år sedan mördades en femtonårig flicka. Läkaren Stig Ahlin dömdes till livstids fängelse för mordet. När advokat Sophia Weber bestämmer sig för att hjälpa Stig Ahlin är det för att hon upptäckt brister i mordutredningen. Men att Sophia vill få sin klient frikänd väcker mångas avsky.

När döden kom till Pemberly P D James /Wahlström & Widstrand När paret Darcy och deras gäster börjar runda av för kvällen skumpar en droska ut ur skogen och upp mot herrgården. Ut kliver den objudna gästen Lydia Wickham och skriker att hennes man har blivit mördad. Det blir upptakten till en historia där gamla synder grävs upp och ingenting är vad det ser ut att vara.

Fjällgraven Michael Hjorth, Hans Rosenfeldt /Norstedts Två väninnor är uppe och fjällvandrar i Jämtland. Från flodbanken sticker en skeletthand upp.. Det visar sig vara sex lik nedgrävda, två av dem barn. Ganska snart slås det fast att det inte handlar om ett fornfynd och Riksmordkommissionen kallas in. Arbetet med att identifiera de döda tar sin början.

BOKTIPSET Helene Tursten

/I skydd av skuggorna

Göran Greider /Albert Bonnier

Helene Tursten är ett av de stora namnen i den svenska deckarvåg som sköljer över oss och hennes populära böcker om kriminalinspektör Irene Huss har även blivit filmatiserade. Detta är den tionde boken i serien, som också blev utsedd till Årets Påskdeckare 2012. Tursten har sagt att hon nu kommer att ta en paus från Irene Huss, och istället skriva lite annat ett tag.

Göran Greider har under tretton år delat sin tid mellan Årsta och Dalarna. Under hela denna tid har han skrivit ett slags poetiska notiser om dessa två samhällsmiljöer i Sverige. Greider är inte ute efter händelserna, utan stämningarna i stadens byar och landsbygden.

”I skydd av skuggorna” börjar med att ett pizzabud plötsligt får syn på en brinnande man när han ska leverera en pizza. Spåren tyder på att det handlar om någon slags uppgörelse i den undre världen. I samma

Och dagarna är som sekler

tips

ps lklap u J rika ern! e s l e at lev Upp stgötate Ö från

veva tar Irenes man Krister över en restaurang och det första som händer är att hans bils sprängs. Det mesta pekar mot att kriminella MC-gäng ligger bakom, och kanske finns det en koppling mellan de två fallen? Åter är det Göteborg som är skådeplats. Gängkrig är ett ämne som blivit allt mer aktuellt för varje år, och denna gång utsätts även Huss familj för hoten. ”I skydd av skuggorna” är en bok som gör det den ska, det vill säga bjuder på en stunds klassisk spänning, och Turstens fans lär inte bli missnöjda. (TP)

PELIKANEN PELIKANEN av August Strindberg

"Sevär hörvär den..."

”...en dödsrolig och visuellt fascinerande föreställning med tornadotryck i sångnumren.” nummer.se

NYÅR!

Fira nyårsafton med Familjen Addams – föreställning kl 15!

Missa inte succémusikalen! Välj mellan följande datum: 14, 15, 16, 27, 28, 29, 31 dec, 2, 3, 9, 10 jan (sista föreställningen)

STORA TEATERN NORRKÖPING

T O M 10 JAN

Föreställningslängd 2 tim 50 min inkl paus.

KOMMER SNART: Familjen Addams & Pelikanen spelas växelvis i repertoar på Stora Teatern.

Premiär 12 januari 20, 25, 26 jan

Biljetter 020 - 51 51 20 www.ostgotateatern.se Telefonbokning mån-tors kl 10-16, fre kl 12-16 Biljettkassan öppen tis - fre kl 12 –16 NOLLELVA 15


JULKLAPPSTIPS

Mascara-kit 345:Eyemakeupremover och ögonkräm på köpet, totalt värde 670:-

Ny herrdoft från sicilianska Ortigia

Ambra Nera

After shave 450:- 100ml

Julbordens härliga tid

Shaving gel 150:- 100ml

Text: Tobias Pettersson Foto: Shutterstock

parfymeri

&

skönhetssalong

Öppettider inför julen Mån-Fre 10-18 sista veckan till 19 Lör 10-16 • Sön 12-16 011-18 18 00 Knäppingsborg

mer m u N t Nyt aNuari 25 j

ENJOY AFTER WORK

Att gå ut och äta julbord är en av julens höjdpunkter för många svenskar. Det är en sed som främst finns i Sverige och Finland och som tycks växa sig starkare för varje år. Ett julbord är en buffé med julmat som julskinka, köttbullar, Janssons frestelse, sill och prinskorv, men det är också vanligt med regionala variationer. Julbordet har sina rötter i vikingarnas midvinterblot, men de enda rätter som är kvar från den tiden är i princip dopp i grytan, julkorv och lutfisk. Många av de rätter vi idag ser som självklara på julbordet har tillkommit så sent som på 1970-talet. Fram till 1900-talet var det vanligt med olika typer av julkorvar och syltor. Istället för julskinka serverades ofta grishuvud och andra delar på grisen, som exempelvis grisfötter. Dessa har med åren dock

20% PÅ NOTAN

tema: g N träNi sa & häl

Att äta julbord är en trevlig svensk tradition som varje restaurang med självaktning tar fasta på månaden innan jul. Julbord är en sed med anor tillbaka till vikingatiden, men många av de mest populära rätterna har tillkommit betydligt senare.

blivit allt ovanligare på julbordet. Rätter som prinskorv, gravlax, ägghalvor med löjrom, sill och rödkålssallader har tillkommit betydligt senare. Köttbullar blev exempelvis inte vanligt på julbordet förrän på 1970-talet. Fram till 1960-talet bestod smörgåsbordet och julbordet av mycket olika rätter, men från 1970-talet och framåt har dessa flutit samman och är numera till stora delar identiska med rätter som köttbullar, prinskorv och Janssons frestelse. Att äta julbord på restaurang blev populärt först efter första världskriget, och serverades då under några söndagar före jul, medan det idag kan serveras varje dag från november fram till jul. Man brukar dela in julbordet i två avdelningar: kalla rätter bestående av bland annat sill, julskinka och gravad lax, samt varma rätter som revbensspjäll, Janssons frestelse och köttbullar. Till dessert serveras ofta ris à la Malta och vanliga drycker till julbordet är julmust, svagdricka, porter eller julöl samt snaps. Stora regionala varianter förekommer och två typiskt östgötska inslag på julbordet är bruna bönor samt fläskkorv med vit sås.

Tre julbordsfavoriTer Dopp i grytan är bröd som doppats i varmt skinkspad och som äts som tillbehör till annan mat. Rätten förekommer traditionellt i samband med att julskinkan kokats, vilket även har lett till att den 24 december ibland kallas för ”dopparedan”. Brödet som doppas brukar ofta vara vörtbröd och bör inte vara alltför färskt. Lutfisk är en maträtt som består av fisksorterna långa eller sej som lagts i lut, för att därefter blötläggas innan den slutligen kokas. Den äldsta notering som finns om svensk lutfisktradition kommer faktiskt från Linköping och biskop Hans Brask på 1400-talet. Lutfisk brukar ätas med kokt potatis och béchamelsås samt kokta gröna ärter, salt, kryddpeppar och svartpeppar. Julmust är en läskedryck som huvudsakligen konsumeras i Sverige omkring juletid. Receptet till musten kommer ursprungliga från Tyskland där den lanserades som ett alkoholfritt alternativ till framför allt Portern och ölen kring jul. Den genomsnittliga svensken dricker runt fem liter julmust under december.

Mysig presentbutik i Knäppingsborg

Varmt välkommen! SKOLGATAN 1• 011-12 12 17

Måndag–torsdag 16–18 Fredag 14–18

enjoybaromat.se, facebook.se/enjoybaromat 16 NOLLELVA


JUL

• i vårt hus…

BRUKA DESIGN Färgglatt porslin

ASTRID & AGNES Smycken i rostfritt stål

MARIMEKKO Finsk design

BLOMUS

Produkter i rostfritt stål

ERNST

Formgivet av Ernst Kirchsteiger

By Rydéns Belysning

eva solo

Design är känsla funktion är fakta

KLIPPAN

Ullplädar när dom är som bäst

KORBO

Handgjorda trådkorgar

VIKINGSUN

Japanska keramikknivar

GRANPRIX I KNÄPPINGSBORG

Kom och rösta på din favoritgran. Chans att vinna fina priser!

KNÄPPINGSBORG 011-10 00 60 www.veradesign.nu Gilla VERA på Facebook - ta del av nyheter & erbjudanden NOLLELVA 17


Kardemumma tryffeL Cirka 35 stycken: 300 g mjölkchoklad av fin kvalitet • 25 g smör • 1/2 dl vispgrädde • 2 msk flytande honung • 1/2 msk finstött kardemumma • 1/2 tsk äkta vaniljpulver • 200 g mörk choklad till dopping • kakaopulver eller råsocker att rulla i

Gör så här 1. Hacka mjölkchokladen riktigt fint. Lägg den och smöret, delat i mindre bitar, i en bunke. 2. Koka upp grädde, honung, kardemumma och vaniljpulver i en liten tjockbottnad kastrull. Häll grädden över chokladen och rör hastigt till en slät kräm. Täck med plastfolie och låt svalna en stund i rumsvärme. 3. Klicka med en sked eller fyll en sprits och spritsa ut lagom stora tryfflar på en tallrik. Låt stelna i kylen. 4. Täck händerna med kakaopulvret och rulla tryfflarna till jämna runda kulor låt dem stå i rumstemperatur i ca 1 timme för att stelna. 5. Smält den mörka chokladen till doppningen i vattenbad. 6. Doppa tryfflarna i den smälta chokladen. Ta en gaffel till hjälp och låt överflödig choklad rinna av innan du lägger upp dem på en tallrik. Låt stelna lite innan du rullar tryfflarna i kakao eller råsocker.

Vit choKLadtryffeL Cirka 20 stycken: 1 dl vispgrädde • 200 g vit choklad • finrivet skal från 2 lime • 1/2 dl florsocker

Gör så här 1. Koka upp grädden i en liten kastrull. Hacka chokladen fint och rör ner den i grädden tillsammans med det rivna limeskalet. Häll upp chokladgrädden i en skål och låt svalna. Låt stå i kylskåpet i ca 2 timmar. 2. Ta upp lite tryffel med en sked och rulla mellan händerna till jämna kulor. Rulla tryffeln i florsocker. Förvara i kylskåp.

Receptet är hämtat ur... ”December” /Bonnier Fakta

Vit choKLadtryffeL med pistasch Följ receptet ovan men rulla tryffeln i 1/2 dl skalade och finhackade pistaschnötter.

MATSTÄLLET

Lilla Krogen • Kungsgatan 72 • www.lillakrogen.nu Lilla Krogen rekommenderar: Passa på! Prova vår goda vedugnsbakade

pizza som har premiär på Nyårsdagen. Mellan den 1 och 24 januari erbjuder vi 2 för 1 på pizzan. Välkomna! Prisnivå: Lunch kostar 75 kr (Lunchhäfte 10 st - 590 kr). Varmrätter

kostar 129-190 kr. Dessutom har man ofta olika erbjudanden med rättter för under hundralappen. Kolla in: Med start den 30/1 börjar Lilla Krogen anordna vinprovningar med plocktallrik till bra pris. Framöver kommer man även att ha öloch whiskeyprovningar.

Lilla Krogen är en mysig kvarterskrog där man kan äta både lunch och à la carte till plånboksvänliga priser i en lugn och skön miljö. På menyn hittas både klassiska kötträtter och vällagade fiskrätter samt pasta. Efter nyår börjar man även med vedugnsbakad pizza. I den trevliga lokalen i korsningen Kungsgatan/S:t Persgatan kan man njuta av ett gott glas vin och en mysig stämning. Personalen gör allt för att gästen ska lämna restaurangen med ett leende på läpparna, en mätt mage och en längtan att komma tillbaka. (TP)

FRI

TA LEDIGT OCH LÅT HTH MONTERA DITT NYA KÖK

*Monteringskostnad minus rotavdrag samt avdrag på HTH-producerade varor. Erbjudandet gäller t.o.m. 2012-12-22 vid köp av HTH-producerade varor för minst 60 000:- enligt villkoren för ”Tryggt och bekvämt”.

Låt HTH stå för monteringen av ditt nya kök så slipper du besväret och får ett perfekt resultat. Fram till den 22 december behöver det heller inte kosta dig något. När du utnyttjar rotavdraget får du hälften av utgiften för monteringen tillbaka – och den andra halvan står HTH för genom rabatt på HTH-producerade varor. Besök din butik så får du veta mer.

MONTERING*

HELGÖPPET LÖRDAG KL. 10-15 SÖNDAG KL. 11-15

HTH KÖKSFORUM NORRKÖPING: Kungsgatan 37, 602 20 Norrköping, Telefon 011-21 07 50 www.hth.se 18 NOLLELVA

DET VIKTIGASTE RUMMET I DITT LIV


TACK ALLA KUNDER! VI ÖNSKAR ER EN RIKTIGT GOD JUL OCH ETT GOTT NYTT ÅR

GILLA OSS På FACEBOOK

SPIRALEN NORRKÖPING

011 - 10 07 07

Färskvarubutiken i city NICLAS ERBJUDER Bricka med inkokt laxsida

179:-

Vi erbjuder catering för avhämtning, perfekt till alla festliga tillfällen! Brickor med olika upplägg, t.ex: Italiensk, Exotisk, eller Skaldjur. Kom in och fråga oss!

Öppettider i Jul och Nyår Julafton Juldagen Annandagen Nyårsafton Nyårsdagen

– Hospitalsgatan 26, Coop Saluhallen 010-74 14 890 • Öppet alla dagar 8 - 22

08 11 08 08 08

-

15 18 21 19 22

Återbäring på allt du handlar upp till 5% NOLLELVA 19


MINGEL, MYS OCH SHOPPING En gråmulen novemberdag, strax innan jultempot drog i gång på allvar, bjöd Boutique Fideli in till en mingel- och inspirationskväll för en utvald skara kunder. Det märktes tydligt att kvinnorna, som strax efter klockan sex steg in genom dörren, var förväntansfulla över att få komma på en mysig tjejkväll. Ann-Sofie Speer, som äger butiken hade, tillsammans med sina anställda, dukat upp en härlig buffé av både mingelmat, dryck och kläder. Hon presenterade en rad olika inredningsnyheter, däribland doftljuset Kobo. Utöver det

presenterades även läsglasögon från See By Us och Colmars dunjacka för barn. Det fanns alltså en hel del nytt att berätta om som även finns till försäljning i butiken. Självklart bjöds det som sig bör på en klädvisning där några av de anställda visade vinters snyggaste kläder och det var många nyfikna och shoppingsugna kvinnor som var framme och ställde frågor. Det var en kväll där man njöt av att få träffas, dricka och äta gott och helt enkelt mysa innan julhysterin skulle ta fart… (EN)

Crazy Pictures

bLå MaN är tittarsuccé Filmkollektivet Crazy Pictures fortsätter att nå framgång. Nu senast är det den halvtimmeslånga dramakomedin “Den blå mannen” som gör succé på nätet. På bara några dagar fick filmen över 200.000 visningar på YouTube, vilket är imponerande. - Vi är själva förvånade över att den blivit så populär. Några av våra tidigare filmer har setts över en miljon gånger, men de är cirka fem minuter långa. Nu

har vi fått en film på nästan 30 minuter att sprida sig som en löpeld. Det är häftigt, säger Albin Pettersson, som är en del av filmkollektivet Crazy Pictures. - Vårt nästa projekt är en långfilm och nu börjar man självklart fundera på hur framtidens distribution ser ut för oss. Vilken svensk film har setts över 200.000 gånger på mindre än en vecka?, säger Olle Tholén på Crazy Pictures. (TP)

juLENS bröd på landerholms Landerholms Konditori på Linköpingsvägen har funnits sedan 50talet och drivs nu i tredje generation av Marcus Landerholm och Sofia Tellström. - Vi försöker ha ett brett sortiment av matbröd och konditorivaror, som dels består av klassiska bakverk men vi inspireras även av våra resor och försöker vara lite innovativa, säger Sofia och tipsar om Landerholms nya, sydfranska mandelbriocher. Hon vill även lyfta fram deras populära stenugnsbakade surdegsbröd och att man numera har söndagsöppet. Nu till jul kan Landerholms locka med både vörtbröd och

Sturelimpan, ett skållat rågbröd kryddat med kummin. - Saffranskransar och lussekatter säljer också mycket i december, säger Marcus. Efter trettonhelgen drar sedan försäljningen av semlor igång och fortsätter ända till påsk, med sin kulmen på Fettisdagen 12/2. - Vi ligger redan i startgroparna och har beställt hem mandelmassa. Det är viktigt med bra råvaror. Vill man göra riktigt goda semlor ska man använda smör istället för margarin och dessutom använda äkta 40-procentig grädde, avslöjar Marcus. (TP)

GraN PrIx i Knäppingsborg Återigen har det blivit dags för Knäppingsborgs populära jultävling Gran Prix där man kan rösta fram den finaste julgranen i kvarteret. Områdets butiker har fått i uppdrag att klä varsin julgran på ett personligt sätt som passar deras affärsidé och produktutbud. Vem som helst kan sedan rösta på sin

favoritgran och vinna fina presentkort. Tävlingen pågår till och med 23 december. Vill man klä sin egen gran kan man köpa en närodlad, nyhuggen julgran av Pelle på Marknadstorget som själv planterat granplantorna i Kolmården för tio år sedan. Knäppingsborg håller även extra öppet på söndagarna fram till och med 23 december. (TP)

God Jul & Gott Nytt År

• JACK VEGAS • SPORTKANALER (3 ST TV) • BAR & KÖK - BRA PRISER • ALLTID ”KVÄLLENS ERBJUDANDE” • ÖPPET ALLA DAGAR 16-01 • 18-ÅRSGRÄNS EFTER 21 (VISSA DAGAR 21-ÅRSGRÄNS)

Gilla oss på

Vedugnsbakad pizza

BILJARDSPEL 5 ST BORD 30kr/h

per person

Kungsgatan 72, tel.011-12 28 04 • www.snapinnbar.nu 20 NOLLELVA

Nyårserbjudande! Kungsgatan 72 • Tel. 011-12 12 04

Jultallrik endast 199:varm + kall • Förbokas

Nyårssupé (boka bord) 2-rätters 295:3-rätters 375:-

2 för 1

gäller 1 jan-24 jan 2013

Lunchservering vard. 11-14 Kvällsservering 17Gilla oss på

Öppettider, erbjudanden & info hittar ni på www.lillakrogen.nu


d:fi Liten 80:MATRIX BIOLAGE Schampoo + Balsam 500ml + 250ml 219:-

Cp1 Ceramic plattång 490:- ord 795:-

ord. 169:-

44%

WELLA Salt Spray 1st 89:2st 159:-

GA.MA

Stor 150:-

38%

ord. 269:-

ord 318:-

Rabatt

Rabatt

Upp till

50%

ord 378:-

42% Rabatt

L’OREAL Schampoo + Balsam 1500ml + 750ml 399:-

50% GOLD Silk Drops 99:-

Upp till

57% Rabatt

L’ANZA Silk Serum 149:-

REF Dry Schampoo 99:-

40% Rabatt

Rabatt

MYTHIC OIL 149:-

ord 169:Rabatt 41%

ord 249:-

ord 558:-

L’ANZA Urban Molding Paste 149:-

Fram till nyår har vi jättefina erbjudanden från vårt produktsortiment i Galleria Domino, vid P.A.U.S

ord 175:- /st

Rabatt

Upp till

51% Rabatt

ord 199:-

OSIS Volympulver 1st 80:2st 150:-

ord 199:Rabatt 50%

50%

ord 798:Rabatt 50%

Rabatt

50%

Rabatt

L’OREAL Schampoo + Inpackning 500ml + 500ml 279:-

ord 229:-

Ocean Mist 99:-

35%

ord 179:Upp till

Rabatt

44%

MATRIX Matrix Amplify Proforma Spray 1st 99:2st 159:ord 165:- /st

44%

25%

Rabatt

MARIA NILA 99:ord 179:-

Rabatt

35% Rabatt

AMERICAN CREW Forming Cream Fiber 129:ord 199:-

TIGI Ta 2 betala för 1

Gäller produkterna på bilden Upp till

50% Rabatt

Rabatt

MODEKLIPPARNA .SE

011-18 75 85 • Repslagareg. 12 • vard 1000-1900 • lörd 1000-1700 • sönd 1100-1700

Dominogallerian i Norrköping

Extra julöppet Välk omm en

Drottninggatan 36 till vår nya butik

Drottninggatan 36

Månd 17 dec – fre 21 dec 10:00 – 19:00 Lörd 22 dec 10:00 – 18:00 Sönd 23 dec 10:00 – 18:00

Hos Intima hittar du de sköna och spännande klapparna till både honom och henne. Välkommen till oss mitt emot Stadstornet på Drottninggatan 36.

Välkommen till vår nya butik på Drottninggatan 36, mittemot Stadstornet i Norrköping. Hos oss hittar du spännande julklappar! Vi har öppet mellan 10.00-17.00 mån-lörd.

Lyla 2

Ge bort detta trådlösa ägg till din partner i julklapp. Ägget vibrerar efter dina rörelser på flera meters håll med hjälp av den trådlösa kontrollen. Skön julklapp från LELO som ni båda har glädje av!

RUBY 1.195:-

849 kr

Merry INA lime green

1.198:-

Chri stma s

We-Vibe3 Härlig julklapp som passar perfekt till Er båda. Dubbla vibratorer som styrs med den trådlösa kontrollen. Årets leksak flera år i rad och storsäljare hos Intima.

Grymma underkläder Julerbjudande 1295 kr från BACI Välkommen till vår nya butik på 36, mittemot i Norrköping. ViDrottninggatan finns även påStadstornet intima.se.

Drottninggatan 36 www.intima.se (ord.pris 1495 kr)

Hos oss hittar du spännande julklappar! Vi har öppet mellan 10.00-17.00 mån-lörd.

NOLLELVA 21


TGR HAR KOMMIT TILL STAN Text: Elisabeth Nordstrand Foto: Henrik Nydahl

Dansk design och låga priser, där du kan finna allt mellan himmel och jord. Det är en kort, men ganska träffande sammanfattning av en av Norrköpings senast öppnade butiker. Den 17 november öppnade den danska butikskedjan TGR upp sina portar i Linden Köpcentrum i Norrköping. - Det har varit otroligt mycket positiva och glada kommentarer från kunderna, berättar Jonna Lindgren som är butikschef på TGR glatt. - Förklaringen kan ligga i att många inte riktigt vet vad vi erbjuder och att det finns något för alla åldrar och behov, fortsätter hon. Jonna, som innan öppningen undrade om norrköpingsborna skulle hitta till lokalen, hade inte behövt vara orolig. För kunder, det finns det gott om när man besöker TGR. I dagsläget är det åtta stycken som arbetar i butiken och allihop har fått ge järnet den första tiden efter öppningen.

- Jag vill ge en stor eloge till personalen som har jobbat på väldigt bra. Det är viktigt med bra personal som ser till kundens bästa, förklarar Jonna.

170 butiker i 17 länder TGR grundades i Danmark för 17 år sedan och har varje år växt sig starkare runt om i världen. Norrköpingsbutiken är den 17:e i Sverige och det mesta tyder på att det kommer att öppna många fler. - Jag vet att en 18:e är på gång och det verkar som att ägarna har mycket att göra så det skulle inte förvåna mig om det snart öppnas ett par till, säger Jonna. I Danmark heter företaget Tiger, men tillsammans med den svenska delägaren TZ Shops South Sweden AB heter alltså buti-

kerna i Sverige TGR. TZ Shops består av två kvinnor som arbetar med etableringen av företaget i Sverige. Förutom i Skandinavien finns också företaget bland annat i Holland, Irland, Italien och Japan. Tillsammans finns det 170 butiker i 17 länder och som sagt, det lär inte sluta där.

roligt och användbart TGR:s filosofi är att stå för roliga och användbara produkter av bra kvalitet till låga priser. Det kan ibland vara svårt att både hålla hög kvalitet och lågt pris, men TGR tycker att man lyckats med det genom att arbeta utan mellanhänder. Detta leder till att priserna kan hållas låga utan att man behöver tumma på kvalitén. - Dessutom köper företaget in stora mängder av alla varor, vilket medför att priset

på en produkt blir billigare ut till kund, förklarar Jonna och berättar att ungefär 35 % av tillverkningen sker i Danmark eller i övriga Europa, vilket nu för tiden är ganska ovanligt då mycket av produktionen av alla typer av varor i dag sker i Asien. Så deras tanke med att ha roliga, spännande och användbara produkter är inte svår att ta miste på när man gör ett besök i butiken. Här finns det mesta för de flesta och sortimentet består, lite kortfattat, av allt från lek och spel till block och pyssel - som ett varuhus i miniatyr helt enkelt. - Vi har även fått in mycket julprodukter i butiken och vi kommer att arbeta mycket efter säsong och högtider, förklarar Jonna. - Perfekt för den som vill hitta julpynt nu inför julen, avslutar hon.

SH Catering har drygt 30 års erfarenhet som festleverantörer av det allra bästa inom Catering och arrangemang.

• Vi levererar Julbord och festmenyer • Kom till Arbis och upplev Ska Ni ha fest, modevisning, mässa, konferens, mingelparty? Arbis Ballroom & Salonger, Norrköpings snyggaste festvåning, kapacitet 5-500pers.

Mån-fre 0700-1800 • Lör 0700-1300 • Sön 0800-1200

www.shcatering.se 22 NOLLELVA

www.arbis.se stig@shcatering.se robin@arbis.se


FEST hela veckan

LÄTTARE SHOPPING MED KVALITETSVAGNAR FRÅN FRÅN

699:-

MÅNDAG-SÖNDAG Fram till 0100 35:-

(stor stark, Corona, vin eller cider)

ONSDAG Quiz 2000

TORSDAG

Finns i flera färger och modeller 3-års garanti på vagnarna (reservation för slutförsäljning)

SÖNDAGSÖPPET FRAM TILL JUL! KL. 1100 -1600

Taco Time 1800 - 2000 (vi bjuder på snacks)

FREDAG

månd-fred 10-18 • lörd 10-15 • Drottninggatan 56 • 011-16 26 25

Spansk trubadur 2000

LÖRDAG DJ 2000 - 0100

SÖNDAGAR 50% på mat efter 1700

MÅNDAG-TORSDAG 25% på mat efter 2000 Veckans mat 49:Veckans drink 69:-

välkomna till GALLERIA DOMINO

Testa vår fina manuella delikatessdisk med vår egen inlagda sill, julskinka, ost, grillat, röror m.m Välkommen hälsar Jonas med personal

Öppettider: Månd-fred 8-20 • Lör-Sön 9-19 • G:a Lasarettsgatan 39 www.hemkoplasarettsgatan.se • Gilla oss på Facebook NOLLELVA 23


VIMMEL

Foto: Henrietta Wolving

BOOSTA KROPPEN

MED SUPERFRÖNA Text: Elisabeth Nordstrand Foto: Shutterstock

Vi människor är vanedjur och ibland kan det vara svårt att komma ur våra invanda mönster. Artiklar och recept om nyttiga frön och nötter kan kännas krångligt, men det behöver inte vara svårare än att strö dem över din frukostfil. De så kallade ”superfruitsen” härjar vilt just nu. Alla ska äta de näringstäta produkterna och dit hör bland annat olika typer av frön. Men vad är vad egentligen? Nedan kommer en liten guide med olika frön och vilken nytta de gör för dig.

Chiafrön kommer ursprungligen från Mexico och aztekerna har använt sig av dem sedan urminnes tider. Fröna är fullproppade med kostfibrer som håller magen igång och även hjälper kroppen att skydda sig mot vissa sjukdomar. Dessutom håller du dig mätt längre om du äter fibrer. Chiafrön är en av de vegetabiliska källorna som innehåller mest Omega 3. Är du vegetarian eller inte tycker om fisk kan chiafrön vara ett bra alternativ för att få i sig lite extra Omega 3. Många blötlägger fröna för att sedan äta dem som en gröt, men de går även att använda i bröd och bakverk.

FLER VIMMELBILDER HITTAR DU PÅ www.nollelva.nu

Linfrön innehåller både Omega 3 och 6, men också rikligt med protein, fosfor, järn och zink. Det är näringsämnen som är viktiga för att kroppen ska kunna fungera som den ska. Vill du komma åt näringsämnena måste fröna vara krossade. Hela linfrön går rakt genom kroppen, då tarmarna inte kan bryta ner och absorbera dem om de inte är sönderdelade. Dessa frön går utmärkt att använda i bakning för att göra brödet saftigare, strö på filen eller över gröten.

TÄNKER DU SÄGA JA!

VI HAR B L I V I T D U B B E LT SÅ STORA E N T R A P PA U P P 24 NOLLELVA

V I H A R Ö P P N AT Ö S T E R G Ö T L A N D S FRÄSCHASTE BRUD, FEST & BALBUTIK VÄLKOMMEN!

SeSamfrön är en mycket bra källa till antioxidanter vilka skyddar vår kropp mot många olika angrepp. Liksom linfrön tas de bäst upp av kroppen när de är krossade. Sesaminet i sesamfröna har en skyddande effekt mot lever-, hjärt-, och kärlsjukdomar. De innehåller även mycket vitaminer, mineraler, magnesium och järn. Pinjenöt är trots namnet inte en nöt utan ett slags frö. Vad som gör just pinjenöten lite speciell är den essentiella aminosyran lysin. Att en aminosyra är essentiell innebär att kroppen inte själv kan producera den utan måste intas via föda. Vegetarianer kan ha svårt att få i sig alla typer av aminosyror och pinjenötter kan därför vara extra intressant för just dem. Strö dem, naturella eller torrostade, gärna över maten. PumPafröetS gröna färg skvallrar som ett högt innehåll av antioxidanter, men är också en viktig byggsten för våra könshormoner. Dessutom är proteinhalten bland den högsta utav alla frön. Dessa kan företrädelsevis användas när du blandar müslin, bakar bröd eller strö över salladen. PSyLLiumfrön innehåller rikligt med kostfibrer vilket bidrar till ökad mättnadskänsla. De hjälper även mot förstoppning, hjärt- och kärlsjukdomar och hindrar blodsockret från att rusa i höjden. Fröna används i samband med olika typer av detox för att de tar med sig de gifter som frigörs under just detox och ser till att tarmtömningen fungerar som den ska.

BAL • BRÖLLOP • FEST

år k v sö da! Be msi he

To r g g a t a n 6 • L i n k ö p i n g 013-14 50 58

w w w. p a r t y w o r l d . s e


Träningskort från 230 kr/mån Student/senior från 180 kr/mån Inga medlemsavgifter! Fri parkering för alla våra kunder

NORRKÖPINGS BILLIGASTE D-VITAMIN!

TA DEL AV FLER ERBJUDANDEN GILLA OSS PÅ FACEBOOK facebook.com/topformulahalsobutiken

REPSLAGAREGATAN 12 GALLERIA DOMINO 011-28 57 90

Fri parkering alla dagar • Inga medlemsavgifter • Fri PT-träning vid köp av kort

011-10 33 91 • Fredriksdalsgatan 44 www.squashcenter.net • info@squashcenter.net

! i r a u n a J 5 t r Sta

Indoor Walking

Gå inomhus? Nja, snarare tuff konditionsträning inomhus, eller i alla fall så tuff som du själv önskar. Passet genomförs på crossmaskiner och passupplägget liknas vid spinning. Fokus ligger på uthållig, rejäl och skonsam träning. Rörelsemönstret är funktionellt och liknar jogging, löpning och skidåkning.

JYMPA - GYM - SPINNING - TRÄNA UTE CITY - INGELSTA - SÖDERKÖPING - SKÄRBLACKA - SVÄRTINGE

www.friskissvettis.se/norrkoping - 011-211330 NOLLELVA 25


26 NOLLELVA


GOD JUL & GOTT NYTT ÅR

HÅLL KYLAN BORTA 799:-

Herr Hjortskinn lammpälsfoder

Dam Lammnappa lammpälsfoder

Dam Lammnappa lammpälsfoder

499:Dam Lammnappa ullfoder

Herr Lammnappa ullfoder

ÅRETS JULKLAPP

Dam Lammnappa fleecefoder

550:Herr 599:-

Köp ett presentkort för minst 500:så fyller vi på med 200:- extra.

349:-

450:-

Hjortskinn ullfoder

Herr Lammnappa fleecefoder

Dam Lammnappa ullfoder

349:-

Dam

399:-

499:-

Herr Lammnappa thinsulate & fleecefoder

Erbjudandet gäller vid medtagande av denna kupong Presentkorten gäller mån-tors t.o.m. 31/5 2013

Dam Lammnappa ullfoder

799:-

349:-

Herr Lammnappa lammpälsfoder

Dam Lammnappa ullfoder finns i flera olika fina färger

Med reservation för ev. slutförsäljning

375:-

Erbjudandet gäller t.o.m 22/12

849:-

699:-

Semesterstängt 23/12 - 2/1

Gilla oss på facebook

Sankt Persgatan 85, Norrköping www.tapasbar.se För mer info och bordsbokning ring 011-13 17 60

LINDENS ÖVRE PLAN • NORRKÖPING • 011-18 70 80

MYCKET BIL. LITEN SLANT. seat.se

Miljöbil, skattefri i 5 år!

Bi-xenon ingår!

seat.se

FROM BARCELONA WITH TURBO! SPARA 25.200:-

FROM BARC WITH TURB

IBIZA 1,2 TSI 105 HK STYLE

LEON 1,2 TSI 105 HK EDITON 20

NU FRÅN

NU FRÅN

129.900:- ORD PRIS 148.500:-

VINTERHJUL

+2.900:- ORD PRIS 9.500:-

139.900:- ORD PRIS 159.900:-

TDI MILJÖDIESEL

+20.000:-

SPARA 20.000:-

MYCKET KÖRUPPLEVELSE F MYCKET KÖRUPPLEVELSE FÖR PENGARNA! SEAT IBIZA 1,2 TSI TURBO STYLE MILJÖBIL

SEAT IBIZA 1,2 TSI TURBO STYLE MILJÖB

ENJOYNEERING

105 hk, 5-dörrar, AC/luftkonditionering, ABS, TCS, ESP, EBA,

SEAT LEON 1,4 TSI TURBO STYLE Radio/CD/MP3, Lättmetallfälgar, Farthållare, Färddator, Larm

hk, 5-dörrar, AC/luftkonditionering, ABS, TCS, ESP, EBA, Oslagbart erbjudande på lagerbilar,105 modellår 2013. Passa på! Radio/CD/MP3, Lättmetallfälgar, Farthållare, Färddator, Larm med

125 hk, ACC/klimatanläggning, ABS, TCS, ESP, EBA, Farthållare, Färddator, övervakning, Dim/kurvljus, Hill hold control mm Radio/CD/MP3/rattkontroll, Lättmetallfälgar, USB/AUX- anslutning, Dim/ kurvljus, Hill hold control mm stor portion körglädje,

149.900:-

övervakning, hold control mmmycket utrustning, en Just nu kan vi erbjuda ett antal Ibiza och Leon till otroliga priser.Dim/kurvljus, I det lågaHillpriset ingår Ord pris 161.400:- FRÅN Komb VI HAR pris 161.400:FRÅN 149.900:Kombi +6.000:Ord pris 179.900:- FRÅN 169.900:låg bränsleförbrukning och fri service vid finansiering.Ord Missa inte detta erbjudande. Välkommen att välja bil först! FÖLJ OSS PÅ BILAR S EFÖR A T. S E BILARNA PÅ BILDEN KAN VARA EXTRAUTRUSTADE. BLANDAD KÖRNING SEAT IBIZA 1.2 TSI 5,1 L/ OMGÅENDE BILARNA PÅ BILDEN KAN VARA EXTRAUTRUSTADE. BLANDAD KÖRNING SEAT IBIZA 1.2 TSI 5,1 L/100 KM, CO 119 G/KM.SEAT LEON 1,8 TSI 6,8 L/100 KM, CO 159 G/KM. SEAT FINANSIERING: WWW.SEAT.SE32ÅRS ÅRS VAGNSKADEGARANTI, NYBILSGARANTI, 3 ÅRS LACKGARANTI, 12 ÅRS GARANTI MOT GENOMROSTNING UTA 3 ÅRS VAGNSKADEGARANTI, 3 ÅRS LACKGARANTI, 12 ÅRS GARANTI MOT GENOMROSTNING UTAN KRAV PÅ EFTERBEHANDLING SAMT SEAT SERVICE MOBILITY I TVÅ ÅR. LEVERANS. 2

2

®

Bilen på bilden kan vara extrautrustad. *Det som infaller först, erbjudandet gäller vid SEAT Finansiering t o m 31/12 2012. Blandad körning Blandad körning SEAT Ibiza 4,9 l/100 km, CO2 113 g/km, SEAT Leon 5,7 l/100 km, CO2 132 g/km. Miljöklass EU5. SEAT Finansiering: www.seat.se. 2 års nybilsgaranti, 3 års vagnskadegaranti, 3 års lackgaranti, 12 års garanti mot genomrostning utan krav på efterbehandling samt SEAT Service®Mobility i två år.

Engströms Bil, Roxtorpsgatan 2-8, Linköping Olivia Stenmark, säljare SEAT, tel: 013-23 30 46

MEMBER OF THE VOLKSWAGEN GROUP

NOLLELVA 27

Engström Olivia St


Lager på lager

Både varmt och stiligt med en polotröja från Matinique för 999:-, skjorta från Matinique för 799:- och självklart en fluga från Tiger of Sweden för 399:-. Allt hittar du hos 1893.

Välkommen in

Håll dörren öppen med en dörrstopp från Rhode Island Home Interiors. Den stora hunden kostar 399:-, sköldpadda för 299:-, liten hund för 349:-.

Sista minuten

Klappar Varsdagssnygg

Klä dig i ett par snygga Please Jeans för 1.449:och en rundsjal från Mariedal Design för 299:-, allt hittar du hos RÅH, Söderköping.

Det kan vara lite klurigt att hitta julklappar till alla nära och kära. Vi på Nollelva vill hjälpa dig på traven en smula. Här visar vi ett axplock av smarta, snygga, vackra och roliga prylar som passar utmärkt under granen.

Värmande

Hos Boutique Fideli hittar du denna värmande pälsmössa från HPI of Sweden för 899:-.

Isblå

Denna väska från Ulrika passar till coola syrran. Den kostar 649:- hos Väskmakarn.

Smakfullt

Färgklick

Ge bort ett te med julig smak finns i pepparkaka, glögg och lussekatt 29:-/hg eller varför inte ett julkaffe från Bergstrands för 69:-/ 250g. Allt finns hos Lindhs The & Kaffe.

En härlig tröja som sätter färg på vardagen. Märket är Tommy Hilfiger och den kostar 1.499:- hos Systrarna Owens.

Gnistrande

Smycken är alltid en uppskattad present. Hos Nagelstudion Norrköping (Gamla Torget) hittar du smycken från AnnAnnDesign och de kostar från 150:-.

28 NOLLELVA

Till Reskompisen Ska ni ut på resa? Då passar ett minibordtennis perfekt. Det kostar 40:- hos TGR.

Mönster & färg

Gillar din vän mönster och fina detaljer så passar denna tröja från Odd Molly perfekt. Den kostar 1.599:- hos Kings.


Glänsande

På Make Up Store hittar du inte bara smink utan även denna snygga väska/necessär för 295:-.

Snöbollskrig

Aldrig mer kall om händerna när det är dags för snöbollskrig. Handskar från Hestra Leather Box Mitt för 399:-/st hos Naturkompaniet.

Skön jul

We Vibe är en helt ny högteknologisk sexleksak som gör det skönt får både honom och henne. Den kostar 1.495:och kommer från Intima.

Guldkant på vardagen

Denna glittrande tröja från Second Female passar lika bra till vardag som fest. Den kostar 699:- och kommer från Olgas Hus.

Koll på tiden

Gör brorsan glad till jul med en klocka från Daniel Wellington, Becks Urhandel. Julpris 995:t.o.m 23 dec (ord pris 1195:-).

Serverat

Vackra fat att servera på finns hos Vera Design. Stort fat 445:-, stor skål 349:-, mellanskål 199:-, liten skål 125:-.

Håll koll på stålarna

Med en plånbok i skinn från Väskan blir det enklare att hålla koll på pengarna och alla olika kort. De kostar från 149:-.

Vinterfin

Önskar sig mamma fint hår till jul? Spana då in denna presentförpackning med moisture repair, schampo, balsam, restorative mask, Moroccanoil TM original inkl. väska allt för 599:- hos Bellbox.

Fikapaus

Kakfat och tårta från JaBaDaBaDo till de minsta och kostar 139:-/st hos Evaboden, Söderköping.

Varm klapp

Låt aldrig din moster frysa mer. Tröja och halsduk från Gant för 1.695:- resp. 895:hos Butiken på Landet, Minsjö säteri.

Mjau

Låt inte din bästa vän frysa i vinter. På Arken Zoo hittar du värmande kläder, denna väst kostar 389:- och passar både till katt och hund.

NOLLELVA 29


ModEnYtt MODESKOLAN DEL 50

Bloggare dEsignar kollektioner

Bota dina torra vinterläppar

Gina Tricot tog tidigare i år hjälp av den svenska modebloggaren Caroline Blomst när de skapade kollektionen ”The Perfect Tee”. Caroline stylade då plaggen för den populära kedjan och återigen har alltså företaget kontaktat en kvinna i bloggsfären för att agera stylist. Det är den spanska trendkännaren Gala Gonzalez som ska tolka den

Text: Tobias Pettersson

Vintern med sin kyla och sin torra luft går hårt åt huden och särskilt utsatta är läpparna. Torra, nariga vinterläppar har nog de flesta varit med om, men det finns bra knep för den som vill behålla pussmunnen över vintern. Till att börja med bör man se till att få i sig tillräckligt mycket vatten. Torra läppar är det första tecknet på vätskebrist, så innan man börjar behandla sina vinterläppar ska man vara säker på att man inte är smått uttorkad.

Sedan är det dags att peela dina kära läppar. Doppa en frottéhandduk i varmt vatten och gnugga försiktigt, försiktigt mot läpparna för att få bort hudflagor. Det ska inte göra ont, då peelar du alldeles för hårt. Smörj in läpparna med en fet kräm, till exempel den välbeprövade Locobase Repair från Apoteket, direkt efteråt. Den som är lite sötsugen kan göra en egen läppscrub genom att blanda socker och honung.

Gina Tricot

EXKLUSIVA FODRAL TILL DINA ÄLSKLINGAR Dyra teknikprylar som smartphones och surfplattor behöver sina fodral. Så tänker i alla fall företaget The Case Factory som tillverkar handgjorda fodral i skinn med en kvalitet god nog att passa lyxmärkena Hermés, Chanel och Prada. Tanken bakom verksamheten, som startade 2001, är att erbjuda exklusiva och dekadenta produkter som ska hålla hög modegrad genom att varje säsong

Att välja rätt läppbalsam är också viktigt. Läpparna mår bra av läppbalsam som innehåller ingredienser som sheasmör, e-vitamin och mandelolja. Välj feta läppbalsam före produkter som innehåller vaselin, då de snarare lindrar för stunden än verkligen hjälper. Har man torra läppar är det lätt hänt att man börjar slicka sig om dem, men gör inte det, det blir bara värre. Det finns även andra läppbovar man bör undvika. Var noga med att läsa genom innehållsförteckningen på ditt läppbalsam. Ingredienser som pepparmint, mentol och kamfer finns i flera läppbalsam på marknaden, även fast det irriterar dina läppar. Är det panik och du inte har något bra läppbalsam hemma kan du pröva ett gammalt beprövat husmorstips, som dessutom är billigt. Smörj in läpparna med olivolja innan läggdags, det mjukar upp och kan göra underverk för dina torra vinterläppar.

NGS- ! I N P P Ö ANDokEning D U J B b R

E

” vid

ollelva e kod ”N

på alla rabatt % 5 2 Få lingar ehand b l e g a n

Uppg

komma med nya kollektioner i nya mönster och färger. Priserna varierar från ca 700 kronor för den enklaste varianten till ca 2.000 kronor för den mest exklusiva. Idag kan du köpa produkterna på företagets hemsida www.thecasefactory.com, men inom kort ska grundarna Mats Grundberg och Axel Isberg även öppna en flaggskeppsbutik uppe i Stockholm. (EN)

Läcker avkomma efter samarbete Det skandinaviska företaget NN07 som i vanliga fall endast designar kläder i olika former har nu, tillsammans med Sjöö Sandström, gjort en högklassig klocka som får många klockälskare att sukta efter ett nytt inköp till sin samling. Klockan heter Royal Steel Classic ll Gent och har en rå, men ändå elegant stil. Den kostar cirka 19.000 kronor och är i rostfritt stål med rem i obehandlat svenskt skinn. För dig som är intresserad av klockan gäller det att slå till ganska omgående då den endast finns i sju exemplar. Varje klocka är numrerad och finns att köpa på NK i Stockholm samt NN07:s hemsida. (EN)

• Nagelbehandlingar • Hand och nagelprodukter • Nutraluxe fransnäring • annanndesigns fina smycken • Sprakande doftljus från Woodwick

1/1)

(t.o.m 3

Vi säljer presentkort Finns på

Gamla Torget 8 • 011-23 90 80 • www.nagelstudion.eu 30 NOLLELVA

The Case Factory

Stress, vitaminbrist, sol och förkylning är andra faktorer som orsakar torra läppar, så börja med att äta bättre kost, ta extra b-vitamin och se över din livsstil annars kan du smörja in dina läppar hur mycket som helst utan att de mår bättre.

kommande festkollektionen genom att dels styla, men även att agera modell. Spanskan säger själv att det känns väldigt spännande att få samarbeta med en skandinavisk modekedja och helt fritt få uttrycka sig med sin personliga stil genom företagets produkter. Kollektionen kommer att finnas till försäljning online på www.ginatricot.com och i utvalda butiker från och med den 22 november. (EN)

Julstämning på Minsjö Säteri! Vackra, mjuka klappar till henne och honom! Vi bjuder på glögg samt pepparkaka med Stiltonost! Varje vecka lottar vi ut två presentkort till julbord på Söderköpings Brunn!

Välkomna!

Gant, Ralph Lauren, Armani Jeans, Stenströms, Odd Molly, Barbour och RM Williams till henne Harris Tweed, Hnsen & Jacob, Stenströms, Gardeur, Beretta Barbour och RM Williams till honom

Öppettider: ti-fre 12-18, lö 11-16 EXTRAÖPPET söndagar i advent! www.bpl.se/minjso tel. 011-707 92


HETAST

KALLA DAGAR VARMA TÅR. www.kallep.se

JUST NU!

Underbar curlingkänga i damstorlekar. Ord 899.-

För dig som älskar skor

1. Hatt

Linköping: S:t Larsgatan 27, IKAnO-huset, nygatan 24

Stort eller litet brätte, keps eller basker våga pröva en ny huvdbonad.

Motala: gallerian • Mobilia Mantorp • Mjölby: Kungsvägen 62 Västervik: Storgatan 17b • norrköping: Mirum galleria

2. Glitter

Nu är tiden inne för glitter i stora lass. Piffa till klänningen/ tröjan med en löstagbar krage med glittrande paljetter.

3. Snygg i kostym

Välj spännande och annorlunda detaljer för att uppdatera din kostym.

4. Stora smycken

I vinter så är det hett med stora glittrande smycken, ju större desto bättre!

5. Partybyxa

Vankas det fest? Tänk en cool mönstrad byxa istället för klänning.

MÄRKET

GE BORT LITE SKÖNHET!

Ett presentkort med Make Up Stores populära privatkurs är den perfekta gåvan. Bokar man upp samt går på sin privatkurs innan 2013-02-28, får man dessutom en extra gåva (värde ca 140 kr*).

Dyrberg/Kern Personlighet och fantasi Gitte Dyrberg och Henning Kern möttes 1985 och det dröjde inte länge innan de förstod att de delade samma stora intresse och passion för smyckedesign. 25 år senare finns deras handgjorda smycken i över 40 länder och hos över 2.000 återförsäljare. Paret släpper två kollektioner per år och alla smycken finns i en begränsad upplaga vilket gör varje smycke extra unikt. Genom kreativitet, personlighet och fantasi skapas läckra smycken och deras vision om att bli ett internationellt varumärke med image och

stil inom skönhet är de är på god väg att uppnå… om de inte redan är där. Stenarna som används vid tillverkningen är dels halvädelstenar i form av rosenkvart, ametist eller onyx, men även Swarowskikristaller. I deras portfolio ingår örhängen, armband och halsband, men även ringar och klockor. Dyrberg/Kern satsar mycket på kvalité av smyckena och därför medföljer alltid ett äkthetscertifikat som även gäller som garanti i två år. (EN)

PRIVATKURS INFORMATION: Under ledning av en makeupartist lär man sig framhäva sin skönhet under ca 50 min. Efter kursen ingår dessutom produkter för hela kursbeloppet (rek.pris 495 kr).

VÄLKOMMEN IN! Linköping, Bokhållaregatan 2 tel: 013-146060 Norrköping, Domino tel: 011-125566 makeupstore.se *Gäller 2012-12-24 till 2013-02-28, dock så långt lagret räcker. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

NOLLELVA 31


Fakta / Namn: Lisa Soner Familj: Make Nedim och barnen Daniella 3 år och Evelina 2 år. Bor: I Norrköping.

Hörlurarna är Årets julklapp Text: Tobias Pettersson Foto: Shutterstock

Årets julklapp 2012 är utsedd av HUI Research. I år blev det hörlurarna. För 25:e året i rad har HUI Research (före detta Handelns Utredningsinstitut) utsett Årets julklapp, och 2012 är det hörlurar som gäller. Det finns tre kriterier som helt eller delvis ska uppfyllas. Produkten ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse för året, den ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter samt representera den tid vi lever i. ”Årets Julklapp 2012 är en symbol för den mobila och uppkopplade trenden, där utbudet av nya tjänster ökat stark och snabbt förändrar konsumenternas beteende. Vi har idag tillgång till musik, film, nyheter och annat direkt i telefonen, surfplattan, läsplattan, datorn eller mp3spelaren. Vi kan konsumera allt detta på nya platser och på alla tider på dygnet”, skriver HUI Research i motiveringen. - Hörlurarna fyller inte bara en funktion utan blir allt oftare en del i, och en symbol för, en livsstil. Lyssna verkar vara det nya läsa och aldrig förr har hörlurarna använts i samma utsträckning eller varit så populära som nu, säger Lena Larsson, VD på HUI Research.

Modeprofilen

lisa strålar av livsglädje Text: Elisabeth Nordstrand Foto: Henrik Nydahl

Lisa Soner har försett norrköpingsborna med underkläder i 18 år och för henne är endast perfektion gott nog. - Ibland syr jag in en BH själv om jag inte tycker att den sitter precis som den ska, säger hon och ler. Inte konstigt att Bodyline har så otroligt många stamkunder.

Julkväll hos Bomans Butik Tisdagen 27 november bjöd Bomans Butik in till en mysig julkväll i Knäppingsborg. Jonas från Morris fanns på plats i butiken för att inspirera herrarnas klädval inför julens alla fester och dessutom fanns Anna och Juanita från No arton på plats och visade upp vinterns makeup-kollektion. Bomans Butik hade själva många fina erbjudanden i butiken under hela kvällen och alla gäster fick med sig en fin goodiebag hem. Vi på Nollelva tackar för en rolig och mysig julkväll! (KW) 32 NOLLELVA

Det var av en ren händelse som en familjemedlem såg den tomma lokalen uppe i Linden och förslog att Lisa skulle öppna Bodyline där. Företaget fanns redan i Linköping, men Lisa antog utmaningen och det är inget hon ångrar idag. Det blev först åtta års pendling från Linköping, men idag bor hon med familjen i Norrköping. - Jag tycker att norrköpingsborna är så trevliga och tacksamma kunder. Det är så lätt att få kontakt med dem och de uppskattar verkligen den hjälp som erbjuds, vilket gör mitt jobb så otroligt roligt, säger hon. Tjänstvillighet och samverkan upplever hon även att butikerna inne på köpecentrat har sinsemellan. - Det kommer ofta in kunder som blivit tipsade om att gå till oss från de andra butikerna i city och även brudbutikerna i stan och vi gör likadant när vi vet att någon annan butik har det kunden letar efter, förklarar hon. - Det skapar en bra stämning när vi i Linden och city tillsammans arbetar för att få alla kunder nöjda. Vårt samarbete är idealiskt, sitter inte kläderna som de ska så gör underkläderna underverk för

det mesta, säger hon med ett skratt. Utmaningen i att hitta en välsittande BH, men även trosor, är mycket av anledningen till att Lisa trivs så bra med sitt arbete. - Det är lite av problemlösning, då alla kroppar ser olika ut och har varit med om olika saker i livet. Det kan vara allt i från viktnedgång till någon som fött tre barn, berättar Lisa. Det märks tydligt hur mycket hon tycker om sitt arbete och hon pratar med en oerhörd värme och engagemang om sina kunder. Anledningen till att hon startade Bodyline från allra första början var faktiskt på grund av Lisas svägerska som älskar snygga och välsittande underkläder. - Min svägerska sa ”att om andra människor lägger i närheten av så mycket pengar på underkläder som jag ska det inte vara några problem”, berättar hon och skrattar till. Och så blev det.

Familjen i centrum Familjen är väldigt viktig för Lisa så därför spenderas mycket av hennes lediga tid tillsammans med barnen. - De styr mitt liv och mina intressen just nu, men som tur är tycker de om att laga mat lika mycket som jag själv. Så därför står vi mycket i köket och rullar köttbullar och panerar fisk, vilket är tjejernas favoriträtt att laga, berättar hon. Lisa vill även passa på att tacka sin man som ställt upp för henne i vått och torrt. - Mitt liv skulle vara väldigt tråkigt och

jobbigt om inte han funnits med och stöttat mig i mitt arbete och liv. Det är väldigt svårt att få vardagen att fungera med heltidsarbete om man inte har en man som ställer upp helhjärtat. När vi träffades så insåg han att jag älskade mitt arbete så mycket att han flyttade från Göteborg till Norrköping för min skull, säger hon. Det strålar en otrolig kärlek och harmoni från hennes ögon. Precis som när man trivs med livet och är tacksam för det man har. Och det smittar faktiskt av sig. - Innan barnen kom reste vi mycket och Italien är lite utav ett favoritland, förklarar hon. Hon kallar sig själv ”glassfreak” vilket kan förklara lite av kärleken till det stövelliknande landet. - Italiensk glass luktar annorlunda och det är helt otroligt gott, säger hon och ler. Lisa kommer från en krögarfamilj och hon har både varit kallskänka och kockassistent. - Jag fullkomligen älskar mat och det finns inget jag föredrar mer en något annat, däremot kanske jag inte tycker om flottig mat så mycket och det behöver inte heller vara så avancerat, förklarar hon. Lisa är ursprungligen från Turkiet och hon lagar gärna sin mammas mat, men ska det gå lite fortare, och smidigare, blir det gärna svensk husmanskost. Och sen har hon ju två utomordentliga assistenter som gärna panerar fisk och rullar köttbullar.


Ge bort ett presentkort i julklapp!

SALONGEN ERBJUDER

NU 895:ord. pris 1.195:-

BUTIKEN ERBJUDER Nya varumärken:

Julklapparna hittar ni hos Bomans Butik Vi har även presentkort

100:- rabatt

God Jul & Gott Nytt År Önskar Cissi och Alex

Erbjudandena gäller t.o.m 31/12

Ansiktsbehandling ”Total Harmony” Kryp ner i en varm säng där behandlingen inleds med en härlig ryggmassage följt av hudanalys, peeling, ånga, portömning, brynplock, massage, ansiktsmask, serum, créme och foundation.

på UGG’s

Kom in och prova de nya vattentäta modellerna!

TOMMY HILFIGER • BRUUNS BAZAAR • TIGER OF SWEDEN UGG OF AUSTRALIA • KO-KO-NO • BARE MINERALS • HUNTER DAY • TRAFFIC PEOPLE • MATIS • MOLLY JO • TIGER SKOR

Fler erbjudanden och tips på facebook.com/bomansbutik G:a Rådstugug. 32, Kv Knäppingsborg • 011-10 22 00 • bomansbutik.se

TOMMY HILFIGER SKOR • GUSTAV • DYRBERG & KERN

DROTTNINGGATAN 66 NORRKÖPING · 011-13 00 04

Gäller vid medtagande av kupongen

NOLLELVA 33


JUL

Julen från A till Ö

Det finns mycket att hålla reda på när det gäller de svenska jultraditionerna. Här kommer den definitiva guiden som hjälper dig att ha full koll på julen...

Sh utters toc k tte rss on Fo to: Text: To bia s Pe

A. Aladdin - den enda choklad som enligt lag får ätas på Julafton.

I.

B. Bruna bönor - ett måste på julbordet enligt far i huset – och ingen mer.

J. Julmust - samma som Påskmust (fast

C.

K.

Clas Ohlson - affären folk passerar på väg till julfesten när de insett att de glömt köpa julklappar.

D. Dopparedagen - annat namn för Julafton (fast ingen vet varför).

E.

Expressen - tidningen pappa alltid ska gå och köpa strax efter “Kalle & hans vänner”.

F. Finns det några snälla barn? - Tomten får gärna vara gammal och glömsk, men han får aldrig glömma att fråga detta.

G. Glögg - Tomtens favoritdryck. H. Hårda paket - den enda sorts julklappar som borde vara tillåtna.

Ischoklad - smakar som att tugga på rent smör, men hör ändå till julen.

med annan etikett på flaskan). Karl-Bertil Jonsson - lite smygpolitisk tv-propaganda om en pojke som vill krossa det kapitalistiska samhällssystemet.

L.

Lutfisk - dallrig fisk som läggs i lut innan den äts. Lut är starkt frätande och används vanligtvis i alkaliska batterier eller som propplösare i avlopp.

än på Julafton.

W. White Christmas - tidernas mest ut-

P.

tjatade julsång.

Pepparkaksdeg - äts ofta ogräddad och leder till magont.

X.

Q. Quebec - mysig sagostad som passar perfekt att fira jul i.

Y. Yxa - behövs om man ska ut i skogen

R.

Rudolf - Tomtens favoritren som smakat på glöggen och fått en rejäl fyllenäsa.

S. Skorstenen - undrar ni varför Tomten aldrig kommer så är det där han sitter fast.

X-mas - ”cool” engelsk stavning av Christmas.

och tjuvhugga en julgran.

Z. Zappa - det man gör på tv:n när man inser att det bara sänds skräpprogram på Julafton.

T.

Å. Åsa-Nisses julalbum - svindyrt seriealbum man luras att beställa av jultidningsförsäljarna i september, och som man har glömt bort när de levereras strax innan jul. Ä. Äta - julhelgens egentliga budskap.

Och vad har han med julen att göra?

U. Uppesittarkväll - segt och evighetslångt tv-program som brukar sändas kvällen innan julafton.

O.

V. Vörtbröd - julöl i fast form.

M. Midnattsmässa - gudtjänst för de som vill dra sig på Juldagsmorgonen och skippa julottan. N. Nasaret - Jesus hemstad. Jesus vem? Otacksamma barn - aldrig är de fler

Tjuren Ferdinand - tecknad slöfock som hellre slår dank än blir hyllad stjärna.

Ö. Önskelista - Överst brukar stå: önskar att eländet snart är över.

Nytt Nummer

25 jaNuari

10-års jubileum!

Det firar vi genom att erbjuda 10% rabatt på alla behandlingar Erbjudandet gäller tom 31 jan 2013

Bra priser - högkvalitativa produkter. Dam- och herrklippning, färg, hårförlängningar, håltagning, fransförlängning och brynplock m.m

t

Öppet: vardagar 9-18 Klingsbergsgatan 61 • 011-12 28 87

: a m e t sa l ä h & g N i N rä

A Merry Christmas Fira jul med Ralph Lauren, Burberry, Armani, eller någon annan av våra kändisar. Butiken är fylld med allt du behöver inför julens alla festligheter. God jul och gott nytt år önskar Norrköpings största boutique med märkeskläder för kvinnor och kids.

Boutique Fideli, Norrköping. Drottninggatan 42, 011- 237777 facebook.com/BoutiqueFideli

EXCLUSIVE BRANDS FOR WOMEN: AJ ARMANI JEANS - RALPH LAUREN - BURBERRY - GANT - BOSS ORANGE - JOFAMA - DESIGUAL - HUGO BOSS - DKNY - STENSTRÖMS. EXCLUSIVE BRANDS FOR KIDS: RALPH LAUREN - GANT 34 NOLLELVA


S P I T S P P A L K . . . JUL S S O FRÅN

American Crew /d:fi Peppermint Schampoo 450 ml / d:fi Wax 75 g (Blå, Grön) Nu 139:- (ord. 368:-)

CIRKA 50% RABATT

SCHWARZKOPF OIL MIRACLE Shampoo 200 ml / Conditioner 150 ml Finishing Treatment olja (Original, Light) 100 ml Nu 299:- (ord. 605:-)

CIRKA 50% RABATT

GHD deluxe metallic collection Classic Styler (Gold, Silver) Resefön / Värmeväska

Nu 1.999:TIGI Masterpiece 340 ml Superstar 300 ml Hard Head 385 ml

1st 149:(ord. 249:-)

2st 269:(ord. 498:-)

CIRKA 65% RABATT

L´ORÉAL Professionnel (Vitamino Color, Absolut Repair) Shampoo 250 ml / Inpackning 200 ml Nu 199:- (ord. 399:-)

MOROCCANOIL NÄCESSÄR (volym, repair) Shampoo 250 ml / Conditioner 250 ml / Inpackning-Mask 75 ml / Olja 50 ml Nu 599:-

L´ANZA Zero Weight Gel 200 ml / Volume Shampoo 300 ml / Volume Conditioner 300 ml Nu 199:- (ord. 537:-)

TONING WELLA Color Touch GOLDWELL Colorance pH 6,8 1st 119:- (ord. 169:-) 2st 199:- (ord. 338:-)

WELLA paket 2 Shampoo Fint/Normalt Hår (Volume) 200 ml Balsam Fint/Normalt Hår (Volume) 200 ml Termal Image 150 ml (Värmeskyddsspray)

Nu 229:- (ord. 467:-) CIRKA 70% RABATT

SCHWARZKOPF OSIS+ DUST IT + SESSION 100 ml Nu 149:- (ord. 294:-)

WELLA paket 1 Shampoo Fint/Normalt (Färgat Hår) 200 ml Balsam Fint/Normalt (Färgat Hår) 200 ml Pearl Styler (Styling Gel) 100 ml

SCHWARZKOPF Repair Rescue Shampoo 250 ml / Cponditioner 200 ml Mini Plattång

Nu 249:(ord. 599:-)

Nu 229:- (ord. 467:-)

MARIA NILA Shampoo 300 ml /Balsam 300 ml Inpackning 150 ml/Wax Creator 30 ml

Nu 149:- (ord. 476:-)

Nygatan 18 • Linköping www.studiothelook.se • 013-14 04 03

American Crew 3 in 1 (Shampoo, Balsam + Body Wash) 250 ml / Fiberwax 85 g / Hörlurar Nu 199:- (ord. 318:-)

Linden Köpcentrum • Norrköping Salong Hårvårdsbaren Ingelsta • Tidsbokn.011-10 15 10

www.harvardsbaren.se

NOLLELVA 35


besök evaboden en klassisk butik Text: Tobias Pettersson Foto: Sara Ullvetter

Evaboden är en av Söderköpings mest klassiska butiker. I 66 år har man sålt kläder till barn och ungdomar, med personlig service som en tydlig ledstjärna. Det är få butiker som startade 1946 som finns kvar än idag, men Evaboden på Nybrogatan i Söderköping gör det och har samma inriktning nu som vid starten, då butiken under många år först låg runt Hagatorget. Sedan 2005 drivs Evaboden av Ann-Christine Nilsson och Camilla Welin som vårdar traditionen i kombination med viss förnyelse. - Vi har gjort om butiken ganska mycket sedan vi tog över. Vi har fört in mer ljus i lokalerna och ändrat en del i sortimentet säger Ann-Christine och berättar att buti-

ken idag har märken som Mexx, Next Level, Helly Hansen, Me Too och inte minst Villervalla, som är väldigt populärt.

medvetna idag och vet precis vad de vill ha. Så det är inte alltid lätt för farmor eller mormor att veta vad de ska köpa.

Evaboden har kläder till både killar och tjejer från storlek 50 till 170, och även en liten kollektion prematurkläder. På hyllorna hittar man även lite leksaker och mjukisdjur som passar bra som exempelvis doppresent eller julklapp.

Folk Från när och Fjärran

Precis som för vuxna finns det trender även inom barnkläder. Just nu är de stora färgerna framförallt vinrött och senapsgult, berättar Ann-Christine. - Två gånger om året, i augusti och februari, åker vi på modemässa i Köpenhamn för att se vad som kommit och för att hänga med i trenderna. Barn är jätte-

Fint inne till jul hos Ängens blommor

Text: Tobias Pettersson Foto: Sara Ullvetter

Evaboden anordnar också speciella kundkvällar med jämna mellanrum för de kun-

Under december har Evaboden öppet alla dagar fram till jul, då kan man gärna besöka butiken om man vill fylla sin julklappssäck med härliga, mjuka paket. - Vi har stort utbud av kläder och kan erbjuda en personlig service. Vi slår in paket och försöker alltid att lyssna av vad kunden vill ha så att de blir nöjda, säger Camilla och Ann-Christine och ser fram mot att ta hand om sina kunder under julhandeln.

nya tillskott vid Fixpunkten Text: Tobias Pettersson Foto: Sara Ullvetter

Passa på att besök blomsterbutiken Ängens Blommor om du vill få fint hemma till jul. Butiken håller öppet varje dag under hela december och kan erbjuda alla de klassiska julblommorna som julstjärnor, hyacint och amaryllis, samt krukor, lyktor, ljus och andra inredningsdetaljer som kan passa om man vill pynta och göra fint inför julen.

Den lilla pluppen

Malin Wastesson berättar att vi svenskar ofta är ganska traditionella när det gäller juldekorationer och blommor, även om vi kan experimentera en hel del med färger. - Vitt har varit ganska trendigt på tomtar, blommor och kulor och det håller i sig. Personligen tycker jag att aprikos är en väldigt fin färg. Det passar bra tillsammans med det naturliga, bruna och mossiga.

Det som säljer bäst denna årstid är jullökar, men Ängens Blommor är en butik där man gärna kan ta god tid på sig och få tips av personalen. - Vi har allt som hör julen till. Kom in till oss och få inspiration. Vi har mycket grejer inne nu och pyntat i varenda vrå. Vi vill även tipsa om våra doftljus och våra små tänkvärda böcker, säger Malin Wastesson

36 NOLLELVA

Efter så lång tid i branschen har Evaboden byggt upp ett gott rykte som lockar folk både från när och fjärran. - Vi har inte bara kunder från Söderköping utan det kommer mycket folk från både Norrköping och Linköping, och även en del från Stockholm och sådana som är på genomresa. Särskilt på sommaren har vi många kunder utifrån eftersom Söderköping är en så stor turiststad, säger AnnChristine.

der som efterfrågar det. - Då kan man dra ihop lite kompisar och komma hit efter stängning. Vi bjuder på lite tilltugg och har bra erbjudanden i butiken. Det brukar vara väldigt trevligt och är extra populärt innan examen och nu till jul, säger Camilla.

Många kunder är allergiska mot de starka dofter hos exempelvis hyacinter, men Malin ger några tips. - De vita hyacinterna doftar mindre. Även julstjärnor är det många som inte tål, men då kan man ta bort den lilla pluppen i mitten som är själva blomman, så doftar det mindre. De röda bladen är bara blad.

Två nya företag har etablerat sig i handelsområdet Fixpunkten. Och båda har rötterna i Norrland. Det ena är hamburgerkedjan Frasses som idag har ett femtiotal restauranger runt om i landet. - Etableringen i Söderköping är ett led i vår ambition att expandera i söder. Därmed ökar tillgängligheten för vårt populära utbud samtidigt som vi stärker vår position på den svenska hamburgermarknaden, säger Frasses VD, Åke Morén. - Det är en strategiskt bra placering som gör att både boende, företagare, trafik och turister enkelt får tillgång till vårt koncept. Efterfrågan på vårt kvalitativa hamburgerutbud och en kedjeansluten hamburgerrestaurang har länge varit stor i kommunen, därför är det extra

positivt att vi nu öppnar i Söderköping, säger Magnus Lilienström, konceptchef. Vägg i vägg ligger lågprisvaruhuset Dollarstore. Butiken har en yta på 2.400 kvm och i utbudet hittar man både intressanta guldkorn och produkter av bra kvalitet till lägsta möjliga pris. Alla varorna prissätts i jämna kronor, exempelvis 10, 20 och 50 kr, vilket gör shoppingupplevelsen enkel och tydlig för kunden. Butiken använder sig också av ett koncept som heter Mix&Match, där man kan välja fritt bland varor inom samma prisgrupp. Det finns 25 Dollarstorebutiker i landet och bland utbudet kan man hitta presentartiklar, leksaker och husgeråd.


k s a n r ö D l u o j m d i o no G

JULENS ÖPPETTIDER: 6 DEC “JULKLAPPSKVÄLL” 17-21 DEC 22-23 DEC JULAFTON

KL 10.00-21.00 KL 10.00-20.00 KL 10.00-18.00 STÄNGT

JULDAGEN ANNANDAGEN NYÅRSAFTON

STÄNGT KL 10.00-18.00 KL 10.00-15.00

FACEBOOK.COM/GALLERIADOMINO

38 NOLLELVA


WWW.SWEETCREATIVES.SE

GODA RÅD BEHÖVER INTE VARA DYRA, TÄVLA OCH VINN LUCKA 24! PÅ DOMINO ÄLSKAR VI JULEN! DÄRFÖR HAR VI BYGGT EN JÄTTE JULKALENDER I GALLERIAN, FYLLD MED GENERÖSA ERBJUDANDEN VARJE DAG FRAM TILL JUL. KOM HIT PÅ DAGLIG LUCKÖPPNING ELLER SE VÅRA ERBJUDANDEN PÅ HEMSIDAN OCH FACEBOOK. DET BÄSTA HAR VI SPARAT TILL SIST! JULTÄVLINGEN,* LÖSER DU RIMMET NEDAN SÅ HAR DU CHANS ATT VINNA INNEHÅLLET I LUCKA 24 (VÄRDE 4995 SEK).

“ DEN ÄR GANSKA STOR OCH FINNS DÄR DU BOR. FÖR EN ELLER FLER, DEN AVKOPPLING GER. NÄR DU HÄNGT DIN HATT GÅR DU DIT VARJE NATT. SEN BLAND KUDDAR OCH DUN BLIR DET FRUKOST MED FRUN! ” *TÄVLINGEN GÄLLER EJ DOMINOS ANSTÄLLDA

JAG GISSAR ATT RIMMET HANDLAR OM:

MITT NAMN:

MIN TELEFON ELLER E-MAIL:

LÄMNA IN DITT IFYLLDA SVAR I VÅR INSAMLINGSLÅDA SOM DU FINNER VID JULKALENDERN PÅ TORGET I GALLERIA DOMINO.

Låt oss hjälpa dig med julen

WWW.GALLERIADOMINO.SE

NOLLELVA 39


Håll i påsen under julhandeln Text: Tobias Pettersson Foto: Shutterstock

Julklappstips Vid köp av ett Chantelle-set så får ni ett par trosor på köpet. Värde 130:-

Bodyline DAM & HERR

UNDERKLÄDER

LINDENS ÖVRE PLAN • 011-16 48 48

Julpris 995:Ord.pris 1.195:-

Julen är även en högtid för ficktjuvar och snattare. Både butiker och kunder bör vara extra vaksamma i julhandeln, för det finns många långfingrade typer ute i vimlet som försöker norpa vad de kan komma över. Jag träffar Malin som sedan 12 år tillbaka arbetar som civilväktare i Linköping och Norrköping. Hennes jobb går ut på att strosa runt i butiker och hålla koll på kunder, så att de inte snattar. Lämnar någon en butik utan att betala för en vara ingriper hon. Hon legitimerar sig, förklarar vad hon sett, tar med kunden tillbaka till butiken och tillkallar polis. Därefter blir det polisanmälan som kan leda till böter om det gäller snatteri eller fängelse om brottet räknas som stöld. Förutom vanliga snattare opererar även ligor som ofta är väldigt utstuderade med preparerade påsar eller kläder. I jobbet ingår även att ingripa mot ficktjuvar. - De är ett svårt klientel att hålla koll på, de är väldigt osynliga. Det folk ska tänka på är att hålla i sina väskor och inte lämna barnvagnen med väskan hängandes. Det går fort när ficktjuvarna är framme, det tar bara några sekunder, säger Malin.

AllA typer Av människor

Linden Köpcentrum 011-18 31 99 40 NOLLELVA

Det vanligast som snattas är saker som godis, energidryck, kött och hudvårdsprodukter. Många tror kanske att det mest handlar om tonårstjejer eller missbrukare, men enligt Malin går det inte att peka ut någon viss grupp, snattarna kan vara alla typer av människor. - Jag tog en fin dam som handlade för 2.000 kronor och snattade för 1.200 kronor. Den vanligaste snattaren är den som handlar lite och snattar lite. Ofta är det stamkunder. Märker man att man har en stamkund som är lite ”för trevlig” ska man hålla koll på den. - Det har hänt många gånger att jag har stött på folk jag känner. Det var psykiskt jobbigt i början, men idag bryr jag mig inte ett dugg. - Jag har träffat på väldigt många personer med trasiga bakgrunder som jag har hjälpt. Jag har faktiskt lämnat ut mitt privata nummer till vissa tjejer. Man får

mycket tillbaka, det är därför jag är kvar i det här jobbet. Hur reagerar de som blir ertappade? - En del är likgiltiga. Sen har vi skådespelarna som låtsas få hjärtinfarkt. Sen har vi de som ska förneka alltihop. Det varierar för varje person. Man får vara lite dagisfröken, man daltar ju med vuxna barn. Det är mycket show. Det värsta hon varit med om i yrket var en man i rullstol som hotade med att tömma sina stomipåsar när han blev tagen. För ett tag sedan kunde man också läsa i tidningen om en kvinnlig väktare som blev nedslagen vid Stångån av en missbrukare när hon sprang efter en missbrukare som stulit oxfilé. Det var Malin som var den väktaren och liknande saker händer då och då i yrket. - Det händer ofta att vi får springa och jaga, och det händer att vi blir slagna. Det är mycket våld och det går långt ner i åldrarna. Och vi får ta mycket skit, hot och kommentarer från kriminella, säger Malin. Har du något tips till butikerna? - Ett bra tips är att hälsa på alla som kommer in. Var rörliga så ni syns och ha ögonkontakt för att visa att ni sett kunden. Stör i provhytterna, det pågår mycket där, inte bara snatteri. Lita på magkänslan. - Civila väktare gör nytta. Butiker kan även hjälpas åt. Prata med kollegorna och tipsa varandra. Allmänheten kan tipsa väktare och personal om de ser något. Vad vill du säga till snattarna? - Håll fingrarna i styr, betala och gör rätt för er. Har ni inga pengar att handla för får ni vänta tills ni får det. Och till de yngre: tänk på er framtid. Att snatta kan förstöra era möjligheter till att få jobb eller huslån.


NOrrKöpiNg CiTy SjuDER av Liv ocH RöRELSE I köpcentrumen Spiralen och Linden finner ni det ni söker inför julens och nyårets alla festliga tillfällen. Passa även på att upptäcka ”Nya Spiralen” och de nya butikerna på Hantverkaregatan. Du finner ett brett restaurangutbud där du kan njuta av allt från en fika eller sushilunch till något gott att dricka på någon av våra caféer eller restauranger. Här finner du även unika butiker såsom H&M Home, Nya Spiralens butiker, Macoteket, Greencha och alla andra som gör ditt besök till en upplevelse. Som sagt, här hittar ni det mesta av det bästa... Välkommen till Norrköping City!

HYR FESTKLÄDER HOS KLÄDTJÄNST Text: Elisabeth Nordstrand Foto: Sara Ullvetter

Hos Samir Gabro på Klädtjänst kan du hyra eller köpa smoking, frack och kostym inför alla typer av fester i vinter. Det skänker dig en liten extra touch och lite glamour med en riktigt snygg outfit. - Till nyår är det populärt att hyra smoking för att få den där riktiga högtidliga festkänslan, förklarar Samir. Han tog över Klädtjänst i samband med att han kom till Sverige 1996 och efter alla dessa år tycker han fortfarande att det är roligt att hjälpa sina kunder med att sy in allt ifrån aftonklänningar till skjortor och vardagsbyxor. - Man kan komma in med vad som helst till oss. Vi försöker alltid att lösa kundens problem, säger han. Trots att Klädtjänst bara hyr ut kläder för

män är 60 % av deras kunder kvinnor. Det är klänningar som är för långa eller tröjor som är för stora i ärmarna. Det är viktigt att ett plagg sitter som det ska och det har ofta inget med din kroppsform att göra. Det är egentligen mer tur än skicklighet att ett plagg sitter perfekt direkt när du köper det i affären för alla människor ser ju så väldigt olika ut.

Finare tillställningar Vanligtvis hyr man sitt set eller plagg över helgen. - Man kommer in och hämtar det på tors-

dagen eller fredagen och lämnar tillbaka det på måndagen efter, förklarar han. Priset är 800 kronor för en komplett smoking till nyårsfirandet och då ingår tid för att sy in den om det skulle behövas. - Du behöver inte ta reda på något innan du kommer utan det fixar vi på plats. Vi tar reda på din storlek och därefter tittar vi på om den behöver sys in någonstans, säger Samir och ler.

Mörka Färger Det händer även att de hyr ut en frack,

men då handlar det oftast om bröllop. Även mörka kostymer hyrs ut eller säljs under vintern. - När det gäller kostymer är det till största del mörka färger som önskas. Mycket på grund av att det är mörkt och vinter, men också för att man vill vara klassiskt klädd, förklarar Samir. Och en sak är säker - snygga och välsittande kläder gör mycket både för utseendet och ditt självförtroende.


Oavsett om du vill hålla dig varm i vinterkylan eller bara vill se snygg ut när det börjar dra ihop sig till fest, så hittar du allt du behöver hos Linden och Spiralen - mitt i Norrköping City!

indiska

bodyline

gina tricot

Klänning 499:-

Korsett + Trosa från Figura 599:-

Klänning 299:Halsband 129:-

Pagelle Top Prêt 899:Halsband Våga 299:-

mq

nilson shoes

Skjorta från bläck 499:Slips 299:-

Stövlett Depeche 799:-

hallbergs guld Förlovnings och vigselerbjudande Ni får den billigare ringen till halva priset vid samtidigt köp av två ringar. Gäller ordinarie priser. Gäller ej Engelbert.

mq Klänning från Stockholm 699:-

klädtjänst

vero moda

Hyr frack eller smoking från 800:-

Jacka 549,95:Tröja från Only 399,95:Halsband 179,95:-

joy Klänning från Alice Bizous 799:Scarves 249:-

kicks Presentbox Herr Diesel 355:-

sisters scorett Platåsko från Tiamo 599:-

Klänning från Twist & Tango 999:Halsband 299:-

väskan Väska Guess 999:-


D & company

companys

Strumpor 99:-

Linne 399:Byxa 1.199:-

monki Byxor 400:Väska 120:-

Din sko Skolett 499:-

1893 Manschettknappar 299:Fluga 199:-

bikbok Linne 249:-

linDex Bälte 99:Tröja 399:-

b’chic Scarf 149:-

uR & penn Klocka 798:Halsband 79:-

RhoDe islanD home inteRioRs Chanel-box med 3 böcker 565:Silvervas 495:-

accent Väska 199:-

D & company Känga 1.699:-

jc Klänning 349:Silverjeans 599:-

D & company

bianco

Acnejeans 1.199:-

Lacksko 899:-

1893 Skjorta 999:-


BIsTRo UNIqUE Text: Tobias Pettersson Foto: Sara Ullvetter

Som en stilla liten oas mitt i Spiralen köpcentrum ligger Bistro Unique. Där kan man ta en paus i shoppingen för att koppla av med en fika, en lättare matbit eller ett glas vin. Kliver man in genom Spiralens nya entré mot Drottninggatan kommer man strax till Bistro Unique. Med fågelkvitter i högtalarna, trevliga utemöbler och omgiven av gamla tegelväggar känns det som att slå sig ner på en mysig innergård, fast med den fördelen att det är under tak. Från den luftiga loungen på övervåningen har man bra utsikt över folkvimlet som passerar och Bistro Unique har även ett mer avskilt rum som passar för affärsmöten, konferenser och andra sällskap. Bistro Unique öppnade den 27/9 och drivs av ett familjeföretag som sedan tidi-

gare äger restaurang Carl-Johan. - Vi blev tillfrågade av Lundbergs om vi ville öppna en bistro i Spiralen. Det kom lite hastigt på, men vi hade länge velat ha något lite enklare som ett komplement till vår restaurang, säger Jennifer Mrad som är platsansvarig.

ErbjUdEr något annorlUnda Hon berättar att Bistro Unique erbjuder olika sorters lättare luncher, som bakad potatis, sallader, grillmackor och olika matpajer. Man serverar även Dagens soppa med eget bröd hela dagen, och en annan favorit är tapas på surdegsbröd. Det mesta brödet

bakas av dem själva och även matpajerna och sopporna är det Bistro Unique själva som gör. För den fikasugna finns det också mycket att välja på, allt från cheesecake till kladdkaka, muffins och olika sorters tårtbitar, som är lite av Bistro Uniques specialitet. Till det serveras nymalt kaffe i egen presskanna. - Vi har fått bra respons, särskilt på våra bakverk. Kunderna tycker att det är jättefina lokaler och att vi erbjuder något annorlunda, som behövs i Norrköping, säger Jennifer och fortsätter: - Kunderna är jätteblandade, från ungdomar till äldre, och många mammor med barnvagn. Men fler människor borde

prova att komma hit, fortfarande är det många som inte vet att vi finns.

alltid populärt och i år går trenderna i enklare, men maffiga frisyrer och gärna med lite 60-talsinspiration. Det är välkammade svinryggar och mycket glans. - Ofta har man en festlig klänning, kanske med paljetter eller något annat som glittrar, och då måste frisyren balansera upp och matcha det med en lite enklare, men ändå glamorös stil.

helt nyklippt när man ska göra en frisyr, så vänta gärna med klippningen till efteråt. - Ska man ha en håruppsättning till nyår bör man boka in den så snart som möjligt, tipsar Linda.

Nyligen fick Bistro Unique alkoholrättigheter. Nu kan man ta en after work med arbetskamrater, en öl innan bion eller bara slå sig ner med ett glas vin för en skön paus under julhandeln. - Man behöver inte känna att man måste gå på restaurang för att ta ett glas vin. Vi ville skapa ett ställe dit man ska kunna komma med hela familjen. Barnen kan fika medan föräldrarna tar en öl, här finns något för alla. Bistro Unique är som lugn plats mitt i city, säger Jennifer.

FIN I HÅRET

INFÖR VINTERNS FESTLIGHETER Text: Elisabeth Nordstrand Foto: Sara Ullvetter

Lagom till jul är det många som vill snygga till sig i håret. Det vankas glöggkvällar, julbord, nyårsfirande och kanske till och med ett vinterbröllop. - Det blir allt fler som kommer till oss för att tvätta igenom håret och styla det genom att platta eller locka till det. Man vill helt enkelt se fin och fräsch ut inför helgen, förklarar Linda Hederberg frisör på Klippoteket i Linden. Att tvätta och föna hos frisör håller i flera dagar och är ett bra sätt att snygga till sig utan att det kostar skjortan eller ser överfixat ut. Linda ser en tendens till ökning av just den tjänsten. Hon tror att man börjar gå tillbaka till som det var förr då man faktiskt gick till frisören och fixade

till håret innan man skulle gå på fest. Även trycket på klippning och färgning är hårt under julen. Det kan jämföras med tiden runt examen då de flesta vet att det kan vara svårt att boka en klipptid. - Nu på vintern önskar många lite mer mörkare och mustigare toner i håret. I år är det trendigt med hela färger utan slingor och det är långa längder som gäller generellt, berättar Linda.

Uppsättningar Festliga frisyrer till nyår och bröllop är

Därför kan det vara bra att veta vad man ska ha på sig innan man gör frisyren. Dessutom är det bra att inte vara

I takt med en ökande julstress vill man kanske gärna slippa tänka på håret och överlåta det till någon som är duktig på det. Sedan kan det ju också vara riktigt skönt att unna sig den egentiden och lyxa till det lite genom att låta ett proffs ta hand om frisyren.


JULTIPS

I CITY 150 BUTIKER MED KLAPPAR FÖR HELA FAMILJEN

Pumps 349:Deichmann

Eva Solo karaff 399:(ord. pris 699:-) Cervera

Lackväska 299:Bianco Footwear

Ljusstake 20:TGR

Köksvåg 299:Åhlens

Klocka Marc By Marc Jacobs 3495:- Becks Urhandel Bågar + glas från 999:Smarteyes

Brandbil 349:BR Leksaker

Avengers Ironman 229:Lekia

Minigryta 14,5 cm Colorworks 79:- Cervera

Stickade tofflor 199:KappAhl

Aktion kamera 1790:Teknikmagasinet

Strawberry Shower, Scrub & Soften Collection 250:- Body Shop

www.norrkopingcity.se www.facebook.com/NorrkopingCity

Sparbössa 398:Rhode Island Home Interiors

Skärp 90:Deichmann

Plåtburk för husapotek 119:Apoteket Spiralen

ORDINARIE ÖPPETTIDER

Vardagar 10–19 Lördagar 10–17 Söndagar 11–17

NOLLELVA 45


satie på ÖstGÖtateatern Foto: Henrik Hydén

10-ÅrsjuBIleuM FÖr nannas HårVård Nannas Hårvård ligger kanske lite i skymundan från citykärnan, men hon har trots det arbetat upp en stor grupp trogna kunder under årens lopp. - Vissa av dem blir faktiskt lite förvånade när de hör att de gått hos mig i 10 år redan, säger Nanna och skrattar när vi träffar henne i salongen som ligger i Glashuset på Klingsbergsgatan, ett kort avstick från Gamla Övägen. Efter att ha arbetat som frisör i 20 år vet Nanna hur viktigt det är att använda sig utav produkter av högsta kvalitet, speciellt när det kommer till färgning av hår. - Vid val av frisör ska man inte alltid utgå från priset och tro att det är synonymt med den bästa kvalitén. Nanna använder sig bara utav det bästa

som finns på marknaden för att säkerställa kvalitén och säkerheten för kunden. - Jag har många trogna kunder, men jag tycker det är lite extra kul när nya människor hittar hit för att göra sig fina hos mig. Och nu har vi 10% rabatt på alla behandlingar i samband med vårt jubileum, så nu är det perfekt att passa på att prova min salong, säger Nanna och ler. (EN)

Musikklassernas julkonsert Vill man se framtidens musiker kan man gå och lyssna på Julkonserten den 19/12 på Louis De Geer där Norrköpings Symfoniorkester gästas av Hagaskolans och Navestadskolans musikklasser årskurs 4, 5, 8 och 9 och sjunger in julen. Under ledning av dirigent Merete Ellegaard framför 300 barn och ungdomar julens vackraste musik. Det blir svenska, traditionella julsånger som ”Klang min vackra bjällra” och ”Välkommen du härliga juletid”, engelska christmas carols och Schuberts ”Ave Maria”, Vivaldis ”Gloria” och mycket annan julmusik. Sångsolister är Sara Andersson och Gustav Fredriksson. (TP)

Erik Satie (1866-1925) var en fransk kompositör som var både älskad och hatad som få. Med sina förenklade, stiliserade pianostycken med fantasinamn drev han sina kritiker till raseri, samtidigt som de yngre kompositörerna hyllade honom som genialisk föregångsman och inspirationskälla. I våra dagar är han erkänd som en stor kompositör och en grundpelare i den moderna musiken. Nu porträtteras denne excentriske person i en intim föreställning på Teatervinden på Östgötateatern av och med Christian Zell (Satie på scenen) och Mats Jansson (Satie vid pianot). Föreställningen har premiär den 12 januari och spelas även 13 januari, 2 och 3 februari samt 3 och 4 april på Teatervinden. (TP)

Grannaste grana i stada? Snö, julbelysning och den stora adventsljusstaken på Värmekyrkan höjer julstämningen i staden. Varje år brukar kommunen dessutom placera ut ett antal jättegranar på olika torg och parker för att skapa ytterligare julkänsla. Den kanske grannaste av dem alla hämtades i Smedby och står nu på Kristinaplatsen framför Konstmuseet. Den och de andra granarna tändes den första advent och kommer sedan att lysa hela julen. (TP)

DIN MATBUTIK PÅ NÄTET Det är enkelt, praktiskt och miljövänligt

Vi kör maten till din dörr med biogaskylbil. Vår nätbutik erbjuder samma breda sortiment och kunniga personal som i vår butik. Testa ditt postnummer för leverans och börja handla.

www.handla24.se/norrkoping 46 NOLLELVA


Recept alla dagar

8–21

Ett kvällsoch helgöppet apotek på ICA!

Välkommen! Päivi, Apotekschef med medarbetare Du hittar oss inne på Maxi ICA Stormarknad Norrköping

Dra kortet – få rabatten! Med ICAs kort får du bonus på allt utom receptbelagda läkemedel. Dessutom har vi alltid bra korterbjudanden för dig med ICA Kort!

NOLLELVA 47


NOLLELVAQUIZ Foto: Universal

Foto: Tobias Pettersson

Foto: BBC

Foto: Tobias Pettersson

Foto: SF

Är du en bezzerwizzer? Ta fram papper och penna och utmana dina kaxigaste vänner i en skön Nollelva-quiz. Kom även ihåg att maila in ditt svar på tävlingsfrågan längst ner, för då har du chansen att vinna sällskapsspelet Bezzerwizzer - Underhållning!

1

2

3

Lena Olin spelar huvudrollen i ”Hypnotisören”, men i vilken av dessa filmer är hon inte med i? a - Chocolat

En bit utanför Norrköping ligger Yxbacken, ett av länets alpina centrum. Hur lång är deras längsta nedfart?

B - Mitt liv som hund

a - 666 meter

C - Mr Jones

B - 495 meter

4

Nintendo släpper nu sin nya konsoll ”Nintendo Wii U”, men vad heter de två rörmokarna som blivit företagets kändaste karaktärer?

7

C - 878 meter

Martin Freeman har spelat Sherlock Holmes ständige följeslagare i en tvserie från BBC, vad heter han? a - hercule Poirot

a - inferno

B - dr. george Bullard

B - Unapologetic

C - dr. John Watson

C - The fame Monster

a - Sonic & Tails

Dynastin var en av 80-talets populäraste tv-serier och sändes i 220 avsnitt mellan 1981-89. Vem av dessa skådisar har ej varit med i serien?

B - Link & Zelda

a - Linda evans

a - Bröderna grimm

C - Mario & Luigi

B - victoria Principal

B - Selma Lagerlöf

C - Joan Collins

C - J-M Le Prince de Beaumont

”A Christmas duel” är kanske en av julens bästa låtar, men vilka artister är det som framför detta mästerverk?

5

6

a - Måns Zelmerlöw & agnes

Årets julklapp 2012 har utsetts av HUI research och i år blev det inget mindre än... ja, vad blev det?

8

9

a - den färdigpackade matkassen

B - The hives & Cyndi Lauper C - Shane Macgowan & kirsty MacColl

B - hörlurarna

10

Rihanna är en av världens största artister och hon har släppt sju album på sju år, vad heter det senaste?

Sagan om Snövit har vi sett i åtskilliga tolkningar genom åren och i början av 2013 kommer vi få se ytterligare, men vem skrev sagan?

Vem är programledare för SVT:s succéprogram ”Antikrundan”? a - anette granlund B - knut knutson C - anne Lundberg

C - Surfplattan

var frågorna kniviga? Svaren finnS här nedanför! 1-B 2-C 3-B 4-A 5-B 6-B 7-C 8-A 9-C 10-B

TävlIngsfråga

var med och Tävla om eTT exemplar av deT UnderbarT rolIga speleT beZZerwIZZer

De flesta av oss ser med tillförsikt fram mot Julafton. Att få koppla av med familj, god mat och ett och annat paket? Men vem är det som har namnsdag på Julafton?

För att ha chans att vinna ska du senast den 15/1 maila in ditt svar till: redaktionen@nollelva.nu

Julstuga! Ny butik på Linden i Norrköping. 48 NOLLELVA

BEZZERWIZZER Underhållning är för dig som alltid har musik och film som dina favoritkategorier när du spelar frågespel. Med 1.600 frågor fördelat på 16 kategorier som t ex Action och Komedi, Bästsäljare, Reklam, Skvaller och Pop ger BEZZERWIZZER Underhållning dig chansen att briljera med dina kunskaper. Speltid 30-60 minuter. Från 2 spelare. Från 15 år.


S Å DA N H U S S E S Å DA N H U N D

God Jul & Gott Nytt År

013-14 85 55 • Svedengatan 6

www.tassarnastrim.com

Salongen i Mirum Galleria/Arken Zoo • 0707-80 65 65

Gunnar Isdal

Salongen i Ingelsta Shopping/Arken Zoo • 0735-14 06 55

Eva och Sara med personal önskar alla kunder God jul och Gott Nytt År! MIRUM GALLERIA TIMMERMANSGATAN TEL. 011-14 25 99

INGELSTA SHOPPING KOPPARGATAN 20 TEL. 011-31 10 20

FINSPÅNG KALKUGNSVÄGEN 8 TEL. 0122 - 100 50

JULKLAPPAR • GODIS LEKSAKER • DESIGN i museibutiken

Jullovstider på museet Julafton, juldagen, nyårsafton och nyårsdagen stängt Övriga dagar öppet klockan 11-17, den 2 januari klockan 11-20

www.flygvapenmuseum.se NOLLELVA 49


VIMMEL

Foto: Henrietta Wolving

FLER VIMMELBILDER HITTAR DU PÅ www.nollelva.nu 50 NOLLELVA


KROGKRÖNIKA

Irländska puben

ett säkert kort Text: Tobias Pettersson

Nytt land, ny stad, nytt nattliv. Du är på jakt efter en bit mat och några öl. Ett skönt ställe att glida in på och spendera några timmar. Vart går man? Lyckligtvis finns det ett barkoncept som alltid är ett säkert kort, över hela världen – den irländska puben. Det är en problematik man ofta stöter på när man är ute och reser, oavsett om man är på jobbresa i Sverige, om man bilar genom USA eller backpackar i Australien. När man kommer till en ny stad och ska gå ut på kvällen, vart ska man gå?

MISSA INTE!

Dags för årets

hemvändarkväll Text: Tobias Pettersson Foto: Shutterstock

Man kan stå och vela fram och tillbaka. Vågar man verkligen prova den där tapasrestaurangen? Har de överhuvudtaget mat i den där loungebaren? Passar man in på den där hippa nattklubben? Just där och då, när man står och tvekar över vart man ska gå känns det skönt att de nästan alltid finns ett alternativ som alltid går att lita på – den irländska puben.

Juldagen är årets stora hemvändarkväll då man träffar gamla kompisar från förr och slår klackarna i taket. Och den som ger sig ut i Norrköpings nattliv denna nöjenas natt har inga problem att hitta roliga partaj. Risk för köer utfärdas dock.

Irländska pubar (eller brittiska pubar kanske man hellre ska säga) finns nästan överallt över hela jordklotet. Och de är alltid bra. Förmodligen är det just därför som varje stad tycks ha dem, för att både krögare och gäster vet att det är säkra kort. Jag har stått på bargator i Filippinerna, Kanada, Danmark, Sydafrika och Panama och funderat på var jag ska gå för att få en anständig öl och en god burgare tills jag sett en grön fyrklöver lyst upp natten likt Betlehems stjärna och lett mig rätt.

Många utflyttade Norrköpingsbor brukar återvända till hemstaden för att fira jul. När man ätit julmat och umgåtts med släkten på Julafton tycker många att det är trevligt att gå ut och roa sig och träffa gamla kompisar på Juldagen. Eftersom ”alla” är hemma har Juldagen på senare år därför blivit en av årets absolut bästa festarkvällar.

För på irländska pubar finns det alltid bra öl. Maten är inte alltid fantastisk men den är alltid klart godkänd. Inredningen är alltid mysig och stämningen är alltid bra. Irländska pubar har sällan dörrvakter. Det kostar inget inträde och det finns inget garderobstvång. Priserna är låga och musiken bra. På en irländsk bar sitter man skönt, atmosfären är avslappnad och det är lätt att träffa folk. Och på en irländsk pub riskerar man inte att bli utslängd om man råkar bli lite för ”glad”, tvärtom är det nästan en del av konceptet.

Många uteställen i stan satsar därför lite extra för att locka folk på den stora hemvändardagen. Bland annat arrangeras det fullspäckade fester på:

• Harrys

- har stort Juldagsparty med full fart fram till 03.00.

• Pub Wasa - har liveband både på Julafton och Juldagen. No Core lirar.

I England har det varit kris i pubvärlden på senare år, med många små kvarterskrogar som har fått bomma igen, men i resten av världen har man förstått pubens storhet. Och det tackar vi för. Ibland undrar jag varför man överhuvudtaget öppnar andra ställen än irländska pubar…

25 12

JULDAGEN

En av årets största utekvällar närmar sig med stormsteg. Passa på att säkra din plats på den stora hemvändarekvällen genom att boka bord till dig och dina vänner. Vi erbjuder en tvårätters-meny samt entré till nattklubben för 350:Boka på: 011-13 12 50 el. 011-13 41 45

• Borgen - Donnez står för musiken och den

som tar med en julklapp för 50 kr kan vara med om julklappsbyte.

• Hugo och Puls - årets kanske största festkväll med party i hela huset.

27 12

CLUB AQUA FRI ENTRÉ MED LIU-KORT FREDAGAR

2200 - 2400

31 12

• Louis De Geer - Palaceandan lever vidare

när närmare 3.000 personer festar till Lalles Bodega och DJ:arna Zenkert, Peo Wallin och Jonny Linde.

En natt som denna gäller det att vara ute i god tid om man inte vill spendera halva kvällen med att stå i kö för att komma in. Framåt natten brukar köerna ringla långa utanför krogarna, och vill man vara säker på att komma in på sitt favoritställe är ett bra knep att boka bord och starta kvällen med en middag. Då är man garanterad plats och slipper stå ute och huttra i vinterkylan. Men det är självklart inte bara de stora nattklubbarna som håller öppet. Många föredrar istället att samla kompisgänget och gå till en mindre pub för att bara dricka öl och snacka. På pubarna brukar det dessutom sällan vara kö, vilket kan vara bra att känna till om man tycker att det tar allt för lång tid att komma in på nattklubbarna.

NYÅRSAFTON

Fira in det nya året på östergötlands största nattklubb. Förköpsbiljetter finns att köpa på JC och Carlings i city samt på HUGO. För bokning av drinkbord kontakta oss på: 011-13 41 45

MER INFO PÅ WWW.PULSNATTKLUBB.SE NOLLELVA 51


krogprofilen

karin på EnotEkEt Text: Tobias Pettersson Foto: Henrik Nydahl

Fakta /

Karin Hedlund

Yrke: Allt-i-allo på Enoteket. Ålder: 36 år Bor: I Kneippen med sin dotter. Favoritmat: Italienskt Favoritdryck: Champagne Lyssnar på: Allt från opera till hårdrock. Bästa film: Eternal sunshine of the spotless mind. Vill resa till: Någon europeisk storstad med mycket historia, där man kan äta och dricka gott. Önskar sig i julklapp: En spabehandling.

På bara ett år har Enoteket blivit den nya favoritrestaurangen för många norrköpingsbor. En av de engagerade personer som ligger bakom restaurangen är Karin Hedlund, som vill att ett besök på Enoteket ska vara en helhetsupplevelse med högkvalitativ mat och dryck i en levande och tilltalande miljö.

den avslappnade stämningen. - Det har funkat jättebra, högt över förväntan. Vi har haft mycket folk och fått ihop ett fantastiskt gäng som jobbar. Vi har kört ett år nu och blivit varma i kläderna, men man måste hela tiden förbättra sig ytterligare. Nu vill vi utveckla vår festvåning lite mer, samt vidareutbilda personalen så att alla blir ännu bättre på vad de gör.

Karins krogkarriär började när hon som 19-åring åkte till Spanien och jobbade som bartender utanför Barcelona. När hon kom hem efter tre år började hon på Durkslaget och därefter Pappa Grappa Pronova, vilket senare ledde till att hon var med och öppnade Enoteket 2011. - Vi åkte runt i Stockholm, Italien och Spanien för att få inspiration och plockade de bästa delarna, exempelvis vårt kassasystem och designen med ”rum i rummet”. Man ska kunna komma hit och upptäcka nya detaljer och uppleva nya miljöer, vi vill skapa en upplevelse. Tanken är att det ska vara liv och rörelse i lokalen.

Har du någonsin funderat på att byta yrke? - Inte nu på sista tiden. Jag hade sådana tankar för fem år sedan och gick en eventutbildning, men det här yrket blir som en livsstil. Det finns få branscher som ger så mycket tillbaka. Man jobbar med människor och det händer alltid något nytt. Och det blir väldigt bra gemenskap inom personalen.

Och konceptet verkar ha gått hem hos norrköpingsborna. De uppskattar den fantastiska miljön, den goda maten och

Vilket är ditt bästa krogbesök? - En del krogbesök är mer av en upplevelse, som när vi besökte Oaxen (välrenommerad skärgårdskrog, min anm.) för några år sedan. Sen finns det ett otal restauranger i Italien som är fantastiska, där man sitter på plaststolar och de vräker upp skaldjur på bordet. Det är kul att variera sig.

Palace & Louis De Geer presenterar

God Jul

Palace & Louis De Geer presenterar

Vi ön sk tillsam ar alla en god man FÖR s med nära ojucl och en avko PÅ JU h p LDAG kära. Passa ppålande julafton a EN S MÄLL tt vila ut...

ER DE T!

Du är bjuden till årets absoluta fest! Juldagen 2011 lyfter vi återigen taket på Norrköpings häftigaste byggnad och gör Louis De Geer till Sveriges största nattklubb när Palacegänget flyttar in.

Årets absoluta fest!

På scen: Lalles Bodega, DJ:s Oskar ”DJ Zenkert” Jennerfors, Peo Wallin, Jonny Lindé.

Juldagen 2012 lyfter vi återigenVälkommen! taket på Norrköpings häftigaste byggnad och gör Louis De Geer till Sveriges största nattklubb när Palacegänget flyttar in. Insläpp från 20.00, åldersgräns 21 år. KOM I TID! På scen: Lalles Bodega, DJ:s Oskar ”DJ Zenkert” Jennerfors, Peo Wallin, Jonny Lindé. Juldagsmeny Samla ihop ditt kompisgäng, boka juldagsmenyn och få en otroligt god & rolig kväll tillsammans.

Mer info hittar du på www.palacenorrkoping.com 52 NOLLELVA

Juldagsmeny Canapé med kräft- och räkröra toppad med löjrom Pepparglacerad oxfilé med Marsalasky, serveras med kantarell & gräslökspotatis


påG Text: Tobias Pettersson Foto: Linda Åkerberg

Lite opluggat i mellandagarna sitter aldrig fel. I bistron på Arbis arrangeras den 27/12 ”Levande”, där det blir spelningar med Dennis & Mucken, Johan Pettersson med Pelle Lindh samt Trailerpark Idlers. Fri entré. Vet du inte vad du ska göra på Nyårsafton kan du alltid gå till HArrys, där är det stort partaj hela natten lång till tre på morgonen. sAligA Munken har två hårda musikkvällar inbokade. Den 20/12 lirar iMperiAl stAte electric med

Nicke Andersson i spetsen och den 21/12 har Year of the Goat releasefest. Ni har väl inte missat att spelningen med tHe Hives på Flygeln är framflyttad? Nytt datum är den 26/1. Höstsäsongen av Enojazz på enoteket avslutas lördagen den 15 december med Aircraft Big Band med Anna

Sandström. I vår fortsätter jazzkvällarna med nya, spännande bokningar. Dansen på borgen fortsätter 2013 med Mats Bergmans 4/1, Jannez 11/1 och Lasse Stefanz 25/1. Perfekt om man vill få bort julmaten runt midjan. Vad händer på Hugo i mellandagarna? Jo, det ska jag tala om. 26/12 är det onsdAgsklubben med Dj Marciz i nattklubben & Dj Pedro på terrassen, 28/12 spelar Dj Daniel Kulas i nattklubben & Micke ”P3” Cederberg på terrassen och 29/12 blir det musik med Micke ”P3” Cederberg i nattklubben & Dj Pedro på terrassen. Två revyer i januari blir bland det sista som händer på skAndiAteAtern innan man klappar igen. Nyårsrevyn ”Slarv & garv i Vika” spelas 5-26 januari och Skandiarevyn ”Dä va dä dö” spelas 10-26 januari.

Populära club AQuA hålls på Puls den 27/12 och sedan har man den 31/12 nyårsfesten med glitter, glamour och skumpa. pub WAsA rockar på med livemusik under julhelgen också. Den 28-29 december står Pådrag på scenen. Man har även öppet på Nyårsafton men då har banden spelledigt.

Vill man äta gott på Nyårsafton så kan man boka bord på cArl-JoHAn där det serveras en delikat fyrarättersmiddag. Mums! Även lAgerQvist kan erbjuda besökarna en läcker nyårssupé med råstekt hummer och oxfilé wellington. Mums igen! Hårdrocksföreningen tHe crAsH tar jullov, men kör igång den 26/1 igen. Så håll ögonen öppna för kommande bokningar.

25/12 JULDAGEN

Glöm inte att boka bord till årets största fest med en tvårättermeny samt entré till nattklubben för 350:Förköp till nattklubben finns att köpa på HUGO samt D & Company i city. Åldersgräns 21 år.

26/12 ANNANDAG JUL

Festandet fortsätter även annandag jul med Onsdagsklubben 25% på mat & dryck i baren mellan 22-03. Åldersgräns 18 år.

LÖRDAG 2/2 LIVE PÅ SCEN: 90-TALS KVÄLL DR. ALBAN Åldersgräns 23 år.

SE VÅR HEMSIDA WWW.HUGONORRKOPING.SE FÖR AKTUELL INFO, MENYER & ÖPPETTIDER M.M. NOLLELVA 53


Vilket är det sVenska

nationalölet? Text: Tobias Pettersson Foto: Shutterstock

Utomlands finns ofta ett dominerande ölmärke som det hör till att prova på semestern. Men vilket är egentligen det svenska nationalölet? En av de klassiska programpunkterna när man är på utlandsbesök är att prova det lokala ölet. I många länder finns det ett dominerande ölmärke som är intimt förknippat med landet. Vad vore Thailand utan sin Beer Chang, Nederländerna utan sin Heineken och Indien utan sin Kingfisher? När man åker till Laos hör det till att dricka Beer Lao och besöker man Jamaica är inmundigandet av en Red Stripe ett måste. Och så har vi förstås danskarna med sin Carlsberg. Men vilket är det svenska nationalölet? Är det Pripps Blå, Falcon eller Norrlands Guld? Eller kanske Spendrups, Åbro eller Mariestad? Tittar man på vad svenskarna själva köper mest av på Systembolaget skulle svaret bli Sofiero. Märket har sedan sommaren 2003 varit den mest sålda ölen med cirka 20 miljoner liter, vilket gör Sofiero till Sveriges största ölmärke genom tiderna. Många ser Pripps som typiskt svenskt, men både Pripps och Falcon ägs av Carls-

54 NOLLELVA

berg. Å andra sidan är det många andra öl som vi förknippar starkt med olika länder som också gör det, som exempelvis franska Kronenbourg, finska Koff och norska Ringnes. Det är inte alltid så lätt att definiera olika nationalöl. De flesta förknippar Budweiser med USA men ölen har sitt ursprung i Tjeckien. Är man i Malaysia och beställer en öl är det nio gånger av tio Tiger Beer man får, men märket kommer från grannlandet Singapore. Och den som åker till Australien för att dricka en Fosters kan få leta väldigt länge, märket är betydligt större internationellt än på hemmaplan. På Filippinerna kan man beställa en San Miguel i varenda bar i landet. I Sverige har vi inget motsvarande ölmärke som på samma sätt dominerar marknaden. Mångfald är toppen, men visst skaver det lite i den nationella självkänslan att vi inte har ett tydligt svenskt märke att peka på när turisterna kommer hit och vill dricka vårt svenska nationalöl.


En julskiva

till julmatEn?

Text: Tobias Pettersson

Lika säkert som skinkan på julbordet är att alla artister någon gång under karriären kommer att spela in en jullåt. I många fall även en hel julskiva. Och även i år har det kommit många julskivor som passar bra att slänga på efter Kalle Anka på julafton. Årets tips John Lindberg Trio: Rock this Christmas Redan 2006 spelade denna trio in en julsingel och nu tar de steget fullt ut med ett helt album om julen. Musiken är bluesig rockabilly med rock´n´roll-känsla och gruppen lyckas förmedla en härlig julkänsla utan att fjäska för publiken. Alla låtar utom tre är eget material och gruppen rockar på med en retoinspirerad men ändå fräsch ljudbild.

Benny Anderssons Orkester: Tomten har åkt hem BAO har spelat in en julskiva med nya och gamla julmelodier, varav två nya med text av Björn Ulvaeus. Sång som vanligt av Helen Sjöholm och Tommy Körberg.

NÅgra aNdra av Årets julskivor

Sanna Nielsen: Vinternatten Innerhåller både traditionella och nyskrivna jullåtar. Klassiker som ”O Helga Natt”, ”Jul Jul Strålande Jul” och ”Stilla Natt” varvas med Kents ”Utan dina andetag”.

Mauro Scocco: Årets Julklapp Mästaren av smörpop sjunger om änglar i snön, att den första snön alltid är vitast samt skickar ett vykort från New York.

Rod Stewart: Merry Christmas baby Roddan släpper en julskiva med klassiker som ”Santa Claus is coming to town” och

“Winter Wonderland”, och gästas av bland annat Cee Lo Green och Mary J Blige.

gen överraskar röven” och ”Blinka lilla stjärtis”.

John Travolta & Olivia Newton-John: This Christmas Javisst, den gamla Grease-duon har återförenats och spelat in en julskiva som innehåller såväl ”White christmas” och ”Silent night”.

Phil Spector: A Christmas gift for you (1963) Anses fortfarande vara tidernas bästa julskiva.

tre klassiska julskivor Absolute Christmas (1994) Sveriges mest sålda samling någonsin. En lika svensk jultradition som risgrynsgröt. Onkel Kånkel: Gammeldags jul (1994) Innerhåller alternativa jullåtar som ”Bö-

Fem bra jullÅtar maN bör kolla iN The Hives & Cyndi Lauper: A Christmas duel The Ramones: Merry Christmas (I don´t want to fight tonight Le Sport & Montt Mardie: Last Christmas The $1000 Playboys: A very special Christmas Freewheel: Sweet Swedish winter

Vi har lokalen för alla tillfällen, stora som små evenemang

4/1 11/1

25/12

25/1

1/2

Välkomn a Filip & A hälsar nneli

011-17 10 37 • 0705-17 10 37 • www.borgennorrkoping.com NOLLELVA 55


ARENABOLAGET PRESENTERAR

JUL I FOLKTON

Fredag 21 december - Konsert & Kongress

MUSIKKRÖNIKA

SPECIELLT INBJU DEN G ÄST

LOUISE HOFFSTEN

SNÖVIT

Musikåret 2012

A L E MÖL L E R L E NA W I L L E M A R K E SB JÖR N HA Z E L I U S L I S A RY DBE RG RAW PÅRO TURNÉ G E R TA L L ROT H Fredag 1 mars - Konsert & Kongress OL L E L I N DE R

Håller Marie Fredrikssons röst fortfarande? Hur kan Uggla hålla sig aktuell år efter år? Är X-factor nåt att ha? Varje musikår är spännande och här är en del av det som hände 2012.

Lördag 19 januari 15:00 - Konsert & Kongress

Årets bästa: Joel Alme Årets också bra: Amanda Jenssen, Thåström Årets konsertbokning: Ghost på Cupolen i Linköping den 15/12. Årets sämsta: Jockibois sångkarriär. Årets sommarhit: ”Dansa pausa” med Panetoz.

”-Innerlig, hoppfull och rolig” JAN ANDERSSON, GP

Årets oväntade: Mando Diao sjunger Fröding.

”-Det här är helt enkelt världsklass”

Årets flopp: The Voice Årets flopp 2: Madonna

BO LEVANDER, SMT

PETRA MARKLUND ”-Bättre inledning på

Årets flopp 3: Howlin´ Pelles tal på fotbollsgalan.

Torsdagjulfirandet 7 mars -kan Konsert & Kongress man inte få”

Årets Laleh: Miss Li

SUSANNE HOLMBERG, PT NÖJE

Årets egotripp: Krunegård x3 på Cirkus. Årets bakslag: Peace & Loves ekonomi. Årets man-ska-lägga-av-när-man-är-på-topp: Swedish House Mafia. Årets mest splittrade: Invigningen av Friends Arena. Årets grattis: Mauro 50 och SON 100.

PRIMATER MED TOPPLÅN

Årets comeback: Refused, Romo Night.

Fredag 15 mars - Konsert & Kongress

Årets kör: Team Hoffsten. Årets lokala: Ulrika Windolf och Saturdays Heroes. Årets seger: Loreen Årets rockstjärna: Zlatan Årets längsta: Konserterna med Bruce Springsteen och The Cure. Årets musikböcker: Den svenska synthen och Ny Våg.

AMANDA JENSSEN

Årets olycka: Avicii i Globen.

Lördag 16 mars - Konsert & Kongress

Årets hype: First Aid Kit Årets farväl: Whitney Houston, Stig Vig, Donna Summer, Robin Gibb, Nalle Knutsson, The Soundtrack of our Lives Hopp inför 2013: Sanna Carlstedt släpper nytt, Bråvallafestivalen, turné och album med Depeche Mode och sen går jag fortfarande och hoppas på att Peggy Lejonhjärta ska göra comeback…

CAMPA I KLAVERET

Lördag 23 mars - Konsert & Kongress

Tobias Pettersson, musikredaktör

Arenabolaget

@Arenabolaget

Arenabolaget

@Arenabolaget

För mer information och biljetter: arenabolaget.se Med reservation för ändringar

56 NOLLELVA


MUSIKNYTT Text: Tobias Pettersson

Saliga SångerSkor

Tider

äsTa n as b

jull

1999 släpptes skivan ”En salig samling” till stöd för Frälsningsarmén. Lagom till jul kommer nu uppföljaren ”Det kunde lika gärna varit jag - en salig samling sångerskor #1” där flera av Sveriges mest hyllade sångerskor medverkar. Bland namnen finns Helen Sjöholm, Sofia Karlsson, Louise Hoffsten, Sonja Aldén och Rigmor Gustafsson. Initiativtagerska är Anna Stadling.

åT?

Vår l o

k al a

blues

Courtney gör Cobain-film Regissören Brett Morgan jobbar tillsammans med Courtney Love med en dokumentär om Nirvana-frontmannen. Morgan har tidigare gjort Rolling Stones-dokumentären ”Crossfire Hurricane” och berättar att Cobain-filmen kommer under 2014. ”Det var Courtney som fick med mig på det här. Vi har försökt hitta rätt tidpunkt för att göra den här filmen tillsammans, och den tidpunkten är nu”.

kung

BÄSTJUSTNU! 1. Kirsty MacColl

Så här års får man alltid en tår i ögat när man hör henne sjunga i ”Fairytale of New York”.

aCCept till Sweden roCk

En härlig julklapp från vår lokala blueskung.

Bokningarna rullar in till sommarens stora hårdrocksfest Sweden Rock Festival som äger rum 5-8/6. Sedan tidigare var det klart att bland annat KISS, Saxon, Status Quo och Candlemass var klara för festivalen och nu har arrangörerna även gjort klart med de tyska hårdrockarna Accept samt australiensaren Jon English.

4. Archipelago - First Kiss

bieber Stor vinnare

2. David Hasselhoff -This time around Nej, jag vet… men det är ju ändå jul!

3. Sven Zetterberg - Mileage

Ur led är tiden, tycker säkert många traditionalister. När American Music Awards gick av stapeln i Los Angeles nyligen blev Justin Bieber den stora vinnaren och kammade hem tre priser under galan. Bieber tog hem priserna för Årets artist, Årets manliga artist, pop/rock och Årets album, pop/rock.

Skön balearisk pop som lyser upp vintermörkret.

5. The Hives & Cyndi Lauper - A Christmas duel Tidernas bästa jullåt?

SKIVSLÄPP

MUSIKTIPS

29/12 Colby - Drippin´ Swagg

1/1 I are droid - The Winter Ward

laSSe Stefanz amarone / VIN Kent, Per Gessle, KISS, Motörhead, Rolling Stones… idag lanserar varenda musikartist sitt eget vin, känns det som. Och dansbandet Lasse Stefanz vill ju självklart inte vara sämre. Efter en lyckad lansering av dansbandsvinet ”Lasse Stefanz Valpolicella Classico” har vinet nu kvalificerat sig in i systembolagets ordinarie sortiment (Art nr 72045). Vinet är

Lucky You och Louis De Geer presenterar stolt:

15/1 Free Energy - Love Sign

lämpligt inte enbart till mat utan också är perfekt som barvin eller förfestvin.

16/1 Green Day - Tre!

Nu följer bandet och Janake Winegroup upp framgången och lanserar nästa vin: ”Lasse Stefanz Amarone”. Vinet passar utmärkt till kraftiga kötträtter av nöt och vilt men även till lagrade ostar. Så nu kan man dricka Lasse Stefanz både till middagen och till festen. (TP)

22/1 Kolbrann - Vertigo

22/1 Voivod - Target Earth 22/1 Tellus Requiem - The 11th Hour 28/1 Running Wild - Shadowmaker 28/1 Bush - Live! 29/1 Ducktails - The Flower Lane

Enda konserten i

Norrköping 2013!

KALLE BAAH MED VÄNNER II Flygeln lör 6 april 20.00 - 02.00

Biljetter & info: louisdegeer.se eller turistbyrån: 011-15 51 00 NOLLELVA 57


011 013

music news nocturnal intar Europa Under december kommer Linköpingsrockarna Nocturnal ge sig ut på en Europaturné med nio gig på lika många dagar. Turnén startar i Stockholm den 14/12 och gör sedan stopp på Åland, i Tyskland, Tjeckien och Danmark. Bandet har nyligen avslutat inspelningen av sitt debutalbum, som beräknas släppas under våren 2013.

Skiva och gig för miSS bEhaviour

The MajoriTy SayS satsar framåt

Text: Tobias Pettersson Foto: martin Hultgren

Ny platta och spelning på hemmaplan, det var två fina julklappar som Linköpingsbandet The Majority Says levererade till sina fans. I vår bär det utomlands igen, mot nya satsningar i USA och Tyskland. Det är inte så ofta som The Majority Says spelar hemma i Linköping längre, mycket av fokus har legat på utlandet och på att få färdigt den nya plattan. Men den 6 december stod bandet på scenen på Platens Bar i hemstaden och spelade låtarna från det nyss släppta debutalbumet. - Vi har inte haft någon egen spelning på länge i Linköping. Den senaste var nog på Skylten i december 2011. Nu är skivan släppt och vi kände att vi ville få ut musiken. Det blir en slags kick off. Vi har spelat på Platens två gånger tidigare och det har alltid funkat väldigt bra, säger trummisen Mathias Jonasson. - The Majority Says lever i en fantastisk värld och spelningen var ett tillfälle att bjuda in publiken till att ta del av den världen, säger gitarristen Jonathan Lennerbrant. Övriga medlemmar i bandet är Emil Berg på gitarr, Axel Engström på bas, Hanna Antonsson på sång och Timo Krantz på keyboard. Nuvarande konstellation har spelat ihop sedan hösten 2010, och ungefär lika länge har man

jobbat med att spela in debutalbumet. - Flera av oss kände inte varandra när vi började spela in, vi lärde känna varandra i studion, säger Mathias. - Det var lite som musikvärldens motsvarighet till ett one night stand – som blev väldigt lyckat, säger Axel.

turné i Texas och spela på den välkända musikfestivalen South by Southwest i Austin. - Det ska bli väldigt spännande, det är ett bra forum för att synas. Det är så vi har jobbat det senaste året, att vara noga med att det är rätt tillfälle och rätt människor, säger Mathias.

En biljEtt till framtidEn Skivan bär titeln ”Under streetlights” och anspelar på det urbana stadslivet och ungdomlighet i storstaden. Hanna berättar att plattan innehåller både gammalt och nytt material och att vissa av låtarna kom till i studion. Hon beskriver musiken som mogen, men ändå med någon sorts barnslighet i sig. - Texterna handlar mycket om att växa upp och de val man ställs inför. Jag tror att många i vår ålder kan relatera till det, säger Mathias. - Jag tycker att alla låtarna är väldigt bra. Gillar folk låten ”114” tror jag att de gillar mycket annat på skivan också, säger Axel. - För oss blir skivan en slags biljett till framtiden, säger Jonathan. Den närmaste framtiden finns i USA. Under våren ska bandet göra en liten

Några svängar till Tyskland lär också tillkomma framöver. Där har gruppen spelat förut och börjar bygga upp en publik. - Vi har blivit väldigt bra bemötta av den tyska marknaden, det är kul, säger Timo. - Tyskland har en musikkultur som vi i Sverige har långt kvar till. Jag tror det finns fler klubbar som satsar på spelningar där, säger Jonathan. - Det är lite annan mentalitet. Och billig öl när man går ut, säger Timo. - Här i landet måste låtarna snurra på P3 innan man får spelningar. I Tyskland är det tvärtom, säger Axel och berättar att man redan börjat jobba med material till nästa platta. - Så snart ska vi in i studion igen, säger Hanna och ser fram mot en spännande vår för The Majority Says.

Stort utbud av dräkter och masker till kommande helger finner du hos

G:a Tanneforsv. 88 • Linköping • 013-31 34 60 58 NOLLELVA

2011 släppte Norrköpingsbandet Miss Behaviour sitt album ”Last Woman Standing” och har den sista tiden jobbat med att få klart uppföljaren, som kommer att bli ett ”killer album”, enligt gitarristen Erik Heikne. Bandet har varit på två Englandsturnéer och i vår är det dags igen. Den 6 och 7 april kommer Miss Behaviour att spela på Hard Rock Hell AOR-festival i Rotherham.

nytt mEd pEr kardEll Under hösten har Per Kardell Band lagt ut ett flertal nya låtar på YouTube för fansen att ta del av. Linköpingsbandet, som kan sägas lira soft vuxenrock, har spelat in i en tagning för att få den riktiga livekänslan (bortsett från sångpålägg och vissa gitarrpålägg). Låtarna som finns ute är ”Wakeup call”, ”Heartbeats”, ”Undone”, ”Tin Soldiers Parade” och ”Destiny Unknown”. Låten ”Undone” tog för övrigt fem år att få klar, men nu är den ”done”.

bluESiga liSa Lisa Lystam är på väg att bli vår nästa stora östgötska bluesstjärna. Hon brukar ibland sjunga med Skanky Fred och nyligen uppträdde hon på Linköping Jazz & Blues-festival. - Louise Hoffsten är en av mina förebilder. Jag älskar blues och hon är en riktig bluesdrottning, sa Lisa när jag sprang på henne i uttagningen till Körslaget tidigare i höstas. Följ Lisas bluesresa på: www.lisalystamblues.blogg.se/ Har ni ny basist? Turné på gång? Ny skiva i pipelinen? Mejla stora och små bandnyheter till: tobias@nolltretton.se


Sveriges största turné i tävlingsformat!

Start med Katapulten 18-19 jan 2013 Alla band spelar på Dynamo i Norrköping

Turnéschemat släpps den 17 dec på livekarusellen.se www.facebook.com/livekarusellen

Livekarusellen arrangeras av Studiefrämjandet i samarbete med landets fritidsgårdar. Tävlingen är öppen för alla musikstilar.

NOLLELVA 59


LOKALA PLATTAN

Mindcowboy ”Blessing and cuts”

Norrköpingsbandet Rubliners har gjort sig ett namn inom den irländska musiken, men det kan ju vara kul att spela annat också, tyckte sångaren och gitarristen Anders Carlsson och solodebuterar nu med en platta under namnet Mindcowboy. Fast studerar man listan på musiker som medverkar märker man att det är polarna i Rubliners som lirar här också. Musiken drar dock mer mot americana och folkrock, även om de irländska influenserna anas i de två avslutande spåren ”My blessing´s on you” och ”Cuts”. Gäst på två låtar är Linköpingsartisten Firstnighter (Sofia Larsson), men hon används lite för försiktigt, tycker jag. Hon hade gärna fått vara mer framträdande i musiken. Hemsida: www.mindcowboy.com

MÅNADENS SKIVSLÄPP Rihanna ”Unapologetic” (Universal) Det har talats mycket de senaste åren om att det inte längre går att sälja skivor och att det inte längre skapas några nya superartister som kan ta över efter det gamla gardet med Madonna, U2 och de andra giganterna. Det kanske inte är lika lätt längre, men det går. Det har Lady Gaga visat, och det har inte minst Rihanna visat.

nes sjunde skiva på sju år och precis som hennes tidigare album spretar även denna platta både stilmässigt och vad gäller kvalitet. Här finns något riktigt hemskt spår, ett gäng som är halvbra och så några stycken som höjer sig över mängden. Hon hade gärna fått skippa några ballader och några halvsega spår och dra upp tempot lite.

Hon är bara 24 år men har redan sålt 37 miljoner album och levererat listettor som ”Umbrella”, ”Only girl (in the world)” och ”Rude boy”. Detta är hen-

Jag var inte så förtjust i singeln ”Diamonds” när den kom, men den har vuxit och tillhör de bättre låtarna här och har redan blivit en hit. Jag gillar

5

Lauryn Hill ”The miseducation of…”

• Saturdays Heroes, Finspång • Molly, Linköping • Neo pangea, Norrköping • 11 NMS, Grebo • Lollo Asplund, Linköping 60 NOLLELVA

Och hur fan tänkte hon när hon lät sin gamla misshandlande kille Chris Brown vara med på en låten ”Nobody´s business”? (TP)

2/5

KLASSIKERN

LOKALA LISTAN lokala artister vi tror på inför 2013

även bettet i ”Right now”, ihop med David Guetta, som känns som skivans nästan enda riktiga dansgolvslåt. Och ”Love without tragedy/Mother Mary” är också rätt skön, utan på något sätt vara oförglömlig. Men jag saknar den där riktiga fullträffen på skivan.

(1998)

Tillsammans med kusinerna Wyclef Jean och Pras bildade Lauryn Hill hiphopgruppen Fugees 1987. skivdebuterade 1994 med albumet ”Blunted on Reality”, och två år senare kom det stora genombrottet med albumet ”The Score” och singlarna ”Ready or not” och ”Fu-gee-la” samt versioner av ”Killing Me Softly” och ”No Woman, No Cry”. Fugess splittrades dock 1997 och året efter släppte Lauryn Hill sitt debutalbum som soloartist, där hon smälte samman rap,

soul, reggae och R&B till sitt eget sound. ”The Miseducation of Lauryn Hill” blev en stor framgång hos både publik och kritiker, och innehöll bland annat singlarna ”Doo Wop (That Thing)”, ”ExFactor”, ”Everything Is Everything” och ”To Zion”. Mary J Blige, D’Angelo och Carlos Santana var några av artisterna som gästade på skivan som belönades med fem Grammys och idag räknas som en modern klassiker. (TP)

SOUNDCHECK Första riktiga skivan

Hårdrocksgitarrer

Gangstarap med socialrealistiska texter

Gästas av Thorsten Flinck och The Real Group

Dragspel och PRO-möte

Techno

Texter om rosa moln och sommarängar

Sköna beats

Sjunger om hårda livet i förorten Kartellen ”Ånger & kamp” Universal

3/5


presenterar... Sofia Härdig

Alexander Rybak

Mikael Wiehe

”The norm of the locked room”

”Christmas Tales”

”En gammal man”

Margit Music

Grappa/Musikoperatörene

EMI

Det hörs nästan att Sofia Härdig har bott och spelat in i Berlin. Musiken hon gör är på nåt sätt sinnebilden av ”Berlin-musik”. Det låter avantgardistiskt, hårt, mörkt och experimentellt. Knäppt konstnärligt och fascinerande farligt.

Med tanke på hur överlägset Alexander Rybak vann Eurovision Song Contest 2009 så har han förvaltat framgången ganska dåligt. Direkt efter segern toppade han alla tänkbara listor och världen låg för hans fötter, men på nåt sätt tynade karriären halvt bort med en visskiva ihop med Mats Paulson och medverkan i svenska ”Let´s dance”. Nu släpper han sitt fjärde album som är en klassisk julskiva bestående av en radda traditionella julsånger som vi redan hört till leda. Var det verkligen det mest spännande han kunde hitta på för att få igång karriären igen?

Jag har aldrig tyckt att Mikael Wiehe varit någon större låtskrivare, ofta har hans musik mest varit ett redskap för att föra ut budskapet i texterna. Däremot är det lätt att imponeras av hans engagemang, ihärdighet och konsekvens. Wiehe har hållit fast vid sina ideal bättre än de flesta andra ur sin generation och fortsätter outtröttligt sin kamp år efter år.

Här dricker hon öl med Nick Cave och Blixa Bargeld i en nedbrunnen industrilokal i utkanten av stan samtidigt som ”Robocop” flimrar förbi på videoskärmen. Hon spelar futuristisk slumblues, som många säkert vill sätta in i electronicafacket men som lika gärna kan kallas rock. Märkliga ljud passerar förbi, det blippar, knastrar och pulserar. Hon jobbar först fram albumet elektroniskt för att sedan demontera det och fylla på med traditionella rockinstrument. Pretentiöst är bara förnamnet, hon uppträder dessutom mer i konsthallar än på klubbar, men dessvärre är ansatsen bättre än själva utförandet. Musiken är mer ljudexperiment än riktiga låtar. När man lyssnat klart minns man stämningen och känslan man fick, men väldigt lite av de enskilda spåren fastnar. (TP)

Musiken framförs av en stor orkester med stråkar och blås och Rybak får hjälp med sången av en hel del kvinnliga röster. Det låter musikaliskt helt oklanderligt, exakt sådär mysigt och jultrevligt som dessa typer av skivor ofta låter. Och exakt där finns den stora invändningen. För varför ska vi lyssna på denna julskiva när det redan finns tusentals likadana? Rybak tillför inget nytt eller eget. Plattan är inte dålig, den känns bara så fruktansvärt onödig. (TP)

1/5

2/5

På förra skivan ”Ta det tillbaka” var Wiehe ilsken som sjuttsingen på det mesta, men mest på Sverigedemokrater, banker och nyliberaler. Här är han mer harmonisk och tillfreds, även om han givetvis fyrar iväg några politiska brandtal, i ett fall tillsammans med Timbuktu.

The Hives

26 januari Flygeln

Men mest sjunger han om vänskap och kärlek, och verkar trivas ganska bra med livet som folkpensionär. Det avspeglas även i musiken som jag tycker är svängigare och mer lättfotad än på länge. Det känns som att musiken denna gång fått företräde gentemot texterna, och kanske är det därför resultatet blir så tilltalande? (TP)

3/5

Mando Diao

1 februari De Geerhallen

Alicia Keys

Leona Lewis

Soundgarden

”Girl on fire”

”Glassheart”

”King Animal”

SONY

SONY

Universal

För att hävda att hon är en tjej som brinner tycker jag att Alicia Keys känns rätt sval. Tre år efter förra plattan hävdar hon nu på sitt femte album att hon har förändrats, blivit fri och själv har tagit kommandot över sin karriär. Men jag vet inte, jag tycker att hon rör sig i ungefär samma musikaliska trakter som förut. Det som gett henne topplisteplaceringar, hits och framgång, men som åtminstone hos mig har lämnat ganska små spår.

Den brittiska sångerskan vann X-factor 2006 och gav ut sitt debutalbum ”Spirit” året därpå. Sedan dess har hon bland annat haft nio hits hemma i England, varav ”Bleeding love” är den största, sjungit soundtracket till filmen ”Avatar” och jobbat ihop med Avicii. Deras låt ”Collide” finns bara med som bonusspår på Deluxe-versionen, men två andra svenskar medverkar här på hennes tredje album, både Jörgen Elofsson och Peter Svensson har varit med i låtskrivandet.

”Been away too long” heter öppningsspåret på Soundgardens comebackskiva och fansen håller säkert med Chris Cornell när han sjunger texten. Bandets senaste skiva, ”Down on the upside”, kom 1996, sedan dess har Soundgardens fans fått hålla tillgodo med Chris Cornells solomusik, hans band Audioslave samt lite sidoprojekt från de övriga medlemmarna fram till återföreningen för två år sedan. Nu har bandet spelat in en ny skiva och jag är lite orolig för hur det ska låta. Soundgarden var ett av banden som definierade grungen, men efter milstolparna ”Badmotorfinger” och ”Superunknown” verkade bandet ha tömt sig och ”Down on the upside” kändes rätt trött. Det fanns liksom en anledning till att bandet lade av.

Bland producenterna hittar vi gamla namn som Dr Dre, Rodney Jerkins, Babyface och Swizz Beatz, som numera är hennes make. Allt är förstås oklanderligt framfört, med undantag av att Alicia gapar lite väl mycket i titelspåret, men musiken är också så polerad, tillrättalagd och intetsägande att man nästan somnar. Några spår, som exempelvis öppningsspåret ”Brand new me”, höjer sig en smula över mängden, men som helhet är detta en seg historia som känns tämligen ointressant. Och när hon plockar in sonen Egypt i låten ”When it´s all over” blir det direkt outhärdligt. (TP)

2/5

Här finns en hel del som är bra. Leona Lewis har utan tvekan en kraftfull röst och missar inte en ton. Många av låtarna, särskilt öppningsspåret ”Trouble”, är också bra och lär spelas flitigt på många radiokanaler framöver. Plattan har både elektroniska danslåtar och smäktande ballader, det låter välproducerad och snyggt, men samtidigt lite identitetslöst och ”duktigt”. Ungefär som deltagare i talangjakter på tv brukar låta. Jag kan inte heller påstå att ljudbilden känns särskilt modern. Det är inte Leona Lewis som ligger i framkant på poputvecklingen, men det kan ju inte heller alla göra. Däremot sjunger hon helt okej radiopop för den som vill ha något trevligt och ofarligt att lyssna på. (TP)

2/5

För några år sedan hade ett comebackande grungeband känts helt ointressant, men Soundgardens smått psykedeliska, 70-talsinfluerade gubbgrunge passar överraskande bra in i den samtida rocktrenden. Det låter bra och skivan håller en jämn standard, även om de riktiga topparna saknas. Chris och gänget gör inte bort sig på något sätt utan har gjort en helt okej comebackskiva som låter ungefär som man kunde förvänta sig. Men särskilt spännande låter det inte. (TP)

Kalle Bah

6 april Flygeln

Miss Li

26 april Flygeln

Biljetter finns på ticnet till samtliga på konserter.

2/5

NOLLELVA 61


I tv-rutan När Alexandra Ekelöf inte spelar fiol i rockbandet Captain Jack´s Army kan vi se henne i SVT: barnprogram Karamelli som sänds på söndagarna. Programmet kan även ses på SVT Play. Inspelningarna sker på torsdagar, oftast på Östermalm och runt tv-huset. Det är inte helt enkelt att känna igen Alexandra, hon spelar nämligen olika gorillor och döljer sig under en svart, lurvig dräkt. Bland annat är hon en detektivgorilla, men hon har också drattat på ändan som en skateboardgorilla samt vunnit en baktävling som gorillafrun Kexi-Kajsa. Mycket underhållande, även för vuxna.

A

ntik rundA gjorde besök på Flygvapenmuseum

n

Text & Foto: Tobias Pettersson

Fakta/ AntikrundAn Startade: 1989 Bakgrund: Baserat på BBC:s engelska förlaga ”Antiques roadshow”.

MånaDEnS hEMSIDa WWW.gunillapersson.com Hollywoodfrun Gunilla Persson är född i Norrköping och har retat upp många tittare genom sin stil. Dock så bidrog hon till höga tittarsiffror så nu är det klart att programmet kommer tillbaka för en ny omgång i TV3 med fyra program under namnet ”Så blev vi Svenska Hollywoodfruar”. Denna gång har man samlat de mest utmärkande av de svenska Hollwoodfruarna och medverkar gör således Gunilla, Maria Montazami och Anna Anka. Premiär sker i januari. Till dess kan man följa Gunilla Perssons liv på hennes blogg.

rÖStEr I raDIO Den 19 januari är det dags för P3 Guldgalan för elfte året i rad. Galan äger rum på Scandinavium och presenteras av Martina Thun och Soran Ismail. Totalt är 35 artister nominerade i nio olika klasser och Östergötland representeras av Maskinen, där Norrköpingskillen Frej Larsson ingår. Duon är nominerad till Guldmicken (Årets liveartist). Dessutom kommer Linköpingsbandet Ghost att uppträda under kvällen och spela nya låtar från sitt kommande album. 62 NOLLELVA

idé: Experter åker runt i landet och värderar antika föremål som besökare har med sig. Programledare: Anne Lundberg Säsongstart: 10 januari

Den 10 januari är det premiär för SVT:s populära program ”Antikrundan”. Tidigare i höstas kom tv-produktionen till Flygvapenmuseum i Malmslätt för att spela in, och många nyfikna besökare köade utanför grindarna med sina föremål som de ville få värderade. ”Antikrundan” är ett av SVT:s mest älskade program och lockar storpublik år efter år. I augusti och september var det dags för en ny turné genom landet för att inventera svenskarnas tillgångar av antikviteter. Utanför Flygvapenmuseum ringlar kön lång av besökare med händerna fulla av tavlor, vaser, mattor, stolar, smycken och andra föremål som de vill få värderade av programmets experter. Vid bordet för böcker sitter Torgny Schunnesson. En besökare kommer fram med en liten blå psalmbok som han är nyfiken av värdet på, men man märker under dagen att det är sällan som besökarnas antikviteter är värda några större summor, även om de är fina och ofta har intressanta historier runt sig. - Den är fantastiskt vacker. Ska man få ut något för den är det för att det är så vackert band, säger Schunnesson om psalmboken och fortsätter: - Den är värd tre, fyra hundra kanske. Ska det bli värt nåt måste man ner till 1600-talet

ta runt 1926 någon gång, berättar han. - Dragspel är ett musikinstrument som är på väg ner. Ett svenskt sådant här dragspel från exempelvis Hagströms ger 800 till 2.000 kr. Nio av tio dragspel ligger under 2.000 kronor. Men jag tror att det i Finland kan finnas en större marknad, så hör dig runt lite där så kanske du kan få ett högre värde, förklarar experten. Till bordet för glas kommer en nedstämd kvinna fram. Hon har tappat en glasvas i golvet inne i hallen och vill ha en värdering till försäkringsbolaget. Lyckligtvis är de flesta andra besökare gladare som den ägare av ett armband med turkoser som kommer fram till bordet för silver och smycken. - Det var rekorderliga stenar, de var ovanligt stora de här. Det är kinesiskt, jag skulle tro att det är värt 6.000 kronor, blir expertens besked. Därefter kommer en besökare med en ask med tre silverbestick. - De hör inte ihop, säger damen. - Nej, jag ser det. Det skulle förmodligen vara en sked här. Som det är nu är de värda kanske 300 kr.

Ett ordEntligt lås Därefter kommer en man med ett dragspel från Finland fram till samma bord. - Det var min far som köpte det av bekan-

Ett hänglås med tre nycklar ställer till stora problem för en av experterna att få upp. Det är en krånglig procedur där

man först ska stoppa in bakändan av en nyckel, vrida åt rätt håll, föra in den andra nyckeln på sidan och sedan den tredje på ett annat ställe. - Det var ett ordentligt lås. Det är engelskt från 1800-talet. Jag har sett det förut men vet inte vad det ska användas till. Vid bordet för leksaker får en man sin gunghäst värderad. - Jag fick den 1931, Caballero heter den. Den är gjord i Västerås. Jag har renoverat den, den blev flintskallig efter att jag och mina kompisar lekt med den, säger han. - Jag tycker de här är jättecharmiga. Idag ligger de runt 2.500-3.000 kronor. Det har inte hänt så mycket på den marknaden, men du får väl se till att behålla den i familjen, är expertens råd. Sedan kommer en kvinna med ett färgglatt ägg av typen babuschkadocka. - Min farmor hade den och berättade sagor om fåglar och allt möjligt. Jag har sökt mycket på internet men aldrig sett nåt liknande, men jag har läst om det i en bok, säger hon - Första delen av 1900-talet skulle jag säga. Sök på ”russian egg” och ”trä”. Ofta leks det inte så mycket med babuschkor utan de blir stående på nån hylla. På en auktion skulle det inte gå för nåt jättepris, säger experten.


Lös alla dina julklappsproblem. Med presentkort från Louis de Geer kan mottagaren själv välja en upplevelse. Presentkort köps på Turistbyrån i Värmekyrkan. Mer information på 011-15 51 00 eller www.louisdegeer.se NOLLELVA 63


FILMKRYSSET nollelva © nolltretton

HAR SIN KAVIAR

LÖGNAKTIGT

LIERA

RINGA VIKT

FINA HÄSTAR

TAR OFTA TRÖTT

VINNER

JAKTFÅGEL

TILLVERKAR KLOCKOR

GRANN GOJA DALKARL FYLLER VI ALLA OLJEVÄXT

GÖR TRUCKAR

TAPPAR GRANEN

CHEF PÅ SKOLAN SLUTS AV FACKET

HAR DEN SOM HAR DET

VILL GIRIG HA

ÄTER VI

ROYAL MARINES

KYLIG I SKIDSPÅRET

BILTÄVLING

FÖRE TEMPO

TAJTA TROSOR

GER OSS MJÖLK

GAMMAT

ART

FESTA

ÄR SVART PIST

GÖR TV-SPEL SLÅS GRÄSET MED

KAN SOLEN

ROR MAN

HOLM MED HERNGREN

DIREKT

SKYDDAR KUSTEN

DANMARKS FOTBOLLSFÖRBUND

HÅLLER BYSTEN

KORA

GER OSS NYHETER

RUNT TAVLA

FYNDTILLFÄLLE

SKIVBOLAG

LÄGGER SKYTT

GÖR PRODUKTER FÖR DIN HUD

STOPPAR BLODET

ENSTÖRING

Tel.nr/E-mail: ..................................... SOLGUD

Skicka er lösning till: HAR SIN SKUTA

MINNESLUCKA

Adress: ............................................. Postadress: .......................................

NÅGON KORT

FIRMA

SKÖTER SAME

...som har turen att vinna de två färska filmerna - den svenska thrillern ”Hypnotisören” och ”Lola Versus” med Joel Kinnaman (från SF). Så passa på och tag chansen att få en trevlig filmkväll... Namn: ...............................................

KOMMER FÖRST

STORMAKT

I SKALAN

TOMMY LEDDE TRE KRONOR

KLOCKA PERFEKT

TOMBOLA

Lösningen till FilmKrysset vill vi ha senast onsdagen den 16/1 2013. Bland de rätta lösningarna drar vi tre vinnare...

HADE RUBIK SIN

SON

BOKSTAVSSJUKDOM

VÄDERSTRECK

TILL NUBBEN

ÄR BARN SOM LEKER BÄST

SKYDD FÖR ANSTÄLLDA

KAN SNÖFALL VARA

REKLAM I LÅDAN

FÖR FARTYG

KAOS

ÄR GLOBEN EN

KALIUM

Vinn! DVD-filmer

UTMÄRKT

CHARLES -BLIND MUSIKER

FÖRMÖGNA

LURAS

FYLLEFÅGEL

TROPISK FRUKT

Nollelva G:a Rådstugugatan 31B 602 24 Norrköping

SOLSTUDIO er ng g v i n l So kott a tills itamin V D364 NOLLELVA

JULKLAPPSTIPS!

NORRKÖPING GAMLA RÅDSTUGUGATAN 14

KÖP ETT SOLKORT TILL NÅGON DU TYCKER OM!

LINKÖPING SPARREGATAN 1

DROP IN - Öppet alla dagar 6-22


NOLLELVA PRESENTERAR DET SENASTE INOM SPELVÄRLDEN

Text: Calle Linné

månadens Spel nintendo Wii U

ÄNTLIGEN har nästa konsollgeneration, den 8:e i raden, börjat. Den här gången är Nintendo först ut på banan och den här gången är även Nintendo med i HD-racet. Konsollen är egentligen som vilken konsoll som helst, den har lite videoutgångar, trådlöst nätverk och kan spel upp skivor från förr, men dock inte äldre än Wii och man kan som vanligt köpa gamla klassiker via en onlineshop osv… inget direkt nytt och revolutionerade med det. Vad som är “revolutionerade” är däremot den nya kontrollen. Redan när jag först såg/läste om vad Wii U skulle bli så började min fantasi att flöda över om vad man som utvecklare skulle kunna göra med en skärm i kontrollen. Det är ju egentligen bara fantasin som sätter gränsen och för att visa vad man kan använda kontrollen till så har det släppts en releasebundle med spelet Zombi U. Som ett litet slutord så vill jag bara säga att det som vanligt är spelen som kommer avgöra en ny konsolls framtid och för Wii U ser det mycket lovande ut.

Zombi U

neW SUper mario broS U

Zombi U är som det låter ett zombiespel där det helt enkelt gäller att överleva i en värld som har tagits över av zombies, inget nytt med det. Till din hjälp har du en röst som guidar dig igenom Londons gator och kvarter och hjälper dig hitta saker för att överleva. Skulle du bli biten så är det kört för är man död så är man död, sedan fortsätter spelet med en ny karaktär eller om man valt det lite svårare läget så är det helt enkelt slut.

Har man tidigare spelat gamla klassiska Mario eller den nya “New”-serien av Mario-spel så känner man igen sig på en gång, det här är ett klassiskt Mario-spel som tyvärr inte tillför så mycket nytt. Som vanligt har prinsessan blivit kidnappad av Bowser och man ska ta sig igenom ett antal banor för att till slut ge han lite däng och rädda sin käresta. Till sin hjälp får man en himla massa dräkter som för med sig olika egenskaper och man får även använda sig av kompisen Yoshi.

Om man väljer den “lättare” svårighetsgraden så gäller det att få tillbaka grejerna man har samlat på sig med den förra karaktären. Det gör man genom att helt sonika gå tillbaka till där man dog och slå ihjäl den man en gång varit som nu är zombie. Zombi U använder sig av den nya kontrollen hela tiden. Man väljer utrustning, scannar av sin omgivning, använder den som radar och karta genom hela spelet. Det går helt enkelt inte att klara sig utan den. Spelet är inte så väldigt actionbetonat utan lutar mer år skräckhållet och är väldigt underhållande.

Roligast blir det om man spelar med vänner och man kan spela upp till fem personer samtidigt och då tar en den nya kontrollen och hjälper till med att placera ut nya block som kan ta en till nya höjder. Det finns egentligen inte så mycket att säga om det nya Mario förutom att det håller hög standard som vanligt, men är tyvärr inte riktigt lika nyskapande som det en gång var… men Mario har ändå en stor plats i mitt hjärta.

3/5

4/5

SPELNYHETER SPELNYHETER SPELNYHETER SPELNYHETER SPELNYHETERSPEL Giana SiSterS till XboX live arcade våren 2013 Black Forest Games låter meddela att deras underhållande plattformsspel ”Giana Sisters: Twisted Dreams” är på väg till Xbox Live Arcade. Utan att närmare specificera exakt när, säger man att det kommer att släppas tidigt 2013. Ungefär samtidigt kommer spelet även börja säljas på skiva till PC.

UtvecklinGSkit för oUya SkickaS Ut Jag har tidigare nämnt den gruppfinansierade konsollen Ouya som slog igenom stort i somras. Den 28 december kommer Ouya-gänget att börja skicka ut utvecklingsenheter till de som anmält sig som Ouya-utvecklare. De för-

sta hinner därmed få enheterna redan i år, medan andra får vänta till tidigt i januari. Förhoppningsvis kommer det leda till att det finns gott om finslipade spel till premiären som är planerad till april månad.

300 doS-Spel att avnjUta GratiS På RGB Classic Games (www.classicdosgames.com/online.html) finns över 300 klassiska DOS-spel att avnjuta helt gratis. Och till stor del är det dessutom kvalitetslir. Såhär på rak arm kan jag tipsa om t ex Disney’s Aladdin, Earthworm Jim, Indiana Jones and the Fate of Atlantis, Mega Man X, NHL 96 och Star Wars: Dark Forces - men det finns bra många fler höjdare än så att avnjuta. NOLLELVA 65


Fakta

/Martin freeMan född: 8 september 1971 i Aldershot, Hampshire. nationalitet: Britt Civilstånd: Sambo med Amanda Abbington, de har två barn tillsammans. Yrke: Skådespelare Genombrott: I tv-serien ”The office”. aktuell: Som Bilbo i ”Hobbit - En oväntad resa”.

filMoGrafi (i urval): Hobbit - en oväntad resa (2012) Piraterna! (2012) Wild target (2010) Sherlock (2010 TV) Hot fuzz (2007) nattvakten (2007) Breaking and entering (2006) Confetti (2006)

– är bilbo i tre filmer – text: tobias Pettersson foto: Warner Brothers

the Good night (2006) liftarens Guide till Galaxen (2005) love actually (2003) ali G indahouse (2002)

Han slog igenom som en av knäppgökarna på kontoret i tv-serien ”The Office”, men de närmaste åren kommer vi få se betydligt mer av Martin Freeman på bioduken. Han har huvudrollen i de tre storfilmerna om hobbiten Bilbo. Vi har sett honom i ”Love actually” och ”Liftarens Guide till Galaxen”, men nu är det på allvar dags att bekanta sig med Martin Freemans ansikte. Under de tre närmaste åren kommer han att pryda många filmaffischer efter att ha fått huvudrollen som Bilbo i de tre Hobbit-filmerna som Peter Jackson regisserar. Hela den enorma ”Sagan om ringen”-publiken ser fram mot trilogin så det kommer att bli stor uppmärksamhet kring filmprojektet de närmaste åren. Freeman började med teater som tonåring och har under åren medverkat i en rad tvprogram, filmer, radioproduktioner och teateruppsättningar. Efter att ha gjort en del tv i slutet av 90-talet började han bli känd för allmänheten genom humorserien ”The Office” i början av 00-talet. I samma veva fick han även roller i Sasha 66 NOLLELVA

Baron Cohens ”Ali G Indahouse” och den romantiska komedin ”Love Actually”, där han spelade en porrstjärna som lite bakvänt, så att säga, började dejta en kvinnlig kollega efter att de träffats ”på jobbet”. 2005 fick Freeman huvudrollen som Arthur Dent i filmatiseringen av Douglas Adams klassiska och skruvade roman ”Liftarens Guide till Galaxen”. Sedan dess har han medverkat i en rad andra filmer, men de stora långfilmsrollerna har faktiskt inte varit särskilt många hittills. Dock har Freeman även gjort en mängd kortfilmer, tv-produktioner och röstdubbningar så han har inte gått sysslolös även om de rollerna inte fått samma uppmärksamhet. Den 12 december var det premiär för ”Hobbit - En oväntad resa” som är den första av tre filmer i regissör Peter Jacksons Hobbit-projekt, som baseras på J.R.R. Tolkiens bok ”Bilbo - En hobbits äventyr” och

är upptakten till de framgångsrika ”Sagan om Ringen”-filmerna. ”Hobbit - En oväntad resa” berättar om Bilbo Baggers resa för att återkräva dvärgarnas kungadöme Erebor som för länge sedan erövrades av draken Smaug. Under resans gång korsas hans väg av trollkarlen Gandalf Grå och plötsligt ingår Bilbo i en grupp bestående av tretton dvärgar som leds av den legendariska krigaren Torin Ekenskölde. Vägen mot dvärgarnas rike går via vildmarken, genom områden där orcher och troll härjar fritt.

Ett mod och En falskhEt Målet för resan är Ensamma berget men först måste de ta sig igenom dvärgarnas tunnlar och det är här Bilbo träffar den varelse som kommer att påverka resten av hans liv - Gollum. Ensam med Gollum vid stranden av en underjordisk sjö upptäcker den intet ont anande Bilbo inom sig både ett mod och en falskhet han inte kände

till själv. Det är också nu Gollums skatt, ringen som besitter en oväntad kraft och makt, hamnar i Bilbos ägo. En enkel guldring som bestämmer Midgårds öde på ett sätt som Bilbo inte ens kan föreställa sig i sin livligaste fantasi. Nästa film i serien heter ”Hobbit - Smaugs ödemark” och har premiär om ett år. Sedan dröjer det ytterligare ett halvår innan säcken knyts ihop i finalen med den tredje filmen ”Hobbit - Bort och hem igen”. Under 2013 kan vi även se Martin Freeman i filmen ”The World´s End” där några barndomskompisar ska försöka återuppleva en klassisk pubkväll de gjorde för 20 år sedan, på en krog som bar just namnet ”The World´s End”. Dessutom pågår just nu efterarbetet med filmen ”Svengali” samt filmandet av ”Saving Santa” som båda kommer att ha premiär under nästa år. Så vi kommer att få se en hel del av Martin Freeman på vita duken de kommande åren.


KOMMANDE DVD-FILMER v.50 Brake, Panic Button, Bröllopet, Madagaskar 3, Monster Brawl, The Expendables 2 v.51 How to stop being a loser, Heroes & Demons, The Victim, Kärlek i Detroit, That´s my Boy v.52 The Bourne Legacy, Förälskad i Rom, Den stora jakten v.01 Grannpatrullen, Hope Springs, Searching for Sugar Man, Hamilton 2 - Men inte om det gäller din dotter, Lola Versus, Klipp v.02 Magic Mike, Snabba Cash II, The Entitled v.03 Will, Rivalerna, Resident Evil - Retribution v.04 Cosmopolis, Hypnotisören, Punishment, Cellmates, En oväntad vänskap, Excision (utgivningsdagarna är preliminära)

LLER A V K FILMS

Är det verkligen snabba pengar vi vill ha?

Star WarS-filmen kommer 2015 Mera StjärnornaS krig

alModóvar vill göra Sci-fi

Nyligen avslöjades att Disney köpt rättigheterna till ”Star Wars” och att det ska komma en sjunde film i serien med manus av Michael Arndt. Nu verkar det klart att det även kommer en åtta och en nia. För manuset står Lawrence Kasdan som tidigare skrivit ”Rymdimperiet slår tillbaka” och ”Jedins återkomst”. Till sin hjälp tar han Simon Kinberg (”X-Men: First Class”). Den första nya Star Wars-filmen får premiär 2015.

Den spanske filmmakaren Pedro Almodóvar har en stor kärlek till 1950-talsrysare som ”Världsrymden anfaller” och har planer på att göra en egen science fiction-rulle. - Jag har några idéer. Jag skulle vilja presentera något osannolikt på ett realistiskt sätt. En av historierna på mitt skrivbord är just science fiction, säger Pedro Almodóvar som närmast är aktuell med ”Los Amantes Pasajeros”, med Penelope Cruz och Antonio Banderas i huvudrollerna. Filmen går upp på bio till sommaren.

Bond 24 tar forM

TIPSET The Artist (2011) Vem hade trott att en en fransk-belgisk svartvit dramakomedi i stumfilmsformat skulle bli årets stora filmsnackis och ta storslam på Oscarsgalan 2012? Säkert inte många. Men ”The Artist” är en förtjusande komedi som hyllar Hollywood under 20- och 30-talen och är full med referenser till filmklassiker. Det är roligt att det då och då dyker upp annorlunda filmer som denna mitt i det likriktade utbudet. Vi får följa George Valentin som är stumfilmens superstjärna och Peppy

Miller som är en ung skådespelerska, som försöker få sitt genombrott i den glamourösa, men stumma, filmvärlden. Peppy lyckas få en roll i Georges kommande film och tycke uppstår dem emellan. När ljudfilmen gör sitt intåg i Hollywood skiljs deras vägar dock åt och plötsligt är rollerna ombytta. Peppy är den stora stjärnan och George glöms bort. Kan de två återförenas igen…? (tP)

4/5

KLASSIKERN The Nightmare Before Christmas (1993) Gillar man Tim Burtons svarta värld och vill se en julfilm som skiljer sig en smula från de traditionella julfilmerna bör man kolla in ”The Nightmare Before Christmas”. Det är en stop-motion-animerad musikal om Jack Skellington, pumpornas konung, som härskar i Halloweenstaden. Han övervakar skapandet av alla ruskigheter, rysningar och överraskningar som de exporterar till ”den riktiga världen” varje år. Men han tröttnar

på att bara fira Halloween och hittar en väg till världen där man bara firar julafton. Där ställer han till det ordentligt när han ska agera tomte för barnen och ska skapa vad han kallar ”en ny förbättrad version av julen”. En mängd sång- och dansnummer blir det också i denna julklassiker. (tP)

4/5

Sam Mendes som gjorde den senaste Bondfilmen ”Skyfall” har redan börjat fnula på ett manus till nästa rulle i serien. Tillsammans med manusförfattaren till ”Skyfall”, John Logan, utvecklar Mendes en handling till Bond 24. - Vill jag göra ytterligare en film? Nej, jag vet inte. Det känns som att allt jag ville göra med en Bond-film, tog jag med i den här filmen. Det finns en stor risk med att upprepa sig själv, säger Mendes samtidigt som det alltså kliar i fingrarna på honom.

HitcHcock ocH Huvudjägare

Regissören Sacha Gervasi är snart aktuell med filmen ”Hitchcock” och har nu tagit sig an Jo Nesbøs bok ”Huvudjägarna” som alltså snart kommer i en Hollywood-remake. Han har dock inte sett originalet. - Jag ville göra det cleant, bara utifrån boken. Det är min egna version och till och med mörkare och sjukare än vad boken är. Det borde säga en del.

DVDTOPPEN DECEMBER 2012

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

The Dark Knight Rises Total Recall Modig Ice Age 4 - Jorden skakar loss Cockpit Johan Falk - Barninfiltratören A Royal Affair The Samaritan That´s My Boy Johan Falk - Organizatsija Karayan

Listan grundar sig på Videolistan - framtagen av GFK och Sveriges Videodistributörers Förening (10/12).

NOLLELVA 67


NYTT PÅ DVD FILMTYCKARE: Tobias Pettersson & Benny Nilsson Foto: Disney

Förälskad i Rom (SCA - v.52)

Modig (Disney - v.49)

Visst blir rollfigurerna förälskade i varandra i den här filmen, men framförallt är det Woody Allen som verkar ha blivit förälskad i staden Rom. Det är fullt med mysiga miljöer som får tittaren att vilja sätta sig på första bästa plan ner till den italienska huvudstaden. I filmen får vi följa flera olika berättelser. Vi har Woody Allen själv i rollen som den amerikanska pappan som ska träffa sin dotters italienska svärföräldrar, varpå han upptäcker att svärsonens far är en fantastisk duschsångare. Vi har det unga paret från landet som villar bort sig i storstaden och trasslar in sig i märkliga erotiska äventyr. Här finns den vardagliga mannen som plötsligt och utan anledning blir superkändis och så har vi några ungdomar som har lite svårt att skilja mellan vänskap och åtrå. Scenerna med Allen själv känns mest babbliga och tröttsamma, men i övrigt serveras vi mycket humor och absurda situationer som gör detta till en trivsam film. Det är dock inte någon av Allens bättre filmer utan är en ganska lättviktig bagatell som inte sätter några djupare spår. (TP)

3/5

Klipp (STJ - v.01)

Disney Pixars ”Modig” är en ny datoranimerad film som berättar historien när den modiga Merida tar sig an tradition, sitt öde och slåss mot det vildaste av odjur. Det är också den första Pixarfilmen med en tjej i huvudrollen. En modern tjej som nobbar alla prinsar och som gör revolt mot alla tvång och påtvingade traditioner. Prinsessan Merida är en skicklig bågskytt och impulsiv dotter till kung Fergus och hans fru, den stränga drottningen Elinor. När hon ställs inför hotet om tvångsgifte bestämmer hon sig för att rymma till skogs. Hon känner att hon inte vill ta del av den machokultur som präglar samhället på det dåtida keltiska höglandet. Detta val skapar dock ilska och ursinne i riket och hon vänder sig då till en gammal tant om råd. Ett råd som är förknippat med en förbannelse och som innebär att hon får visa vad verkligt mod är. Man skulle kunna tänka sig att Astrid Lindgren skulle kunna ligga bakom denna historia då det finns många paralleller både till Ronja Rövardotter och Pippi Långstrump. Filmen känns lite vuxnare än Pixars tidigare filmer och tar upp frågor som både heder och moral på ett charmigt sätt och visst kan även barnfilmer ha ett budskap som är värt att tänka på. Utifrån det perspektivet är filmen ett steg framåt. (BN)

3/5

Hamilton 2 - Men inte om det gäller din dotter (Disney - v.01)

Är det en varm och mysig må bra-film man är ute efter bör man nog undvika serbiska Maja Milos hyllade debutfilm ”Klipp”. Här visar hon upp en sjaskig ungdomstillvaro med knark, förnedring, fylla, misshandel och vandalism på ett rått och ohämmat sätt. Filmen innehåller många realistiska sexscener som snuddar vid att vara ren porrfilm. I centrum står den 16-åriga tjejen Jasna som har en döende far och en risig relation till sin familj. Hon drar runt i en serbisk misär med nedgångna byggnader, husruiner och graffitisprayade väggar och filmar allting med sin mobiltelefon. Hon har en kontrollerande pojkvän som utnyttjar henne som sexleksak men inte besvarar hennes förälskelse det minsta. Filmen har en realistisk ton och känns trovärdig i all sin svartsynta och tragiska skildring, men man får verkligen hoppas att alla serbiska ungdomar inte lever samma liv som Jasna och hennes vänner. Men kanske kommer denna film närmare sanningen om hur unga, även i Sverige, faktiskt lever än de flesta andra skildringar vi sett? (TP)

De nya Hamilton-filmerna med Mikael Persbrandt i huvudrollen som den svenske superagenten är en briljant uppvisning. Det vill säga, en uppvisning i konsten hur man effektivast sabbar ett varumärke. Guillous böcker knöt på ett strålande sätt ihop internationella konflikter, inrikespolitiskt maktspel, journalistik och traditionellt svenskt polisarbete och skapade en svensk nationalhjälte. I de första filmatiseringarna fångade man de intrikata turerna på ett bra sätt, men för varje film har Hamilton alltmer reducerats till en platt actionhjälte. Om ”I nationens intresse” var dålig så är ”Men inte om det gäller din dotter” direkt pinsam. Hamilton ska rädda sin guddotter som kidnappats av en islamistisk, saudisk oljeshejk och genomför detta omöjliga uppdrag med hjälp av en plåtslagare och en vinalkad föredetting. I princip alla likheter med boken är som bortblåsta och man undrar om det ens fanns ett manus innan man började filma. Ingen bakgrund till rollfigurerna eller deras sammanhang ges, actionscenerna går ut på att skaka kameran, alla svenskar (utom Hamilton) är nervösa klantarslen, replikerna är skrattretande och klippningen suger. Jan Guillou måste skämmas över att detta skräp marknadsförs med hans namn. (TP)

3/5

MÅNADENS DVD-BOX DYNAsTIN – DEN KoMPLETTA sERIEN (59 DIsC)

68 NOLLELVA

Denna klassiska amerikanska såpopera visades på tv mellan 1981 och 1989. Serien utspelade sig i Denver och berättade om två rivaliserande oljeföretag: Denver Carrington under ledning av Blake Carrington och ColbyCo under ledning av Alexis CarringtonColby, som var Blakes ex-fru. I rollerna såg vi namn som John Forsythe, Linda Evans, Joan Collins och Heather Locklear.

1/5 När serien startade var det meningen att den skulle vara mer provokativ än konkurrenterna ”Dallas” och ”Falcon Crest”, genom att exempelvis ha en homosexuell karaktär (Steven Carrington) och skapa såpoperornas värsta häxa någonsin (Alexis). Här får man alla nio säsongernas 220 avsnitt i en mastodontbox på 59 skivor. (TP)


Smörgåsarna på Brödernas Café S:t Persgatan

Text: Tobias Pettersson

TILLS VI SES IGEN... Text: Tobias Pettersson Foto: Andreas Planck

NyåRsvaNdRiNg geNoM sTaN Var med när mörkret faller och marschaller lyser upp vägen genom det upplysta industrilandskapet och andra belysta områden. Nyårspromenaden har blivit en kär tradition i Norrköping och lockar varje år ca 40.000 besökare. Nyårspromenaden startar kl. 16.00 på nyårsafton vid Moa Martinssonstatyn på Grytstorget med att årets välkomsttalare inviger promenaden. Facklor kommer att finnas till försäljning och bärs av publiken under vandringen och bidrar till en stämningsfull atmosfär.

sNöviT på LoUis de geeR Söndagen den 20 januari kan man se en helt nyskriven variant av den klassiska

Life´s a bitch av: Emelie Wedhäll

sagan om Snövit i De Geer-hallen. En ovanligt elak häxa, en relativt vacker prins, osannolikt viga dvärgar och framförallt en underskön Snövit samt en härlig skara av skogens alla djur ingår i den stora ensemblen. Medverkande är bland annat Joakim ”Arn” Nätterqvist, Anna Norberg och Figge Norling.

FaNToMeN på biogRaFeN Efter flera populära direktsändningar av ”The 25th Anniversary Concert - Phantom of the Opera” kommer nu reprisvisningen åter till Cnema. Den 27/12 kan man åter njuta den fantastiska Phantom of the opera från Royal Albert Hall. Det är den mest ambitiösa

uppsättningen någonsin med en scenografi specialkonstruerad just för denna uppsättning. Och så Andrew Lloyd Webbers klassiska musik, såklart.

baNdydeRby! Årets bandysäsong är i full gång och stadens stolthet Borgia/Norrköping BK har flera spännande matcher framför sig på Himmelstalunds bandybana i Division 1 södra. Den 12/1 möter man Åby/Tjureda IF och den 23/1 står Målilla GoIF för motståndet. Men mest lockar kanske derbymatchen mot just BK Derby den 16/2. Så packa bandyportföljen och heja fram Norrköpings stolthet Borgia till ännu en seger.

KULTMÄRKT - Ställen, saker och annat i norrköpingsbornas vardag som med tiden uppnått kultstatus!

Brödernas Café ingick tidigare i en kedja men står sedan en tid tillbaka på egna ben. Bland annat satsar man på en lokal profil där saker och ting anknyter till Norrköping. Exempelvis har man en smörgåsmeny där mackorna fått namn efter kända personer och platser i Norrköping. Kunderna kan exempelvis beställa in smörgåsarna Gull-Olle, Clabbe, Wiberg, Moa, Strömmen och Kneippen. Och så finns inte minst höjdaren Nollelva – vilket är ett naturligt val för oss här på tidningen…

mmer u N t t Ny aNuari 25 j

tema: & Ng träNi sa häl

70 NOLLELVA


Tack fรถr att du lyssnar! /

100,9 Norrkรถping / 103,2 Linkรถping / 90,2 Motala / eastfm.se / iPhone & Android App NOLLELVA 71


St Persgatan 110 telefon 011 - 36 57 57

öppet: måndag–fredag

7–22

lördag–söndag

8–20

Jul- & nyårsöppettider Julafton Juldagen Annandag jul Nyårsafton Nyårsdagen

7–14 8–20 8–20 7–18 10–20

Besök oss på www.facebook.com/ICA.Spiralen www.ica.se/spiralen för inspiration & massor av recept

Nollelva #11-12  

Norrköpings nöjestidning

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you