Nollelva #1-15

Page 15

KORT OM FYRA BÖCKER

Flickvännen Karolina Ramqvist / Norstedts Varför har Karin fastnat för en man som försörjer sig på våld och brott? Hon tänker på vad som drivit henne, på priset hon måste betala och om det verkligen är rätt val, samtidigt som små glimtar från väninnornas vanliga värld påminner henne om hur det skulle kunna ha varit.

Stridens skönhet och sorg 1915 Peter Englund / Natur & Kultur Peter Englunds skildrar första världskriget som upplevelse och vardag, som berusning och mardröm, som löfte och lögn och som en allt nedbrytande, förändrande kraft. Detta är den andra boken i en serie om fem, en för varje år som kriget pågick.

Dödlig besatthet Nora Roberts / Albert Bonnier Lila Emerson blir vittne till hur en kvinna knuffas ut genom ett fönster i New York. Ashton Archer är bror till den misstänkte mördaren och kontaktar Lila för att avslöja vad som verkligen hände. Deras utredning leder dem in i en exklusiv och farlig antikvitetsvärld.

Hemåt över isen Gunilla Linn Persson / Wahlström & Widstrand Vintern 1914 ger sig sju ungdomar ut på isen efter en dans på grannön Tasslan och möter en storm som saknar motstycke i mannaminne. Deras kamp för att ta sig hem över isen kommer att prägla livet på ön Hustrun i nästan hundra år, med konflikter och skuld.

BOKTIPSET ”OCH NATTEN VISKADE ANNABEL LEE”

/ Bruno K Öijer Text: Tobias Pettersson Foto: Maya Eizin Öijer

Det har gått sex år sedan den solglasögonprydda och rödburriga Linköpingspoeten släppte storsuccén ”Svart som silver”, och denna uppföljare håller lyckligtvis samma klass. Men fall inte för frestelsen att låta saknaden tvinga dig att hastigt plöja genom boken, Öijer bör läsas långsamt. Kanske nöja sig med ett kapitel åt gången, där man suger in, reflekterar och låter sig drabbas. Här finns många fina formuleringar, som de tända fönstren som jagas av de släckta, men också många barndomsskildringar samt en del humor mitt i det mörka. För visst är det lite roligt att han kallar kungen

och drottningen ett hån mot varje sagobok? Själv föredrar jag de korta, kärnfulla dikterna där varje rad är en cliffhanger. När han broderar ut för mycket får jag kämpa mer för att behålla uppmärksamheten. Undantaget är den sju sidor långa och avslutande ”Alla var där”, där Öijer går in på ett café som befolkas av Hemingway, Rimbaud, Edgar Allan Poe och andra storheter. Allra bäst gör sig naturligtvis Öijers dikter upplästa av honom själv på en scen, men de fungerar alldeles utmärkt även i inbunden form.

NOLLELVA 15


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.