Page 1

Gratis nöjestidning i Gävle, Sandviken, Valbo, Hofors & Ockelbo.

#4 maj 2009

mode

baldags DresscoDes, accessoarTips & vågaDe frisyrer

trend

Stand up

alDrig har vi erBJuDiTs så många möJligheTer Till förlösanDe skraTT som i vår

profilen

erika sjöberg meD sikTeT insTällT på BroaDway!

1


2

www.peaceandlove.nu


KLÄNNING 299:-

3


www.bladenimstore.se ANDERS cardigan RED COLLAR PROJECT 699:skjorta VELOUR 600:chinos ACNE 1099:-

NATASHA jacka FRED PERRY 1299:t-shirt CHEAP MONDAY 250:jeans CHEAP MONDAY 400:-

4


ledare

innehåll

D

#4 maj 2009

åliga iDéer finns DeT goTT om. Under årens lopp har man varit upphovskvinna till en hel del. Jobbmässigt tycks jag ha duckat för de allra sämsta vilket till stor del är mina kollegor och medarbetares förtjänst. Privat har jag i mina vänner samma skyddsnät men när det handlar om beslut och idéer som bara innefattar mig själv händer det ofta att jag struntar i att fråga om råd. Vilket redan där är en dålig idé. Gångerna jag borde rådfrågat mina vänner är många. Till exempel borde jag dubbelkollat med någon innan jag bestämde mig för att åka inlines i ramp. Eller, åka och åka. Det hela slutade ju med att jag handlöst flög och ådrog mig en lårkaka som skulle imponerat på den mest erfarne fotbollsspelare. Jag borde också bett om råd innan jag, på samma inlines, grabbade tag i axeln på halvbrorsan som körde moppe. Låt mig lämna dig med följande ledord; fart, grus, krasch ... Den senaste tiden har dock de dåliga idéerna till större delen utspelat sig på krogen. Med facit i hand har man ju vid många tillfällen kunnat skippa den där illgröna shoten som på nåt mystiskt sätt dykt upp på baren sisådär kvart i två.

månadens omslag: erika sJöBerg Foto: Frank julin

en annan ofTa myckeT Dålig iDé är det här med att ”toka” till det på bilder. Tack och lov är mitt fotoalbum ganska förskonat från såna bilder på undertecknad men jag vet att de finns i många andras. En synnerligen dålig idé, enligt mig, är till exempel det här med att ha med sina husdjur på bröllopsfotot. En annan mindre bra upptäckte jag i dagstidningen för någon dag sedan. Någon hade beslutat sig för att dokumentera sitt nyfödda barn tillsammans med en leksaksrobot föreställande R2-D2 från Star Wars. Någon hade innan det sa klick den gången behövt fråga om den idén kanske skulle komma att arkiveras i högen innehållande dåliga.

s. 7

s. 12-13

s. 20-22

s. 27

en Dålig iDé som undertecknad ständigt tillämpar är uppskjutandet av författandet till denna ledare. Man tycker ju att jag med åren och antalet ledare borde fått insikt men icke. Alla gör misstag men bara en dåre gör samma misstag om och om igen. Gissa vem som är den största dåren just nu? Nä. Nu ska jag invänta kommande idéer och inventera dem. De bra som uppkommer hittar du med största sannolikhet i nästa nummer av tidningen. De dåliga behåller jag för mig själv. Det var förresten länge sedan jag åkte inlines ...

7

aktuellt.

9

mode.

Trevlig läsning!

12

trend: stand up.

15

teknik & prylar.

16

skivrecensioner.

18

vimmel. Nattsudd från nattklubb. Även vimmel på sidan 10.

20

she´s got jaZZ!

25

skönhet.

27

kultur. Gävles serietecknarförening Comic Royale ger snart ut sitt tredje nummer i vilket 34 tecknare från hela landet medverkar.

29

böcker.

34

krogguiden.

38

tävling!

• sahflors luncher • uteserveringar • after work • stenskott • sömnsvårigheter • Den visslande tuppen från robin hood som ringsignal

kolla in min blogg på nojesmix.com!

Anna Utterberg, redaktör

ansvarig uTgivare: Lasse Flach TiDningen ges uT av: GävleTidningar AB annonsBokning: Henrik Nilsson BesöksaDress: Hattmakargatan 14, 803 11 Gävle posTaDress: Nöjesmix, Box 367, 801 05 Gävle Telefon reDakTion: 026-15 96 78 Telefon sälJ: 026-15 96 79 e-posT: red@nojesmix.com grafisk form: Anna Utterberg övriga meDarBeTare: Per & Carina Ohlsson, Kenneth Wennberg

Nyheter och skvaller. Detta nummer läser du bland annat om DJ-Alx, den nya klädbutiken i Berggrenska och om bowling på biljarden ...

Mikaela har koll på dresscodes och högtidsklädslar inför de stundande studentbalerna. Gävle har med klubben GASTA hakat på humorvågen och etablerat sig som ett riktigt bra stand up-ställe.

Färglöst men spännande – vårens tekniknyheter går i svart/vitt och väcker habegär. Justin Hawkins är tillbaka i bandet Hot Leg som gör dumkul partyrock med gott betyg.

Vi har träffat Årsundatjejen Erika Sjöberg som snart går ut Balettakademien och har siktet inställt på Broadway. Vågade frisyrer för vårens studentbaler eller finare fester.

Gillade du Broder Daniel får du inte missa When We Were Winning, ett avslöjande dokument om det dekadenta popbandet.

Premiär för vårt samarbete med Hotell- och Restaurangskolan vars elever varje nummer delar med sig av sina recept.

Tryck: MittMedia Print, Gävle upplaga: 15 000 ex DisTriBuTion: Via tidningsställ i Gävle, Valbo, Sandviken, Hofors, Ockelbo. Tidningen är tryckt på miljövänligt papper. Nöjesmix ansvarar ej för insänt icke beställt material och förbehåller sig rätten att redigera. Bifoga adresserat och frankerat kuvert för retur. För ev. tryckfel i artiklar och annonser ansvaras ej. Eftertryck är förbjudet utan tillstånd. Citera gärna men ange källan. Nöjesmix redaktionella texter och bilder lagras elektroniskt. Externa skribenter och fotografer måste meddela eventuellt förbehåll mot elektronisk lagring och publicering. I princip publiceras ej material med sådant förbehåll. Utbetalt arvode inkluderar Nöjesmix rätt till elektronisk publicering.

Om du inte redan fixat körkortet tycker vi att det är dags nu. I samarbete med Ansans lottar vi ut två stycken körlektioner.

medarbetare:

sara mårTens

nanna Johansson

frank Julin

camilla norin

freDrik B nilsson

Jonas Danielsson

anDers lunDQuisT

kulturskribent

musikskribent

Filmrecensent

musikskribent

krönikör

illustratör

Fotograf

marie BJörk

Therese lövgren

amanDa rieem

mikaela BJörn

maThias linDer

henrik nilsson

Frilansskribent

vimlare

vimlare

modeskribent

Spelrecensent

Säljare

caTharina Bergman

Bokrecensent

5


Vill du anorda ett dildoparty då en värdinna kommer hem till dig? För beställning och info – kom in eller ring oss!

SLÄPP LÖS, DET ÄR VÅR! Norra Centralg.6, Gävle • 12 17 33, 070-224 08 12 Vardagar 11-18 lördagar 11-14.30

Lusthuset

Festtider stundar! Beställ mat till student, examen, bröllop, bal, firmafest, svensexa etc hos oss. Kontakta oss för menyförslag!

Á LA CARTE • LUNCH • CATERING • FULLSTÄNDIGA RÄTTIGHETER

NYHET! Nu kan du boka vår bar för slutna sällskap. Köp kavaj och byxa få

Psst!

skjorta

(värde 399 kr)

Snart öppnar vi vår mysiga uteservering på innergården.

Nygatan 38 i Gävle. Tel: 026-10 39 70 Öppet alla dagar

utan extra kostnad

partnership store · valbo · men 26335_AZ_PSS_Valbo_Men 1

6

01.04.09 15:30


aktuellt

ny kläDBuTik i ciTy

friDa hYvönen till Spegeln DeT råDer inga Tvivel om att det är kvinnor-

na som dominerat våra konserthusscener i vår. Miss Li, Marit Bergman, Hello Saferide och Maia Hirasawa är alla starka kvinnor som begåvats med musikalisk talang. Kritikerna är både lyriska och hänförda. Den 15 maj är det dags för nästa svenska popartist att äntra scenen, Spegelns närmare bestämt. friDa hyvönen debuterade 2005 med albumet Until Death Comes, men det var först med fjolårets platta Silence is Wild (den tredje i ordningen) som det stora genombrottet kom. Då 2008 skulle sammanfattas i årsbästa-listor var det få som inte hade Frida med på sin. Gillar du singer/songwriter-musik, pianokomp och tänkvärda texter får du inte missa hennes spelning. annaT kul som händer på Spegeln i maj hittar

du i vår nöjeskalender längre bak i tidningen.

BoWling på interpool? BilJarDBaren inTerpool tog för en tid sedan över grannlokalen där det tidigare låg en godisbutik. I skrivande stund pågår en ombyggnation av lokalen och det har ryktats på stan att man skulle utöka verksamheten med nattklubb. Ryktet dementeras av Interpool som däremot medger att man i den nya delen kommer att erbjuda sina gäster fler aktiviteter. Vi på Nöjesmix tror att det blir ytterligare en aktivitet på b, nämligen bowling, och applåderar det faktum att man snart, äntligen, kanske kan bowla och bärsa på samma gång! apropå inTerpool. 1-3 maj går deras biljardtävling Interpool Open

av stapeln. Mer om tävlingen läser du på interpoolopen.se

Den 2 maJ öppnar modebutiken Izzie på Berggrenska Gården. Bakom satsningen står 38-åriga Tina Sjödin som tidigare drivit den egna inredningsbutiken Elfrides Interiör. hur kommer DeT sig aTT DeT Blev egen BuTik igen – och kläDer?

– Jag har alltid velat ha en egen klädbutik, redan när jag hade Elfrides. Det har aldrig varit riktigt läge tidigare men nu känns det som om det är min tur! hur skulle Du Beskriva inrikTningen på BuTiken?

– Från tonåringen till mormor! Vi har ingen egentlig ålders- eller modeinriktning. Jag tycker att kläder ska vara kul! De ska inte vara rätt eller fel, inne eller ute. Alla kan ha mina kläder, oavsett stil hittar man nåt här. JoBBar Du meD några känDa märken?

– Ja, både kända och okända. Man får välja vad man vill ha, billigt eller lite dyrare. En

BränDa Bocken slår upp sin stora uteservering – premiärdag för att sippa drinkar och

käka gott på torget blir den 1 maj. Precis som de senaste somrarna driver Bocken också caféet i Boulognerskogen som inledningsvis kör helgöppet men som till sommarmånaderna håller öppet sju dagar i veckan.

– Självklart spelar man för gästerna, men det betyder inte att jag spelar vad som helst. Det kan ibland vara en svår balansgång. Om en person önskar en låt som jag inte tror att majoriteten av gästerna uppskattar så spelar jag den inte. Jag spelar inte heller musik som jag inte tycker om och kan stå bakom.

tare i DJ-ing och har två egna klubbar på Goa, Bring The Noise (en dansant lördagsklubb med electrohouse och indiedance) och The Basement (torsdagsklubb med hiphop). aTT man kan Tävla i att skapa musik

med hjälp av två skivspelare och en mixer vet kanske inte alla. Någon som dock är duktig på det här är Alx som i september 2008 representerade Sverige på DJVM i London (DMC). Den sista april kan du höra honom mixa då det är dags för hans klubb Bring The Noise på Goa.

– Över 30 länder deltar. Tävlingarna börjar på dagen med att alla tävlande får köra en tre minuter lång rutin, inför en jury bakom stängda dörrar. 12 tävlande kvalificerar sig till finalomgången på kvällen och får köra en sex minuters rutin framför en publik på drygt 2000 personer. Tillsammans med den DVD som produceras varje år har tävlingen fler än en miljon åskådare. Själva tävlingsmomentet går ut på att du under sex minuter ska scratcha och beatjuggla för att skapa en så bra rutin som möjligt. Utrustningen vi använder oss av är två Technics skivspelare och en mixer. hur kom DeT sig aTT Du fick represenTera sverige?

– Jag vann SM i Göteborg förra sommaren.

– Nej, det har jag faktiskt inte. Jag vill se folk på stan i mina kläder!

vering. På sista april inleder man med utesäsongen med after work, grillbuffé och party-DJ på den mysiga innergården. Varm klädsel rekommenderas och när temperaturen sjunker så pass att värmarna inte längre hindrar dig från att huttra flyttar festen inomhus. Sommaren på Berggrenska blir för övrigt som den förra bortsett från att man inte kommer att ha några partyband utan endast trubadurer.

– Vinnaren går hem med 10 000 dollar på fickan, och man får även en hel del jobberbjudanden. Mitt mål förra året var att komma till final vilket jag gjorde. Ska jag ställa upp igen vill jag ha chans på pallplats, annars åker jag inte dit.

BeräTTa om Tävlingen!

har Du någon DrömkunD Du skulle vilJa se i kläDer från izzie?

samTiDigT som maJBrasorna blossar upp kör Berggrenska Gården igång sin uteser-

i nöJesmix TiDigare i år DiskuTeraDes DeT huruviDa man som DJ spelar för gäsTerna eller sig sJälv. vaD Tycker Du?

namn: Alexander Norberg DJ-namn: Alx ålDer: 24 år gör: DJ samt studerar ekonomi på HIG akTuell meD: Regerande svensk mäs-

BuTiken, som ligger i stenhuset inne på Berggrenska Gården, är av det lite mindre slaget men utbudet är stort. Inledningsvis är det tjej- och kvinnokläder man satsar på, men så småningom kommer accessoarer som väskor, smycken och skor att plockas in i sortimentet, kanske även herrkläder. Det snickras också på en hemsida som framöver ska erbjuda nätshopping.

uteServeringSpremiär

vaD vinner man?

hallå Där: dj-alx!

vintageavdelning har vi också, vintage med niklas nordgren, hanna johansson och en tvist. Lite mer klassiska och stilrena john larsson. plagg som håller år efter år. Det är för övrigt mitt mål med butiken, att man ska kunna ha plaggen man köper här om 10 eller 15 år… om man inte växt ur dem såklart.

Tyvärr verkar alla tro att de är DJ:s trots att de inte kan mixa. är DeT läTT aTT DeT Blir för kreDDigT? aTT man ska spela ny och ”cool” musik?

– Jag tänker inte så utan vill spela sånt som jag och förhoppningsvis gästerna gillar. Det är roligt att få människor att upptäcka ny musik. Varför mina klubbar inte är så breda musikmässigt är för att det inte är min grej. Jag spelar som sagt inte sådan musik som jag inte tycker om. En DJ är inte en jukebox. vilken är Den mesT önskaDe låTen JusT nu?

hop-klubben, reds. anm.) är det alltid någon som önskar Shimmy Shimmy Ya med Ol´ Dirty Bastard. vaD Tycker Du om kluBBscenen i gävle?

– Den är väl inte sådär jättekul kan jag tycka. Det blir för mycket samma, samma. Dock finns det undantag. vaD skilJer Dig från anDra DJ:s i sTan?

– Förutom att jag är regerande svensk mästare och Top 10 i världen? Skämt åsido så lägger jag ned otroligt mycket tid på att öva. Tyvärr verkar alla tro att de är DJ:s trots att de inte kan mixa. Vissa byter bara låtar och tycker att de är DJ:s … självklart finns det undantag här också. Jag försöker inte klanka ned på någon utan de som vill kan ta åt sig. hur myckeT Tränar vecka?

Du varJe

– Det beror på. Ska jag tävla eller förbereder mig för en spelning går det åt mer tid, men i snitt lägger jag nog ner en arbetsvecka på att öva. vilken Blir åreTs sommarplåga?

– Jag gillar inte sommarplågor men det känns som om det finns risk för att det blir Lady Ga Ga´s nya eller Svenne Banan med Promoe.

alx tipSar:

• http://en.wikipedia.org/wiki/Turntablism för en förklaring om vad turntablism är. • Det finns även en väldigt bra dokumentär som heter Scratch The Movie som jag rekommenderar starkt.

– Varje gång jag kör The Basement (hiptext: anna utterBerg

7


Presenttips till student, konfirmation och examen!

225:-

200:-

195:-

Hyttgatan 16. Sandviken. Tel. 026-27 58 05

STUDENTERBJUDANDE!

Selected kostym, skjorta, slips och bälte, ord. pris 2142:-

8

NU 1795:-

Ett genuint Gävleföretag

Ett företag med traditioner

Nygatan 9, Gävle www.brixx.nu

Hyttgatan 23, Sandviken 026-25 31 63


har Du en välDigT enkel klänning, se till att satsa på smycken!

mode

Dessa örhängen syntes på bland annat Agnes Carlsson i Melodifestivalen. Bronsörhängen Rebecca från Hildebrands Guld, 2799 kronor.

snyggT i form av niTar!

Manschettknappar Dako från Brixx, 399 kronor.

En TJusig klocka ovanpå handskarna är inte fel. Damur DKNY från Klockmaster, 2795 kronor.

snarT Dags för

studentbal! Studentbalen närmar sig med stormsteg och det är inte varje dag det vankas sådana högtidstillställningar. För att du ska kunna slappna av och njuta av ditt livs kanske roligaste dagar har vi satt ihop en guide som tar dig genom högtidsklädsel och klädkodsdjungeln. TexT: Mikaela Björn foTo: kenneTh WennBerg

på Bal har TJeJer långklänning eller en kortare klänning medan killar kan välja mellan kostym, smoking eller frack. Idag är det vanligast att killar satsar på kostym eller smoking till studentbalen och accessoarer som matchande fluga och näsduk. Att köpa en balklänning kan bli dyrt och att hyra en klänning kostar allt från 1100 kronor och uppåt. Att hyra en komplett smoking kostar från 1200 och uppåt. Har man inte en kostym sedan tidigare kostar det från 600 kronor att hyra. Accessoarer som väska, tiara och handskar för tjejer och fluga och näsduk för killar måste man köpa.

hÄr kan Du hYra BalklÄDer: kläDpiraTen

Nygatan 13 026 – 181390 www.kladpiraten.se gimlins

Norra Rådmansgatan 2 026 – 121291 www.gimlin.se

Vi du hitta en mer unik klänning så kolla secondhand! Den här prinsessinspirerade klänningen hittade jag på De å Sånt, pris 1290 kronor.

Enligt vissa klädkoder ska man inte ha skor med sömmar till smoking, men med tanke på att studentbalen till största delen handlar om att ha roligt så tycker jag att man inte behöver ta alla regler på blodigaste allvar. herrlackskor Roots från Eurosko, 850 kronor.

Till smokingen är det fluga som gäller. Den här kommer från Amanda Christiansen som säljs på Ascot, pris 375 kronor.

sÅ knYTer Du flugan:

aTelJé pierina

Engelbrektsgatan 3 026 - 251437 www.pierina.nu

sTilrenT och DiskreT herrur ARO081 från Armani, pris 3200 kronor på Klockmaster.

pSSt!

När man känner sig fin och bekväm har man som roligast! Få saker gör att man känner sig så fin som rikTigT snygga unDerkläDer! På Selma hittar du dessa från Tiger, BH 449 kronor och trosa 399 kronor.

Ett hett tips är att gå in de nya skor du kanske köpt till balen. Det är inte roligt att behöva bli sittande kvar på sin stol när dansen börjar. Kom ihåg att kvällen förhoppningsvis blir lång!

9


vimmel

vilket är ditt bästa klädesplagg?

vad saknas i gävles nöjesutbud?

av: Therese lövgren

av: Amanda rieem

SlickCity, fredag 9/4-09

Brända Bocken, fredag 3/4-09

daniel – De borde bygga klart motorcrossbanan på torget, haha.

Dan – En v-ringad t-shirt funkar alltid. Timmy – Jag kör på munkjacka och jeans,

det har jag nästan varje dag.

maria – En till karaokebar skulle vara kul. maria – Jag vill ha ett lugnare ställe där man

bara kan sätta sig och ta ett glas vin. adde – Bättre öppettider ute! cassandra – Ett ställe nära vattnet där man

nicklas – Mina Björn Borg-kallingar från Turkiet, 11:50 /st. Vilket kap!

kan umgås.

Åk inte hem med vem som helst ...

10 70 00

stephanie & diana – Vitt träningslinne. Det är både skönt och snyggt.

oscar – Jag tycker det ska finnas fler badplatser.

Anki – En svart-vit BH från H&M, den använder jag så fort den inte är i tvätten. Johanna – En svart klänning från Gina Tricot är mitt bästa klädesplagg.

Katarina – Mina jeans, de använder jag för det mesta. Magnus – Samma här, jeans

stefan – Jag vill ha en bättre livescen ... dennis – ... och om The Hives skulle spela

använder jag alltid.

på den vore det bra. emelie – Jag tycker att caféerna i stan

borde ha öppet längre, till 23.00 eller 24.00.

annelie – För tillfället är det definitivt mina tajts. Tomas –Mina jeans, favoritmärken

är Lee och Levis, de använder jag i jobbet och ute.

jonas – Mitt bästa klädesplagg är min rödvita Tigerskjorta. oran – Det borde vara fler människor ute!

sandra – Ett par skor från Urban Original. Sofia –Skorna från Haléns är det bästa jag

har.

10

Jessica – Jag använder jeans varje dag! Malin – Min munkjacka, tror den är från JC. Nina – BH såklart, det använder jag

petter – Jag vill att uteserveringen i

varje dag.

satsa på säkra kort.

Boulognern ska börja ”leva”. Andreas – Jag tycker att man ska sluta att

Peter – Öppettiderna är dåliga, det borde vara öppet mycket längre. Jonas – Eftersom det stänger så tidigt borde folk inte sitta på förfest så länge. De borde komma ut.

Josefin – Jag vill ha mer nöjen över huvud

taget som kultur och teater. Josef – Brända Bocken är bra!


Surfa var du vill när du vill Surfa upp till 7,2 Mbit/s med Turbo-3G!

MacBook 13-tum 2.4GHz 775 kr/mån*

Våga lite..

MacBook 13-tum 2.0GHz 650 kr/mån* MacBook 13-tum 2.0GHz 546 kr/mån* Tele2 Mobiltbredband Midi. Uppsägningstid 3 månader. Värde på USB-modemet är 995 kr. Tele2 förbehåller sig rätten att begränsa överföringshastigheten upp till 64 Kbit/s om användandet överstiger 1 GB/mån. * Avser 24-månaders räntefri avbetalning. Uppläggnings– och aviavgift tillkommer.

Office Butik i Gävle N.Rådmansgatan 8 • Tel: 026-10 64 90

700 kr

www.izzie.cc 700 kr

500 kr

MOHEDA TOFFELN

400 kr

MOHEDA TOFFELN

SANDVIKEN

026-25 33 84

VALBO KÖPCENTRUM

026-13 24 20

– Vi går in i lågkonjunkturen med hög ungdomsarbetslöshet och den kommer dessvärre att öka. En av de viktigaste rekommendationerna till unga just nu är, enligt min mening, att passa på att skaffa sig en utbildning eller komplettera den man har. Arbetsmarknadsministern Utbilda dig till grafisk designer/orginalare på vår två år långa KY-utbildning | arbeta i marknadsledande grafikprogram och inspireras av designhistorien | lär dig presentera ditt arbete inför publik och praktisera en termin på ett företag du själv väljer | ring, så berättar Lena mer. 070 – 353 42 24

Ansök senast 15 maj på www.idevarlden.com

11


Att någon i publiken får sig en känga är inte ovanligt när Cilla Domstad står på scenen.

Gävle hakar på humorvågen På två år har Gasta arbetat sig upp och blivit en av de mest ansedda stand up-klubbarna i Sverige. Ryktet sprider sig och de stora komikerstjärnorna vill komma till Gävle. Nya lokala komiker dyker upp och Gävleborna börjar alltmer ta den trendiga underhållningsformen till sig. Text: Marie Björk foto: Frank Julin – Det är alltid en viss inskolningsprocess och stand up har inte funnits i Gävle på det här sättet förut, säger Hans Carstensen som tillsammans med Rolf Berlin startade Gasta. Då var de två privatpersoner som själva

drev klubben. I dag är Gasta en ideell förening med ett gäng inbitna stand up-fantaster som gör allt för att även Gävle ska kunna få ta del av humorformen som växer sig allt större. Hans är själv en av Gävles främsta komiker med en förmåga att röra sig mellan stand up, spokenword och poetry slam. 2006 blev han SM-vinnare i Poetry Slam tillsammans med Gävles lag som i övrigt bestod av Ingela Wall, Isak Jansson och Oskar Hanska. Året efter kom han tvåa i SM. Men de senaste två åren har Hans satsat mer på just stand up. – Jag märkte att det jag gjorde i poetry slam passade som stand up. Och även om jag har hållit på med det från och till under många år så är det först nu som jag har tagit det på allvar. På ett och ett halvt år har jag gjort 144 gig. Men trots att stand up fått en mer

framträdande roll sedan han i december

12

2006 kom tvåa i Bungy Comedys standuptävling, så är även spokenword högst aktuellt. Hans är nämligen en av artisterna i det nya programmet SpokenWord som startade på ZTV den 7 april och sänds fram

Det är jätteviktigt att det finns en scen, man måste uppträda kontinuerligt. till och med 5 maj. Programmet är aningen spektakulärt eftersom det är första gången någonsin som genren spoken word fått en egen TV-serie i Norden. Serien är bara ett av flera exempel på att komedi verkligen är på tapeten just nu, både i media och bland klubbar och krogar. Att stand up tagit fart och blommat upp i Gävle kan man till stor del tacka Hans Carstensen för. Inte bara i och med starten av Gasta – han ligger också bakom kursen

Pappa stand-up – Hans Carstensen.


trend

Manusplitande backstage innan det är dags att gå upp på scenen.

Jorå, man får skratta åt sina egna skämt. Fuskhand. Stand Up Comedy på Västerbergs Folkhögskola i Storvik och ett samarbete mellan de båda blev naturligt. Kursdeltagarna får nämligen chans att stå på scen en gång i månaden och pröva sina vingar inför Gastapubliken. – Det är jätteviktigt att det finns en scen, man måste uppträda kontinuerligt. Det finns redan många på kursen som är jättebra, säger han. Att det nu finns både en kurs och en stand up-klubb kommer att generera många fler komiker här i trakten, tror Hans. Och Gävle har också blivit en stad dit komiker kan tänka sig att flytta. Ett av vårens namn på Gastakvällarna är Cilla Domstad som flyt-

Jag tror att alla komiker grillar på nåt sätt och jag har valt att grilla min familj. tade till Gävle för ett år sedan. Då var ett av hennes kriterier att det måste finnas en stand up-klubb, annars ville hon inte flytta från Göteborg. Men när hon hörde talas om Gasta så blev beslutet enklare. – Gävle har Sveriges bästa publik! Gävleborna är väldigt öppna för humor, det är en lyhörd och intelligent publik, säger hon. Gasta har under sina två levnadsår blivit en klubb som de stora stjärnorna talar om och vill besöka. – När jag uppträder i Stockholm, Göteborg och Malmö så snackas det mycket om Gas-

ta, alla känner till den klubben, säger Cilla. Och ju mer ryktet sprids desto lättare blir det för Gasta att ta hit stora namn. Ibland behöver de inte ens bjuda in sina komiker. När Magnus Betnér hade en föreställning på Konserthuset så gick han raskt till Gasta efter sitt gig. – Han kom oanmäld, gick upp på scenen och körde fem minuter. Sådant är jätteroligt och det är ett bevis på att stand up-branschen är väldigt fin, säger Niklas Folkegård som även han är en framgångsrik komiker från Gävle, och som är aktiv i Gasta. Variationen mellan etablerade komiker och nybörjare på scenen gör att kvällarna även lockar en bred publik. Och det kommer ständigt nya besökare. – Men det är alltid samma härliga stämning, Gävleborna är gladlynta även om de påstår att de inte är det, säger Cilla. Cilla rör sig inom den humortrend

som regerar just nu, den råare och elakare humorn som gärna grillar och rostar. Men trots att hennes framträdande gärna innehåller en stor dos publikkontakt så är det snarare hennes närmaste som hon går till attack mot i sin komik. – Jag pratar mycket om min familj, min man och mina barn. Jag tror att alla komiker grillar på något sätt och jag har valt att grilla min familj. Men även utstickare i publiken får sig ofta en omgång. Om någon reser sig upp för att gå till toaletten eller till baren så hakar hon på direkt och slungar iväg en träffande kommentar. På den intima Å-krogen där Gasta huserar är det svårt att gömma sig. Men att Cilla inte drar sig för råa och småtaskiga skämt är mer en självklarhet än att hon hakar på en pågående trend.

Uppsluppen stämning på GASTA.

– Det är ingen som skulle känna igen sig och tycka att det var kul om jag bara stod och pratade om att allt var så bra och att min man och mina barn är så underbara, säger hon.

Fakta Gasta, Gävle Stand Up Attack

Att intresset är stort i Gävle är både

Cilla Domstad, Hans Carstensen och Niklas Folkegård överens om. Och i framtiden kan Gasta komma att utvecklas ännu mer. – Jag skulle vilja att vi turnerade runt i närområdet och vi har också pratat om en comedy-festival. Gävle kommer ju aldrig att kunna jämföra sig med Stockholm, Göteborg och Malmö men vi kommer att få fram fler och fler komiker. Jag tror att Gävle så småningom kommer att vara självförsörjande, säger Hans.

Ideell, allmännyttig förening där alla är välkomna som medlemmar. Tre typer av medlemskap finns, komiker-, stöd- och VIPmedlem. Klubben huserar på Å-Krogen onsdagar jämna veckor. Standup-kvällarna är populära så vill du som besökare vara säker på att få sitta kan det vara en god idé att boka bord. Kommande stand up-kvällar är:

24/4, 29/4, 13/5 och 27/5. Hemsida: www.gastacomedy.se

Mer stand up i gävle! Big Comedy kommer till stan

Några av landets bästa ståupp-komiker befinner sig just nu ute på en gemensam turne. Big Comedy startade för tre år sedan och har kommit att bli en svensk humortradition att räkna med. Den 1 maj landar turnén i Konserthuset och på scenen under kvällen står David Batra, Johan Glans, Petra Mede, Lennie Norman, Johan Rheborg, Henrik Schyffert och Peter Wahlbeck.

13


Inte bara protein

Erbjudande

Yellow Subs

BRÄNN FETT

Köp kavaj och byxa få

skjorta

198-

(värde 399 kr)

utan extra kostnad

ord. pris 349:-

Gäller t.o.m. 31/5-09 Nya lokaler vid GDG, mittemot MAX på Norr Norra Gatan 1 Gävle Tel 026-10 60 10

Öppettider Mån-Fre 10-18 Lördag 10-14

partnership store · valbo · men 26335_AZ_PSS_Valbo_Men 1

01.04.09 15:30

Din möjlighet till professionell skönhetsvård Läkare, leg. sjuksköterskor och auktoriserade hudterapeuter under samma tak. Välkommen!

&

Vi fyller 2 år

Estetiska skönhetsbehandlingar utförda av medicinskt utbildad personal • Rynkutfyllnader med Restylane & Juvéderm • Botox • Svettbehandlingar • Behandlingar för ytliga blodkärl, skadad hud och fylligare läppar.

firar med en massa fina erbjudanden

Värdecheck 100:Gäller vid köp av produkter för minst 700 kr, 27/4–2/5. Går ej att kombinera med andra erbjudanden. Max 1 check/kund.

Jeanette Svedberg Leg. sjuksköterska

Västra Islandsgatan 8 Gävle, Tel 026-610 500, www.spagamlagefle.se mån–tis 10–18, ons 10–18, tors 10-18, fre 10–17, lör jämn vecka 10–15 eller enligt ö.k.

14

Charlotta Falk Överläkare

Västra Islandsgatan 8, Gävle. www.estetikkliniken.com Kontakta oss för en konsultation: tel 070-886 82 60, kontakt@estetikkliniken.com


teknik

Trevlig träningskompis

dataskärm för 3d-spel

För dig som vill få ut det mesta av din träning är en sjysst pulsklocka en bra investering. Polar FT80 hjälper dig att optimera din konditions- eller styrketräning. Efter träningspasset ger Polar FT80 följande information: varaktighet, snitt-/högsta pulsträningseffekt, träningstid inom de olika zonerna, kaloriförbrukning samt andel kalorier från fett, veckomål samt uppnått resultat hittills. Pris cirka 2995 kronor på Naturkompaniet.

I maj lanseras den efterlängtade 120Hz-skärmen 2233RZ från Samsung i Sverige. Dataskärmen separerar 120Hz-tekniken till två 60Hz-bilder så att man med hjälp av Nvidia 3d Vision kan spela dataspel i 3D. Skärmen är på 22 tum och har en upplösning på 1680x1050 pixlar. Priset beräknas landa kring cirka 4000 kronor.

exklusiv leica Det tyska kameraföretaget avlöjade nyligen att en helvit version av den exklusiva Safari M8-kameran ska lanseras. En extremt limiterad upplaga ska produceras och priset kommer knappast att hamna under 10 000 dollar. Håll utkik på www.leica-camera.com för mer info.

i vår är allt

svart eller vitt Köpa, önska eller drömma om? Vi visar och du väljer. av: anna utterBerg

iPhone-utmanare

packat för mycket igen?

Nyligen var det säljstart i Europa för Andriod-mobilen HTC Magic som anses vara en het utmanare till Apples iPhone. HTC Magic har en 3,2 tums HVGA (320x480) pekskärm, 3,2 megapixel kamera med autofokus och videoinspelning, GPS, WiFi, HSDPA, Bluetooth, Quadband GSM,MHz Qualcomm processor, 192MB RAM minne, 512MB internminne och microSDHC kortplats. Operativsystemet är Google Android. Batteriet ska räcka till 7,5 timmar tal och 420 timmar standby. Storleken på telefonen är 113x55x13,6mm och vikten 118 gram. När telefonen kommer till Sverige och vad den kommer att kosta är i skrivande stund oklart.

Alla har vi väl stått på flyplatsen och hållit andan när vikten på det incheckade bagaget kommit upp på skärmen. För dig som vill undvika övervikt och det pinsamma i att behöva öppna resväskan inför alla i incheckningskön kanske denna bagagevåg kan vara nåt? Upp till 44 kilo klarar vågen att visa med hög precision. Pris 279 kronor på coolstuff.se

Snygg och säker Shoeis X-seriehjälmar hamnar ofta i topp i tester avseende stötupptagningsförmåga, ventilation, låg vikt och visirfunktioner. Shoei är också kända för att göra snygga hjälmar och X-Spirit Kagayama 2 TC-5 är inget undantag. Hjälmen har ett skal i AIM + Carbon, visirmekanik med lockup-funktion, urtagbar och tvättbar inredning, flerfunktions-ventilation, dubbla d-ringar som hakspänne och väger cirka 1250 gram. Rekommenderat cirkapris är 8595 kronor. Finns i storlekarna XS-XL.

asläcker och svindyr Bugatti Veyron Grand Sport är världens snabbaste cab – utan taklucka har bilen en toppfart på 306 km/h. Tycker du inte att det är tillräckligt är det bara att sätta på takluckan i polykarbonatplast och vips hamnar du över 400-strecket. 150 bilar har byggts och den allra första, men chassinummer 1, såldes för 2,9 miljoner dollar. Det kostar att ligga på topp ...

visar WiFi T-shirts med tryck går aldrig ur tiden. Denna t-shirt måste kategoriseras i den ”lätt nördiga”-högen men vi gillar den. WiFi-t-shirten känner av om du är i närheten av trådlösa nätverk och signalerar detta genom de klassiska lysande pinnarna. Ju fler pinnar desto starkare signal från nätet. Drivs av två stycken AAA-batterier och kostar 319 kronor på coolstuff.se.

15


musikrecensioner

Best of forna tider

Potential och mer

the poodles Clash of elements

pauline never said i Was an angel

[roseship alley]

cd: Här fortsätter bevakningen av heta hårdrockspudlar anno 2009. Här med The Poodles, gruppen som består av fyra 40-something-rockare med rötter av metall. Debutplattan Metal Will Stand Tall släpptes efter bandets deltagande i Melodifestivalen 2005. Nu har bandet ny gitarrist – Henrik Bergqvist (som bland annat spelat i Tiamat) och är aktuella med det andra albumet samt efterföljande turné. Allt sker på egen etikett och undertecknad, som bor några kvarter från sångaren Jacob Samuel, ser honom springa till det lokala postkontoret med små paket bestående av CD-skivor färdiga att skickas ut i världen.

Rötterna från det sena 70- och tidiga 80-talet lyser igenom. nöjesMix koMMenTerar:

Trots att plattan släpps på eget bolag låter det stort. Man har exempelvis anlitat producenten Mike Fraser som tidigare har jobbat med band som Aerosmith, Led Zeppelin och Whitesnake. Och rötterna från det sena 70- och tidiga 80-talet lyser igenom starkt. Samuels Axl Rose-liknande röst i kombination med stråkunderstödd arenarock modell hårdare ger flashbacks. Alice Cooper finns också där och en hel del symfoniska influenser. Det är en vänlig framtoning, genren till trots, och glädjen i framförandet är äkta. Som en best of av tidigare epoker fungerar albumet perfekt. Ett betyg högre hade det definitivt blivit om bandet brytt sig om att dessutom skapa något eget.

Det här vill jag göra när jag hör The poodles: • Headbanga • Dansa Lambada Fredrik B nilSSon

så många gånger – i sträck – var en tysk

militärorkester tvungen att spela God Save The King vid en tågstation i Brandenburg för 100 år sedan (1909). Kungen som skulle hyllas var Edward VII. Då denne hade problem att komma i sin uniform fick bandet lov att ta om låten tills han var klar.

16

[Bonnier]

cd:

Det är sex år sedan Paulines singel Runnin Out of Gaz släpptes. Hon kom in i det svenska rampljuset och den Motown-inspirerade soulpopen ledde till en Rockbjörn och en grammisnominering. Hennes eget debutalbum sålde i över 20.000 exemplar och därefter gästade hon album och spelningar med artister som Infinite Mass, Tingsek och Christian Falk. Men vad hände sedan? Den svenska musikscenen dalade långsamt utför och det blev allt svårare för nya artister att märkas. Det skulle dröja till 2009 innan Pauline fick en till chans att släppa en fullängdare.

nöjesMix koMMenTerar: I promotionmaterialet till Never Said I Was an Angel presenteras Pauline

som ”Sveriges svar på Duffy”. Och den uppdateringen till dagens referensram är nog ganska klok; att kalla sig ”en het soultjej” slår inte lika bra nu som 2003. Skivan har crossoverkvaliteter som håller i limningen, det känns helt naturligt i Paulines fall att klämma in pop, soul, 50-tal, 70-tal och 00tal i samma skivsläpp. Hennes röst har en egen tydlig identitet och om det var Duffys platta – Rockferry – som hon hade gjort så skulle succén blivit minst lika stor som den blev med originalartisten. Nu är inte den här lika bra produktions- och låtmässigt, kanske borde mer material ha hämtats från andra tyngre låtskrivare. Hennes egna låtar håller inte ända fram.

eTT ljus i MörkreT hot leg red light fever [target/Border]

cd: För alla som gillar rock med en känsla av klackspark är det en lättnad att Justin Hawkins är tillbaka med ett nytt band. Hawkins spektakulära falsettröst var det som gav hans tidigare band, The Darkness, mest uppmärksamhet. Men där fanns också en bunt starka låtar och en välbehövlig lätthet i attityden. Kvalitetsmässigt landar Hot Leg mellan The Darkness sensationella debut och den mer framvärkta uppföljaren. Red Light Fever har kanske ingen I Believe In A Thing Called Love, men deras album är desto jämnare. Riffmässigt drar Hot Leg drar ännu mer åt AC/DC och har det bästa gitarrljud jag hört på platta på länge. Samtidigt är det svårt att inte associera till band som Queen, Foreigner och sorgligt bortglömda band som City Boy. nöjesMix koMMenTerar:

Egentligen säger låttitlarna allt: Gay In The 80’s, Trojan Guitar, Prima Donna ... Hot Leg gör dumkul partyrock som får en att glömma vardagen. Att lista alla instrument som ”lead” (lead bass, lead drums, lead backing vocals etcetera) visar att de inte tar sig själva på alltför stort allvar. Hawkins-hypen är över, men hans musik är lika avväpnande som förr.

annan rock med vokala ”over the top”-tendenser: aviary - Aviary city Boy - The Day the Eart Caught Fire anderS lundQuiSt

gillar du detta, köp även:

The supremes - Where Did Our Love Go? Duffy - Rockferry Fredrik B nilSSon

månaDens klassiker

nybliven veteran tom petty & the heartbreakers First take [MCa/universal Music] cd: Jag har aldrig träffat honom. Men jag har sett honom live tre gånger, läst otaliga intervjuer samt sett en nära fyra timmar lång dokumentär – fantastiska Runnin’ Down A Dream. Och kan konstatera: Tom Petty är en av de stora. Till och med hans egen tonårsdotter lär ha sagt ”pappa fattar inte själv hur cool han är”. När han fick frågan varför han tror att han går hem så bra även hos de yngre svarade han lakoniskt ”för att jag inte försöker göra det”. Där sällar han sig till folk som Neil Young och Joni Mitchell, som ständigt upptäcks av nya generationer.Tom

Petty And The Heartbreakers har hållit en extremt rakt linje sedan de albumdebuterade 1976. De har varit noga med att låta tidlösa vilket gör låtarna svåra att datumstämpla. En brittisk radio-DJ har myntat uttrycket ”when in doubt, play Petty”. Efter en låt med Tom Petty är fältet liksom fritt åt alla håll. Det var med den här plattan det började. American Girl, med dess ringande gitarrer och sexanspelande text. Breakdown, med dess smakfulla gitarrslinga och smygande pianofigur. Slyngelaktiga Anything That’s Rock’n’Roll. Vissa höjde på ögonbrynet när Petty för 20 år sedan sällade sig till Dylan, Orbison, ex-Beatlen George Harrison och ELO:s Jeff Lynne i Traveling Wilburys. I dag tillhör Petty själv veteranerna. And he WON’T back down. anderS lundQuiSt


musikrecensioner

Who The fuCk iS jezider?

norrländskt vemod

uppmaning: upptäck!

en sjuk man

the deportees under The Pavement - The Beach [emi]

arcade fire miroir noir - deluxe edition

filmen om olle ljungström

cd: Umeåbandet

dvd:

Kanadensiska Arcade Fire dök 2005 upp som en smärre sensation med sin euforiska, emotionella indierock. Med klang och jubel fångade de mångas hjärtan. Ett av deras största fans är en viss David Bowie och det var via honom jag själv upptäckte Montrealbandet. Jag fick en Youtubelänk och där framförde de magiska Wake Up i duett med Bowie själv. Magi. Deras andra album Neon Bible var annorlunda, lite mer jämntjock och traditionellt – men ändå starkt.

dvd: Jag har följt Olle Ljungströms vingliga karriär ända sedan jag såg hans gamla band, Reeperbahn, på en skoldans våren 1981. Har hört allt han släppt ifrån sig på skiva, sett ett otal konserter, intervjuat honom en massa gånger, varit med om INSTÄLLDA intervjuer samt läst ett kåseri där han lanserade sig som ”frilansjournalist” (jag tror inte det blev någon mer artikel). Jag har alltid försvarat hans säregna sångröst, på samma sätt som jag försvarat Neil Youngs.

nöjesMix koMMenTerar:

nöjesMix koMMenTerar:

The Deportees hittade en guldåder när de började blanda in falsettsoul à la Prince i sin gitarrbaserade musik. Sedan dess har de vaskat fram många mindre mästerverk. I dag är de mer inne på pop/country/folk och känns närmast som ett svenskt Fleet Foxes. Fast egentligen är det väl de sistnämnda som är ett amerikanskt Deportees ... Men falsettsången dyker upp på ett par ställen, exempelvis i Will You Talk (If I Listen). Vi får överlag varm och själfull popmusik med lagom mycket experimenterande. Det finns en sorts sorgsen lyckokänsla som karakteriserat den norrländska indiepopen ända sedan Popsicle och The Wannadies regerade över Popsverige. Men också en livsförhöjande nerv som känns besläktad med Bruce Springsteen och Dexy’s Midnight Runners.

nöjesMix koMMenTerar:

När undertecknad såg The Deportees göra en finfin spelning på Nyköpings lilla teater (som tydligen fick sina blygsamma dimensioner på grund av ett missförstånd, som Spinal Taps gulliga små reproduktioner av Stonehenge) återskapade de – helt utan gästartister – en stämning av The Last Waltz. Det måste betyda något.

andra starka svenska skivor som blandar vemod och eufori: staffan hellstrand - Eld hello saferide - More Modern Short Stories from Hello Saferide

[universal Music]

Den här DVD:n följer bandet genom inspelningarna av plattan och promovideorna samt under det följande turnerandet kring albumet. Filmen innehåller också en del kortfilmer och livesekvenser. Regissör är Vincent Morisset, som är ansvarig för den intervktiva videon till låten Neon Bible och för bandets hyllade webdesign. Eftersom denne skribent inte kan få nog av det här bandet, har han lagt beslag på deluxeversionen av DVD:n. På bonusskivan finns ett antal liveframträdanden, bland annat från At The BBC, amerikanska humorserien Saturday Night Live och från Friday Night With Jonathan Ross. Det hela är förpackat i ett fint, inbundet omslag som är vikt likt ett dragspel. Har du inte upptäckt Arcade Fire än, så är det hög tid. anderS lundQuiSt

[Folkets Bio/pan vision]

Denna dokumentär skildrar en person som aldrig trivts i sitt eget skinn. Som alltid har tyckt att gräset verkat grönare på andra sidan. En man som oftast tagit till alkohol och droger för att få ro i kropp och själ. En mer timid Torsten Flinck-typ. Ljungström är också en karismatisk popstjärna: snygg som en Hollywoodstjärna på 40-talet, egocentrisk och med finlemmade drag samt den där ljusa rösten som inte känns feminin, utan bara skör. Men också en sjuk, gravt alkoholiserad man vars tid på jorden är utmätt. Han flyr från ansvar och har ofta förlitat sig på vapendragaren Heinz Liljedahl (som skrivit musiken på Olles soloplattor). En del av det de skapat ihop är fantastiskt. Annat ekar tomt. Men precis som i sina ”stream of consciousness”-texter släpper Olle ifrån sig briljanta oneliners när vi – och han – minst anar det.

DeT var Dags för regionfinal i Rock SM. Bandet jag spelade i hade blivit utvalt att uppträda på Folkparkens stora scen. En jury bestående av ”häftiga branschmänniskor från Stockholm” satt och väntade. Evenemanget var sponsrat av ett känt sneakersmärke. Och vad vi hoppades! Hoppades på att bli vinnare, gå vidare till riksfinalen, få släppa ett album, bli hippaste hopparna i Sverige, bli … jag vet ärligt talat inte exakt vad vi ville när vi rockade loss i Gävles Folkpark tre år innan Alice Svensson föddes i Hanoi. iDol Blev Jag hur som haver aldrig,

men jag tog mig i alla fall till den stora Gasklockan för några helger sedan. En kompis sitter i den så kallade förjuryn och jag passade på att gå dit och hälsa på honom. Han har jobbat några år med det populära programmet och har en direkt insyn i hela produktionen. Jag frågade om han trodde det fanns några riktiga pärlor i årets ringlande kö. Han svarade att han tyckte förra säsongen var riktigt svag så han var skeptisk. Är det slut på idoler och riktiga talanger i vårt land månne? miTT BanD, JeziDer, gick inte vidare den där gången på Parken. Vi fick inte ens ett par sneakers, trots att vi spelade hiphop och gav allt. Men vi fick med oss ett specialutlåtande som ”Regionens utropstecken på scenen” och det värmde våra egon. Vi kände oss som idoler för en tid och trots att de stora framgångarna uteblev så resulterade det bland annat i denna krönika; införd i Nöjesmix 20 år senare! För dig som inte kom fram till och igenom Idoljuryns hårda domstol finns snart en ny chans här i Gävleborg: Svensktoppen Nästa (se nedan!).

anderS lundQuiSt

anderS lundQuiSt

Fredrik B nilSSon

Top10

av Dan königsson

Dan königsson släpper nytt album 29 maj. Gävlesonen arrangerar samma kväll en releasefest på Spegeln – försök att komma loss! Plattan heter En plats att kalla hem. Och kalla vindar blåser runt allas våra hem, så Nöjesmix bad Danne att lista de tio låtar som bäst förklarar samhällsläget våren 2009. Här följer hans analys.

florence valentin - Spring Ricco Bob Dylan - Workingman Blues Broder Daniel - Burn Heart Burn nina simone - Ain´t Got No/I Got Life imperiet - Alltid Rött/Alltid Rätt Josh ritter - Girl in The War håkan hellström - Dom Kommer Kliva På Dig Igen Johnny cash - Don´t Take Your Guns to Town nationalteatern - Barn Av Vår Tid olle ljungström - Som Man Bäddar

SvenSktoppen näSta Svensktoppen Nästa, tävlingen där talanger i alla åldrar har en möjlighet att vinna en utmanarplats till landets största musiktopplista. Förra året hölls deltävlingarna för Gävleborg på Stortorget i Gävle. I år har man flyttat till Slottstorget och med avstängda vägar, sponsorjippon, köpmannaaktiviteter och picknickväder lär tävlingen i år få ännu större kraft. Så du som är intresserad bör ögonaböj sätta dig i replokalen eller framför pianot och ladda. Under onsdagarna i juli – 8, 15 och 22 – väljs de lokala artister ut som ska stå på regionfinalscenen 29 juli. Från den är vägen till den nationella finalen i det närmaste öppen.

Dags för näsTa

förra åreT vann DaviD BJörk. Han lyckades inte ta sig till riksfinalen på Liseberg, men däremot började han plugga på Kulturama i Stockholm. Är du nästa lokala representant som ska lyfta Gävleborgs stolthet till skyarna? Kolla www.sr.se dagligen för uppdateringar! Fredrik B nilSSon

17


vimmel

hur tycker du att en bra första dejt ska vara?

vad tyckte du var bäst med påsken?

av: therese lövgren

av: therese lövgren

Sandvikens centrum, lördag 18/4-09

Linda – God mat och en bra film räcker bra

för mig.

Ida – Hehe, finns det någon bra första dejt? Jag tycker det ska vara en uttalad dejt, båda ska vara överens om att det är en dejt.

Patrik – Romantisk, en pickning är alltid mysigt. Sedan beror det på kemin vad som händer.

Hang Loose, lördag 11/4-09

angelica – Att man fick påskägg med godis av släkten. Amanda – Det bästa med påsken måste jag säga var maten.

Odd – Sara var bäst med påsken. Sara – Äggen och sillen, all påskmat. Devil – Påskäggen med godis från mamma. Nina & Emelie – All choklad var bäst med

påsken.

Joakim – Att man fick dricka påsköl. Rasmus – Att påskharen kom med ägg. Daniel – Den ska vara mysig, kanske innehålla en puss. Sen kan man vänta och se om det är värt att fortsätta träffas. Fredrik – Svårt, men hemma med film är bäst. Det ska vara mysigt. Hanna – Det får inte vara pinsamt, det

ska vara lätt att prata och inte vara konstig stämning. Sofia – Man kan träffas hemma, det är viktigt att man känner efter hur långt man kan gå.

Fredrik – Att Jesus återuppstod. Eller det var väl det han gjorde? Högge –Gratis mat

och godis, det är livet.

Åk inte hem med vem som helst ...

27 40 00

Janina & Kattis – Vi tycker att godiset i påskäggen var bäst.

Nouri – Påskmusten och påskmaten. Daniel – Kompisarna såklart. Viktor – Nubben. Det spelade ingen roll

vilken sort, bara det var alkohol i. Tobias – Lyckad kanske, att man gör saker

Anton – Bara HC! Martin – Att man fick en kram av mamma på morgonen. HC – Glassplitter i kycklingen.

som man känner för.

Carmen – Man ska träffas ute på restaurang och äta middag. Killen ska betala!

anna – Man vill ju lära känna personen,

definitivt inte gå på bio. Gå på en promenad och prata, dejten får inte vara för lång.

18

Kristina – Man ska träffas ute på någon

restaurang och äta middag.

Malin – Bäst var pengarna från mamma och pappa. Malin – Påskgodiset.

Emma – Att man fick äta prinskorv, det är godast. Charlotte – Jag tyckte äggen med räkor och majonnäs var godast.


Ord. pris 430:-/40 min

250:GÖR DIN RISKUTBILDNING HOS OSS!

NAMN: Max 1 kupong/person. Gäller billektioner t.o.m 09-06-30

Balväskorna hittar du hos oss

PS. Nu börjar MC-säsongen! Välkommen att boka dina lektioner och teori hos oss.

Kaserngatan 61 Gävle 026-65 35 25 www.ansans.nu

Vi förverkligar din dröm

40-min. körlektion

Balväskorna hittar du hos oss!

Välkommen in och se alla våra erbjudanden önskar Karin Lindström med personal!

Våga mycket..

För alla tillfällen! Norra Rådmansgatan 8 Gävle • 026-10 10 05 Öppettider: vard 11-18 lörd 10-15

www.izzie.cc

www.izzie.cc

ÖPPET TILL

03.00

FRE–LÖR

19


profilen

She´s got all that

jazz! Vi hade kunnat få se henne i den amerikanska chickflickrullen A Dance For Grace. Om hon nu inte varit fast besluten att fullfölja sina studier på Balettakademien. Å andra sidan går inte gigs som bakgrundsdansare på Idolfinalen i Globen heller av för hackor. Vi har träffat Årsunda-tjejen som är på god väg att förverkliga sin dröm – att stå på scenen och försörja sig som professionell dansare. Text: Anna Utterberg foto: Frank Julin

20


profilen

För att lyckas som dansare i New York måste du känna rätt personer, se ut på ett visst sätt och naturligtvis vara grym på att dansa.

S

nart är tre tuffa år på Balettakademien till ända och i stentuff konkurrens ska Erika Sjöberg ge sig ut på arbetsmarknaden. Men först ska det turneras med dansföreställningen Never Stop Moving som den 29 april går upp på Gävle Teater. Tillsammans med sina 21 klasskompisar och med hjälp av tre professionella danskoreografer ska tre moderna dansstycken visas upp. Publiken kan förvänta sig något nytt och ungt, en fartfylld föreställning med många intryck och ett potpurri av dansstilar – från moderns dans till kommersiell jazz och varieté. Att det var dans som gällde för Erika

fanns det aldrig några tvivel om. Som sjuåring blev hon del av ett dansprojekt på skolan i Årsunda. – Det var kärlek vid första danssteget, och på den vägen är det. Jag fortsatte att dansa för Ingrid Andersson, som dansläraren hette, tills jag var 14 år. Det var mest jazzdans var det som gällde då, du vet old school med små svarta trikåer. Jag började sedan på Musikallinjen i Sandviken och efter det blev det Danscenters Yrkesförberedande i Stockholm. Det är en jättebra sluss vidare om man vill satsa på dans, man får träna de kunskaper man behöver för att komma in på Balettakademin. Tiden på Danscenter Yrkesförberedande var en otroligt lärolik tid i mitt liv. Jag hade proffsiga lärare och det var ett viktigt år för min danskarriär. När jag var 20 år sökte jag och kom in på Balettakademien i Göteborg, men det var inte vad jag hade hoppats på. Det förekom mycket ätstörningar bland eleverna och några av lärarna hade arbetat där för länge. Schemat var också väldigt gammaldags. Klockan tio i nio började dagen med klassisk balett,

Det var kärlek vid första danssteget och på den vägen är det. sedan följde lektioner med jazz, modern dans och sedan stepp. Jag hoppade av och började på Balettakademien i Stockholm istället, som passar mig mycket bättre. Här blandas föreläsningar med dansklasser, yoga och pilates. Men ni läser andra ämnen än dans?

– Absolut. Vi studerar anatomi, kroppskunskap, musikkunskap, dansanalys och danshistoria. Sedan är det ju så att vissa dagar är mer fysiska, med fler dansklasser än andra, men det är ändå inte samma risk att man blir söndertränad som jag upplevde att det var i Göteborg. Jag kan ju inte låta bli att få bilder ur serien Fame i mitt huvud när du pratar ...

– Ha ha! Ja, visst är det lite så. Man springer

ständigt omkring med en gigantisk träningsväska över axeln, och skolan är verkligen byggd för dans. Det är balettstänger i korridorerna och människor står och övar lite varstans. Man växer nog samman på ett helt annat sätt på en sådan här utbildning eftersom alla som är på skolan är dedikerade och verkligen brinner för det de gör. Samtidigt är det ibland jobbigt eftersom alla är excentriska och kräver uppmärksamhet.

För att bli proffs måste du ha energi för att orka och då måste du äta. Hur är konkurrensen i klassen?

– Skithård, alla är grymma! Vår klass har ändå en fin sammanhållning och den här föreställningen vi sätter samman och ska turnera med, där måste man vara mogen och kunna ta gemensamma beslut. Hur ser ditt drömjobb ut?

– När man var yngre ville man ju vara den prima ballerinan. Sedan såg jag Cats och Chicago och insåg att det var den sortens dans jag ville pyssla med. Mellan 16 och 20 års ålder var det Bounce som gällde. De har verkligen satt Sverige på danskartan, men det känns ändå som om jag vill göra något eget. Drömjobbet är att jobba på Broadway och de stora scenerna där ... Och i New York har du redan varit och dansat?

– Ja, jag gjorde min praktik hos en dansare och koreograf som heter Jennifer Archibald. Hon är ganska känd i New York. Hur kom det sig att du hamnade i New York?

– Jag ville ha ut det mesta möjliga av min praktik och slängde på chans iväg ett mail till henne via Facebook där jag berättade om mig själv och skickade mitt CV. Och så fick jag komma och bo hos henne i två veckor! Det var otroligt kul, man fick verkligen se hur mycket jobb som ligger bakom. Jag fick dansa och träna med hennes dansacademy, träffa designers, producenter och fotografer. För att lyckas som dansare i New York måste du känna rätt personer, se ut på ett visst sätt och naturligtvis vara grym på att dansa. Du kan vara den perfekta dansaren men inte få jobbet för att du har fel färg på håret, det är verkligen stenhårt, vissa föreställningar kräver helt sjuka ideal. Frågan man ibland ställer sig är om det är värt att leva upp till kraven ... Är det så här hemma i Sverige också, utseendefixerat?

– Inte på skolan i Stockholm tycker jag, däremot i Göteborg. En lärare sa till mig att ”du måste gå ned åtta kilo annars får du inte komma upp i tvåan”. Jag bara gav dem

fingret och sket i det. Det går inte att plåga sig själv, inte på det sättet. För att bli proffs måste du ha energi för att orka och då måste du äta. Personligen tycker jag att det är vackrare att se på en dansare med en rejäl kropp. Vissa människor är ju smalare av naturen men alla är vackra på sitt sätt. Apropå att plåga sig, skador måste vara ganska vanliga inom dansyrket?

– Ja. Jag har vrickat fötter, trampat igenom trampdynor, haft benhinneinflammation, ryggskott, allt möjligt. Men äter man ordentligt är skaderisken inte lika hög. Under sin praktik i USA bokade Jennifer in Erika på audition till en dansfilm. Med den respekt som Erika hyste för Jennifer var det bara att tacka och ta emot.

– Jag klädde på mig mina vanliga träningskläder och är på väg att dra när Jennifer såg mig och utbrast ”Are you seriously gonna wear that!?!”. Hon totalstylade mig och jag gav mig iväg. Det var surrealistisk, man fick sitta i ett väntrum bland en massa andra dansare och läsa manus. Filmen var en ganska töntig tjejfilm där vita dansare skulle lära sig dancehall för att kunna vinna en streetdancetävling och därmed pengar. Jag fixade dansprovet och knagglade mig igenom replikerna. Dagen efter ringer de och säger att jag fått jobbet som ballerinan i filmen! ”Vi åker till Jamaica om två veckor och sedan måste du vara i Connecticut i fyra månader”. Jag var tvungen att säga som det var, att jag inte hade greencard och att jag måste avsluta min dansutbildning i Sverige. De sa att de skulle hjälpa mig fixa arbetstillstånd och det är klart att man ibland undrar om man gjorde sitt livs tabbe som tackade nej …... Vad heter filmen, vet du det?

– A Dance for Grace.

Äh, det går fler tåg. Hur ser den närmasta framtiden ut?

– Direkt efter examen den 29 maj är jag en arbetslös dansare. Jag tänkte börja med att vara lite ledig i sommar och ta en del proffsklasser. Sedan blir det väl att gå på auditions för reklamjobb eller som dansare i någon tv-produktion och försöka fixa lite gigs åt mitt danscrew Rooftop Jackers. Annars

får jag stå på plattan med en bergsprängare och hatt och dansa, ha ha! I höst börjar jag att jobba på Ackes två dagar i veckan med stilarna hiphop, jazz och house. Sedan vill jag dra till New York igen men det blir kanske till hösten 2010. … Vad tycker du om tv-program som Florfiller och So You Think You Can Dance?

– Jag tycker det är bra att de finns. Dansen dog lite i mitten på 90-talet men fick sig ett uppsving i början av 2000. Men det är synd att det ska vara så att folk sitter hemma i tv-sofforna och blir inspirerade och inte via dansföreställningar. Sverige är klimatmässigt inget vidare för dans. Men Gävle, i synnerhet Gävle Teater, satsar mycket på dans?

– Absolut, Gävle har blivit känd som en dansvänlig stad som tar in många dansföreställningar. Nu finns det till och med en danskonsult här som ska se till att dans blir en del av kulturen, att det står med på schemat.

Annars får jag stå på plattan med bergsprängare och hatt och dansa, ha ha! Har du aldrig tvivlat på att det är dans du ska hålla på med?

– Nej, aldrig. Jag har alltid sagt att jag ska hålla på med dans, det har aldrig funnits något annat. Jag kan alltid luta mig tillbaka till yrket som danslärare, men det är på scenen jag vill stå. Vad händer när du står på scenen?

– Adrenalinet pumpar, man får en kick som man kan leva på i flera dagar och som man blir beroende av. När jag stod bakom Alice i Idolfinalen på Globen, då var jag millimetrar från att gråta. Det var det häftigaste jag gjort. Jag bara stod och skakade, det är blandade känslor även om man mest känner lycka.

>> forts. nästa sida 21


profilen

Jag älskar att se hur mycket glädje som ryms i dans hos folk som inte har det som yrke. Så oskolat men häftigt!

Vad har varit svårast för dig med dansen genom åren?

–Min akilleshäl, något jag har jättesvårt för, är att ta koreografi snabbt. Jag är akrobatisk och fysiskt stark och vill alltid lära mig och försöka. Jag testar gärna killarnas steg. Hur viktiga är kläderna för dig som dansare?

– Jätteviktiga! Jag är intresserad av mode. Kläder, kostym och rekvisita ska förhöja dansstycket utan att ta fokus från det. Jag älskar att styla och fixa. Det finns en oskriven regel om att dansare alltid är rädda om kläder och skor.

dar in lite jazz och wacking/vouging också. Just nu jagar vi gig inför sommaren. Dansar du när du går ut på klubb eller är man less på att dansa när man gör det så mycket i skolan?

–Jag dansar! Jämt! Här hemma kan jag fortfarande känna att det är liite ”oj”, då kanske jag står i ett hörn mest, men är man i Stockholm kan man fula ned sig, ha ha. Jag älskar att se hur mycket glädje som ryms i dans hos folk som inte har det som yrke. Så oskolat men häftigt! Vem tycker du är Sveriges bästa dansare?

Hur klär du dig helst när du dansar?

– Sabina Dalfjäll! Hon är grym.

– Jag har till vardags en ganska streetig stil vilket jag gärna har när jag dansar också. På fötterna är jag gärna barfota eller har sneakers. Jag är ett riktigt sneakersfreak, har säkert 50 par hemma i garderoben.

så beskriver erika modern jazz:

Berätta lite om ditt danscrew?

– Mitt danscrew heter för tillfället Rooftop Jackers. Crewet består av mig, min klasskompis Emmie Eriksson-Asplund och min arbetskollega Jaquline Rova som jag undervisar tillsammans med på Uppsala Dansakademi. Vi är ett ganska nystartat crew, vi började dansa tillsammans i höstas och vi försöker giga så mycket vi kan. Vi har verkligen jättekul ihop när vi tränar, vi är väl lite av ”samma skrot och korn”. Huvudsakligen dansar vi mest house och hip-hop men blan-

– Det är jättesvårt att specificera, det finns så mycket olika intryck och tolkningar av just modern jazz. Idag finns så många grymma koreografer och trendsättare och alla har sin tolkning av vad modern jazz är. Jag tycker att det är viktigt med dynamik och fysik i en föreställning, vare sig det är modernt, hip hop, house eller jazz. Förr 10-20 år sedan var det mer specifikt vad ”jazzdans” var, då kontrasterna mellan balett, jazz och modernt var mycket större. Idag har jazzen influerats av alla möjliga stilar och då blir det svårt att placera jazz och modernt i ett fack.

Fakta Balettakademien Balettakademien i Stockholm startades 1957 och var då den första yrkesinrikta-

de dansskolan utanför Operan där utbildningen var helt inriktad på klassisk balett. Idag är skolan en av Nordens ledande dansskolor. Många av Sveriges mest framgångsrika dansare, musikalartister och koreografer har utbildats på Balettakademien och engagerats efter utbildningen i olika kompanier, t ex Cullbergbaletten, Nye Carte Blanche, E.L.D, Norrdans, Skånes Dansteater, Göteborgsoperan, Bounce och Modern Jazz Dans Ensemble, eller i någon av de svenska musikalproduktionerna. Många arbetar också internationellt inom olika genrer. I det specialbyggda 3000 kvm stora danshuset vid parken på Birger Jarlsgatan 70 ryms bl.a. tio danssalar (varav en fullständigt utrustad föreställnings-studio), naprapatmottagning, träningsstudio, styrketräningsrum samt sju omklädningsrum. Mer om Balettakademien läser du på www.balettakademien.se

Personligt Erika Sjöberg Ålder: 24 år Gör: Läser det tredje och sista året på Balettakademien i Stockholm. Bor: Stockholm, men kommer från Årsunda. Civil status: Pojkvän som jobbar som filmare. Familj: Mamma Maud, pappa Olle, systrarna Ann-Helen, Eva och Agneta Aktuell: Med dansföreställningen Never Stop Moving den 29 april på Gävle Teater Äter: Mammas mat Dricker: Vatten eller Coca Cola Läser: Låt den rätte komma in Ser på tv: Kulturnyheterna, House Lyssnar på: Allätare men mest hiphip och house Senaste inköpet: Rekvisita till ett dansstycke i föreställningen Bästa dansfilmen: Rize, Flashdance eller Girls just wanna have fun Favoritmärke: Pastry sneakers

Kolla in Erikas danscrew Rooftop Jackers på www.myspace.com/456540536

22


Våga mera.. Våga mycket..

Skarpare seende, skarpare utseende Med de nya solglasögonen från Rodenstock i din individuella styrka.

Bryntes Optik drottninggatan 23 gävle telefon 026-12 30 88

...bara därför

www.izzie.cc

WWW.GANT.COM

D R O T T N I N G G ATA N 2 2 , G ÄV L E

23


Spring news Gefle IF’s hemmamatcher i maj 2009

Dam 799:Lokala hiv/STI-gruppen Gävle www.gavle.se/hivsti

Måndagen den 4 maj kl 19.00

GEFLE IF – ÖREBRO

Söndagen den 17 maj kl 17.00

GEFLE IF – BROMMAPOJKARNA

699:-

Måndagen den 25 maj kl 19.00

GEFLE IF – AIK

Välkommen till Strömvallen! Biljetter köper du på Gefle IF’s kansli eller hos Turistbyrån, Gallerian Nian

Herr TRÖTT PÅ STUBB EFTER RAKNING?

899:-

Passa på att vaxa nu så har du chans till lena ben i sommar.

VAXNING 1/2 BEN INKL BIKINI (ord pris 375:-) NU 300:-

BLI FRI FRÅN VINTERNS TORRA HUD! Denna kroppspeeling sätter fart på cirkulationen och ger huden en ny lyster och lämnar ytan mjuk och len. Perfekt både före och efter solsäsong.

899:-

BODYSCRUB (ord pris 325:-) NU 250:Erbj gäller tom 090529. Kan ej kombineras med andra rabatter eller spapaket.

Din oas

i Sandviken

Hud & kroppsvård | Spa-paket | Lugn & trivsam miljö Gruppbehandligar | Ekologisk hudvård Presentkort till alla tillfällen

899:-

homosexualitet är kriminellt i 70 länder

homosexualitet är kriminellt i 70 länder Amnesty gör allt för att mänskliga rättigheter ska gälla alla människor alltid. Vi har lång väg kvar men det finns hopp och vi gläds åt de stora framsteg vi faktiskt gör. Nu behöver vi din hjälp för att kunna göra ännu mer. Stöd vårt arbete för mänskliga rättigheter – bli medlem eller skänk en gåva på www.amnesty.se

Spa

Odengatan 31, Sandviken  026 - 27 03 27 www.annastopptillta.com

24

Amnesty gör allt för att mänskliga rättigheter ska gälla alla Drottninggatan 18 • Gävle människor alltid. Vi har lång väg kvar men det finns hopp Tel. 026-12 16 69 och vi gläds åt de stora framsteg vi faktiskt gör. Nu behöver vi din hjälp för att kunna göra ännu mer. Stöd vårt arbete för mänskliga rättigheter – bli medlem eller skänk en gåva på www.amnesty.se Amnesty är politiskt och religiöst oberoende och tar inte emot statligt stöd till vårt utrednings- och kampanjarbete. Vi är alltså helt beroende av medlemmar och givare.

homosexualitet är kriminellt i 70 länder Amnesty är politiskt och religiöst oberoende och tar inte emot statligt stöd till vårt utrednings- och kampanjarbete. Vi är alltså helt beroende av medlemmar och givare.


skönhet

vågat till balen!

Skippa den klassiska knuten och våga spela på din personlighet. Här hittar du tre frisyrer som garanterat sticker ut på vårens baler. foTo: Peo herMansson hÅr: ann-sofie Drougge & angeliCa haDin / hairhouse MakeuP: ToBias sTYf MoDeller: sarah karlsson, sara jansson & Maria jansson

1. sYnDig sYnTh

En kort frisyr behöver inte begränsa en uppsättning. Marias hår är klippt i en asymmeTrisk form med en kort sida samt en längre. Med hjälp av löshår går det att göra en uppsättning på en kort frisyr. Här är den långa sidan använd till uppsättningen där lösa hårdelar lockats och fästs upp med nålar. Det spretande håret är behandlat med gelatin och vatten som fått torka.

2. roCk´n´roll

Sarah är ett tydligt exempel på att rockigare TJeJer vissT kan gå på Bal! För det är inget som säger att det bara ska vara släta och renkammade frisyrer på en bal. Angelica tajtade in sidorna med en kedjeliknande fläta och byggde höjd med en sorts tuperad rockabillylugg som går över i rufsigare volym hela vägen till längderna i bak. Det fungerar utmärkt till klänning!

3. eko-ChiC Sara är en tjej som är mycket ute i naturen och hon har en avslappnaD naTurlig sTil. Det blir lite extra förstärkning att använda råbockshorn som utsmyckning. Håret är lockat på små curler och det långa håret är uppsatt som en man i nacken.

1 fler balfrisyrer kan du se på www.nyahairhouse.se

2

3

25


Våga allt!

Var med och spring Vår Ruset 2009! Vår Ruset är inte en tävling, utan en fest för tjejer och kvinnor i alla åldrar. Det handlar om att springa, jogga, lunka eller promenera 5 km i din egen takt. Under våren och försommaren genomförs sköna jogging-lopp i 17 städer över hela landet. Samla ihop en grupp på sex löpare på din arbetsplats eller bland vänner och bekanta, så bjuds alla i gruppen på picknick efter loppet. Vår Rusets medalj till samtliga fullföljande. I fjol deltog hela 148.500 kvinnliga motionslöpare i Vår Ruset som därmed är Europas största löparserie.

Gävle 18 maj

Måndagen den 18 maj avgörs Vår Ruset i Gävle. Start kl. 19.00 vid Högskolan/Regementsparken.

Anmälan är öppen

Upplysningar på tel 026-54 55 50. Snabb, säker anmälan direkt på www.varruset.se

Huvudsponsor

Silversponsor

Lokal sponsor

www.izzie.cc

Mer information, träningstips och anmälan hittar du på www.varruset.se

FOLKTEATERN I GÄVLEBORG PRESENTERAR 2009 ÅRS SOMMARFÖRESTÄLLNING PÅ HÄLSINGLANDS TRÄTEATER I JÄRVSÖ

med ENGMANS KAPELL Folkteatern letar sig in bakom Hälsinglands kulisser och ställer fram bilder om vilka vi kanske var och vilka vi kanske vill vara.

! U N A K O B ! K C RY T T T BILJE

PREMIÄR MIDSOMMARAFTON • SPELAS 19 JUNI – 24 JULI BILJETTPRISER: VUXNA 250:- • UNG/STUD 200:BOKA DIN BILJETT NU! TICNET.SE • 077-170 70 70 • STENEGÅRD 0651-76 73 00 26


kultur SerieteCknare, DeT nYa roCk´n´rollYrkeT? deFinitivt! comic royale är Gävles egen serieförening. Du visste inte att det fanns en sådan va? Inte jag heller förrän jag fick nys om att de nu i dagarna släpper sitt tredje nummer av serieantologin med samma namn – Comic Royale. 34 tecknare från hela landet medverkar, alla med sin alldeles unika stil. föreningen BilDaDes 2006 i Hofors där Serie-och bildberättarprogrammet fanns. Genom att utbildningen och hela dess stab nu har flyttat till Gävle så följde föreningen med. Föreningen är dock helt obunden till själva programmet och Högskolan i sig, men de flesta medlemmar kommer såklart från ovan nämnda utbildning. Jag ringde upp Kalle Landegren, redaktör för Comic Royale, och lät honom berätta ytterligare lite. – Gud skapade jorden på sex dagar och vilade på den sjunde, uppenbarligen ett hastverk. Vi i Comic Royale har arbetat med Comic Royale nummer tre i nästan ett helt år, och det var utan någon som helst vila. Så efter att ha spöat Gud i skapande känns det nu extra bra att äntligen vara färdiga, och vi har därför bestämt oss för att ställa till med gästabud. Den 8 maj ska vi ha releasefest för Comic Royale 3 på Café Spegeln och alla är välkomna. Men först måste man maila sitt namn till oss på info@comicroyale.com så att vi kan skriva upp er på gästlistan. Kvällen kommer att ha flera höjdpunkter, och en av dem är att Johannes Klenell från Galago kommer ända från huvudstaden för att DJ:a för alla er festmänniskor.

på fesTen kommer

Comic Royale 3

att finnas till försäljning, men är det så att du inte kan närvara så går det att beställa boken via föreningens hemsida, www.comicroyale.com. Flera medlemmar har sedan föreningens start dykt upp i andra sammanhang, de har synts på serieantologihemsidan www.babian.se, några har dykt upp i Galago och ytterligare vissa har givit ut egna böcker. Serietecknande är definitivt på tapeten dessa dagar, så vi ses på Spegeln den 8 maj och kanske är det Sveriges kommande serietecknar-älskling du minglar med? Only God knows.

månaDens konsTnär!

... & en av Dessa serieTeCkare Är lina neiDesTaM

heJ lina! vem är Du?

– Jag är 24 år gammal och jag växte upp i Södertälje. Just nu bor jag i Stockholm. Som person är jag ambitiös, självkritisk och ganska snäll. Mitt jobb är mitt liv. På mina bra dagar så drivs jag av inspiration, ritlust, berättartalang och ett väl utvecklat sinne för humoristiska betraktelser. På de dåliga jobbdagarna så drivs jag av prestige, bekräftelsetörst och ett uppblåst ego. hur BörJaDe Du aTT Teckna?

– Jag har faktiskt alltid gjort egna serietidningar och ritat olika historier om mina kompisar, killar jag varit kär i samt skolarbetesserier om franska revolutionen och sexualkunskap.Jag tecknar serier för att jag inte skriver fantastiskt och inte ritar perfekt, men jag hanterar kombinationen av de båda uttrycken galant. Men främst kommer jag från det skrivande hållet. Skrev mycket för lokaltidningen när jag var tonåring och började ef-

namn: Linnea Tronelius ålDer: 20, snart 21 Bor: Lägenhet på Brynäs uTBilDning: Vasaskolan, bild&form nuvaranDe sysselsäTTning: Går

andra året på Konstskolan, jobbar extra på Banverket som trafikinformatör. inTressen: Träna, ”Jag älskar att träna,

vilka serier läser Du?

– Mina kompisars serier. Nanna Johanssons (Nöjesmix illustratör) bok Fulheten, Knut Larssons Krokodilstaden, Kim W Anderssons Love Hurts och Kolbeinn Karlssons Trollkungen. Annars läser jag mest serier som är tecknade av kvinnor. Med undantagen Robert Crumb (genial gammal snuskgubbe från 60-talets undergroundscen) och Johannes ”Aggro” Torstensson (emotionell göteborgsrappare som gör tjocka självutlämnande fanzines). märker Du av eTT uppsving i seriens populariTeT? serieTecknarskolor, fanzines eTc, varför Tror Du DeT har BliviT så?

nog på Serieskolorna i Malmö och Hofors som spottar ur sig så många begåvningar som i sin tur inspirerar andra begåvningar. Det finns galet många serietecknare just nu. Och serieläsarna verkar också bli fler. Tillgång ökar efterfrågan i det här fallet. Och så är det idag nästan jämn könsfördelning bland serietecknarna (tyvärr är inte lika många tjejer på maktpositioner på förlag och tidningar) så fler kvinnliga läsare lockas till serierna. Serien har defi nitivt lämnat pojkrummet, iallafall i Sverige. DiTT aBsoluT BäsTa Tips, alla kaTegorier?

– Min bok Zelda som kommer till hösten, samt mitt pågående bokprojekt ”Maran” som är en feministisk sexserie i folksagetappning. Man kan läsa mer om båda projekten på min arbetsblogg: www.linakanritafint.blogspot.com

– Jepp, definitivt ett uppsving. Det beror

visual – värsTa Dragshowen i sanDviken försT, kom ihåg 22 och 23 maJ framför alla datum. Okej? Bra. Då är det nämligen till Sand-

viken och deras Folkets Hus du ska bege dig för att uppleva något du garanterat aldrig upplevt tidigare. Vi snackar glitter, glamour och lösögonfransar, men framför allt dansuppvisningar och cirkuskonster utöver det vanliga. När OPa Produktion arrangerar dragshow snålar de inte på krutet – ska det vara så ska det! Jag träffar Ola Nygren, ena delen av OPa Produktion (den andra finns i Per-Arne Engblom) och han berättar att det handlar om en visuell upplevelse, mycket mer än bara snygga ben och peruker. Hela ensemblen består av över 18 personer som tillsammans kommer att ge oss en väldigt unik och experimentell upplevelse, både på längden och bredden. Exakt vad hela showen kommer att innebära och handla om är än så länge hemligt, men Ola nämner något om en eldshow, och sedan tystnar han … – Vi har fyra killar som kommer att köra ren dragshow, ett gäng killar kommer uppträda i väldigt lite kläder, och det kommer finnas tjejer också. Det finns ögongodis för alla smaker, så att säga … Vi har tio elever från cirkusgymnasiet i Gävle med oss, bara en sådan sak. Det handlar om en helhetsupplevelse och jag kan garantera att du aldrig sett något liknande. Så, GÅ OCH SE! Du kommer inte att ångra dig! kan Du inTe BeräTTa Bara någoT liTeT, liTeT om showen?

– Hm ... Det är en jäkligt bra föreställning, modern och nytänkande och var det inte vi själva som gjorde den så skulle vi såklart vilja se den, så mycket kan jag säga. Och biljettförsäljningen är i full gång, så skynda, skynda … visual är opa proDukTions åttonde föreställning. Den allra första sattes upp på just Sandvikens Folkets Hus 1992, då Ola och Per-Arne var femton år (Ola berättar att han minns detta med förskräckelse). 2005 satte de upp den mycket hyllade föreställningen re:united på Gävle Teater och Ola själv vann TV4-priset Dragqueen of the Year år 2006. Övriga medverkande är bland andra Tobias Styf, Frida Zetterholm, Ted Branteryd och Sandra Wiklund. Läs mer om föreställningen på www.opashowtime.com, samt i deras grupp på Facebook.

det är det roligaste som finns”, måla, läsa bloggar och älskar att leta efter och köpa kläder på internet, sådant som inte går att få tag på i Sverige. vaD är konsT för Dig?

För mer linnea kika in på hennes blogg! http://superkitch. blogg.se

ter ett tag att illustrera mina egna och andras artiklar. Sökte in på Serieskolan i Malmö efter studenten och blev fast i träsket.

– Hm. Konst för mig är … alla olika uttryckssätt vi använder oss av för att visa vår kreativa sida. Jag tror att alla människor har någon form av konst inom sig, sedan är det upp till var och en hur man uttrycker den. Det kan vara allt från att spela gitarr, måla eller hålla på med någon sport, det är konst i olika former. Konst är ett så brett begrepp. hur ser Du på Din egen konsT?varför gör Du DeT Du gör?

– Att måla för mig är så himla avkopplande, jag finner väldig ro i att sitta och pilla med penseln, i att skapa något. Det är så enkelt tack vare min fantasi, det blir aldrig jobbigt eller svårt, det liksom bara flödar.

hur ser Du på framTiDen?

– Jag ska söka designutbildningar till hösten, framtiden får utvisa vad som sker. Går det inte vägen jobbar jag nog som trafikinformatör någonstans i landet. Du meDverkar i konsTTvåornas sluTuTsTällning nu i maJ på konsTcenTrum – BeräTTa!

– Ja, det är alla Konstskolans tvåor som har gemensam utställning, vi är 12 stycken som kommer att visa allt från måleri, ljudinstallationer och videokonst till designprojekt. Vernissage är den 20 maj. vaD kommer Du aTT visa?

– Jag har gjort ett designprojekt som har att göra med en viss form av ljudisolering.

Varför jag valde just att designa något är för att vi är en så stor måleriklass annars, och jag känner att jag vill visa att det inte bara är måleri jag sysslar med. Jag är bredare än så i mitt skapande och har även design som ett stort intresse. har Du någoT Du vill Tillägga?

– Jag måste ge cred till Konstskolan! Det är en helt fantastisk utbildning och har du minsta konstintresse rekommenderar jag dig att söka. Utbildningen är väldigt bred och ger så mycket även om du inte vill bli heltidskonstnär. Gästläraren och föreläsarna som kommer dit är hur bra och inspirerande som helst. text: Camilla norin

27


Vi välkomnar nagelskulptören elin till vår salong!

Drottninggatan 25 i Gävle 026-18 15 13

Frisörguiden

Rådmansgatan 8b, Gävle 12 70 70 VÄLKOMMEN!

Klippa, färga, slinga, tona, permanenta?

VI FYLLER 15 ÅR! Vi firar detta den 27 april med 15% rabatt på alla produkter!

026-127121

ANNA - TETTE - SARA E - SARA Ö - KAKAN ELIN - EVA - MALIN - MONICA

Boka tid på 12 70 70

TIDSBESTÄLLNING & DROP IN 026-10 51 01

SCHAMPO + BALSAM 229:-

Anna • Hella • Maria • Malin Helena • Maggan • Lisa

Nygatan 37 i Gävle 026-102800

S. Kungsgatan 19, 026-624696

Vi vä l kom na r Marika till Studi o M.

stu dio

Salong Storgatan 25 i Sandviken 026-25 34 99

RUBB & STUBB

stor torget F RI S ÖR

10%

M AT R IX ra y ! ra s te s p lä u pop hos salong Hairhouse, Proforma 109:Matrix stolt sponsor av:

ström, Morgan

ård, Helena Berg

– Med Rolf Lassg

Alling mfl

N.Kopparslagargatan 9 803 11 Gävle Tidsbokning 026-12 12 28

STUDENTRABATT

Drottninggatan 25 i Gävle 026-18 15 13

28

Nor r a Ka ns liga ta n 8A ( br e dvid I ndis k a ) Te l. 026- 18 55 22

Tidsbokning på 026-12 12 28 Norra Kopparslagargatan 9


bokrecensioner

pockeT

Deckare

roman

pockeT

indiens baksida

modern pusseldeckare

auster narras

extensions och burkor

slumdog millionaire vikas swarup [Bra Böcker]

den onda hjärtat lesley horton

mannen i mörkret paul auster [albert Bonniers Förlag]

skönhetsskolan i kabul Deborah rodriguez

[norstedts]

filmen slumDog millionaire, som bygger på den indiske diplomaten Vikas Swarups debutbok, kammade hem åtta Oscars och fick högt betyg här i Nöjesmix för ett par nummer sedan. Boken är inte sämre den. Den handlar om Ram Mohammed Thomas (det eklektiska namnet har sina orsaker) som helt osannolikt vinner högsta vinsten i tv-programmet Vem vill bli miljonär? Produktionsbolaget har emellertid inte räknat med att någon ska ta hem storvinsten så tidigt i säsongen. De kan inte betala ut vinstsumman och anklagar istället ynglingen med det ovanliga namnet för att ha fuskat. Och visst verkar det lite underligt att en artonårig fattig servitör utan utbildning ska kunna besvara tävlingens svåra frågor. Ram får hjälp av advokaten Smita för att hävda sin rätt och för henne berättar han hur han haft turen att veta svaret på varje fråga som ställts i tävlingen. Hela hans livshistoria får plats i redogörelsen – en bit för varje fråga. Berättarstrukturen, att lägga en pusselbit i taget tills hela bilden framträder tydligt, är spänningshöjande och ger Rams historia en intressant inramning. Han berättar om hur människor omkring honom utnyttjats till både det ena och det andra ändamålet, hur han själv klarat sig bra tack vare sin gatusmarthet, sina kunskaper i engelska och det faktum att han fötts under en lycklig stjärna.

John hanDforD, kriminalkommissarie i

mannen i mörkreT är en metaroman där Paul Austers fiktive författare August Brill skapar en berättelse som läsaren får följa. Brills verklighet och fantasier går in i varandra och det leder till spännande och fascinerande läsning. August Brill är en sjuttiotvåårig halvt invalidiserad änkling. Han bor hos sin dotter Miriam, dit även dotterdottern Katya sökt sig efter sin pojkväns död. August kan inte sova och det är på nätterna han skapar berättelsen om Owen Brick. Brick hamnar i en parallellvärld där Irakkriget aldrig ägt rum, men där det istället är inbördeskrig. De två berättelserna, den om Brick och den om Brill, sammanfogas på ett skickligt sätt. Brills fantasihistoria om Brick ger liv åt den här romanen. Därför blir jag lite trumpen när Brill helt plötsligt slutar fantisera med resultatet att Mannen i mörkret blir en ”vanlig” roman.

amerikanska hårfrisörskan Debbie Rodriguez hade en önskan att hjälpa människor. Under en resa med en hjälporganisation till Kabul fick hon se hur viktiga skönhetssalonger var för de afghanska kvinnorna. Men under talibanernas styre hade de flesta salonger försvunnit, liksom kunskapen om skönhetsvård. Debbie insåg också att eftersom endast kvinnor var välkomna på salongerna skulle en salong skulle vara såväl en lämplig inkomstkälla som en mötesplats för de i många fall förtryckta kvinnorna. Hon deltar därför i bildandet av en skönhetsskola. Med sponsring och bidrag kan projektet dras igång. Men det är inte helt lätt i ett land som är under uppbyggnad efter talibanernas fall.

CaTharina BergMan

[minotaur]

den lilla brittiska staden Bradford, utreder mordet på den godhjärtade och omtyckta Dianne Ingleby. Efter firandet av dotterns tjugofemårsdag på teatern skjuts Dianne ihjäl vid bilen. Frågan är om Dianne var den avsedda måltavlan eller om kulan var adresserad till hennes man, den illa omtyckte byggherren. lesley horTon har anammat en traditio-

nell, gammaldags deckarstil där det finns ett antal givna misstänkta, där detektivens privatliv lämnas tämligen oberört och där slutet är en kliché. Tack vare det omsorgsfulla språket, samhällskritiken och (faktiskt) det brutala våldet undviker författaren att den här deckaren blir en omodern sömnig småstadsdeckare utan stuns. Horton har en ambition att i sina böcker synliggöra problem inom och mellan folkgrupper som ingår i det brittiska samhället. I Det onda hjärtat är det belysta problemet kvinnor som slår andra kvinnor i familjen. Enligt vad som framgår av intrigen ska detta vara vanligt inom vissa asiatiska grupper(?). Om det är ett faktum låter jag vara osagt. Tycker man om pusseldeckare i stil med Stieg Trenter och Agatha Christie är Lesley Horton ett modernt alternativ. Jag ser fram emot att läsa mer av henne även om Det onda hjärtat inte är så mycket mer än ett stycke angenämt tidsfördriv.

skap använt sig av surrealistiska element. Han har också haft den irriterande ovanan att avsluta sina romaner innan alla trådar har knutits ihop. Man känner sig helt enkelt snuvad på slutet. Lite så är det även med Mannen i mörkret. Visst finns små guldkorn även efter att fantasiberättelsen upphört, som när August diskuterar film med Katya. Men jag har fortfarande kvar en känsla av besvikelse och kan inte riktigt uppskatta den fortsatta berättelsen.

DeBBie Trivs i kaBul trots åtskilliga kulturkrockar. Hon till och med gifter sig, ett äktenskap arrangerat av gemensamma vänner à la afghansk tradition. De kvinnor som deltar i utbildningen har alla en historia att berätta. Och många av dem är tragiska. Debbie återberättar deras livsöden och på gott och ont gör hon det utifrån ett amerikanskt perspektiv. Debbie har en till synes naiv inställning till kulturen och uppvisar ingen genuin förståelse för människornas livsvillkor. Hon delar i alla fall generöst med sig av sina erfarenheter för oss läsare och boken ger en inblick i livet för människorna och i synnerhet kvinnorna i Kabul.

CaTharina BergMan

CaTharina BergMan

CaTharina BergMan

ausTer har även tidigare i sitt författar-

Tack till Bokia på Gallerian Nian för böckerna

broder daniel – When We Were Winning Martin norberg & klas ekman [telegram Bokförlag]

äntligen bokslut

fakTa

för några år seDan hade Broder Daniel en spelning på lilla Tre & Co. Jag var där. Det var ingen särskilt minnesvärd upplevelse. Jag kommer ihåg dem som ganska blasé. Däremot har deras album påverkat mig – och många andra – starkt. Jag lyssnar fortfarande ofta på dem trots att jag för länge sedan passerat åldern då tonårsångesten var legitim. Fotografen Martin Norberg tog de första imageskapande bilderna av Broder Daniel. Hans utmärkta foton av

pandaflickor, stjärngossar och skivomslag är den största behållningen av den här av mig efterlängtade boken. Musikgruppen, som stått för de mest välklingande gitarrljuden någonsin inom svensk musik och de mest hjärtskärande texterna man kan tänka sig, berättar för journalisten Klas Ekman om sina upplevelser och minnen från de tjugo år bandet existerade. Historien tog slut i och med gitarristen Anders Göthbergs självmord för ett år sedan och det känns fint att det nu görs ett bokslut, en summering av gruppens karriär. Vad jag hade önskat mer av den här boken är fler avslöjade hemligheter. Medlemmarna är, och har alltid varit, ganska förtegna om sina privatliv. Även om här avslöjas hur destruktivt gruppen levt, hur de supit, knarkat, bråkat och förstört både hotellrum och instrument på sin turnéväg genom Sverige, så vill jag helt enkelt veta mer.

ToppFem Bokias populäraste skönlitteratur i april

1

ers kungliga höghet danielle Steel

2

i denna ljuva sommartid mari jungstedt

3

jag vill inte dö, jag vill bara inte leva ann heberlein

4

i den innersta kretsen viveca sten

5

en sorts kärlek ray kluun

CaTharina BergMan

29


f ilmrecensioner

långsamt drama

Bra story slarvas bort

the reader

knoWing

regi: stephen Daldry, 2008 Medverkande: kate Winslet, ralph fiennes, David kross m.fl. Biopremiär: 8 maj

regi: alex proyas, 2008 Medverkande: nicolas Cage, Chandler Canterbury m.fl. Biopremiär: 8 maj

bio: När unge Michael en dag insjuknar

bio: Den cyniska professorn John, som förlorade känslan av livets mening då hans hustru dog, får via sonen tag på en lapp fylld med siffror. Lappen skrevs och grävdes ned 1959. Av en slump upptäcker han ett mönster i alltihop och den som skrev lappen tycks ha förutspått flera årtionden av katastrofer. Samtidigt börjar hans son höra röster och mystiska män tycks bevaka dem. Ingenting blir bättre när siffrorna visar sig bära en mörkare hemlighet.

[sandrew Metronome]

ännu en japan-remake

[nordisk Film]

the uninvited [uip]

regi: guard Brothers 2008 Medverkande: emily Browning, elisabeth Banks, arielle kebbel m.fl. Biopremiär: visas nu

bio:

Asiatiska skräckfilmer på amerikanska har blivit ett stående inslag på biorepertoaren. Den här gången är det en riktigt komplicerad liten thriller vid namn A Tale of Two Sisters som fått sig en Hollywoodifiering. Istället för intrikat huvudbry levereras en rak men ändå effektiv historia. Efter att den sjuka mamman brunnit inne har dottern Anna bearbetat olyckan på en psykiatrisk klinik. Väl friskförklarad och hemkommen upptäcker hon att pappan är förlovad med mammans sköterska Rachael och anar rejäla ugglor i mossen. Kan det vara så att Rachael har anlagt branden? Vem är det som hemsöker Anna på nätterna?

nöjesMix koMMenTerar: The Uninvited är snyggt gjord och lyckas behålla gränserna mellan illusion och verklighet

så där diffusa som en bra spökfilm ska. Mest lyckas filmen övertyga genom utmärkt skådespeleri av främst Emily Browning som porträtterar den truliga Anna med både inlevelse och sympati. Jämfört med originalet är filmen ganska platt men som en skräckis att välkomna våren med är den ryslig som en höstnatt.

på väg till skolan tar 30-åriga Hanna hand om honom. När han tillfrisknar söker hanupp Hanna och ett högst oväntat kärleksförhållande inleds. Varje möte innefattar älskog och Michael har högläsning för Hanna. Snart försvinner dock Hanna spårlöst. Åtta år senare studerar Michael juridik och ska närvara vid en rättegång mot nazistiska krigsförbrytare. Han håller bokstavligen på att trilla av stolen när han upptäcker att Hanna är en av de anklagade. Dessutom upptäcker han att hon bär på en hemlighet som skulle kunna avgöra domslutet.

nöjesMix koMMenTerar: The Reader är ett ganska långsamt drama

som berättar om brott så fruktansvärda att det både är omöjligt att förlåta och förstå. Samtidigt kontrasteras det med skamkänslor av betydligt trivialare karaktär och ger på så vis exempel på människans komplicerade natur. Till filmens nackdel är det långsamma och överdramatiska berättandet. Bara för att man vill förmedla känslan av melankoli behöver man inte dra på med fiolstråkarna hela tiden. Sådana enkla grepp förstör i det här fallet en annars bra film som lever på utsökt skådespeleri av Kate Winslet. Utan hennes prestation kunde The Reader lätt vara smaklös och trivial.

nöjesMix koMMenTerar: Jag hade så gärna gett Knowing ett högre

betyg. Den har liksom allt jag gillar med en berättelse: numerologisk konspiration, katastrofer, profetior, mystik och allt det där som gör att man anar en annan dimension bredvid vår egen, ganska tråkiga verklighet. Tyvärr slarvas det för mycket i berättelsen vilket till slut gör filmen rätt löjlig. Synd eftersom Knowing på många sätt uppfriskar en av filmmediets bästa genrer: katastroffilmen. Knowing visar på en liten växande trend inom den amerikanska populärkulturen, med rötterna i det där ödesdigra datumet 11 september, som bäst kan beskrivas med ordet missmod. jonaS danielSSon

jonaS danielSSon

jonaS danielSSon

månaDens DvD repo! the generic opera [Scanbox]

regi: darren lynn Bousman, 2007 Medverkande: alexa vega, Bill Moseley, Paris hilton m.fl. DvDpremiär: 6 maj

dvd:

Darren Lynn Bousman – hjärnan bakom Saw-filmerna – regisserar en rockopera om en framtid där skönheten sitter på insidan. Transplantationer har nämligen blivit högsta mode och de som inte kan betala sina kroppsdelar får besök av Repo Man som utan bedövning tar tillbaka dem.

nöjesMix koMMenTerar: Repo! The genetic opera har definitivt

potential och en del schysst samtidskritik bakom dråpligheterna. Som idé och till utseendet är Repo som en Tim Burton-film på droger och blir säkerligen på bara ett par dagar en kultklassiker. Tyvärr känns filmen lite för konstruerad och låtarna för ostrukturerade för att bli en riktig toppfilm. jonaS danielSSon

30

så många veckor stod filminspel-

ningen av kultrullen Scarface stilla då Al Pacino brände sig på en pistol och var oförmögen att filma.


f ilmrecensioner

är Film kultur? vaD är kulTur? Är till exempel film kul-

tur? Om man börjar med att kolla på hur det skrivs om film så blir det snart tydligt att filmkonsten åtminstone är mindre kultur än målad konst och teater. För dessa kulturgenrer betygsätts nämligen aldrig. En ”sann” kulturupplevelse är för mångfacetterad och subjektiv för att enkelt kunna betygsättas.

Musikhistoria

i reklambyråernas värld

vampyrer och kärlek

cadillac records

mad men, säsong 1

tWilight

regi: darnell martin, 2008 Medverkande: adrien Brody, Mos Def, Beyonce knowles m.fl. Biopremiär: 8 maj

regi: Matthew Weiner, 2008 Medverkande: john hamm, elisabeth Moss, john slattery m.fl. dvdpremiär: ute nu

regi: Catherine hardwicke, 2008 Medverkande: kristen stewart, robert Pattison m.fl dvdpremiär: 29 april

bio: Cadillac Records är späckad med

dvd: Mad

dvd: Bella flyttar till sin far i den lilla sömniga staden Forks och känner sig obekväm i skolan. Så träffar hon den mystiska Edward som bär på en gruvlig hemlighet. Bella förälskar sig hejdlöst i honom och en kärlekshistoria av episka mått tar sin början.

[Walt disney Studios]

musiklegender som Muddy Waters, Howlin’ Wolf, Etta James och Chuck Berry. Filmen berättar om hur deras karriärer tog fart via skivbolaget Chess Records i 1950-talets rasistiska Chicago. Således strömmar hits ut i biosalongen och för en rock’n’roll-fantast är det rena julafton.

nöjesMix koMMenTerar:

Filmen redogör för dessa legendarers situation som svarta musiker på en helvit marknad och hur turbulenta deras liv blev med plötslig berömmelse, sex och våld. Cadillac Records är en hyllning till grundarna av rockmusiken och berättar hur deras musik förändrade en hel generation. Filmen är välgjord och presenterar en dokumentär känsla. Samtidigt är penseldragen lite för breda så någon egentlig spänning eller intrig byggs aldrig upp. Motgångarna kantas av plötsliga bilköp och spenderarbyxor, den där kampen för överlevnad eller framgång som skulle göra filmen mer dramaturgiskt intressant uteblir. Cadillac Records skulle alltså kunna vara mer allmängiltig men är nu en bra film mest för de redan intresserade. jonaS danielSSon

[noble entertainment]

Men är en term för de reklamare som arbetade på Madison Avenue i New York. Vi får följa den stiliserade personalen på reklambyrån Sterling Cooper som inte bara säljer livsstilar, de tampas också med sina egna.

[SF]

nöjesMix koMMenTerar:

En vardag som bubblar av sexism, rasism och homofobi.

Vampyrer och romantik har alltsedan Dracula gått hand i hand – och aldrig mer än i Twilight. Här presenteras en slags Romeooch-Julia-historia där kärlek och sex är allt annat än ofarligt. Pryd och genusmässigt är Twilight på samma sätt som boken smått vedervärdig och alldeles, alldeles ... underbar.

kanske hanDlar DeT om ekonomi? Film är oftast enormt kostsamma produktioner och måste således nå en enormt stor publik. Och det som så uppenbart baseras på ekonomisk vinst har svårare att hävda sig på en kulturell marknad. Sedan finns det såklart konstfilmer, avant garde och videoinstallationer som riktar sig till en annan publik. Men se – det verkar vara kultur – för sådana filmer hamnar nämligen på ”kultursidorna” istället för på ”Nöje” och föräras därmed heller inga betyg. nåJa, säga vad man vill om det. Oavsett om film får betyg i morgontidningen eller inte är filmmediet faktiskt den kulturform vi idag samlar på och pratar mest om. Det är lättillgängligt och delas in i så pass många genrer att vi får rena kulturspecialister på romantiska komedier, skräckfilm, science fiction eller action. Tillgängligheten är kanske filmens största problem? Det verkar vara så att ju smalare kultur desto mer kulturell betraktas den vara. om DeT isTälleT skulle vara användandet av produkterna som gör dem till kultur blir en konsekvens att film är mer kultur än tavlor eller opera – helt enkelt för att det är fler som aktivt engagerar sig i filmmediet. Så kanske är du helt enkelt en Skräckfilmskännare eller en Science-fiction-konnässör och inte en nörd?

PeTer öBerg

nöjesMix koMMenTerar: Mad Men är en långsam beskrivning av en

vardag med fernissad yta som bubblar av sexism, rasism och homofobi. Att serien utspelar sig på 1960-talets början kan kännas förlegat men de tillspetsade inkorrektheterna berättar också om att det kanske inte hänt så mycket sedan dess. Bakom cigarettröken känner vi väl ändå igen samma cyniska livsinställning och machokultur som finns på många platser idag.

jonaS danielSSon

jonaS danielSSon

filmTävling! rafflande thriller eller skojfrisk komedi? nu har du chans att vinna antingen eller. vi lottar ut fem stycken exemplar vardera av filmerna Body of lies (leonardo Di Caprio och russel Crowe) och Yes Man (jim Carrey). Tillsammans med filmen Yes Man slänger vi även in en spåboll där svaret på varje fråga blir ja. för att delta i utlottningen mailar du ditt namn och kontaktuppgifter (adress + telefonnummer) till anna.utterberg@nojesmix.com. glöm inte skriva i ämnesraden vilken film du vill vinna. först till kvarn gäller. fem personer vinner Body of lies och fem personer vinner Yes Man + spåbollen. lycka till!

grejer konsTfilmernas ”måsTen”: la Jetée - betyg 4 11+14 - betyg 3 Den andalusiska hunden - betyg 5

31


Vi Vågar!

ny klädbutik i Berggrenska gården

vänder sig till dig.. som vill sticka ut eller helst inte synas alls, som vet exakt vad du vill - eller som inte har en aning, som följer alla trender - eller som inte bryr dig ett dugg, som vill ha kända märken - eller som vill ha något som ingen annan har

..till DIG!

Välkommen lördagen den 2 maj kl 11.00

Våga kom!

www.izzie.cc

TJEJKVÄLL PÅ FLANÖR! Torsdag 28 maj

”Tjejkväll” öppet till kl 22

Underhållning, erbjudanden och överraskningar! Handla för minst 300 kr och få en kryssning för 2-4 personer med Viking Line. (Gäller mellan kl 18-22) I samarbete med Gävle Centrumsamverkan. Mer information på www.flanor.com

TIPS!

ller i alla Presentkort som gä per du kö – r nö Fla i butiker ! en sch hos Depe

DEPESCHEN

ORD. ÖPPET: VARDAGAR 10-19, LÖRDAG 10-17, SÖNDAG 12-16 DEPESCHEN & FLANÖR TO GO: VARD 8-19, LÖR 8-17, SÖN 9-16 COFFEE LOUNGE: VARD 8-20, LÖR 8-18, SÖN 9-17. WWW.FLANOR.COM

32


spelrecensioner

ambitiöst men bristfyllt

Saknar nytänkande

lika unikt som färgstarkt

Frän action

afro samurai

monsters vs. aliens

mad World [Wii]

Wanted: Weapons of fate [Ps3, PC, xbox 360]

i exakT samma anDa som exempelvis

Jag har fåTT äran att ta mig igenom yt-

i maD worlD gäller inget annat än brutalt

dödande i massor. Jag skulle kunna beskriva spelets story men känner att det inte finns någon nödvändighet i det då den inte spelar någon större roll. Den kaxiga huvudperson driver sina våldshandlingar till högsta och mest avskyvärda nivå. Karaktären är lika kall som en sten på havets botten och tvingas avancera genom att utföra så varierade och vansinniga dödsstötar som möjligt för att på så vis erhålla de högsta poängerna. Wii-kontrollen används flitigt och fantasifullt till att bland mycket annat kasta objekt och såga folk till döds med den motorsåg som sitter fast på den spelbare karaktärens arm. Att kameran ställer till med problem och ständigt tvingas centreras stör oerhört och försvagar spelets i övrigt klockrena spelkontroll. Trots att Mad World till större delen består av sjukligt svart humor är våldet extremt rått. Detta lämpar sig således inte för de yngre spelarna.

ni som seTT filmen

fiendekroppar mitt itu. Samurajsvärdet går hett och omgivningarna samt kameran färgas röda av alla de konfrontationer man ställs inför. Det är riktigt coolt att hugga sig igenom alla fiendehorder och stridssystemet är balanserat och inte mer komplicerat än nödvändigt. Något som tar udden av spelglädjen är kameran som konstant behöver justeras med hjälp av höger spak för att man överhuvudtaget ska se vad man sätter sin svärdspets i. Andra besvärligheter är stunderna med hoppande och klättrande som fungerar betydligt sämre än fäktandet och sänker spelglädjen ytterligare ett snäpp. Afro Samurai vill vara så mycket på samma gång men mäktar inte med. Samuel L Jackson gör ett fantastiskt jobb som röstskådis och spelets musik och design får räknas till de mest kvalitativa beståndsdelarna.

terligare ett filmlicensspel. Filmen har jag dock inte sett än, så jag kan tyvärr inte jämföra spelet med dess inspirationskälla. En ytterst unik skara utomjordingar har fått i uppdrag att försvara planeten jorden från Gallaxhars arméer. Mer än så behöver du inte veta och det spelmekaniska blir aldrig mer invecklat än spelets handling. Har du en kompis med dig kan du samarbeta genom det lättsmälta äventyret och klura ut enklare pussel tillsammans. Alla de klassiska plattformselementen du redan sett gång på gång har plagierats till fullo, så inget kommer förvåna dig. Inte heller behöver du oroa dig för att fastna eller gå vilse då en snustorr engelsman förklarar hur du ska agera i varje knepig situation. Monsters VS Aliens är ett inte helt misslyckat filmlicensspel men inte heller något som på minsta vis överraskar eller uppmuntrar till en andra genomspelning. MaThias linDer

MaThias linDer

[xbox 360, Ps3]

Ninja Gaiden ska du i det här spelet hugga

MaThias linDer

[Ps3, xbox 360, Ps2, Wii, PC]

somliga av oss som spelar tv-spel brin-

ner för det så pass mycket att vi inte ger upp när vi stöter på hinder eller bossar som kräver tid. Vi gör vad som krävs i form av tålamod och koncentration för att ta oss vidare. Jag vill gärna tro att spelare världen över fungerar på samma sätt som jag, det vill säga inte ger upp. Vi tv-spelare måste tänka kritiskt för att ta oss vidare. Vi måste planera vårt nästa drag.

ninja blade [xbox 360]

ninjor. De första dräper andra ninjor eller fotsoldater på ett något mer jordnära sätt. Den andra typen av ninjor fäller spindlar stora som hus, enorma bilslukande maskar, är moderna och överjävligt smidiga. Ninjan Ken i Ninja Blade är som den sistnämnda. Jag är alldeles yr efter mitt äventyr där jag utfört allehanda akrobatiska bragder och dödat den ena bossen större och argare än den andra. I Ninja Blade saknas nämligen logik och tyngdlag. Precis som i de flesta andra

MaThias linDer

att aldrig ge upp

Coolt med modern ninja

DeT finns ninJor och så finns det

Wanted har nu möjlighet att faktiskt väva vidare på samma historia som presenterades i filmen. Wesley har nu fullt upp med att göra det han gör bäst, använda sina pistoler till att skapa förintelse och ond bråd död. I samma anda som exempelvis Gears of War och Army of Two tar man skydd, hoppar över hinder och ser figuren ur tredje person (ett spelperspektiv som blivit allt mer vanligt den senaste tiden). Det funkar faktiskt förvånansvärt bra och grafiken går från snygg till extremt snygg. Givetvis ska du också få bända på kulor och låta adrenalinet sakta ned tiden så att du precisionsskjuter bättre än ... tja ... Max Payne. Beklagligt är att multiplayer saknas samt att den totala speltiden endast uppgår till cirka fem timmar vilket tyvärr är i snålaste laget. Vad som däremot erbjuds är häftig action i fräsch förpackning som med lätthet gör att man kan spela spelet ytterligare ett par gånger.

vi som spelar Tv-spel och njuter av

ninjaspel drar du omkring på banor som är fyllda till bredden av, i detta fall, monster. Ninja Blade skiljer sig dock från mängden genom dess överdrivenhet, sin grabbiga framtoning och en jäkla massa quick time events som vi främst ser i bossfighterna. Summerat är detta en adrenalinkick utan dess like och en lekfull underhållningsprodukt som inte tar sig själv på blodigaste allvar. MaThias linDer

det har den saken gemensamt – när vi ger oss in i något avslutar vi det inte förrän vi är färdiga. Bara en sådan sak som att vi kommunicerar över flertaliga forum för att dela åsikter, känslor, tips och annat torde väl bevisa vilken sammanhållning och kämpaglöd vi tv-spelande nördar har och vilken gemenskap vi samtidigt delar. Ålder, personlighet och andra kännetecken spelar ingen roll utan det är vårt gemensamma intresse och sätt att hantera det på som binder oss samman och förgyller våra upplevelser ytterligare. MaThias linDer

33


krogguiden

Restaurang amerikanskt O´Learys

S. Kungsgatan 31, Gävle 026-652920 Mån 17-22, Tis-Tors 17-23 Fre 17-24 (nattklubb 2202), Lör 13-02 (nattklubb 22-02), Sön 14-22 På O´Learys kan vi erbjuda dig den totala nöjesupplevelsen i form av den bästa maten från den nordamerikanska kontinenten samt en proppfull bar med öl och drinkar. All aktuell sport visas på våra storbildsskärmar och TV-apparater. Fredagar rockklubb, lördagar nattklubb.

asiatiskt Bong Mai

Brunnsgatan 59, Gävle 026-610036 Mån 11-14 Tis-Tors 11-22 Fre 11-23 Lör 13-23 Sön 13-21 Nu har Gävle fått en ny asiatisk restaurang och bar på Söder – Bong Mai. På menyn hittar du specialiteter från det vietnamesiska och thailändska köket. Måndag-Fredag mellan 11-14 serverar vi vår fantastiska lunchbuffé. All mat finns även för avhämtning och catering. Välkommen!

Lams Terass

Slottstorget 3, Gävle 026-600730 På Lams Terass meny hittar du grillat, fisk, skaldjur och specialiteter från hela Asien tillagade på varje lands vis. All vår mat finns till avhämtning. Fullständiga rättigheter. Lams Terass – hela Asien på en terass.

Sushibar

N. Slottsgatan 6, Gävle 026-101030 Öppet 11-21 alla dagar Mitt i city, endast ett stenkast från torget, hittar du oss. Vi erbjuder sushi av hög kvalitet till bra priser. Ät hos oss eller ta med. Generösa öppettider. Välkomna!

Österns Pärla

Ruddammsg. 23, Gävle 026-513968 Öppet Mån-Tor 11-22. Fre 11-23, Lör 12.30-23 Sön 13-22 Lunch Mån-Fre 11-14 Gävles mesta asiatiska restaurang med mat

från Kina, Thailand och Japan. I en mysig miljö erbjuder vi en bred meny med klassiska rätter, sushi och fullständiga rättigheter. All mat kan tas med för avhämtning. Kontakta oss gärna för cateringförslag. Välkomna!

grekiskt Akropolis

Ö. Islandsg. 27A, Gävle 026-102610 Mån-Fre 17-23, Lör 13-23, Sön 13-21 I vår restaurang på nedre Brynäs erbjuder vi 100% grekisk mat i grekisk, avslappnande miljö. Fullständiga rättigheter, uteservering vår och sommar. www.akropolistaverna.com.

indiskt Goa, indiskt kök & lounge

Nygatan 8, Gävle 026-187708 Lunchöppet Mån-Fre 11-14.30 Mån-Tor 17-22, Fre 17-24, Lör 12-24, Sön 12-22 Varför resa till värmen? Kom in till oss på Goa och avnjut det indiska köket. Spännande rätter på vår lunch- och kvällsservering. Fullständiga rättigheter. Kom och tjoa hos oss på Goa. PS. Vid större sällskap rekommenderar vi att ni bokar bord.

orientaliskt Mezopotamya

S. Kungsgatan 30, Gävle 026-651050 Mån-Tor 16-23, Fre 16-24, Lör 13-24, Sön 13-22 En blandning av orientens smaker! Från vår kolgrill erbjuder vi rätter för alla. Prova gärna vårt lamm – eller någon av våra många fågel-, fiskoch kötträtter. Mysig miljö som passar både familjemiddagen och företagsträffen. Fullständiga rättigheter.

klassiskt Berggrenska Gården

Kyrkogatan 14, Gävle 026-123401 Öppet: Mån-Sön fr. 11 Kvällsöppet Tors-Lör Välkommen till ett nyrenoverat Berggrenska Gården där Tompen och Martin önskar alla gäster en trevlig stund med god mat i mysig

månadens recept gott till sista april Detta nummer är det premiär för vårt

samarbete med Sandvikens Hotell- och Restaurangskola, en skola med 50 års erfarenhet av att ubilda duktiga aktörer till hotell- och restaurangbranschen. Varje månad kommer framtida stjärnskott att dela med sig av sina recept i Nöjesmix. Först ut är Johanna och Sofia som tänker ha tjejfest på Valborgsmässoafton ... ”Det är enkelt att bjuda på bål som välkomstdrink, Bacardi razz med fruktsoda och frysta hallon till de som är äldre och fruktsoda med stänk av lime och hallon som alkoholfritt alternativ. På tjejfest med 10 gäster blir det mycket glatt prat som kan göra att tiden går jättefort. Då är det bra om maten är planerad och till viss del förberedd. Därför satsar vi på grillad fläskfilé och kycklingfilé med

34

potatisgratäng samt en BBQ-sås som går att förbereda i förväg. Gratängen kan göras dagen före – ett tips är att den täcks med aluminiumfolie vid tillagningen så får den fin färg vid uppvärmningen. BBQ-såsen görs med fördel en dag tidigare då smakerna får växa till sig. Köttet ska marineras i förtid av samma anledning. Vill du inte grilla ute går det utmärkt att förgrilla i en grillpanna så att köttet får fint mönster. När det är dags att äta ställs köttet in i ugnen på 200 grader i ca 10 till 12 minuter eller tills kärntemperaturen är 67 grader.”

Kycklingmarinad 2 tsk rökt paprikapulver 1msk olja 1krm krossad svartpeppar Blanda allt i en påse, lägg i fyra kycklingfiléer och knyt om. Den här marinaden ger lite röksmak och fin röd färg.

miljö. Vardagar lunch mellan 11-15, pris 70:inkl. sallad, bröd, kaffe och hembakad kaka.

Bistro Nord

Centralplan, Gävle 026-109101 Öppet: Mån-Lör från kl. 16, Sön stängt Rustik svensk-europeisk mat på faten, lite närproducerat, lite ekologiskt och goda drycker i glasen. Modern avslappnad & representativ miljö, resten får du fylla i ... Varmt välkommen.

Brasserie Absint

Frukost: Mån-Fre 06.30-09.30 Lör-Sön 07.3010.30 Lunchbuffé: Mån-Fre 11.00-13.30 Brunch: Lör 12.00-15.00 Middag: Mån-Tis 14.00-24.00 Ons-Lör 14.00-01.00 Köket stänger kl. 23.00 alla dagar Sön stängt Här på Brasserie Absint erbjuds något för alla. Kom med familjen och ät en hotellfrukost eller brunch för helgen, gå med företaget och ät en god lunch eller dra med dig vännerna en kväll och testa den mytomspunna drycken Absint med alla de traditionella tillbehören. Brasserie Absint – en plats för att mötas, äta, dricka, inspireras och kanske konspirera.

Brunnsgatan 63

Brunnsgatan 63, Gävle 026-610063 Tis-Fred 17-23, Lör 15-23. Vi erbjuder en restaurangupplevelse i mysig miljö och med fantastiskt god mat. Bordsbeställning kan göras på 026-61 00 63. Varmt välkomna. www.brunnsgatan63.se

CH´s Grill & Chill

Nygatan 45, Gävle 026-495 84 00 Restaurangen: Mån-Lör 18-22 (baren öppen 17-22.30) Sön & helgdag stängt Frukost alla dagar Köket på Scandic CH är inspirerat av mötet mellan det heta och det svala i en skön blandning av skaldjur, kött och grönsaker. Prova välsmakande tapas eller njut av en köttbit grillad precis som du vill ha den.

Helt Enkelt

N. Kungsg. 3, Gävle 026-120604 Mån-Tors 16-00, Fre 16-01, Lör 12-01, Sön 15-22 Trevlig stämning mitt i stan! Trivsel & god service är nyckelorden, perfekt barmingel för alla åldrar!

Mingel & Bar

Drottninggatan 10, Gävle 026-124142 MånTors 10-22, Fre 10-01, Lör 10-02 Sön 12-20

Kom till vår trendiga och mysiga restaurang där vi serverar lunch Mån-Fre 11-14. After Work Mån-Fre 15-18. Fredagar mellan 21-01: trubadurunderhållning. Lördagar 22-02: dansband. Klassisk à la carte-meny. Fullständiga rättigheter. www.mingelochbar.se

Scandic Gävle Väst

Johanneslötsv 6, Gävle 026-495 81 00 Restaurangen Mån-Tors 17-22 Fre-Lör 18-22 (baren öppen Mån-Lör 17-22.30) Frukost alla dagar Köket på Scandic Gävle Väst erbjuder en meny inspirerad av våra nordiska mattraditioner. Prova till exempel svenska smårätter eller njut av något gott och grillat i kombination med spännande tillbehör och såser.

Söderhielmska Gården

S. Kungsgatan 23, Gävle 026-652800 Tis-Ons 16-22, Tors-Fre 16-23, Lör 13-23, Sön 13-21 Lounge: Tors 17-24, Fre-Lör 17-01 www. soderhielmska.se I hjärtat av gamla stan på Söder ligger anrika Söderhielmska Gården. Kvällstid erbjuder vi klassiska svenska rätter med internationella inslag. En trappa upp hittar du vår nyrenoverade lounge med skön vardagsrumskänsla. Där kan du avnjuta lättare rätter från vår loungemeny och mysa med goda vänner. Välkommen!

Tennstopet

Nygatan 38, Gävle 026-103970 Mån-Tors 10-22, Fre 10-23, Lör 11-23, Sön 12 -20 Välkommen till ett av Gävles mest klassiska matställen! Vi erbjuder lunch, à la carte, catering & fullständiga rättigheter i geniun och mysig miljö. Varmt välkomna önskar Mikaela med personal!

mexikanskt Bienvenido

N.Slottsgatan 7, Gävle 026-101092, Mån-Tors 11-22, Fre-Lör 11-24, Sön 12-21 Mysig restaurang i mexikansk miljö och med en spännande meny för hela familjen. Största lunchbuffén i Gävle med svensk/mexikansk mat. Mån-Lör 11-15. Kvällstid erbjuder vi även vår buffé till större sällskap. Bra priser till företag och stora sällskap. Vi har även catering – kontakta oss.


krogguiden

modern cross over

Bilagan/Don Peppino

Dinners

E4:an 026-689250, gavlebro@dinners.se öppet alla dagar 7-22 www.dinners.se En fräsch marknadsrestaurang belägen ovanför E4:an. Här kan du avnjuta en spännande wok, fräsch pasta eller varför inte den otroligt populära vegetariska buffén. Varje dag dukas även en enorm fikabrödsbuffé upp. Öl- och vinrättigheter. Lägg konferensen mitt på E4:an hos oss!

Interpool

Södra Kungsgatan 20, Gävle 026-605165 Mån-Fre 15-02, Lör 13-02, Sön 13-02 Vi erbjuder en bred meny med allt från en grym egengjord 200 gr Interpoolburgare, till fiskrätter och populära kötträtter. I våra lokaler kan du se all sport på storbild eller nån av TV-apparaterna, spela biljard på 14 tävlingsbord, spela dart i vår dartavdelning, ta nåt att dricka i den sköna loungen eller i stans fräschaste bar. After Work: Mån-Fre 16-18. Lounge DJ på fredagar och lördagar. www.interpool.se

Järnvägskrogen

Centralstationen, Gävle 026-514495 Sön-Tors 11-22, Fre-Lör 11-23 Njut av god mat i en lugn och trivsam miljö med utsikt över hela Centralplan. Vardagar 11-14.30 dukar vi upp en stor lunchbuffé med husmanskost. Kvällar och helger erbjuds läckra maträtter från det kreolska köket samt välsmakande traditionell à la carte. Varmt välkommen! www. jarnvagskrogen.se

Sahflor´s Skafferi & Bistro

Drottningg 24-26, Gävle 026-105010 Mån-Fre 8-18, Lör 10-15 Frukost Mån-Fre 0810 Lunch Mån-Fre 11-14 Brunch Lör 10-14 Kvällsöppet efter ök. Välkommen till Sahflor´s Skafferi & Bistro som är tillgänglig för alla. Vi finns för att du ska tycka mat är kul, vi vill sätta lite extra krydda på vardagsmaten och våga testa nya smaker. Catering, kvällsbokningar, företagsevenemang, vårfesten. Ring oss för förslag. www.sahflorsskafferi.se

Pub

Hattmakagarg. 15, Gävle 026-121360 Ons-Lör 17-02, även x-tra evenemang Sön-Tis Mysig pub med karaokeunderhållning. Veckans erbjudande. Jackvegas-spel. Blackjack-casino. ”Var kvällens artist med karaokesång”. Karaoketävlingar med fina priser. Restaurangen, Don Peppino, kan erbjuda festarrangemang eller varför inte bara en trevlig middag. Varmt välkomna!

CC-Puben

Centralplan 3 Gävle (mittemot Centralstation) 026-120940 Öppet: Tis-Tors 16 – 22, Fre 1601, Lör 14-01, Sön 14-21 Gävles genuinaste pub i en unik miljö och atmosfär, med riktigt god mat, à la carte och pub-meny. Live-musiken är CC-Pubens nerv, välkänt sedan årtionden tillbaks, många välkända namn har gästat CC’s scen genom åren och fler kommer. Se vår kalender på www. ccpuben.se

Bishops Arms

Södra Kungsgatan 7, Gävle 026-652575 Mån+Tis 16-23, Ons 16-24, Tors-Fre 16-01, Lör 13-01, Sön 13-22 Välkommen till Gävles mest genuina engelska pub med stans största whiskysortiment. Eller vad sägs om 300 olika sorter? Bakom baren finns även 150 olika sorters öl på flaska och 23 på fat. Fish´n´chips är naturligtvis en av många klassiska rätter på menyn. Vi erbjuder även whiskyprovningar för privatpersoner och företag. www.bishopsarms.com

Munken

Brynäsgatan 1, Gävle 026-188551 Tis-Ons 11-22, Tors 11-24 Fre 11-01, Lör 13-01, Sön 13-22 Lunch Mån-Fre 11-14 Mysig kvarterskrog på Brynäs inspirerad av Irland. Här sitter du och ditt sällskap i våra speciella öltunnor. Prisvärd à la carte-meny. Husmanskost på lunchen. Fullständiga rättigheter.

Nattklubb

rika nattklubb stoltserar med makalöst pampiga lokaler, fantastisk personal och en ljudanläggning som slår det mesta. Så se till att komma i tid om du vill vara med och festa under kristallkronorna och insupa den vansinnigt trevliga partyatmosfären! Gävles i särklass gladaste nattliv!

Goya

Nygatan 18, Stortorget, Gävle 026-660030 Discotek: Fredag & Lördag Drinkar, musik, dans, artister! Gävles mest an-

catering

Hang Loose

Eva & Carinas Kök

Nygatan 41, Gävle 026-613393 Prestigelös underhållning på högsta nivå! Bra människor gör saker tillsammans. Fredagar: Party & schlager Hang Loose Style. Södertiderna är tillbaka (18 år). Nasty Saturdays: Kunde golvet svikta som det gjorde på gamla Hang Loose så skulle det brista under våra lördagar! Tre dansgolv: Rock, Party och Main Floor (20 år). www.hangloosebar.se eller Facebook.

S. Stapeltorgsg. 16b, Gävle Eva: 0735-177400 Carina 0735-177401 Catering med omtanke! Vi är stolta över att kunna leverera både kvalitet och känsla. Vår mat lagas med omtanke och är hemlagad & hembakad. Vi kommer dit du önskar, företaget, ute, hemma eller till lokalen. Vi erbjuder bufféer, à la carte, sallader, soppor, smörgåstårtor, kaffebröd & bakverk m.m. Ring för priser och menyer eller titta på vår hemsida www.eckok.se

Heartbreak Hotel

Gefle Gourmetservice

N. Strandgatan 15-17, Gävle 026-183021 Mån-Fre lunch 11-14, Ons-Tors 16-02, Fre-Lör 18-02, Sön stängt www.heartbreak.se Stora lokaler som lockar en bred publik, ösiga rockband blandas med discotoner. Här serveras en meny inspirerad av det amerikanska köket. Kvällstid förvandlas lokalerna till en av Gävles mest populära nattclubar. SlickCity varje torsdag, fredag och lördag på nedervåningen hela hösten och vintern.

Kharma Lounge

Baldersplan 7, Sandviken 026-272780 Mån-Sön 14-24 samt Ons, Fre & Lör 14-02 Underbar har fått lämna plats åt det nya Kharma Lounge. Vi erbjuder en avkopplande loungemiljö där du och dina vänner, arbetskamrater eller din familj kan äta, dricka, trivas och njuta av tillvaron. Öppet alla dagar i veckan. Vill du ha mer ös så har nattklubben öppet ons, fre och lör. www.kharmalounge.se

Café Café Kanel

fikabröd och tårtor från vårt eget bageri, serverar även mat som lasagne, pajer, foccaccia mm. Vi erbjuder catering. www.cafekanel.se

Femte Tvärgatan 23, Gävle 026-189900 070-5823328, 070-8230953 Catering med kvalitet! Vi på Gefle Gourmetservice erbjuder catering av hög kvalitet till rätt pris för alla tillfällen. Vi skräddarsyr menyer och anpassar oss efter dina önskemål. Kontakta oss gärna för priser och förslag. www.geflegourmetservice.se

Tennstopet

Nygatan 38, Gävle 026-103970 Mån-Tors 10-22, Fre 10-23, Lör 11-23, Sön 1220 Gör det enkelt för dig, låt oss på Tennstopet leverera maten till firmafesten, födelsedagskalaset, svensexan, tjejkvällen etc. Catering av sallader, kalla och varma rätter, smörgåstårtor mm. Ring för priser och meny.

Två Kockar

N. Åkargatan 67a, Gävle 026-606060 Lunch Mån-Fre 11-13 Catering för alla tillfällen. Vi fixar din fest (både lokal och mat), vi kan ta emot upp till 300 gäster. Se våra menyer och erbjudanden på www. tvakockar.se. Ring för mer info och offertförfrågan.

Nygatan. 33, Gävle 026-101580 Mån-Fre 10-18, Lör 11-17, Lunch Mån-Fre 1114 Brunch Lör 11-16 Café Kanel är ett café där du kan fika eller äta i en lugn och mysig miljö. Vi serverar mat med lågt GI. Mån-Lör hittar du vår GI-salladsbuffé, vi har även varmrätter med lågt GI. Stort utbud av

månadens recept Fläskfilémarinad 1citronklyfta 1/4 chilifrukt 2 vitlöksklyftor 5 strån timjan 1/2 msk rosépeppar 1 msk olja Lägg citronklyftan i en liten plastpåse och kläm lite för att pressa fram lite saft. Grovdela chilin och vitlöken (kan utelämnas vid vitlöksförbud), blanda ner allt i påsen och lägg i portionsbitar av fläskfilén (ca 80 – 100 g/portionsbit). Den här marinaden ger fräschhet med örtkrydda och chilisting.

BBQ-sås 1/2 dl senap 1 dl chilisås 1 msk vatten 1 msk flytande honung/sirap

1 dl olja röda kryddor 1/2 tsk krossad svartpeppar + salt Blanda allt flytande utom oljan som du strilar i under vispning så att såsen håller samman. Avsluta såsen med att blanda i kryddorna – ju fler sorter desto komplexare smak.

Potatisgratäng 12 st normalstora potatisar 1 st gul lök 3 dl grädde 2 dl mjölk 2 klyftor vitlök salt + malen vitpeppar malen Skiva potatis och lök tunt – blanda i en eldfast form, salta och peppra jämt över. Blanda runt och häll grädde och mjölk över. Täck med aluminiumfolie om du gör gratängen i förtid, grädda i ca 50 min tills potatisen känns klar och krämig. Värm upp den i ug-

nen på 200 grader i minst 30 min tills den är varm i mitten och fått fin färg. Planera tiden så att köttet steks färdigt samtidigt. Extra gott blir det med en grönsaksgrillpinne till denna rätt. Trä på valfria grönsaker som t.ex. lök, zucchini, champinjon, paprika eller majskolv. Stek i grillpannan.

Johanna Lundberg

Drömmer om att öppna ett mysigt café i gammaldags stil, kanske ihop med syrran som också hon gått på Hotell- och Restaurangskolan. Är annars social och trivs med kamratgänget.

Sofia

kockarna: Johanna

Sofia Sikström

Är glad jämt och tycker det är kul med dans. Numera har dock dansandet trappats ner till en gång i veckan till förmån för mys med pojkvännen.

35


nöjeskalendern Gävle 24 april

M.A.N. på Wasteland.

25 april

Ungdomsfesten på Gävle Stadsbibliotek. Performance, music, rap och dans – av och för unga. Uppträdanden av Ricky, Kaskito och Ngoma ya Africa, Treffens showoch dansgrupp, G-Force, Blue screen, Fusion. Konferencier: Vazir. Även prova på Rockband, kafé m.m. Gratis entré.

25 april

Mickeys på Parken. Kända från TV-pro-

grammet Dansbandskampen.

25 april

Ulla Skoog & Trond Lindheim tral-

lar vidare … på Gävle Teater. Det bjuds en helt ny show med sång, musik, sketcher, berättelser samt möten med diverse typer. Typerna gestaltar Ulla Skoog själv, men i ärlighetens namn kan nog inte musikern Trond hålla sig, utan bidrar på sitt sätt med någon karaktär.

26 april

Lill Lindfors på Konserthuset. Med sin magiska, sensuella utstrålning bjuder hon, ackompanjerad av ett band med Hector Bingert och Claes Crona i spetsen, på axplock ur en makalös karriär.

29 april

Magnus Nordin på Kafé Edbom. Träffa

ungdomsförfattaren Magnus Nordin som skriver spännande, skrämmande, nervkittlande böcker.

29 april

Balettakademien på Gävle Teater.

30 april

Sista april. Gefle Drängar hälsar in våren på Konserthuset.

30 april

Blaze Bayley på Parken. Iron Maiden och

Wolfsbane-sångaren kommer till Gävle. Gästar gör Enemyinside och Ground Mower.

1 maj

Rockkaraoke på O´Learys.

1 maj

Big Comedy på Konserthuset. För tredje

blir stegen för att hamna där man bör? Per Persson och hans pack har tagit både myrsteg och sjumilakliv för att åter befinna sig i sitt rätta element. Det blödande hjärta som kollektivt tillhör Perssons Pack gav oss debuten Kärlek och Dynamit 1989 och genom 90-talet hänförde de oss med ett flertal skivor till. Någon gång under samma decennium, efter ett otal spelningar och harvande, blev det för mycket. En paus som var tänkt att endast bli en liten paragraf i bandets historia blev något längre än vad någon egentligen hade kunnat tänka sig. Tretton år lång. Nu med 2009 framför sig vänder världen åter sina blickar mot ett band som känns mer vitalt än någonsin. På order av nye gitarristen Love Antell (till vardags medlem i Florence Valentin) tvingades Packet in i en ”på tok för dyr studio” och ett par lovsånger till utanförskapet spelades in. Dessa genererade snabbt svar från EMI som kände pliktens kall och lovade att släppa det kommande alstret. Över comeback-albumet Öster om Heden, det sjunde i ordningen (borträknat samlingarna Diamanter och Blod eller Guld ) skymmer en aura av smärta och rus. De trasiga tonerna som ligger både Lars Winnerbäck och Bruce Springsteen nära är kvar och blandningen av eufori och svärta får varje hjärta att vekna. Sveriges samtid har aldrig förklarats på ett så vackert och klart sätt som nu.

Abramis Brama på Wasteland.

Soulz dansavslutningsshow på Spegeln.

10 maj

Ale Möller Band och Kulturskolan på

Konserthuset.

15 maj

Derry Quay och Rascar Capac på CC-

puben.

Frida Hyvönen på Spegeln.

16 maj

Milo på Spegeln. Releasefest för EP:n

Another Try och premiärspelning för Gäv-

lebandet Milo.

Tretton år efter att Mark Olson lämnade The Jayhawks, som då blev Louris band, har de båda artisterna blivit vänner igen. Det resulterade i albumet Ready for the Flood som släpptes förra året.

Lördagsunderhållning med Kultur-

17 maj

Södersöndag i Gamla Gefle.

avslutningskonsert

Bobby McFerrin på Konserthuset.

21 maj

The original Elvis Tribute på Parken.

23 maj

Magic of Dance på Gävle Teater. En storslagen show där man får se dansare från Ackes Dansskola framföra explosiva, fartfyllda dansnummer med inspiration från olika dansstilar som streetdance, disco, jazz, modern, show, latino show, salsa, chacha, samba, rumba, vals, tango, quickstep, stepp samt delar från välkända filmer.

30 april

Valborgsmässofirande i Gysinge och

Högbo Bruk. Traditionellt valborgsfirande med körsång, vårtal, kase, fyrverkerier, servering av korv och kaffe. Butiker och serveringar har kvällsöppet. Kasen tänds ca 20.30.

2 maj

Gadget på Kungen. Även Cyness, The Ar-

son Project, Panzerschreck och Corrosive Carcass spelar live denna kväll.

6 maj

Time to Time på Drömfabriken.

4 maj

Metallica på Globen. För drygt en månad sedan ställde Metallica in sin andra konsert på Globen då sångaren James Hetfield hastigt blev sjuk (det snackas om matförgiftning). Snabbt som attan bokades en ny spelning vilken är just den här.

5 maj

set!

Konserttip

7-10 maj

Nationell hästhoppning på Högbo

Ridklubb.

John Lindberg Trio på Drömfabriken.

Visual på Folkets Hus.

konserter i sthlm 25 april

Mando Diao + Jonathan Johansson +

26 april

Simply Red på Annexet.

29 april

Ben Kweller på Kägelbanan.

1 maj

7 maj

1 maj

8 maj

2 maj

Pascal på Cirkus.

3 maj

Glasvegas på Cirkus. 2008 års gunstling-

ar i musikpressen var inte det minsta oförtjänt skottarna Glasvegas. När den självbetitlade debutskivan släpptes i oktober blev den det perfekta soundtracket till den grå, svenska hösten. De nattsvarta texterna träffade rätt och skivan toppade de flesta listorna över årets bästa. Musiken är fylld av hjärta och smärta och har en sällan skådad glöd. Bandet förtjänar varenda spaltmeter de fått under året. Att de i december följde upp med jul-EP:n A Snowflake Fell (and it Felt Like Christmas) och kanske tidernas jullåt Fuck You, It’s Over gjorde inte saken sämre.

Andrew Bird på Strand.

Perssons Pack på Spegeln. Hur många Bullet & Heave på Parken.

Hassle på Mosebacke. Hassle skulle kunna beskrivas som artistdrömmen personifierad. Det började med en singel som spelades lite här och där, fortsatte med ett svenskt skivkontrakt, gick vidare till bejublade livegig i hemlandet och lyfte sen till ett avtal med ett av världens idag viktigaste skivbolag, Island Recordings. Avtalet är ett av de största som undertecknats i den engelska musikbranschen de senaste åren och innefattar alla länder förutom Nordamerika. Första singeln släpps i England under sommaren och i Sverige är debutsingeln Hurtful nu en av de 20 mest spelade låtarna på radio.

… And You Will Know Us by the Trail of Dead på Debaser Medis.

3 maj

7 maj

36

ken. Unga lovande folkmusiker uppträder.

Handsome Furs på Strand.

18 maj

6 maj

steg kan man vandra innan man hamnar på samma ställe där man började? Hur många

Gestrike Låtverkstad på Drömfabri-

Olle Ljungström på Rival.

skolan på Konserthuset.

19 maj

Mark Olson & Gary Louris på Spegeln.

29 april

30 april

16 maj

5 maj

mationsverkstad med Daniel Palmberg.

Adiam Dymott på Annexet.

15 maj

Jazztreornas

Gör din egen film på Konsthallen. Ani-

Florence Valentin på Cirkus. Bandet Florence Valentin startade som ett kollektiv i Haninge, söder om Stockholm City. De debuterade med EP:n A llt dom bygger upp ska vi meja ner våren 2003 på MNWetiketten Mistlur. Då hade de redan gästat TV-programmet Sen kväll med Luuk. Med ojämna mellanrum har de gett ut en handfull singlar, samt fullängdsalbumen Jonny Drama (2004), Pokerkväll i Vårby Gård (2007) och nu senast Spring Ricco (mars 2009).

22-23 maj

9 maj

på Konserthuset.

28 april

3 maj

13 maj

8 maj

året i rad kommer humorturnén Big Comedy till Gävle Konserthus. Med på turnén denna gång är inga mindre än: David Batra, Johan Glans, Petra Mede, Lennie Norman, Johan Rheborg, Henrik Schyffert och Peter Wahlbeck.

sandviken

3 maj

Woven Hand på Debaser Medis.

Blindside på Debaser Slussen.

Yeah Yeah Yeahs på Debaser Medis.

9 maj

Molotov Jive på Fryshuset.

9 maj

Joe Bonamassa på Berns.

9 maj

James Yuill på Debaser Slussen.

9 maj

Deportees på Debaser Medis.

9 maj

Laakso på Strand.

14 maj

Anna Maria Espinosa på Södra Bar.

14 maj

Jean Michel Jarre på Hovet. Jean Michel Jarre är en innovativ artist som underhållit och exalterat miljoner människor live och slagit flera världsrekord i besökarantal. Med sin elektroniska musik har han besökt


nöjeskalendern hela världen och lämnat avtryck på allt från Houstons ”skyline”, Londons Docklands, Peking, Moskva och de egyptiska pyramiderna. Han har just avslutat en utsåld Europaturné där Oxygene, hans mångmiljonsäljande första album, firade trettio år. Enda Sverige-framträdandet under denna turné var på ett utsålt Cirkus i Stockholm, den 4 april tidigare i år. Med en helt ny superproduktion lovar Jean Michel Jarre inför turnén att sammanföra den energi som enbart en makrokonsert kan frambringa, med känsloladdningen som en arenakonsert lockar ur besökaren. Med en fusion av analoga syntar, nyskapande digital teknologi, enorma videoprojektioner (full HD), spektakulär laser- och ljuskoreografi har Jean Michel Jarre skräddarsytt en arenashow som summerar hans talang och förmåga att skapa evenemang som blivit milstolpar i musikhistorien. Han kommer att framföra musik från hela sin karriär.

18 maj

Snow Patrol på Cirkus.

24 maj

Kristofer Åström på Berns.

28 maj

Melody Club på Debaser Medis.

biopremiärer 1 maj

Downloading Nancy. Albert och Nancy har varit gifta i femton är. En dag ger sig Nancy av för att träffa Louis som hon träffat på internet. För honom har hon berättat om

sitt misslyckade äktenskap och sitt begär efter smärta. Dessutom har de en överenskommelse om att Louis ska döda Nancy men när Louis tvekar blir Nancy alltmer desperat. I rollerna Maria Bello, Jason Patric, Mikael Nyqvist, Rufus Sewell m.fl.

1 maj

X-Men origins: Wolverine. Filmen utspelar sig före händelserna i X-Men och berättar historien om Wolverines våldsamma förflutna, hans komplexa förhållande till sin bror Victor Creed och jakten på de som är ansvariga för hans älskades död. I rollerna bland andra Hugh Jackman, Liev Schreiber, Ryan Reynolds och Lynn Collins.

1 maj

State of Play. Kongressledamoten Stephen Collins är partiets påläggskalv. Han är ung, snygg, begåvad och ordförande i det statliga organ som håller koll på landets försvarskostnader. En del ser honom som partiets näste presidentkandidat. Men en dag hittas hans assistent, som även varit hans älskarinna, brutalt mördad och en rad mörka sanningar ser dagens ljus. Kriminalreportern McCaffrey får av sin skrupelfria redaktör Cameron i uppdrag att utreda fallet, trots att han faktiskt är nära vän med Stephen Collins. Tillsammans med sin kollega Della gör han en upptäckt som hotar landets hela maktstruktur. Samtidigt som de inser att när miljarder dollar står på spel går ingen säker! I rollerna bl.a. Russel Crowe, Ben Affleck, Helen Mirren och Rachel McAdams.

8 maj

Mañana. Marco har aldrig varit ihop med

en tjej. Mattias har varit ihop med sin all-

deles för länge. Marco inleder en flört med sin äldre nyskilda chef medan Mattias sätter igång en idiotsäker plan för att få sin tjej att dumpa honom. Det är upptakten till Conchas långfilmsdebut, där vi hänger på två barndomskompisar som varit barn i tjugotvå år, och nu börjar det bli tid att växa upp! Eller som Marcos pappa uttrycker det: Att skaffa sig punghår! I rollerna Fransisco Sobrado, Alexandra Dahlström m.fl.

13 maj

Änglar och demoner. Ron Howard,

regissören bakom storfilmen Da Vinci-Koden, är tillbaka med filmatiseringen av den

första romanen om Robert Langdon skriven av Dan Brown. Boken är såld i mer än 13 miljoner exemplar i världen. Robert Langdon, Harvard-professor i religiös symbolik, upptäcker bevis på att det legendariska hemliga sällskapet Illuminati fortfarande är vid liv och på gång att ännu en gång hota sin urgamla mytomspunna fiende – den katolska kyrkan. Illuminati har lyckats stjäla en mycket kraftig bomb skapad med en ny teknik och de meddelar att den ska placeras någonstans inom Vatikanstaten. Jakten på Illuminati och bomben blir en hård kamp mot klockan ... och snart måste Langdon riskera mer än han någonsin kunnat förutsäga. I rollerna bland andra Tom Hanks, Stellan Skarsgård och Ewan McGregor.

22 maj

Original. Henry har under hela sitt liv ansträngt sig för att passa in. Han har blivit en blek kopia av vad han kunnat bli – en spegelbild av andras förväntningar. Efter en omskakande upplevelse övertalas Henry att följa med sin nye bäste vän Jon till Spanien – för att börja om på nytt och öppna en bo-

dega! Farväl regn och sura miner! Hola tapas y sangria! Innan det spanska äventyret kan börja måste Henry styra upp en hel del. Han måste rädda sin mor från dårhuset, finna tatuerad kärlek på en mörk strippklubb, smuggla anabola steroider och förstummas över sanningen om sin bäste vän. Inget blir som Henry tänkt sig och han fastnar i en virvel av bisarra händelser. För att få kontroll över sitt liv måste Henry förvandlas till sitt rätta jag, ett strålande och färgstarkt original. ”Original” är en säregen svensk-dansk dramakomedi om identitet, längtan och kärlek. En sagoskimrande historia om kamratskap där inget är vad det verkar. I rollerna bl.a. Tuva Novotny, Sverrir Gudnasson och Jesper Christensen.

22 maj

The Last House on the left. Samma

dag som Mari Collingwood anländer till familjens lantställe vid en enslig sjö, blir hon och hennes kompis Paige kidnappade av psykopaten som rymt från ett fängelse i närheten. Krug har sitt gäng med sig som består av hans galna flickvän Sadie och hans sadistiske bror Francis. Krug har också med sig sin son Justin som står helt maktlös inför faderns ondska. Mari lämnas att dö, skadad och totalt skräckslagen. Hennes enda hopp står till att hon lyckas ta sig tillbaka hem till sina föräldrar John och Emma. Vad hon inte vet är att även hennes förövare sökt skydd där hos hennes föräldrar. När den hemska sanningen går upp för Maris familj tar historien en oväntad vändning som får de tre främlingarna att förbanna den dag de kom till – det sista huset på vänster hand … I rollerna bland andra Sara Paxton, Tony Goldwyn och Riki Lindhome.

72696 Nytt nummer för SMS-biljett.

Spara kontanter. Res billigare med SMS. SMS:a GS, GU eller GV till 72696 Skolungdomar 7-19 år – GS, 10 kr Ungdomar 20-25 år eller stud – GU, 13 kr Vuxna – GV, 20 kr SMS-biljett gäller inom Gävle zon 61. SMS gäller som biljett i 90 min. Operatörens avgifter för SMS tillkommer. Kostnaden kommer på din mobilfaktura eller dras från ditt kontantkort. Biljetten ska vara beställd och levererad innan du stiger ombord. Har du frågor, ring Trafikupplysningen 0771 - 9 10 10 9.

www.xtrafik.se

37


sista uppslaget

krönika sTenöver DeT värsTa meD att bli äldre är att man vaknar en morgon och är helt stenöver. Nej, det smyger inte sig på. Nej, det är inget som sker gradvis. Du är hipp ena dan och lika het som Kikki Danielsson andra dan. från aTT ha variT hyfsat nutidsori-

enterad vad gäller musik, mode och allmänna händelser kan du inte ett dygn senare slå upp en tidning och läsa musikrecensionerna utan att se ut som ett frågetecken i ansiktet. Det är skrämmande och ganska ångestframkallande om man inte väljer att tackla det på rätt sätt. Det vill säga snyta sig i näven, torka tårarna, hugga tag i någon som har koll och förhöra sig om vad det är man ska kolla upp och vad som bara är blaj. vaD man DefiniTivT inTe ska göra när man inser att man är stenöver, är att tro att man ska ändra sin klädstil och att försöka ha det som är inne. Dagens mode är gjort för 19-22 åringar – låt det sitta på dem och klä dig bara i grejer som du VET att du ser bra ut i. Och om du tvivlar på vilka plagg det är, så är det bara att snyta sig i näven, torka tårarna och hugga tag i en vänlig, äldre väldigt god MANLIG vän som helt sanningsenligt kan tala om för dig vad du passar i och inte. Som Järven när han fick mig att lova att aldrig köpa shorts. Lita inte på kvinnor, hur nära vänner ni än är. Det kan bara klacka till i henne när du kommer utsvischande ur omklädningsrummet och ser ut och känner dig som en miljon. Helt plötsligt så kan hon, med frost i rösten, tala om för dig att orange inte är din färg. Det finns väldigt få kvinnor som låter sina vänners strålglans överglänsa dem själva. DeT är precis som om det finger du ständigt hade i hetluften nu har krullat ihop sig av egen förmåga och du står ensam i mörkret enbart iklädd en Takano-overall. Med en Mon Chi Chi under armen. Lyssnandes på Habbahabba zutzut. faTTa aTT DeT kommer att hända. Ta

denna text till ditt hjärta och begrunda den.

tävling Vinn körlektioner på Ansans!

Du kommer aTT Bli älDre. Du kommer att bli ute. Du kommer att vara tjejen som säger ”Fan vad högt dom spelar. Man kan ju inte prata!”. Men det är inte ljudnivån som ändrats. Det är du som blivit gammal.

i am forever pissing my pants in mortal fear ...

har Du inTe körkorT är DeT hög TiD aTT göra någoT åT DeT! I samarbete med Ansans Trafikskola har vi nöjet att lotta

ut två stycken körlektioner för bil (430:- per lektion). För att delta i tävlingen vill vi ha svar på följande fråga: Mellan vilka perioder är det lagligt att köra med dubbdäck? Två personer vinner en körlektion var. svarar gör Du genom aTT:

1. Maila till anna.utterberg@nojesmix.com och skriv i ämnesraden vilken tävling det gäller. 2. Posta till Nöjesmix, Box 367, 801 05 Gävle. Obs! Glöm inte skriva ned ditt namn och dina kontaktuppgifter (adress och telefonnummer). Senast den 8 maj vill vi ha ditt svar. sara hansDoTTer-MÅrTens

38


sista uppslaget

Månadens snyggaste på nojesmix.com

inne & uTelisTan

av sara hansDoTTer-MÅrTens macs hello kitty-smink

Faktiskt riktigt sött. MAC har helt fantastiskt smink med mycket pigment i ögonskuggorna och en oändlig mängd färger att välja mellan. Som att gå in i en godisaffär.

våren

emelie, interpool lördag 4/4-09

månaDens Drink

alice old Sain & Musse, ts fredag 27/3-0 9

aBsoluT eQuesTreinne 1 Del aBsoluT ciTron 1 Del pisang amBon 2 sTänk apelsinJuice Torr äppelciDer

Nu är äntligen våren här med globala uppvärmningens varma vindar. Genast börjar folk att klä av sig som om vi bodde på franska rivieran. Det är tunna skjortor och clamdiggers och bara ben under fladdrande kjolar. Skärp er! Nästa vecka kommer det att snöa. Har ni inte lärt er någonting? Man ser bara idiotisk ut när man har tee och shorts och står framför en snödriva som ligger och krymper i solen.

skänka

Jag gillar att skänka saker. Har ni inte använt ett plagg på sex månader? Skänk bort det! Skänk till era vänner eller till någon välgörenhetsorganisation. Kämpa emot konsumtionshetsen och shoppa second hand. Men framför allt – sitt inte hemma på en hög med saker ni aldrig använder. Jag ger bort allt som jag inte har någon nytta av. Mobiler, kläder, möbler, böcker. Och det man inte kan skänka återvinner man.

mando diao Bygg samtliga ingredienser på krossad is i ett stort vinglas. Garnera med en äppelskiva, ett gult cocktailbär och en spiral av citronskal.

reCePT frÅn CoCkTailguiDen.CoM

Jag vet att jag är sist igen men skivan Give me Fire är nog bland det bästa och sprittande jag hört på länge. Framför allt låten Dance with somebody. Med tanke på hur otroligt sen jag är med att upptäcka saker så skulle man kunna kalla den här listan Tjenare Blixten snarare än Inne, men ...

bon iver

vinnare: årskorT på gävleTraveT:

Håkan Lantz och Jonas Ekström. konserTBilJeTTer rockweekenD:

Kenneth Westberg, Mats Klang och Micke Rönn.

Citatet It takes a long time to grow young. paBlo picasso

Måste jag få hylla oxå. Man kan inte annat än gilla en kille som delar ut texter till publiken för att hans sånger behöver flera röster. Bon Iver som kommer från det franska uttrycket Bin Hiver = Bra vinter, är framförallt musikern Justin Vernon som lämnade sina vänner, sin flickvän och en tid av sjukdom och satte sig i en stuga i skogen. Där skrev han musik. Resten är som man säger historia.

lindeXstrumpor

Lindex har gjort vårens mest ombloggade strumpor med svart baksida och beige framsida. När Elin Kling hade på sig dem i Paris så fick hon frågan om det var Chanel. När jag har mina på mig så får jag frågan om de kommer från Ullared … Men Lindex har även gjort ett par med ett svart och ett grått ben som är jävligt snygga att ha till en t-shirtklänning och kavaj.

the city

kameratjuvar

Jag levererar här ett numer klassiskt citat från Annika Ohlström ”Hur fan kan man ta nån annans sak?”. I fyra månader fick jag ha min fina digitalkamera som jag fått av mamma i födelsedagspresent. Sen var det någon långfingrad jävel på Uppsala Konserthus som snodde den ur min väska under A Camp-konserten. Sånt gör en så jävla deprimerad.

för små storlekar

Häromdagen hörde jag en i personalen på Åhléns beklaga sig för en väninna. Hon är vanligen strl 36 men måste köpa LARGE för att komma i Whyreds kläder. Till vem gör man kläder då? När 36 är en large? Att systematiskt utesluta en viss typ av kvinnokropp från mode är inte bara äckligt, det är även idiotiskt. Underviktiga 20-åringar är inte direkt den köpstarkaste gruppen.

pollen

Och vips var jag pollenallergiker. Från att ha stått och fnissat åt Vesslans fixande och trixande med nässpray och ögondroppar sitter jag i solen och ser ut som om jag gnuggat ögonen med sandpapper. Och känner så också. Men man kan alltid dubbla dosen hörrni!!!

cykel på löst grus

Tillhör kanske det farligaste med våren. Kan leverera en sladd som i värsta fall gör att man måste borsta bort löst grus från såret med en rotborste. Återigen måste jag höja ett finger i varning för att för tidigt njuta av våren och helt glömma bort att den där sopmaskinen måste komma och sopa upp allt löst grus innan man cyklar loss …

ola rapace

Man skulle kunna tycka att Ola Rapace hade det ganska förspänt med en fruga som hypats hela hösten och våren för sin roll som Lisbet Salander. Han hade kunnat luta sig tillbaka, ätit gott på frugans lön och gått på premiärer i ett halvår – minst. Men nejdå. Man måste åka bil med droger och larva sig totalt. Att sen Ola numera har anammat den beryktade flottiga Torsten Flinck-pagen gör ju inte saken bättre. Jag anar ett mööönnssster ....

dr phil

Har blivit mer och mer lik Jerry Springer. Med en fru som är så lyft att hon snart har skägg och en aldrig sinande ström av dåliga ämnen har Dr Phil gått från att vara en ganska vettig men bufflig snubbe till en smaskig talkshowvärd med svettig flint. Synd på så rara ärtor ...

Även om Whitney inte har samma gå-igenom-rutan-kvalitet som Lauren har hon helt galet snygga kläder på sig. Plus att hon jobbar hos Diane Von Furstenberg vars kläder jag avgudar. Nu sitter jag helt hooked igen varje lördag och kollar vad alla har på sig. LOVE IT.

39


ANGELICA Klänning 999:från Day Linne 349:från Gossip Smycke 568:från Pilgrim

Klocka Tag Heuer Aquaracer 29995:-

40

SAMI Kostym 1195:Skjorta 299:Slips 299:Bälte 349:Ord. 2142.Nu 1795:Allt från Selected Klocka Tag Heuer Carrera 34995:-

Nöjesmix 05 2009  

Utgåva nr 5 år 2009 av Nöjesmix.