Page 1

Gratis nöjestidning i Gävle, Sandviken, Valbo, Hofors & Ockelbo

#8 oktober 2013

träning

Crossfit

Vi testar höstens hetaste träningstrend

Motocross sport

Markus Lövgren: ”Nästa mål är att vinna Sverigecupen”

inredning / musik / mode / hockey: simon bertilsson / aktuellt 1


addLemon

GÄSTRIKLAND

104.9 FM

PRAKTIKANT-MALIN . Dansken . HENRIK JOHNSSON . PETTER MIKAEL TORNVING . SIGGE EKLUND . ALEX SCHULMAN

VARJE MORGON FRÅN KL 06 2


Nu går startskottet

för ditt framtida gymnasieval!

FRISKOLEMÄSSAN 2013 Tisdag 8 oktober kl. 16-19, Läkerol Arena i Gävle

Välkommen till en informationskväll där du träffar lärare och elever från sex starka friskolor i Gävle/Sandviken samlade på ett och samma ställe. Vi presenterar våra program och ger dig smakprov på hur vi arbetar på respektive skola.

Varmt välkommen! www.friskolemassan.se

3


ledare

ina kollegor på tidningen Mitt Gävle hade i det senaste numret ett IT-tema vilket fick mig att fundera lite över teknik i allmänhet och sådan jag nyttjat i synnerhet. Teknik jag minns. Min första musikspelare hade dubbelt kassettdäck och avtagbara högtalare. 1984 släpptes filmen The Neverending Story i vilken musikern Limahl sjöng ledmotivet med samma namn. Jag fick kassettbandet av min farmor i namnsdagspresent samma år och lyssnade det sönder och samman samtidigt som jag plöjde Enid Blytons Fem-böcker (har läst alla). Bandspelaren står i dag i stugan och används uteslutande till att lyssna på radioprogram som Sjörapporten. Det rosa klistermärkshjärtat på ena högtalaren sitter fortfarande kvar. Det skulle dröja till början av 90-talet innan jag fick min första stereoanläggning (på den här tiden var det viktigt att de var stora och krävde en musikmöbel) med cd-spelare. Jag hade sedan tidigare ett gäng vinylskivor och hur det kom sig att Depeche Modes Violator blev det första lp-albumet jag köpte för egna pengar vet jag faktiskt inte (bra val dock!). Den första cd-skivan jag sedermera införskaffade till min egen anläggning var inte alls lika kreddig, det var soundtracket till Days of Thunder ...

I början av 90-talet gjorde också mobiltelefonen entré i vår familj. Pappas jobb krävde tillgänglighet även när han inte var på sitt kontor och bilen utrustades med en sån där stor klump ni vet som mest liknande ett stort batteri. Malligheten när man fick ringa någon från biiiiilen var dock stor. Min egna första nalle, för så hette det ju då, var av modellen utdragbar och fick knappt plats i min kuvertväska. Genom åren har det sedan hunnit bli en del modeller där min Nokia 8210 fortfarande minns med lite extra värme. Så nätt, så många möjligheter att byta skal! I dag är jag inbiten ajfånare och ser fram emot när IT-avdelningen okejar uppdateringen av iOS 7 så jag kan få ta del av vad allt fuss är om.

kan förmå mig att slänga. Teknikens utveckling är rasande snabb och ibland lite skrämmande. Den verklighet vi lever i i dag porträtterades i sci-fi-filmer på 70-talet. Det dröjer väl inte länge förrän min Audi är förpassad till något musem och dess flygande uppföljare står på min uppfart ... Tekniken, i synnerhet mobiltelefoner, är i dag lika innästlade och självklara i vår vardag som mat. Om du inte tror mig, så testa att ha en mobilfri dag, eller varför inte en hel vecka. Jag lovar dig du kommer hungra efter mobilen snabbare än du tror.

Mobilen, eller smartphones som de kallas, har ju i dag ersatt datorerna i mångt och mycket. Det skulle dröja till början av 2000-talet innan jag köpte min egen dator. Usch, jag minns än i dag det otroligt enerverande ljudet av modemet när det kopplade upp! Den gröna, bulliga iMacen var hopplöst långsam och trots att den antagligen aldrig mer kommer att användas har jag inte haft hjärta att slänga den. Den står i en låda någonstans i uthuset och samlar damm, tillsammans med min gamla Nokia 8210 som jag inte heller

Och om du ursäktar mig nu ska jag uppdatera min blogg, mitt Instagram, min Facebook och göra en ny spellista i Spotify (Limahl finns inte med). Såklart via mobilen. Okej, jag ska köra en bana i Candy Crush också medan jag ändå håller på ... Anna Utterberg, redaktör nojesmix.com/redaktoren

innehåll #8 oktober 2013

6 Aktuellt.

ZenZen och Korpen utökar, Café Berlin har nypremiär och i Skutskär händer det skrämmande saker i skogen.

8-9

>>

träning: crossfit

6

. Nöjesmix träningsskribent testar höstens hetaste träningsform – häng med på ett svettigt pass och träffa några utövare.

10 vimmel. 13 hockey: simon bertilsson.

Nattsudd från nattklubb – vi har vimlat på Allstar och SlickCity.

>>

Förra eliseriesäsongen blev ingen höjdare, varken för laget eller för den offensive backen. Efter hård träning är han nu tillbaka på isen med en bättre känsla än någonsin.

14-15 mode.

Den 4 oktober släpps Matthew Williamsons kollektion för Lindex och butiken i Nian får in alla plagg. Vår modestylist Anna har valt några nyckelplagg och visar hur du enkelt kan styla dem.

20-24 profilen: markus lövgren.

>>

8-9

13

”Med crossen har du bara sig själv att skylla om det går dåligt.” Vi hänger med motocrossåkaren som efter sina uppnådda mål tappade motivationen men som i dag återfått lusten för tävlandet igen.

28-29 inredning. 32 månadens bartender.

Inspireras av den nordiska naturen och inred med naturliga nyanser och materialval.

Denise Fa på Allstar blandar en drink med mogen och lagom kryddig karaktär.

>>

medarbetare:

32

>>

20-24

Henrik Nilsson Säljare

Fredrik B Nilsson Musikskribent

Katja Byström kulturskribent

Martin Westerberg träningsskribent

Sara Mårtens Krönikör

Daniel Bernstål fotograf

Frank Werle Fotograf

Mattias Andersson Spelrecensent

Oskar Lindkvist hockeybloggen

Anna Eriksson modeskribent

Paulina de Klerk vimlare

Christian Stjernström filmSkribent

Jonas Lantto krönikör

Lina Westman fotograf

4


Hurra för hösten! För alla som gillar skor medför årstidernas växlingar att man med gott samvete äntligen får botanisera runt i skohyllan igen. Och nästan ingenting går väl upp mot att inviga en ny och spännande årstid med ett par nya fina skor! I höst vill vi slå ett slag för Jodphurs och Chelseaboots som kommer i flera snygga färger och modeller. Andra tydliga trender denna höst är lägre klackar och läckra detaljer i form av nitar och spännen. Färgmässigt är det spännande jordfärger som gäller.

Boots med remmar och dragkedja.

NATTEN ÄR UNG

1350:-

Snörkänga i skinn med dragkedja och spänne.

2195:Känga i skinn med snörning, gummisula.

1395:-

MC-stövel i skinn med dragkedja och spännen.

2195:-

®

Varmfodrad känga i skinn, gummisula.

Boots i nubuck med dragkedja i sidan.

1595:-

895:-

Låga boo boots i skinn

gummisula.

1795:-

Sandviken 026-25 33 84

NU KAN DU KÖPA DINA SKOR I VÅR WEBBUTIK!

Chelseaboots i skinn.

1495:-

Valbo 026-13 24 20

HÖST PÅ ALLSTAR!

NIELLO

Klipp ur och spara!

NIELLO 4/10 HALLOWEENFEST 26/10 HOFFMAESTRO 8/11 JOHNOSSI 29/11

NORRA KUNGSGATAN 7, GÄVLE. BORDSBOKNING: 026-10 05 10, ALLSTARBAR.SE

5


aktuellt

skrämmande upplevelse i skutskär Den 11 och 12 oktober anordnas en skrämmande upplevelse i skogarna kring Sandbankarna i Skutskär. I grupper om sex personer får besökarna gå längs en svagt upplyst stig och vara beredda på diverse otäckheter längs den cirka 20 minuter långa promenaden. Jonas Hallgren, arrangör tillsammans med Linda Hallgren och Jonas Loev, berättar: – Det här är tredje året i rad som vi gör det här och det har varit jättepopulärt med flera hundra besökare. I år är vi knappt 30 personer i skogen som jobbar med att skrämmas. Årets tema är spöktåg, och redan vid entrén vid parkeringen vid Sandbankarna, kommer man mötas av en sju meter hög och väldigt märklig vänthall ...

I skrivande stund pågår förberedelserna inför spökhelgen för fullt. Gefle Nöje finns i år med som samarbetspartner så ljud och ljus kommer vara mer påkostat än tidigare. Entrén till spökstigen kostar 100 kronor. – Vi har mycket spännande rekvisita i år, vi försöker alltid förnya oss och bjuda på nya häftiga effekter. De som går spökstigen kan förvänta sig många överraskningsmoment och läskiga faror längs promenaden, berättar Daniel.

korpen gävle utökar på gävle strand Den 2 oktober slår Korpen Gävle upp portarna till ett nytt och större gym i anläggningen på Redargatan, Gävle Strand. Det nya gymmet blir cirka 500 kvadratmeter stort och kommer att innehålla det mesta av vad ett modernt gym kan erbjuda i form av konditionsdel och styrketräningsdel. En yta är också speciellt avsedd för funktionell träning där man förutom styrka, utvecklar rörlighet, balans och koordinationsförmåga med utrustning som medicinbollar och kettlebells. Två större glaspartier mot väster bidrar till ett härligt ljusinsläpp i lokalerna och en trevlig utsikt för de som vistas i gymmet. För närvarande pågår även arbetet med att iordningställa en crossfit-box i lokalerna på Gävle Strand, man räknar med att kunna ha boxen igång månadsskiftet oktober/novem-

ber. Separata träningskort kommer finnas till de som enbart vill träna på den nya anläggningen, vill man även kunna nyttja Korpen på Söder samt i city finns multikort att köpa. Hur ser ni på gymkonkurrensen i Gävle? – Gymkonkurrensen är väldigt tuff i Gävle. Jag tror att GD räknade till 22 eller 23 gym i Gävle i nåt reportage förra året. Utöver detta tillkommer en massa företagsgym som vi inte vet hur många de är. Vi tror dock inte att marknaden är mättad ännu, menar Kenth Sennevall på Korpen. Korpen Gävle har i dagsläget cirka 6 500 aktiva medlemmar, av dessa är det cirka 3 000 som gym- och grupptränar.

bistro nord i ny regi Bistro nord blev under paret Thomas Deime och Leyla Yagmurs regi prisade för bland annat sitt vinutbud och restaurangen finns omnämnda i matbibeln The White Guide. Efter drygt fem år har restaurangen nu fått nya ägare i Alex Lindqvist och Lao Lopes vilka anser sig kunna förvalta arvet. Inga egentliga förändringar kommer att göras i och med ägarbytet.

höstpremiär för café berlin

Spökstigen har öppet från 19.30 till 24 på fredag- och lördagkvällen. Restaurangen Tre Rum kommer att vara på plats i skogen och bjuda på het soppa samt sälja grillat. Ingen föranmälan krävs och deltagandet sker på egen risk – gravida , epilektiker och människor med hjärtproblem samt barn under 15 år rekommenderas att stanna hemma. Mer information hittar du på hauntedhalloween.se – om du törs.

Den 11 oktober öppnar Café Berlin för säsongen – platsen är precis som tidigare Maxim. På scenen står The Company och Fröken Pipa, vill man underhålla annat än öronen kan man spela rundpingis, airhockey, tv-spel eller helt enkelt bara softa i baren.

panelen och pedro den 4 oktober

hotel city bjuder på show

dj-kollektivet Panelen avslutar den lyckade sommaren med en sista spelning utomhus. Den 4 oktober kommer man spela i ett 200 kvadratmeter stort tält på Berggrenskas innergård (ett tält i vilket det kvällen efter firas oktoberfest). Förutom dansant musik utlovas värme, bra ljud och en massa kärlek. Lite längre söderut, närmare bestämt på restaurang Södra, har klubben Don Pedro nypremiär. Bakom skivspelarna hittar man där Alex Ehnqvist, Pelle Schroder, Christer Björklund, Samuel Helles, Stefan Westrin och Magnus Rudberg som parvis kommer att spela musik från klockan 20.30 till stängning. Extra bra priser på bubbel och öl bjuds den första timmen!

Nyligen hade hotel Citys dinnershow Hits for you premiär. Under hösten och vintern underhåller trion Maria Doverud, Henrik Sundström och Hanna Jämtsäter. Hits for You kommer att spelas tre kvällar i veckan inför en sittande middagspublik, showen är den andra i ordningen som hotellet arrangerar. Henrik och Maria har medverkat i den tidigare showen Jump For Joy medan Hanna är ny för just denna show. Hits For You bjuder som namnet avslöjar på en hitkavalkad blandad med upptåg och lite skämt. Hotel City satsar förutom på middagsunderhållning även på att utöka. Nyligen lämnade man in ett nybyggnadsförslag på en glastäckt restaurang på Drottninggatan, mitt emot Heliga Trefaldighets Kyrka. Hotellet tog i somras över Kyrkans Hus där man i dag driver pensionat och det är från den byggnaden man vill expandera för att kunna erbjuda 300 gäster frukost.

Hallå där, Pilar Matta på ZenZen Hej Pilar! Vi intervjuade dig för ett antal år sedan, då var ni först med zumba, idag finns det zumbaklasser på flera gym. Hade du förväntat dig den utvecklingen av träningsformen? – Ja, det hade jag. Eftersom zumban exploderade tidigt i andra delar av världen så var det bara en tidsfråga innan det skulle explodera i Sverige och övriga Skandinavien. Hos oss växte träningsformen och blev allt mer populär, i dag erbjuder vi över 30 klasser i veckan och är störst i Sverige.

roll på ZenZen så är det även mycket administrativt, planering et cetera vilket jag också tycker är kul. Jag hade aldrig trott att om någon frågade mig för 20 år sedan när jag var ett litet barn, att jag skulle driva ett dans- och fitnesscenter och vara vd. Man måste vara ödmjuk gentemot sin uppgift, hela tiden försöka vara lyhörd gentemot sina medlemmar och våga utveckla verksamheten, samtidigt är det något som jag verkligen brinner för. Att inte bara kunna göra något större för dansen utan också driva den kreativa utvecklingen framåt är min passion i livet, jag vill gärna skapa nya former av möten och upplevelser.

I dag erbjuder vi över 30 klasser i veckan och är störst i Sverige. foto: Lina Westman Den 19 september var det invigning av danscentret ZenZens nya och utbyggda lokaler på Kyrkogatan i Gävle. Med en totalyta på över 1 000 kvadratmeter erbjuder man numera även sina medlemmar gym och gruppträningar. I och med utbyggnaden genomgick företaget också en omorganisation och 27-åriga Pilar Matta blev företagets vd. Pilar är utbildad dansinstruktör och var en av de första som introducerade den populära dans- och träningsformen zumba i Sverige.

6

Vad blir nästa stora grej inom träning/ dans tror du? – Träningsvärlden är i ständig utveckling och det finns något för alla smaker. Det finns en mängd populära träningsformer, det gäller att hitta det man tycker om. Vilken typ av träning föredrar du själv? Vi skriver i det här numret om crossfit – är det något du skulle gilla tror du? – Jag gillar olika typer av högintensiva träningsformer. Allt från tuffa danspass till pulshöjande styrketräning. Crossfit är väldigt populärt just nu och det är något som jag tror jag skulle tycka om. Vad fick er att utöka verksamheten med till exempel gym? Vad för grupp-

Slutligen, vilken låt kan du inte stå stilla till? – Can´t Hold Us med Macklemore & Ryan Lewis! träningar kommer ni att erbjuda? – Vi gör denna satsning då vi vill kunna erbjuda våra medlemmar det allra senaste och bästa som ett modernt gym samt ett komplett träningscenter har. Vi breddar alltid ut gruppträningsutbudet med det senaste inom träningsvärlden samt spännande nyheter. I dag erbjuder vi alla klasser som finns inom zumbas samt andra gruppträningsklasser som core, box, tabata och olika cirkelpass. Du har en ny roll som vd – kommer du fortsätta köra klasser eller blir det mer administrativt jobb för dig nu? – Jag kommer fortsätta köra gruppträningsklasser som alltid och nu när jag har en ny

Namn: Pilar Matta Ålder: 27 år Bor: På Söder Civil status: Sambo med hunden FiFI Dansat i: 20 år Favoritresemål: Miami Bäst med Gävle: Att allt är nära och att det är en liten stor stad.


Barnteater från 3 år

DIKTATORN

GÄVLES MÖTESPLATS – 7 DAGAR I VECKAN HELGERNA PÅ O’LEARYS MIDNIGHT EXPRESS covers/afterski LOBSTER 100% rock covers VUXNA POJKAR covers/party EXTRA ALLT covers

Vi tar ingen entré och livebanden drar igång kl23 – Vi ses!

NY MENY Nu har vi presenterat vår höstmeny, varmt välkommen och låt dig väl smaka!

PLATEAU EFFECT

Vinnare av Svenska Teaterkritikers förenings teaterpris 2013 & DNs Kulturpris 2013! Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

4/10 11/10 18/10 25/10

6 oktober kl. 15:00

Cullbergbaletten är tillbaka på vår scen!

Hyllade koreografen Jefta van Dinther har skapat ett nytt verk direkt för Cullbergbaletten, med nio av kompaniets dansare

FREDAGAR OCH LÖRDAGAR ÖPPET TILL KL02 Nu har vi dragit igång partyhelgerna hos oss igen med barDJ’s och livemusik med våra partyband varje fredag.

Diktatorn handlar om ett barn som alltid får som han vill. Till den dag han träffar Sirkka...

9 oktober kl. 19:00

Fröken Julie En egensinnig tolkning av en mycket välkänd pjäs I en filmisk form gestaltar Anna Petterson en helt ny Fröken Julie, där hon blixtsnabbt går i och ur pjäsens alla tre roller ”Nytt, fräscht och unikt!” - Nummer

23 oktober kl. 19:00

Biljetter:

www.gavleteater.se

Gävle Teaters biljettkassa: öppet mån kl. 12-14, 16-18, tis-tors kl. 12-14 samt två timmar före förest. Tel. 026-10 21 00 Konserthuset, tel. 026-17 29 00 - Flanör Depesch, tel. 026-18 10 11

KEMISK PEELING

SHL följer du bäst tillsammans med oss på O`Learys på våra 55 tvskärmar. Vi har alltid för och efterfest till Brynäs alla hemmatcher och låt oss bli din givna hemmaarena när Brynäs spelar borta!

Uppfräschning och föryngring av Din Hud

O’LEARYS CHRISTMAS BUFFET

NU 795:ord pris 1095:-

Behandling av grovporig hy, fet och torr hy, acne och acneärr, rosacea, pigmentförändringar, åldrad och solskadad hud mm.

På vårt julbord samsas godbitarna från både det amerikanska och svenska julbordet i en stämningsfull miljö med levande musik.

VARMT VÄLKOMMEN TILL OSS PÅ O’LEARYS! O’Learys Gävle

Thanks alot David Good luck Helen Drottningg. 6 | Tel. 026-12 42 00 | gavle@olearys.se | olearys.se/gavle Öppet: Mån-ons 15–23 • Tors 15–24 • Fre 15–02 • Lör 12–02 • Sön 13–23

www.ticnet.se 077-170 70 70

Hos oss möter du läkare och sjuksköterska som utför estetiska skönhetsbehandlingar med kvalitet och omtanke.

HOCKEYN ÄR IGÅNG

Boka dina platser redan idag. Vårt julbord kostar 325kr och dukas upp ons-lör 27/11-19/12. För mer info och bokning gavle@olearys.se så hör vi av oss.

Foto: Urban Jörén

Illustration: Linda Bondestam

Efter en bok av Ulf Stark!

Erbjudandet gäller tom 27/10.

Kemisk peeling är långt mer effektfull än kosmetiska ansiktsbehandlingar och AHA-behandlingar.

Vi erbjuder: ✽ Rynkutfyllnad med Restylane och Juvederm ✽ Ansiktskonturering ✽ Läppförstoring ✽ Botox ✽ Kemisk peeling

✽ Behandling av acneärr och hudbristningar ✽ Ögonlocksoperation ✽ Behandling av ytliga blodkärl i ansikte och på ben ✽ Medicinsk hudvård

FÖR DIN PERSONLIGA SKÖNHET

Petra Rosengren Leg. sjuksköterska Estetisk medicin

Gävle • Sandviken • Falun

www.vendelakliniken.se www ww w.vendelakliniken.se v | Kyrkog. 14 (Berggren (Berggrenska Gården) | Tel 076-631 80 08

7


sport

Crossfit! Nöjesmix testar

Träningsformen crossfit sprids som en löpeld över världen. Från 500 boxar (crossfitgym) till 5000 på bara fem år. Martin deltog i ett pass på crossfit Källan och snackade med tre flitiga utövare för att ge er läsare en inblick i hur det kan vara att träna crossfit. text: Martin Westergren foto: Frank Werle

rossFit grundades av gymnasten Gregg Glassman, han ville skapa en hybrid mellan olika sporter och lanserade idén i mitten av 1990-talet. Målet var att kombinera så naturliga rörelser som möjligt i korta intensiva pass men som ändå var mätbara. Träningsformen kan ses som en blandning mellan traditionell styrketräning med skivstång mixat med gymnastiska övningar kryddat med vissa konditionsmoment (rodd, löpning), i ett

Sju minuter senare skriker varje muskel i kroppen. I love it! rasande tempo! På bara 10-20 minuter får man ett effektivt träningspass som gör dig starkare, smidigare, explosiv och mer fit. Ett träningspass består av en WOD (workout of the day) som oftast är någon skivstångsövning kombinerat med ett flertal övningar med kroppen som belastning (exempelvis chins, sit-ups och burpees). På internet finns det mängder av sajter och bloggar för den nyfikne som vill prova på och det krävs inte många redskap för att få ett bra hemmagym. Kanske är det enkelheten och tillgängligheten på nätet som gjort att crossfit blivit så populärt. Är crossfit något för dig?

8

Vill du prova CrossFit? så här gör du: Surfa in på CrossFit Källans hemsida (crossfitkallan.se). Här kan du boka in dig på nybörjarpass som hålls varje onsdag 17:40-19:00. Under en sex månaders period får du prova tre gånger helt gratis därefter krävs ett medlemskap. Inom kort öppnar även Korpen ett en CrossFit Box.

CrossFit ordlexikon: WOD – Workout of the day Box – Gym där du tränar enbart crossfit Affiliate – Box som får bära namnet crossfit Girls WOD – Kända WOD:ar som används som riktmärken för att se om man gjort några framsteg. Benämns med tjejnamn som exempelvis ”Angie” eller ”Fran”. AMRAP – As many rounds as possible. Att hinna så många varv som möjligt.

Skaffa dig en skivstång, ett chinsräcke och en trälåda. Skapa dig en egen WOD. Det finns mängder av information på internet och i appar. Hör med det gym där du tränar på om dom har några crossfit-liknande träningspass om du är nyfiken vad det kan handla om, men tipset är att besöka ett renodlat CrossFitgym för den rätta upplevelsen. Läs mer om crossfit: crossfit.com

Viktor och Martin gör pullups.


sport Psst!

Hur kom du i kontakt med crossfit? – Första gången var när jag bodde i USA, 2010. Men första gången när jag började här hemma i Sverige var i januari 2013 på CrossFit Källan i Gävle.

Vill du veta mer om Viktors träning, kolla hans blogg viktorlangsved. wordpress.com!

Varför just crossfit? – Jag gillar effektiveten, man får ett komplett träningspass på bara 20 minuter. Gillar även utmaningen att bli hyfsat bra på många saker och tror att det är en av mina styrkor i jämförelse med andra. Man träffar också nya människor och knyter nya kontakter i och med att träningpassen sker i grupp.

viktor långsved

1

PT:n testar crossfit: Klockan tickar ner, 7,6,5 … du står beredd och en mindre ångestfylld känsla fyller din kropp. 4,3,2,1 … Beep! I ett rasande tempo ser du dina träningskamrater pressa upp stången till raka armar och innan du vet ordet av har en av dom dragit sig upp i chinsräcket. Du pumpar på med skivstången, hoppar upp på trälådan så det ekar i rummet, kramar ur magen i en sit-up. När ett varv är avklarat får du göra det efterlängtade sträcket med kritan som talar om att du har genomfört en runda i din första WOD (workout of the day). Sen är det bara att börja om, flest rundor på sju minuter vinner! Sju minuter senare skriker varje muskel i kroppen och mjölksyran gör en smått illamående. Love it! Det är hårt och det är svettigt, precis som träning ska vara enligt mig. Inget mesande, full fart. Att kämpa tillsammans i grupp gör något med oss människor och på dessa crossfit-gym blir många som en andra familj för varandra. Tyvärr har det uppstått en konflikt mellan traditionell styrketräning och crossfit-utövare vilket är tråkigt då jag tycker att träningsformerna kompletterar varandra. Jag kommer helt klart lägga in crossfit som variation i min framtida träning, prova du också!

Ålder: 21 år Träningsbakgrund: Hockey, fotboll, styrketräning Favoritövning inom CrossFit: Squat clean

Johanna Björling

Ålder: 33 år Träningsbakgrund: Basket, hockey, poledance Favoritövning inom CrossFit: Box Jump

Ålder: 24 år Träningsbakgrund: Fotboll, poledance Favoritövning inom CrossFit: Toes 2 Ring

Har du anmält dig till några framtida tävlingar? – Just nu är jag inne i ett kval till en tävling som heter Nordic Show Down i oktober. En stor tävling där det är deltagare från 18 länder. Tävlingen sker i deltävlingar med tre olika WOD:ar, en WOD per vecka. WOD:en filmas eller övervakas av en coach på en licensierad CrossFit-anläggning.

Har du några förebilder inom sporten? – Det finns en hel del profiler men framförallt världsettan Rich Froning. Jag gillar hans mentalitet, att han vet vad han ska göra men ändå har en relativt avslappnad inställning. Tränar lite vad han känner för och äter det han vill. Jag tycker att många tar det för seriöst, jag kör stenhårt men jag kan ta en pizza om jag känner för det. Vilka råd vill du ge till nybörjare inom crossfit? – Att framförallt inte ha för stort ego och ta för tunga vikter på stången. Lär dig övningarna ordentligt, antingen via CrossFits hemsida eller ta hjälp av en utbildad tränare på en box.

2

Hur började ni med crossfit? Sofia: Mitt ex tränade crossfit och drog med mig på en träning, sedan var jag fast. Johanna: Jag hängde på Sofia, haha! I början tävlade vi väldigt mycket mot varandra, tog den ena en viss vikt ville den andra inte vara sämre, det sporrade oss båda.

Sofia Persson

Jag har hört att du tävlat i crossfit och att det gick bra, berätta! – Ja, jag med i Solid Open i Stockholm. Jag kom sexa totalt av 60 deltagare. Fruktansvärt roligt. Fick till och med smeknamet ”Killen från ingenstans” under tävlingen för att det gick så bra då flera av deltagarna tävlat i fyra, fem år.

Vad fick er att fastna för träningsformen crossfit? Sofia: Jag fastnade för adrenalinkicken man får av utmaningen att klara passet och att hela tiden bli bättre och utvecklas. Johanna: Älskar att man blir totalt slut på bara 20 minuter, man orkar knappt gå ut från träningslokalen ibland! Sofia: Jag gillar variationen av både tunga lyft och gymnastiska övningar, som exempelvis olika hopp. Johanna: Sen är man ju som en familj här, alla pratar med alla och man skojar med varandra.

3

4

Bild 1. Shoulder to over head. Stången ska dras upp på bröstet. Sedan därifrån upp ovanför huvudet, till fullt utsträckta armar, utsträckt och rak kropp. Sedan ner på bröster igen, och upp igen och så vidare. Det spelar ingen roll hur man får upp stången. Lateral burpee: En mix av upphopp och armhävning. Du gör en burpee och hoppar över stången, det är en rep. Jobbigare än att göra burpees stillastående. Bild 2 . Pullup. Dra dig upp så att hakspetsen passerar stången från fullt utsträckta armar, återgå till raka armar. Inom CrossFit tjänar man inget på ett för strikt utförande utan man använder sig av ”Kipping-pullups” och ”Butterfly-pullups” för att klara så många reps som möjligt på kortast tid. Bild 3. Marklyft. Lyft stången från golvet till fullt utsträckt rygg och höft. Stången ska vara så nära kroppen som möjligt under hela rörelsen. Översträck inte ryggen i toppläget. Boxjump over: Hoppa upp på lådan, vänd och hoppa baklänges ner på andra sidan av lådan. Bild 4. Marklyft.

Ni pratar lite om den här communitykänslan, är det viktigt hur man ser ut också? Hur viktig är klädseln? Sofia: Klart det är lite mode i det, men det ligger även lite tanke bakom. Kläderna är designade så att allt sitter på plats eftersom man utför alla typer av rörelser och så blir det enormt varmt här inne! Strumporna har man för att annars blir huden på underbenen helt förstörda. Johanna: Ja, det gör verkligen skitont! Har ni några planer på att tävla? Sofia: När jag har fått in bättre teknik är målet att tävla, men eftersom vi bara har hållit på sedan i maj så får det bli längre fram. Johanna: Vi var med i Ockelbo Crossfit Challange, som var ett event i slutet av augusti. Det var Hälsans Dag där folk fick springa en sträcka, även två Gladiatorer var inbjudna och då var vi med och visade hur CrossFit går till. Vilka tips har ni till nybörjare? Johanna: Kom hit och kör! Många skriver till mig på Facebook och frågar vad det är efter att man lagt ut någon bild. Har ni funderat på det är det bara att prova! Det kan verka extremt men man gör så gott man kan och det går att anpassa efter hur stark man är, var inte rädda! Sofia: Det är mycket teknik med skivstången men man lär sig. Det blir någon slags hatkärlek inför passen. Passet släpps kvällen innan klockan 20 och eftersom man oftast måste boka en vecka innan för att vara säker på att få plats så är man lite spänd på vad passet kommer innehålla. Ofta kan man tänka att det där klarar jag inte men känslan när man gör det är härlig. Johanna: Så kom och prova på!

Ett svettigt gäng efter utförd WOD.

9


vimmel

5

5

september allstar

september fredagsklubben på slickcity

Hur gör du för att undvika höstdeppen?

Vad kommer du bäst minnas av sommaren?

av: Paulina de Klerk

Love: Mitt gäng Deth-Life!

av: Paulina de Klerk

Alexsandra: Jag går ut ganska mycket och dricker mycket kaffe. Therese: Jag dricker kaffe!

Andreas: Jag har bokat en resa till Galapagosöarna! Håkan: Jag läser en god bok framför en brasa.

Lia: Min son och hans badäventyr. Linda: Åh, vad svårt. Det måste nog vara Årsunda camping. Amalia: Hm. Jag lider av svår beslutsångest. Jag kan inte bestämma mig! Rasmus: Går ut på krogen.

Ying: All glass jag åt! Robban: Att jag köpte en ny bil!

Sina: I drink and I party! Eva: I hang and cuttle with my dog.

Elin: Jag vet inte. Kan inte bestämma mig! Sandra: Thailandsresan!

Markus: Jobbar, jobbar, jobbar och jobbar! Emelie: Jag umgås med Markus.

Frida: Jag ligger för att inte bli deppig! Lisa: Jag blir nog inte så deppig, jag älskar hösten. Sara: Tränar med min hund!

Patrik: Bråvallafestivalen, helt klart. Oskar: När jag åkte båt med mina kompisar. Alex: Jag måste säga Bråvallafestivalen!

Peter: Jag tränar en hel del. Erik: Kollar fotboll! Johan: Kollar när Skellefteå spelar hockey! Alexander: Jag jobbar! Massor! Amelie: En soldnedgång vid en sjö som heter Gjusen.

Anton: Jag blir faktiskt inte höstdeppig. Pierre: Jag sover nog bort det mesta.

10

Tove: Jag kollar på tv-serien The Office!

Jesper: Min resa till Alanya. Jim: Allt supande med Jesper, haha!

Sanna: Min resa till Thailand med pojkvännen. Malin: Mitt bästa minne är semestern.


CERIUM LT HOODY

THETA AR JKT

2999 kr

5599 kr

BRYNÄS IF

BIRD HEAD TOQUE

THORIUM AR JKT

SABRE PANT

2299 kr

3999 kr

229 kr

LÄKEROL ARENA OKTOBER 1/10 Brynäs IF – Frölunda HC 5/10 Brynäs IF – Luleå HF 12/10 Brynäs IF – Växjö Lakers 17/10 Brynäs IF – Modo 25/10 Brynäs IF – Örebro HK

THORIUM AR JKT

2299 kr

CERIUM LT HOODY

STINGRAY PANT

3399 kr

ZETA AR JKT

2999 kr

30/10 Brynäs IF – Linköpings HC

Student/ungdom Sittplats 120 kr Köp biljetter: Depeschen Flanör, Brynässhopen, www.brynas.se eller www.shl.se/biljett

3999 kr

WWW.BRYNAS.SE Drottninggatan 26 B, Gävle 026-14 25 60 Vard 10-18, lör 10-15 www.naturkompaniet.se

11


12


intervju

En axelskada gjorde att det inte blev mycket istid för Simon Bertilsson säsongen 2012/2013. Efter rehab och hård träning är han tillbaka, med en bättre känsla än någonsin.

Jag gillar att spela fysiskt men det kan man göra utan att använda klubban.

läge dock förlorat sina rättigheter till Simon. I nuläget säger han sig inte blicka så långt framåt i karriären som till en framtida möjlighet att få spela i USA utan fullt fokus är nu att göra en så bra säsong i Brynäs som möjligt. Landslaget har han spelat i och gör så gärna igen. – Kanske chansen dyker upp, man vet aldrig. Brynäs saknar den här säsongen nyckelspelare och målgörare som Elias Lindholm och Calle Järnkrok men Simon beskriver stämningen i laget som riktigt bra och harmonisk. – Vi är en bra grupp med bra kemi – alla vet sina roller. Jag tror alla är väldigt revanschsugna efter baksmällan som blev förra säsongen, efter SM-guldet. Jag tror vi kommer göra en bra säsong och fajtas om guldet. Vilket av era nyförvärv tror du mest på? – Lukas Kilström. Han utvecklas fortfarande väldigt mycket och jag tror han kommer att spela i landslaget innan den här säsongen är slut.

text & foto: Anna Utterberg

remiären av SHL är avklarad. Vinst i förstamatchen borta mot Leksand som åter spelar i den högsta ligan, förlust på hemmaplan mot favorittippade Skellefteå och mot HV71. Tre matcher inom loppet av en vecka vilket kommer höra till vanligheterna den här säsongen. Simon Bertilsson har dock inga problem att ladda om, han tycker snarare att det är skönt med kontinuitet. När Nöjesmix träffar honom är det dåliga humöret från tisdagens match, då Brynäs åkte på fem slashingutvisningar för vilken han själv stod för en, som bortblåst. I år har SHL (Svenska HockeyLigan) begåvats med nya domardirektiv i hopp om att få till en renare hockey och visst var det kanske så att domarna ville visa var skåpet ska stå. – Det blir svårt för oss spelare om domarna inte har samma nivå. Vi spelare måste anpassa oss. Jag gillar ju att spela fysiskt men det kan man göra utan att använda klubban. Igår var det lite väl tycker jag men de ville väl visa vad de accepterar och inte. Nivån i Leksand var bättre, det var stor skillnad på matcherna.

Revanschlysten back tillbaka

Första skären på isen på första matchen för säsongen. Känns det på något särskilt sätt? – Ja, det känns lite annorlunda. När man är inne i serielunken är det ganska lugnt, men

på första matchen har man lite premiärnerver. Att man har en bra känsla hjälper ju. Har du några särskilda rutiner innan match? – Näe, egentligen inte. Många i laget brukar sova på dagen innan match men jag försöker hålla mig sysselsatt. Uppvärmingen brukar se lika ut, man spelar lite fotboll. Förra säsongen var väl ingen höjdare, varken resultatmässigt eller med din skada. Känner du att du har gått in i den här säsongen på ett annat sätt? – Ja. Det känns bättre, både mentalt och fysiskt. Det känns bra att axeln är hel. Jag har inte haft en sån här bra känsla inför en säsong någon gång tidigare. Hur gick tankarna när du var skadad, började du fundera på en alternativ karriär? – Faktiskt inte – jag litade på att det skulle bli bra. Sedan tänker man ju ändå på vad

man ska göra efter hockeyn, det kan ju ta slut ganska fort. Men vad jag ska göra vet jag inte, det kommer kanske med åren. Du spelar offensivt, vilken Ryan Gunderson i din kedja också gör. Påverkar det ditt spel? – Jag har nog mognat lite mer offensivt, jag spelade nog mer defensivt tidigare och lät Gunderson ta plats. Nu känner jag att vi kompletterar varandra bra. Hur svårt är det att ladda om efter en sån match som gårdagens? – Inte särskilt svårt alls. Man måste ju, eftersom vi spelar så många matcher. Jag brukar tänka på matchen som varit innan jag går och lägger mig men när jag vaknar dagen efter så blickar jag bara framåt. Drömmen för de flesta som börjar med hockey och som tränar seriöst brukar ofta handla om NHL. 2009 blev Simon draftad av Philadelphia Flyers, en klubb som i dagens

Vilken arena, förutom Läkerol, gillar du att spela i? – Färjestads. Min familj bor kvar i Karlskoga och brukar komma till de matcherna – det sporrar en alltid lite extra. Finns det någon spelare då som du INTE gillar att möta? – Nja. De man inte gillar är ju de som är roliga att möta! Som Rickard Wallin i Färjestad till exempel.

Vilket är ditt favoritögonblick i hockeyarenan? – Efter en match som vi vunnit. Den stämningen som är i omklädningsrummet då, det är den som gör att man spelar hockey.

Simon Bertilsson

Back i Brynäs förstakedja

Ålder: 22 år Vikt: 90 kilo Längd: 183 centimeter Civil status: Singel Bor: Gävle Äter ute: Kalles Shoppar: Fico Klubbar: Heartbreak eller Allstar Kör: BMW Twittrar: @Bhertil Simon om spelarna i laget: Mest fåfäng: Lauritzen och Jacobsson. Surast efter en förlust: Enterfeldt. Skrattar mest: Ollas.

13


mode Ullhatt från H&M, 179 kr.

Pälsväst Matthew Williamson för Lindex, 699 kr. Stickad tröja från GinaTricot, 499 kr. Treggings från H&M, 149 kr. Boots från Åhléns, 499 kr.

Skärp från H&M, 149 kr.

Höstkänslor

Ring från Indiska, 59 kr.

I det här numret av Nöjesmix vill jag uppmärksamma kollektionen av Matthew Williamson för Lindex som släpps den 4 oktober. Gävle är en av få städer som har äran att få in kollektionen i butik. Här har jag plockat ut några plagg som jag visar hur man lättast matchar. av: Anna Eriksson Klänning Matthew Williamson för Lindex, 499 kr.

Jeans från Carlings, 399 kr.

Scarf från Indiska, 199 kr.

Armband Matthew Williamson för Lindex, 100 kr. 100 procent av intäkterna av försäljningen av halsbanden går till forskning mot bröstcancer.

Dr.Martens från Scorett, 1400 kr.

14


mode Stickad tröja från Cubus, 299 kr.

Byxor Matthew Williamson för Lindex, 499 kr. Halsband från Åhléns, 149 kr.

Jacka Matthew Williamson för Lindex, 1299 kr. Scarf Matthew Williamson för Lindex, 399 kr.

Trendigt!

Stövletter från Scorett, 179 kr.

Hösten 2013 handlar mycket om svart, grått och vitt men även burgundy (som inför varje höst), mörk petrol, senapsgul och plommonlila. Det ligger även stort fokus på hattar, mössor, skinnbyxor och höga stövlar. Något jag själv kommer att satsa på är enfärgade outfits med enstaka plagg eller accessoarer i en pop-out-färg, materialmixar och självklart den håriga tröjan som är ett måste i höstgarderoben!

Kuvertväska Matthew Williamson för Lindex, 599 kr.

Armband från Ur&Penn, 20 kr styck.

Jumpsuit från GinaTricot, 399 kr.

BH från KappAhl, 179 kr. Skinnjacka Matthew Williamson för Lindex, 1999 kr.

Pumps från DinSko, 399 kr.

15


Ge๏ฌ‚e IF vs BK Hรคcken Ge๏ฌ‚e IF vs Syrianska FC Ge๏ฌ‚e IF vs IF Elfsborg

Mรฅndag 30 Sept 19:00 Lรถrdag 19 Okt 16:00 Sรถndag 3 Nov 15:00

Kรถp biljetterna hรคr: *Hร€H,).DQVOL

16

0nQ)UHNO 9LGYDUGDJVPDWFKI|UOlQJG|SSHWWLG %LOMHWWI|UVlOMQLQJHQSn6WU|PYDOOHQ|SSQDU WLPPDUI|UHPDWFKVWDUW

cWHUI|UVlOMDUH 'HSHVFKHQยฑ)ODQ|U 7XULVWE\UnQ ,QWHUVSRUW9DOER ,QWHUVSRUW6DQGYLNHQ

gSSHWWLGHUYDUGO|UGV|Q gSSHWWLGHUYDUGO|UG gSSHWWLGHUYDUGO|UGV|Q gSSHWWLGHUYDUGO|UG


musikrecensioner

Stabil låtsmed

Kräver sitt humör Rätt bra reggae

Inte så lättsmält

lars winnerbäck

katie melua

syster sol

mgmt

Hosianna

Ketevan

Mellan raderna

MGMT

rock: Jag vet inte vad det är, men jag har alltid haft lite svårt för Lars Winnerbäck. Till och med på den tiden jag vältrade mig i melankoli var det någonting som skorrade när jag lyssnade på hans musik, någonting jag inte riktigt kunde förlika mig med. Är han någonsin glad? Många andra känner naturligtvis inte likadant, han är Sveriges näst största manliga artist – numera så stor att han bara behöver göra en intervju om året (i år blev det i podcasten Värvet) – och säljer ut varenda arena han kommer till. Som låtsmed och textförfattare är Winnerbäck stabil, Hosianna är på många sätt det jag förväntar mig av Linköpingssonen. Jag gillar fina Vem som helst blues, The National på svenska, och Utkast till ett brev är härlig spattig, men samarbetet med Thåström – Gå med mig vart jag än går – är en molande industriell sak som nog var roligare att spela in än den är att lyssna på.

singer/ songwriter: Sex fullängdsalbum har det blivit för Katie Melua sedan 2003, åtta om man räknar in ett liveoch ett greatest hits-album (som kom efter de tre första skivorna). Konceptet har varit ungefär likadant sedan starten – musik perfekt för P4-publiken, med lite olika kvalitet beroende på skiva. Det är så kompetent och så middle of the road att vi behöver ett nytt namn för middle of the road. Kanske ”Melua of the road”? På Ketevan, som förutom att vara albumtitel även är Meluas georgiska förnamn, tar dock Melua och ständige låtskrivarpartnern Mike Batt steget att försöka expandera låtskrivaruniversumet en aning. Ibland låter hon till och med som Lana Del Rey. För mig är artister som Katie Melua nästan provocerande i all sin underbarniga glans, och det småhoppande mellan genrer som det medför. Det krävs utan tvivel att man är på rätt humör för att uppskatta Ketevan.

reggae: Sollentunadottern Isabel Sandblom blev Syster Sol under sin första reggaekarriär, som sångerska i bandet Livelihood. Bandet lades ner 2008 och sedan dess har hon varit på musikalisk solokvist (i den mån man någonsin kan vara solo som artist). Mellan raderna är hennes tredje skiva, hon kallas numera ”Sveriges okrönta reggaedrottning” av experterna på Kingsize magazine, och hon spelar både på Bråvallafestivaler och P3-scener. Själv är jag, till skillnad från till exempel Kingsize, långt ifrån någon expert på det Syster Sol sysslar med. Jag lyssnar på reggae med öron som marinerats i indiepop och house och som bara i smyg diggat mer urban musik. Med det sagt, det är rätt bra här. Överlag har Syster Sol en lite mjukare approach än till exempel Kapten Röd. Ibland blir det klockrent – i till exempel Inte som det verkar, Gangsta och Throw it on the floor (där Dirty Jens gästar!).

elektropop: Låt oss redan nu komma överens om att inte avfyra den sedvanliga jämförelsen mellan det gamla och det nya MGMT. Istället ska vi koncentrera oss på var de är nu, inget annat. Dagens MGMT är ett band vars låtar definierar någon slags motsats till lättsmält musik. Det gäller i alla högsta grad att ge vissa delar av uppföljaren till Congratulations ett flertal chanser. I början av vår vänskap var det lite knaggligt. Jag tyckte att hela kalaset efter Your Life is a Lie försvann in i en framtvingad och abstrakt drogdimma. Möjligtvis med Plenty of Girls in the Sea som undantag. Min besvikelse var ett faktum. Ett faktum som slogs sönder mer och mer för varje omlyssning. Det här självbetitlade albumet är ett komplext pussel. Och när vi till slut tillåter oss att förstå musiken, märker vi att albumet är så mycket mer än psykedeliskt rymdflum. Det är också väldigt, väldigt bra. Även i dess mest knepiga stunder.

Jonas Källgren Jonas Källgren

Månadens citat:

Jonas Källgren

”Nya iOS7. Pust. Så fult. #tamigtillbaka

Tony Fredriksson

Måns Zelmerlöv på Twitter 2018-09-18

Underhållande men ibland övertydligt avicii True

house: 24-årige Tim Berg är inte bara människa, han är även ett koncept som går under namnet Avicii. Byggd i tätt samarbete med managern Ash Pournouri har deras skapelse utvecklats till ett arenahousemonster – Avicii headlinear festivaler, löpsedlar och dj-topplistor. Musiken kallas arenahouse – det säger ganska mycket. Numera har Avicii egentligen mer gemensamt med modern popmusik eller för den delen arenaband som Coldplay än med det man brukade kalla progressiv house. Det hade inte hänt om inte Tim Berg varit en väldigt talangfull producent, men det hade heller inte hänt om inte Ash Pournouri varit en väldigt talangfull manager – eller om inte Guetta och SHM hade krattat den kommersiella housemanegen.

Duon Berg & Pournouri satsade medvetet på USA först, det har de själva berättat. Och det gör de fortfarande – det är Ralph Lau-

digi-listan DigiListan redovisar låtarna som laddats ner mest i Sverige den senaste veckan.

ren-samarbetet och den här skivan två bevis på. Hurdå, tänker ni inte. För ni har redan hört countryn i Wake Me Up och sett videon (cirka en reklamfilm för Ralph Lauren). Ni kanske även har hört bluegrass-stompet i Hey Brother (briljant blåspop med Dan Tyminsko, som sjöng I Am a Man of Constant

2013-09-22 1. Avicii - Wake Me Up! 2. Miley Cyrus - Wrecking Ball 3. Kate Perry - Roar

Listan på låtskrivare som är kreddade på skivan är lång.

4. Avicii - Hej Brother 5. Lady Gaga - Applause 6. Avicii - You Make Me 7. Coldplay - Atlas 8. Veronica Maggio - Sergels Torg

Sorrow) och den snälla listhousen i Lay Me Down. Ni har förhoppningsvis inte hört de konstiga kabaret-vibbarna i Shame on Me eller The Doors-orgeln i Liar Liar. Koncept, ja: listan på låtskrivare som är kreddade på skivan är lång. Förutom manager-Ash även bland annat Salem al Fakir och Vincent Pontare, vars låt You Make Me faktiskt är smått briljant P3-pop. Att Chicgitarristen Nile Rodgers är med på två spår kommer inte att resultera i samma hyllningar som när Daft Punk hade med honom på Random Access Memories. True är absolut inte en felfri skiva och får kanske ses som ett konsoliderande av Aviciis position, men den är underhållande. Ibland blir det dock lite övertydligt: för Addicted to You (trist) har instruktionen helt

9. Envy - Am I Wrong 10. Laleh - Colors

Kommande släpp enkelt varit ”sjung som Adele!” och för Dear Boy (bra) ”sjung som Lana Del Rey!”. Lyssna gärna också på:

David Guetta - One Love Coldplay - Mylo Xyloto Swedish House Mafia - Until now Jonas Källgren

2013-09-25 Dregen - Dregen Peter Gabriel - And I´ll Scratch Yours Sting - The Last Ship

2013-09-30 Nick Drake - Five Leaves Left John Mayer - Paradise Valley

2013-10-16 Laleh - Colors

17


SMYCKA DIG! e

racknroll.s

Tors 3/ 10 Stand Up Comedy!

• Tobias Persson (känd från ÖBreklamen, Stockholm Live & Extra Extra) • Tomas Ahlbeck • Gerda Bylund • Sven Brundin Kl. 20.00 Fri entré!

1299:-

1599:-

Lör 5/10 Lloyd

Lör 12/10 Biljardtävling kl. 13.00 Åbro Cup

HÖSTENS NYHETER

1999: 1999:-

Fre 18/10 Curtans KARAOKE C H A R M U P YO U R L I FE

THE NEW CHARM BANGLE Charm Bangle 520:Charms fr. 270:-

Allt på vår meny 69 kr !

Stor Stark 39 kr (alkoholfritt alt. nns) Fredagar Buffé 69 kr * Taco * Pizza * Hamburgare Alltid fri entré!

ÖPPETTIDER Ö PPETTIDER GÄSTRIKERINGEN Silver 350:Guld fr. 2.950:-

Drottninggatan 36 Gävle 026-12 19 75 Drottninggatan 17 Gävle 026-18 36 90

18

1599:-

1799:-

SÖN – TOR KL. 15 – 24 FRE – LÖR KL. 15 – 02 STAKETGATAN 32 026 - 141 141 | RACKNROLL.SE

Drottninggatan 18 Gävle • 026-12 16 69


musik

fredrik frågar

Fröken Underbar

Rikard Sjöblom Daniel Trobell, Pia Påltoft, Mattias Ljung, Sandra Vilppala, Petra Lundberg Bouquelon och Ulf Jonsson.

Fröken Underbar är inte bara aktuella för att de just släppt en snygg video, inspelad hos dunderdemonfilmskaparen Roy Andersson, och har en EP färdig att se dagens ljus. Nej, för Nöjesmix läsare finns alltid en aktualitetsvinkel på gruppen i och med de Forsbacka- och Gävle-bördiga medlemmarna Petra Lundberg och Pia Påltoft. Vi kontaktade sångerskan Sandra Vilppala för en lägesrapport. text: Fredrik B Nilsson foto: Marit Hellström-Påltoft andets namn kommer från primus motorinnan Vilppalas låt med samma namn – en hyllning till kvinnan. De kallar sig själva anarkistiska med aversion för textmässiga och musikaliska klichéer. Rimmen är vattentätt originella, fulsnygga och känslofyllda, beskrev en tidning fröknarna och Sandra själv säger: – Jag lyssnade mycket på punk när jag var yngre och även om vi har väldigt lite musikaliskt gemensamt med punken så tycker jag att den finns i attityden, framförallt live. Efter många vändor och mycket letande i tokigt många genrer så låter vi i dag väldigt pop skulle jag påstå.

Fröken Fräsch och hon pratar överdrivet gävlemål och är allmänt dryg. Vi gillar när hon dyker förbi. Och Petra är från Forsbacka, säger Sandra kryptiskt.

Hoppet är en envis tokdåre!Sky is NOT the limit liksom.

Tioårsjubileum om något år – vad har ni kvar att uppnå? – Kära värld, tio år snart ... Vår ambition har alltid varit att ta det ett steg vidare; bättre spelningar, fler lyssnare, bättre låtar och produktioner. Hoppet är en envis tokdåre! Sky is NOT the limit liksom. Ett gäng tunga hits och Skandinavienturné, minst, svarar Sandra.

Ni anser er vara ett politiskt band, vad betyder det? – Hmm alltså, det har vi aldrig sagt ... Jag har sagt att vi inte har en direkt politisk agenda men så fort man öppnar munnen och har en åsikt blir det ju politik. Mina texter handlar ofta om människor i utkanten, de darriga som inte passar in i samhällsmallen, som inte kan fungera där. Och att skriva om och ha sympati för utanförskapet är ju stenhårt vänster och där står jag. Eftersom jag skriver låtarna blir det mina åsikter som manglas ut, men jag vet ju att resten av bandet tänker som jag. Ingen har protesterat! Än!

Hur påverkas gruppen av att ha två gästrikar? – I Pia bor en karaktär som vi kallar för

Skulle ni tänka er att kunna agera aktivt partipolitiskt? – Nej! Tyvärr inte, det tar för mycket tid att

göra musik! Men visst, jag för min del har många gånger tänkt att jag vill engagera mig i vänstern. Feministkampen försvann en hel del med Gudrun och det tycker jag är väldigt sorgligt. Vänstern var det enda partiet som hade kvinnors rättigheter högt upp på agendan så där skulle jag kunna styra upp lite! Sen är jag också en manisk miljökämpe men har aldrig röstat grönt hittills. Berätta hur det kom sig att ni fick spela in videon till Ah, ah, ah hos Roy Andersson! – Vi frågade och Roy sa ”Det är klart ni ska spela in en musikvideo!” Ulf jobbar hos Roy, så enkelt är det! Men vi hade ju aldrig trott att han skulle låna ut studio, filmkamera, ljus, rekvisita ... Och att nästan hela filmcrewet ville vara med och göra videon. Galet generöst! Vilken film av Roy Andersson skulle du rekommendera? – En duva satt på en gren och funderade på tillvaron. Den spelas in just nu och har premiär 2014 och kommer garanterat att bli magisk! Vad händer under resten av 2013? – Vi ska mixa klart vår kommande EP och ut och spela så klart.

När får publiken i Gävletrakten se er på scenen? – Det är bara ringa så kommer vi! Vi har ju aldrig spelat i Gävle, förutom i P4.

Fröken Underbar Medlemmar: Sandra Vilppala, Pia Påltoft, Daniel Trobell, Ulf Jonsson, Petra Lundberg Bouquelon, Mattias Ljung. Instrument: Trummor, bas, gitarr, sax, dragspel, munspel, piano, klockspel, perca. Tidigare historik som musiker: Sandra är före detta skådis, Ulf främst rockband, Daniel typ fusion, Pia flera olika popband (Mint till exempel, ett Gävleband), Petra har spelat med olika folkmusikband + skrivit mycket teatermusik, Mattias typ hårdrock, fusion och barbershop! Födelseort: Köping, Umeå, Gävle, Forsbacka och Stockholm. Gör vid sidan av musiken: Pia: musiklärare, Sandra: ekologisk mat, Daniel: application manager, Ulf: attributmakare/dekorbyggare hos Roy Andersson på Studio 24, Mattias: redaktör (bokförlag) och Petra: Adjunkt i estetiska läroprocesser på Södertörn. Dröm inför valåret 2014: Röd regering!

19


20


”Nästa mål är att vinna Sverigecupen” Efter att ha levt och andats cross i drygt tio år tog Markus Lövgren för ett och ett halvt år sedan ett break. Då hade han precis fått elitlicens och kvalificerat sig till att köra SM - ett mål han sedan länge haft uppsatt. Istället för en fortsatt hårdsatsning försvann motivationen och lusten att tävla. Idag, efter en paus från startgrindar och heat, är han tillbaka på crossbanan men med inställningen att det nu är en hobby, snarare än ett jobb. text: Anna Utterberg foto: Daniel Bernstål

21


22


profilen

tt syssla med motorsport i Sverige är ingen dans på rosor och det är absolut inget du blir rik på – snarare tvärtom. Tävlingsheaten är korta men förberedelserna desto längre, oavsett om du tävlar i roadracing eller cross. Många som håller på lägger stora delar av sin lön på att kunna träna och tävla – fåtalet har så pass generösa sponsorer att de inte behöver ta något ur egen ficka. Vinstpengarna för en tävling täcker i bästa fall kostnaden för att ta åkarna till tävlingen och en uppsättning däck. Markus Lövgren tillhör de lyckligt lottade som fått betalt för att träna och tävla – något han är ödmjuk och tacksam för.

Det var styvpappa Tony som introducerade crossen i Markus liv. Då var Markus en lovande innebandytalang men när han fått testa cross under en testdag i Rörberg var det ”finito” med alla annan sport. – Morsan och farsan var väl inte så superglada i början men eftersom jag fick välja själv så blev det crossen. Vi köpte en gammal femväxlad Suzuki och jag hade sjuka problem med att lära mig koppla i början. Den 80-kubikare jag testat i Rörberg hade halvautomatisk låda. Mamma och plastfarsan Tony stod och skakade på huvudet och sa ”det här kommer aldrig att gå”. Men det släppte sen, efter lite nötande. Jag började träna i Skutskär och på Rörberg, och på vintrarna plogade vi en bana på Älgsjön vid Mårtsbo. Markus började så småningom tävla och vann DM något år innan han flyttade till Tibro för att plugga på crossgymnasiet. – Tibro är världens minsta håla, det skulle nog inte ens finnas med på kartan om inte crossgymnasiet fanns. Hur var det att flytta hemifrån så tidigt? – Man trodde ju att det skulle bli totalt kaos i början, men man växte jättemycket som människa. Man hade ju ingen morsa eller

farsa som kunde säga åt en utan man var tvungen att reda sig själv. Vissa gånger gick det väl bra, andra mindre, haha! Jag är lite pedant så jag gillar ordning och reda. Sedan var det ju skönt att vi fick mat på skolan, både frukost, lunch och middag.

Luften gick ur mig. När jag nådde mitt mål så försvann motivationen. Förutom de vanliga gymnasieämnena stod crosskörning på schemat – två pass om dagen. Skolan hade ett garage med gym, tvätthall och allt som behövdes för att serva crossarna. Eftersom Markus kuskade land och rike runt under helgerna på tävlingar hade han två crossar. Under studietiden fick hans klass resa till USA som är crossens mecka. Där fick de träna på banor som det idag tävlas i VM på vilket för en tonårig svensk crosskille såklart var stort. Efter gymnasiet flyttade Markus till Enköping där satsningen på cross fortsatte. Styvpappa Tony betalade Markus uppehälle och hans tränare, en förtidspensionerad militär och före detta crossåkare som såg till att Markus fyra dagar i veckan var uppställd och klar 08.00. På helgerna var det tävlingar som gällde, ofta med styvpappa Tony i depån och med Peter Haglund som mekaniker. – Jag är medveten om att jag haft det väldigt förspänt. Vi har alltid haft crossbussar som vi kunnat bo i och jag har haft grym support hemifrån. Även om tävlingssäsongen i Sverige pågår från vår till höst är det nödvändigt, för att kunna placera sig bland de bästa, att även träna cross under vinterhalvåret. Markus reste på vintrarna till Spanien och Ungern för att träna, och i vissa fall även tävla. När den hårda träningen belönade sig 2011 då

Namn: Markus Lövgren Ålder: 26 år Gör: Jobbar på SH Transporter Bor: Snart nyinflyttad i Furuvik Civil status: Sambo med Johanna Kör: KTM 450 Tävlar för: SMK Gävle Läser: Självbiografier, tycker det är intressant när folk berättar om sina liv. Lyssnar på: Allätare, men helst ingen superhårdrock. Topplistan på Spotify funkar utmärkt. Ser på tv: Kollar inte på tv, men film ibland. Cross från USA tankar jag alltid hem och kollar på. Där äter jag middag med flickvännen: Då blir det Kalles. Dit går jag med polarna: Det vetitusan om det inte också blir Kalles! Bäst med Gävle: Lagom bra stad med trafik och sådär. På fredagar, när man ska ner på någon tävling och måste åka över Stockholm? Jag skulle aldrig palla att bo så! Gävle är lagom stort, jag är hemmakär, familj och släkt bor här. Hemma är alltid hemma. han kvalificerade sig till SM-serien körde han någon tävling för att sedan tappa lusten. – Luften gick ur mig. När jag nådde mitt mål, när allt jag kämpat för så länge äntligen gick i uppfyllelse, så försvann motivationen. Man vet ju hur mycket man måste träna för att komma någonstans och energin tog slut. Jag kände att jag inte ville hålla på med det här resten av livet, att bara hålla på med crossen. Istället för att vara en betald åkare tog han anställning på familjens åkeri. Han köpte lägenhet, blev sambo och körde cross för att det var kul. Nu, efter drygt ett år, är han redo för en lite seriösare satsning igen. – Mitt nästa mål är att vinna Sverigecupen. Jag måste lägga ner mer energi på crossåkandet än jag gjort det senaste året. Jag har ju aldrig slutat träna, det är ju inte så

att jag har legat hemma på soffan och ätit chips, fystränat har jag gjort men jag måste börja åka mer hoj. I vår blir det en sväng till Holland och Belgien. Ska jag ha någon chans så går det inte bara att köra runt här hemma med dubbdäck på vintern. Alla som kör SM är utomlands och tränar, inte hela vintern men några veckor på våren i alla fall. Holland och Belgien är Europas mecka för cross, det är bra klimat att köra där, det blir vår tidigt.

Ska jag ha någon chans går det inte att köra runt hemma med dubbdäck på vintern. Vad är det som säger att du kommer kunna fullfölja satsningen den här gången? – Det blir ju ingen supersatsning men jag går in med inställningen att jag ska greja det. Förut var det ju ett jobb, jag fick ångest om jag hoppade över någon träning. Nu blir det lite distans till det, det kommer bli roligare på nåt sätt. Jag tror lagom är bäst. Det ska bli jävligt roligt att köra igen. Sedan får vi se vad som händer efter Sverigecupen. Jag vill inte sätta några krav på mig själv. Hur mycket tränar du nu? – I stort sett varje dag, i någon form. Är det inte löpning så är det cross, mountainbike, gym eller innebandy. Jag har tränat seriöst sedan ettan på gymnasiet. Nu på hösten blir det cross två gånger i veckan och så tävlingar på helgerna, ibland både lördag och söndag. Jag var faktiskt nere på uttagningen av Gladiatorerna förra året. Många fnyste och bara ”en crossåkare, vadå, de åker ju bara”. Sedan blev jag sista man kvar på beep-testerna och efter det lät det lite annorlunda ...

>> fortsättning nästa sida

23


Med crossen har du bara dig själv att skylla om det går dåligt. Kan du försöka beskriva tjusningen med cross? – Jag minns vad det var som lockade i början. Har man spelat lagsporter så vet man ju att det alltid finns någon som kommer att schabbla till det, hur mycket du själv än tränar. Med crossen har du bara dig själv att skylla om det går dåligt. Det är upp till dig hur mycket du vill träna och hur bra du vill bli. Vad gäller själva åkningen så var det ju spännande med hopp och så i början men nu är det allt. Fart, hopp, adrenalin – helheten, allting. Och så är det så stor variation, det fanns sandbanor, hårda banor, du kan köra enduro i skogen, på isen på vintrarna, träna bakhjulsåka ... Har du några favoritbanor? – Ungern har många fina banor, det är ett bra land med ett bra klimat, dessutom är det billigt där. Här hemma är Årsunda bra, för de vattnar där på somrarna. Är man ute fem personer på en bana som inte vattnas så ser man ju knappt varandra för all sandrök! Men jag försöker variera och inte bara nöta samma banor. På veckorna åker man väl som längst till en bana inom tio mils radie, så ofta blir det Uppsala, Falun, Bollnäs, Sala. Vad skulle du säga är din styrka? – Jag trivs bäst på tekniska banor som är lite hårdare, så jag behöver träna på att köra tunga sandbanor, jag trivs inte på det underlaget. Hur är det med skador? – Haha. Båda mina korsband är av, det första gick när jag körde 80 kubik och det andra gick för något år sedan. Det går att operera men jag har så pass bra benmuskulatur att jag inte ”behöver” korsbanden, så jag besväras inte av det. Men annars har jag

24

brutit revben, armar, fötter. På min vänstra armbåge har det blivit brosk, som en liten klack på en dörrstopp. Jag får inte ihop armen, det är svårt att knäppa hjälmen! Jag opererade det en gång och försökte tänja ut armen men nu har jag lagt ner det. Och vem skruvar när hojen går sönder? – Ofta Peter men om det krävs skruvar jag. När jag körde Sverigecupen hade jag fem crossar, att hålla dom rullande var ett heltidsjobb. Man behöver mycket reservdelar! Jag tror jag har fyra framfälgar och fyra bakfälgar. Och all plast till crossarna, jag skulle kunna bygga ett hus av all plast! Och hus blir det snart – dock inte av crossplast. Markus och hans flickvän Johanna flyttar snart ut till Furuvik till ett nybyggt hus som till Markus stora förtjusningen har ett stort garage som rymmer tre bilar på bredden. Såklart med tvättplats och brunn – varje crossägarens våta dröm. – Vi har köpt hus av en snickare som börjat bygga till sig själv men som luften gått ur. Innan han sålde var han hellre nere i båthamnen och gjöt bryggor än snickrade på huset. Vi har kommit överens om att han färdigställer det till oss, allt utom köket. Jag har noll intresse av att snickra, jag får feber om någon börjar prata dränering, eller byta tak! Första oktober flyttar vi in, det ska bli jätteskönt. Den närmsta tiden blir det alltså ganska fullt upp med heltidsjobb, träning, flytt och så de sedvanliga crosstävlingarna på helgerna. Sedan blir det förhoppningsvis lite vanlig vardag innan nästa crossäsong drar igång på allvar. – I vår blir det väl en månad i Belgien, men säg inte det till Johanna! Hon kommer bli galen, hon tror jag bara ska vara borta någon vecka!


kultur av Katja Byström

spelmusik + symfoniorkestern = sant

livebio på centralteatern

Den 12 oktober tar Gävle symfoniorkester sig an en av musikens mest underskattade genrer – spelmusiken. Den musik som förekommer i spel idag är, i likhet med filmmusiken, ofta produkten av skicklig komposition och framföranden av världens främsta symfoniorkestrar. I föreställningen Score kommer det spelas musik från exempelvis Skyrim, The Last of Us och Deadspace 2 men också bjudas på klassiker som Sonic the Hedgehog och Halo. Alltså ett ypperligt tillfälle att upptäcka att spelmusik är mer än bara Tetrislåten och symfoniorkestern är mer än bara Mozart.

Folkets hus och parkers satsning på globala livesändningar från världens stora scener har nu rullat igång för hösten. På 160 biografer runt om i landet direktsänds scenkonst från bland annat Metropolitan i New York, National Theatre i London och Bolsjoj i Moskva. Det rör sig främst om opera, balett och teater men det utlovas också rockkonserter med olika världsartister emellanåt.

en skam för sverige till konserthuset Det finns många anledningar att inte missa Magnus Betnérs och Soran Ismails förställning En skam för Sverige när den äntligen når Gävle den 13 oktober. För att nämna några så har killarna i bagaget sommarprat, en kristall, utmärkelser som årets komiker, årets hetero och är utan tvekan två av Sveriges främsta satiriker. Dessutom förtjänar de respekt för de debatter de har tagit om rasism och andra samhälleliga orättvisor under årens lopp. – En del rasistiska röster brukar säga att Magnus är en skam för Sverige, där kommer namnet ifrån. Jag får däremot aldrig höra det eftersom jag enligt dem inte är en del av Sverige. Det är något vi ska prata om, sa Soran Ismail i ett uttalande om föreställningen tidigare i år.

För alla oss som behöver få vår samtid dissekerad är det Konserthuset den 13 oktober som gäller.

jazzlinjen fyller jämt I år jubilerar jazzlinjen på Vasaskolan och ställer till med 20årskalas. Jazzlinjens inriktning är musik i den afroamerikanska traditionen och en av lärarna, Niklas Bjarnehäll, berättar att det under årens lopp blivit många olika musikteman. Brasilianskt, Haitiskt, reggae, samba och svensk jazz för att bara nämna några. När nu linjen håller jubileumskonserten Jazzin journey blir det en färgsprakande blandning av allt som spelats under utbildningens två decennier. Firandet går av stapeln den 4 oktober på Gävle teater.

pettersons treenighet August Strindbergs berömda pjäs Fröken Julie är nog de flesta bekanta med. Det är en berättelse om status, genus och klass som kretsar kring karaktärerna Julie, Jean och hans fästmö Kristin. Men när Strindbergs intima teaters uppsättning av pjäsen kommer till Gävle spelas dessa tre roller av en och samma person – Anna Petterson. Pettersons Fröken Julie är en fullfjädrad enmansföreställning då hon inte bara står för skådespeleriet utan också för regin. Den 23 oktober intar hon scenen på Gävle teater.

Den 5 oktober börjar Gävles operasäsong med Eugen Onegin av Tjajkovskij på Centralteatern, direktsänd från Metropolitan. Föreställningen kommer att textas på svenska. Satsningen på livebio har beskrivits som att återföra operakonsten till folkligheten och bara det är ju värt biljettpriset.

fotofest på stora gasklockan Gävle foto & mediamässa hålls i år på Stora Gasklockan den 4 - 5 oktober. På årets mässa kommer besökarna kunna delta i workshops, gå på föreläsningar, se på utställningar, reka utbildningar, ta en fika och mycket mer. För den som själv fotar så finns det möjlighet att delta i ett fotomaraton med chans att vinna olika typer av fototillbehör. Alla deltagares foton kommer senare visas upp i en fotoutställning på Järnvägsmuseet i samband med prisutdelningen. Ett tips under mässan är att titta lite extra på REALgymnasiets utställning för att peppa och upptäcka stadens unga kulturutövare.

Ny utställning på konstcentrum På Konstcentrum öppnar en ny utställning den 3 oktober av Lars Givell, Ulla Helenius-Reit och Kenneth Håkansson. Utställningen kretsar kring konstens förmåga att bearbeta tillvaron och människans utsatthet i tid och rum och de tre konstnärerna har alla utvecklat sin egen teknik för att ta sig an ämnet. Irmelin Joelson, vikarierande intendent för program och konstpedagogik, beskriver de tre konstnärerna såhär: – Givells verk förmedlar livets stor filosofiska motsägelser – spänningspunkten mellan hopp och förtvivlan medan Helenius-Reit tar oss med på en resa där människans utsatthet i tider av förändring är i fokus. Håkanssons verk är en betraktelse av den lilla människans position i samhällets gigantiska strukturer med en ruvande och stilla underklang.

Spotlight: camilla norin på gävle teater Camilla Norin har något så ovanligt som sitt drömjobb. – På intervjun sa jag på skoj att om jag fick jobbet tänkte jag jobba kvar till pensionen. Nu tror jag inte att det påverkade beslutet men såhär två år efter är det så jag känner.

det. Innan jag började på teatern hade jag otroligt mycket scenskräck men den gick över omedelbart när jag fick jobbet. Vad är det bästa med ditt jobb? – Det bästa är att ingen dag är den andra lik. Vissa dagar jobbar jag hemifrån, andra är jag på teatern dygnet runt ungefär, ibland får jag fika med inspirerande personer som Henrik Fexeus eller Al Pitcher på arbetstid och emellanåt är jag till och med ute på stan och affischerar. Det händer att folk från olika föreningar eller skolor ringer och vill att vi kommer och berättar om teaterns program för säsongen och då gör jag det. Jag vantrivs om det jag gör blir för enformigt, om det skulle det bli det på teatern har jag friheten att själv omforma arbetet så att jag trivs.

Sedan 2011 har hon jobbat som kommunikatör på Gävle Teater och två år efter arbetsintervjun håller Gävletjejen fast vid vad hon sa då. – Jag har världens bästa jobb! Jag tänker aldrig sluta. Jag är glad varje morgon när jag går till jobbet och jag är övertygad om att jobbet har gjort mig till en bättre människa. Vad gör en kommunikatör egentligen? – Allt! Nej, men mycket i alla fall. Huvuddelen av mitt jobb handlar om kommunikation och marknadsföring. Jag ansvarar för hemsidan, sociala medier, fixar med affischerna, ringer runt till andra teatrar och försöker få tag på högupplösta pressbilder eller annat material vi behöver. En annan rolig del av mitt jobb är jag ser mycket teater i undersökande syfte. Sedan kan jag hjälpa till med beslutet om huruvida Gävle Teater ska boka föreställningen eller inte. Även om jag personligen inte fäller den slutgiltiga domen så väger min åsikt in i beslutet. Eftersom vi inte har några egna produktioner eller en fast ensemble är det

såhär vi fyller kalendariet, vi tar emot redan färdiga föreställningar. De kvällar det pågår föreställningar på teatern är det bland andra Camilla som håller koll på att allt fungerar som det ska. – Blir det förseningar av någon anledning så är det jag som meddelar publiken om

Trots att jobbet är både krävande och ansvarfyllt gör Camilla det utan någon formell utbildning. Men vägen till drömjobbet var inte spikrak. – Jag har haft fjorton olika jobb sedan studenten och har dessutom pluggat några terminer. Direkt efter gymnasiet flyttade jag till Karlstad eftersom jag kommit in på kulturvetarprogrammet där. Jag blev kvar ett år men kände att utbildningen inte riktigt passade mig så jag hoppade av. Efter det flyttade jag hem till Gävle igen. Jag gick ett år på Västerbergs skrivarlinje i Storvik och

pendlade från Gävle fem dagar i veckan. Sedan har jag som sagt jobbat mycket inom många områden såsom handel, industri och som frilansare. Men hur tusan fick du kommunikatörsjobbet då? – Ett av de fjorton jobben jag haft var faktiskt som kulturskribent på Nöjesmix. Jag jobbade på tidningen i fyra år och hade under den tiden byggt upp ett stort kontaktnät inom Gävles kulturliv. Jag var bekant med teaterns verksamhet från ett journalistiskt perspektiv vilket jag haft stor nytta av i kommunikatörsjobbet. Jag tror absolut att jag har Nöjesmix att tacka för mitt drömjobb. Tack Nöjesmix! Under Camillas tid på Nöjesmix skapades Spotlight-intervjun till Kultursidan. – Tidigare hade sidan en ruta som presenterade aktuella konstnärer i Gävle varje månad. Det blev svårt att hitta konstnärer i längden och jag föreslog att vi skulle göra om rutan till en mer generell spotlight för alla sorters kulturutövare. Så du blir alltså intervjuad i din egen skapelse just nu? – Ja, det kan man säga. Är inte det en sluten cirkel så säg.

25


film

Bra men splittrad Mossigt och bekant insidious chapter 2

flygplan

sony

disney

Regi: James Wan medverkande: Patrick Wilson, Rose Byrne

Regi: Klay Hall röster: Dane Cook, Stacy Keach med

med flera.

flera.

premiär: 27 september

premiär: 27 september

James Wan är effektiv som få. När han precis avslutat en av årets mest skrämmande filmer, The Conjuring, hoppar han på uppföljaren till fjolårets nagelbitare Insidious. Wan vet var skräckkabinettet ska stå. Efter den massiva succén med Saw-filmerna som han var med och startade vet han vilka strängar som ska spelas på om man vill skrämma sin publik. I Insidious Chapter 2 får vi veta att familjen Lambert har blivit förföljda av demoner sedan urminnes tider. I tvåan är det mer av allt. Det är en större spännvidd på skrämseleffekter. Det finns gott om scener som både gör att det kryper längs ryggraden och gör så att nackhåren reser sig, men samtidigt bjuder Chapter 2 på många inslag av rena rama blodfesten. Insidious Chapter 2 är en bra skräckfilm men aningens splittrad. Det hade varit gott nog om James Wan nöjt sig med hälften av alla smygande skuggfigurer längs korridorer och knarrande dörrar i det gamla huset. Den levererar, som sig bör, allt det där man kan tänka sig från en uppföljare i skräckfilmsgenren. På gott och ont.

Har Disney slut på idéer? Ändå sedan Pixar lät Buzz Lightyear och Woody härja fritt i pionjäriska Toy Story från 1995 har det multinationella företaget inte riktigt kommit med någonting nyskapande. I alla fall inte i sina grundläggande berättelser. På animationssidan är det naturligtvis riktigt imponerande att se nya Flygplan. Fläckfritt är nog rätt ord. För här finns inte en tillstymmelse till kantigt ritade karaktärer eller chansartade bakgrunder. I Flygplan är animationerna toppklass. Men historien om flygplanet som inte riktigt är som alla andra och som vill köra ett flygplansrace för att motbevisa sitt utanförskap känns lite mossig och lite väl bekant. Vi har sett detta tidigare. I framgångssagan Cars naturligtvis, men även i andra moderna Disney-klassiker, såsom i The Incredibles eller i Finding Nemo. Flygplan är ingenting annat än upprepning av en föregående historia och det känns mer som om att karaktärerna från Cars dyker upp i en annan skepnad. Men min snart 3-årige son bli alldeles vild och galen av det här. Och det om något är väl ett ganska bra betyg?

Christian Stjernström

Christian Stjernström

Bästa filmen om racing sedan racing rush noble entertainment

Regi: Ron Howard Medverkande: Liam Hemsworth, Olivia Wilde, Daniel Brühl med flera. Premiär: 4 oktober

Den karaktäristiska, brända lukten av svart asfalt kring racerbanan, realistiska omkörningar i snäva kurvor och fantastiska personporträtt. Ska det vara så förbannat svårt att producera en hygglig film om män som gör det män är bäst på? Vi snackar högoktanig racerfilm här. Rush är Ron Howards mest lekfulla inslag i hans digra regikarriär sedan Parenthood från 1989. Men istället för en vild och galen Steve Martin som försöker uppfostra en stor familj med blandat resultat, sätter Ron Howard hunken Liam Hemsworth och nykomlingen Daniel Brühl i förarsätet. Och som det går undan. Rush skildrar Formel 1:s guldålder. Året är 1976 och den perfektionistiska Howard träffar allting rätt. Kläder. Musik. Och inte minst huvudkaraktärernas gemensamma mål. Att vinna Grand Prix. Det är en sann historia där Hemsworth, som spelar playboyen James Hunt och Brühl som spelar den idealistiska Niki Lauda, är perfekta motpoler till varandra. De båda går all in på att träffa rätt i varje litet uttal, i varje rörelse, för att göra gestaltningen rättvisa. På racerbanan hittar Howard det fungerande bränslet för att lyfta historien ytterligare några snäpp om den glödande rivaliteten. Det blir privat och närgånget. Bilarnas vrål när de passerar den vinkande flaggan fungerar som en spegling av karaktärernas vilja att vinna. Det är en häftig åktur. En man sent glömmer. Rush är den bästa filmen om racing sedan ... ja ... racing.

Christian Stjernström

Mer film? Tävlingar, recensioner och massa annat på nojesmix . com/krillesfilm historien är både dåtid och nutid För att titta framåt måste vi blicka bakåt. Det förgångna säljer som smör i solsken. Det råder ingen tvivel om att konst, musik och film hittar nya skaror av fans genom att använda sig av redan beprövade grepp.

Christian Stjernström, nojesmix.com/krillesfilm

26

I slutet av augusti släpptes Den stora pilsnerboxen. En genuin samling filmer som spänner över ett 1930-tal som senare blev ökänt i filmkretsar som det sämsta den inhemska filmfabriken någonsin åstadkommit. Men nu har filmgenren och beteckningen ”pilsnerfilm” fått upprättelse. Nu finns odödliga klassiker som Pensionat paradiset, Kyss henne och Snurriga familjen på digitalt format. Räddat för framtida filmrulleförluster och varsamt

restaurerat med öm och vänlig hand av Studio S Entertainment. Den stora pilsnerboxen är en svensk filmskatt och blev snabbt en storsäljare. En dvd-box med filmer som har 70 (!) år på nacken. Det säger en del om den kommande generationens hunger på den populärkulturella historien som flytt. Den ivriga lusten till att vara en del av historien berättar mer än bara det förgångna och det som ibland glömts bort. I Sveriges Television bjuder artisten och numera programledaren Niklas Strömstedt in landets artistelit, från vitt skilda genrers och smaker skall påpekas, till ett musikprogram där det frossas i historien. I Alla Tiders Hits ges tillfälle till reinkarnation och uppståndelse. Artister väljer låtar från förr, ger dem ett nytt liv, för en ny publik och skriver således historia på nytt. Samma upplägg äger rum i den omåttligt populära tv-serien Så Mycket Bättre. Personliga anekdoter blandas friskt

med hjärtevärmande uppträdanden. Det spelas bekant musik, nu i ny tappning för att återigen sälja konserter, för att sätta ihop listor för Spotify och för att kränga cdalbum på den närliggande bensinmacken. Igenkänningsfaktorn är hög och gemytlig. Vi tittar på tv, ouppmärksamt och slentrianmässigt. Omedveten om att historien som pågår framför våra ögon har berättats tusen gånger förut. Men det är så vi lär oss. En repetitiv studie i det som varit är den mest effektiva metoden för inlärning och med all säkerhet även den mysigaste och soffvänligaste. Sevärt just nu: Kila in på Netflix och beställ ett abonnemang. Företagets egenproducerade serie Orange is the New Black är höstens stora snackis. Välspelat, spännande och intressant. Språket är hårt och huvudrollsinnehavarna likaså. Det kretsar kring ett kvinnofängelse. Logga in och börja titta. Det är svårt att sluta.


film + spel

Grymt bra splinter cell: blacklist xbox 360, pc, wii u, ps3

Likgiltig tolkning diana e1 films

Regi: Oliver Hirschbiegel medverkande: Naomi Watts, Naveen

Andrews med flera. premiär: 4 oktober

När det blev officiellt att Oliver Hirschbiegel skulle sätta sig i registolen för att gestalta en av världens mest berömda personer gnuggade jag händerna. Prinsessan Diana skulle få lika mycket utrymme, trovärdighet och hårdslående urkraft som Hirschbiegels porträtt av Adolf Hitlers sista dagar där han satt i den där berömda bunkern i slutet av april 1945 i fantastiska Der Undergang från 2004. Trodde jag. Filmen saknar det viktiga och djuplodande perspektivet på personen Diana och Hirschbiegler vägrar investera sig i vår protagonist. Låta henne ta plats. Låta Diana styra skutan. Filmen är istället en förhållandevis ganska neutral och enkel tolkning av kärlekshistorien mellan Diana och hennes indiske läkare Hasnat Khan, visserligen suveränt spelad av Naveen Andrews men det räcker inte långt. Naomi Watts är klockren i huvudrollen men kämpar i motvind. Här finns inget att fördjupa sig. Istället ligger hela tiden en enträgen fokusering på ytan där hennes innersta känslor, hennes egen vilja, aldrig kommer till tals. Vem var Diana egentligen? Efter den här fega och likgiltiga tolkningen av Englands största kändis genom alla tider återstår endast fler frågor än svar.

Brottsligt underhållande! payday 2 xbox 360, pc, ps3

Mattias Andersson

spelhösten är här

action: Payday 2 – uppföljaren till Payday: The Heist, är en teambaserad förstapersonsskjutare som verkligen sticker ut i mängden. Med ett gäng på upp till fyra spelare, utför man välplanerade stötar – mer och mindre avancerade sådana – men som alltid slutar med klirr i kassan. Under spelets gång specialiserar du din karaktär inom olika områden – kanske är kassaskåpssprängning din grej? Till skillnad från många andra spel i FPS så är lagspel verkligen ett krav, därför avnjuts detta brottsromantiserande men ack så underhållande spel bäst ihop med ett gäng väl sammansvetsade spelare i onlineläget. Gillade du Snabba Cash-trilogin? Då kommer du älska Payday 2!

Mattias Andersson

Christian Stjernström

Dålig remake

Liknar inget annat Ett kliv bakåt

flashback

the wonderful 101

lost planet 3

ps3 (psn), xbox 360 (xbla)

nintendo wii u

pc, ps3, xbox 360

action: Hjälp Conrad B. Hart att återfå sitt förlorade minne och identitet för att stoppa de onda rymdvarelserna som infilitrerat sig som människor för att förinta jorden. Originalet från 1992 är en milstolpe i spelhistorien. Remaken har utrustat Flashback med både röster och bättre kontroller. Spelet har genomgått en rejäl förvandling, på både gott och ont. För samtidigt som en viss tillfredsställelse av nostalgi infinner sig, så tampas man samtidigt med risiga röstskådisar, ostiga oneliners och undermåliga dialoger som holkar ur och får helhetsupplevelsen att haverera. Ett bra försök, men i det här fallet så var det faktiskt bättre förr!

action: Det är inte varje dag man stöter på något som känns helt nytt i spelväg, men The Wonderful 101 är något helt unikt med ett spännande och originellt gameplay som inte liknar något annat. I denna färgkavalkad till superhjältespel styr du en av de 101 hjältarna – de övriga 100 står till ditt förfogande. Genom att rita på Wii U gamepaden så får du alla dina hjältar att gå ihop och forma ett vapen för en specialattack. Tyvärr uppfattas dina teckningar ofta fel, annars är det en superkul och välfungerande idé! Välflytande grafik, trevlig musik och underhållande bossfighter i ett spel som känns viktigt och fräscht. Bristande kontroller är spelets främsta brist som drar ner betyget.

action: Spelets huvudfigur Jim Peyton sitter fastklämd vid en raserad grotta. Vid sin sida har han sitt barnbarn, för vem han berättar om sitt liv på planeten E.D.N III. Lost Planet 3 utspelar sig genom Jims berättelser och fungerar som en prequel till sina två föregångare. I denna tredje del av serien så har man tagit in västerländska Spark Unlimited som utvecklare. Medan spelets protagonist känns som en genuin och välgjord karaktär så har spelet som helhet tagit ett kliv bakåt jämfört med sina två föregångare rent story- och gameplaymässigt. Första spelet fortsätter vara seriens bästa medan detta placerar sig på en tredjeplats i skuggan av tvåan.

Mattias Andersson

Mattias Andersson

Mattias Andersson

action: Sam Fisher är tillbaka i Splinter Cells: Blacklist – sjätte spelet i ordningen. Att man låtit sig inspireras av storspel som Call of Duty samtidigt som fortsatt plocka in detaljer från sitt egna Assassin’s Creed är tydligt och knappast något man sticker under stol med. Nytt i Blacklist är den fria tillgången till planeten Paladin mellan spelets uppdrag. Det är din hemmabas där du kan kommunicera med spelets olika figurer, uppgradera din utrustning med mera – en uppskattad detalj! Blacklist är ett fantastiskt smygarspel med stor variation och valfrihet på hur man vill slutföra sina uppdrag. Bra bandesign och ett underhållande multiplayerläge. Grymt!

Bara lite till, jag ska bara – ja, så låter det ofta bland gamers. Spelutvecklarna Blizzard är kungarna när det kommer till att fånga spelare. Aldrig tidigare har väl ett spel förtrollat så många människor som deras World of Warcraft. I nio år har spelare kommit, gått och kommit tillbaka till det spelet. Citatet ”Just when I thought I was out ... they pull me back in.” från Gudfadern III stämmer in på en enorm skara WoW-spelare. Varje gång man släpper en expansion till spelet så kommer nämligen en stor mängd spelare tillbaka för att kolla läget och många gånger tar de upp spelandet på heltid igen.

I början av september påbörjades den stängda betatesten av Blizzards kommande Hearthstone: Heroes of Warcraft, ett kortspel baserat på World of Warcraft. När man först presenterade spelet var reaktionerna många och splittrade. Jag minns själv att jag blev föga intresserad. När jag nyligen fick min inbjudan till att prova spelet kände mig ändå manad, det gäller ju att hänga med liksom. Oj, vad positivt överraskad jag blev! Spelet i sig påminner i mångt och mycket om det klassiska samlarkortspelet Magic: The Gathering. ”Less is more” är ett fenomen som man verkligen bör tar vara på oftare och jag spår en braksuccé för Blizzard. Konceptet och spelet i sig är mycket enkelt – plocka ihop en kortlek av de kort du har i ditt förråd, använd sedan list och hand av kort du får för att vinna över din motståndare. Jag är helt övertygad om att väldigt många kommer att bli lika imponerad och hänförd som mig av det här, när det väl släpps för allmänheten. När Blizzard väl gör något så gör de det alltid med bravur och de om några vet hur man fångar upp spelare och håller dem kvar. Därför skall det bli intressant att se hur Hearthstone utvecklar sig för att hålla kvar spelarna.

Mattias Andersson, hadoken.se/author/andersson

27


inredning

Naturligt

Färgtrenden är fortsatt stark i höst men vi ser också dess motsats - den med nyanser och material inspirerade av den nordiska naturen. Den riktigt trendmedvetne låter taket förbli furufärgat, den mer försiktige nöjer sig med att bygga på den vita basen med ett fåtal utvalda produkter. På det här uppslaget visar jag produkter jag själv skulle kunna tänka mig att inreda med. av: Anna Utterberg

Smyckesskrin från Åhléns, 349 kr (i butik vecka 41).

Grytunderlägg i sjögräs från Åhléns, 39 kr.

Dixon matbord i oljad vildek, 5750 kr på Lindholms.

Betongtapet från Midbec, säljs av Colorama.

Vitrinskåp Fabrikör från IKEA, 1495 kr.

Sittpuff klädd i linnetyg, 599 kr på Åhléns.

Liljebukett med trollhassel från Interflora, 295 kr.

28

Koffert i sjögräs, från 449 kr på Åhléns.


inredning Lampskärm Darcy i jute från Hemtex, 399 kr. Georg Jensen serveringsbricka, 999 kr på Cervera.

Karaff i pressglas från Åhléns, 99 kr.

Kudde GANT från Divas Boning, 695 kr.

Spegel från Indiska, 249 kr.

Matta Zig Zag från Rusta, 199 kr.

Stol Stockholm i valnötsfanér från IKEA, 1495 kr.

Epok tresitssoffa i läder från Lindholms, 18990 kr.

29


nöjeskalendern

Gävle september

27

Fredag

Chet O´Keefe + Carrie Rodriguez på Gasklockorna. Is the Body The Media of Dance? på Gävle Teater. Vanilton Lakka turnerar över hela världen och blandar i sitt koreografiska uttryck breakdance, street och samtida dans. I föreställningen kommer du alldeles intill brasiliansk breakdance i världsklass. Anders Karlstedt & Memphis Trio på CC-puben. Liondub på O´Learys.

Onsdag

2

Gävle Jazzclub på Konserthuset. Quiz på CC-puben. Gasta Comedy Night på Å-krogen. Lars Magnusson, Lena Frisk, Gerda Bylund med flera.

Torsdag

3

Lena Willemark, Jonas Knutsson och Mats Öberg på Konserthuset

The Deer Tracks på Allstar.

Fredag

Söndag

4

Midnight Express på O`Learys. Jazzlinjen firar 20 år på Gävle Teater. Njut av cool jazz, upplev karibisk hetta och sambareggae, dras med i svettig funk och känslosam tango! Kom och fira tillsammans med elever och lärare i denna sprakande jubileumsföreställning! Sånger av Wagner på Konserthuset. Gävle Symfoniorkester framför Richard Wagners Wesendonck-sånger tillsammans med sopranesset Ann-Marie Backlund. JJ Blues Band på CC-puben.

Diktatorn på Gävle Teater. Diktatorn har andra människor som gör det mesta åt honom, han blir matad, man borstar hans tänder, man läser sagor för honom – men han vill bara höra den som handlar om honom själv och hur bra han är. Barnteater efter en bok av Ulf Stark.

Onsdag

28

Cullbergbaletten på Gävle Teater. I Plateau Effect har Jefta van Dinther skapat ett nytt verk direkt för Cullbergbaletten, denna gång för de stora scenerna med nio av kompaniets dansare.

Gasta Comedy Night på Å-krogen. Hasse Brontén, Martin Svensson, Tomas Ahlbeck med flera.

Peter Carlsson & Blå Grodorna på Konserthuset.

Torsdag

Carvin Jones på CC-puben.

Marduk på Gefle Hårdrocksklubb, Harrys.

Klubb Volym på Allstar. Bad Things Tour på Allstar.

Fredag Niello på Allstar. Med hårda, klubbiga beats och träffsäkra rader når Niello ut till den breda publiken. Ni har alla säkert hört hans hit under sommaren Legenden som toppat listor och frekvent spelats på våra största radiokanaler. Konceptet “Niello” är stilrent och smutsigt på samma gång, en blandning mellan modemagasin och svettiga klubblokaler. Han fokuserar lika mycket på det visuella, bildmässiga som på musiken vilket ger ett helhetsuttryck utöver det vanliga. Texterna influeras av livsnjutande människor som lever i nuet och vägrar hålla tillbaka. En trend i tiden. Niello vill inspirera till att inte bara drömma utan faktiskt genomföra de visioner man har.

Söndag

29

Höstmarknad i Tolvfors. Försäljning av slöjd, hembakat och skördeprodukter.

Gävle oktober Tisdag

1

Brynäs IF – Frölunda HC på Läkerol Arena.

30

10

Chris Cacavas på CC-puben.

Lucas Nord på Allstar.

JLT på Maxim.

9

Gävle Jazzclub på Konserthuset.

Norlie & KKV på SlickCity.

Lördag

6

4 – 5 Fredag

lördag

Fotomässa på Gasklockorna.

5

11

Tom´s Kitchen på CC-puben. Lobster på O´Learys.

12

Lördag

The Vertigo Jets på CC-puben.

En irländare, en skotte … på Gävle Teater.

Bondens marknad på Rådhustorget.

Rolf Lönn Soul Band på CC-puben. Brynäs IF – Växjö Lakers på Läkerol Arena.

Söndag

13

Baskery på Konserthuset.

Lördag

Brynäs IF – Luleå HF på Läkerol Arena.

Score på Konserthuset. Monotona pipljud, mobilsignaler eller kanske glassbilen? Associationerna är många när tv-spelsmusik kommer på tal. Men den har kommit en riktigt lång väg sedan 70-talets blipp-blopp. Idag är genren klart jämförbar med filmmusiken. Den skrivs av hyllade kompositörer och framförs av världens bästa symfoniorkestrar. De senaste åren har spelmusiken även blommat ut på egen hand. Bejublade konsertturnéer reser jorden runt och i Sverige har spelmusik framförts inför utsålda konserthus från norr till söder. Nu presenterar Gävle Symfoniorkester denna fantastiska resa genom spelens musikaliska världar. Många tror att spelmusiken enbart rör den yngre publiken, men vi i Gävle Symfoniorkester vill verkligen uppmana alla som älskar symfonisk musik att komma och upptäcka denna spännande genre! Orvar Säfström guidar oss genom föreställningen som innehåller allt från krigsfanfarer till stillsamma stämningsstycken. Ett lika spännande musikaliskt äventyr för spelfanatikern som för novisen. Score innehåller musik från såväl dagens stortitlar som Last of Us, Skyrim och Dead Space 2 och från älskade klassiker som Sonic the Hedgehog och Halo.

Bondens marknad på Rådhustorget.

Magnus Betnér och Soran Ismael på Konserthuset. Med standup som konstant utgångspunkt bildar de två största satirikerna på svensk scen just nu en oslagbar duo där de tar sig an rasism, zombies och att granska granskarna. Naket, hårt och ärligt dissekerar de vår samtid. Två komiker som står bortom trender och som låter samhället sätta agendan snarare än publiken. Oavsett om de upprör eller berör så kommer ingen lämna föreställningen En skam för Sverige orörd.


nöjeskalendern

Onsdag

16

Bäste före?! på Gävle Teater. Claes Månsson i en monolog om att åldras. Gävle Jazzclub på Konserthuset. Garvsyra på Gasklockorna.

Glöm inte att maila dina evenemangstips till red@nojesmix.com

Du kan också lägga upp dina arrangemang i vår kalender på nojesmix.com

Quiz på CC-puben. Gasta Comedy Night på Å-krogen. Lasse Nielsen, Eva Vingin, Anna Siekas med flera.

Torsdag

17

torsdag

24

Tjajkovskijs rokokovariationer på Konserthuset. Den excellente solocellisten Torleif Thedéen inleder, sedan får Gävle Symfoniorkester fullt spelrum i Brahms stora symfoni.

Ossler på Gasklockorna.

25

Red Hot Delta Fusion på CC-puben.

Gävle Symfoniorkester gör Synaulia på Konserthuset, ett nyskrivet verk av Mathias Lysell, composer in residence.

Transport League på Gefle Hårdrocksklubb, Harrys.

Goran Kajfes Subtropic Orkestra på Konserthuset.

20

12 17 25

Företagarforum på Folkets Hus.

Mehmet Atli på Gävle Teater. Den populära kurdiska singer/songwritern Mehmet Atli gästar Sverige för första gången. Med en mjuk, intensiv röst och klassisk gitarr bjuder han på en högst personlig konsert och stämning som träffar rakt in i hjärtat.

Söndag

Bandy World Cup på Göransson Arena.

Torsdag

The Legends på Konserthuset. En hyllning till Elvis Presley, Roy Orbison och Jerry Lee Lewis.

Gävle Jazzclub på Konserthuset.

söndag

Robert Wells på Folket Hus.

Fredag

19

10 13 – 11

Torsdag

Lördag

I Hate School på CC-puben.

Lördag

Pompos Piano på Folkets Hus. Barnteater. Följ med Pappa Pomo och hans magiska piano in i en sagovärld.

Be Bob A Luba på Folkets hus. Krogshow med Peter Jezewski från The Boppers.

18

Östen med resten på Gävle Teater. En av Sveriges galnaste grupper hyllar en av de mest folkkära i en föreställning där vi får höra både storyn och musiken från Hootenneny Singers som hade 40 låtar på Svensktoppen. En föreställning som både är galen, rolig och ibland lite vemodig.

4

Fredag

lurade av maffian – organisationen som de två männen tror de har stulit pengar ifrån. I rollerna Denzel Washington, Mark Wahlberg, Bill Paxton med flera.

Fredag

Brynäs IF – MoDo Hockey på Läkerol Arena.

Fredag

sandviken oktober

Peter Noresson på CC-puben. Brynäs IF – Örebro HK på Läkerol Arena.

Fredag

SAIK – Västerås på Göransson Arena.

biopremiärer oktober Fredag

4

Hotell. Erika har allt: ett bra jobb, god ekonomi, många vänner och en trygg relation. Tills den dagen då allt rasar samman. Plötsligen betyder det perfekta livet ingenting och känslorna som hon tidigare haft full kontroll över går inte att styra. Hon börjar i gruppterapi och möter där andra människor med andra trauman. En dag ställs frågan av gruppen: Varför ska inte vi få må bra, varför har vi inte rätt att leva med positiva tankar? Gruppen bestämmer sig för att ta sig till en plats där man kan vara helt anonym. En plats där man kan vara vem man vill. De börjar bo på hotell. I rollerna bland andra Alicia Wikander, Henrik Norlén och David Dencik.

The Butler. Du ser ingenting, du hör ingenting – du ska bara tjäna. Med de ledorden började Eugene Allen sin långa trogna bana i Vita Huset. Mellan åren 1952-1986 arbetade han som butler för inte mindre än åtta presidenter. Från maktens innersta rum bevittnade han många av de stora och dramatiska historiska händelserna i världs- och segregationspolitiken. Han blev vittne till både goda och onda gärningar, men förblev lojal mot Vita Husets presidenter ända fram till sin pension. För många inom politiken var han inte “bara” en butler, utan en sann vän och förtrogen. I rollerna Liam Neeson, Forest Whitaker, Vanessa Redgrave med flera. Vi är bäst. Stockholm 1982. En film om Bobo, Klara och Hedvig. Tre tjejer som är tolv-tretton år. Som drar runt på gatorna och babblar. Som är modiga och tuffa och starka och svaga och förvirrade och knasiga. Som får klara sig själva alldeles för tidigt. Värmer fiskpinnar i brödrosten när mamma är på krogen. Startar ett punkband utan att ha instrument att spela på, trots att alla säger att punken är död. Om att vara annorlunda och om en vänskap som är större än allting annat. I rollerna Mira Barkhammar, Mira Grosin, Anna Rydberg med flera.

Fredag

18

Extra Allt på O´Learys.

sandviken september Lars Winnerbäck i Läkerol Arena. 026 Hardcore presenterar Oktoberfest på Bildahuset. Black Mask, Eternal Sleep, Oak och Iron spelar.

Onsdag

23

Gasta Comedy Night på Å-krogen. Karin Adelsköld, Lasse Karlsson, Stefan Söderblom med flera.

Fredag

27 28

After work och standup på Livingroom.

Lördag

A Tribute to David Bowie på Folkets Hus. Bröderna Rongedal och Sandvikens Symfoniorkester på Folkets Hus.

Prince Avalanche. Två Texassöner flyr staden under en sommar för att arbeta som vägarbetare på landsbygden där de upptäcker en ny vänskap. I rollerna Paul Rudd, Emile Hirsch, Lance Legault med flera.

Fredag

11

2 guns. En DEA-agent och en hemlig underrättelseofficer har blivit tillfrågade att utreda varandra när de inser att de båda blivit

About time. När en godhjärtad, men tafatt, ung advokat får veta av sin far att alla män i hans familj kan resa i tiden, beslutar han sig för att försöka använda tidsresorna för att hitta “den rätta”, uppvakta henne och starta en familj. I rollerna bland andra Rachel McAdams, Bill Nighy och Tom Hollander. Captain Phillips. Filmen är baserad på en verklig händelse som fyllde löpsedlarna i april 2009 då fartygskaptenen Richard Phillips, en gift tvåbarnsfar, kapitulerade och lämnade in sig själv till somaliska pirater för att skydda sin besättning utanför Afrikas kust. I rollerna Tom Hanks, Catherine Keener, Corey Johnson med flera.

31


dryck

Månadens

foto: Lina Westman

Denise Fa

Direktör Stenström Höstintroduktion som inkluderar en trevlig smakkombination. Finns väl egentligen inget unikt tillfälle att avsmaka denna drink, mer än när du törstar efter en drink med mogen, lagomt kryddig, en aning spritrik karaktär med en något besk samt syrlig smakförnimmelse.

Ålder: 24 år Civil status: Sambo År som bartender: Fyra år Jobbar på: Allstar Blandar helst: Tio järn och ett glas vatten. Beställer helst: Alkoholfritt om inte Slivovitza finns. Tråkigaste beställningen: ”Gör väääärldens godaste drink” (i nattklubbskaoset). Det krävs dialog och kärlek mina vänner. Snabbast hjälp av dig: Ögonkontakt är alltid till din fördel. Bästa stunden i baren: När det är en gladlynt stämming och när beställningar in och färdig produkt ut har ett behagligt flow.

32

Ingredienser: 2 cl Ron Zacapa 23 2 cl Gabriel Boudier Päronlikör 1 cl Disaronno Orginal ett par stänk Angostura Bitter (mängd efter smak) ett halvt skalat rött äpple en nypa kanel en halv pressad apelsin en pressad citron cirka 2 cl sockerlag (här spelar surhetsgraden på apelsinen in) äggvita Typ av glas: Rocks dekoration: Skivat äpple, höstlöv och rönnbär Tillvägagångssätt: Fukta glasets kanter mot en apelsinklyfta, ställ sedan glaset upp och ned på en tallrik med kanel (för att få kanelkant). Alla ingredienser förutom äggvita ska blandas i en blender. Låt den gå en stund så att äpplet får en chans att passeras. Sedan är det silning som gäller, det krävs nämligen en dubbelsilning för att avlägsna det passerade äpplet. Det är inte speciellt trevligt att dricka passerade äpplen. När det är gjort tillsätter du äggvita och skakar om rejält(utan is), efter det åker lite is i och du rör om. Sedan silar du upp i glaset med kanelkant. Dekoration efter estetiskt omdöme. Jag har använt mig av höstlöv, rönnbär och skivat rött äpple.


krogguide

Restaurang

Välkommen till ett av Gävles mest klassiska matställen! Vi erbjuder lunch, à la carte, catering & fullständiga rättigheter i geniun och mysig miljö. Varmt välkomna önskar Mikaela Bengtsson med personal!

amerikanskt Allstar

Norra Kungsgatan 7, Gävle 026-100510 Öppet: Mån-Tor från 16, Fre från 15, Lör från 13, Sön från 14- Nattklubb Fre-Lör 2202 www.allstarbar.se/gavle Allstar är en perfekt mix av god mat, utvalda drycker och bra underhållning, allt serverat i en exklusiv och sportig miljö. Vårt kök erbjuder klassisk amerikansk junkfood med en extra touch. Boka bord på 026-100510

O´Learys

Drottninggatan 6, Gävle 026-124200 Öppet: Mån-Tis 15-23 Ons- Tor 15-24, Fre 15-02 Lör 12-02 Sön 13-23 O’Learys är den självklara mötesplatsen som erbjuder dig som gäst en unik kombination av känsla, bemötande, smaker och upplevelser. Du som varit på O’Learys vet vad som händer när favoriterna gör mål. Taket nästan lyfter och du kan inte sitta stilla, oavsett vilket lag du håller på. Du sugs in i spelet och är aldrig ensam. Skillnaden är att du har baren och restaurangen på armlängds avstånd. olearys.se/gavle

asiatiskt

Ruddammsg. 23, Gävle 026-513968 Öppet Mån-Tor 11-22. Fre 11-23, Lör 12.3023 Sön 13-22 Lunch Mån-Fre 11-14 Gävles mesta asiatiska restaurang med mat från Kina, Thailand och Japan. I en mysig miljö erbjuder vi en bred meny med klassiska rätter, sushi och fullständiga rättigheter. All mat kan tas med för avhämtning. Kontakta oss gärna för cateringförslag. Välkomna!

N. Slottsgatan 7, Gävle 026-101092, Mån-Tors 11-22, Fre-Lör 11-24, Sön 12-21 Mysig restaurang i mexikansk miljö och med en spännande meny för hela familjen. Största lunchbuffén i Gävle med svensk/ mexikansk mat. Mån-Lör 11-15. Kvällstid erbjuder vi även vår buffé till större sällskap. Bra priser till företag och stora sällskap. Vi har även catering – kontakta oss. restaurangbienvenidos.se

modern cross over Dinners

E4:an 026-689250, gavlebro@dinners.se öppet alla dagar 7-22 www.dinners.se En fräsch marknadsrestaurang belägen ovanför E4:an. Här kan du avnjuta en spännande wok, fräsch pasta eller varför inte den otroligt populära vegetariska buffén. Varje dag dukas även en enorm fikabrödsbuffé upp.

Centralstationen, Gävle 026-514495 Sön-Tors 11-22, Fre-Lör 11-23 Njut av god mat i en lugn och trivsam miljö med utsikt över hela Centralplan. Vardagar 11-14.30 dukar vi upp en stor lunchbuffé med husmanskost. Kvällar och helger erbjuds läckra maträtter från det kreolska köket samt välsmakande traditionell à la carte. Varmt välkommen! jarnvagskrogen.se

Mingel & Bar

grekiskt Akropolis

Ö. Islandsg. 27A, Gävle 026-102610 Mån-Fre 17-23, Lör 13-23, Sön 13-21 I vår restaurang på nedre Brynäs erbjuder vi 100% grekisk mat i grekisk, avslappnande miljö. Fullständiga rättigheter, uteservering vår och sommar. akropolistaverna.com.

Brasserie Absint

Frukost: Mån-Fre 06.30-09.30 Lör-Sön 07.30-10.30 Lunchbuffé: Mån-Fre 11.0013.30 Middag: Mån-Tis 16.00-24.00 OnsLör 16.00-01.00 Köket stänger kl. 23.00 alla dagar Sön stängt Här på Brasserie Absint erbjuds något för alla. Kom med familjen och ät en hotellfrukost, gå med företaget och ät en god lunch eller dra med dig vännerna en kväll och testa den mytomspunna drycken Absint med alla de traditionella tillbehören. Brasserie Absint – en plats för att mötas, äta, dricka, inspireras och kanske konspirera.

Helt Enkelt

N. Kungsg. 3, Gävle 026-120604 Mån-Tors 16-00, Fre 16-01, Lör 12-01, Sön 15-22 Trevlig stämning mitt i stan! Trivsel och god service är nyckelorden, perfekt barmingel för alla åldrar!

Tennstopet

Bienvenido

Järnvägskrogen

Österns Pärla

klassiskt

mexikanskt

Nygatan 38, Gävle 026-103970 Mån-Tors 10-22, Fre 10-23, Lör 11-23, Sön 12 -20 tennstopetgavle.se

Drottninggatan 10, Gävle 026-124142 MånTors 10-22, Fre-Lör 10-02 Sön 12-18 Kom till vår trendiga och mysiga restaurang där vi serverar lunch mån-lör 11-15 och fika alla dagar. After work alla dagar 16-19. À la carte. Fullständiga rättigheter. mingelochbar.se

orientaliskt Mezopotamya

S. Kungsgatan 31, Gävle 026-651050 Mån-Tor 16-23, Fre 16-24, Lör 13-24, Sön 13-22 En blandning av orientens smaker! Från vår kolgrill erbjuder vi rätter för alla. Prova gärna vårt lamm – eller någon av våra många fågel-, fisk- och kötträtter. Mysig miljö som passar både familjemiddagen och företagsträffen. Fullständiga rättigheter.

catering Eva & Carinas Kök

S. Stapeltorgsg. 16b, Gävle Eva: 0735-177400 Carina 0735-177401 Catering med omtanke! Vi är stolta över att kunna leverera både kvalitet och känsla. Vår mat lagas med omtanke och är hemlagad & hembakad. Vi kommer dit du önskar, företaget, ute, hemma eller till lokalen. Vi erbjuder bufféer, à la carte, sallader, soppor, smörgåstårtor, kaffebröd & bakverk m.m. Ring för priser och menyer eller titta på vår hemsida www.eckok.se

Gefle Gourmetservice

Nygatan 7, Gävle 026-189900 070-5823328, 070-8230953 Catering med kvalitet! Vi på Gefle Gourmetservice erbjuder catering av hög kvalitet till rätt pris för alla tillfällen. Vi skräddarsyr menyer och anpassar oss efter dina önskemål. Kontakta oss gärna för priser och förslag. www.geflegourmetservice.se

Två Kockar

N. Åkargatan 67a, Gävle 026-606060 Lunch Mån-Fre 11-13 Catering för alla tillfällen. Vi fixar din fest (både lokal och mat), vi kan ta emot upp till 300 gäster. Se våra menyer och erbjudanden på www.tvakockar.se. Ring för mer info och offertförfrågan.

kvarterskrog södra

Old Saints/Bara Vara

N. Stapeltorgsg 11, Gävle 026-511 512 Mån-Fre 11-14 (lunch Bara Vara) Baravara är en modern, avslappnad och intim restaurang och bar, som har förtjänat sitt rykte för sin mat och service. Den erbjuder utsökta och enkla svenska rätter. Låt sinnena uppleva subtila smaker med finess. Baravara kombinerar sin stil med en intim atmosfär och enastående service. Baravara ligger bara några minuters promenad från centrala torget och erbjuder lunch, en sportbar och en privat lokal för bokning och speciell catering. För att få de senaste nyheterna och information om restaurangen, vänligen maila oss. Du hittar oss också under Dagens Lunch i Gävles lokaltidning.

Rack´n´Roll

Staketgatan 32, Gävle 026-141 141 Sön-Tor 15-24, Fre-Lör 15-02 www.racknroll.se Biljard, dart, karaoke, mat och Vegas. Se matchen på storbild och liveband på scenen. Alltid fri entré.

café

S Kungsgatan 12, Gävle 026-652323 Mån-Lör från 11 till stängning (senast 01) www.sodramat.se Södra är en kvarterskrog på Söder med rustik och rak mat, ett stort ölsortiment och en välfylld bar inslagen i en skön och ombonad miljö. Vi har lunch där vi har en meny som byts ofta beroende på vad det finns för råvaror för stunden. Kvällsmenyn består ofta även den av rätter som vi har en kort tid men även klassiker som finns hela tiden på menyn. facebook.com/sodramat, instagram. com/sodramat

Coffee Shop Java

pizzeria

Drottninggatan 23, Gävle 026-100606 Nattklubb fredagar och lördagar 22-02 Fredagar: Partyfeeling med två dansgolv. Lördagar: Trippelnöjet med två dansgolv och en rockbar. Blandad publik & musik. Välkommen. gavle.harryspubar.se

Isaks Corner

S. Stapeltorgsg. 22a, Gävle 026-627788 Öppet alla dagar 11-22 Gävles bästa pizzeria enligt onlinepizza.se. Vi har utkörning över hela Gävle, vi bakar goda pizzor med tunna bottnar av förstklassiga. Luncherbjudanden vardagar 11-14 för endast 59:- . Hemkörning via pizzaonline.se eller isakscorner.se (hemkörningsavgift 50:inom hela Gävle). Välkomna!

svenskt

pub

Harrys

Bilagan/Don Peppino

Drottninggatan 23, Gävle 026-100606 Mån-ons 11-23 tor 11-24 fre 11-02 lör 1202 Harrys i Gävle erbjuder mycket mer än bara god mat, vi har ett mycket brett utbud av både öl och vin där de allra flesta viner går att få på glas. Köket erbjuder er allt från lunch av svensk husmanskost, elegant á la carte, eller lättare pubrätter. Vi har catering: från leverans av lunchlådor till trerätters middagar. Nattklubb med tre barer och tre dansgolv fre-lör 22-02. Boka vår festvåning. Mer info på vår hemsida www.gavle.harryspubar.se. Välkomna!

Ons-Tor 17-22, Fre 17-01, Lör 14-01, Sön 14-21 (vid livemusik förlängt öppet söndagar) Gävles genuinaste pub i en unik miljö och atmosfär, med riktigt god mat, à la carte och pub-meny. Live-musiken är CC-Pubens nerv, välkänt sedan årtionden tillbaks, många välkända namn har gästat CC’s scen genom åren och fler kommer. Se kalender på ccpuben.se

Hattmakagarg. 15, Gävle 026-121360 Öppet Mån-Tis 16-23, Ons-Fre 16-02, Lör 15-02, Sön 14-22 Karaoke ons-lör Mysig pub med karaokeunderhållning. Veckans erbjudande. Jackvegas-spel. Blackjackcasino. ”Var kvällens artist med karaokesång”. Karaoketävlingar med fina priser. Restaurangen, Don Peppino, kan erbjuda festarrangemang eller varför inte bara en trevlig middag. Varmt välkomna!

CC-Puben

Centralplan 3 Gävle (mittemot Centralstation) 026-120940 Öppet: Mån-Tis stängt

Nygatan 17, Gävle 026-103300 Mån-Fre 9-22, Lör 9-19, Sön 12-19 Sallader, smörgåsar, lasagne, pajer, texmextallrikar, clubsandwich, brunch, dagens soppa och så en massa goda bakverk såklart. Dagens lunch 69:-. Välkomna! coffeeshopjava.se

nattklubb

Harrys

Heartbreak Hotel

N. Strandgatan 15-17, Gävle 026-183021 Mån-Fre lunch 11-14, Ons-Tors 16-02, FreLör 18-02, Sön stängt www.heartbreak.se Stora lokaler som lockar en bred publik, ösiga rockband blandas med discotoner. Här serveras en meny inspirerad av det amerikanska köket. Kvällstid förvandlas lokalerna till en av Gävles mest populära nattclubar. SlickCity varje torsdag, fredag och lördag på nedervåningen hela hösten och vintern.

Vill du också synas med ditt företag på den här sidan? Då är det dags att boka din plats i krogguiden!

Ett år (11 nr) 2500:Kontakta vår säljare Henrik Nilsson för mer information, 026-15 96 79.

33


Du syns väl på bussen! Gävles mobila skyltfönster!

- Hör av dig så berättar jag mer.

Claes

Järvbyssreklam

/Bu .se säljare tmedia Medie by@mit v r a .j s clae 88 04 026-27 Direkt: 6 94 04 8 7 , Gävle 6 7 0 tan 14 Mobil: akarga m tt a :H Besök ia.se ittmed www.m

Claes Järvby 026-27 88 04, 076-786 94 04 claes.jarvby@mittmedia.se 34


krönika

Genialisk lathet! Jonas Lantto avslöjar knepen som gör att du tar dig igenom träningen utan större ansträngning. text: Jonas Lantto foto: Frank Werle

ur många av er har någon gång stannat hemma när ni egentligen skulle ha tränat? Ni kanske kände er trötta? Hittade inte motivationen för att springa den där milen eller ta er till gymmet för att lyfta vikter? Som lagidrottare går det inte att stanna hemma på grund av trötthet eller utebliven motivation. Stannar man hemma försämrar man utvecklingen – både för sig själv men även för sina lagkamrater. Det är bara att gilla läget, ta sig till träningsanläggningen och göra sitt bästa ändå. Det finns dock knep som lagidrottare använt genom åren för att ta sig igenom träningen utan någon större ansträngning. Vissa urusla, vissa rent av genialiska. Ni som känner att ni behöver lite hjälp på den här fronten får i det här numret av mig en hjälpande hand. Jag ska avlöja några knep men upphovsmännens namn utelämnar jag så att de får behålla sin heder som proffsiga idrottare.

Träningsmöjligheterna i Kiruna där jag växte upp är under vintern inte

de bästa. Det innebar att mycket av fotbollsträningen bestod av löpträning i snö. Det tog mycket på psyket att springa milen i bitande kyla och snö så träningen krävde sin man. Vi hade en speciell bana som vi ofta sprang och den innehöll en väldigt lång och smärtsam backe. I den backen har många spelares ork tagit slut genom åren och när man tog slut återstod olika sätt att ta sig upp för branten.

Tänk på att ha rätt tajming i hoppen till och från busken så ni inte blir ertappade. Promenera, jogga eller krypa var några av alla användbara alternativ för att besegra backen. Det mest kreativa, och samtidigt det lataste alternativet som användes under mina år i Kiruna, stod en av de äldre spelarna för (en spelare som också var en av mina

förebilder). Han började komma upp i åren och var inte alls så sugen på löpträning mitt i vintern. Han masade sig ändå runt men alltid långt bak i fältet. När han nådde backens början gjorde han en genialiskt lat sak som jag aldrig kommer att glömma. Han ställde sig vid vägkanten och väntade in en buss i vilken han kände busschauffören och liftade sedan upp för den långa backen och förbi större delen av de övriga i laget. Att ens komma på tanken att ta bussen under en lagträning är helt otroligt, och att sedan genomföra idén, är helt fantastiskt! Vi skrattade gott åt händelsen efter träningen och det gör vi även idag när historien berättas. Tränaren var dock mindre nöjd men det är en annan historia. Ni som vill testa detta själva, tänk på att ta med er busskort eller några mynt så att ni är säkra på att ni kommer med bussen. Jag har även hört berättelser av andra spelare där spelare i deras lag lagt sig i buskarna och gömt sig under ett eller flera varv under intervallerna för att sedan hoppat fram i klungan när den kom tillbaka till busken. Grymt smart och effektivt sätt att få lite extra vila! Tänk

på att ha rätt tajming i hoppen till och från busken så ni inte blir ertappade. En annan sak ni ska ha i åtanke är att ha rejäla kläder på er om ni skulle ha oturen att hoppa in i en rosbuske, brännässlor eller dylikt. Under sommartid kan det även vara bra med lite myggmedel till hands. Att värma upp innan träning eller match är heller ingen höjdare. Helst av allt hade jag bara velat börja spela direkt utan en massa varv runt planen och diverse uppvärmningsövningar. Jag läste om en spelare som kände precis som jag och han hade en ytterst briljant lösning på att slippa värma upp. Istället för att gå ut på planen och värma upp satt han inne i klubbens bastu för att få kroppen varm. Om det funkade eller inte låter jag vara osagt men jag är sugen på att göra en djupare undersökning i ämnet. Tänk att få sitta en 20 minuter i bastun och värma sig istället för att springa i hällregn och tio grader. Om så vore fallet skulle då i alla fall jag börjat längta till uppvärmningarna ...

// Galanto

35


STÖD WWF

Djurrikets kungar och drottningar behöver hjälp. Trots att de är både starka och listiga har de ingen chans emot ett skarpladdat gevär. I femtio år har vi arbetat med att förhindra dödandet i skyddade områden runt om i världen. För att sätta stopp för den avancerade tjuvjakten arbetar vi med myndigheter för att både skärpa lagarna och få dem att tillämpas. Vi jobbar också för att efterfrågan på olagliga produkter ska minska. Se vad du själv kan göra för att rädda de jagade djuren på wwf.se

36

Indian Tiger. © National Geographic Stock / Michael Nichols / WWF

Hjälp oss rädda de starkaste


korsord

kryssa & vinn: Biobiljetter det finns ett gäng med bra filmer som går upp på biograferna i höst, till exempel racingfilmen Rush som har premiär den 4 oktober och som i det här numret hyllas av vår filmskribent. Oavsett om bilfilmer är din grej eller inte tycker vi att du ska vara med och tävla – det här numret lottar vi ut biobiljetter – till valfri film såklart. För att delta i tävlingen vill vi att du löser korsordet, fyller i informationen nedan och skickar din lösning till Nöjesmix, Box 367, 801 05 Gävle. Senast den 11 oktober behöver vi ha din korsordslösning. Två personer vinner två biobiljetter var. Lycka till!

Namn: Adress: Telefonnummer:

2014-01-30

2014 -0130

37


AP/Abdullah al-Yassin/Scanpix

Sms:a AKUT SYRIEN till 72900 så är du med och räddar liv i Syrien!

Nästa nummer ute den 25/10! #1 2013

#2 2013

#3 2013

#4 2013

#5 2013

utgivning 2013 25 januari

Bokning/materialstopp 17/1 Produktionsstopp 22/1

22 februari

Bokning/materialstopp 14/2 Produktionsstopp 19/2

22 mars

Bokning/materialstopp 14/3 Produktionsstopp 19/3

26 april

Bokning/materialstopp 18/4 Produktionsstopp 23/4

24 maj

Bokning/materialstopp 16/5 Produktionsstopp 21/5

28 juni

Bokning/materialstopp 20/6 Produktionsstopp 25/6

30 augusti

#6 2013

#7 2013

Annonsbokning: Henrik Nilsson 026-15 96 79, henrik.nilsson@mittmedia.se Pernilla Olsson, 026-15 95 37, pernilla.olsson@mittmedia.se Linda Sjöström, 026-15 95 44, linda.sjostrom@mittmedia.se Postadress: Box 367 , 801 05 Gävle • Besöksadress: Hattmakargatan 14, 803 11 Gävle • Telefon redaktionen: 026 - 15 96 78 • E-mail: red@nojesmix.com

Bokning/materialstopp 22/8 Produktionsstopp 27/8

27 september

Bokning/materialstopp 19/9 Produktionsstopp 24/9

25 oktober

Bokning/materialstopp 17/10 Produktionsstopp 22/10

22 november

Bokning/materialstopp 14/11 Produktiondsstopp 19/11

18 december

Bokning/materialstopp 7/12 Produktionsstopp 13/12

38


sara säger sitt

Innelistan

Utelistan

UNCLE FRANK Jag stödjer ju gärna den lokala marknaden. Och hyllar affärer med trevligt bemötande. Och lokalt, trevligt bemötande är precis vad man får på Uncle Frank. Jag gick dit för att handla cederträ till mina garderober. Det trollade dom fram på nolltid och ringde mig när det landat i butik. Välsorterad butik med allt för grooming och numera även välluktande cederträ. Ligger inne på Gallerian Nian och är väl värt ett besök.

KRISTIAN GIDLUND GÅR BORT Känns som en märklig sak att sätt på en utelista. Att folk dör i cancer kan inte ses som nåt som det går trender i. Men att nån som Kristian går bort just när vi som land behöver honom mest är snudd på en katastrof. Kristian såg klarsynt vilket tillstånd vi var i när han skrev debattartikeln Landet jag lämnar. En stark röst i en skör kropp som tystnar. Det är så sorgligt. Han som kunde sätta ord på döden i den tunga, våta tystnad som vi svenskar har gjort till vårt känsloliv. Han som orkade peka på orättvisor med kroppen fylld av tumörer medan vi friska gnäller på att lokalproducerad mjölk är två kronor dyrare än tysk fulmjölk. Att Kristian Gidlund går bort gör oss till ett fattigare land. ”Bara döden skiljer oss åt. Skymta en eld, på ett berg långt där borta”. Kristian Gidlund 1983-2013.

WOS KOMMER TILL GÄVLE Världens bästa märke designat av mina fina vänner Jenny Widing och Ulrika Stöllman kommer snart att börja säljas i Gävle. Underbara accessoarer som sjalar, väskor, skor och solglasögon. Väskorna är i läder och sjalarna i 100 procent siden. EARCUFFS Ett jätteörhänge som täcker hela örat kommer stort i höst. Fäst i hålet i öronsnibben men även med en cuff uppe på örat. Finns i många utföranden som slingrande blommor och med glitterstenar. Jag har sett flera snygga på H&M men det lär komma fler från de stora modehusen snart. Passa på att skaffa nu.

40 and fab? Jag fyller 40 i januari och tycker, när jag kollar på mig själv, att jag är pretty fucking amazing. För jag har hybris. Sen så ramlar jag över kort på mig själv när jag var 20. Och inser att jag är så jävla 40 going på 85 cirka. När jag var 20-25 var jag AMAZING! Jag kan stirra på kort från den tiden och undra vart den flickan tog vägen.

Det finns nakenbilder av mig som min polare MaLou tog som är så snygga så jag skulle vilja tapetsera en vägg med dem. Tråkigt nog så kommer min mamma att stryka mig ur testamentet då och så blir det gråt och tandagnisslan och sånt. Men ibland så kan jag inte låta bli att ta fram dem och titta på dem och tänka på en svunnen tid för ungefär 20 kilo sen. Vart i helvete tog den huden vägen? Jag lovar man kunde studsa ett mynt mot mina kinder så elastisk hud hade jag. Och hur levde jag? En jävla dekadans var det. Och inte använde jag solskydd heller. Och ändå såg jag ut som en jävla nyponros. Men tyckte jag att jag var snygg? Nä du! Jag tyckte inte att jag var särskilt snygg. Jag önskar att jag kunde sätta min nuvarande hybrishjärna i den 20-åriga kroppen. Alltså ... Då jävlar ... Ni hade varit tvungna att binda ner mig, BINDA NER MIG! Det är tråkigt det där att hjärnan och kroppen alltid är i ofas. Hjärtat och hjärnan slåss. Kroppen och sinnet hinner liksom aldrig ikapp varandra. När hjärnan väl har mognat så har kroppen vissnat. När man är vis nog att njuta av kroppen så är kroppen liksom på väg utför. Tänk om jag haft vett nog att ta tillvara på den där huden, dom där höfterna, den där linjen som min rygg utgjorde. Istället var jag så fokuserad över att jag hade finnar så jag köpte foundation för flera hundra. Dom syns inte ens på bilderna. Man ser bara en väldigt vacker flicka.

RINGAR PÅ ALLA LEDER, ÄVEN NAGLARNA Detta är inte direkt nytt. På medeltiden bar man alla ringar på mellanleden på fingrarna. Men nu ska vi ha ringar på alla leder och det finns till och med ringar att ha uppe på nagelbädden vilket är snyggt om man blingat nageln med glitternagellack eller nagelfolie men kan även vara snyggt på en neutral nagel. LADY LASH Jag förlänger ögonfransarna och jag gör det hos Carina Wadsten som numera håller till hos Lady Lash inne på Winngallerian. Om ni vill ha samma ljuva rådjursblick som jag föreslår jag att ni masar er dit snabbare än kvickt.

Ring från H&M.

NYA ARBETSMARKNADSMINISTERN ELISABETH SVANTESSON Statminister Reinfeldt ville ha nytt fräscht blod i regeringen så han gick tillbaka till 1800-talet för att hämta lite. Han grävde fram lite sköna unkna värderingar som ... nej till abort-ivrare? Elisabeth Svantesson tillhör Kristet Center i Örebro som motarbetat att man utvidgat abortlagen i Sverige. Centret driver dessutom en skola där flickor inte får bära linne eller urringat. Killar kanske får gå nakna däremot. Enligt bibeln så hade ju Eva ett löv så det borde ju vara ok att komma klädd i löv? Jag ska skriva och fråga vår nya arbetsmarknadsminister hur hon ställer sig till löv. Det är ju den ulitimata kristna klädseln. Jag ska också passa på att fråga henne hur det kommer sig att Adam och Eva har navlar på alla bilder om de nu skapats av gud. Jag menar var kom naveln ifrån då? Men jag vill bara gratulera Fredrik till det här fina draget. Nu har Aftonbladet nåt att skriva om i tre månader framöver. LUNDSBERG ÖPPNAR IGEN Hör man ju på namnet att strykjärn är nåt man ska slåss med. SMARTKLOCKA Är det nån mer än jag som sett sketchen med Hasse och Tage när dom står och låtsas ha nya grejer? Och Hasse blundar och säger att han tittar på tv för han har tv på ögonlocken? Då stoppar Tage tummen i örat och säger att han pratar i telefon. Ungefär så löjlig kommer man att se ut om man ska försöka prata i en smartklocka. Eller kommer det bli som i Trolltider och man svarar: ”Hallå i örat det är Kotten?” HUR pratar man i en klocka? Har ni försökt? Gå själv med handleden i örat då ska ni få se hur smart ni ser ut. Eller knäpp ett kort. Knäpp gärna ett kort på nåt annat än himlen. Lycka till.

månadens omslag: markus lövgren

foto: Daniel Bernstål

om tidningen: Ansvarig utgivare: Jan Sundström Tidningen ges ut av: MittMedia AB Annonsbokning: Henrik Nilsson Besöksadress: Hattmakargatan 14, 803 11 Gävle Postadress: Nöjesmix, Box 367, 801 05 Gävle Telefon redaktion: 026-15 96 78 Telefon sälj: 026-15 96 79 E-post: red@nojesmix.com Grafisk form: Anna Utterberg Hemsida: nojesmix.com Övriga medarbetare: Per & Carina Ohlsson, Christina Hygge Tryck: MittMedia Print, Gävle Upplaga: 15 000 ex Distribution: Via tidningsställ i Gävle, Valbo, Sandviken, Hofors, Ockelbo. Tidningen är tryckt på miljövänligt papper.

Tänk om hon haft vett att veta om det.

Nöjesmix ansvarar ej för insänt icke beställt material och förbehåller sig rätten att redigera. Bifoga adresserat och frankerat kuvert för retur. För ev. tryckfel i artiklar och annonser ansvaras ej. Eftertryck är förbjudet utan tillstånd. Citera gärna men ange källan. Nöjesmix redaktionella texter och bilder lagras elektroniskt. Externa skribenter och fotografer måste meddela eventuellt förbehåll mot elektronisk lagring och publicering. I princip publiceras ej material med sådant förbehåll. Utbetalt arvode inkluderar Nöjesmix rätt till elektronisk publicering.

I am forever pissing my pants in mortal fear

Vinnare nöjesmix #7

Sara Hansdotter-Mårtens nojesmix.com/saramartens

Filmpaket The Host, Du gör mig galen! och Antiviral: Marcus Hansson, Linda Kandén och Marie Jonssson. Grattis!

39


DENISE: Dunjacka 48-7 Sweden 1499:Stickad tröja Monrow 699:Jeans Mos mosh 1299:Sjal Tiffy 599:Guess True Blue Denim klocka 2598:-

40

SAMI: Gant rock 3295:Morris skjorta 995:J.lindeberg tröja 1000:J.lindeberg byxor 1100:Gant rugger scarf 1095:Saddler bälte 349:Selected skor 1095:Guess Rigor klocka 2398:-

Nöjesmix #8  

Autumn issue featuring crossfit, fashion, motocross, hockey and much more.

Advertisement