Page 1

Gratis nöjestidning i Gävle, Sandviken, Valbo, Hofors & Ockelbo

#4 maj 2013

intervju

”Träna på kvällen när barnen somnat” Lena kom i form med hjälp av hemmaträning

mode

VÅR STIL Vi inspireras av dem som jobbar i Gävles modebutiker

profilen

Sara Persson ”Innan jag flyttade till New York hade jag aldrig gått i ett par högklackade skor”

widing blir krögare / crucified barbara / inne & utelistan / film / musik

1


PARAMORE / IGGY & THE STOOGES / THE HIVES / FEED ME MISS LI / THE SCRIPT / JOHNOSSI / OSKAR LINNROS THE SOUNDS / MACKLEMORE & RYAN LEWIS / GOGOL BORDELLO GENTLEMAN / BEN HOWARD / JAKE BUGG / PETRA MARKLUND DARIN / STIFTELSEN / PASSENGER / GRAVEYARD / RAISED FIST US

US

UK

IE

US

DE

UK

US

UK

UK

LOOPTROOP ROCKERS / SVENSKA AKADEMIEN / LA COKA NOSTRAUS / LINNEA HENRIKSSON / NORLIE & KKV SHOUT OUT LOUDS / TIMO RÄISÄNEN / PANDA DA PANDA / F.O.O.L / OLLE LJUNGSTRÖM / GARY CLARK JR.US ROOTVÄLTA / DANI M / ROYAL REPUBLIC / CHARTA 77 / THE BOTSUS / PALMA VIOLETSUK / WITCHCRAFT MATT CORBYAU / STIKO PER LARSSON / NIKOLA SARCEVIC / THE ASTEROIDS GALAXY TOURDK HENRIK B / QULINEZ / FRITJOF & PIKANEN / LORENTZ & SAKARIAS / GAVLYN / LUNDE BROS. / WAYNE & WOODS / OWL VISION / CIVIL WAR SKUMDUM / MIRIAM BRYANT / NAVID MODIRI & GUDARNA / RÄFVEN / DANIEL NORGREN / CLAS YNGSTRÖM & BIG TEX THREE EILEN JEWELL / TONI HOLGERSSON / ANDERS F RÖNNBLOM / YOUNG SQUAGE / NOONIE BAO / LAST LYNX / PERTTI KURIKAN NIMIPÄIVÄT DÖKÖTT / SISTER SIN / THE KNOCKOUTS / THE GOOD THE BAD / INTOHIMO / LÈ BETRE / ALLA FAGRA US

US

FI

DK

2


3


ledare

et är inte särskilt mycket positivt som skrivs om Gävle i medierna nu för tiden. Förutom alla nedläggningar som bevakats har det varit miljonförskingringar och nu senast anmälningar som raderats. Hela havet stormar och mitt i skutan sitter ett kommunalråd som aldrig gör nåt fel. Välkommen överbord? Nu fattar jag ju så mycket som att allt inte går att skylla på henne men fasiken vad skönt det skulle vara med någon som tog lite ansvar för vad som händer i leden under. Nån som bara ”skit, nu rodde vi helt åt skogen och en del av det är mitt fel eftersom det är jag som står vid rodret och gapar.” Eller, vad vet jag. Politik har aldrig varit min starka sida och ännu mindre förtroende för folkvalda får jag efter att ha plöjt avsnitt av serien House of Cards med Kevin Spacey i huvudrollen (grymt bra, ni måste se den!). Damn vilket rävspel det är alltså. Nu utspelar sig förvisso HOC i Washington men nog springer det runt fyrbenta rovdjur med luddig svans i den svenska maktens korridorer också. Vargjakt? Pff! Vi borde kanske ta en närmare titt på rävarna. Inte skjuta dem, det tycker jag inte man ska göra med vargen heller, men kanske åtminstone rycka dem lite i svansen? Åter igen, vad vet jag. Kanske är

jag bara ytterligare en av alla dem som gnäller. Det är vi ju tydligen bra på här i Gävle enligt hon vid rodret. Skitsamma, vi lämnar politiken därhän tycker jag. Jag har säkert med dessa få meningar redan tagit mig vatten över huvudet men som tur är kan jag simma, ja till och med be om en livboj om så skulle behövas. När jag skriver de här raderna är det med en klarblå himmel utanför redaktionens takfönster. Min larviga manifestation (jag skrev sist att jag vägrade skotta mer denna vinter) visade sig vara genomförbar. Våren är tametusan äntligen här! I helgen hoppas jag på tillräckligt med plusgrader så att målning i gårdshuset blir möjligt. Jag har kommit fram till att jag är rätt dålig på att inte ha några projekt inplanerade och att det faktiskt stämmer det som precis alla, ALLA, husägare säger – man blir aldrig klar. Klart är dock detta nummer av Nöjesmix. Nå, väldigt snart i alla fall. Som alltid har vi försökt att bevaka vad som händer här på hemmaplan. Lyfta och låta inspirerande människor berätta sin historia, skriva om vad som händer här, i Gävle med omnejd, där vi alla bor och verkar. I en krisande tid-

ningsbransch där blicken verkar lyftas längre bort gör vi tillsammans med kollegorna på Mitt Gävle tvärtom och gräver, planterar och vattnar i stället där vi står. I den gävleborgska myllan som rymmer en fantastisk flora. Trevlig vår!

Älsk på detta just nu: våren Äntligen! sneakers Inte en dag för sent! rosé Nu börjar säsongen! åhléns Bästa butiken!

Anna Utterberg, redaktör nojesmix.com/redaktoren

innehåll #4 maj 2013

7 Aktuellt.

Klubb Volym flyttar till Allstar, Burger King öppnar i Hofors, ny rockklubb har premiär i maj och Gävle får en designoutlet.

>>

8-9 intervju: lena 10-11 widing blir krögare. 13 crucified barbara.

. Vi snackar hemmaträning och kost med Sandvikentjejen som på ett år gjort vad många drömmer om – komma i form.

7

Gefle Brygga blir Bryggan med Daniel Widing, Martin Lenell och Lovisa Löwenborg bakom rodret.

”När ansiktet är ritat, kalsbyxorna är på och förstärkaren uppskruvad till elva är det all-in som gäller.” Intervju med bandet som spelar på Maxim den 9 maj.

14-17 mode. 20-23 profilen. 25 kultur. 31 kost & träning. 32 månadens bartender.

>>

I det här numret vänder vi på begreppet streetstyle och låter oss inspireras av dem som jobbar i Gävles modebutiker.

Årsunda-tjejen Sara bytte gummistövlar mot högklackat – möt fotomodellen som är vår nya bloggare.

>>

8-9

10-11

Catharina träffar KGF Runa, tipsar om sevärdheter i maj och skriver om akademisk porr.

Nöjesmix träningsskribent Martin rekommenderar periodisk fasta och reder ut dess begrepp.

medarbetare:

cecilia Olsson från Brasserie Absint blandar en Moulin Rouge.

>>

14-17

>>

20-23

Henrik Nilsson Säljare

Fredrik B Nilsson Musikskribent

Martin Westerberg Catharina Bergman Bok- & kulturskribent träningsskribent

Sara Mårtens Krönikör

Caroline Axelsson bloggare

Frank Julin Fotograf

Hanna Flach Skribent

Matilda Otterstam bloggare

Anna Eriksson modeskribent

Christian Stjernström filmSkribent

Mathias Linder Spelrecensent

Kenneth Wennberg fotograf

4

Sara Persson Ny bloggare


Fredagar – Klubbkvällar Klubb Panelen

3/5 10/5

Lördagar – Partykvällar!! Torsdag – Fredag – Lördag – Söndag Födelsedagsfest. lagfest eller personalfest? Vi har lokalen för er! För mer info: bokning@bankhuset.se Tel: 026-660030 www.bankhuset.se

5


SMYCKEN I VÅR!

Ännu större Ännu bättre

NYHETER FRÅN

FOTO: ERIC SATTEN

OHOJ SKEPPARE!

DEN 11 MAJ 2013 SÄTTER VI SEGEL MOT ÅBO, FINLAND OCH DRAR IGÅNG EN STORSLAGEN FEST TILL HAVS! VI BJUDER PÅ ROCKABILLY UT I FINGERSPETSARNA.

NÅGRA AV ÅRETS HÖJDPUNKTER

Top Cats John lindberg trio flat foot THE Troubled three Jack Baymoore and the bandits

GÄSTRIKERINGEN Silver 350:Guld från 2.950:-

WWW.WAVEBREAK.SE Drottningg. 36 Gävle 026-12 19 75 Drottningg. 17 Gävle 026-18 36 90

6


aktuellt

Volym flyttar till allstar

designforum öppnar outlet

Klubb Volym är den 27 april tillbaka efter några månaders uppehåll. Lokalen är ny men gänget bakom klubben detsamma. David Lehnberg, Marie Björk och Jimmy Jönsson berättar. – Vi är tillbaka och intar källaren på Allstar. Vi räknar inte med något annat än svettig dans! Konceptet är detsamma, så de som redan besökt någon av de 50-tal klubbkvällar vi avverkat genom åren vet vad man kan förvänta sig, tre dj:s och en massa musikkärlek och dansiver. Allstar har blivit Gävles hetaste nattklubb, så varför skulle vi tacka nej när de erbjöd Klubb Volym en plats? I källaren har många av våra stammisar haft galna kvällar förut, genom Monster, så vi tror på nostalgi och en skön blandning besökare. Man behöver inte splittra förfestgänget för att det vankas utgång, Volym är som en enda stor hemmafest där alla som älskar musik och vill dansa kommer att ha kul.

torsdag den 25 april var det premiär för City Outlet hos Designforum. En del av den befintliga butiksytan tillägnas outletbutiken som säljer kvalitetsprodukter till outletpriser. Kaija Valtonen, ägare av Designforum, berättar: – Nya tider ger nya lösningar och därför öppnar Designforum upp en del av butiken som outletbutik som blir unik för Gävle då den kommer att bli tillgänglig för alla, inte bara de bilburna kunderna. Jag hoppas att Gävleborna kommer att uppskatta vår nya affärsidé. Nu talar vi verkligen outlet med priser från 30 kronor på kvalitetsprodukter från Färg & Form, Ernst Moz med flera.

burger king till hofors Många minns kanske turerna kring Burger Kings etablering i Gävle för cirka tio år sedan? Franchisetagaren Jonas Snygg fick gå före i tomtkön, byggde vrålstor kåk men lyckades aldrig komma överens med kommunen om en tomt för en blivande Burger King-restaurang. Nu är det klart att hamburgerkedjan etablerar sig i länet, dock i en annan kommun. Det blir nämligen Hofors som får njuta kolgrillade burgare. I höst beräknas det första spadtaget tas på tomten som ligger längs E16 vid den första rondellen (om man kommer från Gävle-hållet). Premiär blir i slutet av året, alternativt i början av 2014.

pizza & pasta på gävle strand i början av april öppnade Emil Hussein och Sanna Norrbelius restaurangen Aktern & Fören på bottenvåningen i Lupinens nya fastighet på Gävle Strand. Restaurangen har specialiserat sig på pizza och pasta av fina råvaror – till sin hjälp har de haft Fredrik Vikström som bland annat startade pizzerian Fredrik Åkare och som även var inblandad när Bakfickan öppnade för några år sedan. 28 sittplatser rymmer restaurangen.

Nyöppnat är även Café Amazon som slog upp dörrarna i slutet av mars på Norra Kopparslagargatan. Fikabröd och lättare lunchmat står på menyn, samt bubble tea – en slags milkshake med fruktsmak och små kulor med ursprung i Taiwan.

inne att vara ute på söder fram till i höst kommer den del av Timmermansgatan som ligger mellan Södra Kungsgatan och Söda Kansligatan vara stängd för biltrafik. Detta för att Kalles Bar & Grill, Matildas och Cheers ska kunna bygga större uteserveringar och för att göra det säkrare för cyklister och fotgängare. I ett pressmeddelande från Samhällsbyggnad i Gävle meddelas att om lösningen faller väl ut kan avstängningen komma att bli permanent.

tipsa oss! Sitter du inne på info om någon nyetablering, konsertbokning eller känner någon intressant person som förtjänar att uppmärksammas? Hör av dig, maila dina tips till red@nojesmix.com

nyetableringar och annat I slutet av maj öppnar inredningsbutiken Tinzimara på Gallerian Nian. Inriktningen är lantlig, romantisk och shabby chic – sortimentet består av möbler, inredningsaccessoarer, kläder och smycken. Uncle Frank som vi tidigare skrivit om öppnar också på Nian i maj – butikskedjan Flash har redan öppnat. En annan kedja som påstås vara på väg att etablera sig i Gävle är Monki. Enligt vad Nöjesmix erfar blir det i Åhlénshuset men inga parter har bekräftat att så är fallet. Nöjesmix hoppas dock att skvallret stämmer!

Hallå där, Jimmy Dyrebrant som snart öppnar Gasoline För länge sedan jobbade undertecknad med att servera lunch i lokalen som då rymde Willgots. Sedan dess har otaliga restauranger med diverse olika inriktningar huserat där och snart är det dags för den senaste som förhoppningsvis är här för att stanna. Ja, det torde i alla fall alla älskare av rock och pop tycka då det är Gasolines tema. Bakom satsningen står Jimmy Dyrebrant, på inga sätt en nykomling i krogbranschen.

Hur kom du på idén med Gasoline? – Redan för tio – tolv år sedan började jag att fundera på att dra igång nåt eget med den här inriktningen. Det har tagit lite tid att komma till skott! Förra hösten fick jag nys om lokalen och då jag var här i september såg jag att det kanske inte gick så lysande och jag började förstå vart det barkade. Jag insåg också att lokalen passade perfekt för det jag ville göra.

Vi kommer spela allt från Johnny Cash till Takida. Ja, vad är det exakt? – Gasoline blir en rock/pop pub, bar och restaurang. Bara med pop- och rockmusik, ingen schlager och absolut inte techno! Vi kommer spela allt från Johnny Cash till Takida – jag tror det saknas ett sånt ställe

för oss lite äldre i stan. Vi kommer ha lite smågrejor som vi blir ensamma om och som kommer tilltala folk. Vi kommer ju inte konkurrera med de stora etablerade ställena utan mer bli ett komplement. När Nöjesmix är på besök så byggs det för fulla muggar i lokalen. Bås med skinnsoffor à la amerikanskt dinerstuk ska snickras på plats, baren byggs om och en livescen ska fixas. Runt om i lokalen kommer tv-apparater visa musikvideos, både gamla och nya. Sportsändningar är strängt förbjudna. Menyerna är utformade som vinylskivor och färgskalan kommer gå i rött och svart. Vilken målgrupp kommer ni rikta er till? – Jag tror det blir stället i sig som får tala. Tycker man om pop och rock är man välkommen, oavsett om man är 25 eller 50 år. Något vi kommer jobba hårt med är att erbjuda bra service och bra mat. I skrivande stund är inget premiärdatum spikat men om allt fortskrider som planerat slår Gasoline upp dörrarna i slutet av maj. Namn: Jimmy Dyrebrant Ålder: 41 år Familj: Fru och barn Favoritgrupp: Shinedown, Volbeat Bästa konsert: Metallica i Globen 2009 Beställer helst i baren: Knölpåk (Kahlua, Baileys´, whisky och mjölk) Äter helt: Nåt köttaktigt

7


intervju

”Antingen gnäller man eller så gör man nåt åt det” Många människor klagar på att de vill komma i form men att de inte kan frigöra sig tid för att träna. De många människorna borde läsa Lena Skoglunds blogg. Elaka foglossningar gjorde Lena helt stillasittande under två graviditeter och hon gick både gångerna upp 30 kilo. För ett år sedan beslutade hon sig för att det fick vara slut med en svag kropp och började träna när möjlighet gavs - när barnen somnat, under tiden de lekte, på vägen till dagis. Jag har via bloggen följt hennes resa som förtjänar att berättas även i print. text: Anna Utterberg foto: Anna Utterberg + bilder från gopublic.devote.se

ör drygt ett år sedan hamnade jag av en slump på Lenas blogg. Då handlade den ganska mycket om vintage, second hand-mode och såklart den då nyfödda Penny och hennes storasyster Mira, livet i allmänhet. Men så hände något, inriktningen ändrades och helt plötsligt fick jag som läsare följa med ut på joggingturen och på hemmaträningarna. Det senaste månaderna har jag dagligen läst bloggen för att fascinerat ta del av den träningsresa som Lena gjort. När jag suttit i soffan och zappat har hon svettats bakom fördragna gardiner i lägenheten i Sandviken. – Jag började att blogga när jag var gravid med Penny, jag hade inte så mycket att göra då. Jag hade foglossning i princip från dag ett av graviditeten som blev en väldigt stillasittande sådan. Jag har alltid varit en ganska aktiv person, alltid varit ute på power walks och kört hemmaträning men efter Miras födsel tog det ett år innan jag kunde börja röra mig igen. När jag skulle ta tag i träningen ordentligt blev jag gravid med Penny. När jag väl kunde börja röra mig igen så hade jag ont i början men så kände jag en dag att det fick vara färdigt med smärta och en svag, degig kropp!

Som ensamstående småbarnsförälder kunde Lena glömma det här med att träna när hon ville utan istället fick det bli träning av aktiviteter som att lämna barnen, och hemmapass på kvällarna när de somnat. Sakta men säkert avklingade smärtan och hon började istället bli smärt. – Man har tid, om man vill. Under sommaren var min fd till stor hjälp. När vi gick till parken för att leka med barnen så kunde jag köra en träningsrunda. Det tar ju egentligen inte så mycket tid, på en halvtimme kan man få ett bra kvalitetspass. Det kunde bli en löprunda eller om jag var ensam styr-

8

keövningar medan barnen lekte. Några set med benböj och utfall går ju på bara några minuter att göra. Sedan duschade jag under tiden barnen fick mellis. När jag blev själv köpte jag en joggingvagn så att jag i alla fall kunde ta mig ut med ett barn och springa. Lätt den bästa investering jag gjort!

Det fick vara färdigt med smärta och en svag och degig kropp. I takt med att Lena började röra på sig mer steg också hennes ambitionsnivåer. – Jag tror det började med att jag ville kunna kalla mig löpare. Jag ville från början springa fem kilometer utan stopp och när jag kunde det blev nästa mål milen under timmen. Jag läste på lite om löpning och tog hjälp av en PT som jag sprang med några gånger och som fick hjälpa mig att få till rätt fotnedsättning och som tipsade om bra övningar för att stärka bålen. Det gick ganska fort, på andra försöket lyckades jag komma under timmen. Backträning visade sig vara grejen. Det här var under en period då jag sprang tre till sex gånger i veckan. Parallellt med löpningen körde Lena hemmaträning. Olika Kettlebells-övningar, plankan och andra styrkeövningar med hantlar stod på träningsschemat som hon själv knåpade ihop. På bloggen visade hon före- och efterbilder som fick undertecknad att imponeras. Vad skulle du säga till de som vill komma igång men inte känner att de hinner, eller får tummen ur? – Egentligen ska man vara hård. Man har

ett val tycker jag. Antingen gnäller man och klagar över att man inte orkar, eller att man inte kommer i sina gamla byxor. Eller så gör man nåt åt det. Det borde räcka som motivation många gånger tycker jag, att man gnäller liksom. Och att man faktiskt visst har tid! Träna på kvällen när barnen somnat. Jag har ofta dragit igång ett pass vid åtta, då är man klar vid nio och kan ta tag i disken, eller plocka undan. Eller så låter man disken stå till morgonen efter. Eller gå på lunchpass om man har ont om tid som förälder. En halvtimme kan få över om man har en timmes lunch och matlåda med sig. I alla fall några gånger i veckan. Hur har ditt humör förändrats sedan du började träna? – Väldigt mycket! Jag var ganska lättirriterad tidigare, idag är jag betydligt lugnare. Hemmaträning på gång.

På det gångna året har Lenas kropp förändrats markant, till utseendet. När man ser före- och efterbilderna är det svårt att förstå att det på vågen ”bara” handlar om fem kilo, dock är det väldigt intressant då det ofta är kilon på vågen som jagas när människor vill komma i form. – Vill man komma i form så funkar det inte att bara banta, det enda som händer är att man blir slapp och ful. Det är lätt att gå ner i vikt men man får ingen hållbar kropp av det. För mig som var så stillasittande under både graviditeterna var det viktigt att kunna orka bära barnen. Ska jag vara kvar inom vården så behöver jag en bra kropp. När jag började träna för drygt ett år sedan fick jag träningsvärk av att göra 45 squats och kunde inte gå på flera dagar. Nu kan jag göra flera hundra utan att det påverkar mig särskilt mycket.


intervju Lena Skoglund Ålder: 27 år Familj: Mira 4 år och Penny 1.5 år. Gör: Studerar till undersköterska. Bor: I Sandviken. Träningsbakgrund: Spelade bandy och hade fått en plats i damlaget när hon vid 16 års ålder slutade. Har boxats och dansat, cyklat mountainbike. Blogg: gopublic.devote.se

På bloggen skriver du ofta att du ska ”belöna” dig med att träna. För många är belöning en bit choklad typ. – Det är klart att träning är en belöning, man investerar ju i sig själv. En klyscha men sant! Som så ofta händer när man börjar träna så började Lena också äta annorlunda. – Man vill ju främja musklernas tillväxt så jag försöker äta så bra och rent som möjligt. Så lite processerad mat som möjligt, utan tillsatser. Ett år sedan.

Idag.

Hur funkar det när man har två småttingar hemma? De kan ju vara rätt kräsna. – Det funkar ganska bra, haha! Vi äter väldigt, väldigt mycket ägg hemma. Sedan några veckor har Lena lagt om sin träning. Där många (jag) kanske skulle nöjt sig med att ha fått en slank och smidig kropp satsar hon nu på att bygga mer muskler, mycket på grund av de utmaningar hon har framför sig i sommar. – Jag har anmält mig till tre lopp i sommar, så kallade traillopp. Därför fokuserar jag mycket av träningen just nu på ben, bål och rygg för att jag ska orka. Jag har haft uppehåll i löpningen på grund av ett skadat knä, men börjar den här veckan med att föra in löpning på träningsschemat en till tre gånger i veckan. Vilka tips på bra hemmaträningsövningar skulle de ge till nån som efter att ha läst detta inser att de nog har tid att träna, trots allt? – Med benböj, utfall, armhävningar och plankan kommer man jättelångt. Och dips kan man göra mot en stol. Sedan tycker jag man ska försöka vara så aktiv som det går. Ta en omväg på väg hem från dagis, och välj den backigaste vägen hem!

Lenas träningsvecka

Måndag Ben/rumpa + spinning (gym) Tisdag PW och mage (hemma) Onsdag Rygg och PW (gym) Torsdag Vila Fredag Crosstraining (på gymmet) Lördag Triceps/bröst (hemma) Söndag Biceps/axlar (hemma) Försöker göra dagliga plankor.

populära rätter hos lena (som inte äter kött eller fågel)

Frukost: Kvarg/fil/kokosmjölk med frukt, nötter och musli. Till det ett till tre ägg. Mellanmål: Kokta ägg. Knäckemacka med makrill. Banan/proteinpulverglass. Kvarg med nötter och bär. Luncher: Äggröra med tonfisk, ris och ärtor. Raggmunkar gjorde på sötpotatis och morot, kokosgrädde (eller kvarg) och bär. Bananpannkakor med kokosgrädde, frukt och nötter.

Raggmunkar på sötpotatis och morot, kokosgrädde och bär.

Middagar: Ugnsbakad lax med grönsaker. Laxburgare med matvete, ärtor och broccoli. Fisk med ugnsrostade rotfrukter och aioli. Kvällsmål: Kvarg med nötter. Proteinshake. Bananglass. Proteinpannkakor. Bär. Fler tips på nyttig och bra mat hittar du på Lenas blogg, gopublic.devote.se

Laxburgare med matvete, ärtor och broccoli.

9


krog

Nya krögare tar över Bryggan Han må för tillfället vara kontraktslös, men sysslolös i sommar? Knappast. Daniel Widing har med sitt nystartade investmentbolag gått in som delägare i Bryggan tillsammans med Martin Lenell och Lovisa Löwenborg. Den 30 april öppnar de Bryggan för att i slutet av maj flytta den till södra sidan av Gavleån - dit kvällssolen når och stannar länge. text: Anna Utterberg foto: Frank Julin

är Gefle Brygga sommaren 2011 öppnade blev det aldrig den solskenshistoria många hoppades på. Frånvaron av just sol kanske var en av faktorerna till att gästerna uteblev. Den flytande restaurangen var placerad vid Gavleåns södra sida på Gävle Strand där den kvällstid låg i skugga. I sommar får Bryggan (som restaurangen numera heter) nytt liv i och med de nya ägarnas satsning. I skrivande stund pågår förvandlingen som ska göra Bryggan till det självklara valet i sommar. Bland annat ska taket på uteserverings-delen bytas mot markiser. Nöjesmix mötte upp med stans nya krögarduo, Daniel Widing och Martin Lenell, för att få reda på mer.

D: Du och Martin känner varandra sedan tidigare, kan du berätta hur tankarna kring ert samarbete med Bryggan gått? – Som du sa så känner vi varandra sen många år tillbaka. Martin hade O´Learys när jag först kom till Gävle. Och vi hängde ganska mycket där, dels för att det var en sportbar men också för att Martin var trevlig varje gång man kom dit. Nu har han Söderhielmska som är en fantastisk sommaroas. Vi pratade nog redan då om att det skulle vara roligt att starta något ihop men då var det mer på skoj. Jag var nog inte redo att göra det just då. Men nu var tidpunkten bra och när det här ramlade ner på bordet så var det bara att köra.

10

D: Hur viktigt var det för din delaktighet att Bryggan fick flyttas till solsidan? – Det var oerhört viktigt, jag hade nog inte gjort den här investeringen om vi inte hade fått flytta den till ”solsidan”. Men alla har hjälpt oss otroligt mycket, allt från kommunen till hantverkare. Det är ingen liten process vi dragit igång så det är kul att Bryggan nu får flyttas.

Självklart kommer det snackas hockey. Det kan jag ju i alla fall, hehe! D: Vilka egenskaper från hockeyn kommer du kunna dra nytta av i den här typen av verksamhet? – Oj, verkligen en svår fråga eftersom jag precis har börjat. Men kanske att kunna ta både positiv och negativ kritik och göra något bra av det. Det händer dagligen inom hockeyn, jag kan tänka mig att det är så i restaurangbranschen också. D: Vilken kommer bli din roll, mer än som investerare? Kommer man kunna få en drink blandad av dig i sommar till exempel? Kommer man få se gästspel av andra hockeyspelare?

– Min roll är att vara med för att se och lära, enligt min mening så är Martin en av de bästa krögarna i Gävle så jag har en bra lärare. Jag kommer inte att servera på Bryggan, det låter jag våra proffsiga servitriser/servitörer sköta. Jag har ju spelat med några spelare genom åren så nog kommer vi att få se några hockeygrabbar i sommarvärmen.

M: Kan du avslöja nåt om menyn? – En modern och fräsch sommarmeny med många av våra personliga favoriter.

M: Berätta lite om hur Bryggan kommer att förändras och vad som kommer bli nytt för denna sommar? – Jag har tillsammans med Lovisa Löwenborgs byrå Brand´n Concept Agency jobbat fram ett nytt koncept. Vi var överens om att det behövdes göra en del större förändringar för att skapa ett nytt varumärke och ge Bryggan en ny nisch. Så det har blivit allt från ombyggnad, till flytt och namnbyte. Det blir en helt ny meny och även öppet på dagarna mellan lunch och middag. Jag är verkligen nöjd med förändringarna och tycker Bryggan nu blivit det jag tror på.

D: Om du kommer jobba på Bryggan blir du helt plötsligt mer ”offentlig” än tidigare, är du rädd för att du ska behöva snacka hockey hela tiden eller försvara den gångna säsongen för gäster som fått sig lite innanför västen? – Det är jag absolut inte orolig över, om man sitter och äter på Bryggan eller tar en drink och jag är där så självklart kommer det att snackas hockey. Det kan jag ju i alla fall, hehe!

Lovisa förklarar hur tänket kring ombyggnationen gått: – Jag ville göra en del större förändringar för att skapa en ny restaurang med en ny nisch och känsla. Jag har byggt konceptet utifrån Gävlebornas önskemål på sommaren och vill att Bryggan ska vara en plats man alltid ska kunna gå till, för att äta något gott, fika, en snabb kopp kaffe eller ta ett glas vin i solen.

M: Hur kommer du fördela din arbetstid mellan Söderhielmska och Bryggan? – Jag kommer inte fördela tiden, utan jag kommer att vara där jag behövs.

D: Inget fortsatt kontrakt med Brynäs men anbud från andra klubbar. Kommer du träna som vanligt den här sommaren eller kanske vara lite ”ledig”, förutom arbetet med Bryggan? – Jag har fått några anbud som jag kommer att fundera över, men jag har inte bråttom att bestämma mig, det kan bli klart i morgon eller i augusti. Jag har börjat träna på egen hand redan förra veckan, träning på förmiddagarna och jobb med Bryggan på eftermiddagarna. Så något ”ledigt” i sommar kan jag glömma!


krog

Namn: Daniel Widing Ålder: 31 år Familj: Sambo Beställer gärna i baren: En öl, helst Peroni

Följ förändringarna av Bryggan på Instagram, @bryggangavle

Namn: Martin Lenell Ålder: 40 år Familj: Mamma, pappa, syster Beställer gärna i baren: Mojito

11


AKTIV VÅR! MONOCHROME BY HAGLÖFS

Tamaris

695:-

Clarks

895:-

SHIELD JKT DAM/HERR

999:-

China Girl

695:-

Sandviken 026-25 33 84

China Girl

595:-

GRAM 7

Valbo 026-13 24 20

899:-

GIF-PAKETET 189:Äntligen är Allsvenskan 2013 igång! Gå och se Gefle IF´s hemmamatcher på Strömvallen, ät hos oss och du får 2 st matchbiljetter.

Mat+2 matchbiljetter 189:GIF-paketet Välj mellan 3 klassiska O’Learysrätter och få 2 biljetter till valfri hemmamatch med Gefle IF säsongen 2013. GIF-paketet finns hos oss alla dagar.

CORKER MEDIUM

O’LEARYS LIVE VÅREN 2013

699:-

Livemusik med våra coverband varje fredag kl23 26/4 3/5 10/5 17/5 24/5

EXTRA ALLT MIDNIGHT EXPRESS LOBSTER - 100% ROCK LILA ORKESTERN LIONDUB

SNART ÖPPN AR VI VÅR UTESERVERIN G!

Vi tar ingen entré - välkommen

GRAM AM

1499:-

GRAM COMP

1199:-

För eventinfo och erbjudaden - Gilla oss på Facebook, O’Learys Gävle Öppet: Mån-ons 15–23 • Tors 15–24 • Fre 15–02 Lör 12–02 • Sön 13–23 Drottningg. 6 | Tel. 026-12 42 00 | gavle@olearys.se | www.olearys.se/gavle

12

Drottninggatan 26 B, Gävle. 026-14 25 60 Vard 10-18, lörd 10-15 www.naturkompaniet.se


musik

fredrik frågar så fixar du vårens trendigaste

makeup!

Nicki Wicked, Klara Force, Ida Evileye och Mia Coldheart.

Crucified Barbara I år firar Crucified Barbara 15 år och bandet mår bättre än någonsin. I skrivande stund befinner sig bandet på turné i USA men snart står de på en scen nära dig, den 9 maj spelar de på Maxim. Fredrik fick ett snack med en av originalmedlemmarna, Klara Force. text: Fredrik B Nilsson foto: Hannes Söderlund

lara berättar från turnébussen hur läget ser ut.

– Vi är på en nästan sex veckor lång turné med Crash Dïet och ett kanadensiskt band som heter Snakeskyn Whiskey. All tre band plus crew och chaufför – 17 personer – bor på en turnébuss med femton sängar ... Just nu är vi nånstans på vecka fem och vi har hittills sett hundratals mil av amerikansk väg, besökt massor av diners, hängt i små och stora städer, spanat på plastiga glamourtjejer i LA, hört alldeles för många sorgliga historier från oförsäkrade människor som inte har råd att gå till doktorn. Vi har aktat oss för bacon-milkshake, förklarat för otaliga servitriser att en vegetarian inte äter några djur (”Nej, inte kyckling heller”), häpnat över hur trevliga människor är och blivit hesa av småprata med alla, hela tiden. Och så har vi förstås gjort en hel drös coola gig på alltifrån ruffiga bikerbarer till coola rockklubbar. Responsen har varit fantastisk, helt över förväntan, forsar det ur Klara utan stopp. En självklar följdfråga till ett band som befinner sig i USA är: Hur ser ni på Kim Jong Uns hot mot den amerikanska västkusten? – Tramsigt kukmätarbeteende. Typiskt maktgalna gubbar att hålla på att fjanta sig med kärnvapen. Klara svar från Klara, som fortsätter att

När ansiktet är ritat, kalasbyxorna är på och förstärkaren uppskruvad till elva är det all-in som gäller oavsett var vi är. jämföra känslan inför en spelning i USA med en i Gävle: – Skillnaden är rätt liten när man väl står på scen. När ansiktet är ritat, kalasbyxorna är på och förstärkaren uppskruvad till elva är det all-in som gäller oavsett var vi är. Hur politiska är ni i Crucified Barbara? – Tvärtemot många andra har vi i CB inte blivit avtrubbade med åldern, snarare tvärtom. Vi är ännu mer medvetna om och upprörda över orättvisor, miljöförstöring och läskig konsumtionshets nu än när vi var tonåringar. Våra texter handlar främst om livet och våra tankar, känslor och erfarenheter. Det är inget självändamål för oss att ha ett tydligt politiskt budskap i varje text men vi är inte ett dugg rädda för att skriva texter eller prata om vad vi tycker. Vilka idéer skulle ni ställa upp och spela för – och stå för! – med er musik? – Vi har gjort en del grejer med ABF och Studiefrämjandet. Vi har spelat på deras rock-

bandstävlingar och varit och föreläst runt om i Sverige för ungdomar som är intresserade av musikbranschen och hur man får gig och skivkontrakt. Vi har delat med oss av våra erfarenheter och bästa tips. Att kunna peppa ungdomar att spela musik är svinkul, de mailen som gör oss allra gladast är de från unga tjejer och killar som skriver att vi har inspirerat dem att börja spela själva.

blir döva eller dementa. Målet är att fortsätta skriva musik ihop och att turnera exakt överallt där nån vill lyssna ...

Klara fortsätter att berätta om senaste skivsläppet, på vinyl, som genomfördes tack vare ett brett engagemang från fansen: – När vi gjorde en Pledge-kampanj – crowd funding för att kunna släppa senaste plattan på vinyl – tidigare i år gav vi tio procent av intäkterna till Läkare Utan Gränser. Nästa gång vi får chansen att ställa upp för någon organisation har vi bestämt oss för att stödja kvinnojourer. När det gäller produkter är det svårt att svara på, det beror helt på sammanhang och varumärke. Vi är lyckligt lottade med fantatiska sponsorer på gitarrförstärkare, instrument, strängar och trummor – Mesa Boogie, Rotosound, Yamaha, Gibson, Sandberg, Sabian. Utan dem hade vi aldrig haft så bra sound som vi har.

Vad händer under resten av 2013? – Vi kommer hem från Nordamerika-turnén i slutet av april och tänkte passa på att tvätta kläder och våra smutsiga turnékroppar för sadla om och göra tre Sverigespelningar, däribland Gävle. Därefter drar vi ut på en Europasväng och sen börjar festivalsommaren med gig i Sverige och Europa. I höst har vi i nuläget lite lösa planer som än så länge är hemliga men det blir förhoppningsvis mycket att se fram emot. Parallellt med allt turnerade ska vi börja jamma och skriva till nästa platta.

På vilket sätt är ni feminister ? – ”Du är vad du gör – inte ditt kön”. Jämlikhet och jämställdhet gynnar alla och är värt att kämpa för i alla lägen. Särartsfeminism á la cupcakes och ”kvinnans plats är i hemmet” ger vi inte mycket för. Vilka är målsättningarna med musiken? – Bandet är livet. Vi kommer fortsätta tills vi

Vad kan gävleborna förvänta sig på Maxim den 9 maj? – Headbanging, gitarrsolon, en hårdrockspipa av stål, feta basgångar och en tuffare version av Animal bakom trummorna.

Vad förknippar ni med Gävle? – Det första vi kommer att tänka på är Getaway Rock. Grym festival som brukar ha riktigt bra line-up. Vi har spelat där två gånger och haft jättekul. Vad vill ni hälsa Gävlepubliken? – Hoppas vi ses på giget! Vi kommer ge 110 procent och ser verkligen fram emot att komma tillbaka till fina Gävle. Förresten: Vem är Barbara? – Hemligt!

13


mode

Vår stil

Streetstylebloggar har länge varit fenomen att räkna med inom modebranschen. 2013 är det besökarna på modevisningarna som får mest mediautrymme. De viktigaste stilinfluenserna syns inte längre på catwalken utan utanför den. Men, istället för att göra som alla andra vänder vi den här gången blicken mot de som jobbar med mode - vår modebloggaer Anna besökte några butiker i Gävle för att inspireras av de bakom disken. text & foto: Anna Eriksson, nojesmix.com/mode

Carolina Litzell, Korint Ålder: 29 år Så skulle jag beskriva min stil: Det är beroende på humöret. Blandar ofta klassiskt och bohemiskt. Favoritplagg i garderoben: Den svarta kavajen, den funkar alltid! Detta kommer jag satsa på i sommar: Jag kommer att bära mycket färger, till exempel orange, turkost och ljusgult. Sedan kommer jag att blanda starka färger med pasteller. Outfit: Kofta från Goddis, chinos från True NYC, linne från By Timo, ring från Thyme for Ginger (allt från Korint).

Jonas ”Jonte” Olofsson, SeaFun Ålder: 37 år Så skulle jag beskriva min stil: Rockig, svart och nedtonad. Favoritplagg i garderoben: Mina svarta jeans från Matix (SeaFun). Detta kommer jag satsa på i sommar: Flipflops från Reef, solbrillor från Dragon och sen shorts och t-shirt till såklart. Outfit: Quarter-tröja från Obey, jacka från Colourware ”CLWR”, jeans från Matix, skor från Lakai, keps från Neff (allt från SeaFun).

14


mode tommy hellgren, Ascot Ålder: 26 år Så skulle jag beskriva min stil: Casual med skjorta och jeans! Favoritplagg i garderoben: Det får nog bli min blå skjorta från Ralph Lauren som jag köpt här på Ascot. Detta kommer jag satsa på i sommar: Mycket färg och mycket pasteller! Outfit: Gant från topp till tå! Jacka Gant Thunder, tröja Gant Flag Crew, byxa Gant Poplin jeans och skor Gant Matlock (allt från Ascot).

Linda Lindberg, JC Ålder: 27 år Så skulle jag beskriva min stil: Rockig och bekväm! Favoritplagg i garderoben: Mina jeans från Tiger i tvätten ”Candy” och modellen ”Slender”. Satsar på i sommar: Jag använder aldrig shorts utan jag kommer att köra på jeans och lösa/luftiga linnen till. Outfit: Jeans från Tiger (JC), skor (Berglövs), topp från Size & Needle (JC:s egen kollektion), jacka från Jofama by Kenza (JC).

Andreas Asplund, MQ Ålder: 37 år Så skulle jag beskriva min stil: Semi-dressad, lagom uppklädd och lagom casual. Favoritplagg i garderoben: T-shirten. Satsar på i sommar: Jag har ungefär samma stil året runt, men det kanske blir lite mer shorts än nu. Jag kör mest gråskaligt och svart. Info om outfit: Skor (Scorett Legend), byxor från Bläck (MQ) och tröja från Emilio (MQ).

15


mode Cecilia Belin, Marché Sandaga Ålder: 28 år Så skulle jag beskriva min stil: Feminin och chic med inslag av rock från förr i tiden. Favoritplagg i garderoben: Det varierar från stund till stund. Måste jag välja blir det ett par Acneskor eller mitt Wishbonehalsband som jag fått av min svärmor och använder jämt. Detta kommer jag satsa på i sommar: Klänningar som är härligt ”flowing” och som gärna får gå ner ända till fötterna. Sedan kan man bryta av den stilen med t.ex. skinn eller mocka som jag är väldigt svag för. Outfit: Skor från Weekday, byxor egen design (Marché Sandaga), bälte från Gerry Weber (Marché Sandaga), toppen är en sidenhistoria inköpt i USA.

Jonas Persson Wallin, Brixx Ålder: 23 år Så skulle jag beskriva min stil: Preppy men casual. Tidlös! Favoritplagg i garderoben: Det måste vara min club blazer från Gant Rugger (Brixx). Detta kommer jag satsa på i sommar: Det blir shorts och piké från Morris, bara vädret tillåter! Outfit: Skinnyfit jeans från Selected (Brixx), tröja och skjorta från Gant Rugger (Brixx), klocka från TAG Heuer.

Mathilda Peters, Åhlens Ålder: 22 år Så skulle jag beskriva min stil: Jag gillar ju att följa trender. Så trendig och avslappnad men ändå feminin. Ibland kör jag helsvart och ibland färgglatt! Favoritplagg i garderoben: Just nu skulle jag säga mina harembyxor i leopardmönster! Detta kommer jag satsa på i sommar: Mycket jeansshorts, en slapp stickad tröja eller en t-shirt. Detta kommer jag att maxa med accessoarer! Outfit: Ballerinaskor, byxor, blus Wera och kavaj (allt från Åhléns).

16

Elin Lindberg, Redrum Ålder: 19 år Så skulle jag beskriva min stil: Hip-hop-aktig med inslag av street och rock! Favoritplagg i garderoben: Har inget specifikt plagg men allmänt skulle jag säga baggybyxan! Detta kommer jag satsa på i sommar: Shorts och t-shirt. Det ska vara enkelt och bekvämt men med inslag av rock eller hip-hop såklart. Outfit: Skor från Converse, jeans från Vero Moda, t-shirt från Misfits (Redrum), bälte+kedja från Redrum, blandade armband från Redrum, Turkiet och nätet.


mode Johan Henriksson, Fico Ålder: 38 år Så skulle jag beskriva min stil: Lös och ledig. Favoritplagg i garderoben: Jag har en fäbless för byxor. Mina favoriter är ett par svarta jeans som heter just Favourite jeans och de kommer ifrån Fifth Avenue. Detta kommer jag satsa på i sommar: Ökenkängor, schyssta shorts, randigt och oxfordskjortor. Outfit: Jeans från Local Firm (Fico), skjorta från Acne (Fico), kavaj från Minimum (Fico) och kängorna är oldschool från Underground.

Frida Ivarsson, BLÅ denimstore Ålder: 23 år Så skulle jag beskriva min stil: Less is more. Den är stilren men alltid med det lilla extra, till exempel en schysst accessoar eller ett färgat läppstift. Jag är oftast casual och mer tuff än söt, äger nog inget rosa eller blommigt. Favoritplagg i garderoben: Alla mina kavajer, har ett helt gäng i olika stilar, färger och former. Detta kommer jag satsa på i sommar: Jag kommer att klä mig efter humör, det som faller mig in just den dagen. Outfit: Skor (Skopunkten), jeans från Lee (BLÅ), skjortlinne från Cheap Monday (BLÅ), jacka från Rut m.flera (BLÅ), halsband (Vila), armband från Cheap Monday (BLÅ).

Jenny Lenell, Gina Tricot Ålder: 30 år Så skulle jag beskriva min stil: Clean, avskalad, ganska maskulin och mycket oversizeat. Favoritplagg i garderoben: Det måste vara min svarta långkappa som jag köpte på Åhléns i höstas. Detta kommer jag satsa på i sommar: Kostymer med shorts och en slapp tisha till det. När det gäller färger är jag mer för basfärger med vissa enstaka accent-färger till. Outfit: Skor (Scorett), jeans och skjorta (Gina Tricot), hatt (H&M), klocka (Ur och Penn).

17


18


musikrecensioner

Skakar om

Experimentellt

Öppet och ärligt

Dansvänligt

the knife

phoenix

silvana iman

the koo-koos

Shaking The Habitual

Bankrupt!

Rekviem

Love and Pain

synthpop: Shaking The Habitual innehåller på intet sätt några lika dansanta hits som Deep Cuts och Silent Shout, men likt ett konstprojekt berör den på andra plan. Skivan är (de spår som faktiskt innehåller sång …) politisk – det sjungs både ”liberals giving me a nerve itch” och ”let’s talk about gender baby” – och The Knife väver in samhällskritik i de annars ganska svårtydda texterna. Å ena sidan är detta (förmodligen) ett mycket genialt album, å andra sidan är det in absurdum och betydligt mer experimentellt och icke-melodiskt än The Knifes tidigare verk. För mig är Shaking The Habitual allt för svårtillgänglig. Den 19 minuter långa instrumentella Old dreams waiting to be realized tänjer gränserna för mitt tålamod. Men skivan skakar om, det gör den.

pop: Under hemresan från Hultsfred 2006 var det bara en skiva som hade överlevt festivalen; It’s Never Been Like That med Phoenix. Efter att den hade snurrat på repeat ett tiotal gånger i bilstereon, lovade bilens resenärer varandra dyrt och heligt att aldrig mer lyssna på det albumet. Något som när fullträffen Wolfgang Amadeus Phoenix släpptes, bortförklarades med orden tillfällig sinnesförvirring och vitaminbrist. När det nu är dags för bandets femte studioalbum Bankrupt!, är det ett mer experimentellt och introvert Phoenix än tidigare vi hör. Borta är de givna dansgolvshitsen, istället får vi orientaliska synthar och Thomas Mars som sjunger om ensamhet. Bankrupt! är inte lika lättlyssnat som tidigare alster men efter några vändor sätter den sig mer och mer. När jag skriver detta ser jag att Phoenix är inbokade till årets Hultsfredsfestival. Detta år får jag ta tåget därifrån för att inte göra om samma misstag en gång till.

hip-hop: En av 2013 mest spänREKVIEM nande artister på hiphop-scenen är Silvana Imam. Silvanas rapteknik är mycket intressant där hon drar ut på betoningen, håller på versens sista ord och låter det istället bilda början på nästa rad. Silvana Imam (tidigare Silvana Solo) levererar sina texter öppet och ärligt. Lyssna till exempel på Champagne och den läckert kaxiga raden ”Jag är gladeligen framtiden/Ni är vardag, vi är weekend”. Flertalet av låtarna berättar om klubbkvällar som aldrig vill ta slut, där strobljuset spelar över kroppar som spastiskt lever ut sina sista skälvande sekunder, en kväll där spriten och pillren flödar. Albumet bjuder också på snygga 90-talssamplingar i form av Ace of Bases klassiker Happy Nation där de mässande körerna utgör starten på Silverlinan och i Satan i en ny dress dammas Eras Ameno av och lyfts in i 2013. Silvana Imam visar tydligt att hon är en artist för framtiden.

electropop: The Koo-Koos är ett band som vet vilken typ av musik de vill spela och spelar den fullt ut. På skivan Love and Pain som klockar in precis över 33 minuter, är det discosynthar och smattrande trummaskiner för hela slanten. Skivans elva spår är uppbyggda enligt formeln; en synthslinga, ettriga trummor, trallvänliga refränger och Oooh-ooh-oh-körer. I vissa stunder låter bandet till och med som en västerbottnisk version av Le Tigre. Trots skivans dansvänliga ljudbild har låtarna dystra titlar som Baby It´s Over, I Do It For Myself samt Jace Everett-covern Bad Things, kanske mest känd som intro till vampyrserien True Blood. I Work It (som borde få varningsstämpeln Parental Advisory-Explicit Content klistrad över sig) lämnar undertecknad med blossande kinder efter rader för vågade för att skrivas i en tidning. Lyssna på egen risk. Dock: ett något mer varierat sound hade varit önskvärt.

Viktor Karlsson

Viktor Karlsson

Viktor Karlsson

Disa Thelander

Månadens citat:

”Hela Hives-härvan låter som nåt ur The Rutles. Vill ha en pedagogisk grafik NU så man fattar. Niklas Strömstedt på Twitter.

Aningens spretig

Petter håller än

major lazer

petter

Free the Universe

Början på allt

digi-listan DigiListan redovisar låtarna som laddats ner mest i Sverige den senaste veckan, till datorer, mobiler och andra mediespelare.

2013-04-14

dancehall: Free The Universe är den andra skivan i ordningen från Major Lazer. Först ut var Guns Don’t Kill People … Lazers Do och bakom aliaset låg dj:sen och producenterna Diplo och Switch som tillsammans skapade en ny slags dancehallreggae. Till Free The Universe är det enbart Diplo kvar men skivan kryllar av samarbeten, vilket dessvärre gör den en aning spretig. Namn som Shaggy, Wyclef Jean och Bruno Mars sticker ut ur mängden men det bästa spåret är Jah no practical, tillsammans med Flux Pavillion. Låten är en av de tyngsta på skivan och får efterkommande spår att kännas en aning mesiga. Överlag är skivan mer lågmäld än det jag är van att höra från den före detta duon, men det enda spåret som är direkt tråkigt är Wyclefs Reach For The Stars.

r´n´b: Det har gått 15 år och nio skivor sedan Mitt sjätte sinne skakade om hip-hop-Sverige. Början på allt känns lite som en hyllning till åren som gått – och titelspåret tillsammans med Eye-N-I påminner starkt om svunna tider. Singeln Håll om mig, tillsammans med Daniel Adams Ray, har sålt guld och det är ett tydligt bevis på att samarbeten funkar. Låten King tillsammans med Lilla Namo är grym, och såväl Newkid som Agnes levererar klockrent. Jag är något trött på den skrytsamma ”Motherfuckers vet att Plx är fet”-stilen, men den varvas fint med vemod (till exempel i spåren Natt & Dag, April, Maj och Juni). ”Jag är kvar som en liten flatlus, jag kommer hänga med länge” säger Petter, och så sant som det var sagt – Petter håller än.

Disa Thelander Disa Thelander

1. Pink feat. Nate Ruess - Just Give Me A Reason 2. Robin Stjernberg - You 3. Zara Larsson - Uncover 4. Anton Ewald - Begging 5. will.i.am feat. Britney Spears Scream & Shout 6. Passanger - Let Her Go 7. Macklemore & Ryan Lewis feat. Wanz - Thrift Shop 8. The Lumineers - Ho Hey 9. Rihanna feat. Mikky Ekko - Stay 10. Taylor Swift - I Knew You Were Trouble

Kommande albumsläpp 2013-04-26 Queensryche - Frequency Unknown 2013-05-17 Daft Punk - Randon Access Memories 2013-05-20 Thirty Seconds To Mars - Love, Lust, Faith + Dreams 2013-05-27 Anvil - Hope In Hell

19


profilen

Från gummistövlar på gården i Årsunda till högklackat i New Yorks modevärld Likheterna mellan uppväxtorten Årsunda och den nuvarande boplatsen New York torde vara få, om ens några. Efter att ofrivilligt ha spenderat mer tid på svensk mark än planerat är nu 21-åriga Sara Persson tillbaka i stan som aldrig sover – redo att tackla ett nytt år med fokus på sitt modellande. text: Anna Utterberg foto: Frank Julin samt Ove Hellmark tack till: Fullriggaren

är Nöjesmix träffar Sara veckan innan hennes plan mot New York lyfter är det en taggad tjej vi möter. Efter att ha varit sängliggande i en månad på grund av en aggressiv influensa ser hon fram emot att återvända till USA. – Det ska bli jätteskönt. Det kommer väl ta ett tag att komma igång igen, jag har ju verkligen inte rört mig alls den senaste tiden utan bara legat i sängen. Man vill ju jobba och göra nåt!

Det var i början av februari som Sara blev sjuk. Trots amerikansk sjukvårdsförsäkring

valde hon att åka hem till Sverige, och till Sandviken där hennes familj numera bor. I efterhand säger läkarna att hon antagligen drabbades av svininfluensa, när det var som värst var hon inlagd på sjukhuset då hon fick problem med hjärtat. – Jag har bara sovit mig igenom den här tiden och nu är jag så pepp på att få komma ut och göra grejer, träffa folk och så. Hoppas det har blivit lite varmare i New York när jag kommer tillbaka! Tillbaka innebär lite mer exakt en lägenhet i The Financial District, i närheten av Wall Street, som hon delar tillsammans med två killar hon lärde känna på skådespelarutbild-

ningen hon läste förra året. Kontraktet går dock inom kort ut. – Jag har kompisar jag kan bo hos så länge men jag vill gärna hitta nåt nytt så snart jag kommer tillbaka. Det är inget kul att couchsurfa.

Innan jag flyttade till New York hade jag aldrig gått i ett par högklackade skor. Att bo i någon av de modellägenheter som hennes agentur erbjuder kommer inte på fråga, en av anledningarna är att det där förekommer mycket droger. – Det är tyvärr mycket droger i modellbranschen, och ute på klubbarna. Jag blir inte erbjuden längre eftersom alla vet att jag inte håller på, jag blir ju arg bara någon röker en cigarett. Sedan är det sådana dramer i modellägenheterna också. Det finns alltid en bitch som ”vem har rört mina mandlar, har du diskat min kniv, du ska inte röra min kniv!”. Sara är knuten till modellagenturen BMG Models som bland andra representerar supermodeller som Kate Moss, Miranda Kerr och Gisele Bunchen. När hon var 13 år ”då ville ju alla bli modeller” så skickade hon in bilder till en agentur i Göteborg som kontaktade henne samma dag. De kontrakterade

20

Sara men hade svårt att erbjuda henne jobb – hon var för smal och inga kunder vågade boka henne. Sara försökte att gå upp i vikt men kunde inte och modellkarriären lades på is. Några år senare blev hon uppringd av en amerikansk agentur som sett bilder av henne på nätet. 19 år gammal satte hon sig, trots sin enorma flygrädsla, på planet till New York. – När jag kom fram så trodde jag att jag blivit blåst först. Jag hade fått en adress till modellägenheten och när jag sa adressen till taxichauffören så svarade han att ”den gatan finns inte”. Till råga på allt hade jag en ny mobiltelefon som jag inte fick att fungera så jag tänkte att nu får jag leta upp en telefonautomat, ringa mamma och åka hem igen. Jag kom ihåg att jag hört att lägenheten skulle ligga i närheten av Battery Park så jag bad chauffören åka dit, och sedan fick han köra runt där i området. Jag hade som tur var tagit en print screen på huset som lägenheten låg i och till slut så hittade vi det! Under de kommande tre månaderna byggde Sara upp sin portfolio, medverkade i reklam för ett sminkmärke och var med i en runway show för teveprogrammet Good Morning America. I samma veva träffade hon sin nuvarande agentur som hon bestämde sig för att byta till då hon inte kom överens med sin dåvarande booker. I väntan på att ett arbetsvisum skulle utfärdas åkte hon hem till Sverige. När hon i februari förra året återvände till New York började hon parallellt med modellandet att plugga skådespeleri.

fortsättning nästa uppslag >>


profilen

21


profilen

När skolan tog upp mer av hennes tid än vad hon räknat med bestämde hon sig för att satsa på studierna. I år har hon beslutat sig för att gärna tvärtom, nämligen att helhjärtat ägna sig åt modellandet. – Som modell har man ju ett begränsat tidsspann som man är attraktiv på marknaden. Man måste passa på medan man har chansen. Du berättade att du var väldigt lång och smal som ung – blev du retad för det? – Nej, retad blev jag aldrig men folk frågade alltid, ”varför är du så smal?”, speciellt tjejer. Och så höll det på ända tills jag började på gymnasiet. Jag har nog alltid varit lite för mig själv och kanske inte brytt mig så mycket.

Retad blev jag aldrig men folk frågade alltid “varför är du så smal?”, speciellt tjejer. Kan du känna att du fått lite revansch? – Jo, det är klart, lite kanske. Det som alla tyckte var fel då, det är ju tack vare det jag kan göra det här, jobba som modell. Det kom något gott ut av det. Jag försökte gå upp i vikt ett tag när jag var signad med Elite Models, men det gick inte. Jag har alltid ätit mycket men det fanns inte så mycket jag kunde göra, hälla i mig grädde liksom? Hur fixar man att som i modellbranschen hela tiden bli bedömd för sitt utseende? – Säger de nej så är det ju inte för att de inte gillar mig som person, utan för att det jag säljer inte passar. Man ser ut som man gör och kan inte göra något åt det. Om man har svårt för det kan man inte vara i den här branschen. När tycker du själv att du är snygg? – När man varit väldigt lortig, och så har man fått duscha och sminka sig! Det värsta jag vet är när de sminkar mig mycket och gör något konstigt med mitt hår. Om jag märker att det blir så, då vill jag inte kolla mig själv i spegeln innan jag jobbar, för då kan jag fortfarande känna mig snygg. Finns det nåt du inte skulle göra inför en plåtning? – Skulle jag bli erbjuden ett riktigt bra jobb så skulle jag lätt klippa eller färga håret, men jag gör det inte bara för att nån skulle tycka att det var kul.

Jag har inte betalat för en enda drink under de år som jag varit där. Vad är ett riktigt bra jobb då? – Nån kampanj eller nåt. Hur ser du på det här med naket? – Just nu är det ju väldigt mycket ”fashion”naket, att vara utan bh till exempel och ha genomskinliga kläder. Så länge min agentur tycker att det är okej, och om det är för ett klädmärke eller rena beautybilder, är jag också okej med det. Sedan har ju inte jag kroppen för att göra sexiga bilder, när man är platt som jag är man mer fashion. Saras nuvarande arbetsvisum gäller året ut och så fort hon sätter fot på amerikansk mark kommer agenturen att skicka ut henne på castings. Hur många hon går på

22

varje vecka varierar, men när det är modeveckor kan det bli så många som 15 på en dag. Innan hon blev sjuk var hon bokad för visningar på New Yorks Fashionweek som skulle ha blivit hennes hittills största jobb. Ett annat stort jobb som inte heller blev av då hennes dåvarande arbetsvisum inte tillät tvjobb, var som modell i ett avsnitt av serien Gossip Girl, ”det hade varit jättekul, jag är ju ett fan av serien!”. I Los Angeles så är ju ”alla” i princip modeller och/eller skådespelare. Hur är det i New York?

– Jo, alla är modeller här också, men att vara ”riktig” modell är ju lite eftertraktad. Känner du dig som en riktig modell? – Ja, jag vet inte … jo det gör jag väl. Så länge man har det som heltidssysselsättning kan man ju säga det. Berätta lite om utelivet i New York, åker du gräddfil för att du är modell? – Jo, lite annorlunda blir man behandlad. Klubbarna vill ju ha modeller på sina klubbar. Man går alltid före kön och får allt gratis. Jag har inte betalat för en enda drink

under de år som jag varit där. Har ju i och för sig inte fått heller eftersom jag fyllde 21 i höstas, haha! De som jag går ut med brukar köpa bord och då ingår det dricka, eller så går jag och mina kompisar ut med promoters. Lite ”vi bjuder på det här om du syns med oss” är det ju. Alla vill ha modeller kring sig. Men jag älskar New Yorks uteliv! Hit kommer många bra dj:s och det spelas bra musik. Ganska ytligt kan tyckas? – Jo. Mina närmsta vänner är inte så utseendefixerade men det finns några i kretsen


profilen

jag lever just nu i New York. Om hur det är att gå på castings, hur jag tränar, äter – livet helt enkelt och verkligen det jag gör från stunden.

Två bilder ur Saras modellportfolio, fotograferade av Ove Hellmark. Vill du se fler modellbilder, kolla in bmgmodels.com, välj ”International” och sedan ”Women fashion”.

som är väldigt självbelåtna och pratar om hur snygga de är och hur fula andra är. Sånt tycker jag är jobbigt. Därför är det skönt att träffa andra svenskar ibland, och det var skönt med skolan, att man träffar människor utanför modellvärlden. Hänger du ofta med kändisar? – Nja, inte hänger men det händer ju när man är ute med gänget att man träffar på och pratar med lite känt folk. Bruno Mars har jag träffat, Avicci, Steve Angelo – men det är ju inte så att man är homies direkt! En av mina kompisar dejtar Lindsey Lohan just nu, hon ska in på rehab i New York. Vi får väl se hur det går …

En av mina kompisar dejtar Lindsay Lohan just nu. Vi får väl se hur det går ...

Det blir ingen streetstyleblogg med en massa dagens outfits? – Näe, jag är inte så insatt i det där. Har noll koll, är nog knappast någon som en streetfashionfotograf skulle nappa på, haha. Jag är mycket för jeans och t-shirt, helst en keps också. Men visst, jobbet påverkar en del. Nu går jag till och med i högklackat privat ibland.

Sara Persson Ålder: 21 år Gör: Jobbar som modell i New York Familj: Mamma, pappa, två halvsyskon och två helsyskon Aktuell: Ny bloggare på sajten, nojesmix.com/sarapersson Äter helst: Allt som mamma lagar Här hänger jag gärna i New York: Pier 15 Bästa frukosten i NY: Brunch på Lavo Modebutik jag oftast shoppar i: Brandy Melville Bästa stället att spana efter kändisar: Överallt Tre saker du måste se om du för första gången turistar i NY: Klassikerna: Times Square, Central Park och åka upp i Empire State Building och mode är ju inte jag från grunden utan då låtsas jag. Vad säger dina kompisar från skolan om ditt liv och din karriär i New York? – Det är jättemånga som hört av sig och varit gulliga, sagt att de tycker att det är roligt att det går bra för mig. De gör ju i sin tur saker som jag inte får, de skaffar egna lägenheter eller hus … bildar familj. Vad saknar du mest när du är i New York? – Förutom min familj? Från början saknade jag påskmust och såna grejer men man vänjer sig och lever på sakerna där. Men på sommaren saknar jag ljusa nätter! Och när du varit hemma nu, vad har du saknat med New York? – Att allt är öppet dygnet runt. Hemleveran-

ser. Mina kompisar. Att det är så enkelt att göra saker där. Jag menar en tisdag klockan 22 i Sandviken? Allt är stängt. Skulle du kunna tänka dig att bo i någon annan storstad? – Absolut! Jag börjar bli lite sugen på att åka till Asien och jobba några månader, kanske till vintern när det blir kallt i New York. Usch, det är så jävligt i New York på vintern. Hongkong, Tokyo eller Singapore – nån bra modestad. Men först en vända till i New York dit du som läsare har möjlighet att följa med, ja, i alla fall virtuellt sätt. Från och med detta nummer kommer nämligen Sara att på vår hemsida blogga om sitt liv i New York. Berätta! – Jag kommer skriva om mitt vardagsliv som

Jag är en lanttjej i själen. Klackar och mode är inte jag från grunden utan då låtsas jag. Du gillar inte högklackat? – Jag är ju uppväxt på landet och har gått i gummistövlar hela livet. Innan jag flyttade till New York hade jag aldrig gått i ett par högklackade skor. Agenturen är på mig hela tiden om att jag måste bli bättre på det, att jag ska bo i klackar tills jag lärt mig, haha. Och de har rätt, jag måste bli bättre. Ofta blir jag bokad för att göra visningar och då är det ju en fördel om man kan gå snyggt. Så man måste inte vara modeintresserad för att vara en bra modell? – Nej, det tycker jag inte. Jag är det inte i alla fall. Men du. Nu när du kommer tillbaka så vet du inte särskilt mycket om var du ska bo, eller hur mycket jobb du kommer att få. Är det inte stressande att inte veta? – Jag blir inte stressad så lätt. Jag känner väl mer så att tjänar jag inga pengar i sommar så får jag göra nåt annat. Jag har lite sparpengar jag kan leva på ett tag. Om jag vill vet jag att jag kan få jobba i en Abercrombie & Fitch-butik på Manhattan, jag får väl göra det om det kniper. Skulle mitt modellande ta slut så har jag i alla fall haft väldigt kul under de här tre åren som jag hållit på.

Händer det att du blir starstruck? – Vi fick träffa James Cameron via skolan, då blev jag det! Men när man är ute sådär, det dämpas mycket och man blir nog lite blasé. Jag skulle hellre träffa Quentin Tarantino eller Martin Scorsese än Leonardo Di Caprio. Är det skådespeleriet som ligger dig närmast kring hjärtat? – Min högsta dröm är nog att få vara del av filmskapande, på nåt sätt. Kanske bakom kameran, klippa, regissera eller producera – nåt. Det som fascinerar mig med film är att berätta en historia, från idé till manus, anställa skådespelare ... Men just nu kommer jag jobba som modell eftersom jag vet att jag kan det nu, och inte sen. Sara är uppvuxen långt från New Yorks asfaltsdjungel. En stor del av sin barndom bodde hon med sin familj på en stor gård utanför Årsunda, mitt ute i skogen med fem kilometer till närmaste busshållplats. Fram till i julas hade hon egen häst men då familjen flyttade från gården bestämde hon sig för att låta hästen vara kvar där. Hon säger sig gärna bo i hus någon gång i framtiden, och ha lite djur. – Jag är ju ändå en lanttjej i själen. Klackar

23


! r o k s r Vå

e

racknroll.s

800:-

Stl. 36-41 (dam)

800:-

26/4 Curtans KARAOKE

Stl. 40-45 (herr)

27/4 Breaking in Three & Power of Rage

799:-

Stl. 36-41 (dam)

ck n Roll 3/5 Stand up for Ro (3 band från Bilda, ) bl. a. Sweet Minority 10/5 The Sanity Group (Blues/Rock)

11/5 Trubaduon Lans en 399:-

Stl. 36-41 (dam)

& Lilja

17/5 Curtans KARAOKE 25/5 Affasultery Releasefest

BUSSOLA BUSS

699:6

Stl. 40-45 (herr)

600:-

39 KR STOR STARK ALKOHOLFRITT ALT FINNS FLÄSKNOISETTE M. 59 KR POMMES & BEA TACOBUFFÉ 59 KR FREDAGAR KL. 17-21

Stl. 36-41 (dam)

FRI ENTRÉ

ÖPPETTIDER SÖN – TOR 15 – 24 FRE – LÖR 15 – 02 Drottninggatan 18 Gävle • 026-12 16 69

24

STAKETGATAN 32 026 - 141 141 | RACKNROLL.SE


kultur

jenny eriksson ställer ut på lättings I utställningen, som har en hel fängelsekorridor till förfogande (Lättings delar lokal med Fängelsemuseet) ingår nitton verk. – Alla bilder är dubbelexponerade eller trippelexponerade. Jag har lekt fram de här bilderna genom att använda foton som jag tagit vid olika tillfällen och sedan använt Photoshop för att lägga dem i lager. Att flera bilder blir till en gör att det blir mer som en historia i den slutgiltiga bilden, berättar Jenny.

Fånga ljuset heter den fotoutställning Jenny Eriksson just nu har på Galleri Lätting och som pågår till 8 maj. – Att fotografera är att fånga ljus, men det finns också en psykologisk mening bakom: att fånga ljuset när det är mörkt, när man är melankolisk, säger Jenny om utställningens namn.

Ett par av bilderna är melankoliska, medan andra inger hopp, som verken ”Nystart 1 och 2”. – På Instagram ser man ofta folk tar bilder på sina fötter för att gestalta att de är på väg någonstans. Jag gjorde en variant på det i bilden ”Avtryck 2”, som föreställer mina fötter på en åker nära platsen jag växte upp. Jag gör avtryck på en plats som betytt något för mig, en plats som står för trygghet.

Kulturtips? Maila redaktionen på red@nojesmix.com

Sista chansen att se alice

Hör våren sjungas in på konserthuset

28 april har Folkteatern sin sista föreställning av kritikerhyllade Alice i Underlandet. Pjäsen ska passa alla mellan 7 och 100 år och den bygger förstås på Lewis Carrolls klassiska saga. Även 26 och 27 april finns föreställningar inbokade och slutspurten sker på Folkteaterns egen scen i Gävle.

Herrsällskapet Gefle Drängar och italienska manskören Coro Città dì Ala välkomnar våren i Konserthuset på Valborgsmässoafton. Klockan 19 startar konserten. I Högbo Bruk sjunger Hammarkören in våren med start klockan 21. Där finns också en majbrasa. Wij Trädgårdar anordnar också firande av våren med hjälp av Ockelbo Manskör. 19.30 börjar det och kvällen avslutas med uppsläpp av svävande – och ekologiskt nedbrytbara – ljuslyktor.

händer i i maj – 5/5 Solveig Norrman ställer på Konsthallen ut måleri och text på temat 1900-talets arbetarrörelse. – 6/5 Vasaskolans jazztreor har avslutningskonsert på Konserthuset. – 15/5 Ackes dansskola intar scenen på Gävle Teater med föreställningen Magic of Dance. – 25-26/5 Laxö Art Expo. 60 konstnärer ställer ut på Älvkarleö herrgård.

Fia, Linnéa, Frida och Paulina. vinnliga Gymnasistföreningen Runa är en förening för kvinnliga elever på Vasaskolan i Gävle. Varje vår anordnar medlemmarna i KGF Runa en soaré på Gävle teater och i år går den av stapeln den 4 maj. Nöjesmix stämde träff med fyra av Runas medlemmar för att förhöra sig om arbetet inför soarén och för att få reda på vad denna lite mystiska förening sysslar med. Enligt gammal Runa-tradition tituleras runaiterna med Fröken (förkortat Frk) och titel. Och Frk Affischmakerska Linnéa Möller, Frk Ordförande Frida Jonsson, Frk Kassör Paulina de Klerk och Frk Sekreterare Fia Bornegrim är de som möter upp vid Waynes Coffee.

Vad är KGF Runa? – Det är en gammal förening för kvinnliga elever som grundades 1927 på Vasaskolan. Syftet med föreningen är att främja de sköna konsterna, som litteratur, musik, dans och teater. Vad har ni för aktiviteter i föreningen? – Vi träffas varannan fredag då alla får tillfälle att recitera en dikt eller berätta något. Vi brukar också ha roliga argumentationer med påhittade pro och con. Vi underhåller varandra helt enkelt. För det mesta finns det någon som tar för sig och håller låda. – Varje år har vi en också en höstbal och ett luciatåg för att finansiera till exempel hyran av Gävle Teater där vi sätter upp vårens soaré. Vi sjunger också på studenten i avskedsceremonin när studenterna springer ut.

Hur många är medlemmar i KGF Runa? – Antalet brukar ligga mellan 20 och 30. Vi är 27 medlemmar just nu. De som går i ettan får ansöka om medlemskap genom att bland annat skriva ett brev om varför de vill gå med. Vi vill ha de verkligt engagerade eftersom föreningen kräver en hel del tid och engagemang. Vi har medlemmar från olika program och alla årskurser, vilket är kul. Alla tidigare medlemmar, de som varit med i två-tre år och ända till studenten, blir hedersmedlemmar. Vi brukar säga ”en gång runait, alltid runait”. Vid föreningens födelsedag har vi fest och då är hedersmedlemmar välkomna. – Vi har en inspektor, en lärare vid namn Gunilla Dahlberg som själv är gammal runait och som tar hand om oss och kollar så att vi inte spårar ur. Och soarén? – Soaréns innehåll är hemligt. Vi har jobbat med den sen januari. Vi har vissa ramar att gå efter, som att det ska vara fyra akter. Vi har skrivit manus och repliker och koreograferat danser. Vi har tillverkat affischer att sätta upp runt om i stan och kulisser, vilka är väldigt välgjorda, det ligger många arbetstimmar bakom dem. Vi har också samlat sponsorer. Vi har en styrelse i föreningen och styrelsemedlemmarna har olika ansvarsområden. Det finns till exempel två stycken ansvariga för innehållet i soaréns fyra akter. Dessa två aktansvariga är nästan varje år treor. Men alla medlemmar har ansvar, alla måste hjälpa till för att det ska funka. Och alla medlemmar står på scenen under soarén, men treorna har företräde när det gäller att välja vad man vill göra. – Det finns mycket humor i vår föreställning. Komiken är kopplad till aktuella händelser och så blir det en del interna skämt. Vasaskolans förening för killar, som heter Verdandi, driver vi en del med och de gör samma sak med oss när de har sin föreställning. Mellan akterna har vi spontana mellanspel. – En vecka innan soarén tar vi ledigt från undervisningen för att bara jobba med soarén. Då repar vi och färdigställer allt. – Efter soarén slängs alla kulisser och i sista

i mitten av april utökade Café Berlin sin verksamhet på Maxim genom att ha öppet varje fredag. Vill du gå ut, utan nattklubbsdunk, är Café Berlin ett ypperligt ställe att hänga på. Där kan du bland annat spela pingis, tv-spel, airhockey, delta i quizer, lyssna på livemusik och såklart dricka en öl eller två. Mer info hittar du på Café Berlins Facebook-sida.

akademisk porr

Spotlight: kgf runas soaré – Föreningen och dess aktiviteter bygger på tradition. Det är få saker idag som bygger på tradition och en lockelse med Runa är just detta. Vi har en modern touch på de traditionsbundna aktiviteterna, men ramen, grundidén, är alltid densamma år efter år.

café berlin

scenen gör vi hål i en kuliss, som alla springer igenom. Det är lite jobbigt med tanke på all tid vi lägger ner på just kulisserna. Men sådana är traditionerna ... Hur många sitter i publiken under Runas soaré? – På teatern finns plats för 439 personer och det brukar vara fullsatt. Publiken står förstås till störst del av föräldrar, elever och lärare, men allmänheten är välkommen.

Det blir sorgligt att lämna Runa när man tar studenten. Vad tycker ni är så bra med Runa? – Man utvecklas mycket under tre år i Runa. Vi är alla bra på olika saker och vi lär av varandra. Medlemskapet innebär en bra förberedelse för framtiden, till exempel lär man sig att ta för sig och blir mer utåtriktad. Som ny medlem ser man upp till de äldre medlemmarna, vilket man som äldre medlem får självförtroende av. Detta självförtroende peppar i sin tur de yngre. Vi lär oss att ta hand om varandra och det är en bra erfarenhet att man hos oss liksom får jobba sig upp och ta mer och mer ansvar. Vi fungerar lite som mentorer åt varandra så om man innehar en post är det okej att kontakta den som haft posten innan för att ställa frågor. – Det kommer att bli sorgligt att lämna Runa när man tar studenten. Runa har verkligen förgyllt gymnasieåren. Vasa är en skola med många föreningar, eller hur? – De största som funnits med ett tag är Runa, tidigare nämnda Verdandi, Naturvetenskapliga Föreningen och idrottsföreningen GGIF. Nya föreningar startas också, det finns till exempel en mangaförening och en spaförening. Skolan erbjuder föreningslokal och vi har en som vi delar med Verdandi. I gengäld hjälper vi skolan med studenten. Den 4 maj klockan 18 hålls Runas soaré på Gävle Teater. Biljetter, som kostar 100 kronor för vuxna och 80 kronor för barn, ungdomar och studerande, säljs utanför Vasaskolans bibliotek under vecka 16-18. Verdandi har sin föreställning den 25 maj.

Jag önskar att det hade funnits en förening som KGF Runa (se Spotlight här bredvid) på Bromangymnasiet i Hudiksvall där jag gick. Det finns något lockande över en förening där man slänger sig med latinska termer och reciterar dikter på sammankomsterna.

Det finns överhuvudtaget något inbjudande över bildning, över den akademiska världen. Som tur är finns det en hel litteraturgenre för oss som önskar att vi vore en del av en exklusiv grupp som ägnar sig åt intellektuella grejer; för oss som inte är en del av den akademiska världen, men som längtar efter att känna den akademiska atmosfären. Ni som regelbundet läser bokbloggar har alldeles säkert stött på termen ”aka-porr”. Jessica Andersin med bloggen Bokbabbel definierar ordet så här: ”aka-porr = akademisk porr, d.v.s allt som har att göra med internatskolor, skoluniformer, universitetsvärlden etc.” Termen har alldeles säkert myntats av någon njutningslysten student-wannabe. Många av böckerna inom denna bokbloggarnas favoritgenre vältrar sig i latinska substantivböjningar och Shakespeare-citat. De bästa böckerna inom genren, där Donna Tartts Den hemliga historien är den allra bästa, har också en air av mystik. Tartts bok innehåller såväl collegemiljö och mord som klassiska språk och orgier. För att bearbeta den längtan efter latinlektioner och internatskolor jag fick efter mötet med runaiterna har jag börjat läsa Carol Goodmans The Lake of Dead Languages, som inleds med en latinlektion på en internatskola. Och plötsligt inser jag det vettiga i att kalla genren akaporr. Andra aka-porr-böcker: Marisha Pessls Fördjupade studier i katastroffysik, Curtis Sittenfelds En klass för sig, Agnes Hellströms Ränderna går aldrig ur Catharina Bergman

25


film

Inte bra för Berry Roligt i tio minuter the call

identity thief

sony pictures

universal

Modernt om makt men uttjatat

Regi: Brad Andersson medverkande: Halle Berry, Abigail Breslin

Regi: Seth Gordon röster original: Jason Bateman, Melissa

broken city

m.fl. premiär: 3 maj

McCarthy m.fl. premiär: 8 maj

20th century fox

Regi: Allan Hughes Medverkande: Mark Wahlberg, Russell Crowe, Catherine Zeta Jones m.fl. Premiär: 3 maj

När de filmregisserande bröderna Albert och Allan Hughes slår sig samman bidrar de ofta med stark närvaro och intensitet i sina verk. Våldsamma och socialrealistiska Menace II Society slog underifrån och skapade en högljudd debatt om Los Angeles vapenlagar och gängproblematik i början på 1990-talet. Den följdes upp av (ganska osannolikt) en blodig skildring av Jack the Rippers makabra mördarstråk i stilistiska From Hell från 2001. I 2010-års visionsrika The Book of Eli vände de sig mot strömmen av likriktiga science fictionepos och fångade en sådan dystopisk framtid att ingen levande varelse på jorden kunde ens föreställa sig en mer gråskalig gestaltning av människosläktet. Bröderna Hughes är skickliga filmmakare med en gedigen känsla för att fånga mänsklighetens allra mörkaste sidor. När då Allan Hughes slår sig fri från broderns sida och på egen hand regisserar högt betalda Hollywoodskådisar som Mark Wahlberg, Catherine Zeta-Jones och Russell Crowe i konspirationsthrillern Broken City, är det tydligt att Allan saknar dynamiken och träffsäkerheten som sker när bröderna delar på äran. Broken City är en modern och urban thriller som spinner på samma gamla upprepade mönster mellan korrupta ämbetsmän och före detta snutar som bara måste göra ”ett sista jobb”. Mark Wahlberg spelar Billy Taggart (vilket perfekt snutnamn) som pensionerats sig från polisuniformen och startat om som privatdetektiv. Taggart blir kallad till högre ort för att spionera på borgmästarens (Russell Crowe) mystiska förehavanden. På schemat återfinns utpressning, sex och våld. Catherine Zeta-Jones bidrar med välmålade läppar och stora solglasögon. Wahlberg stirrar tomt framför sig och Crowe gestaltar en dumdristig man med makt och tillhörande fånig frisyr och begynnande ölmage. Broken City är en upplevelse för den redan invigde bland klassisk Hitchcockmark i storstadsmiljö. För den som vill kan man återigen bevittna repetitiva och dumdristiga mönster bland virriga och sexgalna män i maktens korridorer. Skrik om ni sett det förut?

Sedan Halle Berry erhöll den åtråvärda Oscarsstatyetten för den fantastiska prestationen i Monsters Ball har det varit många märkliga och konstiga turer kring hennes skådespelarkarriär. En kattkvinna hit, en kass thriller med Bruce Willis dit. Ett inhopp som Bondbrud hit, en utskälld surffilm dit. Ja, ni fattar. Det verkar inte som att Halle Berrys agent gör sitt jobb riktigt. Efter över tio års miserabla försök att få karriären att blomstra, hittar Berry inte rätt någonstans. Nu ger hon sig in i thrillerträsket också. I nya The Call spelar Berry en kvinna vid namn Jordan Turner. Hon är en larmoperatör med ordentligt mycket skinn på näsan, men tvivlar på sitt jobb när hon misstar sig och ett 911-samtal leder till en olyckligt slut. Kort därefter kidnappas en ung kvinna (spelad av en hysterisk Abigail Breslin) och Jordan Turner blir inkallad för att försöka rädda henne samt hjälpa till att gripa förövaren och ställa honom inför rätta. The Call är en hyfsat snyggt paketerad kattoch råttalek. Halle Berry gör så gott hon kan med det tunna manuset. Det är ännu en dag på jobbet liksom. Hon borde nog rannsaka sig själv och hennes val av filmer. Eller rent utav att börja fundera på pensionen?

Christian Stjernström

Christian Stjernström

När Seth Gordon sätter tänderna i talangerna Jason Bateman och Melissa McCarthy kan det väl inte bli något annat än succé? Hans bländande och fullkomligt nattsvarta komedi Horrible Bosses fick mig att kolla upp Seth. Det visade sig att han även regisserat makalösa dokumentären King of Kong och mycket roliga Four Christmases. Och Melissa McCarthy har visat sig lysande i bland annat This is 40 och Bridesmaides. Men nya Identity Thief besitter ingen av de kvalitéer som ovanstående filmer har utan bjuder på ren galghumor i cirka tio minuter. Resten av filmen är en dryg transportsträcka till de längtande eftertexterna. Diana (McCarthy) lever livet i utkanten av Miami, där hon går fullständigt bananas på ett kreditkort och köper allt som kommer i hennes väg. Det finns bara ett problem. Legitimationen hon använder för att finansiera sitt shoppingberoende bär namnet Sandy Bigelow Patterson (Bateman), en revisor som bor på andra sidan landet. Patterson tar upp jakten på Diana. Och därifrån är det en ... ja ... Due Date 2? McCarthy är duktig på att leverera kvicka repliker och Bateman, som sig bör, ger likgiltigheten ett ansikte. Identity Thief vill vara en komisk roadtrip men kommer egentligen ingenstans. Synd på ett annars bra och intressant upplägg.

Christian Stjernström

Mer film? Tävlingar, recensioner och massa annat på filmbloggen! älskar att bli äldre Jag gillar att bli äldre. Jag är inte gammal, det säger jag inte. Men jag har blivit äldre och visare. Antagligen så beror det på resan jag gjort. Ni vet. Den där långa livsresan man gör när man äntrar de trettio. Barn. Hus. Renoveringar. Usla matvanor. Kräk. Snor. Nyponsoppa. Nalle Puh. Björnes magasin. Cars. Extremt lite sömn. Extremt korta dagar. Extremt korta nätter. Men ändock. Prestationen ligger på topp.

Vissa dagar ser jag ut som en luffare. Jag har långt skägg, rödsprängda ögon och mysbyxor som har tre-dagars yoghurt insprängt mellan skrevet och baklyktan (om ni förstår vad jag menar) och ingen skulle ens ta i mig med utsträckt tång vid en konferens eller ett möte av

26

någorlunda dignitet. Men jag presterar som aldrig förr. Det är en märklig ekvation som faktiskt fungerar. Jag är tröttare än vanligt och mer fysiskt sliten än jag någonsin varit i hela mitt liv men hjärnan går på full oktan. Jag har precis avslutat tre år på högskolan med en kandidatexamen som titel. Jag skriver på en filmblogg, jobbar på krogen precis som jag alltid gjort en del dagar i veckan och under helgerna agerar jag dj och har samtidigt siktet inställt på en högre utbildning till hösten på samma högskola. Just ja. Förutom detta har jag även sökt in till Södertörns högskola för att utveckla mina kunskaper inom konst och kultur. Dessa nämnda rader och ovanstående filmrecensioner hinner jag frenetiskt klämma in i mitt berömda livspussel. Någonstans mellan blöjbyten, den obligatoriska uppstigningen klockan 05.15 och dagsvilan mellan klockan 12-13.30.

Att bli äldre är inte fy skam. Men innan fyrtio hoppas jag att jag har landat lite i min vardag och (förhoppningsvis) gemytliga tillvaro. Vem vet? Jag kanske får sova lite också. Kanske. Men då är det väl annat som oroar och gnager sig fast i mitt huvud. Som att sonen vill åka på sommarläger i Smörnäs bara för att han hittat en tjej han vill dela stuga med. Pappa säger: No way José! Du får sitta hemma med pappa och titta på gamla Terminator-filmer istället. Hela sommaren. Ahh. Det är skönt att vara äldre och kunna bestämma. Bara för en liten kort stund. Innan verkligheten tränger sig på igen.

Christian Stjernström, nojesmix.com/krillesfilm


film + spel

Får en att tappa andan

Undvik detta

Skrämmande bra the evil dead

sniper: ghost warrior 2

Sony Pictures

ps3, xbox 360, PC

Regi: Fede Alvarez röster original: Jane Levy, Lou Taylor

Pucci m.fl. premiär: 10 maj

Originalet och föregångaren till den här upphottade remaken är en av undertecknads absoluta favoriter. Kanske till och med Evil Dead Part II är snäppet vassare än originalet och tillhör en väsentlig del av rådande skräckfilmskultur. Med sina galet blodiga scener, komiska höjdpunkter och kvicka dialog blev Evil Dead Part II en av de mest omtalade västerländska skräckfilmerna någonsin. Nu kommer då The Evil Dead återigen att drabba en ny, hungrig skräckfilmsgeneration. Mycket är ändrat men tillika bekant från 1980-talets version. Ungdomar hittar en stuga, fylld med diverse märkligheter från förr. Bland annat en bok, nämnd Necronomicon, mer känd som Book Of The Dead. Med diverse besvärjelser öppnar den upp en portal för demoner att passera fritt genom. Premisserna är uppbyggda på exakt samma sätt som originalet. Men The Evil Dead annó 2013 är råare, hårdare och mer slagkraftig i sitt sätt att hantera specialeffekter än Sam Raimis skapelse. Här lyser även den berömda slapstick humorn (som präglade originalet ganska mycket) med sin frånvaro och det är enbart positivt. Istället ligger fokusen på att skrämmas. Och det gör The Evil Dead på ett mycket bra sätt.

Till skillnad från seriens föregående titlar utspelar sig Infinite inte under havsytan i en krackelerad utopi utan i den flygande staden Columbia, belägen högt ovan molnen. Man antar rollen som Pinkerton-agent med uppdrag att rädda en kvinna vid namn Elizabeth. Mer om handlingen än så vill jag inte avslöja så jag nöjer mig med att beskriva den som djup, berörande och med många vändningar. Det är sällan spelskapare lyckas involvera oss spelare i storyn på det sätt man gjort i det här spelet. Utöver fantastisk story har vi den makalöst vackra designen på staden och de underbara striderna – sedda ur första person såklart – som erbjuder grym variation om än inte lika mycket som i seriens första del. Tekniskt sett är Infinite klanderfri och den artificiella intelligensen hos fiender men också hos medhjälparen Elizabeth håller extremt hög klass. Är årets bästa spel redan här?

Sniper: Ghost Warrior 2 skiljer sig från mängden militärskjutare genom att nästan enbart handla om prickskytte med långdistansvapen. På menyn står alltså att sitta stilla, ensam och skitnödig i kass terräng och invänta det rätta tillfället att avfyra sina välriktade skott. Man försöker oftast rensa vägen för de egna kamraterna för att möjliggöra deras framryckning. Någorlunda realistiskt blir det när man tvingas ha vind och gravitation i åtanke när man siktar. Dessutom är det en god idé att hålla andan och aldrig glömma att man inte tål mer än ett par kulor av fienden innan man själv trillar av pinn. Realism är förstås bra men då hade fiendens AI behövt hänga med på samma villkor. Ibland ser de dig trots att det borde ha varit omöjligt samtidigt som att de vid alltför många tillfällen missar din framfart trots att du är både högljudd och fullt synlig. Trasig AI tillsammans med seg multiplayer resulterar i skit.

Mathias Linder

Mathias Linder

bioshock infinite ps3, xbox 360

Hårda män

Storskalig action

gears of war: judgment

god of war: ascension

xbox 360

ps3

Gears Of War: Judgment utspelar sig innan trilogin vilket betyder prequel eller med andra ord föregångare. Stridspitten Marcus Fenix som agerat ledare i trilogin är nu utbytt mot Baird som tidigare leddes av Fenix. Horder av Locust kryper precis som i trilogin upp ur hål i marken och eldstriderna sedda ur det klassiska tredjepersonsperspektivet är också de lika tighta som förr. En ny ingrediens med denna del är att man vid flertaliga tillfällen i kampanjen kan aktivera den där ”rödlysande” dödskallen, som utgjort symbol för serien, för att på så vis spela under speciella förhållanden. Klarar man dessa ”uppdrag” kan man sedan låsa upp godsaker som nya vapen och till och med ett extrauppdrag att avnjuta efter det att kampanjen nått sitt slut. Kampanjen underhåller och audiovisuellt håller Judgment samma klass som trilogin. Som kronan på verket är multiplayern precis så förbaskat underhållande som vi förväntar oss.

God Of War Ascension är också det en prequel och utspelar sig mellan det att Kratos lurats att mörda hela sin familj och första spelet i konsoltrilogin. Kratos har fortfarande en någorlunda mänsklig personlighet och historien kretsar, precis som tidigare, kring våldsam hämnd och frenetiskt knappmanglande. Som produkt är Ascension ytterst välpolerad sett till alla aspekter och multiplayerdelen som gör entré i serien är både välgjord och underhållande. Vad Ascension faller en smula på är avsaknaden av nya grepp rent speltekniskt – lite för ofta känns spelet repetitivt i striderna och ganska självspelande emellanåt. Fiendefloran är varierad och häftig men de gånger man möter enklare fotsoldater räcker det ofta att nöta på en och samma knapp för att segra. Trots allt är detta ett spel helt i min smak och bitvis är det så spektakulärt och coolt att hjärnan nästan smälter.

Christian Stjernström

sevärt alla med ett intresse för såväl gamla som nya ting borde kolla in fantastiska serien Pawn Stars på History Channel. Programmet sänds veckans alla dagar på olika tider och följer de dagliga aktiviteterna på berömda pantbanken Gold & Silver i Las Vegas. Till pantbanken kommer kunder från hela USA med märkliga saker de antingen vill sälja eller pantsätta. Man blir snabbt hooked av alla skumma grejer folk släpar in i butiken. Pawn Stars gör History Channel till min nya favoritkanal.

spel som går upp i rök det finns ett problem därute som det, mig veterligen, knappt har skrivits om och det är hur svårt det kan vara att få tag på vissa spel. Svenskutvecklade Mirror´s Edge som jag recenserade i den här tidningen för flera år sedan är ett sånt exempel. Mirror´s Edge släpptes 2008 och är idag i princip omöjligt att få tag på. Försäljningsmässigt blev spelet lite av en besvikelse för de svenska utvecklarna och därmed utgavs aldrig spelet i någon variant av classics eller platinum-utgåva. Detta har gjort att spelet i det närmaste bara går att köpa begagnat, om man ens då lyckas hitta det. Många äldre storsäljande titlar finns idag nedladdningsbara via konsolernas betaltjänster och på samma sätt till PC eller i samlarutgåvor medan smalare titlar nästan går upp i rök, oavsett hur bra spelen är. Till skillnad från filmer som kontinuerligt släpps i samlarutgåvor och som nysläpp ligger spelen verkligen efter i fråga om tillgång. Visst är det väl ändå lite märkligt att kvalitetsspel som knappt är fem år gamla inte går att köpa längre?

Mathias Linder Mathias Linder

Mathias Linder

27


Du syns väl på bussen! Vi kan nu erbjuda dig att synas på alla lokalbussar i Gävle och Valbo. En fantastiskt möjlighet att exponera dig under exempelvis en kampanj eller ett event. Kombinerat med våra övriga produkter kan du få en så komplett exponering av ditt budskap att ingen lär missa dig!

Möt människorna i deras vardag! Bussreklam i de lokala stadsbussarna är en fantastisk exponeringsyta riktad till en stor aktiv målgrupp, fotgängare, cykel- och bilresenärer samt alla de som reser med Stadsbussarna. 17.000 personer reser varje dag med Stadsbussarna vilket ger dig möjligheten att visa upp ditt budskap i ett media som når ut till 500.000 resenärer per månad.

ren ger dig unika möjligheter. En resa tar ca 8 minuter i snitt inklusive väntetid, och där äger du resenären under tiden med ditt budskap. Ta chansen att skapa en kreativ kampanj som sticker ut och ständigt når nya ögon och betraktare då bussarna under dygnets nästan alla timmar är i rörelse i vår omgivning.

Vi erbjuder dig möjligheten att synas på baksida, dörrar, front eller med innereklam i olika format där närheten till resenä-

Claes Järvby Tel. 026-27 88 04 claes.jarvby@mittmedia.se

28

MittMedia i Gävle | Tel. 026-15 95 00 | Hattmakargatan 14. Gävle | gavletidningar.se

i Gävle


läsbart

Spännande

Fint om första ligget Vampyrer i Sthlm

livrädd

liknelseboken

smittad

S.J. Bolton

Per Olov Enquist

Johanna Strömqvist

modernista

Norstedts

månpocket

deckare: Lacey Flint är ett utmärkt namn på en huvudkaraktär i en kriminalroman. Namnet anspelar på en person som är stark, tuff och smart och det passar alldeles utmärkt till den unga polisen som går under cover i S.J. Boltons roman. En självmordsvåg drar fram över universitetsstaden Cambridge. Under spektakulära former har ett flertal kvinnliga studenter den senaste tiden tagit livet av sig. Laceys uppdrag är att vara ögon och öron i den ganska hemliga utredning polisen inlett på grund av dödsfallen. Hon skriver in sig som student och spelar rollen som en ung kvinna med suicidala tendenser. Och snart börjar hon uppleva obehagliga saker. Läsaren får också följa psykologen Evi, som är den enda som vet att Lacey arbetar under täckmantel. Också hon får utstå obehagligheter som gör att hon tvivlar på sin psykiska hälsa. Det tycks finnas någon i universitetets närhet som går igång på att driva folk till självmord. S.J. Bolton är en påhittig författare när det gäller att beskriva de tortyrliknande metoder Lacey, Evi och sköra studentskor utsätts för – obehagligt är bara förnamnet. Spännande är det också, speciellt när det drar ihop sig till upplösning. Storyn är tyvärr inte helt vattentät och upplösningen tar lite för abrupt slut. Men Lacey Flint är en trevlig bekantskap som dök upp för första gången i Boltons förra deckare Nu ser du mig.

roman: Per Olov Enquist har hunnit bli närmare åttio år gammal och får nog anses vara en av Sveriges främsta författare. I Liknelseboken, med underrubriken ”En kärleksroman” tar han itu med sin första relation med en kvinna. Han lovade henne en gång att aldrig någonsin berätta – hon var i femtioårsåldern, han en fjortonårig pojkspoling – men nu är hon sedan länge borta. De gör det på det kvistfria furugolvet (kvinnan är genomgående kallad ”kvinnan på det kvistfria furugolvet”) i det hus som råkar vara det hus där författaren Stieg Larsson senare växer upp. Denna första sexuella upplevelse blir som en frälsning för den unge Per Olov och det är inte konstigt att han nu, till slut, vill förmedla den till sina läsare. Liknelseboken är en självbiografisk roman och P O framställer delar av sitt liv på ett fiktionsartat sätt (han benämner, till exempel, sig själv ”han”) och hänger upp berättelsen på krokar av verkliga händelser. I sin självbiografiska Ett annat liv gjorde P O Enquist upp med sin alkoholism, i denna ser han tillbaka på sina unga år med fokus på denna kvinna med det kvistfria furugolvet, men också på relationen mellan sina föräldrar. Denna roman kunde ha varit alltför lågmäld och långtråkig om det inte vore för Enquists fantastiska språk (även om det blir några ”Man häpnar”, ”Man baxnar!” och ”Nog!” för mycket).

pocket: Smittad är något så ovanligt som en Stockholmsbaserad vampyrroman. Att jag påstår att det är ovanligt baserar jag enbart på det faktum att jag inte stött på någon tidigare. Det dröjer ett tag innan vampyren blir synlig i berättelsen. Fram till dess är det nittonåriga Maria, som precis flyttat hemifrån, som står i fokus. Hon vet inte riktigt vad hon vill med sitt liv. Hon festar, spelar i ett death metal-band och har ett oengagerat förhållande med Oskar. När hon träffar Emmy får livet plötsligt en mening. Allt annat blir oviktigt och de blir helt uppslukade av varandra. Samtidigt som deras kärlekshistoria tar fart sker brutala överfall runt om i Stockholm och den stekheta sommarvärmen håller invånarna i sitt grepp. Fram till dess att denna roman blir den vampyrroman den utger sig för att vara, vilket inte sker förrän efter drygt halva boken, är den riktigt bra. Kärlekshistorien mellan Maria och Emmy är nästan lika uppslukande som de är av varandra. Men enter vampyr och jag tappar intresset. Det visar sig att Emmy liksom av allehanda droger är beroende av vampyren Andrés ”magi”. Kanske är jag för ointresserad av vampyrhistorier eller helt enkelt för gammal för att tycka att romanens andra del kan vara annat än fånig. Som kärleksroman funkar dock Smittad alldeles utmärkt.

Catharina Bergman

Catharina Bergman Catharina Bergman

Månadens blogg: thecuriouscaseofthebooks.wordpress.com slutande praktik på Kalla Kulor förlag. Annars är jag en sådan som gillar att baka och dricka öl. Berätta om innehållet i bloggen! – Min blogg är en bokblogg, den kom till efter att jag hade ett par terminer litteraturvetenskap. Det är allt från recensioner av böcker, till tips om nya böcker, fina omslag, önskelistor och så vidare. Ett par gånger har jag haft högläsning i videoform också.

Clara Kron heter tjejen bakom bokbloggen thecuriouscaseofthebooks. Den som gillar att läsa om till exempel fantasy, zombieböcker eller barnböcker och tycker att bokbloggar generellt har för lite av dessa varor gör bäst i att kolla in denna blogg. Clara har för övrigt en till antalet volymer mycket imponerande boksamling.

Vem är Clara? – Jag är en glad och ivrig människa, blir sjukt lätt rastlös och blir exalterad över det mesta. Jag läser min sista termin på kulturvetarprogrammet vid Stockholms Universitet och har precis börjat min av-

Hur kom du på namnet till bloggen? – Jag minns inte riktigt faktiskt, det finns två böcker som börjar med The Curious i alla fall, The Curious Case of Benjamin Buttom och The Curious Incident of the Dog in the Night Time, men ingen av dem har jag faktiskt läst. Så det kan inte vara därför. Jag antar att jag gillar klangen med det ändå, däremot kan jag ibland ångra det. Det är ett rätt så långt namn, kanske inte det lättaste att komma ihåg heller. Du skriver på bloggen att du läst alla 47 böckerna i Margit Sandemos Sagan om isfolket (igen!). Jag kommer ihåg att jag tog mig igenom ungefär tre av dem i högstadiet, när böckerna var populära

bland mina kompisar. Hur motiverar man sig till att läsa alla 47 delar i rad? – Första gången jag läste Isfolket-serien berodde det på att jag hittade första delen på loppis och ville prova, sen blev halva tjusningen att hitta följande 46 delarna. Så det fick ta ett tag, men till slut hade jag läst alla. Nu i januari, några år senare, skulle jag på road trip till Göteborg och ville ha reslektyr och fick hybris och kunde inte bestämma mig så jag slängde ned tre Isfolket-delar. Efter det blev jag fast igen, och jag hade inte hjärta att läsa andra böcker innan jag var klar. Så det var bara att bita ihop även om jag ibland blev riktigt trött på dem. Vilken litteraturgenre läser du helst? – Det blir en hel del YA (young adults) med övernaturliga eller dystopiska inslag, men någon favoritgenre har jag inte. Däremot läser jag högst ogärna deckare eller chic lit. Vilken är din absoluta favoritförfattare? – Ray Bradbury, alla gånger. Läs hans novellsamlingar Solens gyllene äpplen eller Den illustrerade mannen. Fullkomlig perfektion vart enda ord.

Tidning

dn världen

Tidningen för dig som vill läsa fördjupande reportage från världens alla hörn. Ibland behöver man lite fördjupande läsning av de nyheter som rapporteras till oss från världen där ute. Man önskar helt enkelt en inblick i livet för dem som bor i en krigshärd för att förstå. Och där fyller DN Världen en funktion. I april/maj-numret finns ett reportage från Aleppo i Syrien och man får tillsammans med en utrikeskorrespondent följa det dagliga livet där under en vecka. Fotografen bjuder också på en rik fotodokumentation från platsen, vilket i mitt tycke är minst lika viktigt som en utförligt berättande text. I detta nummer finns också en historia som följer upp en bild på en femtonårig flicka, som mördats i kaoset efter den jordbävning som drabbade Haiti 2010. Det som är bra med en sådan uppföljning är förstås att man inte glömmer det som hänt och bara fokuserar på det som händer just nu. Bilden på den mördade Fabienne gav fotografen Paul Hansen första pris i tävlingen ”Årets bild” i kategorin ”Årets bild utland” 2011. Jag kan inte låta bli att tycka att det är lite väl cyniskt att Fabiennes död blir Pauls bröd, men ja, det innebär ju också att DN har bra fotografer. Som prenumerant på Dagens Nyheter får man DN Världen som bilaga i sin morgontidning, men den finns också att köpa i tidningshandeln.

Catharina Bergman Tack till Bokia Gallerian Nian för böckerna.

stadsbiblioteket öppnar igen Den 26 april öppnar Stadsbiblioteket igen. Och då går det äntligen att återigen botanisera bland välfyllda hyllor och låta bokkontot vila genom att låna alldeles gratis. Trångt lär det bli eftersom Musikbiblioteket har flyttat in. Men flytten är likväl en god nyhet för oss som bor i östra delen av stan.

makarna berglin fick fint pris jan och maria berglin, serietecknare vars serierutor bland annat ses i Arbetarbladet varje vecka, har tilldelats Natur & Kulturs kulturpris på 300 000 kronor.

29


addLemon

HITTA DIN FREKVENS PÅ NRJ.SE 30


träning

fasta dig i form Nöjesmix träningsskribent Martin berättar om fördelarna med periodisk fasta, tipsar om de bästa träningsapparna och några nya motionsplagg. text: Martin Westerberg

Periodisk fasta

måltider. Tänk på att dagens första mål bör vara rikt på protein.

- Vill du kunna äta dig mätt samtidigt som du går ner i vikt? - Vill du kunna unna dig en godisbit när du bantar? - Vill du bygga muskler med minimal fettuppgång?

Vilka fysiologiska fördelar finns det då med att äta så här? Jo nämligen dessa: – Din insulinkänslighet ökar (1), vilket betyder att dina celler blir känsligare mot insulin som utsöndras vid måltider. Kroppen behöver mindre insulin för att ta hand om maten vi äter. Det leder till att ett eventuellt energiöverskott används mer till att bygga muskler (eller behålla muskelmassa vid viktnedgång) och mindre till att lagra in fett i våra fettdepåer. I klartext alltså att du kan hålla dig smal samtidigt som du bygger muskler. Dock lite långsammare än om man bara kastar i sig mat, men nettovinsten efter att man gått ner i vikt tror jag är ganska liten med att ”bulka” som var populärt längre tillbaka.

Svaret på alla dessa påståenden är enligt mig en metod för viktnedgång som kallas för periodisk fasta. En del av er har säkert hört talas om den här metoden tidigare, detta är en trend som pågått ett tag nu i träningskretsar. Jag själv provade första gången våren 2009 med väldigt bra resultat. Minskade då mitt midjemått från 87 centimeter till 71 centimeter på cirka fyra månader. Periodisk fasta fungerar så som namnet antyder. Man fastar en period av dygnet och äter sedan hela sitt kaloriintag under ett bestämt antal timmar. Det går att lägga upp det hela på lite olika sätt, exempelvis att äta varannan dag (väldigt ovanligt), fasta i 20 timmar och äta under fyra timmar eller det vanligaste sättet som på de flesta använder och det som jag tycker funkar bäst socialt, äta under åtta timmar och fasta under 16 timmar. Man kan t.ex. börja äta klockan 12 på dagen och äta sitt sista mål klockan 20 på kvällen. Detta gör att man kan ha ett fullt fungerande socialt liv och äta med familj och vänner trots detta lite udda måltidmönster. Självklart kan man välja andra tider också, man får prova sig fram.

Tänk på att dagens första mål bör vara rikt på protein. Under dom fastande timmarna får man inte äta eller dricka något som innehåller kalorier, men kaffe och vatten går bra (dricka mycket är snarare en lag) liksom lightläsk. Om man är orolig att tappa muskler genom att äta så här kan man säkerställa det genom att inta BCAA tillskott under förmiddagen. Det är att rekommendera att man får i sig en större del av dagens energiintag efter träningspasset de dagar man tränar medan de dagar man inte tränar så kan man dela upp måltiderna på ungefär tre lika stora

Som alltid är det total mängd kalorier in i kroppen som avgör. – Fastan gör att ditt blodsocker får en chans att stabilisera sig och därmed kicka igång fettförbränningen. Så länge vi har insulin i blodet bränner man i stort sett inget fett alls (2). Det är bland annat därför diabetespatienter som tillför insulin via sprutor ofta går upp i vikt p.g.a. av överflöd av insulin. – Vissa säger även att testosteronproduktionen går upp men mer forskning behövs på det området. Men om så är fallet är det av stor vikt för oss som tränar på gym. – Ditt mentala fokus ökar p.g.a. av att halten av katekolaminer ökar. Katekolaminer är en grupp kemiska ämnen som ni säkert känner till en del av er och är besläktade med dopamin, noradrenalin och adrenalin (4). – Du har lättare att kontrollera dina hungerkänslor som gör att du lättare äter något onyttigt. Utsöndringen av det aptitreglerande hormonet ghrelin blir mer regelbunden med periodisk fasta. (3) Det här sista är det absolut bästa med metoden enligt mig själv. Det är skönt att inte gå runt och vara småhungrig hela tiden när man försöker tappa vikt. Det blir några få timmar på förmiddagen som man känner sig hungrig men om man bara håller sig aktiv så försvinner hungern snabbt. Det är

dessutom skönt att få äta sig ordentligt mätt en gång varje dag (middagen runt klockan 20 på kvällen) och till och med att man kan unna sig en glass efter maten någon gång i veckan. Man får en mer avslappnad livsstil och behöver inte planera hela sin dag med att ta med mat överallt som det lätt kan bli om man ska äta nyttigt exempelvis fem till sex gånger på en dag, vilket länge varit normen om man vill äta hälsosamt, särskilt i träningskretsar. Tycker man att frukost tidigt på morgonen är det absolut bästa här i världen så kan det här upplägget bli lite kämpigt. Jag säger inte att periodisk fasta passar för alla, men till er som provat det mesta utan resultat eller är trött på era rutiner som de är nu tycker jag ni ska prova det här. Detta är inga mirakelmetoder. Det är som alltid total mängd kalorier in i kroppen som avgör om du går upp eller ner i vikt och att man ska äta bra mat när man väl äter. Dock kan man med sunt förnuft förstå att det är mycket svårare att överäta om man bara äter under fyra till åtta timmar än normala 16 timmar. Vill ni läsa mer om periodisk fasta kan jag rekommendera följande länkar, här slår man även hål på en del myter som florerar om att det skulle vara onyttigt att hoppa över frukost: leangains.com periodiskfasta.com/ periodisk-fasta sethronland. nu/index. php/2007/11/16/ periodiskfasta Källor: (1) Heilbronn L, Smith S, Martin C, Anton S, Ravussin E. Alternate-day fasting in nonobese subjects: effects on body weight, body composition, and energy metabolism. Am J Clin Nutr. 2005 Jan;81(1):69-73. (2) Halberg N, Henriksen M, Söderhamn N, Stallknecht B, Ploug T, Schjerling P, Dela F. Effect of intermittent fasting and refeeding on insulin action in healthy men. J Appl Physiol. 2005 Dec;99(6):2128-36. Epub 2005 Jul 28.  (3) phys.org/news170688849.html (4) Zauner C, Schneeweiss B, Kranz A, Madl C, Ratheiser K, Kramer L, Roth E, Schneider B, Lenz K. Resting energy expenditure in short-term starvation is increased as a result of an increase in serum norepinephrine. Am J Clin Nutr. 2000 Jun;71(6):1511-5. 

Bästa tränings/ kostapparna enligt mig just nu: 1. Shape up – bra app för dig som vill hålla koll på vad du äter. Enkel att använda, gratis och alla livsmedel finns med. Uppgradera till guld för ännu fler funktioner. 2. Fitness Pro – väldigt bra styrketräningsapp där du kan lägga in de övningar du tränat i gymmet och se över tid hur du har utvecklats. 3. Runkeeper – en beprövad app som har färdiga program för dig som t.ex. vill springa milen på en viss tid. 4. Nike training club – bra app med enkla färdiga program med fokus på funktionalitet som bara är köra direkt hemma i vardagsrummet.

träningsplagg Vill du ta din benträning till en ny dimension kan det vara idé att investera i ett par mer stabila träningsskor. Reebook´s Crossfit U-form gör att du kommer djupare i exempelvis knäböj p.g.a. den upphöjda hälen och den tunnare framfoten. 1600 kronor på reebook.se

Nåt som är nytt och trendigt inom träningskläder är plagg i ”stickade” material, både Nike och Reebok kommer med mer och mer sånt. Material som andas väldigt bra men samtidigt känns väldigt sköna. På bilden Nike Dri-FIT Knit.

31


dryck

Månadens Jobbar du extra i butik eller på lager? Nu är det ännu förmånligare att vara medlem i Handels! Bra anställningsvillkor, årliga lönelyft, fastslagna lägstalöner och bättre ersättning om du jobbar på udda tider är viktigt för de flesta. Hur är det för dig? foto: Kenneth Wennberg Namn: Cecilia Olsson Jobbar på: Brasserie Absint foto: Kenneth Wennberg Ålder: 28 år Civil status: Singel. Antal år bakom baren: Till och från i tio år. Blandar helst: Allt förutom mjölkdrinkar. Beställer helst: Champagne eller Southside. Tråkigaste beställningen att få: ”Gör vadsomhelst” eller ”Något gott”. Hur får man snabbast hjälp av dig: Att kalla mig ”gumman”, ”snygging” eller ”raring” skyndar INTE på processen i alla fall. Bästa stunden i baren: När det är mycket att göra och gästerna är på bra humör.

Tjänar du upp till 8 000 kronor per månad kostar det bara 112 kronor i månaden att vara medlem. Då ingår en hem-, fritids- och olycksfallsförsäkring som bara den är värd 190 kronor per månad.

Försäkringarna ingår!

Drink: Moulin Rouge Beskrivning: Fräsch aperitif som passar en varm sommardag på verandan. Ingridienser: 2 cl Apricot Brandy 1 cl Gordons Gin 1 cl Monin Grenadine ½ färsk lime champagne Blanda Apricot Brandy, Gin och Grenadine i ett stort glas med mycket krossad is. Pressa i lime och toppa med champagne. Garnera med ett cocktailbär.

Bli medlem på handels.se/student

Se Cecilia blanda drinken! Gilla oss på Facebook och se filmklippet där Cecilia fixar drinken, facebook.com/nojesmix.

32

handels.se Handels Direkt 0771-666 444


krogguide

Restaurang amerikanskt Allstar

Norra Kungsgatan 7, Gävle 026-100510 Öppet: Mån-Tor från 16, Fre från 15, Lör från 13, Sön från 14- Nattklubb Fre-Lör 2202 www.allstarbar.se/gavle Allstar är en perfekt mix av god mat, utvalda drycker och bra underhållning, allt serverat i en exklusiv och sportig miljö. Vårt kök erbjuder klassisk amerikansk junkfood med en extra touch. Boka bord på 026-100510

S.Kungsgatan 12, Gävle 026-652323 Öppet: Mån-Fre 11-14 (lunch) Tis-Tor 17-22, Fre-Lör 17 -senast 24 Sön 17-22 gavle@ texaslonghorn.se En mix av det traditionella Texas Steakhouse och det mer moderna Texas Burger Co, allt i en ombonad atmosfär där du som gäst är i fokus. Vi grillar allt på vår egen kolgrill. Dessutom har vi sallader och bl.a Quesadillas, chicken clubs sandwiches och våra hemgjorda korvar. Till det ett noga utvalt sortiment av öl och vin. Även avhämtning från delar av menyn. Nyhet, nu serverar vi lunch! Avhämtning av hela menys. Mer info hitta på texaslonghorn.se

O´Learys

Drottninggatan 6, Gävle 026-124200 Öppet: Mån-Tis 15-23 Ons- Tor 15-24, Fre 15-02 Lör 12-02 Sön 13-23 O’Learys är den självklara mötesplatsen som erbjuder dig som gäst en unik kombination av känsla, bemötande, smaker och upplevelser. Du som varit på O’Learys vet vad som händer när favoriterna gör mål. Taket nästan lyfter och du kan inte sitta stilla, oavsett vilket lag du håller på. Du sugs in i spelet och är aldrig ensam. Skillnaden är att du har baren och restaurangen på armlängds avstånd. olearys.se/gavle

asiatiskt

Österns Pärla

Ruddammsg. 23, Gävle 026-513968 Öppet Mån-Tor 11-22. Fre 11-23, Lör 12.3023 Sön 13-22 Lunch Mån-Fre 11-14 Gävles mesta asiatiska restaurang med mat från Kina, Thailand och Japan. I en mysig miljö erbjuder vi en bred meny med klassiska rätter, sushi och fullständiga rättigheter. All mat kan tas med för avhämtning. Kontakta oss gärna för cateringförslag. Välkomna!

grekiskt Akropolis

Ö. Islandsg. 27A, Gävle 026-102610 Mån-Fre 17-23, Lör 13-23, Sön 13-21 I vår restaurang på nedre Brynäs erbjuder vi 100% grekisk mat i grekisk, avslappnande miljö. Fullständiga rättigheter, uteservering vår och sommar. akropolistaverna.com.

Brasserie Absint

fågel-, fisk- och kötträtter. Mysig miljö som passar både familjemiddagen och företagsträffen. Fullständiga rättigheter.

Helt Enkelt

Drottninggatan 23, Gävle 026-100606 Mån-ons 11-23 tor 11-24 fre 11-02 lör 1202 Harrys i Gävle erbjuder mycket mer än bara god mat, vi har ett mycket brett utbud av både öl och vin där de allra flesta viner går att få på glas. Köket erbjuder er allt från lunch av svensk husmanskost, elegant á la carte, eller lättare pubrätter. Vi har catering: från leverans av lunchlådor till trerätters middagar. Nattklubb med tre barer och tre dansgolv fre-lör 22-02. Boka vår festvåning. Mer info på vår hemsida www.gavle.harryspubar.se. Välkomna!

N. Kungsg. 3, Gävle 026-120604 Mån-Tors 16-00, Fre 16-01, Lör 12-01, Sön 15-22 Trevlig stämning mitt i stan! Trivsel och god service är nyckelorden, perfekt barmingel för alla åldrar!

Tennstopet

Texas Longhorn

klassiskt

kost eller brunch för helgen, gå med företaget och ät en god lunch eller dra med dig vännerna en kväll och testa den mytomspunna drycken Absint med alla de traditionella tillbehören. Brasserie Absint – en plats för att mötas, äta, dricka, inspireras och kanske konspirera.

Frukost: Mån-Fre 06.30-09.30 Lör-Sön 07.30-10.30 Brunch: Lör 12-15 Lunchbuffé: Mån-Fre 11.00-13.30 Middag: Mån-Tis 16.00-24.00 Ons-Lör 16.00-01.00 Köket stänger kl. 23.00 alla dagar Sön stängt Här på Brasserie Absint erbjuds något för alla. Kom med familjen och ät en hotellfru-

Nygatan 38, Gävle 026-103970 Mån-Tors 10-22, Fre 10-23, Lör 11-23, Sön 12 -20 tennstopetgavle.se Välkommen till ett av Gävles mest klassiska matställen! Vi erbjuder lunch, à la carte, catering & fullständiga rättigheter i geniun och mysig miljö. Varmt välkomna önskar Mikaela Bengtsson med personal!

mexikanskt Bienvenido

N. Slottsgatan 7, Gävle 026-101092, Mån-Tors 11-22, Fre-Lör 11-24, Sön 12-21 Mysig restaurang i mexikansk miljö och med en spännande meny för hela familjen. Största lunchbuffén i Gävle med svensk/ mexikansk mat. Mån-Lör 11-15. Kvällstid erbjuder vi även vår buffé till större sällskap. Bra priser till företag och stora sällskap. Vi har även catering – kontakta oss. restaurangbienvenidos.se

modern cross over Dinners

E4:an 026-689250, gavlebro@dinners.se öppet alla dagar 7-22 www.dinners.se En fräsch marknadsrestaurang belägen ovanför E4:an. Här kan du avnjuta en spännande wok, fräsch pasta eller varför inte den otroligt populära vegetariska buffén. Varje dag dukas även en enorm fikabrödsbuffé upp.

Järnvägskrogen

Centralstationen, Gävle 026-514495 Sön-Tors 11-22, Fre-Lör 11-23 Njut av god mat i en lugn och trivsam miljö med utsikt över hela Centralplan. Vardagar 11-14.30 dukar vi upp en stor lunchbuffé med husmanskost. Kvällar och helger erbjuds läckra maträtter från det kreolska köket samt välsmakande traditionell à la carte. Varmt välkommen! www.jarnvagskrogen.se

Mingel & Bar

Drottninggatan 10, Gävle 026-124142 MånTors 10-22, Fre-Lör 10-02 Sön 12-18 Kom till vår trendiga och mysiga restaurang där vi serverar lunch mån-lör 11-15 och fika alla dagar. After work alla dagar 16-19. À la carte. Fullständiga rättigheter. mingelochbar.se

orientaliskt Mezopotamya

S. Kungsgatan 31, Gävle 026-651050 Mån-Tor 16-23, Fre 16-24, Lör 13-24, Sön 13-22 En blandning av orientens smaker! Från vår kolgrill erbjuder vi rätter för alla. Prova gärna vårt lamm – eller någon av våra många

svenskt Harrys

catering Eva & Carinas Kök

S. Stapeltorgsg. 16b, Gävle Eva: 0735-177400 Carina 0735-177401 Catering med omtanke! Vi är stolta över att kunna leverera både kvalitet och känsla. Vår mat lagas med omtanke och är hemlagad & hembakad. Vi kommer dit du önskar, företaget, ute, hemma eller till lokalen. Vi erbjuder bufféer, à la carte, sallader, soppor, smörgåstårtor, kaffebröd & bakverk m.m. Ring för priser och menyer eller titta på vår hemsida www.eckok.se

Gefle Gourmetservice

Nygatan 7, Gävle 026-189900 070-5823328, 070-8230953 Catering med kvalitet! Vi på Gefle Gourmetservice erbjuder catering av hög kvalitet till rätt pris för alla tillfällen. Vi skräddarsyr menyer och anpassar oss efter dina önskemål. Kontakta oss gärna för priser och förslag. www.geflegourmetservice.se

Två Kockar

N. Åkargatan 67a, Gävle 026-606060 Lunch Mån-Fre 11-13 Catering för alla tillfällen. Vi fixar din fest (både lokal och mat), vi kan ta emot upp till 300 gäster. Se våra menyer och erbjudanden på www.tvakockar.se. Ring för mer info och offertförfrågan.

pizzeria Isaks Corner

S. Stapeltorgsg. 22a, Gävle 026-627788 Öppet alla dagar 11-22 Gävles bästa pizzeria enligt onlinepizza.se. Vi har utkörning över hela Gävle, vi bakar goda pizzor med tunna bottnar av förstklassiga. Luncherbjudanden vardagar 11-14 för endast 59:- . Hemkörning via pizzaonline.se eller isakscorner.se (hemkörningsavgift 50:inom hela Gävle). Välkomna!

pub Bilagan/Don Peppino

Hattmakagarg. 15, Gävle 026-121360 Öppet Mån-Tis 16-23, Ons-Fre 16-02, Lör 15-02, Sön 14-22 Karaoke ons-lör Mysig pub med karaokeunderhållning. Veckans erbjudande. Jackvegas-spel. Blackjackcasino. ”Var kvällens artist med karaokesång”. Karaoketävlingar med fina priser. Restaurangen, Don Peppino, kan erbjuda festarrangemang eller varför inte bara en trevlig middag. Varmt välkomna!

Old Saints/Bara Vara

N. Stapeltorgsg 11, Gävle 026-511 512 Mån-Fre 11-14 (lunch Bara Vara) Baravara är en modern, avslappnad och intim restaurang och bar, som har förtjänat sitt rykte för sin mat och service. Den erbjuder utsökta och enkla svenska rätter. Låt sinnena uppleva subtila smaker med finess. Baravara kombinerar sin stil med en intim atmosfär och enastående service. Baravara ligger bara några minuters promenad från centrala torget och erbjuder lunch, en sportbar och en privat lokal för bokning och speciell catering. För att få de senaste nyheterna och information om restaurangen, vänligen maila oss. Du hittar oss också under Dagens Lunch i Gävles lokaltidning.

Rack´n´Roll

Staketgatan 32, Gävle 026-141 141 Sön-Tor 15-24, Fre-Lör 15-02 www.racknroll.se Biljard, dart, karaoke, mat och Vegas. Se matchen på storbild och liveband på scenen. Alltid fri entré.

café

Coffee Shop Java

Nygatan 17, Gävle 026-103300 Mån-Fre 9-22, Lör 9-19, Sön 12-19 Sallader, smörgåsar, lasagne, pajer, texmextallrikar, clubsandwich, brunch, dagens soppa och så en massa goda bakverk såklart. Dagens lunch 69:-. Välkomna! coffeeshopjava.se

nattklubb

Harrys

Drottninggatan 23, Gävle 026-100606 Mån-Ons 16-sent, Tor 16-21, Fre 16-025 (nattklubb), Lör 14-02 (nattklubb) Sön stängt Där människor möter människor! På Harrys äter du och dricker gott och roar dig på något av våra dansgolv. Vi har klubbar som Carwash, musikquizzer och Singing DJ´s. Välkommen. gavle.harryspubar.se

Heartbreak Hotel

N. Strandgatan 15-17, Gävle 026-183021 Mån-Fre lunch 11-14, Ons-Tors 16-02, FreLör 18-02, Sön stängt www.heartbreak.se Stora lokaler som lockar en bred publik, ösiga rockband blandas med discotoner. Här serveras en meny inspirerad av det amerikanska köket. Kvällstid förvandlas lokalerna till en av Gävles mest populära nattclubar. SlickCity varje torsdag, fredag och lördag på nedervåningen hela hösten och vintern.

Vill du också synas med ditt företag på den här sidan? Då är det dags att boka din plats i krogguiden!

Ett år (11 nr) 2500:Kontakta vår säljare Henrik Nilsson för mer information, 026-15 96 79.

33


nöjeskalendern

Gävle april Fredag

26

Qulinez på Slickcity.

The Hives på Gasklockorna.

i Stockholm igen. På scenen har hon lystrat till artistnamnet Little Red Corvette. Hon har varit medlem i band som Speedmarket Avenue, The Tourettes och [ingenting]. Hon har medverkat på skivor som Lets Get Out Of This Country av Camera Obscura och Monthy Python av Bear Quartet.

28 30

Iriyas Playground, dj:s, burleskartister, dragqueens, fakirer och trollkarlar med mera. Magnus Carlson och Helen Sjöholm tillsammans med Gefle Symfoniorkester på Konserthuset. Klubb Tupelo på CC-puben.

Söndag

Blåbärsklubben på Konserthuset.

Tisdag

Vårkonsert med herrsällskapet Gefle Drängar och manskören Città dì Ala på Konserthuset.

Gävle maj Extra Allt på O´Learys. Patrik Jansson Band på CC-puben.

Lördag

27

Torsdag

2 3

Quiznight på Heartbreak.

Fredag

San Fairy Anne, Manno, Neil Young och Nick Drake Tribute med bl.a. Lovisa Hellsten på Åkrogen.

Måndag

6

äventyr Martin Molin gav sig ut på med det hyllade och flerfaldigt Grammisnominerade Detektivbyrån. Med David Zandén, Evelina Hägglund och Marcus Sjöberg har Martin Molin skapat ännu en ny musikalisk värld. I maj släpper Wintergatan sitt fullängdsalbum och åker på klubbturné i Sverige och Norge som övergår i festivalturné till sommaren. 2006 startade Martin Molin Detektivbyrån och drev bandet fram till 2010. Detektivbyrån gav ut kritikerrosade Hemvägen EP och albumet Wermland. Sedan 2010 har Martin Molin, David Zandén, Evelina Hägglund och Marcus Sjöberg arbetat med Wintergatans debutskiva, som ges ut på eget bolag. Till dubbelsingeln ger Wintergatan ut två videor som båda ger en försmak på vad publiken kommer att kunna uppleva live när bandet ger sig ut på turné i maj. Vibrafon, klockspel, speldosa, modulin, analogsynth, trummor, bas, dragspel, theremin, diaprojektor, och ytterligare 26 instrument förenas i Wintergatans värld till korsningen mellan Yann Tiersen och Swedish House Mafia. Lobster på O´Learys. Panelen på Bankhuset.

Lördag

11

Brooklyn Soul Stew på CC-puben.

Gordin International Allstar på CC-puben.

Gävle vårcruising i Gävle.

Jazztreornas avslutningskonsert på Konserthuset. Gefle IF – Kalmar FF på Strömvallen. Oliver Ingrosso på Allstar.

8

Rolf Lönn Soul Band på CC-puben.

Malcolm B på Slickcity.

Onsdag

Irie Vibes och Viktor Bigband Jam på Åkrogen.

Midnight Express på O´Learys.

Quiz på CC-puben.

Klubb Papper på Bankhuset.

Camilla von Bothmer & Daniel Svensson Trio/ Bosse Tigrén Quartet på Konserthuset.

Klubb Volym på Allstar. The World Famous Glenn Miller Orchestra på Gävle Teater.

Lördag

4

Torsdag

9

Bobby, Christy & Charlie på CC-puben. Quiznight på Heartbreak. Crucified Barbara på Maxim. Nebraska på Musikhuset. Spelar gör Erika Jansson, Amanda Warren, Sofie Björk Eng, Pet, Cajsa Färlin och Louisette Marionette.

Sibille Attar på Konserthuset. Med en röst som med vemodig eufori stirrar det snurrande utelivet i ögonen. Melodier som utan att fråga blandar det vackra med det fula och med en konstnärlig integritet man bara kan få om man redan vet hur det är att förlora allt. Singeln Alcoholics har blivit hyllad i Pitchfork. Nöjesguiden skrev om Trouble of the world på Ep:n The Flower’s Bed, (Grammisnominerad i kategorin Årets Nykomling), att det var som att lyssna på en vaggvisa sjungen av liemannen. Debutalbumets andra kommande singel The Day fick PSL att deklarera att det är Sibille Attar som ska förändra rockhistorien. Sibille Attar föddes i Örebro och flyttade till Stockholm i femtonårsåldern. Sedan dess har hon hängt runt, bott i Glasgow en tid och bor nu

34

026 Hardcore Fest 4 på Gasklockorna. Strife, Guilty, Hårda Tider, The Gift is a Curse, Håll det Äkta och Foreseen spelar.

Fredag

10

Bottleneck Brothers på CC-puben.

Olle Ljungström på Konserthuset.

söndag

12 15

Romeo och Julia på Centralteatern.

Onsdag

Magic of Dance på Gävle Teater. En färgsprakande dansshow framförd av lärare, gästartister och mer än 200 elever från Ackes Dansskola. Ballet, jazz, modernt, disco, street, show samt pardanser i alla dess former är några av dansstilarna som framförs under kvällen.

Torsdag

16

Glöm inte att maila dina evenemangstips till

Gävle Symfoniorkester – An Die Musik på Konserthuset.

red@nojesmix.com

Quiznight på Heartbreak.

Du kan också lägga upp dina arrangemang i vår kalender på nojesmix.com Klubb Moulin Rouge på Maxim. Årets chans till extravagance och dans. Bal, maskerad, underhållning. Liveband på scen,

Wintergatan på Konserthuset. Wintergatan är fortsättningen på det musikaliska

This House på Centralteatern. Livesändning från National Theatre. År 1974. England är mitt i en ekonomisk kris med ett parlament utan majoritetsstyre. I denna samarbetsfientliga miljö förloras eller vinns voteringar med en röst hit eller dit. Det är en tid av knytnävsslagsmål i barerna och sjuka parlamentsledamöter som bärs genom foajén för att kunna lägga sin röst.


nöjeskalendern

Fredag

17

Madmix på Livingroom.

28

Darkest White Soul Orchestra på CCpuben.

söndag

Lördag

Dansens dag i Sandviken. Dansuppträdanden vid Krysset.

18

Peter Noresson på CC-puben.

sandviken maj

Forever Young på Gasklockorna. Gratis fest för Gävles ungdomar med lasershow, scenuppträdande, lokala band m.m. Drogfritt såklart.

Torsdag

2

V75 på Gävletravet.

Onsdag

Utmana kompisarna, ta med släkt och vänner, överraska familjen. Nu blir det

FOLKFEST

22

LÖRDAG 18 MAJ

Quiz på CC-puben.

Gefle IF – IFK Göteborg på Strömvallen.

Torsdag

23

Filmklubben på Folkets Hus.

Peter Carlsson & Blå Grodorna på Konserthuset. Quiznight på Heartbreak.

7 V5 Första start 12.45

Fredag

3

Kurt Järnbergs Kvintett på Livingroom.

Funky Kidz på Folkets Hus. Säsongsavslutning för dansskolan.

Lördag

4

på Gävletravet med

Nebraska på Musikhuset. Jimmy Nordin och Onesome spelar.

Fredag

24

Hybrid Freak Division på CC-puben. Liondub på O´Learys.

sandviken april Fredag

26

Arena wheels på Göransson Arena. Marknad och utställning av veteranfordon.

-

torsdag

9

söndag

H.K.H. PRINS DANIELS LOPP

12

Högbo Spelen i Sandviken. Regional- och nationell hopptävling.

onsdag

22

Kulturskolan med David Lindgren på Göransson Arena. Fritte Fritzson standup på Livingroom.

Lördag

27

Operatrion Divine på Teatern, Folkets Hus.

Tango Twist på Drömfabriken. Ingvild Storhaug, Tove Törngren och Marita Igelkjøn bjuder på, vid sidan av den blodigt allvarliga och lidande argentiska tangon, på finsk patos, tysk humor, italiensk flört, nordisk passion och orientaliska överraskningar.

35


Psst!

Du vet väl att du kan läsa Nöjesmix på nätet? I vårt bibliotek på Issuu hittar du alla nummer från 2008 och fram till i dag! Du klickar dig dit från nojesmix.com eller går direkt till issuu.com/nojesmix.

36


korsord

kryssa & vinn: Biljetter till V75 på Gävletravet I samarbete med Gävletravet har vi i det här numret nöjet att lotta ut fyra entrébiljetter (värde 100:-/styck) till V75 den 18 maj. För att delta i tävlingen vill vi att du löser korsordet, fyller i informationen nedan och skickar din lösning till Nöjesmix, Box 367, 801 05 Gävle. Ditt svar vill vi senast den 10 maj. Två personer vinner två biljetter var. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Lycka till! Namn: Adress: Telefonnummer:

37


Ditt lokala biljettombud! 026 HARDCORE FEST 4 Gasklockorna, 4 maj kl 16:00

Line up: STRIFE (US), Foreseen (FI), Guilty (SE), Hårda Tider (SE), The Gift is a Curse (SE), Håll Det Äkta (SE)

Biljettpris: 150 kr

OBS! Sista chansen för biljetter

THE HIVES

Supporting act: The Fume

Gasklockorna, 26 april kl 19:30

ROCK THE NIGHT 2013

Världens bästa svartvita orkester har varit ett och samma band sedan 1993 och deras rötter har alltid varit djupt begravna i den svenska myllan. Men deras spensliga grenar har nått narcissistiska höjder som närmar sig stratosfären. Osvenskt men ack så klädsamt. The Hives är de enda ambassadörerna ett land behöver och vi behöver dem väl.

Nickback Arena, 4 maj 18-02

Valbo Hockey och Mast Production presenterar: Rock The Night Ian Haugland från Europe och Rockklassiker, är Rockdj och konferencier för kvällen. Missa inte detta evenemang som går av stapeln i ishallen i Valbo. IAN HAUGLAND , THE STORYTELLER, GIN`N`JUICE TRAIL OF MURDER, IRONGLOW, CHEROKEES

Biljettpris: 350kr

Biljettpris: 170 kr

CASH IS KING ReUnion

Sponsorer:

Gasklockorna 8 juni kl 21:00

BROLLE ROCK’N ROLL ON TOUR Lör 20 juli kl 21-02 Holmarnas Folkets Park, Skutskär

Det var 10 år sedan mannen, myten och legenden Jonny Cash avled. Till hans minne återförenas nu Cash Is King i ett ReUnion konsert till Jonny Cash minne. Restaurang och bar med fullständiga rättigheter. Åldersgräns: 18 år

Biljettpris: 200kr

Redan sommaren 2012 gjorde Brolle Rock´n Roll on Tour i norra Sverige. Då en veritabel succé som nu rullas ut i hela landet tillsammans med Folkparkerna. Rock´n Roll on tour är en helkväll som bjuder underhållning hela kvällen med trubadur, Coverband och så Brolle. I parken kommer det att finns chokladhjul och popcornsmaskiner. Naturligtvis serveras det både hamburgare och varm korv mm i bästa 50-tals stil i harmoni med musiken.

Biljettpris: 320 kr

JUST NU LIVE PÅ BIO! Centralteatern i Gävle

Opera från Metropolitan Teater från National Theatre i London Balett från Bolsjojteatern i Moskva LÄS MER PÅ entregavle.se

Fler evenemang hittar du på entregavle.se

VI FINNS PÅ FACEBOOK!

38

Boka på tel. 026-15 95 15. Köp online på www.entregavle.se I våra kassor på Hattmakarg. 14, Gävle och Hyttg. 16, Sandviken mellan kl. 8–17 eller hos Gävle Turistbyrå .


sara säger sitt

Innelistan

Utelistan

& OTHER STORIES Dyrt, dyrt, dyrt men snyggt, snyggt, snyggt! Särskilt underkläderna som borde få ett eget kapitel i varje medveten kvinnas garderob. Och vi som inte tar oss ner till Stockholm en gång i kvarten kan ju faktiskt beställa hem tonvis via webbshoppen. Räddningen för landsortens lilla lotta. Särskilt om landsortens lilla lotta vill vara tant Raffa emellanåt.

ROBERT WELLS GÖR HYLLNINGSKONSERT TILL CHARLIE NORMAN Börja köa nu ...

ALOE VERA-DRYCKEN Precis som Coca Cola gjorde i begynnelsen så innehåller förmodligen Aloe Vera-drycken kokain. Finner ingen annan förklaring till varför man köper fem och dricker på en gång. Men jag resonerar så här, så länge den innehåller 50 procent Aloe Vera så är den ju mest nyttig så det väger upp. Men gör inte misstaget att köpa den med gojibär i. För dels tror jag att den innehåller bajs, dels tror jag att ni missar kokainet helt. BRINNANDE IS Vad är oddsen på att du är ute och går och hittar lite is som brinner? Vad är oddsen på att du kommer på att du nog kan lösa hela jordens energiförbrukning med nämnda is? Visst gillar man isen? Hade du varit fel person hade du använt isen i drinkar och inte tänkt mer på den saken.

månadens omslag: sara persson

RALF GYLLENHAMMAR Ja. ja. Jag vet att han har damp. Men när Ralf vrålar tarmarna ur sig i Melodifestivalen så väcks en motvillig beundran i mig. Jag blir alltid lite sentimental när jag ser ett brinnande piano, fråga inte varför. Och sen det här med stasade halsvener som får alltid mitt hårdrocks-/sjuksköterskehjärta att bulta extra hårt av lite olika skäl men jag får en pulsstegring helt klart. Han kunde valt en lite töntig Nicke Borg-ballad men nej, Ralf är inte nöjd förrän han har fått ta i från mellangården och liksom pressat upp diafragman mot gommen i slutklämmen. Gärna till tonerna av lite stråkar. Jag är, motvilligt, imponerad.

foto: Frank Julin, frankjulin.se

om tidningen: Ansvarig utgivare: Jan Sundström Tidningen ges ut av: MittMedia AB Annonsbokning: Henrik Nilsson Besöksadress: Hattmakargatan 14, 803 11 Gävle Postadress: Nöjesmix, Box 367, 801 05 Gävle Telefon redaktion: 026-15 96 78 Telefon sälj: 026-15 96 79 E-post: red@ nojesmix.com Grafisk form: Anna Utterberg Hemsida: nojesmix.com Övriga medarbetare: Per & Carina Ohlsson, Kenneth Wennberg, Christina Hygge Tryck: MittMedia Print, Gävle Upplaga: 15 000 ex Distribution: Via tidningsställ i Gävle, Valbo, Sandviken, Hofors, Ockelbo Tidningen är tryckt på miljövänligt papper. Nöjesmix ansvarar ej för insänt icke beställt material och förbehåller sig rätten att redigera. Bifoga adresserat och frankerat kuvert för retur. För ev. tryckfel i artiklar och annonser ansvaras ej. Eftertryck är förbjudet utan tillstånd. Citera gärna men ange källan. Nöjesmix redaktionella texter och bilder lagras elektroniskt. Externa skribenter och fotografer måste meddela eventuellt förbehåll mot elektronisk lagring och publicering. I princip publiceras ej material med sådant förbehåll. Utbetalt arvode inkluderar Nöjesmix rätt till elektronisk publicering.

vinnare #3 2013: Ögonfransförlängning hos ByMia: Elin Eklund, Gävle. Grattis!

SEPHORA ÖPPNAR 12 april slogs dörrarna upp till vår första Sephora-affär i Stockholm. Äntligen slipper vi åka till Paris, London och New York. Det som är så tråkigt ... Nu jävlar ska jag shoppa Benefit-smink tills det sprutar ur öronen.

VICTORIAS SECRET Öppnar affär ... innanför gaten på Arlanda. Väldigt tillgängligt. Man kan liksom inte ens säga att butiken ligger i Sverige för man måste vara på väg bort härifrån för att kunna handla nåt. Och då kanske man är på väg till ett land där det är billigare. Och btw. Säljer dom underkläder på Arlanda? Nej. Dom säljer typ salvor och parfymer ... perfeeeeeeeekt. MARIA LINDGREN Den här härliga moderatkvinnan hemmahörande i Borås vill alltså polisanmäla uteliggare för hon vill visa att det är fel att ligga ute i kylan som en hund och tigga. Vilken kvinna! Vilket under av empati och medmänsklighet! Henne vill man ju bara adoptera! Tänk om man fick ta hem henne och gosa med en fredagkväll! Då slapp man ju köpa fågelskrämmor för ett sekel framåt. Vad är det för fel på genuppsättningen i en människokropp när man ser en person utan hem och den första tanken man får i sitt huvud är att man ska polisanmäla den för att den är hemlös? Man jämför den med ett djur? Det finns andra exempel på när man började se på människor som djur och det var när slavhandlare började skeppa slavar från Afrika till USA. Vilken underbar utveckling jag skådar. BeLIEBERS I Boden ligger det några afghaner i sovsäckar och sover ute för att protestera. Utanför Globen ligger 85 000 galna tonårstjejer för att få en flukt av en kille som har huvudet så högt uppe i sin egen röv att han säger saker som att Anne Frank nog hade gillat honom om hon hade levt i dag. Newsflash Justin. Anne Frank dog av fläcktyfus i koncentrationsläger. Jag tror hon hade liiiiite annat att tänka på när hon GÖMDE SIG PÅ EN VIND DIN JÄVLA PLANKA. Det är människor som Justin som fördummar världen. Och det som skrämmer mig är att åtta miljoner småbrudar helt blint sväljer allt han säger ...

GAME OF THRONES GAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA AAAAAAAAAAAH!!! HUR I HELVETE KAN EN SERIE VARA SÅ BRA???!!!

Lite för nära för att vara okej Det hela började när jag läste flera bloggar skrivna av hippa stockholmare. Flera av dem boende på Söder och dj:ande på diverse barer. Ingen av dem mådde särskilt bra. Inte bra alls faktiskt. Det var ändlösa fyllor, lite för mycket tabletter av olika slag, gräl med flickvänner, slagsmål, ångest, bleka mornar med gråtrunk i skitiga sängkläder. Allt noggrant nedplitat i bloggen. Varenda tablett, varenda vinpava, varenda 18-åring som fingerpullades i nåt neonrörsupplyst trapphus redovisades med en nitiskhet som gränsade till manisk. Själv satt man där som en Peeping Tom och läste med äckelblandad förtjusning tills jag en dag fick nog och stängde ner allt vad den där världen hette.

Jag kan inte stå för att vara en blivande sjuksköterska när jag ser en människa som mår så in i helvete dåligt formligen vräker in och ut på sin själ och matar en bottenskrapet av hur lågt man kan hamna i sin ångest.

Ska jag finna tröst i det faktum att de är kapabla till att vara svin. Också? Vad ger det mig att veta att killen jag står och tittar på bakom dj-båset har slagits så mycket med sin tjej så han har ryckt loss stora tussar hår från hennes huvud? Varför ska jag läsa om en misslyckad mans fyllehångel som slutar med att han mer eller mindre sliter sönder en tjejs blus för att få ta på hennes silikonbröst? Vad ger det mig? Ska jag finna tröst i det faktum att de är kapabla till att vara svin? Också?

Är det en sida av manligheten jag ser och bara ska acceptera? Eller är det nåt som kommer med att man mår dåligt och man ska ursäkta deras beteende med det? Lyckligtvis så känner jag män som aldrig skulle göra nåt liknande. Som aldrig ens tänkt tanken. Och som utan att blinka skulle kliva in en käftsmäll på killar som beter sig så här. Min uppmaning är; Så fort ni läser nåt som inte är okej, sluta genast läs den bloggen. Såna människor ska man tiga ihjäl.

I am forever pissing my pants in mortal fear. Sara Hansdotter-Mårtens nojesmix.com/saramartens

39


DENISE: Klänning Darling 1399:Armband Snö 199:Armband Snö 199:Armband Snö 249:-

SAMI: J.Lindeberg kostym 4400:Stenströms skjorta 995:Cavaliere väst 1095:Allen Edmonds sko 3995:Dako slips 299:Dako näsduk 159:Dako manchettknapp 399:-

Klocka Marc Jacobs 2495:-

Seiko Klocka 2798:-

40

Nöjesmix #4  

Spring issue featuring Daniel Widing, Sara Persson and others.

Advertisement