Page 4

ledare

s e n t s k a s y n d a r e n vakna brukar det heta. I det här fallet jag. I veckan besökte jag för första gången GASTA på Å-krogen (ståuppklubben ni vet). Tillsammans med mina Mitt Gävle-kollegor bjöds jag (och de övriga gästerna för kvällen, tydligen var det publikrekord) på en cirka två timmar lång skratt- och flin-fest. Affischnamnet för kvällen var Magnus Betnér men enligt mig var den stora behållningen en av klubbens egna komiker, Gerda Bylund. Gerda är ett blont yrväder som till vardags jobbar som bibliotekarie. Hon är tvåbarnsmamma, har fyllt 50 år och mäter närmare två meter i klackar. Under sina två framträdanden under kvällen hann hon bland annat avhandla sex, pole dance, dagens ungdomar, Facebook – och hon gjorde det inte bara med hjärnan utan även med hjärtat. Och kanske var det därför som skrattet aldrig fastnade i halsen när hon uppträdde. Till skillnad mot kvällens övriga komiker (fyra män) gjorde hon sig aldrig lustig på andras bekostnad utan enbart sin egen. Därför kändes hennes humor på inga sätt sensationslysten utan bara ärlig. Och härlig.

Människor som bjuder på sig själva är bland det bästa jag vet. Det finns något oerhört befriande med personer som

vågar berätta om sina mindre lyckade projekt eller sidor. Människor som vågar göra bort sig och som sedan inte drar sig för att berätta om det vid fikat. I min bekantskapskrets och på mitt jobb finns ganska många såna personer. Kvinnor och män som inte känner det där behovet att alltid vara så himla lyckade utan gärna berättar om den där gången som däckbytet håll på att gå åt skogen för att de inte tänkt på att bilen hade hydraulisk fjädring. Kollegor som funnit sig själva spritt språngande nakna i en korridor på Finlands-båten för att dörren gått i baklås. Kompisar som somnat under sexakten. Bekanta som glömt julgranen på taket i den automatiska biltvätten. Ja, ni fattar. Undertecknad har naturligtvis material till en alldeles egen standup-repertoar. Som alla de gånger jag sagt fel namn till pojkar (förlåt!). Eller den gången jag körde runt hela stan med en tröja fastspänd på bilen. Eller då jag ramlade utanför ComCenter när jag körde ”nulåtsasjagsomattjagåkernerförenrulltrappa”. Eller när jag åkte till Bilmetro för att be dem fixa det andra backljuset och det visade sig att bilen bara hade ett (!). Eller den gången jag var på bowlingdejt, ramlade i rännan och sedan ramlade ytterligare en gång när jag skulle försöka ta mig upp (tänk att vi sedan blev sam-

bos?). För att inte tala om häromdagen, då jag fastnade med byxbenet i fotpinnen på motorcykeln och la mig själv och hojen på lite skrot i garaget ... Ja, ni hör ju själva. Kanske är det ståuppare jag borde bli. Om jag väntar tills jag som Gerda blir 50 plus lär det ju finnas en aldrig sinande källa av pinsamheter att gräva ur!

+ - GASTA - Bada bastu - Så Mycket Bättre (Olle Ljungström ska ju vara med!)

-

- Trafikavstängningen i city Anna Utterberg, redaktör

innehåll #9 november 2012

nojesmix.com/redaktoren

7 Aktuellt. 8 Halloween-special.

Coolio kommer till Sandviken, Jashar fick motta prestigefyllt pris och på Arena blir det klubb med orientaliska rytmer.

Vad gör egentligen en obducenttekniker, och hur läskigt är det att kvällstid jobba på krematoriet? Inför den stundande Halloween-helgen sätter vi tänderna i fem rysliga yrken.

>>

14 Yatzy World. 16 Musikrecensioner.

7

En av de populäraste spelapparna just nu är Yatzy World. Vi träffar Gävle-killarna Daniel och Mattias som designat appen.

Aktuella albumrecensioner, bland annat Anna Bergendahls debut samt fem frågor till Jennie Abrahamson som just nu turnerar med ingen mindre än Peter Gabriel.

>>

20 Profilen: Teresa Fyhr. ”Att hitta min stil har varit en långt gående process”. Vi pratar mode och design med den färgstarka kreatören.

22 Vimmel. 25 Kultur. 37 Korsord. 39 Dans, trams och acceptans.

Fanny gick på mediamässan och undersökte vilka sociala medier som är populärast.

>>

14-15

>>

25

8-11

Aktuella repertoarer, konserter och föreställningar. Spotlight det här numret är utställningen Så Jävla Fin på Kulturkiosken. Vinn biobiljetter!

Sara om det erfordrade danstillståndet som krävs på restauranger och krogar.

medarbetare:

>>

20-21

Henrik Nilsson Säljare

Fredrik B Nilsson Musikskribent

Catharina Bergman Bok- & kulturskribent

Anders Lundquist Musikskribent

Sara Mårtens Krönikör

Ann Pettersson Inredningsbloggare

Frank Julin Fotograf

Hanna Flach Skribent

Fanny Erkelius Vimlare

Patricia Ekström L.A-bloggen

Justine Östergren Bloggare

Christian Stjernström Skribent

Mathias Linder Spelrecensent

Jonas Danielsson Filmskribent

4

Nöjesmix #9  

The november issue.