Page 1

Gratis nöjestidning i Gävle, Sandviken, Valbo, Hofors & Ockelbo.

#4 maj 2010

aktuellt

krogNYTT

nyeTablerinGar ocH oMMöblerinGar – vi Har koll på vad soM Händer! + inredninG MoTor Musik MM

intervju

maXim

”eN oas i verkligheTeN”

vi Har TräffaT Männen bakoM Gävles nya nöJespalaTs 1


2


2010

24 APRIL

Prova gärna vår nya meny

QUIZNIGHT varje torsdag

Norra Strandgatan 15-17 • 026 - 18 30 21 • www.heartbreak.se 3


innehåll

ledare

d

#4 maj 2010

eT sTörsTa HoTeT mot mitt välbefinnande är inte vänstersvängande bilister, höga kolesterolvärden eller skrumplever – det är det dåliga samvetet. Jag vet inte hur det kommer sig att jag ständigt slits med tanken på att jag aldrig liksom räcker till. Kanske är det min vilja att vara alla till lags, kanske är det mina ibland aningens orimliga krav på mig själv. Jag tror jag knappast är ensam om att leva med det gnagande samvetet som sitter på axeln – ständigt pickande och pockande på uppmärksamhet med dess mantra ”du borde”. Dagens samhälle liksom kräver det av en. Du ska inte längre ligga och skvalpa i ett fack utan rinna runt i alla. Samtidigt som du satsar på din karriär ska du vara närvarande i hemmet. Du ska ha ett rikt socialt liv, resa mycket, kunna sno ihop ett lass bullar på en pisskvart, rabbla druvsorter på löpande band, snickra ett stängsel, vara en sexatlet i sänghalmen och komma ihåg allas födelsedagar utantill. Ja, och så ska du ju helst älska hela världen också – gärna på det som världen älskar dig. Och mest av allt ska du älska dig själv. Mitt dåliga samvete ligger ständigt på lur, redo att bitchslappa mig lite då och då. Som tur är går den svidande smärtan över ganska snart när jag konstaterar att mitt dåliga samvete kommer med orimliga krav. Att min kärlek inte räcker i all oändlighet eller till allt och alla. Istället får jag portionera ut den lite då och då i hopp om att den tillfredställer alla jag håller viktiga i mitt liv.

månadens omslag: Jacob WesTin FoTo: FraNk JuliN

i skrivande sTund är det knappt ett dygn kvar tills tryckeriets pressar rullar igång med s. 10-12

s. 18-19

s. 20-21

årets fjärde nummer av Nöjesmix. Jag önskar att vårt innehåll kan bli den vårvärme som just nu saknas – utanför mitt fönster virvlar snön och under natten har den lagt sig som ett illvilligt täcke över knoppande krokusar. Det sägs ju att den som väntar på något gott aldrig väntar för länge. Men hörrni, har vi inte väntat nog nu? Det har i alla fall vi på tidningen. Därför bjuder vi i det här numret på vårinspirerade artiklar om trädgårdsredskap, motorcyklar och uteserveringar. Våga vägra vintern – heja våren!

s. 23

7

aktuellt.

10

krogkoll.

14

vimmel.

18

hojsäsong!

20

männen på maXim.

23

inredning.

25

kultur.

27

böcker. Efter succéerna med Snabba Cash och Aldrig Fucka Upp

28

Film. Recensioner av aktuella filmer på bio och DVD.

31

spel. Senaste Splinter Cell imponerar på vår spelrecensent.

37

korsord.

Harrys bjuder in den yngre publiken, Heartbreak bygger om och Coffeeshop Java bygger ut.

TrevliG läsninG!

Justine rapporterar om vårens alla nyetableringar och ommöbleringar i Gävles nattliv. Nattsudd från nattklubb.

Går du i tankar på att skaffa mc-kort? Här får du nyttig info och fakta samt tips på tre trevliga hojar.

Nöjesmix träffar Max och Jacob, eldsjälarna bakom Gävles nya nöjespalats Maxim. Möbler, redskap och prylar för utomhusbruk.

• • • • •

Hojsäsong Oratorium.blogg.se Maria Montazami Fredde Gredde First Aid Kit

• • • • •

Petra Mede Show Askmoln SAS Visdomständer Alkoholpolitiken i Gävle

Thorsten Flinck och Hamadi Khemiri kommer både till Gävle Teater inom kort och i Sandviken ställer Konstskolans elever ut.

är Jens Lapidus aktuell med serieromanen Gängkrig 145.

Tävling: Vinn ett exemplar av The Informant med Matt Damon.

nojesmix.com/bloggar/redaktoren

Anna Utterberg, redaktör

Månadens vinst i korsordstävlingen är ett 3-månaders träningskort på Kom i Form – det rosa gymmet.

ansvariG uTGivare: Lasse Flach TidninGen Ges uT av: GävleTidningar AB annonsbokninG: Henrik Nilsson besöksadress: Hattmakargatan 14, 803 11 Gävle posTadress: Nöjesmix, Box 367, 801 05 Gävle Telefon redakTion: 026-15 96 78 Telefon sälJ: 02615 96 79 e-posT: red@nojesmix.com Grafisk forM: Anna Utterberg övriGa MedarbeTare: Per & Carina Ohlsson, Kenneth Wennberg, Lotten Löfblad Tryck: MittMedia Print, Gävle upplaGa: 15 000 ex disTribuTion: Via tidningsställ i Gävle, Valbo, Sandviken, Hofors, Ockelbo.

39

inne & utelistan. ”Bröderna Rongedal. Alltså far-åt-helvete vilka läskiga människor.” Sara Mårtens sågar Körslaget.

Tidningen är tryckt på miljövänligt papper. Nöjesmix ansvarar ej för insänt icke beställt material och förbehåller sig rätten att redigera. Bifoga adresserat och frankerat kuvert för retur. För ev. tryckfel i artiklar och annonser ansvaras ej. Eftertryck är förbjudet utan tillstånd. Citera gärna men ange källan. Nöjesmix redaktionella texter och bilder lagras elektroniskt. Externa skribenter och fotografer måste meddela eventuellt förbehåll mot elektronisk lagring och publicering. I princip publiceras ej material med sådant förbehåll. Utbetalt arvode inkluderar Nöjesmix rätt till elektronisk publicering.

medarbetare:

caMilla norin

fredrik b nilsson

Jonas danielsson

anders lundQuisT

sara MårTens

linn lenesTrand

frank Julin

kulturskribent

Musikskribent

Filmrecensent

Musikskribent

krönikör

stylist

Fotograf

JusTine ösTerGren

saGa reHula

oskar sWälas

Henrik nilsson

vimlare

vimlare

vi söker vimlare, mer info hittar du på nojesmix.com

kiM linder

skribent

spelrecensent

säljare

caTHarina berGMan

4

bokrecensent


NUTRA NUGGETS & NUTRA GOLD

100:RABATT Gäller 14/15 kg Puppy & Adult Optimal näring, med ingredienser av högsta kvalitet, för alla livsfaser och livsstilar.

Max 1 köp/hushåll

Rasfoder hund, 12 kg

100:-

399:Ord 499:-

RABATT vid köp av stor säck

Bli medlem i vår

Kattmat 10 kg

499:-

KUNDKLUBB före 25/5 och få

6% rabatt på hela sortimentet under 2010

Ord 599:-

15 kg

599:Ord 749:-

HEMKÖRNING från

29:-

varje onsdag (inom 15 km radie)

Måndag-Fredag 10-18 Lördag 10-15 Nygatan 33, Gävle. Tel. 026-51 83 30 gavleborgszoo.se 5


Ord. pris 480:-/40 min

250:VI SÄLJER STUDENTPAKET!

NAMN: Max 1 kupong/person. Gäller billektioner t.o.m 10-06-30

Nu börjar MC-säsongen!

Vårnyheter

Välkommen att boka dina lektioner och teori hos oss.

Kaserngatan 61 Gävle 026-65 35 25 www.ansans.nu

FYR lantern 21 cm 199 kr, 29 cm 299 kr

Vi förverkligar din dröm

40-min. körlektion

BLOMMA växthus 30x17x 27 cm 239 kr

Gallerian Nian, Gävle | 026-10 60 80 | www.village.se

Peak •1300 kr Vagabond •1000 kr

Converse •400 kr

Puma •700 kr

Lacoste •500 kr

Peak •1000 kr

Nike •250 kr

Nike •500 kr

Peak •700 kr

9 kr

Tommy Hilfiger •59

50 kr

Tommy Hilfiger •12

Drottninggatan 18 • Gävle • Tel. 026-12 16 69 | Valbo köpcentrum • Tel. 026-13 00 31 6


aktuellt

Java bygger glassbar laGoM Till uTeserverinGspreMiärerna

satsar Coffeeshop Java på en svalkande meny. Vägg i vägg med det populära caféet öppnar man i början av maj en glassbar från vilken man kan beställa glass och äta på plats, antingen inne på caféet eller på uteserveringen som i år får nya möbler och som kommer att rymma mellan 50-70 platser. Den är tack vare att Nygatan blir bilfri som Java i år kommer att kunna erbjuda en större uteservering än tidigare. Om den hårdnande konkurrensen stans caféer emellan säger ägaren av Java, Jashar: – Det är bara bra att kaffekulturen växer. Så småningom kommer vi förhoppningsvis i Sverige att som i andra länder även ha rättigheter, så att man kan ta sig ett glas vin till sin sallad. Eller öl om man föredrar det. Vi planerar att till nästa sommar söka ett tillfälligt tillstånd som gäller under sommarhalvåret.

händer på harrys! den sisTa april är det premiär för Club Kristall på Harrys som med satsningen vänder sig till en yngre publik än tidigare med sin valda åldersgräns 20 år. Klubben huserar i källaren och får en egen entré på Drottninggatan. Kristall kommer att anordnas en gång i månaden och när nedervåningen gästats av DJ´s som spelar aktuell klubbmusik kör man på som vanligt på Harrys övervåning. Har man fyllt 23 är man välkommen att partaja loss på båda våningarna, vid trappan kommer en värd att se till att de som inte fyllt 23 blir kvar på Club Kristall. På öppningskvällen gästas Club Kristall av DJ Tim och DJ Jimmie Ullberger. Eventuellt kommer det även att bli livespelningar på klubben. Harrys övriGa klubbar, Flashback och Club 112, tuffar på som vanligt. Andra fredagen varje månad klär personalen ut sig i enlighet med Flashbacks 70- och 80-talstema så bli inte förvånad om du träffar såväl Susanne Lanefelt som Crockett från Miami Vice dessa kvällar. Klubb 112 arrangeras första torsdagen varje månad och riktar sig till alla som jobbar inom polis, brandkår och vården. Vi andra, som har en svaghet för män/kvinnor i uniform, är såklart också välkomna.

Powermix Revival på Heartbreak den 24 april är deT daGs för fjolårets succé Powermix Disco Revival Party att ta plats igen på Heartbreak. Precis som förra året är det DJ´s från fornstora dagar som under kvällen levererar hits från 80- och 90-talet. Upplägget är detsamma som sist, varje DJ får 30 minuter var bakom mixerborden. Självklart är det vinylplattor som gäller. Björn ”Bam-Bam” Widorson, en av Revival Partyts initiativtagare samt medverkande DJ berättar: – Förra året var första gången som vi körde på Heartbreak, tidigare har vi huserat på Brända Bocken med samma koncept men då mer i loungetappning. Helt ärligt blev förra året en sådan succé och både vi DJ´s och Heartbreak ville köra i år igen. Responsen var långt över förväntan.

vad fikar du sJälv HelsT?

– Haha, jag fikar sällan, men när jag väl gör det gillar jag att testa nåt nytt. Senast jag var i Stockholm åt jag pannkakor, det är stort på caféerna där. Till HösTen inTräffar fler förändringar på Java vilka vi kommer att återkomma till när det drar ihop sig. Glassbaren på Java kommer att ha samma öppettider som caféet.

Tomas andersson wij till spegeln en deMokasseTT fick producenten Lars Halapi att få upp ögonen för Tomas Andersson Wij. Året var 1995 och Tomas befann sig yrkesmässigt på den andra sidan av den musikaliska fronten då han bevakade och recenserade musik för tidningar som Nöjesguiden och SvD. Tre år senare debuterade Tomas som soloartist med plattan Ebeneser.

klockan 22 drar parTaJeT igång på Heartbreaks övervåning, som nyligen genomgått en övergripade renovering. – Hela den övre restaurangdelen har fått en rejäl ansiktslyftning, berättar Philip Schultz, nattklubbschef. Enkelt beskrivet har det blivit modernare, mer stilrent – men fortfarande med Heartbreak-känsla.

GenoM åren har han hans texter beskrivits

som välskrivna miniepos och ofta hyllas han för att på ett lågmält, snillrikt och träffande sätt skildra samtiden. Nyligen släpptes hans nionde fullängdsalbum Spår och den 23 april står han på Spegelns scen. Missa inte.

Hallå där! Tobias widman, sveriges bäst klädda vanliga Man

MaTsalens MöbleManG Har byTTs uT, baren har byggts om och i samband med detta har även menyn bytts ut. Nystart och rivstart alltså för ”nya” Heartbreak.

– Jag var inne på Cafés hemsida och såg att de delade ut 50 000 kr från GANT om man vann deras tävling. Jag skickade in en bild som råkade bli den vinnande. Juryn bestod av Cafés redaktionsmedlemmar under ledning av modechefen Daniel Lindström. Hur skulle du beskriva din klädsTil?

– Ganska tråkig egentligen, jag är bara väldigt bekväm i det jag har på mig. du vann 50 000:- aTT spendera på GanTkläder, Hur MyckeT Gick deT försTa sHoppinGTillfälleT loss på ocH vad köpTe du?

– Det hamnade på cirka 20 000 kronor och det blev några kavajer, en jacka, jeans och skjortor. Nu till sommaren köpte jag mest fina tröjor. Hur MyckeT av penGarna Har du kvar?

– Inte mycket, 2 000 kronor ungefär. Hur koMMer deT siG aTT du läMnade sandviken för MalMö?

22-åriGe Tobias WidMan, före detta Sandvikenbo numera bosatt i Malmö där han bland annat spelar musik i gruppen YAST (YouthAndStudentTravel), vann nyligen Cafés tävling Sveriges Bäst Klädda Vanliga Man. Och med vinsten lär han knappast klä sig sämre – Tobias

vann 50 000 kronor att spendera på kläder från GANT och blev porträtterad i ett modereportage i Café. beräTTa liTe oM TävlinGen, Hur koMMer deT siG aTT du blev noMinerad ocH Hur Gick rösTninGen Till?

– Carl, vår trummis i bandet YAST flyttade ner för att studera. Då hängde jag och Mackan (YAST andra halva, reds. anm.) på ner, det var våren 2008.

gan vid Storsjön. Jag brukar inte spendera pengar på kläder när jag åker till Sandviken faktiskt ... näMn Tre basplaGG i den ModeMedveTna Mannens vårGarderob:

– Korta t-shirts, en otvättad jeansjacka och finstickade bomullströjor. vilkeT är deT dyrasTe plaGG du HandlaT?

– Det vår nåt GANT men det var ju inte så smärtsamt, haha! naMn: Tobias Widman ålder: 22 Gör: Spelar musik med YAST och job-

bar på Comhem. akTuell: Vann tävlingen Sveriges Bäst

Klädda Vanliga Man i Café och bloggar på tidningens hemsida. klädsTil: Lagom fashion. inspireras av: Hårdrock och Tomas Ledin. favoriTMärken: Jag har faktiskt inget favoritmärke om jag ska vara ärlig. Men Levi´s Vintage Clothing blir ju sällan tråkigt. deT Här skulle JaG aldriG säTTa på MiG: Vita tygskor, upprullade chinos

och rutig skorta. Hur ofTa är du HeMMa i sandviken, ocH var Handlar du kläder då?

– Inte alltför ofta men till sommaren blir det någon vecka, det är härligt att hänga i stu-

kolla in och lyssna på Tobis band YasT på myspace.com/youthandstudenttravel TexT: aNNa uTTerberg

7


vimmel

var ska du sommarjobba?

vem raggar du på ikväll?

av: saga rehula

av: oskar swälas

På stan, måndag 12/4-10

Goya lördag 17/4-10 Ella – Min pojkvän. Huldiz – Jag är singel.

Fanny – Vet inte än, jag har sökt massor

av sommarjobb och väntar nu på svar.

Josefin – Jag ska sälja jordgubbar i Bollnäs. Elin – Jag ska inte jobba.

Mikael – Jag har praktik i sommar på

Engesberg herrgård.

simon – Allt som rör sig.

Marcus – En tjej i lacktajts.

Angeliki – No one.

Moa – Jag ska sälja jordgubbar. Elin – Som frukostvärdinna på ett hotell i Sundsvall. Viktoria – Jobba i frukosten

på ett hotell och sedan på ett café.

Samuel – Jag söker sommarjobb just nu. Amanda – På Coffeeshop Java.

Betala med

KORT

Nu kan du betala din bussresa med VISA eller MasterCard.

Henrik – Den snyggaste här. Jocke – Handen. Gustaf – Hon som

passerade nyss.

Sascha – A swedish girl.

Emily – Jag blir uppraggad. Alexandra – På min syster!

Frida & Maja – Ingen, vi har pojkvänner.

Kovve – På rockbrudar.

Joel – Jag ska tjäna massor av pengar som

fotbollsdomare.

Matilda – Jag ska inte jobba i sommar. Said – Jag ska åka till Norge och jobba på McDonalds. Anna – I kassan på ÖB. Mohammed – På bageri Princess, sedan

ska jag söka ett kommunjobb också.

Jakob – Jag ska inte sommarjobba. Martin – Köra budbil på DHL. Gustav – Det är oklart vart jag ska jobba i sommar. Markus – Kanske på NCC.

8

Sanna – Jag ska jobba på Rum på Brynäs. Mimmi – På Mackmyra Golfklubb.

Hanna – Allt på två ben. Tilda – På min pojkvän.


Inte bara protein

STARTPAKET Gäller tom 31/5

Thera-M

Vitamin & Mineral136:-

Omega 3

Gör dig fin inför våren

10%Rabatt

på alla ansiktsbehandlingar Gäller t.om. sista maj.

136:-

Whey Complete Protein 1kg 259:-

Shaker

: 9 39 49:-

Just nu...

Köp BareMinerals foundation och köp din kabukiborste

FÖR HALVA PRISET! Ord. pris 385:- Gäller så långt lagret räcker!

0:-

is 58 r p . ord

Vi finns vid GDG, mittemot MAX på Norr Norra Gatan 1 Gävle Tel 026-10 60 10

Öppettider Mån-Fre 10-18 Lördag 10-14

Västra Islandsgatan 8 Gävle, Tel 026-610 500, www.spagamlagefle.se mån–tis 10–18, ons 10–18, tors 10-18, fre 10–17, lör jämn vecka 10–15 eller enligt ö.k.

Nu är det lätt att byta till mac!! DVD-kursen “PC till Mac” ingår vid köp av valfri Mac-dator t.o.m Maj.

Office Store Gävle N.Rådmansgatan 8 • Tel: 026-10 64 90

9


aktuellt

oMMÖbleriNg MeD NÖJeseTableriNg

gävles krogliv genomgår en helrenovering! Det är mycket som händer i Gävle till sommaren. Det är krögare med nya lokaler, uteserveringar som expanderas, satsningar i trädgårdar såväl som på flera våningsplan och kanske framförallt blir det många nya namn på skyltarna här i krokarna. Nu behövs en detaljerad nöjeskarta. TexT & FoTo: JusTiNe ÖsTergreN

e

fTer aTT Ha GenoMlidiT

en höst och vinter i Gävle med lika mycket action och spänning som i en brasvideo har man faktiskt blivit rätt lam. Och rätt avtrubbad. Allt har seglat på slentrian och när man nu snarkat i ett nöjes-ide i månader är jag så jävla less på att vara kritvit, trött och inlindad i en halsduk och jag vet by fact att jag inte är ensam. Nu är det faktiskt dags att vakna till liv igen och göra det man längtat efter så länge. Sitta i solen. Grilla i trädgården. Ta en öl på en uteservering. Sörpla drinkar en sval sommarkväll. Allt det där vi bara kan njuta av i ett fåtal månader innan vädret återigen ger oss långfingret och roffar åt sig våra endorfiner. Men nu ska man ju inte tjura över det, utan istället ta sig en noga titt på Nöjesmix rykande färska krogguide och bara åka av. från oss alla, Till er alla. en rikTiGT HärliG vår ocH soMMar!

restaurang meZZa notte på berggrenska gården kröGarduon MaTTe andersson och Peter Hedlund som tillsammans driver Cheers har en entusiasm som inte sinar. Nu hoppar de på ytterligare ett projekt och tar över restaurang Berggrenska Gårdens lokaler. Förutom att strukturera om den populära uteserveringen till sommaren är det även full förvandling på gång inomhus, såväl köket som de båda våningarna ska rustas upp. Och inte minst blir det namnbyte. Så låt oss presentera; restaurang Mezza Notte. soM naMneT anTyder blir det tydliga italienska drag på restaurang Mezza Notte, fram-

förallt på menyn. – Det är en italienskt-inspirerad meny, men även med svenska och lokala råvaror. Det blir mycket kallskuret, plock, carpaccio bland annat, men vi har också italiensk pizza på menyn. Vi satsar främst på maten och restaurangen, säger Matte. den sTora uTeserverinGen kommer att vara uppdelad i tre. En restaurangdel för matgäster, en café- och loungedel där det serveras lättare maträtter för fikasugna, och verandan som vätter ut mot Gavleån blir i kombination med loungedelen de senare kvällarna en plats för drinkar och musik. – Tanken är att man ska kunna komma hit och äta och mysa när man vill, och partyt kommer att flyttas nedåt mot ån om kvällarna, säger Matte. Vid ån planeras en ingång från Heartbreakhållet direkt upp till verandan för att bättra på tillgängligheten. övervåninGen i Gården ska inte heller förglömmas, för även där blir det restaurang och lounge till folket. Det är hit festerna flyttas under vintertid och visionen är att ha ett förfestställe med skön musik och drinkar i en härlig miljö.

naMn: Matte Andersson ålder: Fyller 40 i maj civil sTaTus: Sambo och barn personliG kroGHisToria:

Började krogbanan i Gävle -93, jobbat på Tre & Co och Flanör bland andra. Driver även Cheers sedan fyra år tillbaka med Peter Hedlund. bäsTa kroGMinneT: När vi tog Björn Rosenström till Tre & Co. Det var kaos, det sjukaste jag varit med om!

i maj blir det avstamp och invigning för restaurang Mezza Notte.

naMn: Peter Hedlund ålder: + 40 civil sTaTus: Gift personliG kroGHisToria: Började på

Wiktoria, drev O´Learys i tio år, driver även Cheers sedan fyra år tillbaka med Matte Andersson. bäsTa kroGMinneT: Fotbolls-VM -94 på O´Learys.

10


aktuellt O´Learys Alla är såklart nyfikna på det nya O´Learys på Drottninggatan. Det är ju trots allt

Gävles första nyöppning i en sprillans lokal på åtta år. Med en fyradagars-premiärhelg slår O´Learys upp portarna och allt vad det innebär. Med en lokal på totalt 700 kvadratmeter blir det nya O´Learys en frisk fläkt i Gävles krog- och nöjesliv. Med en serveringsyta på uppåt 500 kvadratmeter, en innergård med 100 sittplatser och en uteservering med plats för 50 personer på Drottninggatan är det inte en liten förändring som väntar. Lokalen är helt nybyggd och renoverad och såväl läktare framför storbilds-tvn som

en scen för spelningar är inkluderade i planlösningen. Inredningen går i sann O´Learysanda med det röda taket och alla sportprofilerna som pryder de gröna väggarna.

Namn: Linda Kellerth Ålder: 25 Civil status: Singel Personlig kroghistoria:

Började krogbanan i London som bartender och kock, fick mersmak och fortsatte efter att jag flyttat hem till Örebro. Sökte som servitris på O´Learys och jobbat där sedan 2007. Är nu driftsansvarig på nya O´Learys i Gävle. Bästa krogminnet: St. Patrick´s Day i London år 2006, det var helt underbar stämning.

Tankarna på ett O´Learys i nuvarande lokal har funnits sedan ett år tillbaka. Med ett

koncept taget från USA blir det en traditionellt amerikansk meny med många grillrätter men också med mexikanska och asiatiska influenser. – Vi satsar på god mat, dryck och service. Tror stenhårt på det här, vi är här för att tillföra något till staden, säger Linda. På onsdagar, torsdagar och fredagar är det after work i lokalen och då bjuds det på mingelbuffé. Förutom det självklara sportengagemanget visas det även stort intresse för musik. – Det kommer inte att bli en nattklubb på helgerna, däremot kommer vi köra på konceptet Music Pub – utan dansgolv men med en DJ som spelar rock och pop, säger Linda. På sena torsdagseftermiddagar blir det pianobar och i och med O´Learys Live på fredagar får Gävle ännu en livescen, då tanken är att lokala band ska spela. – Vår målsättning är att bli Gävles nya mötesplats. O´Learys är så mycket mer än bara sport och vi har något som passar alla. Vi hade den bredaste målgruppen i Örebro och nu satsar vi lika högt i Gävle, säger Linda.

Den 29 april står dörrarna till O´Learys öppna för alla nyfikna Gävlebor. Förfest på Lams Terrass En kinakrog som förfestställe? Ja, varför inte. På Lams Terrass satsar man på

övergången från en riktigt god middag i mysig miljö till lite mer party på ett och samma ställe under helgens kvällar. – Det är unikt med en kinakrog som höjer volymen och låter gästerna njuta av både god mat och bra musik, säger Thomas som själv kommer stå som barjockey tillsammans med gästande sådana. Musiken under partytimmarna kan beskrivas som hejvilt blandat; allt ifrån rock och

pop till house och r´n´b. Det kanske till och med smygs in en och annan schlagerdänga. – Vi utgår från gästerna och deras önskemål, säger Thomas. Även på uteserveringen med ständigt solläge blir det musik i form av olika temakvällar Namn: Thomas Källberg Ålder: 34 år Civilstatus: Singel Personlig kroghistoria: Drivit diver-

se klubbar på till exempel Goya, Solo och Grand. Hade Berggrenska sedan -07, är nu på Lams Terrass och spelar bra musik och blandar goda drinkar. Bästa krogminnet: På gamla O´Learystiden när Slangen förvandlades till en tiger och vandrade omkring på bardiskarna.

under sommaren, och en rejäl ansiktslyftning med nya loungemöbler. Där blir det dessutom en utomhusbar och tanken är att kunna sitta i solen med en välgjord drink och bara njuta. Så från att ha varit en renodlad restaurang vill man att folk ska få upp ögonen för

Lams Terrass och den familjära och intima stämningen där. – Det är det perfekta stället att äta middag på och sedan dricka kvalitativa drinkar till riktigt bra musik. På Lams Terrass sommarmeny blir det tillskott i form av smårätter och kinesiska tapas av det nyttigare slaget. Fredagar och lördagar under sommaren skruvas volymen upp, både inomhus och utomhus.

Den officiella premiären för Förfest på Lams Terrass är lördagen den 24 april.

Brända Bocken På Brända Bocken är det uteserveringen som är i fokus i sommar. Idén att göra den

populära serveringen mer tillgänglig för folket, och låta den bli en naturlig del av det nya torget som även det ska vara färdigbyggt i sommar. Till en början kommer uteserveringen vara provisorisk och i takt med att torget byggs klart kommer alltfler komponenter till serveringen att komma på plats. – Vi har länge velat ändra uteserveringen och har haft ombyggnaden av torget i åtanke och anpassar oss efter den. Förhoppningarna är att kunna göra vår uteservering större, platsbygga fler soffor och få utebaren i fokus, säger Daniel. Om det går enligt planerna ska uteserveringen vara slutgiltig i juli. Det satsas främst på maten och restaurangen, och i skrivande stund planeras en sommarmeny. Men Brända Bocken och deras uteservering ska också passa bra för fika på dagarna och fräscha fördrinkar de sena sommarkvällarna. – Vem som helst ska kunna komma när som helst och trivas, vare sig det är 18-åringar som vill pröva ut drinkar eller äldre som bara vill äta och dricka gott. Bredden är viktig, säger Daniel. Den lilla kuren mellan Brända Bocken och Goya kommer att rivas för att få ett bättre flöde och för bli av med ”baksidekänslan” som tidigare varit. Den nya uteserveringen kommer att växa åt Goyas håll.

Den 1 maj öppnar uteserveringen.

Namn: Daniel Carlsson Ålder: 30 Civil status: Sambo Personlig kroghistorik: Bland annat

jobbat som bartender på O´Learys i Gävle och även i andra städer, Harrys i Motala. Är nu en av fyra delägare på Brända Bocken sedan 2002. Bästa krogminnet: Ett av de bästa var när Goya hade premiär 2002.

>> forts. nästa sida 11


aktuellt Nivå, The Jack och Monster Det har nog inte undgått någon i Gävle att det är grejer på gång i Pitchers och

Cavas gamla lokaler. De tre våningarna på Norra Kungsgatan 7 har genom åren bytt namn och ägare flertalet gånger, och nu satsas det ännu en gång, med väldigt bekanta namn på skyltarna ovanför ingången. Många har önskat tillbaka Nivå sedan de la ner 2007, och för Anisette Liljevind var det en självklarhet att ta tillbaka namnet och konceptet. – Det kommer spelas hederlig nattklubbsmusik, house och party, och precis som förut är det gamla lokala DJ´s som står bakom skivspelarna igen, säger Anisette. Nivå kommer också att satsa på gäster i form av stora DJ´s från hela världen för spelningar på övervåningen och redan i maj gästas de av ett större namn. – Men det är än så länge hemligt vem det är, säger Anisette. I och med den tidigare ombyggnaden av Cava kommer det i nuläget varken att byggas

om eller renoveras på övervåningen. Det blir bara några få skönhetsjusteringar på Nivås nattklubb, men på sikt planeras ytterligare ett rum för bar och ett mindre dansgolv. Det satsas friskt på effekter som ljud, ljus och kanske framför allt på de enorma, importerade discobollarna som kommer pryda taket ovanför dansgolvet. På entréplan slås dörrarna upp för restaurang och bar The Jack med Tony Hjalmarsson i spetsen. Här är rocken ett signum och går som en röd tråd genom såväl musiken i högtalarna som på menyn. Det kommer att spelas klassisk rock i stil med Rolling Stones, Kiss och Bruce Springsteen, och en del av rätterna på menyn är döpta efter klassiska bandnamn. Varför inte pröva en AC/DC-burgare eller en Monster of Meat? Menyn på The Jack blir varierande och med rejäla portioner. – Det är inga blyga tallrikar direkt, man ska bli mätt när man äter här och det finns något som passar alla, säger Tony. Vid efterfrågan kommer det visas sport på tv-skärmarna men det kommer ändå inte att bli en sportbar. Golftemat från Pitchers är utkastat, väggarna är omtapetserade och har numera rocklegender på väggarna. Som de själva säger: Ut med golfen, in med rocken! Det är snart också dags för den alltid så populära Tant Grön att öppna för allmänheten. Trubadurerna stämmer sina gitarrer, kockarna står redo och så fort vädret tillåter kommer uteserveringen att vara igång. På Tant Grön satsar man på en enkel meny med vällagad mat och fokus kommer att ligga på luncherna under sommaren. Nere i källaren är det Monster som håller låda och med renoveringen klar är det hög tid för en sommar med riktigt bra rock. Här blir det livespelningar både fredagar och lördagar och det är allt ifrån lokala till större band som kliver på scenen. Bokningarna är många och just nu peppar man för Blaze Bayley som gästar övervåningen den 8 maj samtidigt som Rockits kör på undervåningen för klubben A-Go-Go och One Ball Band underhåller på The Jack.

Lördag 24 april är det premiär med livemusik till maten på The Jack, Monster får besök av Kiss-coverbandet Dressed to Kiss och på Nivå sammanstrålar fyra lokala DJ´s och spelar som (aldrig) förr.

Namn: Anisette Liljevind Ålder: 37 Civil status: Sambo Personlig kroghistoria: Jobbade på Munken

Namn: Andreas Vaple Ålder: 32 Civil status: Flickvän Personlig kroghistoria: Wasteland och Mons-

i fyra år, var på Nivå 0207, O´Learys i tre år, är nu Hamids Tekbas (ägaren av hela NK7 reds. anm.) högra hand och personalansvarig på Nivå. Bästa krogminnet: När Günther kom till Nivå!

ter, Monster och Wasteland, nu Monster igen! Firar tioårsjubileum nu i maj. Bästa krogminnet: När Testament körde uppe på Nivå 2003.

Namn: Tony Hjalmarsson Ålder: 35 Civil status: Sambo Personlig kroghistoria: Drev Wiktoria från -99

och jobbade även på Heartbreak, körde på Nivå 02-07. Var med och startade upp Pitchers, varit på O´Learys och är nu ”Tony på The Jack”. Bästa krogminne: Alla kinky-partyn!

Söderhielmska Gården På Söderhielmska Gården sparas det inte på något. Här är planeringen av sommar-

events och en ny uteservering såväl som ombyggnad av den legendariska övervåningen i full gång. Det är ägaren Martin Lenell, eventkoordinatorn Emelie Aulin och restaurangchefen Johan Hübinette som drar i spakarna och de lovar mycket för den anrika gården. – Det kommer att hända väldigt mycket, och det skapar så många möjligheter i och med de tre delarna – övervåningen, undervåningen och trädgården. Alla tre för sig men med samverkan, säger Emelie. Den smått legendariska övervåningen är nyrenoverad, och där planeras nu en nattklubb. Den alternativa populärmusiken och goda drinkar hamnar i rampljuset, och även de events som kommer att hållas får inflytelse över klubben. Med mycket historia i väggarna och det ”sviktande taket” kommer nattklubben att ha öppet lördagar fram till midsommar, därefter lördagar och söndagar. Även för trädgården framför Söderhielmska Gården är det stora förändringar på gång. Den norra uteserveringsdelen kommer att glasas in och få infravärme så man kan sitta ute även de regniga dagarna. Det kommer också att byggas en scen. – Det kommer bli artister, bryggdans och underhållning på uteserveringen, även i veckorna, säger Martin. Serveringsytan i trädgården kommer att bli större och utökas med fler sittplatser, från 275 som det är nu till 400. – Från mitten av maj blir det after work på fredagarna med om möjligt Sveriges största grillbuffé. Det blir givetvis underhållning. Restaurangen kommer under sommaren att restaureras och en sommarmeny är på gång. – Vi satsar på bra mat, service och atmosfär, säger Johan.

Den sista april är det invigning av uteserveringen i samband med klubbpremiären på övervåningen.

12

Namn: Johan Hübinette Ålder: 33 Civil status: Singel Personlig kroghistorik: Bartender på bl.a Nivå

Namn: Martin Lenell Ålder: 37 Civil status: Singel Personlig kroghistorik: Drivit flertalet restau-

Namn: Emelie Aulin Ålder: 28 Civil status: Singel Personlig kroghistorik: Platschef Hang Loose,

och Goya, positionsansvarig Engeltofta, driftansvarig på Brunnsgatan 63 samt restaurangchef på Söderhielmska Gården. Bästa krogminnet: King of the Beach, volleybolltävlingen på Engeltofta 2008.

ranger, senast Berggrenska Gården. Bästa krogminnet: När jag köpte Söderhielmska Gården nu i februari.

nattklubbschef Cava och nu eventkoordinator på Söderhielmska Gården. Bästa krogminnet: När vi fyllde Hang Loose till maxgränsen för första gången.


För alla tillfällen

NyhSmet!ycken från LA sthlm.

Hos oss är din gåva värd mer än du tror. När

du ger oss gåvor gör du något riktigt stiligt. Du visar att du bryr dig om andra. Varje gåva bidrar nämligen till Frälsningsarméns arbete för utsatta barn och vuxna. Samtidigt tänker du på vår planet. Att återanvända är att göra en viktig miljöinsats. Så nästa gång du funderar på att slänga något eller kanske sälja för en spottstyver. Kom till oss istället. Då kommer dina gamla grejer till verklig nytta.

Vi behöver prydnadssaker, glas, porslin, kuriosa och husgeråd till försäljning i vår butik i Gävle! Lämna i butiken eller ring vid stora volymer: Öppet: mån-fre 10-19 lör 10-17 Norra Slottsgatan 3B (Gamla Sandrewsbiografen). Tel:

D r o t t n i n g g ata n 2 2 , g ä v l e www.myrorna.se

026 -18 70 66

EN DEL AV FRÄLSNINGSARMÉN

13


vimmel

vad ska du shoppa här idag?

Vad ska du göra på sista april?

av: saga rehula

av: oskar swälas

Valbo Köpcentrum, söndag 11/4-10

Harrys Open, krogarnas årliga bowlingturnering, söndag 18/4-10

Emelie – Ingen aning. Lisa – Jag ska till Hedemora.

Moa & Emma – Vi letar efter vårkläder,

shorts, toppar och många armband.

Karin & Emilie – Vi jobbar.

emelie – Nya vårkläder!

Malin – Jobba eller festa. Rodde – Om inte jobba, titta på brasan. Kim – Förmodligen jobba. Johan – Jobba.

Johnny – Nya hörlurar. Sara – Jag ska köpa nya skor.

Odd – Jag vill vara full. Simon – Instämmer.

Rebecka – Jag har köpt en jeansjacka och ett diadem. Johanna – Är på jakt efter en

blommig klänning. Anders – Vara ledig. Linnea – Jobba.

Anisette – Jobba på Nivå. Tony – Dricka pilsner.

Johan – Inget speciellt, en vårjacka kanske.

Lina – Jag ska köpa nya träningskläder!

Mike – Jag blir hemma med familjen. Andreas – Jag jobbar.

Beatrice – Jag är på väg till Ikea och leta efter lite vårnytt till hemmet. Helena – Jag ska köpa smink, solpuder och foundation.

Anton – Jag befinner mig i Sälen då. Magnus – Ska vara med syskonbarnen på

Kungsbäck.

Nils & Karl-Henrik – Vi kollar mest, typ

Dimitrij – Jag är bara här på lite

på klockor, skor och huvtröjor.

spontanshopping.

14

Julia & Anna – Jag hakar på uteserveringen och Anna laddar för uteserveringen hon med.

Casandra – Middagsbjudning med temat irländsk vår. Nathan – Can I go surfing?


Lördag 8 maj Första start 13.20

på Gävletravet med Gävletravets Elitsprint, Mjölkloppet, mm

Gävletravets V75-sponsorer Gävletravets V75-sponsorer

Ett stort tack till Gävletravets V75-sponsorer SKUTSK Ä R

15


musikrecensioner

Fräscha nyinspelningar

Närmare vardagen

py bäckman P20Y10 - Magisk Stjärna

Frans haraldsen le Åt Det

cd:

cd: Frans Haraldsen spelar sedan många år tillbaka flitigt på Stockholms mer akustiskt orienterade scener, samt frekventerar många av landets visfestivaler. Han har varit en ung proggare i rakt nedstigande led från Johan Johansson och Stefan Sundström. Fyndiga betraktelser med politisk udd. Musiken har, som så ofta i genren i gränslandet mellan visa och progg, kommit lite i skuggan av musiken. På sitt nya album samarbetar han med producenterna Ulf Engström och Robert Östlund som till vardags spelar med artister som Salem Al Fakir, Infinite Mass och Eric Gadd. Med deras hjälp har musiken ”kommit ikapp” orden.

[Northern lights]

Att Py Bäckman är en genuint begåvad textförfattare visste vi redan. Nu är musiken i paritet med orden. Py Bäckman summerar sin svenskspråkiga solokarriär med nyinspelningar av tidigare utgivna låtar. På en dubbel-CD. ”Remakes” som för ovanlighetens skull ofta tillför originalet något.

NÖJesMix koMMeNTerar:

CD1 är producerad av Pys exmake, gitarristen, producenten och låtskrivaren Micke Wennborn. Denne gjorde vad få svenskar kommit på tanken att göra, än mindre vågat. Han kontaktade några av Los Angeles tyngsta studiomusiker och frågade om de ville spela in ”live i studion”. De tände på idén. Trummisen J R Robinson, basisten Leland Sklar (mannen med musikvärldens coolaste skägg) och klaviaturspelaren David Garfield lirar västkust, fusion och sofistikerad, jazzfärgad pop av det slag som Sting var mästare på innan han försvann in i sin egen navel. I Sverige lades gitarrer av Denander och Wennborn själv. Den sistnämnde har lagt sig vinn om att presentera en så ofärgad ljudbild som möjligt. Det låter luftigt och naturligt. Ibland låter Py lite vilse ovanpå dessa grunder, men oftast låter det läckert. För oss som gillar när goda musiker hänger sig åt avslappnat samspel utan att förlora siktet på låten är det en njutning. Den andra CD:n är producerad av Roffe Eriksson och tar fasta på den mer country- och singer/songwriter-influerade stil som Py hade i början av sin solokarriär och återintroducerade på sitt underskattade album När mörkret faller. Lägg till detta en gnutta ambient prouktion á la Daniel Lanois/Brian Eno. En späckad dubbel-CD. Att den sedan har en genomarbetad förpackning gör inte saken sämre.

andra plattor med luftig bandsound och jazzfärg: sting - Ten summoners Tales rickie lee Jones - rickie lee Jones aNDers luNDQuisT

[Frans haraldsen/sony Music]

NÖJesMix koMMeNTerar:

Det finns fortfarande en nonchalant klacksparkskänsla, men musiken är mer varierad, med mer groove än förr. Parallellt har Haraldsen tagit flera steg ifrån det samhällskritiska. Han fokuserar på mindre storslagna saker. Ett bra exempel är titelspåret, en duett med folkmusikfenomenet Sofia Karlsson. Det handlar om att man måste lyfta blicken förbi små olikheter, ta dem med ro och fokusera på det stora man har gemensamt. Om han befinner sig i det skedet av livet, har tröttnat på det politiska eller medvetet vill nå en bredare publik har jag ingen aning om. Helt klart är att han skrivit sina starkaste melodier och att har möjlighet att nå utanför sfären som hänger på Söders vänsterhak.

om du gillar Frank, kolla också in:

viktigaste plattan i år! mikael Wiehe Ta Det Tillbaka! [warner]

cd: Mikael Wiehe är en levande legend på den nordiska musikscenen. Med sin bakgrund i Hoola Bandoola Band och samverkan med Björn Afzelius och en mäktig solokarriär har han en särställning bland svenska artister. Han har kämpat för ANC och mot nazister – en humanist för den vanliga (!) människan. NÖJesMix koMMeNTerar:

Frågan är om den vanliga människa som Wiehe kämpar för är densamma som Fredrik Reinfeldt träffar på sina resor runt landet. Utan pardon målas bilden av ett land under belägring upp i albumets elva spår. Ett Sverige, styrt av egoister och lögnare som medhårs stryker folks stressade, pressade, livrädda pälsar i en riktning som raderar decennier av strävan efter rättvisa och ett jämlikt samhälle baserat på trygghet. Ta det tillbaka är årets viktigaste platta i sin funktion som moteld i de styrandes försök att behålla makten. I spår efter spår är Mikael Wiehe klart skanderande utan några gränser och målet är lika självklart: Sveriges medborgare måste i valet 19 september ta sitt land tillbaka. Jämförelser med Maud Olofsson som en iskall Thatcher, Mats Odell som den som säljer ut vårt land och Tolgfors beskrivs som arkitekten bakom en yrkesarmé där de som saknar jobb kan få döda för fred. Mikael Wiehe är explosiv i sina budskap om att något ondskefullt, ruttet och illaluktande har vuxit sig starkt i lönndom bakom kulisserna medan människorna stretat som arbetsmyror i vardagslivet, alldeles för trötta och slitna för att uppmärksamma tecknen i tiden. Allt i lågmälda enkelt gitarrkompade melodier. En fantastiskt platta! Dessutom en bifogad liveplatta med 25 spår från förra sommarens turné …

Wille craaford - samma Typ av annor-

Två budskap jag hör på plattan:

veronica Maggio - och vinnaren är ...

rösta alltid rätt solidariteten är död – väck den!

aNDers luNDQuisT

FreDrik b NilssoN

Månadens klassiker

Från en annan värld

lunda saker

björk Debut

[Polydor/Universal Music]

cd: Jag minns som i går första gången jag

… så många år tog det innan skånska proggduon Änglabarn släppte sin debut-LP på CD.

16

hörde Björk sjunga. Det var i mitten av 80-talet och låten Birthday med The Sugarcubes spelades i P3. Den 19-åriga sångerskan Björk lät som en liten flicka och erfaren sångerska om vartannat. Hennes uttal var minst sagt märkligt, men fascinerande. Hon lät som om hon kom från en annan värld. Det gjorde hon nästan. Sugarcubes var Islands första stora rockexport. Jag köpte albumen och led mig igenom låtar av den jobbige manlige leadsångaren Einar Örn för att komma till de låtar som Björk sjöng. Att hon skulle bli so-

loartist kändes oundvikligt. Det ansåg även brittiska Polydor som kontrakterade henne och spenderade en halv förmögenhet på musikvideor. MTV var på den tiden en renodlad musikkanal och musikvideor var inte något som förpassats till en del av skvalet som går i bakgrunden.På Debut fanns de avantgardistiska hitlåtar som lade grunden till hennes solokarriär. Fantastiska saker som Human Behaviour, Violently Happy och den söta Venus As A Boy. Här fanns hälsningar till minimalism, progressive rock och tradjazz (något som hon skulle utforska närmare i hits som It’s Oh So Quiet ). Här fanns också tydliga houseinfluenser, i samarbete med den ultrahippa medproducenten Nellee Hooper. I dag följer jag Björks karriär mer sporadiskt. Ibland blir jag fascinerad, andra gånger kan jag uppfatta henne som lite sökande och beräknande. Men Debut förblir en klassiker. aNDers luNDQuisT


musikrecensioner

vad hände sen? JaG Tror Han HeTTe THoMas. Han

hade en svart lång rock, luggen i ögonen, tejpade glasögon och var blekare än en britt. Längst bak i bussen halvlåg han när vi andra ordentligt satt två och två, sida vid sida. Thomas var bussens rebell. Det var han som gett chauffören den tummade kassetten med Unknown Pleasures.

rock´n´soul

befogad kaxighet

i höst kommer de

goodlooking trash classic albums Tales From The golden Years Tom Petty & The Heartbrea[Peace & Love Artists] kers: Damn The Torpedoes

blue man group The complex Tour - live

cd: I Running Springs, USA, huserar skivetiketten Peace & Love Records. ”Peace and Love Records is a label searching for bands mostly around the punk/crust/grindcore area, but willing to expand. We stand for peace, love, and equality”. I Sverige finns Peace & Love Artists och har, mer än namnet och verksamheten i musikens tjänst, inget med sin amerikanska namne att göra. Borlängebaserat är detta skivbolag och agentur som mitt i lågkonjunkturen ger sig in i en tuff bransch. Förhoppningsvis kan man flyga med Fenix ur askan och in i en ny framtida musikalisk eld.

dvd: Ni kanske såg dem stjäla showen i Melodifestivalens delfinal från Göteborg: de tre männen som inte sa något, men var väldigt blå. Blue Man Group-showen är en långkörare på teater- och musikalscener i New York, London, Berlin, Las Vegas och Tokyo. Den 8 september sker äntligen den svenska premiären, på Göta Lejon i Stockholm (där den svenska moderniseringen av Grease går just nu). Showen är ingen musikal. De tre männen (som förstås är fler än tre, eftersom showen går samtidigt i många länder) säger inget, men är ändå rätt uttrycksfulla. Showen är en multimediaföreställning med inslag av humor, musik (ett liveband med mycket slagverk) och samtidssatir. Stänkande färg, storbildsskärmar, hemmagjorda instrument, dofter och delaktighet från publikens sida är några av ingredienserna. Samt toalettpapper (!). Denna DVD är konsertversionen, med musiken från showen och andra låtar. Här finns originallåtar men också suggestiva versioner av Donna Summers I Feel Love och The Whos Baba O’Riley. Här finns också fyra musikvideor. DVD:n släpptes ursprungligen för några år sedan, men ni kan räkna med att den återutges i Sverige i samband med showen. Gå in på bluemangroup.se om du vill läsa mer om föreställningen.

[warner Music]

[Platground Music]

NÖJesMix koMMeNTerar:

Goodlooking Trash ser väldigt bra ut och de är en av tre artister P&L Artists inledningsvis satsar på. Såväl medlemmarnas utstrålning som hela det grafiska arbetet på plattan är tilltalande. På debutalbumet bevisar bandet från Borlänge att det går att skapa autentisk musik även 2010. Skön rock med attityd som inte känns sökt. Vissa andra band från Dalarna som spelar ösig rock kan kännas krystat kaxiga – inga nämnda, inga glömda. Detta gäller inte Goodlooking Trash. På debutplattan presenteras enkla rocklåtar som är fyndigt arrangerade med pigga drivande gitarrslingor, ett synkat komp och sångarens, Jonas Heds, naivistiska prestation helt utan manér. Sympatiskt med vässad egg. Bandet blir en succé vid årets festival!

spår som sätter sig direkt:

Ten feet - tårdrypande ballad i searched for Gold - umpa-umpa-rock

dvd: Vad har Dave Grohl och Per Gessle

gemensamt? Jo, de har älskat Tom Pettys musik i över 30 år. I dag känns det som om alla är fans av Petty. Men en har varit det hela tiden: Han själv. ”Vad bra du sjunger” säger hans kollega Mike Campbell när de i denna dokumentär lyssnar på en gammal inspelning från 1974. ”Ja, jag var alltid bra” svarar Petty, som om det var den självklaraste sak i världen. Lyckligtvis finns det fog för hans kaxighet. Denna dokumentär fokuserar på historien bakom deras tredje album, Damn The Torpedoes, från 1979. Deras mix av The Byrds ringande gitarrsound, Rolling Stones nonchalanta ”swagger” och Pettys nästan undermedvetna poetiska ådra har aldrig funkat bättre än där. Med låtar som Don’t Do Me Like That, Refugee och Here Comes My Girl fick de enorma hits. Trots att de regelbundet drabbats av dramatiska motgångar (skivbolagsstämningar, heroinoch alkoholmissbruk, dödsfall, mordbrand) har de aldrig gett upp. Deras musik är på ytan inte så märkvärdig, den är liksom ”mitt emellan” allt: inte mjuk, inte hård, inte riffig och inte så melodisk. Men de har ett eget sound, låtarna känns som om de alltid funnits där och man tröttnar inte på dem. Det måste betyda något. När Tom Petty tilläts sälla sig till Bob Dylan, Jeff Lynne, George Harrison och Roy Orbison som medlem i Travelling Wilburys i slutet av 80-talet så undrade många vad ”ynglingen” gjorde där, bland legenderna. I höst fyller Tom Petty 60 år och är själv en legend. Tittar du på denna DVD förstår du varför.

eGenTliGen vill THoMas inte åka på språkresa; egentligen ville han bara komma till Joy Divisions hemland. – Självmord är det enda rätta, sa han lika dystert som Ian Curtis sång. Fem år innan denna bussresa hade Curtis hängt sig då Joy Divisions USA-turné precis skulle inledas. En turné som troligen hade fört de brittiska postpunkarna högre upp på musikhistoriens piedestal. Nu är förvisso en mystik förknippad med bandet, men det är framför allt det dystra kolsvarta suicidala utropstecknet som gör deras eftermäle allt annat än sympatiskt. – Joy Division, sa Thomas med tomt klingande röst kraftfullt Linköpingsdialektalt. Ian Curtis liksom … JaG uMGicks aldriG med Thomas i England och vet inte vad som hände honom i resten av hans liv. Kanske hängde han sig kvar vid Curtis minne och gick samma väg. Det kändes så under den där bussresan genom ett soligt Europa. Musiken var inte prioritet ett i Thomas dyrkan av de svartrockiga britterna. Inte heller lyriken. Det var självmordet som var poängen. deTTa skedde i MiTTen av 80-talet. Då

neonfärgerna dominerade och U2:s arenarock växte sig stark. För Thomas var allting mörkt och hopplöst. På radion i bussen spelades Kajagoogoos Too Shy.

aNDers luNDQuisT

aNDers luNDQuisT

FreDrik b NilssoN

FreDrik b NilssoN NoJesMix.coM/bloggar/Musik

5 fråGor

till goodlooking Trash Hur känns deT aTT få släppa en fysisk skiva deT diGiTala årTiondeT 2010?

– Det känns riktigt bra. En fysisk skiva är enligt oss alltid ovärderligt. Ett digitalt släpp kommer aldrig att kunna ersätta känslan av att hålla i ett fysiskt exemplar utav ett album. Vi tror att detta tänk kommer att komma tillbaka mer och mer bland folk generellt sett. Vi är övertygade om att man kommer att sakna känslan att hålla i ett konvolut, bläddra bland texter och bilder. Kanske är vi helt ute och cyklar, men vi vill absolut ha något fysiskt att hålla i, i framtiden. vilka förvänTninGar Har ni på plaTTan – varT ska den Ta er, veM ska lyss-

na, veM koMMer aTT Gilla den?

– Skivan är ju helt enkelt ett verktyg som ska hjälpa oss att visa mer vilka vi är och vad vi står för. Vi hoppas ju framförallt att den skall ta oss framåt liksom. Att vi kommer ut till en bredare publik, både i Sverige men även utanför våra gränser. ALLA ska lyssna, och det tror vi verkligen att alla kan. Tales From the Golden Years är verkligen ett album som kan och kommer täcka av en bred publik. Vi tror verkligen att många kommer att gilla den. Kalle som är sex år liksom Gerd som är 71 år kommer att hitta guldkorn i denna skiva. Med Tanke på skivbolaGeT bakoM albuMeT: vilken särsTällninG koMMer ni aTT få på åreTs p&l-fesTival?

– Ja, det blir ju ett sjukt stort gage, den största scenen, you name it. Nej, men skämt åsido. Vi har absolut ingen speciell särställ-

skulle ni vilJa spela på?

– Vi är ett band som tror på solidaritet, broderskap, jämlikhet, rättvisa och frihet. Den valvaka som delar de värderingarna med oss, dit kommer vi mer än gärna och spelar till fingrarna blöder.

ning därifrån förutom att vi kommer att spela på festivalen vilket är en ovärderlig sak i sig. Att få spela på Sveriges största festival är ju få förunnat. Men P&L Artists har ju i sig inget att göra med själva festivalen på så sätt. Sedan är det ju självklart att bolaget kommer att kunna dra nytta av det stora kontaktnät festivalen byggt upp under deras enorma arbete de senaste tio åren. Så det är ju guld värt givetvis. deT är val i HösT: vilken valvaka

THåsTröM sJönG rock’n’roll död. koMMenTera!

är

– Vi säger som Neil Young: ”Rock’n’roll will never die”. Inte så länge det finns människor som gör något med själ och hjärta. Så länge man verkligen tror på något och kör sin grej fullt ut så kommer rock’n’rollen aldrig att dö. Däremot så har den kanske och kommer även att ändra uttrycksform. Sedan har många även utnyttjat begreppet och innebörden av rock’n’roll, att sex drugs and rock’n’roll skulle vara hela grejen liksom. Det är inte det som är rock’n’roll för oss. För oss är det hjärta och själ.

17


motor

äntligen hojsäsong!

bmW F800r 2010 Smidig och lättkörd sTreeTfiGHTer med en parallelltwin på 798 kubik som ger 87 hästkrafter. Har ABS som standard. Torrvikt 177 kg. Pris från 84 900:-

Temperaturen stiger och gatorna sopas – efter en lång väntan är årets hojsäsong äntligen här! Tidigare år har jag själv stått dreglande vid trottoarkanten när de första hojarna susat förbi, i år är det jag själv som sitter bakom styret. Förra sommaren uppfyllde jag efter 16 års längtan drömmen om egen hoj och körkort – här kommer mina tips till dig som också beslutat dig för att sluta drömma och börja agera. av: aNNa uTTerberg

då var det dags! HoJ försT – körkorT sen! Inget moti-

verar mer än en motorcykel som står i garaget och bara väntar på att få användas. Har du dessutom någon i din bekantskap som du kan övningsköra med privat kan du spara mycket pengar på dyra körskolelektioner. Strunta dock inte helt i att köra med körskola, där får du många ovärdeliga tips och trix som underlättar för dig den dag du ska köra upp. Fixa riskutbildning och skriv teoriprov tidigt så att du snabbt kan boka en uppkörningstid. Ju närmre sommaren vi kommer desto svårare blir det att få en tid. Nöt mycket lågfartsbana och träna inbromsningar. Köp koner på Stadium och ställ upp på lämplig plats, ett ännu billigare alternativ är att fylla petflaskor med vatten. På www20.vv.se/vvfs/pdf/2008nr164.pdf hittar du utförlig information om körprovet. På körkortsportalen.se hittar du all info du behöver och hur du går tillväga med körkortstillstånd etc. när deT Gäller val av MoTorcykel

kan det vara bra att fundera över vilken typ av körning du ska ägna dig åt. Ska du använda hojen från och till jobbet, eller kanske köra många längre sträckor i ett svep? Då

18

kanske en touringhoj med hög vindavvisade kåpa och upprätt körställning passar bäst. Vill du ha en lattjo hoj att köra med på kurviga vägar och som också funkar på grus? Köp en motard. Är det fart och effekt som lockar, och mycket bankörningar? Då ska du förslagsvis införskaffa en renodlad sporthoj som du köper ett extra set kåpor till och även utrustar med krashpuckar. Är du lite ambivalent och inte riktigt vet vilken typ

Nu närmre sommaren vi kommer desto svårare blir det att få en uppkörningstid. av körning du kommer ägna dig åt (som var fallet med mig) kan en streetfighter passa. Tänk på: Även om det kan vara lockande att införskaffa den sprillans nya drömhojen direkt kan det var ganska smart att börja med en något äldre, billigare hoj, och sedan byta upp sig när man börjat känna sig säker på sin körning. Är man nybörjare är det lätt hänt att man lägger hojen (hände mig två

gånger). Har du möjlighet att välja så köp en hoj med ABS. Många motorcyklister går i backen för att de låst hjulen vid en snabb in-

Många motorcyklister går i backen för att de låst hjulen vid en snabb inbromsning.

vägen till mc-körkort: körkortstillstånd riskutbildning Teoriprov kunskapsprov

bromsning. ABS kostar lite extra men det är pengar som kan rädda ditt liv. Dessutom får du igen pengarna den dag du säljer hojen. Innan du skriver kontrakt är det också viktigt att du kollar upp försäkringspremien på den motorcykel du tittat på. Generellt är det dyrt att som till exempel ung kille att äga en nyare sporthoj, i synnerhet om vi snackar 1000 kubik eller mer. Vad du än gör, fuska inte med försäkringen genom att skriva hojen på någon familjemedlem för att få en billigare försäkring. Inte nog med att du genom att skenförsäkra begår en straffbar gärning, du förstör också för dina hojpolare genom att med ett sånt beteende få försäkringspremier att skjuta i höjden. Dessutom blir du


motor ducati hypermotard 796 2010 Italiensk MoTard som inspirerar till lek och bus. 2-cylindrig fyrtaktare. L-twin på 796 kubik och 81 hästar. Torrvikt 177 kg. Pris från 99 990:-

riskutbildning För mc Sedan den 1 november 2009 måste alla som ska ta körkort för motorcykel genomgå en riskutbildning i två delar, den första delen är teoretisk medan den andra består av praktiska övningar som kurvtagning och inbromsning. Lovéns Trafikskola i Sandviken är den enda trafikskolan i Gästrikland med lärare som utbildats i den nya riskutbildningen, och därmed också den enda trafikskola som kan erbjuda både den teoretiska och praktiska delen. Ansans och YA Trafikskola erbjuder teori och övningskörning som tidigare, på Gävle Bilskola kan du genomföra teoridelen i riskutbildningen men inte övningsköra.

riskutbildning: Den obligatoriska utbildningen är specifikt inriktad på motorcykel och omfattar två delar: • Del 1 handlar om alkohol, andra droger, trötthet samt faktorer och beteenden som medför ökade risker. • Del 2 handlar om hastighet, säkerhet och körning under särskilda förhållanden.

suZuki gsX-r 750 2010 En kompakt supersporTHoJ med samma chassimått som Suzukis 600-kubikare. Perfekt för dig som vill köra mycket bana. Fyrcylindrig fyrtaktare på 155 hk. Torrvikt 163 kg. Pris från 152 900:-

När du gör ditt kunskapsprov och körprov för behörighet A1 (lätt motorcykel) och A måste du ha gjort riskutbildningens båda delar. KÄLLA: TRANSPORTSTYRELSEN

ersättningslös om du råkar ut för en olycka och det uppdagas att du fuskat.

Nyare skinnställ har inbyggda skydd för axlar, armbågar och knän. Passform är A och O! sMc (sveriGes MoTorcyklisTer) an-

ordnar broms- och kurvtagningskurser över hela Sverige, här i Gävle håller man till på gokartbanan i Rörberg. Kurserna är supernyttiga då man på bana får lära sig att hantera sin hoj på ett sätt som är omöjligt att säkert tillämpa i trafiken. Kurserna är uppdelade i olika grupper beroende på hur pass erfaren och duktig man är som förare. Grön grupp är långsam, blå medel och röd snabb. Kurserna kallas KNIX och datum för när de anordnas finns på SMC Gävleborgs hemsida. Viktigt! Kolla vad ditt försäkringsbolag och ditt avtal säger om bankörning, det är inte alla försäkringsbolag som erbjuder försäkringar som täcker en olycka som skett på en bana.

oM Man snålaT liTe i valeT av sin för-

sta hoj ska man inte göra detsamma med sin utrustning. Investera i ordentliga skyddskläder som håller måttet och som har godkänd EU-märkning. Skinnställ är fortfarande de ställ som skyddar bäst, du behöver också hjälm, stövlar, handskar och ryggskydd. Nyare skinnställ har inbyggda skydd för axlar, armbågar och knän. Passform är A och O!

sen då? när du TaGiT diTT körkorT är det inte helt ovanligt att det växer ut små horn i pannan, för helt klart är ett av nöjena med att köra hoj acceleration och fart. Tänk på att köra med insidan, eller som en numera bortgången hojprofil sa ”Think fast, think a-head”. Till en motorcyklist största fiender

hör naturligtvis den utsatthet man har när man relativt oskyddad färdas i trafiken, men även rullgrus, potthål och framförallt – andra trafikanter. Många mc-olyckor orsakas av vänstersvängande bilister som inte ser den mötande motorcyklisten, alternativt felbedömer dennes hastighet. Ett bra motto när man kör hoj är att utgå från att man är osynlig. Som hojåkare måste du inte bara tänka för dig själv utan även för dina medtrafikanters räkning. Om du ska ut och åka hoj ensam, tala om för någon var du ska åka. Har du ont om hojpolare finns många forum för motorcyklister, Sveriges största är sporthoj.com där varje län har egna forum där trådar om samåkning läggs ut. På forumet kan du också få hjälp med det mesta vad gäller hojar.

annat: Se över och serva hojen inför säsongen. Har du ont om stålar i kassan så prioritera följande: • Oljebyte samt nytt filter • Bromsbelägg • Kolla däcken, är mönsterdjupet tillräckligt? • Kedjan, kolla så att den är välsmord och rätt spänd

vi ses på väGarna!

19


20


intervju

Leave your troubles outside!

Gävles nya nöjespalats bjuder dig att fly vardagen

Maxim har på kort tid etablerat sig som en konsertarena att räkna med. Det senaste året har band om TSOOL, U.D.O och Deathstars stått på scenen i den forna tågstationen. Konsertarrangörerna kommer från vitt skilda bakgrunder men en brinnande passion för events utöver det vanliga förenar dem. Nöjesmix har träffat männen bakom Maxim. Text: Anna Utterberg foto: Frank Julin

K

anske måste man komma ut-

socknes för att våga i en stad känd för att ha en svårflörtad konsertpublik. Kanske tidigare arrangörer satsat på fel kort. Oavsett så har den forna tågstationen Maxim på en kort tid skapat sig ett väldigt gott rykte som konsertarena och festlokal. U.D.O tyckte att Maxim var en av de tre bästa rockscenerna de spelat på. Ebbot i Soundtrack of our Lifes köpte sig en symbolisk andel i Maxim bara för att han gillade lokalen så mycket. Och publiken strömmar till lapp, på dörren om fullsatt har inte hört till ovanligheterna.

– Jag har inom min karriär rest och sett många olika arenor och ställen, upplevt mycket som vi vill återskapa här på Maxim, säger Jacob. Vi vill att människor ska upptäcka att cirkus är mer än Cirkus Scott och barncirkus.

Vi vill att människor ska upptäcka att cirkus är mer än Cirkus Scott och barncirkus.

I många år har det surrats i stan om att

man borde göra något i Maxim, med Maxim. Det blev Max och Jacob som vågade. Max, som med sitt eventbolag med jämna mellanrum anordnade privata tillställningar på Maxim, blev tipsad om att Jacob kunde tillhandahålla den rigg som några cirkuselever behövde för att kunna framföra ett nummer

Maxim ska bli en plats där underhållning ryms, såväl musik som teater och cirkus. under en middag där eleverna både skulle servera och uppträda. Jacob ryckte med kort varsel ut och insåg, när han väl satte sin fot på Maxim, att det här var lokalen han letat efter. Efter år av turnerande som soloartist i akrobatik med uppträdanden på ställen som den Kungliga Operan i Danmark hade han äntligen en lokal inom räckhåll från sin gård i Stråtjära. – Jag såg en potential att göra något stort och när jag träffade Max för första gången insåg jag att vi var på samma plan, berättar Jacob. De första veckorna efter att vi hade setts satt vi i timtal i telefonen och diskuterade hur man skulle kunna förvandla Maxim till ett levande nöjescentrum. Vi kommer från väldig olika bakgrunder, jag som cirkusartist och Max som universitetsadjunkt, men vi ville åt samma håll. Nu är det Jacob som styr och ställer i den dagliga verksamheten. – Vi anser att platsen är oberoende om man vill göra bra grejer, det är inte bara i de större städerna det fungerar, fortsätter Max.

des som sporthall men som ursprungligen är en vänthall. Det välvda taket bestående av dekorerade träkassetter med relief vittnar om den tidens arkitektur. På väggarna sitter fortfarande dricksfontäner inbyggda men som sedan länge slutat fungera. Att lokalen besitter något speciellt är både Max och Jacob överens om. – Det känns som om man har ett ansvar mot lokalen, något som förpliktar, säger Max. Alla som varit här vill tillbaka och nu är det upp till oss att förvalta lokalen men samtidigt välja ut att fylla den med saker som vi gillar. – Förhoppningen är att gammal som ung,

transexuell som toppolitiker ska känna sig välkommen, här är alla lika mycket värde, menar Jacob.

Namn: Jacob Westin Ålder: 34 år Bakgrund: Studerat på den franska och

Namn: Max Stenlund Ålder: 43 år Bakgrund: Universitetsadjunkt, lärare i

den kanadensiska cirkusskolan, var med och startade Cirkus Cirkör, turnerat som soloartist inom akrobatik Bor: Stråtjära Familj: Sambo, två barn Äter: Ofta och mycket Dricker: Kvalitetsöl som Punk Dog Äter middag på: Berlin eller La Cucina i Sthlm Läser: Rockbiogafier Ser på TV: Lost, Kobra, barnprogram Senaste album jag köpte: Adept Drömartist på Maxim: Pearl Jam, Rock´n´roll Cirkus, Ben Harper

pedagogik Bor: Norrsundet Familj: Sambo, tre barn Äter: Hemlagat, gärna asiatiskt Dricker: Kvalitetsvin, helst rött, single malt whisky Lunchar på: Sahflors Skafferi

Närmast på konsertschemat är en livespelning med Mikael Wiehe, därnäst kommer Hoffmaestro & Chraa, Johnossi, Timo Räisänen och Reflex. Under sommarmånaderna tar man semester för att sedan rivstarta hösten med en än så länge hemlig föreställning. – Vi är skyldiga lokalen att göra något bra. Om människor kan komma hit och genom att vara här förflytta sig från verkligheten för en stund, då har vi lyckats, avslutar Max.

Hittills har Maxim främst fungerat som

ett renodlat konsertställe men redan till hösten kommer publiken att bjudas på en fetare blandning av upplevelser. Just upplevelse är nyckelordet från de båda. – I filmen Cabaré möts cabaréns gäster vid ingången av en man som säger ”Leave your troubles outside”, precis så vill vi att det ska vara här, säger Max. Maxim ska bli en plats där underhållning ryms, såväl musik som teater och cirkus. Alla sinnen ska bli tillfredställda här. Lite Moulin Rouge fast i rocktappning! – En oas i verkligheten, det är vad Maxim ska vara, fastslår Jacob. – En smältdegel och samlingspunkt för kultur och nöje, menar Max. Satsningen på lokalen, att förbättra

den, pågår ständigt. I skrivande stund bygger man ett fast PA-system och skissar på hur baren ska se ut. För tillfället är det främst konserter och föreställningar som gäller, men planerna på ett återkommande nattklubb är långt gångna, men det blir inget vanligt nattklubbande. – Vi kommer att ha teman vid de tillfällen vi kör nattklubb, berättar Jacob. Som när vi arrangerade Halloween-festen i höstas. Då var det fejkblod på toaletterna, entrén var smyckad med träd och spindelväv – det ska vara en upplevelse utöver det vanliga, kreativa möten där besökarna blir medverkande. De problem med för höga ljudnivåer som

gjorde att man tvingades att flytta konserter håller på att åtgärdas och något man tagit allvarligt på. – Det ska utåt helst inte höras ett ljud av vad som pågår härinne, menar Max. 600 personer ryms i den stora konsertlokalen som tills för några år sedan nyttja-

Bästa föreställning/konsert jag varit på: Cole Porters i Frankrike

Läser: DN Ser på TV: The Closer Senaste album jag köpte: Adept Drömartist på Maxim: Motörhead un-

plugged Bästa föreställning/konsert jag varit på: Le Abyss de Odyssé på Gävle

Teater. TSOOL på Maxim.

21


Din nya k ti u b d lä k för kille & tjej

Sneaky Steve Mombasa High Stl. 40–45

VÅRNYH ETER FRÅN

Miss Sixty, Swedish Hasbeens, ChillNorway, Replay m fl.

PRIS

Miss Sixty

KLÄNNING 1099 kr

799 kr

Swedish Hasbeens

SKOR 1695 kr

Since 1971

TEL 18 92 97. ÖPPET VARD 10–19 LÖRD 10–17 SÖND 12–16

Fashion store. BERGGRENSKA GÅRDEN. 026-18 10 80. Tis–Tors 11-18. Fre 11-17. Lör 10-14.

Biljetter och upplysningar Kansli 026- 272721 www.bangen.nu

Kylskåpskaraff med 2 dricksglas Eva Solo. Ord. 529:-

399:-

Droppfri karaff Eva Solo. 1 liter. Ord. 399:-

tycker om dig.

299:-

Open Mind Vase Kosta Boda. Höjd 25 cm. Ord. 2.500:-

1.249:Ljusstake Swing Georg Jensen. Ord. 719:-

399:Välkommen till vår kundklubb! Vill du få inbjudningar, specialerbjudanden och förtur till utförsäljningar från oss är det bara att komma in i butiken så hjälper vi dig att fylla i din anmälan.

22

Gävle: Drottninggatan 16 | 026-66 11 22 Gävle: Flanörhuset | 026-10 18 50 Valbo: Köpcentrum | 026-13 24 24

www.cervera.se


inredning

Hunter gummistövlar från divas boning, 1095:-

fåtölj fridö från ikea, 899:-

Trädgårdsverktyg och handskar från åhlens, 195:- respektiv 25:-

lykta Garden från indiska, 199:- (i butik v.19)

vårkänslor När vårsolens strålar äntligen börjat värma är det dags att förflytta oss utomhus. Vi tipsar om prylarna som fräschar upp balkongen eller den nysnickrade uteplatsen och redskapen som gör trädgårdspysslet lite roligare. av: aNNa uTTerberg

staty Madonna 1.2 m hög från Madame nyberg, 3500:-

plastmatta pappelina från designforum, pris från 840:-

balkongset vilma från åhlens, bord 499:-, stol 350:-

lykta Japan från village, 189:stolsdyna från indiska, 129:-

krukväxt lavendel från ikea, 89:zinkkruka Hede från village, 79:-

solig ljuscellsslinga från ikea, 199:-

23


VÅR LUNCHTEATER SUCCÉ TILLBAKA! KONTRABASEN En komedi som byter tonart

Tomas Lindström har gjort succé med Patrick Süskinds ”KONTRABASEN”. Efter en hyllad premiär i Jönköping har publik och recensenter runt om i landet fascinerats av hans imponerande gestaltning av pjäsen. 23 APRIL KL.12

Gävle Teater

Arr: Gävle Teaterförening

Torsd 29 april kl 19 En rasande färd fylld av humor, leda och energi!

Höjer spelar Allan

med Mats Höjer & Sölve Olofsson. Allan Edwalls låtar går som en röd tråd genom ett Sverige som förändras i takt med att hans visor om oss och vår ömklighet växer. Vart är vi på väg och med vem? 29 APRIL KL.12 Lunchteatern ges på Folkteatern, N.Rådmansgatan 23 Pris inkl.soppa och kaffe med kaka 100 kr

SIGNALFEL

av och med

HAMADI KHEMIRI

Khemiri tar publiken som gisslan och sköter all teknik själv i en snabbt och ungt berättad föreställning

RABOTA

Tisd 4 maj kl 19 Koreografi

Martin Forsberg Dansverk för fyra ryska dansare och fyra ryska tanter, så kallade babushkor

Scenkonst

i förändring

Scenkonsten och den nya tekniken. Möt skådespelaren Cecilia Nilsson och Gunno Sandhal från Folkets Hus och parkers digitala satsning. Ett samtal om scenkonst och den nya teknikens möjligheter. Moderator Gunilla Kindstrand. 26 MAJ KL.18.30 på Folkteatern, fri entré, fika till försäljning. I samarbete med Länsteaterföreningen/Riksteatern Gävleborg

BILJETT@GAVLEFOLKTEATER.SE 020-24 34 44 WWW.GAVLEFOLKTEATER.SE

Dansintroduktion kl 18.15 www.gavleteater.se

BILJETTER Gävle Teater må-to kl 12-14, 16-18 samt två tim. före förest. 026-10 21 00 Konserthuset 026-17 29 00, Flanör Depeschen 026-18 10 11

www.ticnet.se 077-170 70 70

Välkommen till Gävles nya mötesplats På O’Learys följer du ditt favoritlag i Elitserien och Allsvenskan. Men till oss kommer du också för en skön afterwork, eller för en trivsam utekväll tillsammans med dina vänner. Vi bjuder dessutom alltid in till för- och efterfest när det arrangeras trevliga tillställningar i och runt Gävle.

Välkommen till O’Learys premiärhelg, med start 28 april! Drottningg. 6, Gävle

Foto: Christer Norin Drottningg. 6, Gävle

www.olearys.se/gavle 026-124200

24


kultur

en Flinck afton

vänliga vykort

den 6 MaJ koMMer sveriGes bäsTa och mesta estradör Thorsten Flinck till Spegeln

för nåGra veckor sedan, den 7 april närmare bestämt, var det vernissage och invigning

och framför en konsert tillsammans med gitarristen Kenny Håkansson. 2005 kom skivan Vildvuxna rosor, och till hösten kommer uppföljaren. En än så länge hemlig singel kommer att spelas upp inför publiken på denna föreställning. THorsTen är född i april 1961 och utexaminerades från Teaterhögskolan i Stockholm 1984. Genombrottet kom i och med tv-serien Goltuppen, skriven av Leif GW Persson, och året var 1991. Sedan dess har Thorsten bland annat arbetat både som skådespelare och regissör vid Dramaten, medverkat i ett otal tvserier och filmer, och startat ett rockband, Flincka Fingrar. I år har Thorsten spelat in Strindbergs tragedi Fadren för TV4, en föreställning som han både regisserar och spelar huvudrollen i. Han spelar även alla roller i Hjalmar Söderberg-pjäsen Gertrud, omgjord till monolog, på Gröna Lundteatern i Stockholm. Premiär för denna är det den 4 september.

Dansens Dag den 29 april koMMer deT att svänga på flera håll och kanter i Gästrikland då dagen är utsedd till Dansens dag. Årets tema i Gävle är Isadora Duncan, en amerikansk dansös som räknas som en av den moderna dansens stora pionjärer. Hon föddes i San Fransisco 1877 och dog i makaber olycka i Nice 1927 då hennes långa fransade sjal trasslade in sig i ekrarna på en sportcabriolet. Under dansens dag kommer bland annat en föreställning samt en workshop äga rum på Silvanum. Original repertoary för barn och gruppen Isadorables uppträder under ledning av Kathleen Quinlan. Isadora Duncan-dans blir det även i Heliga Trefaldighetskyrkan strax efter lunch. Elever från Vasaskolans danslinje kommer också att finnas att beskåda i det offentliga rummet, mitt på torget skulle jag gissa på, på väl valda klockslag under dagen.

av utställningen Med Vänlig Hälsning, som har tema vykort. Utställningen finns att skåda på länsmuseet och innehåller ett urval av närmare 1000 vykort som museet har i sina samlingar. Vykorten kommer från hela länet och är en blandning av de första fotografiska vykorten från 1900-talets början, till dagens mer avancerade kort. Vi började skicka vykort mycket tidigt, redan 1903 noterades att svenskarna skickade över 48 miljoner vykort. Inte illa pinkat. Idag är det nog tyvärr vanligare att man samlar på de små arken än att skicka dem. Ett vykort kan ge så mycket glädje, tänk på det! Den 27 april äger en kulturlunch rum på länsmuseet om just den här utställningen. Mer information hittar du på länsmuseets hemsida.

upp på trampolinen!

signalfel förra våren var jag och såg en helt fantastiskt föreställning på Gävle Teater, där huvudpersonen totalt satte mig i trans. Föreställningen hette Fem gånger Gud, och huvudpersons namn var Hamadi Khemiri (brorsa till Jonas Hassen Khemiri, som skrev just Fem gånger Gud ). Hamadi står nu åter på Gävle Teaters scen med sin alldeles egna föreställning Signalfel. Datumet är 29 april och pjäsen är en serie nedslag i fem olika människors inre vardag. Hamadi spelar ensam alla dessa fem personer och med sina blixtsnabba rollbyten tar han historien framåt, fängslande. På scenen utspelar sig en monolog som tar oss med genom förutfattade meningar och missförstånd, med ett gisslandrama som förgrund och vi reser genom skolsalar, kontor och teater.

SPOTLIGHT ställning för vårt tredje år på Konstskolan i Gävle. Vi har under de här tre åren haft så gott som daglig kontakt med varandra, både under kurser och i det egna arbetet. Utställningen kommer ju självklart fungera som ett avslut på något vi delat, men också en början på vad som komma skall. Med allt vad det nu kan innebära.

fredaGen den 21 MaJ är det vernissage för en utställning på Konscentrum signerad elever från Gävles Konstskola. Närmare 20 elever är det som i sommar avslutar sina studier på Konstskolans och detta är elevernas slututställning. Utställningens titel är Trampolin, ett namn som läraren Marie Lindgren tillsammans med Konstcentrums Hanna Landström, kokat ihop. – Det kan anspela på det hopp (språngbräda) eleverna gör nu när de avslutar sina två år på skolan med en utställning, berättar Hanna. En början på något nytt, kan tänkas. Jonas Westlund, en av de medverkande konstnärerna lugnar oss: – Jag kan med 99% säkerhet säga att det INTE kommer krylla av trampolinmålningar, utan folk har under sitt andra år i regel hittat sin eget ”språk”, och arbetar fritt utifrån detta. Vilka verk som kommer med är ännu

från. Sedan fortsätter det hela på ungefär samma sätt tills det förhoppningsvis blivit ett konstverk av alltsammans. Har du nåGon relaTion Till sandviken?

– Nej, inte egentligen, men jag har ställt ut på två av Konsthallens årliga teckningsutställningar, senast nu i början av året.

Har uTsTällninGen nåGoT TeMa?

– Nej. Vi har valt att inte ha det utan istället tillåtit oss själva och varandra att använda utställningen som ett sätt att fortsätta att utveckla våra separata konstnärskap. vad koMMer du sJälv aTT visa?

konstelever på konsthallen den 8 MaJ är deT vernissaGe för en

utställning signerad tre tredjeårselever på Konstskolan här i Gävle. Utställningen tar plats på Konsthallen i Sandviken och pågår till 23 maj. Eleverna finns på plats under vernissagen samt lite då och då under utställningsperioden. Jag tog mig ett snack med en av konststudenterna, Samuel Åhlman, för att få veta mer. – Det är alltså jag, Samuel Åhlman, Björn Ekqvist och Rigmor Söderström som ställer ut och detta är vår slutut-

– Jag kommer att visa måleri och teckning som är de områden jag jobbat allra mest med under alla tre åren på skolan. Motiven och idéerna är ganska spridda från verk till verk, men med en utgångspunkt i måleriet som teknik, som knyter dem samman och skapar en typ av dialog verken emellan. De motiv jag väljer är ofta utsnitt som sätts samman till en bild som på sätt och vis skriver sin egen berättelse under arbetets gång. Ofta finns min vardag och de platser jag befinner mig på med.

Hur ser du på fraMTiden? vad Händer efTer konsTskolan?

– Inom den närmaste framtiden kommer jag vara sysselsatt sommaren ut med ett antal projekt, bland annat ett utsmyckningsverk och åtminstone en utställning. Till hösten har jag sökt lite olika skolor, men där har jag inte fått svar än. Tanken är i alla fall att jag på något vis ska fortsätta rita och måla.

inte helt bestämt, men det kommer vara av varierande tekniker, uppskattningsvis en hel del skulptur, filmprojiceringar, teckning, måleri, kollage och liknande om man ska våga vara lite mer specifik men samtidigt generell, fortsätter Jonas. varför ska vi se er uTsTällninG?

– Jo, det ska jag berätta! En bra anledning att komma och titta är för att njuta av bredden som kan komma ur en kvalitativ förberedande konstskola. Det blir varierat och mycket bra, där man med största sannolikhet kommer att hitta något man uppskattar. vernissaGe allTså på kvällen den 21

maj, en förhoppningsvis ljum vårkväll, med efterföljande vernissagefest. Lokalen för denna fest är i dagsläget inte spikad så håll utkik på min blogg på Nöjesmix hemsida för vidare information.

i maj så ... ... hoppas jag att jag har ett finT Jobb. Ge mig?! ... spenderar jag så mycket tid jag bara kan uToMHus. ... går vi på bröllop, 50-årskalas och 50-årig bröllopsdagskalas. Tre olika alltså. ... hänger jag på rolfcarlWerners utställning på länsmuseet. Mer om det i nästa nummer! ... köper jag ett par sprinGskor och ger mig ut och ... eh, går. Sakta. ... spenderar jag alldeles för mycket pengar på färska Juicer och glass. ... längtar jag till soMMaren.

vad inspirerar diG?

– Inspiration är en av de saker som kan vara svårt att beskriva. Men det som sätter igång själva idé-processen brukar vara en blandning av saker jag sett, hört, läst eller känt. Sedan får det blandas i huvudet med alla tidigare intryck som göms där och förhoppningsvis dyker det upp en titel att börja uti-

vill du se Mer av saMuels tidigare

verk så hänvisar jag till hans hemsida – www.lovetoburn.net

caMilla NoriN NoJesMix.coM/bloggar/kulTur

25


Kom i form till

sommaren

Vi är en specialistklinik i centrala Gävle som utför estetiska skönhetsbehandlingar. Hos oss möter du läkare och sjuksköterskor som tar hand om dig.

– Vi hjälper dig!

Här finns gympark, fitnesspass, rådgivning och barnpassningsmöjligheter. Bli medlem och träffa en hälsopedagog för invägning, mätning, konditionstest, målbild och tips. Vi finns som stöd genom hela din träningstid!

Du är värd det bästa. Vi erbjuder  Fylligare läppar med Restylane och Juvederm  Behandling av rynkor och linjer  Peelingbehandling för acne, acneärr, hudföryngring, solskadad hud och pigmentfläckar

20%

PÅ ALLA GYMKORT hela sommaren!

Prova-påträning GYM & PASS

30 min EXPRESSTRÄNING

 Bröstförstoring med Macrolane  Botoxbehandling  Behandling av ytliga blodkärl på benen

Välkommen till en kostnadsfri konsultation. Petra Rosengren

Leg sjuksköterska. Estetisk medicin

-Varvar styrka, kondition & smidighet

Träna från

13 kr

om dagen!

Hattmakargatan 5. Gävle. 026-200 80 19. Må-To 07-21. Fr 07-18. Lö-Sö 8-14. www.rosagym.se

EN NORMAL TONÅRING

FÖR DIN PERSONLIGA SKÖNHET

www.vendelakliniken.se | Nygatan 28 | Tel 076-631 80 08

299:-

450:-

399:-

450:-

550:-

399:-

TRÖTTNAR PÅ SINA SKOR EFTER 22 DAGAR MEN FÅR TJATA I 33 DYGN FÖR ATT FÅ PENGAR TILL NYA

SANDVIKEN

026-25 33 84

VALBO KÖPCENTRUM

026-13 24 20

26


bokrecensioner

BIOGRAFI

DECKARE

ROMAN

POCKET

inte tillräckligt privat

slumpen avgör

roande galenskap

om kvinnan i kulissen

prinsessan Johan T Lindwall

vyssan lull carin gerhardsen

mäktig tussilago Maja lundgren

presidentens hustru curtis sittenfeld [Månpocket]

en bioGrafi oM Kronprinsessan Victoria, kan det va’ nå’t? Ja, om man vill uppdatera sig på Victorias liv inför det stundande bröllopet kan det vara det. Om man vill veta allt om personen Victoria är det inte det. När jag först såg titeln Victoria – prinsessan privat tänkte jag privat som i ”vill absolut inte låta någon utomstående få veta något om mig”, men när jag tänkt till ett par sekunder insåg jag att författaren vill berätta hur Victoria är privat. Efter att jag läst boken tycker jag att min första ingivelse ligger närmare sanningen. För man får inte veta något nytt och intressant om personen bakom prinsesstiteln, även om hovreportern Johan T Lindwall försöker få läsaren att tro det genom att dramatisera potentiella händelser i hennes liv. Inte heller hjälper det att han berättar att han står prinsessan så nära att till och med Daniel Westling blinkar till honom i samförstånd. Okej, lite ”bakom rubrikerna”information ges, men inte mer än att man blir besviken att det inte är mer. Men som sammanfattning av ett prinsessliv med dyslexi, anorexi och kärleken till en helt vanlig kille fungerar den väl. Den ger också en bild av hur kungen varit sträng och krävt att hans tronarvinge håller på traditionerna, vilket ju kan vara intressant att veta. Dessvärre lyckas Lindwall inte med att ge intrycket av sig själv som helt trovärdig och därför blir hans bok inte heller det.

JaG får anTa aTT Carin Gerhardsen verkligen vill appellera till läsarens empati när hon chockartat börjar sin deckare med att beskriva hur en mamma och hennes två barn får halsarna avskurna. Jag gör lite efterforskningar som visar att det är lite av författarens signum att berätta om barn som far illa. Inget för den känslige föräldern då kanske. Vyssan lull är den tredje boken i den så kallade Hammarbyserien, där de Stockholmsstationerade poliserna, med Conny Sjöberg i spetsen, utreder brott. Mördarjakten blir spännande, men alltför många lyckliga, eller kanske snarare olyckliga, sammanträffanden gör att Vyssan lull inte blir någon fullträff. Den blir tyvärr lite för otrolig. Men Carin Gerhardsen lyckas bringa mig nyfikenhet för vad som kommer att hända och nyfikenheten håller i sig hela vägen in i mål genom att gåtor och ledtrådar regelbundet vävs in i handlingen. Den mördade trion bor exempelvis i en dyr Södermalmsvåning trots att den filippinskfödda modern är arbetslös städare och att hennes före detta man och barnens far är deprimerad förtidspensionär. En hemlig välgörare tycks alltså finnas. Undan för undan rullar frågorna och svaren på. På plussidan kan också nämnas de lite udda och inte alls stereotypa karaktärerna.

MaJa lundGrens böcker är alltid lite underliga på ett underhållande sätt och därmed alltid läsvärda. I Pompeji ger hon liv åt Romarrikets klottrare och i den omdiskuterade Myggor och tigrar ger hon (alldeles för) mycket av sig själv. I Mäktig Tussilago faller karaktären Oscar Riktelius in i galenskapen. Han är idealist ut i fingerspetsarna. Frun får en bit regnskog i present fast hon helst av allt vill ha guldkant på tillvaron. Han jobbar som personlig assistent helt i linje med sin roll som världsförbättrare och familjeförsörjare, när han inte är hemmapappa förstås. Men under en middagsbjudning med sina vänner blir Oscar galen. Han blir intagen på sjukhus och boken rymmer samtal med en psykiater, kallad Mister Hur Har Vi Det Här Då, som försöker förstå varför galenskapen uppstått. Texten består också av fragment från samtal som ägt rum under middagen samt Oscars indianutklädde granne Lemmys utläggningar om vikten av att bevara svenskheten. I texten förekommer också lyrik, som bekräftar att Oscar inte är vid sina sinnens fulla bruk. På lite drygt 150 sidor – för mig hade de gärna fått vara fler – har författaren lyckats få med en del intressanta och övertygande diskussioner om feminism, samhällsstatus, gott och ont. Jag blir aldrig uttråkad och trots det osammanhängande intrycket av texten växer allt till en helhet och Oscars galenskap blir alltmer förståelig.

curTis siTTenfeld har med En

[Forum]

[ordfront]

caThariNa bergMaN

caThariNa bergMaN

[albert bonniers Förlag]

caThariNa bergMaN

klass för sig och Mannen i mitt liv visat sig vara en

skicklig skildrare av stillsamma, intelligenta och lite tråkiga tjejer som är lätta för läsaren att tycka om. I Presidentens hustru skruvar hon upp volymen genom att skildra en korrekt, anspråkslös och tråkig kvinna som är så oerhört diplomatisk (eller konflikträdd) att hon nästan förlorar sin personlighet, men som man i slutändan ändå kan sympatisera med. Författaren har valt memoarens form där Amerikas First Lady Alice Blackwell själv berättar om sitt liv. Parallellerna till förlagan Laura Bush är många och det är henne jag ser framför mig berätta. Gemensamt för Laura och Alice är förstås också att de är gifta med USA:s president. För Alice innebär det att hon måste leva i en offentlighet hon aldrig eftersträvat; att dölja att hon egentligen är demokrat; att gamla synder uppdagas och sprids på löpsedlarna; att hon på ett sätt måste ge upp sig själv för sin man. Boken är omsorgsfullt skriven och tonen är allvarsam och stillsam, som Alice själv. Men jag kan inte låta bli att sakna de roligare delarna av Alices liv. Hennes collegeår nämns i förbifarten, liksom tiden som nygift. Likväl har jag svårt att lägga ifrån mig boken trots att jag ligger före i recensionsboksläsningsschemat och har en hög med ”vill läsa men inte behöver recensera”-böcker på nattduksbordet. caThariNa bergMaN

Tack till Bokia på Gallerian Nian för böckerna

gängkrig 145 Jens Lapidus & Peter Bergting [Månpocket]

snygg serieroman GänGkriG 145 är min första serieroman.

pockeT

Och det var en ganska angenäm läsupplevelse. Peter Bergting har gjort snygga bilder av Jens Lapidus berättelse om två stridande kriminella gäng i Stockholmsförorten Alby. Men serieboksmediet har sina begränsningar. Dels tar det tid att teckna och dels måste man – antar jag i alla fall – hålla sig på ett mindre antal sidor. Berättelsen kunde ändå varit mer utvecklad och karaktärerna mindre stereotypa och limiterade. Jag har pinsamt nog inte läst någon av Jens Lapidus succé-

romaner, men jag kan tänka mig att han lagt ner mer möda på att utveckla de storyerna. Som startpunkt för Gängkrig 145 blir Jivan, syster till gängmedlemmen Mahmud, våldtagen av medlemmar i det andra gänget. Kriminalinspektör Martin Hägerström förhör Jivan och upptäcker så småningom att våldtäkten kommer utlösa ett gängkrig. Hägerström är ett fullgott exempel på romanens stereotyper. Han är arbetsnarkoman, ensamvarg och frånskild. Naturligtvis har han sina duster med chefen. Och den typen har vi ju sett tidigare. Berättelsen är heller inte den tillräckligt unik för att ge mer än okej underhållning. Som uttryckt i serieform kan man i vilket fall förlåta dess substanslöshet eftersom den blir filmisk och nästan skulle kunna fungera som ett substitut för en actionfilm. Kanske något för den som av en eller annan anledning sitter ensam hemma på lördagskvällen?

ToppFeM Bokias populäraste skönlitteratur i april

1

jag ska bara FiXa en grej i köket Moa herngren

2

i grunden utan skuld viveca sten

3

gatans lag Michael connelly

4

utrensning sofi oksanen

5

metro 2033 Dmitrij gluchovskij

caThariNa bergMaN

27


f ilmrecensioner

om rasism och försoning

Tråkigt blir spännande

invictus de oövervinnliga

pippa lees hemliga liv [Nonstop entertainment]

[Sandrew/Warner]

veritabel fest full av populärkultur

Regi: Clint Eastwood, 2009 röster: Morgan Freeman, Matt Damon, adjoha ando m.fl. biopremiär: 23 april

regi: rebecca Miller, 2009 Medverkande: Robin Wright-Penn, keanu reeves m.fl. biopremiär: 30 april

kick-ass [Nordisk Film]

regi: vincent vaughn, 2010 Medverkande: Aaron Johnson, Chloe Moretz, Nicolas Cage m.fl. biopremiär: ute nu

bio:

Vad hade hänt om Peter Parker inte blev biten av en radioaktiv spindel men ville vara superhjälte ändå? Det är själva grundtanken i Kick-Ass där medelmåttan Dave Lizewski köper en dykardräkt och, med inga förmågor alls, förvandlar sig till världens första riktiga superhjälte. Det går sådär. Knivskuren och med krossade ben hamnar han snart på sjukhus men lämnar det med trasiga nervändar. Kanske oförmågan att känna smärta kan räknas som superkraft?

bio:

När Nelson Mandela var nykläckt president för Sydafrika var landet efter apartheidtiden splittrat och kokande av motsättningar. Då Mandela strävade efter ett ”regnbågsland” där olika folkslag skulle få leva på samma villkor och frågan om hudfärg skulle elimineras vänder han sig till landets nationalsport: rugby. Han tror nämligen att en satsning på laget och efterföljande framgångar kan ena landet.

NÖJesMix koMMeNTerar:

NÖJesMix koMMeNTerar: Jag fattar att Kick-Ass kan röra upp ett gäng moraliska dilemman hos en publik inte riktigt

van vid serietidningsvåld à la japansk splatterestetik. Anledning till detta är såklart den knivviftande, ultravåldsamma och übercoola 11-åriga flickan Hit Girl. Speciellt som hon verkar njuta hejdlöst av sina effektfulla hittar. Superhjältar med maskingevär är precis inte vanligt i genren heller. Således är Kick-Ass till för de som har förmågan att lämna moralen kvar i verkligheten när fiktionen drar igång. Kick-Ass är en veritabel fest där hinkvis av populärkultur blandas samman och kastas över publiken. Berättandet är lekfullt och det mesta saknar allvar. Men det är här, mitt i all ironi, Kick-Ass blir sin egen film; genom att kompromisslöst uppvisa människans förmåga att inte hjälpa till när det gäller.

Clint Eastwood, som verkar bli alltmer lyhörd ju äldre han blir, är tillbaka i regissörsstolen och närmar sig återigen temat om rasism och försoning. Invictus – de oövervinnerliga är en slags sportfilm där sporten egentligen hamnar i skymundan. Och kanske är det också därför filmens svagaste delar också är själva rugbymatcherna. Här är Eastwood oinspirerad, som att det är nödvändiga transportsträckor. I övrigt uppvisar Eastwood det intresse för vardagshändelser han utvecklat i senare filmer. Om ni ursäktar parallellen är det uppfriskande med en filmare som inte ser allting i svart eller vitt. När det dessutom blir uppenbart att Freeman storspelar som den legendariske Mandela kan du vara säker på att det här blir två underhållande timmar. JoNas DaNielssoN

JoNas DaNielssoN

the imaginarium oF dr. parnassus [sF]

regi: Terry gilliam, 2009 Medverkande: heath ledger, Johnny Depp, lily cole m.fl. DvDpremiär: 28 april

28

dvd: Egentligen skulle man vilja älska skiten ur Imaginarium of Dr. Parnassus. Terry Gilliam är utan tvekan en av de galnaste regissörerna som får göra biofilmer och han smäckar den här historien full av infall, tokigheter och burleskerier. Filmen tyngs också av att Heath Ledger dog mitt i filminspelningen vilket gjorde en nödlösning till ett genidrag. När Parnassus kringresande sällskap slåss mot djävulen för hans dotters liv i vår och spegelns värld kan man bara konstatera att detta aldrig skulle kunna hända någonstans, förutom just i en film av Terry Gilliam. JoNas DaNielssoN

bio: Pippa Lee utgör själva bilden av en lyckad hustru i femtioårsåldern. En framgångsrik, äldre man och två välanpassade barn med egna framgångsrika liv. Hennes liv består i att ha bjudningar och hon uppskattas för sin kokkonst. Efter att ha flyttat till en förort blir hennes och den pensionerade makens liv stillsamt men på nätterna verkar det som att någon bryter sig in och hetsäter. Pippas liv krackelerar och att vakna upp från en lång tids trygghet gör att hon måste syna sitt liv i sömmarna. NÖJesMix koMMeNTerar: Pippa Lees hemliga liv är något så ovan-

ligt som en inblick i ett modernt medelklasshem och en hemmafrus vardagsliv. Det är så pass ovanligt att det till en början känns tråkigt trots att greppet alltså är relativt nytt. När Pippa inser att hon kanske drabbats av ett tyst sammanbrott öppnar sig också filmen och ger en spänning till hennes karaktär. Visst kan man dra paralleller både till Margot at the Wedding (2007) och Revolutionary Road (2008) men den här filmen förankrar sig ännu mer i vardagen, trots Pippas märkliga hallucinationer. Det ger filmen en rejäl känsla av äkthet och pekar på ömtåliga punkter om vad det innebär att bli vuxen och tappa bort sig själv på grund av kompromisser med omvärlden. Som Ebba Grön skulle ha sagt: Det är inget liv, det är slaveri. JoNas DaNielssoN

visste du att ... ... både Ewan McGregor och Will Smith tackade nej till rollen som Neo i The Matrix? Ewan valde att istället spela en ung Obi-Wan Kenobi i Star Wars: Det Mörka Hotet och Will Smith har i en intervju sagt följande om sitt nej: ”Jag såg Keanu spela rollen – och jag säger sällan sådant – men jag hade sabbat det. Jag hade verkligen sabbat hela filmen. Vid den tidpunkten var jag inte en tillräckligt duktig skådis att låta filmen stå för sig.”


f ilmrecensioner

vänta säGa vad Man vill, men tredje gången gillt gäller verkligen för 3D-tekniken. Den digitala revolutionen gjorde tekniken billigare och därmed kommersiellt intressant. I vår ska alla SF-städer vara 3D-kompatibla. aTT 3d skulle vara biografernas rädd-

kompetent och snyggt

blivande kultrulle?

snygg film, tunn story

eFFi briest

babysitter Wanted

avatar

regi: hermine huntgeburth, 2009 röster: Julia Jentsch, senastian koch, Juliane köhler m.fl. biopremiär: 7 maj

regi: Jonas barnes, 2008 Medverkande: sarah Thompson, kai caster, bill Moseley m.fl. DvDpremiär: ute nu

regi: James cameron, 2009 Medverkande: sigourney weaver, sam worthington m.fl. DvDpremiär: 28 april

bio:

dvd: Egentligen kan man inte skriva nå-

dvd: Ja, det var då för väl att Avatar inte

[atlantic Film]

Det klassiska romantiska dramat Effi Briest har filmats tidigare, bland annat 1974 av tysklands legend Rainer Werner Fassbinder. Men eftersom Fontanes roman verkar vara en tysk nationalskatt av stora mått är det inte underligt att den återigen uppdateras. Det är såklart fortfarande samma högborgerliga tidsperiod och samma vurm för pengar och status. Det är också i brottet mot dessa ideal historien Effi Briest blir intressant, och varför den håller för en filmatisering även idag. Effi tvingas mer eller mindre att gifta sig med den 20 år äldre baronen Instetten men upplever arrangemanget som en våldtäkt, både fysiskt och psykiskt då de konservativa normerna står henne upp i halsen. Hon hittar en gnutta hopp om frihet i den gifta majoren Von Crampas. Självklart får detta beteende också påföljder och slungar Effi ner i förtvivlan, men kanske också närmare ett nytt mål.

[Pan Vision]

gonting alls om Babysitter Wanted – och redan då har man skrivit för mycket. En sak är i alla fall säker, det här är en ovanligt rolig tankeövning som bygger på en enda kul idé. Sånt brukar ju bara räcka till en kortfilm men här hålls intresset uppe ända till slutet vilket kommer att förvandla det här till en omedelbar kultklassiker. Hur ska det gå för den stackars barnvakten som terroriseras hela natten? Tur att hon har skydd av sheriff Dinelli i alla fall ...

Ovanligt rolig tankeövning som bygger på en enda kul idé.

NÖJesMix koMMeNTerar: Effi Briest är en kompetent och snygg film

som lyckas spegla de ramar människor på många sätt har att spela inom också idag. Även om filmen är rent historiskt intressant ur ett könsperspektiv, vilket inte minst blir tydligt i sängen på bröllopsnatten, är det också en stunds god underhållning med lite mer bett än alla de Jane Austen-dramer som kanske ligger närmast rent genremässigt.

JoNas DaNielssoN

JoNas DaNielssoN

vinn ett eX av the inFormant i hemlighet spelar Mark whitacre in allt som sägs under ett möte mellan några företagsbossar som på olaglig väg manipulerar priserna på livsmedelstillsatser. Mark spelar in det ena mötet efter det andra. han är säker på att inspelningarna kommer att göra honom till hela landets hjälte. Men någonting går snett ... regissören soderbergh återupptar i The Informant samarbetet med en av stjärnorna från Ocean-trilogin i en snygg story om smutsiga affärer i företagsvärlden, baserat på en sann historia om den högst uppsatte företagsmullvaden i usa:s historia. Matt Damon spelar whitacre, en supersmart och mycket sympatisk person som med sina listiga schackdrag försöker avslöja sanningen.

[20:th century Fox]

vann Oscar för bästa film eller regi. Missförstå mig rätt. Filmen är ofantligt snygg och välgjord men som berättelse är den väl ändå ganska beige va? ”Dansar med vargar” i rymden känns lite sådär. Men som upplevelse är berättelsen om den vite mannen

ning verkar tvtillverkarna vilja ändra på. En ny 3D-teknik introduceras i tvapparater med tillhörande glajjer som gör att man växelser bilder, ett öga per bild och lurar hjärnan till ett djupseende. Så inom kort kommer du behöva köpa blu-rayspelare, filmer, tvapparater och dyra glasögon för att hänga med på riktigt i den nya sköna 3D-världen av överkonsumtion. Men soM allTid är det helknäppt att köpa alla grejer nu. Dels kommer tekniken med största 100 procentiga sannolikhet att förbättras redan inom ett par år och kräva andra typer av apparater – ni som köpte HD DVD-spelare vet vad jag pratar om – och dels finns det för få titlar på marknaden för att riktigt rättfärdiga en nyinvestering på några tiotals tusen spänn. snälla, du beHöver inte vara först med den nya tekniken den här gången. Du kan faktiskt vänta säkert fem år med att se om Avatar i 3D. Faktiskt.

Filmen är ofantligt snygg men som berättelse är den lite väl beige. som blir blå och nedkämpar förtrycket ändå väl värd både dina slantar och din tid, även om den i 2D är lite platt. På samma sätt som Spielberg satte standarden för dataeffekter med Jurassic Park har dock Cameron med Avatar gjort en 3D-film för andra regissörer att mäta sig mot. JoNas DaNielssoN

JoNas DaNielssoN

greJer! bästa 3d-ögonblicken njuren på ett spjut i Flesh For Frankenstein simmande monstret i Skräcken i Svarta Lagunen första banschee-flygningen i Avatar

är du sugen på att vinna ett ex? Maila på anna.utterberg@nojesmix.com och skriv ”informant” i ämnesraden. De fem första att maila vinner ett varsitt ex. glöm inte dina kontaktuppgifter.

29


Gör det bästa av den du är innerst inne. Välj en utbildning där du kan satsa lika

SÄKERT

TRYGGT GÄVLE

helhjärtat på ditt intresse som på pluggandet! Utvecklas. Inte bara som student, utan framförallt som människa. Hund • Djurvård • Hästhållning • Äventyrsturism

Hör av dig!

Skolan hittar du på Centralplan 5, Ring oss på: 026-400 65 00 eller maila: gavle@realgymnasiet.se Välkommen! Vi fortsätter självklart med vår förkvällskampanj där ni åker i hela Gävle Torsdag, Fredag, Lördag mellan 18.00 - 24.00 för ett garanterat tvåsiffrigt belopp!. Besök www.taxikurir.se/gavle för mer info FÖRKVÄLLSTAXA RING OCH BESTÄLL - SVERIGES STÖRSTA TAXIORGANISATION - WWW.TAXIKURIR.SE

www.realgymnasiet.se

100330_OppetHus_111x165_nojesmix_gavle.indd 1

2010-04-16 12:59:29

VI VISAR ALLA AKTUELLA MATCHER PÅ STORBILDS-TV

Solo NATTKLUBB & LOUNGE FREDAGAR 18+

LÖRDAGAR 18+

Bryntes Optik drottninggatan 23 gävle telefon 026-12 30 88

...bara därför

RayBan-Visning 26 MAJ mellan kl. 13-18 30

MÅN-ONS 16-23. TORS-FRE 16-02 LÖR 13-02. SÖN 14-23 S . K U N G S G ATA N 3 1 . G Ä V L E

026–65 29 20


spelrecensioner

Totalt misslyckat

ihåligt och uddlöst

innehållsrik hämndhistoria

Fritt och varierat

prison break: the conspiracy

hoW to train your dragon [Xbox 360, PS3, Wii]

yakuZa 3

just cause 2

en frukTansvärT märklig release är vad

precis soM prison break-spelet är det här också ett ganska hopplöst licensspel. Jag har inte sett filmen och kommer efter att ha lattjat med spelet inte att göra det heller. Det här är ett ganska dåligt spel. Det går ut på att träna och underhålla sina drakar. Spelet är lika tunt som det låter och få saker, om ens några, får tummen upp. Grafiken är godkänd och inte direkt störande – värre blir det när vi snackar ren underhållning. Det finns ingen riktig udd i något spelmoment. Striderna som uppstår är totalt oinspirerade och uppdragen intetsägande. Kontrollen är oprecis och undermålig. Med min inre lillpojke i åtanke erkänner jag att drakar alltid varit häftiga men det räddar inte det här spelet på nåt sätt. Hur mycket ni eller era barn än gillar filmen så avråder jag er från att köpa spelet. Det finns så mycket bättre.

kazuMa kiryu är en mycket arg man. En man som har en hel del bagage och erfarenheter när det gäller att ommöblera andras ansikten – dessutom med mer än bara sina knytnävar. Det mesta går att använda för att golva motståndare och låta dem förbli liggande. Låter kanske hemskt men faktum är att Yakuza 3 mestadels handlar om hämnd. Från de tidigare två utgåvorna till PS2 dyker många bekanta ansikten upp och med det följer många namn. Har man inte spelat de tidigare spelen kan det vara lite knivigt att komma in i spelet i början och jag blev ofta ganska ställd. Lyckligtvis återberättas en hel del av tidigare skeenden och spelet blir mer begripligt. Spelet andas rollspel och fighting i ett och samma andetag samt innehåller även en hel drös välgjorda minispel som golf och fiske. Jag vill gärna sammanfatta spelet som tekniskt sett simpelt men innehållsmässigt komplext. Rekommenderas!

[Xbox 360, PS3, PC]

det här är. Inte att det kommer ett spel baserat på den omåttligt populära serien men att det kommer år efter att serien pikade? Bara det gör att man faktiskt blir en smula skeptisk på förhand. Och med facit i hand var nog den skepticismen tämligen befogad. Prison Break: The Conspiracy har absolut ingenting. Storyn fokuserar kring första säsongens händelser och du styr agenten Paxton från The Company som Prion Break-fans borde känna igen. Alltså styr man aldrig Michael Scofield. En lista över vad spelet misslyckas med: Grafiken, spelbarheten, ljudet, röstskådespelet, originaliteten, livslängden och underhållningen. Några få exempel på allt som är icke godkänt med detta spel. Jag gillade faktiskt serien Prison Break i början men det här spelet har svärtat mitt minne. Ser ni detta i en realåda för 49 kronor borde ni skratta högt och gå vidare.

kiM liNDer

kiM liNDer

aTT Hoppa fallskärM och i ursinne grep-

pa fotsoldater med änterhaken och slunga dem utför stup underhåller. Spelkaraktären Rico Rodriguez är bra på ovanstående och mycket mer. Spelet tar sin plats på ön Panau med sin smått sinnessjuka yta på hela 1000 kvadratkilometer. Vad som inte är lika häpnadsväckande är handlingen där man enkelt sammanfattat ska störta diktatorn Baby Panay. Med en hyfsad fysikmotor går det att hitta på mycket för att oskadliggöra fiendestyrkorna – även fordonsfysiken håller måttet. Att fula och intetsägande mellansekvenser och ojämn grafik sänker spelets presentation ett snäpp är trist och att kontrollen känns onödigt bångstyrig de första timmarna späder på besvikelsen en aning. Sammantaget är dock det här riktigt roligt att spela och svenska Avalanche har gjort de rätta prioriteringarna i de flesta lägen. Jag gillar! MaThias liNDer

spelberoende ”dricker Min JolT-cola och slänger

en snabb ångestladdad blick längs golven i min lägenhet. När dammsög jag senast? En månad sedan? Har jag ens gjort det under det här året? Har jag tvättat kläder ...? Äsch, jag löser det sen.” Sätter åter fingrarna på tangentbordet och tänker ”Den här gången ska jag klara det!”

tom clancy´s splinter cell: convictions [Xbox 360, PC]

Splinter Cellspel under luppen, en spelserie som hållit väldigt hög standard ända sedan starten. Jag har alltid sett Splinter Cellspelen som en lite sämre variant av Metal Gear Solid-serien, men nu blir det svårare att jämföra. Nya Convictions skiljer sig ganska mycket från tidigare förlagor. I Convictions är huvudpersonen Sam Fisher mer hämndlysten än någonsin tidigare (förklaringen får ni själva uppleva). Äventyret är mörkt och har mindre stealth och mer action än tidi-

[Xbox 360, PC, PS3]

MaThias liNDer

bra och olikt föregångarna

så Har vi då ännu ett

[PS3]

gare spel. Vad som däremot känns igen från det förflutna är den suveräna spelkontrollen och den fantastiska grafiken, precis som de väldigt genomarbetade flerspellägena. Däremot känns det inte lika ”Splinter Celligt” längre och mer som ett bra actionspel i mängden. Splinter Cell: Convictions kommer att splittra fansen i två läger men tilltala icke-Splinter Cell-fans mer än vad tidigare spel i serien gjort. Köp och testa, det kan helt klart vara värt det. kiM liNDer

deT där är en skrämmande vanlig beskrivning av liven hos många ungdomar/ vuxna idag. Beskrivningen gäller ett långt gånget spelberoende. En fascinerande och ganska bortglömd företeelse som nog är ett större samhällsproblem än vad folk velat erkänna. Jag har kompisar som glömt bort att sova för att ett visst spel slukat medvetandet med alltför stor aptit. Känner till kompisars kompisar som prioriterar spel före saker som familj, vänner och arbete. Det allra mest oroväckande med det här samhällsbekymret är det faktum att lösningar är svåra att gräva fram. Det finns inget kriminellt över beroendet överhuvudtaget och det är både personligt och privat. Situationen är lika hopplös som exempelvis problemen med sockerberoende. Jäklar vad godissugen jag blev ... kiM liNDer

31


krogguiden

Restaurang

klassiskt

Värdshuset Hemlingbystugan

Hemlingby fritidsområde, Gävle 026-517015 Mån-Fre fr. 7.30, Lör-Sön fr. 10 Gävles högst belägna restaurang, en oas på toppen av skidbacken. Vi erbjuder lunch 11-14, à la carte, café, catering, bakar eget matbröd, bakverk, tårtor, smörgåstårtor. Lägg konferensen hos oss. Mer finns friskvård, massage, ansiktsbehandling, infraröd värme. Fri parkering, fullständiga rättigheter. www.hemlingbystugan.se

asiatiskt

mexikanskt Berggrenska Gården Bong Mai

Brunnsgatan 59, Gävle 026-610036 Mån-Tors 11-21 Fre 11-23 Lör 12-23 Sön 12-21 Nu har Gävle fått en ny asiatisk restaurang och bar på Söder – Bong Mai. På menyn hittar du specialiteter från det vietnamesiska och thailändska köket. Måndag-Fredag mellan 11-14 serverar vi vår fantastiska lunchbuffé. All mat finns även för avhämtning och catering.

Lams Terass

Slottstorget 3, Gävle 026-600730 På Lams Terass meny hittar du grillat, fisk, skaldjur och specialiteter från hela Asien tillagade på varje lands vis. All vår mat finns till avhämtning. Fullständiga rättigheter. Lams Terass – hela Asien på en terass.

Brasserie Absint

N. Slottsgatan 6, Gävle 026-101030 Öppet 11-21 alla dagar Mitt i city, endast ett stenkast från torget, hittar du oss. Vi erbjuder sushi av hög kvalitet till bra priser. Ät hos oss eller ta med. Generösa öppettider. Välkomna!

Frukost: Mån-Fre 06.30-09.30 Lör-Sön 07.3010.30 Brunch: Lör 12-15 Lunchbuffé: MånFre 11.00-13.30 Middag: Mån-Tis 16.0024.00 Ons-Lör 16.00-01.00 Köket stänger kl. 23.00 alla dagar Sön stängt Här på Brasserie Absint erbjuds något för alla. Kom med familjen och ät en hotellfrukost eller brunch för helgen, gå med företaget och ät en god lunch eller dra med dig vännerna en kväll och testa den mytomspunna drycken Absint med alla de traditionella tillbehören. Brasserie Absint – en plats för att mötas, äta, dricka, inspireras och kanske konspirera.

Österns Pärla

Helt Enkelt

Sushibar

Ruddammsg. 23, Gävle 026-513968 Öppet Mån-Tor 11-22. Fre 11-23, Lör 12.30-23 Sön 13-22 Lunch Mån-Fre 11-14 Gävles mesta asiatiska restaurang med mat från Kina, Thailand och Japan. I en mysig miljö erbjuder vi en bred meny med klassiska rätter, sushi och fullständiga rättigheter. All mat kan tas med för avhämtning. Kontakta oss gärna för cateringförslag. Välkomna!

grekiskt

Ö. Islandsg. 27A, Gävle 026-102610 Mån-Fre 17-23, Lör 13-23, Sön 13-21 I vår restaurang på nedre Brynäs erbjuder vi 100% grekisk mat i grekisk, avslappnande miljö. Fullständiga rättigheter, uteservering vår och sommar. www.akropolistaverna. com.

Olles

S. Kungsg. 31, Gävle 026-652920 Mån-Ons 16-23, Tors-Fre 16-02, Lör 13-02, Sön 14-23 På Olles kan vi erbjuda dig den totala nöjesupplevelsen i form av den bästa maten från den nordamerikanska kontinenten samt en proppfull bar med öl och drinkar. All aktuell sport visas på våra storbildsskärmar och TV-apparater. Fredagar rockklubb, lördagar nattklubb.

N. Slottsgatan 7, Gävle 026-101092, Mån-Tors 11-22, Fre-Lör 11-24, Sön 12-21 Mysig restaurang i mexikansk miljö och med en spännande meny för hela familjen. Största lunchbuffén i Gävle med svensk/mexikansk mat. Mån-Lör 11-15. Kvällstid erbjuder vi även vår buffé till större sällskap. Bra priser till företag och stora sällskap. Vi har även catering – kontakta oss.

modern cross over

orientaliskt

Mezopotamya

S. Kungsgatan 30, Gävle 026-651050 Mån-Tor 16-23, Fre 16-24, Lör 13-24, Sön 13-22 En blandning av orientens smaker! Från vår kolgrill erbjuder vi rätter för alla. Prova gärna vårt lamm – eller någon av våra många fågel-, fisk- och kötträtter. Mysig miljö som passar både familjemiddagen och företagsträffen. Fullständiga rättigheter.

Mingel & Bar Dinners

E4:an 026-689250, gavlebro@dinners.se öppet alla dagar 7-22 www.dinners.se En fräsch marknadsrestaurang belägen ovanför E4:an. Här kan du avnjuta en spännande wok, fräsch pasta eller varför inte den otroligt populära vegetariska buffén. Varje dag dukas även en enorm fikabrödsbuffé upp. Öl- och vinrättigheter. Lägg konferensen mitt på E4:an hos oss!

Drottninggatan 10, Gävle 026-124142 MånTors 10-22, Fre-Lör 10-23 Sön 12-18 Kom till vår trendiga och mysiga restaurang där vi serverar lunch Mån-Lör 11-15. After Work Mån-Fre 15-18. Fredagar och lördagar pianobar. Orientalisk grillmeny med smaker det grekiska, turkiska och libanesiska köket. Fullständiga rättigheter. mingelochbar.se

catering

Interpool

S. Kungsgatan 23, Gävle 026-652800 Tis-Ons 16-22, Tors-Fre 16-23, Lör 13-23, Sön 13-21 Lounge: Tors 17-24, Fre-Lör 17-01 I hjärtat av gamla stan på Söder ligger anrika Söderhielmska Gården. Kvällstid erbjuder vi klassiska svenska rätter med internationella inslag. En trappa upp hittar du vår nyrenoverade lounge med skön vardagsrumskänsla. Där kan du avnjuta lättare rätter från vår loungemeny och mysa med goda vänner.

Tennstopet

Nygatan 38, Gävle 026-103970 Mån-Tors 10-22, Fre 10-23, Lör 11-23, Sön 12 -20 Välkommen till ett av Gävles mest klassiska matställen! Vi erbjuder lunch, à la carte, catering & fullständiga rättigheter i geniun och mysig miljö. Snart öppnar vi vår mysiga uteservering på vår innergård. Varmt välkomna önskar Mikaela Bengtsson med personal!

32

Bienvenido

N. Kungsg. 3, Gävle 026-120604 Mån-Tors 16-00, Fre 16-01, Lör 12-01, Sön 15-22 Trevlig stämning mitt i stan! Trivsel och god service är nyckelorden, perfekt barmingel för alla åldrar!

Söderhielmska Gården

Akropolis

Hevdigslund 2, Gävle 026-600926 Trädgårdsköket öppet Tis-Fre 11-16. Lör-Sön 11-15 I vårt Trädgårdskök serverar vi lättare luncher och smakrik fika i dofterna av det gröna växterna. Välkommen till en lugn oas ett stenkast från Gävle city.

Bistro Nord

Drottningg 24-26, Gävle 026-105010 Butiken öppen Mån-Fre 10-18, Lör 10-15. Bistron öppen Mån-Fre 08-16, Lör 10-15. ”Torsdagar på Sahflor´s” kl 17-22 (mat med Smak) . Lunchbuffé mån-fre 11-14. Lör serveras brunch 10-14. Välkommen till Sahflor´s Skafferi & Bistro som är tillgängligt för alla. Vi finns för att du ska tycka mat är kul, vi vill sätta lite extra krydda på vardagsmaten och vågar testa nya smaker. Boka gärna en kväll i bistron, ta del av vår cateringmeny eller kontakta oss för förslag till era företagsevenemang och fester. Ring oss eller kontakta oss via info@sahflorsskafferi.se. www.sahflorsskafferi.se

Sahflor´s Trädgårdskök

Kyrkogatan 14, Gävle 026-123401 Öppet: Mån-Sön fr. 11 Kvällsöppet Tors-Lör Välkommen till Berggrenska Gården för en trevlig stund med god mat i mysig miljö. Vardagar lunch mellan 11-15, pris 70:- inkl. sallad, bröd, kaffe och hembakad kaka. Centralplan, Gävle 026-109101 Öppet: Mån-Lör från kl. 16, Sön stängt Rustik svensk-europeisk mat på faten, lite närproducerat, lite ekologiskt och goda drycker i glasen. Modern avslappnad & representativ miljö, resten får du fylla i ... Varmt välkommen.

Sahflor´s Skafferi & Bistro

Södra Kungsgatan 20, Gävle 026-605165 Mån-Fre 15-02, Lör 13-02, Sön 13-02 Vi erbjuder en bred meny med allt från en grym egengjord 200 gr Interpoolburgare, till fiskrätter och populära kötträtter. I våra lokaler kan du se all sport på storbild eller nån av TV-apparaterna, spela biljard på 14 tävlingsbord, spela dart i vår dartavdelning, ta nåt att dricka i den sköna loungen eller i stans fräschaste bar. After Work: Mån-Fre 16-18. Lounge DJ på fredagar och lördagar. www. interpool.se

Järnvägskrogen

Centralstationen, Gävle 026-514495 Sön-Tors 11-22, Fre-Lör 11-23 Njut av god mat i en lugn och trivsam miljö med utsikt över hela Centralplan. Vardagar 11-14.30 dukar vi upp en stor lunchbuffé med husmanskost. Kvällar och helger erbjuds läckra maträtter från det kreolska köket samt välsmakande traditionell à la carte. Varmt välkommen! www.jarnvagskrogen.se

Eva & Carinas Kök

S. Stapeltorgsg. 16b, Gävle Eva: 0735-177400 Carina 0735-177401 Catering med omtanke! Vi är stolta över att kunna leverera både kvalitet och känsla. Vår mat lagas med omtanke och är hemlagad & hembakad. Vi kommer dit du önskar, företaget, ute, hemma eller till lokalen. Vi erbjuder bufféer, à la carte, sallader, soppor, smörgåstårtor, kaffebröd & bakverk m.m. Ring för priser och menyer eller titta på vår hemsida www.eckok.se


krogguiden

Smakrika vårsallader Sahflor´s rekommenderar två härliga sallader till vårbuffén.

Gefle Gourmetservice

Nygatan 7, Gävle 026-189900 070-5823328, 070-8230953 Catering med kvalitet! Vi på Gefle Gourmetservice erbjuder catering av hög kvalitet till rätt pris för alla tillfällen. Vi skräddarsyr menyer och anpassar oss efter dina önskemål. Kontakta oss gärna för priser och förslag. www.geflegourmetservice.se

Tennstopet

Nakenhavre med melon och mynta, 4 portioner 3 dl nakenhavre 1/2 huvud spetskål 1/4 vattenmelon 1/4 honungsmelon lite havssalt 1/2 dl olivolja 1/2 dl blodapelsinvinäger färsk mynta torkad mynta grovmalen svartpeppar Koka nakenhavren i dubbel mängd vatten, ca 25-35 min.Skölj väl och låt svalna. Blanda oljan , vinägern och torkad mynta, smaka av med salt och peppar. Strimla spetskålen fint, tärna melonen i centemeter stora kuber. Blanda ner tillsammans med nakenhavren. Blanda till sist ner vinaigretten. Toppa med färsk mynta. Servera salladen till allt grillat fläskkött, kyckling eller lammracks och gärna med en frisk yoghurtsås.

Nygatan 38, Gävle 026-103970 Mån-Tors 10-22, Fre 10-23, Lör 11-23, Sön 12-20 Gör det enkelt för dig, låt oss på Tennstopet leverera maten till firmafesten, födelsedagskalaset, svensexan, tjejkvällen etc. Catering av sallader, kalla och varma rätter, smörgåstårtor mm. Ring för priser och meny.

Två Kockar

N. Åkargatan 67a, Gävle 026-606060 Lunch Mån-Fre 11-13 Catering för alla tillfällen. Vi fixar din fest (både lokal och mat), vi kan ta emot upp till 300 gäster. Se våra menyer och erbjudanden på www.tvakockar.se. Ring för mer info och offertförfrågan.

pub

Bilagan/Don Peppino

Hattmakagarg. 15, Gävle 026-121360 Öppet alla dagar, karaoke ons-lör 21-02 Mysig pub med karaokeunderhållning. Veckans erbjudande. Jackvegas-spel. Blackjackcasino. ”Var kvällens artist med karaokesång”. Karaoketävlingar med fina priser. Restaurangen, Don Peppino, kan erbjuda festarrangemang eller varför inte bara en trevlig middag. Varmt välkomna! Quinoasallad med röda linser och tomat, 4 portioner 2 dl röd quinoa 1/2 dl torra röda linser lite havssalt 1/2 dl olivolja 1/2 dl tomatbalsamvinäger tomat och mozzarella krydda 4 mogna tomater 1 rödlök Koka quinoan i dubbel mängd vatten, ca 20 min. Häll varmt te vatten över linserna och låt dra i 20 min. Låt linserna svalna. Blanda i oljan och vinägern, smaka av med salt och kryddan. Båta tomaterna och strimla löken. Blanda ner i quinoan. Servera quinoasalladen på en bädd av babyspenat. Salladen passar utmärk till ljummen kycklingfilé eller kallrökt lax.

Old Saints/Bara Vara

N. Stapeltorgsg 11, Gävle 026-511 512 Mån-Fre 11-14 (lunch Bara Vara) Baravara är en modern, avslappnad och intim restaurang och bar, som har förtjänat sitt rykte för sin mat och service. Den erbjuder utsökta och enkla svenska rätter. Låt sinnena uppleva subtila smaker med finess. Baravara kombinerar sin stil med en intim atmosfär och enastående service. Baravara ligger bara några minuters promenad från centrala torget och erbjuder lunch, en sportbar och en privat lokal för bokning och speciell catering. För att få de senaste nyheterna och information om restaurangen, vänligen maila oss. Du hittar oss också under Dagens Lunch i Gävles lokaltidning.

Rack´n´Roll

Staketgatan 32, Gävle 026-141 141 Mån-Ons 15-24, Tors-Fre 15-02, Lör 13-02, Sön 16-23 Rack´n´Roll är stället för dig som gillar att spela biljard, titta på sport och mat & dryck därtill. Vi har studenterbjudanden, företagspaket och happy hour alla vardagar mellan kl. 15-19. Ni hittar oss i fd Blå Grottans Lokaler. www.racknrollbar.se e-post: racknroll@hotmail.com

naTTklubb

Det finns inget bättre sätt att börja sin helg än med en hotellfrukost. i samarbete med brasserie absint lottar vi i det här numret ut en hotellfrukost för fyra personer (värde 380:-) svara på frågan nedan och maila ditt svar (samt en motivering till varför just du förtjänar att vinna frukosten) till anna.utterberg@nojesmix.com.

Goya

Vad heter hotellet som Brasserie Absint ligger i?

Nygatan 18, Stortorget, Gävle 026-660030 Discotek: Fredag & Lördag Drinkar, musik, dans, artister! Gävles mest anrika nattklubb stoltserar med makalöst pampiga lokaler, fantastisk personal och en ljudanläggning som slår det mesta. Så se till att komma i tid om du vill vara med och festa under kristallkronorna och insupa den vansinnigt trevliga partyatmosfären! Gävles i särklass gladaste nattliv!

CC-Puben

Heartbreak Hotel

Bishops Arms

Kharma Lounge

Centralplan 3 Gävle (mittemot Centralstation) 026-120940 Öppet: Tis-Tors 16 – 22, Fre 1601, Lör 14-01, Sön 14-21 Gävles genuinaste pub i en unik miljö och atmosfär, med riktigt god mat, à la carte och pub-meny. Live-musiken är CC-Pubens nerv, välkänt sedan årtionden tillbaks, många välkända namn har gästat CC’s scen genom åren och fler kommer. Se vår kalender på www. ccpuben.se

Södra Kungsgatan 7, Gävle 026-652575 Mån+Tis 16-23, Ons 16-24, Tors-Fre 16-01, Lör 13-01, Sön 13-22 Välkommen till Gävles mest genuina engelska pub med stans största whiskysortiment. Eller vad sägs om 300 olika sorter? Bakom baren finns även 150 olika sorters öl på flaska och 23 på fat. Fish´n´chips är naturligtvis en av många klassiska rätter på menyn. Vi erbjuder även whiskyprovningar för privatpersoner och företag. www.bishopsarms.com

vinn frukost för fyra på brasserie absint!

N. Strandgatan 15-17, Gävle 026-183021 Mån-Fre lunch 11-14, Ons-Tors 16-02, FreLör 18-02, Sön stängt www.heartbreak.se Stora lokaler som lockar en bred publik, ösiga rockband blandas med discotoner. Här serveras en meny inspirerad av det amerikanska köket. Kvällstid förvandlas lokalerna till en av Gävles mest populära nattclubar. SlickCity varje torsdag, fredag och lördag på nedervåningen hela hösten och vintern.

Baldersplan 7, Sandviken 026-272780 Mån-Sön 14-24 samt Ons, Fre & Lör 14-02 Underbar har fått lämna plats åt det nya Kharma Lounge. Vi erbjuder en avkopplande loungemiljö där du och dina vänner, arbetskamrater eller din familj kan äta, dricka, trivas och njuta av tillvaron. Öppet alla dagar i veckan. Vill du ha mer ös så har nattklubben öppet ons, fre och lör. www.kharmalounge.se

senast den 7 maj vill vi ha ditt svar. glöm inte att lämna ditt namn och dina kontaktuppgifter. en person vinner en frukost för fyra. lycka till!

vill du också synas med ditt Företag på den här sidan? då är det dags att boka din plats i krogguiden! ett år (11 nr) 2500:Kontakta vår säljare Henrik Nilsson för mer information, 15 96 79.

Munken

Drottninggatan 24 B Gävle, 026-105010 www.sahflorsskafferi.se

Brynäsgatan 1, Gävle 026-188551 Tis-Ons 11-22, Tors 11-24 Fre 11-01, Lör 1301, Sön 13-22 Lunch Mån-Fre 11-14 Mysig kvarterskrog på Brynäs inspirerad av Irland. Här sitter du och ditt sällskap i våra speciella öltunnor. Prisvärd à la carte-meny. Husmanskost på lunchen. Fullständiga rättigheter.

33


nöjeskalendern

Gävle

29 april preMiär för nya o´learys.

MaGic of dance på Gävle Teater.

23 april

29 april

6 maj

ToMas andersson WiJ på Spegeln. Tomas Andersson Wij har turnerat land i rike sedan debuten 1998. Nya albumet Spår, som producerats av Tobias Fröberg, är en nytändning med ett pärlband av starka låtar. Förstasingeln Det ligger i luften fick direkt P3 rotation och albumet Spår ligger fortfarande topp 20 på albumlistan sedan albumet släpptes i februari.

dansens daG i Gävle. Mer information hit-

30 april 30 april

23 april

ToM´s kiTcHen på CC-puben.

23 april

Mikael WieHe på Maxim.

24 april

nasTy saTurday på Rockbaren. Kinkyfest

med bland annat go-go dansare.

24 april

preMiär för klubbarna The Jack och

28 maj

7 maj

puben.

7 maj

sandviken

paTrik Jansson blues band på CCbeWare of THe doG på CC-puben.

klubbpreMiär på Söderhielmska.

på Rockbaren.

23 april

THe sTockHolM sWinG all sTars Play

THorsTen flinck på Spegeln.

tar du på Kultur-sidan i det här numret.

preMiär för MeTalklubben Tornado

Harrys. Tv-kända Bengt Dahlqvist från Skilda Världar spelar plattor och sjunger.

26 maj

Ellington på Spegeln.

23 april

sinGinG benGT på

6 maj

puGH Trio på Spegeln. 2009 blev ett

fantastiskt år för Pugh och 2010 startade lika bra med bland annat ett utsålt och gungande Hamburger Börs i Stockholm. Pugh turnerar i vår med sin nybildade trio bestående av Pugh på gitarr och munspel, Hasse Tholin på bas och Micke Lyander på trummor. Repertoaren är inriktad på Pughs mest kända låtar från albumet Ja Dä ä Dä till senaste albumet Vinn hjärta vinn.

23 april

8 maj sisTa april firas på bland annat Konsert-

huset och i Regementsparken.

30 april

sinGinG benGT på Harrys. TV-kända

Bengt Dahlqvist från Skilda Världar spelar plattor och sjunger.

30 april

valborGsparTy på Goya.

cykeldaGen i Gävle. Mer info finns på

gavle.se

8 maj

MaTTias lies på CC-puben.

24 april

1 maj

Nighhtclub.

rockiTs på Monster.

24 april

8 maj

one ball band på The Jack.

bruksyran på Bolaget. Nin-stop-dans till dansbanden Divane och Casanovas.

8 maj

28 april

Jonsson på Drömfabriken. Smakfull jazz

spelas.

30 april

Nivå.

sTudenTskiva black & WHiTe på Lobby

1 maj

blues and Hardrock på Bolaget. Rock-

preMiär förfesT på Lams Terrass.

festival med Handfull of Blues, Blue Tattoo och Special Edition.

24 april

5 maj

THe corridors på CC-puben.

25 april

vårcruisinG i Gävle.

Jan sloTTenäs sTorband på Konserthu-

set. 25 år har gått sedan den då 15-årige Jan Slottenäs bildade sin orkester och strax efteråt blev utnämnd till ”Sveriges yngste storbandsledare”. Det firar orkestern, som numera spelar nästan lika ofta utanför landets gränser med en Sverigeturné.

25 april

coMe ToGHeTer på Spegeln. Forsbacka

Kammarkör och kompisar bjuder på en musikalisk tillställning med musik av bland andra Povel Ramel, Beatles och ABBA.

26 april

Jill JoHnson på Konserthuset.

26 april

en Turk, en böG, en cHilenare på

Folkteatern. En teaterföreställning om varför det är lättare att sälja sin bil på Blocket om man heter Knut-Åke. I jakten på svaren om vad som är rasism och typiskt svenskt bjuds publiken på en strapatsrik färd i en värld befolkad av svennar och blattar.

28 april

8 maj

blaze baileys på Nivå.

8 maj HoffMaesTro & cHraa på Maxim.

1 maj

biG coMedy på Konserthuset.

1 maj

Hank T Morris & THe aMazinG på CC-

puben.

8 maj

MoTorcykelns daG i Gävle. Samling vid Fjärran Höjder för kortege genom Gävle.

THe blue blazers på CC-puben.

11 maj

1 maj

resa med Vasaskolans jazz- och danselever.

går bandets första studioalbum!

12 maj

casH is kinG på Spegeln. I entrépriset in-

2 maj

blind vandal på CC-puben.

4 maj

MarTin forsberG – roboTa på Gävle

Teater. Dansinstallation där fyra professionella dansare möter fyra babushkor, ryska kvinnor mellan 65 och 78 år.

5 maj

pHil and Hos lonesoMe Tears på CC-

puben.

14 maj

THe boonville sToMpers på CC-pu-

ben.

15 maj

blue TaTTo på CC-puben.

17 maj

20 maj

local Heroes på CC-puben.

21 maj

feedback faMily på CC-puben.

22 maj

ryno rockers på CC-puben.

Spegeln.

23 maj

29 april

siGnalfel på Gävle Teater.

34

TiMo räisänen på Maxim.

6-9 maj

svänG! På Konserthuset. En musikalisk

reflex på Maxim.

Musiksoppa med Susanne Alvengren på

JoHn lindberG Trio på Drömfabriken.

sellinG enGland – A Genesis Tribute Band på Konserthuset.

HöGbospelen. Ridtävlingar.

19 maj

lida pin på Drömfabriken.

26 maj

Järbo spelMän på Drömfabriken.

28 maj

Joe labero på Stadsparken.

28-29 maj

sandvikendaGarna. Aktiviteter, under-

hållning, modevisning, cruising mm.

psst!

glöm inte att du som arrangör kostnadsfritt kan publicera dina evenemang i vår nöjeskalender på nätet, nojesmix.com/ kalender


Söker du jobb? Vi på Call-up rekryterar och söker dig som är målinriktad och vill lyckas med det du tar för dig. Du är positiv och vill jobba med starka varumärken. Vi ger dig trygghet och karriär. Tidigare säljerfarenheter är meriterande men inget krav. Skicka din ansökan till jobb@call-up.se. Läs mer på www.call-up.se

Call-Up är ett svenskt callcenter med 14 års erfarenhet inom CRM-området. Vi erbjuder ett brett utbud av tjänster inom, försäljning och retention, teknisk support, datainsamling samt aktiv kundsupport.Genom ett stort engagemang, kunskap och teknik skapar vi värden åt våra uppdragsgivare i form av ökad tillväxt, sänkta kostnader samt en hög jämn kvalitet.

35


VÅR NYA AVDELNING

HAR MASSOR MED SPRING I BENEN! Newline T-shirt + 3/4 Tights. Dam- & Herrstorlek

PAKETPRIS:

399 kr Ord. 650 kr.

Windpack Jacket - Världens lättaste vindjacka. Packbar i sin egen ficka. Unisex. Flera färger. 499 kr

Iconic Power Tights 549 kr

Iconic Feather jacket. Herr 899 kr Drottninggatan 26, GÄVLE

|

026-14 25 60

|

www.naturkompaniet.se

[US] US] [US] US]

36

|

vardagar 10-18, lördagar 10-15


vinnare nöjesmiX #3: bilJeTTer HäsTpoJken: Michelle Andersson.

dvd fliGHT of THe concHords: Anders Norrbelius, Meni Lundsten, Karin Eriksson, Håkan Strömberg & Viktoria Geisslerius.

korsord

kryssa & vinn

träningstipset! Kommit igång med löpträningen?

Bli snabbare, starkare och undvik skador genom att komplettera med smarta övningar på gymmet! Läs mer om

kompletterande träning på vår hemsida www.nyahc.se

Hälsocenter, Sandbacka Park i Sandviken, 026-248232

3-månaders träningskort! oM du inTe äMnar spendera ytterligare en sommar i vassen är det hög tid att ta tag i träningen om du vill hinna komma i form. Den här månaden har du som tjej chans att vinna ett 3-månaders träningskort på det nya ”rosa” gymmet koM i forM (värde 1500:-) För att vara med i utlottningen vill vi att du löser korsordet ovan och skickar din lösning till: Nöjesmix, Box 367, 801 05 Gävle.

Glöm inte skriva ned ditt namn och dina kontaktuppgifter (adress och mobilnummer). Ditt svar vill vi ha senast den 7 maj. Av rätt inkomna svar drar vi en vinnare som vinner ett träningskort.

37


23 maj

på Sveriges Järnvägsmuseum

kl. 14.00

kl. 10-16

Hur funkar lok? med av och

Markus Granseth kl. 12.00

Ångtågspendel mellan Gävle C & museet

se hemsidan för tidtabell • Mora Träsk • Hur funkar lok av och med Markus Granseth från Bolibompa • Invigning av banvaktsbostaden Hosäter • Försmak av sommarens teaterföreställning • Bango från Trafikverket • Modelljärnvägsklubben visar sin bana • Hästen Berta • Nyinvigning av utställningen Trädgården Tur och Retur • Sveriges Fängelsemuseum • Slöjdklubben

Vi erbjuder: • Rynkbehandling • Ansiktskonturering

• Läppförstoring • Behandling av blodkärl på ben • Botoxbehandling • Svettbehandling • Tandblekning med Poluslampa

Du är värd att alltid känna dig vacker! Välkommen till Gävles vackraste klinik, en genuin miljö, med erfarna sjuksköterskor, läkare och hudterapeuter under samma tak. Du kan tryggt vända dig till oss!

Nyhet: Få ett bländande kändisleende!

- ”Jag har alltid blivit nöjd med mina behanlingar med Restylane, även hos andra kliniker i t ex Stockholm, men

aldrig fått så fint bemötande som här. Kände mig

TANDBLEKNING med Poluslampa Effektiv blekning med den mest avancerade tandblekningslampan på marknaden. Den genomsnittliga nyansförbättringen är 9 nyanser!

så lugn, brukar vara nervös annars. Fick jättefin kontur på

Rälsgatan 1, tel. 026-144615, www.jarnvagsmuseum.se

nästa nummer av nöjesmix kommer den 28 maj – då handlar det bland annat om bröllop! Tills dess hittar du oss på vår hemsida där vi bloggar, vimlar, tipsar om evenemang och rapporterar om annat smått och gott. vi ses på nojesmix.com!

Ny butik för Tjejer & Par!

- Lustfylld inspiration -

läpparna, skönt med en riktigt fin klinik och Restylane i Gävle!” / KVINNA 33 ÅR

10%

RABATT

på tandblekning Gäller tom 31 maj vid uppvisande av annons

ESTETIKKLINIKEN Gävle | Stockholm

ESTETISK MEDICIN Västra Islandsgatan 8 (Spa Gamla Gefle). 070-886 82 60. www.estetikkliniken.com 38

• Korsetter - till strl. 62 • Negligeér & Babydoll • Inspirationsparty • Vibrerande vänner • Massage & Glid m.m. En trappa ner på Söder

S. Kungsgatan 25 Mån-Fre 11-18 | Lör 12-15 Tel. 076-112 80 88

www.pleasme.se

Lokala hiv/STI-gruppen Gävle www.gavle.se/hivsti


sista uppslaget

Månadens drink

inne & utelistan

Xanté ginger martini

clash oF the titans. DET SPELAR INGEN ROLL VAD NI SÄGER!!! Den kan ju fan inte vara sämre än Van Helsing. Är man som jag uppvuxen med mytologi tycker man bara att det är roligt när nån slåss med ett litet svärd mot en jättestor jätte i sten som ödelägger hela byar med en spottloska. Och lilla snubben med svärdet vinner! Sam Worthnington, Ralph Fiennes, Mads Mikkelsen och Liam Neeson slåss, svär och pratar om viktiga saker i en biograf nära dig.

4 4 3 1

av sara haNsDoTTer-MÅrTeNs

cl xanté cl citronjuice cl sockerlag liten bit färsk ingefära

uthuset. Shabby chic i parti och minut. När man kliver in i butiken ramlar man bok-

Muddla ingefära. häll på xanté, nypressad citronjuice och sockerlag. skaka och strila två gånger. serveras i cocktailglas, garnera med färsk ingefära. Fler drinkrecept hittar du på cocktailguiden.com

krönika

snusmajas caFÉ. Drivs av trivselproffsen Pelle och Helena som inte bara stylar och står i så att allt är väldans fint utan som även kokar gott kaffe och bakar kladdkaka med extra mycket fluffig grädde. Nu kan jag ju tänka mig att det blir kö till biblioteket så fort solen tittar fram men jag tycker ändå att ni ska ta er dit och fika i trädgården. Favoptic. Återigen kommer det ett par snajdiga brillor på posten.

”Jorden rämnar inte för att man inte påpekar det alla ser.”

ge fan i mina öron JaG Har färGaT HåreT sedan jag gick ettan på gymnasiet. Nu snackar vi 20 år av

färgande vilket till största delen utförts av mig själv. Det är mycket ammoniak in i hjärnan det ... Jag har konstaterat att det är nästan omöjligt att färga håret utan att samtidigt färga öronen, pannan, halsen och i vissa fall delar av brösten och badrummet. Under alla dessa 20 år har jag alltid träffat på nån ”rolig” jävel som pekat på mina öron och sagt: ”Har du färgat håret, heheheeee.” Och under dessa 20 år har jag utarbetat ett par svar på denna, i min ögon, jävligt idiotiska fråga. Här är några av dem: 1. ”Nej. När jag vaknade upp imorse så var det så här.” 2. ”Tack för att du konstaterar det uppenbara.” 3. ”Åhåhåhåå, vilket år blev du frisör?” ”Jag är inte frisör.” ”Nä just det ...” 4. ”Ja, jag tog hjälp av katten och det var ju helt fel beslut.” 5. ”Nej. Har du?” 6. ”Vet du, helt galet, men Spökplumpen SPYDDE mig rakt i huvudet igår, kan du tänka dig ...” 7. ”Jag har i alla fall hår att färga ... Vad ska du göra? Tatuera flinten?” 8. ”Fan, KOLLA! En duvhök!” 9. ”Tungan kan bli svart och ramla ur munnen om man frågar så där dumt.” 10. ”Du. Apropå det. Biggest Looser söker nya deltagare ...” JaG Har en aversion mot folk som konstaterar det uppenbara för att få en billig po-

äng. Snubben som ställer sig mitt i en snöstorm och säger: ”Kolla va det snöar hörrni, höhöhö.” Bruden som går runt i regnet och säger ”Nu slipper man duscha, heheheh!”. Jorden rämnar inte för att man inte påpekar det alla ser. Vi VET att det regnar, snöar, att havet är blött och himlen är blå. Vi SER att hunden är hårig, att bananen är gul och att vedträet ser ut som en kuk om man sätter det i grenen och slentrianjuckar mot en buske. Vi kan både ta, känna, lukta, smaka på allt som kommer vår väg. Nästa gång nån lånar mina glasögon, sätter på sig dom och utbrister ”WOW, billig fylla!!!” så ska jag låna nåns rullstol och sätta mig i den och säga ”WOW, du kan verkligen INTE gå alltså!” Jag vet att jag ser dåligt. DET ÄR DÄRFÖR JAG HAR GLASÖGON!!! Jag vet att jag har färgat håret. DET ÄR DÄRFÖR JAG HAR FÄRG PÅ ÖRONEN. Håll käfTen.

stavligen in i ett shabby chic-land som är befolkat med människor med extremt dyra smycken och extremt dyra skor. Och många sjalar. Men Uthuset har väldigt fina små glas och vaser och kuddvar till inte alls så dyra priser. Och då trivs jag. Jag har gått och fingrat på ett par fina låga vattenglas varenda gång jag varit där. Nästa gång slår jag nog till.

I am forever pissing my pants in mortal fear ...

TexT: sara haNsDoTTer-MÅrTeNs

Mer av sara hittar du på hennes blogg: nojesmix.com/bloggar/sara-martens

rosÉvin. Nu kommer solen. Då byter bag-in-a-boxen färg på innehållet från vitt till hallonrött. Rosé är det närmsta jag kan komma rött vin. Jag älskar rött vin men kan inte dricka det för då får jag migrän och börjar grina och det vill ingen. Men jag sitter ändå och sneglar på den djupröda färgen med avundsjuka ögon då nån annan smuttar på en bra flaska Foot of Africa (bara namnet). Men nu äntligen kan jag njuta av ett något mer fylligt vin än den jävla blaskiga vita finkeloljan. Och måtte djävulen ta alla som är så dumma att de blandar ut rosén med Fanta eller annat skit. Rött och fint ska det vara. Och serveras kallt i solen på en lagom stor uteservering med sköna soffor som Debaser eller i en trädgård med alla fina vänner och solbruna ben ... Nu längtar ni va? spotiFylistor. Jag gick nyligen med i en Facebooksida där man kan lägga upp sina Spotifylistor så att andra kan adda dem. Nu plockar jag listor från folk i New York, Colombia och Ludvika. Det är fan helt otroligt! Snacka om att musik förenar. Att få en kommentar från en serietecknare om att min lista gjort hans dag gör att det känns som om hela världen ryms i min handflata. Världen är mitt ostron.

shit my dad says. Den här Facebooksidan har redan skrivit historia. När

Justin Halpern blir dumpad av sin flickvän flyttar han hem till sin mamma och pappa. Pappan, som är läkare och 79 år gammal, beskrivs som ”Socrates, but angrier and with worse hair.” Justin börjar skriva upp saker hans pappa säger och skapar en Facebooksida. Innan han vet ordet av har sidan 160 000 fans och blir till en bok. Saken blir inte sämre av att Justins pappa är svinkul. Två av mina favoritcitat är: ”A parent’s only as good as their dumbest kid. If one wins a Nobel Prize but the other gets robbed by a hooker, you failed.” och ”Hate is just a special kind of love we give to people who suck.”

askmoln. Jag vet, jag vet. Det är jättemånga ledsna resenärer som sitter och deppsuper på flygplatser just nu men jag kan inte låta bli att tycka att askmördarmolnet är lite kul. Jag menar, vem hade trott att små, små stenar på bara några makromillimeter skulle slå ut hela Europas flygflotta. I England har dom panik och tror att de inte ska få se solen på hela sommaren och kanske jättevulkanen Katla vaknar och då kanske hela helvetet brakar loss på riktigt ... Vem hade trott nåt sånt? Blev du drabbad av vulkanutbrottet? Ja, det vill jag lava ... hate 2010. Kan ingen bara låta dem gifta sig? Varför är det bara massa snack om vad allt kostar och hur okreddigt det är att gå på prinsessbröllop? Min farbror Janne, som är en sann rojalist, skulle kunna ge sin högerarm för att få gå på bröllopet. Är det ingen som tänker på att det här liksom är bortom Victoria och Daniels kontroll? Det är inte riktigt så att de kan smyga väg till Borås och gifta sig i rådhuset. Även om de skulle vilja. Nä, kan vi inte bara slappna av, låta flickebarnet gänga sig och så kan det vara bra med det. peter steele. Sångaren i Type O Negative lämnar in handduken vid bara

48 års ålder. Om ni undrar varför det är så sorgligt kan ni ju ta och kasta ett öga i det nummer av Playgirl som han var med i ...

kjell eriksson. Kjell, som är producent till Vakna med the Voice men som är så kändiskåt att han är med överallt, skulle bara vara rolig om han brann. Och nån försökte släcka honom med en yxa. körslaget. OK. Tidigare var det kanske lite kul om man var full och kollade

med ena ögat stängt. Så är det inte längre. De största anledningarna till att Körslaget suger är 1: Svenska folket har så in i helvete dålig smak att de systematiskt och på en given signal röstar hem allt som kan vara något sånär roligt som t.ex. Ralph Gyllenhammar och Timo. 2: Bröderna Rongedal. Alltså far-åt-helvete vilka läskiga människor. Tvillingbröder som tittar på varandra med hälften religiös galenskap och med hälften förälskelse i blicken kan ju få Freddie Krueger att diskret börja kolla efter en flyktväg. 3. Beslutet att klä Marie Picasso i rosa borde få TV4:s stylister för evigt förvisade till Guantánamo. Där sportar man orange.

39


ANGELICA HELLY HANSEN Jacka 5000:TOMMY HILFIGER Jeans 899:TOMMY HILFIGER Skjorta 1199:TOMMY HILFIGER Trรถja 799:MICHAEL KORS CHERAMICA Klocka 5995:-

40

SAMI NN07 Jacka 2495:POLO JEANS Jeans 1395:POLO JEANS Skjorta 995:POLO JEANS Trรถja 1395:HELLY HANSEN Skor 995:SELECTED Strumpor 3-pack 99:-

DIESEL Klocka 3295:-

Nöjesmix #4 / 2010  
Nöjesmix #4 / 2010  

magazine, entertainment, gavle

Advertisement