Page 1

Gratis nöjestidning i Gävle, Sandviken, Valbo, Hofors & Ockelbo.

#9 noveMber 2009

aktuellt

årets läskIgaste högtId fIras Med en fest soM förväntas skapa skräMselhIcka

mode

hösTens Trender

vI frossar I stIckade plagg soM håller kylan borta 1


Visning 5 november kl. 13-19! Alla som beställer en Kameleon-båge under dagen får ett par solglasögon från Bellinger på köpet.

Föränderliga glasögon! En båge, mängder av skalmar. Låt humöret styra hur du ska SE ut!

Bryntes Optik drottninggatan 23 gävle telefon 026-12 30 88

...bara därför

2


Ă–ppet 28 oktober

DJ Adam Beyer

Onsdag 25 november

N I T N E L A V FL O R E N C E O K TO B E R 9 T O R S DA G 2

C R E S C E ND

www.precisreklam.se

OLL S T O R S DA G 5 N OV E M B E R

www.slickcity.se 3


innehåll

ledare

d

#9 noveMber 2009

uMsnål, that´s Me soMetIMes. Ibland undrar man hur man egentligen tänkte. Som när man stod där på Marc by Marc Jacobs-butiken i New York och köpte EN fickspegel. För typ 30 kronor. Det enda rätta hade ju naturligvis varit att skövlat ned ett gäng som man senare hade kunnat sprida bland vänner och bekanta som perfekta små gå-bort-presenter. Eller som när jag nyligen handlade färg på Rusta. Man vet ju innerst inne att den där färgen inte alls är lika bra som den du köper hos färghandlaren men likt förbannat halkar du dit ändå och vips står du svärande med en pensel från vilken färgen rinner och med en nymålad vägg som knappt ser nymålad ut. Bara för att man var dumsnål och skulle spara några hundringar. Den tid det tar att tvingas måla skiten ytterligare två gånger räknar man liksom inte in. Inte förrän efter. Som nu. Talspråket att man lär sig av sina misstag är i mitt fall klockrent.

månAdens omsLAg: MalIn rosén & nIklas pennerdahl foto: frank JUlin StylinG: Mikaela bJÖrn MakeUp: Make Up Store hår: posh

nu är det snart vInter på rIktIgt. Sara Mårtens skriver på sista uppslaget väldigt

s. 8-9

s. 14-15

s. 20-24

träffande om hur den första snön alltid verkar överraska. Eller så är det bara nollåttorna som blir lite lätt lamslagna och förvånade när det singlar vitt från himlen. Själv blir jag alltid lite lätt religiös i sinnet när jag ser de första snöflingorna bädda in allt som varit kalt och trist. I år hoppas jag på massvis med snö, detta trots att jag för första gången i mitt liv har en trädgård som kräver skottning. Jag tror nämligen att mitt boende gör sig väldigt bra inbäddat i stora drivor som dämpar ljud och reflekterar ljus. Dessutom ser jag mycket förväntansfullt fram emot att efter att ha skottat snö få kliva in på torpet och värma mig framför kaminen. Lika magiskt som det kan vara med snö är det att sitta framför en brasa som knäpper och sprakar samt doftar ljuvligt ...

s. 27

halloween stundar och för den partysugna bjuder årets läskigaste helg på massvis

7

AkTueLLT.

8

hALLoween.

12

vimmeL.

14

posTer boy.

Moneybrother, Florence Valentin och Anna Ternheim är några av alla artister som är konsertaktuella den kommande månaden.

med partaj och evenemang. Undertecknad spenderar dock den helgen bland flyttkartonger. Man kan säga att jag redan firat Halloween då jag de senaste två veckorna sett lite lätt galen ut efter en lite förarglig cykelvurpa ... Må gott!

Den 31 oktober blir det storslagen skräckfest på Maxim med bland annat Deathstars på scenen. Nattsudd från Cava och SlickCity, även vimmel på sidan 18.

I New York går rebellen Poster Boy loss med rakkniv på stans reklamaffischer och skapar hyllad konst.

16

skivrecensioner.

20

hösTmode.

27

kuLTur. Inom kort lanseras Bakteriekultur Magasin, tidningen för dig som aldrig får nog av kultur.

29

bokrecensioner.

30

fiLm. Recensioner av aktuella bio- och DVD-filmer. Tävling: vinn

33

speLrecensioner.

• • • •

Higher Ground och Crescendolls är två lokala band vars plattor betygssätts i det här numret. När mörkret och kylan tränger sig på klär vi oss i värmande plagg enligt rådande modetrender.

• • • •

cocktailpartyn Maria s som är tillbaka halsdukar raggsockor beslutsångest regn slut på hojsäsongen rustas målarfärg

Vinn den avslöjande boken om super-

gruppen Guns n´ Roses.

noJeSMix.coM/bloGGar/redaktoren

Anna Utterberg, redaktör

skräckfilmerna Trick ´R Treat och The Hills Run Red.

Vi betygsätter Halo 3: ODST, NHL 2K10, King Of Figheters XII, Marvel Ultimate Alliance 2 och Fifa 10. ansvarIg utgIvare: Lasse Flach tIdnIngen ges ut av: GävleTidningar AB annonsboknIng: Henrik Nilsson besöksadress:

36

nöjeskALendern.

Hattmakargatan 14, 803 11 Gävle postadress: Nöjesmix, Box 367, 801 05 Gävle telefon redaktIon: 026-15 96 78 telefon sälJ: 026-

Konserter, kulturevenemang,

15 96 79 e-post: red@nojesmix.com grafIsk forM: Anna Utterberg övrIga Medarbetare: Per & Carina Ohlsson, Kenneth Wennberg tryck: MittMedia Print, Gävle upplaga: 15 000 ex dIstrIbutIon: Via tidningsställ i Gävle, Valbo, Sandviken, Hofors, Ockelbo. Tidningen är

teaterföreställningar etcetera.

39

tryckt på miljövänligt papper.

inne & uTeLisTAn!

Sara levererar som vanligt knivskarpa iakttagelser på samtidsfenom som dokusåpor och modetrender.

Nöjesmix ansvarar ej för insänt icke beställt material och förbehåller sig rätten att redigera. Bifoga adresserat och frankerat kuvert för retur. För ev. tryckfel i artiklar och annonser ansvaras ej. Eftertryck är förbjudet utan tillstånd. Citera gärna men ange källan. Nöjesmix redaktionella texter och bilder lagras elektroniskt. Externa skribenter och fotografer måste meddela eventuellt förbehåll mot elektronisk lagring och publicering. I princip publiceras ej material med sådant förbehåll. Utbetalt arvode inkluderar Nöjesmix rätt till elektronisk publicering.

medarbetare:

sara Mårtens

caMIlla norIn

fredrIk b nIlsson

Jonas danIelsson

anders lundQuIst

kulturskribent

Musikskribent

filmrecensent

Musikskribent

krönikör

JustIne östergren

JessIca erIXon

therese lövgren

MIkaela bJörn

vimlare

vimlare

vimlare

Modestylist

4

nanna Johansson

frank JulIn

illustratör

fotograf

kIM lInder

henrIk nIlsson

Spelrecensent

Säljare

catharIna bergMan

bokrecensent


www.bladenimstore.se

aNtoN skjorta – Nudie 1199:tröja – Vasuma 899:Byxa – Uniforms... 1000:-

Natasha sjal – 199:t-shirt – Diesel 599:Jeans – Cheap Monday 500:Cardigan – Cheap Monday 600:-

5


HUNDTRIM VARJE DAG!

Nu är butiken fylld av

Höstens Nyheter Välkommen in!

IAMS

Hundmat 3 kg

89:Ord 139:-

15 kg

249:Ord 399-449:-

Max 2 köp/hushåll

IAMS

Kattmat 1 1/2 kg

99:Ord 199:Max 1 köp/hushållFlanör, Gävle 026-10 61 70

Via vår veterinär Pia Westin ger vi dig chansen att köpa

Hills egna Veterinärfoder

Höstnytt!

Hej!

Jag finns på plats på tisdagar för veterinärvård och rådgivning efter tidsbokning. Ring 026-518330 eller boka i butiken. Pia Westin leg. veterinär

Sjal 195:-

Finns i flera färger 100% viskos

Priserna gäller tom. 20 nov eller så långt lagret räcker.

Hyttgatan 16. Sandviken. Tel. 026-27 58 05

6

Måndag-Fredag 10-18 Lördag 10-15 Nygatan 33, Gävle. Tel. 026-51 83 30

Gör ett besök på vår webbshop! gavleborgszoo.se


aktuellt Gävle gillar rock´n´roll! Det är ingen slump att radiokoncernen

SBS valde att på en av de frekvenser de i våras köpte börja sända kanalen Rockklassiker. Lika lite som att Andreas Waple (Wasteland) blev utsedd till Gävles nöjesprofil eller att det nyligen öppnade ännu en rockbar i stan. Sedan slutet av september huserar Rockbaren i lokalen mest känd för att ha rymt succéklubben Tre & co. I källarvåningen driver Jukka Sorsa rockklubb fredag och lördag.

det är på spegeln det händer

möjlighet att spela eget material men framförallt egna rockfavoriter. I skrivande stund har Rockbaren öppet fredagar och lördagar, inom en snar framtid kör man även igång på onsdagar och torsdagar.

Behövs det ett till rockställe i Gävle?

– Ja, jag tycker det. Det behövs ett alternativ till Wasteland som kanske spelar lite tyngre rock. Hos oss är det mer lättsmält, lite bredare och kanske fler rockklassiker som såväl gammal som ung känner igen. Har ni livespelningar också?

– Ja, vi kommer inom kort att dra igång akustiska konserter. Vi vill hålla ljudnivån på en viss nivå så att våra gäster kan fortsätta att snacka med varandra. På entréplanet öppnade nyligen en indisk restaurang från vilken gästerna på Rockbaren kan beställa mat. Så småningom hoppas man kunna erbjuda en egen meny. För musikvalet står ofta lokala bandmedlemmar och musiker som på Rockbaren får

e-type till sandviken & florence valentin lirar på slickcity Lördag den 24 oktober gästar E-type Lobby Nightclub i Sandviken. Den långhåriga artisten som 1994 slog igenom med Set the World on Fire kommer att bjuda på eurodance för hela slanten. Föredrar man att stuffa till indiepunk ska man den 29 oktober bege sig till SlickCity då Stockholmsgruppen Florence Valentin intar scenen. Senast gruppen befann sig i Gävle var i somras då man gav en konsert i Boulognern i samband med att Lars Ohly och Vänsterpartiet var på besök i stan. Psst! Lars Winnerbäck, The Tiny och Melissa Horn är också konsertaktuella men mer om dem i kommande nummer.

hallå där! Johan Henriksson och Mattias Rask

besökarna några av världens största DJ´s som man flög in, vilket då var ytterst ovanligt. Nattklubbens många ägarbyten och tidsbrist i samband med nystartade företag gjorde att man till slut att la Nightlifepeople att vila, men den 30 oktober återstår klubben igen på Cava med ”The Theatre”. Varför drar ni igång er klubb just nu?

J – Vi vill ha kul i Gävle helt enkelt. Många av de befintliga arrangörerna bokar DJ´s, sätter deras namn på affischerna, men gör inte så mycket mer.

Vi kommer att erbjuda ett fräscht nytt alternativ, lite Ibiza-inspirerat. foto: kenneth wennberg Antalet klubbar i Gävle har det funnits ungefär lika många som rapporterade klamydiafall. Typ. En av de mer framgångsrika drev Johan Henriksson och Mattias Rask för ett gäng år sedan. Idén om Nightlifepeople föddes 2001 då både Johan och Mattias tyckte klubblivet i stan saknade nåt och beslöt sig för att ta saken i egna händer. Under ett par år arrangerade man klubbkvällar på Nivå (som under klubbens existerande även hette BCK, Etage, Planet) och 2003 beslutade man sig för att slå på stort genom att erbjuda

M – Vi vill att det ska vara en wow-känsla att gå på klubb. Det ska hända annat än bara någon som lirar sjyst musik, det ska även vara visuellt med lasereffekter och videoprojektioner. J – Sedan kan vi ju inte sticka under stol med att det faktiskt är jättemånga som har frågat om det inte blivit dags för oss att köra igång igen. Och ni kör igång igen på Cava, i lokalen där allting började?

M – Det är en bra lokal helt enkelt. J – Lokalen har bra akustik och är uppbyggd på ett sätt som gör att gränserna mellan

Moneybrother spelar på Spegeln den 31 oktober. Ibland blir det bättre än man kunnat föreställa sig vilket Spegelns konsertschema för oktober är ett levande bevis. Vad annars kan man säga när det först står klart att Moneybrother kommer, Ternheim bokas och Eldkvarn liksom blir grädden på moset? För att inte glömma spelningen med Isobel & November ... Moneybrother är först ut i det späckade konsertschemat. Den 31 oktober hoppas

vi som såg honom sist på Spegeln att han även denna gång bjuder på en kväll som värmer länge under den kalla vintern. Veckan därpå, den 6 november, spelar våra lokala hjältar Isobel & November som i vinter släpper sitt debutalbum. Den 7 november har det blivit Eldkvarns tur att trollbinda Spegelns besökare, något nästa artist redan gjort. Anna Ternheim äntrar scenen den 19 november. dansgolv och övriga ytor suddas ut. Sedan är det ju jävligt snyggt där. Blir Nightlifepeople en återkommande klubb på Cava?

M – Blir det succé blir det säkert fler tillfällen. J – Vi måste se hur stan reagerar på klubben först, men helt klart vill vi ju fortsätta på det spår vi var inne på när vi drog igång Nightlifepeople – en klubb man regelbundet går till för att den är bra. Beskriv musiken som kommer att spelas:

M – Jag gillar egentligen inte att sätta någon musikgenre, bara för att man är en housejockey så betyder ju inte det att man inte kan spela techno … M – Uppiggande musik! Vad tycker ni om människor som önskar låtar?

J – Helst inte. M – Det beror på. Det kan väl vara okej om man önskar musik i samma genre som spelas på klubben. Man ska  ska  kanske inte önska Ulf Lundell när man har ett dansgolv fyllt till brädden av folk som studsar till housemusik  … Berätta om vad som kommer att hända på Cava den 30 oktober:

M – Vi vill inte avslöja alltför mycket men vi kommer att blicka tillbaka på tidigare Nightlifepeople-kvällar och återskapa dem i ett nytt format. Det blir överraskningar, både visuella och musikmässigt, och lite appearences. Gillar man det vi tidigare gjort blir

man inte besviken. J – Vi kommer att erbjuda ett fräscht nytt alternativ, lite Ibiza-inspirerat! Johan Henriksson Ålder: 35 år Gör: Driver Fico, klubbarrangör

Bakgrund: Började i krogbranschen som croupier vid 17, jobbat som bartender, servitör, nöjeschef och klubbansvarig. Favorit-DJ: Sven Väth Mattias Rask Ålder: 32 år Gör: Jobbar som säljare, DJ och klub-

barrangör Bakgrund: Började lira plattor vid 10års ålder på Fritidsgården Helges, började som 17-åring som DJ på Dollhouze. Har spelat på i stort sett Gävles alla krogar. Favorit-DJ: Ingen egentligen, men jag anser att Sverige idag har några av världens bästa DJ´s.

Fakta Nightlifepeople

Bildades 2003. Flög in kända DJ`s som Johan Gielen, Tall Paul, Randy Katana, Lange, Marco V, Cosmic Gate, 4 Strings, Steve Murano, Abel Ramos, Marcel Woods, Pulser, Thrillseekers och Jochen Miller som spelade i Gävle. Bokade också svenska storheter som Antiloop och Stonebridge. Var en av de första klubbarrangörerna som upptäckte och bokade Eric Prydz precis innan han slog igenom.  text: Anna Utterberg

7


event

häng med på årets

Den 31 oktober kommer Maxim att intas av zombies, vampyrer, blodtörstande varulvar och andra varelser som får blodet att frysa till is. En av medarrangörerna till eventet hänger dagligen med huggtänder, slängkappor och blodspår … Text: Anna Utterberg foto: anna lundberg / Kalas & co makeup: janne sommarhed / kalas & co

F

ör tiotalet år sedan fick sig den amerikanska helgen Halloween ett rejält upplyft och genomslagskraft i Sverige. Trick or treat:ande kids smög runt i villaområdena, butikerna var fyllda till brädden med dekorativa dödskallar och pumpor och överallt arrangerades det maskerader gästade av den ena hemska varelsen efter den andra. Sedan hände nåt. Suget efter skräck verkade, likt en vampyr utsatt för solljus, dö ut. I år tas dock Halloweenfirandet åter till stora höjder här i stan genom bland annat en påkostad fest på Maxim. Bakom satsningen finns Anna Lundberg på Kalas & c/o som tillsammans med Max Stenberg och Jacob Westin arrangerar Halloween Xperience. Hyr man som Anna ut maskeradkostymer och säljer löständer till vardags kunde ju festen inte vara mer passande …

– Jag och Max har jobbat tillsammans tidigare och när det stod klart att vi kunde boka bandet Deathstars så beslutade vi oss för att arrangera en stor Halloweenfest. Upplever du intresset i år för Halloween som större än tidigare?

– Det är svårt att märka någon riktig skillnad eftersom jag bara drivit min butik i ett år, men jag måste nog erkänna att jag förra året blev överraskad över hur stort Halloween var! Att driva en maskeradbutik är väl kanske inte den säkraste av satsningar men av all att döma verkar det som om att intresset ökar när utbudet finns. Anna, som tidigare turnerat med

dansbandet Boogart, öppnade maskeradbutiken på sin sons inrådan. Sångkarriären, eller i alla fall turnerandet, tvingades hon lägga på hyllan då det var dags för barn nummer två. – Ja, det är egentligen min sons fel. Eller förtjänst! Vi skulle ha ett Star Wars-kalas och jag insåg att det inne fanns några prylar. Jag gjorde allt själv till den festen, pust … I butiken, som nyligen även öppnade en liten leksaksavdelning, finns maskeradkostymer passande all från bebisar till pensio-

8

närer, men även accessoarer som peruker, hattar, galna linser, lösnäsor och smink. Anna jobbar även som ballongdekoratör, festarrangör, fotograf, clown – samtidigt som hon knåpar på egenskrivet material som förhoppningsvis blir ett album så småningom.

Festen toppas med en livespelning av

det svenska bandet Deathstars, ett goth/ metal/industrialband (influerade av bland andra Rammstein) som både musikmässigt och visuellt passar för en Halloween-fest. Deathstars består av Andreas ”Whiplasher Bernadotte” Bergh (sång), Eric ”Cat Casino” Bäckman (gitarr), Emil ”Nightmare Industries” Nödtveidt (gitarr, keyboard), Jonas ”Skinny Disco” Kangur (elbas, bakgrundssång) och Ole ”Bone W. Machine” Öhman (trummor). Bandet är nyligen hemkomna från en längre Europaturné och spelningen på Maxim är en av fem Sverigespelningar.

Tjejer vill antingen vara fula och roliga, eller sexiga.

Biljetter till Halloween Xperience Vilken är den populäraste kostymen?

– Tjejer vill gärna vara antingen var fula och roliga, eller sexiga. Moulin Rouge-looken är väldigt populär, precis som maid-kostymerna. Killar vill gärna vara roliga, just nu är det extra poppis att vara pirat även om superhjältedräkterna alltid går hem. Många verkar vilja uppfylla barndomsdrömmar … killarna ska vara hjältar och flickorna prinsessor. Kikar man på populärkultur så är ju vampyrer oerhört heta nu (tänk tvserier som True Blood och filmer som Twilight) …

– Jag har inte märkt någon större efterfrågan av de kostymerna än, men det kommer säkert nu till Halloween. Löständer har jag dock i och för sig nästan alltid slut på, särskilt de med stift. Berätta lite om festen, Halloween Xperience!

– Man vill ju inte avslöja för mycket men det kommer att bli en väldigt annorlunda fest. Tanken är att alla deltagare ska bli en del av festen, man ska inte riktigt kunna veta vilka som är där som gäster eller vilka som jobbar. Det blir lite som ett lajv, människor som hängts kommer att dingla från taken i sina rep och det kommer nog att bli en eller annan som får lite skrämselhicka, haha. Maxim är ju ett perfekt ställe för en sån här fest, lokalen är ju lite spöklik.

Tips!

den 31 oktober kostar 220 kronor och finns att köpa på Kalas & c/o, Redrum eller via entregavle.se. Klockan 21 börjar showen och partajandet håller på till klockan 01.

Fixa Halloween-outfiten • På Kalas & c/o finns maskeraddräkter från 300:- och uppåt, samt tillbehör. • Partyqueen säljer maskeradaccessoarer som peruker, häxhänder etc. • Vill du sy ihop din egen kostym kan stans second hand-butiker innehålla passande och förhoppningsvis billigt material.

Ska du anordna egen Halloweenfest? En rolig idé kan vara att på inbjudningarna skriva vem man ska komma som. På så sätt behöver du inte få en fest innehållande bara tråkiga zombies … På ica.se finns massvis med passande recept på plockmat som är sådär lite lagom läskig. Rykande bål är fräckt, du fixar det genom att köpa kolsyreis (även kallad torris), kolla närmsta återförsäljare på nätet.

Anna Lundberg

Ålder: 38 år Gör: Driver Kalas & co Tycker om skräckfilmer: Underbara!

Jag är särskilt förtjust i lite mer övernaturliga, som En Vampyrs Bekännelse. Är till vardags rädd för: Olyckor.


ladda Med skräckfIlM! För att komma i rätt stämning kan en sjyst skräckrulle komma till hands. Nöjesmix rekommenderar någon (eller alla) av följande; The Shining (1980) The Exorcist (1973) Alla Helgons Blodiga Natt (1978) Terror på Elm Street (1984) Evil Dead (1981) Saw (2004) Det (1990) The Others (2001) Drag me to Hell (2009)

9


Ingen föds med kunskapen om hur man sminkar sig. Det är en kunskap och känsla som växer fram genom övning. Känner du att du vill öva mer? Make Up Store är ett utbildande kosmetikamärke som erbjuder dig makeupkurser, i grupp eller privat. Vår privata makeupkurs är på 50 minuter. Där ges rådgivning i hudvård och makeup anpassat efter just dig. Efter kursen får du välja produkter för kursavgiften på 495 SEK. Låt oss inspirera dig med höstens vackra look Czarinna! Välkommen in till vår butik.

GÄVLE Gallerian Nian. Drottninggatan 9. Tel 026-10 24 22 www.makeupstore.se

Napaboot dam Pris 1299:-

Obsidian wp dam/herr Pris 1600:-

köp ett par valfria skor från keen - och få ett par

keen-strumpor PÅ KÖPET!

Rickmond herr Pris 1200:-

(värde 220:-)

Winthrop boot wp dam Pris 1800:-

Shellrock mid wp dam Pris 1600:10

Drottninggatan 26, Gävle Tel. 026-14 25 60 www.naturkompaniet.se


Vi hjälper dig att unna dig...

...en smidigare vardag!

Väskor, sjalar & plånböcker

20% RABATT

på alla våra IPL- behandlingar

Vi tar hand om hela din kropp - från fot till huvudknopp! • IPL- behandlingar (Generande hårväxt)

• Skin Rejuvenation (Ytliga blodkärl & Hudutjämning)

• Pigment • Acneärr

INTERIÖRHÖRNAN Butiken för dig och ditt hem

Nygatan 35, Gävle • 026-14 02 03

Drottningg. 24, Gävle • 026-10 10 50

MOUYO

www.harhudkliniken.se

Mouyos snygga och sköna kläder finns nu i Gävle. Du hittar dem hos Selma! Pris Jeans 799:Väst 699:-

T-shirt 399:-

T-shirt 399:-

NU i GÄVLE! Äv en ny tt fr ån SN Ö ... Boss från 299:-

N. Skeppargatan 6 • 026-14 24 61 • Mån-fre 11-18. lör 11-16 • www.selmastore.se NYHET! MOUYO • SNÖ • Day Birger et Mikkelsen • Tommy Hillfiger • Koola Anna • Repeat • Tiger of Sweden • Isay • Gossip • Atlas Design • Jo Lou • Baba Jaga • Saint Tropez

11


vimmel

hur skulle du beskriva din stil?

när blir du glad?

av: Justine Östergren

av: Therese lövgren

Cava, lördag 17/10-09

SlickCity, fredag 2/10-09

sandra & therese – När vi får vara

tillsammans.

Sussanna – Phsykobilly. Nanna – Retro, färgstark, attityd och egen.

lotta, frida & olle – När vi är på Slick

med våra vänner. Tina – När det är mycket trevligt folk ute. Mats – Jag är alltid glad. Emelie – När det är sommar. Fabian – Death Metal på rätt sätt. Jessica – Alternativ med stil.

Rasmus – Men tjena ...

Louise & Samuel – Odefinierbar.

Åk inte hem med vem som helst ...

10 70 00

Daniel – När han ger Igor mat. Emil – När jag är med mig tjej.

Andrée – Speciell. Victor – Avslappnad och skön.

Emma – Nu ikväll är jag glad! Niklas – Skitig. Mattias – Metal!

Göran, Fredrik & Olof – När vi tre får

festa ihop!

Daniel – Fräschig! Linus – När jag ser Daniel Lindh naken. Kongen – När jag ser dig! Danne – När jultomten kommer.

Anastasia & Sandra – När vi får ha roligt

tillsammans.

Petra – Gammal.

Sanna – Skön. Jimmy – Mysig.

12

Chrille – Menkes stil, så ska vara. Menke – Försöker följa Chrille ...

Nina – När jag gör det jag gillar. Ida – När jag blir uppskattad av nära och kära.

Hanna – När jag får skratta. Kryckan – När jag får G på en jävla tenta.


iPod REAN

Inte bara protein

STARTPAKET

fortsätter! (sü lüngt lagret räcker)

Gäller tom 30/11

iPod nano 8GB

Thera-M

Vitamin & Mineral136:-

Omega 3 136:-

Whey Complete

: 9 9 3 Protein 1kg 259:-

iPod nano 16GB Andra modeller: Andra REA REA-modeller: iPod touch touch 16GB 2395:iPod classic 32GB 2995:iPod shufe classic 120GB 1995:frün 395:shuffle 1GB 395:2GB 545:-

1:-

is 53 r p . ord

REPLAY

|

BELSTAFF

Office Butik i Gävle

Ă–ppettider MĂĽn-Fre 10-18 LĂśrdag 10-14

Vi finns vid GDG, mittemot MAX pü Norr Norra Gatan 1 Gävle Tel 026-10 60 10

|

LEXINGTON

|

/3ĂŒENBOTHBUBOt5FM

RA RE

|

NOLITA

|

RABENS SALONER

Modebutiken fĂśr han och hon

Välkommen in till Liam & Jonna

Nygatan 40. GĂ„VLE

Vard. 10–18. LÜrd 10–15

Tel 12 25 25

13


reportage

rebeLL i new york Under de två senaste åren har gatukonstnären Poster Boy vunnit kultstatus och blivit kallad modern superhjälte genom sina verk i New Yorks tunnelbana.

om jag inte har tid eller material att göra ett stark politiskt verk gör jag typisk badrumshumor, en penis eller prutt eller något annat löjligt. Men det är också politiskt. All gatukonst är i sig självt politiskt, oavsett om verket i fråga har ett politiskt budskap eller inte. Det faktum att det är i det offentliga rummet, det faktum att det är vandalism, det gör det politiskt, berättar han. det är eMellertId hans sociala kom-

text: Minna SkaU foto: poSter boy

I

new york använder sig gatukonst-

nären Poster Boy av ett rakblad som Under de senaste två åren har gatukonstnären Poster Boy vapen för att replikera till annonsörerna superhjälte och har vunnit kultstatus genom sina verk på stadens tunnelbaneperronger. Genom att skära ut ögon, byta huvuden och boktext: Minna SkaU foto: poSter boy stäver tar han annonsörernas budskap som gisslan och omvandlar dem till sina egna. I hopp om att fler tar efter vill han skapa en global rörelse som återtar städernas offentliga rum. Saker behöver sägas och reklamskyltarna är en utmärkt talarstol.

det var egentlIgen Inte planerat

utan ett tidsfördriv som växte fram genom tristess när en ung konstnär väntade på tunnelbanan på väg till jobbet på ett av New Yorks konstgallerier. På jobbet använde han ofta samma rakkniv när han förberedde andra konstnärers utställningsföremål och därför fanns den alltid i hans ficka. En januaridag för ett år sedan använde han den för första gången i tunnelbanan. Han skar ut några bokstäver från en reklamaffisch, flyttade dem till en annan och skapade därigenom ett nytt budskap. Till slut insåg han att han hade hittat sin talarstol och ett sätt att höja sin arga röst mot folket med pengarna och makten. Numera tar han sig an vem som helst. Multinationella företag, Barack Obama och polisen som ser honom som en vandal. Han har skapat sig ett namn själv, som något av en modern korsfarare i huva. New York Magazine kallade honom ”the Matisse of Subway ad mash-ups”. – Annonserna har en orättvis fördel. Folk matas med dessa budskap från folk som har mycket pengar. Det är orättvist att folk som inte har så mycket inte har samma kanal att uttrycka sig genom, säger konstnären som under de senaste ett och ett halvt år blivit känd som Poster Boy. Hans ofta politiskt provocerande collageskapande från olika annonser på tunnelbaneperrongerna har gjort honom berömd. dessa posters koMMer i form av gigan-

tiska klistermärken. För den kreativa hjärnan och den säkra handen är de en öppen inbjudan och ett lätt byte. Och även om de flesta attacker är gjorda med smarthet och humor för att skapa vassa repliker så agerar Poster Boy ibland även som ett omoget barn. – Jag tittar på perrongen jag står på och

14

mentarer som har gjort honom till en ikon. De har inte bara fångat uppmärksamheten hos tunnelbaneresenärerna och polisen kommit fram som utanen ävenmodern hos konstvärlden och global media. Som när han bytte några bokstäver och i New Yorks tunnelbana. bilder mellan posters för filmerna Iron Man och Star Wars och skapade det simpla budskapet ”IRAN = NAM” varpå han liknade en eventuell amerikansk invasion av Iran med misstaget och det trauma som USA upplevde under och efter Vietnamkriget. – Många människor ser inte att det är på väg att ske för att media inte behandlar det. Folk som ser på nyheterna, exempelvis Fox News, vet inte. Men det kan vara på väg, det är förutsägbart. Och jag menar att det skulle vara ytterligare ett stort misstag. Det skulle bli Obamas Vietnam.

Det här är mitt sätt att göra något med det lilla jag har. Jag har nästan ingenting men hur många människor har inte råd med en rakkniv?

ett annat verk som har rönt mycket uppmärksamhet var Poster Boys omedelbara kommentar till frikännandet av tre poliser förra året. De hade blivit åtalade för dråp efter att de öppnade eld mot ett gäng unga afroamerikanska och latinamerikanska män som hade varit ute och firat på en strippklubb 2006. 23-åriga Sean Bell dog kvällen innan sitt bröllop efter att ha träffats av fyra av de 50 skott polisen sköt efter att de, som de påstår, hade ”sett ett vapen”. Poster Boy använde sig den gången av en rekryteringsposter från New Yorks poliskår och lånda några saker från filmaffischen till filmen Hell Boy. Budskapet löd ”My NYPD killed Sean Bell” och var ytterligare ett inlägg i den heta debatt om polisbrutalitet och institutionella rasism som följde efter polisernas frikännande. – Många New Yorkers vet vad som hände i fallet Sean Bell. Det sker hela tiden. Människor blir skjutna av polisen på falska grunder. Deras plånbok ”ser ut som ett vapen”. Det händer alldeles för ofta och det är svarta och latinamerikaner som drabbas, bara på grund av vilket område de befinner sig i och fördomarna hos polisen. den lIte fyrkantIga muskulösa unga

mannen som har gått med på att mötas och bli intervjuad i Washington Square Park på Manhattan insisterar på att vara namn, ålders- och ansiktslös. Och trots att en 27-årig domenikansk-polsk konstnär vid namn Henry Matyjewicz ofta nämns i sam-


reportage

band med Poster Boy, så insisterar den här unga mannen att ingen kan påstå att de vet vem Poster Boy egentligen är. Det är nämligen en idé och en rörelse snarare än en person. Den enda anledningen att Henry Matyjewicz ofta refereras till är för att han blev arresterad medan han gjorde en konstinstallation på ett galleri i SoHo i februari. Trots att Poster Boys arbete normalt är under jorden och oannonserat var det denna gång flyers i omlopp för konstshowen. Det uppmärksammades av polisen som skickade dit några civilklädda poliser som arresterade Matejywicz. – Henry nämns ofta för att han är den enda som har blivit direkt kopplad till Poster Boy-kampanjen. Han är inte Poster Boy, han bara råkade bli gripen. Det var väldigt ärofyllt av honom att åka in i fängelse som Poster Boy. Men Poster Boy är större än en person, säger ... eh ... Poster Boy. för honoM är det tydligt att det är en rörelse. Något med global potential. Därför insisterar han att det inte ska vara någon copyright, inget författarskap, signatur, namn eller publika framträdanden. – Jag skulle vilja att folk stal bilderna, tryckte upp dem, satte upp dem på väggar eller gjorde vad de vill med dem. Jag vill att vem som helst ska kunna vara Poster Boy. Det handlar också om att avvisa hela kändiskulturen. Den får mig att kräkas. Jag kan förstå att man har människor som har gjort saker som är ”mer viktiga”. Som Albert Einstein, han är en kändis, och det finns böcker och posters. Det finns en anledning till det för man måste hålla med om att han hade goda idéer. Sedan finns det Warhol och Basquiat. Jag skulle inte vilja att mina verk blev populära på samma sätt, att man som konstnär fungerar ungefär som ett varumärke vilket man marknadsför och säljer. Efter ett tag, när märket blivit lättigenkännligt, är det varumärket som säljer arbetet snarare än budskapet eller det estetiska. Om du skriver Coca-Cola på något eller bara använder dig av färgerna av något som är lätt att känna igen påverkas folk automatiskt, vilket de också gör när det gäller Warhol eller Picasso. Den speciella stilen är sedan vad som säljer verket. Jag försöker undvika det, menar han. den unga Mannen har trots sitt insiste-

rande om anonymitet och försök att hålla sig borta från strålkastarljuset, gett intervjuer och erkänner att det känns belönande. När han ser sig själv i media uppmuntrar det honom att ta projektet vidare. – Jag antar att konstnärer får ta ett beslut mellan att tjäna sitt uppehälle och att göra ett statement. Jag tänker inte för höga tankar om mig själv så jag försöker undvika att vara pretentiös och använda ord som revo-

lution. För mig är det mer av en rörelse, men inte organiserat som om det hade ett kontor, en VD och en sekreterare. Det är mer en rörelse i ditt huvud, att tänka på sin miljö. Det här är mitt sätt att göra något med det lilla jag har. Jag har nästan ingenting, men hur många människor kan inte ha råd med en rakkniv? Jag visar bara att det finns sätt att göra något med vad du nu har. Du kan fortfarande säga ditt om vad som händer runt omkring dig och försöka att göra någon sorts skillnad. det faktuM att det han gör är olagligt verkar inte påverka konstnären. Det gör ibland hans liv aningen mer komplicerat. Men det är ett litet pris att betala för någon som gärna ser sig själv som en modern korsfarare. En punk-intellektuell som gör sitt till för att hjälpa rädda världen. – Jag har läst lite böcker och jag vet vad jag gör. Jag tycker jag är smart även om jag knappast är den smartaste. Men jag är inte den dummaste killen heller. Så jag antar att jag är kriminell också, men det beror lite på vad du tror på. Det är väl inte jätteilla att vara kriminell men det är synd att folk ska kriminalisera mig för att jag gör det här. Annonserna är offentliga. Och jag tycker därför att de är lovligt byte. Vi bombarderas med dessa bilder, så varför kan vi inte få säga något tillbaka om vad vi tycker om dem? – Om nu alla de här företagen var ärliga och inte skadade till exempel andra länder genom sin produktion och marknadsföring, om allting var rosenrött, varför skulle jag då ”vandalisera” dem? Jag skulle inte känna någon drivkraft. Om jag kände att Coca-Cola inte sponsrade statskupper i Sydamerika, om folk inte blev dödade, att de bara sålde sockervatten och inte dolde vad som hände med gigantiska marknadsföringskampanjer så skulle jag känna att det var ok. Men det är inte så. Och det är därför jag tycker att reklamaffischer är lovligt byte. Jag har inget emot att bli betecknad som en brottsling, så länge de också är det, fastslår han. tIll och Med för någon som är så

pass säker på sig själv och sin egen roll finns det svåra val och vägskäl. Inte alltid känns de logiska för en åskådare. Många av Poster Boys onlinefans och bloggläsare var förvånade att se honom inblandad i ett samarbete förra året mellan de mest etablerade medlemmarna i New Yorks konstgemenskap, The Museum of Modern Art (MoMA). Iklädd en MoMA-jacka och följd av två modeller samt en direktör från en reklambyrå inhyrd av MoMA, dök Poster Boy upp på Atlantic Avenue-stationen tidigt en morgon och började ”vandalisera” 57 posters som var där som en gigantisk reklamkampanj för MoMA och som täckte hela stationen.

Doug Jaeger och fotograferad med modellerna började Poster Boy att jobba med affi scherna som visade upp några av MoMAs mest berömda tillhörigheter. Andy Warhols Marilyn Monroe såg ut som hon opererat näsan, en racebil var utklippt ur en annan poster och framstod nu som att krascha in i en tredje. Allt i äkta Poster Boy-stil. Men det var ett annorlunda upplägg men ett upplägg som varken passade MoMA (Jaegers byrå förlorade dem som klienter), tunnelbanebolaget eller affischföretaget CBS Outdoor. Men framförallt fick händelsen hans fans att ifrågasätta ifall Poster Boy hade sålt sig. Men såklart, idag så påstår han lite listigt att det hela ingick i hans strategi. – Det här har varit ett känsligt ämne men jag gjorde det inte för något kändisskap. Jag såg bara MoMA-projektet som ytterligare en reklamkampanj, vilken som helst. Jag skulle ha jobbat med de affischerna i vilket fall som helst. Det bara råkade bli så att den här killen Doug Jaeger ville ha med mig. Det var typ sanktionerat eftersom Poster Boy var inbjuden men det var fortfarande olagligt för jag hade varken tillstånd från MoMA, CBS Outdoor, tunnelbanan eller New Yorks stad. Jag ville bara använda mitt medium till min fördel. Jag förstår att det är en tunn linje. Det skulle ha varit skillnad om jag hade blivit tillfrågad av MoMA och ifall de hade erbjudit mig pengar ...

ledd av reklaMdIrektören

Det är nåt som får mig att vilja kräkas. Idag är det svårt att veta vad grunda-

ren av Poster Boy-rörelsen kommer att göra och inte göra. De senaste månaderna har han legat lågt när det gäller tunnelbanekonsten. Framförallt för att han är så fattig att han inte har råd att betala de $2.25 det kostar för tunnelbanebiljetten. Istället har han gjort några utomhusjobb med konstkompisen Aakash Nihalani. Poster Boy försökte också att applicera sin rakbladsteknik till en gigantisk utomhusbillboard men upptäckte att den var förvånansvärt svårt att arbeta med. Att klättra upp ovanpå billboarden krävde mycket mer nerver och kompetens än hans jobb under jorden. – Jag kanske åker och bor på en farm i Europa eller i en grotta någonstans. Eller så börjar jag med måleri. Kanske porträtt i Central Park. Eller så kan jag lära ut civil olydnad på någon lokal skola. Men allt sånt skulle få mig att känna mig skyldig, för jag känner att jag fortfarande har en röst och en visdom jag gärna lånar ut till allmänheten.

15


musikrecensioner

Medelålders hiphop

rock från sandviken

mAnge myT a.d.h.d

higher ground 13 tracks

[pilote/universal]

cd:

Att Mange Myt är 35 år och ger sig in i hiphop-träsket är inget uppseendeväckande. Genren är inte ny längre; pionjärerna Afrika Bambaata och Grandmaster Flash har passerat 50-årsstrecket. Och med åldern ökar också erfarenheterna som ligger till grund för intressanta historier. Att Mange Myt först nu släpper sin debutplatta är däremot anmärkningsvärt. Det väcker frågor om vem han är och hur hans bakgrund ser ut. Frågor som besvaras på Alla Dårar Har Drömmar.

nÖJeSMix koMMenterar:

Det är berättandet som är grunden för hiphop. Den som dessutom lyckas bjuda på nyskapande beats (lyssna på Public Enemys It Takes A Nation of Millions to Hold Us Back från 1987) eller fästande melodier

Refrängerna är fyndiga och det dyker upp oväntade inlägg. (lyssna på Eminem och 50 Cent) höjer genren till tidlös nivå. Produktionen på A.D.H.D är kompetent och innehållsrik och signerad bland annat demonerna Collén & Webb och DJ Large från Mobbade barn med automatvapen. Myt har en barndom som inte nämns rakt ut men som tydligt lyser genom flera texter. Samhällskritiken är inte aggressiv, det finns mycket värme i samtidsanalyserna, men det är en väldigt liten Mange som skildrar iakttagelserna, det är ingen övermodig självbild han återger. Det är kul att lyssna på A.D.H.D några varv, refrängerna är fyndiga och det dyker upp oväntade inlägg. Men – som så ofta i svensk hiphop – har artisten och producenterna förbisett den rytmiska rimtekniken och det är trist att en stor del av låtarna bygger på samma versmått. Mange borde läsa litteraturvetaren Adam Bradleys analys om rimmens möjligheter inför nästa platta.

två björn-legender enligt Mange: björn skifs björn afzelius

fredrik b nilSSon

57 209 685 … för så många kronor såldes det musik på nätet i Sverige under det första halvåret av 2009.

16

[speechless Music production]

cd:

När Robyn hade haft några hittar i Sverige och i vissa delar av Europa valde hon att sätta samman ett best of-album som marknadsfördes i USA som vore det en ny platta. I ryggen hade hon ett av världens största skivbolag och det hela handlade om marknadsföringsbudgetar och väl genomtänkta strategier. Konceptet är inte unikt på något sätt men när ett band som Higher Ground, med rötterna i Sandviken, gör det samma undrar man varför. De har tidigare släppt två fullängdare – A Thousand Pieces och Perfect Chaos – från dem har man nu plockat 13 spår som bearbetats och förädlats i den egna studion.

nÖJeSMix koMMenterar:

Det är befriande att 2009 lyssna på ett band som vågar vara totalt pretto och trendbortvänt som Higher Ground. Gruppens namn må låta frikyrkligt och musiken är djupt förankrad i AOR-genren, vilken skrämmer bort de flesta under 45 bast reflexmässigt. Men om du som lyssnare tänker Stevie Wonder, uppskattar Totos första fem år och släpper taget om eventuella fördomar så har du här 13 snygga spår att sätta öronen i. Genomarbetade kompositioner, tungt som personligt framförda som gör att plattan håller måttet inte bara för rena AOR-fans. Se till att köpa ett exemplar och gräv ner dig i den; det finns mycket kvalitativ lokal musik och bara det faktum att den är lokal gör att du borde ge den en chans.

två spår som sticker ut: – Keep Walking – Speechless

pånyttFödd uthållighet crescendoLLs ten out of ten [l,p & c records]

cd: Bodil Jönsson heter författaren som 1999 skrev boken Tio tankar om tid. Nu, tio år senare, är hon aktuell med uppföljaren. I den första boken hjälpte hon läsarna att se det destruktiva i stress och fåfängt jagande. I den nya boken beskriver hon vår tid genom begreppet ”prenässans”. Medan man under renässansen blickade bakåt i historien är vi i prenässansen fokuserade på nuet och framtiden. Vi har ingen kontinuitet, inga större sammanhang. Hon berättar bland annat om en person som ville lära sig allt om trigonometri – han surfade in på Wikipedia och gav projektet en kväll. Om Jönssons analys av vår samtid är sann känns det ännu bättre att lyssna på Crescendolls, som enligt uppgift repade 400 gånger det år de bildades. Först nu släpper de debutplattan. Inte tio, men väl fem år efter starten! nÖJeSMix koMMenterar:

Powertrio är epitetet som sitter lika gjuten på Crescendolls som deras samspelthet. I en trio finns det inget utrymme för manfall. I musiktävlingen Bryggeriet Live löd motiveringen om gruppen: ”Om en person försvinner, faller hela bandet, därav styrkan och magin dessa tre medlemmar levererar. Ett av världens största band fast ingen vet det än.”. Crescendolls bjuder på tajt rock med rötter i det förflutna. De själva nämner band som The Who, Led Zeppelin och Oasis som influenser. Den bluesiga touchen finns där, rock’n’roll är det gott om på Ten Out Of Ten och den råa oemotståndliga kraften är stark. Att hela trion sjunger, att de är sig själva på scenen och möjligen är influerade av, men inte försöker vara som, sina förebilder gör Crescendolls till något stort. De är ett bevis på att trägen vinner och att vägen till framgång ofta blir mer trovärdig om man tar tid på sig.

gillar du ten out of ten bör du lyssna på: secret Machines – Ten Silver Drops gun – Taking on the World fredrik b nilSSon

fredrik b nilSSon

Månadens klassIker

tidlös hunter iAn hunTer you´re never alone with a schizophrenic [eMi] cd: För en månad sedan såg jag 70-talsbandet Mott The Hoople återförenas på Hammersmith Apollo i London. Totalt gjorde de fem konserter. Rockeliten var på plats: Jimmy Page (Led Zeppelin), Mick Jones (The Clash) och Queen, som brukade vara förband till Mott. Bobby Gillespie (Primal Scream) hade köpt biljetter till tre kvällar. Bandets mest fanatiske beundrare Joe Elliott (Def Leppard) var förband och duettpartner. Uggla och Gessle var också där. Mott var folkets band. Inga märkvär-

diga musiker, utan föregångare till punken i det att alla kände ”det här kan jag också göra”. Magin låg i frontmannen Ian Hunters förmåga att vara både ödmjukt fan och kaxig rockstjärna samtidigt. Hunter, nu 70, håller fanan högt. Hans senaste tre album håller förbluffande hög kvalitet. Han bästa förblir dock You´re never alone with a Schizophrenic. Starkt material, skön vibe, medlemmar från E Street Band i kompet och världens bäste ”sideman” i gitarristen Mick Ronson (som i början av 70-talet skapade historia med David Bowie). Här finns attitydstinn rock’n’roll, driven pop och Hunters största kännetecken: känslostarka, dramatiska ballader (Barry Manilow fick senare en hit med Ships). Albumet har nu släppts i 30th Anniversary Edition med fem demos/alternativa tagningar samt 15 livespår som bonus. anderS lUndQUiSt


musikrecensioner

att åldras I MusIkens värld är ålder inte alltid negativt. Viss musik blir bara bättre med åren medan annan dateras och blir beskt frånstötande på ganska kort tid. Som musikskribent är man ofta ute på hal is när ett tips om en platta som ”kommer att bli en klassiker” har publicerats. Visst kan det gå att logiskt resonera sig fram till att ett uppenbart überkomprimerat sound från 2002 kommer att kännas mossigt om några år. Det är svårare att uttala sig om en naket inspelad platta med basalt komponerade sånger lever om 25 år.

tillbaka på svenska

blandade talanger

fylld av godbitar

ginA jAcobi omtåligt gods

mAdonnA celebration

jeThro TuLL live at Madison Square Garden 1978 [eMi]

cd: Trots att det gått hela 14 år sedan Gina Jacobis senaste platta på svenska så känns det som att återse en gammal vän. Det betyder dock inte att hon stannat i utvecklingen. Snarare att hon har en egen stil i både ord, ton, ljudbild och röstbehandling. Några läsare minns säkert Jacobi, en egensinnig radiofavorit 1987-1996. Hennes genombrottsalbum På jakt efter solen producerades av Clarence Öfwerman (Roxette, Gessle), som dock påpekade att hon inte alls hade behövt honom. Hennes lätt elektroniska pop var både omedelbar och ”arty”. Ibland påminde hon om Kate Bush eller Lisa Dalbello i sina uppfinningsrika ljudbilder. Men de underfundiga, snärtiga svenska texterna gav allt en egen känsla. Sedan dess har hon arbetat mycket som invandrarlärare och konstnär samt gjort skivor på flera främmande språk. Inte bara engelska alltså.

dvd: För

dvd:

[Major Music/Musichelp]

nÖJeSMix koMMenterar: Ömtåligt gods handlar om dysfunktionella

relationer, bristande kommunikation och mänskliga tillkortakommanden. Samtidigt är musiken tillgänglig, rentav trallig. Lekfullt och ledset, en fascinerade mix. Ibland låter det tyvärr mer som polerade demos än en fullödig albumproduktion, men man glömmer det efter ett tag. Jacobi är tillbaka och det känns som om hon kan få fler radiohits. Till exempel Tusen frågor, Duktig nu? eller Älskling.

lyssna även på:

gina Jacobi – Gå som på nålar lisa delbello – She fredrik b nilSSon

[warner Music]

att nå så långt som Madonna gjort krävs en mängd egenskaper. För att stanna på toppen krävs ännu fler. Talang är bara en i mängden. Till att börja med kan man fråga sig vad talang egentligen är. Den är mer än musikalitet och sångröst. Självdisciplin. Drivkraft. Förmåga att fokusera. Nyfikenhet. Ett annat bränsle var längtan att bli godkänd i sin pappas ögon. Madonnas rastlöshet skulle ha varit negativ i många yrken. Men är man världens största kvinnliga popartist är den snarare ett måste. Vill man stanna på topp får man aldrig slå sig till ro, aldrig ”nöja sig” eller bli harmonisk. Man måste ha ett omättligt bekräftelsebehov. Vissa egenskaper förenar de största: en sorts hänsynslöshet: karriären måste vara på plats först, sedan kan man rädda världen. Förmåga att veta sina begränsningar. Blick för kreativa människor att omge sig med. Fallenhet för att hantera media. I grunden är hon en amerikansk LillBabs: ingen egentlig naturbegåvning på vare sig sång, dans eller låtskrivande. Men hon jobbar hårt, svettas mycket och har en vilja som i längden smäller högre.

nÖJeSMix koMMenterar: På Celebration, DVD-versionen, samlas

Madonnas musikvideor. 47 stycken, av vilka 14 av dem har inte släppts på DVD tidigare. Här kan vi följa hennes näsa för trender och förmåga att vara både subjekt och objekt på samma gång. Valet av regissörer och singlar har varit oantastligt. Det är en intressant resa som visar hur mycket Madonna betytt för vissa av dagens stjärnor. De som kanske inte kan allt, men vill allt. Det kan räcka långt.

Först var det metaltröjor som var ”kult”. Fotomodeller och wannabes gick omkring i t-shirts med Mötley Crüe, Motörhead, AC/DC eller Kiss. Nu har de börjat ta till det tunga artilleriet. Nyligen såg jag en vimmelbild från Stureplan där Jethro Tull flimrade förbi på en tröja. Kalla mig fördomsfull, men jag fick en känsla av att den var ironisk.

nÖJeSMix koMMenterar:

Jethro Tull är ett av världens största band. De finns än, men denna DVD är inspelad 1978, på den andra utsålda kvällen i rad på Madison Square Garden. De framför där sin unika hybrid av brittisk folkmusik, amerikansk blues och engelsk progressive rock. De spelade redan som nykomlingar skjortan av Rolling Stones på deras egen TV-special (så till den milda grad att Stones aldrig sände den). När Tony Iommi tillfälligt hoppade av en tidig inkarnation av Black Sabbath gick han med i Jethro Tull. De är dessutom Nick Caves största favoriter någonsin.Jethro Tull är också ett av världens mest missförstådda band. Många tror att Jethro Tull är den där mannen i mitten som står på ett ben och spelar tvärflöjt. Fel. Han heter Ian Anderson och spelar ganska sällan flöjt (däremot sjunger han och spelar en stor mängd stränginstrument). Nöjesguiden hade länge ”Ian Anderson” som teckenförklaring i stället för en dödskalle i sitt betygssystem. Belackarna har fel. Kolla in detta för att förstå varför. (OBS! På grund av att detta var en banbrytande satellitsändning med begränsad tid, är början och slutet av konserten enbart audio). anderS lUndQUiSt

anderS lUndQUiSt

det fInns flera komponenter som är totalt omöjliga att analysera rationellt. Om jag hade recenserat Adolphson & Falks Blinkar blå från 1981 inspelad med Greg Fitzpatricks nyskapande analogsynthar tror jag att jag hade dömt ut den som en produkt med kort livscykel. Det hade varit fel! Coolare synthproduktion är svårt att finna 2009. Troligen hade den akustiska versionen av låten inte haft lika långt liv. Å andra sidan var Blinkar blå hopplös under 90-talet då iiiiingen tålde höra de taffliga synthmattorna. när Jag tIttar ut på gatan ser jag ett

gäng tonåringar från högstadiet här bredvid. De har huvjackor, kepsar, träningsoverallsbyxor och sneakers. Tanken går till 1987 då min trendsättande polare Sal bestämde sig för att sätta hiphop-kulturen på gästrikekartan. Vi sökte med ljus och lykta efter häftiga kepsar – endast Lantmännen kunde erbjuda sådana. Jag försökte få pappa att kontakta generalagenten för Adidas i Sverige så att vi kunde klä oss i trestreckade träningsoveraller – de fattade ingenting. Vi letade guldkedjor i mammas bijouterilåda, glasögon av märket NeoStyle (som Run-DMC hade) och breda skosnören, Fat Laces, men utan att lyckas något vidare bra. 1987 var det Inte lätt att vara hiphoppare i Sverige, åtminstone inte i Gävle. Många skrattade och sa: ”Har du sett de där som har KEPS på stan!?!?”. Löjeväckande tyckte säkert de flesta. I dag, 22 år senare, har jag träningskläder på Friskis & Svettis och aldrig keps. Det är svårt att sätta fingret på vad det är som kommer att lyckas i framtiden. Min syn på hiphop i dag är att den har åldrats med viss ovärdighet. Men den har de facto överlevt, såväl trenden som musiken, i 30 år och måste väl anses vara en klassiker. Kvalitet och livslängd hänger inte alltid ihop. fredrik b nilSSon noJeSMix.coM/bloGGar/MUSik

top10

av Mange Myt Mange Myt är MInst lika mycket rock

som hiphop. En mixtur av genrer som man undrar var de kommer ifrån. Vilka är influenserna? Vad skapade Mange Myt? Vi bad honom göra en tio-i-topp-lista för att förklara detta. Se den som ett intro till recensionen av albumet A.D.H.D på detta uppslag. 1. JaMes hollIngworth – Du bara slåss. James melodier och röst är fantastiska. 2. sean prIce – King Kong. Jag diggar Seans ordspråk hur han bollar med ord exempelvis: ”I Freddy Krueger ya face and Michael Myers ya mom”. Hahaha det är nåt jävligt skönt med hans stajl. ”I take hard drugs – I graveyard thugs – Sean P”. Så jävla kul. 3. bJörn afzelIus – Ikaros. Kan lätt säga

att det är en av världens absolut bästa texter någonsin. Den har inspirerat mig nåt så in i helvete. 4. evIdence – MR Slow Flow. Fantastisk jävla rappare med självdistans. Även textförfattare och producent. 5. Masta ace – Acknowledge. Jag gillar Masta Aces underfundsamhet. 6. strebers (dIa psalMa) – Hela Kallt stål varmt blod-plattan e ju svininfluensan fet. Utan Strebers hade jag aldrig börjat skriva som jag gör. 7. phIl lynott – Kings Call. Gillar hans tillägnade låt till Elvis. 8. eMIneM – Stan. Den låten gav mig inspiration att börja skriva storytelling. 9. sepultura – Desperate Cry. Där finns texter med ett underfund och sjukt snygga melodier. Jag gillar Max textrad i Dead Embryonic Cells, ”Land of anger I didn’t ask to be born sadness, sorrow everything so alone”. 10. onkl p – Noija. En av mina favoritlåtar, kanske för att jag själv haft en jävla massa noija. Helt ärligt så blir jag aldrig less på denna gobit.

tävlinG! I det här nuMret ger vi dig chans att vinna ett ex av Higher Grounds senaste album 13 tracks. Bandet bildades i Sandviken 1994 och består av Peter Lindberg, Niklas Hammarberg, Erik Pettersson, Ulf Merkell och Petter Eriksson. Albumet är gruppens tredje fullängdsalbum och är det första utgivna på det egna skivbolaget. 13 tracks innehåller 11 reproducerade och remixade låtar från tidigare album och två nyskrivna. Mer om Higher Ground hittar du på higherground.nu.

För att delta i utlottningen vill vi att du mailar oss på anna. utterberg@nojesmix.com. Skriv ”Higher Ground” i ämnesraden. De tre första att maila vinner en. Glöm inte lämna dina kontaktuppgifter. Lycka till!

17


vimmel

vad ska du klä ut dig till på halloween?

vad skulle du vilja vara i en cirkustrupp?

av: jessica erixon

av: therese lövgren

Livingroom, lördag 17/10-09

Adam – Josef Fritzl. Erika – Hora

Cirkus Alfons på Maxim, lördag 10/10-09

Jerker & Läderbaronen – Vi är alla eldartister. Tiee – Clown naturligtvis, jag är

det också.

Patrik – Stålmannen. Teemu – Jag ska vara naken. Casimir – Häxa.

Ronja – Ängel. Hanna – Djävul. Kiki – Flygare. Thorsten – Trampetsen. Ivar – Skyddsnätet. Wille – Flygare. Rasmus – Gibbonapan.

Johannes – Inte clown i alla fall, de är för

läskiga. Jag säger akrobat.

Daniel – Ingen aning. Uggla – Jag ska se ut såhär!

Fredrik – Frankenstein.

Joppe – Jag skulle vilja vara konstnär. Tuva – Och jag lindansör.

Pernilla – Absolut en akrobat. Joe – En sån som rider på hästar.

Anders – Vampyr. Andreas – Något konstigt. Malin – Rörmokare. Magnus – Kiwi. Bengan – Jag vet inte. Josefin – Jag ska inte klä ut mig. Sandra – Indian.

Åk inte hem med vem som helst ...

27 40 00 Andreas – Jag vet inte.

Sara – Inget bestämt. Emil – Jag tänker absolut inte klä ut mig! Linnea – Jag ska inte klä ut mig. Marilena – Ingen aning!

18

Linnéa – Jag skulle vilja vara clownen. Jakob – En såndär som håller på med rep

uppe i luften.

Evelina – Dracula. Hampus – Djävulen.

Oskar – Clown, jag ska bli det också. Anton – Jag skulle vilja vara akrobat.

Max – Jag skulle faktiskt vilja vara clown.

Erik – Skäggiga damen. Maria – Lindansös. Amanda – ”Tygakrobat”, när man hänger i

ett tyg stycke och gör konster.


999:999

1899:9:-

1095:1 095:-

995:995:Herr

Herr He rr

bugatti

SANDVIKEN

026-25 33 84

VALBO KÖPCENTRUM

026-13 24 20

It’s all about the shoes

New Arrivals

Frulle på stan? Vi öppnar halv åtta!

JUST NU

Halv fralla & kaffe 30:Även lättare rätter och fikabröd: Sallad, Lasagne, Paj, Smörgåsar, Bullar, wienerbröd, bärpajer m.m Varmt välkomna!

Since 1971

ÖVRE PLAN FLANÖR. TEL 18 92 97. VARD 10–19 LÖRD 10–17 SÖND 12–16

Nygatan 13 Gävle, Konturen | Tel. 070-6120317 Vardagar 07.30 - 18.00 Lördag 07.30 - 15.00

Vi letar talanger! Vi bygger ut och får nya samarbetspartners. Nu söker vi dig som är nyfiken och vill vara med på tåget. Ansök idag på www.call-up.se

Med 12 års erfarenhet och starka varumärken är Call-Up idag ett av Sveriges vassaste callcenter. Mer information om oss hittar du på www.call-up.se 19


Skjorta Scotch and Soda fr MQ 899 kr Jeansjacka Levi’s fr Carlings 1099 kr Byxor NN07 fr Brixx 995 kr

Höstmode vassare än yxans egg Hösten smyger sig på i form av frostiga vindar och mörka kvällar. Efter sig lämnar den träd med skrämmande siluetter. Vi förbereder oss och rustar garderoben med plagg som skyddar mot ruskigt vädret och vad som komma skall, men frågan är om det räcker … Vågar du dig på höstens kaxigt kyliga mode? foto: Frank Julin styling: Mikaela Björn makeup: Make Up Store hår: Posh modeller: Malin Rosén & Niklas Pennerdahl

20


Niklas Byxor Uniforms for the Dedicated fr Blå Denimstore 1000 kr Tröja Carin Wester fr Fico 1399 kr Väst Poco Loco fr Carlings 1099 kr Skor fr Din Sko 899 kr Mössa Filippa K fr Fico 300 kr Malin Linne 2707 fr Sivi 399 kr Kofta Zoul fr MQ 499 kr Jacka fr Bikbok 599 kr Skor Tiamo fr Scorett 999 kr Halsband fr Gina Tricot 159 kr Mössa fr Indiska 79.50 kr

21


Niklas Skjorta These Glory Days fr Carlings 599 kr Tröja Hope fr Fico 1499 kr Kavaj NN07 fr Brixx 2995 kr Jeans Local Firm fr Fico 1299 kr Skor Bobbie Burns 1599 kr Handskar Whyred fr Fico 699 kr Malin Ridbyxor Day Birger et Mikkelsen fr Selma 999 kr Skjortklänning Snob fr Izzie 649 kr Jacka Marc O’Polo fr Sivi 2999 kr Stövlar Hunter fr Divas Boning 1375 kr Handskar Tommy Hilfiger fr Selma 749 kr

22


Smink som anv채nts fr책n Make Up Store: Microshadow Sibiria Microshadow Cupol Blush Lust Lip pencil Nude Beauty Lip gloss pot Way Gel eyeliner Colored Mascara Aubergine

23


Byxor fr Gina Tricot 499 kr Topp fr Lindex 199 kr Jacka Filippa K fr Fico 3000 kr Skor Vagabond fr Eurosko 1100 kr Halsband fr Lindex 99 kr Örhängen fr Lindex 49.50 kr Armband Humanity fr Izzie 299 kr Mössa fr Gina Tricot 129 kr Halsduk fr Indiska 249 kr Väska Don Donna fr Wedins 1495 kr

24


Höstens nyheter

ARmbAnd 199:-

från Thomas Sabo Efva Attling och SNÖ

beRlockeR Pris från 198:-

SwiRl SeRie Pris 1200:-

BASTERMIN Något för dig! Saknar du gymnasiebehörighet i fysik, kemi och matematik?

Basterminen En väg att bygga på dina gymnasiestudier

Vill du veta mer?

www.hig.se Utbildningen startar 15 december 2009

25


Gävle Teater

EN TURK, EN BÖG, EN CHILENARE

"...man önskar att man själv fått se en sådan pjäs som 15-åring" SvD

Arr: Gävle Teaterförening

Vi har allt för din HALLOWEENFEST DUKNING • DRÄKTER SMINK • PERUKER CRAZY LINSER m.m.

NYHET!

Nu har vi KHOM LOY ”Den Svävande Lyktan”

GÄSTSPEL ONS 4 NOV KL.19 SWEET BY AND BY TEATER SLÁVA Om den revolutionäre arbetarlegenden och musikern Joe Hill.

Tisdag 10 nov kl 19 DIARY CAS PUBLIC

I samarbete med Joe Hill gården

Biljettpris 100/50 kr LUNCHTEATER FRE 6 NOV KL.12 SOM EN ÖRN av Yvonne Gröning Möt Anna Boberg, en fascinerande konstnär av 1920-talet. Hon rör sig mellan glamouröst umgängesliv i den Stockholmska societeten och ensamt vildmarksliv på Lofoten. Biljettpris inkl soppa 100 kr

Vi har partyartiklar för årets alla fester som barnkalas, dop, student, bröllop, firmafester mm. Massor av olika teman!

Moskva

Gisslandramat under pågående musikalföreställning på Dubrovkateatern.

Dubrovkateatern

27-28 OKT KL 19.00 & 29 OKT KL.15 & 19 Biljettpris 100/50 kr

Tisdag 3 nov kl 19 NORDOST

SISKT KANADEN PEL TS S Ä G DANS

Dansföreställning som går rakt in i hjärtat. Hundratals levande ljus, till tonerna av Bach på flygel. Dansintroduktion kl 18.15

Fredag 20 nov kl 19

SCHACKSPELAREN med Johan Ulveson En man. En resa. Ett spel på liv och död.

www.gavleteater.se www.partyqueen.se Drottninggatan 37, GÄVLE tel. 10 88 10. Vard 10-18, Lör 10-14

BILJETT@GAVLEFOLKTEATER.SE 020-24 34 44 WWW.GAVLEFOLKTEATER.SE

Biljetter: Gävle Teater 026-10 21 00 Konserthuset 026-17 29 00 Turistbyrån 026-17 71 17 Ticnet www.ticnet.se 077- 170 70 70

Nu kommer nya

Resekortet I höst byter X-trafik ut magnetkorten mot nya så kallade kontaktlösa Resekort. Resekorten ser ut som vanliga bank- eller kreditkort och kan laddas om och om igen med olika kortprodukter.

• Laddas med valfri kortprodukt • Använd Reskassan för enkeloch dagbiljetter • Laddas om och om igen • Kontaktlöst för snabbare resor

26

Vill du veta mer? På www.xtrafik.se och i vår folder som finns på bussar, X-tåget och Kundcenter finns all information du behöver.


kultur Marks värld på konserthuset bliken är aldrig densamma, de reagerar på olika saker och då lägger jag mer vikt vid det ena, och mindre vid något annat. Innehållet i sig är ju samma, men det varierar ändå. hur länge har arbetet pågått Med föreställnIngen?

– Jag skrev manuset i vintras och sedan började att vi repetera i maj. Det är mycket runtom kring som ska fungera, med tekniken och sådant. Men det är kul! vIlken relatIon har du tIll gävle I övrIgt?

den 14 noveMber koMMer Mark Levengood till Konserthuset med sin föreställning Mark och hans värld.

– Jag gillar Gävle, det ska bli kul att komma dit. Det är helt fantastiskt att en så liten stad som Gävle lyckats producera så stora artister. Gävle är precis min typ av stad, lagom stor och åker du bil i tre minuter är du utanför stan sen.

heJ Mark! berätta oM dIn föreställnIng!

vad är det bästa Med hösten enlIgt dIg?

– Den handlar om mig, vad jag tycker och föddes ur att folk ofta tycker jag är så väldigt positiv så jag ville göra något om det. Livet som det är och att finnas till är ju ganska spännande, det är så lätt att bli överraskad av småsaker. Varför inte en föreställning om det tänkte jag?

– Jag älskar den friska luften och alla vackra färger. På sommaren har man ofta förväntningar på sig att vara så glad, man ska ha vita kläder och gå ut på picknick och dricka vin. På hösten slipper man det där och kan vara som man vill.

hur länge koMMer du att turnéra?

– Det blir sammanlagt 6-7 månader nu under hösten och våren. blIr det Inte tJatIgt att ge föreställnIngen så ofta?

– Nej, ingen föreställning är den andra lik faktiskt. Det är en dynamisk process, pu-

har du något Mer att säga tIll gävlepublIken?

– Hm. När jag var i Ystad och hade en ledig dag gick jag till Turistbyrån för att fråga vad man kunde göra där i stan, och fi ck svaret att ”Man kan ju alltid åka till Malmö…” Jag vill säga till Gävleborna att aldrig säga något liknande, Gävle är en jättefin stad så stanna i den.

händer på konsthallen den 31 oktober är det vernissage för tyska Peter Vogels utställning Ljud/ljus/rörelse på Konsthallen i Sandviken. Vi kommer att får se elektroniska, interaktiva skulpturer, som med hjälp av sensorer tar kontakt med sin omgivning. De reagerar på ljus, ljud och rörelse och vi som besökare kommer nog till en början att bli lite lätt skrämda av dessa figurer. Utställningen pågår till den 29 november men redan den 29 oktober kan man träffa konstnären som på Konsthallen kommer att berätta mer som sin utställning. 19 – 21 noveMber är det återIgen dags för IDKAs Vindöga-festival med inriktning på dans, videokonst, bildkonst med både internationella, nationella och lokala artister, performance, och ljudkonst. Festivalen arrangeras av FIA (Föreningen IDKAs användare) i samarbete med Sandvikens Konsthall och är precis som tidigare gratis. Några av de uppträdande i år är Bengt af Klintberg, Stina Westrin och The Giants Dream. Mer information hittar du på www.idka.net/vindoga09

spotlIght

bakteriekultur Magasin när: I mitten av oktober trycks den (en-

ligt nuvarande planer) och senast den 1 november kommer det första numret av kulturtidskriften Bakteriekultur Magasin att finnas tillgängligt. var: Tidningen distribueras till diverse kultur- och utbildningsinstitutioner runt om i Gävleborgs Län, däribland Högskolan och Konstcentrum, men också till andra platser i länet. hur: Skribenter och konstnärer från

Gävle med omnejd har valts ut av kollektivets grundare, Tina Hemmingsson och Magnus Klahr, och fått klara besked om vad som komma skall, ett gemensamt tema och utöver det nästan fria händer. Tidningen kommer vara i fyrfärg och 48 sidor tjock. Formatet är magasinsformat, men med lite annorlunda mått. ”Rektangulärt, men lite knubbigare”, enligt Magnus förklaring. Allt arbete har skett ideellt. Tryckkostnaderna täcks av Studiefrämjandet och sponsorer inom kultursektorn. Magasinet kommer inledningsvis att tryckas i 700 exemplar och man planerar att ge ut den två gånger per år om ekonomin går ihop. Bakteriekultur Magasin är gratis. varför: T – För att det inte finns något liknande i Gävle. Så enkelt är det. när bestäMde nI att nI verklIgen skulle göra en tIdnIng?

T – Det var i somras … jag tror vi kontaktade de första personerna i juni. M – Det har ju varit en dröm och en tanke att göra ett magasin ända sedan vi startade Kulturkollektivet Bakteriekultur 2007, men det är först nu den idén blir verklighet.

på teatern i noveMber dIary. Gävle Teaters dansföreställningar fortsätter även i november då den kanadensiska dansgruppen Cas Public tar plats på scenen den 10:e. Åtta dansarna rör sig över scenen till tonerna av Johann Sebastian Bach i en föreställning koreograferad av Hélené Blackburn. Vi kommer att bjudas på berättande historier om relationer och kärlek, nyförälskelser och uppbrott. helkväll Med robert broberg. 12 – 13 november är det till Gävle Teater du ska gå om du gillar Robert Broberg. Någon närmare förklaring behöver knappast denna ordvirkare som tillsammans med sitt femmannaband under dessa kvällar ska ge oss två hejdundrande föreställningar. Låtlistan består av både nyskrivet material, mindre kända sånger men även Roberts största hits. schackspelaren. Den 20 november står Johan Ulveson ensam på Gävle Teaters scen då

han utgör hela ensemblen i pjäsen Schackspelaren. Föreställningen är baserad på novellen med samma namn skriven av Stefan Zweig. Pjäsen inleds i New Yorks hamn där ett passagerarfartyg strax ska kasta loss. Ombord finns bland annat schackmästaren Mirko Czentovic vars rykte knappast är smickrande. Han blir detta till trots inbjuden att delta i ett parti schack och han accepterar motvilligt. Hur historien utvecklar sig lämnar jag till teaterns besökare att få uppleva men pjäsen är dramatisk, mänsklig, vacker, spännande och otroligt rolig.

konstcentruMs cheF oM konst anna lIvIon Ingvarsson är Konstcentrums nya chef. Vi lät henne svara på några snabba frågor om det här med konst och kultur … berätta oM dIg sJälv!

– Jag har jobbat med konst en stor del av mitt liv – fast när jag var riktigt ung höll jag på med dockteater i några år. Konst är för mig ett sätt att bearbeta saker som händer, både sådant som är mera personligt men även stora samhällsfrågor. Jag har läst konstvetenskap, skrivit om konst och arbetat med att göra utställningar. hur haMnade du gävle?

konstutbudet Med dItt cheferI?

– Vi får väl se! Konstcentrum visar svensk och internationell samtida konst och har höga konstnärliga ambitioner, så vill jag också att det ska fortsätta. Det är viktigt att arbeta i ett nära samarbete med konstnärer, och på konstens villkor. Jag intresserar mig för konst som handlar hur vårt samhälle förändras och undersöker aktuella frågor, och jag hoppas nå ut till många fler än de som redan är konstintresserade. är det något du ser fraM eMot eXtra Mycket från ert prograM?

– Nästa projekt heter I skuggan av monumentet som lyfter fram monumentet och

– Gävle har ett rykte om sig att vara en stad med ett spännande konstliv, en stad där man är djärv nog att låta konst engagera och betyda mycket – därför sökte jag jobbet som chef för Konstcentrum. Jag bor fortfarande i Uppsala med min familj.

den offentliga konsten som politiskt redskap. Det blir en kombination av utställning, händelser på stan, program och diskussioner. Deltagande konstnärer är Lia Perjovschi, Alexander Vaindorf och Jens Salander, och projektet invigs den 7 november.

vIlka är dIna tankar oM stan?

hur upplever du gävles kulturlIv I övrIgt?

– Staden överraskar med att vara så vacker! Jag har en härlig cykelväg till jobbet längs ån. Och det är spännande att vara i en hamnstad. När det regnar här så öser det verkligen ner på ett sätt som jag inte är van vid. Vädret är mycket mer dramatiskt, det gillar jag. koMMer vI soM konstcentruMs-besökare att Märka någon skIllnad I

hur vIktIg är forMen för er?

M – Den spelar stor roll, det är klart att den gör, men innehållet är ändå viktigare. Det är trist med tidningar där formen inte samspelar med innehållet. Formen är budbärare till innehållet. T – Formen får inte vara alltför daterad, den ska fungera också ett halvår efter att tidningen tryckts. Om det är en bra logotyp kan den hålla hur länge som helst. M – Ett sådant här magasin är allt vi gillar i ett, vi har ju ett företag inom grafisk formgivning, och Tina arbetar som kulturskribent, och att blanda dessa två i ett magasin är en dröm. T – Plus att vi anser att det verkligen behövs. Vi vill vara folkbildande, utan att kompromissa för mycket. Jag tror absolut att det finns en längtan efter lokalt förankrad läsning av den här typen. några av de Medverkande är: Anna

Jörgensdotter, Emily Norrbelius, Joanna Grubbström, Kennet Lutti, Nina Hemmingsson, Stefan Westrin, Ludvix Blix och Jenny Wennberg. Tidningen kommer finnas läsbar på Bakteriekulturs hemsida, www.bakteriekultur.se,

–Det finns mycket kvar att upptäcka, jag är så ny i stan. Eftersom samtida konst ofta letar sig över gränser till andra konstformer – musik, film, litteratur, performance, etc – så betyder det mycket för Konstcentrum att det finns ett rikt utbud av konserter, teater, litteratur.

i november: lyssnar Jag på:

Miike Snow hatar Jag:

Rastlösheten gIllar Jag:

Vår nya soffa drIcker Jag:

Grönt te fIkar Jag på:

Mocca läser Jag:

Uni Drougges

Heroine

vIll Jag ha:

En kakelugn saknar Jag:

Hermina är Jag besatt av:

Sudoku-spel tIpsar Jag oM:

Låneböcker på Biblioteket Det är gratis gott folk, GRATIS!

caMilla norin noJeSMix.coM/bloGGar/kUltUr

27


GÄVLE YOGASKOLA

fall news

SATYANANDA YOGA SVERIGE YOGA • AVSLAPPNING MEDITATION • GRAVIDYOGA

n E r Å g Å p r E b o t 19-28 ok

Dam

995:-

NYA KURSER STARTAR

VECKA 16 1595:-

V 45 NYA KURSTARTER Läs mer på: www.gavleyogaskola.se

GÄVLE YOGASKOLA, N. Skeppsbron 1 i Gävle

info@gavleyogaskola.se

RO OTS

n o i t k a u t mEd

pÅ nätE r E k a s a y bara n

®

Herr 1500:-

995:-

Lokala hiv/STI-gruppen Gävle www.gavle.se/hivsti

En nätauktion från

RO OTS

®

Drottninggatan 18 • Gävle Tel. 026-12 16 69

28


bokrecensioner

pocket

deckare

pocket

fakta

åsa om simone

isländsk pärla

intressant läsning

råd till antikälskaren

simone och jAg åsa Moberg

frosTnäTTer arnaldur indridason

mAdonnA lucy o´brien

vårdA LAgA renoverA lillemor olsson [ica bokförlag]

Jag Måste erkänna att jag endast läst en

trots sItt låga invånarantal (ca 300 000) har Island lyckats producera ett par av mina favoriter bland kriminalromansförfattare, nämligen Yrsa Sigurdardóttir och Arnaldur Indridason. Den isländska miljön tilltalar mig med sin kyla och karghet, vilket förstås även är en utmärkt förutsättning för att definiera stämningen i en deckare. Medan Sigurdardóttir skriver lite småtöntigt, men varmt, om sin slarviga ensamstående mamma till detektiv är Indridason mer sparsmakad och vass i sin stil. Hans huvudperson Erlendur är en stillsam och eftertänksam kriminalare. I Frostnätter hittas en kvinna hängd i sin stuga. Av allt att döma handlar det om ett självmord, men Erlendur kan inte släppa känslan av att det är något som inte stämmer. Han börjar utreda fallet samtidigt som han återigen träffar en gammal man vars son försvunnit många år tidigare. Mannen har aldrig kunnat acceptera ovissheten, han vill få ett svar innan han dör. Samvetet säger Erlendur att han än en gång ska söka den försvunne pojken. Detta påminner också Erlendur om sin egen brors spårlösa försvinnande i en snöstorm där han själv nästan strök med. Frostnätter handlar också mycket om livet efter döden. Den hängda kvinnan var i sitt liv nästintill besatt av att få veta om det finns ett. Dystert, dystert, men ack så bra deckare även om jag kommer ihåg Indridasons bok Glasbruket som en än mer fantastisk läsupplevelse.

den här Månaden recenserar jag två pocketböcker om två starka kvinnor. Båda har skrivit historia, båda har intressanta liv. Om jag jämför de båda biografierna kan jag konstatera att den bok som vinner duellen beträffande intressanta fakta och nöjsam läsning är Lucy O´Briens Madonna. Trots att jag inte är något Madonna-fan återfinns hennes The Immaculate Collection (på LP!), Erotica och Greatest Hits Volume 2 i min skivsamling. Med andra ord är hon en stjärna som jag tror de flesta av oss har någon sorts relation till. Lucy O’Brien berättar själv i boken om sitt förhållande till Madonna. Som musikjournalist har hon även en fackmannamässig syn på världsstjärnans musik. Och det märks att hon är kunnig och vet hur man gör ordentlig research. Hon har gått igenom omfattande material om Madonna och omvandlar det till fängslande läsning. Hon berättar utförligt om stjärnans karriär och försöker också finna personen bakom. O´Brien psykologiserar, men utan att överdriva, viktiga händelser i Madonnas liv, till exempel hennes mors alltför tidiga död. Både hyllningar och kritik ryms och O´Brien är inte rädd för att bli personlig. Ett stort plus i denna biografi är färgbilderna på glansigt papper. Ofta får man hålla till godo med dåligt återgivna foton i biografier och memoarer i pocketform, men här har förlaget alltså kostat på bildmaterialet lite extra.

för den soM har någorlunda fina gamla

[norstedts]

försumbar del av författaren och filosofen Simone de Beauvoirs utgivna texter. Trots flera års högskolestudier där genusteori varit en del av vardagen har jag på något sätt nästan helt lyckats undvika denna gigant bland feminismikoner. Därför blir jag glad när jag upptäcker att Åsa Moberg i denna nyutkomna reviderade bok, som först kom ut 1996, fungerar lite som en introduktion till de Beauvoirs tankar och texter. Med utgångspunkt i Mobergs eget liv (boken heter ju Simone och jag ) blir de Beauvoir lite mer lättillgänglig än jag tidigare uppfattat henne. Moberg drar paralleller mellan sitt eget samliv med – men också i skuggan av – partnern Tor-Ivan och Simones med Jean-Paul Sartre. Boken ger mersmak för de Beauvoir. Men det finns ett problem med texten. Första halvan av boken är strukturerad och följer en dispositionsplan men tyvärr är resten av boken ganska rörig. Moberg upprepar sig och har nedtecknat en intervju som blir malplacerad i en i övrigt intervjufri text. Hon erkänner själv att hon haft problem att begränsa urvalet. Men, som sagt lyckas hon ändå framställa de Beauvoir som en intressant person med intelligenta synpunkter inom filosofi och om livet som kvinna i en patriarkalisk värld. Kanske borde man ta tillfället i akt och läsa den på svenska nyss utgivna Den inbjudna, hennes debutroman från 1943.

[norstedts]

[ica Förlag]

catharina bergMan

catharina bergMan catharina bergMan

saker hemma kan det vara bra att ha en guide som talar om hur man bäst tar hand om dessa saker. I mitt hem finns inte särskilt många värdefulla saker, men jag har ändå en mindre samling silverbestick och gamla glas jämte en del halvantika möbler, som kan behöva lite extra omtanke. Lillemor Olsson berättar i sin bok hur man undviker skador och det är förstås A och O att just behålla ursprungsskicket i största möjliga mån. Men om man ändå lyckas åsamka skador finns råd och bot. Att faneren på mina köksstolar lossnat får jag veta beror på att jag har det si sådär 7-8 grader för varmt i lägenheten. Jag har inga planer på att leva ett liv i kyla för mina stolars skull och försöker i stället titta i boken efter lagningstips. Tyvärr är Olssons bästa råd att lämna in fanerskador till en fackman och det har jag varken råd eller lust till. Men så är det med många av Olssons råd. En del saker bör man inte göra själv och hon berättar istället till vem man ska lämna dem. Trots allt finner jag ett för mig användbart knep att återfå silvertings glans och frigöra dem från svarta fläckar. Mad en aluminiumform, en nypa salt och hett vatten kan man göra underverk. Boken kan tänkas vara oumbärlig för ett hem där antikviteter står i första rummet, men för oss andra bidrar den mest till förundran över att det finns användning för ord som spånad, biskviporslin och kredering. catharina bergMan

Tack till Bokia på Gallerian Nian för böckerna

bergeTs döTTrAr anna Jörgensdotter [alberts bonniers Förlag]

levande lokalhistoria anna Jörgensdotter har författat en kol-

deckare

lektivroman där Järbofamiljen Steens medlemmar ger röst åt livet vid Kungsbergets fot och senare i Sandviken under tjugo år med start 1938. Det märks att Jörgensdotter utvecklats mycket som författare sedan debuten med Pappa Pralin 2002. Även om hon språkligt var skicklig redan då har hon nu skrivit en mer strukturerad roman, men denna är å andra sidan inte lika personlig eller känslosam. En ordentlig genomgång av

Sandvikens kommunarkiv tycks ligga bakom romanstoffet i Bergets döttrar och känslan av att romankaraktärerna verkligen funnits och gjort och tänkt det författaren skriver är påtaglig. Systrarna Steen är tre olika individer, som står för olika kvinnoroller under den här tiden. Karin gifter sig tidigt och förväntas ta över föräldrarnas gård. Sofia gifter sig med en utböling, flyttar till Sandviken och försöker leva medelklassliv. Emilia vill ut i världen, men hamnar istället som sekreterare först på Järbos yllefabrik, sedan på Sandvikens järnverk. Även om kvinnornas liv med dess ojämlika villkor är det centralaste i romanen finns även andra guldkorn om gällande världsåskådning. Här återskapas den faktiskt ännu rådande (jag är själv uppvuxen med den) landsbygs- och småstadsmentaliteten där man tänker att ”världen, den har inget med oss och vårt liv att göra” och ”så här kan vi inte göra, vad ska grannarna säga?” . catharina bergMan

tävlIng! guns n’roses är ett av vår tids största rockband vars frontfigurer Axl Rose och Slash blivit legender – lika kända för sin musik som för sina skandaler, kvinnoaffärer, drogmissbruk och psykiska problem. I boken Welcome to the Jungle får vi följa deras väg från gatorna i Los Angeles på tidigt 80-tal, genom en period av rockglamour, turnéer och framgång, till ett oundvikligt uppbrott när Slash 1996 lämnar bandet för gott. Vi lottar ut två exemplar av boken, först till kvarn gäller. Maila på anna.utterberg@ nojesmix.com, glöm inte dina kontaktuppgifter. Skriv ”Jungle” i ämnesraden.

29


f ilmrecensioner

svartmålat om kärlek

krigssatir

500 dAys of summer

in The Loop

regi: Marc webb, 2009 Medverkande: Joseph gordonlewitt, Zooey deshanel m.fl. biopremiär: 23 oktober

regi: armando iannucci, 2009 Medverkande: James Gandolfini, steve hoogan, peter capaldi m.fl. biopremiär: 30 oktober

bio: Redan i inledningen känner man av

bio:

[20th century Fox]

sJuhelvetes god underhållning

[nonstop entertainment]

ZombieLAnd [sony]

regi: ruben Fleischer, 2009 Medverkande: woody harrelson, Jesse eisenberg, emma stone m.fl. biopremiär: 23 oktober

bio: Efter en kortare överlevnadsguide för en zombieepedemi förflyttas vi snart via Metallicas For Whom the Bells Toll till Texas där vi möter Columbus, en neurotisk ensam överlevare med IBS. Vi får följa med honom på resan genom The United states of Zombieland mot kamratskap och möjligen kärlek. nÖJeSMix koMMenterar: Zombieland är ett humoristiskt tillskott till den smärre zombiehype vi just nu genomlever.

Här beror smittan, perfekt tajmat, på någon form av epidemi och jämförs till exempel med galna kosjukan. Det är kul att se att Zombieland inte bara innehåller tidstypiska tjockisskämt eller genrespecifik våldshumor utan också en hel del mer smartare komik, som att Tallahassee spelar dueling banjos för att locka fram zombierna i ett varuhus. Woody Harrelson briljerar verkligen i rollen som Tallahassee – det är sånt här han är gjord för. Nu i kristider är det faktiskt också ganska roligt att se att saker faktiskt inte är värda någonting i en större kris. Det enda som är viktigt i Zombieland är vapen, färdmedel, vänskap och … Twinkies.På samma sätt som i till exempel Shaun of the Dead är zombierna mest ett passande hot för att berätta en historia. I det här fallet en ganska osannolik killkompisfilm. Det gör att filmen absolut kan rekommenderas till andra än zombiefantasterna. För det här är ingen skräckfilm, ingen komedi; bara sjuhelvetes god underhållning.

den svarta, lite bittra humor som 500 Days of Summer vältrar sig i. Den garanterar att den är baserad på fiktiva figurer – speciellt dig Jenny Beckman, kärring. Sen drar filmen igång redogörelsen för hur Tom hittar sitt livs kärlek Summer som redan från början berättar att hon inte är ute efter ett förhållande. Via tidsmässiga utsnitt ur dessa femhundra dagar får vi dela nyförälskelsen och uppbrottet med Tom.

nÖJeSMix koMMenterar:

Icke-linjärt berättande brukar ofta bara vara en gimmick för att piffa upp en tråkig historia. Men i 500 Days of Summer ger det faktiskt filmen lite mer kött på benen än ett vanligt relationsdrama. De olika sinnestämningar som personerna befinner sig i under de olika stadierna av förhållandet speglar varandra perfekt. Det är svårt att låta bli att känna med Toms romantiskt blåögda attityd på samma sätt som det är lätt att begripa hans förvandling till cyniker. Kan det vara så att filmen proklamerar den sanna kärlekens död? Eller är det tvärtom ... JonaS danielSSon

JonaS danielSSon

Den brittiska ministern lyckas under en radiointervju häva ur sig att ”kriget är oförutsägbart”. Det sätter käppar i hjulet för en politisk linje som redan bestämt att kriget ska dra igång. Det blir maktkamper, manipulationer och en hel del grova svordomar för att försöka rädda situationen.In the Loop är en satir över Irakkriget och det maktspel som pågick utanför det offentliga rampljuset. Här är det helt uppenbart fiktivt men sätter ändå fingret på en hel del ömma och i sammanhanget egentligen rätt futtiga, punkter.

nÖJeSMix koMMenterar: In the Loop är som ett späckat avsnitt av teveserien Vita Huset med ständigt gå-

ende människor och rappa kommentarer. Vassast av alla är Malcom Tucker – en strateg ut i fingerspetsarna som alltid har den mest ohövliga kommentaren till hands, både som anfall och till försvar. Även om det hela verkar lite väl uppskruvat känns förfarandet inte helt osannolikt. Tyvärr blir det mot slutet aningen tjatigt och man upptäcker att rappheten i dialogen döljer att det ändå kanske inte är så tillspetsat som vi ska tro. Vissa komiska situationer känns lite gamla och för snarare tankarna till Javisst Herr Minister. Men det är mindre invändningar när tokbra, kvicka skådespelare räddar In the Loop till ett helt okej betyg. JonaS danielSSon

Månadens

dvd-klassIker mAgnus & brAsse [sF]

Medverkande: Magnus härenstam och brasse brännström dvdpremiär: 4 november

dvd:

Det här känns som en kulturgärning. Magnus och Brasses krogshower Varning för barn och Det är serverat från 1970-talet har snurrat på många skivtallrikar men få har lyckats se dem de få gånger de visats på SVT. Nu kan vi äntligen se dem om och om igen.

nÖJeSMix koMMenterar:

Humor brukar lätt åldras och visst finns det vissa mossiga skämt som fallit ur tiden. Men överlag håller sketcher som Flygkaptenerna, Kirurgerna, Svångremmen och Brasses enmansband förvånande väl. Och bara att få se de unga, och rätt arga, Magnus & Brasse i sitt rätta element är en rätt förtjusande upplevelse för oss i Femmyror-generationen. JonaS danielSSon

30

$100 så Många dollar spenderade Jamie Lee Curtis på sin garderob för Halloweeen (1978). Filmen hade en sån liten budget att man också var tvungen att använda den billigaste skräckmasken man kunde hitta. Det blev en Kapten Kirk-mask som man målade vit, gjorde större hål för ögonen och tuperade håret på.


f ilmrecensioner

rySliGt Ja, soM alltId så här i slutet av oktober

om livets viktiga

äckligt men roligt

träffande tennis

funny peopLe

drAg me To heLL

s*m*A*s*h

regi: Judd apatow, 2009 Medverkande: adam sandler, seth rogen, eric bana m.fl. biopremiär: 13 november

regi: Sam raimi, 2009 Medverkande: alison lohman, ted raimi, Flor de Maria chahua m.fl. dvdpremiär: 4 november

av: hannes holm & Måns herngren Medverkande: Måns herngren, svante grundberg, peter wahlbeck m.fl. dvdpremiär: 28 oktober

bio:

Adam Sandler är inte bra på att välja filmer att medverka i. Men han är faktiskt en rätt bra skådespelare och i Funny People gör han återigen en av sina mer seriösa roller, den här gången som ståuppkomiker med en dödlig sjukdom. Efter beskedet börjar han reflektera över sitt liv och finner det idiotiskt. Filmrollerna, brudarna, rikedomen – allt det har stått i vägen för ett riktigt liv, med riktiga människor. Han tar den unga misslyckade komikern Ira under sina vingar och hoppas finna något sätt att förlika sig med sitt liv.

dvd: Från

dvd:

nÖJeSMix koMMenterar:

nÖJeSMix koMMenterar:

[sF]

Om man fick en ny chans i livet skulle man fortsätta som förut eller försöka bli en bättre version av sig själv? Det är frågan filmen ställer. Det känns som att Funny People är en film där Adam Sandler också gör upp med sig själv i verkligheten. Det är mycket prat om god och dålig komik, vad man ska göra med sitt liv och varför man valt att göra en massa skitfilmer när man i själva verket är rolig på riktigt. Funny People är en dramakomedi bakom kulisserna i nöjesbranchen. Att Sandler är så nära förknippad med exakt den karaktär han spelar gör att filmen känns äkta. Filmen gräver aldrig ner sig i det tragiska utan lyckas behandla ett allvarligt ämne med stora portioner humor. Inte så konstigt kanske när Funny People handlar om just det: roliga människor, eller snarare roliga män.

[scanbox]

att ha spelat i den stora serietidningsligan med filmatiseringar av Spindelmannen återvänder regissören Sam Raimi till sina gamla tassemarker: skräckslapstick. Den här gången är det inte en motorsågssvingande Bruce Campbell i huvudrollen utan Christine, en ung bankkvinna som råkar dra på sig en förbannelse. Allt pekar på att magiska krafter försöker ta henne till Helvetet och för att undkomma måste hon ge sig in i kampen mot en uråldrig kraft. Sam Raimi kan det här med skräck och humor. Det blir aldrig riktigt läskigt men uppsluppna äckelheter finns det gott om. Historien är kliché men utförandet pyr av genuin kärlek och inlevelse vilket gör filmen hejdundrande kul. JonaS danielSSon

[nordisk special Marketing]

”Schwisht! Schwisht! Schwisht!” – så kunde det låta på skolgårdarna i början på 1990-talet. Tennisserien Smash var nämligen avskydd av kritiker men smått älskad av landets högstadieelever. Smash är en rätt underhållande, om än smått barnslig,

Serien var avskydd av kritiker men älskad av landets högstadieelever.

så infaller den relativt nya högtiden Halloween. Därmed har skräckfilmen också fått sin naturliga högtidsstund, vilket passar perfekt när mörkret kryper allt närmare in på husknuten. Men finns det några filmer att bli rädd för nu för tiden? Ja, det här är förstås en fråga med många svar eftersom rädsla ändå är ganska subjektivt. Jag kanske blir rädd för Leatherface i Motorsågsmassakern medan du tycker han är löjlig och skräms mer av vitsminkande småflickor med håret framför ansiktet. probleMet är också att det under lång

tid inte riktigt gjorts riktiga skrämselfilmer. Istället har skräckfilmsgenren flirtat rätt rejält med komedin och gett oss, förvisso riktigt bra, filmer som Drag me to hell och Zombieland medan vampyrfilmerna har gått och blivit rätt tandlösa med till exempel Twilight. Seriösa skräckfilmer, om man ens kan kalla dem det, hittar man snarare i tortyrgenren där det liksom inte finns plats för bananhalkande eller ironi. Men kanske, kanske håller trenden på att vända lite. Asiatiska skräckfilmer som var populära för tio år sedan har lämnat facklan vidare till Spanien med schyssta filmer som The Others, Barnhemmet och [REC]. I USA tillverkas det mest uppföljare eller nyinspelningar – några rätt okej men om de skräms så värst vete tusan. Eller blev du rädd för nyinspelningen av Halloween? Jaha, kul för dig. Men snart kommer Paranormal Activity upp på biograferna och förhoppningsvis banar den filmen väg’ för nya, seriösa skräckfilmer från the land of remakes. neJ, det är väl antagligen så att vill man vaska fram de där riktiga guldkornen måste man se en hel del kattguld också ...

serie om hur det gamla tennisproffset Einar Berg försöker göra comeback på grund av ekonomiska svårigheter. Tillsammans med tre extremnördar måste han försöka få igång karriären igen – helst utan att träna.

nÖJeSMix koMMenterar: Det som gör att Smash faktiskt fungerar är

hur serien inte bara driver med sportvärlden, vilket är kul i sig, utan att man lyckas fånga hela den yuppiementalitet som hade Sverige i ett järngrepp under den tiden. JonaS danielSSon

JonaS danielSSon JonaS danielSSon

vInn skräckfIlMer lagom till den stundande skräckhelgen halloween lottar vi ut fem stycken dvd-paket innehållande de två filmerna Trick ’R Treat (med bl.a. anna paquin från True Blood) och The Hills Run Red. För att delta i utlottningen mailar du ditt namn och kontaktuppgifter (adress + telefonnummer) till anna.utterberg@nojesmix.com. glöm inte att skriva ”Skräck” i ämnesraden. först till kvarn gäller. lycka till!

GreJer MIn dotters favorItfIlMer Just nu: spirited away - nästan för läskig harry potter och de vises sten - hon får inte se tvåan än kalle och chokladfabriken - gott!

31


Strindberg

hade målat om

Gävle enda riktiga brasserie. En plats för att mötas, äta, dricka, inspireras och kanske konspirera… Öppet mån - lör

Succén fortsätter - Hela året ut!

Crazy

jobbA på nöjesmix!

! After Work med Crazy Friday kl.16-18! ! HALVA PRISET på mat och dryck!

Friday!

Just nu söker vi vimlare & modestylist! Mer info hittar du på nojesmix.com

Vår populära

brunch På Lördagar kl. 12-15

CLARION HOTEL WINN, N.SLOTTSG. 9, GÄVLE. TEL.026-647033 WWW.CLARIONWINNGAVLE.SE

VÄLKOMMEN TILL FLANÖR! DEPESCHEN

TIPS!

ller i alla Presentkort som gä per du kö – r nö Fla i butiker hos Depeschen!

32

Vardagar 10-19, lördag 10-17, söndag 12-16 Depeschen & Flanör To Go: Vardagar 8-19, lördag 8-17, söndag 9-16 Coffee Lounge: Vardagar 8-20, lördag 8-18, söndag 9-17 www.flanor.com


spelrecensioner

kraftigt utkonkurrerat

ytterst mediokert

bra med polare, trist själv

välgjord simulator

nhL 2k10

king of fighTers xii [ps3, Xbox 360]

mArveL uLTimATe ALLiAnce 2

fifA 10

I förra nuMret fIck jag äran att recen-

vI spelare soM gottar oss i spel där

spelare A ska mangla skiten ur spelare B har flertalet gånger blivit bortskämda med ”fightingspel” som verkligen visat hur det ska se ut. Något som är viktigt är genomtänkta slagkombinationer, balanserade karaktärer och snygg grafik. The King of Fighters XII hamnar sist i ledet då ingendera av de nyss nämnda faktorer riktigt håller acceptabel kvalitet. Det absolut första som slår en är att grafiken mer eller mindre ser rutten ut med karaktärsmodeller som renderas i upplösningen 480p vilket i dagens teknikstandard inte är ok. Spelets tempo är bra men det spelar ingen roll då så många bättre alternativ än det här finns. I dagens spelutbud finns bland annat Street Fighter IV som smiskar skiten ur King of Fighters på alla punkter. Att köpa ett i bästa fall mediokert spel för fullpris då nyss nämnda Street Fighter IV säkerligen går att finna för halva priset stavas blåsning.

superhJältar har länge fascinerat mänskligheten. De är oräkneliga till antalet och förbaskat coola men tyvärr ser man dem oftast i tidningar eller filmer. Ultimate Alliance -spelen har dock givit möjligheten att foga dessa legender samman och låta dem slåss sida vid sida. Tanken att Fantastic Four-medlemmarna regerar världen tillsammans med Spindelmannen är en dödligt härlig tanke i teorin men inte riktigt lika slående i praktiken. Däremot fungerar det hela tämligen smidigt, man springer runt i en miniarmé och krossar motstånd. Det hela blir dock rätt enformigt om man är själv. Sitter du däremot med tre polare vid din sida och plöjer blir spelet betydligt mer spännande, till och med riktigt trevligt. Livslängden är dessvärre inte särskilt lång. Ska du spela själv avråder jag dig ett köp, siktar du på multiplayer kan det vara värt att kolla upp. Detta med eller utan någon nämnvärd superhjältekärlek.

nu är det dags igen för fotbollsspelen att

sera en enormt välgjord variant av ishockey i tv-spelsform. NHL 10 var spelet jag hänvisar till och nya NHL 2K10 ska alltså försöka ge det en match. Jag kan faktiskt inte komma på en enda punkt där 2K10 är bättre. 2K-spelen har bjudit på mycket bra när det kommer till idrottsspel men deras hockeyspel har tappat glöd. Ordentligt. Grafiken luktar 2007, ljudmattan låter ihålig och datorisk, spelkänslan rår inte alls på konkurrentens. Ett litet plus finns i franschise-läget som är genomarbetat. Det är naturligtvis tufft att konkurrera med EA när det kommer till hockey, NHL 09 var ett mycket bra hockeyspel och 10:an uppgraderade det hela. Däremot tycker jag att det här försöket känns ytterst halvhjärtat och jag kan verkligen inte råda någon att köpa det här istället för EA:s motsvarighet. Vill du ha ett hockeyspel är valet enkelt, NHL 2K10 har inte en chans. kiM linder

kiM linder

kiM linder

[ps3, Xbox 360]

[Xbox 360, ps3, pc, wii, ds, psp]

[Xbox 360, ps3, psp, ps2, wii]

tampas. FIFA har långsamt jobbat sig mot Pro Evolutions alltid så pålitliga kvalitet och i år blir kampen jämnare än tidigare. FIFA 10 bjuder på en hel del välkomna nyheter, närkampsspelet är en av dem. Nu behöver man inte längre trycka på en knapp för att erövra bollen, nu räcker det med att använda spelarens fart och fysik för att återta lädret. Passningssystemet är också det finslipat där man med god kontroll kan avväga kortpassningarnas destination bättre än tidigare. Ett annat plus är Live-möjligheterna som i vanlig ordning är mycket fylliga. Bollfysiken är dock fortfarande det ställe där FIFA ligger i lä i jämförelse med konkurrenten. Bollen känns mer som en ballong än en läderkula många gånger och detta är mycket tråkigt för en så skottkåt herre som eder recensent trots allt är. FIFA 10 sätter dock stor press på Pro Evolutions kommande 10:a och jag väntar med stor spänning … kiM linder

drÖMMar

ännU ett lyckat tillSkott hALo 3: odsT [Xbox360]

soM hängIvet halo-fan var det med stora förväntningar som jag började spela det senaste tillskottet. ODST är svårt att kategorisera då det varken är ett eget spel eller en direkt expansion av Halo 3. Till skillnad från tidigare äventyr är man i ODST vanliga soldater, rollen som Master Chief får aldrig axlas. Storyn i huvudäventyret är faktiskt ganska ointressant, krångliga sidospår gör att det kan vara svårt att hänga med. Halokänslan är dock underbart påtaglig och musiken är precis lika perfekt pompös

som vanligt. Tyvärr har man dock behållit grafikmotorn från Halo 3 vilket i ärlighetens namn gör ODST grafiskt förlegat. Campaign-läget i all ära, men behållningen finns i spelvarianten Fire Fight. Gillar man Horde i Gears of War 2 kommer man att älska Fire Fight! Summerat är ODST ett träffsäkert actionspel och Bungie levererar igen, men kvaliteten ligger faktiskt en bit ifrån tidigare Halo-fullträffar. kiM linder

att MotIvera sIn kärlek till kultur är ett intressant och svårt fenomen. En motivering jag tycker mig ha hört både en och fjorton gånger är att det många gånger kan handla om att man vill lämna sin vanliga gråa värld och kliva in i något mer spännande. Påminner om tanken om hur befriande det kan vara att få ”drömma sig bort” ... Själv sväljer jag med hull och hår idéen om att det är bra för människan att få vidga sina vyer, även när substituten är imaginära sådana. Spelvärlden erbjuder utan tvekan en fantastiskt god möjlighet att just drömma sig bort, kanske till och med ännu bättre än film och böcker … Världarna du kan slängas in i kan vara bortom vett och sans, bortom mänsklighetens horisont och bortom fantasins mest absurda gränser. Lägg därtill det faktum att du själv styr ditt öde i nämnda världar, att du själv interagerar med dessa makalösa universum. Att drömma sig bort kan med rätt metoder bli en resa som tillfredsställer all världens känslospektrum. Film och böcker låter dig åka med på den resan, spelvärlden låter dig styra resan.

kiM linder

33


krogguiden

Restaurang asiatiskt Bong Mai

Brunnsgatan 59, Gävle 026-610036 Mån 11-14 Tis-Tors 11-22 Fre 11-23 Lör 1323 Sön 13-21 Nu har Gävle fått en ny asiatisk restaurang och bar på Söder – Bong Mai. På menyn hittar du specialiteter från det vietnamesiska och thailändska köket. Måndag-Fredag mellan 11-14 serverar vi vår fantastiska lunchbuffé. All mat finns även för avhämtning och catering.

Lams Terass

Slottstorget 3, Gävle 026-600730 På Lams Terass meny hittar du grillat, fisk, skaldjur och specialiteter från hela Asien tillagade på varje lands vis. All vår mat finns till avhämtning. Fullständiga rättigheter. Lams Terass – hela Asien på en terass.

I vår restaurang på nedre Brynäs erbjuder vi 100% grekisk mat i grekisk, avslappnande miljö. Fullständiga rättigheter, uteservering vår och sommar. www.akropolistaverna.com.

ät en god lunch eller dra med dig vännerna en kväll och testa den mytomspunna drycken Absint med alla de traditionella tillbehören. Brasserie Absint – en plats för att mötas, äta, dricka, inspireras och kanske konspirera.

klassiskt

Helt Enkelt

Berggrenska Gården

Kyrkogatan 14, Gävle 026-123401 Öppet: Mån-Sön fr. 11 Kvällsöppet Tors-Lör Välkommen till Berggrenska Gården där Tompen och Martin önskar alla gäster en trevlig stund med god mat i mysig miljö. Vardagar lunch mellan 11-15, pris 70:- inkl. sallad, bröd, kaffe och hembakad kaka.

Bistro Nord

Centralplan, Gävle 026-109101 Öppet: Mån-Lör från kl. 16, Sön stängt Rustik svensk-europeisk mat på faten, lite närproducerat, lite ekologiskt och goda drycker i glasen. Modern avslappnad & representativ miljö, resten får du fylla i ... Varmt välkommen.

Sushibar

N. Slottsgatan 6, Gävle 026-101030 Öppet 11-21 alla dagar Mitt i city, endast ett stenkast från torget, hittar du oss. Vi erbjuder sushi av hög kvalitet till bra priser. Ät hos oss eller ta med. Generösa öppettider. Välkomna!

dags att BOKA din plats i KROGGUIDEN!

Österns Pärla

Ett år (11 nr) 2500:-

Ruddammsg. 23, Gävle 026-513968 Öppet Mån-Tor 11-22. Fre 11-23, Lör 12.30-23 Sön 13-22 Lunch Mån-Fre 11-14 Gävles mesta asiatiska restaurang med mat från Kina, Thailand och Japan. I en mysig miljö erbjuder vi en bred meny med klassiska rätter, sushi och fullständiga rättigheter. All mat kan tas med för avhämtning. Kontakta oss gärna för cateringförslag. Välkomna!

grekiskt Akropolis

Ö. Islandsg. 27A, Gävle 026-102610 Mån-Fre 17-23, Lör 13-23, Sön 13-21

N. Kungsg. 3, Gävle 026-120604 Mån-Tors 16-00, Fre 16-01, Lör 12-01, Sön 15-22 Trevlig stämning mitt i stan! Trivsel och god service är nyckelorden, perfekt barmingel för alla åldrar!

Mingel & Bar

Drottninggatan 10, Gävle 026-124142 MånTors 10-22, Fre 10-01, Lör 10-02 Sön 12-20 Kom till vår trendiga och mysiga restaurang där vi serverar lunch Mån-Fre 11-14. After Work Mån-Fre 15-18. Fredagar mellan 2101: trubadurunderhållning. Lördagar 22-02: dansband. Klassisk à la carte-meny. Fullständiga rättigheter. www.mingelochbar.se

Söderhielmska Gården

S. Kungsgatan 23, Gävle 026-652800 Tis-Ons 16-22, Tors-Fre 16-23, Lör 13-23, Sön 13-21 Lounge: Tors 17-24, Fre-Lör 1701 www.soderhielmska.se I hjärtat av gamla stan på Söder ligger anrika Söderhielmska Gården. Kvällstid erbjuder vi klassiska svenska rätter med internationella inslag. En trappa upp hittar du vår nyrenoverade lounge med skön vardagsrumskänsla. Där kan du avnjuta lättare rätter från vår loungemeny och mysa med goda vänner. Välkommen!

Kontakta vår säljare Henrik Nilsson för mer information, 15 96 79.

Tennstopet Brasserie Absint

Frukost: Mån-Fre 06.30-09.30 Lör-Sön 07.3010.30 Brunch: Lör 12-15 Lunchbuffé: MånFre 11.00-13.30 Middag: Mån-Tis 16.0024.00 Ons-Lör 16.00-01.00 Köket stänger kl. 23.00 alla dagar Sön stängt Här på Brasserie Absint erbjuds något för alla. Kom med familjen och ät en hotellfrukost eller brunch för helgen, gå med företaget och

Nygatan 38, Gävle 026-103970 Mån-Tors 10-22, Fre 10-23, Lör 11-23, Sön 12 -20 Välkommen till ett av Gävles mest klassiska matställen! Vi erbjuder lunch, à la carte, catering & fullständiga rättigheter i geniun och mysig miljö. Glöm inte att det blivit dags att boka julbord eller våra populära jultallrikar. Varmt välkomna önskar Mikaela Bengtsson med personal!

mexikanskt Bienvenido

N.Slottsgatan 7, Gävle 026-101092, Mån-Tors 11-22, Fre-Lör 11-24, Sön 12-21 Mysig restaurang i mexikansk miljö och med en spännande meny för hela familjen. Största lunchbuffén i Gävle med svensk/mexikansk mat. Mån-Lör 11-15. Kvällstid erbjuder vi även vår buffé till större sällskap. Bra priser till företag och stora sällskap. Vi har även catering – kontakta oss.

modern cross over Dinners

E4:an 026-689250, gavlebro@dinners.se öppet alla dagar 7-22 www.dinners.se En fräsch marknadsrestaurang belägen ovanför E4:an. Här kan du avnjuta en spännande wok, fräsch pasta eller varför inte den otroligt populära vegetariska buffén. Varje dag dukas även en enorm fikabrödsbuffé upp. Öl- och vinrättigheter. Lägg konferensen mitt på E4:an hos oss!

Interpool

Södra Kungsgatan 20, Gävle 026-605165 Mån-Fre 15-02, Lör 13-02, Sön 13-02 Vi erbjuder en bred meny med allt från en grym egengjord 200 gr Interpoolburgare, till fiskrätter och populära kötträtter. I våra lokaler kan du se all sport på storbild eller nån av TV-apparaterna, spela biljard på 14 tävlingsbord, spela dart i vår dartavdelning, ta nåt att dricka i den sköna loungen eller i stans fräschaste bar. After Work: Mån-Fre 16-18. Lounge DJ på fredagar och lördagar. www.interpool.se

Järnvägskrogen

Centralstationen, Gävle 026-514495 Sön-Tors 11-22, Fre-Lör 11-23 Njut av god mat i en lugn och trivsam miljö med utsikt över hela Centralplan. Vardagar 11-14.30 dukar vi upp en stor lunchbuffé

månadens recept tema pasta italiensk mat har ett gott rykte vilket i huvudsak beror på två saker – fina råvaror och enkelhet – vilket tillsammans ger både god och nyttig mat. I det här numret bjuder vi på två värmande pastarätter att bjuda nära och kära på – vill du göra det enkelt för dig köper du pasta men satsa gärna på någon lite exklusivare sort. Alla recept är för fyra personer.

Pastadeg 300 g durumvete 3 ägg 1 msk olivolja Använd en degblandare för att blanda degen, ha i mjölet och äggen och blanda. Tillsätt sedan olivoljan och blanda ytterligare en gång tills det blir en fin och slät deg. När du ska forma pastan är det bra om du

34

använder en pastamaskin, men det går bra med en vanlig brödkavel också. Kavla pastan tunt, om du använder en kavel så ha rikligt med mjöl på degen och rulla ihop det till en rulle. Skär sedan halvcentimeter tjocka skivor med kniv och rulla sedan ut pastan.

Skaldjursfylld ravioli 200 g oskalade räkor eller hummer ½ purjolök 1 stor schalottenlök 1 dl riven parmesan 2 msk vittvin 4 msk fiskfond 2 msk philadelphiaost. salt + peppar Fyllningen: Skala räkorna och spar räkskalen till fond, hacka räckorna grovt. Hacka purjolöken och schalottenlöken fint, fräs med smör i stekpanna, Tillsätt vitt vin och fiskfond, koka ihop. Riv parmesanen på den fina sidan, ta av blandningen från värmen

och tillsätt parmesanosten, räkorna och philadelphiaosten. Salta och peppra. Raviolin: Använd pastadeg-receptet. Använd pastamaskin eller kavel. Kavla degen tunt, sedan lägger du klickar av fyllningen på degen och lägg sedan ett till lager deg ovanpå. Tryck runt fyllningen så att luften går ur. Stansa ut raviolin med en ”pepparkaksform” eller ravioliform. Koka i ca tre minuter.

Räkfond 1 morot 2 scharlottenlökar 1/4 fänkål 1 st stjälkselleri (1 stjälk) 1-2 vitlöksklyftor 6 msk tomatpuré 300 g räkskal Hacka grönsakerna och fräs i en kastrull. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare någon minut. Tillsätt räkskalen och fräs någon minut

till. Häll på vatten tills det täcker plus 1 liter extra och koka i ca 30 min. Sila av och reducera fonden till hälften.


krogguiden

med husmanskost. Kvällar och helger erbjuds läckra maträtter från det kreolska köket samt välsmakande traditionell à la carte. Varmt välkommen! www.jarnvagskrogen.se

Sahflor´s Skafferi & Bistro

Drottningg 24-26, Gävle 026-105010 Butiken är öppen Mån-Fre 10-18, Lör 10-15. Bistron är öppen Mån-Fre 08-15, Lör 10-15. ”Torsdagar på Sahflor´s” kl 18-22. Lunchbuffé mån-fre 11-14. Mat Med Smak Tor 18-22, smakrik brunch Lör 10-14. Välkommen till Sahflor´s Skafferi & Bistro som är tillgängligt för alla. Vi finns för att du ska tycka mat är kul, vi vill sätta lite extra krydda på vardagsmaten och vågar testa nya smaker. Boka gärna en kväll i bistron, ta del av vår cateringmeny eller kontakta oss för förslag till era företagsevenemang och fester. Ring oss eller kontakta oss via info@sahflorsskafferi.se. www.sahflorsskafferi.se Boka julbord i tid.

orientaliskt Mezopotamya

S. Kungsgatan 30, Gävle 026-651050 Mån-Tor 16-23, Fre 16-24, Lör 13-24, Sön 13-22 En blandning av orientens smaker! Från vår kolgrill erbjuder vi rätter för alla. Prova gärna vårt lamm – eller någon av våra många fågel-, fisk- och kötträtter. Mysig miljö som passar både familjemiddagen och företagsträffen. Fullständiga rättigheter.

catering Eva & Carinas Kök

S. Stapeltorgsg. 16b, Gävle Eva: 0735-177400 Carina 0735-177401 Catering med omtanke! Vi är stolta över att kunna leverera både kvalitet och känsla. Vår mat lagas med omtanke och är hemlagad & hembakad. Vi kommer dit du önskar, företaget, ute, hemma eller till lokalen. Vi erbjuder bufféer, à la carte, sallader, soppor, smörgåstårtor, kaffebröd & bakverk m.m. Ring för priser och menyer eller titta på vår hemsida www.eckok.se

Gefle Gourmetservice

Nygatan 7, Gävle 026-189900 070-5823328, 070-8230953 Catering med kvalitet! Vi på Gefle Gourmetservice erbjuder catering av hög kvalitet till rätt pris för alla tillfällen. Vi skräddarsyr menyer och anpassar oss efter dina önskemål. Kontakta oss gärna för priser och förslag. www.geflegourmetservice.se

Tennstopet

Nygatan 38, Gävle 026-103970 Mån-Tors 10-22, Fre 10-23, Lör 11-23, Sön 12-20 Gör det enkelt för dig, låt oss på Tennstopet leverera maten till firmafesten, födelsedagskalaset, svensexan, tjejkvällen etc. Catering av sallader, kalla och varma rätter, smörgåstårtor mm. Ring för priser och meny.

Två Kockar

N. Åkargatan 67a, Gävle 026-606060 Lunch Mån-Fre 11-13 Catering för alla tillfällen. Vi fixar din fest (både lokal och mat), vi kan ta emot upp till 300 gäster. Se våra menyer och erbjudanden på www.tvakockar.se. Ring för mer info och offertförfrågan. Nu är det hög tid att boka julbord!

Pub Bilagan/Don Peppino

pub-meny. Live-musiken är CC-Pubens nerv, välkänt sedan årtionden tillbaks, många välkända namn har gästat CC’s scen genom åren och fler kommer. Se vår kalender på www. ccpuben.se

Saturdays: Kunde golvet svikta som det gjorde på gamla Hang Loose så skulle det brista under våra lördagar! Tre dansgolv: Rock, Party och Main Floor (20 år).www.hangloosebar.se eller Facebook.

Bishops Arms

Heartbreak Hotel

Södra Kungsgatan 7, Gävle 026-652575 Mån+Tis 16-23, Ons 16-24, Tors-Fre 16-01, Lör 13-01, Sön 13-22 Välkommen till Gävles mest genuina engelska pub med stans största whiskysortiment. Eller vad sägs om 300 olika sorter? Bakom baren finns även 150 olika sorters öl på flaska och 23 på fat. Fish´n´chips är naturligtvis en av många klassiska rätter på menyn. Vi erbjuder även whiskyprovningar för privatpersoner och företag. www.bishopsarms.com

Kharma Lounge

Munken

Brynäsgatan 1, Gävle 026-188551 Tis-Ons 11-22, Tors 11-24 Fre 11-01, Lör 1301, Sön 13-22 Lunch Mån-Fre 11-14 Mysig kvarterskrog på Brynäs inspirerad av Irland. Här sitter du och ditt sällskap i våra speciella öltunnor. Prisvärd à la carte-meny. Husmanskost på lunchen. Fullständiga rättigheter.

Nattklubb

Baldersplan 7, Sandviken 026-272780 Mån-Sön 14-24 samt Ons, Fre & Lör 14-02 Underbar har fått lämna plats åt det nya Kharma Lounge. Vi erbjuder en avkopplande loungemiljö där du och dina vänner, arbetskamrater eller din familj kan äta, dricka, trivas och njuta av tillvaron. Öppet alla dagar i veckan. Vill du ha mer ös så har nattklubben öppet ons, fre och lör. www.kharmalounge.se

Goya

Hattmakagarg. 15, Gävle 026-121360 Öppet alla dagar, karaoke ons-lör 21-02 Mysig pub med karaokeunderhållning. Veckans erbjudande. Jackvegas-spel. Blackjackcasino. ”Var kvällens artist med karaokesång”. Karaoketävlingar med fina priser. Restaurangen, Don Peppino, kan erbjuda festarrangemang eller varför inte bara en trevlig middag. Varmt välkomna!

Nygatan 18, Stortorget, Gävle 026-660030 Discotek: Fredag & Lördag Drinkar, musik, dans, artister! Gävles mest anrika nattklubb stoltserar med makalöst pampiga lokaler, fantastisk personal och en ljudanläggning som slår det mesta. Så se till att komma i tid om du vill vara med och festa under kristallkronorna och insupa den vansinnigt trevliga partyatmosfären! Gävles i särklass gladaste nattliv!

CC-Puben

Hang Loose

Centralplan 3 Gävle (mittemot Centralstation) 026-120940 Öppet: Tis-Tors 16 – 22, Fre 1601, Lör 14-01, Sön 14-21 Gävles genuinaste pub i en unik miljö och atmosfär, med riktigt god mat, à la carte och

N. Strandgatan 15-17, Gävle 026-183021 Mån-Fre lunch 11-14, Ons-Tors 16-02, FreLör 18-02, Sön stängt www.heartbreak.se Stora lokaler som lockar en bred publik, ösiga rockband blandas med discotoner. Här serveras en meny inspirerad av det amerikanska köket. Kvällstid förvandlas lokalerna till en av Gävles mest populära nattclubar. SlickCity varje torsdag, fredag och lördag på nedervåningen hela hösten och vintern.

Nygatan 41, Gävle 026-613393 Prestigelös underhållning på högsta nivå! Bra människor gör saker tillsammans. Fredagar: Party & schlager Hang Loose Style. Södertiderna är tillbaka (18 år). Nasty

månadens recept Sås till raviolin 5 dl räkfond ½ morot ½ lök ½ fänkål dillkvistar 3-4 dl vitt vin 4 tomater 100 g smör salt + peppar 1 palsternacka ½ aubergine 2 vårlökar ½ squash Hacka morot, lök, fänkål grovt. Koka tillsammans med räkfonden och dillkvistar i ca 20 min, sila av. Gör ett kryss i botten på tomaterna och koka snabbt i vatten och lägg sedan i en skål med isvatten, ta sedan av skalen från tomaterna och hacka och tillsätt i såsen, ha i smör och mixa med stavmixer. salta och peppra. Hacka palsternacka, au-

bergine, vårlök och squach i fina bitar. Koka palsternackan, fräs alla grönsaker och blanda med såsen.

Pasta frutti de mare

kräfta i grillpanna. Kör färdigt laxen i ugn, 150 grader, till en kärntemperatur av 48-50 grader, ha pilgrimsmusslan inne med laxen i ca 5 min. Blanda gurkan, tomaterna och räkorna med pastan.

tillagat av: daniel lindberg

400 g lax 150 g räkor 2 havskräftor 4 pilgrimsmusslor ½ gurka skalad, urkärnad och tärnad 2 tomater tärnade Använd pastamaskin eller kavel, kavla ut degen tunt, om du använder en kavel så ha på rikligt med mjöl när du har kavlat ut degen och rulla ihop den till en rulle och skär ca: halv cm tjocka skivor och rulla sedan ut degen, pudra mjöl över pastan och låt den torka, koka i sedan 2-3 minuter saltat vatten. Blanchera tomaterna och hacka tomaterna och gurkan i väldigt fina bitar. Pilla räkorna. Dela havskräftorna på mitten. Gör grillmönster på lax, pilgrimsmussla och havs-

”Jag som lagat pastarätterna heter Daniel Lindberg och är 17 år. Min dröm inom yrket är att få åka runt världen och jobba på så många ställen som möjligt och att öppna en egen restaurang. Det jag inte skulle kunna klara mig utan i ett kök är en bra kniv.”

35


nöjeskalendern Gävle 23 oktober

ett lotteri med fina nyheter, spana in höstens nyheter samt njuta av lite dryck och tilltugg. P.S. Du behöver inte vara medlem för att vara välkommen!

28 oktober

Månadens brynäsare

Klubb Kompass på SlickCity.

29 oktober

Cava goes gay på Cava.

23 oktober

Peter Carlsson & Blå Grodorna på

Gävle Teater. För fler speldatum se gavleteater.se

Florence Valentin på SlickCity.

23 oktober

30 oktober

Black Harbor Band på CC-puben.

30 oktober Nightlifepeople med The Theatre

på Cava.

30 oktober

HALLOWEEN SPECIAL på Olles. Go-godansare, eldartister och fakirer. Cash is King på Spegeln.

24 oktober

Rhythm kings på CC-puben.

24 oktober

Brynäs IF – Linköpings HC på Läkerol

Arena.

24 oktober

Firmafesten på Parken.

31 oktober

Halloween Monster Tribute på Parken. Medverkande band bl.a. Ace of DC, Coverdales och Emerald.

31 oktober

#33 Jakob Silfverberg Ålder: 19 år Civil status: Flickvän Position i BIF: Forward Bästa konsert jag varit på: Har aldrig varit på konsert Här shoppar jag gärna: New Yorker i Västerås Hit går jag på en dejt/tar med flickvännen: Bio Här bjuder jag mina föräldrar på mat: Hemma, jag lagar ofta mat hemma. Film jag sett flest antal gånger: Hangover – den är grym! Senaste skiva jag köpte (laddade ner lagligt): Thriller med Michael Jackson. Pryl jag använder mest: X-boxen Dyraste jag köpt: Det måste nog vara min 42-tums platt-teve.

Moneybrother på Spegeln.

31 oktober

Sannetorps Blues Band på CC-puben.

7 november

31 oktober

Ale Möller med gäster från Senegal på

Konserthuset.

Skottes familjelördag på Gasklock-

orna.

14 november

24 + 25 oktober

Mark Levengood tillsammans med Per

”Texas” Johansson på Konserthuset.

Dans till Wickys på Mingel & Bar.

26 oktober

Eldkvarn på Spegeln.

Förövare på Spegeln. Under hösten turHalloween X-perience på Maxim.

7+8 november

Halloweenfest med livemusik av Deathstars, dödsföraktande akrobatik och zombieshow. Förband Red Cell.

10 november

1 november

Brynäs IF – Färjestads BK på Läkerol

Arena.

5 november

28 oktober

Agneta Wallin på GASTA, Å-Krogen.

29 oktober

Brynäs IF – Djurgårdens IF på Läkerol

Arena.

20 oktober Crescendolls på SlickCity.

5 november

chansen att handla till 20% rabatt, delta i

Dans till Nickez på Mingel & Bar.

Cas Public på Gävle Teater.

11 november

Lill-Babs på Spegeln. Folkkär. Fullfjä-

drad. Fantastisk. Lill-Babs har fyllt jämnt och det firar vi med en intim föreställning med det bästa ur hennes drygt 50-åriga karriär som en av landets främsta artister. Hon kommer att bjuda på minnen från scenens fram- och baksida, om människor hon mött och musik som berört. Hittills har hon släppt hundratals skivor, legat på svensktoppen i hundra veckor, gjort massor av bejublade shower och turnéer både i Sverige och utomlands, tv-shower, intervjuer, reportage. Folkkär artist känns uttjatat men stämmer ändå bra in på denna sångerska och underhållare.

12 november

IDKA firar 10 år på Spegeln. Musik och

Ventil# reSurge på Gävle Teater.

filmframträdanden.

6 november

12 november

Anders Karlstedt på CC-puben. Klubbkväll på Make Up Store. Tag

Derry Quay på CC-puben.

13 november

24 oktober

nerar kvinnojouren Blåklockan med sin pjäs som är en 45 minuter lång dialog där två yngre män som är goda vänner med varandra träffas i ett besöksrum på ett fängelse. Den ena av männen är dömd för våldtäkt. Pjäsen skapar många frågor och ett syfte är att ge möjlighet till diskussion kring vad våldtäkt är, var går gränsen och hur manlighet och våld kopplas samman i vårt samhälle. Förövare spelas även den 27,28 och 29:e.

13 november

7 november

Captain Bluebeard på CC-puben.

36

Ingen föds med kunskapen om hur man sminkar sig. Det är en kunskap och känsla som växer fram genom övning. Känner du att du vill öva mer? Make Up Store

Brynäs IF – Timrå IK på Läkerol Arena.

12 + 13 november

Robert Broberg på Gävle Teater.

14 november

Kulturskolan underhåller på Kon-

serthuset.

14 november

Skottes familjelördag på Gasklock-

orna.

14 november

Corridors på CC-puben.

14 + 15 november

Dans till Lennix på Mingel & Bar.

17 november

Brynäs IF – MoDo Hockey på Läkerol

Arena.

18 november

I huvudet på Sixten Olsson på Gävle

Teater. En komisk kabaré signerad Carl Zetterström. Genom komiska utvikningar, monologer och rafflande scener riktar Panikteatern blicken mot sannolika och osannolika figurer och företeelser i tiden.

19 november

Anna Ternheim på Spegeln.

20 november

Schackspelaren på Gävle Teater.

20 november

Ishgeeba på CC-puben.


sandviken 24 oktober

Toms Kitchen på Mulligans.

24 oktober

Sorcery och Solitaire på Bryggeriet.

24 oktober

18 november

Pengarna eller livet på Folkets Hus.

hofors 23 oktober

SV Live på Depå Bar & Kök. Satsning på

lokal musik med band som Kogo, Drunken Autopilot, Corrosive Carcass och Stonefaced Chaplin.

biopremiärer 28 oktober

E-Type på Lobby Nightclub.

26-28 oktober

Sandhack #7 i Söderskolans gymnastik-

sal. LAN-party.

28 oktober

Alberts Hall på Drömfabriken. Musik med bland andra Ingemar Dunker och John Lindberg Trio.

29 oktober

Michael Jacksons This Is It. Filmen är framtagen från hundratals timmar av repetitioner och inspelning bakom kulisserna när Michael Jackson, ”The King of Pop”, förberedde sig för sina 50 konserter i London, allt i high definition och med digitalt ljud. Filmen kommer att visa Michaels karriär ur ett helt nytt perspektiv och innehåller intervjuer med några av hans närmaste vänner och samarbetspartners.

30 oktober

Halloween i Sandviken. Centrum släcks

ner och förvandlas till en spökstad med monster, pumpor och facklor. Många olika aktiviteter, musikunderhållning, tävlingar med mera.

Glöm inte att du som arrangör kan lägga in dina evenemang utan kostnad i vår kalender på nojesmix.com 30 oktober

SAIK – Edsbyn på Göransson Arena.

4 november

Alberts Hall på Drömfabriken. Musik

med Nineteen and the Sixties.

6 november

Wallmans on Tour på Bolaget.

7 november

Trubbel i paradiset. Fyra par som ger sig i väg på en resa till en tropisk paradisö. Medan ett av paren är där för att jobba på sitt äktenskap, satsar de andra mest på att åka jet ski, gå på spa och ha så kul som möjligt i solen. De upptäcker dock snart att deltagandet i resortens parterapi inte är frivillig. Plötsligt har deras grupprabatt fått ett väldigt högt pris. I rollerna Vince Vaughn, Jason Bateman, Malin Åkerlund m.fl.

30 oktober

Michael Moores prisbelönta film är en svidande uppgörelse med det kapitalistiska systemet. ”Den amerikanska drömmen” ser mer ut som en mardröm för de familjer som får betala priset då de förlorar sina arbeten, hem och besparingar. Moore tar med oss till vanliga människor vars liv vänts upp och ner, och han letar efter svar i Washington och på andra ställen.

Capitalism: A Love Story.

6 november

Så olika. Kärlekskomedi som kretsar kring två systrar, den ena nytillsatt finansborgarråd i Stockholm, nyskild och mamma till två döttrar. Den andra en självständig tvproducent som har fått i uppdrag att göra ett nytt direktsänt sångprogram från Skansen – nu mitt bland djuren! Den handlar om att bli sanslöst förälskad i sin värsta fiende, om människor som möts trots att de är fundamentalt olika. För här övervinner kärleken allt – från politisk maktkamp till dans med sälarna på Skansen. I rollerna Philip Zandén, Johan Widerberg, Rolf Lassgård, Nina Gunke, Johannes Bah Kuhnke, Rikard Wolff, Sarah Dawn Finer, Siw Malmkvist, Fredrik Ohlsson, Josephine Bornebusch m.fl.

13 november

Paranormal Activity. Ett ungt par SAIK – Sirius på Göransson Arena.

11 november

Alberts Hall på Drömfabriken. Musik med Octopus och Sandviken Small Band.

13 november

SAIK – Kungälv på Göransson Arena.

Nu tar vi nästa steg!

misstänker att deras hus är hemsökt och för att skaffa bevis installerar de övervakningskameror som ska spela in vad som egentligen händer när de sover. Materialet från kamerorna är sammanställt i sann ”Blair Witch”-anda. Resultatet fick LA Weekly att skriva ”Årets kusligaste film”. I rollerna Micah Sloat, Katie Featherston, Mark Fredichs m.fl.

KOMMANDE HEMMAMATCHER Lördag

24/10 kl. 16.00 Brynäs - Linköping

Torsdag 29/10 kl. 19.00 Brynäs - Djurgården Söndag

1/11

kl. 18.00 Brynäs - Färjestad

Torsdag 12/11 kl. 19.00 Brynäs - Timrå Tisdag

17/11 kl. 19.00 Brynäs - MoDo

Biljetter köps via Ticnet, i Brynässhopen, Turistbyrån Nian och via ATG-ombud Studenter med studentlegitimation betalar endast 70 kr på ståplats (serviceavgift tillkommer).

www.brynas.se 37


sista uppslaget

krönIka varfÖr? det fInns ett avsnItt av I´m a celebrity, get me out of here (amerikanska

Kändisdjungeln) när Spencer Pratt ställer sig upp, brer ut armarna och skriker ”I´m too rich and too famous to be here!”. Han är tydligen FÖR känd för att vara i djungeln. Uppvisandet av det beteendet har jag tagit upp tidigare och jag kommer att ta upp det igen tills någon förklarar för mig på ett lättförståeligt sätt varför människor som når en vis status, må det vara politiker, kändisar, sportstjärnor eller varför inte bara fan och hans moster, helt plötsligt börjar anse att de vanliga spelreglerna inte längre gäller dem? De är lite finare, lite bättre och framförallt värda så mycket mer än gemene man. nånstans längs med karriärstegen så far vettet bara HELT ur skallen. Ni kan inte neka till det för ni har sett det minst lika många gånger som jag. Nu var Spencer ett jävla dåligt exempel för killen började ju uppenbarligen att röka crack redan på dagis men låt mig beskriva det för er på ett språk som ni förstår: Mona tyckte att skattebetalarna kunde betala hennes blöjor för hon är ju faktiskt politiker nu. Anja tyckte att hon skulle flytta till Monaco och skita i att betala skatt för hon är faktiskt skidstjärna nu och då ska man inte betala skatt. Och det är bara de giriga. Vi ska inte glömma de högfärdiga, de småsinta och de lustfyllda. Alex Schulman fick på tasken för han hade stora tänder och en gammal pappa så Alex skulle minsann ge igen på varenda djävel som han la ögonen på.

enrutIngen

av nanna Johansson, fulheten.com

TävLing Vinn biljetter till Halloween Xperience! Tidigare i det här numret har du kunnat läsa om den stora Halloween-festen som går av stapeln den 31 oktober på Maxim. Vi ger dig nu chansen att ta med en kompis på festen då vi lottar ut två biljetter (värde 220:- styck). För att delta i tävlingen vill vi att att du svarar på frågan nedan: vad heter skådespelerskan, även kallad screaM Queen, soM är Med I fIlMen halloween från 1978?

1. Sigourney Weaver X. Fay Wray 2. Jamie Lee Curtis

tänk oM Jag en dag skulle tycka att jag var lite bättre an alla andra. Om jag imorgon skulle komma till min avdelning på Serafen och börja prata om mig i tredje person? ”Sara ska bara ta ett venprov på dig så det vore jättebra om du låg stilla för Sara.” Om jag krävde en egen expedition för jag ville ha bättre energier. Om jag krävde att mitt skåp skulle fyllas med vita liljor. Om jag i förväg skickade en lista på vad jag ville ha i köket när jag kom fram. Varför inte? Jag är en jävligt bra undersköterska. Jag gör livet mycket lättare för väldigt många och bereder dem en helvetes massa nöje. Jag kanske bara tycker att det jag åstadkommer varje dag är helt extraordinärt. Jag har också talang. Jag kanske inte sjunger som en gud eller dansar som en svan men jag har en talang. Jag har talangen att lindra och vårda. Jag har talangen att ha ett jävla smart huvud så varför ska inte jag belönas? Varför ska inte jag slippa betala skatt? Varför ska inte jag få mygla mig till mer pengar? VAD ÄR DET SOM SKILJER MIG FRÅN ER? Varför är det vissa regler för oss? Och andra för dem som underhåller oss? varför får några av oss här på jorden knarka öppet utan att åka in? Spöa kvinnor och ändå komma undan? Vad gör dem bättre än oss? Och varför låter vi dom komma undan med det?

i am forever pissing my pants in mortal fear ...

Skicka ditt svar till anna.utterberg@nojesmix.com. Du kan även använda snigelpost, Nöjesmix, Box 367, 801 05 Gävle. Obs! Glöm inte skriva ned ditt namn och dina kontaktuppgifter (adress och telefonnummer). Först inkomna korrekta svaret vinner.

vinnare:

MusIkpaketet: Jonny Hjortfors, Christian Wahlund, Emelie Löf, Anna Eriksson & Carl Jonsson. tandbleknIng: Malin Westin. dvdpaketet: Tony Lövgren, Daniel Eriksson & Marcus Liberg.

38

sara hansdotter-Mårtens noJeSMix.coM/bloGGar/Sara-MartenS


sista uppslaget

Månadens snyggaste på nojesmix.com

Inne & utelIstan

av sara hansdotter-Mårtens empire of The sun

Jag vet egentlilgen inte så mycket om den här australiensiska duon förutom att de tagit sin namn från en novell av J G Ballard. Första skivan från duon, Walking on a dream, innehåller i hursomhelst den bästa låten just nu, We are the people. Jag vet inte vad det är men jag antar att jag alltid varit svag för falsettsång.

Johanna, Slickcity fredag 18/9-09

rAmmsTein

Månadens drInk

tobias, Slickcity , fredag 2/1

0-09

whIte lady 4 cl Gin 2 cl cointreau 4 cl citronjuice

Jag har ingen aning om hur det gick till. Jag vet inte om Jonas Åkerlund hade rökt på. Jag skulle kunna ge min arm för att få vara med på mötet där Jonas lägger fram idén för killarna i Rammstein om att videon till deras låt Pussy ska vara en fyra minuter lång porrfilm. Och att killarna ska vara med i den. Jag bollade med tanken att Jonas klippt in killarnas huvud på porraktörer, för sannolikheten att fem killar i samma band skulle vara porrfilmshängda är liten. Jag har också lekt med tanken att killarna i Rammstein började sina karriärer som porrfilmsaktörer och numera har musiken som bisyssla. Men jag är helt övertygad om att Jonas, Till Lindemann och de andra väldigt läderbögsklädda killarna i bandet, skrattar sig fördärvade just nu.

mAriA monTAZAmi

Häll ingredienserna i en shaker. Skaka och servera i cocktailglas. Garneri med ett rött cocktailbär.

recept Från cocktailguiden.coM

Faktiskt, faktiskt jag måste erkänna att hon har vissa poänger. Visst, hon är plastig och helt galet konstig ibland men jag måste ändå tro att hon har ett intakt sinne för humor nånstans där under håret. Hennes utläggningar om ostkrokar och henns små kommentarer om sig själv och sin inredning får mig att tro att hon nog måste vara ganska rolig. Och faktiskt riktigt snäll.

djureT

Problemet är att Gud gav mannen både hjärna och penis men bara tillräckligt med blod för att försörja en i taget. Robin Willams

Månadens tränIngstIps

spInnIng! För mörkt och kyligt att ge sig ut på löprundan? Håll flåset uppe i vinter med spinning! Skonsam och effektiv konditionsträning som passar alla! Läs allt du behöver veta om spinning på

www.nyahc.se

hälsocenter, sandbacka park i sandviken, 026-248232

I Gamla stan har restaurang Leijontornet öppnat en bakficka där man serverar ett djur i veckan, dvs alla rätter på menyn kommer från samma djur. Gris en vecka, kalv en annan. Jag gillar miljötänket som bygger på att allt på ett slaktat djur tas till vara. Precis som på den goda tiden. Nu väntar jag bara på talgljus så att allt blir komplett.

AxeLvAddAr

Jag tror nog att jag kommer yttra den här meningen ganska många gånger nu när 8otalsmodet kommer tillbaka med stormsteg. Men jag trodde aldrig, ALDRIG att axelvaddar skulle bli på modet igen. Och varför har det blivit på modet igen? Kan du förklara det för mig, Gud? Inte nog med att det är fult. Nu är de små kuddarna dessutom här i sån anabol form att det bara är att skratta åt eländet. Victoria Beckham i en Balmainkavaj gav mig några glada skratt i en vecka. Mest för att hon gjorde den mest perfekta imitationen av ett Y jag någonsin sett.

speTs

Till och med Michelle Obama sportar spets vilket innebär att vi kan göra detsamma. Jag anser att svart spets är vad som gäller om man inte vill bli misstagen för Rödluvans mormor. Vit spets ska man alltid undvika. Om man inte är med i Mammas Pojkar, Paradise hotel eller några andra tv-program med stora bröst och guppande rumpor. Då tycker jag man ska ösa på med vit spets så att vi ser när ni kommer och därför också kan undvika er.

sTå-TrosA

Detta eminenta, för att inte säja genialiska uttryck, presenterades av den från Sandviken sprungna ensamma mamman i Ensam Mamma Söker. Jag kan redan nu läcka nyheten att ingen, absolut ingen har föreslagit att ordet ska tas in i Svenska Akademiens ordlista. Aldrig har jag väl hört nåt mer idiotiskt. Vafan är det som står i trosan, Eva eller Helena eller Camilla eller vad fan du nu heter? Vad har du som kan stå? Vad döljer sig i dina billiga Lindextrosor? Läskigt ... Det kanske finns nån skum läcka från Sandvik som helt missbildar kvinnliga könsdelar. Jag tänker inte gräva djupare i det känner jag.

rip

Helt plötsligt så står det RIP i varenda statusuppdatering på Facebook. Folk som aldrig skulle lyfta ett finger för att få se Ulf Larsson lustspela eller Patrick Swayze surfa vill helt plötsligt försäkra sig om att dessa två nyligen avlidna ska få vila i frid. Varför detta plötsliga intesse för livet efter döden för några som man aldrig skulle fäst en tanke vid om de inte var kända? Hädanefter ska jag alltid börja veckan med ett RIP Sune Mangs.

kenT

Har gjort en video om sig själva.

snö

Alltså: snö kommer varje år. Jag upprepar: SNÖ KOMMER VARJE ÅR. Vi bor i ett nordiskt land med nordiskt klimat och dit hör att vi har så kallade ÅRSTIDSVÄXLINGAR. De flesta i min bekantskapskrets är runt 30 eller äldre. De borde vid det här laget vara helt på det klara med att det förr eller senare kommer att börja snöa. Ändå fylls mitt levnadsrum och min dator med förskräckta utrop om att det snöar. ”Herregud! Inatt snöade det!!!”. Ja, det gjorde det. Förlåt mig om jag inte går ner i spagat av förvåning. Det tillhör vårt klimat. Life sucks. Buy a helmet and move on.

mAmmAs pojkAr

Helt i linje med ”Slå in öppna dörrar” så ska jag nu kasta lite skit på TV4´s nya dokusåpa Mammas pojkar. Herregud. Jag vet att jag borde tiga ihjäl sånt här men vafan. Var hittar ni dom? Snälla TV4 förklara för mig. Var någonstans kan man vaska fram såna guldkorn? I en ändlös orgie av billiga Gina Tricottoppar stormar mer eller mindre desperata kvinnor ett hus på en solkust. Dit kommer tre killar och deras mammor och ska dejta. Alltså, killarna dejtar och mammorna ser på. SJÄLVKLART blir det ett veritabelt krig mellan hönsen. Vänta ... vad skrev jag nu? Kvinnorna menar jag. I en fantastisk scen står en kvinna vid namn Issa (med så stora bröst att Lolo Ferrari ringde och ville ha sin BH tillbaka) och skriker den genialiska förolämpningen: ” LÄS EN BOKJÄVEL, FÖR FAN!”. Det är inte ofta det händer men jag är mållös. Ni vinner TV4. Hands down. Jag lämnar walkover. Jag har försökt hålla emot, men nu kommer den. Den massiva tvfördummningen har börjat. Det här är så dåligt att inte ens jag rår på det.

39


ANGELICA TOMMY HILFIGER Kappa 3799:TOMMY HILFIGER Tröja 799:ATLAS DESIGN Skjorta 999:MOUYO Jeans 799:ATLAS DESIGN Sjal 749:SNÖ Smycken fr. 149:TOMMY HILFIGER Väska 1900:TOMMY HILFIGER Handskar 749:DKNY Klocka 2195:-

40

SAMI TIGER Rock 4295:TIGER Kavaj 3295:SELECTED Skjorta 399:DAKO Slips 299:NN07 Byxa 995:-

ARMANI Klocka 3295:-

Nöjesmix #9  

magazine, paper, gavle