Page 29

retro

Innehållet skulle vara av nöjeskaraktör så i det första numret testade man Parkbadets anläggning.

Vimmel har sedan starten varit ett givet innehåll i Nöjesmix. Det första vimlet publicerades under rubriken ”Skulle Gävlebor vara tråkiga ...?” och fotades på Etage och Lättings. Bakom baren på Whiskey Bar ser vi Egon och Richard, på Lättings plåtades Dia Psalma som spelade live och Linda Fernquist spelade biljard på Etage. På singeltopplistan i april 1994 låg Mariah Carey med balladen Without You, albumlistan toppades av Pink Floyds The Division Bell. Listan baserades på uppgifter från skivaffärer (jorå, de har funnits!), insamlingen och bearbetningen gjorde av Grammofonleverantörernas förening.

1994

ix Nöjesm

20 år

Nöjesmix första framsida frontades av albumaktuella Roxette som i april 1994 släppte Crash! Boom! Bang! vars debutsingel Sleeping In My Car toppade Sverigelistan i mars.

2014

Hur föddes namnet? – Vi satt i dagar och kombinerade ord som förknippades med nöjen, tidningar, uteliv och så vidare men enades till slut om Nöjesmix. Sedan skulle logon tas fram. Många olika förslag skapades. Färgglada och mindre glada förslag. Kom du ihåg hur ni tänkte kring innehållet i de första numret? – Premiärtidningen togs fram med all pressinfo vi kunde få tag på. Jari Visuri hade redan bra kontakt med alla skivbolag i Sverige i och med hans skivaffär Rocks Records, så det var en enkel sak att få fram. Vi satt och ringde vissa ”kändisar” och artister för att ta en telefonintervju. Jag minns att jag kontaktade Mats Ronander till premiärtidningen och att det en dag ringde på jobbtelefonen och Stefan Sauk ringde från en flygplanstelefon och sökte Sara Mårtens. Att Roxette hamnade på första framsidan berodde nog enbart på att de var högaktuella med sin skiva just då och att det var en bra bild. Kanske den enda bra vi hade. Vi hade dessutom fått en hint av skivbolagen att en grupp som hette Nordman skulle bli hur stora som helst, så de måste vi göra något på. Vi la in en bild på Håkan Hemlin och skrev att debutskivan fanns ute nu! Det var allt. Vi visste egentligen inte vad vi skulle fylla tidningen med i början, så vi testade Parkbadets anläggning med alla alla vattenbanor och så. I ett annat nummer testade vi nytt godis på en mässa. Ja, så enkelt var det då. Har du något särskilt minne från din tid på tidningen? – Det konstigaste minnet från tiden med Nöjesmix var när vi skulle göra ett jul-

Vi hade fått en hint av ett skivbolag att en grupp som hette Nordman skulle bli hur stora som helst, så de måste vi göra något på. nummer och bestämde oss för att Johan ”Honken” Holmqvist skulle pryda framsidan iklädd full målvaktsmundering och en tomteluva. Jag hade precis köpt en ny bil, en pytteliten Ford Ka, och fick uppdraget att hämta honom i Stigslund tillsammans med fotografen. Jättetrunken och en lång gänglig Honken knölade sig in i framsätet på den lilla, lilla bilen och så åkte vi ner till fotostudion för några bilder. 1998, när det stora snöovädret kom var det precis i samma veva som Nöjesmix skulle produceras. Det var bara att pulsa till kontoret, som då låg ovanpå däckavdelningen vid dåvarande Forslunds Motor (Volvo) mittemot Mejeriet. Dörrarna var helt igensnöade och vi fick gräva fram dörren med händerna för att kunna komma in och göra tidningen klar. I maj 2000 fick jag ett samtal från Arbetarbladet som ville att jag skulle börja jobba på deras ateljé och i augusti samma år hade jag gjort min sista tidning för Nöjesmix. Sammanlagt blev det cirka 65 nummer av tidningen för min del.

Följ oss på Facebook där vi varje veck a kommer lägga ut m aterial frå n tidigare n ummer, från 1994 och framå t!

Nordmans debutalbum Nordman släpptes samma månad som Nöjesmix kom ut. På skivan återfinns hitlåtarna Förlist, Vandraren, Laglöst land och Ännu glöder solen. Albumet såldes i 540 000 exemplar i Sverige och vann Rockbjörnen för Årets svenska skiva, och Årets svenska låt (Vandraren) och Nordman vann även kategorin Årets svenska grupp. Albumet låg etta på den svenska albumlistan 16 veckor i rad och totalt sett låg den 99 veckor på listan. Det är ett av de album i svensk musikhistoria som legat längst på listan.

29

Nöjesmix #4 2014  

Celebrating 20 years! Read about our first issue from april 1994.

Nöjesmix #4 2014  

Celebrating 20 years! Read about our first issue from april 1994.

Advertisement