Page 1

Gratis nöjestidning i Gävle, Sandviken, Valbo, Hofors & Ockelbo.

#2 MarS 2009

aktuellt

dj-fest dEt Gamla GardEt tar ÖVEr daNsGolVEt fÖr EN kVäll

mode

vÅrenS trender fokus på axlar, mocka & koNtrastEr

sport

thaiboxning När tVå aV staNs musikprofilEr BytEr rEplokal mot Gym Väcks Vår NyfikENhEt!

1


Gissa vilken yrkesgrupp som står högst upp på arbetsgivarnas önskelista. Det börjar på ingen. Så här i tider av lågkonjunktur ligger det nära till hands att svara ”ingen” som i ”ingen alls”. Och så ser det ju för tillfället ut på många håll i Sverige. Ingen får jobb. Men om vi pratar med några av de största arbetsgivarna här i regionen (och det gör vi nästan varje dag – både vi och våra studenter) är svaret ett annat. Budskapet är lika tydligt som angeläget: Sverige behöver fler ingenjörer! Alldeles särskilt unga talanger som är anpassade efter dagens verklighet där ingenjörsyrket ofta handlar lika mycket om att jobba med människor som med teknik. Sådana ingenjörer och tekniker utbildar vi på Högskolan i Gävle. Ta chansen och sök någon av våra tekniska utbildningar till hösten så kan du mycket väl träffa din framtida arbetsgivare redan under ditt första läsår!

Här är exempel på några av de arbetsområden eller befattningar som våra tekniska utbildningar kan leda till: Produktutvecklare, Verksamhetsutveckling, Konstruktör, Energisystem,

2

Simulering, Miljöutredare, Systemutveckling IT, GIS, Projektledning, Materialplanerare, Logistikutveckling, Inköpare, Projektering, Miljörevisor, Programmering, Produktionstekniker, Marknadsföring, Försäljning, Information, Journalistik, Konsult, Produktionsutveckling, Lantmätare, Chef/ledare, Samhällsplanering, Utbildning, Administration, Kalkylering, Kvalitetsteknik, Forskning. Titta in på:

hig.se/ingenjor


Vi fyller 1 책r! V채lkommen in och fira med oss. Vi bjuder p책 fika den 27/2 & 28/2.

GLAD vas 299 kr

VECK kuddfodral 179 kr GRANAT ljuslykta 89/99 kr

GRANAT kuddfodral 159 kr

BLOMMA minivas 39 kr

Drottninggatan 22, G채vle | 026-10 60 80 | www.village.se

3


www.bladenimstore.se

4


ledare

innehåll

f

#2 MarS 2009

EttisdaGEN. Konditoriernas våta dröm. Semlor i mängder ska bakas och säljas. Företagen bjuder sin anställda på fettbomben och mellan tuggorna går diskussionerna vilda om hur den stinna bakelsen egentligen ska inmundigas. Den äldre generationen vill gärna ha varm mjölk till sin, de som ännu inte passerat 40 verkar föredra sin som den är, kanske med mandelmassan utblandad i grädden. Den som går mot strömmen deklarerar högt sin kärlek för semlor med choklad på. Jag har aldrig riktigt förstått grejen med semlor. Varför denna hysteri? Det är ju en fralla med grädde och mandelmassa på. Eller i. Har vi verkligen så trista och torra liv att ett bakverk livar upp en februari-tisdag? Får oss att längta lite? Eller är det helt enkelt så att vissa ämnen, hur konstiga och ytliga de än må vara, berör oss lite lagom? Det är liksom halvsafe att diskutera semlor. Ingen risk att bli utstött från gemenskapen, även om du anses vara lite crazy om du föredrar din med choklad på. Eller i form av en groda.

månadens omslag: daVid lEhNBErG & Jimmy JÖNssoN foto: frank JUlin

dEt är lätt att GÖmma siG bakom bagateller och ytligheter. Flytta fokus från saker som kanske borde belysas mer. Det verkar vara typiskt svenskt att engagera sig i triviala saker som semlor. Eller väder. Eller vilken gatsten som ska användas på torget. Undertecknad är själv en mästare på ovan nämnda. När det kommer till diskussioner som handlar om allvarligare saker än semlor börjar jag skruva lite på mig. Försöker med avledande manövrar se till att samtalsämnet byts. Jag är nog jättesvensk. Gräver hellre ner mig i grädde och mandelmassa än placerar mig själv på ett fat. Kanske inte alltid, men ibland. s. 7

GräVa NEd siG tycker jag att du ska göra i detta marsnummer av Nöjesmix som bjuder

på en blandad semla bestående av ingredienser som thaiboxning, mode, musik med mera. Hängde du mycket på krogen under 80- och 90-talen får du inte missa vår intervju med de DJ:s som då styrde dansgolven. Du vet, de som snackade mellan låtarna och faktiskt hade fysiska album på plats i DJ:båsen, inte bara laptops. De serverar sköna insikter om yrket, berättar roliga anekdoter och avslöjar hur mycket de faktiskt fick ligga. trEVliG läsNiNG!

• • • •

• • • •

Bokrea. v75-reklamen. White Lies debutalbum to Lose my Life. nya vänner.

semlor. sportlov. Jag vill också ha. på spåret. kaputt utan Björn och ingvar. melodifestivalen. tråkig och trist.

kolla in min blogg på nojesmix.com!

Anna Utterberg, redaktör

aNsVariG utGiVarE: Lasse Flach tidNiNGEN GEs ut aV: GävleTidningar AB aNNoNsBokNiNG: Henrik Nilsson BEsÖksadrEss:

s. 8-9

s. 13-15

7

aktuellt.

8

mode.

13

dj-reunion.

16

skivreCensioner.

18

vimmel.

s. 20-22

Vi kollar bland annat lite närmare på den nyöppnade modebutiken Muskot, kommande konserter och Nöjescenter. Mikaela har koll på vilka vårens tre trender är.

Möt gänget som fick dansgolven att koka på 80- och 90-talen. Den 28 mars är det dags igen. Som en av de första tidningarna i Sverige recenserar vi U2:s nya album No Line On The Horizon ! Nattsudd från Kharma Lounge och Club Kåren. Även vimmel

på sidan 10.

20

thaiboxning. Vad får två fullblodsmusiker att hängivet ägna sig

25

kultur.

29

böCker.

30

film.

34

krogguiden.

38

sista uppslaget.

Hattmakargatan 14, 803 11 Gävle postadrEss: Nöjesmix, Box 367, 801 05 Gävle tElEfoN rEdaktioN: 026-15 96 78 tElEfoN sälJ: 026-

åt thaiboxning? Marie Björk hänger med David Lehnberg och Jimmy Jönsson för att ta reda på svaret.

The Scrags-basisten Joakim Forsgren ställer ut och Rikard Wolff bjuder upp till tango. Om det och annat hittar du på månadens kultursida. Deckare, fakta eller roman? Oavsett smak har vår bokrecensent koll på det senaste hos bokhandlarna.

Vi recenserar bland annat Slumdog Millionaire som nyligen tog storslam på Oscars-galan.

Sugen på en bit mat eller kanske en helkväll med dans? Kolla in vår krogguide så att du hamnar på rätt ställe.

15 96 79 E-post: red@nojesmix.com Grafisk form: Anna Utterberg ÖVriGa mEdarBEtarE: Per & Carina Ohlsson tryck: MittMedia Print, Gävle upplaGa: 15 000 ex distriButioN: Via tidningsställ i Gävle, Valbo, Sandviken, Hofors, Ockelbo. Tidningen är tryckt på miljövänligt papper. Nöjesmix ansvarar ej för insänt icke beställt material och förbehåller sig rätten att redigera. Bifoga adresserat och frankerat kuvert för retur. För ev. tryckfel i artiklar och annonser ansvaras ej. Eftertryck är förbjudet utan tillstånd. Citera gärna men ange källan. Nöjesmix redaktionella texter och bilder lagras elektroniskt. Externa skribenter och fotografer måste meddela eventuellt förbehåll mot elektronisk lagring och publicering. I princip publiceras ej material med sådant förbehåll. Utbetalt arvode inkluderar Nöjesmix rätt till elektronisk publicering.

Inne & Utelistan, Sara Mårtens krönika, Nannas seriestrip, tävlingar och annat smått och gott.

medarbetare:

sara mårtENs

NaNNa JohaNssoN

fraNk JuliN

camilla NoriN

frEdrik B NilssoN

JoNas daNiElssoN

aNdErs luNdQuist

kulturskribent

Musikskribent

filmrecensent

Musikskribent

krönikör

illustratör

fotograf

kristiaN aNdErssoN

maria siléN

amaNda riEEm

mariE BJÖrk

mathias liNdEr

hENrik NilssoN

vimlare

vimlare

vimlare

frilansare

Spelrecensent

Säljare

cathariNa BErGmaN

bokrecensent

5


Våren 09

DI LEVA

”Låt kärleken växa”

6 + 7 mars

PERNILLA ANDERSSON 13 mars

MISS LI

16 april

SALEM AL FAKIR 10 april

MARIT BERGMAN

Spring Charms

22 april

498:-

298:-

FRIDA HYVÖNEN 15 maj

För info om biljetter, tider, förband mm se vår hemsida

WWW.SPEGELNGAVLE.SE 6

Ny serie! MOONWALK

298:-


aktuellt

NyÖppNat: muskot

Mer Mackor ocH inredning sNaBBmatskEdJaN suBway öppnar inom kort i den

f.d. guldsmedsbutiken GSK´s lokaler på Drottninggatan. Samtidigt som ombyggnationen pågår där snickras det också på Designforum som genom att ta över konkursbutiken Engelbrekts lokaler får dubbelt så stor butiksyta i gatuplan. Fler barnprodukter och mer belysning erbjuds när butiken nyöppnar i mars.

konsertspäckad vår äVEN dEN kommaNdE måNadEN bjuder på massvis med godbitar för den musikintres-

serade. Först ut av de lite större akterna är Anna Ternheim som den 5 mars stannar till i Konserthuset på sin Sverigeturné. Grammisvinnaren har som förband med sig den kritikerrosade sångerskan Nina Kinert. dEN 7 och 8 mars återvänder kärleksprofeten DiLeva till Spegeln för ytterligare två före-

flEr modEButikEr verkar stå på många

Gävlebors önskelista, i alla fall när Nöjesmix frågar. Den 7 februari blev stan ytterligare en klädbutik rikare då Muskot öppnade på Nygatan 40, granne med bl.a. Soffta. Syskonparet Jonna och Liam Lindström ligger bakom etableringen som såhär i rådande lågkonjuktur känns aningen vågad. – Man måste våga satsa för att vinna, säger Jonna.

Jonna – Jag vet att en del anser att det ligger lite off men jag tycker snarare att det är ett bra läge! hur är dEt att JoBBa mEd sitt syskoN?

Liam – Vi har en bra kommunikation. Jonna – Det fungerar jättebra, vi hjälps åt med sånt som vi inte kan fixa själva. NamNEt muskot, hur ValdE Ni dEt?

i ButikEN, som har iNrEtts för att efter-

likna en mysig miljö där kunderna ska känna sig hemma, finns dam- och herrkläder från märken som Belstaff, Lexington, Replay, American Vintage, Nolita med flera. Sortimentet kan beskrivas innehålla klassiska och tidlösa plagg med sportig touch. Även accessoarer som väskor och smycken samt skor finns. För Jonna var valet att öppna klädbutik inte särskilt oväntat då hon jobbat med klädproduktion i Göteborg. Liam, som de senaste åren spelat hockey med Hammarby, kände sig sugen att byta inriktning och när de båda fick nys om att lokalen var ledig slog man till. hur upplEVEr Ni läGEt aV ButikEN?

Liam – Har man bra grejer som folk gillar så kommer de.

ställningar med showen Låt Kärleken Växa. Sedan besöket i höstas har föreställningen omarbetats något men innehåller fortfarande några av DiLevas starkaste sånger och hans tankar kring kärlek och andlighet. Den efterföljande helgen, 13 mars, står sångerskan Pernilla Andersson på Spegelns scen. Vem vet, kanske dyker hennes pojkvän Dregen från Backyard Babies upp i publikhavet. dEN 13 mars tordE Väl Läkerol Arena fyllas till bristningsgränsen då Ulf Lundell intar sce-

nen. Nationalskalden, som på höstens konsert i Konserthuset sa att han skulle lägga av, har bevisligen inga planer på att inom den närmsta framtiden vare sig sluta sjunga eller turnera. Tompen och Tomas V, vi ses väl där va? fÖr flEr koNsErtEr kolla in vår nöjeskalender på sidorna 36-37.

Jonna – Det klingade bra och alla kan uttala det. Muskotnöten är ju brun vilket är en nyans vi gillar.

anna ternhiem kommer till konserthuset den 5 mars.

i ButikEN kommEr maN även att anord-

na kaffeprovningar, anordnade av mamma Britt som har 20 års erfarenhet av den goda bönan. NämN trE NyckElplaGG som VarJE modEiNtrEssErad BordE iNVEstEra i till VårEN, killE rEspEktiVE tJEJ!

Liam – Ett par sjyssta jeans, ganska slitna, Belstaffs skinnsneakers och en snygg, gärna lite slimmad skjorta i någon skön färg, ljusblå kanske. Jonna – Jag tycker också att man ska investera i ett par snygga jeans, en tunika/blus och en väst!

rättelse

I förra numret fick intendenten på Konsthallen i Sandviken fel namn. Han heter Daniel Palmberg och inget annat. Vi ber om ursäkt å tryckfelsnisses vägnar.

hallå där: pedro & tobbe på golf & nöjescenter ändring på detta då golfrangen på Kungsbäck utökat sin verksamhet. Numera är det inte bara golfare som tränar svingen i golfsimulatorer – nu finns även andra typer av underhållning. – Vi märkte på våra besökare att det fanns många som efterfrågade andra aktiviteter, berättar Pedro Pettersson, delägare i Golf & Nöjescenter tillsammans med Tobbe Sjöström. Vi såg ett behov och jag har själv varit sugen på att köpa in spelsimulatorer länge. i dEN NärmarE 400 kvadratmeter stora

u

fÖr nöjesaktiviteter med inriktning på spel har varit ganska klent i Gävle. Sedan Laserhallen gick i graven för många år sedan har nöjeslystna grupper hänvisats till hemmakvällar med Wii eller till andra städer. Sedan december råder det dock tBudEt

byggnaden vid Kungsbäck, tidigare ett militärförråd, ryms numera inte bara inomhusgolfrange, golfsimulator och golfshop. Nu finns även spelsimulatorer där man kan utmana sina kompisar på sporter som hockey, fotboll, baseball, basket, skytte, bilracing och amerikansk fotboll. Kanske du rent utav känner dig sugen att testa hur ditt slagskott står sig mot Tommy Sjödins? – Tommy Sjödin imponerade på oss när han var här, berättar Tobbe. Han har rekordet i hockey. Trots att han inte spelar längre sköt han hårdare än Widing och Jonsson.

Tommy Sjödin imponerade på oss när han var här. – När det gäller fotboll har Daniel ”Sulan” Westlin rekordet, avslöjar Pedro.

dräkterna. Under ett dygn hinner du ju utmana många kompisar …

drop iN på daGtid eller bokade grupper

VEm aV Er är NÖJEscENtEr-champioN?

kvällstid är vad som gäller. Är du sugen på att testa någon mer fysisk krävande grej rekommenderar Tobbe och Pedro sumobrottningen. – Det är jättekul att se vältränade karlar toksvettas efter några minuter i dräkten, säger Pedro. Den väger ju ändå 14 kilo.

– Vi har knappt spelat nåt ännu, säger Pedro. – Nä, man borde ju tycka att vi är värsta proffsen men så är det inte. Jag är nog bäst på golf, säger Pedro. Och du Tobbe är nog bäst på skytte. mEr om NÖJEscENtEr, priser etc, hit-

käNNEr du diG iNtE BEkVäm att ”suma”

tar du på golfcenter.nu

runt på centret går det bra att hyra hem text: anna Utterberg

7


mode romaNtiska uNdEr

I Lindex underklädeskollektion ”In between collection” hittar du denna ljuvliga bustier som även finns i ljusrosa. Perfekt att använda en aning synlig under enkla urringade linnen. Spana in resten av kollektionen som består av sexiga och söta underkläder i sköna material. Pris 149:-

iNspiratioN

n BikBok fun Den här bilden frå

gerar som inspirati

on för mig just nu

.

vårens 3 trender

hotta upp t-shirtEN

Halskedja från Zoul, MQ, 199:-

Uppdatera din garderob med några av vårens nyckelplagg. av: mikaeLa BJörn foto: kennetH WennBerg, peter gerHke H&m, m.fL

1. markerade aXLar Fokus på axlarna är en trend som kommer stort till våren. Jackor, kavajer och tröjor har mer markerade axlar och visst är det roligt att vi återgår till ny-gamla siluetter. Tröja med paljetter från Gina Tricot, 399:-

BikBok satsar på dENim

BikBok lanserade i februari kollektionen Never Denim som består av främst jeans men även andra plagg i denim. BikBok har bytt jeanstillverkare och plaggen är mer genomarbetade och ska vara av bättre kvalitet. Mina absoluta favoriter i kollektionen är de här slitna jeansen i perfekt modell! Jeans Parkside, pris 699:-

lEk mEd klädEr

Looklet.com heter en ny hemsida som påminner lite om pappersdockorna jag hade när jag var liten. Du väljer en modell och bakgrund och sedan väljer du plagg från ett arkiv som liknar alla flickors drömgarderob. Här hittar du plagg och accessoarer från de flesta du budgetkedjorna till utvalda designers. Testa du med och kanske blir jag! som k lika nostalgis

8


2. mocka

mode

Mocka är ett material som vi definitivt kommer att få se mer av framöver. Fina mockakjolar finns att fynda på var och varannan secondhandbutik eller varför inte kolla igenom din mammas garderob på vinden. Om inte annat är budgetkedjorna som vanligt snabba med att snappa upp trender! Mockajacka från H&M, 398:Endast hos Selma

Märket Pilgrim, som tidigare bara haft smycken och glasögon, har utökat sitt utbud. På Selma hittar du den här grymma väskan med matchande plånbok i mjukaste skinn, pris 1949:- resp. 579:-

NN07 på Brixx

foto: Peter Gerhke, H&M

Victor Lindh och Ulrik Pedersen heter killarna bakom det svenska märket NN07 som står för ”No Nationality 2007”. Kläderna med fokus på kvalitet och detaljer beskrivs som en blandning mellan mode och sport. Deras chinos finns i flera olika färger och är stentvättade för att få en mer mjuk och använd känsla. Pris 995:-

DrÖmmar om skor och designerplagg

Jag drömmer om attfå trippa runt i dessa skor från Nicholas Kirkwood. Streetstylebloggen Jak & Jil fotar fashionistas, modeller och andra modemänniskor på gatan och får mig att sukta efter exklusiva designerplagg. Bloggen är över lag mycket inspirerande och definitivt värd ett besök, http://jakandjil.com/blog

3. kontraster Gulliga pasteller och jordnära färger blandas med skinn, lack, kedjor och nitar. Om du är modig satsar du på ett par skinnbyxor i kombination med en transparent överdel eller strikt skjorta. Fejkskinnbyxor från H&M´s Divided-linje, pris 349:- Våga skinnbyxan!

9


vimmel

när skämde du ut dig senast?

vad skulle du vilja ändra på i gävle?

av: Maria Silén

av: kristian andersson

Hello Saferide på Spegeln, lördag 14/2-09

Julia – Idag när jag upptäckte vilken dålig kondition jag har. Ella – Jag vet inte. Jasmine – Förra veckan och det är så

pinsamt att jag inte kan berätta om det.

Hang Loose, fredag 6/2-09

Nina – Häromdagen. Jimmy – Två veckor

sedan. Anders – På juldagen blev jag för full. Jenny – Jag skäms aldrig, så jag antar att

Robert – En skatepark inomhus borde byggas! Christian – Lagliga graffitiväggar vill jag ha.

jag heller inte skämmer ut mig?

frida – Kulturen borde bli bredare, speciellt

teatern här i stan. Det borde finnas större möjligheter att få vara med och spela teater.

nils – Fler människor i Älvkarleby borde kunna flyga!

Åk inte hem med vem som helst ...

10 70 00 Rebecca – Det är så pinsamt att jag inte kan

berätta. Tilda – Krogarna borde ha öppet längre! Ida – Partylivet ska vara bättre. Hanna –Det borde finnas fler krogar och

Emelie – För 5 minuter sedan när jag la mig i fel fil. Emelie – Jag skämmer aldrig ut mig. Malin – Nyss.

snyggare killar!

Elin – Det var nog i somras jag skämde ut mig riktigt mycket sist. Hanna – I höstas.

Amanda – Det gör jag jämt. Felicia – Jag håller med Amanda, vi är ganska bra på att skämma ut oss! Klas – Igår när jag sjöng på bussen. Sigrid – Det var nog för någon vecka

Amanda – Jag tycker att parkeringshuset

borde målas om!

Isabel – Utbudet på butiker och uteliv borde ökas! Isabel – Gävle ska bli en metropol. Skulle det bli så stannar vi här, annars drar vi till Barcelona.

sedan.

Jocke – Förra veckan. Emil – Ett år sedan Lina – Idag. Sara – Det har aldrig hänt.

10

var det nog sist.

Karolina – Det borde finnas fler bockar att bränna. Daniel – Lägre åldersgräns på krogen. Anna – Fler bockar att bränna! Lisa – Bättre uteställen! Jonathan – Man borde få bränna julbocken utan att bli straffad.

Jill – Krogarna skulle jag ändra på. Helen – Jag skulle ändra på politiken här i

stan, stark muf!

Danne – Fler brudar!


FrĂĽniPhone iPhone 3G iPod nano med medTelia TeliaRefill Refill

MacBook FrĂĽn

9.495:-

Pris 5995:-

• Unibody-hÜlje i aluminium • 13,3-tumsskärm med LED-bakgrundsbelysning • fem günger snabbare NVIDIA-grafikprestanda • Multi-Touch-styrplatta av slätt glas

8 GB (#

Office Butik i Gävle

Walk on Water fodral

iPod nano 8 GB

/3ĂŒENBOTHBUBOt5FM

frĂĽn 375:-

1395:Office Butik i Gävle N.Rüdmansgatan 8 • Tel: 026-10 64 90

Vinnare av Idol 2008 SĂśndag 15 mars Gevaliasalen 18.00 Biljettpris 220 kr

AnnA TERnHEIM

ABALOnE DOTS

Torsdag 5 mars

Onsdag 11 mars

MAIA HIRASAWA

BOBBY McfERRIn

fredag 17 april

Tisdag 19 maj

Gevaliasalen 20.00 Biljettpris 295 kr

Gevaliasalen 19.30 Biljettpris 280 kr

BILJET TE R: 026 -17 29 00 Gävle konserthus 026 -17 71 17 Gävle turistbyrü -10 21 00 Gävle teater 026 70 ticnet 077-170 70 rthus.se www.gavlekonse

restaurang opus 19.30 Biljettpris 180 kr

Gevaliasalen 19.30 Biljettpris 450 kr

kultur & fritid • Gävle kommun

11


Ingenjörs kvällar!

PREMIÄR INVIGNING ÖPPETHUS Nyckelgymet med dom bästa öppettider alla dagar 05-22. Max 400 medlemmar.

Lördag 7/3 kl10 - 16 Söndag 8/3 kl10 - 16

kl 18 s r a 26 m l kl 18 i 1 apr n! o Välk

Vi bjuder på provträning!

Lokala hiv/STI-gruppen Gävle www.gavle.se/hivsti

mme

Du tträffar äff lärare lä t d t ochh lärare, studenter represe representanter från företag. Anmälan på webben senast 20/3.

Vid köp av ett årskort får du två extra månader Vid halvårskort får du en extra månad Kiropraktor behandling 400:- ord pris 500:Tidsbokning 026-12 66 88

w ww. hi g. se/ i ngenj or

Staketgatan 7

026-12 66 28

Vi tar emot friskvårdskuponger

Välkommen till oss! Linda, Lotta & Ida

Vill du anorda ett dildoparty då en värdinna kommer hem till dig? För beställning och info – kom in eller ring oss!

MED PRYLAR FRÅN OSS GÅR LIFTEN GARANTERAT ÄNDA UPP TILL TOPPEN ...

www.lusthuset.net Norra Centralg.6, Gävle • 12 17 33, 070-224 08 12 Vardagar 11-18 lördagar 11-14.30

12

Lusthuset

DROTTNING

Salongen

Drottninggatan 25 Gävle 026-18 15 13 • www.idamartensson.com


t l l y f i g l a t s o n

ll ä v k n e r er fö v ö r ckan. a t ” a ars i almana n m 8 r 2 n a e d g in a n i l m r en reunion. ll bör du bok a fö fa n le g så a I ” -t ? 0 a 9 r h rn nä an låta r 80- oc ackade mell nsgolv unde a sn d s s J: le D v å ä d G n å e p

ställde åg den tid : Frank Julin styrde och xt m rberg foto so Kommer du ih s J: D : Anna Utte e d te n e g li m ä Då samlas n

13


aktuellt

p

owErmix productioNs hette det

nätverk av DJ:s i Gävle och Sandviken som under 80- och 90-talen fick svetten att blänka i pannorna på nattklubbsbesökarna. Företaget startades av Christer Modig som på 80-talet bodde i Los Angeles och där mixade låtar åt den då största radiostationen Power 106. Christer var så framgångsrik att artister snart stod i kö för att få en ”powermix” på sin senaste singel. Störst framgång fick Christer med remixen av Paula Abduls Straight Up som sålde i över en miljon exemplar. 1989, när flyttlasset åter gick till Sverige, samlade Christer ett gäng DJ-kollegor för att fortsätta verksamheten med Gävle som bas. Under ett antal år intog man DJ:båsen på i stort sett alla klubbar. Idag är två av åtta fortfarande aktiva och den 28 mars återförenas hela ligan då Heartbreak anordnar Powermix Disco Revival och utlovar nostalgiska beats och toner. Samtidigt som delar av gänget dammade av sina gamla vinylskivor, smörjde skivspelarna pch vässade pickupen passade vi på att ställa några frågor. Vad kaN GästErNa fÖrVäNta siG aV kVällEN på hEartBrEak?

Björn – En härlig musikresa tillbaka till tiden då pickupen kunde hoppa om man stampade för hårt i golvet, ha ha. Håkan – Glädje, gammal go´ musik, lite udda låtmixar, skratt och ett jävla tryck på dansgolven! Niclas – För min del så ska jag spela hits som du inte hittar på någon samlingsskiva, det blir med andra ord en riktig nostalgikväll. Magnus – Jag kommer inte ihåg vad vi gjorde dom två tidigare gångerna vi haft Powermix Reunion, så jag är nog lika spänd på vad som ska hända som publiken. Jag ska i alla fall spela ”nåt bra”, ha ha. Peter – Åtta DJ´s som spelar en halvtimme var med olika inriktningar och musiksmak, vad säger man? Världsklass! Patric – Massor av gammal underbar discomusik och glädje. Janne – Ett gäng gamla DJ:s som det fortfarande kliar i fingrarna på så fort de ser två skivspelare! Och naturligtvis en massa bra musik från tiden då det begav sig. Christer – Modern nostalgi och ett jäkla drag! Vad tyckEr Ni om daGENs dJ:s?

Björn – Vad hände med DJ-stoltheten och vårt värde?! Dagens DJ:s spelar för urusla löner och två stora stark … Håkan – Det finns allt för många plattvändare som snöat in på tekniken och svåra och smala musikgenrer. Man glömmer lätt att det ska vara glädje och känsla som styr ett dansgolv. Så, titta upp från ditt lilla bås och

NamN: Björn ”Bambam” Widorson åldEr: 44 år spEladE på: Wictoria (Blå

Grottan, Fenix, DollHouze, Fontaine, Tre&Company, O´Learys m.fl.) spElar fortfaraNdE? Nej, 23 år fick räcka ... käNd fÖr att som dJ: Spela högt och kriga för våra löner. Zirren på Wictoria klagade på båda! GÖr idaG: Affärsansvarig på Logica (WMdata) och har en fot kvar på radion (RixFM, MixMegapol) faVoritlåt GENom tidErNa: Rick Astleys Never Gonna Give You Up. roliG aNEkdot: Jag har spelat en kväll då ett kärlekspar genomförde ett fullbordat samlag under ett bord precis bredvid dansgolvet. Tre låtar höll dom på. Jag har aldrig haft så mycket besök i båset som den kvällen. Därifrån såg man nämligen ALLT ... Rolig spelning!

14

NamN: Håkan Hyllengren åldEr: 22x2 år spEladE på: Flanör, Wictoria, Blå Grottan,

Grace Club, Down Town, Fontaine, Fenix, O´Learys, Brynjan samt runtom i Sveriges fina land, ute i Europa och i Mellanöstern spElar fortfaraNdE: Nej. Eller, ibland i vardagsrummet och när man kommer ihop sig med någon gammal DJ-kollega på någon efterfest. käNd fÖr att som dJ: Ha bra och grym funk och att jag alltid lyssnade på vad folket vill ha. Det är ju dem man är där för att leverera till. GÖr idaG: Jobbar som Säkerhetstekniker/ Whiskyguide. faVoritlåt GENom tidErNa: Gap Band med Burn Rubber. roliG aNEkdot: Har fått presidenten i Syrien att dansa fågeldansen på Sheraton i Damaskus. Han är en totalt taktlös kille! Jag har också fått 3000 kronor för att spela Lambada tre gånger på raken.

NamN: Niclas Bornegrim åldEr: 43 år spEladE på: Wictoria spElar fortfaraNdE: Nej käNd fÖr att som dJ: Jag var den som

tog Italio-discon till Gävle. GÖr idaG: Driver Post & Kontor på Nygatan. faVoritlåt GENom tidErNa: Scotch med Disco Band. Jag tror att det aldrig har varit så mycket människor på Wictoria som när jag fick dit Scotch från Italien. De fick spela sin repertoar tre gånger på raken. roliG aNEkdot: Vi byggde om discot på nedervåningen och fick ett av Sveriges absolut tyngsta och bästa ljud. Vilken bas … Som första DJ ut kunde jag inte låta bli att trycka på lite extra. Det resulterade i att en helt galen bartender stod och dunkade på DJ-båset och ville strypa mig. Jag hade dragit på så bra att det flög ned flaskor och glas från hyllorna i baren. Barpersonalen hann inte fånga dem, så snabbt föll de.

skapa mer kontakt med golvet. Tekniskt sett är dagens DJ:s otroligt duktiga och framåt. Niclas – Hmm … lite för lite hantverk och för mycket hjälp av datorerna och deras programvara. Magnus – Det finns många bra DJ:s som är duktiga på sin grej men inte så många som är bra allround. Det är väl därför gamla gubbar som vi fortfarande får många spelningar.

Idag kan vem som helst tanka ned musik, bränna och sedan kalla sig DJ. Peter – Det är ojämn kvalitet. En del är väldigt bra, en del är väldigt dåliga. Patric – För tekniska och till viss del intetsägande. Janne – Jag är inte ute på nattklubb så mycket nu. Men jag upplever att dagens DJ:s inte är så breda i sina spelningar, men det är klart att det finns undantag. Man spelar nog sin grej idag mer än vad vi gjorde. En bra DJ måste kunna läsa dansgolvet och publiken – det är det viktigaste. Christer – Jag tycker att de borde fokusera mer på publiken än sina mixar. har dJ:N fÖrlorat siN iNNE-piNNEstatus?

Björn – Absolut. Det har gått inflation i yrket. Idag kan vem som helst tanka ner musik, bränna hemma och sedan kalla sig DJ. Och krögarna går på det, varenda pub har ju idag en ”Bar-DJ” som måste sälja öl samtidigt som han spelar. Det finns en liten klick ”kvalitets-DJ:s” kvar, med både ödmjukhet, mångsidighet och professionalism. Håkan – Du måste nästan åka till de stora städerna för att få upp din status. Här hemma känns det som om att det andra som har mer inne-pinne status än DJ:n, barpersonal till exempel. Niclas – Det är vad man gör sig till. Magnus – Ja, statusen försvann någon gång i början av 90-talet. Idag är det de stora namnen som spelar och gör egen musik som har lite status. Peter – Nä, den har snarare ökat hos de bästa. Patric – Ja, i Sverige medan det på andra håll i Europa är det motsatta. Janne – Jag vet inte hur det är idag. Men handlar ju tyvärr om vad krögare vill betala. Och det är klart, betalar man dåligt får man

NamN: Magnus Borger åldEr: 40 år spEladE på: Körde mobilt disko, Zürich

Discoteque på bl.a. Skogsvallen, Gårdskär, Cityfesten. Klubbar: CH, Tre&Co, Etage, Flanör, Exit, Grand. spElar fortfaraNdE: Ja käNd fÖr att som dJ: Vara allround och spela på allt från ungdomsdiskon på Gasklockorna och skolavslutningen i Furuvik till bröllop med styrdans. GÖr idaG: DJ och driver Älvkarleby/Skutskärs trafikskola. faVoritlåt GENom tidErNa:

med Yazoo.

Don´t Go

roliG aNEkdot: När vi efter en lyckad

spelning på Ångbåtsudden i Orsa (bland masar och spelmän) skulle åka från festplatsen och inser att arrangören låst grindarna och åkt hem! Då var man glad att man hade en stor lastbil och inte körde en liten personbil med släp. Vi kom ut men grindarna blev sig nog aldrig riktigt lika igen …


aktuellt Det kan vara väldigt jobbigt med folk som druckit lite för mycket.

ju kvalitet därefter. En bra DJ ska ha bra betalt. Christer – Har vi haft någon sån? Jag tycker DJ:s idag är mer inne än någonsin tidigare. DJ:s som Tiesto, Paul Van Dyk och Armin van Buuren fanns inte på min tid. Men på ett lokalt plan tycker jag att det är få som utmärker sig. liGGEr dEt NåGoN prEstiGE i att Vara dJ?

att kunna ha min hobby som arbete då jag är väldigt musikintresserad. Christer – Att spela samma låt flera gånger per kväll ... urk! Det finns tillräckligt med bra låtar för att fylla en kväll.

Den enda kommentaren man inte vill ha är ”spela nåt bra”.

Björn – Jaaaa. Det VAR status att vara DJ. Det fanns folk som väntade utanför klubben för att få hjälpa till med att bära skivväskorna. Håkan – En DJ är en DJ in i döden! En människa som har bytt ut sin Gud mot musikens under och mirakel. Prova att prata musik med en DJ på en fest och du får en föreläsning på minst en timme! Niclas – Inte ett dugg. Magnus – Prestige? Vad är det? Vi har alltid haft ett bra samarbete men vissa ställen har väl varit lite ”hetare” än andra. Peter – Absolut! Patric – Det var alltid prestige att ha den senaste musiken i de häftigaste remixarna. Janne – Nog tror jag att det är prestige mellan DJ:s om vem som är bäst? Jag hade ingen prestige alls utan var väldigt nöjd med

Björn – Jag har alltid sett det som vårt jobb, ett serviceyrke! Vi spelar för dansgolvet – inte för vår egen smak. Men visst kan jag konstatera att fulla tjejer var värst ... Fulla killar accepterar ett ”Nej, tyvärr, jag spelade den för 20 minuter sedan” men det gör inte tjejer … Håkan – Den enda kommentaren man inte vill ha är ”spela nåt bra”. Annars är ju DJ:n där för att tillfredsställa folks musikönskningar, eller hur?

NamN: Peter ”Tele” Andersson åldEr: 41 år spEladE på: Dollhouze, Downtown,

NamN: Patric ”BP-Patric” Eriksson åldEr: 45 år spEladE på: Wictoria med gästspel på

Vad tyckEr maN som dJ om folk som ÖNskar låtar?

O´Learys, Wictoria, Etage m.fl.

andra discotek i området.

spElar fortfaraNdE?: Ja käNd fÖr att som dJ: Spela funk, disco,

spElar fortfaraNdE: Nej käNd fÖr att som dJ: Spela högt och

house, hiphop mm. GÖr idaG: TV-journalist

taktfast i ett högt tempo och med stor spridning inom olika genrer. GÖr idaG: Stationsinnehavare med min fru Mia på Statoil i Sandviken. faVoritlåt GENom tidErNa: Många men om jag får säga någon artist istället så är det Madonna och Michael Jackson roliG aNEkdot: Kanske då jag fick Tomas DiLeva att börja gråta vid ett tillfälle. Han hade precis spelat in en ny låt och kom till Wictoria med denna fortfarande varma vinyl i sin hand och ville få den spelad. Jag var uppe i ett ganska snabbt tempo eftersom kvällen närmade sig sitt slut. Det medförde att jag fick höja hastigheten väldigt mycket för att kunna mixa in hans låt. DiLeva blev så störd, han tyckte att jag hade förstört låten, att han började gråta.

faVoritlåt GENom tidErNa:

Good To Me med SOS Band.

Just Be

roliG aNEkdot: Håkan Hyllengren skru-

vade i smyg av pickupen på ena skivspelaren för BP Patrik under en spelning på Wictoria. Gissa om Patrik blev snopen när han skulle mixa in nästa låt, det blev liksom tyst …

Niclas – Det kan vara väldigt jobbigt med folk som druckit lite för mycket och som kan allt i hela världen och absolut vet vad man ska spela … Det finns naturligtvis undantag men de är tyvärr inte lika många. Magnus – Låtönskningar är bra på privata fester och bröllop men inte så nödvändiga på krogen, om man inte vill höra nåt riktigt bra förstås. Då måste man önska annars spelar vi nog mest den vanliga smörjan, ha ha. Peter – Jag tycker att de är jobbiga. Patric – Det är väl både gott och ont men mest gott, det är ju ändå för gästen man finns till och inte tvärtom. Janne – Helt okej för mig. Förutom de som kommer fram och säger ”Spela nåt bra” fast dansgolvet är fyllt till bredden. De kan inte säga vad som bra när man frågar dom. Christer – Önska gärna men tänk på att DJ:n är där för alla och inte bara för att du ska dansa. sNackEt mEllaN låtarNa, VarfÖr har dEt fÖrsVuNNit?

Björn – Utvecklingen gick mer och mer mot teknik under 80-90 talen, från prat till bra och läckra mixningar. Idag existerar ingen mikrofon-DJ längre (förutom Clabbe), tekniken i dagens utrustning ger enorma möj-

NamN: Janne Wermelin åldEr: 38 år spEladE på: Dollhouze 1988-1995 spElar fortfaraNdE: Nej käNd fÖr att som dJ: Jag spelade ”glad-

musik” och väldigt varierat. GÖr idaG: Jobbar som distriktschef för Viking Line. faVoritlåt GENom tidErNa: Har nog ingen favorit utan är väldigt bred i min musiksmak. roliG aNEkdot: Fan, tänk på att jag har blivit gammal. Minnet sviker, haha!

ligheter att skapa ”sin egen version” av låtarna. Håkan – Ja, det är synd att den biten tappats bort. Som underhållare kan man bygga mycket stämning och roligheter på golvet med mikrofon. Dagens DJ:s är väl ett blygt släkte kanske, ha ha. Niclas – Det är nog lika bäst att det inte snackas, för hur skulle jag annars kunna vara tyst? Som med allting annat kommer det säkert tillbaks någon gång och då sållas agnarna från vetet … Magnus – Pratet mellan låtarna minskade när det blev inne med mixningar mellan två låtar, fast jag brukar prata en del nu också. Du får bättre respons och kontakt med publiken då. Peter – En komplex fråga som förenklat kan besvaras med att dagens dansmusik är gjord för beatmixing. Patric – Det finns inte samma personlighet inom yrket längre. Allt göms bakom en massa teknik där det inte finns rum för presentation. Janne – Varför det har försvunnit vet jag inte … Men visst, det är en helt annan teknik idag som gör att du kan leka mera med effekter och så. För vissa DJ:s är mixningen mellan låtarna det viktigaste, vilken låt du spelar har ingen betydelse. Christer – Pratar gör de som inte kan mixa, ha ha! fick Ni liGGa myckEt?

Björn – Jag törs nog svara på den frågan eftersom jag är singel. Ja, man fick ligga om man ville … Håkan – Näe, jag spelade oftast stående faktiskt, ha ha! Niclas – Fråga min fru … Magnus – Ligga? Jag stod och spelade för det mesta, fast jag hörde talas om en DJ som satt och spelade också. Nej då, jag var nog lite för inne i mitt arbete. Jag fattade inte varför en del brudar stod kvar så länge efter att de önskat sin låt. Jag brukade titta lite argt på dem och säga bestämt att ”låten kommer snart”. Då brukade de gå iväg. Peter – Eehhh, hmm, öhhh … Patric – Det var nog mer att vi fick våra gäster att komma i rätt stämning för att ligga med varandra i stället. Janne – Lite för privat fråga, ha ha! Christer – Varje kväll!

NamN: Christer Modig åldEr: 43 år (25 mentalt) spEladE på: Dollhouze/Flanör, O’Leary’s,

Tre&Co. DownTown/Fontaine. I Los Angeles på Club Hollywood, Florentine Gardens, The Palace, The Odyssey. spElar fortfaraNdE: Det händer ... ser jag en skivspelare så är jag på! käNd fÖr att som dJ: Spela synth ... numera tyngre dans. GÖr idaG: Är programchef på RIX FM aka ”Lilla Äcklet”.

faVoritlåt GENom tidErNa: Where The Streets Have No Name med U2 …

men det finns fler!

roliG aNEkdot: Blev i egenskap av ”Po-

wermixer” anlitad som DJ till Eddie Murphys privata fest i Los Angeles. Allt var klappat och klart inför den stora kvällen då Mr. Murphys manager ringer och undrar om jag är svart!!? Jag kunde ju inte ljuga och när sanningen kom fram blev jag avbokad.

15


musikrecensioner

generationsbyte

njutångers blues

miCadelia free ride

thåström kärlek är för dom

[playground]

Cd:

Från far till son eller mor till dotter. Det är inte bara förmögenhet som går i arv. Pappa Kallur var hockeyproffs, pappa Bodström var också politiker och hela Gösta Ekmans släkt har varit samma skrot och korn. I musiken är det likadant. Frank Zappa, Bob Dylan och Steve Earle har alla barn som är aktiva på dagens musikscen. Micadelias padre heter Johan Nilsson och var trummis i This Perfect Day. Det innebär tillgång till erfarenhet, producent och studio hemma i Skellefteå. Goda förutsättningar för någon med förutsättningar.

Hennes mjuka röst är sympatiskt oskyldig och lockande attraktiv. nöJeSMix koMMenterar:

Och visst har hon kvalitet i sig själv, Mika Sundqvist, 20 bast. Hennes mjuka röst är sympatiskt oskyldig och lockande attraktiv på samma gång. Hon har en bakgrund i Led Zeppelin- och Neil Young-coverband. Hur dåligt kan det bli? Soundet som skapats på albumet är varmt och inbäddat, som skapat för Micadelias stämband. ”Ett murrigt landskap, med mycket bas och mullighet i ljudbilden” säger hon själv i biografin. Det stämmer. Övervägande covers på debutplattan, men även eget, som på Sadness : med akustiskt och slide guitar i förgrunden. Med egna låtar höjs nog betyget nästa gång.

covers som får ögonbrynen att höjas: led zeppelin - Bron-Y-Aur-Stomp Nirvana - Polly fredrik b nilSSon

[Sonet]

Cd: Det är alltid magiskt när en av legen-

derna släpper nytt. Thåström är en sådan. På förra plattan, Skebokvarnsv. 209, inleddes någon slags historisk uppsamling. En tillbakablick över livet och karriären. Då med hans första listetta någonsin: Fan fan fan. Nya albumet är Thåströms 21:a sedan starten med Ebba Grön. Det kommer från en människa som aldrig verkar ha fått smaka på krämen av rocklivet. Även när hans imperium var som störst var han kajalbesvärtad och svår. Han hoppade snabbt vidare till okända tuvor när han började stå säkert. Stå aldrig still sjöng han och menade det. Lite sorgligt om någon som gjort så mycket bra inte kan njuta av sina framgångar.

nöJeSMix koMMenterar: Kärlek är för dom är uppsamlingsheat 2.

Kajalsvärtan är fortfarande aktuell i ljudbilden och röstraspet. Det är repetitiva bakgrunder, dämpat maskinellt, på vilka Thåströms omisskännliga sång har spikats fast. Många gånger i ett slags softversion av industritiden i Peace, Love & Pitbulls, men också smakprov från den klassiska visådra som han ofta har landat i. Gävleikonen Ulf Ivarsson har producerat med Thåström och det är lätt att föreställa sig en live-situation med pumpande basmattor på Rockis-manér. Ingen upplyftande platta som doftar vår, men en självklar pjäs för alla moderna män och kvinnor.

klassiska t-songs: - Rock´n´roll är död - Saker som hon gör fredrik b nilSSon

U2 Hittar balanSen u2 no Line on the Horizon [island/universal music]

Cd: Det finns många som säger sig vara trötta på Bono och hans kombination av självupptagenhet och världsförbättrarroll. En av dessa personer är Bono själv. Därför handlar nästan ingen text på U2:s nya platta om honom och hur han mår, utan om andra personer, verkliga eller fiktiva. Musikaliskt känns det som den platta de försökt göra några gånger nu; en blandning av nyskapande ljud och klassiskt, organiskt U2-driv. The Edge och hans karakteristiska gitarrfigurer sprakar mer än på länge, Bono har hittat några nya sätt att sjunga och rytmsektionen Larry Mullen Jr och Adam Clayton tycks ha hittat tillbaka till varandra igen. Här finns ett par givna klassiker – titelspåret, klassiska U2-dängan Magnificent (som låter tidigt 80-tal) och glamrockiga Get On Your Boots – men också många mindre omedelbara, men suggestiva saker som jag misstänker kommer att växa med tiden. Kort sagt, världens största band har slutat vara nervösa och gör det de gör bäst; passionerad artrock för arenor. nöJeSMix koMMenterar:

Inför plattan ville U2 först hitta en ny infallsvinkel och anlitade den legendariske producenten Rick Rubin (Slayer, Red Hot Chili Peppers, Johnny Cash m.fl.). Denne tillhör dock den konservativa skolan – som anser att en låt ska hålla på en akustisk gitarr för att vara en ”riktig låt” – medan U2 jobbar mycket med fragment, stämningar och ljudbilder. Så bandet skrotade samarbetet, tog in sina tidigare producenter (Daniel Lanois, Brian Eno och Steve Lillywhite) och blandade in dem tidigare i skapandeprocessen. Det hörs. I synnerhet Enos naivistiska melodier står för flera av albumets tydligare ”hooks”, exempelvis i gospeldoftande Moment Of Surrende r. Albumet släpps den 3 mars.

annan stark, aktuell arenarock i u2:s hjulspår: the killers - Day and Age razorlight - Slipway Fires anderS lUndQUiSt

måNadENs klassikEr

iggys jämnaste iggy pop new values

[arista/sony music]

Cd:

så måNGa procENt

sjönk musikförsäljningen i Sverige under 2008.

16

James Osterberg, som Iggy Pop egentligen heter, är en vandrande motsägelse. Han är ett säkert dragplåster som den senige vilden som löper amok på scenen. Privat är han en mjuk, vänlig herre med förkärlek för klassisk litteratur. Han var mönstereleven som spårade ur med The Stooges, bandet som ”skapade” punken (bandets originalgitarrist Ron Asheton dog tyvärr härom månaden). I mitten av 70-talet var Iggy nedgången i missbruk, men gjorde 1977 comeback med det Bowie-assisterade albumet Lust For Life.

nöJeSMix koMMenterar:

Det är ingen hemlighet att David Bowie varit avundsjuk på Iggys primala kraft – men också på hans textförfattande. Bowie har gjort Iggy-covers som China Girl, Tonight,

Neighbourhood Threat, Sister Midnight och Don’t Look Down. Den sistnämnda finns i original på New Values, den platta

som bäst visar Iggys alla sidor. Den kom 1979 och dess smidiga new wave låg rätt i tiden. Här finns energiska låtar med humor, politisk satir, trams och ren kaxighet. Med sig har han Ivan Kral från Patti Smith Group, James Williamson från The Stooges och Scott Thurston (i dag med Tom Petty). Uppkäftiga men varierade. Och så fort Iggy öppnar munnen är det rock’n’roll. anderS lUndQUiSt


musikrecensioner

kraftfUll fySik på nYtt gått igenom smekmånaden och kommit ut ur sin skyddade svit rätt in i gråheten. Gränserna i det gränslösa har spikats och allt som en gång var tillgängligt är inte längre ämnat att passa in i den nya sensationella tjänsten. Flera skivbolag och artister har krävt att deras upphovsrättsskyddade material ska tas bort från Spotify. Det rapporteras nu också att flera små skivbolag har lyckats med det som jättarna har svårt med: att sälja musik på fysisk media (kommer du ihåg: LP och CD?). Indiepubliken (vilken hemskt generaliserande beteckning!) verkar vara ganska trogna skivköpare. En gammal indieartist har efter ett par års digitalt satsande nu valt att släppa nya plattan på CD. Marit Bergman kommer i mars ut med tio nya låtar och fyra gamla (från albumet hon släppte till prenumeranter). Digitalt, illegalt, fysiskt, metafysiskt, CD, MP3, Spotify, Pirate Bay. Känner ni igen diskussionen?

så har äVEN spotify

fräschare på svenska

patti droppar poeter

med tydlig förebild

dundertåget skaffa ny frisyr

patti smith dream of life

Camouflage Live in dresden

Cd: Det är lustigt att det ska kännas så ovanligt, närmast fräscht. Att ett rockband av den här typen sjunger på svenska, alltså. Men låt oss ta det från början. Thunder Express – frontade av Robert ”Strängen” Dahlqvist – från The Hellcopters har blivit på svenska – och heter alltså Dundertåget. Med sig på vägen har de fått ett antal raljerande svenskspråkiga texter av Stefan Sundström (som Strängen också spelar med). Ibland låter det Nationalteatern när de var som mest rock’n’roll (det beror mest på orden), ibland låter det Hellacopters (det beror på musiken). Men framför allt riffar de loss som Rolling Stones gjorde i början av 70-talet. Det är vådligt mycket Jumpin’ Jack Flash. Låtarna är oftast bluesbaserade och inte speciellt melodistarka, men det groovar fint.

dvd: Patti Smith är den alternativa amerikanska bohemrockens kvinnliga galjonsfigur. Hon är den amerikanska punkscenens gudmor. Och beatnik-mentalitetens försvarare i den moderna tiden. En riktig rock’n’rollmormor som fortfarande kan skrämma slag på sina egna musiker om hon vaknat på fel sida. Steven Sebring har följt henne sedan mitten av 90-talet och resultatet är en fragmentarisk dokumentär i svartvitt.

dvd: Med recensionsexemplar följer ofta pressreleaser och biografier som innehåller information om artisten och produkten. Ofta rymmer de ett antal positiva adjektiv som ska göra en sugen. Dessutom är de till stor hjälp för slöa, stressade, okunniga eller dåligt pålästa recensenter. Men vill man bilda sig en egen uppfattning är det bra att inleda med att lyssna på en platta eller se en musik-DVD utan några förutfattade meningar.

nöJeSMix koMMenterar:

nöJeSMix koMMenterar:

[razzia]

nöJeSMix koMMenterar:

Om Dundertåget är ett symptom på en ny våg av svenskspråkiga rockband i den skitigare skolan är ingen gladare än jag. Det blir något visst när band sjunger på sitt modersmål. Mer på riktigt. Ibland blir texterna lite väl Sundströmskt nonchalanta, men när bandet lugnar ner tempot, exempelvis i Delad vårdnad, hittar de en ton som är både retro och – inte minst textmässigt – väldigt mycket här och nu.

[atlantic film]

Enstaka scener sticker ut. Patti besöker föräldrahemmet. Sam Shepherd (paff över hennes bristande musikaliska förmåga) försöker lära henne en låt. Patti och Flea jämför de konstigaste ställen de kissat på. Musikaliskt är filmens tyngdpunkt på livescener med skramliga avslut medan man missar den melodiska sidan av hennes musik. Patti Smith har alltid hellre talat om sina favoritpoeter, författare och konstnärer än om musik och detsamma gäller i denna film. Hennes droppande av creddiga namn är svårartat, saknar sammanhang och hon framstår i slutändan lite som en tonåring som går runt med Kerouacs På drift för att visa att hon inte är som alla andra.

[spv/playground]

När jag fick en box rymmande en dubbelDVD och en live-CD utan att jag beställt den visste jag att Camouflage var ett tyskt syntband. Inte mycket mer. Jag såg en konsert, ett antal musikvideor, en tolv minuter lång dokumentär och några TV-framträdanden. Det bestående intrycket var att jag tyckte om det, men att det lät väldigt mycket som Depeche Mode. Jag tillskrev dock detta min okunskap om genren och förutsatte att experter inte tyckte att det var ett DUGG likt. Vid senare efterforskningar kunde jag konstatera att de a-l-l-t-i-d blivit jämförda med britterna från Basildon. Ibland ska man kanske lita på det första intrycket ...

i samtalEt mEd marit BErGmaN – se

artikeln i nästa Nöjesmix, ute den 27 mars – sa hon till undertecknad att fansen gott kan få ladda ned hennes musik illegalt. ”Ingen idé att försöka stoppa något som inte går att stoppa”. Budskapen är alltså lika luddiga som vanligt. En tanke är att de artister som vill kan låta publiken sno musiken, köpa falska biljetter på Blocket för att kunna gå på konserterna gratis och så kan ju artisten skicka ut olika coverband som framför låtarna. På så sätt blir det en winwin-situation. Artisten tjänar inga pengar, publiken blir inte av med några pengar, artisten behöver inte kuska runt på vägarna och publiken får det de är värda eftersom de ändå inte har betalat något. Något att fortsätta diskutera kanske?

anderS lUndQUiSt

anderS lUndQUiSt

stilbildande rock på svenska: pugh rogefeldt - Bolla och rulla Nationalteatern - Livet är en fest anderS lUndQUiSt

fredrik b nilSSon

top10

av gustaf spetz

riktigt bra. Vi bad honom lista tio låtar som ska lösa världens problem 2009. Vill du se honom live går det bra att ta en sväng till VDala Nation i Uppsala 28 februari.

har du hÖrt hylladE Gustaf Spetz? Han var en del av EskjuDivine men är nu solo och släppte nyligen albumet Good Night Mr Spetz. Lekfull och melodiös pianobaserad musik är hans melodi och det är

Jon Brion - Elephant Parade Johan heltne - Tisdagsvänner (när det snöar) claude debussy - La cathédrale engloutie m83 - Safe michael murray - Maestoso ur Symfoni nr 3 c-moll Op 78 ”Orgelsymfonin” Explosions in the sky - The Only Moment We Were Alone Jean sibelius - Il Adantino con moto, quasi allegretto claude debussy - La terrasse des audiences du clair de lune tape - Illuminations Jon Brion - Collecting Things

aWesome miXture apropå koNfliktEN mEllaN – eller åtminstone de olika förutsättningarna för – majorbolagen (Warner, Universal och Sony) och indieskivbolagen (sådana som drivs av mindre aktörer, exempelvis artisterna själva) är Robyn en förenande faktor. Miss I-always-do-what-I-want-and-I-do-it-awesome, har återigen visat att hennes fingertoppskänsla och innersta övertygelse är rätt. Det är ingen slump att hon agerade förband åt Madonna på senaste turnésvängen ... När som (Sveriges Oberoende Musikproducenter) i början av denna månad arran-

gerade sin Manifest-gala blev Indie-Robyn utsedd till årets bästa liveartist. Detta trots att hon simmar i typiska majorvatten och är en aktad internationell superstjärna. Inga artister från de multinationella bolagen kommer i fråga för priser, men eftersom Robyn numera har lämnat BMG och kör eget – Konichiwa Records – platsar hon i Manifestlägret. Dock kunde hon inte mottaga priset eftersom hon samma kväll var på American Grammy Award, den kanske minst indiefierade musiktillställning som finns. Eat the cake, and have it – the awesome mixture! fredrik b nilSSon

17


vimmel

vilken är din favoritlåt?

Vad skulle du göra om du var osynlig?

av: Maria Silén

av: amanda rieem

Kharma Lounge, onsdag 11/2-09

Emelie – Långa nätter. Sandra – Turn me on.

CK - Club Kåren Gefle, onsdag 11/2-09

Sara – Jag skulle kolla upp Göran Persson!

Helin & Viyan – Det finns så många låtar

som är bra så jag kan inte välja en! Mahtab – Fuska på alla prov. Elisabeth

– Jag skulle nypa Beckham i häcken, haha! Bahareh – Kolla killarnas omklädningsrum. Nazli – Handlake Village med gruppen Takida. Lana – Hit em up med 2Pac. Sipal –You´re my lover.

julia & johan – Anlita den snyggaste

strippan.

Cicci – Don’t cry med Guns’n´Roses. Emma – Lock-sport-krock med Nikola Sarcevic. Matilda – So what med Pink. Therese – Jag håller med Matilda, Pink är

asbra!

Åk inte hem med vem som helst ...

Eric – Svårt, jag skulle kolla in i tjejernas dusch. Micke – Jag skulle kolla i tjejernas

omklädningsrum.

27 40 00 Maria – Beyonce med låten

Josefine & Alex – Vi skulle resa till

Halo.

Miami.

Tobias – Jag skulle gömma mig i baren vid stängning. Jens – Jag skulle vara i Guus

Hiddinds omklädningsrum.

Annelie – När vindarna Malin – Michelangelo.

viskar mitt namn. Jenny – Takida med låten

Carin – Jag vet inte ... Katarina – Inte jag heller!

Curly Sue. Billy – Jävlas med folk. Madelene – Festa ihjäl mig och göra bort mig som fan.

Anne – Billie the vision and the dancers med låten I miss you. Alle – Your hand in mine. Emma – Jag håller med Alle,

Your hand in mine är bäst!

18

Julia –Låten Ko och Kalv med gruppen Zerox är min bästa!

Cecilia – Jag skulle spionera på andra människor. Dennis – Jag skulle råna en bank!

Emil – Smyga in på damernas, flyga till LA. Erik – Jag vet faktiskt inte.


600 kr

950 kr

Dam

900 kr

SANDVIKEN

VALBO KÖPCENTRUM

026-25 33 84

026-13 24 20

650 kr

Herr

Dam

Herr

Bäst på

chinos

Ett genuint Gävleföretag Finns i tre färger

599,-

Beige

799,-

Finns i fyra färger

899,-

Nygatan 9, Gävle www.brixx.nu

Finns i sju färger

Finns i tre färger

995,-

995,-

Finns i två färger

1.295,-

ANDR A VARSL AR.

VI REKRYTERAR! L Ä S M E R P Å C A L L - U P. S E

Vi söker nya hungriga medarbetare. Vi erbjuder utbildning, fast lön och flexibla arbetstider. Besök www.call-up.se för mer information. Call-Up är ett svenskt callcenter med 12 års erfarenhet inom CRM-området. Vi erbjuder ett brett utbud av tjänster inom försäljning och retention, teknisk support, datainsamling samt aktiv kundsupport.

19


En annan slags thaiboxare Vad har thaiboxning och musik gemensamt? När två av stans musikprofiler börjar tillbringa lika mycket tid på kampsportklubben som i replokalen väcks Nöjesmix nyfikenhet. text: Marie Björk foto: Frank Julin

D

u kanske inte vet vad de här

två killarna gör när de inte spelar skivor på klubbar eller lirar musik i sina band? Men det vet jag. Bakom fasaden med stuprörsjeans och långt svart hår döljer sig två thaiboxare. Och att musik och thaiboxning hänger ihop ser de som något helt naturligt. – Det är samma uppbyggnad inför att gå en rond som för att göra en bra låt. Först ett intro där man känner av varandra, sen en brygga och refräng. Och i slutet ger man allt, säger Jimmy Jönsson. David Lehnberg håller med om beskrivningen och menar också att känsla för rytm spelar roll. – Det är som med musik, man övar och kör samma repetitioner om igen och till slut så sitter det där och kommer automatiskt. För mig så går thaiboxning och musik ihop, med kombinationer och rytm, säger David. För mig känns deras nya besatthet

däremot obegriplig och jag kan inte förstå hur den här sporten har kunnat tränga sig in emellan oss, vi tre som var så lika. Varje gång vi lirar skivor ihops snackas det ständigt fightinggalor och det ena med det andra. Men det är väl bara att acceptera, kampsporter har nästlat sig in på bra många

20

ställen och det finns inte längre någon stereotyp utövare.

För mig så går thaiboxning och musik ihop, med kombination och rytm. – Jag trodde själv att de som tränade sånt här var hårda och macho. Personer som aldrig ler. Men när jag såg att det inte var så, då blev jag fast, säger Jimmy som drogs med i det hela av David. David har visserligen alltid varit fasci-

nerad av kampsport, ända sedan han såg

Karate Kid har han själv velat prova. Men

det fick vänta. På tok för våldsamt, tyckte hans föräldrar. David fick istället sin revolt genom musiken, i band som Leiah och Ikaros. Eller som vi är vana att se honom i dag, lira skivor på klubbar och spela i band som

David övar slagteknik.


sport instruktören tobias winterliv instruerar och visar slagtekniker för Jimmy och david.

thaiBoxNiNG:

Thaiboxning är en kampsport från Thailand där man tävlar i fullkontakt. Det är en hård och enkel tävlingssport och systemet har troligen sitt ursprung i forntida militära närstridssystem. Thaiboxning fokuserar på kraftfulla slag och sparktekniker. Grundtekniker och tekniska färdigheter övas med hjälp av säck, mits, partnerövningar och sparring. Thaiboxningens slagtekniker påminner mycket om boxning då kraften inte sitter i armen utan i höften. Men till skillnad från boxningen får utövarna även använda sparkar, knän, armbågar och kast vilket innebär att både gardering och fotarbete blir lite annorlunda. Vidare skillnader från boxningen är att matchen inte avbryts då utövarna går in i närkamp, så kallad clinch, då är det tillåtet att utföra lämpliga tekniker som kast, knän och slag. (Källa: wikipedia, www.sodersfi ghtgym.se)

The Deer Tracks och Ariel Kill Him. Sedan han vid 14-års ålder la ner fotbollen har det inte varit tal om någon annan sport. Musiken har bränts fast i hans liv. – Jag har alltid dissat de som går på gym, jag har aldrig fattat varför man vill slösa bort tid på det, säger David.

sparring är en viktig del av träningen. instruktören carolina håller ett vakande öga.

mEN Nu lyftEr till och mEd denna

gängliga musiker en och annan vikt. Allt för att bli bättre och bättre på thaiboxning som han nu har hållit på med i ett år. Och snart kommer det med största sannolikhet att

Jag har allltid dissat de som går på gym, jag har aldrig fattat varför. bli dags för tävling, under klubbens namn Gävle Stand-Up Fighting Camp. – Att inte tävla vore som att repa och aldrig spela live, säger David. Tobias och Carolina Winterliv, som på Hälsostudion tränar David och Jimmy flera gånger i veckan, är fascinerade över utvecklingen i den grupp som David och Jimmy tillhör. – Det finns garanterat medlemmar i klubben som skulle klara sig bra i tävling, de har utvecklats oerhört, säger Tobias. mEN dEt är iNtE bara deras nuvarande

medlemmar som utvecklats, synen på kampsporter har också förändrats radikalt de senaste åren. Det syns inte minst på den blandade grupp som tränar hos Tobias och Carolina sedan ett år tillbaka. – När jag började för 15 år sedan var det bara de hårdaste killarna som höll på, som nybörjare fick man en hel del stryk. Så är det inte alls längre. Det är även många fler tjejer som håller på, säger Tobias. proffsBoxarEN åsa saNdEll har länge varit den som hållit fanan högt gällande tjejer och boxning. Hon har nyligen kommit ut med en ny bok, Bakom garden, då hon vid sidan om boxningen jobbar som kulturjournalist. Men det som gör Åsa unik är att hon just krossar den stereotypa bilden av kampsportsutövare. Det går att samtidigt >> forts. nästa sida

21


sport

fakta: JiMMy JönSSon

åldEr: 27 Bor: Gävle pluGGar: Kreativt skrivande B på högsko-

lan driVEr kluBBarNa: Volym, Friday I´m In

Love, Kobra vara kulturarbetare. Det är inte bara en sorts personer som gillar den här typen av sport.

Det är en hård sport men alla är väldigt kärleksfulla och tar hand om varandra. att iNtrEssEt spritt siG så pass kan

också ha att göra med de kampsportsinspirerade pass som blivit allt vanligare på gym. Både Bodycombat och Boxercise är två exempel. Det var även så Carolinas intresse tog fart, innan hon också blev tränare. Ett ytterligare bevis på att thaiboxning och dess syskon börjar bli en mer allmän sport är att IFK Gävles damer valt att köra thaiboxning som fysträning under vinterhalvåret. David har till och med avancerat så pass att han numera är hjälpledare. Carolina som är höggravid får hålla sig lite lugn med den egna träningen och bara instruera. – Jag körde thaiboxning själv ända fram till för tre veckor sedan. Men nu måste jag lyssna på kroppen. Fast det är svårt. Det är så kul att jag inte vill sluta, säger hon. Och det verkar vara så, de som blir fast blir ordentligt fast. David och Jimmy till exempel, kommer flåsandes till våra klubbar efter ett träningspass. Och står kvidande vid skivspelarna när träningsvärken sätter fart. – Jag kommer ihåg efter första passet, jag kunde inte ens hålla i duschslangen för att jag darrade så mycket i armen, säger Jimmy och skrattar vid minnet. trots stuNdVis värkande kroppar har sporten enbart haft en positiv inverkan. – Jag har mycket bättre uthållighet när jag spelar trummor. Nu är ösandet bakom trummorna ingenting jämfört med det här, säger Jimmy. Att musklerna får sig en omgång kan tyckas självklart när man ser de fysiskt hårda träningspassen. Psyket får också lite träning. – Den mentala biten har verkligen påverkat

22

mig. Det är en kick att känna att jag klarar av det här. När jag var ute på turné och levde rövare trodde jag aldrig att jag skulle orka något sånt här. Man får bättre självkänsla och mental styrka överhuvudtaget, säger David. Just den känslomässiga biten är något de båda vill slå ett slag för. Att kampsport skulle handla om ilska och våld är en bild de hastigt vill sudda bort. – Det är en hård sport men alla är ändå väldigt kärleksfulla och tar hand om varandra. Ingen är arg, man har bara jävligt kul ihop. Det är kampmomentet som är det intressanta, inte våldet i sig, säger David. mEN litE sVårt har JaG att se det kär-

leksfulla när jag följer med på deras träningspass. Jag ser svetten tränga fram i deras sammanbitna ansikten innan slaget

spElar i BaNd som: Isobel & November,

david leHnberg

men snacket i omklädningsrummet är något helt annat. Så också i träningslokalen, där personer som annars aldrig umgås kan träffas och göra det de brinner för. – Kampsport raderar alla sociala orättvisor. Klasstillhörighet, hudfärg och språk spelar ingen roll. Alla är här på samma villkor, säger David.

skolan

kampsportskLuBBar i gävLe ocH sandviken:

Red Cell, The 80/20 Rule faVVo fiGhtiNGfilm:

Rocky

Kill Bill 1 & 2,

Grym fiGhtiNGstJärNa: David Bielkhe-

den

åldEr: 27 Bor: Gävle pluGGar: Kreativt Skrivande B på högdriVEr kluBBarNa: Volym, Kobra, Friday

I’m In Love spElar i BaNd som: The Deer Tracks,

Ariel Kill Him

faVVo fiGhtiNGfilm: Karate Kid Grym fiGhtiNGstJärNa: Buakaw Por,

Pramuk

GäVlE kyokushiNkai karatEkluBB

Stil: Kyokushinkai GäVlE aikidokluBB

Stil: Aikikai. GäVlE Ju-JutsukluBB

Stil: Sport Ju-jutsu GäVlE shotokaN karatEkluBB

Stil: Shotokan GäVlE staNd-up fiGhtiNG camp if

Jag hatar när folk slåss på krogen och på gator. Hatar den idiotin. eller sparken smäller till. Jag vet inte om det känns särskilt kärleksfullt, men Jimmy har en förklaring på denna kluvenhet: – Jag hatar när folk slåss på krogen och på gator. Hatar den idiotin. Men när man märker att det finns fighting under kontrollerade former där det finns ödmjukhet och respekt och där teknik står i fokus, då är det annorlunda, säger han.

Stil: Kickboxning, Thaiboxning GäVlE huNG Gar kuNG fu fÖrENiNG

Stil: Kung-Fu, Hung Gar GäVlE ViNG tchuN fÖrENiNG

Stil: Ving Tchun fÖrENiNGEN BuJiNkaN doJo GEflE

Stil: Bujinkan sÖdErs fiGht Gym

Stil: Mixed Martial Arts, Submission Wrestling, Thai boxning, Box Fit, Kids wikluNd doJo

Stil: Kyokushin karate, thaiboxning saNdVikEN fudoukai karatEkluBB

Stil: Fudoukai saNdVikEN kluBB

Budo-

kampsports-

Stil: Aikikai, Ju-jutsu Kai, Sport Ju-jutsu (Källa: Svenska Budo- och Kampsportsförbundet.)

och faktiskt, Ju mEr JaG iakttar trä-

ningspassen börjar jag förstå. Jag smyger mig närmare och lyssnar lite noggrannare. Bakom den speedade musiken hör jag allt peppande i träningslokalen. Hur de berömmer varandra, känner av varandra och lägger sig på en lämplig nivå. Klappar på axeln. En väldans massa uppmuntran. Ungefär som i den bioaktuella filmen The Wrestler. Utifrån ser det ut som om de slår sönder varandra,

&

Jimmy gör sig redo att puckla på mitsen.


Vi delar lika

ÖPPET

HUS l apri 4 ag L ö r d ommen! Välk

homosexualitet är kriminellt i 70 länder

homosexualitet är kriminellt i 70 länder Amnesty gör allt för att mänskliga rättigheter ska gälla alla människor alltid. Vi har lång väg kvar men det finns hopp och vi gläds åt de stora framsteg vi faktiskt gör. Nu behöver vi din hjälp för att kunna göra ännu mer. Stöd vårt arbete för mänskliga rättigheter – bli medlem eller skänk en gåva på www.amnesty.se

Amnesty gör allt för att mänskliga rättigheter ska gälla alla människor alltid. Vi har lång väg kvar men det finns hopp och vi gläds åt de stora framsteg vi faktiskt gör. Nu behöver vi din hjälp för att kunna göra ännu mer. Stöd vårt arbete för mänskliga rättigheter – bli medlem eller skänk en gåva på www.amnesty.se Amnesty är politiskt och religiöst oberoende och tar inte emot statligt stöd till vårt utrednings- och kampanjarbete. Vi är alltså helt beroende av medlemmar och givare.

w w w.h i g. se

homosexualitet är kriminellt i 70 länder Amnesty är politiskt och religiöst oberoende och tar inte emot statligt stöd till vårt utrednings- och kampanjarbete. Vi är alltså helt beroende av medlemmar och givare.

Prova Arbetarbladet en månad för bara 20 kronor!

Amnesty gör allt för att mänskliga rättigheter ska gälla alla människor alltid. Vi har lång väg kvar men det finns hopp och vi gläds åt de stora framsteg vi faktiskt gör. Nu behöver vi din hjälp för att kunna göra ännu mer. Stöd vårt arbete för mänskliga rättigheter – bli medlem eller skänk en gåva på Omvårdnad Gävle söker semestervikarier. www.amnesty.se

Sommarjobb ’09

• Undersköterskor Amnesty är politiskt och religiöst oberoende • Vårdbiträden och tar inte emot statligt stöd till vårt • Personliga assistenter utrednings- och kampanjarbete. Vi är alltså • Skötare helt beroende av medlemmar och givare. • Habiliterare • Sjuksköterskor • Verksamhetschefer • Biståndshandläggare

!obb u n j k a g ö le.se/ledi S w.gav

SMS:a AB (mellanslag) namn + adress till 72026 Det kostar 20 kr (+ ev trafikavgift) och du får provläsa Arbetarbladet i en månad. Erbjudandet gäller inom Arbetarbladets spridningsområde för hushåll som inte abonnerat eller provläst Arbetarbladet de senaste sex månaderna. Du godkänner samtidigt att vi lagrar ditt mobilnummer.

ww

23


F O LK Vi har kuskat runt länet L Ä N T E AT E R ET R N UNT sen i höstas. Nu kommer vi hem en sväng…

ÄLGASLAG en komedi om ett jaktlag Spelas på Folkteatern 9/3, 10/3 kl.19 Norrsundets Folkets Hus11/3, kl.19 Hedesunda Folkets Hus 23/3 kl.19 Bomhus Folkets Hus 24/3 kl.19 För info om bokning: 020-24 34 44

AT FO LK TE

NE T ER N LÄ

RU NT !

ÄLG ASLA G en komedi om ett jaktlag av Gertrud Larsson

Gävle Teater

Arr: Gävle Teaterförening

N YA PROG R A M

2009/2010

Söndag 15 mars kl 16 Kajsa Ernst & Göran Stangertz i kärleksdrama fyllt av humor och igenkänning

TILLS DÖDEN SKILJER OSS ÅT...

Torsdag 19 mars kl 19

I D Hodja Hodj dja och och h För skolorna i Gävle kommun spelar vi I.D, Den Elektriske Pojken Möt skådespelare och musiker från M fika med FFolkteatern tillsammans med lokala Gävleprofiler, två kvällar med FOLKTEATERN G sspännande överraskningar… Böna café 12/3 kl.19 och Andersberg, Andreasalen 26/3 kl.19 MISSA INTE! BILJETTSLÄPP DEN 2 MARS till sommarens föreställning JERFSÖLIF - "ICKE PRECIS OKÄND" med bandet Engmans Kapell. I APRIL! En serie Teatersamtal i Teaterbiblioteket: Scenkonst i förändring, mer info kommer.

One-Hour-Skiss Nytt dansverk av koreografen Jyrki Karttunen Åtta dansare

• Entreprenörsprogrammet 120 hp • Informatörsprogrammet 180 hp

Onsdag 1 april kl 19 Japanska

Yamato

• Energi/VVS – Högskoleutbildning inom teknik 120 hp

bjuder på en helt unik trumshow i världsklass

Läs mer om allt som händer på: www.gavlefolkteater.se

• Lantmätarprogrammet 180 hp – Ekonomisk/juridisk inriktning – Teknisk inriktning

www.gavleteater.se Biljetter: Gävle Teater 026-10 21 00 Konserthuset 026-17 29 00 Turistbyrån 026-17 71 17 Ticnet www.ticnet.se 077- 170 70 70

w w w.h ig.se

FOTBOLLSLÖRDAG PÅ FLANÖR! Träffa Gefle IF’s A-lag på Flanör lördag 28 mars Mer information på www.flanor.com & www.gefleiffotboll.se

TIPS!

ller i alla Presentkort som gä per du kö – r nö butiker i Fla hos Despechen!

DEPESCHEN

VARDAGAR 10-19, LÖRDAG 10-17, SÖNDAG 12-16 DEPESCHEN & FLANÖR TO GO: VARD 8-19, LÖR 8-17, SÖN 9-16 COFFEE LOUNGE: VARD 8-20, LÖR 8-18, SÖN 9-17. WWW.FLANOR.COM

24


kultur tHe ScragS baSiSt stäLLer ut du kaNskE käNNEr iGENom hoNom från Gävlebandet The Scrags? Förutom basist i garagerockbandet är Joakim Forsgren också konstnär. Den 14 mars är det vernissage för hans utställning När inte lösningen är lösningen på Konstcentrum. Joakim är uppvuxen i Skutskär men bor idag i Stockholm. Vad kommEr Vi få sE i utställNiNGEN?

– En vy över fabriken i Skutskär där röken rör sig upp ur en skorsten och ned i en annan. En hatt designad för att hålla duvor borta. Och kanske en drömd text om Zlatan Ibrahimovic. Tillsammans med Konstcentrum arrangerar jag också en samtalskväll på Skutskärs Bibliotek onsdag den 18 mars. Den handlar bland annat om synen på ”misslyckad arkitektur” och har som utgångspunkt mitt förslag till förändring av bostadsområdet Hårsta. Det handlar om att förändra upplevelsen av bostadsområdet snarare än själva husen. Alla nyfikna är varmt välkomna! Vad är koNst fÖr diG? har du Gått NåGra koNstutBildNiNGar EllEr är du sJälVlärd?

– Konst handlar för mig om att uppleva världen och att försöka förmedla den upplevelsen till någon annan. Jag går i gång på absurditeter och det motsägelsefulla. Det finns något vackert i en sådan banal sak som när en Sverigedemokrat nämner ”arbete för att slopa arbetslösheten här i Sverige” som hjärtefråga, eller när Göran Persson istället för att kalla sig socialist vill bli betecknad ”social och demokrat”. Mina arbeten har ofta sin utgångspunkt i den tomhet som uppstår när den stora allförklarande ideologin inte längre är relevant. Fram till 20-årsåldern hade jag inga ambitioner att hålla på med konst, jag tyckte aldrig att bildlektionerna i skolan var särskilt roliga. Däremot har jag hållit på och skapat annat: byggt lego, fantiserat och skrivit som liten, eller spelat musik från tonåren. Jag har också alltid gillat att diskutera och att försöka förstå saker och frågeställningar på nya sätt. Det är nog den ingången jag har till det jag gör i form av konst. Det är mycket mer givande att lära sig tycka på ett nytt vis än att ständigt få sina åsikter bekräftade. Efter gymnasiet började jag att måla och sökte till Konstskolan i Gävle där jag kom in som 14:e reserv eller nåt. Och därifrån kom jag direkt in på institutionen för Konst på Konstfack där jag nu läser mitt fjärde år. har du NåGoN faVoritkoNstNär?

– Nej, men jag har ett favoritkonstverk, Kjartan Slettemarks Nixonpass. Den norskfödde konstnären Kjartan Slettermark hade 1974 ett mycket karaktäristiskt skägg (tänk Rick Rubin). Han gör ett fotomontage där han monterar sitt skägg och sin hjässa på en berömd bild av Richard Nixon. Med bilden ansöker han om nytt pass och får det också utfärdat. Han reser till USA och får passet stämplat och godkänt i tullen. Det är lite som om Dorinel Marc (svensk skäggig samtida konstnär) skulle resa till USA efter 11 september med George W Bush i passet. Verket visar hur vissa identitetsmarkörer gör oss blinda för allt annat, samtidigt som det också är det största och vänligaste fuck off-fingret till allt vad auktoriteter heter. mEN VäNta, utställNiNGENs titEl, När iNtE lÖsNiNGEN är lÖsNiNGEN, JaG fattar iNtE?

– Utställningstiteln refererar bland annat till mitt svar på frågan ”Vad är konst för dig”. Alltså: ”Mina arbeten har ofta sin utgångspunkt i den tomhet som uppstår när den stora allförklarande ideologin inte längre är relevant”. Även mina verk fungerar ibland på ett liknade sätt. Jag kan presentera en lösning på ett tänkt problem, tex: ”Hur kan jag skydda mig mot duvor” eller ”Hur ska Sergels Torg förändras”. Men inte heller mina ”lösningar” är lösningen, utan fungerar istället som ett sätt att ringa in en viss problematik. Som tanken på att det går att bygga bort sociala problem genom att glasa in Sergels Torg eller att få invandrare att känna sig mer hemma i samhället genom att designa matkassar som går att bära på huvudet. mEr iNfo om Joakim hittar du på hans hemsida joakimforsgren.com

måNadENs koNstNär! NamN:

Fredrik Magnusson åldEr: 21 år Bor: Ockelbo utBildNiNG:

Medieprogrammet på Borgarskolan, Kreativt Skrivande, nu Politik & Medier på HiG NuVaraNdE syssElsättNiNG:

Pluggar, sysslar med konst, skriver en roman liVsmotto: Inget motto, men en insikt om friheten att skapa sitt eget liv och sin egen mening med det

Vad BEtydEr koNstNärliGt skapaNdE fÖr diG?

– För mig är det viktigt att få uttrycka vad jag tänker och känner för jag har så många frågor som jag försöker hitta svar på. Det är nog för att lätta på trycket lite. Jag gör det jag gör för att jag behöver det och för att jag vill. I den senaste utställningen In a box vill jag visa människors ständiga grupperande och det ironiska i att alltid behöva fylla i om man är kvinna eller man i otaliga undersökningar och formulär. Jag vill på något sätt visa att skillnaden ändå inte är så stor mellan oss människor och att skillnaden inte består av kön, sexuella läggningar eller religiös tro, att skillnaden inte är grupperna, utan kärnorna inom oss. Att alla är unika individer och lika mycket värda. För om jag vill vara fri måste andra få vara fria. Man kan inte bara hävda sin egen frihet och mena att man inte är beroende av omvärlden. Jag vill bara att människor ska må bra och

rikard wolff till tEatErN dEN 26 mars kommEr Rikard Wolff till Gävle Teater med föreställningen Tango. Jag ringde upp honom för att få veta lite mer. hEJ rikard! BErätta om fÖrEställNiNGEN taNGo!

– Ja, den bygger på Carlos Gardels sånger som översatts av Mikael Wiehe och sedan tolkats av mig. Tillsammans med mitt femmannaband kommer vi att bjuda på en scenisk konsert där låtarna står i centrum. Men jag kommer också berätta om tangons historia, min egen historia kring tango och varför jag gör detta. Föreställningen är en historia om passion och längtan som knyter an till det jag tidigare gjort. Tangon handlar om kärlek och svek. Har man sett någon av mina tidigare föreställningar så kommer man att känna igen sig i kombinationen av berättade texter och musik med personliga ingångar.

Gävle luktar precis lika som Karlstad, en bränd doft av kaffe och lukten som kommer från pappersbruken …

kommEr du att daNsa taNGo sJälV?

har du NåGoN BloGG?

– Haha, opsidaysi, kanske det … Ett par steg hoppas jag kunna visa upp.

– Haha, nej, inte alls. Jag tycker det är mysigt att inte avslöja allt, det intresserar mig inte att berätta allt om mig själv.

foto: Elisabeth Ohlson Wallin

När har fÖrEställNiNGEN prEmiär?

– Vi har premiär den 20 mars i Örebro, så vi håller på att repetera för fullt just nu. Det är en lång process att gå igenom. Vad häNdEr i ditt liV aNNars?

– Jag spelar med i Helena Bergströms Cabaret på Stockholms Stadsteater. Sista föreställningen är en vecka innan jag ger mig ut på turné med Tango, så det är lite körigt. Jag har även en av rollerna i Helenas nya film som har premiär i slutet av året. Vad tyckEr du om GäVlE?

– Jag gillar Gävle, jag har varit här många gånger. Jag är uppvuxen i Karlstad och

Vad Vill du säGa till GäVlEpuBlikEN?

– Jag har trivts i Gävle och ser fram emot att komma dit igen. Gävle är faktiskt en av de första städerna jag turnerade till utanför Stockholm. Någon gång runt 1982 måste det ha varit. Gävle håller i sig. dEN 25 fEBruari släpps skiVaN

Tango

där Rikard Wolff sjunger Carlos Gardel i svenska tolkningar av Mikael Wiehe. Skivan finns att köpa där du brukar köpa cd-skivor och genom den får du även en försmak av föreställningen. Läs mer om Rikard på www.rikardwolff.se

konstveckor på Länsmuseet uNdEr trE VEckor mEd start den 14 mars hålls Länsmuseets

Konstveckor. Det blir vernissager, föredrag och visningar samt en del andra spännande aktiviteter. Allt för att ge aha-upplevelser och nya infallsvinklar på museets fantastiska konstsamling. Museet rekommenderar särskilt sitt Afternoon Tea, där konsten ger bakgrund till rykande hett te och scones med tillbehör – allt som krävs för en perfekt eftermiddag. Fram till den 7 april kan du uppleva guldinramade mästerverk, konstrådgivning, måleritekniker, konstnärsöden, nyinköp och konstnärsdrömmar på Länsmueet Gävleborg.

psst!

Glöm inte att du som arrangör kostnadsfritt kan lägga in dina evenemang i vår nöjeskalender på nojesmix.com! tillåta istället för att fördöma varandra. Det är en jävla enkel princip egentligen. JaG lästE på diN hEmsida att du hållEr på att skriVa EN romaN, BErätta!

– Ja, det är ett projekt som påbörjades under min tid på Kreativt Skrivande på Högskolan förra året och nu håller jag på med fortsättningen. Det är en roman om människors ständiga etiketterande av sig själva och om tillhörighet till hbt-världen eller den verk-

caMilla norin

liga världen. Min förra utställning In love we trust kritiserade RFSL som jag tycker lyfter fram människor som en stereotyp grupp där medlemmarna har samma situation och livsstil, när människor i själva verket är unika. Man kan säga att romanen är en högljudd protest. Jag vill att den ska väcka tankar och skratt och gråt. Jag vill att den ska väcka reaktioner. Jag har faktiskt redan nu en idé på nästa bok som ska handla mer om religion. Hur det går med den första kommer man kunna följa genom min hemsida. om maN Vill komma i koNtakt mEd diG, hur GÖr maN då?

– Vill man komma i kontakt med mig – och det får man gärna göra – så finns min hemsida fredrikmagnusson.se där man klickar på kontakt.

25


26


Frisörguiden

Klippa, färga, slinga, tona, permanenta?

VI FYLLER 15 ÅR! Vi firar detta den 2 mars med 15% rabatt på alla produkter!

026-127121

TIDSBESTÄLLNING & DROP IN 026-10 51 01

Boka tid på 12 70 70

SCHAMPO + BALSAM 229:-

Anna • Hella • Maria • Malin Helena • Maggan • Lisa

Nygatan 37 i Gävle 026-102800

S. Kungsgatan 19, 026-624696

stu dio

Salong Storgatan 25 i Sandviken 026-25 34 99

RUBB & STUBB

s t o r t o rg e t

Vi erbjuder paketpriser på klippning plus ögonlyft. Ring för mer info.

FRISÖR

10%

STUDENTRABATT

Drottninggatan 25 i Gävle 026-18 15 13

Norra Kansligatan 8A (bredvid Indiska) Te l . 0 2 6 - 1 8 5 5 2 2

Slottstorget 5a, 68 90 21 Boka tid på 12 70 02670 27


28


bokrecensioner

dEckarE

pockEt

fakta

romaN

Humor och närvaro

problem med chefen?

fettspäckad kost

stilsäkert om falskhet

dödsbud mark Billingham

härskarteknik. den fula vägen till makt

dr dahlQvists oCh airams lChf-kokbok

kunZelmann & kunZelmann carl-Johan vallgren [bonniers]

elaine Bergqvist

[Minotaur]

mark BilliNGham är ståuppkomiker vilket märks även i hans författarskap. Det var länge sedan jag läste en deckare med humor, men i Dödsbud återfinns den alltså. Den muntra jargongen Billinghams poliskollegor emellan skapar, förutom en lättsam kontrast till deras arbete, också en närvaro i berättelsen. Den nätpokerspelande polisen Tom Thorne är huvudperson och lätt att tycka om. Han får uppdraget att leda utredningen av ett mordfall när han till sin mobil får skickat en bild av en död man. Han vet inte vem som skickat den och heller inte vem den döde är eller var liket finns. Man finner så småningom liket, men då är det dags för Thorne att motta nästa bild. Parallellberättelsen följer internen Marcus Brooks som dömts för mord. Det första som händer i boken är att denne Brooks ett par veckor innan han får lämna fängelset får veta att hans fru och son blivit påkörda av en bil och dött. Temat i Dödsbud är hämnd men lösningen av mordfallen är inte så enkel som den ser ut. Författaren har lyckats skapa spänning genom att inte skriva läsaren på näsan, man får själv fylla i luckorna. Han har skapat sina poliskaraktärer med den stereotypa bilden av en kriminalare i åtanke och tecknat det motsatta. De är trovärdiga och har djup. Han ger också en bild av polisyrket som vilket annat jobb som helst. Ett jobb som man kan vara urless på. Summa summarum är Dödsbud en deckare jag gillar skarpt. catHarina bergMan

[månpocket]

dEt uppstår iBlaNd situationer då man känner sig förminskad av andra människor. Men man kan kanske inte alltid sätta fingret på vad det var som gjorde att man lämnar mötet eller samtalet med lite sämre självförtroende. Elaine Bergqvist är retorikkonsult och har studerat och analyserat mellanmänskliga relationer där en part medvetet eller omedvetet använder sig av härskarteknik och därmed får andra att känna sig små. I sin bok har hon tydliggjort några av de härskartekniker som finns och ger också konkreta råd till den som utsätts för dem, men också till ”härskarna” som utsätter andra. Hur gör man till exempel när man som tjej aldrig tillfrågas av grabbarna på jobbet om man vill gå på fotboll? Eller när chefen tycker att man kan göra ett reportage när man ändå är i New York på semester, eftersom man är så duktig? Bergqvist ger tydliga råd om vad man ska säga för att uppmärksamma ”härskaren” på det han/hon gör fel och för att det inte ska hända igen. Hon bjuder också på sig själv genom att ta upp situationer då hon själv omedvetet tryckt ner någon. Råden författaren ger är nog goda, men vad gör man, om man som jag inte vill ta den konflikt som oundvikligen uppstår om man följer råden? Jag saknar också en del härskartekniker i boken. Jag skulle ha nytta av att veta vad man gör när man blir manipulerad att tro att man inte ställer upp tillräckligt mycket. Eller när någon spelar martyr, så man känner att man själv inte har rätt att klaga. Mina problem tas förhoppningsvis upp i en eventuell uppföljare. catHarina bergMan

sex, droger oCh kalaspuffar chuck klosterman [månpocket]

vasst om samtidsfenomen chuck klostErmaN är förutom författare

pockEt

även journalist och skriver bland annat om musik och film. Sex, droger och kalaspuffar är resultatet av hans kvällsbok. I kortare essäer har han innan sänggåendet nedtecknat sina betraktelser av samtiden. Förutom att avhandla de ämnen bokens titel omnämner dryftar han sina åsikter angående bland annat Coldplay, europeisk fotboll, The Sims, The Real World och icke-rockande musikskribentkonvent. Det är pretentiöst, elakt, rappt och intelligent. Och riktigt bra.

annika dahlqvist & maria Höglund [optimal förlag]

är paJskal Ett paJskal om det också

är en äggstanning? Hur mycket är en doft paprikapulver eller några rasp morot? Hur ser en stuvning ut när den är kort i sin struktur? Jag ställer mig flera existentiella frågor när jag läser igenom recepten i LCHFkokboken. Recepten är inte helt exakta och många av rätterna är klara ”när de ser klara ut” och kräver alltså både känsla för och stor erfarenhet av matlagning. LCHF står för low carb high fat vilket innebär att anrättningarna innehåller mycket fett och i stort sett inga kolhydrater. Vilket i sin tur innebär att man måste tänka utanför boxen för att begripa hur det är meningen att maten ska lagas. Läkaren Annika Dahlqvist, som är en av författarna till kokboken, talar sig varm om LCHF-kostens fördelar. Hon skriver att fett innehåller mycket energi vilket gör att man äter mindre och därför går ner i vikt av den. Jag har inget problem med övervikt, snarare tvärtom, men jag har förstås ändå testat att laga och äta några av rätterna. Och jag äter mindre, det gör jag. Men det är mest för att fettet står mig upp i halsen. Kanske handlar det om en vanesak om man vill följa dessa kostråd. Vad jag än tycker om den här ganska kontroversiella dieten är det kokboken jag ska recensera. Förutom det redan nämnda vill jag framföra att den är ganska dåligt genomarbetad. Ingredienser saknas i ingredienslistan, recepten innehåller luckor som gör det svårt att följa dem och stavfel förekommer mer än en gång.

Författaren och underhållaren Carl-Johan Vallgren (som besökte Konserthuset i Gävle härom veckan) visar i romanen Kunzelmann & Kunzelmann upp sin oerhörda skicklighet som författare. Med smått fantastiska ordkonstellationer och formuleringar berättar han om den högt aktade konstkännaren Viktor Kunzelmanns livshistoria. Berättelsen tar sin början vid dennes död och vi får följa sonen Joakim – Kunzelmann nummer två – i hans sökande efter vem fadern egentligen var. Det framkommer nämligen att Viktor dolt att han var både konstförfalskare och homosexuell. Det här är en roman om falskhet och fejk. Frågan om vad som är äkta ställs ständigt. Viktor förfalskade under sitt liv konst och dokument, frilansjournalisten Joakim lånar friskt från andra skribenters texter i sina artiklar. Lögner, dokusåpor och plastikoperationer diskuteras också. Jag är väldigt förtjust i romanens språk, men reserverar mig mot de många ingående beskrivningarna av Viktors tillverkning av förfalskningarna. Vallgren har nog gjort en grundlig research för att kunna redogöra för tillvägagångssättet så bra, men det blir en aning tråkigt i längden. Jag är heller inte överdrivet förtjust i att författaren så hastigt knyter ihop säcken på slutet. Att gå från omsorgsfull detaljrikedom till ett ”så levde de lyckliga i alla sina dagar”-slut känns lite snopet. catHarina bergMan

Tack till Bokia på Gallerian Nian för böckerna

catHarina bergMan

Det är lätt att hitta flera favorittexter i Sex, droger och kalaspuffar, även om jag gott hade kunnat hoppa över Klostermans analys av de amerikanska basketlagen Celtics och Lakers särarter. En av favoriterna är hans råd om hur man verkar über-intressant (man använder sig av icke-existerande slang och framför en obegriplig ”kulturell anklagelse”). En annan favorit är texten om dagstidningens nyhetsprocess (vad som hamnar i tidningen beror enbart på om och från vem journalisten lyckats få en kommentar).

toppfeM Bokias populäraste skönlitteratur i februari.

1

jag vill inte dö, jag vill bara inte leva ann Heberlein

2

miraklet på speedy motors alexander mccall smith

3

begravt i glömska nora roberts

4

syndafall i WilmsloW david Lagercrantz

5

den mörka ängeln mari Jungstedt

klostErmaN har åsiktEr om det mesta

och han pendlar i sina texter mellan självironi och hybris. Gillar man som jag Toby Youngs och Nick Hornbys vassa pennor är Chuck Klosterman en välkommen ny bekantskap. Och det är fint att veta att någon mer än jag tycker att Coldplay låter som mediokra kopior av Travis. catHarina bergMan

29


f ilmrecensioner

fuLLfJädrad måBra-Historia

förutsägbar komedi

pålitlig nagelbitar-film

borta bra, hemma värst [Sf]

taken

regi: seth gordon, 2008 medverkande: reese Witherspoon, vince vaughn, robert duvall m.fl. Biopremiär: 27 februari

regi: pierre morel, 2007 medverkande: Liam neeson, maggie grace, famke Jenssen m.fl. Biopremiär: 6 mars

bio: Det lekfulla paret Brad och Kate trivs

bio: Bryan är en f.d. CIA-agent som alltid prioriterat jobbet före familjen. Således bor han ensam medan ex-hustrun och dottern Kim numera bor hos mammans nya, rika kille. När Kim vill åka till Paris går Bryan mycket motvilligt med på det trots att han vet hur våldsam världen oftast kan vara. Ja, han är väl inte direkt någon muntergök, men rätt får han. Kim hinner knappt av planet innan hon råkar i händerna på sexhandlare. Turligt nog pratar hon med sin pappa i telefon medan det händer. Bryan ikläder sig genast sin professionella roll och åker till Paris för att hämta hem henne.

[Scanbox]

slumdog millionaire [Sf]

regi: danny Boyle, 2008 medverkande: dev patel, anil kapoor, saurabh shukla m.fl. Biopremiär: 6 mars

bio: Jamal, en fattig pojke i Bombay, vinner helt otippat högsta vinsten i Vem vill bli miljonär. Hur kan en unge från slummen ta sig ända till toppen utan att fuska? Det verkar helt otroligt och därför förs Jamal till ett förhörsrum där han torteras för att avslöja sina lurendrejerimetoder. Men för varje fråga verkar Jamal ha svaret i sin ganska korta men brokiga livshistoria.

med sitt ansvarslösa, fria liv tillsammans och gör allt för att slippa träffa sina respektive föräldrar. Alltså följer de jultraditionen och ljuger om att de ska åka långt bort på humanitära hjälpaktioner för att undvika julafton. Tyvärr stängs flygplatsen på grund av dimma och plötsligt har de lovat samtliga av sina fyra frånskilda föräldrar att komma hem till dem. Det blir alltså fyra firanden på en och samma dag.

nöJeSMix koMMenterar:

nöJeSMix koMMenterar: Slumdog Millionare är uppbyggd som den moderna klassikern De misstänkta. En person

i ett förhörsrum som genom tillbakablickar berättar sin historia. Pusselupplägget är alltså detsamma men innehållet skiljer sig dramatiskt åt. Här berättas om hur Jamal kunde svaren på frågorna, allt verkar handla om att han fått de rätta frågorna och haft lite tur. Samtidigt får vi följa en brutal uppväxt i fattigdom men också en livslång kärlekshistoria. Danny Boyle har tidigare gjort filmer som knarkkomedin Trainspotting och zombieskräckisen 28 dagar senare. Med Slumdog Millionare visar han att han också kan berätta en fullfjädrad måbrahistoria – trots att den är fylld av fattigdom, barnhandel och polisvåld. Det är lika ovanligt som det är bra. Inte konstigt att filmen snor åt sig en hel bunt prestigefulla priser.

Det är märkligt att en julfilm dyker upp i mars. Men efter att ha sett Borta bra, hemma bäst känns det fullt naturligt att den visas nu, för det här är familjeångest på hög nivå. Alla föräldrar till det stackars partyparet representerar en stereotyp och gör julfirandet till allt annat än fridfullt. Det är bröder som ser ner på den välutbildade Brad, systrar som pratar med barnlösa Kate om lyckan med bebisar, föräldrar som berättar om barndomens pinsamheter. Ja, allt de fruktade visar sig bli sant. Men familjekonfrontationen förändrar också Brad och Kates förhållande. Filmen funkar okej och kemin mellan Vaugn, Witherspoon och starka biroller lyfter ibland filmen. Tyvärr blir Borta bra, hemma värst både lite för förutsägbar och övertydlig, men annars skulle det väl inte vara en julfilm ... i mars?

nöJeSMix koMMenterar: Hade Rambo gjort Traffic hade den sett ut precis som Taken. Trots det otroligt jobbiga

ämnet och de vidriga miljöer filmen tar oss igenom ligger fokus konstant på underhållning och den superfigur Bryan visar sig vara. Trots, eller kanske tack vare det, lyckas Taken inte bara med actionscenerna, som är brutala men välgjorda, utan också att faktiskt porträttera den sviniga sexhandeln för vad den är. Inte särskilt nyskapande men Taken är ett pålitligt nagelbitarhantverk som håller rakt igenom. JonaS danielSSon

JonaS danielSSon

JonaS danielSSon

måNadENs dVd mia oCh klara säsong två [nordisk film]

skapad av: mia skäringer & klara Zimmerman medverkande: mia skäringer & klara Zimmerman dvdpremiär: 18 mars

dvd:

Mia och Klara är tillbaka och kan du inte få nog av dem på SVT är det här ett givet köp. Säsong två dyker djupare ner i misären och kan skrivas in på Wikipedia som exempel på vad ”tragikomisk” betyder. Här träffar vi bland annat trashmorsan Tabita som till exempel får skadedjur i bilen, hockeyfrun Gulletussan som är nyskild och går i terapi medan Mia och Klara jobbar som reklamare.

nöJeSMix koMMenterar:

Mia och Klara är humor i sin svartaste form. Ibland står den snubblande nära den gräns som förvandlar humor till ångest. Därmed är Säsong två både tänkvärd och provocerande – som all riktigt bra humor i grunden är. Ha skämskudden nära till hands! peter öBerg

30

17,4 så måNGa milJoNEr är genomsnittsbudgeten för en svensk film. Det kan jämföras med en storfilm som Pirates of the Caribbean som hade en budget på en knapp miljard kronor ...


f ilmrecensioner

SkitkUl! tEmaN fÖr filmkomEdiEr går i cykler

– det är som om formatet har svårt att utvecklas. Men två grenar är märkbart tydliga inom genren och möjligen finns här också en slags utveckling. humorfilmEN, som vi känner igen den

om kulturkrockar

terror och tyranneri

misslyckad och tråkig

gran torino

eden lake

smiley faCe

regi: clint eastwood, 2008 medverkande: clint eastwood, Bee vang, ahney Her m.fl. biopremiär: 20 mars

regi: James Watkins, 2008 medverkande: kelly reilly, michael fassbender, tara ellis m.fl. dvdpremiär: 18 mars

regi: gregg araki, 2007 medverkande: anna faris, John krasinski, danny masterson m.fl dvdpremiär: ute nu

bio:

dvd: Ett förälskat par tar sig ut till Eden Lake för att spendera en romantisk middag tillsammans. Bada, kanske förlova sig lite ... och bli brutalt terroriserade av snorungar.

dvd:

[sandrew metronome]

Walt är en gammal grinig krigsveteran som precis förlorat sin fru. Bitter och fylld med hatiska, rasistiska fördomar muttrar han ständigt om kvarterets förfall eftersom han är den ende vite mannen kvar. Självklart är han för envis för att flytta och planerar istället ett tillbakadraget liv med sin gamla bil, en Gran Torino, och sitt gevär. Men den planen faller om intet när han försvarar den mioanska grannsonen från gängvåld och motvilligt blir engagerad i familjen. Kan verkligen en rasistisk gammal gubbe göra skillnad i ett multikulturellt kvarter?

nöJeSMix koMMenterar:

Clint Eastwood vet hur man gör framgångssagor av små medel. Här är det samspelet mellan konservativ gammal gubbe och nya tider, representerat av gäng, våld och segregering som utgör fonden. Clint spelar Walt som om han vore Dirty Harry på sin ålders höst. Visst kan man tröttna på hans grymtande och intoleranta kommentarer men den överdrivna butterheten ger också karaktären en underlig form av humor som lyckas släta över de vassaste hörnen. För de är underbart sura de där replikerna som morrar över hans läppar. Gran Torino är en ljuvlig karaktärsstudie av en man som i slutet av sitt bittra, skuldtyngda liv kanske finner någon form av frid. JonaS danielSSon

[atlantic]

Hur långt är man beredd att gå under grupptryck eller ledning av en tyrann? nöJeSMix koMMenterar: Eden Lake är värsta terrorfilmen och ung-

[noble entertainment]

Anna Faris är en duktig skådespelare och komiker som kanske är mest bekant från Scary Movie -filmerna. Smiley Face är Anna Faris film för hela slanten, hon syns i stort sett i varenda bildruta. Tyvärr hjälper inte det när filmen är en misslyckad och tråkig blandning av potheadkomedi, tänk Dude Where’s My Car, och nutidsskildring. Filmens största problem är att den inte hittar rätt tonläge och därmed varken är rolig eller dramatisk. Jag funderade ett tag över den roll det kommunistiska manifestet har i filmen – finns det en tanke att skildra människans oförmåga att resa sig över sin egoistiska natur eller att göra någon form av politisk kommentar, eller är filmen bara en tokig komedi? I vilket fall misslyckas den.

från Chaplins dagar, handlar i första hand om den lille mannen – underdogen – som är missförstådd, hunsad, hånad och det sämsta partit man kan tänka som svärson. Poängen är att den lille mannen vinner som en slags käftsmäll till alla fördomar. För visst kan man ta plats i ett samhälle där man kännar att man egentligen inte passar in. Det här draget känner man ofta igen i tonårskomedier där den mobbade nörden är den som till slut får tjejen, blir balens drottning eller visar sig vara den som alla vill vara på skolans återträff. dEN aNdra GrENEN av komedier är aningen mer destruktiva. Humorfilmer som går ut på att sparka på den som redan ligger. Här handlar komiken mindre om gemenskap och mer om verbalt eller fysiskt förtryck. Ett modernt exempel är såklart Borat där man tillsammans kan se ner på folk som är knasiga i huvudet, men även mer ”normala” komedier har inslag där karaktärer förnedras, mobbas, blir slagna eller drivna med. Jag vill inte påstå att den tidigare humorn skulle vara finare än den senare. Jag vill inte heller säga att någondera är sämre eller bättre. Vi får väl helt enkelt den komedi vi förtjänar och när alla strävar efter att bli nummer ett blir den längst ner ett tacksamt offer vi alla där uppe kan skratta åt. sJälV skrattar JaG fortfarande bäst åt

Monty Python ...

peter öBerg

domsgänget är så svinigt att man på riktigt önskar att de ska dö. På många sätt en ganska läskig reaktion, även om det bara är på film – eller hur? Men vad ska man tycka när de oprovocerat jagar, knivhugger, förnedrar och bränner ihjäl människor levande? I den reaktionen ligger ändå några av filmens poänger. Hur långt är man beredd att gå under grupptryck eller ledning av en tyrann? Och var går gränsen mellan kampen om överlevnad och hämnd? Många frågor, inga svar, bra film.

JonaS danielSSon JonaS danielSSon

måNadENs rEtrorullE

dvd:

Cold eyes of fear

nöJeSMix koMMenterar:

[njuta film]

regi: enzo g castelari, 1971 medverkande: fernando rey, karin schubert, frank Wolfe m.fl. dvdpremiär: ute nu

En advokat och hans eskortflicka blir tillfångatagna av två psykopater i ett intrikat spel om hämnd. De måste använda all kreativitet de har för att överleva situationen.

Man blir lika impad varje gång man ser någon av dessa giallos. Det är som att filmskaparna i genren tar varje tillfälle i akt att leverera fräsiga kompositioner där ett helt vanligt samtal, helt utan anledning, plötsligt betraktas från taket eller från baksidan av telefonens nummersnurra. Det ger filmerna en enorm atmosfär och jag undrar när dagens thrillerskapare upptäcker och återanvänder denna lekfullhet. Cold Eyes of Fear är lika obehaglig som den är snygg.

greJer humor på hÖGsta NiVå: • Braindead - sjuk splatstick • Käre Dagbok - försiktig vardagshumor • Life of Brian - Jehova!

JonaS danielSSon

31


O I d RA

n E n O I t A St

FöR d

106.7 FM gÄvLE 32

ROCKKLASSIKER.SE

R A K S L Ä M O Ig S

ROC K!


spelrecensioner

mer av samma

välgjort strategispel

tecknad prins serverad

Bra idé, dåligt utförande

f.e.a.r. 2 projeCt origon

halo Wars

prinCe of persia

simanimals

Vad Vi fick i EttaN var tung action i

dEt tar iNtE låNG tid förrän min för-

sterila och trånga korridorer med en slow motion-effekt som tillfredsställde oerhört. Dessutom fanns otaliga skräckmoment som mellan varven skrämde skiten ur den stackare som höll i kontrollen. Uppföljaren följer precis samma koncept. Vi har lite mer skräck, mer blod, fler korridorer att gå vilse i och ruggigare vapenarsenal. Slow motionfunktionen används lika flitigt nu och resulterar i snygga eldstrider även om detta inte är någon nyhet längre. Överlag är spelet en mycket välgjord produkt men det som skapar missnöje är det faktum att det sedan föregångaren släppts så många mästerliga spel i actiongenren att Project Origin tyvärr känns aningen gammalt. Men för dig som definitivt inte kunde få nog av föregångaren, som vill väva vidare på historien och älskar slow motion är det här helt klart intressant.

sta bas är konstruerad och det efter bara några enkla knapptryck. Det tar lite längre tid att bygga en armé av ”Scorpions”, du vet pansarvagnarna ifrån Halospelen, men känslan av att sedan skicka min färska armé mot fiendens bas och se allting demoleras är mödan värd. Halo Wars är lika taktiskt som lättspelat, lika underhållande som belönande och kontrollen funkar betydligt bättre än vad jag hade trott. Alla enheter markeras med ett enkelt knapptryck, vänstra styrspaken styr kameran och knappen grön och röd används antingen till att godkänna eller avbryta ett kommando. Grafiken är lika välfungerande som kontrollen och faktiskt riktigt välgjord. Mellansekvenserna som driver handlingen framåt är något av det snyggaste som någonsin gjorts. Detta spel är inte bara för Halo-fans utan även för de som är sugna på ett strategispel som i princip fungerar lika bra till konsol som till dator.

EN priNs som tappar bort sin åsna (som dessvärre bar på en massa guld) kommer i bekantskap med prinsessan Elika vars fader hotar hela världen och dess existens med undergång. Äventyret kan med andra ord ta sin början. Till skillnad från de föregående spelen i serien är designen helt annorlunda vilket absolut inte är något negativt. Det är snarare sagolikt och vackert. Att utföra invecklade manövrar eller springa längs väggar och glida nedför stup är enklare än förr och ger spelandet ett bättre flyt. Det blir faktiskt riktigt coolt och om man råkar ta ett språng mot säker död ger Elika en hjälpande hand som förhindrar en att dö. Det blir inga dryga omstarter från tidigare ”checkpoint” med andra ord. Ett äventyr som bjuder på cirka 10 timmar av snygg, spännande och underhållande matiné är inte illa och rekommenderas varmt.

i simaNimals har du kontroll över både

[Xbox 360]

[Xbox 360, ps3, pc, Wii, nintendo ds]

[Wii]

[Xbox 360, ps3, pc]

MatHiaS linder

MatHiaS linder

MatHiaS linder

flora och fauna – givetvis ska du se till att göra det bästa av situationen. Till en början ska du få ett par raser, bl.a. en ekorre, att tycka om dig genom att mata den, klappa den och på så vis göra den glad. Samma gäller de djur man senare ska stifta bekantskap med. Efter ett tag har man låst upp betydligt fler naturområden och man får dessutom fler djur att sköta om. Grundidén är god men utförandet dessvärre horribelt. Grafiken är ytterligare ett exempel på hur fula spel till Nintendo Wii kan bli. Värt att nämnas är även att kontrollen fungerar illa då man ska sikta och markera föremål eller djur, det är oprecist och besvärligt. Ett plus hade kunnat vara flerspelarläget där fyra spelare kan hjälpas åt men det funkar verkligen inget vidare eftersom endast en spelare åt gången huvudsakligen styr. Det gör det besvärligt för de andra deltagande att hänga med ordentligt. Hoppa över det här spelet. MatHiaS linder

Mer HUMor i speLen tack!

förBättrat på aLLa pLan

humor i spEl är ovanligt vilket känns lite märkligt med tanke på att spel faktiskt kan designas hur som helst. Eftersom humor inte förekommer särskilt ofta blir det svårt att lyckas få till klyschor. Det roligaste jag upplevt i spelens värld är Daxter i Jak and Daxter-spelen och där räckte det med sanslöst rolig dialog. Men kan man inte sträcka sig längre än så som utvecklare? Varför kunde inte Solid Snake behöva gå på toaletten med diarréer emellanåt? Eller Sonic snubbla på sina egna fötter i de hastigheter han gör? Eller varför inte Mario, visst borde han fastna i något av alla de rör han dyker igenom med tanke på hans utbuktande buk?

resistanCe 2 [ps3]

NathaN halE har smittats av chimera-

viruset vilket givetvis inte är något att rekommendera. Handlingen tar vid precis där ettan slutade och medan Nathan Hale transporteras till ett behandlingshem för sin smitta skjuts helikoptern ned. Kampen för överlevnad kan börja. Att utvecklarna förbättrat samtliga av de punkter som var svaga i det första spelet är njutbart att se och nu erbjuds en betydligt mer varierad, explosiv och storydriven upplevelse än sist. Fler fiender på skärmen åt gången, snyggare

grafik, bättre tempo och de innehållsfattiga bitarna i föregångaren är som bortsuddade. Tillkommer gör ett multiplayerläge med upp till 60 spelare samtidigt på smart utformade banor. Men dessvärre finns också brister. Kontrollen känns lite svävande och grafiken varierar kvalitetsmässigt. Detta till trots ska ni inte missa denna helsköna actionupplevelse som överträffar föregångaren på samtliga plan.

Battlefield: Bad Company som på

VarfÖr är dEt bara

sista tiden fått mig att fnittra tack vare sprängrolig dialog? Visst måste sådana komiska inslag i spel vara perfekt avvägda för att inte spelets hjälte ska göras till åtlöje, men det hade varit kul att stöta på sådana här stunder av komik oftare.

MatHiaS linder MatHiaS linder

33


krogguiden

rEstauraNG aMerikanSkt O´Learys

S. Kungsgatan 31, Gävle 026-652920 Mån 17-22, Tis-Tors 17-23 Fre 17-24 (nattklubb 2202), Lör 13-02 (nattklubb 22-02), Sön 14-22 På O´Learys kan vi erbjuda dig den totala nöjesupplevelsen i form av den bästa maten från den nordamerikanska kontinenten samt en proppfull bar med öl och drinkar. All aktuell sport visas på våra storbildsskärmar och TV-apparater. Fredagar rockklubb, lördagar nattklubb.

aSiatiSkt Bong Mai

Gävles mesta asiatiska restaurang med mat från Kina, Thailand och Japan. I en mysig miljö erbjuder vi en bred meny med klassiska rätter, sushi och fullständiga rättigheter. All mat kan tas med för avhämtning. Kontakta oss gärna för cateringförslag. Välkomna!

grekiSkt Akropolis

Ö. Islandsg. 27A, Gävle 026-102610 Mån-Fre 17-23, Lör 13-23, Sön 13-21 100% grekisk mat och grekisk, avslappnande miljö kan vi erbjuda i vår restaurang på nedre Brynäs. Fullständiga rättigheter, uteservering vår och sommar. www.akropolistaverna.com.

indiSkt

Brunnsgatan 59, Gävle 026-610036 Mån 11-14 Tis-Tors 11-22 Fre 11-23 Lör 13-23 Sön 13-21 Nu har Gävle fått en ny asiatisk restaurang och bar på Söder – Bong Mai. På menyn hittar du specialiteter från både det vietnamesiska och det thailändska köket. Måndag-Fredag mellan 11-14 serverar vi vår fantastiska lunchbuffé. All mat finns även för avhämtning och catering. Välkommen!

Goa, indiskt kök & lounge

Lams Terass

orientaliSkt

Slottstorget 3, Gävle 026-600730 På Lams Terass meny hittar du grillat, fisk, skaldjur och specialiteter från hela Asien tillagat på varje lands vis. All vår mat till avhämtning. Fullständiga rättigheter. Lams Terass – hela Asien på en terass.

Sushibar

N. Slottsgatan 6, Gävle 026-101030 Öppet 11-21 alla dagar Mitt i city, endast ett stenkast från torget hittar du oss. Vi erbjuder sushi av hög kvalitet till bra priser. Ät hos oss eller ta med. Generösa öppettider. Välkomna!

Österns Pärla

Ruddammsg. 23, Gävle 026-513968 Öppet Mån-Tor 11-22. Fre 11-23, Lör 12.30-23 Sön 13-22 Lunch Mån-Fre 11-14

Nygatan 8, Gävle 026-187708 Lunchöppet Mån-Fre 11-14.30 Mån-Tor 17-22, Fre 17-24, Lör 12-24, Sön 12-22 Varför resa till värmen? Kom in till oss på Goa och avnjut det indiska köket. Spännande rätter på vår lunch- och kvällsservering. Fullständiga rättigheter. Kom och tjoa hos oss på Goa. PS. Vid större sällskap rekommenderar vi att ni bokar bord.

Mezopotamya

S. Kungsgatan 30, Gävle 026-651050 Mån-Tor 16-23, Fre 16-24, Lör 13-24, Sön 13-22 En blandning av orientens smaker! Från vår kolgrill erbjuder vi rätter för alla. Prova gärna vårt lamm – eller någon av våra andra många fågel-, fisk- och kötträtter. Mysig miljö som passar både familjemiddagen som företagsträffen. Fullständiga rättigheter.

klaSSiSkt Berggrenska Gården

Kyrkogatan 14, Gävle 026-123401 Öppet: Mån-Sön fr. 11 Kvällsöppet Tors-Lör

Välkommen till ett nyrenoverat Berggrenska Gården där Tompen och Martin önskar alla gäster en trevlig stund med god mat i mysig miljö. Vardagar lunch mellan 11-15, pris 70:inkl. sallad, bröd, kaffe och hembakad kaka.

Bistro Nord

Centralplan, Gävle 026-109101 Öppet: Mån-Lör från kl. 16, Sön stängt Rustik svensk-europeisk mat på faten, lite närproducerat, lite ekologiskt, & goda drycker i glasen. Modern avslappnad & representativ miljö, resten får du fylla i ... Varmt välkommen.

Brasserie Absint

Frukost: Mån-Fre 06.30-09.30 Lör-Sön 07.3010.30 Lunchbuffé: Mån-Fre 11.00-13.30 Brunch: Lör 12.00-15.00 Middag: Mån-Tis 14.00-24.00 Ons-Lör 14.00-01.00 Köket stänger kl. 23.00 alla dagar Sön stängt Här på Brasserie Absint erbjuds något för alla. Kom med familjen och ät en hotellfrukost eller brunch för helgen, gå med företaget och ät en god lunch eller dra med dig vännerna en kväll och testa den mytomspunna drycken Absint med alla de traditionella tillbehören. Brasserie Absint – en plats för att mötas, äta, dricka, inspireras och kanske konspirera.

Brunnsgatan 63

Brunnsgatan 63, Gävle 026-610063 Tis-Fred 17-23, Lör 15-23. Vi erbjuder en resturangupplevelse i mysig miljö och med fantastiskt god mat. Bordsbeställning kan göras på 026-61 00 63. Varmt välkomna. www.brunnsgatan63.se

CH´s Grill & Chill

Nygatan 45, Gävle 026-495 84 00 Restaurangen: Mån-Lör 18-22 (baren öppen 17-22.30) Sön & helgdag stängt Frukost alla dagar Köket på Scandic CH är inspirerat av mötet mellan det heta och det svala i en skön blandning av skaldjur, kött och grönsaker. Prova välsmakande tapas eller njut av en köttbit grillad precis som du vill ha den.

Helt Enkelt

N. Kungsg. 3, Gävle 026-120604 Mån-Tors 16-00, Fre 16-01, Lör 12-01, Sön 15-22 Trevlig stämning mitt i stan! Trivsel & god service är nyckelorden, perfekt barmingel för alla åldrar!

Mingel & Bar

Drottninggatan 10, Gävle 026-124142 MånTors 10-22, Fre 10-01, Lör 10-02 Sön 12-20 Kom till vår trendiga och mysiga restaurang där vi serverar lunch Mån-Fre 11-14. After Work Mån-Fre 15-18. Fredagar mellan 21-01: trubadurunderhållning. Lördagar 22-02: dansband. Klassisk à la carte-meny. Fullständiga rättigheter. www.mingelochbar.se

Scandic Gävle Väst

Johanneslötsv 6, Gävle 026-495 81 00 Restaurangen Mån-Tors 17-22 Fre-Lör 18-22 (baren öppen Mån-Lör 17-22.30) Frukost alla dagar Köket på Scandic Gävle Väst erbjuder en meny inspirerad av våra nordiska matttraditioner. Prova till exempel svenska smårätter eller njut av något gott och grillat i kombination med spännande tillbehör och såser.

Söderhielmska Gården

S. Kungsgatan 23, Gävle 026-652800 Tis-Ons 16-22, Tors-Fre 16-23, Lör 13-23, Sön 13-21 Lounge: Tors 17-24, Fre-Lör 17-01 www. soderhielmska.se I hjärtat av gamla stan på Söder ligger anrika Söderhielmska Gården. Kvällstid erbjuder vi klassiska svenska rätter med internationella inslag. En trappa upp hittar du vår nyrenoverade lounge med skön vardagsrumskänsla. Där kan du avnjuta lättare rätter från vår loungemeny och mysa med goda vänner. Välkommen!

Tennstopet

Nygatan 38, Gävle 026-103970 Mån-Tors 10-22, Fre 10-23, Lör 11-23, Sön 12 -20 Välkommen till ett av Gävles mest klassiska matställen! Vi erbjuder lunch, à la carte, catering & fullständiga rättigheter i geniun och mysig miljö. Varmt välkomna önskar Mikaela med personal!

MexikanSkt Bienvenido

N.Slottsgatan 7, Gävle 026-101092, Mån-Tors 11-22, Fre-Lör 11-24, Sön 12-21 Mysig restaurang i mexikansk miljö och en spännande meny för hela familjen. Största lunchbuffén i Gävle med svensk/mexikansk mat. Mån-Lör 11-15. Kvällstid erbjuder vi även vår buffé till

månadens drinkar varMa kaffedrinkar Ceedee 2 cl gin 2 cl kahlúa 2 cl mandarine napoleon kaffe grädde Häll kaffe, gin, Kaluha och Mandarin Napoleaon i ett vinglas. Toppa med lätt vispad grädde. Strö lite malt kaffe över grädden och garnera med en kvist citronmeliss.

34

american Coffee

seriously espresso

4-6 cl Bourbon brunt farinsocker kaffe

3 cl seriously vodka 1 cl torr vermouth 2 cl marie Brizard créme de cacao enkel espresso

Toppa med lösvispad grädde.

Bygges i selterglas.


krogguiden

större sällskap. Bra priser till företag och stora sällskap. Vi har även catering – kontakta oss.

modern cross over

Pub

Goya

Bilagan/Don Peppino

Dinners

E4:an 026-689250, gavlebro@dinners.se öppet alla dagar 7-22 www.dinners.se En fräsch marknadsrestaurang belägen ovanför E4:an. Här kan du avnjuta en spännande wok, fräsch pasta eller varför inte den otroligt populära vegetariska buffén. Varje dag dukas även en enorm fikabrödsbuffé upp. Öl- och vinrättigheter. Lägg konferensen mitt på E4:an hos oss!

Interpool

Södra Kungsgatan 20, Gävle 026-605165 Mån-Fre 15-02, Lör 13-02, Sön 13-02 Vi erbjuder en bred meny med allt från en grym egengjord 200 gr Interpoolburgare, till fiskrätter och populära kötträtter. I våra lokaler kan du se all sport på stor bild eller nån av TV-apparateterna, spela biljard på 14 tävlingsbord, spela dart i vår dartavdelning, ta nåt att dricka i den sköna loungen eller i stans fräschaste bar och ta en drink. After Work: Mån-Fre 16-18. Lounge DJ på fredagar och lördagar. www.interpool.se

Järnvägskrogen

Centralstationen, Gävle 026-514495 Sön-Tors 11-22, Fre-Lör 11-23 Njut av god mat i en lugn och trivsam miljö med utsikt över hela Centralplan. Vardagar 11-14.30 dukar vi upp en stor lunchbuffé med husmanskost. Kvällar och helger erbjuds läckra maträtter från det kreolska köket samt välsmakande traditionell à la carte. Varmt välkommen! www. jarnvagskrogen.se

Sahflor´s Skafferi & Bistro

Drottningg 24-26, Gävle 026-105010 Mån-Fre 11-18, Lör 11-15 Frukost Mån-Fre 0810 Lunch Mån-Fre 11-14 Brunch Lör 11-14.30 Kvällsöppet efter ök. Välkommen till Sahflor´s Skafferi & Bistro som är tillgänglig för alla. Vi finns för att du ska tycka mat är kul, vill sätta lite extra krydda på vardagsmaten och våga testa nya smaker. Catering, kvällsbokningar, företagsevenemang, julbord. Ring oss för förslag. www.sahflorsskafferi.se

Hattmakagarg. 15, Gävle 026-121360 Ons-Lör 17-02, även x-tra evenemang Sön-Tis Mysig pub med karaokeunderhållning. Veckans erbjudande. Jackvegas-spel. Blackjack-casino. ”Var kvällens artist med karaokesång”. Karaoketävlingar med fina priser. Restaurangen, Don Peppino, kan erbjuda festarrangemang eller varför inte bara en trevlig middag. Varmt välkomna!

CC-Puben

Centralplan 3 Gävle (mittemot Centralstation) 026-120940 Öppet: Tis-Tors 16 – 22, Fre 1601, Lör 14-01, Sön 14-21 Gävles genuinaste pub i en unik miljö och atmosfär, med riktigt god mat, á la carte och pub-meny. Live-musiken är CC-Pubens nerv, välkänt sedan årtionden tillbaks, många välkända namn har gästat CC’s scen genom åren och fler kommer. Se vår kalender på www. ccpuben.se

Bishops Arms

Södra Kungsgatan 7, Gävle 026-652575 Mån+Tis 16-23, Ons 16-24, Tors-Fre 16-01, Lör 13-01, Sön 13-22 Välkommen till Gävles mest genuina engelska pub med stans största whiskysortiment. Eller vad sägs om 300 olika sorter? Bakom baren finns även 150 olika sorters öl på flaska och 23 på fat. Fish´n´chips är naturligtvis en av många klassiska rätter på menyn. Vi erbjuder även whiskyprovningar för privatpersoner och företag. www.bishopsarms.com

Munken

Brynäsgatan 1, Gävle 026-188551 Tis-Ons 11-22, Tors 11-24 Fre 11-01, Lör 13-01, Sön 13-22 Lunch Mån-Fre 11-14 Mysig kvarterskrog på Brynäs inspirerad av Irland. Här sitter du och ditt sällskap i våra speciella öltunnor. Prisvärd á la carte-meny. Husmanskost på lunchen. Fullständiga rättigheter.

Nattklubb

Nygatan 18, Stortorget, Gävle 026-660030 Discotek: Fredag & Lördag Drinkar, musik, dans, artister! Gävles mest anrika nattklubb stoltserar med makalöst pampiga lokaler, fantastisk personal och en ljudanläggning som slår det mesta. Så se till att komma i tid om du vill vara med och festa under kristallkronorna och insupa den vansinnigt trevliga partyatmosfären! Gävles i särklass gladaste nattliv!

i en lugn och mysig miljö. Vi serverar mat med lågt GI. Mån-Lör hittar du vår GI-salladsbuffé, vi har även varmrätter med lågt GI. Stort utbud av fikabröd och tårtor från vårt eget bageri, serverar även mat som lasagne, pajer, foccaccia mm. Vi erbjuder catering. www.cafekanel.se

catering Eva & Carinas Kök

Hang Loose

Nygatan 41, Gävle 026-613393 Fredagar: nattklubb från kl. 22 – ålder: 18 år Lördagar: nattklubb från kl. 22 – ålder: 20 år. Gävles Partyställe no 1! 2 Dansgolv 2 barer. Bra studenterbjudanden både fredag och lördag. www.hangloosebar.se

Heartbreak Hotel

N. Strandgatan 15-17, Gävle 026-183021 Mån-Fre lunch 11-14, Ons-Tors 16-02, Fre-Lör 18-02, Sön stängt www.heartbreak.se Stora lokaler som lockar en bred publik, ösiga rockband blandas med discotoner. Här serveras en meny inspirerad av det amerikanska köket. Kvällstid förvandlas lokalerna till en av Gävles mest populära nattclubar. SlickCity varje torsdag, fredag och lördag på nedervåningen hela hösten och vintern.

Kharma Lounge

Baldersplan 7, Sandviken 026-272780 Mån-Sön 14-24 samt Ons, Fre & Lör 14-02 Underbar har fått lämna plats åt det nya Kharma Lounge. Vi erbjuder en avkopplande loungemiljö där du och dina vänner, arbetskamrater eller din familj kan äta, dricka, trivas och njuta av tillvaron. Öppet alla dagar i veckan. Vill du ha mer ös så har nattklubben öppet ons, fre och lör. www.kharmalounge.se

Café Café Kanel

Nygatan. 33, Gävle 026-101580 Mån-Fre 10-18, Lör 11-17, Lunch Mån-Fre 1114 Brunch Lör 11-16 Café Kanel är ett café där du kan fika eller äta

S. Stapeltorgsg. 16b, Gävle Eva: 0735-177400 Carina 0735-177401 Catering med omtanke! Vi är stolta över att kunna leverera både kvalitet och känsla. Vår mat lagas med omtanke och är hemlagad & hembakad. Vi kommer dit du önskar, företaget, ute, hemma eller till lokalen. Vi erbjuder buffér, alácarté, sallader, soppor, smörgåstårtor, kaffebröd & bakverk m.m. Ring för priser och menyer eller titta på vår hemsida www.eckok.se

Gefle Gourmetservice

Femte Tvärgatan 23, Gävle 026-189900 070-5823328, 070-8230953 Catering med kvalitet! Vi på Gefle Gourmetservice erbjuder catering av hög kvalitet till rätt pris för alla tillfällen. Vi skräddarsyr menyer och anpassar oss efter dina önskemål. Kontakta oss gärna för priser och förslag. www.geflegourmetservice.se

Tennstopet

Nygatan 38, Gävle 026-103970 Mån-Tors 10-22, Fre 10-23, Lör 11-23, Sön 1220 Gör det enkelt för dig, låt oss på Tennstopet leverera maten till firmafesten, födelsedagskalaset, svensexan, tjejkvällen etc. Catering av sallader, kalla och varma rätter, smörgåstårtor mm. Ring för priser och meny.

Två Kockar

N. Åkargatan 67a, Gävle 026-606060 Lunch Mån-Fre 11-13 Catering för alla tillfällen. Vi fixar din fest (både lokal och mat), vi kan ta emot upp till 300 gäster. Se våra menyer och erbjudanden på www. tvakockar.se. Ring för mer info och offertförfrågan.

månadens recept unna dig lite vardagslyx Lyxig jordärtskocksoppa med pilgrimsmussla 4 portioner

1 kg jordärtskockor eller rotselleri 2 schalottenlökar, finhackade 2 msk smör 1 dl vitt vin eller matlagningsvin 7 dl grönsaksbuljong 2½ dl matlagningsgrädde salt och peppar 4 pilgrimsmusslor 1 msk smör dill

Skala jordärtskockorna och lägg dem i lite vatten så att de inte mörknar. Stek löken i smör utan att den tar färg, tillsätt vin, buljong och jordärtskockorna. Koka i ca 15 min tills skockorna är mjuka. Mixa till en slät soppa. Tillsätt grädden och låt koka ihop i 5 min. Smaka av med salt och peppar. Stek pilgrimsmusslorna ca 30 sek på varje sida i lite smör så att de får fin färg. Salta och peppra. Häll upp soppan. Trä en pilgrimsmussla på ett grillspett och lägg på tallrikskanten. Strö över lite dill.

Oxfilémedaljonger med timjansbakade tomater 4 portioner

4 bitar oxfilé à 150 g 2½ dl matlagningsgrädde 1-2 vitlöksklyftor, pressade salt och peppar 8-12 potatisar av mjölig sort 2 dl riven Västerbottenost 16 cocktailtomater, gärna olika färger 4 vitlöksklyftor med skal 2 msk smält smör timjan

tillsammans med vitlöksklyftorna. Pensla med smält smör, strö över timjan och grädda i ca 20 min. Bryn oxfilén i smör på båda sidor. Salta och peppra. Lägg i en ugnsfast form och stek klart i ugn ca 5 min. Servera oxfilén med potatisgratäng, ugnsbakad vitlök och tomater. Dekorera gärna med extra timjan. Recept från guldkorn.com

Sätt ugnen på 200°. Koka upp grädden med pressad vitlök, salt och peppar. Skala och skiva potatisen tunt. Lägg den i en smord form lite omlott. Slå på grädden och strö över osten. Grädda ca 40 min eller tills potatisen är mjuk och har fått fin färg. Dela tomaterna och lägg dem i en ugnsfast form

35


nöjeskalendern Gävle 27 februari

M&M: V Återkomsten på Goya. M&M är för house-scenen i Gävle vad Musse är för Långben. För att statuera exempel kommer Memis & Molander att köra tillsammans på stora scenen, inget tjafs bara ett högt tempo. Till sin hjälp tar de UKs finest, Patrick P, som kommer att assistera vid spakarna. För att ge er en liten smak av Patrick P kan vi nämna att han har värmt åt jättar som John Digweed, Paul Oakenfold, Sasha, Underworld mm.

27 februari

slutligen ställer allt till rätta igen. På vägen erövrar hon de redskap hon behöver för att växa.

Hardrock Hallelujah på O´Learys. Tre ”snygga, sexiga och grymma” hårdrockstjejer uppträder med de bästa hårdrockslåtarna genom tiderna. Allt från Metallica till Alice Cooper.

7-8 mars

13 mars

7 mars

DiLeva på Spegeln. Ända sedan starten

har Thomas DiLeva varit en av Sveriges färgstarkaste artister. Han har alltid varit glasklar i sitt budskap om att sprida kärlek, frid och lycka för alla levande varelser. Vi är vana att se honom i stora påkostade arenaföreställningar men nu gör han en intim, genomarbetad magisk föreställning i regi av Peter Oskarson. Föreställningen Låt Kärleken Växa innehåller mycket tänkvärt men självklart också några av hans allra starkaste sånger.

Louise Hoffsten på Konserthuset. Möt

Opeth på Wasteland.

”Sweet” Louise tillsammans med gitarrfantomen Andreas Öberg och Claes Crona Trio.

27 februari

11 mars

28 februari

Brynäs IF - Färjestad BK. Elitseriehock-

ey på Läkerol Arena.

28 februari

Club Voodoo på O´Learys. Nypremiär med liveuppträdande av Dady Boost.

28 februari

Shake på Parken.

3 mars

Anna, Hanna och Johanna på Gävle Teater. Marianne Fredriksson är en av Sveriges populäraste författare. Hennes roman Anna, Hanna och Johanna har översatts till ett 40-tal språk och är en internationell succé. Vi möter tre generationer kvinnor i samma familj och följer deras väg mellan tre generationers kvinnoliv. Berättelsen är också en resa i det svenska samhället där människors levnadsvillkor utvecklas från fattigdom till välstånd. Det är en modern klassiker skriven ur ett jämställdhetsperspektiv, en stark och gripande historia som är lätt att identifiera sig med.

5 mars

Anna Ternheim på Konserthuset.

6 mars

Rockkaraoke på O´Learys.

6 mars

En liten sparv tar sig ton på Gasklockorna. En musikalisk berättelse och varieté om en färgstark kvinna och sångerska. Om drömmar, längtan och kärlek. Publiken får följa Edith Piafs liv från rännstenen till de fina salongerna och för första gången hör vi hennes sånger direktöversatta till svenska. För fler speldatum: skottesmusikteater.com

7 mars

Där skon klämmer! på Gävle Teater.

Hör sagan om Eldamina som älskade att dansa och berättelsen om vad som egentligen hände med Askungens skor. Imelda Mepåsarna är trottoarernas vagabond och sagoberättarnas drottning vars historier bor i hennes påsar. Ur dem växer berättelsen om hur Eldamina i svartsjuka till sin nya syster gör något hon kommer att ångra och hur hon efter en lång och mödosam resa

36

Pernilla Andersson på Spegeln. Det

ligger ett tidlöst skimmer över Pernillas svenskspråkiga debut Gör Dig Till Hund. Texterna är en form av återspegling över tider som flytt samtidigt som Pernilla på ett oerhört pricksäkert sätt fångar vardagsfunderingar med nedslag utanför Spy Bar i Stockholm eller i turnébussen på väg till Kiruna.

9 mars

The Moonwalkers på Parken.

13 mars

No way to treat a lady på Gävle Teater.

”Jag mördar – alltså finns jag. Det räcker inte med att tänka för att känna att jag finns, det gills inte att bara vara. Måste verka. Snabbt. Effektivt. Synligt.” Kit Gill är seriemördare på Manhattan och alla som får dödens kyss av honom är kvinnor i mogen ålder. Dold i psykoanalysens töcken finns en förklaring som har att göra med att hans framgångsrika mamma skådespelerskan Alexandra Gill. Kit misslyckas totalt inom teaterns område men det tar han igen med spektakulära strypmord – finns det något bättre sätt att hamna på New York Times förstasida? Denna musikal är en dråplig komedi som med ingredienserna mord, kärlek och inbillad vänskap visar hur livsviktigt det är att bli sedd och bekräftad för att kunna utveckla insikt och en trygg identitet. En dråplig berättelse i ett rafflande tempo och härlig musik, allt förpackat i det moderna samhällets bräckliga presentpapper.

11 mars

Abalone Dots på Konserthuset. Svensk

country från Nashville kommer till Gävle. När Abalone Dots släppte sitt debutalbum From a Safe Distance fick de en enorm respons. Albumet följdes upp med en rikstäckande turné som förband till Lars Winnerbäck och året avslutades med en Grammisnominering i kategorin Folkmusik/Visa. Bandmedlemmarna Rebecka Hjukström, Louise Holmer, Elin Mörk och Sophia Hogman har med sin mix av bluegrass, country, svensk folkmusik och stämsång inte bara gett eko i Sverige utan även tagit countryns högborg Nashville med storm. Det märks på andra plattan där legenden Al Perkins spelar pedal steel guitar och dobro på ett par låtar. Andra skivan Traveler har ett något råare och berättande sound än debutskivan och bandet har övergett benämningen ”softgrass” som de kallade sin musik på första plattan. Bandet gjorde även stor succé när man besökte förra årets upplaga av Allsång på Skansen där de framförde Dolly Partons Little sparrow inför ett jublande folkhav.

13 mars

Jill Johnson på Konserthuset. Det är

19 mars

Norrdans på Gävle Teater. Till kvällens

Ulf Lundell på Läkerol Arena.

15 mars

Tills döden skiljer oss åt på Gävle

Teater. Deckarförfattaren Giles vaknar upp ur medvetslöshet efter en olycka. Han har tappat minnet och hans fru (om det nu är det?) försöker återskapa det. Han är rädd att det inte skett någon olycka utan att det är frun som i själva verket har försökt mörda honom. Hustrun å sin sida undrar om mannen verkligen har minnesförlust. Minns han kanske mycket väl vad som hände? Det är ett drama om kärleksrelationers svårigheter och möjligheter fyllt med humor och igenkänning i dialogen.

15 mars Blåbärsklubben, sjung med Pettsson

på Konserthuset. Bröderna Slut har turnerat med Pettson, Findus och deras vänner i 14 år och gjort över 1500 föreställningar som setts av hundratusentals människor. Här får vi spännande glimtar från Pettson och Findus olika äventyr, massor med sånger, roliga röster, tokiga infall – precis som det brukar vara när gubben Pettson och hans katt är i farten.

15 mars

Kevin Borg på Konserthuset. 2008 års vinnare av Idol är en skönsjungande maltes från Norrland. Något så oväntat, något så självklart. Det är egentligen en rätt osannolik historia. Kevin Borg hade en lovande musikkarriär på gång hemma på Malta med två uppträdanden i den inhemska Melodifestivalen bakom sig. Ödet ville annorlunda när han fann kärleken i svenska Sofia och flyttlasset gick snart till Arvidsjaur. Kevin må ha lämnat soliga Malta bakom sig, men artistdrömmarna följde med till det nya hemlandet. När chansen att söka till Idol uppenbarade sig 2008 var han inte sen att ta den. I början håll han låg profil men snart utmärkte han sig som storfavorit med sin proffsiga scenstil och självklara röst. Snart var det frågan inte huruvida Kevin Borg skulle stå i Globen och tävla i finalen utan bara om han skulle ta första- eller andraplatsen. Kevin är aktuell med singeln With Every Bit Of Me och hans album släpptes i slutet av februari.

16 mars Viktoria Tolstoj och Svante Thuresson på Konserthuset.

tio år sedan Jill Johnson slog igenom med

18 mars

mest eftertraktade och efterfrågade artister. Över en halv miljon sålda skivor säger en hel del … Hennes ärliga personlighet och fantastiska karisma har tillsammans med countrymusiken vunnit svenskarnas hjärtan.

naste 10 åren har Wells gjort 16 turnéer med Skandinaviens största konsertproduktion, Rhapsody in Rock. Under våren 2009 är det dags ge sig ut på vägarna för ett nära möte med publiken. Konsertarenorna är den

Kärleken är och idag är hon en av Sveriges

här gången mindre teatrar, Folkets hus och konsertscener. Close-up Tour – uttrycket är lånat från magikernas värld, nära, fingerfärdigt och underhållande. Robert kommer att sätta pianot i centrum och bjuder på en stor dos boogie inspirerad av Charlie Norman, men det blir också klassiska improvisationer i Victor Borges anda. Det blir både egna stycken samt Chopin i en personlig blandning. Runt sig har han tre av sina närmaste musiker som han jobbat med i över 20 år. Det blir en Robert Wells i full frihet som tillsammans med bandet bestående av Lasse Risberg, Michael Nilsson och Roine Johansson tillåter sig mängder av improvisation och musikalisk lekfullhet.

Robert Wells på Konserthuset. De se-

helaftonsföreställning har Jyrki Karttunen skapat koreografin. Jyrki fokuserar på en uppdiktad karaktär eller ibland på en riktig artist som placeras i en ovanlig situation. Jyrkis skapande utmärker sig med blandningen av extraordinärt mänskligt beteende och med lättigenkännliga traditionella dansrörelser. Allt för att skapa konst och dans där han kan uttrycka mer än vad som är möjligt med ord.

20 mars

Master class konsert på Konserthu-

set.

21 mars

Rum för rasande på Gävle Teater. Ett utbrott i två akter! Ronny Eriksson är tillbaka med en helt ny humorföreställning. Och spänn fast er, för denna gång kommer han inte bara att vara optimistkonsulternas skräck, han kommer att vara rasande. ”Det blir en bärsärkagång bland journalister, politiker, telefonförsäljare, ekonomer, fnask, fjollor, feminister, Försäkringskassan, facket och annat som kan reta en till vansinne”, avslöjar han. En helkväll med Ronny Erikssons giftiga texter och stora hjärta.

21 mars Folkmusikfest i ungdomens tecken

på Konserthuset.

22 mars

Sandviken Big Band med Georgie Fame

på Konserthuset.

23 mars

Svansjön på Konserthuset. Världens mest dansade balett kommer nu till Sverige med Moldaviska Nationalbaletten. Marianna Ryzhkina och Andrei Uvarov från Bolshoiteatern i Moskva är stjärnsolisterna i den mäktiga, klassiska baletten Svansjön, som trollbundit generationer. De bjuder, tillsammans med Moldaviens Nationalbalett, på dramatik, känslor och magiska ögonblick till Tjajkovskijs fantastiska musik. Den storslagna handlingen om den unge prins Siegfrieds kärlek till den vackra Svandrottningen är en strid mellan kärleken och ondskan.

24 mars

Edith Piaf, sången som liv på Gävle Teater. Från de fattiga gatorna i Paris till de stora scenerna över hela världen. Historien om Piafs liv vävs samman med hennes mest älskade sånger. Föreställningen baseras på författarinnan Ulla Lundqvists roman. ”Det finns något fruktansvärt och hemskt över Edith Piaf, men också någonting sällsamt och vackert. Man kan inte låta bli att bli berörd av henne, ta henne till sig, älska henne.” I våra hjärtan ristar hon sin sång, sin lidelse, sitt liv.

24 mars

Sven-Ingvars på Konserthuset. 1956 startades vad som med åren kom att bli något av Sveriges genom tiderna mest populära


nöjeskalendern artister: Sven-Ingvars! 52 år(!)senare är de kanske mer populära än någonsin. Med sin musikaliska mångfald spelar det ingen roll om det är Hultsfred, rockklubb, Folkpark eller konserthus som är scenen – allt passar Sven-Ingvars lika bra! Snöra på dig dansskorna och hoppas på låtar som Te dans

mä karlsta tösera, Fröken fräken, Börja om från början, Säg inte nej-säg kanske, Jag ringer på freda, Kristina från Vilhelmina, Vid din sida, Det var dans bort i vägen, Anita, Torparrock och de nutida hitsen Byns enda blondin, Marie, Marie och Två mörka ögon …

26 mars

Tango med Rikard Wolff på Gävle Teater. En nyskriven föreställning i samma anda som Rikards rosade Piaff-föreställning Chanson Suicide. Romantisk, humoristisk och ömsint. Rikard Wolff besöker teatern med ett femmannaband. Han sjunger sånger av historiens störste tangokung, den legendariske Carlos Gardel, i nya svenska tolkningar av Mikael Wiehe.

28 februari

Judas Priest + special guests Megadeath

och Testament på Globen.

biopremiärer

13 mars

27 februari

1 mars The (International) Noise Conspiracy på Debaser Medis.

3 mars

J. Tillman på Södra Teatern.

5 mars

Rachael Yamagata på Debaser Slus-

sen.

6 mars

Glasvegas på Debaser Medis.

7+8 mars

Män som hatar kvinnor. Lisbeth Salander är en ung egensinnig tjej med ett mörkt förflutet. Hon är en enastående researcher och en av landets främsta hackers. Den grävande journalisten Mikael Blomkvist har precis blivit dömd till fängelse för förtal när Henrik Vanger, tidigare en av landets främsta industriledare, vill ge honom ett annorlunda uppdrag. Lisbeth och Mikaels vägar möts och tillsammans gräver de djupt i familjen Vangers förflutna där de möter en mörkare och blodigare historia än någon av dem kunnat ana. I rollerna Michael Nyqvist, Noomi Rapace, Peter Haber, Lena Endre m.fl.

6 mars

Metallica på Globen.

Bläckhjärta. Meggie är en 12-årig flicka som gärna skulle byta bort sitt tråkiga liv mot ett av de fantastiska äventyr som hon älskar att läsa om. I alla fall till den dag då hennes önskan blir verklighet ... I filmen dras Meggie, hennes pappa Mo och en mystisk främling som kallas Sotfinger, in i en magisk historia då de konfronteras med den hänsynslöse skurken Capricorn och hans anhang – figurer som bokstavligen fått liv efter att Mo läst om dem i en bok med titeln Bläckhjärta. I rollerna Brendan Fraser, Andy Serkis, Eliza Bennett, Paul Bettany, Helen Mirren m.fl.

7 mars

13 mars

27 mars

Beethovens 4:e pianokonsert på Kon-

serthuset.

27 mars

Reel Big Fish på Tyrol.

7 mars

Watchmen. Rorschach är en maskerad äventyrare som tidigare ingått i ”The Watchmen”, en legion av brottsbekämpande superhjältar. En dag hittar han en av sina f.d. kollegor brutalt mördad. Han anar att saker och ting inte står rätt till och upptäcker att någon försöker utplåna alla superhjältar. I ett försök att ställa allt till rätta kontaktar han sina gamla kollegor, som visar sig vara en luggsliten grupp föredettingar, av vilka bara en har sina forna superkrafter kvar. Tillsammans upptäcker de en konspiration som kan få ödesdigra konsekvenser för hela mänskligheten, samtidigt som de inser att deras gemensamma förflutna i hög grad kommer att påverka framtiden. Deras uppdrag har alltid varit hålla ett vakande öga över mänskligheten … men vem bevakar ”The Watchmen”? Filmen bygger på seriemagasinet Watchmen som gavs ut av DC Comics mellan åren 1986 och 1987. I rollerna ser vi bl. a. Malin Åkerman, Billy Crudup, Matthew Goode, Carla Gugino, Jackie Earle Haley, Stephen McHattie, Jeffrey Dean Morgan och Patrick Wilson.

20 mars

Crystal Stilts på Svenska Musikklub-

ben.

7 mars

Eagles of Death på Debaser Medis.

Cash is King på Parken.

sandviken 4 mars

Jerry The Cupboard på Drömfabriken. Jazz med bland annat Sandvikensonen och saxofonisten Thomas Backman.

5 mars

Lovell Sisters på Drömfabriken. Country

och bluegrass i världsklass.

7 mars

Ungdomskväll med tema film på Ka-

nalkyrkan.

8 mars

Furnace på Kungen.

11 mars

Kantarellerna på Drömfabriken.

15 mars

Bloody Phoenix på Kungen.

25 mars

Ingvar Palm Band på Drömfabriken.

7 mars

Sky Larkin på Debaser Slussen.

12 mars Anna Maria Espinosa

Debaser

Medis.

och extremt dedikerade tjejer försöker lära sig kärlekens komplicerade koder för att hittar den rätte. I rollerna bl.a. Jennifer Aniston, Scarlett Johansson, Drew Barrymore, Jennifer Connelly, Ben Affleck och Justin Long.

13 mars

Days på Debaser Slussen.

14+15 mars

Frida Hyvönen på Dramaten.

13 mars

17 mars

David Byrne på Cirkus.

19 mars

Antony and the Johnsons på Cirkus.

20 mars Jonathan

Johansson

Debaser

Medis.

21 mars

Franz Ferdinand på Cirkus.

21 mars

The Sisters Of Mercy på Arenan.

21 mars

Stricken City på Debaser Slussen.

konserter i stockholm 27 februari

23 mars

Bob Dylan på Globen.

24 mars

Burst and the Ocean på Debaser Slus-

Choir of Young Believers på Strand.

sen.

28 februari

26 mars

Dia Psalma på Nalen.

Fever Ray på Kägelbanan.

Dumpa honom. Ett gäng smarta, roliga

Resan till jordens medelpunkt. Trevor Anderson är en geologiprofessor vars häpnadsväckande teorier om en gömd värld vid jordens medelpunkt blir utskrattade i den akademiska världen. Som om inte det räcker kommer Sean, son till Trevors försvunne bror, på oväntat besök. Av en slump finner de anteckningar i en Jules Vernes-bok som tillhört brodern. En upptäckt som tar dem ut på ett långt och strapatsrikt äventyr. Resan till jordens medelpunkt är den första live action-filmen som är filmad med digital 3Dteknik. Filmen är baserad på Jules Vernes klassiska roman. I rollerna Brendan Fraser, Josh Hutcherson, Anita Briem m.fl.

13 mars Pettsson och Findus – Glömligheter. Grus i maskineriet och en olycklig

olyckshändelse är startskottet i ett nytt äventyr med gubben Pettson och katten Findus. En gammal simmaskin, ombyggd till en takpannekastare, förorsakar en minnesförlust och plötsligt är goda råd dyra. Kan historien om när Findus var liten och försvann få Pettson att minnas? Återberättandet av en serie galna upptåg tycks vara enda sättet att få Pettsons minne tillbaka. Pettson och Findus röster görs av Tord Peterson och Lukas Karlsson.

The Reader. En dag insjuknar den 15-årige pojken Michael Berg på väg till skolan och räddas av den 30-åriga Hanna. De förälskar sig oväntat och inleder en passionerad affär fram till den dagen Hanna plötsligt och utan förklaring försvinner. Åtta år senare är Michael en ung juridikstuderande som iakttar de pågående krigsförbrytarrättegångarna mot nazisterna. Han träffar sin forna älskarinna igen, under väldigt annorlunda omständigheter. Hanna står anklagad för ett fruktansvärt brott och vägrar rätten till försvar. Michael inser gradvis att hans ungdoms kärlek döljer en hemlighet som hon anser vara mer skamlig än mord. I huvudrollerna ser vi bland andra Ralph Fiennes, Kate Winslet, Alexandra Maria Lara och Bruno Ganz.

20 mars

I skuggan av värmen. Filmen utspelar sig i Stockholm där två unga människor, Eva och Erik, möts och drabbas av den verkligt stora kärleken. Eva försöker först stå emot kärleken – hon har en hemlighet för stor för att kunna tillåta en relation med en annan människa. I rollerna Malin Crépin, Joel Kinnaman m.fl.

20 mars

Johnny Mad Dog. 15 åriga barnsoldaten Johnny och hans kumpaner driver vind för våg genom Liberias krigshärjade landskap. De mördar, våldtar och bränner allt i sin väg. Samtidigt försöker den unga Laokolé fly undan barnmilisen tillsammans med sin lillebror och handikappade far. Men Johnny ligger i hack i häl. I rollerna Christophe Minie, Daisy Victoria Vandy m.fl.

37


sista uppslaget

krÖNika Men mamma då? iNGEN Vill VEta var du köpt din tröja.

Och ingen vill egentligen veta nåt om din pappa. Bara så att du vet. Justnu är det trendigt att skriva böcker om sin pappa. Alex gör det. Hanna gör det. Nils gör det. Alex och Nils hade kända fäder. Hanna hade en trasslig fader. Likheten är att alla skriver nåt som ingen av papporna kan säga så mycket om. Alex och Nils pappor är döda. Hannas pappa kan i princip inte göra så mycket för han har accepterat hundhuvudet. JaG skullE också kunna skriva en

bok om min far. Han är död. Kan inte säga ett jota om vad jag skrivit. Kan inte protestera. Kan inte berätta sin version. Och varför skulle jag skriva den? För att någon annan 35-årig halvtjock uska ska nicka igenkännade över hur det var att växa upp med en pappa som hade sina barndom på 40-talet? Dessa charmiga bufflar, dessa frånvarande fäder, vars största prioritet var att jobba halvt ihjäl sig för att ge oss barn allt de själva aldrig hade. Två bilar, sommarstuga, båtar, trädgård, eget rum, cyklar och till och med en fontänjävel. Och en katt. VarfÖr ska JaG ta hEdEr och ära

av den mannen? Varför ska jag jämföra honom med de män jag har runt mig nu? Som har helt andra värderingar och sätt att tänka? Jag fattar bara inte vad det ska leda till. Jag är produkten av en man som gjorde det bästa han kunde. Och jag kommer att göra det bästa jag kan när jag får barn. Och det kommer min kille med. Vad mer kan man begära? Vad finns det att älta om?

tävling! Vinn trendiga chinos!

om JaG skullE skriVa en bok skulle den kanske handla om mangling, antika krukor eller hur man på allvar blir en katttant på heltid. Men mammorna då. Vem ska skriva om dem? När ska det bli status att skriva om dem? Mammorna med sina sönderdiskade händer som saftade och syltade sig genom vardagen för att det förväntades av dem? När ska dagens it-killar och it-tjejer skriva om deras lite mer okända mammor? Är de inte lika coola för att de INTE halv-övergav dem? Eller INTE drack? Eller för att de stod där i kyrkan på skolavslutningen med nya skor och ett darrigt leende? När ska det bli det nya svarta? Att skriva om sin halvtjocka mamma som stod och drack kaffe med dopp och rökte med rullar i håret? Inte lika mycket kredd i klippan, kittet som försökte hålla ihop hemmet ...

i am forever pissing my pants in mortal fear ...

märkEt NN07 är nytt på Brixx, som i vår satsar på att bli störst

på chinos. NN07:s chinos finns i flera färger och är stentvättade för att få en mjuk och skön känsla. Vi ger dig chansen att spatsera runt i vårens måste-plagg nummer ett för killar! Maila oss ditt bästa modetips till anna.utterberg@nojesmix.com. Av de inkomna mailen väljer vi en person som vinner ett par valfria chinos av märket NN07 till ett värde av 995 kronor. Skriv ”Chinos” i ämnesraden och glöm inte dina kontaktuppgifter. Vinnaren presenteras i nästa nummer av Nöjesmix – lycka till!

sara Hansdotter-mårtens

38


sista uppslaget

Månadens snyggaste på nojesmix.com

iNNE & utElistaN

av sara Hansdotter-mårtens – Jag har varit på Helsingforskryssning därför blir månadens lista inspirerad av det! helsingfors uff

christoffer, polhemskolans hårshow på gävle teater onsdag 11/2-09

måNadENs driNk

angelica , Ha lördag 1 ngLoose 4/2-09

pick mE up! 3 cl coGNac 2 cl apElsiNJuicE 1 cl GrENadiNE

En bubblande dryck perfekt till schlagerkvällen. Fyll upp med champagne eller annat mousserande vin. Dekorera med en apelsinskiva och ett rött cocktailbär.

recept från cocktaiLguiden.com

vinnare: filmpakEt GEt smart och BrucE & lloyd

Kenneth Westberg, Per Agne Eklund, Daniel Linde, Annelie Moilanen och Anna Eriksson. Grattis, filmerna kommer med posten!

Vi ramlar in på UFF i två våningar och upptäcker att alla plagg kostar 3 euro. Alltså 30 spänn. Vi går därifrån med sammanlagt 12 kassar kläder.Jag köper sex stycken randiga Marimekko-tees och en kappa. Och jag känner mig så generös att jag ger en till Ulrika som hon kan ge till Henken. Inte nog med att second hand och vintage-boomen aldrig riktigt har slagit i Finland, de har dessutom en textil- och sticktraditon som gör att du kan hitta de mest makalösa plagg i så hållbart material att man börjar undra om de stickar i kevlar. Marimekko och Nanso gör såna bra bomullsplagg att de tröjor jag har köpt ser oanvända ut. Om ni är i Helsingfors kan jag verkligen rekommendera UFF. Ligger på Robertsgatan.

När Gabriella byggdes, någon gång på 1800-talet, så ansågs höjden av lyx vara heltäckningsmatta. Nu när vi tittar på heltäckningsmattan i retroperspektiv kan man ju tycka att det var en jävla dålig idé att täcka hela jävla båten med heltäckningsmatta. Folk spyr på den. Den bränns när man ramlar (och nu snackar vi NÄR man ramlar, inte OM man ramlar). Och dessutom blir man så elektrisk när man hasar omkring på den att man formligen ser gnistorna yra när man tar tag i trappstången i mässing. Då får man en sån jävla kyss att håret reser sig på ända. Kul om man är lagd åt det hållet. Bara jobbigt om man är smärtkänslig.

ittala

Nu lider jag av ett inbyggt förakt för trubadurer och skulle hellre ta gift än att lyssna på en. Men. Om man reser i grupp kan man hamna i minoritet och då måste man för sämjans skull foga sig. Så jag tillbringade två timmar med att lyssna på Hazze Wazen (jo, han stavar så) och det är två timmar som jag aldrig får igen av mitt liv. Som tur var fanns baren bara några steg bort, vilket gör att man kan skylla stor del av min fylla på rent bedövningssyfte. Jag hatar trubadurer. Jag hatar deras klämkäcka sätt och vidriga ackord. Jag hatar det faktum att någon skulle kunna rusa in i mitt sovrum på natten, väcka mig och jag skulle kunna dra minst fem låttitlar som ingår i en trubadurs låtlista. Fyfan för skiten.

Gör en serie som heter Taika (som betyder magi på finska) som är väldigt fin. Jag köpte två temuggar ur den serien på båten och hade sedan på två sekunder MMS:at en bild till min mamma så att hon kan köpa två till när hon åker till Åbo nästa vecka (som ni kanske gissat er till så är min familj hyfsade stamgäster i de tusen sjöarnas land). Ittalas grejer är inte billigare i Finland som man kan tro – vill man fynda ska man göra det på taxfreen där det faktiskt bjuds på mycket bra finska designgrejer.

saluhallen

Där kan man köpa allt som finns i saluhallar. Ni vet, te och korv. Man kan även köpa rökt ost och ännu mer finska piroger ifall man inte fått nog av dem på båten. Nu fick ju inte jag köpa rökt ost eftersom de skulle stinka i hytten. Men jag lyckades smuggla hem lite utan att någon såg det och ligger nu och snaskar på det på kvällarna. Jag kan verkligen rekommendera det.

förrättsbuffÈn

På Gabriella, som vi åkte, kan man äta förrättsbuffé. På den buffén fanns det löjrom. Det gör det inte längre kan jag säga. Fem tjejer och en kille lyckades dammsuga hela båten på löjrom. Vi är helt skamlösa.

drinkar för 50 kr

Citatet Vad är det för fel med att onanera? Det är ju sex med någon man älskar! Woody Allen

heltäCkningsmatta

Ja, ni förstår ju kanske hur det slutade. Det var spontandans under uppträdandet och sedan även lite styrdans. Sen dansade My och jag tryckare. Och sen tänker jag inte berätta nå mer.

stoCkmans glass

Stockmans är Helsingfors NK. Det finns ungefär samma grejer vilket inte gör stället värt att vallfärda till. Men för en bakfull undersköterska framstod deras glassdisk ändå som något att skriva hem om. Så nu skriver jag hem om den. Glassen var god. Glassen var billig. Glass är bra om man är bakis för man får i sig socker på ett jävla svalt och behagligt sätt.

trubadurer

vikingbuffÈn

Nu var den kvalitetsmässigt inte ett sånt jävla bottennapp men människorna runt omkring var det. I Vikingbuffèn serveras vin och öl på tapp. I slutet av kvällen låg det någon under tappen och drack. Vi såg en dyngrak 200 kilosman jonglera med sin ettåriga dotter. Om man ska sitta där är det en bra idé att ha socialjouren på speed-dial på telefonen. Jag är ingen munkskänk direkt men det vin som serverades i den tappen gick inte att dricka ens om man så blandarde det med 7up. Fy för den lede.

bubbelpool

Nu lider inte jag av bakterieskräck men för det behöver man ju inte gosa in alla slemhinnor man har i alla bakteriehärdar man dyker på. Bubbelpoolen på en färja är ett sånt ställe. Här renas inte vattnet. Däremot så går det fram en finska och häller i en flaska klorin lite då och då. Om du inte får legionärsjukan får du garanterat ett lager hud mindre.

39


STEFFI Byxa Day 999:Topp Day 795:Skjorta Day 1095:Cardigan 1195:Klocka Gant Winfield 2290:-

40

SAMI Kofta NN07 1495:Skjorta NN07 995:Chinos NN07 995:Mockasko Lacoste 1195:Sidenfluga 149:Klocka Gant West Creek 1790:-

Nöjesmix 03 2009  

Nöjesmix 03 2009

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you