Page 1

Gratis nöjestidning i Gävle, Sandviken, Valbo, Hofors & Ockelbo.

#6 SOMMAREN 2008

sommarens badmode!

sommarprofilen

nicklas bäckström

test

ödmjuk nhl-stjärna drömmer om stanley cup men trivs bäst hemma i mackmyra.

VATTENSPORT + UTESERVERINGAR sommarens skönaste nöjen – vi tipsar om våra favoriter!

1


Fyra coachtillfällen! Hos oss på World Class får du hjälp med att nå dina mål med din träning. Alla våra medlemmar har fyra tillfällen med en träningscoach inkluderat i sitt medlemskap. I alla våra medlemskap ingå även: > Fri solning > Frukost på fredagar > Gratis barnpassning alla vardagar World Class Gävle Telefon: 026-66 26 70 Nygatan 33 gavle@worldclass.se www.worldclass.se 


'¨3'&.5&š3&5*3 "%

(´WMFT4PNNBSLSPHOS -JWFQœTDFO JTPNNBS

MJ V K  Â&#x; O F K M J N B ' Se vad som händer pĂĽ Klubb Kompass

www.myspace.com/ klubbkompass

.BO HF4DINJE UÂ&#x;BVHVTUJ

5PSTEBH GSF EBH MĂ„SEBH    X X X TVODJUZ OV
Bönor eller Champagne? Med Länsförsäkringars reseförsäkring har du ett bra skydd när olyckan är framme. Vi bjuder kanske inte på Champagne men vi försäkrar dig om en trevligare semester när du väl behöver oss Ring Länsförsäkringar för en tryggare semester.

4

www. lansforsakringar.se Nygatan 13 Gävle 026-177500, Köpmangatan 10 Sandviken 026-252038


ledare

innehåll

L

#6 SOMMAREN 2008

ycka. Frågar du någon om ordets innebörd får du antagligen lika många svar som antal personer du pratar med. Däremot är ordet och känslan närvarande på ett helt annat sätt under sommarmånaderna. Så är det i alla fall för mig. När solen värmer och tillåter minimal mängd klädesplagg är det som om jag sätts i omedelbar kontakt med de känslor som inte uppkommer av tankar utan genom impulser. Hjärtat hamnar på något sätt utanför det annars så hårda och ogenomträngliga skalet. Minsta lilla sak ger upphov till glädjepirr och ofta kommer jag på mig själv att sedan referera känslan till något från min barndom. Eller från de tidiga tonåren. Om det beror på att jag var lyckligare då än nu är omöjligt att svara på. Lycka och vad det innebär förändras ständigt. I takt med årstider och livsfaser ändrar den skepnad, ibland till och med från dag till dag. Om sommaren är det de små sakerna som oftast gör mig lyckligast. Det kan vara allt från upplevelsen att kunna cykla hem i den sena sommarnatten utan att behöva sätta på sig en jacka, till den kittlande känslan av morgondagg under fötterna. En annans sorts lycka är den som infinner sig efter avslutat uppdrag och arbete. Renoveringslycka är en sådan. Tillfredsställelsen som infinner sig när man efter många timmars hårt slit får njuta av det som med egna händer fixats och förfinats är tydligen något alldeles extra. Själv anser jag mig inte ha renoverat tillräckligt mycket i mina dagar för att det ska räknas, men människor i min omgivning berättar varmt om detta (med undantag för de som drabbats av renoveringsångest och nästa gång köper sprillans nytt). Vi som jobbar på Nöjesmix finner hur som Vi vimlar helst lycka i denna färdiga sommartidning. Nu gör vi ett uppehåll för varje helg hela att unna oss några (som vi tycker) välförtjänta veckor av semester. sommaren! Det Papperstidningen tar i och med detta nummer ledigt, men på webfräschaste vimlet ben uppdaterar vi vårt innehåll hela sommaren, i synnerhet våra hittar du på vimmelgallerier. Bloggarna fortsätter också sina bevakningar av noj esmix.com utvalda ämnesområden. Vad som gör dem lyckliga är en dialog med er läsare, så gå in, kommentera och diskutera på nojesmix.com!

MÅNADENS OMSLAG: Malin Rosén foto: Frank Julin styling: Mikaela Björn makeup & hår: Sotlugg & Linlugg smycken: GinaTricot & Indiska bikini: H&M

s.7

7

s.10-1

s. 16-17

s. 4-0

aktuellt. Lars-Åke Wilhelmssons alterego Babsan är allsångsledare på Sommarkvällarna som drar igång på Stortorget den 9 juli. Om det och annat aktuellt i juli läser du här.

Exklusiv intervju!

Trevlig läsning och lycklig sommar!

10 nicklas bäckström. I sommar ska redaktören ... ... läsa nya magasinet Filter och massvis med böcker. ... lyssna på Kleerup, Krunegård och Gadd. ... dricka ”Dagens” på uteservering. ... odla fräknar. ... bära somriga klänningar. ... inte använda ordet måste. ... fiska aborre i Ljusnan. ... hälsa på vänner från förr. ... äta massvis med hallon. ... bada tills huden blir skrynklig.

Gävles hockeystjärna berättar om premiärsäsongen i NHL, livet i Washington och hur han tillbringar sommaren.

16 uteserverinGstest.

Var får man den bästa servicen? På vilket ställe är raggningspotentialen störst? Nöjesmix testar och tycker till om åtta ställen i Gävle och Sandviken.

20 skivrecensioner. Eric Gadd är tillbaka, denna gång på

svenska och med ett råare sound. Recensionen av hans senaste platta och andra omdömen om aktuella album läser du på sommarens musiksidor.

23 kultur.

Camilla tipsar om sevärdheter och pratar med möbeldesignern Linnéa Mattsson som tillverkat fina och finurliga stolen Ursinne.

24 badmode.

Hör av dig med tips och åsikter – nojesmix.com

Anna Utterberg, redaktör

Sommaren 2008 spenderas vid poolen. Lättjefullt sträcker vi ut oss i solstolar och njuter av heta dagar.

Ansvarig utgivare: Lasse Flach Tidningen ges ut av: GävleTidningar AB Annonsbokning: Mats Kempe, Pirre Persson, Henrik Nilsson

32 vattensport.

Fart är den gemensamma nämnaren när tonåringen testar vattensporter. Passar bra för den som lessnat på stillsammare lekar.

Besöksadress: Hattmakargatan 14, 803 11 Gävle Postadress: Nöjesmix, Box 367, 801 05 Gävle Telefon redaktion: 026-15 96 78 Telefon sälj: 026-15 96 79 E-post: red@nojesmix.com Grafisk form: Anna Utterberg Övriga medarbetare: Marc Johnson, Thomas Ahlbom, Anna Hillbom, Ali Moghadam, Anders Melander, Jonas Danielsson Tryck: MittMedia Print, Gävle Distribution: Via tidningsställ i Gävle, Valbo, Sandviken, Hofors, Ockelbo. Tidningen är tryckt på miljövänligt papper.

40 kroGGuiden.

Nöjesmix ansvarar ej för insänt icke beställt material och förbehåller sig rätten att redigera. Bifoga adresserat och frankerat kuvert för retur. För ev. tryckfel i artiklar och annonser ansvaras ej. Eftertryck är förbjudet utan tillstånd. Citera gärna men ange källan. Nöjesmix redaktionella texter och bilder lagras elektroniskt. Externa skribenter och fotografer måste meddela eventuellt förbehåll mot elektronisk lagring och publicering. I princip publiceras ej material med sådant förbehåll. Utbetalt arvode inkluderar Nöjesmix rätt till elektronisk publicering.

Grilltider! Vi bjuder på fyra smaskiga grillrecept

– klipp ur och spara!

medarbetare:

Justine Östergren Vimlare

Camilla Norin Kulturskribent

Frank Julin Fotograf

Anders Lundquist Musikrecensent

Sara Mårtens Krönikör

Fredrik B Nilsson Musikrecensent

Nanna Johansson Illustratör

Jonas Danielsson Filmrecensent

Anna Bäckström Vimlare

Mikaela Björn Tonåringen testar

Mats Kempe Säljare

Pirre Persson Säljare

Henrik Nilsson Säljare

Catharina Bergman Bokrecensent

5


Vi har prylarna som gör sommaren ännu hetare !

Låt inte sommarförälskelsen smitta dig med annat än kärlek.

Lusthuset

Norra Centralgatan sex, Gävle • 12 17 33, 070-224 08 12 Vardagar 11-18 lördagar 11-14.30

Tänk efter före. Använd kondom. Kondom skyddar, inte bara mot klamydia utan även mot andra sexuellt överförbara sjukdomar och oönskad gravididet.

GÄSTRIKLANDS UNGDOMSMOTTAGNINGAR, www.lg.se/um

GÄVLE: 026-15 55 70 SANDVIKEN: 026-27 85 49 HOFORS: 0290-297 63 OCKELBO: 0297-57 25 40

KÖNSMOTTAGNINGEN GÄVLE SJUKHUS GÄVLE: 026-15 42 16 Vi har tystnadsplikt och besöken är kostnadsfria.

SMITTSKYDDSLÄKAREN

- DET TJÄNAR DU PÅ! 85 6

VI ONSKAR VARA KUNDER EN GLAD SOMMAR!

026-10 73 00 www.forex.se 4

Fly-In Helsinge Airport, Söderhamn 12-13 juli 2008 Lördag klockan 13:00-15:00

Flyguppvisning av högsta klass

Spitfire, Pitts Python, Vampire, YAK52, SK61, SK50, Segelflyg, Sportflyg, Ultralätt, Gyrokopter, Paramotor, Ballong, Fallskärmshoppning, Viggensimulator, Flygmuseum, Modellflyg m.m.

Arrangörer

F15 Flygklubb, Söderhamns Fallskärmsklubb, Bollnäs Flygklubb, Arbrå Flygklubb, Edsbyns Flygklubb, Modellflygklubben Albatross, Söderhamns Flygklubb, Helsinge Airport Västra Gästrike Flygklubb

6

Vi välkomnar Elin till vårt team ANNA KAKAN EVA SARA Ö SARA MALIN TETTE

Förevisning Provflyg Spaka själv Fri Entré www.flyinn.se

VI HAR ÖPPET HELA SOMMAREN! TIDSBESTÄLLNING & DROP IN, 026- 10 51 01


aktuellt CLOUD DANCER LOUNGE ÄR DET SENASTE TILLSKOTTET I GÄVLES KLUBBLIV Det verkar inte råda någon hejd på den musikklubbsvåg som väller över Gävle just nu. Efter Nöjesmix stora klubbguide i våras har flertalet klubbar tillkommit. Nyast på klubbkartan är Cloud Dancer Lounge. Vi ringde upp initiativtagaren Nakadai Sundström (som tillsammans med Samir Färdigh och P-O Flodström ligger bakom klubben) för att ta reda på mer. Berätta om Cloud Dancer Lounge? – Det är det senaste tillskottet av klubbar i Gävle. Vi fokuserar helt på musik som skrevs från sent 60- till sent 70-tal och kommer dela med oss av intrikat, sällsynt musik som ofta är väldigt svår att få tag på idag. Lyckas man har den ofta en dyr prislapp på sig. Musiken består av progressiv rock, krautrock, acid/ folk, 60-talspsykedelia, m.m. Vi siktar in oss på goa/trance och annat elektronisk – andlig och meditativ musik. Vi vill försöka skapa en skön pubkänsla, men med lite annan musik än vad som bjuds i Gävle. Man ska kunna vara social utan att behöva skrika sönder trumhinnan på den man ”pratar” med, något som tyvärr ofta är vanligt på krogarna här i stan. Old Saints, McGills och Bishops Arms har en lite lägre ljudnivå som gör det möjligt att faktiskt kunna kommunicera, då de kör mer på pubkonceptet. Kortfattat kan man säga att Cloud Dancer Lounge blir ett mysställe där man tar en öl och/eller ett glas vin och umgås. Lite som Klubb Cobra. Hur kommer det sig att Gävle behöver ännu en musikklubb? – När jag och Samir hamnat på för- och efterfester lyckas vi på ett eller annat sätt få den här sortens musik spelad. Oftast blir det Krokodil och Mikael Ramel (jepp, det är Povels son) och den lite mer bekanta Frank Zappa, för att nämna några. Stämningen har alltid varit på en hög nivå och även de som vanligtvis inte lyssnar på den här sortens musik har tagit den till sig. Vi tyckte att det var ganska självklart att dra ihop något dylikt, främst för att dela med oss av den här underbara musiken och låta folk få känna på den härliga känsla vi upplevt ett oändligt antal gånger tidigare. P-O har en massa erfarenhet av dylika arrangemang, då han var ansvarig för Klubb Karatefylla och är kårmästare, så han blev min och Samirs biljett in klubblivet. När, var, hur? – Vi kommer att husera i Old Saints

Hallå där

Lars-Åke Wilhelmsson!

konferensrum, vilket vi som klubb förmodligen blir helt ensamma om. Vi öppnar premiärdörrarna fredagen den 4 juli kl. 22, då är det fritt fram. Vi vet dock inte hur ofta vi kommer köra. Vi får se hur det ser ut efter premiären. Vilken åldersgräns är det som gäller? – Till en början 18 år. Vi vill inte ”förbjuda” människor att ta del av det vi vill dela med oss av, då det skulle strida mot en del av konceptet. Vår främsta prioritet är dock att skapa en skön stämning där man inte går in för att dricka sig så full som möjligt, utan istället vill umgås och träffa nytt (och gammalt) folk. Funkar det med 18 år som åldersgräns så kör vi givetvis på det. Vad tycker ni om klubblivet i Gävle i övrigt? – Underbart. Det finns många alternativ och med oss med i leken tror jag nog att det finns något för alla. Klubblivet är stort i Gävle och det är härligt att se. Det tar bort den där kvasi-monopolkänslan som funnits tidigare. Tidigare hade vi en knapp handfull ställen att gå till, men i och med de olika klubbarna så har utbudet fördubblats. Må så vara att många huserar på samma ställe, men det är ändå karaktären på klubben som avgör. Ju fler alternativ desto bättre. Vilka ställen går ni själva till och varför? – Jag och Samir brukar dra ut på Klubb Volym. P-O’s Karatefylla har man besökt några gånger också. Klubb Cobra är väl en ny favorit, då jag gillar det mer dämpade och avslappnade. Det är väl lite av en smaksak när det väl är dags för utgång, men jag personligen föredrar Cobrakvällarna för det mesta.

FOTBOLLSFEST PÅ STRÖMVALLEN Den 6 juli möter Gefle IF svenska mästarna IFK Göteborg och matchen till ära arrangeras samma dag Fotbollsfesten. Dagen börjar med lunch på Heartbreak där partybandet 250 kg Kärlek underhåller. Efter påklädning av souvenirkitet som ingår i Fotbollsfest-paketet marscherar man sedan upp till Strömvallen där Gefle IF ska hejas fram till vinst. På kvällen dukas det upp till buffé på Heartbreak där partajet fortsätter. 400:- kostar biljetterna till Fotbollsfesten, då ingår allt ovanstående samt matchbiljetter med VIP-status. För mer info om evenemanget kolla in www.geflefotboll.com.

LANPARTY I SANDVIKEN LOCKAR MÅNGA Den 1 juli till augusti kommer närmare 400 dataintresserade ungdomar att inta Arena Jernvallen i Sandviken för att tävla i eSport. E-sport är ett relativt nytt begrepp för något som funnits länge, nämligen tävlingar i dataspel. Under helgen ska det bland annat tävlas i Counter-Strike 1.6, Starcraft: Broodwar, Warcraft 3 DotA, Quakee III Arena och Guitar Hero. Förstapristagaren i Counter-Strike 1.6 kammar, förutom äran, hem 20 000 kronor i vinstpengar! Mer information om evenemanget hittar du på http://lb08.se

DIVAS BONING OCH ESPRIT TILL VALBO Lagom till midsommar öppnande Monica Reitan-Lundblad sin tredje Divas Boning-butik och lägger därmed Valbo Köpcentrum till listan (Gävle och Öregrund finns idag). Valbo-butiken erbjuder stort som smått inom heminteriör och inredning och har bland annat ett stort sortiment av Gant Home. Den augusti är det dags för nästa premiär i Valbo Köpcentrum. Ellenor Pierre

Finns det någon gång du själv eller Babsan skulle behövt en vett och etikettskola? – Ja, det har väl hänt, ha ha. En gång var jag och Lillbabs på butlerskola i London. Man skulle kunna tro att vi som går på så många fina middagar vet hur man gör, men vi visste inte ens hur man skulle lägga besticken! Hur ska du spendera sommaren? – Jag ska jobba med en jättegrej till China Teatern. Jag syr kläderna till Stockholms

– Det ska bli jättekul att jobba i en renodlad killbutik, säger Ellenor Pierre. Killar är mycket lättare att ha som kunder. När de går i butiker är det inte för att titta, utan för att handla!

OSTINDIEFARAREN ANGÖR GÄVLES HAMN

Tycker ni att det saknas något i Gävle? – I musikväg, nej. Inte efter vår premiär. Då har vi olika sorters rock och metal på Wasteland, MTV-musiken på Heartbreak, den mer alternativa musiken på Klubb Cobra, etc. Vi kommer att bidra med den sista huvudsakliga genren. De enda vi känner till som kör liknande musik är Mellotronens proggkryssningar, en eller två gånger om året. Gävle satsar ju på att bli kulturstad nummer ett, så vi drar vårt kulturella strå till stacken med Cloud Dancer Lounge.

Den juli drar Sommarkvällarna igång. Fyra onsdagar i rad blir det artister, tävlingar och annat skoj på Stortorget i Gävle. På plats varje onsdag är Lars-Åke Wilhelmsson, som med sitt alterego Babsan ska hålla vett och etikettskola på scenen samt agera allsångsledare. Vett och etikettskolan är inspirerad av tv-programmet TV Myra som Lars-Åke var programledare för. Där fick barn bland annat lära sig hur man tackar för en present som man inte vill ha och hur man bjuder upp på rätt sätt.

lämnar butikschefsjobbet på MQ i Valbo Köpcentrum för att bli franshisetagare av den nya Esprit-butiken med herrkläder och accessoarer från klädkedjan (en Esprit-butik för tjejer finns redan i Valbo).

Gävle blir ett av stoppen på den Baltic Sea Tour som Ostindiefararen Götheborg ger sig ut på i sommar. 18-21 juli kommer skeppet att ligga i Gävle hamn, vid södra kajen. Fredag den 18 juli kl. 17 anländer Ostindiefararen till hamnen och välkomnas med en ceremoni av musik, tal och intervjuer.

största musikaluppsättning, The Producers, som har en ensemle på 18 dansare och skådespelare som Claes Malmberg, Magnus Härenstam och Christine Meltzer. Vad visar du gärna dina vänner när de är på besök i Gävle? – Furuvik såklart. Nu senast besökte vi restaurangen Furuviks Brygga, jättemysigt. Ibland tar jag med mina gäster till Bönan. Och man får inte missa Boulognern som är vacker med sitt vatten som flyter genom. Jag brukar vistas ute så att jag kan ta med mig hunden. Gävle är en dålig hundstad tyvärr, man får inte ta med sig hundar in i butikerna som i Stockholm ... Älvkarleybyfallen är mysigt. Vem av artisterna på Gävles Sommarkvällar skulle du vilja ge en makeover? – Ja, det är lätt! BWO:s Alexander Bard, men han kommer väl aldrig att byta ut sina kortbyxor. Jag kanske kan få honom att raka vaderna eller sola dem iallafall.

Har du några drömmar kvar att förverkliga? – Jag har haft tur, jag fyller ju 50 i september, jag har fått gjort nästan allt. Jag har nog varit med i varenda fjantigt lekprogram ... förutom På Spåret. Men jag skulle nog inte vara så bra på det för jag brukar alltid sova på tåget, jag är oftast utarbetad. Jag skulle välja Lotta Bromé som medtävlande, för hon är en sådan dålig förlorare, kanske den sämsta förloraren av alla, ha ha. LARS-ÅKE OCH BABSANS DO´S OCH DON´TS PÅ STRANDEN: – Det är inte fräscht med tanga på äldre gubbar! Det kräver sin karl. Ta lite hänsyn, ta på er på överkroppen om ni går och äter en bit mat eller ska in på en affär. ARTISTER SOMMARKVÄLL 08: 9 JULI Jessica Andersson och Magnus Bäcklund 16 juli Nordman 23 JULI BWO och Caracola 30 JULI Ola, Ale Möller Band, Britta Bergström och Rickard Olsson

text: Anna Utterberg

7


vimmel vad är ett måste för en lyckad sommarfest?

vilken badplats väljer du i sommar och varför?

av: Justine Östergren

av: Anna Bäckström

Onsdagsklubben på Goya, 18/6-08

På stan i Gävle, onsdag 18/6-08

Linnea & Emelie – Kvarnsveden är i särklass bäst!

Ullis – Båt och sol. Angelica – Våt, båt och kåt!

Jocke – Vänner, trevliga människor och en platta bärs. Patrick – Trevligt sällskap. Niklas – Kall dryck!

Lisa – Brämmen, det är en lång och bra strand. Så är det mysigt också.

Robin – Sjöviksbadet, det är min drömplats. Jens – Havet, för det är bräckt vatten!

Per – Sol och öl.

Jenny – Sol och värme! Elina – Snygga killar! Sara – Trubadur! Sara – Norebadet i Ljusdal, jag har så många härliga minnen därifrån! Fredrik & Liam – Brämmen, det är varmt och skönt där!

Fernando & Torres – Låten You never walk alone på högsta volym!

Helena – Nubbe!

Andreas – Trevligt umgänge! Evelina – Sol och öl! Therese – Jag håller med Andreas. Tobias – Vänner och sprit!

Sanna – Valbobadet, det är så bra där. Linn – Brämmen är ju härligt. Josefine – Brämmen och Viktoriabadet. Där är det lugnt, fint och varmt. Nathalie – Forsbybadet, det är så nära.

Natta – Alkohol och sol. Ida – Sol.

Robert & Hanna – Goda vänner + alkohol.Linnéa – Bra umgänge!

Sandra – Rullsand, där är det sand och inte sten. Nattis – Strandbaden, det är så mjuk sand!

Emilie & David – Vid volleybollplanen i Boulognern, då spelar man först sen badar man i ån!


'ĂŒFOJ1PEUPVDI

NYHET!

Nu har vi Üppnat i Valbo KÜpcentrum. Välkomna!

t5SZDLLĂŠOTMJHQFLTLĂŠSN t UVNTGĂŠSHTLĂŠSN JXJEFTDSFFOGPSNBU t8J'J CH

t4BGBSJ :PV5VCF J5VOFT8J'J.VTJD4UPSF tNNUVOO

,PNJOJCVUJLFO TĂŒCFSĂŠUUBSWJNFS

Harman / Kardon

)1 2.#;

3095:-

DIVASBONING

Norra Slottsgatan 6 , Gävle Tel. 51 04 54 Valbo KÜpcentrum, Tel. 13 36 60 www.divasboning.se

0ĂłDF#VUJLJ(ĂŠWMF /3ĂŒENBOTHBUBOt5FM

Välkommen till vür mysiga uteservering!

Festtider stundar! Beställ mat till alla sommarens fester, kalas, brÜllop, dop, mÜhippa etc hos oss. Kontakta oss fÜr menyfÜrslag!

à LA CARTE • LUNCH • CATERING • FULLSTÄNDIGA RÄTTIGHETER

NYHET! Nu kan du boka vür bar fÜr slutna sällskap. Nygatan 38 i Gävle. Tel: 026-10 39 70 Öppet alla dagar
sommarprofilen

10


sommarprofilen

Ödmjuk stjärna

drömmer om att vinna Stanley Cup NHL-proffset Nicklas Bäckström har all anledning att njuta av sommar och semester. Facit från premiärsäsongen med Washington Capitals avslöjar bland annat klubbrekord, NHL-rekord, en andraplats i poängligan för rookies och en nominering till Årets Rookie. Ändå anser han sig vara en vanlig kille som genom talang och tur tagit sig dit han befinner sig idag. Nöjesmix fick en exklusiv intervju med Gävles kanske största hockeystjärna genom tiderna. text: Anna Utterberg foto: Frank Julin

N

icklas ”Bäckis” Bäckström tänker ta det lugnt i sommar. Gärna grilla mycket, något han inte kan göra i lägenheten i Washington, ”det skulle nog inte bli så populärt”. Spendera så mycket tid som möjligt med sin familj, sina vänner och tidigare lagkamrater i Brynäs. Även om han kommit nära några av sina lagkamrater i Washington Capitals (främst umgås han med den ryska superstjärnan Alexander Ovetkjin), är det hemma i Gävle och Valbo han känner sig trygg. När Nöjesmix träffar Nicklas har han fortfarande träningsledigt, men när denna tidning publiceras har han åter börjat vässa formen. Förra året tränade han ensam med hjälp av en coach, men i sommar blir det också några träningstimmar med Brynäs där han har många vänner. I NHL har spelarna rätt fria tyglar gällande hur man tränar under uppehållet – frihet under ansvar. I september när Nicklas återvänder till Washington vill det till att han är i form, annars blir tränarna mindre glada. Nicklas första säsong i NHL har gått bra. Riktigt bra. 69 poäng ledde till en nominering till Årets Rookie, en titel som Patrick Kane snodde. Nicklas kvitterar ut den hittills högsta lönen en rookie i NHL haft och kan med rätta kallas för hockeystjärna. Själv är han alldeles för ödmjuk för att prata om sig själv på det sättet och vidhåller att han är en vanlig kille som det gått bra för. När förstod du själv att det kanske skulle gå riktigt bra för dig? – Vid NHL-draften, när jag valdes som fyra. Då förstod jag att ”nu har jag chansen att bli något. Om jag har flyt och allting stämmer”. Det handlar mycket om självförtroende och att man får mycket istid. Jag har fått chansen hela tiden genom att jag har förtjänat den. Helt klart så släppte Boork fram mig när jag spelade i Brynäs, gav mig förtroende. Sedan var de äldre grabbarna i laget ett stort stöd också. Beskriv hur det var att kliva in i Washingtons omklädningsrum för första gången? – Det var mäktigt, något extra! Det var som att kliva in i en dröm. Ännu bättre än man hade kunnat föreställa sig. Jag insåg när jag åkte dit att man skulle få vara i närheten av

stora stjärnor och att man måste fokusera på sitt, göra vad man kunde för att ta en plats i laget. Jag hade bara träffat Nylander och Ovetkjin innan, klart man var lite nervös. Det var ett nytt land, ett nytt språk. Man var ibland inte alltid med i matchen kan man säga, ha ha. Finns det någon spelare i NHL som du har extra stor respekt för? – Ja, men man måste visa respekt på rätt sätt. Lidström är någon jag känner stor respekt för. Finns det något i karriären hittills som du minns lite extra? – Ett av minnena är VM-guldet 2006. Och första matchen i NHL, det var riktigt kul och en annan upplevelse än de man tidigare haft. Mångas dröm är att spela i NHL och Tre Kronor. Vilka drömmar har du kvar att uppfylla? – Högst upp på min lista är att vinna Stanley Cup, men det är en lång väg dit och man ska ha tur. Har ni chans på bucklan med Washington, eller kan du tänka dig att byta till en klubb med bättre chans till en Stanley Cup-vinst? – Jag vill inte spela någon annanstans än i Washington som det känns nu. Jag tror vi skulle kunna ta bucklan, vi har många unga spelare som kommer. Den största stjärnan är bara 22 år, sedan har vi de äldre spelarna som är mycket rutinerade. Jag tror vi kan få ihop det! Hur ser vardagen ut i Washington? Umgås du mycket med Ovetjkin? – Ja, jag hänger rätt mycket med Ovetkjin. Hur dagen ser ut beror lite på var i säsongen vi befinner oss. Men vi brukar börja med träning vid 10, kör en timmes isträning och sedan ett styrkepass. Vid ett är vi klara i hallen och då åker vi och käkar. Jag gillar att ta det lugnt och softa. Vi försöker faktiskt att inte snacka hockey när vi träffas, utan pratar mest om allt annat. Kanske spelar man lite TV-spel eller går på bio. Sitter lite framför datorn ... Jag gillar prylar, särskilt alla Apples grejor. Jag gillar din dator jättemycket (iMac med en 24-tums skärm, reds. anm), den är snygg! Jag har en Macbook som är jättebra att ha när man reser mycket.

Nylander skulle ju lära dig att äta fisk – hur har det gått med det? – Jo, bra, ha ha. Ovetjkin har faktiskt fått mig att äta sushi, det käkar vi ganska ofta. Jag gillar att äta nyttigt och ganska lätt.

biografer med mera. Lägenheten på drygt hundra kvadratmeter har Nicklas inrett med viss hjälp av mamma Katrin. På frågan om vilken inredningssmak han har svarar han med ett brett leende ”Bra”.

Håller du koll på hur det går för andra svenskar i NHL? – Ja, det brukar man hålla koll på. Vi har TVapparater i omklädningsrummen så man ser när det går bra för svenskarna.

Ler gör Nicklas för övrigt många gånger under intervjun. Och åsikten han har om sig själv som en ganska vanlig kille köper jag. Kanske har det att göra med att han fortfarande är ung och färsk, men det skulle inte alls förvåna mig om han behåller sin ödmjukhet under resten av sin karriär, en karriär som förhoppningsvis blir både lång och framgångsrik. Får Nicklas vara skadefri finns det många som tror att han kommer att bli lika framgångsrik som den han oftast jämförs med, Peter Forsberg.

Blir du igenkänd på stan i Washington? – Nej. Hockey är nummer tre i Washington. Först kommer amerikansk fotboll, sedan baseball. Det ska vara när slutspelet drar igång då kanske. Annars är det mest kostymkillar som går runt i Washington, politisk som staden är.

Det var som att kliva in i en dröm. Ännu bättre än man kunnat föreställa sig. Hur är det här hemma då? – Helt okej. Det är klart, och inget att hymla om heller, att människor känner igen mig. Men även om de gör det lever jag mitt eget liv. Vänjer man sig med all media? Får ni i laget mediaträning? – Ja, jag måste ändå säga att man vänjer sig. Det brukar inte vara så många frågor man ska svara på efter en match. Däremot om man kommer till ett annat land kan det vara svårt. Ibland hittar man inte riktigt orden och det kan bli lite fel, ha ha. En sån här intervju, där vi sitter ned och snackar på ditt kontor, det skulle aldrig inträffa i USA. Där går alla journalister genom lagets pressagent och ställer egentligen bara några få frågor i omklädningsrummet. Nicklas bor, som många av de andra spelarna i laget, i stadsdelen Arlington där ett område byggts upp i närheten av den nybyggda träningsanläggningen. Området är som en egen liten stad med restauranger,

Vad uppskattar du mest med att vara hemma i Gävle över sommaren? – Jag tycker om att bara vara hemma och att kunna slappna av. Kanske gå ut med kompisarna och ha kul, käka middag tillsammans. Och vara med familjen såklart. Grilla, det kan jag inte göra i USA. Vilka är dina smultronställen här i Gävle? – Ska man ta det lugnt gillar jag att vara i Mackmyra där mina föräldrar bor. Där känner jag mig avslappnad och trygg. Blir det några golfrundor i sommar? – Jag har inte hunnit spela så mycket ännu, men det blir nog några rundor. Det kanske blir någon golfweekend också. Jag vet att Tiger Woods är något av en förebild – skulle det inte vara kul att få gå ut med honom? – Jo. Jag blev faktiskt bjuden till en Pro Amturnering med Tiger men tyvärr kunde jag inte vara med. >> fortsättning s. 12

11


sommarprofilen

Nicklas Washington-tips

er dit ska se alla fina ”Jag tycker ni som res Jefferson-, och -, monument, Washington olium och Vita pit Ca . tet en um on Lincolnm ssa.” int n Huset ska ma e mi sst käk Mat: Capitol Grill – sjy nattklubb bra – Drinkar & dans: Play beställa r ka bru jag Fik: Starbucks – te. lat m so lt, ke en något

Har du vant dig vid att tjäna så mycket pengar? – Jag tycker att jag fortfarande är en helt vanlig kille, jag tänker inte så mycket på pengarna. Jag pratar ogärna om pengar, i USA däremot pratar man dock ganska mycket och öppet om det är på ett annat sätt där. I Sverige får du gärna vinna pengar, men inte tjäna. Slutar man kolla på prislappar efter ett tag? – Nja, det händer väl att man glömmer bort det ibland. Vad är det dyraste du gett bort? – En handväska till min mamma. Det blev lite skriverier i tidningarna om hur du köpt ett ”lyxhus” på Norrlandet? – Mja, jag pratar inte så gärna om det där men planen är att jag ska kunna bo därute nästa gång jag är hemma. Jag hyr en lägenhet där nu och trivs därute. Tror du att du kommer spela i Brynäs igen? – Man vet aldrig vad som händer, jag gillar inte att spekulera om framtiden. Jag har kontrakt med Washington i två år till och jag spelar gärna kvar där. Men Brynäs kommer alltid vara klubben i mitt hjärta, så är det. Vad tycker du om att Brynäs hyr ut Pavel?

12

– Det är klart att det är tråkigt, han gjorde över 30 mål två år i rad. Förhoppningsvis blir det inte så stor skillnad. Widing är en bra målskytt som kanske kan ta hans plats. Kan du tänka dig att spela i den ryska ligan? – Nä, inte som det känns nu. I min ålder skulle jag inte åka över, men jag förstår de äldre spelarna som åker dit och tryggar sin framtid ekonomiskt. Följde du turerna kring Brynäs i våras? – Ja, det är klart man följer med eftersom man själv är insatt och vill att det ska gå bra för laget. Men jag tänker inte kommentera något kring det. Vem städar och diskar hemma hos dig i Washington? – Hmm ... Ibland städar jag faktiskt själv, men eftersom jag är borta rätt mycket är det nödvändigt med en städerska, ha ha. Vad skulle du säga är det sämsta med att bo i USA? – Trafiken. Att det blir köer. För några veckor sedan tog det mig två timmar att köra till min svenska kompis, när det borde ta 25 minuter. Hur är det på tjejfronten? – Jag är singel.

Nicklas väljer:

Bästa badplatsen? Poolen hemma i Valbo. Jag gillar inte att bada i havet eller i sjö där man inte ser något. Bästa fiket? Det finns många; Java, Bocken, Berggrenska. Bästa drinkstället? Berggrenska, Bocken eller Goya. Träna styrka eller kondition? Kondition. Förrätt eller efterrätt? Förrätt, men helst båda två! Inne på många baklängesmål eller många minuter i utvisningsbåset? Åh. Inget. Många minuter i båset kan ju leda till att moståndarna gör mål ... men jag väljer nog det.

Namn: Nicklas Bäckström Född: 23 november 1987 Bor: Lägenhet på ca 100 kvm i stadsdelen Arlington utanför Washington DC Familj: Mamma Catrin, pappa Anders, storebror Kristoffer Gör: Proffs i NHL Läser: Golftidningar Ser på TV: En annan del av Köping Lyssnar på: Allt möjligt Senaste konserten: Mary J Blige och Jay Z Senaste film: What happens in Vegas stays in Vegas Äter: Lätt och enkelt, spaghetti och köttfärssås, grillningen Dricker: Under semestern dricker jag gärna Coca-Cola Förebild: Tiger Woods Kör: Audi TT Favoritmärke: Jag gillar Apple Hit reser jag gärna: Jag skulle vilja åka till Thailand Golfhandicap: Sju Detta visste du inte om Nicklas: Att jag gillar leksaker som vattenskotrar och fyrhjulingar.


Denna sida är en annons för Ringbolaget

VARFÖR JOBBAR DU PÅ RINGBOLAGET?

Ringbolaget måndag 12/5-08 MALIN: Jag har korta arbetsdagar, bra lön och härliga arbetskamrater.

JOCKE: För att jag trivs så jäkla bra. ANDREAS: Jag gillar högt tempo och tjänar bra.

MAYCO: För att det är en guldgruva. ANNA: Jag tjänar bra pengar och vi har firmafest varje månad.

MARIE: Jag pluggar, men tjänar en heltidslön på att jobba extra här. MADDE: Jag har bra förmåner och jättebra arbetskamrater som gör det roligt att gå till jobbet.

RICARDO: För att jag älskar att sälja! KEVIN: För att jag är en grym säljare.

MARIE: Det stannar mellan mig och Ringbolaget. SOFIA: Arbetstiderna är bra, jag gillar pengarna och arbetskamraterna.

LOVE: Det är riktigt sjyssta stålar.

BELLA: Jag kan kombinera jobb och skola, och så kan jag bestämma min egen lön. VERONICA: Det ger bra pengar och jag har trevliga arbetskamrater.

VILL DU OCKSÅ JOBBA PÅ RINGBOLAGET? Skicka ett sms med ditt namn och telefonnummer till 0736-733037 eller gå in på WWW.RINGBOLAGET.SE

13


vimmel vilka är dina tiPs fÖr en lYckad sommarfest?

vem skulle du vilja BYta garderoB med? av: Justine Östergren

av: Anna Bäckström Per-ove – Jag är rätt nöjd som det är ...

På stan i sandviken, torsdag 19/6-08

suncity, lördag 14/6-08

kevin – Rosévin och sjysst sommarmusik. Blazab – Grillning och rosévin.

annica – Victoria Beckham, om jag hade haft hennes storlek!

Erik – Jag vet faktiskt inte ... sanna – Eva Longoria.

susanne, kattis & Pia – Gitarr, rödvin och ”rabbit” när man kommer hem.

Johan – Folkrace! Jonas – Mycket öl och lite kärlek.

filippa – Carrie Bradshaw! lena – Victoria Beckham!

malin – Sol. Hanna – Sol och goda drinkar.

Niklas – Daniel Lindström, för han är alltid enkelt välklädd!

kalle – Musik, och goda drinkar. Johan – Man ska ha med sig Robban!

anna – Jag vet inte!

sanna – Peter Siepen – för den måste vara oändlig!

Pelle – Richard, för han har jäkligt skön stil! richard – Pharrel Williams!

14

micke – Julio Iglesias och en lätt tunika. David – Oxia-domino.

anita & ina – Bra väder, goda drinkar och vänner.

E-g – Lagerbäck.

rickard – Fredrik Ljungberg!

sara, rebecka & anna – Fotbollsfest och hårdrock! Johan – Hårdrock.


Twosome Halsband

Hope Manschettknappar

Lokala hiv/STI-gruppen Gävle www.gavle.se/hivsti

Lufta fötterna 500 kr dam

Två Herrars Tjänare

Välkommen till en föreställning med förklädnader, förvecklingar, bortgifte och verklig passion...

Biljetter: Stenegård 0651-76 73 00 Turistbyrån 026-14 74 30 www.ticnet.se

800 kr dam

449 kr

dam & herr

349 kr

kids, finns i flera färger

499 kr

dam & herr finns även i svart

GÄVLE 026-12 16 69

15


test sommarens bästa och lite mindre bra

uteserveringar

Vilken uteservering passar mig bäst, 20-something och singel? Jag tog en tredagars och testade alla de hippa uteserveringarna i Gävle och Sandviken. Eller ja, hippa och hippa, några av dem var lite minde angenäma än andra, men sammanfattningsvis är uteserveringar ”the shit” i sommar. Som vilken sommar som helst! text & foto: Camilla Norin

Brända Bocken Stortorget, Gävle

Smarriga drinkar Det absolut bästa läget i hela Gävle vad gäller uteservering är mitt på Stortorget. Här sitter alltid folk på sommaren, oavsett tid på dygnet (fram tills de stänger vid ett-tiden åtminstone). Öppet måndag – lördag med lunchservering dagtid. Ung personal och mestadels unga gäster, även om undantag finns. Ett perfekt förfestställe, och en stor eloge till Sami i utebaren för glatt humör, enastående service och kanske den godaste drinken jag någonsin har druckit! Solläge: 4 Vill du ha sol kan du få sol nästan så länge den är uppe. Stämning: 4 Förfeststämning när den är som bäst! Möblerna: 5 Soffor, höga bord, höga stolar, låga bord, vanliga stolar – här finns allt. Service: 4 Relativt snabb med tanke på folkmängden. Dock ganska svårt att fånga servitrisers uppmärksamhet i folkvimlet. Musik/underhållning: 3 Ju senare på kvällen du är där, desto högre musik spelas. Ganska jobbigt om man sitter nära högtalarna, annars helt okej. Mat och dryck: 5 Underbar kycklingtoast! Riktigt gott rosévin! Och som sagt, drinken var i en klass för sig. Klientelet: 4 Blandade åldrar, men mest ungt. Här finns potentiella pojkvänner, farmödrar och familjesammankomster.

Söderhielmska Gården Södra Kungsgatan 23, Gävle

Mitt i söderbacken ligger restaurangen som sommartid förvandlas till ett enormt vardagsrum med riktigt sköna soffor och fåtöljer, en träaltan och en bar som serverar allt i dryckesväg. Öppet dagligen, längre på fredagar och lördagar. Personalen är i blandade åldrar, liksom gästerna. Just min kväll var gästerna dock av äldre sort. Tyvärr. Solläge: 4 Solen skiner tills den går ner bakom hustaken, men möjlighet till skugga finns också. Stämning: 3 Sådär. Stor yta gör att stämningen och det glada humöret liksom inte märks lika mycket. Möblerna: 4 Stiliga och bekväma, både soffor, stolar och fåtöljer. Service: 2 Det är inte okej att bli ombedd att flytta på sig när man satt sig ner, samtidigt som lediga platser finns på andra ställen. Det gjorde mig sur. Musik/underhållning: 1 Ingenting jag märkte av. Mat och dryck: 3 Mätt i magen efter kycklingtoast hade jag inte en tanke på att få i mig något mer. God drink, små men läskande shots och gott rosévin. Enligt en säker källa är både laxen och kycklingen att rekommendera. Min nästa utemåltid är planerad. Klientelet: 2 Äldre denna kväll, som sagt. Än så länge suktar jag inte efter 40-plussare … Raggningsfaktorn: 1 Ja, du fattar. Trendfaktorn: 2 De enda trendiga var jag och mitt sällskap, så vitt jag märkte. Summa: 22

Raggningsfaktor: 4 Hög. Väldigt hög. Väldigt lätt att slänga en blick för mycket på den söta killen bakom dig. Hittar du ingen att spana in på uteserveringen har du milsvid spaningsyta över torget. Trendfaktor: 3 Just på grund av det blandade klientelet sjunker trendfaktorn ett snäpp, hur trendig är morfar liksom? Foppa-tofflor och militärshorts är inte okej. Summa: 36

Berggrenska Gården Kyrkogatan 14, Gävle

Sommarens ”itplace”

Har du missat Berggrenska Gården finns du inte. Alldeles intill Heartbreak ligger stället som alla pratar om, och dit alla går. The itplace, utan tvekan. After work med riktigt bra mat- och dryckespriser på fredagar. På helgerna är sittplatser väldigt sällsynta. Vi kom dit strax efter fem denna lördag och kunde välja mellan bord, 45 minuter senare var valmöjligheterna borta, dvs. det var nästan fullt. Snygg personal dessutom! Solläge: 3 Lagom mycket sol och lagom mycket skugga. Stämning: 5 Alltid på topp! Möblerna: 4 Snyggt och bekvämt. Service: 4 Snabbt, smärtfritt och trevligt. Musik/underhållning: 5 Husbandet är tokbra, och när de inte spelar så sprider högtalarna sköna toner över hela uteserveringen. Mat och dryck: 4 Grillbuffén vi åt denna kväll var supergod och mycket prisvärd. Klientelet: 5 Här är alla. Raggningsfaktor: 5 Här är alla. Trendfaktor: 5 Här är alla, som sagt. Det får tala för sig själv. Summa: 40

! e r a n n vi

16

Äldre gäster


Livingroom

Saknar stämning

Kharma Lounge

Smedsgatan 19, Sandviken

Baldersplan 7, Sandviken

Snygga möbler

Livingroom är Lobby Nightclubs restaurangdel, men de ligger inte i närheten av varandra, så jag hade svårigheter att hitta hit. Väl framme satt där tre personer, vid halv sex en lördagseftermiddag … Ett plus för vattentillbringaren som stod på bordet, jag gillar inte att behöva be om vatten när jag är törstig, det känns fånigt. Solläge: 2 Stora tygtak skymmer det mesta av solen. Stämning: 0 Vadå stämning? Möblerna: 3 De gick att sitta i utan problem och möblerna var rätt fina. Service: 4 Snabb service, men annat hade jag inte förväntat mig med tanke på de få gästerna. Musik/underhållning: 1 Storbilds-tv med fotboll. Inget för mig. Mat och dryck: 3 För en kräsen person är menyn mindre bra då den innehåller massa konstigheter, men är du nyfiken och vågar testa nya saker är den okej. Nötburgaren var riktigt god. Klientelet: 1 Haha, vadå folk? Raggningsfaktor: 2 Jag tänker mig att en eventuell välfylld uteservering skulle kunna inbjuda till lite småragg eftersom borden står lagom nära varandra, därav betyget. Skulle jag inte tänka så blir det en nolla. Trendfaktor: 0 Inga kommentarer. Summa: 16

Engeltofta

Roligt mingel

Bönavägen 118, Gävle

Just denna kväll var det invigning av Sommarklubben. Vi höll oss till drinkarna men även här har jag av säkra källor hört att maten är välsmakande. Personalen känner du igen, liksom gästerna. Åtminstone under Sommarklubben-fredagarna. Plus för inget inträde och möjligheterna till att fritt yra omkring på området. Solläge: 5 Med tanke på att du både kan bada och sola här, är Engeltofta ett ställe du kan vistas på hela dagen och natten lång. De har pensionat och restaurang och nattklubb och typ allt. Stämning: 5 Helt perfekt under de timmar jag var där! Möblerna: 5 Stiligt värre. Service: 3 Svårt att ta sig fram till baren på grund av folkmängden, vilket såklart också är positivt, men inte för den som är törstig. Ingen bordsservering på kvällen. Musik/underhållning: 4 Under Sommarklubbenkvällarna är det house som gäller. DJ är Minimalin och jag har varit skeptiskt till genren house men efter denna kväll är jag lite småfrälst. Dagtid kan jag inte uttala mig om musik och/eller underhållningen. Än. Mat och dryck: 3 Riktigt goda drinkar som serverades i tjocka plastglas, hurra för inget glassplitter! Klientelet: 4 Alla var där, ungefär. Raggningsfaktor: 4 Engeltofta inbjuder till mingel på hög nivå, tack vare de två platåerna av uteserveringen, baren inomhus och vid borden samt runt toaletterna/ingången. Mingel = hög raggningsfaktor. Hittar du ett ragg finns en given hångelplats på en filt nere vid vattnet. Så romantiskt det bara kan bli! Trendfaktor: 5 På Sommarklubben osar det trend lång väg. Summa: 38

test Här hamnade vi efter Livingroom, och antalet gäster var ungefär detsamma. Vad gör folk i Sandviken en tidig lördagskväll egentligen? Inte sitter de och njuter av sommaren på uteservering i alla fall. Solläge: 2 Massa träd är i vägen för den underbara kvällssolen. Stämning: 2 Mitt sällskap var i alla fall på gott humör, det är alltid något. Möblerna: 5 Så snyggt! Såå snyggt! Sjukt snyggt! Service: 3 När vi väl blivit upptäckta gick resten ganska smidigt, både vad gäller mat, dryck och betalning. Musik/underhållning: 4 Lagom avancerad bakgrundsmusik som inbjuder till perfekt småprat.

Mat och dryck: 4 Hamburgaren är prisvärd och två av pastarätterna är sådär perfekta som pastarätter bara kan bli på restaurang. Melon-daiquirin var jag på väg att beställa, men tiden rann iväg. Drinken är dock en anledning till att jag kommer ta mig hit i sommar, jag måste smaka den! Klientelet: 2 Ja, det var vi ... och två mammor. En stund senare ramlade en svensexa in där brudgummen var utklädd till Elvis. Raggningsfaktor: 0 Haha, inga kommentarer. Trendfaktor: 1 Det finns en liten chans att en Elvis-peruk skulle kunna bli på modet, och jag skulle absolut kunna tänka mig att vara försökskanin för detta. Vi säger såhär, skulle det ha varit folk på uteserveringen så hade nog både raggnings- och trendfaktorn varit relativt hög, men just idag var folket som sagt helt putsväck. Synd, för jag hade gärna tagit trendtempen på Sandviken denna lördagkväll. Summa: 23

Tant Grön

Låg raggningsfaktor

Rådhusesplanaden, Gävle

Mittemot Fnasket i Plasket ligger denna uteservering som en grön plätt i en grön värld. Är du inne i centrala Gävle en kväll och hör hög musik av blandat slag är det härifrån den kommer. Mer trubadurer åt folket! Mest äldre, och jäkligt skumt folk denna tidiga lördagskväll, personalen är yngre och skapligt trevliga. Stort minus för att de inte tar kontokort! Solläge: 4 Skiner solen någonstans skiner den här. Stämningen: 3 Den dag jag med sällskap var här var den inte direkt på topp, inte förrän trubaduren äntrade trägolvet och förgyllde resten av vår Tant-vistelse. Service: 2 Sega, okunniga vad gäller drinklistan och ouppmärksamma. Musik/underhållning: 5 Toppklass! Man kan önska låtar också, en 5årig flicka fick oss att glatt sjunga med i Pippi Långstrump. Mat och dryck: 3 Trots missen med drinkkunskapen hos servitrisen var drinken god. Fast i och för sig, med den spritsorten är det svårt att misslyckas. Betyget höjs ett snäpp av den sjukt goda vitlöksdippen som kom med nachosen. Klientelet: 1 Hemskt! Raggningsfaktor: 1 Fruktansvärt! Trendfaktor: 1 Horribelt! Summa: 20

Fotnot: Alla besök på uteserveringarna gjordes under liknande förhållanden en helg i juni. Solen sken, temperaturen var hög och lönen hade precis landat i fickan. Omdömena är högst personliga. Det som passade mig och mina vänner kanske inte alls är rätt för dig. Gör som jag – prova dig fram!

17


H

n e a

! r a m m o s skön

Backstage hos Synsam gucci, Michael Kors, YSl, Dior, Fendi, giorgio armani, Hugo Boss, Diesel, MaxMara, Calvin Klein, Tiger of Sweden, efva attling, ck, nike ... vårens nyheter finns i butik nu. välkommen!

V. Islandsgatan 8. Tel 026-610 500. www.spagamlagefle.se. mån–tis 10–18, ons 10–20, tors 10-18, fre 10–17, lör jämn vecka 10–15 eller enligt överenskommelse

gallerian nian · gävle · 026-51 68 00

Koppla av och njut på en stämningsfull uteservering i sommar! Välkommen till

Söderhielmska Trädgår´n

Södra Kungsgatan 23 Gävle • www.soderhielmska.se • 026‐65 28 00 18


DROTTNING GATAN

GÅGATAN I CENTRALA GÄVLE

GRILLGLACE Nya smaker av balsamic glace

Drottninggatan 24b, Tel 10 50 10

BRYNTES OPTIK

Drottninggatan 23, Tel 12 30 88

STREETWEAR

PARTYARTIKLAR FÖR HELA SOMMAREN!

Drottninggatan 27, Tel 68 40 40

Drottninggatan 37, Tel 10 88 10 www.partyqueen.se

ÖDLA i plåt 64 cm, 279:VÄSKA 879:-

DÖRRSKYLT olika motiv 69:-

INREDNING • SMYCKEN • PRESENTER

Drottninggatan 24, Tel 10 10 50

LYKTA liten 89:-, stor 149:BLOCKLJUS små 35:-, stora 45:-

BiNGO! • Vanlig bingo • Databingo • Terminalbingo

Drottninggatan 22, Tel 10 60 80

• Spelautomater Chans att vinna 30 000:- varje timme!

Gävle Idrottsbingo AB Norra Kungsgatan 3 Drottninggatan 28

AKTUELLT PÅ DROTTNINGGATAN JUST NU:

Massvis med sommarnyheter i alla butiker!

DROTTNINGGATAN

mellan Rådhustorget och Centralstationen i Gävle Centrum 19


musikrecensioner

madcon So Dark the Con Of Man

aimee man @#%&*! Smilers

[Bonnier]

[Ego/Bonnier]

CD: Det norska Mad Conspiracy-kollektivet

CD: Vad är gammal och ny musik? Vad fick

var till en början en kvintett där hiphop och dans stod på menyn. Nu är gruppen en duo bestående av Tschawe Baqwa och Yosef Wolde-Mariam. Detta album, Madcons andra, släpptes i slutet av förra året i hemlandet och har sedan dess sålt i över 60 000 exemplar – en smått fantastisk siffra i dagens CD-köparlösa värld. Boomen i Norge kom i och med samarbetet med hiphoparna Paperboys och låten Barcelona. Hiphop är en viktig grundsten i Madcons musik men ”Mainstream R&B” vore kanske den mest korrekta beskrivningen av deras inriktning. Duon är, förutom musiker, programledare för en TV-show i Norge och Tschawe har vunnit den norska upplagan av Let’s Dance.

dig att lyssna just på den här musiken? Den första frågan landar i det viktiga svaret att musik som komponerades 1965 men som du inte hör förrän 2008 är ny – för dig. Den andra frågan har ett oändligt antal svar. I en mobiltelefonsignal, i en TV-reklamsnutt, på ett disco, i en bilradio i en Chevrolet i en amerikansk lågbudgetrulle. Eller på bio. När Aimee Manns musik lyfte filmen Magnolia till osannolika höjder vaknade intresset för henne. Då var hon redan gammal i gamet, men fick fjong på sin solokarriär. Precis som när Elton John – en av Aimees första idoler – fick en högre status efter filmen Almost Famous (där hans gamla dänga Tiny Dancer fick biopubliken att förlåta hans sunkiga överklassmör från de senaste 25 åren), fick Aimee med Magnolia en rigid piedestal att placera sin fortsatta karriär på.

NÖJESMIX KOMMENTERAR: Sätter på So Dark the Con Of Man och flyger in i samma universum där Wyclef är chef. De här onorska guttarna får det att svänga på ett trovärdigt sätt utan att kännas som efterapor. Det fi nns många som vill följa i Refugees fotspår och många som känns som kladdiga blåkopior, men Madcons respektfyllda respektlöshet gör att genretangeringen inte stör, nä, de tar en välförtjänt plats i samma hylla. Releasedatum för albumet är inte förrän i augusti. Till dess går det fint att lyssna på singeln Beggin’, en cover på Frankie Valli & the Four Seasons låt från 1967, som just nu ligger på sexa på NRJ:s mest spelade låtar i Europa. Se musikbloggen på www.nojesmix.com!

TVÅ HIPHOPNAMN SOM DUETTERAR MED DUON PÅ PLATTAN:

NÖJESMIX KOMMENTERAR: Det här är musik som förklarar varför viss musik ska avnjutas i sjok. Aimee Manns djupa stämma är allvarlig och okonstlad. Med musik som har rötterna i den amerikanska mitten – framförd av livfyllda men inte perfekta musiker och där låtskrivandet är tillbaka till hennes nakna gitarr utsmyckat med vintagesynthar och stråkar och analogklaviatur – är det bara att njuta. Det är så skönt när en artist som har varit ute och valsat i vilsna och inte speciellt lyckade utsvävningar, kommer tillbaka till sin kärna och visar att hon gillar det.

TVÅ ANDRA ALBUM MED AMIEE DU MÅSTE KÖPA:

timbuktu Paperboys

one more drifter in the snow Bachelor no. 2 or the last remains of the dodo

Fredrik B Nilsson

Fredrik B Nilsson

Månadens klassiker

jackson BroWne The Pretender [Warner Music]

20

CD: Boken Hotel California av Barney Hoskins är fascinerande läsning. Nej, den handlar inte bara om The Eagles, även om de är med. Den beskriver södra Kaliforniens musikscen under det sena 60- och 70-talet. Singer/songwriter-scenen, countryrockens framväxt, västkustsoundet. Musik, droger, business, intrikata kärleksaffärer – allt är med. Bland de artister som beskrivs finns Neil Young, Joni Mitchell, Gram Parsons, Linda Ronstadt, Fleetwood Mac – och Jackson Browne. Den sistnämnde beskrivs som en ”gammal själ” redan som tonåring. Det tog många år för honom att få skrivkontrakt, alla tycks eniga om att han skrev bra låtar men sjöng för illa. Jackson Browne jobbade uppenbarligen på det vokala, för han blev en av de allra största leverantörerna av vemodiga, romantiska, introspektiva låtar. Storhetstiden kom med Late For the Sky (1974), The Pretender (1976) och Running

Gadd tillbaka på svenska eric gadd Stockholm står kvar, men jag ligger [Universal Music]

CD: En kompis – ja, ja nu råkar det vara samma kompis som i krönikan – menar att jag alltid är för personlig i mina recensioner och blandar in egna erfarenheter och intimiteter i texterna. Well, även vad gäller Eric Gadd måste jag lägga till en liten egocentrisk krydda och i detta fall råkar nämnde kompis vara en del av curryn. När vi spelade i samma band på 80-talet var vi lite funktokiga. I hans fall för att han då fick slappa loss på basen i 110 procent. När så Eric Gadd släppte sitt svenskspråkiga album Hurra du lever, pang du är död blev vi sugna på att testa samma ingredienser och göra svart funk på svenska. Resultatet blev bland annat låten Lyxostfralla (som du läsare kan få ett eget digitalt gratisexemplar av genom att maila LYXOST till nojesmix@hotmail.com). Åren gick och Gadd blev engelskspråkig. Jag hade kontakt med en manager i Los Angeles som sökte efter skandinaviska artister att breaka i USA. Jag kopplade samman Gadd med honom och det resulterade i låtskrivande i New York där Gadd fick kontakt med amerikanska musiker. Ledde väl inte precis till några jättegrejer, men ändå, passar in som extra salt i denna recension, tycker jag …

NÖJESMIX KOMMENTERAR: Nu är Eric Gadd tillbaka på svenska. Förstasingeln Tvåhundratusen har snurrat fett i radio och med albumet visar han på en nytändning. Här ligger den svenska falsetten helt rätt och arrangemangen känns nyfikna och engagerade. I början av sin karriär sa Eric att han jobbade i en korvkiosk för att kunna försörja sig jämte musiken. Nya plattan ger en skön korvdoft i näsan och närheten är uppenbar när det engelska språket lämnas i spadet. Hej Gadden, kul att du är tebax!

TVÅ HITS FRÅN FÖRSTA SVENSKA PLATTAN ANNO 1989: kom hit och ta Bara himlen ser på

Fredrik B Nilsson On Empty (1978). På The Pretender är den redan sedan tidigare melankoliske Browne riktigt låg. Hans hustru har just tagit livet av sig. Han skriver av sig i texter där han klandrar sig själv och är avundsjuk på folk som har nio-till-fem-jobb och tycks nöjda med det. Allt hade kunnat bli miserabelt och självömkande, men det berör. En del av behållningen kommer från stränggeniet David Lindleys ljuva behandling av gitarr och fiol. Lindley smeker sina instrument, snarare än spelar på dem. Det går också att njuta av det varma, lyxiga soundet från 70-talets L.A. Det är snyggt men inte kliniskt. Välspelat, men inte överdrivet ”slickt”. Att Jackson Browne i mitten av 80-talet plötsligt började skriva politiska låtar som starkt kritiserade USA:s utrikespolitik är intressant. Men det är en annan historia.

Anders Lundquist

1

BUFFEL ... ... hyrde Neil Young ut från sin Broken Arrow-ranch till inspelningen av långfilmen Dansar med vargar.


musikrecensioner Tävla i Gävle

B

ara för att det är tävling och alla inte vinner betyder inte det att man behöver peka ut någon som en loser. En kompis till mig är – som så många andra av oss – genomless på Idol, Fame Factory, Melodifestivalen. Han menar att det har blivit alldeles för mycket tävlande. ”Hur ska man kunna utse en vinnare när allting är subjektivt?”, säger han.

ANDERS F RÖNNBLOM Underground Vol. 2 - Välkommen till verkligheten [F-Records/Lovande projekt]

GENESIS When In Rome [Virgin/EMI]

[MNW/BAM]

CD: Den förra Anders F Rönnblom-plattan,

DVD: Efter viss försening släpptes nyligen

DVD: Den låtskatt som Nationalteaterns

Underground Vol 1, var ganska akustisk. Den nya är en lite mer elektrisk platta, fast med utrymme för eftertanke. Den låter inte helt igenom ”proffsig”. Ibland sitter kompet inte riktigt ihop, som i delar av Drömguide. Ibland är det visaktigt på ett valhänt vis. Det första upplever jag som frustrerande, det andra charmigt. Redan i titlarna känner man den Rönnblomska touchen. Eller vad sägs om Guds golfboll, Folket och jag och the gangster of love och Flyg med mig för fan, flyg! Inspirationen från beatpoeterna finns där. Den ibland halvkvävda pratsången med de där typiska r:en. Störtfloden av referenser. Rönnblom iakttar, reflekterar och kommenterar. Nyfiket söker han alternativa rutter utanför allfartsvägarna och undviker torftiga schabloner för att hitta ett eget förhållningssätt till språket.

den mastodontutgåva som anstår ett band som Genesis: en trippel-DVD. Den gick direkt upp till förstaplatsen på den svenska hitlistan för musik-DVD:er. Genesis, som firar 40 år, återförenades förra året för turnerande i Europa och USA. Egentligen hade de tänkt ha med Peter Gabriel och Steve Hackett för att framföra mästerverket The Lamb Lies Down On Broadway. Men Gabriel hade inte tid och så blev det ”hitversionen” av bandet som återförenades. Det stora intresset för de ursprungliga planerna gjorde dock att de tog med ovanligt mycket gammalt material. Hälften av titlarna kommer från 1980 eller tidigare. Vilket vi välkomnar.Denna trippelDVD har två huvudinslag. Dels en David Mallet-regisserad upptagning av hela den gratiskonsert som avslutade europaturnén i Rom inför en publik på en halv miljon människor. Men också Come Rain or Shine, en kronologisk dokumentär där vi får följa offentliggörandet av återföreningen, de ringrostiga bandmedlemmarnas problem med att spela låtarna, sammanställandet av den stora turnéproduktionen (inklusive allt strul), medlemmarnas tankar om varandra och bandets historia. Förvånansvärt ärlig och utlämnande för den som bryr sig. Klaviaturspelaren Tony Banks, som skrivit Genesis bästa låtar men är den ende som misslyckats med sin karriär utanför bandet, är den som njuter mest. I takt med att den en gång så lättsamme Phil Collins blivit en grinig gammal gubbe, har den traditionellt sett stele Banks blivit alltmer avslappnad. Han går mest omkring och myser. Närbilderna av polska fans under The Carpet Crawlers är genuint rörande och får undertecknad att känna sig lite mindre ensam när han åter förlorar sig i Genesis stundtals förtrollande landskap.

rockorkester skapade mellan albumen Livet är en fest och Rövarkungens ö står sig påfallande väl. De brännande frågorna är lika aktuella i dag, medan de mer tidstypiska formuleringarna är nostalgiframkallande. Musikaliskt är de rätt så tidlösa, framför allt Ulf Dagebys klassiska låtsnickrande, men också avhopparen Anders Melanders mer skruvade låtar (exempelvis Kolla kolla). Den konsert som är huvudprogram på DVD:n är inspelad på Rockefeller i Oslo. Bonuslåtarna är inspelade på ställen som Mosebacke i Stockholm och Sticky Fingers i Göteborg.Många medlemmar har bytts ut sedan bandet släppte sitt sista album, men bandets ankare är och förblir Dageby. Framför en ohämmad publik får bandets musik en närmast punkig karaktär, som lyckligtvis tyglas av den tryggt drivande rytmsektionen Nikke Ström och Håkan Nyberg. Den som märks mest är annars nye leadsångaren (och munspelaren) Mattias Hellberg som är bra på att släppa loss á la Mick Jagger, men som blir Lundell-gapig när han överger melodierna alltför mycket. Motsvarande syndrom drabbar nytillskottet Jaqee som ger poppärlan Hanna från Arlöv en mer sluggerartad tolkning. Man kan inte låta bli att reflektera kring hur mycket Totta Näslunds återhållsamma pondus gav vissa låtar deras tyngd. Men han finns tyvärr inte med oss och Nationalteaterns låtar förtjänar tveklöst att fortsätta framföras.

NÖJESMIX KOMMENTERAR: Veteranen Rönnblom valde på ett tidigt stadium att bejaka det originella i sitt uttryck. Det borde vara självklart. Men som mediavärlden ser ut är det knappast originalen, särlingarna med en egen attityd till världen runtomkring, som får spaltutrymme. De som får plats är de som VERKAR vara rebeller, men egentligen bara spelar med. De som klär av sig. De som ställer till med skandaler. De som säljer ut sina familjer i form av veckotidningsbröllop, babybilder – eller arvstvister. Distanserad från denna sörja fortsätter Rönnblom oförtrutet sin gärning i det skenbart tysta. På undergroundnivå.

FLER SOM SKRIVER PÅ EGEN SVENSKA: Ola Magnell – Vallmoland Gina Jacobi – På jakt efter solen

Anders Lundquist

NATIONALTEATERNS ROCKORKESTER Live 2006

av Tom Levin

Tom Levin har varit utbytesstudent i Alaska. Han fick höra att han sjöng bra. Toms tredje soloalbum, Unfair in My Favor, släpptes i dagarna. Han låter mycket ”singer-songwriter” och brukar kategoriseras i samma arkiv som Johnny Cash, Ryan Adams och Ben Harper. Vill du veta vilka sånger han tipsar om inför semestern? Kolla här:

1. LOUIS ARMSTRONG - What a Wonderful World 2. RED HOT CHILI PEPPERS - Under the Bridge 3. PRIMAL SCREAM - Rocks 4. FRANK SINATRA - Summer Wind 5. BLUR - Tender 6. BEASTIE BOYS - Sabotage 7. THE VERVE - Lucky Man 8. SMASHING PUMPKINS - Today 9. BLACK CROWES - Soul Singing 10. VAN MORRISON - Crazy Love

Att bli artist handlar till stor del om att konkurrera med andra begåvade och kompetenta musiker och sångare. Det är inte fult att tävla, men det gäller att se till att det är din prestation som står för underhållningen och inte ditt lyte. Trevlig musiksommar!

Anders Lundquist

Fredrik B Nilsson

Anders Lundquist

TOPPtio

Här i Gävleborg har vi i alla fall två tävlingar som öppnar upp snarare än stänger ute när det gäller musikaliska utmaningar. Det är vår lokala Sveriges Radio-redaktion som anordnar den nyligen avslutade Musikpriset 2008 och den kommande sångsolisttävlingen. Nu satsar Radio P4 på att hitta nya – unga och äldre – begåvade och ännu oupptäckta stjärnor. Tolv artister är uttagna till de fyra direktsända delfinalerna på Stortorget i Gävle varje onsdag i juli. Syftet är att bedöma musikalitet, originalitet, scenisk framställning och förmågan att få kontakt med publiken. Vad är skillnaden mot de kommersiella förnedringstävlingarna i TV? Kanske främst att det är public service som står bakom det hela. Här handlar det i första hand om att få chansen att testa sina vingar i ett skarpt läge och inte att vara en billig bricka i ett smutsigt reklamfinansierat mobbingjippo. Den som vinner Gävleborg-uttagningen går vidare till en nationell tävling som P4-stationerna över hela landet arrangerar: Svensktoppen nästa! Där presenteras bidraget och spelas i P4 Premiär Special och om man går vidare till den stora Sverigefi nalen får man chansen att uppträda live på Lisebergs stora scen. Segraren garanteras en utmanarplats till Svensktoppen.

Musikens medicin

Att musik påverkar oss alla har länge varit ett välkänt faktum. Men nu börjar forskarna på allvar att analysera hur hjärnans funktioner – och därmed våra känslor och kroppar – inlemmas i rytmer, toner och melodier. I senaste numret av tidskriften Medicinsk Vetenskap publiceras en artikel med rubriken Musik – nyckel till hälsa. Där intervjuas bland annat stressforskare från Karolinska Institutet. Den ordlösa kommunikationen i musiken är någonting som har inverkan på såväl ett foster, som en högpresterande människa och en dement person. Inlärning och kreativitet är närliggande egenskaper som samverkar med musiken och det har visat sig i experiment hur amatörsångare mådde bättre – var gladare, mer avslappnade och energifulla – än professionella sångare när de ombads att delta i sånglektioner. Rätt musik vid rätt tillfälle är alltså medicin, medan för andra kan samma musikaliska prestation vara krävande och stressande. Ännu vet inte forskarna om musikens positiva påverkan på människan har en evolutionär förklaring, är ett resultat av att hjärnans delar samverkar på ett njutbart sätt eller om det helt enkelt inte går att förklara vetenskapligt.

Fredrik B Nilsson

21


Nyhet!

SilkPeel ™ Dermalinfusion™

-œ““>ÀʍFĂŠ-Ă›iĂ€Âˆ}iĂƒĂŠBĂ€Â˜Ă›B}ĂƒÂ“Ă•ĂƒiՓ -œ““>Ă€ÂŤĂ€Âœ}Ă€>““iĂŒĂŠÂŁĂˆĂ‰ĂˆĂŠÂ‡ĂŠÂŁĂ‡Ă‰n°

FĂ–R BARNEN: BARNGUIDNING: varje dag kl 11.00. MINITĂ…G - en guldpeng fĂśr en tur.

Ă…rets nyhet!

BYGGTĂ…GET /i>ĂŒiĂ€Ă›ÂˆĂƒÂ˜ÂˆÂ˜}ĂŠÂˆĂŠi˜˜>Â˜ĂƒĂŠĂƒĂŒ>ĂŒÂˆÂœÂ˜ĂŠ ÊÊÊÊÊʓF˜`‡vĂ€i`ĂŠÂŽÂ?Ê££°Îä]ĂŠÂŁĂŽÂ°Ă¤Ă¤ĂŠÂœVÂ…ĂŠÂŁ{°Îä°Ê 6ÂˆĂƒÂ˜ÂˆÂ˜}ĂŠ>Ă›ĂŠĂƒĂŒ>ĂŒÂˆÂœÂ˜iÂ˜ĂŠÂ?Â&#x;Ă€`Â‡ĂƒÂ&#x;˜`ĂŠÂŽÂ?ʣΰää

• Passar alla hudtyper, inkl acne och hyperpigmentering • Exfolierar utan kristaller • Stimulerar cellfÜrnyelsen

S OMMARSPECIAL ! (t o m 31/8) 20 min... 395:- ord. 495:45 min... 695:- ord. 995:-

Ăž}}ĂŠÂœÂ“]ʓFÂ?>ĂŠÂœVÂ…ĂŠwĂ?>ĂŠiÂ˜ĂŠ}Âœ`ĂƒÂ‡ Ă›>}Â˜Â°ĂŠ >Ă€>ĂŠv>Â˜ĂŒ>ĂƒÂˆÂ˜ĂŠĂƒBĂŒĂŒiÀÊ}Ă€BÂ˜Ăƒi˜°°°

Â?ˆ“>ĂŒ}Ă€iÂŤÂŤiĂŒĂŠÂ‡ĂŠiÂ˜ĂŠĂƒÂœÂ?ĂƒÂŽiÂ˜ĂƒÂ…ÂˆĂƒĂŒÂœĂ€Âˆ>ĂŠ ÊÊʇÊiÂ˜ĂŠĂ•ĂŒĂƒĂŒBÂ?Â?˜ˆ˜}ĂŠ`BĂ€ĂŠĂ›ÂˆĂŠĂŒ>Ă€ĂŠĂŒi“iÂ˜ĂŠÂŤFĂŠĂ›FĂ€ĂŒĂŠÂŽÂ?ÂœĂŒÂ°ĂŠ

>vjĂŠ˜}Ă›ÂˆĂƒĂƒÂ?>Â˜ĂŠ

ĂŠĂŠĂŠĂŠĂŠĂŠĂŠÂ…>ÀÊÂ&#x;ÂŤÂŤiĂŒĂŠĂŒÂœÂ“ĂŠĂŽĂ‰nĂŠvÂ&#x;ÀÊwÂŽ>ĂŠÂœVÂ…ĂŠÂ?BĂŒĂŒ>Ă€iʓ>ĂŒÂ°

Hyttgatan 26 Sandviken • Tel 026-25 40 00 www.bellissima-sandviken.se

F˜`>}ʇÊvĂ€i`>} ĂŠÂŁĂˆĂ‰ĂˆÂ‡ÂŁĂ‰n

Ă€>ĂŒÂˆĂƒĂŠvÂ&#x;ÀÊL>Ă€Â˜ĂŠĂŒÂœÂ“ĂŠÂŁÂ™ĂŠFÀ° ĂœĂœĂœÂ°Â?>Ă€Â˜Ă›>}ĂƒÂ“Ă•ĂƒiĂ•Â“Â°Ăƒi ,BÂ?Ăƒ}>ĂŒ>Â˜ĂŠÂŁ]ĂŠBĂ›Â?i°Ê/iÂ?\ĂŠĂ¤Ă“ĂˆÂ‡ÂŁ{ĂŠ{ĂˆĂŠÂŁx

6ÂˆĂƒÂ˜ÂˆÂ˜}>Ă€Â˜>ĂŠÂˆÂ˜}FĂ€ĂŠÂˆĂŠÂ“Ă•ĂƒiˆiÂ˜ĂŒĂ€j˜t

Sommar, sol & salt

choklad

PrisbelĂśnad saltserie frĂĽn Italien Chokladkakor med olika kakaohalt smaksatta med havssalt.

FlanÜr, Gävle 026-106170

22


KULTURSOMMAREN !

kultur

nummer har jag I detta sommar gränser och hit tat s vle gått utanför Gä länet ho dje pp runtom i kulturella små glä till på dig tar – platser du och strax utanför mosen, ter ffe ka a ck Pa . bara någon timme på med kanelbullspåsen, r något av gö h oc en on solglasög gar! da a lat dina lediga,

MUSIK VID DELLEN, PÅ BRUK OCH GÅRDAR Upplev musik på ett annorlunda sätt i sommar, mellan Hälsinglands djupa sjöar och blånande berg. Under tio sommardagar i juli, 4 – 12 närmare bestämt, arrangeras musikfestivalen Musik vid Dellen. Här bjuds det på ett flertal musikaliska möten i både förnyelse och tradition, i det globala och lokala och mellan olika musikstilar som jazz, visor och folkmusik. Spelmiljöerna är alltifrån kyrkor och fäbodvallar till ett nedlagt järnverk och traditionella Hälsingegårdar. Invigningen är fredagen den 4 juli på Avholmsberget i Bjuråker. Några av de medverkande är hyllade Sofia Karlsson, systratrion Baskery från Stockholm, samt Gävleduon Moneeo med Ihrene Sahlin från IDKA, och Per Samuelsson. Moneeo kombinerar ambienta klanger med elektroniska rytmer och harmonier. De använder endast instrument de själva uppfunnit. Moneeos konstmusikkonsert äger rum onsdag 9 juli på Movikens masugn. För mer information om Musik vid Dellen, besök Hudiksvalls hemsida. Mer om Moneeo hittar du på www.moneeo.com

TA DIG RUNT PÅ TIDERNAS VÄG

HÖGBO BRUK LOCKAR MED PETER OCH EVA Högbo Bruk är en unik kombination av kulturhistoria, natur och aktiviteter. Den 23 augusti gästas bruket av Eva Dahlgren och Peter Jöback som i sommar är ute på en gemensam turné under namnet Himlen har inget tak. Med sina nio musiker bjuder de på ett stort antal låtar och några oförglömliga timmar i sommarkvällen.

UTSTÄLLNINGAR PÅ WIJ TRÄDGÅRDAR Utställningen Vattenkannekul hade premiär på Nationaldagen och är, precis som namnet säger, en utställning om och med vattenkannor. Det som för Torbjörn Boström började med en svart kanna är nu uppe i 175 stycken i plast från 1950-, 60och 70-talet. Vattenkannorna i samlingen kommer från hela Europa och innehåller en del klassiker som t.ex. Breger-kannan. Varför just vattenkannor, Torbjörn? – Jo, för dess glada färger, underbara former och för att det är ett bruksföremål. Plastmaterialet har också en central roll i samlandet. De flesta kannor har någon historia om man tittar närmare på dem, några är solblekta, andra har brännmärken av element eller strykjärn och några har avsågade pipar för bättre vattenflöde.

Den andra utställningen finns i Wij Valsverk och heter Not Quite Valsverk. Den är en riktig helhetsupplevelse där foto-, bild -, och skulpturala arbetet samverkar parallellt med ljus- och ljudinstallationer. Men det är inte nog, utställningens utvidgas med teater- och dansföreställningar samt konserter under hela sommaren. Utställningens syfte är att utveckla ett samarbete mellan de olika konstformerna och tillsammans med publik skapa en interaktiv helhet. Några av de medverkande konstnärerna är Malin Palm, Urban Jonsson, Jan-Erik Brask och Ulrika Anéer. Det gamla valsverket drivs av Stiftelsen Wij Valsverk och ligger vackert beläget intill Wij Trädgårdars huvudentré. Program och öppettider hittar du på www.wij.se

Månadens konstnär!

Namn: Linnéa Mattsson Ålder: Snart 25 år Född: I Uppsala, men uppvuxen i Gävle Utbildning: Konstnärlig Utveckling, en termin på HiG, har precis avslutat andra året på Design och Träteknik, ett år kvar. Favoritlåt: Många, men Blind Melons låt Soul One tycker jag är en fin bit. Hur beskriver du dig som person? – Hm. Skulle väl säga att jag är envis. Och glad. Påhittig kanske, och fundersam. Trivs du i Gävle? – Det är till och från, men skulle jag inte trivas hade jag inte bott kvar. Jag kan tröttna ibland, inte vilja ut och sånt. Gävle är enkelt och bekvämt, man känner folk och vet vart saker är. Fast jag vet inte om jag bott kvar om jag inte upptäckt min nuvarande utbildning och haft min kille … Berätta om utbildningen! – Det är en design- och träteknisk utbildning. Jag började för design- och formgivarbiten, vilket jag nu har som inriktning, men automatiskt blir man mer intresserad även av trä.

Om du har tid, bil och körkort, är lite lagom uttråkad och känner att du vill uppleva nya saker, så har jag ett hett tips till just dig. Ta bilen längs Tidernas Väg och upplev sådant du aldrig tidigare sett! Tidernas Väg är sträckan mellan Uppsala och Ånge, väg 272 och 83, över Dalälven, Storsjön, längs Ljusnan och Ljungan. Fyra landskap passerar utanför fönstren och vägen är lite längre och lite krokigare än den stressiga E4:n. 40 mil av äventyr väntar och hemsidan www.tidernasvag.se är en digital resehandbok där du kan läsa mer om alla de orter som kantar vägen, se aktuella evenemang samt resvägen.

ISLAND HAR KOMMIT TILL GÄVLE Just nu och fram till den 28 augusti pågår Konstcentrums sommarutställning, Lika för lika, av fyra isländska konstnärer från samma släkt. Árni Gudmundsson, Gudmundur Kristjánsson, Kristján Gudmundsson och Sigurdur Gudmundsson ställer för första gången ut tillsammans, och i utställningen utmanar de varandra med ett fl ertal högst skilda uttryck och nya verk. Kristján och Sigurdur är bröder och hör till Islands mest erkända konstnärer. Árni och Gudmundur är deras söner som står för en ny generations starka konstnärskap. I utställningen syns fotografi er, verk av plexiglas, teckningar med tillhörande klockor som visar en sorts tidszoner och en interaktiv audiomaskin vid namn ”Diskómaskína”.

MISS LI & WINNERBÄCK I GASKLOCKORNA Du har väl inte missat att fantastiska Lars Winnerbäck kommer till Gävle och Gasklockan i augusti?! Med sig hit har han även energiknippet Miss Li, Sofia Karlsson och Sveriges mest mångsidige artist Emil Jensen. Även Almost Like Boys, med Cissi, Nour och Maud uppträder på Gasklockeområdet denna helt galet artistfyllda fredag. Senast jag kollade fanns mängder biljetter kvar att boka via Ticnet, men varför chansa? Boka nu!

Och om jag säger stol …? – Haha. Man gör ett projekt i årskurs 2 där man får material och uppgift presenterade för att sedan tillverka något av det. Vi fick massiv björk varpå jag åkte till Hälsinglands Museum och kollade på deras allmogemöbler. Jag ville göra en modern variant av en sån stol, men blanda kontraster och olika funktioner. Det blev en vanlig Leksandstol/ Sjupinnstol som har en moraklocka i ryggstödet, ”Ursinne” har jag döpt den till. Under vår stoltutställning på Silvanum blev min stol uppmärksammad, folk frågade om den gick att köpa och vissa till och med erbjöd stora summor för originalstolen. Oj! Ska du göra något av den? Försöka få den producerad? – Är det något jag vill göra något av så är det stolen, men jag har inte kollat upp möjligheterna till att få den producerad. Än. Vad gör du i sommar? – Då inreder jag mitt hem, jag och min pojkvän har precis flyttat från vår centrala lägenhet till ett hus strax utanför stan. Just nu betsar jag en köksbänk. Jag ska måla tavlor

att ha på väggarna också, och försöka göra något av trädgården, trots mina ogröna fingrar. Lite jobb ska jag också hinna med, men mest blir det att njuta av friheten i att ha ett eget hus och en egen trädgård att påta i. Nu får jag helt fria händer.

TIPSA OSS!

Du som pysslar med konst, eller vet någon som förtjänar lite uppmärksamhet – tipsa oss om konstnärer! Gå in på min kulturblogg på www.nojesmix. com/kultur och berätta vem du tycker borde bli månadens konstnär.

text: Camilla Norin

23


mode

Solglasรถgon Ray-Ban fr. Bryntes Optik 1260:Bikini fr. ร…hlens 79:-/del

24


mode

SUMMER

AND THE CITY

Den sanna urbana människan är city trogen även under de hetaste sommardagarna. Vid poolen irriterar varken sand eller skrikande barn. Och kylskåpet som innehåller svalkande drycker finns bara några meter bort. foto: Frank Julin styling: Mikaela Björn makeup & hår: Sotlugg & Linlugg modeller: Malin Rosén & Anders Wikström

25


mode

Bikini fr. Lindex 129:-/del Solhatt fr. KappAhl, 79:-

Badshorts Bjรถrn Borg fr. Brixx, 499:-

26


mode

Badshorts RipCurl fr. SeaFun, 699:Bikini fr. BikBok, 99:-/del Sandaler fr. Scorett, 100:-

27


mode

Badshorts Bjรถrn Borg fr. Brixx, 599:Bikini Bondelid fr. MQ, 499:-

28


mode Bikini fr. H&M, รถverdel 129:-, underdel 98:Halsband fr. GinaTricot, 119:Armband fr. GinaTricot, 99:Armband fr. Indiska, 39:-

29


mode

Bikini fr. GinaTricot, 79:-/del Handduk Gant fr. Divas Boning, 345:-

Str책hatt fr. Carlings, 199:Badhorts fr. De&S책nt, 90:-

30


bokrecensioner

Fakta

PoCket

roman

PoCket

os: Historia & statistik Sune Sylvén och Ove Karlsson

sanninGen om diamanter Nicole Richie

anteCkninGar FrÅn en liten Fiat Zbigniew Kuklarz

exit kalaHari Jenny Söderqvist och Helene Åberg

[Norstedts]

[Norstedts]

[Albert Bonniers]

[Bonnier Pocket]

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

Känns saknaden efter sport mellan fotbollsEM och OS för stor? Då är det här boken för dig. I korta texter om samtliga sommarOS från 1896 och framåt berättar Sune Sylvén och Ove Karlsson om de viktigaste händelserna och återger de roligaste anekdoterna. Man berör bisarra tävlingsgrenar, såsom klättring uppför såpad stång och litteratur(!), som för övrigt de moderna olympiska spelens grundare Pierre de Coubertin vann. Det visar sig att de olympiska spelen genererat många komiska händelser och det är maratonloppen som toppar humorlistan. Vad sägs om att man i de första loppen

Olympiska Spelen har genererat många komiska händelser. hade vätskekontroller där deltagarna stannade till för champagne- och konjaksintag? Eller att en japan försvann spårlöst under maratonloppet under sommarolympiaden i Stockholm, men det visade sig att han bara druckit saft hemma hos en familj i Sollentuna? Och så har vi förstås skandalen 2004 när en avsatt irländsk präst skanderande bibelord knuffade den ledande brasilianaren av banan. Boken innehåller även en massa tabeller och statistik liksom listor på OSmaskotar och dopade idrottare. Även här har man lyckats återge fakta med glimten i ögat. Jag är inte sporttokig, men läser den här boken med stort nöje och får mig lite sportkunskap på köpet. Den är en riktig guldklimp.

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

Tv-stjärnan, sångerskan, modeikonen och numera författaren Nicole Richie har haft ett ganska innehållsrikt liv hittills. Därför blev hon tillfrågad om hon kunde skriva en bok som avslöjar allt. Det skulle vara en sådan där snabbläst bok som passar en dag på stranden. I förordet till Sanningen om diamanter deklarerar hon att hon inte har något särskilt att avslöja om sig själv, men däremot om vännen Chloe Parker. På ett språk som tycks tillhöra en high school-tjej skildrar berättarjaget (inte verklighetens) Nicole Chloes liv. Den fiktiva Chloe är själv ännu inte känd, men har vänner som är det och som hela tiden jagas av paparazzi. Efter en uppväxt som adoptivdotter till kända och välbärgade föräldrar är hon ständigt ute och festar på de hetaste nattklubbarna och shoppar designeroutfits, men hamnar i drogträsket och på rehabklinik. Chloe är en romanfigur som alltså delar många likheter med verklighetens Nicole Richie. Hade författaren valt att skriva en självbiografisk bok är jag övertygad om att storyn inte känts så banal som den gör. Boken tar upp svåra ämnen som att bli sviken av en vän, att ta sig igenom drogavvänjning och att handskas med människor som ser en som en produkt att tjäna pengar på. Men det saknas känslor, både i texten och hos karaktärerna. Det blev ändå en bok perfekt för en dag på stranden. En bok som trots den halvtaskiga översättningen är snabbläst, lättläst och gör att även hjärnan får en stunds semester.

Jag gillade polskättade Zbigniew Kuklarz debutroman Hjälp jag heter Zbigniew, där författaren på ett underhållande sätt skildrade utanförskap liksom det typiskt polska. I sin andra och utsökt layoutade roman återvänder författaren till dessa teman. Tjugotvåårige katoliken Piotr är bokens berättare. Han ägnar en stor del av sin tid till att be till jungfru Maria och att våndas över sina obefintliga erfarenheter vad gäller tjejer. Att han dessutom hela tiden ljuger för sina vänner om att han är hur erfaren som helst plågar honom djupt. När kompisen Kristoffer tragiskt dör, beger sig Piotr med vännerna John och Leo till Polen för att sprida den dödes aska i bergen. Det blir en två veckor lång rundresa i Polen där taxichauffören Arthur skjutsar trion mellan Piotrs och Kristoffers släktingar i en liten orange Fiat. Berättelsen utspelar sig under det sena åttiotalet och bilden av det exkommunistiska Polen visar ett land täckt av koldamm där mat är en bristvara och alla bilar öststatstillverkade och lackade i grälla eller bruntonade färger. De tre vännerna är en filosofisk skara som ständigt ryker ihop både verbalt och fysiskt när de diskuterar livsfrågor. Det gör att de mer än en gång hotas av att den ordningsivrande och fruktade milisen ska tillkallas. Anteckningar från en liten Fiat är skriven med ett innovativt och lekfullt språk, vilket är bokens främsta företräde. I övrigt skulle jag kalla romanen sådär. Den är småmysig och smårolig, men också halvtråkig.

Catharina Bergman

Catharina Bergman

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

Kommer ni ihåg de två SVT-medarbetarna som försvann i Kalahariöknen för ett par år sedan? Lyckligtvis dök de upp efter några dagar och i Exit Kalahari berättar de vad som egentligen hände. De befann sig i Botswana för att utbilda landets tv-personal när de ville passa på att besöka naturreservatet Kalahari över en helg. Växelvis berättar de i boken om sina upplevelser. Från förberedelserna inför safarin där de hoppas se lejon, till hur de kastar sig ut ur sin brinnande bil och påbörjar den, på grund av just lejonen, farliga vägen till civilisationen och tryggheten. Söderqvist och Åberg är inte direkt några stilister. Men de berättar personligt om skräcken att bli dödade av de stora och ständigt närvarande kattdjuren såväl som förtvivlan över att inte kunna meddela sina anhöriga att de är vid liv. I början av sin lejonsafari mötte de två vännerna en sydafrikansk kvinna, som apropå att de inte har någon man med sig uppriktigt frågar: ”But what would you do if you have to fi gure something out?”. Den befängda frågan fungerar sedan som ett stärkande och uppmuntrande mantra för duon som tvingas vara både uppfinningsrika och gatusmarta. Det är en hyggligt underhållande och spännande berättelse, trots att upplösningen förstås är demaskerad. Och man kan inte annat än förundras över de två vännernas mod och envishet.

Catharina Bergman

TACK TILL BOKIA I GALLERIAN NIAN FÖR BÖCKERNA

Catharina Bergman

kinesen Hanning Mankell [Leopard Förlag]

”Once upon a time”

deCkare

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

Deckarmästaren Henning Mankell har i Kinesen begett sig till Hudiksvall och mina gamla hemtrakter. Jag blir en smula exalterad när jag i den här deckaren får läsa om platser jag väl känner igen. För hur ofta får jag det? I byn Hesjövallen, vilken är fiktiv, hittas nitton människor brutalt ihjälhuggna. Polisen står handfallen och kan inte hitta något egentligt motiv. Masslakten av byinvånarna resulterar förstås i en massmedial uppståndelse. Samtidigt i Helsingborg läser domaren Birgitta Roslin om de bestialiska morden och inser att hennes mors fosterför-

äldrar är bland offren. När hon oväntat blir sjukskriven för högt blodtryck åker hon till den lilla hälsingebyn för att fördriva tiden och knyta an till sina rötter. Av en slump snubblar hon över ett spår som kan ge ledtrådar till mordgåtan och hamnar, mer eller mindre omedvetet, i en position där hon kan finna lösningen på brottet, men där hon också själv befinner sig i fara. I en parallell berättelse får vi läsare också följa en kinesisk yngling som säljs som slav i Amerika på 1800-talet. Omsorgsfullt väver författaren samman olika människoöden där historien spelar en stor roll för nutiden. Tidvis blir den gedigna Kinesen lite för pratig och politisk och mitt intresse för storyn svalnar. Inom kort återuppstår dock spänningen igen och intresset med den.

Catharina Bergman

toPPfem Bokias mest sålda skönlitteratur juni

1 aldriG FUCka UPP Jens Lapidus

2 katedralen vid Havet Ildefonso Falcones

3 livstid Liza Marklund de lUGnaste vatten 4 iViveca Sten strÅlande solar 5 tUsen Khaled Hosseini 31


tonåringen testar vattenskoter – VÅGA GASA! Triton Events anordnar upplevelseevents och vi provade på en del av deras utbud! Visst har jag åkt jetski och vattenskoter tidigare, men senast var jag förmodligen 6 år och satt bakom pappas rygg någonstans i Medelhavet. Det här var första gången jag fick prova på att själv kontrollera skotern och jag kan säga att jag aldrig känt mig så tacksam över mitt jobb på Nöjesmix! Svårighetsgrad: 0 Man behöver inte tänka på annat än att gasa och styra till höger och vänster. Att åka vattenskoter är inte direkt ansträngande, det är bara underhållande. Rolighetsgrad: 5 Det här var bland det roligaste jag gjort! Se till att våga gasa på lite, ruset när det nästan känns som om man ska flyga av för att det går så snabbt, är obeskrivligt! Coolhetsfaktor: 5 Kan man känna sig annat än cool på havets egna motorcyklar? Övrigt: Om ni är fler ute på vattnet är det vissa regler som gäller. Håll er till dem, kom ihåg flytväst och våga gasa!

! n e t i r favo

Sommarens

vattensPorter! Blir du lätt uttråkad av en lugn heldag på stranden? Är inte volleyboll eller strandtennis nog för att underhålla dig? Jag har testat Gävles utbud av vattensporter som definitivt får dig att njuta av sommaren på ett helt nytt sätt! text & foto: Mikaela Björn

BananBÅt – BARNSLIGT ROLIGT! Efter lite friåkning på vattenskotrarna knöt vi fast en bananbåt med plats för tre efter den ena skotern. Jag var ganska tveksam till det kalla vattnet och lät därför mina vänner prova först! Själv placerade jag mig bakpå skotern för att kolla. Ganska snart låg vännerna skrattande, med en smula panik, i det kalla vattnet. Svårighetsgrad: 4 Att hålla sig kvar är näst intill omöjligt, även om skräcken över att hamna i det kalla vattnet gjorde att några av oss vissa gånger lyckades. Rolighetsgrad: 5 Det roligaste med att åka bananbåt är du gör det tillsammans med dina kompisar och att det är lite läskigt. Coolhetsfaktor: 0 Med tanke på att man känner sig som ett litet barn i extas när man åker bananbåt, kan jag tänka mig att man inte ser speciellt cool ut. Övrigt: Sista åket satt jag längst bak och lyckades flyga av utan att någon märkte det. De som upptäckte mig flytande ensam en bra bit ut i vattnet fick sig ett gott skratt, jag tyckte däremot inte att det var riktigt lika roligt. Sådant kan man alltid försöka undvika.

32


tonåringen testar

vattenskidor – AVANCERAD START Vi gjorde ett besök hos Gävle Vattenskidklubb i Forsbacka! Längtar du efter att få åka skidor? Varför inte testa på sommarvarianten! Varje tisdag och torsdag, veckorna 25-30, mellan kl. 18-21, anordnar klubben speciella åk-kvällar för dig som privatperson. Svårighetsgrad: 4 Är du van att åka skidor alpint kan det vara till viss fördel. Annars ser det olika ut från person till person. Starten och att komma upp på skidorna är det mest avancerade, det kan krävas en hel del tålamod. Man måste tänka på att hålla armarna raka och benen böjda tätt intill kroppen. Rolighetsgrad: 5 När man väl kommit upp på skidorna och glider fram på vattenytan är det otroligt roligt! Coolhetsfaktor: 4 När vi var klara stannade vi kvar för att kolla på några åkare som skulle hoppa, och det såg väldigt coolt ut. Hur coola vi såg ut med våra misslyckade försök att ta oss upp på skidorna kan däremot diskuteras … Övrigt: Dagen efter kändes det rätt rejält i en del muskler vi knappt visste fanns. Vattenskidor är inget för veklingar!

Vi har betygsatt i skala 1 till 5. Ju högre siffra desto roligare, svårare eller coolare var sporten.

MER INFO:

• www.tritonevent.se • www.tungsurf.com • http://home.swipnet.se/Gavle_VSK/

vindsUrFa – NÅGOT FÖR SINGELTJEJER I Brädviken strax efter Engeltofta hittar du Norrlands största vindsurfingklubb Tungsurf. Här testade vi tillsammans med vår instruktör Tobias att vindsurfa. Då vattnet var ganska kallt började vi med att skruda om till våtdräkt – ett projekt i sig. Sedan fick vi på stranden en genomgång om hur vi skulle placera fötterna på brädan och hur seglet fungerar. Inga problem kände jag, och såg fram emot att få sätta igång. Väl ute i vattnet var jag inte riktigt lika kaxig. Svårighetsgrad: 4 Att lära sig vindsurfa kräver en hel del tålamod. Det passar den som vill ge sig på en utmaning och lära sig någonting häftigt. Att komma upp på den breda nybörjarbrädan var ganska simpelt, men när vinden tog tag i seglet gäller det att hålla balansen och tänka på vad du gör. Jag måste också erkänna att det kändes ganska bra i armarna efter all paddling i motvind, men det var definitivt värt det. Rolighetsgrad: 4 Jag gillar att testa nya saker och jag tyckte att hela upplevelsen var superrolig. Coolhetsfaktor: 5 Alla grabbarna som höll till vid klubbhuset gled runt med solblekt hår, brunbrända kroppar och såg allmänt avslappnade ut. Kanske någon singeltjej som blir sugen på att testa vindsurfing? Övrigt: Jag tror det krävs en hel del teknik innan man kan börja njuta av själva surfandet.

33


450 kr

Stl. 36-45 Även vit och röd

300 kr

700 kr

ord. 500 kr

ord. 1000 kr

Stl. 37-46

SANDVIKEN

VALBO KÖPCENTRUM

026-25 33 84

026-13 24 20

Stl. 7½-13

Sommarerbjudanden Trådlös router Netgear WGR614IS - 54 Mbps 395kr

Gamecard World of Warcraft 60 dagar 249kr

Hos oss hittar du kläder och accessoarer från ONLY • OBJECT • PEARLS FOR GIRLS FRENCH CONNECTION

Processor INTEL E8400 CORE2D 3.0GHZ 1333/6M S775 1795kr

TFT-SKÄRM NEC TFT 22” WIDE 22WV 5 MS, 1000:1 1990kr

Antivirusprogram Nod 32 antivirus 1år 450kr PC spel Age of Conan 449kr HYTTGATAN 19, SANDVIKEN. TEL 026-25 06 15

34

Hyttgatan 26, Sandviken tel 026-273040 www.datametropolen.com


spelrecensioner

enemY territorY: QUake Wars XBOX 360/PS3/PC

raCe driver: Grid XBOX 360/PS3

leGo indiana Jones: tHe oriGinal adventUres PS2

ninJa Gaiden ii XBOX 360

Bara en knapp månad innan Battlefield: Bad Company når hyllorna dyker Enemy Territory: Quake Wars upp. Spelen delar ett koncept och spelsätt som lockar många, men är Quake Wars något som kan stilla hungern efter Battlefields sena junirelease? Kort och gott, nej, verkligen inte. Båda spelen har ungefär samma upplägg där stor tyngd läggs på multiplayer med stora öppna banor och fordon samt stora episka lagbaserade strider. Men i Quake Wars upplevs allting så otroligt gammalt och tråkigt. Ingenting är på något sätt häftigt – både grafiken och ljudet är riktigt ruttet och föråldrat. Nog för att spelet har en del intressanta sidor med dynamiska uppdrag, välbalanserade och genomtänkta klasser, men spelbarheten är fortfarande lika med noll. Det tar inte lång stund innan man byter ut spelet mot Call of Duty 4. Quake Wars är stelt, trist och helt utan charm. Det skulle ha hållit sig på PCformatet där spelet hör hemma och där det faktiskt är betydligt bättre.

Sist gav de oss Colin McRae: Dirt – nu ger Codemaster-gänget oss Race Driver: Grid, en blandning mellan Dirt och Projekt Gotham Racing samt en spirituell uppföljare på Toca Race Driver-serien. Codemasters levererar ett bilspel i samma anda och arkadiska fartfylldhet som Dirt, men denna gång på finputsade asfaltvägar på bana, i stad och längs avstängda landsvägar. Drift-tävlingar med trimmade japanska spoilermonster till Destruction Durby-lopp med amerikanska skrothögar. Ett upplägg och en variation som är svårslagen! Detta är ingen bilsimulator – börjar du tänka och köra realistiskt blir du snabbt omkörd. Det kan ta ett tag men man måste hitta spelets egen nivå och attackera kurvorna på spelets rätta sätt. Några nytänkande idéer får vi också men jag saknar möjligheten att modifiera och trimma min egen bil. Race Driver: Grid är brutalt snyggt och har en mastig och välmixad ljudbild. Letar du efter ett fartfyllt bilspel i sommar kommer Grid inte att göra dig besviken.

Efter de otroligt populära LEGO Star Warsspelen har det nu kommit ännu ett spel där allt är gjort i lego. Men denna gång har Star Wars-figurerna fått lämna plats åt mannen med hatten och oxpiskan, Indiana Jones. Nu är det bara att hänga med på alla de arkeologiska äventyr som väntar honom och hans vänner. Spelet börjar i den första filmen och sedan är det bara att spela sig vidare genom de andra två. Det gäller att leta sig fram i grottor och öknar, i luften och i vattnet. Det blir fartfyllda bilfärder och många fiender att besegra. Man får bygga ihop broar med hjälp av legobitar, slänga sig i lianer för att undvika hungriga krokodiler och skrämma bort giftiga ormar med hjälp av facklor. Ja, det är ett stort äventyr rakt igenom. Spelet är otroligt bra gjort och skaparna har lyckats fånga nästan varenda liten detalj från filmerna. Jag har suttit länge och funderat på om det finns något som är dåligt med spelet men jag kan inte komma på en enda sak. Inte ens kan man kan gnälla på långa laddningstider. Jag kan inte göra annat än att ge spelet högsta betyg i alla kategorier. Det är helt grymt!

Ryu Hayabusa är tillbaka i vad som kan vara hans blodigaste äventyr någonsin. Onda krafter stjäl demonstenen som beskyddas av självaste Joe Hayabusa (Ryu’s pappa).

Anna Hillbom

Thomas Ahlbom

Anders Melander

Anders Melander

Fotbolls-em fortsätter på din plattform UeFa eUro 2008 XBOX 360/PS3/PS2/PC

Spelet har sina brister; halvtaskiga kameravinklar mm. När stenen förloras kan ondskan släppa lös fruktansvärda demoner – blodbadet kan börja. Ninja Gaiden II är ett urläckert ”hack´n slash-spel” och bitvis ohyggligt svårt. I spelet kan du levla alla vapen för att göra dem snäppet vassare och få bättre möjligheter att klara av spelet. Dock har spelet sina brister; halvtaskiga kameravinklar, låg detaljrikedom med mera. Trots detta är och förblir Ryu världens coolaste ninja och tillsammans med karaktärsdesignen som grafikmässigt är urläcker gör att det att spelet utan tvekan är värt att spela. Tips: glöm inte att köpa ”herbs” som utnyttjas som liv. Det kommer verkligen att behövas ...

SPELRECENSIONERNA PRESENTERAS I SAMARBETE MED

toPPfem Games mest sålda spel juni

Euro 2008 är det nya fotbollsspelet från EA vilket koncentrerar sig på EM-slutspelet – målet är att ta sitt lag från kval till EM-guld. Första gången man kör igång spelet känns Euro 2008 som ett nedbantat Fifa 08, men efter att ha spelat några matcher känner jag att skillnaderna finns där. Först och främst är spelet på planen snabbare. Spelarnas rörelsemönster och bollmottagning har förbättrats. Motståndarlagen använder sig också av olika taktiker och man måste ha i åtanke att sämre lag ställer upp mycket mer defensivt än de bättre lagen vilket gör att spelupplevelsen är olika från match till match. En annan kul nyhet är att man kan göra olika målgester genom olika knapptryckningar. Den största nyheten i Euro 2008 är dock ”Battle of the Nations”. När man startar spelet får man välja vilken nation man vill representera. När sedan matchen är färdigspelad får man poäng som tillsammans läggs ihop med poängen från andra som representerar samma land. Precis som i Fifa Euro 08 finns även funktionen ”Be a pro” vilken vidareutvecklats. I Fifa Euro 08 heter den ”Captain Your Country” och innebär att du styr en enda spelare genom ett karriärsläge. Målet är att man ska bli lagkapten för landslaget till EM. Spelets stora plus är spelglädjen som njuts av antingen kompisarna i spelsoffan eller online mot spelare från resten av världen. Även om nu inte Sverige gick hela vägen i EM har DU chans att gå in på plan och avgöra turneringen!

1

Grand tHeFt aUto iv PS3, Xbox 360

2

metal Gear solid PS3

3

ninJa Gaiden ii Xbox 360

4

leGo indiana Jones Multi

Ali Moghadam

5

aGe oF Conan PC 35


f ilmrecensioner

son oF ramBoW

la Zona

Regi: Garth Jennings, 2008 Medverkande: Bill Milner, Will Poulter, Jessica Hynes m.fl. Biopremiär: 27 juni

Regi: Rodrigo Plá, 2007 Medverkande: Daniel Giménez Cacho, Maribel Verdú, Alan Chávez m.fl. Bioremiär: 11 juli

William uppfrostras i en hårt religiös miljö där han skyddas från det moderna 1980-talets alla fasor. Så det blir ingen tv eller, gudbevars, något så modernt som video i unge Wills liv. En dag visar skolans hårding Lee honom en illegal videokopia av First Blood och Rambos härjningar sätter djupa spår i Wills fantasi. Tillsammans med Lee smyger han ut i skogen för att filma en alldeles egen actionrökare. Samtidigt måste de hålla sig undan från Wills religiösa beskyddare.

Ett skyddat exklusivt område i Mexico City. Det är La Zona. Området är inhägnat och byggt för att skydda stadens ekonomiska elit från den övriga slummen. En natt råkar en reklampelare ramla över stängslet och tre killar från fel sida tar sig in i överklassens kvarter. När de blir upptäckta tar våldet, misstänksamheten och konspirerandet sin början. För att bevara sina privilegier får det nämligen inte uppstå några oegentligheter bland invånarna i La Zona. Frågan är hur långt de är villiga att gå för att bevara sin trygghet och livskvalitet.

[Sandrew Metronome]

Inte lika bra som serien sex and tHe CitY: tHe movie [Noble Entertainment]

Regi: Michael Patrick King, 2006 Medverkande: Sarah Jessica Parker, Kim Cattrall, Cynthia Nixon, Kristin Davis m.fl. Biopremiär: 21 juni

NÖJESMIX KOMMENTERAR: Fyra år har förflutit sedan Big och Carrie återförenades i Paris. Samantha har bytt N.Y mot L.A, Miranda lever familjeliv i Brooklyn och Charlotte lever fortfarande flådigt på Manhattan. Carrie och Big letar gemensamt boende när tankarna om giftermål dyker upp. Bröllopet blir ”bigger than Big” som får kalla fötter ...

NÖJESMIX KOMMENTERAR: Öppningshelgen spelade SATC: The Movie in mer pengar än någon annan romantisk komedi tidigare gjort i USA. HBO:s succéserie om de fyra Manhattan-kvinnorna har inte glömts bort. Snarare verkar längtan ha varit enorm. Även om undertecknad försökte att inte ha några förväntningar på filmen (jag älskar serien!) så blev jag besviken. Trots att skådespelare och manusförfattare är desamma når filmen inte riktigt upp till seriens nivå. Dialogen är inte lika rapp och vissa av skådespelarna verkar ha haft svårt att hitta tillbaka till rollernas kärna. Produktplaceringen är övertydlig och jag tycker att fokus flyttats från seriens hjärta och hjärna – relationerna vännerna emellan – till plaggen som inte längre är kulisser. Visst. Vackra, dyrbara märkesplagg spelade en stor roll i serien men var inte en av huvudrollerna som är fallet i filmen. Sex and the City: The Movie är naturligtvis ett måste för alla fans av Carrie, Miranda, Samantha och Charlotte. Men när det kommer till kritan spenderar jag hellre min tid med att titta på repriser av serien, än ser filmen igen.

Son of Rambow är omöjlig att inte tycka om, åtminstone om man själv är uppväxt under videofilmens första skakiga år. När ”video” var synonymt med Motorsågsmassakern, ni vet. Men man behöver inte vara filmnostalgiker för att ryckas med av Wills kamp mot de vuxnas övervakarsystem och

Man behöver inte vara filmnostalgiker för att ryckas med. förtryck. Son of Rambow berättar om vänskap och trotsets möjligheter att skapa sitt eget liv, sina egna drömmar. Filmen är dessutom fylld med små charmiga actionsekvenser och scener som sätter stämningen för 1980-talet perfekt.

no CoUntrY For old men [Paramount Pictures]

Regi: Joel Cohen, 2007 Medverkande: Josh Brolin, Tommy Lee Jones, Javier Bardem m.fl. DVDpremiär: 9 juli

36

NÖJESMIX KOMMENTERAR: I det lilla behandlar La Zona motsättningar i Mexico City där rika kan betala för att slippa bo med fattiga. För filmens inblandade blir det en personlig kamp för överlevnad. Det är tunga ämnen i sig, men filmen kan lika gärna vara en berättelse om förhållanden mellan oss rika i väst kontra fattigare länder. För visst är det samma murar, om än osynliga, vi murat kring våra privilegier.Så uppsåtet i filmen är både gott och väl underbyggt. Och även om genomförandet kanske är lite väl förutsägbart blir La Zona en studie av både mänsklig psykologi och civilisationshistoria.

Jonas Danielsson

Jonas Danielsson

Anna Utterberg

Månadens dvd-tips

[Nonstop Entertainment]

DVD: Llewellyn hittar mitt ute i ödemarken ett smärre slagfält efter en gangsteruppgörelse som gått snett. Han plockar med sig en väska med två miljoner dollar och sätter därmed igång en fruktansvärd jakt med sitt eget och familjens liv som insats. No Country for Old Men är en modig film. Bröderna Cohen har på nästan Kaurismäkiskt manér skalat bort det mesta av dialogen. Och det fungerar alldeles utmärkt! Det enda som talar emot filmen är hur dess blandning av otroligheter och vardagligheter till slut ändå mynnar ut i ett slags ingenting.

Jonas Danielsson

4

Så många timmar tog det att sminka Ron Perlman inför rollen som Hellboy. Den enda kroppsdel där Ron inte har någon förklädnad eller smink är ögonlocken. Från början planerade man att Hellboy skulle ha klövar istället för fötter (för att vara trogen den tecknade serien), men på grund av säkerhetsskäl omvandlades klövarna till normala, skobeklädda fötter.


f ilmrecensioner När tv-serier blir film

T all tHe BoYs love mandY lane [Noble Entertainment]

mY BlUeBerrY niGHts

BarnHemmet

Regi: Jonathan Levine, 2006 Medverkande: Amber Heard, Anson Mount, Whitney Able m.fl. Biopremiär: 11 juli

Regi: Wong Kar-Wai, 2007 Medverkande: Norah Jones, Jude Law, Nathalie Portman m.fl. Biopremiär: 18 juli

Regi: Juan Antonio Bayona, 2007 Medverkande: Geraldine Chaplin, Belen Rueda, Fernando Cayo m.fl. Biopremiär: 25 juli

Mandy Lane antastas från höger och vänster medan killarna när svettiga drömmar om hennes kropp. På grund av just detta

Wong Kar-Wai (In the Mood for Love) är en filmpoetiker vars långsamma tempo och färgsprakande kompositioner ofta har svårt att upprätthålla mitt intresse. Det blir liksom för arty, pretentiöst, för att vara underhållande.

Barn, övernaturligheter och Spanien går liksom hand i hand nu för tiden. Efter höjdarfilmer som The Others och The Devils Backbone kommer ännu en nervpirrande ångestladdning med Barnhemmet. Laura växte upp på ett barnhem och bär med sig ljuva minnen av platsen. Därför beslutar hon sig som vuxen för att flytta tillbaka och själv öppna ett hem för handikappade barn. Med sig har hon sin man och den 7-årige sonen Simón. Huset verkar bära på mörka hemligheter som Simón snappar upp och snart börjar en dyster historia som Laura förträngt att upprepa sig.

Det handlar om kroppsideal och obehagligt förtryck. blir hon medbjuden till en ranch på vischan för att festa loss. Plötsligt är där någon som smyger i mörkret ...

NÖJESMIX KOMMENTERAR: Det börjar hur bra som helst och All the Boys Love Mandy Lane verkar bli en djupdykning i tonårsnojor, sexualiseringen av tjejer och hela det könsspel som pågår på alla gymnasier. Det handlar om kroppsideal och obehagligt förtryck. Men när filmen senare byter spår och blir exakt som slasherfilmerna på 1980-talet förlorar All the Boys Love Mandy Lane all slags fokus och egentligt innehåll. Speciellt det obligatoriska ”överraskande” slutet hjälper till att sänka betyget.

[Sandrew Metronome]

NÖJESMIX KOMMENTERAR: My Blueberry Nights är ändå inte helt dålig. Vissa smekande scener lyckas förmedla känslor så som bara filmmediet kan och skådespeleriet känns i långa stunder äkta – ni vet när man ser karaktärerna och inte bara skådespelare som gör sitt jobb. Men tyvärr är det för fattigt. Trots att man djupdyker i karaktärer och känslor är historierna som utspelar sig på caféerna för onyanserade. Speciellt märklig är en historia om ett fyllo som hotar sin exfru till livet när det till slut verkar som regissören vill att vi ska ta hans parti. Som sagt har Wong Kar Wais storhet i mycket gått mig rakt förbi även om till exempel Chunking Express är helt okej, men My Blueberry Nights övertygar inte.

Jonas Danielsson

Jonas Danielsson

[Pan Vision]

NÖJESMIX KOMMENTERAR: Barnhemmet är en skickligt gjord rysare som gick förbi alla amerikanska storfilmer på topplistorna i hemlandet. Inte särskilt märkligt eftersom det är mycket mer än en enkel skrämselfilm. Filmen är förvisso inte särskilt originell i sin historia – vi känner igen till exempel den asiatiska Dark Water och ovan nämna The Others. Men det finns ett stråk av vardagsnära ångest som är svår att värja sig från och som på många sätt blivit synonymt med den spanska skräckfilmsvågen. Därmed blir Barnhemmet en film som borde tilltala en större publik än de amerikanska ungdomsskräckisar som mestadels befolkar våra biografer. Äntligen en vuxen skräckfilm som tar genrens och våra känslor på allvar.

Jonas Danielsson

Månadens klassiker inCrediBle HUlk, FÖrsta sÄsonGen [Universal] Regi: Patrick Boyriver m.fl 1978 Medverkande: Lou Ferrigno, Bill Bixby, Jack Colvin m.fl DVDpremiär: Ute nu

DVD: Lagom till Hulkens återkomst på biograferna släpper Universal första säsongen av den legendariska teveserien. Med bävan laddas den in i spelaren – tänk om det här är ännu en V-upplevelse? En serie som åldrats och dött. Tack och lov så håller faktiskt The Incredible Hulk ganska bra. Det inledande pilotavsnittet är en minutiös genomgång av hur Banner blir Hulken och några av de efterföljande avsnitten känns ganska fräscha. Tyvärr tampas serien med lite väl mycket klyschor och upprepningar för att bli något mer än en schysst nostalgitripp. Men kanske gillar även dagens 9-åringar det här?

Jonas Danielsson

renden pekar stadigt uppåt. Arkiv X, Simpsons, Sex and the City och South Park; alla är de rena tv-serieproduktioner som tagit steget in i biosalongerna för extralånga avsnitt. Problemet är just det. Tv-serierna i dag har så hög budget och är så välproducerade att de redan innan biopremiären slagkraftigt konkurrerar med storfilmerna. Varje avsnitt av till exempel Six Feet Under och Simpsons har ofta mer avancerat berättande än den senaste dramafilmen eller komedin. Eftersom vi blivit så bortskämda med bra teveserier verkar också filmen förändras. Från att ha ett traditionellt berättande med distinkt början och slut, har var och varannan mastodontfilm övergivit slutet. Det är inte bara så att de flirtar med en tänkt uppföljare genom att låta monstrets ögon öppnas i den sista skälvande sekunden. Nej, istället har ett regelrätt fortsättning-följer-i-nästa-film-upplägg blivit allt tydligare. Sagan om ringen, Kill Bill och Matrix 2 slutar alla mitt i handlingen – något som egentligen inte behöver ske eftersom ett slut kan göras tillfredsställande utan att den onda behöver dö. Frågan är ändå om det är rätt väg att gå. Tittar du till exempel på Greys Anatomy så slutar ett avsnitt för det mesta inte mitt i handlingen och oftast har det gått en hel vecka, även i serien, när vi besöker dem igen. En biopublik av idag vill inte känna sig lurad efter en kväll i salongen, vilket blev tydligt av reaktionerna på till exempel Matrix 2. Möjligen vänjer vi oss vid att inte få ett riktigt slut ... som här ... The End.

... ser fram emot att återse Mulder och Scully.

3

Jonas Danielsson

GREJER

Filmer som blivit tv-serier: terminator Sarah Connor Chronicles

BUFFY vamPYrdÖdaren Buffy the Vampire Slayer masH M*A*S*H 37


Välkommen till Kilafors!

Paintball & Vattenskoter Perfekt till svensexan, mšhippan, Þrmafesten eller fšdelsedagskalaset! Vi Þxar Šven paketlšsningar Ingen utrustningshyra -betala bara bollen du skjuter Vi finns på Måsberget. Öppet alla dagar 12-20, drop in och tidsbokning.

Ring och boka 070-736 11 61 38

www.tritonevent.se


Sommar-mums! Rabarber- och jordgubbspaj 8-10 portioner 1 paket kyld kavlad smördeg (275 g) 1 ägg till pensling 8 stjälkar rabarber 1 1/2 dl råsocker strö 2 dl Crème Fraiche finrivet skal av 2 limefrukter 1 liter jordgubbar. Sätt ugnen på 250°. Klä en pajform med smördegen och förgrädda i ca 3 minuter. Ta ut och pensla hela skalet med ägget. Skär rabarbern i slantar. Blanda med 1 dl socker och värm i en kastrull tills sockret smält. Låt rinna av i durkslag. Blanda crème fraiche, resterande socker och limeskal, och bred ut på botten av pajskalet. Lägg på rabarbern och grädda i ugnen i ca 5 minuter. Skär jordgubbarna i skivor och strö över den gräddade pajen.

Trevlig sommar önskar www.gefl eortens.se

VI GÖR PLATS FÖR NYA MODELLER

UTFÖRSÄLJNING slutsteg/högtalare mm

Kryddstigen 8 GÄVLE 026-66 00 65. Mån-fre 12-18 • EDSBYN 0271-229 22. Mån-fre 13-18

KENWOOD SOMMARSPECIAL! KDC- BT 8141 UY

USB/AAC/MP3/ WMA CD-receiver med inbyggt bluetooth-interface. Fjärrkontroll. Ord. pris 2790:Gäller t.o.m. 25 juli

NU! 2499:-

10-50%

UNDEAR HEL JULI

NEON Ord. pris 159:-.........från 69:NEON / UNDER CAR KIT

699:-

Ord. pris 1.599:-..........

Köp bilstereo för minst 1999 :-

FÅ USB-MINNE 2 GB

& GRATIS MONTERING SEMESTERSTÄNGT I GÄVLE v 31

PÅ KÖPET! Värde 600:- (gäller endast om du har ISO-kabel samt t.o.m. 25 juli eller så långt lagret räcker)

39


krogguiden

Restaurang amerikanskt O´Learys

S. Kungsgatan 31, Gävle 026-652920 Mån 17-22, Tis-Tors 17-23 Fre 17-24 (nattklubb 22-02), Lör 13-02 (nattklubb 22-02), Sön 14-22 På O´Learys kan vi erbjuda dig den totala nöjesupplevelsen i form av den bästa maten från den nordamerikanska kontinenten samt en proppfull bar med öl och drinkar. All aktuell sport visas på våra storbildsskärmar och TV-apparater. Fredagar rockklubb, lördagar nattklubb. I sommar: Crystal sommarklubb varje lördag och fotbolls-EM på storbildstv!

asiatiskt Lams Terass

Slottstorget 3, Gävle 026-600730 Den 25 maj invigde vi Lams Terass – en helt ny krog i Gävle. På vår meny hittar du grillat, fisk, skaldjur och specialiteter från hela Asien tillagat på varje lands vis. All vår mat till avhämtning. Fullständiga rättigheter. Lams Terass – hela Asien på en terass.

Sushibar

N. Slottsgatan 6, Gävle 026-101030 Öppet 11-21 alla dagar Mitt i city, endast ett stenkast från torget hittar du oss. Vi erbjuder sushi av hög kvalitet till bra priser. Ät hos oss eller ta med. Generösa öppettider. Välkomna!

Grekiskt Akropolis

Ö. Islandsg. 27A, Gävle 026-102610 Mån-Fre 17-23, Lör 13-23, Sön 13-21 100% grekisk mat och grekisk, avslappnande miljö kan vi erbjuda i vår restaurang på nedre Brynäs. Fullständiga rättigheter, uteservering vår och sommar. www.akropolistaverna.com.

Indiskt Goa, indiskt kök & lounge

Nygatan 8, Gävle 026-187708 Lunchöppet Mån-Fre 11-14.30 Mån-Tor 1722, Fre 17-24, Lör 12-24, Sön 12-22 Varför resa till värmen? Kom in till oss på Goa och avnjut det indiska köket. Spännande rätter på vår lunch- och kvällsservering. Fullständiga rättigheter. Kom och tjoa hos oss på Goa. PS. Vid större sällskap rekommenderar vi att ni bokar bord.

orientaliskt Mezopotamya

S. Kungsgatan 30, Gävle 026-651050 Mån-Tor 16-23, Fre 16-24, Lör 13-24, Sön 13-22 En blandning av orientens smaker! Från vår kolgrill erbjuder vi rätter för alla. Prova gärna vårt lamm – eller någon av våra andra många fågel-, fisk- och kötträtter. Mysig miljö som passar både familjemiddagen som företagsträffen. Fullständiga rättigheter.

Klassiskt Berggrenska Gården

Kyrkogatan 14, Gävle 026-123401 Öppet: Må-Sön fr. 11 Kvällsöppet Tors-Lör Välkommen till ett nyrenoverat Berggrenska Gården där Tompen och Martin önskar alla gäster en trevlig stund med god mat i mysig miljö. Vardagar lunch mellan 11-15, pris 70:inkl. sallad, bröd, kaffe och hembakad kaka. Kvällstid torsdag till lördag höjer vi temperaturen med vår tapas- och grillbar. Uteservering (där du även kan sitta vid dåligt väder), after work med Midnight Express varje fredag hela sommaren! Fullständiga rättigheter.

Brasserie Absint

Frukost: Mån-Fre 06.30-10.30 Gäller 30 juni - 10 augusti Middag: Mån-Lör 16-23 Köket stänger kl. 22 Här på Brasserie Absint erbjuds något för alla. Kom med familjen och ät en hotellfrukost eller brunch för helgen, gå med företaget och ät en god lunch eller dra med dig vännerna

en kväll och testa den mytomspunna drycken Absint med alla de traditionella tillbehören. Brasserie Absint – en plats för att mötas, äta, dricka, inspireras och kanske konspirera.

tering & fullständiga rättigheter i geniun och mysig miljö. Nu har vi öppnat vår mysiga uteservering på innergården. Varmt välkomna önskar Mikaela med personal!

Brunnsgatan 63

Mexikanskt

Brunnsgatan 63, Gävle 026-610063 Tis-Fred 17-23, Lör 15-23. Vi erbjuder en resturangupplevelse i mysig miljö och med fantastiskt god mat. Bordsbeställning kan göras på 026-61 00 63. Varmt välkomna. www.brunnsgatan63.se

Cafe Mingel & Bar

Drottninggatan 10, Gävle 026-124142 Mån-Tors 10-22, Fre 10-01, Lör 10-01 Sön 12-17 Kom till vår trendiga och mysiga restaurang där vi serverar lunch Mån-Fre 11-14. Fredagar och lördagar 19-01 är du välkommen att koppla av i vår softa pianobar. Klassisk à la carte-meny. Fullständiga rättigheter.

Helt Enkelt

N. Kungsg. 3, Gävle 026-120604 Mån-Tors 16-00, Fre 16-01, Lör 12-01, Sön 15-22 Trevlig stämning mitt i stan! Trivsel & god service är nyckelorden, perfekt barmingel för alla åldrar!

Söderhielmska Gården

S. Kungsgatan 23, Gävle 026-652800 Tis-Ons 16-22, Tors-Fre 16-23, Lör 13-23, Sön 13-21 Lounge: Tors 17-24, Fre-Lör 1701 www.soderhielmska.se I hjärtat av gamla stan på Söder ligger anrika Söderhielmska Gården. Kvällstid erbjuder vi klassiska svenska rätter med internationella inslag. En trappa upp hittar du vår nyrenoverade lounge med skön vardagsrumskänsla. Där kan du avnjuta lättare rätter från vår loungemeny och mysa med goda vänner. Välkommen!

Tennstopet

Nygatan 38, Gävle 026-103970 Mån-Tors 10-22, Fre 10-23, Lör 11-23, Sön 12 -20 Välkommen till ett av Gävles mest klassiska matställen! Vi erbjuder lunch, à la carte, ca-

Los Sombreros

N. Slottsgatan 7, Gävle 026-101092 Fax: 026-121092 Mån-Tors 11-23, Fre-Lör 1124, Sön 12-22 www.lossombreros.nu Mysig restaurang i mexikansk miljö och en spännande meny för hela familjen. Största lunchbuffén i Gävle med svensk/mexikansk mat, Mån-Lör 11-15. Kvällstid erbjuder vi även vår buffé till större sällskap. Bra priser till företag och stora sällskap. Vi har även catering – kontakta oss.

Modern Cross-Over Dinners

E4:an 026-689250, gavlebro@dinners.se öppet alla dagar 7-22 En fräsch marknadsrestaurang belägen ovanför E4:an. Här kan du avnjuta en spännande wok, fräsch pasta eller varför inte den otroligt populära vegetariska buffén. Varje dag dukas även en enorm fikabrödsbuffé upp. Öl- och vinrättigheter. Lägg konferensen mitt på E4:an hos oss! www.dinners.se

Interpool

Södra Kungsgatan 20, Gävle 026-605165 Mån-Fre 15-02, Lör 13-02, Sön 13-02 Sommartider from 9 juni: 17-02 alla dagar Vi erbjuder en bred meny med allt från en grym egengjord 200 gr Interpoolburgare, till fiskrätter och populära kötträtter. I våra lokaler kan du se all sport på stor bild eller nån av TV-apparateterna, spela biljard på 14 tävlingsbord, spela dart i vår dartavdelning, ta nåt att dricka i den sköna loungen eller i stans fräschaste bar och ta en drink. After Work: Mån-Fre 16-18. Lounge DJ på fredagar och lördagar. www.interpool.se

Järnvägskrogen

Centralstationen, Gävle 026-514495 Sön-Tors 11-22, Fre-Lör 11-23

grillspecial 1 kg mjölig potatis 2 dl créme fraiche senap-vitt vin-schalottenlök 2 fänkål 4 tomater 2 msk olivolja + 1 näve färsk spenat salt och nymalen vitpeppar till servering: citronklyftor + dillvippor

Grillad lax med parmachips & smakrikt potatismos 4 portioner

skivad parmaskinka 4 bitar lax á 125 g 40

Sätt ugnen på 175°. Lägg parmaskinkan på en plåt med bakplåtspapper. Låt skinkan torka i ugn ca 10 min tills den är krispig. Skala och koka potatisen. Pressa den genom en potatispress och tillsätt crème fraiche och ev. lite hett kokvatten till ett ganska fast mos. Smaka av med salt och peppar. Ansa och skär fänkålen i tjocka skivor. Dela tomaterna i halvor. Pensla lite olja på grönsakerna och laxen. Grilla lax och grönsaker tills de är jämnt grillade och laxen är genomstekt. Salta och peppra. Skölj spenaten. Servera laxen med grillade grönsaker, färsk spenat, parmachips samt potatismos. Dekorera med citronklyftor och dill.

Grillade grönsaker med fetaostmousse 4 portioner

1 aubergine 1 zucchini 2 paprikor 2 msk smält smör 3 dl gräddfil 100 g fetaost 2 msk färsk timjan salt och peppar

Skär grönsakerna i stora bitar. Pensla dem med lite smält smör eller olja. Salta och peppra. Grilla dem på utegrill, eller i grillpanna, ett par minuter på varje sida. Mosa fetaosten och blanda med gräddfil. Smaka av med salt, peppar och färsk timjan. Servera de nygrillade grönsakerna med fetaostmoussen. Strö gärna över lite färsk timjan.


krogguiden

Njut av god mat i en lugn och trivsam miljö med utsikt över hela Centralplan. Vardagar 11-14.30 dukar vi upp en stor lunchbuffé med husmanskost. Kvällar och helger erbjuds läckra maträtter från det kreolska köket samt välsmakande traditionell à la carte. Varmt välkommen! www.jarnvagskrogen.se

Pub Hattmakagarg. 15, Gävle 026-121360 Ons-Lör 17-02, även x-tra evenemang SönTis Mysig pub med karaokeunderhållning. Veckans erbjudande. Jackvegas-spel. Blackjack-casino. ”Var kvällens artist med karaokesång”. Karaoketävlingar med fina priser. Restaurangen, Don Peppino, kan erbjuda festarrangemang eller varför inte bara en trevlig middag. Varmt välkomna!

Nygatan 41, Gävle 026-613393 Fredagar: nattklubb från kl. 22 – ålder: 18 år Lördagar: nattklubb från kl. 22 – ålder: 20 år. Gävles Partyställe no 1! 2 Dansgolv 2 barer. Bra studenterbjudanden både fredag och lördag. www.hangloosebar.se

N. Strandgatan 15-17, Gävle 026-183021 Mån-Fre lunch 11-14, Ons-Tors 16-02, FreLör 18-02, Sön stängt www.heartbreak.se Stora lokaler som lockar en bred publik, ösiga rockband blandas med discotoner. Här serveras en meny inspirerad av det amerikanska köket. Kvällstid förvandlas lokalerna till en av Gävles mest populära nattclubar. SunCity varje torsdag, fredag och lördag på nedervåningen hela sommaren.

Kharma Lounge

Bishops Arms

Södra Kungsgatan 7, Gävle 026-652575 Mån+Tis 16-23, Ons 16-24, Tors-Fre 16-01, Lör 13-01, Sön 13-22 Välkommen till Gävles mest genuina engelska pub med stans största whiskysortiment. Eller vad sägs om 300 olika sorter? Bakom baren finns även 150 olika sorters öl på flaska och 23 på fat. Fish´n´chips är naturligtvis en av många klassiska rätter på menyn. Vi erbjuder även whiskyprovningar för privatpersoner och företag. www.bishopsarms.com

Goya

Hang Loose

Heartbreak Hotel

Bilagan/Don Peppino

Nattklubb

festa under kristallkronorna och insupa den vansinnigt trevliga partyatmosfären! Gävles i särklass gladaste nattliv!

Nygatan 18, Stortorget, Gävle 026660030 Discotek: Fredag & Lördag Drinkar, musik, dans, artister! Gävles mest anrika nattklubb stoltserar med makalöst pampiga lokaler, fantastisk personal och en ljudanläggning som slår det mesta. Så se till att komma i tid om du vill vara med och

Baldersplan 7, Sandviken 026-272780 Mån-Sön 14-24 samt Ons, Fre & Lör 14-02 Underbar har fått lämna plats åt det nya Kharma Lounge. Vi erbjuder en avkopplande loungemiljö där du och dina vänner, arbetskamrater eller din familj kan äta, dricka, trivas och njuta av tillvaron. Öppet alla dagar i veckan. Vill du ha mer ös så har nattklubben öppet ons, fre och lör. www.kharmalounge.se

Catering

kunna leverera både kvalitet och känsla. Vår mat lagas med omtanke och är hemlagad & hembakad. Vi kommer dit du önskar, företaget, ute, hemma eller till lokalen. Vi erbjuder buffér, alácarté, sallader, soppor, smörgåstårtor, kaffebröd & bakverk m.m. Ring för priser och menyer eller titta på vår hemsida www.eckok.se

vad grillar du helst i sommar? av: Justine Östergren Valbo Köpcentrum, torsdag 19/6-08

Gefle Gourmetservice

Femte Tvärgatan 23, Gävle 026-189900 070-5823328, 070-8230953 Catering med kvalitet! Vi på Gefle Gourmetservice erbjuder catering av hög kvalitet till rätt pris för alla tillfällen. Vi skräddarsyr menyer och anpassar oss efter dina önskemål. Kontakta oss gärna för priser och förslag. Se våra student/examenserbjudanden på www. geflegourmetservice.se

Tennstopet

Nygatan 38, Gävle 026-103970 Mån-Tors 10-22, Fre 10-23, Lör 11-23, Sön 12-20 Gör det enkelt för dig, låt oss på Tennstopet leverera maten till firmafesten, födelsedagskalaset, svensexan, tjejkvällen etc. Catering av sallader, kalla och varma rätter, smörgåstårtor mm. Ring för priser och meny.

Jens & Frida – Kött.

Finns du inte med i vår krogguide? Kontakta vår säljare Henrik Nilsson för mer information, 15 96 79.

Marie – Grillspett med olika tillbehör!

Deli

S. Kungsg. 11, Gävle 026-610193 Mån-Fre 10-19, Lör 10-15 Italienska bufféer, focaccia-mackor, Deli-sallader och pasta är vi bäst på! www.deli.nu

Eva & Carinas Kök

S. Stapeltorgsg. 16b, Gävle Eva: 0735-177400 Carina 0735-177401 Catering med omtanke! Vi är stolta över att

Julia – Oxfilé. Johanna – Fläskkarré.

grillspecial 1 dl ketchup ½ dl japansk soja salt och nymalen svartpeppar ½ vitkålshuvud (300 g) 1 morot 2 dl lätt créme fraiche orientalisk curry 1 msk saft av lime 4 bakpotatisar 2 msk neutral olja t ex solrosolja ½ ananas 1 lime + färsk koriander

Spareribs med orientalisk coleslaw, bakad potatis & grillad ananas 4 portioner

1 kg tunna revbensspjäll 4 cm färsk ingefära 2 vitlöksklyftor

Skala och riv ingefära och vitlök fint. Blanda med ketchup och soja, samt smaka av med salt och peppar. Pensla marinaden på revbensspjällen och låt marinera i en skål med plastfilm över ett par timmar. Skär bort rotstocken från vitkålen och strimla den tunt med en vass kniv. Skala moroten och skär den i tunna skivor på längden. Strimla skivorna tunt. Blanda vitkål och morot med créme fraiche. Smaka av med salt, peppar och lime-saft. Låt stå i kyl ca 1 timme innan servering. Sätt ugnen på 200°. Skär potatisarna på mitten och pensla dem med lite

olja. Salta och peppra. Baka dem i ca 40 min eller tills de är helt mjuka. Skär ananasen i klyftor. Grilla revbensspjällen i ca 10 min på varje sida eller tills de är helt genomstekta. Vänd dem då och då så att de inte bränns. Grilla ananasen ett par minuter på varje sida så att den blir varm och får lite färg. Värm potatisen på grillen. Skär upp revbensspjällen och servera med coleslaw, potatis och grillad ananas. Dekorera med limeklyftor och korianderblad.

Grillad quesadilla med kyckling & orientalisk curry 4 portioner

1 grillad kyckling 8 tortillabröd ½ gul paprika + ½ röd paprika 2 dl lätt créme fraiche orientalisk curry 150 g riven västerbottensost Rensa kycklingen och skär köttet i mindre bitar. Tärna paprikan. Blanda kyckling, paprika och créme fraiche. Strö lite riven ost på 4 tortilla-bröd. Lägg på och sprid ut kycklingblandningen i ett lager. Toppa med lite mer riven ost och ett tortillabröd. Grilla bröden, över svag grillglöd, i ett par minuter på varje sida. Skär upp och servera.

Fler recept hittar du på guldkorn.com 41


En komplett

ZOOBUTIK i centrala Gävle! Hos Gävleborgs Zoo hittar du även hundtrim och veterinär en trappa ned.

Ska du inom Jobbar dujobba inom hotell hotell eller restaurang i sommar? och retaurang i sommar? Välkommen och fartfyllt fartfylltarbete! arbete! Välkommentill till ett roligt roligt och Men tänk pü att: • Du ska fü ett anställningsbevis där det stür vad du och din arbetsgivare har kommit Üverens om när det gäller lÜn och arbetstid.

Hüll utkik efter märket Schysta villkor - en garanti fÜr schysta lÜner och schysta villkor pü arbetsplatsen!

• Du har rätt till avtalsenlig lÜn när du arbetar som fast- eller extraanställd.

Kom in och se vĂĽrt breda sortiment!

Ă–ppettider: MĂĽnd-Fred 10-18 LĂśrd 10-15 Nygatan 33, GĂ„VLE. Tel. 026-51 83 30

• UtÜver din timlÜn har du rätt till semesterersättning pü all intjänad lÜn fÜre skatt samt obtillägg kvällar och helger.

BesÜk gärna vür hem• Du ska ha en lÜnespe- sida där du kan bli cifikation tillsammans medlem; www.hrf.net

med din lĂśn varje mĂĽ- eller ring 0771-57 58 59 nad.

$ENÂŹÂŹJULIÂŹĂ‹RÂŹDETÂŹDAGS

&/4"/,,3&%34%.

Sommarens hetaste fotbollshappening som du inte bĂśr eller fĂĽr missa! BĂśrja ladda redan nu...Gefle IF mĂśter svenska mästarna IFK GĂśteborg. Matchstart kl. 16.00 och dagen är en lĂśrdag! Detta ingĂĽr: ď ? ď ? ď ? ď ?

LunchbuffĂŠ Matchbiljett med VIP-status Souvenirkit (pikĂŠtrĂśja, beppehatt & tuta) MiddagsbuffĂŠ

Pris: 400:-/person Bokning av biljetter: Marco Tupakka, 070-99 26 555 eller marco.tupakka@gefleif.se Magnus Lindmark, 070-646 70 20 eller magnus.lindmark@gefleif.se

42

.JTTBJOUFIzTUQSFNJjSFO Onsdagen den 2 juli GEFLE IF – KALMAR FF SÜndag 13 juli Gefle IF - Trelleborgs FF LÜrdag 26 juli Gefle IF - IFK GÜteborg SÜndag 3 augusti Gefle IF - Halmstads BK SÜndag 24 augusti Gefle IF - Helsingborgs IF

7jMLPNNFOUJMM4USzNWBMMFO


HAGSTEDT

Jag skulle bara köpa en bikini!

Foto Leif Jäderberg

Välkommen till Gävletravet i sommar – spänning och trivsel på högsta nivå! Torsdag 12 juni Måndag 7 juli Onsdag 16 juli Fredag 25 juli Torsdag 31 juli Tisdag 5 aug Söndag 10 aug Måndag 18 aug Söndag 24 aug Torsdag 11 sept Torsdag 18 sept Söndag 28 sept

Kvällstrav, V5, start 18.30 Lunchtrav, start 12.20 Kvällstrav, V5, start 18.30 Lunchtrav, start 12.20 Nattrav (bl a John Lindberg Trio) Lunchtrav, start 12.20 Dagtrav, V5, 70 års jubileum, invigning av defileringsvolten på publikplats Kvällstrav, V65, Dagens dubbel, start 18.20 Dagtrav, V5, Familjedag Kvällstrav, V5, start 18.30 Kvällstrav, V65, Dagens dubbel, Fyraåringsstjärnan, start 18.20 Dagtrav, V5

Sommarkvällar i Juli Varje onsdag 9 – 30 Juli har vi öppet till 21.00 ÖPPETTIDER Vardagar 10 - 19 Lördagar 10 - 16 Söndagar 12 - 16

GALLERIAN NIAN

Konsum Nian öppnar en timme tidigare. Systembolaget Vardagar 10-19, Lördag 10-15 Clas Ohlson öppnar 11 på söndagar.

Varje dag är en Gallerian Nian dag

Torsdag 31 juli NATTRAV Massor av skoj, bl a John Lindberg Trio

Gävletravet • Box 956 • 801 33 Gävle Tel 026-66 22 00, fax 026-66 22 01

www.gavletravet.se 43


Vi på Nöjesmix och Rix FM önskar alla en riktigt skön sommar! P.S Glöm inte kolla in nojesmix.com där vi hela sommaren uppdaterar våra gallerier med fräscha vimmelbilder! Där hittar du även nöjesnyheter, streetstyle och såklart det senaste från våra bloggare. Vi ses där!

Nästa nummer av Nöjesmix ute den 29 augusti. 44


GARY MOORE

EXKLUSIVT

PÅ SUNDSVALLS GATUFEST

korsord

Vinn biljetter till Sundsvalls Gatufest!

Den 2 juli är det premiär för Sundsvalls Gatufest som pågår fram till den 5 juli. Vi har nöjet att lotta ut två stycken dagbiljetter som gäller valfri festivaldag (onsdagen är det gratis entré), värde 360:-/styck. Den först inkomna och korrekta korsordslösningen resulterar i två festivalbiljetter. Glöm inte skriva ned ditt namn, din adress och ditt telefonnummer. Adressen är Nöjesmix, Box 367, 801 05 Gävle. Lycka till! Medverkande artister på Gatufesten är bl.a. Gary Moore, The Ark, Magnus Uggla, The Hellacopters, Eskobar, Hästpojken, Mando Diao, Håkan Hellström, Amanda Jenssen och Itchy Daze. Kolla in www.gatufesten.se för hela festivalschemat!

Vinnare:

Vi gratulerar Tor Lönning och Matilda Englund som vann varsin Nöjesmix-hoodtröja i vårt juninummer. Grattis!

45


NU KAN ALLA SPELA GOLF!

LhffZkf^gr

1. Ta med kompisarna och ett glatt humör. 2. Åk till Gävle Golfklubb, hyr klubbor samt bollar. 3. Ha riktigt kul – samtidigt som du spelar en av världens svåraste men roligaste sporter – GOLF!

Eng\a**&*-

Nm^m^kZlli„[Zdlb]Zgf^]ehng`^fnlbd :_m^kPhkdoZk]Z`Zkde*.&*1 ?k^]Z`e’k]Z`Ehng`^fnlbdde'*)&)*

För mer information, besök www.gavlegolfklubb.se eller ring 026-12 03 35

INGA FÖRKUNSKAPER – INGA MEDLEMSKRAV!

=khmmgbg``ZmZg*)!^gmkZiiZnii"@‚oe^)+/&*+-*-+ }ii^m3F„g]Z`&mhkl]Z`*)&++%_k^]Z`&e’k]Z`*)&)*

NYA HÄFTIGA LOKALER MED 3 DANSSALAR MITT I CENTRUM!

Störst utbud

inom dans för alla åldrar från 4 år till vuxna!

Vi har flyttat till Norra Stapeltorgsg. 14 (samma hus som försäkringskassan och SEB)

Höstens kurser startar 23 augusti i Gävle, Sandviken, Tierp & Hedesunda Barndans, show, latinoshow, street, disco, jazz, modern, balett, stepp, bugg, salsa, vals, foxtrot, tango, cha-cha, (10-dans) m.m.

Program & anmälan på

Norra Stapeltorgsg. 14, Gävle

)))))))))))))))))))))

)))))))))))))))))))))

))))))))))))))))))))))))))))))))

www.ackesdansskola.com 026-68 94 50 ))))))))))))))))))))))))))))))))

Plastikkirurgi Ansiktsoperationer Bröst- & bukoperationer Fettsugning

För info och bokning kontakta oss:

Te l . 0 2 9 7 - 4 0 3 0 0 E-post: info@estetiskkirurgi.se

Vi önskar alla kunder en härlig sommar Sommarstängt v. 27-32

E.H Olsson, Leg. Läkare, Med. Dr. Spec. i allmän- & plastikirurgi Södra Åsagatan 29, 816 30 Ockelbo • www.estetiskkirurgi.se

20% på öra/näsa & navel-piercing! Gäller vid medtagande av denna annons.

Nyhet: BLOMDAHL MEDICAL PIERCING, ett nytt sätt att pierca sig som är snabbt, sterilt och skonsamt!

I Flanör-huset. Tel 026-661210 46


näst sista sidan

inne ute CaliForNiCatioN

Efter att ha sett alla tolv avsnitten i ett svep måste jag tillstå att denna serie är ett genidrag från början till slut. Äcklig på sina ställen javisst, men rapp dialog, bra skådespeleri och en lagom blandning sex, droger och drama. Och vem hade kunnat tro att Fox Mulder och den där lilla dryga bruden från The Nanny skulle kunna förvandlas till sådana sköna, dekadenta lirare. Om ni har möjlighet – se första säsongen och håll tummarna för att det snart kommer en säsong två.

sjalar

Jag har upptäckt att det ultimata plagget denna sommar är en sjal. Inta bara en sjal, som en annan naken Eva, men som komplement när solen är av och på som en tiggarmössa. Jag har en stor lila som jag bär omkring på i min väska och som det bara är att ta upp och vira runt sig när det blir kyligt.

sWedish hasBeeN-sKoN

Saras sommarkrönika Summertime. And the living is not so easy! Jag tror på fullaste allvar att män inte har en susning om hur mycket möda det ligger bakom den första bikiniskymtningen. Jag har ju för övrigt helt släppt det där med bikiniångest. Det finns så jävla många andra grejer att ha ångest för så jag orkar inte ödsla energi på att må dåligt över sådana världsliga ting. Jag har en degrulle på magen som nog kommer att sitta där för evigt, om jag inte sadlar om och blir tjackpundare på heltid. Och det hade jag väl inte riktigt tänkt mig. Men även om jag har accepterat att min kropp är mjuk och rund som Fnasket i plaskets, är det ändå en diger lunta med övningar som ska genomgås innan jag sätter mina små välformade fötter på stranden. (Jag har galet söta fötter. Jag ville bara nämna det.) • KROPPSBEHÅRING – PUTS VÄCK! Jag kombinerar en vaxa-raka-epilera-plockaenskilda-strån-med-pincett-metod som jag finner synnerligen otillfredställande. Har man blivit kal som Kojak på ett ställe kan man ju ge sig fan på att det är stubb på ett annat. Det är som den där snubben i dödsriket som måste baxa en sten uppför ett berg hela dagarna. Undrar hur många kilo hår som vi kvinnor gör oss av med inför en sommar? Är det någon som orkar ta reda på det? Jag har inte tid för jag måste epilera benen. • FEJKSOLBRÄNNA – PANG PÅ! Eller fejk och fejk. Jag tillhör den idiotiska skara människor som helt ignorerar varningslarmen om solljus och glatt solar på. Men jag brukar ursäkta mig med att min serotonin- och melatoninhalt kräver det. Annars kan jag bli ruggigt deprimerad. Och då blir jag sur. I senaste numret av Glamour läste jag att man är i riskzonen för hudcancer om man har mer än 50 födelsemärken på kroppen. Jag har mer än 50 födelsemärken på min högra arm. Jag vann. Men den tid som jag inte tillbringar på min balkong i solen tillbringar jag med att smörja in kroppen med busprodukter. Med tillhörande naken-riverdance för att få det att torka. Jag är som Lord of the Dance på vardagsrumsgolvet. Michael Flatley – gå och häng dig! Ditt jävla steppande är inget mot stressteppen jag rev av när jag var sen till personalfesten på Djurgårds Brunn. • PEDIKYR – YES MAM! Jag har, ända sen jag jobbade som servitris, insett vikten av att ta hand om mina fötter. Sedan jag började gå runt och serva folk har mina fötter även fått regelbunden service. I New York kostar en pedikyr 180 kr. Bodde jag där skulle jag få pedikyr en gång i veckan. Men, ändock så ska det filas och smörjas in och badas med salt. Jag tror det är bra för själen att sitta med fötterna i en balja salt. Sedan ska ju tånaglarna målas med en pigg kulör. Jag föredrar klassikern rött men det är ju en smaksak. Synd att folk har så dålig smak. När jag är klar med allt detta och allt är lent, brunt, målat och liksom skimrande så är det september. Kom ihåg det killar. Det enda ni måste göra är att dra på er ett par badbrallor.

I am forever pissing my pants in mortal fear ...

Jag jobbar ju på en butik som säljer skor och kläder. Den heter Tjallamalla och ligger på Bondegatan i Stockholm. Vi kränger dessa träskor så att det sprutar ut ur butiken. Folk är som galna. De ringer och mejlar och har huggsexa om skorna. Det händer att man springer som en galning med skostorlekarna fram och tillbaka. Så jag spår inte direkt osäkert i grisinälvor när jag förklarar att denna sko är sommarens stora grej. Tänk Knulp-skon fast i fräsigare färger och hög klack så är du hemma.

KoNstra

Världens bästa Aino har öppnat affär, granne med Auktionshallen i Gamla Gefle. Där säljer hon smycken, fågelbad, vykort, konst och små mjukisdjur. Och mycket mer. Allt väldigt noga utvalt. Väldigt fina saker. Om ni vill ha lite sköna inredningsprylar kan ni hitta hela hemmet på dessa två affärer. Väldigt effektivt att man kan undvika centrum helt. Och är Snusmajas öppet så kan man fika där utan att behöva röra sig mer än 20 meter på en dag. Perfeeeekt.

tillBaKa till aideNsField

Otroligt småputtrig serie som utspelar sig i en engelsk by på 60-talet. Det är inget våld eller sex och knappt några berusningsmedel, man kan ju fråga sig vad de sysslar med på dagarna ... Men det är en lugn och skön serie som på ett lite naivt sätt försöker övertyga om att det var bättre förr. Och det kanske det var.

euroPride

I år står Stockholm värd för Europride den 25 juli till den 3 augusti. Jag kan tänka mig att det blir en prideparad utan dess like i år. Om du vill ha flärd, glitter, party och glamour så det räcker för ett helt år föreslår jag att du kommer ner till hufvudstaden under dessa datum!

du vet väl att du även hittar sara mårtens tankar om stort och smått på vår sajt? missa inte hennes blogg på nojesmix.com!

vaNish-reKlameN

Kolla noga på den blonda killen. Har vi kanske den första manliga, blonda bimbon in action? Jag har väl aldrig sett något så borttappat i hela mitt liv. Att Vanish-reklamen sedan är ett under av dåligt skådespeleri, osynkade munnar och den gamla förlegade uppfattningen om att vi kvinnor går i bitar om det inträffar ett fläckrelaterat missöde kanske vi inte behöver ta upp just här.

samBoleK

Tänk om man träffar en kille, man trivs ihop. Tycke uppstår, man vill bara gosa in sig i varandra och så får man inte flytta ihop? Istället får killen hyra något i närheten. För det säger pappa kungen och hovet. Samtidigt som ens syskon blir sambo med varenda kotte de träffar får man själv nöja sig med att trånande glo över innergården till sin killes lägenhetsfönster. Det här kommer att sluta med att de tu bara är hemma hos Victoria eftersom hon har mest städat. Daniel kommer att känna det som om han kastar sin hyra i sjön. Inge bra det här tycker jag.

Klasse möllBerg

Tänk dig att du är Lasse Åberg och du liksom bara myser omkring och målar någon mus då och då. Då ringer ett gammalt skräckspöke från ditt förflutna och gastar om att du måste dra på dig fuskhuden igen och spela in några dåliga låtar eftersom Klasse har slut på pengar. Nu vet jag att jag ger orimligt mycket credd till Lasse Åberg som producerar världens fulaste tavlor, men medan Lasse Åberg kan vara kul är Klasse Möllberg som en våt fläck när det gäller humor. Och det värsta är ju att han får chans efter chans i tv-program och filmer när de lika gärna skulle kunna casta en stol i hans ställe.

maChoKoCKar

Gordon Ramsey. Ta dig i brasan. Far åt helvete vad jag är trött på elaka kockar. Det är ett välkänt faktum i restaurangvärlden att alla kockar, och jag har inte sett något undantag, är de minst stresståliga människor som finns. Man skulle kunna tro att det ska vara tvärtom men nejdå nejdå. Jag misstänker att de måste göra ett stresstest och ett psyktest och om de får underkänt på båda är de garanterat anställda. Vår svenske variant Melker Andersson parar dessutom sin elakhet med en psykotisk stirrblick som skulle kunna fälla ett helt elitförband av hårt drillade marinsoldater. Vad jag eftersöker är ett kök utan skäll, förolämpningar, sexism och knivar genom händer. Ska det vara så jävla svårt?

PerNilla WahlgreN

Naturlighet, ditt namn är inte Pernilla Wahlgren! I Garnierreklam efter Garnierreklam får vi se Pernillas E.T-liknande ansikte smila sig igenom de mest galna meningar. ”Nutrice betyyyyder näring”. Det som är mest galet är att Pernilla fortfarande låter som när hon och hennes brolla spelar barnkaraktärer. Pernilla pratar som om hon håller på att svälja ett tuggummi även till vardags. Någonstans sitter det väl en storvuxen polis och tycker att det låter gulligt. Resten av Sverige lider av att se en vuxen kvinna gurgla sig fram i tillvaron.

47


48

SOMMAREN2008ödmjuknhl-stjärnadrömmeromstanleycupmentrivsbästhemmaimackmyra.sommarensskönastenö  

sommarens badmode! sommarprofilen test #6 SOMMAREN 2008 ödmjuk nhl-stjärna drömmer om stanley cup men trivs bäst hemma i mackmyra. sommarens...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you