Page 1

Gratis nöjestidning i Gävle, Sandviken, Valbo, Hofors & Ockelbo.

#10 NOV/DEC 2008

mode

intervju

SKULPTURALT avgångselever ställer ut på gasklockorna.

VI HÄNGER MED

ALICE I IDOLSTUDION! alice om det hårda tempot, påstådda romanser och att bli felciterad.

1


Specialerbjudande på SATS komigång-paket!

Hitta en träningsform som passar dig!

Kom igång med SATS! SATS har ett stort och varierat träningsutbud. Vi kan med glädje konstatera att vi har något för alla, oavsett om du är nybörjare eller har tränat tidigare.

Ta hjälp av SATS Personliga Tränare. SATS personliga tränare ser till att du snabbt kommer igång med din träning och når dina träningsmål, oavsett om det gäller att få en regelbunden träningsvana, öva upp en bättre golfsving eller gå i mål när du åker Vasaloppet i vinter. Kontakta oss så berättar vi mer.

Varmt välkommen till SATS! 2 SATS Gävle, Nygatan 33, 803 11 Gävle, tel 026 66 26 70. www.sats.se


?    D

O C R A E S S $J*E N OV

!XS XL ? ?J ! 

›Y O ?ZJ

!  L ? R V ? G

D D GM J Z ? 

MO ‚

www.precisreklam.se

K

www.slickcity.se 26 NOVEMBER

3


4


ledare

innehåll

N

#10 NOV/DEC 2008

yligen gjorde jag något jag länge längtat efter. Jag begav mig söderöver till gamla brottsplatser för en återträff med klasskompisarna från 9c på Alléskolan i Åtvidaberg. Jag bodde i Åtvidaberg knappt ett år men det året hann verkligen etsa sig i mitt inre. Jag vet inte om det var själva miljöombytet som sådant, åldern man var i, kompisarna man umgicks med eller förälskelsen som krossade ens hjärta – oavsett gjorde perioden intryck som kom att bestå. Självklart blev det en helg fylld av nostalgi, i synnerhet på den förfest vår klass hade innan det var dags att bege sig till det ”riktiga” träffen. Gamla plattor åkte fram, minnen diskuterades och det skrattades naturligtvis en hel del åt gamla kort (hur man såg ut!). Och visst är det lite märkligt att det kändes som om det knappt gått en dag sedan man sist träffades. Fast det gått över 15 år …

MÅNADENS OMSLAG: alice Svensson foto: Frank Julin

Det måste vara så att man som 15 år redan blivit ganska mycket av den person man var ämnad att bli. Därmed inte sagt att man inte kan förändras. Men från klass 9c var vi i stort sett alla oförändrade. Bortsett från kilon, familjesituationer, hårfärg etc. De personer jag skrattade med för 15 år sedan var samma personer som satt bredvid mig i soffan på återträffen. För en kort stund fick jag möjligheten att uppleva hur det kändes att vara 15 år igen. Och det var fint. Och något som borde vara alla förunnat. Alla som vill. Tillbaka i verkligheten, 15 år senare, känner jag efter helgen att något saknas. Jag tror att det är den direkta kontakten med de känslor man bar omkring på när man var 15 år. Ibland lycklig som få men ofta också obeskrivligt ledsen. Jag har länge sagt att jag vågar att vägra växa upp. För om det som vuxen innebär att den känslomässiga bergodalbana som tonåren gav upphov till inte längre existerar eller får ta plats, då kommer jag nog att fortsätta vägra. För att känna är att leva. Fullt ut.

s. -

s. 1

s. 20-23

s. 27

7

aktuellt. Spegeln fortsätter sitt segertåg som Gävles liveställe #1

8

proFilen. Vi snackar hockey och tv-karriär med Björn Oldeen,

och på Å-Krogen laddar GASTA för kommande standup-kvällar.

Strömsbrosonen som gått från att vara en röst i radion till ett ansikte i ruten.

13 så gör djur. Slampiga, promiskuösa, flirtiga och homosexuella. Nöjesmix kartlägger sexvanorna i djurvärlden.

• Vänner från förr. • Glögg. • Stolsvärme i bilen.

14 musik.

Toppbetyg utdelas i detta nummer till The Soundtrack of Our Lives nya platta. Om den, och andra aktuella album läser du här.

• Sömnlöshet. • Vädret. Var är snön? • Sura gubbar på cykel. Sköt er i själv och strunta i oss andra. Och sluta cykla mot rött.

16 vimmel.

Filmtema då vi tar reda på nattsuddarnas favoritfilmer och vem de tycker är bästa James Bond genom tiderna.

19 mode. Eleverna på Textil Mode Form Design-utbildningen i Sandviken visar sitt examensarbete i en modevisning på Gasklockorna.

20 idol-alice.

Sångfågeln från Hedesunda är snubblande nära en finalplats i Globen. Vi hakar på Alice en dag i Idol-studion.

Hör av dig med tips och åsikter – nojesmix.com

Anna Utterberg, redaktör

25 kultur. Full snurr på julmarknader och julkonserter blir det inom kort. Mer om vad som erbjuds hittar du på denna sida.

ansvarig utgivare: Lasse Flach Tidningen ges ut av: GävleTidningar AB annonsbokning: Mats Kempe, Pirre Persson, Henrik Nilsson Besöksadress: Hattmakargatan 14, 803 11 Gävle postadress: Nöjesmix, Box 367, 801 05 Gävle Telefon redaktion: 026-15 96 78 Telefon sälj: 026-15 96 79 E-post: red@nojesmix.com Grafisk form: Anna Utterberg övriga medarbetare: Mathias Linder Tryck: MittMedia Print, Gävle

33 spel.

Plattformsspelet Little Big Planet imponerar på Nöjesmix spelrecensent vilket däremot nya MotoGP08 inte gör.

Upplaga: 15 000 ex Distribution: Via tidningsställ i Gävle, Valbo, Sandviken, Hofors, Ockelbo. Tidningen är tryckt på miljövänligt papper. Nöjesmix ansvarar ej för insänt icke beställt material och förbehåller sig rätten att redigera. Bifoga adresserat och frankerat kuvert för retur. För ev. tryckfel i artiklar och annonser ansvaras ej. Eftertryck är förbjudet utan tillstånd. Citera gärna men ange källan. Nöjesmix redaktionella texter och bilder lagras elektroniskt. Externa skribenter och fotografer måste meddela eventuellt förbehåll mot elektronisk lagring och publicering. I princip publiceras ej material med sådant förbehåll. Utbetalt arvode inkluderar Nöjesmix rätt till elektronisk publicering.

38 sista uppslaget. Här hittar du korsord, Inne & Utelistan, Sara Mårtens krönika, Nannas seriestrip och annat smått och gott.

medarbetare:

Emma peres Vimlare

Maria Silén Vimlare

jonas Danielsson Filmrecensent

anders Lundquist Musikskribent

Sara Mårtens Krönikör

Fredrik B Nilsson Musikskribent

Nanna johansson Illustratör

Marie Björk Frilansskribent

Camilla Norin Kulturskribent

Frank julin Fotograf

Mats Kempe Säljare

pirre persson Säljare

Henrik Nilsson Säljare

Catharina Bergman Bokrecensent

5


aktuellt JOHNOSSI TILL SLICKCITY

PÅ SPEGELN RULLAR KONSERTERNA VIDARE Som liveställe fortsätter Spegeln sin dominans när det kommer till att boka sjyssta svenska akter. Följande händer där inom kort: Tobias Fröberg äntrar scenen den 27 november med relativt färska plattan Turn Heads i bagaget och nyligen hemkommen från en turné i USA med Ane Brun. Dagen därpå, den 28 november, är det dags för showen Heja Världen med Bob Hansson och Kristoffer Jonzon (som egentligen skulle ägt rum den 31 oktober). Lördag den 29 november blir det Johnny Cash för hela slanten på Spegeln då tribute-bandet Cash

Explosivt och intensivt lär det bli den 26 november på SlickCity då den svenska duon Johnossi intar scenen en trappa ned. Debutalbumet släpptes 2005 och sedan dess har gruppen inte bara rönt framgångar i hemlandet utan även runtom i världen. De pålitliga livemaskinerna kommer nu alltså till SlickCity – se till att vara där i tid om du inte vill missa en energisk konsert.

is King med Danne Königsson hyllar sin husgud. Den 4 december kommer två av Spegelns egna favoriter tillbaka till brottsplatsen. Christian Kjellvander och Lars Demian bjuder på varsitt akustiskt set som utlovas vara ”avskalat, intimt och magiskt”. Melissa Horn är nästa akt bokade akt, den 6 december närmare bestämt. Hennes genombrott kom när hon förra hösten var förband åt Peter LeMarc. Debutalbumet Långa Nätter kom tidigare i år och nyligen släpptes singeln Som jag hade dig föru t som är en duett med Lars Winnerbäck.

MC GILLS BLIR HARRYS? ja, ryktena om att McGills blir Harrys har surrat på stan ganska länge men i dagsläget vill man varken från Harrys eller McGills sida bekräfta något. Vi som tycker att det är hög tid för ett nytt nöjesställe håller dock tummarna och lovar att återkomma om ämnet i kommande nummer.

SKRATTFEST PÅ Å-KROGEN Det är på å-Krogen som Gävles standup-klubb GASTA håller till. Den 26 november står Dominik Henzel, Ola Söderholm och Christopher Linell med flera på scenen. Vanligtvis kör man stand-up-kvällar onsdagar ojämna veckor men så här inför jul petar man in och bjuder på ett fredagsspecial. Då, den 5 december kommer bland andra Fredrik Andersson, Alexander Forsell och Anna Adamsson till klubben. Veckan därpå, den 10 december, är det dags att skratta till Pontus Enhörning, David Druid, Maggan Hammar, Cilla Domstad och en massa andra komiker. Se till att boka bord i tid om du vill gå på någon av ovan nämnda standup-kvällar – det blir oftast fullt. Mer om GASTA hittar du på www. gastacomedy.se

hallå där: Johan Carlsson i dansbandet Shake jOHaN

FRIDAY I´M IN LOVE Vi törs tippa att det är den gamla Cure-dängan som namngett den nya musikklubben som drar igång den 28 november på Hang Loose. Initiativtagarna Marie Björk, Jimmy Jönsson och David Lehnberg berättar: – Hang Loose ville rycka upp sina fredagar och gärna locka dit nytt folk och frågade om inte vi ville starta klubb där. Vi tackar såklart inte nej till att bjuda på bra musik även på fredagar. Friday I´m in love kommer att skilja sig en del från våra tidigare klubbar, Kobra och Volym, bland annat för att det blir två dansgolv. – Och nej, vi har inte fått hybris som på mindre än ett år har startat tre klubbar, ha ha! Men så länge vi märker att folk uppskattar det vi gör ser vi ingen anledning till att tona ner oss. Om du vill hinna stuffa på Klubb Volym också innan året är slut har du fortfarande chans. Lördag den 22 november och den 13 december har klubben öppet på Goa Lounge.

MÖRKT & SKRÄMMANDE PÅ KULTURKIOSKEN Den 11 december äger filmfestivalen X8 rum på Kulturkiosken. I samma anda som Tim Burtons fantastiska animerade Nightmare Before Christmas bjuder festivalen på den mörka, tuffa, dystra, skrämmande och spännande filmen We are Strange av New Yorkkonstnären MdotStrange.

Hur tror du att er medverkan i Dansbandskampen kommer att påverka er karriär? – Jag hoppas att tv-exponeringen ger något, att folk upptäcker oss. Sedan vill man ju vinna såklart. Det är svårt att sia om framtiden men man hoppas ju att det ska gå bra och att man gör ett bra framträdande.

Vad kommer ni att spela i programmet? – Det får jag inte berätta men vi har fått låtarna och håller på att repa för fullt just nu. Man får ju två låtar, men det är ju bara de band om går vidare i första etappen som för spela de båda låtarna.

Jag hoppas att tv-exponeringen ger något, att folk upptäcker oss.

Vad tycker om programmet hittills? – Jag tycker att det är ett roligt program! Det är kul att dansband får plats i tv.

D

en 6 december är det bandets Shakes tur att tävla i SVT´s Dansbandskampen. Basist i bandet är 25-åriga Johan Carlsson från Gävle som spelat tillsammans med Shake sedan 2007. Hur hamnade du i Shake? – Jag spelade tidigare i dansbandet

Nova och man kommer ju i kontakt med andra i branschen när man är ute och turnerar. Jag fick veta att de behövde en basist och sökte upp dem. Gick du på någon audition för att få platsen? –Nja … inte riktigt. Men man får ju testa att spela med bandet för att se om man fungerar tillsammans.

Kan programmet fixa en ”coolare” stämpel på begreppet dansbandsmusik? – Ja, det får man ju verkligen hoppas. Dansbandsmusik är ett sånt brett begrepp, det är stor skillnad på ett modernt dansband som vårt och de dansband som funnits länge. Hur kommer det sig att det blev dansbandsmusik för dig? – Det är de senaste åren jag ägnat mig åt det. Jag spelade tidigare i coverband men hoppade på dansbandståget. Min pappa spelade i dansband när han var yngre så musikstilen har ju funnits med mig hela tiden.

Har Shake hängivna fans? – Jo, det har vi nog. Vi har ju en del som mer eller mindre följer oss var vi än spelar. Lycka till den 6 december! – Tack! FaKTa DaNSBaNDSKaMpEN: Danbandskampen är SVT´s direktsända lördagsunderhållning. Under hösten och vintern ska 26 orkestrar göra upp om titeln Sveriges Bästa Dansband. Varje lördag går två av fem band vidare och veckan därpå tillkommer tre nya. De band som är med i den första tävlingen måste alltså klara sig nio helger i rad för att vinna tävlingen. Finalen går av stapeln den 20 december.

text: Anna Utterberg

7


profilen

Björn leder

Den 11 november premiärvisades Canal+ programsatsning på Elitseriehockey, Hockeytisdag. Programledare? Björn Oldeen, Strömsbrosonen som har gått från att vara en röst i radion till ett ansikte i rutan. text: Anna Utterberg foto: Canal+

hockeytisdag på Canal+ V Namn: Björn Johan Oldeen Född: 1980 Bor: Vid Johanneshov Familj: Sambon Zara Gör: Programledare för nya Hockeytisdag på Canal+ Läser: NHL-magasin, Offside Ser på TV: Sport, Deadliest Catch på Discovery Lyssnar på: P3 dokumentär Senaste konserten: Moneybrother och Hello Saferide Senaste film: True Blood på Canal Plus Äter: Sushi Dricker: Öl Förebild: Lasse Granqvist, Arne Hegerfors Kör: Suzuki GSX 750, och en Hyundai Hit reser jag gärna? Karibien Detta visste du inte om Björn: Jag vann skol-DM i minigolf när jag gick i fyran.

ilka unga killar som börjar spela hockey drömmer inte om Elitserien och NHL? Ser upp till superstjärnor som Mario Lemieux, Wayne Gretzky och Gordie Howie? Jag skulle vilja påstå att det gör de allra flesta. Så även Björn Oldeen. För honom har drömmen gått i uppfyllelse, även om han inte tar plats på isen. Som sportkommentator och programledare får Björn träffa forna idoler, framtida stjärnor och göra det han gillar allra bäst. Snacka hockey. Karriären har gått spikrakt uppåt sedan Björn avslutade sina studier på högskoleutbildningen Radioproduktion i Piteå för fyra år sedan. Redan innan utbildningen var klar blev han erbjuden jobb som nyhetsreporter på Radio Gävleborg. Detta ledde i sin tur till inhopp som sportreporter på Sveriges Radio där Björn upptäckte att sportbevakning var det han ville jobba med. Efter ytterligare några svängar inom radion fick han nys om att Canal+ behövde hjälp. Ett inhopp ledde till fler uppdrag och Björn har blnd annat bevakat NHL och kommenterat Elitserien för kanalen. Nyligen fick Björn det hedersamma uppdraget att fram till jul leda Hockeytisdag vilket placerar honom i samma gäng på Canal+ som ikonerna Arne Hegerfors, Anders ”Ankan” Parmström och Lasse Granqvist. Att det skulle bli en karriär inom sportjournalistik var dock aldrig givet. Björn hade långt gångna planer på att bli ingenjör när pappa Ole ställde Björn mot väggen angående sonens karriärval. – Han undrade varför jag inte satsade på radio när det var det jag helst av allt ville göra. Jag hade väl slagit undan tankarna på det eftersom jag inte trodde jag skulle komma in på journalisthögskolan. Vi började då istället leta alternativ och hittade utbildningen i Piteå. Och din pappa hade erfarenhet av radio? – Ja, han jobbade på Radio Gävleborg och var kanalchef på Radio Uppland ett tag. Jag var ju som liten mycket med honom i studion och på Gavlerinken när han jobbade. Det var så mitt intresse föddes, jag gillade friheten som radio innebar. Men några planer på en karriär inom tv fanns aldrig? – Nej, inte egentligen. Däremot hade jag med min skolning inom radio aldrig släppts fram och fått de chanser inom tv som jag fått. Det är otroligt svårt att bryta igenom. Många som vill jobba med tv vill börja MED tv. Jag har gått den långa vägen, varit med där det hänt, fått den här närheten till sporten. Kommer du ihåg din första tv-sändning? – Ja då! Jag mötte en galen Pelle Bäckman som ju är känd för att vara en hård herre. Hans Frölunda hade precis förlorat med två minuter kvar av matchen mot Djurgården. Vi stod redo att intervjua honom men tvingades vänta på att Arne skulle bli klar i studion. Hela tiden sa Pelle ”Nu går jag, nu går
profilen

Hur mycket hockey kan Björn? Vi kollar kompetensen med fem frågor: Vilket år startade Elitserien i Sverige? – 1971/72. Fel. Rätt svar 1975/76. Vem har nummer 13 i Skellefteå? – Niki Dimitrakos. Rätt svar. Vem är den äldste spelaren i NHL genom tiderna? – Det måste vara Gordie Howie. Rätt svar. Howie var 52 år när han spelade sin sista match. Vilket lag spelade Wayne Gretzky minst antal matcher med? – St Louis Blues. Rätt svar. Gretzky gjorde 31 matcher. Nämn minst två spelare i NHL som gjort över 70 mål på en säsong? – Mario Lemieux och Teemu Selänne. Rätt svar. Fler som gjort över 70 mål är bl.a. Brett Hull, Phil Esposito och Jari Kurri. Facit: 4

av 5 och betyget MVG av Nöjesmix.

jag”. Jag fick säga åt honom att stanna och när vi sedan går i sändning inleder jag med att fråga honom ”Pelle, vad hände?”. ”Vadå HÄNDE?”, ryter han. Det blev lite av ett elddop på en gång kan man säga? – Precis, men det var nog lika bra. Är det till din fördel som kommentator och programledare att du själv spelat hockey? – Ja, jag skulle säga att det är en tydlig fördel. Det märker jag inte minst från spelarna själva, särskilt de i Elitserien som jag spelat tillsammans med. De vet att jag förstår spelet vilket gör att jag också kan ställa frågor utifrån deras perspektiv. Jag får respekt tillbaka. Berätta lite om Hockeytisdag. – Tanken med vårt program är att matchen ska vara i fokus. Vi kommer sända direkt från de olika arenorna. Varje tisdag bjuder vi in olika gäster och har tydliga diskussionsämnen. Min roll ska vara den som för programmet framåt men det är gästerna som ska synas och höras. Vi kommer ha bandade inslag med förbundskaptenen för Tre Kronor Bengt-Åke Gustavsson samt de

Vilken blir din största utmaning? – Att få debatten levande utan att lägga mig i för mycket. Få gästerna att bubbla igång. Rent personligt är ju det här mitt största jobb hittills, att få göra Elitseriehockey. Ta vid efter de namn som Canal+ har i övrigt. Arne, Lasse, Ankan ... Hur mycket förbereder du dig inför sändning? – Det blir en massa research såklart. Och man vill prata med gästerna man ska ha i studion. På sändningsdagen är man på plats vid fem, träffar de andra gubbarna och har en genomgång med redaktören om kvällens sändning. Sedan är det smink och ett repetitionsrep där man går igenom starten av programmet. Vad är det värsta som kan hända under sändning? – Det har hänt ett par gånger! Att man får en fördröjning av ljudet så att man låter som ett fyllo. Ibland kan man försöka prata ikapp men det brukar sällan lyckas.

En sån som Pavel Brendl är ju inte så rolig. Han bjöd ju inte till för fem öre.

Finns det hockeykaraktärer man som kommentator eller programledare

Björn diskuterar med Canal+ kollegan Petter Rönnquist under säsongens första avsnitt av Hockeytisdag som sändes den 11 november från Hovet i Stockholm.

tre tidigare förbundskaptenerna Hardy Nilsson, Curre Lundmark och Conny Evensson där de delger oss sina tankar om de ämnen vi diskuterar. Citatmaskinen Rickard Fagerlund har varje vecka ett eget inslag som heter ”Dagens Fagerlundare” där han till exempel kommer att berätta sanningen bakom citatet ”Tjejer är bättre på att sjunga än att spela hockey”. Vilka är de största skillnaderna på ditt program och Hockeykväll? – För det första så visar vi ju hela matcher. Det kommer att bli en helt annan spänning och dynamik eftersom spelarna själva kommer att medverka och få påverka debatter. Vi ska riva upp ämnen inom både stort och smått, väcka debatt.

drar sig för att snacka med? – Nja ... En sån som Pavel Brendl är ju inte så rolig. Han bjöd ju inte till för fem öre. Personer som man måste dra ur svaren är sällan roliga. Eller blir bra tv. Har du någon drömgäst i studion? – Att få göra en lång sittning med en storstjärna som Gretzky eller Lemieux skulle vara kul. Ge oss din expertåsikt om Brynäs: – Det känns som om det nu bevisats att de kanske inte riktigt är så bra som de verkade i inledningen. Det var mest en tidsfråga innan dippen skulle komma. Jag tycker man frångått sin ödmjukhet något, man måste fortsätta att gneta och spela efter förutsättning-

arna. Widing som är snabb på skridskorna och målfarlig ska kanske inte vara den som spelar upp pucken. Man frångår sina roller och nu har det väl smugit in sig en knäck för självförtroendet Men det är läckert att se Markström! Synd bara att Gävlepubliken inte hänger med och går på matcherna. Jag menar, en seriefinal i Läkerol Arena med endast 5 000 personer på läktarna ... Har du några karriärsmål kvar att uppnå? – Får jag fortsätta på den här nivån skulle det vara fantastiskt. Det är otroligt stimulerande att få jobba på en kanal som, enligt mig, är bäst på sport. Ett ytterligare steg skulle vara att få göra fler säsonger, slutspelet eller SM-finalen.

Livesändningar från arenorna gör att Hockeytisdag blir ett högaktuellt, spännande och dynamiskt tv-program. Hur ser du på att jobba för någon annan kanal eller kanske till och med tidning? – Det finns inga anledningar just nu som jag ser det. Sportjournalistiken är ju i vissa sammanhang ganska utskälld. Det känns bra att jobba för en kanal som inte är beroende av smaskiga rubriker eller som vill vinkla och skruva till saker. Vi ställer de kritiska frågorna och svaren är de som stjärnorna själva ger. Det är pinsamt ibland när man suttit på någon presskonferens, hört vad som sagts men sett att något annat återgivits. Vi på Canal+ har aldrig gjort bort någon. Jag upplever det som att hockeyvärlden har respekt för oss. Det vet att vi gör saker på allvar och inte för att sälja lösnummer. Spelarna vet själva att de är del av en show, att publiken betalar deras löner. Skulle inga tittare finnas skulle heller inga sponsorer finnas. Men som media måste man ha respekt för spelarnas privatliv.

Björns tips till dig som vill jobba med sport på tv: ”Börja på botten, gå till ett ställe där du får göra mycket. Lär dig jobbet från grunden. Se till att du bli bra och tro på dig själv. Ingen kommer att kasta ett jobb efter dig så ligg på de företag du vill jobba för. Att börja jobba med radio lokalt är jättebra, precis som att skriva mindre notiser för någon tidning.” Björn tippar Elitserien: 1:a Linköping 2:a Frölunda 3:a Skellefteå Brynäs hamnar på åttonde och sista slutspelsplats.
vimmel

har du varit på spegeln tidigare?

hur ska du spendera morgondagen?

av: Maria Silén

Tiger Lou på Spegeln, torsdag 6/11-08

Kribbah – Jag har varit här och firat en vän som fyllde år, det är allt. PW – Om det räknas att hänga här utanför.

Josefin –Nej, det har jag inte varit. Camilla – Ja, jag har varit här många gånger och sett på Miss Li, Moneybrother med mera.

av: Emma Peres

Halloween-fest på O´Learys, lördag 1/11-08

Kent – I soffan framför TV:n!

Olov – Det var en svår fråga, jag planerar inte så långt ... Ronny – På jobbet. Vera – I sängen, bakfull.

Daniel – Nej, det är faktiskt första gången jag är i Gävle, men man får ju inte missa Tiger Lou! Gustav – Ja, jag har varit här och fotat olika spelningar.

Erika – Det blir en skön dag i soffan med en film. Natalie – Jag flyttar till Malmö!

Julia – Ja, men jag har bara varit på Slagsmålsklubben tidigare. Frida – Jag har varit på Slagsmålsklubben och Gestrike filmfestival här på Spegeln.

William – Jag ska åka till ”Playboyhuset”. Angelica – Med promenader. Elisabeth – Med promenader. Clark – Vara bakis!

Anna – Jag ska på personalfest. Isabella – Jag har faktiskt aldrig varit här förr. Jonas – Jag var här på Meleeh’s releaseparty bland annat.

Oskar – Ja, jag har varit här och fikat ett par gånger, men det är första gången jag är på en stor spelning. Malin – Nej, eller jag har bara varit på teater här när jag var liten.

Sanne – Nej, jag kommer från Falun. Kimberly – Nej, jag kommer också från Falun, vi är i Gävle enbart för att se Tiger Lou! Madeleine – Ja, jag har varit här och fotat ett par gånger. Thomas – Jag har också varit här tidigare och fotat ett band.

Sirwa & Erik – Vi är från Västerås och åkte till Gävle enbart för Tiger Lou så nej, vi har aldrig varit här förr.

10

Anna – Ja, jag älskar Spegeln! Har varit på SMK, Jens Lekman, Miss Li, Timo Räisänen, Salem Al Fakir, Moneybrother, Filmfestivalen, The Concretes m.fl.

Malin – Jag ska jobba, men bara halvdag.

Lars – Jag tänkte slösa ännu mer pengar på pizza!

Amir – Med att sova!

Sara – Jag ska vara nördig och spela rollspel, fast inte i den här dräkten!

Tomas – Jag tar det lugnt bara.


VÄLKOMMEN! ljö i m g i s y m God mat i

Kom och förfesta hos oss!

HAPPY HOUR ONS-LÖR KL. 21-24

2 FÖR 1 i baren!

VARMT VÄLKOMMEN!

Brynäsgatan 1, Gävle Tel 026-18 85 51

BÄSTA JULKLAPPSTIPSET!

Körlektion Ord. pris 430:-/lektion

250:-

Namn: (Gäller en gång per person, mot inlämnande av denna annons, t.o.m 2009-01-31)

ETT TILL JÄTTEBRA JULKLAPPSTIPS:

5-pack körlektioner Kaserngatan 61 Gävle 026-65 35 25 www.ansans.nu

1950:-

(ord.pris 2150:-)

Vi förverkligar din dröm

Ge annonsen till någon du tycker behöver en körlektion eller behåll den själv!

Psst! Boka bord för större sällskap, även helger.

(Erbjudandet gäller t.o.m. 08-12-22)

Varmt välkomna önskar Mikaela med personal. Tor 11 dec Slutsåld

Fr e 6 mar Lör 7 mar Fre 13 mar Lör 14 mar Fre 20 mar Lör 21 mar BILJETTER Skottes Musikteater tele. 026-101135 Pris: 150 kr

lunch • catering • á la carte fullständiga rättigheter

Nygatan 38 i Gävle. Tel: 026-10 39 70. Öppet alla dagar.

11


Prylarna som tänder andra stakar än den med adventsljus i ...

Vill du anorda ett dildoparty då en värdinna kommer hem till dig? För beställning och info – kom in eller ring oss!

Lusthuset

Mårdvägen 45 i Gävle 026-654091 & 0730-399515 Öppet: Må-fre 11-18 Ring för drop in!

Norra Centralgatan sex, Gävle • 12 17 33, 070-224 08 12 Vardagar 11-18 lördagar 11-14.30

Torbjörn Svensson

www.artstudio.nu

BOKA NU! RING: 0738 33 71 60 (MÅND-FRED 10-18) MAIL: BOKNING@JULSHOWEN.SE BOKA ONLINE: JULSHOWEN.SE

Nu ökar vi farten! Call-Up växer och söker nu fler nya medarbetare som vill arbeta med försäljning, aktiv kundsupport eller undersökningar. Du får en gedigen utbildning oavsett vilket affärsområde du väljer att arbeta inom. Hos oss har du stor valfrihet att själv välja dina arbetstider oavsett om du vill jobba heltid eller deltid. Välkommen till andra generationens arbetsplats!

» Läs mer på www.call-up.se eller ring oss på tele 026-222 00 00

12


sex

Doing it lion-style Vissa motståndare av homosexualitet brukar påstå att det ”inte är naturligt”. De kunde inte ha mer fel. Naturen är full av djur som har sexuellt umgänge med likakönade. Faktiskt så tillägnas en hel utställning just detta. Den 8 november invigdes Rainbow Animals på Naturhistoriska Museet i Stockholm. Kanske hittar man här några av dessa ... av: Anna Utterberg illustration: Johan Östling Hanlejon har ofta ett avancerat sexuellt umgänge. Ofta leder de sin flock tillsammans med en eller flera av sina bröder. För att upprätthålla och stärka banden har de sex med varandra.

vännen, men hanarna höll sig till varandra.

Bland hanelefanter förekommer ibland låtsasslagsmål. De kan leda till att djuren blir sexuellt upphetsade varpå hanen bestiger den andra, alternativt att djuren på något sätt stimulerar vandras könsorgan.

Schimpanser är tämligen slampiga. Särskilt dvärgschimpanserna. Många honor tycks föredra att ha sex med andra av sitt eget kön. Apor är överlag väldigt sexuella. De onanerar gärna samt har både oral- och analsex.

Hos vilda gäss förekommer förhållanden mellan olika hanar. Dessa håller ihop lika länge som olikkönade par. När zoologen Konrad Lorenz skilde på två hanar som levde tillsammans märkte han att den ene efter ett års sorg bildade par med en hona och häckade med framgång. När hanarna sedan genom en slump träffades igen, övergav hanen sin familj för att återförenas med sin vän. Honan försökte att jaga iväg

Amazondelfinen utför homosexuell penetration via blåshålet. De blir alltså bonkade i skallen.

Tjockhornsfår lever i bergstrakterna i västra Nordamerika. De unga hanarna lever i egna flockar och under parningssäsongen spänner de inte bara på honorna utan även varandra. Kanske är det härifrån begreppet ”bock” kommer ... Sjöhästar, en djurart man länge trodde var en av de mest monogama, har visat sig vara

både promiskuösa, flirtiga och väldigt gay. Igelkottshonor gillar cunnilingus.

Andra sexuella beteenden i djurvärlden: Prostitution: Inom vissa pingvinarter byter honorna sexuella tjänster med främmande hanar mot små stenar de behöver för att bygga sina nästen. Kannibalism: Vissa insektshonor dödar hanen före, under eller efter kopulation. Nekrofili: ”Rape flight” är en vanlig förekommande term hos änder (gäss våldtas av andra gäss medan de flyger). I Holland observerades en rape flight som slutade med att anden flög in i ett fönster och dog. Den andra anden fortsatte att våldföra sig som om inget hänt. Vissa padd-arter har också sex med döda.

Fakta: Rainbow Animals Rainbow Animals är den första utställningen i världen som presenterar detta nya och spännande område inom biologin. I utställningen visas ett urval bland de mer än 1 500 olika arter där homosexualitet har dokumenterats. Det handlar inte bara om tillfälliga homosexuella förbindelser utan i många fall om par som håller ihop livet ut. Genom bilder, modeller, djur från samlingar och texter ger Naturhistoriska Museet besökarna en spännande inblick i ett ämne som aldrig tidigare fått en plats i rampljuset. Utställningen pågår fram till den 3 maj 2009 och är till stor del baserad på den amerikanske biologen och forskaren Bruce Bagemihls arbete. Under nio år gick han igenom den samlade vetenskapliga litteraturen om djurens sexualitet och fann att homosexualitet är vanligt och utbrett i djurriket.

Idag finns det 1,5 miljoner kända djurarter på jorden. Bortsett från ovan nämnda har homosexualitet dokumenterats hos närmare 1 500 arter. Som t.ex. zebror, giraffer, amerikansk bisonoxe, myskoxe, vargar, mårdar, gråsälar, svanar och späckhuggare. Källa: Wikipedia, Biological Exuberance. Animal Homosexuality and Natural Diversity av Bruce Bagemihl

13


musikrecensioner

lättuggat och smakfullt

Förlorade nyanser

dido safe trip Home

tHe seCRet maCHines secret Machines

[sony]

[tsM]

CD: ”Är hon inte jävligt tråkig den där Dido?”.

CD: I en recension av senaste Bond-filmen

Det har nog många tänkt som hört hennes låtar någon enstaka gång på radio. En typisk mainstreamhitmakerska utan innehåll? Och visst har hon skrivit hittar: White Flag, Life For Rent, Thank You och Don’t Leave Home är några av dem. Trip-dubb och mjuk pop i en omslingrande fusion. Receptet har fungerat och har även använts på nya albumet.

kritiseras handlingen för att vara beroende av den förra filmens intrig och riktad till dem med specialkunskaper om Ian Fleming. Den recensionen går att applicera på hur jag känner för nya Secret Machines-skivan. Mina förväntningar skapar en subjektiv sanning eftersom jag adderar mina upplevelser från de tidigare albumen och de känslor jag hade då. Men trion har tappat en medlem sedan sist och seriekopplingen har brutits; ersättaren leder inte energin lika tydligt som föregångaren.

titiYo Hidden

nÖJesMiX KoMMenteRAR:

Karriären var utstakad. Fler album. Uppehåll. Stor comeback 2001 med Jocke Berg- och Peter Svensson-skapat album: Come Along blev jättehit. Och nu, 41 år gammal, släpper hon ett album där hon själv är mogen motor; en kvinna som har skapat något hon är nöjd med och för alltid kommer att vara stolt över.

nÖJesMiX KoMMenteRAR: Didos varumärke är hennes skira (jmfr Titiyo) och relativt monotona röst. Så verkar det vara tills lyssnaren sätter andra örat till. Då hörs de små melodiska skiftningarna som får låtarna att sätta sig och hålla längre

Didos varumärke är hennes skira och relativt monotona röst. än ”vanlig” hitmusik. På Safe Trip Home är det tunga Jon Brion – mannen bakom en stor del av Aimee Manns ursprungliga sound samt producenten åt bland andra Kanye West och Rufus Wainwright – som producerar. De elva spåren är personliga iakttagelser, snarare berättade av Dido än sjungna. Hon utstrålar white trash och har samtidigt en ganska posh Londondialekt. ”Maybe I leave myself exposed, but I find it hard to do anything that isn’t emotional or doesn’t move me in some way”, säger hon själv. Safe Trip Home är ganska lättuggad men är på intet sätt fadd eller smaklös!

DiDo: äR sYsteR till PYGmalion i den RomeRska mYtoloGin sloG iGenom PÅ bRed basis näR Hon samPlades i eminems lÅt stan

Varför då skriva om denna platta när det bara får plats ett par stycken på detta uppslag? Jo, för att undertecknad gillar det han hör på grund av de tidigare plattorna och för hans överdrivna förväntan på vad som skulle komma. Det är – för den insatte – möjligt att plocka ut styrkorna ur de kvarvarande från den gamla sättningen och lyssna på dem separat – något som torde vara omöjligt för en nylyssnare. I nya Secret Machines saknas det minimala, det nyanserade som var oerhört enkelt men samtidigt maffigt effektfullt. Med små medel gjorde gamla Secret Machines stor rock. Dessa nyanser har tappats i och med omkopplingen; en ny person hade behövt vara av supraledarkvalitet för att fungera. Mitt objektiva betyg är lägre än mitt subjektiva. Så kan det gå!

KÖP istÄllet DessA tVÅ AlBUM MeD tHe seCRet MACHines: now HeRe is nowHeRe ten silveR dRoPs

Månadens klassiker

18

14

[sheriff

CD: Hon var en skör älva när hon slog igenom tillsammans med dåvarande pojkvännen Magnus Frykberg i Talking to the Man in the Moon. Året var 1989. Hon var 22 år.

nÖJesMiX KoMMenteRAR: På Hidden känns Titiyos själ. Kanske för första gången någonsin. Hennes röst har alltid varit

lika skir och sårbart träffande, men här har de dolda dörrarna öppnats och ut släpps något äkta. Hype och fasad är bortblåsta. Det här är ett resultat av en artists innersta kreativitet. Titiyo kommer aldrig mer att kunna göra ett lika direkt och okonstlat album. Från första spåret Awakening till outrot X bjuder hon in lyssnaren i sin egen garderob där hon själv sitter naken och skapar; det känns som att få ta del av en människas dagbok med skribentens goda minne. Den pulserande elektroniska ljudbilden värms upp av den omisskännliga stämman och den uppenbara ambitionen: ”Se mig här och nu som den jag är, no more, no less!”. Gåshud!

tVÅ sPÅR VÄRDA Att nÄMnA PÅ HiDDen: CRYstal CleaR mUd - ger samma känsla som Ray of light-plattan gav när den släpptes 1998 lonGinG FoR lUllabies - titiyos version av Kleerup-hiten som fick hennes musikaliska status att gå in i en förhoppningsvis, lång hausse.

Fredrik B nilsson

Fredrik B nilsson

Fredrik B nilsson

Så många dollar kostade en förköpsbiljett till den legendariska amerikanska musikfestivalen Woodstock som ägde rum 1969. Cirka 186 000 förköpsbiljetter såldes, så arrangörerna väntade sig 200 000 personer i publiken. Då närmare en halv miljon dök upp blev det omöjligt att behålla festivalen inhägnad inom de bristfälliga staketen. 26 juli slutade festivalen efter att ha utlysts som katastrofområde.

Följ med in i garderoben

tHe CURe Wish [Polydor/Universal Music]

CD: När The Cure albumdebuterade 1979 var det nog få som anade att den truliga och spretiga depprocken var första livstecknet från vad som skulle komma att bli ett av världens största arenaband. Men snart hade The Cure, med den självskrivne ledaren Robert Smith som enda konstant, byggt upp en stor och trogen publik. Nästan 30 år senare är de en institution, ett varumärke, som ändå lyckats behålla sin aura av alternativband och ”indie”. Men vi ska inte låta oss luras in i den diskussionen igen. Den är fruktlös och sprider bara dålig stämning.The Cure har samma sorts mystik som omger Thåström. Deras stora men ändå svävande sound bygger ofta på effektpedaler – chorus, flanger, phaser med mera. Bandets stora vapen är Smiths lätt plågade röst. Han låter som om han just gråtit klart, snutit sig och bestämt sig för att ta revansch på hela världen. Varje gång The Cure släppt ett album har han

sagt att det kan vara deras sista. Men efter några år dyker det upp ett nytt. Wish kom 1992 och var inte banbrytande men rymmer många starka låtar. Här finns Friday I’m In Love och High, lyckliga upptempolåtar som förgyller varje fest. Men också mörka stunder. Open handlar om Smiths oförmåga att vara just det. Han sluter sig som en mussla

The Cure har samma sorts mystik som omger Thåström. ju fler människor han förväntas skaka hand med. Och denna obekväma känsla är en lika stor del av The Cures utanförskap som läppstift och mascara.

Anders lundquist


musikrecensioner Pirater med hörlurar

communion

ett album som andas

Passionerat och kreativt

en internutredning

tHe soUndtRaCk oF oUR lives Communion

kRistoFFeR RaGnstam Wrong side of the Room

tHe PoliCe Certifiable

[Warner Music]

[Kabuki Records/Universal Music]

[Universal Music]

CD: The Soundtrack Of Our Lives fortsätter

CD: Han har kallats geni. Han har kallats

DVD: De som såg The Police återförenings-

att sätta förädlande före skenbar utveckling. De inledde sin karriär med en så bred palett att de kan fortsätta hitta snygga kombinationer av redan existerande färger. De har ett uttryck. Och nu har de gjort sitt starkaste album sedan debuten.

framåt. Han har kallats doldis. Alla beskrivningar stämmer någonstans in på göteborgaren Kristoffer Ragnstam som nu släppt sitt tredje album. Å ena sidan är han en typisk indieartist. Utanför mittfåran, beundrad av en liten, men inflytelserik skara. Han får lyriska recensioner var han än spelar.

nÖJesMiX KoMMenteRAR: Communion är uppenbart planerad som en

dubbel-CD med dynamik, andrum och korta låtar som bereder plats för episka. För varje garagerocklåt med Farfisa-orgel (Universal Stalker) finns en popdänga (Flipside ), en djupt känd bagatell (Lifeline ) en riffrökare

Communion är bandets starkaste album sedan debuten. (singeln Thrill Me ) eller lite drömsk psykedelia (Second Life Replay). TSOOL har alltid ekat av giganter som The Who, Pink Floyd och Rolling Stones utan att egentligen låta som någon av dem. Så är det fortfarande. De låter så mycket som sig själva att influenserna bara är av godo. Skönt också med ett band som ignorerar den digitala erans låt-förlåt-fascism (man k-a-n spela hela album på en iPod) och tänker på helheten. Här finns lika stor variation som om du trycker på ”random”. Men du får en större tillfredställelse.

Han gör passionerad musik med influenser från både förr och nu. I ena sekunden tänker man på Outkast, i nästa på brittisk new wave från 1978. Hans musik bubblar av kreativitet och iver. Ibland låter han soulig, andra gånger rockig, ibland smeksam, andra gånger avig. Men låtarna är fokuserade, det blir aldrig lekstuga. En säregen sak är att han aldrig skriver ner sina texter på papper. Han utarbetar formuleringarna i huvudet och memorerar dem. Jag tror fler skulle vinna på att göra så. Denne trumbyggare, låtskrivare, sångare, multiinstrumentalist och ljudtekniker åkte förra året som förband till Debbie Harry (Blondie) på hennes USA-turné. Knappt någon i Sverige uppmärksammade det. Men det är bara en tidsfråga.

turné vet vad de kan vänta sig av det vi får på standardversionen av Police liveutgåva. En DVD och en CD där bandet i Buenos Aires spelar sina hits med stor energi och visar att deras mix av reggae, pop, punk, progressiv rock och jazzklanger överlevt tidens tand. Longörerna inträffar när gitarristen Andy Summers, som var ytterst återhållsam när det begav sig, plötsligt ska bre ut sig i långa, trista solon. Intressantast är deluxeutgåvan. Här får vi ytterligare en CD med livematerial men också en 50 minuter lång DVD-dokumentär kallad Better Than Therapy. Den är gjord av trumslagaren Stewart Copelands son. Där får vi närgånget följa repetitionerna, det första mötet med pressen, det ”inofficiella” klubbgiget på Whiskey A Go-Go i Los Angeles och den följande arenaturnén. Det mesta går förstås ut på hur bandet ska hålla sams, i synnerhet när den impulsive Copeland irriterar perfektionisten Sting. Det är rätt talande att Copeland säger att de repat för mycket, medan Sting hävdar raka motsatsen. Det bästa man kan se med The Police är dock fortfarande Stewart Copelands egen Everyone Stares, filmad vid tiden för bandets genombrott.

MUsiKAlisKA slÄKtsKAP:

Anders lundquist

nÖJesMiX KoMMenteRAR:

när jag var liten fanns inte lika många inputs som i dag. Då fanns två TV-kanaler och radio. Närradions musikutbud kompletterade P3:s popmusik någon gång i mitten av 80-talet. Det är sant! Fram till tioårsåldern var de enda bilderna på artister jag såg, antingen sådana som satt på kompisarnas storebrorsors väggar eller i skivkonvoluten som mamma och pappa förvarade i sin stereomöbel. Pappa var en illegal pirat som satt med hörlurar och spelade in blandband från radio på lördagskvällarna. På så sätt fick jag åtminstone några inputs. Det är sant! För att göra tillvaron lite mer rockig lät jag pappa tillverka en gitarr i plywood, jag gjorde en duk på syslöjden med KIZZ i korsstygn och jag byggde på träslöjden en tidningssamlare för mina Okej-tidningar. (Det hör till historien att jag lödde på fri hand på samlarens rygg. Tyvärr råkade jag sjabbla till det och vände J:et baklänges varför namnet i stället blev: OKEL …). Det är sant! Okej var uppföljaren till tidningen Poster och med den följde affischer på olika artister. På måndagskvällarna kunde den som var vaken tillräckligt länge se artister spela live i TV och i slutet av 80-talet spelade Cia Berg videor i TV-programmet Bagen. Ja, det är sant. Input under min uppväxt var en bristvara. Och i dag är jag så jäkla kreativ. Vilken slutsats går att dra av det med tanke på dagens överflöd i media och på internet? Förmodligen ingen. Min pappa var en pirat. Jag är inte Pippi. Men jag har pippi på inputs. Det är sant!

woRld PaRtY - Private Revolution todd RUndGRen - something/Anything

Anders lundquist

AnDRA ePisKA, PsyKeDelisKA, sPÄnnAnDe RoCKAlBUM: love - Forever changes tHe beatles - the Beatles (the White Album)

Fredrik B nilsson

Anders lundquist

toP10

av The White Horse Duo

när Sahara Hotnights släppte sitt förra album gjorde de det på egen etikett. I början av nästa år ska de släppa en annan artist på sitt bolag: Two White Horses – en duo bestående av syskonen Jakob och Lovisa

Nyström. De är från Umeå och Jakob är sångare i Isolation Years till vardags. Lovisa körar med artister som Frida Hyvönen och Säkert! Dimhöljd musik från norra Sverige. Ska bli intressant att höra i fullängd. Till dess frågar Nöjesmix vilka låtar komponerade av Västerbotten-artister som duon rekommenderar!

FRida HYvÖnen - Dirty Dancing tHe Rats - Wreck two wHite HoRse - Face Me now tRistess - negativ saHaRa HotniGHts - getting Away With Murder isolation YeaRs - Moses PeRisHeRs - in the Blink of An eye tRio lliGo - Vansklig Mognad tHe sPaCioUs mind - the interplanetarian love Machine Part 2 komeda - Reproduce

Nostalgi i bokhyllan nordens största poptidning Poster åren 19741980 landade denna vecka på bokhandlarnas hyllor. En bok om den tidning som var alla pop- och rockälskares bibel då artister som Kiss, ABBA, Sex Pistols, Alice Cooper och AC/DC var unga. Poster var en företeelse mer än en blaska och de affischer som följde med i tidningen satt på alla väggar hos ungdomar som fick ha nålstick i tapeten för sina föräldrar. Intressant är att se bokens omslag som pryds av artister som är minst lika aktuella i dag som då: Magnus Uggla, Björn & Benny, Gene Simmons, Björn Skifs. Vilket fantastiskt tidsspann dessa artister har dominerat! Någon som tror att Darin, Amanda Jenssen, The Hives, Rihanna och Christina Aguilera kommer att vara lika aktuella år 2036 som de är i dag? Njae … kanske är det fortfarande Uggla, Simmons och Skifs som är på tapeten då: typ 80 år gamla.

Fredrik B nilsson

15


vimmel

vilken är din favoritfilm?

vem är tidernas bästa james bond?

av: Emma Peres

av: Emma Peres

Black & White på Kåren, onsdag 12/11-08

Jiheng Qiu – Vet inte vad den heter på svenska, och inte engelska heller men det är i alla fall en japansk film!

Bond-kväll på Brasserie Absint, torsdag 13/4-08 Daniel – George Lazenby. Han var unik. Richard – Roger Moore. Han är rå!

Rossanne – Amelie från Montmartre ! Martina – Donnie Darko ! Jonas – Fear and Loathing in Las Vegas. Den är riktigt snyggt filmat. Fredrik – Boondock Saints, den innehåller väldigt bra dialoger.

Micke – Jag tycker om den där tuffare stilen som han som är nu har. Ingen gayvarning där inte. Monica – Han som är nu är manlig. Janne – Sean Connery, han är Bond!

Henrik – Lock Stock and Two Smoking Barrels. Joel – Pulp Fiction. Säg vad den filmen inte har? Johan – Beautiful Mind, vet inte riktigt varför men den är jävligt bra. Lena – Han som är nu, han har så vackra ögon. Magnus – Han förra, Pierce Brosnan. Han hade lite mer glimten i ögat. Anne – Jag tycker han som är nu ser spännande ut, det ska bli intressant att se filmen. Tomas – Sean Connery. Jag gillar den genuina början, allt var inte så förutsägbart då.

Micke – Rädda Menige Ryan eftersom jag är intresserad av historia.

Björn – George Lazenby! Marco – Sean Connery, men Daniel Craig kommer att ta över ...

Celia & Natalia – Titanic!

Monica – Det är nog faktiskt han den sista. Micke – Roger Moore är Bond för mig!

Magnus – Det finns många bra men jag säger The Rock. Emma – Pippi på de sju haven.

Johan – Star Wars-trilogin så klart! Magnus – Pulp fiction. Jag tycker att Harvey Keitel är jävligt bra i den filmen.

16

Joakim – Entourage, fast det är en tvserie. Erik – Jag kommer inte på någon film så jag säger Prison break fast det är också en serie.

Malin – 300, eftersom jag tycker att antikens Grekland är häftigt. Per-Johan – Schindlers List ! Stålmannen – Elephant, för att en kameravinkel är livet …

Moa – Jag har tyvärr aldrig sett någon Bondfilm … Thomas – Roger Moore!

Magnus – Roger Moore! Agneta – Pierce Brosnan. Han är snygg och har klass!

David – Sean Connery, han är stilig. Mikaela – Sean Connery är cool.

Lena – Sean Connery, det är han som är Bond. Micke – Sean Connery, och Izabella Scorupco är den bästa bondbruden.


Julfint med hemtextil

iPhone 3G

Panel 2-pack

199;-

Dam 1450 kr

/VNFE5FMJB3FรถMM 0รณDF#VUJLJ(รŠWMF 1500 kr

Hyttg. 31, Sandviken Tel 026-275551

/3รŒENBOTHBUBOt5FM

Julklappstips! 1100 kr

Herr 1100 kr

Gร„VLE 026-12 16 69

www.partyqueen.se Drottninggatan 37. Tel 026-10 88 10 ร–PPET: Vard 10โ€“18 โ€ข Lรถrd 10โ€“14

17


Gör som Jimmy och David, bli medlem i Esprit klubb! De första 2 000 medlemmarna får en t-shirt. Välkommen in på Esprit i Valbo för mer info.

Dags för nå’ nytt?

Din oas

i Sandviken

Ge Din Kära en lyxförpackning i år! Hos oss hittar du stort sortiment underkläder. Vi hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Storlekar från A- till HH-kupa. Välkommen in!

Hud & kroppsvård | Spa-paket | Lugn & trivsam miljö Gruppbehandligar | Ekologisk hudvård Presentkort till alla tillfällen

Spa 026-25 54 33

18

• köpmangatan 14. Sandviken

Odengatan 31, Sandviken  026 - 27 03 27 www.annastopptillta.com


mode

Skulptural medvetenhet

6 december är ett datum att lägga på minnet för alla mode- och designintresserade. Då har Textil Mode Form Design-eleverna i Sandviken sin avgångsvisning! Platsen är Stora Gasklockan och temat för visningen skulptural medvetenhet. Jag har träffat två av eleverna, Fredrik 27, och Sophia 22, som efter sina tre terminer på utbildningen snart är redo att möta framtiden. text: Camilla Norin

Kjol och överdel av Caroline eklund

– Det kanske beskriver hur grundläggande utbildningen är, berättar Sophia. – Jag visste knappt hur en symaskin såg ut när jag började, och än mindre hur man trädde den, så det var det första jag fick lära mig, skrattar Fredrik.

gör kläder som de såg ut förut, klassiska plagg med en tvist, i nya färger. Mina kläder är en nutida och modern tolkning av gamla kroppsideal. – Det är visningen man jobbar mot under nästan hela utbildningen. Precis innan sommarlovet inför den sista terminen avslöjas temat. Sedan har man sommaren på sig att fundera. Hela tredje terminen går åt till att arbeta med och sy kläder till slutvisningen, vi arbetar mycket både under lektionstid och sent in på kvällarna. Någon fritid har vi ärligt talat inte … Men det är ju också valfritt hur mycket man satsar och hur mycket tid man vill lägga ner, säger Sophia och Fredrik, och berättar därefter att de båda satsar mer än hundra procent. Hej då till fritiden med andra ord!

Varför köpa ett plagg som är dåligt sytt, när man själv kan göra så mycket bättre?

under utbildningen har de sytt mer eller mindre alla typer av kläder, allt från enklare kjolar till mer komplicerade jackor. Detaljsömnad, där de lär sig sy alla tänkbara detaljer, tar upp en stor del av utbildningen. Detaljpärmen är en ovärderlig tillgång som de kan bläddra i och se exakt hur de mätt och sytt för att göra en skjortkrage eller en stolpficka. nu när ni verkligen lärt er att sy, och att se vilka material som passar till vilka plagg, hur har det påverkat era egna garderober? På riktigt? – Antalet kläder har ju minskat, säger Sophia. – Man har ju blivit bortskämd med hur bra ett plagg kan, och egentligen ska, sitta, fortsätter Fredrik. Man blir helt enkelt väldigt kräsen. Varför köpa ett plagg som är halvdant eller dåligt sytt när man själv kan göra det så mycket bättre? Hittar jag något som är riktigt snyggt men inte sitter perfekt är det väldigt enkelt att ändra plagget så att det passar.

S

ophia, hur ser du på din framtid? – Min dröm är att arbeta med att sy upp kläder till till exempel teaterföreställningar, att bli skräddare. Det finns en sådan utbildning i Göteborg som jag planerar att söka till. Och Fredrik, vad drömmer du om att göra? – Jag har tänkt att jag kanske ska starta något eget, men exakt inom vad vet jag inte. Jag har under en längre tid velat starta ett eget klädmärke, och efter den här utbildningen vet jag ju hur man verkligen gör kläderna från grunden. Vi får helt enkelt se vad som händer. TMFd-utbildningen är en tre terminer lång grundutbildning på CVL, Centrum för Vuxnas Lärande i Sandviken, den är studiemedelsberättigad och har riksintag. Vem

som helst kan söka till utbildningen genom sina gymnasiebetyg och man behöver inte ha några som helst förkunskaper inom sömnad, form eller design – vilket är väldigt bra för dem som inte läst liknande utbildningar på gymnasienivå men som ändå vill få in en fot i branschen. Den är en mycket bra inkörsport till vidareutbildningar som t.ex. Beckmans i Stockholm, Textilhögskolan i Borås eller utländska utbildningar som bl.a. F.I.T (Fashion Institute of Technology) i New York. Sophia och Fredrik påpekar åtskilliga gånger under vårt samtal hur bra de trivs, hur väldigt grundläggande och lärorika de tre terminerna är. – Lärarna är helt fantastiska, de lär oss nya saker varje dag och vi älskar dem! utbrister Sophia och Fredrik håller med. Lärarnas väldiga kunskap och engagemang är något de ska ha en stor eloge för! – Vi har bland annat lärt oss att rita mönster från grunden. Från ett tomt papper till exempelvis ett färdigt mönster på ett par byxor …

vad gillar ni bäst att sy? – Korsetter, utbrister Sophia. Det är superroligt att sy och väldigt enkelt. Bara i visningen har fyra av mina fem modeller korsett … – Jag har haft lite av en hatkärlek till de flesta plagg jag sytt, då jag saknade allt vad förkunskaper inom sömnad heter, menar Fredrik. Jag har fått kämpa lite i uppförsbacke hela vägen känns det som. I och för sig har jag lärt mig galet mycket med tanke på mitt utgångsläge … men något favoritplagg har jag inte. Än. visningen då, hur reflekterar ni över temat skulptural medvetenhet? – Det var en hård nöt att knäcka … säger Fredrik. Jag tänkte på stora byggnader och enorma skulpturer i början, att det var något stort och flådigt. Men det stämde inte överens med mig och min stil, så för mig är det skulpturala kroppen i sig, att framhäva eller gömma dess former. Jag gillar street-mode och skid-/snowboardkläder och det är det jag kommer visa den 6 december. Jag använder mig gärna av diagonala linjer, krångliga lösningar och medveten asymmetri. – För mig betyder det färg och stora grejer, säger Sophia. När jag fick reda på temat kände jag direkt: ”Det här blir perfekt!” Jag

Fredrik törnqvist & sophia nordström FAKTA Visningen med temat skulptural medvetenhet äger alltså rum den 6 december kl. 19 i den Stora Gasklockan. Alla femton elever har helt olika stilar och mellan 5-10 plagg/ uppsättningar var. Både Fredrik och Sophia tipsar om att vara där i god tid då lokalen bara tar in runt 300 personer. Enligt dem är detta Gävles största happening, och den bästa visningen någonsin från den kreativa utbildning i Sandviken. Och det bästa av allt är att det är gratis! TMFD-eleverna har även en utställning på Konsthallen i Sandviken kring samma tema. Vernissage äger rum på förmiddagen den 13 december och utställningen pågår sedan en vecka. Konstnärliga tolkningar kring det givna temat visas upp, vissa av plaggen från modevisningen kommer att kunna beskådas som installationer och en film från själva visningen kommer rulla. Kom dit och låt dig inspireras!

19


Alice och Anna blir plåtade utanför magasinet i Frihamnen.

intervju

redan en idol! En miljon svenskar följer Idolstjärnorna när de visar upp sina talanger. Men det som syns i tv är endast ett gruskorn av livet som idol. Nöjesmix följde med Alice Svensson under en torsdag för att ta reda på hur det verkligen är. text: Marie Björk foto: Frank Julin

M

Ingen deltagare syns till. Men nu hörs de i alla fall. Jag följer blicken långs en trätrappa och ser att det står Green Room, därifrån kommer ljudet. Idolernas loge. Sjunger de upp? Heej! Heeeeeeeeej! Heej, sjungskriks det från rummet. Rösterna är blandade, både tjejer och killar.

Vi går upp för rampen, upp på lastkajen och in genom en stor port. En stor och kylig, ganska tom lokal möter oss. Längs det svarta betonggolvet ligger sladdar. Ett antal träbänkar med tillhörande bord är utplacerade mitt på golvet. Utifrån hörs industriväsen med ett bommande likt en stor slägga som slås mot en plåtvägg. Inte som ljuv musik direkt. Inte det ljud man förknippar med Idol. Dörren går igen, arbetet utanför tystnar.

Redan innan vi ens sett Alice hör vi att en reporter från SvD ber om att få göra en intervju med Alice. Efterfrågan är stor och Lili Assefa är den som ska se till att alla medier blir nöjda, utan att var och en för den skull snor åt sig för mycket tid. Inga längre intervjuer denna

agasin 7 i Frihamnen i Stockholm. Det är där de håller till. Utifrån ser det ut som vilket industriområde som helst. Truckar kör runt bland stora containers och endast en bil med en stor Idollogga vittnar om att det innanför betongväggarna sker en stor tv-inspelning med flera lovande unga artister.

Mycket fanbrev blir det även om Johan är den som får allra mest.

20

dag. Så kommer hon gående, sångfågeln från Hedesunda, som genom sin röst och sin ljuva utstrålning hållit sig kvar till sluttampen. Alice hälsar trevligt och världsvant på dagens första reporter. – Var vill du att jag ska stå, säger hon när teamet från Svd satt på sin lilla minifilmkamera som ska användas till webben. Kameror och mikrofoner är ingenting som berör henne. Hon svarar snällt på frågorna. Alice är ett sådant där intervjuobjekt som alla journalister drömmer om. Svaren behöver inte slitas ut. Alice mun går på utan tröghet. – Man vänjer sig, säger Alice när intervjun är klar.

medan jag är här, men det är omöjligt, säger Alice. Vissa nya händelser och aktiviteter dyker upp från vecka till vecka och vissa saker följer sina bestämda dagar. På måndagar och tisdagar går större delen av tiden åt till att göra tv-inslag, de intervjuer som vi kan se i programmet. På onsdagar är det sånglektion. På kvällen ska de öva på det de precis Torsdagar är hela den svenska samlade pressen på plats.

Det är bara att ge järnet på scenen, sen får jag lägga mig på soffan och vila.

För det är så torsdagarna är, fyllda av intervjuer. Då kommer de ständigt trogna kvällstidningarna Aftonbladet och Expressen samt flera andra tidningar förstås. Och Alice måste ställa upp, svara snällt på pressens frågor. Denna dag är det lite tyngre, en släng av feber har gjort henne trött och dåsig. – Det är bara att bita ihop, ta en Ipren och se glad ut, svarar Alice till alla som frågar hur hon orkar sjunga och hänga med i tempot trots att hon är sjuk. Flera journalister utropar förvånat att hon ändå ser så fräsch ut, trots feber. Men Alice är ingen nybörjare i artistbranschen. Redan som tolvåring var hon med i en annan sångtävling i TV4, Super Troupers. Och ett antal talangjakter till finns att lägga på listan. Så Alice vet vad som krävs. – Det är bara att ge järnet på scenen, sen får jag lägga mig på soffan och vila, säger hon och skrattar. Eller göra som polaren och konkurrenten Robin Bengtsson tipsade henne om – ”Fake it till you make it”. För så mycket tid till vila finns det egentligen inte. Alla dagar är fullbokade av aktiviteter. – Jag tror inte alla människor förstår hur fruktansvärt hårt vi jobbar. Jag trodde att jag skulle kunna fortsätta plugga på distans

har lärt sig. Och torsdagarna är som sagt pressens stora dag. Och även dagen då deltagarna sjunger veckans låt i studion för första gången. Fredagens stora händelse kan vi ju alla följa på tv. På lördag morgon ska nästa veckas låtval vara klart. Och så är det bara att börja öva. På söndagarna är det tv-jobb igen. – Det är fullt upp hela tiden, säger Alice. Ibland kommer Alice vänner till studion för att följa fredagsfinalen. Men någon tid att umgås finns inte. – De brukar fråga om vi kan träffas efteråt, men det är helt omöjligt, jag hinner inte.

>> fortsättning på nästa uppslag


intervju

Alice v채ntar p책 att det ska bli hennes tur att genrepa i Idol-studion.

21


intervju Genrep i Idol-studion.

Jag kan vinka till dem, det är allt, säger hon. Men ändå verkar hon inte särskilt avskräckt av livet med allt mediepådrag och en stres�sig vardag där hemmet blir ett hotellrum. – För karriärens skull skulle jag kunna leva så här. Min dröm är att bli artist. Men det finns ju ingen artist som har det så här varje dag, säger hon. Endast via telefon kan hon hålla regelbunden kontakt med familjen och kompisarna därhemma. Hotellrummet hon bor på kan inte ge någon riktig hemmakänsla, och just det att bara vara hemma saknar hon ibland. Men hon känner sig inte särskilt ensam bland alla andra idoler. – Vi är som en enda stor familj, säger hon, vi har kommit varandra jättenära. Och det är verkligen det intrycket vi får under dagen. I tur och ordning ska veckans

sig på scenen, säger Robin Bengtsson. Och Lars Eriksson som vid detta besök ännu inte åkt ut, hann säga några ord om tiden tillsammans med Alice. – Hon är en fantastisk människa med strålande personlighet. Hon sprider så mycket glädje. Man kan inte låta bli att älska henne, säger han. Men med älska så menar Lars på ett vänskapligt plan. Rykten har figurerat om att han och Alice skulle vara ett par, men det stämmer inte, intygar de båda. – De har väl dålig fantasi helt enkelt. Men jag struntar faktiskt i vad de skriver, hela tiden är det något nytt, säger Lars.

det spekulerats kring. – Men det är mest Johans fans som är rädda för att han skulle vara tillsammans med mig. Jag fick lova att vi inte var ett par, säger Alice, skrattar och boxar till Johan som sitter bredvid henne på bänken. De är som syskon, säger hon. Johan är som hennes lillebror, blott ett år yngre än Alice, men 2008:s yngsta deltagare med sina 16 år. Trots sin ringa ålder är det han som lockat till sig de flest hängivna fansen. De är så förtjusta i detta blonda yrväder att de sover utanför hotellet, berättar Alice. Några sådana fans har inte Alice än. Men uppskattning och bra respons från publik, jury och media

Det är mest Johans fans som är rädda för att han skulle vara tillsammans med mig.

Lili Assefa är pressansvarig för Idol och den som ser till att de medier som vill får träffa Alice.

Alice tillsammans med Johan utanför studion i Frihamnen där Idol spelas in. Ryktena om en eventuell romans dem emellan förnekar hon. De är mer som syskon.

Förutom Nöjesmix blev Alice den här dagen intervjuad av SvD, Aftonbladet och Expressen.

låt testas i studion, de som för stunden är lediga cirkulerar runt i magasinslokalen och fångas upp av ivriga journalister. Kortare intervjuer görs ständigt vid bänkarna. När idolerna får lite tid över pratar de och skojar med varandra. Någon rivalitet tycks inte märkas deltagarna emellan, trots att de faktiskt är konkurrenter i tävlingen. Jag passar på att fråga några i gänget vad de tycker om Alice. Och svaren är överväldigande positiva. – Hon är verkligen en energikick till gruppen. Och hon är alltid så naturlig och proff-

Fakta om Alice:

Idol-kompisarna hänger ihop även i stylistrummet.

22

Född: 11 juli, 1991 Bor: Hedesunda Skola: Vasaskolan Alice Om …   … Gävle Fikar helst på: Java. Gillar Gävleband som: Skjut (Sandviken), Holiday with Maggie m.fl. Handlar helst i butiker som: Zara, H&M, Topshop, Monki m.m. Här kopplar jag av: Hemma!!! Gävle som stad är: Mysig. Bäst med Gävle: Det är en stad full av musik, det finns ett stort intresse för musik i Gävle. Sämst med Gävle: Det är en ganska liten stad. Allt man gör sprids som en löpeld.

Trots att Alice inte har fallit för någon av deltagarna på mer än ett vänskapligt plan kan hon ändå förstå att det kan bildas par i sådana här grupper. – Det är nog lätt hänt när man umgås så här intensivt. Men det brukar ju inte hålla sedan när programmet tar slut. Det finns ingen i gruppen som jag skulle vilja bli tillsammans med, jag tänker inte på dem på det sättet, säger hon. Men utomståendes vilja att finna potentiella kärlekspar inom Idolgruppen är ständigt närvarande. Även Johan Palm och Alice har

har hon fått programmet igenom.

… Musik Första skivan jag köpte var: Aqua Bästa låten någonsin: Åh, svårt! Jag har ingen riktig favoritlåt, det är olika från dag till dag. Favvoartister: Alicia Keys, Beyonce, Kelly Clarkson m.m. Vill gärna jämföras med: Ingen, jag vill vara mig själv. Gillar inte musikgenrer som: Metal och techno typ, haha. Lyssnar aldrig på: Jag lyssnar på det mesta. Kan spela instrument som: piano, fiol   10 saker du inte visste om Alice … Morgonrutin: Äter frukost jättelångsamt medan jag läser tidningen och ser på tv.

Bästa boken: Vince and Joy av Lisa Jewell Bästa filmen: The Notebook. Gillar tidigare Idoldeltagare som: Danny! Han är en duktig sångare/artist och har både fötterna på jorden. Ser helst på tv: Gossip Girl, Desperate Housewifes, Grey´s Anatomy. Dold talang: Jag har ingen dold talang, haha. Beundrar följande person: Min familj, som står ut med mig. Kan inte vara utan: Min mobil och min dator, då känner jag mig avskärmad från hela världen. Skulle aldrig klä sig i: Vulgära kläder, eller saker jag inte känner mig bekväm i. Önskar att: Jag någon gång blir artist.

Men det är så klart inte bara lovord som skrivs och sägs om Alice. Hon har kunnat läsa kommentarer på bloggen som ”Du och Anna ska ut, då kan man börja prata om en riktig tävling”. Och orden sätter sina spår. – Jag hakar upp mig och kan tänka på det i flera timmar efteråt. Men det är väl så för de flesta, får man höra tio bra saker och en dålig så hakar man ändå upp sig på det dåliga, säger Alice. Men det är inte bara privatpersoners ord


intervju som upprör, även i de stora tidningarna skrivs det saker som inte uppskattas, saker som inte stämmer. Nyligen stod det i Expressen att Alice ville komma tvåa. Något hon aldrig har uttryckt. – Jag blev jätteledsen såklart! För det var inget som jag stod för. Alice berättar att det var Expressens reporter som själv sa att det alltid går bättre för de som kommer tvåa, något Alice kunde hålla med om. Utifrån det blåstes det upp att Alice inte ville vinna. – Det finns några enstaka reportrar där det alltid blir fel. Vad jag än säger. Men då bloggar jag och berättar hur det egentligen är. Det är enda sättet att nå fram utan att bli censurerad. Expressen är naturligtvis här även denna torsdag. Alice är lika tillmötesgående mot dem som mot de andra. Men det är inte samma reporter som sist. – Det tar ett tag innan man vänjer sig och fattar hur man ska bete sig. Det är en väldigt speciell verklighet det här. 99 procent av allt som skrivs i kvällspressen är bullshit. Ibland önskar jag att jag inte läste vad som stod där. Att jag istället bara skulle skita i allt och köra på. Men man blir ju glad om det står någonting bra och då vill man ju läsa, säger Alice.

Det finns några enstaka reportrar där det alltid blir fel. Vad jag än säger.

Alice är näst sist att öva i studion, bara Kevin är efter henne. Så nästan hela dagen hinner gå innan hon får testa sin låt på scenen. Några av deltagarna har fredagens scenkläder på sig redan vid detta första rep, men inte Alice. Fast hon har bestämt vilka kläder hon ska ha. – Jag får inte bli för gullig och söt, jag måste tänka på det när jag väljer mina kläder. För jag ser redan mer söt än snygg ut, säger hon och skrattar.

Alice och Anna i stylistrummet där kläder och accessoarer trängs. Stylisten Stefan Wåhlberg och assistenten Ellen har skapat individuella stilar till alla Idol-deltagare.

– Det är ju barnfamiljer som röstar på mig, säger hon, skrattar och medger att hon försöker anpassa sina kläder lite efter det. Trots att de hungriga reportrarna separerar idolerna under sina intervjuer så försöker Anna och Alice att hålla ihop så mycket det går. De hittade varandra och blev vänner så fort de träffades. – Vi har verkligen klickat. Vi tänker och tycker lika och skrattar väldigt mycket tillsammans. Hon är väldigt mycket som jag. Vi

Det blir mycket väntan för Idol-deltagarna. Då kan man som Alice passa på att uppdatera bloggen.

I ett trångt och varmt litet fullproppat rum lagras alla kläder, skor och accessoarer. På klädställningarna hänger lappar med namn. Vid Alice namn hänger hennes tidigare använda kläder. Innan programmet drog igång åkte teamet på en workshopvecka till Gran Canaria. Förutom att lära känna varandra fick de också berätta för kostymören och stylisten Stefan Wåhlberg vad de hade för stil och vilka kläder de gillade. Rummet har smyckats ut, helt enligt idolernas önskemål. – Det är jättekul att få hjälp av Stefan och Ellen (Stefans assistent). De hittar min stil direkt, säger Alice. Men Stefan försöker också att få dem att utmana sig själv, hitta nya vägar och prova något nytt. Medan Alice visar upp sina kläder och sina favoritsmycken håller Anna Bergendahl på att välja fredagens kläder, ett par tajta svarta glansiga byxor. Alice uppmuntrar hennes klädval direkt, men Anna är lite tveksam till den rockiga looken.

måste bara hålla oss kvar nu, säger Anna. När vi är på besök är Anna och Alice de enda tjejerna som återstår. Tjejerna har rykt en efter en. – Jag hade en fördom om att tjejer röstades ut först, och så är det. Det beror på att fler tjejer röstar och de röstar på killarna. Det är jättejobbigt och det känns inte rättvist, säger Alice. Så är det dags för Alice att göra sig klar för studion. Men det drar ut på tiden. Hon får vänta vid en dörr i en kvart innan hon kan gå ut på scenen. Alice får springa och hämta en tröja för att hålla sig varm. Hon verkar inte ett dugg nervös inför sitt framträdande. Alice skämtar med den teknikansvarige unga man som håller dörren stängd framför henne. – Stekaren kallas han, säger Alice och skrattar och snor åt sig hans solbrillor. Så får hon klartecken och dörren kan öpp-

nas. Alice nynnar på sin sång när hon går upp på scenen. Veckans tema är rock och idolerna har fått hjälp av den amerikanska låtskrivaren Desmond Child, som ska sitta med i fredagsjuryn. Alice låtval är Heaven´s on fire. Och hon gör den bra. Hennes hesa röst passar perfekt till Kiss original. Tre gånger kör hon om låten och hon får lite coachning emellan. Alice måste röra sig mer och föra in mer klassiska rock-moves, jag anar att det är det mannen som står bredvid Alice vill få fram när han slänger med micken och svänger på huvudet. Men torsdagarna är inte till för att ge järnet. – Vi ska ju inte ta ut oss här. Det är mer för att testa ljudet och kolla ungefär hur vi ska röra oss. På torsdagar ger vi ingenting, då står vi mest bara och sjunger, säger Alice. Alla de färgade lamporna glittrar och glimrar i studion som ser betydligt mindre ut i verkligheten. Särskilt fjuttig ser den ut utan

all publik som höjer stämningen. Läktarens stolsrader är tomma. Endast på några stolar nära scenen sitter det människor – journalister, fotografer eller Idol-deltagare. Alice tackar när hon sjungit klart och kliver ner från scenen. Genast springer en fotograf fram och vill att hon ska posera bredvid en blinkande lamppelare. Klockan har blivit halv fem och dagens arbete i Magasin 7 börjar lida mot sitt slut. Alla idoler har testat sina låtar och pressen har fått vad de vill ha. Alice ler mot oss när vi säger hej då, att hon trivs går inte att ta miste på. – Det här är någonting som bara händer en gång. Det är svårt att ta vara på tiden när man är mitt i det. Men det här är verkligen någonting jag drömt om, säger Alice Svensson. Se hur det går för Alice den 21 november på TV4

23
Fira nyür pü Clarion Hotel Winn Gävle 2008Arr: Gävle TeaterfÜrening

Fredag Fre dag 21/ 21/1 11 kl 19

i Lars NorĂŠns Avslutande delen A asse trilogi Morire di Cl

Kom med familjen och vännerna och fira nyür hos oss.

NyürssupÊ Årets julklapp en upplevelse! Här finns nügot som passar alla!

Julmys PĂ… KARISMA CITY SPA

Hos oss für ni en skÜn stund fÜr avkoppling i julstressen. Kom in i värmen och lüt oss ta hand om dig och dina vänner!

• • • • •

Välj mellan 25 minuters ansiktsbehandling eller rygg- & nackmassage SkÜn mysig fleece- morgonrock samt dermalogicas spa-toffel att ta med hem Handduk till lüns under vistelsen GlÜgg med pepparkakor Tillgüng till vür mysiga spa-avdelning med pool och bastu och massor av ljus!

Julpris 595 kr

värde 800kr

Gäller tis-fre tom 30 dec. Begränsat antal platser, boka redan idag! Hos oss finns fullständiga rättigheter genom samarbete med rest.Livingroom

Gävle Teater

A la mÊmoire d´Anna Politkovskaïa

Välkomstdrink Trio frün havet

av Lars NorĂŠn

Hummerskagen med apelsin- och fänkül i krustad Pilgrimsmussla ceviche med salsa av rÜkt lax, chili och ingefära Moules i glas

Coeur de filet provencale Helstekt oxfilĂŠ med rĂĽstekt potatis och vitlĂśkssmĂśr

Peach Melba Crème brÝlèe med vit persikosorbet och lättfrusna hallon

Pris per person 495 kr

uvlig kamp En historia om ok l varje pris fĂśr Ăśverlevnad til

olm lats norr om Stockh Gävle - enda spelp ThÊâtre National i Bryssel och ThÊâtre Nanterre-Amandiers i Paris i samarbete med Riksteatern Textas pü svenska

Boka pĂĽ telefon 026-64 70 33 eller cl.winn.gavle@choice.se Uppge: nyĂĽr restaurang.

XXXHBWMFUFBUFSTF Stadshotellet Princess Sandviken Smedsgatan 19, tel 026-25 40 54. www.karismacityspa.se Spa & behandlingar: ti-fr 10-18, lĂś 11-18. Butik & reception: ti-fr 10-17, lĂś 11-15

den grĂśna fen har landat

w w w . c l a r i o n w i n n g a v l e . s e

"ILJETTER 'Ă‹VLE4EATER     +ONSERTHUSET   4URISTBYRĂ?N 4ICNETWWWTICNETSE  

be warm stay cool

Reversible Down Jacket ď?°ris 2500:-

Unisexstorlekar. Finns i flera färger.

Ultralight Down Sweater �ris 2000:Unisexstorlekar. Finns i flera färger.

Fat Boy Down Parka ď?°ris 4400:-

Unisexstorlekar. Finns i flera färger.

Drottninggatan 26, Gävle Tel. 026-14 25 60 www.naturkompaniet.se 24


kultur PETER JÖBACK TILL LÄKEROLEN Om ingen julstämning infunnit sig när det lackar mot jul torde Peter Jöback råda bot på detta. Den 19 december kommer han till Läkerol Arena med sin första julshow på fem år. Med sig har han ett band under ledning av Lars Halapi, stråkar från Stockholm Session Strings, gästande vänner och en lokal kör. Tillsammans bjuder de på såväl internationell som nyskriven julmusik. Man kan också anta att publiken får höra en del spår från Peters numer klassiska julplatta Jag kommer hem igen till jul. Plattan har inte bara passerat gränsen för fyrdubbel platina, den har också omnämnts som tidernas julskiva. Nu är det Gävles tur att få njuta av denna stämningsfulla konsert som nog inte lämnar många ögon torra.

SHOWKAVALKAD PÅ KONSERTHUSET konserthuset bjuder inte bara på en julshow utan tre ... fyra ... sju stycken! Först ut den 28 november är Kalle & Bengans Nu är det jul igen, sedan sträcker sig showerna fram till 15 december då Symfoniorkestern och Symfonikören slår sig samman med olika ensembler från Kulturskolan och ger oss en sprakande Julkonsert. Den 29 november har vi möjlighet att se The Refreshments i Rock ’n Roll X-mas, deras bejublande julshow som dragit storpublik fem år i rad. Gäster i år är Louise Hoffsten och Sven Zetterberg. Därefter kommer den 3 december Jan Slottenäs Storband och ger oss A Christmas Show in a Glenn Miller Mood, julmusik signerad Glenn Miller. Den 6 december är det dags för Sofia Karlsson och Ale Möller i Jul i folkton – en föreställning som ger tidlösa julvisor i folkmusiktappning. För fler julshower kolla in Konserthusets hemsida. Det är på Konserthuset den mesta julstämningen finns!

ÖSTEN MED RESTEN JULSTÖKAR

KONST FRÅN LÄNET VISAS PÅ MUSEET länskonst 2008 är en utställning där en utvald jury bestämt vilka konstverk, av de som skickats in av konstnärer födda eller verksamma i Gävleborgs län, medverkar. Till årets utställning sökte 104 konstnärer bosatta i, eller med anknytning till, Gävleborgs län. 42 konstnärer blev utvalda och utställningen består av sammanlagt 107 konstverk. Juryn sammanfattar sina val som ”omväxlande och hophållet”. De tekniker som visas är allt från grafik, måleri och teckning till textil, skulptur och nya medier. Utställningen pågår till den 30 november på Länsmuseet.

MER JUL I GÄVLE MED MYSIGA MARKNADER I slutet av november äger Gävles första julmarknad rum. Den 29-30 november blir det marknadstorg mitt inne i stan med lotter, godsaker, julpynt, juliga aktiviteter och mat. Julbelysning och brasor kommer att tändas, det blir dans kring granen och körer som sjunger om julen. • Julmarknaden i Furuvik är en av Gävles mest juliga, och årets datum för denna stämningsbyggare är 29-30 november, 6-7, 13-14 och 20-21 december. Här hittar du hantverk, gratis karuseller, ponnyridning och Nissarnas julkör. Tomtefar delar ut julklappar, Tomtemor berättar sagor och Nissarnas tomteverkstad står öppen. Varje söndag kan du även träffa lilla schimpansen Selma och höra djurvårdare berätta hennes historia. Se Furuviks hemsida för mer information. • Lördag den 29 november har Gävle Slöjdare sin årliga julmarknad i gammaldags torparmiljö i Tolvfors. • Den 6 – 7 december har Kustslöjdarna sin julmarknad i Axmarbruk med mathantverkare och gästutställare. Samma helg, 6-7 december, har även Hedvigs Trädgård sin julmarknad. • Julpyssel hittar du i Manegen på Länsmuseet den 7 december. Denna dag är det även julmarknad i museets lokaler med

Gestrike Helsinge Hembygdsförbund. Där kommer även Edge att synas. Edge har även en egen julmarknad på Spegeln dagen innan, den 6 december. Edge är konst- och designmarknaden där lokala designers och konstnärer visar och säljer sina verk. • 12–14 december kan du se vad Gävleborgsslöjdarna sysslat med då båda Gasklockorna fylls med deras slöjdverk under namnet December-mässa. • Den 14 december är det till Högbo Bruk du ska ta dig om du vill uppleva en traditionell julmarknad. Runt 80 utställare kommer att sälja kransar, handstöpta ljus, hembakat bröd, julkärvar och en mängd andra saker. • Fyra dagar före julafton, den 20 december, äger årets sista Bondens Egen Marknad rum på sedvanliga Rådhustorget. Passa på att köpa närproducerad mat att njuta av lagom till jul och nyår. Källa: Mer Jul i Gävle.

Psst!

Du har väl inte glömt Johan Welltons Varieté Royale? Premiär den 28 november och därefter följer ett gäng slutsålda föreställningar, men om jag inte missminner mig tror jag det finns ett fåtal biljetter kvar till de fyra extraföreställningarna. Kolla upp den 30 november, 2+ 11+12 december om du är intresserad av denna hejdundrande föreställning!

Om du vill se en vansinnigt rolig, härligt underhållande och festlig julshow får du inte missa Östen med Restens julshow på Gasklockorna. Den 3 -5 samt 10-11 december befinner de sig här i Gävle.

Månadens konstnär!

namn: Johan Nyström Ålder: 29 år Bor: Gävle utbildning: Konstskolan i Gävle nuvarande sysselsättning: Jobbar på Kafe Spegeln på Silvanum Favoritcitat: ”This is it, is this shit?” Hej Johan! vem är du? Hur beskriver du dig själv? – Hmmm, ganska svårt att svara på. Tror nog att jag kan beskriva mig som en rätt intensiv person som går ganska mycket in i de saker jag tar för mig. Jag tycker mycket om att umgås med mina vänner och min familj. Förutom att måla tycker jag mycket om att laga mat, fiska och vara utomhus.

vad är på gång i ditt liv just nu? – Inte så mycket som direkt är på gång, mer som alltid, jag försöker ta mig för saker och att få tiden att räcka till allt jag vill göra. Jo, jag har ju nyligen inlett ett samarbete med Magnus Klahr från Galleri Nödutgång som jag tror kan leda till bra saker.

kom iHÅG ... att du som arrangör kostnadsfritt kan lägga in dina evenemang i vår nöjeskalender på www.nojesmix.com!

sätta in bilderna i ett sammanhang med objekt runtomkring, så att verken därigenom kompletterar varandra och ger en ny helhet. Jag har ganska svårt att bara måla en bild och låta den tala för sig själv. Jag gillar att arbeta med gips, fogskum och uppstoppade djur. Material som är enkla, billiga och direkta att jobba med.

Om jag säger konst, vad är det första du tänker då? – Ordet konst har egentligen aldrig intresserat mig. Det är mer känslorna bakom saker och ting som konstnärer, författare, musiker (och jag) försöker förmedla som är det viktiga. Jag är så trött på frågan om ”vad konst egentligen är.” Skitsamma liksom, gilla eller inte gilla.

vad inspireras du av? – Oftast fastnar jag för textrader från musik, filmer och böcker. Jag kan gå omkring med en rad i huvudet under en lång tid utan att veta vad jag ska göra av den, bara veta att jag gillar den. Och så en dag då jag inte tänker på den mer kan den gestalta sig i ett verk. Bara sådär.

Har du någon favoritkonstnär? – Det finns så mycket bra, det svårt att namnge någon speciell ... Luc Tymans är bra om jag måste säga någon. Tony Martelli är en annan. Annars finns det ju mycket svensk konst som är kul att titta på, Roger Andersson till exempel.

minns du din allra första egna utställning? – Ojoj, jo … det var länge sedan nu. Jag vet inte riktigt vad jag kände men jag antar att det var en otroligt stor sak att få visa upp saker man gjort för andra än bara kompisar och familj.

Hur uttrycker du dig kreativt, och varför? – Jag målar huvudsakligen, men gillar att

vad är det bästa med Gävle? – Att man kan bo här. Jag saknar faktiskt inte så mycket här förutom en del vänner

som flytt stan. Här finns det mesta nära, min ateljé, mina kompisar, mitt jobb, och … skogen.

text: Camilla Norin

25


Vi fyller 25 år!

Köp en Nokia 6220 classic för 25:och välj tillbehör för endast 25:-* * Erbjudandet gäller köp av Nokia 6220 classic med valfritt 18 mån Telia mobilabonnemang med 200:- förhöjd mån.avgift under bindningstiden. Ex: Telia Mobil till Vänner, 269:- i mån i 18 mån. Därefter 69:-/mån. Ring för 0:-/min till alla Teliamobiler och 69 öre/min till alla andra. SMS 69 öre/st.

25:25:BH-101 Headset

25:DC-4, Ciggkabel

NOKIA 6220 Classic har 5 mpx kamera med blixt, inbyggd GPS och en mängd andra funktioner. Erbj. kan ej kombineras med andra avtal och rabatter. Maxköp av tre kampanjtillbehör/telefon.

25:8 GB minneskort

1983 – 2008

Kryddstigen 18. GÄVLE. Tel 026-66 28 00. Måndag-Torsdag 8 - 17. Fredag 9 -17

l ett Vinstnelragttilvärde av sa mma

r! k 0 0 0 . 110 Nu är det dags att göra en nyhetsrapportering från framtiden! Hur ser Gästrikland ut om 10 år? Läs mer på arbetarbladet.se

Sparbanksstiftelsen Nya

26


prylar Silva stormtändare, klarar vindhastigheter upp till 25m/s. 200:- på Naturkompaniet.

Goggles Iris X från Poc. Dubbellins, ingen optisk distorsion. Pris 1 099:på Naturkompaniet. Fungerar också bra i köket om du vill hacka lök utan att gråta.

rattmuff, 115:- på kitsch.se (vars sortiment även finns på Designforum).

Basker, 79.50 på Indiska.

Skidvantar från Point Zero, 99:- på Stadium.

uggs i ny tappning. Pris 1699:- på Sivi.

GÖR DIG REDO FÖR

vintern!

Pirelli W190 snowcontrol, dubbfria vinterdäck utvecklade för att passa allt från små stadsbilar till kraftiga bilar. Mönstret har en rak design med längsgående och vinklade spår för maximal vattendränering och maximalt väggrepp på snö. Pris 678:- styck på dackonline.se

Nyttiga prylar och plagg för dagar då temperaturen kryper under noll. av: Anna Utterberg

Halsduk à la Sonya Rykiel från H&M, pris 79.50

Varma sockor från Indiska, 129:-

Fjällrävens Expedition Down Jacket. En supervarm dunjacka med två lager dun och helt vindtät. Pris 4995:på Naturkompaniet.

Snöskyffel i aluminium. 279:- på Beijer Bygg.

Sadelskydd i fårskinn, pris 99:- på jofrab.se.

Se till att synas i mörkret. reflex från Pluto på Designforum, 20:-

Météo Pro, väderstation för dig som verkligen vill ha koll på läget. Pris 899:- på Teknikmagasinet.

27


Kryddstigen 8 Gävle 026-66 00 65

BASTERMIN

Mån-fre 12.00-18.00

Något för dig!

JULKLAPPSTIPS TILL MELLANDAGSPRISER

Saknar du gymnasiebehörighet i fysik, kemi och matematik?

UPP TILL

ABATT % RPRODUKTER 7PÅ0UTVALDA

Basterminen

(GÄLLER SÅ LÅNGT LAGRET RÄCKER) PRISEX!

KDC-3044

799:-

ORDPRIS: 1299:-

Vill du veta mer? www.hig.se/n/naturavd/bas.html

PRISEX!

KDCW-6141 USB

INKL. 2GB GÄLLER 24-26 NOV MINNE

En väg att bygga på dina gymnasiestudier.

1599:ORDPRIS: 1999:-

Utbildningen startar 15 december 2008

ALLT

EXTRA

INOM

KVÄLLS ÖPPET till KL 20.00!!!

BILLJUD

26 NOVEMBER

www.ljudbutiken.nu

1500 kr

1000 kr

Dam

SANDVIKEN

VALBO KÖPCENTRUM

026-25 33 84

026-13 24 20

”Rakt ut sagt rolig och dessutom uppfriskande tom på moraliska slutsatser.” STAR TRIBUNE (Minneapolis)

Diablo Cody är en helt vanlig tjej som flyttar från Chicago till Minneapolis för att vara nära sin Internetpojkvän, Jonny. En kväll när hon är på väg hem från sitt trista receptionistjobb får hon ett infall och bestämmer sig för att testa att strippa på en amatörafton på en av stans sunkiga strippklubbar. Till sin stora förvåning upptäcker hon att hon gillar strippandet och får en enorm kick av det. Till en början gör hon det bara som en galen hobby. Men det blir fler och fler kvällar, och den sensationella känslan av livrädsla och livfullhet hon känner när hon står på scen kan hon inte vara utan. Så hon slutar sitt

• Den osannolika strippan

jobb och börjar strippa på heltid. Det här är hennes komiska och distanse-

”Cody är en kvick, bildad och rolig författare… En jäkla bra historia”

av Diablo Cody

TIME OUT CHICAGO

rade skildring av ett helt vansinnigt år som strippa på olika – mer eller mindre fashionabla – strippklubbar, av de kollegor och kunder hon möter och av stämningen som råder när lamporna släcks.

• George, Carrie, Dexter av Johan Åkesson

DEN OSANNOLIKA STRIPPAN

NEW YORK POST

DIABLO CODY olika Den osann �

DIABLO CODY är 30 år gammal och arbetar som journalist, manusförfattare och bloggare. Hon skrev manus till filmen Juno vilket hon sedermera vann en Oscar för. Hon har också skrivit manus till filmen Jennifer's Body som kommer på bio 2009 och teveserien The United States of Tara som är producerad av Steven Spielberg. Hon bor i Minneapolis med sin man.

och våra andra bästisar från TV-världen

I år vann Diablo Cody en Oscar för bästa manus, för filmen Juno. »Roligt och intressant… För de av oss som på avstånd har stirrat och undrat hur det egentligen är där uppe på scenen är Den osannolika strippan både upplysande och uppfriskande.«

www.tivolibok.se

• Livet med min syster Madonna av Christopher Ciccone

• Paris Hilton – ett liv i rampljuset av Chas Newkey-Burden

Tävlingen och mer information hittar du på nojesmix.com! 28

Herr

CHAS NEWKEY-BURDEN PARIS HILTON - ETT LIV I RAMPLJUSET

I samarbete med bokförlaget Tivoli har vi nöjet att lotta ut ett bokpaket innehållande fyra fantastiska böcker:

500 kr

Dam

DIABLO CODY

Tävling! ”…en ömsom kittlande, eftertänksam, komisk och stundtals upprörande berättelse.”

500 kr

Dam

LOS ANGELES TIMES

Vår tids 20 skönaste tv-vänner för första gången i en och samma bok. Johan Åkesson hyllar de som stannar när alla andra har gått hem.

ETT LIV I RAMPLJUSET


bokrecensioner

Fakta

pocket

pocket

Deckare

Lustskriven hyllning

Åksjukepiller tack!

Alek om Alek

Män med problem

leka meD moDernismen Ingela Lind

parasiten Fredrik Ljung

Genom ljus ocH mÖrker John Harvey

[Bonniers Förlag]

[Bonnier Pocket]

alek Alek Wek

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

Titeln Leka med modernismen kommer sig av Bloomsburygruppens vilja att fjärma sig mot nyttan i det materialistiska samhället och där leka och göra sig löjlig var detsamma som kreativitet. Bloomsburygruppen var en grupp Londonbaserade författare, konstnärer samt andra smarta och kreativa människor, som umgicks i början av förra århundradet. Eller som Ingela Lind, författaren till boken, skriver: ”En incestuös engelsk intelligentia i början av 1900-talet med smak av överklass”. Författaren berättar om gruppens olika medlemmar, där Virginia Woolf nog är den mest kända. De flesta av dem var väldigt framgångsrika och hade entreprenörsanda trots att de avskydde materialism. Flera av dem levde i kollektiv och bytte och delade partners med varandra lite hur som. Det finns lite att höja ögonbrynen åt alltså. Ingela Lind är kulturskribent och konstkritiker. Det märks. Hon är kunnig och hennes beskrivning av konstverken är målande. Hon brinner verkligen för ämnet och har plockat ur russinen ur modernismkakan. Därför är det synd att texten inte flyter. Det finns syftningsfel, faktaluckor och det är ostrukturerat. Ändå är det en väldigt intressant bok. Fast jag är ju också väldigt förtjust i det tidiga 1900-talets litteraturklimat och de författarikoner som verkade då.

Henrik är en karriärsdriven, statusfixerad, osympatisk och osäker kille. Nyutexaminerad från Handelshögskolan har han en klar bild av hur hans karriär ska utveckla sig. Han får fint jobb i finansbranschen i Stockholm och följer en strategi för att komma uppåt i hierarkin. Snart tjänar han massor med pengar och skaffar sig alla statusprylar han vill ha. På fritiden trakasserar han tjejer på chattsidor. Han har otroligt dåligt självförtroende vilket resulterar i att han föraktar människor i allmänhet och tjejer i synnerhet. På grund av de höga krav Henrik har på sig själv tar han droger. Han tar dem för att få självförtroende, för att glömma sitt trista privatliv, för att orka jobba långa dagar, för att kunna sova. Han tar alltså droger hela tiden. Eftersom boken är skriven i jagform befinner man sig som läsare i en drogrusad hjärna. Henrik dras längre och längre ner i knarkträsket och slutligen är det som att befinna sig i en bil som kör i 150 knyck nerför en kurvig alpväg. Jag mår faktiskt fysiskt illa efter ett tag. Och illamåendet tilltar med Henriks allt djupare färd ner i ovan nämnda träsk. Berättelsen är inte irrelevant och inte dåligt skriven, och kanske är jag lite orättvis mot författaren, men jag tycker det blir för mycket med 350 sidor hallucinationer och förvrängda tankar.

Catharina Bergman

Catharina Bergman

TACK TILL BOKIA PÅ GALLERIAN NIAN FÖR BÖCKERNA

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

Supermodellen Alek Wek är född och uppväxt i Sudan. Hennes framgångar i modellvärlden har varit stora, både trots och tack vare hennes mörka hud. I den här självbiografin berättar hon hur hon växt upp med åtta syskon i en medelklassfamilj. Inbördeskriget kommer allt närmare staden och familjen blir till slut tvungen att bege sig till släktingar i en avlägsen by. Det tar dem två veckor att komma fram. Utslitna flip flops, beväpnade rebeller och brist på mat försvårar resan. Och när de kommer fram blir det en kulturkrock. I byn de kommer till lever människorna fattigt och ser ner på flickor. Alek kommer i alla fall till slut till London. Där kommer ytterligare en kulturkrock. Det är kallt och hon förstår inte språket. Hon blir upptäckt av en modellagent när hon är nitton och resten är historia. Wek upprepar sig ofta. Det är som om hon inte litar på att läsaren kommer ihåg vad hon tidigare berättat. Jag finner det enerverande eftersom boken faktiskt bara är på 200 sidor och snabbläst. Men när Wek berättar om livet i Afrika blir jag medryckt. Det är väldigt livfullt gestaltat. Så man får ta det onda med det goda. Den här boken får mig osökt att tänka på Waris Diries självbiografiska böcker. Hon är också känd som modell från Afrika. Berättelser är helt olika, men båda är läsvärda, främst för skildringarna om livet i Sudan respektive Somalia. Om Sarah Palin läser detta vill jag påpeka att det är två länder i världsdelen Afrika.

Catharina Bergman

revolutionary roaD Richard Yates [Norstedts] ”Once upon a time”

roman

[Minotaur]

[Bra Böcker]

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

I slutet av januari kommer filmen Revolutionary Road med Kate Winslet och Leonardo DiCaprio i huvudrollerna. Efter att ha läst förlagan kommer jag definitivt att se filmen. Romanen är från 1961 men har fått svensk översättning först nu. Handlingen är väldigt mycket 50-tal, men känslorna som gestaltas skulle kunna vara lika aktuella idag. Paret April och Frank Wheeler är i trettioårsåldern och har varit gifta i flera år. Tillsammans har de två barn. Äktenskapet är något av ett konvenansparti. De gifte sig mest för att det var dags att gifta sig och de råkade ju vara ihop. I samma veva tog Frank sig ett jobb på

företaget där hans far en gång jobbat. Eftersom han inte visste vad han ville göra med sitt liv valde han arbete efter kriterierna att det skulle vara tråkigt, innebära lätta arbetsuppgifter och vara tillfälligt. Men April blev strax efter bröllopet oplanerat gravid och sedan dess är Frank kvar på det enformiga jobbet. Makarna är fast i ett liv de aldrig ville ha och äktenskapet knakar i fogarna. Men så kommer en vändning och paret ser sin väg ut mot ett fritt liv. Och detta blir början till slutet. Både April och Frank är så frustrerade, så irriterade på barnen, så själviska och så olyckliga att jag inte kan låta bli att engagera mig till fullo i berättelsen. Det är en story som stannar kvar i mitt medvetande långt efter jag läst den. Ett varningens ord, dock, om du tänkt läsa den här klassikern: förordet spolierar handlingen!

Catharina Bergman

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

Den pensionerade polisen Frank Elder lever ett stilla liv i ett litet hus i Cornwall. Jennie, en bekant till Elders ex-fru, vill ha hjälp att hitta sin syster Claire som varit försvunnen i en vecka. Elder är en man som ställer upp och reser därför till gamla hemstaden Nottingham för att söka efter den försvunna. Hans efterforskningar visar att Claire har en annan sida än den tillbakadragna och tråkiga som hon visat upp för grannar och familj. Hon har träffat flera män via nätet. Efter en veckas sökande återfinns Claire i sitt hem, mördad. Mördaren har omsorgsfullt klätt henne och bäddat ner henne i sängen. Mordet påminner om ett olöst mord några år tidigare då Elder fortfarande jobbade för Nottinghampolisen. Han får därför hjälpa polisen och återigen samarbeta med sin tidigare partner Maureen Prior. Mördaren söks bland Claires internetkontakter, ett gäng misstänkta män med psykiska åkommor och komplicerade relationer till kvinnor. Trots att John Harvey ger ledtrådar till vem som är mördaren är det svårt att lista ut vem det är. Genom ljus och mörker är den tredje Frank Elder-deckaren på svenska. Jag gillar de här böckerna. Elder är inte den stereotypa manlige deckarhjälten som gillar fin whisky och klassisk musik. Han är lite av en toffel som fortfarande krusar för sin före detta fru. Tyvärr haltar översättningen ibland, men har man överseende med detta är det här en riktigt trevlig läsupplevelse.

Catharina Bergman

toppfem

Bokias mest sålda skönlitteratur november

1 sista Boken FrÅn FinistÈre Bodil Malmsten

2 BlÅ DaHlia Nora Roberts

mästare 3 BÅGens Conn Iggulden att nalkas Den osynliGa 4 raGa. kontinenten Jean Marie Gustave Le Clézio

5 allt är vinD

Jean Marie Gustave Le Clézio

29


f ilmrecensioner

Skimrande om vardagslivet

Kompetent actionthriller

Happy-Go-lucky

BoDy oF lies

Regi: Mike Leigh, 2007 Medverkande: Sally Hawkins, Alexis Zegerman, Sylvestra Le Touzel m.fl. Biopremiär: 28 november

Regi: Ridley Scott, 2008 Medverkande: Russell Crowe, Leonardo DiCaprio, Mark Strong m.fl. Biopremiär: 5 december

BIO: Mike Leigh är ofta de udda karaktärer-

BIO: Roger Ferris är en hejdundrande fälta-

[Sandrew Metronome]

Må bra-film att mysa till i vintermörkret

[Sandrew Metronome]

tHe rocker [20th Century Fox]

Regi: Peter Cattaneo, 2008 Medverkande: Rainn Wilson, Christina Applegate, Teddy Geiger m.fl. Biopremiär: ute nu

nas regissör. Samtidigt är det väldigt, väldigt mycket vardag och Happy-Go-Lucky är inget undantag. Här får vi följa förskolefröken Poppys liv under några dagar. Hon är en sorglös person som väljer att se det

Hon är en sorglös person som väljer att se det bästa i alla.

BIO: Robert Fishmen är förvisso en bra trummis, men när hans band Vesuvius får skivkontrakt tycker skivbolaget inte att han passar i bandet. 20 år senare är Vesuvius ett av världens största band och Fish oerhört bitter. När hans systerson frågar om Fish vill spela trummor i bandet A.D.D. på skolavslutningen ser han återigen sin chans till berömmelse.

bästa i alla. Det medför också att hon ganska lätt kan trampas på och att hon liksom blir till en icke-person. Samtidigt är hennes positiva inställning till tillvaron någonting att förundras över.

NÖJESMIX KOMMENTERAR:

NÖJESMIX KOMMENTERAR: The Rocker är en ganska barnslig

komedi om en man som aldrig tycks växa upp. Fish lever kvar i en gammal dröm och hela hans liv kantas av bitterhet. Det som ändå gör filmen till trevlig underhållning, mitt bland alla plumpa skämt och slapstick, är hur Fish växer som person genom filmen. Han är i stort sett irriterande hela tiden, men hans nördiga ärlighet gör att man samtidigt inte kan undgå att älska honom. Fish förmåga att alltid gå in 100 procent i sina olika roller berättar också om de krav vi människor lever med för att ”passa in”. The Rocker är en må bra-film att njuta av i vintermörkret.

Människor på film som har ett soligt humör framstår ofta som lite dumma. Men om gladhet och dumhet är samma sak måste världen vara långt tråkigare än vad vi tror. Smått irriterande är hon i alla fall, Poppy, och det händer inte så värst mycket i den här filmen. Trots det är Happy-Go-Lucky en skimrande klackspark om vardagslivet.

Jonas Danielsson

Jonas Danielsson

gent inom CIA som med sitt eget liv som insats blir indragen i värsta härvan kring en mäktig terrorist. Bedrägerierna avlöser varandra och ingen tycks gå att lita på.

NÖJESMIX KOMMENTERAR: Vad vill egentligen Ridley Scott säga med Body of Lies? Handlar den om hur komplicerat hela terroristsnacket är? Handlar den om elaka araber? Handlar den om övervakningssamhället? Handlar den om västerländsk politik? Ja, jag tror faktiskt att Ridley själv inte vet. För Body of Lies är alltihopa

Mest skrämmande är bilden av övervakningssamhället. samtidigt. Den är fullkomligen smockad av terroristskräck, nästan så att 1980-talets kommunisträdsla inom actionfilmen var mildare. Samtidigt försöker filmen berätta att det också finns araber som inte är terrorister (tror jag) och att västerlandet bär någon slags skuld, men samtidigt måste agera för det större godas skull. Mest skrämmande i Body of Lies är ändå bilden av övervakningssamhället. Vill man skita i allt sånt där är trots allt Body of Lies en kompetent actionthriller där alla inblandade gör stabila insatser.

Jonas Danielsson

Månadens dvd-tips Grace is Gone

[Nordisk Film]

Regi: James C Strouse, 2007 Medverkande: John Cusack, Shélar O´Keefe, Gracie Bednarczyk m.fl. DVDpremiär: ute nu

DVD: Brrr ... ett drama om en familj som ska handskas med att mamman dog i militärtjänsten i Irak. Det låter inte ett dugg skoj. Och det är det inte heller. Grace is Gone handlar i stort sett bara om det samt det faktum att pappan inte klarar av att berätta om händelsen för sina två döttrar och istället tar med dem till ett nöjesfält på en minisemester. Den enda ljusglimten i dramat är också hur han lyckas komma närmare sina barn.

NÖJESMIX KOMMENTERAR: Det är hjärtskärande och John Cusacks tolkning av den förvirrade och sörjande pappan är helt suverän. Jobbigt så det räcker och blir över alltså, men riktigt välgjord.

Jonas Danielsson

30

Så många stuntmän var involverade i stridsscenerna i SPECTRES bas i Bond-filmen You Only Live Twice från 1967. Det var nästan alla stuntmän som gick att få tag på i England på den tiden.


f ilmrecensioner Framtiden är specialboxens

D

e specialdesignade dvdboxarna börjar bli legio. I Sverige upplever vi just nu ett enormt uppsving för plåtlådan. Hajen, Saw,

Lady Vengeance, Crash, Motorsågsmassakern, Passion of the Christ ... Utrikes har speciallådan länge va-

Medioker dussinfilm

Jokern gör filmen

Inte ens Achmed är rolig

MY BesT FrIends GIrL

BATMAn - THe dArK KnIGHT

JeFF dUnHAM: sPArK oF InsAnITY [Warner]

[Scanbox]

Regi: Howard Deutch, 2008 Medverkande: Kate Hudson, Jason Biggs, Dane Cook m.fl. Biopremiär: 5 december

BIO: Tank är bäst på att vara svin. Så pass duktig att folk betalar honom för att gå ut med deras före detta flickvänner så att kvinnor lär sig att uppskatta mindre sviniga ex-män. När Tanks kusin Dustin förlorar sitt livs kärlek Alexis sätts såklart Tank in på fallet, men som vanligt tar kärleken sina egna slumpartade vägar.

NÖJESMIX KOMMENTERAR: Själva grundidén om überäcklet Tank är helt okej vilket helt beror på att karln inte har några hämningar alls – så till den grad att överdrifterna till slut blir roliga. Att Tank lider av mindervärdeskomplex och självförakt ger också filmen ett visst mått av trovärdighet. Mindre trovärdigt är väl att kvinnor låter sig luras tillbaka till otrogna män bara för att de träffar en ännu sämre representant för det manliga släktet. Det finns visst potential i My Best Friend´s Girl och några finslipningar till hade kunnat göra filmen riktigt bra. Nu blev det bara en medioker dussinfilm.

Jonas Danielsson

[Warner]

Regi: Christopher Nolan, 2008 Medverkande: Christian Bale, Heath Ledger, Maggie Gyllenhaal m.fl. DVDpremiär: 10 december

DVD: Efter succén med Batman Begins

återvänder både Christian Bale och regissören Christopher Nolan till den mörke superhjälten. Här har alla element som i första filmen kändes spretiga smält samman till en helhet. I The Dark Knight har nämligen den

Heath Ledger lyckas levandegöra Jokerns vansinne. fruktansvärde Jokern gjort Gothams gator mer än osäkra. Lagens beskyddare med Batman i spetsen måste gå längre än de någonsin trodde sig vara beredda att göra för att stoppa honom.

NÖJESMIX KOMMENTERAR: Batman – the Dark Knight är Heath Ledg-

ers film. Han är precis på gränsen till överspel och lyckas därmed levandegöra Jokerns vansinne. Dessvärre har jag lite svårt för porträttet av Batman – som tycks drivas av större hjältekomplex än den Batman vi känner från seriernas värld.

Regi: Michael Simon, 2008 Medverkande: Jeff Dunham DVDpremiär: ute nu

DVD: Jeff Dunham är buktalaren som är mest känd för sin ”Achmed The Dead Terrorist”. I detta filmade stand up-framträdande får vi se fler av hans plastdockor. Jeff Dunham inleder showen med att säga hur underbart det är att få uppträda i huvudstaden i världens bästa land – USA. Jag tror givetvis att han skämtar. Dels för att det uppenbarligen inte är sant, dels för att han ju faktiskt presenterar sig som komiker. Men han skämtar inte. Litegrann så fortsätter de här 88 minuterna. Dunham berättar också om hur bögigt och oamerikanskt det är att köra Prius istället för Hummer. Konstigt nog skojar han inte riktigt nu heller – han MENAR det verkligen… och då hajar jag inte vad man ska skratta åt? Förmodligen åt bögar som kör Prius. Nu kan jag inte ens tycka att Achmed är rolig längre. Spark of Insanity – passande titel, förresten.

Nicklas Berglund

Jonas Danielsson

Månadens skräck-samlarbox CoFFIn Joe AFTerMATH CoLLeCTIon [Njuta Films] Regi: José Mojica Marins Medverkande: José Mojica Marins, Vany Miller, Teresa Sodré m.fl. DVDpremiär: ute nu

DVD: Det är svårt som tusan att sätta ett betyg på några brasilianska kultklassiker. Filmerna om Coffin Joe kan nämligen tyckas alltför teatrala, överdrivna och väl mycket lågbudget. Men faktum är att José Mojica Marins filmer alla innehåller en slags aura av mysticism och innovativt berättande som lyfter dem till något mer än B-filmsklassiker.

NÖJESMIX KOMMENTERAR: De tre uppföljarna till hans två mästerverk – At Midnight I’ll Take Your Soul och This Night I Will Possess Your Corpse – innehåller dessutom tillräckligt med mardrömsscener och metaberättande för att tydligt visa vilken skräckmästare Marins var. Lådan innehåller filmerna Strange World of Coffin

rit hårdvaluta för filmsamlare – Hellraisertrilogin i en låda formad som Lemarchands box, Alienfilmerna i ett alienhuvud, vampyrfilmer med rinnande blod på framsidan och Nightmare Before Christmas i en kista, ja listan kan göras lika lång som en tioårings önskelista Speciallådan har vuxit fram som en alldeles särskild del av dvdmarknaden – allt för att locka samlare till formatet och det är riktigt smart. Att skapa ett sentimentalt värde till en produkt är höjden av marknadsföring, att älska sina saker är i förlängningen att också älska företaget som gör dem. De allra flesta specialutgåvorna hittas nu inom skräck- och science fiction-genren. De största samlarna, eller nördarna om man så vill, finns just inom denna grupp konsumenter. Men en liten förändring börjar bli märkbar. Komedier och draman börjar hänga på trenden och när specialutgåvan plötsligt riktar sig till en större publik ligger någonting annat också bakom lådornas estetik. Här skapas ett mervärde för den fysiska varan. Visst kan du ha sett hundra coola filmer och ha en hel hårddisk full, men hur bygger du en synlig identitet på det? Nä, en hylla full av usb-minnen säger inte mycket om vem just du är. Det gör däremot ett upplyst vitrinskåp smockat av fräsiga utgåvor i begränsad, handnumrerad upplaga. I dessa nedladdningens tider gäller det att få folk intresserade av att äga en originalprodukt att beundra och visa upp för sin omgivning. Specialutgåvan tillhör därmed definitivt framtiden och möjligen ännu mer inom musikindustrin som verkar ha glömt bort hur man skapar intresse kring en produkt.

3

Jonas Danielsson

GREJER

Favoriter bland dvd-boxarna:

Jack Kellington-huvudet Trälådan som The Wicker Man vilar i Alienhuvudet

Joe, Awakening of the Beast, End of man och Hallucinations of a Deranged Mind.

Jonas Danielsson

31


Frisörguiden

Klippa, färga, slinga, tona, permanenta?

S T Ä N G T P G A O M B Y G G N AT I O N : 24,25 + 28,29,30 NOV + 1 DEC

Julpaket från SCHWARZKOPF

NYÖPPNING

289:-

DEN 2 DECEMBER!

026-127121 Söndagsöppet 12-16 i dec.

TIDSBESTÄLLNING & DROP IN 026-10 51 01

Vi gör dig fin inför julen! RUBB & STUBB Nygatan 37 i Gävle 026-102800

PEOPLE hårvård hudvård naglar massage

Ruddammsgatan 23 i Gävle tel: 18 60 70

stu dio

N.Skeppargatan 6b 026-102031

026-120705

Linethe • Lotta • Annette 659190 687511 600604 Waldenströmsgatan 2 i Gävle 32

s t o r t o rg e t

Anna • Hella • Maria • Malin Helena • Maggan • Lisa S. Kungsgatan 19, 026-624696


spelrecensioner

Gör dina egna val

Ett kärt återseende

Lider av nyhetstorka

En uppgradering helt enkelt

FABLe 2 Xbox 360

BAnJo-KAZooIe: nUTs & BoLTs Xbox360

MoToGP08 Xbox 360, PC, PS3

GeArs oF WAr 2 Xbox360

Att i Fable 2 få möjligheten att själv – helt och hållet välja hur man ska vara, god eller ond, girig eller givmild, en hjälte eller satan själv – är ljuvligt. Däri ligger spelets sanna styrka och det som gör Fable 2 unikt på många plan. Spelets story kan man följa när man känner för det snarare än att tvingas följa den för att avancera. Det finns mycket att göra, upptäcka och massvis med humor att gotta sig åt i spelets alla välskrivna dialoger. På minussidan måste jag nämna att det tekniska drar ned betyget ett snäpp, tyvärr. Lite buggigt, hackigt och med på tok för många laddningstider för att spelandet ska kännas riktigt gemytligt. Och att jag (trots den övergripande frihet som erbjuds) stundtals känner mig styrd i en viss riktning känns fel. Sammanfattningsvis är dock Fable 2 en vinnare trots de tydliga brister det dras med. Konceptet är annorlunda, designen sagolik och rollspelsmomenten överlag mycket bra.

När Rare upplivar ett gammalt kärt radarpar görs det ordentligt. Häxan Gruntilda har återuppstått vilket ger Banjo och Kazooie en anledning att slita sig loss från sin lata tillvaro för att istället göra någon nytta. I en värld där fordon spelar stor roll tvingas man som spelare lära sig sätta ihop och styla egna vrålåk som ska anpassas efter de banor eller utmaningar man stöter på. Syftet är att variera plattformshoppandet med gammalt hederligt brumbrum och visst funkar det bra. Med relativt fria tyglar får man leka mekaniker och skapa fordon efter ritningar man hittar runtom i spelvärlden eller efter egen fantasi. Rolig dialog och enkelt spelupplägg resulterar i garanterad spelglädje. Något som däremot inte faller mig i smaken är de något stressande momenten på tid. Allt som allt ska du inte missa en sådan härligt skruvad ”comeback” som är lika välgjord som underhållande.

MotoGP08 är som namnet antyder detta

års upplaga av en serie där inte mycket hänt de senaste åren. Jag spelade för första gången MotoGP till Playstation 2 och hade faktiskt riktigt kul. Nya utvecklare har fått knåpa ihop årets upplaga och då kanske man kan förvänta sig något nytt? Förutom att man nu kan tävla i alla klasser känns det mesta igen och serien dras fortfarande med knepig kollisionsfysik och tomma miljöer där varje bana i det stora hela endast innehåller asfalt, en del gräs, sand och himmel (som visserligen grafiskt ser presentabel ut). Jag tycker (som ni säkert redan räknat ut) att det inte är lika kul längre. Något som jag direkt stör mig på är att loppen känns något enformiga och att fartkänslan är mindre påtaglig. Det ska erkännas att jag alltid föredragit att tävla på fyra däck, men ni som gillar denna genre får helt klart ändå valuta för pengarna.

Marcus Fenix och hans sammanbitna kompanjoner står nu inför en om möjligt svårare utmaning än sist. Locusts är tillbaka och redan från start överöses man av välregisserat våld. Till hjälp har man samma härliga kontrollsystem som sist. Slaget är denna gång mer storskaligt, mer varierat och betydligt mer brutalt. Saker som multiplayer och grafik har byggts ut respektive förbättrats. Mer story blir det också och karaktärerna har tillåtits få mer djup och det blir på så vis enklare att sympatisera med stridstupparna. När jag spelar något så välpolerat som detta är det svårt att klaga på petitesser eller ens lägga märke till dem. Något att klaga på skulle kunna vara fordonsmomenten som blir frustrerande tack vare tvivelaktig styrning och att inget egentligen är revolutionerande längre. Missa för allt i världen inte årets tyngsta actiondräpare!

Mathias Linder

Mathias Linder

Mathias Linder

Mathias Linder

Onödigt med skivor?

Makalöst originellt plattformsspel!

Hur går det till när konsumenten köper spel i framtiden? Undertecknad är till exempel helt säker på att försäljningen av begagnade spel kommer att upphöra helt. Spelföretag går miste om hutlösa summor när spelen säljs i andrahand. Min teori är att spel på skivor kommer att vara ett minne blott inom en överskådlig framtid och det enda som kommer att gälla är spelköp via onlinetjänsterna. Spelen kan bli billigare – nätet används ju redan av de flesta.

LITTLe BIG PLAneT PS3

Som Sackboy ger man sig ut på komplexa ”sidescrollande” plattformsbanor. Hela grejen med spelet är att ens precision och reaktionsförmåga testas på snillrikt utformade banor där allt kan hända. Tack vare en suverän fysikmotor blir alla objekt och hinder 100 % naturliga, lägger man dessutom till den oerhört varierade designen så blir ingen bana den andra lik. Spelets berättelse tar inte mer än fem timmar att klara av men innan man samlat alla gömda föremål och toppat sina poäng har man fyrdubblat den

tiden. Den mest suveräna funktionen är möjligheten att konstruera egna banor från grunden för att sedan dela med sig av dem online. På så vis kommer inom kort en hiskelig mängd banor, byggda av andra, kunna laddas ned för den som helt enkelt inte fått nog. Denna möjlighet gör att spelet ständigt kommer att erbjuda nya utmaningar. Little Big Planet är en revolution och en guldklimp i varje spelsamling ...

Ett annat scenario skulle kunna vara att man (istället för en skiva i ett fodral) betalar för en kod som man sedan matar in i konsolen och på så sätt får tillgång till spelet. Det skulle också göra det omöjligt för spelet att sedan vandra runt och visst skulle spelpriserna kunna sänkas. Miljön skulle också gynnas av detta eftersom man skulle sluta massproducera plast i onödan. Och hur kommer då spelen att se ut längre fram i tiden? Det ligger däremot helt i utvecklarnas händer.

Mathias Linder Mathias Linder

33


krogguiden

Restaurang AMerIKAnsKT O´Learys

S. Kungsgatan 31, Gävle 026-652920 Mån 17-22, Tis-Tors 17-23 Fre 17-24 (nattklubb 2202), Lör 13-02 (nattklubb 22-02), Sön 14-22 På O´Learys kan vi erbjuda dig den totala nöjesupplevelsen i form av den bästa maten från den nordamerikanska kontinenten samt en proppfull bar med öl och drinkar. All aktuell sport visas på våra storbildsskärmar och TV-apparater. Fredagar rockklubb, lördagar nattklubb.

från Kina, Thailand och Japan. I en mysig miljö erbjuder vi en bred meny med klassiska rätter, sushi och fullständiga rättigheter. All mat kan tas med för avhämtning. Kontakta oss gärna för cateringförslag. Välkomna!

GreKIsKT Akropolis

Ö. Islandsg. 27A, Gävle 026-102610 Mån-Fre 17-23, Lör 13-23, Sön 13-21 100% grekisk mat och grekisk, avslappnande miljö kan vi erbjuda i vår restaurang på nedre Brynäs. Fullständiga rättigheter, uteservering vår och sommar. www.akropolistaverna.com.

AsIATIsKT

IndIsKT

Bong Mai

Goa, indiskt kök & lounge

Brunnsgatan 59, Gävle 026-610036 Mån 11-14 Tis-Tors 11-22 Fre 11-23 Lör 13-23 Sön 13-21 Nu har Gävle fått en ny asiatisk restaurang och bar på Söder – Bong Mai. På menyn hittar du specialiteter från både det vietnamesiska och det thailändska köket. Måndag-Fredag mellan 11-14 serverar vi vår fantastiska lunchbuffé. All mat finns även för avhämtning och catering. Välkommen!

Lams Terass

Slottstorget 3, Gävle 026-600730 På Lams Terass meny hittar du grillat, fisk, skaldjur och specialiteter från hela Asien tillagat på varje lands vis. All vår mat till avhämtning. Fullständiga rättigheter. Lams Terass – hela Asien på en terass.

Sushibar

N. Slottsgatan 6, Gävle 026-101030 Öppet 11-21 alla dagar Mitt i city, endast ett stenkast från torget hittar du oss. Vi erbjuder sushi av hög kvalitet till bra priser. Ät hos oss eller ta med. Generösa öppettider. Välkomna!

Österns Pärla

Ruddammsg. 23, Gävle 026-513968 Öppet Mån-Tor 11-22. Fre 11-23, Lör 12.30-23 Sön 13-22 Lunch Mån-Fre 11-14 Gävles mesta asiatiska restaurang med mat

Nygatan 8, Gävle 026-187708 Lunchöppet Mån-Fre 11-14.30 Mån-Tor 17-22, Fre 17-24, Lör 12-24, Sön 12-22 Varför resa till värmen? Kom in till oss på Goa och avnjut det indiska köket. Spännande rätter på vår lunch- och kvällsservering. Fullständiga rättigheter. Kom och tjoa hos oss på Goa. PS. Vid större sällskap rekommenderar vi att ni bokar bord.

orIenTALIsKT Mezopotamya

S. Kungsgatan 30, Gävle 026-651050 Mån-Tor 16-23, Fre 16-24, Lör 13-24, Sön 13-22 En blandning av orientens smaker! Från vår kolgrill erbjuder vi rätter för alla. Prova gärna vårt lamm – eller någon av våra andra många fågel-, fisk- och kötträtter. Mysig miljö som passar både familjemiddagen som företagsträffen. Fullständiga rättigheter.

KLAssIsKT

gäster en trevlig stund med god mat i mysig miljö. Vardagar lunch mellan 11-15, pris 70:inkl. sallad, bröd, kaffe och hembakad kaka.

Bistro Nord

Centralplan, Gävle 026-109101 Öppet: Mån-Lör från kl. 16, Sön stängt Rustik svensk-europeisk mat på faten, lite närproducerat, lite ekologiskt, & goda drycker i glasen. Modern avslappnad & representativ miljö, resten får du fylla i ... Varmt välkommen.

Brasserie Absint

Frukost: Mån-Fre 06.30-09.30 Lör-Sön 07.3010.30 Lunchbuffé: Mån-Fre 11.00-13.30 Brunch: Lör 12.00-15.00 Middag: Mån-Tis 14.00-24.00 Ons-Lör 14.00-01.00 Köket stänger kl. 23.00 alla dagar Sön stängt Här på Brasserie Absint erbjuds något för alla. Kom med familjen och ät en hotellfrukost eller brunch för helgen, gå med företaget och ät en god lunch eller dra med dig vännerna en kväll och testa den mytomspunna drycken Absint med alla de traditionella tillbehören. Brasserie Absint – en plats för att mötas, äta, dricka, inspireras och kanske konspirera.

Brunnsgatan 63

Brunnsgatan 63, Gävle 026-610063 Tis-Fred 17-23, Lör 15-23. Vi erbjuder en resturangupplevelse i mysig miljö och med fantastiskt god mat. Bordsbeställning kan göras på 026-61 00 63. Varmt välkomna. www.brunnsgatan63.se

CH´s Grill & Chill

Nygatan 45, Gävle 026-495 84 00 Restaurangen: Mån-Lör 18-22 (baren öppen 17-22.30) Sön & helgdag stängt Frukost alla dagar Köket på Scandic CH är inspirerat av mötet mellan det heta och det svala i en skön blandning av skaldjur, kött och grönsaker. Prova välsmakande tapas eller njut av en köttbit grillad precis som du vill ha den.

Helt Enkelt

Berggrenska Gården

Kyrkogatan 14, Gävle 026-123401 Öppet: Mån-Sön fr. 11 Kvällsöppet Tors-Lör Välkommen till ett nyrenoverat Berggrenska Gården där Tompen och Martin önskar alla

N. Kungsg. 3, Gävle 026-120604 Mån-Tors 16-00, Fre 16-01, Lör 12-01, Sön 15-22 Trevlig stämning mitt i stan! Trivsel & god service är nyckelorden, perfekt barmingel för alla åldrar!

Mingel & Bar

Drottninggatan 10, Gävle 026-124142 MånTors 10-22, Fre 10-01, Lör 10-02 Sön 12-20 Kom till vår trendiga och mysiga restaurang där vi serverar lunch Mån-Fre 11-14. After Work Mån-Fre 15-18. Fredagar mellan 19-01: trubadurunderhållning. Lördagar 19-02: dansband. Klassisk à la carte-meny. Fullständiga rättigheter.

Scandic Gävle Väst

Johanneslötsv 6, Gävle 026-495 81 00 Restaurangen Mån-Tors 17-22 Fre-Lör 18-22 (baren öppen Mån-Lör 17-22.30) Frukost alla dagar Köket på Scandic Gävle Väst erbjuder en meny inspirerad av våra nordiska matttraditioner. Prova till exempel svenska smårätter eller njut av något gott och grillat i kombination med spännande tillbehör och såser. Boka julbord hos oss.

Söderhielmska Gården

S. Kungsgatan 23, Gävle 026-652800 Tis-Ons 16-22, Tors-Fre 16-23, Lör 13-23, Sön 13-21 Lounge: Tors 17-24, Fre-Lör 17-01 www. soderhielmska.se I hjärtat av gamla stan på Söder ligger anrika Söderhielmska Gården. Kvällstid erbjuder vi klassiska svenska rätter med internationella inslag. En trappa upp hittar du vår nyrenoverade lounge med skön vardagsrumskänsla. Där kan du avnjuta lättare rätter från vår loungemeny och mysa med goda vänner. Välkommen!

Tennstopet

Nygatan 38, Gävle 026-103970 Mån-Tors 10-22, Fre 10-23, Lör 11-23, Sön 12 -20 Välkommen till ett av Gävles mest klassiska matställen! Vi erbjuder lunch, à la carte, catering & fullständiga rättigheter i geniun och mysig miljö. Varmt välkomna önskar Mikaela med personal!

MeXIKAnsKT Bienvenido

N.Slottsgatan 7, Gävle 026-101092, Mån-Tors 11-22, Fre-Lör 11-24, Sön 12-21 Mysig restaurang i mexikansk miljö och en spännande meny för hela familjen. Största lunchbuffén i Gävle med svensk/mexikansk mat. Mån-Lör 11-15. Kvällstid erbjuder vi även vår buffé till

månadens drinkar Drickbart med glögg som ingrediens spicy X-mas 2 cl Negrita Spice 1 cl glögg Russian water

reserva Highball 4 cl Havana Club Añejo Reserva 1 cl ljus lättglögg 2 cl ljus sirap 2 cl färskpressad citronjuice Häll ingredienserna i en shaker. Skaka och sila i highballglas. Toppa med kolsyrat mineralvatten.

Blanda Spice och glögg i ett rocks- eller thumblerglas, fyll på med Russian.

Recept från cocktailguiden.com 34

Årets BLOSSA-glögg har en frisk smak av blåbär, klassiska glöggkryddor och en ton av kryddnejlika. Glöggen säljs endast i en begränsad upplaga under julen 2008. Förra året sålde årgångsglöggen slut på rekordtid. Glöggdrickandet har sedan slutet på 1800-talet vuxit till en stark tradition i Sverige. Men tradition behöver inte utesluta förnyelse och variation. För sjätte året i rad lanserar därför BLOSSA sin årgångsglögg. Förra julsäsongen såldes de första 140 000 flaskorna årgångsglögg slut på mindre än två dagar och totalt såldes över 5,5 miljoner flaskor BLOSSA glögg i Sverige. Under november och december konsumerar varje vuxen svensk i genomsnitt nästan en flaska BLOSSA glögg.


krogguiden

större sällskap. Bra priser till företag och stora sällskap. Vi har även catering – kontakta oss.

Modern Cross-Over

Hang Loose

Bilagan/Don Peppino

Dinners

E4:an 026-689250, gavlebro@dinners.se öppet alla dagar 7-22 www.dinners.se En fräsch marknadsrestaurang belägen ovanför E4:an. Här kan du avnjuta en spännande wok, fräsch pasta eller varför inte den otroligt populära vegetariska buffén. Varje dag dukas även en enorm fikabrödsbuffé upp. Öl- och vinrättigheter. Lägg konferensen mitt på E4:an hos oss!

Interpool

Södra Kungsgatan 20, Gävle 026-605165 Mån-Fre 15-02, Lör 13-02, Sön 13-02 Vi erbjuder en bred meny med allt från en grym egengjord 200 gr Interpoolburgare, till fiskrätter och populära kötträtter. I våra lokaler kan du se all sport på stor bild eller nån av TV-apparateterna, spela biljard på 14 tävlingsbord, spela dart i vår dartavdelning, ta nåt att dricka i den sköna loungen eller i stans fräschaste bar och ta en drink. After Work: Mån-Fre 16-18. Lounge DJ på fredagar och lördagar. www.interpool. se

Pub

Järnvägskrogen

Centralstationen, Gävle 026-514495 Sön-Tors 11-22, Fre-Lör 11-23 Njut av god mat i en lugn och trivsam miljö med utsikt över hela Centralplan. Vardagar 11-14.30 dukar vi upp en stor lunchbuffé med husmanskost. Kvällar och helger erbjuds läckra maträtter från det kreolska köket samt välsmakande traditionell à la carte. Varmt välkommen! www. jarnvagskrogen.se

Sahflor´s Skafferi & Bistro

Drottningg 24-26, Gävle 026-105010 Mån-Fre 11-18, Lör 11-15 Frukost Mån-Fre 0810 Lunch Mån-Fre 11-14 Brunch Lör 11-14.30 Kvällsöppet efter ök. Välkommen till Sahflor´s Skafferi & Bistro som är tillgänglig för alla. Vi finns för att du ska tycka mat är kul, vill sätta lite extra krydda på vardagsmaten och våga testa nya smaker. Catering, kvällsbokningar, företagsevenemang, julbord. Ring oss för förslag. www.sahflorsskafferi.se

Hattmakagarg. 15, Gävle 026-121360 Ons-Lör 17-02, även x-tra evenemang Sön-Tis Mysig pub med karaokeunderhållning. Veckans erbjudande. Jackvegas-spel. Blackjack-casino. ”Var kvällens artist med karaokesång”. Karaoketävlingar med fina priser. Restaurangen, Don Peppino, kan erbjuda festarrangemang eller varför inte bara en trevlig middag. Varmt välkomna!

Bishops Arms

Södra Kungsgatan 7, Gävle 026-652575 Mån+Tis 16-23, Ons 16-24, Tors-Fre 16-01, Lör 13-01, Sön 13-22 Välkommen till Gävles mest genuina engelska pub med stans största whiskysortiment. Eller vad sägs om 300 olika sorter? Bakom baren finns även 150 olika sorters öl på flaska och 23 på fat. Fish´n´chips är naturligtvis en av många klassiska rätter på menyn. Vi erbjuder även whiskyprovningar för privatpersoner och företag. www.bishopsarms.com

Munken

Brynäsgatan 1, Gävle 026-188551 Tis-Ons 11-22, Tors 11-24 Fre 11-01, Lör 13-01, Sön 13-22 Lunch Mån-Fre 11-14 Mysig kvarterskrog på Brynäs inspirerad av Irland. Här sitter du och ditt sällskap i våra speciella öltunnor. Prisvärd á la carte-meny. Husmanskost på lunchen. Fullständiga rättigheter.

Nattklubb Goya

Nygatan 18, Stortorget, Gävle 026-660030 Discotek: Fredag & Lördag Drinkar, musik, dans, artister! Gävles mest anrika nattklubb stoltserar med makalöst pampiga lokaler, fantastisk personal och en ljudanläggning som slår det mesta. Så se till att komma i tid om du vill vara med och festa under kristallkronorna och insupa den vansinnigt trevliga partyatmosfären! Gävles i särklass gladaste nattliv!

Nygatan 41, Gävle 026-613393 Fredagar: nattklubb från kl. 22 – ålder: 18 år Lördagar: nattklubb från kl. 22 – ålder: 20 år. Gävles Partyställe no 1! 2 Dansgolv 2 barer. Bra studenterbjudanden både fredag och lördag. www.hangloosebar.se

Heartbreak Hotel

N. Strandgatan 15-17, Gävle 026-183021 Mån-Fre lunch 11-14, Ons-Tors 16-02, Fre-Lör 18-02, Sön stängt www.heartbreak.se Stora lokaler som lockar en bred publik, ösiga rockband blandas med discotoner. Här serveras en meny inspirerad av det amerikanska köket. Kvällstid förvandlas lokalerna till en av Gävles mest populära nattclubar. SlickCity varje torsdag, fredag och lördag på nedervåningen hela hösten och vintern.

Kharma Lounge

Baldersplan 7, Sandviken 026-272780 Mån-Sön 14-24 samt Ons, Fre & Lör 14-02 Underbar har fått lämna plats åt det nya Kharma Lounge. Vi erbjuder en avkopplande loungemiljö där du och dina vänner, arbetskamrater eller din familj kan äta, dricka, trivas och njuta av tillvaron. Öppet alla dagar i veckan. Vill du ha mer ös så har nattklubben öppet ons, fre och lör. www.kharmalounge.se

Catering Eva & Carinas Kök

S. Stapeltorgsg. 16b, Gävle Eva: 0735-177400 Carina 0735-177401 Catering med omtanke! Vi är stolta över att kunna leverera både kvalitet och känsla. Vår mat lagas med omtanke och är hemlagad & hembakad. Vi kommer dit du önskar, företaget, ute, hemma eller till lokalen. Vi erbjuder buffér, alácarté, sallader, soppor, smörgåstårtor, kaffebröd & bakverk m.m. Ring för priser och menyer eller titta på vår hemsida www.eckok.se

Gefle Gourmetservice

Femte Tvärgatan 23, Gävle 026-189900 070-5823328, 070-8230953 Catering med kvalitet! Vi på Gefle Gourmetservice erbjuder catering av hög kvalitet till rätt pris för alla tillfällen. Vi skräddarsyr menyer och anpassar oss efter dina önskemål. Kontakta oss gärna för priser och förslag. www.geflegourmetservice.se

Tennstopet

Café

Nygatan 38, Gävle 026-103970 Mån-Tors 10-22, Fre 10-23, Lör 11-23, Sön 1220 Gör det enkelt för dig, låt oss på Tennstopet leverera maten till firmafesten, födelsedagskalaset, svensexan, tjejkvällen etc. Catering av sallader, kalla och varma rätter, smörgåstårtor mm. Ring för priser och meny.

Café Kanel

Två Kockar

Nygatan. 33, Gävle 026-101580 Mån-Fre 10-18, Lör 11-17, Lunch Mån-Fre 1114 Brunch Lör 11-16 Café Kanel är ett café där du kan fika eller äta i en lugn och mysig miljö. Vi serverar mat med lågt GI. Mån-Lör hittar du vår GI-salladsbuffé, vi har även varmrätter med lågt GI. Stort utbud av fikabröd och tårtor från vårt eget bageri, serverar även mat som lasagne, pajer, foccaccia mm. Vi erbjuder catering. www.cafekanel.se

N. Åkargatan 67a, Gävle 026-606060 Lunch Mån-Fre 11-13 Catering för alla tillfällen. Vi fixar din fest (både lokal och mat), vi kan ta emot upp till 300 gäster. Se våra menyer och erbjudanden på www. tvakockar.se. Ring för mer info och offertförfrågan. Boka ditt julbord hos oss!

månadens recept Småplock att servera till glöggen Chokladkola 200 g mjölkchoklad 100 g aprikospuré 100 g grädde 150 g strösocker 100 g honung, flytande/glykos salt, kristaller Koka upp puré, grädde, socker och honung och slå över den hackade chokladen, rör slätt och häll tillbaka i kastrullen. Låt det hela koka kraftigt under omrörning till en temperatur av 118 grader. Häll ut i form eller på bakplåtspapper till önskad tjocklek,

strö över salt. Låt svalna och skär i bitar. Slå eventuellt in i papper. Förvara i väl försluten burk så att kolan inte torkar.

Recept från blossa.se

Chutney på morot toppad med kallrökt lax & knäckebröd

kallna. Lägg chutney i botten på små snapsglas. Toppa med lax och knäckebröd.

Chutney: 2 st morötter, skalade och grovt rivna 1 st schalottenlök, finhackad ½ dl sultanrussin 3 msk vitvinsvinäger 1 msk senapsfrö, gult 1 krm nejlika, mald 1 st kanelstång 2 msk honung salt och peppar Lax: 100g lax, kallrökt, hel skinnad och delad i kuber 50 g knäckebröd, grovt smulat Blanda alla ingredienser till chutneyn i en kastrull. Låt allt koka ihop i ca 5 minuter. Låt

35


nöjeskalendern

Gävle

27 november

21 november

27 november

Tobias Fröberg på Spegeln.

Terminal Function på Wasteland.

2 + 11 + 12 december

Varieté Royale med Wellton & Friends på Gävle Teater.

2 december

Julkonserten 2008 på Konserthuset. Triple&Touch, Pernilla Wahlgren, Linda Lampenius och Star School Choir.

21 november

3 december

Henrik Schyffert på Konserthuset. Henrik Schyffert ger oss perspektiv på 90talet med föreställningen The 90´s – ett

försvarstal.

28 november Vibafemba + Ulla Skoog på Konserthuset.

Nu är det jul igen på Konserthuset. Kalle Moraeus och Bengan Jansson på julturné med Orsa Spelmän och kompbandet Hej Kalle.

A Christmas Show in a Glenn Miller Mood på Konserthuset. Jan Slottenäs Storband kommer åter med den traditionella julkonserten. Säcken är i vanlig ordning packad med Glenn Miller musik och julmusik i Glenn Millers anda.

4 december

Brynäs IF - Linköpings HC på Läkerol Arena.

4 december

A la mémoire d´Anna Politkovskaía på Gävle Teater. Lars Noréns avslutande del i trilogin.

28 november

Ishgebaa på CC-puben.

Leve Tangon på Gävle Teater. Picknickteater där Bodil Bendixon och Tord Sölvesson presenterar argentisk glöd, svensk galenskap och finskt vemod.

22 november

28 november

4 december

21 november

Gävle Kulturskola på Konserthuset. Lördagsunderhållning med elever från Kulturskolan.

22 november

Att fullborda det ofullbordade på Gävle Teater. Bachs troligtvis sista komposition framförs av Gävle Symfoniorkester som dirigeras av Andrew Manze.

23 november

Sandvikens Symfoniorkester på Konserthuset. Musik från 1800-talet stora operorn som Puccinis La Bohéme, Tosca, Madam Butterfly med flera.

24 november

Brynäs IF - Södertälje SK på Läkerol Arena.

Heja Världen på Spegeln. Bob Hansson och Kristoffer Jonzon bjuder på en oväntad show om hur besvärligt, komiskt och storslaget det är att vara människa. Folklig finkultur, allvarlig buskis eller helt enkelt bara en livsinspirerande helkväll. I varje publik ryms lite tårar och en himla massa skratt.

26 november

GASTA på Å-krogen. Standup-klubben bjuder denna onsdag på Christoffer Linell, Ola Söderholm, Dominik Henzel, Lisa Lundin, Niclas Cristoffer och Johan Grundén. MC är Stephan Ahlgren Boka bord nu!

26 november

World Music meets Symphony på Konserthuset. Ale Möllers Band möter Gävle Symfoniorkester.

26 november

Johnossi på SlickCity. Johnossis signum har alltid varit rak, smart och välkomponerad rock tillsammans med deras högexplosiva liveframträdanden – allt på endast akustisk gitarr och trummor. I bagaget finns ett bejublat album och senaste Trackshiten, allsångsfavoriten “18 Karat Gold”.

26 november

Musiksoppa med Johan Norberg och Jonas Knutsson på Spegeln. Jonas saxofoner och Johans gitarrer bjuder på en musikalisk resa inspirerad av klangen från deras barndomslandskap Västerbotten.

36

29 november

Cash is King på Spegeln. Tributebandet till Johnny Cash har existerat i endast sex månader men redan hunnit med publikrekord på CC-puben och lockat storpublik till Cityfesten. Bandet bildades av Danne Königssons som hyser en villkorslös kärlek till Cash. ”Jag har levt med Johnny i fem år nu och han viker fortfarande inte en tum. Det är en ära att sjunga hans låtar, finns ingen som påverkat mig så starkt som Johnny Cash” säger Danne Königsson. Cash is King spelar material från hela Cash´s karriär samt covers som bandet tycker att Johnny med sin mörka röst och stora karisma gjort till sina egna.

29 november

The Refreshments Rock’n’roll X-mas på Konserthuset. The Refreshments julturné Rock’n’roll X-mas har i fem år varit ett återkommande succéarrangemang med såväl klassiska som nyskrivna julhits i gedigen rock’n’roll-tappning. I år med gästartisterna Louise Hoffsten och Sven Zetterberg.

28 +29 + 30 november

Varieté Royale med Wellton & Friends på Gävle Teater. Johan Wellton presenterar Sveriges första moderna varietéföreställning där han bjudit in några artistvänner som han lärt känna på sina omfattande turnéer i Europa och Australien.

30 november

Gefle Drängar sjunger in julen på Konserthuset.

Elvis Forever på Konserthuset. Henrik Åberg, Jack Baymoore och SWE TCB Band med kören Swedenaires bjuder på glittrande guldkorn från Elvis karriär.

7 december

Julkonsert i Staffans Kyrka.

7 december

10 december

Brynäs IF - Timrå IK på Läkerol Arena.

Hot Stuff på CC-puben.

7 december

Julmarknad på Länsmuseet.

29 november

29 november

Jul i folkton på Konserthuset. Tidlösa julvisor i folkmusiktappning med stor spelglädje och varmt personligt mellansnack. Ale Möller, Lena Willemark, Sofia Karlsson, Lisa Rydberg, Esbjörn Hazelius, Olle Linder och Roger Tallroth.

7 december

WASP Tribute på Wasteland.

Julmarknad i Tolvfors.

6 december

En annan typ av dans på Spegeln. En show med inslag av många olika dansstilar. Här kommer besökarna få se allt från jazzdans till barnshow och streetdance som utförs av nybörjare och avancerade dansgrupper. Mer info hittar du på www.zoulz.se.

28 november

29 november

självklarhet från det att hon fick en gitarr i konfirmationspresent och började komponera. Kanske kommer en del av inspirationen från mamman och jazzsångerskan Maritza Horn. ”Jag samlar på mig rader, som små dagboksanteckningar, och de hör ofta ihop med en ljudslinga. Språket är viktigt, jag vill att varje rad ska ha en betydelse som reflekterar enkelhet och ärlighet precis som musiken”, säger Melissa.

Christian Kjellvander & Lars Demian på Spegeln. Lars Demians musik är mustig, omtumlande och gripande. Med knivskarpa texter levererar han visor med bluesfeeling. Han har skrivit manus och musik till barnprogrammet Ika i rutan, han har släppt åtta album och han har fått en grammis. Christian Kjellvander – det finns ingen som låter, sjunger eller skriver som honom. Med sin mörka lena stämma förtrollar han sina lyssnare. När han sjunger är det på riktigt. Efter förra årets I saw her from here, I saw here from her, Christians tredje soloalbum i fullskalig sättning, släppte Christian i våras liveskivan Santiago Alquimista Et Al där han tillsammans med sin fru Karla-Therese framför sina låtar i nakna, avskalade versioner. Christian och Lars bjuder på varsitt akustiskt set – det blir avskalat och intimt, svenskt och amerikanskt men framförallt vackra och fantastiska låtar.

5 december

GASTA på Å-Krogen. På scen Fredrik Andersson, Alexander Forsell, Anna Adamsson, Emma Bergsten, Ernesto Colamosca, Felicia Åsberg, Ingrid Carlsson, Jenny Eklöf, Johan Lingdén, Mikael Lundgren, Per Rydkvist, Stefan Söderblom och Vincent Ervig-Lindqvist. MC: Hans Carstensen.

5 december

T.M.M.B på CC-puben.

5 december

Elvira Madigan på Konserthuset.

Musiksoppa med Skottes Musikteater på Spegeln. Följ med på en resa i Edith Piafs fascinerande liv. Marie Skönblom och Sara Fridholm från Skottes Musikteater framför sånger och berättelser om hennes liv.

11 december

Brynäs IF - MODO Hockey på Läkerol Arena.

Sandviken 21 november

Krogshow med Concentus på Bolaget. För fler speldatum se www.sandviken. fh.se.

22 november

Spektaklet på Valhalla. Scenshow i café-stil samt allsång.

23 november

SAIK – Kungälv på Arena Jernvallen.

27 november

Frank Morton och SKJUT på Konsthallen.

28 november

SAIK – Villa Lidköping på Arena Jernvallen.

3 december

Sandviken Big Band Skolkonsert på Drömfabriken.

6 december

10 december

6 december

12 december

Ace of DC på CC-puben.

Melissa Horn på Spegeln. I våras släppte Melissa Horn sitt debutalbum Långa Nätter. Att skriva på svenska har varit en

Kulturskolans Ljudklappar på Drömfabriken.

SAIK – Vänersborg på Arena Jernvallen.


Ny streetwear-butik! Best Preparation for University and a Future Career

Social Science Business Natural Science

Open House Tuesday, December 16 18.00 – 20.15 Södra Sjötullsgatan 3, 802 80 Gävle

BRYNÄS

N. Rådmansgatan 8c, 073-6494253 www.punkt26.se

www.engelskagymnasiet.se/gavle

NYHETER fRåN 28 NovEmbER

Res billigare med kort! 35% rabatt om du är 20-25 år eller studerande. Enkelbiljett ombord*

18:-

Värdekort*

30-dagarskort (280:-)

13:-

10:-/dag**

* Priserna gäller för en enkel resa i en zon med olika färdbevis. Studerande ska kunna visa giltig studerandelegitimation. ** Kostnaden beräknas på 30 dagars resande inom en zon, 280:-.

www.xtrafik.se

37


sista uppslaget

KRÖNIKA Skapandets olidliga lätthet Det var deadline för ungefär en vecka sen och idag fick jag klart för mig exakt hur långt jag är villig att gå för att inte sätta mig framför datorn och skriva. Jag ställde mig och putsade mina silverbestick. Och eftersom jag är en tant så är det inget man gör på en kvart om man säger så. När jag stod där och gnussade för glatta livet så kristalliserade sig två tankar i mitt huvud. Den ena var: Vem i helvete använder mockaskedar nu för tiden? Alltså om jag så lever till jag blir 150 år så kan jag ta gift på att jag aldrig, ALDRIG, kommer att använda de mockaskedar i silver som jag ärvde efter farmor. Jag kan lika gärna smälta ner dem och göra en brevpress av dem. Skulle bli världens minsta brevpress i och för sig men ändock en brevpress ... vem i helvete använder brevpressar nuförtiden? Är jag redan 150 år i huvet? Varför tänker jag ens i de här banorna? Och varför, VARFÖR, bestämmer jag mig för att putsa silver halv elva en måndagskväll?” Den andra frågan var: Jaha, nu har jag dragit över deadline IGEN. Anna är så sur att man kan lägga in gurka i hennes sms. Jag tror jag saknar nån gen som gör att jag inte kan hålla deadlines. Är det möjligt? Kan det vara så? I och med att jag har en viss medicinsk utbildning tycker jag inte att det låter SÅ himla omöjligt ... eller jo, det gör det. Jag är värdo helt enkelt. Värdo på deadlines. Så här ska det INTE bli nästa månad. Det lovar jag mig själv. Undrar om jag ska putsa kopparen nu medan jag ändå är på gång liksom? Nej. Nej. MÅSTE-GÖRA-KLART-MATERIALET-TILL-TIDNINGEN!!!!

Vinn biljetter till konserten med Kjellvander & Demian på Spegeln! I samarbete med Spegeln lottar vi detta nummer ut två biljetter till konserten med Chistian Kjellvander och Lars Demian på Spegeln den 4 december. För att delta i tävlingen vill vi att du skickar oss din korsordslösning samt berättar vem du kommer att ta med på konserten och varför. Posta senast den 28 november till Nöjesmix, Box 367, 801 05 Gävle. Glöm inte skriva ned ditt namn, din adress och ditt telefonnummer. En person vinner två biljetter.

Citatet Jag kommer inte bli lycklig förrän jag är lika känd som Gud. Madonna

Psst!

GRATTIS! Rebecca Sundström som vann tandblekningen. Annelie Moilanen, Mikael Lindgren, Petter Arkesjö, Björn A Wallner och Ann Christine Lindgren som vann varsin Bond-film.

Men det är som jag har ett fysiskt motstånd. Jag får brotta mig fram till datorn. Kämpa mig blå. Och när jag väl sitter där så kommer texten som rinnande vatten. Men innan dess så är det en födelsekamp utan dess like. De små stödord som jag så fint planerar går liksom om intet. Ibland kommer jag nämligen på nåt som jag kluddar ner i ett block och när jag sen hittar det tre månader senare stirrar jag oförstående på det jag skrivit. Det spelar ingen roll hur många minnespapper, block eller kalendrar jag strör runt lägenheten, väskan eller i fickor. När jag väl fått en tanke i huvet så är papper, pennor och allt liknande lika borta som ett gram kola i Pete Dohertys ficka och det slutar med att jag får bita in stödbokstäver i handflatan om jag ska komma ihåg nåt av det. Men vafan, jag har börjat förlika mig med tanken på att deadlines och jag inte går hand i hand. Hoppas min redaktör kan göra det med....

Du vet väl att vi på nojesmix.com alltid är först med det senaste vimlet? Var med och utse Månadens Snyggaste genom att kommentera bilderna!

I am forever pissing my pants in mortal fear ... Sara Hansdotter-Mårtens

38


sista uppslaget Månadens snyggaste på nojesmix.com

Pudas & Jennie på O´Learys, lördag 1/11-08

Joida hann Fr på & aSa raO´ arys påLeGo ya, lördag 26 fre 1/11 /8-08.

MUMMA!

Julen närmar sig med stormsteg och finns det något som hören julen till i dryckesväg så är det Mumma: 6 8 8 9 6 6 3 6

dl ljust öl, klass II cl Gin cl Madeira cl julöl, klass III cl julmust cl Porter, klass III cl Tonic Water cl Ginger Ale

Recept från cocktailguiden.com

INNE & UTELISTAN av Sara Hansdotter-Mårtens sTIL I P1.

nInA I ensAM MAMMA sÖKer. Nina,

Jag har alltid, och kommer alltid, anse att mode och kläder är något ytligt som aldrig kan bli livsavgörande på denna jord. Men ibland kan det vara kul att lyssna på nån som på ett intelligent sätt försöker övertyga en om motsatsen. Susanne Ljung är en duktig journalist som kan prata om kläder och mode ur ett djupare perspektiv. Ibland bjuder hon in lite oväntade gäster som till exempel Göran Greider och Göran säger lite sköna saker som ”I lösa kläder är kroppen fri. Och är kroppen fri är sinnet fritt.” Fy fan vad skönt sagt! Även om det inte betyder att man kan ha träningsoverall jämt.

som borde lära sig att gå i högklackat, har valt killar som alla ser ut som om de aspirerar till att gå med i nån rysk organiserad brottslighet (särskilt han med kättingen runt halsen) och med dem lever hon ett hejdundrande svennebananliv. Jag sitter och kniper med ögonen och vill inte tycka illa om det, men jag kan inte låta bli. HUR JÄVLA TRÅKIG FÅR MAN BLI????? Sjunga karaoke, grilla, sitta i soffan och glo på film. Men vad som skrämmer mig mest är den totala avsaknaden av böcker i hennes och hennes killars hem.

PAnnBAnd.

sTrInGTrosor.

Jag hade ju hoppats att jag aldrig skulle behöva skriva detta ord igen. Men man kan ju inte kasta ett getöga i nån blaska utan att se nån av it-brudarna i pannband gjorda av halsband. Eller små sjalar knytna runt huvet. Eller snören eller annat krafs. Sjukligt fult är det i alla fall om man inte ser ut som Peaches Geldof eller Nicole Richie.

LeoPArdMÖnsTrAT.

För några månader sen gick jag gatan fram med min kollega Jenny. Jag läste nån bilaga till nån av blaskorna och deklarerade högt för alla som ville höra ”Fy faaaan vad fult det är med leopardmönstrat. Det är bara gamla kärringar som har på sig det.” Det faktum att Jenny gillar leopardmönstrat så mycket att hon till och med har leopardmönstrade lösnaglar hade jag glömt. Och det fick jag ju äta upp kan jag säga. Jag vet inte hur jag ska ställa mig till leopardmönstrat? På andra kan det vara fint men jag kan inte riktigt ta det till mig. Om jag skulle klä mig i leopardmönstrat skulle jag nog passera gränsen för vad som är kvinna och vad som är Tant Raffa i en sån skenande fart att det skulle svartna för ögonen. Men om ni ska köra leopard så kan ni ju tänka på följande: Ha ett plagg i mönstret inte en hel outfit. Ingen vill vara en Cougar eller en MILF egentligen.

HYPe.

Karin Winther (som aldrig släppte in mig när hon stod i dörren på Spyan) visar sig vara ganska bra på intervjuer och på att ta pulsen på kulturutbudet – både mainstream och lite djupare dykningar – utan att det blir analt. Det trodde man inte när man såg henne stå och huttra i dörröppningen på Spyan. Bra där, Karin.

AnnA TernHeIM.

Har släppt sin tredje skiva som är precis lika bra som de övriga två och som dessutom har ett par sjukt snygga illustrationer. Anna bor numera i New York vilket fick mig att sucka avundsjukt tills jag fick andnöd. En rolig kuriosa är ju att den alltid lika visa framtidsprofeten Linda Norrman Skugge gav Anna följande råd när hon släppte sin första skiva. ”Ta en lite ljusare och gladare bild så kanske fler upptäcker din musik. Så kanske du kan leva på den nån dag”. Det var för tre grammisar sen. Starkt jobbat, Linda! Ta aldrig jobb som Syo-konsulent.

GLAsveGAs.

Ska släppa julskiva som man ju kan köpa om man vill ha en dyster jul med slokande gran och hårda kolor. Det finns väl inget som retar tårkanalen så mycket just nu som när sångaren suckar ”She´s gone, she´s gone”. Glasvegas som upptäcktes av snubben som upptäckte Oasis är ju årets stora Brittpopupptäckt. Så köp och njut.

Jag har slutat med string och märkt en klart uppskattande vibb ifrån den manliga delen av befolkningen. Den hederliga tanttrosan känns mycket mer erotisk. Jag, som till vardags haft halva bysten framme och tilll fest hela bysten framme, har vid 34 års ålder äntligen börjat lära mig att man kanske ska skyla mer än vad man ska visa. Att det som anas kanske är det som är sexigt och inte det som petar en i ögat. Bara för det tänker jag inte överge mina ûber-urringade kläder och börja bära dok, men ändock så kanske jag kör en mer påklädd look 2009. Stringtrosan som man bar för att inte visa troskant under tajta kläder var ju lätt att överge när man slutade bära tajta kläder ...

FJorTIsJACKAn. Jag förstår inte hur

ni föräldrar kan lägga 7 000 på en jacka som era små flickor springer runt i. För det första bär de typ linnen eller inget alls under och för det andra så började de bära dunjacka i augusti. Linne, dunjacka, snortajta jeans, brunkräm med kant och snedlugg. På det sättet är det inte så mycket som har ändrats sen jag var 14 bara så ni vet.

LATTeMorsor.

Ja, jag vet. Snacka om att sparka in öppna dörrar. Och jag vet att jag gnällt på er förut. Men vafaaaan. Nu nöjer sig inte morsorna med att ta med sina vagnar och spärra varenda fri yta på varenda kafé. Nu ska telningarna själva fika på varm mjölk med kanel och i Stockholm finns ett hak som tillåter nyblivna mammor att öla med sina små babysar. Hur fräscht känns det? Kanske kommer nån att reagera över det helt galna i detta när nån halvfull, mjölkstinn mamma tappar sin fyra-månaders baby i stengolvet. Jag är så jävla trött på alla dessa barn som ska hänga med överallt. Snart är dom väl med sina föräldrar in på toa när det ska dras en lina. Nä fyfan. Ni har barn. Var föräldrar. Inte nån slags halvtransformerad partybrud. Vill ni supa, skaffa barnvakt.

sArAH PALIn. Inte för att det var nära,

men fattar ni hur det skulle ha blivit om de hade vunnit? Och Sarah hade blivit vice president? Hon säger att hon SER över till Ryssland från Alaska. Hon har aldrig varit utomlands. Hon har inte ens ett pass. Hon skjuter sin egen mat. Hon ammar OCH ska bli mormor i samma veva. Hela hon känns lika öppen som en mormonklan.

Tyck till om Saras lista på nojesmix.com! 39


STICKAT fr 299:-

40

Nöjesmix 12 2008  

Nöjesmix 12 2008

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you