Page 1

Gratis nöjestidning i Gävle, Sandviken, Valbo, Hofors & Ockelbo.

#5 JUNI 2008

sport

fotbolls

feber!

tre tippar fotbolls-em + allt du behöver veta för att bli en sann supporter.

profilen

bonde-peter

krogprofilen peter gustafson sadlade om och satsade på hästar. nu står kärleken på tur – söker partner på bästa sändningstid i tv4.

1


Sommarkampanj! Träna hela sommaren utan kostnad! Erbjudandet gäller fri träning till och med den 31 juli 2008. Endast lokala kort på autogiro, minst 12 månaderskort. 18 års gräns. Erbjudandet gäller för tecknande av medlemskap mellan den 15 maj 2008 till och med den 30 juni 2008. Kan ej kombineras med andra rabatter eller erbjudanden. Gäller bara nya medlemmar och endast på medverkande klubbar: Gävle, Kungsholmen, Liljeholmen, Jakobsberg. Välkommen.

World Class Gävle Nygatan 33 Tel 026-66 26 70 www.worldclass.se 


(´WMFT4PNNBSLSPH

5PSTEBH GSF EBH  MÄSEBH    X X X TVODJUZ  OV 

XXXQSFDJTSFLMBNTF

¨QQOBSJHFOEFOKVOJ


Brillor – Vasuma 1399:Skjorta – WESC 699:Shorts – Diesel 999:Flipflops – Strayboys 199:Trucker – Privat

i’s, v e L ur,

4

Velo , i h c i Kuy Lee... , r e , Tig , Svea & e n i , Elv asuma C S WE iesel,V : n å r D rts f onday, o h S ap M e h C


ledare

innehåll

D

enna månad har många färger. I stort sett hela färgpaletten hittas just nu i det grönskande och blommande landskap som under försommarsolen växer fram. Förutom naturens alla färger bidrar två andra fantastiska företeelser just nu till färgsprakandet – fotbolls-EM som kommer att klä hela Sverige i blågult samt student och examen med sitt skira vita. För undertecknad är det nu 12 år sedan studenten togs, men minnesfragmenten som dyker upp när jag nu ser detta års studenter förbereda sig inför den stora dagen är som tagna från igår. Skrålandet på trappan och tyngden av alla blommor kring halsen. Färden genom stan på en vräkig motorcykel och den otåliga väntan på att bli upphämtad av lastbilen på kvällen. Lastbilen ja. Ferner hade fixat någon stackare som för en back öl eller två gått med på att vara vår chaufför för kvällen. Körde oss kors och tvärs över hela staden. Fick uthärda tusentals ”För vi har tagit studenten” och ”SP3B, tjalalalala” – skråligare och falskare ju längre kvällen led. På lastbilens flak fanns en eldriven bakgavellyft vilken användes flitigt på kvällen. I och ur, upp och ned. Inte hoppa på lyften, blev vi strängt tillsagda av Ferner som fixat så bra. Bara använda den för att kliva i och ur. Nädå, absolut inte hoppa, lovade hela klassen. Hrmm. Där alkoholen gick in försvann förnuftet ut. Lyften som så snällt och utan gnäll hissat oss upp och ner i början av kvällen var vid nattens sena timmar så misshandlad att den inte gick att fälla fullt ut. På halva vägen, efter tjut och slammer, stannande den. På de sista stoppen i slutet av turen fick Glöm inte kolla klassen kravla sig i och ur lastbilsflaket. För killarna var det kanske ingen in vår web där du baggis – för oss tjejer som hade korta klänningar var det aningen mer hittar vimmel, skvalle r, komplicerat. Å andra sidan var vi alla vid det här laget så förfriskande nöjesnyheter, blogga r, streetstyle, musik att vi inte brydde oss om en visad troskant eller två. Eller om klänningen och design! blev smutsig. Vi tog ju studenten! Mitt tips till alla er som snart ska åka runt på ett liknande lastbilsflak blir alltså; hoppa inte på det som hissar er upp och ner. I alla fall inte om ni vill behålla kunskapen om vad ni har för trosor på er för er själva. Och komma hem i vita plagg. Fotbolls-EM drar snart igång. Undertecknad är måttligt sportintresserad men som många andra vid större evenemang dras jag med i jippot. Sveriges matcher måste ses vilket jag gärna gör på någon uteservering. Vad kan vara trevligare än att vistas i glada vänners lag, dricka kall öl och heja fram vårt blågula landslag? Vinst såklart! Nja, det vågar man knappast hoppas på. Men till semin borde vi kunna ta oss, det menar våra tre tippare iallafall. Den som lever får se.

#5 JUNI 2008 MÅNADENS OMSLAG: Kostas, Sophie & Mattias foto: Frank Julin tack till: Handelskompaniet

s.10-1

s. -

s. 4-7

7

aktuellt. Allt om nattklubbarnas sommarsatsningar samt annat

8

vimmel. Vår nya vimlare Jenny kollade stämningen på premiären av Blue

aktuellt i almanackan under den närmaste månaden.

Moon Bar och Donna plåtade på SlickCity. Mer vimmel på sidorna 14 och 41.

10 profilen. Han har kallats för ”Gaybonde” och ”Lyxbonde”. Vi träffar Gävlebördiga Peter Gustafson som medverkar i Bonde söker Fru.

Mycket nöje! Och grattis till alla er som tar studenten! • Fotbolls-EM. • Gratis kondomer på Gävles apotek i sommar. Behövs eftersom Gävleborg toppar landets klamydialiga. • Rosévin. • Lee Childs böcker om Jack Reacher.

16 gävlebor på vift. Nöjesmix kartlägger några utflyttade

Gävlebor och avslöjar vad som hänt bl.a. golfproffset från Bomhus och den trevliga tågvärden.

22 inredning.

Modernt, marint och mysigt blev resultatet när tre företag fick sätta sin egen touch på en nybyggd balkong på Söder.

• Gävle Kommun och plaststolsdebaclet. • Slutet på nya Indiana Jones-filmen. • Bluetooth-headset. Döfjantigt. • Män som storhandlar i bar överkropp.

24 fotbolls-feber.

Om bara någon vecka drar sommarens höjdpunkt igång för många – fotbolls-EM! Vi snackar fotboll med tre profiler samt tipsar om prylarna som gör dig till en sann supporter.

Hör av dig med tips och åsikter – nojesmix.com

Anna Utterberg, redaktör

s.1-1

29 kultur. Sommaren svänger i jazziga toner, i alla fall i Högbo och på Engeltofta. Mer kulturellt värt att notera tipsar Camilla om på denna sida.

Ansvarig utgivare: Lasse Flach Tidningen ges ut av: GävleTidningar AB Annonsbokning: Mats Kempe, Pirre Persson, Henrik Nilsson Besöksadress: Hattmakargatan 14, 803 11 Gävle Postadress: Nöjesmix, Box 367, 801 05 Gävle Telefon redaktion: 026-15 96 78 Telefon sälj:

32 musik: the scrags. Gävlebandet The Scrags tillbring-

ade i slutet av april en vecka i London. Här bjuder de på en bilddagbok från det första dygnet.

026-15 96 79 E-post: red@nojesmix.com Grafisk form: Anna Utterberg Övriga medarbetare: Anders Lundquist, Marc Johnson, Thomas Ahlbom, Anna Hillbom, Ali Moghadam, Anders Melander, Jonas Danielsson Tryck: MittMedia Print, Gävle Distribution: Via tidningsställ i Gävle, Valbo, Sandviken, Hofors, Ockelbo. Tidningen är tryckt på miljövänligt papper. Nöjesmix ansvarar ej för insänt icke beställt material och förbehåller sig rätten att redigera. Bifoga adresserat och frankerat kuvert för retur. För ev. tryckfel i artiklar och annonser ansvaras ej. Eftertryck är förbjudet utan tillstånd. Citera gärna men ange källan. Nöjesmix redaktionella texter och bilder lagras elektroniskt. Externa skribenter och fotografer måste meddela eventuellt förbehåll mot elektronisk lagring och publicering. I princip publiceras ej material med sådant förbehåll. Utbetalt arvode inkluderar Nöjesmix rätt till elektronisk publicering.

36 filmrecensioner. Nyss hemkommen från USA rapporterar vår filmrecensent om 3D-filmens comeback.

medarbetare:

Justine Östergren Vimlare

Camilla Norin Kulturskribent

Frank Julin Fotograf

Henrik Lenngren Sportskribent

Sara Mårtens Krönikör

Fredrik B Nilsson Musikrecensent

Nanna Johansson Illustratör

Jenny Silén Vimlare

Donna Hanafi Vimlare

Linda Widman Frilansande skribent

Mats Kempe Säljare

Pirre Persson Säljare

Henrik Nilsson Säljare

Catharina Bergman Bokrecensent

5


Undvik ohyra i sommar.

ETT JÄTTEBRA TIPS!

ord.pris 2150:-

st körlektioner för endast Erbjudandet gäller endast vid medtagande av denna annons och längst tom 16 juni 2008. Vi har många paketlösningar på körkort för bil och MC! Hör av er för ytterligare prisförslag!

VÄLKOMMEN! Vi har öppet hela sommaren!

Kaserngatan 61 Gävle 026-65 35 25 www.ansans.nu

Vi förverkligar din dröm

Studentpresent

PR E S E N T T I D E R ! Tänk efter före. Använd kondom. Kondom skyddar, inte bara mot klamydia utan även mot andra sexuellt överförbara sjukdomar och oönskad gravididet.

GÄSTRIKLANDS UNGDOMSMOTTAGNINGAR, www.lg.se/um

GÄVLE: 026-15 55 70 SANDVIKEN: 026-27 85 49 HOFORS: 0290-297 63 OCKELBO: 0297-57 25 40

KÖNSMOTTAGNINGEN GÄVLE SJUKHUS GÄVLE: 026-15 42 16 Vi har tystnadsplikt och besöken är kostnadsfria.

Hyttg. 31, Sandviken Tel 026-275551

SMITTSKYDDSLÄKAREN

REPRESENTANTER FRÅN

Kryddstigen 8 Gävle 026-66 00 65. Mån-fre 12-18 Edsbyn 0271-229 22. Mån-fre 13-18

GÄSTRIKE-HÄLSINGE-DALA CUPEN

DB-CUPEN

FINNS PÅ PLATS MED DEMOBUBBLAN BEETLE

vi drygar ut...

Bilutställning

med xcarclub.se

Nu är Hanna en av oss!

Pokalutdelning

LJUDTÄVLING LÖRDAG 31/5 KL. 14-17 EDSBYN

ALLT

INOM BILLJUD

I samarbete med MDS För mer info, gå in på www.ljudbutiken.nu

www.ljudbutiken.nu

NU KAN ALLA SPELA GOLF!

1. Ta med kompisarna och ett glatt humör. 2. Åk till Gävle Golfklubb, hyr klubbor samt bollar. 3. Ha riktigt kul – samtidigt som du spelar en av världens svåraste men roligaste sporter – GOLF! För mer information, besök www.gavlegolfklubb.se eller ring 026-12 03 35

INGA FÖRKUNSKAPER – INGA MEDLEMSKRAV!! ts La p ör ig pt L Led u Lsk s ge a ke N sö

Tidsbeställning & Drop in! Vi har hela sortimentet av:

Drottninggatan 10 • Tidsbeställning tel 12 71 21 • Må n– fre 10–18, lör 10–14 - Vi har öppet hela sommaren -


aktuellt DAGS FÖR GROUND MOWER ATT DEBUTERA SOMMARSATSNINGAR I KLUBBVÄRLDEN Förra året fick vi chans att sommarklubba på Engeltofta – så även denna sommar. Den 27 juni är det premiär för Sommarklubben +30 där DJ Minimalin snurrar plattor. Blir det sent den kvällen är det kanske lika bra att du stannar kvar, den 28:e kör man nämligen After Beach.

Tomas, Magnus, Richard och Jonas. Lördag den 1 maj utlovas 45 minuter av fullt blås på Spegeln. Det har nämligen blivit dags för Ground Mower att debutera sina låtar från det självbetitlade albumet som är bandets första. Och bandet är sugna på att låta publiken ta del av många timmars jobb och slit. Albumet är inspelat i Grand Studio i Gävle, 1 000 exemplar ligger redo i skivbackar landet runt i hopp om att få sällskap av fler. Magnus Arnar, sångare i Ground Mower, befinner sig på väg till en spelning i Stockholm när Nöjesmix når honom. Berätta om spelningen på Spegeln! – Det är releasefest för skivan och alla är välkomna. Entrén kostar 100 spänn och då ingår vårt debutalbum. Vi kommer köra alla låtar från skivan så räkna med 45 minuter av fullt blås! Har ni några andra spelningar inbokade? – Vi har några gig på gång men inget som är klart ännu. Den här plattan ser vi som en dörröppnare, den ska spridas till bokningsbolag och media. Sedan hoppas vi på att tjäna pengar på nästa. Har ni redan material till en uppföljare? – Vi har nog grunderna, låtar skriver vi hela

tiden. Oftast är det vår gitarrist Jonta som skriver riff och så fortsätter vi därifrån. Vilken festival skulle du vilja att bandet spelade på? – Det måste bli Sweden Rock, Peace & Love eller något liknande. Något stort där man får mycket exponering. Hultsfred skulle inte heller vara fel. Ska du själv på någon festival i sommar? – Nja. Jag funderar på att se Clutch på Peace & Love, men jag har inte bestämt mig ännu. Hur skulle du beskriva ert sound? – Ehm … Lite amerikanskt 90-tals sound … Hård rock´n´roll! Det svänger och är nog ganska hårt och tungt! Lycka till med spelningen och debutalbumet! – Tack! GROUND MOWER ÄR: Jonas Wingstad – gitarr, Magnus Arnar– sång, Tomas Marklund – bas, Richard Bång – trummor. Vill du veta mer om Ground Mower? Kolla in bandets hemsida www.groundmower.com eller www.myspace.com/groundmower (här hittar du bl.a. smakprov från albumet).

ADAM TENSTA ÄR BÅDE STOLT & NYKTER Stolt & Nykter är arrangemanget för högstadie- och gymnasieelever som föredrar att minnas hur firandet fortgick, snarare än att få det återberättat dagen efter. Som tidigare går gratisbussar från stan, väl på plats i parken bjuds det på såväl karuseller och artister. Adam Tensta (som själv är nykterist) och Neverstore står på scenen.

Hallå där Philip Schultz!

Vad händer på SunCity i sommar? – Vi bygger om i källaren, vilket känns jätteroligt! ArtWork hjälper oss att få det riktigt fint. Vi gör ombyggnationen stegvis vilket innebär att vi inte behöver ha stängt. Den 5 juni öppnar vi. Kommer det några roliga artister? – Som det ser ut just nu har vi Chords den 26 juni och Mange Schmidt Cityfestonsdagen den 6 augusti. Sedan får man inte glömma våra Klubb Kompasskvällar på onsdagarna i sommar. Bland annat kommer Familjen den 7 juli vilket kommer att bli riktigt trevligt. Har SunCity förändrats sedan starten tycker du? – Det är en ständig förändring eftersom vi hela tiden strävar efter att bli bättre. Vissa idéer har varit mindre bra och vissa bra. Man får hela tiden prova sig fram. Vad skulle du pysslat med om du inte jobbade på nattklubb?

Engeltofta satsar för övrigt stort denna sommar med happenings nästan varje dag under juni och juli. Förutom att visa alla matcher i fotbolls-EM står grisfester, räkfrossa, beachvolleyboll-turneringar och jazz (mer om det läser du på kultursidan) i Engeltoftas almanacka. Och har du fortfarande inte bestämt dig hur midsommar ska firas kirrar Engeltofta även det med stor midsommarfest. Goyas populära Onsdagsklubb drar igen den 18 juni, i år med 80- och 90-talstema. Vill du dansa dig svettig till härliga beats är det som vanligt onsdagar som gäller i sommar. Planerar du även att fira nationaldagen lite extra glammigt i år gör Goya detta med champagne, pompa och ståt.

freshments, Brolle och Caesars. Avslutar Sommarocken gör Amanda Jenssen den 30 juli! Några som inte satsar i sommar är Blue Moon Bar som håller stängt. Uteserveringen Tant Grön som tillhör nattklubben håller dock öppet. Den  juni drar Nasty Summer igång på Hang Loose Bar. Varje lördag därefter fram till den 23 augusti välkomnar man partysugna! Källaren på O´Learys har nyligen fräschats upp och blivit mer mysig. Även ljud och ljus har trimmats vilken sommarsatsningen Crystal Summer kommer utnyttja till max. Glad sommarklubb utlovas på fredagar, lördagar rockar Wasteland loss som vanligt. 7 juni gästar BYZ sommarklubben och bjuder garanterat på hiten Karatefylla.

För femte sommaren i rad kommer det garanterat köas utanför SunCity, SlickCitys alterego som är lite vassare, lite hetare än sin vinterskrud. Läs om SunCity längst ned på sidan! Kharma Lounge i Sandviken satsar på cocktails. Onsdagar och fredagar har deras cocktailbar på uteserveringen öppet ända till 02 vilket bådar för långa, trevliga kvällar och många, många goda cocktails! Lördagarnas förfest fortsätter, tidiga gäster på Kharma erhåller fribiljetter till Lobby Nightclub. Fredagarna kör man after beach med kända gäst-DJ´s som bl.a. Alex Moreno, Albin Myers och Darwin & Backwall. Kharmas ägare Shawn hoppas även på att knyta upp och göra klart med en storartist vilket vi hoppas kunna återkomma om.

Darwin & Backwall lirar på Kharma Lounge.

På systerklubben Lobby Nightclub kör man Sommarrock varje lördag i juli. Först ut på scenen är Sandelin & Ekman, sedan följer The Re-

– Jag vet faktiskt inte, jag pluggar ekonomi parallellt på Högskolan så det skulle väl vara att jag bara ägnade mig åt skolan för att bli klar någon gång. Vad skulle du säga är det bästa med yrket? – Att jag får träffa så många olika människor. Men den största anledningen till att det är så roligt är hela gänget som jobbar på restaurangen, man har sällan tråkigt. Och vad är det sämsta? – De sena tiderna. Får du många skamliga förslag? Ärligt! – Det har väl hänt, men inte är det ofta. Jag hamnar ju ofta i skuggan av mina lite snyggare kollegor, ha ha. Vilket är det svinigaste bandet som spelat i era lokaler under din tid? – Vi har faktiskt inte haft några riktigt

problem med våra band, de har varit professionella hela högen. De trevligaste då? – The Latin Kings, Dogge är fruktansvärt

Jag hamnar ju ofta i skuggan av mina lite snyggare kollegor, ha ha. trevlig och proffsig. Mando Diao, Salem Al Fakir och The Hellacopters är riktiga sköningar. Ska du vara ledig något i sommar? – Nej det ska jag inte, det blir till att jobba.

text: Anna Utterberg

7


vimmel vilka är dina första intryck av Blue moon bar?

nämn tre saker som behövs för att din sommar ska bli komplett! av: Donna Hanafi

av: Jenny Silén

SlickCity, lördag 3/5-08

Premiär Blue Moon Bar, fredag 25/4-08

Stephen Simmonds – Bra, har inte hunnit kolla riktigt än men det är snyggt.

Conny – Sol, string och alkohol. Daniel – Sol, semester och avslappning.

Christian – Fräscht! Jenny – Jag gillar det för att det är så vitt.

Emma – Sol, bad och mina barn. Sofie – Sol, bad och Emmas barn.

Sandra – Skitbra stämning, trevlig personal och bra underhållning. Angelica – Det är underbart så länge Mia Löfgren sjunger.

Jenny – Sol, bad och min pojkvän. Miriam – Sol, bad och killar.

Eva & Ove – Vi trodde det skulle vara fler människor som är äldre.

Andreas & Jenny – Sol, bad och öl.

Johan – Kul, bra med lite mer konkurrens. Mohammed – Spännande, kul med något nytt.

Pontus, Bissen & Jens – Jonas, Jonas och Jonas!

Mommo & Anna – Just nu är det verkligen jättebra! Jonas – Jens, Bissen och Pontus.

Magnus – Alkohol, sköna brudar och mycket roligt. Holm – Värme, nakna tjejer och cider. Sara – Det är ett otroligt fräscht ställe. Marie – Jag har fått ett gott intryck hittills.

Nina – Sol, glass och karlar. Malin – Värme, trevligt umgänge och bad. Tina – Värme, sol och semester.

André, Offe & Alex – Sol, sprit och sex!Tjuren – Inga chefer, god mat och öl. Erik – Värme, sol och bad. Tina – Värme, sol och semester.

Anna – Riktigt, riktigt bra! Jessica – Fräscht och snyggt.

Jonas – Fräscht, det blir inte så mörkt. Martina – Jag gillar att det inte är så dunkelt utan att det är vitt och ljust.

Tobias – Än så länge så är det bra. ”Jake the snake” – Det är fint det. Peter – Det är bra.


/ZBJ.BD.FSLSBGU /VVQQUJMM ()[ Vi har blomm or till balen, frĂśken, skolgĂĽr den, hemme t, kort, blĂĽ/gula band , maskotar m m. Hinner du inte med alla stud enter? Blommografe ra hos oss!

Välkomna!

t  ()[*OUFM$PSF%VP

t  ()[*OUFM$PSF%VP

t  ()[*OUFM$PSF%VP

t (#NJOOF

t (#NJOOF

t (#NJOOF

t )ĂŒSEEJTLQĂŒ(#

t )ĂŒSEEJTLQĂŒ(#

t )ĂŒSEEJTLQĂŒ(#

t Y4VQFS%SJWF GĂšSEVCCMBMBHFS

t Y4VQFS%SJWF GĂšSEVCCMBMBHFS

t Y4VQFS%SJWF GĂšSEVCCMBMBHFS

t "5*3BEFPO)% 95NFE.#

t "5*3BEFPO)% 130NFE.#

t "5*3BEFPO)% 130NFE.#*OL"QQMF$BSF ĂŒSTHBSBOUJ PDITVQQPSU

*OL"QQMF$BSF ĂŒSTHBSBOUJ PDITVQQPSU

*OL"QQMF$BSF ĂŒSTHBSBOUJ PDITVQQPSU

/mĂĽn*

/mĂĽn*

/mĂĽn*

0ĂłDF#VUJLJ(ĂŠWMF

Mitt i city! forsbergs blommor Nygatan 17, 026-12 56 36

/3ĂŒENBOTHBUBOt5FM * Avser 24-mĂĽnaders räntefri avbetalning. Uppläggnings– och aviavgift tillkommer.

Nu har vi Ăśppnat vĂĽr mysiga uteservering!

Festtider stundar! Beställ mat till student, examen, brÜllop, bal, firmafest, svensexa etc hos oss. Kontakta oss fÜr menyfÜrslag! à LA CARTE • LUNCH • CATERING • FULLSTÄNDIGA RÄTTIGHETER

NYHET! Nu kan du boka vür bar fÜr slutna sällskap. Nygatan 38 i Gävle. Tel: 026-10 39 70 Öppet alla dagar

9


profilen

Hästbonde söker kärlek

på bästa sändningstid Mediauppbådet har varit enormt sedan TV4 presenterade årets deltagare i Bonde söker Fru, större än vad både Peter Gustafson och produktionsbolaget Meter kunnat ana. Rubriker som ”Lyxbonde” och ”Bögbonde” har prytt både nationella tidningar såväl som lokala. Gävlebördiga Peter Gustafson blir den första homosexuella som söker partner i programmet. Och onekligen är han ett tacksamt villebråd för media, inte bara pga av sin läggning. Han är snygg och visar sig också vara en otroligt trevlig och ödmjuk människa med ett stort hjärta. Nöjesmix träffade honom på hästgården i Gottröra. text: Anna Utterberg foto: Frank Julin

E

fter några kilometer på vindlande småvägar i ett blomstrande maj-landskap befinner vi oss utanför grinden till Peters hästgård i Gottröra. Innanför staketet breder den 18 hektar stora gården ut sig. Tre bostadshus, tre stall och ett ridhus. Flertalet hagar där för tillfället 25 hästar förnöjt går och betar i solen. En rottweiler möter oss när vi stiger ur bilen och en katt stryker sig lojt mot våra ben. Från huvudbyggnaden där Peter bor har man utsikt över ägorna som även bjuder på inslag av annat än vad man normalt förknippar med en hästgård. Som tennisbana och pool. Miljön vi befinner oss känns långt ifrån den i vilken Peter började sin yrkesbana – nattklubben Dollhouze i Gävle.

fattade det då. Håkan, Sture, Björn och Per ... Vi i personalen styrde alla krogar, och det blev jävligt bra. Flanör-tiden blev som ett gift, man var där hela tiden. Det gick så långt att folk undrade om jag var så fattig att jag verkligen var tvungen att jobba så mycket, ha ha. Den tiden var den bästa tiden i mitt liv, alla kategorier. Det fanns ingen prestige, ägaren kunde lika gärna stå i disken som sitta på kontoret.

– Jag började som diskare -90. Jag ville jobba mest för att jag tyckte det var lite häftigt med krogen. Jag frågade och frågade. En kväll skulle Billy Butt vara gästkock och ingen i den ordinarie personalen ville jobba. Jag fick chansen och sedan den kvällen hade jag jobb varje fredag och lördag. Hux flux var man sedan ute i matsalen och varje lördag gick jag bredvid Birgitta Henning i servisen. Det var hon som lärde upp mig. När Brända Bocken öppnade -92 var det många i personalen som började där. Gud, då käkade man hamburgare till lunch och låg med gapande mun under mjukglassmaskinen på nätterna, ha ha.

Varför flyttade du till Stockholm? – Flanör hade gått i konkurs och det kändes inte som man hade någon chans att komma ut i Gävle.

Parallellt med hårt jobb och festande tävlade Peter i hästhoppning för Älvkarleby Ridklubb.Hästintresset väcktes vid sju års ålder och när Peter var åtta började han tävla med egen häst. När flytten gick till Stockholm och Åkersberga -97 var hästarna det viktigaste i flyttlasset.

Flanör-tiden blev som ett gift, man var där hela tiden. Den tiden var den bästa i mitt liv.

– Vi i personalen slet som fan och gick mellan Flanör, Bocken och Söderhielmska. Vi hade världens bästa chefer, även om vi inte

Kär klenod från tiden på Flanör

10

Huvudbyggnaden på Peters gård. Om Peter blir en av de som får flest beundrarbrev i Bonde söker Fru är det här som singelkillarna i sommar ska bo under åtta dagar.

I Stockholm fortsatte Peters karriär inom nattklubbslivet spikrakt uppåt. Café Opera, Kharma och Bondi Café var några av ställena där Peter var en viktig del i maskineriet. På Kharma gick han runt i folkmassorna utanför klubben och pekade på människor han tyckte vakterna skulle släppa in. Var det inte svårt att kombinera nattklubbs-livet med hästintresset? – Nä, inte alls. Jag jobbade tre dagar i veckan och kunde ägna resten av tiden åt mina hästar. När inackorderingen av Peters hästar i stallet i Åkersberga blev för dyr började Peter se sig om efter sin egen gård. 2001 köpte han gården i Gottröra och la samtidigt (bortsett från ett kortare inhopp som ansvarig för Kharmas nya gayklubb) nattklubbsjobbet på hyllan. Idag ägnas dagarna åt uppfödning, inridning och tävlande. Och alla sysslor som innefattar att vara gårdsägare. De senaste sex helgerna har Peter varit borta på tävlingar. Med sig i den stora hästbussen (modell lyxig med badrum, kök etc) har Peter på tävlingarna hästskötare samt sina föräldrar. Utan mamma och pappas hjälp skulle livet på gården vara betydligt svårare. Peter föder upp svenska halvblod. Rider in dem och säljer dem sedan vidare till tävlingsryttare. Den mest framgångsrika av Peters hästar är Carl som Helena Persson rider. Ekipaget är regerande svenska mästare i hoppning. Drömmen är att få fram en riktig hopphäst

som håller internationell toppnivå. Beskriv en vanlig dag här på gården? – Inga dagar är egentligen de andra lika, men vid sju är jag oftast uppe. Sedan är det full fart hela dagen med mockning, gårdsjobb, pappersjobb och ridning. Jag försöker hinna rida sex till åtta hästar om dagen. Vid åtta på kvällen är jag klar. Har du många anställda? – Jag har stallhjälp, hur många beror lite på säsong. På gården finns i dagsläget fyra unghingstar. Men. I sommar kan beståndet av det manligare slaget bli dubbelt upp. Om Peter blir en av de bönder i TV4:s Bonde söker Fru som får flest beundrarbrev vill säga. Nyligen presenterades de åtta bönderna i ett specialprogram och fram till den 4 juni tar produktionsbolaget emot brev. De fyra bönder som fått flest brev får då välja ut sina favoriter, dejta dem och låta dem flytta in. På bästa sändningstid i höst får vi tittare sedan se resultatet. Att Peter blivit uttagen fick han reda på i hästbussen på väg till Flyinge för att testa en hingst. Ansökan skickade han in själv.

och kul, jag gillar att göra saker tillsammans med andra. Och här på gården finns det massor att göra! Tennis till exempel, använder du tennisbanan något? – Nej, jag har problem med mina axlar som brukar vilja hoppa ur led. Men vid poolen ligger jag gärna om jag får tid över. Vilka egenskaper söker du hos i en framtida partner? – Humor är viktigt. Trygghet och ärlighet, basicgrejer egentligen. Omtanke och empati för andra är också viktigt, precis som att personen i fråga har ett eget liv med egna intressen. Hästarna tar otroligt mycket tid av mitt liv och det måste man vara beredd på. Jag vill inte ha dåligt samvete för att jag är upptagen.

Jag jobbade tre dagar i veckan och kunde ägna resten av tiden åt mina hästar.

Det här med att dejta kan vara jobbigt bara det. Du kanske ska dejta inför 100 000-tals tittare! – Ja, ha ha. Det blir kanske jobbigt i två timmar, sedan tror jag att man glömmer bort kamerorna. Jag hoppas det blir lättsamt

Finns det någon gemensam nämnare hos dina tidigare partners? – Alla har sett ganska bra ut, det är väl det som varit felet, ha ha. Att man har

gått på fel grejer. Blir du besviken om du inte blir en av dem som kommer med i programmet? – Nja. Nej. Jag ser det mest som en kul grej, ett äventyr där man ges chans att träffa roliga människor. Självklart är jag allvarlig med mina intentioner att träffa en partner. Det har i media varit ett himla ståhej kring dig och din medverkan. Att du är gay. Själv tycker du att det är konfortsättning nästa uppslag >>


11


profilen

Peter väljer:

taker m John Whi hänga i baren

Ludger Beerbau hänga hemma smörja träns

mocka

stigt att det läggs så mycket fokus kring det med tanke på hur världen ser ut idag. Men har du funderat över den hotbild som kan uppstå? Det finns ju tyvärr fortfarande vissa grupperingar i samhället som inte gillar homosexuella? – Alltså, det bästa som kan hända i programmet är att jag hittar någon. Det värsta är om jag skulle bli nedslagen på stan för att jag är öppet gay. Men man kan inte gå runt och vara rädd hela livet. Och med TV är det så att vem man än är och vad man än gör blir människor missnöjda. Hur kommer du att göra med breven du får, läsa först eller titta på bilden? – Bra fråga! Hmmm ... Jag ska nog läsa brevet först, och sedan titta på bilden. Vill du ha barn? – Det känns jättefrämmande just nu, men jag

har lärt mig att man aldrig ska säga aldrig. Bröllop? – Som det är nu får jag inte gifta mig i kyrkan. Jag tycker alla ska ha den möjligheten och det skrämmer mig att vi i Sverige idag kan ha partier i regeringen som utövar en så pass rasistisk politik. Vem tycker du är Sveriges snyggaste man? – Magnus Hedman! Han är inte bara snygg utan trevlig och smart.

på gården. Utfodring står näst på agendan, både av hästar och människor. I Peters kök står mamma Kerstin och rör i grytan med köttfärssås. Stallhjälpen Hanna är på ingående och pappa Curt har parkerat fyrhjulingen i skuggan bakom det största stallet. I hagarna står hungriga hästar och skrapar med hovarna i marken. Två ser dock ut att fått tillräckligt med mat så det räcker för hela sommaren. Det är två dräktiga ston som ska föla vilken dag som helst. ”Nu” önskar jag i hopp om att få se en födsel innan vi sätter oss i bilen. Men, man kan inte få allt brukar det heta. Det känns det däremot som om Peter har. Förutom den där livspartnern då. Men snart så kanske ...

Hästarna tar otroligt mycket tid av mitt liv och det måste man vara beredd på.

Lite som du alltså? – Ha ha, tack. Det har blivit dags att runda av vårt besök

Ordning och reda i sadelkammaren.

Ett svalkande dopp efter en hård dags arbete är aldrig fel.

PETER-FAKTA: Namn: Peter Gustafson Född: 1973 Bor: På en 18 hektar stor hästgård i Gottröra Familj: Mamma, pappa, syster med familj Gör: Hästbonde. Föder upp, tävlar och säljer hopphästar Aktuell: Som deltagare i Bonde söker Fru Läser: Svenska Dagbladet och branschtidningar Ser på TV: Desperate Housewifes Lyssnar på: Rix FM Äter: Kött, pommes frites och bea Dricker: Alldeles för mycket cola Förebild: Alla som gör saker för andra utan egen vinning Kör: Volvo X90, Scania och BMW Z4 Detta visste du inte om Peter: Jag är ganska bra på att sjunga

12


FÖRVANDLINGEN FORTSÄTTER.

Välkommen till Kilafors!

13


vimmel hUr ligger dU till iNFör sOmmareN, med stUdierNa Och sÅ?

Vad blir höJdpUNKteN För dig i sOmmar? av: Jenny Silén

av: Justine Östergren Fatima – Att åka till Grekland!

Kharma Lounge i Sandviken, fredag 9/5-08

Röda BARacken, onsdag 14/5-08

Dennis – Jag slutar nu och tar examen, jag ligger bra till tror jag!

Tobbe – Jultomten.

Jennie – Solen helt klart. Johanna – Att min karl kommer hem. Sofie –Semestern kanske?

Robin – Helt i fas. Linus – Plugget är som kvicksand ...

Maria – Toppen! Viktor – Jag har utmattnings-tinnitus.

Malin – Körkortet! Anna – Det blir körkort och all fylla!

David – It’s complicated …

Pär – Det blir EXIT-festivalen i Polen!

Robert – It’s going well, everything’s easy.

Dennis – Allt grillande, utan tvekan!

Camilla – Det fina vädret. Kristine – Att förhoppningsvis få se Foo Fighters.

Markus –Det går utför. Sara – Det är lugnt! Christoph – Slow, but it´s going. Pablo – Bra!

Niklas – Det blir bröllop i Turkiet. Martin & Martin – Semestern! Mattias – Resan till Turkiet.

Therese – Min resa till Naxos i Grekland!

14

David – Sola och bada! Björn – Jag måste nog säga värmen.

Jamie – Jag hinner med allt!

Felix – It’s going good!


Beställ dina studentballonger nu!

Allt för din studentdukning och mycket annat kul!

Examenstider Dam 400 kr finns även i svart

Vi har partyartiklar för årets alla fester som barnkalas, dop, student, bröllop, firmafester mm. Massor av olika teman!

www.partyqueen.se Drottningg. 37, tel. 10 88 10 Mån-Fre 10-18, Lör 10-15

850 kr

Herr 1200 kr

Nytt från 600 kr

finns även i svart

Gossip

P L AY B OY ®

a swedish tale

Norra Skeppargatan 6 • 026-142461 mån-fre 11-18, lör 11-15

GÄVLE 026-12 16 69

15


intervju

gÄVlebOr pÅ I en Aftonbladet-intervju sade sig Orup en gång vara förföljd av Gävlebor. Kanske stämmer hans teori om att Gävle skulle bli Sveriges största stad ifall alla Gävlebor i Stockholm skulle flytta hem? Men det är inte bara till huvudstaden Gävlebon har styrt sin kosa. Så, vad hände egentligen med den där trevliga tågvärden, golfproffset från Bomhus och han som brukade hänga på McGills? Nöjesmix har kartlagt några av de utflyttade Gävleborna och kan konstatera att det trots suget efter att testa något nytt, finns en evig kärlek till Gävle kvar i de utflyttades hjärtan. Vem kan glömma lata dagar i Boulognern, favoritfiket på stan, sena nätter på Max och cykelturer till Hemlingby?

som besöker Oslo i sommar? – Ja, sommaren är först och främst ett måste! Då ska man besöka Aker Brygge som är ett område med köpcentrum och restauranger. Huvudgatan Karl Johans Gate är också fin att gå på och man får inte missa att åka ut på halvön Bygdøy för att vandra och bada. Tror du att du kommer flytta tillbaka till Gävle? – Man ska ju aldrig säga aldrig. När jag blir gammal kanske, men just nu har jag mitt liv här i Norge.

NiKlas diethelm 35 åR gOLFTRänARE i OsLO

foto: Christer Bengtsson

niKLAs Niklas Diethelm är det före detta golfproffset som lämnade Gävle och Sverige för tränarjobb i Norge. Idag blandar han en bred Gävledialekt med en hurtig norska och vet knappt själv vilket språk han egentligen pratar. Hur kom det sig att du flyttade till Oslo? – Jag började jobba som golftränare här 1999 och blev några år senare tillfrågad att ta över Norges juniorlandslag. Då var Norge en riktig B-nation, men sedan dess har det bara gått åt ett håll. Idag är landet en av de bästa nationerna på juniorsidan för pojkar. Hur trivs du i Norge? –Fantastiskt bra! Både med jobbet och med landet. Det är trevliga människor och en lagom stor stad. Lite större än Gävle, men ändå inte för stor. Det är rätt mycket Gävlebor här också, särskilt inom just golf och restaurang. Ett tag var vi tre från Gävle i golfförbundet. Man springer på folk titt som tätt. Vad gjorde du när du bodde i Gävle? – Jag var golfproffs så mest reste jag runt i Europa och spelade. På vintrarna brukade jag jobba extra som lärarvikarie för att dryga ut kassan lite. Annars var det mycket att röra sig ute och umgås med kompisarna. Vad förknippar du Gävle med? – Gävle är ju The Golden City! Det är ett

16

gammalt skämt vi körde här eftersom vi hade så många bra golfspelare från Gävle att vi hade kunnat täcka hela Norge. För mig som arbetar i idrottsmiljö är Gävle väldigt mycket en idrottsstad med fotboll, golf och hockey. Vad saknar du med Gävle? – Jag saknar såklart mamma, pappa och vänner. Sen att gå ner på stan och känna igen massa folk. Här i Oslo känner man nästan ingen. Det är lite intimt när man i Gävle träffar på de vänner man växt upp med och det känns som man känner alla. Hur ofta är du i Gävle och vad gör du då? – Eftersom jag har mellan 150-200 resdagar per år i jobbet blir det inte så ofta, men när jag väl är hemma träffar jag givetvis familj och kompisar. Vi är ett gäng grabbar som faktiskt brukar ses på Elitloppshelgen. Ibland går vi ut, men oftast vill vi mest sitta hemma och surra när vi väl ses. Vilka är dina tre smultronställen i Gävle? – Självklart golfbanan. Sedan besöker jag gärna Boulognern när jag är i stan på sommaren. Sist men inte minst Bomhus där jag växte upp och där mina föräldrar bor kvar. Då åker jag runt lite och blir nostalgisk över alla minnen som kommer upp, som skolan jag gick i, kompisar man inte har kontakt med längre och ställen man höll till på i området. Vilka är dina tre tips till Gävlebon

Vad förknippar du Gävle med? – En jättefin stad som ligger vid kusten, lagom stor och med precis allt man kan önska sig. Man har en jättefin stadspark och närhet till andra städer. Det kan märkas att det är en mindre stad ibland, då folk intresserar sig rätt lite för globala saker, men väldigt mycket i till exempel stadens hockey- och fotbollslag. Ibland får jag höra att Gävleborna uppfattas som väldigt strama, men den

JOhaNNa bacKmaN 26 åR sTudEnT i mALmö

text: Linda Widman

”När jag väl är hemma träffar jag givetvis familj och vänner.

jag hyr ut. Jag tycker jättemycket om Gävle, men just nu saknar jag inte själva staden.

foto: Ann Lindberg

”Ibland får jag höra att Gävleborna uppfattas som väldigt strama.

JOhAnnA

uppfattningen delar jag inte alls.

Johanna Backman älskade sitt jobb som tågvärd, men ville testa något annat. Sedan ett år tillbaka bor hon nu i Malmö, men säger sig ha 26 år med fantastiska Gävleminnen inuti sig.

Vad har du för smultronställen och måsten att göra när du är i Gävle? – Det är ju världens töntigaste grej, men jag bara måste äta på Max! Sedan går jag gärna en sväng genom staden för att jag tycker om den känslan. Tar en fika på ett av stadens caféer, och är det sommar blir det gärna en öl på en trevlig uteservering. Sist men inte minst bara måste jag ut till Forsby och träffa min brors son.

Varför flyttade du till Malmö? – Jag ville göra något annat och bestämde mig för att börja plugga. Första gången jag var i Malmö på besök blev jag förälskad i staden, så det kändes helt rätt att välja just Malmö. Vad gör du nu? – Det är knappt ett år sedan jag flyttade hit, så jag pluggar fortfarande. Nu läser jag genusvetenskap, men har sökt in till studieoch yrkesvägledarprogrammet och då blir jag kvar minst tre år framåt. Vad gjorde du när du bodde i Gävle? – Jag arbetade som tågvärd i Tierp, så det var mycket resor mellan Gävle och Tierp. Jag älskade mitt jobb, men behövde helt enkelt göra något nytt. Hur ofta är du i Gävle och vad gör du då? – Oj, det var betydligt oftare i höstas. Det här året har det bara blivit två gånger än så länge. Det är både långt avstånd och dyrt för en fattig student. Hade det varit billigare kanske man skulle göra fler spontantrippar. Nu när jag är hemma ser jag mest till att träffa pappa och umgås med vänner. Vad saknar du med Gävle? – Mest av allt mina vänner och närheten till pappa. Sedan saknar jag min lägenhet som

Vilka är dina tre tips till Gävlebon som besöker Malmö i sommar? – Att gå till Möllan (Möllevångstorget) och sitta på en uteservering med alternativ dryck eller god mat är ett måste. Man ska också besöka Folkets Park och bara hänga. Där finns lite scener för uppträdanden, karuseller, hästridning, en massa djur och en lekpark. En klassisk Folkets Park som används av alla. Sen får man inte missa Västra hamnen, mest för att det är så galet. Turning Torso ligger där och hela området är väldigt konstigt med rolig, galen design. Som ett jättemodernt museum. Hur funkar Gävlemål i Malmö? – Ja, folk brukar fråga lite chockat om jag är från Norrland när jag säger använder uttryck som ”man lär ju…”. Nyligen hade vi en lång diskussion om det heter ostbågar eller ostkrokar, men annars är det nog svårare för mig att förstå grötig skånska. Tror du att du kommer flytta tillbaka? – Kanske. Det är absolut ingen omöjlighet, men det ingår inte i planerna just nu. Jag tycker så himla mycket om Gävle, men det beror helt på hur min situation här ser ut.

OSL

m


intervju

ViFt Åre

LO

att vara keyboardist i det världsturnerande bandet Kamera. Hur hamnade du i Stockholm? – Jag kom in på rockmusikerlinjen på en folkhögskola här för fyra år sedan. Det kändes rätt svårt att hålla på med musik i Gävle. Jag vill ut och göra lite större saker, det kändes som ett bra beslut att flytta.

stOcKhOlm

Vad gör du nu? – Sedan två år tillbaka spelar jag keyboard i bandet Kamera. Vi har turnerat ganska mycket på sistone och kom nyss hem från en Japanturné tillsammans med Mando Diao. I sommar ska vi vara förband till Blondie under hennes Europa- och USA-turné och sedan väntar albuminspelning till hösten. När jag är i Stockholm jobbar jag lite extra i butiken Street på Stureplan och DJ:ar runt omkring ibland.

Vad saknar du med Gävle? – Inte så himla mycket. Jag har det väldigt bra just nu och har kommit mycket längre med musiken än vad jag trodde jag skulle göra. Som musiker är det knepigt att bo i Gävle. Däremot tycker jag alltid det är schysst att åka hem igen, till lantstället och till familjen.

– De sista fyra åren jobbade jag som säljare på Städmani och innan det även jobbade jag på bland annat Nöjesmix och Gefle Dagblad. Nu är det mycket friluftsliv på fritiden såklart, men innan levde jag mest det vanliga mysiga vardagslivet som Gävle har att erbjuda. Hängde med kompisar, fikade och roade mig i staden.

Vad förknippar du Gävle med? – Mycket sport. Och en bra gemenskap mellan de vänner man haft och har. Det finns en slags brölig kultur i staden, som har en charm på sitt sätt.

Hur ofta är du i Gävle och vad gör du då? – Det blir kanske tre gånger om året. På långhelger och sedan några veckor under sommaren. Jag hälsar såklart på släkt och vänner och träffar mina juntavänner. Vi är ett tajt gäng på tio personer som umgås och med dem försöker jag även ha någon kväll med lite nöjesliv. Annars är det bästa med att vara i Gävle bara att hänga runt i staden och passa på att se och göra allt som man annars kan sakna.

Vad bara måste du göra när du är i Gävle? – Köra bil till second hand-ställen och hitta roliga fynd tycker jag om. Äta stuvade makaroner hos farmor är en favorit och självklart måste jag hänga lite på Spegeln. Det är soft. Har du något speciellt Gävleminne? – Oj, man har gjort mycket konstiga och roliga saker i Gävle ... Mest minns jag nog ändå midsommaraftnarna på vårt lantställe vid Norrlandet. Min bror och jag har som tradition att ta med en massa kompisar dit och fira. Många är hemma över midsommarhelgen och det brukar alltid bli roligt. Vilka är dina tre tips till Gävlebon som besöker Stockholm i sommar? – Att hänga på Skinnarviksberget uppe vid Zinkensdamm. Då har man utsikt över hela Stockholm. Sedan måste man ta en tur ut i skärgården och uppleva den. Slutligen avsluta med en festnatt på Fredsgatans terrass. Tror du att du kommer flytta tillbaka? – Kanske till Bönan någon gång, eller bo på söder någonstans. Men inte på ett väldigt långt tag, nu gäller musiken.

Vad gjorde du när du bodde i Gävle? – Direkt efter gymnasiet gjorde jag inte så mycket. Spelade ganska mycket i olika band, men sedan kändes det som alla vänner flyttade till Stockholm och då tyckte jag väl att det var dags för mig också.

malmö

foto: John Crawford-Currie

Hur ofta är du i Gävle och vad gör du då? – Kanske en gång varannan månad. Jag gil-

cRisTin NiKlas larssON 25 åR musiKER i sTOcKhOLm

foto: Knotan

niKLAs Niklas Larsson är bara en av alla Gävlebor som flyttat ner till huvudstaden. Väl hemma i Gävle är häng på Spegeln ett måste. För övrigt har Niklas just nu fullt upp med

”Det kändes rätt svårt att hålla på med musik i Gävle.” lar att åka dit mitt i veckorna och mest bara hänga med familjen. Det kan bli ett sådant stressmoment på helgerna, fast det är såklart kul att gå ut i Gävle ibland också. Jag har en del ganska nära vänner som bor kvar, även om man inte håller kontakten lika bra.

Vad förknippar du Gävle med? – Jag skulle säga att Gävle är en stor liten stad där man på något vis, fast ändå inte för intimt, känner alla. Vilka tre smultronställen har du i Gävle? – Harkskär, där mina föräldrar bor, är en av favoriterna. Boulognern och vad den har att erbjuda, kan man inte heller gå miste om. Och sedan Brända Bocken på stan, gud vad härligt! Längtar redan till sommarvisiten. Vad skulle du tipsa den sommarsemestrande Gävlebon att göra i Åre? – Ja, jag skulle faktiskt vilja trycka lite på just sommaren som är fantastisk här uppe.

cristiN WestmaN 31 åR säLJARE i åRE

Upplever du det som att det finns många Gävlebor i Stockholm? – Ja, det tycker jag. Vi är ett Gävlegäng som umgås och som består av både gamla polare och ”nya” Gävlebor. Så fort någon kommer ner till Stockholm är det plötsligt okej att heja för att man känner igen varandra från samma stad.

ötebOrg

Vad saknar du med Gävle? – Det skulle vara Boulognerskogen och själva stadskärnan runtomkring torget. Det är ju lite mindre här uppe, så ibland kan jag sakna nöjes- och utelivet också.

För drygt två år sedan tog Cristin Westman och hennes sambo steget och flyttade upp till Åre. I Jämtlands natur- och byliv stormtrivs hon nu året runt, även om familj och juntakompisarna i Gävle ligger allra närmast hjärtat. Varför flyttade du till Åre? – Min sambo och jag hade varit här uppe på semester väldigt mycket de senaste vintrarna. Till sist bestämde vi oss helt enkelt för att istället testa på att bo här ett tag. Hur trivs du och vad gör du i Åre? – Jag trivs jättebra! Åre är inte bara vintertid och skidor, utan också fantastiskt på sommaren med bylivet och naturen. Nu jobbar jag som säljare på Magasin Åre, en tidning som kommer ut tre gånger om året. Visar man framfötterna är det lätt att få jobb och att komma in i orten. Fast riktig Årebo får man, enligt ryktena, visst inte kalla sig förrän man har bott här i 25 år – om ens det. Vad gjorde du när du bodde i Gävle?

”Visar man framfötterna är det lätt att få jobb och komma in i orten.” Då måste man gå en vandring på Åreskutan som är det stora fjället här. Ett supersmultronalternativ är också kajakpaddling på Åresjön, helt magisk när sjön ligger blank. Övre Indalsälven mynnar ut i Åresjön så man kan paddla ganska långt bland forsar och häftig natur. Sedan ska man bara hänga och mysa runt på byn en dag i solen för att känna av skillnaden mot Gävles centrum. Det ligger en härlig känsla och värme över byn, som har ett stort utbud att erbjuda. Har du något speciellt Gävleminne? – Det var ju x antal år sedan nu, men studenten från Borgarskolan är fortfarande ett riktigt roligt minne. Hela grejen med champagne på morgonen, sjungandet på flaket och stämningen med alla kompisar sitter fortfarande i. Tror du att du kommer flytta tillbaka till Gävle? – Absolut! Vi ska garanterat flytta tillbaka om några år. Kanske när vi känner att det börjar nalkas med familj och sådant. Det är inte dags ännu i alla fall, men Gävle förblir alltid vårt ”hemma”.

17


intervju

petter söderberg 29 år musiker i göteborg på väg mot berlin

foto: Niklas Lindkvist

petter När Petter Söderberg kände att det var dags för något nytt, valde han att gå emot strömmen och inte flytta till Stockholm som alla andra. Efter att alltid ha haft ett gott öga till Göteborg, begav han sig till staden på västkusten och kan idag langa upp en hel radda av tips till den Göteborgsbesökande Gävlebon. Varför flyttade du till Göteborg? – Det var dags för mig att prova något nytt. Just där och då, för två år sedan, kände jag mig väldigt färdig med Gävle. Egentligen hade jag inget klart för mig mer än att flytta någonstans. De få gånger jag tidigare hade varit i Göteborg hade jag fått känslan av en bra och härlig stämning så jag bestämde mig helt enkelt för det. Det enklaste valet hade väl varit Stockholm dit hälften av mina Gävlevänner har flyttat, men Göteborg kändes som en lite större utmaning. Hur trivs du i staden? – Väldigt bra. I början promenerade jag mycket själv för att lära mig hitta. När man upptäcker de geografiska sambanden och plötsligt kan sammankoppla olika stadsdelar börjar man känna sig mer hemma. Sedan

Flyttstatistik

De tre senaste åren (2005-2007) har fler människor flyttat till Gävle än från: Inflyttning Utflyttning

12 425 11 755

Fakta: Statistiska Centralbyrån

”Är jag för länge på besök i Gävle kryper det i skinnet.”

Tror du att du kommer flytta tillbaka till Gävle? – Jag utesluter det inte, men i dagsläget finns det inte i tankarna. Nu ska jag faktiskt dra till Berlin ett tag. Sen får vi se om jag stannar där två månader eller två år. Jag har inte tröttnat på Göteborg, men precis som när jag flyttade från Gävle känner jag att det är dags att testa något nytt. Väldigt spontant, men det löser sig nog.

har jag bott i kollektiv stora delar av tiden, vilket är schysst om man vill träffa nya människor och expandera sin sociala krets.

Vad gjorde du när du bodde i Gävle? – Ungefär samma saker egentligen. Jag har haft massa olika jobb, men att spela musik har varit prio ett under de senaste åren. Vad saknar du med Gävle? – Det som gör staden är ens familj och vänner och det kan jag såklart sakna. Men är jag för länge på besök i Gävle kryper det i skinnet, och då är det dags att åka tillbaka till Göteborg igen. Vad förknippar du Gävle med? – Jag brukar alltid tala väldigt gott om Gävle. Många har en skev uppfattning om var i Sverige staden ligger och tror att Gävle är mycket mindre än vad det är. De känner till julbocken och Brynäs. Jag tycker verkligen om Gävle och ser staden som hyfsat stor med ett utbud av saker man kan göra. För mig handlar det om när det är läge att bo där eller inte bo där och just nu känner jag inte för det. Vad gör du allra helst när du är i Gävle? – Jag går gärna till något ställe där man trivs med polarna, som till exempel McGills. Det blir liksom en naturlig stämningspunkt när vi går ut tillsammans. Gävle har saknat schyssta krogar de senaste åren, men nu har några kompisar startat upp nya klubbar som t.ex. Klubb Volym. Dessa är såklart kul att kolla in. Sedan gillar jag att se någon match med Gefle IF. Det brukar jag även försöka göra när de spelar här i Göteborg.

– Tyvärr kanske bara fem gånger om året och då oftast på storhelger. Jag har jobbat så mycket och inte haft tid att åka hem. När jag väl är hemma spenderar jag så mycket tid jag kan med mina föräldrar och vänner. Framförallt vill jag vara i mina föräldrars trädgård i Andersberg, som är helt fantastisk. Eller bada i Brädviken. Sist jag var hemma besökte jag Berggrenska Gårdens uteservering. Det var trevligt! Vad saknar du med Gävle? – Förutom föräldrar och vänner, kan jag sakna närheten till naturen. Nu bor jag nära Vitabergsparken på söder så jag ser naturen, men det är ändå mitt i stenstan. Vad förknippar du Gävle med?

maria sölscher 25 år student i stockholm

Vad har du gjort i Göteborg? – Jag har hållit på med musik, samt haft en del ströjobb på sidan om för att få in pengar. Allt från jobb på Volvo till brevbärare och marknadsundersökningar. Att Göteborg är en schysst musikstad var förresten också en aspekt på varför jag valde att flytta just hit.

Vad skulle du rekommendera den semestrande Gävlebon att hitta på i Göteborg? – När det är skönt väder är Slottsskogen, Göteborgs motsvarighet till Boulognern, skön att hänga i. Där finns en massa djur att se, som älgar och pelikaner, eller så hänger man bara på en filt i parken och har det skönt. Den som vill gå ut kan börja med en schysst barrunda på Andra Långgatan,

18

där det också finns en hel del trevliga butiker. Nere vid brofästet vid älven ligger Röda Sten. Det är ett slags kulturställe som kombinerar konst, kultur, bad, klubb och även solnedgångar! Sedan måste man försöka uppleva livemusiken. Det finns ett enormt utbud i Göteborg.

foto: Surfing

maria För Maria Sölscher var Stockholm ett naturligt val när det kom till flytt. Idag är hon strax färdigutbildad på Berghs och bor centralt i staden, men saknar ibland närheten till naturen och de lugna cykelvägarna. Varför flyttade du till Stockholm? – Jag flyttade hit för att jag ville saker som jag inte kom vidare med i Gävle, men jag hade både släkt och vänner här från början så flytten kändes ganska naturlig. Vad gör du nu? – Nu går jag sista terminen på Berghs School of Communication där jag läst produktionsledning och operativ projektledning. Jag är även produktionsledare för vår slututställning för ca 3 000 inbjudna, och håller samtidigt på med surftidningen Surfing som faktiskt Gävlebon Tobias Ivarsson har startat upp. Umgås du med många Gävlebor i Stockholm? – I surftidningen är det faktiskt jättemånga Gävlebor inblandade. Många av mina äldsta vänner som bor här är också Gävlebor. Sedan försöker jag integrera dem med nya vänner jag träffat i Stockholm. Vad gjorde du när du bodde i Gävle? – Efter gymnasiet blev det den klassiska ”jobba, resa, jobba, resa”. Jag jobbade på gamla Fotoquick på Drottninggatan, men nu har jag hunnit bo i Stockholm i 4,5 år. Hur ofta är du i Gävle och vad gör du då?

”Många av mina äldsta vänner som bor här är också Gävlebor.” – För mig är Gävle en stor liten stad. Den består av massor med trevliga människor och överraskar hela tiden. Staden har mer att erbjuda än man tror. Vad skulle du rekommendera en Stockholmare att göra i Gävle? – Jag är i princip uppvuxen i Hemlingby, så en promenad där är givet. Boulognern är alltid fin att vara i och Gamla Gefle är jättemysigt. Har du några speciellt roliga Gävleminnen? – De bästa minnena har jag tillsammans med mina tjejkompisar. Vi är ett fantastiskt gäng på tolv tjejer som verkligen är sammansvetsade, och vissa har känt varandra sedan två års ålder. När jag bodde i Gävle umgicks vi alla tolv nästan jämt. Jag har massor av fina minnen när vi sitter hemma hos någon på nätterna, dricker te och bara pratar. Nu är vi lite utspridda, men vi försöker fortfarande ses ibland alla tolv. Vad har du för smultronställen att rekommendera till Gävlebon som besöker Stockholm i sommar? – Det är jättemysigt att hålla sig runt omkring Vitabergsparken och Nytorget. Jag tycker också man ska besöka Hellasgården ute i Nacka där man kan fika, göra vandringar och en massa andra aktiviteter. Sedan bara måste jag ju nämna min favoritbar Riche på Stureplan och Fredsgatans terrass vid centralen. Kommer du att flytta tillbaka till Gävle? – Nej, med tanke på mitt yrkesval kommer jag nog inte att göra det.


Denna sida är en annons för Ringbolaget

VARFÖR JOBBAR DU PÅ RINGBOLAGET?

Ringbolaget måndag 12/5-08 MALIN: Jag har korta arbetsdagar, bra lön och härliga arbetskamrater.

JOCKE: För att jag trivs så jäkla bra. ANDREAS: Jag gillar högt tempo och tjänar bra.

MAYCO: För att det är en guldgruva. ANNA: Jag tjänar bra pengar och vi har firmafest varje månad.

MARIE: Jag pluggar, men tjänar en heltidslön på att jobba extra här. MADDE: Jag har bra förmåner och jättebra arbetskamrater som gör det roligt att gå till jobbet.

RICARDO: För att jag älskar att sälja! KEVIN: För att jag är en grym säljare.

MARIE: Det stannar mellan mig och Ringbolaget. SOFIA: Arbetstiderna är bra, jag gillar pengarna och arbetskamraterna.

LOVE: Det är riktigt sjyssta stålar.

BELLA: Jag kan kombinera jobb och skola, och så kan jag bestämma min egen lön. VERONICA: Det ger bra pengar och jag har trevliga arbetskamrater.

VILL DU OCKSÅ JOBBA PÅ RINGBOLAGET? Skicka ett sms med ditt namn och telefonnummer till 0736-733037 eller gå in på WWW.RINGBOLAGET.SE

19


musikrecensioner

la pUma La Puma

saNdriNe dark Fades into the Light

[universal music]

[Pgm]

cd: La Puma kallas för ”Norrlandsband” vil-

cd: Den australiensiska singer-songwritern

ket visar hur Stockholmscentrerat vårt land är, hur de som bor och verkar i Stockholm blir mer och mer isolerade för varje år som går. La Pumas fyra medlemmar kommer från Gävle, Nordmaling, Hudiksvall och Östhammar. Gruppen fick skivkontrakt med norska Universal och har jobbat ihop med Turbonegros Knut ”Euroboy” Schreiner för att skapa albumet. Med en Zappa-liknande gitarrist, en kvinnlig basist, en afrovrålande sångerska och tajt trummis i linne har de växt på scenen och blivit en omtalad liveakt.

Sandrine har haft ögonen på sig i hemlandet sedan hon var liten. Hon ingick i en religiös musikerfamilj som var mycket känd. När hon i 15-årsåldern frigjorde sig från den och gick sin egen väg blev hon stämplad som rebell och media försöka skriva skandalartiklar om henne. De fick dock ge upp och det är lätt att förstå när man hör denna somriga popskiva. Sandrine känns som en lika frisk fläkt som Suzanne Vega var vid tiden för Luka. Skillnaden är att detta överlag är är lätttare, poppigare och mindre melankoliskt än Vegas övriga material. Det finns något rent och oskuldsfullt men samtidigt mycket sensuellt över Sandrines sångstil. Ibland låter hon som en Idol-Amanda som faktiskt har kontroll över sin röst, andra gånger som Harriet Wheeler i tragiskt bortglömda The Sundays. Musiken är luftig, söt pop och hon ”har mig fast” redan i den upplyftande Let The Love, med dess majackord.

nöJEsmiX KOmmEnTERAR: Debutalbumet kommer att orsaka svallvågor i rockkretsar. Med en genuin känsla för genren i den allra renaste 1970-something-tappning är La Puma svårt att motstå. Energiskt och flödande där – ta-ta-raaa – det finns låtar i botten. På Frida Ståhls My Space-sida finns flera bilder på när bandet frotterar sig med Motörheadmedlemmen Lemmy. Det är ett mäktigt ess att ha i skjort- eller bluesärmen när någon kommer och diskuterar förebilder. Medlemmarna nämner för övrigt sina egna hjältar i artistbiografin: AC/DC, PJ Harvey, The Pretenders och Queens of the Stone Age. Att det finns tidiga swingy Kissinfluenser är också uppenbart. Plattan är rak och oförställd och skulle nog ha kunnat vara en sådan där ”must-have” från glamrockens prime time om den hade släppts då. Riktigt uppiggande! Nästa platta kanske blir en modern klassiker adderad med aningen mer finess och nyans.

viLL mAn göRA näR LA PumA snuRRAR: Knäppa en åbro ... ... knäppa en till

Fredrik B nilsson

Månadens klassiker

chess [Polar/universal music, 1984]

20

nöJEsmiX KOmmEnTERAR: Albumet är inspelat av producenten Malcolm Burn, en i dag etablerad snubbe som en gång började som skyddsling åt U2-producenten Daniel Lanois. Han ligger lyckligtvis lågt med sina tricks – det är Sandrines röst och låtar, inte ljudbilden, som fångar min uppmärksamhet. Detta är egentligen ingen märkvärdig platta. Den kan till och med bli lite enahanda. Men den tillhör den typ av skivor som passar i de flesta vardagssammanhang – till middag, promenader, disk, en öl på balkongen, nattligt mys – utan att för den skull sakna substans.

AndRA LäTTA & LuFTigA sKivOR FöR JunisOLEn:

Arenavänliga indielåtar death cab FOr cUtie narrow stairs [Warner]

cd: Jag har personer i min närhet som gillar ”indie”. Och då inte bara Indiana Jones, nä det är musik de menar. Independent. Oberoende. Ja, så ska det vara. Men vad de egentligen tycker vet jag ärligt talat inte. ”Jag gillar bara Di Levas första två plattor, sedan blev han för känd …”. Vad är det för en jäkla bedömningsmall? Idioti att inte acceptera Rymdblomma för att den släpptes av Warner Music. Narrow Stairs är sjunde albumet för Death Cab For Cutie sedan 1997 då gruppen bildades av sångaren och gitarristen Ben Gibbard. Då var han gitarrist i bandet Pinwheel och han har även kört solo under namnet All-Time Quarterback. Den första singeln, I Will Possess Your Heart, har spelats massvis i svensk radio och nu är man inte indierockare längre: mainstream-P3 passar bättre. Från och med Plans är gruppen sajnad till Atlantic, som ägs av, just det, majorbolaget Warner Music. Ett bolag som på mesta möjliga sätt är beroende; av vinster och intäkter. Death Cab For Cutie är ändå stämplade som ett amerikanskt indieband. Begreppet indierockband brukar även innefatta en beskrivning av hur musiken framförs: ”en uppsättning bestående av gitarr, bas, trummor och sång”. Och där stämmer Death Cab For Cutie in i mallen. Men det har däremor Di Leva aldrig gjort i sådana fall!

nöJEsmiX KOmmEnTERAR: Det är tre år sedan förra plattan – Plans – släpptes och med de nya låtarna i bagaget besöker gruppen Arvikafestivalen i början av juli. Det finns en bred svensk publikbas som kommer att sjunga sig hesa i de arenavänliga låtarna. Oavsett hur mainstream gruppen kan anses vara av vissa människor finns fortfarande en röd tråd av oberoende kvar i Gibbards irrationella och intressanta sätt att skriva musik – och att framföra den. Ingenting nyskapande men ett fräscht alternativ till det välkända.

TänKER JAg BLAnd AnnAT På näR nARROW sTAiRs sPELAs:

Frente – marvin The Album James taylor – That´s Why i´m here

bernhard butler – Abbey road Åbro– spilt milk

Anders Lundquist

Fredrik B nilsson

cd: ABBA splittrades aldrig officiellt.

pel. Men Björn och Benny gödslade sin debutmusikal med starkt material. På den vokala sidan blandade man beprövade brittiska musikalnamn som Elaine Paige, Barbara Dickson och Murray Head med Tommy Körberg och Björn Skifs. Chess blev en svensk storsäljare och även en långkörare på Londons West End där den hade Tommy Körberg i samma huvudroll som han haft på skivan – ryssen. Men det inaktuella temat gjorde musikalen kortlivad på Broadway. Sedan dess har ABBA:s musik som bekant fått en ”revival” som aldrig tycks avta. Inte minst i och med framgångarna för Mamma Mia – musikalen. Och nu kommer filmversionen. Björn och Benny har skrivit ytterligare en musikal, den fina men lite sega Kristina från Duvemåla. Men Chess kan mäta sig med det bästa ABBA släppt ifrån sig.

Samarbetet mellan de före detta äkta makarna i bandet rann liksom bara ut i sanden någon gång i början av 80-talet. Björn och Benny hade doppat sina tår i musikalvärlden redan med The Girl with the Golden Hair på ABBA:s The Album 1977. Men först sju år senare kom deras första seriösa försök: Chess. En politiskt färgad musikal som skildrade relationen mellan öst och väst sedd genom två schackspelare i samband med ett VM i Merano. Musiken var signerad Ulvaeus/Andersson och texterna Tim Rice. Den sistnämnde var Andrew Lloyd Webbers gamle parhäst och låg bakom texterna till bland annat Jesus Christ Superstar och Evita. Rice var en kvick och ekvilibristisk men inte så emotionell textförfattare. Många musikalkompositörer skriver en eller två minnesvärda melodier och fyller ut med transportsträckor. Webber är ett bra exem-

Anders Lundquist

8

miLJOnER Så många fler skivor såldes i Sverige 2002 i jämförelse med 2007 …


musikrecensioner rätt till rätt?

U

pphovsrätt är en mänsklig rättighet enligt FN och står inskriven i den svenska Regeringsformen. Så viktig och så självklar har upphovsrätten ansetts vara. Men i fildelningstider och med en skenande teknologisk utveckling verkar den gamla synen på upphovsrätten te sig kapitalt fel.

karin turesson Källan

foo fiGHters hyde park

[make records/border music]

[make records/border music]

[peaceville/playground music]

Cd: Känslan man har när man varit ute och

dvd: Det är något märkligt med Sverigeak-

dvd: En gång i tiden var gothrocken och

fikat med en god vän, och suttit så länge att man kommit in på de samtalsämnen som verkligen betyder något. Känslan när man efter en bok, film eller teaterföreställning ser livets mekanismer med en lite klarare blick och kanske till och med blivit en smula visare. Sådana känslor framkallar Karin Turessons nya album, Källan. Här skildras frustrerade förhållanden, ljusskygga gamers, egoistiska raggare och oblyga individer i mångfaldens myller. Jag känner de här människorna. Musiken känns sofistikerad men inte svår. Arrangemangen är ”filmiska” (tänk Nino Rota och John Barry). Instrumenteringen känns spännande. Egentligen handlar det om högst tidlösa kvaliteter, så det känns hemskt att ordet ”retro” ska dyka upp i skallen. Men så sällsynt är det, i dessa tider av det-får-duga-dängor av folk som gillar att få hits men knappast tar miljöansvar för vad de släpper ut. Har skivan då inga brister? Jo. En lite temperamentslös sångstil som inte alltid förmår att engagera. Hon sjunger ibland som en Låtskrivare snarare än Sångerska. Kanske vågar hon ännu inte ta ut svängarna och gestalta.

Jenny Willén – påtår maria lindström – Nära till allt

tuella Foo Fighters. På ytan är deras musik ganska ”vanlig”. En rockig energi, medryckande melodier och okej texter. Dave Grohl är heller ingen märkvärdig sångare. Men uppradade efter varandra förstärker låtarna på något sätt varandras kvaliteter och skapar snart en smått extatisk stämning. Lite påminner Foo Fighters konserter om Bruce Springsteens spelningar med E Street Band, fast med en yngre publik. Historien, en ny stark platta och stämningen inom bandet – och mellan band och publik – uppnår någon sorts synergieffekt som är synnerligen upplyftande. Allt det här kände vi som senast såg dem på Hovet. Samma sak gäller på deras filmade Hyde Park-gig. Konserten börjar i dagsljus men under de 14 låtarna hinner solen gå ner. Inledande In Your Honor framstår alltmer som bandets tribut till Cheap Trick och man inser att Foo Fighters är ett slags powerpopband men med den credibility inom hardcore och punk som de flesta band i den genren saknar. Grohls bakgrund som Nirvanatrummis känns nästan irrelevant även om den givetvis gav Foo Fighters en tidig plattform. I Hyde Park framför Foo Fighters mest klassiker, samt en låt från Dave Grohls sidoprojekt Probot, Shake Your Blood. Här kommer Lemmy, som även sjöng samma låt på skivan, in och gästar. Näst sista låt är en Queen-cover. Inget ”coolt” val bland världens alternativrockare, men Dave Grohl står över sådana tankegångar. Därför kunde Foo Fighters i Toronto gästas av Geddy Lee och Alex Lifeson från Rush, som hoppade upp och körde YYZ (en ohämmad hyllning till jazzrock-eran). Hyde Park rymmer inget bonusmaterial. Det behövs liksom inte. Vi ses på Where The Action Is.

anders lundquist

anders lundquist

NöjesmiX KommeNterar: Turesson fyller ett tomrum och jag förstår att regissören Roy Andersson anlitat henne. Producent och medarrangör av skivan är Christoffer Lundquist. Om jag var artist skulle jag vilja spela in hos honom. För det han har (fina instrument och enorm musikalitet), men framför allt för vad han gör av det.

fler KloKa oCh NYaNserade sveNsKa sKivor:

toPPtio av Karin

Karin Turessons nya skiva Källan är ett äkta original. Som låtskrivare till andra har Karin fått suget att uttrycka sig själv alltmer. Men hennes tio-i-topp handlar om andras starka original. ”Retro och vintage ligger i tiden, så även denna musik som inte är helt ny, men jag tycker fortfarande att det är något av det bästa som gjorts”, säger hon till Nöjesmix. Se recensionen av plattan ovan.

mY dYinG Bride an ode to Woe

stenhård metal två olika undergroundföreteelser som verkade oförenliga. Åtminstone om man bortser från de ständiga förgrundsfigurerna Black Sabbath, vars enorma betydelse som föregångare blir allt mer uppenbar för varje dag. Men i början av 90-talet kom en hel våg med band som tog det bästa av båda världar och skapade en mörk, suggestiv, tung musik. Här förenades hårdrockens tyngd och energi med mystiken och den mörka stämningen hos gothrockare som The Sisters of Mercy (som själv flirtade med riffig hårdrock på album som Vision Thing). Bland dessa band märktes Paradise Lost, Anathema och My Dying Bride. De sistnämnda, som bland annat sticker ut genom sitt användande av fiol, slog igenom omedelbart vid releasen av sitt album As the Flowers Wither och har sedan dess inte gjort många avsteg från den inslagna vägen.

NöjesmiX KommeNterar: Detta är en kombinerad DVD och CD med det brittiska gothmetalbandet, fångade på det välkända spelstället Paradisio i Amsterdam i april 2007. Resultatet är precis så hårt, mörkt och suggestivt som vi kunnat hoppas. Bandet har förfinat sitt uttryck till perfektion och skalat bort tills bara dess rena essens finns kvar. Låten The Forever People är bara med på DVD:n, de övriga 12 låtarna är med i båda formaten. Vi får inget bonusmaterial, men utgåvan kommer som fin inbunden bok i CD-format, med booklet. Den som väntar på något goth ...

De allra flesta är överens om att upphovsrätten behövs, men svaret på hur den ska anpassas till dagens verklighet lyser med sin frånvaro. I den danska TV-dokumentären Good Copy Bad Copy som sändes nyligen diskuterades det faktum att det på internet finns gratis tillgång till musik, film och skrivna texter – så varför ska användaren betala? I dokumentären lyftes frågeställningar om sampling, bibliotekens inverkan på det skrivna ordet, upphovsmännens rätt till ersättning och rätten att sprida det fria ordet – informationen – upp. Komplext och många gånger svårargumenterat som alltid när ämnet dryftas. Det är snart tio år sedan som Napster dök upp som ett svart upphovsrättshål på nätet och sedan dess har den offentliga debatten pendlat mellan rätt och fel, svart eller vitt, de som vill och de som inte vill. Debatten har fram till nyligen oftast varit snäv, populistisk och ofta onyanserad där de filosofiska och juridiska fundamenten har körts över av mer konkreta synpunkter om teknik, metoder och quick-fix-lagförändringar. För en upphovsman handlar allting ändå till syvende og sidst om att bestämma över det han eller hon har skapat. Diskussionen blir inte lättare av att släppa rätt och fel med fildelning – när upphovsrättsdebatten fördjupas ökar också antalet frågetecken. Upphovsrättens olika syften är bland annat att främja kreativiteten, skydda kreatörerna, skydda investeringar, att skapa marknader och att skydda marknader, men var går gränsen för vilka syften som ska bevaras och försvaras. Sunt förnuft? Respekt? Anarki? Någon?

anders lundquist

fredrik b Nilsson

Musik och sport

Sportälskare och musiknördar. Tabeller och topplistor. Musik och sport är ofta tätt förknippat. DN:s krönikör Johan Esk använder alltid musikaliska metaforer och en gammal sportjournalist som Mats Olsson är minst lika känd som musikmentor – eller var det tvärtom? När jag såg Gefle IF möta Hammarby på Söderstadion inför EM-uppehållet tänkte jag musik. Vad är det som får Bajen att svänga samba och accelerera upp i eldig flamenco matchens sista två minuter för att avgöra och vinna? Varför lägger Gefle IF på en fet sordin andra halvlekens sista hälft? Varför öser de inte på i ett galet Coltrane-solo och låter Oremo vissla bollen i dur långt in i nätet? Tänk musik. Tänk vinna. Lyssna rätt. Lyssna först. Dagen efter matchen kände jag den skönaste symfoni spela i öronen. Lasse ”jag dansar aldrig nykter” Lagerbäck mumlade, likt en drängfull Dylan, att Henke Larsson henkar på till Schweiz und Österreich. Jag joddlar hela vägen till 10 juni!

1. stevie Wonder - summer soft 2. dustY sPrinGfield - the look of love 3. eartH Wind & fire - let´s groove 4. Bill WitHers - ain´t no sunshine 5. neil sedaka - laughter in the rain 6. ted GÄrdestad - sol, vind och vatten 7. JosÉ feliCiano - light my fire 8. nat kinG Cole - Quizás Quizás Quizás 9. astrud GilBerto - summer samba/so Nice 10. stevie Wonder - i am singing/es una historia

21


inredning

en balkong, tre stilar

modernt marint mYsiGt

Va e brudarna?

Singelkillen Jonas Holm ville gärna kunna bjuda till fest på den nybyggda balkongen. Problemet var att han inte visste hur han skulle inreda den 12 kvadratmeter stora ytan. Viljan fanns men inspirationen saknades. Nöjesmix ryckte ut och lät tre olika företag inreda balkongen. En solig söndagseftermiddag gick inredare och möbler i skytteltrafik. Låt dig inspireras du också!

Namn: Jonas Holm Ålder: 27 år Civil status: Singel Bor: 2:a med nybyggd ”pensionärskuvös” vid Kristinaplan i Gävle Jobbar: Som rörmokare. Gör i sommar: Bara njuter av livet, gör så mycket roligt som möjligt. Ska i juli ned på Bruce Springsteen i Göteborg. Tyckte om inredningarna: Alla var kanonbra! Stilmässigt och snyggast var nog Divas Boning, men funktionsmässigt för min del så tyckte jag IKEA var bäst. Village gjorde jäkligt fint men det var inte riktigt min smak.

av: Anna Utterberg foto: Frank Julin

före

village Linda & Charlott

Bor: Linda: Lägenhet 2 rok i Sandviken, Charlott: radhus i Hagaström Så tänkte vi när vi inredde: Vi ville göra ett trendigt och modernt rum där Jonas kunde softa och umgås med vänner. Bästa balkongtipset: Mysigt och bekvämt. Drömmöbel: Vi drömmer båda om en stor, skön soffa. I sommar ska vi: Jobba!

PRODUKTER:

Bild 1. Brickbord 1199:-, fat 279:-, vas 165:-, karaff med 4 glas 275:- Bild 2. Champagneglas 145:-/2-pack, ljus från 35:-, ljusfat 99:-, glaskross 39:- Bild 3. Fåtölj 1595:-, bord 995:-, stor matta 2489:-, små mattor 399:-/styck, skål Jelly Bean 385:-

efter

1

2

3


divas boNiNg Monica & Micke

inredning

Bor: Villa vid Gavleån Så tänkte vi när vi inredde: Vem bor där? Hur vill personen använda balkongen, ska den användas för att mysa med kompisarna? Bästa balkongtipset: Inga blommor! Drömmöbel: Den har vi redan, en vit flygel. I sommar ska vi: Jobba, resa, mysa i stugan med båtåkning och kompisar.

PRODUKTER:

Bild 1: Barmöbel 6990:-, barstolar 1990:-/styck, taklampor i rotting 795:-/styck, bokstäver i gjutjärn 198:-/styck, rottingskålar fr. 69:-, ananas i trä med doftljus 379:-, vit bambulykta 795:-, björkljus fr. 69:- Bild 2: Morgonrock Gant 1295:-, martiniglas 129:-/styck, kapsyl 149:-, vinöppnare 149:-, lykta 298:-, shaker 298:-, ishink 298:-, bricka i läder och rotting 995:- Bild 3: Strandhydda 6990:-, bambuväxt 995:-, kudde Gant 595:-, kista 1995:-

1

2

3

iKea gävle Hillevi

Bor: Liten villa i Olsbacka Så tänkte jag när jag inredde: Jonas ville ha en balkong där han kunde relaxa och umgås med polarna. Han sa också att han gillade en modernare stil, inte så lantligt. Då fick han en skön vilstol i rotting och ett klaffbord som kan, med riktigt god vilja, rymma åtta personer. Bästa balkongtipset: Tänk på vad du vill göra med ytan. Ihopfällbara möbler är bra, de tar lite plats och är lätta att ställa undan. Drömmöbel: Stolen Ägget i vitt av Arne Jacobsen. I sommar ska jag: Hälsa på vänner i Halmstad. Grilla, umgås med vänner och familj, sola, plantera och läsa böcker.

PRODUKTER:

Bild 1. Karlskrona vilfåtölj i rotting, 1295:-, Hållö dyna 349:-, dekorationsvas 279:-, palm 199:- Bild 2. Äpplerö klaffbord med plats för 6 personer, 495:-. Bollö klappstol, 199:-, Bornholm matta 50:-, Hållö dyna 89:- Sommar textil 150x300 cm 129:-, Groggy bricka 79:-, Sommar karaff m. 4 st glas 129:Bild 3. Bornholm bastmattor, pris 50:- styck. Bjurön piedestal som bord, 59:-

Jonas favorit!

1

2

3


fotbolls-em

: m e s l l o b t o f l tre tippar l i t e k s n a k s s o i v r a t r u t e t med li

! l a n i f i sem av: Anna Ut te

rberg foto: Fr

ank Julin

Soffan kommer fr책n Handelskompaniet.

24


fotbolls-em Spelaren

Supportern Namn: Mattias Hansson Ålder: 24 Civil status: Singel Bor: Söder Så spenderar jag min semester: Ska spendera två veckor nere i Österrike under fotbolls-EM. Gör: Jobbar på Ericsson. Kort om Mattias: ”Svårt sportintresserad” är något Mattias brukar få höra att han är av sina vänner. Förutom att han följer nästan all sport så spelar han själv hockey när schemat tillåter (varannan vecka under säsong brukar det bli eftersom han jobbar skift). När Mattias inte jobbar, konsumerar sport eller tränar gillar han att hänga ute med polarna på helgerna. Sitta och ta en kall och surra en massa trams. Säkert har du sett honom svänga runt på Gävles gator nattetid …   Hur ska du följa fotbolls-EM i sommar? – Jag ska se Sveriges tre gruppspelsmatcher på plats i Österrike, antingen på arenan eller på någon pub. Det återstår att se när vi kommit ner om det går att få tag på någon biljett. Det kommer garanterat att bli fler matcher som ses än bara Sveriges, det blir svårt att inte se fler. Jag och mina två polare Johan och Martin ska bila ned till Österrike. Boendet är inte riktigt löst ännu, vi hoppas få en plats på Camp Sweden. Å andra sidan är boendet inte så viktigt för varken Österrike eller Schweiz lär sova mycket under EM. Hur laddar du inför EM? – Genom att planera resan ner och bevaka dom svenska lirarna i deras sista omgång av ligorna.   Vilket är ditt starkaste fotbollsminne? – VM-bronset 1994 och Zlatans klack mot Italien i EM 2004.    När tror du att vi får se en GIF:are i landslaget?  – I A-landslaget tvivlar jag på att vi någonsin kommer att få se någon.   Vem blir den svenska hjälten i fotbolls-EM? – Zlatan eller Larsson.   Hur firar du om Sverige tar EMguld? – Oj, vilken fråga! Den glädjen skulle nog aldrig få sitt slut. Det är lite surt att finalen spelas på en söndag, hade det varit en fredag eller lördag hade man nog inte sovit något alls den helgen.   Vilka möts i finalen? – Portugal - Spanien   Hur går det för Sverige? – Dom klarar sin grupp sedan är det stopp.   Vilket är det bästa stället att följa fotbolls-EM på i Gävle? – Hmmm, det skulle väl vara om någon smällde upp ett jättetält eller nåt sånt på Rådhustorget, så att alla kunde samlas. Då skulle det bli en ruggig stämning!   Vad tycker du om att Henke Larsson nu bestämt sig för att spela? – Det är det enda rätta! Skulle han få chansen igen att få spela på absolut toppnivå i ett klubblag skulle han göra det lika bra som han gjorde i Manchester United.

Fanatikern Namn: Sophia Hedman Ålder: 19 Civil status: Singel Bor: Strömsbro Så spenderar jag min sommar: Det blir en utlandsresa, troligtvis Mallis, sedan en liten roadtrip i Sverige. Gör: Pluggar, tar studenten i juni. Kort om Sophia: Nummer 13 representerar inte alltid otur. Det är Sophia Hedmans lagnummer i IFK Gävle (division 1) och ett nummer motståndarna brukar få se upp med. I skrivande stund har det på fem matcher blivit två mål. När timmarna inte ägnas åt träning eller match umgås Sophia gärna med sina kompisar (som de flesta också spelar fotboll).   Hur ska du följa fotbolls-EM i sommar? – Jag tänker följa fotbolls-EM på Berggrenskas uteservering tillsammans med mina polare. Någon match hemma i soffan blir det väl också. Jag ska kolla på så många matcher som möjligt. Sveriges matcher är i alla fall ett måste!   Hur laddar du inför EM? – Tillsammans med mina fotbollsintresserade vänner.   Vilket är ditt starkaste fotbollsminne? – Som spelare är det när vi med laget gick upp i division 1 till den här säsongen.   När tror du att vi får se en GIF:are i landslaget? – Det kommer att dröja.   Vem blir den svenska hjälten i fotbolls-EM? – Zlatan, såklart!   Hur firar du om Sverige tar EM-guld? – Det blir en jäkla fest!   Vilka möts i finalen? – Spanien - Tyskland.   Hur tror du att det går för Sverige? Jag tror att vi åker ut i kvarKostas –ten, med lite tur når vi kanske ända fram till semin.   Vad tycker du om att Henke Larsson nu bestämt sig för att spela? – Det är fantastiskt bra, precis vad Sverige behöver, en spelare med rutin.  Ett måste i stora mästerskap om man ska gå långt.

Jag tror inte på Zlatan i Greklandmatchen, där kommer han att få det tungt.

Namn: Kostas Zalahas Ålder: 26, ha ha. Nä, 53 år Civil status: Ensamstående med barn Bor: I lägenhet på Söder Så spenderar jag min sommar: Jag har lite grejer på gång men inget jag vill avslöja. Gör: Tittar väldigt mycket på fotboll! Fotbollsagent åt alla utslagna fotbollsspelare, ha ha. Kort om Kostas: Den som inte känner till Kostas har heller aldrig satt sin fot på en fotbollsplan. Gävles mesta fotbollssupporter kom till Sverige från Rhodos för 31 år sedan. Fotbollsintresset föddes när Kostas var 5 år gammal och har legat honom varmt om hjärtat sedan dess. Extra varmt klappar Kostas fotbollshjärta för Gefle IF och AEK Athen. Idag är Kostas materialförvaltare för Sjötulls BK (division 4) där bland annat bästa kompisen och fd GIF:aren Thomas Vesterinen spelar. Hur ska du följa fotbolls-EM i sommar? – Det blir väl som alla andra vanliga svenskar, på TV. Jag kommer nog vara rätt mycket på Söderhielmskas uteservering och kolla på deras storbilds-TV.   Hur laddar du inför EM? – När Grekland har match är det speciellt. Då ska man gå upp tidigt och plocka fram sina helgonikoner. Förbereda bön inför matchen. Jag är kristen ortodox, du vet.   Vilket är ditt starkaste fotbollsminne? – När Gefle IF gick upp i Allsvenskan och när Grekland vann EM år 2004.   När tror du att vi får se en GIF:are i landslaget? – Om två år. Jag tror att Oremo kommer att ta en plats. Lantto är också intressant, precis som Jonathan Hellström.   Vem blir den svenska hjälten i fotbolls-EM? – Henke Larsson! Jag tror inte på Zlatan i Grekland-matchen, där kommer han att få det tungt. Men inte mot de andra lagen.   Hur firar du om Sverige eller Grekland tar EM-guld? – Då ska jag dricka mig full på ouzo eller vodka, beroende på vilka som vinner.   Vilka möts i finalen? – Jag tror det blir Grekland och Kroatien. Det är svårt att säga vilka som vinner, båda lagen är jävligt bra med bra spelartrupper. Men jag tror nog att Grekland vinner, de har en bredare trupp, ett stark och fysiskt lag som spelar tajt. Det enda som Grekland kan falla på är målvakten. Du vet, Grekland har bättre trupp nu än förra EM!   Hur går det för Sverige? – Om de vinner gruppspelet kan de gå jävligt långt, det är gruppspelet som är svårast. Går vi vidare från gruppen spelar vi nog semifinal. Vad tycker du om att Henke Larsson ska spela? – Bra! Hans rutin kommer att betyda mycket, Henke är ju en av Europas bästa forwards någonsin. Henke kommer, om han får spela, att vara den viktigaste spelaren i laget. Lagerbäck gör bort sig om han inte låter Henke spela, särskilt mot Grekland. Vilka håller du på om Grekland och Sverige skulle mötas i finalen? – Jag blir inte ledsen om Sverige vinner eftersom Grekland redan blivit Europamästare en gång.

25


fotbolls-em

så blir du en sann

suPPorter! På vilket sätt förbereder sig den sanna Sverige-supportern för EM-slutspelet? Vilka blågula blommor ska mannen ge till frugan för att ”köpa” sig mer TV-tid? Hur pass hippt är det med en nagelskulptering i gult och blått? Vad kan de högljudda svenska fansen lära sig av en sångpedagog om de ska kunna hålla igång med högljudda och finstämda ramsor matcherna igenom? Nöjesmix tog ett blågult grepp om sommarens höjdpunkt. av: Henrik Lenngen foto: Kennet Wennberg, Interflora m.fl.

en nagel i ögat på motståndarna

Vad vi vet om fingernageln är att den växer en millimeter på en vecka. Det sägs att naglar saknar nerver och blodkärl men det där med nerver köper vi inte. En överspänd Sverige-supporter påminner ofta om Janne Långben på julafton, med skillnaden att supportern tuggar fingrar som Långben knaprar majskolvar. Kanske blir smakupplevelsen bättre om naglarna är färgade i gult och blått? – Man kan dela av nagelns yta vågrätt, lodrätt eller diagonalt och då mixa i det här fallet gult och blått. Det är ett coolt och genomtänkt tema, menar nagelteknologen Susanne Lindblad. Lee Redmonds naglar är 7,5 meter långa. Så går det när man inte plockar fram saxen på 27 år ... och när man inte håller på Sverige.

utnyttja röstkapitalet på läktaren

När rösten enbart är en skruttig kopia av sitt forna jag och halstabletterna tagit slut är det inte mycket du kan göra åt saken. Röstresurserna är brända och lirarna på planen kan inte dra nytta av ditt gormande på läktaren. Sannolikt har du gjort ett par fel på vägen när du försökt stötta din favoritelva. Röstpedagogen Jenny Åkerman ger tre tips till fansen som vill hålla sig med högljudda och finstämda ramsor matcherna igenom. – Först och främst: använd magmusklerna! Satsa på att det är där du ska ha träningsvärk dagen efter. Då får du inte lika ont i halsen och blir inte lika hes ... – Vidare bör du lyssna på melodierna och satsa helhjärtat på att verkligen sjunga! Inte bara skråla. Läktarsång kan vara bedövande vackert. – Till sist: utmana hela klacken att sjunga de klurigare sångerna och ramsorna. Mindre ”heja heja, vi är bäst” och mer tänkvärda och humoristiska. Då känner man sig smartare och bättre på alla sätt, säger Jenny.

Röstresuserna är brända och lirarna på planen kan inte dra nytta av ditt gormande.

ta en tugga för sverige

En hamburgare på närmaste McDonald’s eller en bratwurst i korvståndet utanför arenan. Klassisk snabbmat funkar alltid bra som förspel för magen när det vankas match. Kocken Jenny Andersson vill dock ta det ett steg längre. För alla som suktar efter en blågul middag föreslår hon exempelvis lammfärsrullar med färska örter som serveras med myntasås samt saffran- och grönsakscouscous, eller varför inte en härlig hemlagad kall potatissallad med grillad fiskfilé samt dijonsenapssmör. – Två goda rätter som passar bra på sommaren och som gör dig mätt på rätt sätt. Ät inte för mycket, bara – då blir du trött och orkar inte heja på Sverige i 90 minuter, tipsar Jenny.

GlÖm inte outfiten!

Landslagströja 600:-, halsduk 100:-, vikingmössa 150:-, svettband 80:och keps 150:- – allt från Intersport.

fotBollsBloGGarna

Om du inte får nog av vad som skrivs i tidningar eller vad som rapporteras på TV om fotbolls-EM kan det vara läge att spana in ”blogglandslaget”:

ROBERT LAUL

fotbollsreporter på Sportbladet Hoppas på att kunna spräcka 100 000-gränsen för besök under EM. Kommer inte publicera nyheter på bloggen utan mer bakom kulissernastorys. http:/ /blogg.aftonbladet.se/6

26

OLOF LUNDH

fotbollsreporter på Fotbollskanalen

TV4:s

Den förste att blogga om fotboll hos de stora medierna. Vet att smaskiga rubriker drar besökare. http:/ /www.fotbollskanalen.se/lundh

PATRICK EKWALL sportprofil på TV4

TV4:s sportprofil hoppas på att slippa skriva om kravaller. http:/ /www.fotbollskanalen.se/ekwall

JOHAN ORRENIUS sportskribent på Expressen

Krönikör som gärna blandar nördiga fotbollsfakta med humoristiska och ironiska inlägg. http://blogg.expressen. se/orrenius


fotbolls-em Klipp ur och sätt på kylskåpet!

rulla till arenan

När lederna värker och kroppen strejkar kan det vara svårt att ta sig till arenan. Uppfinnarna Johan Kuikka och Stefan Kindberg har lösningen. Tillsammans har de konstruerat en cool rollator som är extra bra i stadsmiljöer och som kan forcera 13 centimeter höga trottoarkanter. Perfekt för den aktive seniorsupportern! – Förutom en tuffare framtoning ska varje kund ha möjlighet att anpassa rollatorn efter tycke och smak. I dag finns ramen i vitt och silver och därefter kan man välja mellan fyra olika klädslar på sittplats och korg, säger Johan Kuikka. Han rekommenderar alla Sverige-supportrar att välja den gula och blå varianten, ”för att visa vem man är, vad man står för och vad man tycker”. Det är en del i företagets tanke med ”Pimp my rollator”. – Blått och gult är ett måste hela vägen in till kalsongerna, så varför inte på en terränggående sportrollator? Vi har redan tagit fram specialkollektionen för matcherna i Österrike – nu är det bara att invänta avspark, säger Johan förväntansfullt.

sändningstider fotbolls-em TV4 sänder 27 av 30 matcher i sommarens slutspel (fyra matcher går i TV4 Sport, vilka avgörs inför avslutningen av gruppspelet då två matcher går samtidigt). Lördag 7 juni 18.00 Schweiz – Tjeckien, Grupp A 20.45 Portugal – Turkiet, Grupp A

Köp dig tid i tv-soffan

10 juni, 14 juni, 18 juni – tre datum som är magiska för den trogna fotbollssupportern. För de som lever med en partner som inte har fotboll som första tv- och radioprioritet gäller det att smida sina järn på rätt sätt. Att komma hem med en blågul blombukett är ett första smörjande steg på vägen.

samspelt goja

Att komma hem med en blågul blombukett är ett första smörjande steg på vägen.

När den egna TV:n inte räcker till. Eller när du helt enkelt vill se matcherna tillsammans med andra fotbollsfans. Uppleva stämning och kanske samtidigt äta en bit mat. Och dricka en öl eller två. Eller fler ... De flesta restauranger, pubar och nattklubbar med näsa för affärer visar Sveriges matcher. Men var kan du njuta av vackra mål, fräcka glidtacklingar och snygga frisparkar samtidigt som du njuter av sommarvärmen? På följande uteserveringar kan du se Sveriges blå/gula hjältar sparka boll:

gävle: Brända Bocken, engeltofta, tant Grön

Berggrenska Gården & söderhielmska Gården

saNdviKeN: kharma lounge & livingroom

Tisdag 10 juni 18.00 Spanien – Ryssland, Grupp D 20.45 Grekland – Sverige, Grupp D

Torsdag 12 juni 18.00 Kroatien – Tyskland, Grupp B 20.45 Österrike – Polen, Grupp B Fredag 13 juni 18.00 Italien – Rumänien, Grupp C 20.45 Holland – Frankrike, Grupp C

mobilen som inte sticker iväg

se fotBolls-em PÅ uteserverinG!

Måndag 9 juni 18.00 Rumänien – Frankrike, Grupp C 20.45 Holland – Italien, Grupp C

Onsdag 11 juni 18.00 Tjeckien – Portugal, Grupp A 20.45 Schweiz – Turkiet, Grupp A

Nej, papegojor kan inte prata. Däremot kan de härma ljud. Har du möjlighet att stå framför buren och upprepa samma fras tiotalet gånger så drar till slut papegojan lärdom. Tydligaste tecknet till att fågeln lyssnar är då den står alldeles stilla och stirrar på dig. Inför sommarens EM-slutspel kan det vara värt att ta en tripp till närmaste zooaffär och inhandla en blågul ara. För vem – med handen på hjärtat – vill inte ha gensvar från sin favoritpippi när man klagar på domaren eller hyllar Elmander? – Det går att lära en papegoja att säga vad som helst. Kruxet är att det tar lång tid och många upprepningar av det den ska lära sig. När den väl lärt sig detta sitter det i mycket länge, säger Joakim Blomkvist på DjurMagazinet.

Mobilen är en känslig mackapär. Särskilt om man lyckas fumla ner den i toaletten och följer upp det med att i en panikattack råkar spola ner den. Eller om man tappar mobilen från en balkong på tredje våningen. Eller ... Ja, undertecknad är ganska klantig. Nej, undertecknad har ingen mobilfallskärm som kan dämpa oväntade fall. Men Sofia Eriksson, mer känd som ”Stickaren i natten”, har utvecklat ett fiffigt koncept som räddar fumliga mobilägare. – Ett stickat fodral är tjockt och skyddar mobilen om man tappar den, säger Sofia. Med ett mobilfodral i fickan behöver man inte vara orolig för att tappa mobilen i läktarbetongen när Sverige gör 1-0 och tystar alla greker den 10 juni. – Det blågula fodralet passar alla svenska fans, menar Sofia.

Söndag 8 juni 18.00 Österrike – Kroatien, Grupp B 20.45 Tyskland – Polen, Grupp B

Lördag 14 juni 18.00 Sverige – Spanien, Grupp D 20.45 Grekland – Ryssland, Grupp D

fotboll är bäst på bio?

Söndag 15 juni 20.45 Turkiet – Tjeckien, Grupp D 20.45 Schweiz – Portugal, Grupp D Måndag 16 juni 20.45 Polen – Kroatien, Grupp B 20.45 Österrike – Tyskland, Grupp B Tisdag 17 juni 20.45 Holland – Rumänien, Grupp C 20.45 Frankrike – Italien, Grupp C

Ja, det hävdar i alla fall Filmstaden som ställer till med fotbollskalas och visar Sveriges samtliga matcher på 19 biografer i Sverige, Gävles biograf inluderat. Jippi! 95 pix kostar det, mer info hittar du på sf.se

Onsdag 18 juni 20.45 Grekland – Spanien, Grupp D 20.45 Ryssland – Sverige, Grupp D Torsdag 19 juni 20.45 Kvartsfinal 1 – Vinnare Grupp A Fredag 20 juni 20.45 Kvartsfinal 2 – Vinnare Grupp B

em-fakta

fotbolls-em spelades för första gången år 1960 i frankrike, pokalen gick då till sovjetunionen. efter detta har em spelats regelbundet vart fjärde år och österrike/schweiz står värdar för det trettonde mästerskapet. sveriges bästa placering så här långt är en blygsam fjärdeplats år 1992, då sverige också arrangerade turneringen. vinnande ur den senaste turneringen, euro 2004, gick grekland.

Lördag 21 juni 20.45 Kvartsfinal 3 – Vinnare Grupp C Söndag 22 juni 20.45 Kvartsfinal 4 – Vinnare Grupp D Onsdag 25 juni 20.45 Semifinal, Vinnare kvart 1 – Vinnare kvart 2 Torsdag 26 juni 20.45 Semifinal, Vinnare kvart 3 – Vinnare kvart 4 Söndag 29 juni 20.45 EM-final

27


Järvsö, sommarens Venedig?

Två Herrars Tjänare En komedi av Carlo Goldoni

Välkommen till en föreställning med förklädnader, förvecklingar, bortgifte och verklig passion... Boka din biljett hos Stenegård i Järvsö 0651- 76 73 00 Turistbyrån i Gävle 026-14 74 30 eller www.ticnet.se

Student & extrapengar? Vi på Lernia Bemanning har ett antal uppdrag hos våra kunder som kräver snabba och korta inhopp. Är du flexibel vad gäller arbetsuppgifter, har körkort och tillgång till bil? Då kan du tjäna extrapengar via oss! Läs mer på www.lernia.se och anmäl dig sedan till vår studentpool i Gävle. Har du frågor, kontakta Maria Jämthagen, 026-53 20 87 eller Mats Nyberg, 026-53 20 88. Lernia Bemanning AB rekryterar och hyr ut personal till industri-, teknikoch logistikföretag. Lernia Bemanning är ett dotterbolag till Lernia AB som erbjuder tjänster inom kompetensförsörjning över hela Sverige. Lernia Bemanning är ett auktoriserat bemanningsföretag och kvalitetsoch miljöcertifierat. Besök gärna www.lernia.se

Pga förändringar av vår lokal stänger vi den 17 juni Studio Skvaller. Sara Frykman och Johanna Cederloo hittar ni därefter på People, 026-18 60 70. Kattis Jansson börjar att studera. Lördag den 31 maj håller vi en utförsäljning av samtlig inredning och produkter. Välkomna!

28


kultur säsongspremiär i furuvik 31 maj ska du lägga på minnet om du är ett fan av allas vårt Furuvik, för det är datumet då denna djurpark och tivolianläggning öppnar. Varje dag sker olika aktiviteter i parken, från matning av aporna och shower med Furuviksbarnen till ponnyridning. Senare i sommar arrangeras även Countryfestivalen i parken. Närmast till hands ligger Vasaskolans cirkustreors avslutningsföreställning, 7 och 8 juni. Har du betalat inträde till parken går du gratis på dessa föreställningar. 11 juni är det skolavslutning med Stolt & Nykter och 14 juni underhåller Johan Wellton i Tivolit. Ungefär tusen andra saker händer under sommaren i parken, se Furuviks hemsida för att planera in evenemangen. << Santino är alfahanen i Furuviks schimpansflock. Han är 30 år gammal och lika stark som fyra fullvuxna människor.

backbeatbolaget presenterar: ta skiten i egna händer! På skolavslutningsfredagen, 13 juni, händer det grejer ute på Kungen i Sandviken. Fem olika band med lika olika musikstilar ställer sig på scenen och bjuder på sig själva under denna, förhoppningsvis, ljumma sommarkväll. Från Frankrike kommer Isaie Buried Memorial, från Holland gästar Rene SG och från Örebro kommer Asteroid. Uppmärksammade The Deer Tracks med Gävleborna Elin Lindfors och David Lehnberg äntrar även de scenen, liksom DeDam från Sandviken. Förutom musik lovas soffor, bra stämning och kafé. Vilken kväll! För övriga upplysningar, se www.backbeatbolaget.se

en dag full av kultur – artfestival För tredje året i rad anordnar Kulturhus Lätting sin Artfestival. Det är en happening som förskönar, bedrövar och berör (allt enligt en av de ansvariga, Stefan Gagnefur). För att utveckla det hela lite – det är en konst- och performancefestival under bar himmel som tar plats på Kulturhus Lättings gräsmattor lördagen den 14 juni, från förmiddag till sen kväll. Gården fylls med musik, poesi, foto, måleri, brokiga utställningar och livekonst av både etablerade och icke etablerade konstnärer. Mingel på hög nivå är givet. I skrivande stund är något exakt schema inte skrivet, men på Artfestivalens hemsida (www.artfestival.se) hittar du ett schema inom snar framtid. Stefan själv meddelar att han är en av de som kommer

att medverka. I kulisserna. Kanske. Övriga är bland många andra Annika Gustafson, Stina Karlström, Åke Lindberg, Maria Meurle, Samuel Åhlman och Niclas från Knittups. Några få nämnda men absolut ingen glömd. Det är sådant här som gör en kulturskribent barnsligt glad … Vi ses där, folk!

Månadens konstnär! Namn: Alexandra Ehnqvist Ålder: 29, going on 30 Född: Stockholm Intressen: Musik och konst Utbildning: Förberedande konstutbildning på Jakobsbergs folkhögskola, ett år på designutbildningen på HiG, går just nu andra året på Gävle Konstskola. Aktuell med: Medverkar i konstskoletvåornas slututställning på Konstcentrum 22/5 – 1/6. Hemsida: http://www.myspace.com/ jagheteralexandra Hur ser du på dig själv i förhållande till din konst? Vad driver dig? – Jag vill försöka förmedla något, en känsla. Jag ifrågasätter mycket och testar. Det är alltid publiken som kommer i

första hand, jag håller mig lite i bakgrunden, vill inte bli för personlig. Hur uttrycker du dig? – Jag har två olika sidor kan man säga. En rumslig sådan, som bottnar i scenografi, luftig och sparsmakad. Den andra är att rita, och det jag ritar är naivistiskt, surrealistiskt, jag blandar olika pennor och tekniker hela tiden. Du är född i Stockholm, när och varför hamnade du här i Gävle? – Jag flyttade hit hösten 2005, på grund av konsten. Jag gick först ett år på Design och Träteknik, tänkte att jag ville bli inredningsdesigner och formgivare, men jag märkte att jag inte ville kompromissa med en marknad, jag ville inte behöva anpassa mig. Så jag slutade och började på Konstskolan istället, jag hade inget val, jag var tvungen att bli konstnär. Idag ångrar jag mig inte alls, det här är jag och detta är något jag måste göra. Scenografin i min konst är det som hänger kvar från formgivar-sidan. Saknar du något här i stan?

högbo goes jazz ... Den börjar redan i juni, jazzen här i Gästrikland. Under vecka 26, den 23 – 29 juni (samma vecka som Peace & Love i Borlänge, reds. anm.) pågår jazzfestivalen Bangen i Sandviken-, Storvik- och Högbotrakterna. På tisdagen spelar bland annat bandet SKJUT på Kryssetscenen och under helgen har festivalen sin final, i Högbo Bruks festivaltält. Dit kommer bland andra bröderna Rongedal, Rigmor Gustafsson och Viktoria Tolstoy. På söndagen, den 29:e, är det även en barn- och familjemusikalfestival på samma område dit sötingen Amy Diamond kommer. Packa picknickkorgen och ge dig ut till Högbos gräsmattor för lite svängiga toner vettja! På Sandvikens kommuns hemsida läser du mer.

... liksom engeltofta Under alla kommande tisdagar därefter, i månaden juli, är det till Engeltofta du ska bege dig om du inte fått nog av jazz. Där anordnas jazzkvällar av Gävle Jazzklubb under fem tisdagskvällar med start den 1 juli. Första kvällen spelar Mats Ädels kvintett med Madeleine Hall, följt av bland andra Swingin´ Five och Bay City Seven. Engeltofta ordnar även kulturkvällar under sommaren. Ilon Wikland (som bland annat illustrerat Astrid Lindgrens böcker), gästar evenemanget den 7 juli. Övriga kulturkvällar kan du njuta av allt från blombinderi, författarföreläsningar och klassisk musik till skulptörer, Björn Ranelid och 1700-tals konst. Under dessa kulturkvällar, som sträcker sig från 29 juni till 27 juni, ställer även sju lokala konstnärer ut sina verk, däribland Gunnar Cyrén, ROLFCARLWERNER och Anette Segerberg. För ett mer specifikt schema, se Engeltoftas hemsida.

jazziga fakta Wikipedia: Jazz är en musikgenre som kännetecknas av bland annat improvisation, avancerad harmonik med blå toner, synkoper (förskjutning i takterna), sväng, musikinstrument som ”svarar” varandra (så kallad call and response) samt polyrytmik (två eller fler rytmer) som spelas till varandra. Jazzen har ibland kallats den första, för att inte säga enda, konstform som uppstått och utvecklats i USA. Ordet ”jazz” är ursprungligen av sexuell art. Jazz kommer från ordet ”jasm” eller ”jizm” som i mitten på 1800-talet stod för virilitet och vitalitet med ett ursprung som slang för sperma. (Haha!) Musikstilen växte fram i USA:s sydstater under 1800-talets senare del, men slog igenom internationellt först på 1920-talet. Jazzen har sedan dess haft stor betydelse för många andra musikstilars utvecklig och framväxt. Jazzen introducerades även i Sverige runt 1920 och spreds via danslokaler och konserter. Under 1930- och 40-talen ökade jazzintresset och samtidigt utgivningen av jazzskivor. Sveriges första jazzklubbar bildades vid denna tid, och jazzen nådde sin guldålder omkring 1950, med namn som Monica Zetterlund och Alice Babs. På dagens svenska jazz-scen märks bland andra Viktoria Tolstoy, Rigmor Gustafsson och Esbjörn Svensson.

– När jag bodde i Stockholm arbetade jag i en konstnärsbutik, Kreatima, och det är något jag saknar här; en butik riktad till konstnärer med alla tänkbara material. De butiker som finns idag har väldigt begränsat utbud, och jag gillar inte att beställa material från Internet utan vill gå runt och känna mig fram. Här måste man nästan bestämma innan vilket material man ska arbeta med, och inte under tiden. Och utställningen på Konstcentrum? – Ja, det är konstskoletvåornas slututställning, vi är elva stycken som ställer ut och det känns helt fantastiskt! Vi har satt titeln Kulturnyheterna då vi tyckte att det var ett bra samlingsnamn över hur vi har arbetat under det här året, alla utifrån sina individuella uttryckssätt och teman. Men också visa på att här är vi, i denna stund är vi kulturnyheterna. För egen del så kommer jag sammanbinda mina två ”sidor” i utställningen, det rumsliga och scenografiska med att att kombinera teckningar med mer rumsliga objekt. Mer om Alexandra och henns konst hittar du på min kulturblogg, nojesmix.com/bloggar/kultur

text: Camilla Norin

29


linnen

99,95

20%

strl 92-140 cl

shorts

149,95

på hela sortimentet från

strl 92-140 cl

keps

79,95

Exit Gävle, 66 00 88 // Exit Valbo, 66 82 82

600 kr

500 kr

SANDVIKEN

VALBO KÖPCENTRUM

026-25 33 84

026-13 24 20

Vi har valt att arbeta med starka varumärken inom mode och du behöver inte vara golfare för att uppskatta vår klädbutik. Hos oss finns snygga kläder för de flesta smakriktningar och stilar. För olika åldrar och för såväl sommarväder som för svalare väder. Givetvis ser vi gärna våra märken på green och fairway, därför hittar du hos oss också ett stort urval kläder särskilt anpassade för golfspel.

Gävle

Daily SPORTS

800 kr

Välkommen och fartfyllt fartfylltarbete! arbete! Välkommentill till ett ett roligt roligt och Men tänk på att: • Du ska få ett anställningsbevis där det står vad du och din arbetsgivare har kommit överens om när det gäller lön och arbetstid.

Håll utkik efter märket Schysta villkor - en garanti för schysta löner och schysta villkor på arbetsplatsen!

• Du har rätt till avtalsenlig lön när du arbetar som fast- eller extraanställd.

Vi har förstås även klubbor, bollar, golfskor, handskar m m. Gävle Golfklubb • Gröna vägen 10, Gävle • 026-12 14 10 • www.golfstore.se

30

800 kr

Skajobba du jobba inomhotell Ska du inom hotell eller restaurang i sommar? eller restaurang i sommar?

Vi satsar på

starka varumärken

Drottninggatan 21, Gävle, 026-12 03 47 Mån - Fre 10.30-18 Lör 10.30-13.30

• Utöver din timlön har du rätt till semesterersättning på all intjänad lön före skatt samt obtillägg kvällar och helger.

Besök gärna vår hem• Du ska ha en lönespe- sida där du kan bli cifikation tillsammans medlem; www.hrf.net med din lön varje må- eller ring 0771-57 58 59 nad.


bokrecensioner

FAKTA

ENKLA KNEP FÖR ETT FLÄCKFRITT HEM Bridget Bodoano [Bonnier Impact] ”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

Baksidestexten på Enkla knep för ett fläckfritt hem utlovar en bok som ”innehåller en mängd tidsbesparande städtips och snabba rengöringsknep som gör städslitet till ett lätt arbete”. ”Ja!” tänkte jag – äntligen kan jag fuska och utan ansträngning få ett skinande rent hem. Det visade sig vara ett smula naivt antagande. Istället förespråkar författaren ett liv som till stor del går ut på att städa. Hon gör helt klart att hon vill eliminera såväl bakterier som snuskpellar, och hon får mig att känna mig som det senare trots att jag inte riktigt spelar i samma liga som dem som deltar i Rent hus på tv. Ingående beskriver hon hur fruktansvärt äckligt det är med smuts och vad för hemska saker damm består av, och lyckas troligtvis därmed i sin mission att minska antalet snuskpellar i världen. Dessutom förklarar Bodoano hur oerhört pinsamt det är att bli påkommen med ett ostädat hem. Jag kommer till och med på mig själv med att avbryta läsningen för att byta handdukar i badrummet eller gå ut med soporna. Förutom att tjänstgöra som motivationshöjare inom städområdet fungerar boken väl som uppslagsbok. Har man spillt något (vilket jag gör ofta, väldigt ofta) kan man kolla i boken hur man gör för att få bort fläcken. Här återfinns också tips på hur man löser proppar i avloppet, vilket jag också har stor nytta av. En annan bra sak är att det finns förslag på miljövänliga rengöringsprodukter.

POCKET

ROMAN

NÄSTA SAK PÅ MIN LISTA Jill Smolinski

VI SOM HADE ALLA RÄTT Kristina Thulin & Jenny Östergren

[Månpocket]

[Wahlström & Widstrand]

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

Trettiofyraåriga June har en människas död på sitt samvete. June är den som kör när hon och passageraren Marissa råkar ut för en trafikolycka. Marissa dör på platsen. Efteråt hittar June Marissas lista på tjugo saker hon ska göra innan hon om några månader fyller 25. För att döva sitt dåliga samvete och för att hedra den avlidnas minne bestämmer sig June för att utföra sakerna på listan, med 25-årsdagen som deadline. Hon ska bland annat gå på blind date, kyssa en främling, puffa för en egen idé på jobbet, åka helikopter och förändra någons liv. June är en person som är fast i gamla hjulspår och en mästare på att förhala. För att kunna utföra sakerna på listan måste hon tänka kreativt och bli mer driftig. Hon får stor hjälp av sina ivrigt påhejande vänner, några av dem skaffade under resans gång. Min invändning mot den här romanen är att författaren inte riktigt lyckas beskriva Junes skuldkänslor. Jag hade föredragit lite mer ångestdrypande känslor som motivering till varför hon egentligen ska utföra sakerna på listan. Det är dock en underhållande och inte minst inspirerande roman. Eftersom jag, liksom June, är en sådan person som helst skjuter upp saker känner jag mig, efter att ha läst boken, sugen på att skriva en lista själv för att få lite roliga och modiga saker gjorda och inte bara sitta hemma och ha tråkigt. Jag tror jag skriver listan imorgon. Eller i övermorgon.

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

TV4-profilen Jenny Östergren och reportern Kristina Thulin, som jobbar på samma kanal, har skrivit en roman tillsammans. Den handlar om den framgångsrika programledarstjärnan Cissi vars karriär dalar och hennes kompis, kameramannen Minna. Minna är den ideologiska ensamstående mamman med skinn på näsan. Cissi är gift och har två småbarn samt en affär med den snygge jämställdhetsministern. Hon ter sig en gnutta omoralisk, troligen färgad av en lång tid som ansikte i den cyniska tv-branschen. Hon skönhetsopererar sig, håller sig i form och köper dyra kläder på företagets bekostnad. Hon för även en kamp mot maken om hur tid som ska läggas på hem och karriär ska fördelas, något som för tankarna till Maria Svelands Bitterfittan. Baksidesförfattaren beskriver boken som en roman i bit-lit-genren, en benämning jag aldrig hört förr men som antagligen betyder böcker om besvikna kvinnor, vilket även stämmer in på Svelands bok. Det är en hyfsat underhållande roman som uppvisar en bild av tv-världen där man hela tiden riskerar bli utbytt mot en yngre kollega. Man kan ana många verkliga tvprofiler bakom de fingerade namnen, vilket tillfredsställer skvallertarmen något. Tyvärr flyter texten dåligt och jag har ibland svårt att förstå vad som händer eftersom författarna helt enkelt beskriver händelsen illa.

Catharina Bergman

Catharina Bergman Catharina Bergman

DECKARE

SCARABEO - EN FLORENTINSK FÄLLA Michele Giuttari [Nordstedts] ”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a ti

Michele Giuttari har arbetat som kriminalkommissarie i trettio år, men nu beslutat sig för att bli deckarförfattare. Ett dåligt val visar det sig. I Scarabeo, som är italienska för Alfapet, ska poliskommissarie Ferrara, som för övrigt delar förnamn med författaren, och hans poliskollegor utreda mordet på ett butiksbiträde tillika homosexuell man. Det visar sig vara starten på en serie mord på homosexuella. Ferrara upptäcker också att morden är ett hot mot honom själv eftersom offren i ansiktet har inristat en bokstav, som tillsammans bildar hans namn. Den homofobi Giuttaris poliser – inklusive Ferrara – visar upp är nerslående. Under utredningen av det första mordet föreslår en av kollegorna att sökandet av mördaren ska avslutas eftersom ingen ändå sörjer en bögs frånfälle. Det som gör att utredningen ändå fortsätter är främst hotet mot Ferrara. Det här är en tråkig och opersonlig deckare med klumpig och alltför simpel berättarstruktur. Den utspelar sig i Florens och det finns alla förutsättningar för fina miljöbeskrivningar som ger liv åt berättelsen. Men sådana har Giuttari undvikit. Jag saknar skildring av vardagsliv, den italienska maten och den rika kulturen. Donna Leon, en ypperlig deckarförfattare som utnyttjar det prima italienska i sina böcker, har satt standarden för vad jag förväntar mig av en italiensk deckare. Naturligtvis är det inte nödvändigt att efterapa henne, men ge mig något som inte är undermåligt.

Catharina Bergman

TACK TILL BOKIA PÅ GALLERIAN NIAN FÖR BÖCKERNA

GOMORRA Roberto Saviano Brombergs] ”Once upon a time”

POCKET

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

”Once upon a time”

Camorran är den våldsamma Neapelbaserade maffian som Roberto Saviano beskriver i Gomorra. Författaren har studerat rättegångsprotokoll och polisutredningar samt själv levt nära organisationen. Han är en skicklig berättare som får mig, som inte är särskilt fascinerad av maffian, att sträckläsa boken. Att granska och kritisera maffian är livsfarligt, speciellt om man skriver en bästsäljarbok, och Saviano har hotats till livet och lever ständigt under beskydd på hemlig ort. Camorran är en inkorporerad del av både det italienska och globaliserade samhället. ”Systemet”, som organisationen också kallas, är vinstinriktat och finansieras

till stor del av smuggling, beskyddarverksamhet, varumärkesförfalskning samt drogoch vapenförsäljning. Lite otippat är Camorran viktig för hela Italiens ekonomi och har dessutom makt inom vissa myndigheter. Saviano berättar även om organisationens inblandning i de italienska modehusen. Man har auktioner där de fabriker som kan producera haute couture-klänningar till lägst pris tävlar om vem som kan sy upp dem på kortast tid till bäst kvalitet. Den fabrik som är bäst får betalt. I kölvattnet efter designerklänningarnas färdigställande syr man i fabrikerna upp kopior som säljs till butiker över hela världen. De har samma kvalitet som de äkta kläderna och saknar inte heller modehusets märke. Enda skillnaden är att modehuset ej gett sitt tillstånd. Saviano ger en mycket intressant, levande och skrämmande bild av en maffia som har alltför stort inflytande.

Catharina Bergman

TOPPfem Bokias mest sålda skönlitteratur maj

1 LIVSTID

Liza Marklund

2 TUSEN STRÅLANDE SOLAR Khaled Hosseini

INOM OSS 3 FIENDEN Jan Guillou FRITT SOM I EN DRÖM 4 FALLER Leif GW Persson VULKANENS MUN 5 UR Helena von Zweigbergk 31


resa

The Scrags är:

FREDRIK BERGLUND - trummor & spott. Kör truck och leker rockstar i Gävle. JOAKIM FORSGREN - bas & halt dans. Läser konst och tror att han är nåt på Konstfack i Stockholm. ANTONIO FRYK - sång & läderhandske. Odlar polisonger och säljer kläder till överpris i Stockholm. JANI LEHTINEN - gitarr & keps. Pluggar musik i Borlänge och tappar mobiler i toaletter.

timmar med

THE SCRAGS i London!

Gävlebandet The Scrags spenderade en fullspäckad vecka i England i slutet av april. På sex dagar hann de med fem spelningar på bland annat Dirty Water Club och The Hope and Anchor samt två radiosessioner. Här följer en rapport från bandets första dygn i London (och någon timme till). The Scrags´ Fredrik Berglund återberättar händelserna som han minns dem. Joakim Forsgren hanterar kameran för det mesta.

32

Lyssna på den 50 minuter långa livespelningen från radiogiget i Bury St Edmunds på bandets hemsida thescrags.com!


Tre saker du måste tänka på om du åker till London enligt The Scrags: • Ska du dricka öl, drick inget under 9%. • Ät mat för 1 pund på Camden Market efter klockan 17, du får stora portioner och ibland även fladdermushuvuden i riset. • Visa ingen respekt på planet, bre ut dig och sätt ribban högt från start!

K

plaststolarna på det risiga Ryanair-plan som ska flyga oss till huliganernas och vänstertrafi kens land. Klockan är runt nio på morgonen när vi kommer in till centrala London. Vi skyndar fram till närmsta polis och ställer ”THE QUESTION”: nämligen om man kan åka på böter om man dricker alkohol på gatorna? Polismannen skruvar lite på sig, men säger sedan att det är lugnt, bara vi inte skyltar med det. Skönt. Vi knatar vidare mot Sanna Charles som vi ska sova hos. Sanna är en cool metal-brud med finskt påbrå som jobbar som fotograf. Hon plåtade oss för nån slags Levi´s-kampanj i höstas.

3,5 timme och ett gäng skrikande alkisar och ryckiga bussresor senare möter vi upp dom andra nötterna (Anton och Jocke) vid flygbussarna mot Skavsta som ska ta oss till

Vi släpper packningen hemma hos fru hårdrock, springer tvärsöver gatan och köper öl. Vi springer tillbaka utan att tänka på vänstertrafiken, alla klarar sig dock med nöd och näppe utan däckspår kors och tvärs över kroppen. Vi hade tur med vädret, solen lyste över våra vilsna huvuden varje dag. Här har du vår bilddagbok från våra 24 timmar i London!

lockan är 22:30. Jani och Fredrik står i Gävle och väntar på tåget som skall ta dem på en 3,5 timmes resa mot Stockholm och sedan vidare till London. Anledningen till den långa restiden är att Fredrik tyckte att det skulle vara soft att åka tåg och buss istället för att hänga med en massa alkisar på T-centralen ... Det visar sig vara en liten miss. Det första som händer är att en rödnäst tjomme med skrynklig skjorta vinglar in på Gävle station. Han ställer sig och kikar vindögd på oss medan vi käkar varsin kanelbulle. Vi bjuder alkisen på en bulle och han talar om för oss att Paul McCartney var duktig på gitarr när han spelade i Beatles. Vi nickar och tuggar. Paul McCartney spelade bas i Beatles.

Se mer! The Scrags spelar på Gutter Island-festivalen i Köpenhamn den 22 augusti. I september släpps debutplattan som är inspelad på Traxton Recording (bob hund etc) i ett samarbete mellan soundmaestro Christian Edgren och producenten och punk/dubbasisten Ulf Rockis Ivarsson.

... och genom att leka ponny.

33


roligare. billigare. större. mer

Festliga, roliga JUNI MÅNAD! Välkommen till ett köpcentrum fyllt av shopping. Just nu hittar du massvis med prylar inför sommarens alla högtider. Examen, student, bröllop – och fotbolls-EM såklart! Mode från SISTERS. Top från INWEAR och smycken från PEARLS FOR GIRLS.

NYINKOMNA SOMMARPLAGG HITTAR DU HOS BROTHERS & SISTERS

159.95

129.95

149.95 EM-FEBER PÅ EXIT! SUPPORTERPLAGG FÖR DE MINSTA HOS EXIT

VINGLAS från Orrefors Taste 35 cl inkl. gravyr

99:MÄRKESVARORNA FINNS HOS

CERVERA

SIDEWALK sommarsandal

400:I´m lovin´it

WITH A PASSION FOR SHOES

McDONALD´S

CRISPIN

31 maj – Avspark med KIA MOTORS. Provkörning och tävlingar. 6 juni – Nationaldagen. Öppet. 20 juni – Midsommarafton. Öppet. 21 juni – Midsommardagen. Stängt.

ÖPPET FÖR DIG COOP FORUM VARD 9-21 LÖRD 9-19 SÖND 10-19 ÖVRIGA BUTIKER VARD 10-20 LÖRD 10-18 SÖND 11-18 www.valbokopcentrum.se 34


spelrecensioner

IRON MAN PS3/XBox 360/PC/PS2/Nintendo Wii

WII FIT Nintendo Wii

BUZZ: THE POP QUIZ PS2

FINAL FANTASY XII: REVENANT WINGS Nintendo DS

Iron Man är ett filmlicensspel med allt vad det innebär. Har man sett filmen så vet man att handlingen kretsar kring miljardären Tony Stark som är ett geni och vapendesigner. Exakt där slutar likheterna med filmen som är väldigt sevärd och underhållande. Upplägget på spelet är väldigt krångligt och svårbegripligt. Det fungerar ganska hyfsat när man går runt på marken och skjuter på alla identiska fiender vilket är i stort sett det enda man gör genom hela spelet, men det är när man börjar flyga som styrningen blir näst intill omöjligt. Att använda fem knappar för att flyga mot ett stillastående mål är lite väl onödigt komplicerat tycker jag. Dessutom så är det omöjligt att misslyckas med att springa igenom spelet ganska snabbt eftersom, förutom de absolut dummaste fiender som någonsin funnits i ett spel, det är omöjligt att dö. Varje gång man blir skjuten så att livsmätaren visar noll så laddas allting om igen från den plats du blev skjuten och det är bara att fortsätta. Det enda bra med spelet är Black Sabbaths klassiker Iron Man som hörs samtidigt som eftertexterna. Annars är detta helt klart årets sämsta spel och jag rekommenderar att ni hellre går och ser filmen!

Nu är det slut med musarm och krökt rygg vid spelande. Yoga, aerobics, styrketräning samt olika balansövningar – allt ryms på nya Nintendo Wii Fit. Själv har jag spenderat nio timmar effektiv tid med Nintendos träningspass. Och jag måste säga erkänna att jag är överraskad över hur roligt det kan vara med träning. Med Wii Fit kan du jobba på att förbättra det mesta på kroppen, få bra balans och bättre kondition. Du kan göra armhävningar, situps, rena styrkeövningar och yoga. Desto mer tid du spenderar med Wii Fit ju fler olika övningspass låses upp med tuffare svårighetsgrader. Man även låsa upp Challenge där man utmanar datorn i saker som vem som klarar flest armhävningar. Spendera 40 minuter med detta spel och jag kan garantera träningsvärk och en riktigt rolig spelupplevelse. Wii Fit är genialt! Så sitter du på ett Wii hemma så rekommenderar jag detta starkt. Beach 2008! Jag är på väg.

Spelutvecklarna har gått tillbaka dit de en gång började. Första BUZZ-spelet som släpptes handlade bara om musik och är enligt mig det bästa spelet i serien. Där det första BUZZ mest handlade om äldre musik innehåller BUZZ: The Pop Quiz 5 000 frågor som rör musik från 90-talet och framåt.

Det har gått ett år sedan händelserna i Final Fantasy XII och vi återvänder till Ivalice för att träffa gamla vänner, upptäcka nya världar och möta nya fiender – denna gång på en bärbar konsol. Huvudpersonen är fortfarande Vaan från förra spelet och även Gambit-systemet finns kvar. Så man känner onekligen igen sig vilket känns jättebra. Det man däremot ska tänka på är att det här Final Fantasy-spelet är ett strategispel och inte något rollspel. Det är egentligen ett Final Fantasy Tactics fast utan turbaserade strider och utan rutnätet. Kontrollen är helt stylusbaserad och fungerar riktigt bra. Man har tre olika enheter till sitt förfogande, närstrid, flygande och långdistans. De enheter man vill ge order kontrolleras enkelt med att man peka på skärmen. Snabbt och effektivt. I helhet så är Revenant Wings en trevlig sidostory till originalspelet, samt ett av de bästa strategispelen till DS. Jag kommer definitivt att spela det en hel del i väntan på Final Fantasy XIII ...

Thomas Ahlbom

Det gäller att man gjort sin musikläxa! Det gör att spelet passar bättre för yngre människor. Blev man totalt utklassad av den äldre generationen är det nu dags att visa vad man kan om bland andra Backstreet Boys, Rhianna, Shakira och Robbie Williams. Det gäller att man gjort sin musikläxa! Spelet bjuder också på härliga musikvideor, både sådana man nästan glömt såväl som av artister man inte ens visste fanns. Eftersom det första spelet var något alldeles extra behåller det första platsen men BUZZ: The Pop Quiz tar en hedervärd andra plats!

Ali Moghadam

Anna Hillbom

Ali Moghadam

SPELRECENSIONERNA PRESENTERAS I SAMARBETE MED

Årets hittills bästa spel! GRAND THEFT AUTO IV XBOX 360

TOPPfem Games mest sålda spel maj

Niko Bellic kliver av båten i Liberty City för att söka det liv som kusinen Roman pratat så gott om, den amerikanska drömmen. Ett sökande som snabbt visar sig bli svårare och blodigare än man trott. Spelet tar avstamp och visar snabbt att Rockstar jobbat på bra och intensivt med den fjärde delen i en av världens mest sålda spelserier. I Grand Theft Auto IV är du helt fri från tyglar i den stora staden och du besöker din arbetsgivare när du känner för det. Mycket ligger i dina händer och det är upp till dig

hur snabbt du vill avancera. Vill du inte göra uppdrag kan du bowla, spela biljard eller varför inte ta en sightseeingtur i en helikopter, kanske köra den själv? Möjligheterna är enorma. Spelet är i korthet ett mästerverk och en solklar favorit i serien. Stadskänslan är strålande med ett sällsynt liv och en otrolig mängd detaljer. Det är till ytan väldigt stort men allt har också ett djup, inget finns är där i onödan. Spelet håller hög standard även när det gäller actionsekvenser, bilkörning, röstskådespeleri och handling, vilken är drivande och filmlik från början till sluttex-

terna. Detta är årets hittills bästa spel!

1

GRAND THEFT AUTO PS3, Xbox 360

2

WII FIT Nintendo Wii

3

ASSASSIN´S CREED PC

4

CALL OF DUTY: MODERN WARFARE Multi

5

WORLD OF WARCRAFT: THE BURNING CRUSADE PC

Anders Melander

35


f ilmrecensioner

TV JUNKIE

THE MIST

Regi: Michael Cain & Matt Radecki, 2007 Medverkande: Rick Kirkham, Tom Brokaw, George Bush m.fl. Biopremiär: 23 maj

Regi: Frank Darabont, 2007 Medverkande: Thomas Jane, Marcia Gay Harden, Laurie Holden m.fl. Bioremiär: 30 maj

Alltså, jag fattar ingenting. TV Junkie är byggd på sammanlagt 3 000 timmars egeninspelat material av filmens huvudperson Rick Kirkham. Här blandas rena hemvideor med en ocensurerad videodagbok där Kirkhams drogmissbruk blir tydligt. Kirkham hade allt – en framgångsrik tevekarriär, familj och berömmelse men allt raseras och 30 år av Kirkhams liv blir till en 1-timmes dokumentär som mest liknar just en hemvideo.

Egentligen är det märkligt att The Mist är så pass effektiv. Filmen handlar om en grupp människor som ställs mot obeskrivbara fasor i en ... dimma. De tvingas barrikadera sig i en livsmedelsaffär. Därinne utspelar sig större delen av filmen som i stora drag visar sig vara ett slags kammardrama. Samtidigt är hoten de ställs mot hämtade från B-films-världen och skulle lätt kunna avfärdas som löjliga, osannolika och banala. Den beskrivningen stämmer också, men hotet utgör bara en fond på vilken filmens historia utspelar sig. Hotet skulle kunna vara vad som helst: krig, giftmoln, fågelinfluensa eller zombier. Historien handlar egentligen om människans förmåga till grymhet och behov av trygghet. I hettans stund försvinner all den fernissa som utgör den civiliserade människan.

[Nonstop Entertainment]

Avfärda inte som tjejfilm! HENNES ENVISA HJÄRTA [Nonstop Entertainment]

Regi: François Ozon, 2007 Medverkande: Romola Garai, Sam Neill, Lucy Russell m.fl. Biopremiär: 5 juni

Angel Deverell vill inte gå i skolan, inte hjälpa mamma i affären och inte bli piga. Faktum är att hon redan som barn valt bort det livet – istället satsar hon allt på att bli en berömd författare. I Angels världsuppfattning är det inte en fråga om “om” utan “när”. ”När” kommer snarare än någon kunnat ana för den lilla uppnosiga Angel, som tycks tillbringa dagarna i samma rosa skimmer som de omåttligt populära romaner hon skriver. Med åren stiger hon i aktning hos sociteten. När både kärlek och berömmelse får sig rejäla törnar kan Angel ändå inte inse sin egen misär eftersom hennes liv aldrig skulle kunna vara så orättvist.

NÖJESMIX KOMMENTERAR: Hennes envisa hjärta är regisserad av den geniförklarade franska regissören François Ozon och det märks att filmen är gjord av någon som kan sina saker. Ozon glider skickligt mellan olika genrer, från kitsch till dramatiskt allvar och förakt till respekt utan att egentligen förändra perspektivet. Med hans fingertoppskänsla blir berättelsen om en ganska odräglig varelse en hyllning av fantasin, tron på sig själv och att leva sina drömmar. Hennes envisa hjärta är en film som följer med länge efter att man lämnat biosalongen. Avfärda nu inte det här som nån slags tjejfilm, för då blir jag arg!

Rena hemvideor blandas med en ocensurerad dagbok.

[Noble Entertainment]

NÖJESMIX KOMMENTERAR: Filmen har obegripligt nog vunnit filmpriser för “bästa dokumentär”. Och visst är det imponerande att ha 3 000 timmars material att arbeta med. Men då borde det också vara möjligt att leverera något som skulle kunna vara någonting mer än en födelsedagsvideo på Kirkhams 60-årskalas. Det kanske är fel på mig, men Kirkhams livsöde engagerar mig föga, även om jag är glad för hans skull att han är drogfri.

NÖJESMIX KOMMENTERAR: Med allt detta sagt kräver filmen också sin publik; en åskådare som lyckas skaka av sig fläskiga effekter och dataanimerat slime för att se den lilla historia som kanske handlar om något så enkelt som förtröstan. The Mist är också en av de dystraste skräckhistorier som levererats från Hollywood, någonsin.

Jonas Danielsson

Jonas Danielsson

Jonas Danielsson

Månadens dvd-tips 1 EASTERN PROMISES [SF]

Regi: David Cronenberg, 2007 Medverkande: Viggo Mortensen, Naomi Watts m.fl. DVDpremiär: Ute nu

DVD: En gravid, svårt skadad flicka vandrar in i en affär och ber om hjälp. Läkaren som tar emot och efter förlossningen dödförklarar henne vill veta vad som har hänt. Som vanligt, i alla fall på film, leder nyfikenhet till trubbel och hon finner sig snart indragen i ryska maffian och grym människohandel.

NÖJESMIX KOMMENTERAR: Cronenbergs fascination för människans mörkare sidor gör hans karaktärer mer intressanta än i många andra thrillers, eller gangsterhistorier. Istället för svart mot vitt presenterar Cronenberg alltid det gråa och det är alltsomoftast, som i Eastern Promises, fullkomligt strålande.

Jonas Danielsson

1896

Den första offentliga filmvisningen i Sverige sker i anslutning till Industri- och slöjdutställning på Pilstorp i Malmö i en tillfällig byggnad som kallades Sommar-Teatern. Omkring 35 000 personer besökte biografen under de tre månader som utställningen pågick. Sveriges första fasta biograf öppnade 1902 i Göteborg. Sveriges i dag äldsta biograf i drift är Saga i Kalmar som öppnade 1906. källa: Wikipedia

36


f ilmrecensioner 3D-je gången gillt

P

å väg från ett USA där hypen är på topp kommer återigen drömmar om tredimensionell filmvisning. Ett sätt för biografkedjorna att tävla mot hemmabiosystem och fildelning. Det är verkligen tredje gången gillt, ty varje gång hemmamöjligheterna för filmtittande tagit nya steg utropas 3Dfilmen som biografernas räddare.

TRUBBEL I SAGOLAND

STEP UP 2 THE STREETS

CASSANDRAS DREAM

Regi: Paul J Bolger, 2007 Röster: Sarah Michelle Gellar, Sigourney Weaver, Freddy Prinze Jr m.fl. Biopremiär: 6 juni

Regi: Jon Chu, 2008 Medverkande: Briana Evigan, Robert Hoffmann, Adam G Sevani m.fl. Biopremiär: 6 juni

Regi: Woody Allen, 2007 Medverkande: Colin Farrell, Ewan McGregor m.fl. DVDpremiär: Ute nu

I sagolandet finns en trollkarl som håller koll på att alla historier får sina lyckliga slut. När han drar till Skottland på semester hamnar kontrollen snabbt i fel händer – Styvmoderns! Det innebär anarki för alla Bröderna Grimms kända sagor men framförallt för styvdottern Ella, mest känd som Askungen. Ska hon någonsin få sin prins?

Streetdansaren Andie blir tvingad att välja. Flytta till Texas eller börja på en överklassdansskola. Hon väljer det senare men då blir

DVD: Två bröder i den engelska arbetarklas-

[Scanbox]

NÖJESMIX KOMMENTERAR: Upplägget för Trubbel i Sagoland är ganska smart, men kommer fem år för sent. Vi har redan sett sagor massakreras och berättade ur andra perspektiv i framförallt Shrek, men också i Sanningen om Rödluvan och Förtrollad. Kanske är det främst därför filmen känns mossig. Men det finns faktiskt andra orsaker också, som att berättelsen egentligen inte förändras. Trots smärre förändringar i historien blir slutet så klassiskt som det överhuvudtaget kan bli. En annan anledning till varför Trubbel i Sagoland inte fungerar är den kliniska animeringen. Allting är format i tredimensionella karaktärer och omgivningar som vore de skapade som en dators matematiska projekt istället för av kreativa människor. Det blir för stelt och påminner mest om ett ganska tråkigt datorspel för barn. Kanske gör själva innehållet att förväntningarna blir för höga, men trots helt godkänt röstskådespeleri lyfter aldrig Trubbel i Sagoland.

Jonas Danielsson

[Nordisk Film]

Alltför långtråkig för en som inte förstår sig på dans. dansarna i hennes gäng sura och utesluter henne ur gemenskapen. Andie och skolans hunk Chase beslutar sig för att starta ett eget gäng och danstävla mot gatubarnen från Andies gamla crew.

NÖJESMIX KOMMENTERAR: Jag har svårt att förstå dansfilmer och är därför inte målgrupp för Step Up 2 the Streets. Och är det dans man vill se är filmen säkert en höjdare, för på samma sätt som i föregångaren Step Up har all filmisk kraft satsas på koreografin. Som film är den här uppföljaren också likadan som ettan: underklass möter överklass, båda lär sig någonting av mötet och kärleken spirar. Rätt okej ungdomsromantik alltså, Briana Evigan bär dessutom huvudrollen riktigt bra, men filmen är alltför långtråkig för en som överhuvudtaget inte förstår sig på dans.

[Scanbox]

sen drömmer om nya och bättre liv. Men de behöver pengar. Deras rika morbror lovar att hjälpa dem om de gör honom en tjänst. Problemet är bara att vad han ber om är både moraliskt och lagligen förkastligt. Är det värt det?

Ganska tänkvärt trots det något överdrivna slutet.

På 1950-talet var teveapparaten det som höll folk borta från popcornstolarna medan videon snodde publik på 1980-talet. Båda gångerna dök fräsiga filmer som Vaxkabinettet, Hajen 3D och Skräcken i Svarta Lagunen upp och försvann liksom de tredimensionella flugorna i Huset som Gud glömde 3D. Nu får vi hoppas att flugorna stannar. Äkta djupledsfilm är faktiskt något så fantastiskt att det är svårt att begripa. Ser man på en 3D-film med nya polariserande brillor går det inte att undvika att reflexmässigt ducka för flygande föremål eller bara på prov känna i luften framför sig. Det finns såklart mycket positivt med det här för branschen. Gigantregissörer som Steven Spielberg och James Cameron har redan 3D-filmer på gång. Och såklart ser George Lucas ännu en möjlighet att klämma fansen på stålar genom att göra om Stjärnornas Krig igen, nu i 3D! Den stora baksidan med alltihop är, förutom att det blir dyra biljetter, att det i Sverige just nu finns 0, ja noll!, repertoarbiografer som kan visa den nya 3D-filmen. Att bygga sådana salonger kostar flera miljoner, så ni kan själva räkna ut hur lång tid det tar innan det når utanför storstäderna.

NÖJESMIX KOMMENTERAR: Cassandras Dream är en pengafilm. Allt handlar om pengar och vad vi människor är beredda att göra för dem. Sådant brukar vara rätt tråkigt, men tack vare stort skådespeleri och tajt regi blir det här både spännande och ganska tänkvärt trots det något överdrivna slutet.

Jonas Danielsson ... som älskar Flesh for Frankenstein i 3D.

Jonas Danielsson

Månadens dvd-tips 2 4 MÅNADER, 3 VECKOR, 2 DAGAR [Sandrew Metronome] Regi: Cristian Mungui, 2007 Medverkande: Anamaria Marinca, Maura Vasiliu, Vlad Ivanov m.fl. DVDpremiär: Ute nu

DVD: Om det är olagligt med abort måste kvinnor ta till olagliga metoder för att avbryta sin graviditet. I det kalla Rumänien 1987 tar därför två unga studenter in på ett hotell. En av dem ska göra abort och en läkare smusslas dit.

NÖJESMIX KOMMENTERAR: Det är upplägget på detta fantastiska och hjärtskärande drama. Intrigen kan tyckas tunn, men genom denna “lilla”, vardagliga händelse utspelas ett helt samhälles rigida tyngd. Framförallt blir det strukturella kvinnoförtrycket tydligt och berättar om maktordningen i denna vår värld. 4 månader, 3 veckor och 2 dagar är banne mig riktig jävla filmkonst!

Jonas Danielsson

3

Jonas Danielsson

GREJER

Nya 3D-filmer vi inte fått se: BEOWULF FAMILJEN ROBINSON POLAREXPRESSEN

37


Twosome Halsband

Hope Manschettknappar

*5‹4(0//"#&"

BU )"/(-004&#"3

LÖRDAGAR 28/6 PREMIÄR! 5/7 12/7 19/7 26/7 2/8 8-9/8 (CITYFESTEN), 16/8 23/8 (LAGERTÖMNING)

38


tt i tid!2007 Köp bilje , 2005, 2006 &

Utsålt 2003, 2004

eandlove.nu

Biljetterna säljs via www.peac och turistbyråerna i Dalarna.

SEX PISTOLS + MANU CHAO [UK]

[FR/ES]

KEN T + HÅKAN HELLSTRÖM + IN FLAMES THE HIVES + MANDO DIAO + THE CULT [UK]

W.A.S.P + THE WATERBOYS + JASON MRAZ [US]

[UK]

[US]

THE HELLACOPTERS + MILLENCOLIN + SAHARA HOTNIGHTS LOOPTROOP ROCKERS + HANOI ROCKS + TEDDYBEARS STHLM THE WOMBATS + CANSEI DE SER SEXY + SUZANNE VEGA WOVEN HAND + CRYSTAL CASTLES + KAIZERS ORCHESTRA [FIN]

[UK]

[US]

[BRA]

[CAN]

[US]

[NO]

DE LYCKLIGA KOMPISARNA + HARDCORE SUPERSTAR + OPETH + TAKIDA CAESARS + ELDKVARN + JILL JOHNSSON + PUGH ROGEFELDT + MUSTASCH CLUTCH [US] + NATIONALTEATERN + ADAM TENSTA + TIMO RÄISÄNEN THE (INTERNATIONAL) NOISE CONSPIRACY + STEFAN SUNDSTRÖM + MISS LI JOHNOSSI + PETTER + KEN + DARK TRANQUILLITY + THE HAUNTED ENTOMBED + NEVERSTORE + MIKAEL WIEHE & EBBA FORSBERG HURRIGANES [FIN] + M.A. NUMMINEN [FIN] + THE 69 EYES [FIN] + SUGARPLUM FAIRY + HUMANZI [IRL] CHRISTIAN KJELLVANDER + JIM WHITE [US] + AMANDA JENSSEN + KAPTEN RÖD OCH MAJORERNA ORGANISMEN + SUPERSCI + THOSE DANCING DAYS + ANNA JÄRVINEN + JONDO [GER] hoglunddesign.se

BILLIE THE VISION AND THE DANCERS + ALICE IN VIDEOLAND + DARK FUNERAL + WOLF + LILLASYSTER HOFFMAESTRO & CHRAA + HÄSTPOJKEN + BRITTA PERSSON + STONECAKE + PASCAL + ANDI ALMQVIST SPACE AGE BABY JANE + THE TALLEST MAN ON EARTH + PROMISE AND THE MONSTER + JIVE + FILM ON FOUR Fler artister tillkommer (totalt ca 100 akter)

Festivalpass exklusive camping 1195:- + serviceavgift Festivalpass inklusive camping 1295:- + serviceavgift Biljetterna säljs via www.peaceandlove.nu och turistbyråerna i Dalarna. Med reservation för eventuella ändringar.

39


krogguiden

Restaurang AMERIKANSKT O´Learys

S. Kungsgatan 31, Gävle 026-652920 Mån 17-22, Tis-Tors 17-23 Fre 17-24 (nattklubb 22-02), Lör 13-02 (nattklubb 22-02), Sön 14-22 På O´Learys kan vi erbjuda dig den totala nöjesupplevelsen i form av den bästa maten från den nordamerikanska kontinenten samt en proppfull bar med öl och drinkar. All aktuell sport visas på våra storbildsskärmar och TV-apparater. Fredagar rockklubb, lördagar nattklubb. I sommar: Crystal sommarklubb varje lördag och fotbolls-EM på storbildstv!

ASIATISKT Lams Terass

Slottstorget 3, Gävle 026-600730 Den 25 maj invigde vi Lams Terass – en helt ny krog i Gävle. På vår meny hittar du grillat, fisk, skaldjur och specialiteter från hela Asien tillagat på varje lands vis. All vår mat till avhämtning. Fullständiga rättigheter. Lams Terass – hela Asien på en terass.

Sushibar

N. Slottsgatan 6, Gävle 026-101030 Öppet 11-21 alla dagar Mitt i city, endast ett stenkast från torget hittar du oss. Vi erbjuder sushi av hög kvalitet till bra priser. Ät hos oss eller ta med. Generösa öppettider. Välkomna!

GREKISKT Akropolis

Ö. Islandsg. 27A, Gävle 026-102610 Mån-Fre 17-23, Lör 13-23, Sön 13-21 100% grekisk mat och grekisk, avslappnande miljö kan vi erbjuda i vår restaurang på nedre Brynäs. Fullständiga rättigheter, uteservering vår och sommar. www.akropolistaverna.com.

INDISKT Goa, indiskt kök & lounge

Nygatan 8, Gävle 026-187708 Lunchöppet Mån-Fre 11-14.30 Mån-Tor 1722, Fre 17-24, Lör 12-24, Sön 12-22 Varför resa till värmen? Kom in till oss på Goa och avnjut det indiska köket. Spännande rätter på vår lunch- och kvällsservering. Fullständiga rättigheter. Kom och tjoa hos oss på Goa. PS. Vid större sällskap rekommenderar vi att ni bokar bord.

ORIENTALISKT Mezopotamya

S. Kungsgatan 30, Gävle 026-651050 Mån-Tor 16-23, Fre 16-24, Lör 13-24, Sön 13-22 En blandning av orientens smaker! Från vår kolgrill erbjuder vi rätter för alla. Prova gärna vårt lamm – eller någon av våra andra många fågel-, fisk- och kötträtter. Mysig miljö som passar både familjemiddagen som företagsträffen. Fullständiga rättigheter.

KLASSISKT Berggrenska Gården

Kyrkogatan 14, Gävle 026-123401 Öppet: Må-Sön fr. 11 Kvällsöppet Tors-Lör Välkommen till ett nyrenoverat Berggrenska Gården där Tompen och Martin önskar alla gäster en trevlig stund med god mat i mysig miljö. Vardagar lunch mellan 11-15, pris 70:inkl. sallad, bröd, kaffe och hembakad kaka. Kvällstid torsdag till lördag höjer vi temperaturen med vår tapas- och grillbar. Uteservering (där du även kan sitta vid dåligt väder), after work med Midnight Express varje fredag hela sommaren! Fullständiga rättigheter.

Brasserie Absint

Frukost: Mån-Fre 06.30-09.30, Lör-Sön 07.30-10.30 Lunch: Mån-Fre 11-14 Middag: Mån-Tis 14-24, Ons-Fre 14-01 Lör 16-01 Köket stänger: Mån-Lör 23 Här på Brasserie Absint erbjuds något för alla. Kom med familjen och ät en hotellfrukost

eller brunch för helgen, gå med företaget och ät en god lunch eller dra med dig vännerna en kväll och testa den mytomspunna drycken Absint med alla de traditionella tillbehören. Brasserie Absint – en plats för att mötas, äta, dricka, inspireras och kanske konspirera.

klassiska svenska rätter med internationella inslag. En trappa upp hittar du vår nyrenoverade lounge med skön vardagsrumskänsla. Där kan du avnjuta lättare rätter från vår loungemeny och mysa med goda vänner. Välkommen!

Brunnsgatan 63

Tennstopet

Brunnsgatan 63, Gävle 026-610063 Tis-Fred 17-23, Lör 15-23. Vi erbjuder en resturangupplevelse i mysig miljö och med fantastiskt god mat. Bordsbeställning kan göras på 026-61 00 63. Varmt välkomna. www.brunnsgatan63.se

Cafe Mingel & Bar

Drottninggatan 10, Gävle 026-124142 Mån-Tors 10-22, Fre 10-01, Lör 10-01 Sön 12-17 Kom till vår trendiga och mysiga restaurang där vi serverar lunch Mån-Fre 11-14. Fredagar och lördagar 19-01 är du välkommen att koppla av i vår softa pianobar. Klassisk à la carte-meny. Fullständiga rättigheter.

Helt Enkelt

N. Kungsg. 3, Gävle 026-120604 Mån-Tors 16-00, Fre 16-01, Lör 12-01, Sön 15-22 Trevlig stämning mitt i stan! Trivsel & god service är nyckelorden, perfekt barmingel för alla åldrar!

Svarte Jägaren

Nygatan 7, Gävle 026-100734 Ons-Lör 17-02 Nyhet! Nu satsar vi på reggae! Lördagar: reggaenight med sköna beats. Caribbean-vibes med dancehall och hiphop. På vår meny hittar du á la carte-rätter fr. 69 kronor. En stor stark 30 kronor. Fullständiga rättigheter, åldersgräns 18 år.

Söderhielmska Gården

S. Kungsgatan 23, Gävle 026-652800 Tis-Ons 16-22, Tors-Fre 16-23, Lör 13-23, Sön 13-21 Lounge: Tors 17-24, Fre-Lör 1701 www.soderhielmska.se I hjärtat av gamla stan på Söder ligger anrika Söderhielmska Gården. Kvällstid erbjuder vi

Nygatan 38, Gävle 026-103970 Mån-Tors 10-22, Fre 10-23, Lör 11-23, Sön 12 -20 Välkommen till ett av Gävles mest klassiska matställen! Vi erbjuder lunch, à la carte, catering & fullständiga rättigheter i geniun och mysig miljö. Nu har vi öppnat vår mysiga uteservering på innergården. Varmt välkomna önskar Mikaela med personal!

MEXIKANSKT Los Sombreros

N. Slottsgatan 7, Gävle 026-101092 Fax: 026-121092 Mån-Tors 11-23, Fre-Lör 1124, Sön 12-22 www.lossombreros.nu Mysig restaurang i mexikansk miljö och en spännande meny för hela familjen. Största lunchbuffén i Gävle med svensk/mexikansk mat, Mån-Lör 11-15. Kvällstid erbjuder vi även vår buffé till större sällskap. Bra priser till företag och stora sällskap. Vi har även catering – kontakta oss.

MODERN CROSS-OVER Dinners

E4:an 026-689250, gavlebro@dinners.se öppet alla dagar 7-22 En fräsch marknadsrestaurang belägen ovanför E4:an. Här kan du avnjuta en spännande wok, fräsch pasta eller varför inte den otroligt populära vegetariska buffén. Varje dag dukas även en enorm fikabrödsbuffé upp. Öl- och vinrättigheter. Lägg konferensen mitt på E4:an hos oss! www.dinners.se

Interpool

Södra Kungsgatan 20, Gävle 026-605165 Mån-Fre 15-02, Lör 13-02, Sön 13-02 SOMMARTIDER from 9 juni: 17-02 alla dagar

månadens servitör Thomas Källberg på Berggrenska Gården Ålder: 32 år Civilstatus: Singel Antal år i branschen: Ett par Vad är det mesta du fått i dricks? – Jag minns inte exakt, men jag fick 1200 kronor förra veckan vid ett bord. Vad kännetecknar en bra gäst? – Någon som är glad, trevlig och positiv. Vilket är det vanligaste sättet folk söker din uppmärksamhet på? – Genom en blick. Vad är det värsta en gäst kan göra? – Skrika, gapa och inte ha förståelse för att allt inte kan gå blixtsnabbt. Har man 300 gäster och någon vill ha en välgjord oxfilé så tar det inte 10 minuter.

40

Vad är det konstigaste du upplevt? – Inget superkonstigt. Stämmer det att krogpersonal alltid festar mest? – Ja! Har någon diskat av sin nota? – Ja, och han vet vem han är. Vem är stans bästa servitör? – Om jag inte ska ta någon från Berggrenska så måste det vara Cheuk Lam. Alltid glad och trevlig! Var går du och äter när du är ledig? – Lam´s Terrass. Vad på den egna menyn rekommenderar du? – Lammracks, musslor.

Ja till champagnefrukost

Det är inte bara studenter som vill dricka champagne på morgonkvisten. Många nygifta par har önskemål om champagne och jordgubbar till frukost efter bröllopsnatten. Lagstiftningen i Sverige har tidigare inte tillåtit servering av alkoholhaltiga drycker före 11 på restauranger, hotell eller barer. Fram tills nyligen då anrika Grand Hotel i Stockholm fick specialtillstånd att servera champagne till frukost från klockan 8.

Säsong för rosévin

När sommarsolen värmer stiger inte bara temperaturen utan även försäljningen av rosévin. Förra året ökade Systembolaget sin försäljning av det rosafärgade vinet med 1 miljon liter. Tips: Tänk på att köpa rosévin som är så ungt som möjligt, helst inte äldre än 1 år. Äldre roséviner tappar syra och därmed också sin fräschör.


krogguiden

Vi erbjuder en bred meny med allt från en grym egengjord 200 gr Interpoolburgare, till fiskrätter och populära kötträtter. I våra lokaler kan du se all sport på stor bild eller nån av TV-apparateterna, spela biljard på 14 tävlingsbord, spela dart i vår dartavdelning, ta nåt att dricka i den sköna loungen eller i stans fräschaste bar och ta en drink. After Work: Mån-Fre 16-18. Lounge DJ på fredagar och lördagar. www.interpool.se

Järnvägskrogen

Centralstationen, Gävle 026-514495 Sön-Tors 11-22, Fre-Lör 11-23 Njut av god mat i en lugn och trivsam miljö med utsikt över hela Centralplan. Vardagar 11-14.30 dukar vi upp en stor lunchbuffé med husmanskost. Kvällar och helger erbjuds läckra maträtter från det kreolska köket samt välsmakande traditionell à la carte. Varmt välkommen! www.jarnvagskrogen.se

Pub Bilagan/Don Peppino

Hattmakagarg. 15, Gävle 026-121360 Ons-Lör 17-02, även x-tra evenemang SönTis Mysig pub med karaokeunderhållning. Veckans erbjudande. Jackvegas-spel. Blackjack-casino. ”Var kvällens artist med karaokesång”. Karaoketävlingar med fina priser. Restaurangen, Don Peppino, kan erbjuda festarrangemang eller varför inte bara en trevlig middag. Varmt välkomna!

Bishops Arms

Södra Kungsgatan 7, Gävle 026-652575 Mån+Tis 16-23, Ons 16-24, Tors-Fre 16-01, Lör 13-01, Sön 13-22 Välkommen till Gävles mest genuina engelska pub med stans största whiskysortiment. Eller vad sägs om 300 olika sorter? Bakom baren finns även 150 olika sorters öl på flaska och 23 på fat. Fish´n´chips är naturligtvis en av många klassiska rätter på menyn. Vi erbjuder även whiskyprovningar för privatpersoner och företag. www.bishopsarms.com

Nattklubb

Catering

Goya

Deli

Nygatan 18, Stortorget, Gävle 026660030 Discotek: Fredag & Lördag Drinkar, musik, dans, artister! Gävles mest anrika nattklubb stoltserar med makalöst pampiga lokaler, fantastisk personal och en ljudanläggning som slår det mesta. Så se till att komma i tid om du vill vara med och festa under kristallkronorna och insupa den vansinnigt trevliga partyatmosfären! Gävles i särklass gladaste nattliv!

Hang Loose

Nygatan 41, Gävle 026-613393 Fredagar: nattklubb från kl. 22 – ålder: 18 år Lördagar: nattklubb från kl. 22 – ålder: 20 år. Gävles Partyställe no 1! 2 Dansgolv 2 barer. Bra studenterbjudanden både fredag och lördag. www.hangloosebar.se

Heartbreak Hotel

N. Strandgatan 15-17, Gävle 026-183021 Mån-Fre lunch 11-14, Ons-Tors 16-02, FreLör 18-02, Sön stängt www.heartbreak.se Stora lokaler som lockar en bred publik, ösiga rockband blandas med discotoner. Här serveras en meny inspirerad av det amerikanska köket. Kvällstid förvandlas lokalerna till en av Gävles mest populära nattclubar. SunCity varje torsdag, fredag och lördag på nedervåningen hela sommaren.

Kharma Lounge

Baldersplan 7, Sandviken 026-272780 Mån-Sön 14-24 samt Ons, Fre & Lör 14-02 Underbar har fått lämna plats åt det nya Kharma Lounge. Vi erbjuder en avkopplande loungemiljö där du och dina vänner, arbetskamrater eller din familj kan äta, dricka, trivas och njuta av tillvaron. Öppet alla dagar i veckan. Vill du ha mer ös så har nattklubben öppet ons, fre och lör. www.kharmalounge.se

VAD ÄTER DU HELST INTE?

S. Kungsg. 11, Gävle 026-610193 Mån-Fre 10-19, Lör 10-15 Italienska bufféer, focaccia-mackor, Deli-sallader och pasta är vi bäst på! www.deli.nu

av: Donna Hanafi Polhemskolan, onsdag 21/5-08

Eva & Carinas Kök

S. Stapeltorgsg. 16b, Gävle Eva: 0735-177400 Carina 0735-177401 Catering med omtanke! Vi är stolta över att kunna leverera både kvalitet och känsla. Vår mat lagas med omtanke och är hemlagad & hembakad. Vi kommer dit du önskar, företaget, ute, hemma eller till lokalen. Vi erbjuder buffér, alácarté, sallader, soppor, smörgåstårtor, kaffebröd & bakverk m.m. Ring för priser och menyer eller titta på vår hemsida www.eckok.se Anna – Friterade skalbaggar kan ju inte vara gott. Elin – Ärtsoppa.

Gefle Gourmetservice

Femte Tvärgatan 23, Gävle 026-189900 070-5823328, 070-8230953 Catering med kvalitet! Vi på Gefle Gourmetservice erbjuder catering av hög kvalitet till rätt pris för alla tillfällen. Vi skräddarsyr menyer och anpassar oss efter dina önskemål. Kontakta oss gärna för priser och förslag. Se våra student/examenserbjudanden på www. geflegourmetservice.se

Tennstopet

Nygatan 38, Gävle 026-103970 Mån-Tors 10-22, Fre 10-23, Lör 11-23, Sön 12-20 Gör det enkelt för dig, låt oss på Tennstopet leverera maten till firmafesten, födelsedagskalaset, svensexan, tjejkvällen etc. Catering av sallader, kalla och varma rätter, smörgåstårtor mm. Ring för priser och meny.

FINNS DU INTE MED I VÅR KROGGUIDE? Kontakta vår säljare Henrik Nilsson för mer information, 15 96 79.

Simon – Potatisbullar, jag får kväljningar av det.

Gunilla – Jag är en allätare, men jag gillar inte leverstuvning.

månadens recept EXAMENSMAT

Kall marinerad fläskfilé med äppelsås 4 portioner

Minipizzor med rökt lax

600 g fläskfilé 1 msk salt 1/2 tsk svartpeppar, 1/2 tsk finstött rosmarin

1 pkt pizzamix 1 pkt rökt lax i skivor en näve ruccola 2 dl créme fraiche eller gräddfil 1/2 dl hackad gräslök 1 röd lök nymald svartpeppar Använd pizzamix och forma små runda valnötsstora bollar som plattas till och läggs på bakpappersklädd plåt. Grädda pizzorna i 200° i 5–6 minuter. Låt kallna. Täck med rökt lax i tunna skivor och ett par blad ruccolasallad. Klicka på en tesked créme fraiche eller gräddfil och toppa med finhackad gräslök och en tunn skiva rödlök. Vrid ett par varv på svartpepparkvarnen över och servera snarast.

äppelsås: 1 äpple + 1 hel inlagd saltgurka 2 dl créme fraiche 1 msk fransk senap + salt och peppar

Sätt ugnen på 225°. Klappa in köttet med kryddblandningen och bryn i stekpanna för att få färg. Stek i ugn i 20 minuter. Låt svalna. Skiva köttet i centimetertjocka skivor. Blanda marinaden och häll över köttet, marinera över natten. Finhacka äpplet och saltgurkan. Blanda med créme fraiche, senap, salt och peppar. Ställ kallt en stund före servering.

marinad: 2 tsk salt 1 krm svartpeppar 1/2 dl vinäger 2 msk vatten 1 dl olivolja 1 pressad vitlöksklyfta 1/2 finhackad lök 1 dl finhackat kryddgrönt Fler recept hittar du på

www.guldkorn.com

Rabarber- och limepaj 8-10 portioner

1 paket kyld kavlad smördeg (275 g) 1 ägg till pensling 8 stjälkar rabarber 1 1/2 dl råsocker strö 2 dl créme fraiche finrivet skal av 2 limefrukter 1 liter jordgubbar Sätt ugnen på 250°. Klä en pajform med smördegen och förgrädda i ca 3 minuter. Ta ut och pensla hela skalet med ägget. Skär rabarbern i slantar. Blanda med 1 dl socker och värm i en kastrull tills sockret smält. Låt rinna av i durkslag. Blanda créme fraiche, resterande socker och limeskal, och bred ut på botten av pajskalet. Lägg på rabarbern och grädda i ugnen i ca 5 minuter. Skär jordgubbarna i skivor och strö över den gräddade pajen.

41


Kn]ja_]k[ggdYkl] la\faf_khj]fme]jYlagf egZa

ep_\k AkYeYjZ]l]e]\2

42

N. R책dmansgatan 8 026 -1 -10 0 64 90 ww www.o www w.officebutik.se .o ficebutik.se

Kn]ja_]k[ggdYkl]la\faf_


d i n b ä s ta b i l a f f ä r :

GARY MOORE

EXKLUSIVT

PÅ SUNDSVALLS GATUFEST

GARY MOORE | THE ARK MAGNUS UGGLA | MANDO DIAO HÅKAN HELLSTRÖM

The Hellacopters | Jill Johnson | E.M.D. Patrik Isaksson | Amy Diamond | E-Type Sven-Ingvars | Tingsek | Adam Tensta Amanda Jenssen | Hardcore Superstar Millencolin | Vincent | Eskobar | Kocky Lillasyster | Mange Schmidt |Crashdiet Soilwork | Timo Räisänen | Petter Moto Boy | Hästpojken | Evergrey Elin Sigvardsson | Itchy Daze | Manboy One Man Freac Show | Ingnis |Kraa Loyalguard | Pledge | Landslide | Jive The Citadel | She | The Intrigues Ingnis

|

Second Hand Rumours The Altogether Nows | m m | m fl 162.900

Bilmetro Försäkring Trygga Mil. Tre månaders helförsäkring utan extra kostnad! Vid köp av en ny Honda. Värde ca 1.000 kr. Bilmetro i samarbete med Trygg-Hansa. Bränsledeklaration blandad körning 5,9/6,7 l / 100 km. CO2 139-160 g/km. Miljöklass 2005. Förmånliga garantier inkl. vagnskada 3 år. www.honda.se

THE ARK ENDA SPELNINGEN

I SVERIGE 2008 FÖRKÖPSSTÄLLEN ticnet.set samt ATG- och TicnetOmbud

162.900

Entré: Sundsvall, Timrå, Matfors, Härnösand, Ånge www.entresundsvall.nu 060 - 15 54 00

bondegatan 8 i Gävle telefon: 026-65 71 46 / 55 Vardagar 09.00-18.00 lördagar 10-14

sundsvalls gatufest 30 juni - 5 juli massor med upplevelse | www.gatufesten.se

bilmetro.se 43


egZa %Kn]ja_]k[ggdYkl]la\faf_ egZa %Kn]ja_]k[ggdYkl]la\faf_

9ddlaf_ƒj 9ddlaf_ƒj ?]Ö]<Y_ZdY\`]eaZj]ndƒ\Yf ?]Ö]<Y_ZdY\`]eaZj]ndƒ\Yf Njd\]fk[ggdYkl]aHg\ Njd\]fk[ggdYkl]aHg\ =i‚e

 *,12% *,12% =i‚e `d‚eX[\e

;l]‚i1

Y`e[e`e^jk`[)+d‚e%

;l]‚i1

`d‚eX[\e

Y`e[e`e^jk`[)+d‚e%

9ddlaf_ƒja ?]Ö]<Y_ZdY\egZa <m^ƒjla\faf_]f?]Ö] 9ddlaf_ƒja <Y_ZdY\`]ea\afZj]n% ?]Ö]<Y_ZdY\egZa dƒ\Ykbm\Y_Yjan][cYf <m^ƒjla\faf_]f?]Ö] g[`\]kkmlge]faHg\ <Y_ZdY\`]ea\afZj]n% lgm[`^‘jYll^‘dbY\] dƒ\Ykbm\Y_Yjan][cYf k]fYkl]fq`]l]jfYhƒ g[`\]kkmlge]faHg\ o]ZZ]f"k]Õde$dqkkfY lgm[`^‘jYll^‘dbY\] hƒemkace]\e]jYÀ& k]fYkl]fq`]l]jfYhƒ o]ZZ]f"k]Õde$dqkkfY hƒemkace]\e]jYÀ& Dke]jgeaHg\lgm[` hƒooo&g^Õ[]Zmlac&k] Dke]jgeaHg\lgm[` ;€i[\kÔeejk`cc^€e^c`^kki‚[cjke€km\ib%  BfjkeX[\ibXek`ccbfddX% hƒooo&g^Õ[]Zmlac&k]

?]Ö]<Y_ZdY\`]eaZj]n% dƒ\Yfkbm\Y_Yjan][cYf& ?]Ö]<Y_ZdY\`]eaZj]n% dƒ\Yfkbm\Y_Yjan][cYf&

;€i[\kÔeejk`cc^€e^c`^kki‚[cjke€km\ib%  BfjkeX[\ibXek`ccbfddX%

Ndbe]ddYf 0?:*,12%'eƒf ).?:*112%'eƒf Ndbe]ddYf +*?:+*12%'eƒf 0?:*,12%'eƒf *,eƒfY\]jkZaf\faf_kla\& ).?:*112%'eƒf Afljg\mclagfkhjak& +*?:+*12%'eƒf :]_jfkY\mhhdY_Y&

9`c[\em`jXi`Gf[kflZ_(->9%

*,eƒfY\]jkZaf\faf_kla\& Afljg\mclagfkhjak& :]_jfkY\mhhdY_Y&

9`c[\em`jXi`Gf[kflZ_(->9%

AkYeYjZ]l]e]\2

AkYeYjZ]l]e]\2

44

N. Rådmansgatan 8 026 -1 -10 0 64 90 ww www.o www w.officebutik.se .o ficebutik.se

Kn]ja_]k[ggdYkl]la\faf_

N. Rådmansgatan 8 026 -10 64 90 www.officebutik.se

Kn]ja_]k[ggdYkl]la\faf_


korsord

Vinn Nöjesmix-hood!

I detta nummer har du chans att vinna en Nöjesmix-hood som inte bara är snygg utan även varm och skön. Av inkomna, korrekta korsordslösningar utser vi två personer som vinner en varsin hood. Skicka oss din korsordslösning senast den 13 juni! Glöm inte skriva ned ditt namn, din adress och ditt telefonnummer samt vilken storlek du vill ha. Adressen är Nöjesmix, Box 367, 801 05 Gävle. Lycka till!

Vinnare #4: V

Vi gratulerar Jenny Helgesson och Lisa Välivainio som vann Crockerjeansen!

45


20% på öra/näsa & navel-piercing!

WALK RIGHT STAY COOL

Gäller vid medtagande av denna annons.

water pro gauley herr pris :-

water pro maipo dam pris :-

siena dam pris :-

charmelon wrap herr pris :-

siran sport dam pris :-

Nyhet: BLOMDAHL MEDICAL PIERCING, ett nytt sätt att pierca sig som är snabbt, sterilt och skonsamt!

Drottninggatan 26, Gävle. 026-14 25 60. www.naturkompaniet.se

I Flanör-huset. Tel 026-661210

tisdag till lördag hela sommaren! Alltid diskjockeys och barjockeys Trubadur Kent Kiernan Diverse uppträdanden FREDAGAR: After Work hela sommaren mellan kl 16-01 med Midnight Express! Grillbuffé utomhus.

Öppettider: tis - lör 11-01 sön - må 11-23 Tel: 12 34 01

46

Berggrenska Gården


näst sista sidan

inne ute ROCKY

Förutom det faktum att Martin Kellerman är hur jävla dreamy som helst har Rocky i DN nog aldrig varit bättre än nu när han har en pryo. En liten pryo med rosa huvjacka och tofs på huvudet. Av någon anledning har jag inte läst Rockyalbumen utan avnjuter dem bäst i tre rutor lycka varje morgon. Ni som inte läser DN kan ju lubba ut och köpa, köpa, köpa.

OLD TOUCH

Är kanske världens bästa vintage-store. Och nu snackar vi vintage. Inga dammiga rayonklänningar från 60-talet. Nä, nu pratar vi aftonklänningar från 20-talet i handbroderad silke. Jag går dit för att köpa lakan och dukar och små söta saker som man inte hade en aning om att man behövde innan man insåg att livet inte var komplett utan ett porslinsbrudpar från 30-talet. Sedan har vi det lite läskiga faktum att jag köpt en antik dopklänning för mina framtida barn att kräkas på. När de ligger på sina handbroderade antika barnlakan. Sanningen är att butiken överlever på mina inköp allena just nu ...

INDIANA JONES

Sara Hansdotter-Mårtens 2.0

F

an, tänk om man hade fötts i Rom för tusentals år sedan och varit romarinna. Det kan inte ha varit kul. Jag baserar inte mina iakttagelser enbart på filmen Caligula. Eller på tv-serien Jag, Claudius som gick på SVT när jag var liten. Jag läser just nu deckare som är baserade på rättegångar under romartiden. I Rom kunde man typ inte gå utanför dörren utan att öka risken att dö med ca 500%. Hela stan var en dödsfälla! Inte så konstigt att det frossades och kopulerades för fulla muggar i varje bostad. Man visste aldrig när man skulle få sin sista bit ost eller sin sista orgasm. Romare levde livet som det borde levas. Från ögonblick till ögonblick. Och precis när de tyckte att de hade det något så när fredligt och bra, ja, vafan hände då? Då lackade slaven Spartacus ur och bildade ett slavuppror. Snacka om otur. Man ser framför sig hur en filosof sitter och grunnar. ”Japp, då ska vi se här. Då har vi alltså demokrati? Ja, det uppfann ju vi så det borde vi ha eller var det grekerna? Äh vafan! Check. Senat? Check! Sommarvillor i Baiae? Check! En polismakt? Check! Skitskumma kläder som folk i framtiden kommer att klä ut sig i och ha temafester i? Check! Vänta nu! Vad är det för oväsen där borta? Vafan, här kommer ju min husslav Spartacus lubbande! Undra vad han vill med det där spjutet?” Och resten är historia som vi säger. Och i detta fallet så är det historia. Tänk om helt andra seder och lagar och bruk hade överlevt från Rom. Som gladiatorspel? Fast i och för sig. Vi har ju dokusåpor. Romarna slogs och slogs och lade större delen av Europa under sig för att bevara dessa seder (som i våra ögon låter heeeeelt galna) de trodde blint på. Rätten att ha slavar, rätten att avrätta folk genom att sy in dom i en säck med en orm, en tupp, en apa och en råtta för att sen rulla ner säcken i en flod. Rätten att ha orgier och rätten att ligga med allt som inte var fastbultat i marken (oavsett kön). Det som finns bevarat från romartiden är ruiner, urnor och statyer. När jag läser om folk som den där snubben Josef som fick sju barn med sin dotter så tycker jag att vi skulle ha bevarat avrättningsmetoden med säcken, råttan, ormen, tuppen och apan i floden.

Nu snackar vi matiné!!! Även om den tredje Indiana Jones-filmen inte lever upp till de högt ställda förväntningarna så är det muntert att sätta sig och glo på en klassisk äventyrsfilm emellanåt. Det värmer i hjärtat när man bara behöver dras med i vilda jakter på stenar, skatter och i detta fall den något långsökta kristalldödskallen (!) ) i stället för att sitta och hulka åt en fransk moderedaktörs kamp med att blinka. Harrison Ford gör ingen hemlighet i att han är gammal, lönnig och har lite taskiga knän men det förhöjer bara charmen ty det har ju gått 19 år sedan den förra filmen.

DN PÅ STAN-BILAGAN

Har kommit i ny uppdaterad version som är liten, behändig och fullspäckad med info om roliga grejer. Vi snackar mat, shopping, klubbar, utställningar, konserter och allt som gör livet värt att leva. Denna upprustning av bilagan var nödvändig för sedan Viggo Cavling lämnade DN På Stan för att börja chefa på tidningen Resumé och odla lantadelmanér har det bara gått utför. Det var knappt man orkade bläddra i tidningen. Men nu ser man fram emot torsdagarna med ett barns iver och hoppar nästan jämfota när det rasslar till i brevinkastet. Eller. Jag hör det i alla fall kl. 4 på morgonen för jag sover inte.

BUTIKEN TING OCH TANGEL I GAMLA STAN

Oj, det var en lång rubrik. Nåväl. Min syster har öppnat affär i Gamla Stan. Den heter Ting och Tangel. Jag hade inget veto att lägga in när det kom till namn kan jag tillägga. Pallra er dit för man kan köpa livsviktiga saker som blommiga hammare och mangelvatten där. Dessutom ligger den bara ett kastavstånd från Bar Rouge så när ni har shoppat er svettiga kan ni svalka er där och kolla in Melker Anderssons stirriga blick.

BRÖDERNA RONGEDAL

Hur läskiga får man bli? Två identiskt lika men som sprallar och sjunger i falsett? Jag tycker att dom är jätteläskiga. Särkilt när de tittar på varandra och börjar falsettsjunga stämmor samtidigt. Då verkar det nästan som om de är liite kära i varandra och längs den tankegången vill inte ens jag vandra ...

KÄNDISAR SOM LANGAR

Det måste vara jävligt jobbigt när ens lokala langare också står och gastar sig hes i radio eller TV. Man måste vara hyggligt nojjig över att hon/han ska försäga sig. – Och nu så ska vi lyssna på en låt, jag ska bara dra till Hökarängen och lämna av två g först. Jag vet inte vad det är som får kändisar att langa. Tycker de inte att de tjänar tillräckligt, kommer ut och träffar tillräckligt med folk, får tillräckligt med uppmärksamhet? Något skevt är det.

TÄCKVÄSTEN

Finns det ett mer bedrövligt plagg? Hur kan man, vid 15-20 gradig värme dra på sig en täckväst tillsammans med shorts? Jag fick för mig att täckvästen, som hade en kort revival på 90-talet, var lika död som drottning Victoria men ack vad jag bedrog mig. Idag när jag helt sinnesslött stod och väntade på bussen kom en täckväst gående med tillhörande åka-båt-och-dricka-mycketgin-och-tonic-brat-liknande halvfigur under nånstans. Och kombinationen täckvästshorts-seglarskor kan ju få det att krypa i kroppen på vem som helst. Väldigt vidrigt fult.

DET MÄNSKLIGA PSYKET

Alla mina jobb är sociala jobb. Det är inte direkt att jag sitter och hukar bakom nåt hörn och rensar muttrar. Och jag har lärt mig detta: om en människa är obeskrivligt förbannad över att det inte finns rätt skostorlek så handlar det sällan om skon utan desto oftare om att vi i personalen får klä skott för hennes taskiga ekonomi, äktenskap eller allmänt vidriga liv. Om man formligen bryter ihop i ilska över att man inte fått korrekt tvättråd tycker jag att man ska ta en liten titt inåt i själen istället för att verbalt halshugga närmasta servicemänniska. Vi ska inte ens tala om vad jag får uppleva i vården. Jag har lärt mig ta detta. Jag har lärt mig att bortse från idiotin och le lite. Men ibland får även jag ett bryt. Men inte fan går jag in på 7Eleven och sparkar på dem för att de har slut på Twister. Sluta skäll på oss.

Du vet väl att du även hittar Sara Mårtens tankar om stort och smått på vår sajt? Missa inte hennes blogg på nojesmix.com!

Låter sunt.

I am forever pissing my pants in mortal fear ...

47


SOMMARTOPPAR OCH SHORTS

2 FÖR 199:ORD. PRIS 129:-/ST.

48

petergustafsonsadladeomochsatsadepåhästar.nustårkärlekenpåtur–sökerpartnerpåbästasändning  

fotbolls profilen sport krogprofi len peter gustafson sadlade om och satsade på hästar. nu står kärleken på tur – söker partner på bästa sänd...

petergustafsonsadladeomochsatsadepåhästar.nustårkärlekenpåtur–sökerpartnerpåbästasändning  

fotbolls profilen sport krogprofi len peter gustafson sadlade om och satsade på hästar. nu står kärleken på tur – söker partner på bästa sänd...

Advertisement