Page 1

STUDENTSPECIAL VÄGEN TILL DRÖMJOBBET ”JAG HADE SOM MÅL ATT ALDRIG FÅ MER ÄN VG” SÅ BLIR DU EN DUMPSTRARE KONSTEN ATT SKRIVA ETT PERSONLIGT BREV STUDENT 2014 | NÖJESGUIDEN

1


STUDENTBILAGAN


STUDENTBILAGAN

Komvux på distans Din personliga komvuxlärare på nätet! Plugga när, var och hur du vill – med fullt lärarstöd. Det kanske låter som en dröm, men är fullt möjligt om du frågar Fanny Forsman som läser på NTI-skolan. dygnet men det spelar ingen roll. Vissa dagar studerar jag i tolv timmar, vissa dagar i fyra timmar och andra dagar inte alls, berättar hon.

” Jag får lite längre tid på mig under proven eftersom det tar längre tid för mig att läsa och skriva.” – Jag bor i Sydkorea och jobbar som nanny samtidigt som jag läser gymnasiekurser på distans, berättar Fanny. Fanny Forsman, 22, menar att det bästa med NTI-skolan är flexibiliteten. – Jag lägger upp mitt schema helt själv, vilket passar mig perfekt. Jag jobbar som nanny till och från, jag reser och träffar vänner. Ibland vänder jag på

Hittills har Fanny läst två kurser inom administration på NTI-skolan. Syftet är att bli behörig till högre studier vid universitetet och så småningom studera till dietist. – Många av mina lärare på NTI-skolan har Skype, vilket underlättar kontakten. Tids- skillnaden mellan Sverige

och Sydkorea har satt käppar i hjulet ibland, men det har alltid gått att hitta en lösning. Fanny har dyslexi och var först lite orolig för att börja plugga. – Det hade jag inte behövt vara, allt har gått jättebra! Jag har fått olika hjälpmedel från en logoped i min hemkommun. Det jag använder mest är ClaroRead, ett program som läser upp texter på datorn. Jag får dessutom lite längre tid på mig under proven eftersom det tar längre tid för mig att läsa och skriva, berättar Fanny.


INNEHÅLL | STUDENT

23

37 15 19 15

DET HÄR PLUGGADE VI Att välja utbildning är inte alltid det lättaste. Vad händer om man ångrar sig? Vi frågade några som vet om deras utbildningar och hur de banade väg till var de befinner sig idag.

19

LÄR DIG ATT SLUTA DEADLINEDANSA Att skjuta på viktiga saker är det många av oss som gör oss skyldiga till. Men finns det ett annat sätt att leva?

23 SÅ BLIR DU EN DUMPSTRARE Svenska matbutiker slänger 100 000 ton matvaror varje år. Men det finns folk som har gjort det till sin livsstil att ta tillvara på butikernas sopor. Vi har träffat dem.

34 KONSTEN ATT SKRIVA ETT PERSONLIGT BREV Hur skriver man det ultimata personliga brevet? Vi hjälper dig att lyckas.

37 VÄGEN TILL DRÖMJOBBET Vad är egentligen ett drömjobb och hur går man tillväga för att få ett? Vi har pratat med några som har koll.

Chefredaktör AMAT LEVIN VD & ansvarig utgivare FAJE GANI Medverkande: Victoria Ahl, Isabelle Espinoza, Åsa Fiskáare, Rebecka Hedström, Sebastian Lindvall, Hannes Lundberg Andersson, Vendela Lundberg, Greta Thurfjell

4

NÖJESGUIDEN | STUDENT 2014

34


STUDENTBILAGAN

[ĉ+*(ĉ+ &!Wĉ Wĉĉ [ĉ+*(ĉ+ &!Wĉ Wĉĉ ĉĉ ĉ-ĉ-ĆWĆĉ+,W!++,'$" ĆWĆĉ+,W!++,'$" ĉĉ Försvarsmakten ĉĆĉĆ)+-ĆW+X[''ĉ*#ĉ$),!ĉĉ )+-ĆW+X[''ĉ*#ĉ$),!ĉĉ #Ćĉ)"*,ĉ!(*,ĉĉ #Ćĉ)"*,ĉ!(*,ĉĉ ,,ĉĆW!,Ćĉ[,*(#[+ĉĉ ĉĆĉĆ,,ĉĆW!,Ćĉ[,*(#[+ĉĉ $ĉ&WĆX,$"ĉ+,*W( $ĉ&WĆX,$"ĉ+,*W(

Vår främsta uppgift är att ansvara för Sveriges militära försvar och värna om Sverige. Det gör vi genom att öva och utföra insatser dygnet runt, året runt, på marken, i luften och till sjöss. Dessutom hjälper vi till vid svåraförsvar stormaroch och värna översvämningar. Vi är Vår främsta uppgift är att ansvara för skogsbränder, Sveriges militära om Sverige. redo för din ansökan, om du är redo för ett jobb där du kan göra skillnad på riktigt, förstås. Det gör vi genom att öva och utföra insatser dygnet runt, året runt, på marken, i luften och LäsDessutom mer och ansök påvijobb.forsvarsmakten.se till sjöss. hjälper till vid skogsbränder, svåra stormar och översvämningar. Vi är

redo för din ansökan, om du är redo för ett jobb där du kan göra skillnad på riktigt, förstås. Läs mer och ansök på jobb.forsvarsmakten.se


MEDARBETARE Rebecka Hedström

skriver en krönika om populärkultur i varje nummer och bloggar på nojesguiden.se.

Du har skrivit om dumpstring och friganer, vad är det närmaste du själv har kommit till att hitta fynd i containrar?

– Det måste vara böcker och tidningar som jag hittat i grovsoprum! En gång hittade min kompis ett tolvpack ägg vid en pissoar men det tyckte jag var lite väl. Du har en lång studiekarriär, vad har du pluggat?

– Medie- och kommunikationsvetenskap, psykologi, kulturvetenskap och konstvetenskap bland annat. Innan dess: komvux. Jag gick i gymnasiet innan betygsinflationen var en grej... Vill säga det för jag älskar att komvux finns. Vilket är ditt bästa pluggtips?

– Anteckna från början och gör det under hela tiden du läser. Skriv alltid upp på vilken sida du hittar vad etcetera. Men obs, jag gör absolut inte så själv, tänker bara väldigt ofta att jag borde göra så.

Greta Thurfjell

är webbreporter på nojesguiden.se och har skjutit upp det för att kunna skriva texten till den här studentbilagan. Säg en sak du fick lära dig när du skrev intervjun om pro-

krastinering?

– Faktum är att jag, i vad som känns som ett annat liv, var en sådan självhjälpstjej att jag läste allt om den typen av beteende och hur det kan ”botas”. Men jag hade aldrig tänkt på att det kan vara något positivt att skjuta upp saker för att – nu dyker självhjälps-Greta upp igen – leva i nuet. Ge oss ditt bästa prokrastineringstips?

–Jag är ganska bra på att skjuta upp något jätteviktigt – säg, jobb – för att istället göra något annat jätteviktigt, som att storstäda hela min (ärligt talat oförskämt stora) lägenhet eller laga mat för tre veckor framåt. Det har funkat ganska bra så här långt.

Victoria Ahl

praktiserar på Nöjesguiden och fick uppdraget att undersöka hur man egentligen ska skriva ett personligt brev i en jobbansökan.

Vilket var det mest oväntade tipset från dina intervjuer om att skriva ett personligt brev?

– Att många fortfarande ändå föredrar ett traditionellt skrivet personligt brev. Pjuh, säger jag och torkar svetten ur pannan i och med att jag inte besitter några som helst kunskaper i att skapa video eller något annat häftigt. Vad är det pinsammaste du själv har skrivit i ett personligt brev?

– Mitt första personliga brev, som jag skrev någon gång i gymnasiet, var ett skämt. Alla klyschor som att ”jag är flexibel” fanns med. Och jag undrade varför jag inte fick ett sommarjobb. Har du ljugit i en jobbansökan någon gång?

– Ren lögn: nej. Förskönat sanningen: mycket möjligt. 6

NÖJESGUIDEN | STUDENT 2014

Hannes Lundberg Andersson

praktiserar på Nöjesguiden och fick uppdraget att kontakta personer med avundsvärda jobb för att ta reda på hur de pluggade sig dit. Vem var/är du i skolan?

– En tönt med medelmåttiga betyg i grundskolan. Kass på matte och natur-ämnen, duktig på språk och samhälle. På gymnasiet gick jag från att vara skoltrött hårdrockare till att bli semihipster som flamsade runt och sket i det mesta – vilket givetvis resulterade i skitbetyg. Under journalistutbildningen har jag fortsatt vara flamsig men lyckats få saker gjorda ändå. Det är väl för att det är det jag vill göra, antar jag. Vilket var det mest förvånande svaret i pluggenkäten?

lättare tar detta till sig än tjejer. Medan unga kvinnor oftare väljer bort att ta sig an saker som de inte redan är bra på, väljer och vågar unga män göra saker som de vill bli bra på. Kanske spelar det in att samhället är mer tillåtande mot killar när de misslyckas. Killar misslyckas men får en chans till och tar den. Och då blir de bättre just för att de håller på. Tjejer misslyckas en gång och går ner sig i ett träsk av depression. Lite hårddraget, men ungefär så. Sedan är det en annan sak, vilka som blir framgångsrika och berömda. Det kan nästan vilken dumsnut som helst bli bland de någorlunda kompetenta. I alla fall tillfälligt. För då handlar det om social smidighet, kontakter, utseende, pengar och tur. Studier ger självförtroende. Och ibland, ödmjukhet.

– Det måste ha varit Klassresans programledare Mohamed El Abeds, på frågan om vem han var i skolan: ”Jag hade som mål att aldrig få mer än godkänt. I min värld betydde VG att jag har pluggat för mycket. Vilket gjorde att jag fick massa tid till att dra igång andra projekt och engagera mig vid sidan om utbildningen. Det kanske var min bästa utbildning.”

– Det skulle vara en uppföljare till L’Atalante, världens vackraste kärleksfilm, med samma skådespelare som i originalet. På något sätt skulle de fortfarande vara i samma ålder som när det begav sig med Jean Vigo som regissör, och filmen skulle handla om att de fick kärleken att överleva i vår tid.

Vendela Lundberg

Åsa Fiskáare

är övriga dagar Nöjesguidens klubbredaktör i Stockholm och alltså kvalificerad att intervjua andra om sina drömjobb. Vem har varit mest intressant att intervjua om drömjobbet?

– Maria Decida Wahlberg, eftersom hon kan få ordet ”mångsysslare” till något coolt och är en person som det inte går att undvika att bli starstruck av. Vilket är ditt drömjobb?

– Jag tror att mitt drömjobb är att vara Harvey Weinstein. Bli smörad för av kändisar och bestämma vilka filmer som ska få finansiering. Låter bekvämt. Och, en fråga du ställt i drömjobbsintervjuerna, vilken är din plan b?

– Helt ärligt tycker jag det är jätteläskigt att tänka längre än en månad fram och har aldrig haft någon plan överhuvudtaget. Men jag tycker om att lyssna på radio och köra bil, så taxi kanske. Eller lärare.

Isabelle Espinoza

är filmkritiker på Nöjesguiden och har i studentbilagan intervjuat studerande och lärare på Stockholms filmskola.

Du undersökte hur det var att gå på filmskola, vilket du själv har gjort. Vad var det bästa med utbildningen?

– Det bästa var att göra film, att vara fullständigt uppslukad av en sak, ett stimulerande projekt som kändes som det viktigaste och roligaste jag kunde hålla på med. Går det att plugga fram talang?

– Jajamensan! Eller, det beror på vad det gäller så klart. Men ofta går det. Man blir bra på det man gör, på det man tränar och förkovrar sig i och utforskar och ihärdigt eftersträvar att bemästra. Det är inte alltid den som har mest talang från början som blir bäst på något till slut. Och jag tror att killar

Om du får fantisera ihop en film fritt, vad skulle den handla om och med vilka skådespelare?

är frilansskribent och ger oss i det här numret tips på att förhindra och dämpa tentastress. När har du varit som mest tentastressad?

– När jag under min första 24-timmarshemtenta gjorde misstaget att kolka i mig kaffe som en svältfödd kattunge lapar mjölk. Slutade med hjärtklappning i horisontalläge och hemtentan levererades med mycket möda och stort besvär. Om du inte jobbade som skribent, vad hade du valt för annan inriktning då?

– Hade jag läst den där XHTML-kursen på KTH hade livet kanske tagit en helt annan vändning.

Sebastian Lindvall

är filmkritiker på Nöjesguiden och skriver i det här numret om hur det tuffa japanska skolsystemet har inspirerat några av landets regissörer. Vilken är din bästa film där elever hämnas på lärare?

– Kanske inte den bästa hanteringen av ämnet, men än idag får jag en mysig nostalgikick så fort jag ser omslaget till Teaching Mrs. Tingle. Kevin Williamsons första och hittills enda försök som långfilmsregissör. Battle Royale eller The Hunger Games?

– I den bästa av världar skulle Jennifer Lawrence göra ett gästframträdande i Battle Royale. Bara för att visa att man kan bekämpa vuxenvärldens förtryck utan att spela över.


STUDENTBILAGAN

6!$(!2+5.3+!034%/2)-%$ /24/$/8!)+/.%2!44'ยฏ2!

ร„r du redo att sรคtta din karriรคr pรฅ jรคsning? Har du: kรคnsla och intresse fรถr affรคrer? god analytisk fรถrmรฅga? hรถga ambitioner? meriterande akademisk bakgrund inom t ex fastighetsutveckling, ekonomi eller fastighetsjuridik? arbetat i max tvรฅ รฅr efter avslutad examen? Ansรถk dรฅ till Rikshems traineeprogram. Skicka en ansรถkan, ditt CV och dina betyg till jobb@rikshem.se och ange referens โ€Talangprogram NGโ€. Sista ansรถkningsdag รคr 15:e april 2014.

'SยบHBOLBOUZDLBTLPOTUJHFMMFSBMMEFMFTGรˆSQSFUFOUJรˆTNFOEFOยธSGVMMUSJN MJHVUJGSยบOWBEEVLPNNFSMยธTBOFEBO4WBSFUmOOTGรˆSรˆWSJHUMยธOHTUOFE .EWMANINSTITUTETS UTBILDNINGAR OCH (รˆSTTERMINEN KAN MAN PยปBรˆRJA KURSERGERGRUNDLยนGGANDElLOSOlSKSKOL ! KURSEN )NTRODUKTION I lLOSOl OCH NINGOCHGEDIGNATEOLOGISKAKUNSKAPER TEOLOGI VILKEN OMFATTAR HรˆGSKOLE %FTERSOM ALL RELIGIรˆS VERKSAMHET ยนGER POยนNG +URSEN GER EN INTRODUKTION RUM I BESTยนMDA HISTORISKA OCH KUL TILL lLOSOlNS OCH DEN KRISTNA TEOLOGINS TURELLASAMMANHANGVILLVIATTVยปRASTU HUVUDPROBLEM DELOMRยปDEN OCH HIST DENTERSKAHAKUNSKAPOMOLIKAKULTUR ORIA OCH BESTยปR AV FYRA DELKURSER Pยป YTTRINGAROCHFรˆRMยปGAATTFรˆRSTยปHURTRO VARDERA  HP 5PPLยนGGNINGEN STYRS OCH LIVSยปSKยปDNING MANI AV CENTRALA FRยปGOR INOM FESTERAR SIG I TEX KONST lรคs allt om vad lLOSOl OCH TEOLOGI SOM LITTERATUR lLMOCHMUSIK BELYSESBยปDESYSTEMATISKT vi erbjuder pรฅ 6I VILL ATT VยปRA STUDENTER OCH HISTORISKT $ELTA MED BยปDE INLEVELSE OCH GARNA FยปR รˆVA FรˆRMยปGAN newman.se KRITISKDISTANSSKALLKUNNA ATT MED EGNA ORD ยปTERGE INTEGRERA SINA TEOLOGISKA KUNSKAPER I STยปNDPUNKTER OCH ANALYSERA TEXTER ATT SINAVARDAGLIGAERFARENHETEROCHTILLยนM FORMULERA PROBLEM OCH TESER SKRIVA PA DEM I RELATION TILL OLIKA RELIGIรˆSA VETENSKAPLIG TEXT Pยป BยปDE SVENSKA OCH OCH lLOSOlSKA TANKESYSTEM $ยนRFรˆR ยนR ENGELSKA SAMT ATT SรˆKA RELEVANT INFOR lLOSOl SAMT KULTUR OCH SAMHยนLLSSTUD MATION IERVIKTIGAGRUNDSTENARI.EWMANINSTI (รˆSTTERMINENKANMANPยปBรˆRJA TUTETSUTBILDNINGAR FรˆLJANDEUTBILDNINGAROCHKURSER  $U HITTAR .EWMANINSTITUTET I KORS s4EOLOGISKTPROGRAMKANDIDAT NINGEN 4RยนDGยปRDSGATANn3LOTTSGRยนND I s&ILOSOlSKTPROGRAMKANDIDAT CENTRALA 5PPSALA $ยนR GES DE mESTA AV s&RISTยปENDEKURSERPยปGRUND OCH VยปRAKURSEROCHDISTANSTRยนFFAR!TTSTUD AVANCERADNIVยป ERAPยปDISTANSHOSOSSยนRENKELTGJORTVIA 3รˆKSENASTAPRILPยปNEWMANSEร VยปRKURSPORTAL-ยปNGAKURSERGESPยปDIS TANSOCHHALVDISTANS 4%,%&/. % 0/34ADM NEWMANSE

Lรคs mer pรฅ rikshem.se

"ยปDAKURSERNAGESUNDERHรˆSTTERMINEN,ยนSMERPยปWWWNEWMANSEHOSTTERMINEN 


WI-FI-GUIDEN Vi är många som har stora problem med att få saker gjorda i våra små, ostädade hem. Faktum är att det är onödigt att ens försöka – vi har letat rätt på ett gäng ställen där ni med största säkerhet kommer att kunna plugga bättre. Varsågod – här är storstädernas bästa, wi-fi-försedda platser.

STOCKHOLM

GÖTEBORG

MALMÖ/LUND

Taverna Brillo

Kulturhuset Kåken

Chez Madame

Sturegatan 6

Kålltorpsgatan 2

Falsterbogatan 1, Malmö

Inte bara ett utsökt ställe för lunch, after work alla dagar i veckan och kurragömma, utan också för ett gott dagsverke.

Att sitta här och plugga känns lite som att vara tillbaka i ett av lågstadiets biblioteksbesök. Fast på ett bra sätt. Dessutom finns ett fint litet fik i huset, med tillhörande uteservering, för en eventuell paus i studierna.

Här finns inte bara wi-fi och jättegod lunch (och en toalett, ska tilläggas), utan även personal som på Internationella kvinnodagen ställde ut en skylt med texten ”kakor och kvinnokamp”, så: vi är sålda.

Alla stadens bibliotek Ett enkelt men förhållandevis bortglömt tips. Allt du behöver göra är att leta upp ditt gamla gröna – ingen som har det ”nya” genomskinligt röda är äkta – bibliotekskort och vandra till närmaste samlingsplats för litteratur. Det är tyst, trivsamt och doftar gott: egentligen allt vi kan kräva av en studieplats.

Vad vi förstår är det fysiskt omöjligt att inte tycka om kombinerade fik/skivbutiker. På klassiska Bengans finns wi-fi, gott kaffe och ambitiösa (och billiga, studenter!) soppluncher.

Scandic Malmen, Cocktailbaren

Göteborgs hotellbarer

Götgatan 49–51

En trevlig sak med denna stad är att det finns ett stort utbud av både stora och små hotell där lobbyn inte bara är just en lobby. Att slå sig ner i någon av dessa med sin dator eller sina böcker visar sig ofta vara ett fruktsamt beslut.

Många hotell med en lobby eller bar av rimlig storlek är bra för plugg, men just här har de fått till en särskilt perfekt aura.

Louie Louie Bondegatan 13

Klassiskt sitta och jobba-fik! Wi-fi, god lunch, och en uteservering som måste vara gjord för people watching. Håll dig borta när Kristoffer Triumf signerar sin Värvet-bok inklämd i ett hörn.

Coffeehouse by George Odenplan

att ett ställe tjänar mer på att inte 1 Vilåtafattar folk sitta och jobba med dagens åttonde påtår bredvid sig. Men att stänga av sitt wi-fi mellan 11 och 14 för att göra plats för lunchgäster? Då föredrar vi den ärligare douche-stämpeln: en griffeltavla med den (alltid engelskspråkiga) texten ”no, we don’t have wi-fi – talk to each other!”

8

NÖJESGUIDEN | STUDENT 2014

Bengans fik Stigbergstorget 1

Café Tintin Engelbrektsgatan 22

är öppet dygnet runt, vilket skulle 1 Det kunna bädda för bra plugg-all-nighters. Men snarare bäddar det för ett riktigt skumt klientel av fjortisar, taxichaffisar och smågangsters. Dessutom är det sällan wi-fiuppkopplingen ens fungerar.

Kafé Agnez Agnesgatan 11, Malmö

Nu säger vi det: hög mysfaktor här. Det finns wi-fi och veganska bakverk, och dessutom en innergård där hela våren skulle kunna tillbringas.

Stadsbiblioteket Kung Oscars väg 11, Malmö

Wi-fi! Toaletter! Bibliotikarier! Allt en student kan önska sig.

Ariman Kungsgatan 2, Lund

Det här fiket behöver knappast någon presentation för lundabor, vi vet, men det är onekligen ett trevligt ställe att tillbringa en hel dag på. Framåt kvällen blir det dock en aning stökigare, så se till att bli klar med arbetet i tid.


STUDENTBILAGAN

8CFJCTMWNVWTRQNKVKMHCPVCU[OWUKMVGQTK QEJ(QWECWNVIGOGPUCOV! – De är alla spännande kurser som ges hos oss i Humanistvillan vid Stockholms universitet i hÜst! Hos oss hittar du en unik miljÜ fÜr studier i idÊhistoria, litteraturvetenskap, musikvetenskap, samt teater- och dansvetenskap, med mÜjlighet att läsa till kandidat- och masterexamen.

Läs mer pü vüra hemsidor: www.littide.su.se och www.mups.su.se

SĂśk nu till hĂśstterminen 2014!

+PUVKVWVKQPGPHĂ’TNKVVGTCVWTXGVGPUMCRQEJKFĂ…JKUVQTKC +PUVKVWVKQPGPHĂ’TOWUKMQEJVGCVGTXGVGPUMCR

Kandidatprogram i miljÜvetenskap Studera miljÜvetenskap som är ett tvärvetenskapligt ämne med büde naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga aspekter. Pü Uppsala universitet – Campus Gotland mÜter du en fantastisk studiemiljÜ, och miljÜvetenskap är ett av framtidens viktigaste ämnen. Under utbildningen für du mÜta lokala fÜretag och myndigheter sü du für insyn i hur det fungerar i praktiken.

www.miljovetenskap.nu


STUDENTBILAGAN

Dan-Bertil tipsar:

Posta dina paket med DB Schenker istället. Du kan vinna en upplevelse!

Vinn upp levelser fr ån

liveit.se!

Gå till skickaenkelt.se ocn registrera ditt tävlingsbidrag.

³

Måste-övertyga-föräldrarna-att-maninte-alls-gjort-av-med-pengarna-på onödiga-saker-stipendiet

Fredagsmys-fast-det-äronsdag-stipendiet Anna Liljegren - Mälardalens Högskola

Elin Hansson - Linnéuniversitetet

³

Ansök om Adeccostipendiet du också på www.adeccostipendiet.se Vi på Adecco vill bidra till att du som student kan sätta guldkant på tillvaron mellan varven. Därför har vi infört Adeccostipendiet. Varje månad delar vi ut 1000 kr var till 3 studenter. Det enda vi kräver i gengäld är en kort motivering om varför du är i behov av pengarna. Med Adeccos kontakter ut i näringslivet vill vi även bygga broar mellan studentliv och näringsliv. Detta gör vi med hjälp av värdefulla extrajobb. Ansök om ditt stipendie på adeccostipendiet.se eller ring oss på 0200-22 22 22 om du har frågor.


ATT KLARA PLUGGET –SÅ GÅR DET TILL Känner du dig stressad? Ökar desperationen i takt med att tentan närmar sig? Så här gör du för att hålla huvudet kallt och känslorna i schack när tentor och deadlines flåsar dig i nacken. Text: ÅSA FISKÁARE

Tre veckor kvar Finn din ultimata pluggmusik Får du mest gjort till tysk undergroundtechno eller till mastodontballader à la Whitney Houston och Beyoncé? Finn din takt och följ flowet.

Sätt upp tider Okej, ingen är väl tidsfascist som Jan Guillou men sällan har en äggklocka kommit mer till användning än när den räknar ner tiden till nästa paus.

Utöva eskapism Investera en eller två timmar per dag i andras verkligheter, det vill säga fly in i filmer och serier när hjärnan behöver vila från paragrafer och esoteriska begrepp.

Lajva att du jobbar Flyg upp ur bingen på morgonkvisten och sitt bänkad vid ett skrivbord klockan åtta. Låtsas att du har en chef som kollar dig över axeln. Se lunchpausen som din oas i öknen.

Ta en bensträckare Upp och rör på dig människa, du måste få nytt

blod upp till hjärnan. Öva att stå på händerna, eller varför inte starta en tävling om vem som snabbast kan springa runt huset?

Låtsas att du är någon annan Wonder Woman eller Stålmannen till exempel – de får så extremt mycket gjort.

Tänk på sömnen Du måste sova ändå. Efter midnatt tänks inga vettiga tankar, släpp kurslitteraturen och tryna in.

”Natalie Portman har jonglerat Harvard och Yoda, Dolph Lundgren dribblar Rocky med en civilingenjörutbildning i kemiteknik. Värdiga förebilder. Kan de, kan du.”

Prata med en vän varje dag

Powerklä dig

På samma vis som du behöver ta hand om de basala behoven att äta, sova och gå på toaletten behöver du få skratta, gnälla, tramsa och gärna gråta lite.

Håll i dig nu, för här kommer ett tips som är applicerbart på alla situationer i livet. Är du opepp? Vill du inte göra det som står på dagens agenda? Frestelsen att loda runt i mjukiskläder må vara stor men här ska du chocka dig själv och göra TVÄRTOM. På med en rosa genomskinlig blus, häng på dig allt ditt guld, spatsera in på bibblan i engelska handgjorda läderskor. Kort sagt: svep in din kropp i något som dagen egentligen INTE förtjänar och, som av ren magi, kommer den att ta sig i kragen och own up till din fabulösa person.

Hört talas om danspaus? Välj en låt (tips: Shakiras Waka Waka håller än), blasta högtalarna och D-A-N-S-A. Hello endorfiner och förnyad energi. Går att göra själv eller i grupp, även genomförbart som silent disco med hörlurar på bibliotekets tysta avdelningar. Testa, det blir kul.

STUDENT 2014 | NÖJESGUIDEN

11


Skaffa en idol

Gnäll

Det kan vara någon i klassen, det kan vara en kändis, det kan vara en påhittad figur. Natalie Portman har jonglerat Harvard och Yoda, Dolph Lundgren dribblar Rocky med en civilingenjörutbildning i kemiteknik. Värdiga förebilder. Kan de, kan du.

Har du en klassisk helvetesmåndag? Dyk djupt ner i skiten och gå in ordentligt för att gnälla. Blondinbella må köra med ”den positiva inställningen” och det är väl härligt om det funkar för henne, men låt oss vara ärliga – ibland behöver du gå loss och ranta på om hur jävligt ditt liv är. Katharsis för själen, ut ska det.

Två veckor kvar Döda det vita pappret Detta tips brukar komma maskerat i de trötta orden ”men börja bara”. Denna mer hostila version är först och främst ute efter att tillintetgöra prestigen och helt enkelt få något gjort, enligt devisen ”det får bli vilken skit som helst”. När du väl har en text att förhålla dig till har du tagit dig över den berömda tröskeln och redigeringsarbetet (måhända ett omfattande sådant) kan börja.

Tre dagar kvar Har du kört fast? Ta en öl.

En dag kvar

Har du verkligen kört fast?

Dygna

Ta två öl.

Nu behöver du alla timmar du kan få.

Känn inte efter så jävla mycket

Hamstra

E X E K U T E R A.

Har du salstenta? Dags att inhandla föda till de avgörande timmarna. Du behöver nog en kexchoklad, en banan och en cola. TA INTE MED FÖR MYCKET MAT. Vi kan inte nog understryka detta. Hjärnan behöver socker men det är ingen snacksbuffé du ska på, plus att du inte vill bli prasslaren som alla hatsneglar på.

Hitta din drog

Lägg en stund på att fundera kring vad Obama gör just nu

Mainstreamdrogerna koffein och nikotin åsido, går du igång på Ritalin – sno lillebrorsans ADHD-medicin. Eller sänker du Salta Katten som om det inte fanns någon morgondag? Länsa ICA. Fickformat är en fördel.

Eller Jennifer Lawrence, Jay Z, Justin Timberlake (som för övrigt gjorde 20 låtar på 20 dagar varav minst 2 är jättebra). Associera in dig själv i denna föreställda gemenskap och känn: ”här jobbas det minsann”.

Prokrastinera på rätt sätt

Varje dag ska en ge sig själv något

Prokastinering har fått ta mycket skit på senare år. Det är ju så djävulens gött att få rummet städat, bröd bakat, frysen full av matlådor och de små prydnadssakerna på rummet vackert arrangerade i nya konstellationer. För arbetet brukar bli gjort i alla fall, visserligen först när kniven ligger pressad mot strupen, men ändå.

Förutom att Cooper i Twin Peaks klär väldigt bra i svart kostym har han också en livsbejakande filosofi som måste vara en av anledningarna till att han sätts på de svåra fallen. Ge dig själv något varje dag, vare sig det är en extra god kopp kaffe, en ”onödig” YouTube-paus eller ännu en vit t-shirt från H&M. Du förtjänar att må bra.

12

NÖJESGUIDEN | STUDENT 2014

”När du väl har någon text att förhålla dig till har du tagit dig över den berömda tröskeln.”

Le mot dig själv i spegeln Ursäkta carpekänslan på denna punkt (hej Mia Törnblom!), men det funkar faktiskt för att få lite energi i desperata tider.

Belöna dig själv Så, du lämnade in i tid? Du gjorde tentan? Ät, sov, drick, släpp alla hämningar och tugga i dig en så stor bit av världen att du inte kan resa dig dagen efter. Grattis, du klarade det! X


STUDENTBILAGAN

Vår i allkonsthuset! självklart ungdoms- eller studentpris. Ibland fri entré. DET KAN DU DRÖMMA OM, HILDA av Chris Lee

Spelas t o m 13 juni

®;Y€Z[LYPRMLLSNVVKH]:PZZLSH2`SL­ 

,_WYLZZLU

®ZHNVSPR[IL[[`WWLYSPN[HQTPUN ]LYIHSHM`Y]LYRLYPLY­ +5 Rakel Wärmländer

STOCKHOLMS INTERNATIONELLA SERIEFESTIVAL 2014 Sveriges största manifestation för serier som konstart 17–18 MAJ Fri entré

0SS\Z[YH[PVU!5PUH/LTTPUNZZVU

Cecilia Frode

REVOLTERNAS DECENNIUM

-V[V!+HU/HUZZVU

Internationell konst från de turbulenta åren kring 1970

0SS\Z[YH[PVU*HYS1VOHU+L.LLY

8 mars–18 maj Fri entré under 26 år

:\JJtU[PSSIHRH

FROM SAMMY WITH LOVE Manus och regi: Jonna Nordenskiöld Spelas 10 maj–15 juni

Rennie mirro

®5pYW\ISPRLUZ[rY\WWPHWWSrK[HJRL[ N€YQHNKL[VJRZrTLK[rYHYUH[YPSSHUKL­:]+ ®/LS[PNLUVTZ[YrSHUKL­+5

DESSUTOM bland mycket annat: DJUNGELBOKEN, INTENSIVEN, YOUYOUYOU, JAG RINGER MINA BRÖDER, MIG ÄGER INGEN, BAROCKT. Biljetter och info: kulturhusetstadsteatern.se, 08-506 20 200

-V[V!*HYS;OVYIVYN

Karl Dyall


STUDENTBILAGAN

sista ansökningsdag

9 maj 2014

läs mer på nph.se

...men bättre, har Ett samarbeteduför koll på att: roligare och tryggare studentfester t en kroganställd som serverar någon

som är full riskerar böter eller till och med fängelse. Ingen idé att tjata på personalen alltså... t det är förbjudet att använda falskt eller lånat leg, krogen beslagtar det och polisanmäler. t det också är förbjudet att låna ut sitt leg, krogen polisanmäler det. Faktiskt. Så det är ingen idé att försöka vara schysst... t det är krogpersonalen som bestämmer vem som ska avvisas från krogen. t man får inte ta med sig alkohol in på krogen. t man får inte köpa alkohol på krogen om man är full. t man får inte ens vara kvar på krogen om man är för full. t alla typer av bråk och vandalisering inne på krogen polisanmäls och att förövarna kastas ut. Så håll stilen och ha kul istället!

...men har du koll påHar att:du koll på att... t en kroganställd som serverar någon

som är full riskerar böter eller till och med fängelse. Ingen idé att tjata på personalen alltså... t det är förbjudet att använda falskt eller lånat leg, krogen beslagtar det och polisanmäler. t det också är förbjudet att låna ut sitt leg, krogen polisanmäler det. Faktiskt. Så det är ingen idé att försöka vara schysst... t det är krogpersonalen som bestämmer vem som ska avvisas från krogen. t man får inte ta med sig alkohol in på krogen. t man får inte köpa alkohol på krogen om man är full. t man får inte ens vara kvar på krogen om man är för full. t alla typer av bråk och vandalisering inne på krogen polisanmäls och att förövarna kastas ut. Så håll stilen och ha kul istället!

Utbilda dig till

NAPRAPAT t en Ett givande yrke för dig som vill arbeta med människor och hälsa.

som me per t det elle och t det www. v adpassarjagsom.se www.vadpassarjagsom.se leg Så s c 'HQ h 'HQVWUXNWXUHUDGH 'HQ 'HQGULIWLJH 6QLOOHW 'HQVROLGDULVNH 5HDOLVWHQ NUHDWLYH 'HQVWUXNWXUHUDGH 'HQGULIWLJH 6QLOOHW 'HQVROLGDULVNH 5HDOLVWHQ NUHDWLYH et t d me t ma k ro ma twww.saco.se/valjayrke www.saco.se/valjayrke om t ma om www.08student.se www.facebook.com/08student

VAD PASSAR JAG SOM? VAD PASSAR JAG SOM?

Med testet VAD PASSAR JAG SOM? hittar du dina mest framträdande personlighetsdrag och kan läsa om flera högskoleyrken som skulle kunna VAD SOM? hittar du dina framträdande personlighetsdrag ochandras kan läsa omavflera skullesidor kunna passaMed dig. testet Tips! Be enPASSAR vän göraJAG testet åt dig också. Då mest ser du om din självbild stämmer med bild dig högskoleyrken och upptäckersom kanske du inte dig. Tips! Be en vän göra testet åt dig också. Då ser du om din självbild stämmer med andras bild av dig och upptäcker kanske sidor du inte visstepassa att du hade. visste att du hade.

Saco samlar Sveriges medvåra våra2222yrkesförbund yrkesförbund vi mer än 600 medlemmar Saco samlar Sverigesakademiker. akademiker.Tillsammans Tillsammans med harhar vi mer än 600 000 000 medlemmar med med högskoleutbildnin g. . högskoleutbildning

Kunskapen detta ger Kunskapen Välkommenininpåpå detta geross ossdelar delarvi vimed med oss oss av. Välkommen

Saco Studentbilagan mars 2014.indd 1 Saco Studentbilagan mars 2014.indd 1

2014-03-12 10:13:35 10:13:35 2014-03-12


DET HÄR PLUGGADE VI

Sverige och fick möjlighet att träffa och hänga med personer som jag aldrig skulle ha träffat i en storstad. Det sämsta var att på statsvetenskapen var det mest fokus på utrikespolitik, men i den riktiga världen kommer de flesta att hamna på en kommun med arbetsuppgifter som att skriva utredningar och rapporter.

Att välja utbildning är inte alltid det lättaste. Vad händer om man ångrar sig? Vi frågade några som vet om deras utbildningar och hur de tog sig dit de befinner sig idag. Text: HANNES LUNDBERG ANDERSSON

Kawa Zolfagary Skribent, debattör, grundare av bland annat Genusfolket och Vita Kränkta Män. Pressekreterare för Kommunal.

Vad har du för utbildning?

mycket lättare att komma ihåg bilder än text.

– Jag pluggade lite IT och lite företagsekonomi på gymnasiet, sedan har jag en grundkurs i journalistik från Poppius.

Vad var det bästa och sämsta med din utbildning?

Har du någon gång ångrat valet av utbildning?

– Det bästa var att jag lärde mig vad postmodernism betyder. Och att jag började skriva. Sämst är att universitetet är en värld ganska långt från övriga världen, man får sitta och traggla kunskaper som man har lite praktisk nytta av i slutändan.

– Jag bytte linje i gymnasiet och det ångrar jag lite. Jag var bättre på företagsekonomi än IT.

Natalia Kazmierska

– Jag stack inte ut särskilt mycket, jag var som vem som helst. Osynlig, en gåta, ett mysterium, något okänt. Vad var frågan nu igen?

Vad har du för utbildning?

Hur viktigt var din utbildning för ditt nuvarande yrke?

Mohamed El Abed Tidigare kommuntjänsteman, nu frilansare som bland annat har podcasten Klassresan.

Har du någon gång ångrat valet av utbildning?

Vad har du för utbildning?

– Nej. Man ska inte överdriva betydelsen av universitetsutbildning inom detta yrke.

– Jag började med en KY-utbildning i reklam och marknadsföring, som nog var det bästa jag har pluggat. Sedan har jag tre år på högskolan där jag splittade tiden mellan att studera statsvetenskap och medie- och kommunikationsvetenskap.

Om du skulle plugga något helt annat, vad skulle du välja?

– En gång för ett par år sedan var jag trött på hela journalistiken, och sökte in till sjuksköterskeutbildningen. Kom in och planerade att börja men fick just då ett vick på en tidning. så det blev aldrig något. Nu skulle jag kunna tänka mig att läsa fler språk, ryska till exempel. Vem var du i skolan?

– Pluggis. Bra betyg och så vidare. Hur viktig var din utbildning för ditt nuvarande yrke?

– Många blir förvånade när de hör att jag inte har någon journalistutbildning, de har ju de flesta som jobbar i media, men jag tycker att min bästa skola var att börja jobba på en riktig redaktion. Det är klart att många redaktioner frågar efter en journalistutbildning när man söker jobb i början, men som frilans kan det snarare vara bättre att vara kunnig inom ett specialområde, som juridik, språk eller ekonomi. Huvudsaken är ju att man kan skriva bra. Hur hittar man modet att satsa på ett annat yrke än det man studerat till?

– Oj, vad svårt. Jag har alltid velat bli journalist (förutom när jag var typ sju år och drömde om att bli tant och bibliotekarie, haha). Man får nog tänka att man aldrig ångrar att man vågat testa något nytt. Ge oss ett bra pluggtips!

– Rita upp fakta och teorier med små seriefigurer. Jag är en bildmänniska, så jag har

– Det hade varit kul att plugga något som hade med just skrivande att göra. Men jag hade ingen aning då vad det var jag skulle pyssla med i framtiden. Har knappt koll nu. Vem var du i skolan?

Debattredaktör och kolumnist på Aftonbladet, tidigare programledare för P3 Nyheter.

– Jag började på en fyraårig kultur- och medieutbildning i Norrköping men tog aldrig examen, utan började istället jobba som journalist när jag var typ 20 år, på en lokaltidning. Sedan har jag pluggat en och en halv termin konstvetenskap i Stockholm. Slutade för att det var så oerhört konservativt och mossigt, med total brist på genusperspektiv.

Om du skulle plugga något helt annat, vad skulle du välja?

Har du någon gång ångrat valet av utbildning?

– Nej. Om du skulle plugga något helt annat, vad skulle du välja?

– Med tanke på att jag precis har slutat som kommuntjänsteman, och idag jobbar med programledning hade det varit bra om jag gått på Dramatiska institutet. Vem var du i skolan?

– Jag hade som mål att aldrig få mer än godkänt. I min värld betydde VG att jag hade pluggat för mycket, vilket gjorde att jag fick massa tid till att dra igång andra projektet och engagera mig vid sidan av utbildningen. Det kanske var min bästa utbildning.

– Inte alls, allt jag använder mig av idag har jag lärt mig på jobbet eller på egen hand. Hur hittar man modet att satsa på ett annat yrke än det man studerat till?

– Jag tror inte att det handlar så mycket om mod som om necessitet. Man måste nog göra det i många fall för att det helt enkelt inte finns jobb åt alla. Tills vi får en politik som fixar jobben blir man illa tvungen att ta andra jobb än de man vill. Ge oss ett bra pluggtips!

– Tvinga aldrig fram det. När jag måste skriva någon halvrolig rapport eller läsa facklitteratur brukar jag ta många pauser och göra det när jag känner för det. Då går det fortare och fastnar bättre. Vad var det bästa och sämsta med din utbildning?

– Det var mycket praktiskt, konkreta saker. Vet faktiskt inte vad det sämsta var, kanske som med all utbildning att man måste vakna tidigt för att vara där av någon anledning. Hur motiverar man sig att fullfölja en lång utbildning?

– Se till att hitta bra kompisar som också pluggar.

Hur viktigt var din utbildning för ditt nuvarande yrke?

– Det har lett till att jag har mycket lättare för att få en helhetsbild av saker. Hur hittar man modet att satsa på ett annat yrke än det man studerat till?

– Det bästa med högre utbildning är att du inte behöver plugga ämnen som du hatar. Jag skulle rekommendera alla att börja med kurser som du är intresserad av för att prova på och bygga upp ett mod. Vad var det bästa och sämsta med din utbildning?

– Det bästa vara att jag pluggade runtom i

Annika Enmalm Projektledare för produktionsbolaget MTG:s pressavdelning.

Vad har du för utbildning?

– Gymnasium, samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning ekonomi. Poppius journalistskola STUDENT 2014 | NÖJESGUIDEN

15


efter flera år i arbetslivet, samt en rad fristående kurser genom åren. Har i första hand jobbat mig dit där jag är idag. Har du någon gång ångrat valet av utbildning?

– Mina val var rätt för mig där och då. Men jag ångrar att jag inte sökte vidare till högskola/ universitet. Önskar att jag börjat tänka på journalistik och medier som yrke tidigare. Vem var du i skolan?

– Jag gjorde bra ifrån mig, men lärarna tyckte att jag borde ta för mig mer under hela grundskolan och i gymnasiet. Att vara den typen av personlighet som gärna lyssnar och lär värderas tyvärr inte lika högt som att snacka och ta plats. Det saknas förståelse för att människor är olika. Hur viktig var din utbildning för ditt nuvarande yrke?

– Superviktig. Du måste ha koll på journalistik eftersom du ständigt nyhetsvärderar och letar vinklar. Du måste också vara bra på att skriva och att sälja in idéer. Dessutom måste du kunna hantera många olika typer av människor och ha ett konsekvenstänk. Hur hittar man modet att satsa på ett annat yrke än det man studerat till?

– Det är svårt att våga ta steget. Men det är definitivt värt det i slutändan. Jobbet är en stor del av ens vuxna liv – så om du satsar på något som du är bra på och som intresserar dig är det en win-win-situation både för dig och för arbetsgivaren. Men glöm inte att det krävs hårt arbete, ofta är det bra att få in en fot på en arbetsplats för att sedan jobba sig uppåt. Tro inte att du ska få drömjobbet direkt! Ge oss ett bra pluggtips!

– Lugn och ro. Stäng av sociala medier och annat som kan distrahera. Skjut inte upp läxorna till sista stund. Det skapar bara onödig stress och kan göra att du hamnar i en ond cirkel. Vad var det bästa och sämsta med din utbildning?

– Samhällsvetenskapliga programmet är en bred grund för vidare studier. Poppius var bra på flera sätt: föreläsare från journalistikens toppskikt, kunniga lärare, mycket teori, men kanske främst att vi fick göra väldigt många övningar ute på fältet. Jag har haft komplex för att jag inte läst på högskola/universitet, men hårt arbete, en ständig nyfikenhet, många böcker, nyhetsintresse och en strävan efter personlig utveckling har kompenserat ganska bra ändå. Hur motiverar man sig att fullfölja en lång utbildning?

– Välj en utbildning utifrån det du är bra på. Lägg inte för mycket tid på att försöka förbättra dina svagheter. Lägg mycket tid på dina styrkor. Ha tydliga mål, skjut inte upp saker. Tänk på hur bra det är för självkänslan och hur härligt det kommer att kännas när du är i mål.

Frida Boisen Chefredaktör för GT.

Vad har du för utbildning?

– Gick humanistiskt program på gymnasiet och ett år på Jakarta International School. Pluggade dubbel studietakt på Göteborgs universitet, har 200 poäng, varav en fil. kand. i medie- och kommunikationsvetenskap. Gick långa journalistprogrammet på journalisthögskolan i Göteborg och läste diverse enstaka kurser i bland annat statskunskap, psykologi, företags16

NÖJESGUIDEN | STUDENT 2014

”Att vara den typen av personlighet som gärna lyssnar och lär värderas tyvärr inte lika högt som att snacka och ta plats.” ekonomi, sociologi, retorik, litteraturvetenskap, engelska fackspråk och annat smått och gott. Om du skulle plugga något helt annat, vad skulle du välja?

– En riktigt bra sång- och skådespelarutbildning. Vem var du i skolan?

– Hon som tog över skolkören när musikläraren hoppade av, hade huvudrollen i skolans musikal, utökad studiekurs, 5,0 i betyg, gjorde första yearbooken någonsin för Frölundagymnasiet som specialarbete och för överskottet instiftade ett stipendie i mitt namn till elever som gjorde något gott för skolan. Jag hade kul i skolan. Älskade att lära mig saker, hade bra kompisar, var inte en av de snyggaste och coolaste, inte en av de sportigaste, eller töntigaste. Kände mig respekterad för den jag var. Hur viktigt var din utbildning för ditt nuvarande yrke?

– Journalisthögskolan i Göteborg var bäst, eftersom den gav mig en praktikplats på Göteborgs-Posten. Efter två veckor frågade de om jag ville stanna där och ha ett jobb. Jag tackade ja. Praktikplatser är guld. Under de två veckorna lärde jag mig mer än vad jag hade gjort under ett år på journalisthögskolan och fick chansen att visa vad jag gick för på arbetsmarknaden. Det blev min biljett in i yrket. Hur hittar man modet att satsa på ett annat yrke än det man studerat till?

– Livet är för kort för att ha tråkigt. Bara våga. Följ hjärtat. Följ din passion. Om du gör det du tycker är roligt är du nog bra på det. Ge det ett försök. Då har du i alla fall provat. Passade det inte: välj om igen. Ge oss ett bra pluggtips!

– Intressera dig för det du ska lära dig. Tycker du att det är roligt – då blir det lätt. Lyssna aktivt, ställ frågor. Sedan brukar jag alltid anteckna medan jag lyssnar på föredrag. Då har jag lättare att minnas vad som sägs. Vad var det bästa och sämsta med din utbildning?

– Bäst: praktiken och kurskompisarna – några har blivit mina bästa vänner i livet. Sämst: att utbildningen var alldeles för teoretiskt inriktad. Nästan allt var forskningsförberedande. Fel tycker jag, eftersom mer än 95 procent av studenterna inte har en forskarkarriär inom sin fakultet som mål – de vill ha ett jobb. Dessutom tycker jag att nio av tio kurser jag läste på universitetet var alldeles för slappa, ställde alldeles för löjligt låga krav. Ett par föreläsningar i veckan och sedan var det självstudier. Come on! Det var inga 40 timmar i veckan direkt. Det var då jag började plugga dubbelt...

Kristofer Andersson Redaktionschef för Bon, chefredaktör för bon.se.

Vad har du för utbildning?

– En fil. kand. i journalistik som huvudämne. Plus upp till B-nivå i medie- och kommunikationsvetenskap. Har du någon gång ångrat valet av utbildning?

– Nej. Eller runt den 25:e varje månad kan jag ångra att jag inte försökte bli Donald Trump istället för Julie Burchill. Men det här är det enda jag har kunnat, det enda jag varit riktigt bra på. Om du skulle plugga något helt annat, vad skulle du välja?

– Oklart? Har aldrig haft någon backup. Jag satsade allt på det här kortet. Vem var du i skolan?

– I grundskolan och till viss del gymnasiet: Tönten som försökte vara cool. Det gick förstås dåligt – fick stryk istället. På högskolenivå: Den som festade bäst och som av oklar anledning ändå aldrig kuggade en tenta. Vilket berodde mer på att jag kunde känna doften av den jag ville bli, än på någon slags begåvning. Hur viktigt var din utbildning för ditt nuvarande yrke?

– Det är lite tveeggat. Jag började ju jobba tidigt, när jag var 23, som frilans och på SVT. Så jag hade alltid kunnat vara ”bara nyhetsjournalist”. Men jag ville ju inte det. Jag ville göra någonting mer. Något som kändes äkta och som jag hade velat läsa när jag var ung. Och där var nog de fanzines jag startade viktigare än min utbildning. Å andra sidan hade jag tack vare min utbildning ganska stor färdighet i grundläggande saker som research, paketering och källkritik. Och framför allt hade jag inte träffat de människor jag började arbeta med om jag inte studerat. Ge oss ett bra pluggtips!

– Jag var usel på pluggteknik. Men jag älskade att läsa. Så när jag läste ”fotograferade” jag de viktiga sidorna, oftast i tre eller fyra block per sida, mentalt. Och kom ihåg vad som stod där i ganska stor utsträckning. Lite oklart om det är ett gångbart tips, dock.

Hur motiverar man sig att fullfölja en lång utbildning?

Vad var det bästa och sämsta med din utbildning?

– Tycker du inte om utbildningen finns det väl ingen anledning att fullfölja den. Då är det kanske inte din grej. Då kanske du ska göra något annat i livet. Hoppa av! Välj om, välj rätt. Hitta din grej. Älska din utbildning. Älska ditt mål. Älska dig själv. Utbildningen ska ge dig energi. Att gå en utbildning är en lyx och ynnest du ska ta vara på. Även om kanske inte varenda sekund är kul, njut av den. Det är ju en fantastisk tid i livet. Och njut av allt annat kul vid sidan av utbildningen, det ger dig energi att orka genom tenta eller examen som kanske kräver det extra av dig. Och klappa dig själv på axeln när du lyckats. Fira dina framgångar!

– Det bästa: jag fick bra kontakter och bra kunskaper i journalistiskt hantverk. Det sämsta: de flesta på institutionerna har ingen aning om medieverkligheten 2014. Och så kan de förstås ingenting om riktig journalistik – den som handlar om kläder och varför vi bär dem. Hur motiverar man sig att fullfölja en lång utbildning?

För mig var det enkelt: Hämndbegär. Jag ville visa ”dem” att jag kunde. Det är (tyvärr?) fortfarande så jag får saker gjort. Så att bli arg på någonting är en ganska bra morot tror jag. Som tur är finns det miljoner saker att vara rasande på. X


STUDENTBILAGAN

)UDPWLGHQV VMXNVNÝWHUVND 6WXGHUDUYLG5ÝGD.RUVHWV+ÝJVNROD 6LVWDDQVÝNQLQJVGDJDSULO ZZZUNKVH

Framtidens sjuksköterska studerar vid Röda Korsets Högskola med internationell fokus. Sista ansökningsdag *. 16 april 2012. www.rkh.se


STUDENTBILAGAN

Vårkänslor!

KOKANDE HET STREETDANCE I NIO DAGAR URBAN CONNECTION 9–17 maj

Popping, vouging, krumping och breaking. Från 50 kr!

Välkommen till vårens roligaste underhållningsprogram. Välj på mer än 30 träningsformer och över 200 pass i veckan. Vi har tre nöjeslokaler i Uppsala.

Säsongskort student 1400 kr. Årskort student 2 400 kr. Medlemsavgift 100 kr per kalenderår tillkommer. Ekeby Bruk, Ultuna, Väderkvarn. www.uppsala.friskissvettis.se

RELEASEKONSERT: SOUSOU & MAHER 16 april Efter världsturnén – tredje plattan och releasekonsert för en av Sveriges mest välkända världsmusikgrupper. Biljetter från 100 kr.

Köp biljetter: www.dansenshus.se

Vill du bli diakon, församlingspedagog, kyrkomusiker eller präst? Efter avslutad fackutbildning vid universitet och högskolor läser du från och med höstterminen 2014 ett slutår eller en sluttermin vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut i Uppsala eller Lund. Ansökningsportalen är öppen fram till 15 april. För mer information se www.svenskakyrkan.se/utbildningsinstitutet


LÄR DIG ATT SLUTA DANSA PÅ DEADLINE Att skjuta upp något viktigt är det nog få som inte har gjort sig skyldiga till, och inte bara bland studenter. Går det att lära sig att göra saker i tid? Är det alltid dåligt att vänta med att börja? Och finns det ett annat sätt att leva? Text: GRETA THURFJELL

J

ag stämmer träff med Alexander Rozental, legitimerad psykolog med inriktning på just motivation och uppskjutande, och Lina Wennersten, kulturjournalist med stort intresse för psykologi. Båda är aktuella som författare till boken Dansa på deadline som handlar om just prokrastinering, eller den dåliga vanan att skjuta upp saker.

Hur mycket följde ni era egna råd när ni skrev Dansa på deadline?

– Jag försöker leva som jag lär, och jag tycker att principerna vi lyfter i boken är användbara även om man inte har problem med uppskjutande, säger Alexander. Det handlar om hur man strukturerar arbete rent generellt, vilken tid på dygnet man funkar bäst… Så jag tror att jag har använt mig av de här principerna i väldigt stor utsträckning. Men jag faller dit ibland, så klart, och har suttit sena kvällar och insett att okej, det är inte såhär jag presterar bäst. Lina svär över sin trasiga tepåse, men hämtar sig snabbt. – Det har varit roligt att göra en typisk sådan sak som många skjuter upp, med långa deadlines, och jobba med en text som handlar om just hur man ska hantera det, säger hon. Jag har ofta blivit påmind om det när jag har jobbat, det här med att jobba i arbetspass, att inte bli helt maniskt besatt och bara köra. Jag frågar om prokrastinering är en oemotståndlig, uråldrig drift hos människan eller snarare något som kommit med vår – ja, jag sa det – ”hektiska samtid”. – Vi kan väl säga att det hänger ihop med samhällsutvecklingen i stort, säger Alexander. Rent evolutionärt har det varit smart för människor att fatta snabba beslut, eftersom det har ett så kallat överlevnadsvärde. Det kan vara bra att ta föda när det finns, istället för att vänta med det till senare, eftersom framtiden är väldigt oförutsägbar. I övergången till att vi blev jordbrukare och började kunna planera vår existens i större utsträckning blev det här med långsiktighet viktigt, förklarar Alexander. – Då blev det fult och dumt att skjuta saker på framtiden. Där någonstans menar man att uppskjutande blev något som kan få negativa konsekvenser. Om det finns en sak studenter måste lära sig för att klara av sin situation, vad skulle det vara?

– Studenter är nog den grupp som har störst problem med uppskjutande, säger Alexander. Just för att det finns ett så stort mått av frihet. Hälften av alla studenter upplever själva att de har stora problem med prokrastinering, och det beror som Lina säger mycket på att det ofta är så långsiktiga projekt. Man kanske ska studera till en tenta som kommer först i slutet på terminen, eller har en hemuppgift som ska göras under tre veckor. Då tenderar man att göra annat tills dess att deadline är nära inpå, och först då sätter man igång. Att skapa en strukturerad vardag, att se det som ett jobb, är ett annat knep. Att man har fasta hållpunkter. Man går upp vid en viss tid, läser mellan nio och fem, och sedan slutar man jobbet och gör någonting annat. Jag nämner ordet ”deadlineromantiker”, som de ofta använder sig av i boken – för många en stor del av studentlivet – och undrar om det går att bota sig själv från det. – Vår approach är snarare att man ska sätta sina föreställningar på prov, våga testa alternativa sätt att lägga upp det, säger Lina. Även om man har idén att man jobbar bäst under press kan man prova att sätta upp flera deadlines att jobba mot istället för en stor. Även om man klarar sig på att göra allting i sista sekund, är det inte säkert att slutresultatet blir bättre. Och efteråt STUDENT 2014 | NÖJESGUIDEN

19


har man kanske också glömt all den ångest man hade när man sköt upp det man skulle göra. Skulle ni säga att de riktlinjer ni tar fram i boken passar alla? Eller finns det folk som helt enkelt är gjorda för att just dansa på deadline?

– Man kan väl säga att det fungerar att vara deadlineromantiker, eftersom man ser till att få mycket gjort precis på slutet, menar Alexander. Anledningen till att det fungerar är att utrymmet för att sysselsätta sig med något annat blir mindre, så att det blir lättare att bibehålla fokus på det man ska göra. Men det kan få negativa konsekvenser.

”Folk blir engagerade i kårverksamhet, intresseföreningar, fester, vilket går ut över det man egentligen borde sysselsätta sig med.” – Vi för in synpunkten att det också kan påverka folk i ens omgivning, säger Lina. Man kanske lever i en relation, och är plötsligt helt otillgänglig i tre dagar för att man måste göra allt det man inte gjort under en lång tid. På en arbetsplats kan det också bli något negativt – om en chef tar itu med allt i sista sekund minskar det de anställdas inflytande.

TRE TIPS FÖR PROKRASTINERANDE STUDENTER 1. Jobba alltid mot deadlines Vitsen med att sätta upp deadlines är att göra arbetet så konkret som möjligt, att veta när saker ska vara klara och inte rucka på det. Så: sätt konkreta mål och bryt upp dem i mindre. Koppla delmålen till belöningar som uteblir om du inte gjort det du ska. När det gäller målsättning gäller de att de ska vara så specifika som möjligt, och grundregeln är att de ska vara SMARTa: specifika, mätbara, accepterade, realistiska och tidsbestämda.

2. Gör scheman Strukturera upp din tid. Studietiden är så oklar i konturerna, det blir lättare att jobba i tydliga arbetspass: den här tiden ska jag läsa, den här tiden ska jag skriva, den här tiden är jag ledig. När man gör dessa schemana ska man också förhålla sig till sin dygnsrytm – när presterar jag som bäst? Är jag en person som jobbar bäst på förmiddagen? Då kanske det är på förmiddagen man ska göra de komplicerade sakerna, som att skriva en hemuppgift, och ta de mer passiva sakerna senare.

Varför gör man det då?

3. Vänta inte på inspiration

– Kanske har det att göra med att det har varit positivt att lägga större vikt vid det som är omgående än det som är långsiktigt förr i tiden, och att det tar lång tid för människan att anpassa sig till nya förhållanden, funderar Alexander. Egentligen kan man se det som en smart strategi som inte riktigt funkar med nuvarande omständigheter. Därför gäller det att vara noggrann med att använda sig av de här strategierna vi tar upp i boken. Man kanske måste planera för att saker och ting inte kommer att gå så lätt som man tror. Om du tror att det tar en dag att skriva klart uppsatsen, planera för två dagar, och om du blir klar i förväg har du tid över för annat. – Jag har också lärt mig att jobba med input snarare än output när jag planerar, säger Lina. Man bestämmer snarare hur lång tid man ska lägga på en viss sak än vilket resultat det ska ge. Där är man ofta överoptimistisk, tänker att ”det tar ju bara en timme att skriva tio sidor”. Men om man snarare bestämmer arbetspassen lurar man inte sig själv. – Där kan man ju säga att hela studentlivet är uppbyggt så att du kan ta på dig för mycket, menar Alexander. Det finns utrymme för att göra så mycket annat än det du borde, folk blir engagerade i kårverksamhet, intresseföreningar, fester, vilket går ut över det man egentligen borde sysselsätta sig med. Det är en ganska svår situation, jämfört med om du skulle befinna dig på en arbetsplats. Jag frågar om det verkligen går att lära sig sådant i efterhand, om man inte haft det med sig från början. – Man kan absolut lära om, däremot måste man inse att det är något som tar tid, säger Lina. – Vårt perspektiv är att det inte är brister som gör att du skjuter upp saker, utan det är ett beteende som du har lagt dig till med och som du fortsätter med så länge det funkar, säger Alexander. Oftast funkar det, de flesta lyckas göra klart saker precis innan deadline, även om det känns jobbigt och stressigt. Men eftersom det är ett beteende är det också ett beteende som går att rucka på.

Ett användbart knep är att se det som att man kan ha preferenser eller önskemål kring hur omständigheterna ska se ut, men att det inte behöver vara nödvändiga krav. Du behöver inte alltid känna dig motiverad för att kunna sätta igång, försök ändra på föreställningen att inspirationen måste slå till för att arbetet ska vara värdefullt. De flesta uppgifter som student är kanske inte jätteroliga, men den känslan släpper ofta om man bara kan sätta igång.

20

NÖJESGUIDEN | STUDENT 2014

Jag läste någonstans om att prokrastinering kan vara ett uttryck för kreativitet. Kan det finnas positiva aspekter av fenomenet också?

– Att skjuta upp saker skulle kunna leda till större kreativitet när det gäller att vara deadlineromantiker, säger Alexander. Att du är disträ och har svårt att fokusera på ditt estetiska arbete, men pressar dig själv så pass mycket att det inte finns utrymme att göra något annat – du måste skriva den här boken, måla den här tavlan. Det kan upplevas som att du är inne i ett flow, vilket är en ganska härlig upplevelse. Samtidigt visar det sig att de som kanske är mest framgångsrika i sitt författarskap är de som har väldigt fasta strukturer, och det säger ju emot den teorin om att alla kreativa människor skulle vara deadlineromantiker. – Men jag vet inte om du också tänkte på det här med produktiv prokrastinering, undrar Lina. Att man skjuter upp någonting för att göra någonting annat? När man har något framför sig som man verkligen inte vill ta tag i, kan man plötsligt komma igång med annat som man skjutit upp länge. – Det kan jag känna igen från min egen studenttid, konstaterar Alexander, att man skippar att ta itu med hemtentan för att rengöra köksfläkten. Det känns ju jätteviktigt, men är inte relevant i just den stunden. Existerar då positiv prokrastinering?

– Tillvaron består inte bara av krav och måsten, så motsatsen till prokrastinering kan ju

vara lika negativ, säger Alexander. Faktum är att några har hört av sig till mig nu och sagt att ”jag känner inte igen mig i det här, men däremot vill jag göra allting på en gång, och det gör mig väldigt stressad”. Då missar man de stora glädjeämnena i livet, som att umgås med familj och vänner. Det finns förstås positiva aspekter med att skjuta upp saker också, nämligen att vara här och nu. Det sägs att du, Alexander, aldrig skjuter upp saker. Hur är det möjligt?

– Jag kommer att bli känd för det där! Men jag tror att det är för att jag alltid har jobbat väldigt strukturerat. På den psykologiska institutionen där jag jobbar som doktorand kommer folk och tittar och säger ”jag har hört att du har ett så välstädat skrivbord”. Jag har nog jobbat upp ett beteende som fungerar väldigt väl, som gör att jag sällan skjuter upp saker utan tar itu med dem ganska omgående. Sedan har jag de här dragen att jag vill ta itu med allt på en gång, och det kan ju vara väldigt stressfyllt. Det sker på bekostnad av annat. Då får jag jobba med motsatsen, att jag kanske måste skjuta upp saker. Jag konstaterar att boken är nästan 300 sidor lång, och undrar om det verkligen behövs så mycket fakta för att lära sig att ta tag i saker. – Det finns verkligen många olika vägar till prokrastinering, säger Lina. Dels finns det sätt som hur man jobbar eller inte jobbar med målsättningar, men en annan orsak kan vara att man har dåligt självförtroende, att man inte vågar, eller att man är rädd för att misslyckas. Man kan jobba på ett sätt i arbetet och på ett annat när det gäller vad man skjuter upp i hemmet eller i relationer. Jag tycker nog att alla de här ingångarna behövs för att hitta de här aha-upplevelserna, få folk att känna igen sig. – Vi är medvetna om det paradoxala i att skriva en självhjälpsbok om uppskjutande, för vad är det som säger att personer som behöver läsa dem inte kommer att skjuta upp det också, frågar sig Alexander. Men mycket bygger nog på att man får en förståelse för sina problem, att det inte handlar om att man är lat eller saknar ambitioner, utan att det är vissa faktorer som påverkar ens beteende och de kan man jobba med för att komma till rätta med sitt agerande. Vår fika lider mot sitt slut. I författarnas koppar har tebladen fallit ut ur sina öppna papperspåsar. Lina kommer på en sak hon vill understryka. – Vår bok handlar inte om att folk ska bli produktivitetsmaskiner, duktiga samhällsnyttiga medborgare, utan att man ska få ett mer harmoniskt sätt att jobba på. Men också att få mer tid för det man vill göra i livet. Jag tror att det är vanligt att man skjuter upp sånt, att man skulle vilja jobba på ett annat sätt, göra något annat, bo någon annanstans. Det är viktigt att ha tid att tänka: ”hur vill jag faktiskt ha det och hur tar jag mig dit?” – Att sluta prokrastrinera kan vara ett sätt att välja inriktning i livet, säger Alexander. Det är lätt att tappa motivation på vägen om man valt en utbildning på andra grunder än att man brinner för den. Det kommer alltid att finnas uppgifter som är tråkiga, men om man kan koppla dem till slutmålet kan det kännas lättare. Lina nickar. – ”Just den här hemtentan kanske inte är så kul, men det finns något där längre fram som jag vill.” Typ. X Skribenten till denna text sköt upp färdigställandet av intervjun en aning för länge och fick sota för det med ångest och sömnlöshet. Se henne som ett varnande exempel. Dansa på deadline finns i butik nu.


STUDENTBILAGAN

Örebro Läns Landsting Örebro Läns Landsting Örebro Läns Landsting

K K SÖSÖ FÖRE FÖRE 21/3 21/3

Musik Musik

SÖK FÖRE 21/3

Musik

K K SÖSÖ FÖRE FÖRE 28/3 28/3

K K SÖSÖ FÖRE FÖRE 30/4 30/4

SÖK FÖRE 28/3

SÖK FÖRE 30/4

Jazz, Jazz, poppop & rock & rock | Klassisk | Klassisk Jazz, pop & rock | KlassiskDans Dans Konst Konst & formgivning & formgivning Vi tar Vi tar emot emot sena sena ansökningar ansökningar Dans Grund Konst & formgivning Vi tar emot sena ansökningar Modern Modern & nutida & nutida dans dans Grund | Projektår | Projektår i mån i mån av plats. av plats. Modern & nutida dans Grund | Projektår i mån av plats. www.kavesta.fhsk.se www.kavesta.fhsk.se www.kavesta.fhsk.se facebook.com/kavesta.folkhogskola facebook.com/kavesta.folkhogskola facebook.com/kavesta.folkhogskola

Studera i din takt på din nivå! På Göteborgs folkhögskola kan du skaffa dig motsvarande gymnasiebehörighet, läsa till personlig assistent eller fritidsledare Det är i mötet med andra du hittar glädjen och utvecklas

www.gbg.fhsk.se info@gbg.fhsk.se | 031 - 769 76 00

JAG BETALAR

Plockat skitsnyggt mönstrade svampar? Ingen gillar obehagliga överraskningar – men med tandvård till fast pris slipper du en av dem.

45

Vill du betala lite per månad?

FRISKTANDVÅRD GER FRIA BESÖK OCH LAGNINGAR FRÅN 45 KR/MÅN.

Skaffa Frisktandvård. Välkommen till Folktandvården Gibraltar! Gibraltargatan 1C, 010-441 85 50

folktandvardenstockholm.se


STUDENTBILAGAN

Detta är en annons från Akademikernas a-kassa

Hur många månader klarar du dig utan lön?

Kontakter vanligaste vägen till JOBB

Har du funderat på hur många månader du klarar dig utan lön om du skulle bli av med jobbet? När du är med i a-kassan får du runt 15 000 kronor i månaden om du skulle bli arbetslös. Både anställda och företagare kan vara med. Just nu är drygt 436 000 arbetslösa i Sverige. Har du funderat på hur länge du skulle klara dig utan lön? – Många blundar för detta har vi märkt, säger Erica Spillberg, handläggare på Akademikernas a-kassa. De blir både förvånade och upprörda när de hör av sig till oss. Flera tror att de kommer att få 80 procent av hela sin lön från a-kassan, men det stämmer inte alltid, fortsätter Erica. 80 procent under 18 700 Om du tjänar under 18 700 i månaden är det 80 procent av lönen som gäller, men inte om du har en högre lön. – Tjänar du mer är det bra om du tecknar en inkomstförsäkring via facket, informerar Erica. Om du inte har det så får du i alla fall runt 15 000 i månaden från Akademikernas. Det täcker inte allt, men i alla fall det grundläggande. Samma villkor för företagare Jenny Jurnelius är företagare och med i Akademikernas. – För mig var det en självklarhet att gå med när jag avslutat mina studier, säger Jenny. För att våga satsa känns det skönt att ha akassan i ryggen. Och även jag som företagare har rätt till ersättning, berättar hon. – För att få låna till huset hade banken ett krav på att jag var med i a-kassan och då var det skönt att jag sedan länge varit med, avslutar Jenny och skyndar i väg till ytterligare ett uppdrag. I dag ska hon fota en lägenhet i Aspudden.

24 % arbetsgivaren tog kontakt och anställde 23 % arbetssökanden tog kontakt med arbetsgivaren 18 % via vänner 6 % via annons

JENNY Jurnelius Ålder: 40 Bor: Hus från 1920 Yrke: Egenföretagare, fotograf/formgivare Utbildning: MA Industridesign, Danmarks Designskole, Köpenhamn Klarar du dig utan lön? Knappast. Och jag tror inte mamma och pappa vill att jag flyttar hem igen heller.

Källa: SCB

Arbetslösheten i Sverige 8,6 % av de som vill och kan jobba är arbetslösa. 23,9 % av ungdomar 1524 år arbetslösa. 30,5 % av de arbetslösa har varit det i mer än 6 månader. Källa: SCB

Gå med a-kassan när du får ditt första jobb. Välj vilken a-kassa som passar dig på:

www.väljaakassa.se


SÅ BLIR DU EN DUMPSTRARE Svenska matbutiker slänger mer än 100 000 ton matvaror varje år. Men det finns folk som har gjort det till sin livsstil att ta tillvara på butikernas sopor. Rebecka Hedström har träffat ett par av dem. Text: REBECKA HEDSTRÖM

A

tt den västerländska kapitalismen orsakar en mängd allvarliga problem världen över är något många är väl bekanta med idag. Vissa på grund av att de direkt utsätts för vidriga arbetsmiljöer vid låglönearbete i utvecklingsländer, medan andra som jag själv bortskämt läser tidningarnas rapporter på min iPhone om hur industrierna ser ut, klädd i en tröja tillverkad i Bangladesh. En av de industrier som orsakar problem genom hela produktions- och distributionsledet är matindustrin och ett gigantiskt problem är all fullständigt ätlig mat som tappas eller kastas bort under resan från producent via leverantörer

och hushåll. Enligt Naturvårdsverket ligger det sammanlagda svinnet på mellan 10 och 50 procent, beroende på produkt, och förutom att en massa mat går till spillo blir den negativa miljöpåverkan också onödigt stor. Svenska matbutiker slänger mer än 100 000 ton varje år. Visst är det absurt? Mat produceras på andra sidan klotet, fraktas hit och slängs sedan. Vissa varor har passerat sin datummärkning, en del mat har tagits in i för stora partier och frukt och grönsaker kan slängas på grund av små skönhetsfel. Det de har gemensamt är att de inte slängs för att maten är oätlig eller ens dålig. Butiker får enligt lag sälja varor som passerat bäst före-datum men gör det sällan

eftersom det inte ser bra ut i kundernas ögon. Livsmedelsverket publicerade en studie i februari 2014, angående våra attityder till och vår kunskap om matsvinn i Sverige, på uppdrag av regeringen. Undersökningen fokuserade på privatpersoner och kom bland annat fram till att kunskapen om hur mycket mat vi slänger själva på konsumentsidan generellt är låg och att yngre människor visar större ovilja att äta mat som passerat bäst före-datum än äldre. De allra flesta verkar också se på privat matsvinn som ett problem som främst berör andra – ”va, jag? Jag tar tillvara på allt”. MAT ÄR OTROLIGT trendigt nu, det är det nya mode, som i sin tur var det nya musik. Det har lett till att det offentliga samtalet kretsar mycket kring vad och hur vi äter, från pulled pork och testosteronstinn grillkultur till giftskräck, ekovurm och 5:2. Matkultur är både nöje, identitet och politik 2014 och många engagerar sig privat med maten som utgångspunkt i mer eller mindre politiska frågor. Allt ifrån att länka till texter om gifter i maten på sociala medier till att välja det mer obskyra alternativet att nästan helt sluta köpa mat och istället leva av den mat som de stora matbutikerna slängt. De som har gjort det till en livsstil är de ”friganer” och ”dumpstrare” som vittjar containrar utanför de stora matbutikerna nattetid på jakt efter ätbar mat som slängts. En frigan är en person som återvinner och äter mat som har blivit kasserad av livsmedelbutiker och grossister. Livsstilen eller vanan har tydliga STUDENT 2014 | NÖJESGUIDEN

23


kopplingar till en antikapitalistisk och antikonsumtionspolitik, och omfattar kritik mot hur hela matproduktionskedjan ser ut. Friganismrörelsen som subkultur uppkom under mitten av nittiotalet som en del av antiglobaliseringsoch miljörörelsen. Det politiskt motiverade sopdykandet är en i-landsföreteelse, och de flesta dumpstrare och friganer som jag hittar i bloggvärlden verkar vara unga människor. Unga idealister, men även småbarnsföräldrar. I forumet i det ”känsliga rummet” på den populära sajten familjeliv.se hittar jag en tråd där nyfikna småbarnsföräldrar talar om dumpstring och peppar varandra att ge sig ut. En användare som kallar sig ”Nettodumpstrarn” redovisar sina fynd och väcker stor avund bland de som vill men inte riktigt vågar, i många fall på grund av att de bor i mindre samhällen där ett rykte om att man letar i soporna snabbt kan sprida sig, vilket kan gå ut över barnen. Det är viktigt att göra skillnad mellan personer som letar mat bland sopor för att de måste av ekonomiska skäl, och de politiskt motiverade dumpstrare och friganer för vilka den ekonomiska vinningen på ett personligt plan är en positiv bieffekt. Det finns också en klassmässig aspekt: det är inte alla som har råd att tala öppet, med stolthet, om att de hittar sin mat i soporna utan rädsla att förlora sitt anseende.

”Det är viktigt att göra skillnad mellan personer som letar mat bland sopor för att de måste av ekonomiska skäl, och politiskt motiverade dumpstrare och friganer.” DET ÄR FASCINERANDE att läsa de bloggar som skrivs av aktiva dumpstrare i Sverige. De flesta visar upp sina containerfynd på bild och det är svårt att inte bli sugen på att ge sig ut själv, för det är verkligen bilder av ett överflöd. Många stannar inte heller vid att leta efter mat utan kollar också igenom grovsoprum och liknande efter fungerande prylar som förvisats ut i kylan av sina före detta ägare. En tjej vars dumpsterblogg jag hamnade på hittade till och med en fungerande ny mobiltelefon. Sandra Karlsson är 28 år och driver bloggen ”Skrot och skräp i mitt hjärta” (skrotochskrapimitthjarta.se), arbetar på förskola och är utbildad i konsthantverk och design. Hon har dumpstrat sedan 2008, då hon av en slump gick förbi en affär en kväll och såg ett sopkärl överfullt av fräscha grönsaker. Senare samma kväll gick hon tillbaka och plockade på sig så mycket hon orkade bära. Det var först efter det första sopdyket som hon läste på och lärde sig mer om vad friganism är. Hon poängterar att det ekonomiska är en stor fördel, men påpekar också att det känns relevant rent miljömässigt och att det även för butikernas del blir till något positivt då de inte behöver betala för lika mycket sopor som ska slängas. Hon vet att det inte hade varit hållbart om alla i ett samhälle levde på dumpstrad mat, men tror inte att det finns någon risk för att det skulle bli så, affärerna kommer att fortsätta gå runt. Butikerna tar in mat i överflöd för att allt hela tiden ska se snyggt och fräscht ut, och enligt Sandra ligger ansvaret inte bara på butikerna utan också på oss som individer som tar matöverflödet för givet. 24

NÖJESGUIDEN | STUDENT 2014

Många som vill men inte vågar sopdyka är nervösa över de rena hälsoaspekterna, för bortsett från att mycket av det som slängs felaktigt anses vara utgånget finns det också säkerhetsaspekter. Vissa butiksägare har visat särskild hänsynslöshet och gör sitt bästa för att förstöra den mat som slängs i öppna containrar. I december förra året rapporterade Ekstrabladet om hur en anställd på danska Netto satt upp en lapp vid butikens containrar med texten ”Hoppas din mat smakar gott, särskilt som jag har kissat i containern varje dag de senaste två veckorna”. Vid en annan dansk butik ska man ha hällt klorin över den slängda maten för att motarbeta sopdykare. ALEXANDRA NORDIN ÄR miljövetarstudent och driver bloggen ”Koka soppa på sopor” (friganmat. wordpress.com). Hon började dumpstra i samband med att hon under sin utbildning fick upp ögonen för hur mycket mat som slängs, och trots sina förkunskaper fick en chock av hur mycket ätbar mat som finns bland soporna. Alexandra säger att hon under åtta månader dumpstrade en gång i veckan och levde nästan uteslutande på den mat hon hittade. Enligt

SLUTA DÖMA MAT SÅ HÅRT Vill du inte dyka bland butikernas sopor men ändå bli bättre på att ta tillvara på den mat du köper hem och spara pengar samt miljö? Då kan du enligt sajten slangintematen.se tänka på att: Var inte rädd för mat som passerat sitt bäst före-datum, lita på dina egna sinnen och så länge som maten smakar bra och inte luktar illa så går den utmärkt att äta. Det är också bra att sluta döma framförallt frukt och grönt så hårt utseendemässigt. Sallad går att väcka till liv igen med isbad i kallt vatten och det mesta går att lägga i en paj om utseendet inte lämpar sig för uppvisning. Undvik dock att äta färsk fisk, köttfärs och färsk kyckling som gått ut. Stoppa inte fingrar eller smutsiga bestick i burkar så håller sylt, pickles och oliver längre. Ägg har tre veckors bäst före-datum men håller mycket längre om de förvaras i kyla. Förvara med den spetsiga delen nedåt så håller dina ägg i två-tre månader. Bäst före- märkningen är baserad på en EU-lagstiftning som i sig bygger på att äggen antas förvaras i rumstemperatur. Men det gör de inte i Sverige. Du känner på lukten om ägget är dåligt. (Källa: Svenska ägg). Möglig ost? Skär bort möglet, sen går resten att äta som vanligt. Om du köper storförpackning av någon färskvara eftersom det var så otroligt bra pris, försök att laga till allting på en gång och frysa in. Börja romantisera rester! Använd med fördel den amerikanska romantiska bilden av kalkonmackan på rester efter Thanksgivingmiddagen. Rester är svingott!

”Vid en annan dansk butik ska man ha hällt klorin över den slängda maten för att motarbeta sopdykare.” henne är dumpstring viktigt eftersom det väcker en debatt kring mathanteringen, och att man gör en insats för miljön genom att ta tillvara på det som annars slängs – dessutom sparar man pengar. Alexandra påpekar dock att det är ett större projekt att dumpstra än att bara gå till affären och handla, och det kräver att du är ute sent på kvällarna när butikerna har stängt eftersom de ofta inte är särskilt förtjusta i sopdykare. Enligt Alexandra är hela systemet bakom mathanteringen fel och hon tycker att vi saknar respekt för maten. Hon säger att många som dumpstrar inte vill skylta med det eftersom det inte alltid mottas väl och dessutom är en gråzon rent lagligt. Själv vill hon sprida frågan så mycket som möjligt och arbetar aktivt för att förändra. Hon har föreläst i ämnet flera gånger, bland annat för gymnasieklasser på livsmedelsprogram och på en klimatkurs för lärare. Hon tycker att butikerna borde skänka mat som inte anses ”fin nog” till hjälporganisationer och att vi överlag måste förändra vår syn på vad som är sopor. Dessutom borde vi göra det svårare för butiker att slänga mat. Om de hade förlorat ekonomiskt på det hade de själva hittat på kreativa sätt att ta hand om maten. INITIATIV FÖR ATT minska matsvinnet har också börjat märkas på restaurangsidan av matbranschen. Sommaren 2013 öppnade restaurangen Rub & Stub i Köpenhamn i syftet att ta tillvara på mat som av olika skäl ratas av matindustrin. De flesta av Rub & Stubs medarbetare arbetar gratis av ideella skäl, restaurangen är en del av välgörenhetsorganisationen RETRO Association och alla intäkter går till deras utvecklingsprojekt i Sierra Leone. En idé som liknar Rub & Stubs fick också amerikanen Doug Rauch, som i maj planerar att öppna The Daily Table i Boston. Rauch har arbetat i dagligvarubranschen sedan sjuttiotalet och med The Daily Table – som kommer att vara både butik och kafé – vill han nå den grupp amerikaner som kallas ”working poor” genom att erbjuda näringsrik mat till snabbmatspriser. Själva maten kommer precis som hos Rub & Stub vara mat som de vanliga butikerna varken vill eller kan sälja. Rauch har fått en del kritik för själva idén: att sälja mat till låginkomsttagare som ratas av de som har råd att välja bort mat som passerat datummärkningar. Något som vid en första anblick faktiskt känns lite sunkigt, men poängen är ju att maten inte alls är dålig, och varför inte utnyttja det massiva svinnet till något positivt? Det är i mångt och mycket en informationsfråga, och en av Dougs stora utmaningar blir förmodligen att lyckas med smart marknadsföring. Om du är sugen på att testa dumpstring själv tipsar Alexandra om att leta efter dumpsterbloggar och att söka på Facebook där det finns många grupper specifikt inriktade mot dumpstring i en viss stad. Sandra menar att det bästa är att leta upp något ställe på dagen där det finns en öppen container och sedan ta med en kompis och en ficklampa och gå dit på kvällen. Vintern är bäst för dumpstring då maten aldrig blir varm utomhus. X


STUDENTBILAGAN

Vill du läsa in hÜgskolebehÜrighet? Har du en passion fÜr bokbinderi? Är du intresserad av silversmide? "MMNÊOLVSTt#PLCJOEFSJt%FLPSBUÚSt%FTJHO ,FSBNJLt.FUBMMt,SFBUJWUFOUSFQSFOÚSTLBQ

SĂśk nu! Senast 14 april!

Tel. 0247-648 00 info@leksand.fhsk.se www.leksand.fhsk.se

HÄR FINNS JOBBEN! Oavsett om du gür ut din utbildning till vüren eller har nügra terminer kvar, sü är du alltid välkommen att prata om din kommande yrkeskarriär med oss. Vi sÜker nämligen ständigt efter kompetenta människor som vill jobba som konsulter inom IT, Ekonomi och Administration hos nügra av Sveriges mest expansiva fÜretag. Vill du ha ett fÜrsprüng mot de Üvriga som gür ut i vür? Gü in pü www.centric.eu redan nu fÜr att se vad vi kan erbjuda dig om nügra münader. Välkommen till Centric.

STOCKHOLM | GĂ–TEBORG | MALMĂ– IT & FINANCE | PARTNER NETWORK | CARE | SOFTWARE SOLUTIONS | WWW.CENTRIC.EU

&HQWULF[-REEHQLQGG
ONLINE MEETS OFFLINE IN DIGITAL TIMES. WE’RE THE MEDIA HOUSE OF THE NEW ERA.

Vi tror inte att du är rätt person till jobbet, men motbevisa oss gärna! Du kommer vara del av ett visionärt team som förverkligar det andra kallar drömmar. På Find1 stöttar vi varandra och gläds i vår egen och våra medarbetares framgång. Vi vill att alla ska vara med och forma utvecklingen av bolaget och hitta nya affärsområden. Vi är ett expansivt entreprenörsdrivet bolag som bara ser möjligheter.

KARRIÄRMÖJLIGHETER Vi är lyhörda för våra medarbetares idéer och premierar de som hittar nya affärsmöjligheter både inom ramarna för befintliga produkter men också i helt nya affärsområden. Vi ser gärna att medarbetare blir ansvariga för nya projekt och helt får styra genomförandet av dem.

TIDIGARE MERITER Dokumenterade försäljnings, idrotts och musikinsatser på hög nivåär meriterande eftersom vi vet att dessa personer vet vad som krävs för att pressa sig till absolut toppnivå och älskar att vinna!

OM DIGITAL MEDIA Vi utvecklar och säljer kompletta lösningar för framtidssäkrad webbnärvaro. Detta innefattar webbutveckling, applikationsutveckling och resultatbaserad onlinemarknadsföring såsom sökmotoroptimering och sponsrade länkar i internets starkaste kanaler. Affärspartners är bland annat Jajja Communications samt Bonnierägda MatchAd.

VIDARE INFORMATION Stämmer detta in på dig ring HR Manager Carl Pettersson nu på telefon 070-33 113 37 eller via epost carl.pettersson@find1.se

Vi har har gjort resan förr, vi gör den nu igen, vill du vara med? Lyft luren och ring! Postaddress: Östermalmsgatan 87C, 114 59 Sthlm Tfn.växel: (0)8 525 014 20

Web: www.find1.se E-post: info@find1.se


STOCKHOLMS FILMSKOLA VILL SE FLER POLITISKA BERÄTTELSER I varje nummer av Nöjesguidens studentbilaga kommer vi att ge inblick i en ny skola eller utbildning. Först ut är Stockholms filmskola, där rektorn slår ett slag för en jämn könsfördelning och eleverna ser fram emot ovanliga dagar. Text: ISABELLE ESPINOZA

Marcelo Racana.

Varför är det viktigt att eftersträva en bred sammansättning i gruppen av elever på Stockholms filmskola? Så att den inte består, exempelvis, enbart av killar (från innerstan)? MARCELO RACANA, rektor Stockholms filmskola, 30 år i filmbranschen.

– Skolans upplevelse är att grupper som är blandade – människor med olika perspektiv och olika erfarenheter – är de grupper som fungerar bäst; när gruppdynamiken fungerar är kreativiteten som bäst. Det handlar om representation, om vilka berättelser som blir berättade. Rekryteringen: de som söker är de som söker, och det är ett problem, att kvinnorna inte söker i lika stor utsträckning – varför? Den här utbildningen kostar pengar, mycket pengar, en privat teori som jag har, är att kvinnor förefaller mer ansvarsfulla eller är de mindre benägna att ta

risker? Jag vet inte. Många kvinnor har tackat nej när de stått inför att bli antagna och ska besluta sig för att börja eller inte. Vi försöker i den mån det går att ha en så jämn fördelning mellan könen som vi kan. ULF FRIBERG, regi/skådespeleri/forskare, delar ordförandeposten i skolans styrelse, verksam i 25 år inom film och teater.

– Det är viktigt med en bred representation. Det är i slutändan en demokratisk fråga vilka historier som berättas och på vilket sätt. Filmkonsten måste generellt bli bättre på att utmana normativa föreställningar. CHARLOTTA TENGROTH, filmfotograf/lärare i filmfoto i årskurs två, 15 år i filmbranschen.

– Rent generellt har branschen varit väldigt mansdominerad, och killar från medelklass och

Charlotta Tengroth.

upp har varit överrepresenterade – och är det än idag. Jag vet själv hur det känns att bli bortvald eller tagen på mindre allvar på grund av att ha ”fel” kön, och även hur störande det uppfattas om man påpekar det alltför ofta. Det är viktigt att även lärarrepresentationen inte är homogen, liksom antagningsgruppen. Det känns ibland som ett sisyfosarbete eftersom det är svårt att nå alla grupper, och att avgiften idag antagligen avskräcker en hel del som vi väldigt gärna skulle vilja se som elever. Jag har själv varit elev på skolan, och det faktum att vi då hade ungefär 50 procent kvinnor i klassen gjorde skillnad mot andra utbildningar där jag som kvinna var i minoritet. Det som händer i en klass som är mer jämställd och jämlik är att bredden på historierna som berättas blir större, och perspektiven fler. Framförallt utexaminerar vi förhoppningsvis elever som är mer fördomsfria inför att samarbeta med olika sorters människor.

”Att bryta den ytliga fixeringen vid namn och utseende som nu präglar svensk filmindustri vid val av skådespelare ser jag som en viktig utmaning för skolan.” Hur vill Stockholms filmskola förändra det svenska filmlandskapet genom att utbilda kommande generationer av filmare? MARCELO RACANA

– Jag skulle vilja se fler berättelser och filmer som har ett politiskt innehåll, ifrågasätter och ger svar. Som vågar ha visioner om demokratin och våra institutioner. Fler filmer där den enkla människa som vi alla är ses i ett socialt och politiskt sammanhang. Vi upprätthåller en chimär om ett klasslöst samhälle. Jag skulle vilja se filmer som görs av människor som inte tillhör eliten. Medelklassen berättar historier för medelklassen. Jag tror att det går att både STUDENT 2014 | NÖJESGUIDEN

27


STOCKHOLMS FILMSKOLA

och ambitioner. Det vore väldigt tråkigt om vi bara fick in en typ av elever. Begåvning är något väldigt subjektivt, och det gäller att vara ödmjuk inför det. Kompetens är enklare att mäta, men också enklare att tillskansa sig. Nyfikenhet och vilja är viktigt. MATHIAS GRUFFMAN, teknikansvarig, fyra år i branschen.

– Entusiasm och stark vilja. Beredskap på hårt arbete. Förmåga att samarbeta och att vara lyhörd. Viljan att berätta historier och att skapa med filmmediet som verktyg. Känslan för gestaltning. Att man är fokuserad på berättelsen och inte tekniken. Hur gör ni för att försäkra er om att eleverna ni tar in är motiverade och har tillräckliga förutsättningar för att klara utbildningen? Vad går antagningsproven ut på att sålla fram? MARCELO RACANA

Ulf Friberg.

– I ansökningshandlingarna finns frågor om filmer där vi ber de sökande berätta om filmer som påverkat dem, och ber dem beskriva varför. Det handlar också om kommunikation, i intervjuer som pågår två till tre timmar samtalar vi om varför de vill göra film, vilka yrken och funktioner i filmarbetet som intresserar – samtalet går på intuition och kan leda vart som helst. Vi har också praktiska prov, där syftet framför allt är att se den sökandes kapacitet att samarbeta kreativt i intensiva situationer: lyssnar den här personen? Kan den här personen lämna plats till andra? Vågar den här personen ta plats?

”Det som händer i en klass som är mer jämställd och jämlik är att bredden på historierna som berättas blir större, och perspektiven fler.” hantera sitt hantverk högkvalitativt och samtidigt kommunicera brett, alltså verka på flera nivåer samtidigt. Att göra grejer som kan verka både hos den initierade publiken och hos vad vi kan kalla mainstreampubliken. För på sätt och vis blir alla ståndpunkter politiska eftersom man gör ett ställningstagande även genom att inte granska, undersöka eller pröva vissa frågor. I slutändan finns en värld som vi måste förhålla oss till och ta hand om. Och det är ganska uppenbart att vi alla inte sitter i samma båt. ULF FRIBERG

– Styrelsen har påbörjat ett arbete där vi vill fokusera mer på att undervisningen ska medvetandegöra eleverna kring performativa frågeställningar på alla nivåer i filmskapandet; berättelser, kön, hierarkier. Att bryta den ytliga fixeringen vid namn och utseende som nu präglar svensk filmindustri vid val av skådespelare ser jag som en viktig utmaning för skolan. Ängsligheten för att utmana barriärer kring kön och etnicitet är också ett problem där verkligheten hela tiden tenderar att snabbare anpassa sig till en ny värld. Filmindustrin måste helt enkelt skärpa till sig och vår skola också! CHARLOTTA TENGROTH

– Jag vill se en utveckling mot mer lekfullhet och mod i berättandet. De senaste åren har inneburit många tekniska landvinningar som haft en något dämpande effekt på själva berättandet. Många filmer görs i serieform, med uppföljare, och många filmer är adaptioner av böcker. Inget ont i det egentligen, men det är en 28

NÖJESGUIDEN | STUDENT 2014

viss homogenitet i vad som berättas. Film är trots allt ett konstnärligt medium, och där tycker jag att vi har tappat under de senaste åren. Det finns många lysande undantag förstås. Jag tror på att förhålla sig lite dubbelt till branschen. Å ena sidan vill vi vara med och utbilda kompetenta filmarbetare, de som utgör branschens ryggrad, till exempel B-fotografer, regiassistenter och elektriker. Då är det viktigt att vi lärare dels känner till hur branschen fungerar, och utbildar för att möta de kraven som finns, dels att vi har en ambition att under skolperioden låta dem utvecklas mer fritt. Vi har ett succétänk i Sverige, vilket är ironiskt eftersom det är knepigt att få till många kassasuccéer överhuvudtaget i ett så litet land. Vi verkar mäta hur bra vi är genom att se vilka av oss som exporteras till Hollywood, och det känns aningen sorgligt. Det behövs mer mod, hur man nu lär ut det. För min del är det viktigt att ha en tillåtande attityd och högt i tak. Vilka egenskaper efterfrågas hos de som antas till utbildningen? MARCELO RACANA

– De ska ha lust till film, vara beredda att arbeta hårt och seriöst och framförallt tycka om att jobba kollektivt, då filmarbete är en kollektiv sysselsättning. CHARLOTTA TENGROTH

– Det är en fördel om man kan jobba i grupp, eftersom våra övningar bygger på teamarbete. I övrigt är det viktigt med bredd, både i bakgrund

Mathias Gruffman.

MATHIAS GRUFFMAN

– Vi skrämmer upp dem under intervjun genom att berätta att det är hårt arbete, nästan inga helger, inga skollov och nästan inga röda dagar. Arbetsprovet är utformat på ett sätt som egentligen är orimligt att genomföra för att vi sållar fram deras energi, förmågan till samarbete, stresshantering och initiativförmågan.


STUDENTBILAGAN

Assistent

En 3 terminer lüng yrkesutbildning fÜr dig som vill arbeta med människor som har särskilda behov, t.ex. som elevassistent eller personlig assistent. Utbildningen kan även läsas pü distans. AnsÜk senast den 1 maj. Kursstart den18 augusti 2014.

Friskvürdspedagog Certifierad personlig tränare, certifierad massÜr och hälsoprofilbedÜmare. En yrkesutbildning fÜr dig som vill arbeta aktivt med hälsofrügor i fÜretag och organisationer. AnsÜk senast den 1 maj. Kursstart den 18 augusti 2014. Kontaktperson assistent och friskvürdspedagog: Monica SjÜblom, tel 0383-571 93, 070 - 642 04 43 monica.sjoblom@adelfors.nu

Allmän kurs

Pü allmän kurs läser du in grundskolans och gymnasieskolans kurser fÜr att fü behÜrighet till framtida studier. AnsÜk senast den 15 maj. Kursstart den 18 augusti 2014. Kontaktperson: TorbjÜrn Lingmerth, tel 0383-571 20, torbjÜrn.lingmerth@adelfors.nu

Läs mer och ansÜk:

www.adelfors.nu

5HGRIĂ?UQ\DXWPDQLQJDU" 8WELOGDGLJXWRPODQGV /ĂŽNDUHv7DQGOĂŽNDUHv3V\NRORJv6MXNJ\PQDVWv$SRWHNDUH *RGDXWELOGQLQJDUYLGHUNĂŽQGDSROVNDXQLYHUVLWHW v3R]QDQ8QLYHUVLW\RI0HGLFDO6FLHQFHV3R]QDQ v&ROOHJLXP0HGLFXP1LFRODXV&RSHUQLFXV8QLYHUVLW\%\GJRV]F] v:DUVDZ,QWHUQDWLRQDO6WXGLHVLQ3V\FKRORJ\8QLYHUVLW\RI:DUVDZ +Ă?JNODVVLJXWELOGQLQJSĂ?HQJHOVNDv7UHYOLJPĂ?QJNXOWXUHOOVWXGHQWPLOMĂ?PHGPĂ?QJDVYHQVNDU /Ă?JDOHYQDGVNRVWQDGHURFK&61ĂŞVWĂ?Gv,QWHUYMXL6YHULJHHOOHU2VOR 9ĂŽJOHGQLQJIUĂ?QDQPĂŽODQWLOOVWXGLHVWDUW

ZZZPHGLFDOVWXGLHVVHvIDFHERRNFRPDJGHUYLWHQVNDSVDNDGHPL 0DLOVWXG\ĂŞSRODQG#XLDQRv7HO


STOCKHOLMS FILMSKOLA

Madeleine Canefors.

Sheila Johansson.

Samir Zahir Pettersson 21 år, sista terminen andra året.

Hur ser en vanlig dag ut?

– På morgonen kommer jag upp runt en timme innan första mötet. Jag trycker i mig en snabb frukost och kommer iväg. Skoldagens första steg är att få tag på en kopp kaffe. Jag hann jobba med film i ett år innan jag insåg att kaffe var nödvändigt för att få allt gjort. Just nu jobbar jag som producent för slutfilmen, en 15 minuters sci-fi om vänskap och tidsresor. Dagen innan har jag styrt ihop castings, lagt upp en tidsplan för vad som ska göras inför inspelning och jobbat tillsammans med regissör och fotograf för att ta fram inspirationsfilmer och bilder för att presentera vår film. Min dag idag består av möten med regilärare, produktionslärare och fotolärarna. Vi börjar med produktionsmötet. Här gäller det att presentera hur långt vi har kommit och vi får handledning kring vad som ska presenteras innan inspelning, ifall vi skulle söka pengar för denna produktion. Produktionsläraren verkar nöjd, jag har en tidsplan, vi har kommit igång med castingen och produktionen är i god fart. Vi i gruppen skjutsas direkt över till ett regimötet. Här har jag förberett med bilder på alla skådespelare som ska komma in på audition dagen efter. Tillsammans med regiläraren går vi igenom manus och ser till att allt som är viktigt också syns i bild. Vi pratar casting och tidsplan här också. Under lunchen börjar vi tänka på hur vi ska få ihop alla de locations som krävs för detta manus. Tankarna går till att försöka få tag på någon utanför som kan hjälpa till med det. Efter lunch är det dags för ett långt möte med fotoläraren. Här presenterar vi inspirationsbilder och video. Vi vill göra ett äventyr likt Spielberg och ET så vi pratar om estetiken och hur vi kan visa det med ljussättning och det andra praktiska. Vi avslutar dagen med ett möte där jag går igenom vad som ska göras imorgon, locations som ska tittas på och att vi ska styra upp casting. Vad har varit bäst hittills på utbildningen?

– Bäst på utbildningen har nog varit helheten. Att få gå igenom allt som krävs inför en inspelning. Och att träffa andra likasinnade som vill göra film är guld värt! Vilket moment i utbildningen ser du fram emot framöver?

– Jag producerar sista filmen för utbildningen. Men jag ser fram emot att få ihop en fantastisk film och känslan att ha skapat något bra tillsammans med mina klasskompisar. Jag ser fram emot praktiken, som sista moment i skolan, och hoppas kunna få jobb efter filmskolan. 30

NÖJESGUIDEN | STUDENT 2014

Vilket moment i utbildningen ser du fram emot framöver?

– Jag ser fram emot att få regissera ett större projekt eftersom det framförallt är regi jag vill jobba med och utvecklas inom. Varför tror du att just du blev antagen till utbildningen?

Samir Zahir Pettersson.

Varför tror du att just du blev antagen till utbildningen?

– Jag hade inte mycket förkunskaper, jag visste hur man fick ihop en film och mycket om ämnet film. Men jag hade ingen tidigare utbildning i filmproduktion. I gymnasiet studerade jag natur/matte/data, men hade länge vetat att det var film jag ville göra. Jag gjorde mitt bästa till ansökan och visade att jag verkligen ville lägga 100 procent av min tid i två år framöver på att utvecklas så mycket som möjligt som filmarbetare.

– Det är alltid svårt att veta varför man blir antagen till en utbildning. Men jag hoppas på att det var för att de såg potential i mig. Att i kombination med mina tidigare erfarenheter tillsammans med denna utbildning kunna utvecklas ännu mer. Sedan hoppas jag även att de tänkt på genusperspektivet då jag tycker att det är viktigt att framhäva fler kvinnor i ett mansdominerat område.

Madeleine Canefors 28 år, andra terminen, första året.

Hur ser en vanlig dag ut?

28 år, andra terminen, första året.

– De senaste tre dagarna har vi spelat in en kortfilm. Jag har klivit upp vid sex och börjat preppa käk för tio personer. Filmen utspelar sig under kvällstid så vi fick tejpa för alla fönster på huset. Känns inte som att jag har sett solen på flera dagar! När någon i teamet uttalar ”It’s a wrap” efter sista tagning: det är en befriande känsla.

Hur ser en vanlig dag ut?

Vad har varit bäst hittills på utbildningen?

– En vanlig dag är svår att beskriva, de är ju oftast inte vanliga. Vilket är en stor anledning till varför jag älskar att jobba med film. Igår gick jag upp klockan 06.00, tog en snabb dusch för att piggna till och åkte till skolans studio för att spela in en scen till ett kortfilmsprojekt vi jobbar med nu. På skolan började vi rigga inför inspelning på en väldigt trång toalett, där både skådis, regissör, A och B-foto skulle få plats. Resten av dagen bestod av ett tight schema av sju inställningar i diverse kamerapositioner. Samt omriggningar, koka kaffe, fixa lunch och hur vi skulle få tag på en bit grissida med skinn på för en av tagningarna.

– Det bästa har varit att jag har lärt mig lite om varje område. Jag inser nu att jag faktiskt hade väldigt lite koll på rätt mycket, till exempel hur man skriver ett filmmanus eller hur saker och ting ska ljussättas. Här går vi igenom alla delar; produktion, regi, foto, ljud, manus etcetera.

Sheila Johansson

Vilket moment i utbildningen ser du fram emot framöver?

– Jag ser fram emot den kommande kortfilmen vi ska göra. Jag tänker skriva manus och är lite sugen på att testa regirollen. Det jag vill jobba med framöver är inte regi men jag tror att det kan vara nyttigt att testa, speciellt om jag så småningom vill jobba som producent.

Vad har varit bäst hittills på utbildningen?

Varför tror du att just du blev antagen till utbildningen?

– Hittills har det bästa egentligen varit att bara få producera och tänka film. Det är mycket som ska gå ihop och man måste vara kreativ på många olika plan. Sedan har jag fått turen att hamna i en väldigt bra klass med många likasinnade och kreativa människor. Det är a och o att träffa personer som man känner att man kan jobba bra ihop med.

– Jag blev nog antagen tack vare att jag är jag. Jag vill satsa på den här utbildningen, lära mig så mycket som möjligt, ha kul och träffa folk. Jag är nöjd med klassen, vi känns rätt homogena. Vi var tydligen fler kvinnliga sökande i år än vanligt, vi är nio tjejer och elva killar i klassen. Det är alltid skönt med en blandning, kan bli lite väl grabbigt annars. X


? g o g a d e p o s l ä H

Musiklinjen Musiklinjen Afro/rock Afro/rock

Högskoleförberedande, ettårig Högskoleförberedande, ettårig Sök Sök senast senast 1 1 april. april. folkhogskola.furuboda.org folkhogskola.furuboda.org

Obs! Lagboken på bilden är extrautrustad. 2014 ÅRS UPPLAGA INNEHÅLLER NÄMLIGEN EN HEL EXTRA LAGBOK. I augusti kommer en unik upplaga av Sveriges Rikes Lag för mobila enheter, uppdaterad med nya och ändrade författningar och med riktig lagbokskänsla. Kostnadsfritt och exklusivt för dig som köper årets lagbok och därmed också får Årskortet. Som Årskortskund kan du ta del av specialerbjudanden på andra produkter och tjänster samt inbjudningar till seminarier och evenemang. För att få Årskortet och den mobila lagboken m m, köp Sveriges Rikes Lag 2014 i din bokhandel, eller beställ på nj.se.

nj.se

Norstedts Juridik – främst för de främsta.

KLJVH

STUDENTBILAGAN


Kinji Fukasakus moderna klassiker Battle Royale.

TERROR I SKOLANS NAMN Japanerna sägs vara världens mest utbildade folk. Sebastian Lindvall funderar på hur det tuffa skolsystemet kan ha inspirerat landets filmregissörer. Text: SEBASTIAN LINDVALL

E

xplorius, en byrå för utbytesprogram och språk-resor, skriver följande varningsord på sinhemsida: ”Vi rekommenderar […] att du studerar speciellt hårt i början för att komma in i studierytmen och bli accepterad av dina lärare. Det är ingen som kräver att du ska kunna allt direkt, men dom skall se att du jobbar hårt, då blir du respekterad. Under ditt år här ska du vara beredd att jobba hårt och mycket i skolan, men du åker hem innan pressen blir för stor!” När inte ens säljaren kan hålla masken längre finns anledning att oroa sig, särskilt om man sedan tidigare planerat ett utbytesår i Japan. Landet ska ha världens mest utbildade befolkning och det strikta skolsystemet, kretsandes kring en stresscirkel av hårda antagningsprov och det faktum att drygt 240 av årets dagar tillbringas i skolan (att jämföra med svenska skolelevers 180 dagar), har gett upphov till tysta skrik. Som reflektioner av spänningarna har man under 2000-talet sett regissörsreaktioner som blandar ultravåld med satir för att släpa ut monstret under sängen.

KINJI FUKASAKUS MODERNA klassiker Battle Royale utspelar sig i en

alternativ verklighet där ungdomar spårat ur och skolavhopp blivit närmast en epidemi. Krishanteringen kommer i form av BR-projektet, ett lotteri som väljer ut en klass som sedan sövs ner och förs bort till en öde ö. Där väntar entusiastiska lärare som hejar på eleverna till att beväpna sig och döda varandra tills bara en enda överlevare finns kvar. En extrem socialdarwinism som låter skolklassers kollektiva gruppering krossas av självutplåning, i en slags lärarhandledd iscensättning av William Goldings Flugornas herre. Tvärtemot vad man kan tro var det ingen ungtupp som regisserade 32

NÖJESGUIDEN | STUDENT 2014

Battle Royale. I själva verket var det Fukasakus sista film innan han dog, 72 år gammal, varpå den påbörjade uppföljaren hamnade i händerna på hans son Kenta. Resultatet, Battle Royale II: Requiem, är en humorbefriad kalkon som helt saknar föregångarens spänst. Borta är den förvridna samtidssatiren och kvar bara en verklighetsfrånvänd dystopi som mer liknar ett militärt lajv. I TETSUYA NAKASHIMAS hämndhistoria Confessions, 2010 års japanska Oscarsbidrag och en av de absoluta höjdpunkterna på det årets filmfestival i Stockholm, utsätts elever för en mer psykologiskt präglad krigföring. Lärarinnan Yuko förklarar för sin klass att hon har hiv-smittat två elevers mjölk – en första attack mot ungdomarna som hon misstänker ligger bakom sin dotters död. Därefter utlöses en rad bekännelser som skänker oväntade perspektiv på mysteriet där klassrummet blir en strikt och strypt knutpunkt, vars funktion främst är att agera dimridå för ett samhälle på fall. Den japanske galenskaparen och videovåldsutövaren Takashi Miike, regissör till kontroversiella kultklassiker som Audition och Ichi the Killer, stiger bort från symboliken i sin Lesson of the Evil. Där följer vi Hasumi, en stilig och charmig lärare som har den yngre generationen i sin hand tills sprickorna i fasaden börjar synas. En kärleksaffär med en elev utspelar sig intill en misstänksam kollegas utredning av hans förflutna. Stjärnlärarens dolda läroplan: att begå manipulativa massmord och slugt komma undan med det. Det hela mynnar ut i en cirka 40 minuter lång skolmassaker kryddad med falskt hopp om överlevnad. Höjden av smaklöshet uppnås när Mack the Knife – tidigt etablerad som Hasumis temalåt – läggs på för att jazza till blodkavalkaden.

”Kanske regissörsrollen ger det perfekta hämndtillfället: att utmana traditioner genom att kritisera dem med konventioner från det bespottade genreträsket.”

KANSKE REGISSÖRSROLLEN GER det perfekta hämndtillfället: att utmana traditioner genom att kritisera dem med konventioner från det bespottade genreträsket. Samtliga tre regissörer befann sig på medelålderns gråhåriga halva när de gjorde sina respektive filmer, sålunda åldersmässigt närmare fiendesidan som målas upp med porträtt av psykopater i auktoritära positioner. Samtidigt finns gott om inslag av obstinat och lustfylld blodtörst, som det vore 1980-tal och läge för en extrainsatt sändning av samhälls- och debattprogrammet Studio S. Som bilagor till Explorius skräcksynopsis har filmerna lärt mig att jag bör tänka ett varv extra innan jag kombinerar mitt drömresmål med studier. Så moralens väktare fick alltså rätt i slutändan: videovåldet har påverkat mig. X


STUDENTBILAGAN

Läs film film pü Läs püdistans. distans.

61%-*1./5

+./5-1.#

HĂśsten 2014 ger vi bland annat fĂśljande kurser: 2014 ger vi bland annat fĂśljande HĂśsten

kurser: Filmvetenskap, grundkurs, 30 hp

Filmvetenskap, fortsättningskurs, Filmvetenskap, grundkurs, 30 hp30 hp Filmvetenskap, kandidatkurs, 30 hp 30 hp Filmvetenskap, fortsättningskurs, Filmvetenskap, magisterkurs, 30 hp Filmvetenskap, kandidatkurs, 30 hp Samtliga kurser gesmagisterkurs, pü halvfart. Filmvetenskap, 30 hp Se vidare Lnu.se/filmvetenskap.

Samtliga ges pĂĽ halvfart. AnsĂśk pĂĽkurser Antagning.se. Se vidare Lnu.se/filmvetenskap.

6,67$$16g.1,1*6'$*$35,/

LinnÊuniversitetet är Sveriges nyaste universitet. Under innevarande läsür har

vi drygt 40.000 studenter som antingen läser pü campus i Kalmar eller VäxjÜ AnsÜk pü Antagning.se. eller pü distans. Men det finns plats fÜr dig ocksü.

999T561%-*1./5(+./5-1.#T%1/

LinnÊuniversitetet är Sveriges nyaste universitet. Under innevarande läsür har vi drygt 40.000 studenter som antingen läser pü campus i Kalmar eller VäxjÜ eller pü distans. Men det finns plats fÜr dig ocksü.

medieinstitutet_nojesguiden.pdf 1 2014-03-14 12:27:15

',*,7$/&217(17'(6,*1(5 *UDILVNGHVLJQI|UGLJLWDODSODWWIRUPDU :(%%879(&./$5(,120(+$1'(/ 7HNQLNI|UHKDQGHORFKHKDQGHOVSODWWIRUPDU :(%%$1$/<7,.(5 'LJLWDO0DUNHWLQJ6SHFLDOLVW 5(',*(5$5( 3URIHVVLRQDO(GLWRU79

C

M

fYKL[KHNZH[[NrÂ&#x20AC;]LY[PSS KL[]PUUHUKLSHNL[&

Y

=PHZH[-PLSKZHSLZZÂ&#x20AC;RLYU\TrSTLK]L[UHVJOKYP]UH[LHTSLKHYLVJOZpSQHYLZVTZRH SLKHVJO\[]LJRSH]rYMÂ&#x20AC;YZpSQUPUN°=POHYKLUIpZ[HWYVK\R[LUWrTHYRUHKLUTLK KLZ[Â&#x20AC;YZ[HYp[[PNOL[LYUHPUVTZWVY[VJOĂ&#x201E;STVJOZÂ&#x20AC;RLYU\+0.ZVTOHYZ[VY[KYP]VJO MÂ&#x20AC;YTrNHH[[MrTLKKPNHUKYHWrKLUUHYLZH

CM

MY

CY

Viasat erbjuder dig!

CMY

K

<+87%,/'1,1*$5,672&.+2/0 $16g.6(1$67$35,/

PHGLHLQVWLWXWHWVH_

t t t t t

.BSLOBEFOTCĂ&#x160;TUBQSPEVLU 4Ă&#x160;MKPDIMFEBSTLBQTVUCJMEOJOHBSHFOPN7JBTBU"DBEFNZPDI.5("DBEFNZ %VGĂ&#x152;SEFTTVUPNNĂ&#x161;KMJHIFUFOBUUGĂ&#x152;WBSBQĂ&#x152;QMBUTQĂ&#x152;'PSNFM $IBNQJPOT-FBHVF PDIQĂ&#x152;HBMBQSFNJĂ&#x160;SFSWJEHPEBTĂ&#x160;MKSFTVMUBU ,BSSJĂ&#x160;S EFOOBUKĂ&#x160;OTULBOWBSBEFOCĂ&#x160;TUBTUBSUFOQĂ&#x152;EJOLBSSJĂ&#x160;SJOPN7JBTBU.5 %VGĂ&#x152;STUĂ&#x161;EJEJOSPMMBW5FBN-FBEFS$PBDI TĂ&#x160;MKLPSEJOBUPS SFLSZUFSBSFPDIVUCJMEBSF

Den bÜrjar här, din karriär.

7JBTBUĂ&#x160;SMJLBNFEFOFSHJ UFNQPPDIESJW'Ă&#x161;SBUULĂ&#x160;OOBEJHIFNNBQĂ&#x152;7JBTBUCĂ&#x161;S EVUSJWBTNFEVUĂ&#x152;USJLUBEFNĂ&#x160;OOJTLPS WBSBBOTWBSTUBHBOEFPDIIBFOWJMKBBUUMZDLBT 5KĂ&#x160;OTUFOĂ&#x160;SQĂ&#x152;IFMUJE NĂ&#x152;OEBHUJMMGSFEBHNFMMBO4LSJWJEJOBOTĂ&#x161;LBOWJMLFOPSUEV TĂ&#x161;LFSUKĂ&#x160;OTUFOJ'Ă&#x161;SGSĂ&#x152;HPSPNUKĂ&#x160;OTUFOLPOUBLUBSFLSZUFSBSF1FSOJMMB#MFOOPXQĂ&#x152; FMMFSFMMFSTĂ&#x161;LUKĂ&#x160;OTUFOEJSFLUWJBNBJMQĂ&#x152;CUWTBMFT!WJBTBU TF'Ă&#x161;SNFSJOGPSNBUJPO CFTĂ&#x161;LHĂ&#x160;SOBWĂ&#x152;SIFNTJEBXXXWJBTBUTFKPCCĂ˝FMETBMFT


tävlingsinriktad person kan det vara till din fördel att lyfta fram intressen som visar att du har en tävlingsinstinkt.

KONSTEN ATT SKRIVA ETT PERSONLIGT BREV Hur ska man skriva ett personligt brev, vad bör man tänka på och vad ska man verkligen undvika? Vi hjälper dig att lyckas. Text: VICTORIA AHL

V

åren och sommaren närmar sig, och vare sig det är tid för examen eller inte kan det vara dags att slipa på CV:t och det personliga brevet. Att knåpa ihop ett schysst CV kan ta tid, men många upplever att det svåraste är att få till ett bra personligt brev. Alla har vi suttit där och dragit klyscha efter klyscha och inte känt oss nöjda. På ungefär ett A4 ska du beskriva varför du är det bästa valet och vad du kan tillföra företaget, samtidigt som du bör undvika de vanligaste fallgroparna. Överlag kan det vara klokt att utforma det personliga brevet som en matchning till annonsen och i efterhand pricka av att du har täckt upp allt som stod skrivet i den. Däremot är det ingen höjdare att använda exakt samma ord som finns i annonsen, försök istället hitta synonymer eller ännu bättre – förklara, exempelvis genom att skriva att du ”gillar omväxling” snarare än att du ”är flexibel”. Att tydliggöra vad tjänsten skulle innebära för dig är viktigt, men ännu viktigare är att lyfta fram vad du kan bidra med. Vanligt är att rada upp ett par personliga egenskaper och nöja sig med det – försök istället att förklara vad dessa egenskaper betyder för dig och hur de kommer i uttryck i ditt arbetssätt. Kom ihåg att det personliga brevet är en fördjupning av ditt CV, därmed kan du välja vad du vill lyfta fram och det är här du har chansen att visa vem du är.

Anna Jeppsson Blomberg KIMM, en del av Wise Professionals, rekryteringsspecialist

Anna på KIMM menar att det viktigaste i ditt personliga brev är att hålla en professionell ton, där du kan vara personlig, men inte privat. Detta är något som du bör ha i åtanke brevet igenom och det gäller även om du vill bifoga en bild. – Välj en bild där du ser professionell ut, det vill säga inte en bild från Mallisresan Finns det någon särskild ögonöppnare som alltid fångar rekryterarens uppmärksamhet?

– Du kan jobba med rubrikerna, med att sammanfatta dig själv och med att visa på tydligt engagemang gentemot den aktuella arbetsgivaren och tjänsten. Det är bra att visa att man har förstått vad rollen går ut på och på vilket sätt man kan bidra. Vidare tycker Anna att det är viktigt att tänka på att ”less is more” och att du har tänkt igenom allt du har skrivit. – Ett av de konstigaste breven var på fyra A4 och trots att det var så långt förstod jag aldrig någonting av det som stod. Var därför alltid tydlig, krångla inte till det 34

NÖJESGUIDEN | STUDENT 2014

och använd stavningskontroll. Var inte heller rädd att visa ditt engagemang. Vill du göra ett personligt brev i form av en video går det utmärkt, men då ska du fortfarande vara lika noggrann, exempelvis med grym videokvalitet. Ett sista tips från Anna är att du bör tänka på din paketering och därför alltid spara och skicka dina dokument som pdf-format.

Katharina Hjorth Inhouse, konsult-, bemannings- och rekryteringsföretag

Katharina på Inhouse menar att man som rekryterare läser väldigt många personliga brev och ett sätt att säkerställa att du blir ihågkommen kan vara att bifoga en bild i brevet, då det är lite mer personligt och kan ge ett bra intryck. Vidare är det viktigt att skriva om något som gör att du sticker ut från mängden. – Det kan vara en udda hobby, en kort berättelse om varför du hamnade i den bransch du arbetar i eller något annat som berättar mer om dig som person. Katharina anser att man gärna får lägga upp brevet efter tre grundstenar med en kort resumé över sin arbetslivserfarenhet, en personlig presentation och en del där man beskriver varför man är intresserad av tjänsten. Överlag ska man undvika allt som ger en negativ klang och vara noggrann att skilja på att vara personlig och privat. Vad ska man absolut inte ta med?

– Man ska alltid tänka på att skriva utifrån sig själv och inte försöka vara något man inte är. Det märkligaste jag läst var nog ett brev där författaren försökte sig på en berättelse som skulle vara unik. Personen gick in på mycket djupa och även svåra privata förhållanden som inte alls kändes positivt att läsa. Katharina tror även att de flesta fortfarande föredrar ett mer traditionellt personligt brev, men att vi går mot en framtid med ansökningar som är mer interaktiva. Det viktiga är att presentera sig själv på ett sätt där man vågar vara personlig, men inte privat.

Fredrik Bardon Academic Work, bemannings- och rekryteringsföretag

Fredrik på Academic Work anser att det finns ett par saker man ska akta sig för när man skriver sitt personliga brev. – Politisk åskådning eller om du till exempel har en dröm om att bli medlem i en MC-klubb kommer nog inte att gynna dig. Däremot ska man våga sticka ut och vara unik, vilket man kan genom att skriva vad företaget kommer att få om de väljer just dig snarare än att skriva vad du tror att de förväntar sig. Har man i annonsen angett att man söker en

Vad är det konstigaste du någonsin har läst i ett personligt brev?

– Min kollega fick en gång en ansökan med ett personligt brev från en man som berättade hela sin livshistoria på omkring tio sidor där han bland annat beskrev i detalj om ett tillfälle då han hade ett olyckligt möte med skogens konung på riksväg 40. Fredrik tycker även att du ska fundera över vilka saker som finns skrivet i ditt CV och inte behöver tas upp igen i det personliga brevet – Var du har jobbat, vilka sju språk du talar och dina extraordinära systemkunskaper står sannolikt beskrivna i CV:t som du skickat in tillsammans med brevet. Var därför noga med vad du vill förmedla med ditt brev och tänk på att spara några godbitar till intervjun.

5 SAKER ATT TÄNKA PÅ • Håll dig till ett A4. • Var personlig, men i lagom mått. • Om du vill skicka med en bild ska den se professionell ut. • Visa att du förstått vad rollen går ut på. • Våga visa ditt engagemang.

5 SAKER ATT UNDVIKA • Beskrivning av ditt privatliv. • Felstavningar, felformuleringar och konstiga typsnitt. • Detaljerade utsvävningar. • Raka upprepningar från CV:t. • Samma brev till alla.

Helena Elfström Proffice, bemannings- och rekryteringsföretag

För Helena Elfström på Proffice är det viktigt att man håller sig relativt kort i sitt personliga brev och endast fokuserar på det som är relevant. – En väl genomarbetad ansökan fångar alltid intresset. Vilken typ av personligt brev föredrar ni, traditionellt utformade eller mer kreativa?

– För vissa tjänster passar till exempel en presentationsfilm bättre. Men tänk på att överarbetade ansökningar med mycket färg, tokiga layouter och så vidare ofta skjuter över målet. Helena tycker även att man ska undvika att låta negativ och istället försöka hålla en positiv ton rakt igenom och framför allt inte fastna i långa beskrivningar. Håll en tydlig struktur och förklara varför du vill ha jobbet. Lite personlig kan man vara, men välj det som passar för detta tillfälle. Det kan exempelvis bli mer personligt om man skickar med en bild. – Men inga partybilder eller nakenbilder. Ja, det förekommer faktiskt! I övrigt anser Helena att det är viktigt att förklara hur din kompetens matchar tjänst och företag, vilket en del verkar ha problem med. – En kille lyfte fram sin flickvän som övrig merit. En annan skrev att han var 188 centimeter lång och därför passade som mötesbokare. Och en tjej skrev ”jag finns på Facebook, alltså existerar jag”. Rekryteraren kan lätt missa hur bra du är som person om du överarbetar din ansökan och skriver långt bara för skrivandets skull. Helena tipsar om att du istället kan försöka hålla dig kort och vara tydlig. X


PERSONLIGT BREV

Hej mitt namn är Kim Robinsson och jag vill jättegärna jobba hos er för jag tror att det skulle vara bra för mig. Hittade er annons och tänkte att detta jobb skulle vara perfekt för mig. Jag har jobbat på massa olika jobb inom lite olika områden, typ service och så. Jag har aldrig riktigt vetat vad jag vill jobba med resten av livet, så därför har jag provat lite olika saker. Efter gymnasiet har jag pluggat lite i olika omgångar och det har varit kul. Som när jag pluggade direkt efter gymnasiet så var det väldigt kul att bo i studentlägenhet och bestämma över mitt eget liv. Jag gick en skrivarkurs en JœQJRFKGœßFNYLLXSSJLIWDWWSURYDSœDWWVNULYDSHUVRQOLJDEUHYWLOOMREEYL skulle vilja ha i framtiden och jag skrev ett jättebra brev som läraren gillade, så jag är rätt bra på att skriva. Jag är bra på det här: på att vara kreativ att ha många bollar i luften MDJÀUàH[LEHO jag är stresstålig Jag är också serviceminded, tycker att kunden alltid har rätt och ofta säger folk till mig att jag är spindeln i nätet som har koll på allt. På min fritid gillar jag att umgås med kompisar, resa, laga mat och spela tennis. Jag har spelat tennis sen jag var 7 år och för ett par år sedan åkte jag från Stockholm till Madrid för att spela tennis med en av min släktings kompis som har varit proffs förut och som ville OÀUDPLJPDVVDQ\DVDNHUVœYLVSHODGHRFKVHQßFNMDJYDPHGLHQWÀYOLQJRFKGÀU kom jag på tolfte plats så man kan säga att jag är rätt tävlingsinriktad. Min senaste chef gillade mig väldigt mycket och sa att det var en stor förlust för företaget när jag slutade för jag var så bra på det jag gjorde. Jag ville bara få Det var vid ett tillfälle som ett viktigt dokument försvann och det bröt ut ett kaos på jobbet och det såg riktigt illa ut men sen hittade jag dokumenter igen så jag UÀGGDGHKHODIÅUHWDJHW-DJßFNJÅUDDOOWPÅMOLJWGÀURFKMDJMREEDGHVWHQKœUWLRFK med att jag är en väldigt ambitiös person men sen blev det för mycket så jag slutade för jag behövde en paus och hitta mig själv. Mina föräldrar skilde sig när jag var stökig tonåring så det har satt prägel på hur jag agerar ibland eftersom skilsmässan var väldigt svår och jobbig vilket gör att jag i NRQàLNWVLWXDWLRQHUNDQEOLOLWHUÀGG0HQMDJWURUDWWMDJÀUHQVWDUNSHUVRQÀQGœ Jag hoppas ni är intresserade av mig, jag kan bidra med väldigt mycket och jag tror att jag kommer utvecklas som person och få bra erfarenheter av att jobba med er. Jag vill jättegärna börja hos er och skaffa erfarenheter som är värda mycket i livet eftersom jag är en driven person som gillar att få saker gjort i tid. Jag kan inte börja förrän i höst för jag läser en kurs på universitetet nu men när den är slut behöver jag jobb. M V H Kim Ni kan nå mig på kim-the-one-and-only-4-ever@hotmail.com

NG VAVRARNA IARBETSLÖS

U VILL D ÖR ALLTID? A DIG F TT LÅT TTA GOD A E VARSÅ RERAS AV D V RE B A INSPI G I NL PERSO

STUDENT 2014 | NÖJESGUIDEN

35


)5$07,'63/$1(5

)5$07,'63/$1(5 ,120 .2167 '(6,*1" )5$07,'63/$1(5

STUDENTBILAGAN

,120 .2167 '(6,*1"

,120 .2167 '(6,*1"

9LHUEMXGHUNRQVWQlUOLJDXWELOGQLQJDUSnKHOWLG

)5$07,'63/$1(5 )5$07,'63/$1(5 )5$07,'63/$1(5

9LHUEMXGHUNRQVWQlUOLJDXWELOGQLQJDUSnKHOWLG VRPJHUHQJHGLJHQJUXQGI|UVWXGLHUSnK|JUH 9LHUEMXGHUNRQVWQlUOLJDXWELOGQLQJDUSnKHOWLG VRPJHUHQJHGLJHQJUXQGI|UVWXGLHUSnK|JUH QLYn8WELOGQLQJDUQDlUVWXGLHPHGHOVEHUlWWLJDGH VRPJHUHQJHGLJHQJUXQGI|UVWXGLHUSnK|JUH QLYn8WELOGQLQJDUQDlUVWXGLHPHGHOVEHUlWWLJDGH QLYn8WELOGQLQJDUQDlUVWXGLHPHGHOVEHUlWWLJDGH ,120.2167 '(6,*1" 6NRODQOLJJHUFHQWUDOWSn6|GHUPDOPL6WRFNKROP ,120.2167 '(6,*1" ,120.2167 '(6,*1" 6NRODQOLJJHUFHQWUDOWSn6|GHUPDOPL6WRFNKROP 6NRODQOLJJHUFHQWUDOWSn6|GHUPDOPL6WRFNKROP 9LHUEMXGHUNRQVWQlUOLJDXWELOG

9LHUEMXGHUNRQVWQlUOLJDXWELOG QLQJDU Sn KHOWLG VRP JHU HQ QLQJDU Sn KHOWLG VRP JHU HQ JHGLJHQJUXQG JUXQGI|U I|U VWXGLHU JHGLJHQ VWXGLHU SnSn K|JUH QLYn 8WELOGQLQJDUQD K|JUH QLYn 8WELOGQLQJDUQD lU lU .RQVW VWXGLHPHGHOVEHUlWWLJDGH VWXGLHPHGHOVEHUlWWLJDGH.RQVW VNRODQ%DVLVlUSnnUPHGSn VNRODQ%DVLVlUSnnUPHGSn E\JJQDGVnU,QUHGQLQJVVNRODQlU E\JJQDGVnU,QUHGQLQJVVNRODQlU :::%$6,66( :::%$6,66( nULJ%nGDKDULQWDJQLQJXQGHU nULJ%nGDKDULQWDJQLQJXQGHU YnUHQ 6NRODQ YnUHQI|U I|UVWDUW VWDUWL LK|VW K|VW 6NRODQ OLJJHU L HWW KlUOLJW WDOVKXV OLJJHU L HWW KlUOLJW WDOVKXV FHQWUDOW L 6WRFN FHQWUDOWSn Sn6|GHUPDOP 6|GHUPDOP L 6WRFN KROP+lUÀQQHUGXLQVSLUHUDQGH KROP+lUÀQQHUGXLQVSLUHUDQGH  PLOM| SHGDJRJHU PLOM|RFK RFKHUIDUQD HUIDUQD SHGDJRJHU

9LHUEMXGHUNRQVWQlUOLJDXWELOG QLQJDU Sn KHOWLG VRP JHU HQ JHGLJHQ JUXQG I|U VWXGLHU Sn K|JUH QLYn 8WELOGQLQJDUQD lU .RQVW VWXGLHPHGHOVEHUlWWLJDGH VNRODQ%DVLVlUSnnUPHGSn E\JJQDGVnU,QUHGQLQJVVNRODQlU :::%$6,66( nULJ%nGDKDULQWDJQLQJXQGHU YnUHQ I|U VWDUW L K|VW 6NRODQ OLJJHU L HWW KlUOLJW WDOVKXV FHQWUDOW Sn 6|GHUPDOP L 6WRFN KROP+lUÀQQHUGXLQVSLUHUDQGH PLOM| RFK HUIDUQD SHGDJRJHU

g33(7+86+(/*(10$-./

g33(7+86+(/*(10$-./

g33(7+86+(/*(10$-./

(OHYXWVWlOOQLQJRFKFDIp.RPRFKWUlIIDHOHYHURFKOlUDUH 9lONRPQDWLOO.RQVWVNRODQ%DVLV)RONXQJDJDWDQ

(OHYXWVWlOOQLQJRFKFDIp.RPRFKWUlIIDHOHYHURFKOlUDUH (OHYXWVWlOOQLQJRFKFDIp.RPRFKWUlIIDHOHYHURFKOlUDUH 9lONRPQDWLOO.RQVWVNRODQ%DVLV)RONXQJDJDWDQ

9lONRPQDWLOO.RQVWVNRODQ%DVLV)RONXQJDJDWDQ

ZZZEDVLVVH

ZZZEDVLVVHZZZEDVLVVH

+HMPLWWQDPQlU/XFDV -DJYDOGHDWWVWXGHUDKRV([SRUWDNDGHPLHQHIWHUVRPMDJ YLOOMREEDPHGH[SRUWPRW.LQDLIUDPWLGHQ-DJDQVHUDWW XWELOGQLQJHQlUEUDHIWHUVRPWHPSRWlUK|JWRFKOlUDUDQDlU NYDOLÀFHUDGHHUIDUQDRFKHQJDJHUDGH9LInULQWHEDUDOlUD RVVRPH[SRUWRFKHNRQRPLXWDQlYHQRPKXUPDQI|UVWnU RFKWRONDUDQGUDNXOWXUHURFKGHVVPHWRGHU LQRPDIIlUHU

.FEBOESBÌSFUJ

.LQD

([SRUWI|UVlOMQLQJPHGLQWHUNXOWXUHOOW DIIlUVPDQQDVNDSnU 0HGGHWDQGUDnUHWVRPGHOYLVJHQRPI|UVXWRPODQGV JHVGXVRPVWXGHUDQGHHQXQLNP|MOLJKHWDWWLQI|UVNDIID GLJNXQVNDSRFKHUIDUHQKHWLYDGGHWLQQHElUDWWYHUND SnYlUOGHQVVQDEEDVWHYl[DQGHPDUNQDG.LQD

,QWHUQDWLRQHOOWIRNXV 5HGDQIUnQVWDUWNRPPHUGXDWWInWUlIIDEnGHVYHQVND RFKXWOlQGVNDSHUVRQHUIUnQDIIlUVYlUOGHQPHG HUIDUHQKHWDYLQWHUQDWLRQHOOKDQGHO ([SRUWSnULNWLJW 8QGHUXWELOGQLQJHQVSUDNWLNSHULRGHU /,$ NRPPHU YLNWHQDWWOlJJDVSnYHUNOLJKHWVEDVHUDWOlUDQGH'X NRPPHUHQVNLOWHOOHULJUXSSDWWNXQQDJHQRPI|UDEnGH HJQDFDVHHOOHUDYI|UHWDJWLOOGHODGHSURMHNWRFKWDGHO DYI|UVlOMQLQJVSURFHVVHULIUnQGHQJOREDODPDUNQDGHQ )UDPWLGDNDUULlU (IWHUDYVOXWDGHVWXGLHUNRPPHUGXVRPVWXGHUDQGHDWW EHVLWWDNRPSHWHQVI|UDWWNXQQDDUEHWDPHGVWUDWHJLVN I|UVlOMQLQJRFKHWDEOHULQJSnHQLQWHUQDWLRQHOOPDUNQDG

EXPORTAKADEMIEN STOCKHOLM STOCKHOLM OCH OCH JÖNKÖPING JÖNKÖPING EXPORTAKADEMIEN 7HOLQIR#H[SRUWDNDGHPLHQVH

ZZZH[SRUWDNDGHPLHQVH


VÄGEN TILL DRÖMJOBBET Att tjäna så mycket pengar som möjligt, att få bestämma över sig själv eller att kunna kombinera sitt arbete med sin passion? Vad är egentligen ett drömjobb och hur går man tillväga för att få ett? Vi har frågat några som har koll. Text: VENDELA LUNDBERG

”Reklam är som ett gift som får min hjärna att långsamt förmultna inifrån och ut. Den dagen jag gör reklam kan jag lika gärna lägga ner allting jag någonsin har sagt om någonting.” mest på skämt eftersom jag var helt övertygad om att jag skulle få ett annat jobb. Det fick jag så klart inte. Tjusig universitetsutbildning eller ”self-made”?

– Både och. Konstnärligt har jag en kandidat i konst från Konstfack och en magisterexamen i konst, eller ”new genres” som mitt program hette, från UCLA i Los Angeles. Men som regissör är jag självlärd. Vilken är den rakaste vägen till drömjobbet, tror du?

ROXY FARHAT Tänk att få jobba kreativt med några av landets mest begåvade, gränsöverskridande artister. Och dessutom göra det så fenomenalt bra att man vinner priser för det. Roxy Farhat, konstnären och videoregissören bakom bland annat The Knifes A Tooth for an Eye och Finders Keepers, Gnuccis senaste banger och hyllning till alla hästtjejer där ute. Vad jobbar du med?

– Jag är konstnär och regissör som sysslar med bland annat video och performance. Vad innebär det?

– Bland annat att jag alltid jobbar men aldrig tjänar några pengar. Men även att jag har världens bästa jobb där jag får arbeta kreativt och verkligen göra det jag vill, nämligen video- och performancekonst, ställa ut internationellt, regissera, producera och klippa musikvideo och tusen andra saker samtidigt. Till exempel 101 stipendieansökningar, projektformuleringar, mycket mejlande och andra snooziga administrativa grejer.

– Jag vet inte om jag tror på en rak väg. Det här kanske låter jätteklyschigt men det är de misstag och misslyckanden en går igenom som är riktigt utvecklande och utmanande, en rak väg är inte alls lika lärorik. Plus att det låter ganska tråkigt. Men att verkligen tro på sig själv och sina idéer och att inte ge upp när det är motigt är jävligt viktigt. Har det här alltid varit målet?

– Ja, faktiskt. När jag var liten ville jag bli antingen veterinär eller konstnär. Veterinär är kanske kört nu men konsten går ju ganska bra, haha. Vilket är ditt mest okonventionella karriärråd?

– Karriären är inte allt. Kan alla starta eget?

– Haha, är den här frågan sponsrad av Nya Moderaterna? Ärligt talat hatar jag att ha eget. Missförstå mig rätt, det är fantastiskt att jag bestämmer mina egna arbetstider och arbetsuppgifter och så vidare, men att vara egen företagare är asjobbigt. Om jag blir sjuk får jag ingen lön och om jag inte får några uppdrag är jag körd, för att inte nämna allt administrativt och byråkratiskt som kommer med det egna företagandet. Hade jag kunnat hade jag valt bort den delen. Jag vill jobba kreativt, inte vara nån ”entreprenör”. Ibland ligger jag vaken om natten och har skräckfantasier om min bokföring och deklaration. Och jag fuskar inte ens! Finns det något du vill göra, som du ännu inte har gjort?

– Ja, mycket, bland annat långfilm! Men jag jobbar på det.

Hur hamnade du där?

Vad ska man vara beredd att göra och inte göra ”för brödfödan”?

– Jag jobbade på hotell i Oslo och hade jobbat där i ungefär ett år när jag fick nog av min extremt dryga och översittande chef, det slitiga jobbet och ständiga ryggvärken. Jag pallade inte hur hon och alla andra som var högre uppsatta än oss städerskor på housekeeping-avdelningen alltid behandlade oss som om vi försökte komma undan från arbete och inte var tillräckligt entusiastiska över att städa hotellrum. Så en dag tog jag hissen ner till chefens kontor och sa ”jag säger upp mig”. Bara att se hennes min var värt det. Jag bestämde mig för att satsa på det jag verkligen ville göra och sökte till olika konstutbildningar. Det var ungefär sju år sedan och sedan dess har jag jobbat på i en stadigt ökande takt. Fast helt kom jag inte undan från hotellstädandet. När jag gick på Konstfack och behövde ett extrajobb sökte jag hundra jobb som vanligt och ett av dem var som hotellstäderska,

– Det viktigaste som kulturarbetare är nog att sätta en gräns för hur mycket gratisarbete en är beredd att göra eftersom det haglar med förfrågningar som lyder ungefär ”det här är för en god sak och vi hade blivit jätteglada om du vill vara med men vi har tyvärr inga möjligheter till arvode”. Ibland kan det vara saker jag verkligen vill göra men det äter också otroligt mycket tid och energi. Men när det kommer till verklig brödföda drar jag personligen en extremt hård gräns vid reklam. Över min döda kropp att jag gör reklam. Reklam är som ett gift som får min hjärna att långsamt förmultna inifrån och ut. Den dagen jag gör reklam kan jag lika gärna lägga ner allting jag någonsin har sagt om någonting. Så det viktigaste är väl att hitta en bra balans mellan integritet och en skälig levnadsstandard. STUDENT 2014 | NÖJESGUIDEN

37


DRÖMJOBBET

”Det finns ingen högskola som utbildar en att bli förbundsordförande.” engagera mig i en verksamhet för barn och ungdomar på en gammal flyktingförläggning. Tre år senare blev jag ordförande i föreningen i Malmö och sedan blev jag nominerad till att bli förbundsordförande. Att medlemmar i organisationen trodde på att jag kunde bli förbundsordförande även om jag inte satt i förbundsstyrelsen gjorde mig extra motiverad, det var en helt fantastisk känsla när jag förra året på vårt årsmöte fick förtroendet från medlemmarna att bli ordförande. Tjusig universitetsutbildning eller ”self-made”?

– Både och! I det här jobbet är det helt och hållet så att jag är ”self-made”. Det är såklart så att min högskoleutbildning, där jag läst om migrationsfrågor som är ett av våra verksamhetsområden, kan ha hjälpt till. Men det finns ingen högskola som utbildar en att bli förbundsordförande. Har det här alltid varit målet?

HALA MOHAMMED Möt Hala Mohammed, förbundsordförande i Röda Korsets ungdomsförbund, som berättar om vägen till drömjobbet, det farliga i att sträva efter en förtroendeposition och att våga känna sig bra. Vad innebär ditt jobb?

– Att jag leder styrelsens arbete, att planera strategiskt och visionera för organisationens framtid. Men även att vara ett stöd för engagerade och frivilliga. Sedan representerar jag organisationen externt och i uppdraget är ordföranden den som är ytterst ansvarig för organisationen. Hur lyckades du norpa det jobbet?

– Jag engagerade mig i Röda Korsets ungdomsförbund 2006 när jag flyttade från Hudiksvall, där jag växte upp, till Malmö. Jag började

– Nej. Att vara ordförande eller ha ett förtroendeuppdrag är farligt att ha som mål i sig. Mitt mål var att göra skillnad. Att hitta en organisation där jag kan förbättra för andra. Att sedan få förtroendet att leda organisationen är otroligt hedrande, men det har aldrig varit ett mål i sig. Vilket är ditt mest okonventionella karriärråd?

– Visa din kompetens. Jantelagen kommer inte att ta dig närmare dina mål, så våga berätta om vad du är bra på och våga känna dig grymt bra och kompetent. Hur är det att ingå i en så pass stor organisation som du gör? Kan man inte bli kvävd mellan alla led?

– Svenska Röda Korset är stort, men vi som ungdomsförbund är en mindre arbetsplats med bara 16 anställda och har färre stuprör. Som ordförande leder jag arbetet, så för mig har det inte varit ett problem. Men visst finns det en del administrativa och organisatoriska grejer som tar mycket tid.

ANNA LINDEBORG Det måste vara skönt att vakna på morgonen och veta att man går till ett arbete som kämpar för jämställdhet. Att dessutom kämpa mot maktstrukturer och orättvisor genom att ordna klubbar, filmmaraton, konstvisningar och festivaler, det måste vara fantastiskt. Anna Lindeborg gör just detta, med den ideella föreningen Ladyfest i Göteborg. Vad jobbar du med?

– Jag är arrangör, projektledare och ordförande i Ladyfest Göteborg. Vad innebär det?

– Det innebär att en får arrangera massa fester, workshops och annat skoj. Det innebär också att en får träffa massa bra, smarta människor som en kan samarbeta med i olika projekt. Hur lyckades du norpa det jobbet?

– Jag gick med i Ladyfests arrangörsgrupp i januari 2012, detta kan vem som helst göra som definierar sig som kvinna och är peppad på att jobba för ett jämlikt kulturliv. I år valdes jag till ordförande, efter ett år som vice, och det är ju jättefint att få det förtroendet av övriga ladies. Tjusig universitetsutbildning eller ”self-made”?

– Ideellt engagemang kommer alltid på något sätt från en själv men vägen dit kan ju verkligen se olika ut. Self-made låter som något från en självhjälpsbok, vilket får mig att rysa. Att vara sin ”egen lyckas smed” ligger långt bort från verkligheten, tänker jag. Visst krävs det ett eget engagemang, men det kommer ju ur en kollektiv tro på förändring. Att en känner att en inte är ensam.

– Oj. Ordet ”karriär” ger mig lite hjärtklappning, men mitt bästa råd skulle vara att planera din tid väl, annars kommer du att bränna ut dig snabbt genom att göra tusen saker på en gång. Det finns inget mer sorgligt än utbrända aktivister.

Vad är den rakaste vägen till drömjobbet, tror du?

Många startar eget idag. Är det något du skulle kunna göra?

– Jag tror att få vägar som är kul och utvecklande är särskilt raka. En rak väg låter lite som att glida på räkmacka. Att omge sig av många inspirerande människor som ger en energi men också utmanar en tror jag gör att en utvecklas och kanske är det vägen till drömjobbet. Har det här alltid varit målet?

– Målet är absolut inte nått än, vare sig politiskt eller för mig själv. Har du en plan B ifall allt inte riktigt går som du hade tänkt dig?

– Plan B är att få betalt. 38

NÖJESGUIDEN | STUDENT 2014

Vilket är ditt mest okonventionella karriärråd?

– Inte i nuläget och, nej, inte i den framtid jag ser just nu. Om man skulle vilja starta ett liknande initiativ, vad bör man tänka på då?

– Du bör tänka på vilka mål du har med det du gör. Att formulera en ganska tydlig handlingsplan, gemensamma utgångspunkter och så vidare. Detta gör att en massa internt tjafs kan undvikas och istället kan bra, utvecklande spännande diskussioner inom gruppen föras. Diskussioner som är kreativa och leder till inspiration och pepp på att handla, att göra saker.


STUDENTBILAGAN

Nya topputrustade

REPLOKALER

hos Studiefรถrbundet Bilda i Stockholm SMEDJAN | Sรถdermalm BILDA STUDIOS | Gรคrdet

Vill ni repa? Lรคs mer pรฅ bilda.nu/smedjan | bilda.nu/bildastudios

g0!3!1&#+0 0&+0&

ย 3ยง1DFNDGHPLQEHVWยงUHQWUHGMHGHODYXWELOGQLQJHQXWDY SUDNWLN9LNDOODUGHWIยธU/,$รฅ/ยฆUDQGHL$UEHWHPHQPDQ NDQRFNVยงNDOODGHWIยธUXWELOGQLQJVRPJยธUGLJUHGRIยธU MREEรฅGLUHNWHIWHUH[DPHQ/ยฆVPHURPYยงUDXWELOGQLQJDU RFKDQVยธNLGDJSยงQDFNDGHPLQVH

ย˜SSHW+XV/ยธUGDJHQPDUVNO7RPWHERGDYยฆJHQ$

1RลดMHVJXLGHQB1DFNDGHPLQLQGG
DRÖMJOBBET SENAY BERHE Under 2013 talade framför allt två musikvideor till oss. Det var kortfilmen till Blått blod, Meron Mangashas ord och Mack Beats musik i samarbete med Tensta Konsthall, och videon till debutanten Naomi Pilgrims No Gun, som har etsat sig fast på våra hornhinnor. Skaparen av dessa heter Senay Berhe och har även jobbat med Ison & Fille, The Latin Kings och nu snart en plattform för afrikanska kreatörer. Vad jobbar du med?

– Regissör. Jag gör musikvideor, konstfilmer, dokumentärer och en del kommersiella projekt. Hur hamnade du där?

– Tjatade in mig på ett produktionsbolag efter studenten och sedan assisterade jag och lärde mig mycket av mina egna och av andras misstag.

”Ta det du vill ha, men glöm inte bort att dela med dig.” Kontakter kan ju vara A och O. Har du haft några nyckelpersoner som hjälpt dig framåt?

– Jag har fått hjälp av många människor på vägen, men måste säga att mina syskon och vänner har varit de viktigaste nyckelpersonerna. Vad är ditt mest okonventionella karriärråd?

– Ta det du vill ha, men glöm inte bort att dela med dig. Hur gör man för att inte stressa sönder i all karriärshets?

– Vilar, tränar och sover – tar hand om sig själv. Måste man ha någon slags femårsplan?

– Jag har aldrig varit särskilt bra på att planera, så jag antar att man inte måste det. Det känns viktigare att kunna vara flexibel och vara tillgänglig. Finns det något du vill göra, som du ännu inte har gjort?

– Massor, jag tycker att de flesta av projekten jag gör är roliga. Nyckeln till det är dock att jag i varje projekt strävar efter att arbeta med något nytt, vare sig det handlar om att testa en ny teknik eller att försöka visualisera en känsla på ett nytt angreppssätt.

Varför har musikvideon blivit viktig för musiklivet igen, tror du?

– Det är nog tack vare den otroliga spridningen som musikvideor kan få genom YouTube, Vimeo och alla bloggar tror jag. Vi lever i en allt mer gränslös värld tack vare nätet. Möjligheten till spridning har lett till att intresset för videon och hur artisten eller bandet porträtteras i den återigen är på tapeten. Personligen tycker jag att det väldigt roligt då jag älskar musikvideoformatet. Vad ska man vara beredd att göra och inte göra ”för brödfödan”?

– Gör det som känns rätt, saker som du kan se tillbaka på och vara stolt över. Vad är det roligaste du har gjort?

– Det måste vara ett Stocktown-projekt som jag är med och utvecklar nu. Vi håller på att bygga en plattform för att visa och hylla afrikanska kreatörer globalt.

”Tänk på din karriär som en boeuf bourguignon. Den blir jävligt mycket godare om den får koka länge.” Vad är den rakaste vägen till drömjobbet, tror ni?

– Rakaste vägen måste vara att välja ett jobb för att man tycker det är kul, det är då man blir riktigt bra på det. Många väljer nog arbete utifrån hur mycket pengar man ska tjäna, det blir sällan något drömjobb av det. Har det här alltid varit målet?

– Att skapa något själva har alltid varit målet och vi älskar kläder, så det blev en bra match. Har ni en plan-b ifall allt inte riktigt går som ni hade tänkt dig?

– Eftersom vi satsar 100 procent på det här funkar det inte att ha en plan-b, vi är så fokuserade på plan-a. Men skulle allting gå åt helvete har man absolut lärt sig väldigt mycket på den här resan och det kommer man att dra nytta av i framtiden oavsett vad som händer. Vad är ert mest okonventionella karriärråd?

VEMUND OCH EITIL THORÉN De är sina egna chefer, reser kors och tvärs till leverantörer runt jorden och får rita de kläder de själva vill bära. Vi har pratat om det somliga skulle kalla för ”drömjobb” med bröderna Thorén, grundare av klädmärket Mouli. Vad jobbar ni med?

– Vi driver ett klädmärke som heter Mouli. Vad innebär det?

– Vi jobbar framförallt med design och produktion av kläderna men vi är också inblandade i pr och strategi, så det blir en vild mix av allt som är kul. 40

NÖJESGUIDEN | STUDENT 2014

– Stressa inte för mycket, tänk på din karriär som en boeuf bourguignon. Den blir jävligt mycket godare om den får koka länge. Kan alla starta eget?

– Alla kan, men alla kommer inte att trivas med det. Att driva eget är väldigt tidskrävande och det måste man vara beredd på. Finns det något ni vill göra, som ni ännu inte har gjort?

– Ja! Nästa gång Daft Punk släpper en Around the World vill vi gärna rita kläderna till videon. Vad är det konstigaste som har inträffat i ert jobb?

– För 48 timmar sedan satt vi med en leverantör i Hong Kong och drack järn som smakade saltgurka, vet inte om det är så konstigt men det smakade iallafall konstigt.


STUDENTBILAGAN

%OL3LORW

:HEEXWYHFNODUH

3LORWXWELOGQLQJSn *|WHERUJ&LW\$LUSRUW

8WELOGQLQJI|UGLJVRPYLOODUEHWDPHGZHEE

%nGHÀ\JSODQRFKKHOLNRSWHU )|OM638678'(17%/2** SLORWXWELOGQLQJZRUGSUHVVFRP

8WELOGQLQJHQI|UGLJVRPYLOOIn NRPSHWHQVI|UDUEHWHKRVZHEE I|UHWDJ 8QGHUXWELOGQLQJHQOlUGXGLJDWW VNDSDRFKSXEOLFHUDPRGHUQD ZHEESODWVHUPHGIRNXVSnNRG QLQJVDPW&06KDQWHULQJEnGH YDGJlOOHUIRUPRFKIXQNWLRQ $QV|NQLQJVWLGIHEPDM

6YHQVN3LORWXWELOGQLQJlU6NDQGLQDYLHQVVW|UVWDÀ\JVNRODI|U EnGHÀ\JSODQRFKKHOLNRSWHU 6YHQVN3LORWXWELOGQLQJHUEMXGHUDOOXQGHUYLVQLQJXQGHUHWWWDN /lUGLJÀ\JDL6NDQGLQDYLVNDYlGHUI|UKnOODQGHQ

$QPlOGLJWLOOLQIRGDJLGDJ

1lVWDNXUVVWDUWDMXQL GlUHIWHUVHS IDFHERRNFRP6YHQVN3LORWXWELOGQLQJ )UnQK|VWWHUPLQHQ¿QQVVWDWOLJW ¿QDQVLHUDGHKHOLNRSWHUXWELOGQLQJVSODWVHU

*|WHERUJ&LW\$LUSRUW LQIR#VYHQVNSLORWXWELOGQLQJVH

ZZZVYHQVNSLORWXWELOGQLQJVH

Är du intresserad av att plugga utomlands, öka dina chanser på arbetsmarknaden och samtidigt få behörighet för högskolestudier? Braheskolan - Visingsö Folkhögskola erbjuder utbildningar där du får språkkunskaper och internationell erfarenhet. Kurserna är kostnadsfria och CSN-berättigade. Vi hjälper dig med boende. Välj mellan: t"MMNÊOLVST 5ZTLB7JTJOHTÚ%àTTFMEPSG t"MMNÊOLVST &OHFMTLB7JTJOHTÚ#SJHIUPO t"MMNÊOLVST 4QBOTLB7JTJOHTÚ#BSDFMPOB t"MMNÊOLVST HSVOEOJWÌ%JTUBOT

c6g98;(1*<01$6,80 %OHNLQJHJDWDQ‡6WRFNKROP WHO‡ZZZDVRYX[VH

V°YX[HQJ\PQDVLXPDVRYX[VH

K V T C V 5 JzUV ZZZEUDKHVNRODQVH


DRÖMJOBBET

ANNA BYLUND Alla älskar vi tv. Minst hälften av oss har säkert haft drömmar om att jobba med det stora mediet. En av de som faktiskt lyckats med konststycket att haffa drömjobbet inom tv-branschen och dessutom fått fast anställning på SVT är Anna Bylund.

”Jag skulle vilja rekommendera alla att gå på folkhögskola.”

Vad jobbar du med?

– Jag jobbar som tv-producent på SVT där jag framförallt producerar barnprogram som sänds i Barnkanalen. Vad innebär det?

– Det kan vara lite olika från produktion till produktion men oftast är en producent lite som filmvärldens regissör. Jag är ansvarig för innehållet och tar fram hur programmet ska se ut tillsammans med min projektledare. I vissa produktioner skriver jag manus och är med vid klippningen och ibland, som i barnprogrammet Sommarlov som jag jobbat med i fyra år, har jag en mer övergripande roll där jag jobbar med två grymma redaktörer som skriver alla manus och jag har en mer arbetsledande roll. Hur lyckades du norpa det jobbet?

– Just producentjobbet för Sommarlov fick jag genom att Malmöchefen hade fått tips om mig av en kollega i Stockholm som jag hade jobbat med. Jag satt i mitt svartkontrakt i Svedmyra i Stockholm vintern 2010, det var 30 minus och tunnelbanan hade slutat köra gröna linjen, när hon ringde och frågade om jag var intresserad av att diskutera jobbet som producent för Sommarlov. Jag sa att jag tyvärr hade ett annat jobb och att jag inte kunde. Sedan la jag på luren, tittade mig omkring och kände att ”vafan, det kanske är dags att flytta tillbaka till Malmö ändå”, så jag ringde upp igen. Det var ett sjukt bra beslut, jag fick jobbet och jag har lärt mig otroligt mycket och haft väldigt kul under dessa fyra säsonger av Sommarlov som vi har gjort. Jag var också rätt oerfaren när jag fick jobbet. Jag hade bara producerat ett program innan men de vågade satsa på mig! Tjusig universitetsutbildning eller ”self-made”?

– Nej, jag är inte så self-made. Jag har pluggat filmlinje på Fridhems folkhögskola, vilket är bland det roligaste jag har gjort, och sedan gick jag tv-producentutbildningen på DI i Stockholm. Nu heter den skolan Stockholms Dramatiska Högskola. Jag trivdes jättebra där och den skolan öppnar massa dörrar och ger ett bra nätverk. Men jag skulle vilja rekommendera alla att gå på folkhögskola. Det var första gången i mitt liv som jag kände att jag pluggade helt och hållet för min egen skull. Vilken är den rakaste vägen till drömjobbet?

– Ingen aning egentligen. Försök hitta något som du verkligen vill göra. Be att få komma på studiebesök eller som endagspraktikant till olika jobb 42

NÖJESGUIDEN | STUDENT 2014

för att försöka hitta vad du går i gång på. Har man turen att ha hittat det, det kan vara att det bara är skitkul eller att det känns viktigt och meningsfullt, då tror jag att man kan gå hur långt som helst oavsett om man väljer att plugga sig dit eller jobba sig fram. Annars är mitt bästa tips att alltid vara schysst. Alla människor du möter är ditt nätverk. Alla människor du jobbar med är lika viktiga. Använd aldrig andra människor för att klättra. Det slår bara tillbaka. Har det här alltid varit målet?

– Ja, sedan någon gång efter gymnasiet. Innan det visste jag inte alls. Men jag visste att jag ville jobba med barnkultur på något sätt och tv verkade kul så jag kollade upp vad några olika tv-producenter hade tagit för vägar och sedan la jag upp en plan. Har du en plan B ifall allt inte riktigt går som du hade tänkt dig?

– Tv-branschen är väldigt osäker så jag har nog alltid varit beredd på att hitta nya vägar. Men det tycker jag är häftigt. Barnkultur, vad jag kan och vem jag är som person kanske är kärnan i mitt yrkesliv och då kan jag tänka mig att jobba med det inom massa olika saker. Jag är sugen på att jobba som lärare någon gång, på bibliotek och med utställningar. Men det är mer drömmar än B-planer. Kontakter kan ju vara A och O. Har du haft några nyckelpersoner som har hjälpt dig framåt?

– Ja, när jag pluggade hade jag turen att få praktikplats på ett program med en fantastisk producent som heter Anna Sommansson, som har hjälpt mig hur mycket som helst. Alla de första jobben kom genom hennes kontakter och av att hon gick i god för mig. Det är så lätt att det tar stopp, även om man har en jättebra utbildning i ryggen är det svårt att få någon att våga satsa på en när man inte har någon erfarenhet. Då är en erfaren person som talar gott om en guld värd. I tv-branschen är det en väldigt bra väg in att göra praktik. Många startar eget idag. Är det något du skulle kunna göra?

– Jag har precis fått en fast tjänst, wihoo! Men det trodde jag faktiskt aldrig att jag skulle få så jag har klurat på att starta enskild firma länge. Och i framtiden kan det säkert bli så. Det skulle vara oerhört kul att vara med och starta upp ett litet produktionsbolag någon gång i livet.


STUDENTBILAGAN

www.teknikhogskolan.se www.bfhsk.se

Sök senast il! 15 apr

9 av 10 får jobb. - Se till att du blir en av dem! Systemutvecklare Javautvecklare Kvalitetssäkrare och testare inom IT Utvecklare webbapplikationer Applikationsutvecklare SharePoint-expert Agil projektledare BI-utvecklare

Allmän kurs Musiklinje Sång och ackompanjemangskurs Teaterlinje Inspirationskurs för arbetslösa ungdomar

Byggtekniker Produktionsledare bygg Anläggningskonstruktör väg och vatten Produktionsledare anläggning/väg VVS-projektör Drift- och fastighetstekniker Processingenjör Automationsingenjör

Studera till

mätnings- och karttekniker på Kartotek Eft utbildningen Efter tbiild d i väntar ä t ett tt yrkesliv k li med d goda d karriärsmöjligheter. Du.. ... kommer rätt in i arbetslivet ... får en central arbetsroll ... arbetar ute och inne ... får ett fritt yrke med stort ansvar ... deltager i samhällsutvecklingen ... jobbar med modern teknik Utbildningen är en tvåårig yrkeshögskoleutbildning och bedrivs av Kartotek i Haninge. Mer information hittar du på hemsidan...

www. kartotek.se | Mätning, Kartor, GIS

Utbilda dig inom

Nya feministiska kurser 2014/2015!

HYDRAULIK i Örnsköldsvik

Nu även på Distans

<RXU6LOHQFH:LOO1RW3URWHFW<RX VNULYDUNXUVS§GLVWDQV 9DG EHK¸YHU YL I¸U DWW VNULYD" 9LOND YLOONRU RFK P¸MOLJKHWHU VNDSDU WLG RFK UXP I¸U VSU§N" +XU EU\WHUYLW\VWQDGHU"+XUEOLUYLWLOOJHQRPVSU§N"

0§QJIDOGRFKLQWHUVHNWLRQDOLWHW GLVWDQVHOOHUNY¦OOVNXUV +XUNDQYLDUEHWDPRWGLVNULPLQHULQJS§Y§UDU EHWVSODWV"+XUJ¸UYLQ¦UROLNDU¦WWLJKHWHUYHUNDU VW§ L NRQȵLNW PHG YDUDQGUD" +XU NDQ YL DUEHWD LQWHUVHNWLRQHOOWLSUDNWLVNDVDPPDQKDQJ" /¦VRPGHVVDRFKȵHUNXUVHUS§ NYLQQRIRONKRJVNRODQVH

YH-utbildning

Hydraulsystemtekniker 1-årig utbildning, 200 YH-poäng Finns det jobb efter avslutad utbildning?

JA, Företagen har ett stort intresse för f de som tidigare gått hydraulikutbildning hos oss då det nu råder stor brist på hydraultekniker. Vill du ha ett jobb med utvecklingsmöjligheter? f 80% av de som avslutat sin utbildning hos oss har idag arbete.

25 AUGUSTI KURSSTART 26 Sista ansökningsdag 31 maj.

Utbilda dig inom

E-post: ith@ith.se Telefon: 0660-798 50

ITH, Institutet för Tillämpad Hydraulik

Örnsköldsvik

HYDRAULIK

www.ith.se


DRÖMJOBBET MOA LUNDQVIST Det är få personer vars röster vi blir uppriktigt glada över att höra i radioetern. Moa Lundqvist, leverantör av lol:s och redaktionens ljus på P3:s enda satirprogram Tankesmedjan, är en sådan. Vad jobbar du med?

– Jag jobbar med Tankesmedjan i P3, det är ett satirprogram som sänds måndag till torsdag klockan 16–17. Vad innebär det?

– Jag skriver manus som jag sedan säger i radio, oftast om politik men ibland om till exempel någon grannfejd i Bjurholm, typ. Försöker vara rolig med varierande resultat. Hur hamnade du där?

– Jag blev uppringd och fick testa att spela in en grej och sedan fick jag jobbet. Innan hade jag skämtat tvångsmässigt på ståuppscener samt skrivit på olika humorbloggar ett tag. Tjusig universitetsutbildning eller ”self-made”?

– Jag hoppade av gymnasiet och alla kurser jag började läsa efter det också, för att jag har svårt att gilla saker. Så jag antar att man kan kalla det att vara self-made. Hur mycket man nu egentligen bestämmer, det vet jag inte. Vilken är den rakaste vägen till drömjobbet, tror du?

– Ingen aning, beror på vad man har för drömjobb. Att födas privilegierad verkar vara ett fungerande tips om man vill få stort utrymme i till exempel media samt ha möjlighet att jobba med självuppfyllande saker. Men många harvar väl på också, år efter år, på krokiga vägar. Man ska inte underskatta krokiga vägar. Krokiga vägar och vänner! Har det här alltid varit målet?

– Jag tyckte att det verkade vara ett jätteroligt jobb och ville gärna vara med, så något slags mål var det. Men mitt huvudsakliga mål innan har nog främst varit att inte vara deprimerad. Har du en plan B ifall allt inte riktigt går som du hade tänkt dig?

– Jag har inte tänkt mig något. Får jag inte jobba med sånt jag gillar kan jag tänka mig att jobba med vad som helst som ger lön, men så få dagar i veckan som möjligt och sedan göra annat. Dricka vin. Ha en lojal hund som jag kan berätta saker för och inbilla mig att den ”förstår”. Det är plan B. Och kanske plan A också. Kontakter kan ju vara A och O. Hur funkar det i public service-världen?

– Vet inte, jag har kontakt med de jag gillar. Är ingen strateg utan är mycket ängslig och rädd. Vilket är ditt mest okonventionella karriärråd?

– Gör inte karriär! Om du ändå vill göra karriär är mitt råd: försök att inte skada andra psykiskt och/eller fysiskt. Hur gör man för att inte stressa sönder?

– Man låter bli sociala medier. Träffar såna man gillar, äter saker man gillar, kollar på tv-serier man gillar. Eller så kan man doppa huvudet i

”Blir man trygg av att planera kan man göra det, men plötsligt sprängs väl hela jorden och då han man ödslat värdefull tv-serietid på att planera i onödan.” isvatten. Det gör lite ont men man får något annat att fokusera på en stund. Måste man ha någon slags femårsplan?

– Jag har inte haft det. Det enda jag planerar in är att hinna se om alla Parks and Recreation-avsnitt så ofta det går. Blir man trygg av att planera kan man göra det, men plötsligt sprängs väl hela jorden och då har man ödslat värdefull tv-serietid på att planera i onödan. Finns det något du vill göra, som du ännu inte har gjort?

– Åka på valsafari. Vill se alla valar, älskar valar. Vill också bada på alla ställen. Älskar att bada. Hur står det egentligen till med radions personalpolitik?

– Jag har pratat med mina chefer om det och de säger att den är bra. Skoja! SR:s personalpolitik är problematisk på flera sätt, jobbar man här får man äta hejdå-tårta (”LAS-tårta”) med fler personer än man träffat sammanlagt i livet. Har du någon gång känt att du varit ute på hal is, när det kommer till något du skrivit/sagt/gjort ett inslag om?

– Ja, det händer att jag känner att jag har varit för hård mot någon som inte riktigt förtjänat det eller att jag bara har varit gränslöst tråkig och eventuellt tagit upp andras tid och fyllt den med pur tomhet. Men oftast när andra reagerar och tycker att jag är ute på hal is är det Katerina Janouch som missförstått mitt inslag om förlossningsskador och kallar mig snorunge. Vad ska man vara beredd att göra och inte göra ”för brödfödan”?

– Alla måste göra det de måste för att få pengar för annars blir det så svårt att leva. Så det kan jag inte svara på. Personligen drar jag min gräns vid att vara med i ett tv-program där jag och en clown ska dela hus. Ingen har föreslagit det men jag har fobi för clowner så det kommer inte på tal!

”Att ha möjligheten att hyra en jet för att se en fotbollsmatch måste ju ändå vara det optimala.” Vilken är den rakaste vägen till drömjobbet?

– Det finns inga genvägar: jobba hårt, lära sig fort, vara nyfiken och så klart skaffa sig nätverk. Inget nytt under solen. Har det här alltid varit målet?

– Om jag någonsin haft något mål är det att ha roligt på jobbet, that’s it. Har du en plan B ifall allt inte riktigt går som du hade tänkt dig?

– Nej, men skulle jag byta bana skulle det vara kul att jobba med trädgårdsarbete. Jobbade som kyrkogårdsarbetare som ung.

PER ALEXANDERSON ”Jag jobbar med underhållning” är nuförtiden en nästan lika vag sägning om sitt yrke som att vara ”konsult”. Men här är en man som med all rätt kan använda uttrycket. Möt Per Alexanderson, underhållningschef på vad som är ett epicentrum för mycket kul i Göteborg – Liseberg. Vad innebär ditt jobb?

– I korta drag har jag ansvar för personal, budget och verksamhet. Hur lyckades du norpa det jobbet?

– Sökte det i laga ordning. 44

NÖJESGUIDEN | STUDENT 2014

Skulle du kunna ha ditt eget företag?

– Jag var egen i fem år, gick bra och det var kul. Men saknade dåliga kaffeautomater och lönebesked. Vad är det knepigaste med ditt jobb?

– Knepigt och knepigt. Men att ha personalansvar har många sidor, det handlar ju trots allt om människor. Kan du tröttna på barn på grund av din arbetsplats?

–Nej, verkligen inte. Vem har världens roligaste jobb?

– Rod Stewart, både nu och då. Att ha möjligheten att hyra en jet för att se en fotbollsmatch måste ju ändå vara det optimala. Läs fler drömjobbsintervjuer på nojesguiden.se.


STUDENTBILAGAN

Gerlesborgsskolan BOHUSLÄN/STOCKHOLM

PROVIDING THE WORLD FINE ART EXCELLENCE SINCE 1944.

ARE TURISM- OCH DESTINATIONSUTVECKL ÄNG EPO KOL 350 YRKESHÖGS

- Konstnärlig grundutbildning. - Konstkurser i de flesta tekniker och fortbildningkurser för bildpedagoger och yrkesverksamma konstnärer. - En av Bohusläns mest spännande kulturverksamheter med konserter, utställningar, samtal, seminarier och öppen konstpedagogisk verksamhet för barn och unga.

www.gerlesborgsskolan.se

TURISM- OCH DESTINATIONSUT 350 YRKESHÖGSKO

Nu har du möjlighet att skaffa en AKADEMISK EXAMEN – parallellt med ditt arbete!

Filosofie kandidat Företagsekonomi 180 hp Nästa start 9 april 2014 SÖK NU! Mejla info@fei.se eller ring 08-545 137 90


WC-GUIDEN Tänk efter nu. När åt du senast en näringsriktig middag? Nej, då var det bestämt – du kan inte lägga tio kronor på att kissa på stan. Därför delar vi nu med oss av våra kostnadsfria guldkorn från storstäderna, till dig som utfattig student. Vägra betala för toaletter igen – uppsök följande platser istället.

STOCKHOLM

GÖTEBORG

MALMÖ/LUND

Mood-gallerian

Clarion Hotel Post

Malmös ”fintoa”

Regeringsgatan 48

Drottningtorget 10

Gustav Adolfs torg

De vill inte ens kalla sina toaletter för toaletter, utan för restrooms. Lika delar töntigt och lovande, men sanningen är att vi inte ryser av tanken på att tillbringa mer än en halv minut här, och det måste vara ett gott betyg. Dessutom finns det tre uppsättningar i gallerian, vilket gör att köerna sällan är att jämföra med Stockholms bostads dito.

I gamla posthuset vid Centralstationen bryr sig ingen om ifall en smiter in för att låna toaletten i några sekunder.

Egentligen platsar inte toaletter som kostar tio surt förvärvade kronor på den här listan. Men toalettansamlingen mitt på Gustav Adolfs torg, som Malmö stad själva döpt till ”fintoa”, är faktiskt väldigt välstädad, handikapp- och barnanpassad, och känns till och med lite kittlande futuristisk. I en knipa måste en ibland frångå sina gratisprinciper.

Scandic Anglais Humlegårdsgatan 23

Egentligen har de flesta hotell mycket bra toalettmöjligheter, men just här har vi smitit in många gånger när vi rört oss i Humlegårdstrakten. Förlåt för den plötsligt ökade tillströmningen av ”ska bara pudra näsan”-besökare, Anglais.

Garnisonen Karlavägen 96–112

En mycket bra plats för att låtsas att en är med i, säg, Upp till kamp eller Call Girl. Gå snabbt, jagat, helst i illasittande kostym över de bruna ytorna för äkta sjuttiotalstalsfeeling. Och just det, toaletterna här är också bra.

Columbariet under Gustav Vasa kyrka Västmannagatan 58

Det är ändå något särskilt med att kissa vid en av Europas största begravningsplatser inomhus. Om du råkar befinna dig kring Odenplan är det en ganska högtidlig upplevelse att smita in här.

46

NÖJESGUIDEN | STUDENT 2014

Pissoaren utanför Valand Det är osäkert om vi verkligen tipsar om den här toaletten för ståkissare, som praktiskt taget stiger upp ur helvetets underjord vid behov. I vilket fall känns den värd att nämna. Men vi förstår inte riktigt: är den verkligen en del av ”eventstaden Göteborg”?

Göteborgs universitetsbyggnader Studerande vid Göteborgs universitet rör sig förhoppningsvis kring byggnaderna med jämna mellanrum – men även vi andra bör känna till att universitetets toaletter är fullt godtagbara.

Smaka Vasaplatsen 3

att hela lokalen, av någon anledning 1 För alltid full av krogfolk, luktar som en halvdant rengjord toalett. Vi har aldrig vågat oss in på själva toaletten.

Triangeln S. Förstadsgatan 41

Kanske inte vårt favoritställe på jorden, men likväl finns vid en nödsituation toaletter här. Plus wi-fi i hela gallerian.

Stadens biografer De försöker stoppa oss genom att sätta ut toalettkoderna på biobiljetterna. Men kan en hålla sig i mer än tre sekunder är det faktiskt bara att stå utanför och smyga tills någon öppnar dörren – en biograftoalett är nästan aldrig tom.

Fik som tar betalt för toalettbesök man pengar när man äter då också, 1 Får eller?


STUDENTBILAGAN

Vi vĂĽgar pĂĽstĂĽ att vi idag

har Sveriges bästa fransfÜrlängningsutbildning

/rYMÂ&#x20AC;YSpUNUPUNHY 9HIH[[ ANGE RABATTKOD stu10* i kassan fĂśr att ta del av erbjudandet. Just nu har vi EXTRA MYCKET OMBRE-HĂ&#x2026;R.

Modellfransar Sverige är en skola fÜr dig som vill bli professionellt utbildad inom ÜgonfransfÜrlängning. Idag hüller vi utbildningar i Stockholm, GÜteborg och JÜnkÜping. Vüra lärare är bland de bästa och mest kvalificerade i branschen.

Hälsningar - Delightful Hair!

Vi tar endast emot 4 deltagare per diplomerad instruktÜr. Detta fÜr att du skall fü maximal uppmärksamhet.

>>> +,3 0 . / ; - < 3 / ( 0 9 * 64

Vi varvar teori med praktik men lägger tyngdpunkten pü dina individuella behov. modellfransar.se nina@modellfransar.se

Vi ser fram emot att träffa dig pü en av vüra utbildningar

+ROD)RONK|JVNROD

Â&#x2020;5'81<),.(13Â&#x2021; -XQH)RONK¸JVNRODRFKY§UDXWELOGQLQJDU" 7LWWDLQS§Y§UKHPVLGD

9 D G V N D G X J | U D L K | V W "

junefolkhogskola.se #JTLPQT"SOĂ?/PSEFOT'PMLIĂ?HTLPMB 9LHUEMXGHUNXUVHULQRPI|OMDQGHRPUnGHQ

s "ILDJOURNALISTIK9( s $OKUMENTĂ&#x2039;RlLM s !LLMĂ&#x2039;NKURS s !LLMĂ&#x2039;NKURSDISTANS s 0RAKTIKANTKURSER

s !TTSKRIVASKĂ&#x161;NLITTERATUR s !TTSKRIVADRAMATIK s .ATURENSMEDICIN s ,Ă?TSKRIVARKURS

XXXCJTLPQTBSOPTF  BISKOPSARNOSE

$OOPlQ.XUV $OOPlQGLVWDQV %HKDQGOLQJVDVVLVWHQW 'DQVRFK0RGHOO 6KRZRFK0XVLNDO 0XVLNSURGXNWLRQ

6WXGLRPXVLNHUSURILO *U|QD(QWUHSUHQ|UHU +lOVRFRDFK (NREUXN (NRILORVRIL ZZZKRODVH


STUDENTBILAGAN

Vad ingår i abonnemanget Fastpris? Svara utförligt.

FASTPRIS 195 KR/MÅN: (ORD. PRIS 245 KR/MÅN)

– Fria samtal, SMS & MMS – 3 GB surf – Ingen bindningstid Skaffa på comviq.se/student

Nöjesguiden Student Nr 1 2014  

Nöjesguiden Student i nr 3 2014