Page 1

NIELS BROCKS INNOVATIONSBLAD

NOITAVONNI VERGE PÅ RUST Tag med os og oplev artisten Verge, i hverdagen kendt som Thor Verge Nielsen fra 2.S, og hans makker Maddy spille på RUST

PAKKELISTE TIL STUDIETUREN

UDGAVE 01, FEBRUAR

Vinterferien er lige om hjørnet, og derfor har vi samlet 7 gode rejsedestinationer om du så skal op med det lille eller helt store beløb, så er der noget til enhver

5 MADSTEDER DU BARE MÅ BESØGE Mangler du en cafe til efter skole for at lave lektier? Så læs med i bladet, hvor vi tager dig med rundt på spisesteder i gåafstand fra Innovationsgymnasiet


O N I T A O V ITA O V O ITA N VO N


3

NI

HEJ VI ER NOITAVONNI Så er det blevet tid til det første skoleblad fra Noitavonni – Bag om Innovation!

Christine Kellner

Camilla Samuelsson Forfatter

Forfatter

Isabella Weber

Katinka Helmpetersen

Lucas Køppen

Forfatter

Isabella Andersen

Her på Innovationsgymnasiet starter vi 2018 med forandringer.

Forfatter

Forfatter

Forfatter

Nicole Lassen

Nicoline Clement Forfatter

Sander Gerits

Forfatter

Sarah Jacobsen

Sofie Rasmussen Forfatter

Tea Mørch Keis

Forfatter

Wesam Alkhalili

Viktoria Andonovska

Tobias Sabroe

Valentin Christensen

Frederik Corlin Stryhn

David Xin Long Lin

O NN I

Vi har sørget for at der er noget til en hver smag. Vores erhvervsafdeling står klar med de bedste tips og tricks til nye iværksættere, mens vores gossip piger kender til alt hvad der sker bag de lukkede døre. Er du mere til kulturelle som mode, ferier eller koncerter, så har vi også det. God fornøjelse!

Forfatter

Forfatter

Katharina Baumgarten Redaktør

Forfatter

Tia Lam Redaktør

So-Me & Visuel designer

Forfatter

Grafisk designer

So-Me & Forfatter

Layout designer


4

Indholdsfortegnelse KULTUR KALENDER

6

5 MADSTEDER DU BARE MÅ BESØGE!

7

3 BINGE-WORTHY NETFLIX SERIER, DU SKAL SE!

12

MUSIKSIDEN 14 GALLA 16 TRAVEL GUIDE VINTERFERIE 19 EN SNAK OVER EN ØL

21

FORÅRSKALENDER 24 GULDDRENG: TAK TIL MIG SELV

26


5

BARESSO COFFEE HAR IKKE STILLET TRÆSKOENE

28

5 TIPS FRA ERHVERVSREDAKTIONEN...

30

MARTIN BJØRN:​ VEJEN TIL SUCCES

32

INNOVATIONGYMNASIET SET FRA ET REKTORKONTOR

34

LÆR ANDREA FRA 3J AT KENDE

36

ANDERS RAFN: JEG FØLER MIG RIGTIG GODT TILPAS HER

39

WHAT TO PACK

42

BREVKASSEN 44 HOROSKOPPER 45


6 Kultur

KULTUR KALENDER af Sander Gerits

Vinter OL – D. 9-25 februar

Dybvad Fasser Partner – D. 22-24 februar

D. februar begynder Vinter OL for den 23. gang. Denne gang skal det afholdes i Pyeongchang, South Korea. Vinter OL kan ses på DR og Discovery, hvor vi kan følge de 17 danske deltagere, som stiller op i kategorierne, alpint skiløb, curling, freestyle skiløb, hurtigløb på skøjter og langrend.

Vi kender alle sammen ZULU programmet Dybvaaaad, og D. 22-24 februar kommer Tobias Dybvad, som normalt laver programmet ”Dybvaaaad”, til Bremen Teater med sit onemanshow Fasser Partner.

Kygo - D. 11 februar Kyrre Gørvell-Dahll eller bedre kendt som Kygo kommer D 11 februar til Royal Arena til København. Kygo har hittet med numre som Firestone og Stole The Show.

Champions League ottendedelsfinaler begynder - D. 13 februar D. 13 februar kan vi alle glæde os til, når Champions League igen ruller ind på skærmene. Knockout-runden ligger ud med kampene Juventus-Tottenham og Basel-Manchester City. I dette års Champions League knockout-runder bliver det rigtig spændende at følge hold som, PSG og Manchester United, der begge har fået lavet nogle rigtig spændende køb, det sidste års tid.

The Script – D. 3 marts Det alternative rockband, The Script, kommer og spiller i det nye og store koncertsted TAP1 i København. The Script har lavet sange som Hall Of Fame og If You Could See Me Now.

The Chainsmokers – D. 10 marts Den Grammy vindende DJ-duoen Drew Taggart og Alex Pall indtager København med numre som Don´t Let Me Down og Closer. Denne fest kommer til at foregå i Royal Arena D. 10 marts.

Saveus – D. 12 april Den første vinder af den danske X-Factor, Martin Hedegaard, og hans band, skal spille i Store Vega D 12 april. Saveus debuterede med sangen Levitate Me i 2015, og er efterfølgende blevet store stjerne i Danmark.

Lady Gaga – D. 17 februar Den skøre og bemærkes værdige Lady Gaga kommer til København og spiller i Royal Arena D. 17 februar. Sidste gang hun skulle have været i København, aflyse hun, så nu kan man endelig få muligheden, for at høre hende live.

Kendrick Lamar – D. 1 marts

NBA All-Star Weekend – D. 16-19 februar

NF – D. 14 april

All-Star Weekend er alle sports fanatikeres drømmeweekend. De bedste spillere fra hele landet laver bl.a. Dunk-Contest, Skills-Challenge og spiller den berømte All-Star Game. Alt dette sker i perioden fra D. 16-19 februar. (og kan ses på TV2Sport)

Du kender ham nok fra hittet Let Me Down, og til dagligt bliver det amerikanske rap-stjerneskud sammenlignet med store kunstnere som Logic, Machine Gun Kelly og Eminem, og D. 14 april kommer han for første gang til København.

AFLYST

Måske det 21. århundredes største rapper, kommer til København og spiller i Royal Arena. Kendrick Lamar har taget hele verden med storm, med sange som HUMBLE og Swimming Pools.


Kultur 7

5 Madsteder du bare må besøge! af Christine Kellner & Katinka Helm-petersen

Plejer du også at spise i kantinen hver evig eneste dag? Kunne du tænke dig at få en mere varieret kostplan? Så læs med her, hvor vi tager dig med rundt på spisesteder i gåafstand fra Innovationsgymnasiet.


8 Kultur

1.

Oli Oli Farverigt, vitaminfyldt og lækkert. Perfekt til dig, der både vil forkæle ganen og din Instagram. Med deres hyggelige omgivelser og venlige tjenere er OLI OLI det perfekte sted til en frokost (eller aftensmad); både til at spise på stedet eller tage med på farten. OLI OLI ligger lige ved Frederiksberg Metro kun et stop fra Innovationsgymnasiet, så det kan du lige nå i det store frikvarter.


Kultur 9

2.

Zaggi’s Coffee En lille og hyggelig cafe ved Dronning Louises Bro. De tilbyder alt fra kaffe, juice, kage, sandwich og deres hjemmelavede iste, og man er aldrig i tvivl om prisen; alt koster nemlig 15 kr. Sü leder du efter det perfekte sted til eftermiddagshyggen eller morgenmad to-go efter princippet billigt, men godt, er Zaggi’s stedet for dig. (Og vi kan godt love, at deres brownie er intet mindre end himmelsk).


10 Kultur

3.

Bakers Juice Bakers juice er en super hyggelig lille juice/ sandwichbar, som ligger under 5 minutters gang fra gymnasiet. Det er nemt at tage et smut forbi juicebaren i frikvarteret og forkæle sig selv med lidt lækkert. Konceptet er dog set før hos Joe And The Juice og derfor vælger vi også ”kun” at give dem 3 ud af 5 stjerner.


Kultur 11

4.

Falafelkælderen Er du vild med mad fra østen? Og er billig og lækker frokost to ord, du gerne vil sammensætte? Så er falafelkælderen lige noget for dig. For kun 30kr kan du købe 5 af Københavns nok lækreste falafler to-go.

5.

Social Social er en helårs cafe, som både går an til varm kaffe på en kold vinterdag og lækre vafler med udsigt til søerne på en varm dag i juni. Vi er personligt helt vilde med deres smoothieballs, så hvis du nogensinde kommer forbi vil vi varmt anbefale at forkæle dig selv med sådan en.


12 Kultur

3 Binge-worthy Netflix serier, du skal se! af David Xin Long Lin

Den tankevækkende: BLACK MIRROR, 4 Sæsoner

Drama i luften: RIVERDALE, 2 sæsoner

BLACK MIRROR er en af Netflix’ mest populære serier. Hver episode er sin egen historie og sætter spørgsmålstegn ved vores nuværende teknologi. BLACK MIRROR tager vores gadgets og digitale vaner op til debat på en sådan måde, at man ved hver episode helt målløst kigger ind i den sorte skærm og tænker. Hver episode er detaljerig, men man mister hurtigt overblikket imellem de forskellige historier i de forskellige episoder, da de hver især har yderst iøjefaldende synspunkter og budskaber, så følg godt med!

RIVERDALE giver os drama og mysterie i den lille by Riverdale. Vi følger en aspirerende musiker og hans kvaler i forhold til liv, kærlighed og skole. Men under den perfekte facade ligger der en mørk hemmelighed og lurer. Serien doserer det daglige drama godt, og efter hver cliffhanger får man lyst til at se mere!

Detektivserien: ELEMENTARY, 5 Sæsoner ELEMENTARY tager den klassiske Sherlock Holmes-historie og kaster os ud midt i det moderne New Yorks kriminelle miljø sammen med Sherlock og Watson. Hver episode er en ny sag, som parret skal løse, men samtidig får vi flere informationer omkring en seriemorder, som også hærger New York. Vi får forklaret alle de spor, som parret finder og samtidig lærer vi dem at kende. Skuespillerne har god kemi, og efter nogle afsnit føler man sig rigtig godt tilpas idet elementære univers.

Billede til højre: Episode 1 af sæson 3 fra Black Mirror, hvor basale ting kun kan gøres, hvis du har en rigtig god bedømmelse


Kultur 13


14 Kultur

Musiksiden af Sander Gerrits

Revival or still dead?

NF – Perception

Rapkongen Eminem har udgivet sit 9. album, Revival, efter næsten 5 års pause. Albummet har fået en masse kritik, og måske burde Slim Shady slet ikke være trådt tilbage på scenen. Mest af alt virker Eminem nemlig som en fortumlet 45-årig mand, fordi han fortsat rapper om kontroversielle ting og emner, ligesom han gjorde for 15 år siden. Udover kontroversielle tekster fremstår albummet rigtig desorienteret. Sangene går fra trap-beats, til dårlig rock-rap og ender med ulykkelig kærlighed sammen med Ed Sheeran. Hvis man er til gæsteartister, er der dog masser at komme efter på albummet. Artister som Beyonce, P!nk, Alica Keys, Ed Sheeran og Skylar Grey er bare et udpluk af de artister, som gæster albummet. Man skal dog ikke glemme, at Eminem stadig har revolutioneret rap-genren, og at han stadig teknisk nok er verdens bedste. Det skader alligevel ikke at give albummet et lyt, eftersom det stadig er selveste Eminem, der har kreeret det.

Den måske mest spændende rapper lige nu er nok NF fra Michigan, USA. Han udgav i slutningen af 2017 sit tredje album, Perception. Albummets fokus på følelser og måden, NF rapper på, vækker minder til den unge Eminem. Albummets lydunivers, fx brugen af trommer og den elektroniske fornemmelse, lokker lytteren ind i teksterne, fordi de enkelte beats i høj grad underbygger teksternes kvaliteter. Perception er NF’s tredje album, og det kan man virkelig mærke, eftersom NF på dette album tydeligt viser, at han er blevet en federe rapper – både teknisk og lyrisk. Derfor er det heller ikke overraskende, at dette album blev hans helt store gennembrud. Tag et smut forbi Spotify, og giv et lyt til albummet. Sange som ”Intro 3” og ”If You Want Love” er helt sikkert sange, der er værd at tilføje til din playlist, hvis du er vild med den unge Eminem.

Roskilde Festival Roskilde Festival er Danmarks største musikfestival, og der kommer hvert år mere end 130.000 mennesker. I år har Roskilde næsten overgået sig selv, og afsløret navne som Eminem, Bruno Mars, Khalid, Stormzy, Gorillaz og mange flere. Roskilde har de sidste 10 år prøvet at få Eminem til Roskilde, og nu er drømmen endelig blevet en realitet. Eminem har aldrig været i Danmark, så hvis du er vild med Rap eller i det hele taget er musikelsker, er det i år du skal investere i en billet, og få dit livs oplevelse. Udover Eminem, er Khalid også et kæmpe navn, som de har trukket op af hatten. Khalid har hittet med numre som ”Location” og ”Young Dumb & Broke”, og selvom han kun er 19 år gammel, kan man forvente en kæmpe fest. Roskilde Festival har ikke udgivet alle navnene endnu, så måske ser vi endnu flere fede navne, når vi kommer tættere på festivalen. Roskilde Festival billetten koster omkring 2.125 DKK og kan købes på roskilde-festival.dk.


Kultur 15


16 Kultur

WOMEN

Stradivarius glitter dress 199kr. - ASOS

Mode

Galla af Christine Kellner

Nu er tiden snart ved at være inde til den årlige gallafest, som alle årgange ser frem til! For pigerne er galle lig med kjoler, men lad os for god ordens skyld lige opsummere reglerne ift. længderne på kjolerne. Traditionen tro kommer 1.g’erne i (relativt) korte kjoler, 2.g’erne i knælange kjoler og 3.g’erne i de helt lange kjoler. Det er dog ikke altid lige nemt at finde den helt perfekte kjole, så her kommer derfor nogle ideer til både 1.-, 2.og 3.g’erne.

GANNI dress 6690kr - Mytheresa


Missguided pink dress 200kr. - Missguided

Kultur 17

Missguided lace midi dress 505kr. - Missguided

Drengene skal selvfølgelig heller ikke snydes for et par ideer til et outfit eller to, så på næste side er lidt inspiration til et up-dressed og mere casual gallaoutfit.

ASOS Maxi Dress 326kr - ASOS


18 Kultur Selected Homme skjorte 299kr. - ZALANDO

MEN

Levi’s 501 jeans 699kr. - Levi’s

Pier One jakkesæt 999kr. - ZALANDO


Kultur 19

TRAVEL GUIDE Vinterferie af Isabella Weber

Vinterferien nærmer sig med hastige skridt, hvilket betyder pengepungen til vinterferien er blevet passet godt på. Netop derfor har vi fra redaktionen samlet de bedste destinationer til at køre ned ad løjperne eller til at nyde en Long Island Ice Tea ved poolen.

Ischgl Hvis de sorte løjper er din favorit, er Ischgl det perfekte skisportssted for dig. Lokaliseret i midten af Paznaundalen i 1400 meters højde er der nemlig rig mulighed for at få netop dette ønske opfyldt. De lange og kolde dage skal selvfølgelig sluttes af med et brag. ”Paznauner Taya” er stedet du skal besøge, hvis du skal drikke en masse øl og synge med på diverse tyrolersange.

Val d’Isère Val d’Isère, skisportsstedet, der er skræddersyet til dig, der har planer om ikke at kunne huske endnu en ferie. Hvis tømmermændene skal plejes næste dag, bør du slå et smut forbi La Peau de Vache og bestille en fedtetburger, der uden tvivl vil kunne pleje hovedpinen.

Louisiana Museum for Moderne Kunst

Dubai

Malmø

Hvis du har fået nok af den danske kulde, bør du flygte til ferieøen Dubai. Der er masser af prisvenlige hoteller, men bestemt også plads til at bruge pengene fra pengepungen og booke et overdådigt værelse på et af de lækreste hoteller i Verden. Der vil være masser af tid til at ligge ved poolen og slikke sol, men hvis garderoben skal opdateres er Dubai Mall en sikker vinder.

Marbella Er du træt af Danmarks smalle udvalg af klubber, bør du overveje at rejse til Marbella. Her er udvalget bredt, og på feriens syv dage vil der være masser af tid til at smage de mange cocktails fra barerne.

Århus street-food Da vi er sent ude, er vi også kommet med lidt forslag til dig, der ikke har råd eller planer om at booke flybilletten last minute. Tag et smut forbi Århus street-food, der serverer mad ligesom a la Papirøen.

Kun 40 kilometer nord for København kan du opleve alt fra koncerter, internationale kunststykker, særudstillinger og foredrag. Stedet er uden tvivl et besøg værd for dig, der ønsker at være lidt kulturel.

Gør som mange andre og benyt den nemme og billige transport til nabolandet Sverige. Her er det muligt at besøge shopping centeret Emporia eller nuppe en eller to billige overnatninger på et af de mange hoteller.


20 Kultur


Kultur 21

En Snak Over En Øl af Tobias Sabroe

Verge, som normalt går under navnet Thor Verge Nielsen, er en 18 årig rapper, der kommer fra Amager. Det er han stolt af. Til dagligt går han i 2.S på Niels Brocks Innovationsgymnasium på Frederiksberg. Thors idol og største inspiration er den amerikanske rapper A$AP Rocky. Rapperen inspirerer Thor både i musikken og i hans dagligdag, i forhold til tøjstil og væremåde. Selvom A$AP Rocky er hans største inspirationskilde, hører Verge mange forskellige genrer inden for musik. Dette afspejles også i hans katalog af sange. Verge hører alt fra den engelske rapper “Fredo” til den amerikanske “Future”. Verge hører for tiden Futures album “DS2” fra 2015. Han synes stadig, at det er en klassiker. Verges yndlingssang er “Love Sosa” med den amerikanske “Chief Keef”, og det har det været siden han hørte den første gang i 2012.


22 Kultur

Emergenza Festival Verge til Emergenza Festival startede med mixed-feelings i køen til spillestedet RUST på Nørrebro. Det første man mødte var nemlig en lang kø ind til billetlugen, men ikke den sædvanlige kø til en koncert med en rapper … I køen stod nemlig en bunke mindst 35 år gamle, skaldede mænd, med tatoveringer op ad armene og deres Sanne Salomonsen-lignende koner under armen. Som sagt var det ikke lige den typiske kø til et hiphoparrangement, og det er derfor, du skal lære lidt om, hvad ”Emergenza Festival” er, før vi begynder denne anmeldelse. Emergenza Festival er verdens førende festival for upcoming musikere. Festivalen er ikke din normale festival med mudder og ølbongs. Det er en konkurrence, hvor musikere, der ikke har slået helt igennem endnu, kan få en chance for at spille på nogle af landets ”store” scener. Der er fx koncerter i Pumpehuset, og i dette tilfælde RUST. I denne konkurrence er det derfor ikke genrer som rap, der bliver spillet mest, men hovedsageligt rock. Nu hvor I forstår Emergenza Festival lidt bedre, kan I nok forstå de forskellige tanker, der løb gennem mit hoved, da jeg trådte ind i køen for at se Verge. Da jeg kommer ind på spillestedet og går modscenen, møder jeg kun flere og flere rockerlignende typer. Jeg begynder at blive skeptisk. Jeg får skubbet mig igennem den samme bunke mænd, som jeg mødte i køen, og når op til scenen, hvor jeg placerer mig i højre side – helt oppe foran.

Koncerten Rummet fyldes af en værtshusstemning blandet med en hunger efter dødsmetal. Hvis Verge har fået kigget ud fra backstage, kan jeg kun forestille mig, hvilke tanker der kører rundt i hovedet på ham. Verge træder ud på scenen ledsaget af sin makker rapperen ”Maddy”, der også skal spille. Drengene tager hver sin mikrofon, hilser og går så over mod højttaleren for at sætte telefonen til … Nu begynder de, allerede lidt skeptiske rockertyper, endelig at vise sig, med tilråb som: ”Hva’ fa’en, er det playback?” Men disse tilråb forstyrrer ikke Maddy og Verge, der bare plugger iPhonen til

og begynder på de første numre. Et tip til en anden gang ville nok være at have hyret en dj, men det er trods alt rappernes første koncert, så det bør man ikke lægge for meget i. Maddy lægger ud med en hvis nervøsitet, men også en glæde for at stå på en scene. Man kan mærke, at det er det her, han brænder for. Han starter godt ud, men begynder at fumle lidt i det på de sidste numre. Dog kommer han med stærke rim, der får den lille skare af fans, der rent faktisk er kommet for rappen og ikke for rocken, til at hoppe og danse. Da Maddy har spyttet sine sidste rim, træder Verge frem i lyset og begynder sit set. Ligesom Maddy har Verge en speciel glød over ham. Han lyser næsten op på scenen! Man kan igen mærke, at der her står en dreng, der har drømt om at stå på en scene i mange år. Han får i gennem sit set fremført stærke sange som ”Run A Check” og ”Not My Main”, der begge mærker sig ud ved deres fede lyrik, som fx “Paranoid, i´m poppin’ pills - Give her dick, and that’s it.” ”Run A Check” er en rigtig festsang, og det er klart hans bedste sang; også med en fremragende produktion. Sangen virker til at være inspireret af rapperen Quavo fra Migos.

Verge har gode rim på denne produktion, og nummeret bliver endnu federe og får endnu mere energi live! Selvfølgelig skal man huske, at denne optræden var Verges første gang på en rigtig scene, og dette kunne mærkes på nogle få punkter; men nervøsiteten forsvandt hurtigt, da han først kom i gang. Verge på Rust var en stærk koncert, der kun kunne have været bedre med et bedre publikum. Efter min mening havde han fortjent et bedre publikum, et rappublikum. Jeg føler mig dog sikker på, at vi kan forvente os større ting fra Verge i fremtiden. Første live-koncert var i hvert fald lovende!

En snak over en øl Efter koncerten får jeg fat i Verge og Maddy for at få en snak om koncerten over en øl. De to rappere, jeg møder, er to glade drenge, der begge er meget tilfredse med deres første koncert. Jeg får spurgt dem, hvordan deres følelser omkring koncerten er. Verge svarer: ’’Jeg har bare lyst til at gøre det igen’’, Maddy nikker og tilføjer: ’’Det er en drengedrøm, der lige er gået i opfyldelse’’. Jeg får også spurgt dem, hvad det sidste de sagde til hinanden, inden de gik ind på scenen, var. Verge svarer koldt: ”Dræb scenen”.


Kultur 23

Vi kommer ind på, at Emergenza jo først og fremmest er en konkurrence. Jeg spørger dem derfor, om de tror, de går videre. Verge svarer, at de tænkte, at de var ret sikre før koncerten, men efter de indså, at det primært var en rockkonkurrence, blev de mindre sikre. De giver mig ret i, at det nok ikke var det bedste publikum til en rapkoncert.

Vennerne Under vores snak bryder drengenes venner ind for at hylde dem. De var også meget tilfredse med koncerten. Efter et par håndtryk får jeg fanget Verges gode ven Christian Buhl til en snak om hans koncert. Det første, han svarer, da jeg spørger ham om hans tanker omkring koncerten, er, at han synes, det var høj kvalitet og meget bedre, end han havde forventet. Han synes Verge kom med nogle gode rim og at koncerten generelt var underholdende – på trods af det rockede publikum.’


24 Kultur

Mode

Forårskalender af Christine Kellner

Jeg tror, jeg taler for alle, når jeg siger, at foråret er længeventet og vil blive budt velkommen i stor stil. Det er dermed tid til at hænge de store og vinterfrakker bagerst i skabet og finde cowboy- og overgangsjakkerne frem nu når solen endelig begynder at titte frem. Vi skal derfor kigge lidt på forskellige forårstrends, og det kan allerede nu siges, at foråret kommer til at bringe en masse flæser, blomsterprint, striber og store tasker. Og vi må ikke glemme farver – og her særligt farverne gul og grøn. Her har vi et par forskellige fund, der kan hjælpe dig til at blive forårsklar.

Lækker strik 299kr. - ZARA

Magasin tørklæde 349kr. - Magasin

Jakke med flæsedetalje 357kr. - ASOS

Lækker strik 299kr. - ZARA


Kultur 25

Stribet nederdel 299kr. - Gina Tricot

Smuk kjole med blomsterprint 1299kr. - GANNI


26 Kultur

Gulddreng: Tak til mig selv af Christine Kellner

‒ Med Gulddrengens fødsel gik det sådan an: Hans mor Sofie var blevet forlovet med Joachim, men før de havde været sammen, viste det sig, at hun var blevet ved barn med Helligånden. Nu var en skaber blevet født; eller hva’? Da viste herren sig for Sofie i en drøm og sagde ‘Sofie, vær ikke bange. En mand vil tage sig af dit barn. Han vil skænke ham et godt liv og masser af champagne; en opvækst blandt modeller, guld og grønne skove. Han vil skinne som en ledestjerne på himlen, og han vil bære navnet Gulddreng. Sådan begyndte koncerten i fredags, hvor 11.000 var samlet i Royal Arena for at begrave og sige farvel til ham, vi alle kender som Gulddreng. Med hits som ’Model’, ’Se mig nu’ og ’Utro’ har Gulddreng, der først blev set som en døgnflue, formået at toppe de danske hitlister gang på gang over det sidste halvandet år. Men nu er solen gået ned, og festen er forbi, og Gulddreng har sagt farvel – Det er på tide, jeg stopper, sagde han en smule vemodigt efterfulgt af en kæk kommentar om, hvordan han nu skal på lang ferie og ned til varmen og høre Blak? – Eller nårgh nej, hahaha. En film om Gulddrengs opstandelse bliver sat på,

hvilket var en god åbning til koncerten, var den da – det samme kan dog ikke siges om hans første nummer ’Fuck det’, hvor fornemmelsen af, at knap halvdelen af publikum overhovedet vidste, at sangen eksisterede, tydeligt kunne mærkes i arenaen. Resten af sangene kunne de fleste dog synge med på. Selvironi, kække kommentarer og en masse guld fra loftet holdte dog koncerten i live. Men efter at have hørt Gulddrengs største hits, samt have lagt øre til den samme prædiken, som bedst kan beskrives med hans slutnummer ’Farvel’. – Nu er det farvel, Tak for alle de ting I ga’ mig, Alle de søde ting I sagde til mig, Men mest af alt, tak til mig selv. Så var det også tid til at lægge låg på koncerten og sige farvel og tak for denne gang. Da koncerten var forbi, og folk så småt var på vej mod garderoben, popper sætningen ’ELLER HVA’ op på storskærmen ved scenen. Publikum stopper brat op, mens arenaen rummer af hvisken og forventning om endnu et afsluttende nummer, men det ender og forbliver med en cliffhanger - en sidste kæk, og måske endda flabet, handling fra Gulddreng. Tak til mig selv, nu er det farvel.


Kultur 27


28 Erhverv

BARESSO COFFEE HAR IKKE STILLET TRÆSKOENE

Danmarks førhen største og ældste kaffekæde, Baresso, med 48 kaffebarer i landet er lige nu ved at blive omlagt til den svenske kaffekæde Espresso House. af Tia Lam & Camilla Samuelsson

Der er mange, der har en idé om, at Baresso Coffee er blevet opkøbt af den svenske kaffekæde Espresso House, siden alle Baresso Coffee er lukket. Men det er faktisk ikke tilfældet. Både Baresso Coffee og Espresso House er nemlig blevet opkøbt af det tyske holdingselskab JAB Holding. JAB Holding har bidt mærke i, at de to virksomheder matcher hinanden i forhold til produktsortiment, kultur og værdier, og har derfor set en mulighed i, at de to kaffekæder tilsammen kan få større vækstmuligheder og dermed implementeres på endnu flere markeder. Vi har været så heldige og få lov til at besøge en af de tilbageværende kaffebarer, Baresso Coffee på Københavns Hovedbanegård. Der har vi fået muligheden for at interviewe en af medarbejderne, Mathias. Mathias er 19 år og shift-leader på Baresso Coffee, Hovedbanegården. Vi har især været interesseret i at høre om skiftet fra Baresso til Espresso House, både fra medarbejdernes og fra gæsternes synspunkt. Derfor stillede vi Mathias følgende spørgsmål, som Mathias svarede kort og kontant på. Hvordan kan skiftet fra Baresso til Espresso House mærkes? ‒ Der mærkes stor forskel på produkterne, da sortimentet og varianterne har ændret sig. Det har både vi medarbejdere og ikke mindst kunderne skullet lære at kende og vende sig til. Gæsterne elsker blandt andet Baresso’s Chaicino, så den største forandring for dem har helt klart været produkterne også!

Hvilke 3 drikke sælges der flest af i løbet af en dag? ‒ Den der sælges allermest, må helt sikkert være Salted Caramel eller Choko Orange Latte. Den kolde Gelatte er også et stort hit hos gæsterne. Men en helt almindelig Latte er selvfølgelig altid en favorit. Og hvad vil du så selv anbefale? ‒ Hvis man godt kan lide en kaffe, så prøv Baressos ’Cortado’, hvis man hellere vil have noget koldt, anbefales Gelatten ‘Cookies & Cream’. Besøg gerne Baresso på Københavns Hovedbanegård, hvis du vil se den, inden kæden er helt væk. Baresso på Hovedbanegården bliver nemlig først til Espresso House i 2019.


HVILKEN DRIK ER DU?

Erhverv 29

Hvilken årstid er din favorit? Vinter (4) Sommer (3) Forår (2) Efterår (1)

Hvad laver du en fredag aften?

Hvilken type er du? Den Den Den Den

flirtende (4) spontane (3) loyale (1) sjove (2)

Tæl dine point sammen. Fik du flest:

1ʼere

Sidder hjemme og laver lektier (1) Ud og feste til langt ud på natten (3) Netflix aften med vennerne (2) Middag og hygge med veninden/Kæresten (4)

Hvor vil du helst rejse hen? New York (4) London (2) Spanien (3) Jeg vil hellere blive hjemme (1)

2ʼere DU ER EN GELATTE COOKIES & CREAM, du går all-in, og der skal ikke spares. Du elsker at hænge ud med dine venner, og du er den sjove i flokken, altid fuld af ideer.

DU ER EN SORT FILTERKAFFE, klassisk og god. Du er typen, der er nede på jorden og har styr på tingene. Dine venner sætter pris på dit loyale selskab!

3ʼere

4ʼere DU ER EN FRAPINO MED MANGO OG INGEFÆR. Du er frisk og sprudlende af energi. Du er den spontane type, der altid har JA-hatten på.

DU ER EN SALTED CARAMEL LATTE, du er eventyrlysten og vil gerne udfordre dig selv, men elsker samtidig en hyggelig stund med veninden eller kæresten i rolige omgivelser.


30 Erhverv

5 tips fra erhvervsredaktionen... til dig der gerne vil tænke mere kreativt.

1.

JA-hatten på. Det er vigtigt, at du er åben overfor alle de ideer, der kan

2.

Nye omgivelser. I stedet for at sidde på værelset eller i klasselokalet. Gå

poppe op i dit hov ed, så vent med at være kritisk.

en tur i byen, i naturen eller tag på museum. Det kan være med til at skabe nye tanker, og frisk luft har en positiv indvirkning på kroppen.

3.

Gode venner. Omgiv dig med gode og inspirerende personer. Snak med andre om dine ideer og prøv at være åben for input udefra. Det kan være, at du får et råd, som kan vinkle ideen endnu bedre.

4.

Billeder. I stedet for at læse lange business artikler eller iværksætter-blogs, selvom det også kan være interessant, så søg på internettet efter billeder - Pinterest eller Instagram. Billeder kan nemlig fortolkes forskelligt og kan inspirere på en anden og mere kreativ måde end tekst.

5.

Lad det komme naturligt. Hvis du har siddet længe og arbejdet med en idé og er gået i stå, så tag en pause og lav noget andet, så kommer det måske helt af sig selv.


Erhverv 31


32 Erhverv

Martin Bjørn:​ Vejen til succes af Viktoria Andonovska

Her på Innovationsgymnasiet er vi meget optaget af nytænkning, projekter og medier. Vi har derfor valgt at lave et interview med en iværksætter, som I kan blive inspireret af. I første udgave af Noitavonni har vi taget fat i den 15-årige Martin Bjørn, som er en af Danmarks unge iværksættere. Han er ejer og stifter af virksomheden Leseul.dk,​som sælger eksklusive sæber, badesalte, cremer, olier og andre hudplejeprodukter på nettet. Jeg fik fat i Martin Bjørn via de sociale medier. Han ville gerne dele sine tanker omkring det at være ung iværksætter. Jeg spørger ham, om hvordan det var at springe ud som iværksætter. ‒ At springe ud som iværksætter har aldrig bare været en ide eller noget, jeg skulle tage mig mod til. Det var en selvfølge. Iværksætteri faldt mig naturligt ind, og det er ikke noget, jeg har bestemt mig for eller tænkt over, men bare noget jeg gør, fordi det er det eneste rigtige for mig. Men at være iværksætter er ikke altid lutter lagkage. Martin har ligesom mange andre iværksættere også oplevet en del bump på vejen. Især har ét punkt på det seneste fyldt meget. For at kunne sælge varer på nettet kræver det som udgangspunkt, at man har et CVR-nummer, og eftersom at Martin er under 18 år, er hans forældre nødt til at stille en form for garanti, hvis han skal kunne registreres. Og det har givet nogle problemer. Men altså: Martin lader sig ikke slå ud af det. Han kæmper videre med sine nej’er – de skal jo vendes til ja’er! ‒ Jeg lever efter, at intet er umuligt. Lykkes det ikke første gang, er det, fordi jeg ikke gjorde mit bedste, og så må jeg bare prøve igen. Martin driver sin virksomhed som enkeltmandsvirksomhed. Han ser ikke sit iværksætteri som et arbejde, men mere som en hobby, og noget som han virkelig brænder for. Han føler sig mere og mere erfaren, jo længere han kommer i processen. Og det har fået ham til at tænke over, at han måske gerne ville have gjort noget anderledes, hvis han havde haft den samme viden, som han har i dag:

‒ Hvis jeg skulle have gjort noget om, var det nok at vælge et mere unikt og varieret udvalg af varer fra starten.” Indtil videre sælger Martin kun sine produkter fra sin hjemmeside. Han vil ikke udelukke, at han på et senere tidspunkt åbner en fysisk butik, men som han siger: ‒ Det kræver en masse varer på lager, og det medfører mange faste omkostninger. Vi har for nyligt haft åbent hus her på Niels Brocks Innovationsgymnasium, og det er Martin ikke gået glip af. Han siger, at han overvejer at søge ind på skolen, når han skal søge her i marts. Derfor spørger jeg ind til, hvad han håber en uddannelse på innovationsgymnasiet kan bidrage med til hans forretning. Han svarer kort efter: ‒ ​En uddannelse derfra vil styrke min basale viden om det at være erhvervsdrivende samt gøre mig meget klogere på mere specifikke ting som markedsføring, handel og økonomi. En uddannelse fra Niels Brock vil ikke kun bidrage til min forretning, men i den grad også til mig som menneske og – ikke mindst – iværksætter. Inden vores interview er ved vejs ende, så når jeg lige at stille ham et sidste spørgsmål. For altså: Har man overhovedet noget fritid og tid til pjat, når man er ung iværksætter? ‒ Jeg forstår dit spørgsmål, Viktoria, men spørgsmålet er også lidt sjovt. For mig er det at finde tid til iværksætteri ikke noget, jeg skal gøre. Og der er heller ikke forskel på fritid og iværksætteri. Jeg ser det som fritid. Når jeg arbejder på min virksomhed, er det som for andre, når de spiser slik og ser en god film. Jeg nyder virkelig at arbejde på min virksomhed. Og angående fritid, så er det ikke rigtig noget, jeg arbejder med. Jeg tror, at man skal holde sig travl og beskæftige sig med noget, man godt kan lide i alle ens vågne timer. Men altså jeg finder tid til karate, trommer og skole. Bare rolig.


Erhverv 33

MARTIN BJØRN


34 Skoleliv

Innovationgymnasiet set fra et rektorkontor Klumme af Rektor Pil


Skoleliv 35

Hvad foregår der egentligt derinde? Det spørgsmål hørte jeg forleden, da døren til mit kontor stod åbent. Jeg smilede lidt og tænkte ikke mere over det. Altså lige indtil de driftige elever bag vores nye skoleblad spurgte, om jeg ville skrive en klumme. Jeg vil benytte det spørgsmål til at give jer alle en mulighed for at få indblik i, hvad der egentlig foregår derinde, og hvad en rektor går og tænker. Jeg blev egentlig ikke rektor, fordi jeg synes, det var drønsjovt at opdrage andres unger, eller fordi jeg nyder at håndhæve diverse regler om oprydning, rygning og fravær. Nej, jeg er blevet rektor, fordi jeg vil noget med nogle. Og det giver for mig et dobbelt perspektiv. Jeg vil dels noget med jer elever, dels noget med jeres uddannelse. Men jeg vil også noget med jeres lærere! Blandt andet forsøge at sikre, at de har en arbejdsplads, der er så udviklende og interessant at være på, at de bevarer deres engagement og motivation. Ligesom det er vigtigt, at eleverne trives, er det også væsenligt at lærere trives og som hovedregel kommer glade og motiverede på arbejde. At ville noget med jer Og hvad mener jeg så lige præcist med at ville noget med jer? Groft skåret handler det naturligvis om at skabe rammerne for, at I får en tidssvarende gymnasieuddannelse. Det betyder blandt andet, at vi er optaget af mere end blot det faglige og den bunke viden, I skal tilegne jer gennem de tre år, I går her på skolen. Vi er også optaget af at sikre, at I får de kompetencer, som vi ved, at fremtiden, samfundet og arbejdsmarkedet kalder på. Endelig ved vi som skole, at uddannelse og dannelse går hånd i hånd. Det betyder, at vi også er optaget af at understøtte jeres dannelse. For os er dannelse blandt andet det, der sker, når I møder stoffet og undrer jer eller engagerer jer og stiller spørgsmål. Lidt enkelt kan man sige, at dannelse handler om det at være et menneske og at kunne fungere som menneske (og som sig selv) sammen med andre og forholde sig til sin omverden. Derfor oplever I også, at vi som skole er optaget af, hvordan I behandler hinanden, hvordan I tager ansvar for det, der er fælles, og hvordan I selv tager ansvaret for den uddannelse, som I har valgt at gå på.

Det er også derfor, at jeg hylder jeres forskellige initiativer. Som eksempelvis vores skoleradio, kantineudvalg, elevrådsarbejde og naturligvis dette skoleblad. Hver gang I tager initiativ til at skabe noget, tænker jeg nemlig: Med sådanne ansvarsfulde og initiativrige unge mennesker ser fremtiden ganske lys ud! At ville noget med lærerne Når jeres dannelse er en del af lærerens arbejde, betyder det, at en lærer ikke alene skal være fagligt dygtig, men også vidende om, hvad pædagogik og læring er for en størrelse. Derfor skal alle lærere gennem det, der hedder pædagogikum. Nogle af jer har oplevet at have en lærer, der så at sige er under oplæring. Det er de faktisk i et helt år. Og her reflekterer læreren over, hvilken undervisning der fungerer bedst, og hvordan man tilrettelægger og gennemfører undervisning, hvor elevernes læring er i centrum. I år har vi fem lærere afsted på pædagogikum. Næste år sender vi yderligere syv afsted. Men det er ikke gjort ved det. Jeres lærere (og jeres rektor) er også optaget af at tilegne sig ny viden. Det har blandt andet medført, at vi i den sidste tid har haft en del kurser for lærerne, hvilket desværre har ført en del skemaændringer med sig. Det er sikkert tisseirriterende, at I oplever mange forandringer i jeres skema, men det tjener altså et formål. Det handler om, at hvis en lærer skal blive ved med at uddanne og inspirere jer, skal han/ hun også selv blive inspireret. … Så måske er der alligevel god grund til, at jeg håndhæver de regler der, og måske er der også en rigtig god grund til, at lærerene er optaget af tonen og adfærden. Nuvel, det blev vist, kan jeg se, til et lidt langhåret indlæg fra mig; det tog måske lidt fart og blev måske også lidt filosofisk. Jeg kender nemlig ikke genren for rektorklummer så godt endnu. Men jeg kommer efter det til næste gang. Vi skal jo lære hele tiden, ikke? Men jeg vil dog gerne kunne skrive klummer, som interesserer jer. Derfor: “Kig gerne forbi mit kontor, hvis I har emner eller problemstillinger, I gerne vil høre min mening om. Så skal I få min mening her på denne side i de kommende mange numre af Noitavonni – Bag om Innovation.”


36 Skoleliv

Lær Andrea fra 3J at kende af Nicole Lassen & Tea Mørch Keis

Andrea deltog i Innovation Cup sidste år – og igen i år. Begge gange løb hun af sted med en plads på podiet.’Blink’n’drink’ var forretningsideen sidste år - i år hedder ideen ’A-box’. Snart skal hun med partneren Amanda til de nationale mesterskaber i Odense. Manglende tid er et problem, men det sætter ikke en stopper for de to innovatører. Vi har været så heldige at komme i kontakt med Andrea Linnesø fra 3.J. Vi brændte inde med ideen om at lave et elevportræt, der kunne inspirere andre gymnasieelever. Så på denne side får du lov at stifte bekendtskab med søde og ydmyge Andrea, hvis succes har gjort os nysgerrige efter at lære hende bedre at kende. Andrea deltog første gang til Innovation Cup sidste år. Den obligatoriske konkurrence var mere end bare pligt for den daværende 2. årselev og hendes team. ’Blink’n’drink’ var forretningsideen, som kort fortalt går ud på at simplificere bestillingen af drikkevarer i nattelivet. Dette foregår over en app, så man ikke behøver at bruge spildt tid i køen ved baren. Smart. Ideen er en win-win-situation for begge parter, da bestillingsprocessen vil blive effektiviseret, og dermed vil forretningsideen skabe mere værdi for bar-ejerne. Førstepladsen udløste en rejse: en tur til Berlin, som de nød godt af i slutningen af marts. Her skulle de udforske iværksættermiljøet – ja, og nok drikke en masse drinks og spise noget god mad. Andreas innovationslærer, Jakob Helnæs, satte de to piger sammen, som i år stillede op med ideen ’A-box’. De hverken gik i klasse sammen eller kendte hinanden. Jakob havde blot en ide om, at de ville passe sammen og han fik ret. I den grad. ‒ Vi arbejder enormt godt sammen, samtidig med at vi klinger super godt socialt – og begge tingene er meget vigtige for at udgøre et godt team, udtaler Andrea. ’A-box’ fungerer således, at forbrugeren modtager en boks med fødevarer, som bliver sendt til døren hver måned. Boksen indeholder en værdi, som er højere end den forbrugerne reelt betaler. Herefter svarer de så på

et spørgeskema – dataene bliver solgt videre til virksomhederne, som kan bruge det til deres produktudvikling og markedsføring. Pigerne har netop deltaget i Company Program, hvor de også fik førstepladsen. ‒ Det blev vi meget overvældede og glade for, og vi er nu også videre til de nationale mesterskaber, som bliver afholdt i Odense. De mange konkurrencer har medført massere af oplevelser og nye erfaringer. Andrea har især fået kendskab til vigtigheden af et godt netværk og at få opbygget et godt team i virksomheden. Selvom Andrea har opnået så meget succes med sine ideer, betegner hun ikke sig selv som værende kreativ, som man ellers skulle tro. ‒ Måden, vi fik ideerne til henholdsvis Blink’n’drink og A-box var meget at starte med at tænke i problemer. Hvilke problemer var der inden for de områder, som vi syntes ville være interessante at arbejde i. Derefter var pigerne ude og validere ideerne, og langsomt blev koncepterne formet. Der er kun 24 timer i døgnet, og det kan være et problem, når programmet står på arbejde, skole, lektier, træning og venner. Når Andrea efter sommerferien har fået hue på, vil hun gerne give den gas med sine forretningsideer. Men indtil videre må hun presse drømmen ind i sit travle skema.


ANDREA LINNESØ

Skoleliv 37


38 Skoleliv

IØ LÆRER


Skoleliv 39

MØD DIN LÆRER

Anders Rafn: Jeg føler mig rigtig godt tilpas her Selvom ungdommen i adskilliges øjne opfattes som en tid, hvor man pludselig mister fodfæste, og hvor bekymringen om fremtiden nager, var det for Anders Rafn en tid, der især har været præget af lærerige rejser og om hele tiden at forbedre sig selv. I denne udgave af ‘Mød din lærer’ kan du komme tættere på skolens dygtige underviser i internationaløkonomi, Anders Rafn.x


40 Skoleliv

Vinterens kulde har lagt sig over Frederiksberg, og det er efterhånden sjældent, at solen kigger forbi. Men på denne dag er heldet med os, da man fra 5. sal på Innovationsgymnasiet kan skue ud over pladsen foran Forum. Overfor mig sidder 43-årige Anders Rafn, som tænker tilbage på sin tid i gymnasiet i Thisted. Og imens hans øjne kigger nøje ud ad vinduet, nævner han tre ting, han mindes, som dengang fyldte meget i hans liv, og som han i dag også ser ud til at fylde blandt de unge Niels Brock studerende; fester, sociale relationer og skiftende kærester: ‒ Vi lærere, vi glemmer tit, at disse ting fylder væsentligt mere hos Jer. Nok mere, end hvad I nu har for i IØ (internationaløkonomi, red.), fortæller han og griner. For gymnasiet handler i hans øjne ikke kun hovedsageligt om at gøre sig fortjent til en studenterhue på den anden side af de 3 år, men bør også være den tid, hvor unge lærer at blive voksne.

At forbedre sig For Anders var det især skolens diverse bestyrelser og udvalg, som gav ham mulighed for at engagere sig og blive lidt klogere på sig selv, da han gik i gymnasiet. For selvom han måske ikke var den mest flittige i undervisningstimerne, havde han andre ting på skolen at brænde for, og han var med til at kreere skolens aktiviteter gennem netop disse udvalg. Det har hele tiden været vigtigt for ham at gøre det, som han fandt spændende. Måske ville han slet ikke have kunnet lade være! For selvom vor tids karakterræs og fokus på høj faglighed optager mange unge, må man aldrig drive vold mod sig selv, men derimod give sig selv plads til de ting, som fanger ens interesse, mener han. Han understreger dog, at man altid bør forsøge at forbedre sig på de steder, hvor der forbedres kan, for på den måde at blive klogere på sig selv.

Mødet med den spændende og barske verden Som ung gik Anders på Thisted Gymnasium, hvor han studerede oldgræsk,

latin og fransk på højt niveau og drømte om en dag at blive journalist. Men i 1996, et år efter at have afsluttet gymnasiet, drog han to år afsted til Paris for at møde sin gamle ven. Denne tur skulle vise sig at ændre Anders’s liv for altid. Planen var egentligt, at han blot ville blive hos denne ven i et kort stykke tid for derefter at rejse hjem igen. Dette blev hurtigt anderledes, da han på bare tre uger efter sin ankomst til Paris havde brugt alle sine opsparede penge og hans ven, af andre årsager, måtte forlade den lejlighed, som også Anders midlertidigt boede i. Dette betød, at Anders var helt alene og ingen steder havde at bo. Ja, og pengene var brugt

op. Virkeligheden ramte som et slag, og han stod i Paris, hvor hans muligheder så små ud. Han vidste, at han altid kunne bede hans forældre om penge, men hvad nyttede det, når han først ville modtage dem dage efter? Derfor blev de franske gader hans midlertidige hjem for de efterfølgende to døgn. ‒ Jeg var sindssygt bange den første nat, hvor jeg lagde mig helt ind i midten af et buskads med min sovepose. På et tidspunkt vågner jeg, da der er nogle unge mennesker, som holder fest i nærheden. En af de unges hunde kom hen til buskadset og lå og gøede mig i hovedet. Jeg lå helt stille, og jeg var bare bange for at de unge ville komme ind og


Skoleliv 41

med fokus på bæredygtighed eller social enterprise. “Du er begyndt at interessere dig for den økonomiske verden efter Paris. Hvornår startede du så med at tage en merkantil uddannelse, og hvordan vidste du, at du ville undervise?”

se mig, genkalder Anders fra sin første ”hjemløse” nat. Aftenen efter valgte han derfor ikke at lægge sig i sin natpose, som han havde gjort natten før og gik i stedet gaderne tynde for at holde sig selv vågen. Efter disse to dage på gaden, hvor Anders for alvor fik at mærke, hvor barsk virkeligheden kan være for visse mennesker, blev det hele lidt lysere. Han fandt arbejde og logi hos en ældre dame på en husbåd, og snart var han på rette spor igen. Kort efter mødte han to brødre, og de faldt godt i snak. De var unge iværksættere med kreative tanker og gode idéer, som netop havde startet deres egen sandwichkæde, hvor de

tilbød Anders en stilling. Han takkede ja og startede straks. Jobbet gav ham rig mulighed for mere ansvar og han begyndte efterhånden at få øjnene op for den ellers ukendte businessverden, som de to brødre havde introduceret ham til. De tilbød straks Anders en højere stilling i deres virksomhed, som deres manager, men Anders havde fået en ny drøm, og i 1998 pakkede han taskerne og rejste til England.

Fra rodløs til ’familiemand’ Et nyt eventyr var som sagt begyndt for Anders. Nu ville han studere på Bristol University! Som studerende fik han en drøm om at starte egen virksomhed

‒ I 2012 besluttede jeg mig for at bruge den erfaring, jeg havde med mig, til at udvikle og præge unge mennesker som gymnasielærer i fagene VØ og IØ. I august 2017 skiftede jeg så til Innovationsgymnasiet, hvor jeg føler mig rigtig godt tilpas. Det er det mest fantastiske sted, jeg har arbejdet” fortæller Anders og smiler stort. For selvom tiden uden for Danmark var hans livs eventyr, er København i dag blevet hans hjem; her har han slået rødder. I dag beskriver han sig selv som den største ‘familiemand’, og han føler sig ikke længere rodløs. For lige meget om det var at være aktiv i diverse udvalg på skolen eller at overnatte på gaden i ukendte omgivelser, har netop disse oplevelser været med til at danne Anders til den mand og lærer, som han er i dag.’’


42 Skoleliv

WHAT TO PAC STUD San Diego

New York

Toiletsager

Beklædning

Solcreme

Vinterjakken til New Yorks kolde temperaturer

Af Isabella Weber

Til marts tager alle 2. årseleverne af sted på studietur efter nogle hårde måneder med DHO, erhvervscase og afleveringer. Derfor er en pakkeliste til de to destinationer blevet ordnet: For at sikre, du får pakket både solcreme og tandbørste, men selvfølgeligt også skjorten eller toppen, der vil sikre, at du får scoret hende eller ham den søde fra parallelklassen.

Shampoo + balsam Parfume

Tykke sokker

After-sun til den solbrændte hud

Studietrøje

Beklædning

Tørklæde

Badebukser eller bikini til tanning Nattøj Studietrøje Sommertøj Nødvendigheder Oplader + adapter Solbriller Kamera Inden afgang Pas Boarding-pass Download underholdning (film eller bog – Netflix, ViaPlay) Snacks fra tax-free

Vanter Hue Nødvendigheder Kamera Travel book, der anbefaler alt fra spisesteder til seværdigheder Gode gå-sko Fannypack Oplader + adapter Inden afgang Veksle de danske kroner til dollars Download underholdning (film eller bog – Netflix, ViaPlay) Snacks fra tax-free


CK DIETUR

Skoleliv 43


44 Gossip

BREVKASSEN Mistede mødom til konfirmand Hej Brevkasse en dag hvor min veninde og jeg tog på en bar, skete der det mest pinlige i mit liv. I det minut vi gik ind på baren og ville købe en øl, blev vi tilbudt en øl af en gammel mand oppe i baren. Efter dette gik aftenen ned af bakke… Efter lang tid fik vi øje på nogle fyre som virkede flinke. Vi kom i kontakt med de søde fyre, og senere tog vi hjem i min papfars lejlighed. Vi drak videre og underligt nok vidste den ene fyr meget om min papfar. Fyrene fortalte at de var henholdsvis 18 og 19 år, så det hele var fint. Det ene tog det andet, og det endte med at vi havde sex. Dagen efter sendte han mig en venneanmodning, som jeg accepterede. Da jeg surfede rundt på hans Facebook profil, fandt jeg ud af, at han blev konfirmeret i 2016, og at han kun var 01’er!! Jeg mistede min mødom til en der er 3 år yngre end mig selv. Senere fik jeg en besked fra min papfar som havde fundet et kondom under sengen, og spurgte hvem der havde haft seksuel debut i lejligheden dagen inden. Jeg indrømmede det var mig, og forklarede derfor også hvem jeg havde været i seng med osv. Min papfar fortalte at ham fyren var hans chefs søn. Jeg kan aldrig gå hen på hans arbejde igen, hvis nu jeg skulle støde ind i HAM + min papfar har fortalt det hele til fyrens far…

Hilsen hende der spørger fyrene om id fra nu af

Det sluttede med et brag... Nu skal jeg fortælle om en af de mere pinlige historier. Min kæreste og jeg skulle sove sammen hos mig og var så småt ved at skulle sove. Tingene udviklede sig og vi begyndte at lave nogle mere hyggelige ting. Tiden går og vi ligger os ned i enden af sengen, hvor fjernsynet står på en reol med hjul på. Min kærester vælger så, at rykke det fjernsyn for ikke at slå hovedet ind i det. Resultatet i dette var så, at fjernsynet vælter og smadrer plus hele min familie vågner af det store brag. De skynder sig op på mit værelse for at høre om alt er okay, mens vi ligger der, og skal begynde at finde på undskyldninger for, hvordan fjernsynet er smadret.

Af drengen, der sparer op til et nyt fjernsyn


Gossip 45

HOROSKOPPER Vædder 21/3 – 19/4

Tyr 20/4 – 20/5

Tvilling 21/5 – 21/6

Du er meget fokuseret på din sportsgren, og det med lektierne er ikke lige højdepunktet for dig pt.

Alt går efter dit hoved, du har styr på alt, hvad du foretager dig. Heldet er med dig denne omgang.

Dit overskud er på størrelse med Rundetårn; du er kreativ og har behov for at være sammen med barnlige sjæle.

Råd: Du passer godt med vandmand.

Råd: Du passer til vægten.

Krebs 22/6 – 22/7

Løve 23/7 – 22/8

Jomfru 23/8 – 22/9

Her for tiden er du meget eftertragtet. Spring ud af din comfort-zone og prøv nye ting. Dette er tiden til at udfordre dig selv.

Dyr vin og lækker sushi er lige dig for tiden. Du er født som en leder, så vær forberedt på vigtige beslutninger.

Tvivl ikke! Selvom det har været en stresset tid med meget på programmet, så vil vinterferien blive din tid til at slappe af igen.

Råd: Du passer bedst med jomfru.

Råd: Du passer bedste med skytte.

Råd: Du passer med tyren.

Vægt 23/9 – 23/10

Skorpion 24/10 – 22/11

Skytte 23/11 – 21/12

Du er inde i en periode, hvor du har lyst til alenetid, men pas på, at du ikke skubber dine tætteste alt for langt væk.

Sengen er din bedste ven og fyldes efterhånden med pizzabakker og tomme dåsesodavand: Ta’ dig sammen – få lavet den aflevering. Søg hjælp hos tvilling.

Du er doven og dvask, så på med løbeskoene og kom i gear. Søg hjælp hos vædder.

Råd: Du passer bedst med skorpion.

Råd: Du passer bedst med tvilling.

Råd: Du passer bedst med stenbukken.

Råd: Du passer bedst med vædder.

Stenbuk 22/12 – 20/1

Vandmand 21/1 – 18/2

Fisk 19/2 – 20/3

Din økonomi hænger i en tynd tråd, men husk at feriepengene snart kommer ind på kontoen.

Lektier er øverst på listen over de vigtigste ting. Derfor er din skorpion-ven ikke det bedste for tiden. Hold dig væk.

Følelsen af smerte er du snart rimelig velkendt med. Du kommer hele tiden til skade og tør snart ikke bevæge dig ud ad døren. Men bare rolig. Måske snubler du over kærligheden lige rundt om hjørnet. Det lugter det af.

Råd: Du passer bedst med løven.

Råd: Du passer bedst med tyr.

Råd: Du passer bedst med vægten.


46 Gossip

NOITAVONNI - Bag Om Innovation ISSUE 1  
NOITAVONNI - Bag Om Innovation ISSUE 1