Page 1


Cuprins Alcoolicul - un bolnav incurabil ............................................................................... 3 Povestea mea. povestea noastră.............................................................................. 5 Sunt Carmen și sunt alcoolică .............................................................................. 5 La înmormântarea unui alcoolic ........................................................................ 7 Am 13 ani de abstinență dar nu mă consider vindecat ............................ 9 Un stâlp al AA-ului, sărbătorit la 20 de ani de abstinență .................. 11 Din viața AA-ului ....................................................................................................... 13 Ce înseamnă pentru mine revista Noi înșine ............................................ 13 Despre înființarea unui nou grup .................................................................. 15 Alcoolul omoară 15.000 de români în fiecare an ......................................... 17 Oamenii de știință dărâmă mitul vinului roșu............................................... 18 12 sfaturi de la naș pentru vacanță.................................................................... 20 Scurt ghid către AA ................................................................................................... 21 AA în câteva rânduri ............................................................................................ 21 Noi resurse AA on-line ............................................................................................ 22 Evenimente AA ........................................................................................................... 24

2


12 pași

12 tradiții

1. Am admis ca eram neputincioși în fața alcoolului- că nu mai eram stăpâni pe viața noastră.

1. Este necesar ca prosperitatea noastră comună să se afle pe primul loc; restabilirea personală depinde de unitatea Comunității AA.

2. Am ajuns la credința că o Putere superioară nouă înșine ne-ar putea reda sănătatea mintală.

2 Întru atingerea scopului nostru comun, de grup, nu există decât o autoritate fundamentală: un Dumnezeu al iubirii așa cum se poate exprima El în conștiința noastră de grup. Liderii noștri sunt doar servitori de încredere; ei nu guvernează

3. Am hotarât să ne lăsăm voința și viața în grija unui Dumnezeu așa cum și-L închipuia fiecare dintre noi. 4. Am făcut fără teamă un inventar moral amănunțit al propriei persoane. 5. Am mărturisit lui Dumnezeu, nouă înșine și unei alte ființe umane natura exactă a greșelilor noastre.

3. Singura cerință pentru a deveni membru AA este dorința de a înceta băutul. 4. Este bine ca fiecare grup să fie autonom în toate privințele, cu excepția chestiunilor care afectează alte grupuri sau AA în ansamblu. 5. Nici un grup nu are alt scop primordial unic decât să transmită mesajul său alcoolicului care mai suferă.

6. Am consimțit fără rezerve ca Dumnezeu să ne scape de toate aceste defecte de caracter. 6. Este foarte necesar ca nici un grup AA să nu sprijine, să nu finanțeze și să nu intituleze ca AA nici un alt organism, 7. Cu umilință, I-am cerut să ne îndepărteze înrudit sau nu cu Alcoolicii Anonimi, ca nu cumva slăbiciunile. problemele de bani, proprietate sau prestigiu să ne distragă de la obiectivul nostru primordial. 8. Am întocmit o lista cu toate persoanele carora le-am făcut necazuri și am consimțit 7. Este bine ca fiecare grup AA să se autofinanțeze după să reparăm aceste rele. nevoi și să refuze contribuții din afară. 9. Ne-am reparat greșelile direct față de 8. Este important ca Alcoolicii Anonimi să rămână mereu acele persoane, acolo unde a fost cu putință, neprofesioniști, dar centrele noastre de servicii pot dar nu și atunci când le-am fi putut face angaja personal calificat. vreun rău lor sau altora. 9. Este bine ca AA, ca și comunitate, să nu aibă o 10. Ne-am continuat inventarul personal și organizare strictă vreodată, dar putem constitui consilii ne-am recunoscut greșelile, de îndată ce nesau comitete de servicii direct responsabile față de cei în am dat seama de ele. slujba cărora se află. 11. Am căutat, prin rugăciune și meditație, să 10. Comunitatea AA nu exprimă nici o opinie referitoare ne întărim contactul conștient cu Dumnezeu la vreun subiect exterior; este foarte important ca așa cum și-L închipuia fiecare dintre noi, numele AA să nu fie amestecat niciodată în controverse cerându-i doar să ne arate voia Lui în ce ne publice. privește și să ne dea puterea s-o împlinim. 11. Politica noastră de relații publice se bazează mai 12. După ce am trăit o trezire spirituală ca degrabă pe atragere decât pe reclamă; ne este rezultat al acestor pași, am încercat să întotdeauna necesară păstrarea anonimatului personal la transmitem acest mesaj altor alcoolici și să nivel de presă, radio*, film*. punem în aplicare aceste principii în toate domeniile vieții noastre. 12. Anonimatul este baza spirituală a tuturor tradițiilor noastre și ne reamintește neîncetat să plasăm principiile deasupra personalităților.

3


Alcoolicul - un bolnav incurabil Alcoolismul este o boală progresivă, fizică, mentală și spirituală, incurabilă, marcată de obsesia de a bea. Am putea trăi în continuare cu iluzia creată a unui bolnav închipuit... Însă așa cum deja bine se știe, alcoolismul este o boală, o boală incurabilă, dar care poate fi stopată, ca şi alte boli. Noi, alcoolicii recuperați va putem spune că nu este o ruşine să fii bolnav, cu condiţia să priveşti problema onest şi să încerci s-o rezolvi. Suntem dispuşi, fără rezerve, să recunoaştem că suntem alergici la alcool şi că e în logica bunului simţ să ne ţinem departe de sursa alergiei noastre. Înţelegem acum că, după ce treci linia invizibilă de la consumul abuziv de alcool la băutul impulsiv, necontrolat, rămâi alcoolic toată viaţa. Din tot ce ştim este clar că e imposibil să redevenim băutori “normali”, de societate. “Devenit alcoolic, rămâi alcoolic” este realitatea cu care trebuie să trăim. Un castravete o dată murat nu mai poate deveni castravete... rămâne pentru totdeauna un castravete murat. Am aflat, de asemenea, că alcoolicii nu prea au de ales. Dacă continuă să bea, problema lor se agravează progresiv; nu există dubii că vor ajunge drojdia societăţii, clienţii spitalelor, închisorilor sau ai altor locuri de izolare forţată, până îi va lovi o moarte prematură. Singura lor alternativă rămâne aceea de a nu mai bea deloc, de a se abţine şi de la cel mai mic strop de băutură alcoolică, sub orice formă. Dacă acceptă să urmeze acest drum şi se lasă ajutaţi, atunci li se deschid porţile unei vieţi adevărate. Au fost clipe, în cariera noastră de băutori, în care eram convinşi că, pentru a bea controlat, era destul să ne oprim după al doilea, al cincilea sau al nu ştim câtelea pahar. Doar cu vremea am ajuns să ne dăm seama că nu al cincilea, nici al zecelea, nici al douăzecelea pahar ne îmbăta, ci primul! Primul pahar era răspunzător pentru toate celelalte. Primul pahar ne lansa în caruselul beţiilor. Primul pahar era cel care producea reacţia în lanţ a comportamentului alcoolic, care ne făcea să pierdem controlul asupra băuturii.

4


AA exprimă aceasta astfel: „Pentru un alcoolic, un pahar e prea mult, iar o mie nu sunt destule”.. În vremea alcoolismului nostru activ, mulţi dintre noi descoperiserăm că abstinenţa forţată nu era o experienţă foarte plăcută. Unii au fost în stare să se abţină de la băutură zile sau săptămâni în şir, ba chiar ani de zile. Dar această abstinenţă nu ne aducea nici o bucurie. Ne simţeam chinuiţi ca nişte martiri. Eram nervoşi şi greu de suportat de colegi şi de familie. Trăiam în aşteptarea zilei în care puteam bea din nou. Acum, printre AA, privim abstinenţa cu alţi ochi. Ea ne aduce o senzaţie plăcută de libertate, un sentiment de eliberare din însăşi dorinţa de a bea. De când ştim că nu vom mai putea bea alcool în mod controlat, ne concentrăm eforturile astfel, încât să trăim din plin ziua de azi fără alcool. Ziua de ieri nu mai poate fi schimbată. Iar ziua de mâine nu vine niciodată. Astăzi e singura zi care trebuie să ne reţină atenţia. Şi ştim din experienţă că şi cei mai „înrăiţi” beţivi pot trăi douăzeci şi patru de ore fără să bea. Chiar dacă nu e vorba decât de amânat băutura o oră sau numai un minut, ei descoperă că pot amâna băutura pentru o anumită periodă de timp. Când am auzit pentru prima oară de AA, ni se părea miraculos că nişte băutori înrăiţi au putut ajunge la acea abstinenţă despre care vorbeau membrii mai vechi. Unii am crezut că noi beam altfel, că experienţa noastră nu se putea „compara” cu a lor, că AA îi ajutau pe alţii, dar nu pe noi. Alţii, care nu fuseserăm încă grav afectaţi de modul în care beam, credeam că AA sunt de teapa beţivilor înrăiţi şi că noi ne putem descurca singuri. Experienţa printre AA ne-a învăţat două lucruri importante. Mai întâi, că toţi alcoolicii au de furcă cu aceeaşi problemă de bază, fie că este vorba de cel care cerşeşte pentru o bere sau de cel care ocupă postul de director la o companie de prim rang. În al doilea rând, ştim acum că programul AA de restabilire a sănătăţii reuşeşte aproape la toţi alcoolicii care doresc cu adevărat să se însănătoşească, fără nici o legătură cu modul în care au băut ei. Alegerea aparține fiecăruia!

5


Povestea mea, povestea noastră... Sunt Carmen și sunt alcoolică Îmi amintesc că pe când aveam 6 ani părinții mei au divorțat. În familia mea se consuma mult alcool. Eu am fost dată în grija mamei, mutându-ne într-o casă cu chirie. Tatăl meu s-a recăsătorit, ne plătea pensie alimentară. Mama mea, cu timpul, s-a recăsătorit și ea și am avut și o soră vitregă. Lucrau amândoi ca să nu ducem lipsa de nimic iar eu fiind mai mare decât sora mea cu 7 ani, mai aveam grijă și de ea. Înainte de a împlini 14 ani ne-am mutat cu toții într-un apartament. O vedeam de multe ori amețită iar sticle cu alcool găseam prin toată casa. Cam tot pe atunci an început și eu să merg la chefuri, îmi plăcea să mă distrez cu prietenii, să beau lichior sau bere. La 20 de ani m-am măritat și am avut primul copil, o fată, iar la diferență de 7 ani a venit pe lume și băiatul. Locuiam împreună cu bunica mea și primeam mare ajutor de la ea. Avea multă grijă de copii iar eu aveam mai mult timp de băut. Îmi plăcea să beau mult pe ascuns, Aveam și eu sticle ascunse peste tot. Au urmat certuri iar eu crezând că fac bine, am intentat divorț. Bineînțeles că am pierdut și soțul, casa, copii și locul de muncă. Am vrut sa îmi refac viața cu altcineva dar nu a mers. Copii terminaseră școala și au plecat din țară, țineam legătura cu ei, mă vizitau când veneau dar vedeau că eram mai tot timpul băută. În ultimii 4 ani am avut 5 internări la psihiatrie, cu sevraje urâte inclusiv delirium-tremens. După externări luam tratamentul 2 săptămani iar apoi din nou mă reapucam de băut, conștientă fiind că am o problemă. Slabisem mult, nu mai puteam mânca dar beam orice pentru a ajunge la starea de euforie dorită. Am dat telefon copiilor, le-am spus că nu mai pot, am ajuns o epavă. Cu ajutorul lor, m-am internat întro clinică privată, am făcut tratament pentru depresie și alcoolism. Am urmat tratamentul recomandat timp de 6 luni. Cu intervenția copiilor, fostul meu soț, tatăl lor, m-a reprimit în casă. Așteptam să treacă timpul ca să mai pot bea și eu măcar un pahar. Și l-am băut... după 7 luni de abstinență. Nu m-am mai putut opri, băusem tot ce aveam prin casă, eram tot într-o beție. Fostul meu soț a luat legatura cu copii și le-a spus că am băut și că 6


nu mă mai opream. În tot acest timp, fata mea s-a interesat de toate aspectele alcoolismului și m-a chemat la ea în străinătate. M-a învățat să folosesc un calculator și internetul, mi-a povestit despre AA și m-a înscris pe un forum dedicat recuperării din alcoolism. Citind povestile alcoolicilor, s-a declansat ceva în interiorul meu. Mi-am dat seama ca alcoolismul este o boală. Toată viața mea s-a derulat prin fața ochilor și am început să plang, de data aceasta însă lacrimile fiind de bucurie. Îmi regăsisem credința pierdută în Dumnezeu și tocmai aflasem ce sunt. Nu după mult timp, am revenit în țară, am găsit AA-ul și am început să merg la întâlniri.

“Așteptam să treacă timpul ca să mai pot bea și eu măcar un pahar. Și l-am băut... după 7 luni de abstinență. Nu m-am mai putut opri, băusem tot ce aveam prin casă, eram tot într-o beție“ Hotarâtă, am început să urmez programul, cei 12 pași și am început să îl aplic. Datorită AA-ului în luna mai a acestui an am completat primul meu an în abstinență. Beneficiile acestui prim an au fost numeroase: mi-am recăpătat soțul, copii, oamenii dragi din viața mea și poate cel mai mare câștig a fost dezvoltarea spirituală și revenirea la credința într-o Putere Superioară care a făcut pentru mine tot ceea ce eu nu puteam face. Am pierdut mult însă acum sunt mult mai fericită și stând departe de primul pahar viața mea a căpătat un nou sens. Împreună cu un alt alcoolic am creeat un grup și în orașul nostru, pe care l-am denumit “Doar azi”. Carmen, ”Doar azi”, Cugir

7


Povestea mea, povestea noastră... La înmormântarea unui alcoolic Sunt membru AA al grupului Sens Unic Beclean inca de la înființare. Recent am participat la înmormântarea unui prieten alcoolic. În general îi întalnesc pe alcoolicii activi în secțiile unor spitale sau la “o cafea”. La aceasta înmormântare i-am întâlnit pe mulți dintre ei. Am discutat în special cu cei care au putut sparge cercul negării și al rușinii. A fost unanimă părerea că cel pe care-l conduceam pe ultimul drum a murit din cauza alcoolismului. De multe ori simțeam și eu că alcoolul mă duce la moarte sau în cel mai bun caz la nebunie. În urmă cu câțiva ani, când prietenul meu, trecut de la noi, era în abstinență și venea la ședințele AA a scris un articol pentru revista “ Noi Înșine“ cu titlul “Nu mai vreau sa consum alcool”. Redau din acest articol: “Adevărul pentru mine este că credința mea de-a putea controla alcoolul este o iluzie. În ciuda acestui fapt, el a pierdut această credință, a intrat într-o recădere din care nu s-a mai putut ridica și actualmente nu se mai află printre noi.” Împreună cu câțiva alcoolici, am reușit să întocmim o lista cu cei morți de alcool în ultimii ani. Am enumerat în câteva minute 18 persoane. Am realizat în acele momente cât de reală este statistica ce afirmă că zilnic, datorită alcoolismului, mor pe glob peste 5000 de persoane.

8


Începând din 2007, am discutat cu sute de alcoolici despre recuperarea din alcoolism. Printre aceștia s-au numarat și cei 18. Mulți alcoolici care au reușit să spargă cercul rușinii, care au reușit să nu mai ridice ziduri în jurul lor, pentru a-și apăra boala, sunt abstinenți. Și nu numai atât- au reușit să repare multe stricăciuni suferite în urma monstruozității bolii. Din nefericire, acei 18 prieteni comuni nu au dorit să aleagă viața, au considerat că este mai importantă imaginea, au decis să nu se declare bolnavi, să nu se declare neputincioși în fața alcoolului, au rămas în ghearele minciunii și astfel, nu mai sunt printre noi. Membrii AA au demonstrat că pot să învingă aceste instrumente ale răului și să se reabiliteze din boala alcoolismului. Refuz să cred că atât de mulți oameni preferă moartea prin alcoolism, în loc să ceară ajutorul Alcoolicilor Anonimi. Pr. Meletios Webber scria în legătură cu recuperarea din alcoolism:

“Abstinența nu e mai mult decât o muchie de cuțit. Nu e o concluzie predictibilă și nu poate fi privită cu neseriozitate - este un miracol de zi cu zi. Pentru a trăi în miracol, cineva trebuie să fie conștient. Dacă îți vei pierde conștiința, vei pierde și miracolul. Dacă îți pierzi miracolul, îți pierzi abstinența. Dacă îți pierzi abstinența, pierzi toate binecuvantările vieții“ Romică, grup AA Sens Unic Beclean

9


Povestea mea, povestea noastră... Am 13 ani de abstinență dar nu mă consider vindecat Am ajuns la AA după o ieșire puternică în decor când eu mi-am propus să beau doar 50 de rachiu. Am ajuns să mă trezesc după câteva zile într-o cu totul altă parte a orașului, fără să știu cum am ajuns acolo, fără bani, eram în cămașă când afară era iarnă în începutul lui februarie... Umilința și mai ales deznădejdea simțită au fost de ajuns pentru a-mi da seama că am ceva de făcut cu băutul meu. Așa am ajuns că am mers la întâlnirea AA, ispășit, înfrânt cu speranța că mai exista o mică șansă pentru viața mea... Cu toate astea gândul de a mă opri din băut mă înfiora. Băutura a fost cel mai bun prieten al meu dintotdeauna! Mi-a înveselit clipele când mă simțeam pierdut, mă ajuta cumva să îmi exprim trăirile, emoțiile, sentimentele dar cel mai mult parcă îmi era la îndemână atunci când aveam ceva de sărbătorit. A fost un șoc mare pentru mine, atunci când am întâlnit acolo persoane care nu consumaseră alcool de peste 10 ani!!! Am realizat apoi încet, încet că acești oameni aveau ceva ce vroiam și eu... Nu înțelegeam atunci de ce după atâția ani încă sunt acolo însă mi-au creat aceea dorință de a vrea să îmi schimb cu disperare viața. Cert este că de atunci nu am mai avut nici un pahar cu băutură alcoolică și au trecut mai bine de 13 ani. Acum și eu, la fel ca și acei membri pe care i-am întâlnit, continui să frecventez grupul pentru că nu mă consider vindecat, însă am învățat cum să-mi trăiesc viața "fiecare zi la timpul ei", fără alcool, la a avea o relație bună cu Puterea mea superioară, de a învăța din experiențele altor membri - bune și rele și a face ce fac cei care au o viață fericită , de succes și în abstinență. Lucrul la cei 12 Pași mă ajută să scot ce e mai bun din mine încercând să fiu un om cinstit, decent care caută să vadă în fiecare zi o oportunitate de a face ceva mai bun. Păstrarea unei legături prietenești cu alți membri AA abstinenți nu poate fi decât un lucru bun. Cei mai buni prieteni ai mei sunt în AA... Ascultând opiniile și experiențele lor mă ajută mult iar dacă opiniile și experiențele mele pot să ajute pe ații... mă bucură și mai mult! Acesta este oarecum și felul meu de a da înapoi o mică parte din ceea ce mi-a fost dat în mod gratuit. 10


“Nu ai nimic de pierdut însă ai totul pentru a câștiga“

Chiar dacă viața mea a suferit modificări majore să nu credeți că am fost transformat într-un fel de superman... Cred însă cu siguranță că sunt o persoană mai bună decât am fost în urmă cu 13 ani. Dacă un nou venit mă întreabă dacă merită să încerce acest program îi pot spune fără ezitare că DA, AA-ul este cea mai bună alegere pentru un alcoolic aflat în suferință! Eu cred că așa cum a funcționat și funcționează pentru mine, ar putea funcționa și pentru tine... Oricum, nu ai chiar nimic de pierdut însă ai totul pentru a câștiga. Mircea, Carpe Diem Cluj

11


Povestea mea, povestea noastră... Un stâlp al AA-ului românesc sărbătorit la 20 de ani de abstinență Drumul ce strabate o parte din Transilvania, Beclean-Dej-Cluj-Alba IuliaHunedoara l-am parcurs de nenumărate ori. Acum însă aveam o emoție inedită în timp ce Arpi se îndrepta, la volan, spre Alba Iulia. Un amestec de mândrie, cu dragoste, cu prietenie, cu admirație simțeam față de acest ,,Iancu de Hunedoara” al AA-ului românesc. Înainte de a ajunge la grupul lui Liviu, în Hunedoara, ne-am întâlnit în Alba Iulia cu un alcoolic din Cugir care pentru mine reprezintă ceva ce ține de “nebunia iubirii”. Acest Marius din Cugir s-a dăruit cu atâta iubire AA-ului încât s-a angajat să organizeze singur o întâlnire națională. - conferința din Alba Iulia din 3-5 oct 2014. Ce să faci cu un asemenea ‘’nebun’’? Nu poți decât să îl ajuți cu toată dragostea de care ești în stare. Curajul lui Marius ne-a molipsit și pe noi: Mircea, Arpi din Beclean și Mircea din Cluj, așa că ne-am apucat de lucru. Ne-am oprit noi cei patru organizatori la Hotel Cetate în Alba Iulia unde am stabilit deja toate detaliile conferinței. Făcute toate din dragoste și iubire pentru AA nu au cum să iasă rău. La Hunedoara- Liviu ne-a mărturisit că fericirea de a împlini 20 de ani de abstinență nu putea fi mai frumos celebrată decât împreună cu cei care îl iubesc și admiră de 20 de ani. Timișoara a fost și ea prezentă prin pachetelul cu medalia, de care Liviu era foarte mândru. Timișoara rămâne prima dragoste, ne spunea Liviu, aici fiind grupul unde el și-a început abstinența. 12


Cele două torturi făcute de soția lui Marius și Carmen de la grupul din Cugir au întregit atmosfera de sărbătoare. Bineînțeles că torturile nu au ajuns netamponate până la Liviu, Carmen având ,,grijă” să le schimbe puțin forma inițială. Despre locul în care se desfasoară întâlnirile AA în Hunedoara, aș putea spune că, pentru mine, este cel mai original din țară.

“Un amestec de mândrie, cu dragoste, cu prietenie, cu admirație simțeam față de acest ,,Iancu de Hunedoara” al AA-ului românesc“ Toate acestea se petreceu în 18.01.2014 - în aceeași zi și cam la aceleași ore, un alt stâlp al AA-ului, Victor din Călărași, era sărbătorit de constățeni și bucureșteni pentru cei 4 ani de abstinență pe care îi împlinea. Victor se numără printre întemeietorii AA-ului din sud estul țării, fiind întemeietorul grupului din Călărași și nu numai. Felicitări tuturor sărbătoriților din primele luni ale anului 2014 și personal vreau să le mulțumesc pentru dăruirea lor în folosul comunității AA. Mircea, alcoolic, grup AA Sens Unic , Beclean

13


Din viața AA-ului Ce înseamnă pentru mine revista Noi înșine Revista noastră mă poate ține implicat în viața AA în cazul în care nu pot să merg la întâlniri. Aceasta înseamnă că pot atât eu cât și orice alt alcoolic să obțină o speranță din articolele care sunt scrise, acea speranță că putem să stăm departe de primul pahar fără suferință. Înseamnă că nu mai sunt singur și știu că mai sunt și alții acolo, alții care au viața asemeni nouă înșine.

“E ca și cum aș participa la o întâlnire AA oricând doresc.” Implică-te în realizarea ei. Am privilegiul și bucuria de a fi în folosul comunității AA pentru realizarea acestei reviste și am avut câteva întâlniri bune despre cum să reactivăm revista noastră. despre cum să o facem să fie mai atractivă, mai utilă mai aproape de cei aflați în recuperare și mai aproape de cei ce caută ajutorul. Este un volum mare de muncă, este ceva cu totul nou pentru majoritatea dintre noi, însă credem că totul este posibil prin tine! Da, dacă fiecare la rândul nostru ne oferim ajutorul cu siguranță revista noastră poate beneficia de povestea ta, de povestea fiecăruia dintre noi. Dacă îți este greu să o compui, sau sa o scrii, pur și simplu înregistreazăte pe telefon și noi vom redacta povestea ta pentru cei care așteaptă să o citească. Imaginează-ți că ești plecat undeva, unde nu ai acces la un grup, nu ai acces nici la internet, însă ai revista Noi înșine cu tine... Te poate ajuta, nu? Imaginează-ți persoanele din spitale, care aflate în convalescență, pot să beneficieze de mesajul AA. Doresc să mulțumesc încă de acum celor care au scris si celor care vor mai scrie pentru revista noastră și mai ales în numele celor care beneficiază de povestea lor, de mesajul lor. Multora le putem salva viața! Așa că vă rugăm și vă încurașăm să încercați a găsi timp pentru a scrie în câteva linii despre experiența și speranța dumneavoastră pentru că nu veți știi 14


niciodată ce diferență poate să facă în viața cuiva, așa cum deja astfel de povești au făcut pentru noi. Trimite acum povestea ta pe adresa info@alcooliciianonimi.ro sau direct pe site-ul revistei www.noiinsine.ro

Un articol publicat... este un pas 12 bine facut!

Trăirea-n abstinență Mă întreb și-acum oare cum oare Sunt tot uscat de-atâtea mii de zile Când eram dat să sec pahare Cu conținut de licori... ireparabile

Schimbarea mea-i din nevăzut Iar eu sunt cuprins de fericire Nu-ți pot spune ce sau cum s-a petrecut Dar provocarea cea mortală e acum trăire

Iată-mă... de mii de zile-s tot uscat Și mă tot mir și mulțumesc Cuiva Of cum eram ... Crezi c-am uitat? Căci din ce-a fost îmi extrag seva...

Îți spun că eu nici n-am visat Că pot trăi acest gen de viață E simplu... nimic complicat E trăirea-n abstinență

Mircea, Carpediem Cluj

15


Din viața AA-ului Despre înființarea unui grup AA. Poveste de iarnă scrisă primavara. 12 februarie 2014. O sufragerie modestă dintr-un apartament modest într-un orașel mic și anonim, cinci persoane adunate în jurul unei mese pe care zace o carte cu coperți albastre. Lângă ea, niște pahare, cești de cafea, niscaiva aperitive și multă voie bună. Glumele și râsetele se succed de la unul la celălalt și nimic nu pare a dezvălui că de fapt acolo se desfasoară o activitate “anonimă”. După încălzirea prealabilă, se trece și la lucruri ceva mai serioase. Cineva se prezintă: sunt Marius, alcoolic și astăzi ne-am reunit aici la prima ședință AA oficială a grupului “Doar azi” din Cugir. Se citește preambulul, cei 12 pași și parcă lucrurile devin mai clare.. Pe cartea cu coperți albastre scrie Alcoolicii Anonimi. Da, acum e clar, e vorba de un miting AA de înființare a unui nou grup.

Acum suntem patru. Pentru cineva din afara AA-ului e o cifră nesemnificativă. Pentru noi, membrii AA, știm ce înseamnă cele 4 suflete salvate și cât de greu se ajunge acolo! Cu trei ani în urmă nu mi-aș fi imaginat o astfel de scenă. Cu trei ani în urmă eram în pragul deznădejdii și aproape împăcat cu gândul sfârșitului. Dar mi-a fost dat de undeva de sus să întâlnesc AA-ul și prin AA să întâlnesc niște oameni ca și mine. Unii dintre ei. în mod uimitor. fericiți că sunt alcoolici.. Mi-a fost cumplit de greu să renunț la mult iubitul meu alcool. Exista un anume paragraf din Bigbook care spune că atunci când nimic nu pare a funcționa, 16


discuțiile cu alți alcoolici pot fi soluția. Așa mi-am început eu abstinența. Unii mi-au spus că au mai văzut alcoolici ca și mine care au început cu pașii 1-12 dar care nu au izbutit. Dar nu am renunțat să încerc să ajut alți alcoolici și am făcut asta începând cu prima mea zi de abstinență. Am făcut mii de kilometri singur sau împreună cu alții ca să reușim să ajungem la un grup AA. Dar cel mai mult îmi doream să am pe cineva aproape, aici, la mine în oraș. Și după aproape un an de abstinență am primit o vizită de la un fost coleg de liceu, stabilit în Spania. Printre altele, îmi spune că nu mai consumă alcool de 5 ani și îmi descrie în linii mari cum a decurs viața lui, înnecată în alcool. Coincidență? Nu mai cred în coincidențe. Atunci am discutat împreună posibilitatea înființării unui grup AA în orașul nostru. Am făcut demersurile necesare obținerii unui sediu și deși am insistat nu am reușit acest lucru. Prietenul meu s-a reîntors în Spania și se părea că rămăsesem din nou singur. Mi-am reînceput vizitele la grupurile din țară. Am intrat și pe un forum destinat ajutorării alcoolicilor și acolo am rămas surprins că constat că există cineva din orașul meu. Ne-am întâlnit, am mers împreună la grupuri din țară și spre bucuria mea am realizat că eram îndeajuns să putem porni un grup împreună. Ideea denumirii a fost a ei. Inițial, s-a gândit la “Doar pentru azi” însa am stabilit că e prea lung și a rămas “Doar azi”. Pentru membrii AA banuiesc că știți la ce se referă această simplă alăturare de 2 cuvinte. Esența AA se ascunde în spatele acestor simple vorbe. Pentru că e de ajuns să nu bem azi. Pentru că trebuie să trăim doar azi. Cea mai iubită medalie pentru mine e cea de 24 de ore. O păstrez cu mine peste tot. Nu mai e nevoie să o privesc acum, să îmi aduc aminte de principiul celor 24 de ore. Uite așa, doi alcoolici, Marius si Carmen, au pornit un grup în acest mic oraș. Acum suntem patru. Pentru cineva din afara AA e o cifra nesemnificativă. Pentru noi, membrii AA, știm ce înseamnă cele 4 suflete salvate și cât de greu se ajunge acolo. Perspective? Păi e plin orașul ăsta de bețivi, deci cred că firma asta o să aibă mare succes! Ha! Ha!

17


Puțin serios, o să repetăm demersul obținerii unui sediu, poate că acum, fiind mai mulți, vom reuși. Pentru că sufrageria de care pomeneam la începutul acestei istorisiri e cea din apartamentul meu. Acum mai mergem și pe la alții prin sufragerii! Ha! Ha! Am facut demersuri la câțiva medici, emisiuni la TV, la radio, am pus afișe în oraș. Am contactat și Asistența Socială din oraș. Am vorbit și cu preoți. Și o să repet toate astea până când toate cârciumile o să fie goale! Ha! Ha! Iubesc alcoolicii pentru sufletul lor generos și sper că demersurile noastre să mai salveze câteva suflete. Pe mine pasul 12 m-a salvat. Și nimic nu poate fi comparat cu venirea cuiva nou la grup. Nici măcar cea mai plăcută beție din vremurile de altă dată nu poate egala în intensitate acest nou sentiment. Euforia venirii cuiva nou la grup a substituit euforia mincinoasă a alcoolului. Pentru mine asta a funcționat și așa a luat ființă grupul “Doar azi” Viitorul acestui grup? Nush, ca eu nu mă gândesc decât că el există azi! Bune 24 de ore vă doresc tuturor!

Marius, grupul “Doar azi”,Cugir.

Alcoolul omoară 15.000 de români în fiecare an Peste 15.000 de români mor în fiecare din cauza consumului de alcool, România aflându-se pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește femeile şi pe locul 4, în ceea ce privește bărbații care mor ca urmare a consumului de băutură. Românii sunt pe primul loc în ceea ce priveşte rata mortalităţii cauzată de alcool în rândul femeilor şi pe locul 4 la bărbaţi, după Estonia, Letonia şi Lituania, deşi nu se află în topul celor mai mari consumatori de băuturi alcoolice ai Europei. Dintre cele peste 15.000 de persoane care mor în fiecare 18


an din cauza alcoolului, peste 3.500 sunt femei şi aproximativ 11.600 sunt bărbaţi. În România se consumă 10-12 litri de alcool pur pe an, pe cap de locuitor, potrivit datelor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, notează antena3.ro. În Europa se consumă cea mai mare cantitate de alcool. În Uniunea Europeană, 23 de milioane de persoane sunt dependente de alcool. Alcoolul este considerat al doilea factor de risc pentru sănătatea europenilor, după tutun. În Uniunea Europeană decedează 120.000 de persoane anual din cauza alcoolului, dintre care, aproape 95.000 sunt bărbaţi, în special cu vârste cuprinse între 45 şi 64 de ani. Printre bolile asociate dependenţei de alcool sunt ciroza hepatică şi bolile cardiovasculare.

Oamenii de ştiinţă dărâmă mitul vinului roşu Nu sunt puţini cei care cred că vinul roşu contribuie la menţinerea sănătăţii, evitând o serie întreagă de boli, însă oamenii de ştiinţă au descoperit recent că această concepţie este greşită. Potrivit studiului realizat în Italia, se pare că vinul roşu nu are un impact semnificativ asupra inflamaţiilor, bolilor cardiovasculare, cancerului şi nici asupra longevităţii. Oameni de ştiinţă nu au găsit dovezi ale faptului că resveratrolul, unul dintre cele mai importante ingrediente ale vinului roşu ar putea evita anumite boli, însă cred că este nevoie de mai multe cercetări pentru a ajunge la o concluzie definitivă, notează medicaldaily.com. În cadrul studiului, cercetătorii au analizat efectele resveratrolului pe un eşantion de 800 de persoane cu vârste peste 65 de ani. Ei au luat în considerare incidenţa bolii şi a morţii printre aceştia, le-au monitorizat dieta şi consumul de alcool şi le-au făcut analize de urină. După 9 ani, dintre cei 629 de participanţi care la începutul studiului nu sufereau de boli de inimă, 174 dintre aceştia dezvoltaraseră în aceşti ani o boală cardiovasculară. Dintre cei 734 de participanţi care la începutul studiului nu aveau cancer, 34 dintre aceştia îl dezvoltaseră în această perioadă. Dintre toți participanții, 268 muriseră. Rezultatul surprinzător al studiului a fost acela că cei a căror urină conţinea cele mai mari cantităţi de resveratrol erau cei cu cea mai mare incidenţă de boli cardiovasculare şi cancer. Însă, adaugă cercetătorii, aceştia erau şi cei care 19


fumau cel mai mult, motiv pentru care este posibil ca incidenţa crescută a bolilor cardiovasculare şi a cancerului să fie cauzată de fumat. Resveratrolul este un colorant polifenolic, fiind considerat unul dintre cei mai puternici antioxidanţi cunoscuţi. Se găseşte în ceea ce noi numim fructe şi legume negre, cum ar fi dudele negre, strugurii negri, sâmburii de struguri negri şi albi, mure, prune, coacăze, afine, mere închise la culoare, ceapă roşie, fasole neagră şi linte neagră.

“Ar trebui făcute mai multe pentru ca populația să fie protejată de consecințele negative ale consumului de alcool. Nu este o situație în care să ne complacem” Maureen Talbot, de la British Heart Foundation, spunea că acest studiu nu descurajează consumul de fructe şi legume care conţin resveratrol, ci doar consumul de vin roşu, sub pretextul că acesta ajută sănătăţii. Un pahar de vin conţine însă doar un miligram de resveratrol, așa că oricum cantitatea este foarte mică în cazul în care ar fi benefic.

20


Partea goală a paharului Conținutul de alcool, care poate să ajungă până la 23%, este cel care face vinul dăunător. Organizația Mondială a Sănătății a publicat luni, 12 mai, un raport îngrijorător cu privire la consumul de alcool. În anul 2012, alcoolul a provocat mai bine de 3 milioane de decese și a crescut riscul dezvoltării a peste 200 de boli. Conform estimărilor, o persoană consumă 17 litri de alcool pur pe an, din acest calcul fiind scoși cei care nu consumă alcool și cei cu vârsta sub 15 ani. Cantitatea este uriașă, iar mediile nu sunt relevante, ar putea spune cineva care nu consumă alcool frecvent. Cercetătorii au descoperită și că o parte importantă a celor care consumă alcool o fac episodic, însă în cantități mari, acest tip de consum fiind cel mai periculos. „Ar trebui făcute mai multe pentru ca populația să fie potejată de consecințele negative ale consumului de alcool. Nu este o situație în care să ne complacem”, a declarat Oleg Chestnov, expert OMS. Se pare că unele ţări deja au început să ia măsuri în acest sens, prin aplicarea de taxe şi restricţii.

12 Sfaturi de la naș pentru vacanță 1. Caută să găsești activități A.A. suplimentare pentru perioada de vacanță. Oferă-te să ajuți pentru a primi noi-veniți la întâlniri sau fă vizite la alcoolici internați în spital, la grup fi tu cel care face cafeaua, aranjează sau curăță încăperea etc. 2. Fi gazdă pentru discuții cu prieteni AA, mai ales noi-veniți. Dacă nu aveți un loc unde puteți ține un gen de petrecere formală, puteți să ieșiți la un restaurant pentru un suc sau o cafea. 3. Păstrază o mică agendă cu numerele de telefon A.A. cu tine tot timpul. În cazul în care vine o poftă sau un îndemn să bei sau un act de panică - amână totul până când vorbești cu cineva din A.A. 4. Află cât mai multe despre zona în care îți vei petrece concediul, întâlniri, grupuri, prieteni AA și când ești în zonă du-te la grup. Dacă simți că ești timid, discută cu cineva din grup înainte. 5. Eschivează-te când ești servit cu alcool. Aminteste-ți cât de deștept ai fost la scuze atunci când beai. Folosește-ți talentul acum pentru că nimic nu e mai important ca și viața ta. 21


6. Dacă trebuie să mergi la o petrecere unde se bea și nu poți lua un prieten din AA cu tine, păstrează niște bomboane la îndemână . 7. Nu trebuie să stai până târziu. Dacă tot ești în vacanță ofera-ți odihnaă. 8. Roagă-te mai mult în felul tău. 9. Nu pierde vremea. Citește cărți, vezi muzee, fă plimbări, scrie scrisori etc. 10. Nu te apuca să recuperezi ce nu ai făcut tot anul... Amintiți-vă: "Fiecare zi la timpul ei" 11. Bucurați-vă de adevărata frumusețe a vacanței. Se poate și fără alcool! 12. "După ce am avut o..." Să maiamintim Pasul douăsprezece aici? Credem că îl știți deja...

Scurt ghid către AA Alcoolicii Anonimi în câteva gânduri... Noi, membrii AA, suntem bărbaţi şi femei care am descoperit că nu putem bea controlat. Am aflat că trebuie să trăim fără alcool, dacă vrem să evităm dezastrul: distrugerea noastră şi a celor apropiați. Datorită grupurilor de AA formate în mii de localităti, facem parte dintr-o comunitate fără frontiere şi fără un cadru formal, care există în peste 115 ţări. Nu avem decât un singur obiectiv: să ne păstrăm abstinenţa şi să-i ajutăm pe cei care ne cer ajutorul ca să ajungă la abstinenţă. Nu suntem reformatori şi nu suntem afiliaţi la nici un grup, la nici o cauză, la nici o orientare religioasă. Nu avem ca scop să propăvăduim abstinenţa de la băutură în lume. Nu desfăşurăm nici o campanie de recrutare de noi membri şi nu dorim să ne impunem asupra nimănui punctul nostru de vedere în privinţa alcoolismului, dar ne împărtăşim experienta de băutori-problemă atunci când suntem solicitaţi. În comunitatea noastră sunt bărbaţi şi femei de toate vârstele, din cele mai variate medii sociale, economice şi culturale. Unii dintre noi au băut mulţi ani înainte de a-şi da seama de neputinţa lor în faţa alcoolului. Alţii au avut norocul să constate, mai devreme în viaţa sau în cariera de băutori, că nu mai puteau controla băutul. Alcoolismul n-a avut pentru toţi aceleaşi consecinţe. Unii ajunseseră 22


adevărate epave înainte de a deveni AA. Alţii şi-au pierdut familia, bunurile, respectul faţă de sine, devenind vagabonzi în marile oraşe. Iar alţii au zăcut de nenumărate ori prin spitale şi închisori. Au provocat daune serioase societăţii, familiilor lor, patronilor şi lor înşişi. Sunt printre noi oameni care n-au fost niciodată internaţi în spital sau la puşcărie: oameni care nu şi-au pierdut nici poziţia, nici familia. Dar chiar şi aceştia au ajuns să constate că alcoolul îi împiedica să ducă o viată normală. Când şi-au dat seama că nu mai pot trăi fără alcool, au căutat şi primit ajutor prin metoda AA. Sunt reprezentate în comunitatea noastră toate marile religii şi credinţe; mulţi dintre capii acestora au ajutat la creşterea comunităţii noastre. Există şi membri atei sau agnostici. Ca să devii AA, nu este necesar să aparţii unei religii sau să crezi într-o doctrină anume. Ne uneşte o problemă comună - alcoolul. Prin întâlniri şi discuţii, şi ajutând împreună alţi alcoolici, ne menţinem abstinenţa şi ne învingem impulsul de a bea care ne-a dominat în trecut existenţa. Nu ne credem singurii posesori ai răspunsului în problema alcoolismului. Ştim că programul AA dă rezultate pozitive în cazul nostru şi, cu puţine excepţii, l-am văzut acţionând asupra tuturor celor nou-intraţi printre AA care doreau onest şi sincer să înceteze băutul. Printre AA am învăţat câteva lucruri despre alcoolism şi despre noi înşine. Încercăm tot timpul să ne păstrăm aceste lucruri proaspete în minte, deoarece ele par să fie cheia abstinenţei noastre. Pentru noi, aceasta a devenit necesitatea numarul unu.

Noi resurse AA on-line Noul site oficial al Alcoolicii Anonimi... Poate mulți dintre cititorii noștrii au observat deja noua față a site-ului www.alcooliciianonimi.ro. Noul site aduce unele îmbunătățiri în sensul că este un site dinamic, articolele pot fi scrise si modificate usor, permite mai multor useri autentificați 23


să facă modificări pe site, și de asemenea permite dezvoltarea ulterioară a siteului pentru a răspunde cât mai bine doleanțelor. În momrntul de față site-ul are un director ce conținr toate grupurile AA din țară, are un calendar al evenimentelor, are un mic magazin virtual pentru a comanda online literatura AA, are un formular pentru solicitare ajutor etc. Lucram la prezentarea pe harta Google a grupurilor AA, în așa fel încât să fie mult mai ușoară localizarea unui grup, Dorim de asemenea, dezvoltarea pachetului de informații pentru noi veniti dar și pentru aparținători și specialiști. O rubrica pentru tineri ar fi de asemenea foarte utila. Pentru membri AA este în lucru o secțiune cu materiale și una pentru servicii.

Forumul Alcooliciilor Anonimi... Forumul AA www.aaforum.ro este un site lansat la finele anului trecut, care acum, prun conectarea cu site-ul oficial al alcoolicilor anonimi cunoaște o creștere sesizabilă. În forum poate sa posteze oricine care își crează un cont... fiind astfel foarte util noilor veniți. Este probabil forma cea mai potrivită pentru a lua contact cu AA-ul în mediul online. Tocmai din acest motiv ne și dorim ca pe acest forum să avem cât mai multă lume care sprijină și răspunde întrebărilor celor noi veniți. Toți cei care vor să facă un pas 12 online sunt bineveniți aici.

Revista online Noi Inșine... Un site de ultimă oră este site-ul revistei Noi Inșine www.noiinsine.ro. Și acest site este în dezvoltare... Deocamdată, pe el se pot posta știri, evenimente și desigur, cel mai important, povestiri de recuperare. Modul de postare al povestirilor este de tip 24


blog. Pe lângă acesta, ne dorim implementarea unui sistem de prezentare a meditației on-line, și un mod de colaborare la realizarea revistei. Pe site este implementat acelasi magazin cu litaratura online... fiind astfel ușor de centralizat comenzile și de modificat cărțile. Revista ne dorim să aibă o prezență și pe facebook... fiind o publicație prin care putem să transmitem ușor mesajul. Dar referitor la Facebook este nevoie sa avem mare atenție în respectarea tradițiilor.

Evenimente ce urmează în acest an

a 12-a Conferință Națională AA cu tema:

Aplicarea programului, a tradițiilor și a ghizilor AA în viață. Structura și serviciile AA în România. 3, 4 și 5 Octombrie 2014 Hotel CETATE, Piaţa Unirii, Alba Iulia Înscrierea la telefoanele: Orange: 0757360919; Vodafone: 0723967207; Cosmote: 0752262209 sau on line la adresa: www.alcoholiciianonimi.ro email: info@alcoholiciianonimi.ro

25

Noi Înșine14  
Noi Înșine14  

Revista Noi Înșine - o revistă a Alcoolicilor Anonimi din România Numărul 14 an 7

Advertisement