Page 1

Fællesskab og naturoplevelser på Grenå-lejren

NATUR

www.nogu.dk

Landsforeningen Natur & Ungdoms medlemsblad Nr. 3 september 2010 51. årgang


Du er hermed inviteret...

...til Natur & Ungdoms repræsentantskabsmøde Hvor & hvornår?

Den sidste weekend i oktober (den 30. oktober) holder vi som altid rep-møde i Natur & Ungdom. I år er dagsordenen ekstra spændende, fordi flere af medlemmerne i hovedbestyrelsen - heriblandt formanden - ikke genopstiller. Så der er plads til dig!

Gratis for medlemmer!

Sted: Odende (nærmere info følger på www.nogu.dk) Tidspunkt: 30. oktober kl. 10-18 Deadline for ting til dagsordenen: Fredag den 15. oktober 2010 Pris: Gratis for medlemmer


Indhold Velkommen til NATUR 4 Kurser og lejre NATUR er medlemsbladet for børn, unge og ledere i Landsforeningen Natur & Ungdom. Bladet udkommer 4-6 gange årligt. Foreningens formål er “at fremme børn og unges interesse og forståelse for natur og miljø samt at lægge grunden til en varig glæde ved og respekt for naturen. Foreningen ønsker på denne måde at medvirke til en økologisk bæredygtig udvikling i samspillet mellem mennesker, natur og kultur”. Forsidefoto Øverst: De unge på sommerlejr slapper af med forbold. Foto: Mette Bærbach. Nederst: På vandhulstur under sommerlejren i Grenå. Foto: Carina Pilgaard. Fotos i bladet Hvis intet andet angivet: N&U-Arkiv. Landsformand: Bjarke Kronborg, tlf.: 6167 4563 Mail: bjarke@nogu.dk

6 Ildfugletræf 7 Dig og din naturklub: Uglerne i Mosen 8 Natur & Ungdom en platform for projekter 10 Bliv klar til REP10 12 Grenå-lejren 14 N&U-shoppen 15 Plakat: Ugler og Klostermølle tæt på

Natur & Ungdoms sekretariat Tlf.: 3524 5600 eller på nogu@nogu.dk. Se mere om foreningen på www.nogu.dk. Ansvarshavende redaktør Mette Bærbach, mette@nogu.dk. Redaktion og layout udføres af frivillige og ansatte i foreningen. Artikler og andet materiale sendes til: redaktionen@nogu.dk Deadline næste nummer: 15. oktober 2010. Artikler i bladet giver ikke nødvendigvis udtryk for foreningens holdning. Gengivelse af artikler ses gerne - men med kildeangivelse, tak. Trykkeri: SvendborgTryk www.svendborgtryk.dk

ISSN 1397-6281

Vend bladet og læs børnesiderne! NATUR Nr. 3 2010

3


Afholdte lejre En flok gæve NU’ere på Arktisk Sommerlejr i Hannover I starten af august holdt den tyske miljøorganisation JANUN en arktisk sommerlejr i deres økologiske hus, ”Idéenhof” i Hannover. Natur & Ungdom blev inviteret, og vi sendte derfor fem gæve NU’ere til Hannover for at udbrede kendskabet til dansk natur og kultur blandt de arktiske lande. Her kan I læse om deres oplevelser: ” De første dage har vi lært hinanden at kende, gået på opdagelse i lokalområdet, suget atmosfæren på det kreative sted Ideenhof til os, udvekslet lege, spillet kajak-polo, hørt på oplæg om hinandens organisationer, lært om hinandens traditioner og kulturer, påbegyndt projektet med at fylde fire ”kultur-kister”, besøgt et Røde Kors-suppekøkken og hørt om deres projekt, set en 800 år gammel lind, interviewet lokalbefolkningen, sunget på adskillige sprog, lavet bål, snuset lidt til EU’s voluntør program, EVS, og overvejet fremtidsmuligheder i det i forhold til NU. Vi har endnu ikke lært at forstå svensk, samisk, tysk, russisk eller grønlandsk – men det skal nok komme!!”

Magisk Mystisk Interview med Melaine Møller Vandborg Årets Magiske Mystiske Børnesommerlejr bød på tryllestave, kærlighedseliksir og evig ungdom. De første børn havde næppe fået lagt deres habengut ind i sovesalen før de gik i gang med at lave tryllestave. Næste morgen stod et par af pigerne op kl. 6 og gik på Sukkertoppen for at plukke blåbær. De skulle nemlig plukkes inden duggen forsvandt... Melanie fortæller: Det var en mega sjov sommerlejr. Kanoturen var virkelig sjov, for det havde jeg ikke prøvet før. Vi var kun to i vores kano, og vi sejlede virkelig langt. Da vi kom til Øm Kloster havde vi vandkamp. Det var super sjovt. Vi sejlede forbi en snog, en lappedykker og en svane. Thor og jeg var heldige, for vi sejlede i den forreste kano, så vi kunne se alle dyrene. Når de andre kom bagefter, var dyrene blevet skræmt væk af kanoerne. Så vi var ret heldige med det. Jeg synes det var spændende, at man kan lave sin egen creme til evig ungdom. Så ved man, hvad der er i den, og den er bedre end købe-cremerne, for i dem er der mange stoffer man ikke kender. Vi lavede urtebøger med de magiske urter, der vokser ved Klostermølle. Vi skrev dem med rigtig blæk og en fjer. Vi fik også lært at lave grøn og gul og rød havregrød med magi. Man skal røre rundt i den rigtige retning, før magien virker.

4

NATUR Nr. 3 2010


Kommende lejre REP10

Vi inviterer dig til repræsentantskabsmøde i Odense d. 30. oktober kl 10.-18. Mere information følger på hjemmesiden, og du kan læse om repræsentantskabsmødet på s. 11.

Naturens dag 12/9 Hør kronhjorten brøle, rid på en islænder, byg en hule i et træ eller fang en fisk. Det er bare nogle af de oplevelser, børnefamilier kan få på Naturens Dag, søndag den 12. september. Her åbner Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet naturen i hele landet med guidede oplevelser i børnehøjde og hjælper samtidig familierne med ideer til naturoplevelser på egen hånd.

Lav jeres eget Naturens Dag-arrangement ude i lokalklubberne. Der er mange fordele ved at lave et arrangement på Naturens Dag d. 12. september. Der vil i forvejen være meget om Naturens Dag i medierne, så jeres naturklub vil nemmere kunne få både deltagere og pressedækning. Se mere på www.dn.dk.

Bonderøven har brug for Natur & Ungdom igen i år!

Skræpperne er ikke væk - vi må gøre en indsats igen i år! Sidste år tog Natur & Ungdom ud til Bonderøven, som egentlig hedder Frank, til en arbejdsdag på hans gård, hvor skræppen skulle bekæmpes! Men de hårdføre planter er kommet tilbage igen i år, så vi gentager successen søndag d. 26. september. Se mere på www.nogu.dk, hvor du også kan tilmelde dig. Arrangementet er åbent for alle medlemmer.

Sæt kryds i kalenderen allerede nu: Næste års børnesommerlejr bliver i uge 28. Næste års sommerlejr bliver i uge 30.

Julearrangement på Klostermølle Søndag d. 19. december kl. 12.00 - 16.00, holder vi et åbent hus-julearrangement på Klostermølle. Julearrangementet er åbent for alle interesserede og henvender sig til alle aldersgrupper. I løbet af eftermiddagen vil der være et væld af tilbud til børnefamilier, der er friske på at pakke sig ind i vanter, huer og halstørklæder og indånde klar frostluft med kolde, røde næser.

NATUR Nr. 3 ? 2010 200?

5


Ildfugletræf Ildfugletræf med nørderi og hygge Tekst: Lene Mølgaard, ildfugl.

I juni var en flok Ildfugle fra 5 forskellige Ildfuglehold samlet på Klostermølle til en weekend med hygge, vidensdeling og bestemmelse af områdets planter og dyr. Natuglerne suser rundt mellem trækronerne over vores hoveder. Vi kan høre deres kalden og ane de mørke silhuetter. ”Der er en voksen og to unger,” fortæller Henrik dæmpet. Vi står 17 mennesker og stirrer forventningsfuldt op i mørket, alle ivrige over at være vidne til de fascinerende dyr. Vi er på Ildfugletræf på Klostermølle en weekend midt i juni. De tre Ildfugle Jonas, Bjarke og Henrik har planlagt en weekend for alle Ildfugle med fokus på at bestemme områdets dyr og planter, og alle de fundne arter bliver skrevet på en samlet liste, som forhåbentligt bliver længere og længere for hvert Ildfugletræf, der kommer. Der er tale om en flok naturglade mennesker, der tilsammen har en kæmpe viden om alt fra insekter, fugle og planter til naturlege, fotografering og naturformidling. Ildfugletræffet er derfor også en mulighed for at dele sin viden og lære noget nyt, og man behøver bestemt ikke at være ekspert i biller eller andet for at deltage; det vigtigste er lysten til at møde andre Ildfugle. Hygge er nemlig også et centralt punkt på dagsordenen.

Foto: Bjarke Larsen

”Der sidder én lige der oppe på grenen!” Alle retter straks blikket mod den udpegede gren og mumler begejstret. Natugleungen er helt tydelig nu med de buskede fjer og de store runde øjne. Måske sidder den mindst lige så nysgerrig og studerer os. Det er altså fantastisk at stå her midt i mørket og følge nattens liv.

6

NATUR Nr. 3 2010

Vi fandt også en næsten færdigudviklet frø. Den blev selvfølgelig pænt sat tilbage i søen igen. Foto: Nina R. Larsen. Tidligere på dagen har vi iført waders og kano fanget sødyr, jagtet farvestrålende libeller med sommerfuglenet og fundet glinsende biller i græsset. Alle dyrene er blevet taget med hjem til kælderen på Klostermølle og ved hjælp af bestemmelsesnøgler, stereolupper og fælles viden er arterne en efter en kommet på listen. I morgen kommer turen til planterne og fuglene – fuglene nøjes vi dog med at bestemme gennem kikkerterne. Vi bliver enige om at lade uglerne jage i fred og går tilbage til huset og kagen, vi alle har ventet spændt på; bund af ostekage, midte af chokoladekage og top af drømmekage. En ægte Ildfuglekage. Senere vil en flok bevæge sig ud i shelteret, mens de mere kuldskære vil lægge sig til ro i sovesalene for at blive klar til endnu en spændende dag i morgen.

Fundene bliver ivrigt studeret i Klostermølles kælder. Foto: Nina R. Larsen.


Dig og din naturklub Uglerne i Mosen Tekst og foto: Cecilie Meyer, naturklubleder i Uglerne i Mosen

Uglerne i Mosen er en velfungerende nystartet familienaturklub i Kbh, der holder møde ca. hver anden måned. Vi holder ofte til i ”Streyf” i Utterslev Mose, men tager også ud på ekskursioner andre steder. Vi består for tiden af 7 aktive voksne, hvoraf 3 har børn. Alle der har lyst bidrager til planlægning og udførelse af aktiviteter. Vi lægger vægt på et aktivt, men afslappet og uformelt samvær. Udgangspunktet er deltagernes interesse i flere friluftslivsoplevelser og en større forståelse for naturen. Vil du vide mere eller har lyst du til at deltage? Så kontakt Cille på tlf: 50567393 / cmeyer@ruc.dk.

Det var en halvkølig og fugtig aften, noget tid efter høsten var kommet i hus, i det herrens år 2009. To skønne unge møer havde i al hemmelighed fået arrangeret et gensyn med hinanden i skumringen, skjult i mosens dis. Det var ikke uden frygt, at de begav sig af sted til mødestedet, der var stor risiko for at Den Klamme Hånds lejesvende ville opdage dem, og konsekvenserne var ubærlige at tænke på. Da de så hinandens silhuetter i tågen stivnede de begge, lige indtil konturerne blev skarpe nok til, at de kunne genkende hinanden. Da omfavnede de hinanden længe – det var lang tid siden, de sidst havde set hinanden. Det var netop på denne sælsomme aften, at de blev enige om at lave den hemmelige orden, der skulle forberede de kommende medlemmer på alle de trænge kår, som Den Klamme Hånd kom til at udfordre med de følgende år. Ingen skulle undtages, den hemmelige orden skulle være for alle, der var interesseret, uanset alder og kundskaber. Og således blev det. Inden længe havde de fundet den stærke kerne af ordenens medlemmer, og et fortroligt møde blev arrangeret i en gammel forladt lade i mosens udkant. Her turde ingen komme tæt på, selv ikke lejesvendene, for der gik rygter om en forbandelse der lå over området, og hver aften skreg en gammel ugle sit klagende ”uhuuu” hen over laden og gjorde det ekstra skræmmende at være der. Men ordenens medlemmer var ikke bange for hverken ugler eller gamle ammestuehistorier. På det fortrolige møde i den gamle lade udvekslede medlemmerne faste håndtryk og svor en hæderlig indsats for ordenens ve og vel. De kaldte sig Uglerne i Mosen. Det efterfølgende år trænede ”Uglerne” flittigt, og der kom flere til. De øvede båltænding på forskellig vis, trænede deres evne til at gå efter spor i skoven, lærte hvilke af naturens planter de kunne leve af, undersøgte dyrenes adfærd, øvede deres færdigheder med håndværk og meget andet. Imens trak mørke skyer sig sammen over landet og Den Klamme Hånds magt blev større. Folket blev mere og mere udmattet og triste, og Den Klamme Hånd, der i sandhed var ond, glædede sig over udviklingen – men han vidste ikke, at der var noget i mosen, der lå og ulmede og lige så stille blev stærkere og stærkere. Det var Uglerne i Mosens sammenhold, der voksede, og det var netop dette venskab og glæden ved livet, der senere skulle blive afgørende i kampen, når det endelige opgør skulle stå. Men det var der ingen, der vidste noget om endnu, og den dag i dag holder Uglerne i Mosen stadig møder, hvor de forbereder sig på, hvad der er godt at vide senere i livet. Vil du være med?

NATUR Nr. 2 2010

7


Teknologi og naturen Natur & Ungdom – en platform for projekter Tekst: Mette Bærbach, redaktør.

I sidste nummer af NATUR kunne man læse om ildfuglen Sigrid Lynæs, der har brugt Natur & Ungdom som platform for sit projekt, nemlig til at få udgivet en bestemmelsesnøgle til nåletræer i Danmark og Norden. Sigrid er langtfra den eneste, som har set og udnyttet denne mulighed. Foreningen har støttet op om store og små projekter. Af de store kan der f.eks. nævnes Ildfugleuddannelsen, Familienaturklubprojektet og Generation K. Et af de lidt mindre er mit teknologiprojekt. Projektet går ud på at udvikle naturtilbud til børn, hvor de kan bruge den teknologi, de betjener lige så godt, som deres bedsteforældre betjente en grammofon, en skrivemaskine, et kompas eller et leksikon: internet, kamera, GPS og mp3-afspiller. For de avancerede findes det hele i en enhed, der er mindre, end de store tændstikæsker med Tordenskjold på. Jeg tænker selvfølgelig på mobiltelefoner af den type, der hedder smartphone Vi er faktisk allerede vant til at bruge disse teknologiske enheder i forbindelse med naturoplevelsen, f.eks. i Natur & Ungdoms fænomenologiundersøgelse Find Foråret.

Biologilæreren er ikke alene om at blive frustreret over, at det svært at fange børnenes opmærksomhed. Men ved at integrere børnenes eget teknologiske legetøj, er vejen til læring via naturoplevelser ryddet. Tegning: Kim Svarer.

8

NATUR Nr. 3 2010

I 2008 indgik foreningen et samarbejde med OBSnatur, og herefter har de ivrige jægere af forårstegn kunnet indberette deres fund i en database på OBSnaturs hjemmeside og følge med i forårets komme art for art over hele landet. De har kunnet dokumentere deres fund ved at tage billeder med deres kamera/mobiltelefoner og loade dem op på hjemmesiden. De sociale medier har også været i brug i form af Facebook og i år kom twitter også til.

At integrere natur og ny teknologi

Selvom mange sætter et modsætningsforhold op mellem natur og teknik, ser jeg ingen grund til at lade det sidste stå i vejen for det første. At børn bruger for meget tid foran skærmen og for lidt tid i det fri har Danmarks Naturfredningsforening dokumenteret i rapporten Natur i Generationer fra 2009. Heri konstateres det, at børn tilbringer halvt så meget tid i naturen, som deres bedsteforældre gjorde som børn. Computeren og fjernsynet får en stor del af skylden. Men billedet er mere nuanceret end som så: Et barn, som ikke behersker moderne kommunikationsmidler er f.eks. meget dårligt rustet til sin egen fremtid. Det ved børnene godt, og det ved samfundet også. Blandt andet derfor virker det ikke, når forældre slår knuder på sig selv for at få deres børn væk fra plasmaskærmene. Udsynet begynder foran skærmen. Det er et vilkår.

GPS er spændende, fordi der ligesom går skattejagt i den. Du oplever naturen på en nye måde, og er pludselig åben for nye indtryk. Derfor er geocaching oplagt til at integrere læring.


Med Natur & Ungdom i ryggen

Hvis jeg skal være ærlig, så tror jeg ikke, at mit projekt kunne få så fin opbakning fra ovennævnte tilskudsgivere, hvis ikke jeg havde haft Natur & Ungdom i ryggen. Foreningen har en særstatus blandt naturorganisationerne, fordi den udelukkende beskæftiger sig med det grønne ungdomsarbejde. Der ligger 50 års erfaring med at skabe naturoplevelser for børn til grund for, hvor vi er i dag, og det kommer medlemmerne til gode. Som person og iværksætter hylder jeg det frie initiativ, og jeg synes, det er mega fedt, at en lille grøn ungdomsforening som Natur & Ungdom har gjort en forskel for så mange unge. Teknologi og natur forenes helt naturligt i dag. Foto: Ole Agerbæk. Således bevæbnet med argumenter om, at det gælder om at fange børnene der, hvor de er, skrev jeg en projektbeskrivelse om udvikling af tre koncepter til Natur & Ungdoms hjemmeside. Tre tilskudsgivere tror nu på idéen: Friluftsrådet, Aage V. Jensen Fonde og Fødevareministeriet. Jeg er i skrivende stund godt i gang med at skrive manuskripter til podcasts. I efteråret inviterer jeg til en geocaching-weekend, hvor foreningens frivillige får mulighed for at give deres naturfaglige input til, hvad cachene skal indeholde, og herefter skal der tænkes kampagneplanlægning til Find Forået 2011.

De 3 koncepter: Natur-podcasts med naturaktiviteter à 1012 minutters varighed målrettet de 7-13-årige. - mp3-filer lægges på hjemmesiden til download. Geocaching ved Klostermølle med naturfaglig viden indlagt i cachene. - der laves et menupunkt på foreningens hjemmeside med kort og præsentation. Videreudvikling af Find Foråret. - kampagnen udvides med optagelse af fuglestemmer på mobilen.

Jeg har en god idé - hvordan får jeg den realiseret? Er du aktiv på ildfugleuddannelsen, skal du snakke med din uddannelseskoordinator, men ellers er sekretariatet et godt sted at henvende sig. De kan så knytte dig til den rigtige ressourceperson i foreningens netværk. Det er vigtigt, at du er bevidst om, at det er dit projekt og derfor også dit eget ansvar at få lavet en projektbeskrivelse, et budget og få søgt penge. Husk at få det godkendt hos sekretariatslederen og hovedbestyrelsen, før du går i gange med at søge. Det er mest idéelt, hvis det også er dig, der gennefører projektet og afrapporterer. At søge penge til et projekt kan være en lang proces, og mange kan miste gejsten efter at have forsøgt i flere måneder og rykker måske videre til noget andet. Så tænk langsigtet! Der er som regel fem faser i en projektgennemførelse: - Få den gode idé - Udarbejde projektbeskrivelse + budget - Søge og få penge - Realisere projektet - Afrapportere til tilskudsgivere Alle fem dele er lige vigtige, og det er allerbedst, hvis det er den samme person eller den samme gruppe, som er med hele vejen. Resultatet bliver bedre og du får en vigtig erfaring i hvad, der rent faktisk kan lade sig gøre i praksis.

NATUR Nr. 3 2010

9


Leder Det lokale og det nationale Tekst:Bjarke Kronborg, landsformand

Bestyrelsesåret er ved at være slut, og dette er således sidste blad inden vores repræsentantskabsmøde. Derfor vil jeg bruge denne anledning til at fortælle lidt om hvilke opgaver, en ny bestyrelse kan kaste sig over, og lidt om hvad der er sket i det forgangne år. Vi har i denne bestyrelse set et behov for at genstarte snakken om samarbejdet mellem det lokale og det nationale. Vi har rigtig mange dygtige mennesker, som arbejder i deres lokalafdeling og virkelig får praktiseret vores kerneværdier. Stor tak til jer! Desuden har vi en del rigtig aktive mennesker på landsplan, som brænder for et bestemt emne og formår at dele ud af deres viden. Også en stor tak til jer! Forestil dig nu, hvis vi kunne skabe synergi mellem disse grupper. Hvis vi får flere passionerede nørder ud og dele deres viden? Hvis vi får skabt netværk på tværs af lokalafdelingerne? Hvis vi får tradition for, at man som medlem kan skifte ”karriere” mellem det lokale og det nationale arbejde? Endda indtil flere gange i den tid, man er i foreningen… Derfor holdt vi den 21. august et seminar for lokalafdelingerne, hvor de blev inviteret til Klostermølle for at give deres ideer og input til bestyrelsen. Vi er

10

NATUR Nr. 3 2010

nu ved at tygge på disse ideer, så vi på repræsentantskabsmødet den 30. oktober er forberedt på at tage en kvalificeret debat om, hvordan vi kan blive bedre til at skabe synergi mellem det lokale og det nationale. I det forgangne år har bestyrelsen primært arbejdet med 3 opgaver: 1) Gennemførelse af en ny danmarksturné for Generation K, 2) indlede et nyt projekt om at skabe inspiration for og ny opmærksomhed om naturvejledningen i Danmark og 3) samarbejdet med Danmarks Naturfredningsforening. Bestyrelsen formåede i det forgangne år at sende en række ansøgninger til at få etableret en skoleturné. Vi har desværre ikke fået tilstrækkeligt med penge til at kunne gennemføre turnéen. Vi leder dog stadig efter midler. I løbet af september har bestyrelsen holdt møde med både Friluftsrådet og Danmarks Naturfredningsforening om at lave et nyt projekt, der vil skabe fokus på børns naturoplevelser i Danmark. Vi håber at kunne gennemføre projektet i løbet af skoleåret 2011/1021. Endeligt har vi i det forgangne år fået et øget samarbejdet med Danmarks Naturfredningsforening, og vi er ved at udarbejde en samarbejdsaftale, som beskriver hvilke projekter, vi i fællesskab skal arbejde med. Jeg er på det personlige plan ved at forberede mig til at tage ud i det store udland og studere. Jeg kan derfor ikke fortsætte som formand i foreningen. Derfor leder vi nu efter en ny formand, som skal vælges på repræsentantskabsmødet den 30. oktober. Er det noget for dig?


REP10 Ofte stillede spørgsmål: Hvad er et repræsentantskabsmøde? På et repræsentantskabsmøde mødes repræsentanter for forskellige dele af foreningen for at tage de vigtigste beslutninger i foreningen. 2 personer fra hver lokalafdeling, 2 personer fra hver interessegruppe i foreningen og hele hovedbestyrelsen har stemmeret på repræsentantskabsmødet. Lokalafdelinger, grupper og udvalg bestemmer selv hvem de vil sende som repræsentant. Udover dem der har stemmeret, må alle medlemmer komme og deltage i rep-mødet, men uden stemmeret. Selvom du ikke har stemmeret, kan du stadig være med til at bestemme, for alle kan deltage i debatten, stille forslag og stille op til valg på repræsentantskabsmødet. Man er kun udelukket afstemningerne, hvis man ikke er medlem af repræsentantskabet. Repræsentantskabsmødet oregår hvert år den sidste weekend i oktober. Hvis du vil vide mere om dette års arrangement, se på side 2!

Hvad bestemmer repræsentantskabet? Repræsentantskabsmødet er Natur & Ungdoms højeste myndighed. Repræsentantskabs mødet bestemmer blandt andet: • hvem der sidder i Hovedbestyrelsen • foreningens visionsarbejde • hvordan budgettet ser ud (hvor mange penge foreningen bruger, og på hvad) Den eneste begrænsning for, hvad repræsentantskabet kan gøre er det, der står i foreningens vedtægter.

Hvor, hvornår, hvordan? Alle de praktiske oplysninger om f.eks. hvor repræsentantskabsmødet finder sted, hvornår det starter osv. finder du i invitationen på side 2. På hjemmesiden www.nogu.dk kan du holde dig opdateret om praktisk info.

Hvad skal der ske på REP10? Dagsordenen til årets rep-møde er ikke på plads endnu. Men det ligger allerede fast, at et par vigtige spørgsmål skal afgøres på årets møde. Det drejer sig blandt andet om at styrke samarbejdet mellem det nationale og det lokale arbejde. Altså mellem lokalafdelingerne og hovedforeningen.

Hvornår er de forskellige deadlines? 15. oktober: Forslag til punkter til dagsordenen og kandidatopstillinger skal være sekretariatet i hænde. 20. oktober: Du modtager dagsorden på mail med bilag og kandidater. Vi offentliggør det også på hjemmesiden. 25. oktober: Din brevstemme skal være sekretariatet i hænde, hvis du vil stemme pr. brev. 30. oktober: Natur & Ungdoms repræsentantskabsmøde afholdes i Odense kl 10-18. Praktisk info følger på hjemmesiden. 27. november: Den seneste dato hvor du i følge vedtægterne vil modtage referatet, som også bliver offentliggjort på www.nogu.dk.

Og hvad så nu? I Bjarkes leder på side 10 kan du læse om nogle af de emner, som Hovedbestyrelsen vil fokusere på ved dette års repræsentantskab. Vi håber, at mange af jer ude i foreningen vil møde op og fortælle, hvad I mener. Hvis du vil være med til at påvirke hvilken retning Natur & Ungdom bevæger sig i, så er det bare med at komme af sted til rep-møde 2010. Hvis du er aktiv i en lokalafdeling, en gruppe eller et udvalg, så skynd dig at fortælle de andre, at de skal sende DIG som repræsentant. Hvis ikke, som kom og vær med alligevel - der er plads til mange flere stemmer i debatten! NATUR Nr. 3 2010

11


Tak for en skøn sommerlejr! En uge i det fri på bare tæer Tekst: Mette Bærbach, redaktør. Foto: Deltagerne på sommerlejren.

En uge i det fri, hvor ungerne render rundt på bare tæer og undersøger vandhuller og fanger insekter, mens forældrene får tid til at være sammen med deres børn. Sådan gik uge 30 for de 50 deltagere, bestående af børnefamilier og unge, som var med på Natur & Ungdoms sommerlejr ved Grenå. Hvert år holder Natur & Ungdom sommerlejr, og de er velbesøgt med familier og børn i alle aldre. Børnesommerlejren på Klostermølle er også et tilbagevendende hit, som også i år blev en magisk mystisk succes, som du også kan læse mere om her i bladet. Men hvad med teenagerne? De har jo også en plads i Natur & Ungdom. Så i år valgte vi at lave en todelt lejr, hvor de unge fik det lidt for sig selv og havde et program med aktiviteter både med og uden børnefamilierne. Her på siden kan du se og læse om, hvad der skete på årets sommerlejr i Grenå.

12

NATUR Nr. 3 2010

Det blev en lejr med masser af kreative udfoldelser Lejren bød på kreative aktiviteter som snitteværksted, stenslibning og naturpostkort. Der blev hygget og snittet, slidt og slebet med naturvejleder Torben Jørgensen i spidsen. Lærkereden, en hytte lidt uden for Grenå, dannede ramme om de kreative aktiviteter. Her boede deltagerne hele ugen og hver dag bød på ekskursioner ud i området. Det blev til masser af ture til stranden, vandhulsundersøgelse og masser af det naturfaglige indhold, som Natur & Ungdoms sommerlejre er kendt for. Tre af foreningens ildfugle mødte op og stod for aktiviteter, og Katrine Søbye havde blandt andet taget deltagerne med på tur i området. Inden for et kvarter var der samlet over en kvadratmeter affald sammen. Det var tankevækkende og et tydeligt signal til de små om, at man ikke skal kaste affald i naturen.

Fa-ar, vi skal ud og finde græshopper! Halfdan hiver igen sin far i ærmet og vil have ham med ud i den tætliggendende skovbevoksning for at finde græshopper og andre dyr til at putte ned i det store terrarium, hvor insekterne blev studeret indgående. Det var tydeligt, at forældrene nød at tilbringe en uge sammen med ungerne fri fra arbejdsmailen, fjernsynet og indkøb og andre huslige gøremål. Børnene kom hjem med amuletter om halsen, frisk luft i lungerne og en masse historier til første skoledag. De store var godt trætte efter masser af fodbold, badning og lange traveture i det smukke naturområde.


Grenå - uge 30 - 2010

På besøg hos “Bonderøven” Vi besøgte Frank Erichsen, som laver tv-programmet Bonderøven på DR2. Frank modtog Den Gyldne Kylling til Natur & Ungdoms 50 års jubilæum i 2009. Natur & Ungdom uddeler Den Gyldne Kylling til en person eller institution, som har været et forbillede inden for naturformidling til børn og unge. Foruden rundvisningen på Kastanjegården, hvor Frank laver sine udsendelser, lagde Frank sin natureng til, da lejrens deltagere fik mulighed for at prøve kræfter med leslåning. Kurset blev afholdt af Niels Åmand Johannson, og det forlyder, at flere af deltagerne nu skal til at bestille deres egen le.

Tilbud til børn i alle aldre: Vores yngste deltager holdt sin 2 års fødselsdag på lejren, mens teenagerne fik muligheder for at få brugt deres kræfter på le-slåningskursus, som fandt sted på Frank Erichsens natureng. Også arrangørerne er meget tilfredse med lejren, så vi siger mange tak for denne gang. Vi glæder os til at se jer alle på sommerlejren næste år i uge 30!

NATUR Nr. 3 2010

13


N&U-shoppen Masser af spændende fristelser... Klik ind på vores hjemmeside og se alle de spændende tilbud. Du skal bare finde menuen ”N&U-shoppen”.

14

NATUR Nr. 3 2010


Foto: Jim Chamberlain

Foto: Jesper Lund

15

NATUR Nr. ? 200?

Foto: Jesper Lund

Natugleunger - Det er IN at vĂŚre UDE

Foto: Annette Laursen


mberlain, Ildfugl hold 7

Engen på Klostermølle

Tæt på naturen ved Klostermølle Butsnudet Frø (Rana temporaria)

www.nogu.dk

NATUR Nr. ? 200?

16


Sneglehus fra Posthornsnegl (Planorbarius corneus)

Vandkalvelarve

Natur & Ungdom

17

NATUR Nr. ? 200?

Fotos: Jim Ch


www.nogu.dk

Foto: Jesper Lund

Natur & Ungdom

NATUR Nr. ? 200?

Foto: Annette Laursen

18


NATUR Nr. ? 200?

19

Voksensider NATUR 3 2010  
Voksensider NATUR 3 2010  

Natur & Ungdoms medlemsblad

Advertisement