Page 1

Natur & Ungdoms medlemsblad Nr. 1 marts 2010 51. årgang

www.nogu.dk

NATUR

Landsforeningen

Natur & Ungdom hjalp Bonderøven fra DR1, Frank Erichsen, med at bekæmpe skræppen, der havde invaderet hans mark.


Leder Velkommen til 10’erne! Tekst: Bjarke Kronborg, landsformand.

Et årti, som fra starten ser ud til at være hyper-komplekst og modstridende. Et FN klimatopmøde, der snakker om global opvarmning, mens vi har den koldeste og hvideste januar længe. Folk, der siger et og gør andet. Handlinger, hvis konsekvenser først vil blive set om mange år. 10’erne tror jeg vil stå i bæredygtighedens navn.

Problemet er nu, at politikerne stadig mangler at sige, hvad de vil gøre for at nå dette mål. Vi venter derfor i skrivende stund spændt på at se, om politikerne stadig kan huske, at de før jul lovede hinanden, at de senest den 31. januar ville beslutte, hvad der skal gøres nationalt.

Netop bæredygtighed er en mærkesag for Natur & Ungdom. Det har været vigtigt for os i mange år og er det stadig. Vi ser værdi i at købe økologisk, at købe grøn strøm, at bruge svanemærkede produkter og støtte grønne initiativer. Det er vi gode til, og det skal vi blive ved med.

I Natur & Ungdom vil vi stadig gøre vores for fortsat at være det gode eksempel. For fortsat at vise hvordan man reelt og konkret kan gøre noget for at passe på jorden. I 2010 vil vi lave en Danmarksturné og tage ud i landet med vores store visioner og vise, hvordan man kan gøre dem nære og konkrete. Tage snakken med børn og unge i det ganske land om, hvad klimaforandringer er, og hvordan vi i fællesskab kan arbejde for en sund, grøn og bæredygtig fremtid.

Men det er ikke nok kun at gøre noget selv. Vi skal også fortælle andre, hvad vi gør, og især hvorfor vi gør det. Dette skal vi gøre som privatpersoner, men også som forening. Vi har i Natur & Ungdom brugt meget energi på, at fortælle politikerne hvad vi gør, og hvorfor vi gør det. Det gjorde vi på COP15, og det gør vi løbende i samarbejde med andre organisationer. Vi har i samarbejde med en række andre organisationer lige sendt et brev til Klima- og Energiminister Lykke Friis, der opfordrer hende til at tage udfordringen seriøst. Politikerne besluttede i forbindelse med COP15 (endnu engang), at det er vigtigt, at den globale temperaturstigning ikke overstiger 2 grader.

2

NATUR Nr. 1 2010

Denne turné skal også bruges til at samle information om, hvad danske børn og unge tænker om den globale opvarmning, og hvad de gerne vil sige til politikerne, så vi fortsat som forening kan være danske børns og unges talerør på miljø og klimaområdet.

Hovedbestyrelsen 2009/2010 Formand: Bjarke Kronborg Næstformand: Thomas J. J. Johansen Kasserer: Lars S. Andersen Øvrige medlemmer: Eline Crossland Jens Buch Johansen Thilde Kjærgaard Lange Andrea Schultz Suppleant: Kristian Louis

Blå bog Bjarke Kronborg Født november 1984 Medlem af Natur & Ungdoms Hovedbestyrelsen 2002-2008 FNs miljøprograms ungdomsråd 2005-2007 Bachelor i Design og Innovation 2009 Projektkoordinator for DM i naturfag 2009 Projektkoordinator for Generation K Valgt som formand for Naur & Ungdom på REP09

Endnu engang velkommen til 10’erne. Et årti der vil kræve, at hele vores generation står sammen. Bjarke Kronborg til COP15 forum foråret 2009.


Indhold Velkommen til NATUR 2 Leder NATUR er medlemsbladet for børn, unge og ledere i Landsforeningen Natur & Ungdom. Bladet udkommer 4-6 gange årligt. Foreningens formål er “at fremme børn og unges interesse og forståelse for natur og miljø samt at lægge grunden til en varig glæde ved og respekt for naturen. Foreningen ønsker på denne måde at medvirke til en økologisk bæredygtig udvikling i samspillet mellem mennesker, natur og kultur”. Forsidefoto Øverst: Ræv i fangenskab. Foto: Morten D.D. Hansen, Naturhustorisk Museum. Nederst: Natur & Ungdom på besøg hos Bonderøven. Foto: Thomas J. J. Johansen. Fotos i bladet Hvis intet andet angivet: N&U-Arkiv. Landsformand: Bjarke Kronborg, tlf.: 6167 4563 Mail: bjarke@nogu.dk Natur & Ungdoms sekretariat Tlf.: 3524 5600 eller på nogu@nogu.dk. Se mere om foreningen på www.nogu.dk.

4 Kurser og lejre 6 Dig og din naturklub 8 Jubilæum 10 N&U’s stiftelse - del 1 12 Spot på en NU’er: Bo Barker Jørgensen 14 Valborgsaften - en nem og hyggelig aktivitet 15 Plakat: Find Forårets udvalgte arter Vend bladet om og læs alle de nye børnesider!

Ansvarshavende redaktør Mette Bærbach, mette@nogu.dk. Redaktion og layout udføres af frivillige og ansatte i foreningen. Artikler og andet materiale sendes til: redaktionen@nogu.dk Deadline næste nummer: 15. april 2010. Artikler i bladet giver ikke nødvendigvis udtryk for foreningens holdning. Gengivelse af artikler ses gerne - men med kildeangivelse, tak. Trykkeri: SvendborgTryk www.svendborgtryk.dk

ISSN 1397-6281

Natur & Ungdom har fået fremstillet lækkert merchandise i forbindelse med jubilæet. Du kan købe de flotte jubilæumspins og de lækreTshirts i nyt design ved at rette henvendelse til Sekretariatet på 3524 5600 eller nogu@nogu.dk. Fotos: Kristian Louis. NATUR Nr. 1 2010

3


Kurser og lejre Find Foråret

Kommer foråret i år? Efter en vinter med flere måneders gennemfrossen jord, står anemonen for en udfordring med at bryde gennem kulden og pynte i skovbunden. Nældens takvinge vil forhåbentlig finde sig en plet at sole sig i, men hvornår kommer foråret? Hvornår springer violen ud? Hvornår ser vi en brumbasse summe klodset forbi? Følg med i Find Firåret på OBSnatur.dk, hvor danskerne på tredje år registrerer observationerne af forårstegnene.

Valborgsaften 30. april

Den 30. april er det Valborgsaften. Vær med til at arrangere Valborgsaften forskellige steder i landet. Vi opfodrer til, at man genindfører en hyggelig og bekymrings fri tradition til dit kalenderår. For hvem, har ikke brug for en aften ved et bål og en god historie? Se mere på side 14 og på Facebook - søg på Valborgsaften. En aften med naturklubben i skoven ved bålet - Kan det blive mere hyggeligt?

Ildfugletræf i støbeskeen Læs om Find Foråret på de nye børnesider.

Skovens dag 9. maj

D. 11.-13. juni er der ildfugletræf på Klostermølle. Nærmere information om træffet vil kunne findes på hjemmesiden, når vi kommer tættere på. ALLE ildfugle er velkomne. Info: Henrik Jelling: hejel@vejle.dk og Bjarke Larsen: saul112@yahoo.dk og Jonas: elidemsitz@hotmail.com.

Skov- og Naturstyrelsen har besluttet, at Skovens Dag i år skal afholdes på Klostermølle. Det er en super chance for foreningen til at vise, hvad vi kan, og hvem vi er. Traditionelt kommer der minimum 1000 gæster. Det er en super mulighed for foreningens ildfugle til at lave større eller mindre aktiviteter.

Gudenå Explorer 8. - 16. maj Oplev floden - bevægelse! Gudenå Explorer er et koncept, der har kørt i flere år. Det handler om at samle en masse aktivitetstilbud omkring Gudenåen med det formål at få folk til at bevæge sig mere ude i naturen. I år er der særligt fokus på børnefamilier, og Natur & Ungdom er selvskrevet til at spille en rolle i festlighederne. Der vil være arrangementer ved Klostermølle og udvalgte steder langs floden. Følg med på www.nogu.dk og www.gudenaa-explorer.dk.

4

NATUR Nr. 1 2010

Har du set de nye børnesider? Vend bladet om!


Kurser og lejre Bævertur 23. - 25. april To ildfugle gentager succesen: En bævertur til Klosterheden i det nordvestlige Jylland. Kunne du tænke dig at tilbringe en weekend i selskab med Danmarks største gnaver? Opleve hvordan den kan skabe dynamik i et område ved at fælde træer, bygge dæmninger og hytter? Vi skal med hjælp fra den lokale naturvejleder kigge på, hvordan plantagen har ændret sig, siden bæverne blev sat ud, og lære om deres levevis. Bæverne er sky, men vi lister os ud i morgengryet samt i tusmørket og forsøger at få et glimt af dem – så vær forberedte på at skulle tidligt op, og måske mærker vi den sidste nattefrost! Med venlig hilsen og de bedste ønsker om en god tur Pernille Maj Svendsen og Lotte Larsen

Foto: stock.xchng Se programmet på www.nogu.dk Dato: 23. – 25. april 2010 Sted: Klosterheden i det nordvestlige Jylland Målgruppe: Alle aldre - børn under 12 må ikke deltage på egen hånd Arrangører: Ildfuglene Pernille Maj Svendsen og Lotte Larsen Pris: 500 kr. for medlemmer, 750 kr. for ikkemedlemmer. Tilmelding: 1. april 2010 på tilmeld@nogu.dk

Billedtekst. Foto: Gokke Bob.

Bæverdæmning. Foto: stock.xchng

Børnesommerlejr uge 28

OBS:

Magisk Mystisk Sommerlejr (især for 8-13 årige)

Dette er kun et udpluk af vores aktiviteter. Du kan læse mere på www.nogu.dk

Kan du lide gode historier, mystik og magi? Tør du lave magiske eleksirer og salver? Vil du have ekstra gode tricks til rollespil? Så er lejren her noget for dig! Kom med og bliv indviet i magien og mystikken ude i naturen! Dato: 12-16/7 2010 (uge 28) Sted: Mystiske og magiske steder ved Kloster mølle i Midtjylland. Pris: 850 kr. plus transportomkostninger.

Sommerlejr uge 30 I uge 30 er der familiesommerlejr, så sæt et kryds i kalenderen allerede nu. Du får muligheden for at tilbringe en uge i det fri med dine børn og andre naturglade familier. Masser af oplevelser venter på jer! Læs mere på hjemmesiden og her i bladet.

NATUR Nr. 1 2010

5


Dig og din naturklub Lederdag i Roskilde Tekst: Mette Bærbach, redaktør. Foto: Annette Rask Krogsøe.

En naturklub havde en udfordring: Det nuværende lederpar var blevet reduceret til én person, som gerne ville give faklen videre. Men hvordan skulle sådan en udfordring gribes an? Svaret var at bede om assistance fra Sekretariatet, som ligger inde med både erfaring og velvilje til at servicere naturklubberne. En naturklub er jo lig med summen af ledernes indsats plus de fremmødtes engagement, så hvad sker der, hvis den ene ubekendte hives ud af ligningen? Det fik Roskilde Familienaturklub lov til at erfare på egen krop i efteråret, hvor de to ildfugle, som hidtil havde stået for klubbens arrangementer, stod over det regnestykke at skulle overlevere ledelsen af naturklubben til en gruppe aktive medlemmer, som var interesserede i at lægge deres kræfter i videreførelsen. De var engagerede forældre med en passion for udendørslivet, og som fandt motivationen ved at se børnenes røde kinder efter en tur med naturklubben. Men hvordan griber man lige det an? Hvordan skal arven løftes, og hvad har vi lyst til? Det blev temaet for lederdagen i Roskilde, hvor Klostermølles naturvejleder, Torben Jørgensen, og sekretariatsleder, Annette Rask Krogsøe, tog turen til Sjælland og mødtes med drivkræfterne bag Roskilde Familienaturklub, både de nuværende og de kommende.

Kend din kommune: Du kan søge tilskud fra din kommune, både til lederudviklingskurser og formidlingskurser (f.eks. Natur & Ungdoms Ildfugleuddannelse) og til at få dækket udgifter for materialer, hytter og ture. Hver kommune har forskellige regler, så tag kontakt til din kommune og hør, hvilke muligheder for støtte, din kommune tilbyder. Ofte er det kultur- og fritidsafdelingen du skal have fat i.

6

NATUR Nr. 1 2010

Jeppe Øster-Rothenborg ønsker at give det spændende arbejde med Roskilde Familienaturklub videre til interesserede forældre. Annette satte de kommende ledere ind i, hvordan naturklubben hænger sammen med Natur & Ungdom som hovedforening. Annette understregede, at det er vigtigt for hovedforeningen, at der hvert år inden 1. april er afholdt generalforsamling og indsendt referat af dette til hovedforeningen sammen med regnskab og aktivitetsplan. Omvendt kan naturklubberne få naturvejledning og deltage i hovedforeningens mange aktiviteter til en særlig lav pris. Man modtager som naturklub desuden et driftstilskud fra hovedforeningen. Torben havde taget nogle forskellige ting med i rygsækken fra Klostermølle. Der var kort & kompas, en hjemmelavet kop af en kokosskal, en bålpose med birkebark og små optændingspinde, nogle enkle lege, en presenning, der nemt kunne blive til en fin bolig for en nat for en hel familie osv. Formålet med turen var ikke at lære en hel masse om naturen, men at få øje for gode aktiviteter der, hvis man selv synes, det er en god ide, kan give rigtig mange gode fælles oplevelser i naturen.


Dig og din naturklub Da dagen var slut stod Roskilde Familienaturklub med en plan for hvilke ture, som skulle afholdes, og hvem, som skulle stå for dem. Derpå blev der aftalt en frist for, hvornår turene skulle være planlagt, og hvornår den ansvarlige arrangør skulle have sendt en beskrivelse til den ansvarlige for at udarbejde årets folder. De kommende ledere fandt ud af, at der ikke er nogen rigtig eller forkert måde at lave naturklub på. Det hele kommer an på, hvad man synes er vigtigt, og hvad man brænder for.

Naturklubbens opgaver: Januar / Februar: Kassereren laver regnskab for det afsluttede år og får det godkendt og underskrevet hos klubbens revisor

Brainstorm i Roskilde Familienaturklub - de kommende arrangementer er i støbeskeen. Tilbage igen - inden døre - kom der gang i en brainstorm om mulige aktiviteter, og vi skal love for, at det ikke skortede på idéer. Efter at have været med Torben ude og se, hvor enkelt og konkret en aktivitet kan stykkes sammen, var det pludselig ikke så uoverskueligt at se sig selv som naturklubleder eller arrangør. Alle deltagerne blev først bedt om at komme med forslag til de ture, som de havde lyst til at lave. Netop lysten blev understreget som vigtig, for det skal være sjovt og udfordrende at stå for en tur. Ellers bliver det alt for surt i længden at være leder. Efter alle havde skrevet hver af deres forslag ned på en seddel, blev alle forslagene gennemgået, hvorved der kom nye vinkler og forslag til turene. Forslagene blev derpå grupperet i emner, så deltagerne stod med ca. 20 forskellige ture. Til sidst var der ta´ selv bord, hvor alle kunne byde ind på netop de ture, som de havde lyst til at stå for, hvorpå turene blev fordelt, så der højst var en tur per måned.

Februar / Marts : Generalforsamling indkaldes og afholdes i lokalklubben Marts: Dokumentation sendes til landssekretariatet inden 1. april. Det drejer sig om: 1) Referat fra generalforsamlingen 2) Kopi af det godkendte regnskab med de to underskrifter 3) Dokumentation for regelmæssig aktivitet i lokalklubben April / Maj: Lokalklubbens materiale indgår i sekretariatets samlede dokumentation for hele foreningens arbejde, så tilskudsgivere kan tjekke det. Juli / August: På baggrund af de afgivne oplysninger om medlemsantal og aktivitetsniveau i det foregående år, kan lokalklubben nu modtage driftstilskud fra sekretariatet. Det årlige tilskud fra Natur & Ungdom kan maksimalt være på 1.000 kr. i grundtilskud plus 40 kr. pr. medlem. Når aftale om beløbsstørrelse er truffet, overfører sekretariatet pengene til lokalklubbens konto.

NATUR Nr. 1 2010

7


Jubilæumsfesten En fødselsdag, vi ikke glemmer Tekst: Mette Bærbach, redaktør. Foto: Ole Hindsbo.

“50 år - stadig en kylling” lød det klingende slogan, som fødselsdagsgruppen havde valgt til at vise hele Natur & Ungdoms ånd i én sætning. Tanken bag var nem at følge for de, der kendte foreningen. For Natur & Ungdom er måske aldrig blevet voksen, som det også blev antydet med et velmenende smil fra talerstolen, da præsident for Danmarks Naturfredningsforening, Ella Maria Bisschop-Larsen holdt sin jubilæumstale til Natur & Ungdom. Der blev holdt mange taler i haven med udsigt over Mossø. Foruden Ella Maria bidrog Jan Eriksen, som er gammel NU’er helt tilbage fra 60’erne og nu direktør for Friluftsrådet, med en tale, som gjorde en helt stolt af at være NU’er. Birgith Sloth holdt tale om, hvorledes det gik til, at Natur & Ungdom fik rekvireret Klostermølle for godt 35 år siden. Mon hun vidste, at den ville blive synonym med Natur & Ungdoms sjæl for så mange unge? Der blev sunget sneglesang, som det sig hør og bør, og forfatteren til de mange gange sungne N&U-sange, Kåre Fogh, kunne løfte sløret for, hvem Nikkelaj var, som i mosen gik og mosevand på maven fik. Selv samme Nikkelaj, alias Geert Nicolai Vestergaard, havde sit medlemskort med

fra 1960, som blev vist frem til journalisten og deltagerne. Det var gammelt og gulnet og blev trygt opbevaret i et etui. Til Natur & Ungdoms jubilæum kom tre særlige gæster, nemlig Schouman-Madsens tre døtre, som var vokset op på Klostermølle. Schouboe-Madsen ejede papfabrikken fra 1935-1972, og de tre søstre voksede op på et helt andet Klostermølle, end det, vi i Natur & Ungdom har kendt til. Stedet har summet af aktivitet med mange fabriksarbejdere og en produktion, der skulle overholdes. (På plakaten i NATUR nr. 4 2009, jubilæumsnummeret, kan du se billeder fra Klostermølle fra dengang.) Under aftenens festmiddag stillede en af søstrene, Liselotte Schouboe-Madsen sig op og holdt en tale om livet som barn på Klostermølle. At det glædede hende at se livet på stedet, og at der var liv og fest i de gamle stuer som dengang, da hun var barn, kunne vi NU’ere kun smile og være lidt rørte over. Og hvad blev så konklusionen efter den store dag? Er Natur & Ungdom blot en kylling med vokseværk? Ja, det vil mange mene, og Gud ske tak og lov for det! Klostermølle blev for en aften samlingspunktet for alle generationer af NU’ere, som viste med deres fremmøde, at netop deres tid i Natur & Ungdom ikke var glemt, men derimod har haft betydning for og indflydelse på, hvordan de tænker og handler den dag i dag. En flok kyllinger, som påskønnede den nærværende, rodede og alt andet end streamlinede og effektiviserede institution, som foreningen nu har været i 50 år.

De fremmødte Natur & Ungdoms-formænd. Bagest fra venstre: Bjarke Kronborg, Søren Meinert, Søren Peter Sørensen, Birgith Sloth og Claus Helweg Ovesen. Forrest fra venstre: Jan Eriksen, Karen Vesterager, Søren Fink, Kathe Moesgård Sørensen og Signe Johannessen. Foto: Bettina Lykke Mikkelsen.

8

NATUR Nr. 1 2010


Jubilæumsfesten

Direktør for Friluftsrådet, Jan Eriksen, fortalte om sin tid i Natur & Ungdom.

Præsident for Danmarks Naturfredningsforening holdt tale til foreningen.

Birgith Sloth fortalte om dengang foreningen erhvervede Klostermølle.

Afgående formand, Kathe M. Sørensen, og nuværende, Bjarke Kronborg.

Tak til vores sponsorer: Kvickly i Ry og Dagli’ Brugsen i Gl. Rye for dejlige økologiske råvarer

Klosterbryggeriet for de særlige Klosterøl

Sct. Clemens Idébutik i Århus for flotte blomster til bordpynten

Peter Larsen Kaffe for økolo-

gisk Fairtrade og meget velsmagende kaffe Natur & Ungdom tildeler (ikke hvert år, men næsten) Den Gyldne Kylling til en person eller gruppe, som har gjort noget ekstraordinært for at formidle natur og miljø til børn og unge. Årets kylling blev tildelt Frank Erichsen, som har vist børn, unge og voksne, at vi vælger selv, hvordan vi vil leve vores liv, og at man godt kan leve bæredygtigt og i harmoni med naturen. Frank Erichsen er kendt fra TV-programmet Bonderøvet på DR1.

Danmarks Naturfredningsforening for økonomisk tilskud I gjorde det muligt for os at fejre vores forenings 50 års jubilæum på en uforglemmelig måde. Tusind tak.

NATUR Nr. 1 2010

9


N&U’s stiftelse - del 1 Artiklens overskrift Tekst: Claus Helweg Ovesen (med fra foreningens start, i landsstyrelsen 1965-71 og landsformand 1970-71).

Vi bringer her den første del af Claus Helweg Ovesens artikel om Natur & Ungdoms stiftelse. Til vores jubilæum i november holdt Claus et foredrag om foreningens start. Det foregik selvfølgelig udenfor, som du kan se på billedet: Det var en oplevelse for os ”ur-NogU´ere” at være med til 50-års jubilæet og en glæde at se foreningen blive hyldet fra bl.a. Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet. Særdeles mange med NogU-baggrund er jo bl.a. kommet ind i både det frivillige og det professionelle system for naturbeskyttelse og friluftsliv, og foreningen har bl.a. været et vigtigt rekrutteringssted for naturaktive på mange områder. Størst var glæden dog nok over at se, at foreningen stadig er så livskraftig med masser af iderige og handlekraftige aktive, som fører arbejdet, der startede for 50 år siden, videre på fortræffelig vis. Selve jubilæumsreceptionen og den efterfølgende, hyggelige og kulinariske middag viste, at også et sådant arrangement magter foreningen på flotteste vis – og tak for det. I forbindelse med jubilæet faldt det mig ind, at jeg nok er en af de ret få, der i dag tydeligt husker og selv har kendt foreningens formænd i det første tiår og udover dem også har kendt nogle af de centrale personligheder bag foreningens stiftelse. Det fortæller jeg så noget om i de efterfølgende linier.

Kyllingeprincippet – endnu ikke opfundet, da NogU blev stiftet! Noget typisk for NogU er ”kyllingeprincippet” – vi kendte til det i forvejen og hørte selvfølgelig også om det i forbindelse med jubilæet. Og det går som bekendt ud på, at de ældre og erfarne – men stadig unge! – i foreningen hjælper de yngre og helt nye i gang med foreningsaktiviteter.

10

NATUR Nr. 1 2010

Claus Helweg Ovesen viser her forsiden af det allerførste nummer af NATUR. Princippet er – for dem, der ved det – smukt illustreret af den grønbenede rørhøne, hvis kylling i Mads Stages streg siden 1960´erne har været foreningens logo. For det er jo sådan, at artens kyllinger fra årets første kuld bliver hos de voksne fugle og hjælper med at føre yngre søskende fra senere kuld. Det vidste vi vist ikke, da logo-tegningen og dermed arten blev valgt, men det gør jo hverken princippet eller logoet mindre fortræffeligt. Dette fortræffelige princip kom først rigtigt i funktion en del år efter foreningens oprettelse – den var faktisk alene baseret på en række helt voksne personligheders ønske om at få oprettet en forening med natur som hovedindhold som et tilbud til unge mennesker fra teenagealderen og til op i tyverne.

Natur-ungdomsforeninger i andre lande

I 1950´erne opstod der i flere europæiske lande ungdomsforeninger med interessen for natur som det samlende tema, tit kombineret med oplysning og engagement vedr. naturbeskyttelse. Spejderkorpsene havde adskillige år før haft naturkendskab ”woodcraft” som en vigtig del af deres aktivitet, men nu synes tiden moden til at organisere idébetonet ungdomsarbejde alene med naturen og dens bevarelse som hovedindhold. Der kom i nabo- og nærliggende lande som Sverige, Tyskland og England sådanne ungdomsforeninger, som man kunne hente inspiration hos.


N&U’s stiftelse - del 1 Hvem startede foreningen?

Ser vi på Natur & Ungdom var der tre ret forskellige grupper, der havde afgørende betydning for, at foreningsarbejdet kom i gang. Og vi må konstatere, at det var et vokseninitiativ – de teenagere, som foreningen især henvendte sig til, var spagfærdigt repræsenterede ved de indledende møder, men ikke mere end det. NogUs glimrende ”kyllingeprincip” kom altså først rigtig i gang, da foreningen var omkring 10 år gammel, og der var unge opvokset i foreningen, som kunne overtage ledelsen og oplære yngre kammerat-kyllinger. De tre grupperinger omkring stiftelsen af NogU var feltornitologerne i Dansk ornitologisk Forenings ledelse, interesserede lærere i Københavnsområdet med lederen af Biologisk Samling, Poul Egede Andersen som vigtigste person og endelig Danmarks Naturfredningsforening, som NogU jo stadig er knyttet til.

Feltornitologerne

Feltornitologerne organiserede fuglelejre, også for unge, og var i det hele taget optaget af at få unge mennesker med i foreningsarbejdet i DOF. Men med inspiration fra England fandt Lorenz Ferdinand, at der i et nyt ungdomsarbejde udover fuglelivet skulle indgå andre naturinteresser og oplæring og engagement i naturfredningsforhold. Det betød altså, at de interesserede fuglefolk, der udover Lorenz talte ildsjæle som assistent Ella Adelholt, konservator Erik Petersen og amanuensis J.A.Guildahl, ville brede ideen med arbejdet ud i forhold til DOFs arbejdsområde – en holdning, som må vække respekt også nu 50 år efter.

Lærerne

Poul Egede Andersen på Biologisk Samling var også en ildsjæl, som i øvrigt bevarede sit engagement i NogU og i fredningssagen, til han var pænt over 90 år gammel. Han var leder af en samling, som gav faglig støtte til naturundervisning i de københavnske skoler. Et af tilbuddene var ture i den nærliggende Utterslev Mose, og børnenes medleven på disse ture var en del af Egede Andersens inspiration til at gå videre med organisering af naturrettet ungdomsarbejde. Rundt om i Københavnsområdet var det andre engagerede lærere, bl.a. på Dyssegårdsskolen nord for byen, som også

var potentielle støtter for et ungdomsarbejde som det i NogU. Nøjagtig hvordan de to ovennævnte grupperinger fandt sammen, ved jeg ikke. Men at kontakten opstod, var jo ret nærliggende, fordi målgruppen især var skoleelever, som man bedst ville kunne nå gennem engagerede lærere. Nogle af møderne for initiativgruppen i 1958-59 blev holdt på Biologisk Samling, så på dette tidspunkt havde man altså god kontakt.

Danmarks Naturfredningsforening

Med plan om oprettelse af en ungdomsforening med bredt sigte på natur og naturbeskyttelse var det nærliggende at tage kontakt til Danmarks Naturfredningsforening. DN var som venteligt straks positiv og ville gerne huse en ny ungdomsforening med dette sigte som uafhængig ungdomsafdeling. Det var ikke mindst den daværende præsident Vagn Jensen, der var talsmand for den holdning. Det blev så en meget fremtrædende person fra DNs ledelse, professor Tyge W.Bøcher, der blev NogUs første formand fra stiftelse og et års tid frem. Bøcher var bl.a. aktiv med popularisering af sit eget fag, botanik og via sit stærke fredningsengagement også optaget af at få unge mennesker med tilstrækkelig sagkundskab ud for at beskrive og undersøge tilstanden på landets fredede områder. Dette kom i gang i NogU nogle år efter, men på foranledning af Lorenz Ferdinand i form af de biotopsundersøgelser, der kom til at betyde meget i foreningsarbejdet. Den formelle, stiftende generalforsamling blev holdt i foråret 1959 med deltagelse primært af de voksne fra initiativgruppen. Mødevirksomheden med deltagelse af de unge, som jo var foreningens primære målgruppe, startede i Botanisk Auditorium i Gothersgade 7.november 1959, og det er denne dag, som siden har været regnet som forenings ”fødselsdag”.

Læs resten af Claus Helweg Ovesens artikel i næste nummer af NATUR. I artiklen kan du læse om de allerførste år med formændene Bøcher, og Kaare Smidth - og ”stud. mag.´erne”

NATUR Nr. 1 2010

11


Portræt af en NUér Om modtageren af Deutscher Umweltpreis Tekst og foto: Ole Hindsbo, tidligere parasitolog på Zoologisk Institut, nu pensioneret.

Kære Bo Barker Jørgensen: ”Vi” er gutterne ”Natur og den ældre Ungdom” som jeg har skrevet om i ”NATUR” i 2007. Den 12.-13. september 2009 mødtes vi på tur til Falsterbo for igen at se fugletrækkets fantastiske skue. I mange år har vi sammen oplevet de elegante fugle mod efterårets himmel og mødt de sjove mennesker, der samles fra hele verden med et ufatteligt antal af teleskoper. Vi havde i år medbragt mit lille, men magelige villatelt og gjorde en god aften ud af det. Her fortalte du, at du til oktober skulle modtage en pris i Tyskland. Du sagde beskedent, at du ikke vidste, hvorfor du skulle have den, men prisen, på over en million danske kroner, skulle overrækkes af den tyske ”Bundespräsident, professor Dr. Horst Köhler”. Du har jo selv siden længe været professor ved Århus Universitet. For 2 år siden etablerede du i Århus et nyt ”Center for Geomikrobiologi”. Til centeret fik du 25 millioner kroner fra den danske ”Grundforskningsfond,” mens du fra Tyskland fik yderligere 25 millioner kroner. Man fornemmer allerede her at den tyske miljøpris var i anmarch. Det skete så den 25. oktober 2009, hvor jeg overraskede dig nede i ”Augsburger Kongresshalle” i Sydtyskland og overværede det festlige skue, da du fik overrakt der ”Deutscher Umweltpreis,” som de tyske aviser kalder ”Nobelpreis für Umweltschutz”. For nylig blev du ”kun” 63 år gammel (Politiken 21/9 2009). Men det hele begyndte i Natur &

Bo ved orkideeng i maj 2009 på Omberg nær søerne Vättern og Tåkern i Sverige. Der er vist elektrisk stød i hegnet. Ungdom, hvor du i ”NATUR” 1960, side 68-69 sammen med vores gamle ven Peter Rand, skrev din første naturhistoriske publikation ”Der sad hver dag en Kirkeugle”. Det var en iagttagelse fra den for gamle N&Uere så berømte Hennelejr i Vestjylland. Jeg ved, at du i din far, som var professor i zoofysiologi på Københavns Universitet, har haft en god støtte til starten på dit virke for biologien i naturen. Men dit eget aktive engagement begyndte for 50 år siden i den nye forening Natur & Ungdom. Du var elev på Dyssegårdsskolen i Gentofte, hvor foreningens ubetingede hovedkraft Poul Holm Joensen var overlærer. Der blev tidligt dannet en Dyssegårdsafdeling med hele 80 medlemmer med vores gamle ven, Finn Povl Jensen, som formand (se NATUR 1961, side 18). Du blev formand for det nye Københavns-Udvalg (se NATUR 1962, side 60) hvor jeg mødte dig som medlem i afdelingens styregruppe. Jeg husker dine sirlige kartotekskort, som du halede op, når vi skulle finde emner til foredrag

12

NATUR Nr. 1 2010


Portræt af en NUér stiske natur i det åbne land. Tilsvarende betydning i dag har tranedansen ved Hornborgasjön i Sverige. Der var vi igen i år, og vi fik også set den anden berømte svenske fuglesø ”Tåkern”. Vi blev begge uddannede som biologer fra Københavns Universitet. Du specialiserede dig i den stinkende svovlbakterieomsætning i havvand, mens jeg valgte et lignede duftende arbejde med snyltende orm i tarmen hos pattedyr. Dine hørmende interesser førte dig til Bremen i Tyskland. Du havde modtaget en opfordring til at grundlægge et nyt institut i rækken af ”Max Planck” institutter i tyskland. Forskningsområdet skulle være Marin Mikrobiologi. Det har du gjort så godt, at Tyskland nu har ønsket at takke dig for din indsats. Men vi har aldrig glemt sammen at dyrke glæden ved den levende frie natur. Fugle blomster og alt slags kryb har interesse. Sågar menneskelige kulturspor dyrkes på vor vej. Netop i år kunne jeg vise jer sporene i landskabet af det store sildefiskeri i middelalderen fra Falsterbo.

På Ørnetur den 2. januar 2009 ved Börringe i Skåne. Bo er ved at snige sig ind på en lokalitet. og ekskursionsledere. Den ordenssans havde du vist fra din far. Du har tit fortalt historien om det lille blad for Københavnsafdelingen, som du og Geert Vestergaard-Hansen producerede på Danmarks Naturfredningsforenings duplikator i Sølvgade. Duplikatorens blæk blev spredt mere end rigeligt, og I var nær blevet forvist fra lokalerne.

Hjertelig tillykke Bo med den store hæderspris. Det har du og Natur & Ungdom fortjent. Kærlig hilsen Ole Bo, Nicolai og Peter fejrer N&U´s 50 år, mens jeg sætter teltet op ved Falsterbo.

Du var med på en sommerlejr til Sønderjylland, som jeg var leder af. Vi lå i telt ved Kruså, hvor vi i en nærliggende mose så en flot opvisning af en aftenfalk (se NATUR, 1966, side 80). Men vigtigst blev en cykeltur sent om aftenen tilbage fra Tinglev Mose. Da så vi i horisonten myriader af stære bevæge sig sydover. De syntes at komme i det uendelige. Aldrig siden har vi set noget lignende. Og vi har ikke talt meget om det. Egentlig havde vi svært ved at tro, det var rigtigt. Der blev desværre heller ikke skrevet om det i ”NATUR”. Nu mange årtier efter ved alle, hvad vi så – det var Sort Sol, som i dag har vakt udbredt interesse for den fanta-

NATUR Nr. 1 2010

13


Valborgsaften Lav din egen Valborgsaften i Naturklubben Initiativtager: Thomas J. J. Johansen, naturvejleder ved Limfjordsmuseet.

Det er meget enkelt: Lav en aftale med en eller måske flere, der vil fortælle en historie. Historierne kan være alt fra den skinbarlige sandhed, om hvordan man mødte sin kæreste til den sorteste løgn om ens heltegerninger eller måske bare oplæsningen af et eventyr måske et fra dengang du var helt lille, og ikke bekymrede dig om regninger, finanskrise og forurening. Én person sørger for at have skaffet brænde og en bålplads med plads til en 10-20 mennesker, eller hvor mange du nu regner med, at der kommer Valborgsaften. Deltagerne skal selv tage kaffe og kage med, eller hvad de nu har lyst til at spise og drikke, mens de sidder ved bålet og lytter til historierne. På Facebook har Thomas J. J. Johansen lavet en gruppe om Valborgsaften. (du skal oprettes som bruger) Han udgiver også et nyhedsbrev. Tilmelde dig nyhedsbrevet for Valborgsaften ved at sende en mail til valborgsaften @ hotmail.com med dit fulde navn, mail-adresse og overskriften ”Ja tak”.

Thomas fortæller: ”Jeg fik første gang fortalt om Valborgsaften af min mor, da jeg var en stor knægt. Det, hun fortalte mig, var, at da hun var lidt ældre end mig, tog de unge mennesker ud i skoven, tændte bål og fortalte hinanden digte, historier, myter, legender og eventyr til solen stod op. Jeg var dybt fascineret allerede dengang, men det lykkes mig først i 2007 at lave et Valborgsaftensmøde i Odense, hvor 9 venner mødtes og fortalte hinanden historier omkring et bål. Året efter kom der næsten dobbelt så mange besøgende, og i 2009 blev der holdt Valborgsaften tre stedre i Danmark. I år arbejder jeg på at få endnu flere med.”

Foto: Bettina Lykke Mikkelsen.

Tip Det kan helt klart anbefales at starte op ved 19-tiden. Her er det stadig lidt lyst, mens skumringen ligger lige rundt om hjørnet. Det vil være en ide at sørge for at tænde bålet op en halv time før historiernes begyndelse, og før de andre kommer, da det godt kan tage lidt tid at få ordentlig gang i ilden.

Sådan finder du en bålplads Hvis du ikke selv har en bålplads i baghaven, kan du kontakte din kommune, da de har et overblik over de lokale muligheder, og de kan informere dig om hvilke kriterier, man skal opfylde for at bruge bålpladsen for en aften. Skov og Naturstyrelsen kan også med fordel kontaktes.

14

NATUR Nr. 1 2010


NATUR Nr. ? 200?

15


16

NATUR Nr. ? 200?


NATUR Nr. ? 200?

17


18

NATUR Nr. ? 200?

Voksensider NATUR 1 2010  
Voksensider NATUR 1 2010  

Natur & Ungdoms medlemsblad

Advertisement