Nógrádi Műsor Magazin - MÁJUS -2023

Page 1

Ingyenes lakossági LED-csereprogram

Éljen a lehetőséggel, jusson ingyen izzókhoz, csökkentse villanyszámláját és tegyen azért, hogy kevésbé terhelje a környezetet! A LED fényforrások használata jelentős csökkentést jelent a villanyszámlában, és akár 10 éves élettartamának köszönhetően használója sokkal kevesebb hulladékot termel, mint az, aki hagyományos izzóval világít. A ledcsere. hu oldalon a „Jelentkezés”-re kattintva néhány perc alatt regisztrálhat bárki, akinek a nevén van villanyszámla. Néhány

Kórházi elismerés

2023 Családbarát Kórháza a Dr. Kenessey

Albert Kórház és Rendelőintézet lett. A Magyar Kórházszövetség és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szakmai

zsűrije a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház és

Rendelőintézetet választotta

2023 Családbarát Kórházának.

A zsűri így méltatta a balassagyarmati intézményt: „A kórház a térségben fontos helye nemcsak a gyógyításnak, rehabilitációnak, hanem a társadalomba való integrációnak is. Példaértékű és egyedi a betegek testi-lelki gyógyulását szolgáló számtalan „műhely” jellegű, választható tevékenység: az asztalos műhelyben irányító táblák, kerti bútorok készítése, a varrodában logóval ellátott „szatyrok” készítése, veteményeskert és kézműves műhelyek. A kórház kapcsolatát a beteggel és családjával építik a dolgozók és betegek közös programjai, mint kenuzás, palócring, muskátli program, sziklamászó klub. Megemlékeznek a bent tartózkodó betegek születésnepjáról. A kórházon belüli kooperáció mélyítésére az együttműködő osztályok közös jutalmazása történik, amelyet közösen költhetnek el. Példa értékű a szerteágazó és tartalmas kapcsolatrendszere az intézménynek, ezen belül a csere üdültetési program más hazai és határon túli kórházak dolgozóival. „

adat kitöltését, illetve dokumentum feltöltését követően a rendszer az éves áramfogyasztás, valamint az otthonában található izzók száma és használati ideje alapján kiszámolja, hogy az adott háztartás hány ingyenes LED-re jogosult. Fontos! A regisztráció utolsó oldalán átvételi helyként Balassagyarmatot jelölje be! A jelentkezéseket a CYEB munkatársai ellenőrzik, így ez igénybe vehet néhány munkanapot. Az átvétel időpontjával kapcsolatban pedig a regisztrációt kö-

Szemétszedés

vető hetekben kapnak e-mailt a jelentkezők. A regisztráció akkor válik véglegessé, ha a jelentkezést visszaigazoló e-mailben található linkkel jelentkezési szándékát megerősíti. A programba 2023. május 15-ig lehet regisztrálni. www.ledcsere.hu

A városban nyolc helyszínen tisztult meg a környezet a TeSzedd! országos akcióhoz csatlakozó önkénteseknek köszönhetően. A KDNP Balassagyarmati Alapszervezete által kezdeményezett akcióhoz politikai és civil szervezetek, baráti társaságok is csatlakoztak, amelynek köszönhetően több köbméter hulladéktól tisztult meg városunk zöld övezete. A Föld Napja alkalmából szervezett szemétszedést Frankó Viktória önkormányzati képviselő kezdeményezte, de részt vett rajta Csach Gábor polgármester és Huszár Péter alpolgármester is.

Új helyen

A Vármegyeházán fogadja vendégeit az 1. Kerékpár Múzeum. Három év után bezárta kapuit az 1. Kerékpár Múzeum a Mikszáth Kálmán utca végén. Olexa Miklós, az első hazai kerékpár múzeum létrehozója a költözést azzal indokolta, hogy a hely szűke miatt nagyobb területen kívánják megmutatni a látogatóknak a különleges biciklik széles repertoárját. Az új helyszín biztosításáról városunk önkormányzata gondoskodik, így a Civitas Fortissima téren található régi

Vármegyeháza patinás épülete ad otthont a nemzetközi hírű biciklikülönlegességeknek.

Fotó: Makray Richárd

Sakkbajnok

Drajkó Dóra, a Dózsa iskola tanulója a Nógrád megyei döntő után az országos fináléban is győzedelmeskedett a Sakk Diákolimpián. A Dózsa iskola kiváló diákja sikert sikerre halmoz ebben a tanévben. A harmadik osztályos Drajkó Dóra különböző versenyek után megnyerte a megyei Sakk Diákolimpiát, amelynek köszönhetően képviselhette suliját az országos fináléban is. A döntőt Szolnokon rendezték, nem kevesebb, mint 367 iskolás vett részt a megmérettetésen. Dóra korcsoportjában 48-an ültek asztalhoz. A Dózsa diákja ezúttal is a legjobb formáját hozta: 9 partiból 7 győzelem, 1 döntetlen és 1 vereség a mérlege, a megszerezhető 9 pontból 7,5-öt begyűjtött. Drajkó Dóra felkészítő tanára Urhegyi Ferenc.

A gyarmatihirek.hu balassagyarmati melléklete

Palóc Tanösvény

Az ország egyik legszebb városi rekreációs sétánya körül gőzerővel folynak a munkálatok az Ipoly mentén. A Zöld Csiga beruházás keretében épülő Palóc Tanösvény a régi Ipoly medrét követve a Pennytől a Buszpályaudvarig húzódik.

Fodrászsiker

Lenyűgöző alkotásával Mihály Gusztáv Balázs 11. évfolyamos Szondis fodrász tanuló diadalmaskodott az országos megmérettetésen és szerzett hírnevet iskolájának. A NMSzC Szondi György Technikum és Szakképző Iskola 11.b osztályos fodrász tanulója, Mihály Gusztáv Balázs a Székesfehérvári SZC Árpád Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium által szervezett IV. Árpád Kupa országos fodrász és kozmetikus versenyen látványkonty kategóriában vett részt I. korcsoportban és 1. helyezést ért el az induló 105 versenyző közül. Sminkese Vig Sára 11.b osztályos kozmetikus tanuló volt. A sikerhez vezető úton felkészítő tanára Istókné Újvári Katalin oktató segítette.

A teljesen elhagyatott és elhanyagolt területen sétány, futókör, játszótér, felnőtt kondi park, palóc ismeretterjesztő állomások, utcabútorok és többszáz ültetett fa fogja szebbé tenni környezetünket.

Kőporc

Elindulnak a tényfeltárási környezetvédelmi munkák az egykori Kőporc gyáregység területén. Az önkormányzat elmúlt években folytatott minisztériumi és vármegyei szakhatósági egyeztetéseinek köszönhetően Balassagyarmat belekerült abba az állami KEHOP Plusz pályázati csomagba, amely az ország szocialista örökségének mentesíthető szennyezéseit próbálja orvosolni.

- A felmérést végző szakmai konzorcium decemberre tervezi befejezni a környezetszennyezés kiterjedésének és koncentrációjának pontos felmérését, illetve javaslatot tesznek a mentesítés módjára, költségvetésére és ütemezésére is. Annyi bizonyos, hogy az egykori gyártelep környéki talajszennyezés mentesítését kell első lépcsőben elvégezni, hogy a talajvízszennyezés utánpótlása megszűnjön – mondta Csach Gábor polgármester. A tényfeltárás mintavételi kutak fúrásával veszi kezdetét főként közterületen a Pozsonyi-Temető-Áchim-RákócziThököly-Szent István utcák határolta területen. Az önkormányzat kéri a lakosság türelmét.

Csemniczky70

Csemniczky Zoltán, Munkácsy-díjas balassagyarmati szobrászművész a látható, értelmezhető, a transzcendens, felfoghatatlan létezést kutató gondolatébresztő drótszobrai elevenednek meg a Jánossy Képtárban.

A 70 éves jubileum és a Művészet Világnapja apropóján ünnepélyes keretek között nyílt meg a magyar szobrászat kiemelkedő alakjának gazdag életművét bemutató kiállítás. A megnyitón Zolnyánszki Zsolt, galériavezető, a 100. jubileumi tárlat rendezője elmondta, hogy minden egyes kiállításmegnyitó egy ünnep, a felvonultatott legkülönfélébb alkotásokkal pedig időről időre kívánják felhívni a figyelmet a művészet értékére és fontosságára. Ezt követően Földi Péter, Kossuth-díjas festőművész elevení-

tette fel a régmúlt emlékeit, a közös baráti pillanatokat, amelyeket a jubiláló művésszel közösen éltek át. - A mi korosztályunk Henry Moore, Alberto Giacometti és Alexander Calder művészetén nevelkedett. A jelenlegi tárlaton egy teljesen új, a kor drámai valóságára reagáló, megfrissült Csemniczkyszobrokkal találkozhatunk – fogalmazott a művész. Dr. Feledy Balázs művészeti író kiemelte, hogy a jubiláló alkotó szobrászata alapvetően egy műveltségre épül, van ösztönös világlátása, ő egy építkező szobrász, aki fogókat használva, fémhálókat szőve varázslatos látványt, igazi remekművet teremt a nézők elé. A tárlatismertetőt jól keretezte Szenográdi Noémi gitárművész játéka és a Brillo Quartet vonósnégyes klasszikus dallamai. A kiállítás június 3-ig tekinthető meg a Jánossy Képtárban.

Különdíjas

Városunk Fiatal Példakép díjával kitüntetett operaénekese, Takács Lilla a Versünnep Fesztivál országos döntőjének különdíját érdemelte ki a fináléba jutott tizenegy kiválóság közül. Takács Lilla a Budapesti Operettszínházban megrendezett Versünnep Fesztivál elődöntőjében aratott nagy sikert Petőfi Sándor költeményével. A versenyre négy kategóriában és kizárólag magyar költők művével lehetett jelentkezni. A balassagyarmati művész kimagasló szereplésének köszönhetően a magyar költészet napján a Nemzeti Színház Gobbi Hilda színpadán mutathatta be produkcióját elismert zsűri előtt. A hivatásos előadók kategóriájában a Versünnep professzionális döntőjének különdíjával gazdagodott.

Zongorasikerek

Ismét nemzetközi versenyen aratták le a babérokat a Zeneiskola kis növendékei. A Rózsavölgyi Márk AMI zongoristái kiváló eredményekkel tértek haza a bajai III. Nemzetközi „Zongoramesék” Zongoraversenyről: Lévárdi Beáta, zongorapedagógus növendékei 370 induló közül bizonyultak a legjobbnak. Szalay Demeter Mózes elnyerte a zongoraverseny fődíját. Chomát Dalibor Kiemelt Arany érmes lett, Pásztor Nelli Mária pedig Ezüst éremmel térhetett haza. Felkészítő tanáruk, Lévárdi Beáta Tanári Különdíjjal büszkélkedhet.

Ügyes matekos

Szép helyezést ért el a neves matematika emlékversenyen a Szent Imrés diák. Idén is megszervezte hagyományos matematika emlékversenyét a Kisvárdai SZC Csengeri Ady Endre Technikum és Kollégium. A Dr. Fazekas Ferenc nevét viselő megmérettetés az Ady Napok programját színesíti már hatodik éve. Az eseményen a Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Gimnázium két 11. évfolyamos tanulója, Dropka Alíz és Szabó Gergely is részt vett. A nemzetközi mezőnyben Szabó Gergely 2. helyezett lett a 11-12. évfolyamosok kategóriájában. Felkészítő tanára Velkeyné Gréczi Alice.

Kölyökatléták

Kimagasló eredménnyel szerepeltek a Dózsás hosszútávfutó kölyökatléták a Gödöllőn megrendezett 115. Mezei Futó Magyar

Eszes gépészek

A Szondi György Technikum és Szakképző Iskola gépésztechnikusai a Széchenyi Országos Műszaki és Közismereti Verseny döntőjében öregbítették iskolájuk jó hírét. A kétnapos rendezvényt Székesfehérváron a Széchenyi István Műszaki Technikumban hívták életre. A kétfordulós döntőben Budapest, Székesfehérvár, Kecskemét, Má-

Bajnokságon. A Mezei Futó Magyar Bajnokság gyerekeknek kiírt nyílt futamaira a gyarmati sportiskolából négy induló közül ketten is éremmel tértek haza. Ódor Benedek az U12-esek 64 fős mezőnyében aranyérmet, míg Kruj Napsugár az U10-es korosztályban bronzérmet szerzett. A szintén U10-es korosztályban indult Gaál Emma a 28. helyezést szerezte meg, míg az U10-es fiúk között Cseri Ádám a 20. helyen ért célba.

Pénztárcabarát nyári tábor

Hamarosan itt a nyár, vele együtt a vakáció! – kikapcsolódás a gyereknek, feladatmegoldás a szülőknek, hiszen tudjuk, az általános iskolás korú gyereket nevelő szülőnek fejtörést okoz a tíz hetes szünidőre megfelelő felügyelet biztosítani. Városunkban évek óta számos jól működő, bejáratott nyári tábor várja azokat a diákokat, akik valamilyen izgalmas, tanulmányi élményben gazdag hetet szeretnének eltölteni kortárs közösségben. A kínálat idén bővül. Balassagyarmat legfiatalabb intézménye, a Honvédelmi Sportközpont hirdet nyári napközis

tábort két turnusban, június 26-30-ig és július 3-7-ig reggel 8-tól délután 16 óráig. Egy sportközpontról lévén szó, természetesen a testedzés kiemelt szerephez jut a tábor öt napja alatt: az intézmény által kínált valamenynyi sporttevékenységet gyakorolhatják majd a fiatalok. Ezek mellett érdekes, a honvédelem témaköréhez kapcsolódó interaktív bemutatókkal, múzeumpedagógiai, önismereti és konfliktuskezelési foglalkozásokkal, valamint a drégelypalánki Szondi kiállítótér és szabadidőközpontba tett kirándulással is készülnek a tábor szervezői. S ami cseppet sem mellékes, rendkívül pénztárcabarát táborról beszélünk: az ötnapos tábor mindössze 6500 forinttal terheli meg a családi kasszát.

tészalka és Veszprém négyfős csapataival kellett megmérkőznie a szondis tanulóknak. Az első fordulóban öt témakörben – matematika, informatika, gépészet, elektronika, közismeret – különböző nehézségű kérdésekre kellett válaszolni, míg a második forduló feladata egy projekt készítése volt „Digitalizáció az iskolában” címmel, amit a zsűri előtt is elő kellett adnia a diákoknak. A Bernáth Bertold, Fábry Bálint, Pál Gábor és Sándor Márk 11.a osztályos technikusokból álló szondis csapat végül az előkelő második helyezést szerezte meg.

Lovasrendőrök

Hivatalosan is szolgálatba álltak a lovas rendőrök városunkban. Az első lovas szolgálat ünnepélyes beiktatására a Balassagyarmati Rendőrkapitányság épülete előtt került sor. A rendezvény megnyitóján dr. Somssich Gabriella rendőr dandártábornok, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője elmondta, hogy a lovas szolgálattal megerősített rendőri jelenlét célja a lakosság szubjektív biztonságérzetének javítása, a jogellenes cselekmények megelőzése és megszakítása. A lovas szolgálatot ellátó munkatársaik a vármegyében a jövőben elsősorban a gépkocsival nehezen megközelíthető helyeket, így például az erdőket, illetve az oda vezető közutakat, hétvégi házas övezeteket és gyümölcsösöket járják be, de rendezvényeken is teljesítenek majd szolgálatot.