Page 1

00DIARI CJ 2007 18/5/07 18:00 P gina 1 C

M

Y

CM

MY

CY CMY

K

editorial a 65 municipis de catalunya

desfilada de roba de comerç just A la Festa d’algunes ciutats tindreu l’oportunitat d’assistir a la desfilada amb roba de Comerç Just, on podreu apreciar les últimes creacions elaborades amb cotó 100% net d’injustícies i sense additius insolidaris. No us ho podeu perdre! Vegeu l’agenda de municipis.

“netegem la roba d’injustícies!”

“enreda’t pel comerç just”

Neteja la roba d’injustícies tot escrivint un missatge per un món més just i solidari sobre una peça de roba que, un cop estesa, tothom podrà llegir. No hi faltis!

coordina

Veniu a la Festa i enredeu-vos posant les vostres mans i els vostres peus sobre els dibuixos que simbolitzen els criteris del Comerç Just, davant les injustícies del comerç tradicional. Un joc per reflexionarhi i divertir-se.

participen

i més de 160 entitats locals i comarcals de solidaritat

Composici n

Has pensat alguna vegada quants diners rep el productor del cafè que prens? Saps si els treballadors que fan la teva roba a la Xina o al Marroc tenen drets laborals? T’has preguntat mai què fan els bancs amb el teus estalvis? Podràs trobar les respostes d’aquestes i d’altres preguntes a la vuitena edició de la Festa del Comerç Just i, per primera vegada, de la Banca Ètica. Una Festa que arriba a les ciutats i pobles de Catalunya amb un esperit lúdic i educatiu, ja demostrat a les edicions anteriors. Durant aquests anys hem donat a conèixer el Comerç Just. Hem explicat com promou una relació comercial diferent que garanteix un nivell de vida digna a les famílies del Sud, com té en compte valors ètics i mediambientals -enfront dels criteris exclusivament econòmics del comerç tradicional- i que es tracta d’una relació comercial basada en uns principis determinats: un preu just que cobreixi el cost de producció dels articles, retribució digna per la feina, respecte pels drets humans i laborals, eradicació de l’explotació infantil, beneficis socials per a les comunitats productores, respecte pel medi ambient i igualtat de gènere. Amb la incorporació de FETS (Finançament Ètic i Solidari) a les entitats organitzadores -Setem, Alternativa3, Intermón Oxfam-, volem donar a conèixer al públic una alternativa a la banca tradicional i al model financer establert: la Banca Ètica. Sota aquest nom genèric s’agrupen bancs, associacions, cooperatives de préstec privat o altres iniciatives d’economia solidària que gestionen els estalvis d'aquells que no volen que els seus diners serveixin per a la producció i venda d’armament, l’explotació laboral i infantil, la destrucció del medi, donar suport a règims polítics dictatorials, l’evasió d’impostos, la producció d’energia nuclear, entre d'altres. Des d’aquest espai, doncs, us convidem a participar a la Festa de Comerç Just i la Banca Ètica 2007. Perquè a la Festa trobareu raons més que suficients per no dubtar a l’hora de consumir de forma ètica i responsable.


00DIARI CJ 2007 18/5/07 18:00 P gina 2 C

M

Y

CM

MY

CY CMY

K

[2]

una per a mi, una per a tu

accés als recursos

per què cal un comerç just?

El repartiment de recursos està desequilibrat. Al Brasil, l’1% dels propietaris té el 46% de les terres. Mentre mil milions de persones no tenen accés a l’aigua potable, el Banc Mundial xifra en un bilió de dòlars anuals el negoci de l’administració d’aigua. Hi ha grups econòmics que han patentat el principi actiu de les llavors monopolitzant la possibilitat de vendre-les o manipular-les. Cal donar suport a moviments com l’MST del Brasil, que intenta repartir la terra entre els qui la treballen, així com a cooperatives i formes comunitàries d'agricultura. Cal també defensar les llavors i l’aigua com a patrimoni de la humanitat.

respecte al medi ambient

preus justos

Entre 3 i 5 milions d'agricultors s'intoxiquen amb plaguicides cada any i el 99% de tones emprades s’escampa per l'ecosistema. Hi ha 150 països amb zones on els nitrats dels fertilitzants han enverinat els pous. Les grans multinacionals estan canviant l'agricultura. Segons la FAO, durant el darrer segle s’ha perdut el 75% de la diversitat genètica agrària; hi ha menys plantes adaptades a climes o terres diferents i els temporals, sequeres i plagues poden fer més mal que mai.

La UE i els EUA subvencionen les seves multinacionals agrícoles, que rebenten preus als països del Sud, cosa que arruïna als pagesos locals. A més graven les importacions amb aranzels mentre que impedeixen que aquests països ho facin sota l’amenaça de no concedir-los préstecs del Fons Monetari Internacional i del Banc Mundial. Cal canviar les regles d'aquest comerç internacional injust: Participant en les campanyes que organitzen associacions mundials i locals. Pagant als pagesos un preu just que els permeti dur una vida digna. Oposant-se a la comercialització internacional de productes amb preus tramposos (dumping).

Cal defensar el respecte mediambiental a tot el planeta i donar suport a l'agricultura biològica comprant els seus productes.

condicions de treball dignes

dret a la infància i a l’educació La majoria dels infants que treballen ho fan en condicions d'esclavitud. Molt sovint propietaris d’empreses es cobren crèdits donats als pares a través del treball dels fills. Al camp, tallen canya, recullen collites o llauren la terra. A la mineria, transporten sacs. A les fàbriques de sabates esportives, pilotes, cigarretes... treballen més de 12 hores al dia sense descans setmanal, vigilats i amenaçats durant anys.

igualtat d'homes i dones Milions de treballadors del Sud pateixen una greu degradació dels drets laborals i humans, però les dones, que representen entre un 60% i un 90% de la mà d'obra, s'enduen la pitjor part. Cobren menys que els homes, no tenen baixes per maternitat, pateixen abusos sexuals i s’encarreguen de la casa i la família. Molts empresaris prefereixen contractar dones i acomiadar-les al mínim problema o quan es queden embarassades.

Cal aconseguir que els governs protegeixin els infants de l'explotació, que posa en perill la seva salut física i mental i que impedeix una educació suficient per al seu desenvolupament.

Cal comprar el que necessitem només a empreses que es comporten èticament, deixant de banda els productes i serveis d’aquelles que reben denúncies per discriminar les dones o per aprofitar-se d’aquesta desigualtat.

Milions d'obrers de tot el món fabriquen gran part dels productes que comprem. Molts no tenen estudis; treballen fins a 12 ó 14 hores diàries; tenen salaris que no els permeten viure dignament i contractes que, si es compleixen, són verbals; no reben cap assistència sanitària; fan hores extres obligatòries, que sovint no cobren; tenen prohibides les vagues i molts sindicats són perseguits o reprimits. Cal estar informats, a través d’organitzacions que denuncien aquests casos, de quines empreses utilitzen aquests sistemes -de forma directa o indirectaper comprar a aquelles que es comportin èticament.

Composici n

Sis corporacions europees i nordamericanes acaparen el 80% de la venda per al consum final: Mars, Nestlé, Cadbury Schweppes, Hershey, Ferrero i Kraft.

Les subvencions per al cotó als Estats Units han fet baixar de manera forçada els preus internacionals per sota del cost real de producció. Amb aquestes ajudes les grans companyies nord-americanes controlen el 40% del mercat. Pel que fa al teixit, els inversors del nord busquen mà d'obra barata i dòcil, sovint sense dret a sindicació, legislacions mediambientals laxes o inexistents, fiscalitats reduïdes... i demanant comandes amb terminis curtíssims que han empitjorat les condicions laborals dels treballadors i treballadores d'aquest sector.

ELsucre

El cafè és cultivat, majoritàriament, per petits productors, obligats a vendre'l a preus molt baixos marcats pels intermediaris i les multinacionals de transformació i comercialització, com Nestlé, Sara Lee, Procter&Gamble...

El cacau es comercialitza a les Borses de Londres i Nova York i els especuladors accentuen les fluctuacions dels preus. Aquestes fluctuacions no donen temps als pagesos a regular el seu esforç, es a dir, plantant més o menys. Per al pagès, les decisions d'avuí es cobren o es perden l'any següent. El preu a la Borsa canvia més de 10 vegades en el mateix temps.

ELcotó

El cafè és el principal producte d'exportació per a molts països del Sud, els quals només es queden entre el 10 i el 13% dels ingressos generats mentre la resta se'n va als països del Nord.

ELcacau

ELcafè

desequilibris en el comerç internacional Europa genera cada any un excedent de sucre que exporta als països més desfavorits a un preu que està per sota dels costos dels productors locals, gràcies a un sistema de subsidis que perverteixen la regulació del mercat (dumping). Deu grans empreses controlen el 70% del mercat mundial del sucre: British Sugar, Süctzucker, Danisco, Eridania Beghin i Cargill. En vuit països, una sola companyia controla el 100% de la seva producció: Àustria, Irlanda, Portugal, Regne Unit, Dinamarca, Grècia, Suècia i Noruega. A Espanya, una sola empresa controla el 80%, Azúcar Ebro S.A.


00DIARI CJ 2007 18/5/07 18:00 P gina 3 C

M

Y

CM

MY

CY CMY

K

[3] 3

una per a mi, una per a tu

fem-ho possible amb el comerç just COCLA Productora peruana de cafè torrat natural

MAIKAAL Cooperativa índia de samarretes de cotó orgànic

La cooperativa peruana Cocla està formada per uns 6.000 productors de diferents granges de la vall de Quillabamba, propera a la mítica ciutat del Machu Pichu. El Comerç Just proporciona a les famílies de Cocla una alternativa viable al conreu de la coca davant les poques opcions econòmiques de la zona.

Rajlakshmi & Maikaal Fibre és una cooperativa que va néixer fa nou anys a l’Índia amb el suport de Greenpeace i Magasins du Monde. Les samarretes de cotó orgànic es distribueixen arreu a través del Comerç Just i donen feina a unes 1.000 famílies de 85 llogarrets. Gràcies al cultiu responsable i ecològic del cotó i a la confecció de les samarretes aquestes famílies reben un salari que els permet viure dignament. Maikaal aposta per disminuir el cost mediambiental associat al cultiu de cotó i al procés de confecció i tintat.

Encara més, Cocla participa en nombrosos projectes d’assistència social i tècnica. Ensenya a la gent de la zona els secrets de la producció ecològica de cafè i els avantatges de la diversificació agrícola, que possibilita una nutrició adequada i esdevé una font d’altres recursos. També duu a terme un projecte educatiu, que ha de culminar amb la creació d’un institut tècnic, i un programa de préstecs per a les granges, per tal que puguin millorar la producció agrícola. A més, s’ocupa d’aportar coneixements tecnològics per millorar la qualitat del cafè.

OTISA Productora paraguaiana de sucre de canya orgànic

D’altra banda, han abandonat el monocultiu, diversificant l’agricultura de la zona, i aprofiten el potencial nutritiu dels grans de cotó extraient-ne l’oli. Maikaal fa també una gran tasca comunitària, ja que proporciona educació i assistència mèdica gratuïta als fills i filles de les famílies productores.

Amb la seva feina i les possibilitats del Comerç Just, Otisa prova de millorar les seves vendes al mercat i així poder accedir als recursos necessaris per millorar les condicions productives i poder convertir-se en uns colliters més forts. Amb tot, Otisa és una cooperativa que agrupa 800 productors, que participen directament en el bon funcionament intern i en la seva política d’engegar programes d’estalvi i de crèdit per als seus membres. En els seus tretze anys de vida, Otisa ha estat donant feina i recursos a la gent de l’aïllada regió d’Arroyos y Esteros, al Paraguai, tradicionalment agrícola i mancada d’indústria. D’entre altres aspectes, Otisa té molta cura de realitzar una agricultura ecològica que beneficiï la terra, estalviant aigua i mimant l’entorn que l’envolta. I és que ja ho diu el seu lema: “Respecte i amor pel medi ambient”.

KUAPA KOOKO i KAVOKIVA, Productores de Cacau, de Ghana i Costa d’Ivori El cacau produït per ambdues cooperatives i distribuït a través del Comerç Just, millora les condicions de vida dels productors, que tenen garantit un preu mínim per la matèria primera. Dins l’estructura del Comerç Just, Kuapa Kooko i Kavokiva han establert unes relacions comercials sense intermediaris. Juntament amb els seus clients, ambdues cooperatives han arribat a compromisos de compravenda a llarg termini, així com convenis de prefinançament. Tot això permet a Kuapa Kooko i Kavokiva planificar els processos productius i dur a terme projectes de futur. En definitiva, el Cacau Afrikao de Comerç Just permet als productors ghanesos i ivorians treballar de forma independent i controlar el seu propi procés de desenvolupament i creixement. Per exemple, Kavokiva ha passat de tenir 600 membres l’any de la seva fundació, al 1999, a tenirne més de 3.800 en l’actualitat.

d’on provenen els productes de comerç just? països d’origen de les importacions, segons producte Només s’hi importen productes d’alimentació COLÒMBIA COSTA RICA CUBA ETIÒPIA ILLES MAURICI LAOS PALESTINA REP. DOMINICANA SUD-ÀFRICA TANZÀNIA ZIMBABWE ALEMANYA BÈLGICA HOLANDA ITÀLIA SUÏSSA SWAZILÀNDIA

Cafè torrat, Elaborats Cafè torrat, Cacau, Elaborats Cafè torrat Cafè torrat Sucre, Altres Elaborats Altres Cacau, Elaborats Elaborats, Altres Cafè torrat Altres Elaborats Elaborats, Altres Elaborats, Altres Elaborats, Altres Elaborats Elaborats

Només s’hi importen productes artesans BANGLADESH

HOLANDA BÈLGICA ALEMANYA SUÏSSA

KENYA* NEPAL PAKISTAN VIETNAM BURKINA FASO CAMBODJA CAMERUN MARROC RUANDA

ITÀLIA MÈXIC CUBA HAITÍ GUATEMALA

PALESTINA REPÚBLICA DOMINICANA

NEPAL

MARROC PAKISTAN

HONDURES EL SALVADOR NICARAGUA

Només s’hi importen productes artesans

ÍNDIA

COSTA RICA

BANGLADESH LAOS

TAILÀNDIA COSTA D’IVORI

COLÒMBIA

EQUADOR

BRASIL

PERÚ

BOLÍVIA

FILIPINES

CAMBODJA VIETNAM

BRASIL XILE

BURKINA FASO GHANA CONGO CAMERUN

EQUADOR*

SRI LANKA

ETIÒPIA

INDONÈSIA

EL SALVADOR

UGANDA FILIPINES

RUANDA

KENYA GHANA GUATEMALA

TANZÀNIA

HONDURES

BOLÍVIA

ÍNDIA

ZIMBABWE

INDONÈSIA

ILLES MAURICI PARAGUAI XILE

MÈXIC

SUD-ÀFRICA

SWAZILÀNDIA

NICARAGUA PARAGUAI PERÚ

Font: El Comercio Justo en España 2006, SETEM SRI LANKA TAILÀNDIA UGANDA

Països dels que s’importa almenys un producte d’alimentació

Composici n

Països dels que s’importa almenys un producte d’artesania

Tèxtil roba, Tèxtil llar, Complements, Joguines, Decoració, Altres Complements, Decoració, Altres Tèxtil roba, Tèxtil llar, Complements, Decoració, Altres Joguines, Altres Complements, Decoració, Altres Tèxtil roba, Decoració Tèxtil roba, Decoració Decoració Decoració Complements, Decoració, Altres

Països dels que s’importen aliments i artesanies

Cafè torrat, Cacau, Elaborats, Altres aliments, Tèxtil roba, Complements, Decoració Cafè torrat, Cacau, Sucre, Elaborats, Tèxtil roba Elaborats, Altres aliments, Tèxtil llar, Complements, Decoració Cacau, Sucre, Elaborats, Altres aliments, Tèxtil roba, Tèxtil llar, Complements, Decoració Cafè torrat, Altres aliments, Complements, Decoració, Altres productes artesans Sucre, Altres aliments, Joguines, Decoració, Altres productes artesans Cafè torrat, Cacau, Decoració Cafè torrat, Tèxtil roba, Tèxtil llar, Complements Cafè torrat, Altres aliments, Decoració, Altres productes artesans Cafè torrat, Altres aliments, Tèxtil roba, Tèxtil llar, Complements, Joguines, Decoració, Altres productes artesans Cafè torrat, Tèxtil roba, Complements, Decoració, Altres productes artesans Cafè torrat, Elaborats, Altres aliments, Tèxtil roba, Tèxtil llar, Complements Cafè torrat, Elaborats, Altres aliments, Tèxtil roba, Tèxtil llar, Complements Sucre, Tèxtil roba, Tèxtil llar Cafè torrat, Cacau, Tèxtil roba, Tèxtil llar, Complements, Decoració, Altres productes artesans Altres aliments, Joguines, Altres productes artesans Elaborats, Altres aliments, Tèxtil roba, Decoració, Altres productes artesans Cafè torrat, Decoració *S’hi importen també altres productes no classificats; ni com a aliments, ni com a productes artesans. Font: Setem, a partir de les dades de les organitzacions de Comerç Just.


00DIARI CJ 2007 18/5/07 18:00 P gina 4 C

M

Y

CM

MY

CY CMY

K

[4]

una per a mi, una per a tu

cafè: del fruit vermell a la tassa de cada dia A través dels diferents passos en el procés d’elaboració d’aquest producte, descobrim els enormes avantatges que suposa el Comerç Just per a les famílies productores i per al medi ambient.

1

Una relació diferent entre majorista i productor

6

DEL PRODUCTOR AL CONSUMIDOR

Participació en les decisions

Condicions laborals dignes Es creen unes condicions de salubritat i higiene òptimes per evitar que els propietaris dels cafetars, que cuiden les seves plantes tot l’any, i els bracers, que col·laboren en la recol·lecció i la neteja dels grans de cafè, puguin emmalaltir per l’abús de pesticides o productes tòxics.

7

cost d’una tassa de cafè segons comerç tradicional segons Comerç Just

Cultura de pares a infants

2

guany de productors 12 % 39%

transformació (torrefacció, mòlta...) 8% 8%

envasament

RECOL·LECCIÓ

No hi ha explotació laboral infantil. Però la cultura del cafè és una cosa que, sovint, es transmet en el si de les famíliesi els menors aprenen a conèixer les peculiaritats d’aquest conreu visitant els cafetars amb els seus pares.

DEGUSTACIÓ

Les Hisendes assecadores de cafè són cooperatives de productors que prenen decisions sobre com millorar la producció i la comercialització del seu cafè.

Per evitar que els camperols s’hagin d’endeutar amb la compra de productes o eines per al tractament de les seves collites, se’ls hi paga part de la producció per endavant. Si cal, a més, es dóna suport a la formació dels productors per a què adeqüin la producció a les exigències de qualitat. S’estableix amb els productors una relació a llarg termini i, de vegades, es col·labora amb ells per millorar la seva estratègia de comercialització.

LA PLANTA

5

A PUNT PER PRENDRE!

El cafè de Comerç Just

4

Finalment, el cafè de Comerç Just, amb garanties socials i mediambientals, arriba als consumidors. Es distribueix a través de les botigues i de comerços tradicionals i grans cadenes de supermercats on pot identificar-se pel segell FairTrade.

Salaris justos

3% 3%

transport i duana 5% 6%

Productes respectuosos amb el medi ambient

marge importador 43 % 18 %

marge botigues

3

22 % 19 %

DEL FRUIT AL GRA

iva 7% 7%

Sonali Shrestha Sonali Shrestha treballa des de fa sis anys a Mahaguthi, organització amb la qual se sent molt identificada per orientar-se a la “missió compartida” de treballar en temes relacionats amb l'autonomia de la dona. Shrestha considera imprescindible “un tracte igualitari de la dona en termes socials, econòmics i psicològics”. Des del primer moment va veure que la seva feina encaixava amb les seves metes professionals i personals de canviar la societat, el món i el comerç internacional cap a un model més just.

Composici n

EL CAFÈ AL SOL

Els cultivadors de cafè que conreen cafè de Comerç Just limiten l’ús d’agroquímics i porten a terme iniciatives per conservar el sòl i preservar-lo de l’erosió. Durant el procés de rentatge del cafè no permeten que les aigües sense tractar tornin a la natura per evitar la contaminació de l’aqüífer.

Responsable de Màrqueting de la cooperativa nepalesa Mahaguthi Craft With a Conscience

“El Comerç Just aporta feina i sous estables” Què és Mahaguthi Craft With a Conscience [Artesania Amb Consciència]? És una empresa cooperativista sense ànim de lucre que busca augmentar el poder adquisitiu dels petits productors del Nepal, sobretot de les persones menys afavorides, com les dones, i brindar-los una oportunitat laboral i l’accés a serveis socials. Com a organització de Comerç Just, Mahaguthi paga salaris i preus justos, donant suport i enfortint els petits productors amb mitjans financers, màrqueting, i altres formes d'assistència tècnica per donar sortida a aquests productes al mercat local i internacional. És el nucli d'una xarxa de més de 150 grups de productors i 1.200 petits artesans.

Què és el que més valoren els productors del Comerç Just? El que més valoren són les comandes constants que aporten feina i sous estables a la comunitat. Els productors gaudeixen d'una font d'ingressos contínua, traient profit de les seves habilitats i els recursos locals. A més, és una manera de preservar les tradicions locals, com la tècnica mil·lenària del paper de lokta artesà, i donar-les a conèixer a la resta del món. Com creus que el Comerç Just afectarà al teu país a llarg termini? En aquest moment el nostre país està entrant en una nova època. Tota la població s'està bolcant amb molta il·lusió i esforç per reconstruir Nepal. Volem que el país sigui un lloc

on tothom somrigui, on no existeixi la discriminació i on hi hagi igualtat d'oportunitats, llibertat i possibilitats de desenvolupament personal. En definitiva, el Comerç Just contribueix a millorar la qualitat de vida dels artesans i recolza el creixement econòmic del país a llarg termini; és un concepte en expansió al context nepalès. Esperem que d’aquí a uns anys el nivell de sensibilització sobre el Comerç Just s'hagi estès i que molts més milers de persones estiguin treballant i tinguin menjar, roba, un sostre i salut, donant així a la generació següent un futur millor. D'aquesta manera,Mahaguthi confirmarà la seva creença que “les petites coses deixen una gran empremta”.

El preu que reben els productors pel seu cafè quan venen la seva producció a les hisendes de cafè, on aquest serà assecat i venut als majoristes, els permet viure dignament. A més, homes i dones d’aquestes finques cafeteres reben el mateix sou pel mateix treball.

La meva habilitat, el meu poder Nírmala Mager és una dona de 33 anys del districte de Bara que va entrar en contacte amb Mahaguthi fa gairebé 12 anys. En aquell moment es trobava en una situació econòmica precària que no li permetia cobrir les seves necessitats bàsiques diàries. Va començar a la secció de producció, preparant el fil per teixir. Amb gran entusiasme per aprendre i l'objectiu clar d'obtenir ingressos, va aprendre a teixir. Actualment, està guanyant un mínim d'unes 3.500 rupies al mes. Aquesta llibertat financera no només la va ajudar a complir els seus desitjos sinó que també la va ajudar a mantenir a la seva família i educar als seus dos fills a Kàtmandu. Els ingressos li han proporcionat un reconeixement millor dins la seva família i la seva societat, i l'han fet sentirse orgullosa d'ella mateixa. “Sóc independent gràcies a la meu treball. Ara no he de demanar permís al meu marit per a allò que vull,” diu Nírmala amb un feliç somriure.


00DIARI CJ 2007 18/5/07 18:00 P gina 5 C

M

Y

CM

MY

CY CMY

K

[5]

una per a mi, una per a tu

el comerç just a catalunya

vendes a europa volum de compra per cada 1.000 habitants l’any

creixement total de vendes

dades del 2005

en euros

2005

3.753.174

en euros

2004 2003

3.780.566

2.368.841

2002

2.164.069

2001

1.679,3 €

985,6 €

1.402.748

931,7 €

2000

1.313.849

coneixement del comerç just Productes 57,2

42,8

Entitats 81,8

18,2

Establiments 13,5

0%

86,5

20 %

40 %

60 %

80 %

El Comerç Just a Catalunya ha experimentat en els darrers anys un augment molt significatiu, tant del volum de vendes de productes com del seu coneixement entre la població catalana. El 35% de les vendes de Comerç Just a Espanya es fa a Catalunya, molt per davant de Madrid (20,3%), Galícia (15,5%) o Andalusia (9,3%). A l’Estat espanyol ens gastem en Comerç Just uns 350 euros per cada 1.000 habitants, més del doble en el cas de Catalunya, una xifra significativa però encara llunyana respecte als països que encapçalen les vendes a la Unió Europea.

4.601,5 € 5.273,3 €

2.413,8 €

1.539,2 € 1.612,5 €

Bèlgica 4.287,8 € 4.392,4 €

6.153,8 €

1.449,3 € 18.613,9 €

36,7 €

348,2 €

1.046,2 €

100 %

Font: Agència Catalana del Consum (www.consumcat.net)

el segell de comerç just El segell Fairtrade és un instrument de certificació que permet que empreses no especialitzades en Comerç Just puguin oferir productes de Comerç Just i que els consumidors els puguin identificar fàcilment. D’aquesta manera, es poden adquirir productes de Comerç Just certificats a les botigues o supermercats on els consumidors acostumen a fer les seves compres quotidianes amb la garantia que procedeixen d’organitzacions productores del Sud i que s’han adquirit a un preu just. Des de setembre de 2005, tant a Catalunya com a la resta d’Espanya ja podem trobar productes certificats de Comerç Just gràcies a la creació de l’Associació del Segell de Productes de Comerç Just, formada per entitats membres de la Coordinadora Estatal de Comerç Just. L’associació promou l’ús del segell i fa un seguiment de les empreses que l’utilitzen per garantir el seu bon ús. L’existència de la certificació Fairtrade permet l’entrada dels productes de Comerç Just al mercat convencional, la qual cosa està generant debats dintre del sector relacionats amb els límits d’una certificació només de producte, que no dóna garanties de l’empresa que el distribueix. Actualment, més de 20 països a tot el món utilitzen el segell i més d’un milió de productors i productores, que pertanyen a 548 organitzacions de 50 països del Sud, venen els seus productes amb aquesta certificació. En aquests moments existeixen 17 categories de productes que poden rebre el segell Fairtrade: cafè, te, sucre, cacau, fruita fresca, bananes, fruits secs, fruits dessecats, arròs, mel, vi, sucs de fruites, quinoa, espècies, flors, cotó i pilotes de futbol.

Composici n

nova guia el comerç just i solidari L'Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb Setem, ha publicat el primers 5.000 exemplars de la guia El Comerç Just i solidari, una publicació que pretén donar informació, consells i orientacions pràctiques sobre per què és necessari aquest tipus de comerç, com treballa el moviment de Comerç Just a Catalunya i on podem adquirir i consumir productes de Comerç Just en aquesta ciutat, a més de diferents exemples de bones pràctiques al nostre entorn. Es tracta d’una guia que s’ha distribuït a les escoles, a les oficines d'informació al ciutadà de l'Ajuntament, a les entitats socials... I també es repartirà a la Festa del Comerç Just i la Banca Ètica. Amb cada exemplar de la guia es regalarà un sobre de cafè de Comerç Just.

Consumeix cafè de comerç just a la teva feina o lloc d’estudi Cada cop és mes fàcil consumir café de Comerç Just. Milers de consumidors el prenen cada dia cafè de Comerç Just en oficines, escoles, equipaments esportius... Això és pot fer perquè més de 50 empreses catalanes del sector del vending ja ofereixen aquesta possibilitat, mitjançant els convenis que tenen subscrits amb ONG com Setem i Cooperacció. Per tenir una màquina acreditada com a expenedora de cafè de Comerç Just no cal canviar-la. Tan sols cal demanar a l’empresa de serveis que l’ompli amb cafè de Comerç Just i que sol·liciti a alguna de les ONG esmentades l’acreditació corresponent. D’altra banda, aquestes ONG us informaran sobre com l’empresa de vending que teniu actualment pot utilitzar cafè de Comerç Just, o bé quines són les empreses de vending que us poden instal·lar una màquina automàtica nova que serveixi cafè de Comerç Just i com podeu tenir la certesa que el cafè del vostre operador de vending és de Comerç Just. L’operador de vending us pot proporcionar cafè de Comerç Just pel mateix preu que abans o, en tot cas, lleugerament superior.


00DIARI CJ 2007 18/5/07 18:00 P gina 6 C

M

Y

CM

MY

CY CMY

K

[6]

una per a mi, una per a tu

el comerç just a les teves mans consumint votem Els nostres hàbits de consum influeixen sobre l’oferta de manera decisiva. Comprant un determinat producte o servei estem afavorint un model o altre d’agricultura, de fabricació, d’envasat, de comerç, d’allotjament turístic, de producció cultural, de negoci... i també, és clar, un determinat model econòmic en els països del Sud. El consum crític i responsable, doncs, implica valorar les diferents opcions i decidir el que es consideri millor. Significa actuar tan responsablement com sigui possible, tenint en compte totes les conseqüències de les nostres decisions.

Jutgem críticament els propis hàbits de consum • Necessito tantes coses? Necessito aquestes coses? Per què no deixo de fer això? • Què significa consumir aquest producte o aquest altre? A qui beneficia i a qui perjudica? On i com s’ha produït? Què estimularé consumint-ho?

Valorem què afavorim amb el nostre consum

Magret d’ànec amb chutney de mango INGREDIENTS • 2 magrets d'ànec • 200 g de vi escumós • 2 culleres de sucre • 2 culleres de vinagre • 4 culleres de melmelada de mango • Sal i pebre FÀCIL

30 MIN

Fals risotto de quinoa INGREDIENTS • 120 g de quinoa • 1 cullerada de pesto • 80 g de llenties pardines • 1 coliflor • 1 manat de bledes • 1 tall de bacallà • 1 l de fumet blanc de peix

2

FÀCIL

45 MIN

PREPARACIÓ Esbandim bé la quinoa. Posem una cassola al foc amb una mica d'oli. Tallem les penques de bledes ben petites. Trinxem la tija de coliflor. Quan l'oli sigui calent, comencem a enrossir la coliflor i les penques de bleda. Quan estigui dauradet, hi afegim la quinoa. Ho removem una mica. Quan tinguem la quinoa lleugerament daurada, hi afegim les llenties (les pardines no necessiten remull i triguen el mateix que la quinoa en coure’s). Hi afegim el brou. Fem que arrenqui el bull. Ho tindrem entre 15 i 20 minuts fent xup-xup, per tal que no se'ns rebentin les llenties. Separem uns brots de coliflor i els afegim a la cassola. Hi afegim una culleradeta de pesto. Marquem dos talls de bacallà a la planxa. I ja podem fer el plat: el tros de bacallà per un costat i, per l'altre, la quinoa. Hi tirem un raig d'oli, a tot plegat. La quinoa és una font de proteïnes molt bona i és apta per a celíacs. La quinoa es pot comprar a través del Comerç Just.

Recepta e d’Esthe xtreta del llibre r Lillo, p ublicat p Deliciosamen te er Interm ón Oxfa justo, m

Composici n

A les botigues de Comerç Just hi trobaràs un ampli ventall d’articles de regal: tèxtils, ceràmica, cistelleria, bijuteria, joguines, instruments musicals, cosmètica, etc. Aquí te n’oferim alguns exemples.

Línia per a la cura de l’home. After Shave Aloe Vera, suavitzant i hidratant amb extracte de camamilla i oli d’argan

els lots de nadal de comerç just Per Nadal moltes empreses i institucions regalen lots o paneres als seus treballadors/es, clients, etc. Cada vegada hi ha més empreses que regalen lots de Comerç Just, o bé que inclouen alguns productes de Comerç Just dins del seu lot o panera habitual. A més dels productes habituals (cafè, te, xocolata, galetes, etc.), hi ha alguns productes de Comerç Just que poden ser especialment indicats per afegir-los a una panera de Nadal.

esmorza amb productes de comerç just Cada matí pots esmorzar a casa teva amb productes de Comerç Just: cafè, tè, xocolata instantània, muesli, galetes, melmelades, crema de xocolata, mel...

PREPARACIÓ Cal fer unes incisions als magrets pel costat del greix per tal que es coguin bé. El més senzill és fer-hi talls transversals amb una separació d'uns dos dits en ambdós sentits, de manera que quedin uns rombes tallats a la pell. Els talls no han d'arribar a la carn, només al greix. Després, escalfar una paella al foc i posar-hi els magrets amb la pell cap avall, però sense gens d'oli, ja que es couran en el seu propi greix. Cal cuinar-ho entre 7 i 10 minuts o fins que quedin ben daurats. Salpebrar-los i capgirar-los. Coure'ls de 3 a 5 minuts per la banda de la carn fins que quedin daurats. Cal tenir present que és una carn que es menja al punt, és a dir, una mica vermella. Un cop cuinats, s'han de treure de la paella i deixar-los reposar uns minuts. Mentrestant, treure l'excés de greix de la paella i afegir-hi el vi i el vinagre. S'ha de deixar que bulli durant uns minuts, afegir-hi el sucre i deixar que redueixi força, gairebé del tot. Després, afegir-hi la melmelada i fer donar un bull més. Tallar el magret en llenques fines i servir-ho amb la salsa.

Tetera amb Cistella de Ratàn. Elaborades artesanalment a Vietnam

Pels aniversaris o altres festes de l’any pots fer regals de Comerç Just amb els quals estaràs regalant alhora qualitat i solidaritat.

Comprant un determinat producte donem suport a la normalització lingüística o no, al cinema europeu o a Hollywood, a la gran propietat o a l’economia familiar, al transport sostenible o a les guerres del petroli, a la urbanització de la costa i la muntanya o a la seva preservació, a la contaminació de les aigües per purins o a la recuperació dels sembrats, a uns centres urbans amb vida comercial o bé buits, a unes ciutats compactes o bé difuses...

a la cuina amb el comerç just

4

regals de comerç just

El Comerç Just t’ofereix una àmplia diversitat de productes per al moment del teu esmorzar.

otiga b itar la b a va vis sta recepta am m Is l’ e e d u a q a in La cu tiva3 per fer Just a d’Altern s de Comerç te c u d pro

Cada vegada ho tens més fàcil per comprar aquests productes.

Els trobaràs a: • botigues de Comerç Just • botigues de productes ecològics • alguns mercats municipals • alguns supermercats • botigues on-line A la pàgina 10 hi trobaràs el llistat de punts de venda.


00DIARI CJ 2007 18/5/07 18:00 P gina 7 C

M

Y

CM

MY

CY CMY

K

[7]

una per a mi, una per a tu

Les administracions públiques, com a grans consumidores, tenen una capacitat enorme de potenciar pràctiques ètiques i responsables en tota la cadena de producció i distribució de qualsevol producte. La UE estima que el volum de compra pública equival a un 16 % del PIB europeu. Així, entitats com els ajuntaments, per exemple, poden optar per comprar a empreses que respectin els drets laborals i la dignitat dels seus treballadors i treballadores. O a cadenes de distribució i cooperatives que paguin un preu just pel cafè. O bé a productors de fusta que no malmetin boscos verges. En aquest sentit, s’ha creat a casa nostra la Xarxa per la Compra Pública Ètica, per guiar i donar eines a les administracions que a l’hora de comprar vulguin ser coherents i honestes amb aquests principis. Dins la xarxa ja hi ha diversos ajuntaments catalans. Alguns inclouen en els seus concursos públics clàusules de certificacions que asseguren que els proveïdors són ètics i responsables amb la seva mà d’obra i amb la salut del planeta. D’altres, s’han compromès a incloure-les. L’Ajuntament de Barcelona, entitat amb un volum enorme de despesa pública, ja inclou en alguns concursos públics aquests requisits. Per exemple, ofereix cafè de Comerç Just als seus edificis, ha començat a comprar uniformes de personal a empreses que compten amb certificacions de respecte als drets laborals i a la dignitat de la seva mà d’obra, utilitza fusta certificada... La Xarxa per la Compra Pública Ètica ja compta amb 12 ajuntaments, a més de la Generalitat. Encara hi falten molts.

Al 1996, 17 organitzacions de Comerç Just creen la Coordinadora Estatal de Comerç Just (CECJ). Actualment està constituïda per 34 membres i hi estan integrades les botigues i les importadores. Amb la finalitat de potenciar el Comerç Just al nostre país, la Coordinadora canalitza i coordina la comunicació entre les diferents organitzacions i vetlla pel compliment dels criteris de Comerç Just. Una altra de les seves tasques és representar els seus membres davant els organismes estatals i internacionals. També fomenta el debat sobre els criteris ètics en les pràctiques comercials i, tanmateix, origina i participa en activitats i iniciatives que contribueixin a impulsar el Comerç Just, com ara informar i sensibilitzar la societat. D’altra banda, també s’ocupa de coordinar les importacions i les pràctiques comercials de les organitzacions de Comerç Just. A nivell internacional, la Coordinadora -amb seu a Sant Sebastià i Madrid- pertany a NEWS! (Xarxa Europea de Botigues de Comerç Just), que reuneix totes les coordinadores estatals europees, que aglutinen prop de 3.000 botigues de Comerç Just. A més de diferents activitats, la Coordinadora comparteix amb NEWS! la celebració, cada any, del Dia Europeu de les Botigues de Comerç Just, amb la doble finalitat de donar a conèixer aquest comerç i promoure les botigues existents. Recentment la Coordinadora s’ha integrat a IFAT (Associació Internacional de Comerç Just), que aplega més de 270 organitzacions de 60 països de tots els continents. El seu objectiu és contribuir a la millora dels productors desfavorits mitjançant la promoció del Comerç Just. La majoria dels seus membres són organit zacions productores d’Àsia, Àfrica i Amèrica Llatina, i importadores de productes de Comerç Just.

Alternativa3 és una organització de Comerç Just que es dedica a la importació, distribució i comercialització de productes tèxtils, d'alimentació i artesania, que provenen de grups d'artesans i productors de països del Sud. Es tracta d’una cooperativa catalana amb seu a Terrassa que ara celebra el seu 15è aniversari amb el mateix objectiu que tenia quan es va crear al 1992: difondre els principis del Comerç Just, considerant que el desenvolupament només és possible combinant creixement econòmic i justícia social. Des del 1993 forma part de l'Associació Internacional de Comerç Just (IFAT) i és membre fundador de la Coordinadora Estatal d'Organitzacions de Comerç Just (CECJ) i de la Xarxa Europea de Botigues de Comerç Just (NEWS!) a Europa. Al 1995 va crear la primera Torradora de cafè de Comerç Just d'Espanya, elaborant tant marques de cafè pròpies, com les de qualsevol organització interessada en cafè de Comerç Just. Alternativa3, viu i treballa pel Comerç Just, per la qual cosa, des dels inicis, ha promogut la participació social en aquests temes. En aquest sentit, i a més d’importar, distribuir i comercialitzar els productes, porta a terme projectes socials que busquen que grups desfavorits aconsegueixin una veritable autosuficiència econòmica que els permeti millorar les seves condicions de vida, sense crear dependència. Torrr ador Aquestes iniciatives es tradueixen en inversions a de c afè d’Alte en personal, maquinària i formació, que són la rnativ a3 base per a què aconsegueixin millores en la producció i comercialització dels seus productes.

Desfilada de moda de C omerç Just organitzad a per la Coo rdinad

ora

FUNDAC

IÓ FUTU

R

menjadors escolars de comerç just

” t s u j t n u

a “p v i t a i c i n I

ercats ituat en m nts, s a h r tu Fu uficie Fundació les, autos y 2006 la icles tricic n h a l’ begudes ve e s n d n e u s ix De e ofere u arcelona q B i ors r e o d d ls a a consumid t mostr municip na en un peti lògics als u o o g c b e le a i p n t s s 'u e que d ilitat d erç Ju ib m s o s C o t p e d e la s recari ta fereix i producte ació de p banda, o u it ra s lt a ’a n D u . en i vianants ue estan rsones q feina a pe laboral.

Composici n

Quantes vegades la voluntat de millorar el món que ens envolta xoca contra les preocupacions diàries? Doncs aquí tenim un exemple que ho fa compatible. Un menjador escolar amb productes ecològics i de Comerç Just, on el nostres nens aprenen què és la sostenibilitat i la solidaritat. La Fundació Futur va posar en marxa, el novembre del 2005, un projecte únic que innova en la gestió dels menjadors escolars, valorant la qualitat dels aliments, la sostenibilitat, la importància de l’acte de menjar i la justícia social. A grans trets, el projecte pot resumir-se en quatre eixos d'actuació: l’alimentari (matèries primeres de bona qualitat, tècniques culinàries poc agressives, productes bàsics biològics i amb certificació ecològica...);

a

nova botig

IVA 3

diners de estatal de tots, despesa comerç just ètica

15 anys d’Alternativa3

RNAT

coordinadora

ALTE

amb els

m

a f x o n ó m r inte

lona el rar a Barce u g u a in va es 6) ja són 3 liment que e Gràcia, 15 d n ra Amb l’estab (G re arcelona. A de novemb obertes a B am xf passat mes nts O n ó ts de difere s d’Interm establimen ales botigue 8 C a a h l, i h ta a atalan Just. En to rç e m o la c apital c C b en oden tro ar ecialit zats ts ells s’hi p to n E entitats esp a. n te . ha una tren i decoració talunya, n’hi , artesania ó ci ta n e lim articles d’a

l’ambiental (recollida selectiva dels residus, gestió ecològica de menjador, ús –quan escaigui- de vaixella compostable i biodegradable o reutilitzable...); el social: utilitzant productes de Comerç Just, elaborats en condicions dignes i que afavoreixen el desenvolupament de diverses comunitats del Sud, promovent el Consum Responsable, elaborant diversos menús en dies especials procedents de cultures diferents; i l’eix educatiu, que gira entorn de la salut i el consum responsable. Durant el curs 2006-2007, 1.200 alumnes s’han beneficiat d'aquesta iniciativa que, d’entre altres avantatges, utilitza molta fruita, arròs, llegums i un 50 % d'hortalisses de conreu ecològic, i també la pasta, cuscús, quinoa, espècies, sucre i

Cuina esc

olar amb

producte

s de Com

erç Just

pinya de Comerç Just. També han insistit en una major presència de fruita, verdura, peix i aliments integrals, eliminant greixos, sucres, fregits i productes precuinats.


00DIARI CJ 2007 18/5/07 18:00 P gina 8 C

M

Y

CM

MY

CY CMY

K

[8]

una per a mi, una per a tu

per què cal una banca ètica

3. PEL CRITERI La Banca Ètica no dóna suport a empreses o negocis vinculats a guerres o armament, que provoquin malalties, que se serveixin de l’explotació laboral o infantil, malmetin ecosistemes, maltractin animals, donin suport a règims dictatorials o facin el joc a l’especulació o als paradisos fiscals… Pero sí dóna suport a les empreses i negocis amb calat ètic, que avancin en la igualtat d’oportunitats i de tracte, en la cura del planeta, en la gestió participativa, en l’expansió del Comerç Just i el Consum Responsable…

4. PEL BENEFICI DE TOTHOM La beneficiària de la seva activitat és la societat en general, no només els clients. D’una banda, hi ha suport financer a projectes que impliquen millores en el camp social, polític, cultural o mediambiental. De l’altra, ofereix una alternativa al sistema financer tradicional, donant crèdit als exclosos i ampliant possibilitats a qui es preocupa per a què l’ús últim dels seus diners, no perjudiqui la societat.

2. PER LA TRANSPARÈNCIA La Banca Ètica sempre informa en què inverteix i d’on surten els seus números, ja sigui en l’origen dels seus beneficis com en l’última destinació de cada euro invertit. Això implica un canvi en la relació de les entitats financeres amb els seus clients. La Banca Ètica l’hi presenta els comptes en una relació d’igual a igual. Totes dues parts tenen drets i deures i ambdues en treuen beneficis.

5. PER L’OFERTA DE SERVEIS 1. PER REINVENTAR LES FINANCES

La Banca Ètica ha de tenir beneficis per funcionar i ofereix els mateixos serveis bàsics que la banca tradicional, tals com comptes corrents i d’estalvi, fons d’inversió, targetes de crèdit, préstecs... Però hi ha moltes diferències. La Banca Ètica es preocupa dels beneficis socials encara que no tinguin tants beneficis econòmics. No inverteix en sectors perjudicials per molt rendibles que siguin, s’atreveix en activitats complicades si tenen un alt valor social, les comissions que cobra als seus clients s’ajusten al cost real... La Banca Ètica no fa caritat, simplement canvia els valors, els objectius del capital i el funcionament intern.

L’engranatge financer tradicional té un pes enorme en el sistema econòmic actual, que està creant enormes diferències entre rics i pobres i malmet la salut del planeta. Amb els recursos de tots, busca beneficis sense valorar les conseqüències dels negocis que finança i exclou a qui més necessita el crèdit perquè preval el patrimoni del sol·licitant per damunt del projecte. A la Banca Ètica, per contra, es combina el benefici social i el financer i es fan treballar els diners per a projectes responsables des del punt de vista social i ambiental.

posa a treballar els teus diners diners i ètica a catalunya FETS, Finançament Ètic i Solidari, és una associació que aplega unes 60 organitzacions catalanes del tercer sector i l’economia social i solidària que van decidir treballar unides des de l’estiu del 1999 per promoure les finances ètiques a Catalunya. Des de llavors treballen per la sensibilització i la promoció de l’ús ètic dels diners i de les entitats que ofereixen productes de finançament ètic. D’altra banda, FETS fa d’interlocutora amb les administracions públiques i altres actors

oikocredit

catalunya

Oikocredit és una cooperativa mundial que finança projectes a les zones més pobres del món. Atorga préstecs a projectes productius que donin feina i ingressos a les persones més desafavorides, fomentin la promoció de la dona i garanteixin el respecte pel medi ambient. L’any 2000 es va crear Oikocredit Catalunya, que capta fons al nostre país per invertir-los a Oikocredit Internacional, que és qui els gestiona. L’oficina catalana difon aquest model, capta inversors i tramita els interessos i la devolució de les inversions per als seus socis.

www.pangea.org/oikocredit

socials. A més, ofereix serveis per obrir noves vies d’acció i apropar-les a tota la societat. En definitiva, a FETS s’hi pot trobar tot l’assessorament necessari per donar un ús més ètic als estalvis. Actualment també treballa per crear un Observatori de Finances Ètiques.

www.fets.org

FETS testimonia que l’interès per les finances ètiques està calant fort a tota la societat. Una prova d’això és el fet que moltes entitats financeres tradicionals estan oferint productes i línies de mercat especials, de caràcter ètic. El problema és que sovint no és més que màrqueting, ja que la majoria d’elles no ha fet cap canvi estructural i continuen sent actors principals d’un sistema econòmic injust. A moltes no els preocupa continuar donant suport

COOP57, cooperativa de solidaritat Aquesta entitat neix quan un col·lectiu de treballadors acomiadats decideix posar una gran part de la seva indemnització al servei de la creació de cooperatives. Des d’aleshores ha crescut i actualment ofereix serveis financers al conjunt de l’economia solidària seguint els principis de la Banca Ètica. Els seus recursos es destinen a préstecs per a projectes d’economia social que promoguin l’ocupació, el cooperativisme, l’associacionisme i la sostenibilitat. En aquests moments, els recursos propis de Coop 57 provenen d’aportacions de les entitats sòcies, i de contribucions personals dels socis i sòcies.

www.coop57.coop

Composici n

a negocis bèl·lics, o que atemptin contra els drets i la dignitat de les persones, o malmetin els ecosistemes… sempre que donin beneficis, és clar.

triodos bank

el projecte fiare

D’origen holandès, Triodos Bank és la primera Banca Ètica que es va implantar a Espanya; l’any 2004, quan ja era un referent de la Banca Ètica europea. Centra les seves inversions, fonamentades en criteris ètics, en tres àmbits: el cultural (mediambiental o ecològic), el social i el de cooperació per al desenvolupament. Entre els productes que ofereix, hi podem trobar l’Eco dipòsit o el Compte Just d’Estalvi, que destina un percentatge dels interessos generats a projectes de sensibilització i desenvolupament del Comerç Just promoguts per IDEAS, Intermón Oxfam i Setem, sense disminuir la rendibilitat per a l’estalviador, si aquest no ho desitja. Des de l’any 2006, Triodos Bank té oficina a Barcelona.

La Fundación Inversión Ahorro Responsable (FIARE), una plataforma que agrupa 52 organitzacions d’Euskadi, ha posat en marxa el Projecte Fiare amb l’objectiu de construir la primera Banca Ètica i Ciutadana nascuda a Espanya. De moment, el Projecte Fiare ja ofereix finançament a activitats econòmiques amb un impacte social positiu i una sortida als qui vulguin que els seus estalvis es dediquin a projectes afins amb els seus principis. En una primera fase, FIARE actúa com agent de la Banca Popolare Etica, la primera entitat financera ètica d’Itàlia. A Catalunya, el Projecte Fiare ja està en marxa i obrirà la seva primera oficina durant el 2007.

www.triodos.es

www.fiare.org


00DIARI CJ 2007 18/5/07 18:00 P gina 9 C

M

Y

CM

MY

CY CMY

K

[9]

una per a mi, una per a tu

la banca ètica finança projectes transformadors Aprop, serveis comunitaris, sccl Formada únicament per dones, Aprop és una cooperativa de treball dedicada a donar serveis d’atenció sociosanitària, bàsicament d’assistència domiciliària i neteja a majors de 65 anys, al barri de la Trinitat Nova de Barcelona. Aprop va néixer arrel del desenvolupament del Pla Comunitari del barri de la Trinitat Nova, està molt vinculada a l’associació de veïns i ha estat finançada en part per Coop 57.

enginyeria sense fronteres

fons d’eficiència energètica global i energies renovables Aquesta iniciativa, anomenada GEEREF, segons les seves sigles en anglès, rebrà un fons de 100 milions d’euros per a finançar projectes de desenvolupament d’energies netes i eficiència energètica. D’aquesta quantitat, la Comissió Europea s’ha compromès a aportar-ne 80 milions en quatre anys. Es tracta d’un pas vital per a fomentar la inversió privada al sector de les energies netes a països del Sud. La Comissió Europea ha encarregat a Triodos Investment Management BV (Fons Internacionals del Grup Triodos), en cooperació amb E+Co, estructurar i tancar financerament aquest fons i, tanmateix, desenvolupar un canal d’inversió.

ESF és una organització de cooperació al desenvolupament creada a Barcelona al 1992. Està formada per professionals, docents i estudiants d’enginyeria que posen els seus coneixements tècnics i la seva experiència al servei de les poblacions més pobres, a països del Sud. Triodos Bank finança les seves activitats.

Arcadi Oliveres Arcadi Oliveres és Doctor en Ciències Econòmiques i expert en economia mundial. Així mateix, és vicepresident de Justícia i Pau, president de la Fundació Universitat Internacional per la Pau i professor del Departament d'Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona, imparteix també classes en nombrosos màsters i post-graus.

SOS racisme i casal d'infants del raval Una de les formes de finançament que diferents associacions necessiten per poder portar a terme les seves activitats és l'avançament de les subvencions, ja que aquestes acostumen a trigar excessivament. Coop57 finança habitualment operacions com aquesta, com per exemple activitats de formació i divulgació de SOS Racisme o cursos de formació laboral del Casal d'Infants del Raval de Barcelona.

Cecocafen, cooperativa nicaragüenca Aquesta societat compta amb més de 2.000 petits productors i productores afiliats a 11 cooperatives de la regió de Matagalpa que formen part de Cecocafen. Mitjançant donacions, fons propis generats a partir del Comerç Just i crèdits concedits per Oikocredit entre d'altres entitats financeres, van comprar, al maig de 1999, una planta de processament de cafè anomenada SolCafé. Allà, els socis disposen d’una trilladora que els permet processar el cafè fins a obtenirne el gra verd. D’aquesta manera controlen la qualitat durant tot el procés i incrementen les seves activitats.

Fins quin punt creus que la Banca Ètica contribueix, des del sistema financer, als canvis socials? La Banca Ètica ha de ser, forçosament, un instrument de canvi social. Perquè les finances, avui dia i tal com es presenten a nivell mundial, són un element contrari socialment, i ho són bàsicament per dos motius: per la seva falta de relació amb la societat i pel seu caràcter especulatiu. D'una banda, fa falta una banca que ofereixi crèdits als qui els necessiten, no als rics i, d'altra banda, que no incideixi en l'especulació financera que destrossa les economies. Per això cal que existeixi -digui’s Banca Ètica, digui’s fons ètics- una alternativa en la part financera de la globalització. La Banca Ètica és una alternativa real al predomini de l'economia de mercat o una eina per rentar consciències? Bé. És possible que es pugui mirar de les dues maneres. Penso que, segons com, és una eina per crear petites alternatives a l'economia de mercat. Jo entenc que, avui dia, l'economia de mercat va cap a la separació del capital i el treball. El capital va per una banda -deslo-

Per descomptat que seria ambiciós dir que contribueixen a un canvi global del sistema econòmic, però, en tot cas, el que és evident és que es tracta de petites transformacions que per al client són petites alternatives globals. Això no vol dir que després no existeixin bancs convencionals que aprofitin el bon nom del microcrèdit o similars per fer negoci, com hem vist en qualsevol mena d'alternativa que s'ha volgut presentar. Com en el cas dels ecologistes, que les grans empreses se'ls han volgut menjar i han creat els productes bio, els productes eco i totes aquestes coses. Què et semblen els “productes ètics” que comença a oferir la banca convencional? Bé. Jo preferiria que les institucions fossin ètiques de principi a fi, perquè sinó no deixa de ser contradictori. És com aquell que compra productes de Comerç Just perquè els troba en les prestatgeries del supermercat però el caixer està cobrant una misèria. És una contradicció notable. Ara bé, si en un banc convencional algú pot escollir entre un fons de pensions que no és ètic i un altre que sigui ètic, és un primer

Alter Trade a filipines El grup Alter Trade es dedica a la producció de sucre de canya. Va néixer el 1987, després d'una forta crisi provocada pels baixos preus forçats pels excedents europeus. Els treballadors de les fàbriques que van haver de tancar es van associar per intentar-ho pel seu compte. Ara agrupa 18 organitzacions que sumen 598 treballadors i treballadores. Estan igualant els salaris de les dones amb els dels homes i els nens poden estar escolaritzats. Oikocredit ha finançat nova maquinària, magatzems i cultius.

Alternativa3 Societat Cooperativa Aquesta entitat està modernitzant el seu sistema d’envasat al buit; de cafè, cacau i d’altres productes. Per a aquesta inversió han utilitzat els recursos de la Banca Ètica; que coincideix totalment amb la seva filosofia d’empresa. A Alternativa3 només treballen amb productes de Comerç Just perquè el seu valor va molt més enllà de l’econòmic. Permeten que comunitats senceres puguin desenvolupar una estructura social sana combinant el creixement econòmic amb la justícia social, demostrant que un món millor és possible.

més implantada i els productes ètics ja circulen amb més fluïdesa, hi ha grans empreses auditores que controlen aquestes coses. En certa manera és el que està passant amb el Comerç Just. Des que va començar el Comerç Just fins ara, que ja existeixen segells com el FLO, no hi ha hagut massa control i ha passat el mateix. Però, a la llarga, hi haurà d'haver una avaluació amb criteri en aquest àmbit, més oficial... Ara s'està fent alguna cosa, més a distància, amb tota aquesta anàlisi dels fons ètics que es publica cada any. Però encara s'ha d'afinar més, perquè amb el temps la societat haurà d'intervenir, de fet ja està demanant més intervenció. Creus possible o coherent crear una espècie de mercat borsari ètic? Jo ho veig difícil. Des de la percepció de la borsa, des del seu punt de vista de rendibilitat de les coses, podria ser. Però totes les borses, totes –les immobiliàries, les de matèries primeres, les de valors mobiliaris...- busquen valors especulatius, i l'especulació està fora de qualsevol objectiu ètic-econòmic. Per tant veig molt complicat

“Èticament, la banca convencional ha quedat desqualificada” calitzacions, rendiments- sense fixarse en l'altra part que forma el conjunt de l'empresa, el treball. En canvi, la Banca Ètica el que busca és finançar objectius, a vegades petits, a vegades cooperatius, fent que capital i treball es tornin a unificar. D'aquesta manera desautoritzen les localitzacions i per tant contribueixen a un canvi del sistema.

Composici n

pas. Però jo m'inclinaria a pensar, no tant en productes ètics, sinó en institucions ètiques en general. Creus possible que entitats ciutadanes controlin el destí d'aquests productes? Aquí encara no, perquè és una cosa poc estesa, però en altres països en els quals la Banca Ètica està

crear una borsa de valors ètics. Avui dia hi ha valors que ja estan aquí, que cotitzen a borsa, valors als quals la gent els busca un rendiment. I a falta d'altres valors tornaríem al que he dit abans, a la política dels petits passos. Però a llarg termini ho veig inviable, com a molt es transformaria en un valor intermedi.

Quina estratègia et sembla millor: deixar de dipositar els nostres diners a les entitats bancàries convencionals o forçar-les, d'alguna manera, a invertir en objectius socials verificables? En principi faria una distinció entre bancs i caixes. Els bancs, per principi, busquen un guany de tipus individual que supera l'ètica del capitalisme. Max Weber venia a dir que el benefici ha de ser proporcional al servei, en canvi la banca actual busca beneficis desproporcionats, donant poc servei. Per tant, èticament, tota la banca queda desqualificada. Les caixes, amb un origen social i professional que s'assembla més als criteris de tipus ètic, han evolucionat d'una manera dolorosa els últims anys, intentant assemblar-se més als bancs. S'han desvirtuat tant que corren el seriós perill de convertir-se finalment en bancs. Quina és l 'opció? Invertir, evidentment, en institucions ètiques. Mentre no les tinguem, cal confiar en aquests petits passos que avui dia són Oikocredit, Triodos Bank... O posats a escollir entre bancs i caixes, escollim caixes. Finalment, com a possibles futurs clients d'un Banc Ètic, què ens aconselles? Si dipositem els nostres diners en un Banc Ètic, cal tenir en compte dues coses: en primer lloc, hem d'assegurar-nos que els diners que confiem al banc vagin a parar a finalitats estrictament ètiques, amb criteris establerts, publicats i coneguts. I en segon lloc, que com a entitat ètica deixi els diners sense garanties hipotecàries, sense avals, que confiï en el projecte de la persona que demana la seva ajuda i, sobretot, en la seva paraula.


00DIARI CJ 2007 18/5/07 18:00 P gina 10 C

M

Y

CM

MY

CY CMY

K

[10]

una per a mi, una per a tu

on puc comprar o consumir productes de cj establiments

on venen productes de comerç just ALELLA TANT DE BO, Porxada del Mercat Municipal ALIÓ GRISELDA FIGUEROLA SERRA, Gemma Saperas, 22 L'AMETLLA DEL VALLÈS DE LA NATURA, Pg. de l'Ametlla,19-23 ANDORRA LA VELLA MÓN JUST, Prat de la Creu, 8 ANGLÈS FARIGOLA, Girona, 26 ARENYS DE MAR CA LA PAULINA, Bonaire, 1 COOP. AGRÀRIA ARENYS DE MAR, Josep Clavé, 17 EL POT PETIT, Rial sa Clavella, 19 REJUST, d’Avall, 12 LA SÀLVIA, Plaça Flos i Calcat, 29 EL TURÓ-RESTAURANT, Baixada del Turó, 1 ARENYS DE MUNT CAN CLOSA, Francesc Macià, 39 FORN DE PA PUIG, Rambla Sant Martí, 39 EL RACÓ DE LA CECÍLIA, Rambla Sant Martí, s/n, Mercat Municipal EL REBOST DE L’ÀVIA, Rambla Sant Martí, 32 ARGENTONA FLECA CASES, Avda. Puig i Cadafalch, 6 HERBODIETÉTICA POLIOL, Joan XXIII, 9 PASTISSERIA ODÓN, Torras i Bages, 7 POLIOL, Joan XXIII, 9 ARTÉS FUNDACIÓ LA PLANA, Apartat 7

BADALONA ATENEU SANT ROC, Càceres, 34-36 CASAL DE CUBA, Francesc Macià, 104 INTERMÓN OXFAM, Sant Miquel, 53 BANYOLES DIETÈTICA ROSA, Major, 16 GINGIRONA, Girona, 56 UFANA ECOMERCATS BANYOLES, SL, Camós, 79-81, Baixos BARBERÀ DEL VALLÉS ICU-EUiA, Avda. Verge de Montserrat, 38, Baixos PARRÒQUIA DE STA. M. DE BARBERÀ, Avda. Generalitat BARCELONA-CIUTAT VELLA ALTERNATIVA SOLIDÀRIA PLENTY, St. Antoni Abat, 6, Pral 2a ASS. CAFÉ REBELDIA, de la Cera, 1 Bis CAFETERIA CAFÈ JUST, Sotstinent Navarro COMPRA SOLIDÀRIA, Sotstinent Navarro, 18 COOPERACCIÓ, Sant Honorat, 7 ESGLÉSIA PROTESTANT, Tallers, 26 FARCELL BORN, Banys Vells, 9 FLECA CAL TIANA, Escudellers, 59 FUNDACIÓ ADSIS-EQUI MERCADO, Princesa,19 FUNDACIÓ ARRELS, Riereta, 24, Baixos FUNDACIÓ FUTUR, Carrer Hèrcules, 3 GAMPATI, Tallers, 29 GRUP AQUENI, SCCL, Méndez Núñez 1, Pral. 2a MOSQUITO BAR, Carders, 46 RAI, Carders, 12, Pral. LA RIBERA, Plaça Comercial, 11 SERVEI CIVIL INTERNACIONAL, Carme, 95, Baixos SETEM, Bisbe Laguarda, 4 LA TETERÍA, Comtessa de Sobradiel, 4 XARXA DE CONSUM SOLIDARI, Plaça Sant Agustí Vell, 15 BAR LA BÁSCULA, Flassaders, 30 Bis BAR LA GRANJA, Vidreria, 9 BAR OVISO, Plaça George Orwell, s/n BAR TARKUS, Avinyó, 40 MANOLO’S BAR, Lancaster, 3 BARCELONA-EIXAMPLE AJUDA EN ACCIÓ, Balmes, 32, 2on 1º APROP, Demòstenes, 19 ARÇ CORREDORA D’ASSEGURANCES,Tamarit, 119, Escala B Entresol 2a BAR LA GRANJA, Gran Via de les Corts Catalanes, 450 BIORITMES, Còrsega, 438 COMPRA SOLIDÀRIA, Mallorca, 467 L’ESSÈNCIA CENTRE DIETÈTIC, St. Antoni M. Claret, 1 FUNDACIÓ VICENTE FERRER, París, 71, 3r GALERIES LA MERCÈ, Muntaner, 29 GUAYABA TIENDA SOLIDARIA, Castillejos, 241 INSTITUT GENUS, Enric Granados, 116, 1r 1a INTERMÓN OXFAM, Provença, 247 i Roger de Llúria, 15 MACRO- ZEN, Muntaner, 12 MOSAIC-MÓN SOLIDARI AMB INFANTS CARRER, Còrsega 621, 4t 3a NAIDUNIA SCP, Rocafort, 198 NATURANA, Còrsega, 655 PREM GAIA LA TERRA, SL, Rosselló 154 PROS BRESCO, La Granada del Penedès, 34 III MIL·LENI, Padilla, 289-293 Local 1 FACULTAT DE MEDICINA, Hospital de Sant Pau LA TERANYINA, Avinguda Mistral, 68 B1 BARCELONA-SANTS-MONTJUIC ALEF NATURA, Ricart, 1 GERMINAL SANTS (COOPERATIVA), Rossend Arús, 47 PARROQUIA STA. TECLA, Avda. Madrid, 105 REBOST D’EN TRIADÓ, Rector Triadó, 8 MADRE NATURALEZA, Margarit, 29 BARCELONA-LES CORTS GANA (Grup Ajuda Necessitats Actuals), Evaristo Arnús, 5 BARCELONA-SARRIÁ-SANT GERVASI ATENEU POPULAR DE SARRIÀ, Clos de St. Francesc, 3-5 BIO-MERCADER, Benet Mercader, 24 ECOVERITAS SA, José Balari,15 GERMINAL SARRIÀ (COOP.), Clos de St Francesc, 3-5 Mª JOSÉ HIDALGO, Craywinckel, 19, Baixos 1a MÁGICO-SL, Torrijos, 37 PLANETA TÉ, Major de Sarià, 55 SARRIÀ-VERD, Negrevernís, 10 SHEFFIELD CENTRE, Muntaner, 263 VICENTA MARTÍN, Benet Mercadé, 24 BARCELONA-GRÀCIA ALIMENTACIÓ COMULADA, Providència, 67 L’AIXADA, Argentona, 11 BIO BIO BIO SL, Ramon y Cajal, 42, local 2 INTERMÓN OXFAM, Gran de Gràcia, 156 LA BOTIGA DEL SOL, SCP -Joan-, Xiquets de Valls, 9 COOPERATIVA LA GLEVA, Verntallat, 26 FESTUC, Plaça de la Revolució, 3 GOA - Globe of Art, Astúries, 36-38 INFOESPAI, Plaça del Sol, 1-20, Baixos MIRALL DE LLUNA, Bonavista, 3 NATURA, Torrent de l’Olla, 92 BARCELONA-HORTA-GUINARDÓ BAR CAFET. BIBLIOT. JUAN MARSÉ, La Murtra, 135-145 LA BOTIGA D’INTEGRAL, Euclides, 11 CENTRE CÍVIC CASA GROGA, Avda. del Jordà, 27 EIXAM, Baixada de la Plana, 37-41 FARCELLS-MODA AMIGA, Francesc Tàrrega, 48 FUNDACIÓ ADSIS, Lugo, 61 MACVEN SL, Padilla, 379, 3r 2a MERCAT MUNICIPAL DEL CARMEL-FUNDACIÓ ADSIS, Llobregós, 149 BAR CENTRE CÍVIC MATAS I RAMIS, Feliu Codina, 20 BARCELONA/NOU BARRIS ASS. VEÏNS LA PROSPERITAT, Argullós, 92 CASAL LA PROSPERITAT, Plaça Àngel Pestanya, s/n COMITÉ SOLIDARITAT CENTREAMÈRICA, Àngel Pestanya, s/n COMITÉ DE SOLIDARITAT OSCAR ROMERO, Passeig Fabra i Puig, 260, 2n MONTSERRAT VIDAL PUBILL, Maragall, 312 BAR LA TERTÚLIA, Artesania, 88 BARCELONA-SANT ANDREU AFOCA, Associació Foment de l’Ocupació Contra l’Atur, Cardenal Tedeschini, 67 ANDRÒMINES, Llenguadoc, 56-60 BAR FRANCESCA BONNEMAISON, TEATRE ADRIÀ GUAL, Sant Pere Més Baix, 7 COOP. DE CONSUM SANT ANDREU, Vallès, 61, Baixos COOP. DE CONSUM EL BORRÓ, Pons i Gallarza, 60 CENTRE GARCILASO, Juan de Garay, 116-118 (Districte1) ECOTECA, Portugal, 2-4, Baixos TRÈVOL SMS, Antonio Ricardos, 14 BARCELONA-SANT MARTÍ ASSOCIACIÓ DE FAMILIES MONOPARENTALS, Joncar, 19 BOTIGA DE COMERÇ JUST (CENTRE CÍVIC BESÓS), Rambla de Prim, 87-89 LA CERDANYA, Ruiz de Padrós, 48 CYDONIA (COOPERATIVA), Ptge. Bosch i Labrús, 16 COUS COUS, Rambla Poblenou, 77 FUND. FORMACIÓ I TREBALL, Cristóbal de Mour, 126-128 GRUP 3er MÓN STA. M. DE POBLENOU, Pujades, 210 HERB MONTSENY, Diagonal, 66 i Andrade, 58 MARTINET SOLIDÀRI, Rambla Prim, 87-89 VERNEDA SOLIDÀRIA, Selva del Mar, 215

Composici n

BEGUES RACÓ DE LA NATURA, Major, 39 BEGUR BIOPUNT, Tramuntana, 12, A-3 La Borna III. Apt. 39 BELIANES FORN DE PA PANADÉS, Dr. Martín, 9 BERGA CENTRE DE DIETÉTICA DEL BERGUEDÁ, Viladomat, 3 CENTRE DIETÈTIC L’AVET, Verdaguer, 11, Baixos EL CUCUT, Menorets, 5 LA CUINA. ALIMENTS NATURALS I ECOLÒGICS, Ctra. de Solsona, 8 LA PALLOFA, Font del Ros, 1-3, 1r BESALÚ ISIS-PRODUCTES NATURALS, Major, 9 BESCANÓ DIETÈTICA ACÀCIA, Major, 108 BREDA DE LA TERRA, Avda. Verge de Montserrat, 7, Baixos LA BISBAL D’EMPORDÀ BISBAL NATURA, Cavallers, 36 CABRERA DE MAR COOPERATIVA DE CABRERA, 11 de Setembre, 53 EL SINDICAT,11 Setembre, 53 CABRILS BONAFONT RIVAS, L’Infern d’en Parera, 26 CALDES DE MONTBUÍ ALIMENTACIÓ BARALDÉS, CB, Pi i Margall, 27 ATENEU DE CALDES DE MONTBUI, Molí COOPERATIVA 70, SCCL, Font i Boet, 7 CALELLA LA BIOBOTIGA, Matas i Rodes, 4 EL PATI DE CALELLA, Jovara, 156 CANET DE MAR LA GELATERIA, Riera Sant Domènec SINDICAT AGRARI, Àngel Guimerà, 28 CARDEDEU CLOS I CODINA CB, Diagonal Fivaller, 32 CARDONA ASS. CULTURAL MERCAT DEL BLAT, Graells, 19-21 CAFÈS GENER, SL, Santa Eulàlia, 8 CASTELLAR DEL VALLÈS INTEGRA, Avda. Sant Esteve, 69 CASTELLBISBAL EL REBOST DE LA NATURA, Pi i Maragall, 16 CALAIX DE L’ÀVIA, Pompeu Fabra, 5 CASTELLDEFELS LA FONT, Bisbe Urquinaona PLANETA TERRA, Avda. Pineda, 100 CENTELLES CASA ESTEVE, Nou, 11 CERDANYOLA DEL VALLÈS AUTOMÀTICS ARANDA CATALUNYA SL, Polígon Industrial La Clota Santa Anna ESCOLA INFANTIL TÀNDEM, SCCL, Cordelles, 65 DEL RIO VICENTE MIREIA SLNE, Cordelles, 76, Baixos CERVERA A TOT DRAP,Major, 93 CORNELLÀ DE LLOBREGAT COORD. CONTRA LA MARGINACIÓ, Garraf, s/n CORNELLÀ DE TERRI EL GINJOLER CÀTERING, SL, C/E, 14, Pol. Ind. Pont-Xetmar CUBELLES RACÓ DE LA MERITXELL, del Mig, 12 CUNIT BOSQUE GABALDÓN, Gladiol, Urb. Los Jardines L’ESCALA LA SAU,del Port, 36 ESPLUGUES DE LLOBREGAT FUNDACIÓ SANTA MAGDALENA, Laureà Miró, 209 SASTRINYOLS, Laureà Miró, 209 SOLIDARITAT ESPLUGUES, Verge de la Mercè, 63-65 L’ESTARTIT FORN DE PÀ, Port, 20 FALSET SANTIVERI, Miquel Barceló, s/n FENALS D’ARO NOMÉS ARTICLES NATURALS, SL ARO, Castell d’Aro, 62 FIGUERES LA BIOLIVÉ, Concepció, 15 BLANC, Perelada, 69 LES BONES HERBES, Camanó, 8 CAFÈ DELS TINTS SC, Tints, 10 HIPER ESCLAT, Avda. Països Catalans, 2 LOTUS BLANC, Perelada, 64 UFANA ECOMERCATS FIGUERES SL, Nou, 173 FLIX BAR BOTIGA M.M., Escoles, 7, Baixos LES FRANQUESES EL CABÀS, Carretera de Ribes, 121 LA GARRIGA LA GARRIGA – SOCIETAT CIVIL, Samalús, 1 ROMANÍ, Calàbria, 9 GAVÀ ASS. CASAL CULTURAL L’ESPURNA, Riera de les Parets, 25 HERBES I COSES, Sant Isidre, 3 NAMASTÉ, Sant Joan, 29 GELIDA CENTRE DE SALUT ROSA M. REIG I SELLARES, Major, 5-7 GIRONA BIOPUNT, PRODUCTES BIOLÓGICS, La Rutlla 70, Local 2 COOPERATIVA EL REBOST, Plaça Bell-Lloc, 4 GENCIANA, Ronda Sant Antoni M. Claret, 15 INTERMÓN OXFAM, Plaça del Vi, 4 NATURALMENT, Hortes, 13 NEKHA, Ballesteries, 18-20 NOMÉS ARTICLES NATURALS GIRONA SL, Migdia, 95 PAU I SOLIDARITAT, Miquel Blai, 1 EL REBOST, Plaça Bell-Lloc, 4 TAO, La Barca, 25 EL TE DELS CIUTADANS, Ciutadans, 13 UFANA ECOMERCATS GIRONA SL, Rutlla, 17, Baixos GIRONELLA DIETÈTICA BETH, Avda. Catalunya, 56 GRANOLLERS ASS. DE CONSUM EL CEDÀS, Antoni Gaudí, 43, Baixos DIETÉTICA SALVIA, Rambla Josep Tarradellas 1, Local 2 HERBES EL PORTALET, Portalet, 14 MENJARS DEL MÓN, Torras i Bages, 5 PROD. ALIMENTARIS LA PERLA, Goya, 6-12 EL RACÓ DE LA SALUT, Girona, 112 EL RACÓ ECOLÒGIC,Roger de Flor, 85 SUPERMERCAT BIOLÒGIC, Plaça Muntanya LA TRAMONTANA, Sant Josep, 14 L’HOSPITALET DE LLOBREGAT AKWABA, Orient, 46, baixos AJUNTAMENT DE L’HOSPITALET, Josep Prats, 2, 6ª ASS. CINE BAIX,Vidal i Robas, 23-25 CENTRE DE REINSERCIÓ SOCIAL RECOLLIM, França, 41, Baixos DEFENSEM CUBA L’HOSPITALET, Avda. Can Serra, 82 FUNDACIÓ AKWABA, Orient 46, Baixos MARTINET SOLIDARI L’HOSPITALET, Sant Feliu, 12-14 ST. FELIU MULTICULTURAL, Sant Feliu, 12-14, Baixos XARXA DE CONSUM SOLIDARI, Moderna, 53 HOSTALETS DE PIEROLA ESTABLIMENT SALA, Major, 3 IGUALADA LUXOR, Capità Galí, 9 Baixos OPCINATURA SL, Pierola, 5 SUPERMERCATS SUPER MAS, Passeig Verdaguer, 178 JUNEDA GRANJA ESCOLA LES OBAGUES, Mas Sant Jordi LLAGOSTERA LA NATURA, Passeig Pompeu Fabra, 46 LLAVANERES CONGELATS GLAÇ, Munt, 26 LLEIDA CASAL DE CUBA DE LLEIDA,Apartat de Correus, 910 INTERMÓN OXFAM, Roca Labrador, 7 LO CACAO, Cavallers, 22, Baixos LLIBRERIA RAMON LLULL, SLL, La Palma, 9 SUPERMERCATS PUJOL SA, Pol. Ind. El Segre Parcel·la 307 LLINARS DEL VALLÈS NOVES LÍNIES GASTRONÓMIQUES, Comas i Madferres MALGRAT DE MAR CELLER S’EN PL, Bellaire, 11 FENG SHUI, Descalpers, 11

MALVA, del Carme, 42 MANLLEU COOPERATIVA MUT. PA QUEVIURES MANLLEU, Pl. Fra Bernadí, 5 ESPAI SOLIDARI, Compte,4 MANRESA ALTERNATIVA 3, Urgell, 14 ATENEU POPULAR LA SECA, Barreres, 8 BAR POLITÈCNICA (UPC), Avda. de les Bases, 61 CAFÈ L’HAVANA, Plaça Gispert, 4 CASAL ELS CARLINS CUINA VEGANA, SCP, Sabateria, 3-5, Baixos CENTRE BIOLÒGIC ARREL, Passeig Pere III, 91 CENTRE ECOLÒGIC ORBE, Sobrerroca, 11 COMERÇ JUST I CONSUM RESPONSABLE, Urgell, 14 FORNERIA COSTA, Ctra. Cardona, 37 LA MAGRANA, Major, 71 NESFRIBER SL, Ramon Farguell, 2 Pol. Ind. Bufa el Vent MARTORELL BIO BIO ESPAI NATURAL, Avda. Francesc Riera, 11 EL MASNOU ARRELS, Itàlia, 50 MATARÓ ALIMENTACIÓ ALBE, Avda. Jaume Recoder, 32 ATZUCAC, Carreró, 31 BOTIGA GRAN, Mosen Fornells, 46 CALLER CASTELLVI, Plaça de Cuba, 11 CELLERS MONTSERRAT, Ctra. de Mata, 36 CORPORE, Colom, 81 DANNA NATUR, Rosselló, 42 FORN CERDANYOLA, Gatassa, 17 FORN MARESME, Barcelona, 32 FUND. PRIVADA GRUP 3r MÓN MATARÓ, Barcelona, 50 LA BARCA, Camí Fondo, 5 LA BOTIGA SOLIDÀRIA – LA PEIXATERIA, Pl. del Peix, s/n LA REMOLATXA, Portal de Valldeix, 9 MEDITERRÁNEA NATURA, Rosselló, 92 PALAU DE MEL, Sant Antoni, 20 PASTISSERIA ILURO, Marathon, 51 PIZZERIA LLUÍS, Baixada Escaletes, 3 QUEIXALADA, Ronda Sant Oleguer, 41 VEGETAL SHOP, Pompeu Fabra, 56 CAFÈ LA SELVA, Barcelona, 50 MOIÀ BERNAT DE RUBIÓ, Sant Josep, 28 UN ALTRE MÓN, Forn, 1 MOLINS DE REI COMERÇ JUST MOLINS DE REI, Dr. Barraquer, 2, Baixos MOLLERUSSA LA LLUNA DE MOLLERUSSA SLU, Catalunya, 2 MONTALEGRE, Avda. Catalunya, 6 MOLLET DEL VALLÈS CINCO PINOS – ASS. DE SOLIDARITAT, Francesc Macià, 18, 3r-2a MONTBLANC FONDA CAL BLASI, Alanyà, 11 MONTCADA I REIXAC CAN PERE, Major, 54 COMITÈ DE SOLIDARITAT DE MONTCADA, Baix de Sant Pere, s/n CENTRE NATURISTA CAN SANT JOAN, Macià, 38 FORN MARGARIDA, Major, 53 FORN OLIVERES, Santiago, 10 POLLERIA CA L’ESTRELLETA, Major, 53 MONTGAT ROSARIO MARTÍN, Rambla Turró, 10 MONTMELÓ GIRAMÓN, EDUCACIÓ CULTURA I ESDEVENIMENTS, Carlos Linde KAMAKU, Diputació, 8 NAVARCLES NAVARCLES, Torres i Bages, 6 OLOT COL·LECTIU PEL CONSUM RESPONSABLE I SOLIDARI D’OLOT, Proa, 16 EL GIRASOL, Sant Ferriol, 21 JOAN JOANOT, Sant Ferriol, 13 LLIBRERIA ARCADIA, Vial Sant Jordi LLIBRERIA PEKIN, Sta. Coloma, 58 L’ONDINA, Sant Rafael, 19 NANA, Pou del Glaç, 27 UFANA, Pare Roca, 8 PALAFOLLS AGROBOTICA, del Sindicat, 3 PALAMÓS BAR CALYPSO- CONXITA RECOLONS-, del Mar, 43 MIROIA, DETALLS I DIVERTIMENTS, Dídac Garrel, 8 NOMÉS ARTICLES NATURALS, SL ARO, Castell d’Aro, 62 PALAU DE PLEGAMANS PALAU SOLIDARI, Camí Reial, 217 PALAU SAVERDERA LOURDES DÍAZ MARTÍNEZ,Nou, 21, Baixos LA POBLA DE SEGUR PALLARS SOLIDARI-ENTREPOBLES, Avda. Catalunya, 51, 3r 2a PINEDA DE MAR HERBES, Roig i Gelpí, 2 IPHARADISI, Jacint Verdaguer 8-10 TAULAJUSTA SLEI, Jacint Verdaguer PERELADA FORN DE PA PORTERIAS, Plaça de la Peixeteria, 1 EL PRAT DE LLOBREGAT CASAL DE CUBA, Centre Cívic Jardins de la Pau CENTRE CULTURAL LA CAPSA, Nou, 11 DIETÈTICA I SALUT, Josep Anselm Clavé, 65 PREMIÀ DE MAR AIMARA, Jacint Verdaguer, 135 NOGAL, Jacint Verdaguer, 79 EL REBOST DEL GUR, Jacint Verdaguer, 62 REUS BAR CAMPUS, Sant Llorenç, 11 EL BROT, Proper de Bofarull, 26 LLIBRERIA GAUDÍ,Galera, 12 PARRÒQUIA SANT BERNAT CALBÓ, Plaça Gabriel Ferrater i Soler, 1 CAFÈ-RESTAURANT LABSIS SCP, de la Mar, 30-32 RUBÍ GERMINAL VALLÈS, El Pinar, Bl. 4 Esc. B. Baixos L’ATENEU DE RUBÍ, Xile, 1-3 SABADELL ALIANÇA FRANCESA, Sant Joan, 35 L’ALTRA BANDA, Rambla, 174, local 24 CAN NABIS, Garcilaso, 2 CENTRE DIETÈTIC CONCÓRDIA, Avda. Concòrdia, 56 DIETÈTICA AVINGUDA, Avda. Matadepera, 218 DRAPAIRES D’EMAÚS SCCL, Illa, 56 FUNDACIÓ PAU I SOLIDARITAT, Rambla, 75 HERMANAS MUÑOZ, Plaça Castanyers, 1 INTERMÓN OXFAM, Sant Pere, 51 JOAN BROSSA MASIP, Mercat Provincial Central, P. 60 i 74 LLIGA DELS DRETS DELS POBLES, Ca l’Estruch Sant Isidre, 140 MORRISCO BAR, Àngel Guimerà, 5 RECICLA’M, Gràcia, 142 ROSTISSERIA MUÑOZ, Plaça d’Espanya, 20 EL TEIXIT DE LA TERRA, Duran i Sors, 85 TOTE’S BAR, Sant Antoni Maria Claret, 5 VERD MADUR, 11 Setembre, 97 ZEA -MAIS, Gràcia, 66 SALDES REBOST, Cal Marxant, s/n SANT ANDREU DE LA BARCA ALFA I OMEGA, Dr. Fleming, 26 CONGELATS GLAÇ, Munt, 26 SANT ANTONI DE VILAMAJOR CANSALADERIA COSTA, Enric Granados, 21 MONTSE NICOLAU RIERA, Mossèn Cinto Verdaguer, 6 EL CELLER, Mossèn Cinto Verdaguer, 6 SANT BOI DE LLOBREGAT DIETÈTICA GLORIA, Lluís Castells, 61 NATURALIA, Girona, 21, local 11 TOT NATURAL-EL SUPER ECOLÓGIC, Jaume I, 17-21 SANT CELONI GRUP SANT CELONI SOLIDARI, Jacint Verdaguer, 25 HERBOLARI, Avda. Carretera Vella, 23 SANT CLIMENT DE LLOBREGAT CUIDA’T, Jaume Font, 12 local 1 SANT CUGAT DEL VALLÈS ALOÉ, Sant Antoni, 1 ASS. VEÏNS LA FLORESTA, Bonavista, 78 BAR EL PUNT, Pi de Xandri GERD, Plaça Pere San, 9 GIRASOL, Sant Antoni, 1 L’HERBOLARI DE ST. CUGAT SL, Ptge. Torreblanca, 7 L’HORT A CASA,Verge de Montserrat, 69 IONA, Major, 18 SUPERNATURAL, Sant Ramon, 4

SANT ESTEVE DE PALAUTORDERA LA LLENTIA, Plaça Major, 1 SANT CELONI SOLIDARI, Crta. Del Montseny, 175, 1er SANT ESTEVE SESROVIRES INFORTIP, Germans Bach, 8 NOVA NATURA, Montserrat, 20 SANT FELIU DE GUÍXOLS LA USERDA, Sant Joan, 31 SANT FELIU DE LLOBREGAT AFAP, Ptge. Bertran, 4 L’OM, Laureà Miró, 140 SANT FRUITÓS DEL BAGES LA FLOR DEL PIRINEU, Padró, 43 SANT JOAN DE LES ABADESSES CENTRE CÍVIC, Carretera de Camprodón, 8 CAL NEGRILLO, Plaça Major SANT JOAN DE MEDIONA BALCELLS VENTURA EUGENIA, Florenci Gustems, 2 SANT JOAN DESPÍ CINC CONTINENTS – ASS. HUMANITÀRIA, Avda. Barcelona, cantonada Canal MERCAT MUNICIPAL DEL BARRI CENTRE , Del Mercat, s/n SOLIDANSA, Begudes, 25 SANT JUST DESVERN COSES BONES, Salvador Espriu, 3-C SANT LLORENÇ DE MORUNYS KEMANA, de la Canal, 1, Lluís Badia, s/n SANT PERE DE RIBES EL GIRASOL, Ildefons Cerdà, 48 EL MORTER DE CA LA GLÓRIA, SL, Pep Ventura, 67 SANT POL DE MAR HERBES, Consolat de Mar, 53 SANT QUIRZE DE BESORA PONT D’OSONA, Diputació, 45 SANT SADURNÍ D’ANOIA ONG AJUDA AL DESENVOLUPAMENT, Sant Antoni, 45 SANT VICENÇ DE MONTALT TAL CUAL, Mongià, 2 SANTA COLOMA DE FARNERS MANS UNIDES, Bisbe Gotmar, s/n SANTA COLOMA DE GRAMENET APASSOS (Acció Part. Social Sostenible), Major, 73, l. 2 EL CABÁS, Sicília 97 EL CABÁS, Santa Rosa, 18 CANSALADERIA CAL NEN, del Pedró, 3 CARNS I EMBOTITS SAN RAMON, Sant Ramon, 6 CASA DE LA SOLIDARITAT I LA PAU, Irlanda, 39, baixos CASAL DE CUBA, Santiago Rusiñol, 53 GIRASOL, Mercat Sagarra, 66-67 ICV-EUiA, Sagarra, 9 L’OLIVERA, Pompeu Fabra, 33 MOVIE BLUES, President Lluís Companys, 14, baixos SANTA MARGARIDA DE MONTBUI BAULA-COR, La Tossa, 12 SANTA MARIA DE PALAUTORDERA DIETÈTICA TERRA SANA, Plaça Major, 18 SANTA PERPÈTUA DE MOGODA RUBEN PAGÈS I PUIG, Lluís Companys, 3 SANTA PERPÈTUA SOLIDÀRIA, Mas Granollacs SANTA SUSANNA AGRICOLA SANTA SUSANNA, Jaume I , 28 SAUS QUATREBARRES/OCINIT, SL, Cypsela, Perllongament Eres, s/n SELVA DEL CAMP SILVA GARDEN, Ctra. Reus-Montblanc, Km. 15,8 SENTMENAT LA FLECA DEL MIG SCP, Caldes, 41 LA SEU D’URGELL HERBES I COSES, Canonges, 23 LA SEU SOLIDÀRIA, Pau Claris, 6 MANS UNIDES LA SEU D’URGELL, Cardenal Casaña s/n ONG LA SEU SOLIDÀRIA, Pau Claris, 6 SEU SOLIDARI, Conoges, 23 SITGES BIO-SITGES, Camí de la Fita, 2 DARHANI, Mercat Municipal, parades n. 6-7 SITGES VERD, Àngel Vidal, 14 SOLSONA PARAFARMÀCIA DEL SOLSONÈS,Crta. De Torà EL RACÓ DE LACUCADELLUM, SL, Sant Cristòfol, 10 SORT ROELLA SL, Major, 49 SÚRIA L’ESSÈNCIA, Sant Antoni Maria Claret, 1 UNIÓ DE COOPERATIVES, González Solecio, 12 TARRAGONA DIETÈTICA-HERBOLARI LAFONT, Assemblea de Catalunya, 10 INTERMÓN OXFAM, Sant Francesc, 6 Baixos LA NOU I L’OLIVERA, La Font ROSSO, Santa Anna, 13 TEIÀ ARTIJOC SCCL, Enric Borràs, 15 RACÓ DEL FORNER ROSARIO MARTIN, Rambla del Turó, 10, Botiga 9 TERRASSA ALTERNATIVA 3, Ctra. Castellar, 526 BIO FORN D’EN JOSEP, Colon, 66 Baixos CAFES DERN, del Nord, 95 FATIMA - ECOMERCAT DEL VALLÉS, SLL, Galileu, 305-B INTERMÓN OXFAM, Comte d’Egara, 2-4 LA CAIXA, Raval de Montserrat, 22 MADRE TIERRA, Salmerón, 28 Baixos MONTSERRAT BUSQUET.C.I. DE DIET. I NUTRI., Cremat 11 SANA, Salva, 27, baixos TIENDAS CANAIMA, Granius, 1, local 3 TIANA ESPAI ECOLÒGIC, del Centre, 20 TONA EINES PER APENDRE, Barcelona, 5 TORDERA AGRÀRIA LA BAIXA TORDERA, Camí Ral, 13 TORELLÓ FONT NATURA, Nou, 154 TORREDEMBARRA PEQUEMANIA SL, 11 de Setembre, local 1 TORREFORTA COMITÉ ÓSCAR ROMERO, Amposta, bloc 26 TORROELLA DE MONTGRÍ CAN FRANCÈS, Església, 5 COMITÈ SOLIDARITAT NORD-SUD, Empúries, 93 L’ESPERANÇA, Mar, 17 TORTOSA DELEGACIÓ DIOCESANA DE MISSIONS, Cruera, 5 TOT MÓN TORTOSA, Metge Manel Vila, 11 Baixos TREMP BLEVATREMP SA INTERMACHÉ, Pirineus s/n VALLBONA DE LES MONGES L’OLIVERA, SCCL, La Planas, s/n VALLROMANES VIDEO ESPAI. Plaça de l’Església, 2 EL VENDRELL INTERMÓN OXFAM, Les Quatrefonts, 3 VIC AKAKÚS, Dr. Salarich, 6 HERBOLARI SANT PONÇ, Plaça del Pes, 4 TURKANA, Pla de Balenyà, 26 UFANA ECOMERCATS VIC, SL, Divina Pastora, 10 ARTESANS DEL MÓN, Gurb, 52 VILADECANS ESCOPAI, Sant Joan, 17 VILAFRANCA DEL PENEDÈS ARAM MÓN ALTERNATIU SCP, Nord 16 Bis, Baixos LA BOTIGA ARTESANA, Tossa del Mar, 4 LA BOTIGA DEL CELLER COOPERATIU, Ateneu, 9 FONT DE LA SALUT, Font, 50 FORN SANT JOAN, Sant Joan, 9 MARIA HERNÁNDEZ,La Granada, 36 VILAMALLA HORTINOFRE FRUITS, SCCL, Mas Nofre VILANOVA I LA GELTRÚ CAN CABANYES, Comerç, 2 CASAL DE CUBA DEL GARRAF, Avinguda Francesc Macià / Sant Joan L’ESPIGOL, Rambla de la Pau, 103 INTERMON OXFAM, La Havana, 8 VILASSAR DE DALT FORN RUHI, Plaça de la Vila, 5 VILASSAR DE MAR CAFÈ-QUIOSC,Àngel Clavè, 16, Local 3 MARESME SALUT, Sant Josep, 12 SUPERAVUI, Sant Josep, 36

CADENES COMERCIALS (no en tots els seus establiments)

ABACUS, ALCAMPO, BONPREU-ESCLAT, CAPRABO, CARREFOUR-CHAMPION, COALIMENT, CONDIS, EROSKI–CONSUM, MERCAT, PLUSFRESC, SUPERSOL, VERITAS

botigues

especialitzades de comerç just BADALONA

Intermón Oxfam St. Miquel, 53

BARCELONA

SETEM Bisbe Laguarda, 4 Xarxa de Consum Solidari Plaça Sant Agustí Vell, 15 Rocafort, 198 Intermón Oxfam Roger de Llúria, 15 Provença, 247 Gran de Gràcia, 156 AFOCA - Xarxa de Consum Solidari Cardenal Tedeschini, 67 GANA, Evarist Arnús, 3

GIRONA

Intermón Oxfam Plaça del Vi, 4 El Rebost - Xarxa de Consum Solidari Plaça Bell-Lloc, 4

L’HOSPITALET DE LLOBREGAT Akwaba Orient, 46, Baixos Xarxa de Consum Solidari Moderna, 53

LLEIDA

Lo Cacau Cavallers, 22 Intermón Oxfam Roca Labrador, 7

MANLLEU

Espai Solidari Del Comte, 4

MANRESA

Comerç Just i Consum Responsable Urgell, 14

MATARÓ

La Botiga Solidària Plaça del Peix, s/n

MOIÀ

Un altre món Forn, 1

MOLINS DE REI

Comerç Just Dr. Barraquer, 2, Baixos

EL PRAT DE LLOBREGAT El Racó del Món Plaça de l’Agricultura, 4

SABADELL

Intermón Oxfam Sant Pere, 51

SANT LLORENÇ DE MORUNYS Kemana Plaça de la Canal, 1

STA. COLOMA DE GRAMENET Apassos - Xarxa de Consum Solidari Major, 73, Local 2

TARRAGONA

Intermón Oxfam Sant Francesc, 6, Baixos

TERRASSA

Intermón Oxfam Passeig Comte d’Egara, 2-4

TORTOSA

Tot Món Metge Vila, 11

EL VENDRELL

Intermón Oxfam Les Quatrefonts, 3

VILAFRANCA DEL PENEDÈS ARAM MÓN ALTERNATIU SCP Nord, 16 Bis

VILANOVA I LA GELTRÚ Intermón Oxfam Havana, 8

botigues

a internet www.comerciojusto.com www.a3online.es www.intermonoxfam.org/tienda www.xarxaconsum.net www.delaterra.net www.consumosolidario.org/tienda http://tienda.equimercado.org www.eltros.net www.portobel-lo.com www.mercasol.net www.arccoop.coop


00DIARI CJ 2007 18/5/07 18:00 P gina 11 C

M

Y

CM

MY

CY CMY

K

[11]

una per a mi, una per a tu

agenda de municipis

Composici n

lloc i data

entitats

activitats

lloc i data

entitats

activitats

ALCARRÀS Dissabte, 9 de juny Centre Cívic LO CASINO

Casal de joves

Mostra i venda de productes de CJ, tallers de sensibilització

MATARÓ Dissabte, 9 de juny Plaça de l'Ajuntament

Fundació Grup Tercer Món, Intermón Oxfam, Oikocrèdit

Jocs infantils, activitats d'animació musical, mostra, venda i degustació de productes de CJ

ALGUAIRE Dissabte, 9 de juny Plaça de l'Ajuntament

Grup de joves

Gimcana solidària, venda i mostra de productes de CJ

MOIÀ Dissabte, 9 de juny Plaça Major

Moianès Solidari

Mostra i venda de productes de CJ, activitats d´animació

ALPICAT Diumenge,10 de juny per determinar

Grup de joves

Mostra i venda de productes de CJ, activitats d´animació

MOLINS DE REI Dissabte, 9 de juny Plaça Catalunya/Plaça de la Vila

Activitats infantils i mostra i venda de productes de CJ

ARENYS DE MUNT Dissabte, 9 de juny Plaça de l'Església

Voluntaris per Arenys de Munt, Dona Viva, Arenys Solidari

Espectacle d'animació, mostra i venda de productes de CJ, activitats d'animació

Associació Comerç Just Molins de Rei Molins de Rei Solidària – Ajuntament de Molins de Rei- Plataforma Molins de Rei amb el Sàhara i Amnistia Internacional

Mostra i venda de productes de CJ, activitats d´animació

Consell de Solidaritat d’Artés: Càrites, Acció Internacional, Rokpa, Atitlan’03, Mans Unides, Amics del poble Saharaui

Mostra i venda de productes de CJ, activitats d´animació,concert de música i tastets gastronòmics de diferents països, dintre de la Festa de la Diversitat

NAVARCLES Dissabte, 9 de juny Plaça de la Vila

Solidaritat Navarcles- Nicaragua

ARTÉS Dissabte, 9 de juny Plaça Major

PALAFRUGELL Diumenge,10 de juny Plaça Nova

Taula municipal de solidaritat i cooperació

Parada de venda de productes de CJ, activitats comunes

BADALONA Diumenge,10 de juny Plaça de la Vila

Intermón Oxfam. Ateneu Sant Roc , Setem, Casal de Cuba

Jocs infantils, mostra, venda i degustació de productes de CJ, espectacle d'animació

Palamós Solidari

Parada de venda de productes de CJ, activitats comunes

BANYOLES Dissabte, 9 de juny Plaça Major

Banyoles Solidària, Col·lectiu de dones Cristianes-Can Butinyà, GRAMC, Càritas, Ateneu obert de la dona

Parada de venda de productes, Xocolatada amb coca, activitats infantils, Actuació musical

PALAMÓS Dissabte, 9 de juny Plaça Doctor Dalmau (matí) Plaça dels Arbres (tarda)

Casa Orlandai

Activitats per a nens/es, tast de CJ, activitats d'animació, mostra i venda de productes de CJ

QUART Dissabte, 9 de juny zona esportiva

SolidariQuart

BCN-SARRIÀ ST GERVASI Dissabte 9 i diumenge 10 de juny Casa Orlandai

Parada de venda de productes de CJ, activitats comunes, xocolatada popular

BEGUR Dissabte, 9 de juny Plaça del Poble

Tramuntana Verda

Parada de venda de productes de CJ, xocolatada justa, Titelles "El Senyor Embrutidor i la Fada Marina", concurs de dibuix i música

REUS Dissabte, 16 de juny Plaça del Prim

Coperacció, Comitè Oscar Romero, Setem, Entrepobles, Creu Roja, Pont de Solidaritat, A.V.D. Ecològica Gent del Camp, ACOMCO, TRIODOS BANK

Xerrades CJ i BÈ**, vermut solidari, actuació Capoeira i Infantil, tallers infantils, mostra i venda de productes CJ, cafeteria solidària, menjar agroecològic, accions sensibilització

CALDERS Dissabte,16 de juny Plaça de l´Esglèsia

Moianès Solidari

Mostra i venda de productes de CJ, activitats d´animació

RUBÍ Dissabte, 16 de juny Plaça Catalunya

Coordinadora d'entitats de Rubí, Rubí Solidari, Cooperativa Germinal, l'Ateneu de Rubí

CALELLA Dissabte, 9 de juny Plaça del Mercat

Consell Municipal de la Solidaritat de Calella

Mostra i venda de productes de CJ

Activitats infantils, venda i mostra de productes de CJ, parades informatives de CJ i consum responsable, exposició, cafeteria, actuacions musicals, taller gastronòmic, mercat del trueque...

CAMBRILS Diumenge,10 de juny Mollet del Rec (davant Plaça Marcel·lí Domingo)

Proide, Punt de Partida, Comitè Oscar Romero, Mans Unides

Tallers de sensibilització, mostra, venda i degustació de productes CJ, punt d'informació

SABADELL Diumenge, 10 de juny Plaça Doctor Robert

Intermón Oxfam, Creu Roja, Africa Viva, Fundació Sabadell Solidari, Regidoria de Cooperació i Solidaritat

Activitats infantils i d'animació, mostra, venda i degustació de productes de CJ

SANT BOI DE LLOBREGAT Dissabte, 9 de juny Plaça Mercat de la Muntanyeta

Mostra i venda de productes de CJ, informació sobre CJ, activitat d'animació, espectacle d'animació

CAPELLADES Diumenge,17 de juny Plaça de l´Esglèsia

Grup el Tercer Mòn

Mostra i venda de productes de CJ, activitats d´animació

Fòrum per a la Solidaritat, Tot NaturalEl Super Ecològic, Dietètica Glòria, Naturalia, AMIZADE, Centre de Recursos i Documentació para la Solidaritat

Mostra i venda de productes de CJ

Xocolata per a tots

Parada de venda de productes de CJ, exposició

SANT CUGAT DEL VALLÈS Dissabte 9 o diumenge10 de juny Plaça de l’Om

Intermón Oxfam, IONA

CASSÀ DE LA SELVA Diumenge,10 de juny Plaça de la Coma

Castellbisbal Solidari

Contes, espectacle d'animació, jocs, mostra, venda i degustació de productes de CJ

SANT FELIU DE GUÍXOLS Dissabte, 9 de juny Plaça del Mercat

Xarxa solidària de Sant Feliu de Guíxols

CASTELLBISBAL Diumenge,10 de juny Plaça de l'Església

Parada de venda de productes, activitats comunes

CASTELLCIR Diumenge, 17 de juny Plaça de l´Era

Castellcir amb Tothom

Mostra i venda de productes de CJ, activitats d´animació

SANT JOAN DE LES ABADESSES Dissabte, 9 de juny Plaça Anselm Clavé

Grup Esplai Somnis, Jovent Actiu Santjoaní, Unió de Botiguers de Sant Joan

Parada de venda de productes, activitats comunes, espectacle d'animació

CASTELLGALÍ Dissabte, 9 de juny Plaça Catalunya

Punt d´Informació Juvenil Món Jove i Casal Cultural

Mostra i venda de productes de CJ, activitats d´animació, grup d’animació infantil i berenar popular

SANT JOAN DESPÍ Dissabte, 9 de juny Plaça Antonio Machado

Comissió Ciutadana de Solidaritat, Fundació Sta Magdalena

Espectacle d'animació, tallers, Mostra d'entitats solidàries, degustació de produtes de CJ

CASTELLSERÀ Dissabte, 9de juny Plaça Sitjà

Esplai de Castellserà

Concert i xocolatada solidària

SANTA COLOMA DE GRAMENET Dissabte, 9 de juny Plaça de la Vila

Departament de Solidaritat i Cooperació (Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet), Entitats promotores del Comerç Just a la ciutat

Activitats infantils i musicals, exposició i activitats d'animació

CASTELLTERÇOL Dissabte, 9 de juny Plaça Nova

Castellterçol Solidari

Mostra i venda de productes de CJ, activitats d´animació i activitat de sensibilització

LA SEU D'URGELL Dissabte, 9 de juny per determinar

La Seu solidària, Càritas

Mostra i venda de productes de CJ, activitats d´animació

CERVERA Dissabte, 9 de juny Plaça Santa Anna

Justícia i Pau

Cuina i tastet de receptes de CJ i activitats participatives

SITGES Dissabte, 16 de juny La Fragata

Setem Catalunya, Sitges Solidari, Intermón Oxfam

Mostra, venda i degustació de productes de CJ, activitats d’animació lectura de pregó

CORBINS Dissabte, 9 de juny

Grup de joves i biblioteca municipal

Per determinar

ST. JOAN DE VILATORRADA Diumenge, 17 de juny c/ Cal Gallifa

Sant Joan Solidari i Un món de Tots, recursos solidaris

Mostra i venda de productes de CJ, activitats d´animació

EL PRAT DE LLOBREGAT Dissabte, 9 de juny Plaça de l’Agricultura

ACSUR- Las Segovias, Comissió El Prat Solidari

Mostra i venda i esmorzar amb productes de CJ, conta contes, activitat al voltant del Comerç Just

ST. VICENÇ DE CASTELLET Diumenge, 17 de juny Plaça Clavé

Associació Social "Sempre Dones" Associació de Cultura Popular Mestre Carme Baldelló

Mostra i venda de productes de CJ, activitats d'animació

EL VENDRELL Dissabte, 16 de juny Plaça Vella

Intermón Oxfam, Escola de Música, Grup de Joves Sta. Anna (Parròquia)

Xerrada CJ, exposició CJ, mostra i venda de productes de CJ, actuació Escola de música, acció sensibilització, tallers infantils, concert jove

SÚRIA Dissabte, 16 de juny Plaça Sant Joan

Consell de Joves

Mostra de productes CJ, activitats d´animació i tastets de cuina del món

ESPARREGUERA Dissabte, 9 de juny Plaça de la Pagesia

Esparreguera per la Pau i la Solidaritat

Venda i degustació de productes de CJ, activitats infantils i d'animació, batukada

TARRAGONA Dissabte, 9 de juny Rbla. Nova (davant Teatre Metropol)

ESPLUGUES DE LLOBREGAT Dissabte, 9 de juny Casal de Cultura Robert Brillas

Fundació Santa Magdalena

Mostra d’entitats, mostra de productes de CJ, activitat d'animació i musical, desfilada de consum responsable, lectura del manifest

Setem, Comitè Oscar Romero, Intermoón Oxfam, Entrepobles, Unión latinoamericana-catalana de cultura, Plataforma Transgènics Fora, Slow Food, A.V.D. Ecològica Gent del Camp, Plataforma Salvem la Platja

Xerrades CJ i Banca Ètica, vermut solidari, actuació capoeira, tallers infantils, mostra i venda de productes de CJ, cafeteria solidària, exposició sobre CJ, performance: La moda que incomoda, desfilada de moda justa, 5 espais: café, cacau, sucre, cotó i Banca Ètica

FIGUERES Dissabte, 9 de juny per determinar

Plataforma de solidaritat

Parada de venta de productes de CJ, activitats comunes

TERRASSA Dissabte, 9 de juny Raval de Montserrat

Intermón Oxfam, Tendes Canaima, Alternativa 3, SETEM

Espectacle infantil: “Al teu cau quin cacau cau?”, xocolatada de CJ, exposició de productes de CJ

FORNELLS DE LA SELVA Diumenge, 10 de juny Pati del Centre Social

Fornells X 3

Parada de venda de productes de CJ, activitats comunes, espectacle infantil

TONA Dissabte, 16 juny Plaça Major

Colors d´Àfrica, Batangala, Plataforma Solidària i El Tros

FULLEDA Diumenge,10 de juny Biblioteca municipal

Ass. De dones Marinada de Fulleda

Mostra i venda de productes de CJ, activitats participatives i presentació d'un llibre

Mostra i venda de productes de CJ, activitats d’animació, punts informatius ONGs i entitats participants,difusió i informació sobre el Comerç Just i la Banca Ètica,berenar marroquí, danses de Mali, contes cubans

Associació de lleure esplai Tossenc

Parada de venda de productes de CJ, activitats comunes

GIRONA Dissabte,16 de juny Rambla de Girona

Setem, Intermón Oxfam

TOSSA DE MAR Dissabte, 9 de juny Passeig Mossèn Cinto Verdaguer VALLROMANES Dissabte, 9 de juny Riera de Vallromanes

Ateneu Social

Mostra, venda i degustació de productes de CJ, parada de llibres, projecció vídeo i exposició

VALLS Diumenge, 17 de juny Plaça del Pati

Cooperacció, Milpa, Ass. Caribe- Sur, AAEET, Ass. Porta Oberta, Ass. de Dones, Grup de Joves

Xerrada Banca Ètica, exposició CJ, mostra i venda de productes de CJ, cursa solidària pel CJ, tallers sensibilització

VIC Dissabte, 9 de juny Plaça del Pes i Plaça Major

Artesans del Món, Justícia i Pau i Vic per la Pau

Venda i mostra de productes de CJ, activitats d´animació

VILAFRANCA DEL PENEDÈS Dissabte, 9 de juny Plaça de la Vila/Plaça de Sant Joan

Comissió de la Solidaritat

Mostra i venda de productes de CJ, tallers infantils, actuació musical, paradetes d'entitats

VILANOVA I LA GELTRÚ Dissabte,16 de juny Plaça de la Vila

Intermón Oxfam, Cooperacció, Ajuda en Acció, ConoSud

Mostra i venda de productes de CJ, activitats per a nens/es, espectacle d'animació

Parada de venda de productes de CJ, exposicions i jocs infantils, espectacles de dansa "Aires de mi tierra", obra de teatre "La moda que incomoda", Desfilada de moda justa

Associació E Ivarsenc IVARS D'URGELL Dissabte, 9 de juny Pl. Bisbe Coll i Passeig Felip Rodes

Jocs cooperatius, mostra i venda de productes de CJ, tallers de sensibilització

LLEIDA Dissabte, 9 de juny Plaça Sant Francesc

Lo Cacau i Intermón Oxfam

Concerts, creperia de CJ, animació infantil, performance i desfilada de Comerç Just

LLORET DE MAR Dissabte, 9 de juny Passeig Mossèn Cinto Verdaguer

Associació Global Ethnia, Nomes Noma, Fundació Campaner, Lloret sense Fronteres, Lloret amb el Sahara, Grup intercultural i solidària Ndenden Ngol·len, Xino-Xano

Parades de venda de productes de CJ, activitats comunes, xocolatada popular, espectacle infantil

MANLLEU Dissabte, 9 de juny mercat setmanal

Centre Cívic Frederica Montseny – Espai Solidari

Activitats d´animació, xerrada sobre la Banca Ética, taller de cuina amb productes de CJ i mostra de productes al mercat setmanal

MANRESA Dissabte,16 de juny Plaça St Domènec

Setem, Associació Josep Mª Conill, Cooperativa Almàixera, La casa de les Formigues

Mostra i venda de productes de CJ, performance "La moda que incomoda", desfilada de moda justa, activitats d´animació, grup d´animació infantil, xocolatada, tallers, sucs ecològics, concert

Col·laboradors locals: ajuntaments dels municipis participants


00DIARI CJ 2007 18/5/07 18:00 P gina 12 C

M

Y

CM

MY

CY CMY

K

[12]

una per a mi, una per a tu

recursos

sudoku

llibres Monogràfic “Drets laborals” Tracta el tema dels drets laborals, així com la informació i denúncia d’altres formes d’explotació. Conté també orientacions pel professorat, una relació bibliogràfica. INTERMÓN OXFAM Monogràfic “cafè cafè” Es pretén donar a conèixer les injustícies que comporta el comerç internacional actual, les condicions injustes de la producció i comercialització de matèries primeres. INTERMÓN OXFAM “Guia per al consum responsable de roba” Setem-Campanya Roba Neta. La Guia ofereix informació útil i pràctica per exercir un consum responsable de roba. SETEM “Canviem de codi: el Comerç Just i Solidari” Setem i l’Ajuntament de Barcelona. Informació pràctica sobre el Comerç Just i solidari. SETEM

jocs Maleta pedagògica “Per un comerç amb justícia”. Prendre consciència de la realitat del comerç internacional, aprofundir en les causes i conseqüències i conèixer les possibles alternatives a les regles del comerç injust. INTERMÓN OXFAM

vídeos y dvds SAMARRETA

PILOTA

CACAU

CAFÈ

SUCRE

COTÓ

solucions >>>

instruccions

Documental “Café para todos” Aquest treball ens mostra una proposta de Comerç Just amb petits productors de cafè de Chiapas, Mèxic. AJUDA EN ACCIÓ “Lo último en moda” Mostra la relació entre la crisi del camp mexicà i la incorporació de milers de persones a la indústria maquiladora. SETEM

Aquest Sudoku es composa d'una quadrícula de 6 x 6 quadradets agrupats en 6 rectangles. Hi ha uns quants quadres dibuixats amb productes de Comerç Just. L’objectiu del joc és omplir els quadradets buits amb dibuixos de productes de tal manera que mai coincideixin dos productes iguals en cada línia horitzontal, vertical o en cada rectangle.

Finances ètiques “Mobilitza’t per principis”. Les finances ètiques i dintre d'elles la Banca Ètica són una resposta activa a aquestes preguntes. A partir d'aquí trobaràs totes les respostes. FETS Les finances ètiques. CD Interactiu. Donar a conèixer l’associació FETS com a organització, els instruments de finançament ètic existents i què mou i cóm funcionen les finances ètiques. Amb entrevistes sobre la visió de les finances ètiques i la implicació personal de cadascú. Inclou versió html que permet l’accés als continguts bàsics a les persones amb discapacitats. FETS Entrevistes sobre finances ètiques. Video de 15’. A partir d’entrevistes en forma de flash realitzades a persones que responen a perfils diferents, que donen una visió general del què són les finances ètiques i la implicació personal de cadascú en una entitat d’aquest tipus. FETS

conseqüències que té l’actual model de consum. SETEM Dinamització: estalvi ètic i consum responsable (Disponible a la tardor de 2007) Taller per realitzar a les escoles, que amb l’ajuda d’uns materials adequats apropa la reflexió sobre l’ús crític dels diners i els estalvis als estudiants de secundària i batxillerat. FETS

espectacles “Al teu cau quin cacau cau?” Espectacle d’animació adreçat a menuts i grans que busca difondre els principis del Comerç Just. SETEM "Amb el cafè… deixa’t d’històries” Espectacle d’animació adreçat a menuts i grans que busca difondre els principis del Comerç Just. SETEM

tallers

exposicions

“Diners per a tothom” Taller de teatre participatiu que promou el debat i la reflexió sobre la responsabilitat envers el destí dels nostres diners. A partir de 16 anys i adults. Entre 10 i 30 persones. FETS

“De local a internacional”. Superant les barreres per a un Comerç Just del cafè des del Sud i des del Nord”. Apropar les diferents problemàtiques relacionades amb la crisi en la comercialització del cafè. AJUDA EN ACCIÓ.

“Assaboreix la solidaritat” A través del visionat de tres videos i d’activitats lúdiques el taller apropa a la realitat del Comerç Just. Es convidarà als participants a analitzar com és el paper de la dona en les comunitats que es mostren, què vol dir el segell d’agricultura ecològica i, per últim, quin és el paper dels intermediaris. EQUIMERCADO. "Despulla’t d’injustícies!" Taller de sensibilització sobre les condicions que pateixen les treballadores que fan la nostra roba arreu del món. SETEM "Què comprar o no?: aquesta és la qüestió" Taller de sensibilització sobre les

"El camí del cacau" S’explica la història del cacau i tot el procés d’aquest producte fins que arriba a les nostres llars. SETEM “La nostra moda té tela” Informa sobre les condicions en les quals es produeix la roba que vestim i sensibilitza sobre la importància d'un consum responsable. SETEM “Diners fan bé, diners fan mal” Exposició sobre l’ús ètic dels diners, adreçada a tots els públics, que té per objectiu donar a conèixer la Banca Ètica, donant al visitant una visió general de la Banca Ètica a Catalunya i al món. FETS

agenda a barcelona

plaça catalunya

activitats prèvies a l’auditori FNAC

19.30 h - Projecció de documentals: “Finances ètiques” (20’), “Cafè para todos”, (15’), “Per un comerç just” (20’), “Llavors d’una economia solidària” (30’), y “Las chicas dulces” (20’).

DIVENDRES 8 DE JUNY 18.30 h - Projecció del documental “Lo último en Moda”, dirigit per l’Arturo Sampson (27’). La maquiladora, “un nou model de cultura laboral”, està substituint l’estil de vida agrícola, destruint els teixits socials i acabant amb els recursos naturals. En no trobar una altra alternativa, els camperols mexicans es veuen obligats a abandonar les seves terres i buscar feina a les maquiles. 19.00 h - Debat amb l’Albert Sales, responsable de la Campanya Roba Neta a Catalunya. 20.00 h - Xerrada-Debat sobre l’impacte de la banca tradicional als països del Sud, a càrrec d’un membre d’una organització que treballa amb finançament ètic. Debat posterior amb els ponents i moderat per FETS, Finançament Ètic i Solidari.

DISSABTE 9 DE JUNY 19.00 h - Xerrada-debat a càrrec de Carlos Enrique Reynoso López, de la cooperativa de Comerç Just Manos Campesinas, Quetzaltenango, Guatemala. Organització fundada al 1997 i que treballa al mercat de Comerç Just des d’aleshores. Està formada per 1.073 petits productors i productores agrícoles amb l’objectiu de satisfer les seves pròpies necessitats a través de les millors alternatives de mercat.

actuacions a plaça catalunya DIUMENGE 10 JUNY Escenari

12.00 h - Inauguració de la Festa del Comerç Just i la Banca Ètica 2007. 12.15 h - Animació infantil “Viatgem al país del Consum Responsable”, a càrrec de l’associació “La nave va”. Dinàmiques per a tothom, per passar-s’ho bé i reflexionar sobre el nostre consum 13.15 h - Taller de cuina de Comerç Just. Presentarem una sèrie de receptes i pica-pica molt creatiu per tal d'ampliar l'ús dels aliments de Comerç Just més enllà dels plats típics. 17.00 h - Batucada, que ens transportarà a un apassionant món ple de festa, ritmes i animació. 17.45 h - Concurs-Espectacle “I tu què saps del Comerç Just?”, a càrrec de la Companyia Planeta Impro. Dinàmica inspirada en el joc del “Trivial”, on podràs aprendre passant una bona estona.

19.00 h - Performance “La moda que incomoda”, càrrec dels actors de l’Aula de teatre de Mataró. Dirigit per “La nave va” i creat per la Campanya Roba Neta. 19,45 h. - Desfilada de moda de Comerç Just. Apropa’t a la variada gamma de roba dissenyada i produïda sota els criteris de Comerç Just per a la temporada 2007-2008, roba que pots adquirir a la xarxa de botigues de Comerç Just. 20.15 h - Cloenda de la Festa del Comerç Just i la Banca Ètica 2007. Haima

12.15 Xerrada a càrrec de Athit Kong, Vicepresident de la Coalició de Sindicats Democràtics de Treballadors de Cambodja, que agrupa 26.000 treballadors i treballadores del tèxtil. 13.30 h -17.30 h - 18.30 h - Contacontes “Drets humans al carrer”, a càrrec de la Numancia Rojas. Petits i grans podran gaudir d’un entreteniment amb contingut en drets humans. DIRECCIÓ ARTÍSTICA: LA NAVE VA Participants locals

Espais i activitats permanents (de 10h a 20.30h) PUNT D’INFORMACIÓ GIMCANA PELS ESPAIS DE LA FESTA Vine a jugar als espais de productes! Busca les solucions del Sudoku del cacau, Enreda’t pel Comerç Just, fes memòria amb el cafè de Comerç Just.... Omple la teva llibreta i recull el teu premi a l’espai de la Banca Ètica. No t’ho perdis!! EXPOSICIÓ Coneix com funcionen els sectors del cafè, el cacau, el cotó, el sucre i les finances ètiques, i descobreix quines són les alternatives a un sistema de producció i de distribució que crea cada dia més desigualtats! FIRA DE PROPOSTES I CAMPANYES Consum Responsable; Campanya Roba Neta; El bon cafè és bo per a tothom; Segell de productes de Comerç Just, i revista The Ecologist LLIBRERIA SOLIDÀRIA I DE RECURSOS EDUCATIUS CAFETERIA SOLIDÀRIA

Col.laboradors locals AJUNTAMENT DE BARCELONA, TRANSPORTS METROPOLITANS DE BARCELONA i FNAC

Edició i redacció Miquel Borràs, Xebi P. Alcocer, Domènec Cano - ComCom sccl (www.comcom.cat) | Disseny i maquetació Noe Lavado - ComCom sccl | Disseny del cartell Pau de Riba & Xavi Roca | Fotografia portada Estudi16 | Impressió Gráficas de prensa diaria

ORGANITZADORS NACIONALS

Coordina

Participen

COL·LABORADORS NACIONALS COL·LABORADORS REGIONALS

COL·LABORADORS LOCALS I COMARCALS

BTV, XARXA DE TELEVISIONS LOCALS DE CATALUNYA, TRANSPORTS METROPOLITANS DE BARCELONA, FNAC, AJUNTAMENTS DE: ARENYS DE MUNT, ALCARRÀS, ALGUAIRE, ALPICAT, ARTÉS, BADALONA. BANYOLES, BARCELONA, BEGUR, CALDERS , CALELLA, CAMBRILS, CAPELLADES, CASSÀ DE LA SELVA, CASTELLBISBAL, CASTELLCIR, CASTELLGALÍ, CASTELLSERÀ, CASTELLTERÇOL, CENTELLES, CERVERA, CORBINS, EL PRAT DE LLOBREGAT, ESPARREGUERA, ESPLUGUES DE LLOBREGAT, FIGUERES, FORNELLS DE LA SELVA, FULLLEDA, GIRONA, IVARS D'URGELL, LLEIDA, LLORET DE MAR, MANLLEU, MANRESA, MATARÓ, MOIÀ, MOLINS DE REI, NAVARCLES, PALAFRUGELL, PALAMÓS, QUART, REUS, RUBÍ, SABADELL, SANT BOI DE LLOBREGAT, SANT CUGAT DEL VALLÈS, SANT FELIU DE GUÍXOLS, SANT JOAN DE LES ABADESSES, SANT JOAN DE VILATORRADA, SANT JOAN DESPÍ, SANT VICENÇ DE CASTELLET, SANTA COLOMA DE GRAMENET, SEU D'URGELL, SITGES, SÚRIA, TARRAGONA, TERRASSA, TONA, TOSSA DE MAR, VALLROMANES, VALLS, VENDRELL, VIC, VILAFRANCA DEL PENEDÈS, VILANOVA I LA GELTRÚ

Composici n

Festa del Comerç Just i la Banca Ètica  

Suplemento Comercio JustoEditado por El Periódico de Catalunya en el que participan Intermon-Oxfam, Setem, Alternativa3 y FETS

Festa del Comerç Just i la Banca Ètica  

Suplemento Comercio JustoEditado por El Periódico de Catalunya en el que participan Intermon-Oxfam, Setem, Alternativa3 y FETS

Advertisement