Page 39

Tito Frey

Jeg har bygget en modell av et utstillingsvindu i originalstørrelse. Den ligner på en svær, flat kasse av tre. Glasset er erstattet med byggeplast. På innsiden blir dunfjær virvlet rundt av vifter. Stadig går folk forbi.

Fra samtaler på prosjekttorget: Hei, hva bygger du? Det er modellen av Galleri Infill, et vindusgalleri, hvor man betrakter kunsten fra gata. Jeg kommer til å stille ut avgangsarbeidet mitt der.

Hvorfor er det allmenne publikum viktig? Kunstverk kan blant annet gi betrakteren mulighet til «tankepauser». Jeg er overbevist om at slike pauser er viktig for samfunnet.

Og hva er modellen til? Jeg eksperimenterer. Jeg tester virkningen av dun og vifter i dette spesifikke rommet. Jeg undersøker ulike konstellasjoner. Akkurat nå ser jeg på konsekvensen å ha smurt honning på veggen bak.

Og hvordan når du publikummet? Jeg er glad for at arbeidet mitt skal stilles ut i Galleri Infill, da det vil kunne sees av folk som går forbi på gata. Jeg syns også det er interessant med formatet til et slikt utstill ingsrom. Kunstverk som har blitt ødelagt i det allmenne uterom, kan allikevel stilles ut offentlig. Man forventer egentlig reklame i et utstillingsvindu. Å stille ut kunst i det, er en generøst gest for alle forbipasserende. Galleri Infill har i mitt tilfelle en ytterligere teknisk fordel. I forsøk har det vist seg at et rom med lite dybde egner seg best for prosjektet mitt. Jeg håper at dynamikken i installasjonen min fører til at de forbipasserende sakker farten i en ellers hektisk hverdag.

Hva er meningen med honningen? At fjær virvler rundt er kanskje poetisk, men også forutsigbart og banalt. Jeg tester utvidelser av konseptet. Honning kan fungere som et slikt utvidende element. Assosiasjoner som snøstorm eller putekrig er nærliggende. Jeg vil ikke imitere noen snøstorm. Jeg interesserer meg for prinsipper av årsak og virkning, kaos og orden. Jeg leter etter muligheter til å omsette dette til kunstverk. Årsak og virkning ved bruk av dun og vifter? Ofte er det hverdagslige hendelser som gir meg ideer, klangen av et vindspill, for eksempel. Mange av arbeidene mine er lekne, og jeg når kanskje et publikum som ellers ikke besøker kunstutstillinger.

39

20 MA Exhibitions  

Katalog kunstakademiets avgangsutstilling 2012

20 MA Exhibitions  

Katalog kunstakademiets avgangsutstilling 2012

Advertisement