Page 1


Molnens fält likt åkrarna nedanför så jämna En syn att vila ögonen på Åkrar och landskap som var en börda fick i flera generationer smaka på högafflar och hästsko för att se sol Men här uppe är det ingen mänsklig hand som rört molnen och himlen är en stillastående oas


Dyk ner i en oas av platser, drömmar, människor och frihet. Låt texterna inspirera och charmera. Möt sovrumsägare, sätt dig i poesihörnan, skåda Göteborgs finaste utsiktsplatser, byt musikstil och sätt igång att beställa biljetter till sommarens festivaler! Välkommen till din tillflykt, välkommen till Oas.

peace, h s e n a m n a r I z z Parina


l l å

h e n

n o i

t k a

d e r

en

in

krönika tillbaka till paradiset s.7

Parinazz Iranmanesh Chefredaktör /art director /Fotograf/ Skribent Kontakt: parri95@hotmail.com

artikel festival 2014 s.9

artikel samma gamla visa s.13

Felicia Söderqvist Skribent kontakt:

reportage den dagliga vyn i göteborg s.17

felicia.soderqvist@gmail.com

reportage Sovrumsägarna s.27

poesi poesihörnan s.37 Carolin Lange Skribent kontakt: carro_lange@hotmail.com

6


Tillbaka till paradiset Den perfekta sommaren håller på att gå över till den färgstarka hösten. Med många starka minnen som kommer att leva vidare för alltid inom mig kan jag konstatera att jag är allt mer än nöjd. Sommaren är årets höjdpunkt då alla skolelever äntligen kan pusta ut, sova hur länge man vill och bara njuta av livet. Två månader av absolut frihet är något man måste ta vara på! Det absolut bästa med sommarn enligt mig är alla underbara konserter och festivaler som finns runt om i landet. En konsert är mer än bara att gå och lyssna på live musik. Det är en unik känsla som är obeskrivlig och går inte uppleva någon annan stans. Folk är samlade och under stunden som man står där och njuter av musiken är man som lyckligast. Det är en underbar känsla som sprider sig genom kroppen och är omöjlig att sätta ord på. Alla som är där blir tillsammans, - en enda stor enhet som brinner för musiken. Vill man umgås med kamrater i en lite lugnare miljö kan man alltid åka ut till havet och lägga sig på någon mysig udde och ha med sig picknick. Havet, vänner, att bada, äta en god grillad köttbit samtidigt som man känner de svalkande havsvindarna svepa förbi en sensommarkväll är lycka så det bara skriker om det! Naturligtvis har alla olika förutsättningar beroende på vart man bor och ekonomi men det behöver inte betyda att man inte kan göra det bästa av situationen. Är man kreativ och tar allt med en nypa salt så brukar det oftast lösa sig i slutändan. Även en regnig dag kan förvandlas till en saga! Tro mig jag har själv upplevt det. Av: Carloin Lange 8


10


E

fter ett tungt festivalår bakom oss blickar vi nu framåt mot ljusare tider. I sommar finns det ett stort utbud med alla olika slags genrer. Alltifrån rock till lugna indie konserter bjuds det på i vårt avlånga land. Bråvalla har redan släppt ett par tunga namn så som Kings of leon, Iron Maiden och kritkerrosade Veronica Maggio, vilket sätter stor press på konkurrenterna och plåtarna är redan tryckta! Det finns campingområde i samband med festivalen där du kan välja mellan en lugnare ”gröncamping” eller om du är en riktigt partyprisse finns även en vanlig camping där allt kan hända… Detta är garanterat en upplevelse du sent kommer att glömma och som alla kommer att snacka om! En annan stor festival är Sweden rock. Sveriges största rockfestival är mellan 4-7 juni i Sölvesborg och Blekinge. De presenterar storslagna namn som Black Sabbath, Alice Cooper och Volbeat. Är du en galen rockare som vill träffa andra sköna personligheter är detta en festival du måste besöka. Biljetterna har redan släppts så det finns inga ursäkter. Boendet sker på hotell då du kan vara säker på att få en god nattsömn och känna dig utvilad. Vill du värma upp med en festival innan sommaren dragit igång på riktigt är Summerburst alternativet för dig. De har ett starkt startfält med världskända dj:s som drar igång suget och sätter partystämningen på topp. Det unika med denna festival som pågår två dagar är att den är både i Göteborg och Stockholm. 30-31 maj på Nya Ullevi uppträder David Guetta, Tiësto och Hardwell. Summerburst i Gärdet, Stockholm mellan 13-14 juni har i dagsläget lika line up som Summerburst i Göteborg men med undantag att de har ersatt Tiësto med Calvin Harris. Förvänta dig något extra eftersom Sumerburst är en grym festival som fått mycket bra kritik de senaste åren. Biljetterna är släppta även här så tveka inte. Boende fixar du själv på något närliggande hotell eller vandrarhem. Självklart finns det en hel del andra festivaler men de har tyvärr inte släppt några artister än. Way Out West i Slottsskogen i Göteborg mellan 2-9 augusti, riktar in sig på indie pop och biljetterna släpps 14 februari. Peace & Love har återuppstått och kör på samma tema som innan, mycket kärlek med den senaste popmusiken. Datumet är inte ute än och boende sker på campingen i anslutning till festivalområdet i Borlänge.

i

va :E

R

ald in

ld Bi

Campingtips! När du ska ut och campa på alla olika festivaler i sommar finns det en hel del bra saker att tänka på. Packa smart! Ta bara med det nödvändiga eftersom det är jobbigt att släpa runt på onödiga saker. Ta med kläder som du vet att du kommer använda. Ta med dig tåliga kläder som du inte är rädd eftersom det kan bli skitigt. Efter en lång festivaldag är du trött och utmattad och då vill du inget annat än att ligga på ett bra och bekvämt liggunderlag, så ta med dig ett liggunderlag! Den klassiska brassestolen är ett måste, behöver jag säga mer? Det är alltid skönt att sätta sig ner och vila lite. Tänk på att det inte finns någon el vilket innebär att laga mat helt plötsligt blev något svårare. Om du känner att käka ute varje dag överstiger din budget, därför rekommenderar jag att ta med ett trangiakök, där kan du koka eget kaffe, te eller göra ravioli med tomatsås. Men få nu inte panik utav att behöva campa, det löser sig alltid och du ska inte spendera all din tid i tältet utan på konserterna och njuta av varje ögonblick och uppleva meningen med livet.


Samma gamla visa Av: PARINAZZ IRANMANESH

1 4


H

Dream pop

ar du tröttnat på att samma låtar spelas på radion om och om igen? Tröttnat på förväntningen på en ny låt som låter nästan exakt likadant som hit låten innan? Har du haft diskussionen om att låtar var mer varierande och inte lika mainstream förr som de är idag?

Musikstilen Dream pop växte fram i Storbritannien under 80-talet. De band som introducerade musikstilen var bland annat Cocteau Twins med albumet Treasure och The Chameleons, de började experimentera med mjuka popmelodier i sensuell, ljudmässigt ambitiöst ljudlandskap. Dream Pop anses vara en subgenre till alternativ rock, men ljudmässigt lutar dream pop mer åt pop stilen och främst indiepop än åt rock. Artisten + låtarna som rekommenderas starkt inom Dream pop:

Låtar och artister som spelas sönder på radion blir lätt mainstream. Men vad innebär egentligen att låtar och artister blir mainstream? När man man skriver in mainstream på Wikipedia får mainstream betydelsen att det är ett engelskt substantiv som beskriver en kulturyttring med grundbetydelsen övergripande flöde. Att denne kulturyttring är en del av den allmänna kulturen eftersom den riktar sig till och konsumeras av en majoritet av befolkningen. När Germund Stenhag, musikredaktör på p3 fick frågan varför inte mer oetablerad musik spelas på p3 svarade han: - Det tar lång tid att sprida oetablerad musik eftersom musiken måste få respons av väldigt många för att den ska tyckas vara bra och bli en hit låt.

Grimes- Swan Song Grimes- Be a Body

Låtar som spelas till öronen blöder kan bli för mycket eftersom alla lyssnar på det och därför får den beteckningen mainstream. Så är du trött på att lyssna på det som majoriteten lyssnar på? Vill du slippa diskussionen om att låtar var bättre förr och kunna säga att det finns lika bra låtar idag?

Photo: John Londono

Alternativ hip hop

En vis man sa en gång att den bästa tiden att leva i för att få ut så mycket som möjligt av musiken är idag. Eftersom i dagens läge finns det massa musik genrer som har vuxit fram sedan musikens begynnelse och därför finns det en mycket stor variation av musik. Allt ifrån Mozarts piano Concert 21 till Macklemore och Ryan Lewis låt ’’Can’t hold us’’ tillexempel.

Alternativ hiphop växte fram under ett sent 80-tal och är en subgenre inom hiphop. Det är en blandad musikstil där olika musikstilar ingår. Alternativ hiphop blandas oftast med rock, jazz eller elektronisk musik.

Att låtar blir mainstream och att man blir less på att samma gamla visa spelas om och om igen betyder inte att vi lever i en tid där musikproducenterna har gått in i väggen, utan om att andra slags musikstilar inte har fått lika mycket uppmärksamhet. Därför ska du nu befrias från de populäraste låtarna på hitlistorna och öppna dörren till ett par musikstilar som låter dig ta del av musik som (för tillfället) inte är den bekanta gamla visan.

Artister + låtar som rekommenderas starkt inom Alternativ hiphop: M.I.A- Come Walk With Me

Gorillaz- Kids with guns

Låtstilarna Ambient Photo: Leonie Purchas

Det var år 1970 som Ambient föddes. Den var från början en väldigt diskret musikgenre. Ambient var skapad för att kunna smälta in och bli en del av det omgivande rummets ljudbild. På 90-talet kallade man ambient för att vara ’’atmosfärisk’’ elektronisk musik fast utan den elektroniska dansmusikens beat.

Photo: Jamie Hewlett

Art rock Art rock är en subgenre inom rockgenren men med avantgardistiska och experimentella influenser. Art rock har inte strikta ramar för hur musiken inom denna genre ska vara utan begreppet kan appliceras på allt det som tyckts vara konstnärligt eller nyskapande.

Artisterna + låtarna som rekommenderas starkt inom Ambient:

Artister + låtar som rekommenderas starkt inom Art rock: Hammock- Like A Valley With No echo

Photo: Profile Mix, myspace

alt-j – Taro

Tycho- A walk

Photo: Joe Colly

Album cover: Laura Snapes

Kate Bush- Running Up That Hill

Photo: Anton Corbijn


Den dagliga Text : Carolin Lange

v yn i Gรถteborg

18


vy 1 RAMBERGET - Hisingen, 41701 Göteborg

På Hisingen ligger det kända berget på 87 meter över havet. Där ifrån får du en stor utblick över hamnen och vid fint väder når blicken ända ut till Vinga fyr. Här uppe kan du göra allt från att njuta av utsikten, ta en fika på bänkarna som är lokaliserade på platsen till att springa en joggingrunda och se solnedgången. Med bil eller inte kommer du smidigt upp till toppen. Ramberget erbjuder utan tvekan en av Göteborgs finaste

usikter.

Bild: Wikipedia


vy 2

MASTHUGGSKYRKAN - Storebackegatan 15, 413 18 Göteborg

Varje dag besöks resmålet av turistbussar för att se den vackra utsikten vilket leder till att cirka 90 000 turister besöker kyrkan varje år. Genom att gå runt kyrkan ser du olika delar av vad Göteborg har att erbjuda.Exempelvis kan du även ha chansen att se Vinga fyr rätt igenom Älvsborgsbrons fackverk. Du kan även gå runt till andra sidan och se en stor del av centrala Göteborg vilket rekommenderas att göra på kvällen då alla ljus är tända. Speciellt under jultid.

Bild: t.bo79, flickr.com


vy 3 BERGET OVANFÖR RÖDA STEN 414 51 Göteborg

Långt över brofästet av Älvsborgsbron (som ligger på 45 meters höjd) kan man sätta sig ner i en lugn och skön atmosfär på berget med ett gäng vänner och en picknikfilt, ta en promenad med hunden i solen eller gå på Röda stens småfester som äger rum i området. Här ifrån ser du i princip allt vad Majorna samt Hisingen har att erbjuda med en härlig vy över havet. Det finns gott om plats för alla och detta är en väldigt härlig plats för den som gillar att spendera tid i naturen, utan höjdskräck!

Bild: Andree, reseguiden.se


vy 4

LISEBERGS HJULET - Örgrytevägen 5, 41251 Göteborg

Inne i nöjesfältet skapas många minnen varje år. Här kan du njuta av sång, dans, god mat, spel, karusell åk samt en lång härlig färd med det kända Lisebergs hjulet på 60 meters höjd. Från toppen av hjulet får du en fantastisk syn över Göteborgs stad. En vacker syn på dagen men en ännu vackrare syn på kvällen då lamporna lyser som starkast. Priser: Vuxen: 90kr Barn under 110 cm går in gratis.

Bild: Anders, flickr.com


Sovrums채garna Av :Parinazz Iranmanesh

28


S

ovrummet är det personligaste stället i hela hemmet. Du öppnar sovrumsdörren när du vill välkomna, du stänger den när du vill vara för dig själv, du skriver och sätter lås på dagböcker, sover och vaknar, funderar, ligger sömnlös, kollar upp i taket, har djupa samtal med kompisar, dammsuger för sällan, gör planer, drömmer och är kejsare över allt här- i ditt sovrum. Alla är mer eller mindre sovrumsägare. Du gör dig till sovrumsägare efter din personlighet. Du blir sovrumsägare där du finner harmoni, där du alltid vet vad du kan hitta dig själv. Möblerna, smyckena, bilderna och böckerna i ditt sovrum visar vem du är. En snöig dag i slutet av januari går jag av treans spårvagn på Vasa Viktoria för att intervjua en Sovrumsägare. Vägen till hennes lägenhet är till en början mycket knepig och jag får ringa till henne ett par gånger och fråga en vänlig tant med hund om jag har kommit rätt. Efter att jag har kommit på mig själv att ha gått runt i cirklar ser jag plötsligt sovrumsägaren jag ska intervjua (hon har nämligen kommit ut för att se om jag har gått rätt), jag tackar henne för att hon kom ut och vi går direkt till hennes näste.

Sovrumsägare No 1 Namn: Frida Forssblad Ålder: 18 Sovrumsplats i världen: Föreningsgatan 18B, göteborg


När jag kommer in i den nyinköpta lägenheten kommenterar jag hur fint hon och hennes tjejkompis hon bor ihop med har det. Men det såg inte ut såhär innan de flyttade in, inte alls påpekar Frida. - Taket var helt gult av den förra ägaren som hade rökt inomhus, när vi går in i Fridas sovrum visar hon vart hon målat om eftersom hela taket i sovrummet var gult. Tur att ägaren slutade röka för tio år sedan så att inte hela luften luktar rök, säger Frida med en lättnad. Verkligen tur det tänker jag och lägger plötsligt märke till alla saker i sovrummet. Du har ett väldigt fint sovrum, det känns personligt - Ja, det är väldigt jag. Vad är väldigt dig, för sovrummet känns väldigt strukturerat, är du strukturerad som person? - Nej (skratt). Jag försöker ha ordning på sakerna så att dem är på sin plats i åtminstonde 2 dagar innan det blir rörigt igen. Hon visar mig en medellång flätad träkorg och fortsätter: - Denna tillexempel är alltid för liten och det byggs alltid upp ett berg av kläder på och i den. Igår tvättade jag i fem maskiner (!) Va!? -Ja, så jag är inte väldans strukturerad, jag tycker om att ha det städat men jag är väldigt dålig på att ha det städat. Mitt i städ samtalet hör vi ett jamande och in kommer den svartaste katten med de grönaste ögonen: Sotis Katten lägger sig direkt på sängen. Gillar hon också din säng? -Ja hon sover alltid här med mig och hon är väldigt pratglad. Jag ser ett vackert målat porträtt av en kvinna och frågar om hon har gjort den. - Ja, det är jag som har målat den, svarar Frida.

Du läser Arbetsvetenskap på Göteborgs universitet, tänkte du någonsin på attläsa en konstnärlig utbildning? - Nej, men grejen är den att för några år sedan när jag målade gjorde jag det under en tid då jag inte mådde så bra, men sedan slutade jag måla när jag mådde bättre, det kan ha berott på att den kreativa sidan försvann när jag började må bra. Sedan när jag började plugga och skulle göra tentor kände jag att: Nu vill jag verkligen måla! Och sen dess har jag målat mer och mer, jag började måla igen för ungefär ett och ett halvt år sedan nu. Jag brukar även sälja det jag målar. Vilken stil brukar du måla? - Jag föredrar faktiskt att måla abstrakta tavlor men de tavlor jag säljer är mycket av svartvita porträtt. Här har jag mött en sovrumsägare som visade sig vara konstnär, jag vänder mig om och får se en hyllsamling. Är det en bokhylla? - Jag ville ha en riktig bokhylla, men hittade ingen som jag tyckte om. Men då hittade jag dessa lådor på lagerhaus och staplade dem på varandra så att det blev en hylla. Eftersom jag är ett stort Potter fan så har jag mina harry potter smycken här som jag köpte i London, jag är verkligen en nörd (skratt). Efter att jag har frågat om allt vackert i sovrummet och Frida svarat mig känner jag mig nöjd av att ha presenterat månadens första Sovrumsägare i numret. Kort och gått är Frida en mycket personlig sovrumsägare, är härlig som en solstråle och låter inte gult tak stoppa henne från att sätta sin personliga nisch på sitt sovrum!


Sovrumsägare No 2 Namn: Nellie Hjertstrand Ålder: 18 Sovrumsplats i världen:Nordhemsgatan 63

Efter en mycket lång och brant färd upp för Nordhemsgatan en fredagseftermiddag svänger Nellie och jag äntligen till vänster om backen där vi går in till ett bostadshus. Det är ett gammaldags höghus med en fin trappuppgång. Vi går upp för några av trappstegen och kommer slutligen till hennes ytterdörr. Här bor då Nellie Hjertstrand, sovrumsägaren nummer 2 för detta nummer. Hon frågar om jag vill ha te och jag säger glatt ’’ja tack’’ och går in i hennes rum. Rummet är ljust och på väggarna hänger det foton, affischer och en massiv världskarta. Något jag fastnar direkt för är hennes polaroidvägg. Säger dina foton på väggen något om dig eller är de mer som dekoration? - Det är lite av dekoration för det ser så tomt ut annars eftesom rummet är högt i tak. Jag tänkte då att jag kunde sätta upp mina polaroid-bilder för jag hade dem inte för något annat endå och det blev så fint att jag satte upp fler, från början hängde det typ tre bilder. Vad tänker du på när du sätter upp bilderna? - När jag sätter upp bilderna tänker jag verkligen efter vad de har för motiv och alla har specifika minnen, tillexempel minnen från resor jag vart på med kompisar. Alla bilder har en egen historia, en påminnelse om vad jag har gjort. Om man känner sig ledsen någon dag och livet känns hopplöst kan jag titta på dem och tänka att det finns mycket bra saker som hänt mig. De blir som motivation.

Är du rädd för att glömma minnen/ händelser du vart med om? - Ja så kände jag på den här bilden som är tagen under Kents konsert. Det var i slutet och det föll ner ett girlang regn precis där jag stod, deras sista låt de spelade var mannen i den vita hatten vilket är min favoritlåt. Jag trodde verkligen inte de skulle spela den, men så kom de ut på scen och körde låten. Jag var så lycklig och tänkte att det här ska jag aldrig glömma. Därför är det skönt att påminnas av de när det finns bilder ifrån det minnet. Bredvid polaroidväggen står det en vit bokhylla fylld med böcker. Brukar du sortera dina böcker efter en viss ordning? - Längst upp står de böcker jag tycker är bra. Om det är flera böcker från samma författare ska de stå bredvid varandra. Vilka genrer läser du? Många, men mycket från Science fiction till chicflicks och amerikansk skönlitteratur. Nellie är också en mycket personlig sovrumsägare och bilderna från hennes sovrum är endast ett fåtal beskrivande bilder till hur rikt på minnen hennes sovrum äger, men dock räcker dessa bilder till att få en vacker insikt till en av månadens sovrumsägares rike.


'' De röda nålarna på kartan är för de ställen jag vill besöka och så har jag gröna nålar för de platser jag varit på'' // Nellie

34


När det bubblar i magen och pirrar i kroppen, när det går så långt att jag börjar rensa avloppen. När det svindlar i huvudet som efter en karusell, kan jag inget annat än att le åt ditt gnäll. Dina rörelser och blickar liknar ingen mindre än Big ben när han tickar. När du sover så djupt och tar långsamt varje andetag, blir jag tyvärr allt annat än svag, sb12 hjälper mot dålig andedräkt och utan det kan jag inte låta bli att bli väckt. Men rosor är röda och violer är blå, vilket är orsaken till att jag dig ej kan avstå!

38


Jag var en torr åker Du elden Du tände mig och jag brann i en evighet Ännu idag stiger röken tjock från det sista jag har av din påverkan lukten är stark den känns från långa vägar

Vita moln och vita stränder, jag tippar fram i Italiens gränder. Sommarn gör mig lycklig, när jag kan klä mig i mina bruna sandaler och klänning med ränder. Jag upptäcker länder, bygger sandslott med mina bara händer. Spenderar kvällar framför strandbränder och följer nästan alla trender. Jag anländer, blir bartender, skaffar guldtänder och lär känna tusentals legender. Borta bra men hemma bäst, det tar inte lång tid innan jag återvänder.


Oas tidning  

By Parinazz Iranmanesh

Oas tidning  

By Parinazz Iranmanesh

Advertisement