Page 1

Meedogenloos,

Queen schatrijk Pin en nymphomaan Griselda Blanco The Godmother. De Zwarte Weduwe. Mama Coca Coca誰ne. De Koningin van Miami. De bijnamen van Griselda Blanco zijn talrijk. Ze geven een goed beeld van haar omvangrijke. Bijdrage aan de misdaad. No Alibi licht een tip op van de vele sluiers... 10


a


QueenPin Griselda Blanco

Deze dame is een echte Queen Pin, een kopstuk in de criminaliteit. Kenners noemen haar zelfs de meest bloeddorstige vrouwelijke crimineel van onze tijd. Ze is een meedogenloze vrouw, die niet terugdeinst voor de ergste misdaad en het grofste geweld, zo wordt ze in verband gebracht met ten minste 250 moorden. Zelfs Pablo Escobar verbleekt daarbij. De vele inktzwarte

De feiten beginnen nog

bladzijden van haar

maar net naar buiten te

Levensgeschiedenis

komen.

spreken boekdelen.

Haar crime story staat

Toch is Blanco gek

bol van de seks, intriges

genoeg voor veel

en geweld.

mensen nog altijd een

Het ongelofelijke verhaal

grote onbekende,

is vreemder en

ook al is ze een van de

spannender dan de

meest mythische

meeste fictie.

drugsbaronnen in de

No Alibi licht een paar

geschiedenis.

tipjes op van de vele

Er blijft van alles

sluiers.

onopgehelderd rond deze opmerkelijke vrouw. Hoe verliep haar bloederige gang naar de top van de Mama Coca Coca誰ne. De Koningin van Miami Griselda Blanco gearresteerd

drugshandel? Waarom kon ze haar achtervolgers consequent een stap voor zijn? Wat gebeurt er met haar als ze in 2004 vanuit Miami wordt gedeporteerd naar Colombia?

12


riselda Blanco wordt op 15 februari 1943 geboren in de verarmde sloppenwijken van Cartagena, Colombia. Ze groeit op in een getto vol aan elkaar gebouwde bouwvallige hutjes en golfplaten daken. Bijna elke dag wordt er wel iemand vermoord. Kinderen vermaken zich ermee, vaak graven ze gaten in de grond voor de lijken. Om rond te komen moet je bijna wel je toevlucht nemen tot kleine criminaliteit. Nou ja kleine criminaliteit? Als ze nog maar net 11 jaar is pleegt Griselda Blanco voor het eerst een echt zwaar delict. Samen met een groep kinderen uit de heuvels rond Medellín ontvoert ze een 10 jarige jongen uit een rijke Colombiaanse familie. Ze verbergen hem in de heuvel naast de sloppenwijken. Om de jongen vrij te krijgen, eisen Blanco en haar vriendjes losgeld van zijn familie. Maar helaas voor de jongen is de familie niet bereid of in staat te betalen. De kinderen overhandigen Blanco een pistool en dagen haar uit. Durft zij de jongen dood te schieten tussen zijn ogen? Hij is de eerste in een lange, lange rij slachtoffers.

Dan gaat het voor de eerste keer echt mis. De kinderen overhandigen Blanco een pistool en dagen haar uit. Durft zij de jongen dood te schieten tussen zijn ogen? Wellicht is de 11-jarige Blanco nu al gewend aan het idee van bloedvergieten, ze leeft immers in een omgeving die bol staat van geweld. Maar misschien is het gewoon haar natuur. Hoe dan ook, Blanco zet het pistool op het hoofd van het jonge jochie en haalt de trekker over. De jongen is de eerste in een lange, lange rij slachtoffers.

Misdaad zit Blanco in haar bloed Voormalig DEA-agent Bob Palombo zat Blanco meer dan tien jaar op de hielen. Hij heeft een duidelijke mening over Blanco’s ontwikkeling. Volgens Palombo was de toekomstige Black Widow in haar jeugd al voorbestemd voor een leven vol criminaliteit: “Ik denk niet dat zich als vrouw wilde bewijzen. Dat feit had niets te maken had met haar gewelddadig gedrag. Ik denk dat geweld een ingebakken karaktertrek is van Griselda Blanco. Ze is gewoon van huis uit gewelddadig door de ervaringen in haar tienerjaren en haar opvoeding. Om te overleven in de sloppenwijken van Medellín moest Blanco immers al vroeg zakkenrollen en zichzelf prostitueren.” Op 13 jarige leeftijd ontmoet ze Carlos Trujillo, een straatboefje. Hij is gespecialiseerd in het maken van valse immigratiedocumenten en het exporteren van illegale immigranten naar Verenigde Staten. Blanco raakt volledig in de ban van Griselda Blanco wordt op 15 februari 1943 geboren in de verarmde sloppenwijken van Cartagena, Colombia. Ze groeit op in een getto vol aan elkaar gebouwde bouwvallige hutjes met golfplaten daken.

de criminele Trujillo. Al snel trouwen ze en ze krijgt drie kinderen van hem, de zonen Dixon, Uber en Osvaldo. Eind jaren zestig gaan ze uit elkaar, al blijven ze wel samen zaken doen voor illegale immigranten. Carlos maakt daar echter zo’n chaos van, dat Blanco een ruw einde maakt aan de samenwerking. Ze schiet haar ex-man overhoop. Dat schot zal doorklinken in de rest van haar leven.

13


Haar American Dream: cocaïne business New york

Kort na de moord op Carlos Trujillo ontmoet Blanco een nieuwe man, de hustler Alberto Bravo, ook met hem trouwt ze. Bravo handelt niet in illegale immigranten, maar in cocaïne. Samen besluiten ze om op hun manier de Amerikaanse droom na te streven. In Queens, New York, vestigen zij een cocaïne bedrijf. Voor de vijf diepgewortelde maffia families die de misdaad in New York beheersen is dat een interessante optie. Een paar Colombianen met een directe verbinding met de bron in Colombia. Dat maakt de business voor de maffia uniek,

“Griselda Bla

nco was onze John Gotti, de man die in Ne w York de touwtj es in handen h ad. Blanco m aakte de Amerik aanse regering als geen ander duidelijk dat ook Miami ee n ernstig drugspro bleem had. Miami advo caat Sam Burstyn.

Blanco en Bravo hebben dan ook al snel succes. Blanco begint een netwerk van vrouwelijke koeriers die ieder bij elke reis een Eigen vliegtuigen vliegen rechtstreeks vanuit Colombia grote hoeveelheden cocaïne de VS binnen.

kleine hoeveelheid cocaïne verstoppen in hun koffer. De organisatie van The Black Widow groeit al snel. In het midden van de jaren 70 zijn het de koeriers vervangen door eigen vliegtuigen met piloten. Ze vliegen rechtstreeks vanuit Colombia grote hoeveelheden cocaïne in de VS binnen. Met de handel wordt al snel miljoenen dollars per maand omgezet. Blanco zou nu al meer dan 8 miljoen per maand verdienen. Circa 100 miljoen per jaar. In heel Amerika groeit het klantenbestand, De drugs van Mama Coca Cocaine worden overal en aan iedereen verkocht, ook aan filmsterren en grote atleten.

Gevlucht uit de VS Dat kan niet onopgemerkt blijven, de organisatie van Blanco begint op te vallen. In april 1975 leidt ‘Operation Banshee’- een gezamenlijke NYPD / DEA onderzoek - tot een groot aantal arrestaties. Het onderzoek naar Blanco en meer dan 30 van haar bendeleden is op dat moment de grootste cocaïne zaak in de geschiedenis. Maar als het tot een rechtszaak komt met een federale grand jury is Blanco verdwenen. “We hadden haar te pakken op drugshandel en samenzwering”, zegt DEA agent Palombo die een centrale rol speelt in OperaMet de handel wordt al snel miljoenen dollars per maand omgezet. Blanco zou nu al meer dan 8 miljoen per maand verdienen.

tie Banshee, “maar ze was nergens te vinden.” Buiten medeweten van de FBI is Blanco het land uit gevlucht naar Colombia. Dit is ook het moment waarop ze wil afrekenen met Bravo. Kort na haar aankomst in Bogota vindt het dramatische vuurgevecht op de parkeerplaats plaats. .

14


Slachting in Bogotà Het is een warme lentedag in 1975. De dan 32 jaar oude Giselda Blanco keert vanuit Miami terug in haar geboorteland. Haar Learjet landt na een vlucht van tweeënhalf uur op de luchthaven van Bogotá. Op de landingsbaan wacht een konvooi lange zwarte limousines met aan boord zwaar bewapende bodyguards. Als Griselda Blanco de trap afloopt,

lees verder op paNa de moord op haar echtgenoot is Blanco de onbetwiste leider van de cocaïne operatie. Nu is ze met recht The Black Widow. Als ze kort daarop terugkeert in Amerika, gaat ze haar business van New York naar Florida gaat verleggen. Ze zet een organisatie op in Miami. De timing daarvan is geen toeval, de lokale handel in cocaïne bloeit als nooit tevoren in Miami. Dat komt door een netwerk van recent aangekomen De dealers van Miami staan in de rij om aan te haken bij de actie. Waar het maar kan genieten ze mee van Blanco´s weelderige bestaan.

15


VS. Daar wordt het aan de man gebracht door hun netwerk van bijna 1.500 dealers. Blanco heeft een goede reden om haar man Bravo valt op wat voor een aparte verschijning ze is.

te zien. Ze is bijzonder ontevreden over de relatie

Gepermanent haar, een lengte van nauwelijks 1,50

en de samenwerking. Vooral de manier waarop hij

meter, een breed,ovaal gezicht en een kuiltje in de

hun grote onderneming aanstuurt zit haar dwars.

kin. Dit is het uiterlijk van de vrouwelijke drugsbaron

Miljoenen winst zijn door zijn schuld in rook opge-

met de groeiende maar keiharde reputatie.

gaan. Ze arriveert met haar bodyguards op de af-

Straatdealers en politieagenten noemen haar nu al

gesproken plek, de stoffige parking van een nacht-

“The Godmother.”

club net buiten Bogotá. Voordat ze uitstapt, stopt Blanco een pistool in haar struisvogelleren laars.

Blanco stapt in de middelste wagen en even laten

Immers, dit is Colombia, hier gaan cocaïne en

rijdt de stoet over de stoffige wegen in de richting

bergen geld samen hand in hand. De aantrekkings-

van de Colombiaanse hoofdstad. Ze is speciaal

kracht ervan wint het van elke andere vorm van

gekomen voor een ontmoeting met haar man en

loyaliteit. Dat bewijs wordt bijna elke dag geleverd

zakenpartner, Alberto Bravo.

door het groeiend aantal verse lijken van rivalen.

Ze werken samen met het drugskartel dat met regelmaat honderden kilo’s cocaïne aflevert in de

Eenmaal uitgestapt loopt Blanco langzaam in de

Cubaanse vluchtelingen en een paar losgeslagen Amerikaanse criminelen. Miami is in de jaren ‘70 een “Virgin City”, de poort naar Latijns-Amerika. De stad is een magneet voor de criminele onderwereld. Het heftige en opzichtige stadsleven wordt verheerlijkt in films als Scarface en tv-series zoals Miami Vice. Maar de echte Crockett’s en Tubbs-en kunnen in werkelijkheid maar weinig uitrichten tegen de coca bendes. Zuid-Florida is hun speeltuin en de bendes hebben het geld en de middelen om dat zo te houden.

Meedogenloos naar de top Samenwerking met andere bendes staat Blanco echter helemaal niet aan. Ze is niet tevreden over winstdeling maar wil de markt helemaal veroveren en het monopolie krijgen. In de late jaren zeventig voert ze samen met een groep misdadigers een moorddadig plan uit. Een voor een vermoorden ze rivaliserende dealers om alle mededinging uit te schakelen. De groep die de aanslagen pleegt wordt geleid door haar steun en toeverlaat Jorge ‘Rivi’ Ayala. Meedogenloos als Blanco is, heeft ze een paar regels voor de drugshandel opgesteld die uniek zijn. Wie drugs koopt, maar Blanco niet tijdig betaalt gaat

16


Ongevraagd Bravo gaat meteen in de verdediging. Met grote woorden beschuldigt hij zijn echtgenote van alles wat er maar mis is gegaan. Dan volgt er volgens de overlevering van het verhaal - een heftig vuurgevecht. Blanco trekt als eerste haar pistool en vuurt doelgericht meerdere schoten op haar man af. Op hetzelfde moment trekt hij een Uzi uit zijn broeksband en schiet terug. In het gevecht dat volgt worden zes lijfwachten gedood. Twee kogels treffen Blanco in haar buik en maag. Bravo heeft meer pech, hij wordt geraakt in het gezicht en sterft ter plekke. Maar zij leeft nog en zal uiteindelijk her-

Bravo heeft pech, hij wordt geraakt in het gezicht en sterft ter plekke.

stellen. De legende is geboren. Dit vuurgevecht is een keerpunt in de geschiedenis.

richting van haar man Bravo, die haar iets verderop

Blanco heeft meer dan alleen haar echtgenoot ge-

ongeduldig staat op te wachten. Om hem heen

ëlimineerd. Ze heeft tegelijk een eind gemaakt aan

staan zijn eigen bodyguards, een team pistoleros. Uit alles blijkt dat zijn vrouw woedend is.

eraan. En je gaat er ook aan als zij drugs van jou koopt, maar geen zin heeft om te betalen. Blanco is meedogenloos

lees verder op pagina 18

Blanco la at in Mia mi een b ronzen beeld va n zichzelf maken Andere d rugsbaro nnen mo het aanr eten aken en erover w rijven om geluk af te dwing en. Op die m anier too nt ze haa r macht bij een b ezoek in haar her enhuis.

en keihard. Als ze een huurmoordenaar inzet,krijgt deze de opdracht om iedereen in de buurt van het doelwit te doden, ook vrouwen en kinderen. Al dat extreme geweld werpt zijn vruchten af. Binnen korte tijd staat de Godmother aan het hoofd van een distributienetwerk dat zich uitstrekt van kust tot kust. Duizenden mensen werken voor haar en de omzet bedraagt al snel zo´n 80 miljoen dollar per maand. Misdaad loont. De groep die de aanslagen pleegt wordt geleid door haar steun en toeverlaat Jorge ‘Rivi’ Ayala.

De dealers van Miami staan in de rij om aan te haken bij de actie. Waar het maar kan genieten ze mee van Blanco´s weelderige bestaan. Haar luxe penthouse aan de Biscayne Bay, het paleis in Miami Beach, de vloot van exotische auto’s… De Godmother organiseert met coke overladen orgieën met strippers die er zijn voor ieders behoefte, met name die van haar zelf. Als bi-sexueel heeft ze een zeer actief sexleven. Het decadente leven neemt epische vormen aan.

17


de invloed van de meest gevreesde spelers in de Colombiaanse cocaïne business. De weg naar de top ligt voor haar open. Dit is wellicht de belangrijkste stap in de onwaarschijnlijke opkomst van Griselda Blanco. Die dag op de stoffige parkeerplaats inBogotá, verdient zij die andere angstaanjagende bijnaam: De Zwarte Weduwe. Blanco’s reputatie als koelbloedige Queenpin is gevestigd. Van arme straatmeid uit Medellín is ze uitgegroeid tot misschien wel de rijkste selfmade vrouw van de wereld. Dat daarvoor een spoor van bloedvergieten nodig is, leest als pulp fiction

Blanco heeft meer dan alleen haar echtgenoot geëlimineerd. Ze heeft tegelijk een eind gemaakt aan de invloed van de meest gevreesde spelers in de Colombiaanse cocaïne business.

Crown Liquors Store massacre Maar de bloeddorst van Blanco bederft haar voortdurende succes. Op 11 juli 1979 lopen de Colombiaanse cocaïne dealers Jimenez en Panesso rond half twee in de middag de Crown Liquors store binnen. Met een van hun partners zoeken ze in de schappen naar een duur merk whisky. Nog voor ze de fles van hun keuze hebben gevonden, stopt er voor de deur een Ford Econoline busje. Van binnenuit openen een drietal gangsters een spervuur van mitrailleurvuur. Enkele seconden later hebben Blanco’s huurmoordenaars een eind gemaakt aan het leven van Jiminez en Panesso, hun twee medewerkers zijn zwaar gewond. De spectaculaire aanslag doet in alles denken aan het Chicago van de jaren twintig. De politie ontdekt dat de moordenaars het busje achter het winkelcentrum hebben laten staan. Voormalig Dade County rechercheur Raul Diaz weet het jaren later nog goed. “We noemden die Ford de oorlogswagen. De zijkanten waren gepantserd met dikke staalplaten met gaten waar je geweren en mitrailleurs door kon afvuren. Die schietgaten waren afgedekt met plastic. Zo konden de gewapende mannen naar buiten kijken, terwijl je van buiten niet naar binnen kon kijken.” In de oorlogswagen treft de politie niet minder dan 20 geweren, revolvers en mitrailleurs aan.

18


De Godmother organiseert met coke overladen orgieën met strippers voor ieders behoefte, met name die van haar zelf. Het decadente leven neemt epische vormen aan.

Miami 2006, regisseur Billy Corben en productiepartner Alfred Spellman maken de veel geprezen documentaire Cocaine Cowboys. Het grote publiek krijgt voor het eerst een echt beeld van het onwaarschijnlijke geweld rond de drugshandel. De Godmother wordt neergezet als een bijna onwaarschijnlijke Queenpin, een vrouwelijke Scarface. Zie ook www.noalibi.com

Drugsoorlog in Miami Het bloedbad luidt een nieuw tijdperk in, vanaf nu ondergaat Miami een orgie van geweld. Blanco maakt zich echter geen zorgen over de toegenomen controle. Haar vertrouweling Rivi is daar duidelijk over. “Ze vond het normaal om oorlog te voeren. Vaak zei ze ‘We moeten die en die te pakken nemen,

19


we moeten met die en die afrekenen...”Daar genoot ze van.” Toch eisen het geweld en Blanco’s levensstijl hun tol. De drugshandel kent een gouden stelregel: steek nooit je eigen neus in je product. De Godmother kan daar niet mee omgaan, meer en meer gebruikt ze dagelijks cocaïne. Daarmee groeit ook haar paranoia, ze trekt zich voor langere tijd terug achter de poorten van haar herenhuis. Samen met haar Duitse herder, Hitler, waakt ze daar tegen mogelijk gevaar. Dat gevaar is er met name in de persoon van Jaime, de neef van haar vermoorde echtgenoot Alberto Bravo. Jaime weet dat Blanco verantwoordelijk is voor de moord op zijn oom en wil hem wreken. Hij loert op zijn kans. Politiechef Palombo herinnert het zich. “Jaime en twee gewapende mannen uit Colombia zouden naar het winkelcentrum gaan waar Griselda van tijd tot tijd winkelde. Daar wilden ze haar opwachten, maar het liep zo erg in de gaten, dat we de drugszaak tegen Griselda moesten stopzetten om Jaime te arresteren. We moesten hem letterlijk van de straat afhalen.” Kort daarop vlucht Blanco naar Californië, het is inmiddels 1984. Ze zoekt een plek waar ze onvindbaar is, maar waar ze tegelijk zicht houdt op de drugshandel aan de West Coast. Begin 1985 woont Blanco in een bescheiden bungalow in de voorstad Irvine. Ze is nu 42 jaar oud en Wat op haar arrestatie volgt is vernederend, Palombo kust Blanco op haar wang.

deelt de woning met haar moeder Anna en haar jongste zoon Michael Corleone. Maar Blanco zit daar eigenlijk al in de val. Ze is in het nauw gedreven door zowel de moordenaars die voor haar neef Jaime werken, als door de agenten van de DEA. Palombo en zijn DEA team hebben haar bijna te pakken. “Ze wist dat haar eigen bloed haar zocht, “zegt Palombo. “en ze wist dat wij, de DEA, haar op de hielen zaten.”

Tot 20 jaar veroordeeld Het is de vroege ochtend van 20 februari 1985, de lucht boven de kleine woning waar Blanco ligt te slapen is betrokken. Met een enorme dreun trappen de mannen van Palombo’s DEA team de voordeur open. Agenten stormen de trap op en rennen in een ruk door naar de slaapkamer van de Godmother. Binnen enkele seconden is ze gearresteerd en geboeid. Wat volgt is vernederend, Palombo kust Blanco op haar wang. Zo komt hij een oude belofte na, hij heeft zijn collega agenten bezworen dat hij de dag dat hij Blanco vangt zal afsluiten met een kus. De federale rechter verordent dat de Godmother zonder borgtocht in bewaring gesteld moet worden. Het nieuws van de arrestatie gaat als een lopend vuurtje door het land. Dit is de ondergang van de “Koningin van Cocaine” en

20

alle media zijn er vol van.


In de rechtszaak die volgt wordt Blanco veroordeeld tot een lange gevangenisstraf. Ze verdwijnt voor meer twintig jaar achter de tralies. Een ding verdwijnt echter niet: Griselda Blanco’s cocaïnehandel draait gewoon door.

Tienerdealer Cosby ontdekt Blanco Dan komt Charles Cosby in haar leven, het verhaal heeft alles in zich voor een fantastisch filmscript en toch is het echt gebeurd. Eind februari 1985 is hij nog een tiener die op de straathoeken van Oost-Oakland zijn geld verdient als kleine drugsdealer. Op de tv in de woonkamer van zijn bescheiden huis in de wijk Brookfield Village ziet hij op dat er breaking news is. De lokale zender meldt dat Griselda “The Godmother” Blanco is gearresteerd. De nieuwslezer beschrijft haar als de “Cocaïne Queen”, de Queen Pin van een bende die honderden kilo’s drugs importeert naar de Verenigde Staten. Blanco is een niets ontziende vrouw die via haar eigen netwerk coast to coast cocaïne distribueert. “Ik was gevloerd door het nieuws,” zegt Cosby, “ik hoorde voor het eerst iets over een vrouw in de drugs business,maar ook over verkopen op dat niveau. Ze moet miljardair zijn, schoot het door mij heen.” Blanco’s succes was voor Cosby het grote voorbeeld van wat hij zelf wilde bereiken in de business. Het toeval wil dat Blanco haar straf moet uitzitten op nauwelijks 30 kilometer buiten Oakland. Na haar veroordeling tot 20-jaar gevangenisstraf overtuigt ze

The Godmother! Hollywood staat al een paar

voor scripts en documentai-

Daarop volgt een toenemend

Voor filmmakers en

jaar in de rij om het verhaal

res. Het meest opvallend is

aantaldocumentaires.

scriptwriters doet Blanco’s

van The Godmother annex

Cocaine Cowboys in 2006,

Het Scarface genre krijgt een

carrière zeker niet onder

The Black Widow te

de verslavende documen-

heel nieuwe impuls,

voor die van Tony Montana.

vertellen. Vooral Miami’s

taire van Billy Corben en

met name door de vele brute

drugsoorlog is een hot topic

Alfred Spellman.

moordpartijen.

21


Ze overtreft Pablo Escobar Blanco is al een kopstuk in de cocaïnehandel als Pablo Escobar nog maar net komt kijken in de business.

Als ze elkaar in de late jaren zeventig in Miami ontmoeten, staat Blanco al aan het hoofd van een coast to coast organisatie. Escobar is dan nog slechts een autodiefje uit Medellín dat toegang zoekt tot het cocaïnebedrijf.


de rechter ervan dat ze als vrouw recht heeft op een mild gevangenisregime. Ze zit haar tijd daarom niet uit tussen zware criminelen, maar in FCI Dublin prison. Dat is een minder zwaar beveiligde gevangenis voor vrouwelijke daders, met een veel opener bezoekersregime. “Griselda was voor mij het ultieme contact om hogerop te komen,” zegt Cosby. “Hoewel ik net begon in de business, gaf ik mijn oren en ogen goed de kost. Ik moest en zou haar spreken.”

The Godfather met Michel Co

Een vriendin van Charles Cosby vertelt hem dat ze ooit als koerier

rleone

voor Blanco gewerkt heeft. Cosby bezoekt Blanco met regelmaat in de gevangenis, alles draait daarbij om de seks. Blanco betaalt de bewakers 1.500 dollar en daarna mogen ze zich uitleven in een multifunctionele kamer. In ruil krijgt Cosby een steeds grotere rol in de organisatie.

Ze zegt ook dat ze “The Godmother” af en toe bezoekt. Tot Cosby’s verbazing lukt het haar om hem in contact te brengen met zijn idool. Als ze Blanco vraagt of zij een keer wil spreken met een jonge zwarte man die hogerop wil, is het antwoord simpel “Laat hem contact met me opnemen.” Er volgt een reeks telefoontjes en brieven, Cosby valt in de smaak bij Blanco.

Blanco’s toyboy en Crimepartner Al snel zit hij tijdens het bezoekuur voor de eerste keer face-to-face tegenover haar. De ontmoeting is onverwacht hartelijk, Blanco kust de jonge Cosby lang en hartstochte-

Een groot deel van B lanco’s lev en en handelen lij kt voort te komen uit de wilde fantasieën die ze hee ft als meid van 15 jaar me t Scarface T-shirt. Een spoor van dode e chtgenote n. Haar zoon die ze Mic hael Corle one noemt omdat ze w eg is van d e Godfathe r. De diaman ten die zij k oopt van E va Peron, de First La dy van Arg entinië.

lijke op de mond. En als ze eenmaal aan tafel zitten in de bezoekersruimte, vraagt ze zakelijk “Hoeveel geld heb je nodig om comfortabel te leven met jezelf en je familie?” De vraag verrast Cosby zo dat hij nerveus een bedrag noemt dat volgens hem zo hoog is dat het haast wel moet worden geweigerd.Niets is echter minder waar, Blanco knikt alleen

23


Blanco’s wraak

maar. “Dat is goed.” zegt ze, met een kort knikje verlaat ze meteen daarna de ruimte. Blanco heeft Cosby vanaf nu totaal in haar macht. Drie dagen later gaat de bel in het huis van Cosby. Voor de deur staat een Latino vrouw met twee zware pakketten. “Ik breng je de levering van de Godmother,” zegt ze. Als Cosby de dozen even later open maakt, staat hij perplex. Hij heeft zojuist 50 kilo cocaïne ontvangen. Binnen een maand is Cosby miljonair. Vanaf nu bezoekt hij Blanco met regelmaat in de gevangenis, alles draait daarbij om de seks. Blanco betaalt de bewakers 1.500 dollar en daarna mogen ze zich uitleven in een multifunctionele kamer. En in ruil krijgt Cosby een steeds grotere rol in de organisatie. Hij zegt daarover, “Toen ik mee ging doen in de organisatie, zag ik hoe goed het systeem in elkaar zat. Ik kreeg de taak om overal in het land haar distributeurs te ontmoeten en vloog overal heen. Elke keer als ik ergens iemand de hand schudde, verdiende ik een miljoen dollar.” Blanco heeft alle vertrouwen in haar protegé Cosby. Ze vertrouwt hem een groot deel van het miljardenbedrijf in de cokehandel toe. Buiten de gevangenismuren runt hij de zaken in de Verenigde Staten. Het spreekt voor zich dat de vijanden van Blanco hun kans ruiken nu ze zo lang in de gevangenis zit. In 1992 maakt een huurmoordenaar in Medellín Colombia een eind aan het leven van haar zoon Osvaldo. Cosby:”als ik iemand de hand schudde, verdiende ik een miljoen dollar.”

Blanco zweert wraak en al snel worden Osvaldo’s moordenaars gevangen genomen, gemarteld, en vermoord. Oog om oog.

Blanco verraden door Rivi De juridische zorgen van Blanco zijn echter niet voorbij. In 1994 start het Miami-Dade State Attorney’s Office een onderzoek naar haar organisatie. Voor Blanco lijkt dat desastreus uit te pakken, de aanklagers slagen erin om “Rivi” aan hun kant te krijgen. Blanco’s voormalige steun en toeverlaat Jorge ‘Rivi’ Ayala heeft spijt over zijn vroegere wandaden. Als Blanco hoort dat haar meest vertrouwde “enforcer” nu een verrader is, krijgt ze bijna een zenuwinzinking. Als Cosby haar Jorge ‘Rivi’ Ayala – ooit de steun en toeverlaat van Blanco – verraadt haar in 1995 door kroongetuige te worden voor de Miami-Dade State Attorney.

24

in het voorjaar van 1995 bezoekt in de gevangenis, belooft hij Blanco tot het uiterste te gaan. “We gaan die klootzakken in de rechtszaal stevig aanpakken.” Blanco is daar echter verre van

Er komt een

Jerry Bruckh

eimer en

Michael Bay

len met HBO

onderhande-

Cocaine Cow

gebaseerd ve

televisieserie

over een op

boys

rvolgverhaal. Mark Wahlber g en regisseur Peter Ber g (Hancock) ontwikkelen een script voor een spee lfilm over Miami’s drug sbaron Jon Roberts.

Elk goed verh

terne kring is

aal uit de in-

goud waard.

.


gerust op. “Rivi weet genoeg vuil over mij,” roept ze. “Hij weet genoeg van mij, om me wel tien keer te laten begraven.”

Plan ontvoering zoon JFK Blanco heeft een crimineel plan om vrij te komen. Als Cosby weg wil gaan, vist ze een papiertje met een cryptische tekst uit haar beha. JFK 5m ny. “Wat betekent dit?” vraagt Cosby verbaasd. “Geef dit aan Dixon,” antwoordt Blanco, “die weet heel goed wat ik bedoel.” Dixon is haar oudste zoon. Cosby wil echter meer weten, hij is bang dat hij betrokken raakt bij een of ander krankzinnig plan. “Ik ga John-John Kennedy te pakken nemen,” zegt Blanco, “de zoon van de oud-president! Snap je?” Cosby snapt het inderdaad meteen, Blanco wil de zoon van JFK ontvoeren om hem uit te ruilen voor haar vrijlating. “Dat wordt een enkele reis naar de hel” , roept Cosby wanhopig. Maar Blanco zegt woedend dat hij haar trouw moet blijven. Ze beschuldigt hem ervan dat hij anders de kant van “Rivi” kiest. Cosby brengt de notitie diezelfde avond nog naar Dixon, het complot grenst Blanco wil de zoon van JFK ontvoeren om hem uit te ruilen voor haar vrijlating.

voor hem aan de totale gekte. Colombiaanse ontvoerders moeten John-John te pakken nemen en krijgen daarvoor 5 miljoen dollar. Als de ontvoering gelukt is, volgt de eis voor Blanco’s vrijlating. De Kennedy-clan zal daarvoor ongetwijfeld alles in het werk stellen. Blanco is ervan overtuigd dat John-John dan wordt uitgeruild.

Onmogelijke opdracht Een paar dagen later is het spel op de wagen. Met de directe vlucht van Avianca Airlines uit Colombia arriveren vier onbekende mannen op de luchthaven van New York City. Het zijn de ontvoerders die zijn ingehuurd door Blanco’s oudste zoon. Als ‘man in the middle’ voorziet Cosby de mannen in de stad van low-kaliber pistolen. Hij bevestigt dat ze bij een succesvolle missie $ 5 miljoen in contanten krijgen. De ontvoerders nemen hun intrek in een ruime loft in de wijk Tribeca, vlakbij het huis van JFK jr. en zijn vrouw Carolyn. De ontvoerders hebben echter geen geluk, dagenlang slagen ze er niet in om JFK Jr buiten zijn appartement in het zicht te krijgen. Op een ochtend komt hij echter naar buiten voor een wandeling met zijn hond. In alle stilte omsingelen de ontvoerders hem, een ervan aait de hond zelfs even over zijn kop. Maar op dat moment verschijnt er een wagen van de NYPD die vlak in de buurt patrouilleert. De politie bewaakt John John permanent en van heel van dichtbij. Het plan van Blanco faalt, de ontvoering blijkt een onmogelijke opdracht.

25


Schandaal voorkomt moordproces In juli 1995 begint de Miami-Dade State Attorney een nieuw proces tegen , Blanco, ze wordt beschuldigd van drie moorden. Omdat de aanklagers “Rivi” in hun zak hebben, lijkt het dat justitie Blanco te pakken

Het vervolg op

heeft, ze kan geen kant op. Ook Cosby wordt als

Cowboys vers

getuige opgeroepen. Onwaarschijnlijk genoeg wordt de zaak door een schandaal geseponeerd. Cosby beweert dat hij seks heeft gehad met een secretaresse van de officier van justitie. Erger nog, dezelfde secretaresse is ook betrokken bij een uitgebreide telefoon-sex affaire met kroongetuige “Rivi’. Het lijken details, maar door dit schandaal wordt de geloofwaardigheid van de twee belangrijkste

Cocaine

chijnt in 2008, Cocaine Cowbo ys 2: Hustlin’ with th e Godmother. De film vertelt het verhaal van de opkom st van Charles Cosby. De rechten zijn boekvorm verk

memoires in

oopt Charles Cosby aan G-Un it BOOKS, de uitgeverij van 50 Cent.

getuigen grondig in diskrediet gebracht. De zaak tegen Blanco stort volledig in. In juni 2004 komt de Godmother vrij, ze wordt de VS uitgezet en vertrekt naar Colombia. Het vooruitzicht op een vrij leven in haar geboorteland is echter niet veelbelovend. “Ook ik zou vrij onrustig worden, als je mij zou deporteren naar het land waar mijn zoons vermoord zijn,” laat Palombo diezelfde dag noteren in The Miami Herald. Bijna iedereen gaat ervan uit dat Blanco’s dagen op Colombiaanse bodem zijn geteld. Te veel vijanden popelen om zelf te scoren. Kenners van de onderwereld voorspellen dat de Black Widow binnen enkele dagen dood zal zijn. Maar niets is minder waar.

Laatst gezien in mei 2007 Eind voorjaar 2007, een jaar na de release van zijn documentaire “Cocaine Cowboys”, ontvangt Alfred Spellman een e-mail van een vriend. De tekst is kort en de bijlage spreekt voor zich. “Kijk eens naar deze foto, dit is nieuws!” De aangehechte foto is in mei van dat jaar op de luchthaven van Bogotá genomen met een mobiele telefoon. Er staat een oudere vrouw op die Spellman meteen herkent, dit is Griselda Blanco en ze leeft dus nog. Tot ieders verbazing en vooral die van Palombo, blijkt Blanco veilig, vrij en gezond te zijn. Palombo heeft daar later een verklaring voor: “Ze heeft wereldwijd genoeg geld op geheime bankrekeningen weggesluisd om goed te kunnen leven. En van al haar doodsvijanden is blijkbaar bijna niemand meer over. De laatste vijand maakte ze meer dan twintig jaar geleden.”

26

De vrouw op de foto lijkt nauwelijks op de Zwarte Weduwe van de legende.


De laatst bekende foto: Van Griselda Blanco uit 2007

“THE GODMOTHER” DOOD GESCHOTEN, UPDATE Dinsdag 4 september 2012 berichtten Colombiaanse media da t Blanco maandagavond is dood geschoten door twee schutters die op moto rfietsen reden. Ze werd neergeschote n op straat in Medellin toen ze bood schappen deed. Het is nog niet duid elijk wie de schoten afvuurde, de politie is op zoek naar de daders. Volgens getu igen gaat het om twee mannen. Blanco is 69 jaar geworden. MISDAAD LOONT……… TOCH NIET! Blanco heeft zich al meer dan tien jaar teruggetrokken uit de cocaine business, ze leidt een rustig bestaan in Bogotá. Zonder make-up, haarverf en merkkleZonder make-up, haarverf en merkkleding lijkt de bijna zeventig jarige Blanco in de verste verte niet op de Godmother die ze ooit was. Ze lijkt meer op een grootmoeder van nu.

ding lijkt de bijna zeventig jarige Blanco in de verste verte niet op de Godmother die ze ooit was. Ze lijkt meer op een grootmoeder van nu. De koude en indringende ogen zijn niet veranderd. Als je goed kijkt, zie je dat deze vrouw mogelijk meer dan 250 moorden op haar geweten heeft. Dit zijn de ogen van de Queen Pin die ooit vanuit de sloppenwijken opklom naar de top van de misdaad.

Dit zijn de ogen van de vrouw die miljarden dollars verdiende aan de misdaad en die voor haar grenzeloze ambities drie echtgenoten doodde en drie zonen offerde. Omdat ze in de lens van de camera kijkt, zie je haar gezicht met de grijns die voor zich spreekt: ik speelde het spel en heb gewonnen.

Ik ben er nog, misdaad loont voor mij! 27

Queen Pin  
Queen Pin  

Story Griselda Blanco