1 minute read

Yli 100 vuotta suksien voitelua

TEKSTI DIGIMAG/TEEMU VIEMERÖ KUVAT VAUHTI SPEED OY
Suksien luisto- ja pitovoiteet ovat tärkeä edellytys hyvään ja nautinnolliseen hiihtoon.

Suksilla on pitkä historia, ja ne ovat vakiinnuttaneet asemansa vuosituhansien saatossa kylmässä pohjolassamme. Suomen vanhimmat suksilöydöt ovatkin peräisin kivikaudelta, ja niiden iäksi on arvioitu noin 3 700 vuotta. Keinot pidon ja luiston parantamiseen olivat tuolloin erilaisia - vanha kansa kiinnittikin suksien pohjaan muun muassa hylkeen nahkaa pidon parantamiseksi, ja puusuksia voideltiin muun muassa tervalla. Muovisuksien saapuminen 1970-luvun taitteessa loi tarpeen uudentyyppisille voiteille. Tuona aikana voitelu oli vielä työlästä ja vaivalloista.

Siinä missä mikä tahansa teknologia, myös suksivoiteetkin ovat kehittyneet ajan myötä. Nykyisin kovat, lämmitettävät vahat ovat alkaneet siirtyä syrjään uuden sukupolven voiteiden tieltä. 1930-luvulla perustettu Vauhti Speed Oy on valmistanut suksivoiteita hiihtäjien tarpeisiin jo vuodesta 1912. Vauhti on panostanut merkittävästi viime vuosina uusien nestemäisten voiteiden tuotekehitykseen ja onkin alan suunnannäyttäjä tänä päivänä.

– Vielä viisi vuotta sitten suksia voideltiin hyvin samankaltaisilla menetelmillä kuin viime vuosikymmeninäkin. Kovien vahojen levittäminen on aikaa vievää ja työlästä, ja se vaatii omat työkalunsa sekä tilat. Kuluttajat kaipasivat helpompia ratkaisuja suksien huoltoon, ja tämän vuoksi kysyntä ja suosio nestemäisiä voiteita kohtaan on kasvanut niin harrastajien kuin myös ammattiurheilijoiden keskuudessa, yhtiön toimitusjohtaja Esa Puukilainen kertoo.

– 2000-luvun alussa aloimme kehittää ensimmäisiä pikavoiteita, jotka ovat kehittyneet huimasti vuosien saatossa. Nestemäisten voiteiden laatu ja kestävyys vastaavat jo perinteisiä voiteita, ja ne ovat helppoja ja yksinkertaisia levittää sukseen sutimaisen pullonsa ansiosta. Levittämisen jälkeen voiteen annetaan kuivua ja se harjataan lopuksi, Puukilainen jatkaa.

NESTEMÄISET VOITEET omaavat helppokäyttöisyyden lisäksi myös paremman toimivuuden erityisesti märillä ja likaisilla olosuhteilla verrattuina perinteisiin vahoihin. Nestemäisiä tuotteita löytyy kaikkiin olosuhteisiin ja eritasoisille harrastajille. Tuotteet ovat olleet hyvin suosittuja myös hiihtokilpailuissa – yhtiö pitää jopa kotisivuillaan listaa kisoista, niiden olosuhteista ja niissä käytetyistä voiteista. Puukilainen uskoo nestemäisten voiteiden tulleen jäädäkseen.

– Kehittyneempien nestemäisten voiteiden laajempi käyttö alkoi noin viisi vuotta sitten, ja niiden suosio kasvaa vuosi vuodelta. Nestemäiset tuotteet ja suksien helppo ylläpito sekä pitovoiteluvapaat Skin-sukset ovat tämän päivän trendejä, ja ne ovat myös tulevaisuuden suunta, Puukilainen summaa.

– Olemme kehittäneet tuotemallistoa eteenpäin ja kehitystyö tulee jatkumaan sekä valikoima laajentuu. Se mitä tulevaisuus tuo tullessaan voin kemistin koulutukseni ja suksimateriaalitutkimukseni pohjalta arvioiden sanoa, olla teknologisesti jotain täysin uutta, Puukilainen tuumaa lopuksi.

#VAUHTIWAXTECHNOLOGIES
www.vauhti.fi