2 minute read

Nuoret yrittäjät muuttavat maailmaa

Nuorten yrittäjyysinto on kymmenkertaistunut reilun kymmenen vuoden aikana. Kevytyrittäjyys tarjoaa mahdollisuuden päivätyön ja liiketoiminnan yhdistämiseen.

Tilastojen mukaan Suomessa on noin 50 000 nuorten omistamaa yritystä, mikä vastaa 19 prosenttia maamme kaikista yrityksistä. Perinteisten yritysmuotojen lisäksi nuoret suosivat yleistyvää kevytyrittäjyyttä, jossa liiketoimintaa harjoitetaan sivutoimisesti esimerkiksi palkkatöiden ohessa. Siten se sopii mainiosti henkilölle, joka haluaa byrokratian sijaan keskittyä liiketoimintansa kehittämiseen oman substanssiosaamisensa kautta.

‒ Tutkimusten mukaan jopa viidennes 18‒24-vuotiaista arvioi perustavansa yrityksen lähitulevaisuudessa. On siis ensisijaisen tärkeää, että nuorille kerrotaan yrittäjyyden eri vaihtoehdoista. Kevytyrittäjänä voi toimia vaikkapa opiskelujen ohessa, kertoo Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Paula Aikio-Tallgren.

KAUPPAKESKUS AAPELISSA toimitilojaan pitävien yrittäjäjärjestöjen yhteisenä missiona on edistää yrittäjyyttä Pohjois-Savon alueella. Käytännön edunvalvontatyön lisäksi toiminta sisältää muuan muassa neuvontapalveluita, joista saa apua vaikkapa lainsäädäntöön liittyvissä kysymyksissä. Kuopion Yrittäjien toiminnanjohtaja Kirsi Sisso-Litmanen muistuttaa, että ongelmatilanteissa on yleensäkin suotavaa kysyä rohkeasti apua.

Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Paula Aikio-Tallgren (vas.), Kuopion Yrittäjien toiminnanjohtaja Kirsi Sisso-Litmanen sekä Kuopionseudun Uusyrityskeskuksen Tarja Pöyhönen kannustavat nuoria yrittäjiä tarttumaan mahdollisuuksiin!

‒ Yrittäjyyttä pitää lähestyä siitä näkökulmasta, että asioista ei tarvitse selvitä yksin. Apua on aina saatavilla, ja tarvittaessa esimerkiksi taloushallinto kannattaa ulkoistaa ammattilaisille. Vertaistukea voi puolestaan löytää erilaisista yrittäjien tapahtumista, Sisso-Litmanen kertoo.

Tulevan syksyn ohjelmasta Sisso-Litmanen mainitsee Yrittäjän päivänä 5.9. Kuopion kauppatorilla järjestettävän Mä oon mun pomo! -tapahtuman. Ensimmäistä kertaa järjestettävän tilaisuuden ohjelmassa on muun muassa innostavia Pecha Kucha -tarinoita sekä maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden työnäytöksiä. Yrittäjien pop up -torilta voi puolestaan löytää mielenkiintoisten tuotteiden lisäksi uusia yrittäjähenkisiä tuttavuuksia.

Vuoden nuoreksi yrittäjäksi valittu Paula Valta toteaa, että tapahtumiin osallistumisen vaikutukset ovat myönteisiä.

KUOPION VUODEN nuoreksi yrittäjäksi valittu sisustusarkkitehti Paula Valta toteaa, että tapahtumiin osallistumisen vaikutukset ovat myönteisiä niin bisneksen kuin hyvinvoinnin kannalta.

‒ Mahdollisuus osallistua tapahtumiin on jäsenyyden parhaita puolia. Vinkkien ja neuvojen lisäksi sieltä saa myös uusia ystäviä. Toiminnasta kiinnostuneiden kannattaa tulla mukaan afterwork-iltoihin, jotka ovat aina kaikille avoimia, Valta hymyilee.

Tapahtumista voi saada vinkkejä myös yrityksen perustamiseen liittyen. Kuopionseudun Uusyrityskeskuksen toimitusjohtaja Tarja Pöyhönen kertoo, että kun liikeidea alkaa jalostua konkreettiseksi suunnitelmaksi, on aika ottaa yhteyttä heihin.

‒ Palvelumme sopivat erityisesti alkuvaiheen toimintaa pohtiville yrittäjille. Meiltä saa sparrausta markkinointiin ja yleisemmin toiminnan kehittämiseen. Liikeideaa voi myös testauttaa asiantuntijoillamme, Pöyhönen toteaa.

MIKÄLI YRITYKSEN perustaminen tuntuu vaivalloiselta, kannattaa harkita toimivan yrityksen ostamista. Valmis brändi ja asiakaskunta helpottavat toiminnan käynnistämistä. Yrittäjäjärjestöjen mukaan tällä hetkellä vallitsevat ostajan markkinat avaavat mielenkiintoisia väyliä myös nuorille yrittäjänaluille.

‒ Syksyllä panostamme erityisesti alle kolme vuotta toimineiden yritysten kannattavan käynnistymisen varmistamiseen ja liiketoiminnan sparraamiseen. Tie menestykseen -Aloittaneesta yrityksestä onnistujaksi on kaikkia nuoria yrityksiä varten, iloitsee Pöyhönen.

MITÄ HYÖTYÄ YRITTÄJIEN JÄSENYYDESTÄ ON?

VIESTINTÄ ON YKSI tärkeimmistä jäseneduista; jäsenenä saa ajantasaista tietoa suoraan sähköpostiin yrittäjille merkityksellisistä asioista.

Käytetyin palveluista on jäsenille maksuton puhelinneuvonta yritystoimintaan liittyvissä asioissa. Jäsenyrittäjien käytössä on myös laaja asiakirjapankki.

Yrittäjät järjestää lukuisia tapahtumia, joissa on mahdollisuus tuoda omaa yritystä ja osaamistasi esille ja löytää siten asiakkaita tai yhteistyökumppaneita. Tapahtumissa saa myös vertaistukea ja virkistystä samanhenkisessä porukassa. Yrittäjät järjestää myös paljon koulutuksia, joissa pääsee kehittämään itseään ja yritystään.

Kaikki 35-vuotiaat tai sitä nuoremmat jäsenyrittäjät kuuluvat automaattisesti myös nuoriin yrittäjiin, jonka toiminnassa panostetaan siihen mihin pitääkin – hauskanpitoon ja bisneksen tekemiseen.

LIITY VAHVAAN YRITTÄJIEN VERKOSTOON! www.yrittajat.fi/liity

KUOPIONSEUDUN UUSYRITYSKESKUS PALVELEE

• Kaikkia yrittäjyydestä kiinnostuneita Kuopion, Siilinjärven, Lapinlahden ja Rautavaaran alueilla

• Liikeidean arviointia tarvitsevia

• Yrityksen perustajia tai toimivan yrityksen ostajia

• Alle kolme vuotta toimineita yrityksiä toiminnan kehittämisessä

LISÄTIETOA JA ILMOITTAUTUMISET: www.kuopionyrittajat.fi

KUOPION YRITTÄJIEN TAPAHTUMASYKSY

5.9. Yrittäjän päivän tapahtuma: Mä oon mun pomo Kuopion torilla

10.9. Aamuinfo: itsensä johtaminen

2.10. Pohjois-Savon Yritystreffit

8.10. Aamuinfo: turpaanottamisen jalo taito

LISÄTIETOA JA ILMOITTAUTUMISET: www.kuopionyrittajat.fi

This story is from: