Issuu on Google+

MICHAEL BARNAART VAN BERGEN ‘Staat er nou kutkut?’

nr 4

WWW.MIJNNL.NL

gratis jaargang 4

door en door den haag

18 februari - 3 maart 2009

AGENDA

Connected, The World Is Our Backyard 20 februari Antilounge 6 21 februari Gestoord 28 februari

PISTOLEN EN OORLOGSPAKJES Maartje Remmers over Stella’s oorlog

p.21

Haagse haute couture Volgens fashion designer designer Michael Barnaart van Bergen.

NL70_04p001.indd 1

p.16

Nepnatuur

Woeste wateren en steile bergen. Gewoon, in de stad.

p.28

Wild boys

Maar ook Transsiberian, Zwart Licht en meer.

17-02-2009 13:23:14


Philipszaal Lucent Danstheater Nieuwe Kerk Spuiplein  Peter Erskine drums Nino Gvetadze piano Anton Kuerti piano Nathalie Stutzmann alt Anumadutchi   Nederlands Blazers Ensemble Residentie Orkest Prinses Christina Concours Koninklijk Conservatorium Telefoon 070 88 00 333   

Naamloos-2 1 NL70_04p02 adv.indd 2

09-02-2009 12:10:02 17-02-2009 13:22:51


INHOUD

18 februari - 3 maart 2009 ONDERTUSSEN... IN DE KROEG

M

. en E. aan de bar. Ik ben er ook een beetje bij, maar dat is nu even niet belangrijk. Voor hen. E. en M. zijn mijn nichtjes (v) uit Amsterdam en hebben vooral oog voor het Haagse straatbeeld. Hun zwartomrande ogen volgen de voorbijgangers in en buiten Vavoom. Afkeurend. Ze doen Ons Keurt Ons in het groot. “Dat haar! Schaap, waar is je scheerapparaat?” roept E. “En die rok! Kind, je vat nog kou aan je doos,” schatert M. Van achter mijn biertje probeer ik het gesprek enigszins te volgen, maar ik zie het niet. Ja, ik zie hun onderwerp van gesprek wel, maar niet waarom het ‘écht niet kán’. Misschien is het omdat zij uit het grote Amsterdam komen, met net de Amsterdam Fashion Week achter de rug. Den Haag is nu eenmaal niet heel erg modebewust. Of ligt het aan mij, ben ik hier simpelweg de fashion-nitwit? Dat laatste is waarschijnlijk waar. Want sinds kort weet ik dat Den Haag helemaal niet zo’n miskoop is, maar juist dat juweeltje dat je in de winkel misschien over het hoofd ziet, maar eenmaal thuis als gegoten blijkt te passen. Je moet alleen wel weten waar je moet zijn voor echte allure. Den Haags ‘eigen’ fashiondesigner Michael Barnaart van Bergen weet dat. Hij heeft er een neus voor. Ik niet. Bovendien: ik heb sokken met gaten aan.

nr 4 jaargang 6

Maartje Remmers

DIT NUMMER IK

Haar tegenspelers stonden kotsend op een rijtje tijdens de opnames van Stella’s oorlog.

DEN HAAG

4

CITYBUZZ

6

@NL70

8

INTERVIEW

10

Maartje Remmers ONS KEURT ONS

14

Anthony keurt Jörgen

10

SHOPPEN

15

Diva

Haagse haute couture

Den Haag een modestad? Sure, sinds ontwerper Michael Barnaart van Bergen van zich laat horen wel. Hij nam NL70 mee naar zijn favoriete modespots.

REPORTAGE

16

Terug naar de nepnatuur NIET TE MISSEN

19

Mozaïque Songfestival REPORTAGE

21

Haagse haute couture ETEN

25

Mero

21

DRINKEN

27

Taste PARTY REVIEW

Niet te missen

Mozaïque Songfestival Alle kleuren van de regenboog

Lees onze modetour op pagina 21.

19

Drees Koren Stadsredacteur NL70

27

First Class WIN

KLIK & WIN

28

BLIND DATE

29

AGENDA

31

FILM

43

STRAATBEELD/ VOLGENDE KEER

46

advertentie Habibi Woon- en Cadeauwinkel

HABiBi Woon- en Cadeauwinkel

Voor de mooiste en origineelste cadeaus kom je natuurlijk naar Habibi! De Exotische woon- en cadeauwinkel in de Weimarstraat heeft geweldige producten afkomstig uit landen als Marokko, India & Senegal. Prachtige schalen, woonkussens, textiel in exotische kleuren, Afrikaanse manden, aardewerk, lampen en nog veel meer mooie cadeaus voor betaalbare prijzen! Kom ook eens een kijkje nemen!

Habibi Woon- en Cadeauwinkel Weimarstraat 60A 2562 HA Den Haag

Habibi_4feb 2009.indd 1

| 18 FEBRUARI - 3 MAART 2009 |

NL70_04p03.indd 3

Tel: 070 2201426 Habibi_woonwinkel@yahoo.com

Open:

di t/m vr 11:00 – 18:00 wo 12:00 – 18:00 Za 11:00 – 17:00

13-02-2009 16:59:13

NL70 | 3

17-02-2009 13:24:12


WAT IS DEN HAAG VOOR JOU? Het ďŹ jnste aan Den Haag is het strand. Het is heel prettig om ’s avonds wat te gaan eten met je voeten in het zand en een fantastisch uitzicht. Omdat ik in Kijkduin woon, kom ik daar het vaakst. Deze foto heb ik laat gemaakt, op een koude, regenachtige avond. Logischerwijs was er niemand en dat kwam mij goed uit. Door het gebruik van een lange sluitertijd verandert het beeld: de zee en het water op de voorgrond worden glad, terwijl de lucht beweging krijgt. Eric Scheijgrond (30) freelance fotograaf.

4 | NL70

NL70_04p04.indd 4

| WWW.MIJNNL.NL |

17-02-2009 13:24:45


I

DEN HAAG

ga naar www.mijnnl.nl/ikhartjedenhaag en stuur je waanzinnige lied, gedicht, tekening, foto of kunstwerk in. misschien staat jouw creatie hier wel de volgende keer | 18 FEBRUARI - 3 MAART 2009 |

NL70_04p04.indd 5

NL70 | 5

17-02-2009 13:25:03


TEKST ROXAN GROOS / JILLEESA PHILIPS

Bandverkiezing

DE VRAAG VAN: RENATE BUITENWEG ‘‘Mijn dochter wil graag weten welke bibliotheek in Den Haag de meeste boeken heeft en welke de minste.’’

Koning van de nach Den Haag zoekt talent voor KoninginneNach. Zit je in een band, dan kun je terecht bij de Haagse KoninginneNach bandverkiezingen. Het inschrijven hiervoor kan tot 23 februari via www.koniginnenach.nl. Woensdag 25 februari worden dan de acht halvefinalisten bekend gemaakt en zij gaan dan strijden in de grote zaal van het Paard voor een plek op het Haags Podium tijdens de KoninginneNach. Eerdere winnaars zijn So What en Squirrel and the hazelnuts.

Dat gaan wij uitzoeken voor de kleine boekenworm. We bellen de Koninklijke Bibliotheek. “Jeetje, die vraag had ik niet verwacht. Ik heb geen lijst bij de hand waar de hoeveelheid boeken van elke bibliotheek precies op staat. Maar ik kan wel zeggen dat wij de meeste hebben. Het handigst is naar onze website gaan. Hier kun je je vraag intikken en dan gaat iemand dat tot in de puntjes voor je uitzoeken.” Dat doen we later. Eerst even via de gemeente proberen. “Oké, dus u wilt dat weten (duh). Ik zal even kijken of ik u door kan verbinden met Bibliotheek Den Haag.” Eenmaal doorverbonden met de Openbare Bibliotheek Den Haag krijgen wij niemand te spreken. Automatische stem aan de andere kant van de lijn: “Wist u dat u op onze website zélf de catalogus kunt door zien en reserveren?” Misschien moeten wij toch maar even naar de site. Daar staat niets over de hoeveelheid boeken, dus

zoeken we het antwoord via de mail. Van de Koninklijke Bibliotheek krijgen we antwoord. “De Koninklijke Bibliotheek is de bibliotheek met de meeste boeken in Den Haag. Bezit 3,5 miljoen items (ruim 68 kilometer bibliotheekmateriaal), waarvan 2,5 miljoen boeken (49km). En 15.000 lopende abonnementen. Wat de kleinste bibliotheek in Den Haag is, durf ik niet te zeggen. Je kunt denken aan filiaal Spoorwijk of Schilderswijk, maar daarover kan de Openbare Bibliotheek Den Haag meer vertellen.” Met een beetje speuren op internet komen we erachter. De grootste bibliotheek is en blijft toch de Koninklijke Bibliotheek. En de kleinste is in de Schilderswijk. Zij hebben geen exacte data van hoeveel boeken zij hebben. Ook een brandende vraag? Wij zoeken het graag voor je uit. Mail naar redactie@NL70 o.v.v. ‘vraag van’.

VAN HET KASTJE NAAR DE MUUR

0 uur 35 minuten >>> 3x doorverbonden >>> 10 minuten in de wacht

Echt Haags tasje De Haagse designer Omar Munie is door de gemeente gevraagd om een typisch Haagse tas te ontwerpen. De tas is met de hand gemaakt door het atelier van Omar Munie. Er staan een afbeelding van de Scheveningse Pier uit 1930 en het sprekende beeldmerk (je weet wel, dat vliegertje, a.k.a. spermacel) van Anton Corbijn op. Deze staat symbool voor Den Haag als stad van vrede, recht en veiligheid. Thema’s die Omar Munie erg aanspreken omdat hij zelf vluchteling is geweest. Het eerste exemplaar wordt door wethouder Frits Huffnagel aangeboden aan de Haagse tenniscoryfee Marcella Mesker.

advertentie advertentie

.nl

6 | NL70

NL70_04p06.indd 6

| WWW.MIJNNL.NL |

17-02-2009 13:25:57


h

CITY BUZZ

COLUMN

MijnDenHaag op tv

DENNIS WEENING

Dennis het publieksevenement

TV West heeft een nieuwe tv-serie, MijnDenHaag. Het is een project in samenwerking met het Haags Historisch Museum. De bedoeling is dat acht Hagenaren hun verhaal vertellen achter bepaalde voorwerpen, waaronder Een stukje steen uit het Bronovo, een oude rolschaats, een handgemaakte kolenkachel of een beschuitbus van Bakker Hus. De achterliggende gedachte: wat vandaag gebeurt, is morgen geschiedenis. Daarom verzamelt het museum niet alleen dingen van vroeger, maar ook van nu. Komt de naam Mijn Den Haag je bekend voor? Ons ook. Op pagina 9 vind je de NL70-rubriek met dezelfde naam. Daarom bellen we even met TV West. Het blijkt dat zij, in stilte, al sinds 2006 bezig waren met deze tv-serie. Misschien zit er een samenwerking in? We houden je op de hoogte.

Jouw (t)huis Als extraatje bij de voorstelling A House Is Not a Home #2 is Theater aan het Spui op zoek naar jouw thuisgevoel. Wat maakt jouw huis een thuis? Dit kun je laten zien door een foto te maken van iets waardoor jij je thuis voelt en te mailen naar thuis@theateraanhetspui.nl. Schrijf daar in één zin bij waarom dat jouw thuisgevoel symboliseert. De foto’s worden tijdens de opening op 6 maart in de foyer van het theater geprojecteerd. En als jij een foto instuurt, word je sowieso uitgenodigd voor het feest en de voorstelling.

Anarchistische bieb in Den Haag

De grootste anarchistische bibliotheek bevindt zich sinds kort in het centrum van Den Haag. De alternatieve bieb werd in het leven geroepen door Joerie (21), die vond dat andere biebs weinig boeken hebben over zijn favoriete thema. Joerie, zelf lid van een anarchistische beweging, heeft zelf wel veel anarchistische boeken en vond het eigenlijk jammer dat deze nooit gelezen werden. Zo kwam hij uiteindelijk op het idee om de bieb op te richten op de Spijkermakerstraat. Je vindt er boeken over anarchisme, maar ook over het feminisme, communisme, dierenrechten en de kraakgeschiedenis. Er bestaan meer alternatieve bibliotheken in Nederland. Namelijk in Haarlem, Zwolle en Rotterdam.

KORT

OPERA OP DE PIER Scheveningen moet als nieuwe attractie een operagebouw krijgen op de plek van de Pier. Dat is één van de vele ideeën die zijn ingestuurd voor de toekomst van de badplaats. De gemeente Den Haag is op dit moment aan het kijken wat er leeft onder de bevolking en wil zo plannen gaan maken voor de toekomst. Zo zijn er ook Scheveningers die af willen van de Palacepromenade, ze hebben liever winkels onder de grond. En de flats rond het Kurhausplein zouden een facelift moeten krijgen. De gemeente lanceerde onlangs het plan om de flats te slopen, maar dat willen de bewoners niet. | 18 FEBRUARI - 3 MAART 2009 |

NL70_04p06.indd 7

WETHOUDER TROTS OP SCHILDERWIJK Het is officieel: de Schilderswijk is leuk. Eddy Zoëy onderzoekt met zijn programma Nu we er toch zijn hoe gastvrij de Nederlandse probleemwijken zijn. Toen hij terecht kwam in Schilderswijk, belandde hij in een warm bad. De Schilderswijk was zo ontzettend gastvrij dat hij eigenlijk overal zo naar binnen mocht. Het maakte niet uit of hij nou voor een bakkie koffie kwam of voor een overnachting bij iemand thuis. Hij vond het geweldig. Als beloning kreeg de wethouder Frits Huffnagel een gouden plaquette van het programma. Frits liet weten dat hij zo trots als een pauw was op zijn stadje. En dat zijn wij toch ook?

Laatst vroeg iemand me waarom er in interviews met mij altijd zo specifiek wordt vermeld dat ik Hagenees ben. Hij zei: “Bij mij wordt toch ook nooit gezegd dat ik Amsterdammer ben?!” “Nee,” zei ik, “dat snap ik ook wel, daar is niemand trots op.” Ja, ik ben een trotse Hagenees en dat mag iedereen weten. En ook al weet ik dat er genoeg te kankeren is over onze stad, toch houd ik er van. Grappig is dat de andere ‘bekendere’ Hagenezen er ook altijd trots op zijn en hun liefde voor de stad te pas en te onpas uitspreken. Denk aan Sjaak Bral, Henk Bres en Bart Chabot. Maar natuurlijk ook ‘onze Haagse bands’ als Kane, Di-rect en (ze kan lullen wat ze wil) Anouk. Ik hoor dan ook nooit over een bekende Zwollenaar, Alkmaarder of dus Amsterdammer. Oké, trotse Rotterdammers heb je natuurlijk wel (denk aan Jules Deelder of Gerard Cox), maar daar komt geen goede muziek vandaan. En trotse Volendammers heb je ook, maar daar begrijp ik dan weer geen reet van. Ik zou me kapot schamen als de lokale helden zouden bestaan uit Jan Keizer, Jan Smit en Nick & Simon die dan worden ‘geroemd’ om hun ‘palingsound’! Sorry hoor. Maar als ik met mijn bandje hard mijn best aan het doen ben om hele toffe muziek te maken, mijn ziel en zaligheid erin stop, vol trots ons album uitbreng en dan vol verwachting uitkijk naar de kritieken van de serieuze muziekpers… en dan.. (ja je voelt hem al aankomen).. wordt geroemd om onze ‘palingsound’, dan ga je toch huilen? Daar ben je dan toch niet trots op? Trots als een pauw met drie lullen ben ik dan wel dat ik dit jaar samen met Edwin Jansen genomineerd ben voor de Den Haag Marketing Promotieprijs 2008! Te grappig als je ook ziet in wat voor categorie: namelijk de Publieksevenementen (!). Ook Kinderparkpop en de Nieuwjaarsduik zijn genomineerd. En oké, die zou je misschien iets eerder een publieksevenement noemen. Maar vanwege Rocknation en Beatstad doen wij ook mee en je begrijpt hem al: nu wil ik natuurlijk winnen ook. Zoals dat gaat moeten jullie dan wel even stemmen op www.publieksprijs.nl en dan kan jullie favoriete columnist ook eens in de prijzen vallen. Lachûh joh… dennis@nl70.nl

Dennis Weening (1977) presenteerde onder meer Westpop, 3voor12 radio en Rock Nation. Op dit moment is hij te zien in RTL Travel: Share your Planet. Ook heeft deze rashagenees een eigen productiebedrijf en speelde hij in de band Spider Rico. NL70 | 7

17-02-2009 13:26:09


@NL

Mijn Den Haag

Mailbox Heb jij een lievelingsspot of een tip over jouw stad? Wil je graag die persoon die je laatst ontmoette terugvinden? Of heb je een opmerking over de stad of ons blad die je gewoon móet delen? Mail het ons. Ook foto’s vinden we leuk. De opvallendste inzending wordt beloond met een cd. Mail naar Redactie@NL70.nl

MAROEN

Vier lekkere jongens met een boel instrumenten en talent. Dat is de Haagse band Maroen in een notendop. De band bestaat al sinds 2006. En heeft al op verschillende grote festivals gestaan. Wij vroegen hun waar zij het liefst hun vrije uurtjes doorbrengen.

Romantische plek “Het strand en natuurlijk Maroen’s slaapkamer.”

Restaurant “We gaan wel eens met onze oude vriend Andy Tielman eten bij Didong op de 2e Sweelickstraat. Daar hebben ze heerlijk Indonesisch eten.”

Winkel “ACMÉ Trendz in Scheveningen is een heel leuke winkel aan het worden, ze verkopen daar merken als Famous Stars and Straps, Ed Hardy en Silver Star.”

Terras “Eén van de vele terrasjes op de Grote Markt en als het echt warm is in de zomer een van de terrasjes bij het strand van Scheveningen.”

‘Bij ’t Pleintje worden de broodjes met liefde gemaakt en Muts, mijn Franse bulldog, krijgt altijd een paar plakjes worst’ Kroeg “Vroeger waren we vaak te vinden in de Franse Bulldog. Daar waren vaak jamsessies zodat je je lekker kon uitleven op het podium en spelen met verschillende muzikanten. Helaas is die nu gesloten.” Lunchspot “In De Stevinstraat zit eettentje ’t Pleintje. Wij noemen dat gewoon het Tentje. Daar eten we meestal ’s middags een broodje als we pauze nemen. De broodjes worden daar nog echt met liefde gemaakt en Muts (m’n Franse Bulldog) krijgt daar altijd een paar plakjes worst.”

8 | NL70

NL70_04p08.indd 8

Museum “Hopelijk komt het Popmuseum in de nabije toekomst naar Den Haag waar het hoort, want Den Haag was vroeger toch rockstad nr.1?” Club “De enige club van Den Haag waar wij wel eens te vinden zijn, is waarschijnlijk het Paard van Troje.” Beste plek “Dat is toch wel onze eigen studio waar we ongestoord aan onze muziek kunnen werken. Al willen we wel een keer verhuizen naar een grotere locatie.”

--------------------------------------------------------Hallo, Ik wil graag even reageren op het stukje ‘winnende brief’ waarin Charles een hele riedel geeft over ‘Cheesecake’ Cheesecake is ‘gewoon’ kwark taart? Misschien is dat inderdaad wat zijn oude schoonmoeder klaarmaakt? Cheesecake is geen kwarktaart, het is echt kaastaart en komt van oorsprong uit Duitsland, Kaiserkuche (ofzo?). In ieder geval is het in Amerika terecht gekomen en die zijn er verder mee doorgegaan. Zo heb je de New York style (ongebakken) en Philladelphia style (gebakken) Bij Cheesecake company hebben ze de laatste. Kwarktaart word niet gebakken en is van kwark, cheesecake word wel gebakken en is van roomkaas. Dus Charles, Cheesecake company is de eerste, enige en echte cheesecake-winkel in NL. Maar eet jij vooral lekker de kwarktaart van je schoonmoeder, des te meer hebben de echte liefhebbers! Suzanne -------------------------------------------------------In editie 2 startte eetredacteur Wouter zijn zoektocht naar het beste broodje pastrami. Henk reageerde en had zelfs nog een tip: Goedemiddag, Ik denk dat jullie wat meer op pad moeten gaan, haha, ik zie wel eens zo’n broodje bij Dungelman Noordeinde, Dishy Noordeinde, de italiaanse winkel in de molenstraat en van dezelfde eigenaar op de Fred, le Mano Maestro, alle Haagse musea via Museum catering, Gember. Esher etc. En is het geen leuk idee eens een artikel aan koffie en thee in Den Haag te wijden, we zijn een vooroplopende stad met de top koffie’s en de geboden kwaliteit, er lopen een hoop heuse Barista’s rond, een nieuw beroep…. Ik help jullie graag ! *Met vriendelijke groet, Henk Langkemper* Beste Henk, Leuk idee, een koffieverhaal. Zo leuk, dat we al eens een koffietest hebben gedaan. In 2007, dus misschien is het tijd daar weer eens iets mee te doen. Bedankt! De redactie

WINNENDE BRIEF HELP: Mogelijk Nederlands beste surfplek verboden Geachte redactie, Ongeveer een jaar geleden heeft de gemeente aangegeven dat ze een nieuwe strandnota op wilden stellen, waarbij ze het golfsurfen op het zuiderstrand in Scheveningen wilden verbieden. Dit strand is voor gevorderden een perfecte locatie, aangezien de golven dicht aan de kust breken en er juist een perfecte golf ontstaat. Per 20 januari is het verboden gebied. Speciaal voor mij als topsporter, achtvoudig Nederlands kampioen, 9e van Europa en 32e van de wereld is dit een punt wat mijn sport erg zal beïnvloeden. Ik wil de gemeente duidelijk maken dat het een belangrijk onderdeel is dat behoort tot de beste surfplek van Nederland. Onlanks heeft de Nederlandse federatie protest aangetekend en zijn er ongeveer 1200 protestbrieven verstuurd aan de gemeente. Daar is nooit antwoord/gehoor aan gegeven. De gemeente is natuurlijk bezig met plannen om de haven te veranderen en wij hebben het idee dat het meer gaat om een stap om de sporten hierdoor te verplaatsen als voorzorg voor veranderingen van deze bouwplannen. Het surfen is door de gemeente benoemd als speersport tot 2012 en daardoor zijn er enkele ambtenaren die elkaar hierbij tegenspreken. De Nederlandse federatie is nu een rechtszaak gestart tegen de procedure van de gemeente en hopelijk zal dit effect hebben op het besluit. Ik dank u alvast heel erg voor de aandacht, wachtende op uw reactie. Met vriendelijke groet, Michael Schmitz Reageren? redactie@nl70.nl

ELKE EDITIE WINT DE SCHRIJVER VAN DE LEUKSTE BRIEF EEN CD OF DVD. MICHAEL, GEFELICITEERD! JE HEBT EEN CD GEWONNEN:

‘Armin van Buuren’ –imagine the remixesOp Armin: Imagine, the Remixes hebben de door Armin geproduceerde tracks een nieuw jasje hebben gekregen. De cover van het album en de foto’s in het booklet zijn gemaakt door modefotograaf Cafli Hermès. | WWW.MIJNNL.NL |

17-02-2009 13:26:35


advertorial

Latin roots met nieuwe flow Persoonlijk, huiselijk en ongedwongen was de eerste editie van Visita, georganiseerd in de traditie van de huisfeesten van de familie Bacardi, die artiesten als Trio Matamoros en Celia Cruz uitnodigden voor hun geweldige feesten. Aan David van der Leeuw en Luigi Vittorio van Beesmunt Soundsystem de taak om het dak van Duintjer CS (voormalig hoofdkantoor van ABN AMRO) er af te knallen, zonder daarbij de befaamde geschiedenis van de familie te vergeten.

Hoe is Beesmunt ontstaan? Luigi: “We zijn in een kelder begonnen. Nou ja, we stonden eerst in de slaapkamer om heel eerlijk te zijn. Maar dat werd op een gegeven moment een probleem. Het geluid stond volgens de buren te hard en we werden er uiteindelijk uitgegooid door Luigi’s vader. Toen we een nieuwe plek zochten, dacht ik ineens aan een kelder waar ik wel eens kwam. Goede plek, maar zo nu en dan wel wat koud.”

Waren jullie tevreden over de avond?

‘Het is toch alsof je in een huiskamer staat te draaien’

Luigi: “We staan steeds vaker in kleinere ruimtes te draaien. Dat is prettig, want op onbekende, intieme locaties gaat het pas echt goed los. Het is uiteindelijk toch een stuk gezelliger om met bekenden te feesten, alsof je in een soort huiskamer bent. Er is meer contact met het publiek.” David: “We wilden er geen standaard latin house set van maken, dat zou zo voor de hand liggen. Daarom hebben we re-edits gedraaid, zodat je toch met iets nieuws komt. We hebben bijvoorbeeld een nummer van een Zuid-Amerikaanse jazzartiest zoals Ray Barretto in een nieuw jasje gestoken.”

Hoe werkt dat?

Volgende editie.. Op 28 maart vindt de tweede editie van Bacardi Visita plaats in Rotterdam. Verwacht ook dit keer een huiselijke, ongedwongen locatie en artiesten die je trakteren op re-edits van vroeger in combinatie met de beste muziek van nu.

NL70_04p09 adv.indd 9

Luigi: “Door bijvoorbeeld het refrein te herhalen of de pauzesectie van een origineel nummer te verlengen creëer je een eigen sound. Drie jaar geleden draaiden we alleen nog maar hiphop platen en hadden geen weet van andere genres. Maar toen we eenmaal het internet hadden ontdekt, kwamen we in contact met nieuwe versies van klassieke tracks.” David: “Op het internet vind je gewoon alles, binnen een kwartier heb je zo vier tracks. Re-edits zijn soms makkelijker te vinden dan de originele nummers.”

Hoe is het om altijd samen te draaien? David: “Het is doodeng. We hebben soms acht keer op een avond hetzelfde cd’tje in onze hand, zonder dat we overlegd hebben. We zijn volledig op elkaar ingespeeld.” Luigi: “We lijken ontzettend op elkaar. Als hij geen vriend van me was, dan wel mijn broer. Het maakt soms niet uit wat we doen, we denken er toch wel hetzelfde over. Maar we zitten dan ook de hele week naast elkaar, dat scheelt.”

Zijn jullie ook met eigen producties bezig?

Waarom draai je niet gewoon oude platen?

David: “Dit is pas het begin. We zitten nu vijf dagen per week in onze nieuwe studio, waar we naar elkaars muziek aan het luisteren zijn. Het is een beetje aftasten wat we beiden nou echt leuk vinden. We moeten het sowieso ook nog echt goed onder de knie krijgen.” Luigi: “Het is schitterend. Het is in ieder geval beter dan bij mijn ouders op de bank zitten.”

David: “Bewerkingen van nummers zijn makkelijker in te mixen, bij oude muziek zit er toch vaak ruis onder of het tempo klopt niet. Door er een re-edit van te maken, klinkt het toch net even wat beter. Je hoeft helemaal niet zoveel te veranderen aan een nummer, alleen de opbouw en het geluid eigenlijk.”

Wil je de Bacardi Visita mixtape van Beesmunt Soundsystem gratis downloaden? Neem dan een kijkje op de Bacardi Visita Hyves: bacardivisita.hyves.nl.

17-02-2009 13:27:00


maartje remmers

Oorlog thuis In de film Stella’s oorlog zien we de verwoestende gevolgen op Nederlandse soldaten van een desastreus verlopen uitzending naar Uruzgan. Actrice Maartje Remmers (Den Bosch, 1978) speelt de hoofdrol van Stella, die als achterblijver haar eigen oorlog het hoofd moet zien te bieden.

TeksT Pamela Wilhelmus Beeld Joost van manen

Ze zit voorovergebogen. haar gezicht is verscholen achter een lange lok haar. verstopt ze zich? maar nee, maartje Remmers kijkt gewoon op de menukaart wat voor broodje ze wil eten. De opnames voor de film stella’s oorlog zijn net afgerond, en het getraumatiseerde personage stella, dat maanden bezit nam van de actrice is naar de achtergrond verdwenen. maartjes Brabantse zachte g heeft de plaats weer ingenomen van stella’s harde Zaandamse accent. ‘in het gewone leven kan ik niet zonder zachte g praten, alleen als ik acteer. ik deed het laatst om te oefenen, tegen een buschauffeur, kreeg ik een hele rooie kop.’ en dan bestelt maartje een broodje voor de lunch, gewoon, in een café, met als grootste zorg of ze nu moet kiezen voor de Club sandwich of toch maar gerookte kip. in stella’s oorlog verandert het leven van een groep Zaandamse jeugdvrienden in

Waarom? ‘We zaten terug in het vliegtuig. We hadden net de scènes die zich in afghanistan afspeelden opgenomen, ook die van de bermbom waarbij stella’s broer omkwam. toen lazen we in de krant dat er een nederlandse soldaat in uruzgan was omgekomen bij een bermbom. Dat doet wel iets met je. het komt ineens heel dichtbij. ik heb zelf een zusje. ik moet er niet aan dénken dat haar iets overkomt.’ Hoe hebben jullie je voorbereid? ‘De jongens hebben training gekregen van een generaal. het grappige was dat ze in spanje echt opgewonden raakten van hun pistolen en hun oorlogspakjes. maar ja, welke jongen vindt dat niet spannend. het was alleen wel na een uurtje over, toen ze met kilo’s wegende, dikke soldatenpakken in de brandende zon rond moesten rennen. ’s avonds

nooit zo moe geweest. ik zei nog, je waagt het niet om het er uit te snijden jongen... maar dat heeft ‘ie toch gedaan.’ Ze lacht. ‘ik doe niks aan sport. maar mijn conditie is nu een stuk beter. stella jogde elke dag, dus ik heb wat afgerend. in een scène moest ik samen met tegenspeelster anna Drijver joggen. Zij jogt wel veel in haar vrije tijd. Ze zei tegen me: ‘vind je het gek dat je moe wordt. Jij jogt niet, jij sprint!’ maar ik dacht, dit meisje wacht vol zorgen op haar vriend en haar broer. Ze is verbeten. nou, dan ren je toch een beetje door.’

‘Welke jongen vindt dat nou niet spannend, met pistolen en in soldatenpakjes rondlopen’

Wat vind je van Stella? ‘toen ik het script las, dacht ik: dit wil ik wel spelen. omdat het een hoofdrol was natuurlijk, haha. nee, maar ik had ook wel iets met stella. het is een meisje dat met verschrikkelijke dingen wordt geconfronteerd en daarmee moet dealen. Dat doet ze op een obsessieve manier. maar wat wil je ook. haar broer is dood, haar vriend komt niet goed uit de oorlog terug.’

een hel nadat de jongens op vredesmissie naar afghanistan zijn gestuurd. twee van de soldaten sneuvelen, de rest keert met ernstige geestelijke littekens terug. en stella verliest niet alleen haar broer, maar krijgt ook een vriend terug uit de oorlog die niet meer dezelfde is als de persoon die vertrok. ‘De opnames die zich in afghanistan afspeelden, hebben we in spanje gemaakt, als eerste. het was heel leuk, er ontstond echt een vriendengroepsfeer. Precies wat het in de film ook moest voorstellen. We maakten lol, dronken ’s avonds een biertje. maar ik vond het wel ook erg heftig allemaal.’

Ben je door de film anders naar de Nederlandse missie in Afghanistan gaan kijken? Fronsend: ‘nee, dat niet. Kijk, ik lees de kranten en ik volg het nieuws op tv. maar dan heb ik nog steeds het gevoel: what the hell is er aan de hand? ik vind het een heel moeilijk vraagstuk, afghanistan. ik ben gewoon tegen oorlog. ik denk vaak, wat zitten we daar eigenlijk te doen. hoe meer soldaten, hoe meer strijd. het zijn wel jonge jongens die daar naartoe gaan. Die maken verschrikkelijke dingen mee. en de mensen die thuisblijven, die maken ook een oorlog mee. maar ja, wieweet helpt het de mensen daar. De film is geen politieke statement over de missie, het gaat echt meer over wat het effect kan zijn.’

10 | nl70

NL70_04p10.indd 10

stonden ze kotsend op een rijtje. Ze zaten er echt door heen. maakte de scènes wel goed trouwens, je ziet het aan iemands kop.’ En jij? ‘ik heb me niet op die manier voorbereid. het was voor mij ook wel zwaar, maar ik had alleen een trainingspakje aan en geen zwaargewicht oorlogsuniform. Diederik (van Rooijen, regisseur, red) houdt van improviseren. een avond had ik best veel gedronken, bijna niet geslapen en toen moest ik de volgende ochtend onvoorbereid twee uur rennen. twee uur! in veertig graden. ik ben nog

| www.mijnnl.nl |

17-02-2009 13:27:26


INTERVIEW TIJDENS HET INTERVIEW Maartje Remmers DRINKEN Twee koppen verse muntthee met een chocoladenougatblokje ETEN Club Sandwich waldkorn. Met tot zeven keer toe excuses wanneer ze haar mond vol heeft tijdens het antwoord op een vraag. TIJD Anderhalf uur. UITSPRAAK Ik zou nooit iemand kunnen vermoorden, maar ik kan het wel spĂŠlen.

| 18 FEBRUARI - 3 MAART 2009 |

NL70_04p10.indd 11

NL70 | 11

17-02-2009 13:27:33


Een behoorlijk geëngageerd onderwerp. ‘Dat is waar. Als ik eerlijk ben speel ik wel vaker over actuele onderwerpen. Het hoeft helemaal niet altijd hoor, maar met mijn eigen toneelgroep kies ik er ook wel vaak voor.’ Die eigen toneelgroep, Wunderbaum, richtte Maartje op met vrienden van de toneelacademie. Ze produceren zelf uiteenlopende voorstellingen. Daarnaast speelt Maartje in het toneelgezelschap NT Gent, en vertolkte ze gastrollen in verschillende televisieseries en films, waaronder Grijpstra en De Gier en Ik omhels je met duizend armen. Heb je altijd al actrice willen worden? ‘Nee, ik wist juist totaal niet wat ik wilde worden. Keuzes maken, verschrikkelijk. Nou ja, en toen belandde ik op de toneelschool. Een moelijke tijd. Ik liep altijd met mijn koptelefoon op. Ik vraag me wel eens af waarom ik eigenlijk niet ben gestopt. Maar ik voelde wel dat ik wilde acteren. Niet zo van, ik móet, dat vind ik zo overdreven. Nee, ik hóef niet te spelen. Maar ik ben wel blij als ik het doe.’ Je toneelcarriere is behoorlijk veelzijdig: theater maken, in een gezelschap spelen, televisie, film. Waar gaat je voorkeur naar uit? ‘Ach, ik vind het prettig om verschillende dingen te doen, want daar word ik beter van. Bij Wunderbaum moet ik keihard zelf nadenken,

bij NT Gent speel ik onder een regisseur die mij vertelt wat ik moet doen en hoe ik het moet doen. En bij een film is het weer anders. De scènes die je speelt zijn bepalend voor de rest van het stuk, want je kunt ze maar op één manier spelen, dan staat het vast. Van films word je trouwens wel beroemder, haha. Nee, maar daar gaat het me zeker niet om. Het verschil, dat is leerzaam.’ Wat vond je het leukste van Stella’s oorlog. ‘Op een gegeven moment rijdt ze keihard met haar auto in een andere auto. Die scène. Zo’n vrouw met een eigen bedrijf, een stoere ragbak en dan scheuren. Hoe moet dat nou voelen. Heerlijk!’ Heb je dat zelf gedaan dan? ‘Nee.’ En grijnzend neemt ze de laatste hap van haar waldkornbroodje Club Sandwich. < Stella’s oorlog gaat op 19 februari in première. De film verhaalt over een Zaandamse vriendengroep die totaal uit elkaar valt wanneer de jongens op missie naar Uruzgan gaan. Stella’s broer komt om en de rest van de soldaten is voor het leven getekend. Maartje Remmers speelt de hoofdrol van Stella.

biografie Maartje Remmers (1978) studeerde af aan de toneelacademie Maastricht in 2001. Met vijf collegastudenten richtte ze het acteurscollectief Wunderbaum op, destijds Jong Hollandia. Verder speelt ze bij gezelschappen als het NNT de Veenfabriek en het Zuidelijk Toneel Hollandia, doet ze gastrollen in verschillende televisieseries en films, en is ze verbonden aan het NTGent, het nieuwe gezelschap van Johan Simons waar ze onder andere speelt in Tien geboden en De koning sterft. Ze speelt haar eerste hoofdrol in de film Stella’s Oorlog. Met NTGent treedt ze in 2009 op met het stuk De Tien Geboden-Deel 2.

advertentie

Holland Casino Scheveningen Uitgaanstip:

Beleef een spectaculaire Favorites Night. Donderdag 26 februari 20.00 uur Holland Casino Scheveningen • Weergaloze live optredens van het Volendamse duo Nick & Simon en het nieuwste idool van Nederland Nathalie Makoma • Meet & Greet met gastcroupier Dennis van der Geest • Maak kans op een weekendtrip Milaan met onze prijsvraag of op de speelautomaten € 250,- cash • Kijk voor meer informatie en onze voorwaarden op hollandcasino.nl

Een mooie gelegenheid om uit te gaan.

Holland Casino Scheveningen, Kurhausweg 1, 2587 RT Den Haag.

12 | nl70

NL70_04p10.indd 12

| www.mijnnl.nl |

17-02-2009 13:27:46


Nu geopend : Het Kaplaarz enseizoen

Diepe plass en, dikke kl odders mod des te meer der. Geen n plezier. Red atte voeten, en genoeg om het zonnetje D e K ap te zetten met laars eens in een eigen se door de rege izoen. Banje n, spring in r dus de plassen, ga naar bui ten!

Staatsbosbeheer doet meer dan alleen natuurbeheer. buitencentra | informatie en beleving op locatie buite leven | vakantiewoningen en kampeerterreinen buitenbinnen | houten meubels van eigen bodem Vind mooie gebieden en leuke activiteiten op www.staatsbosbeheer.nl

NL70_04p13 adv.indd 13 SBB-Kaplaarzen-NL20.indd 1

17-02-2009 13:28:10 2/10/09 11:44:55 AM


ons keurt ons

JÖrgen keurt Anthony In Ons keurt Ons beoordelen Hagenaars elkaars kleding en uitstraling. Deze editie velt Jörgen (17, student) een oordeel over Anthony (19, student), gespot op de Loosduinse Kade. Volgende keer is Jörgen zelf het lijdend voorwerp. TEKST EN FOTO Jilleesa PhilliPs Jörgen over Anthony: Zeg het maar Jörgen! “hij is vast een beetje een player.”

‘Ik vind hem een glad mannetje’

echt mooi. ik denk persoonlijk dat een polo beter staat. Met de kraag omhoog natuurlijk.”

Anthony reAgeert: “ik geef hem gelijk over mijn Hij hoeft niets te veranderen? schoenen. en ja, ik hou ook “Jawel. eerst zou ik hem wel van polo´s. Dat is classy, nieuwe schoenen schenken. maar niet met de kraag omIemand die bij meisjes in de en een Yankees-petje geven. hoog. Dat is -ja, hoe zeg je dat nek hijgt? Roze ofzo. hij lijkt me wel zo’n netjes?- kneuzig? alleen ben “Nee. Of nou ja, misschien typetje dat zich goed voelt ik niet zo gek op roze. ik heb er wel. Maar hij lijkt mij ook wel in roze. als ik het voor het niet zo veel mee. Dus op dat iemand die met de snelheid zeggen had, mocht die ketting gebied schat hij mij verkeerd van het licht telefoonnumweg. het is waarschijnlijk in. en mijn broek. ik vind hem mers uitwisselt. hij loopt helemaal zijn ding. Maar ik ook niet echt mooi. Maar hij ergens naar binnen en heeft houd daar niet zo veel van. en past bij mijn schoenen en meteen vijf nummers te zijn broek mag wel wat meer shirt. ik vind het grappig en pakken.” baggy en donkerder. Maar ik verrassend dat hij mijn shirt vind zijn schoenen het meest wel leuk vindt. Maar over het Past hij in jou vriendenkring? fugly ( fat en ugly red.). Dat algemeen had hij mij slechter “Ja, waarom niet? hij ziet er plaatje op zijn shirt is wel kunnen beoordelen, dus ik Anthony (19) op zich verder wel relaxed uit.” grappig, maar die kleur is niet ben hier tevreden mee.” student Vind je hem zo charmant? “Uhm nee. ik vind hem eerder een heel glad mannetje.”

Jörgen (17) student

advertentie

14 | nl70

NL70_04p14.indd 14

| www.mijnnl.nl |

17-02-2009 13:28:33


SHOPPEN ANGEL, THE BLACK EDITION De Schoolstraat is een nieuwe dameskledingwinkel rijker: Angel, The Black Edition. Een strakke, maar tegelijk ook klassieke zaak met de kleding (handig!) op kleur gerangschikt. Black betekent in dit geval geen depressieve gothic-kleding, maar juist felle kleuren tegen een zwarte achtergrond. Angel, The Black Edition, Schoolstraat 27

Diva specials Korte Poten 25, www.divaspecials.nl Tel. 06 416 66 039, Open di-wo 10.30 – 18.00 uur, do 10.30 – 21.00 uur, vr 10.30 – 18.00 uur, za 10.30 – 17.00 uur, zo 12.00 – 17.00 uur

KADOWINKEL PLUIS

TEKST EN FOTO’S JESSICA VAN DER BURG

Jessica Ik doe het écht alleen voor mijn werk. Kan ik het helpen dat ik winkels recenseer? Rood is mijn lievelingskleur , bijpassend bij mijn banksaldo.

Diva specials

glamour girls Op de stationsweg opent binnenkort Pluis, Kadowinkel. Pluis heeft in dezelfde straat ook al een bloemenwinkel, dus een adresje om te onthouden voor verjaardagen. Pluis, Stationsweg 13 EXIT ZERBA

De Italiaanse schoenen- en tassenwinkel Zerba gaat verdwijnen uit het Haagse straatbeeld. Via www.zerba.nl kun je nog wel online schoenen en tassen bestellen. Het pand staat nog te huur, dus wie opent daar een nieuwe hotspot? Zerba, Prinsegracht 13

O

p aanraden van een vriendin ga ik eens kijken bij een nieuw winkeltje op de Korte Poten. Diva Specials staat er op het stijlvolle bord buiten op straat. Binnen kom je in een aangename winkel met vooral heel veel kleding. Sorry heren, ladies only! Al na één oogopslag weet je dat je hier nét even andere dingen kunt scoren. Jurken, tunieken, vestjes. Schoenen, riemen, sieraden, tassen. Alles is er, en verbazingwekkend leuk geprijsd. Voor  39,90 kan ik al minstens uit zes dingen kiezen. De eigenaresse staat zelf in de winkel en weet niet alleen wat er aanwezig is, maar ook wat je goed zou kunnen staan. Daar kan ik wel wat mee.

Verrassend veel keus uit zijden jurkjes, zelfs een paar heel betaalbare. Leuk. En snugger. DENNY ROSE, GUESS,

noemen (je spreekt het net zo uit als het Engelse woord voor scheet), zie je ook in de ontwerpen terug: pittig!

‘De ballen die je nodig hebt om je merk zo te noemen, zie je ook in de ontwerpen terug: pittig’ Phard, karton en Chilli Pepper zijn zo maar wat merken die hier te vinden zijn. Diva is erg blij met DENNY ROSE in de collectie. De klanten ook. “Wat? Wauw, nu hoef ik niet meer helemaal naar Italië!” Ook Phard springt eruit. Een jong merk (zo’n twee jaar oud) met eveneens een denimlijn. De ballen die ervoor nodig zijn om je merk zo te

Mocht je binnenkort een goede party hebben of naar het warme buitenland vertrekken, kun je hier je hart ophalen en je koffer volstouwen. Diva is nog maar twee maanden open, dus nú heb je nog een voorsprong. I’ll be back! <

Duurst (€ 200,-) Zijden jurkje (Phard)

Bijzonderst (€ 69,90) Zeer betaalbaar zijden jurkje

ingezonden mededeling Goedkoopst (€39,90)

Roze tuniek

SCORE

Uitstraling Service Prijs Extra Kort | 18 FEBRUARI - 3 MAART 2009 |

NL70_04p15.indd 15

sympathiek heel vriendelijk vanaf  39,flessen wijn met tattooskin! net even andere jurkjes en consorten NL70 | 15

17-02-2009 13:59:30


Kosmopolitische natuur Stadsmens of niet, de hang naar de natuur is er altijd. Maar een gewoon loofbos of lavendelweide volstaat niet voor de grootstedeling die gewend is aan kicks. Daarom bouwen we woeste wateren en steile bergen na. Gewoon, in de stad.

tekst Olga van Ditzhuijzen

The real world

16 | nl70

NL70_04p016.indd 16

| www.mijnnl.nl |

17-02-2009 13:30:27


REPORTAGE

D

aar ligt het dan. Even houd je de adem in, wanneer in de aangelegde vallei aan de rand van Zoetermeer een reuzenchalet opdoemt achter een rij glooiende nepduinen. Achter het gebouw ligt een grijze slurf tegen de heuvel aan, als een ruimtevoertuig zonder ramen. Die slurf is waar het allemaal om draait: daarbinnen storten skiërs zich van een blauwe piste met échte sneeuw: Snowworld. Bezoekers komen hier niet voor de helmgrassen op de heuvels achter het parkeerterrein, en ook niet voor de fazanten die achter de blokkendoos rondstappen; in dit compleet overdekte skidorp hou je een ultrakorte skivakantie. De organisatie is niet flauw geweest, de wintersportsfeer is echt consequent doorgevoerd. Er is apfelstrudel en erwtensoep in het zelfbedieningsrestaurant, er is een duistere après-skibar met Jägermeisterreclames en overal staan tafels, banken en uithangborden in blokhutstijl. Aan alles is gedacht, zelfs skileraren met sexy outfits en authentieke Oostenrijkse stootkussens langs de liften ontbreken niet. Hier haal je je ultieme wintersportkick.Met één verschil: sneeuwstormen zul je niet tegenkomen en van lawines heeft niemand last. Dit is onze versie van natuur. Veilig en artificieel. Maar wel nét echt. Filosoof Jan-Hendrik Bakker heeft zich verdiept in het waarom van de artificiële wereld. Want wat is het toch, die algemene hang naar woest buitenvermaak die ervoor heeft gezorgd dat we zelfs binnen de vestingen van onze steden alles doen om de wildheid van de natuur zo echt mogelijk na te bouwen? Bakker: “We proberen al eeuwenlang de natuur naar onze hand te zetten. Het begon met landbouw en kunstig aangelegde tuinen, toen volgden het subtropisch zwemparadijs en de skihal.” En het eindigt? “Bij grote winkelcentra, malls, waar het binnen net lijkt of je lekker buiten op een terrasje zit.” Bakker is auteur van het boek ‘Welkom in Megapolis’ waarin hij zich verdiept in de stad als fenomeen en alles wat daarmee te maken heeft, dus ook artificiële natuur. “Alles wordt momenteel tot een beleving gemaakt.Neem de dierentuinen. Dat zijn natuurgetrouwe replica van steppen en savannen.”

Met stip op één: bergen. Behalve dat ene uitgemergelde Sint-Pietersheuveltje in ZuidLimburg vallen hier immers weinig bergpieken te ontwaren – dus zijn we halverwege de jaren tachtig begonnen met het bouwen van kliffen. Lekker steil, kunstmatig en gecontroleerd, om veilig te klimmen in ons kikkerland. De klimmuren rukken op tot ín de stad. De eerste muren werden buiten gefabriceerd, maar na wat regenbuien was de lol er snel vanaf. Dus verschenen in grote hallen overdekte klimmuren – met dank aan het overschot van industriecomplexen en kerken met angstaanjagend hoge plafonds – en inmiddels telt Nederland vijfentwintig grote klimhallen en zo’n veertig kleinere binnen- of buitenmuren. Soms met een ijswand, zoals in het filiaal van Bever Sport in Den Haag, soms op bijzondere locaties, zoals in een Amsterdamse kerk. Stoer aan het plafond hangen, één met de oermens in jezelf – maar wel voorzien van fel gekleurde handgrepen in de grijs geverfde wand en onder het uiterst stabiele klimaat van de verwarmde hal. LOUNGEN OP HET NEPSTRAND Voor strandliefhebbers is Nederland ook al geen feest. De fijne zandstranden langs de Noordzeekust mogen dan tot de mooiste ter wereld worden gerekend, in ons druilerig klimaat is een serieuze carrière als beachvolleyballer of golfsurfer voor weinigen weggelegd. Maar ook dit is inmiddels gecompenseerd met een stukje artificiële natuurbeleving. Zo is in het Amsterdamse Westelijk Havengebied het veelbelovende The Sand gevestigd: een heuse zandbak waar beachvolley en loungefeestjes huishouden. Op de avond dat we op bezoek zijn staan behoofddoekte meisjes aan weerszijden van het net te ballen en dreunt mocro-rap uit de speakers. Een volledig aan de tijdsgeest aangepaste

Stoer aan het plafond hangen, één met de oermens in jezelf. replica van het strand. Een aantal kilometer verderop ligt ‘The Beach’, in Aalsmeer. Palmbomen en felblauwe muurschilderingen moeten een vakantiestemming creëren en dat lukt aardig: personeelsleden van een houthandelgigant smikkelen van broodjes kroket en drinken pilsjes in de pauze van de volleybalwedstrijden. Zandkastelen bouwen is hier niet de bedoeling, en ook ontbreekt dat andere essentiële ingrediënt: de zee. Maar niet getreurd, ook voor een namaakzee en -rivier heeft Nederland inmiddels een adresje.

Surfen, BBQ, Genieten! ontbijt lakens internetacces toeristeninformatie beach bar fietsenverhuur opslag no lock out

Speciale prijzen voor longterm stayers & low season discounts!

MET PRE-FAB T-SHIRTS DE PRE-FAB RIVIER OP Daarvoor moeten we opnieuw naar Zoetermeer, het brandpunt van de nationale overdekte buitensport, het surfwalhalla Dutch Water Dreams. Binnen in deze enorme recreatiedoos vermaken bodyboarders, wakeboarders en golfsurfers zich op woest

| 18 FEBRUARI - 3 MAART 2009 |

NL70_04p016.indd 17

!!TIPS!!

-----------------------------------------

KLIMPRET

IJsmuur bij Bever Zwerfsport

THE GLOBE

Waldorpstraat 15 Den Haag www.bever.nl Oudste klimmuur

ingezonden mededeling

advertentie-nl70-jorp.indd 1

INDONESISCH EILAND THUIS “Het onderscheid tussen binnen en buiten vervaagt.,” constateert Bakker. “Kijk eens hoe mensen hun tuin inrichten, met complete keukens en zitbanken. De buitensportcentra verkopen een gevoel, iets wat lekker is. Of dat nou een tropisch gevoel, een Alpenidee of een hoogtezon is. Wat is er nog echt? Je huiskamer richt je ook graag in om een gevoel vast te houden: dat van een Italiaans landgoed of een Indonesisch eiland.” Maar hoe nep is het nou helemaal? Dankzij ons ingebakken voorstellingsvermogen kunnen we ongebreideld genieten van onze kunstmatige natuurbelevingen. Net echt - zolang je maar niet in de coulissen kijkt. <

KLIMMUUR UTRECHT

OERMENS IN STABIEL KLIMAAT In een land waar de bewoners alles hebben wat hun hartje begeert, smachten we kennelijk naar die paar ontbrekende elementen.

Keizerstraat 296, 2584 BN Scheveningen , info@jorplace.nl www.jorplace.nl, Tel: 070-3383277, Fax: 070-3383279

stromend water dat met 50 kilometer per uur op hen afstroomt. Het water is verwarmd en veilig gechloord, een verende ondergrond breekt elke val. Verdrinken is uitgesloten: wie valt wordt meteen naar de bovenkant van de helling gespoeld. Buiten ligt in een duinachtig gebied de 300 meter lange wildwaterbaan, voor de nodige raftavonturen. Ter verhoging van de feestvreugde biedt ‘DWD’ zelfs kant-en-klaar voorgeprinte olijke T-shirts aan. Dat is leuk: met een prefab T-shirt de prefab rivier op. De opschriften? ‘Titanic Surfing Team 1912’ en ‘Nee ik blijf niet drijven’. Te koop voor 20 euro, zelfs te huur voor 7,50 per stuk. Dit heeft alles te maken met het willen creëren van een privé-wereld binnen de echte, zegt filosoof Bakker, lekker ingekapseld in je eigen beleving.

22-9-2008 10:42:24

Vlampijpstraat 79 Utrecht www.klimmuur-utrecht.nl -----------------------------------------

SNEEUWPRET

SNOWWORLD

Buytenparklaan 30 Zoetermeer www.snowworld.com -----------------------------------------

WATERPRET

DUTCH WATER DREAMS

Van der Hagenstraat 3 Zoetermeer www.dutchwaterdreams.com -----------------------------------------

STRANDPRET THE BEACH

Oosteinderweg 247-a Aalsmeer www.beach.nl

THE SAND

Mekongweg 5 Amsterdam www.thesand.nl

NL70 | 17

17-02-2009 13:30:35


HOTSPOTS

Hotspots Nooit meer met die eeuwige boekenbon aankomen op een verjaardag of weer in dat zelfde tentje gaan eten of drinken. Wij zetten hier een aantal Hotspots voor je op een rij, zodat je alle nieuwe, bijzondere en niet te missen tenten van Den Haag (weer) weet te vinden. Veel plezier met snuffelen!

DEN HAAG Centrum Scheveningen

OOK UW BEDRIJF OP DEZE HOTSPOTSPAGINA? Bel dan met 070 - 7118683 of mail naar adverteren@nl70.nl

SHOPPEN

SHOPPEN

SHOPPEN

Schatkamer Grote Marktstraat 18, 2511 BJ Den Haag tel.: 070 - 356 26 55 De CBW erkende woonwinkel met filialen in Den Haag, Haarlem en Alkmaar (online-shop). De inrichting van de Schatkamer is een combinatie van basic goed betaalbare meubelen met kleurrijke woonaccessoires. Handig om te weten: Wij hebben een bezorgservice voor de shoppers onder ons. Graag tot ziens! www.schatkamer.com

Kado om de hoek Hogewal 1 links, 2514 HA Den Haag Tel. 070-3920818 Open: zo-ma 11:00-18:00, di-wo-vrij 10:00-18:00, do: 10:00-21:00, za: 10:00-18:00 uur Een snoepwinkel voor iedereen vol kadoos en bijzondere spullen voor in en om het huis. Je wordt er gewoon blij van. Om dit feest compleet te maken worden je aankopen ook nog eens op een persoonlijke manier ingepakt. www.kadoomdehoek.nl

Stahlecker behang Boekhorststraat 29 2512 CL Den Haag Tel.: 070 3463209 Al sinds 1879 een begrip in Den Haag en omstreken. Honderden soorten behang direct uit voorraad leverbaar! Retro, barok, modern, klassiek, bij ons vind je het allemaal. Deskundig advies.

Gratis plaktafel en-of afstoomapparaat te leen. Gratis thuisbezorgen in en om Den Haag.

SHOPPEN

ETEN

SHOPPEN

SHOPPEN

Kyoto Men Palaceplein 16, 2587 WE Den Haag Tel. 070 - 358 86 54, In de japans gestyleerde winkel presenteren wij internationale topcollecties van; Dolce & Gabbana, Paul Smith, Iceberg, Kenzo, Moschino, Drykorn e.a. Geniet van “high end fashion”, laat je adviseren en stylen door ons team en besluit Uw modebeleving met een heerlijke capuccino.... Even geen tijd, check de website; voor alle info, openingstijden en foto’s van de nieuwe collectie! www.kyotomen.nl

NOH Modern Japanse Kitchen Prinsestraat 77, tel: 070-3633320 Open di-zo 17:30-22:30

De Kaasspecialist Frederik Hendrik-laan 99 Open ma t/m vr: 08.00 - 18.00 uur, za: 08.00 - 17.00 uur Bij de Kaasspecialist op de Frederik Hendriklaan 99 vindt u een uitgebreid assortiment kazen, vleeswaren en tapas. Een speciale plaats wordt ingenomen door de boerenkazen van de Pietershoeve en de Waerderkaas, die alleen bij de Kaasspecialist verkocht wordt.

Kietschenberger Stevinstraat 210, Scheveningen Tel. 070 - 322 32 08 Open di t/m vr 10.00u – 18.00u. za 10.00u – 17.00u Shop till you drop in 150m2 puur woonplezier in hartje Scheveningen. Voor hippe lampen, heerlijke banken, mooie kasten, tafels, stoelen, spiegels, tapijten, antiek, curiosa, wijnrekken en een breed assortiment aan cadeaux en woonaccessoires kom je naar de Stevinstraat in Scheveningen!

18 | NL70

NL70_04p18.indd 18

Early bird’s aktie: Als u tussen 17:30-19:00 een Today menu (4 gangen voor  35,00 p.p.) bestelt krijgt u ook nog eens 25% korting op de gehele rekening. (Om in aanmerking te komen voor de Early bird’s aktie, dient het hele gezelschap deel te nemen aan ons Today menu) www.nohrestaurant.nl

www.dekaasspecialist.nl

www.stahlecker.nl

| WWW.MIJNNL.NL |

17-02-2009 13:31:13


NIET TE MISSEN

Met al die verschillende culturen is Den Haag vergelijkbaar met een soort mozaïek. Dus de verklaring van de titel van het Mozaïque Songfestival laat zich raden. De organisatie van het festival is zelf ook erg multiculti. NL70 vraagt ze wat zij hebben meegekregen uit hun cultuur.

TEKST JILLEESA PHILLIPS

Naam: Rabin Baldewsingh (46) Wethouder van Burgerschap, Deconcentratie, Leefbaarheid en Media in Den Haag. Afkomst: Surinaams Waarom ben je betrokken bij het Mozaïque Songfestival? “Ik ben de voorzitter van de jury en zal de jury stimuleren om de hoofdprijs toe te kennen aan een optreden dat hun ziel raakt. Het festival toont de veelkleurige

‘In onze cultuur zoeken we altijd een gelegenheid om iets te vieren’ verscheidenheid en de potentie van onze geweldige Mozaïekstad en demonstreert dat de diversiteit een kracht is van deze stad. In Den Haag zijn we zeer actief op het terrein van burgerschap. Ons motto is ‘Samen stad zijn’. Het Mozaïque Songfestival is daar een prachtige uitdrukking van.” Wat is typisch Surinaams? “Iets wat typerend is voor mijn cultuur, is respect hebben voor een ander en de bereidheid om niet alleen naast elkaar, maar vooral ook mét elkaar te leven.” Wat is voor jou het belangrijkste Surinaamse gezegde? “Daar waar het je goed gaat, is je vaderland. In Den Haag gaat het mij goed!” | 18 FEBRUARI - 3 MAART 2009 |

NL70_04p19.indd 19

Deelnemers: Cavy G, Bruno Gatinet, Ekaterina Ivanova, Fanni Völgysssy Szomor, Jua, Haagse Nieuwe, Kluister, La Parranda, Papeman, Rein Mercha, Shanti Tangali, Taban Shoaai & Marion de Laat

Naam: Astrid Seriese (52) Hoofdvakdocent zang bij ArtEZ en leider van workshop Zingen en presenteren. Afkomst: Indisch Waarom ben je betrokken bij het Mozaïque Songfestival? “Toen Gerard van den IJssel me vroeg mee te werken, hoefde ik niet lang na te denken. Het is een goed initiatief.” Wat is typisch Indisch? “Kumpulans en selamatans. Een kumpulan is een bijeenkomst. Vaak met een cultureel tintje in de vorm Mozaïqu van zang, dans en literatuur. Songfestiveal Maar vooral om elkaar te Theater Zwemba d zien en te spreken en de gede Regentes zelligheid op te zoeken. Een 1 maart, 20.00 selamatan is een feestmaal

- een Indische rijsttafel - die € 5,wordt gemaakt ter ere van een feestelijke gelegenheid. In onze cultuur zoeken wij altijd een gelegenheid om iets te vieren en dus lekker te eten.” Wat is voor jou het belangrijkste Indische gezegde? “Selamat makan! (Smakelijk eten!). Verder zei mijn Indische moeder altijd: spreken is zilver, zwijgen is goud. Daar ben ik het niet mee eens. Ik vind dat de Indische gemeenschap veel te lang heeft moeten zwijgen. Gelukkig is daar de laatste tijd verandering in gekomen.”

Naam: Gerard van den IJssel (41) popjournalist en evenementenorganisator Afkomst: Nederlands Waarom ben je betrokken bij het Mozaïque Songfestival? “Wethouder Baldewsingh kwam met het idee en ik was direct enthousiast. Het is leuk om over muzikale grenzen heen te kijken. En het wedstrijdelement maakt het lekker spannend. Ik ben medeorganisator en presenteer het feest.” Wat is typisch Nederlends? “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.” Wat is voor jou het belangrijkste Nederlandse gezegde? “Wie goed doet, wie goed ontmoet. Ik geloof dat dat op de lange termijn het beste werkt. Dus ik probeer niet te snel te oordelen en geen wrok te koesteren voor mensen die mij teleurstellen.” Als je na het lezen van deze verhalen in een multiculti bui bent geraakt, dan zijn de volgende evenementen iets voor jou. CONNECTED 20-02-2009 Haagse Hogeschool Groot indoor festival. Vier, al dansend, de diversiteit. Fresh Skillz 20-02-2009 Theater Pierrot Een multicultureel festival voor jongeren door jongeren. NL70 | 19

17-02-2009 13:31:39


Adv.NCB.NL:Adv.NCB.NL

16-02-2009

09:26

Pagina 1

Onder andere bovenstaande werkgevers, bekend op 2 februari 2009, zijn aanwezig op De Nationale Carrièrebeurs. Kijk voor een update op www.carrierebeurs.nl

13 & 14 MAART 2009 - AMSTERDAM RAI VOOR MEER INFORMATIE EN GRATIS ENTREE GA JE NAAR WWW.CARRIEREBEURS.NL PROGRAMMA

- Een beursvloer met ruim 250 topwerkgevers! - Vakinhoudelijke en carrièregerichte workshops zoals 'Total CV make over' - Interactieve discussie 'The road to success' met diverse CEO's en Managing Partners - Bedrijfspresentaties van topwerkgevers - Opening door Dr. Nout Wellink (president van De Nederlandsche Bank) - Met optreden van Gordon en Nikki - Gastvrouw gedurende twee dagen is Nicolette van Dam

HET GROOTSTE CARRIÈRE-EVENEMENT VAN NEDERLAND MET DE BESTE WERKGEVERS!

De Nationale Carrièrebeurs is een activiteit van

NL70_04p20 adv.indd 20

onderdeel van de

17-02-2009 13:32:06


REPORTAGE

HAAGSE

HAUTE COUTURE Is Den Haag een modestad? De jonge ontwerper Michael Barnaart van Bergen vindt van wel. Hij heeft ‘ons’ op de kaart gezet in de modewereld. NL70 gaat met hem op zoek naar de couture in de stad. TEKST DREES KOREN FOTO’S WOUTER KEURIS MET DANK AAN TUKTUKCOMPANY

“Het lijkt net of er kutkut staat.” We zitten op de achterbank van de tuktuk, ons vervoermiddel van vandaag. “Is dit wel stylish verantwoord?” wil fotograaf Wouter weten. “Jazeker,” vindt de ontwerper, “het is toch leuk? Dan is het goed.” Al weet hij niet zeker of stylish verantwoord de juiste term is. Hoe moeten we het dan noemen? “Tsja, fashionably verantwoord? Nee, dat komt op hetzelfde neer. Nou, ik houd er wel van als er een statement gemaakt wordt.” Op naar de eerste stop, naar de fotograaf die vorige eeuw een statement maakte.

| 18 FEBRUARI - 3 MAART 2009 |

NL70_04p21.indd 21

STOP 1: FOTOMUSEUM, EXPOSITIE MAN RAY “Man Ray is één van de eerste fotografen die modefotografie tot kunst maakte. Hij heeft technieken uitgevonden die nu nog worden gebruikt.” Michael en fotograaf Wouter vinden elkaar in de liefde voor de gevoelige plaat. Ze lachen om de trucjes die Man Ray in zijn tijd (jaren ’20) uithaalde. Dat hij zomaar het licht aandeed in de doka (‘toen absoluut not done’) om een negatief-effect te bereiken. De ontwerper is gek op het dadaïsme (twee voorwerpen samenvoegen tot iets nieuws) van Man Ray. “Bij de Amsterdam Fashion Week 2008 (collectie J’adore papier, red.) heb ik papier gebruikt als stof en bij de ontwerpen voor Canadian Red juist stof als papier. Met mode en fotografie creëer je een andere wereld.” NL70 | 21

17-02-2009 13:32:40


WAAROM IS MICHAEL ZO SUCCESVOL? “Geluk is belangrijk. Je moet op het juiste moment op de juiste plek zijn. Bastiaan van Schaik kwam –via hyves ofzo- met mijn werk in aanraking en belde: ‘Waarom ken ik jou nog niet?’. We gingen lunchen en twee dagen later zat ik in Parijs, waar Bastiaan me liet zien hoe de grote mensenwereld eruit ziet. ‘Hierna moet jij’, zei hij. Een maand later had hij een plekje vrij op de Amsterdam Fashion Week. Of ik mee wilde doen. Ik schrok: ‘Dat kan helemaal niet, ik heb geen collectie, geen tijd om stof uit te zoeken of een thema te bedenken’. Noodgedwongen ging ik het bij mezelf zoeken: wat fascineert mij? Dat was de vergankelijkheid van mode. En zo kwam ik op de collectie van papier. Als een soort wegwerpcouture. Het sloeg in als een bom. Nu is het een kwestie van volhouden.” STOP 2: CABALLEROFABRIEK Zie je Carice “Ha, de collectie al lopen? van de Amsterdam Fashion Week is terug.” Michael loopt op een rek met kledinghoezen en begint ‘zijn kindjes’ uit te pakken. Aan het tweede hangertje zit een truttig mantelpakje met een oubollige bloemenstof. “Als fashion-nitwit zou ik gewoon zeggen dat het fout is,” vind ik. “Ja, maar jij bent een nitwit,” bevestigt hij. Hij legt uit hoe Kassandra, het stoere Haagse Next Top Model, deze met een grote bril en fashionbag showde op de catwalk. Michael doet veel castings met Kassandra. “Dan zitten we hier heel zuur op stoeltjes op briefjes te schrijven. Zij is wat strenger dan ik. Als er een meisje met de hele familie mijn atelier binnenkomt, vind ik het meteen zó schattig, dan zie ik niet meer hoe ze loopt. Maar Kassandra zegt dan: ‘ze draait niet goed of ze kijkt verkeerd’,” lacht hij over de samenwerking. Michael noemt deze collectie een commercieel uitstapje. “Het is heel draagbaar. Ik heb 22 | NL70

NL70_04p21.indd 22

hem gemaakt met een soort Carice van Houten in gedachten, een ambitieuze vrouw met beide benen op de grond, maar wel glamour aan haar kont.” Zijn creaties werden met

tassenontwerper Omar Munie zit, maar daar was alles vol. “Ik kon in de Atelierstraat alleen zo’n achterafkamertje krijgen. Ik kan Chantal Janzen toch niet drie trappen en twee liften

‘Ik kan Chantal Janzen toch niet drie trappen en twee liften laten nemen om te komen passen?’ gemengde gevoelens ontvangen. “De kranten hadden zoiets van ‘hè?’, maar Beau Monde vréét het. En Elle noemde me zelfs de nieuwe Percy. Een groot compliment.” MICHAEL ALS AMBASSADEUR VAN DE CREATIEVE STAD Michael maakt tijdelijk gebruik van de Caballerofabriek, dankzij citymarketingwethouder Frits Huffnagel. Toen die er lucht van kreeg dat er geen ruimte voor een atelier was, nodigde hij Michael uit ‘op de thee’ en zorgde voor de 90 m2 grote zaal in de Caballerofabriek. Michael vindt het ‘heel vriendelijk dat Den Haag zo zijn best doet met de broedplaatsen voor creatieven, maar dat maakt onze stad nog niet tot het epicentrum van de fashionindustrie. Den Haag wil creatieve stad worden, ‘maar moet dan wel een creatief klimaat creëren’. “Ik kan wel in mijn eentje roepen dat Den Haag een modestad is, maar dat moeten er dan meer doen met mij.” Niet alleen met hulp van modellen, stylisten en andere ontwerpers, maar ook andere organisaties, zoals CS (Creatieve Stad) Den Haag, communicatiebureau HBMEO, de Koninklijke Academie voor de Kunst en Vers Kunstgenootschap. STOP3: LABS55 De schilders strijken de laatste kwast langs de wand van het nieuwe grote glazen pand achter de MegaStores: Labs55. Het moet een creatieve broedplaats worden en, al weet hij nog niet wie zijn buren worden, Michael is er erg blij mee. “Zelf een anti-kraakpand huren, zou voor mij ook een optie zijn hoor.” Of Binck36, waar onder meer

laten nemen voordat ze bij mij kan komen passen? Vroeger had ik daar geen rekening mee gehouden, maar sinds ik de premièrejurk voor Renée van Wegberg (van de musical Joseph en de Technicolour Dreamcoat, red.) heb ontworpen, is Stageholding heel enthousiast. Ze hebben gezegd dat ze mij zeker zullen noemen bij andere artiesten.” STOP 4: VON Het is tijd voor een ‘Canadian Red-moment’. Michael ontwierp voor het cranberrysapje een kledinglijn. Keiharde zelfbevlekking dus, dat we dat nu moeten drinken? Ja en nee. “Canadian Red is ook echt een drankje voor modellen. Als je ze vraagt: ‘Wat wil je drinken?’ antwoorden ze altijd: ‘doe maar water.’ Maar als ik dan zeg: ‘ik heb ook Canadian Red hoor’, zie je ze blij worden. ‘Oh, oh ja? Doe dat maar.’ Cranberryjuice schijnt goed te zijn voor je huid, je tanden, je lijn en weet ik veel wat er allemaal aan wordt toegeschreven.” We drinken het in VON. “Hier komen veel mensen die ik ken.” Niet per sé modemensen, maar de eigenaar, Roderick, was vroeger wel toevallig het gezicht van G-star. Hij vraagt of we tijd hebben voor een warm oatmealkoekje. Welja, lekker. En Michael heeft er meteen een mooi modeverhaal bij: “De geur van die koekjes doet me denken aan mijn show in het Vondelpark. Roderick had toen de lunchpakketjes gemaakt.” Met deze koekjes, uiteraard. “Heerlijk!” Net als het uitzicht op het Spuiplein. “Het lijkt wel een catwalk.” | WWW.MIJNNL.NL |

17-02-2009 13:33:48


REPORTAGE

MICHAEL BANAART VAN BERGEN Geboren: Alkmaar, 18 juni 1983 Opleiding: Grafisch Lyceum (2001-2004) en Amsterdam Fashion Institute (2004-heden), hij moet nog afstuderen. Carrière: Hij begint als grafisch ontwerper bij Coltex. Op de Amsterdam Fashion Week 2008 showt hij zijn debuutcollectie J’adore Papier, in de zomer van 2008 presenteert hij in het Vondelpark Adieu Jeunesse. Hij ontwerpt de jurk van Renée van Wegberg voor de première van de musical Joseph en werkt samen met Piet Zoomers, die ook zijn show op de Amsterdam Fashion Week 2009 sponsort.

‘Als we de rails af kunnen dekken,

hebben we daar de runway’ STOP 5: STOP 6: TRAMTUNNEL L’EMPRESSE GROTE MARKT Het Noordeinde is onze P.C. HooftMichael ziet overal een straat, ‘maar dan veel chiquer’. “De P.C. is toch catwalk. En het liefst zou er een bouwen in de veel meer ‘dure jongens, nieuw geld’, bling tramtunnel. Als we onder het Haagse asfalt bling.” Michael heeft het al eerder gezegd: afdalen, doet hij zijn plan uit de doeken. “Je “Glamour zit niet in juwelen of een diep decolkunt hier stoelen neerzetten”, wijst hij, “en leté.” Hij maakt een gebaar naar de winkel. als we de rails af kunnen dekken, hebben we “Wat een pareltje! Hier vind je merken die daar de runway. Boven zetten we de dj en nergens in Nederland te verkrijgen zijn, zoals de regie, vanuit dat glazen hokje hebben ze Balenciaga, kijk maar. En oh, wat is dit voor een overal goed zicht op. Er zijn hier echt heel veel prachtig couturejurk? Alexander Queen. Prachmogelijkheden!” Maar hij ziet ook de struikel- tig!” De groene ogen gaan steeds fanatieker blokken. De trams moeten worden stilgelegd, stralen. Hij raast door over de roze Alexander ‘en denk ook aan de vluchtwegen’. Terwijl hij Queen. En Chanel. En Yves Saint Laurent. verder fantaseert, klikt fotograaf Wouter erop los. Dan komen er twee servicemedewerkers Michael zou maar wat graag zijn collectie van HTM. Of we wel toestemming hebben bij L’empresse verkopen. “Ik zou veréérd voor foto’s in de tunnel. zijn,” jubelt hij. De verkoopster Eh… Met de veiligheid zit het hier wel goed. herkent hem in elk geval. “Hoe was de Fashion Week?” wil ze weten. HET WAPEN VAN BARNAART VAN BERGEN De twee raken verwikkeld in Michael draagt altijd een pin op zijn kleding een gesprek. Nieuwe colmet zijn familiewapen. “Ik ben van adel, lectie dit, ontwerper dat… eigenlijk jonkheer. Maar daar doe ik niets Fotograaf Wouter en ik mee hoor. Anderen vinden dat interessanter stappen even opzij. Dan dan ik. Die pin draag ik altijd om mij eraan te zien we de visitekaartjes herinneren dat Michael Barnaart van Bergen tevoorschijn komen ook een merk is. Het gaat er niet om wat het en worden er zaken inhoudt, maar dat het herkenbaar is. gedaan. Zal hij dan En waar kun je nu je hele leven je naam aan toch binnenkort hier koppelen?” Het werd de vereenvoudigde hangen? We moeten versie van het wapen. “Toen ik bij de Fashion weer verder en tot Week op moest, realiseerde ik me ineens dat Michaels spijt nemen ik hem vergeten was op te doen. we afscheid. “Nou ja, Aaah, mijn pin! Gelukkig heb ik er altijd een anders kom ik gewoon aantal bij me.” hier solliciteren!” | 18 FEBRUARI - 3 MAART 2009 |

NL70_04p21.indd 23

TUKTUK Ook een tuktuk huren? Ga naar www.tuktukcompany.nl of bel 0900 99 333 99 en vanaf € 3,50 per persoon kun je op weg. Ook voor citytours of kroegentochten.

NL70 | 23

17-02-2009 13:34:03


"IEDTBACHELOR ENMASTEROPLEIDINGENIN

sBEELDENDEKUNSTsBOUWKUNST s s sMUZIEKs s lLMENTELEVISIE sCULTUREELERFGOEDsDANS s s sINTERDISCIPLINAIRsTHEATER s s

!CADEMIEVOOR"EELDENDE6ORMING!CADEMIEVAN"OUWKUNST #ONSERVATORIUMVAN!MSTERDAM.EDERLANDSE&ILMEN 4ELEVISIE!CADEMIE2EINWARDT!CADEMIEDE4HEATERSCHOOL +IJKVOOROPENDAGENOP

WWWSTUDIEAHKNL

NL70_04p24 adv.indd 24

17-02-2009 13:34:55


ETEN CRISISVOER

VEGAJAAR

WOUTER: Als peuter stond ik bij de zeehonden in de dierentuin en vroeg: ‘Hoe smaakt zeehond?’ Mijn zoektocht naar smaken is nooit gestopt.

Mero

Loom lunchen A

Veggies hebben een mooi jaar. Eind vorig jaar ging biologisch-vegetarisch eethuis De Zon al open. En 17 februari opent Baklust, voor biologisch-vegetarische broden, taarten en nog meer lekkers. Baklust, Veenkade 19, www.baklust.nl Eethuis De Zon, Dunne Bierkade 13, www.eethuisdezon.nl

TEKST WOUTER VAN DER LAND BEELD ELS MEIJER

De crisis slaat wild om zich heen. Restaurant Bali op Scheveningen is dicht en op zoek naar een doorstart. DiningCity meldt dat Puck in de Prinsestraat je als crisisaanbieding de goedkoopste gang cadeau doet. En bij Seinpost bestel je een ‘no-nonse recessieviergangenmenu’ voor ‘slechts’ €57,50.

Mero Vissershavenweg 61e Tel 070 352 36 00 www.merovis.nl Open Di t/m vr 12.00-14.00 uur, di t/m za 18.00-22.00 uur

l vaak was ik er ’s middags langs gelopen. Aan het raam zag ik dan zakenmensen zitten met speelgoedroze blozende gezichten in de zon die door de ruit naar binnen straalde. Met een fles wijn tussen zich in keken ze onbekommerd tevreden zoals eigenlijk alleen huisdieren dat doen na een lekker hapje. Ik wil dat gevoel ook ervaren en ga er dus zelf maar eens zakenlunchen. Vanuit de drukte van de Scheveningse haven stappen we een rustig, strak interieur

binnen, versierd met doeken met zeebeesten erop. Mooi, maar zo zien visrestaurants er wel vaker uit. Het personeel is ontzettend oplettend. Misschien té oplettend, want de

‘Blozende zakenlieden hebben gelijk’ ober blijkt over het gehoor van een vleermuis te beschikken. Wanneer mijn zakendate K. op zachte toon zegt dat de wijn haar in de verte aan Brinta doet denken, staat hij

binnen een kwart minuut aan ons tafeltje om te vragen of alles naar wens is. Maar die blozende zakenlieden hebben gelijk. Een middag bij Mero is een goed idee. Het eten is niet supercreatief of ingewikkeld, maar gewoon heel erg goed bereid. Onze voorgerechten met makreel op twee manieren, en sashimi van tonijn en zalm smaken allemaal heel zuiver naar de verse visjes. Mijn hoofdgerecht in de vorm van een halve, gegratineerde kreeft borduurt voort op deze kunst

van de perfect bereide (luxe) eenvoud. De wijn wordt glas na glas bijgeschonken en dan gebeurt het: ik voel mijn gezicht roze opgloeien in het zonlicht. Daar kwamen we voor! Dan nog een toch wat braaf toetje met dragonijs, gegrilde ananas en een taartje dat volzwanger van bijna vloeibare chocolade extra punten scoort. De zon heeft ons aan onze stoelen vastgelijmd. We drinken koffie om dan te constateren dat we beide bijna te laat voor onze dinerafspraken zijn. < Bediening Toiletten Eten Sfeer Prijs/Kwaliteit

Voor € 14,50 makreel(staart)

Hoofd € 17,75 gegratineerde kreeft

Na € 9,75 ijs, ananas, taartje

Eindoordeel

8,5

advertentie

| 18 FEBRUARI - 3 MAART 2009 |

NL70_04p025.indd 25

NL70 | 25

17-02-2009 13:42:58


NL70_04p26.indd 26

17-02-2009 13:37:05


UITGAAN

Taste

wijnbar op stand

aste is verhuisd van een achteraf-locatie aan de Nieuwe Schoolstraat naar het überbeveiligde Tournooiveld bij de Amerikaanse ambassade. Dat betekent dat je veiliger dan ooit van je wijntje kunt nippen. GLAZEN HUIS Met uitzicht op de Hofvijver en de hekken van de Amerikanen is er genoeg te zien bij Taste. Misschien hebben ze daarom zo ontzettend veel glas gebruikt. Of zou het

Gelukkig is de bediening hulpvaardig en geduldig. Uitgebreid vraagt het meisje wat we ongeveer willen en uiteindelijk is ze ook zo vriendelijk om de knoop voor ons door te hakken. Hoewel het winter is, ga ik toch voor een roseetje, één van de goedkoopste glazen zie ik later. Want je kunt ook een glas wegtikken voor een kleine € 20,-. Maar dat is nog niks in vergelijking met de duurste wijn van de kaart, € 1800,-! En bedankt! Mijn

‘Dat is niets in vergelijking met de duurste wijn van de kaart, € 1800,-’ komen doordat de meeste bezoekers ambtenaren zijn en inspiratie nodig hebben om een goed gesprek te beginnen? Wat het idee erachter ook is, van buiten én van binnen ziet het er goed uit. En comfortabel! Zeker wanneer je net een half uur in de zeikregen hebt gefietst. Tijd voor een blik op de vuistdikke wijnkaart. RIJK, RIJP OF KNETTERGEK Na vijf minuten duizelt het mij al van de oneindigheid aan wijnen. Ik dacht dat ik, met mijn horeca-ervaring, veel van wijn wist, maar die gedachte laat ik al snel varen.

‘goedkope’ wijntje drinkt lekker weg, de bediening is goed, de sfeer grappig. Ik weet alleen niet zeker of ik € 20,- voor een glas over heb of sowieso meer dan € 3,- per glas. Gelukkig kunnen de minder bedeelden onder ons ook bij Taste terecht. GEHOORD IN TASTE Hennie (54) ondernemer: “Dit kan alleen in Den Haag, in Utrecht zijn we hier te nuchter voor.” Emma (29) advocaat in opleiding: “Eigenlijk heb ik helemaal geen verstand van wijn, kies jij maar iets.”

TEKST ROSANNE KLEIN / FOTO ELS MEIJER

Taste Tournooiveld 1 Tel 070 36 05 395 Open ma t/m za (14:00-23:00) zo (14:00-21:00)

Hester Heite De preparty, daar ben ik geweest. De afterparty, daar ga ik heen. Ondertussen dans ik van feest naar feest.

TEKST / FOTO’S HESTER HEITE

T

Wat First Class, van 22:00 tot 04.00 uur Waar Square, Plein 8 Wanneer Maandelijks www.zamen.nl Organisatie “Get the New York feeling!”

First Class

liever naar New York

B

ij de deur vraagt de uitsmijter of ik alleen ben. Ik antwoord bevestigend. En krijg vervolgens te horen dat ik saai ben. Goed begin. Eenmaal binnen zie ik een tafel vol champagneflessen en glazen. Maar ik krijg er geen. Dan maar via de bar richting dansvloer. Daarop staan

flessen wijn. De volgende keer neem ik een kurkentrekker mee. Of mag dat niet? Ik vraag het aan de vrouw naast me. Ze blijkt bij de politie te werken. Oeps. Als secretaresse. Oh. Het is het leukste gesprek van de avond. Ik verveel me rot. Dan verschijnen er danseressen

‘De danseressen hebben weinig om het lijf, maar wel hoge hakken en een hoed. Chic hoor.’ vooral veel overhemden en hakjes te swingen. De bezoekers van dit feestje hebben thuis uren voor de spiegel gestaan. Om hier vervolgens voor een spiegelwand te gaan staan. En er is een fotograaf ingehuurd om dat alles dan weer vast te leggen met een spiegelreflexcamera. Ik sta voor een muur van

op de bar. Ze hebben weinig om het lijf. Maar wel hoge hakken en hoed. Chic hoor. OVERHEMD ACHTER HAKJE Ik verveel me nog steeds. En het getetter van die blazer naast me over wat hij wel niet allemaal bezit en wie hij wel niet allemaal kent, begint me behoorlijk te irriteren.

Mariella (34) secretaresse “Normaal wil m’n vriend wel met me dansen.”

Tijd om te vluchten. Mijn ervaring met eerste klas is dat het vooral saai is. Eerste klas vliegen bijvoorbeeld: comfortabel, maar interessante ontmoetingen blijven uit. Eerste klas feesten blijkt vergelijkbaar: chic en luxe, maar zo voorspelbaar en saai. Als ik vertrek, staan er buiten mensen in de rij om nog binnen te komen. Overhemd achter hakje. De uitsmijter vraagt me of ik nu al ga. Ik antwoord bevestigend en lieg dat ik m’n eerste klas vlucht naar New York moet halen. Eind goed, al goed.

WAAROM WEL: Om een rijke man aan de haak te slaan. WAAROM NIET: Omdat deze mannen nogal saai zijn.

Coen (21) student “Ik heb speciaal voor vanavond een overhemd van mijn vader geleend.”

Charlotte (25) p&o’er en Esther (20) facility management “De New York-stijl is wel gezellig, en hip.”

SCORE Publiek Muziek Bediening Sfeer Prijs

SCORE hippe dertigers en ambtenaren zachte klanken van loungyklassiek beleefd en verstand van zaken chic Wijn per glas: vanaf € 4.50, Wijn per fles: vanaf € 15.-

| 18 FEBRUARI - 3 MAART 2009 |

NL70_04p27.indd 27

Muziek Sfeer Dresscode Flirtfactor Rookruimte Entree

dance voorspelbaar overhemden en hakjes factor pronken buiten € 5,NL70 | 27

17-02-2009 13:37:29


WIN advertentie

TRANSSIBERIAN

1 Bever Ice Wall pakket incl. 2x2 vrijkaarten Transsiberian, de actiethriller van Brad Anderson, bekend van The Machinist, speelt zich af op de Transsiberië Express. Roy (Woody Harrelson) en Jessie ontmoeten Carlos en Abby. De reis krijgt een onverwachte wending als Roy de trein mist . Jessie wacht met Carlos en Abby op hem bij het volgende station. Dan realiseert ze zich dat haar reisgenoten niet zijn wie ze beweren te zijn.

k&d'/$'*$'0

Ga naar www.mijnnl.nl/win

WILD BOYS

2x2 kaarten in Theater het Spui 24 februari Wild Boys van Willemijn Zevenhuijzen is een fysieke voorstelling met live gitaarrock. Drie vrouwen hebben zich verenigd in de mannenrockband Wild Boys. In een garage transformeren zij naar mannelijke idolen en gaan op zoek naar nieuwe vrijheden. Over het verschil tussen de rol die je in je leven aanneemt en de rol die je zou willen aannemen. Ga naar www.mijnnl.nl/win

WILDLIFE PHOTOGRAPHER OF THE YEAR

FOTO: STEFANO UNTERTHINER

‘s werelds beste natuurfoto’s 6x2 kaarten

Ontdek zelf hoe deze foto van Troublemaker is gemaakt door Stefano Unterthiner! NL70 geeft 6x2 kaarten cadeau voor deze bijzondere expositie in het Museon!

Ga naar www.mijnnl.nl/win

Kom sterren kijken!

ZWART LICHT 2 x cd

Top Notch is een act rijker en de donder hangt in de lucht. Zwart Licht, producer Hayzee en MC Akwasi, brengt debuutalbum Bliksemschicht uit. Zwart Licht maakte indruk op de GOAL soundtrack van theatercollectief MC, podia liet het tweetal in puin achter. Nu staan de schijnwerpers gericht op Bliksemschicht, een wapenfeit waarmee Zwart Licht zichzelf schaart onder Nederland’s meest veelbelovende Hiphop-acts. Ga naar www.mijnnl.nl/win 28 | NL70

NL70_04p028.indd 28

Tijdens de tentoonstelling Van Gogh en de kleuren van de nacht staan de vrijdagavonden in het teken van ‘nacht & nocturne’. Programmering en voorverkoop: www.vangoghmuseum.nl Houders Rabobank Europas vanaf 18 uur 50% korting en gratis introducé.

| WWW.MIJNNL.NL |

17-02-2009 13:38:03


BLIND DATE LOTTE… “Ik had een stoere jongen verwacht. Hij was echt een mannetje. Toen we op de foto gingen dacht ik: ‘pak me goed vast of niet’. Ik kreeg echt zo’n slap armpje om me heen.” Was hij verlegen? “Niet verlegen, wel nerveus. Ik snap dat niet. Als je jong bent, ben je toch niet nerveus? We hebben ook niet dezelfde interesses; hij houdt van hardcore, ik van R&B. Hij is een ander mens dan ik.” Jullie zijn allebei begin twintig, gedroeg hij zich jonger dan jij? “Hij is echt een jongetje; ook qua uiterlijk. Hij heeft ook weinig ervaring met meisjes, denk ik. Ik wil ‘m niet afbranden hoor! Toen we naar huis gingen wilde hij met me meelopen. Dat vond ik niet nodig, maar hij liep toch mee. Voor mijn deur vroeg hij m’n nummer, heb ik niet gegeven.” Wat vindt hij van jou, denk je? “Hij zei: ‘Nou, jij bent echt

Lotte & Kasper

zouden komen spioneren maar dat hebben ze niet gedaan!”

1e van der Helststraat 42, zaterdagavond, 19.30 uur

Op date met iemand die je nog nooit hebt gezien, je moet het maar durven. Zij durven het. Maar zijn de hooggespannen verwachtingen waargemaakt? The day after...

TEKST EN FOTO LAURA VREUGDENHIL

Hoe was het met Lotte samen? “Gezellig. Maar niet meer dan dat. We konden wel goed praten over van alles. Zij is echt een uitgaanstype, ik ben wat rustiger en blijf vaker thuis.” Was ze bijdehand? “Nee, dat viel mee. In het begin waren we allebei nerveus; ze bewoog heel veel. En ze zei ook dat ze nerveus was.” Denk je dat ze een mannenverslindster is? “Nee. Ze is best serieus. Een mannenverslindster zou veel meer playen en dat deed ze niet, althans niet bij mij!”

‘Hij houdt van hardcore, ik van R&B. Hij is een ander mens dan ik’ LOTTE JOOR (20) student zo’n meisje dat van mode en uitgaan houdt.’ Hij gaat volgens mij niet veel uit. Ik heb ook niet gevraagd van wat voor meisjes hij houdt, omdat ik bang was dat hij dan zou denken dat ik ‘m leuk vond…”

KASPER KOEKENBIER (21) student KASPER… trouwens bezet dus hoeven “Ik was opgegeven door vrien- niet in de blind date.” dinnen, een weddenschap…” Voel je jezelf niet gebruikt? Zijn je vriendinnen mietjes die “Nee, haha! Ik vind het graper eigenlijk zelf in willen? pig dat ze het gedaan hebben. “Ja, ik durf tenminste. Zij zijn Ik had wel verwacht dat ze

Hoe ging het afscheid? “Ik heb haar naar huis gebracht. Het leek alsof ze dat niet wilde maar ik vond ‘t wel zo netjes dus heb ik het toch gedaan. Haar nummer kreeg ik niet, maar daar kan ik wel mee leven.” <

Wil jij ook de avond van je leven meemaken? Aarzel niet, maar meld je nu aan op www.mijnl.nl/denhaag/blinddate. Voor de partner en het diner zorgen wij, en ook de drank vloeit rijkelijk. Who knows welke droompartner er op jou zit te wachten. advertentie

WIT®, In 1 uur witte tanden,

Face Your Beauty

Witte tanden

Permanent Ontharen met ELOS

Stralend witte tanden in slechts één uur. Het kan bij WIT® met vestigingen in het centrum van Amsterdam, Den Haag, Maastricht en Rotterdam. Onze gediplomeerde mondhygiënistes maken je tanden met de veilige en professionele BriteSmile methode gemiddeld 9 tinten witter! In tegenstel ling tot goedkopere methoden is BriteSmile door het lage peroxide percentage en het zachte blauwe licht wel veilig en door tandarsten aanbevolen. Lees het dankwoord van de BN’ers die je voorgingen op www.wit.nl

Met de allernieuwste ELOS technologie kan er zowel bij donkere als lichtere haarkleuren perma nente haarreductie bereikt worden. Na ongeveer 8 behandelingen hoef je je nooit meer te scheren, te harsen of te epileren!

Aanpak van cellulite met VelaSmooth De VELA methode is de meest veilige, gevoelloze en effectieve behandeling ter bestrijding van Cellulite. De behandeling is nagenoeg gevoelloos en zal eerder aanvoelen als een warme massage.

Mondhygiëne In een behandeling van maar liefst 30 minuten wordt je tandsteen verwijderd en worden je tanden mooi gepolijst. Daarnaast wordt er poetsadvies en andere instructies gegeven om je gebit in topconditie te houden!

Met Fotofacial worden rimpels,vaatjes, pigment vlekken, sproetjes en zonbeschadiging behandeld

Een 1 uurs witte tanden behandeling is al mogelijk vanaf

FaceYourBeauty 29 | NL70

NL70_04p029.indd 29

389,-

Kom eens langs op Korte Poten 13 in Den Haag of bel vandaag nog 070-324 02 08 voor een gratis consult! Meer informatie vind je op www.wit.nl of www.faceyourbeauty.nl

| WWW.MIJNNL.NL |

17-02-2009 13:38:51


94.5 FM OP DE KABEL decibel_nl.indd 4 NL70_04p30 adv.indd 30

WWW.DECIBEL.NL 30-01-2009 11:49:47 17-02-2009 13:43:48


advertentie

Gratis uit eten?

Meld je aan voor de Blind Date

De stadsagenda 3X

Nacht

NIET TE MISSEN

Pop enzo Klassieke muziek Jazz

33 33 33 35

Alles behalve een relaxed avondje uit. Het tegenovergestelde van loungen. Met Antilounge moet je gewoon uit je dak. Deze avond richt zich op underground dance. Welke act ons dit jaar gaat verassen? Antilounge heeft laten weten dat er tijdens deze editie voornamelijk Haagse acts zullen optreden. Dat wordt dus leuk en lokaal. En als je weggaat kan je thuis nagenieten met de Antilounge compilatie cd. Lekker toch?

FESTIVAL

35

NACHT

35

GAY

37

COMEDY & CABARET

38

TONEEL & MUSICAL

38

DANS

39

Club Bazart, za 21 feb (22:00) € 5,-

KIND

39

EXPO

Nieuw Ook te zien

40 40 40

CHECK OOK

41

Antilounge

Festival www.mijnNL.nl/blinddate

AGENDA

Connected, The World Is Our Backyard Er is helemaal niets mis met diversiteit. Het is zelfs een verrijking! Connected is van plan zoveel mogelijk verschillende mensen bij elkaar te brengen om lekker te feesten. Voor een avond is het toegestaan om je als een idioot te gedragen op school. De Haagse Hogeschool word omgetoverd tot een gekkenhuis. De avond staan in het teken van muziek, comedy, lounge, art & culture, live optredens, een wereldkeuken en natuurlijk ‘wereld’-cocktails. Het programma is te vinden op www.dehaagseconnected.nl.

de Uithof leef je uit!

Even ontspannen?

Haagse Hogeschool, vr 20 feb (23:00-05:00) € 10,-

MUZIEK

HOT TICKETS PAASPOP

Schijndel

GelreDome extra show 2 mei PASÍON DE BUENA VISTA

Vredenburg De Oosterpoort

E29,50 4 uur skiën/boarden

E21,00 Kijk voor meer informatie op www.deuithof.nl De Uithof Jaap Edenweg 10 2544 NL Den Haag | 18 FEBRUARI - 3 MAART 2009 |

NL70_04p31.indd 31

Nacht

Gestoord eenjarig jubileum De Haagse organisatie, die telkens zorgt voor uitermate gezellig feestjes, heet Gestoord. Vier fanatieke gangmakers hebben last van een dwangmatig gevoel om feestjes te bedenken, die net even anders zijn dan de rest en op verrassende locaties te vinden zijn. Inmiddels zijn ze toe aan hun eerste verjaardag. En dat mag uitgebreid gevierd worden. Deze keer speelt het festijn zich af in OneFour, met Flowers Greenfield, Boy Bianchi en anderen achter de draaitafels. OneFour, za 21 feb (23:00-05:00) € 6,-

11 mei 12 mei

THE BLACK CROWES

Heineken Music Hall 13 mei JEAN MICHEL JARRE

Heineken Music Hall 26 mei JULIEN CLERC

Carré

16 jun

LOWLANDS

Biddinghuizen

3 heats karten

11-12 apr

TINA TURNER

21-23 aug

CHRIS DE BURGH

De Oosterpoort 20 sep Heineken Music Hall 21 sep

LAATSTE KAARTEN! JOHN LEGEND

Heineken Music Hall 4-5 mrt NIGHTWISH

Ahoy

15 mrt

POWERED BY

NL70 | 31

17-02-2009 13:44:04


Martijn Brunink Trainee

Gerard van Akkeren General Manager

OP HET SP!TS NOBILES

CAREEREVENT WWW.CAREEREVENT.NL

27 & 28 FEBRUARI JAARBEURS UTRECHT

OP zOEk NAAR EEN BAAN? ORIëNTEREN OP dE ARBEIdSMARkT?

kOM EN MAAk kENNIS MET JOUW POTENTIëLE WERkGEVERS

GRATIS VOOR HBO- EN WO- STUdENTEN, STARTERS EN yOUNG PROFESSIONALS 32 | nl70

NL70_04p33.indd 32

| www.mijnnl.nl |

17-02-2009 13:24:04


MUZIEK

za 21 februari

Pop enzo wo 18 februari

MUZIEKCAFÉ DE PAAP

ASTA DANCE VENUE

Met Lemon Moon. 22:00 Gratis

Jamsessie

PAARDCAFÉ

CLUBBAZART

High 5 Avond. 20:30 Gratis

UK Subs

Rasechte punkrock. Support door Sidekickbob. 20:00 € 10,MUSICON

Pop/rock sessie

O.l.v. Mark HvB, Dré en Rutger. 21:00 Gratis CAFÉ DE PATER

Pater sessie

Van jazz tot pop tot wereldmuziek. 23:00 Gratis do 19 februari

Reggae met Zeppostar. 23:00 Gratis

Iedere zaterdag een ander optreden. 20:30-24:00 Gratis

LOKAAL VREDEBREUK

CAFÉ DE VINGER

Wekelijks verschillende artiesten. 21:00 Gratis

Met Embrace Distruction en All Heads Rise. 21:00 Gratis

JP Blues Lokaal

Live in de Vinger

MUZIEKCAFÉ DE PAAP

YMCA MUZIEKCENTRUM

Met Pogo-A-Gogo. 22:00 Gratis

Met Another Life Lost, Dire Straitz en SGP. 20:00 € 2,-

Live in de Paap PAARD VAN TROJE

Everlife

HAAGS POP CENTRUM

HPC’s muziekcafé

SUPERMARKT

Zaterdagavondmuziek

Cover Battle zo 22 februari

Ska and Soul Injection

SuperMarkt pakt goed uit aan de Grote Markt! Niet alleen met toffe dj’s en live bandjes, maar ook met een maandelijkste ska en soul thema avond. Alles staat in het teken van relaxte ritmes en fijne beats. Daarnaast is er ook een live band die de tent tot dansen laat uit barsten. Deze eerste editie is het de beurt aan het Belgische collectief The Caroloregians. Dat wordt één groot feest. SuperMarkt, vr 27 feb (22:00) Gratis MUZIEKCAFÉ DE PAAP

Live in de Paap

Puntige, vrolijke en er catchy rock, in een speciale unplugged sessie. 20:30 € 7,50

DE BOTERWAAG

Swing van Kees Kingsize. 14:30 Gratis

Met Clash of the Coverbands. 22:00 Gratis

PAARDCAFÉ

CAFÉ DE PATER

PAARD VAN TROJE

Live XS Locals Only met Cinq Croniq, Deviation en Sheriff Of Hong. 20:30 Gratis

Wekelijks wisselende funkbands. 23:00 Gratis

Singer-songwriter. Support door Yuvgueni. 20:30 € 12,-

N.O. Appetizers!

Fat Cat

Funk avond

Met Maris Kwartet. 12:45-13:15 Gratis

Pauzeconcert

NIEUWE KERK DEN HAAG

Een spannend programma met liederen over het leven, door twee aangrijpende stemmen. 20:15 € 18,-

Urban

THOM’S INN

KLOOSTERKERK

za 28 februari

Maria de Fatima en Thé Lau

CAFÉ DE PATER

Met The Deaf en The Peptones. 22:00 Gratis

Zie tip. 22:00 Gratis

THEATER DILIGENTIA

Ready 2 Play

Live in SuperMarkt

Klassieke muziek wo 18 februari

Ska and Soul Injection

Live in de Paap

Open podium voor iedereen. 22:00 Gratis

SUPERMARKT

Marike Jager

TIP

Met UnZip the CatFish en Jasper en de Robots. 20:00 Gratis KORZO5HOOG

Ear Massage

Internationaal slagwerkkwartet, in Afro-Cubaanse traditie. 20:30 € 12,50

CAFÉ DE PATER

Urban

Met Apache Soundsystem. 23:00 Gratis THOM’S INN

Zaterdagavondmuziek

Iedere zaterdag een ander optreden. 20:30-24:00 Gratis

MUZIEKCAFÉ DE PAAP

LOKAAL VREDEBREUK

Error 404

Elke editie verschillende singersongwriters. 17:00 Gratis

Muziek uit eigen stad. 21:00 Gratis wo 25 februari ASTA DANCE VENUE

Jamsessie

Open podium voor iedereen. 22:00 Gratis

MUZIEKCAFÉ DE PAAP

LOKAAL VREDEBREUK

Met Jack’s on Five. 22:00 Gratis

Verschillende artiesten, lokale demo’s en het culturele nieuws. 21:00 Gratis

Live in de Paap PAARD VAN TROJE

Grote Prijs van Zuid Holland Eerste voorronde. 20:00 € 6,PAARD VAN TROJE

Habib Koité & Bamada

De meest populaire Malinese band in Afrika en Europa. 20:30 € 20,REGENTENKAMER

Balkan

Met zigeunerensemble Sintiromarus. 20:00 € 7,50 CAFÉ DE VINGER

Live in de Vinger

Met The Blues Junkies. 21:00 Gratis

| 18 FEBRUARI - 3 MAART 2009 |

NL70_04p33.indd 33

Alex ontvangt ...

MUSICON

Blues/rock sessie

O.l.v. Febby en de Sessieband Pride. 20:00 Gratis CAFÉ DE PATER

Pater sessie

Van jazz tot pop tot wereldmuziek. 23:00 Gratis do 26 februari LOKAAL VREDEBREUK

JP Blues Lokaal

Wekelijks verschillende artiesten. 21:00 Gratis

zo 22 februari DR ANTON PHILIPSZAAL

Residentie Orkest

Zie vr 20 feb. 20:15 vanaf € 15,GROTE KERK DEN HAAG

The Bach Orchestra Italiaans concert. 13:00 € 40,-

Requiem en Krönungsmesse, met The Bach Chior. 16:00 € 60,-

HAAGS POP CENTRUM

B-Dayparty Frey, Rop en Sander. 20:00 Gratis

Royaal Vocaal

Met The Strange Flowers. 21:00 Gratis

di 24 februari

Met Timo de la Mar & Jimi Hellinga. 20:00 € 5,-

za 21 februari

GROTE KERK DEN HAAG

Live in de Vinger

vr 20 februari

Haags Pop Podium presenteert

Residentie Orkest

CAFÉ DE VINGER

Western swing en country. 21:30 Gratis

HPC’s muziekcafé

vr 20 februari DR ANTON PHILIPSZAAL

Met Anne Schwanewilms. 20:15 € 29,50

Vijfde kwartfinale: TerRa, Sprawled en The Apollo Project. 20:00 € 2,-

Buurtconcert

De jacht ontstegen met Herman Jeurissen. 20:15 € 22,-

Met Monsieur Cannibale. 20:30 Gratis

Paardcafé Live

Indie Hague. 20:30 Gratis REGENTENKAMER

Residentie Orkest

NIEUWE KERK DEN HAAG

Met Hawaiian Honolulu Minstrels. 14:00 € 7,50

Ragmob

NIEUWE KERK DEN HAAG

PAARDCAFÉ

Met Volgende X Beter. 22:00 Gratis

YMCA MUZIEKCENTRUM

N.O. Appetizers!

Veelbelovend talent van het laatste Prinses Christina Concours. 12:30 Gratis

Live in de Paap

PAARDCAFÉ

Hawaiian

Lunchconcert Prijswinnaars Prinses Christina Concours

De lyrische fagot met Jan Willem de Vriend en Peter Gaasterland. 20:15 vanaf € 15,-

MUZIEKCAFÉ DE PAAP

REGENTENKAMER

SEPTEMBER

Beach Battle zo 1 maart

The Bach Orchestra

KLOOSTERKERK

Bach-Cantatedienst

Diverse uitvoeringen van het werk van Bach. 10:30 Gratis

KORZO5HOOG

PODIUM VOCALE

Met Mystic Voices. 14:30 € 12,50

Music: World Series

Hond Niet Aaien!

DR ANTON PHILIPSZAAL

CAFÉ DE PATER

Dit accordeon-duo speelt klassieke muziek, gelardeerd met lichtere accenten. 12:00 € 7,-

Reünietour van deze legendarische popband. 20:15 € 33,50

Wekelijks wisselende funkbands. 23:00 Gratis

CHRISTUS TRIUMFATORKERK

vr 27 februari

10cc

Funk avond

CLUBBAZART

REGENTENKAMER

Americana, altcountry, indie en blues. 20:00 € 4,50

Braziliaanse bossa’s en samba’s met Simone Peres en anderen. 16:00 € 7,50

Sickboys and Lowmen

Chansons

HAAGS POP CENTRUM

THEATER DE REGENTES

Met Cradle en Rebelstar. 20:00 Gratis

Multicultureel songfestival. 20:00 € 5,-

do 26 februari

Lunchconcert door Koninklijk Conservatorium

Klassiek voor tussen de middag. 12:30 Gratis zo 1 maart

Mozaïque Songfestival

DR ANTON PHILIPSZAAL

LOKAAL VREDEBREUK

DE ZWARTE RUITER

Met Amsterdam Sinfonietta. 14:30 € 27,50

zie vr 20 feb. 17:00 Gratis

Met Teenage Bottlerocket. 22:00 Gratis

BOSKANTKERK

ma 2 maart

Met Rodrigo en Lorca. 15:00 € 8,-

HPC’s muziekcafé Error 404

MUZIEKCAFÉ DE PAAP

Live in de Paap

Met That’s Cool (15-jarig bestaan). 22:00 Gratis PAARD VAN TROJE

Dutch Delight

Regiofinale voor het beste jonge, onbekende Nederlandse muziektalent. 20:00 € 6,-

Zwarte Ruiter Live

THEATER DILIGENTIA

Van Dik Hout

Theatertour. 20:15 € 24,50 di 3 maart LOKAAL VREDEBREUK

Irish Folk

MUZIEK

AGENDA

Haal je kilt maar uit de kast. 21:00 Gratis

Nederlands Kamerkoor

Ensemble Yusiela di 3 maart THEATER DILIGENTIA

Stichting voor Kamermuziek ‘s-Gravenhage

Met Trio Faust - Queyras - Melnikov. 20:11 € 32,-

NL70 | 33

17-02-2009 13:25:08


PASTA_NLmagazines_nw:NLetc

15-12-2008

13:28

Pagina 1

50% korting op de Volkskrant plus1 jaar gratis pasta Ben je uitwonend student en niet ouder dan 27 jaar, dan betaal je maar liefst 50% minder voor een Volkskrant-abonnement. Het kost je slechts â&#x201A;Ź 12,95 per maand. En daar krijg je ook nog eens een jaar lang pasta van Grandâ&#x20AC;&#x2122;Italia bij cadeau. De actie loopt tot en met 28 februari 2009. Dus ga meteen naar

eenjaargratispasta.nl eenjaargratispasta.nl

NL70_04p34.indd 34

17-02-2009 13:43:56


DR ANTON PHILIPSZAAL

CAFÉ DE PATER

Jazzpianist. 20:15 € 25,-

Salsa/latin jazz sessie

Diverse muzikanten laten hun kunnen zien en vooral horen. 23:00 Gratis REGENTENKAMER

Jazz in de Regentenkamer

Georgie Fame CAFÉ DE PATER

Salsa/latin jazz sessie Zie do 19 feb. 23:00 Gratis vr 27 februari

Met Eef Albers. 20:00 € 10,-

CAFÉ DE PATER

SAVANNA

Met Thanos Athanasopoulos. 23:00 Gratis

Jazzespicious

Verschillende jazzmuzikanten geven live optredens. 20:00 Gratis vr 20 februari INSTITUTE OF SOCIAL STUDIES

Azure en Van Merwijks’s Music Machine Spectaculair jazzfestijn. 20:15 € 12,KOORENHUIS

Jazz in het Koorenhuis

Optredens van de jazzensembles van het Koorenhuis. 20:00 Gratis CAFÉ DE PATER

Jazz live

Met de Barker Band. 23:00 Gratis CAFÉ DE PATER

Jazz sessie

Moderne jazz en allerlei afwijkende jazz stijlen. 01:00 Gratis

Jazz sessie

CAFÉ DE PATER

Jazz sessie

CLUB LE PARIS

WESTWOOD

Hete dampende beats gemaakt door echte trommels, scheurende tracks en vrije geluiden met dj Casper. 21:00-01:00 Gratis

Met Miss Unyk, dj Joaozinho Brasil, dj Van der Lei en anderen. 23:00-05:00 € 10,-

Club avond met dj Eelco Fromage. 23:30-04:30 € 4,50.

Indie-dance Night

do 19 februari ASTA DANCE VENUE

De Haagsche Studentenavond

Met dj Cor, Marc de Roo en Marcel-T. 23:00-05:00 € 5,CLUB LE PARIS

Café Lounge Le Paris

Tot diep in de nacht dansen met dj Lars. 23:00-04:00 Gratis

zo 1 maart DR ANTON PHILIPSZAAL

De Ontmoeting

# 4: Don Braden, Remi Troost, Sebastiaan van Bavel en Jan Voogd. 19:00 € 10,-

DANIELZ

Danielz Thursday

Club, electro, house, latin en dance van Rutger. 23:00-05:00 Gratis

DOLFIJN BOWLING EN EVENTSCENTER

DANZIG

Haagse Jazz Club

Muziek van dj Bo. 22:00-04:00 Gratis

DEN HAAG

Met Dutch All Stars Jazzband o.l.v. Frans van Wasbeek. 15:00-18:00 € 7,-

Jazz in Pavlov

Danzig Studenten Avond HAVANA

Cuban College

Eclectisch stapavond dankzij de beats van Riaz en Ronno. 22:30-03:00 Gratis MALIEHUISJE

MUNDIAL TROPICAL

di 3 maart

Verschillende zouk-dj’s. 22:00 Gratis

DEN HAAG

Haagse Jazz Club

Met The Storyvill Jassband o.l.v. Ruud Nieuwenhuijzen. 15:00-18:00 € 7,PAVLOV

Jazz in Pavlov

Diverse jazzconcerten en jamsessie. 16:00 Gratis ma 23 februari MURPHY’S LAW

Live Jazz Jamsessie

O.l.v. Vinsent Planjer. 21:00 Gratis di 24 februari PAVLOV

Jazz in Pavlov

Live Jazz Jamsessie

PAVLOV

Jazz in Pavlov

Zie zo 22 feb. 22:00 Gratis

FESTIVAL

Connected, The World Is Our Backyard

Met Benny Rodrigues, Two Way Radio, Urband Roots United en vele anderen. Haagse Hogeschool vr 20 feb. 23:00-05:00 € 10,-

NACHT

wo 18 februari COCOON

MUSICON

Salsa Dansavond

DJ VleeschnochVisch

Als een vis in het water laat de dj alle aanwezige eendjes weer zwemmen. 21:00 Gratis SYNDICAAT

Tango Café

Met dj Kees. 21:00-01:00 Gratis

Karaoke

Crazy Friday

Latin Lovers

Nachtkluis

HAVANA

Thank God it’s Friday

Classics, house, urban met het Mas Musica Team. 23:00-04:00 Gratis LOKAAL VREDEBREUK

COCOON

Saturday Night Fever

Dance, klassiekers en Top 40 met Marcel T en Marc de Roo. 23:00 € 5,DANIELZ

Super Saturday

Classics, club, house, disco en r&b. Met Vinnie en Rico. 22:00-05:00 Gratis

Danslokaal

DANZIG

MALIEHUISJE

Wekelijkse stapavond met dj’s Bou en Roy. 19:00-05:00 Gratis

Zie do 19 feb. 22:00-05:00 € 3,-

HAAGSCHE KLUIS

MUNDIAL TROPICAL

Dansen tot diep in de nacht onder leiding van Bas van der Wildt. 23:00-04:00 Gratis

Elke keer een andere dj. 21:00 Gratis

Dansavond

Nachtkluis

Salsa King Party

Met Franklin, Panchito en salsa show. 21:30-04:00 € 6,-

HAVANA

Hot Spot

ONEFOUR

Dansbaar

De La Sarge’s Birthday. 23:00-04:00 € 5,PAARD VAN TROJE

Poptrash

Saturday Night Party

Onder begeleiding van dj Maru Bonnic. 23:00-04:00 Gratis

TIP LOKAAL VREDEBREUK Feestlokaal

Onder leiding van Lucio. 21:00 Gratis

80/90/00’s rock, elektro en hiphop. 23:00 € 11,-

Gevarieerd met karaoke, dj’s en andere feestjes. 22:00 Gratis

ONEFOUR

SAVANNA

MALIEHUISJE

Van rustige house tot latin en electro van Max Anthony. 20:00 Gratis

Dj, drinks and dinner mix. 18:00 Gratis

Zie do 19 feb. 22:00-05:00 € 3,-

Fourplay

PAARD VAN TROJE

N.O.! (Naschoolse Opvang)

Radars Rookie Room. 23:00 € 5,-

LOKAAL VREDEBREUK

Zingen en swingen. 18:00 Gratis

NL70_04p33.indd 35

Zoukzone

Dansbare muziek uit vervlogen tijden. Met Mr. Mike. 22:00-02:30 Gratis

Salsa van dj El Chaval. 23:00-05:00 € 5,-

CAFÉ RESTAURANT ROOTZ

| 18 FEBRUARI - 3 MAART 2009 |

Gewoon lekker dansen. 22:00-05:00 € 3,-

SQUARE R*B*C

THAI PRINCESS

Kansas City after dark. 17:00 Gratis

Dansavond

Latino Lounge

Zie zo 22 feb.22:00 Gratis

Pure Jazz Café

Met Rtek, Emission, Charly & Gallus ft. NoizBoiz en vele anderen. 22:00 € 5,-

Antilounge

Dance, r&b, reggae en reggaeton met mc Skinny Scotty en dj Bruyah. 24:00-05:00 € 5,-

O.l.v. Vinsent Planjer. 21:00 Gratis

DOLFIJN BOWLING EN EVENTSCENTER

Classics, club, house, disco en r&b. Met Vinnie en Rico. 22:00-05:00 Gratis

Met Gerard Klein Group. 18:00 € 7,50

Wired Paradise Tour. 20:30 € 12,-

Met Peter Beets & The Hague Jazz Heroes met Rita Reys. 20:15 € 23,50

CLUBBAZART

Danielz Friday

HAAGSCHE KLUIS

MURPHY’S LAW

Jazz aan het Spui

DANIELZ

COCOON

Jazz in de Regentenkamer Hurricane Sound

PAARD VAN TROJE

DR ANTON PHILIPSZAAL

Met Roog, Afrojack, Ricky Rivaro en anderen. 22:00-05:00 € 12,50

Neverland

REGENTENKAMER

ma 2 maart

zo 22 februari

Dance, klassiekers, Top 40 met Marcel T en Marc de Roo. 23:00-05:00 € 5,-

Friday Dance

Met Lucien Foort, Skitzofrenix, Leroy Styles en anderen. 23:00-05:00 € 15,-

za 21 februari

Met Christian Doepke Trio. 18:00 € 7,50

ASTA DANCE VENUE

Crazy Shooters. 22:00-05:00 Gratis

za 28 februari

Zie zo 22 feb. 16:00 Gratis

Jazz in de Regentenkamer

za 21 februari

COCOON

CLUB LE PARIS

Fusion ensemble. 22:00 Gratis

REGENTENKAMER

Champagne Clubnight

DANZIG

PAVLOV

Yuri Honing

Made in Brasil

Als de café’s en andere horeca sluiten, dan is Le Paris nog open. 23:00-04:00 Gratis

Zie vr 20 feb. 01:00 Gratis

DE ZWARTE RUITER

Ataman-Albers Zon

CAFÉ DE VINGER

Rewind

SYNDICAAT

Fusion Dansavond

Neo-tango, sevillanas en salsa. 21:00-01:00 Gratis THAI PRINCESS

Karaoke

Zingen en swingen. 18:00 Gratis vr 20 februari

Aperitivo SQUARE R*B*C

Friday @ Square

Met Noelle en Mr Laurenzo. 22:00-04:00 € 5,SUPERMARKT

Dansavond

MUNDIAL TROPICAL

Saca E Boem Boem Aruba Latin Party Met Cobra, Panchito en Sky Exide. 23:30-04:30 € 8,-

SuperMarkt Clubnight

ONEFOUR

THAI PRINCESS

Eenjarig jubileum, met Prinsjan & Dennis Ruyer, Flowers, Boy Bianchi en anderen. 23:00-05:00 € 6,-

Met dj Marijn. 22:00 Gratis

Karaoke

Zingen en swingen. 18:00 Gratis TOFF

Different Dance Date Jazzy soul van Jen Min Lau en wisselende gasten. 22:00 Gratis

Gestoord

PAARD VAN TROJE

Reggaeton Party

Met Immorales. 23:00 € 6,SQUARE R*B*C

Saturday @ Square

Met Arshad en Fedor Limjoco. 22:00-04:00 € 5,-

ASTA DANCE VENUE

THAI PRINCESS

Met Lucien Foort, Benny Rodrigues, Danny Mendez en vele anderen. 22:00-04:00 € 10,-

Zingen en swingen. 18:00 Gratis

Sexation White

FESTIVAL

do 26 februari

Jazz do 19 februari

NACHT

MUZIEK

MUZIEK

AGENDA

Karaoke

NL70 | 35

17-02-2009 13:26:35


advertentie

Crazy Piano's on tour De Crazy Pianisten beleven hun passie op toetsen. Zin in een spetterende rollercoaster van pianoentertainment? Het internationaal vermaarde muziekconcept Crazy Piano’s staat in het theater met de twee uur durende show; let's go crazy! Alle zintuigen worden ingezet voor een zinderende muziekavond. Stilzitten is onmogelijk! Op maandag 2 maart staat deze spetterende show in het Fortis Circustheater in Scheveningen. Kaarten kunt u reserveren via de Top Ticket Line www.topticketline.nl / 0900 - 300 5000(45cpm).

crazy pianos.indd 1

17-02-2009 11:19:35

Schrijvers en literaire prijzen in de Koninklijke Schouwburg Den Haag Zondag 8 maart, 14.00 - 21.30 uur Optredens van en interviews met Ramsey Nasr, Simon Vinkenoog, Redmond O’ Hanlon & Rudi Rotthier, Vincent Bijlo, Marjoleine de Vos, Marianne Thieme, Yvonne Kroonenberg, Koos van Zomeren, Mensje van Keulen, Kester Freriks, Tom van Deel en Katja de Bruin; de feestelijke uitreiking van de Jan Campert-prijzen aan Luuc Kooijmans, Anneke Brassinga, Peter Verhelst, Doeschka Meijsing en De Avonden; met muziek van de van de temperamentvolle flamencogroep Primos del Norte; met de Party in Paradise, een spetterend feest met dj’s Literair Ordinair. Kaarten à € 15,- (excl. servicekosten) zijn nu te koop via:

www.hetvoorwoord.nl

NL70_04p36 adv.indd 36

17-02-2009 13:45:49


NACHT

DANZIG

HAAGSCHE KLUIS

CAFÉ DE BOEMEL

CAFÉ DE VINGER

COCOON

Muziek van dj Bo. 22:00-04:00 Gratis

Zie vr 20 feb. 23:00-04:00 Gratis

Met La-Voice, Francois, Tijmen en anderen. 19:00-04:30 Gratis

Zie ma 23 feb. 20:00-00:00 € 2,-

Latino Lounge

Danzig Studenten Avond

Nachtkluis

Salsa van dj El Chaval. 23:00-05:00 € 5,-

HAVANA

HAVANA

HAVANA

Zie do 19 feb. 22:30-03:00 Gratis

Zie vr 20 feb. 23:00-04:00 Gratis

Salsalòn

Latin en reggaeton met Jarzino en Piedro. 21:30-01:00 Gratis PAARD VAN TROJE

Safe (alcoholvrij feest)

Alcoholvrij feestje voor jongeren tussen de 12 en 15 jaar. 20:00 € 10,-

Cuban College

Thank God it’s Friday

MALIEHUISJE

LOKAAL VREDEBREUK

Zie do 19 feb. 22:00-05:00 € 3,-

Elke keer een andere dj. 21:00 Gratis

Dansavond

Danslokaal

MUNDIAL TROPICAL

MALIEHUISJE

Zie do 19 feb. 22:00 Gratis

Zie do 19 feb. 22:00-05:00 € 3,-

Zoukzone

Dansavond

SYNDICAAT

MUSICON

MUNDIAL TROPICAL

Feest met Braziliaanse muziek, hapjes en drankjes. 14:00-20:00 € 5,-

Zie do 19 feb. 21:00 Gratis

Met La Cura, Panchito, Rafael El Dueno Del Swing en workshop bachata. 22:00-03:30 € 10,-

Buteco do Brasil ma 23 februari SYNDICAAT

Tango oefen café

Voor de minder ervaren tango dansers. 21:00-23:00 Gratis CAFÉ DE VINGER

Mindfuckmondays

Reflection, Langweiligkeit, Acidos en Crème Organization bieden dj’s. 20:00-00:00 € 2,-

Salsa Dansavond ONEFOUR

Punk!

Met J.Junior, Ziggy Stardust, Vato Gonzalez en anderen. 22:00-04:00 € 15,PAARD VAN TROJE

N.O.! (Naschoolse Opvang) AKCU Night. 23:00 € 5,SQUARE R*B*C

Bachata Rosa Party

ONEFOUR

Dansbaar

Zie vr 20 feb. 23:00-04:00 € 5,PAARD VAN TROJE

Techno Tunes

Met Vincent de Wit, Kim van Buren en anderen. 23:00 € 10,-

Boemel Club

Mindfuckmondays di 3 maart

COCOON

COCOON

Zie za 21 feb. 23:00 € 5,-

Zie di 24 feb. 23:00 € 10,-

Saturday Night Fever

Play Funny Boy

DANIELZ, SCHEVENINGEN

MUSICON

Zie za 21 feb. 22:00-05:00 Gratis

Zie di 24 feb. 20:00 Gratis

Super Saturday

De dansbare dinsdag

DANZIG

ONEFOUR

Zie za 21 feb. 19:00-05:00 Gratis

Zie di 24 feb. 23:00-04:00 € 3,-

Saturday Night Party

Mellow Moods

HAAGSCHE KLUIS

SYNDICAAT

Zie za 21 feb. 23:00-04:00 Gratis

Zie di 24 feb. 21:00-01:00 € 3,-

Nachtkluis

Salsa party

HAVANA

GAY

Zie za 21 feb. 23:00-04:00 Gratis

BASTACAFÉ

LOKAAL VREDEBREUK

Feestlokaal

Populaire muziek met eetcafé, vanaf half zeven. 17:00 Gratis

MALIEHUISJE

BASTACAFÉ

Zie do 19 feb. 22:00-05:00 € 3,-

Multiculturele disco met dj Stylo. 21:00 Gratis

Hot Spot

Zie za 21 feb. 22:00 Gratis

Dansavond

wo 18 februari

Bastacafé

do 19 februari

MeltingPot

Rewind

PAARDCAFÉ

COCOON

SYNDICAAT

Van indie tot rock en alles daar tussen. 23:00 Gratis

Dj’s, cocktails en lounge. 23:00 € 10,-

Zie do 19 feb. 21:00-01:00 Gratis

SAVANNA

Met La Cura, Sky en Panchito. 23:00-04:30 € 10,-

MUSICON

THAI PRINCESS

Zie vr 20 feb. 18:00 Gratis

MUSICON

Met Marginale Maarten en Poppy Patrick. 20:00 Gratis

Zingen en swingen. 18:00 Gratis

SQUARE R*B*C

Zie tip. 21:00-01:30 € 3,-

BASTACAFÉ

vr 27 februari

Met Noelle en Fedor Limjoco. 22:00-04:00 € 5,-

OCKENBURGH ACTIVE

Zie wo 18 feb. 17:00 Gratis

di 24 februari

Play Funny Boy

De dansbare dinsdag

Zie do 19 feb. 22:00-02:30 Gratis

Fusion Dansavond Karaoke

Dj Jasper Weeda

Aperitivo

Friday @ Square

GAY

zo 22 februari

NACHT

AGENDA

MUNDIAL TROPICAL

I Love Reggaeton

Soul Taxi

Disco & Classics Party

vr 20 februari CLUBBAZART

Groep 7152

Lesbian dansavond. 22:00-02:00 € 4,wo 25 februari

Bastacafé

ONEFOUR

ASTA DANCE VENUE

Triple M met Devoice, Peter van Leeuwen en Chuckie. 23:00-04:00 € 3,-

Met Ghetto Flow vs. K-Liber4life, D-Love, Cesar el Rey ft. Chilla en vele anderen. 23:00-05:00 € 10,-

THAI PRINCESS

Dj Johan mixt de meest uiteenlopende discohits aan elkaar. 21:00-03:00 € 8,50

BASTACAFÉ

Zingen en swingen. 18:00 Gratis

ONEFOUR

Zie do 19 feb. 21:00 Gratis

COCOON

TOFF

Zie za 21 feb. 23:00 € 6,-

THEATER CONCORDIA

Zie vr 20 feb. 23:00-05:00 € 5,-

Zie vr 20 feb. 22:00 Gratis

PAARD VAN TROJE

Een lezing over sociale acceptatie van homoseksualiteit. 13:00-18:00 Gratis

Champagne Clubnight

Mellow Moods

SYNDICAAT

Salsa party

Swingende salsa ritmes. 21:00-01:00 € 3,wo 25 februari

Bubbling Shake

Friday Dance

Karaoke

Different Dance Date

One Louder

Ex Porn Star

COCOON

DANIELZ, SCHEVENINGEN

WESTWOOD

Zie wo 18 feb. 23:00-05:00 € 5,-

Zie vr 20 feb. 22:00-05:00 Gratis

Zie vr 20 feb. 23:30-04:30 € 4,50.

Mile High Club, met Billy the Klit, Hitmeister D, Tony Cha Cha en anderen. 23:00-05:00 € 18,-

za 28 februari

SQUARE R*B*C

Latino Lounge

Danielz Friday

SYNDICAAT

DANZIG

Zie wo 18 feb. 21:00-01:00 Gratis

Zie vr 20 feb. 22:00-05:00 Gratis

Tango Café

Gewoon gezellig

ASTA DANCE VENUE

THAI PRINCESS

DANZIG

Met Royal X, Clive King, Zero Sanity en anderen. 23:00-05:00 € 10,-

Zingen en swingen. 18:00 Gratis

Vrijdagavonden in september hebben een thema. 22:00-05:00 Gratis

Karaoke

do 26 februari

Crazy Friday

CLUB LE PARIS

Café Lounge Le Paris Zie do 19 feb. 23:00-04:00 Gratis COCOON

Hurricane Sound

Zie do 19 feb. 24:00-05:00 € 5,DANIELZ

Danielz Thursday

Zie do 19 feb. 23:00-05:00 Gratis

| 18 FEBRUARI - 3 MAART 2009 |

NL70_04p33.indd 37

Soul Taxi

Op verzoek van velen organiseert dj SX een heuse 80’s dansavond. Verwacht vooral veel muziek van Earth, Wind & Fire, The Commodores, Marvin Gaye, James Brown en vele andere soulswingers. Daar blijft niet bij, want dj SX gooit ook een vleugje reggae en een flink dosis dance er door heen. Kijk achter in je kast of je je broek met wijde pijpen, plateau gezoolde schoenen en je overhemd met franje nog kunt vinden voor dit feest. Musicon, za 28 feb (21:00) Gratis

Pure Hardstyle

CLUBBAZART

Amen Warfare

Nick & Ana’s 30th Birthday Bash, met Lady Lite & Mary Jane, King Pin, Charly Linch en vele anderen. 23:00 € 5,-

Saturday @ Square

Met MK en Jay Serano. 22:00-04:00 € 5,THAI PRINCESS

Karaoke

Zingen en swingen. 18:00 Gratis zo 1 maart COCOON

Dj El Chaval B-Day Bash

Verjaardagsfeest van deze resident. Ook met Chico, Sosa, Felipe en vele anderen. 23:00-05:00 € 10,-

do 26 februari

MeltingPot Lulu Wang vr 27 februari BASTACAFÉ

Basta Babes

Speciale Ladies Night. 21:00-02:00 Gratis

TIP

SYNDICAAT

Interculturle gezelligheidsbijeenkomst Thema Bollywood, met dj Jack, dansoptredens en heerlijke hapjes. 17:00-23:00 Gratis zo 1 maart BASTACAFÉ

Zilver Café

Met optredens, warme maaltijden en gezelligheid. 15:00-20:00 Gratis

HAVANA

CLUB LIVE,

Zie zo 22 feb. 21:30-01:00 Gratis

Lekker gay uit je dak gaan. 22:00-04:00 € 10,-

Salsalòn

ma 2 maart

SunGaylicious

SYNDICAAT

Tango oefen café

Zie ma 23 feb. 21:00-23:00 Gratis

NL70 | 37

17-02-2009 13:30:30


comedy & cabaret toneel & musical

COMEDY & CABARET wo 18 februari IMpROCABARET

Op Sterk Water

Met de hoogste grapdichtheid, de muzikaalste geesten en een absolute lachgarantie. Theater PePijn 20:30 € 12,NIkè

Lenette van Dongen

Ze gooit de deuren naar de waarheid open. Theater Diligentia 20:15 € 15,do 19 februari DuBBElpROgRAMMA

Vincent Geers en Patrick Meijer. Theater PePijn 20:30 € 12,vr 20 februari DuBBElpROgRAMMA

Zie do 29 feb. Theater PePijn 20:30 € 12,-

vr 27 februari

Pien Ankerman

Zie do 26 feb. Theater PePijn 20:30 € 12,-

Pien Ankerman

klApSTuk

Len van der Maaten

Afwisselende en herkenbare muzikale cabaretvoorstelling. Theater PePijn 15:00 € 11,-

TONEEl & MuSICAl wo 18 februari

DE ACTEERSTuDIO

Wat hem beweegt, wat hem raakt en waarom hij die slechte keuzes maakt. Theater Diligentia 20:15 € 19,-

Een mannenkoor en vrouwenkoor die geen blad voor de mond nemen. Theater aan het Spui 20:30 € 13,-

za 21 februari DuBBElpROgRAMMA

Jasper van Kuijk en Anne Jan Toonstra. Theater PePijn 20:30 € 12,zo 22 februari vEElvRAAT

Kasper van Kooten

Hoe de mens communiceert en of hij dat überhaupt nog wel doet. Theater Diligentia 20:15 € 15,wo 25 februari DEDICATION

Ronald Goedemondt

Show van deze veelzijdige cabaretier. Theater Diligentia 20:15 € 15,do 26 februari COMEBACk

Pien Ankerman

Ze zingt, danst, springt en improviseert. Theater PePijn 20:30 € 12,DEDICATION

Ronald Goedemondt Zie do 26 feb. Theater Diligentia 20:15 € 15,-

Bloedbad

NATIONAlE TONEEl

Nocturne

Lou Landré en Eric Schneider bieden ons een kijkje in de kleedkamer. Nationale Toneel Gebouw 20:30 € 10,-

Tarzan, de musical

Een Engels weesjongetje groeit op in een gorillakolonie. Met Chantal Janzen en Ron Link. Fortis Circustheater 14:00 en 19:00 vanaf € 29,do 19 februari DE ACTEERSTuDIO

Bloedbad

Zie wo 18 feb. Theater aan het Spui 20:30 € 13,-

Lange dagreis naar de nacht

Jongens, die in hun vaders voetspoor een toneelcarrière ambiëren, komen niet los van het ouderlijk huis. Koninklijke Schouwburg 20:15 vanaf € 16,-

Wat als je alles achterlaat in je eigen land en aankomt in een nieuw land. Theater Merlijn 19:30 € 10,-

Lange dagreis naar de nacht

COMEBACk

zo 1 maart

za 21 februari

Uitgegroeid tot een onbeschrijfelijke, wereldwijde percussiesensatie. Theater Diligentia 20:15 € 18,-

za 28 februari

Zie do 26 feb. Theater PePijn 20:30 € 12,-

JEuDgThEATER RABARBER

10 jaar van de straat

Zie tip. Theater Diligentia 20:15 € 15,-

Night of Comedy

Stand-up comedy blijft hot. Night of Comedy is het snelst groeiende stand-up comedy collectief van Nederland, met comedians van alle rangen en standen uit binnen- en buitenland. En ze komen jouw avond aangenaam volkletsen. Oude koeien worden niet uit de sloot gehaald, maar er is juist ruimte voor een nieuwe en vaak krankzinnige kijk op de actualiteit. Theater Diligentia, vr 27 feb (20:15) € 15,-

wo 25 februari

Zie wo 18 feb. Fortis Circustheater 20:00 vanaf € 29,-

pERCOSSA

NIghT Of COMEDY

SIlvERSTER AlONE

Silvester Zwaneveld

Tarzan, de musical

COMEBACk

Zie wo 18 feb. Koninklijke Schouwburg 20:15 vanaf € 16,NATIONAlE TONEEl

Nocturne

Zie wo 18 feb. Nationale Toneel Gebouw 20:30 € 10,TONEElgROEp AlASkA

Safety First

Voorstelling over de economische belangen van angst. Theater aan het Spui 20:30 € 13,-

Tarzan, de musical

Zie wo 18 feb. Fortis Circustheater 14:30 vanaf € 29,zo 22 februari

Aan het eind van de wereld linksaf

DE QuEESTE EN ‘T ARSENAAl

Kinderheil

Hoe mensen een verhaal gebruiken om er zelf beter van te worden. Theater aan het Spui 20:30 € 13,NATIONAlE TONEEl

Nocturne

Zie wo 18 feb. Nationale Toneel Gebouw 20:30 € 10,-

Tarzan, de musical Zie wo 18 feb. Fortis Circustheater 14:00 en 19:00 vanaf € 29,hElMERT WOuDENBERg

Waterman

Onderduikverhaal dat zich afspeelt in 1942. Theater aan het Spui 20:30 € 13,do 26 februari JEuDgThEATER RABARBER

Nocturne

DE ZuChT

Aan het eind van de wereld linksaf

Tarzan, de musical

Persoonlijke montagevoorstelling op basis van (bewegings)improvisaties. Theater Pierrot 16:00 € 7,50

OpERA pERSEphONE

NATIONAlE TONEEl

Zie wo 18 feb. Nationale Toneel Gebouw 20:30 € 10,Zie wo 18 feb. Fortis Circustheater 20:00 vanaf € 29,-

Poplifes

Tarzan, de musical

vr 20 februari

Zie wo 18 feb. Fortis Circustheater 19:00 vanaf € 29,-

Voor en door jongeren vol verschillende podiumkunsten. Met een optreden van Sjaak aka Mister Sjeiks en Winne. Theater Pierrot 19:30 € 5,-

Lange dagreis naar de nacht

Fresh Skillz

Lange dagreis naar de nacht Zie wo 18 feb. Koninklijke Schouwburg 20:15 vanaf € 16,NATIONAlE TONEEl

Nocturne

Zie wo 18 feb. Nationale Toneel Gebouw 20:30 € 10,-

di 24 februari

Zie wo 18 feb. Koninklijke Schouwburg 20:15 vanaf € 16,NATIONAlE TONEEl

Nocturne

Zie wo 25 feb. Theater Merlijn 19:30 € 10,-

Berber en Berberinnetje in ontwikkelingsland

Een korte komische opera met projectie, poppen en mensen. Regentenkamer 13:30 en 15:00 € 10,SAChA BulThuIS EN JOOp kEESMAAT

Couperus

Meeslepend en humoristisch tegelijk. Literair Theater Branoul 20:30 € 15,vRIJ ThEATER

De Naam

Zie wo 18 feb. Nationale Toneel Gebouw 20:30 € 10,-

Even eenvoudig als aangrijpend, over de verhoudingen binnen een gezin. Vrij Theater 20:30 € 8,50

Wild Boys

ORkATER

De strijd zien tussen de rol die je in je leven aanneemt om te overleven. Theater aan het Spui 20:30 € 13,-

Een blauwe vrijdag

Muzikaal reisverslag van een Italiaan in Nederland. Theater aan het Spui 20:30 € 13,-

advertentie

38 | nl70

NL70_04p33.indd 38

| www.mijnnl.nl |

17-02-2009 13:30:56


Zie wo 18 feb. Nationale Toneel Gebouw 20:30 € 10,-

Zie do 26 feb. Nationale Toneel Gebouw 20:30 € 12,-

Pubers bestaan niet

OPERA ANIMOUS

Tarzan, de musical

De zonnekoning in een modern jasje én met een vette knipoog naar de barok. Theater De Regentes 20:30 € 18,50

za 28 februari

Opera Phaeton

KOPERGIETERY

Pubers bestaan niet

Een puberale total loss: agressie, kwetsbaarheid, cool. Nationale Toneel Gebouw 20:30 € 12,-

Tarzan, de musical

Zie wo 18 feb. Fortis Circustheater 20:00 vanaf € 29,vr 27 februari JEUDGTHEATER RABARBER

Aan het eind van de wereld linksaf

Zie wo 25 feb. Theater Merlijn 14:30 en 19:30 € 10,OPERA PERSEPHONE

Berber en Berberinnetje in ontwikkelingsland Zie do 26 feb. Regentenkamer 13:30 en 15:00 € 10,SACHA BULTHUIS EN JOOP KEESMAAT

Couperus

Zie do 26 feb. Literair Theater Branoul 20:30 € 15,VRIJ THEATER

De Naam

Zie do 26 feb. Vrij Theater 20:30 € 8,50 FRANK COOLS

Een beetje Annie

Over prinsessen, egeltjes, zwarte kippen, vreemde tantes en veel meer. Theater Pierrot 14:00 € 8,ORKATER

Een blauwe vrijdag

Zie do 26 feb. Theater aan het Spui 20:30 € 13,ZEEBELT EN DASARTS

If... Then

Johanna en Andreas onderzoeken de toekomst van hun relatie. Theater Zeebelt 20:30 € 10,THE SPROCKETS

It/Voetbal

Bioscoopbeeld live begeleid door door een orkest van eersteklas musici. Theater aan het Spui 20:30 € 15,THEATERGROEP DE KERN

Johanna de Waanzinnige Een spektakel met ontroerende scènes en komische intermezzo’s. Theater De Regentes 20:30 € 20,50 NATIONALE TONEEL

Nocturne

Zie wo 18 feb. Nationale Toneel Gebouw 20:30 € 10,THEATERGROEP TRIVELINO

Zie wo 18 feb. Fortis Circustheater 20:00 vanaf € 29,-

JEUDGTHEATER RABARBER

Aan het eind van de wereld linksaf

Zie wo 25 feb. Theater Merlijn 14:30 en 19:30 € 10,OPERA PERSEPHONE

Berber en Berberinnetje in ontwikkelingsland Zie do 26 feb. Regentenkamer 13:30 en 15:00 € 10,VRIJ THEATER

De Naam

Zie do 26 feb. Vrij Theater 14:30 en 20:30 € 8,50 FRANK COOLS

Een beetje Annie

Romeo en Julia

Zie wo 25 feb. Theater Merlijn 14:30 en 19:30 € 10,-

Zie ma 2 mrt. Koninklijke Schouwburg 20:15 vanaf € 16,-

Krokussen, kwallen en anemonen

SACHA BULTHUIS EN JOOP KEESMAAT

Tarzan, de musical

Lotte en het geheim van 4+ StraussVogel

JEUDGTHEATER RABARBER

NATIONALE TONEEL

Aan het eind van de wereld linksaf

Couperus

Zie do 26 feb. Literair Theater Branoul 15:00 € 15,-

ISH

Tarzan, de musical

Voorstelling over de geboorte van de streetdance. Theater De Regentes 20:30 € 14,50

Zie wo 18 feb. Fortis Circustheater 14:00 en 19:00 vanaf € 29,-

Een vrouw maakt een ontdekkingsreis in haar bewustzijn. Theater PePijn 20:30 € 15,-

Johanna de Waanzinnige Zie vr 27 feb. Theater De Regentes 20:30 € 20,50 NATIONALE TONEEL

Nocturne

Zie wo 18 feb. Nationale Toneel Gebouw 20:30 € 10,THEATERGROEP TRIVELINO

Odysseus wil naar huis Zie vr 27 feb. Zeeheldentheater 20:15 € 9,-

LofT: kijken met andere ogen

Romeo en Julia

Shakespeare’s evergreen, maar ook het minst begrepen en meest verwarrende werk. Koninklijke Schouwburg 20:15 vanaf € 16,di 3 maart

Disney’s High School Musical

Van het scherm naar het toneel. World Forum Theater 19:00 vanaf € 22,50

Impropera

Zie do 26 feb. Nationale Toneel Gebouw 20:30 € 12,KEESSEN & CO

NATIONALE TONEEL

Pubers bestaan niet

Richard I, dicht op de bezwete huid van politici Politieke, economische en militaire belangen botsen. Theater aan het Spui 20:30 € 13,-

Nocturne

Drie verschillende dansstukken en de maker vertelt voorafgaand over zijn manier van werken. Theater De Regentes 20:30 € 14,50

vr 20 februari

Krokussen, kwallen en anemonen

Zie wo 18 feb. SEA LIFE Scheveningen 10:30 vanaf € 8,50

zo 22 februari LA GRECA

Doce Tiempos de Amor

Twaalf indringende momenten vol passie en tederheid, duister als jaloezie en zinnelijk als een kus in de lente. Theater De Regentes 15:00 € 18,do 26 februari

Zie wo 18 feb. Nationale Toneel Gebouw 20:30 € 10,-

LKT2

Nieuw werk van Lightfoot León, Luká� Timula, Ohad Naharin en Hans van Manen. Lucent Danstheater 20:15 € 27,-

De klas bestaat uit verschillende groepjes en ze gaan zijn op kamp. Theater Pierrot 16:00 en 19:00 € 6,-

vr 27 februari

Deja Vu

Zie wo 18 feb. SEA LIFE Scheveningen 10:30 vanaf € 8,50

Zie do 26 feb. Lucent Danstheater 20:15 € 27,za 28 februari

Deja Vu

Zie do 26 feb. Lucent Danstheater 20:15 € 27,-

JORINDE KUIPER I.S.M. THEATER AAN HET SPUI

A House is not a Home #2

Pas de deux tussen een zingende danseres en een dansende muzikant, begeleidt door twee musicanten. Theater aan het Spui 20:30 Tryout € 13,-

Een fantasierijke voorstelling. Theater De Regentes 15:00 € 9.50

ONROEREND GOED

3+

THEATER KWARK

Once and for all we’re gonna tell you who we are, so shut up and listen

Krekel en Mier

4+ Het is lente en al gauw merken ze dat ze over een heleboel dingen verschillend denken. Theater Pierrot 14:00 € 10,-

Over tieners, die zich in hun tienerjaren ook daadwerkelijke tiener voelen. Engels gesproken. Nationale Toneel Gebouw 20:30 € 12,-

Odysseus wil naar huis

6+

Mickey’s Magic Show

3+

Zie vr 21 feb. World Forum Theater 10:30 en 13:30 vanaf € 18,50

di 3 maart

DE LA MAR POPPENTHEATER

zo 1 maart

Maak je eigen voorstelling

Met clown Kiddo en Jowel. Theater Pierrot 13:00 € 12,50

NEDERLANDS DANS THEATER II

Keetje

De rapper, de nerd en het meisje

Krokussen, kwallen en anemonen

NEDERLANDS DANS THEATER II

wo 18 februari

Zie wo 18 feb. Fortis Circustheater 14:00 en 20:00 vanaf € 29,-

3+ Topillusionisten brengen samen met Disney-figuren een oogverblindende show. World Forum Theater 16:00 vanaf € 18,50

NEDERLANDS DANS THEATER II

KIND

Tarzan, de musical

Mickey’s Magic Show

za 21 februari

TIP Deja Vu

Een groep Britse comedians, operazangers en muzikanten maakt elke avond een verrassend nieuwe muzikale voorstelling. Theater De Regentes 20:30 € 14,50

KOPERGIETERY

Zie wo 18 feb. SEA LIFE Scheveningen 10:30 vanaf € 8,50

Brotherhood, Sisterhood

Van hedendaagse popnummers en klassieke ‘singalongs’ tot rock-’n-roll en Nederlandstalige nummers. Fortis Circustheater 20:00 Premiere vanaf € 19,-

5+

do 19 februari

za 21 februari

Crazy Pianos on tour

Poppenvoorstelling

De Scharrelaar. Kooman’s Poppentheater 14:30 € 8,50

Krokussen, kwallen en anemonen

2MOVEDANCECOMPANY

ma 2 maart

NATIONALE TONEEL

KOOMAN’S POPPENTHEATER

Legends Of Urban Dance

Zie vr 27 feb. Theater Zeebelt 20:30 € 10,-

ZEEBELT EN DASARTS

THEATERGROEP DE KERN

DANS

If... Then

JHANNA HOUWELING

Zie vr 27 feb. Theater Zeebelt 20:30 € 10,-

Lotte ontmoet een eigenaardige struisvogel met een groot geheim. Zeeheldentheater 14:00 € 6,-

Zie wo 18 feb. Fortis Circustheater 20:00 vanaf € 29,vr 20 februari

ZEEBELT EN DASARTS

Zie vr 27 feb. Theater Pierrot 14:00 € 8,-

If... Then

Leer alles over kwallen en anemonen. SEA LIFE Scheveningen 10:30 vanaf € 8,50

DANS

KOPERGIETERY

Nocturne

KIND

NATIONALE TONEEL

TONEEL & MUSICAL

AGENDA

zo 22 februari POPPENTHEATER HANS SCHOEN

Een grote, dikke pannenkoek

3-7 Wervelend Deens verhaal over Hans, die vandaag wil pannenkoeken bakken. Theater PePijn 14:30 € 4,-

Krokussen, kwallen en anemonen

Zie wo 18 feb. SEA LIFE Scheveningen 10:30 vanaf € 8,50

Lotte en het geheim van 4+ StraussVogel

Zie wo 18 feb. Zeeheldentheater 16:00 € 6,-

Mickey’s Magic Show Zie vr 21 feb. World Forum Theater 10:30 en 13:30 vanaf € 18,50

3+

Een moderne, muzikale bewerking van het klassieke verhaal van Homerus. Zeeheldentheater 20:15 € 9,-

Safety First

Theater aan het Spui, za 21 feb (20:30) € 13,-

| 18 FEBRUARI - 3 MAART 2009 |

NL70_04p33.indd 39

NL70 | 39

17-02-2009 13:31:13


KIND

KIND

EXPO

THEATER RODE PURK

GALLERY ART KORNER

NIEUW

zo 22 februari

Poep aan je laars

Twee clowns ruziën over een plastic spaarvarken. Theater De Regentes 15:00 € 9,50

6+

ma 23 februari VIRGA LIPMAN SPEELT

Wat is de zee toch groot!4-7

EXPO

Een voorstelling over water en de kracht van fantasie. Theater Pierrot 14:00 € 6,-

Bagdad - Den Haag

Vittorio Roerade

Recente schilderijen en sculpturen. 22 februari t/m 22 maart Gratis

Vier Irakese kunststudenten, die nu in Den Haag wonen, tonen hun werk. 1 maart t/m 5 april Gratis

Ien Lucas

DE FIETSENSTALLING

GALERIE REHORST

Zie tip. 28 februari t/m 22 maart Gratis

Schilderijen. 1 maart t/m 11 april Gratis

Nicky Onderwater FILMHUIS DEN HAAG

Nieuw werk op canvas. 22 februari t/m 22 maart Gratis

Sprookjesachtige beelden van de beeldhouwer Tom Otterness. t/m 30 juni Gratis

Bob Nieuwenhuysen

CENTRALE BIBLIOTHEEK

Nijnjte

STROOM DEN HAAG

Wat is de zee toch groot!4-7

GEMEENTEMUSEUM DEN HAAG

Cyprien Gaillard’s werk, waar het hedendaagse landschap een rol speelt. 21 februari t/m 4 april Gratis

wo 25 februari

Werk van beroemde kunstenaarsparen die met elkaar leefden, werkten en gedachten uitwisselden. 21 februari t/m 31 mei € 9,-

VIRGA LIPMAN SPEELT

Zie ma 23 feb. Theater Pierrot 14:00 € 6,-

THIJS GOVERDE

Dapper

Cabaretvoorstelling speciaal voor kinderen over stoer en dapper zijn. Theater De Regentes 15:00 € 9,50

6+

Lotte en het geheim van 4+ StraussVogel Zie wo 18 feb. Zeeheldentheater 14:00 € 6,-

De Scharrelaar. Kooman’s Poppentheater 14:30 € 8,50

5+

Groepsexpositie van verschillende Zweedse kunstenaars. 22 februari t/m 3 april Gratis GALERIE NOUVELLES IMAGES

Difficulties are dealt with by people

vr 27 februari KOOMAN’S POPPENTHEATER

5+

Nieuwe werken op papier en beelden van Helen Frik. 28 februari t/m 31 maart Gratis

Ronald Noorman

za 28 februari

Nieuwe werken op papier. 28 februari t/m 31 maart Gratis

KOOMAN’S POPPENTHEATER

Poppenvoorstelling

Werken van Jacob van Ruisdael (1628/29-1682). 26 februari t/m 30 mei € 10,50

En nu Zweden

KOOMAN’S POPPENTHEATER

Het Goudenregenmannetje. Kooman’s Poppentheater 14:30 € 8,50

Bander van Ierland en Martin Sjardijn

GALERIE NOORDEINDE

do 26 februari

Het Goudenregenmannetje. Kooman’s Poppentheater 14:30 € 8,50

HAAGSE KUNSTKRING

Groeten uit Bentheim

Zie ma 23 feb. Theater Pierrot 14:00 € 6,-

Poppenvoorstelling

Tentoonstelling met werken van kunstenaarsechtparen. 21 februari t/m 31 mei € 9,-

MAURITSHUIS

Wat is de zee toch groot!4-7

De Scharrelaar. Kooman’s Poppentheater 14:30 € 8,50

Kunstenaarsechtparen

5+

VIRGA LIPMAN SPEELT

Poppenvoorstelling

Liefde! Kunst! Passie!

Beeldende kunst. 21 februari t/m 8 maart Gratis

KOOMAN’S POPPENTHEATER

Poppenvoorstelling

Medewerkers van het Filmhuis. 19 februari t/m 4 maart Gratis

5+

zo 1 maart

Lotte en het geheim van 4+ StraussVogel

Lotte ontmoet een eigenaardige struisvogel met een groot geheim. Zeeheldentheater 16:00 € 6,-

Willem Hussem

Diverse werken op papier. 28 februari t/m 31 maart Gratis GALERIE RAMAKERS

Ossip

Recent werk van deze Haagse kunstenaar. 22 februari t/m 22 maart Gratis

Beton Belvedere

OOK TE ZIEN GALERIE ANDREA

Bol, stengel, knop, bloem! Foto- en schilderkunst over de lente. t/m 21 maart Gratis GALERIE 1646

Alexandra Werlich en Matthijs Rensman

The Curtain Call

Tweehonderd jaar theateraffiches. t/m 29 maart Gratis ANDERGROND

Wie er is, die blift er al

Fotoreportage over Urk, door Bertus Gerssen. t/m 28 februari Gratis

Sleutelfiguren

Tentoonstelling van fotograaf Ramond Jaggesar. t/m 28 februari Gratis

Gordeldieren

Beelden door Jannie van de Luijtgaarden. t/m 9 maart Gratis

BOUWHOUSE/RAC HALLEN

Oh My God (Nobody knows how fabulous I am when I’m in a group exhibition)

Voorbereiding op een eindexamenexpo van studenten Beeldende Kunst t/m 18 februari Gratis MUSEUM VOOR COMMUNICATIE

Briefgeheimen

Fotografie van Eva Flendrie. t/m 28 februari Gratis

Zelfgemaakte ansichtkaarten met geheimen, anoniem opgebiecht. t/m 30 mei

Myrtille & Shirn

Alles Werkt! Contact in de jaren ‘50 en ‘60

Videokunst. t/m 28 februari Gratis GALERIE ARIANA

Chung-Hsi Han en Linda Hodoroaba Tekeningen en beelden in steen. t/m 14 maart Gratis ARTE SIN LÍMITES

Landscape Interventions

Gedichtentelefooncel

The Beach

Politieke hoogtepunten van het afgelopen jaar in tekening. t/m 9 maart Gratis

DE AFFICHE GALERIJ

ATRIUM DEN HAAG

Zeefdrukken, boekjes, kaarten, posters en diverse andere producten. t/m 28 februari Gratis

Politiek in Prent

Gezamenlijke video-installatie. t/m 27 februari Gratis

Hedendaagse kunst uit Mexico. t/m 1 maart Gratis

Italiaans-Nederlandse beeldhouwer Federico Antonio Carasso (1899-1969). t/m 15 maart € 7,-

Sprookjesbeelden aan Zee

Art/House

di 24 februari

Atelier Carasso

TIP

Nu ook met werk van Nasr Ramzi, de Dichter des Vaderlands. t/m 27 februari Gratis

Aan de slag met dtelecommunicatie. t/m 31 december € 6,-

Ding Dong

Zestig jaar kinderpostzegels. t/m 30 augustus € 7,50

Het Rijk van Heen en Weer

De wisselwerking tussen twee elkaar versterkende kunstvormen. t/m 2 april Gratis FOTOMUSEUM DEN HAAG

Zilveren Camera Van dagelijks nieuws tot buitenlandreportages. t/m 15 maart € 5,-

Zorgeloos maar niet onverschillig

Werken van fotograaf Man Ray. t/m 18 april € 5,GALERIE MAURITS VAN DE LAAR

Stof

Installaties van Christie van der Haak. t/m 8 maart Gratis

Harmen de Hoop toont zijn meest recente werk. t/m 14 maart Gratis

Hoe grafisch ontwerpers wereldwijd communiceren met beeldtaal. t/m 30 mei € 7,50

De stad groeit als levend organisme, weergegeven in schilderijen. t/m 7 maart Gratis

Aziatische beelden in dialoog met werk van 25 beeldhouwers uit de 20ste eeuw. t/m 22 februari € 7,-

Foto+Boeken

Eye Opener

Schilderijen. t/m 7 maart Gratis

Hemelse beelden uit oost en west

GALERIE ’T FOTOKABINET

GALERIE WEST

FAS3

MUSEUM BEELDEN AAN ZEE

Galerie de Fietsenstalling toont de komende weken een overzicht van het meest recente vrije werk van fotografe Nicky Onderwater. Ze heeft gestudeerd aan het Amsterdam Fashion Institute en onlangs haar bachelordiploma Fotografie gehaald aan het KABK. Via deze solo-expositie uit zij haar frustratie over de huidige modefotografie. In haar werk zoekt ze in de eenvoud van het beeld naar de grenzen van dit genre. De Fietsenstalling, za 28 feb t/m zo 22 mrt (13:00-17:00) Gratis

Ontdekkingstocht door zes wonderlijke landen, op zoek naar contact. t/m 31 december € 7,50

ATELIER BEELD

Anne-Marth Hogewoning

Nicky Onderwater

John ter Horst

DE FIETSENSTALLING

Petra Knötschke

New Nature Reserves And The Animal Liberation Front

GEM

Tjebbe Beekman

Solotentoonstelling met nadruk op recent werk. t/m 15 maart € 5,GEMAK

Beloofde Land

Installatie, objecten en schilderijen. t/m 22 februari Gratis

Werk van fotograaf Pavel Wolberg en videokunstenares Yael Bartana. t/m 22 maart Gratis

FLORENCE HOFZICHTLAAN

GEMEENTEMUSEUM DEN HAAG

KunstPost

Beeldende kunstenaars uit Haagse Hout. t/m 14 april Gratis

Wapengekletter op porselein

Nederlandse familiewapens op Chinees porselein. t/m 1 maart € 9,-

Wat is de zee toch groot!

Theater Pierrot, ma 23 t/m wo 25 feb (14:00) € 6,-

40 | NL70

NL70_04p33.indd 40

| WWW.MIJNNL.NL |

17-02-2009 13:31:48


Haagse kunstenaar bouwt zijn eigen atelier na. t/m 12 april € 9,-

Aardewerk in Stijl

De geschiedenis van Potterie Kennemerland (1920-1942). t/m 1 maart € 9,-

XXste eeuw

‘Anders kijken’ naar de werkelijkheid, t/m 1 maart € 9,-

Tritonkabinet

Niele Toroni en Paul-Armand Gette bundelen hun krachten. t/m 4 april € 9,-

Christian Schad

Diversiteit van de kunstschilder Schad (1894-1982). t/m 9 mei € 9,HAAGS HISTORISCH MUSEUM

Schatten van de Gouden Eeuw Topstukken uit de Vaderlandse geschiedenis. t/m 26 juli € 4,HEDEN

Landing Soon #7

Ellen Rodenberg, Maarten Schepers en Wimo Ambalah Bayang. t/m 14 maart Gratis HEDEN KUNSTHUIS 7X11

Waar blijft de tijd in Ypenburg? Bram Esser gaat inburgeren. t/m 15 maart Gratis KINDERBOEKENMUSEUM

Geheimen

Paul van Loon, Francine Oomen en Jacques Vriens. t/m 30 september € 3,50 VAN KRANENDONK GALLERY

Like Birds

MADURODAM

MUZEE SCHEVENINGEN

Educatief amusement. t/m 6 september € 13,75

Foto’s en gedichten. t/m 22 februari € 5,-

Sesamstraat in Madurodam

HET MAGAZIJN

Schoone Eenheid

Hoe de bouwkunstenaars het stadsbeeld hebben bepaald. t/m 27 februari Gratis MALIEBEELD

Grasduinen

Werk van Marjolijn Mandersloot. t/m 28 mei Gratis MUSEON

De Poolzaal

Overleven onder de koude omstandigheden in Poolgebieden. t/m 31 december € 7,50

Waarom ijsberen geen pinguïns eten Fototentoonstelling over de Poolgebieden, door Jan Vermeer. t/m 8 maart € 7,50

WNF-Ranger Photo Award Natuurfotowedstrijd. t/m 8 maart € 7,50

Steve Winter

Wildlife Photographer of the Year 2008. t/m 8 maart € 7,50

Ontdek de geheimen van de diepzee Beleef deze onderwaterwereld. t/m 30 mei € 7,50

Leefruimte voor mens en dier Plekken waar mens en dier elkaar treffen. t/m 1 januari € 7,50

De eerste kustbewoners

Fotografie van Wout Berger. t/m 19 maart Gratis

Leer hoe de prehistorische mens leefde in de streken. t/m 13 november € 7,50

LIEFHERTJE EN DE GROTE WITTE REUS

MUSEUM MEERMANNO

Nadine Stijns

Bekijk de achterkant van het werkproces van een kunstenaar. t/m 7 maart Gratis

Karin Mientjes

Het moet niet te mooi worden

De bijzondere boekbanden van Tom Lanoye. t/m 4 april Gratis

Focus op het snijvlak van verschillende ontwerpdisciplines. t/m 7 maart Gratis

De poëzie van Scheveningen

GALERIE NOUVELLES IMAGES

Acquired and Admired: Collectables 3

Werk van diverse kunstenaars van de galerie en uit de Collectie NL. t/m 25 februari Gratis NUTSHUIS

VillaNuts

Platfom voor jonge kunstenaars. t/m 27 februari Gratis PANORAMA MESDAG

Drie Haagse meesteraquarellisten

Piet van Boxel, Herman Bogman en Rudolf de Bruyn. t/m 22 maart € 6,GALERIE PAULETTE BOS

Guy Olivier

Schilderijen. t/m 15 maart Gratis

Marko Klomp

De mens in haar huid en emotie staat in het schilderwerk centraal. t/m 1 maart Gratis

Els Maasson

Beeldende kunstwereld, bevolkt door dieren, planten en schelpen. t/m 1 maart Gratis

Hans van Westen

Zijn werk is constructivistisch, concreet en beïnvloedt door De Stijl. t/m 1 maart Gratis

Joke de Theije Beeldende kunst. t/m 1 maart Gratis

Felah

Judith Werdmüller von Elgg

Papieren geheimen van Peter Gentenaar Papiersculpturen. t/m 19 februari Gratis

Christine Bittremieux Schilderijen. t/m 19 februari Gratis

Geschilderde fantasie-herinnering aan mensen, dromen, situaties of reizen. t/m 1 maart Gratis

Crien de Groot Beeldende kunst. t/m 1 maart Gratis

Roy James Döhne

Glaskunst. t/m 8 maart Gratis

Schilderkunst gefascineerd door de mythen over de Javaanse Zuidzee Godin. t/m 1 maart Gratis

Dindi van der Hoek

Kaspar Hamacher

Abstract

Laszlo Rozsnoki

REGENTENKAMER

Piet Gispen

Figuratieve, fijn in detail en kleurrijke schilderijen. t/m 1 maart Gratis

Carin Anderson

Bert Grotjohann

Beeldende kunst en fotografie. t/m 8 maart Gratis Werk van verschillende Pulchri leden. t/m 8 maart Gratis

Steven van Tiendhoven

Meubelontwerpen. t/m 1 maart Gratis

TH Expositie

GALERIE DE TWEE PAUWEN

Andrej Zadorine

Haast fotografische schilderijen, die bezieling uitstralen. t/m 15 maart Gratis DE VERDIEPING VAN NEDERLAND

Topstukken

Duizend jaar Nederland in kaart gebracht. t/m 3 april Gratis GALERIJ VONKEL

Groei op!

Schilderijen met humor, cynisme en esthetiek van Erica Scheper. t/m 28 februari Gratis

CHECK OOK vr 20 februari PAARDCAFÉ

Popquiz te Paard

Test je kennis van de popmuziek. 21:30 Gratis ma 23 februari FILMHUIS DEN HAAG

Zwijgende film & Levende muziek De poëzie van het zwijgende beeld in combinatie met de feestelijke aanwezigheid van musici in de orkestbak. 19:30 € 5,50 do 26 februari ANNA

Lip Sync Film Lounge Zie tip. 20:00 € 5,za 28 februari DR ANTON PHILIPSZAAL

Street Life

Dit programma richt zich speciaal op de talentontwikkeling van Haagse jongeren. 18:30 € 5,-

Meubelontwerpen. t/m 1 maart Gratis Fotografie. t/m 1 maart Gratis

Tekeningen op papier. t/m 1 maart Gratis

Meer agenda?

mijnNL.nl

Ellen Goldman

Zij werkt in diverse disciplines, waaronder het emailleren en batikken een voorname plaats innemen. t/m 1 maart Gratis SEA LIFE SCHEVENINGEN

Natural Transformations

Helden, hoezo helden?

Werk op papier en schilderijen van Cornelia Schleime. t/m 7 maart Gratis

Ontmoet de supersterren van Sea Life met elk een bijzonder talent!. t/m 27 februari vanaf € 8,50

LOUIS COUPERUS MUSEUM

NL70_04p33.indd 41

Videoperformance. t/m 1 maart Gratis

Olie- en acrylschilderingen. t/m 19 februari Gratis

Jaap Binnema

Schilderijen van Arie van Geest. t/m 7 maart Gratis

| 18 FEBRUARI - 3 MAART 2009 |

Judith van der Made

Een semi-permanente en geleidelijk wisselende expositie van het werk van veel verschillende kunstenaars. t/m 30 juli Gratis

PULCHRI STUDIO

Sad Eyed Lady of the Lowlands

Ode aan biograaf Frédéric Bastet. t/m 16 mei € 3,-

TH GALLERY

Olieverfschilderijen tonen een fantasierijke, onbezonnen wereld. t/m 1 maart Gratis

Multi-disciplinair beeldend kunstenaar. t/m 1 maart Gratis

LIVINGSTONE GALLERY

De wereld van Louis Couperus

Jurjen de Haan

CHECK OOK

Atelier Ossip

EXPO

AGENDA

Ook in de agenda? Dat kan! Mail me: agenda@nl70.nl Voor meer info: www.mijnNL.nl/deadlines

SEASONS GALLERIES

Lip Sync Film Lounge

Artikraak presenteert vanaf februari een maandelijks filmprogramma rond een thema. Dit bestaat uit een met zorg gekozen mix van documentaires, korte films, obscure videoclips, onafhankelijke films en kunst film. Lip Sync betekent niet dat er liedjes geplaybackt of films in het Nederlands gedubd worden, maar dat de getoonde films gepaard zullen gaan met sprekers en debatten om zo context te geven aan de thema-avonden. AnnA, do 26 feb (20:00) € 5,-

Zhuang Hong Yi

Recente werken op canvas. t/m 15 maart Gratis

NL70 | 41

17-02-2009 13:32:13


ConCrete staat als winkel al 12 jaar bekend om diens toonaangevende visie op hedendaagse mode en (pop)cultuur. Let op de data van de aankomende SuperSale ergens in April in de Super Markt op de Grote Markt.

NL70_04p42 adv.indd 42

ConCrete Schoolstraat 26 2511 AX Den Haag

tel: 070 4273042 Mail: info@concrete.nl Url: www.concrete.nl

17-02-2009 13:49:34


FILM BY advertentie

MANDARIN CINÉMA presenteert

Een feest der herkenning voor elke familie

Filmtip

PUBLIEKSLIEVELING CINÉ PREMIÈRES 2008

Zoals een huwelijk bedoeld is

Rachel getting married J

onathan Demme, de man achter The Silence of the Lambs, is nu niet direct de eerste regisseur aan wie je denkt bij Rachel getting married, een ontroerend drama over – inderdaad – een huwelijk. Maar Demme, die zich de laatste jaren vooral toelegt op documentaires, blijkt van alle markten thuis.

Het voelt alsof je zelf op de bruiloft aanwezig bent EEN FILM VAN

RÉMI BEZANÇON

‘Een aanstekelijk en subliem familieportret dat clichés vermijdt en weet te overtuigen!’ ★★★★ Movie2Movie

www.cineart.nl 2gat

VANAF 26 FEBRUARI IN DE BIOSCOOP | 18 FEBRUARI - 3 MAART 2009 |

NL70_04p43.indd 43

GREAT TASTE IN FILM

Rachel (Rosemarie DeWitt) gaat trouwen en dat vraagt natuurlijk om een grote verzameling van vrienden en familie. Maar met de komst van zusje Kym (Anne Hathaway), altijd al het probleemkind van de familie en nu even vrijgelaten uit het afkickcentrum, komt al snel weer al het oude zeer naar boven. Demme wilde de mooiste home movie ooit maken, en dat is hem wonderbaarlijk goed gelukt. Rachel getting married voelt aan als een documentaire, samengesteld uit al het videomateriaal dat tijdens een huwelijk geschoten wordt. Natuurlijk zitten er scènes in waar normaliter geen camera’s komen, maar

ook die vloeien, net als de livemuziek, mooi samen. Met als resultaat dat het echt voelt alsof je zelf op de bruiloft aanwezig bent. En wat voor een bruiloft. Al vanaf het begin zijn de onderhuidse spanningen voelbaar, maar scriptschrijfster Jenny Lumet (de dochter van regisseur Sidney Lumet) gaat nergens voor het grote sentiment. Het zijn meer de nuances, de terloopse blikken, de kleine gebaren. Kym, die niet bij de rest van de familie maar juist aan het saaie eind van de tafel wordt gezet, de vader die zelfs op de trouwdag van zijn ene dochter altijd de kant van de ander kiest, een kinderbordje met de naam “Ethan”. Het is een ode aan de ensemblefilms van Robert Altman, die ook geen onderscheid tussen hoofd- en bijrol maakte, maar juist evenveel hield van al zijn karakters. Rachel getting married voelt niet alleen als een echt huwelijk, maar als een huwelijk van een eigen bekende, imperfect maar dierbaar. (BS) Drama Première: 26 februari Taal: Engels Regie: Jonathan Demme Met: Anne Hathaway, Rosemarie DeWitt, Bill Irwin NL70 | 43

17-02-2009 13:45:13


advertentie

12

SINDS FEB BIJ

Kleurrijk drama van de Britse Danny Boyle waarin de straatjongen Jamal meedoet aan de Indiase versie van 'Weekend Miljonairs' uit liefde voor Latika. Slumdog Millionaire is voor 10 Oscars® genomineerd.

Nu in première

Spannend kat-en-muisspel met foutjes

traitor I

PRESENTEERT: sinds 12 februari

De ouwe rot Randy 'The Ram' Robinson wil een comeback maken in het professionele worstelcircuit, dat gaat echter niet zonder slag of stoot. The Wrestler is voor 2 Oscars® genomineerd. www.pacfilms.nl 44 | nl70

NL70_04p44.indd 44

Onder redactie van BEREND JAN BOCkTING, SvEN GERRETS, MIkE PEEk, ERlIJNE RuNIA EN BREGTJE SCHuDEl

n de openingsscène van Traitor zien we hoe de vader van Samir Horn (Don Cheadle) wordt opgeblazen door een autobom. Het tekent de toegewijde Moslim voor de rest van zijn leven. Na een carrière in het Amerikaanse leger verkoopt Samir explosieven aan radicale Moslimterroristen die hun overtuigingen kracht bij zetten door onschuldige mensen te vermoorden. FBI-agent Roy Clayton (Guy Pearce) arresteert hem, maar Samir ontsnapt uit de gevangenis en reist naar Europa, waar hij zich ook echt actief met terrorisme bezig begint te houden. Clayton merkt dat alle sporen van recente aanslagen naar

Ook in première

Samir leiden en doet er alles aan om hem opnieuw op te pakken. Jeffrey Nachmanoff pretendeert met Traitor een blik te werpen achter de schermen van de strijd tegen het Moslimterrorisme, maar daarvoor heeft de film iets te weinig inhoud. Het script focust veel meer op het kat-en-muisspel tussen Samir en Clayton dan op de achtergrond van de terroristen of de Amerikaanse rol in de wereldpolitiek. Nachmanoff heeft bovendien grove simplificaties nodig (dat de gewoon over straat lopende Samir niet veel eerder opgepakt wordt, is op zijn minst vreemd) om het verhaal in zwang te houden.

Dat de film intelligenter lijkt dan hij bij nadere inspectie blijkt te zijn, komt door de uitstekende rollen van Pearce en met name Cheadle, die de getroubleerde Samir altijd geloofwaardig houdt. Wie door de foutjes heen kijkt, wacht niet alleen een behoorlijk spannende thriller, maar ook een film die echt wel iets te zeggen heeft. Het is geen nieuwe boodschap, maar wel een goede. (MP)

HondenHotel/Hotel for dogs (18 FEB) Familiefilm. Regie: Thor Freudenthal Twee kinderen komen in een pleeggezin en mogen hun hond niet meenemen. In een verlaten hotel vinden ze een thuis voor hem en nog een aantal zwerfhonden.

PublIc enemy number one (PartII) (19 FEB) Misdaaddrama. Regie: JeanFrançois Richet Biopic over de gangster Jacques Mesrine. Criminele activiteiten van de misdadiger, en de invloed van de media, die hem bestempelen tot staatsvijand nummer 1.

Thriller Première: 26 februari Duur: 116 minuten Taal: Engels Regie: Jeffrey Nachmanoff Met: Don Cheadle, Guy Pearce

Filmnieuws

nIeuwe fIlmtoko Nu is er Cinetoko, het jongste initiatief van Platform voor Audiovisuele Cultuur <>TAG en Film & Motion Design studio Motoko. Elke maand presenteren ze een Upload Cinema filmavond en elke twee maanden een filmavond. Op 26 februari vertoont een gastfilmmaker opvallende creaties en 5 maart is er een Upload Cinema. Www.cinetoko.com. Adres:Stille Veerkade 19

PatHé mobIel

ZIe dIrect welke fIlms er draaIen sms fIlm naar 4443 of ZIe PatHé.nl/mobIel

o’Horten (19 FEB) Drama, komedie. Regie: Bent Hamer In dit komische drama uit Noorwegen, volgen we machinist Odd Horten. Hij gaat met pensioen en komt op een keerpunt in zijn leven terecht.

| www.mijnnl.nl |

17-02-2009 13:48:09


FILM BY

Koude oorlogmentaliteit

Transsiberian D

e opening; een gezellige Russiche entourage met wat zoemende vliegen, een doodgestoken dealer en een paar paffende ‘detectives’, type corrupte wodkadrinkers. De tegenstelling; stichtelijke Amerikanen die de wereld beter maken met een kerkelijk project in China. De niet zo avontuurlijke Roy besluit met zijn voormalig losbandige vrouw Jessie na het project per trein via Mos-

kou terug te reizen om hun huwelijk wat pit in te blazen. Leuk idee loopt eenmaal in Rusland gigantisch in de soep dankzij de druglovin’ criminals in Roy en Jessies coupé. Het goede acteerwerk doet een hoop, maar de voorspelbaarheid en het gebrek aan vernieuwing zorgen voor niet meer dan een bijzonder degelijke thriller. Regisseur Anderson komt met zijn stereotypes automatisch

uit bij een Koude Oorlogmentaliteit; Russia bad, America min of meer good. Het scenario leent zich echter wel voor buitengewoon mooie beelden. (ER) Thriller Première: 19 feb. Duur: 111 min. Taal: Engels Regie: Brad Anderson Met: Woody Harrelson, Emily Mortimer, Ben Kingsley

Goed acteerwerk

Een emotieloze harlekijn

Il Divo H

et kost weinig moeite om in Giulio Andreotti de voorloper van Silvio Berlusconi te zien. Sinds het eind van de tweede wereldoorlog nam hij deel aan 33 regeringen, zeven keer was hij minister-president. Voor vermoede contacten met de maffia werd hij keer op keer aangeklaagd. Altijd volgde vrijspraak. Op bewonderenswaardige wijze – en op waarheid gebaseerd –

wordt in Il Divo het einde van Andreotti’s werk geschetst, ingeleid door de moord op een onderzoeksjournalist. Regisseur Paolo Sorrentino wijkt af van het pad der saai realisme. Zijn visie op Andreotti als emotieloze harlekijn, staat bol van satire en absurditeiten. Belangrijke pionnen in Andreotti’s reuzennetwerk zet Sorrentino neer als nederige lakeien, die als paddenstoelenuit de

grond schieten, om even snel weer verdwijnen. De chaos van die machtsspelletjes wordt invoelbaar, maar helemaal geslaagd is dit zichzelf voortdurend herhalende stijlmiddel niet. (BJB) Drama Première: 26 feb. Duur: 110 min. Taal: Italiaans Regie: Paolo Sorrentino Met: Toni Servillo, ea.

Chaotische machtsspelletjes

Steeds extremer groepsgedrag

Involuntary H

et is een interessant uitgangspunt, groepsgedrag. Zeker als je het in verschillende varianten door elkaar vertelt. Hoe lang kan je tegen de dwang van collega’s of vrienden ingaan? En wanneer wordt een onschuldig spelletje een ongewenste intimiteit? Zo ziet een lerares hoe een andere leraar wel erg ruw omgaat met een scholier. Als ze het onderwerp met andere collega’s wil bespreken

wordt ze buitengesloten. Zal ze doorzetten of laat ze het voorval rusten? Ook volgen we twee platinablonde giechelmeisjes die door elkaar en vriendinnen voortgestuwd worden in steeds extremer gedrag. Regisseur Östlund zet zijn camera neer en schotelt de kijker in statische shots observaties uit het leven voor. Door de voorvallen in een uitgebreide context te plaatsen zie je hoe

moeilijk sommige gevallen op moreel vlak liggen. Het probleem daarbij is alleen dat het weinig enerverende beelden oplevert. Het tempo ligt veel te laag en uiteindelijk gebeurt er te weinig. (SG)

STELLA’S OORLOG (19 FEB) Drama. Regie: Diederik Van Rooijen De man van Stella is een ander mens sinds hij terug is uit Uruzgan. Haar broer kwam om in een hinderlaag. Wat is er precies gebeurd?

HEAVEN’S HEART (19 FEB) Drama. Regie: Simon Staho Zweeds drama over een twintig jaar getrouwd stel. Het heeft er alle schijn van dat alles voor elkaar is, tot tijdens een etentje met een eveneens geukkig gettrouwd stel het woord overspel valt.

LE PREMIER JOUR DU RESTE DE TA VIE (26 FEB) Drama. Regie: Rémi Bezançon Ontroerende en grappige familiefilm. Gedurende 22 jaar wordt steeds één cruciale dag uit het leven van iemand uit het gezin Duval getoond.

| 18 FEBRUARI - 3 MAART 2009 |

NL70_04p44.indd 45

Drama Première: 26 februari Duur: 98 min. Taal: Zweeds Regie: Ruben Östlund Met: Villmar Björkman, ea.

Platinablonde giechelmeisjes

GREAT TASTE IN FILM WWW.JAMESONWHISKEY.COM NL70 | 45

17-02-2009 13:48:20


STRAATBEELD

Onderweg

FOTO’S EN TEKST JILLEESA PHILLIPS

Reizen, elke dag hetzelfde liedje. Die trein die te laat is, mensen die over je schouder met je krantje meelezen… Maar reizen heeft ook goede kanten. Waar gaat de reis vandaag naartoe? 1 Dauma (51) Psycholoog: “Mijn reis gaat naar Zoetermeer. Lekker naar huis!”

2

1

2

GJasmyn (18) Student: “Ik ga naar voorschoten. Daar staat mijn school. Het is maar 12 minuten reizen dus dat valt wel mee.”

3

3

Thush1 (13) Scholier: “Ik kom net van school. Ik ben echt moe.”

4

June (41) Secretaresse: “Dat wachten op die tram is echt afschuwelijk.”

5 Margod (21) Student: “Ik ga naar Papendrecht. Ik heb een etentje.” 6 5

4

6

Devika (18) student: “Ik wil naar Parijs! Hier kun je wel shoppen, maar daar beter.”

7 Mevrouw de Jong-Sesink (54) Senior beleidsmedewerker bij ministerie van financiën: “Ik ben onderweg naar Zwijndrecht. Wat ik daar ga doen? Zeg ik niet!” 8

Jenny (53) Administratief medewerkster: “Ik ben overal en nergens geweest. Maar mijn hart ligt in Nederland. Ik kom altijd terug.”

7

8

9

9

Opzij, maak plaats. Wij hebben ongelooflijke haast.

NL wordt gemaakt door: Hoofdredactie Pamela Wilhelmus Stadsredactie Drees Koren Redactie Marissa Jalink, Ellen Mannens Agendaredactie Mark Beulen, Eline Dragt, Marie-José Linders, Marjolijn Mayer, Jeroen Veenstra Art Directie Ivo van IJzendoorn Vormgeving Desmo Schut, Melvin Witte, Els Meijer, Loes Hermeling NL Online Martijn Buisman, Sophie Kat, Sarah de Weijer Medewerkers Berend Jan Bockting, Jessica van der Burg, Olga van Ditzhuijzen, Mathieu de Geest, Sven Gerrets, Hester Heite, Rosanne Klein, Wouter Keuris, Wouter van der Land, Joost van Manen, Mike Peek, Bregtje Schudel, Laura Vreugdenhil, Martijn Oosterhuis Jilleesa Philips. Uitgever Serge Brabander Creative Director Olivier Wegloop Officemanager Anna Witzel Distributie Nina Ziegler, Hjalmar Zeller Traffic Eveline Rohde, Karen Heinen, Acelya Ozkan Commercieel manager

Marco Vroedsteijn Accountmanagers landelijk Eelco Hulshof (salesmanager), Michel Regenboog, Dave van Os Accountmanagers NL70 Joris van de Kant, Carsten van Rossen, Melanie Schrurs Drukwerk Weiss-druck NL70 Wilgenweg 16A, 1031 HV Amsterdam / Postbus 37398, 1030 AJ Amsterdam Algemeen 020 896 9600 / info@nl70.nl Redactie 020-8969570 / redactie@nl70.nl Agenda 020 896 9590 / agenda@nl70.nl Distributie 020 896 9581 / locaties@nl70.nl Sales Landelijk 020 561 1275 / adverteren@nl70.nl Sales NL70 070 7118683 Materiaal 020 896 9550 / materiaal@nlunlimited.nl

Dit is een uitgave van NL Unlimited BV, onderdeel van Boomerang Unlimited. NL wordt om de week op woensdag verspreid in de vier grote steden.

VOLGENDE KEER IN NL70 | OP 4 MAART IN DE DISPLAY INTERVIEW MET DANIËL BOISSEVAIN In maart gaat de theaterversie van Wolkers’ boek Brandende Liefde in première. Daniël Boissevain vertolkt de hoofdrol van Rick. We spraken met hem over literatuur, de liefde en het spel van het leven. 46 | NL70

NL70_04p46.indd 46

REPORTAGE NACHTNET Het nachtnet, domein van partycrashers en lijders aan insomnia. In de trein gebeuren ‘s nachts de meest spannende avonturen die het daglicht niet verdragen kunnen…

HAAGS THEATER Haags theater door de ogen van de makers. Van decorontwerper tot dramaturg

| WWW.MIJNNL.NL |

17-02-2009 13:46:12


Kom werken bij Madurodam

Bezoek 6 maart onze banenmarkt (16 - 20 uur) of kijk op www.madurodam.nl George Maduroplein 1 | 2584 RZ Den Haag | T (070) 416 24 00

179_Personeelsadv_NL70_200x270_fc.indd 1 NL70_04p047.indd 47

12-02-2009 17-02-2009 15:18:31 13:46:31


MARTINI THE BALL & BAR LOGO ARE REGISTERED TRADEMARKS Enjoy MARTINI Responsibly

NL70_04p48.indd 48

17-02-2009 13:47:04


NL70 editie 04 2009