Page 1

REMBO&REMBO “Je moet jezelf niet te serieus nemen”

nr 1

WWW.MIJNNL.NL

gratis jaargang 4

door en door den haag 7 - 20 januari 2009

Wheeeeeee!

AGENDA

Di-Rect doet Tommy 20 januari Jandino Buena Vista 14 januari

Zuid-Afrikaans 10, 12 en 13 januari

Rembo & Rembo Vervlogen absurdisme

p.19

Clubs van vroegâh Haagse clubs van weleer... Waar was jij?

NL70.indd 1

p.24

Koekjestest

Droog kaakje of heerlijke nougatine?

p.45

Pacino & De Niro

Win filmkaartjes voor de nieuwe blockbuster Righteous Kill

06-01-2009 17:08:08


cultuur

molens

kanalen

havens • Goed openbaar vervoer • Interessante steden • Mooie natuur

Zuid-Holland is het economische hart van Nederland met vele bezienswaardigheden binnen handbereik. Bovendien ligt het op een steenworp afstand van Schiphol Airport. Laat u inspireren door de unieke natuur en het historisch cultuurerfgoed. Gun uzelf een ontspannen dagje uit in Zuid-Holland!

visitzuidholland.com natuur kaas

moderne architectuur NL70_01p02.indd 2 1 adv 200x270 NL.indd

historie 06-01-2009 15:34:33 17:09:54 18-12-2008


gie stal

o

al: N i c e p

S

INHOUD

7 - 20 januari 2009

nr 1

jaargang 4

EDITORIAL

DIT NUMMER IK

Mysterytest

ONDERTUSSEN... OP DE REDACTIE

Waar krijg je het lekkerste koekje bij de thee?

Z

o! Dat zit er weer op. De laatste taaie oliebol is naar binnen geschoffeld, alle vuurpijlen zijn verknald en sportscholen kunnen de toestroom van aangedikte feestgangers die de kalkoen, paling en alcoholica van de afgelopen weken er weer af willen trainen nauwelijks aan. Genoeg cliché’s, het is tijd voor een nieuw begin. Dat vonden we bij NL ook. En daarom heb je nu een editie van ons blad in handen op een nieuw formaat, gemaakt met nieuw elan op de burelen van de redactie. Dit eerste nummer van het nieuwe jaar is doorspekt met nostalgie. Nieuw en Oud zeg maar. Raar? Mja. Vervreemdend? Zeker. Maar toch leuk. Vinden wij. In deze editie hebben we het over dé clubs in de stad van een decenniaatje of twee geleden, de helden van weleer, en om nog maar eens een nostalgisch duootje uit de kast te trekken: niet terug, maar wel weggeweest, Rembo en Rembo. Hoe gaat het eigenlijk met hen? Nieuwe passie met een nostalgisch sausje, een verrassende combinatie. Even verrassend als we hopelijk de komende zesentwintig nummers steeds zullen zijn. Rest mij niets anders meer te zeggen dan: veel leesplezier, dit nummer, maar vooral ook in het hele komende jaar. Op een goed 2009. Proost! Pamela Wilhelmus Hoofdredacteur

DEN HAAG

4

CITYBUZZ

24

6

Basil regenkapje in Dutch Design @NL70

8

INTERVIEW

10

ONS KEURT ONS

13

SHOPPEN

15

OUDE CLUBS

19

STADSWANDELINGEN

23

MYSTERYTEST

24

DRINKEN

27

PARTY REVIEW

27

ETEN

29

BLIND DATE

31

AGENDA

33

Rembo en Rembo ‘Hij is wild in bed’ Van Kleef Ik zou best nog wel een keertje net als vroegâh Crimescenes en kunstgebitten

Je moet jezelf niet te SERIEUS nemen

10 Rembo en Rembo 19

Koekje bij de thee Cigar Lounge La DS pre-reünie Brave Hendrik

IK ZOU BEST NOG WEL ‘N KEERTJE..

...net als vroegâh, in Den Haag willen stappen. Bij La DS, de Blauwe of Silly Symphonies. Wij nemen je mee terug naar de nachten uit die tijd.

advertentie

6

Zij was ‘wasted’ toen ik aankwam Sabrina Starke FILM

33 43

Frost/Nixon Righteous Kill STRAATBEELD/ VOLGENDE KEER

43 45 46

Looking for the best bar in town? go to

Locate and review the finest bars the planet has to offer or recommend your own favourite bar and put your city on the map.

| 7 JANUARI - 20 JANUARI 2009 | ADV_Bestbars_large.indd 1

NL70_01p03.indd 3

NL70 | 3

30-12-2008 15:12:39

06-01-2009 17:10:37


gie

tal s o N :

al

i Spec

Op 27 december 1994 nam ik de intercity naar Den Haag CS om te demonstreren voor de mensenrechten op de Molukken. Verzamelplaats: het Malieveld.

Met dik duizend jongeren trokken we zingend door de stad. Kwaad. Kwaad omdat onze vrienden, tantes, ooms, neven en nichten in Indonesië werden mishandeld. Later die dag zouden we dit kruispunt bezetten.

Nul op rekest. “Er zijn helemaal geen mensenrechtenschendingen op de Molukken,” vond een medewerker van de ambassade. We werden nog kwader.

Teleurgesteld richting het Vredespaleis. We dachten aan iedereen die was omgekomen in de Molukse onafhankelijkheidsstrijd. En aan onze mensen die nog altijd gestraft werden voor het uitspreken van hun mening. Voor hen legden we samen bloemen.

ga naar www 4 | NL70

NL70_01p04_2.indd 4

| WWW.MIJNNL.NL |

06-01-2009 17:11:53


IK

Eerst naar de Indonesische ambassade. Daar klopten we aan om een petitie met ruim achtduizend handtekeningen te overhandigen.

DEN HAAG

WAT IS DEN HAAG VOOR JOU? Henry Timisela (30), ondernemer: “In de jaren negentig was Den Haag voor mij een stad om te demonstreren voor de RMS, de vrije Republiek der Zuid-Molukken. Begin dit jaar beleefde ik die tijd opnieuw. Niet met een spandoek, maar met een camera.�

Nu is Den Haag voor mij een mooie stad om te chillen. Demonstraties zijn er nog steeds. En mensenrechten worden ook in 2009 nog steeds geschonden.

ga naar www.mijnnl.nl/ikhartjedenhaag en stuur je waanzinnige lied, gedicht, tekening, foto of kunstwerk in en misschien staat jouw creatie hier wel de volgende keer | 7 JANUARI - 20 JANUARI 2009 |

NL70_01p04_2.indd 5

NL70 | 5

06-01-2009 17:12:57


tekst Jilleesa Philips

Foute Circus act

DE VRAAG VAN: BRIGITTE VAN DER BENT

Het circus op het Malieveld wordt al 72 jaar bezocht. Er zijn tot nu toe weinig ongelukken gebeurd. Tot er vorige maand een motorrijder een looping wilde maken en ervoor zorgde dat de hele tent instortte. De bezoekers van de circustent waren ongedeerd. Een trauma-helikopter heeft de kreupele clown naar het ziekenhuis gevlogen.

“Waarom is Den Haag niet de hoofdstad van Nederland? We hebben wel de regering en koningin, maar zijn niet de hoofdstad. Raar toch?”

Ja, raar. We vragen een verklaring aan de gemeente. “Ja, ja. Goede vraag. Ik verbind u even door.” Daar klinkt de afdeling Directie Voorlichting “Nee, daar weet ik niks van, ik zal u moeten doorverbinden met Jeroen Nuchteren, maar hij zit in overleg. Probeer het over een uur nog eens.” Een uur later… “Met deze vraag kun je beter bij David Rietveld terecht. Hij is de fractievoorzitter van GroenLinks en hij vindt het vast leuk om mee te doen. Bel Gemeente Den Haag maar, zij hebben zijn nummer vast.” En we zijn weer terug bij af: de gemeente. Die geeft ons het nummer. Een korte samenvatting van Rietvelds verklaring.

Koning Willem I woonde in 1808 in zijn paleis in Den Haag, maar vond het hier niet levendig genoeg. Hij verhuisde naar Amsterdam. Daarom werd dat de hoofdstad van Nederland. Wat opvallend is, is dat er nergens vastgesteld staat dat Amsterdam écht de hoofdstad van Nederland is. Er staat nergens; ‘Amsterdam is de hoofdstad van Nederland’. Alleen in artikel 32 staat iets over de hoofdstad, namelijk dat mensen zich in de hoofdstad Amsterdam moeten laten beëdigen en inhuldigen. Verder niets. Is er een kans dat Den Haag ooit hoofdstad wordt? Volgens meneer Rietveld wel. Maar dat kan jaren duren. Ook een brandende vraag? Wij zoeken het graag voor je uit. Mail naar redactie@NL70 o.v.v. ‘vraag van’.

Gezond op de (bak)fiets De bakfiets is helemaal terug van weggeweest. Het lompe voertuig wordt sinds 1995 vaker geproduceerd. Nu het weer hip is om de kinderen en de boodschappen in zo’n bak te vervoeren, is parkeren veel moeilijker. Bakfietsen zorgen ook voor opstoppingen in het verkeer. Om dit probleem op te lossen heeft wethouder Peter Smit een speciaal bord neergezet in de Jan van Nassaustraat in Benoordenhout. Het is een blauw rechthoekige bord en het geeft aan dat de ouders hun bakfietsen daar kwijt kunnen zonder anderen van de weg af te rijden.

3x Basil regenkapje in ‘Romantic Dutch Design’

WIN

VAN HET KASTJE NAAR DE MUUR Doorverbonden: 4x >>> Uitzoektijd: 2 uur en 10 min

T.w.v 9,90 Het regenkapje is terug! Wil jij als moderne Nederlandse chick ‘ouderwets’ per fiets de regen trotseren? Ga naar www.mijnnl.nl/win

advertentie

.nl

6 | NL70

NL70_01p06.indd 6

| WWW.MIJNNL.NL |

06-01-2009 17:13:37


CITY BUZZ

Flippokoning Hans Zandvliet uit wassenaar, de geestelijk vader van de Flippo’s, wil een nieuwe rage starten. Hij is al jaren bezig met het op de markt brengen van Magic Marbles. Magic Marbles zijn knikkers waar gekke figuurtjes in zitten. Hiermee is Hans van plan de wereld opnieuw te veroveren. Ze zullen eerst in Azië worden verkocht en pas later dit jaar in Nederland. In het AD zegt Hans dat hij geen reclame hoeft te maken voor de Magic Marbles omdat ze dat al doen voor zichzelf. Of de wereld op een nieuwe rage zit te wachten is een ander verhaal. Wij zijn benieuwd.

Black Soil Filmfestival

38,1

COLUMN

Is de gemiddelde leeftijd van mensen in Den Haag. Dat betekent dat meer dan 50% van de bevolking naar Kim Wilde luisterde, Kreatief met kurk keek, minstens één nummer van de Dolly Dots mee kan zingen, sokken over de legging heen droeg en dacht dat nooit meer van dat permanentje af te willen.

Hollandse pot

Kokkerellen in DOK De Passage in het centrum is het oudste winkelcentrum van Nederland. Hij bestaat in 2009 alweer 124 jaar. En om dit te vieren nodigt DOK Cookware het team topkoks van Hans Savelberg uit voor een kookdemonstratie. Ze zullen vooral hapjes klaarmaken die nostalgische herinneringen naar boven brengen. Denk maar aan snert. Als het groene goedje inmiddels je neus uitkomt, worden onder andere er ook borstplaten, filosoof of jacht schotels klaargemaakt. Proeven mag.

ZAAL5 van Filmhuis Den Haag draait 16 en 17 januari helemaal om hiphop-georiënteerde films en documentaires. Er zal een expositie in het Filmhuiscafé plaatsvinden, er worden premièrefilms vertoond en op zaterdagavond zal de vierde Rock ya Soul Session plaats vinden in het Paard. Ook komen er gasten uit het binnen- en buitenland die veel invloed hebben in de hiphop-scene.

STADSGERUCHTEN TAMAGOTCHI’S EN TWO UNLIMITED Tijdens een veiling in het Kurhaus heeft een anonieme bieder € 3000,- betaald voor de originele druk van dé bestseller uit de jaren 90: I Love My Tamagotchi. Naast het boek werd er een gesigneerde poster van Two Unlimited geveild voor € 500,-. Ook jojo’s met licht, Spice Girl-schoenen, Furby’s, tuinbroeken, Boy Meets World op dvd en Pulp Fiction-goodies gingen onder de hamer. Een nostalgische hemel voor verzamelaars.

| 7 JANUARI - 20 JANUARI 2009 |

NL70_01p06.indd 7

GOEIE (OUDE) PINDAKAAS Vorig jaar mei sloot De Delftse pindakaasfabriek na 125 jaar haar deuren. Hier baalde Calvé-liefhebber en wethouder Vuijk zó van, dat hij heeft besloten Den Haag een cadeau te geven. Namelijk een museum, een pindakaas museum. De bedoeling is dat de hele historie van Calvé in beeld wordt gebracht. Calvé ziet het idee wel zitten. Of je er je oma’s oude potten kwijt kunt is nog niet duidelijk. Maar misschien sta jij eind 2009 een pot pindakaas uit 1880 bekijken.

MARTIJN OOSTERHUIS

Als ik in Den Haag loop, zie ik overal kebab en Turkse pizza. Het voer uit het MiddenOosten is een regelrechte hit. Je kunt bijna geen wijk verzinnen of het is er te vinden, met of zonder knoflook. Het zou me zo leuk lijken als wij in het buitenland ook een Nederlandse voedingshit (Je leest al gauw voeding shit, misschien wel grappig, maar voedselrage ofzo zou ook kunnen) zouden hebben. Dat je weet dat er ergens in Turkije een rij mensen staat te wachten op een bak stamppot rauwe andijvie. En dat ze dan vragen: “wilt u daar piccalilly bij?”, in plaats van sambal of knoflook. Of dat er naast de piramides in Egypte een oer-Hollandse koek en zopie zou staan met verse snert die wordt uitgedeeld door een gast met een originele Unox-muts op zijn kop. Het woord roggebrood bestaat voornamelijk uit g’s, dus dat moeten ze daar toch makkelijk kunnen zeggen. Het kan toch niet zo zijn dat de enige reden voor het ontbreken van de Hollandse pot in het buitenland is dat er varkensvlees in onze worsten en kroketten zit. Die is er namelijk zo uit te halen. Maar ondanks dit alles is er toch één voedingshit uit Nederland: Olvarit. Ja, je hoort het goed. De gepureerde babyvoeding voor Nederlands kroost, dat vreten ze overal. Wat Nijntje is voor lezen, is Olvarit voor eten. Maar hoe kan dat nou? Wat hebben baby’s wel wat volwassenen niet hebben? Of liever gezegd: wat hebben ze niet wat volwassenen wel hebben? Juist, tanden. Nederlands eten is het lekkerst volgens de rest van de wereld als je er niet op hoeft te kauwen. Dus als we de wereld in willen met onze keuken, kunnen we het best alles in een blender gooien. Vergeet alleen vooral het varkensvlees niet weg te halen, en een wereldwijde hit is gegarandeerd. Dus vanaf volgend jaar de halal Unox rookshake en Kwekkeboom krokettenpasta. Wereldwijd succes verzekerd.

martijn@nl70.nl Stand-up comedian en cabaretier. Hij won in 1997 de persoonlijkheidsprijs van Cameretten en was in 2004 één van de Lama’s. Hij is ook te zien bij BIG Night of Comedy en met zijn soloprogramma Smile.

TEKST Jilleesa Phillips

t

NL70 | 7

06-01-2009 17:13:55


@NL

Mailbox

Mijn Den Haag

Heb jij een lievelingsspot of een tip over jouw stad? Wil je graag die persoon die je laatst ontmoette terugvinden? Of heb je een opmerking over de stad of ons blad die je gewoon móet delen? Mail het ons. Ook foto’s vinden we leuk. De opvallendste inzending wordt beloond met een cd. Mail naar Redactie@NL70.nl VAN: CASPER LINN [MAILTO:CLINN@ZIGGO.NL] VERZONDEN: WOENSDAG 17 DEC 2008 23:11 AAN: REDACTIE NL70 ONDERWERP: OP STRAAT GEHOORD Hallo redactie, Ik heb de mooiste Haagse oneliner ooit gehoord, op straat… Dus wellicht iets voor jullie “Op straat gehoord” column/ding. Ik sta voor m’n deur een sigaretje te roken en er loopt een tikkeltje ordinaire dame langs die druk in gesprek is met een vriend(in) aan de mobiel, en als ze passeert gooit ze het volgende eruit…

René Schaap

René Schaap heeft jaren voor modehuizen als Emporio Armani en Pal Zileri gewerkt en is nu de man achter het succes van het traditionele kleermakersbedrijf Di Pecora. Di Pecora is door het kleermakersgilde van Utrecht uitgeroepen tot kleermaker van het jaar 2008. Wij vroegen hem waar hij het liefst zijn vrije tijd doorbrengt. Restaurant “Bij Calla’s kun je heerlijk eten. Alles klopt daar. De keuken, de bediening, het

de moeite meer dan waard.” Romantische plek “De duinen op een doordeweekse en zomerse dag. In het weekend is het er te druk.”

Groeten Casper --------------------------------------------------------Ha Casper,

Winkel “D.O.K. Cookware. Ik hou van koken, mooie spullen en lekker rondsnuffelen. Er gaat altijd wel iets mee naar huis.”

Deze quote is inderdaad zo t*&%^#lekker, de redactie ligt nog steeds krom van het lachen. Daarom verdient hij een plekje in deze NL70. Alleen niet op de City Buzz-pagina’s, want zoals je op pagina 6 kunt zien, hebben we geen ‘op straat gehoord’-column/ding meer. Niet standaard in ieder geval. Maar als jij iets bizars hoort, ziet of een cool idee hebt, dan kun je het natuurlijk nog altijd laten weten via redactie@nl70.nl.

interieur. Voor mij nadert dit perfectie. Het kost wel een beetje meer, maar je wordt de hele avond verrast en vermaakt.”

Museum “Ik ga niet vaak naar musea, maar ik vind goede foto’s prachtig. Dus af en toe naar het Fotomuseum.”

Kroeg “De Zwarte Ruiter, voor een lekker biertje met goede muziek op de achtergrond. En voor de snelle hap hebben ze daar sublieme saté.”

Club “Ik ben al tijden niet in Den Haag naar een club gegaan…”

8 | NL70

NL70_01p008.indd 8

Ik lag in een deuk, wellicht jullie ook. Het geeft in ieder geval goed aan dat Hagenezen ondanks het tikkeltje ordinaire ook erg creatief zijn met taal…

Terras “Het liefst zit ik op één van de terrassen op de Grote Markt.”

‘Het kost wel een beetje meer, maar je wordt de hele avond verrast en vermaakt’

Lunchspot “Ik neem weinig tijd om te lunchen. Maar als het zo uitkomt, dan wel bij ’t Achterommetje. Even zoeken, maar

“Ik was zo k*nkergeil, m’n kut was niet droog te föhnen!”

Beste plek in de stad “Het strand, zonder twijfel.”

-------------------------------------------------------OPROEPJE: JIJ IN NL70 Reis jij wel eens met de trein? En niet alleen in de ochtend- en avondspits, maar soms ook in de nachtelijke uurtjes? We zijn op zoek naar fervente nachtnetreizigers die bijzondere avonturen hebben meegemaakt

in de nachttrein en dat graag met onze lezers willen delen. Grappige anekdotes, spannende verhalen, leuke ontmoetingen, alle bijzondere verhalen zijn welkom. Wil jij je verhaal kwijt? Mail dan naar redactie@nl70.nl. -------------------------------------------------------NL70LIVE IS DOOD, LEVE DECIBEL! Nog één keer deden we het: op 20 december knalden we voor het allerlaatst over de Haagse ether met NL70LIVE. Na precies dertig afleveringen komt er een einde aan onze wekelijkse radioshow. Een mooie aanleiding om nog een keer alle markante studiogasten uit te nodigen en om terug te blikken op hoogte- en dieptepunten, de blunders en miscommunicatie tijdens de kroegentocht. Luister hier naar de allerlaatste uitzending met Simone, Joris en Drees, Puur Gelul-Boozy, grunter Tibor, de Dakloze dj, champagne en sigaretten.

WINNENDE BRIEF dakloze dj 04.jan.09: Hallo mensen van nl alleerst een goed en gelukig 2009 toegewenst en wat vinden jullie er nou van dat nl 70 live gestopt is met uitzenden op den haag fm ik hoop niet goed en heb daarom jullie hulp nodig als jullie nou is met ze alle gaan mailen naar het hoofdkantoor van nl en dat kun je doen naar:Redactie@nl20.nl en laat ze weten dat je het er niet mee eens bent alleen zo komt jou favoriete programma terug in de haagse ether en dat is echt 10 keer beter en ook voor mij want heb ik tenminste weer werk als dakloze dj zijnde dus wel mailen he luitjes mail ze maar gek op redactie@nl20.nl De redactie onthoudt zich van enig commentaar op dit betoog. Maar het mailadres is redactie@nl70.nl.

A State of Trance Yearmix 2008 mixed by Armin van Buuren Armins radioshow ‘A State of Trance’ die op 40 radiostations te beluisteren is, bereikte 30 miljoen luisteraars. Aan het eind van ieder jaar krijgen de luisteraars de kans om voor hun favoriete tracks te stemmen in een onafhankelijke poll. A State of Trance Yearmix 2008 is een knallende mix met meer dan 80 van de belangrijkste trance en progressive tracks uit 2008.

| WWW.MIJNNL.NL |

06-01-2009 17:14:30


NL70_01p09.indd 9

06-01-2009 17:15:00


ie

al:

i Spec

alg t s o N

REMBO & REMBO Maxim Hartman en Theo Wesselo vormde tussen 1987 en 1995 het duo Rembo & Rembo. Hun absurde humor kreeg een vaste plaats op de zondagochtend van de VPRO en beleeft tegenwoordig een tweede jeugd op internet. De Rembo & Rembo-Hyve telt ruim 14.000 leden en het filmpje Grote hoop poep op Youtube is bijna 300.000 keer bekeken. Da’s toch nie normaal?

REMBO & REMBO

Lang leve de lulligheid De Gluurbuur, koffiekoppen en de familie Magdat. Wie als kind niet bekend is geraakt met de bijzondere televisie van Rembo & Rembo, kan de schade inhalen door de hylarische sketches terug te kijken op internet. Maar hoe is het eigenlijk met de twee heren? TEKST RENÉ VAN DER MEER FOTO’S ALWIN SLOMP MET DANK AAN STAR FERRY

D

aar zitten ze dan, aan een tafeltje in café Star Ferry. Maxim Hartman en Theo Wesselo, beter bekend als Rembo & Rembo. De twee maakten tussen 1987 en 1995 eigenzinnige filmpjes voor de VPRO. Hun samenzijn lijkt synoniem te staan voor absurde situaties. De twee blijken

10 | NL70

NL70_01p010.indd 10

echter ook een normaal gesprek te kunnen voeren. Nou ja, normaal… Hoe lang hebben jullie elkaar niet gezien? Maxim: “Een maand of vijf, denk ik.” Theo: “Zolang alweer?” Maxim: “Bij de Parade ben ik naar zijn

band Hausmagger wezen kijken. Dat vond ik erg goed.” Theo: “Nou, jij mag er anders ook best wezen, hoor” Hoe hebben jullie elkaar eigenlijk leren kennen? Maxim: “We studeerden aan de kunstacademie in Rotterdam en tijdens een excursie zaten we bij elkaar in de bus. Hij hád een een grote muil. Een beetje alle meiden versieren en de jongens intimideren. Ik heb hem toen een paar beuken verkocht en waarop hij iets zei van ‘eiken kunnen niet in elkaars ruimte groeien’ | WWW.MIJNNL.NL |

06-01-2009 17:15:42


INTERVIEW om filmpjes te maken en zij kon hem voor de vakantie gebruiken. Zo begon ik opnames te maken. Ook van m’n intieme delen enzo. Ik heb Theo gevraagd of hij wilde komen kijken en zo zijn we dingen gaan maken.” Wat voor dingen? Maxim: “Een beetje artie filmpjes. Maar wel met humor. Dan tapten we Hans van Willigenburg van televisie en gingen we hem nasynchroniseren.” Theo: “Zo van: m’n vriend houdt niet van frikadellen speciaal met uitjes, want hij vindt de uitjes een beetje te sterk.” Maxim: “Theo’s toenmalige vriendin raadde ons aan om onze filmpjes naar de VPRO te sturen. Dat hebben we gedaan en vrijwel direct daarna zijn we aangenomen. Burny Bos was de baas bij VPRO en hij zag dat we talent hadden. ‘Ga maar een programma maken’, zei hij.”

levensgevoel en dat voel je er wel in terug. Maar dat is moeilijk te omschrijven. Eigenlijk kan dat niet.” Theo: “Het heeft te maken met een Rotterdams manier van in het leven staan. In de kern komt het neer op aanpakken en niet zeiken.” Maxim: “Jezelf niet serieus nemen en het leven ook niet.” Theo: “En dus ook niet zeiken.” Maxim: ‘Niet zeiken en niet janken. Het is nu eenmaal allemaal kut en dat blijft het ook. Daar moet je gewoon om lachen. Maar dat klinkt misschien te negatief. Het komt ook neer op de waanzin die wij in het leven zien. We tonen de lulligheid die iedereen in zich heeft en dus herkent.” Theo: “En we hadden een credo: als het leuk is, is het leuk. En anders komt het niet op televisie. Een programma als Koefnoen is knap gemaakt, maar het is niet leuk. Het verzandt in techniek.”

‘Niet zeiken en niet janken. Het is nu eenmaal allemaal kut en dat blijft het ook’

ofzo. Hij was gewoon bang.” Theo: “Hij draait het precies om. Jij schreef dat van die eiken op een briefje.” Maxim: “Echt niet.” Theo: “Ik heb het briefje thuis nog liggen.” Maxim: “We bleken twee totaal verschillende karakters te hebben, maar deelden wel hetzelfde gevoel voor humor.”

En toen? Hoe is bijvoorbeeld de Timmerman ontstaan, waarbij een timmerman een nieuwe werknemer leert timmeren? Maxim: “Kwam jij met die mop, van dat je erop moet letten of de kop naar boven en de punt naar beneden wijst? Of hadden we die al?” Theo: “Man, daar heb ik nachten op gezeten.” Maxim: “Flikker toch op. Weet je, Theo heeft meer talent dan ik, maar ik werk harder. Maar wat ik bedacht werd daardoor vaak te gekunsteld. Hij kwam op het laatste moment met iets dat zo stom en simpel was, dat het wel goed was. Zo was het ook bij De Timmerman. Hij had weer niks voorbereid en toen zei ik dat ik hem in elkaar zou rammen wanneer hij niet met een goeie sketch zou komen. Ik ben fysiek net effe sterker, Theo heeft een paar keer onderop gelegen na een kroegbezoek. Nou, toen kwam ie, hoor, met dat van die spijker. We zijn het gaan uittypen en het werd het geniaal.” Theo: “Uiteindelijk komt het er op neer dat je, wanneer je komisch wilt acteren, leedvermaak veroorzaakt. Humor is leedvermaak. Je moet altijd een stukkie lager gaan dan degene die naar je kijkt.”

Hoe is vanuit die busreis Rembo & Rembo ontstaan? Maxim: “Ik was al van de academie af toen ik aan mijn moeder voorstelde om samen een camera te kopen. Ik had zin

Hadden jullie een boodschap met jullie filmpjes? Theo: “Ja, een pond aardappelen en een wc-rol, die boodschap.” Maxim: “Nee, maar we delen eenzelfde

d

| 7 JANUARI - 20 JANUARI 2009 |

NL70_01p010.indd 11

Waarom zijn jullie met Rembo & Rembo gestopt? Maxim: “Het werd moeizaam. Theo en ik hebben een verschillend karakter. Maar dat is mijn antwoord, dat moet je niet als de waarheid beschouwen.” Hebben jullie ruzie gehad? Maxim: “Nee, maar we hebben een andere manier van werken. Hij werkt vaak last-minute. Dat vond ik lastig.” Theo: “Ik kwam altijd nog met een paar extra zinnetjes. Die ruimte was er ook.” Maxim: “Dat ontken ik niet. Maar het werd moeizaam.” Theo: “Het hele proces is moeizaam. Je neemt drie weken op, daarna ben je maanden bezig met nabewerken.” Maxim: “We werkten soms dagenlang aan één fokking sketch. Daardoor werd het iets bijzonders.” Wat doen jullie als de VPRO een reünie voorstelt? Maxim: “Daar ben ik een beetje huiverig voor. We zouden het nog wel kunnen, hoor. Maar het voegt niks toe aan wat we hebben gedaan, denk ik.” Missen jullie Rembo & Rembo? Maxim en Theo: “Nee.” Maxim: “Maar als ik Theo nu, na vijf maanden, weer zie, vind ik hem wel meteen weer aardig.” Theo: “Nou, dat euh…” Maxim: “Maar hij moet niet denken dat hij bij me kan slapen vanavond.” ■

THEO MIDDENIN EEN ANTWOORD: “DAT IS WEL EEN LEKKER KONTJE. KIJK EENS DAT MEISJE DAAR, MET DIE GEBREIDE, EUH…” MAXIM: “MOOI FIGUUR OOK.” THEO: “DAT BEDOEL IK ALLEEN MAAR, HOOR. NIET DAT ZE ZO INTELLIGENT IS.”

NL70 | 11

06-01-2009 17:15:58


2 extra, en laatste voorstellingen; 6 en 7 maart theaterfabriek amsterdam inclusief mtv-after party www.topticketline.nl 0900-3005000 NL70_01p12.indd 12

06-01-2009 17:16:17


ONS KEURT ONS

Liv keurt Rob In Ons Keurt Ons beoordelen Hagenaars elkaars kleding. Deze editie velt Liv een oordeel over Rob, gespot bij Noordeinde. Volgende keer is Liv zelf het lijdend voorwerp.

tekst en foto Jilleesa Phillips

LIV OVER RON “Leuk, hij heeft een beetje een nerdie stijl. Maar dat staat hem juist goed! En hij heeft een hele stoere camera.”

‘Hij is in bed heel wild, denk ik’

Is hij Boyfriend Material? “Voor mij? Nee. Ik denk dat hij op een blond, lief en beschaafd meisje valt, maar dan wel één met gekke trekjes. Ik denk ook dat hij in bed heel Is hij aardig? wild is. Hij weet natuurlijk “Hij lijkt mij een behulpzaam wel hoe hij een meisje moet typje. Een beetje verlegen, aanpakken: hij heeft opgelet maar ook sociaal. Niet iemand in de les bij biologie!” die alleen maar toekijkt als een omstander valt, of als Als je iets aan hem kon restyer iets ergs gebeurt. Hij lijkt len, wat zou je doen? me een trouwe vriend, zo “Hij is voor mij te goofy. Als ik één waar op je kan rekenen. hem kon restylen zou ik hem Hij komt over alsof hij overal een hele andere look geven. Ik verstand van heeft. Maar dat zou hem een geweldig mooi komt vast door die bril.” wit shirt aantrekken. Wit Camera? “Het ziet er zo strak uit, zo serieus. De bril en zijn camera maken deze stijl echt áf.”

LIV (18) student

maakt iedereen sexy. Verder zou een spijkerbroek, die een beetje baggy is, hem goed staan. Hij kan ook wel wat mooiere schoenen gebruiken.” ROB OVER ZICHZELF Ik vind het geniaal. Ik ben wel een beetje een nerd. Daar kan ik eerlijk in zijn, want ik vind het geen verkeerde eigenschap. Maar zo verlegen ben ik nou ook weer niet, ik maak juist veel te veel lawaai. Maar ik houd inderdaad wel van biologie. Ik heb voor dat vak gekozen omdat ik het leuk vond. Verder val ik niet per sé op blond. Dat is absoluut geen must. Gekke trekjes vind ik wel leuk in een meisje. Of ik zoals Liv zegt, ‘wild in bed’ ROB (20) ben? Geen commentaar!< student

advertentie

geanimeerde gesprekken scherpe debatten blikverruimende voordrachten inspirerende films grensoverschrijdende muziek www.winternachten.nl

winternachten internationaal literatuurfestival den haag

schrijvers muziek film | do 15 t/m zo 18 januari 2009 nieuwe kerk | theater aan het spui | filmhuis den haag | winternachten.nl fotografie Carli Hermès (Unit CMA) Postproductie Leonard van Vliet (Unit CMA)

| 7 JANUARI - 20 JANUARI 2009 |

NL70_01p13.indd 13

NL70 | 13

06-01-2009 17:16:47


(Bijna) HBo/wo afgestudeerd?

jouw cv is

€ 1.000,waard

20x27 CV ButlerPink.indd 1 NL70_01p14.indd 14

re d

cv Butler opent deuren naar topbedrijven. www.cvbutler.nl

Po we

De CV Butler brengt je 1-op-1 in contact met potentiële werkgevers. Geen gedoe met sollicitatiebrieven. Gewoon je CV uploaden. Vang € 1.000,- als de CV Butler je aan een baan helpt.

by

www.cvbutler.nl

12/23/08 3:14:37 PM 06-01-2009 17:17:14


SHOPPEN DEN HAAG DE KOELSTE

OUTLET Wintersport is al duur genoeg, dus hierbij wat tips om de financiële vrieskou te beperken. Leen skikleding van je familie en vrienden. En behalve op marktplaats en bij de tweedehandswinkels kun je ook terecht bij de outlet van Beversport in de Waldorpstraat. En koopjesjagen bij de oude collecties bij de wintersportspeciaalzaken van Duijvestein en de Skihut kan natuurlijk ook altijd. Secondhand Rose, Mauritskade 71, Outlet Beversport Waldorpstraat 15 G, Duijvenstein, Valeriusstraat 63, Skihut, Vissershavenweg 56. SAY CHEESE!

NIEUW

Een nieuwkomer tegenover de ingang van de Grote Kerk: the cheesecakecompany. Niet meer raden, ze maken inderdaad zoete op kaas gebaseerde taarten, als eerste (!) in Nederland. Er zijn meer dan 20 verschillende smaken te krijgen, die je meeneemt naar je eigen huiskamer of ter plekke, in de al even huiselijke sfeer verorbert. Eigenaresse Rebecca Joyner is de oude chef van C’est Ca op de Prinsestraat, maar moest wegens een doorslaand cheesecakesucces haar baan opzeggen en een eigen winkel openen. De Amerikaanse is zelf dol op cheesecake, maar waakt voor een verslaving. “Het is net als bij mensen die in een casino of achter de bar werken, ik moet niet teveel van mijn eigen product nemen.” Cheesecake Company, Torenstraat 32, 070 8878158 | 7 JANUARI - 20 JANUARI 2009 |

NL70_01p015.indd 15

Jessica Ik doe het écht alleen voor mijn werk. Kan ik het helpen dat ik winkels recenseer? Rood is mijn lievelingskleur , bijpassend bij mijn banksaldo.

Tekst en foto’s: Jessica van der Burg

Naast de alom bekende schaats- en indoor skibaan De Uithof zijn er altijd de nodige mobiele schaatsplekken in de stad te vinden. Denk je, net als ik, altijd dat iedereen op wintersport gaat? Valt wel mee, ‘slechts’ 1 miljoen Nederlanders zoekt jaarlijks de sneeuw op. Gemiddeld blijven ze 9 dagen weg en geven ze net iets minder dan 600 euro uit. Van dat geld kun je ongeveer 90 paar skisokken kopen. Niet dat je die nodig hebt, skisokken gaan, zelfs veelgedragen, gemiddeld 4,5 jaar mee. Tip: ook goed in te zetten als pantoffel.

Van Kleef Lange Beestenmarkt 109, centrum, 070 345 22 73, open ma - za 10 - 18 uur

Van Kleef

traktatie voor je tong B

ij Van Kleef lopen soms hele drommen mensen naar binnen. Tegen de pui staan regelmatig rijen fietsen. Hier is iets aan de hand, dacht ik. Als ik op een ochtend zelf een bezoekje breng, word ik opgewekt onthaald. Mijn ogen dwalen af naar het interieur, wat een fantastische zaak is dit! Alles ademt een sfeer uit van tijden die je alleen op schilderijen ziet. De ruimte is volledig gevuld: rechts een indrukwekkende wand vol drankvaatjes. Links oude houten kasten met rijen van de meest uiteenlopende dranken in stijlvolle flessen. Ik sta dan ook in een slijterij. Maar dan wel één gekoppeld aan een eigen distilleerderijmuseum uit 1842. En dat

Goedkoop Miniflesje Oranjebitter € 2,75 (ook met bladgoud)

zie je, hier kan geen Gall & Gall tegenop. Hoewel, laten we niet te snel oordelen: het gaat tenslotte om the goods. En die kunnen we alleen leren kennen door ze, inderdaad, te testen. Dat weten ze hier ook: zelden heb ik mensen sneller met een voorproefje aan zien komen. MEDICIJN Hoewel het vroeg is en de vorige avond nog niet helemaal uit mijn lijf verdwenen is, kan ik er niet omheen. “O daar hebben we een medicijn voor,” grapt mijn gastvrouw. Ze wisselt het proefdrankje voor korenwijn. En verdraaid, het lijkt zowaar te helpen. Ondertussen krijg ik van alles te horen over de historie

Duur Robuuste fles Haagse (!) Whisky € 45,-, 0,7 liter

van het bedrijf en de manier waarop de dranken zijn gemaakt. Alles ambachtelijk uiteraard, zelfs de etiketten worden nog met de hand geschreven. Er worden alleen natuurlijke ingrediënten gebruikt en dan alleen de allerbeste, belooft de gastvrouw. Ik geloof het allemaal. Deze zaak ademt kwaliteit uit op iedere centimeter en de mensen tonen pure passie voor hun vak. Maar de grootste traktatie is toch wel de ontdekking van een heusche Haagse whisky! Hoe cool is dat? De kruik jenever die ik voor een oude Scheveningse vriend meeneem, wordt bij het inpakken nog van getekende vissen voorzien.

Bijzonder Kruik Korenwijn 5 jaar € 14,75, 1 liter

SCORE Algemeen Uitstraling Serivce Prijs Extra

de enige destilleerderij in Den Haag en omgeving ambachtelijk supergastvrij met  15,- kom je een eind rondleidingen met de nodige proefglaasjes! NL70 | 15

06-01-2009 17:18:04


Hotspots Hofkwartier Laat de massa voor wat het is en kom het Hofkwartier ontdekken! Smalle steegjes en kleine boetiekjes, waar je net ETEN dat ene cadeau vindt wat niemand anders heeft. Restobar Knus Na het shoppen strand je bij een van die leuke Reguliersdwarsstraat 23 kroegjes Tel.: 020 - 427 78of 28 restaurantjes en proost je op een geslaagde dag of middag. Met de komst van het lekkere weer is de Reguliersdwars in een nieuw jasje gestoHoogst persoonlijk ken, de uitgaansvibe is te voelenHaags, als nooit hoogst Hofkwartier! tevoren! Hoepersoonlijk beter je avond te beginnen dan bij Restobar Knus, met een nieuwe verrassende kaart in de oh zo populaire nisjes... Niet de vergeten lekker borrelen en happen de karakteristieke “lounge of mail Bel danin met 070 - 7118683 zolder”... www.restobarknus.nl

OOK UW BEDRIJF OP DEZE HOTSPOTSPAGINA? naar adverteren@nl70.nl

SHOPPEN

SHOPPEN

BEAUTY

ETEN

Steitner + Bloos Interieur Molenstraat 39, tel.: 070-3605170 di - za 09.30 - 17.30 uur en op afspraak

Emma plate & strass Molenstraat 22, tel.: 070 - 345 70 27 wo. 12:30 - 17:30 u. do. t/m za. 11:00 17:30 u.

Heavycuts hairstyling & rozz kappers Molen straat 54 tel.: HC/0703635216-RK/0703460920

Sapore Pasta & Panini - Take away tel.: 070 - 3628580 / 3509293

2 salons in 1 locatie Wil je graag iets nieuws met je haar? Als je de grenzen durft te verleggen voor een stoere hippe trendy coupe en vakkundig advies voor je haar. Kom snel langs en laat je verrassen. Studenten krijgen op dins- en woensdag 10% korting. Wij knippen ook blackhair! Tot snel en heavy Nice day

Pasta en Brood, vers uit Italie. Molenstraat 30, ma t/m za 12:00 - 20:30 uur, zo 13:00 - 20:30 Statenlaan 38K, ma t/m za 12:00 - 19:30 uur, zo 13:00 - 19:30 Paard van Troje elke do, vrij & za. www.sapore.nl

Sinds 1933 is S+B gevestigd in het Hofkwartier en is gespecialiseerd in compleet binnenhuisadvies in het moderne segment. Uiteraard kunt u ook terecht voor banken, tafels, kasten, stoelen, verlichting, gordijnen, carpetten, woonaccessoires en vindt u een uitgebreide collectie van Ligne Roset. www.steitnerenbloos.nl 16 | NL70

NL70_01p16.indd 16

Feest ?!!! - prachtige sieraden - shawls & boa’s - avondtasjes - hoedjes & satijnen handschoenen en...de leukste kroonluchters

| WWW.MIJNNL.NL |

06-01-2009 17:19:02


HOTSPOTS

SHOPPEN

SHOPPEN

DRINKEN

ETEN

Sterre & Tijl tel.: 070 - 3632040 / 3617599 Open ma. 12:00 - 17:00 u. di. t/m za. 9:30 - 17:30 u. zo 12:00 - 17:00 u.

Juwelier C.H. Hoek Papestraat 18, tel.: 070 346 08 75 Open di t/m za 10.00 - 17.30 uur en op afspraak. Juwelen op maat. In het karakteristieke 17e eeuwse pandje van Juwelier Cees Hoek vindt u bijzondere juwelen van hoge kwaliteit. De juwelen zijn exclusief en vaak in opdracht gemaakt in zowel de klassieke als moderne stijl. Tussen de frêle sieraden schitteren tafelzilver, kandelaren, geboortelepels en bekers u tegemoet. www.juwelierhoek.nl

Cafe Huppel the Pub Oude molstraat 21, tel.: 070-3609113 Huppel is een gezellige bruine kroeg met een energieke sfeer, gelegen in het oudste stukje centrum van Den Haag. Naast een uitgebreid assortiment aan bier staan er ook meer dan 100 soorten single malt wisky op de plank. Bij goede drank hoort uiteraard een goede service, maar ook goede muziek. Alles tussen AC/ DC, Jimmy Hendrix, Led Zeppelin en de Killers, Interpol en de Peppers kun je bij ons verwachten. www.dehuppel.nl

Bloemenland Prinsestraat 98, tel.: 070-3644991 Open ma. t/m vr. 8:00 - 18:00 u. za. 8:00 - 17:00 u.

Welkom aan ouders, grootouders en vrienden met hoge verwachtingen. Alles voor de baby en peuter vindt u in de Annastraat 8-11-24. Alles voor het kind vanaf 3 jaar vindt u in de Papestraat 29. www.sterre-en-tijl.nl

Het Hofkwartier, het oudste stukje binnenstad van Den Haag. Vroeger zaten hier bedrijven die er voor zorgden dat het Hof niets te kort kwam, smeden, bakkers, vleeschhouwerijen, schrijnwerkers. Nog immer kunt u in dit gebied oude panden bezichtigen, zo is er in de Juffrouw Idastraat de Oud-Katholieke Kerk en een middeleeuwse schuilplaats. De Oude Molstraat herbergt een klooster. Dit gebied is alleszins de moeite waard om eens bezocht te worden, mede door de verscheidenheid aan winkels.

De mooiste boeketten maar ook kamerplanten en trendy gifts en gadgets. Laat je verrassen door onze op maat gemaakte creaties voor elke speciale gelegenheid. www.bloemenland.com

BEAUTY

SHOPPEN

Bibou Den Haag Molenstraat 34, tel.: 070-3927437 Open ma-vr 10.00 - 18.00 uur, do en vr 19.00 - 21.00 uur, za 10.00 - 17.00 uur, zo 12.00 - 17.00 uur Natuurlijk verwennen: Bibou, aroma city spa. Stap in een oase van rust en verwen uzelf met bijvoorbeeld een aromatische hotstonemassage in onze drie verdiepingen tellende spa! Biboucosmetica wordt met zorg bereid uit natuurlijke ingredienten en is gif- en dierproefvrij. U bent 7 dagen per week welkom. www.bibou.nl

The Earth Collection Molenstraat 49, tel.: 070-3923765 Open wo. en vr.: 10:30 - 18:00, do: 12:00 20:00, za.: 10:00 - 17:00, zo. :12:00 - 17:00

ETEN

DRINKEN

DRINKEN

ETEN

Naast de Paap Papestraat 26-30, tel.: 070-3614745 Open di, wo & zo vanaf 17:00 uur - 21:30 uur do t/m za vanaf 17:00 uur - 22:00 uur Lekker eten voor een betaalbare prijs! In het hartje van het oude centrum van Den Haag vindt je ons in de gezellige Papestraat. Wij serveren o.a wisselende specials, een dagschotel voor € 8,75 en hebben al een 3-gangenmenu voor maar € 14,95. Wij hebben op Dinsdag en Woensdag als dagschotel een lekker biefstukje voor u! Tot snel! www.naastdepaap.nl

Cafe Momfer de Mol Oude Molstraat 26a Medio november op nr. 19! tel.: 070-4278733 Open 7 dagen per week van 16.00 tot 01.00 uur en donderdag t/m zaterdag tot 02.00 uur

Cremers Prinsestraat 84, tel.: 070-3462346

Het Bakkertje Oude Molstraat 38, tel.: 070-3460229 Open ma t/m za 7.30 - 17.00 Met onze jarenlange ervaring is het Bakkertje de oudste bakkerij van Den Haag. Wij verkopen 25 verschillende broodsoorten, diverse handgemaakte taarten en gebak, echte Italiaanse nougat. En, onze specialiteit, de lekkerste brownies van Den Haag! Tevens verkopen en bezorgen wij een groot assortiment belegde broodjes voor een scherpe prijs! Bezoek onze website, bestellen kan via de site of per fax. www.hetbakkertje.nl

| 7 JANUARI - 20 JANUARI 2009 |

NL70_01p16.indd 17

Kleding om je lekker in te voelen! Eigentijds, modieus en betaalbaar. Gemaakt van natuurlijke materialen... katoen, zijde, ramee, hennep. Voor volwassenen, kinderen en baby’s, voor haar en hem. Voor iedereen voor wie natuur belangrijk is. www.theearthcollection.com

Oergezellig cafe/ eetcafe in het oudste straatje van Den Haag. Goede wijnen en lekkere maaltijden voor een scherpe prijs. Er komt een zeer uiteenlopend publiek. Aanrader in het uitgaansleven!

Cremers is niet meer weg te denken uit Den Haag. Een swingende (rock) tent, waar je lekker kunt luisteren naar goede (live) muziek met een biertje en andere space-cialiteiten. Iedere maand spelen er bands en draaien er DJ’s die je up-to-date houdt met de nieuwste muziek. Rijk, arm, geniaal, gestoord, gewoon, iedereen voelt zich thuis in Cremers. www.cafecremers.nl

ETEN ‘t Hof van Eten Oude Molstraat 30d, tel.: 070 345 75 99 Open di t/m za 10.00 – 17.00 (zo & ma gesloten) ’n Culinair Haags Paradijs In het “Hofkwartier” gelegen aan de Oude molstraat 30d bevindt zich ’t Hof van Eten. Tijdens en na het winkelen bent u bij ons op het juiste adres voor één van onze speciale broodjes. Deze broodjes zijn al meerdere malen bekroond als “lekkerste broodje van Nederland”. www.hethofvaneten.nl

NL70 | 17

06-01-2009 17:20:02


Hotspots Nooit meer met die eeuwige boekenbon aankomen op een verjaardag of weer in dat zelfde tentje gaan eten of drinken. Wij zetten hier een aantal Hotspots voor je op een rij, zodat je alle nieuwe, bijzondere en niet te missen tenten van Den Haag (weer) weet te vinden. Veel plezier met snuffelen!

DEN HAAG Centrum Scheveningen

OOK UW BEDRIJF OP DEZE HOTSPOTSPAGINA? Bel dan met 070 - 7118683 of mail naar adverteren@nl70.nl

SHOPPEN

ETEN

ETEN

SHOPPEN

Madison Dagelijkse Groenmarkt 24 tel.:070 - 360 03 33 Open ma.: op afspraak, di., wo. en vr.: 11.00 - 18.00, do.: 11.00 - 21.00, za.: 10.00 18.00, zo.: 13.00 - 17.00 Madison is een nieuwe damesmode zaak gelegen in het oude centrum van Den Haag, waar we de meest beroemde Franse en Italiaanse merken verkopen. Met luxe casuals en mooie business collecties zullen wij u kleden tot succes! See u soon! www.madison-fashion.com

Room Anna Paulownaplein 16, tel.: 070 - 363 00 02 7 dagen geopend v.a. 09.00 u. (weekend v.a. 10.00 u.). De keuken sluit om 21.30 u ROOM is een eigentijdse horecagelegenheid, voor ontbijt, lunch en diner, waar de sfeer van toen en nu te proeven is. De geur van verse koffie, de smaak van één van onze vele gerechten en het zitten op het unieke plein maakt een bezoek tot een gezellig moment van de dag. www.roomdenhaag.com

Take It Eazie Gedempte Gracht 78, tel.: 020 - 123 45 67 Heb je trek in een gezonde chicken & nuts salade, een lichte wokmaaltijd of een mango mania smoothie? ‘Eazie does it!’ Stel bij ons zelf een maaltijd samen uit verse ingrediënten. De kok maakt de maaltijd à la minute voor je neus klaar, snel en very eazie. Eazie staat voor lekker, fresh, healthy en trendy. Take-a-way of eat in, eazie come eazie go! www.eazie.nl

Credo Hoogstraat 17, tel.: 070 - 345 16 17 Dagelijks geopend In deze strak ontworpen internationaal georiënteerde multi-brand fashion store komen stoere mannen, die zich even sexy en cool vinden als stijlvol en elegant. Hier vind je absolute topmerken als Dolce & Gabbana, Prada, Gucci, Christian Dior, Boss, Viktor & Rolf, Hugo, Dsquared2, Prada Sport, D&G, Versace, Iceberg, Girbaud, Miu Miu en Moncler. Een mix om van te dromen en dat alles onder één dak.

SHOPPEN

SHOPPEN

ETEN

SHOPPEN

De Rode Loper Hoogstraat 26 tel.: 070 - 365 02 55 Dagelijks geopend

Staaten Generaal mannenmode Hoogstraat 27 tel.: 070 - 365 34 39

NOH Modern Japanse Kitchen Prinsestraat 77, tel: 070-3633320 Open di-zo 17:30-22:30

Schatkamer Grote Marktstraat 18 tel.: 070 - 356 26 55

Al 10 jaar is deze multibrand luxury store toonaangevend op het gebied van schoenen en accessoires in Den Haag. Verkozen tot beste schoenenwinkel van Europa door Vogue-Pelle. Met hun brede keus uit topcollecties en hun uitgebreide service, is het voor vrouwen, mannen en hun kinderen een luxueus avontuur.

Sinds november 2006 gevestigd aan de Hoogstraat heeft deze modisch klassieke herenmodezaak snel naam gemaakt in Den Haag. Los van merken als Strellson, Hugo Boss, Profuomo en Boston Brothers heeft Staaten Generaal internationaal georienteerde fashion elementen aan hun eigen huiscollectie verbonden.

Early bird’s aktie: Als u tussen 17:30-19:00 een Today menu (4 gangen voor  35,00 p.p.) bestelt krijgt u ook nog eens 25% korting op de gehele rekening. (Om in aanmerking te komen voor de Early bird’s aktie, dient het hele gezelschap deel te nemen aan ons Today menu) www.nohrestaurant.nl

18 | NL70

NL70_01p18.indd 18

De CBW erkende woonwinkel met filialen in Den Haag, Haarlem en Alkmaar (online-shop). De inrichting van de Schatkamer is een combinatie van basic goed betaalbare meubelen met kleurrijke woonaccessoires. Handig om te weten: Wij hebben een bezorgservice voor de shoppers onder ons. Graag tot ziens! www.schatkamer.com | WWW.MIJNNL.NL |

06-01-2009 17:23:58


OUDE CLUBS

lgie

sta

No : l a i pec

S

Ik zou best nog wel een keertje...

net als vroegâh Mooi was die tijd, toen we begonnen met stappen. Het was 1988, ik was 16, en maakte het geld dat ik met een baantje op een golfbaan verdiende tijdens lange kroegentochten in het weekend allemaal op. We leefden van weekend naar weekend, we waren jong en de testosteron stroomde er aan alle kanten uit. Het Haagse nachtleven van toen, de nostalgie overvalt me als ik eraan terugdenk...

Tekst Jeroen Stam

N

a een paar jaar kregen we onze favoriete cafés. Tegen sluitingstijd - ook toen al rond de klok van 02.00 uur - gingen de meeste mensen gewoon naar huis. Maar wij, doorgewinterde stappers van begin twintig, wij hadden onze adresjes waar het leven ook na tweeën doorging. Cafés De Pijpela en de Pater, kraakpanden El Segundo en Iets Vrijers. We kwamen er dertigers en veertigers tegen die niet in bed lagen maar de nacht introkken, net als wij hartstochtelijk gedreven door de lokroep van de nacht, zwanger van vermaak, sensatie, seks, drank en drugs. De nacht was voor een select groepje intimi die het leven begrepen.

| 7 JANUARI - 20 JANUARI |

NL70_01p019.indd 19

Om 02.00 uur ging het volk naar huis, en wij, die intimi, gingen dóór. Begin jaren negentig was het tijdperk van de grunge, en onze weekendavonden begonnen in de Cremers, net als nu de grootste hashbuil van Den Haag. In houthakkersbloesjes, tweedehands Levi’s 501 en zwarte Doctor Martins bierden we aan de bar. Dj Kipkiller draaide Nirvana, The Prodigy en Soundgarden, en wij vierden het hier en nu, waarvan we zeker wisten dat het altijd zo zou blijven. Maar tegen tweeën was het hier en nu in de Cremers voorbij, en moesten we op zoek naar een alternatief.

NL70 | 19

06-01-2009 17:25:37


LA DS (1988-1997) Vaak gingen we naar La DS. De club opende in 1988, maar beleefde zijn hoogtepunt begin jaren ‘90. Binnen stond een Citroën DS. Eerst functioneerde die als dj-boot, later verdween hij onder de glazen (!) dansvloer. In La DS werd vanaf het begin echte house gedraaid, wat in de rest van Den Haag nog nauwelijks voorkwam. Je kwam binnen door een dik, rood gordijn en daar stonden kooien waar lekkere vrouwen in dansten. O.b.s.c.u.u.r., spelde dat, maar ook m.e.t.r.o.p.o.o.l., en Den Haag leek in La DS een stuk groter door dan erbuiten. We

Bezoeker Robert: “Ik vond de La DS geweldig. De draaistijl van Ramon was uniek en wat mij betreft een van de beste!” (Robert was zo’n fan van La DS dat hij nu een fanhyves van La DS onderhoudt: danceclublads.hyves.nl) maakten er de komst van goede, betaalbare ecstasy mee, en in La DS was dat goed te merken. Overal waar je keek, zag je loensende ogen en malende kaken, en tegen de ochtend droop het zweet letterlijk van de muren. Wat waren we gelukkig! Euforisch juichend dansten we de hele nacht op de kleine dansvloer. Ik ben in La DS eens een VVD-gemeenteraadslid tegen het natte lijf gelopen, die me (met GROTE ogen!) vroeg of ik de sleutels van die auto in de hoek had. Dan zou hij hem wel even in de parkeergarage zetten. Resident dj – destijds gewoon huis-dj – was Ramon. In 1997 was het feest in La DS definitief voorbij. Er waren inmiddels voldoende andere clubs in Den Haag, en de glans was er ook een beetje vanaf. Een doorstart onder de naam B52 bleek niet succesvol, maar onlangs was er nog wel een reünie (lees meer op pagina 27). ALTERNATIEF: de reünie van La DS was waarschijnlijk geen eenmalig geintje. Anders de betere feesten in het Paard. 20 | NL70

NL70_01p019.indd 20

SILLY SYMPHONIES (1992–2008) En ineens waren daar de feesten van Silly Symphonies. Ze werden o.a. in het Paard gehouden, in strandclubs Salinas, Mecca en de Karavaan, en in het Danstheater. Silly Symphonies bleek de feestorganisatie die Den Haag nodig had. Om de zoveel weken was er een feest, met altijd een goed thema, mooie aankleding en nog mooiere mensen. Als er een goed feest – heftige party, zeiden we - op de agenda stond, praatte de hele stad daar weken van tevoren over. Kaartjes waren direct uitverkocht. Het succes van Silly’s was vooral aan dj Remy te danken, de eerste dj die Den Haag internationaal op de clubkaart zette. In 2003 kreeg Silly Symphonies vaste voet aan Haagse grond met een club op de Grote Markt. Helaas is deze club alweer

Suus (34) ging naar alle Silly Symphony-feesten: “Voor feesten van Silly’s ging ik altijd speciaal shoppen voor een nieuwe outfit. Aan het einde van de avond was die helemaal doorweekt, maar ik vond die feesten echt te gek!” gesloten. Mede-eigenaar Erwin Unger: “Alle kleine clubs in Nederland hebben het momenteel moeilijk. Onze bezoekersaantallen liepen hard terug toen het rookverbod werd ingevoerd, maar het lijkt ook wel of er in Den Haag geen ruimte is voor leuke danceclubs. We hebben besloten de Silly’s te sluiten en iets nieuws te beginnen, de Supermarkt. Een bar met ruime openingstijden, met aandacht voor dance, maar we leggen het accent op vooral bandjes. En we hebben een superdeluxe rokersruimte!” ALTERNATIEF de Supermarkt, de nieuwe club op dezelfde locatie, meer bands dan dance.

GABBERTON (1972-1996) Je kon ook altijd naar de Marathon. De discotheek opende in de jaren ‘80, en bestond uit twee delen. De Marathon Club, waar vooral swingbeat en R&B werd gedraaid, en de Marathon zelf. Aan de laatste dankte de Marathon zijn latere bijnaam Gabberton.

Nicolien (33): “De Marathon was de eerste discotheek waar ik uitging, op mijn zestiende! In het begin werd house nog afgewisseld met ‘gewone’ muziek, maar later werd er vooral lekker hard gedraaid!” Hier verzamelden zich ieder weekend de gouden schakelkettingen, Sjonnie’s en Anita’s, en hier werd de Haagse hardcore scene geboren. Hardcore Hagenezen dansten met de Westland-boys, de pillen gingen van hand tot hand en op de toiletten zou je denken dat er een acute griepepidemie was uitgebroken, zoveel neuzen werden er opgehaald. Ook de Marathon is inmiddels gesloten, na veel gedoe over vergunningen en een faillisement. De doorstart onder de naam O was niet succesvol, en in juli 2007 was de laatste reünie. Er zijn vage geruchten over een heropening. Frans Winterdijk: “Ik ben met diverse dj’s bezig, maar weet nog niet wie er gaan draaien.”

ALTERNATIEF AStA probeert het nog steeds hard en hevig.

| WWW.MIJNNL.NL |

06-01-2009 17:26:05


OUDE CLUBS

Lorem ipsum di solor dmet ignissum, Lorem ipsum di solor dmet ignissum snorit

DE BLAUWE (1980-2003) Maar de beste feesten waren in de Blauwe Aanslag, het grootste kraakpand van Den Haag in het voormalige belastingkantoor op de kop van de Vaillantlaan. De Blauwe werd in 1980 gekraakt, en was één en al anarchie. Maar de Blauwe was ook een creatief bolwerk, met een drukkerij, kledingwinkel, een restaurant en een meubelwerkplaats. Eens in de zoveel tijd werden er in de kelder vette feesten gegeven, waar tout pillenkauwend Den Haag, de halve Nederlandse kraakscene, studenten en ADO-supporters de hele nacht dansten op vette acidbeats, trage trance en terrorcore. De kelder was zo slecht geventileerd dat ik door het zuurstofgebrek regelmatig moeite had om een sigaret aan te steken. Naast de goede sfeer die er altijd hing door een totaal gebrek

Bezoeker Fleur (31) over die tijd: “De feesten in de Blauwe waren altijd supercool. Er waren veel stroboscopen, en door de rookmachines moest je soms met je handen langs de muur op zoek naar de bar. Maar het was altijd gezellig, en gelukkig bleven ze heel lang open!” aan toezicht, ging het ook vaak fout. Ik heb er de ergste vechtpartijen meegemaakt, waarbij zwaargewonden vielen. In 2003 werd het pand – na lang soebatten tussen bewoners en gemeente – door de ME ontruimd. Die ontruiming zal ik nooit vergeten. Krakers op het dak gooiden stenen en molotovcocktails naar de ME op straat, en wij stonden aan de overkant verdrietig te kijken hoe een stukje Haagse historie direct na ontruiming werd gesloopt. ALTERNATIEF De Rac-hallen tegenover de Megastores voor creatieve experimenten of Murlock Gallery, Casuaristraat, Haagse kraak!

| 7 JANUARI - 20 JANUARI 2009 |

NL70_01p019.indd 21

DE SCHELE (1989-2000) Soms sloten we onze lange nachten ’s ochtends af in ‘De Schele’, zoals we De Scheele Indiaan liefkozend noemden. De Schele voelde als de onderbuik van Den Haag en dus altijd gezellig, vooral tussen zes en negen uur ’s ochtends. Het publiek bestond uit horecapersoneel, taxichauffeurs, studenten en nachtbrakers met donkere wallen. De Schele was een klein en donker café, met beneden de bar en toiletten, boven een ruimte met een onduidelijke functie. Er gingen over die ruimte de wildste verhalen de ronde. Dat er hoeren zouden zitten, dat er gedeald of illegaal gegokt zou worden. De waarheid is dat er ik er nooit een hoer of pokerkaart als zodanig herkenbaar heb gezien. Het deurbeleid van De Schele bestond uit twee grote portiers die streng controleerden op vuurwapens. Zonder kwam je er niet in. Na een reeks vechtpartijen voor de deur en vermoedens van dealen in de Schele – nooit wat van gezien– werd hij in 2000 op last van de gemeente gesloten.

VERGANE GLORIE? Haagse glorie is vergane glorie. En vroeger was alles beter, zeggen ze. Maar is dat wel zo? De Grote Markt had toen maar één terras, de Zwarte Ruiter. Tegenwoordig zijn het er zeven! En het is een feit dat de programmering van het Paard veel beter is dan destijds. Op een grote club in het centrum als de AStA hebben we jaren zitten wachten, en Den Haag heeft ook het fantastische Crossing Border Festival in huis. Kraakfeesten worden inderdaad weinig meer gegeven, misschien alleen nog in Murlock Gallery. Vroeger was het helemaal niet beter, gewoon anders. Maar vroegâh is niet meer, en komt inderdaad nooit meer teug.

ALTERNATIEF niets kan de vergelijking met de Schele doorstaan, maar je kunt ’s nachts nog naar de Pijpela of Bar en Boos.

OOK DIT MISSEN WE Wie al wat langer stapt in Den Haag, mist in bovenstaand artikel natuurlijk van alles! Waar is bijvoorbeeld de Bierkelder gebleven, en het ernaast gelegen Havana’s? Wie kent de Voltage op het Spui nog, en de cafés Lloyd Loom, Jeffrey’s Feestcafé (jawel, van Jeffrey Huff) en Albatros op de Herengracht? Discotheken Baby O, Comics en Leaders? En Grand Café Millers in de Nieuwstraat en discotheek De Tijd in de Kettingstraat, strandtenten als Salinas of Mecca? Gelukkig kunnen we nog steeds naar café De Pijpela, het Maliehuisje bij de Denneweg en de Pater in het Achterom. En ook het allerleukste cafeetje van Den Haag, de Oude Mol, is er gelukkig ook nog steeds. NL70 | 21

06-01-2009 17:26:23


spiZe me! Exclusive new club night

saturday 7th of februari 23.00 till 4.00 hrs (3nd edition)

dj’s Brian S,

dj’s: Brian S, Hero Bonardi, Marcel fee: 7.00 euro Xandr Powered &Entrance Eduardo Ramirez by Love To Dance Tables available for bottle service, call for more info 070-365 28 27

Spui 185, Den Haag (naast het filmhuis) www.spize.eu www.ltd-lovetodance.hyves.nl

Diner & Lunch seven days a week. Thursday, friday & saturday cocktails Friday and saturday soulful housemusic start at 23.00 hrs. Spui 185 | Den Haag | 070 365 28 27 | info@spize.eu | www.spize.eu (150 meter naast Pathé Spuimarkt tegenover Dr. Anton Philipszaal) NL70_01p22.indd 22

06-01-2009 17:25:32


STADSWANDELINGEN

Crimescenes en kunstgebitten 10B

Ken je de geschiedenis van je eigen stad? Deze tippelzones, moordplekken en slaapplaatsen van beroemdheden wist je vast nog niet te vinden. NL70 zet vreemde feitjes en plekken van vroeger voor jou op een rijtje. Om toerist te spelen in eigen stad of om met je kennis stiltes op duffe feestjes te vullen. Tekst Jilleesa Philips,

met dank aan het Haags Historisch Museum

1

6 2

3

4

8

5

7

9

10A

10C

9. DAGELIJKSE GROENMARKT Zuid, Noord: Hier ligt een kind vermoord’. Hoe die Naast de Catacomben liggen vermoord is, weet niemand. de cellen van het Oude StadMisschien door een autohuis waar misdadigers vroeongeluk. In dit deel van de ger op hun straf (onthoof4. GEVANGENPOORT De wc’s in de cellen van de stad reden de meeste auto’s. ding, wurging of ophanging) Gevangenpoort loosden in wachtten. Iedereen mocht de Hofvijver. En de gevange- 7. BINNENHOF dan meekijken. Dat geeft een nen kregen vervolgens ook Ook honderd jaar geleden heel nieuwe dimensie aan weer vrolijk te drinken uit werd er geklaagd over hang- de Flikker Op-feestjes in de diezelfde Hofvijver. jongeren. Op ‘t Binnenhof Catacomben. hadden mensen vooral last van vrijende stelletjes en 10. BEROEMDE BEZOEKERS 5. BINNENHOF Hier was vroeger de oudste de spekslagersjongens (18e A. Volgende keer als je deze tennisbaan van Nederland eeuwse pizzabezorgers) die Albert Heijn bezoekt, let dan te vinden. De prinsen van wild over het Binnenhof op de tegel links van de inOranje waren helemaal raceten. gang. Daar hangt het gezicht weg van tennis. Je zult nu van Mozart. Hij logeerde hier misschien geen verloren ten- 8. BINNENHOF MAURITSTOREN toen hij optrad in Den Haag. nisballen meer vinden, maar Prins Maurits hield van wisB. Ook Napoleon voelde zich er ligt wel een plaquette om kunde, paarden en vrouwen. hier thuis. Hij sliep in het Paons te herinneren aan deze Hij had zelfs een speciaal leis aan het Lange Voorhout. caetsbaan. kamertje op het Binnenhof Dat is nu het Eschermuseum laten inrichten voor zijn one C. De grootste player uit de 6. KORTE VIJVERBERG night stands. Hij was vrijgeschiedenis was ook in Den In de stoep van deze straat gezel maar had toch negen Haag te vinden. Casanova, is een windroos gemetseld kinderen bij verschillende de vrouwengek met een met de stenen S(uyt), W(est), vrouwen. Dat lag vast aan gokprobleem logeerde in de O(ost). Maar er bestaat ook de inrichting van dat ene Sint Jacobstraat. En vast niet een rijmpje: ‘Oost, West, kamertje. altijd alleen. kunstgebitten en dildo’s. Niet lang geleden is er zelfs een granaat gevonden.

1. LANGE VOORHOUT Het Lange Voorhout is een van de bekaktste straten van Den Haag. Maar dat is hij niet altijd geweest. Vroeger was hier de Cruysbaan, een 18e eeuwse tippelzone. 2. MOORDPLAATS Het standbeeld van Johan de Witt wijst met twee vingers naar de grond. Johan de Witt en zijn broer zijn precies op die plek waar het standbeeld naar wijst, in koelen bloede vermoord. Hun lichaamsdelen werden verkocht aan de hoogste bieder. 3. HOFVIJVER Elke keer als de Hofvijver wordt schoongemaakt, vissen de schoonmakers niet alleen oude fietsen en afgedankt meubilair op, maar ook trouwringen, | 7 JANUARI - 20 JANUARI 2009 |

NL70_01p23.indd 23

DE GEVANGENPOORT OP SLOT De Gevangenpoort is al sinds 1882 open voor publiek en is sindsdien twee keer gerenoveerd. Ook in 2009 wordt hij weer gerenoveerd. De poort zal in het najaar weer te bezoeken zijn. Tot die tijd kun je je portie historische stadskennis opdoen bij één van de vier extra stadswandelingen die de Gevangenpoort heeft uitgezet: STADSWANDELINGEN: 1. De Emotietrip, langs misdadige plekken van Den Haag rond de Hofvijver. Di t/m vr, € 2.50, inclusief het Haagsch Historisch Museum. 2. In de voetsporen van Van Gogh Download de route en beschrijvingen op www.gemeentemuseum.nl, gratis. 3. Een Residentiewandeling, Den Haag vanaf de middeleeuwen rond de Ridderzaal. Di en do (10:30 en 13:30) € 3,-. 4. Indische tour, door het centrum. Download de route en beschrijvingen op www. toeractief.nl, gratis. NL70 | 23

06-01-2009 17:23:03


ADVERTENTI E

Ook zo genoten van

2 1

TroosT

3

de oudejaarsconference van Youp van ’t Hek?

PRIJS THEE 1

Koop hem dan nu op CD Nu overal verkrijgbaar

Scallywags

WAT KRIJG JE BIJ DE THEE Niks. Dat valt tegen. Als je iets bij de thee wilt, moet je iets van de kaart te kiezen.

1,75

Wagenstraat 117 2

Flirt

2,� 1,85

Een lange vinger.

3

Lapsang

� 2,2,20,-

Een speculaasje. Maar het verschilt per dag. Soms ook cake of brownie.

4

Eigen

1,8 � 1,70 0

Een lange vinger.

5

Maison de Bonneterie

� 2,10 1,90

Een roomboterkoekje.

6

Crunch

2,20 � 2,75

Een blondie, een stukje boterkoek naar eigen recept.

7

Lodewieck

� 2,1,90,-

Een roomboterkoekje.

8

’t Achterommetje

1,50 � 2,-

Een stukje cake met speculaaskruiden.

Hooistraat 5

Oude Molstraat 11A

Stevinstraat 120

Gravenstraat 2

Piet Heinstraat 8A

Denneweg 5

Achterom 71

4 5

6 24 | NL70

NL70_01p024_023.indd 24

| WWW.MIJNNL.NL |

06-01-2009 17:19:50


MYSTERYTEST

Wij testen koekjes bij de thee Vroeger als je uit school kwam, had je moeder een pot dampende thee voor je klaarstaan. Met een lekker koekje erbij om de dag te bespreken. Nu moet je zelf op pad. Maar waar vind je koekjes zoals toen? De Grote Onbekende zocht het uit.

VERSHEID

ORIGINALITEIT

UITERLIJK

EXTRA PORTIE MOGELIJK?

BIJZONDERHEDEN

Maddy en Richard bakken elke dag en toveren daarmee onze glimlach terug.

De scones worden traditiegetrouw met room en jam geserveerd.

Scones zijn goudbruin. en smaken goed.

Nee, alleen tegen betaling.

Servies met bloemprint, de kachel op tien en foto’s van vroeger. Net als bij oma.

Beetje aan de zachte kant.

Leuk om weer een keer lange vingers te eten, is alweer een tijd geleden.

Bleek van kleur, dun suikerlaagje.

Als je wilt, mag je gerust een tweede lange vinger.

Eigenaresse Sacha laat graag de eerste etage zien. Daar komt een vintageshop, met tassen, meubels en sieraden.

Uit een grootverpakking. Speculaas is goed knapperig.

Past bij de tijd van het jaar. Kreeg je ook bij je moeder thuis.

Diep bruin van kleur.

De bediening pakt zo een extra speculaasje uit de glazen pot.

Lapsang is een kleine ruimte, met een warme en knusse sfeer.

Beetje aan de zachte kant.

Zo eet je ze nooit en zo krijg je ze elke dag.

Zit nog genoeg suiker op.

En of je een extra koekje mag, je mag er zelfs een spekje bij. Het lijkt wel een kinderfeestje.

Voor degenen die in de winter buiten willen zitten (lees: rokers), liggen dekentjes klaar. Hier voelt iedereen zich thuis.

Krokant koekje dat rechtstreeks uit de verpakking komt.

Smaak is goed, origineel is anders.

Goudgeel van kleur.

De grootverpakkingen liggen uitgestald op de toonbank. Voor het grijpen.

Niet echt knus, zo middenin een modewarenhuis. Omaen grijze harengehalte is hoog.

Huisgemaakt en lekker vers.

Nog niet eerder gezien, boterkoek in de horeca. Smaak is goed.

Goudbruin. Van buiten knapperig en van binnen zacht.

Een grote blondie kost € 1,80 , met minstens acht kleine stukjes. Ook voor mee naar huis.

Zitje met leren bank. Je kunt rustig een krantje lezen, de koffie pruttelt gezellig door. Goed voor de zondagochtend.

Proeft huisgemaakt, komt van de groothandel. Knapperig.

Bij de koffie krijg je hetzelfde koekje als bij de thee. Geeft niet. Lekker.

Hier wil je jouw tanden wel inzetten. Ziet er mjammie uit!

Wordt met liefde gehaald.

Veel vaste klanten. Kom je vaker, dan weet het personeel precies wat je lekker vindt.

De cake is huisgemaakt. Net als de brownies en oerHollandse appeltaart.

Klassieke lekkernijen, elke keer vers gebakken door eigenaresse Daniëlle.

Goudbruin kleurtje.

Wanneer je niet kunt kiezen, mag je een stukje voorproeven.

Daniëlle houdt van variatie: nu bakt ze speculaascake, morgen iets anders.

7

8 | 7 JANUARI 20 JANUARI 2009 |

NL70_01p024_023.indd 25

RECEPT ZANDKOEKJES Ingrediënten 250 gram bloem 1 pakje vanillesuiker

100 gram suiker 125g roomboter 1 ei

EINDCIJFER

5 6

6,5 6

5,5 7,5 6,5 9

IE CONCLUadSom je thuis

n st Den Haag is ee en word je met op al er Ov te voelen. zeur t je s al lfs Ze n. ge armen ontvan vroekoekje. Net als om een tweede j bi al or Vo a. ger bij mam je, onze grote ’t Achterommet na w in ar.

BEREIDING Meng de bloem, suiker, vanillesuiker, ei en de boter in een kom en roer/kneed alles goed tot een deeg. Rol het deeg uit tot een dikte van 1 centimeter (het is raadzaam om eerst los bloem op het werkblad aan te brengen zodat de zandkoekjes goed los kunnen komen van het blad). Hierna kun je de koekjes uitsnijden met een vormpje op glas. Vet een bakplaat in en leg de zandkoekjes er op. Bak de zandkoekjes 15 minuten in een oven van 200 graden C.

NL70 | 25

06-01-2009 17:20:16


M i x e d

b y

c h u c k i e

Bij het jaarlijkse Dirty Dutch evenement hoort De jaarlijkse Dirty Dutch compilatie. in De goeDe traDitie, weDerom een stomenDe DuBBelaar vol met De meest exclusieve tracks en remixen, afkomstig van De grootste laBels werelDwijD. twee cDâ&#x20AC;&#x2122;s geselecteerD en naaDloos gemixeD Door De ongekroonDe Dirty Dutch koning, chuckie.

Dirty_Dutch_2008_adv.indd 1

NL70_01p26.indd 26

04-12-2008 17:12:27

06-01-2009 17:19:05


UITGAAN Waar La ‘DS, Bleijenburg 44 Wanneer (vooralsnog) eenmalig.

Nostalgisch binnen roken Voor de één is nostalgie de tijd dat een biertje nog twee gulden was. Voor de ander is nostalgie denken aan de eerste keer dronken aan de bar hangen. Voor sommigen is nostalgie met mannen onder elkaar in de kroeg een sigaar roken met een goed glas whisky erbij. ROOMSERVICE Voor de heren van de Cigar Lounge van Hotel des Indes is dat laatste niet langer een

‘Ik doe mijn best om van alles te proeven’

Tekst: Rosanne Klein / Foto: Els Meijer

nostalgische gedachte meer. Want Hotel des Indes houdt van mensen die flink veel geld uitgeven, dus moest er een oplossing gevonden worden voor de bejaarde rijkaards die sigaren roken. Daarom werd de oude bibliotheek omgetoverd tot Cigar Lounge. Hier kun je wél een rokertje opsteken terwijl je heerlijk wegzinkt in de diepe stoelen en banken die er staan. Mét bediening. Of eigenlijk roomservice. Voor een drankje hoef je alleen even te bellen met de receptie en binnen vijf minuten wordt het gewenste drankje bij je gebracht. Ze zijn ook

Hester Heite De preparty, daar ben ik geweest. De afterparty, daar ga ik heen. En ondertussen dans ik van feest naar feest, want het is nu in volle gang.

weer binnen vijf minuten verdwenen, want ze mogen natuurlijk niet te lang blijven hangen in de rookwalm. GESCHIKT OF ONGESCHIKT Groot nadeel - voor mij dan - van de Cigar Lounge is dat je wel een sigaar moet roken en eigenlijk ook moet kopen bij het hotel. Een gewone sigaret mag hier niet worden opgestoken. Ik heb alleen mijn opa ooit een sigaar zien roken, maar waag mij er toch maar aan. Als ik hem opsteek proberen drie zakenmannen tegelijk mij te vertellen hoe je een sigaar behoort op te roken en wat ik er allemaal verkeerd aan doe. Ook een vierde man gaat zich ermee bemoeien en ondertussen denk ik: Is dit het nou? Ik laat de rook van mijn sigaar rond in mijn mond rollen en doe mij best om van alles te proeven. Maar het lukt niet! Ik snap niet wat hier lekker aan is en waarom zoveel zakendeals worden bekroond met deze dingen. Maar ik ben de enige die er last van heeft. Want als ik om mij heen kijk zie ik alleen maar tevreden gezichten en heel veel sigarenrook.

Cigar Lounge Hotel des Indes, Lange Voorhout 54-56, 070 3612345, www.hoteldesindes.nl, Open: ma t/m zo (10:00-01:00)

La DS Pre-Reünie

Terug naar de nineties W

e zijn terug gegaan in de tijd, naar het begin van de jaren negentig. Dat gevoel krijg je op deze reünie. Dj Ramon draait klassiekers als stonden ze gisteren nog op nummer één. Zijn fans dansen op de beat alsof ze weer jong zijn. Ze hebben hun favoriete outfit van back in those days uit het stof getrokken en het aangetrokken alsof het heus nog wel past: Koltruien, giletjes, glitterjurken, alles komt langs. MChammer spot ik niet, maar de Fresh Prince is zeker in tha house. Hier staat generatie nix: zwetende, uitgezakte lichamen met doorleefde koppen erop. “Ik kwam hier al toen ik zestien was”, zegt de een. “Toen kwam ik hier nog elke week”, zegt de ander. Op een reünie moet je het een

beetje mooier maken dan het is. Maar dat ze er vroeg bij waren, dat staat vast.

DIEHARDS Ze zijn er ook op de reünie vroeg bij. Om twaalf uur staat er een rij voor de deur en is de garderobe vol. De organisatie had er blijkbaar niet op gerekend dat zo’n vierhonderd diehards een oppas zouden weten te regelen. En dus moeten die diehards nu op hun eigen jas passen. Maar het doet ze niets. Ze vinden het een topfeest. Niemand lijkt te zitten met het bier en fris in plastic bekertjes. Ook niet met het rookverbod overigens. Daar hadden we in die tijd immers nog nooit van gehoord. Het is weer als vroeger. Maar de Citroën DS ontbreekt, dus

Marjon (34) zorgcoördinator “Ik heb twee kinderen. Maar ik wil nog steeds feesten.”

helemaal hetzelfde is het niet. De tijd heeft dan ook niet stilgestaan, dames en heren. Alles op deze reünie is achterhaald. De muziek, de kleren, de moves. En binnenkort ook deze reünie zelf. Er zit er namelijk nog één aan te komen, maar dan wel georganiseerd door de organisatie van de voorgaande club. Ik zou nog een kleine twintig jaar wachten, dan kan het misschien weer.

WAAROM WEL: For old time’s sake. WAAROM NIET: Omdat de tijd niet heeft stilgestaan.

Djeep (44) eigenaar fotopersbureau: “Ik heb drie kinderen. Dit is een journey back into time.” Tekst / foto’s Hester Heite

Drinken bij Cigar Lounge

Celeste (35) medewerkster zonnebankstudio en Martin (41) ambtenaar: “We hebben drie kinderen. We zijn een avondje uit.”

SCORE

SCORE Bediening Publiek Sfeer Prijs

via de telefoon zakenmannen oude jongens krentenbrood Sigaren: va  4,-, Bier: va  3,25, Frisdrank: va  2,95

| 7 JANUARI - 20 JANUARI 2009 |

NL70_01p27.indd 27

Publiek Muziek Sfeer Dresscode Flirtfactor Rookruimte Entree

dertigers oldskool clubhouse uitgelaten terug in de tijd jong geleerd is oud gedaan ongebruikt  12,50NL70 | 27

06-01-2009 17:18:37


50% korting op de Volkskrant plus1 jaar gratis pasta Ben je uitwonend student en niet ouder dan 27 jaar, dan betaal je maar liefst 50% minder voor een Volkskrant-abonnement. Het kost je slechts â&#x201A;Ź 12,95 per maand. En daar krijg je ook nog eens een jaar lang pasta van Grandâ&#x20AC;&#x2122;Italia bij cadeau. De actie loopt tot en met 28 februari 2009. Dus ga meteen naar

eenjaargratispasta.nl eenjaargratispasta.nl

NL70_01p28.indd 28

06-01-2009 17:18:04


ETEN NIEUW

HEIMWEE-HOTSPOT

Brave Hendrik Prins Hendrikstraat 53, Zeeheldenkwartier, 070 392 72 52 Open Vanaf 16:00 geopend. Zo vanaf 17:00. Dinsdag gesloten. WOUTER: Als peuter stond ik bij de zeehonden in de dierentuin en vroeg: ‘Hoe smaakt zeehond?’ Mijn zoektocht naar smaken is nooit gestopt.

Tekst: Wouter van der Land / Foto: Els Meijer

VEILIG ITALIAANS Hollands-Indisch restaurant Chill & Fresh in het Zeeheldenkwartier bestaat niet meer, maar we krijgen er iets (hopelijk) beters voor terug. Volgens een briefje op de deur opent hier snel Italiaans Restaurant I Gabbiani. l Gabbiani, Zoutmanstraat 90

NIEUW

Brave Hendrik Twee jaar geleden was Un trocito de España (toen nog ’t Spaanse Sfeertje) een combinatie van Hollandse snacks en traditionele Spaanse tapas, gerund door het Spaans-Hollandse echtbaar Rosa en Hans. Elke paar maanden werd er wat verbouwd en werd het steeds Spaanser en minder Hollands. Frikandellen hebben ze alleen nog onder de toonbank en volgens Hans is het barretje inmiddels de ultieme hotspot voor Spanjaarden met heimwee, inclusief Spaanse tv. “Er komt nog een echt Spaans logo en ik wil nog een fontein. Dan is het zo’n beetje af.” www.untrocitodeespana. nl, Torenstraat 82, 070 362 99 60

Ouderwetse aandacht B

ij een glas wijn in golddiggerbar Taste bedacht ik opeens dat het glas meer kostte dan ik vroeger als student kwijt was voor een maaltijd in een eetcafé. De daghap, de onbeperkte spareribs of zelfs het ovenpotje met gemengde vis van het krijtbord. Ach, die daghap, ach dat vispotje! Ik hoef dus helemaal niet daadwerkelijk naar een eetcafé toe te gaan, om terug in de tijd te reizen. Dat kan ook in Taste. Toch werd ik voor dit nostalgienummer naar café-

Voorgerecht € 8,proeverij van voorgerechten

restaurant Brave Hendrik gestuurd. De zaak in het Zeeheldenkwartier valt op door de grote, monumentale eetge-

‘Ik hoef niet naar een eetcafé om in de tijd te reizen’ deelte. De twee eigenaars koken en bedienen er zelf en dat betekent dat de gasten veel, heel veel aandacht krijgen. Wendy en Simon heten ze, weet ik. Van de

Hoofdgerecht € 18,50 parelhoen met zuurkool en aardappelpuree

proeverij van voorgerechten vind ik het borrelglaasje met tomatensoep het lekkerst en ik ben jaloers op S. die een leeuwenkopkom vol heeft. Ook hier hangt een groot krijtbord met een visspecialiteit erop, maar ik kies voor de parelhoen, die goed bereid is en niet minder nostalgisch op een combinatie van zuurkool en aardappelpuree ligt.

kaasfondue, die volgens haar wel iets beter uitgevoerd zou kunnen worden. We moeten de avond dan wel in stijl besluiten met de crêpes Suzette, die Wendy zelf aan ons tafeltje komt flamberen. Een tafelbereiding, waar zie je dat nog?

WENDY’S CRÊPES Ik krijg er uitstekende patatjes bij. Mijn tafelgenote is ook lekker ouderwets bezig met een

Nagerecht € 7,50 crêpes Suzette

Eten Bediening Sfeer Toiletten Prijs/kwaliteit Eindoordeel 7

advertentie

| 7 JANUARI - 20 JANUARI 2009 |

NL70_01p029.indd 29

NL70 | 29

06-01-2009 17:17:42


advertenti e

14/01

Last Chance Harvey

Romantische film met Dustin Hoffman en Emma Thompson over een man die bij de bruiloft van zijn dochter in Londen een nieuwe vrouw ontmoet

Vooraf word je ontvangen met een drankje, tijdens de film geniet je van gratis popcorn en na afloop krijg je een leuke goodiebag mee naar huis! WWW.PATHE.NL/LADIESNIGHT

for a living planet

®

Wereld Natuur Wonder

IJSBEER (NOORDPOOL) De toekomst van de Noordpool én van deze ijsbeer dreigt letterlijk weg te smelten. Het Wereld Natuur Fonds wil dit voorkomen en werkt hard om het gebied te beschermen en klimaatverandering tegen te gaan.

DE WONDEREN ZIJN DE WERELD NOG NIET UIT STEUN HET WERELD NATUUR FONDS. GA NU NAAR WNF.NL

WNF08112-04 Stopper Ad IJsbeer.indd 1

NL70_01p30.indd 30

08-08-2008 15:54:13

06-01-2009 17:17:01


BLIND DATE AN... “Hij kwam veel te laat en was al dronken. Toen-ie er eenmaal was probeerde ik een gesprek aan te gaan, maar hij was vrij kortaf. Hij praatte niet door en was hij heel snel weer weg. Ik heb totaal geen idee wie het was.”

An & Gustav zaterdagavond, 19.30 uur

Op date met iemand die je nog nooit hebt gezien, je moet het maar durven. Zij durven het. Maar zijn de hooggespannen verwachtingen waargemaakt? The day after...

Tekst en Foto Laura Vreugdenhil

Geen idee? Hoe snel is hij dan weggegaan? “We hebben er nog geen uur gezeten, we hebben eventjes gepraat, maar hij vertelde echt niks dus ik weet ook niks aan jou te vertellen.” Ach, kom op! Echt geen enkel detail? “Tegen de tijd dat hij kwam had ik veel gedronken, maar hij was weg voor dat ik het wist. Hij kwam binnen en bestelde whisky, hij vroeg niet eens of ik wat wilde drinken. Ik had al vier glazen op. Op het moment zelf ben ik wel helder, maar de dag daarna weet ik dan niet meer zo goed wat ik de dag ervoor gedaan heb.”

Ik hoorde dat je maar 35 minuten bent geweest, wat kort! “Het werd heel druk waardoor het praten lastig werd, dus ik besloot naar huis te gaan. Ik was enorm in de stemming om een stukje te gaan rennen dus dat heb ik dan ook gedaan.” Je was zo lam dat je dacht dat je Forrest Gump was? “Ja, haha! Zeker weten: ‘‘I just felt like running running.’

‘Ik heb me eerst in een bar vol laten lopen’ GUSTAV LINDEMANN (32) cost manager Wat vond je nou van de date? “Niet leuk. Dus ik wil je vragen of je mij aan iemand anders wil koppelen.” Dan wordt er van te voren geen alcohol meer gedronken.

GUSTAV... Was je dronken toen je (ook nog eens te laat) aankwam? “Ja! Zeker weten. Ik moest op de tram wachten en toen heb ik me in een bar vol laten lopen. Maar zij was ook wasted

AN RAEVEN (37) kunstenaar toen ik aan kwam. Ze vroeg wat ik deed en omdat ik vanaf Schiphol kwam dacht ze dat ik bagagemedewerker was. Dit bleef ze maar herhalen terwijl ik steeds vertelde wat ik echt deed.”

Vreemd verhaal? Dit is wat er gebeurde. Om 18.30 uur belt Gustav dat hij 19.30 uur niet gaat halen en dat hij er pas rond 21.00 uur kan zijn. Hierop bellen we An of zij het oké vindt om vanaf 21.00 uur te beginnen en dan alleen te borrelen. An wil, omdat zij op het eten heeft gerekend, toch om 19.30 komen en alvast solo eten, Gustav schuift om 21.00 uur aan Ze zouden een gezellige avond tegemoet gaan. Wat er toen gebeurde heb je hierboven gelezen.

Wil jij ook de avond van je leven meemaken? Aarzel niet, maar meld je nu aan op www.mijnl.nl/denhaag/blinddate. Voor de partner en het diner zorgen wij, en ook de drank vloeit rijkelijk. Who knows welke droompartner er op jou zit te wachten. advertentie

WIT®, in 1 uur witte tanden

Face Your Beauty

Witte tanden

Permanent Ontharen met ELOS

Het kan bij WIT® met vestigingen in het centrum

er zowel bij donkere als lichtere haarkleuren

Stralend witte tanden in slechts 1 uur.

van Amsterdam, Den Haag, Maastricht en

Rotterdam. Onze gediplomeerde mondhygiënistes maken je tanden met de veilige en professionele

BriteSmile methode gemiddeld 9 tinten witter! In

Met de allernieuwste ELOS technologie kan permanente haarreductie bereikt worden.

Na ongeveer 8 behandelingen hoef je je nooit meer te scheren, te harsen of te epileren!

tegenstelling tot goedkopere methoden BriteSmile

Aanpak van cellulite met VelaSmooth

zachte blauwe licht wel veilig en door

effectieve behandeling ter bestrijding van Cellulite.

is door het lage peroxide percentage en het

tandarsten aanbevolen. Lees het dankwoord

van de BN’ers die je voorgingen op www.wit.nl

De VELA methode is de meest veilige, gevoelloze en De behandeling is nagenoeg gevoelloos en zal eerder aanvoelen als een warme massage.

Mondhygiëne

Huidverjonging Fotofacial en Refirme

wordt je tandsteen verwijderd en worden je

vlekken, sproetjes en zonbeschadiging behandeld

In een behandeling van maar liefst 30 minuten tanden mooi gepolijst. Daarnaast wordt er poetsadvies en andere instructies gegeven

Met Fotofacial worden rimpels, vaatjes, pigment en met Refirme wordt de huid verstrakt.

om je gebit in top-conditie te houden!

Een 1 uurs witte tanden behandeling is al mogelijk vanaf

FaceYourBeauty

| 7 JANUARI - 20 JANUARI 2009 |

NL70_01p031.indd 31

389,-

Kom eens langs op Korte Poten 13 in Den Haag of bel vandaag nog 070-324 02 08

voor een gratis consult! Meer informatie vind je op www.wit.nl of www.faceyourbeauty.nl

NL70 | 31

06-01-2009 17:16:37


NL70_01p32.indd 32

06-01-2009 17:16:05


advertentie

De stadsagenda Muziek

Niet te missen Muziek

Di-Rect doet Tommy Omdat vroeger alles beter was, speelt onze Haagse rockband deze legendarische rockopera. Het verhaal is bedacht door de Engelse band The Who en gaat over Tommy, een blinde, doof-stomme jongen, die overigens wel de koning van de flipperkasten is. Onze jongens zingen overigens gewoon in het Nederlands, dankzij de vertaling van Jan Rot. Koninklijke Schouwburg 20 januari (20:15) vanaf € 23,50

Niet te missen Comedy & Cabaret

Jandino – Buena Vista In deze show neemt Jandino je mee in zijn wereld. Naar de allereerste kus, openbare dronkenschap, verliefdheid, en teleurstelling. Iedereen wil nog wel eens terug naar vroeger en Jandino neemt je hiermee naar toe. Maar dan wel hilarisch en onnavolgbaar, zoals alleen hij dat kan. Theater Diligentia 14 januari (20:15) € 13,-

Rotterdam

NL70_01p33.indd 33

Pop enzo Klassieke muziek Jazz

34 34 34 34

Festival

35

Nacht

35

Gay

36

Comedy & Cabaret

36

Toneel & Musical

37

Dans

39

Kind

39

Expo

Nieuw Ook te zien

40 40 40

Check ook

41

Nog in de verkoop Tower of Power

WATT

5 feb

Kaiser Chiefs

Heineken Music Hall 16 feb Five ‘O Clock Heroes

Rotown

18 feb

Melkweg

28 feb

Effenaar

10 mrt

Paard van Troje

12 mrt

WATT

14 mrt

3 x Zuid-Afrikaans Theater

Ahoy

15 mrt

Januari staat in het teken van Zuid-Afrikaans theater. Maar liefst drie voorstellingen worden in zijn geheel gespeeld door acteurs en muzikanten uit dit land. Umhlaba Wetho gaat over broers die geconfronteerd worden met hun verleden. Steriel is een openhartige kijk op het hedendaagse leven. En het geheel wordt afgesloten met een feestelijke muziekavond door de African Kings. Theater aan het Spui 10, 12 en 13 januari (09:00-17:00) vanaf € 15,per voorstelling

Milow

Niet te missen Toneel & Musical

| 7 januari - 20 januari 2009 |

AGENDA

The Rasmus Friendly Fires Roosbeef Maria Mena Nightwish Ojos de Brujo

Paradiso

7 apr

Patronaat

24 apr

Counting Crows

Ahoy

4 mei

Tivoli

14 mei

ArenA

23 jun

Lucky Fonz III AC/DC

Check mijnnl.nl voor de laatste info! nl70 | 33

06-01-2009 17:15:37


Muziek

MUZIEK Pop enzo wo 7 januari

De Maatschappij, Scheveningen

do 15 januari

Zaterdag Live

Lokaal Vredebreuk

Jamsessie

Paard van Troje

Wekelijks verschillende artiesten. Jim Wake & Sleepwalker. 21:00 Gratis

Musicon

Een goed staaltje oerhollandse rock. Support: Moonpilot. 21:00 € 9,-

AStA bioscoop theater

Open podium voor iedereen. 22:00 Gratis

Pop/rock sessie

Toegankelijke jamsessie o.l.v. Mark HvB, Dré en Rutger. 21:00 Gratis

Diverse live optredens. 22:00 Gratis

Hallo Venray

Thom’s Inn

Zaterdagavondmuziek

Muziekcafé de Paap

Iedere zaterdag een ander optreden. 20:30-24:00 Gratis

Rebelstar. 22:00 Gratis

YMCA Muziekcentrum, Scheveningen

Live in de Paap do 8 januari Lokaal Vredebreuk

JP Blues Lokaal

Cover Battle

Another Life Lost, Wasted Generation en Haystack Heroes. 20:00 Gratis zo 11 januari

JP Blues Lokaal

Muziekcafé de Paap

Live in de Paap

Optredens van verschillende bands. Slave to the Rhythm. 22:00 Gratis Café Paard van Troje

N.O. Appetizers!

Opmaat naar Naschoolse Opvang. Indie Hague. 20:30 Gratis vr 16 januari

Haags Pop Centrum

Café Momfer de Mol

Punk zoals punk bedoeld is. 20:00 Gratis

Lokaal Vredebreuk

Lokaal Vredebreuk

11/11. 22:00 Gratis

Een Haagse singer/songwriter met als invloeden Jewel, Maria McKee en Alison Krauss. 18:00-20:00 Gratis

Songwriters Guild Den Haag

Live Lokaal

Muziekcafé de Paap

Live in de Paap

Muziekcafé de Paap

Elke editie verschillende singer/ songwriters. 21:00-23:00 Gratis

Glance. 22:00 Gratis

Café de Pater

Paard van Troje

Café Paard van Troje

Avond vol funkmuziek. 23:00 Gratis

Zie tip. Support: Rian Malan. 20:30 € 15,-

Live in de Paap N.O. Appetizers!

Funkavond

Spinovs. 22:00 Gratis

Gert Vlok Nel

Met Kensington. 20:30 Gratis

Regentenkamer

Paard van Troje

Regentenkamer

Het belooft een temperamentvolle avond te worden met Marga Perez. 20:00 € 7,50

Duitse black metal. Support: Izegrim. 20:30 € 11,-

Wereldmuziek in de Regentenkamer

Muziek uit alles streken van de wereld. Svarga. 20:00 € 7,50 vr 9 januari Dr Anton Philipszaal

Outlandish

Een populaire, multiculturele popband uit Denemarken. 19:30 € 30,ClubBazart

Dead Stereo en Apex Horizon

Flamenco

Theater De Regentes

Zwingcafé

Zing mee met Henk Anijs en Frans de Leef. Nederlands repertoire! 20:30 Gratis

7T-Rox. 22:00 Gratis za 10 januari

Haags Pop Podium presenteert wo 14 januari AStA bioscoop theater

Jamsessie

Open podium voor iedereen. 22:00 Gratis Lokaal Vredebreuk

Muziekcafé de Paap

The Hitman Hearts. 22:00 Gratis

Heerlijk avondje muziek. 21:00 Gratis

Balkan

Zigeunerensemble Sintiromarus. 20:00 € 7,50 za 17 januari

Live Lokaal

Zaterdag Live

Diverse live optredens. 22:00 Gratis

World Forum Theater

Rock Opera in Concert

Rocken in de buitenlucht met het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht. 17:00 Vanaf € 32,di 20 januari Muziekcafé de Paap

Haags Pop Podium presenteert

Muziek uit eigen stad. 21:00 Gratis Regentenkamer

Balkan in de Regentenkamer

Een avond vol authentieke zigeunermuziek. 20:00 € 7,50 Klassieke muziek wo 7 januari Kloosterkerk

Pauzeconcert

Klassiek voor tussen de middag. 12:45-13:15 Gratis

Beter luisteren naar Bach Lezing met muziekfragmenten door dr. Arie Eikelboom over muzikale en theologische achtergronden van Bachs cantates. 20:00 Gratis do 15 januari Paleiskerk

Musica con Animo

Met sporaan Blanka Mester en hoboïst Peter Tabori. 20:15 € 17,50 vr 16 januari Nutshuis

Florence Concours

Jonge musici concerteren in een competitie op diverse locaties voor ouderen. 19:30 Gratis za 17 januari Dr Anton Philipszaal

Residentie Orkest

KProfiel van Bartók. 20:15 Vanaf € 20,zo 18 januari Dr Anton Philipszaal

Koffieconcert op zondagochtend

Van barok tot jazz, van koperblazers tot liedzangers. 11:00 € 5,Jazz do 8 januari Savanna

Jazzespicious

Verschillende jazzmuzikanten geven live optredens. 20:00 Gratis vr 9 januari

Residentie Orkest

Paard van Troje

Nieuwe Kerk Den Haag

Jazz gemengd met zigeuner klanken. 20:30 € 15,-

Nomy Rosenberg Trio

Paap’s House Band o.l.v. Rick Jillisen. 22:00 Gratis

Kamermuziek. Haydn. 20:15 € 27,50

Regentenkamer

zo 11 januari Regentenkamer

Rob van Kreeveld, Bert Boeren, Joost Patocka. 18:00 € 7,50

Gezellig een middagje vol violen. 12:30 Gratis

BowlingWorld Zuiderpark

Live in de Paap

Café de Pater

Reggae hiphop r&b sessie Funk met Raoul. 22:00 Gratis SuperMarkt

Live in SuperMarkt

The Bloody Honkies en Drive Like Maria. 22:00 Gratis

Viool voorspeelmiddag

za 10 januari

Jazz in de Regentenkamer zo 11 januari

Haagse Jazz Club

Live jazzmuziek. 15:00-18:00 € 7,Pavlov

Jazz in Pavlov

Diverse jazzconcerten en jamsessie. 16:00 Gratis Thom’s Inn

Jazz sessie

Pater sessie

Authentieke flamenco. 20:15 € 18,-

wo 14 januari Paleiskerk

Combattimento Consort Amsterdam

Café de Pater

El Zambo

za 10 januari

Stichting voor kamermuziek ‘s-Gravenhage

Muziekcafé de Paap

Punk Rock Disaster. 22:00 Gratis

Theater De Regentes

NL70_01p34.indd 34

Regentenkamer

Live in de Paap

Van jazz tot pop tot wereldmuziek, voor ieder is er wat wils. 23:00 Gratis

34 | nl70

Endstille

Funkavond

East meets West. 20:15 Vanaf € 15,-

She-May, Pet The Cat en Tending Josie. 20:00 Gratis

Live Lokaal

Elke editie verschillende singer/ songwriters. 21:00-23:00 Gratis

De Maatschappij, Scheveningen

di 13 januari

Haags Pop Centrum

Lokaal Vredebreuk

Songwriters Guild Den Haag

Dr Anton Philipszaal

Frenk van Meeteren en gasten

HPC’s muziekcafé

Lokaal Vredebreuk

Pleen. 22:00 Gratis

Project-D en Cheap Thrills. 21:00 Gratis

Live in de Paap

zo 18 januari

Live muziek met Nicko C. en Jeroen. 15:00-21:00 € 5,-

Lazy Sunday Afternoon

Haags Pop Centrum

Muziekcafé de Paap

Hidden Soundsystem, CCR-r, Volgas. 20:00 Gratis

Lokaal Vredebreuk

Muziekcafé de Paap

R.C. Henry en Eleven/Eleven. 20:00 Gratis

VPsophos Kwartet. 20:15 € 32,-

Cover Battle

Syndicaat

Punk en rock zoals je het graag wilt horen. 22:15 € 4,50

HPC’s muziekcafé

YMCA Muziekcentrum, Scheveningen

Iedere zaterdag een ander optreden. 20:30-24:00 Gratis

Avond vol funkmuziek. 23:00 Gratis

Klopje Popje en Happy Failures. 20:00 Gratis

Cecile Morel

Theater Diligentia

Café de Pater

HPC’s muziekcafé

di 13 januari

Zaterdagavondmuziek

Haags Pop Centrum

Wekelijks verschillende artiesten. 21:00 Gratis

Cheapasspunkfest

Thom’s Inn

O.l.v. Peter Beets, Edgar van Asselt en/of Jan Reinen. 15:00-19:00 Gratis

Gert Vlok Nel

Deze dichter en zanger is afkomstig uit Zuid-Afrika. Nu is hij op tour als troubadour. Zijn muziek is ingetogen, melancholiek, beklemmend en erg beeldend. Ook het Afrikaanse taalgebruik draagt, althans voor de Nederlandstalige luisteraar, bij aan de sfeer van de liedjes. Paard van Troje vr 16 jan (20:30) € 15,-

ma 12 januari Murphy’s Law

Live Jazz Jamsessie Live optreden met daarna een jamsessie. 21:00 Gratis

| www.mijnnl.nl |

06-01-2009 17:20:50


Diverse jazzconcerten en jamsessie. 22:00 Gratis do 15 januari

wo 7 januari Cocoon

Latino Lounge

Salsa van dj El Chaval. 23:00-05:00 € 5,Lokaal Vredebreuk

Ankerman’s Crazy Cave Jazz in de Regentenkamer Club Regentenkamer

Eef Albers, Karel Boehlee en Frans van der Hoeven. 20:00 € 10,-

Met vinyl van Joop Ankerman. 21:00 Gratis

Savanna

Syndicaat

Verschillende jazzmuzikanten geven live optredens. 20:00 Gratis

Jazzespicious vr 16 januari Café de Pater

Jazz sessie

Met Ricky Rivero, Robert Feelgood of Jeremaine S. 19:00-24:00 € 15,-

Snoeihard feestje bouwen dankzij een ijzersterk muzikaal aanbod. 23:00 € 6,-

Thai Princess

Westwood

Proost op het nieuwe jaar, met gratis bubbels van het huis. 18:00 Gratis

Club avond met dj Eelco Fromage. 23:30-04:30 € 4,50.

New Years Reception vr 9 januari Cocoon

Friday Dance

Cocoon

Hurricane Sound

Danielz Thursday

Club, electro, house, latin en dance van Rutger. 23:00-05:00 Gratis Danzig

Danzig Studenten Avond

Danielz Friday

Classics, club, house, disco en r&b. Met Vinnie en Rico. 22:00-05:00 Gratis Danzig

Gewoon gezellig

Een van de drukste vrijdagavonden van het Haagse uitgaansleven. 22:00-05:00 Gratis Haagsche Kluis

Nachtkluis

Live jazzmuziek. 15:00-18:00 € 7,-

Havana

Havana

Le Cirque

Eclectische stapavondje dankzij de beats van Riaz en Ronno. 22:30-03:00 Gratis

Classics, house, urban met het Mas Musica Team. 23:00-04:00 Gratis

Le Cirque Jazz

Dineren onder het genot ban de tonen van het Modern Jazz Collective. 13:30 € 65,Pavlov

Jazz in Pavlov

Diverse jazzconcerten en jamsessie. 16:00 Gratis Thom’s Inn

Jazz sessie

O.l.v. Peter Beets, Edgar van Asselt en/of Jan Reinen. 15:00-19:00 Gratis ma 19 januari Murphy’s Law

Cuban College

Maliehuisje

Dansavond

Gewoon lekker dansen. Het kan allemaal. 22:00-05:00 € 3,Mundial Tropical

Zoukzone

Verschillende zouk dj’s. 22:00 Gratis OneFour

Fourplay

Van rustige house tot latin en electro van Max Anthony. 20:00 Gratis

Live Jazz Jamsessie

Paard van Troje

di 20 januari

Dj’s De La Sarge, Reuben en Indie Hague. 23:00 € 5,-

Live optreden met daarna een jamsessie. 21:00 Gratis

Pavlov

Jazz in Pavlov

Diverse jazzconcerten en jamsessie. 22:00 Gratis

FESTIVAL

Black Soil Hiphop Film Festival

Internationaal hiphop filmfestival. Filmhuis Den Haag 16 januari t/m 17 januari 18:30 vanaf € 5,-

N.O.! (Naschoolse Opvang)

Famous

Met veel glitter en glamour wordt dit feest een knaller. Bassjackers, Jaimie Fanatic, Kenneth G en anderen. 23:00-05:00 € 8,ClubBazart

Hacking the Machine

Een snoeihard feestje, met Rapticon, F45T, Shifter en anderen. 23:00 € 5,-

Danielz

Super Saturday

Danzig

Maliehuisje

Wekelijkse stapavond met dj’s Bou en Roy. 19:00-05:00 Gratis

OneFour

Split

Met een altijd sterke line-up. 23:00-04:00 € 5,Paard van Troje

Safe (alcoholvrij feest)

Alcoholvrij feestje voor jongeren tussen de 12 en 15 jaar. 20:00 € 7,50 Savanna

Nachtkluis

Dansen tot diep in de nacht onder leiding van Bas van der Wildt. 23:00-04:00 Gratis Havana

Hot Spot

Verantwoord uitgaan onder begeleiding van dj Maru Bonnic. 23:0004:00 Gratis

Dansbare muziek. 23:00 Gratis

Mundial Tropical

SuperMarkt

Vol met salsa, bachata, merengue, zouk en spicy reggaeton. 24:00-04:30 € 5,-

Live in SuperMarkt

Balkan Beats met dj Ivanho en L’Chaim (live). 22:00 Gratis

Dansavond

100% Latin

Karaoke

Meer dan tachtig schrijvers, filmmakers en musici uit alle hoeken van de wereld komen samen tijdens dit literatuurfestival. Deze ontmoeting tussen de verschillende kunstenaars zorgt voor interessante gesprekken, scherpe debatten, blikverruimende voordrachten, inspirerende films en grensoverschrijdende muziek. Theater aan het Spui do 15 t/m zo 18 jan (20:00) vanaf € 15,- per dag

Different Dance Date

Jazzy soul, brazil, latin jazz, lounge van Jen Min Lau en wisselende gasten. 22:00 Gratis

Zingen en swingen. 18:00 Gratis Westwood

Classic Party

Fijne herinneringen aan de jaren ‘60, ‘70 en ‘80. Met The Clarks. 22:00-03:00 € 15,zo 11 januari Cocoon

Latino Lounge

Salsa van dj El Chaval. 23:00-05:00 € 5,-

Salsalòn

ma 12 januari Syndicaat

Tango oefen café

Voor de minder ervaren tango dansers. 21:00-23:00 Gratis

Mindfuckmondays

di 13 januari Cocoon

Play Funny Boy

Dj’s, cocktails, paaldansen, special acts, table service, spicy fingerfood, champagne, lounge. 23:00 € 10,Musicon

De dansbare dinsdag

Marginale Maarten en Poppy Patrick draaien alles wat dansbaar is. 20:00 Gratis OneFour

Mellow Moods

Ouderwets Haags stappen. 23:00-04:00 € 3,Syndicaat

Salsa party

Dinsdagavond is salsa-avond in hét danscafé van Den Haag. 21:00-01:00 € 3,-

Cocoon

Latino Lounge

Zingen en swingen. 18:00 Gratis

Winternachten

Karaoke

wo 14 januari

Thai Princess

Toff,

Thai Princess

Haagsche Kluis

SuperMarkt

Barry Stilleto. 22:00 Gratis

Dansbare muziek. 23:00 Gratis

Reflection, Langweiligkeit, Acidos en Crème Organization bieden dj’s. 20:00-00:00 € 2,-

Gewoon lekker dansen. Het kan allemaal. 22:00-05:00 € 3,-

Live in SuperMarkt

Clubavond

Café de Vinger

Square

Clubavond

Square

Saturday Night Party

Dansbare muziek. 23:00 Gratis

Clubavond

Dj, drinks and dinner mix. 18:00 Gratis

Zie tip. 23:00 € 3,50

Latin en reggaeton met Jarzino en Piedro. 21:30-01:00 Gratis

Elke keer een andere dj. 21:00 Gratis

Gewoon lekker dansen. Het kan allemaal. 22:00-05:00 € 3,-

iPod, uPod, everybody loves iPod

Dance, klassiekers en Top 40 met Marcel T en Marc de Roo. 23:00 € 5,-

Classics, club, house, disco en r&b. Met Vinnie en Rico. 22:00-05:00 Gratis

Dansavond

Paard van Troje

Havana

Saturday Night Fever

Lokaal Vredebreuk

Danslokaal

One Louder

Cocoon

Maliehuisje

Zie tip. Theater aan het Spui 15 t/m 18 januari 20:00 € 20,-

NL70_01p34.indd 35

Thank God it’s Friday

AStA bioscoop theater

Aperitivo

Square

Winternachten

| 7 januari - 20 januari 2009 |

Dansfeest Buddha’s Night

za 10 januari

Tot diep in de nacht dansen met dj Lars. 23:00-04:00 Gratis

Haagse Jazz Club

Zeeheldentheater

Danielz

Muziek van dj Bo. 22:00-04:00 Gratis

BowlingWorld Zuiderpark

Champagne Clubnight

do 8 januari

Danielz, Scheveningen

zo 18 januari

Neo-tango, sevillanas en salsa. 21:00-01:00 Gratis

Met dj Kees. 21:00-01:00 Gratis

za 17 januari

Marike van Dijk Kwartet met Rembrandt Frerichs. 18:00 € 7,50

OneFour

Freestyle Friday

Dance, klassiekers, Top 40 met Marcel T en Marc de Roo. 23:00-05:00 € 5,-

Tango Café

Dance, r&b, reggae en reggaeton met mc Skinny Scotty en dj Bruyah. 24:00-05:00 € 5,-

Jazz in de Regentenkamer

De Uithof

Fusion Dansavond

Een avond voor jong en oud, van wereldmuziek tot techno, van classics tot ambiënt. 20:00-02:00 € 10,-

Moderne jazz en allerlei afwijkende jazz stijlen. 23:00 en 01:00 Gratis

Regentenkamer

Syndicaat

festival

Jazz in Pavlov

NACHT

nacht

di 13 januari Pavlov

muziek

AGENDA

Salsa van dj El Chaval. 23:00-05:00 € 5,-

iPod, uPod, we all love iPod

Dit avondje zorgt voor een eclectisch hoogtepunt, waarbij jij zelf de muziek kan bepalen. Meen daarom je iPod (of andere mp3speler) mee, met daarop maximaal drie ultieme dansbare nummers. The Infaders zullen jouw gekozen nummers mixen in de playlist van de avond. Dat wordt dansen tot je erbij neer valt. Paard van Troje za 10 jan (23:00) € 3,50

nl70 | 35

06-01-2009 17:21:11


nacht

NACHT

wo 14 januari Syndicaat

Tango Café Thai Princess

Zingen en swingen. 18:00 Gratis

Cocoon

do 15 januari

Dance, klassiekers, Top 40 met Marcel T en Marc de Roo. 23:00-05:00 € 5,-

Met dj Kees. 21:00-01:00 Gratis

Cocoon

Hurricane Sound

gay

Dirty Riddimz

Exclusieve dansavond met vuurshows en nog meer spektakel. Met Baggi Begovic, Jeroenski, Fetish Ferdi en anderen. 22:00-05:00 € 10,-

Karaoke

Dance, r&b, reggae en reggaeton met mc Skinny Scotty en dj Bruyah. 24:00-05:00 € 5,Danielz

Friday Dance

Danielz, Scheveningen

Danielz Friday

Classics, club, house, disco en r&b. Met Vinnie en Rico. 22:00-05:00 Gratis

Toff, Scheveningen

Paard van Troje

Jazzy soul, brazil, latin jazz, lounge van Jen Min Lau en wisselende gasten. 22:00 Gratis

Zie tip. 23:00 € 8,50

Different Dance Date

Westwood

Champagne Clubnight Club avond met dj Eelco Fromage. 23:30-04:30 € 4,50. De Zwarte Ruiter

Tropical Party

Warme sferen en cocktails. 22:00 Gratis za 17 januari AStA bioscoop theater

Golddigger: Urban Sensationz

Danielz Thursday

Danzig

Danzig

Een van de drukste vrijdagavonden van het Haagse uitgaansleven. 22:00-05:00 Gratis

Bubbling, reggaeton, dancehall, r&b en veel bling bling. K-Liber, dj Chippie, Shaun-D en vele anderen. 2 3:00-05:00 € 10,-

Muziek van dj Bo. 22:00-04:00 Gratis

Haagsche Kluis

Havana

Tot diep in de nacht dansen met dj Lars. 23:00-04:00 Gratis

Club, electro, house, latin en dance van Rutger. 23:00-05:00 Gratis

Danzig Studenten Avond

comedy&cabaret

vr 16 januari AStA bioscoop theater

Cuban College

Eclectische stapavondje dankzij de beats van Riaz en Ronno. 22:30-03:00 Gratis Maliehuisje

Dansavond

Gewoon lekker dansen. Het kan allemaal. 22:00-05:00 € 3,-

Gewoon gezellig

Nachtkluis

OneFour

Met een altijd sterke line-up. 23:00-04:00 € 5,-

Paard van Troje

N.O.! (Naschoolse Opvang)

Radar’s Rookie Room en De La Sarge. 23:00 € 5,Square

Clubavond

Dansbare muziek. 23:00 Gratis SuperMarkt

Live in SuperMarkt

Ordi met Rog en Ivan. 22:00 Gratis Syndicaat

Fusion Dansavond

Neo-tango, sevillanas en salsa. 21:00-01:00 Gratis

Split

Café Paard van Troje

Mash’d Up

Dj Jasper draait en mash’d je wel lekker het weekend in. 23:00 Gratis Paard van Troje

Cocoon

Latino Lounge

Salsa van dj El Chaval. 23:00-05:00 € 5,Havana

Salsalòn

Latin en reggaeton met Jarzino en Piedro. 21:30-01:00 Gratis

Perfection

Cocoon

Tango oefen café

Mindfuckmondays

di 20 januari

Kringen Haaglanden zo 18 januari Bastacafé

ZilverUitjes

Culturele uitstapje. 15:00 € 7,-

COMEDY & CABARET wo 7 januari

Cocoon

Vincent Bijlo

Danielz, Scheveningen

Dj’s, cocktails, paaldansen, special acts, table service, spicy fingerfood, champagne, lounge. 23:00 € 10,-

Weg met die lage luchten, die grijze pakken. Met zijn vrolijke cynisme kan Bijlo alles aan. Theater PePijn 20:30 € 13,50

Dance, klassiekers en Top 40 met Marcel T en Marc de Roo. 23:00 € 5,-

Super Saturday

Classics, club, house, disco en r&b. Met Vinnie en Rico. 22:00-05:00 Gratis Danzig

Saturday Night Party

Wekelijkse stapavond met dj’s Bou en Roy. 19:00-05:00 Gratis

Dansbare muziek. 23:00 Gratis SuperMarkt

Maliehuisje

Steinfunk. 22:00 Gratis

Gewoon lekker dansen. Het kan allemaal. 22:00-05:00 € 3,-

Nachtkluis

Hot Spot

Dansavond

Play Funny Boy

Musicon

De dansbare dinsdag

Marginale Maarten en Poppy Patrick draaien alles wat dansbaar is. 20:00 Gratis

One Louder

Snoeihard feestje bouwen dankzij een ijzersterk muzikaal aanbod. 23:00 € 6,-

vr 9 januari Ashton Brothers

Charlatans, A Medicine Show

Mellow Moods

Ouderwets Haags stappen. 23:00-04:00 € 3,Syndicaat

Gino Sancti

Dinsdagavond is salsa-avond in hét danscafé van Den Haag. 21:00-01:00 € 3,-

Vlaams duo, dat zorgt voor een avond vol hilariteit. Theater PePijn 20:30 € 13,-

Salsa party

GAY

V.I.P.

wo 7 januari

za 10 januari

Bastacafé

Ashton Brothers

Bastacafé

Populaire muziek met eetcafé, vanaf half zeven. 17:00 Gratis

Charlatans, A Medicine Show Zie vr. 9 jan. Theater Diligentia 20:15 € 22,50 Gino Sancti

V.I.P.

100% Latin

Vol met salsa, bachata, merengue, zouk en spicy reggaeton. 24:00-04:30 € 5,-

Mijn laatste sigaret

Spectaculair, absurd en poëtisch totaaltheater maken met clownerie, cabaret, acrobatiek, slapstick, rock-’nroll en goochelarijen. Theater Diligentia 20:15 € 22,50

OneFour

Mundial Tropical

OneFour

Jaarlijks keert Black Soil terug met Rock Ya Soul Sessions, waarbij alles in het teken van hip hop, soul en funk staat. Dit feestje staat in het teken van het nieuwe boek ‘Born In The Bronx’ van hiphopfotograaf Joe Conzo. Verder is er een workshop van B-boy Maurizio, een heuse 1-on-1 Footwork Battle en een optreden van Lefties Soul Connection. Paard van Troje za 17 jan (22:30) € 8,50

Lesbian dansavond. 22:00-02:00 € 4,-

Saturday Night Fever

Verantwoord uitgaan onder begeleiding van dj Maru Bonnic. 23:00-04:00 Gratis

Rock Ya Soul Session

Dansavond Groep 7152

Going Out Light met dj Classics. 20:00-01:00 Gratis

Clubavond

Zingen en swingen. 18:00 Gratis

vr 16 januari ClubBazart

Voor de minder ervaren tango dansers. 21:00-23:00 Gratis

Square

Karaoke

Multiculturele disco met dj Stylo. 21:00 Gratis

Snoeiharde breakcore. Triqo, Thye, Bart Hard en anderen. 23:00 € 6,50

Mealstrom

Havana

Live in SuperMarkt

MeltingPot

za 17 januari

Dj, drinks and dinner mix. 18:00 Gratis

Aperitivo

do 15 januari

Bastacafé

Savanna

Zingen en swingen. 18:00 Gratis

NL70_01p34.indd 36

Bastacafé

Syndicaat

Dansen tot diep in de nacht onder leiding van Bas van der Wildt. 23:0004:00 Gratis

Thai Princess

36 | nl70

zo 18 januari

Zingen en swingen. 18:00 Gratis

ClubBazart

Haagsche Kluis

Thai Princess

Karaoke

Populaire muziek met eetcafé, vanaf half zeven. 17:00 Gratis

Bastacafé

ma 19 januari

Supernatural

Organische funky retro nu sound. 23:00-05:00 € 11,-

wo 14 januari

Karaoke

Reflection, Langweiligkeit, Acidos en Crème Organization bieden dj’s. 20:00-00:00 € 2,-

OneFour

Multiculturele disco met dj Stylo. 21:00 Gratis

Thai Princess

Housemusic, sushi en champagne. Met The Outsiders, Fetish Verdi en vele anderen. 23:00-05:00 € 12,-

Dansavond

MeltingPot

Bastacafé

Classics, house, urban met het Mas Musica Team. 23:00-04:00 Gratis Maliehuisje

do 8 januari Bastacafé

Dansbare muziek. 23:00 Gratis

Café de Vinger

Verschillende zouk dj’s. 22:00 Gratis

Van rustige house tot latin en electro van Max Anthony. In Café OneFour. 20:00 Gratis

Clubavond

Club Le Paris

Thank God it’s Friday

Mundial Tropical

Fourplay

Square

Havana

Gewoon lekker dansen. Het kan allemaal. 22:00-05:00 € 3,-

Zoukzone

Rock Ya Soul Session

Zie vr. 9 jan. Theater PePijn 20:30 € 13,-

Charlatans, A Medicine Show

vr 9 en za 10 jan (20:15) € 22,50

| www.mijnnl.nl |

06-01-2009 17:21:26


Buena Vista

Jandino

In deze show neemt Jandino je mee in zijn wereld. Naar de allereerste kus, openbare dronkenschap, verliefdheid, teleurstelling en meer. Theater Diligentia 20:15 € 13,za 17 januari

Zie wo 7 jan. World Forum Theater 20:00 vanaf € 39,-

vr 9 januari Bambíe Treize

Mimetheatergroep Bambie

Ben ik al geboren?

Dubbelprogramma

Zie wo 7 jan. Appeltheater 20:15 € 22,50 De Architect

Jakop Ahlbom

Twee verschillende voorstellingen op één avond. Theater PePijn 20:30 € 12,-

TONEEL & MUSICAL

Evita

Ben ik al geboren?

Toneelgroep De Appel

Een bizarre beeldende voorstelling waarin het geheugen een belangrijke rol speelt. Appeltheater 20:15 € 22,50 Orgia

Toneelgroep De Appel

Het verhaal van de Argentijnse nachtclubzangeres, de First Lady en de held van het volk van Argentinië. Lucent Danstheater 20:00 vanaf € 51,Orgia

Toneelgroep De Appel Zie wo 7 jan. Appeltheater 20:15 € 13,50

Pasolini gaat in een poëtische taal op zoek naar de lichamelijke afgrond van de liefde. Appeltheater 20:15 € 13,50

Sunset Boulevard

Sunset Boulevard

Ben ik al geboren?

Het verhaal van Hollywoods steractrice Norma Desmond, een diva die leeft in de wereld van glitter en glamour. World Forum Theater 20:00 vanaf € 39,do 8 januari Bambíe Treize

Mimetheatergroep Bambie

Mime-voorstelling met bekende beelden uit spannende films. Korzo5Hoog 20:30 € 12,50 Ben ik al geboren?

Toneelgroep De Appel Zie wo 7 jan. Appeltheater 20:15 € 22,50 Orgia

Toneelgroep De Appel Zie wo 7 jan. Appeltheater 20:15 € 13,50

Vrouwtje met grote jas

Theatergroep Aan tafel

Zie wo 7 jan. World Forum Theater 20:00 vanaf € 39,za 10 januari

Foto: Luk Monsaert

Toneelgroep De Appel Zie wo 7 jan. Appeltheater 20:15 € 22,50

Evita

L’Incorona di Poppea

It’s a Man’s World (Zuid-Afrikaans)

Zie za 10 jan. Koninklijk Conservatorium 20:30 € 17,50

Zie vr 9 jan. Lucent Danstheater 15:00 en 20:00 vanaf € 51,-

Het Waterhuis / Eager Artists

Vier broers moeten hun moeder begraven. Hun rouwverwerking gaat gepaard met veel drank, zang en dans. Theater aan het Spui 20:30 € 15,L’Incorona di Poppea

De Nieuwe Opera Academie

Centraal staat de Romeinse keizer Nero, die zijn vrouw Octavia verstoot om met de courtisane Poppea te kunnen trouwen. Koninklijk Conservatorium 20:30 Premiere € 17,50 Mime op Korzo5HOOG!

Zie wo 7 jan. Appeltheater 20:15 € 22,50

Twee generaties mimemakers nemen het publiek mee op een verrassende ontdekkingstocht door we wereld van de mime. Korzo5Hoog 18:00 € 10,-

De Architect

Orgia

Toneelgroep De Appel

Jakop Ahlbom

Zie vr 9 jan. Theater aan het Spui 20:30 € 13,De Vliegende Hollander

Theater Taptoe

Zie tip. Theater De Regentes 20:30 € 18,Duende

Eric Vaarzon Morel en Gijs Scholten van Aschat In de Hollandse winter brengen zij in het theater schroeiende zon, Latijnse liefde en een lome siësta. Koninklijke Schouwburg 20:15 € 17,50

Toneelgroep De Appel Zie wo 7 jan. Appeltheater 20:15 € 13,50 Sunset Boulevard

Zie wo 7 jan. World Forum Theater 20:00 vanaf € 39,The Metropolitan Opera HD Live

La Rondine

Eén van de beroemdste operahuizen ter wereld, in een pathé bioscoop bij jou in de buurt. Pathé Buitenhof 18:30 € 32,50 zo 11 januari Ben ik al geboren?

Toneelgroep De Appel

De Vliegende Hollander

NL70_01p34.indd 37

wo 14 januari Ben ik al geboren?

Combinatieprogramma

Zie wo 7 jan. Appeltheater 20:15 € 22,50

| 7 januari - 20 januari 2009 |

Over het verlangen om een bijzonder en groots leven te leiden. Theater PePijn 20:30

Toneelgroep De Appel

Een wereld waarin de werkelijkheid kantelt en het onmogelijke mogelijk blijkt. Theater aan het Spui 20:30 € 13,-

wo 7 januari

Zie ma 12 jan. Koninklijke Schouwburg 20:15 vanaf € 16,-

Een aangrijpend toneelstuk over afasie. Koninklijke Schouwburg 20:15 vanaf € 16,-

Koller

Jennifer Evenhuis en Thomas Platzer

Het Nationale Toneel

Josine van Dalsum, e.a.

Zie do 8 jan. Korzo5Hoog 20:30 € 12,50

Hij wordt de Nederlandse Mr. Bean genoemd, de nieuwe Waardenberg en De Jong verenigd in één persoon. Theater Diligentia 20:15 € 15,-

Medea

wo 14 jan (15:00) € 9,50

Vleugellam

Hippopotomonstrosesquippedaliofobie

Alfabetsoep

Een stormachtige bewerking voor figuren en poppen van het verhaal van de Vliegende Hollander. Met onder meer een prachtig schimmentheater van Poppentheater Taptoe, terwijl je de muziek van Richard Wagner hoort. Niet in een uitvoering zoals Wagner het geschreven had, maar bewerkt voor een 13-koppig ensemble en een klein koor. Theater De Regentes za 10 jan (20:30) € 18,-

Evita

De Nieuwe Opera Academie

Orgia

Toneelgroep De Appel Zie wo 7 jan. Appeltheater 20:15 € 13,50

Marcia Maxwell Zie di 13 jan. Theater Zeebelt 20:30 De Waardin

De Vrienden Van De Dansmuziek

Zie tip. Koninklijke Schouwburg 20:15 € 12,Instinct

NT Gent

Zie wo 7 jan. World Forum Theater 14:00 en 19:00 vanaf € 39,-

Over hebzucht en wellust, over graaien en wegglippen, over levensdrift die omslaat in doodsangst. Koninklijke Schouwburg 20:15 vanaf € 20,-

ma 12 januari

L’Incorona di Poppea

Sunset Boulevard

Medea

Het Nationale Toneel

Een klassiek verhaal die opnieuw wordt vertolkt door Ariane Schluter. Koninklijke Schouwburg 20:15 vanaf € 16,Steriel (Zuid-Afrikaans)

Artscape

Steriel’ is een emotioneel krachtige en openhartige beschouwing van het hedendaagse Zuid-Afrika. Theater aan het Spui 20:30 € 15,di 13 januari African Kings

Dizu Plaatjies & Ibuyambo

Unieke mix van authentieke stijlen, van Afrikaanse minimal music tot aanstekelijke ritmes van een salsaband. Theater aan het Spui 20:30 € 20,Combinatieprogramma

Marcia Maxwell

Meerdere uitvoeringen in één programma. Theater Zeebelt 20:30

toneel & musical

Top stand-up comedy uit binnen- en buitenland. Theater PePijn 20:30 € 13,-

Sunset Boulevard

Foto: Renske Lambooy

wo 14 januari A Night of Comedy

comedy&cabaret

AGENDA

De Nieuwe Opera Academie

Zie za 10 jan. Koninklijk Conservatorium € 17,50 Orgia

Toneelgroep De Appel Zie wo 7 jan. Appeltheater 20:15 € 13,50 do 15 januari Ben ik al geboren?

Toneelgroep De Appel Zie wo 7 jan. Appeltheater 20:15 € 22,50 De Waardin

De Vrienden Van De Dansmuziek

Zie tip. Koninklijke Schouwburg 20:15 € 12,Instinct

NT Gent

Zie wo 14 jan. Koninklijke Schouwburg 20:15 vanaf € 20,-

L’Incorona di Poppea

De Nieuwe Opera Academie

Zie za 10 jan. Koninklijk Conservatorium € 17,50

Het verhaal van de Argentijnse nachtclubzangeres, de First Lady en de held van het volk van Argentinië. Lucent Danstheater 14:00 Vanaf € 51,-

De Waardin

Theatergezelschap Vrienden van de Dansmuziek brengen een absurde komedie die zich afspeelt in het laatste bolwerk der beschaving: een afgelegen café waar twee stamgasten tot elkaar veroordeeld zijn. Koninklijke Schouwburg wo 14 t/m za 17 jan (20:15) € 13,-

nl70 | 37

06-01-2009 17:21:41


NL70_01p38.indd 38

06-01-2009 17:15:10


Orgia

Toneelgroep De Appel Zie wo 7 jan. Appeltheater 20:15 € 13,50 vr 16 januari Ben ik al geboren?

Toneelgroep De Appel Zie wo 7 jan. Appeltheater 20:15 € 22,50

ma 19 januari

vr 16 januari

do 8 januari

Der Vogelhändler

Talk to Me

Lotte en het geheim

Stichting Internationale Opera Producties

Het werk van de Weense componist Carl Zeller is één van de meest gespeelde werken uit het operetterepertoire. Koninklijke Schouwburg 20:15 vanaf € 26,di 20 januari Tommy

Di-Rect

Zie tip. Koninklijke Schouwburg 20:15 € 12,-

Het legendarische meesterwerk van de Engelse Band The Who, in het Nederlands. Koninklijke Schouwburg 20:15 vanaf € 23,50

L’Incorona di Poppea

Joke

Zie za 10 jan. Koninklijk Conservatorium € 17,50

Indringende voorstelling over de jonge weduwe van politieagent Arie Kranenburg. Met Isa Hoes. Theater aan het Spui 20:30 € 13,-

De Waardin

De Vrienden Van De Dansmuziek

De Nieuwe Opera Academie

Orgia

Podium DeLuXe

Toneelgroep De Appel

Viva Orgia, Viva Pasolini!

za 17 januari

DANS

Zie wo 7 jan. Appeltheater 20:15 € 13,50

Ben ik al geboren?

Zie wo 7 jan. Appeltheater 20:15 € 10,do 8 januari

Toneelgroep De Appel

High Security

Bloedstollend Banoul

Een woestijn. Ergens op deze wereld. In een woestijn treffen een aantal mensen elkaar. Ze zijn heel verschillend. Maar toch ook weer niet. Theater Merlijn 19:30 Tryout Gratis

Zie wo 7 jan. Appeltheater 20:15 € 22,50

Een mini-festival, geheel in stijl, rond het werk van Edgar Allen Poe. Literair Theater Branoul 20:30 € 15,De Waardin

De Vrienden Van De Dansmuziek

Zie tip. Koninklijke Schouwburg 20:15 € 12,Het Vervolg

Uiteenlopende theatervoorstelling door cursisten. Improvisatie en Mime. Koorenhuis 20:00 en 21:30 € 5,-

Jeugdtheater Rabarber

vr 9 januari High Security

Jeugdtheater Rabarber Zie do 8 jan. Theater Merlijn 19:30 Gratis za 10 januari

Zie do 8 jan. Theater Merlijn 19:30 Gratis zo 11 januari

Ben ik al geboren?

Dancing by daylight

Zie za 17 jan. Literair Theater Branoul 15:00 € 15,-

Introdans Ensemble voor de Jeugd Aan eenschakeling van diverse dansvoorstellingen. Doe-Mee-Dansles voorafgaand aan de voorstelling. Reserveren is verplicht. Lucent Danstheater 19:00 € 18,50

KIND

De spijker op zijn kop

2+ Twee stoere bouwvakkers zetten samen een huis in elkaar. geen gewoon huis. In de wanden zitten instrumenten. Theater Pierrot 11:00 en 14:00 € 6,-

Lotte en het geheim

Lotte ontmoet een eigenaardige struisvogel met een groot geheim. Zeeheldentheater 09:45, 11:00 en 14: 00 € 6,-

Poppenvoorstelling

Max de Mol. Kooman’s Poppentheater 14:30 € 8,50

Workshops

NL70_01p34.indd 39

ma 12 januari

2-19

Tekst als kunstwerk. Stichting Haags Kinderatelier 15:30 € 9,50

2-19 Vrijheid, vogeltje op kooi. Stichting Haags Kinderatelier 15:30 € 8-, di 13 januari

vr 9 januari Workshops

Workshops

Lotte en het geheim

2-19

Zie wo 7 jan. Zeeheldentheater 09:45en 11;00 € 6,-

Workshops

za 10 januari Maak je eigen voorstelling

6+ Met clown Kiddo en Jowel maak je een eigen theatervoorstelling. Theater Pierrot 13:00 € 12,50 Max de Mol. Kooman’s Poppentheater 14:30 € 8,50

van StraussVogel

5+

Workshops

2-19 Kroon, tulband, keppel, fez, tooi, of ..? Stichting Haags Kinderatelier 11:00 Gratis zo 11 januari

Muis & Co

Hagedissen-reliëf. Stichting Haags Kinderatelier 15:30 € 9,50 wo 14 januari

Alfabetsoep

6+ Zusje van Alice in Wonderland en The Wizard of Oz. Theater De Regentes 15:00 € 9,50

Bange Rik

4+ Een voorstelling over alledaagse angsten waarbij een grote rol voor het publiek is weggelegd. Theater Pierrot 14:00 € 6,-

3+ De dag is grijs maar de bank lekker zacht en Connie is zeer tevreden. Muis niet. Die wil op avontuur. Theater De Regentes 11:00 € 7,50

Lotte en het geheim van StraussVogel

4+

Peter Rabbit

Poppenvoorstelling

5+

Zie wo 7 jan. Zeeheldentheater 09:45, 11:00 en14:00 € 6,-

5+ Het ondeugende konijn van Beatrix Potter, komt na zoveel jaren tot leven in het theater. Theater Diligentia 14:30 € 7,50 Toveren met licht

Vertellingen met levende muziek en projectie van antieke platen met behulp van een toverlantaarn. Podium Vocale 16:00 € 8,-

Max de Mol. Kooman’s Poppentheater 14:30 € 8,50

Workshops

Dierbeelden van papier of papiermaché. Stichting Haags Kinderatelier 13:30 Gratis

2-19

do 15 januari Lotte en het geheim

Workshops

4+

2-19

Hagedissen-reliëf. Stichting Haags Kinderatelier 15:30 € 9,50

Drie à vier korte dansstukken. Korzo5Hoog 15:00 € 10,-

4+

2-19

Zie wo 7 jan. Zeeheldentheater 09:45 en 11:00 € 6,-

vr 16 januari Workshops

2-19

Fantasie-vliegmachine. Stichting Haags Kinderatelier 15:45 € 9,50

High Security

Jeugdtheater Rabarber Zie do 8 jan. Theater Merlijn 14:30 en 19:30 Gratis

za 17 januari De rapper, de nerd en het meisje

De klas bestaat uit verschillende groepjes en ze gaan zijn op kamp. Theater Pierrot 14:00 € 6,-

Zie wo 7 jan. Appeltheater 20:15 € 13,50

| 7 januari - 20 januari 2009 |

Invloeden uit Afrika en Polynesië. Stichting Haags Kinderatelier 13:30 € 9,50

4+

2-19 Reliëf van beschilderd piepschuim op paneel Stichting Haags Kinderatelier 11:00 € 5-,

van StraussVogel

Toneelgroep De Appel

De Rode Prinses

Een swingend muziektheaterspektakel naar het gelijknamige boek van Paul Biegel, waarin een prinses op haar twaalfde verjaardag wordt ontvoerd door drie woeste rovers. En dat terwijl ze nog nooit buiten de muren van het paleis is geweest. Na een ontsnapping moet ze de weg naar huis terug vinden, maar dan begint het avontuur pas echt. Koninklijke Schouwburg za 17 jan (19:00) € 13,-

Foto: Edwin Deen

Teksten van whiskeydichter Charles Bukowski op preludes en fuga’s van Bach. Première Parterre 11:30 € 15,-

4+

2-19 Kroon, tulband, keppel, fez, tooi, of ..?. Stichting Haags Kinderatelier 13:30 Gratis

Orgia

Willem van Ekeren

Zie wo 7 jan. Zeeheldentheater 09:45 en 11:00 € 6,-

Poppenvoorstelling

wo 7 januari

Jeugdtheater Rabarber

zo 18 januari

Bloedstollend Banoul

Slapstripstick

Zie do 8 jan. Theater Merlijn 14:30 Gratis

Zie wo 7 jan. Appeltheater 20:15 € 13,50

Zie wo 7 jan. Appeltheater 20:15 € 22,50

Het neusje van de zalm uit de nieuwe Nederlandse dans, voordat dit de Nederlandse schouwburgen mag gaan bestormen. Korzo5Hoog 20:30 € 12,50

van StraussVogel

van StraussVogel

Workshops

DansClick showcase Den Haag

Jeugdtheater Rabarber

High Security

Toneelgroep De Appel

za 17 januari

High Security

Orgia

Toneelgroep De Appel

Een duet met dans en tekst van Julyen Hamilton en Lily Kiara. Theater De Regentes 20:30 € 14,50

Workshops

dans

do 15 januari

kind

TONEEL & MUSICAL

toneel & musical

AGENDA

nl70 | 39

06-01-2009 17:22:03


kind

KIND

za 17 januari De Rode Prinses

6+

Poppenvoorstelling

5+

Zie tip. Koninklijke Schouwburg 19:00 € 13,Max de Mol. Kooman’s Poppentheater 14:30 € 8,50

expo

Workshops

Dierbeelden van papier of papiermaché. Stichting Haags Kinderatelier 11:00 Gratis

WAM! Daar zit muziek in!

4+ Een multidisciplinair en sprookjesachtig muzikaal programma in het kader van de 250ste geboortedag van Mozart. Zeeheldentheater 14:00 € 7,50 2-19

2-19

di 20 januari

East meets West

van StraussVogel

Zie wo 7 jan. Zeeheldentheater 09:45 en 11:00 € 6,-

4+

2-19

EXPO NIEUW

Andergrond

Fotoreportage over Urk, door Bertus Gerssen. 8 t/m 31 januari Gratis

Een boompje opzetten

Kunstuitwisseling met Chinese artiesten die wonen en werken in Shanghai. 12 t/m 29 januari Gratis

Barbara Perquin

Christus Triumfatorkerk

Schilderijen. 10 t/m 29 januari Gratis

De genomineerde en winnende foto’s van de Zilveren Camera. Van dagelijks nieuws tot buitenlandreportages. 17 januari t/m 15 maart € 5,Galerie Maurits van de Laar

Anuli Croon en Ronald Versloot Diverse schilderijen. 10 januari t/m 7 februari Gratis Galerie West

Ejderkan A. Tastekin en Oskar de Kiefte Divers en recent werk. 10 januari t/m 7 februari Gratis

Werk van fotograaf Pavel Wolberg en videokunstenares Yael Bartana. 10 januari t/m 22 maart Gratis Haagse Kunstkring

Vers bloed 2009

Lotte en het geheim

Fotografie van Eva Flendrie. 8 t/m 31 januari Gratis

Diverse werken van Jan Schoonhoven, Ad Dekkers Damsté, Walter Leblanc en anderen. t/m 31 januari Gratis

Beloofde Land

Winterlandschap. Stichting Haags Kinderatelier 15:30 € 8-,

Sleutelfiguren

Peter Nuijen maakte tijdens zijn verre reizen portretten van lokale mensen, die toevallig zijn pad kruisten. t/m 31 januari Gratis

Gemak

ma 19 januari

Wie er is, die blift er al

Ruimtelijk boomobjecten voor op tafel van Conny Kuipéri. 10 t/m 29 januari Gratis

Zilveren Camera

Een voorstelling voor, maar vooral mét jonge kinderen. Theater De Regentes 14:00 € 6,-

Tapa-druksels op karton. Stichting Haags Kinderatelier 15:30 € 9,50

Zie tip 9 januari t/m 27 februari Gratis

Fotomuseum Den Haag

Een klein avontuur

Workshops

Galerie de Rijk

Installaties. 10 januari t/m 23 januari Gratis

Zie za 17 jan. Theater Pierrot 14:00 € 6,-

Workshops

Centrale Bibliotheek

Nika Neelova

De rapper, de nerd en het meisje

Wit hobbelpaardje. Stichting Haags Kinderatelier 11:00 en 12:15 € 5-,

Pulchri Studio

Gedichtentelefooncel

2-19

zo 18 januari

Workshops

Atrium Den Haag

Werk van kunstenaars die in 2008 lid van de Haagse Kunstkring werden. 10 januari t/m 27 januari Gratis Holland Art Gallery Den Haag

Wisselende kunstenaars

Collectie van Wil Willemse ,Gerdine Duysens, Sjer Jakobs, Selwyn Senatori en anderen. 7 t/m 21 januari Gratis Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten

5+1=45

Fotografie tentoonstelling van derdejaars studenten. 9 januari t/m 16 januari Gratis Galerie Noordeinde

Popov, Oxana, Candelier Verschillende schilderijen. 18 januari t/m 15 februari Gratis

Ruimtelijk werk. 10 t/m 29 januari Gratis

Annemarie Fischer Zhanhong Liao

Dagboeken en schilderijen in gemengde technieken. 17 januari t/m 8 februari Gratis Galerie Ramakers

Michel Hoogervorst

Recente schilderijen, aangevuld met beelden van van diverse kunstenaars. 11 januari t/m 15 februari Gratis Galerij Vonkel

Groei op!

Schilderijen met humor, cynisme en esthetiek over de echte wereld en wensbeelden, van Erica Scheper. 10 januari t/m 28 februari Gratis OOK TE ZIEN Galerie 1646

Various Colour Concentrated Visits Installaties van Lieven Segers. t/m 24 januari Gratis De Affiche Galerij

Winter Wonderland

Affiches voor de feestdagen, Sinterklaas, Kerst & Nieuwjaar, typische winterkost, ijspret en meer komen aan bod. t/m 26 januari Gratis Artana

Affordable Art

Face the World

Postkunst

Kunstvorm waarbij iemand versierde kaarten, enveloppen of andere voorwerpen per post verstuurd. t/m 20 januari Gratis

LightArt Kijkduin

Het duinlandschap, de boulevard en het Deltaplein worden op een subtiele manier, middels van kleur veranderende bollen, veranderd in een sprookjesachtige omgeving. t/m 15 januari Gratis Museum voor Communicatie

Briefgeheimen

Zelfgemaakte ansichtkaarten met geheimen, anoniem opgebiecht. t/m 30 mei

Alles Werkt! Contact in de jaren ‘50 en ‘60 Aan de slag met draaischijven, verbinding maken met telefooncentrales en nog veel meer. t/m 31 december € 6,-

Ding Dong

Expositie ter ere van het 60 jarig bestaan van de kinderpostzegel. t/m 30 augustus € 7,50

Het Rijk van Heen en Weer

Een knetterend spannende ontdekkingstocht door zes wonderlijke landen, op zoek naar contact. t/m 31 december € 7,50

Eye Opener

Betaalbare kunst. t/m 18 januari Gratis

Hoe grafisch ontwerpers wereldwijd communiceren met beeldtaal. t/m 30 mei € 7,50

Museum Beelden aan Zee

DCR (De Constant Rebecqueplein)

Fritz Wotruba (19071975)

Retrospectief van de Oostenrijkste beeldhouwer. t/m 25 januari € 7,-

Hemelse beelden uit oost en west Zestig Aziatische beelden gaan de dialoog aan met werk van 25 beeldhouwers uit de 20ste eeuw. t/m 1 februari € 7,-

Sprookjesbeelden aan Zee Sprookjesachtige beelden van de beeldhouwer Tom Otterness. t/m 30 juni Gratis

I’m not there

Werk van internationaal doorgebroken jonge kunstenaar. t/m 8 januari Gratis FAS3

Rituelen

Mythische installatie van Paul Klaui waar de bezoeker op onbekende momenten deel aan kan nemen. t/m 17 januari Gratis Filmhuis Den Haag

Lumokinese

Kinetische lichtinstallatie van Mike Rijnierse en Willem Marijs. t/m 12 januari Gratis

NUL/ZERO

GEM

Les Beaux & Les plus Beaux

Installatie van 20 sculpturen van menselijke figuren door Sylvia B. t/m 11 januari € 5,-

Tjebbe Beekman

Solotentoonstelling met nadruk op recent werk. t/m 15 maart € 5,Gemeentemuseum Den Haag

Wapengekletter op porselein

Nederlandse familiewapens op Chinees porselein. t/m 1 maart € 9,-

Minimal is More

Overzicht van de diversiteit van de Sammlung Lafrenz uit Hamburg. t/m 24 januari € 9,-

Blumenstilleben No. 193 In zijn installaties maakt Anton Henning architecturale constructies van abstracte schilderijen. t/m 24 januari € 9,-

Jozef en Isaac Israels Vader en Zoon

Tentoonstelling waarin twee uitersten van kunst van vader Jozef en zoon Isaac worden getoond. t/m 7 februari € 9,-

Aardewerk in Stijl

De geschiedenis van Potterie Kennemerland (1920-1942) in uniek keramiek. t/m 1 maart € 9,-

XXste eeuw

De rode draad is het telkens ‘anders kijken’ naar de werkelijkheid, door individuen en door groepen. t/m 1 maart € 9,-

Tritonkabinet

Niele Toroni en Paul-Armand Gette bundelen hun krachten voor het vrouwelijk lichaam als inspiratie. t/m 4 april € 9,Haags Historisch Museum

Oh, Oh Den Haag

Wonderschone stadsgezichten van de 16e tot de 19e eeuw in het Haags Historisch Museum. t/m 11 januari € 4,-

Fotomuseum Den Haag

Rain, Hope, Grief & Fall Vierluik van Erwin Olaf. t/m 18 januari € 5,-

Gedichtentelefooncel

In de rust van de klassieke telefooncel kun je voor enkele minuten naar gedichten luisteren. Je kan kiezen uit een liefdesgedicht, iets vrolijks, een troostgedicht of een gedicht voor kinderen. Alle gedichten worden gelezen door professionele acteurs en actrices. Atrium Den Haag t/m vr 27 feb (09:00–17:00) Gratis

40 | nl70

NL70_01p34.indd 40

| www.mijnnl.nl |

06-01-2009 17:22:17


Mauritshuis

Heden

Museon

Overzichtstentoonstelling van de eerste prijswinnaar van “Heden op een Voetstuk”. t/m 24 januari Gratis

Leer hoe dieren en mensen al die jaren hebben weten te overleven onder de koude omstandigheden in Poolgebieden. t/m 31 december € 7,50

Topstukken uit de Vaderlandse geschiedenis. t/m 26 juli € 4,-

Jean van Wijk

Heden Kunsthuis 7x11

De Modderdorpse Tijd

Jouke Mellema en Inge Beeftink werken aan een wekelijkse krant. t/m 31 januari Gratis Kinderboekenmuseum

Geheimen

Drie populaire schrijvers staan centraal: Paul van Loon, Francine Oomen en Jacques Vriens. t/m 30 september € 3,50 Koorenhuis

Docenten Expositie

Glas, tekenen, edelsmeden, grafiek, schilderen, boetseren, beeldhouwen, textiel en keramiek. t/m 17 januari Gratis

Foto Expo

Clemens Zalm en Ruud van den Houte tonen portretten, de straat, de herfst, de nijlgans en meer. t/m 17 januari Gratis Van Kranendonk Gallery

Goud van Oud (Gold Old) Divers werk van verschillende kunstenaars. t/m 22 januari Gratis Livingstone gallery

Spring Brunnen

Schilderijen van Theo Eissens. t/m 17 januari Gratis

Over de weg en de Voortgang

Schilderijen en sculpturen van Klaas Gubbels. t/m 17 januari Gratis

Bewonderde Stad

Tentoonstelling van Hollandse stadsgezichten uit de Gouden Eeuw. t/m 10 januari € 9,50

De Poolzaal

Waarom ijsberen geen pinguïns eten Fototentoonstelling over de Poolgebieden, door Jan Vermeer. t/m 8 maart € 7,50

WNF-Ranger Photo Award

Fotowedstrijd waarvoor kinderen tot en met 15 jaar uit hun mooiste natuurfoto in kunnen sturen. t/m 8 maart € 7,50

Steve Winter

Expositie van het werk van de winnaar van Wildlife Photographer of the Year 2008. t/m 8 maart € 7,50

Ontdek de geheimen van de diepzee Beleef deze onderwaterwereld. t/m 30 mei € 7,50

Leefruimte voor mens en dier Expositie over plekken waar mens en dier elkaar treffen. t/m 1 januari € 7,50

De eerste kustbewoners

Leer hoe de prehistorische mens leefde in de streken. t/m 13 november € 7,50 Museum Meermanno

Jacob van Maerlant’s Rijmbijbel

Unieke miniatuur-schilderingen van deze Vlaamse middeleeuwse dichter. t/m 11 januari € 2,-

Louis Couperus Museum

Muzee Scheveningen

Ode aan de Couperusbiograaf Frédéric Bastet. t/m 16 mei € 3,-

Foto’s en gedichten. t/m 22 februari € 5,-

De wereld van Louis Couperus

Madurodam

Sesamstraat in Madurodam

Educatief amusement, leerzame avonturen, spellen en kennis maken met Bert, Ernie, Pino en alle anderen. t/m 6 september € 13,75 Het Magazijn

Schoone Eenheid

Aan de hand van fotopanelen en maquettes is te zien hoe de bouwkunstenaars het stadsbeeld hebben bepaald. t/m 27 februari Gratis

DJ

Een serie protretten van dj’s door Krijn van Noordwijk. t/m 21 januari Gratis Nutshuis

Atelier De Haagse School

Tien zelfstandige beeldend kunstenaars vertonen hun kunsten. t/m 23 januari Gratis Panorama Mesdag

Drie Haagse meesteraquarellisten

Unieke tentoonstelling met werk van Piet van Boxel, Herman Bogman en Rudolf de Bruyn. t/m 22 maart € 6,-

Mady Andrien en Tony Blomme Beelden en schilderijen. t/m 7 januari Gratis

Galerie Nouvelles Images

De Verdieping van Nederland

Eveline Withagen

17 jaar spraakmakende aanwinsten. Expositie ter gelegenheid van het afscheid van algemeen directeur Wim van Drimmelen. t/m 18 januari Gratis

Renee Mennen en Stefanie van Keijsteren combineren hun fantasie en komen tot eigenzinnige meubel. t/m 25 januari Gratis Serie stapelbare stoelen. t/m 25 januari Gratis

Vier Azerbeidzjaanse kunstenaars

Schilderkunst van Elman Aliyev, Rasim Huseynov, Vefa Rustamova en Lena Sangin. t/m 25 januari Gratis Theater De Regentes

Tess Walkowski

Diverse werken. t/m 9 januari Gratis

Op deze expositie laat ze expressieve schilderingen zien, waar af en toe nog herkenbare elementen opduiken. t/m 31 januari Gratis

Pulchri Studio

Galerie Rehorst

Galerie Paulette Bos

Micheal Lassel

Cor van Dijk, Inge van Haastert, Ditty Ketting & Michael Berkhemer Ruimtelijk werk en schilderijen. t/m 8 januari Gratis

Wieteke Moody-van Dort Porselein, aquarellen en schilderijen. t/m 8 januari Gratis

Francien Krieg

Nicole van der Loo’s stoel waarbij ‘samenzijn’ centraal staat. t/m 25 januari Gratis

Creatief platfom voor jonge kunstenaars. t/m 27 februari Gratis

CHECK OOK do 8 januari Nutshuis

Creative Citizens

Debat over cultuur en het digitale tijdperk: met cabaret, performance en discussie. 19:00 Gratis vr 9 januari Koninklijke Schouwburg

Regentenkamer

Ontmoet de supersterren van Sea Life met elk een bijzonder talent!. t/m 27 februari vanaf € 8,50

Vol gesprekken over cultuur en literatuur. 20:00 € 7,50

Helden, hoezo helden?

Nambawan

Lovechair for two

VillaNuts

SEA LIFE Scheveningen

Lithogafiën, tekeningen en schilderijen met wereldse invloeden. t/m 11 januari Gratis

Pulchri Jong & Dynamisch

Regentenkamer

VillaNuts

Niels Brandaan Cotterink doet het met...

Stroom Den Haag

Divers werk van jonge kunstenaars tot 40 jaar, met de uitreiking van de Talens Prijs. t/m 8 januari Gratis

Stijl

Georg Hadeler

Deze kunstenares heeft als hoofdonderwerp het menselijk lichaam. Vooral haar schilderijen zijn te zien. t/m 8 januari Gratis

De poëzie van Scheveningen

Galerie Noordeinde

Kopje kopje

All things pass

Foto’s en films van Mark Pimlott. t/m 1 februari Gratis Architect/beeldend kunstenaar Jan Körbes en grafisch vormgever Indre Klimaite tonen het resultaat van de projecten die zij de afgelopen drie jaar op uitnodiging van Cascoland hebben uitgevoerd in Zuid-Afrika. t/m 1 februari Gratis Galerie De Twee Pauwen

Luce nel Buio

Schilderijen, beelden en glaskunst. t/m 25 januari Gratis

check ook

Schatten van de Gouden Eeuw

expo

AGENDA

Diverse ontmoetingen en interessante gesprekken. Dit keer met Geert Jan Oddens. 20:15 Vanaf € 12,-

Literair in de Regentenkamer za 10 januari

Koninklijke Schouwburg

Niels Brandaan Cotterink doet het met... Zie vr 9 jan. . 20:15 Vanaf € 12,zo 11 januari Koninklijke Schouwburg

Ida Wassermanlezing 2009

Over zijn grote leermeester en inspirator Han Bentz van den Berg met beeldmateriaal. 14:00 € 5,vr 16 januari Liefhertje en De Grote Witte Reus

Speeddates

Eest borrelen aan de bar. Even een korte uitleg en dan lekker speeddaten. Voor Kunstenaars. 17:00-21:00 Gratis Café Paard van Troje

Popquiz te Paard Speeddates

za 17 jan (17:00-21:00) Gratis

Kom je popkennis opde proef stellen. 21:30 Gratis zo 18 januari Regentenkamer

Literair in de Regentenkamer

.Vol gesprekken over cultuur en literatuur. 16:00 € 7,50

Jean-Marc Spaans

Overzicht van fotografie tussen 1990 en 2007. t/m 21 januari Gratis

Night Birds and Evergreens

Recente schilderijen van Kotscha Reist. t/m 21 januari Gratis

Ook in de agenda? Dat kan! Mail me: agenda@nl70.nl Voor meer info: www.mijnNL.nl/deadlines

| 7 januari - 20 januari 2009 |

NL70_01p34.indd 41

nl70 | 41

06-01-2009 17:22:26


INTERNATIONAL FILM FESTIVAL ROTTERDAM KAARTJES WINNEN? GA NAAR BRAND.NL

Alcohol onder de 16, natuurlijk niet! BRN adv filmfestival WT.indd 1 NL70_01p42.indd 42

Echt bier. Sinds 1340. 29-12-2008 14:17:33 06-01-2009 17:14:47


FILM advertentie

PATHÉ SPUIMARKT

Filmtip

DOWNTOWN DEN HAAG 9 TOPZALEN Beschonken ex-president

2353 SUPERCOMFORTABELE STOELEN

Frost/Nixon

Op 9 augustus 1974 trad de Amerikaanse president Richard Nixon af nadat het ‘Watergate’-onderzoek aantoonde dat hij willens en wetens illegale praktijken in de doofpot had gestopt tijdens zijn herverkiezingscampagne van 1972.

Tekst MP

N

ixon gebruikte onrechtmatig verkregen informatie gedurende de Democratische voorverkiezingen

Wat niemand verwacht, gebeurt tóch: Frost krijgt Nixon op de knieën Frost/Nixon 10x2 kaarten, Release 15 jan Wij geven kaarten weg voor de film Frost/Nixon. Check www. mijnNL.nl/ win

WWW.BENJAMINBUTTON.NL

29 JANUARI IN DE BIOSCOOP

WWW.PATHE.NL/SPUIMARKT | 7 JANUARI - 20 JANUARI 2009 |

NL70_01p43.indd 43

GREAT TASTE IN FILM

om ervoor te zorgen dat niet de gematigde Edmund Muskie, maar de radicale John McGovern zijn tegenstander werd. McGovern werd door diezelfde illegale informatiestroom verpletterd in de uiteindelijke race om het Witte Huis. Nixon ontkende dat hij er iets van wist. Frost/Nixon concentreert zich op de jaren na het aftreden van Nixon. De oud-president schrijft zijn memoires en overweegt een televisieinterview om zijn kant van het verhaal te vertellen. Hij verbaast vriend en vijand door te kiezen voor playboy David Frost, een lichtgewicht in de journalistiek die meer bekend staat om luchtige talkshows dan diepgaande interviews. In de eerste

gesprekken houdt Nixon met gemak stand, maar wat niemand verwacht, gebeurt tóch: Frost krijgt Nixon op de knieën en ontlokt hem een bekentenis. Frank Langella (Nixon) en Martin Sheen (Frost) zijn aan elkaar gewaagd. In de eerste helft van de film ontvouwt zich een fascinerende machtsstrijd. In de sleutelscène van de film belt een beschonken Nixon Frost op in zijn hotelkamer. De oud-president schreeuwt dat ze op elkaar lijken, dat ze allebei underdogs zijn die moeten vechten tegen de elite, die hen nooit serieus heeft genomen. De wanhopige Frost ziet door het telefoontje eindelijk barsten in Nixons pantser en stort zich vol op het laatste en belangrijkste onderwerp: Watergate. Drama Première: 15 januari Duur: 122 minuten Taal: Engels Regie: Ron Howard Met: Frank Langella, Martin Sheen NL70 | 43

06-01-2009 17:14:18


advertentie

Nu in premiere

NU BIJ

www.yesman.nl

8 januari in de bioscoop

In de hilarische komedie YES MAN speelt Jim Carrey de rol van Carl Allen, een man die zich inschrijft voor een zelfhulpprogramma dat gebaseerd is op één simpel principe: Ja zeggen op alles!

Meeslepend oorlogsdrama

The Boy in the Striped Pyjamas Tekst Erlijne Runia

D PRESENTEERT:

Walter Vale ontdekt dat twee mensen in zijn appartement in New York zijn getrokken en besluit ze, na een ongemakkelijk begin, te helpen

www.pacfilms.nl 44 | nl70

NL70_01p44.indd 44

e achtjarige Bruno moet zich flink aanpassen wanneer zijn vader het hele gezin Berlijn uit verhuist. Hij krijgt ‘belangrijk werk’ in een concentratiekamp dat volgens Bruno’s moeder gevaarlijk dicht in de buurt ligt van hun nieuwe huis – grauwe Reichsarchitectuur met nauwelijks mogelijkheden voor een jongetje als Bruno. Zijn raam, dat op de ‘boerderij’ uitkijkt, zoals Bruno het kamp typeert, wordt dichtgespijkerd en alleen spelen in de voortuin is nog toegestaan. Een kwelling voor de avontuurlijke Bruno, die al gauw alle gestelde

Ook in de bios

regels aan zijn laarsje lapt en op onderzoek uitgaat. Hij wordt snel vrienden met een joods jongetje aan de andere kant van het hek, van wie hij maar niet kan begrijpen dat die het niet naar zijn zin heeft daar. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van John Boyne, maar alleen in naam en situatie zijn de personages hetzelfde. De vader in het boek is een sterke autoriteit, maar in de film is hij verworden tot een schijnbaar zachtaardige man met een zwak kinnetje, Bruno’s zusje lijkt zowaar

om hem te geven in plaats van constant het typische pubergedrag te vertonen dat ze in het boek tentoon spreidt, en Bruno zelf wordt zich in de film bewuster van de situatie om hem heen dan hij op papier laat zien. Zijn acties worden daardoor minder verklaarbaar, en hangen hier en daar zelfs op het randje van storend. Toch zit het scenario wat betreft de personages goed in elkaar: niemand is onbedorven, iedereen heeft zijn nare kantjes. Op af en toe wat matig acteerwerk na is The Boy in the Striped Pyjamas een sterke, emotionele verfilming

van een prachtig kleinschalig uitgevoerde vertelling van het levensgrote drama dat zich tijdens de Tweede Wereldoorlog afspeelde. Drama Première: 8 jan. Duur: 94 min. Taal: Engels Regie: Mark Herman Met: Asa Butterfield, David Thewlis

Captain Abu Raed Drama. Regie Amin Matalqa

Hamlet2 Comedy. Regie: Andrew Fleming

Saw V Horror. Regie David Hackl

Song of Sparrows Regie Majid Majidi

Yes Man Comedy. Regie: Peyton Reed

The Visitor Drama, Misdaad, Romantiek. Regie: Thomas McCarthy (I)

Anonyma Oorlogsdrama. Regie: Max Färberböck

Buddha Collapsed Out of Shame Drama, oorlog. Regie: Hana Makhmalbaf | www.mijnnl.nl |

06-01-2009 17:13:03


FILM

Gepijnigde bruine ogen

Seven Pounds E

en lesje vertwijfeld en gepijnigd kijken van Will Smith, dat is grotendeels wat Seven Pounds is. Ben Thomas (Will Smith) heeft iets ergs gedaan. Wat precies blijft onbekend, maar het is blijkbaar zo erg dat hij zijn leven heeft ingericht om het goed te maken. We zien hem informeren naar een dokter die niet met geld om kan gaan, beenmerg doneren en langsgaan bij een vrouw met

een hartkwaal. De meeste mensen zullen al snel doorhebben hoe het ruim twee uur durende drama zich zal gaan ontvouwen. Daar is niet heel veel mis mee, het verveelt niet. Maar je krijgt wel het gevoel dat het eigenlijk niet de bedoeling is dat je het al weet. Daarbij komt dat de goede en slechte personages waar Smith mee te maken krijgt helaas vrij zwart-wit zijn. Het gebrek aan binding

daardoor met de mensen die dit tragedie bevolken zorgt voor verlies aan diepgang. Alleen de momenten tussen Rosario Dawson en Will Smith lichten soms op door de chemie tussen hen. (SG) Drama Première: 15 januari Duur: 118 min. Taal: Engels Regie: Catherine Hardwicke Met: Will Smith, Rosario Dawson, Woody Harrelson.

Will Smith speelt een geplaagde Ben Thomas

Onvermogen voor het nietsdoen

Bloody Mondays and Strawberry Pies “

H

et leven kan zo geweldig zijn, als we alleen maar wisten wat er mee te doen.” Met deze klinkende quote van Greta Garbo opent Coco Schrijber haar nieuwste, met een Gouden Kalf bekroonde documentaire over ons onvermogen te kunnen nietsdoen. Hoe beleeft een jongere die bij de HEMA toetjes garneert haar leven? Of een effectenhandelaar? Of een woestijnnomade?

Hoe film je verveling? Het is het grote obstakel waar Schrijber tegenaan loopt. Bloody Mondays is een fascinerende verzameling van anekdotes en losse frasen zonder duidelijk middelpunt. Van sommige karakters, zoals een oud-spionne die voornamelijk klaagt dat ze eigenlijk niet meer weet waarom ze überhaupt met het interview had ingestemd, is de aanwezigheid eigenlijk overbodig,

terwijl anderen juist veel te interessant zijn voor alleen maar een hoofdstukje. Zoals Brenda Spencer, de nu middelbare vrouw die als tiener in 1979 op een basisschool een bloedbad aanrichtte, omdat ze “niet van maandagen hield”. (BS) Documentaire Première: 8 jan Duur: 80 min. Taal: Engels, Nederlands. Regie: Coco Schrijber.

Kennen woestijnnomades verveling?

Legendarische driftkikker

Public Enemy Number One Part 1 D

e crimineel Jacques Mesrine is in Frankrijk even beroemd als berucht. In punkliedjes wordt zijn legendarische status bezongen, filmpersonages verwijzen naar zijn naam en al in 1977 verscheen een uitgebreide autobiografie. Dat verhaal verfilmde Jean-François Riche met de remake van Assault on Precinct 13, in twee delen. Richet maakt van Mesrine (Vincent Cassel) geen coole,

Scorsese-achtige goodfella, maar toont hem voornamelijk als een nietsontziende hufter met quasi-goede intenties. Mesrines harde mentor Guido (Gerard Depardieu) sleept hem dieper en dieper het smoezelige wereldje vol tuig in. Zijn criminele status groeit snel. Waar het ruwe sfeertje vooral dankzij Cassel en Depardieu goed werkt, komt die opeenstapeling van ‘de gebeurtenissen uit het

leven van Jacques Mesrine’ minder tot zijn recht. Zelden is Mesrine meer dan een gepassioneerde driftkikker vol professionele boevenstreken. Het tweede deel verschijnt 19 februari in de bioscoop. (BJB) Misdaad/thriller Première: 15 jan. Duur: 110 min. Taal: Frans Regie: Jean-François Richet Met: Vincent Cassel, Gérard Depardieu, Cécile de France

SURVEILLANCE Misdaad. Regie: Jennifer Chambers Lynch

“12” Misdaad, drama. Regie Nikita Mikhalkov

WHAT JUST HAPPENED? Komedie, drama. Regie Barry Levinson

YOUSSOU N’DOUR: I BRING WHAT I LOVE muziekdocumentaire. Regie: Elizabeth Chai Vasarhelyi

INCENDIARY Romantisch drama. Regie: Sharon

CHANDNI CHOWK TO CHINA Actiecomedy. Regie: Nikhil Advani

| 7 JANUARI - 20 JANUARI 2009 |

NL70_01p44.indd 45

????????????

RIGHTEOUS KILL Misdaad, drama. Regie Jon Avnet 5x2 kaarten Righteous Kill Release 8 jan Robert DeNiro en Al Pacino in één film. Wij geven kaarten weg!

Ga naar www. mijnnl.nl/win

GREAT TASTE IN FILM WWW.JAMESONWHISKEY.COM

PATHÉ MOBIEL

ZIE DIRECT WELKE FILMS ER DRAAIEN SMS FILM NAAR 4443 OF ZIE PATHÉ.NL/MOBIEL

NL30 | 45

of zie pathé.nl/mobiel SMS film naar 4443

06-01-2009 17:13:29 Zie direct welke films er draaien


STRAATBEELD

Vrolijk(e) Fietsen Ik heb er grootse plannen mee

Op de Haagse keien spotten we mensen met bakfietsen, te hoge of te lage fietsen en kleurrijke fietsen. 1: Maartje, (27): “Met een slagzin voor Martini

Ice won ik een bakfiets. Ik heb grootse plannen over wat ik er allemaal mee kan gaan doen!”

2: Richard (37) medewerker ’t Bakkertje: “Is het 1

bordje zo goed te zien?”

2

3: Paul (56) boekhouder: “De kleur springt echt in het oog.”

4: Jeffrey (19) student: “Lowriders blijven gewoon stoer.”

5: Mevrouw Zemering (83) gepensioneerd: “Ik rijd op een kinderfietsje omdat ik graag de grond voel.” 6: Mevrouw Aalto (52) hoofd van Florence 3

klantenservice: “Dat mandje is zó handig voor mijn handtasje!”

5

4

7: George (38) medewerker ’t Hof van Eten: “Normaal betaal ik om in het blad te komen! Geel valt lekker op.” 8: Dirdja (57) fietsenmaker:

“Fietsen gaat niet zo makkelijk. Het is echt voor mensen met lange benen, en ik heb korte.”

6

7

8

NL wordt gemaakt door: Hoofdredactie Pamela Wilhelmus Redactie Marissa Jalink, Drees Koren, Ellen Mannens Agendaredactie Mark Beulen, Eline Dragt, Marie-José Linders, Marjolijn Mayer, Jeroen Veenstra Art Directie Ivo van IJzendoorn Vormgeving Desmo Schut, Melvin Witte, Els Meijer, Loes Hermeling NL Online Martijn Buisman, Sophie Kat, Sarah de Weijer Medewerkers Berend Jan Bockting, Jessica van der Burg, Mathieu de Geest, Sven Gerrets, Hester Heite, Rosanne Klein, Wouter van der Land, Rene van der Meer, Mike Peek, Jilleesa Philips, Bregtje Schudel, Alwin Slomp, Jeroen Stam, Martijn Oosterhuis, Marije Verstraten, Laura Vreugdenhil. Uitgever Serge Brabander Officemanager Anna Witzel Distributie Nina Ziegler, Hjal-

mar Zeller Traffic Eveline Rohde, Karen Heinen, Acelya Ozkan Commercieel manager Marco Vroedsteijn Accountmanagers landelijk Eelco Hulshof (salesmanager), Michel Regenboog, Dave van Os Accountmanagers NL70 Joris van de Kant, Carsten van Rossen, Melanie Schrurs Drukwerk Weiss-druck NL70 Wilgenweg 16A, 1031 HV Amsterdam / Postbus 37398, 1030 AJ Amsterdam Algemeen 020 896 9600 / info@nl70.nl Redactie 020 896 9520 / redactie@nl70.nl Agenda 020 896 9590 / agenda@nl70.nl Distributie 020 896 9581 / locaties@nl70.nl Sales Landelijk 020 561 1275 / adverteren@nl70.nl Sales NL70 010 7118683 Materiaal 020 896 9550 / materiaal@nlunlimited.nl

Dit is een uitgave van NL Unlimited BV, onderdeel van Boomerang Unlimited. NL wordt om de week op woensdag verspreid in de vier grote steden.

VOLGENDE KEER IN NL70 THAISE MASSAGES

Seksclub of spa? De hand en spandiensten van Thaise massagesalons.

46 | NL70

NL70_01p46.indd 46

PARTYREVIEW

Hester proost op het nieuwe jaar met burgemeester van Aartsen. | WWW.MIJNNL.NL |

06-01-2009 17:12:34


Deze moeder is besmet met HIV. Dankzij u hoeft haar kind dat niet te zijn.

Giro 1105

40252146 MU_230x300 Ads.indd 2

NL70_01p47.indd 47 Untitled-1 1

11/25/08 4:49:46 PM

06-01-2009 09:43:55 17:11:45 22-12-2008


VINCENT CASSEL

PUBLIC ENEMY NUMBER ONE PART I

THE RISE OF A LEGENDARY GANGSTER

JEAN-FRANÇOIS RICHET

15 JANUARI IN DE BIOSCOOP PublicEnemyNr1_NLbladen_200x270.indd 1 NL70_01p48.indd 48

02-01-2009 13:56:28 06-01-2009 17:10:54

NL70 editie 01 2009  

NL70, het stadsmagazine van Den Haag