Page 1

LIANNE COLLIGNON ‘El Mundo bezit alle ingredienten voor een meidenavond’

nr 16

gratis jaargang 4

door en door utrecht

5 augustus - 18 augustus 2009

UITdagen

met of zonder studenten?

Musica Poetica popmuziek uit de 17e eeuw

FIXED GEAR fietsen zonder vrees

Doe iets!

NL30_16p01DEF.indd 1

Zomerkriebels

Festivalpark Leidsche Rijn 15 augustus

Funkd ‘n Found Griftpark 9 augustus

No Vacancies dB’s 15 augustus

04-08-2009 14:05:55


NL30_16p02.indd 2

04-08-2009 14:06:16


INHOUD

5 augustus - 18 augustus 2009 nr 16 jaargang 4

DIT NUMMER

Interview

Kim Bakker en Claes Iversen

Hij ontwerpt vrouwenkleding, zij herenmode. De twee nieuwste modesensaties met elkaar in gesprek over stijl, uitgaan, couture, en poeha.

IK

UTRECHT

4

MIJN UTRECHT

6

CITYBUZZ

7

GASTCOLUMN

7

Pepijn Lanen KLIK & WIN

@NL INTERVIEW

8 11

Kim Bakker en Claes Iversen NIET TE MISSEN

ONDERTUSSEN... IN UTRECHT Dat is nou jammer. Jullie dachten hier de eloquente schrijfsels van jullie eigen stadsredacteur Lianne Collignon aan te treffen. Mis Poes. Lianne is van de zon aan het genieten tijdens een welverdiende vakantie, dus moet de Utrechtse lezer het deze editie stellen met mij, de hoofdredacteur van NL. Maar niet getreurd: ook ik was ooit Utrechter. Eerst als student. Met ferve heb ik de UIT-dagen gelopen (die toen nog A- en B-dagen heetten), zo’n kort jurkje van de Winkel van Sinkel gedragen, en ik kwam in De Dijk, De Zotte en in de PLF (op alledrie de locaties!). En ook na mijn studententijd kende ik Utrecht. Het Utrecht van Tilt, Stockholm, De Vloer, eh... nee, De Helling. De sportschool op de Herenweg, een nieuwe Albert Heijn op de Amsterdamse Straatweg en café Zussen naast Broers. Maar dat is het dan. Verder kom ik niet, de tijd is voor mij vijf jaar geleden stil blijven staan, toen ik Utrecht met pijn in het hart verliet. Dus laat ik mij maar al te graag, net als jullie, door NL30 informeren over de nieuwste ontwikkelingen in de stad die altijd een warm plekje in mijn hart houdt, gewoon, omdat ik er zo lang heb gewoond en zoveel heb meegemaakt. En daarom kan ik niet goed kiezen in het artikel over de UITdagen of ik nou de UIT-route of de studentenvrije route moet nemen. Nostalgie of nieuwe stekken, eigenlijk is alles leuk in Utrecht. Voor mij dan. En voor jou? Ik zou zeggen, vind het zelf uit in deze editie van NL30. Pamela Wilhelmus Hoofdredacteur

| 5 AUGUSTUS - 18 AUGUSTUS 2009 |

NL30_16p03.indd 3

Oude muziek saai? Nee man, niet als je luistert naar het barokorkest Musica Poetica. Deze jonge mensen kwamen van over de hele wereld naar Nederland om oude muziek te spelen. Nu maken ze deel uit van de crew van de Ingebeelde Zieke.

14

14

Musica Poetica REPORTAGE

18

UIT-dagen ONS KEURT ONS

20

SHOPPEN

21

Atelier Utrecht ETEN

23

El Mundo

Fixed Gear Nederland is een fietsland. De nieuwste fietshype komt niet uit ons wielerlandje. In navolging van New York, Berlijn en Londen veroveren fixed gears de Hollandse straten.

26

REPORTAGE

24

Fixed Gear PARTYREVIEW

27

Diep in de Groef DRINKEN

27

Happy Time DATE

29

AGENDA

33

FILM

43

PARTYCRASHERS/ VOLGENDE KEER

46

COLOFON

46

UITdagen

Of je vindt het hartstikke leuk, of je hebt er een pesthekel aan. De UITdagen. Daarom hebben we een programma samen gesteld voor alle 0e jaars die naar onze stad komen én een programma voor alle mensen die de bijna-studenten juist willen ontwijken.

14

NL30 | 3

04-08-2009 14:07:06


4 | NL30

NL30_16p04.indd 4

| WWW.AGENDA.NL |

04-08-2009 14:07:50


I

UTRECHT

WAT IS UTRECHT VOOR JOU? Juri Hiensch (30) Echt duister is het niet meer tijdens Summer Darkness. Wanneer de ‘Bats’ uit heel Europa neerstrijken in Utrecht, springen de felle fluorkleuren overal in het oog. Op elke hoek wordt geposeerd voor fotografen en voorbijgangers kijken vol bewondering toe. De gemoedelijkheid waarmee dat gaat, ja dat is toch wel Utrecht. The real Gotham City. Voor meer foto’s van Juri, check www.jurisverbeelding.nl Summer Darkness 2009: 5 t/m 9 augustus

ga naar www.mijnnl.nl/ikhartjeutrecht en stuur je waanzinnige lied, gedicht, tekening, foto of kunstwerk in en misschien staat jouw creatie hier wel de volgende keer | 5 AUGUSTUS - 18 AUGUSTUS 2009 |

NL30_16p04.indd 5

NL30 | 5

04-08-2009 14:08:12


Mijn Utrecht Babette van Veen ken je waarschijnlijk beter als Linda Dekker, die met haar GTST-collega’s een liedje zong over haar gebrek aan adem. Een maand geleden speelde ze nog de moeder van Baby in de musical Dirty Dancing en deze maand komt haar nieuwe albumVertrouwelijk uit. Maar eerst vertelt ze nog even over haar favoriete plekjes in Utrecht.

TEKST ILONA DE JONG

ZOMERPLEK In de zomer vind ik het altijd leuk om naar het rosarium bij het Wilhelminapark te gaan. Dat is zo’n schattig tuintje. Volgens mij ken ik het mijn hele leven al. Het is een echt rustpunt midden in de stad. Briljant toch? EERSTE DATE Onder de dom? Makkelijk te vinden en je kunt daarvandaan meteen samen wandelen en bekijken waar je heen wilt.. Met mijn man Bas heb ik dat ook gedaan toen we elkaar net kenden, heel lang geleden. En blijkbaar werkt het prima. MOOISTE UITZICHT De Oudekamp. Daar ben ik geboren en dat heeft nog steeds een romantisch plekje in mijn hart. Mijn eerste levensjaar hebben we daar gewoond op de zolder van mijn overgrootmoeder. Romantischer kan niet naar mijn idee.

BABETTE VAN VEEN

TERRAS De Winkel van Sinkel. Zij hebben een lekker groot terras, dus er is meestal wel een plekje vrij. Nog belangrijker: de koffie is er errug lekker. Maar zo vaak ga ik eigenlijk niet naar terrasjes. Ik ga vaker winkelen of kleding en boeken zoeken en dan heb ik meestal haast!

PICK-UP PLACE Het is heel lang geleden dat ik ergens naartoe ging om iemand op te pikken, dus daar kan ik helaas

‘Mijn pa is de Utrechtse act’ niets zinnigs over zeggen…

Tegenwoordig pick ik alleen nog kinderen up van school. Ook erg leuk! CAFÉ Uuhm… Naast Opoe’s. Hoe heet dat ook alweer, zo’n lange bruine kroeg? Als ik bij Opoe’s ga eten op het Wed wacht ik daar altijd even tot er een plekje vrij is.

FESTIVAL Het smartlappenfestival vind ik erg grappig. En natuurlijk de Parade, want dat is ook leuk met de kids. Vorig jaar waren we op de Parade in de stromende regen! We hebben lekker tapas gegeten en er toch een gezellige dag van gemaakt. Helemaal goed!

UTRECHTSE ACT Mijn vader natuurlijk! Al is hij niet echt een act. En Willem van Hanegem. Da’s ook een beetje een act. Ik vind hem echt zo enorm grappig. Mijn kinderen zijn dol op voetbal en ik lig vaak dubbel als ik zijn commentaar hoor op televisie. Ik vind het vaak nog leuker dan menig cabaretier.<

advertentie

showmodellen tot 50% korting EASTBORN S L A A P S Y S T E M E N

Domstad

Slaapspecialist

Mariaplaats 3 3511 LH Utrecht, telefoon 030 231 02 48 6 | NL30

nl30_kwart_show.indd 1

NL30_16p06.indd 6

| WWW.AGENDA.NL |

28-07-2009 19:30:51

04-08-2009 14:08:45


CITY BUZZ

440

TE ZET JOUW FAVORIE TENT OP DE KAART

woonboten drijven in de Utrechtse grachten

-

Midzomer-Dom

Duizend keer uitgaan

Verkiezingen suf? Bij NL niet! Geen rode potloden om het hokje van een politicus in te kleuren, maar online stemmen op jouw favoriete horeca-hotspot in de NL1000 verkiezing. Wij bij NL zijn benieuwd naar de ultieme 1000 horeca-toppers door heel Nederland, en daarom hebben we deze verkiezing in het leven geroepen. Koffietentjes, restaurants, clubs, lunchcafé’s en beachclubs, ze doenallemaal mee. Vanaf 15 augustus kun je 100 dagen lang op www.agenda.nl/nl1000 je stem uitbrengen. Onze horeca-top-1000 wordt op 25 november bekend gemaakt. Dus stay tuned.

Als echte Utrechter hoor je de Dom eigenlijk niet te bezoeken. Voor de Midzomeravondtours bovenop onze bekende toren moet je een uitzondering maken. Bovenop de Domtoren zie je met een mojito in je hand de nacht over Utrecht trekken. Elke woensdagavond in augustus klim je met een gids de 465 treden op. Voor € 11,- mag je daar de zonsondergang kijken en krijg je na afloop een zomerse cocktail.

Bollywood in Transwijk

Hang de multi-culti Utrechter uit op het ontmoetingsfestival Mela On Tour. In park Transwijk voel je je op 7, 8 en 9 augustus een wereldreiziger. Het park is voor het eerst het terrein van dit multiculturele festival vol oosterse hapjes en Aziatische muziek, dans en kunst. Voor een paar euro entree doe je mee met workshops buikdansen, kun je Indiase lekkernijen proeven en luister je naar bands en dansgroepen met oosterse namen als Saaz aur Awaaz en Nawa Rasa Charish. En het belangrijkste: meet & greet mensen vanuit de hele wereld.

VERDER

TOURRIJDERS VERSLAAFD AAN GASOLINE De renners van de Tour de France hebben een legale verslaving gevonden: muziek van de Utrechtse Gasoline Brothers. Wielrenner Koos Moerenhout twitterde tijdens de tour over hun cd Hm! en vertelde ook waar de plaat te downloaden was. Begeleiders van verschillende ploegen, waaronder het team van Mark Cavendish, sloegen aan het downloaden. De muziek op je eigen Ipod zetten kan op: http://thegasolinebrothers.bandcamp.com/album/hm. | 5 AUGUSTUS - 18 AUGUSTUS 2009 |

NL30_16p06.indd 7

GAY OP HET WITTE DOEK In de doorsnee romantische Hollywoodfilm krijgt de vrouw aan het einde altijd de man. Tijdens de Gay & Lesbian Summer Tour laat ’t Hoogt zien dat de vrouw in de laatste vijf minuten soms ook het hart van een andere vrouw verovert. Of de man eindelijk die andere man zoent. Tot en met 16 augustus zijn de films The Baby Formula en The Fluffer nog te zien in bioscoop ‘t Hoogt.

COLUMN PEPIJN LANEN

Lieve lezeraars ... en lezeraresjes. De hieronder volgende tekst is afkomstig uit mijn mouw, waar inderdaad heel veel inpast dat er met enig schudwerk uit tevoorschijn komt. De zomert, we kennen hem allemaal wel. De zomert, die lamme oom die soms ineens op de stoep staat, of in het portiek staat te pissen als we dronken om 3 uur ’s nachts thuis komen. Die zomert, is er. Ik ga verder niet uitweiden over het weer en temperaturen en regen en dat soort zaken, want wij onder elkaar kunnen we daar prima over doorzuren zonder dat ik daar hier een voorzet voor hoef te geven. Zuur zit ons immers in het bloed, met de zilveruitjes d’rbij. Ik vroeg mij meer af wat er gebeurt met de mensen die slecht gaan in de zomert. In de wintert zitten die natuurlijk gewoon met Eenzame Kerst op repeat, de verwarming op zes en een asbak vol caballero’s binnen slecht te gaan. Maar hoe moet het met deze stuk voor stuk prachtmensen en heerlijke personen, op het moment dat buiten die teringzon weer begint te schijnen? Hoe vergaat het de azijnzeikers en zatlappen die verlaten zijn door jan en alleman, zelfs door hun hamster als het er het weer niet naar is om binnen naar rook te stinken? Gaan ze verkleed in boa’s en zilveren cowboyhoeden aan de GHB en baco naar prachtige buitenfestivals die rond juli en augustus ons in de greep houdt? Of zijn dat toch echt alleen maar provinciaaltjes? Staan ze joelend op het plein eind april/begin mei met rode alcoholisten koppen als masker hun geluk te veinzen tot ze weer achter te verwarming naar buiten kunnen sikkeneuren? Is er een speciaal opgespoten strand waar ik nothing van weet waar deze verschrikkelijk fijne bevolkingsgroep in een soort zomertherapie gaat? Ik smeek u, lieve lezeraarsjes, verlicht mij alst jullui blieft met kennis. Ik heb immers mijn vakantie nog not geboekt. Tijdens het verlichten lust ik overigens graag een iers glaasje whiskey. X

Redactie@nl30.nl

Pepijn Lanen is een van ‘De jeugd van tegenwoordig’, geboren Utrechter en de vaste columnist van NL20. Omdat Edo op vakantie is, lenen we zijn zomercolumn. NL30 | 7

04-08-2009 14:09:06


@NL

M@ilbox Heb jij een lievelingsspot of een tip over jouw stad? Of heb je een opmerking over de stad of ons blad die je gewoon móet delen? Mail het ons. Ook foto’s vinden we leuk. Mail naar redactie@NL30.nl

KUIKEN!

HORECAKENNERS OPGELET

ETE ZET JOUW FAVORI TENT OP DE KAART agenda.nl/nl10 00 (va

naf 15 aug)

Win een cocktailworkshop voor jou en je vrienden

Goedemiddag, Bij het lezen jullie artikel over de band BCUC uit Soweto krijg ik de ernstige behoefte te reageren, welke behoefte ik meteen bevredig. Om te beginnen is het duidelijk dat de schrijfster Zuid-Afrika niet kent. Waarom zouden alle zwarte mensen uit Afrika bolle buiken hebben en vliegjes rond hun gezicht? Soweto ís geen sloppenwijk, maar hééft sloppenwijken. Meerdere zelfs. Soweto is een stad die in oppervlakte groter is dan de stad Johannesburg. En het heeft ook meer inwoners. Er wordt een winkelcentrum (mall) gebouwd waarbij vergeleken het veel bediscussieerde winkelcentrumpje van Tilburg kinderspel is. Er wonen miljonairs in Soweto. Ja, in rand – niet in euro, wat mij op het volgende brengt. De rand is geen € 0,086, maar € 0,86. Kortom, een kuiken wat net uit het ei komt, zou niet over wereldse zaken moeten schrijven tot het zijn vleugeltjes heeft gespreid en de wereld verkend heeft. Sorry, maar het moet me van het hart. Het komt mij en de ZuidAfrikanen de neus uit dat er vanuit Europa zoveel in stereotypen gedacht wordt en dat mensen zich niet informeren (laten). Groet, Janneke Honeywood

Ha Janneke,

IK ZOEK ALLARD!

Dank voor je mail. Allereerst de openingszin: die kwam blijkbaar niet goed bij je over, want ik deed express of ik een kuiken was om de stereotypering op een grappige manier neer te zetten. Verderop in het artikel maken we flink korte metten met dit stereotype. Wat betreft Soweto: het is ontstaan als sloppenwijk vanuit Johannesburg, toen donkere mensen na de apartheid uit de stad werden geweerd. Nu heeft het inderdaad meer inwoners en zelfs sloppenwijken. We hadden de hele geschiedenis en groei van Soweto in het artikel kunnen beschrijven, maar ik ben bang dat we dan geen plek meer hadden voor de band. En de centjes, nog even nakijken dan. Volgens onze currency converter is het toch echt 0,086 euro. O nee, inmiddels 0,090. Ben je weer up to date! Groetjes, het kuikentje zelf, Lianne Collignon

Een mailtje in de box van blind date redacteur Marijke: Hoi! Ik heb een gekke vraag.. Ben jij toevallig de Marijke van der Linde van de Nl30?? Ik wilde namelijk graag de email van die knappe Allard Bosveld, die in de blinddate-rubriek staat… Als je niet de ‘’goeie’’ Marijke bent, sorry! Maar t valt te proberen.. groetjes, cristina Hi Cristina, Klopt, ik ben die

‘Die knappe

Allard’

KONIJNTJE

Marijke. Als je mij jouw emailadres geeft, dan geef ik die aan hem! Groetjes

Ha NL30. Leuk interview met Arjuna Schiks vorige editie! Ik wist niet dat hij van dat Konijntjeliedje was. Nu is er iets geinigs met dat liedje en dat wilde ik jullie ff vertellen. Ik keek altijd naar de Gouden Kooi vorig jaar en telkens als er gesekst werd, hoorde je het Konijntjeliedje, nu weet ik dus dat het van Arjuna afkomstig is. Lachen toch. Remco

CHECK VOOR ALLE WINACTIES WWW.AGENDA.NL     

CROSSING OVER 4x2 kaarten

G.I. JOE: THE RISE OF COBRA 2 kaarten

Vanaf 13 augustus draait de maatschappijkritische film Crossing Over in de bioscoop, waarin diverse verhaallijnen elkaar op genadeloze wijze kruisen. Boeiende film, met Harrison Ford.

In de film G.I. Joe: The Rise of Cobra gaat het elite G.I. JOE team met futuristische spionage- en militaire apparatuur de strijd aan met de corrupte wapenhandelaar Destro.

8 | NL30

NL30_16p08.indd 8

    

SEA MONSTERS 10x2 tickets

 

Het Omniversum presen teert de  veelbekroonde National Geographic-film Sea Monsters, dino’s uit de diepte. Chirs Zegers doet de voice-over. Meer info: www. omniversum.nl 

ZOMERKRIEBELS 3x2 kaarten

UNIEKE REGENJAS! 775mm van MooiDroog

Het Zomer Kriebels Festival wordt een zomers hoogtepunt met Erick E, Benny Rodrigues, Green Velvet en Robbie Rivera. Een goed feestje op het Festivalpark van Leidsche Rijn!

Een plensbui: de nachtmerrie van elke vrouw. In regenpakken en jacks hijst de modebewuste Nederlandse zich niet graag. MooiDroog komt met de oplossing. | WWW.AGENDA.NL |

04-08-2009 14:09:40


1OOO BESTE HORECASPOTS VAN NEDERLAND

HORECAKENNERS OPGELET

T OP DE K N E T E T IE R O V A F ZET JOUW

A ART

en win een cocktailworkshop voor jou en je vrienden -

Tip jouw tent op agenda.nl/nl1000 van 15 aug tot 22 nov NL en Bombay Sapphire gin houden van goede horeca. Daarom hebben we onze krachten gebundeld. Wij willen van jou weten welke horecaspot volgens jou niet kan ontbreken in onze horeca top 1000. 100 dagen, 1000 hotspots. Vanaf 15 augustus kun je stemmen op jouw favoriete café, restaurant of club op www.agenda.nl. In precies 100 dagen

NL30_16p09.indd 9 NL1000_ADV DEF_3.indd 1

stellen wij met jou de lijst met de 1000 beste horecaspots van heel Nederland samen. Op woensdag 25 november wordt dé ultieme horeca-hitlijst bekend gemaakt in NL10, NL20, NL30 en NL70, en op de website agenda.nl Stem op je favoriete horecaspot en win een volledig verzorgde cocktailworkshop waar je met vijf vrienden heen mag. De

workshop wordt gegeven in één van de hotste cocktailbars van Nederland. Dus surf nu nog naar www.agenda.nl/nl1000 en voor je het weet sta jij met je vrienden te shaken.Laat je inspireren door de NL1000 en stem mee op de beste hotspots. Deze verkiezing wordt georganiseerd door NL Unlimited, uitgever van de bladen NL10, NL20, NL30 en NL70 in samenwerking met Bombay Sapphire gin.

14:11:03 04-08-2009 13:01:40


Adv 200x270.indd 1 NL30_16p10.indd 10

18-05-09 12:26 04-08-2009 14:11:16


INTERVIEW

Mode poppetjes

Kim Bakker VS Claes Iversen

| 5 augustus- 18 augustus 2009 |

NL30_16p11.indd 11

nl30 | 11

04-08-2009 14:11:46


Hij ontwerpt vrouwenkleding. Romantisch gedrapeerde avondjurken, ingenieuze details en een clean silhouet. Zij maakt mannenkleding. Gebreide leggings, licht gewicht materialen, een androgyne look. Vreemd? Nee! Beiden zijn zo talentvol, dat Nederland gegarandeerd snel een come-back maakt op de internationale modekaart. De schuchtere, Deense Claes Iversen en de excentrieke Kim Bakker over elkaar, stijl, uitgaan, couture, geld, poeha en... TeksT JAINy GANS Beeld JEROEN VAN LOON, PETER STIGTER

T

wee dagen terug renden ze nog achter de schermen van de Amsterdam International Fashion Week. Claes is gedrild door de Nederlandse grootmeesters zelve: Viktor & Rolf, die onlangs met een interview in Zomergasten 407.000 kijkers trokken. Kim werkte bij grote merken als No Excess en Gsus voordat ze in 2007 haar label: Nõn by Kim, lanceerde. Elkaars show hebben ze niet gezien. Laat staan hun eigen show. Te druk. Maar nu staan ze bij toeval naast elkaar op de Modefabriek. En verkocht zal er worden! Claes: “Zo, de ouders zijn weg (knipoog), kunnen we vrij uit praten. Nee hoor, zo’n pr manager neemt een last weg van je schouders. Als ontwerper moet je al zo multitasken.” Kim: “Je kunt niet overal goed in zijn. Dat moet je accepteren. Dat is ook niet erg. Tijdens de AIFW Masterclass Business heb ik een pitch gehouden voor potentiële

w

oen

it. ten het over,

CV Kim BaKKer (28) Op 5 augustus, de dag waarop dit nummer verschijnt, wordt Kim Bakker een jaartje ouder. Gefeliciteerd! In 2005 studeerde Kim cum laude af aan het Amsterdam Fashion Institute, waar ze nu twee dagen in de week aan de huidige generatie studenten les geeft. Echte industrie ervaring deed ze op als ontwerper bij No Excess en Gsus. Maar een eigen lijn op zetten bleef lonken. Nõn by Kim zag in 2007 het levenslicht. Het liefst zou ze verkopen in Japan. Shows in Amsterdam en Wenen moeten die droom in vervulling laten gaan. 12 | nl3 0

NL30_16p11.indd 12

investeerders. Ik zag er ontzettend tegen op. Een pitch is snel. En ik ben een langzaam persoon. Ik eet langzaam. Ik denk langzaam. Ik dacht altijd dat het een nadeel was. Tot ze bij mijn stage bij het label Wendy & Jim in Wenen zeiden: ‘Jij kristalliseert je ideeën zo fijntjes uit dat ze altijd goed zijn’. Die pitch ging ook verrassend goed.” Wat vinden jullie van de huidige tendens in modeland? Claes: “Wij gaan ten onder aan de wegwerpcultuur. T-shirts voor €5,-?! Die grote ketens verpesten het voor jonge ontwerpers. H&M is er ook zo één, maar die slaat de handen tenminste nog ineen met de ‘modemakers’. Helaas is de kans dat H&M mij morgen opbelt heel klein.” Kim: “Tegenwoordig geven mensen veel geld uit aan kleding, maar vooral aan veel stuks. Na drie keer wassen kronkelen alle naden. In India heb ik ook dure stoffen vervoerd zien worden met een ezel en een kar. Dat zet je aan het denken over onze eisen. Ik spaar nog echt voor iets speciaals. Op die manier is het een verwennerij.” Zijn mannen of zijn vrouwen betere ontwerpers? Kim: ‘Voor wie? Ik zou bij God niet weten wat ik voor vrouwen zou moeten ontwerpen. Te complex. Te veel keus. Mannenmode is meer gekaderd. Binnen dat kader zoek ik mijn grenzen op. Ik ben zelf ook een echte tomboy; zo één die vroeger drumde en alleen jongensvrienden had.’ Claes: “Kim is een uitzondering. Zij vertaalt wat zij sexy vindt voor een man. Vrouwen die vrouwenkleding ontwerpen, ontwerpen eigenlijk voor zichzelf. Mada van Gaans’ ontwerpen zijn altijd kleine Madaatjes. Ook knap.” Kim: “Standaard gespierde beauties met een blokhoofd vind ik niet sexy. Ik wil eigenheid. Flaporen, scheve tanden, kromme neus. Voor die normale mannen ontwerp ik.” Claes: “Ik ontwerp voor intelligente, kunstzinnige, bijzondere vrouwen. Niet zo zeer leeftijdsgebonden. De Nederlandse schrijfster, Sofie van der Stap, is zo iemand. Lief, mooi, ze raakt me als mens. Uitlenen aan soapsterren ben ik voorzichtig mee.” Kim: ‘Ik leen sowieso niet uit aan BN’ers. Ik wil niet dat mijn kleding gerelateerd is aan één persoon of één imago.’ Hoe knopen jullie de eindjes aan elkaar? Claes: “Ik neem ook individuele opdrachten

aan. Er zit altijd een hele waslijst aan eisen aan vast, maar het budget overschrijdt de € 1000,- niet. Ga ik zitten rekenen, dan moet ik vaak NEE zeggen. Verschrikkelijk. Als ik het stiekem toch doe, denk ik tijdens het maken al: “Oh mijn god, hier draai ik verlies op!” Zoveel handwerk. Het lukt me niet om er een salaris uit te halen. Kim: “Ik reserveer ook nog steeds geen salaris voor mijzelf. Part time als docent op het Amsterdam Fashion Institute werken is mijn enige vaste inkomstenbron. Mijn aanpak is heel individueel, dus duik ik letterlijk veertig verschillende werelden in op een dag.” Claes: “Oh, dat lijkt me ook leuk om te doen. Les van mensen uit het vak is tien keer beter dan docenten die dat vast doen. Anders ben je clueless wat betreft commercie.” Kim: “Mode is per definitie commercieel. Je maakt het om te verkopen. Slechts één procent van de wereldbevolking kan zich in Parijs gemaakte couture veroorloven. Mijn collectie is gelukkig heel draagbaar. Geen moeilijke kleren. Wat ingewikkeld was tijdens mijn laatste show, waren de knipperende lichtjes voor aan de vingertoppen van de modellen. Met één druk op de knop moesten ze het allemaal doen. Op dat moment kneep ik ‘m wel even.” Claes, jij kreeg een staande ovatie na je show. Hoe voelde het? Claes: “Ja pffff, dat verwacht je toch niet. Misschien was het de trenchcoat van postits?! Heel surrealistisch. Niemand zag het

‘Mijn kast is een explosie aan grote uitspraken. En ik draag ze!’ verschil tussen papier en stof. Ik dacht: who cares! Grappig, een post-it jas. Ik wilde spelen met zakelijke modestatements. De tekst: ‘This is not a post-it’ maakte de grap compleet.” Kim: “Stoer hoor! Soms krijgt een ontwerp een eigen leven. Mijn donkerblauw gebreide legging bijvoorbeeld. ‘Een man in een legging’, hahaha! Toch doen. De pers bombardeerde het tot een fashion statement. Toen ik showde in Moskou was de slogan: ‘Kim verovert Rusland’, ook snel gemaakt.” Claes: “Hé, ik was daar ook voor uitgenodigd. Heel dubieus.” Kim: “Nogal. Ze zijn daar echt merkengeil. Cavalli, Versace, Armani; zolang maar een mega logo met studs over de borst loopt, is het goed. Niet mijn stijl. Maar de reis was volledig gesponsord. En Moskou met alle kleurrijke architectonische grandeur intrigeerde me.” Hoe goed of slecht gekleed gaat de Nederlander door het leven? Claes: ‘Nederlanders maken het zich ook makkelijk met die eeuwige spijkerbroek. Een Nederlander op vakantie pik je er meteen uit. In Scandinavië, waar ik vandaan kom, waarderen we meer luxe, kwaliteit. Een degelijke | www.agenda.nl |

04-08-2009 14:11:55


auto voor de deur, maar binnen is het één bonk design. Ook tafelen we veel langer.” Kim: ‘In Scandinavië zitten ze ook vastgeroest in hun eigen bubbel. Maar wij Nederlanders mogen ons best meer uit dossen. Mijn kast is een explosie aan grote uitspraken. Ik draag ze ook allemaal als ik uitga. Ik heb een jurk van Bernard Wilhem, dat is net een tent vanaf de taille. Ik probeer altijd naar nieuwe feestjes te gaan, maar toch eindig ik altijd met mijn mooie jurk in de smerige gothic bar Korsakoff. Claes: ‘Nu ik ouder ben zit ik ook liever in een oud bruin

café of in een goed Frans restaurant. De vleeskeuring fase ben ik voorbij. Ralph Lauren zei ooit: “I don’t design clothes, I design dreams.” Waar dromen jullie van? Kim & Claes: “Showen in Parijs!” Kim: “Nu val je daar in het niet. Helemaal zonder pr bureau. Maar het is mijn droom, mijn doel. Stap voor stap kom ik er. In september ga ik eerst het Weense publiek proberen te veroveren.” Claes: “Ik vond het jammer dat Viktor en Rolf tijdens het Zomergasten interview er voor kozen om de AIFW af te kraken vanwege het ontbrekende internationale imago. Zij showen al in Parijs. Daarbij hadden ze er ook geen moeite mee om de Grand Seigneur modeonderscheiding tijdens AIFW in ontvangst te nemen. Ik zie de AIFW als een test op misschien ooit showen in Parijs.” Aan die belofte houden we je, Claes! Jij blijft met beiden voeten op de grond staan, hoeveel roem er ook jou kant op vliegt. En je moeder komt de dag voor je volgende show weer vanuit Denemarken vliegen om het hele team te trakteren op Deense worstjes. Want tradities zijn er om te eren. Net als de lekkere foute Britney Spears muziek! Kim, jij bent vast pas blij als je het succes van Coco Chanel man kan evenaren zonder zo cynisch en hard te worden. Want rare dansjes, een tentjurk en een smerige gothic bar horen ook bij jouw leven. <

CV Claes IVersen (32) Claes is van Deense afkomst. Toch Nederland claimt dit modetalent. Hij studeerde af aan de Koninklijke Academie in Den Haag met de wonderschone collectie ‘Cultivated Beauty’. Ook was hij in de leer bij de Nederlandse grootmeesters zelve: Viktor & Rolf. In 2008 won hij de prestigieuze Marie Claire Prix de la Mode, in de categorie Best Designer en behaalde zijn Master diploma op het Arnhemse Artez. Maar dat was nog peanuts bij de staande ovatie die hij kreeg tijdens zijn vierde solo show op de AIFW.

advertentie

www.specsavers.nl/brildragervanhetjaar

BEN JIJ HET NIEUWE BRILLENGEZICHT? DOE MEE! EN VERTEGENWOORDIG NEDERLAND TIJDENS DE INTERNATIONALE FINALE IN LONDEN! Heb jij net als Nadia Dekkers (winnares 2008) Specsappeal? Doe mee aan deze spectaculaire verkiezing van Specsavers en win een reis naar Barbados of St Lucia en een internationaal modellencontract! Meer informatie in de winkel. Ga toch meteen naar Specsavers.

Loop voor meer informatie of een aanmeldformulier binnen bij de dichtstbijzijnde Specsavers-winkel of kijk op www.specsavers.nl/brildragervanhetjaar. © 2009 Specsavers Optical Group. All rights reserved.

| 5 augustus- 18 augustus 2009 |

2350.244 Specswaerer_FC_180x123.indd 1

NL30_16p11.indd 13

Specswearer of the Year 2009

nl30 | 13

23-07-2009 16:49:49

04-08-2009 14:12:08


Vivaldi, Bach, Carpentier. Booooring! Als je oude muziek hoort, beginnen je voetzolen nou niet bepaald te kriebelen. Gapen doe je misschien wel. Maar niet als je het barokorkest Musica Poetica hoort. “Dan moet je gewoon dansen.” TEKST EN BEELD LIANNE COLLIGNON

14 | NL30

NL30_16p14.indd 14

| WWW.AGENDA.NL |

04-08-2009 14:12:58


NIET TE MISSEN

T

heatergezelschap De Utrechtse Spelen (DUS) start deze maand met hun eerste grote productie: De Ingebeelde Zieke, naar een klucht van de Franse schrijver Molière. Nu kunnen we vertellen dat DUS fijne acteurs heeft weten te strikken, zoals Loes Luca en Tjitske Reidinga, maar veel leuker is het om te zeggen dat een groep jonge muzikanten de voorstelling begeleidt. Musica Poetica is een internationaal barokorkest, bestaande uit veertien mensen die ‘oude muziek’ weer helemaal cool maken. VROLIJKE VOLKSMUZIEK De veertien, die onder andere uit Nieuw Zeeland, Canada, Hongarije en Noord Brabant (“ja, dat is ook een beetje buitenland,” grapt één van de muzikanten) komen, repeteren in de Paardenkathedraal. Een jonge vrouw met lang blond haar die viool speelt, heeft waarschijnlijk Jack Johnson op haar I-pod. De jongen naast haar met warrig haar, een baardje en een fluit luistert vast naar de Kings of Leon. Maar Bach of Vivaldi… dat zien we zo één-twee-drie niet. “Dat komt omdat mensen denken dat oude muziek saai is,” zegt dirigent en oprichter van Musica Poetica Jörn Boysen. “Maar

aan de oorspronkelijk ‘oude muziek’ (muziek uit de Middeleeuwen, Renaissance en Barok), kapte hij er maar gewoon mee. “Ik ging naar de bieb en las alle boeken van componisten uit die tijd. Nou, ja, die ze daar hadden. En daar deed ik niet erg lang over,” hij grinnikt, “maar ik ben ook wel een beetje een nerd.” Toen de boeken op waren, vertrok hij naar Nederland. “Wetenschap alleen was niet genoeg. Ik wilde het ook spelen: de muziek weer tot leven brengen. En in Nederland zijn er veel specialisten op het gebied van oude muziek. Vooral op het Haags conservatorium.” Zoveel dat hij op dat conservatorium zowat zijn volledige orkest bij elkaar raapte. “Vanuit de hele wereld komen mensen naar Nederland om mee te delen in de kennis die jullie hebben over oude muziek.” LAMSDARMEN Toen het ensemble vol barokspecialisten eenmaal gevormd was, ging het hard. Hun passie voor de muziek zorgde ervoor dat ze veelal authentieke instrumenten of kopieën ervan aanschaften. “In de zeventiende eeuw hadden de mensen een ander klankideaal, dus dan gebruiken we zoveel

‘ Oude muziek is helemaal niet saai. Als wij het spelen, kun je echt niet stil blijven zitten’ dat is niet zo,” valt Harjo Neutkens - de ‘buitenlander’ uit Brabant - bij. “Als het saai klinkt, wordt het niet goed gespeeld. De muziek die wij in De Ingebeelde Zieke spelen komt uit de tijd van Molière. Dat was toen vrolijke, dansbare popmuziek.” ‘Toen’ is de zeventiende eeuw: de tijd van hoge witte pruiken, zijden japonnen en ballonjurken. Maar de popmuziek waarin de ballonjurken dansten, klinkt nu doorgaans niet als popmuziek. “Dat komt omdat musici in de twintigste eeuw de muziek hebben veranderd. Ze maakten het streng, heftig en deftig.Terwijl het van oorsprong dus vrolijke volksmuziek is,” verklaart Harjo. “In De Ingebeelde Zieke brengen we de muziek weer terug naar de dansbare oorsprong.” Jörn lacht: “En dan is gapen er niet bij.” NEDERLANDSE SPECIALISTEN Voordat hij Musica Poetica oprichtte, zat Jörn gewoon in Duitsland op het conservatorium, waar hij zang en piano studeerde. Omdat de school geen aandacht besteedde

mogelijk de instrumenten die dat bereiken. Zo zijn de snaren van onze strijkinstrumenten bijvoorbeeld niet van metaal, maar van lamsdarmen gemaakt. Dat gebeurde vroeger ook. En gelukkig klinkt het ook beter,” zegt de dirigent. Het orkest is inmiddels populair in Europa: het speelde al in Spanje, Duitsland, Frankrijk en maakt nu dus met grote Nederlandse acteurs een voorstelling. En het speelt niet alleen wat nootjes om Loes en Tjitske te begeleiden. Harjo: “We staan lekker op de vloer, dicht bij het publiek en maken de hele voorstelling muziek. Je moet het zien als een film: zonder muziek is daar eigenlijk ook niets aan. We spelen achtergrond muziek, spannende muziek en maken dansmuziek. En ik moet nog maar zien of het publiek dan stil blijft zitten…” < Het barokorkest met hun instrumenten

| 5 AUGUSTUS - 18 AUGUSTUS 2009 |

NL30_16p14.indd 15

NL30 | 15

04-08-2009 14:13:17


stijl achter o

een knallende z

30STE INTERNATIONAAL VUURWERK FESTIVAL 20, 21 EN 22 AUGUSTUS BOULEVARD SCHEVENINGEN

DORP / HAVEN / STRAND

SCHEVENINGENDEN HAAG

scheveningendenhaag.com NL30_16p16.indd 16

04-08-2009 14:13:42


r over?

e zomer!

Vrijdagavond 31 juli, 7 en 14 augustus 2009 geniet u in Scheveningen vanaf 22.00 uur van schitterend vuurwerk. Als klap op de vuurpijl volgt op 20, 21 en 22 augustus het 30ste Internationaal Vuurwerk Festival. Scheveningen bruist, spettert en knalt alle dagen van het jaar. Nu is het weer tijd voor het Vuurwerk Festival 2009. Vanaf een ponton op zee gaan de zilverwitte vuurpijlen, fonkelende fonteinen en flitsende lichten de lucht in. En dan: het 30ste Internationaal Vuurwerk Festival. Vuurwerkkunstenaars van Nederland, BelgiĂŤ, Jamaica, Duitsland, China en de VS strijden om de titel. Elke avond om 22.00 en 23.00 uur laat een team het mooiste vuurwerk zien. Neem plaats op een terras, het strand of de boulevard bij De Pier en het Kurhaus en beleef het allemaal gratis mee. Voor een dagje, een weekend of langer dan een week, Scheveningen houdt je altijd bezig.

NL30_16p16.indd 17

04-08-2009 14:13:48


UIT dagen De Utrechtse Introductie Week begint weer! Voor nulde jaars studenten een superspannende tijd. Voor andere inwoners van Utrecht een lichtelijk irritante periode van dronken jongeren en drukte. Ben jij een aankomende student, check dan de linkerpagina en ben jij een subtiele UIT-hater, check dan rechts!

TEKST ILONA DE JONG EN LIANNE COLLIGNON

BIJNA-STUDENTEN Welkom in Utrecht, bijna-studenten! Stap één in je nieuwe leven als student: Leer je stad kennen! De Utrechtse Introductie Tijd is je ideale beginpunt. Met je UIT-groepje feest je vier dagen lang je weg door de stad. Party bij alle studentenverenigingen, maak je drank-strippenkaart vol en steek je tong bij een andere eerstejaars in de keel. Vier dagen UIT doe je zo:

Levend UIT-logo

Lepelenburg

MAANDAG 10 AUGUSTUS – DE KENNISMAKING “Ehm… Amber? Of nee.. Anne?” Als je eindelijk alle namen van je groepje hebt geleerd, is het tijd om de studentenverenigingen van Utrecht te bekijken tijdens de botenparade. Nestel je met een biertje (wijn mag natuurlijk ook) langs de Oude Gracht om hun versierde boten langs te zien varen. Daarna het hoogtepunt van de dag: het openingsfeest op de University College in het Griftpark. Samen met de Vengaboys, Kraak en Smaak en de UITband Pure Ellende leer je het UITlied van jouw jaar én het UITdansje. Na al die jaren kunnen wij hier nog steeds ons eigen UITlied zingen: “Uitzinnig, waanzinnig, uitzinnig UIT… tralalala.”

WOENSDAG 12 AUGUSTUS – SPORT & SCHUIM In de eerste week van je studententijd al een bierbuik creëren is een echte no-no. Daar heb je de rest van je studententijd nog voor. Die biertjes van gisteren er eerst maar eens afsporten dus. Op je gammele tweedehands fiets rijd je naar Olympos en kies je een workshop op de sportmarkt. Beachvolleybal, squash, rugby of dans. Je kunt je daarna meteen inschrijven bij één van de sportverenigingen. Later op de middag trek je een baantje in zwembad Krommerijn. Als dat lukt op een zwembadfeest… Weer helemaal fris en schoon duik je ‘s avonds in het schuim van de legendarische schuimparty van studentenvereniging Unitas.

DINSDAG 11 AUGUSTUS – DEBATTEER EN FEEST Met het UITlied in je hoofd en nog wat bier in je bloed, begin je brakjes aan de dinsdag (pak nu de Red Bull erbij). Als je van plan bent om ergens lid te worden, stiefel dan naar het Domplein, want daar gaan de voorzitters van de studentenverenigingen met elkaar in debat. Onder begeleiding van luid gejoel overtuigen ze je om lid te worden bij hun vereniging. Later op de avond ervaar je waar het verenigingsleven echt om gaat: feesten op het Janskerkhof. Doe dan meteen mee met de biercantus (jaja, daar kwam je eerste studentenbegrip voorbij). Eigenlijk betekent het gewoon veel bier drinken en zingen. Houd vanavond je fluitje bij de hand, de kans is groot dat je in beschonken toestand je groepsgenootjes kwijt raakt.

DONDERDAG 13 AUGUSTUS – CULTUREEL FEESTEN Studentenverenigingen al zat? Op het UIT-festival op Lepelenburg laat de rest van Utrecht zien welke culturele hobby’s, - zoals gitaar spelen en tapdansen - je kunt beoefenen. Ook draaien dj’s van verschillende Utrechtse dansavonden een paar plaatjes, zodat je precies weet naar welk feest je moet in ons stadsie (ja, je mag jezelf al bijna Utrechter noemen). ’s Avonds ga je naar Pop-O-Matic in Tivoli: het studentenfeest waar je uit je plaat gaat op pop, rock en soul. Optie twee is natuurlijk het grote Slotfeest. Nog één keer uit volle borst het UITlied zingen en dansen op de muziek van Utrechts muzikale mannen Kyteman en C-mon & Kypski. En hierna kun je zeggen dat je je nieuwe stad kent… zo ongeveer dan.

18 | NL30

NL30_16p18.indd 18

| WWW.AGENDA.NL |

04-08-2009 14:15:23


REPORTAGE

NIET-STUDENTEN Het is weer zover. Nieuwe studenten bestormen Utrecht. Jongens en meisjes die net hun acné kwijt zijn en met een overvloed aan hormonen in jouw stad komen wonen. Of liever gezegd: uitwonen. Hun eerste vier dagen - de UIT dagen - in de stad zijn het ergst. Ontwijken kan. Hier een programma voor de Ik-wil-de-UIT-niet-mee-maken-tijd.

Divinatio

MAANDAG 10 AUGUSTUS - RELAXED UIT ETEN Begin je week lekker relaxed. Terwijl de aankomende studenten op “Boom, boom, boom, boom. I want you in my room!” uit hun dak gaan op de University College, wandel jij naar de Veilinghavenkade. In het water liggen mooie bootjes en aan de rand leuke restaurantjes. Trek in sushi en sake? Ga dan naar Hasekura voor een Japanse avond. Als je meer zin hebt in een visje, loop je een paar meter door naar de Harbour Club. Voel jij je meer op je gemak aan strak gedekte tafels en een trendy sfeertje, ga dan in de dinertoren van Divinatio zitten. Alle restaurants staan garant voor een studentvrije avond. DINSDAG 11 AUGUSTUS -BIERTJES DRINKEN De feuten van de UIT hebben een biercantus op het Janskerkhof. Dat wordt een dronken bende. Maar beschaafd bier drinken is ook leuk. Vanavond kun je op drie plekken UIT-vrij uit. Je start in Achter Clarenburg in Belgisch biercafé Olivier. Wat biernamen die je nieuwsgierigheid opwekken: Dikke Mathilde, Moeder Overste en Deugniet. Als je genoeg vreemde biertjes op hebt, loop je door naar Kafé België aan de Oudegracht. Hier hebben ze naast veel Belgisch bier, ook goede daghappen en na al die Dikke Mathildes is wat eten wel aan te raden. Na de hap vertrek je voor het ‘toetje’ naar Café Ledig Erf. Een lekker zoet biertje is ‘de Verboden Vrucht’, met een fruitige en caramelachtige smaak. Als je hier ook het nodige natte goud geproefd hebt, is het tijd om naar huis te gaan. En wie weet, misschien zing je nu zelf ook wel… | 5 AUGUSTUS - 18 AUGUSTUS 2009 |

NL30_16p18.indd 19

Olivier

Owen Paletti

WOENSDAG 12 AUGUSTUS - MUZIEK! Vanavond is het tijd voor muziek. En niet voor die ene zanger waar je altijd naartoe gaat of die band die al jaren in de hitlijsten staat. Nee, vanavond staat er iemand anders op het programma: Owen Pallett. Een jonge, Canadese zanger en violist. In de agenda van Tivoli vind je hem onder de naam Final Fantasy, want zo heeft hij zich genoemd, ja, zeker wel naar het computerspel. Bijzonder aan optredens van Owen is dat hij zijn eigen vioolpartijen opneemt, afspeelt tijdens een concert en er dan overheen speelt of zingt. Dat kan synchroon zijn, maar juist ook niet. Zijn muziek is te typeren als Barokpop en een kaartje kost een tientje. DONDERDAG 13 AUGUSTUS - NAAR DE BIOS Donderdag is natuurlijk sowieso de vaste studentenavond en nu is het ook nog de laatste dag van de UIT… Een plek waar je van dit alles niks meekrijgt, is de bioscoop. Mooizo, want in ’t Hoogt gaat een ontzettend grappige film in première. The Fluffer. En het is inderdaad wat je denkt. Deze film speelt zich af in de porno-industrie. De naïeve – en best aardig om naar te kijken – homo Sam wil in de filmindustrie werken, maar komt als fluffer terecht bij een gay porn film. Hij wordt verliefd op de ster Johnny Rebel. Eén probleem: Johnny is geen homo en Sam moet er wel voor zorgen dat zijn zaakje het blijft doen… Een prima afsluiter voor jouw ‘Ikwil-de-UIT-niet-mee-maken-tijd’. Gelukkig is morgen alles weer normaal. NL30 | 19

04-08-2009 14:15:37


ONS KEURT ONS

Natasja keurt Bjørn In Ons keurt ons keuren Utrechters elkaar. Natasja keurt in deze editie Bjørn, maar de volgende keer is ze zelf aan de beurt. Klopt haar beeld van Bjørn? TEKST EN BEELD ILONA DE JONG NATASJA OVER BJØRN “Sportieve jongen met een goede kledingstijl. Zijn T-shirt is apart. Dat zie je niet vaak.” Waar heeft hij dat shirt gekocht? “Waarschijnlijk is hij geen Disneyfreak, maar heeft hij het in een klein winkeltje gekocht, waar ze allemaal gekke shirts verkopen. Gewoon voor de leuk. Maar Disneyfilms kijkt ie vast wel eens. Dat doet iedereen, toch?” Gaat ‘ie vaak winkelen? “Hmm.. zijn stijl is wel cool, dus vast wel. Misschien werkt hij zelf in een kledingzaak. Hij heeft wel door wat hip is.” NATASJA (25) Opticien

Wat doet hij op z’n vrije avond? “Hij is wel een trance-type.

Naar een goed feestje en dan helemaal los gaan, dat zie ik hem wel doen. Hij is een persoon voor Sensation. Maar lekker in de kroeg hangen met een biertje en vrienden kan ook wel voor

‘Hij is een persoontje voor Sensation’ een weekendje. Of thuis op de bank gamen.” Houdt ‘ie van spelletjes? “Ja, stoere spelletjes op zijn Playstation spelen vindt ie vast tof. Van die vechtgames, of voetbalgames. En op zaterdag laat hij de games liggen en voetbalt hij zelf. Hij heeft een lieve uitstraling, maar is ook best stoer.”

BJØRN OVER ZICHZELF “Altijd leuk om te horen dat je een goede kledingstijl hebt. Eerlijk? Dit T-shirt komt van World Disney in Amerika. Daar was ik toevallig op vakantie. En Disneyland vind ik best leuk, maar dat doe ik vooral voor mijn zusje. Disneyfilms kijken, dat is er niet vaak bij. Als bijbaantje heb ik vroeger inderdaad in een kledingwinkel gewerkt. Nu werk ik bij een bank en studeer ernaast. Uitgaan is voor mij lekker naar een concert, een leuk feestje of naar de film. Ik hou meer van R&B en latin house, dus daar zit ze naast. Van gamen hou ik trouwens absoluut niet! Behalve van een potje voetbal, want dat doe ik inderdaad iedere zaterdag.” <

BJØRN (24) Student Communicatiewetenschap

advertentie

Ludens groeit. Groei jij met ons mee?

Ludens biedt professionele kinderopvang en zoekt nieuwe pedagogisch medewerkers. We beschikken over 40 locaties verspreid over bijna alle Utrechtse wijken. Wij kennen verschillende mogelijkheden voor contracten: groot, klein, vast of flexibel. En bij ons kun je je op verschillende manieren verder ontwikkelen.

Kijk op www.ludens.nl/vacatures

20 | NL30

NL30_16p20.indd 20

| WWW.AGENDA.NL |

04-08-2009 14:15:59


SHOPPEN WAAR WAREN WE? Butterknife Spirituele Kitsch en Kleur Nicolaasstraat 1

Atelier Domstad Pieter Nieuwlandstraat 24 Tel 030 2722111 Open ma t/m vr 09.00-18.00 uur. ’s Avonds en zaterdag open op afspraak.

Studio Utrecht

Design met een glimlach Schoutenstraat2

TEKST EN BEELD MARIJKE VAN DER LINDE

As it is

Graffiti en gympies Donkerstraat 6

Smile Superstore

Ecologische cadeautjes Oudegracht 382

Sole Paxx

Retro Sneakers Donkerstraat 4

Image Wear

Funky kleding Oudkerkhof 48

Stars Hair

Braziliaanse staarten Amsterdamsestraatweg 108

Plato

Vernieuwde platenzaak Voorstraat 35

El moro

Arabische accessoires Rijnlaan 19

Oude en Teak

Inspirerende woonwinkel Europalaan 95

MEER WINKELS?

Atelier Domstad

Cool glas in Lood I n een klein atelier in de buurt van het Willem van Noortplein staan rijen glasin-lood platen klaar om naar huis te mogen. Het zijn eigen ontwerpen én gerestaureerd werk. Eén plaat komt me heel bekend voor; het gebroken uithangbord van kroeg De Witte Ballons. ´Allons´ zie je nog net staan. “Wij krijgen heel verschillende klussen,” zegt Sebastiaan Rietkerk, eigenaar van dit atelier. “Van een ruitje uit de voordeur tot monumentale kerkramen.” ALLROUND GLAZENIER Het begon op de kunstacademie met een seminar glasin-lood. Hij vond het gewoon cool, maar tegenwoordig is Sebastiaan de enige allround

glazenier van Utrecht. Zo mocht hij bijvoorbeeld de ruiten van het detentiecentrum in Nieuwegein ontwerpen. Moderne tekeningen van mensfiguren beelden thema’s als gelijkheid, vrijheid en vrede uit. Terwijl

eventueel een kapot ruitje. Vervolgens kitten we de plaat waterdicht. Zo kan hij weer lange tijd mee.” VAN ART-DECO TOT MODERN Zulke verzoekjes krijgt Sebastiaan veel. Utrecht

van Art Deco tot modern. “Het is een uitdaging om iets nieuws te ontwerpen, maar het blijft bijzonder om aan iets te werken wat 300 jaar geleden gemaakt is, zoals kerkramen. Het is een veelzijdig vak.” <

‘Hier kun je dat authentieke glazen detail weer leven in blazen’ Sebastiaan wat van zijn ontwerpen laat zien, werken zijn collega´s ongestoord verder. Eén daarvan haalt voorzichtig het lood van een oude plaat. “Lood gaat zo’n zestig tot zeventig jaar mee, voordat het begint te verweren en te scheuren. Wij vervangen het lood en advertentie

stikt van de jaren dertig woningen die veelal voorzien zijn van glas in lood ruiten. Hier kun je dat authentieke detail nieuw leven in laten blazen of een eigen ontwerp indienen. Wil je iets unieks, maar ben je niet zo creatief? Sebastiaan uiteraard wel. In stijl ontwerpt hij iedere stijl,

Bijzonder

Eigenlijk is alles hier bijzonder. En je kunt het zo gek maken als je wilt, ook qua prijs

| 5 AUGUSTUS - 18 AUGUSTUS 2009 | NL89x60.indd 3 NL30_16p21.indd 21

Jutfaseweg 223 3522 HS Utrecht telefoon 030 2898359

info@saunalamar.nl

Sauna 2 voor de prijs van 1!

www.saunalamar.nl

De hele maand augustus alle hoofdgerechten in het weekend slechts €10

Studenten betalen op vertoon van OV. kaart slechts € 12.50

Zomeraanbieding

Aanbieding geldig t/m 31 augustus 2009

Sauna LAMAR

NL30 | 21 12-05-2009 12:56:00 04-08-2009 14:16:30


advertentie

Kitchen open 7 days a week Tue- wed: Student Meal Deal for only € 5,Thurs- Fri: 3 Course Menu € 14,50 Sat- Sun 12h: Irish Breakfast or Lunch Jansdam 3 - Utrecht (030) 236 84 66 - www.mickoconnells.nl

VGW

vastgoed

030 opium.indd 1

1/14/09 9:44:45 AM

professionals in wonen

kosteloos woonruimte verhuren? neem geheel vrijblijvend contact met ons op... St.-Laurensdreef 21, 3565 AJ Utrecht tel: 030-879 22 00 info@vgwvastgoed.nl www.vgwvastgoed.nl

Vrije sector huurwoningen?

030 zakkendrager.indd 1

Live

1/14/09 9:47:52 AM

MORE De modernste apparatuur en professioneel opgeleide personal trainers

Play

MORE Binnentennisbanen, lessen en activiteiten voor kinderen

Enjoy

MORE Binnenbaden, zwemlessen, aquarobics en plezier voor de hele familie

7-DAAGS PROEFLIDMAATSCHAP* VOLWASSENEN € 20,- / KINDEREN € 5,-

KIJK OP DAVIDLLOYD.NL *Op deze aanbieding zijn de algemene voorwaarden van toepassing. De faciliteiten verschillen per vestiging.

DAVID LLOYD UTRECHT – MISSISSIPPIDREEF 161 – (030) 264 40 00

NL30_16p22.indd 22

Restaurant + Café

Chinees Indonesisch Specialiteiten 1-16 staand 43x60 (women).indd voor Lunch, Diner en Afhalen

1 13-02-2009 17:09:15

- SOEN LIE -

Meeneem-Menu A augustus Chinese Kippensoep Babi Panggang Ossenhaas in Tomatensaus Kipfilet met Mixgroente en Cashewnootjes Sate Ajam Mini Loempiaatjes incl. Nasi-, Bami- of Witte Rijst voldoende voor 2-3 personen € 17,90 per menu

Meeneem-Menu B augustus

Ajam Ritja Foe Yong Hai vegetarisch Varkenshaasreepjes met Seizoensgroente Sate Ajam incl. Nasi-, Bami- of Witte Rijst voldoende voor 2 personen € 15,90 per menu

®

®

Wij zijn dagelijks geopend van 12.00 uur tot 21.45 uur. Zamenhofdreef 101, 3562 JV Utrecht Tel. 030- 26 11 286 Fax 030-26 27 437 E-mail soen-lie@live.nl www:dinnersite.nl/zoeken/alle/soen lie/utrecht

04-08-2009 14:16:53


ETEN NL TOP 10 1 Harbour Club Lekker en betaalbaar Veilinghavenkade 177

El Mundo Voorstraat 18 Tel 030 236 4543 Open Vanaf 19.00 uur

TEKST LIANNE COLLIGNON BEELD TAMARA KARSDORP

2 Maneki Heerlijke Japanse gerechten Nachtegaalstraat 10 3 Bresson Frans in balans Oudegracht 216 4 El Mundo Ouderwets Spaans en goed eten Voorstraat 18 5 Luce Culinair pareltje Visschersplein 75 6 Goesting Uitgebreid en prijzig genieten Veeartsenijpad 150 7 MaS Intiem en rustig restaurant Schalkwijkstraat 26 8 Copa Bodega Leuke gerechten, fijne sfeer Donkere Gaard 6

9 de Pastabar Ontspannen met verse pasta Schoutenstraat 15 10 Coffee and Crumbs Bij je tante op thee Burgemeester Reigerstraat 31

Tapasbar El Mundo

Spaanse Girls Night Out H

et is druk deze dinsdag in tapasbar El Mundo. Dat komt misschien door het maandag-dinsdag-woensdagmenu: voor € 14,95 per persoon krijg je brood, twee wijntjes en drie tapas. Maar misschien komt het omdat Greys Anatomy een zomerstop heeft, want het zit tjokvol Net5 vriendinnen. Inclusief ikzelf en twee McDreamyliefhebbers. El Mundo bezit alle elementen voor een meidenavond. Gitaren aan de muur zorgen voor een vakantiesfeer en door de rumoerigheid blijven roddels beperkt tot de oren

van je gezelschap. Nadat ik al een keer naar de bar ben gelopen, komt een meisje onze menu’s opnemen. Het brood is sneller. Er zit aïolie, tomatentapenade en

‘Het zit tjokvol Net5 vriendinnen’ kruidenboter bij. Lekker en lekker rommelig allemaal in één bakje. De wijn is ook goed te doen. Geen cheap ass Kaapse Pracht: wat je bijna verwacht bij zo’n goedkoop menu. Dan krijgen we een ronde koude tapas. De eieren zijn gevuld

met tonijn en doen het goed, de kipsalade doet het zelfs zo goed dat mijn vriendin aan de serveerster vraagt wat voor kruiden de kok gebruikt. “Dat is natuurlijk zijn geheim. Maar onze kok is Turks, dus wie weet wat voor kruiden het zijn…” glimlacht ze. “Een Turkse kok die Spaans kookt?” vraag ik. “Ja,” lacht ze weer, “maar Turks is ook Mediterraans.” En weet je wat? Ze heeft gelijk. Wat kan mij het schelen. Ik zit heerlijk te eten. Na een tussenpauze, krijgen we de warme gerechten. “De calamaris is precies zoals je

‘m in een kraampje in Spanje koopt,” zegt de vriendin die vier maanden in Spanje heeft gewoond. “De gehaktballetjes zijn te week: het lijkt of ze net uit blik komen,” zegt de ander. “Maar de kip is weer mals. Het vlees valt zo van het bot af.” Over de patatas bravas zijn we ook tevreden, net als over de champignons. Aan het eind van de avond zitten we vol en zijn de roddels op. Tot we naar een open raam in de Voorstraat kijken. Een leuke man loopt rond in zijn blote bips. Met dit eten en dat uitzicht mag Greys Anatomy nog wel even wegblijven. < Bediening Eten Sfeer Prijs/Kwaliteit

MEER EETRECENSIES Koude tapas

Lamskoteletjes

Warme tapas

Eindoordeel

8

advertentie

| 5 AUGUSTUS - 18 AUGUSTUS 2009 | 030 | 27 03 09 rechtbank.indd 1

NL30_16p23.indd 23

NL30 | 23

30-03-2009 09:52:38

04-08-2009 14:17:25


In Nederland zijn er meer fietsen dan inwoners. Nederland is een fietsland. Wat een verrassing dan ook dat de nieuwste fietshype niet uit ons wielerlandje komt, maar uit het buitenland. In navolging van New York, Berlijn en Londen veroveren zogeheten fixed gears de Hollandse straten in de hoogste versnelling. TEKST JEROEN VEENSTRA BEELD BITCHES IN CONTROL / FRANK DJASIAN

F

ixed gearrijders strippen hun racefietsen volledig. Ook de versnellingen en de remmen gaan er af. Daardoor blijft er nog maar één vaste versnelling over waardoor de trappers en benen altijd doorgaan, net als bij een baanfiets. Hoe sneller de fixed gear-rijder op de pedalen trapt, hoe sneller hij rijdt omdat het achterwiel direct aan de pedalen is gekoppeld. En naar achteren trappen betekent ook naar achteren gaan. Remmen gebeurt met zogenoemde skids. Door het achterwiel op te wippen kan er slippend tot stilstand worden gekomen. Dat kunstje beheers je niet zomaar. Er is behoorlijk wat oefening voor nodig om het fixed rijden onder de knie te krijgen. Fixed rijder Mathieu uit Rotterdam zegt daarover: ,,Oefening baart kunst. Dus oefen het skidden vaak voordat je met veertig kilometer per uur door het verkeer gaat knallen. En er is niks mis met een setje remmen als je net begint. Beter dan een gebroken sleutelbeen, toch?’’ HARDER ANTICIPEREN De Amsterdamse rijder Daniel vindt het onzin dat veel mensen fixed rijden als gevaarlijk beschouwen omdatremmen ontbreken. ,, Na twee en een half jaar heb ik nog steeds geen ongeluk gehad. Door fixed te rijden zonder remmen leer je jezelf een heel andere manier van fietsen aan en je krijgt daardoor een ander inzicht in het verkeer. Je gaat harder dan een gewone fietser maar je hebt wel een voorsprong omdat je beter anticipeert en meer vooruit kijkt. Inmiddels weet ik wel hoe een medeweggebruiker gaat reageren.” Voor Daniel gaat er qua fixed rijden niets boven Amsterdam. ”Over de grachten racen. Hier en daar wat nonchalante fietsers ontwijken en skidden. Dan weer een fietstoerist door laten en voorbij een fietstaxi knallen! Dat maakt fixed rijden in een stad als Amsterdam wel spannend.” Het fenomeen zoals het nu doorbreekt komt uit New York waar fietskoeriers baanfietsen gingen gebruiken om snel door het verkeer heen te racen. Ook fietskoeriers in Nederland rijden al vanaf het begin fixed. Terwijl er daarvoor ook al zogenoemde doortrappers in Nederland te vinden waren. In de jaren ´70 en ´80 bouwden jongeren op grote schaal fietsen om tot dories, de afkorting van doortrappers. “Toen ik de moeder van mijn vriendin uitlegde wat fixed gear was, zei ze dat ze vroeger ook een doortrapper had gehad. Het is dus eigenlijk

24 | NL30

NL30_16p24.indd 24

| WWW.AGENDA.NL |

04-08-2009 14:18:24


RepoRtage

al een veel ouder fenomeen,” weet Mathieu. De huidige hype is aangezwengeld door zogenoemde fakengers in New York die het fixed rijden en de levensstijl van bike-messengers adopteerden. Via Berlijn en Londen zijn de fixed gears nu ook steeds vaker in het Nederlandse straatbeeld te zien. Rijden in een Rush De Haagse fixed rijder Peter had altijd al een liefde voor fietsen en het knutselen aan fietsen. ”Vroeger kocht je voor tien gulden een crossfietsje bij de fietsenmaker om op te knappen, nu zoek je naar een mooi frame om naar eigen inzicht en smaak op te bouwen. Ik vind het mooi dat alle energie die je zelf levert tijdens het rijden wordt omgezet in snelheid. Als je zo snel gaat, gaat je concentratie omhoog en rij je echt in een soort rush.” Ook Daniel heeft een wielerachtergrond. ,”Mijn vader was wielrenner en is later nog verzorger geweest bij de Belgisch nationale ploeg. Ik heb zelf actief gemountainbiket en later ook gestunt met mijn BMX. Ik ben uiteindelijk met fixed in aanraking gekomen omdat ik allerlei soorten tweewielers ging testen om er achter te komen hoe ik zo snel mogelijk op mijn werk kon komen. Ik ben uiteindelijk van een mountainbike overgestapt naar fixed gear. Toen heb ik een racefiets omgebouwd zodat die een vast verzet kreeg.” Fixed rijders hebben dus allemaal verschillende achtergronden: wielrennen, bmx-en of de mountainbike. Er zijn er die vroeger op hoog niveau aan baanrennen hebben gedaan maar ook rijders die van skaten, via BMX bij fixed gear zijn uitgekomen. Binnen de fixed scene zijn er nu ook verschillende disciplines. Er wordt polo op fietsen gespeeld. Er worden races gehouden of gewoon in groepen getoerd. En mensen gaan steeds meer spectaculaire trucs uithalen. Ook de Alley Cats worden steeds populairder bij de fakengers: races voor fietskoeriers waarbij een parcours door een stad moet worden afgelegd en er op verschillende plekken checkpoints zijn. Volgens Mathieu is die diversiteit een teken dat fixed gear-scene steeds meer volwassen wordt. ”Al hoop ik niet dat de scene te volwassen wordt. Ik hoop juist dat-ie altijd in ontwikkeling blijft. In Nederland denk ik dat mensen op doortrappers nu de verschillende aspecten aan het uitproberen zijn en juist dat heel tof vinden. Het toeren, de trucs, polo enzovoort. Als je kijkt naar landen als Engeland of Amerika zie je wel subculturen ontstaan.” Behalve het fietsen zelf is ook het bouwen en sleutelen aan de fietsen voor veel mensen leuk. De fietsen zijn eenvoudig te onderhouden, snel en multifunctioneel. De techniek is kaal en simpel en je kunt er makkelijk mee aan de slag. Je kan de fiets daardoor steeds weer aanpassen en verbeteren. Als gevolg van de toenemende populariteit zijn er op veilingsites als marktplaats en Ebay wel steeds minder onderdelen te vinden. Er wordt volop geboden op Koga Miyata-frames, Campagnolovelgen en andere spullen van favoriete merken.

| 5 augustus - 18 augustus 2009 |

NL30_16p24.indd 25

Als gevolg van de toenemende vraag gaan fabrikanten zich nu ook richten op de markt. Daniel: “Ik vind de hype wel goed. Je komt nu eigenlijk juist makkelijker aan onderdelen. Er worden speciale frames en onderdelen gemaakt die voor de straat bestemd zijn. Je kan je fiets daardoor pimpen hoe je hem zelf wil. Maar ik hoop wel dat men fixies als vervoersmiddel blijft zien en gebruiken in plaats van een pronkstuk. Ze zijn nou eenmaal toch gemaakt om mee te scheuren!’’ In verschillende steden zijn er inmiddels ook plannen voor winkels. In Utrecht beheert fietskoerier Andy al een klein winkeltje genaamd Cycle Works waar hij fixed onderdelen aan fakengers verkoopt. In Rotterdam heeft Rotterdam Fixed Gear al een werkplaats. Later dit jaar zal er een shop en hang-out geopend worden in het centrum. In de hoofdstad zal het aan Amsterdam Fixxxed geliërde Pristine Fixed Gear-project waarschijnlijk binnenkort open gaan. Een fixed shop met hang-out om koffie te drinken en te snacken. ”Nederlandse

‘Via Berlijn en Londen zijn de fixed gears nu ook steeds vaker in Nederland te zien.’

gekkigheid Naast het racen door de stad, is ook het stunten een populaire bezigheid.

steden zijn natuurlijk lang niet zo groot als een London, New York of Berlijn. En dus zijn de scenes kleiner. Maar als de explosieve toename in doortrappers van de afgelopen paar maanden doorzet, zal er zeker een markt voor speciaalzaken ontstaan,” vermoedt Mathieu. Bovendien heeft Nederland juist het voordeel dat het klein is. De afstanden in de randstad zijn relatief klein zodat er soms tussen de steden getoerd wordt. De afstand tussen Rotterdam en Den Haag is bijvoorbeeld nog niet eens 25 kilometer. Daniel: ,,Er ontstaan groepen in heel Nederland en de echt fanatieke rijders kennen elkaar wel. Iedereen probeert wel eens in een andere stad te komen om mee te rijden en te hangen.’’

utRecht Hoewel de stad nog niet is vergeven van fixed gear rijders, zoekt het selecte groepje dat de Utrechtse fixedscene representeert elkaar al regelmatig op. De rijders komen samen in café De Zaak. Andy Duncan is de eigenaar van De Fietskoerier Utrecht. Net als hijzelf rijdt het merendeel van de fietskoeriers in Utrecht op fixies. Andy heeft een winkeltje Cycle Works op de Oudwijkerdwarsstraat waar hij fixed onderdelen aan fakengers verkoopt. Hij bouwt fietsen en past oude frames aan. Hij heeft er al een aantal gemaakt voor fakengers in Utrecht. www.cycleworks.nl

nl30 | 25

04-08-2009 14:18:34


Hotspots Nooit meer met die eeuwige boekenbon aankomen op een verjaardag of weer in dat zelfde tentje gaan eten of drinken. Wij zetten hier een aantal Hotspots voor je op een rij, zodat je alle nieuwe, bijzondere en niet te missen tenten van Utrecht (weer) weet te vinden. Veel plezier met snuffelen!

UTRECHT

Overvecht Oost Centrum Zuid West

OOK UW BEDRIJF OP DEZE HOTSPOTSPAGINA? Bel dan met Bas 06 - 27745497 of mail naar bastiaan@nl30.nl

ETEN

Eetcafé Puur Lange Jansstraat 28 Tel. 030 - 238 24 54 Open Keuken is dagelijks geopend van 17.00 tot 22.00 uur Een gevarieerde menukaart voor een redelijke prijs, in combinatie met een vriendelijke bediening in een gezellige omgeving, is dat zeker het proberen waard. Reserveren is gewenst

SHOPPEN

pantone C AS IT IS802Lifestyle wit Donkerstraat 6 Tel. 030 - 214 50 10 pantone 877 U (outlines + tekst ‘lifestyle’) ZILVER in overleg met Nowa

Van Graffiti tot Sneakers met een exclusive tintje en bijpassende T-shirts maken het verhaal compleet. We gaan terug in de tijd met de welbekende STARTER Jackets & Caps. Van top tot teen gedressed en met je sneakers impressed ben je bij het juiste adres. Kom langs en neem een kijkje in ons underground steegje.

ETEN

Restaurant bij Marian Gansstraat 24 Tel. 030 - 212 97 99 Open wo. t/m zo. van 17.00-23.30 ma. en di. gesloten (alleen feestjes en partijen ) Aan het begin van de Gansstraat (vlakbij Ledig Erf) is onlangs restaurant Bij Marian geopend. Ze hebben een wisselende kaart met Hollandse en internationale (seizoens)gerechten, bereid met de meest verse ingrediënten. Gastvrouw Marian vertelt je graag meer. Tip Geniet nu tijdelijk van het 3 gangen keuzemenu voor maar € 22,50!

ETEN

WERK

ETEN

SQUARE STREETWEAR is een fashion streetwear store. Wij voeren een special streetwear collectie van sport- en fashion merken. Wekelijks gaan wij op zoek naar nieuwe items van diverse merken waar bij ‘exclusiviteit’ het sleutelwoord is…

De Kargadoor zoekt echte vrijwilligers, met vergoeding, verzekering en inspraak. Naast de diensten Bar/Balie die gedaan worden is er ruimte om aan te sluiten binnen je affiniteiten. En we kunnen samen met jou je idee of initiatief dragen. Wij zijn een activiteiten en zalenverhuur centrum aan de oudegracht 36 in Utrecht en we zoeken jou. Mail of bel even voor Informatie. http://kargadoor.hyves.nl http://kargadoor.nl

De Nieuwe Dikke Dries, Een klassieker in Utrecht waar je lekker kunt eten, gezellig kunt borrelen en s’ avonds goed kunt stappen. Er worden 7 bieren van de tap geschonken en diverse bieren uit fles, daarnaast kun je kiezen uit meerdere wijnen per glas.

Square Lange Jansstraat 6 Tel. 030 - 233 33 16

www.squarestreetwear.nl

26 | NL30

NL30_16p26.indd 26

De Kargadoor Oudegracht 36 Tel. 030 - 231 03 77

Nieuwe Dikke Dries

www.nieuwedikkedries.nl

BEAUTY

Haarhoek Voorstraat 37 Tel. 030 - 236 75 08 Donkerstraat 10 Tel. 030 - 233 14 84 maandag t/m woensdag 9.30-18.00 uur donderdag 9.30-21.00 uur vrijdag 9.30-18.00 uur zaterdag 8.30-16.00 uur Studententarief: dames was-kn-dr €18 heren was-kn-dr €17 Online reserveren? Kijk op www.haarhoek.nl

SEC ON D SA S

SHOPPEN SHOPPEN Second Sas SECOND SAS Oudegracht a/d Oudegracht a/dwerf werf193 193 Tel. 230 030 230 23 30 Open di t/m za 11.00030 23 30 17.30 uur www.secondsas.nl

TWEEDEHANDS MERKKLEDING TWEEDEHANDS MERKKLEDING zomerjurkjes JEANS zonnebril VINTAGE SLIPPERS zomerjurkjes rokjes JEANS zonnebril smokings TASSEN colberts VINTAGE rokjes SLIPPERS GALA SIERADEN smokings stropdassen TASSEN colberts gympen HOEDEN laarzen GALA stropdassen SIERADEN SJAALTJES oorbellen RIEMEN gympen HOEDEN laarzen kostuums TOPJES tuniekjes SJAALTJES oorbellen RIEMEN kostuums

TOPJES

tuniekjes

Open: di t/m za 11.00-17.30 uur www.secondsas.nl

| WWW.AGENDA.NL |

04-08-2009 14:19:08


UITGAAN Waar Poppodium EKKO Wanneer 25 juli 00.07 uur Frequentie Elke zaterdag Entree Gratis tot middernacht, daarna zes euro

Drinken: Happy Time

Olijk Oostblok TEKST EN FOTO’S LUC VAN KEMENADEN

In eerste instantie nodigt café Happy Time aan de Draaiweg niet uit. Dat is te wijten aan de gokkasten en het rookhok aan de straatkant. Maar eenmaal binnen lijkt het carnaval. Ballonnen, slingers en sombrero’s aan de muur, de bar glanst en een paar stapjes verder wacht de zwartwit-geblokte dansvloer op het gestamp dat later zal volgen.

Party review: Diep in de Groef

High five! D

voor EKKO uit de hoofdstad overkomt. Ik verruil de dampende danszaal voor het rookhok op de eerste verdieping. Daar zit een jongen met gitaar in kleermakerszit op een springbok. Hij kjkt moeilijk. Het lukt hem niet om boven het

‘Geen hip gedoe, gewoon dansen’

BOOM, BOOM, BOOM, BOOM Elke zaterdag is het Poolse avond en stromen de zithoekjes rond de dansvloer na twaalven vol. De Turkse eigenaar/dj van Happy Time draait gevarieerd en let daarbij op ‘de koppies’ van zijn gasten. Die koppies lijken snel tevreden. Ze springen, joelen en stijldansen (!) op The Stones, de Venga Boys en Poolse pomphits. NA ZDROWIE! Het boom, boom, boom, Hier drink de Utrechtse Pool boom, wordt ook in de spezijn biertje. Happy Time is ciale VIP-sectie meegezonhet enige café in de stad met gen. Nadat de champagne Poolse muziek, Poolse baris ontkurkt natuurlijk. Dit vrouwen en Pools bier. Dat alles duurt tot een uurtje weerhoudt mij als kaaskop of vijf. Totdat de dj zijn er niet van rond te neuzen in microfoon pakt: ‘Dit was deze levendige danskroeg, het mensen, bedankt voor waar paprikaplukkers en wéér een gezellige avond!’ de zogenoemde MTV-Polen Hoewel een uitlaatklep voor stoom afblazen na een week Polen, is iedereen welkom in hard werken. Kom maar Happy Time. Dus schroom op met die Poolse halve niet je aan een olijk Oostliters! De barmeisjes van blokavondje te wagen. Pas Happy Time kunnen je daar daarbij wel op dat je niet alles over vertellen. In het bovenop kroegtijger Pocky Engels. Wat hebben we zoal: (een Maltezer leeuwtje) Tyskie, Lech, Ziwiec, Warka gaat staan. <

‘Springen, joelen en stijldansen’

blikken en ook al geen ruzie als je eens je elleboog in iemands zij plant. Juliette (24) weet wat het is. “Laat ik voorop stellen dat ik hippies haat,” zegt ze, om vervolgens haarfijn uit te leggen waar het om draait. “Je kunt hier met iedereen high fiven.” Laat ik dat eens uitproberen met die stoere ongeschoren gast daar… en ja hoor: high five! Geen vragende ogen, maar een glimlach op een bezwete kop. Dat is Diep in de Groef.<

gezoem van de airco uit te komen, maar de poging wordt evengoed gewaardeerd. Terug op de dansvloer vraag WAAROM WEL ik me af: Wat is dat toch Omdat je opgevangen wordt met EKKO op zaterdag? Het als je head first van het concept is al jaren hetzelfde: podium afspringt losgaan in de danszaal en WAAROM NIET loungen in het café. En hoezo Als je niet kunt lachen om al die blijheid? Nergens boze een onverwacht handjeklap

Cafe Bar Happy Time Draaiweg 22 Tel 030-8788775 www.cafebarhappytime.com TEKST LUC VAN KEMENADEN BEELD TAMARA KARSDORP

e actie gratis entree voor middernacht slaat niet aan vanavond. Zelf was ik zeven minuten te laat om dat graantje mee te pikken. Maar geen zorgen, ik betaal met veel plezier zes euro entree voor de leukste dansavond van Utrecht: Diep in de Groef. En velen met mij, zo blijkt al snel. Rond enen zijn alle gaten op de dansvloer gedicht. Dj’s Snoerend Bart en Brutus hebben een makkelijk avondje. Hun publiek gaat even hard op een oude plaat van Muse als een gladgestreken hit van Lady Gaga. Drie jongens helpen een vriend met stagediven en dragen hem door de zaal. “Je hebt hier niet die vervelende Amsterdamse hipheid,” zegt Lidy (25), die regelmatig speciaal

(de sterkste) en Efes, maar ook Jupiler, Hertog Jan en natuurlijk wodka. Doe mij maar Tyskie, Na zdrowie!

Lidy (25), Simona (24) en Linda (24) Niet die vervelende Amsterdamse hipheid

Arthur (26) en Maarten (25) Liefde is als een soort bal in een hok

Juliette (24), Wouter (35), Emma (30) en op de achtergrond nog een Wouter (23) Je kunt hier met iedereen high-fiven!

SCORE

Bediening Publiek Muziek Sfeer Flirtfactor Toiletten Prijs/Bier Next Party

Vrijwilligers die met veel plezier te kleine plastic glaasjes met bier vullen Alternatief en goedgemutst Pop, hiphop, rock, dance, you name it Iedereen is te porren voor een high five, dat zegt genoeg Als je maar wilt! Iets minder vrolijk dan de rest van het feestje  2,10 Aanstaande zaterdag!

| 5 AUGUSTUS - 18 AUGUSTUS 2009 |

NL30_16p27.indd 27

SCORE Bediening Publiek Muziek Toiletten Prijzen Roken

Twee vrolijke Engelssprekende Poolse barmeisjes Allemaal Polen, maar iedereen is welkom Wat je wilt Prima Fluitje: € 2,30, Tyskie: € 3,50, Vodka: € 4 Buiten NL30 | 27

04-08-2009 14:19:51


advertentie

Vrije sector huurwoningen?

Schone lever, lekker leven! Berry Blaster drink je ’s ochtends om de reinigende werking van de lever te ondersteunen, afvalstoffen te doen verwijderen en de dagelijkse vetverbranding te doen verhogen. Je doet 1- 2 dopjes siroop in een glas – koud water erbij – en je hebt een lekkere ‘detox’. Wanneer de lever op volle toeren draait, is het lichaam minder geneigd om afvalstoffen en vetten op te slaan in de cellen onder de huid. En dat zie je terug in de spiegel. BERRY BLASTER KOST C– 16,95 EN IS TE KOOP BIJ ETOS, DE TUINEN EN GEZONDHEIDSWINKELS. THUIS LEZEN? WWW.VITAMINS.NL/BERRY

“Kom picKnicKen in de Botanische tuinen!”

1-16 staand 43x60 (men).indd 1

www.airpressure.nl

13-02-2009 17:11:48

Piggies, 2007 Courtesy Hauser & Wirth Zürich London Foto: Niels Donckers

UTR09_NL30_AIRPRESSURE ad 01.ind1 1

21-07-2009 10:16:04

Bestel nU de Beste plAAtsen! www.stadsschouwburg-utrecht.nl kassa : 030 - 2302023

Fotografie Paul Posse, Par31.com

Loes Luca in Molières uitbundige komedie

NL30_16p28.indd 28

Zomerkoorts in de Stadsschouwburg Utrecht 14 augustus - 12 september www.de utrechtsespelen.nl regie Jos Thie

Alleen te zien in Utrecht!

04-08-2009 14:20:17


DATE

Joleen & Freddy Donderdag, 19.30 uur

Op date met iemand die je nog nooit hebt gezien, je moet het maar durven. Zij durven het. Maar zijn de hooggespannen verwachtingen waargemaakt? The day after... ‘ Ik merkte dat ze me leuk begon te vinden’

TEKST EN BEELD LAURA VREUGDENHIL

FREDDY… “Het eerste wat ik dacht is: die is gezellig en open.” Hoe zag je dat? “Dat straalt ze uit. Joleen heeft iets waardoor ze het goede in het leven aantrekt. Kijk maar naar haar carrière en naar de mensen die ze ontmoet. Ik vind dat leuk. Ik heb geen trek om met een zure pruim te zitten.” Ben je nog lang met deze zoete pruim blijven zitten? “Tot tien uur. De gesprekken liepen soepeltjes. We hadden een klik, zeker met betrekking tot onze toekomstdromen. Zij wilde altijd al eens naar Latijns Amerika. Om

haar een voorproefje te geven, heb ik haar na het eten meegenomen naar Catinero. Ik wilde haar het gevoel geven dat ze in Zuid-Amerika was. De avond vorderde en ik merkte aan haar lichaamstaal en gezichtsuitdrukking dat ze me wel leuk begon te vinden. Ik was alleen niet uit op meer. Ik vind haar wel leuk, anders had ik haar niet meegenomen. Zij is alleen niet helemaal mijn smaak, ik val op vrouwen met grotere ogen en een ovaal gezicht.” JOLEEN… “Hij was totaal niet wat ik verwacht had. Zijn kledingstijl viel me als eerste op. Het is iets té.”

‘ In zijn ogen zag ik een bepaald lachje’ JOLEEN FLEER (24) marketing-stagiair

Was het te hip? “Niet echt. Hij zag er juist anders uit en wil zich duidelijk onderscheiden van de rest. Ik vond het alleen too much. Hij vertelde dat hij sportcoach was en hij sprak over gezond eten en diëten. Ik dacht shit! Ik denk nooit over eten na, sport niet en we moeten nog eten ook! Maar gelukkig stelde hij creatieve vragen. Hij vroeg me waar ik heen zou willen met een tijdmachine.

Verliefd op het GEZICHT. Tenminste, dat dacht ik altijd. Totdat ik bij de Appie per ongeluk een potje bruine bonen uit mijn handen liet vallen (ja, ik vind bruine bonen echt lekker). Een leuke jongen, lachte me toe. Ik lachte terug. En daar ging ik. Liefde op het eerste gezicht. Dus Appie-jongen, als je dit leest, kom je een keertje bruine bonen bij me eten?

In Utrecht gebeurt elke dag zoveel spannends. Heb je iemand ontmoet die je graag weer terug wilt zien? Wil je iemand bedanken of ben je de liefde van je leven kwijt? Wil je die leuke serveerster vertellen dat je ze het zo goed doet, maar durf je niet in her face? Stadshart is de rubriek voor dit soort hartekreten. Blijf ze sturen!

BRUINE BONEN Sanne: Ik geloof niet in liefde op het eerste gezicht. Als je denkt dat je op het eerste gezicht verliefd bent, ben je dat letterlijk.

THANKS! Tamara: Na vier jaar ging het uit met mijn vriendje. Ik was niet boos, hij ook niet, we passen gewoon toch niet bij elkaar. Maar ik voelde me toch alleen en was stiekem vergeten hoe het is om vrijgezel te zijn. Gelukkig heb ik mijn lieve vriendinnen Esther, Hanna en Sunna. Zij namen me weer mee de stad in en lieten zien dat het singlebestaan ook leuk is. En dat cocktails lekker zijn. Thanks meiden! FIETSENMAKER Alex: Vrouwen zijn geëmancipeerd. Althans, dat zeggen ze. Maar als er een spijker in de muur moet worden geslagen of een bank gesjouwd moet worden, grijpen ze ineens naar hun vrouwschap. En gelukkig maar. Daarom kon ik van de week op de Nobelstraat Annelies helpen. Haar fietsketting lag eraf en dat fixte

FREDDY PARINUSSA (29), fitnessinstructeur

Ik wilde niet terug in de tijd maar naar Zuid-Amerika.” En daar zijn jullie ook beland. “Ja. Hij vroeg of ik ZuidAmerika wilde beleven, en nam me mee naar Cantinero. De muziek deed me zeker aan Zuid Amerika denken.”

Denk je dat hij je leuk vindt? “Weet ik niet zo goed. Ik had wel het gevoel dat hij wilde zoenen. We stonden bij de bushalte, er viel een stilte en ik zag in zijn ogen een bepaald lachje. Toen kwam de bus eraan. We hebben geen nummers uitgewisseld.”<

Wil jij ook de avond van je leven meemaken? Aarzel niet, maar meld je nu aan op www.agenda.nl/utrecht/blinddate. Voor de partner en het diner zorgen wij, en ook de drank vloeit rijkelijk. Wie weet welke droompartner er op jou zit te wachten.

ik als stoere vent natuurlijk even. Als bedankje kreeg ik van haar een kop koffie. Maar ik wilde liever haar nummer. Mag ik die alsnog? LOODGIETEN Natascha: Het is een beetje een vies verhaal, maar toen ik van de week mijn wc doortrok, kwam het in mijn douche naar boven. Heel goor. De eerste loodgieter die ik belde was

‘Mijn vriendinnen leerde me weer dat cocktails lekker zijn!’ Hans en die was er suuupersnel. En nu is mijn douche weer superschoon! Hans, bedankt! KOPPIG Tjitske & Lian: wij zijn huisgenoten en nogal shopaholics. Internet-shopaholics om precies te zijn. Maar omdat we allebei een baan hebben, worden de wekelijkse H&M en Wehkamp pakketjes altijd bij de kapper tegenover ons bezorgd: Koppig. Ook een fijne kapper trouwens. Maar vooral heel handig. Dus Melvin, van Koppig… heel erg bedankt!

Heb jij een ook mooi verhaal, ben je iemand mis gelopen of wil je een oproepje doen , mail dan naar redactie@nl30 en wie weet staat jouw verhaal in de volgende NL30! | 5 AUGUSTUS - 18 AUGUSTUS 2009 |

NL30_16p29.indd 29

NL30 | 29

04-08-2009 14:20:42


NL30_16p30.indd 30

04-08-2009 14:22:52


NL30_16p30.indd 31

04-08-2009 14:22:57


ad BOOMERANG_valtifest DEF.pdf

29-07-2009

15:48:27

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

NL30_16p32.indd 32

04-08-2009 14:23:27


advertentie

De stadsagenda

AGENDA

3X

Festival

NIET TE MISSEN

Zomerkriebels De zomerse kriebels zijn verhuisd naar Leidsche Rijn. Op het nieuwe festivalpark heeft het festival meer ruimte voor de vijf stages. Naast het main stage, een house, techno en eclectic stage kan je als fris talentje je plaatjes laten spinnen op het talent stage. De andere podia worden overspoeld met bekende dj’s, zoals Erick E, Roog en Gregor Salto. Vergeet ook niet de afterparty’s te checken in de Monza, de Poema en Central Studio’s. Festivalpark Leidsche Rijn, 15 augustus (11:00-23:00), € 35,-

Muziek

Funkd ’n Found Gratis feestjes zijn er nooit genoeg! Om jongeren bekend te maken met welzijnszorg bouwt Stichting ‘De Burcht’ een groot podium in het Griftpark. Een middagje chillen in het park en los gaan op club, groove, house, techno en minimal. Dj Marc Benjamin en dj Yasmin LeBon draaien relaxte muziek met een twist. Ook dj Johnny Love en MC Aldrin voegen aan hun sets een funky touch toe. Rapper T-Bone (foto) brengt het publiek nog een paar lessen bij over God tijdens zijn supersnelle raps. Een perfecte chill-middag in het park. Griftpark, 9 augustus (13:00-18:00), gratis

Rietveld Schröderhuis

Festival

No Vacancies Breng een bezoek aan Rietvelds meesterwerk in Utrecht.

Voor meer informatie zie www.centraalmuseum.nl | 5 AUGUSTUS - 18 AUGUSTUS 2009 |

NL30_16p33.indd 33

Niet op vakantie gaan naar een Spaanse costa of camping in Kroatië hoeft niet te betekenen dat jouw zomer suf wordt. Acid en electronica collectief 030303 organiseert speciaal voor de thuisblijvers een vakantie-festival. Met een bbq-kippenpoot in je hand dans je de hele avond op de beats van Fah, AstroPoser en de dj’s van 030303 en dB’s. Uitgeput van het feesten kun je de kunst van Graphic Surgery, Merijn Hos en Raymond Teitsma bewonderen. Een tof zomerfeest met de nieuwste en hipste kunstenaars en muzikanten. De echte vakantievierders zouden hun reis hebben afgezegd. dB’s, za 15 augustus (16:00-04:00), € 10,-

MUZIEK

Pop enzo Klassieke muziek Jazz

34 34 34 35

FESTIVAL

35

NACHT

35

STRAND

38

GAY

38

TONEEL & MUSICAL

38

DANS

39

EXPO

Nieuw Ook te zien

39 39 39

CHECK OOK

41

HOT TICKETS TOM JONES

Ahoy

6 okt

DREAM THEATER

Ahoy

7 okt

PIXIES Heineken Music Hall 13 okt ELTON JOHN

Ahoy

17 okt

MASSIVE ATTACK Heineken Music Hall 27 okt NOVASTAR Heineken Music Hall 29 okt SPANDAU BALLET Heineken Music Hall 1 nov JONAS BROTHERS

Ahoy

13 nov

FRANZ FERDINAND Heineken Music Hall 22 nov UB40

Ahoy

1 dec

ELVIS PRESLEY IN CONCERT

Ahoy

24 feb

LAATSTE KAARTEN! COLDPLAY

Goffertpark DEPECHE MODE

Ahoy

9 - 10 sept 30 nov

POWERED BY NL30 | 33

04-08-2009 14:24:38


muziek

MUZIEK

Pop enzo wo 5 augustus ACU

Men as trees

Schreeuw het uit met deze Screamoband. 21:45 € 5,CEEs PlACE

Real open stage

zo 9 augustus CEEs PlACE

Bluesy Rocky Jamsession

Onder leiding van onze enige echte nachtburgemeester en muziekspecialist Cees. 22:00 Gratis grIftPArK

Funkd 'n Found

Iedereen is welkom om te komen spelen. 22:00 Gratis

Goede doelenfeestje in het park met minimal, techno en club. 13:00-18:00 Gratis

't OUdE POthUys

PArK lEPElEnbUrg

Elke dag kun je lekker luisteren. Met David d' Marez Oyens & friends. 22:00 Gratis

Lekker luieren op zondagmiddag met op achter- of voorgrond goede muziek. Met Mailman John. 14:00-15:00 Gratis

Live Muziek on stage

do 6 augustus EKKO

The Blog Parties

Het geluid van musicblogs op een podium. Met deze maand Dead Pixels en Dans Le Rock. Zie kader. 21:00 € 7,50 CAfé flItZ

Donderslag

De perfecte plek om de nieuwste bands te zien in een gezellige sfeer. 21:30 € 5,'t OUdE POthUys

Live Muziek on stage

Elke dag kun je lekker luisteren. Funky soul stage o.l.v. Anne v/d Heyden. 22:00 Gratis vr 7 augustus KArgAdOOr

Lo-Friday

Eigenzinnige muziekavonden die in het teken staan van indie & electro. Jamsessie onder leiding van TIm Kerssies. 21:00 € 5,'t OUdE POthUys

Live Muziek on stage

Elke dag kun je lekker luisteren. Try-out Utrechtse bands. 22:00 Gratis za 8 augustus 't OUdE POthUys

Live Muziek on stage

Lazy Sunday Afternoon

't OUdE POthUys

Live Muziek on stage Elke dag kun je lekker luisteren. Met Marlin Verdonk & friends. 22:00 Gratis tIvOlI dE hEllIng

Final Fantasy

De Canadese violist Owen Pallett gebruikt zijn instrument op een unieke manier. Zie kader. 20:15 € 10,do 13 augustus CAfé flItZ

Donderslag

De perfecte plek om de nieuwste bands te zien in een gezellige sfeer. 21:30 € 5,-

slOttUInthEAtEr, ZEIst

PArK lEPElEnbUrg

Vurige zang en warme gitaren. 13:30 Gratis

Micro Dance Music met de Nintendo DS-10 van Rutger Muller. Get ready to be dominated by the DS-10 BEAT! 17:00 Gratis

Claudia y Manito ma 10 augustus 't OUdE POthUys

Live Muziek on stage

Elke dag kun je lekker luisteren. ESN open stage. 22:00 Gratis stAIrwAy tO hEAvEn

LiveXS DownTown Café

Live-uitzending van KXradioprogramma met Kees Baars en Fred Siebelink. Met optredens van diverse bands. 21:00 Gratis di 11 augustus

DS-10 Dominator

't OUdE POthUys

Live Muziek on stage

Elke dag kun je lekker luisteren. Funky soul stage. 22:00 Gratis vr 14 augustus KArgAdOOr

Lo-Friday

Eigenzinnige muziekavonden die in het teken staan van indie & electro. On vacation. 21:00 € 5,-

Final Fantasy

Final Fantasy komt dit keer niet vanaf je computerscherm, maar vanaf het Tivoli-podium. Als fan van de game Final Fantasy heeft Owen Pallett de naam overgenomen voor zijn solo-muziek-project. Op dertienjarige leeftijd componeerde Owen (foto) op zijn viool al zijn eerste muziekstuk. Tegenwoordig gebruikt het Canadese talent zijn viool voor andere muziekstijlen zoals indie en geeft hij er een twist aan. Met een sampler neemt hij zijn vioolpartijen op om er vervolgens een nieuwe riedeltje overheen te spelen. In de song ‘Yes’ van the Pet Shop Boys hoor je al een fragment van deze vioolheld. Tivoli de Helling, 12 augustus (20:00), € 10,00 EKKO

Blitzen Trapper

AvErEChts

't OUdE POthUys

Neem elke dinsdag je gitaar mee onder je arm. 22:00-24:00 Gratis

Elke dag kun je lekker luisteren. Met Blackbird. 22:00 Gratis

Zeskoppige, experimentele folkrockband uit Portland, Oregon. 20:00 € 9,-

't OUdE POthUys

sJU JAZZPOdIUM

PArK lEPElEnbUrg

Elke dag kun je lekker luisteren. Jam session. 22:00 Gratis

Een avond dansen op deze nieuwe muziekstroming, afgeleid van Drum & Bass. Met Utrecht’s Finest: de Randstad Rollaz, bestaande uit Dj Jay-Mo, Dj Bojcot en Dj FKA. De avond wordt gehost door Mc Xl3 en Mc Ram. 23:00 € 5,-

Lekker luieren op zondagmiddag met op achter- of voorgrond goede muziek. Met Saudara. 14:00-15:00 Gratis

Open Podium

Live Muziek on stage wo 12 augustus CEEs PlACE

Real open stage

Iedereen is welkom om te komen spelen. 22:00 Gratis

Elke dag kun je lekker luisteren. Met Someday. 22:00 Gratis

Live Muziek on stage

Live Elementz Dubstep

tIvOlI dE hEllIng

A Reggea Bomb

Eerbetoon aan de klassieke reggea. Ivoryman, Sideburn sound, Souljah en Skank around sound maken een positieve en energieke sfeer. Met Joggo & Band. 22:00 € 8,za 15 augustus 't OUdE POthUys

Live Muziek on stage

Elke dag kun je lekker luisteren. Rockmuziek van Blackballs & white balls. 22:00 Gratis zo 16 augustus CEEs PlACE

Bluesy Rocky Jamsession

Onder leiding van onze enige echte nachtburgemeester en muziekspecialist Cees. 22:00 Gratis

34 | nl30

NL30_16p34.indd 34

Schitterende orgelklanken. 20:00 Collecte za 8 augustus dOMKErK

ma 17 augustus

Genieten van mooie muziek op je vrije dag. Met Jan Jansen, vrijwillige bijdrage. 15:30

't OUdE POthUys

Zaterdagmiddagmuziek in de Domkerk

Live Muziek on stage

nICOlAIKErK

stAIrwAy tO hEAvEn

Laat je betoveren door de orgelklanken... Stephen Taylor. 14:00 Gratis

Elke dag kun je lekker luisteren. Akoestisch open mic. 22:00 Gratis

LiveXS DownTown Café

Live-uitzending van KXradioprogramma met Kees Baars en Fred Siebelink. Met optredens van diverse bands. 21:00 Gratis di 18 augustus AvErEChts

Open Podium

Neem elke dinsdag je gitaar mee onder je arm. 22:00-24:00 Gratis 't OUdE POthUys

Live Muziek on stage

Elke dag kun je lekker luisteren. Jam session. 22:00 Gratis Klassieke muziek wo 5 augustus

Zomerorkest Nederland Ekko haalt internetmuziekblogs naar het podium. Een band, die op het internet al schittert op verschillende weblogs, mag zijn talent elke eerste donderdag van de maand op het podium laten zien. De Dead Pixels uit Londen (foto) trappen het nieuwe event af. De donkere kant van pop komt naar boven bij deze band. Host dj duo Dans Le Rock is zelf ook vaak op muziekblogs te vinden. Zij draaien de avond aan elkaar met muziek die alleen op het wereldwijde web al doorgebroken is. Ekko, 6 augustus (21:30), € 7,-

Bram Beekman

Lazy Sunday Afternoon

slOttUInthEAtEr, ZEIst

Blog Parties

vr 7 augustus JACObIKErK

Een jong en uniek harmonieorkest. Het wordt elk jaar opnieuw samengesteld uit conservatoriumstudenten en goede amateurmuzikanten van 16 tot en met 23 jaar. 20:00 Gratis

Orgelconcert

nICOlAIKErK

Stephen Taylor

Orgelmuziek. 14:00 Gratis zo 9 augustus wIllIbrOrdKErK

Bernard Bartelink Orgelmuziek. 14:00 Collecte ma 10 augustus dOMKErK

Trevor Workman

Beiaard laat de Dom klinken. 20:00 Gratis di 11 augustus gEErtEKErK

Utrecht String Quartet

Van de kwartetten van Haydn tot de vaak zeer gecompliceerde composities van de Avant Garde. 20:00 € 15,-

| www.agenda.nl |

04-08-2009 14:28:55


AGENDA

vr 14 augustus JACOBIKERK

Ab Weegenaar Orgel. 20:00 Collecte za 15 augustus DOMKERK

Jan Jansen

Toetsenist Jan laat zijn orgelmuziek in de kerk klinken. 15:30 Collecte NICOLAIKERK

Orgelconcert

Laat je betoveren door de orgelklanken... Gerben Mourik. 14:00 Gratis NICOLAIKERK

Gerben Mourik Orgel. 15:00 Gratis zo 16 augustus WILLIBRORDKERK

Piet van der Steen Orgelmuziek. 14:00 Collecte ma 17 augustus DOMKERK

Henk Verhoef

Orgelconcert. 20:00 Gratis di 18 augustus

FILEMON & BAUCIS

Pasar Perron

Studenten gezelligheid met dito prijzen. 22:00-03:00

Oosters spektakel tussen de antieke treinen. Een stukje Azie in Utrecht met hapjes, Chinese thee en muziek. Het Spoorwegmuseum, 14 augustus t/m 16 augustus 10:00-22:00 € 14,50

Summer Darkness

Het grootste gothic/wave/industrial festival in Nederland. Utrecht is 5 dagen lang in duisternis gehuld... Diverse locaties Utrecht Zie kader. t/m 9 augustus Vanaf € 80,-

Tropisch Vlinder Festival Tropische vlinders in een speciaal ingerichte kas op Fort Hoofddijk. De kleurrijke fladderaars zijn van heel dichtbij te bekijken. Botanische Tuinen Utrecht t/m 14 september 10:00-17:00 € 6,50 LEIDSCHE RIJN

Zomerkriebels Festival

Heerlijk buiten in de zon met zonnebril, slippers, drankje genieten van de dikste beats. Vijf area's groot maar toch intiem. Met o.a. dj's Roog, Gregor Salto en Melvin Reese. 11:00-23:00 € 35,-

GEBOUW VOOR KUNSTEN & WETENSCHAP-

NACHT

Ralph van Raat

FILEMON & BAUCIS

PEN

Weet met zijn toegankelijke uitleg en expressieve spel zijn toehoorders van meet af aan te boeien. 20:00 € 15,Jazz vr 7 augustus SJU JAZZPODIUM

Troubled soulz + Mama's funky flow

wo 5 augustus

Flexe Gasten

Speciaal voor studenten door studenten. Goedkoop drinken dus!. QUIGNON

Q's Amstelnight

Amstelbier in de aanbieding. Amstelbier € 1,50. Gratis

Een bouillabaisse van jazz, hiphop, reggae, rock en pop met een punk attitude. Funk mee met cpt. Nemo, Zephir&Krizz. 23:00 € 5,-

HAVANA

Studentenavond

CAFÉ TILT!

Dj's in cafe tilt!

Van funk tot hiphop. Met dj Live Wire. 22:30 Gratis TIVOLI OUDEGRACHT

Pop-o-Matic

Eén van de succesvolste dansavonden van Tivoli. Different styles, different people, one love. Met dj St. Paul en vj Soundshadow. 23:00 studenten gratis € 4,vr 7 augustus ACU

Vitamine ACU Disco

The healthiest alternative disco in town. Met Yodalicious en Kaffeine. 23:00 Gratis AUS DER REIHE DERRICK

Richtig Dufte Disco

‘Sehr schöne songs’ uit de jaren '70, '80 en '90. 23:00-05:00 € 2,50 CAFÉ LUST

HotSenses

Electro, house, lounge, minimal, soul, techno. 23:00 Gratis FILEMON & BAUCIS

Dansen bij Filemon

Even bijkletsen en daarna dansen. 23:00 Gratis GRAS VAN DE BUREN

Grasnacht

Dansen op de swingende beats van steeds weer een andere dj. 23:00 Gratis HAVANA

Club Havana

Hofman Danst

Heerlijke rock-, dance- en disco-classics uit de 70's, 80's, 90's en nu. Met dj Fuser. 23:00 Gratis

Elke dag kun je lekker luisteren. Live jazz on stage. 22:00 Gratis

KOSTEN-KOPER

Dance'in Disco

De dj's nemen je mee naar de jaren '70, '80 en '90. 23:00 Gratis

'T OUDE POTHUYS

Live Muziek on stage Elke dag kun je lekker luisteren. Live jazz on stage.22:00 Gratis

MARIA

Thank God it's friday

Funk, soul en motown. 23:00 Gratis

FESTIVAL

Hortus Festival

NL30_16p34.indd 35

Even bijkletsen en daarna dansen. 23:00 Gratis

HOFMAN CAFÉ

Live Muziek on stage

| 5 AUGUSTUS - 18 AUGUSTUS 2009 |

Dansen bij Filemon

Dansen in de Havana. 22:00-04:00 € 5,-

'T OUDE POTHUYS

Zomerzwoele avondconcerten op pittoreske locaties. Klassiek en kamermuziek. Zie www.agenda.nl. Franse salon. Universiteitsmuseum Utrecht 8 augustus t/m 29 augustus € 20,-

advertentie

MUZIEK

Blokfluitsextet dat Engelse en Franse muziek uit de 15e en 17e eeuw brengt. 20:00 € 15,-

do 6 augustus

BBQ, live muziek, kunst en bier. Acid festival met een experimenteel underground gevoel. Met 030303 dj's, Astroposer, Fah en meer. dB's, 15 augustus 16:00-04:00 € 10,00 inclusief BBQ!

FESTIVAL

Red Rose Four

No Vacancies

NACHT

do 13 augustus CATHARINAKATHEDRAAL

CLUB MONZA

Resist

Summer Darkness

Midden in de zomer de donkere hoekjes opzoeken van Utrecht kan tijdens dit festival. Artiesten als Lacuna Coil, Suicide Commando en Sieben hullen de Tivoli, de Dom en het Museum Catharijneconvent in zwart. Dit jaar staat het undergroundfestival in het teken van sociale games. Diverse locaties, 5 t/m 9 augustus 3-dagen passepartout € 80,4-dagen € 90,-

Net iets meer dan een avond met alleen dj's. Resist let ook op de beste partyvibe te hebben. Met Erick E. en Melvin Reese. 23:00-05:00 € 10,SJU JAZZPODIUM

Club Djazzive

Jazz terug naar de dansvloer: een mengeling van funk, jazz, soul en hiphop. So, move your hips. Met Mama's Funky Flow. 23:00 € 5,-

NL30 | 35

04-08-2009 14:29:10


advertentie

NIEUWE KUNSTHAL IN AMERSFOORT!

OPENINGSTENTOONSTELLING T/M 30 AUGUSTUS

Kathrine Ærtebjerg (DK), Chiho Aoshima (JP), Rina Banerjee (IN), Hernan Bas (US), Jake & Dinos Chapman (GB), Martha Colburn (US), Liz Craft (US), Henry Darger † (US), Nathalie Djurberg (SE), Marcel Dzama (CA), Angelo Filomeno (US), Chris Jones (GB), Maartje Korstanje (NL), Tim Lewis (GB), Paul Morrison (GB), Patricia Piccinini (AU), Barbara Polderman (NL), Jon Pylypchuk (CA), Jen Ray (US), Karen Sargsyan (AM), Hinke Schreuders (NL), Mathew Weir (GB)

www.kunsthalkade.nl

RESIDENT DJ’S

BO BELLOW DICK LIEFTING

TRIBUTE TO THE KING OF POP

FRIDAY 14 TH AUGUST

EVERY 2ND & LAST FRIDAY OF THE MONTH • MIN. AGE: 21+ • ENTRANCE: 8 EURO • TIME: 21.30 - 03.00 HRS.

NL30_16p34.indd 36

04-08-2009 14:29:21


AGENDA HAVANA

STAIRWAY TO HEAVEN

Dansen in de Havana. 22:00-04:00 € 5,-

vr 7 augustus

Rocklab – Mixing the Opposites

Rock-dj 100% Crisis draait de betere gitaarmuziek. 22:00 Gratis ART

Zomerse dj's

Chillen en uit je plaat gaan, voel de zomervibes. 23:00 CAFÉ TILT!

Dj's in cafe tilt!

Van funk tot hiphop. Met dj Alec. 22:30 Gratis ZUSSEN LOBBY-RESTAURANT

Cocktailnight

Cocktails in het lobby-restaurant met soulful en deephouse music van onze resident deejay’s Garu & Pablo Pegar. 23:00 Gratis za 8 augustus ACU

Het grote vies punkhol feest

Ouderwetse punkavond met goedkoop bier. 23:00 AUS DER REIHE DERRICK

Richtig Dufte Disco

‘Sehr schöne songs’ uit de jaren '70, '80 en '90. 23:00-05:00 € 2,50 EKKO

Diep in de groef

Rock? Urban? Dance? Als je er maar op kunt dansen. Met dj's snoerend Bart en Arnold. 23:00 € 6,FILEMON & BAUCIS

Dansen bij Filemon

Even bijkletsen en daarna dansen. 23:00 Gratis GRAS VAN DE BUREN

Grasnacht

Dansen op de swingende beats van steeds weer een andere dj. 23:00 Gratis

zo 9 augustus

HOFMAN CAFÉ

Club Havana

'T HART

HOFMAN CAFÉ

Chillen en uit je plaat gaan, voel de zomervibes. 23:00

Heerlijke rock-, dance- en disco-classics uit de 70's, 80's, 90's en nu. Met dj Pepe-M. 23:00 Gratis

di 11 augustus

KOSTEN-KOPER

Hofman Danst

Heerlijke rock-, dance- en disco-classics uit de 70's, 80's, 90's en nu. Met dj Steve. 23:00 Gratis KOSTEN-KOPER

Dance'in Disco

De dj's nemen je mee naar de jaren '70, '80 en '90. 23:00 Gratis MARIA

Groove is in the heart

Los op 70's, 80's en 90's. 23:00 Gratis CLUB MONZA

Dj Roog

Roog, Melvin Reese en Groove Brother maken er een party van! 23:00-05:00 € 7,50 STAIRWAY TO HEAVEN

Rocklab - Sonic Brew

Al tien jaar de ongeslagen topavond als het gaat om dansen op de beste rock, poprock en indie. 22:00 Gratis 'T HART

Zomerse dj's

Chillen en uit je plaat gaan, voel de zomervibes. 23:00 CAFÉ TILT!

Dj's in cafe tilt!

Van funk tot hiphop. Met dj The Shake. 22:30 Gratis DE WINKEL VAN SINKEL

Nachtwinkel

Wekelijkse clubnight met (inter-) nationale dj’s. Summer hangout. 23:00 Gratis ZUSSEN LOBBY-RESTAURANT

Cocktailnight

Cocktails in het lobby-restaurant met soulful en deephouse music van onze resident deejay’s Garu & Pablo Pegar. 23:00 Gratis

Zomerse dj's

ZUSSEN

Tango café

Lekker romantisch de tango dansen. 21:00 Gratis wo 12 augustus FILEMON & BAUCIS

Flexe Gasten

Hofman Danst

Dance'in Disco

De dj's nemen je mee naar de jaren '70, '80 en '90. 23:00 Gratis MARIA

Thank God it's friday

Funk, soul en motown. 23:00 Gratis

Speciaal voor studenten door studenten. Goedkoop drinken dus!

STAIRWAY TO HEAVEN

QUIGNON

Rock-dj 100% Crisis draait de betere gitaarmuziek. 22:00 Gratis

Q's Amstelnight

Amstelbier in de aanbieding. Amstelbier � 1,50. Gratis do 13 augustus DE NIEUWE DIKKE DRIES

Tropical weekend

Cocktails, bites & beats: tropical style. Zie kader. FILEMON & BAUCIS

Dansen bij Filemon

Even bijkletsen en daarna dansen. 23:00 Gratis HAVANA

Studentenavond

Studenten gezelligheid met dito prijzen. 22:00-03:00 CAFÉ TILT!

Dj's in cafe tilt!

Van funk tot hiphop. 22:30 Gratis TIVOLI OUDEGRACHT

Pop-o-Matic

Eén van de succesvolste dansavonden van Tivoli. Different styles, different people, one love. Met dj St. Paul en vj Soundshadow. 23:00 studenten gratis € 4,vr 14 augustus

Rocklab – Mixing the Opposites

'T HART

Zomerse dj's

Chillen en uit je plaat gaan, voel de zomervibes. 23:00 CAFÉ TILT!

Dj's in cafe tilt!

Van funk tot hiphop. Met dj Live Wire. 22:30 Gratis TIVOLI OUDEGRACHT

Piekendisco

Dans je ziek voor een piek!. Met dj's duo Penaughty. 23:00 € 1,ZUSSEN LOBBY-RESTAURANT

Cocktailnight

Cocktails in het lobby-restaurant met soulful en deephouse music van onze resident deejay’s Garu & Pablo Pegar. 23:00 Gratis za 15 augustus ACU

Manifest

Brede dansavond gericht op de muziek uit de gothic, new wave, industrial en electro. Met dj’s Reverend Esser en Roac. 23:00 € 3,-

AUS DER REIHE DERRICK

AUS DER REIHE DERRICK

‘Sehr schöne songs’ uit de jaren '70, '80 en '90. 23:00-05:00 € 2,50

‘Sehr schöne songs’ uit de jaren '70, '80 en '90. 23:00-05:00 € 2,50

Richtig Dufte Disco

Richtig Dufte Disco

DE NIEUWE DIKKE DRIES

DE NIEUWE DIKKE DRIES

Cocktails, bites & beats: tropical style. Zie kader.

Cocktails, bites & beats: tropical style. Zie kader.

Tropical weekend

Tropical weekend

FILEMON & BAUCIS

EKKO

Even bijkletsen en daarna dansen. 23:00 Gratis

Indie, bands en party. Met Oneida en The Walt. 20:45 € 9,-

Dansen bij Filemon

EKKO

Dansen op de swingende beats van steeds weer een andere dj. 23:00 Gratis

Rock? Urban? Dance? Als je er maar op kunt dansen. Met dj's snoerend Bart en Arnold. 23:00 € 6,-

HAVANA

Club Havana

Dansen in de Havana. 22:00-04:00 € 5,-

Heet, heter, heetst wordt het in de zomermaanden. Hot Senses zorgt ervoor dat jouw zomer nog heter wordt. Iedere eerste vrijdag van de maand organiseren o.a. de heren Row Sunshine, Manny Moore en Tyce (foto) een avond volle zwoele songs en stevige beats. In je kortste jurkje of mooiste overhemd kun je de hele nacht je sexy dansmoves showen op de lekkerste club, dance en house. Op deze editie draaien behalve de organisatie-heren ook Jule, Alex & Dolce Muller en Audiophox. Club Lust, 7 augustus (23:00), gratis

| 5 AUGUSTUS - 18 AUGUSTUS 2009 |

NL30_16p34.indd 37

DJ’s, performers en VJ’s met vernieuwende combinaties, smaakvolle experimenten en prikkelende beelden. Sounds en beats uit de hele wereld bewegen je van top tot teen! Check www.rasa.nl en meld je aan voor de Club RASA Nieuwsbrief

Diep in de groef

FILEMON & BAUCIS

Dansen bij Filemon

Even bijkletsen en daarna dansen. 23:00 Gratis GRAS VAN DE BUREN

Hot Senses

Club RASA Worldgroove

Subbacultcha

GRAS VAN DE BUREN

Grasnacht

advertentie

NACHT

NACHT

Grasnacht

Dansen op de swingende beats van steeds weer een andere dj. 23:00 Gratis

RASA

Pauwstraat 13a, Utrecht www.rasa.nl info@rasa.nl Kaarten en informatie:

030-2316040

woensdag t/m vrijdag 15:00-18:00 NL30 | 37

04-08-2009 14:29:28


NACHT

NACHT

za 15 augustus HAVANA

Club Havana

Dansen in de Havana. 22:00-04:00 € 5,HOFMAN CAFÉ

Hofman Danst

Heerlijke rock-, dance- en disco-classics uit de 70's, 80's, 90's en nu. Met dj Fuser. 23:00 Gratis KOSTEN-KOPER

STRAND

Dance'in Disco

De dj's nemen je mee naar de jaren '70, '80 en '90. 23:00 Gratis MARIA

Groove is in the heart

GAY

Cocktailnight

Cocktails in het lobby-restaurant met soulful en deephouse music van onze resident deejay’s Garu & Pablo Pegar. 23:00 Gratis zo 16 augustus DE NIEUWE DIKKE DRIES

Tropical weekend

Cocktails, bites & beats: tropical style. Zie kader blz. 37 'T HART

Zomerse dj's

Chillen en uit je plaat gaan, voel de zomervibes. 23:00 di 18 augustus

Los op 70's, 80's en 90's. 23:00 Gratis

ZUSSEN

CLUB POEMA

Lekker romantisch de tango dansen. 21:00 Gratis

Zomerkriebels Afterparty

Na heerlijk buiten in de zon -met zonnebril, slippers, drankje- genoten te hebben van de dikste beats op Zomerkriebels. Aansluitend de Official Afterparty met Heiko Laux, Erik Heijting en Wesdex. 23:00-06:00 € 10,STAIRWAY TO HEAVEN

Rocklab - Sonic Brew

Al tien jaar de ongeslagen topavond als het gaat om dansen op de beste rock, poprock en indie. 22:00 Gratis 'T HART

Zomerse dj's

Chillen en uit je plaat gaan, voel de zomervibes. 23:00 CAFÉ TILT!

TONEEL & MUSICAL

ZUSSEN LOBBY-RESTAURANT

Dj's in cafe tilt!

Van funk tot hiphop. Met dj i-Gura. 22:30 Gratis TIVOLI OUDEGRACHT

Rauw

Escape from the main room met Rauw. Ook deze editie weer een ongenadig harde mix van electro, acidhouse en discopunk. Met Tommie Sunshine, Nobody Beats The Drum & Joost van Bellen. 23:00 € 12,DE WINKEL VAN SINKEL

Nachtwinkel

Wekelijkse clubnight met (inter-) nationale dj’s. Summer hangout. 23:00 Gratis

Tango café

STRAND

wo 5 augustus UBEACH

Sunset Beachvolleybal

Jouw favoriete beachsport in hartje Utrecht! 18:00 do 6 augustus UBEACH

Summer salsa night

Strand, zon en… salsa! Laat je meeslepen op de klanken van deze heerlijk swingende muziek en waag een dansje. 19:00 vr 7 augustus STRAND OOG IN AL

After Work party

Lekker na het werk genieten van een zomerse cocktail of een koud biertje. De dj zorgt voor warme geluiden. 17:00 Gratis zo 9 augustus STRAND OOG IN AL

Steamy sunday afternoon De wekelijks wisselende dj draait diverse vrolijke tunes. 15:00 Gratis UBEACH

Sunday Lounge

Gewoon lekker relaxen op de zondag. 16:00 ma 10 augustus UBEACH

Sunset Beachvolleybal

IN ROOMS OF RED BULL

Elke zondag 12 -22 uur open voor iedereen exposities en workshops oudezijds achterburgwal 24 Amsterdam informatie & inschrijving: www.roomsofredbull.nl

vr 14 augustus STRAND OOG IN AL

After Work party

Lekker na het werk genieten van een zomerse cocktail of een koud biertje. De dj zorgt voor warme geluiden. 17:00 Gratis zo 16 augustus STRAND OOG IN AL

Steamy sunday afternoon De wekelijks wisselende dj draait diverse vrolijke tunes. 15:00 Gratis UBEACH

Sunday Lounge

Gewoon lekker relaxen op de zondag. 16:00 ma 17 augustus UBEACH

Sunset Beachvolleybal

Jouw favoriete beachsport in hartje Utrecht! 18:00 di 18 augustus UBEACH

Sunset Beachvolleybal

Jouw favoriete beachsport in hartje Utrecht! 18:00

GAY

za 8 augustus BODYTALK

Happy hour

Bestel een drankje en socialize. 19:00-20:00 THE JAM

En Suite

Energetic (vocal) club & dance, fantastic dj's & fabulous acts. 23:00 € 5,zo 9 augustus BODYTALK

Dwaze Zondag

Gezellige muziek en een happy hour. 18:00 Gratis CHUECA

Karaoke

Zingen in tientallen talen. 21:00 di 11 augustus

di 11 augustus

Laat die ballen maar vallen. 21:00

Sunset Beachvolleybal

Jouw favoriete beachsport in hartje Utrecht! 18:00

UBEACH

‘creatieve broedplaats voor talent’ - muziek - kunst - fotografie -

Strand, zon en… salsa! Laat je meeslepen op de klanken van deze heerlijk swingende muziek en waag een dansje. 19:00

CHUECA

wo 12 augustus

STIMULATE YOUR MIND!

Summer salsa night

Jouw favoriete beachsport in hartje Utrecht! 18:00

UBEACH

advertentie

do 13 augustus UBEACH

Sunset Beachvolleybal

Jouw favoriete beachsport in hartje Utrecht! 18:00

Digital bowling do 13 augustus EKKO

PANN-feest Classic

Geniet met PANN van retro in klassieke sferen. De PANN-dj’s draaien nummers uit de uit de jaren zeventig, tachtig en negentig. 22:00 € 6,za 15 augustus BODYTALK

Happy hour

Bestel een drankje en socialize. 19:00-20:00

De Ingebeelde zieke

De rijke heer Argan is één van die mensen die al naar de dokter rent als hij één keer niest. Om voor zijn hoge doktersrekening te betalen probeert hij zijn dochter te koppelen aan de jonge, lelijke dokterszoon. Met behulp van Argan’s broer en verzorger kan zijn dochter eindelijk bij haar echte liefde Cléante zijn. Voor het eerst wordt deze tragikomedie van de Franse schrijver Molière in zijn geheel opgevoerd, compleet met de originele, pas ontdekte, muziek. Stadsschouwburg Utrecht, 14 augustus t/m 12 september di t/m za (20:00), Vanaf € 18,00 THE JAM

En Suite

Energetic (vocal) club & dance, fantastic dj's & fabulous acts. 23:00 € 5,zo 16 augustus BODYTALK

Dwaze Zondag

Gezellige muziek en een happy hour. 18:00 Gratis di 18 augustus CHUECA

Digital bowling

Laat die ballen maar vallen. 21:00

TONEEL & MUSICAL

Disney's High School Musical

Van het scherm naar het toneel. Beatrix Theater 19:00 Vanaf € 20,50 zo 9 augustus

Disney's High School Musical

Van het scherm naar het toneel. Beatrix Theater 12:00 Vanaf € 20,50

Disney's High School Musical

Van het scherm naar het toneel. Beatrix Theater 16:00 Vanaf € 20,50

wo 5 augustus

THEATER SUER

Van het scherm naar het toneel. Beatrix Theater 15:00 Vanaf € 17,50

Een draak die door een uil uitgebroed is. Het zorgt voor een mooie voorstelling met speciale beelden. Slottuintheater, Zeist 14:30 Gratis

Disney's High School Musical Disney's High School Musical

Van het scherm naar het toneel. Beatrix Theater 19:00 Vanaf € 17,50 do 6 augustus

Disney's High School Musical

Van het scherm naar het toneel. Beatrix Theater 19:00 Vanaf € 17,50 vr 7 augustus

Disney's High School Musical

Van het scherm naar het toneel. Beatrix Theater 19:00 Vanaf € 20,50 za 8 augustus

Disney's High School Musical

Van het scherm naar het toneel. Beatrix Theater 15:00 Vanaf € 17,50

Een draak van een verhaal

wo 12 augustus

Disney's High School Musical

Van het scherm naar het toneel. Beatrix Theater 15:00 Vanaf € 17,50

Disney's High School Musical

Van het scherm naar het toneel. Beatrix Theater 19:00 Vanaf € 17,50 THEATERGROEP HILARIA

Ridders op het Jaarfeest Op het jaarfeest van Sint Hilarius stroomt het volk samen op het marktplein. Voor een dag bestaan er geen rangen en standen. Slottuintheater, Zeist 14:30 do 13 augustus

Disney's High School Musical

Van het scherm naar het toneel. Beatrix Theater 19:00 Vanaf € 17,50 vr 14 augustus DE UTRECHTSE SPELEN

De Ingebeelde Zieke

De rijke en kerngezonde Argan denkt dat hij zal sterven aan darmproblemen. Stadsschouwburg Utrecht Zie kader. 20:00 Tryout Vanaf € 18,-

INSPIRE CREATE EXPOSE

38 | NL30

NL30_16p34.indd 38

| WWW.AGENDA.NL |

04-08-2009 14:29:36


za 15 augustus De Utrechtse spelen

De Ingebeelde Zieke

De rijke en kerngezonde Argan denkt dat hij zal sterven aan darmproblemen. Stadsschouwburg Utrecht Zie kader. 20:00 Tryout Vanaf € 18,-

Disney's High School Musical

Van het scherm naar het toneel. Beatrix Theater 15:00 Vanaf € 17,50

Disney's High School Musical

Lekker swingen. Grand café Maria 21:30 Gratis zo 16 augustus

Salsa Swing Party

Lekker swingen op Salsa & Merengue. Met om 18:00 uur een salsa workshop en om 19:00 uur een zumba workshop en om 19:30u. een salsa cubana workshop. De Winkel van Sinkel 18:00-24:00 € 5,-

Salsa Party

Lekker swingen. De Winkel van Sinkel 20:30-24:00 € 5,-

eXpo

OOK TE ZIEN

Van het scherm naar het toneel. Beatrix Theater 19:00 Vanaf € 20,50

stADsMUseUM ijsselstein, ijsselstein

zo 16 augustus

Hollandse Meesters Barok en Modern. Met topwerken van 17e eeuwse en hedendaagse kunstenaars. t/m 30 augustus € 3,-

Disney's High School Musical

Van het scherm naar het toneel. Beatrix Theater 12:00 Vanaf € 20,50 di 18 augustus De Utrechtse spelen

De Ingebeelde Zieke

De rijke en kerngezonde Argan denkt dat hij zal sterven aan darmproblemen. Stadsschouwburg Utrecht Zie kader. 20:00 Tryout Vanaf € 18,-

DAns

do 6 augustus

Salsa Party

Lekker swingen. Grand café Maria 21:30 Gratis zo 9 augustus

Salsa Swing Party

Lekker swingen op Salsa & Merengue. De Winkel van Sinkel 18:00-24:00 € 5,-

Salsa Party

Lekker swingen. De Winkel van Sinkel 20:30-24:00 € 5,-

Zomerse Stillevens & Tuinen

GAlerie 10

Cultivated

Ruimtelijk werk, pasteltekeningen en een video-installatie rond hetzelfde thema. t/m 6 september Gratis ABoriGinAl Art MUseUM

Kleur bekennen

Tentoonstelling over het belang van kleuren in moderne aboriginal kunst. t/m 27 september € 8,-

Heerlijk helder H2O

Lusten planten ook wel een biertje of drinken ze liever prik met een rietje? Wie zijn de waterratten onder de planten en hoe komen planten aan hun natje en hun droogje? t/m 30 november € 5,MUseUM cAthArijneconvent

Beeldschone Boeken

Tentoonstelling over de rijke geschiedenis van het geschreven boek in Utrecht. t/m 23 augustus € 11,50 centrAAl MUseUM

EINDELOOS ZOMEREN MET STADSSCHOUWBURG UTRECHT

Rietveld

Het museum bezit de grootste collectie Rietveld-ontwerpen ter wereld. Pas in 1923 kregen de meubels kleur. t/m 19 september € 8,-

Continuation

Tijdelijke situaties lijken onveranderlijk. Wat rest is voortgang. Uit de fotoserie van Martin Luijndijk. t/m 6 september € 8,-

Standpunten

Thema’s als massacultuur, politiek, vrijheid en elite vormen het vertrekpunt voor een experimentele tocht. t/m 13 september

Binnen buiten beelden

Ruud Kuijer vindt zijn eigen weg binnen de sculptuur met behulp van materialen als hout, ijzer en beton. t/m 30 augustus € 8,-

BotAnische tUinen Utrecht

Utrechters dromen van Rome

Tentoonstelling van grote opblaasbare sculpturen. De Uithof wordt steeds kleuriger met de beelden van Paul McCarthy in de Botanische Tuinen. t/m 13 september

GAlerie & kUnstMAkelAArDij FrAnk

Air Pressure

advertentie

dans

Van het scherm naar het toneel. Beatrix Theater 19:00 Vanaf € 20,50

do 13 augustus

Salsa Party

DE INGEBEELDE ZIEkE

expo

Disney's High School Musical

toneel & musical

aGenda

DE UTRECHTSE SpELEN

Exclusief in Utrecht: Molières komedie als theatraal zomerspektakel met Loes Luca e.v.a., regie Jos Thie. 14 AUG T/M 19 SEp - 20.00 UUR | v.A. € 18

Een weerspiegeling van hoe de Utrechtse meesters al vanaf de zestiende eeuw werden geïnspireerd door Rome. t/m 2 januari € 8,-

WelkenhUysen

Ton Frenken: Utrechtse notities

Prachtige overzichtstentoonstelling met werk uit Frenkens hele oeuvre. t/m 13 september Gratis GAlerie ks21

Hoshyar Rasheed

Schilderijen en schalen uit Iraaks Kurdistan. t/m 30 augustus Gratis

Suzan Hidding

Sieraden van Suzan. t/m 30 augustus Gratis GAlerie Utrecht, BUrG. reiGerstrAAt

Zomerexpositie

Gedurende deze expositie zullen enkele van de beste kunstenaars van Galerie Utrecht exposeren in een gevarieerde en zeer artistieke expositie. t/m 30 augustus

NAZOMERCIRCUS IN HET GRIfTpARk STADSSCHOUWBURG UTRECHT pRODUCTIE

Drie voorstellingen van internationaal topniveau op één avond te zien in een intieme circustent! 3 T/M 12 SEpTEMBER - 19.30 UUR| v.A. € 15

SEIZOEN 2009 - 2010: kOOp NU ONLINE kAARTEN!

Sporen van smaragd/Pasar perron

De eerste treinen uit Azië zijn het Spoorwegmuseum al ingereden in de vorm van de foto-expositie ‘Sporen van Smaragd’, maar tijdens Pasar Perron transformeert het museum pas echt in een stukje Indonesië. Wagons uit verre bestemmingen voeren koopwaar uit het Oosten en exotische lekkernijen aan. Bij het grote podium kun je wegdromen tijdens optredens van Riem de Wolff, Tante Lien en Andy Tielman. Maar je mag ook zelf in actie komen tijdens de workshops. Dompel jezelf een weekend onder in de sferen van Azië. Het Spoorwegmuseum, 14 t/m 16 augustus (10:00-22:00), € 14,50

| 5 augustus - 18 augustus 2009 |

NL30_16p34.indd 39

Stadsschouwburg Utrecht Lucasbolwerk 24 kaarten en informatie: 030-2302023 of www.stadsschouwburg-utrecht.nl

nl30 | 39

04-08-2009 14:29:43


Fijn dat we je aandacht hebben… Vind jij € 25 veel geld voor een mooie bh? En voor het steunen van een goed doel zoals Pink Ribbon? 1 op de 8 vrouwen krijgt in haar leven borstkanker. Stichting Pink Ribbon wil dat aantal verminderen. Daar is geld voor nodig. Dus vragen we je voor € 25 per jaar vriend(in) te worden of eenmalig een bijdrage over te maken op rekening 1234 t.n.v. Stichting Pink Ribbon. Meer hebben we niet van je nodig. Ga naar www.pinkribbon.nl om vriend(in) te worden en meer te lezen over Pink Ribbon.

Pink Ribbon. Aandacht voor borstkanker.

Pink Ribbon_ad_NL40 Nationaal.indd 1 NL30_16p34.indd

30-07-2009 04-08-2009 17:44:15 14:29:49


Op zoek naar de verhalen die de muren van het huis van Ambrosius Hubrecht, embryoloog, vertellen. Ook wordt een deel van de Blaschkacollectie van het Universiteitsmuseum tentoongesteld. De fragiele en uiterst gedetailleerde glasmodellen uit Hubrechts verzameling vormen een unieke aanvulling op Soft Voices. t/m 27 september € 7,-

De evolutie draait door

Evolutie speelt zich overal en altijd af. Dat geldt voor de mens en alle andere levende wezens. t/m 31 januari € 7,HET UTRECHTS ARCHIEF

Utrecht on tour

Tuingasten

Nijntje alleen voor de kleintjes? No way! Ter ere van het jaar van Dick Bruna kun je elke zondagmiddag in de tuin van het Centraal Museum luisteren naar columns van verschillende tuingasten. Vanaf je tuinstoel krijg je elke week nieuwe achtergrondinformatie vanuit een andere invalshoek over het Utrechtse konijntje en haar vader, meneer Bruna. Hans Kuipers vertelt hoe ze in Japan Miffy aanbidden, Marja Potters wijdt uit over het archief van onze konijnenvriend en Max Kisman gaat in op Dick Bruna als inspiratiebron. Centraal Museum, 9, 16 en 23 augustus (11:00-17:00), gratis (excl. Entree)

EXPO

OOK TE ZIEN GELDMUSEUM

Actuele Nederlandse Penningkunst

Ruim 80 penningen van 22 Nederlandse penningkunstenaars. Een overzicht van de actuele ontwikkelingen. t/m 16 augustus € 8,-

Poen, Para, Doekoe, Floes

Vijftig nationaliteiten over 'hun geld'. In deze tentoonstelling staan 50 bewoners van Lombok centraal. Zie kader. t/m 1 april € 8,HET HOEDENMUSEUM

Tiny Meihuizen: 20 jaar hoedenontwerpster

Een overzicht van de mooiste hoeden die Meihuizen de afgelopen twintig jaar heeft gemaakt. t/m 27 augustus € 3,-

Het vangen van ruimte en licht

Aquarellen van kerkinterieurs in de stijl van P.J. Saenredam van Henk Terwal. t/m 16 augustus Gratis SLOT ZEIST, ZEIST

Reis door de wereld

Dichtbij huis boeiende zaken meemaken en verre steden zien via Jeroen Hermkes' schilderijen. t/m 12 september € 5,SONNENBORGH – MUSEUM & STERRENWACHT*

De hemel in kaart

Dé unieke kans om een deel van de prachtige hemelkaarten te bekijken. t/m 15 november € 5,HET SPOORWEGMUSEUM

Vrolijke vakantietrein

MUSEUM MALUKU

Het museum staat in het teken van de jaren '30. Aanleiding is het 75-jarig bestaan van de Diesel III. t/m 6 september € 14,50

Tanimbarese immigranten op de foto. t/m 14 november € 4,50

Sporen van Smaragd/ Pasar perron

Krijgers in de kerk

NICOLAIKERK

Beeldhouwkunst voor de Beeldenstorm

Utrechtse Middeleeuwse beeldhouwkunst uit de collectie van het Centraal Museum. t/m 31 januari Gratis

TOONKAMER

Toon Milaan

Een speciale presentatie van de primeurs van de Salone del Mobile afgelopen april. Met primeurs van o.a. Tuttobene, Esther Derkx en Sander Mulder en Unseen products. t/m 31 augustus UTRECHTS CENTRUM VOOR DE KUNSTEN

Het Utrechts Archief laat zien hoe Utrecht vroeger werd bezocht en beleefd door (buitenlandse) bezoekers. Utrecht in de groei. Lezing door drs. Bettina van Santen. t/m 25 oktober Gratis

CHECK OOK

DE WINKEL VAN SINKEL

Orakelcafé

Laat je de hand lezen of de tarot leggen. 19:00 do 6 augustus KARGADOOR

Intercultureel Theehuis

Een ontmoetingsplaats voor mensen uit verschillende landen en culturen. 20:30-22:00 za 8 augustus

(UCK)

FLORIN

Een polderlandschap in geuren en kleuren. Op afspraak bekijken. t/m 25 september

Live Radio Uitzending met Dolf Jansen & Felix Meurders. Zomerspijkers met Angela Groothuizen. 12:00-14:00 Gratis

Polder

UNIVERSITEITSMUSEUM UTRECHT

Survival of the fittest Rondleiding over de evolutie van bomen en planten. t/m 23 augustus Gratis

Vara's Spijkers met Koppen

ma 10 augustus MICK O'CONNELLS IRISH PUB

PubQuiz

Om het zuipen wat interessanter te maken vonden de Britten de cafequiz uit. In english, of course. 21:00 Gratis di 11 augustus DE WINKEL VAN SINKEL

Stitch 'N Bitch

Onder het genot van een drankje gewoon gezellig samen breien. Breien is hip. 19:30 Gratis wo 12 augustus DE WINKEL VAN SINKEL

Orakelcafé

Laat je de hand lezen of de tarot leggen. 19:00 do 13 augustus KARGADOOR

Intercultureel Theehuis

Een ontmoetingsplaats voor mensen uit verschillende landen en culturen. 20:30-22:00 za 15 augustus FLORIN

Vara's Spijkers met Koppen

Live Radio Uitzending met Dolf Jansen & Felix Meurders. Zomerspijkers met Mylou Frencken. 12:00-14:00 Gratis zo 16 augustus CENTRAAL MUSEUM

Tuingasten

Genieten van columns over Nijntje. Met Peter Kipp. 11:00-17:00 € 8,ma 17 augustus MICK O'CONNELLS IRISH PUB

PubQuiz

Om het zuipen wat interessanter te maken vonden de Britten de cafequiz uit. In english, of course. 21:00 Gratis

zo 9 augustus

di 18 augustus

CENTRAAL MUSEUM

DE WINKEL VAN SINKEL

Genieten van columns over Nijntje. Met Hans Kuipers. Zie kader. 11:00-17:00 € 8,-

Onder het genot van een drankje gewoon gezellig samen breien. Breien is hip. 19:30 Gratis

Tuingasten

CHECK OOK

Soft Voices

EXPO

AGENDA

Stitch 'N Bitch

Meer agenda?

agenda.nl

In aanloop van het festival Pasar perron een expositie met foto's die een glimp laten zien van het 'oude' Indië en het moderne Indonesië langs en rondom het spoor. Zie kader blz. 39 t/m 16 augustus € 14,50 STADHUIS UTRECHT

Ook in de agenda? Dat kan! Mail me: agenda@nl30.nl Voor meer info: www.agenda.nl/deadlines

Rietveldprijs 2009

Tentoonstelling van de genomineerden voor de Rietveld Architectuurprijs. t/m 22 augustus Gratis THEATER KIKKER

Argibald Expositie

Het werk van cartoonist Argibald tentoongesteld. Ook open voor en na voorstellingen. t/m 31 december Gratis

Poen, Para, Doekoe, Floes

Money, money, money: het maakt misschien niet gelukkig en is niet het belangrijkste op de wereld, maar je kunt veel aflezen aan een bankbiljet. Het Geldmuseum laat zien hoe geld een rol speelt in verschillende culturen. Vijfenveertig bewoners van de wijk Lombok leggen uit wat de muntsoort uit hun moederland met hen doet. In vijf portretten vertellen ook ondernemers hoe ze met geld omgaan in hun bedrijfjes: een Afrikaans spaarsysteem of een betaalsysteem op basis van vertrouwen zijn heel normaal in Lombok. Het Geldmuseum, 5 augustus 2009 t/m 1 april 2010 (10:00-17:00), € 8,-

| 5 AUGUSTUS - 18 AUGUSTUS 2009 |

17:44:15

NL30_16p34.indd 41

NL30 | 41

04-08-2009 14:29:57


advertentie

SUNDANCE FILM FESTIVAL NOMINATION GRAND JURY PRIZE

DÉBORAH FRANÇOIS

FERNANDO ÇTIELVE

MICHIEL HUISMAN

a film by

ALEXIS DOS SANTOS

KOOP NU KAARTEN VOOR DE FILMPREMIÈRE OP 13 AUGUSTUS IN PARADISO AMSTERDAM VIA WWW.TICKETSERVICE.NL!

www.cineart.nl

VANAF 13 AUGUSTUS IN DE BIOSCOOP

NL30_16p42.indd 42

04-08-2009 14:25:21


advertentie

Vrije sector huurwoningen?

FiLm BY

Filmtip

Meisje zoekt hond

Wendy and Lucy W WWW.SQUARESTREETWEAR.NL - lange jansstraat 6 Utrecht

2 FOR 1 8 0 8 0 08 N A V T 15TO

&

| 5 augustus - 18 augustus 2009 |

NL30_16p43.indd 43

at is het toch heerlijk, dat Amerika, land van de opgeklopte emoties dat af en toe een tot op het bot ontklede film aflevert. Wendy (Michelle Williams) is een meisje. Lucy (Lucy) is een hond. Samen zijn ze in een stokoude auto onderweg

Een zoektocht die vol zit met prachtige details naar Alaska, waar Wendy een baantje hoopt te vinden om uit de financiële put te komen. Verder dan Oregon komen ze echter niet. De auto begeeft het. Uit pure wanhoop probeert Wendy een paar blikjes hondenvoer te stelen. Ze wordt gepakt en moet de voor de winkel vastgebonden Lucy achterlaten. Als ze een halve dag later vrijkomt, is Lucy weg. Een meisje zoekt haar hond. Veel meer gebeurt er niet in Wendy and Lucy. Maar die zoektocht zit vol prachtige details die het leven in het gemiddelde Amerika een gezicht geven. Een politieman klungelt met de vingeraf-

drukmachine. Werklozen verzamelen blikjes om een grijpstuiver te verdienen. Een oudere man werkt 12 uur per dag als bewaker. Hij heeft geluk, want in het door de industrie verlaten en tot stilstand gekomen Oregon is iedere baan een zegen. De man is ook de enige die Wendy probeert te helpen in een omgeving waar onverschilligheid de norm lijkt. Hij laat Wendy het asiel bellen en geeft haar zelfs wat geld. De ster in dit subliem geregisseerde realisme is dus Hollywoodactrice Michelle Williams. Een gedurfde keuze die uitstekend uitpakt. Williams is bijna onherkenbaar als de onpeilbare Wendy, wiens eenzaamheid haar van binnenuit opvreet. Ze speelt 79 minuten lang ingetogen zonder dood te slaan en kondigt dan woordenloos, met één knak in haar mimiek het onvermijdelijke einde aan. Een piepklein meesterwerk. (MP) Drama Première: 6 augustus Duur: 80 minuten Taal: Engels Regie: Kelly Reichardt Met: Michelle Williams nl30 | 43

04-08-2009 14:25:38


advertentie

30 vj aun la fI

Nu in première

Onder redactie van BeRenD JAn BocKTIng, SVen geRReTS, MIKe PeeK, eRLIJne RunIA en BRegTJe ScHuDeL

A MICHAEL MANN FILM

UNIVERSAL PICTURES PRESENTS IN ASSOCIATION WITH RELATIVITY MEDIA A FORWARD PASS/MISHER FILMS PRODUCTIMUSICON JOHNNY DEPP “PUBLIC ENEMIES” CHRISTIAN BALE MARICOSTUME ON COTILLARD BILLY CRUDUP STEPHEN DORFF STEPHEN LANG COMPOSED BY ELLIOT GOLDENTHAL BOB BADAMI KATHY NELSON DESIGNER COLLEEN ATWOOD PRODUCERSCO-DIRECTORBRYANOF H. CARROLLGUSMANO CESARETTI KEVIN DE LA NOY BASED ON DESIGNER NATHAN CROWLEY PHOTOGRAPHY DANTE SPINOTTI ASC AIC THE BOOK BY BRYAN BURROUGH PAUL RUBELL ACE JEFFREY FORD ACE PRODUCTION G. MAC BROWN JANE ROSENTHAL PRODUCEDBY KEVIN MISHER MICHAEL MANN SCREENPLAYBY RONANDIRECTEDBENNETT AND MICHAEL MANN & ANN BIDERMAN BY MICHAEL MANN A UNIVERSAL PICTURE

MUSIC SUPERVISORS EDITED BY

EXECUTIVE PRODUCERS

Spannende actiethriller van Michael Mann ("Heat") over de populaire bankovervaller uit de jaren 30, John Dillinger (Johnny Depp).

20 v a n a f auguSTuS

6 augustus in de bioscoop

Een New Yorkse metro wordt gekaapt en de kapers eisen een grote som geld, de autoriteiten vragen zich af wat hun ontsnappingsplan is.

44 | nl30

NL30_16p44.indd 44

Runner-up

unmade beds U nmade Beds volgt twee jongeren in hun zoektocht naar liefde. Axl heeft sinds zijn jeugd in talloze bedden geslapen. Hij is sinds hij uit zijn geboorteland Spanje vertrok, aangekomen bij bed 21. In Londen vindt Axl de man die hem en zijn moeder in de steek heeft gelaten, maar hij weet niet zeker of hij zijn vader nu wel in zijn leven wil. Vera komt net uit een relatie, en begint een soort Russische roulette te spelen met haar nieuwe vlam (Michiel Huisman): ze wil zijn naam en telefoonnummer niet weten,

Ook in première

en spreekt op onmogelijk drukke plekken met hem af. Tot ze hem een keer echt misloopt, en ze inziet dat haar zelfbedachte regels haar eigen geluk in de weg staan. Unmade Beds is een typische arthousefilm met lieve personages die soulsearchen en zichzelf nader verklaren in voice-overs. De twee protagonisten worden niet geforceerd bijeen gebracht, maar raken slechts in hun gedeelde woning. Tielve (Axl) en François (Vera) spelen sterk, maar vooral François ontroert. Het verhaal is wat spanningsloos; er is voornamelijk aandacht

besteed aan de geluidsband. Zowel voice-over, muziekjes met achtergrondgeklets als muzakjes met voorgrondgeschreeuw zijn goed in balans. De soundtrack is daarbij heerlijk: van de dansante Franse chansons die Vera op een oude platenspeler draait, tot de indiepunksfeer die het lokale muziekcafé kenmerkt en de anti-folkliedjes van Kimya Dawson tussendoor. De muziek versterkt het beeld van het kraakpand met vele onontdekte hoekjes en huisgenoten, en levert vooral leuke scenes op wanneer Axl met twee homies rondspringt

op gezellige meezingditties. (eR)

Chi bi (6 aug) Actiefilm. Regie: John Woo Actierijke avonturenfilm van John Woo over de strijd in het oude China tussen de verschillende koninkrijken.

a PerfeCt getaway (6 aug) Horror. Regie: David Twohy Horror-thriller met Milla Jovovich over een moordenaar op Hawaï. De moordenaar heeft het voorzien op toeristen.

VenkoVsk’ uCitel (6 aug) Drama. Regie: Bohdan Sláma Drama over een Praagse onderwijzer die op een plattelandsschool gaat werken. Hij probeert zijn draai te vinden in het dorp.

Drama/komedie Première: 13 augustus Duur: 93 min. Taal: engels, Frans, Spaans Regie: Alexis dos Santos Met: Fernando Tielve, Déborah François, Michiel Huisman

Pathé mobiel

Zie direCt welke films er draaien sms film naar 4443 of Zie Pathé.nl/mobiel

| www.agenda.nl |

04-08-2009 14:26:47


FILM BY

Roadtrip langs broedplaatsen

Away we go M aya Rudolph liet in kleinere rolletjes al zien dat ze goed kan acteren en ook nog eens heel grappig is. Nu is er eindelijk een film waar ze in een hoofdrol van Verona schittert. Ze is net zwanger van Burt (John Krasinski) en samen zoeken ze naar het perfecte plekje om hun kind op te laten groeien. Eigenlijk wilden ze dat in de buurt doen van Burt’s ouders, maar die gaan emigreren. Wat

volgt is een roadtrip langs alle mogelijke broed- en voedplaatsen in de buurt van vrienden of familie. Een bitterzoete film over twijfels en angsten die horen bij een zwangerschap, maar eigenlijk gewoon bij het leven in het algemeen. Ondanks het talent van Rudolph (en Krasinksi) zijn het de bijrollen die echt blijven hangen. Vooral Maggie Gyllenhaal kan lekker los als een New Age fanaticus

die hele bijzondere ideeën heeft over bijvoorbeeld kinderwagens. Een stuk luchtiger dan Mendes’ vorige, ook niet onverdienstelijke, film Revolutionary Road. Een lekker tussendoortje.(SG) Komedie/Dram Premiere: 13 augustus Duur: 98 min.Taal: Engels Regie: Sam Mendes Met: John Krasinski, Maya Rudolph, Maggie Gyllenhaal

New Age fanaticus gaat los over kinderwagens

Onorthodox speurdersduo

Millenium D e Millennium-trilogie van de Zweedse journalist en schrijver Stieg Larsson is een hype in de Scandinavische boekenwereld. Miljoenen stuks gingen over de toonbank. Waarom? Omdat de detectiveverhalen over het onorthodoxe speurdersduo Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander lezen als een page-turner à la de puzzelthrillers van Dan Brown. De transformatie naar film

heeft het eerste deel van Millennium echter niet goed overleefd. De in leer en spikes gestoken Lisbeth oogt als een mal figuur op het witte doek en haalt de scherpe randjes van potentieel sterke scènes, terwijl het verhaal – waarin het tweetal een verjaarde moord moet oplossen, met een dader die zich in een select gezelschap ophoudt – aanvoelt als een winters

gezelschapspelletje voor bij de open haard. Meer een aaneengeregen verzameling televisieafleveringen dan een volwaardige bioscoopfilm. (BJB) Thriller/drama Première: 6 augustus. Duur: 152 min. Taal: Zweeds Regie: Niels Arden Oplev Met: Noomi Rapace, Michael Nyqvist, Peter Haber

Winterse taferelen

Alleen voor de die-hard fans

G.I. Joe: The Rise of the Cobra T

sja....wat te zeggen van G.I. Joe: The Rise of the Cobra? Een middelmatige poging om, na het succes van dat andere Hasbro-speelgoed Transformers, ook Amerika’s meest patriottistische actiefiguren uit G.I. Joe naar het grote doek te transporteren. Van de zwijgzame ninja Snake Eyes, wapenspecialist Heavy Duty, tot Courtney ‘Cover Girl’ Kreiger – een runway model-turned-spy (jawel!). DE INDIAAN (9 AUG) Familiefilm. Regie: Ineke Houtman De uit Peru geadopteerde Koos doet er alles aan om een echte indiaan te zijn, ondanks zijn Hollandse ouders.

| 5 AUGUSTUS - 18 AUGUSTUS 2009 |

NL30_16p44.indd 45

En natuurlijk Duke (Channing Tatum), het prototype van een Amerikaanse Held. Allemaal komen ze samen wanneer een kwaadaardige wapenhandelaar met zijn eigen wapens de wereld bedreigt. G.I. Joe, de film, is geen draak als Van Helsing, maar mist – ondanks eyecandy als Channing Tatum - wel duidelijk de entertainmentwaarde van de Transformers-film (de eerste

RETORNO A HANSALA (13 AUG) Drama. Regie: Chus Gutiérrez Spaans drama over een vrouw die haar broer verliest bij een illegale immigratie. Ze moet het lichaam van haar broer terug naar hun vaderland krijgen

dan). Voor de doelgroep – de kopers van de actiefiguurtje – is het oké-vermaak. Maar daar houdt het ook wel zo’n beetje bij op. Snel op naar He-Man, The Movie dus! (BS) Actie/Avontuur Première: 13 augustus Duur: 118 min. Taal: Engels Regie: Stephen Sommers Met: Channing Tatum, Siena Miller, Christopher Eccleston

CROSSING OVER (13 AUG) Drama. Regie: Wayne Kramer Een verhaal over de onzekere levens van immigranten van verschillende nationaliteiten. Ze proberen legaal burger van Los Angeles te worden

Oké vermaak. Niet meer, niet minder.

YE CHE (13 AUG) Drama. Regie: Yi’nan Diao Een verhaal over de levens van een handjevol mensen in een industriële provinciestad in China. Allemaal worden ze beïnvloed door criminaliteit.

GREAT TASTE IN FILM WWW.JAMESONWHISKEY.COM NL30 | 45

04-08-2009 14:26:59


PARTYCRASH! TEKST EN BEELD ILONA DE JONG

Anniek “In ruil voor een girl-to-girlkiss heb ik deze bellenblaas gescoord.”

Ook een leuke opening, feest of andere wilde boel? Mail naar redactie@nl30 en wie weet komen we met onze camera langs!

Marrigje, Frank, Lisa, Levi en Annemijn “Wil je ook even een foto maken met onze camera?”

?W eet

je wel h

ick l ch o e ve e

ie

af kom ” en ?

Omar en Tony “Banaantje?”

ijf d

WAT Haal de slingers van zolder en zet je feestneus op, want Rockit viert z’n vijfde verjaardag. Het festivalterrein verandert voor deze birthday-party in één grote speeltuin met schommels, eettentjes, luchtkussens, caravans en podia vol hippe dj’s zoals Erick E. en Benny Rodrigues. WANNEER Zaterdag 25 juli WAAR Op de grasvelden en strandjes rondom de Maarsseveense plassen WIE Techno- en minimalfans en iedereen die wil dansen, springen en zuipen en voor even weer acht jaar wil zijn WAT Techno, minimal, spelletjes, drank en entertainement

op

Het Rockit-terrein

sh ie r

Rockit

M ar k “ H

Jasper “Ik heb net even een duik genomen. Lekker.”

o ez

e ov

rw

Floor en Philippe “Check mijn neus, hij glowt in blacklight.”

Boudewijn, Jenny, Florina, Annemarie en Edwin “We worden gezocht, dus eigenlijk willen we niet met ons gezicht in een tijdschrift.”

NL wordt gemaakt door: Hoofdredactie Pamela Wilhelmus Chef redactie Marissa Jalink Redactie Lianne Collignon, Jainy Gans, Jerry Huinder, Ellen Mannens Agendaredactie Inge Schut (coördinator), Mark Beulen, Eline Dragt, Marjolijn Mayer, Jeroen Veenstra Art Directie Ivo van IJzendoorn Vormgeving Desmo Schut, Melvin Witte, Els Meijer NL Online Martijn Buisman, Janneke Essen, Stephanie Paalvast Medewerkers Berend Jan Bockting, Edo Brunner, Linda van der Es, Sven Gerrets, Jerry Huinder, Ilona de Jong, Liza Kroes, Joost van Manen, Mike Peek, Hanne Reus, Erlijne Runia, Bregtje Schudel, Mandy Singels, Marloes Teerenstra Uitgever Serge Brabander Creative Director Olivier Wegloop

Commercieel Directeur Marco Vroedstein Officemanager Anna Witzel Locatiemanagement Joost Wesseling, Myrlon de Boer Traffic Acelya Ozkan, Eveline Rohde, Els Steenhagen Sales manager Eelco Hulshof Accountmanager landelijk Paul Braat, Fleur Korner, Dave van Os Accountmanagers NL30 David Saraj (salesmanager), Peter van Helden, Bastiaan Alfen Drukwerk Weiss-druck Algemeen 020 5611233 / Redactie 030-7115590 /redactie@nl30.nl Agenda 020 896 9561 /agenda@nl30.nl / Locatiemanagement 020 561 1233 / locaties@nl30.nl Sales Landelijk 020 561 1266 Sales 020 896 9550 / adverteren@nl30.nl Materiaal 020 896 9550 / materiaal@nlunlimited.nl

NL30 Wilgenweg 16A, 1031 HV Amsterdam / Postbus 37398, 1030 AJ Amsterdam Dit is een uitgave van NL Unlimited BV, onderdeel van Boomerang Unlimited. NL wordt om de week op woensdag verspreid in de vier grote steden.

VOLGENDE KEER IN NL30

OP 19 AUG IN DE DISPLAY

Interview

46 | NL30

NL30_16p46.indd 46

MATTHIJS VAN DE SANDE BAKHUYZEN

STUDENTENINTERIEUR

Hij is student op de toneelschool in Maastricht, maar hij speelt al wel de hoofdrol in de premièrefilm ‘Het leven uit een dag’ naar het boek van Adri van der Heijden.

Een lege studentenkamer én een lege portemonnee. Wat nu? Gelukkig biedt Utrecht genoeg alternatieven voor een goedkope inrichting van je studentenkamer. De beste vintagewinkels op een rij. | WWW.AGENDA.NL |

04-08-2009 14:27:27


5 t/m 19 auG.

PriJSvr a aG

a. Dag en nacht B. hemel en aarde C. eeuwige jeugd

wat is het thema van het gergiev festival van dit jaar?

win 2 kaarten voor Forever Young: een nachtelijke mix van muziek, cabaret en poëzie in het gergiev festival. met punkrockfanfare De Kift, ensemble Domestica, dj’s en vj’s. 5 september in off_Corso. Surf naar www.ikhouvantheater.nl en mail het juiste antwoord!

Powered by ikhouvantheater.nl // t 020 412 14 15 // karel@ikhouvantheater.nl // www.ikhouvantheater.nl

FeStival

GerGiev FeStival

in ConCert 2009

FeStival ZomeravonDen

De inGeBeelDe Zieke

> mAnAgement en bookIngs JAn VIs > ’s HertogenboscH: TheaTerfesTival BoulevarD, 7 & 8 aug.

www.jelleamersfoort.nl

De utreChtSe SPelen

Foto PauL Posse Foto: JacK reubsaet

Met grote hits als ‘Goedemorgen’ en ‘Als Ze Lacht’, een groeiende live reputatie en een uitstekende band heeft Jelle Amersfoort zijn plaats in de nederpop zeker ingenomen!

> rotterdAm: veerhaven, nieuwe luxor TheaTer,

Festival Zomeravonden verbindt de mooiste plekjes met verrassende programmering en is vijf zwoele zomeravonden eindeloos genieten van dans, muziek, theater, film, beeldende kunst en elkaar.

CaBaret

las Palmas lP ii, off_Corso e.a., van 29 aug. T/m 6 sePT.

toneel

Jelle amerSFoort & BanD

Hoogtepunt in het culturele seizoen. Openluchtconcert (gratis!) en briljante opera met werelddirigent Valery Gergiev, plus veel verrassende muzikale ontmoetingen in LP II, YourSpace en Off_Corso.

.

FeStival

romeo en JuLia, evgenya obraztsova – FotograaF angeLa tayLor

Foto: Hans van der Woerd

rotterDamS PhilharmoniSCh orkeSt en GaStartieSten

ConCert

De DanSDokterDiSCo-Show!

www.gergievfestival.nl

DanS

three oP De ParaDe Conny JanSSen DanSt

> mAAstrIcHt: ainsi,12 T/m 16 aug. > toegAng grAtIs

www.zomeravonden.nl

regisseur Jos thie belooft een grootse productie met toneel, opera, dans en klassieke muziek. Molières uitbundige komedie voor het eerst compleet gebracht. Met oa. Loes Luca, tjitske reidinga en Paul r. Kooij. > utrecHt: alleen Te zien in sTaDssChouwBurg, 14 aug – 12 sePT. > reserVeer nu de beste plAAtsen!

www.deutrechtsespelen.nl www.stadsschouwburg-utrecht.nl

> AmsterdAm: De ParaDe, marTin luTher KingParK,

De dansdokters voorpret - geheim hoofdtelefoon - dansdokter theo dansdokter Herman - chaos - humor hoorspel - feest! - duik mee in de totaal absurde dansavonturen van de dansdokters en geniet ervan! > AmsterdAm: De ParaDe, marTin luTher KingParK

13 T/m 16 aug. > Volgende tournee: ruIs (okt. t/m noV. 2009)

Foto: eLLen ten damme – FotograaF roy beusKer

www.connyjanssendanst.nl

• ITHTR_NL20_05|08|09.indd 1 NL30_16p47.indd 47

1 T/m 16 aug. (m.u.v ma en DinsDagen)

www.dansdokters.com

Foto: eLLen ten damme, PaveL boyarinov & dima sHine- FotograaF roy beusKer

‘Knisperend, fris, virtuoos, humoristisch en hecht gecomponeerd werkje’ (VOLKSKrAnt) dat ‘tot in new York op joelend applaus kan rekenen’ (nrC HAnDELSbLAD). Drie is teveel, daar draait het om in dit levendige dansstuk!

Cirque Stiletto, ellen ten Damme roCkS the CirCuS

Foto: Kristina KnauF

Foto: Leo van veLzen

CirCuS

ROCKS THE CIRCUS

0900-25 25 255 (€ 1,30 P.G.) WWW.THEATERCARRE.NL

5 T/M 30 AUGUSTUS KONINKLIJK THEATER CARRÉ

Ellen ten Damme wordt omringd door uitsluitend op grote circus festivals bekroonde circusacts, een live-orkest en spectaculaire dansers uit ‘So you think you can dance’. Een Internationale Circusshow van Wereldniveau, zinderend, spannend & sexy! Alleen te zien in Carré! > AmsterdAm: KoninKlijK TheaTer Carré, van 5 T/m 30 aug. 2009 www.stardustcircus.com

31-07-2009 13:04:19 04-08-2009 14:27:45


NL30_16p48.indd 48 NBK_94189_Adv Dinner 200x270.indd 1

04-08-2009 14:28:13 29-7-09 10:58

NL30_editie16_5aug2009  

NL30, door en door Utrecht