Page 1

PHIL HORNEMAN ‘Je gaat uit om lol te hebben’

nr 9

WWW.AGENDA.NL

gratis jaargang 4

door en door utrecht 29 april - 12 mei 2009

AGENDA Frogstock 7 mei

Lentegruis festival 8 mei Bangers 8 mei

JAZZ Dé sound van deze zomer

p. 7

Edo Brunner

Is onze nieuwe columnist! Zijn eerste stuk is een stevige kennismaking...

NL30_09p01.indd 1

p.25

Films & mojito’s

Het Latin American Film Festival is jarig en dat vieren we!

p.26

Kaartjes!

Voor het Festival aan de Werf, Jörgen Raymann en het LAFF

28-04-2009 13:23:44


Paul Thijssen

makelaars en taxateurs o.g.

Benieuwd naar de waarde van uw woning

? !

Scherpe

...Zo kunt u ons vinden!

Verkoop tarieven Aankoop Taxaties Financieringen Mecklenburglaan 2 • 3581 NW

Utrecht •

Tel. 030 - 252 93 70

www.thijssenmakelaars.nl

------------------------------------------

GRATIS WAARDEBON!! Bel mij voor een afspraak!

Gratis waarde-indicatie van uw woning!

Om te zoeken naar een woning!

Voorletters:

Naam:

M/V

Straat + huisnummer: Postcode:

Plaats:

Telefoon:

Mobiel: 06 -

E-mail:

Stuur deze waardebon volledig ingevuld naar:

Postzegel is niet nodig!

NL30_09p02.indd 2

Antwoordnummer 58019 3508 VB Utrecht

28-04-2009 15:27:03


INHOUD

29 april - 12 mei 2009 Phil Horneman

xxxxx

0prichter Wicked Jazz Sounds Jazz voor ouwe lulluh? Wij dachten het niet. Phil Horneman is dj en oprichter van het retepopulaire Wicked Jazz Sounds. En reken maar dat jongeren de jazzy sounds van het collectief wel weten te waarderen.

10

nr 9 jaargang 4

DIT NUMMER IK

UTRECHT

4

BUZZ

6

COLUMN

7

Edo Brunner INTERVIEW

10

Phil Horneman ONS KEURT ONS

13

REPORTAGE

14

Jazz happening

ONDERTUSSEN... MANNENDIEET De lente is ruimschoots begonnen. Dat betekent voor sommigen rosé, kriebels en nieuwe romances. Voor mij niet: ik ben op mannendieet. Als ik namelijk een leuke vent tegenkom, dan is er altijd iets mee. Ze zijn extreem vreemd, bezet of homo. Dus ik heb even pauze. De prille liefdes die om mij heen ontstaan, mogen er natuurlijk wel gewoon zijn. Alleen liever niet in mijn buurt. Laat ze lekker in weekendjes weg met z’n tweeën tot grote hoogten komen. NL30’s liefdesgoeroe Marijke van der Linde zet in deze editie hotelletjes op een rij (pag 19) die hier enorm geschikt voor zijn. Bij het lezen van dit artikel, ontstaan er bij mij wel warme verlangens naar een zomerliefde. Maar ik doe het niet. Het geeft zo’n gedoe. Laatst heeft een ogenschijnlijk leuke jongen me op onze eerste date (!) laten zitten. Toen ontmoette ik NL30’s nieuwe columnist Edo Brunner (pag 7). Leuke vent; alleen natuurlijk allang onder de pannen. Later leerde ik een jongen kennen waar ik mee kon lachen, dansen, kletsen. Wat denk je? Homo. Dus ik hou ermee op. Ik ga met ‘n roseetje op het terras zitten. Of weet je wat?! Ik ga gewoon alleen naar zo’n leuk hotel! En ehm... als ‘t dan toch niet helemaal leuk is, ga ik gewoon op Blind date (pag 30)! Lianne Collignon stadsredacteur

| 29 APRIL - 12 MEI 2009 |

NL30_09p03.indd 3

Latin American Film Festival

5

Met een mojito in je hand, kijk je in de openlucht chill naar een filmpje. Dat is het Latin American Film Festival. Ze bestaan vijf jaar: wij geven je vijf redenen om te gaan.

25

SHOPPEN

17

Sole Paxx REPORTAGE

19

Hotel de Botel ETEN

23

Toko Mitra NIET TE MISSEN

25

Latin American Film KLIK & WIN

26

DRINKEN

27

Café de Vooghel

Hotel de Botel

Voor een sexy weekendje weg met je nieuwe lover hoef je niet naar Parijs of Londen. In ons eigen Utrecht zijn er genoeg romantische plekjes. Blind date redacteur Marijke van der Linde checkt er vijf.

19

PARTY REVIEW

27

Kran©kzinnig BLIND DATE

30

NIET TE MISSEN

31

Skiggy Rapz AGENDA

33

FILM

43

STRAATBEELD/ VOLGENDE KEER

46

COLOFON

46

Jazz happening 15 De tijd van dreunende beats en verveelde decadentie is over. De soundtrack van deze zomer heet jazz.

NL30 | 3

28-04-2009 14:02:25


WAT IS UTRECHT VOOR JOU? Tomas Sabatello (28) Mensen vergeten de zwervers van Utrecht wel eens. Deze foto heb ik gemaakt vlakbij het Centraal Station, voor al de verloren zielen er is licht aan het eind van de tunnel.

4 | NL30

NL30_09p04.indd 4

| WWW.AGENDA.NL |

28-04-2009 13:26:46


I

UTRECHT

ga naar www.mijnnl.nl/ikhartjeutrecht en stuur je waanzinnige lied, gedicht, tekening, foto of kunstwerk in en misschien staat jouw creatie hier wel de volgende keer | 29 APRIL - 12 MEI 2009 |

NL30_09p04.indd 5

NL30 | 5

28-04-2009 14:19:16


ONDER REDACTIE VAN SANDER VAN LANEN

DE VRAAG VAN TIM VAN OERS Wat doet die steen aan die ketting?

Iedere dag als ik over de Oude Gracht naar het centrum fiets zie ik een steen liggen die met een ketting is vastgelegd aan een huis. Waarom leg je in godsnaam een staan vast? We bellen met het Utrechts Archief, hier worden we doorverwezen naar de website. Omdat wij natuurlijk veel liever iemand spreken over de steen, speuren we even verder. We komen terecht bij de afdeling communicatie van de gemeente Utrecht en spreken met Anita van Wijnbergen. “Deze Gesloten Steen, ook wel de duivelssteen genoemd, is een zwerfsteen die op de hoek van de Oudegracht en het Eligenhof ligt. Het huis waar de zwerfsteen met een ketting aan is ligt, heeft dezelfde naam. De Steen werd voor het eerst vermeld in het jaar 1520.” Maar waarom ligt ‘ie er dan? “Het verhaal gaat dat de duivel er

‘s nachts mee door de stad rolde. Dit maakte zoveel herrie dat de mensen er niet van konden slapen. Door de steen vast te leggen kon de duivel niet met de steen spelen en konden de mensen weer slapen. In werkelijkheid is het een grenssteen die de grens tussen twee wijken aangaf. Omdat mensen uit deze wijken de steen wel eens verplaatsten om hun wijk te vergroten werd deze vastgelegd.”

Meer Utrechters met een soa

Gevaar in bed Of het aan ons artikel over pick-up plekken heeft gelegen weten we niet, maar het percentage Utrechters met een soa is het afgelopen jaar toegenomen. Maar liefst 15,3% van de inwoners van Utrecht heeft een ongezond geslachtsdeel. De stijging is het sterkst voor chlamydia, de meest voorkomende soa. Deze ziekte zorgt voor weinig klachten, maar kan wel leidden tot onvruchtbaarheid bij vrouwen en bijbalontsteking bij mannen. Dus heb je een wilde nacht gehad met een mooi meisje of een stoere jongen en is het condoom erbij ingeschoten, laat je dan even testen.

DJ wedstrijd

Draaien op de Dom

We hebben ook contact met Paul Krijnen van Oud-Utrecht en deze heeft een andere verklaring. “De steen is waarschijnlijk gebruikt als schampsteen, die moest voorkomen dat voorbijkomende karren en wagens langs de muur zouden schuren.” Zo Tim, de steen kent een rijk verleden. Wil je er meer over weten, in het Utrechts Archief is een tentoonstelling waar ook aandacht is voor deze steen.

Ook een brandende vraag? Wij zoeken het voor je uit. Mail naar redactie@NL30.nl o.v.v. ‘vraag van’.

Om de verjaardag van de Vrede van Utrecht te vieren (de stichting wordt 300 jaar, hiep hiep hoera), is er op 29 mei een groot feest op het Domplein. De dj die de plaatjes zal draaien, is nog niet bekend. Dat kun jij zijn! Om een dj voor op de Dom te vinden, heeft de stichting namelijk een dj contest georganiseerd. En iedereen maakt kans. Het enige wat je moet doen, is voor 17 mei op www.djopdedom.nl een mixtape uploaden. Dan wordt er gestemd. En hierna kiest een deskundige jury uit de drie populairste amateurdj’s de ene echte dj die ervoor moet zorgen dat het Domplein los gaat.

advertentie

6 | NL30

NL30_09p06.indd 6

| WWW.AGENDA.NL |

28-04-2009 13:27:46


CITY BUZZ

40.000 Mensen bezochten vorig jaar in het Transwijkpark het bevrijdingsfestival. Ga toch fietsen...

Klimaatneutraal De gemeente Utrecht geeft het goede voorbeeld naar een duurzame toekomst. In 2012 wil het hele gemeentelijk bedrijf klimaatneutraal opereren. Ideeën die ze hiervoor hebben zijn onder andere teksten aan het eind van een email: “Denk aan het milieu voordat u print” en het gebruik van het milieuvriendelijke lettertype Ecofont. Niet alleen het milieu, maar ook de gemeentekas wordt daar mee gespaard.

Niek Jochemus, smooth salesboy van de NL30, gaat ons verlaten! Na ruim anderhalf jaar zegt hij zijn baan én zijn huis op om… met zijn vriendin naar Griekenland te fietsen! Dit duurt wel iets langer dan met het vliegtuig, dus vandaar dat we hem moeten missen. Zo’n fietsavontuur is natuurlijk ontzettend gaaf en we wensen hem veel plezier. Maar missen zullen we hem ook! En adverteerders: geen nood, voor leuke advertentiedeals kunnen jullie voortaan terecht bij onze andere salesboy Bastiaan (bastiaan@nl30.nl). En omdat het natuurlijk erg moeilijk is om een vervanger voor onze Niek te vinden, hebben we nog een openstaande vacature. Dus mocht je interesse hebben om zijn baan als account manager over te nemen, neem dan contact met ons op via anna@nlunlimited.nl.

Opening Festival aan de Werf

Michael Moore opent op 21 mei het Festival aan de Werf. Maar niet de echte, niet de documentairemaker. Nee, het is een reusachtige, opblaasbare pinguïn die naar dezelfde naam luistert. Dit zestien meter hoge kunstwerk vult zich met lucht terwijl het officiële startsein wordt gegeven. Michael Moore is tot en met zaterdag 30 mei te bezoeken. Je kunt er in staan, als pinguïns naast elkaar. Ga even kijken, je kunt er toch niet omheen.

VERDER

KADE Er is natuurlijk totaal geen reden om Utrecht te verlaten. We hebben hier alles! Maar als je dan toch besluit om onze stad een dag uit te gaan, ga dan naar Amersfoort. Hier opent twee mei Kunsthal KAdE. In de 1000 m2 grote tentoonstellingsruimte zal KAdE exposities organiseren op het gebied van architerctuur, design en moderne kunst. Geopend wordt met de tentoonstelling Wonderland: Through the Looking Glass. | 29 APRIL - 12 MEI 2009 |

NL30_09p06.indd 7

ADOPTEER HET DOMPLEIN Heb je altijd al een stukje grond in het centrum van Utrecht willen hebben? Dit is je kans, want op de website www.mijndomplein.nl kun je nu een vierkante meter van het domplein adopteren. Voor 100 euro per jaar betaal je mee aan activiteiten op en rondom het domplein en aan nieuwe bestrating. Uiteindelijk zullen alle namen van de adoptieouders in deze bestrating terug te vinden zijn. Op de website kun je ook jouw verhaal en foto bij je perceeltje plaatsen, waardoor het plein ook hier gaat leven.

COLUMN EDO BRUNNER Lieve mensen Graag wil ik mezelf even introduceren. Mijn naam is Edo Brunner en vanaf heden zal ik proberen leuke, geinige, ontroerende informatieve, boze en actuele columns in NL30 te schrijven. Vaak kom ik op straat mensen tegen die ik ervan verdenk mij te willen zieken en mijn tijd te willen verdoen met het spel Ken ik jou niet ergens van? Ineens zegt zo’n flapdrol dan dat ie mij ergens van kent. Er volgt een stilte (...). Om die ongemakkelijke stilte te vullen, zeg ik vaak: “Dat zou heel goed kunnen want ik kom hier wel vaker.” En daarmee hoop ik er dan vanaf te zijn. Maar nee, da’s niet genoeg want hij weet donders goed dat ik ‘van de TV ben.’ “Nee”, vervolgt ‘ie dan; “ik ken jou ergens anders van... Maar van wat ook weer?” Dan probeer ik nog iets als; “tja, dan weet ik het ook niet” en maak ik aanstalten om door te lopen. Maar voor ik een stap kan zetten houdt ‘ie me tegen. “Neehee”, zegt ‘ie dan. “Volgens mij ken ik jou van de teevee? Jaahaa, jij bent van de teevee!” Waarop ik zeg: “oh ja, dat kan ook nog.” En opgelucht wil ik er dan vandoor. “Hoo, wacht eens even, ben jij niet van eeeuh, ach, hoe heet dat programma ook al weer... help me even...” En dan moet ik met onderdrukte tegenzin opnoemen waar ik allemaal in te zien was, en dat is nogal wat, dus daar gaat ie dan weer... “Hartslag, Toen was geluk heel gewoon, Cashcab, Laat de Leeuw, Dennis P, LLinke Soep, Lama’s, Griezelbus, Kannibalen, Wie is de Mol, Tequila???” Dan is het even stil en zie ik hem veinzen dat ‘ie het nog steeds niet weet. In mijn hoofd tel ik tot drie en precies op drie zeggen ze dan altijd: “tja, ik kijk nooit teevee!!!” Ik zou zo’n pislul nu het liefst afrossen en inpeperen dat ie zelf als eerste zei dat ie me van de teevee kent dus dat ‘ie nou niet ineens moet zeggen dat ‘ie nooit teevee kijkt, klootzak! Maar meestal zeg ik dat ik ook nooit teevee kijk. Dat ik liever in de stad met wildvreemde sukkels, domme, nutteloze gesprekken heb. Goedemiddag! Redactie@nl30.nl Edo Brunner is oorspronkelijk acteur, maar veel mensen kennen hem ook van radio en teevee. NL30 | 7

28-04-2009 13:28:11


@NL

Mijn Utrecht

Mailbox Heb jij een lievelingsspot of een tip over jouw stad? Wil je graag die persoon die je laatst ontmoette terugvinden? Of heb je een opmerking over de stad of ons blad die je gewoon móet delen? Mail het ons. Ook foto’s vinden we leuk. De opvallendste inzending wordt beloond met een prijs: Redactie@NL30.nl

Most Unpleasant

De band Most Unpleasant Men presenteerde op 24 januari haar debuut-cd in een ‘Nothing Moves Slower’ werd enthousiast onthaald. De jongens typeren hun muziek als ‘pakkend genoeg om snel te blijven hangen en interessant genoeg om lang te boeien.’ Check hun songs op de sitewww.mostunpleasantmen.nl. In deze Mijn Utrecht vertellen toetsenist Jelte en zanger Joram wat er zo mooi is aan Utrecht. Terras Het Ledig Erf. Daar gaan we graag heen om met onze boeker koffie (niet verkeerd) te drinken en uiteindelijk ook een biertje. Het mooie is dat daar eigenlijk altijd zon is.

is ook een fantastische plek, vooral als er live muziek is. Festival Festival aan de Werf. We hebben goede herinneringen aan dit festival. Onze zanger Joram zag Daryll Ann voor het eerst optreden op de Neude en werd verliefd (op Daryll Ann dus). ToetsJelte speelde hier vorig jaar de show van zijn leven met Durk Attaturk + 1000 gasten. Maar dit jaar zijn we helemaal fan, want we spelen er! 28 mei op De Neude. Winkel We kopen onze cd’s graag bij Plato. De mensen die daar werken zijn erg vriendelijk en weten veel. De nieuwe winkel op de Voorstraat is bovendien erg mooi. En ze hebben daar vaak toffe live muziek.

‘Onze mooiste plek is Overvecht’

Mooiste plek In onze repetitieruimte in Overvecht zijn we vaak en graag te vinden. Als we even geen muziek maken, doen we boodschappen bij de Lidl om of halen we patat bij Snackbar Martijntje. Sinds de nieuwe Chinese eigenaar in deze zaak heerst, smaken de snacks aanzienlijk beter. We kwamen er laatst ook achter dat er een kroeg bij deze snackbar zit. Ideaal. Café We zijn vaak in de Bastaard. En niet alleen omdat Ronald (Tududuh) en Roos (Roosbeef) er werken... Je komt hier altijd iedereen tegen. U-rock 8 | NL30

NL30_09p08.indd 8

Eerste date Een eerste date in Utrecht, hmmm. Joram nam zijn meisje mee naar 030 op de Voorstraat. Hij weet niet meer wat ze daar aten, maar wel dat het heerlijk was. Jelte ging op zijn eerste date naar ‘t Hoogt. Tegenwoordig best een ongezellige plek dankzij het nieuwe lichtplan. Uitzicht Op het Ledig Erf fietst half Utrecht aan je voorbij. En de andere helft zit op het terras. Daar kijken we graag! naar. En naar de gracht en de singel natuurlijk.

Beste redactie, Dus, volgens jullie zijn werklozen mensen “losers”. (15-28 april 2009 uitgave, artikel “Cocktails en visitekaartjes,” kroniekkop “Geen losers,” citaat daaronder van Anouar Sahli: “. . . De mensen die komen hebben allemaal een baan. Hier komen geen losers.”) Wat voor een denkwijze is dat überhaupt, maar vooral in deze tijd van economische moeilijkheden, wanneer duizenden van Nederlanders plotseling en onverwacht hun banen kwijt zijn aan ‘t raken zonder daaraan de geringste schuld te hebben?! Deze “losers” zijn niet meer interessant voor jullie omdat jullie nemen aan dat, als werklozen, zij geen lust meer hebben om de dwase dingen te kopen waarvoor NL30 reclame maakt, om de flauwe evenementen bij te wonen (“Een avond zonder businessdeal, maar met een one-night stand is geslaagder dan andersom”) waarover jullie schrijven - is dat het? Jullie moesten jullie schamen! Michael A. Olson Ha Michael, dank voor je vurige betoog. Het stuk was doordrenkt van valse humor. Wij hebben er om gelachen, jammer dat jij dat niet kunt. En voor iedereen die zijn baan kwijt is: veel sterkte! NL30 -----------------------------------------------------Hey nl30, Leuk, zo’n borrelen cover. En ook het verhaal is leuk. Maar toch minder geschikt voor de 030. Laat dat toch gewoon in de 010, 020 of 070! Of is het een oproep om de vrijdagmiddagborrel in Utrecht nieuw leven in te blazen? De Cassiusborrels van 2 jaar geleden waren leuk, zeker in de zomer, maar ze zijn een stille dood gestorven. Waarom blijft Utrecht zo achter? Groet, Reynold Hi Reynold, Ik ben het met je eens dat we in Utrecht minder dan in de andere grote steden een vrijdagmiddagborrel hebben, dat wordt hoogt tijd!. Wie weet leest een goede organisatietijger jouw oproep en kunnen we binnenkort samen een biertje doen! Groetjes, Lianne Collignon, stadsredacteur NL30

RECTIFICATIE

In de vorige NL30 stond een fout. In de SHOPPEN schreven wij ‘Amerika Today’ en ‘Americana’, terwijl de winkel aan de Voorstraat natuurlijk gewoon ‘America Today’ is. Sorry! Beste NL30, Eventjes terug stuurde ik een mailtje met het verzoek dat er bij de eetrecensies de werkelijke prijzen zouden staan (zoals ook in NL10 en NL70 gebruikelijk is). Wat betaalbaar is kan iemand zelf het beste beoordelen. Toch? Kunnen de prijzen van de genuttigde gerechten er weer bij? Bij voorbaat dank en vriendelijke groet van Willemien. Hoi Willemien, je hebt helemaal gelijk. Vanaf deze editie doen we dat weer! NL30

WINNENDE BRIEF ODE AAN UTRECHT ! Ga ik met vakantie naar Keulen of Parijs. Terug in Utrecht voel ik mij direct thuis. Ik hoef nergens anders zo iets moois te verwachten. Als onze prachtige Utrechtse grachten. Reeds veertig jaar geleden streek ik hier neer. Ik blijf er van houden. Elke dag meer. Ons prachtig stadion Galgenwaard maakt een bezoek aan de Domstad meer dan waard. Zo is ons Lombok een internationale wijk. Waar iedereen met bewondering en jalouzie naar kijkt. Ons spoorwegmuseum is ook te bereiken per trein. En straks ook nog naar het Centrum over een waterlijn. Een villa met zwembad in het Gooi. Is als de Domstad echt niet zo mooi. Onze universiteit in De Uithof trekt de meeste studenten. In zo’n stad heb je het wel voor over een studieschuld met renten. Echt mijn Domstad wil ik iedereen aanbevelen. Je zult je nooit en nooit vervelen. Hetty Dankerlui

ELKE EDITIE WINT DE SCHRIJVER VAN DE LEUKSTE BRIEF EEN PRIJS GEFELICITEERD HETTY, JE HEBT EEN CD GEWONNEN:

Slam!FM cd

Slam!FM verzorgt elke vrijdag en zaterdagavond Clubbin. In Clubbin komen de radioprogramma’s als A State Of Trance van Armin van Buuren, DJ Jean@ Work, Slam!Dance 30 en Clubbin Live voorbij. Hier hoor je de nieuwste dj Mixes. De populairste Clubbin platen zijn door dj Eric van Kleef gemixt en verzameld. Een heerlijke dubbel-cd dus om het weekend mee te beginnen! | WWW.AGENDA.NL |

28-04-2009 13:28:27


NL30_09p09.indd 9

28-04-2009 13:28:44


Phil horneman

10 | nl30 nl20

NL30_09p10.indd 10

| www.agenda.nl |

28-04-2009 13:29:17


INTERVIEW

Wicked Jazz Sounds

Muzikanten & dj’s Niemand kan meer om het Wicked Jazz Sounds collectief heen. De clubnight is standaard uitverkocht, de cd’s vliegen de winkel uit en met de release van The Biggest Sin, het debuutalbum van de uit de dansavonden voortgekomen Wicked Jazz Sounds Band, wordt een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan het succesverhaal. Hoogste tijd om eens te praten met dj en oprichter Phil Horneman. TEKST JASPER VAN VUGT BEELD JULIA DE BOER

W

at daar staat is het overzicht van mijn leven” reageert Phil Horneman op de bewonderende blik van de journalist voor zijn muziekcollectie. Zijn muziekkamer staat van plafond tot vloer vol met vinyl. Er is nog net ruimte voor de Gouden Kabouter, de Oscar van het nachtleven, die hij won voor de Wicked Jazz Sounds clubnight. Dat zijn platencollectie een centrale plaats inneemt in zijn huis is geen toeval. Het leven van Phil Horneman draait om muziek.

school voor wat het is. Een half jaar wordt vijf jaar. Maar vanwege zijn joodse achtergrond geldt voor Phil de dienstplicht. De legerradio biedt uitkomst. “Dat was net een soort Goodmorning Vietnam” lacht hij. “Alleen dan niet op locatie. Ik werkte er als geluidstechnicus en deed zo ervaring op.” Terug in Nederland opent hij een cd-winkel en begint een radioprogramma bij piratenzender Sunshine. “Radio maken zit in de familie. Chiel van Praag is mijn neef. Als kind ging ik weleens

zondagavond met een vriend te draaien in een klein cafeetje. Er was dan toch niets. Op een gegeven moment hebben we een straatmuzikant aangesproken met de vraag of hij het leuk vond om voor 25 gulden mee te spelen met onze platen. Dat was waanzinnig. Toen dacht ik: ‘dit kan weleens veel groter worden’.”

‘Bij de ingang van Wicked Jazz Sounds staat een grote bak. Daar gooi je je attitude in en ga je binnen lekker jezelf zijn’ Kan je nog herinneren wat je eerste plaat was? “Als vijfjarige kocht ik al singletjes. Het meisje van de platenzaak had zoiets van ‘wat moet die dreumes hier?’ Maar ja, ik kocht wel platen. Mijn eerste 12” was Get Off van Foxy, een ontzettende gayplaat.” Zitten je ouders in de muziek, dat je er al zo vroeg mee in de weer was? “Nee, maar het zijn wel muziekfreaks. Dat ik dat ook ben geworden is hun schuld, er was altijd muziek om me heen. Soul, funk, jazz en disco vooral. Het werd een obsessie en die is nooit meer weggegaan. Een ziekte die deel van me is geworden. Ik kan niet meer zonder.” Op welk moment besloot je dj te worden? “Dat was op de basisschool, daar draaide ik op de eindfeesten van de zesde klas. Ik stond bekend als de muziekfreak van de school dus ze kwamen vanzelf bij mij uit. Ik draaide Saturday Night Fever, Gloria Gaynor, the Jacksons en Grease voor zestig dansende kinderen. Ik ben nooit meer met draaien gestopt.” Na het afronden van de mavo belandt Phil op de havo. Een vriend vertrekt voor een half jaar naar Israel om in een kibboets te werken. Dat lijkt Phil ook wel wat, en spontaan laat hij | 29 APRIL - 12 MEI 2009 |

NL30_09p10.indd 11

met hem mee naar de studio, was ik helemaal gefascineerd. Radio heeft iets mysterieus.” In 1998 stapt hij met een programmavoorstel naar de lokale radio van Amstelveen: Wicked Jazz Sounds is geboren. Wat had je voor ogen met Wicked Jazz Sounds? “Ik wilde een jazzprogramma maken dat niet stoffig was. Niet een jazztrack van tien minuten met een zes minuten durende solo, om daar vervolgens nog eens tien minuten over te lullen. Nee, ik wilde een jongerenprogramma maken met een frisse insteek, een beetje in de lijn van radio 538. Maar wel met jazzgeoriënteerde muziek. Ik vind dat jazz niet slechts één ding is, het is veel breder. Ik wilde jazz in al zijn vormen bij een twintigerspubliek voorschotelen. Het is vrije muziek. Als ik heel breed kijk dan praat je niet meer over jazz, house of hiphop, dan praat je over geluiden. Met jazz als rode draad. Daarbij is ‘wicked’ een waanzinnig woord. Het heeft een positieve lading, dat is ook mijn instelling. Zo kwam ik op de naam Wicked Jazz Sounds.” Hoe maakte je vervolgens de overstap naar het uitgaansleven? “Dat is langzaam gegroeid. Ik begon op

Vervolgens kwam jullie eerste Wicked Jazz Sounds feestje, nu bijna zeven jaar geleden. “Manne (van der Zee, Phil’s compagnon, red.) en ik deden alles fout wat je maar fout kan doen (lacht). Te duur, te laat en op zondagavond. Opmerkelijk was dat de mensen díe er waren vroeg binnen kwamen en pas op het eind weg gingen. Ze vonden het te gek. Vervolgens konden we onze vaste avonden gaan organiseren.”

Inmiddels is Wicked Jazz Sounds uitgegroeid tot een merk. Jullie zetten je af tegen die semihippe, arrogante en egocentrische houding die je bij veel clubnights tegenkomt. En trekken een jong publiek naar een avond waar jazzmuziek wordt gedraaid. “We willen een clubavond waar de gezelligheid vanaf straalt. Als je op zondagavond naar Wicked Jazz Sounds gaat dan staat er bij de ingang een grote bak. Daar gooi je je attitude in en ga je binnen lekker jezelf zijn. Zo krijgen we Jan en alleman binnen. Je gaat uit voor de gezelligheid en om mensen te ontmoeten. Niet om strak van de pillen en de coke in je eigen wereld te staan en niet meer te zien wat er om je heen gebeurt. Nee, met elkaar dansen, elkaar aankijken en flirten. Dat gevoel. Volgens ons ga Wicked Ja zz Sound je uit om lol te hebben. Op s Tivoli zondagavond hebben we 29 mei een feestje. Kom langs, 22.00 uur have fun en dance with a smile. Dat we daar jongeren mee trekken was ook € 10,0 een doelstelling, al vanaf het 0 begin.” > NL30 | 11

28-04-2009 13:37:22


Ben je het met me eens dat Wicked Jazz Sounds ook staat voor een meer vrouwelijke benadering van uitgaan? “De Wicked Jazz Sounds dj’s draaien altijd heel vrouwgericht. Zo werkt het. Als ik platen draai die meisjes leuk vinden dan worden ze vrolijk. Ze gaan dansen, kleden zich er naar en zijn vrij en gezellig. Daar komen weer leuke jongemannen op af en het plaatje is compleet. Wij draaien veel liedjes op de clubavonden. De instrumentale, monotone platen met een mannelijkere

‘De Wicked Jazz Sounds dj’s draaien altijd heel vrouwgericht’ feel gebruik ik voor de muzikanten. Als die er vervolgens overheen spelen krijgt zo’n nummer gelijk een heel andere sfeer.” Wat voor positie hebben jullie in het nachtleven? Hij denk na, krabt zich achter de oren. “Ik denk dat we de gezelligste en succesvolste clubnacht op zondag hebben. Sowieso komen de mensen naar onze feesten vanwege de ongedwongen sfeer. Dat vindt het uitgaanspubliek heel erg leuk tegenwoordig.”

Er waait een frisse wind door het uitgaansleven. “Absoluut! Dat zie ik in elk geval op het moment op heel veel plekken.” Denk je dat een verklaring voor het succes van het Wicked Jazz Sound collectief ook is dat mensen niet alleen iemand zien die plaatjes staat te draaien, maar ook een complete band? “Een dj die plaatjes draait is oersaai om naar te kijken. Mensen willen ook vermaakt worden, iets zien. Daarom hebben we vrijwel vanaf het begin met muzikanten gewerkt.” Jullie werkten al met muzikanten. Hoe kwamen jullie uiteindelijk op het idee om de Wicked Jazz Sounds Band op te richten? “Dat was de logische volgende stap. Onze muzikanten hebben ambities. Het was ook onze wens om met eigen muziek te komen en niet alleen maar muziek van anderen te draaien.” Wat verwacht je van de band? “Dat ze de wereld gaan veroveren.” Jazz staat nu enorm in de belangstelling. Hoe denk je dat het er over een paar jaar voor staat? “Jazz gaat nooit dood, het zal altijd een weg vinden.“ <

CV Phil Horneman • Geboren in 1967, Amsterdam • Phil heeft z’n eerste dj-optreden in 1979 op de lagere school • In 1982 start de piraat Sunshine Radio waar Phil bij betrokken is • 1985 gaat Phil naar Israël • In 1998 komt Wicked Jazz Sounds als radioprogramma op een lokale radiozender • In 1990 worden de eerste Wicked Jazz Sounds avonden georganiseerd • In 2005 wordt de eerste Wicked Jazz Soundscd gereleased • 2009: de Wicked Jazz Sounds-avonden zijn een groot succes, de band komt met de debuut-cd en toert door heel Nederland

advertentie

www.vakantie.tirol.at

A moment for eternity.

12 | nl30

256_09 Teaserinserat NL Magazine_sp.indd 1 NL30_09p10.indd 12

| www.agenda.nl |

24.04.09 13:34

28-04-2009 13:29:41


ONS KEURT ONS

Laurens keurt Aaron In Ons keurt Ons beoordelen Utrechters elkaar. Laurens keurt in deze NL30 Aaron. In de volgende editie wordt Laurens lekker kritisch bekeken. TEKST EN BEELD SANDER VAN LANEN LAURENS OVER AARON: “Pff, had je me geen makkelijker iemand kunnen geven.” Nou… we helpen je met een vraag. Wat studeert hij? “Een beetje standaard misschien, maar ik denk bedrijfskunde of bestuurskunde. Alhoewel, daar heeft hij misschien wat te lang haar voor. Hij heeft wel de geruite blouse, maar de jas is weer niet typisch. En hij heeft ook een scheur in zijn broek, dus het blijft lastig.” Wat voor bijbaantje heeft ‘ie? “Hij werk in een kroeg. Ik denk ook dat hij lid is van een studentenvereniging. Waarschijnlijk Veritas.”

Zuipt hij alleen, of zou hij ook sporten? “Ja, hij sport wel, tennis, gekoppeld aan Veritas. Hij is net niet hockey genoeg, dus ik denk dat hij tennist.”

‘Hij is niet hockey genoeg, dus hij tennist’ Hoe zit hij met de vrouwen? “Hij heeft veel vrouwen gehad denk ik, zeker met dat werken in de kroeg. En volgens mij heeft ‘ie Italiaanse voorouders, dus dat helpt ook wel.” AARON OVER ZICHZELF. “Ik studeer absoluut geen

bedrijfskunde. Rechten zou nog kunnen, maar echt nooit bedrijfskunde. Ik draag ook geen geruite blouse, hij is gestreept. Ik ben wel lid en ook van Veritas, leuk dat hij dat goed heeft. Maar ik heb ook een jaar geroeid bij Triton. Verder doe ik niks aan sport en ik zou inderdaad nooit hockeyen, daar vind ik echt niks aan. Ik vind het ook leuk dat hij denkt dat ik in de kroeg werk, dat doe ik niet, maar dat ben ik wel van plan. En ik heb een joodse achtergrond, gecombineerd met een verre Griekse afstamming, dus dat is niet echt Italiaans. Wat de vrouwen betreft; ik heb er nog niet zoveel geregeld hoor. Ik bewaar mezelf voor de ware!” <

LAURENS 26, HKU electronische muziek

AARON 19, student Nederlands advertentie

Vrije sector huurwoningen?

Schone lever, lekker leven!

1-16 staand 43x60 (women).indd 1 13-02-2009 17:09:15

> Kom je er al een tijdje alleen niet meer uit? > Zit iemand in jouw familie niet lekker in zijn vel? > Wil je praten over deze of andere zaken die je stress, onrust, onzekerheid of slapeloze nachten bezorgen?

Indigo is er voor jou! www.indigo.nl

Berry Blaster drink je ’s ochtends om de reinigende werking van de lever te ondersteunen, afvalstoffen te doen verwijderen en de dagelijkse vetverbranding te doen verhogen. Je doet 1- 2 dopjes siroop in een glas – koud water erbij – en je hebt een lekkere ‘detox’. Wanneer de lever op volle toeren draait, is het lichaam minder geneigd om afvalstoffen en vetten op te slaan in de cellen onder de huid. En dat zie je terug in de spiegel. BERRY BLASTER KOST C– 16,95 EN IS TE KOOP BIJ ETOS, DE TUINEN EN GEZONDHEIDSWINKELS. THUIS LEZEN? WWW.VITAMINS.NL/BERRY

| 29 APRIL - 12 MEI 2009 |

NL30_09p13.indd 13

NL30 | 13

28-04-2009 13:30:10


De sound van de zomer

Vergeet minimalhouse, lounge of electro. De tijd van dreunende beats en verveelde decadentie is over. Nederland is beatmoe. De soundtrack van deze zomer heet jazz. ‘Er is weer behoefte aan echte muzikanten’. TeksT Jasper van vugt beeld Billy pols, www.hazazah.com/Billypols

b

loesemende bomen, blauwe lucht, 2009 is klaar voor de start, af. eindelijk dient de eerste lentedag van het jaar zich aan. tout nederland blikt hemelwaarts. wie de kans heeft, zet een zonnebril op de neus en spoedt zich naar een terras. in het park nestelen talloze zonaanbidders zich in het gras. schoenen uit, roseetje in de hand en plastic bordje met pastasalade op schoot. uit de boxjes van de meegebrachte ipod schalt room eleven. het had echter net zo goed amos lee of de wicked Jazz sounds Band kunnen zijn. wie het nog niet door heeft: de sound of jazz is hot. onder de naam Bl3nder is zelfs Def p. aan de jazz. Jazz-concerten verkopen moeiteloos uit, jazzplaten halen ongekende verkoopcijfers en elke zichzelf respecterende stad heeft een jazzfestival. Jazz is overal. überhippe DecaDentie De boodschap is duidelijk: die stampende four to the floor-beat heeft zijn langste tijd gehad. het is weer tijd voor levende muziek. Jarenlang kon je geen strandtent, café of terras bezoeken zonder vergast te worden op de beukende housebeats die een of andere plaatjesdraaier over je uitstortte. het was eind jaren negentig, de tijd dat nederland meer dj’s dan werklozen telde. elke week werden talloze veehallen omgetoverd tot dancefestijnen voor tienduizenden feeste-

14 | nl30

NL30_09p14.indd 14

lijke uitgedoste bezoekers. een tegenreactie kwam al snel in de vorm van loungemuziek. witleren designbanken waren plotseling überhip en gingen standaard vergezeld van een Kruder & Dorfmeister-cd en een fles champagne. al dat decadente gehang zorgde wel voor bijna comateuze toestanden

‘Als je genoeg hebt van dat housegebeuk kom je al snel uit bij jazz’ in het uitgaansleven. Dankzij die ultieme gezapigheid werd er niet meer gedanst. acts als st. germain en Jazzanova vonden de oplossing door lounge te koppelen aan de

energie van live gespeelde jazz. in het geval van st. germain leverde dat nog spetterende live-concerten op ook. zo werd een genre dat alleen voorbehouden leek aan moeilijk kijkende mannen met baarden die naar piepknortrompettisten luisterden plotseling weer hip. na alle electronische klanken en gebakken lucht was er weer behoefte aan echte muzikanten van vlees en bloed. “Jazz is minder decadent en op uiterlijk gericht. het is echter,” zegt Janne schra, zangeres van de populaire jazzpopband room eleven. “mensen willen weer muziek horen die is gemaakt door echte muzikanten” voegt dj maestro toe. “als je genoeg hebt van dat housegebeuk maar wel lekker wilt dansen kom je al snel uit bij de jazz.” Daarin heeft hij gelijk. er wordt weer gelachen en gedanst in de clubs. niet dat gemarcheer met de rechtervuist in de lucht, maar losjes en ontspannen. Door beide seksen. met zijn succesvolle compilatie-cd’s en drukbezochte Blue note trip-avonden in Bitterzoet (amsterdam), paard (Den haag) en tivoli (utrecht) laat maestro een geheel nieuwe generatie horen hoe te gek jazz is. Dat doet hij, net als bijvoorbeeld Jamie cullum en norah Jones, door het voor de leek toegankelijker te maken en te mixen met funk, latin en soul. gevolg: het genre maakt een enorme revival door. een nieuw, jonger

| www.agenda.nl |

28-04-2009 13:31:12


REPORTAGE

DEZE VIJF TRACKS BEZORGEN JOU DEZE ZOMER DAT ULTIEME BLOTE-VOETEN-IN-HET-GRAS GEVOEL Lady Linn and her Magnificent Seven A Love Affair (vocale jazz uit België)

Melody Gardot Baby I’m A Fool (nieuwste ster in de jazz)

publiek wordt gevonden en jazzklassiekers op bekende labels als Blue Note en Verve worden opnieuw uitgebracht. Zowel in het uitgaanscircuit als in de concertzalen is er volop ruimte voor jazzgeïnspireerde muziek. Als club tel je niet mee als je niet minstens eens per maand een jazzavond organiseert, het befaamde North Sea Jazz festival ziet haar publiek verjongen en bij talloze jonge bands hoor je jazzinvloeden terug. Bekendste voorbeeld is het populaire Room Eleven, dat dankzij hun genreoverschrijdende geluid net zo makkelijk op een jazzfestijn speelt als op een alternatief popfestival. En overal voor uitverkochte zalen staat.

The Five Corners Quintet Skinny Dipping (swingende Finnen)

De harmonieën en de solo’s. Dat verpakken we in liedjes waar je op kan dansen.” Priem is blij dat er meer aandacht is voor jazz. “Op onze clubavonden hebben we nu zelfs bezoekers die de volgende dag vrij van hun werk nemen om er bij te kunnen zijn” vertelt hij. Dat puristen het door de crossover met andere genres geen echte jazz vinden, deert hem niet. “Ze noemen het misschien geen jazz meer, ze vinden het wel te gek.”

‘Puristen noemen het misschien geen jazz, ze vinden het wel te gek!’ Het maakt dat de Wicked Jazz Sounds Band dé hit van deze zomer is. Geen terras is veilig voor de muziek van het elftal muzikanten. Of een van hun talloze collega’s. Stap een hip café binnen en de warme jazzy klanken waaien je al vanaf het terras tegemoet. Zoals bij de populaire Amsterdamse bar Chocolate. “Je kunt er bij kletsen en het op alle tijden van de dag draaien” weet bedrijfsleidster Leo Christiaans. “Het is een enorme sfeermaker. Qua sound is het gezelliger dan dance, dat is veel dwingender aanwezig. De new jazz is echte feelgood muziek”. Een betere soundtrack voor een te gekke zomer kan Nederland zich niet wensen. <

Wicked Jazz Sounds Band Love It All (Amsterdams succesnummer)

SJU Hét jazzpodium van Utrecht heeft bijna elke week concerten en sessies. Ook kun je er workshops volgen, op verschillende niveaus. Tivoli De Wicked Jazz Sounds komt elke twee maanden langs in Tivolo. Op 29 mei is de volgende editie. Tivoli is natuurlijk ook het juiste adres voor de Supernatural avonden. Ekko Bij de clubavond Source on Stage zijn de nodige jazz-klanken te horen, gemixt met electronische muziek. Elke editie treedt er ook een live-act op. Cees’ Place: Aan de Oude Gracht vlak naast Tivoli vind je Cees’ Place. Elke donderdag is er jazzavond met authentieke jazz en na afloop ontspannen freestylesessies. Festival: Jazz-a-Palooza Van 27 tot en met 29 juni zijn Wijk C. en de Neude de plek voor talloze te gekke optredens, workshops en een speciaal programma voor kinderen.

BEELD: STILLS UIT DE CLIP HEY HEY HEY VAN ROOM ELEVEN

JAZZY TOUCH Ook de Wicked Jazz Sounds Band is een perfect voorbeeld. De band is ontstaan als gevolg van de wekelijks uitverkochte Wicked Jazz Sounds-avonden in de Sugar Factory, waarbij de dj met zijn platen de basis legt waar muzikanten live overheen spelen. Of het nou jazz, soul of funk is maakt niet uit, als het maar dansbaar is. Na zes succesvolle mix-cd’s heeft de band nu debuutalbum The Biggest Sin uitgebracht. De cd-presentatie, twee weken geleden was ruim van tevoren uitverkocht. De plaat laat een groovy mix horen van alles wat swingt. Maar altijd met een jazzy touch. Gitarist Laurens Priem: “We nemen de leuke elementen van jazz.

Room Eleven Hey Hey Hey (check die clip!)

| 29 APRIL - 12 MEI 2009 |

NL30_09p14.indd 15

NL30 | 15

28-04-2009 13:31:26


advertentie

www.specsavers.nl

2VOOR1 V.A. €99 INCLUSIEF GRATIS GEKLEURDE GLAZEN Specsavers biedt serieus voordeel. Nu van 22 april t/m 17 mei bovenop het standaard 2VOOR1 voordeel, gratis gekleurde glazen optie bij uw tweede bril. Bij Specsavers nemen wij u en uw portemonnee serieus. Ga toch meteen naar Specsavers. UW VESTIGING! Specsavers Utrecht Centrum Bakkerstraat 17-19 (tegenover Bakker Bart) 030 238 0725 Specsavers Utrecht Overvecht Roelantdreef 259 (naast Hunkemoller) 030 261 3772 2voor1geldt bij aankoop van een montuur v.a. € 99 en een 2e montuur uit dezelfde prijscategorie en met dezelfde glazen. Vraag naar de voorwaarden.

Vergeet die crisis even een moment, want wij hebben een baan bij het uitgaansmagazine van Utrecht:

accountmanager

NL30

Accountmanager NL30 (Utrecht), m/v Wij zoeken een slimme accountmanager die ‘de halve stad kent’. Die persoon moet werklust en Utrechtse ondernemingszin meebrengen. Verkoopervaring is een must, bij voorkeur in de media. Je hebt HBO werk- en denkniveau. Je bent creatief, zelfstandig, hebt discipline en bent resultaat gericht. NL Unlimited Wij zijn een jonge uitgever van stadsmagazines NL10 (Rotterdam), NL20 (Amsterdam), NL30 (Utrecht) en NL70 (Den Haag). Bij NL Magazines hoort ook www.agenda.nl. NL Unlimited is onderdeel van Boomerang Unlimited en staat voor korte lijnen, een grote resultaatgerichtheid en een flinke dosis ondernemerschap. Wij bieden Een leuke, afwisselende baan bij een jong bedrijf. Een full time functie. Een tijdelijke arbeidsovereenkomst met intentie tot een vast dienstverband Interesse? Mail je reactie door middel van een korte brief met je motivatie en c.v. binnen 7 dagen na plaatsing van deze advertentie naar Anna Witzel: anna@nlunlimited.nl. Acquisitie op basis van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld

NL30_09p16.indd 16

28-04-2009 13:31:41


SHOPPEN SLIPPERTJE MAKEN

Sole Paxx Donkerstraat 4 , www.solepaxx.nl, dave@solepaxx.nl Open di, woe, vr 11.00-18.00 uur, do 11.00-21.00 uur, za en koopzondag 11.00-17.30 uur.

Een slippertje is pas af met een voet erin. Steek hem in bruin, groen of oranje leer en versier hem met kwastjes of de hand van Fatima. Prijs € 35,-. El Moro, Rijnlaan 14. BLANCO BEST Wat kun je zeggen over een wit shirt? De kwaliteit moet goed zijn, de pasvorm ook en hij moet betaalbaar zijn. Fashion Lab verkoopt sinds kort witte shirts van eigen merk die aan deze eisen voldoen. Prijs € 15,-. Korte Jansstraat 18. VERANTWOORD SHOPPEN

Kleding van biokatoen, slippers van gerecycled rubber en pepermolens van afbreekbaar materiaal. De nieuwe Smile Super Store is een mini warenhuis voor de bewuste mens. Oudegracht 382.

TEKST EN BEELD MARIJKE VAN DER LINDE

Marijke: Ik heb twee passies: shoppen en schrijven. Zo heb ik een goed excuus om ongeneerd te winkelen!

Sole Paxx

Retro Sneakers A didasjes uit 1964. Ooit ontworpen voor de Olympische Spelen in Tokio en nu opnieuw uitgebracht. Nikies uit 1978. Simpele hardloopschoenen die we nu zouden afkeuren als sportschoen, maar die als casual gympen erg gewild zijn. Dit soort modelletjes zijn te koop bij de nieuwe sneakerzaak Sole Paxx. OPBLOEIENDE SHOPSTRAAT Tussen de Zadelstraat en de Steenweg vind je een stil straatje: de Donkerstraat. Naast een bezoekje aan het

hippe broodjestentje en de leuke kapsalon heb je hier tijdens een dag shoppen

‘Suprême Being is alleen hier te koop’ eigenlijk niet veel te zoeken. Tot voor kort. Want sinds een tijdje zit hier nu ook sneakerwinkel Sole Paxx. Snel ronddraaiende schoenen versieren de etalage en als je verder kijkt zie je naast de sneakers, ook kleding. Mede-eigenaar David Demmer is een vrolijke kerel met een zwoele recla-

mestem. Hij maakt dansjes door de zaak. “Ik probeer er altijd wat gezelligs van te maken. Espresso’tje?,” vraag hij. David doet misschien iets te gezellig, maar ik neem een bakkie. Vrolijk vertelt de jongen over de Utrechtse kunst die hier aan de muur hangt: L-Tuziasm is de naam van de kunstenaar en het vrolijke roze past bij de kleurrijke schoenen die de winkel sieren. MERKEN Sole Paxx is de enige winkel in Nederland die gympen van

SCORE

Goedkoopste Veters van Mister Lazy € 3,-

Duurste Nike Air Mexx € 129,95

Bijzonder Suprême Being € 69,95

Sfeer Uitstraling Service Prijs Bijzonder

het merk Suprême Being verkoopt. Dit zijn zogenaamde ‘dress sneakers’, nette gympen in felle kleuren. Naast de retro Nikies en Adidasjes, kun je hier terecht voor sneakers van All Stars, Converse en New Balance. Boven vette gympen hoort natuurlijk een coole outfit en daarvoor hoef je de winkel niet uit. Voor de dames: T-shirts en sportieve jurkjes van Fenchurch, Ragwear en voor de heren shirts en jasjes van Flight 53 en Box Fresh. Er is ook nog een retrolijn sportpakken van Adidas; Firebird. <

Gezellig. Housy deuntjes en een espresso-apparaat. Trendy en gelikt. Goed. Vrolijke verkoper Je kunt het zo bont maken als je zelf wilt. Schilderijen van kunstenaar L-Tuziasm aan de wand.

advertentie

IEDER ZATERDE & ZOND AG AG

FASHION LAB. INTRODUCEERT ONDER EIGEN LABEL EEN T-SHIRTLIJN VOOR HEREN! RONDE HALS EN V-HALS, WIT €15,00 – 'TWO-PACK', RONDE HALS, WIT €19,50

DE GEZELLIGSTE MARKT VAN NEDERLAND IN DE BLOEMENVEILING VAN VLEUTEN.

MEER DAN 500 KRAMEN GEVULD MET NIEUW EN TWEEDEHANDS HANDEL GEOPEND VAN 8.30 TOT 16.30 BEL VOOR INFO & RESERVERINGEN:

030-6779899

ROUTE: A2-AFRIT 7 EN VOLG ‘HET ZAND’

WWW.UTRECHTSEBAZAAR.NL | 29 APRIL - 12 MEI 2009 |

NL30_09p017.indd 17

NL30 | 17

28-04-2009 13:32:04


advertentie

Verboden te fietsen

binnenstad mag u

gebieden van de Pas op In de wandel g houdt controles. zicht en Handhavin

niet (brom)fietsen. Toe minimaal 35 euro. eert u een boete van Bij overtreding risk

Terrasje pakken? Blijf binnen de pinnen! Even meedraaien om de laatste zonnestralen nog mee te pakken? Of aanschuiven bij vrienden op het terras? Dat mag, als je maar binnen de metalen terraspinnen blijft. Waarom? Omdat de stoepen vrij moeten blijven zodat iedereen er makkelijk langs kan. Blijf dus binnen de pinnen. Alvast bedankt!

Meer weten? T 030 286 00 00

www.utrecht.nl/terraspinnen

www.utrecht.nl/th Telefoon 030 286 00 00

3133 GU 89x126 NL30.indd 1

NL30_09p18.indd 18

02-02-2009 10:07:35

28-04-2009 13:37:43


REPORTAGE

H

tel de Botel

ip fde? Kru Lentelie kens, la chone tussen s d ijt op be eet ontb ef. li r elkaa en koos g a nd e d De volge ts op de fie je spring en ig e s is. On naar hu oeg n e g heeft Utrecht te kken om fijne ple hten ! overnac NDE LI AN DER ARIJKE V TEKST M ON N IG LL ANNE CO BEELD LI

GRAND HOTEL KAREL V Geertebolwerk 1 www.karelv.nl Vanaf € 159,-

MIDDELEEUWS ROLLENSPEL Heeft je relatie een boost nodig en heb je alle standaard rollenspellen (dokter en zuster, tandarts en tandartsassistent, Ot en Sien) al gespeeld? Wellicht brengt een middeleeuws rollenspel leven in de brouwerij. Doop je als een echte jonkheer en jonkvrouw onder met weelde in Grand Hotel Karel V. Hier zijn de kroonluchters van goud, dragen de kamermeisjes groene schortjes (ook leuk voor een verkleedpartijtje op de hotelkamer) en houden piccolo’s de deur voor je open. Er is een sauna, een wirlpool, een stoombad, een jetstreambad, een schoonheidssalon, een fitnessruimte en een enorme tuin waar je met mooi weer kunt eten. Het restaurant heeft als enige in Utrecht een Michelin Ster. Euhum. Hoe bedoel je sfeer van weleer… EEUWENOUDE GESCHIEDENIS Dit statische gebouw met lange gangen fungeerde vroeger als klooster waar Keizer Karel

| 15 APRIL - 28 APRIL 2009 |

NL30_09p19met IM v4.indd 19

V als eregast logeerde. Daarna werd er een militair hospitaal van gemaakt. Schilderijen en vitrinekasten met vondsten vertellen wat over de geschiedenis. In de grond zijn de resten van een Romeins grafveld gevonden. Het stikt hier dus van de Utrechtse geschiedenis. Mooi als je moe bent van de rollenspellen; kun je altijd nog op ontdekkingstocht. NL30 | 19

28-04-2009 13:42:38


HOTEL BADHU Willem van Noortplein www.badhu.nl Vanaf € 109,-

GEEF JE RELATIE KLEUR Prille liefde? Kies dan voor groen. Smetteloze relatie? Wit past goed bij jullie. Gepassioneerd stel? Rood is de ideale kleur. Een jubileum? Goud is er ook! Bij Hotel Badhu kun je de hotelkamer matchen aan je relatiestatus. Elke kamer in dit Arabisch getinte hotel is namelijk in één bepaalde kleur geverfd. En dan heb ik het niet alleen over de muren en de vloer. Ook de badkuip, de wastafel, de tegels, de gordijnen, de kasten, het bed, de televisie én het espresso-apparaat hebben dezelfde kleur. Finishing touch: Arabische patronen op de

COURT HOTEL Korte Nieuwstraat 14 www.courthotel.nl Vanaf € 105,-

muur en zilveren schalen met bijbehorende theepotten. ARABISCH ETEN & HAMMANNEN Vroeg opstaan voor ontbijt hoeft in dit hotel niet. Dus duik nog maar lekker onder die kleurrijke dekens. Het Arabische restaurant op de begaande grond gaat pas om 11.00 uur open

en roomservice is ook mogelijk. Lekker cocoonen op z’n Marokkaans, Libanees of Egyptisch dus. En de lekkernijen zijn aan te raden! Het enige uitstapje dat je hoeft te maken, is die naar de hamman. Laat je lekker masseren of neem een hennabehandeling. Zucht. Konden jullie hier maar 1001 nachten blijven…

STIEKEME STELLETJES Voor minnaars en minnaressen is Court een ideaal hotel om in het geheim verboden liefde te bedrijven. Je zult hierniet snel een bekende tegen het lijf lopen. Het merendeel van de gasten die naar het hotel bij De Rechtbank komen, bestaat uit buitenlandse zakenmensen die aangetrokken worden door de locatie. Het prachtige oude pand met hoge plafonds en even hoge ramen staat op een rustige plek, midden in het centrum. Op de binnenplaats is ruimte voor een groot terras met loungebanken. Dit is wel een plek die ook Utrechters aantrekt, dus pas op! SCHULD & LUXE Vroeger fungeerde Court Hotel als rechtbank en dat zie je heel subtiel terug. De letters staan nog op de buitenkant van het pand en iedere hotelkamer heeft een prent van een veroordeelde beroemdheid op de muur, zoals Jimi Hendrix. Naast schuld heerst hier luxe. Zachte paarse vloerbedekking waar je voeten in weg zakken, de geur van Rituals producten op de gang, een inloopdouche waar je makkelijk met z’n tweeën in past, een Bourgondisch ontbijt en een bar vol fruit de mer. Als je vreemd gaat, doe het dan goed. Hier zul je in elk geval niet veroordeeld worden. Dit pand heeft haar oorspronkelijke functie van rechtbank al lang geleden verloren.

20 | NL30

NL30_09p19met IM v4.indd 20

| WWW.AGENDA.NL |

28-04-2009 13:42:59


REPORTAGE

VILLA CORNELIA MH Trompstraat 7 www.huizecornelia.nl Vanaf € 130,-

HOSTEL STROWIS

Boothstraat 8, www.hostelstrowis.nl Vanaf € 65,-

WOPPEN Ben je van de one, two, three night stands, maar begrijpt je vrijer niet dat het wippen, ontbijten en pleite (woppen dus) is? Dan biedt Villa Cornelia uitkomst. Dit is namelijk een bed & breakfast. En ook al is er een keuken aanwezig, koken is niet toegestaan. Dus als je scharrel een driegangenmenu voor je wilt maken om lekker romantisch te doen, hoef je niet eens een smoes te bedenken. Hij of zij moet zich wel aan de regels van het scharrelen houden en jij volgt simpelweg de volgende stappen. Stap één: neem hem of haar hier ‘s avonds mee naar toe, drink een koud wijntje in de tuin, onder de Magnolia’s. Stap twee: sleur hem of haar mee de (geluidsdichte) kelder in, waar het zachte bed staat. Stap drie: bedrijf de scharrel en val in een diepe slaap. Stap vier: de volgende morgen maakt de eigenaar een heerlijk ontbijtje voor je en dan stap je op de fiets weer naar je (lege!!!) huis. Het fijne aan Villa Cornelia is dat je niet het gevoel hebt dat je in een hotel verblijft, eerder alsof je hier woont en het voelt daarom minder sleezy om af te huren!

CRISISPROOF COCOONEN Het zijn barre tijden, ook voor prille liefdeskoppeltjes en uitgekookte stellen. Gelukkig is er dan Hostel Strowis, een vriendelijke verblijfplaats waar je niet veel geld hoeft uit te geven. De luxe moet je wel schrappen. Geen televisie, geen espresso-apparaat, geen bad en geen zeepjes. Maar meer dan een bed heb je toch niet nodig? In dit hostel logeren voornamelijk dreadlock backpackers onder elkaar in stapel-

bedden, maar er zijn ook twee eenvoudige, doch charmante tweepersoonskamers. Lentekleurtjes roze, blauw en geel op de wand, hoge plafonds met ornamenten en Jugenstil tegels in de badkamer. De bedden zijn gemaakt van gerecycled hout en het matras heeft een uiterst goede vering (!). Helaas is het hier wel een beetje gehorig, maar dat maakt het ook wel weer spannend (hier hoort een smilie). BIOKOFFIE & SPAARLAMPEN Hostel Strowis is goed voor de portemonnee én voor het milieu. De ruimtes worden verlicht met spaarlampen en het regenwater wordt gebruikt om de toiletten door te spoelen. In de gemeenschappelijke woonkamer of grote tuin op de binnenplaats kun je geheel biologisch ontbijten en als je voor de twee keer een kopje koffie wilt, wordt deze niet afgewassen. Voelen alle geitenwollensokkenstelletjes (wat een woord!) zich al aangesproken?

ingezonden mededeling

| 15 APRIL - 28 APRIL 2009 |

NL30 | 21 decibel89x60.indd 3

NL30_09p19met IM v4.indd 21

27-02-2009 12:48:41

28-04-2009 14:21:08


advertentie

Grieks specialiteiten restaurant

AL 22 J A IN UTR AR ECHT

Gezellig, vriendelijk, creatief in de keuken en gesitueerd in het hartje van Utrecht toveren wij de meest uiteenlopende en de heerlijkste traditionele Griekse gerechten 030 opium.indd voor u op tafel.

1

1/14/09 9:44:45 AM

Drakenburgstraat 3, Utrecht Zijstraat Oudegracht / achter postkantoor.

Voor reservering Telefoon 030 – 2340960 www.restaurantmykonos.nl www.restaurantmykonos.n

Chinees Indonesisch Specialiteiten

030 zakkendrager.indd 1 30-03-2009 15:51:23

MykonosNIEUW v2.indd 1

Restaurant + Café

1/14/09 9:47:52 AM

voor Lunch, Diner en Afhalen

- SOEN LIE -

Kitchen open 7 days a week Tue- wed: Student Meal Deal for only € 5,Thurs- Fri: 3 Course Menu € 14,50 Sat- Sun 12h: Irish Breakfast or Lunch Jansdam 3 - Utrecht (030) 236 84 66 - www.mickoconnells.nl

NL30_09p22.indd 22

Meeneem-Menu A mei Chinese Tomatensoep Babi Panggang Ossenhaas in milde Oestersaus Kipfilet in scherpe Pepersaus Sate Ajam Mini Loempiaatjes vegetarisch incl. Nasi-, Bami- of Witte Rijst voldoende voor 2-3 personen € 17,90 per menu

Meeneem-Menu B mei Babi Panggang met Ananas Tjap Tjoy vegetarisch Kipfilet in Zwarte Bonensaus Sate Ajam

incl. Nasi-, Bami- of Witte Rijst voldoende voor 2 personen € 15,90 per menu

Wij zijn dagelijks geopend van 12.00 uur tot 21.45 uur. Zamenhofdreef 101, 3562 JV Utrecht Tel. 030- 26 11 286 Fax 030-26 27 437 E-mail soen-lie@live.nl

®

®

28-04-2009 13:43:41


ETEN BRESSON

RUBENS PROEFLOKAAL…

… is weer open! De wijn-, jenever-, whiskey- en portproeverij is na de brand in 2008 weer helemaal klaar voor gasten die een middagje drankjes willen proberen. In 2008 had eigenaar Sidney Rubens zijn Proeflokaal helemaal opgeknapt, toen deze in de brand vloog door kortsluiting. Maar nu is de ellende voorbij; het Proeflokaal is weer helemaal hersteld en de proeverijen gaan weer goed!

LIANNE Ik eet alles! Voor jou dan. Ik sla me door zoet, zuur, zout, vet, droog en nat heen zodat ik jou kan vertellen wat de leukste culinaire plekjes zijn!

TEKST LIANNE COLLIGNON BEELD TAMARA KARSDORP

De Utrechtse horeca is opnieuw versterkt met een hippe, chique eetgelegenheid: Bresson. Op de Oudegracht, waar eerst restaurant de Chinese Muur zat, vind je deze Franse brasserie. Met de zwartwitte aankleding, de rode lampjes en zwart-wit foto’s van Frankrijk, herleven Parijse tijden. NL30 gaat binnenkort even langs…

Toko Mitra Lange Viestraat 403 Tel. 030-2318603 Open ma 11.00 – 18.00 di/woe/vrij 10.00 -18.30 do 10.00 – 21.00 zat 09.30 – 17.30

Afhalen: Toko Mitra

Indonesisch in bakkies J

“ e móet voor NL30 een keer gaan eten bij Toko Mitra!”, gilde mijn vriendin enthousiast toen ze vorige week wat Gado Gado van deze Toko naar binnen propte. Vertwijfeld keek ik haar aan; Toko Mitra is een Indonesisch tentje dat onder de Bijenkorf verstopt zit. Hoe goed kan dat zijn? Daarentegen is de vriendin gek van mijn kookkunst, dus dat getuigt van gedegen culinaire kennis.

BOMVOL In Toko Mitra zie ik dat je niet alleen kunt afhalen, je kunt

je bakkie ook hier leegeten. Het zit bomvol met vooral Indonesische mensen. Dat is een goed teken. Met tien kleine mensjes wordt de

‘Ze eet alles leeg’ afhaalrij razendsnel weggewerkt. Ik kan kiezen uit vijftien complete maaltijden, twintig snacks en meer dan twintig gerechtjes. Zelf ben ik niet zo’n Indonesische eter, dus er wordt voor mij besteld. Nasi Ramas, Long Tong en

Gorang Udeng. De Gorang Udeng - oftewel de gebakken garnalen - is op. Balen. LEEGETEN Het eten is goed verpakt: thuis is het nog warm. Long Tong is een gerecht met kleefrijst: de rijst krijgt hierdoor een hele andere structuur. Het is een pittige schotel, met peen, boontjes, kip en de laatste garnaaltjes die Mitra had, zitten in dit bakje. Lekker. De Nasi Ramas is niet mijn Cup of Tea: het rundvlees dat erin zit is wat taai. “Dat hoohoort!”, zegt

mijn vriendin geïrriteerd. De tahoe is sponsig, dus die kieperen we het bakje uit. Wel zorgt het rundvlees samen met de serundeng (pinda’s met cocos) voor een lekkere smaakcombinatie. Er is veel eten; maar als ik wat er over is weg wil zetten voor morgen, trekt mijn tafelpartner de bakjes naar zich toe.Ze eet alles leeg. “Te lekker.” Het heeft mij gesmaakt, maar als echte Hollandse meid is zoveel Indonesisch niet aan mij besteed. Maar Toko Mitra is een aanrader: een gezonde, snelle en lekkere hap. Bediening Eten Bewaren Prijs/Kwaliteit

Nasi Ramas € 6, 96 6,96

Klevige Long Tong € 8, 95

Eindoordeel

8

advertentie

| 29 APRIL - 12 MEI |

030 | 27 03 09 rechtbank.indd 1

NL30_09p23.indd 23

NL30 | 23

30-03-2009 09:52:38

28-04-2009 13:44:03


Hotspots Nooit meer met die eeuwige boekenbon aankomen op een verjaardag of weer in dat zelfde tentje gaan eten of drinken. Wij zetten hier een aantal Hotspots voor je op een rij, zodat je alle nieuwe, bijzondere en niet te missen tenten van Utrecht (weer) weet te vinden. Veel plezier met snuffelen!

UTRECHT

Overvecht Oost Centrum Zuid West

OOK UW BEDRIJF OP DEZE HOTSPOTSPAGINA? Bel dan met Bas 06 - 27745497 of mail naar bastiaan@nl30.nl

ETEN

WERK

Op onze vrijdag- zaterdagavond dansavonden draaien wij vanaf 23.00 uur disco, hitjes van afgelopen jaren en verzoekjes!!! Onze keuken is geopend voor diners met grotere groepen (b.v. bedrijfsuitjes, vrijgezellenfeesten, studentendiners). Wij hebben een 3-gangen keuzemenu voor 22,50 Euro Wij kunnen avonden invullen met een diner, Dj, buffetten op maat en/of drankarrangementen. www.kosten-koper.nl

De Kargadoor zoekt echte vrijwilligers, met vergoeding, verzekering en inspraak. Naast de diensten Bar/Balie die gedaan worden is er ruimte om aan te sluiten binnen je affiniteiten. En we kunnen samen met jou je idee of initiatief dragen. Wij zijn een activiteiten en zalenverhuur centrum aan de oudegracht 36 in Utrecht en we zoeken jou. Mail of bel even voor Informatie. http://kargadoor.hyves.nl http://kargadoor.nl

BEAUTY

ETEN

Donkerstraat 10 Tel. 030 - 23 31 484 maandag t/m woensdag 9.30-18.00 uur donderdag 9.30-21.00 uur vrijdag 9.30-18.00 uur zaterdag 8.30-16.00 uur

Gelegen midden in het winkel- en uitgaanscentrum van Utrecht, vind je ’t College. Een gemoedelijke sfeer en de vriendelijke, snelle bediening maken een bezoek zeer de moeite waard. ‘t College is: • Optimaal verwarmd terras • Goed en betaalbaar eten • Koopzondag LIVE JAZZ en zaterdagavond Jazz-DJ’s • 1e & 3e dinsdagavond vd maand JazzJamsessions www.cafehetcollege.nl

Kostenkoper Loeff Berchmakerstraat 4 Tel. 0302304221

Haarhoek Voorstraat 37 Tel. 030 - 23 67 508

Studententarief: dames was-kn-dr €18 heren was-kn-dr €17 Online reserveren? Kijk op www.haarhoek.nl 24 | NL30

NL30_09p24.indd 24

De Kargadoor Oudegracht 36 Tel. 030 - 231 03 77

’t College Jazz – Blues Mariastraat 3 Tel. 030 - 231 91 36

BEAUTY

Evita Amsterdamsestraatweg 277 Tel. 030 - 223 06 53 Evita beauty center is gespecialiseerd in Laserontharing en schoonheids behandelingen. Prijzen Laserontharing Vrouwen: Bovenlip € 30 Gezicht € 100 Combinatie: Benen totaal +Bikinilijn+Bovenlip € 275 Mannen: Jukbeenderen € 30 Hals/Nek € 50 Borst € 150 Combinatie: Rug totaal +Schouders+Nek+Bovenarmen € 250

ETEN

Eetcafé De Maartenshof Loeff Berchmakerstraat 34 Tel.030 - 230 03 70 De keuken is dagelijks geopend van 12.00 tot 21.00 uur. Lunchen is mogelijk tot 17.00 uur. Wist u dat. -u bij ons vanaf € 65,- uw eigen fles sterke drank kan kopen en hierbij onbeperkt frisdrank krijgt? . -u deze fles niet in één keer hoeft op te maken, maar kan bewaren in de hiervoor bestemde kluisjes? -u DAT ER TIJDENS DE DOLLE D’DAGEN (DI EN DO -DAGEN) EEN FLUITJE MAAR €1,20 IS. www.demaartenshof.nl

HEALTH

Jimmys Gym Orinocodreef 7 / 9 info@jimmysgym.nl Zin om op een gezellige manier bezig te zijn met kracht, conditie en techniek ? Dan is Jimmy’s Gym de juiste plek voor jou ! 5 dagen in de week worden er bokstrainingen gegeven. Iedereen is welkom van jong tot oud Meer informatie vind je op www.jimmysgym.nl

HEALTH

Triaderm Prof. Ritzema Boslaan 13 Tel. 030 271 55 11 Huidproblemen? Huidverbetering? De huidtherapeut werkt aan zichtbaar resultaat! Wij behandelen huidaandoeningen als acne, (acne)littekens en pigmentvlekken. Ongewenste haargroei en couperose verwijderen wij met de nieuwste lasertechnieken. Aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH). Gratis en vrijblijvend consult! www.triaderm.nl | WWW.AGENDA.NL |

28-04-2009 13:45:43


NIET TE MISSEN

Latin American Film Festival Het Latin American Film Festival is jarig! Al vijf jaar vertoont het LAFF in Utrecht de mooiste films uit Latijns-Amerika. Dat wordt gevierd met een week durende Birthday Bash. Vijf redenen langs te gaan. TEKST LIANNE COLLIGNON

5

LAFF

Ledig Erf Louis Hart looper Co mplex 7 t/m 15 m ei w w w.laff .nl

DE FILMS

In Nederland worden los van het festival gemiddeld slechts tien films uit Latijns-Amerika vertoond. Gelukkig kun je tijdens het LAFF in één week maar liefst zestig films uit het warme werelddeel zien. Deze producties kenmerken zich door nieuw filmtalent, herkenbare verhalen en natuurlijk sexy mensen op het doek.

OPEN AIR

LAFF gaat naar buiten! Je kunt nog steeds films in het Louis Hartlooper Complex zien, maar het Ledig Erf wordt ook omgetoverd tot een Latin openlucht bioscoop. De eerste voorstelling is op 8 mei, om 21.30 uur. Pak je klapstoeltje, je fat boy of ga gewoon lekker op het terras zitten en kijk naar de Mexicaanse film Lake Tahoe, of een van de andere pareltjes.

MÚSICA

Latino’s schudden hun lekkere billen op muziek. De zwoele sounds uit het warme continent mogen bij het LAFF daarom niet ontbreken. Elke dag rond 18.00 uur wiegen je heupen op noten van bandjes die wel raad weten met de samba, de tango en de cha cha cha. En na de film kun je dansen op de beat van de dagelijkse dj.

VIVA LA TANGO

Als je heupen nu nog wat onzeker zijn, moet je zeker naar het LAFF komen. Door Tangoschool El Gancho en Union Salsa worden er leerzame salsamiddagen en tangoworkshops georganiseerd. En lukt het na de les nog niet helemaal, giet er dan gewoon lekker een mojito in! Op het plein kun je in tentjes die speciaal voor het LAFF zijn opgezet, Latijns-Amerikaanse cocktails bestellen.

DUURZAME FILMPJES

Het LAFF is vorig jaar uitgeroepen tot het eerste klimaatneutrale filmfestival van Nederland. En dat zijn ze nog steeds. Het Hivos Klimaat Fonds berekent hoeveel CO2 het festival uitstoot en per ton CO2 betaalt het Latin Film Festival een bedrag. Deze poen wordt gedoneerd aan ontwikkelingsprojecten in Latijns-Amerika. Doe je ook nog iets nuttigs tijdens dit zwoele filmfeestje!

| 29 APRIL - 12 MEI 2009 |

NL30_09p25.indd 25

NL30 | 25

28-04-2009 13:45:59


WIN

advertentie

FESTIVAL A/D WERF 3x2 kaarten voor Marokkaanse acrobatiek Taoub van Groupe acrobatique de Tanger. Twaalf buitelende acrobatenlijven verweven traditioneel Arabische acrobatiek met licht-, geluids- en videokunst, een komische noot en één grote lap stof. Mannen in witte djellaba’s stapelen zich op en zwepen elkaar op met ritmisch voetenwerk en zang. Verbazingwekkend circus zoals je nooit eerder zag!

Elvis leeft!

FIETSKUSSENTJE 2x Vandaag de dag springen we niet zo vaak meer bij elkaar achterop de fiets, omdat we comfort gewend zijn. Maar daar heeft ZOOT een oplossing voor: een slim fietskussentje dat je op je bagagedrager bevestigt. Kun je weer lekker romantisch samen op de fiets zitten. Verkrijgbaar in diverse kleuren via www.zoot.eu voor €19,95 of win een exemplaar bij NL30. JÖRGEN RAYMANN 3x2 vrijkaarten Familieleden: je hebt ze niet voor het uitkiezen. Je hebt familie waar je trots op bent en je hebt verwanten waar je liever met een grote boog omheen loopt. In ‘Familyman’ neemt Jörgen Raymann dit fenomeen onder de loep. Te zien op zondag 24 mei om 20.00 uur in Vredenburg Leidsche Rijn. Stadsschouwburg Utrecht stelt 3x2 vrijkaarten ter beschikking. LATIN AMERICAN FILM FESTIVAL 3x2 kaarten Van 7 tot en met 15 mei kun je tijdens het Latin American Film Festival de beste films uit Latijns-Amerika zien in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht. Win kaarten om nu al naar Rudo y Cursi te gaan, een komisch drama uit Mexico, die pas vanaf 16 juli in de bioscoop draait. Na afloop van de film kun je genieten van een cocktail en een Latin dans op de afterparty. www.laff.nl STREETFIGHTER 4x2 kaarten In STREETFIGHTER: THE LEGEND OF CHUN-LI nemen strijders van het goede en het kwade het tegen elkaar op in de straten van Bangkok. De krachten van de duisternis worden geleid door Bison, een misdaadwerkgever van schijnbaar onbegrensde macht. Tot er een team van helden klaar staat om hem tegen te houden. Win kaarten voor deze nieuwe bioscoopfilm.

26 | NL30

CHECK VOOR ALLE WINACTIES WWW.AGENDA.NL

NL30_09p026.indd 26

...en meer onverwachte verhalen uit de wereld

Metropolis TV Iedere zondagavond 19.50 uur op Ned 3 www.metropolistv.nl | WWW.AGENDA.NL |

28-04-2009 13:46:22


UITGAAN Waar Dock 154 Wanneer 16 april Frequentie elke eerste en derde donderdag van de maand Entree  5,Organisatie Less Productions

TEKST EN BEELD RICK IKKERSHEIM

Rick Ik check alle Utrechtse feestjes, zodat jullie weten waar je wel en niet moet zijn.

Party: goed donderdagavond-alternatief

Kran©Kzinnig V

werfkelder die bestaat uit een gang met garderobe en bar, een kleine loungeruimte en een aparte ruimte waar de dansvloer is. De tent heeft nog minder aankleding dan bijvoorbeeld de Poema, maar het grootste probleem is het geluid. De kelder heeft

‘Muzikaal ongeëvenaard op de donderdag’ van zichzelf een belabberde akoestiek. Ondanks het saaie interieur, blijft het de hele avond toch gezellig op de dansvloer. Het publiek, dat voornamelijk uit niet-studentikoze studenten bestaat, heeft het naar haar zin. Natuurlijk kan de zaal een tikkie voller. Maar goed,

dit is ook de eerste keer dat Kranck georganiseerd wordt. Tegen vijven gaan de lichten aan en ga ik naar huis met een “prima-niet-fantastischgevoel.” Muzikaal gezien is Kranck ongeëvenaard op donderdagavond en een prima optie als je vrijdagochtend kan uitslapen, maar het feestje moet nog groeien en verbeterd worden. Gelukkig is er voor de feestliefhebber na donderdag gauw weer het weekend.. WAAROM WEL Omdat de dj’s hier een stuk beter draaien dan dj’s in studentencafé’s. WAAROM NIET Omdat het geluid nog niet echt optimaal is en het interieur wat meer sfeer kan gebruiken. Bart (27) “Hoog tijd voor een leuk feestje op de donderdag”

Laura (21) “Een beetje vreemd maar wel lekker!”

Ouderwets, maar niet truttig A ls je langs de Albert Heijn door de Burgemeester Reigerstraat banjert en bij café Vooghel naar binnen gluurt, denk je een ouwe lullen kroeg te zien waar oudjes ‘s middags al aan de jenever zitten. Café Vooghel mag er dan wel uitzien als een bruine kroeg, qua leeftijdscategorie zit hier echt van alles. Van vakkenvullers van zestien die dapper hun eerste biertje komen

‘Voor je ‘t weet staat je verjaardag op de kalender’ drinken, tot de welgestelde student met een huisje van papa in Wittevrouwen tot – jawel – de hoogbejaarde buurman op de hoek. STAMGASTEN Café Vooghel hangt van stamgasten aan elkaar. Als je hier een paar keer bent geweest, kent de barman je bij naam en voor je het weet sta je op de verjaardagskalender van het café. Die persoonlijke noot is het leuke van ’t café, vindt Sandor, die zichzelf beschrijft als aanhangsel van stamgast Maaike. “In de meeste horecatenten is

het personeel alleen maar keihard achter de bar aan het werk, hier heb je tenminste echt contact, dan is het ook de moeite waard om fooi te geven.” Barman Peter werkt hier al ruim vijftien jaar en verstaat zijn vak. “Wij zijn in geen tien jaar ook maar een steek veranderd en daar zijn we trots op. Overal in Nederland verdwijnt het bruincafé en komen er van die hippe lounge tenten voor in de plaats, maar wij blijven gewoon onszelf.” VOOGHELS MUZIEK Op houten tonnen staan de drankprijzen geschreven en achterin de zaak is een grote openhaard die een grote aantrekkingskracht heeft op verliefde setjes. Aan de wand hangen zwart-wit foto’s van legendarische rockartiesten die de muzieksmaak van café Vooghel verraden. Ondanks het hoge studentengehalte komen top 40 hits er hier niet in. Voor Hollandse meezingers moet je ook elders zijn. In dit café klinken de Stones en Springsteen zachtjes op de achtergrond. Tussen al het eikenhout voelt café Vooghel misschien wat ouderwets aan, maar truttig is het er zeker niet.

Café de Vooghel Burgemeester Reigerstraat 45, tel. 030 251 49 20, www.cafevooghel.hyves.nl Open zo t/m do (16:00 – 3:00), vr t/m za (16:00 – 4:00)

Sergio (21) en Rikus (21) “Het voelde gewoon natuurlijk!”

SCORE

Bediening Publiek Muziek Sfeer Flirtfactor Toiletten Prijs Next party

Lekker snel Voornamelijk studenten, maar niet studentikoos Techno, House, Techhouse Gezellig, maar niet uitbundig Voor een studentenavond laag Gratis, heel goed! Bier € 2,- Wijn € 3,- Sterk € 3,50, mix € 5,50 7 mei

| 29 APRIL - 12 MEI 2009 |

NL30_09p27.indd 27

TEKST MAARTJE HAGAR TREEP BEELD TAMARA KARSDORP

anavond bezoek ik Utrechts nieuwste dansavond in de Dock 154 aan de Oude Gracht. Organisatie Less Productions wil voor een schappelijke prijs een avond met goede electronische muziek neer zetten. Kranck belooft om ‘met de meest talentvolle dj’s van Utrecht de oren te injecteren met het beste van de minimal, techno en technohouse’. Dat lijkt me genoeg reden om op uitgaansonderzoek te gaan. Als ik eenmaal binnen ben, blijkt dat Kranck voor een donderdagavond een prima line-up neerzet: dj’s als Wouter de Moor en Erik Heijting hebben tenslotte een stuk meer te bieden dan de huisdj’s van bijvoorbeeld Tivoli of Monza. Helaas mis ik wat bezieling en dat komt door de locatie. Dock 154 is een saaie

Drinken: Café de Vooghel

SCORE Bediening Publiek Muziek Toiletten Prijzen Roken

Gastvrij en genoeg tijd voor een praatje Veel studenten maar ook de loodgieter of directeur Rockmuziek op de achtergrond Beetje kaal, maar wel schoon Bier: € 2,00, Wijn € 2,60,Fris: € 1,80Vodka: € 3,50 Buiten staat een hoge tafel waaraan je kunt hangen. NL30 | 27

28-04-2009 13:46:42


Wa

UT

NL30_09p28.indd 28

28-04-2009 13:47:13


Nintendo Wii Sportspack & Wii Play Spelcomputer Nieuwste generatie spelcomputer inclusief 2 controllers (uitbreidbaar tot max. 4), 1 nunchuk, 2 games, bluetooth verbinding, 512 MB intern flash-geheugen, 2 x USB 2.0-poorten en ingebouwde Wi-Fi- mogelijkheden. Je kunt de Wii horizontaal of verticaal plaatsen.

*Aanbiedingen max. 1 per klant • Geen verkoop aan handelaren • Zetfouten en prijswijzigingen voorbehouden • Aanbiedingen zijn geldig van 29.04 t/m 13.05.2009 • Zolang de voorraad strekt • Prijzen excl. verwijderingsbijdrage

? g i d o n n a d n e l a t e b r e e m e j u o z m o r a a W

UTRECHT UTREC HT • G Gildenkwartier ildenkwartier nkw er 181 1 (Hoog Catharijne) • Tel. 030 - 2337100 • www.mediamarkt.nl

NL30_09p28.indd 29

28-04-2009 13:47:34


BLIND DATE LAURA, DE VOLGENDE DAG Een smsje: mijn telefoon is gisteren gestolen, nu heb ik een andere telefoon. Maar die doet het niet. Ughhh!!! Je kunt me wel via de mail bereiken. Kun je alsjeblieft Frank’s nummer zenden? Hi Laura. Wat vervelend dat je telefoon is gestolen! Ik stuur je Franks nummer. Kan ik daaruit opmaken dat het een spetterende date was? Ha ha ha. Klopt! Hij is echt een nette man, maar ik wil alles in slow motion aanpakken. We hebben zooo veel gepraat en hij heeft me naar het station gebracht. Echt een gentleman! Hij heeft me zelfs een smsje gestuurd waarin hij vroeg of ik veilig thuis was. Erg charmant. De tijd zal leren of het wat wordt. Het is wel een beetje vervelend dat hij in Utrecht woont en ik in Rotterdam maar... We zullen zien. Het diner was super en het toetje ook!

Laura & Frank SJANS, Domplein 8, vrijdagavond 18.30-22.30 uur

Op date met iemand die je nog nooit hebt gezien, je moet het maar durven. Zij durven het. Maar zijn de hooggespannen verwachtingen waargemaakt? The day after... TEKST EN FOTO MARIJKE VAN DER LINDE ‘We hebben vijf uur lang gepraat’

En dat is positief! Toch? We hadden zeker een klik, maar of er echt vonken waren, weet ik nog niet. We hebben wel vijf uur lang onophoudelijk gepraat. Zij heeft veel van zichzelf laten zien en het was erg gezellig. Maar ik denk niet dat we een volledige match zijn. Ze is een stuk jonger en ik ben terughoudender en nuchterder dan zij. Dan zijn jullie toch juist een mooie aanvulling op elkaar? Wellicht. Ik vind het ook leuk om haar nog een keer te zien. We kunnen lekker varen in mijn bootje en elkaar beter leren kennen. Verder zien we wel.

‘Kun je me het nummer van Frank sturen aub?!’ LAURA JARAMILLO (24), Int. Business & Management studies FRANK SPLINTER (33), account manager. Het was absoluut een leuke gehad. Het was een verrasgezeten, dus was dat een ervaring. sende date! mooi gespreksonderwerp. Laura is een pittige tante, FRANK, EEN PAAR Een tropische verassing! dat vind ik wel leuk. Lekker DAGEN LATER Ja, ze komt van Aruba. Ik temperamentvol. Erg sponIk heb het erg naar mijn zin heb daar zelf ook een tijdje taan en vol energie.

Wil jij ook de avond van je leven meemaken? Aarzel niet, maar meld je nu aan op www.agenda.nl/utrecht/blinddate. Voor de partner en het diner zorgen wij, en ook de drank vloeit rijkelijk. Wie weet welke droompartner er op jou zit te wachten.

Romantisch ben je! En een gentleman, volgens Laura. Ha ha. Goed toch! Ga je ook een keer naar Rotterdam? Waar is dat? Grapje hoor. Tuurlijk!<

Gesponsord door

advertentie

Vrije sector huurwoningen?

1-16 staand 43x60 (men).indd 1

13-02-2009 17:11:48

Online kaarten festivalaandewerf.nl utrechtsuitburo.nl Meer weten? culturelezondagen.nl

30 | NL30

NL30_09p30.indd 30

| WWW.AGENDA.NL |

28-04-2009 13:47:54


NIET TE MISSEN

Bang to the Boogie: Skiggy Rapz

De vrolijkste rapper van Utrecht Marcel Tegelaar, volgens zijn voicemail “ook wel ongelooflijk vreselijk bekend als Skiggy Rapz”, brengt 14 mei de Bang to the Boogie EP uit. Rapper, producer én lachebek: de vrolijkste hiphopper van Utrecht.

TEKST SANDER VAN LANEN BEELD RAMON KOOL

E

r komt veel hiphop uit Utrecht, wat voeg jij toe? Wat mij onderscheidt van andere rappers is dat mijn muziek vaak vrolijk en positief is, in tegenstelling tot de meeste hiphop. Verder rap ik uitsluitend in het Engels, wat ook wel opvallend is, omdat Nederlandstalige hiphop heel populair is. Als MC val ik op door een snelle, ritmische flow en een apart stemgeluid, dat maakt mijn muziek erg energiek. Vrolijke hiphop dus, ben je zelf ook zo’n vrolijke noot? Ik ben zeker een vrolijk persoon en ik vind het prettig om iets positiefs te brengen: mensen een goed gevoel te geven. Misschien moet ik ook wel omdat ik er niet stoer uit zie. Hoewel ik natuurlijk wel echt stoer ben. Maar

Je eerste album, Boat Drinks, was een groot succes in Japan, hoe komt het toch dat Nederlandse acts daar zo hard gaan? Tja, Japanners zijn gewoon compleet gestoord. Nee hoor, ik hoorde laatst van iemand dat muziek met jazz-invloeden het daar goed doet. Dus iedereen die iets met jazz doet: probeer het daar! Zelf werd ik ontdekt nadat een EP versie van Boat Drinks naar werd Japan verstuurd Dit pikte het Japanse platenlabel P-Vine Records op en zij vroegen of ze mijn cd daar uit mochten brengen. 14 mei is dus je EP presentatie, wat gaat er daarna allemaal gebeuren? Na de presentatie ga ik shows

‘Waarom we succes hebben in Japan? Tja, Japanners zijn gewoon compleet gestoord’ het draait niet alleen om vrolijk zijn, ik ben geen clown en heb ook wel wat serieuzer en minder vrolijk werk gemaakt. Oorspronkelijk kom je niet uit Utrecht, hoe vind je de hiphopscène in deze stad? In de hiphopscène in Utrecht kom je elkaar veel tegen. Iedereen is heel saamhorig, positief en supportive en dat is fijn aan Utrecht. Er zijn hier weinig negatieve vibes, mensen gunnen elkaar iets. Artiesten in de Utrechtse hiphop zijn ook verweven. Zo ben ik met Arts the Beatdoctor naar SXSW gegaan, dat was wel heel bijzonder. Daarnaast heb ik een album, Record, gemaakt met Master Surreal, onder de naam Keynote Speakerz.

doen met een live band. Op 24 mei sta ik bijvoorbeeld op de Neude. Begin juni verschijnt er ook een clip voor het nummer Today en dat moet ook op radio en tv gedraaid worden. Nu mijn EP bij het Amerikaanse label Beats Broke w w w.s uitkomt hoop ik meer in het k 14 mei, iggy.com buitenland te kunnen doen. 21.00 u ur, Ekk Het wordt sowieso uitgegeo ven in de VS en het label gaat € 8,zijn best doen voor Duitsland, 24 mei, 20.30 u Frankrijk en Engeland. Maar ur, Neu de dat gaat wel lukken, want op de G ratis EP staat de vetste shit die je ooit hebt gehoord. <

Skiggy Rapz

| 29 APRIL - 12 MEI 2009 |

NL30_09p31.indd 31

28-04-2009 13:48:07


advertentie

NL30_oog.indd 1

NL30_09p32.indd 32

23-03-2009 15:51:53

28-04-2009 13:48:23


advertentie

De stadsagenda

AGENDA

3X

NIET TE MISSEN

Muziek

2 MEI 09

DE HELLING DJ’S

EL SALVO & JAY BARON FOYER HOSTED BY

THE REVENGE

CHECK DE SHIRTS OP WWW.TRIOMF.COM

31 MEI

TIVOLI UTRECHT

Frogstock Dansen, springen, kwaken en zingen, alles is mogelijk op Frogstock. Waar de avond vorig jaar vooral op bandjes gericht was, is er nu meer ruimte voor dj’s, theater en dans. Met een programma dat varieert van Balkan Beats tot Capoeira en van Afrikaanse dans tot Ska is er voor ieder wat wils. Een geweldige avond waar je nu eens een keer niet zo diep voor in de buidel hoeft te tasten. De West-Afrikaanse dans- en percussiegroep Djély en Balkan Beatz dj’s zullen je oren en handjes laten klapperen! De Nachtburgemeester, 7 mei , (21:00) € 7,50

Festival

Lentegruis festival

Drie dagen lang alternatieve muziek met een ‘gruizig’ randje… dat klinkt naar meer. Elke dag heeft zijn eigen thema. Op vrijdag kun je genieten van ambient en shoegaze van onder andere Wouter van Veldhoven. Zaterdag is er experimentele electronica gemixt met theater, aansluitend een stuiterend feest met dj’s uit de V.S.. De organisatie belooft dat de bezoeker na het programma van zondag “met een glimlach naar huis zal gaan”. De Utrechtse bands Lost Bear en Let’s go to Berlin zullen deze belofte zeker waarmaken. Let’s go to Lentefest! Kargadoor 8 mei, Vechtclub 9 mei, dB’s 10 mei, 21:00uu op zondag 18:00uu passe-partout € 15 per dag € 7. check: www.agenda.nl.

7 INCH INC TWINS

FIT&FRUITIG SPECIAL

Rietveld Schröderhuis

Voor meer informatie zie www.centraalmuseum.nl

| 29 APRIL - 12 MEI 2009 |

NL30_09p033.indd 33

34

MUZIEK

Pop enzo Klassieke muziek Jazz

34 34 35 35

FESTIVAL

37

NACHT

37

GAY

38

COMEDY & CABARET

38

TONEEL & MUSICAL

39

DANS

40

EXPO

Nieuw Ook te zien

40 40 40

CHECK OOK

41

HOT TICKETS PER GESSLE

Melkweg

6 mei

JOSS STONE & JASON MRAZ

Cultuurpark Westergasfabriek

2 jul

Cultuurpark Westergasfabriek

3 jul

Cultuurpark Westergasfabriek

4 jul

Ahoy

8 jul

Bangers

Ahoy

18-20 sep

Stilstaan is geen optie meer. Zet je oorschelpen wijd open en laat de noise naar binnen stromen. Swurdin.net en dj-collectief Boemklatsch weet wel hoe zij een muzikaal varkentje moet wassen. De meest frisse dance acts draaien de nieuwste stijlen. Denk aan fidget, electro, booty, Bmore en dubstep. Vandaag kun je genieten van Oslo Hilton, Rory Parks, Gtronic, Double Depth, Lee Stuart en Dusty Finga’s. Een wicked work-out waar je voor de verandering zonder tegenzin naar toe gaat. EKKO, 8 mei, (23:00) € 8,-

DREAM THEATER

Nacht Breng een bezoek aan Rietvelds meesterwerk in Utrecht.

KONINGINNEDAG

SIMPLY RED

LENNY KRAVITZ

NORTH SEA JAZZ GALA

NINE INCH NAILS Heineken Music Hall 8 jul WALKING WITH DINOSAURS THE LIVE EXPERIENCE MONSTER JAM

GelreDome

26 + 27 sep

Ahoy

7 okt

Ahoy

28 okt

EROS RAMAZZOTTI

LAATSTE KAARTEN! COUNTING CROWS

Ahoy

4 mei

Ahoy

5 mei

ENRIQUE IGLESIAS

POWERED BY

NL30 | 33

28-04-2009 13:48:39


KONINGINNEDAG

KONINGINNEDAG wo 29 april ACU

Koninginnenachtdisco Anarchistische platen voor de toekomstige republiek. 23:00 € 5,ARENA

The queens night out

Techno en minimal met een uitstapje naar dubstep. Met dj El-P. 24:00-06:00 € 15,-

MUZIEK

BODYTALK

Koninginnebal

33 Uur nonstop borrelen aan de gracht. 22:00 Gratis DIVERSE LOCATIES UTRECHT

Vrijmarkt

Snuffelen tussen tweedehandsspullen. Tot 18:00 de volgende dag. 18:00 Gratis DOMPLEIN

80’s en 90’s Koninginnenacht

Radio Veronica presenteert o.a. dj Silverius, Colin Banks en Ben Liebrand. 20:00-01:00 CAFÉ FLITZ

Koninginnefestival

Diverse bands spelen op het buitenpodium. Met o.a. Stampede, Deviation, Graze en meer. 19:30 Gratis THE JAM

enSuite Queensnight

Dé plek voor de beste Koninginnenacht ooit!23:00-05:00 € 5,LEDIG ERF

Royal Flush

Tweedaags event met dj’s Lightwires, Djazm & Saskia Laroo en meer. 20:00-01:00 Gratis MOIRA ZAAL

Koninginnenacht

Veelzijdig program met pop, funk en rock dan balkanbeats. Mail Moira. Met o.a. dj’s Tommy & Chad. 21:00 € 7,50 CLUB MONZA

I love Monza queensnight special

Proosten op de verjaardag van Trix. Met o.a. dj’s Chuckie, Gregor Salto, Madskillz. 22:00-06:00 € 15,DE NACHTBURGEMEESTER

Beat-Trix outdoor

Eclectic house feest. Met o.a. dj’s Paul Veth, D.M.C. Dazzle. Volgende dag gaat het feest om 13:00 weer door. 12:00 Gratis NEUDE

Feest op het Neude

Groot feest met livecoverband Funhouse. 20:30 Gratis

CLUB POEMA

Queensnight

Verschillende dj’s. Onder andere Paco Osuna, Erik Heijting en Wouter De Moor. 23:00-07:00 € 15,QUIGNON

Q’s Queensnight

Met o.a. G!o, dj Tommy the Sound en Brothers Finest. 23:00 SJU JAZZPODIUM

SJU d’Orange

Koninklijke funk en oranjebitterbeats. Met So The Meters en Club Djazzive dj’s. 21:00 Gratis STAIRWAY TO HEAVEN

Q-Night

Koninginnenachtfeest met populaire, vrolijke pop. 23:00 Gratis TIVOLI DE HELLING

Full Spectrum Queensnight

Knallen op techno. Met Paul Kalkbrenner, mc RQM, dj J Fontan en dj Nuno dos Santos. 23:00 € 16,TIVOLI OUDEGRACHT

Hossa Hossa

Het dak eraf: alle soorten ‘hos’-muziek van balkan tot rock. Met o.a. dj Paulus de Hoskabouter en dj Maze. 20:00 € 15,VAN ASCH VAN WIJCKSPLEIN

DOMPLEIN

80’s en 90’s Koninginnedag

Klassiekers in het centrum. Met dj Silverius, Colin Banks en Ben Liebrand. 12:30-18:00 Gratis CAFÉ FLITZ

Koninginnefestival

Diverse bands op een buitenpodium. Met The Pleasure Principle, Sonny Rocket, The Art of Movement en meer. 12:00-18:00 Gratis K-SJOT

Club Rits Queensnight Homovriendelijk koninginnefeest. Met dj’s Reverend Esser en Dirtl. 23:00-04:00 € 3,50 LEDIG ERF

Royal Flush

Zie woensdag. Met Naald & Kraak en The Phantom Four. 14:00 Gratis NEUDE

Feest op het Neude

Groot feest met live coverband Session. 13:00-17:00 Gratis PLEIN MARIAPLAATS

Koninginnedag Salsa Party Lekker dansen met dj Allan. 14:00-20:00 Gratis

Van Asch van Wijcksplein podium

STADHUISBRUG

VREDENBURG

VAN ASCH VAN WIJCKSPLEIN

Buitenpodium met verschillende bands. Met onder andere: Zylinderkopf, Lost Bear en Kensington. 20:00 Gratis

Koninginnedag op het Vredenburg

Buitenpodium met Melvin Reese en dj Moony. 17:30 Gratis DE WINKEL VAN SINKEL

Het Foute oranje feest

Trek je tijgerlegging aan en dans de macarena of zing mee met Y.M.C.A. 23:00-06:00 € 20,WITTEVROUWENBRUG

Buitenpodium Wittevrouwenbrug

Buitenpodium georganiseerd door café’s de Stad, Tilt, de Potdeksel en Opstand. 20:00 Gratis do 30 april BOOTHSTRAAT 11

Koninginnefeest 2009

Alweer de 7e editie in de Boothstraat een begrip onder studerend/ afgestudeerd Utrecht. 12:00 Gratis CAFÉ LUST

Club Junx - Queensday 12 hour Rave! Twaalf uurtjes raven! Veel techno, detroit, progressive, house, minimal en electro. Met o.a. Erik Heijting, Neno Cortés en Oliver Twizt. 15:00-03:00 Gratis

BEAT-rix outdoor

De Nachtburgemeester organiseert een openlucht feest. Met o.a. dj Manny Moores. 12:00-19:00

Van Asch van Wijcksplein podium

Buitenpodium met verschillende bands. Met Madame Perdu, Grassmoawers en meer. Gratis VREDENBURG

Koninginnedag op het Vredenburg Buitenpodium met The Jets. 12:00-18:00 Gratis

Gomez

Deze Engelse indie-folk-rockband gaat al meer dan tien jaar mee. Hun eerste cd, ‘Bring It On’, was meteen een succes en daarna zijn ze nooit meer uit muziekland verdwenen. De succesplaat wordt, door velen gezien als een van de beste Engelse albums uit de jaren 90. Ook live weet deze band een goede indruk achter te laten. Inmiddels zijn we alweer vijf albums verder, maar hun muziek komt je oren zeker nog niet uit! Tivoli de Helling, 4 mei (20:15) € 15,DE WINKEL VAN SINKEL

za 2 mei

Koninginnedag

DB’S

WITTEVROUWENBRUG

De band rond Tony Dekker maakt indiepop van grote klasse! Ze promoten hun nieuwe cd. Met Audiotransparent. 22:00 € 8,-

Salsa op de werf. 50’s & 60’s op de 1e etage en Super natural funky queen in de tuin. 12:00-21:00 Gratis

Buitenpodium Wittevrouwenbrug

Buitenpodium georganiseerd door café’s de Stad, Tilt, de Potdeksel en Opstand. 12:00-18:00 Gratis

MUZIEK Pop enzo wo 29 april CEES PLACE

Real open stage

Iedereen is welkom om te komen spelen. 22:00 Gratis do 30 april

Great Lake Swimmers

EKKO

Ponoka

Opgroeien in het buitenland doet wonderen voor je inspiratie. Indie rock door o.a. Rick de Gier uit Canada. Met Kim Janssen. 20:45 € 8,SJU JAZZPODIUM

Gatecrash

Uitdagende muziek met verrassende elementen, ritmisch maar zeker ook met sound. Met Eric Vloeimans. 21:00 € 12,50

CEES PLACE

TIVOLI OUDEGRACHT

Geniet van verschillende zangers en zangeressen. Met Raphaela van Leer. 22:00 Gratis

20:15 Uitverkocht

Singers night

vr 1 mei ACU

Dead Weights

Punkrock uit Utrecht, Nijmegen en Belgische rancidpunk. Met o.a. The Arrangement en Heartattack rad. 21:30 € 5 DB’S

Club 3 voor 12 Utrecht live

Vijf acts die allemaal hun laatste release presenteren. Met o.a. The Mercy Giants. 21:00 Gratis KARGADOOR

Lo-Friday

Eigenzinnige muziekavonden in het teken van indie & electro. Met acts en of dj’s. 21:00 € 5,-

Milow

zo 3 mei CEES PLACE

Bluesy Rocky Jamsession

Onder leiding van onze enige echte nachtburgemeester en muziekspecialist Cees. 22:00 Gratis EKKO

Chris Chameleon

TIP

Heer en meester in het schrijven en brengen van pakkende liedjes. Met The New Academics. 16:45 € 10,THEATER KIKKER

De grill

Muziek en vermaak in een café-achtige setting. 14:30 TIVOLI DE HELLING

Liam Finn

Zanger/gitarist. Met Connan Mockasin. 20:15 € 10,TIVOLI OUDEGRACHT

Milow

20:15 Uitverkocht

34 | NL30

NL30_09p38v2.indd 34

| WWW.AGENDA.NL |

28-04-2009 13:49:01


ma 4 mei

do 7 mei

zo 10 mei

TIVOLI DE HELLING

BIBLIOTHEEK UTRECHT

ACU

Zie kader. 20:15 € 15,-

Nummers over te kleine, vergeetachtige, geobsedeerde, onbekende en ideale mannen. Grappig en serieus. Muziekafdeling. 20:00 Gratis

Gomez

Suze & Annabel

di 5 mei AVERECHTS

Open Podium

Neem elke dinsdag je gitaar mee onder je arm. 22:00-24:00 Gratis wo 6 mei CEES PLACE

Real open stage

Iedereen is welkom om te komen spelen. 22:00 Gratis DB’S

CBdBs

Avond van de HKU om lokaal talent een podium te geven. Met Chief Special & Stampede. 20:30 € 3,PARNASSOS

Parnassos Live

Akoestisch podium voor muzikanten. Met After Runnymede en AmysterE. 21:00 Gratis STADSSCHOUWBURG UTRECHT

Top 100 Aller tijden 20:30-22:35 Uitverkocht TIVOLI OUDEGRACHT

Alain Clark

TIP

Singer-soulwriter met een stem die doet denken aan Michael Jackson, maar dan in zijn goede jaren. 20:30 € 22,50 U ROCK

Like it Live.nl Diverse bands. 20:30

CEES PLACE

Singers night

Geniet van verschillende zangers en zangeressen. Met Merel Koman. 22:00 Gratis CAFÉ FLITZ

Unflitzed

Semi- akoestisch poppodium met allerlei acts van singersongwriters tot popbands. 21:00 Gratis

Onder leiding van onze enige echte nachtburgemeester en muziekspecialist Cees. 22:00 Gratis HOFMAN CAFÉ

Genki des ka

WILLIBRORDKERK

zo 10 mei

Hayo Boerema

Prachtige orgelmuziek vandaag de Messiaencyclus. 14:00

MERKAZ

Trio C tot de derde

Klezmer en andere Joodse muziek. De jonge musici zijn geinspireerd op balkan en zigeunermuziek. 20:00 € 13,-

do 7 mei VREDENBURG LEEUWENBERGH

Insomnio

Muziek van nu met 20e eeuws repertoire gecombineerd. Werken van Van Norden, Mahler, Schönberg en Riehn. 20:00 € 23,-

SCHILLER THEATER

Vers Hartzeer

Zie vrijdag. 15:00 € 14,50

SJU JAZZPODIUM

Ines Bacan Afgelast

Vijf solocantates, een muziekstijl die zijn hoogtepunt beleefde in de Italiaanse barok. 20:30 € 14,50

Alle eerste woensdagen van de maand organiseert SJU een sessie voor professionele musici. Met Bob Roos. 21:00 Gratis

STADSSCHOUWBURG UTRECHT

VREDENBURG LEEUWENBERGH

VREDENBURG LEEUWENBERGH

20:30-22:35 Uitverkocht

Eén van de grootste bluegrasscultartiesten uit de jaren tachtig. 16:00 € 22,-

Genieten van mooie tonen tijdens een lekkere lunch. 12:30 Gratis

Frogstock

Bands, dj’s en cabaret. Met o.a. Balkan beatz dj’s. 21:00-05:00 € 7,50

Top 100 Aller tijden vr 8 mei ACU

Tunguska

Half Pools/half Iers gezelschap met Dublin als thuisbasis. Zware hardcore/ crust. Met Grinding Halt en Karaktermoord. 21:30 € 5,DB’S

Slayir

Unieke FeelGood-middag in Japanse stijl, met sessiemuzikanten én een dj. 15:00 Gratis RASA

Peter Rowan & Friends

ma 11 mei EKKO

Rainbow Arabia

Sommige bandnamen kloppen gewoon. Deze band is kleurrijk en geïnspireerd door het Midden-Oosten. 20:45 € 8,di 12 mei

Vette avond met metal en aanverwanten onder andere de Slayer coverband. Met Doghouse Gallows, 12 Gauge & Rua. 21:00 € 6,-

AVERECHTS

JACOBIKERK

TIVOLI DE HELLING

Lo-Friday

Eigenzinnige muziekavonden die in het teken staan van indie & electro. Met acts en of dj’s. 21:00 € 5,TIVOLI DE HELLING

Phosphorescent

Alternatieve country muziek met een rustige stem gezongen. Met Krakow. 20:15 € 10,TIVOLI OUDEGRACHT

Open Podium

Neem elke dinsdag je gitaar mee onder je arm. 22:00-24:00 Gratis

TIVOLI OUDEGRACHT

VREDENBURG LEEUWENBERGH

Ensemble Lumaka

Muziek uit de jaren ’20 van de vorige eeuw. Met werken van Roussel, Berio, Debussy en meer. 20:00 € 17,za 9 mei DOMKERK

Zaterdagmiddagmuziek in de Domkerk

Genieten van mooie muziek op je vrije dag. Vrijwillige bijdrage. 15:30

Baraná Trio

TIP

Het Turks-Nederlandse trio rekt Turkse tradities op richting jazz. Met Valentin Clastrier en Carlo Rizzo. 20:00 € 20,SJU JAZZPODIUM

ICP Orchestra

Een muzikale jazz-avond. 21:00 € 15,zo 10 mei STADSSCHOUWBURG UTRECHT

Lunchpluz

Tijdens je lunch genieten van mooie muziek. Met Mirjam van Dam & band. 12:30-15:00 € 22,50

advertentie

FILM, FOOD & DRINKS VANAF DONDERDAG 7 MEI

Klassieke muziek vr 1 mei

Klein meesterwerk dat op subtiele wijze een beeld schetst van een bijzondere relatie tussen vader en dochter.

Noord-Ierse rockers, bekend van hits als Nowhere, Die Laughing en Trigger Inside. 20:15 € 17,-

VREDENBURG LEEUWENBERGH

Gratis Lunchconcert

Verschillende concerten. Met Men’s Voices. 12:30 Gratis za 2 mei

Genieten van mooie muziek op je vrije dag. Vrijwillige bijdrage. 15:30

De rauwe, oprechte rapper met de onbetwiste koning van de Nederlandse beats. 21:30 € 13,-

za 9 mei RASA

Therapy?

za 9 mei

Kubus & BangBang

Profsessie

Gratis Lunchconcert

Singersongwriter met een seventies sausje. 20:15 € 10,-

DOMKERK

TIVOLI DE HELLING

Vers Hartzeer

Richard Swift

Ane Brun

Melancholieke Noorse singer songwriter. 20:15 € 17,-

NL30_09p38v2.indd 35

Bluesy Rocky Jamsession

De Nederlandse première van het Stabat Mater. Onder leiding van Danny Nooteboom. 20:00 Vanaf € 10,-

Toonkunstkoor Zeist

SCHILLER THEATER

DE NACHTBURGEMEESTER

KARGADOOR

| 29 APRIL - 12 MEI 2009|

CEES PLACE

Strijkkwartet in een dolle dwaze dans. Zapp String Quartet. 13:30 & 15:30 € 12,-

Jazz wo 6 mei

Wereldlijke en geestelijke polyfonie uit Sardinië. 20:00 € 20,-

De dj’s van dit Utrechtse collectief toveren het SJU iedere eerste donderdag van de maand om tot een rock-’n- roll walhalla. Sue Moreno (foto) brengt de Hollywood glamour van de sexy sixties terug op de vloer. Moreno doet met haar diva-achtige uitstraling en stembereik denken aan de beste zangeressen en filmsterren van die periode. Baritonsaxofonist Mr. Mills is dé specialist van jaren ’50 en ’60 muziek. Terug naar de tijd waarin je nog ongegeneerd kon twisten op de dansvloer! Sju Jazzpodium, 7 mei (21:00) gratis

Crust- en punk van Tragedy uit Portland, Oregon. En de commie-punks van Seein’Red. Kom op tijd. Cathode en Gewapens Beton komen ook. 16:00 € 6,-

JACOBIKERK

Zapazzo

vr 8 mei

Tenores de Bitti ‘Mialinu Pira’

Naald en Kraak café

Hardcore matinee met Tragedy

VREDENBURG LEEUWENBERGH

Zaterdagmiddagmuziek in de Domkerk zo 3 mei GEERTEKERK

Bachcantatedienst

Onder leiding van Gijs Leenaars. 19:30 THEATER KIKKER

Rosa sub Rosa

Het Rosa Ensemble speelt met jonge componisten en makers. Drinking Songs. 15:00 € 6,-

MUZIEK

AGENDA

IL PAPÀ DI GIOVANNA

VANAF DONDERDAG 7 MEI

TULPAN

Komedie op de steppen van Kazachstan over een jongen die dolgraag wil trouwen, maar zijn bruid vind zijn oren te groot..

VANAF ZATERDAG 9 MEI (2 MEI VOORPREMIÈRE)

HET JAAR 2602

Documentaire waarin kinderen van toen vertellen wat hen overkwam in de zogenaamde ‘jappenkampen’ in Nederlands-Indië.

VANAF DONDERDAG 14 MEI

ANGST

Documentaire van Michiel van Erp over angsten die mensenlevens verlammen. HOOGT 4 / 3512 GW/ TEL: 030-2328388

WWW.HOOGT.NL NL30 | 35

28-04-2009 13:49:14


TIS G! RA DA +GAAN M Uitgaan in Utrecht is leuk. En dat moet vooral zo blijven. Geweld hoort daar niet bij. De politie treedt daarom hard op. Ben jij gewelddadig in het weekend? Dan krijg je een ‘weekendarrangement’. Je wordt opgepakt en blijft in principe tot en met maandag in de cel. Dan pas loop je de deur weer uit met een boete, een taakstraf of een dagvaarding op zak. Bij ernstig geweld blijf je langer zitten.

903390_Adv_NL30_DEF.indd 1 NL30_09p38v2.indd 36

GEWELDDADIG? METEEN ZITTEN! Kijk op www.utrecht-veilig.nl

20-04-2009 11:14:13 28-04-2009 13:49:27


AGENDA Dansen op de swingende beats van steeds weer een andere dj. 23:00 Gratis

Rock? urban? dance? Als je er maar op kunt dansen. 23:00 € 6,-

Lentegruis

S

Festival dat gaat om het luisteren naar mooie muziek, electronica, IDM, dubstep en meer. Met o.a.Slaughterin’ Slobbers en Kevin Blechdom. Check www.agenda.nl. Diverse locaties 8 t/m 10 mei

NACHT

HAVANA

FILEMON & BAUCIS

Dansen in de Havana. 22:00-04:00 € 5,-

Even bijkletsen en daarna dansen. 23:00 Gratis

Club Havana HOFMAN CAFÉ

Hofman Danst

Heerlijke rock-, dance- en disco-classics uit de ‘70’s, ‘80’s, ‘90’s en ‘nu. 23:00 Gratis KOSTEN-KOPER

wo 29 april

Dance’in Disco

EK KO

Liefde Indie Ekko

Een avond vol met rock, electro & liefde Indie. Met Elle Bandita, Kap Bambino en dj’s Brutus en Snoerend Bart. 22:45 € 9,do 30 april TIVOLI OUDEGRACHT

Pop-o-Matic

Eén van de succesvolste dansavonden. Different styles, different people, one love. Met dj St. Paul en vj Soundshadow. 23:00 € 4,- studenten gratis vr 1 mei ACU

De dj’s nemen je mee naar de jaren ‘70, ‘80 en ‘90. 23:00 Gratis LUST

Lust residents

Kom gezellig een dansje wagen en een drankje drinken! Met dj Bono. 22:00-04:00 Gratis

Goed Fout

Met voor ieder wat wils in de verschillende zalen. Als ‘t maar fout is. Met Dries Roelvink en dj Dennis. 22:00-04:00 € 8,FILEMON & BAUCIS

Dansen bij Filemon

Even bijkletsen en daarna dansen. 23:00 Gratis

Funky & Latin Beats

SJU JAZZPODIUM

Club Djazzive

Jazz terug naar de dansvloer. So, move your hips. Sunday Green en Mama’s funky flow. 22:00 € 5,STAIRWAY TO HEAVEN

Rocklab – Mixing the Opposites

Rock-dj 100% Crisis draait de betere gitaarmuziek. 22:00 Gratis CAFÉ TILT!

Dj’s in Café Tilt!

Van funk tot hiphop elke week draaien verschillende dj’s. Met dj Jan Jaap. 22:30 Gratis

BEELD: LIANNE VAN DE LAAR

l

| 29 APRIL - 12 MEI 2009| 11:14:13

NL30_09p38v2.indd 37

Heerlijke rock-, dance- en disco-classics uit de ‘70’s, ‘80’s, ‘90’s en ‘nu. 23:00 Gratis KOSTEN-KOPER

Dance’in Disco

De dj’s nemen je mee naar de jaren ‘70, ‘80 en ‘90. 23:00 Gratis

M.A.S.H.

QUIGNON

Clubb Royal

Lekkere clubnacht. Met dj Pepe M. 23:00 Gratis STAIRWAY TO HEAVEN

Rocklab - Sonic Brew

Van Led Zeppelin tot Kaiser Chiefs. 22:00 Gratis CAFÉ TILT!

Dj’s in cafe tilt!

Van funk tot hiphop elke week draaien verschillende dj’s. Met dj The Shake. 22:30 Gratis TIVOLI DE HELLING

PDE

Een mix van Pop, Dance en Electro. 23:00 € 8,DE WINKEL VAN SINKEL

We all love 80’s and 90’s

Lekker met je voetjes van de vloer op de plaatjes van dj Arnold. 23:00 € 1,-

CAFÉ LUST

AUS DER REIHE DERRICK

!

Hofman Danst

TIVOLI OUDEGRACHT

za 2 mei

Lang leve de vrijheid! De Tweede Wereldoorlog is al 64 jaar voorbij, dat moet gevierd worden. Hoe kan dat nou beter dan met een biertje of roseetje in je hand, terwijl de ene na de andere top muzikant voorbijtrekt? Gegarandeerd genieten met optredens van onder andere Vive la Fête, GEM, Storybox en Ellen ten Damme. En als klapper op de vuurpijl de spectaculaire Pyrolichtshow. Niet te missen dus! Park Transwijk, 5 mei (13:00) Gratis

HOFMAN CAFÉ

Stap mee in de tijdmachine en dans op de beste hits uit de jaren tachtig en negentig. 23:00 € 12,50

Piekendisco

Bevrijdingsfestival

Dansen op de swingende beats van steeds weer een andere dj. 23:00 Gratis

Alles komt voorbij: van Salt -n-Pepa tot Amy Wino. Met DeL Mundo & Friends. 23:00-05:00 € 5,-

AUS DER REIHE DERRICK

BROTHERS, BUNNIK

Grasnacht

Hang de aap uit! Gratis uitgaan met de vetste dj’s. Met o.a. Jamie Westland en de Dom, lomp en famous dj crew. 24:00-05:00 Gratis

Quignon laat de temperatuur stijgen met lekkere funk en latin. Met Daniel Darque. 23:00 Gratis

‘Sehr schöne songs’ uit de jaren ‘70, ‘80 en ‘90. 23:00-05:00 € 2,50

GRAS VAN DE BUREN

DE NACHTBURGEMEESTER

Dierentuin

QUIGNON

Richtig Dufte Disco

Dansen bij Filemon

CLUB MONZA

Vitamine ACU Disco

The healthiest alternative disco in town. 24:00 Gratis

Diep in de groef

Richtig Dufte Disco

‘Sehr schöne songs’ uit de jaren ‘70, ‘80 en ‘90. 23:00-05:00 € 2,50 BROTHERS, BUNNIK

Summerhyves

De grootste pre-summer party beleef je vanavond. Met Deepack en Noisecontrollers. 22:00-03:45 € 12,50

FESTIVAL

EKKO

Grasnacht

Zie kader pag. 40. Park Transwijk 5 mei 12:00-23:00 Gratis

advertentie

GRAS VAN DE BUREN

NACHT

FESTIVAL

Bevrijdingsfestival Utrecht

zo 3 mei

Club Junx

Een relaxte ontspannen sfeer: dat smaakt naar meer. Met o.a. Oliver Twizt, Erik Heijting, Neno Cortés, MC Roga. 20:00-03:00 Gratis ma 4 mei CLUB MONZA

I love Monza

Dansen tot je erbij neervalt op goeie beats. Met Risk sound system. 23:00-05:00 € 7,50 wo 6 mei DE VECHTCLUB

Donker Avondje Uit

TIP

Het is gewoon weer tijd voor een avond stappen. Met Burial Hex, Eklin en Môgô. 21:00 € 7,-

NL30 | 37

28-04-2009 13:51:12


NACHT

NACHT do 7 mei

FILEMON & BAUCIS

Dansen bij Filemon

Even bijkletsen en daarna dansen. 23:00 Gratis HAVANA

Studentenavond

Studenten gezelligheid met dito prijzen. 22:00-03:00 CLUB MONZA

GAY

Dierentuin

Hang de aap uit! Gratis uitgaan met de vetste dj’s. Met The Flexican & friends. 23:00-05:00 Gratis SJU JAZZPODIUM

Naald en Kraak café

Een muzikale terugblik op de voorbodes van vrijheid. Met Sue Moreno & Mr Mills. 21:00 Gratis CAFÉ TILT!

COMEDY & CABARET

Dj’s in cafe tilt!

Van funk tot hiphop elke week draaien verschillende dj’s. Met dj Groefploert. 22:30 Gratis TIVOLI OUDEGRACHT

Pop-o-Matic

Eén van de succesvolste dansavonden. Different styles, different people, one love. Met dj St. Paul en vj Soundshadow. 23:00 € 4,- studenten gratis vr 8 mei ACU

Vitamine ACU Disco

The healthiest alternative disco in town. 24:00 Gratis AUS DER REIHE DERRICK

Richtig Dufte Disco

‘Sehr schöne songs’ uit de jaren ‘70, ‘80 en ‘90. 23:00-05:00 € 2,50 BROTHERS, BUNNIK

Classic Café

DE WINKEL VAN SINKEL

DE NACHTBURGEMEESTER

Heerlijke rock-, dance- en disco-classics uit de ‘70’s, ‘80’s, ‘90’s en ‘nu. 23:00 Gratis

Club in het zijzaaltje van het Nachtrestaurant. Met dj Warehouse. 23:00 € 8,-

Alle gouwe ouwe hits komen voorbij. Van Salt-n-Pepa tot Amy Wino. Met DeL Mundo & Friends. 23:00-05:00 € 5,-

Hofman Danst

KOSTEN-KOPER

Dance’in Disco

De dj’s nemen je mee naar de jaren ‘70, ‘80 en ‘90. 23:00 Gratis CLUB MONZA

Shake & Pop

Geen gezeik of gezeur, gewoon dikke beats van house tot electro. Met o.a. dj D-Rashid. 23:00-05:00 € 12,50 CLUB POEMA

Connex

Fris en vooruitstrevend drum’n bass feest. Met o.a. Noisia, 2562, Trap en Chillum. 22:00-05:00 € 10,QUIGNON

Funky & Latin Beats

De temperaturen stijgen met lekkere funk en latin. Met Vince Moogin. 23:00 Gratis SJU JAZZPODIUM

Club Djazzive

Jazz terug naar de dansvloer. So, move your hips. Met The Skarabeez en dj’s Bas en Willem. 22:00 € 5,STAIRWAY TO HEAVEN

Rocklab – Mixing the Opposites

Rock-dj 100% Crisis draait de betere gitaarmuziek. 22:00 Gratis CAFÉ TILT!

Dj’s in cafe tilt!

Van funk tot hiphop elke week draaien verschillende dj’s. Met dj Alec. 22:30 Gratis TIVOLI DE HELLING

Doesn’t smell like 90’s now

Back to the 70’s, 80’s en 90’s. 21:30-03:00 € 8,-

Voor alle 90’s grunge fans die net even wat anders willen dan de 90’s Now editie op de Oudegracht. 23:00 € 5,-

CAFÉ LUST

TIVOLI OUDEGRACHT

Een avondje lekker dansen. 22:00

De stijl waarvoor het meest gestemd is wordt gelijk gedraaid. 23:30 € 9,-

Welcome 2 Chicago CAFÉ LUST

zo 3 mei

HOFMAN CAFÉ

Superstijl

Lust residents

Kom gezellig een dansje wagen en een drankje drinken! 22:00-04:00 Gratis

Nachtwinkel Basement

za 9 mei

M.A.S.H.

Alleen het beste in alternatieve sixties sounds. Met brilliant beat dj. Mr. Max Quirk uit Londen. 23:00 € 4,-

Minimal en techno. Met o.a. Michel de Hey en Rauwkost (live). 23:00 € 10,-

Richtig Dufte Disco

‘Sehr schöne songs’ uit de jaren ‘70, ‘80 en ‘90. 23:00-05:00 € 2,50 BROTHERS, BUNNIK

Club area invites...

De 538 powermix met o.a. dj Dennis Verheugd. 22:00-03:45 € 8,CAFÉ LUST

Lust A GoGo

Kwaliteit van de bovenste plak met Naald & Kraak 5 uur set. Jazz, groove en funk. 22:00-04:00 Gratis EKKO

Diep in de groef

Rock? Urban? Dance? Als je er maar op kunt dansen. 23:00 € 6,FILEMON & BAUCIS

Dansen bij Filemon

Even bijkletsen en daarna dansen. 23:00 Gratis GRAS VAN DE BUREN

Grasnacht

Dansen op de swingende beats van steeds weer een andere dj. 23:00 Gratis

300mph

Clubb Royal

Lekkere clubnacht. Met dj Disfunktion. 23:00

CLUB MONZA

I love Monza

Dansen tot je erbij neervalt op goeie beats. Met o.a. Bingoplayers. 23:00-05:00 € 7,50

Underground geluiden & floorfillers. Alternatief & breed. You & fridaynight... Be yourself. 23:00-04:00 € 3,50

SYMPOSION

Bangers

Ergens in het spectrum tussen hiphop en techno zitten fidget, booty, baltimore. Met o.a. dj’s Oslo Hilton, Rory Parks en Gtronic 23:00 € 8,-

Zie kader. 23:00-07:00 € 10,-

BODYTALK

CAFÉ TILT!

Sing a long. 16:00 Gratis

Ameezingers

Dj’s in Café Tilt!

Van funk tot hiphop met dj Basstronix. 22:30 Gratis

THE JAM

En Suite

TIVOLI DE HELLING

Energetic (vocal) club & dance, fantastic dj’s & fabulous acts. 23:00 € 5,-

Urbanparty met de vetste artiesten en dj’s. 23:00-05:00 € 8,-

BODYTALK

Da Hot Shit

TIVOLI OUDEGRACHT

Rauw

Escape from the main room. Met The Crookers en Thunderheist. 23:00 € 15,-

Rocking Rio

CHUECA

Karaoke

wo 29 april

De drie finalisten doen de finale nog eens dunnetjes over, zonder de prijsuitreiking. Stadsschouwburg Utrecht 20:30 Uitverkocht

Dansen, kijken en luisteren naar gepassioneerde tango. 18:00 € 5,-

Berghain taferelen. Met o.a. dj’s Macroscope en Moraalridder. 20:00-02:00 € 6,-

Gezellige muziek en een happy hour. 18:00 Gratis

Finalistentournee Leids Cabaretfestival

Tangomatinee

Wir lieben Sonntag

Dwaze Zondag

COMEDY & CABARET

zo 10 mei

DE NACHTBURGEMEESTER

zo 10 mei

Zingen in tientallen talen. 21:00

DE WINKEL VAN SINKEL

TIP

vr 1 mei ACDA EN DE MUNNIK SPELEN

Acda & de Munnik

BODYTALK

Thomas Acda en Paul de Munnik keren terug naar de basis met een cabaretvoorstelling. Stadsschouwburg Utrecht 20:00 vanaf € 22,-

Met gratis buffet. 18:30-20:30 Gratis

HET GENOOTSCHAP VAN DROOGTROM-

K-SJOT

Yvonne Groeneveld

GAY

vr 1 mei

Club Rits

Underground geluiden & floorfillers. Alternatief & breed. You & fridaynight... Be yourself. 23:00-04:00 € 3,50

FILEMON & BAUCIS

Club Rits

za 9 mei

Soenda

Vrijdagmiddagborrel

EKKO

Met gratis buffet. 18:30-20:30 Gratis

Van Led Zeppelin tot Kaiser Chiefs. 22:00 Gratis

DE WINKEL VAN SINKEL

De dj’s nemen je mee naar de jaren ‘70, ‘80 en ‘90. 23:00 Gratis

Vrijdagmiddagborrel K-SJOT

Rocklab - Sonic Brew

Heerlijke rock-, dance- en disco-classics uit de ‘70’s, ‘80’s, ‘90’s en ‘nu. 23:00 Gratis

Dance’in Disco

BODYTALK

STAIRWAY TO HEAVEN

Tropische sferen en Braziliaanse invloeden. 23:00 € 12,50

KOSTEN-KOPER

Meeting voor dikke bi- en homoseksuele mannen en de mannelijke liefhebbers van dikke mannen. 19:00-01:00 Gratis vr 8 mei

QUIGNON

HOFMAN CAFÉ

Hofman Danst

Gezellige muziek en een happy hour. 18:00 Gratis

Dikkerd

CLUB POEMA

AUS DER REIHE DERRICK

Dwaze Zondag

U-BAR

ACU

Out of Sight

BODYTALK

MELHOUDERS

Hebben wij het hier over een maatschap, een sekte of een religie? Waarin ligt hun verbond? Try-out. Het Werftheater 20:30 € 11,-

za 2 mei

Dansen bij Filemon

Even bijkletsen en daarna dansen. 23:00 Gratis

ACU

Cruise Control

Vieze, vette & voze musique électrique. Met dj Sletski en Partizan. 23:00-04:00 € 4,-

GRAS VAN DE BUREN

Grasnacht

Dansen op de swingende beats van steeds weer een andere dj. 23:00 Gratis

THE JAM

En Suite

Soenda

Energetic (vocal) club & dance, fantastic dj’s & fabulous acts. 23:00 € 5,-

Een dik obscuur techno feest, dat klinkt veelbelovend. Om over de lineup nog maar te zwijgen: Bart Skils zal nog een keer zijn fijne kunstjes vertonen en ook Andomat 3000 en Lauhaus zullen de menigte goed los laten gaan. Erik Heijting en Bas Struik maken de euforie compleet. Definitief met de tong uit je mond springen en gaan dat het een liebe lust is. Zoals de Berlijnse dj’s zouden zeggen. Symposion, 9 mei, (23:00-07:00) € 10,-

38 | NL30

NL30_09p38v2.indd 38

| WWW.AGENDA.NL |

28-04-2009 13:51:29


AGENDA DE GEMEENSCHAP

Zie woensdag. Beatrix Theater 20:00-22:30 vanaf € 25,-

Zie kader. Theater Kikker 21:00 € 9,-

Zie vrijdag. Stadsschouwburg Utrecht 20:00 Uitverkocht

KIM-LIAN VAN DER MEIJ E.A.

Dirty Dancing

Zie woensdag. Stadsschouwburg Utrecht 20:00-22:30 Vanaf € 34,-

DE ROOVERS

Acda & de Munnik

HET GENOOTSCHAP VAN DROOGTROMMELHOUDERS

Yvonne Groeneveld Zie vrijdag. Try-out. Het Werftheater 20:30 € 11,zo 3 mei ACDA EN DE MUNNIK SPELEN

Acda & de Munnik Zie vrijdag. Stadsschouwburg Utrecht 20:00 Uitverkocht

U Rock! The mic

Stand-up comedy met vijf comedians. U Rock 19:30 € 7,50 vr 8 mei 3/4 BAS

Bas Marée en Johan Hoogeboom

Bas en Johan tonen hun eigen nieuwe repertoire met bewerkingen van een aantal ‘klassiekers’. Het Werftheater 20:30 € 10,-

Footloose

vr 1 mei THEATERGROEP DE NIEUW AMSTERDAM & SABRI SAAD EL HAMUS

Pax Islamica V: Hadj

Tragikomedie waarin het egoïsme van de mens wordt blootgelegd. Stadsschouwburg Utrecht 20:30 € 13,DE GEMEENSCHAP

Blijspel

Zie kader. Theater Kikker 21:00 € 9,-

Dirty Dancing

Zie woensdag. Beatrix Theater 20:00-22:30 vanaf € 25,-

THEATERGROEP DE NIEUW AMSTERDAM &

Zie vrijdag. Het Werftheater 20:30 € 10,-

Zie vrijdag. Stadsschouwburg Utrecht 20:30 € 13,-

Meuk!

TONEELGROEP PLAN B

POR DIOS

Javier Guzman

zo 3 mei YMPROV

De koning van Glorie

Reeks van acht impro-voorstellingen over nieuwe kansen, over oude wonden en de prijs van geluk. Aansluitend feest. De Vechtclub 15:30 € 9,-

Dirty Dancing

Zie woensdag. Beatrix Theater 14:00 & 19:00 vanaf € 25,di 5 mei

HELMERT WOUDENBERG

3/4 BAS

zo 10 mei

Zie vrijdag. Theater Kikker 20:30 € 15,-

Een zwarte komedie over een driehoeksrelatie. Theater Kikker 20:30 € 15,za 2 mei

Veel improvisatie, interactie met het publiek en prachtige liedjes. Schiller Theater 20:30 € 14,50

Met vuur spelen

Dirty Dancing

za 9 mei

Bas Marée en Johan Hoogeboom

Zie woensdag. Beatrix Theater 15:00 & 20:00 vanaf € 25,-

DE ROOVERS

Met vuur spelen

SABRI SAAD EL HAMUS

Pax Islamica V: Hadj

Bistro

Over fantasie en werkelijkheid. De moed om te dromen – en de moed om wakker te worden. ZIMIHC huis voor amateurkunst 20:00 € 7,50

advertentie

Blijspel

Zie woensdag. Beatrix Theater 20:00-22:30 vanaf € 25,-

Stadsschouwburg Utrecht 20:30 Uitverkocht

Schouwburg-actie:

wo 6 mei

Dirty Dancing

Dé bioscoophit van de jaren ’80, deed destijds miljoenen meisjes zwijmelen. Beatrix Theater 20:00-22:30 vanaf € 25,do 7 mei

Dirty Dancing

Zie woensdag. Beatrix Theater 20:00-22:30 vanaf € 25,vr 8 mei

Zie woensdag. Beatrix Theater 20:00-22:30 vanaf € 25,-

ma 11 mei

DE VEENFABRIEK

Stadsschouwburg Utrecht 20:00 Uitverkocht

De voorstelling van Touki Delphine gaat over de lelijkheid in ons leven. Theater Kikker 20:30 € 13,-

TIP

WAAN

LANGE POTEN/CARLA MULDER

Stadsschouwburg Utrecht 20:30-22:00 Uitverkocht

Welke stormen, hittes en ontberingen staan het publiek en de spelers te wachten? Stadsschouwburg Utrecht 20:30 € 13,-

Dirty Dancing

Dé bioscoophit van de jaren ’80, deed destijds miljoenen meisjes zwijmelen. Beatrix Theater 20:00-22:30 vanaf € 25,KIM-LIAN VAN DER MEIJ E.A.

Footloose

Dansen op stoelen en de bekendste internationale hits uit de jaren ‘80. Stadsschouwburg Utrecht 20:00-22:30 Vanaf € 34,-

Meisje loos BEELD: ANNALEEN LOUWES

Pieter Derks

wo 29 april

Blijspel

Vier mimespelers spelen een voorstelling waarin ernst ten strengste verboden is. Geen diepgang, gewoon lachen. Het lijkt de ideale show voor mensen die op zoek zijn naar leuke avond. maar dan slaat de stemming om. De spoken die de mimers buiten willen houden laten zich niet zomaar wegduwen, taboes worden doorbroken. Alles komt krachtig bovendrijven en dan barst de bom... Theater Kikker, 1 & 2 mei (21:00) € 11,-

RO THEATER

Onschuld

Losgeslagen personages op zoek naar liefde en geborgenheid. Stadsschouwburg Utrecht 20:00 vanaf € 16,-

Theatersport

Een improvisatievoorstelling waarin twee groepen strijden. Vrij spel van theatersportgroep Parnassos. Parnassos 20:30 € 6,-

actiecode: nl30 Romeo en Julia - Het NatioNale toNeel

Julia: ‘Kom, liefdesnacht, trek je gordijnen dicht, sluit alle vreemde ogen en laat Romeo ongemerkt in deze armen springen’. ‘Prachtig’. – De Volkskrant do 14 vr 15 mei | 20.00 uur

Festival a/d Werf / Taoub Groupe acrobatique de taNGer

Marokkaanse topacrobaten laten zien hoe ver de fysieke mogelijkheden van het menselijk lichaam reiken. En ze gaan ver! za 23: 20.00 uur | zo 24 mei: 15.00 uur

€ 15

Kaartverkoop via: www.festivalaandewerf.nl (geen korting)

Familyman - JörGeN raymaNN

Hij is ‘vroeg’dit keer! Raymann vertelt over één van de dingen die je niet voor het uitkiezen hebt: je familie. zo 24 mei | 20.00 uur (locatie: Vedenbrug leidsche rijn) € 25 | € 22

S tadSSchouwburg utrecht Lucasbolwerk 24

kaarten en informatie: 030-2302023

of

www.stadsschouwburg-utrecht.nl

| 29 APRIL - 12 MEI 2009|

NL30_09p38v2.indd 39

bestel online met

In de lelijkheid

di 12 mei

TONEEL & MUSICAL

€ 4 korting bij romeo en Julia en Familyman op genoemde prijzen

€ 20 | € 16

POR DIOS

Javier Guzman

SeizoeN 2009 /2010

KaartVerKoop V.a. ma 15 JuNi proGramma V.a. 13 JuNi op de webSite!

Waterman

Dirty Dancing

Stadsschouwburg Utrecht 20:00 Uitverkocht

COMEDY & CABARET

do 30 april

Dirty Dancing

TONEEL & MUSICAL

za 2 mei ACDA EN DE MUNNIK SPELEN

NL30 | 39 Untitled-2 1

20-04-2009 13:23:31

28-04-2009 13:51:38


VOETVOLK / LISBETH GRUWEZ

Forever Overhead

CASCO

TIP

Dans over het lichaam uit balans. Theater Kikker 20:30 € 13,di 12 mei KANTOR POS O.L.V. GERARD MOSTERD

Ibu Bhumi

Zie kader. Akademietheater HKU 20:00 Studenten gratis/ vanaf € 12,50

Modale improvisaties uit Turkije en het oude Europa

VOETVOLK / LISBETH GRUWEZ

Forever Overhead Zie maandag. Theater Kikker 20:30 € 13,-

Luften Kizimla evlenir misiniz?

Denk goed na als je Turkse buurvrouw dit vraagt. Deze abacadabra titel betekent: ‘Wilt u alstublieft met mijn dochter trouwen?’. De voorstelling gaat over een weduwe die haar veertigjarige dochter in het huwelijksbootje probeert te duwen. Ze neemt datingshows als inspiratiebron en struint het internet af in haar zoektocht. Dochterlief heeft hier uiteraard helemaal geen zin in. Populaire Turkse acteurs zetten het stuk hilarisch in. Neem tissues mee, je houdt het niet droog! Stadsschouwburg, 9 mei (20:00) € 15,-

EXPO

TONEEL & MUSICAL za 9 mei

Dirty Dancing

Dag van Europa

met o.a. Baraná Trio ft. Valentin Clastrier & Carlo Rizzo

Zaterdag 9 mei 20:00

Zie woensdag. Beatrix Theater 15:00-20:00 vanaf € 25,MONK/RUTGER KROON

Grote K

Zie vrijdag. Theater Kikker 20:30 € 13,BAKIRKOY BELEDIYE TIYATROLARI

Lutfen kizimla evlenir misiniz?

Kaarten en informatie:

030-2316040

woensdag t/m vrijdag 15:00-18:00 40 | NL30

NL30_09p38v2.indd 40

Aap

Een aap die zijn aapzijn opgeeft om zijn vrijheid te herwinnen. Theater Kikker 21:00 € 11,di 12 mei THEATER EA

Aap

Zie maandag. Theater Kikker 21:00 € 11,-

Platforms–hope returns

Het duo Villeroy & Boch onderzoekt de aard van het kunstenaarschap. Eerder gemaakt werk krijgt een niewe kans. 8 mei t/m 21 juni Gratis RASA

Turkije van Binnen

Fototentoonstelling over interieuren in Turkije. Ook te zien tijdens voorstellingen. 5 mei t/m 26 juni Gratis OOK TE ZIEN GALERIE 10

Unfolded

Duo tekeningen-expositie van Jan Koen Lomans en Emine Günduz. t/m 2 mei Gratis ABORIGINAL ART MUSEUM

Kleur bekennen

Lekker swingen. Plein Mariaplaats 14:00-20:00 Gratis zo 3 mei

BAK, BASIS VOOR ACTUELE KUNST

Salsa Swing Party

Lekker swingen op Salsa & Merengue. Met Salsa en Zumba workshop. De Winkel van Sinkel 18:00-24:00 € 5,wo 6 mei

Het boerenmeisje Giselle laat zich het hof maken door een boerenzoon. Stadsschouwburg Utrecht 20:00-22:05 € 38,-

THEATER EA

NIEUW

Tentoonstelling over het belang van kleuren in moderne aboriginal kunst. t/m 27 september € 8,-

zo 10 mei

ma 11 mei

www.rasa.nl info@rasa.nl

Salsa Party

HET NATIONALE BALLET

Zie woensdag. Beatrix Theater 14:00&19:00 vanaf € 25,-

RASA

do 30 april

Meisje loos

Dirty Dancing

Pauwstraat 13a, Utrecht

Vermoorde Onschuld

DANS

Zie vrijdag. Stadsschouwburg Utrecht 20:30 € 13,-

Zondag 10 mei 15:00

VOGEL

DE VEENFABRIEK

LANGE POTEN/CARLA MULDER

met o.a. Tino van der Sman en Leonor Leal

LIZ SNOIJINK, PETER TUINMAN EN ERIK

Verleden en heden blijken heel anders dan het leek en dat blijft niet zonder gevolgen. Stadsschouwburg Utrecht 20:00-21:25 vanaf € 19,-

Zie kader. Stadsschouwburg Utrecht 20:00-22:50 € 15,-

Flamencospecial

Zie woensdag. Beatrix Theater 20:00-22:30 vanaf € 25,-

Een toneelvoorstelling over drie oudere, melancholische en koppige heren. Theater Kikker 21:00 € 11,-

In de lelijkheid

Flamenco uit Nederland en Spanje

Dirty Dancing

EXPO

Urgent Matters

Tentoonstelling van Ivekovi� over de ineenstorting van het socialisme en de gevolgen van het kapitalisme. t/m 2 augustus € 4,-

do 7 mei

Salsa Party

Lekker swingen. Grand café Maria 21:30 Gratis HET NATIONALE BALLET

Giselle

Zie woensdag. Stadsschouwburg Utrecht 20:00-22:05 € 38,za 9 mei

Salsa Swing Party

Lekker swingen op Salsa & Merengue. Holland Casino 21:00-03:00 € 10,zo 10 mei

Flamencospecial

Diverse optredens flamencomuziek en –dans. Met Tino Vandersman, Leonar Leal en meer. RASA 15:00 € 20,-

The Antagonistic Link

Een experimentele omgeving voor de uitwerking van transnationale verbanden. t/m 16 mei CENTRAAL MUSEUM

Stukken uit de krant

Alle voorwerpen uit het museum vormen samen het verhaal van 2000 jaar Utrecht. t/m 14 juni € 8,-

Scorels Roem

Hoe Jan Scorel, een Utrechtse schilder, de Renaissance naar het Noorden bracht. t/m 27 juni € 8,-

Standpunten

Thema’s als massacultuur, politiek, vrijheid en elite vormen het vertrekpunt voor een experimentele tocht. t/m 13 september

Utrechters dromen van Rome

Een weerspiegeling van hoe de Utrechtse meesters al vanaf de zestiende eeuw werden geïnspireerd door Rome. t/m 2 januari € 8,EKKO

Fragments

Met tekeningen, gevonden beeldmateriaal en voorwerpen assembleert Gemma Pauwels een organische wereld. t/m 30 april Gratis FLATLAND GALLERY

Carla van de Puttelaar Zie kader. t/m 30 mei

HET HOEDENMUSEUM

Tiny Meihuizen: 20 jaar hoedenontwerpster

Een overzicht van de mooiste hoeden die Meihuizen de afgelopen twintig jaar heeft gemaakt. t/m 27 augustus € 3,KASTEEL GROENEVELD, BAARN

Landschap à la carte - een landschap om op te vreten

Giselle

BEELD: DAVID HARTONO

TONEEL & MUSICAL DANS

ma 11 mei

advertentie

Ibu Bhumi

Dans gemixt met Pentjak Silat en Minang Silek, twee Indonesische vechtsporten. Gerard Mosterd laat de cultuur van Minangkabau zien. De rolverdelingen zijn anders dan wij kaaskoppen gewend zijn. Zo nemen vrouwen de betere maatschappelijke posities in. Naast de Pentjak Silat en Minang Silek dansers is er ook ruimte voor drie Nederlandse scholieren. Zij hebben een stoomcursus Indonesisch dansen op Sumatra gevolgd. Een exotisch tafereel. Akademietheater, 12 mei (20:00) ) € 15,-, studenten gratis

De tentoonstelling laat veel aspecten van de relatie tussen voedsel en landschap door de geschiedenis heen aan bod komen. t/m 31 juli € 4,GENOOTSCHAP KUNSTLIEFDE

Afscheid

Voorafgaand aan een ingrijpende verbouwing een tentoonstelling rond het thema afscheid. t/m 10 mei Gratis LABORATORIO

Martijn Schoemaker, Violet van Tienhoven

Schilderijen en video installaties. t/m 2 mei

| WWW.AGENDA.NL |

28-04-2009 13:51:50


AGENDA Een indrukwekkende en sfeervolle fotoreportage samen met videobeelden en geluidsfragmenten. t/m 31 mei € 4,50

Hele gewone, alledaagse voorwerpen neem je mee zou je denken. Ontdek hoe kennisverruimend ze zijn. t/m 23 juli Gratis

NICOLAIKERK

Beeldhouwkunst voor de Beeldenstorm

Utrechtse middeleeuwse beeldhouwkunst uit de collectie van het Centraal Museum. t/m 31 januari Gratis SALTRO ARTSENLABORATORIUM & TROMBOSEDIENST

Beeldend Kunstenaars UCK

Twaalf beeldend kunstenaars van het UCK exposeren. t/m 28 mei Gratis SONNENBORGH

De hemel in kaart

Wie de unieke kans wil grijpen om een deel van de prachtige hemelkaarten kan hier terecht. t/m 15 november € 5,-

Boeiende Bagage

UNIVERSITEITSMUSEUM UTRECHT

Onderzoek in Beeld

Aandacht aan een actueel onderzoek. Een medicijn tegen aderverkalking. t/m 24 mei € 7,-

De evolutie draait door

Evolutie speelt zich overal en altijd af. Dat geldt voor de mens en alle andere levende wezens. t/m 31 januari € 7,HET UTRECHTS ARCHIEF

Poorten der verbeelding

Anton Geesink

Het werk van cartoonist Argibald tentoongesteld. Ook open voor en na voorstellingen. t/m 31 december Gratis

Live Radio Uitzending met Dolf Jansen & Felix Meurders. 12:00-14:00 Gratis KARGADOOR

Plaza Kargadoor

Exotische Zuid-Amerikaanse avond met film, dansworkshops, soorten tapas en een Salsa-feest. Salsa. 20:00-21:00 zo 3 mei CENTRAAL MUSEUM

Stadswandeling door Scorels Utrecht

Een gids toont u de huizen van 16e en 17e eeuwse kunstenaars. 14:00 € 2,50

MICK O’CONNELLS IRISH PUB

THEATER KIKKER

Argibald Expositie

Varas Spijkers met Koppen

VOLKSBUURTMUSEUM WIJK C

J.P.C. Grolman Schilder uit Wijk C

Kleine tentoonstelling ter ere van de 75e verjaardag van deze Utrechtse meesterworstelaar. t/m 7 juni Gratis

TIP

Ultima Parada 174

FLORIN

KARGADOOR

Kunst in de Bedding van Leidsche Rijn. t/m 29 april Gratis

Roodnoot

za 2 mei

In de 19e eeuw werden ze afgebroken maar ze bleven op papier bewaard. Lieuwe Wynia blaast ze nieuw leven in. t/m 19 juni Gratis

De zondagsschilder ontwikkelde een goede techniek waardoor zijn schilderijen en aquarellen nu nog fris zijn. t/m 1 mei € 1,50

STADHUIS UTRECHT

CHECK OOK

EXPO

UNIVERSITEIT UTRECHT

Panas Pela

CHECK OOK

MOLUKS HISTORISCH MUSEUM

KargaDOORslam

Poezie en meer. 14:00 Gratis ma 4 mei

PubQuiz

Test wat je weet van sport, muziek, literatuur, geschiedenis, film, wetenschap en de actualiteit in English. 21:00 Gratis di 5 mei DE WINKEL VAN SINKEL

Stitch ‘N Bitch

Onder het genot van een drankje gewoon gezellig samen breien. Breien is hip. 19:30 Gratis wo 6 mei FLORIN

Mr.Balls’ English pub quiz Het nodige vertier met Mr. Balls’ Super English Pub quiz. 21:00 THEATER KIKKER

SuperProeflokaal

Het SuperProeflokaal kun je ook wel zien als een ‘best of’ van het afgelopen seizoen. Je bent helemaal op de hoogte na deze mooie compilatie. 20:30 € 3,DE WINKEL VAN SINKEL

Orakelcafé

Laat je hand lezen of de tarot leggen. 19:00 do 7 mei KARGADOOR

Intercultureel Theehuis

Een ontmoetingsplaats voor mensen uit verschillende landen en culturen. C tot de derde. 20:30-22:00 LOUIS HARTLOOPER COMPLEX

Latin American Film Festival

De vierde editie van het Latin American Film Festival (LAFF) staat dit jaar in het teken van Mexico. Check: www.laff.nl. TIVOLI OUDEGRACHT

Popquiz

Garant voor een gezellig avondje uit voor iedereen, waarbij enthousiast wordt meegezongen en gelachen. 20:45 € 5,-

Latin American Film Festival

Laat de latino in jezelf losss! Louis Hartlooper complex, check: www.laff.nl vanaf € 8,50 vr 8 mei

ma 11 mei

LOUIS HARTLOOPER COMPLEX

LOUIS HARTLOOPER COMPLEX

Zie donderdag.

Zie donderdag.

Latin American Film Festival za 9 mei FLORIN

Varas Spijkers met Koppen

Live Radio Uitzending met Dolf Jansen & Felix Meurders. 12:00-14:00 Gratis LOUIS HARTLOOPER COMPLEX

Latin American Film Festival Zie donderdag. zo 10 mei

Latin American Film Festival MICK O’CONNELLS IRISH PUB

PubQuiz

Test wat je weet van sport, muziek, literatuur, geschiedenis, film, wetenschap en de actualiteit in English. 21:00 Gratis di 12 mei LOUIS HARTLOOPER COMPLEX

Latin American Film Festival Zie donderdag.

KARGADOOR

DE WINKEL VAN SINKEL

Kennismakingsgesprekken met Utrechtse dichters. Met Vrouwkje Tuinman. 14:30 Gratis

Onder het genot van een drankje gewoon gezellig samen breien. Breien is hip. 19:30 Gratis

Dichter bij de dichters

Stitch ‘N Bitch

LOUIS HARTLOOPER COMPLEX

Latin American Film Festival Zie donderdag.

THEATER KIKKER

Re:visie

Dit seizoen zijn er vier programma’s over de ontwikkelingen in het grensgebied tussen film, nieuwe media en andere kunsten. Afl. 3 Medianomaden. 14:30 € 7,-

Meer agenda?

agenda.nl

UTRECHTS CENTRUM VOOR DE KUNSTEN

Zangzondag

Tijdens deze workshop staat elke keer andere koorzang centraal. 13:00-16:30 € 15,-

Ook in de agenda? Dat kan! Mail me: agenda@nl30.nl Voor meer info: www.agenda.nl/deadlines

“Carla van de Puttelaar”

Een goede foto is magie volgens Carla. Magisch en levensecht. Moedervlekjes, kleine wondjes, blauwe aders, allemaal details die normaal genegeerd worden zijn Carla dierbaar en krijgen een prominente plaats. De modellen wakkeren een verlangen aan maar ontvlammen niet in vurige erotiek. Kwetsbaarheid en intimiteit, een mooie combinatie die helder wordt verbeeld. Flatland gallery, 18 april t/m 30 mei woe t/m zat (13:00-17:00) gratis

| 29 APRIL - 12 MEI 2009|

NL30_09p38v2.indd 41

NL30 | 41

28-04-2009 13:52:01


3ga

NL30_09p42.indd 42

28-04-2009 13:52:24


FILM BY advertentie

Filmtip

Stoffig is weer cool

Star Trek E

en ding moet je J.J. Abrams (man achter onder andere Lost en Cloverfield) nageven. Hij weet alles van wat hip en hype is. En met Star Trek slaagt hij in het onwaarschijnlijke: Hij maakt een stoffig geworden veertigjarige franchise weer cool. Met Star Trek gaan we even helemaal terug in den

Vrije sector huurwoningen?

Een vlotte, toegankelijke avonturenfilm

Studenten betalen op vertoon van de OV kaart slechts € 12.50

Jutfaseweg 223 3522 HS Utrecht telefoon 030 2898359 www.saunalamar.nl Gratis gebruik van douchegel en scrubzout | 29 APRIL - 12 MEI 2009 |

NL30_09p043.indd 43

Nieuwe website www.saunalamar.nl

Sauna LAMAR

Aanbieding geldig t/m 31 augustus 2009

Lente aanbieding. Met zijn 2n naar de sauna voor de prijs van 1!

GREAT TASTE IN FILM

beginne, naar de puberjaren van James T. Kirk en Spock - dus nog voor ze levende popiconen waren. Spock (Zachary Quinto, inderdaad, Sylar uit Heroes), half Vulcan, half mens, onderdrukt zijn menselijke impulsen met steriele logica. Jim (Chris Pine), daarentegen, heeft juist helemaal geen last van emotionele remmingen. Zijn vader stierf nog voor zijn geboorte tijdens een aanvaring met de Romulaanse Nero (een nauwelijks herkenbare Eric Bana), en dus groeit Jim in de daaropvolgende 25 jaar op tot een briljante maar rebelse jongeling. Bij hun eerste samenwerking op het spiksplinternieuwe ruimteschip U.S.S. Enterprise zijn

de twee dan ook niet direct de beste maatjes. Dan staat Nero plotseling opnieuw op hun intergalactische stoep. Laten we wel wezen: het belabberde Star Trek: Nemesis (film nummer 10) leek de laatste stuiptrekking van de filmtak van de Star Trekfranchise te zijn. Wie zit er immers te wachten op nog een avontuur met de inmiddels bejaarde kapitein JeanLuc Picard (de opvolger van James T. Kirk) en crew? Terug naar het begin met een bijna compleet nieuwe cast was de enige logische keuze. En Star Trek (de prequel) stelt allerminst teleur. Abrams maakt een vlotte avonturenfilm die voor iedereen toegankelijk is, zonder de echte fans tekort te doen. Het verhaal is vlot, maar goed dichtgetimmerd – ook al mogen de obligatoire parallelle universa en alternatieve tijdslijnen natuurlijk niet ontbreken. Star Trek is topvermaak, ook voor de Star Trek-analfabeten. (BS) Actie/Avontuur/SciFi Première: 7 mei Duur: 126 min. Taal: Engels Regie: J.J. Abrams Met: Chris Pine, Zachary Quinto, Eric Bana NL30 | 43

28-04-2009 13:52:48


advertentie

28 vanaf aPRiL

In X-MEN ORIGINS: WOLVERINE, wordt Wolverine in een heldhaftige revolutie verenigd met andere legendes uit het X-Men-universum, waarin de mutanten het opnemen tegen buitengewone krachten die vastberaden zijn hen te elimineren.

7 vanaf mei

Van regisseur J.J. Abrams komt een nieuwe "Star Trek" film met een veelbelovende cast als de dan nog jonge bemanning op hun eerste avontuur. 44 | nl30

NL30_09p44.indd 44

Nu in première

Onder redactie van BEREND JAN BoCkTING, SVEN GERRETS, MIkE PEEk, ERlIJNE RUNIA EN BREGTJE SCHUDEl

Ontroerend verhaal over vriendschap

appaloosa R

enée Zellweger is een slet! Een cowboyslet. Want het is weer tijd voor de jaarlijkse western. Nadat de hoogtijdagen van John Wayne en consorten voorgoed voorbij waren leek het westerngenre uitgestorven. Maar na Young Guns 1 en 2, Unforgiven van Clint Eastwood, Brad Pitt als Jesse James en het vorig jaar uitgebrachte 3.10 to Yuma, is het ditmaal Ed Harris die weer een stroomstoot geeft aan het universum van de paardrijdende sheriffs en bandieten. En hij maakt er meteen een bijzonder fraaie film van. Naast de regie neemt hij ook hoofdpersonage Virgil Cole voor zijn rekening.

Ook in première

Filmnieuws

Samen met Everett Hitch (Viggo Mortensen) wordt die ingehuurd door bestuurders van het dorpje Appaloosa. Ze zijn daar namelijk in de problemen geraakt door Randall Bragg (Jeremy Irons). Deze rijke rancher neemt het niet zo nauw met de wet. Hij doet wat hij wil terwijl zijn bende vlerken dood en verderf zaait. Boezemvrienden Hitch en Cole zijn perfect op elkaar ingespeeld, maar hebben toch flinke moeite om Bragg bij de strop te krijgen. Tussen alle stoere mannenperikelen arriveert dan ook nog weduwe Allison French (Renée Zellwegger). Virgil Cole valt als een blok voor haar, maar hij is niet de enige. Harris

schreef zelf mee aan het script en dat resulteerde in een boeiend en ontroerend verhaal over vriendschap, compleet met nuances, grijstinten en een lichte nostalgie. De personages zijn mooi uitgediept en hun psychologie staat voorop. Meng daarbij degelijk camerawerk en een handvol klassieke westerningrediënten en je hebt een uiterst plezierige toevoeging aan het genre. (SG)

The haunTing in ConneCTiCuT (30 mRT) Horror. Regie: Peter Cornwell Het gezin Campbell krijgt te maken met bovennatuurlijke krachten in hun nieuwe huis, dat vroeger een mortuarium blijkt te zijn geweest

ThRee monKeYS (30 aPR) Drama. Regie: Nuri Bilge Ceylan Een door leugens ontwrichte familie ontwijkt de waarheid door erover te zwijgen, door het niet te zien en door het niet te willen horen.

Western Première: 7 mei Duur: 115 min. Taal: Engels Regie: Ed Harris Met: Ed Harris, Viggo Mortensen, Jeremy Irons, Renée Zellweger

film in de buuRT Je las het al eerder: het Latin American Film Festival bestaat vijf jaar. Dit vieren ze niet alleen groots op het Ledig Erf, het LAFF gaat ook met een heuse filmbus de wijken in. Check www.laff.nl om de parken en plekken op te zoeken waar je je klapstoeltje kunt neerzetten. Wel zelf popcorn meenemen!

PaThé mobiel

Zie diReCT welKe filmS eR dRaaien SmS film naaR 4443 of Zie PaThé.nl/mobiel

il PaPá di giovanna (7 mei) Drama. Regie: Pupi Avati Giovanna vermoordt haar beste vriendin en belandt daarna naar een pyschiatrische kliniek, waar ze door haar vader wordt gesteund.

| www.agenda.nl |

28-04-2009 13:53:11


FILM BY

Wachten op het einde

De laatste dagen van Emma Blank Een dienstmeisje, het hoofd van de huishouding, een kokkin, een tuinman en een hond. Of… Een dochter, ex-man, zus, neef en broer. Emma Blank (Marlies Heuer) heeft haar gezin – of wat daarvan over is – met een erfenis zover gekregen haar te bedienen tot haar dood. Dat betekent dat zuslief het te verduren krijgt wanneer de geëiste paling voor het ontbijt niet goed valt. Broer/

hond Theo wordt ruw van de bank afgeslagen, en dochter moet het ontgelden als ze de tafel niet heeft gedekt voor mevrouw. Emma’s dood kan hen niet snel genoeg komen. De verhaalopbouw van regisseur Alex van Warmerdam is meesterlijk. Zo wordt geleidlijk duidelijke dat Theo niet een geestelijk gehandicapte verstekeling is, maar Emma’s broer die zich op haar verzoek als hond gedraagt. ‘Wil jíj

dan de hond zijn?’, vraagt Emma wanneer Gonnie vergeet Theo te laten poepen. Dit soort absurde dialogen en handelingen maakt De laatste dagen van Emma Blank een grimmig genot. (ER) Zwarte komedie Première: 7 mei Duur: 89 min. Taal: Nederlands Regie: Alex van Warmerdam Met: Eva van de Wijdeven, Annet Malherbe

Emma’s dood kan de familie niet snel genoeg komen

De coolste X-man

X-Men Origins: Wolverine N

adat Brett Ratner in 2006 met X-Men 3 elke mogelijkheid voor een vierde deel de nek om had gedraaid, was er voor de producenten nog maar een optie: op zoek naar de wortels. Ditmaal van Wolverine, eigenlijk ook de coolste X-man. Wolverine bestrijkt de tijd van voordat hij zich aansloot bij de XMen: de dood van zijn vader, zijn eerste kennismaking met zijn mutant powers.

Natuurlijk is het verhaal niet compleet zonder een vleugje romantiek, en wat broederlijke rivaliteit in de vorm van Victor Creed. Een van de belangrijkste zaken bij een spin-off is een solide verhaal, en daar schort het nog al aan. De film is zo geconcentreerd op de ontstaansgeschiedenis van Logan/Wolverine, dat de rest van de karakters er bij inschieten. Het grootste deel van de film kan Victor Logan

niet uitstaan, maar in de finale schiet hij toch te hulp, ‘omdat ze broers zijn’. Maar ook Wolverines verhaallijn valt tegen. Wolverine in XMen was stoer, hier is hij een heilig boontje. (BS) Actie/Fantasy Première: 28 april Duur: 107 min. Taal: Engels Regie: Gavin Hood Met: Hugh Jackman, Liev Schreiber, Danny Huston

Wolverine is een heilig boontje

Gekunsteld plattelandsdrama

Tulpan O

ndanks een lamp en wat schapen als huwelijkscadeau, weigert Tulpan met Asa te trouwen. Hij heeft te grote oren. Maar Asa, die onder het regime van zijn zwager uit wil, geeft niet op. Om een eigen kudde schapen te hoeden heeft hij een vrouw nodig, en die zijn weinig voorhanden op de steppe. Het gegeven van dit plattelandsdrama is aardig, maar de uitwerking

gekunsteld; bijna elk personage is een miniclicheetje. Slechts een scène heeft een spanningsboog langer dan vier minuten, de rest van de film kabbelt voort. Schapen hoeden, Tulpan nazitten, ruzie maken met zwager, weglopen, teruggehaald worden door zus en boos in slaap vallen. Regisseur Dvortsevoy leunt te veel op de omstandigheden van de nomadische schapenhoeders

BABAJI, AN INDIAN LOVE STORY (7 MEI) Documentaire. Regie: Jiska Rickels Nederlandse documentaire over een stokoude en kleurrijke Indiase Sjamaan die elke dag naar zijn toekomstige graf gaat.

STREET FIGHTER: THE LEGEND OF CHUN-LI (7 MEI) Actie. Regie: Andrzej Bartkowiak Live-action film gebaseerd op reeks populaire videogames, waarin de Chun-Li vecht voor gerechtigheid in Bangkok

| 29 APRIL - 12 MEI 2009 |

NL30_09p44.indd 45

op de steppe van Kazachstan. Zes mensen die in een ruimte wonen, met een plasemmer tussen de matrassen mag filmwaardig zijn, Dvortsevoy gaat er lui mee om. Tulpan wordt zo weinig meer dan een serie mooi verbeelde losse scènes.(ER) Drama Prem.: 7 mei Duur: 100 min. Taal: Kazach/Russisch Regie: Sergey Dvortsevoy SM RECHTER (7 MEI) Drama. Regie: Erik Lamens Belgisch drama. Een stel wil met SM hun liefdesleven uitdiepen, maar raakt verstrikt in een web van pooiers en jaloerse collega’s.

Bijna elk personage is een minicliché

GREAT TASTE IN FILM WWW.JAMESONWHISKEY.COM NL30 | 45

28-04-2009 13:53:23


STRAATBEELD

Koopavond

TEKST EN BEELD SANDER VAN LANEN

Hoe bedoel je recessie? Op de Utrechtse donderdagavond, koopavond shoppen we ons nog steeds een ongeluk...

1 Carolien (30) en Nicolien (30) zijn een lekker donderdagavondje shoppen in Utrecht, hun aanwinst: een blouse van Barsoi. 1

2 Esther (40) heeft haar fluitende vogeltje gevonden bij de Keck en Lisa, prachtig om haar tuin mee op te fleuren.

2

3 Aart (24) heeft een nieuw shirt gescoort en kan niet wachten om deze aan iedereen te showen op een mooi feestje. 4 Erik (24) vertrekt mogen op studiereis naar Griekenland en Macedonië en heeft nog snel wat snickers gehaald voor onderweg.

3

5

4

5 Juriën (25) had nog een lange printkabel nodig omdat hij het beu was om steeds met zijn laptop naar de printer te moeten lopen. 6 Liselore (27) gaat een lekker weekendje naar München en heeft nog snel een boekje met must-see’s gekocht. 7 Bob (24) doet niks liever op zomeravonden dan een lekker flesje wijn van de Bigoli drinken.

7

6

NL wordt gemaakt door: Hoofdredactie Pamela Wilhelmus Stadsredactie Lianne Collignon Redactie Marissa Jalink, Commercieel Directeur Marco Vroedsteijn Officemanager Anna Witzel LocatiemanageEllen Mannens, Drees Koren, Agendacoördinator Marie-José Linders Agendaredactie ment Nina Ziegler, Sanne Broekema Traffic Eveline Rohde, Karen Heinen, Acelya Ozkan Sales Mark Beulen, Eline Dragt, Marjolein Mayer, Jeroen Veenstra Art Directie Ivo van Ijzendoorn Manager Eelco Hulshof Accountmanager landelijk Dave van Os, Fleur Korner Telesales Kim Vormgeving, Desmo Schut, Melvin Witte, Anouk Verheij NL Online Martijn Buisman, van den Broek (salesmanager), Marije Brouwers Accountmanagers NL30 David Saraj (salesStephanie Paalvast, Janneke Essen manager), Niek Jochemus, Bastiaan Alfen, Sander Mutsaerts. Drukwerk Weiss-druck Medewerkers Berend Jan Bockting, Joost Bos, Frank Derijcke, Eline Dragt, Sven Gerets, Algemeen 020 5611233 / Redactie 020 896 9590 /redactie@nl30.nl Agenda 020 896 9561 / Maartje Hagar Treep, Rick Ikkersheim, Tamara Karsdorp, Marijke van der Linde, Mike Peek, agenda@nl30.nl / Locatiemanagement 020 561 1233 / locaties@nl30.nl Sales Landelijk 020 Erlijne Runia, Bregtje Schudel, Sander van Lanen, Jarrel Beets 561 1266 Sales NL 020 896 9550 / adverteren@nl30.nl Materiaal 020 896 9550 / Uitgever Serge Brabander Creative Director Olivier Wegloop materiaal@nlunlimited.nl NL30 Wilgenweg 16A, 1031 HV Amsterdam / Postbus 37398, 1030 AJ Amsterdam Dit is een uitgave van NL Unlimited BV, onderdeel van Boomerang Unlimited. NL wordt om de week op woensdag verspreid in de vier grote steden.

VOLGENDE KEER IN NL30 | OP 13 MEI IN DE DISPLAY FESTIVAL Zomerdrankjes AAN DE WERF We gingen al met z’n allen aan het witbier, Op 21 mei begint het Festival aan de Werf! En in de volgende editie van de NL30 vind je daarom een festivalbijlage. Een boekje met het programma en heel veel informatie over alle coole dingen die er te doen zijn. Zorg dus dat je ‘m meepakt!

46 | NL30

NL30_09p46.indd 46

de rosé en de prosecco. Maar wat wordt dit jaar dé drank op het terras? En misschien nog interessanter: waarom doen we (bijna) met z’n allen mee aan die hype? Je leest het volgende keer in NL30

| WWW.AGENDA.NL |

28-04-2009 13:53:44


NL30_09p47.indd 47 COM09C009_ASCOTGUY_MG_200x270mm.indd 1

28-04-200916:55:41 13:53:58 17-04-2009


yourmusic-200x270.pdf

10-04-2009

10:54:42

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

NL30_09p48.indd 48

28-04-2009 15:31:22

NL30 editie 09 2009  

NL30, door en door Utrecht

NL30 editie 09 2009  

NL30, door en door Utrecht

Advertisement