Page 1

BLIND DATE ‘We hebben gezoend. Hij nam het initiatief geloof ik’

nr 2

gratis jaargang 5

door en door utrecht

20 januari - 2 februari 2010

(ANDERMANS) HUISFEESTEN Feesten bij anderen thuis

BRUINE KROEGEN Plat Utrechts en leverkaas

ROCKERS MET EEN ZACHTE R The Mad Trist

Casio Kids EKKO 22 januari

NL30_02p01.indd 1

The Jig

SJU 29 januari

Opkikker

Theater Kikker 23 januari

18-01-2010 14:37:14


NBK_94493_Print_Casino_Try_Out_200x270.indd 1 NL30_02p02.indd 2

23-11-09 17:05 18-01-2010 14:37:49


INHOUD

20 januari - 2 februari 2010 nr 2

Reportage

jaargang 5

Bruine kroegen Geen sushi op de bar, maar leverworst en kaas. Dat krijg je in kroegen waar nog echte Utrechters komen. Stamgasten drinken hun biertjes en ouwehoeren over van alles en nog wat. In een van die bruine kroegen kwam Willem Holleeder zelfs regelmatig voor een lekker biertje en misschien wel een plakje leverworst.

17

DIT NUMMER IK

UTRECHT

4

MIJN UTRECHT

6

BUZZ

7

COLUMN

7

Edo Brunner @NL30

KLIK & WIN

COLOFON INTERVIEW

ONDERTUSSEN... FEESTEN IN HUIS

Dat doe ik dus niet meer. Wat ik de volgende keer wel doe als ik zin heb in een huisfeestje, is naar de site huisfeesten. nl surfen. Daar lees je waar mensen die gore zooi in hun huis wel aankunnen. En iedereen mag komen! Check op pagina 26 de reportage. En als ik geen te gek feest vind, ga ik gewoon lekker naar een Utrechtse, bruine kroeg. Waar stamgasten kaartjes leggen met elkaar, je mooie verhalen hoort en waar je geen hippe bril of kort rokje hoeft te dragen. Dat is ook bijna thuis. Als je wilt weten waar je de mooiste verhalen hoort, blader dan door naar pagina 17.

8 10

The Mad Trist

Reportage

Thuis uitgaan

Laatst vond er bij mij thuis onverwachts een huisfeest plaats. Ik was jarig. En ondanks dat ik het niet vierde, stonden er toch een paar vrienden op de stoep. “Ja, jij kan het niet vieren, maar wij willen toch gewoon wijn drinken op jouw 25e verjaardag.” Dus er kwam bier in huis en wijn en chips en toastjes en er werd risotto gekookt. Half dronken stiefelden we later naar de Filemon. Het was een geslaagd huisfeestje, dacht ik onderweg. Tot ik de volgende ochtend wakker werd; de afwas zag, de lege wijnflessen, de gebaksbordjes waar we ‘s nachts opnieuw risotto uit aten en hoe goor mijn hele huis eruit zag.

8

Zelf de muziek bepalen, ruime openingstijden, binnen roken en een goedkope entreeprijs: huisfeesten zijn hot. Bekenden en onbekenden komen samen op feestjes met de meest uiteenlopende thema’s. En afgezien van de rotzooi de volgende ochtend zitten er alleen maar voordelen aan.

26

ONS KEURT ONS

15

REPORTAGE

17

Bruine kroegen SHOPPEN

21

Mijn eigen slinger ETEN

23

Eetwinkel geniet REPORTAGE

26

Thuis uitgaan DRINKEN

29

Lust PARTY

29

EnSuite DATE

31

Interview

AGENDA

33

The Mad Trist

FILM

43

PARTYCRASHER

46

VOLGENDE KEER

46

Worden Limburgers niet serieus genomen in de rest van Nederland? Echt wel. Tijdens het afgelopen Eurosonic-Noorderslag weekend vielen journalisten en publiek bijna over elkaar heen in hun enthousiasme om de nieuwe belofte uit het zuiden te checken.

10

Ondertussen staat die gore zooi nog steeds op mijn aanrecht. Nu ga ik dat echt maar eens opruimen. Lianne Collignon stadsredacteur

| 20 JANAUAR - 2 FEBRUARI 2010 |

NL30_02p03.indd 3

NL30 | 3

18-01-2010 14:38:27


Mirjam “Ik heb de sneeuwpop uh nijntje niet zelf gemaakt.”

Sjoerd “In mijn leven nog nooit zoveel sneeuw gezien in Utrecht.”

Lianne “Dit is het uitzicht dat ik heb vanuit mijn huis…”

4 | NL30

NL30_02p04.indd 4

| WWW.NL30.NL |

18-01-2010 14:40:15


I

UTRECHT

WAT IS UTRECHT VOOR JOU? Voordat de witte deken in Utrecht verandert in grijze drek... hier een overzicht van leuke, mooie en grappige sneeuwfoto’s. Allemaal geschoten in Utrecht.

Kris “Mijn eerste winter: Koud! en wat is dat witte spul? Sneeuw? Ik kan dan nog wel zo’n lekker warm pak aan hebben, ik vind het maar niks die sneeuw. En dan wordt ik ook nog door mijn ouders in die sneeuw gelegd omdat ze het zo leuk vinden voor een foto. Leuk voor later zeggen ze. Ga er lekker zelf in liggen, leg mij maar gewoon binnen. Ik kom er wel uit als ik kan lopen.”

ht.”

Heleen “De Singel is een van mijn favoriete plekken. Hier zie je hoe rustig een stad kan zijn. Het was een groot sneeuwfestijn in Utrecht.”

Arne “Prachtige snotneuzen aan de Oudegracht”

ook je prachtige creatie in de vorm van een gedicht, tekening, foto of kunstwerk hier hebben staan? Mail naar redactie@ nl30.nl | 20 JANUARI - 2 FEBRUARI 2010 |

NL30_02p04.indd 5

NL30 | 5

18-01-2010 14:40:53


Mijn Utrecht De new wave rockband Zwarte Poëzie bracht onlangs het debuutalbum Liefde uit. De cd is Nederlandstalig en alleen te koop bij Plato. Of gratis te downloaden op de site van de band. Op de cd staan nummers over onze geliefde stad. Waar doet zanger Edwin van der Velde inspiratie op voor songteksten?

TEKST SANNE WITKAMP

UITGAAN “MANIFEST in ACU is wel een van de feesten waar ik een nacht voor doorhaal. Voor sluitingstijd ga ik niet weg. Dit is een new wave, rock, gothic avond. Op zo’n avond kun je dansen, ouwehoeren en vooral jezelf zijn. Net als in Kafe België komen hier verschillende mensen, de meeste wel met een politieke voorkeur die mij wel ligt. Er zijn ook niet van die grote groepen vrienden die in een

de Zakkendrager is van binnen fantastisch. Het heeft namelijk een binnentuintje en alle eettafels grenzen daaraan. Er staan hele oude bomen in. Dat ziet er elk seizoen mooi uit. Ik ga daar niet alleen maar heen voor de tuin hoor, want het eten is ook goed. Ik hou wel van een doorsnee varkenshaasje.” NO GO “Ik hou van wat rust in de stad, vandaar ook dat ik

‘Ik hou wel van een doorsnee varkenshaasje’ cirkel staan waar je dan moeilijk tussenkomt. Nu maak je een praatje met iemand en voor je het weet is de avond voorbij.”

EDWIN VAN DER VELDE, ZANGER ZWARTE POËZIE

INSPIRATIE “Het nummer Leegte gaat over de Singel, de Oudegracht en het Ledig erf. Voor inspiratie maak ik het liefst een wandeling langs een van deze plekken. Dan borrelt het zo naar boven. Dat doe ik dus heel vaak, een stadswandeling, maakt niet uit wat voor weer het is. Het werkt ook heel rustgevend trouwens.”

CAFÉ “Geen onbekend cafeetje maar wel hartstikke leuk: Kafe België. Natuurlijk om de biertjes, maar belangrijker vind ik dat er hier altijd wel iemand is. Het is nooit leeg. Op donderdagavond kan het ook wel extreem druk zijn, maar op elke andere dag is het er gezellig vol. De mensen zijn ook relaxed, er komt veel

verschillend volk door de klapdeuren van België. En je hoeft natuurlijk niet alleen maar bier te drinken, een bakkie koffie is daar net zo gezellig. Voor een date is het ook perfect omdat het nooit leeg is. Dan wordt het in ieder geval niet ongemakkelijk omdat je daar het enige stelletje bent dat er zit.”

NACHTHAP “Twee stappen vanuit ACU en ik sta in een döner tent. Makkelijk toch? Het leuke aan die tent is dat er zo midden in de nacht volk uit ACU en uit de Monza wat te eten haalt. Wel een grappige mix van mensen.” RESTAURANT “Aan de buitenkant ziet het er niet uit, maar restaurant

graag langs de Singel of de Nieuwegracht loop. Maar wat ik dus echt ontvlucht is de lapjesmarkt bij de Breedstraat. Verschrikkelijke drukte. Meestal moet ik er even doorheen, want ik woon er vlakbij.” WINKEL “Ik fiets om voor groenten. Daarvoor ga ik naar de Kanaalstraat. Niet omdat het daar veel beter is, maar wel tien keer gezelliger dan in de standaard super. Daar staan nog van die leuke kraampjes langs de weg. En het is er ook wel iets goedkoper.”

advertentie

6 | NL30

NL30_02p06.indd 6

| WWW.NL30.NL |

18-01-2010 14:41:21


CITY BUZZ

24 uur Utrecht

‘This city is what it is, because our citizens are what they are’, het begin van de acht minuten durende documentaire over Utrecht. Alessio Cuomo en Sander de Nooij, twee Utrechtse filmmakers, leggen het Utrechtse stadsleven vast, in 24 uur maakten zij een overview van de stad en haar bezigheden. Het leven van Utrechters op film vanuit een perspectief dat je als inwoner niet snel zal zien.

Crisisvoedsel

Na visrestaurant Zee en Indiaas eetcafé Gandhi, probeert restaurant Sparkling het nu op de Voorstraat. Eigenaar Rick maakt het verschil: “Ik blijf er sowieso zitten, dit is een lange termijn project.” En dat doet ‘ie met een ‘crisiskaart’. Als je niet genoeg geld hebt en geen zin in een afhaalhap hebt, kan je bij Rick terecht. Voor een klein bedrag kun je chique dineren met kreeft. Op vrijdag en zaterdag kan je na tienen langskomen voor een schaal oesters, vanaf € 12,75.

122 penissen

Piemels zijn fascinerend. Althans, dat vinden ze in het Catherijneconvent. Vanaf 17 januari zie je er namelijk 122 penissen. Helaas geen echte naakte mannen, nee; het gaat hier om kunst. In de expositie zijn Boeddhistische en Hindoeïstische werken te zien waarbij de penis als vruchtbaarheidssymbool is neergezet, maar je wordt ook verwend met hedendaagse kunstpiemels.

Cuban New Year

Als je nog steeds geen genoeg hebt van de Nieuwjaarsborrels, moet je naar Molote’s Fiesta. Hier geen oliebollen of champagne, maar tapas en mojito’s. Want zo vieren Cubanen Oud en Nieuw. Molote, één van de muzikanten van de Buena Vista Social Club, zorgt voor een Cubaans nieuwjaarsfeestje. Duik in de zuidelijke sferen in de Spaanse club El Brillante aan de Biltstraat en shake that bootie voor de laatste keer het nieuwe jaar in. Meer info? Check www.molote.nl

300.000 kilo zout wordt er per nacht in Utrecht gestrooid

Te zien tot 26 februari.

Strijd tegen zwarte kaarten De prijzen van concertkaarten kunnen behoorlijk verschillen. Door zwarte marktverkoop zitten er soms enorme toeslagen op een kaartje. Dat moet afgelopen zijn. Verschillende poppodia, Mojo Concerts, de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals en nog een aantal partijen hebben de handen ineengeslagen met de campagne Weet waar je koopt. De doorverkoop van tickets moet stoppen, vinden de initiatiefnemers zodat jij niet teveel betaalt voor je concertkaarten. Kijk op www.weetwaarjekoopt.nl voor de officiële verkooppunten, zodat je voor de echte prijs kunt feesten. | 20 JANUARI - 2 FEBRUARI 2010 |

NL30_02p06.indd 7

Crisis in beeld

Vooruit, nog één keer die crisis:, maar dan in kunst. In een leeg winkelpand in Hoog Catherijne presenteren studenten van de HU een tentoonstelling over deze slechte tijden. Aan de hand van foto’s krijg je een beeld van de crisis bij de voedselbank, persoonlijke crisis, de crisis van de palingindustrie en nog een viertal aan Utrecht gelinkte onderwerpen. Vanaf vrijdag 22 januari is de tentoonstelling een week lang te bezoeken. Je vindt het winkelpand als je rechts afslaat na de fanshop van FC Utrecht.

COLUMN EDO BRUNNER

GELUKKIG NIEUWJAAR! Joepie! IJsvrij! Sneeuwpret en sleeën maar. De sleeën gleeën van de terp in het Griftpark en het ging hard! We hadden sneeuw mensen, het is u waarschijnlijk ook niet ontgaan maar het was echt weer eens vanouds wit in Nederland. Alles liep spaak, fietser vielen om wandelaars gleden uit en auto’s glibberden stilletjes voorbij om vervolgens met een droge klap tegen andere auto’s op te botsen want het was glad. Jahaa! Gek hè, met al die sneeuw? Zolang we in Nederland niet verplicht winterbanden onder onze auto’s hoeven te hebben doen we dat dus ook gewoon maar niet. Ons ben zuunig. En dus was half Nederland genoodzaakt te vertrouwen op het O.V. Maar ja de treinen hadden ook geen winterbanden of wissel-warm-houdertjes..... dus vertraging! En toen wisten we het in Holland ineens allemaal het beste. Het is echt ongelofelijk! Werd er voor de camera’s en in de microfoons van het journaal gefoetert, dat als er bij ons eens een beetje sneeuw valt het hele trein en bussen-verkeer stil ligt. Van de zotte! Daar ging ons belastinggeld! Wat een kneuzen! Slecht voorbereid! In Duitsland en Zwitserland rijden de bussen en treinen al eeuwen probleemloos door weer, wind en sneeuw! Ineens vergaten zij dat ze zelf hun auto ook niet hadden uitgerust met winterbanden. En dat de mensen in Duitsland en Zwitserland dat dus wel doen als het klote weer word. En dat ze daar dan ook meteen de treintjes en de wissels voorbereiden op sneeuw. Toen zei een nitwit van Prorail dat het daar wél kan functioneren omdat ze natuurlijk veel meer ervaring hebben met sneeuw en wissels en dat Prorail daarom niet zo goed voorbereid is op extreme weersomstandigheden. Maar vervolgens zegt die Prorail-flapdrol dat ie het beter weet dan de Zwitsers en de Duitsers want die gasverwarming voor de wissels van die landen zou niet goed zijn en daarom zijn ze bij prorail nog op zoek naar een beter systeem. Hoezo niet goed, vroeg ik mij af? Je zegt toch net dat het daar, fukking, wel functioneert, lampekap!! Ik denk: Meteen ontslaan zo’n rukker. Maakt niet uit dat het bijna Kerst is, gewoon opzouten en wegwezen, kerstpakket mee en een Gelukkig nieuwjaar. Redactie@nl30.nl Edo Brunner is oorspronkelijk acteur, maar veel mensen kennen hem ook van radio en teevee. NL30 | 7

18-01-2010 14:41:36


M@ILBOX

BEELDNUMMER

Ik ben van mening dat er in de laatste editie teveel beelden waren gepubliceerd. Maar aan de andere kant was het begrijpelijk: het weer tussen Kerst en Oud & Nieuw was vreselijk, het openbaar vervoer lag vrijwel plat en natuurlijk was veel personeel van NL vrij. Daarom ben ik van mening dat jullie toch een fraai nummer hebben gepubliceerd: Mijn complimenten!Ik hoop verder dat er in het volgende nummer meer rapportages, interviews of andere columns zullen verschijnen. Ik hoop spoedig van jullie te horen of het aankomend nummer een beeldblad, of een meer inhoudelijk nummer zal worden. Abdel Güvercin

NL WORDT GEMAAKT DOOR

TIJGER

Die tijger voorin het eerste nummer van 2010 was geniaal. Daarom hangt hij nu in de plee. Op de plek waar eerst lelijke posters van blote vrouwen hingen. Kunnen jullie niet meer dierenplaatjes in de NL doen? Groetjes Nienke

Hoofdredactie Pamela Wilhelmus Redactie NL30 Lianne Collignon 030 7115 759, Sanne Witkamp en Marije Hellental (stagiares) redactie@nl30.nl Agendaredactie Eline Dragt 030 7115 763 /agenda@nl30.nl Vormgeving Desmo Schut, Melvin Witte NL Online Martijn Buisman, Sascha Walstra, Michèle van Hal, Mia Koopen, Evelien Frenkel. Medewerkers Berend Jan Bockting, Edo Brunner, Erik Diekstra, Eline Dragt, Sven Gerrets, Tamara Karsdorp, Marijke van der Linde, Ellen Mannens, Mike Peek, Elza-Jo van Reenen, Erlijne Runia, Bregtje Schudel, Corneline van Staalduinen Uitgever Serge Brabander Creative Directeur Olivier Wegloop Commercieel Directeur Marco Vroedsteijn Operational Manager Joost Wesseling Officemanager Anna Witzel Locatiemanagement Myrlon de Boer, 020 8969 591 / locaties@nl30.nl Sales Manager Eelco Hulshof Accountmanagers landelijk Paul Braat, David Saraj Accountmanagers NL30 Bastiaan Alflen, Peter van Helden, 030 7115 760/adverteren@nl30.nl Traffic Eveline Rohde, Acelya Ozkan, 020 8969 533 / materiaal@nlunlimited.nl Drukwerk Weiss-druck

He Nienke, goed dat je een plekje vond voor de witte tijger. Wit is een besmettelijke kleur dus doe voorzichtig. Maar dierenplaatjes? Misschien zie je zoiets nog terug in I hartje Utrecht. Als er iemand verkleed als tijger carnaval viert bijvoorbeeld.

Ha Abdel, die complimenten steken we in onze zak. Het lijkt misschien makkelijk zo’n beeldnummer, maar dat is het niet. We zochten ons rot naar de vetste beelden. Maar zoals je ziet, is deze NL weer precies zoals je gewend bent. Met onder andere een super interessant stadsverhaal, een interview met The Mad Trist en Edo’s column natuurlijk.

Bezoekadres NL30 Wilgenweg 16 A, 1031 HV Amsterdam / Telefoon 020 5611 233 / Fax 020 5611 234 / Mail info@nl30.nl Postadres NLUnlimited Postbus 37398, 1030 AJ Amsterdam / Telefoon 020 8969 600 / Fax 020 5611 234 / Mail info@nlunlimited.nl

DATE, DATE, DATE

Ken jij twee mensen die voor elkaar gemaakt zijn en wil je een blind date voor hen regelen? Of heb je een broertje, een vriendin, een zus of een neef die al veel te lang vrijgezel is? Of wordt het voor jou zelf nu eens tijd om een leuke vent/meid te vinden? Geef jezelf of de ander dan onmiddelijk op voor de Blind Date. Vertel hoe oud je bent, wat je zoekt en doe er een foto bij. Misschien ontmoet je de ware wel. Anders heb je een gratis etentje. Ook leuk. Mail naar: redactie@nl30.nl

Dit is een uitgave van NL Unlimited BV, onderdeel van Boomerang Unlimited. NL wordt om de week op woensdag verspreid in de vier grote steden.

IK HARTJE UTRECHT

Schuilt er in jou stiekem een fotograaf of kunstenaar? Gaan jouw foto’s of kunstwerken over onze stad? Laat ze dan niet versloffen en mail ze naar redactie@nl30.nl. Misschien plaatsen we jouw plaat in het blad.

Utrecht: we willen je horen! Zeg op. Wat is er? Mail naar redactie@nl30.nl

Opgave en vragen over abonnementen: Abonnementenland Postbus 20, 1910 AA Uitgeest / Telefoon 0900-ABOLAND of 0900-226 52 63 € 0,10 per minuut / Fax 0251-31 04 05 Site www.bladenbox.nl voor abonneren of www.aboland.nl voor adreswijzigingen en opzeggingen. Beëindigen abonnement Opzeggingen (uitsluitend schriftelijk) dienen 4 weken voor afloop van de abonnementsperiode in ons bezit te zijn. Prijswijzigingen voorbehouden.

CHECK VOOR ALLE WINACTIES WWW.AGENDA.NL

ZATERDAG 6 FEBRUARI

STEVE RACHMAD REMY - SANDRIEN WOUTER DE MOOR & CARLOS VALDES POEMA - UTRECHT

STARTS 23:00 - 06:00 HRS. DOORPRICE €10.WWW.CLUBPOEMA.NL - WWW.EXPREZZ.INFO

THE MAD TRIST – PAY THE PIPER 4x album

DIGGY DEX 2 x 2 vrijkaarten + meet & Greet Diggy Dex live @ Ekko,

The Mad Trist stond al op Eurosonic-Noorderslag en nu komt hun debuut Pay the Piper uit. Hoe dat klinkt, weet je binnenkort, want NL mag hun stevige stonerrockalbum weggeven.

De ster van rapper / producer Diggy Dex stijgt flink; vorig jaar stond hij met ‘Slaap Lekker’ op nummer 1 in de Mega Top 50. Op zaterdag 30 januari treedt Diggy Dex met een liveband.

8 | NL30

NL30_02p08.indd 8

THE PUBLICITY COMPANY win de IMAX-dvd Journey into amazing Caves van Omniversum@home Maak kans op de dvd Journey into amazing caves en daal af in ijsgrotten op Groenland en onderwatergrotten in de oerwouden van Mexico.

CLICK 6 FEB IN POEMA 5 x 2 kaarten Helden, vrienden en residents van Click: Steve Rachmad, Remy, Wouter de Moor, Sandrien & Carlos Valdes zijn van de partij! Een fenomenale rug aan rug krachtmeting.

STEREOPHONICS IN HEINEKEN MUSIC HALL 5x2 kaarten Met hits als Mr. Writer, Have a Nice Day en Innocent behoeft Stereophonics geen verdere introductie. Op zaterdag 6 februari treden de Britrockers op met special guests De Staat. | WWW.NL30.NL |

18-01-2010 14:42:06


Paul Thijssen

makelaars en taxateurs o.g.

Benieuwd naar de waarde van uw woning

..

? !

Scherpe

...Zo kunt u ons vinden!

Verkoop tarieven Aankoop Taxaties Financieringen Mecklenburglaan 2 • 3581 NW

Utrecht •

Tel. 030 - 252 93 70

www.thijssenmakelaars.nl

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- -- - -

GRATIS WAARDEBON!! Bel mij voor een afspraak!

Gratis waarde-indicatie van uw woning!

Om te zoeken naar een woning!

Voorletters:

Naam:

M/V

Straat + huisnummer: Postcode:

Plaats:

Telefoon:

Mobiel: 06 -

E-mail:

Stuur deze waardebon volledig ingevuld naar:

Postzegel is niet nodig!

NL30_02p09.indd 9

Antwoordnummer 58019 3508 VB Utrecht

18-01-2010 14:49:41


The Mad Trist

HOUD ZE IN DE GATEN Vraag een muziekkenner naar de doorbraak voor 2010 en je zult de naam van The Mad Trist te horen krijgen. Vanuit homebase Maastricht bestormen de vier mannen de Randstad, want ‘waarom zouden Limburgse bands niet kunnen doorbreken?’

TEKST ELLEN MANNENS BEELD BART NOTERMANS

J

a waarom eigenlijk?” Arthur en Jan, zanger en gitarist van de band The Mad Trist, kijken elkaar even aan. Ze hebben net de vraag gekregen waarom ze maar liefst drie keer een releaseparty geven voor hun debuutalbum. Ze hebben een drukke week in het vooruitzicht. Eerst Eurosonic-Noorderslag, dan een releaseparty van hun debuutalbum Pay the Piper in Rotterdam, de dag erna in Amsterdam en daarna door naar Utrecht. The Mad Trist wordt dan wel door zo’n beetje door heel popliefhebbend Nederland, met 3FM’s Eric Corton voorop, getipt als dé belofte voor 2010, maar zijn drie releaseparty’s op rij niet een beetje overdreven? “Dat hebben we ons nog helemaal niet afgevraagd. Onze boeker heeft het gedaan. Die zal het wel weten. Misschien moeten we het hem eens vragen”, zegt gitarist Jan. The Mad Trist. Zo kende alleen Limburg ze, zo overspoelen ze de Randstad met een clubtour. Wat gebeurde er? Jan: “We hebben in 2008 een flinke sprong gemaakt. Op dat moment hadden we net

10 10 || NL20 NL30

NL30_02p10.indd 10

18-01-2010 14:52:53


INTERVIEW

een nieuwe bassist aangetrokken. Die stond alleen op het punt om voor een half jaar naar Afrika te vertrekken. Maar hij zag ook wel dat de band potentie had. Daarom koos hij voor ons, maar dan moesten we er wel serieus mee aan de slag gaan. Dat hebben toen gedaan door een manager aan te nemen.” Arthur: “Het ging op dat moment al goed met ons – we wonnen aardig wat bandwedstrijden, wat ons weer veel optredens opleverde - maar daar kun je ook in blijven hangen en niet verder komen.” De voorlopers in de popwereld, zoals muziekjournalisten en programmeurs zijn alvast lovend over jullie. Word je er zenuwachtig van? Arthur: “Het is fijn om veel genoemd te worden, maar daardoor worden de verwachtingen naar ons toe natuurlijk ook hoger.” Jan: “Je wordt er scherp van. En dat is goed, want we zijn perfectionisten. De live-show moet gewoon staan als een huis, dan pas heb je jezelf bewezen. We hebben dan ook heel goede licht- en geluidsmensen ingeschakeld.

De merchandising doen we ook zelf. Daar zijn we heel eigenwijs in. Maar voor de rest van het pakket hebben we goeie professionals ingeschakeld: eerst een manager, een boeker en sinds een paar maanden een platencontract bij platenmaatschappij Pias. Je moet de

‘Je moet soms op de juiste feestjes zijn en die zijn niet in Limburg’ juiste mensen om je heen hebben en die hebben we nu. Voor een deel door geluk, maar vooral door wilskracht.” Is het moeilijker voor Limburgse bands om door te breken dan bands uit het westen van het land? Arthur: “Het gebeurt niet veel dat Limburgse bands groot worden. Wat heb je?

Heideroosjes en Rowen Hèze.” Jan: “Ik vind het niet zo’n issue. Waarom zouden Limburgse bands niet kunnen doorbreken? Omdat ze niet in de Randstad wonen?” Arthur: “Het is wel te doen vanuit Maastricht, alleen moet je soms op de juiste feestjes zijn en die zijn niet in Limburg. Daar zijn we dus niet bij. Maar daar hebben we nu een manager voor. Ik zou liever vanuit bijvoorbeeld Utrecht willen opereren, maar dat is lastig. We hebben vriendinnen, die hebben hun banen hier. Vertrekken is niet echt makkelijk.” Vriendinnen, banen. Hoe rock ‘n’ roll zijn jullie eigenlijk? Jan: “We zijn een soort Jeckyll en Hyde. Voor het optreden zijn we rustig, tijdens het optreden knallen we uit elkaar en daarna gaat het los. Maar we blijven Limburgers. Als we los gaan, doen we dat rustig” Hoe moet ik me dat voorstellen? Arthur: “Tijdens een zoektocht naar drank na een festival waar we hadden >

TIJDENS HET INTERVIEW Drinken 1 koffie (voor de journalist) 3 bier - rondjes, zoals ze vaasjes noemen in Maastricht. Eten Niets. Arthur en Jan hebben net pannenkoeken op. Duur Anderhalf uur Uitspraak “In dit café hebben we de samenwerking met onze nieuwe bassist Luc beklonken. En letterlijk beschonken. Luc werd de volgende ochtend wakker op zijn tuintafel. NL30 | 11

NL30_02p10.indd 11

18-01-2010 14:53:08


INTERVIEW

gespeeld, vonden we een koelkast met bier. Zo eentje die je ook bij tankstations ziet met zo’n glazen deur. Die zat op slot, dus hebben we de scharnieren eruit gehaald. Kwamen er ineens nog meer bands aan die ook bier wilden. Dus hebben we geld gevraagd voor het bier, dat in de koelkast gelegd en de scharnieren er weer in gezet. Netjes toch?” Jullie debuutalbum is geproduceerd door Torre Florim, zanger van De Staat, de band die vorig jaar behoorlijk hard ging. Waarom juist Torre? Arthur: “Zijn geluid bevalt ons. Het is creatief en levendig. On-Nederlands eigenlijk. Ik ontdekte ze op MySpace en vond ze al super klinken, kwamen ze tot mijn verbazing ook nog eens uit Nederland. Dus ben ik naar hun eerste optreden in Doornroosje geweest.

van het album of hij onze single ‘een keer’ mocht draaien. Draait ’ie hem vervolgens zo’n beetje iedere avond op 3FM.” Maar vervolgens duurde het lang voor jullie debuutalbum eraan kwam. Waarom? Arthur: “Daar hebben we bewust voor gekozen. We zijn in januari vorig jaar begonnen en gaven onszelf de tijd tot na de zomer. We wilden een brede creatieve productie maken. Meer laagjes in de muziek aanbrengen, echt knutselen met het geluid. Dat kan niet als je weinig tijd hebt. Dan ga je dingen op de veilige manier ontdekken en kom je minder snel tot een origineel geluid.” Acht maanden werken aan een plaat. Kun je er dan zelf nog wel naar luisteren? Jan: “Ik heb iedere dag zin om er iets van te

‘Geniet van het leven. Doe wat je wilt doen en als je daar de consequenties van moet dragen: so be it’ Daar raakte ik aan de praat met Torre. Hij was toen bijna klaar met zijn studie en moest daarvoor een nummer produceren. Ik wilde graag dat hij een nummer voor ons zou doen. Eén nummer werd uiteindelijk een heel album.”

THE M A

THE MAD TRIST ARTHUR (ZANG, GITAAR, 29) JAN (GITAAR, 29) LUC (BAS, 24) DAAN (DRUMS, 32) Schoolvrienden Arthur en Jan besluiten in 2005, na korte tijd samen akoestisch gespeeld te hebben, een band op te richten. The Mad Trist is geboren en wandelt van de ene prijs naar de andere: 2006 winnaar Weerter Amateurfestival. Hoofdprijs is een optreden op Bospop 2007 winnaar Battle For Limburg 2008 Winnaar Emergenza Benelux, wereldwijde bandwedstrijd. 2008 Hollandse Nieuwe 3Voor12 In 2008 ontmoet The Mad Trist Torre Florim van De Staat. Er is een klik en Torre besluit hun plaat te produceren. Op dat moment heeft de band uit Maastricht nog geen label. Eind 2009 komen de jongens onder contract bij het Nederlandse label Pias. The Mad Trist begon het jaar met een optreden op Noorderslag. Hun debuutalbum Pay the Piper komt 22 januari uit.

12 | NL30

NL30_02p10.indd 12

D TRIS T

Ekko 23 jan ua 20.45 ri uur

 7,-

En nu krijg je steeds te horen dat The Mad Trist klinkt als De Staat. Arthur: “Maar onze muziek is behoorlijk anders. We zitten wel in dezelfde hoek. Je moet het zien als een nieuwe scene.”

Een scene die ook steeds wordt vergeleken met de Queens of the Stone Age. Arthur: “Het is wel jammer dat QOTSA steeds wordt genoemd, maar ook logisch, want dat is een band die iedereen kent. We zijn beïnvloed door veel meer bands: Millionaire, Soulwax, een beetje Radiohead.” Jan: “Maar we mogen niet klagen. Je kunt met ergere bands vergeleken worden dan QOTSA.” Een grote fan hebben jullie al: 3FM dj Eric Corton. Arthur: “Eric heeft ons ontdekt via …. Ja, hoe ging het eigenlijk? Waren we eerst Hollandse Nieuwe bij 3voor12 of kwam het door Torre? We hadden ooit onze demo naar hem gestuurd, zoals waarschijnlijk alle bands doen, maar kregen daar geen reactie op. Dankzij Torre of de titel Hollandse Nieuwe kreeg Eric onze demo in ieder geval wel te horen. Hij was onder de indruk en we mochten komen optreden in zijn radioprogramma op 3FM.” Jan: “Hij was ook de eerste die ons draaide op de radio. Eric vroeg ons ver voor de release

luisteren. Juvenile is zo vet geworden. Goed hard. Schijt aan de buren.” Waarom heet de plaat dan niet gewoon Juvenile in plaats van Pay the Piper? Arthur: “De strekking van Pay the Piper past het best bij de plaat: geniet van het leven. Doe wat je wilt doen en als je daar de consequenties van moet dragen: so be it. Eerst doen, dan denken. Zo gaat het bij ons op creatief gebied ook.” Alleen op creatief gebied? Arthur: “Ja, over de rest is goed nagedacht. We kunnen een nieuw nummer best schrijven onder invloed van drank. Soms gaat het dan ook beter. Maar over het zakelijke deel moet je echt wel goed nadenken, Dat gaat niet vanzelf. Ik denk dat er geen enkele band is die met alleen maar lol maken groot is geworden. Daar moet altijd iemand achter zitten.” Jan: “Dat deel heb je zelf in de hand. Kijk, Eric Cortons aandacht is een geschenk, daar hebben we niets aan gedaan. Maar onze lichtman hebben we gewoon zelf binnengehaald. Dat is een man met net zo veel passie als wij. Die moesten we dus hebben.” Arthur: “We moeten zelfs nog een ritueel ‘plannen’ voor we het podium op gaan.” Waarom? Arthur: “Omdat we nu allemaal voor het optreden ons eigen ding aan het doen zijn en vooral met onze instrumenten bezig zijn, maar uiteindelijk moet je wel als één band op het podium staan. Dus moeten we even een moment samen pakken voor we opgaan. Voor een mindset. We weten nog niet hoe we het gaan invullen, maar we dachten aan iets wat we allemaal leuk vinden: drank.”<

| WWW.NL30.NL |

18-01-2010 14:53:23


gratis kalender 2010 bij 4 nummers Playboy voor € 15 (i.p.v. € 23,80)

KALENDER

+ 1

2010 2010 1 10 1

T.w.v.

14,95

cadeautiP!

geef 4 nummers playboy cadeau en onTvang zelf de kalender.

1

KALENDER

Direct profiteren! www.playboy.nl/Kalender2010 of bel 0800-5565560 Zolang De voorraaD strekt.

NL mrkt Kal2010.indd 68 NL30_02p13.indd 13

21-12-2009 16:32:33 18-01-2010 14:53:43


50%

advertentie

www.specsavers.nl

korting

op heel veel monturen Specsavers biedt serieus voordeel. Tot en met 7 februari 2010 krijgt u 50% korting op heel veel monturen! En natuurlijk krijgt u daarbij, zoals altijd bij specsavers, gratis pEnTax standaard enkelvoudige glazen op uw eigen sterkte. Bij Specsavers nemen wij u en uw portemonnee serieus. Ga toch meteen naar Specsavers.

avers Specs

UW VESTIGING! Specsavers Utrecht Centrum Bakkerstraat 17-19 (tegenover Bakker Bart) 030 238 0725 Specsavers Utrecht Overvecht Roelantdreef 259 (naast Hunkemöller) 030 261 3772 De 50% korting is geldig van 18 januari t/m 7 februari 2010 op alle monturen die in de winkel voorzien zijn van een actie-sticker op het glas. De korting geldt niet voor alle hier afgebeelde monturen en geldt niet in combinatie met andere aanbiedingen. Voor extra opties gelden vaste toeslagen. © 2010 Specsavers Optical Group. all rights reserved.

Mojo Concerts by arrangement with X-ray presents

Het nieuwe boek is uit

stereOpHOniCs keep calM and carrY on + special guest De staat

zaterDag 6 februari 2010 heineken Music hall - aMsterDaM

kaartverkoop via entree: e 32,50 (excl. servicekosten). aanvang: 20.00 uur

Het nieuwe album ‘Keep Calm and Carry On’ is nu Overal verKrijgbaar.

Verkrijgbaar in de boekhandel of op www.deontdekkingvanjeding.nl JPvD_poster A3DEF.indd 1

NL30_02p14.indd 14

www.stereophonics.com 21-10-2009 17:18:12

18-01-2010 14:54:01


ONS KEURT ONS

Jacco keurt Ellen In Ons Keurt Ons beoordelen Utrechters elkaar. Jacco keurt Ellen in deze editie, maar de volgende keer is hij zelf aan de beurt. Klopt zijn beeld van Ellen? TEKST SANNE WITKAMP JACCO OVER ELLEN “Ik krijg er een sterk RTL4 gevoel bij. Ze komt een beetje burgerlijk over, houdt van lekker op de bank hangen met een wijntje.”

JACCO (27) Webdesigner/Kunstenaar

Beetje saai dus? “Volgens mij is het een jonge moeder. Begin dertig. Dan hoort dat er een beetje bij. Een golden retriever past ook wel in het plaatje. Maar ze gaat vast ook wel eens voorzichtig dansen met haar vriendinnen. Niet heel uitbundig en niet tot diep in de nacht, ze blijft in de buurt van de bar. Want ze werkt ook nog gewoon. Misschien wel in een crèche. Of op een suf kantoor. Maar dat doet ze om goed te kunnen leven, niet omdat ze het nou zo leuk vindt.”

Heeft ze een man die voor haar en haar kindje zorgt? “Nee, ze is niet getrouwd. De vader van haar kind heeft ze de deur uitgezet. Nu heeft ze een exotische vriend. Die ontmoette ze op een reis naar India. Ze is stiekem ook

‘Ik krijg er een sterk RTL4 gevoel bij’ wel geïnteresseerd in spirituele dingen en ze houdt van reizen. Vandaar India.” Zweverig en burgerlijk, leuk meisje of niet? “Ondanks dat ik niet veel met haar gemeen heb, zou ik best met haar kunnen ouwehoeren over koetjes en kalfjes. Ze

heeft een heel vriendelijke uitstraling en kan het volgens mij met iedereen wel vinden. Niet arrogant ofzo.” ELLEN OVER ZICHZELF “Dertig?! Poeh. En een kind. Nee, ik studeer nog. Niet voor de kinderopvang trouwens. Al lijkt het me wel leuk om voor een kinderprogramma te werken. Ik vind het inderdaad wel lekker om met vriendinnen thuis wat wijntjes te drinken. Maar vergis je niet, ik heb heel wat uurtjes in het Utrechtse nachtleven gedanst en gedronken. Zelfs in de Kostenkoper. Ik heb wel een vriend, maar hij is geen exotisch type. Een echte Hollandse jongen. Dus geen baby en ook geen hond. Wel een kat: Lodewijk. Maar het is eigenlijk geen mannetje.”

ELLEN (24) Studente

advertentie

RESIDENT DJ’S

BO BELLOW DICK LIEFTING

FRIDAY 12TH FEBRUARY EVERY 2ND & LAST FRIDAY OF THE MONTH • MIN. AGE: 21+ • ENTRANCE: 8 EURO • TIME: 21.30 - 03.00 HRS. • BROTHERS • SCHOUDERMANTEL 52 • BUNNIK • 030 6570030 • WWW.CLASSICCAFE.NL

| 20 JANUARI - 2 FEBRUARI 2010 |

NL30_02p15.indd 15

NL30 | 15

18-01-2010 14:54:30


Ja, ik ben in het bezit van een geldig rijbewijs

Ja, ik wil graag kans maken op een van de vele prijzen

Je bent getikt als je niet brickt! NL30_02p16.indd 16 1424400_ADV NL MAGAZINE.indd 1

18-01-2010 14:34:08 08-01-10 10:20


REPORTAGE

Bruine kroegen

OP DE BARKRUK

VAN WILLEM HOLLEEDER

 Klaverjassende stamgasten

Donkerbruine barkrukken, vergeelde muren van de rook, klaverjassende stamgasten en jonge jenever op de bar. Dat is de echte bruine kroeg, waar het gonst van mooie verhalen die verteld worden in een zuiver Utrechts accent.

TEKST GEERT JAN HAHN BEELD ERIK VAN ’T WOUD

| 20 JANUARI - 2 FEBRUARI 2010 |

NL30_02p17_3.indd 17

NL30 | 17

18-01-2010 15:01:21


FOTO’S VAN LINKS NAAR RECHT  ‘We hebben een heel fijn biljartlaken in Murk’  Ingang van de Binnenstad

D

e bruine kroeg is er één waar huisregels niet aan de muur hoeven te hangen, omdat de stamgasten weten wat de normen en waarden zijn. Waar mensen nog flink ouwehoeren, omdat de muziek ondergeschikt is aan het gesprek. En waar je in plaats van dim sum of finger food gewoon kaas en leverworst krijgt bij je bier. Van de pakweg 110 kroegen die Utrecht rijk is, hebben er nog slechts een paar het échte stadse karakter. Café’s die niet per definitie gevuld zijn met corpsballen of korte rokjes, maar waar de dienst uitgemaakt wordt door bezoekers uit de buurt of ouderen die al decennialang een kaartje met elkaar leggen. UTRECHTSE RASARTIESTEN In Voor Clarenburg zit zo’n kroeg: Café de Binnenstad. Aan de lange bruine bar zitten wat vaste gasten, de hond van één van de medewerkers trippelt rond en aan de muur hangen foto’s van Utrecht uit de tijd dat het paard en wagen nog parkeerde op de Neude. Als we zitten op de leren bank aan een bruin tafeltje, zien we pas de twee televisies aan het plafond hangen met haardvuur erop. “Als je het warm krijgt, zetten we ‘m wel wat zachter”, roepen de stamgasten aan de bar. Café de Binnenstad zit al een tijdje in het hart van het centrum.“Vroeger heette het Meesters”, vertelt een man die aan de bar zit. “En weer daarvoor Trefpunt”, vult een ander aan, die naar eigen zeggen al 25 jaar bij het meubilair hoort. De sfeer is al die jaren hetzelfde gebleven, zegt eigenaar Berry de Bruyn (what’s in a name). “Het gezelschap in dit café is gemêleerd. Af en toe winkelend publiek, maar veel vaste gasten.” Gemompel aan de bar: “Er zijn er al wel een paar dood.” Overdag is het in café de Binnenstad gezellig ouwehoeren, maar elke donderdag- en vrijdagavond kun je losgaan op muziek van

18 | NL30

NL30_02p17_3.indd 18

Utrechtse rasartiesten. Marcel Leemkuil komt bijvoorbeeld regelmatig langs. Hij begon met zingen in het café van zijn ouders en zingt nu in de Binnenstad covers als Jij denkt maar dat je alles mag, Laat de zon in je hart, en M’n Allesie. Een andere in hart en nieren Utrechtse zanger die hier regelmatig te zien is, is Rik Hoogland. Hij kent ‘alle smartlappen van binnen en buiten zijn stadsie,’ zingt Hazes, maar ook ordinaire danshits. ANDRÉ, COR EN WILLEM Een bruine buurtkroeg heb je ook buiten het centrum: in Ondiep. Uitkijken is op voorhand wel een devies dat je meekrijgt, want in deze wijk is het op z’n zachtst gezegd niet altijd rustig. En we hebben ook vernomen dat het café waar we naartoe gaan, Murk, een plek is waar vroeger ‘zware jongens’ kwamen.

In Café Murk kwamen vroeger ‘zware jongens’ De kroeg zit al 42 jaar op dezelfde plek aan de Anton Geesinkstraat. Eigenaar Joop Hogervorst is een vriendelijke man en doet op een barkruk kalm zijn relaas. Over dat hij een echte Rodebrugger is. Over de keuken die heerlijke soepen en broodjes leverkaas voort brengt. Over dat Café Murk al om zeven uur in de ochtend open gaat, en dat er een uur later minimaal vijfentwintig man al een kop koffie zitten te drinken. Over de kaartspelen (onder meer klaverjassen en jokeren) die om ons heen worden gedaan door de ouderen (veelal taxichauffeurs en voormalige ambachtslieden in groenten en bloemen), over het fijne biljartlaken waar nu twee jongere mannen de ballen over doen glijden. Werkelijk over alles.

BRUINE ADRESSEN CAFÉ DE BINNENSTAD Voor Clarenburg 4 030 2304328 CAFÉ MURK Anton Geesinkstraat 6 030 244 40 75 CAFÉ ZANZIBAR Willemstraat 51 030 2319956 DE KROEG V/H PIEREMENT Willemstraat 10 030 2313129 CAFÉ DE PLAK Vleutenseweg 460 030 2937637 CAFÉ ONS HONK Jutfaseweg 28 030 2670768 CAFÉ DE VOOGHEL Burgemeester Reigerstraat 45 030 2514920 CAFÉ DE RAT Lange Smeestraat 37 030 2319513 CAFÉ DE POTDEKSEL Lucasbolwerk 23 030 2311165 CAFÉ KANAALZICHT Keulsekade 23 030 2930066

| WWW.NL30.NL |

18-01-2010 15:02:49


REPORTAGE Fijne informatie natuurlijk, maar wie zijn nou de zware jongens die hier vroeger kwamen? Eerst vertelt Hogenvorst nog even dat André van Duin hier regelmatig een nacht doorhaalde na een optreden in de Stadsschouwburg en dat Anton Geesink Japanse judoka’s naar Murk bracht. En dan horen we het. Cor van Hout alias De Arend zat hier vroeger. Samen met zijn zwager Willem Holleeder kwam hij regelmatig uit Amsterdam over om plezier te maken in Murk. “Dan had ie weer een zak geld bij zich en kreeg iedereen van hem een meier (honderd gulden, red.).” Waar ze zaten? “Aan het tafeltje aan het raam, of wat meer richting de bar. Cor was een geweldige gozer.”

FOTO’S VAN BOVEN NAAR BENEDEN  'Van Wesley kado gekregen; hij kwam hier wel vaker’  Stamgasten hangen aan de bar in de Binnenstad; winkelpubliek zit aan de tafetjes  Vaste gast in café Murk  Een middag in de Kroeg v/h Pierement

CADEAU VAN WESLEY In de echte Utrechtse volksbuurt Wijk C houden we halt bij de gezelligste straat van de wijk: de Willemstraat. Nog geen tweehonderd meter lang, maar wel ingericht met allemaal cafés. En ook allemaal bruin. In deze straat vind je Café Zanzibar. Op zaterdagavond is het er een drukke boel. Ook is het één van de weinige locaties in Utrecht waar binnenkort echt carnaval gevierd kan worden. Doordeweekse avonden zijn ook aan te raden, om te ouwehoeren met een echte buurtbewoner uit Wijk C of de eigenaar. Aan de muur hangt een uniek rekwisiet. Een shirt van een speler van het Nederlands Elftal, met handtekening. Ingelijst en wel. Van Wesley Sneijder. “Die heeft Wesley ons cadeau gedaan”, zegt de eigenaar. “Hij is hier ooit een keer met vrienden een avond beland, en kwam daarna wat vaker. Een echte Utrechter hè.” BIERTJE Even verderop zit Café De Kroeg v/h ’t Pierement. De Utrechters ontdekken ons al snel en dus verstommen de gesprekken. De ogen zijn gericht op de ingang. Alsof de skileraar uit de Heinekenreclame in de deuropening staat en om een biertje vraagt. Want dat iemand ‘zomaar’ De Kroeg binnenloopt, dat gebeurt zelden. Hooguit het buurmeisje dat sigaretten komt halen. Maar die schijnt het ook al een poos niet meer te hebben aangedurfd. Ondanks het schijnbare wantrouwen ten opzichte van nieuwelingen, schuifelen we richting het midden van het café. Daar staat een grote tafel, waaraan vier mannen zitten te klaverjassen. Een tikkie onzeker beginnen we een gesprek over het kaartspel. “Amsterdams, met een vleugje Utrechts”, zegt Albert, een kale man met een verticaal gestreepte blouse. Of Appie, zoals zijn spelpartners hem noemen. Tegenover Appie zit de eigenaar. Baas Willem, zo wordt ie genoemd. Hij is ook verrast door de visite, maar vindt het blijkbaar wel grappig dat we ons bemoeien met hun spel. Hij biedt een drankje aan en zonder het antwoord af te wachten roept Baas Willem om Carla, de bardame en enige aanwezige vrouw. Het bezoek heeft een biertje verdiend. “Wil je een biertje van me? Carla, geef die jongen effe een biertje.”

| 20 JANUARI - 2 FEBRUARI 2010 |

NL30_02p17_3.indd 19

NL30 | 19

18-01-2010 15:03:26


cavallaro napoli

Nu ook hèt adres in Utrecht voor Italiaanse heren en dames kolberts!

Mariastraat 39-41, Utrecht â&#x20AC;˘ www.cavallaro.nl Cavallaro adv. 200x270 NL30 dec.indd 1 NL30_02p20.indd 20

02-12-09 15:59 18-01-2010 15:04:04


WINKELEN Mijn Eigen Slinger www.mijneigenslinger.nl

PAS GEOPEND

TEKST EN BEELD MARIJKE VAN DER LINDE

FC UTRECHT FANSHOP Je hoeft nu niet meer helemaal naar de Galgenwaard voor je FC Utrecht mok. In Hoog Catherijne (bij de roltrappen, tegenover de V&D) vind je nu ook een FC Utrecht fanshop. Je koopt hier t-shirts, vlaggen en pluche beesten, maar je bent ook aan het goede adres voor wedstrijdkaartjes.

Mijn eigen slinger

Persoonlijke versiering E

STREETWEAR OUTLET In de Drieharingstraat zit sinds kort een streetwear outlet. Na Kazo is dit nu de tweede outlet die zich tijdelijk in het oude pand van Boudisque heeft gevestigd. Je vindt er spullen van onder andere Creative Recreation, DC, Pa:nuu & Supreme Being.

NIEUW IN DE WINKEL SEX AND THE CITY BRIL Zonnebril Franz uit de Bernhard Wilhelm collectie van Mykita is nu te koop in Nederland. Voor alle niet-mode-goeroes: dat is de bril die Sarah Jessica Parker draagt in de nieuwste Sex and the City film. Als je ‘m wilt hebben moet je snel zijn; er zijn er maar drie te koop en wel in Utrecht. Bij de Hall of Fame, Korte Jansstraat 1. Het ‘gouden aviater model’ kost € 299 euro.

en verjaardag, een house warming of een afscheidsfeest. Elk feest is anders, alleen de aankleding blijft hetzelfde. Daarom ontwierp de Utrechtse Inge Mennen Mijn Eigen Slinger, een transparante slinger met vlaggen waar je van alles in kunt stoppen. Foto’s, rozenblaadjes, snoepjes, gedichten of cadeautjes. Je kunt het zo gek niet bedenken. “Zo maak je elk feest persoonlijk”, zegt Inge. ZONDER NAAIMACHINE Jord weet nog precies wanneer zijn moeder Inge op het idee kwam om een plastic slinger te ontwerpen. Hij zit naast haar aan de keukenta-

fel. “Mama zag een stoffen slinger en vond die heel leuk, maar kon hem zelf niet maken.” Inge: “Vlaggen van stof waren een gigantische

‘Je kunt de slinger hergebruiken’ trend. Op elk kinderfeestje zag ik dezelfde versiering. Ik wilde iets persoonlijks, maar ben niet handig met de naaimachine. Toen ontstond het idee om een plastic slinger te ontwerpen waar je zelf -weet ik wat- in kunt stoppen en die je steeds kunt hergebruiken.” Dit was een jaar geleden. Inmiddels zijn

er al heel wat huishoudens in het bezit van een Mijn Eigen Slinger en is hij in Nederland in zeventig winkels te koop. EIGEN PRODUCT Inge werkte meer dan tien jaar als productmanager voordat ze besloot voor zichzelf te beginnen. “Ik heb zo lang producten voor iemand anders ontworpen. Nu wilde ik iets voor mezelf doen, maar het product moest uniek zijn. Toen mijn idee, een transparante slinger, nog niet bleek te bestaan, ging ik meteen aan de slag. Ik verzon een bedrijfsnaam en bouwde een website.” Zo simpel kan het zijn. Inge’s strategie is niet het enige wat Mijn Eigen

Slinger zo succesvol maakt. Het product speelt in op de trend van customizing. We hebben de behoefte om aan alles een persoonlijk tintje te geven. En mensen die niet zo creatief zijn, kunnen een eigen slinger ontwerpen… <

Bijzonder Een slinger ontwerpen via de site: 12 vlaggen € 15,90 (exclusief de transparante slinger).

advertentie

*CITY/MOVIES | CAMERA/STUDIO | CATHARIJNE | PLAZA VOOR MEER INFORMATIE EN ACTIE VOORWAARDEN SUNFACTOR.NL | BIOSWOLFF.NL

| 20 JANUARI - 2 FEBRUARI 2010 |

NL30_02p21.indd 21

NL30 | 21

18-01-2010 15:04:34


pz

Veeel t ontwe ze

â&#x20AC;&#x2122;n kop !

advertentie

wereld o rp

www.veeel.nl

030 opium.indd 1

1/14/09 9:44:45 AM

Geld helpt, helpt u mee? Van maandag 1 februari tot en met zaterdag 6 februari vindt de Hersenstichtingcollecte plaats. De opbrengst van de collecte wordt besteed aan wetenschappelijk onderzoek en aan voorlichting, om zo een bijdrage te leveren aan een betere toekomst voor mensen met een hersenaandoening. In Nederland zijn er ruim 4 miljoen mensen met een hersenaandoening, zoals hersenletsel, autisme, dementie, hersentumor en ziekte van Parkinson. Een op de vier mensen krijgt ooit in zijn of haar leven met een hersenaandoening te maken. Steun de Hersenstichting en geef aan de collectant of maak uw gift over op gironummer 860 t.n.v. Hersenstichting Nederland, Den Haag. Meer informatie kunt u vinden op: www.hersenstichting.nl Hartelijk dank voor uw steun!

NL30_02p22.indd 22

18-01-2010 15:05:08


ETEN TOP 5

Eetwinkel Geniet Zadelstraat 10 Tel 030 2232171 Open di t/m do 09.00 - 19.00 uur Za 09.00 – 17.00 uur Op koopzondag ook open

Bezoekers van de culinaire site iens.nl hebben op hun favoriete restaurants gestemd. Dit zijn de toppers van de stad Utrecht.

1

TEKST LIANNE COLLIGNON BEELD TAMARA KARSDORP

Maneki Het beste Aziatische restaurant. “Hier eet je goddelijke sashimi van zalm, tonijn en gele vinvis.” Nachtegaalstraat 10 Tel: 030 230 0036

2

ronto Pronto! Het beste Italiaanse restaurant. “Lekkere verse producten, mooie gerechtjes en enthousiaste en kundige bediening.” Schoutenstraat 19 Tel: 030 214 5552

3

de Garde Het beste Internationale restaurant. “Het eten heeft volgens mij een ster misgelopen, waarschijnlijk is Michelin nog niet langsgekomen.” Met schappelijke prijzen. Drieharingstraat 10/12 Tel: 030 238 1870

4

Will’s eetcafé Het beste eetcafé: “Dit is een zeer sfeervol aangekleed café, het was moeilijk kiezen uit de verschillende hoofdgerechten.” Oudegracht 148 Tel: 030 230 2111

5

Amberes Het Beste Franse restaurant: “Ik ken weinig plekken in Utrecht waar op dit niveau gekookt wordt.” Burgemeester Reigerstraat 29 Tel 030 2515020

Nieuw: eetwinkel Geniet

Eten & winkelen A chter de witte bar buigt een kok met rode konen zich geconcentreerd over een maaltijdsalade. Voor de bar loopt een lange jongen haastig met borden en kopjes heen en weer. Yuppen met kinderen zitten aan de tafels, vriendinnen hangen op de bank en winkelende dames zitten aan de bar. Het is druk in Eetwinkel Geniet. De lange jongen is Melle Tukker en de kok is Jeordy Jansen: het zijn de eigenaren. En het is aanpoten vandaag. De zaak zit vol met mensen die hartige taarten, maaltijdsalades en een lekker broodje willen. ZELF GEMAAKT Tegen de aubergine

gekleurde muur staat een grote houten kast met allerlei producten. De olijfolie, tapenades en pesto’s die hier te koop zijn, vind je terug op de broodjes en zijn door de kok zelf gemaakt. Veel van de producten zijn dat. De

‘Precies zoals je hem wilt eten’ zalm is zelfs huisgerookt: “in het rookschuurtje bij mijn schoonouders in de tuin.” Die proberen we dus. Net als een broodje tonijn. Je kunt kiezen uit vier soorten broodjes en bij de zalm wordt het witte brood met rozemarijn

geadviseerd. Dat past goed. De zalm ziet er mooi uit; licht oranje en de smaak is precies zout genoeg. De tonijn is ook lekker. Niet te romig en niet te droog. Precies zoals je hem wilt eten. INTERNATIONAAL ETEN Het leuke van Geniet is dat je na je broodje nog even niet naar buiten hoeft om te winkelen. Er zijn zat interessante producten te koop voor de culinaire shopfanaat. Franse worsten, verschillende kazen, marmelades, kruiden, risotto, sauzen, gebakjes en veel meer. Na een snuffelronde is ons eten gezakt en merken we dat we echt vol zitten. Goed resultaat

voor een broodje van € 4,25. We komen terug, maar eerst eens kijken of de risotto en oestersaus die in onze boodtas zitten ook lekker zijn. <

Broodje tonijnsalade € 4,25 Bediening Eten Sfeer Prijs/Kwaliteit Eindoordeel 8

advertentie

| 20 JANUARI - 2 FEBRUARI 2010 |

030 | 08 01 10 rechtbank.indd 1

NL30_02p23.indd 23

NL30 | 23

08-01-2010 13:36:47

18-01-2010 15:05:28


*

* *

PAINTINGS & PHOTOGRAPHY

€150,-

*

€450,-

€425,-

*

€230,-

*

v.a.€79,-

€690,-

CHECK DE ONLINE GALERIE UNIQUE WORK

*

UPCOMING TALENT

€550,-

* *

NL30_02p24.indd 24

€750,-

€450,18-01-2010 15:08:13


Hotspots Nooit meer met die eeuwige boekenbon aankomen op een verjaardag of weer in dat zelfde tentje gaan eten of drinken. Wij zetten hier een aantal Hotspots voor je op een rij, zodat je alle nieuwe, bijzondere en niet te missen tenten van Utrecht (weer) weet te vinden. Veel plezier met snuffelen!

UTRECHT

Overvecht Oost Centrum Zuid West

OOK UW BEDRIJF OP DEZE HOTSPOTSPAGINA? Bel dan met Bas 06 - 27745497 of mail naar bastiaan@nl30.nl

ETEN

SHOPPEN

ETEN

ETEN

Na groot succes opnieuw een karaoke avond in Stadscafé Heerenplein! Zing en dans mee met ons grote assortiment aan liedjes! Op donderdag 28 januari zal deze karaoke avond vanaf 22.00 uur van start gaan.

De nieuwe collectie voor de zomer van 2010 komt eraan en daarom ruimen wij de winter collectie op met kortingen tot 50%.o.a. de merken Nike, Jordan, Adidas, Vans, Keep, Stampd-LA, On-Tour, Dissizit, Fenchurch.

In de schaduw van de Domtoren serveren wij de heerlijkste gerechten. Alles op en top Grieks en van zéér hoge culinaire kwaliteit. In ons restaurant serveren wij lunch (12:00-16:00 u) en diner (vanaf 16:00u ) maar ook voor gewoon een lekkere ouzo met pikilia kunt u bij ons terecht.

A.S. ZONDAG 24 januari: alle daggerechten € 8,alle maaltijdsalades € 4,wij werken uitsluitend met ambachtelijk biologisch vlees

www.heerenplein.nl

www.solepaxx.nl utrecht@solepaxx.nl

www.restaurantsirtaki.nl info@restaurantsirtaki.nl

Het dagmenu vind je op www.dado.nl

ETEN

ETEN

ETEN

ETEN

Gustok is een gezellig en intiem restaurant in de wijk parkhaven. Onze menukaart richt zich op de italiaanse en spaanse keuken. Elke week is er een wisselend 3-gangen menu voor  27,50.

Frans/internationaal georiënteerde keuken, vlees-vis en vegetarische gerechten bereid met uitsluitend verse producten.

Stadscafé Heerenplein Lucas Bolwerk 1 Tel. 030 - 2317571

Eetcafé De Maartenshof Loeff Berchmakerstraat 34 Tel. 030 - 2300370 De keuken is dagelijks geopend van 12.00 tot 21.00 uur. Lunchen is mogelijk tot 17.00 uur. Wist u dat. -u bij ons vanaf € 65,- uw eigen fles sterke drank kan kopen en hierbij onbeperkt frisdrank krijgt? . -u deze fles niet in één keer hoeft op te maken, maar kan bewaren in de hiervoor bestemde kluisjes? -u DAT ER TIJDENS DE DOLLE D’DAGEN (DI EN DO -DAGEN) EEN FLUITJE MAAR €1,20 IS. www.demaartenshof.nl | 20 JANUARI - 2 FEBRUARI 2010 |

NL30_02p25.indd 25

Solepaxx Donkerstraat 4 Tel. 030-2322329

ElVi Koffie, Lunch, Diner Jan van Scorelstraat 21 (nabij Wilhelminapark) Tel. 030 - 251 39 13 Open ma. t/m vrij. vanaf 11:00, zaterdag Vanaf 17:00 ElVi werkt met kwaliteitsproducten en (h-)eerlijke recepten. Regelmatig wijzigt de menukaart, zodat deze wisselt met de seizoensproducten. In haar gerechten streeft ElVi naar de puurheid van Italië en het klassieke van Frankrijk. Tot ziens in ElVi! www.restaurantelvi.nl

Grieks specialiteitenrestaurant Sirtaki Servetstraat 1 (onder de Dom) Tel. 030 - 2328316

Restaurant Gustok Veilinghavenkade 59 Tel. 030 - 2930181

DADO eetwinkel en catering Nachtegaalstraat 38 Open ma - zo; 12 - 21 Willem van Noortstraat 180 Open ma-zo; 16 - 21

Restaurant Mej Janssen Oude Gracht 143 a/d Werf Tel. 030 - 231 09 38

Een glutenvrij dieet is mogelijk.

Ook voor borrel tot 65 personen. Welkom!

Maandelijks wisselend 3-gangen keuze menu voor € 19,50.

www.gustok.nl

www.mejjanssen.nl NL30 | 25

18-01-2010 15:08:54


THUIS UITGAAN Wat nou dure toegangskaart, ellendig rookverbod en belachelijke sluitingstijd? Een veel leuker, gezelliger én goedkoper alternatief voor een avond partyen is het huisfeest, dé partytrend van het TEKST MAAIKE BOERSMA nieuwe jaar.

26 | NL30

NL30_02p26.indd 26

| WWW.NL30.NL |

18-01-2010 15:10:33


REPORTAGE

I

n de wijde omgeving is geen club te bekennen, maar toch loopt een stoet ietwat wankele feestgangers door de brede straten van de stad op zoek naar een adres dat ze eerder via Facebook hebben doorgekregen. Gewapend met een fles wodka bellen ze aan bij een woning. Een meisje in een dubieus tijgerprintpakje doet open. Binnen is het één groot feest. In de keuken deelt een meisje in rasecht Duits Heidikostuum , inclusief rode netpanty, broodjes knakworst uit. In de woonkamer schenkt een jongen glazen glühwein en er staat een dj te draaien. Een menigte van mensen die elkaar zeker niet allemaal kennen danst door de kamer. Een groot deel kent zelfs de gastheer en –vrouw pas sinds vanavond. We zijn hier op een huisfeest. Maar dan ook voor onbekenden. Dé nieuwe manier om feest te vieren: zonder rookverbod, vastgestelde sluitingstijden en andere betuttelende regeltjes. Steeds meer mensen ontdekken het voordeel van thuisfeesten. HUISFEESTEN OP INTERNET Niels Bergsma beaamt dit. Hij richtte een jaar geleden de site huisfeesten.nl op en ziet het aantal aanmeldingen alleen maar stijgen. De feesten lopen uiteen van een Open Barfeest waar een fles sterke drank van een liter meegenomen moet worden om binnen te komen, tot een verkleedfeest waar je voor vijf euro binnen bent. ‘Hierbij wil ik mensen uitnodigen voor een spontaan feest bij mij thuis in de nacht van 6 - 7 februari’, zo luidt de uitnodiging. ‘Het thema is Costume chaos, alles is mogelijk zolang je maar verkleed bent.’ Zelf kwam Niels een jaar geleden met oudjaar op het idee voor zijn huisfeestensite. “We zaten eerst bij vrienden thuis maar hadden dure kaarten voor een feest. Het was daar helemaal niet leuk, we hadden veel beter thuis kunnen blijven.” Volgens Niels is het huisfeest de ideale combinatie tussen de gezelligheid van een feestje vieren bij vrienden en nieuwe mensen leren kennen. Via zijn site is het mogelijk om uit te nodigen voor je eigen feestje of jezelf uit te nodigen voor een feestje bij iemand anders thuis. De organisator beslist, aan de hand van een Hyves-link of een belletje, of je ook daadwerkelijk een uitnodiging krijgt. Roos Maasland (29) woont in een gigantisch

| 20 JANUARI - 2 FEBRUARI 2010 |

NL30_02p26.indd 27

antikraakpand waar ze inmiddels al vier huisfeesten gaf, met als topper een feest waar tweehonderd man op afkwam, waarvan ze de helft niet persoonlijk kende. “Het begon allemaal met een verjaardagsfeestje dat ik gaf. Daar was iedereen zo wild enthousiast over, een half jaar later hadden ze het er nog over.” En dus ontstond het idee voor een huisfeest, ook voor onbekenden. “Maar toen ik hoorde dat zich tweehonderd mensen hadden aangemeld moest ik wel even slikken. Wat als het misgaat? Je voelt je toch verantwoordelijk. Ik heb voor de zekerheid maar een brandblusser gekocht.” ROTZOOI Linde (25) bezocht onlangs voor het eerst een huisfeest van een onbekende. “Dat was echt een heel geslaagd feest. De charme van zo’n huisfeest is dat het heel gemoedelijk en relaxed is.” Bovendien had ze geen trek om 65 euro entree te betalen voor een club om er vervolgens ook nog voor de drank te betalen. Voor de tien euro entree die ze voor het huisfeest betaalde kreeg ze de hele avond gratis drank, nepkaviaar en knakworsten. Of ze zelf ook wel eens thuis een dergelijk feest zou willen geven? “Absoluut niet, die rotzooi.” Hoewel ze de volgende ochtend een hele schoonmaakploeg op de been had vindt ook Roos dat het grootste nadeel. “De bende de volgende dag”, zucht ze. “De anderen gaan na het feest lekker naar huis en duiken hun bed in. Gelukkig heb ik altijd wel een groepje mensen dat de volgende dag helpt puinruimen.” Rommel of niet, Anoeska Groot is er niet bang voor. Al jaren viert zij samen met een vriendin haar verjaardag, maar dit jaar komen er voor het eerst ook onbekenden nu ze zich hebben aangemeld op de website van huisfeesten. De eerste aanmeldingen zijn al binnen. “We hebben ze wel even gevraagd een Hyveslinkje door te sturen, zodat je ze toch een klein beetje leert kennen.” Afgezien van de rotzooi de volgende ochtend lijkt een huisfeest alleen maar voordelen te hebben. Want thuis mag er gewoon meer. “Roken bijvoorbeeld”, zegt Anoeska. “En je kan zelf je muziek bepalen. Bovendien is het erg goedkoop, en heb je niets te maken met sluitingstijden.” <

NL30 | 27

18-01-2010 15:11:14


advertentie

ZOEKT

ZOEKT

Account Manager M/V 40 uur p/w

Account Manager M/V 40 UUR P/W

Voor meer info check www.boomerang.nl/boomerang/vacatures

Accountmanager kwart.indd 2

NL30_02p28.indd 28

VOOR MEER INFO CHECK www.nlunlimited.nl/vacatures

15-01-2010 Accountmanager 12:43:29 kwartNEW.indd 2

18-01-2010 12:35:14

18-01-2010 15:15:49


UITGAAN

TEKST EN BEELD MARIJKE VAN DER LINDE

Wat En Suite, Club Lux, Oudegracht a/d werf 97 Wanneer 9 januari Frequentie iedere zaterdag Next party zaterdag 16 januari Prijs € 5,-

Party Review: En Suite

Toegankelijk gayfeest E

n Suite is de enige wekelijkse clubavond in Utrecht speciaal voor homo’s, lesbiennes, biseksuelen en gayfriendly people. Dus het is elke zaterdagavond ook gezellig druk in Club Lux. Alleen de locatie van deze club is nog middeleeuws, want van binnen vind je alles wat bij een trendy club hoort: een lange witte bar, loungehoek en cocktails.

GEMÊLEERD PUBLIEK Ed heeft gelijk. Er zijn geen blote billen in leren broeken, en veterstrings; wel opvallend gemêleerd publiek. Meisjes in panterleggings en

‘Er wordt geflirt en gezoend’ iedereen danst op de actuele clubhits, techhouse en electro, vergeet die standaard YMCA van de Village People. GLAMOUR HOMO’S Af en toe gaat iemand op de loungebank zitten om uit te rusten, waaronder Femke (30) “Ik ben hier met mijn beste vriend. Hij gaat volgende week trouwen en vanavond is het vrijgezellenfeest. Daar heb je hem. Joris, wat vind jij van En Suite?”Joris (34): “Een van

Patricia van Rooyen (21) “Erg gezellig hier. Goede sfeer en lieve mensen.”

de leukste gayfeesten! Hier komen tenminste niet van die glamour homo’s en opgepompte gasten.” MOOIE MANNEN “Nee, er komen vooral veel mooie mannen”, zegt zijn vriend Lesley (42), terwijl hij uitdagend een roze boa om zijn nek gooit. Hij wordt meteen op zijn vingers getikt door een jongen die naast hem zit. “Homo zijn is leuk, maar roze veren… Dat is helemaal niet nodig!” Tja, het blijft natuurlijk Utrecht. En ook in de gayscène geldt: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. <

Femme Fatal L ichte techno stuitert van DJ Bono’s draaitafels de bar door. Er wordt voorzichtig gedanst en druk geouwehoerd. Jagend kijkt een groepje meisjes over hun Cosmo met rietje de bar rond. Café Lust aan de Nobelstraat combineert het beste van twee uitgaanswerelden: kroeggezelligheid in een hippe clubsfeer. Lust viert dit jaar haar lustrum. In vijf jaar tijd verloor voorganger Café Lieverdje haar onschuld en veranderde in een ware femme fatale, die vooral oudere studenten en starters weet te verleiden. Veel jaarclubs hebben van Lust hun vaste hang out gemaakt. Met een studentenpas krijg je al een fluitje voor € 1,50. Het clubcafé is speciaal in trek bij vrouwen. Bedrijfsleider Jos weet wel waarom. “Die houden toch van een lekker cocktailtje of een flesje prosecco,” zegt hij. Geen snikkelfeest in Lust dus, maar ook geen kippenhok. Hier laten zich eenvoudige natuurwetten gelden: want waar vrouwen jagen, werpen mannen zich op als prooi. FROZEN DAQUIRI Met de cocktails zit het wel

goed in Café Lust. De Frozen Daiquiri en de Cosmopolitan zijn favoriet bij vrouwen en mannen ruilen hun biertje zonder reputatieschade op te lopen in voor Black Jacky, een cocktail met whisky. Insiderstip: vraag eens om een dubbelfris-shotje, het mierzoete maar verraderlijk sterke geesteskindje van barvrouw Marleen. Naast drinken en voorzichtig dansen, kun je ook eten in Lust. Geen standaard steak met patat, maar fingerfood met grappige namen, zoals Buurman Octo en Sjors & Sashimi. Dansen kun je van woensdag tot en met zaterdag. Op die dagen draaien DJ’s, meestal van het Utrechtse housecollectief Refill. LEKKER ROKEN De rookruimte van Lust – misschien wel de beste van de stad – verdient speciale aandacht. In de zomer is het een binnenplaats met buitenbar. In de winter wordt de ruimte omgebouwd tot een rookserre, waar rokers niet in het verdomhoekje zitten maar gewoon een drankje kunnen bestellen en zich op relaxte banken, stoelen en poefen rond een haardvuur kunnen nestelen.

Cefé Lust Nobelstraat 10 Tel. 030 23 82 421 Web www.cafelust.nl Open Dagelijks van 17.00 tot 03.00 uur. TEKST LUC VAN KEMENADE BEELD TAMARA KARSDORP

GEEN OPGEFOKTE PARTY Organisator Ed Bindels is eigenaar van de club én een trouwe bezoeker. “En Suite is geen opgefokte seksparty, zoals mensen vaak verwachten van gayfeesten. Hier vind je niet zo snel mannen in leren tuigjes. En de sfeer is vriendelijk en gemoedelijk.”

glitterjurkjes met hippe kapsels, maar ook het stereotype lesbienne; korte stekels en een spijkerbroek. De mannen gaan over het algemeen casual gekleed in wit, zwart en spijker. Er wordt geflirt en gezoend, maar niet op een overdreven manier. Bijna

Drinken: Café Lust

WAAROM WEL vriendelijke mensen, gemoedelijke sfeer en niet over de top gay. WAAROM NIET als je naar het Pann feest gaat in Tivoli of naar Kitty in de Acu. Joris en Femke “Een van de leukste gayfeesten!”

SCORE Johan van Walsem (22) “En Suite is kijken en bekeken worden, maar niemand is handtastelijk.” | 20 JANUARI - 2 FEBRUARI 2010 |

NL30_02p29.indd 29

Bediening Publiek Muziek Toiletten Roken Prijzen

Weet alles van cocktails Wat oudere studenten en starters Een draaiende dj en van top 40 tot soul Clean and Fresh Alsof er nooit een verbod was Vaasje  2,50 Huiswijn  3,30 Cosmo  6,40 NL30 | 29

18-01-2010 15:16:22


Help slachtoffers aardbeving Ha誰ti! Ha誰ti is getroffen door een zware aardbeving. Er zijn duizenden slachtoffers, de schade is enorm. Uw hulp is hard nodig. Maak nu uw gift over.

Giro555 Den Haag

762.041-01 A3 poster.indd 1

NL30_02p30.indd 30

SAMENWERKENDE H U L P O R G A N I S AT I E S www.giro555.nl 15-01-2010 16:33:37

18-01-2010 15:16:35


DATE

Menno & Heleen Muzikale levensgenieter Menno zoekt een sportief meisje waar hij een avondje mee kan doorzakken. Heleen is dol op basketballen en dansen in de disco. Zij valt voor spontane, humoristische en actieve jongens. Op papier lijken ze een match. Maar zijn ze ook een briljante combinatie in real life? TEKST EN BEELD CORNELINE VAN STAALDUINEN

SJANS, DONDERDAGAVOND 19.30-01.30

MENNO (26), Simulation Engineer “Ik houd liever mijn opties open…”

HELEEN, DE VOLGENDE DAG En? Smaakte de date met Menno naar meer? “Hmm, ja, maar ik geloof niet dat ik het initiatief ga nemen. Ik heb nog niet zoiets van ‘Oehoe, ik heb vlinders!’ Dat kan trouwens ook komen doordat ik niet zo goed weet wat hij ervan vindt.” Wat was er leuk aan hem? “Hij speelt gitaar in een bandje. En hij had hele mooie bruine ogen. Menno zag er sowieso leuk uit.” Nog dompers? “Hij doet aan zaalvoetbal. Dat vind ik echt een hele onaantrekkelijke mannensport! En hij vertelde dat hard werken niet zo zijn ding was. Ik kan me voorstellen dat je andere dingen leuker vindt om te doen, maar ik ben in dat opzicht anders. Mijn leven is juist heel erg druk.” Was het wel een leuke avond? “Jawel! Na het eten zijn we in Kafé België biertjes gaan drinken. Ik kan me er niet héél veel meer van herinneren. Alleen dat ik rond half twee de taplijst niet meer

kon lezen. Toen was het een beter idee om naar huis te gaan! En bij het afscheid is er gezoend... Wie het initiatief nam? Ik dacht hij. Het is allemaal een beetje blurry!” (Slaakt een vreugdekreet) “Nu gaat hij natuurlijk zeggen dat dat niet waar is… en dan sta ik heel erg voor lul!” MENNO, NA DE DATE Menno, vertel! Heb je spannende verhalen? Is er gezoend? “Ik heb haar wel ge-sms’t.” Maar ik vroeg ook of er gezoend is…?

HELEEN (24), studente geneeskunde “Het is allemaal een beetje blurry!”

“Ik vond het stoer dat ze basketbalde. We hebben sowieso een leuke avond gehad.” En er is dus ge-sms’t. Zou je haar nog een keer willen zien? “Ja, nou, ik vind het makkelijker als zij initiatief toont. Dan hoef ik er geen beslissing over te nemen. Ik ben niet zo van het knopen doorhakken. Ik houd liever mijn opties open. Dus ik zeg ook niet zo snel ergens ‘ja’ of ‘nee’ tegen.” Aha. Maar je ‘opties open houden’ is toch geheimtaal voor ‘ik wacht tot er iets

‘Of we gezoend hebben? Daar geef ik geen antwoord op!’ “Moet ik dat zeggen? Ik vind dat niet erg beleefd.” De meeste lezers vinden het leuk als er is gekust. “Oh. Maar ik ga er geen antwoord op geven.” Nou, wat vond je dan leuk aan Heleen?

beters voorbij komt’… “Ik heb dat niet alleen met vrouwen!” Jij hebt dat met alles in je leven? “Ja. Dat heb ik inderdaad. Ik zie wel waar het schip strandt…”

Wil jij ook de avond van je leven meemaken? Aarzel niet! Mail naar blinddate@nl30.nl en vertel wat over jezelf en wat je zoekt! Voor de partner en de drankjes en het diner zorgen wij! Wie weet welke droompartner er op jou zit te wachten.

| 20 JANUARI - 2 FEBRUARI 2010 |

NL30_02p31.indd 31

Elke dag gebeuren er leuke, spannende, gekke en lieve dingen tussen Utrechters. Is jou iets overkomen, wil je iemand bedanken, of gewoon iets kwijt? Mail dan naar redactie@nl30.nl. STEUN IN TIJDEN VAN KUTWEER Ik kijk naar buiten, het regent en sneeuwt. De wind doet ook lekker mee. Utrecht ziet er ongezellig uit. En dat slaat over op de mensen in onze stad! Net was ik in de supermarkt en iedereen is hartstikke chagerijnig. Er kan geen glimlach af, er wordt gezucht in de rij en het aardige meisje achter de kassa wordt volledig genegeerd. Doe eens normaal Utrecht! Laten we elkaar in barre tijden van kutweer steunen

‘Doe eens normaal joh Utrecht!’ en dan gaat de zon misschien vanzelf weer eens schijnen… Fred LIEVE LIANNE Dagen en nachten slenterde ik door Utrecht. Voor een prachtige ons keurt ons of een dronken partycrasher. Naast alle leuke mensen die ik sprak de afgelopen maanden, een sinterklaas- en kerstpakket, was het vooral ook erg gezellig. Ik heb veel van je geleerd. Je bent de leukste stagebegeleider van de hele wereld! Sanne VALLEN EN OPSTAAN Tijdens een fietstochtje van Overvecht naar CS ging ik drie keer onderuit door de sneeuwdrek. En elke keer kwam er een bezorgde Utrechter naar me toe om mijn fiets van me af te slepen. Lieve zorgzame stadsgenoten: bedankt. Lotte CHOCO VERSLAAFD Door dit weer heb ik ondertussen al liters warme choco gedronken met slagroom. Niet zo’n goed begin van 2010. Dus ik wil hier even vertellen dat ik deze winter geen chocomelk meer wil drinken. Kim en Melanie, binnenkort maar een biertje doen? Annette Ook iemand iets laten weten? Of herken je jezelf? Mail naar redactie@nl30.nl

NL30 | 31

18-01-2010 15:16:52


20 jan.

T/m

3 feB.

ikhouvantheater.nl wenst u een gelukkig theatraal 2010 toe! ook het komende jaar kunt u weer tegen aantrekkelijke prijzen bij ons adverteren. voor meer informatie bel: 020 412 14 15

Powered by ikhouvantheater.nl //

t

020 412 14 15 // Maarten@ikhouvantheater.nl // www.iKhouvanTheaTer.nl

Toneel

Toneel

Dans

Dans

vicTor en Zijn vrouw

Kasmoni

amore e merDa

iDeals

sevenarTs & ZeP

Giulia mureDDu

DansTheaTer aYa

© Konrad szymansKi

orKaTer

Victor en zijn vrouw bezweren hun huwelijkscrisis door op reis te gaan. Het wordt onverwacht spannend en bizar wanneer ze verdwalen in hun vakantieverblijf.

> amsterDam: dwa/Smart-auditorium, 20 t/m 24 jan.

www.danswerkplaats.nl www.gabriellamaiorino.net

> Haarlem: toneelSchuur, 14 t/m 27 jan.

Een hilarische voorstelling over onze tropische medelanders en het Surinaamse ‘Kasmoni’-spaarsysteem.Wie redt wie uit deze jungle? Met Frank Wijdenbosch, Howard Komproe e.a.

> rotterDam: lantaren venSter, 24 & 25 feb.

> Den Haag: KoninKlijKe Schouwburg, 5 feb.

www.orkater.nl

IDeals is een voorstelling over idealen, waarin lokale jongeren een vaste plek op het podium krijgen. Choreografe Wies Bloemen mixt street- en breakdance, (mind)moves en battles met flarden tango, moderne dans, tekst, rap en videoprojectie.

Toneel

reiGen aD liB DooD PaarD

> zaanDam: Zaantheater, 17 feb. (Première)

www.aya.nl

> tournee feb. t/m apr.

> amsterDam: bijlmer ParKtheater, 6 & 7 feb. > tournee 4 t/m 19 feb.

Toneel

www.zep.nu

Dans

Pax islamica v: haDj

reischl & GoecKe, choreoGrafen

TheaTerGroeP De nieuw amsTerDam

scaPino BalleT roTTerDam

Toneel

© sanne PePer

> tournee t/m 17 apr.

© Peter Janssen

© Jean v. Lingen / Leo enzLin

© foto: Ben van duin BewerKing: titus tieL groenestege

Een transseksueel duet over verlangen. Amore e Merda deconstrueert het lichaam tot een gezichtsloze vergaarbak vol impulsen en verlangens. Strevend naar individualiteit, de lichamen spreken.

hé jij Daar…

frans sTrijarDs De Voortzetting (Van art & Pro)

Welkom, hijgerige hangbuiken en hitsige schatjes. U krijgt de gelegenheid om deze avond uw door onbeteugeld zingenot afgestompte zenuwen te laten kietelen... > amsterDam: fraScati in de braKKe grond, 9 & 10 feb. > tournee t/m 13 feb.

www.doodpaard.nl

Dans

meeKersmiDDaG 31 januari

laatste kansen! Vader wil naar Mekka, maar niemand die hem gelooft. tragikomedie over hebzucht en macht in een Islamitische familie. Met Sabri Saad El Hamus.

© Hans gerritsen

© Jean van Lingen

© frits van HartingsveLdt

meeKers

> amsterDam: bijlmer ParKtheater, 26 jan.

Als Reischl de dichter is, keert met Goecke de rock&roll terug in de dans

> almere: Schouwburg, 30 jan.

> scHieDam: theater aan de Schie, 5 feb.

> tournee t/m 30 jan.

> rotterDam: r’damSe Schouwburg, 10 t/m 12 feb.

www.denieuwamsterdam.nl

• ITHTR_NL20_20|01|10.indd 1

NL30_02p32.indd 32

> tournee feb. t/m mei

www.scapinoballet.nl

De deuren van de studio van het Rotterdams Jeugddansgezelschap gaan weer open. Nieuwsgierigen, dansliefhebbers, jong en oud, iedereen is welkom! Entree € 4,50 t/m 12 jr gratis. > rotterDam: meeKerSStudio, coolhaven 96-98, 31 jan. > ook zonDag: 28 maart, 25 april en 6 juni

www.meekers.nl

Over Dankwoord? schreef de pers “Ontroerend, poëtisch, geestig is het. Op het vervolg kunnen we ons verheugen.” (DE VOlKSKRANt). Dit vervolg Hé jij daar… met Nanette Edens, wederom geschreven en geregisseerd door Frans Strijards, zal vanaf 17 februari in de Nederlandse theaters te zien zijn. > tournee 17 feb. t/m 22 apr.

www.devoortzetting.nl

13-01-2010 10:50:19

18-01-2010 15:17:08


AGENDA advertentie

ZAT 23 JANUARI TIVOLI OUDEGRACHT

Uitgaansagenda Toneel

Nieuw Zwart

Een gewoon houten podium wordt omgetoverd tot een borrelende planeet. Uitbarstende vulkanen, rock en dansers. Dat is Nieuw Zwart. Een energieke science fiction dansvoorstelling die door dEUS-gitarist Pawlowski wordt voorzien van stevige rock. Wees welkom op deze duistere planeet vol dansers die een hele show lang hun energie over je uitstorten. Nu eens een toneelvoorstelling waar je niet gapend maar juist vol nieuwe energie vandaan komt. Stadsschouwburg, 20 januari (20.00) 18,-

BOEMKLATSCH THE WALK & ROGERSEVENTYTWO RIPTIDE (BMKLTSCH RCRDS) AANVANG 23:00 ENTREE 10 EURO

MYSPACE.COM/THEWALKROGERSEVENTYTWO BOEMKLATSCH.NL

DUM-DUM.NL

MYSPACE.COM/THERIPTIDE

TRIOMF.COM

HOT TICKETS

summer of love

limited edition

(toegang vanaf 18 jaar)

w w w. b a d a b i n g . e u

| 20 JANUARI - 2 FEBRUARI 2010 | 1-8 staand 43x123 (man).indd 1

NL30_02p33.indd 33

RIHANNA GelreDome XSArnhem, 17 april DON MCLEAN Carré - Amsterdam 19 april ERIC CLAPTON & STEVE WINWOOD GelreDome XS Arnhem, 29 mei

ROCKIN’ PARK MET O.A. PEARL JAM Goffertpark Nijmegen 27 juni MARK KNOPFLER Heineken Music Hall Amsterdam 28-30 juni

MONSTER JAM GelreDome Arnhem 25 + 26 september A-HA Heineken Music Hall Amsterdam 10 oktober

LAATSTE KAARTEN DROPKICK MURPHYS Heineken Music Hall - Amsterdam 31 januari STEREOPHONICS Heineken Music Hall - Amsterdam 6 februari

INHOUD MUZIEK

34

NIGHTLIFE

37

THEATER

39

EXPO

41

EXPO

49

POWERED BY NL30 | 33

13-02-2009 17:07:56

18-01-2010 15:17:44


MUZIEK

MUZIEK

wo 20 januari

SJU JAZZPODIUM

Wereldsessie

De Afrikaanse muziek waarmee Ousmane Seye is opgegroeid combineert hij met jazz, afro-cubaanse muziek, blues, funk en hiphop. Met bassist Tjitze Vogel. 21:00 Gratis CEES PLACE

Real open stage

Iedereen is welkom om te komen spelen. 22:00 Gratis

PIETERSKERK

BROTHERS

SJU JAZZPODIUM

Spaanse renaissancemuziek onder leiding van Adrián Rodriguez van der Spoel: Ay, que dolor! 20:15 € 15,-

Feest in je moerstaal. Met Wolter Kroes, Starkoo XL, Cooldown Cafe, Albert van Benthum, Ernest en dj Jurgen. 21:30 - 03:00 € 17,50

Jazz-gezelschap met onder meer Dick de Graaf op saxofoon en Jerome Hol, Harry Emery en Erik Kooger. Met Dick de Graaf. 15:00 € 12,50

Coqu

VREDENBURG LEIDSCHE RIJN

Vrijdag van Vredenburg

Een concertserie van de publieke omroep. Met het Radio filharmonisch orkest, Groot omroepkoor en het Nationaal kinderkoor. 20:15 € 28,RASA

Chota & Divana

Brothers in Concert

Cry Baby

SJU JAZZPODIUM

RASA

De Nijmeegse band rondom zangtalent Hester. Het vijftal speelt soulvolle funkmuziek met rock- en dancetwist, geïnspireerd Jamiroquai en Erykah Badu. Met Djill'em. 22:00 € 5,-

Dit viertal wordt gedreven door eenzelfde passie voor een risicovolle musiceerstijl waarbij fatalisme, speelsheid en raffinement om de eerste plek strijden. 15:00 € 17,-

Baby Jade Brown

Tanguarda

'T OUDE POTHUYS

GEERTEKERK

Elke dag kun je lekker luisteren naar live muziek. 22:00 Gratis

do 21 januari

De liederen en dansen die eeuwen geleden ontstonden in India worden vandaag de dag nog steeds gespeeld. Vanavond kun je van deze volksmuziek genieten. 20:30 € 20,-

KARGADOOR

Intercultureel Theehuis

THEATER KIKKER

FLORIN

Ze zijn vrolijk, origineel en zingen over luchtige onderwerpen. Laat je verleiden door deze singer-songwriters. Met Mental Marble. 19:30

Open Strings

Het ensemble heeft veel wereldpremières op zijn naam staan. Een benefietconcert ten behoeve van UAF Stichting voor vluchtelingstudenten. 15:00 € 20,-

Het snaarinstrument staat centraal: de akoestische stringgitaar, de elektrische variant, haar Middeleeuwse voorganger de luit en verschillende strijkvarianten. Met het James Blackshaw Ensemble, Jozef van Wissem, Dirk Serries' Microphonics en Head of Wantastiquet. 20:30 € 15,-

'T OUDE POTHUYS

Live muziek on stage

Elke dag kun je lekker luisteren naar live muziek. 22:00 Gratis

VREDENBURG LEEUWENBERGH

Dialogus

Fascinerend is de dialoogcantate: sacrale muziek, waarbij de vrouwenstem staat voor de gelovigen en de mannenstem voor Jezus of de kerk. Met L'Armonia Sonora. 20:00 € 27,-

EKKO

Casio Kids DB'S

De fijnste indie- en gitaarpop bands van het moment. Kom genieten van de melodieuze klanken. Met The Happy Few, Vox Von Braun en Action Park. 21:00 € 5,-

Rhythm Orgy

Ritmische muziek is de rode draad tijdens deze avond: ritmes als patronen van geluid, maar ook als patronen van stilte. Met Zoumana Diarra. 21:00 Gratis 'T OUDE POTHUYS

Live muziek on stage

Elke dag kun je lekker luisteren naar live muziek. 22:00 Gratis vr 22 januari

VREDENBURG LEEUWENBERGH

Gratis lunchconcert

Genieten van klassieke muziek rond lunchtijd. Met Andrea Vasi. 12:30 Gratis

Funny Trees Showcase

KARGADOOR

Vara's Spijkers met Koppen

Live Radio Uitzending met Dolf Jansen & Felix Meurders. 12:00 - 14:00 Gratis TIVOLI OUDEGRACHT

Xnoizz Presents Stryper De geel-zwart geklede band zette in de jaren tachtig eigenhandig de Christelijke metal op de kaart. Met Flight Patterns. 19:45 Uitverkocht

Local Natives

De grootste en gezelligste bandwedstrijd van Utrecht en omstreken. Zevende editie. 20:30 € 3,SJU JAZZPODIUM

za 23 januari

TIVOLI DE HELLING

Zie kader. 20:45 € 9,-

EKKO

Clash of the Titans

Live muziek on stage

TIP

Lo-Friday

Eigenzinnige muziekavonden die in het teken staan van indie & elektronische muziek. 21:00 Gratis ACU

Secret Handshake Club

Utrechtse bands op het ACU-podium vanavond. En wel hele bijzondere, ze klinken allemaal retestrak als je het ACU mag geloven. Met Status Aparte en nog een andere surprise band. 21:30 € 5,-

Het debuutalbum Gorilla Manor bevat een aantal razend knappe composities vol tempo- en stemmingswisselingen en klinkt opmerkelijk volwassen. 20:15 € 11,NICOLAIKERK

Hollands Vocaal Ensemble Werken van Bruinen, Koenders, Tamminga en Woof, onder leiding van Fokko Oldenhuis. 20:30 Gratis VREDENBURG LEIDSCHE RIJN

Meezingconcert 'Dikke tranen met tuiten...'

Na het smartlappenfestival kun je je hart ophalen bij Hollandsche meezingers in Vredenburg. Een must voor de liefhebbers van smartlappen. Met Grachtensmart. 20:30 € 14,EKKO

The Mad Trist

De band is vooral geïnspireerd door de Belgische band scene, met bands als dEUS, Millionaire, Soulwax en Triggerfinger. 20:45 € 7,SJU JAZZPODIUM

TryTone Dubbelplus

In elke aflevering van de concertreeks TryTone Dubbelplus vindt een ontmoeting plaats tussen een Nederlandse en een buitenlandse band. Met Umlaut double trio en Spinifex tuba band. 21:00 € 15,CLUB BRILLANTE

Molote's Fiesta

Molote zat als jongste muzikant bij Buena Vista Social Club. Nu is het zijn beurt om een jongere generatie in zijn ervaring te laten delen. Daarom deze keer naast de topbezetting veel jonge muzikanten. Met Latin Combo en later dj Liber torriente . 21:00 € 15,'T OUDE POTHUYS

Live muziek on stage

Elke dag kun je lekker luisteren naar live muziek. 22:00 Gratis zo 24 januari

SINT WILLIBRORDUSKERK

Casio kids

Deze band uit Noorwegen valt gedeeltelijk in het genre electro, maar heeft net een beetje meer. Verwacht naast de dansbare electro deuntjes van deze vijf, ietwat weird ogende, Noormannen een schimmenspel en een poppenkast. Deze dudes staan ook niet op het podium met alleen het setje gangbare instrumenten. Zij krijgen ook muziek uit een oldskool cassette recorder, cello en casio’s. Dat wordt sowieso een potje lekker dansen!

Zondagmiddagconcert

Maak kennis met de trombone en de voor dit geweldige blaasinstrument geschreven composities. Met trombonekwartet ‘Bones’. 14:00 Gratis

Het Orion Ensemble

di 26 januari

BEATRIX THEATER

BLØF

BLØF behoeft eigenlijk geen introductie. De band bestaat 10 jaar. De cd's Oktober en April zijn akoestisch opgenomen en lenen zich bij uitstek voor het theater! Kom lekker luisteren naar één van Neerlands bekendste bands. 20:00 Vanaf € 31,GEERTEKERK

Compagnie Bischoff

Muziektheater met madrigalen ter ere van Elisabeth I. 20:15 € 17,50 AVERECHTS

Open podium

Pak je gitaar onder je arm en tokkel er vrolijk op los. Daarbij kun je uit volle borst meezingen. Iedereen is welkom. 22:00 Gratis

JANSKERK

'T OUDE POTHUYS

Choral Evensong met werken van Rachmaninov en Tsjesnokov onder leiding van Lisette Bernt met medewerking van Jan Hagen. 17:00 Gratis

Elke dag kun je lekker luisteren naar live muziek. 22:00 Gratis

Schola Davidica

MARIA

Single Café

Maandelijks is er een SingleCafé in Utrecht. Op deze gezellige avond kunnen 30+ singles lekker kletsen en leuke mensen ontmoeten. Om 20:30 is er ook fundating. 19:30 € 7,50 TIVOLI DE HELLING

Brett Anderson

De androgyne zanger met de stem uit duizenden brengt op zijn album Slow Attack vooral sferische nummers met veel piano en houtblazers. 20:15 € 16,'T OUDE POTHUYS

Live muziek on stage

Elke dag kun je lekker luisteren naar live muziek. 22:00 Gratis CEES PLACE

Bluesy rocky jamsession

Onder leiding van onze enige echte nachtburgemeester en muziekspecialist Cees. 22:00 Gratis

Live muziek on stage wo 27 januari

DB'S

Kapot Hard

De week wordt op deze woensdag keihard gebroken met brute metal en hardcore. Met So Called Celeste, Divine Sins en My City Burning. 20:00 € 5,TIVOLI OUDEGRACHT

Dayna Kurtz & Band

De eigenzinnige zangeres vermengt haar folkliedjes met jazz, country, chanson, blues, pop en rock waardoor haar muziek volstrekt uniek is. 20:15 € 16,GEERTEKERK

Utrechtsch Studenten Concert

Onder leiding van Bas Pollard kun je luisteren naar Rachmaninovs Dodeneiland en Berlioz' Symphonie Fantastique. 20:15 € 13,U ROCK

Onder invloed live

Check door wie de artiesten van vanavond beïnvloedt zijn. 21:00 € 5,-

ma 25 januari

FLORIN

BLØF

Echte Engelse pubquiz. 21:00 Gratis

BEATRIX THEATER

BLØF behoeft eigenlijk geen introductie. De band bestaat 10 jaar. De cd's Oktober en April zijn akoestisch opgenomen en lenen zich bij uitstek voor het theater! Kom lekker luisteren naar één van Neerlands bekendste bands. 20:00 Vanaf € 31,VREDENBURG LEEUWENBERGH

Klassiek idool: Mozart en Mendelssohn

Mr Balls superquiz CEES PLACE

Real open stage

Iedereen is welkom om te komen spelen. 22:00 Gratis 'T OUDE POTHUYS

Live muziek on stage

Elke dag kun je lekker luisteren naar live muziek. 22:00 Gratis do 28 januari

Een vergelijking tussen de twee grote meesters laat de overeenkomsten zien: heldere thema's, doorzichtige muzikale weefsels, prachtige lyriek. Met De Van Swieten Society. 20:15 € 25,-

KARGADOOR

CAFÉ WILLEM SLOK

THEATER KIKKER

Netwerkborrel voor mensen in de media met de mediaquiz. 20:30 Gratis

Deze topmuzikanten die hun naam al lang en breed gevestigd hebben zetten zich in voor jongeren met de ziekte Multiples Sclerose. Met Janne Schra (Room Eleven), William Wixley & Make Up Your Mind komen optreden. 19:30 € 10,-

MediaSlok

'T OUDE POTHUYS

Live muziek on stage

Elke dag kun je lekker luisteren naar live muziek. 22:00 Gratis MICK O'CONNELLS IRISH PUB

Pubquiz

Om het zuipen wat interessanter te maken vonden de Britten de cafequiz uit. In english, of course. 22:30 Gratis

Intercultureel Theehuis Laat je vanavond meeslepen door betoverende verhalen. Met Sahand Sahebdivani. 19:30

Proud benefit concert

LUTHERSE KERK UTRECHT

Utrecht String Quartet

Het Utrecht String Quartet speelt het prachtige eerste strijkkwartet van Tsjaikovski. 20:15 € 15,-

Ekko, 22 januari (20.00) €9,34 | NL30

NL30_01p34.indd 34

| WWW.NL30.NL |

18-01-2010 15:18:13


AGENDA Boris & Wicked jazz sounds band

Een hele avond van de eerste tot de laatste minuut geheel en al gevuld met de crème de la crème van funk, soul en jazz van eigen bodem. Met Caro Emerald. 20:15 € 17,EKKO

Diggy Dex

MUZIEK

advertentie

TIVOLI OUDEGRACHT

Every 14 seconds nobody in the world dies of AIDS

Zie kader pag. 37. 21:00 € 11,CAFÉ WILLEM SLOK

Rock-A-Slok

De popquiz voor iedereen met verstand van muziek. 21:00 Gratis

The Jig

Let’s funk the SJU! Alle ingrediënten zijn aanwezig: drie blazers, een strakke ritmesectie compleet met Hammondorgel. The Jig schotelt je een knapperige funksound in de stijl van Bootsy Collins en The Meters voor. Vintage gecombineerd met enkel eigen nummers. En dat klinkt catchy, soulful en deeep. De oplettende luisteraar herkent een aantal stevige underground-hits. Voor de echte die-hards doet dj Mseize daarna nog zijn fijne ding. Dancing never stops!

SJU Jazzpodium, 29 januari (22:00) €5,THEATER KIKKER

A special night with: Bohren und der Club of Gore

Bohren staat garant voor een spectaculair optreden waarbij de nadruk op traagheid en zwaarte ligt, zonder dat het log en lomp wordt. 20:30 € 15,SJU JAZZPODIUM

Curra Suarez en Yorgos Valiris

Een avond met de Utrechtse flamencoscene. Kortom, een ‘flamenquita’ SJU, met heerlijke muziek en natuurlijk tapas. Met dj’s Trevo, Bertu en Safri. 21:00 Gratis DB'S

Club3voor12/ Utrecht

Club3voor12/Utrecht presenteert elke laatste donderdag een fijne clubavond met verrassend lokaal en soms ook internationaal talent! 21:00 Gratis 'T OUDE POTHUYS

Live muziek on stage

Elke dag kun je lekker luisteren naar live muziek. 22:00 Gratis vr 29 januari

VREDENBURG LEEUWENBERGH

Gratis lunchconcert

Genieten van klassieke muziek rond lunchtijd. Met Andrea Vasi. 12:30 Gratis ACU

Clash of the Titans

De grootste en gezelligste bandwedstrijd van Utrecht en omstreken. Achtste editie. 20:00 € 3,PIETERSKERK

Mit unaussprechlichem Seufzen

Luister naarpure klassieke muziek. Met Schütz' Psalmen Davidse en Bach, Der Geist hilft unsrer Schwachheit auf, Distlers, Fürwar, er trug unsere Krankheit en Rihms, Astralis door Venus. 20:15 € 12,50 VREDENBURG LEIDSCHE RIJN

Vrijdag van Vredenburg

Een concertserie van de publieke omroep. Met het Radio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor en het Nationaal Kinderkoor. 20:15 € 28,-

RASA

Zabit Nabizade

De eeuwenoude mugham, een samensmelting van Turkse en Perzische muziek en poëzie, wordt door dit trio bezongen. 20:30 € 17,TIVOLI DE HELLING

CD-presentatie J.A.E.

RASA

Mahala Rai Banda

Het enige wat hen overeind houdt is hun eigen hyperenergieke muziek van schetterend kopergeweld, pompende bassen en rauwe vioolkreten. 21:00 € 19,-

Live muziek on stage

Elke dag kun je lekker luisteren naar live muziek. 22:00 Gratis zo 31 januari

STADSSCHOUWBURG UTRECHT

Lunch PluZ

Susan Zeegers is een singer-songwriter uit Amsterdam die met haar soulvolle stem veel emoties losmaakt. 12:30 - 15:00 Uitverkocht

De Nederlandse hiphop piekt als nooit tevoren. Tijdens de presentatie van Koning Der Armen, de nieuwe cd van J.A.E., krijg je een staalkaart te zien. Met Zwart Licht, StropStrikkers en Zo Moeilijk. 20:45 € 10,-

UCK JANSKERKHOF 4A

EKKO

Zondagmiddagconcert

David Bazan

Zijn worstelingen met alcohol, geloof en familieleven leveren melodieuze, mistroostige en vooral mooie gitaarpop op. Met Pedro the Lion. 20:45 € 10,KARGADOOR

Lo-Friday

Eigenzinnige muziekavonden die in het teken staan van indie & elektronische muziek. 21:00 Gratis SJU JAZZPODIUM

The Jig

Zie kader. 22:00 € 5,'T OUDE POTHUYS

Live muziek on stage

Elke dag kun je lekker luisteren naar live muziek. 22:00 Gratis za 30 januari

FLORIN

Vara's Spijkers met Koppen

Live Radio Uitzending met Dolf Jansen & Felix Meurders. 12:00 - 14:00 Gratis NICOLAIKERK

MUSA

Onder leiding van Peter Dijkstra: Sing and Rejoice! Met werken van Nystedt, Vasks en Britten. 14:00 Gratis DOMKERK

Domcantorij

De cantorij zingt onder leiding van Remco de Graas. 15:30 Gratis VREDENBURG LEIDSCHE RIJN

The very best of swing

Alle hits van Glenn Miller op één programma: van Moonlight Serenade tot Chattanooga Choo Choo. 20:15 € 37,50

Let’s make this party last longer

'T OUDE POTHUYS

Dans- & Muziekdag Een middag vol dans- en muziekpresentaties. 13:00 - 16:00 Gratis SINT WILLIBRORDUSKERK

POWERED BY

Op het programma staan werken van de tijdsgenoten Georg Friedrich Händel (1685-1759) en Johann Sebastian Bach (1685-1750). 14:00 Gratis TIVOLI DE HELLING

Americana middag

TIP

In samenwerking met de Utrechtse oefenruimte Starsound Studio presenteert De Helling vier americanabands van eigen bodem. Met De Neefjes, The Faraways, Leo Koster band en The Secret combination. 14:30 Gratis BROTHERS

Jazz & Blues

De fantastische line-up gaat volgens de organisatie voor een daverend spektakel zorgen. Met Hans Dulfer, Candy Dulfer, Sinas, Oberg en nog veel meer artiesten. 15:00 - 22:00 € 25,SJU JAZZPODIUM

Bernhard Reinke trio

Een nieuw trio met een nieuwe cd: Waiting for The Bora. Over de balans in ervaringen die er mogelijk zijn. Angst en verdriet, maar ook hoop en genot. 15:00 € 12,50 VREDENBURG LEIDSCHE RIJN

Carel Kraayenhof speelt Piazzolla

Tot ongenoegen van de puristen, wilde 'dwarsligger' Astor Piazzolla de traditionele Argentijnse tango vermengen met moderne westerse muziek. Carel Kraayenhof roerde Maxima tot tranen en maakt muziek met emotie. Met het Noord Nederlands Orkest. 15:00 € 19,-

10450006_200x270_NL.indd 1

09-11-09 14:56

FILM, FOOD & DRINKS VANAF DONDERDAG 21 JANUARI

VILLA AMALIA

Op een regenachtige avond in een rustige buitenwijk van Parijs ontmoet concertpianiste Ann (Isabelle Huppert) haar jeugdvriend Georges. Dit weerzien bevestigt haar voornemen een nieuw leven te beginnen: ze wijst haar overspelige echtgenoot koeltjes de deur, zegt haar optredens af, transformeert haar uiterlijk en wist radicaal alle sporen van haar oude leven uit. VANAF DONDERDAG 28 JANUARI

THE RAINBOW WARRIORS OF WAIHEKE ISLAND De toenmalige bemanning van het schip de Rainbow Warrior, waarvan een klein deel inmiddels in een harmonieuze leefgemeenschap op het Nieuw-Zeelandse Waiheke eiland woont, kijkt terug. Kijk voor de programmering op WWW.HOOGT.NL

HOOGT 4/3512GW/UTRECHT/RESERVEREN 030-2328388

WWW.HOOGT.NL | 20 JANUARI - 2 FEBRUARI 2010 |

NL30_01p34.indd 35

NL30 | 35

18-01-2010 15:35:03


NL30_01p34.indd 36

18-01-2010 15:18:42


AGENDA Pop-o-Matic

advertentie

MUZIEK

TIVOLI OUDEGRACHT

Eén van de succesvolste dansavonden van Tivoli. Different styles, different people, one love. 23:00 Gratis CLUB MONZA

Dierentuin

Hang de aap uit! Gratis uitgaan met de vetste dj's. Met Quintino en Mitch Crown. 23:00 - 05:00 Gratis CLUB LUX

Nachtcollege door Jip Deluxe & Friends

FESTIVALS

Onderricht in de muzikale aspecten van het leven middels dans, drank en funky house met een vleugje electro, vocals, disco, tribal en techhouse. 23:00 Gratis AUS DER REIHE DERRICK

Derrick & Heidi

Dansen op van alles wat, van 70's , 80's, 90's tot 2000. En vergeet niet: Niet lullen, pullen vullen. 23:00 Gratis KOSTEN-KOPER

De blonde rapper werd samen met de Vlaamse Eva de Roovere afgelopen zomer razend bekend met het nummer ‘Slaap Lekker (fantastig toch)’. Diggy heeft alleen een probleem: tijdens de clubtour kan zijn ‘eigen’ Eva kan er helaas niet bij zijn. Daarom gaat Diggy op zoek naar de lokale Eva. Alle Utrechtse vrouwen met ballen én een goeie stem kunnen zich via een YouTubeclip aanmelden. Stuur ‘m naar diggydexzoekteva@gmail.com en Wie weet heb jij straks ‘a night of fame’ als dé Utrechtse Eva de Roovere. Dan kan Diggy eindelijke weer ‘lekker slapen’.

EKKO, 30 januari (21:00) € 11,-

MUZIEK

FESTIVALS

TIP

Dance'in Disco

De dj's nemen je mee naar de jaren '70, '80 en '90. 23:00 Gratis CAFÉ LUST

Refill your Lust

EP release Party pig & Pork. Met Giese LeBlanc. 23:00 - 03:00 Gratis DOCK 154

Kran(c)k

Minimal, techhouse en techno. Helemaal uit je bolletje. Met Bo, Nijs en hun denkbeeldige vriendje Macroscope, Het Tweede Zintuig en Jaime Frias. 23:30 € 5,-

zo 31 januari

CULTUURHUIS STEFANUS

Single Café

Laat je haar vlechten, een henna tattoo zetten, of luister naar de verhalen van de Turkse ‘grootmeester van de lach’. Met muziek uit alle windstreken. Eigenlijk voor en door bewoners van Overvecht. Maar ook leuk voor iedereen die zin heeft in een cultureel uitstapje. 24 januari 13:00 Gratis

HAVANA

NIGHTLIFE wo 20 januari

Rock-dj 100% Crisis draait de betere gitaarmuziek. 22:00 Gratis

Dansen bij Filemon

Dj's in café Tilt!

MARIA

Maandelijks is er een SingleCafé in Utrecht. Op deze gezellige avond kunnen 30+ singles lekker kletsen en leuke mensen ontmoeten Om 20:30 is er ook fundating. 19:30 € 7,50 TIVOLI OUDEGRACHT

Reel Big Fish

Voor Reel Big Fish telt maar een ding: pret maken, en wel zoveel mogelijk! Met Sonic Boom Six. 20:15 € 15,CEES PLACE

Bluesy rocky jamsession

Onder leiding van onze enige echte nachtburgemeester en muziekspecialist Cees. 22:00 Gratis 'T OUDE POTHUYS

Live muziek on stage

Elke dag kun je lekker luisteren naar live muziek. 22:00 Gratis ma 01 februari

'T OUDE POTHUYS

Live muziek on stage

Elke dag kun je lekker luisteren naar live muziek. 22:00 Gratis di 02 februari

AVERECHTS

Open podium

Pak je gitaar onder je arm en tokkel er vrolijk op los. Daarbij kun je uit volle borst meezingen. Iedereen is welkom. 22:00 Gratis 'T OUDE POTHUYS

Live muziek on stage

Elke dag kun je lekker luisteren naar live muziek. 22:00 Gratis

Tandem Winterlicht

vr 22 januari

Club Havana

Van Salsa tot merengue, laat je heupen de vrije loop: Shake it, shake it! 22:00 - 04:00 Gratis STAIRWAY TO HEAVEN

Rocklab - Mixing the Opposites

FILEMON & BAUCIS

CAFÉ TILT!

Even bijkletsen en daarna dansen. 23:00 Gratis

Van funk tot hiphop, je kunt van alles verwachten. Met dj Alec. 22:30 Gratis

do 21 januari

FILEMON & BAUCIS

Salsa Party

Even bijkletsen en daarna dansen. 23:00 Gratis

MARIA

Schud je bootie heen en weer op salsa & merenque! 21:30 Gratis HAVANA

Cubaanse studentenavond

Studenten gezelligheid met dito prijzen. 22:00 - 03:00 CAFÉ TILT!

Dj's in café Tilt!

Van funk tot hiphop, je kunt van alles verwachten. Met dj Dustin Case. 22:30 Gratis HOFMAN CAFÉ

Fête

Gezellig dansen, ouwehoeren en biertjes drinken. Onder begeleiding van de beste dj's van Utrecht. Met dj Fuser. 23:00 - 03:00 Gratis FILEMON & BAUCIS

NIGHTLIFE

Diggy Dex zoekt lokale Eva

Dansen bij Filemon AUS DER REIHE DERRICK

Richtig Dufte Disco

‘Sehr schöne songs’ uit de jaren '70, '80 en '90. 23:00 Gratis KOSTEN-KOPER

Dance'in Disco

De dj's nemen je mee naar de jaren '70, '80 en '90. 23:00 Gratis GRAS VAN DE BUREN

Grasnacht

Dansen op de swingende beats van steeds weer een andere dj. 23:00 Gratis HOFMAN CAFÉ

Hofman's Funky Friday

Funky music de hele nacht door. Uit je dak op oude en nieuwe nummers. Met dj Roberto. 23:00 - 04:00 Gratis

Dansen bij Filemon

Even bijkletsen en daarna dansen. 23:00 Gratis

| 20 JANUARI - 2 FEBRUARI 2010 |

NL30_01p34.indd 37

NL30 | 37

18-01-2010 15:35:27


NIGHTLIFE

NIGHTLIFE vr 22 januari

CLUB POEMA

Mental Torments Night

Een avond vol meedogenloze hardtechno van hoogwaardige kwaliteit. Een must voor iedere hardtechno liefhebber, want deze sound is schaars vandaag de dag. Met Bold, Deevits, Hilarious, Mike Drama, Miss Djax en Side-effect. 23:00 - 06:00 € 10,TIVOLI OUDEGRACHT

90's NOW!

De beste en foutste rock, pop en dance uit het decennium dat ons Vrouwenvleugel en Beverly Hills 90210 bracht. Pas je kleding erop aan, alles mag niks is fout. 23:00 € 11,QUIGNON

Funky & Latin Beats

De temperaturen stijgen met lekkere funk en latin beats. Met The Essential Groovers. 23:00 Gratis U-BAR

Club Rits

DB'S

Naald & Kraak Boogaloo Party The only vintage party in town. So let's rock'n roll! 21:30 HAVANA

Club Havana

CLUB POEMA

KOSTEN-KOPER

De sound van het Duitse duo Kollektiv Turmstrasse is te omschrijven als melodieus, deep doch opzwepend en met heel veel emotie. Met Applescal. 23:00 - 06:00 € 10,-

De dj's nemen je mee naar de jaren '70, '80 en '90. 23:00 Gratis

Live emotions

FILEMON & BAUCIS

Al tien jaar de ongeslagen topavond als het gaat om dansen op de beste rock, poprock en indie. 22:00 Gratis

Even bijkletsen en daarna dansen. 23:00 Gratis

Eén van de succesvolste dansavonden van Tivoli. Different styles, different people, one love. 23:00 Gratis

HOFMAN CAFÉ

FILEMON & BAUCIS

Van funk tot hiphop, je kunt van alles verwachten. Met dj Basstronix. 22:30 Gratis

Alles wat je altijd al nóg eens wilde horen kun je nú horen of aanvragen bij deze classics night. Uit je plaat! Met dj Stevie. 23:00 - 04:00 Gratis

Even bijkletsen en daarna dansen. 23:00 Gratis

AUS DER REIHE DERRICK

EKKO

‘Sehr schöne songs’ uit de jaren '70, '80 en '90. 23:00 Gratis

Rock? Urban? Dance? Als je er maar op kunt dansen. 23:00 € 6,-

Dansen op van alles wat, van 70's , 80's, 90's tot 2000. En vergeet niet: Niet lullen, pullen vullen. 23:00 Gratis

Rocklab - Sonic Brew

CAFÉ TILT!

Dj's in café Tilt!

Richtig Dufte Disco

Lekkere clubnacht. Met G!o. 23:00 Gratis

Dansen bij Filemon

Diep in de Groef

Energetic (vocal) club & dance. 23:00 - 05:00 € 5,-

CAFÉ LUST

GRAS VAN DE BUREN

Housen op je favoriete beats. Met Row Sunshine, Manny Moore. 23:00 Gratis

Dansen op de swingende beats van steeds weer een andere dj. 23:00 Gratis

Dance'in Disco

Grasnacht

CLUB MONZA

THEATER KIKKER

Alles aan deze party is Supah! Dat riekt naar een niet te missen feestje... Met Flava , Abstract, Desperate Houseman, Vantegenwoordigers en MC Rondezvous. 23:00 - 05:00 € 10,-

Zie kader. 23:00 € 11,-

The healthiest alternative disco in town! Je wordt verwend met een uitgekiende mix van rock, new wave, disco en veel meer. Met dj Rattekop. 23:00 Gratis za 23 januari

EL BRILLANTE

Molote’s Fiesta

Een Spaanse club die voor deze gelegenheid verandert in een Caribische nachtclub. Reken op exotische sferen. 20:30 € 15,-

EnSuite

zo 24 januari

HOFMAN CAFÉ

Ameezingers

Ameezing zondag, dus gooi het er maar lekker uit! 16:00 - 20:00 Gratis

Opkikker

DE WINKEL VAN SINKEL

DOCK 154

Schud je bootie heen en weer op salsa & merenque! 20:30 € 5,-

Null

Duik de underground van Utrecht in voor propere house en diepe funkende techno. Een potje raven zoals vroeger of laat je gaan op Spiegelraum. Met DGdaan, Estroe, Joakim Frithjof, Kevin Arnemann en Macroscope. 23:00 - 06:00 € 10,CLUB MONZA

Mascarada

Een spannende avond voor gemaskerde feestgangers... 23:00 - 05:00 € 12,50 TIVOLI DE HELLING

Da Hot Shit

Da Hot Shit is Utrechts heetste dansavond! Ladies special. Met dj's Miss QT, Nomak, Goodfellas, Selecta en Mitch. 23:00 € 8,-

Salsa Party di 26 januari

MICK O'CONNELLS IRISH PUB

AUS DER REIHE DERRICK

Derrick & Heidi

HOFMAN CAFÉ

Fête

Gezellig dansen, ouwehoeren en biertjes drinken. Onder begeleiding van de beste dj's van Utrecht. 23:00 - 03:00 Gratis vr 29 januari

BROTHERS

Classic cafe

Back to the 70's, 80's & 90's! Met Patrick, Dick Liefting enLeo Cotino. 20:30 - 03:00 € 8,HAVANA

Club Havana

Van Salsa tot merengue, laat je heupen de vrije loop: Shake it, shake it! 22:00 - 04:00 Gratis STAIRWAY TO HEAVEN

CLUB POEMA

Rock-dj 100% Crisis draait de betere gitaarmuziek. 22:00 Gratis

Gezellig een biertje drinken met medestudenten. 17:00

ESN

Met de internationals lekker dansen op de muziek die iedereen nog kent van zijn eigen “thuis”, waar dat dan ook is. 22:00 Gratis wo 27 januari

Rocklab - Mixing the Opposites CAFÉ TILT!

Dj's in café Tilt!

Van funk tot hiphop, je kunt van alles verwachten. Met dj Basstronix. 22:30 Gratis

FILEMON & BAUCIS

CAFÉ LUST

Even bijkletsen en daarna dansen. 23:00 Gratis

Housen op je favoriete beats. Met Row Sunshine, Manny Moore. 23:00

Dansen bij Filemon

Of je house lust

do 28 januari

ACU

Salsa Party

The healthiest alternative disco in town! Je wordt verwend met een uitgekiende mix van rock, new wave, disco en veel meer. Met dj Kondratieff. 23:00 Gratis

Schud je bootie heen en weer op salsa & merenque! 21:30 Gratis HAVANA

Cubaanse studentenavond

Studenten gezelligheid met dito prijzen. 22:00 - 03:00 CAFÉ TILT!

Dj's in café Tilt!

Van funk tot hiphop, je kunt van alles verwachten. Met dj basstronix. 22:30 Gratis

Vitamine ACU

GRAS VAN DE BUREN

Grasnacht

Dansen op de swingende beats van steeds weer een andere dj. 23:00 Gratis FILEMON & BAUCIS

Dansen bij Filemon

Even bijkletsen en daarna dansen. 23:00 Gratis

ACU

CLUB MONZA

Op deze laatste editie van het jaar komt een equipe van dj's die de afgelopen (9!) jaren hun zwarte goud naar het feest hebben versleept. 23:00 Gratis

Lekker clubben, dansen en drinken. Met Warren Felow , Erik Heijting, Neno Cortes, Oliver Twizt en MC Roga. 23:00 - 05:00 € 10,-

Chillegal Beats

Grijp je kans: vanavond kun je alle ketenen op de dansvloer gooien en swing je door barrières heen. Opkikker brengt namelijk dansmuziek zonder de tunnelvisie van heersende trends. Geen afgekauwde geluiden maar zoals de organisatie belooft: ‘een avondvullende soundtrack van 'sophisticated', vaak zeldzame tracks en geluidssporen met als rode draad emotie, experiment en dansbaarheid. Kernwoorden: spanning, uitdaging, verrassing’. Dat smaakt nu al lekker en met een live-set van Hrdvsion (foto) en Pitto kan je avond al helemaal niet meer stuk. Quince en Nuno dos Santos verzorgen de dj-sets. Dansen tot je er (bijna) dood bij neervalt dus.

Pop-o-Matic

Students Night

MARIA

Opkikker

TIVOLI OUDEGRACHT

Dance Classics to the limit Dansen bij Filemon

De dj's nemen je mee naar de jaren '70, '80 en '90. 23:00 Gratis

Vitamine ACU

Hang de aap uit! Gratis uitgaan met de vetste dj's. Met Quintino en Mitch Crown. 23:00 - 05:00 Gratis

STAIRWAY TO HEAVEN

Clubb Royal

CLUB LUX

ACU

Dierentuin

QUIGNON

KOSTEN-KOPER

Supah Dupah

CLUB MONZA

Van salsa tot merengue, laat je heupen de vrije loop: Shake it, shake it! 22:00 - 04:00 Gratis

Eigenwijs & open. Underground geluiden & floorfillers. Alternatief & breed. Hard & zacht. You & fridaynight... Be yourself. 23:00 € 3,-

Of je house lust

Dance'in Disco

CLUB LUX

Nachtcollege door Jip Deluxe & Friends

Club Junx

Soenda Indoor Tijd om de sneeuwvlokken uit je haren te schudden op dit dansfestijn. Wees gerust, het feest is binnen. Met de beats van artiesten uit vijf verschillende landen. Dj’s Wesdex, Krause Duo en Tony Rohr zijn nog niet eens de helft van het team dat zorgt voor de beste dansbare tunes. Met één voordeel: ze draaien allemaal hun in eigen stijl. Van swingende house tot funky techno. Twee van de grote zalen in Central Studios worden verbouwd tot sfeervolle dans areas. Dat feestje moet goedkomen daar.

Central Studios, 31 januari (22.00) €25,-

EKKO

030303

Dit acidcollectief maakt clubs onveilig als dj-crew en organiseert vette feesten. 23:00 € 6,TIVOLI OUDEGRACHT

Superstijl

Democratie op de dansvloer! Jij bepaalt de stijl die er gedraaid wordt en dus de stemming van het feestje. 23:00 € 9,-

TIP

TIVOLI DE HELLING

Dub Infusions

Eigentijdse dubplaten en hits, dat wordt lekker dubben dus. Met Mala, El-B, Bojcot en FKA. 23:00 QUIGNON

Funky & Latin Beats

De temperaturen stijgen met lekkere funk en latin beats. Met dj ReJay. 23:00 Gratis HOFMAN CAFÉ

Hofman's Funky Friday

Funky music de hele nacht door. Uit je dak op oude en nieuwe nummers. Met dj Marc. 23:00 - 04:00 Gratis KOSTEN-KOPER

Dance'in Disco

De dj's nemen je mee naar de jaren '70, '80 en '90. 23:00 Gratis AUS DER REIHE DERRICK

Richtig Dufte Disco

‘Sehr schöne songs’ uit de jaren '70, '80 en '90. 23:00 Gratis DOCK 154

Kran(c)k

Minimal, techhouse en techno. Helemaal uit je bolletje. Met Edu Imbernon, Dimzen, Visser en Milo Moraes. 23:30 € 5,CLUB LUX

Kranck deLux

Elke laatste vrijdag van de maand bij Lux. 23:30 € 9,-

Onderricht in de muzikale aspecten van het leven middels dans, drank en funky house met een vleugje electro, vocals, disco, tribal en techhouse. 23:00 Gratis

Theater Kikker, 23 januari (23:00) € 12,50 38 | NL30

NL30_01p34.indd 38

| WWW.NL30.NL |

18-01-2010 15:19:11


AGENDA HET WERFTHEATER

Rotersand

De dj's nemen je mee naar de jaren '70, '80 en '90. 23:00 Gratis

Zie kader. 20:30 € 12,-

Verwacht superopzwepende dance en electro met spetterende en knallende climaxen die uitmonden in de complete euforie van en in het publiek. Met de Patenbrigade: Wolff, de resident-dj's -X-X-X-, KRAT en DistortedChaos. 20:30 € 16,STAIRWAY TO HEAVEN

Rocklab - Sonic Brew

Al tien jaar de ongeslagen topavond als het gaat om dansen op de beste rock, poprock en indie. 22:00 Gratis DB'S

Goa Trance Dance Party

Ook indoor in Utrecht kun je losgaan op een echt Goa feest. Trek je meest kinky outfit aan en bestorm als een malle de dansvloer. 22:00 € 8,BROTHERS

Playmobeatt

Let's Play with Rocking Beats! Met Quintin - Audiophox, Remsie & Rik the Partyman, Feestdj Jeroen en Benji. 22:00 - 03:45 € 10,HAVANA

Club Havana

Van Salsa tot merengue, laat je heupen de vrije loop: Shake it, shake it! 22:00 - 04:00 Gratis CAFÉ TILT!

Dj's in café Tilt!

Van funk tot hiphop, je kunt van alles verwachten. Met dj Basstronix. 22:30 Gratis ACU

Kitty alternative queer disco

Voor het stevigere danswerk ben je bij Kitty aan het juiste adres. Een eigen geluid en een ongedwongen sfeer. For Gays, Straights, Bi's & Transgenders. Met de Kitty dj's en vj's Blicker. 23:00 € 3,50 GRAS VAN DE BUREN

Grasnacht

Dansen op de swingende beats van steeds weer een andere dj. 23:00 Gratis WOOLLOOMOOLOO

Dance'in Disco

Finalisten 2009 met winnaar Diederik Smit

AUS DER REIHE DERRICK

THEATER KIKKER

‘Sehr schöne songs’ uit de jaren '70, '80 en '90. 23:00 Gratis

De Utrechtse maker Casper Vandeputte maakt een grappige, brutale, soms treurige voorstelling over zijn eigen generatie. Met Het Huis van Bourgondië. 21:00 € 11,-

Richtig Dufte Disco CLUB LUX

EnSuite

Energetic (vocal) club & dance. 23:00 - 05:00 € 5,STAIRWAY TO HEAVEN

Hell Awaits

Vind je Rammstein voor baby’s en Linkin’ Park voor watjes? Hier moet je wezen. Met dj Hammer. 23:00 zo 31 januari

DE WINKEL VAN SINKEL

Salsa Party

Schud je bootie heen en weer op Salsa & Merenque! 20:30 € 5,CENTRAL STUDIOS

Soenda Indoor

Zie kader pag. 39. 22:00 - 06:00 € 25,-

THEATER

wo 20 januari

BEATRIX THEATER

Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat Een tijdloos verhaal over volwassen worden, jaloezie en vergeving. Met onder andere Freek Bartels en Renée van Wegberg. 20:00 Vanaf € 25,STADSSCHOUWBURG UTRECHT

Nieuw Zwart

Bergen baren vulkanen die vijf kwartier lang dansers uitspugen: een brij van blote lijven, botsende lichamen, kotsende kelen en woeste worstelingen. Met Wim Vandekeybus/Ultima Vez. 20:00 € 18,STADSSCHOUWBURG UTRECHT

"Vlucht", jongeren over leven in een f**king dorp

Wat zit er achter het zuip- en blowgedrag waarover zoveel te lezen is? Wat is hun levenshouding? En wat is er typisch "dorps" aan hun ervaringen? 20:30 € 10,-

Oh my god it’s a horse

do 21 januari

STADSSCHOUWBURG UTRECHT

Libellule et papillons!!

Dansers bewegen zich op rolschaatsen en op stelten in prachtige hoepeljurken. De voorstelling symboliseert de gedaanteverwisseling die vlinders ondergaan. Met Compagnie Jérôme Thomas. 20:00 Uitverkocht MOIRA ZAAL

iPoetry live

TIP

Dichters, schrijvers en muzikanten in de nachtclubsetting van Club Moira. iPoetry Live presenteert om de twee maanden het beste wat de poëzie te bieden heeft, afgewisseld met muziek van de iPoetry-huisband PHINX, en een zinderende poëziequizzz onder leiding van showmaster Alexis de Roode. . Met Alexis de Roode, Ellen Deckwitz, Andy Fierens en Herman Pleij. 20:00 € 10,STADSSCHOUWBURG UTRECHT

SELEXYZ BROESE

Slurpen met Ilja Gort

Ilja Gort is een Nederlandse wijnboer in Frankrijk. In zijn boek Slurp! schrijft hij op geestige wijze over zijn lotgevallen op zijn chateau in Bordeaux. 19:30 € 5,-

“Waar je niet aan doodgaat, maakt je sterker”, zingt Sandra van Megen in deze voorstelling. Haar levensverhaal bewijst dat het mogelijk is om tegenslagen te overwinnen. Sandra was een “circuskind”, een kind dat leerde op haar tenen te lopen, zich onzichtbaar te maken als het moest en donderbuien te ontwijken. 20:30 € 12,MUSKETON

Pieterse & Van Pamelen schrijven geschiedenis Voor deze taalkunstenaars is geen onderwerp veilig. Zij verbinden alles met alles: politiek met popmuziek en het koningshuis met andere natuurrampen. 20:30 € 14,-

Laura & Lars

In de monoloog Laura en Lars analyseren Laura van Dolron en Lars von Trier elkaar, en via elkaar zichzelf, het publiek en de wereld. 20:30 € 13,-

Als student kun je bij RASA 40% korting krijgen op concerten! Ook voor de clubavond ‘Mind Your Step!’ op zaterdag 6 februari met Analog Africa Soundsystem.

za 23 januari

Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat

VREDENBURG LEEUWENBERGH

Adem en muziek

Op deze avond alle overgangsfasen tussen dichtkunst en muziek, zoals voordracht, performance, rap, klankdicht, cross-over, liedtekst. Met Ingmar Heytze, Leine, Zapp String Quartet en Ineke van Doorn. 20:00 € 22,-

Bestel je gratis RASA-studentenpas. Kijk op www.rasa.nl onder: kaartverkoop/korting

Theatersportwedstrijd

Het gaat erom spannen wie kraamt de meest rake grappen uit? Kek tegen Aangenaam Verrast. 20:00 - 23:00 € 7,STADSSCHOUWBURG UTRECHT

Beet van liefde

Diep in de Groef

Met liedjes over verlangen, levenslust en overgave. Maar uiteraard ook over onmacht, twijfel en pijn, die blijkbaar onvermijdelijke keerzijde van de liefde. Met Alex Roeka. 20:30 € 18,-

Rock? Urban? Dance? Als je er maar op kunt dansen. 23:00 € 6,QUIGNON

Clubb Royal

Lekkere clubnacht. Met Le Monde. 23:00 Gratis

HET WERFTHEATER

Een nieuwe liefde BEELD: NICO JANKOWSKI

CLUB POEMA

“Waar je niet aan doodgaat, maakt je sterker”, zingt Sandra van Megen in deze voorstelling. Haar levensverhaal bewijst dat het mogelijk is om tegenslagen te overwinnen. Sandra was een “circuskind”, een kind dat leerde op haar tenen te lopen, zich onzichtbaar te maken als het moest en donderbuien te ontwijken. 20:30 € 10,SCHILLER THEATER

Finalisten Studenten Cabaret festival 2009

Vers van de pers: in oktober won Diederik Smit de jury-, publieks- én de karakterprijs van het 23e Groninger Studenten Cabaret Festival. Dat belooft wat. Mocht Diederik tegenvallen, dan zijn er nog twee andere finalisten: Onder andere het LOS Muziektheater, vier dames die meer doen dan alleen grappen maken. In de Poolvogel zitten dan weer alleen maar mannen. Dat is wel zo fijn voor de afwisseling. Deze dames en heren presenteren zichzelf deze avond.

Het Werftheater, 20 en 21 januari (20.30) €12,-

NL30_01p34.indd 39

Een nieuwe liefde

JEUGDTHEATERHUIS DE BERENKUIL

EKKO

| 20 JANUARI - 2 FEBRUARI 2010 |

HET WERFTHEATER

Een tijdloos verhaal over volwassen worden, jaloezie en vergeving. Met onder andere Freek Bartels en Renée van Wegberg. 15:00 & 20:00 Vanaf € 25,-

vr 22 januari

Even bijkletsen en daarna dansen. 23:00 Gratis

Go Sky-High met de beste hitjes van toen en nu. Met dj Roberto. 23:00 - 04:00 Gratis

Een tijdloos verhaal over volwassen worden, jaloezie en vergeving. Met onder andere Freek Bartels en Renée van Wegberg. 20:00 Vanaf € 25,-

Zie kader. 20:30 € 12,-

Finalisten 2009 met winnaar Diederik Smit

Dansen bij Filemon

The Sky's the Limit

Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat

BEATRIX THEATER

FILEMON & BAUCIS

HOFMAN CAFÉ

BEATRIX THEATER

HET WERFTHEATER

Wat zit er achter het zuip- en blowgedrag waarover zoveel te lezen is? Wat is hun levenshouding? En wat is er typisch "dorps" aan hun ervaringen? Met Jongeren. 20:30 € 10,-

advertentie

Bas Marée en Johan Hoogeboom schrijven liedjes, waarin ze met humor en muzikale precisie een werkelijkheid scheppen die je laat lachen om je ongeluk. 20:00 € 17,50

STADSSCHOUWBURG UTRECHT

Helemaal los op house, minimal, progressive, techhouse en techno. Met Jimson, Manny Moore, Milo Moraes en Pig & Pork. 23:00 - 05:00 € 5,-

Funky techno sounds. Met Ben Sims, Mark Broom, Paul Boex en Pinxt. 23:00 - 06:00 € 10,-

Wil je mijn pleister zien?

"Vlucht", jongeren over leven in een f**king dorp

Refill industry

Funky Sessions

VREDENBURG LEEUWENBERGH

NIGHTLIFE

KOSTEN-KOPER

THEATER

za 30 januari

TIVOLI DE HELLING

1e pers. enkelv.

Dit keer wederom grappige verhalen en scherpe observaties voorgeschoteld...á la Murth natuurlijk. Met Murth Mossel. 20:30 € 15,-

RASA

Pauwstraat 13a, Utrecht www.rasa.nl info@rasa.nl Kaarten en informatie:

030-2316040

woensdag t/m vrijdag 15:00-18:00 NL30 | 39

18-01-2010 15:19:23


THEATER

THEATER

wo 27 januari

vr 29 januari

zo 24 januari

THEATER KIKKER

CULTUURHUIS STEFANUS

Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat

Zie kader. 20:30 € 13,-

Leer over leven met verschillen. Een leerzaam stuk over het leven in een multiculturele samenleving. 11:00 - 17:00 Gratis

BEATRIX THEATER

Een tijdloos verhaal over volwassen worden, jaloezie en vergeving. Met onder andere Freek Bartels en Renée van Wegberg. 14:00 & 19:00 Vanaf € 25,KARGADOOR

Meer woorden, meer kleuren

Er is geen eis voor wie bij dichter Baban op het podium wil staan. Geen Nederlands paspoort vereist! 14:00 - 18:00 Gratis CULTUURHUIS STEFANUS

Sahar, een vrouw uit Afghanistan

Over Vechters portret 1. Ben jij ook benieuwd naar wie de wijk Overvecht bevolken? In deze voorstelling krijg je antwoord op je vragen en wie weet kun je er na afloop zelf nog een paar live stellen.14:00 Gratis STADSSCHOUWBURG UTRECHT

California

Geen maatschappijkritiek, politiek of lachen om bejaarden, de juryprijswinnaars van het Leids Cabaret Festival zoeken hun inspiratie in de psychologie. Met Ter Bescherming van de Jeugd. 20:30 Uitverkocht di 26 januari

THEATER KIKKER

Superbia Zie kader. 20:30 € 13,-

STADSSCHOUWBURG UTRECHT

Inside stories, een inbrekerstragedie

Peter De Graef neemt de toeschouwer met veel humor op sleeptouw in een wereld van wreedheid, gekte en fantasie. Een vriendelijke komedie over hoe wij in elkaar zitten.. 20:30 € 13,THEATER KIKKER

Vlaams Brood

Leven met Verschillen

STADSSCHOUWBURG UTRECHT

Happy days

Over een vrouw van middelbare leeftijd, die tot haar middel in de grond vastzit. Niets beschermt haar tegen de hete, oneindige zandvlakte. Met Leny Breederveld. 20:30 € 13,THEATER KIKKER

Vlaams Brood

TIP

Een avond met theater, Belgisch bier, een interactieve jukebox, het koningshuis, brood en spelen. Beleef een Vlaamse avond waarin theatrale gekte tegenover gastvrijheid zal staan en zachte taal tegenover uitbundigheid. Met Pepijn Smit, Elsa May Averill, Tijs Huys. 21:00 € 11,-

Dromen... zijn bedrog

Vijftig jaar Nederlandse pop komt samen in deze musical over een familie die op het eerste gezicht heel doorsnee lijkt. Met Vera Mann, Remko Vrijdag, Jelka van Houten en anderen. 20:00 - 22:25 € 35,BEATRIX THEATER

Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat Een tijdloos verhaal over volwassen worden, jaloezie en vergeving. Met onder andere Freek Bartels en Renée van Wegberg. 20:00 Vanaf € 25,HET WERFTHEATER

Impro cabaret

Mix van tintelende theatrale scenes, humoristische sketches, een snufje showbizz en muziek. Met Ingrid Kluft, Bart Brouwers, Frank Kupper, Richard Roling, Bram Brouwers, Jacqueline Fleskens en Jules Oomen. 20:30 € 12,THEATER KIKKER

Vlaams Brood

Vlaams Brood! Een avond met theater, Belgisch bier, een interactieve jukebox, het koningshuis, brood en spelen! Beleef een Vlaamse avond waarin theatrale gekte tegenover gastvrijheid zal staan en zachte taal tegenover uitbundigheid. Met Pepijn Smit, Elsa May Averill, Tijs Huys. 21:00 € 11,-

Superbia

BEATRIX THEATER

Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat Een tijdloos verhaal over volwassen worden, jaloezie en vergeving. Met onder andere Freek Bartels en Renée van Wegberg. 20:00 Vanaf € 25,STADSSCHOUWBURG UTRECHT

Oranje Boven

Deze komedie speelt zich af in de personeelsvertrekken van het Koninklijk Paleis. Met Jon van Eerd, Nelly Frijda en anderen. 20:00 - 22:00 € 24,THEATER KIKKER

Monsteren!

do 28 januari

STADSSCHOUWBURG UTRECHT

BEELD: JUDITH ZWIKKER

Vlaams Brood! Een avond met theater, Belgisch bier, een interactieve jukebox, het koningshuis, brood en spelen! Beleef een Vlaamse avond waarin theatrale gekte tegenover gastvrijheid zal staan en zachte taal tegenover uitbundigheid. Met Pepijn Smit, Elsa May Averill, Tijs Huys. 21:00 € 11,-

Superbia

De stiefmoeder van sneeuwwitje had er ook een handje van: IJdelheid. Telkens weer werd die spiegel erbij gehaald. Jens van Daele heeft ijdelheid als uitgangspunt genomen voor de choreografie van deze dansvoorstelling. En natuurlijk zijn dansers, die hun leven lang met hun uiterlijk bezig zijn, de uigelezen personen om dit onderwerp te vertolken. Jens ontdoet de dansers van hun normale trotse, ijdele keurslijf, wat rest is de onzekere zoekende mens. Zo zie je maar, van danser noch stiefmoeder blijft iets over zonder ijdelheid.

Jonge makers presenteren hun voorstelling aan een klein publiek, gepresenteerd door Oscar Kocken. Met Ayla Schneiders, Daan Alkemade en Myra van Abeelen. 20:00 € 7,STADSSCHOUWBURG UTRECHT

Lady M.

In de tragikomische solo ‘Lady M’ geeft Annemarie de Bruijn een bijrol uit ‘Macbeth’ eindelijk de plek waar ze recht op heeft: in de spotlights. Shakespeare heeft haar namelijk ernstig tekort gedaan. Pas in het vijfde bedrijf is ze te zien en ze krijgt precies vijftien zinnen. Dat is alles! En dat terwijl de hofdame van Lady Macbeth haarfijn weet wat zich allemaal voor heeft afgespeeld. 20:30 € 13,THEATER KIKKER

Interest

Een weduwe wil met haar nieuwe vriend een bedrijf starten, zij zorgt voor het geld. Hij voor de ideeën. Rob de Graaf schreef een rake tragikomedie, die weliswaar aanzet tot veelvuldig lachen, maar die tegelijk o zo wrang is. De acteurs schitteren in hun spel laverend tussen bijna achteloos acteren en ‘over de top’-hysterie. Met Keesen&Co. 20:30 € 13,HET WERFTHEATER

Ruilen binnen 8 dagen

Ruilen binnen 8 dagen’, zijn eerste avondvullende programma, gaat over keuzes maken en of een keuze wel de juiste is. Met Daniël van Veen en Sybren van Doesem. 20:30 € 12,-

Nieuwe liefde en Utrechts grafische vormgevers Ook in de winter kan Nieuwe Liefde ontluiken, bewijst het genootschap Kunstliefde in haar mooie net verbouwde galerie. Er is beeldend werk van onder andere de nieuwe liefdes Christine Boer, Ida Cahen (beeld), Constantin Duca en Marieke Kuik. Daarnaast is er een verzameling schilderijen, installaties, tekeningen, grafieken en ruimtelijk werk van onder andere Hajo van de Kuilen, Heldergroen, Hoax, Isme, Kommer Troost en Rosa Mathijssen. Deze Utrechtse grafische vormgevers geven een schriftelijke toelichting bij hun werk. Als je daar niet verliefd van wordt…

Genootschap Kunstliefde, 9 t/m 31 januari (wo t/m zo 13.00 uur – 17.00 uur) Gratis

ZIMIHC HUIS VOOR AMATEURKUNST

Theatersportwedstrijd

Het gaat erom spannen wie kraamt de meest rake grappen uit? Spot de theatersporters in het heetst van de strijd. Vandaag zie je Aangenaam verrast versus Pittig Belegen. 20:00 € 7,BEATRIX THEATER

Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat Een tijdloos verhaal over volwassen worden, jaloezie en vergeving. Met onder andere Freek Bartels en Renée van Wegberg. 20:00 Vanaf € 25,KARGADOOR

De Comedy Slam

Deze Comedy Slam bestaat uit drie regionale voorrondes en regionale finales. De eerste slam gaat dit feestweekend (Kargadoor 40 jaar aan de gracht) van start. Met diverse artiesten. 20:00 Gratis HET WERFTHEATER

Ruilen binnen 8 dagen

za 30 januari

'Ruilen binnen 8 dagen’, zijn eerste avondvullende programma, gaat over keuzes maken en of een keuze wel de juiste is. Met Daniël van Veen en Sybren van Doesem. 20:30 € 12,-

Voorronde Talent Night

Interest

STADSSCHOUWBURG UTRECHT

THEATER KIKKER

Talent Night’ is uitgegroeid tot de grootste talentenjacht op het gebied van dans, zang, rap en stand-upcomedy. Vijfenzeventig acts strijden in drie voorronden en een finale om de felbegeerde hoofdprijs: een optreden bij Amateur Night at The Apollo in New York. Het levert fantastische avonden op met acts van jongeren in alle soorten en maten. 19:30 - 22:30 € 7,-

Een weduwe wil met haar nieuwe vriend een bedrijf starten, zij zorgt voor het geld. Hij voor de ideeën. Rob de Graaf schreef een rake tragikomedie, die weliswaar aanzet tot veelvuldig lachen, maar die tegelijk o zo wrang is. De acteurs schitteren in hun spel laverend tussen bijna achteloos acteren en ‘over de top’-hysterie. Met Keesen&Co. 20:30 € 13,-

STADSSCHOUWBURG UTRECHT

Snorro, de gemaskerde held

Snorro, uit Midden-Amerika, bestrijdt op onhandige en hilarische wijze onrecht en corruptie. Tegen een achtergrond van cactussen en sombrero’s zien we zijn onmogelijke liefdes met bloedmooie donna’s en veel gemene generaals en meeslepende, live gespeelde mariachi. Plaksnor mee! 19:30 € 17,50 Uitverkocht

SCHILLER THEATER

Wow, it's nuchterman!

Laat je meesleuren door positivisme, verwondering, energie en bovenal orginaliteit. Met Coen Jutte. 20:30 - 22:30 € 15,-

zo 31 januari

STADSSCHOUWBURG UTRECHT

Belle

Theatergroep Max. vertelt het beroemde sprookje Belle en het beest net even anders dan je gewend bent. In een spannend dansduet draaien het meisje Belle en het monster om elkaar heen. Wat begint als een nachtmerrie, verandert langzaam in een grappig liefdesduet. 14:00 € 9,HOFMAN CAFÉ

Theatersport: Kattekwoad

Maandelijks neemt deze theatergroep het op tegen een tegenstander wat leidt tot hilarische voorstellingen. 15:30 - 18:00 Gratis BEATRIX THEATER

Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat

Een tijdloos verhaal over volwassen worden, jaloezie en vergeving. Met onder andere Freek Bartels en Renée van Wegberg. 14:00 & 19:00 Vanaf € 25,RASA

Compasión

De Nederlandse flamenco bloeit als nooit tevoren, zo blijkt ook uit de nieuwe, veelgeprezen cd van Compasión. Zij vieren hier ook hun tienjarig bestaan. Met La Primavera. 15:00 € 17,STADSSCHOUWBURG UTRECHT

Snorro, de gemaskerde held

Snorro, uit Midden-Amerika, bestrijdt op onhandige en hilarische wijze onrecht en corruptie. Tegen een achtergrond van cactussen en sombrero’s zien we zijn onmogelijke liefdes met bloedmooie donna’s en veel gemene generaals en meeslepende, live gespeelde mariachi. Plaksnor mee! 19:30 € 17,50 ma 01 februari

BEATRIX THEATER

Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat Een tijdloos verhaal over volwassen worden, jaloezie en vergeving. Met onder andere Freek Bartels en Renée van Wegberg. 19:00 Vanaf € 25,-

Theater kikker, 26 en 27 januari (20:30) € 13,40 | NL30

NL30_01p34.indd 40

| WWW.NL30.NL |

18-01-2010 15:19:33


AGENDA

nationaal socialistisch toneelgezelschap in de Tweede Wereldoorlog. Met Bert Bunschoten, Joep Kruijver en Wigbolt Kruijver. 20:30 € 13,-

Utrechtse Middeleeuwse beeldhouwkunst uit de collectie van het Centraal Museum. t/m 31 januari Gratis

di 02 februari

Unresolved Matters

BEATRIX THEATER

Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat Een tijdloos verhaal over volwassen worden, jaloezie en vergeving. Met onder andere Freek Bartels en Renée van Wegberg. 20:00 Vanaf € 25,THEATER KIKKER

Bambie 14

Het mime-duo Jochem Stavenuiter en Paul van der Laan, samen Bambie, tovert met weinig meer dan hun lijf en een enkel woord ongewone werelden tevoorschijn. Ze buigen zich over de crime passionel. 20:30 € 15,STADSSCHOUWBURG UTRECHT

Nachtschade

Als drie handelaren terugkomen van overzee, blijkt de Gouden Eeuw ten einde. Het afscheid valt zwaar. Met Martijn de Rijk, Ferdi Janssen en Rogier in 't Hout. 20:30 € 13,THEATER KIKKER

Urban Doldrums

Een theatraal concert van twee musici die gebruik maken van improvisatie, soundscapes en videokunst. Met Duo X. 21:00 € 7,-

EXPO

AAMU MUSEUM VOOR HEDENDAAGSE ABORIGINAL KUNST

Crossing Frontiers

Paddy Bedfords doeken en gouaches zorgen ervoor dat de vaak vastgeroeste ideeën over Aboriginal kunst aan de kant geschoven worden. t/m 11 april € 8,ARCHITECTUURCENTRUM AORTA

Onze wereld mooier maken

Kwalitatief hoogstaande ontwerpen, eigenzinnig, kleurrijk en herkenbaar. Eigentijdse gebouwen, geïnspireerd door de ligging en gehecht aan hun plaats. t/m 30 januari ATELIER DE WERKVLOER

Kijk nou maar

CENTRAAL MUSEUM

Vertrekpunt van de tentoonstelling 'Unresolved Matters' is een historisch perspectief op social design. t/m 14 februari € 9,CENTRAAL MUSEUM

17e eeuwse kleurenprsacht

Van de restauraties van kunstwerken krijgen bezoekers van musea vaak niets mee. Het Centraal Museum toont drie gerestaureerde bloemstillevens van de schilder Jacob Marrell (1613/1614-1681) en maakt daarbij ook het bijbehorende onderzoek en restauratieproces inzichtelijk via een digitale presentatie op zaal. Voor het eerst na de restauratie worden de drie schilderijen nog t/m 14 maart 2010 samen getoond aan het publiek. t/m 14 maart € 9,EELMAN + NIENHUYS MAKELAARDIJ

Bos Fine Art

Je kunt meer dan huizen bezichtigen bij deze makelaar. Geniet van het werk van 'mensenschilder' Willy of de schilderkunst van één van de andere kunstenaars. t/m 06 februari Gratis EXPODIUM

Overzichtstentoonstelling Deze show geeft een beeld van de expertmeetings, workshops, onderzoeken, bevindingen en interventies van de kunstenaars. t/m 01 februari FLATLAND GALLERY

Vintage

GALERIE 10

Sparkles

Een nieuwe serie werken van Hidenori Mitsue 29 januari t/m 20 maart Gratis GELDMUSEUM

Eyecatchers

Met EyeCatchers toont het Geldmuseum op spectaculaire wijze 100 niet eerder met het publiek gedeelde topstukken uit het museum. t/m 30 december € 8,GELDMUSEUM

Poen, Para, Doekoe, Floes

Vijftig nationaliteiten over 'hun geld'. In deze tentoonstelling staan 50 bewoners van Lombok centraal. t/m 01 april € 8,GELDMUSEUM

De heren XVIII en de Shogun

Geschiedenisles over de VOC. Deze tentoonstelling laat zien wat de rol van Japan was voor de VOC. t/m 14 februari € 8,GRAND HOTEL KAREL V

Het Huis van de Poëzie 2010

Merk in de kamer van het Poëziecircus hoe poëzie de zintuigen prikkelt! 28 januari € 15,JAARBEURS

KamaSutra 2010

Erotische lifestyle beurs. Voor veel kinky stuff en rode oortjes. 22 januari t/m 24 januari € 17,50 JULES & JEREMY ART & DESIGN

Wouter ter Wee en Dennis van de Sande

Hun onderwerpen omvatten veelal verval en verlatenheid, wat elke foto een sterk eigen karakter geeft. Ze hebben een andere manier van fotograferen. 22 januari t/m 31 januari Gratis

Het vroege werk van Ruud van Empel in een solo show. Werk dat nog nooit ten toon gesteld is. Prints die nooit geproduceerd zijn en foto's die verborgen bleven. t/m 10 februari Gratis

LABORATORIO

GALERIE 10

MOIRA EXPOSITIERUIMTE

In de schilderijen van Barbara Wijnveld (1972) vormt het zelfportret het fundament. Gelaagdheid is hierbij het belangrijkste uitgangspunt. t/m 20 december Gratis

Computergames, speelkasten en de beeldcultuur van de jaren 90 zijn door Mattijs Bredewold verwerkt in deze hyper-expositie. t/m 31 januari Gratis

Translucent

THEATER

CENTRAAL MUSEUM

De Opportunist - Het Volk Beeldhouwkunst voor de Beeldenstorm De opkomst en ondergang van een

EXPO

STADSSCHOUWBURG UTRECHT

This Appearance

Schilderijen en beelden van Eline Peek, Anne Meijer en Melanie Bosboom. t/m 13 februari Gratis

Fucked up by the nineties

Speelse verhalenede onbjecten en schilderijen van Johan Kulmann (zie kader) 50%. t/m 29 januari Gratis

Kijk nou maar

Atelier de Werkvloer, 10 t/m 29januari, (ma t/m vrij 09:00-15:00) Gratis

MUSEUM MALUKU

UNIVERSITEITSMUSEUM UTRECHT

Van Schattenberg tot New York. Maken Molukse kunstenaars altijd Molukse kunst? Twee generaties kunstenaars. t/m 30 januari € 4,50

Hele gewone, alledaagse voorwerpen neem je mee zou je denken. Ontdek hoe kennisverruimend ze zijn. t/m 31 januari Gratis

the Huwae Connection

RASA

Japan Daily Life 19972007

Snapshots van het leven in Japan en grootformaat foto's meer gericht op de compositie van fotograaf Leo van der Kleij. t/m 26 februari Gratis

Vilakati

Vernissage van de schilderijenserie over Afrika van Rita Camphuijsen. 50% Van de opbrengst gaat naar moedige weeskinderen in Swaziland. t/m 30 januari Gratis

UNIVERSITEITSMUSEUM UTRECHT

Onderzoek in beeld

De zeven faculteiten van de Universiteit Utrecht verrichten uiteenlopende onderzoeken. Het museum licht een tipje van de sluier op. t/m 31 januari € 7,UNIVERSITEITSMUSEUM UTRECHT

Bleulandkabinet

SONNENBORGH

De hemel in kaart

Wie de unieke kans wil grijpen om een deel van de prachtige hemelkaarten ook in het echt te bewonderen kan hier terecht. t/m 28 februari € 6,-

Het is even slikken als je binnenloopt: de verzameling van skeletten, foetussen op sterk water en waspreparaten van lichaamsdelen,zie je niet dagelijks. t/m 31 januari € 7,-

SONNENBORGH

UNIVERSITEITSMUSEUM UTRECHT

Kijk de sterren van de hemel. Vind jij de kleine beer en de poolster? t/m 30 april € 8,-

Evolutie speelt zich overal en altijd af. Dat geldt voor de mens en alle andere levende wezens. t/m 31 januari € 7,-

Sterren kijken

De evolutie draait door

SPOORWEGMUSEUM

Play Station, Ouderwets Spelen in Het Spoorwegmuseum Het museum heeft vanaf deze dag een extra speels karakter. Iedereen, jong en oud kan zich uitleven op bordgerelateerde spelen. t/m 14 maart € 14,50

AVERECHTS

Boeiende Bagage

Meer agenda?

STADHUIS UTRECHT

Watertales

Glazen sculpturen in herkenbare vormen. t/m 28 januari Gratis TOONKAMER

CASCO

De HKU verleidt

Shapes, Dimensions, Possibilities

Kies iemand die je tijdens een etentje wilt verleiden. Ontwerp daarvoor een meubel. Expo van derdejaars Interior Architecture en Urban Design. t/m 30 januari Gratis

Een installatie met overeenkomsten tussen Casco's ruimte en die van het Rietveld-Schröderhuis. Hoe beïnvloeden en socialiseren (expo)ruimtes? t/m 24 januari

TOONKAMER

Sabina Woermer

Vintage

Ook in de agenda? Dat kan! Mail me: agenda@nl30.nl Voor meer info: www.nlunlimited.nl > magazines

TIP

Al jaren ensceneert Sabina in haar atelier met haar schilderijen een soort Hortus Conclusus. Voor de expositie is een binnentuin geënsceneerd. Met Sabina Woermer. 10:00 - 17:00

Een primeur op het gebied van kunst: Het vroege werk van Ruud van Empel is nog niet eerder vertoont. Dus kom het checken bij de Flatland gallery. Je kunt genieten van een solo expositie van Ruud met werk uit de periode 1995-2003. Er is zelfs exemplaar uit 1983, één van de eerste foto-kunstweken van zijn hand. Nu eens geen vintage meubels of kleding maar heuse vintage kunst. Kijk je ogen uit!

Flatland gallery, 9 januari- 10 februari (woe-za 13:00-17:00) Gratis | 20 JANUARI - 2 FEBRUARI 2010 |

NL30_01p34.indd 41

NL30 | 41

18-01-2010 15:19:43


Fijn dat we je aandacht hebben… Vind jij € 25 veel geld voor een mooie bh? En voor het steunen van een goed doel zoals Pink Ribbon? 1 op de 8 vrouwen krijgt in haar leven borstkanker. Stichting Pink Ribbon wil dat aantal verminderen. Daar is geld voor nodig. Dus vragen we je voor € 25 per jaar vriend(in) te worden of eenmalig een bijdrage over te maken op rekening 1234 t.n.v. Stichting Pink Ribbon. Meer hebben we niet van je nodig. Ga naar www.pinkribbon.nl om vriend(in) te worden en meer te lezen over Pink Ribbon.

Pink Ribbon. Aandacht voor borstkanker.

NL30_02p42.indd Pink Ribbon_ad_NL42 Nationaal.indd 1

18-01-2010 30-07-2009 15:20:12 17:44:15


advertentie

Film

Filmtip

Een subliem en volkomen absurd joods juweeltje

A serious man W

aarom ik? Dat is de prangende vraag waar Larry Gopnik (Michael Stuhlbarg) dolgraag antwoord op wil hebben. Want, laten we eerlijk zijn, het zit deze Joodse natuurkundeprofessor de laatste tijd ook niet mee. Een leerling probeert hem om te kopen

‘Maar ik heb toch niets gedaan?!’ voor een hoger cijfer (hij wist niet dat rekenen bij natuurkunde een vereiste was), zijn collega doet onheilspellende uitspraken over zijn vaste aanstelling en zijn buurman eigent zich beetje bij beetje steeds meer van zijn voortuin toe. Maar het wordt nog erger. Zijn vrouw (Sari Lennick) kondigt aan dat ze van hem wil scheiden om te trouwen met de rijke Sy Ableman (Fred Melamed). En, vindt ze, Larry moet maar met oom Arthur (Richard Kind) in een motel gaan wonen. Anders is het zo verwarrend voor de kinderen. Dus gaat | 20 januari - 2 februari 2010 |

NL30_02p43.indd 43

Larry verhaal halen bij zijn Hashem (God), maar die lijkt even niet thuis te zijn. Na het ultrarauwe No country for old men en de wat makkelijke slapstick in Burn after reading komen de gebroeders Coen met een subliem en (natuurlijk) volkomen absurd joods juweeltje, A serious man. Let bijvoorbeeld op de minutieuze aandacht, die Joel en Ethan Coen besteden aan lichaamsgeluiden; het rammelende buikje van Larry en het gerochel van de secretaresse van de stokoude opperrabbi. Toch heeft de film het hart op de juiste plaats. Want, ook al is Larry Gopnik duidelijk een passieve loserzijn favoriete zin is “Maar ik heb toch helemaal niets gedaan?!”- hij is wel een sympathieke, passieve loser. (BS) < Drama/Komedie Première: 21 januari Duur: 105 min. Taal: Engels Regie: Joel & Ethan Coen Met: Michael Stuhlbarg, Richard Kind, Fred Melamed, Sari Lennick nl30 | 43

18-01-2010 15:21:05


advertentie

3v a n a f februari

Het bekende sprookje met een magische Disney twist, laat je betoveren door het verhaal, de grappige karakters en de swingende liedjes in deze nieuwste animatiefilm.

11 v a n a f februari

Van de maker van

11 februari in de bioscoop www.valentinesdayfilm.nl

Romantische komedie van de maker van Pretty Woman, waarin verschillende koppels in Los Angeles gevolgd worden. Iedereen beleeft op zijn of haar eigen manier liefde en vriendschap gedurende de meest liefdevolle dag van het jaar: Valentijnsdag. 44 | nl30

NL30_02p44.indd 44

Nu in première

Onder redactie van BEREND JAN BOcktING, SvEN GERREtS, MIkE PEEk, ERLIJNE RuNIA EN BREGtJE ScHuDEL

Miljonair superhacker vastgepind voor moord

Millennium 2: de vrouw die met vuur speelde M et de miljoenen, die Lisbeth Salander (Noomi Rapace) op sluwe wijze in deel I van deze filmtrilogie verduisterde, leeft de contactgestoorde superhacker een leven van luxe. Maar het meisje vol tatoeages en piercings komt voor een nare verrassing te staan, wanneer ze na een wereldreis terugkeert in Zweden. Daar wordt ze gezocht voor een driedubbele moord. Een journalist, een onderzoeker en de voogd van Salander worden dood gevonden en haar vingerafdrukken staan op het wapen. Millennium-

Ook in première

journalist Mikael Blomkvist (Michael Nyqvist), de man met wie Salander in deel I een merkwaardige vriendschap sloot, vindt de lijken, maar is overtuigd van haar onschuld. Alles is verbonden met internationale vrouwenhandel, spionage intriges en een mysterieus figuur genaamd Zalachenko. Dankzij een nieuwe regisseur voelt dit tweede deel, ondanks de soms heftige scènes, een stuk minder rauw dan zijn voorganger. Ook ten opzichte van de oorspronkelijk best-seller van Stieg Larsson is er het één en ander veranderd. Zo is er

flink gesnoeid in het aantal personages dat belangrijke rollen speelt. Waar je in het boek soms vele pagina’s informatie krijgt over bijfiguren die kleine, maar essentiële rollen in het plot spelen, is de film een stuk compacter gemaakt. Ook wat romantische en psycheverdiepende zijsporen zijn gesneuveld. Het zorgt voor de nodige vaart, maar maakt het ook bijna een matige, doorsnee thriller. Gelukkig is er dan nog Lisbeth Salander; meesterlijk neergezet door Rapace, die zo’n instant filmicoon is dat je volledig geboeid in je

teZa (21 jan) Drama Regie: Haile Gerima Na een studie medicijnen in Duitsland, keert intellectueel Anberber terug naar thuisland Ethiopië. Maar het land is anders dan zoals hij het had achtergelaten.

double take (21 jan) Documentaire Regie: Johan Grimonprez Wat hebben de Koude oorlog en Alfred Hitchcock met elkaar gemeen? Kijk Double take en je weet het. Of niet.

stoel blijft zitten en in maart ook zeker het afsluitende deel wil kijken. (SG) Thriller Première: 21 januari Duur: 125 min. taal: Zweeds Regie: Daniel Alfredson Met: Noomi Rapace, Michael Nyqvist, Lena Endre, Georgi Staykov

pathé Mobiel

Zie direct welke filMs er draaien sMs filM naar 4443 of Zie pathé.nl/Mobiel

Villa aMalia (21 jan) Drama Regie: Benoît Jacquot Na een ontmoeting met een oude schoolvriend gooit pianiste Ann (Isabelle Huppert) haar hele leven om en neemt haar intrek in Villa Amalia in Italië.

| www.nl30.nl |

18-01-2010 15:21:36


FilM

Een drama zonder drama

Villa Amalia Een vrouw zit in een auto, angstig kijkt ze in de achteruitkijkspiegel. Een dreigend muziekje speelt op de achtergrond. Klinkt als het begin van een thriller, niet? Niets is minder waar. Villa Amalia van Benoît Jacquot is een drama. Maar wat dat precies inhoudt, dat lijkt Jacquot ook niet precies te weten. Wanneer componiste Ann (Isabelle Huppert) – de

vrouw in de auto – haar man met een ander betrapt, besluit ze haar hele leven om te gooien. Terwijl hij op zakenreis is, verkoopt ze haar huis en haar piano’s, verbreekt alle banden en vertrekt met een rugzak richting Italië. Huppert, die druk op weg is richting film nummer honderd, is intrigerend onderkoeld zoals altijd. Maar ook zij kan helaas niet opboksen

tegen het minimale script, dat nergens de juiste toon weet te vinden. Een drama zonder drama. (BS) Drama Première: 21 januari Duur: 94 min Taal: Frans, Italiaans Regie: Benoît Jacquot Met: Isabelle Huppert, JeanHugues Anglade Een nieuwe villa, een nieuw leven

Behekst cruiseschip redt zeilgroep

Triangle T

riangle is de naam van de zeilboot, waarop jonge moeder Jess (Melissa George) met wat vrienden een dagje de alledaagse realiteit wil ontvluchten. Het is ook, en vooral, de mythische Bermudadriehoek waar de groep in rondvaart. Dat hadden ze beter niet kunnen doen. Wanneer een wel erg plotselinge storm de boot laat kapseizen, worden Jess en aanhang

gered door een reusachtig cruiseschip. Alleen blijkt er niemand aanwezig te zijn om het gevaarte te besturen. Op een in een spiegel wegschietende schim na dan. Vervolgens sluipen de personages fanatiek door de lange donkere gangen van het schip. Eindeloos gieren ze: ‘helloooooooo!!’, terwijl Jess het glazig in de leegte staren tot kunst verheft. Met een letterlijke verwij-

zing naar The Shining laten breinen (Christopher Smit van o.a. Creep), achter de film nog maar een duidelijk zien, hoe kleurloos hun eigen creatie is. (BJB) Thriller Première: 21 jan. Duur: 94 min. Taal: Engels Regie: Christopher Smith Met: Melissa George, Rachael Carpani, Liam Hemsworth

Helloooooooo!!

Schietpartij verbroedert verveeld koppel

Did you hear about the Morgans? A

h!, kijk aan, een romantische komedie die niet over jonge mensen gaat. De gevorderde veertigers Hugh Grant en Sarah Jessica Parker spelen Paul en Meryl Morgan; een echtpaar dat op het punt staat om uit elkaar te gaan. Althans totdat ze getuige zijn van een schietpartij. De politie verplicht ze om tijdelijk onder te duiken, omdat de dader ze uit angst

voor herkenning wellicht van kant wil maken. Op het Amerikaanse platteland komen Paul en Meryl te midden van natuur en cowboys langzaam weer tot elkaar. Did you hear about the Morgans? is een doodgeslagen glas bier in filmvorm. De hoofdrolspelers zijn belegen en de grappen helemaal. Daarbij is er nul chemistry tussen Grant en Parker. Alleen de dialogen zijn nog

erger. Zowat iedere zin, die uit de mond van Grant komt, is een flauwe oneliner. En daarmee wordt iedere angel uit het verhaal gehaald. (MP)

Comedy Duur: 103 minuten Taal: Engels Regie: Marc Lawrence Met: Hught Grant, Sarah Jessica Parker

Ja, goed zo, eet hem op!

The eDge oF DArkness (28 jAn) Misdaadthriller Regie: Martin Campbell Mel Gibson is terug met zijn eerste hoofdrol sinds Signs, als een detective die de dood van zijn eigen dochter onderzoekt. Martin Campbell (Casino Royale) verfilmde zijn eigen miniserie. | 20 januari - 2 februari 2010 |

NL30_02p44.indd 45

rAinbow wArriors oF wAiheke islAnD (28 jAn) Documentaire Regie: Suzanne Raes Oud milieuactivisten van Greenpeace kijken terug op hun hoogtijdagen op hun vlaggenschip Rainbow Warrior, dat in 1985 zonk door bommen van de Franse veiligheidsdienst. nl20 nl30 | 45

18-01-2010 15:21:46


PARTYCRASH!

Hutspot

Anne Roos Rosa de Carvalho “Voor iedereen die zit te eten, er komt nu een hard liedje dus verslik je niet”

Simone, Maxime, Evelien, Lotte en Tatiana De organisatie van de Hutspotavonden.

dje schreef ik t oe t lie n

i “D

ers in Utrech tw kam op o

naast het Poth uy nog WAT De Hutspot muzieks ik avond met twee live optredens van singersongwriters Anne Roos Rosa de Carvalho en Susan Zeegers. Georganiseerd door vierdejaars Music Management studenten van de HKU. WANEER 12 januari 2010. WAAR In ‘t Oude Pothuys aan de Oudegracht. WIE De stelletjes die lekker bij kaarslicht aan het eten waren werden ineens verrast door een singer-songwriter. Muziekliefhebbers die Anna en Nienke “Wij zitten op het regelmatig te vinden zijn in het muziekcafé conservatorium, maar de muziek is lieten zich vermaken deze avond en er waren leuk hoor.” nieuwsgierige medestudenten: benieuwd

Norma en Lize “We dachten dat het een djembé avond was.”

” Susan Zeege de. rs on

Tjarda en Cornelis “Wij luisteren heel serieus naar de muziek”

naar de avond die hun klasgenoten organiseerden. WAT VIEL ER TE BELEVEN Relaxed op een stoel hangen met een biertje en dan luisteren naar rustige live muziek. En niet met een bord hutspot op schoot, maar met een lekker blokje kaas of plakje leverworst bij het bier.

TEKST EN BEELD SANNE WITKAMP EN MARIJE HELLENTHAL

Rob, Wilbert, Martijn “Hoezo zien wij er niet uit alsof we van rustige muziek luisteren”

VOLGENDE KEER IN NL30 NANINE LINNING Ze was achttien toen ze haar eigen dansgezelschap oprichtte, op haar twintigste werd ze huischoreograaf van het Scapino Ballet en nu staat ze met haar Endless Song of Silence in de theaters. In de volgende NL30 een interview met deze kunstenaar. 46 | NL30

NL30_02p46.indd 46

Rick, Martijn, Thies, Geert en Sylvia “Wij supporten onze klasgenoten en er is niet veel anders te doen vanavond.”

OP 3 FEBRUARI IN DE DISPLAY EENDAGSLIEFDE Duizenden, tienduizenden, honderdduizenden Nederlandse singles zitten met hun handen in het haar op 14 februari. Want dan hoor je een date te hebben. Gelukkig is de redding nabij. Van ons hoeft niemand alleen te zitten op Valentijnsdag. Lees volgende keer de beste tips voor instant-liefde-voor-een-dag. | WWW.NL30.NL |

18-01-2010 15:23:59


UITGAAN

is nu nog makkelijker! De stad op je mat voor nog geen î &#x2026; 2,50 per maand Sluit nu je abonnement af op www.nlunlimited.nl/abonnement

nl abonnee 2.indd 47 11 NL30_02p47.indd

08-12-2009 18-01-2010 13:12:48 15:24:23


WWW.DECIBEL.NL NL30_02p48.indd 48

18-01-2010 15:24:39

NL30, editie 2, 20 januari tot en met 2 februari  

NL30, door en door Utrecht