Page 1

LUCKY FONZ III ‘Wil je niet weten wat mijn relatie is met Doutzen Kroes?’

nr 8

WWW.AGENDA.NL

gratis jaargang 5

door en door rotterdam 15 - 28 april 2009

Netwerkuuuh!

BORRELEN voor gevorderden

AGENDA

Firetime en Piaz 19 april Loosefit 5 Years Birthday Bash 23 april Peter Jeroense t/m 17 mei

p.19

V.A.T. festival

Theater met verstandelijk gehanidcapten: dat is niet aandoenlijk, dat is tof.

NL10_08p01_2.indd 1

p.24

Koninginnedag

Waar bouwen we de kater op en waar bouwen we hem weer af op 29 en 30 april?

p.26

Jailhouse

Koninginnenacht vier je in de Maassilo tijdens Jailhouse. Bij ons kun je de kaarten winnen. 14-04-2009 14:31:23


Je kunt het parkeerprobleem in Amsterdam makkelijker omzeilen P+R is de slimste parkeerplek voor bezoekers van Amsterdam. Het zijn parkeerplekken aan de rand van de stad waar u makkelijk kunt overstappen op het openbaar vervoer. Binnen een half uur bent u in het centrum van Amsterdam. Parkeren op een P+R kost â‚Ź 6,00 per 24 uur, dit is inclusief openbaar vervoerkaartjes voor maximaal vijf personen. Er is een P+R bij Amsterdam Arena, Zeeburg, Olympisch Stadion, Sloterdijk en Bos en Lommer.

P+R, makkelijker en goedkoper www.bereikbaar.amsterdam.nl

NL10_08p02.indd 2

IV433-P+R_Adv_230x300-NL20-Parac1 1

14-04-2009 13:25:19 01-04-2009 09:47:38


INHOUD

15 april - 28 april 2009 Koninginnedag

nr 8 jaargang 4

DIT NUMMER

Je kunt in de stad blijven dit jaar (als je van oranje houdt), want er is een mooi aanbod aan feestjes om te vieren dat we een koninkrijk zijn. Check het hart van het blad voor de events waarvoor je je oranje veters in je Nikes rijgt.

IK

ROTTERDAM

4

BUZZ

6

COLUMN

7

Ernest van der Kwast @NL10

8

INTERVIEW

24 ONDERTUSSEN... ... IN MIJN HOOFD Zal ik het doen of zal ik het niet doen? Vooruit, ik doe het één keer. Ik gebruik het k-woord. Kanjer? Klotezooi? Nee: Kredietcrisis. Vreselijk woord, maar het moet even. Er schoot me pas namelijk een handige tip te binnen voor het geval je wat krapper bij kas zit:

Interview Lucky Fonz III ‘Waarom vraagt nooit iemand me iets geschifts? Wil je niet weten wat nou toch mijn relatie is met Doutzen Kroes?’

SHOPPEN

17

NIET TE MISSEN V.A.T.

19

REPORTAGE

20

ETEN

23

Captain’s Cabin NIET TE MISSEN

24

Koninginnedag KLIK & WIN

DRINKEN

V.A.T. Festival

26 27

Bagel & Beans PARTYREVIEW

27

Vibes

Maatwerk, theatergroep voor verstandelijk gehandicapten, haalde bevriende theatergroepen uit het buitenland voor de eerste editie van het V.A.T. festival. En dat is niet zielig of aandoenlijk, dat is gewoon tof.

19

BLINDDATE

29

AGENDA

31

FILM

43

STRAATBEELD/ VOLGENDE KEER

46

COLOFON

46

Het nieuwe netwerken Weg met stropdassen, koffie en beleefd handjes schudden. Het nieuwe netwerken is hippe kleding, cocktails zuipen, en een one night stand je bed in sleuren.

- Lent - 1511 GR le.nl ldweg 61 Purp Grootve Karen@ 122 12 024 122

NL10_08p03.indd 3

15

Netwerken

10

Ellen Mannens Stadsredacteur NL10

| 15 APRIL - 28 APRIL 2009 |

ONS KEURT ONS

Daka Sports United

Verkoop je bank. Echt, het is heel logisch. Je hebt geen bank nodig in deze tijden. Want waarom zit je krap bij kas? Omdat je baas die k*tcrisis heeft aangegrepen om jou te ontslaan. Wat moet je doen om aan werk te komen? Van die bank af! De deur uit, mensen ontmoeten, netwerken tot je er bij neervalt. Klinkt als een zware taak, maar het tegendeel is waar. Netwerken is namelijk niets anders dan naar de frankborrel. De rest van Nederland heeft die borrel in de CruiseTerminal ook eindelijk ontdekt, dus komen er ineens loonslaven uit het hele land op af. Nog meer kans op nieuw werk dus. Op pagina 20 nemen we je mee naar de wereld van het nieuwe netwerken. Doe er je voordeel mee. Je bank verkoop je op Koninginnedag. Heb je meteen geld voor versnaperingen. Er is dit jaar namelijk een nieuwkomer op 30 april die het overwinnen van je Koninginnenachtkater waard is: Oranjebitter op de Pannekoekstraat. Bandjes, barbecue en een boel lol. Gaat dat zien. En check voor de overige feestjes het overzicht op pagina 24 van deze NL10.

10

Lucky Fonz III

20 NL10 | 3

14-04-2009 13:26:48


Wat is rotterdam voor jou?

Dutch Dolls “Dutch Dolls is het designer- en dj-duo Geeske de Graaff en Nanna Koekoek. Sinds ons afstuderen aan de illustratie-afdeling van de Willem de Kooning Academie werken we samen. We ontwerpen accessoires voor je outfit en interieur. Inspiratie halen we uit B-films, biologie, rommelmarkten, handwerken, folklore en vooral… muziek! Niet voor niets hebben we ons vernoemd naar de jaren zeventig glamrock band New York Dolls. Ook geven we workshops en maken we installaties voor tentoonstellingen. En je vindt ons regelmatig achter een set draaitafels, in bijvoorbeeld Club Zonder Concessies en Off _Corso. Dutch Dolls is onlosmakelijk verbonden met Rotterdam. Ook al woont een van de twee Dolls nu in het buitenland, we komen hier altijd samen voor dj-sets, projecten, koffie, bier en dus ook katers.” Meer info op www.dutchdolls.nl en www.dutchdolls.blogspot.com.

4 | nl10

NL10_08p04.indd 4

| www.agenda.nl |

14-04-2009 13:31:01


I

rotterdam

ga naar www.mijnnl.nl/ikhartjerotterdam en stuur je waanzinnige lied, gedicht, tekening, foto of kunstwerk in en misschien staat jouw creatie hier wel de volgende keer | 15 april - 28 april 2009 |

NL10_08p04.indd 5

nl10 | 5

14-04-2009 13:31:16


ONDER REDACTIE VAN LINDA VAN DER ES

DE VRAAG VAN: WIEBE DE RIDDER 31

TEKST LINDA VAN DER ES

‘Hoe dik zijn de wanden van de Maastunnel?’

Vibes stunt

Bier voor weinig Goed nieuws: we kunnen profiteren van de crisis. Club Vibes komt namelijk met de Vibes-bierkaart. Een stempelkaart voor €25,- die goed is voor 20 biertjes. Dat is dus maar € 1,25 per biertje. De kaart is geldig tijdens de hele donderdagnacht en op vrijdag en zaterdag tot 01.30 uur. Op donderdag heb je bij club Vibes op vertoon van studentenpas ook nog eens gratis toegang.

De in 1937 gebouwde Maastunnel kunnen we niet meer uit Rotterdam wegdenken. Dat de tunnel het al zo lang volhoudt, zegt wel genoeg over de sterkte van de wanden. Maar hoe dik deze wanden dan zijn is zeker een goede vraag.

Na even speuren hebben we het gevonden. In het boek staat letterlijk: De te zinken buizen bestaan uit een verstijfden plaatstalen mantel, dik 1cm, met een binnenring, dik 50 cm, van gewapend beton en een buitenlaag ten minste dik 40 cm.

Het bellen naar de Dienst Stedenbouw laat ik na een twee doodlopende telefoontjes voor gezien. Ik ga naar de Centrale Bibliotheek om in de boeken te duiken.

Daarnaast zien we staan dat er ook nog veel zand om de tunnel heen zit dat samen met een zinkstuk de tunnel beschermd. Met een muur van bijna een meter en een berg zand kun je dus veilig onder de Maas door rijden.

Bij de balie vraag ik naar boeken over de Maastunnel. Die moeten uit de kelder komen, want het zijn oude boeken en dus ook heel teer (en met zo’n muffe geur). Ik heb het boek Ontwerp voor de Maastunnel te Rotterdam in mijn handen. Dit is hét originele bouwplan van de tunnel.

Ook een brandende vraag? Wij zoeken het voor je uit. Mail naar redactie@NL10.nl o.v.v. ‘vraag van’. >

VAN HET KASTJE NAAR DE MUUR

2 x telefoontjes > 3 x doorverbonden > wachttijd: 25 minuten

Nieuwe clip

Face Tomorrow Misschien heb je hem al voorbij zien komen op tv: de nieuwe clip van Face Tomorrow. Het inmiddels de tweede video van het album In the dark. De maker van de video, de Rotterdamse Nina Spiering, legt uit wat het concept van de clip is: “De single is vrij sprookjesachtig en dat wilde ik dus ook met beelden naar voren brengen. In de videoclip zie je een jongen die in een sleur zit. Hij staat op, gaat naar zijn werk en gaat weer slapen. Zijn schaduw komt in opstand en probeert hem weer een beetje op de rails te krijgen.”

advertentie

‘De-relax-voordeligin-de-sauna€ 28,Pas.’ € 21,6 | NL10

NL10_08p06.indd 6

De | WWW.AGENDA.NL |

14-04-2009 13:31:51


FESTIVAL BUZZ

303... … treden heeft de Laurenstoren. Van 18 april tot en met 3 oktober kun je hem weer elke zaterdag (om 12.30 en 14.00 uur) beklimmen.

Anti-crisis poster

Drukkerij Veenman is het gezeur over de kredietcrisis zat. Daarom biedt de Rotterdamse drukker bedrijven nu de mogelijkheid om een poster te ontwerpen met een positieve blik op de crisis. Dat is leuk, maar wat helemaal leuk is, is dat Veenman de leukste posters helemaal gratis en voor niks maakt. De inzender is vrij om de posters te verspreiden waar hij of zij maar wil. De eerste ceatieve inzendingen zijn als binnen: More is Less. Met een rijke fantasie ben je nooit arm en De mooiste dingen in het leven zijn (nog steeds) gratis zijn de positieve boodschappen die al bestaan. Bedrijven (helaas geen particulieren) kunnen via www.veenmandrukkers.nl hun ontwerp aanleveren.

Gouden Kabouter voor Catwalk Catwalk heeft een Gouden Kabouter Award ontvangen in de categorie beste decoratie en inrichting. De Gouden Kabouter Awards worden jaarlijks uitgereikt aan grootheden in het uitgaansleven. Elke partyganger mag stemmen op zijn of haar favoriete club. Catwalk is erg blij met de Kabouter, want ook al zijn de Gouden Kabouters met grote knipoog opgezet, Catwalk krijgt door de prijs meer inspiratie om hun doelstellingen te bereiken, zo laten ze weten in een reactie op de prijs. En wij zijn natuurlijk ook trots op deze Rotterdamse Kabouter.

Sustainable Dancefloor even terug

De Sustainable Dance Floor komt even terug in Watt. De energieopwekkende vloer was tijdens de opening van de groene club de grootste publiekstrekker, maar vertrok snel daarna alweer voor een wereldtournee. Ook nu kunnen we niet lang genieten van de creatie van Daan Roosegaarde. Na slechts twee dagen zal hij zijn Rotterdamse standplaats weer verlaten. Wil je toch nog even jouw dansmoves omzetten in bruikbare energie? Kom dan 24 en 25 april dansen in de basement van Watt. BEELD MARC NOLTE

KORT

WATT GOES GAY Watt heeft er een nieuw feestje bij en meteen een feestje voor een nieuwe doelgroep. Op 8 mei vindt hier de eerste Rotterdamse editie van Joxx plaats. Joxx is een vette party met de beste dj’s voor mannen alleen. Tijdens de eerste editie zullen Lacroix, Steven Redant en Leomeo achter de draaitafels staan. Vanaf mei kunnen mannen elke maand los gaan op dit feestje met internationale allure. Joxx, 8 mei, watt, entree € 17,- (vvk). | 15 APRIL - 28 APRIL 2009 |

NL10_08p06.indd 7

DE STRAAT OP Talentvolle Rotterdammers opgelet. Rotterdam geeft vijftien vergunningen uit voor straatartiesten van 15 tot en met 27 jaar. Om de vijftien beste straatartiesten te selecteren organiseert YOUR WORLD op 3 mei een battle. Als je mee wilt doen, moet je voor 20 april een video van maximaal 5 minuten opsturen met een biografie voorzien van contactgegevens en een kopie van je paspoort naar info@your09.nl o.v.v. YAITS. Meer info over de battle vind je op yourworld.hyves.nl (blog).

COLUMN

ERNEST VAN DER KWAST Het gezicht Er is een wereld die bijna niemand kent. Het ruikt er naar zeep, het licht is kunstmatig, een machine gonst continu. De bewoners zijn onzichtbaar. Het zijn afwassers. Iedereen kent koks, iedereen kent kelners. Niemand weet wie de afwasser is. Aan het einde van de avond, als de rekening op tafel ligt, wordt vaak de grap gemaakt: ‘Dat wordt afwassen.’ De mensen weten niet waar ze het over hebben. Delgado Damasio weet wat afwassen is. Hij doet het al meer dan twintig jaar. Vijf dagen per week, acht uur per dag. Ooit was Delgado bouwvakker op de Kaapverdische Eilanden. Hij liep met ontbloot bovenlijf onder de zon en keek naar vrouwen. De vrouwen keken terug. Nu staat hij in een spoelkeuken en draagt een schort. Niemand kijkt naar hem. De mens denkt in tijd. Bij die tijd horen begrippen als ‘vooruitgang’ en ‘verslechtering’. Maar Delgado denkt niet in deze begrippen. Hij praat nooit over ‘toen’. Weemoed is iets waar hij immuun voor is. Melancholie, zwaarmoedigheid, van hetzelfde laken een pak. Misschien is dat het geheim van zijn gezicht. Een gezicht dat tien jaar jonger lijkt dan het is. Of zou het komen door zijn glimlach? Delgado lacht niet alleen met zijn mond, ook met zijn ogen, zijn wenkbrauwen, zijn hele gezicht. Het rijtje restaurants waar hij heeft gewerkt is indrukwekkend: De Engel, Kip, Rosso, Zeezout. Tegenwoordig wast hij af in restaurant Fred. Wie er een tafel wil hebben in het weekend, moet drie maanden van tevoren reserveren. Het ligt voor de hand om de kwaliteit van het eten in verband te brengen met de chef-kok. Maar dit klinkt bijna logischer: Waar Delgado Damasio, daar goed eten. Er zijn mensen die zweren bij passie. De dingen die ze elke dag doen, doen ze met hun hart. Zonder kunnen ze niet functioneren. De afwasser van restaurant Fred doet gewoon zijn werk. Wat vies is, wordt schoongemaakt. Passie bewaart Delgado voor de nacht. In de Sunclub danst hij elke week met vrouwen die weten hoe heupen en billen werken. Hier kijkt en voelt hij. Hier lacht Delgado Damasio met zijn hele lichaam. ernest@nl10.nl Ernest van der Kwast is schrijver en espressoverslaafde. Hij presenteert elke eerste donderdag De Unie Late Night. NL10 | 7

14-04-2009 13:32:14


@NL

Mailbox

Mijn Rotterdam

Heb jij een lievelingsspot of een tip over jouw stad? Wil je graag die persoon die je laatst ontmoette terugvinden? Of heb je een opmerking over de stad of ons blad die je gewoon móet delen? Mail het ons. Ook foto’s vinden we leuk. De opvallendste inzending wordt beloond met een cd. Mail naar redactie@NL10.nl Geachte 010, Heel erg gefeliciteerd met je gave blad! Bij de dating pagina vind ik het wel heel erg jammer dat het altijd hetro stellen zijn. Ik stel voor blind daten met lesbies te doen. Groetjes, Daisy

Reshmay

Zondag 19 april, Theater Zuidplein . Aanvang 16.00 uu r.

Kijk ook op ww w.myspace.co m/reshmay

Reshmay

Reshmay geeft dansles, kan onwijs goed zingen en brengt nu haar eerste album uit: I’m a Winner. Dat zal klinken als R&B en Hiphop. Op 19 april gaat ze haar liedjes openbaar maken in theater Zuidplein. En dat wordt vast een show met al dat danstalent. Restaurant “Ik ben gek op eten, maar dan wel vegetarisch of iets met vis. Het lekkerste eet ik bij Grand Palace ChinOriental op het Schouwburgplein. ”

€ 7.50 Terras “In de zomer vind je me altijd wel op een van de terrassen op het Schouwburgplein.” Winkel “Ik ben niet echt een shopper. Maar als ik dan toch moet kiezen, ga ik voor Funky House. De kleding daar is trendy funky en sportief.”

‘Hotel New York voelt als vakantie’

Kroeg “Hier zul je mij niet zo snel vinden. Ik ben er alleen als ik een afspraak heb. Zo heb ik wel eens in Rotown.” Lunchspot “Mijn lunchspot is de Bazar. Lekker gezellig en een uitgebreide menukaart.” Romantische plek “Hotel New York is mijn romantisch plekje. Het zit op een van de mooiste locaties van Rotterdam. Elke keer als ik er ben, voelt het alsof ik op vakantie ben.” 8 | NL1 0

NL10_08p08.indd 8

Museum “Ik ben in Rotterdam nog nooit naar een museum geweest. Die ga ik binnenkort toch maar eens checken.” Club “Off_Corso is waar je me kunt vinden als ik tijd heb voor een avondje stappen. Het moet dan een avondje zijn met een mix van urban en latin house muziek. Ik wil namelijk wel kunnen dansen.” Beste plek in de stad “Het Schouwburgplein vind ik de beste plek van Rotterdam. In de zomer is daar altijd wat te beleven. Het bruist er van energie.”

Hoi Daisy, Bedankt voor je tip. We hebben in het NL10 date-verleden een paar keer een homo- en lesbi-date gehad. Niet vaak, want het aantal aanmeldingen hiervoor ligt nu eenmaal lager. Maar iedereen mag zich aanmelden voor de blind date, homo, lesbie of hetro. Ga hiervoor naar www.agenda.nl/rotterdam. Redactie NL10

--------------------------------------Goeiemoggel, Lees net jullie festivaleditie en geniet van alle materiaal erin. Verlang nu al naar al die outdoor parties!!!! Maar nu zag ik op pagina 31 deodorant staan bij de inpakchecklist. Dat is natuurlijk onmisbaar na al dat dansen en springen, maar het was beter geweest als jullie de deoverstuiver of deodoekjes hadden geadviseerd. Dit omdat je bij VEEL festivals geen sprays (ivm brandgevaar) mee naar binnen mag nemen en die ook meteen weggegooid worden. Dat is natuurlijk zonde van je AXE (waarmee er vet gescoord zou worden bij de chickies). Dit wilde ik ff kwijt en natuurlijk: NL10 IS THA BEST !!!! Groetjes Angela Renfurm Hi Angela, Thanx voor de tip. We zaten met ons hoofd iets te veel op de festivalcamping toen we de lijst samenstelden. Redactie NL10

WINNENDE BRIEF KIPPENVEL Och, Rotterdam, mijn Rotterdam. Soms voelt het of de stad in de jaren met je mee is gegroeid. Het voelt goed. De festivals zijn sfeervol, de kroegen vertrouwd, je komt je vrienden zo vaak tegen dat afspreken overbodig lijkt en roepen ‘we zien elkaar’ voldoende is. Het klopt gewoon allemaal. Maar dan, wat gebeurt er dan? Ineens is de jeu van het verhaal weg, het neusje van de zalm is verdwenen en bekenden zijn nergens te vinden. De kroeg voelt aan als een huiskamer vol vreemden. Er is niets leuks of nieuws en wat er is, is geen pest aan. Waarom heb ik dit niet zien aankomen, wat is er toch gebeurt met de stad? Als hoogopgeleide twintiger met de wereld aan je voeten, keuzemogelijkheden te over en wereldsteden als Berlijn, Sjanghai en New York die je roepen, voelt Rotterdam zo passé. Het ‘kloppende’ gevoel is weg, de zindering van de stad is verdwenen. WOW, stop die plaat…Schaam je! Je verraad toch niet de stad die je heeft opgevoed,van je heeft gehouden, je heeft beschermd en gevormd?! That’s not done! Maar wat doe je dan met dat gevoel? Ik doe dat wat ik moet doen! I’m going to find the fire again! Ik heb eindelijk besloten dat ik niet wegloop, maar de stad opnieuw ga ontdekken. Daar waar ik dagelijks langsloop bekijk ik alsof ik het voor de eerste keer zie en je raadt het al, je ziet zowaar wat nieuws. De musea loop je eens in de omgekeerde route door. Iedere week ga je op zoek naar de voor jou onbekende straten en winkels en dan maar eens eten in dat restaurant, waar je normaal voorbij loopt op weg naar mijn vaste eetstek. Ik steek de straat over en op een totaal onverwacht moment is ie daar weer. Ja…. Kippenvel, ik was het haast vergeten maar wat houd ik toch van deze stad! Monique Haijnes

ELKE EDITIE WINT DE SCHRIJVER VAN DE LEUKSTE BRIEF EEN VERRASSING GEFELICITEERD MONIQUE. DIT IS JE PRIJS:

Arie is my homeboy

Je kon al een petitie tekenen op www.90dagenzonderarie.nl om Arie Boomsma te steunen tijdens zijn 90 dagen afwezigheid bij de EO, maar nu is er ook het ‘Arie is my Homeboy’ T-shirt. Een initiatief van FreshCotton, actiecomité 90 dagen zonder Arie en VKMag. Check www.freshcotton.com, www.90dagenzonderarie.nl en www.vkmag.com voor meer informatie. | WWW.AGENDA.NL |

14-04-2009 13:32:59


royal roller disco deliplein rotterdam

14.00 - 18.00 uur

(katendrecht)

gratis toegang

FESTIVAL AGENDA THEATER WALHALLA T

gratis toegang!

DI 05 mei • 14.00 uur

Bevrijdingsdag met Pieter Tiddens en Samba Salad

VR 22 t/m ZO 31 mei ZA 27 juni • 14.00 uur ZO 5 juli • 14.00 uur

Rotterdamse Operadagen Flamencofestival Kid Dynamite Festival met New Cool Collective & Dede Priest

ZO 27 aug

Welkom Thuis Festival met o.a. Mala Vita

ZA 05 sept

Kijk op www.theaterwalhalla.nl voor de locaties, tijden en verdere informatie! Voor meer informatie & programmering

www.theaterwalhalla.nl

Daar kunt u zich ook aanmelden voor de speciale Walhalla-nieuwsbrief.

NL10_08p09.indd 9

Nacht van de Kaap met dank aan:

Aannemersbedrijf MUSTERS B.V.

Telefoon Kassa en Reserveringen: 010 - 215 21 34 Kantoor: Sumatraweg 9-11 3072 ZP Rotterdam / Katendrecht 010 - 215 22 76

14-04-2009 13:33:21


LUCKY FONZ III

10 | NL10 NL20

NL10_08p10.indd 10

| WWW.AGENDA.NL |

14-04-2009 13:34:03


INTERVIEW

‘Was ik goochelaar, dan zong ik liedjes’

Eén grote soep Het gaat goed met singer-songwriter Lucky Fonz III. Zijn derde album, A Family Like Yours verschijnt op 20 april, hij is net terug van een toer door de VS en in april en mei staat hij voor uitverkochte zalen. A star is born.

TEKST PAMELA WILHELMUS BEELD JOOST VAN MANEN

L

ichte wallen onder de ogen, maar een scherpe blik. Singer songwriter Lucky Fonz III, alias Otto Wichers (1981, Gouda), is net geland na een toer door Amerika maar heeft niet de tijd genomen om te rusten. Hij moet door, want op 20 april verschijnt zijn nieuwe album, A Family Like Yours, een popalbum waar de invloed van een veelheid aan muziekstromingen op terug te vinden is: sixties, rock-’n-roll, new wave en house. En daarom zit hij nu weer klaar om alles over zijn persoon te vertellen. Met veel plezier, maar hij moet er wel even inkomen. ‘God, wat heb ik zin in een peuk.’ Waarom heb je die dan niet net genomen, tijdens de fotosessie? “Vindt mijn moeder niet leuk, als ik rook. Ik heb trouwens niet alleen zin in een peuk, ik zou ook wel een jenevertje lusten.” Heb je nog een jetlag? “Ja, absoluut. Maar dat geeft niks. De Amerika-toer was een succes. Ik ben naar een aantal festivals geweest, en ik had wat gewone optredens.” Ben je in Amerika al zo groot dat je op tournee gaat om je nieuwe cd te promoten? “Nee, het is andersom: ik maak cd’s om optredens te promoten. En ik werd gewoon uitgenodigd naar aanleiding van wat optredens elders.” Nou ja, gewoon uitgenodigd, je reist inmiddels de hele wereld over. Dat is nogal wat. “Ach. Mensen doen altijd zo ingewikkeld over optreden in het buitenland. We leven in een internationale wereld, er zijn nog wel politieke, maar geen culturele grenzen meer. Iedereen vindt muziek mooi. Maar | 15 APRIL - 28 APRIL 2009 |

NL10_08p10.indd 11

het is een soort puberfantasie als je als muzikant in het buitenland optreedt, dan behoor je ineens tot de grote sterren denken ze. Terwijl het voor mij gewoon mijn werk is. Ik kan net zo goed in Eindhoven optreden als in Japan.” Waarom treed je dan op in Japan? Of Amerika. Nou heb je een jetlag. “Omdat de mensen vragen of ik kom. Nou, dan zeg ik oke.” En hij heeft al tegen veel mensen oke gezegd. Lucky Fonz III toerde eerder in

‘Toen ik puber was mocht je niet van én Nirvana én gabber houden’ Australië, Zuid-Amerika, België, Schotland, Spanje en Zuid-Afrika, en met de afgelopen toer kwamen daar de Verenigde Staten en Canada bij. Op YouTube vind je een hele berg met muziekfilmpjes van Lucky Fonz III, die wereldwijd worden bekeken. En ook zijn schare fans in Nederland neemt hand over hand toe. “Zonder internet was ik nooit zo bekend geworden,” zegt hij zelf. “Het is momenteel fascinerend om muzikant te zijn. De ontwikkelingen gaan zo snel. Het is nu al anders dan tien jaar geleden. Toen ik op de middelbare school zat, mocht je absoluut niet tegelijkertijd van gabber en van Nirvana houden. De jongeren van tegenwoordig staan veel meer open. Mijn muzikale opbouw is een grote soep van al die verschillende genres. Ik denk niet in genres.”

Waarin denk je dan? “Country, punk, hiphop, noem maar op, nee, zo denk ik niet. Ik denk: dat is een lief liedje, dat is een agressief liedje. Ik denk in gevoelens in plaats van in genres. Ik heb niet één genre. Ik houd van verscheidenheid. Ik vind het bijvoorbeeld ook heel prettig dat ik de ene avond in een piepklein kroegje in Zuid-Afrika sta, en de volgende avond voor duizenden mensen op Lowlands sta op te treden.” Je houdt wel op meer vlakken van verscheidenheid, je bent ook niet zomaar alleen singer-songwriter. Je treedt op als dj, was ooit straatmuzikant, bent vaste gast in De Wereld Draait Door en speelt piano in verschillende bands. “Ik houd van een verscheidenheid aan dingen. Ik zou zelf vaak willen dat anderen iets anders doen dan ze doen, afwijkend van wat we gewend zijn. Verrassende dingen, daar haal ik inspiratie uit. Was ik goochelaar, dan zou ik liedjes gaan zingen. Dat verwacht je niet. Ik ga deze herfst bijvoorbeeld maar eens een theatertoer doen. Lijkt me wel leuk. In mijn eentje. Of samen. Weet ik nog niet. Gewoon, wat onverwachts. Ik ben ooit begonnen met dj’en omdat ik dacht: “waarom draait niemand die en die muziek op die manier.” Toen ging ik het zelf maar doen. Ik ben wel geïnteresseerd Lucky Fo nz III in traditie hoor, maar A Family Like Yours wel met een eigen cd-release 20 april stijl. Ok, ik heb mijn 15 mei, W att eigen stijl, dat kan ook niet iedereen. € 14,Je wordt nu eenmaal beperkt door je eigen talenten. Maar hee, ik> NL10 | 11

14-04-2009 13:34:11


zou ook wel mee willen doen aan het wereldkampioenschap polsstok hoogspringen, maar dat kan ik niet.” Nergens voor nodig ook, je wordt al op handen gedragen. En op tv bij De Wereld Draait Door. “Ja, daardoor word ik wel vaker herkend op straat. En de voorverkoop voor mijn optredens gaat harder. Maar dat boeit me niet zo. Ik vind het medium televisie wel fascinerend. Je bent gebonden aan de eisen van het medium. Kort en bondig zijn. Je persoon is ondergeschikt aan het format van het programma. Net als de drummer van

‘Ik wil wel meedoen aan het WK poolstokspringen’ een band, die kan ook niet zomaar zijn eigen ding gaan doen. En ik vind het vooral ook dapper van de VARA dat ze zo’n rare snuiter durven neerzetten, is toch een risico. Maar datzelfde hebben ze ook met Matthijs van Nieuwkerk gedaan, is ook niet your average presentator.” Hoe zijn ze bij jou terecht gekomen? “De golven van mijn muziek brengen me overal. Ik ben ooit begonnen in een klein kroegje. Iemand hoorde me en vroeg me in een ander kroegje en zo werd ik verder

gevraagd. Ik deed een keer een voorprogramma, stond op een festivalletje en toen won ik De Grote Prijs. Voor ik het wist stond ik in de Grote Zaal van Paradiso en op Lowlands. En toen kwamen de buitenlandse scouts. Alles verloopt organisch. Maar ik ben vooral dankbaar dat de mensen mijn muziek zo mooi vinden dat ik het me kan veroorloven om ervan te leven.” Is dat waarom je voor de naam Lucky Fonz hebt gekozen? Dat je muzikale carrière zo gelukkig verloopt? “Haha, ik vind het mooi hoor, dat verhaal. Schrijf maar op. Weet ik veel waarom ik voor die naam heb gekozen, ik heet al zo ontzettend lang zo.” Maar is het geluk, of heb je hard geknokt voor je succes? “Ik ben niet calculerend met mijn carrière bezig. Hoewel ik wel ijdel genoeg ben om interviews te geven. Maar ik zou nooit een artistieke beslissing laten beïnvloeden door de drang om het publiek te bereiken. Ik wil het publiek wel bereiken, en ja, daar knok ik hard voor. God, wat een serieuze vragen allemaal. Waarom vraagt nooit iemand me iets geschifts? Wil je niet weten wat nou toch mijn relatie is met Doutzen Kroes?” Nee. Wat is je lievelingskleur? “En nu ga ik echt een sigaretje roken.”<

CV

Lucky Fonz III, alias Otto Fons Wichers werd geboren in Gouda in 1981. In 2002 sloot hij zich in Schotland aan bij een groep traditionele folkmuzikanten en begon hij met het schrijven van zijn eigen muziek. In 2006 verscheen zijn eerste album, Lucky Fonz III, werd hij door 3voor12 uitgekozen als Hollandse Nieuwe, trad hij op tijdens Metropolis en won hij De Grote Prijs van Nederland. In 2007 verscheen zijn tweede album Life is Short. Op 20 april verschijnt zijn derde album, A Family Like Yours. Naast singer-songwriter is Lucky Fonz actief als theatermaker en vormt hij samen met Roosbeef het dj duo De Rotjes.

advertentie

Een mooie gelegenheid om uit te gaan.

Holland Casino Rotterdam Uitgaanstip:

Vier Koninginnedag in Holland Casino Rotterdam! Maak op 30 april kans op Koninklijke prijzen.

Holland Casino Rotterdam, Weena 624, 3012 CN Rotterdam Kijk voor meer informatie en onze voorwaarden op hollandcasino.nl

12 | nl10

NL10_08p10.indd 12

| www.agenda.nl |

14-04-2009 13:34:21


EXCLUSIEVE Ray-ban COLLECTIE bIJ PEaRLE (PRIJS J E S OP AANVRAAG)

PEARLE.NL

28375 A Zonnebril NL10-20-30-70 200x270.indd 1 NL10_08p13.indd 13

16-03-2009 14-04-2009 11:34:01 13:34:43


Nu geopend : Het Uitwaa iseizoen

Voor niks g aat de zon op. Maar d alles. Want at is nog la voor niks w ng niet aait ook de branding, k wind, ruist rijsen de m de eeuwen, en lucht is hele ook de zilte maal gratis. zeeIn het uitw genoeg voo aaiseizoen r iedereen. is er En je hoeft voor te doe er maar ĂŠĂŠ n: ga naar n ding buiten!

Staatsbosbeheer doet meer dan alleen natuurbeheer. buitencentra | informatie en beleving op locatie buite leven | vakantiewoningen en kampeerterreinen buitenbinnen | houten meubels van eigen bodem Vind mooie gebieden en leuke activiteiten op www.staatsbosbeheer.nl

SBB-Uitwaai2-NL20.indd 1 NL10_08p14.indd 14

2/20/09 11:42:13 AM 14-04-2009 13:35:00


ONS KEURT ONS

Nathalie keurt Maarten In Ons Keurt Ons beoordelen Rotterdammers elkaar op hun kleding. Deze keer velt Nathalie van Walsum een oordeel over Maarten van der Windt, gespot op de Pannekoekstraat. Volgende keer is Nathalie zelf het lijdend voorwerp. TEKST EN bEEld Linda van der es EERSTE INDRUK “Zijn kleding is niet helemaal mijn smaak.” Wat vind je dan niet mooi? “ik vind de kledingstukken niet bij elkaar passen. die blouse en schoenen vind ik niet zo mooi. en door die broek wordt het nog minder een geheel.” Hoe zou hij dat moeten veranderen? “als hij een donkere spijkerbroek aan zou doen en een blauwe trui erboven, wordt het al leuker. Zijn schoenen zouden er dan ook beter bij passen.”

NATHALIE VAN WALSUM (31) bezorger TnT post

Wat denk je dat hij doet voor de kost? “ik denk dat hij een kantoor-

baan heeft of juist baas is van een kroeg of eetcafé.”

hem in ieder geval geen wijn- of bierdrinker.”

Zo, dat verschilt bijna niets. Weet je zeker dat hij geen tandarts is? “ik twijfel omdat hij er heel netjes uitziet en merkkle-

MAARTEN OVER ZICHZELF “een donkere spijkerbroek had misschien beter gestaan, maar ik vind deze ook prima. ik draag ook echt niet alleen Hilfiger en andere dure merken. in een H&M voel ik me ook prima. Haar twijfel over mijn baan is grappig: ik werk bij een verzekeringskantoor, maar zou ik ook best eigenaar van een kroeg willen zijn. ik houd wel van een feestje. elk weekend drink ik wel een biertje bij de voetbal en ga daarna uit. dat ik geen bierdrinker zou zijn, klopt dus niet. een bacardi cola vind ook wel lekker, maar wijn is inderdaad niet echt voor mij weggelegd.” <

‘Hij heeft een kantoorbaan of is cafébaas’ ding draagt, maar aan zijn hoofd zie ik dat hij wel houdt van een feestje.” Naar welke plek gaat hij dan om te feesten? “een café denk ik. daar drinkt hij dan een bacardi cola of een flügel. ik vind

MAARTEN VAN DER WINDT (24) verzekeringsadviseur

advertentie

| 15 april - 28 april 2009 |

NL10_07p15.indd 15

nl10 | 15

14-04-2009 13:35:24


Welke studie kan ik volgen? De Infoshop is het informatiecentrum van Zadkine en biedt informatie en advies aan iedereen - jong en oud die meer wil weten over een opleiding bij Zadkine. Je bent van harte welkom bij de Infoshop met je vragen over bijvoorbeeld: • Studie en loopbaan • Leren en werken • Leren en geldzaken • Cursussen • Stages en leerbanen • Avondopleidingen • Hulp bij het leren • Verder leren Wij staan voor je klaar. Een afspraak maken is niet nodig!

voor al je (studie)vragen

Schiekade 986 - Rotterdam (naast het Shellstation / Hofplein) of kijk op www.zadkine.nl

ZAD9014 Adv NL10_03MO.indd 1 NL10_08p16.indd 16

08-04-09 14:31 14-04-2009 13:35:51


Shoppen SaMple Sale in DeSign Dock Jassen vanaf 25 euro, sneakers en broeken vanaf 20 euro, T-shirts vanaf een tientje. Hoera, er is weer Sample Sale bij Design Dock Rotterdam. In de showrooms bij het Marconiplein koop je twee dagen lang exclusieve kleding en schoenenmerken voor inkoopprijzen. Neem een stapel geld mee, want pinnen is niet bij alle merken mogelijk. Sample Sale, Design Dock Rotterdam, vrijdag 24 april, 12.00-21.00 uur en zaterdag 25 april 12.00-18.00 uur. Van Helmonstraat 23, zie ook www.rotterdamagency.nl.

Daka Sports United Cor Kieboomplein 515, Zuid, 010 482 33 52 www.sportsunited.nl Open ma t/m do 11.00-19.00, vr 11.00-21.00, za 9.30-17.00 uur.

kunSt te koop

TEKST ELLEN MANNENS

Daka Sports United

Merkenfeestje H Het Centrum Beeldende Kunst verhuurt niet alleen kunst, maar verkoopt voortaan ook kunstzinnige hebbedingetjes. In een hoek direct rechts naast de ingang is een miniwinkel ingericht met ontwerpen van Rotterdamse designers, waaronder de vrolijke kinderjurkjes van Met Zonder Jas (zie foto). Een bezoekje op z’n tijd is de moeite waard, want CBK wil deze collectie betaalbare cadeautjes steeds verder gaan uitbreiden. CBK, Nieuwe Binnenweg 75, www.cbk.roterdam.nl. BarBerella ii Kledingwinkel Barberella op de Zwart Janstraat gaat uitbreiden. Binnenkort wordt ook de schoenenzaak naast de winkel een Barberella. Bij Barberella kon je sinds een jaar al terecht voor Roffa, Truus Trendy en heel veel exclusieve kleding uit Azië. De winkel ernaast is bedoeld voor betaalbare schoenen. Hiermee is Barberella in één klap een familiebedrijf, want de moeder van eigenaar Denise zal deze winkel runnen. Barbarella, Zwart Janstraat 125c, www.barberella.nl (webshop).

ebben we er nog een Daka bij? Ja, weer een nieuwe en weer een hele grote, maar dan nu op Zuid, tegenover de Kuip. De familie Dankaard, die nog altijd de scepter zwaait over het uit de kluiten gewassen Rotterdamse familiebedrijf, is extreem trots op Daka-filiaal nummer zes (waarvan vier in Rotterdam). Natuurlijk komen er termen voorbij als: uniek in Europa, grootste Dakafiliaal enzovoorts. Doet het goed als marketinguiting, maar is dit filiaal ook een aanvulling op het aanbod aan Rotterdamse sportwinkels? NL10’s antwoord is: ja. Waarom? Bij deze, tot Sports United omgedoopte, Daka word je verrast door de collecties van merken die je al

dacht te kennen. Als het niet zo’n dure maand was geweest, was ik zo weggelopen met een compleet nieuwe outfit. Jurkje van Dept,

Makkelijk zoeken Daka blijft een sportwinkel, maar ook de streetwear is goed vertegenwoordigd. De Casualwereld noemen ze dat. En zo is er ook een Sportwereld, Beachwereld en Activewereld. Die verdeling

maakt het al makkelijk zoeken binnen de 4500 vierkante meter, en dan is er ook nog een verdeling in merken. Veertig (jawel: 40) merken hebben een eigen merkshop onder het Daka-dak. “We hadden dit plan anderhalf jaar geleden al,” vertelt Jan-Peter Dankaart, zoon van oprichters Peter en Anke Dankaart. “Maar de merken waren er nog niet klaar voor. Ze wilden niet met elkaar onder een dak. Nu zien ze wel de voordelen en zo konden we hier van start gaan.” ‘Hier’ is het Cor Kieboomplein, waar je nu terecht kunt voor bijna alle sporten dankzij Daka, Topshelf, Jumbo Golf en laten we voor het gemak de Feyenoord Fan Shop ook even meerekenen. <

Duur Leren jasje Napapijri E 489,95

Bijzonder Asics voetanalyse. Er zijn in Europa maar drie van deze apparaten. Gratis advies

De familie Dankaart is extreem trots sneakers van Quick eronder, knalblauw jack van Converse en klaar is uw shoprecensent.

ingezonden mededeling

Schone lever, lekker leven! Berry Blaster drink je ’s ochtends om de reinigende werking van de lever te ondersteunen, afvalstoffen te doen verwijderen en de dagelijkse vetverbranding te doen verhogen.

Goedkoop Gekleurde veters van Mr. Lacy E 2,95

Je doet 1- 2 dopjes siroop in een glas – koud water erbij – en je hebt een lekkere ‘detox’.

Score

Wanneer de lever op volle toeren draait, is het lichaam minder geneigd om afvalstoffen en vetten op te slaan in de cellen onder de huid. En dat zie je terug in de spiegel. BERRY BLASTER KOST C– 16,95 EN IS TE KOOP BIJ ETOS, DE TUINEN EN GEZONDHEIDSWINKELS. THUIS LEZEN? WWW.VITAMINS.NL/BERRY

| 15 april - 28 april 2009 |

NL10_08p17.indd 17

Algemeen Uitstraling Service Prijs Let op

Daka heeft iets nieuws: 40 merkshops onder één dak Groot, groter, grootst Lieve ‘goedemorgen’ zeggende medewerkers Alle categorieën, dankzij de vele merken woensdagmiddag kidsmiddag met 10% korting op kinderkleding nL10 | 17

14-04-2009 13:36:22


NL10_08p18.indd 18

14-04-2009 13:36:35


NIET TE MISSEN

V.A.T. festival: internationale acteurs met een verstandelijke beperking op toneel

Normaal theater Genoten van Bloedbruiloft en De Camping? Dan kun je nu helemaal genieten, want Maatwerk, theatergroep voor verstandelijk gehandicapten, haalde bevriende theatergroepen uit het buitenland voor de eerste editie van het V.A.T. festival.

TEKST LINDA VAN DER ES

W

e hebben er een mooie nieuwe traditie bij, als het aan theatergroep Maatwerk ligt: Value Added Theatre festival (V.A.T.). Een festival met enkel theatergroepen gevormd door mensen met een verstandelijke of lichamelijke handicap. Nieuw in Rotterdam, maar niet nieuw in Europa. Het Rotterdamse Maatwerk liet namelijk al op meerdere festivals in Europa zijn acteerkunsten zien. Maurice de Jong, artistiek leider van Maatwerk, vertelt: “Deze keer waren wij aan de beurt. Het was een tijd geleden dat de buitenlandse theatergroepen in ons land waren geweest.” GEWOON DENKEN Met V.A.T. wil Maatwerk laten zien dat mensen met een verstandelijke beperking niet anders zijn. Ook moet theater voor verstandelijk gehandicapten een algemeen bekend fenomeen worden. “Op dit moment zitten we tussen theater en zorg in. Theaters vinden ons anders omdat we niet met ‘nor-

| 15 APRIL - 28 APRIL 2009 |

NL10_08p19.indd 19

male’ acteurs werken en bij de zorg horen we ook niet omdat we acteurs auditie laten doen. Soms moeten we mensen de zorg dus afwijzen.” Daarnaast ziet Maurice graag dat het V.A.T. festival een internationaal begrip wordt.

‘Theaters vinden ons anders omdat we niet met ‘normale’ acteurs werken’ Voortaan denken we dus bij V.A.T. niet meer aan btw, maar aan value added theatre. Is er een groot verschil tussen werken met acteurs met of zonder verstandelijke handicap? “Aan de ene kant is het best lastig omdat ze het verstand hebben van een kind. De leeftijd waarnaar ze zich gedragen is verschillend per persoon. De een moet je dingen dus anders uitleggen dan de ander. Wat juist fijn is, is dat ze heel erg creatief zijn en makkelijk denken. Soms denk ik veel te

V.A.T. f

e st i v a L an t a ren l 27 t /m / Venster 29 ap ril v.a

€ 13, -

www .vatfe

stival.

nl

moeilijk en zij helpen dan om weer gewoon te denken.” De reacties die Maatwerk krijgt zijn erg verschillend. Een reactie die veel voorkomt is dat men het knap vindt dat mensen met een verstandelijke beperking zo goed kunnen acteren. Maurice zou het graag anders zien. “Ik zou wel eens willen horen dat ze het acteerwerk goed vinden of de zang of tekst. Dus het commentaar dat ook gegeven zou worden als men naar een ‘gewone’ theatervoorstelling zouden gaan.” <

Naam Maurice de Jong Leeftijd 38 Geboorteplaats Gorinchem Beroep Artistiek leider, regisseur en begeleider Maatwerk Sinds 2006 Opleiding Activiteitenbegeleiding en educatieve media NL10 | 19

14-04-2009 13:36:56


Vrijdagmiddagborrels nieuwe stijl

Cocktails en v De tijd dat je op vrijdagmiddag met je collega’s in de plaatselijke bruine kroeg het weekend begon, is voorbij. Elke week is er wel ergens in de randstad een netwerkborrel, oftewel VrijMiBo waar honderden twintigers en dertigers op af komen. Met cocktails, DJ’s en champagne. TEKST JERRY HUINDER BEELD MERKCOMMUNICATIEBUREAU NACHTWERK

V

rijdagmiddag half zes. Vier collega’s van een financiële instelling trekken hun jassen aan. Ze hebben zin in het weekend. Zin om lekker los te gaan. Zin om te dansen. Zin om een drankje te doen. Zin in een feestje. Met hoge snelheid racen ze over de snelweg, van Amsterdam naar Rotterdam. Hun weekend begint namelijk niet in de kroeg om de hoek. Nee, ze gaan onderweg naar FRANK010: de FRiday Afternoon driNK in de Cruise Terminal. En ze zijn niet de enige. Heel de Randstad doet mee. Eén keer per maand komen duizenden mensen vanuit de grote steden hier het weekend inluiden. In hippe en luxe stijl. Hoewel de entree gratis is, zul je hier geen armlastigen aantreffen. Volgens de organisatie is FRANK de studentenfase reeds lang gepasseerd. De gemiddelde FRANK-bezoeker is tussen de 25 en 40 jaar. De organisatie heeft zo’n succes dat er inmiddels een echt type FRANK-bezoeker valt te onderscheiden. Het is iemand die veel reist, oprecht en open-

‘Natuurlijk wordt er genetwerkt, maar niet ‘oude stijl’’

Graa

fhof 1

82 - U

trech

t

minded is. Graag een cocktail drinkt en voor kwaliteitsmerken gaat. Pablo Kleinsma is precies zo iemand. Goede baan, mooie auto, vaak op vakantie, een party animal. En een vaste FRANK-bezoeker. ‘Er heerst een goede sfeer, er staat een top DJ achter de draaitafels en de cocktails glijden naar binnen.’ Maar dat is niet het enige waar de succesvolle begindertiger voor komt. Met een vette knipoog: ‘Er zijn ook veel lekkere wijven en moeders die komen om een fatsoenlijke kerel aan de haak te slaan. Mijn collega heeft net nog aan een stel goede Argentijnse neptieten gezeten.’ De sfeer op FRANK010 is losjes en gezellig. Dit is geen standaard after work borrel. Natuurlijk wordt er genetwerkt, maar niet ‘oude stijl’. Hier geen sigaren, krijtstreeppakken of

spaatjes rood. Een avond is vooral geslaagd als er gedanst en gesjanst is. Een avond zonder businessdeal, maar met een one-night stand is geslaagder dan andersom. FRANK010 is wel de grootste – met gemiddeld zo’n 3500 bezoekers per keer –, maar niet de enige trendy after work borrel in de Randstad. Elke vrijdagavond rond vijven stromen de jonge, werkende mensen vanuit alle windrichtingen naar een VrijMiBO die er echt toe doet. ‘De sfeer is ok, zegt Pablo Kleinsma. ‘Iedereen is in feeststemming. Het lijkt wel zaterdagavond, maar het is pas zeven uur op vrijdag.’ GEEN LOSERS In Rotterdam heb je naast de FRANK010 borrel ook nog De Vrijdagborrel.nl. Deze borrel wordt eveneens één keer per maand gehouden op een geheime locatie die pas vlak van tevoren bekend wordt gemaakt. Dit om exclusiviteit te waarborgen. Organisator Anouar Sahli schat dat er de laatste keer ongeveer 900 man aanwezig waren. ‘Die komen uit Den Haag, Utrecht, Amsterdam en natuurlijk uit Rotterdam.’ Volgens Sahli komen de mensen niet alleen voor de gezelligheid en om zakelijk te netwerken. ‘Er komen bij ons een heleboel singles. Die weten dat ze hier kunnen putten uit een geselecteerde groep mensen. De mensen die komen hebben allemaal een baan. Hier komen geen losers.’ Nog deze lente doet De Vrijdagborrel.nl voor het eerst Den Haag aan. Via de website heeft Sahli nu al 500 aanmeldingen binnen van mensen die staan te trappelen om eens iets anders te doen na hun werk. ‘We moeten nog een geschikte locatie vinden, dus de exacte datum weet ik nog niet, maar dat het doorgaat is zeker.’ Ook FRANK010 is aan het kijken of ze het evenement ook in andere steden kunnen organiseren. ‘In Rotterdam is Frank geboren, maar we zijn aan het kijken of we het kunnen uitrollen naar elders in de Randstad. Het concept is niet aan één stad gebonden, wel aan stedelingen.’ De kans dat | WWW.AGENDA.NL |

NL10_08p20.indd 20

14-04-2009 13:38:06


REPORTAGE

n visitekaartjes het in andere steden aanslaat is groot. Nu al komen mensen uit de hele Randstad naar FRANK010. Na zessen sta je standaard in een lange rij om binnen te komen. En de locatie is natuurlijk moeilijk te overtreffen. Kleinsma: ‘Vier barren en een vet industrieel gebouw van waar je uitkijkt over de Maas en de Erasmusbrug. Daar wil je wel zijn op vrijdag.’ Als FRANK010 ooit besluit om naar Amsterdam te komen, dan hebben ze wel concurrentie. Ook in Amsterdam is er namelijk één keer per maand een after work evenement, VRIJ. De laatste keer kwamen in Odeon ruim duizend mensen na hun werk bijeen voor de ‘afterwork celebration’. Volgens organisator Peter Kan is de borrel gericht op ‘ondernemende en vrijdenkende mensen uit verschillende branches’. VRIJ claimt het nieuwe uitgaansmoment van de week. ‘Waarom wachten tot ‘s avonds laat? Om 17:00 uur kan je met VRIJ al meteen met je handen in de lucht aan het weekend beginnen. Met top DJ’s en elke keer weer een ander thema’. COCKTAILS Verschillende steden, verschillende vrijdagavonden, maar dezelfde soort mensen met hetzelfde idee: de vrijdagmiddagborrel hoort niet meer in de plaatselijke kroeg naast je kantoor. Ook op vrijdag kan je al meteen ’s middags helemaal los gaan. Een betere manier om het weekend te beginnen is er niet. Maar je moet wel goed tegen een cocktailtje of één, twee, drie kunnen. De verschillende VrijMiBo’s hebben namelijk nóg een ding gemeen, naast dat ze op de vrijdag zijn. Ze worden allemaal gesponsord door bekende drankmerken. Campari, Absolut Vodka, Jameson: ze dragen allemaal een steentje bij. Gelukkig heeft bezoeker Pablo Kleinsma van de FRANK010-borrel een collega gevonden die bereid was om te bobben. ‘Die cocktails hier zijn echt goed te doen. Jammer dat het al zo vroeg is afgelopen, maar ach, we gaan thuis nog wel even door. Het weekend is nu in ieder geval los.’ < | 15 APRIL - 28 APRIL 2009 |

NL10_08p20.indd 21

Do’s & don’ts De VrijMiBo nieuwe stijl betekent natuurlijk ook dat er andere omgangsvormen gelden. NL helpt je alvast een beetje op weg:

R - Lent - 1511 G ldweg 61 aren@Purple.nl Grootve K 12 2 12 024 122

• Zorg dat je een outfit in de achterbak van je auto hebt liggen. Krijtstreeppakken, stropdassen en andere walgelijke werkaccessoires zijn uit den boze. • Change your mindset! Een one-nightstand scoren is veel belangrijker dan een visitekaartje. • Bier? Wat is dat? Cocktails, wodka en champagne drink je hier. Vergeet je geliefde bitterbal. Denk aan sushi en ander fingerfood. Bitterballen zijn voor plebs. • Wees vroeg. In de plaatselijke kroeg kan je altijd naar binnen, hier niet. Tenminste, als je geen zaterdagavond taferelen wilt en dus een uur wilt wachten in de rij. • De zorg-dat-je-net-iets-nuchterder-bentdan-de-anderen-regel vervalt. Leef je lekker uit. Het is niet erg als je de volgende dag niet alles meer weet. Als het goed is, weet de rest dat ook niet meer. En anders hoorden ze er niet thuis. • Vergeet business talk. Niemand is geïnteresseerd in je bonus, behalve als je nu in de rij staat om voor hen een nieuwe cocktail te halen. Beter heb je het over die vette DJ, die nieuwe cocktail, of je survivaltocht in de jungle van Colombia.

Welke borrels zijn er FRANK www.frank010.nl DE VRIJDAGBORREL www.vrijdagborrel.nl VRIJ www.vrijopvrijdag.nl NL10 | 21

14-04-2009 13:38:17


advertentie

De winnaar van de lekkerste satĂŠ van Rotterdam heeft nu 2 vestigingen Eerste prijs Sate Club verkiezing

Rodezand 34 3011 AN Rotterdam Tel: 010 414 85 88

ADVERTENTIE_2_DEF.indd 1

NL10_08p22.indd 22

Karel Doormanstraat 332 3012 GP Rotterdam Tel: 010 213 45 43

www.satebar.nl

11-03-2009 14:47:57

14-04-2009 13:39:36


ETEN REUNIE IN CENTRAL

NIEUWE ZIN Cocktailbar ZIN aan de Lijnbaan is heropend met een totaal ander interieur. Eigenaar Frank van Hese, (BED, club Vie en Eau Lounge) vond verandering wel nodig. Hierdoor heeft de lange smalle ruimte nu de uitstraling waarin menig voetbalvrouw zich goed thuisvoelt. Grootste blikvanger is de 120 zitplaatsen tellende loungebank die voor de deur staat. Ook de kaart is meegenomen in de metamorfose, dus Zin kan weer op je lijstje met nieuwe restaurants om eens uit te proberen. Zin, Lijnbaan 40 www. zinrotterdam.nl.

LOT PISCAER “Eten? Laat dat maar aan mij over. Ik probeer je wegwijs te maken in de culinaire jungle van Rotterdam. Van snert tot sushi - ik test het voor je.”

TEKST LOT PISCAER BEELD ELS MEIJER EN LOT PISCAER

Martijn Brennickmeijer en Chris Igesz, de mannen achter het oude restaurant van de Unie, staan weer in de keuken. Ze hebben een nieuw onderkomen gevonden in hotel Central, tussen het oude Luxor en Off_ Corso. Het duo runt hier een Belgisch Dynamisch restaurant. Ook namen ze cocktailshaker Benjamin de Barman mee voor de betere drankjes in de lounge. Restaurant Centraal, Open: do t/m za, 17.3023.00. Zo 14.00-19.00.

Captain’s Cabin Calandstraat 8a Scheepvaartkwartier tel 010 436 68 49, www.captainscabin.nl Keuken open ma t/m vr 12.00 - 21.00

Captain’s Cabin

Ongedwongen Rotterdams ‘A

l 27 jaar een begrip in het Scheepvaartkwartier’ staat er trots op de site van de Captain’s Cabin. Wij waren er al die jaren voorbij gelopen. Tijd voor een bezoek aan de kapiteinshut. Die een echte buurtkroeg blijkt met borrelende ‘buurtbewoners’ - van omliggende bedrijven. We vallen uit de toon tussen de (mantel)pakken. Welkom zijn we wel. De sfeer is hartelijk. De inrichting is oud bruin/pijpenla. Bij ons tafeltje hangt een enorm houten stuurwiel lekker in de weg. Op de kaart veel visgerechten

Voor Entree C.C., gerookte aalfilet, gerookte zalm en garnalen, geserveerd met toast € 12,95

- het is en blijft een havenkroeg. Natuurlijk ontbreken ook de flinke lappen vlees niet. We proberen iets van beide. Het ‘Entree C.C.’ vooraf bestaat uit garnaaltjes, gerookte aal en gerookte zalm

Die smaakt erg muf, alsof de gebruikte paprikapoeder net zo oud is als het café zelf. De ribeye is goed gebakken - mals van binnen, bijna krokant van buiten. De rodewijnsaus heeft meer weg van een

‘Bij ons tafeltje hangt een enorm houten stuurwiel lekker in de weg’ met toast. De jonge paling en zalm zijn prima, maar de heerlijke Hollandse garnaaltjes verdwijnen in een niet zo geslaagde cocktailsaus.

Hoofd Ribeye met rodewijnsaus € 22,95

paddestoelensaus, door de hoeveelheid room en champignons. Mijn gezelschap herkent de roerbakgroenten van zijn voorgerecht en laat ze

Na Dame Blanche € 7,95

wijselijk staan. Gelukkig zijn er nog lekker dikke frieten om de maag mee te vullen. KOUDE SAUS Voor het toetje is er weinig keus: dame blanche of dame blanche. Die heeft koude saus en slagroom uit een spuitbus. Dat is wat matig voor € 7,95. Als we kritisch zijn hebben we niet goed gegeten. De prijs/kwaliteit score is laag. Maar de minder kritische gast heeft hier een gezellige avond, dankzij de vriendelijke bediening en ongedwongen Rotterdamse sfeer. < Bediening Eten Sfeer Toiletten Prijs/Kwaliteit Eindoordeel

6

advertentie

Breed filmaanBod iedere 15 minuten start van een film Een groep vrouwen hebben maar wat moeite om mannen te doorgronden: is hij werkelijk in mij geïnteresseerd of denk ik dat maar?

Een Interpol-agent (Clive Owen) en een advocaat (Naomi Watts) onderzoeken de illegale activiteiten van een van ‘s werelds grootste banken.

Het leven van Mike (Matthew Perry) is niet gegaan zoals hij wilde. Hij krijgt de kans zijn jeugd over te doen als de 17-jarige Mike (Zac Efron)!

Thriller waarin de vakantie van een groepje Engelse meiden verandert in een nachtmerrie als één van hen op een luxe jacht sterft bij een bizar ongeval.

www.pathe.nl/dekuip | 15 APRIL - 28 APRIL 2009 |

NL10_07p23.indd 23

NL10 | 23

14-04-2009 13:40:32


29 APRIL

NACHT VAN ORANJE Ahoy Met o.a. Jan Smit, 3JS, Jeroen van der Boom en Wolter Kroes. 19.30 uur vanaf € 27,50 nachtvanoranje.nl

HARDCORE GLADIATORS Hollywood Music Hall Met o.a. Korsakoff, Panic en Paul Elstak. 22.00-5.00 uur, € 15,www.hmh.nl

LOCO LATINO! Thalia Lounge Het vertrouwde feestje, maar dan met oranje sausje. 23.00-5.00 uur, € 12,50 www.locolatino.nl

F*CKERS! Q-NIGHT Outland Met paaldansles van MaMaxima en workshop ‘Hoeden maken voor dummies’. 23.00-6.00 uur € 15,- (vvk) www.outland.nl KONINGINNENACHT Westelijk Handels WIN P.26 Terrein Met o.a. Dj Bootsy Paul en dj’s Dadi & Gene. 22.00-laat € 7,50 (vvk) wht-rotterdam.nl

NEUBAU Boogje 7 Minimal, techhouse en techno onder de treinrails. 22.00-8.00 uur € 7,- (vvk) www.inhifi.nl

QUEENS BOULEVARD Club Vie Met Fedde le Grand, Martin Solveig, Chris Rox, D.E.F. Mc Shurakano. 23.00-5.00 uur € 17,50 (vvk) www.clubvie.com

RESET PRESENTS: DOCKWORK ORANGE Prachtig Funky groovy dansfeestje met o.a. dj Buddha en dj Denz da Denz. 22.00-4.00, € 20,-. grandcafeprachtig.nl

STALLES/PARKET EN VIBES 3 in 1 feestje Via de achterdeur van Stalles en Parket loop je zo de dansvloer van Vibes op. Ingang via Stalles. 24.00 uur, € 3,www.clubvibes.nl

JAILHOUSE WIN P.26 CELLMATES Maassilo Met o.a. The Proxy en The Bloody Beetroots. 22.00-7.00 uur € 22,- (vvk) www.jailhouse.nl

VILLA ACHTERDEUR Off_Corso Oranjefeestje voor de gay en very gay minded. 22.00 uur, € 16,- (vvk) villa-achterwerk.com LET THEM EAT CAKE Club Zonder Concessies Met dj YobKiss, Jaques de la Disque en the sound of Luxury: Odessa, Charlie & George. 23.00-05.00, € 6,clubzonderconcessies.nl 24 | NL10

NL10_08p24.indd 24

ELECTRIC DELUXE Watt Speedy J nodigt enkele techno‘koningen’ uit om Koninginnenacht mee te vieren. Met o.a. Richie Hawtin, Chris Liebing en Joey Daniël. Afterparty in Catwalk. 22.00-6.00 € 30,- (vvk) watt-rotterdam.nl

Groen wit g Het gaat weer beter met party-organiserend Rotterdam. Koninginnenacht en -dag zijn in ieder geval aangegrepen voor een paar nieuwe en veelbelovende feestjes. Zie hier de exemplaren –zowel vertrouwde als nieuwe - waarvoor je je oranje veters in je Nikes rijgt.

TEKST ELLEN MANNENS

NIEUW, NIEUW, NIEUW Is alles wat nieuw is, ook leuk? We zullen het zien bij Club Zonder Concessies. De nu al geliefde nieuwkomer in het nachtleven viert zijn eerste oranjefeestje in de gekraakte Beurs. De line-up is er een van de ons-kent-ons Rotterdamse (en iets daarbuiten) uitgaansscene met o.a. dj YobKiss, Jaques de la Disque (LabDance), Desade (zie foto) en the sound of Luxury (Odessa, Charlie & George). Dat betekent ongegeneerd maar wel ethisch onverantwoord los gaan… en waarschijnlijk een groot deel van Koninginnedag missen. Club Zonder Concessies 23.00-05.00 Entree: € 6,www.clubzonderconcessies.nl

DE KONINGEN VAN DE TECHNO Vanaf volgende maand moet je waarschijnlijk het vliegtuig naar Ibiza pakken als je ze wil zien draaien, maar tijdens Koninginnenacht kun je nog gewoon op je fietsje naar Watt voor de beste techno-dj’s. Dat allemaal dankzij Speedy J, die deze Electric Deluxe-editie – de eerste verjaardag - van Amsterdam naar zijn hometown Rotterdam haalde. Hij neemt topper Richie Hawtin mee evenals zijn vriendje Chris Liebing. De rest van de line-up bestaat uit Marco Carola, Len Faki, Boris Ross, Perry en onze eigen Joey Daniel. Wie hierna nog energie over heeft, kan door naar de afterparty in Catwalk. Watt 22.00-6.00 Entree € 30,- (vvk) www.watt-rotterdam.nl

ZO VEELZIJDIG ALS HET TERREIN ZELF Ze organiseerden al de afterparty voor Museumnacht dit jaar. Nu waagt de nieuwe partyorganisatie STAPPERS zich ook aan Koninginnenacht in het WHT. Reken hierbij op alles tussen hip en Hollands. Vanaf 22.00 uur draait dj Salva zijn zwoele lounge. Om middernacht volgt dj Tover Tollig hem op met stevige housebeats. In Pakhuis 16 heeft dj Bootsy Paul – tevens Kuip huis-dj - zijn jaren tachtig en negentig plaatjes klaar staan. Bij de buren, Pakhuis 17, vindt je de Nederlandstalige Roy All’s Kara-Okay Show. Ook dj’s Dadi & Gene (Cool Clubbin’) nemen plaats achter de draaitafels. Westelijk Handelsterrein 22.00-laat, entree € 7,50 (vvk) www.wht-rotterdam.nl | WWW.AGENDA.NL |

14-04-2009 13:41:40


REPORTAGE

t groen

30 APRIL

QUEENSDAY 24 Catwalk 6.00-12.00 After Party Electric Deluxe, € 5,12.00-23.00 Queensday Outdoor, gratis 23.00-6.00 Queensday After Night, € 10,www.catwalkclub.eu VRIJMARKT Coolsingel, Hofplein, Westersingel, Hoogstraat, Binnenrotte en Schouwburgplein. Gehele dag, gratis

AFTER EN AFTER-AFTERPARTY Catwalk laat weer van zich horen. En keihard ook. Waarschijnlijk voor het eerst in de geschiedenis van de club houden ze een 24-uurs feestje op Koninginnedag. Dat begint om 6.00 uur met de afterparty van Watts Electric Deluxe (6.00- 12.00, � 5,-). Daarna verplaatst de dj-booth naar buiten voor een gratis feestje op het pleintje naast de oude voetgangerstunnel. De laatste uren die de klok rond maken vinden weer binnen plaats tijdens de Queensday After Night (23.00-6.00, � 10,-). Achter de draaitafels onder andere Boris Ross, Jeff Moore, Joey Daniel, Steelo en Warren Fellow. Catwalk 6.00-6.00 uur Entree resp. � 5,-, gratis en € 10,www.catwalkclub.eu

| 15 APRIL - 28 APRIL 2009 |

NL10_08p24.indd 25

100% ROTTERDAMS De jonge ondernemers van het culinaire bedrijf Banana Pancakes en cocktailbar Level hebben Koninginnedag in de armen gesloten. Op het pleintje tegenover de cocktailbar vieren ze Oranjebitter. ‘Een nieuw 100% Rotterdams mini-festival waardoor je 30 april lekker in 010 kunt blijven,’ is de kernachtige omschrijving die ze er zelf aan geven. Dat betekent een oer-Hollands feestje met barbecue en bandje. Dat bandje is het Rotterdamse Le Marquis. Diephuis zorgt voor de plaatjes. Met de barbecue zit het ook wel goed als je het aan Banana Pancakes overlaat. Het duo leerde het vak in de keuken van Toaster. Pannekoekstraat 14.00-23.00 uur Entree: gratis oranjebitter.hyves.nl

MUZIKAAL ÉN HOLLANDS Rotown heeft twee veelbelovende bands weten te strikken voor Koninginnedag en nog voor weinig ook - voor jou als bezoeker dan. ’s Middags komt DeWolff helemaal vanuit Geleen, gewapend met hammondorgeltje, gitaar en drums. Hoe dat klinkt? Als de jaren zeventig-platen van je ouders. De avond is voor Daily Bread. De nieuwste sensatie uit…. Friesland! Met hun sexy garage dance maakten ze al indruk op de kenners. Waaronder Excelsior Recordings bij wie ze net een contract hebben getekend. DeWolff, 16.00 uur, gratis Daily Bread, 21.30 uur € 5,- (geen vvk) www.rotown.nl

STALLES/PARKET Nieuwe Binnenweg Buitenbar en dj. Stalles: 11.00 uur, Parket 13.00 uur, gratis WESTER PAVILJOEN Nieuwe Binnenweg Het jaarlijkse feestje met o.a. dj Promiss. 13.00-20.00, gratis westerpaviljoen.nl ROYAL ROLLERDISCO Theater Walhalla Rollerdisco. 14.00, gratis theaterwalhalla.nl BEATRAX Pardoen Met dj ricky retro. 14.00-sluit, gratis KONINGINNEDANCE Leuvehoofd Dj’s in de open lucht naast de Erasmusbrug. 14.00-20.00 uur, € 5,www.koninginnedancefestival.nl

ORANJEBITTER Pannekoekstraat Optreden Le Marquis en barbecue. 14.00-23.00 uur, gratis oranjebitter.hyves.nl EXIT KONINGIN Exit Met live optredens van Tokyo Rosenthal, Lushus en Nervus Vagus. 16.00 uur, gratis www.exit.nl KONINGINNEDAG IN ROTOWN Optreden DeWolff 16.00 uur, gratis Optreden Daily Bread 21.30 uur, € 5,- (geen vvk) www.rotown.nl KERMIS Lloyd Multiplein vuurwerkshow. 22.30 uur, gratis kermisrotterdam.nl LE VAGABOND Nieuwe Binnenweg o.a. live-optredens van Joris Lutz en Echo Bowie 15.00, gratis www.levagabond.nl VIBES Westersingel Dansen in Vibes 23.00 uur, € 3,www.clubvibes.nl STADHUISPLEIN Stadhuisplein Feest in en om alle kroegen. Met opening nieuwste telg Chiel Jongejan (o.a. eigenaar Apres Skihut). 10.00-4.00, gratis

ingezonden mededeling

NL10 | 25

14-04-2009 13:42:15


WIN

advertentie

KONINGINNENACHT WESTELIJK HANDELS TERREIN 3x2 kaarten Ze organiseerden al de afterparty voor Museumnacht dit jaar en nu waagt de gloednieuwe partyorganisatie STAPPERS zich ook aan Koninginnenacht in het Westelijk Handelsterrein. Een feestje dat net zo veelzijdig wordt als het WHT zelf is. Reken dus op alles tussen hip tot Hollands.

GOLLA COLLECTIE LAPTOPTASSEN 4 stuks De nieuwe serie Golla zijn een lust voor het oog. En niemand ziet dat je een laptop verbergt! Lekker veilig. De collectie bestaat uit tassen, backpacks en sleeves. Laptoptas: 13” en 15,4”. Rugtas voor laptops tot 15,4”. Sleeves: 10”, 13”, 15,4” PC, 15,4” MacBook Pro en 17”. Laptoptas van € 59,99 tot € 69,99 Backpack € 69,99 – Sleeve € 29,99. Kijk ook op www.laptopverpakking.com. DJ IRWAN MIXT EERSTE EDITIE TREETZ-ALBUM 5 cd’s Het moest er een keer van komen, Treetz op cd! Na het succes van de Treetz-avonden in Off _Corso is er nu eindelijk het gelijknamige album, vakkundig in elkaar gemixt door resident DJ Irwan. Zoals verwacht heeft de Amsterdammer alle klappers van het feest hier verzameld, maar trakteert hij de luisteraar ook op een paar nieuwe, nog niet uitgebrachte tracks. STORYBOX 2x2 vrijkaarten + 2 gesigneerde cd’s Storybox Op 25 april staat Storybox in Watt om het eerste album van de band te promoten. Niet dat dat nodig is, want 3FM draait de band al grijs. Daarnaast zijn ze regelmatig op tv te spotten en hebben ze net weer een nieuwe clip opgenomen. Kortom: het gaat goed met Storybox. Wil jij ook van de muziek van deze groeiende sterren genieten? doe dan mee met de winactie.

UIT? ZET ‘M AAN!

JAILHOUSE CELLMATES 2x2 kaarten Vier eens een origineel Koninginnenachtfeestje: ga naar Jailhouse Cellmates in de Maassilo. Voor deze editie is extra uitgepakt met een House Area, Electro Area en Fidget/ Baltimore/Jackin’ Area. Onder andere Andy Sherman, Laidback Luke, Dr. Lektroluv en The Bloody Beetroots nemen plaats in de dj booth.

26 | NL10

NL10_08p26.indd 26

CHECK VOOR ALLE WINACTIES WWW.AGENDA.NL

DE BESTE UITGAANSTIPS VAN NL10 NU OOK OP JE RADIO 97.6 FM, 100.9 OP DE KABEL

decibel DEF.indd 1

| WWW.AGENDA.NL | 14-04-2009 14:10:27

14-04-2009 14:45:59


UITGAAN

Bagel & Beans

Verstopt dakterras H

Er staan tafels en stoelen en vooral belangrijk: ligstoelen belooft. Ik was op weg naar huis, naar binnen, maar besluit een middag zonnestralen te vangen op één van de best verborgen terrassen van Rotterdam. Ik bel mijn huisgenoot en spreek af op het Binnenwegplein, voor Donner. Een boekwinkel breng je op het eerste gezicht niet in verband met een eindeloze terrasmiddag. Behalve boeken is er echter ook een koffiecorner. Hij zit op de vijfde en oogt als een standaard Bagels & Beans store. Degelijk en vooral iets voor je moeder die een dagje met haar vriendinnen de straten van Rotterdam afstruint.

Maar schrik niet en loop door langs de counter naar buiten, het dakterras op. Het is bijna 400 vierkante meter groot. Er staan natuurlijk tafeltjes en stoeltjes, maar vooral belangrijk: ligstoelen. Grote planten brengen nog wat groen tussen de stedelijke grijsheid. TOT RUST KOMEN Om ons heen kletsen veertigers en een paar studenten liggen languit te studeren. Van beneden klinkt het geruststellende geluid van winkelend Rotterdam. Door de overkapping op de begane grond kun je helaas niet echt naar beneden kijken. Het terras is dus vooral geschikt als je even geen zin hebt om te posen met een krantje op de Binnenweg. Het is een plek om van de zon te genieten en tot rust te komen. De bediening lijkt er ook zo over te denken, want na veel zwaaien kunnen we pas een tweede ronde bestellen die ons tafeltje uiteindelijk nooit bereikt. Een schoonheidsfoutje. Ik denk niet dat het me er van zal weerhouden om er meer middagen door te brengen.

GEHOORD IN BAGEL & BEANS Student van begin 20: “Van boven gezien zijn die flats eigenlijk best mooi ontworpen.” Moeder tegen dochter: “Ik dacht dat je niet van sesamzaad hield?”<

TEKST FRANK DAUDEIJ FOTO ELS MEIJER

Bagel & Beans, Lijnbaan 150 (5e verdieping Selexyz Donner), Centrum, 010 240 07 38 Open ma 11.00-18.00, di t/m do 9.30-18.00, za 9.30-17.00, zo 12.00-17.00

TEKST EN FOTO’S FEMKE HOOGLAND

et gebeurde op een donderdagmiddag. Na een treinrit loop ik ietwat sloffend de donkere tunnel van Centraal Station uit. Het zonlicht tegemoet. Ergens tussen het Heras hekwerk en de felgele schotten die de voetpaden markeren sta ik stil. Mijn blik glijdt langs de toren van Nationale Nederlanden omhoog. De spiegelramen weerkaatsen de strakblauwe lucht boven Rotterdam. Daarboven straalt de zon. Plotseling besef ik, het is lente! Een dag die zomer

Wat Club Vibes, Westersingel 50a, Centrum, 010 436 16 55 Wanneer wekelijks, bezocht op zaterdag 21 maart Entree donderdag € 3,-, vrijdag en zaterdag € 6,-.

Club Vibes op zaterdag

De Viebus D

e zon scheen de hele dag. In de middag heb ik een lunch gemaakt voor twee vriendinnen. Vond ik wel zo voorjaar. Het onderwerp van gesprek was liefde en onrust. Uiteraard. Het is lente en dat zorgt altijd voor gedoe.

de volksmond heet. Iedereen kent deze tent. Het hangt aan elkaar van geschiedenis. De eerste, de lekkerste, de meest betreurde, de geheime, de meest dronken en de natste tongzoen hebben hier allemaal plaatsgevonden.

SEIZOENSKRIEBELS Met gepaste seizoenskriebels in de buik fiets ik naar Stalles. Hausmagger op de kop voor de extra oppepper: ‘de stad is van ons.’ Ik ben vroeg, maar kon niet wachten. Het is zaterdag. Ik mag weer dansen en vanavond in Vibes. Maar eerst naar Stalles. Stalles is het perfecte voorspel voor de Vibes. Je kunt de flirt afmaken die in de kroeg begon. De helft van daar gaat er immers ook heen. Tegen één uur vertrekken we naar om de hoek. De Viebus, zoals het in

Er drentelt allerlei mannelijks om ons heen

SCORE

kalm maar vriendelijk vrouwen met rode brillen en zonaanbidders stadsgeluiden en geritsel van bladzijdes luchtig cappuccino 2,30 thee 1,70 bagel 4,25 nee

| 15 APRIL - 28 APRIL 2009 |

NL10_08p27.indd 27

WAAROM WEL: Als je ongedwongen, makkelijke gezellgheid wil. WAAROM NIET: Als je van underground of edgy houdt. <

Zelda (23) en Tessa (23) studenten “Iedereen, wie dan ook, komt hier bij elkaar.. da’s gezellig”

Roderick (24) horeca, Guillermo (24) en Mitchell (21) studenten “Er mag wel wat meer dansmuziek gedraaid worden.” Bediening Publiek Muziek Sfeer Prijs Rookhok

Ook nu staat de checkmodus weer behoorlijk aan. Potver, het lijkt wel een schoolfeestje. Bij binnenkomst worden we al bekeken, van top tot teen. De keuringsdienst heeft ons blijkbaar goedgekeurd. Binnen de kortste keren drentelt er allerlei mannelijks om ons heen. Te gretig. Het wordt steeds drukker,

maar niet afgeladen. Het is een waar ons-kent-ons hier. “jij hier?!” “Heej! Wat superlanggeleden zeg!” “Hoe’st met je?” blablabla.. Er wordt wat afgeluld. Ondanks dat krijg ik er toch nog wat danspassen uit. Daar ben ik hier immers voor. De muziek is lekker. Makkelijk en groovy. Om half vier zeg ik m’n te lange en luidruchtige makker gedag. Het was gezellig, maar ik ga op huis aan. En Ssja, wat kan ik zeggen... Vibes will be Vibes. De perfecte plek voor al uw lente-onrust. <

SCORE

Bediening Publiek Muziek Sfeer Flirtfactor Prijs

Lucinda (25) student, Cherisa (25) kapster, Eva (27) student “Lekker ongedwongen Alleen weinig negers. Wel leuke security!”

snel en vriendelijk van 18 tot 40 jaar, verschillende subculturen de ‘Eclectische mix’ is hier bijna geboren (dankzij Hitmeister D en Leroy Styles) schoolfeest Hoog, maar niet per sé prettig Bier  2,30 Fris  2,20 Wijn  2,90 Wodka  3,60 NL10 | 27

14-04-2009 13:42:45


advertentie

ELY IUM CENTRE FOR

WELL-BEING

A r r a n g e m e n t

S t e a m

Gebruik van alle saunafaciliteiten (inclusief 20 verschillende sauna’s en diverse opgietrituelen) • Vrij gebruik van shampoo, showergel, scrubzout en olie • Uitgebreid lunchbuffet • Rasul (keuze uit modder, chocolade, sandelhout of rozen ritueel)

Arrangementsprijs € 49,95. Dit arrangement is geldig t/m 15 juli 2009.

V O O R D E E L B O N E LY S I U M - N L 1 0

Tegen inlevering van deze bon, ontvangt u

25% korting op de sauna-entree.

Maximaal 2 personen per bon. Niet in combinatie met arrangementen en andere aanbiedingen. Geldig t/m 15 juli 2009.

Elysium, Kooilaan 1, 2665 KR Bleiswijk • Tel. algemeen: 010-5241166 • Reserveringen: 010-5241177 (ma t/m za 09.00-17.30 uur) www.elysium.nl • Maandag is damesdag • Badkleding is niet toegestaan • Leeftijd vanaf 14 jaar

NL10_08p28.indd 28

14-04-2009 13:43:02


BLIND DATE

TJITSKE, DE VOLGENDE DAG… “Ha, ha.” Was het grappig? “Lekker gegeten hoor. Leuk zo’n verrassingsmenu.”

Tjitske & Joost Op date met iemand die je nog nooit hebt gezien, je moet het maar durven. Zij durven het. Maar zijn de hooggespannen verwachtingen waargemaakt? The day after... TEKST EN FOTO MARIJKE VAN DER LINDE ‘Ze is wel echt mijn type.’

Ok, ok. Ik begrijp dat de date niets was? “Euh, nee. Heel aardige gast hoor, maar ik val ongewild toch op foute mannen.” Wat is een foute man? “Iemand die me durft te versieren.” Dat durfde Joost dus niet? “Hij is te vriendelijk en degelijk. Ik miste de uitdaging. Wel heeft ‘ie een half uur met de huiskat op schoot gezeten, terwijl hij allergisch is. Dat is dan wel weer lief.” Wilde hij indruk op je maken? “Ha ha. Ik denk dat hij wel voelde dat dat geen zin had. We hebben gezellig gekletst hoor. Er waren gewoon geen

‘Ongewild val ik toch op foute mannen.’ JOOST DE HOOP (30) commercieel analist TJITSKE VAN DER WAALS (25) orthopedagoog vlinders, vonkjes of hoe je het naar het artikel in NL10. Ik gezellig. Prima eten, leuke ook noemen wilt. Joost is een had daarna nog een date. Die dame, goede gesprekken.” leuke vent, voor een ander.” ging een stuk beter. “ En verder? Hoe gingen jullie uit elkaar? JOOST, DE VOLGENDE DAG… “Tja. Ik zou op Tjitske kunnen “Drie zoenen en benieuwd “Nou, het was hartstikke vallen. Ze is wel mijn type.

Spontaan, open, leuke uitstraling. In het begin dacht ik: misschien is dit wel wat. Maar in de loop van de avond merkte ik dat ze wat meer afstand nam en dat heb ik toen ook maar gedaan.” Wel een beetje afwachtend… “Dat klopt. Ik spiegel me dan. Kijk, als het goed loopt, onderneem ik wel actie hoor. Maar dit was gewoon meer vriendschappelijk en dat vond ik ook prima.“ En als ze die afstand niet had genomen? “Ja, dan weet je nooit wat er gebeurt. Helaas heb ik geen spannende verhalen voor je. Ik ben een trouwe lezer van de blind date en wilde wel een keer wat terug doen, maar meer kan ik er niet van maken.” Hoe was het afscheid? “Casual. Drie zoenen, meer niet.”

Wil jij ook de avond van je leven meemaken? Aarzel niet, maar meld je nu aan op www.agenda.nl/rotterdam/blinddate. Voor de partner en het diner zorgen wij, en ook de drank vloeit rijkelijk. Wie weet welke droompartner er op jou zit te wachten. advertentie

In- en Verkoop CD’S, LP’S, DVD’S en GAMES

JA, ik wil ... ...de echte Argentijnse tango!

Nieuwe cursussen starten in mei Volop gratis proeflessen Bruisende feesten, bijzondere workshops en live muziek www.cuartitoazul.nl | t. (010) 452 73 77 | 15 APRIL - 28 APRIL 2009 |

NL10_08p29.indd 29

NL10 | 29

14-04-2009 13:43:54


Restaurant ALLURE - Cargadoorskade 107 - Rotterdam (Entrepothaven)

adv.MOOII-ALLURE-NL10.indd 1 NL10_08p30.indd 30

Restaurant MOOII - Oost-Wijnstraat 8/16 - Rotterdam (Oude Haven)

09-04-09 15:24 14-04-2009 13:44:10


De stadsagenda

advertentie

AGENDA

3X

NIET TE MISSEN

Muziek

summer of love

Het Rotterdamse platenlabel Laterax steunt lokale artiesten. Eerder brachten ze al albums uit van Politics, Nanko en Doktor Schitt. Nu zal Rotan van Firetime (zie foto) op Laterax gepresenteerd worden. De vijf bandleden hebben allen een band met de eerder genoemde Rotterdamse bands en Stöma, Harry Merry, The New Earth Group en Doodoo’s Coffee. De band speelt een instrumentale mix van free crossover jazz, prog en stuiterende elektronica. Voorafgaand presenteert Piaz zijn tweede plaat Formants in een nieuwe live- en videoshow. De Unie, zo 19 apr (20:00) € 10,-

FOTO DANIEL BAGGERMAN

limited edition

Firetime en Piaz

Nacht

Loosefit 5 Years Birthday Bash w w w. b a d a b i n g . e u

13-02-2009 17:07:56

limited edition

1-8 staand 43x123 (man).indd 1

Al vijf jaar lang weten liefhebbers van funk, hiphop, soul en de nodige opwindende nieuwe geluiden dat ze een keer per maand naar Loosefit in Rotown kunnen. Het tweetal Chezz & Deep Diggin’ begon en kreeg later steun van Git Hyper. Na vijf jaar stoppen ze voorlopig even met een knaller. Youngblood Brassband komt namelijk langs. Negen explosieve blazers die het publiek met hiphop, latin en funk omver blazen. Talent Theophilus London (zie foto) is er ook bij. Hij rapt met invloeden uit de electro, baltimore en zelfs post-punk. Rotown, do 23 apr , (21:00) € 10,-

MUZIEK

Pop enzo Klassieke muziek Jazz

32 32 33 33

FESTIVAL

33

NACHT

33

GAY

36

COMEDY & CABARET

36

TONEEL & MUSICAL

36

DANS

37

KIND

39

EXPO

Nieuw Ook te zien

39 39 39

CHECK OOK

41

HOT TICKETS ENRIQUE IGLESIAS

Ahoy

5 mei

THE BLACK CROWES Heineken Music Hall 13 mei JEAN MICHEL JARRE Heineken Music Hall 26 mei NEIL YOUNG

Ahoy

7 jun

ANASTACIA Heineken Music Hall 14 jun MARIA FARANTOURI & GEORGE DALARAS

Carré

28 jun

KINGS OF LEON

Expo

summer of love

Peter Jeroense

w w w. b a d a b i n g . e u

| 15 APRIL - 28 APRIL 2009 |

Mode-illustator Peter Jeroense studeerde af aan de Willem de Kooning en tekent nu intrigerende zwart-wit illustraties voor verschillende magazines in binnen- en buitenland. Styliste Ellie Uyttenbroek (bekend van haar boek Exactitudes samen met Ari Versluis) en Pieter Vos (van grafisch vormgevers 75b) stelden samen met Peter Jeroense een tentoonstelling samen om nieuw werk van Jeroense te lanceren. Tijdens de expositie is het werk exclusief bij Mama te koop. Ellie Uyttenbroek en Pieter Vos geven bovendien masterclasses over het werk van Peter Jeroense. Mama, t/m 17 mei

1-8 staand 43x123 (women).indd 1 13-02-2009 17:10:27

NL10_08p031.indd 31

Ahoy Rotterdam

2 jul

LIL’ WAYNE Heineken Music Hall

9 jul

TRACY CHAPMAN WITH BAND

Heineken Music Hall 11 jul PORCUPINE TREE Heineken Music Hall 12 okt DEEP PURPLE Heineken Music Hall 17 nov

LAATSTE KAARTEN! JACKSON BROWNE WITH BAND Heineken Music Hall 28 apr TINA TURNER

GelreDome

2 mei

POWERED BY

NL10 | 31

14-04-2009 13:44:37


Pop enzo wo 15 april WATT

Rotterdam Songwriters

Drie songwriters laten hun eigen lied horen in de meest gestripte vorm. Solo optredens van Moana, Harm Goslink Kuiper en Hank Moody staan op het programma. 20:00 € 5,do 16 april BAROEG

Alternative Route

Drie lokale bands wordt een podium geboden. Met Kinkobra, New Era Dojo en De Hond. 20:00 € 2,50 EXIT

Die Nakse Bananen Lokale punk. 20:00 € 5,POORTGEBOUW

PADDY MURPHY’S

Big Band Night

Een band speelt livemuziek. 22:00 Gratis WATT

Finale Grote Prijs van Zuid-Hollandse bands

Met The Fifth, The Flying Tygers, 27 Ways to Win en meer. 20:30 € 7,50

ROTOWN

Grote Prijs van ZuidHolland

Talentenjacht voor de provincie. Finale singer-songwriters. 20:00 ROTOWN

Finale Grote Prijs van Zuid-Holland ‘singersongwriters’

Met Kaiser Gayser, Vivace, DaisyBelle en meer. 21:00 € 7,50

Evenals vorig jaar vindt deze finale gewoon ’s avonds plaats en gaat het feest nadien door met DJ Okkie achter de draaitafels. Ntjamrosie, The weak and the strong en Rikke Korswagen zijn enkele van de deelnemers. 20:00 € 5,-

WATT

THEATER WALHALLA

Balkanpunk, zigeuners van de 21e eeuw. 21:30 Gratis

Bijkomen met luchtige muziek. Met Margriet Sjoerdsma - Bloom. 15:00 € 7,50

WATT

Finale Grote Prijs van Zuid-Holland dance/ producers

Mala Vita za 18 april

Luie zondag

Dissiped, Antidotum, Czosnek en Diskoiraa

EXIT

THEATER ZUIDPLEIN

Rotterdamse singer-songwriter. Met ook Crappy Dog. 21:00 € 5,-

THEATER ZUIDPLEIN

BLUESSOCIËTEIT L’ESPRIT

De Rotterdamse zangeres was lid van BS-One, maar debuteert nu met haar solo-plaat I’m a winner. 16:00 € 7,50

Twee broers Daan en Joost Speelman maken Nederlandse liedjes met humor. De teksten zijn scherpzinnig en vooral grappig, de pianobegeleiding simpel maar doeltreffend. 20:15 € 12,50

Van rustige wegdromerige blues tot aan voetjes van de vloer rock. 20:30 € 7,50

Punk uit verschillende landen. 20:00 Gratis

Speelman & Speelman

WATT

Sick Sick Sinners

Een nieuwe psychobilly / rock -‘n-roll sensatie. Met de Bloody Demons. 20:00 € 7,WATT

Boris

Pop-/soulzanger. Met voorprogramma Valerius. 20:00 € 15,WATT

Finale Grote Prijs van Zuid-Holland Urban

Met Concept, Lady K-Wida, Unknowneye en meer. 20:30 € 5,WORM

Experimental Dental School

De evolutionaire link tussen Devo en Deerhoof. 21:30 € 6,vr 17 april BAROEG

Ondskapt, Coldborn en TheOne Blackmetal. 20:00 € 10,-

Mark Lotterman

The Hellhounds

OUDE LUXOR THEATER

Nynke Laverman

De zangeres laat zich altijd inspireren door te reizen. Ik het kader van Nomade. Ze deed inspiratie op in Mongolie. 20:00 € 23,PADDY MURPHY’S

Big Band Night

Belgische ‘Glampop, Artrock & High Fidelity Lofitronics’ in de stijl van The Dandy Warhols en The Killers. 21:00 € 8,WATT

Rockinfuus

Rotterdamse rock in alle vormen. The Cuties, Terra, What About Amy. 20:00 € 5,WMDC

Astilleros Tango

Brute deatmetal. 14:00 € 10,DE TUIN

Slipper Heroes

Energieke pop. 20:00 Gratis

Die Goeie Ouwe Radio - In de steigers Een muzikale theatershow in de vorm van een nagespeelde, rechtstreekse radio-uitzending uit de jaren vijftig. 14:00 € 7,WATT

The Next Stage

Bandcompetitie. 19:00 € 12,vr 24 april

Regionale bands presenteren zich. Met Poultry en The Bat Bites. 20:00 € 5,-

ma 20 april

Bløf - April live

di 21 april NIEUWE LUXOR THEATER

Bløf - April live

Club Regionale

O’SHEAS IRISH PUB

Thank F**k it’s friday

WATT

De Dijk

Alweer ruim 25 jaar maakt De Dijk uit Amsterdam een goede mix van soul, blues en rock. 20:00 € 22,za 25 april DE DOELEN

Nancy Vieira

Frisse vertolkingen van de klassieke Kaapverdiaanse muziek met moderne ritmes. Mengt Morna Met Bossa Nova en Chansons. 20:15 € 19,EXIT

Roskalnikov en JC Thomasz and the missing slippers Twee Rotterdamse bands met opmerkelijke voormannen. 20:00 € 5,-

Vanaf de middag al livemuziek. 17:00 Gratis

BLUESSOCIËTEIT L’ESPRIT

OUDE LUXOR THEATER

Fins blues-duo. 20:30 € 7,50

Wouter Hamel

Popmuziek zoals jazz ook ooit pop was. 20:00 € 19,-

Jo Buddy en Down Home King III NIEUWE LUXOR THEATER

Prix du Port

TIP

Het nieuwe album April op een bijzondere manier gepresenteerd. 20:00 € 39,-

PADDY MURPHY’S

Een band speelt livemuziek. 22:00 Gratis

Codarts, Hogeschool voor de Kunsten en het Havenbedrijf presenteren een prestigieuze talentenjacht. Finale. 20:00 € 40,-

ROTOWN

DE UNIE

PADDY MURPHY’S

Marit Larsen

WORM

Lividity en meer

do 23 april THEATER WALHALLA

Rotterdamse singer-songwriter. 22:00 Gratis

Dennis Kolen

WORM

BAROEG

Met Sleeping in Trees presenteert de uit Berlijn afkomstige Sonja Markowski haar interpretatie van Americana. Van de twaalf composities zijn er drie Duitstalig; zelf noemt zij dat dus Deutsch-Americana. De zangeres/gitarist levert een album af met eigenzinnige liedjes en wordt begeleid door bekende lokale muzikanten zoals drummer Joeri Rook. De Unie, zo 26 april (16:00) Gratis

BAROEG

Een zevenkoppig Argentijns tangoensemble van wereldklasse. 20:30 € 16,-

Les Petites Différences Marginales

Markowski

DRANKLOKAAL LE VAGABOND

Wonderschone luisterliedjes. Maakte voorheen deel uit van het populaire M2M. 21:00 € 8,-

zo 19 april

Vanaf de middag al live muziek. 17:00 Gratis

De jongste evolutie van de Rotterdamse scene rondom formaties als Stöma, Harry Merry en Doodoo’s Coffee. Presentatie van het debuut. Piaz presenteert ook nieuw werk. 20:00 € 10,-

Het nieuwe album April op een bijzondere manier gepresenteerd. 20:00 € 39,-

O’SHEAS IRISH PUB

Thank F**k it’s friday

Firetime en Piaz

ROTOWN

The Bullfight uit Rotterdam maakt breekbare, donkere popmuziek. Met ook het Britse The Cesarians. 20:00 € 5,-

The Bullfight

DE UNIE

NIEUWE LUXOR THEATER

Stevige, brutale Franse underground pop electronica en meer. Met Tapetronic, Scarlatti goes electro, Les Princes du Kuduro, Tropika Matta en DJ Arc de triomphe. 21:00 € 8,-

EXIT

Reshmay

Een band speelt livemuziek. 22:00 Gratis

A Brand

FOTO DANIEL BAGGERMAN

MUZIEK

MUZIEK

Zeni Geva en Next Life

Harde muziek uit Japan en computergame muziek ut Noorwegen. 21:00 € 7,wo 22 april EXIT

Like rats from a sinking ship Noorse band. 20:00 € 5,-

Big Band Night

Beat M Up / Battle of the Beats Unieke showcase waar producers een podium krijgen om live te performen. Zij maken ter plekke een beat. Met producers Bluntspeakers, Festa, Ivan Ice en acts Th’Acquisition en Furlan Williams. 20:00 € 5,-

Big Band Night

Een band speelt live muziek. 22:00 Gratis ROTOWN

Paulusma

Stekelige betoverende gitaar psychedelica van voormalig Daryll-Ann frontman. 21:00 € 7,-

WATT

WATT

Bandcompetitie. 19:00

Belgische singer-songwriter. 20:00 € 15,-

The Next Stage

Milow WATT

Storybox

Verhalen die worden vertaald naar piano en gitaar. Nederlandse band. 23:00 € 7,zo 26 april BAROEG

Abattoir, Dead Head en Heavy Metal Solarfall Heavy en trash metal. 20:00 € 12,-

32 | NL10

NL10_08p32.indd 32

| WWW.AGENDA.NL |

14-04-2009 13:45:10


Een jonge coverband uit het zuiden. 19:00 Gratis DP 96

Jamsessie

Jamsessie, initiatief van jongerenburgemeester Andrea Moreira Santos. 20:30 Gratis TheaTer Walhalla

Luie zondag

Bijkomen met luchtige muziek. Met Gerard van Maasakkers. 15:00 € 12,50 De unie

Markowski

De van oorsprong Berlijnse Sonja Markowski fluistert zacht en zingt met de stevige stem van een rockster. Presentatie van het album Sleeping in Trees. 16:00 Gratis Klassieke muziek za 18 april De Doelen

Calefax Rietkwintet

Kamermuziekgroep. Mag ik even? 20:30 € 19,zo 19 april De Doelen

Quirine Viersen

Het modernisme van Schubert en de romantiek van Schönberg. Met Silke Avenhaus en Benjamin Schmid. 11:00 € 16,ma 20 april De Doelen

Nederlands Blazers Ensemble

Uitvoeringen van diverse componisten. Componisten en dichters. 20:15 € 19,za 25 april Diverse locaTies

Snertorgeltram

De tram gaat langs bijzondere kerken en orgels voor concerten. Met slotconcert in St. Laurenskerk. 11:00 € 27,50 zo 26 april De Doelen

Ives Ensemble - Première! Première!

Wereldpremières door Doelenkwartet en Ensemble Amarcord

Met ‘vijf Duitsers die zingen als engelen’ stort het DoelenKwartet zich op wereldpremières van Rotterdammer Van Deurzen en de Schot MacMillan. 20:30 € 19,Jazz do 16 april

vr 17 april c5 jazz

Willie Ashman Original Jazzband

Het motto is entertainment in Dixie, want swing en humor gaan samen. 15:00 € 7,De Doelen

Peter Beets “The Blues goes Latin”

In het programma ‘the Blues goes Latin’ heeft de blues een “date” met de typisch Spaanse klanken en LatijnsAmerikaanse ritmes. 20:30 € 19,-

La traviata

Opera van Giuseppe Verdi. 20:00 € 39,-

| 15 april - 28 april 2009 |

NL10_08p32.indd 33

Bed zorgt voor nachtelijk vertier op woensdagavond met Famous Night Out. 22:00 Gratis

WmDc

Choramundo

wo 15 april

Famous Night Out

do 16 april

Jazz met een Braziliaans jasje. 20:30 € 12,-

booTleg Dj caFé

za 25 april

Met Mike Tibbert, 2M, Wesley een open mic en nog veel meer. 21:00 Gratis

Arrow Jazz Live Vibes lanTaren/vensTer

Pat Martino

Afterparty Grote Prijs van Zuid-Holland Urban

caTWalk

Tunnel 010

Karakteristieke loopjes en het hartebloed van blues en soul stroomt nog steeds door zijn muziek. 21:00 € 21,-

Techno en aanverwante stijlen voor studenten. Gedonder met Jessin, Paul Twin, Nick Topp en Glenn Weever. 23:00 € 5,-

zo 26 april

hollyWooD music hall

c5 jazz

The Storyville Jassband

Jazzoptreden onder leiding van Ruud Nieuwenhuijzen. 15:00 € 7,ParkzichT

Margreet Groenendijk & friends

Celebrate · Fashion Show

Met Kenneth G, Miss Sugaware en Nicky Romero. 22:00 € 5,oFF_corso

Gratissch!

Tijdloos Jazzensemble. 14:30 Gratis

Hiphop, electro, minimal, house, garage, classics en alle andere gerelateerde dance sounds. 23:00 Gratis

ma 27 april

roToWn

Dizzy

Open jazz Sessie

The Cheer Up Club

Jammen met verschillende artiesten als muzikaal leider. 22:00 Gratis

Vijf enthousiaste jongens springen achter de draaitafel om een feest te bouwen. 22:00 Gratis

Vraag je favoriete Tunes nummer aan. 21:00 € 15,-

Dizzy

club vie

za 18 april

Jamsessie. 22:00 Gratis

Ontmoet elkaar op Vi-si-te en dans en sjans. Met Nour Casablanca, Marc MacRowland en anderen. 23:00 € 6,-

TheaTer Walhalla

Ja roept u maar

Dizzy

Arrow Jazz Live Vibes Live muziek van Arrow Jazz. Met Charanga 214 vs. Paso Gigante. 22:00 Gratis

Jam Sessie olv. Florian Friedrich di 28 april Dizzy

Burton Green & KlezEdge

lanTaren/vensTer

Het ensemble is gericht op de Joodse, de Balkanese en andere Semitische folk muziek. 20:00 Gratis

Bobby Previte verzamelde een aantal grootheden uit de Europese jazz met wie hij nooit eerder speelde. 21:00 € 19,-

Ranimatie

Bobby Previte & The PanAtlantic Band

zo 19 april

Jammen met verschillende artiesten als muzikaal leider. 22:00 Gratis

nieuWe luxor TheaTer

do 23 april

Met Brasil Pandeiro. 22:00 Gratis

Kamermuziekfestival waar de componisten Haydn, Mozart en Beethoven centraal staan. 14:30 € 13,50

Cello en Piano. Met Martin Helmchen. 20:15 € 25,-

Met dj Iq. 22:00 Gratis

Na het eetcafé livemuziek van jazzkwartet. 22:00 Gratis

Eigenzinnige cellist vermaard om zijn experimentele improvisaties en onorthodoxe speltechnieken. Samen met Harmen Fraanje op piano en Mola Sylla op zang, m’bira, xalam en kongoma. 21:00 € 10,-

Ernst Reijseger

Dizzy

Heinrich Schiff

b-e-D

Dizzy

ParaDijskerk

De Doelen

Noahs Ark

WmDc

ParkzichT

ma 27 april

breakaWay

wo 22 april PoorTgebouW

onverzadigbaar in zijn honger naar de nieuwste muziek, de meest recente ontwikkelingen en ongehoorde geluiden. 20:15 € 19,-

Festival Nieuw Klassiek

nachT

di 28 april De Doelen

Itapoa

Sfeervol bossa nova duo. 14:30 Gratis ma 20 april

Open jazz Sessie

Dizzy

Jam Sessie olv. Bert Cools Jam sessie. 22:00 Gratis di 21 april Dizzy

Tiny Little Bigband

Charismatische zanger begeleid door musici op piano, drums, contrabas en blazerssectie. 22:00 Gratis

FesTival

Er worden op verschillende locaties animatiefilms getoond. Met filmprogramma in Lantaren/Venster. Diverse locaties 17 april t/m 27 april

Rotterdamse Amazigh/ Berber Festival

Aandacht voor Amazigh/Berber-cultuur. Diverse locaties t/m 9 mei

Value Added Theatre – internationaal festival van bijzondere theater- en dansproducties Theaterfestival voor acteurs met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Lantaren/Venster 27 april t/m 29 april

Vi-si-te

vr 17 april booTleg Dj caFé

Pre-Bangface Party

XMet Snotneus, DB-Eat, Koktale en Deepfrost. 22:00 Gratis

Woopie Time caTWalk

Snotapen

Deep House. Alleen voor deugnieten en snotapen. Met Kadir Pelit, Ludwig Von en anderen. 23:00 Gratis club zonDer concessies

Dit Dat Zus Zo

Met Jeng Do, Kadir Pelit, FrankCola en Tommy Tequila. 22:00 € 5,hollyWooD music hall

Crazy Hollywood!

Gekkenwerk in Hollywood met alle soorten dance van dj Paul, Maurice, Patrick en anderen. 22:00 € 8,-

festival

Dexter

oFF_corso

El Barrio

Real el Canario doet zijn eclectische ding. 23:00 € 10,roToWn

Ghettoblaster

Met hiphop, grime, baltimore, reggae, breaks door dj’s Beatnologic, Van RippenDael en Rednas_audio. 23:00 € 3,Thalia lounge

Asian Party

nacht

De Tuin

muziek

aGenDa

Dance event gericht op het Aziatische publiek. 23:00 € 15,club vibes

Vibrations

Oude en nieuwe hits door verscheidene dj’s. 23:00-05:00 club vie

Blvd

Eclectische mix van dance van de afgelopen twintig jaar. 22:30 € 7,za 18 april booTleg Dj caFé

12’’

XMet Rivo. Ohrwert en meer. 22:00 Gratis baroeg

dwaalspoor

Duistere dansavond. Met Guillaume en Distorted Chaos. 21:00 € 6,breakaWay

Dance the Night away Met dj Iq en Russell. 22:00 Gratis caTWalk

Below Sealevel

Techno van Joachim, Sis en El-P. 23:00 € 10,club zonDer concessies

Dr Feelgood

Met Cream en Civil en een mystery guest. 23:00 € 6,hollyWooD music hall

Saturday Night

Met tien verschillende area’s voor meer dan vierduizend feestgangers. 22:00 € 9,-

nl10 | 33

14-04-2009 13:45:18


advertentie SOLD OUT Touring presenteert i.s.m. Flying Music en Key Concerts:

EXCLUSIEF

IN HET OUDE LUXOR THEATER ROTTERDAM!

www.thriller-live.nl DI 16 T/M ZO 21 JUNI OUDE LUXOR THEATER ROTTERDAM

Adv_NvO09_180x123mm.indd 1

NL10_08p32.indd 34

10-4-2009 12:29:06

14-04-2009 13:45:27


AGENDA za 18 april MAASSILO

A State of Trance 400

Trance van Armin van Buuren, Cosmic Gate, Sied van Riel en anderen. 22:00 Uitverkocht FACTORY 10

4th Wave

Met Freddy Serene, Joey Daniel, Léon D, Secret Cinema en Warren Fellow. 23:00 € 15,OFF_CORSO

Absolutely Fantastic

Luciën Foort ontvangt gast-dj’s. Met Erick E, Franky Rizardo, Madame Pompidou en meer. 23:00 € 15,OUTLAND

Sweet Sranan

Dance met hindi-invloeden. 23:00 € 15,PARKZICHT

Desire2dance

Met verschillende dj’s achter de draaitafels. Editie vol danceclassics. 22:00 € 15,THALIA LOUNGE

Sexed up · Ladies Night Out...

Speciaal voor de dames. Met Dyna, Eric Santana, Wood Nox en meer. 23:00 € 13,CLUB VIBES

Vibrations

Oude en nieuwe hits door verscheidene dj’s. 23:00-05:00 CLUB VIE

H.E.A.R.T.

Vrouwvriendelijke house. 22:30 € 9,WATT

Alles naar de Klote!!

Hardcore van Mad Dog, Negative A, OCD, Panic, Partyraiser en anderen. 22:00 € 25,-

do 23 april BOOTLEG DJ CAFÉ

Hutspot

Met Okki, Jur-D Lightz, babic en Dirty Down. 22:00 Gratis

EXIT

Shoegazernight Volop Brits. 22:00 € 5,CATWALK

Meer of minder

Techno en aanverwante stijlen voor studenten. 23:00 € 5,-

Techno van verschillende artiesten. Fear of Flying Label Night met BLM, Monotron, Jay Massive en Dave Noorlander. 23:00 € 10,-

HOLLYWOOD MUSIC HALL

CLUB ZONDER CONCESSIES

met Patrick, Robert Reyez en meer. 22:00 € 5,-

Met onder meer Special Mike. 23:00 € 8,-

CATWALK

Tunnel 010

Te quiero Musica

OFF_CORSO

Gratissch!

Hiphop, electro, minimal, house, garage, classics en alle andere gerelateerde dance sounds. 23:00 Gratis ROTOWN

Loosefit 5 Years Birthday Bash

Eén van Rotown’s langstlopende dansavonden viert deze maand haar 5-jarig bestaan en sluit daarmee een succesvol hoofdstuk af. Met Youngblood Brass Band en Theophilus London. 21:00 € 10,-

THEATER HAL 4

HOLLYWOOD MUSIC HALL

Starz

Net als de sterren. Met The Partysquad, Irwan, Dyna, Patrick en anderen. 23:00 € 8,OFF_CORSO

Sappig!

Lekkere smerige vette house en urban eclectic. 23:00 € 16,-

St Paul laat pop, rock, electronics en nog meer samen gaan. 23:00 € 3,-

Ricky Da Dragon’s House Classix Met Ricky en gasten. 22:00 Gratis

Helter Skelter

CLUB VIBES

Vibrations

Oude en nieuwe hits door verscheidene dj’s. 23:00-05:00 CLUB VIE

BLVD

BREAKAWAY

Eclectische mix van dance van de afgelopen twintig jaar. 22:30 € 7,-

Met dj Iq en Russell. 22:00 Gratis

WATT

Dance the Night away

Twisted Funk

Elke laatste vrijdag van de maand host WATT de clubavond Twisted Funk. 23:00 € 9,-

zo 19 april CATWALK

MC Tjen’s Birthday Bash

Met JDK, Andy Callister, Lucky Charmes, Jeremaine S, Leroy Styles, Billy The Klit, Vato Gonzalez en Hardwell. 20:00-03:00 € 10,-

WATT

Triphouse

TIP

Disco, house, minimal, techno en aanverwante dance van Khalil en Steven P. Met ook Motorcity Drum Ensemble en El-P. 23:00 € 10,-

PRINSES THEATER

Metz on Sunday

za 25 april

Met bekende nationale dj’s, culinaire verrassingen en aantrekkelijk publiek. Met Roog, Chris Rox, Rolini en anderen. 18:00 € 10,-

BOOTLEG DJ CAFÉ

DJ Conest en Eigenwijs

Met Ben Fresh, Julio, Mr Post en meer. 22:00 Gratis

ma 20 april PADDY MURPHY’S

BAROEG

Live muziek en bingo spelen voor drank en geld. 23:00 Gratis

Electro, industrial, gothic, alternative dancenight met dj’s Spud en Distorted Chaos. 21:00 € 6,-

Bingo Night Party wo 22 april B-E-D

Famous Night Out

Bed zorgt voor nachtelijk vertier op woensdagavond met Famous Night Out. 22:00 Gratis

| 15 APRIL - 28 APRIL 2009 |

NL10_08p32.indd 35

0

Haal je rolschaatsen maar van zolder, want er kan weer gerold worden in Hal4. 20:00 € 10,-

Ontmoet elkaar op Vi-si-te en dans en sjans. Met Nour Casablanca, Baggi Begovic en anderen. 23:00 € 6,-

BOOTLEG DJ CAFÉ

0 06:

00 06: ll ti

Quadsk8 Rollerdisco

ROTOWN

vr 24 april

24

Swagger

CLUB VIE

Vi-si-te

advertentie

NACHT

NACHT

Downward Spiral

Meer of minder

Tijdens een nieuwe editie van Meer of Minder presenteert het Britse label Fear of flying zich. Eigenaren Jay Massive en BLM komen over om meer van hun minimal te laten horen. Ook Rotterdammer Monotron (zie afbeelding) zal laten horen waar het om draait binnen de techno. Hij bracht onlangs Different Faces uit via het Amerikaanse Thema. Catwalk, vr 24 april (23:00) € 10,-

CATWALK

Cadenza Records Showcase

Met techno van EL-P, Joachim, Michel Cleis en Lee Von Dowski. 23:00 € 15,-

NL10 | 35

14-04-2009 14:10:37


NACHT

NACHT za 25 april

CLUB ZONDER CONCESSIES

King Kong

Harde avantagarde door Drunken Lion Soundsystem en gast-dj’s. 23:00 € 8,CLUB MI & YU

GAY

Meet the Eri’s

De enige echte smaakvolle feelgood dancenight van Rotterdam met een zeer hoge houdbaarheidsdatum. 23:00 € 7,WORM

Lowriders

De lage bassen vieren hoogtij tijdens dit feest. Met Warlock, Slugabed, Beatnologic, Co2ro en Sim-commander. 22:00 € 10,-

HOLLYWOOD MUSIC HALL

zo 26 april

Slam FM Afterparty

De radiozender kan ook feesten. Met Mental Theo, Patrick en anderen. 22:00 € 9,-

We all love 80’s and 90’s

Stap mee in de tijdmachine en dans op de beste hits uit de jaren tachtig en negentig. 22:00 € 12,50

CINEMA

Dj Real el Canario

Eclectische alleskunner. 22:00 Gratis PRINSES THEATER

Het Oude Platenfeest

Mark van Dale, Peter van Leeuwen, Miss Monica en andere oudgedienden. 20:00 € 10,ma 27 april

OUTLAND

PADDY MURPHY’S

Rave en hardcore. Met Tomyknocker, Evil Activities, Tha Playah en anderen. 23:00 € 17,50

Livemuziek en bingo spelen voor drank en geld. 23:00 Gratis

Black Out

COMEDY & CABARET

De Buurtsuper!

Swingbeat, hiphop, dance en meer. Met Sepehr , Darryl D,Stani, G-Town, Negash en anderen. 23:00 € 8,-

OFF_CORSO

TONEEL & MUSICAL

WATT

THALIA LOUNGE

The Thalia’s 7 year Anniversary · Lucky Number Seven

Viering met Erick E, Jeremaine S, Dennzi, Marc MacRowland en anderen. 23:00 € 7,-

do 23 april COC CAFÉ

Telefoon & Inloop

Feest dat bijna alleen op uitnodiging toegankelijk is. Er zijn maar enkele kaarten aan de deur verkrijgbaar. 22:00 € 15,-

GAY

do 16 april

Advies en informatie. 20:00-22:00 Gratis

Telefoon & Inloop LEF...IN FOOD AND DRINKS

Boycott

Voor vrouwen met ballen. 20:00 Gratis

WIM T. SCHIPPERS

In deze cabaretklucht stapelen ontroering en hilariteit zich op. Theater Zuidplein 20:15 € 12,50

Onder de nietszeggende titel zullen ze bij hun uit een onverwacht nieuw vaatje tappend spel worden gesecondeerd door een intrigerend vrouwspersoon. Rotterdamse Schouwburg 12:30 en 20:30 € 12,50

Onno Innemee

zo 19 april NA DE WEDSTRIJD

Richard Groenendijk

LEF...IN FOOD AND DRINKS

Voor vrouwen met ballen. 20:00 Gratis

ma 20 april

Boycott vr 24 april COC CAFÉ

Café Praag

Weekendborrel. 21:00-02:00 Gratis COC CAFÉ

Ook

Maandelijkse caféavond met speciale alternatieve muziekkeuze. 21:00 Gratis

TIP Eurovision Drag Idols

CLUB VIE

Vie Monday

WIE HEEFT ONNO INNEMEE VERMOORD?

Een programma over winst en verlies, opgeven of doorgaan, punten pakken en gemiste kansen. Oude Luxor Theater 16:00 € 19,-

Advies en informatie. 20:00-22:00 Gratis

Verkiezing voor alle mannen die zich graag als vrouw kleden. Vooronde. 22:00 Gratis

Ron Wood & André Dadi verozrgen vuige funk en old school hiphop. 22:00 € 5,-

Vibrations

Vertoning van door Apollo gekozen film. ook toegankelijk voor 26-plussers. Latter Dogs. 21:00 Gratis

KEERWEER

COC CAFÉ

CLUB VIBES

Apollo Filmcafé

Bingo Night Party

DE UNIE

Funk Me

wo 22 april COC CAFÉ

LEF...IN FOOD AND DRINKS

Smaakmakers & Lefgozers

Vrijdagmiddagborrel. 16:00 Gratis za 25 april COC CAFÉ

NA DE WEDSTRIJD

Richard Groenendijk

Een programma over winst en verlies, opgeven of doorgaan, punten pakken en gemiste kansen. Oude Luxor Theater 20:00 € 19,di 21 april WE MOETEN PRATEN

Veldhuis en Kemper

Over mannen en vrouwen, liefde en gewoonte, heldinnen en losers en zwetsen of zwijgen. Oude Luxor Theater 20:00 Uitverkocht wo 22 april WE MOETEN PRATEN

Veldhuis en Kemper

Over mannen en vrouwen, liefde en gewoonte, heldinnen en losers en zwetsen of zwijgen. Oude Luxor Theater 20:00 Uitverkocht vr 24 april

Café Praag

GAT IN EEN NOTENDOP

GAYPALACE

Mike Bodde speelt ras-Rotterdammer Sjon Bontebal. Ineke van Klinken speelt de oncharmate Duitse assistente. Theater Walhalla 21:00 € 12,50

Weekendborrel. 20:00-02:00 Gratis

Wild Party Night

Clubavond met Rinaldo, Trail en gastartiesten. 23:00 € 10,-

Mike Bodde en Ineke van Klinken

Oude en nieuwe hits door verscheidene dj’s. 23:00-05:00

vr 17 april

zo 26 april

za 25 april

COC CAFÉ

COC CAFE

GAT IN EEN NOTENDOP

CLUB VIE

Weekendborrel. 21:00-02:00 Gratis

Voor oudere homo’s en lesbiennes zonder leeftijdsgrenzen. 15:00 Gratis

H.E.A.R.T.

Vrouwvriendelijke house. 22:30 € 9,-

Cafe Praag

LEF...IN FOOD AND DRINKS

Smaakmakers & Lefgozers

Vrijdagmiddagborrel. 16:00 Gratis za 18 april COC CAFÉ

Bijkomen met drankjes en dance. 14:00 Gratis

zo 19 april

Lazy Sunday

COMEDY & CABARET do 16 april

PURPER - SINDS 1980

COC CAFÉ

Cabaret met stijl, met klasse. Oude Luxor Theater 20:00 € 23,-

Middag voor vrouwen. 14:00 Gratis

vr 17 april

Jong Belegen

LEF...IN FOOD AND DRINKS

NL10_08p32.indd 36

Verkiezing voor alle mannen die zich graag als vrouw kleden. Finale met Kim Holland als jurylid. 21:00 Gratis

GAYPALACE

Nacht speciaal voor travestieten met dj’s Rinaldo en anderen. 23:00 € 9,-

36 | NL10

Eurovision Drag Idols

LEF...IN FOOD AND DRINKS

Extravaganza Night

Naast dj is Ron Wood ook eigenaar van kledingwinkel Sister Moon. Veel van de dames die op Funk Me (dat hij samen met oer-dj Andre Dadi) organiseert zijn dan ook wulps gekleed. Hun dansbewegingen op de opwindende funk, aangevuld met afro, breakbeat en authentieke hiphop, zullen er dan ook nog aantrekkelijker uitzien. De Unie, za 25 apr (22:00) € 5,-

KEERWEER

Café Praag

Weekendborrel. 20:00-02:00 Gratis

Funk me

Zondagmiddag Salon

Lazy Sunday

Bijkomen met drankjes en dance. 14:00 Gratis

VAN HOUTS EN DE KET - ACHTERLIJKER DAN DWARS

Nieuwe portie hersenhumor. Oude Luxor Theater 20:00 € 19,-

Mike Bodde en Ineke van Klinken

Mike Bodde speelt ras-Rotterdammer Sjon Bontebal. Ineke van Klinken speelt de oncharmate Duitse assistente. Theater Walhalla 21:00 € 12,50

TONEEL & MUSICAL wo 15 april

LAURA VAN DOLRON/FRASCATI PRODUCTIES

Als gekken

Over kwijlen, naakt rondrennen en andere manieren om je verantwoordelijkheden te ontlopen. Lantaren/Venster 20:30 € 13,-

Ellen ten Damme - Durf jij?!?

Ze zingt nummers van haar nieuwe, gelijknamige album met teksten van Nederlandse dichters en schrijvers, onder wie Ilja Leonard Pfeiffer, die onder meer de titelsong schreef. Oude Luxor Theater 20:00 € 20,-

Wat nu weer

do 16 april THEATER DRIJFZAND

Het geheime leven van Walter Mitty

Op zijn 40ste verjaardag trakteert Walter Mitty zichzelf op een prachtige serie dagdromen. Wijktheater Musica 20:30 € 15,vr 17 april RAAKDADERS IN VORM

Gemaskerde tijd

Elles leeft maar voor één ding: dansen. Dan wordt ze aangereden door een dronken automobilist. Your Space 20:00 € 12,50 THEATER DRIJFZAND

Het geheime leven van Walter Mitty

Op zijn 40ste verjaardag trakteert Walter Mitty zichzelf op een prachtige serie dagdromen. Wijktheater Musica 20:30 € 15,-

Lof en Zotheid Improtheater

Het gezelschap brengt korte, geïmproviseerde scènes. Theater Zuidplein 20:30 € 9,-

Sexappeal

Over op- en afgaan, pijnlijke voeten, patatje oorlog, schaamte en seks. En geen seks. Rotterdamse Schouwburg 20:30 Uitverkocht za 18 april TONEELHUIS

De versie Claus

Groepsportret over Hugo Claus samengesteld uit meer dan vijftig jaar gesprekken. Rotterdamse Schouwburg 20:30 € 15,THEATER DRIJFZAND

Het geheime leven van Walter Mitty

Op zijn 40ste verjaardag trakteert Walter Mitty zichzelf op een prachtige serie dagdromen. Wijktheater Musica 14:30 € 15,NEEDCOMPANY

Het Hertenhuis

Een groep theatermakers, die meer en meer geconfronteerd worden met de harde realiteit van de wereld. Rotterdamse Schouwburg 20:15 € 22,-

za 18 april DE NACHT VAN DE NASMAAK

Fysiek cabaret, slapstick, drama en cartoon: Shakespeare meets Freddy Krueger meets Monty Python. Theater Walhalla 21:00 € 12,50

| WWW.AGENDA.NL |

14-04-2009 13:45:48


AGENDA

wo 22 april

Op zijn 40ste verjaardag trakteert Walter Mitty zichzelf op een prachtige serie dagdromen. Wijktheater Musica 20:30 € 15,-

THEATER RAST

De Terugkeer van Olbyses

De oude Griekse mythe over de terugkeer van Odysseus, verweven met elementen uit de huidige maatschappij. Rotterdamse Schouwburg 20:30 € 12,50

Boeken van de wereldbefaamde Britse auteur Ian McEwan werden eerder al succesvol verfilmd. Denk bijvoorbeeld aan Atonement. Bonheur neemt nu zijn indringende novelle On Chesil Beach als basis voor een nieuw toneelstuk. Onder gastregie van Lidwien Roothaan wordt het verhaal verteld van Edward en Florence en hun rampzalige huwelijksnacht in de vroege jaren zestig. Er volgt een fatale climax. Bonheur, 21 t/m 25 apr (20:30) € 13,zo 19 april GATO BIZAR

Backstage

In een verlaten landhuis waken drie vrouwen bij de stervende Agnes. Rotterdamse Schouwburg 20:15 € 22,-

Voorstelling tegen het decor van de modewereld. Rotterdamse Schouwburg 20:30 € 9,-

On Chesil Beach

Het verhaal van Ian McEwan over Edward en Florence en hun rampzalige huwelijksnacht in de jaren zestig. Bonheur 20:30 € 13,URBAN MYTH

The Right Thing

Een soulvolle theatervoorstelling gebaseerd op de gelijknamige film over een warme dag in New York. Lantaren/Venster 20:30 € 13,do 23 april

On Chesil Beach

Het verhaal van Ian McEwan over Edward en Florence en hun rampzalige huwelijksnacht in de jaren zestig. Bonheur 20:30 € 13,-

TIP

THEATER ARTEMIS

Opéra Comique

HET ZUIDELIJK TONEEL

Ribstuk

Voorstelling tegen het decor van de modewereld. Rotterdamse Schouwburg 20:30 € 9,-

Victory Boogie Woogie

Kom alles te weten over Piet Mondriaan in dit muzikaal toneelspektakel. Rotterdamse Schouwburg 20:15 € 20,-

di 21 april

vr 24 april

DE GEMEENSCHAP

RAAKDADERS IN VORM

Over amusement dat in zijn tegendeel verkeert. De vier mimespelers worden alsmaar treuriger. Rotterdamse Schouwburg 20:30 € 12,50

Elles leeft maar voor één ding: dansen. Dan wordt ze aangereden door een dronken automobilist. Your Space 20:00 € 12,50

Blijspel

Het verhaal van Ian McEwan over Edward en Florence en hun rampzalige huwelijksnacht in de jaren zestig. Bonheur 20:30 € 13,THEATER ARTEMIS

Multidisciplinaire jeugdvoorstelling waarin de gebeurtenissen op het podium en in de film elkaar naadloos opvolgen. Rotterdamse Schouwburg 15:00 € 9,Twee geestige opéras comiques van halverwege de negentiende eeuw in intieme bezetting. Rotterdamse Schouwburg 20:15 € 25,-

On Chesil Beach

TONEELGROEP AMSTERDAM

Kreten en gefluister

On Chesil Beach

Het geheime leven van Walter Mitty

Gemaskerde tijd

TONEELGROEP AMSTERDAM

Kreten en gefluister

In een verlaten landhuis waken drie vrouwen bij de stervende Agnes. Rotterdamse Schouwburg 20:15 € 22,-

Ribstuk

za 25 april THEATER DRIJFZAND

Het geheime leven van Walter Mitty

Op zijn 40ste verjaardag trakteert Walter Mitty zichzelf op een prachtige serie dagdromen. Wijktheater Musica 20:30 € 15,DE ROOVERS

Met vuur spelen

Een zwarte komedie over een driehoeksrelatie. Rotterdamse Schouwburg 20:30 € 12,50

On Chesil Beach

Het verhaal van Ian McEwan over Edward en Florence en hun rampzalige huwelijksnacht in de jaren zestig. Bonheur 20:30 € 13,zo 26 april HET TONEEL SPEELT

Geslacht

Een stuk over cynisme, consumentisme en alles wat het moderne leven de schijn van dynamiek en schoonheid geeft. Rotterdamse Schouwburg 20:15 € 25,THEATER DRIJFZAND

Het geheime leven van Walter Mitty

Op zijn 40ste verjaardag trakteert Walter Mitty zichzelf op een prachtige serie dagdromen. Wijktheater Musica 14:30 € 15,-

Poetry Slam

Poetry Slam is een moderne vorm van poëzie. Exit 15:30 € 2,-

di 28 april THEATERGROEP DE NIEUW AMSTERDAM &

advertentie

TONEEL & MUSICAL

THEATER DRIJFZAND

Het verhaal van Ian McEwan over Edward en Florence en hun rampzalige huwelijksnacht in de jaren zestig. Bonheur 20:30 € 13,-

SABRI SAAD EL HAMUS

Pax Islamica V: Hadj

Een tragikomedie waarin het egoïsme van de mens tot op het bot wordt blootgelegd. Rotterdamse Schouwburg 20:30 € 12,50 NATIONALE REISOPERA

Fidelio

Vertolking van Beethovens verhaal over Leonore die zich als man vermomd om haar man te vinden. Rotterdamse Schouwburg 20:15 € 37,50

DANS

On Chesil Beach

DANS

do 16 april

Honey Crypto

De Japanse choreograaf Kenzo Kusuda viert de sensualiteit van mens en natuur en de kracht van helende wonden. Lantaren/Venster 20:30 € 13,-

Vroegbloeiers

Onder het motto ‘Vroegbloeiers’ presenteren leerlingen op 16 april hun eindexamenwerk in de Kleine Zaal. Rotterdamse Schouwburg 19:00 € 5,vr 17 april MEEKERS

The Dancers Have Departed

Dansduet van Ana Teixidó en Athur Rosenfeld gesitueerd in een tangosalon. Samen leiden ze Meekers. Lantaren/Venster 20:30 € 13,-

Het Zwanenmeer

Door het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. Nieuwe Luxor Theater 20:00 € 45,za 18 april MEEKERS

The Dancers Have Departed

Dansduet van Ana Teixidó en Athur Rosenfeld gesitueerd in een tangosalon. Samen leiden ze Meekers. Lantaren/Venster 20:30 € 13,-

Het Zwanenmeer

Door het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. Nieuwe Luxor Theater 20:00 € 45,-

SKVR Dans/Ballet

Premières en bestaande stukken van de SKVR-dansgroepen. Ook om 16:00 en 19:00. SKVR locatie Hennekijnstraat 14:00 € 5,zo 19 april

Het Zwanenmeer

OPUS ONE

Musical to the Max

Door het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. Nieuwe Luxor Theater 15:00 € 45,-

Hoogtepunten uit musicals van toen tot nu. Keur van Nederlandse musicalsterren waaronder Joke de Kruijf, Tony Neef, Maaike Widdershoven, Frans Schraven en Brigitte Nijman presenteren fonkelende hoogtepunten uit musicals van toen tot nu. Nieuwe Luxor Theater 20:00 € 32,50

di 21 april

Backstage

Multidisciplinaire jongerenvoorstelling over een extreem succesvolle dansgroep. Theater Hal 4 13:00 en 20:15 € 10,-

Gemaskerde Tijd

Theatergroep Raakdaders in Vorm gebruikt Your Space, de ruimte voor het jongerenjaar, ten volle. Behalve dat het stuk Gemaskerde Tijd er wordt opgevoerd, organiseren ze aansluitend aan het stuk afterparties in de ruimte. In het stuk Gemaskerde Tijd spelen de jonge acteurs het verhaal van Elles, die leeft om te dansen. Dan wordt ze aangereden door een auto, alle maskers van de betrokkenen gaan vervolgens af. Your Space, vr 17 en 24 april (20:30) € 12,50

| 15 APRIL - 28 APRIL 2009 |

NL10_08p32.indd 37

NL10 | 37

14-04-2009 13:45:55


Hotspots Nooit meer met die eeuwige boekenbon aankomen op een verjaardag of weer in dat zelfde tentje gaan eten of drinken. Wij zetten hier een aantal Hotspots voor je op een rij, zodat je alle nieuwe, bijzondere en niet te missen tenten van Rotterdam (weer) weet te vinden. Veel plezier met snuffelen!

ROTTERDAM

Noord Kralingen Centrum Oost Zuid

OOK UW BEDRIJF OP DEZE HOTSPOTSPAGINA? Bel dan met Carsten op 06 29 56 51 64 of mail naar carsten@nl10.nl

ETEN

ETEN

BEAUTY

Pakhuis 15 De nieuwe uitgaansplek op het Westelijk Handelsterrein, strak, mooi & hip. Elke vrijdag & zaterdag borrelen vanaf 17.00 uur en een cocktail in de aanbieding, ´s avonds vanaf 22.00 bekende en minder DJ´s die het tempo rustig opschroeven. Eén keer per maand een echte clubavond waar tot in de vroege uurtjes geknald wordt. Naast de reguliere avonden worden op het Westelijk Handelsterrein regelmatig evenementen georganiseerd, check www.pakhuis15.nl.

Hua Hin Oudedijk 158, Tel. 010 - 414 14 41 Open Keuken dagelijks: 17.00-22.00

KINKI KAPPERS Zwart Janstraat 102b Tel. 010 - 466 19 58 Open Ma 12.00 - 18.00 uur Di t/m za 9.30 - 18.00 uur Vrij (koopavond) tot 21.00 uur Naast de Hoogstraat en de Nieuwe Binnenweg zit Kinki ook op de Zwart Janstraat. Ook hier zijn enthousiaste kappers met hart en ziel bezig zijn met het knippen en kleuren van de knapste koppen. Klassiek en strak of juist wild en freaky? Altijd goed en altijd passend bij jouw stijl.

In Hua Hin worden authentieke dagverse gerechten uit de Thaise keuken geserveerd. In de open keuken worden door kok Bunjan de gerechten bereid. Zijn a la carte creaties, zijn oogstrelend en erg smaakvol. Dagelijks wordt een wisselend menu geserveerd voor  16,50. Dagschotels zijn er vanaf  8,50. www.restaurant-huahin.nl

ETEN Donuts & Bagels Metrostation: Beurs-Churchillplein (nabij de uitgang naar het Maritiemmuseum) Tel. 010 4155415 Open ma. t/m vr.:07.00-19.00 uur, za.: 09.00-18.00

ETEN

SHOPPEN

ETEN

Panda Restaurant Schiedamse Vest 91-93 Tel. 010-2409833 Keuken open: dagelijks van 17.00 - 22.00

Hangover Lusthofstraat 37b Tel. 010 4045471 Open Ma. 13.00 – 18.00 uur Di t/m vrij 10.00 – 18.00 uur Za 10.00 – 17.00 uur In de leukste winkelstraat van Kralingen zit Hangover. Een winkel met kleding voor dames en kinderen en daarnaast een heleboel cadeautjes! Hangover heeft een breed assortiment sieraden van o.a. JAZU, JWLZ en onze eigen collectie sieraden. Ben je op zoek naar iets origineels? Kom gezellig langs! hangovershop.nl info@hangovershop.nl

Pastaboot - La vita è bella! Haringvliet t.o. nr. 100 in de Oude haven zaterdag 18.30 – 21.00 uur € 33,50 / € 27,50 p.p. Om het leven te vieren schotelen de culinaire kunstenaars van Theater kunst catering en de levensgenieters van Thor Evenementen je iets avontuurlijks, feestelijks en vooral tongstrelends voor. Proef de smaak van Italiaanse zon op de Maas. Vaar en geniet van zalige pasta’s aan boord van de Animathor en Navigathor. www.thorevenementen.nl

Nieuw op de hoek van de Witte de With en de Schiedamsevest zit het grootste “All you can Eat” restaurant van Rotterdam. Onbeperkt bestellen voor een vast bedrag rond de twintig euro. Keus uit de Japanse en Chinese keuken en niet alleen traditioneel eten maar juist veel gezonde en gevarieerde gerechten. www.pandarestaurant.nl 38 | NL10

NL10_08p38.indd 38

In het Metrostation Beurs-Churchillplein kan je de meest originele en lekkere traktaties vinden. Elke dag worden hier in ontelbare kleuren en smaakvariaties verse donuts, muffins, en brownies geproduceerd. Naast het vaste assortiment worden dagelijks nieuwe varianten gecreëerd. Op verzoek kunnen persoonlijke teksten of bedrijfslogo’s op de producten worden gezet zo krijgt trakteren een nieuwe dimensie in Rotterdam.

www.donut.nl trakteer@donut.nl | WWW.AGENDA.NL |

14-04-2009 13:47:57


Biggetjesroze

Urban Party Podium

Een experimentele dans en muziekavond die in het teken staat van ontmoetingen in stijlen. Wmdc 20:00 € 1,50

TIP

wo 22 april

Backstage

Multidisciplinaire jongerenvoorstelling over een extreem succesvolle dansgroep. Theater Hal 4 13:00 € 10,do 23 april DANSGROEP AMSTERDAM

Fier!

Een humoristische voorstelling over een biggetje dat geen varken wil zijn. Rotterdamse Schouwburg 11:00 € 6,-

Er was eens

In het sprookjesmozaiek komen zes sprookjes bij elkaar. Jeugdtheater Hofplein 14:00 € 11,-

Maan Roos Muziek Zappazzo

Drie gekke buren en een gestrand orkestje. De Doelen 14:00 € 11,-

Piccolo

Een blik in de toekomst waarin het beste op het gebied van hedendaagse dans samenkomt. Lantaren/Venster 20:30 € 13,-

een avontuurlijk muzikaal verhaal voor het allerjongste publiek. Magisch mengsel van luisteren en meespelen. Ook om 16.00 uur. De Doelen 14:00 € 11,-

vr 24 april SCAPINO BALLET ROTTERDAM

ROOD VERLANGEN

Na Colourproof en Waterproof is nu Storyproof aan de beurt. Rotterdamse Schouwburg 20:15 € 22,-

Een solovertelling met twee muzikanten, een slee en prenten van Jan Jutte, naar Maritgen Matter’s gelijknamige boek. Theater Walhalla 11:00 7,50

4x20 storyproof

Schaap met laarsjes

za 25 april SCAPINO BALLET ROTTERDAM

4x20 storyproof

Vanavond in de kroeg

Na Colourproof en Waterproof is nu Storyproof aan de beurt. Rotterdamse Schouwburg 20:15 € 22,-

Combinatie van de interactieve datingshow/dansvoorstelling en muziekvoorstelling met muziek van Leonard Cohen. Theater 222 14:30 € 9,50

zo 26 april

Meekersmiddag

Choreografen zetten de deur van de studio open voor een middag à la Meekers. Met choreograaf David Middendorp. Meekers Uitgesproken Dans 14:30 € 2,50

KIND

vr 17 april

Er was eens

In het sprookjesmozaiek komen zes sprookjes bij elkaar. Jeugdtheater Hofplein 19:00 € 11,-

In het sprookjesmozaiek komen zes sprookjes bij elkaar. Jeugdtheater Hofplein 19:00 € 11,-

Vanavond in de kroeg

Vanavond in de kroeg

Combinatie van de interactieve datingshow/dansvoorstelling en muziekvoorstelling met muziek van Leonard Cohen. Theater 222 19:30 € 9,50

Combinatie van de interactieve datingshow/dansvoorstelling en muziekvoorstelling met muziek van Leonard Cohen. Theater 222 19:30 € 9,50

za 25 april

za 18 april

Er was eens

Er was eens

In het sprookjesmozaiek komen zes sprookjes bij elkaar. Jeugdtheater Hofplein 19:00 € 11,-

In het sprookjesmozaiek komen zes sprookjes bij elkaar. Jeugdtheater Hofplein 19:00 € 11,BRANDAAN PRODUCTIES

De stoere broer maakt allemaal spannende avonturen met leeuwen, farao’s, dieven en heksen mee. Theater Walhalla 15:00 € 7,50

Vanavond in de kroeg

Combinatie van de interactieve datingshow/dansvoorstelling en muziekvoorstelling met muziek van Leonard Cohen. Theater 222 19:30 € 9,50

| 15 APRIL - 28 APRIL 2009 |

NL10_08p32.indd 39

Een ontwapenende voorstelling over de jongste of de oudste zijn. Theater Walhalla 15:00 € 7,50 vr 24 april

Er was eens

Stoere Broer

wo 22 april

Overmorgen

4+

Pippi zet de boel op stelten

Haar oranje vlechten staan haaks op haar hoofd, haar paard tilt ze met het grootste gemak op en haar trouwste vriend is de aap Meneer Nilsson. Ook om 19.00 uur. Oude Luxor Theater 15:00 € 19,-

Vanavond in de kroeg

Combinatie van de interactieve datingshow/dansvoorstelling en muziekvoorstelling met muziek van Leonard Cohen. Theater 222 19:30 € 9,50

zo 26 april

CHABOT MUSEUM

Er was eens

Oog in oog met de collectie Henk Chabot (1894-1949)

In het sprookjesmozaiek komen zes sprookjes bij elkaar. Jeugdtheater Hofplein 14:00 € 11,-

Schilderijen, beelden en tekeningen. t/m 26 september

Pippi zet de boel op stelten

DEK-22

almost Modern

Haar oranje vlechten staan haaks op haar hoofd, haar paard tilt ze met het grootste gemak op en haar trouwste vriend is de aap Meneer Nilsson. Ook om 15.00 uur. Oude Luxor Theater 12:00 € 19,-

Rauwe veldsla(g) met gebakken soldaat

Muziekverteltheater. Rotterdamse Schouwburg 15:00 € 9,-

Vanavond in de kroeg

Combinatie van de interactieve datingshow/dansvoorstelling en muziekvoorstelling met muziek van Leonard Cohen. Theater 222 14:30 € 9,50

Vanavond in de kroeg

Combinatie van de interactieve datingshow/dansvoorstelling en muziekvoorstelling met muziek van Leonard Cohen. Theater 222 19:30 € 9,50

Expositie door het Rotterdamse grafisch ontwerpbureau. t/m 18 april FOTOACADEMIE ROTTERDAM

Het Oog

Gil & Moti

Het Gemaal, t/m 16 mei BLAAK10 GALERIE

The New Classic Rick Vermeulen

HET GEMAAL

MUSEUM BOIJMANS VAN BEUNINGEN

GOETHE INSTITUUT

Vanwege het 160-jarig bestaan een overzicht van allerlei kunst uit de eigen collectie. t/m 31 december

Foto’s van Dorothee Meyer en Jan Koster. t/m 23 april

Rotterdamse grafisch ontwerper en een van de oprichters van ontwerpburo Hard werken. t/m 9 mei

De Collectie Twee

Zingen en springen

The Islanders

di 28 april

Elixir: Het videoorganisme van Pipilotti Rist

Een vrolijk muzikaal programma waarbij de kinderen mee kunnen zingen, springen, huppen en zoemen. Floor 11:00 € 6,-

Pippi zet de boel op stelten

Haar oranje vlechten staan haaks op haar hoofd, haar paard tilt ze met het grootste gemak op en haar trouwste vriend is de aap Meneer Nilsson. Ook om 15.00 uur. Oude Luxor Theater 12:00 € 19,-

EXPO NIEUW

GALERIE ATELIER HERENPLAATS

Op wieltjes en zo

De exposerende kunstenaars zijn in de ban van vervoer. 17 april t/m 14 juni VOORMALIG NEDERLANDS FOTOMUSEUM

Friendly fire, courtesy Rotterdam

Groepstentoonstelling met werk van Simon Schrikker, Eric Jan van de Geer en Olphaert den Otter. 25 april t/m 17 mei OOK TE ZIEN GALERIE ANIMAUX

Herman van Veen exposeert Gebeurtenis

De artiest zal zijn kanten als tekstschrijver, illustrator, dichter, acteur, componist en regisseur tonen. t/m 15 april BELASTING & DOUANE MUSEUM

BliepBliep!

De computer bestaat pas een jaar of zestig. De geluiden uit de computer zijn inmiddels behoorlijk veranderd. t/m 27 september

Werk van studenten die halverwege hun opleiding zijn. Daarnaast werk van fotojournalist Joost van den Broek. t/m 19 april

Charles Avery maakt een epos in woord en beeld over een eilandenrijk voor de Schotse kust. t/m 6 juni

De betoverende wereld van de videokunstenaar Pipilotti Rist. t/m 9 mei

Ryan Gander: Heralded as the new black Spelend met en refererend aan de kunstgeschiedenis en literaire en cinematografische verhaalstructuren. t/m 9 mei CENTRALE BIBLIOTHEEK

Boeddhistische thangka’s en mandala’s

Nepalees Summer Lama vervaardigt met een flinterdunnen kwast religieuze schilderingen. t/m 26 april

Amazigh/Berber Festival: Riffijnse Berbers Naast de foto’s van foto’s van antropoloog David Montgomery Hart ook beeldhouwwerk van M’hamed Abttoy. t/m 9 mei

CENTRUM BEELDENDE KUNST ROTTERDAM

Episodes Art Exhibitions Terugblik op een jaar van tentoonstellingen in het Bootleg DJ Café, met veertig exposanten. t/m 8 mei

KIND

zo 19 april

di 21 april

Gil & Moti

Gil & Moti zijn 24 uur per dag gratis verkrijgbaar in Rotterdam Zuid. Ze doen klusjes in de wijk. t/m 16 mei

Landschapsfotografieën

EXPO

DANS

DANS

AGENDA

KUNSTHAL

200 jaar Prix de Rome

Ruim 150 kunstwerken bieden een kijk op de ontwikkeling van de Prix de Rome, dé kunst- en architectuurprijs. t/m 31 mei

Ode aan de Trabant

Martin Roemers exposeert foto’s over het productieproces van de allerlaatste Trabants in 1991. t/m 6 juni

Icon Dressed

Installatie van de Deens-Nederlandse Annette Meyer van veertien silhouetten uit de vrouwenmode. t/m 23 mei

God in beeld, religie en spiritualiteit uit OostAzië

Tentoonstelling over boeddhisme, hindoeïsme en jainïsme aan de hand van particuliere collectie beelden. t/m 13 juni

Silk Stories - Taisho Kimono 1900-1940

De ontwikkeling van de kimono aan de hand van stoffen, decoraties en technieken. t/m 20 juni DE KUNSTSUPER

Katharina D. Martin: Ceci n’est pas une femme Een selectie van performances en objecten uit de afgelopen vier jaar. t/m 16 mei MAMA SHOWROOM FOR MEDIA AND MOVING ART

Peter Jeroense

Opposters zijn kranten met tekeningen van Peter Jeroense. Ellie Uyttenbroek en Pieter Vos maken een selectie. t/m 17 mei

NL10 | 39

14-04-2009 13:46:20


advertentie

Draadstaal gemist afgelopen zondag? Aanstaande zondag een nieuwe kans! Draadstaal. Elke zondag om 20:20 uur bij de VPRO op Nederland 3.

PATHÉ FAMILIETICKET

VOORDELIG SAMEN NAAR DE FILM NEN 4 PERSO * 25,VOOR € L2 MAXIMAA 1 AN 1 OUDER D JAAR

Van De Makers Van

en

Buitenaards Probleem? Monsterlijke Oplossing.

VANAF 1 APRIL

IN INEEN EENBEPERKT BEPERKTAANTAL AANTALTHEATERS THEATERS

IN DE BIOSCOOP

IN IN

EN EN

Voor meer informatie en de voorwaarden bezoek de website. WWW.PATHE.NL/FAMILIETICKET

NL10_08p32.indd 40

14-04-2009 13:46:38


OOK TE ZIEN MARITIEM MUSEUM ROTTERDAM

Glamour op de golven Luxe scheepsinterieurs

Expositie over de vormgeving en uitvoering van luxe scheepsinterieurs. t/m 7 maart MONREAUX

Kalam Man

Tekeningen over het dagelijks leven van Kalam Man. t/m 9 mei MOOSE

Yellow Pages

Gyz La Rivière toont 28 zeefdrukken waarbij de kleur geel centraal staat, gekoppeld aan debat over ‘ismes’. t/m 24 april HET NATIONAAL ONDERWIJSMUSEUM

Een eeuw onderwijsfilm t/m 5 september

Jetses aan de wand

Originele schilderijen, aquarellen en schetsen van de beroemde illustrator Cornelis Jetses. t/m 20 juni

Nut’tig leren voor iedereen

De rol van het NUT in meer dan drie eeuwen kwaliteitsonderwijs. t/m 29 augustus NATUURHISTORISCH MUSEUM ROTTERDAM

Opgeraapt Opgevist Uitgehakt

Uniek overzicht van fossielen uit Nederlandse bodem. t/m 24 mei

H5N1: De evolutie van een griepvirus Tentoonstelling over de ziekte. t/m 23 oktober NAI

Building for Bouwkunde

Resultaten van de internationale ideeënprijsvraag voor een nieuw gebouw voor de studie Bouwkunde in Delft. t/m 6 juni

NEDERLANDS FOTOMUSEUM

STATION NOORD

De daguerreotypie is de oudste vorm van fotografie en biedt een loepzuiver en uniek beeld van 150 jaar geleden. t/m 30 mei

Het voormalig Station Noord is nu expositieruimte. Het werk is zelfs te zien vanuit de trein. t/m 3 mei Gratis

Alles is ijdelheid

Why Not

Al meer dan tien jaar fotografeert Otto Snoek in zijn geboortestad Rotterdam. t/m 16 mei

Parijs en Paris

Kunst Rotterdam Noord

TENT

Olaf Mooij / Villeroy en Boch Solopresentaties van Rotterdamse beeldhouwer en aanstormend schildertalent. t/m 3 mei

do 23 april

GOETHE INSTITUUT

Rotterdamse Schrijfmarathon

GOETHE INSTITUUT

Opdrachten en uitleg in diverse genres, van column tot dialoog en van kinderverhaal tot poëzie. 10:00 € 25,THEATER ZUIDPLEIN

LP II

Evenement voor de ondernemende kunstenaar. Met workshops, presentaties, podium en netwerken. 11:00-19:00 € 10,-

Talentenjacht op het gebied van dans, zang, rap, stand-up comedy en spoken word. Halve finale. 15:00 € 10,-

VILLA ZEBRA

VOORMALIG NEDERLANDS FOTOMUSEUM

Interactieve tentoonstelling t/m 21 mei

RUIM

V!P’S INTERNATIONAL ART GALLERY

Een bonte verzameling kunstenaars wordt uitgedaagd om fototheater te maken. 13:00-19:00 € 2,-

In een steeds veranderend gespreksdecor plaatst Mwah korte uitdagende tekst die uitnodigen tot reageren. t/m 1 mei

Rock-’n-Roll Kate

Mwah Raampraat

PHOEBUS

Joachim Bandau

WITTE DE WITH, CENTER FOR CONTEMPO-

Serie foto’s van supermodel Kate Moss van popfotograaf Mick Rock. t/m 2 mei

Rotterdam Dialogues: the Critics

RARY ART

Edith Dekyndt: Agnosia

Recente aquarellen en lakwerken die in Myanmar met natuurlijke zwarte of rode harslak zijn bedekt. t/m 17 mei

Met teksten, films en fotografie wordt de positie van individuen binnen de samenleving aan de kaak gesteld. t/m 18 april

MUSEUM HET SCHIELANDSHUIS

CHECK OOK

Jong 2009

wo 15 april

Tien reusachtige kunstwerken met jonge mensen die centraal staan met hun passie. t/m 3 januari

ARMINIUS

Lekker Fris!

WMDC

SKVR LOCATIE HENNEKIJNSTRAAT

Rotterdamse rappers, dansers en dj’s vertellen het verhaal over de kunst die ontstond in New York. 15:00 € 3,-

Schoon en schoonheid blijken relatief. t/m 24 oktober

Tulp en Vaas

Keramiek van SKVR-cursisten. Met oftewel de Oud-Hollandse tulpenvaas als inpsiratie. t/m 23 april SKVR

De Liefde

Met werk van cursisten van SKVR. Zij werkten alleen met hetzelfde thema. t/m 30 mei

Het Fototheater

ROTTERDAM

WITTE DE WITH, CENTER FOR CONTEMPO-

Rotterdams denkcafé

Lezing. Over de depressie-epidemie. 20:00 Gratis

HipHopHuis vertelt

do 16 april ARMINIUS

Voorlezen voor het stappen gaan

Frans Weisglas vertelt aan de hand van boeken over zijn studententijd. 20:00 Gratis DE UNIE

Off Screen

Filmvertoningen met aandacht voor lokaal talent. 20:00 Gratis WITTE DE WITH, CENTER FOR CONTEMPORARY ART

Rotterdam Dialogues: the Critics

Een levendig platform voor uitwisseling en debat, gericht de criticus, de curator en de kunstenaar. 13:30 € 15,vr 17 april WITTE DE WITH, CENTER FOR CONTEMPORARY ART

Rotterdam Dialogues: the Critics

Een levendig platform voor uitwisseling en debat, gericht de criticus, de curator en de kunstenaar. 13:30 € 15,za 18 april OUDE KERK CHARLOIS

Charlois Next top model Er wordt gestreden om de titel. Het voorstel komt van jongeren en is ook gericht op aankleding. 14:00 Gratis

Walser leest voor uit zijn biografisch boek over de 73-jarige Johann Wolfgang von Goethe. 18:00 € 5,-

Talent Night

Foto’s van Ed van der Elsken en de Zwitsers-Amerikaanse fotograaf Robert Frank die in Parijs zijn gemaakt. t/m 7 juni

Stond Held sterk?

Martin Walser: Ein liebender Mann

RARY ART

Een levendig platform voor uitwisseling en debat, gericht de criticus, de curator en de kunstenaar. 13:30 € 15,zo 19 april

THEATER WALHALLA

Voila Walhalla

Show met gasten, entertainment, muziek en nog veel meer vermaak. Ans heb jij nog wat? 21:00 € 5,DE UNIE

In de greep van de technologie

Over nieuwe technologische toepassingen. Met socioloog Marguerite van den Berg. 20:00 Gratis vr 24 april

FLOOR

Floorshow

Het cultuurdebat van Rotterdam met spraakmakende gasten uit de wereld van kunst, cultuur en politiek. 16:00 Gratis

T

Jong 2009 - tien van IP tegenwoordig Talkshow MUSEUM HET SCHIELANDSHUIS

startfactory

CHECK OOK

EXPO

EXPO

AGENDA

Inlineskater Giorgio Oehlers presenteert filmmaker Marco Grandia en La Melodia. 15:00 Gratis

DESIGN DOCK ROTTERDAM

Sample Sale

Merken als Zoo York, Fenchurch, Analog, Boxfresh en kinderkleding van Danefae en Underten bieden samples tegen aantrekkelijke prijzen. 12:00-22:00 Gratis za 25 april DESIGN DOCK ROTTERDAM

Sample Sale

Zie vr 24 april. 12:00-18:00 Gratis zo 26 april

STROOM

DIVERSE LOCATIES OP ZUID

Patricia van Ulzen spreekt over haar boek: Dromen over een Metropool. 15:00 Gratis

Creatieve winkels, projectruimten en galeries in Oud-Charlois zijn geopend voor het publiek. 13:00-17:00 Gratis

Rotterdam Klassiekers

VOORMALIG NEDERLANDS FOTOMUSEUM

Zuid Explorer

di 28 april

Het Fototheater

ERASMUS UNIVERSITEIT

di 21 april

Lezing/debat: Wat is er mis met vis? 16:00 Gratis

Zie za 18 apr. 13:00-19:00 € 2,-

CENTRUM BEELDENDE KUNST ROTTERDAM

Lezing: Filosofie van het kijken Henk Steenhuis, filosofie redacteur bij de Trouw en filosofe Mieke Boon schreven over kijken naar kunst. 20:00 Gratis

Wat is er mis met vis?

O’SHEAS IRISH PUB

Murphy’s Quiz Night Zie 21 april. 21:00 Gratis

O’SHEAS IRISH PUB

Murphy’s Quiz Night Een kennisquiz met vragen, geluidsfragmenten, foto’s van beroemdheden en veel meer. 21:00 Gratis DE UNIE

Confetti debat

Debat door de Rotterdamse Jongerenraad. Confetti gaat globoloco 2: Waar is werk? 20:00 Gratis wo 22 april OUDE KERK CHARLOIS

Charlois Next top model Zie za 18 april. 19:00 Gratis

Meer agenda?

agenda.nl Ook in de agenda? Dat kan! Mail me: agenda@nl10.nl Voor meer info: www.agenda.nl/deadlines

Edith Dekyndt, Agnosia

De kunstenaar leidt de vereniging Universal Research of Subjectivity. Maar eigenlijk dient die vereniging als een preudoniem voor Dekyndt waarmee ze video’s, sculpturen en installaties produceert. In haar werk zoekt naar het grote en globale in het kleine. Witte de With, Center fot Contemporay Art, t/m 26 apr

| 1 APRIL - 14 APRIL 2009 |

NL10_08p32.indd 41

NL10 | 41

14-04-2009 13:46:45


Photo : Ted Grambeau SINGLE_FASHION_GIRL_1.indd 1 NL10_08p42.indd 42

Available in all the Rip Curl Stores now! 10-04-2009 13:48:40 12:40:05 14-04-2009


advertentie

FILM BY

Filmtip

Meesterlijk

Dirty Mind ‘

BEN JIJ EEN KUNSTENA AR?

| 15 APRIL - 28 APRIL 2009 |

NL10_08p43.indd 43

eam Cisse Crash staat voor u klaar. Wij zijn betrouwbaarder dan Mac, wij crashen beter dan Windows!’ Tony T (Wim Helsen) is op dreef wanneer hij het stuntteam van zijn broer bij een weifelende filmproducent aanprijst. De vlotte babbel heeft hij verkregen na een

Helsen is de meester van de intonatie

Graficus? Popmuzikant? Schilder? Glaskunstenaar? Zanger? Choreograaf? Musicus? Performance kunstenaar? Architect? Tekstdichter? Theatervormgever? DJ? Tekenaar? Kleinkunstenaar? VJ? Dichter? Animator? Regisseur? Rapper? Danser? Web designer? Sound designer? Modeontwerper? Grafisch ontwerper? Acteur? Literair vertaler? Componist? Art director? Dirigent? Keramist? Schrijver? Beeldhouwer? Multimedia kunstenaar? Ontwerper? Fotograaf? Producer? Programmamaker? MC? Filmmaker? Binnenhuisarchitect? Illustrator? Animatievormgever? Audiovisueel kunstenaar? co. nlLiterair auteur? n Conceptueel kunstenaar? Theatermaker? e s r naa Librettist? Productontwerper? unste Singer/Songwriter?...

www

T

.k

GREAT TASTE IN FILM

bijzonder knullig uitgevoerde stunt waarbij hij een frontaalsyndroom opliep: zijn remmingen zijn volledig weg. De voorheen verlegen technicus Diego, die stamelend en excuserend door het leven ging, durft nu als Tony T – TNT – alles en is plots gewild bij de dames. Zijn dokter Jaana Ferrier onderzoekt Tony en ondervraagt zijn familie, maar niemand ziet de voordelen van de operatie die hem weer zal veranderen in ‘da zielig schrikschijterke’ Diego. Ondertussen crasht Tony T vrolijk verder, en raakt Jaana steeds meer gecharmeerd van hem. Haar alcoholistische baas is hier vanzelfsprekend minder gelukkig mee, en

probeert Jaana voor zich te winnen. In de zelfverheerlijking van Tony T zit veel inbreng van de Vlaamse supercabaretier Wim Helsen. Hij windt het publiek om zijn vinger en kan de stemming iedere kant opbuigen. Niet alleen meesterlijk op het toneel of op tv is Helsen ook in Dirty Mind goed op dreef. De humor zit hem in de licht absurdistische maar bijzonder geloofwaardige weergave van het milieu van Diego – ‘Da’s goed eh mam, da ge van de Prozac af zijt.’ ‘Ja, ze zeggen da ’k resistent geworden ben.’ Om Diego/ Tony T zwermen talloze typetjes die op overtuigende toon grappige gesprekken voeren. Tussen het goede acteerwerk is Helsen de meester van de intonatie. Zowel Diego als Tony T worstelen – zij het op geheel andere wijze – met hun mannelijkheid, en Helsen weet beide rollen grappig, tragisch en ontroerend neer te zetten. (ER) Tragi-komedie Première: 16 april Duur: 102 min.Taal: Vlaams Regie: Pieter van Hees Met: Wim Helsen, Kristine van Pellicom, Robbie Cleiren NL10 | 43

14-04-2009 13:53:54


advertentie

16

VANAF APRIL

Een groep vrouwen hebben maar wat moeite om mannen te doorgronden: is hij werkelijk in mij geïnteresseerd of denk ik dat maar?

Nu in première

Een boot vol talent

the boat that rocked H

VANAF 23 APRIL: VAN DE MAKER VAN FUCKING

ÅMÅL MET DE ACTEUR UIT Y TU MAMÁ TAMBIÉN

MEMFIS FILM RIGHTS 6 AB ZENTROPA ENTERTAINMENTS5 APS, ZENTROPA ENTERTAINMENTS BERLIN GMBH FILM I VÄST, SVERIGES TELEVISION AB (SVT), TV2 DENMARK SWEDISH FILM INSTITUTE / PETER “PIODOR” GUSTAFSSON, EURIMAGES, NORDIC FILM & TV FUND/HANNE PALMQUIST, FFA FILMFÖRDERUNGSANSTALT, MEDIENBOARD BERLIN-BRANDENBURG GMBH, DANISH FILM INSTITUTE/ LENA HANSSON-VARHEGYI, THE MEDIA PROGRAMME OF THE EUROPEAN COMMUNITY WWW.MAMMOTHDEFILM.NL WWW.A-FILM.NL

3at

Drama van Lukas Moodysson met Gael García Bernal als succesvolle zakenman die tijdens een vakantie in Thailand besluit om zijn leven om te gooien.

www.pacfilms.nl 44 | nl10

NL10_08p044.indd 44

Onder redactie van BEREND JAN BOCKTING, SVEN GERRETS, MIKE PEEK, ERLIJNE RuNIA EN BREGTJE SCHuDEL

et is 1966 en puber Carl (Tom Sturridge) is van school gestuurd. Wat doe je dan als alleenstaande moeder? Juist, je stuurt zoonlief voor een welverdiende vakantie naar de illegale radioboot Radio Rock van zijn peetvader (Bill Nighy). Want wat is er beter voor een jongen met razende hormonen dan opgesloten zitten tussen het testosteron van acht andere ego’s als The Count (Philip Seymour Hoffman), Dave (Nick Frost) en – koning onder de dj’s - Gavin (Rhys Ifans, Spike uit Notting Hill)? Ondertussen probeert de stijve minister Dormandy (Kenneth Branagh) koste wat kost Radio Rock op de knieën

Ook in première

Filmnieuws

AnimAtie filmfestivAl Van 17 tot 27 april wordt Rotterdam geranimeerd. Dat betekent bewegende voorwerpen op het Binnenwegplein, animaties op de schermen van het metrostation en drie dagen lang animatiefilms in LantaarnVenster. Alles voor het festival Ranimatie, het animatie filmfestival waarvoor Rotterdammers zelf de films verzorgen. Check www.ranimatie.nl voor meer info.

te krijgen. Het is niet direct een film die je van Richard Curtis, schrijver van Four Weddings and a Funeral, Notting Hill en regisseur van Love Actually, zou verwachten. Waarschuwing: dit is geen Love Actually 2! Hier zijn geen dolverliefde koppels die elkaar na veel gelonk en onhandige geestigheden in de armen vallen. De mannen hier hebben slechts twee grote liefdes: muziek, en zichzelf. Vrouwen zijn slechts het tijdelijke vertier dat elke zoveelste zaterdag van de maand tussen het vasteland en hun dobberende hoofdkwartier heen en weer pendelt. Wat natuurlijk niet betekent dat er niet genoeg te genieten

valt. Al was het alleen al om al het talent dat Curtis weer om zich heen heeft weten te verzamelen. De nieuwelingen houden zich dapper staande. Zoals Rhys Darby (1974) als dj Angus, die pas vorig jaar als irritante baas van Jim Carrey in Yes Man zijn filmdebuut beleefde. Van de 23-jarige Sturridge, met pruilmondje en John Lennon-zonnebril, gaan we zeker ook meer horen. (BS)

AtlAntis (16 APR) Drama. Regie: Digna Sinke Verlegen dertienjarige voelt zich niet op haar plaats.

He’s just not tHAt into you (16 APR) Komedie. Regie: Ken Kwapis Een groep jonge mensen worstelt met relaties.

tHe uninvited (16 APR) Regie: Charles enThomas Guard. Horrorthriller over tienermeiden met gemene stiefmoeder.

GARAGe (16 APR) Drama. Regie: Leonard Abrahamson Dorpsgeks leven wordt op zijn kop wordt gezet.

inkHeARt (16 APR) Avontuur. Regie: Iain Softley Meggie’s vader kan personages uit boeken laten leven als hij ze voorleest.

BeveRly Hills CHiHuAHuA (nl) (22 APR) Komedie. Regie: Raja Gosnell Verwende chihuhua uit NY verdwaalt in Mexico.

Komedie/Muziek Première: 16 april Duur: 129 min. Taal: Engels Regie: Richard Curtis Met: Bill Nighy, Philip Seymour Hoffman, Tom Sturridge

PAtHé moBiel

Zie diReCt welke films eR dRAAien sms film nAAR 4443 of Zie PAtHé.nl/moBiel

| www.agenda.nl |

14-04-2009 13:55:00


FILM BY

Rauw en realistisch

Birdwatchers N

a jaren van uitbuiting voor het vermaak van toeristen neemt stamhoofd Nadio een beslissing. Samen met de rest van de Guarani Indianen verlaat hij het reservaat en keert terug naar hun oorspronkelijke woongebied. Probleem is dat dat al zestig jaar in handen is van een rijke landeigenaar. Beide partijen claimen eigenaar te zijn en er ontstaat een patstelling die alleen doorbroken

kan worden door de grenzen van goed en kwaad te overschrijden. Birdwatchers is een verhaal over de problemen waar inheemse volkeren in landen als Brazilië mee te maken krijgen. Niet alleen is er de erfenis van het kolonialisme waardoor ze ‘thuisloos’ zijn, maar door de invloed van het Westen groeien er ook generaties op die weinig meer hebben met de tradities en rituelen. Alcoholisme

tiert welig en het aantal zelfmoorden neemt toe. Regisseur Bechis vroeg Guarani Indianen voor de hoofdrollen en levert zonder in extremen te schieten een rauwe film af die tot nadenken stemt. (SG) Drama Première: 16 april Duur: 108 min.Taal: Portugees/Guarani. Regie: Marco Bechis. Met: Claudio Santamaria, Chiara Caselli.

Thuisloze Guarani Indianen

Niet voor iedereen

Delta E

en jongen keert terug naar zijn geboortedorp in de Donau-delta. Zowel zijn naam als beweegredenen blijven in nevelen gehuld. Zijn moeder en halfzus, die hij nooit heeft ontmoet, werken in de in een lokale, smoezelige bar. Daar ontdekt de jongen dat hij zich aangetrokken voelt tot zijn halfzus en dat gevoel blijkt wederzijds. Samen besluiten ze in de rivier een huis op

palen te bouwen. Dit is symbolisch voor hun zelfverkozen isolatie, de dorpelingen zijn not amused met hun relatie. Veel meer kan er over de inhoud niet worden gezegd. Kornél Mundruczó is een regisseur die zijn verhalen het liefst met beelden vertelt. Trage, dromerige, herhalende beelden, ondersteund door opvallende vioolmuziek. Met die imposante beelden legt Mundruczó niet de nadruk

op het incestthema, en dat is te prijzen. Delta, vorig jaar tijdens het filmfestival van Cannes genomineerd voor een Gouden Palm voor beste regie, is niet voor iedereen weggelegd, en juist daarom erg interessant. (BJB) Drama Première: 23 april. Duur: 92 min. Taal: Hongaars Regie: Kornél Mundruczó Met: Félix Lajkó, Orsolya Tóth.

Zelfverkozen isolatie van halfbroer- en zus

Gewichtige dialogen

The International I

eder jaar komt er wel een thriller uit die net zo goed 30 jaar geleden gemaakt had kunnen zijn. Vol gewichtige dialogen, een paar aktiescènes en een verhaal als een doolhof. Dit jaar heet die film The International, over Interpol-agent Louis Salinger (Clive Owen) en advocate Eleanor Whitman (Naomi Watts) die een onderzoek starten naar van één van de grootste banken

ter wereld. De bank deinst er niet voor terug de meest gruwelijke tactieken in te zetten om zoveel mogelijk macht te verwerven. Ook Salinger en Whitman moeten vrezen voor hun leven. The International is een strak geregisseerde, maar wat vlakke thriller. Vooral in de eerste helft ontbreekt het aan spanning, wat het lastig maakt je hoofd bij het ingewikkelde verhaal te houden. Regisseur

IGOR (NL) (22 APR) Animatie. Regie: Anthony Leondis. Labassistent wil wetenschapper worden.

DE KLEINE MAANBEER (NL) (23 APR) Animatie. Regie: Thomas Bodenstein & Mike Maurus Onrust alom. De maan is uit de hemel gevallen!

MAMMOTH (23 APR) Drama. Regie: Lukas Moodysson. Zakenman vertrekt naar Thailand voor zaken, dit heeft zware consequenties voor zijn gezin. | 15 APRIL - 28 APRIL 2009 |

NL10_08p044.indd 45

RICKY (23 APR) Fantasy. Regie: François Ozon. Twee mensen krijgen een buitengewoon kind.

Tom Tykwer staat volledig in dienst van de plot en mag pas laat in de film zijn visuele kunsten vertonen. Het resultaat is een fantastische shoot-out in het Guggenheim Museum, met afstand de beste scène van de film. (MP) Thriller Première: 16 april Duur: 118 min.Taal: Engels Regie: Tom Tykwer. Met: Clive Owen, Naomi Watts DONKEY PUNCH (23 APR) Thriller. Regie: Oliver Blackburn. De vakantie van een groep meiden wordt een nachtmerrie. 17 AGAIN (23 APR) Komedie. Regie: Burr Steers Mike’s leven is niet gegaan zoals hij wilde, hij krijgt de kans het over te doen.

Strak geregisseerd

SALT OF THIS SEA (23 APR) Drama. Regie: Annemarie Jacir Drama over een Palestijnse vrouw die de tegoeden van haar oude bankrekening wil claimen maar wordt tegengewerkt.

GREAT TASTE IN FILM WWW.JAMESONWHISKEY.COM NL10 | 45

14-04-2009 13:56:08


STRAATBEELD

Lentebier en dito cola TEKST EN BEELD LINDA VAN DER ES

1

Stelletje Hollanders dat we er zijn: drie zonnestralen en hopla, het is vechten om een terrasstoel. En wat drinken we als we dan eenmaal een perfecte plek in de zon hebben veroverd? 1 Angelique van Wingerde (20), café Raoul. “Een koffie lust ik altijd, dus ook op het terras.”

2

2 Marjolijn Ockhuijsen (25), café ’t Fust. “Ik heb net in de bios zoveel fudge op dat ik nu alleen maar trek heb in een watertje.” 3 Lia Scheermijer (53), café ’t Halve Maatje. “Sinas is gewoon mijn favoriete frisdrank.” 4 Kees Meessen (22), café Raoul. “Ik ben een beetje verkouden en een jus is dan altijd goed. Een lekker zonnetje ook natuurlijk.”

3

5

4

5 Mandy van der Meer (22), café Big Ben. “Als ik alcohol drink, is het een baco. Zo ook vandaag in het zonnetje.” 6 Bibianne Findhammer (24) “Na het winkelen vind ik niets lekkerder dan een glas koude cola.” 7 Daan Martens (23), café ’t Fust. “Bij een zonnetje hoort een helder biertje.”

7

6

NL wordt gemaakt door: Hoofdredactie Pamela Wilhelmus Redactie Rotterdam Ellen Mannens, Jeroen Veenstra (agenda), Linda van der Es (stagiair) Redactie Marissa Jalink (chef), Drees Koren, Lianne Collignon Agendaredactie Mark Beulen, Eline Dragt, Marie-José Linders, Marjolijn Mayer Art Directie Ivo van IJzendoorn Vormgeving Desmo Schut, Melvin Witte, Anouk Verheij NL Online Martijn Buisman, Sophie Kat, Loubna el Bouazzati Medewerkers Berend Jan Bockting, Frank Daudeij, Sven Gerets, Femke Hoogland, Ernest van der Kwast, Joost van Manen, Mike Peek, Erlijne Runia, Lot Piscaer, Bregtje Schudel. Uitgever Serge Brabander Creative Director Olivier Wegloop Commercieel Directeur Marco Vroedsteijn Officemanager Anna Witzel Locatiemanagement Nina Ziegler, Sanne Broekema Tra ffic Eveline Rohde, Karen Heinen, Acelya Ozkan

Sales Manager Eelco Hulshof Accountmanagers landelijk Dave van Os, Fleur Korner, Kim van den Broek, Marije Brouwers Accountmanagers NL10 Suzanne Baerends, Joris van der Kant, Carsten van Rossen Drukwerk Weiss-druck NL10, Maashaven ZZ 2, 3081 AE Rotterdam Algemeen 020 561 1233 / info@nl10.nl Redactie 06 524 700 73 / redactie@nl10.nl Agenda 020 896 9561 / agenda@nl10.nl / Locatiemanagement 020 561 1233 / locaties@nl10.nl Sales Landelijk 020 561 1266 Sales NL10 06 557 830 39 / adverteren@nl10.nl Materiaal 020 896 9550 / materiaal@nlunlimited.nl

Dit is een uitgave van NL Unlimited BV, onderdeel van Boomerang Unlimited. NL wordt om de week op woensdag verspreid in de vier grote steden.

VOLGENDE KEER IN NL10 | OP 29 APRIL IN DE DISPLAY Zomermuziek NTJAMROSIE De zon schijnt, rosé in de hand, en op de achtergrond hoor je stampende house. NOT. Deze zomer zullen de terrassen worden overspoeld met zwoele jazzy klanken. Relax, dat is het credo.

46 | NL10

NL10_08p46.indd 46

Ze staat 19 april in de finale van de Grote Prijs Zuid Holland in Rotown en dingt 3 mei mee naar een plekje op Dunya tijdens Dunya on Tour: Ntjamrosie. Twee jaar geleden bracht ze al haar debuutalbum uit, maar nu is ze weg bij haar label en klaar voor een nieuwe start. NL10 spreekt de energieke Rotterdamse zangeres.

| WWW.AGENDA.NL |

14-04-2009 13:57:13


yourmusic-200x270.pdf

10-04-2009

10:54:42

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

NL10_08p47.indd 47

14-04-2009 13:57:46


20% KORTING

NU GEOPEND

op één artikel naar keuze. tegen inlevering van deze advertentie (1 per klant) m.u.v. aanbiedingen. Geldig t/m 26 april 2009 COR KIEBOOMPLEIN 515 (PAL TEGENOVER DE KUIP)

3077 MK ROTTERDAM TEL: 010 - 482 33 52

SPORTSUNITED.NL

9072A_versie2_wk15 NL10_08p48.indd 48 NL10.indd 1

.WHERE SPORTS MEET PEOPLE. 10-04-2009 13:58:03 14:53:39 14-04-2009

NL10 editie 8 2009  

NL 10 door en door Rotterdam

Advertisement