Page 1

ViSIE WINTER 2018 - JAARGANG 24 - NUMMER 2

2019 OCI SaaS Oracle OpenW orld Autonomous C loud Tech Experien ce APEX World Digital Assista nt


De Nederlandse Oracle User Group is de vereniging van in het Nederlandse taalgebied gevestigde Oracle-gebruikers. De nlOUG is zowel financieel als organisatorisch onafhankelijk van Oracle.

ViSIE

ViSIE

ZOMER 2017 JAARGANG 23

- NUMMER 1 € 7,50

CONTINUOUS DELIVERY

STUDENT TRACK

ON-PREMISE

DEVOPS

CONTAINER

2018 APEX WORLDAAT API-STR TECH EXPERIENCE

APEX vs JET

TEAM PLAYER

MaaS

2018 JAARGANG

24 - NUMM ER

2

NEXT OR NOW?

LOW CODE

MICROSERVICES PLATFORM

WINTER

2019

UI 4 AI

CLOUD MACHINE

BLOCKCHAIN

ViSIE

EN

HOOFD IN DE WOLK

DEEP DIVE IE ORACLE CLOUD STRATEG

ORACLE

HANDSON LAB

LOCAL HERO

€ 7,50 24 - NUMMER 1 ZOMER 2018 - JAARGANG

OCI Orac SaaS le Op enWor Auto no

ld mous APEX WORLD 2017 Te Cloud chONTW Ex IKKELI VERDER UITGE LICHT APDE perienNGEN IN ce EXORACL W E CLOUD

OPEN MIC

MOBILE CLOUD

BASE 18C AUTONOMOUS DATA

or Digita l Assi ld stant

VERSLAG NLOUG TECH EXPERIENCE 2017

NL.OUG LIDMAATSCHAP

Als nl.OUG-lid kunt u deelnemen aan de activiteiten van de nl.OUG en ontvangt u nl.OUG Visie.

De nl.OUG heeft circa 300 aangesloten organisaties, meer dan 100 individuele leden/zzp’ers, een LinkedIn groep met meer dan 1000 volgers, een actief twitteraccount (nlOUG_nl) en een frequent bezochte website met een uitgebreid archief van interessante achtergrondartikelen. Naast de sponsors van de diverse nlOUG-evenementen werkt de Nederlandse Oracle User Group nauw samen met haar nlOUG Partners: AMIS, iAdvise, Conspect, Qualogy en Transfer Solutions. @nl_OUG REAGEREN OP DEZE NLOUG VISIE? SECRETARIAAT@NLOUG.NL

CONGRESSEN 27 -29 MAART APEX WORLD 2019 SS ROTTERDAM AGENDA MEET-UPS ZIE WWW.NLOUG.NL/AGENDA

ACTUELE SPECIAL INTEREST GROUPS SIG SIM(SPATIAL INFORMATION MANAGEMENT) SIG BIWA SIG CLOUD APPLICATION FOUNDATION (CAF) SIG WEBCENTER SUITE SIG WEB & MOBILE SIG INTEGRATION & PROCESS SIG IDENTITY ACCESS MANAGEMENT & SECURITY (IAM) SIG SQL & PL/SQL SIG ENGINEERED SYSTEMS SIG APEX SIG PUBLIC CLOUD SERVICES


INHOUD

VOORWOORD

Geachte lezer,

Daarnaast was er de naamswijziging: OGh werd nlOUG. Met onze nieuwe naam sluiten we als user group beter aan bij onze internationale zusterorganisaties en vergroten we onze herkenbaarheid. De laatste grote verandering is de wijziging van onze organisatiestructuur. Daarvan zal je als lid waarschijnlijk niet veel merken. Met een kleiner bestuur willen we de slagkracht van de nlOUG vergroten. Door te werken met een aantal commissies denken we effectiever te kunnen werken, met name bij het organiseren van meet-ups en evenementen. In de laatste maanden van het jaar hebben afscheid genomen van een aantal bestuursleden. Hun bestuurstermijn zat erop en ze hebben zich niet langer herkiesbaar gesteld. Op deze plek wil ik de afzwaaiende bestuurders graag bedanken voor hun bijdrage de afgelopen jaren. Een speciaal woord van dank gaat uit naar Robin Buitenhuis. Na vele jaren zijn bijdrage te hebben geleverd - eerst als bestuurslid, daarna als voorzitter - heeft Robin besloten de voorzittershamer aan de spreekwoordelijke wilgen te hangen. Robin, dank je wel voor je inzet! Verderop in deze nlOUG Visie lees je in een tweegesprek met de komende en gaande voorzitter onze gedachten over het verleden, het heden en de toekomst van de nlOUG.

Voorzitter

3

H

et is december, het jaar 2018 is zo goed als voorbij. Het was een bewogen jaar, een jaar van veranderingen. Tijdens het lezen van dit voorwoord, mijn allereerste voorwoord, ben je getuige van een van deze veranderingen. Misschien voelt het heel natuurlijk en vanzelfsprekend, maar je leest op dit moment het voorwoord van de allereerste digitale uitgave van de nlOUG-Visie. Wij zien dit niet als experiment, in principe zullen alle toekomstige versies alleen nog maar digitaal worden verspreid. De papieren en via post verstuurde nlOUGVisie behoort hiermee tot het verleden. Ten tijde van de allereerste ‘Visie’ was het drukken en per post versturen een vanzelfsprekende keuze, maar tegenwoordig zijn er vele mogelijkheden om dit anders te doen. Vandaar onze keuze om afscheid te nemen van de papieren versie. ‘Digital Disruption’, ook de nlOUG doet mee.

Luc Bors

|

APEX World beleeft 10e editie! Luc Bors neemt voorzitterstaak nlOUG over van Robin Buitenhuis

5

6,7

Review Oracle Open World

9

An Introduction to Oracle Digital Assistant 17

Tenslotte wil ik de nlOUG-partners, sponsoren, leden, bestuursleden, vrijwilligers, Oracle en alle anderen die ook hun bijdrage hebben geleverd, bedanken. Op naar 2019, op naar opnieuw een succesvol jaar.

Nederlandse Oracle User Group - nlOUG

Prettige Feestdagen en tot ziens in 2019.

COLOFON REDACTIE Hans Gerritse (hoofdredacteur) Learco Brizzi (Itium BV) Bart van de Laar (Transfer Solutions) Milan Uitentuis (IntellinQ) Luc Bors (eProseed) REDACTIEADRES/ SECRETARIAAT / ADVERTENTIE-EXPLOITATIE Nederlandse Oracle User Group Emmaplein 10 1075 AW Amsterdam T +31 30 6997065 E secretariaat@nloug.nl REALISATIE MAT ONTWERP, bno, Den Haag E maya.timmer@gmail.com ORGANISATIE / NLOUG-SECRETARIAAT/ advertentie-exploitatie BMO b.v., Amsterdam T +31 30 6997070 E info@bmo-services.nl BESTUUR nlOUG Luc Bors (voorzitter) eProseed E l.bors@nloug.nl Theo Veltman (penningmeester)Ciber Nederland E t.veltman@nloug.nl Ise Douwes (secretaris) Qlouded E i.douwes@nloug.nl Bart van de Laar Transfer Solutions E b.vandelaar@nloug.nl Robert van Mölken AMIS E r.vanmolken@nloug.nl nlOUG VISIE is een uitgave van de Nederlandse Oracle User Group (nlOUG) en wordt verzonden aan al haar leden en overige abonnees. AANMELDEN voor een abonnement kan via www.nloug.nl. © 2018 nlOUG


GO

Choose your track with APEX!

Met een grenzeloze passie voor technologie en een scherpe kennis van de bedrijfswereld bouwen en beheren wij jouw next level webapplicaties. Wij analyseren, ontwikkelen en ondersteunen onze oplossingen met scherpe aandacht voor gebruiksvriendelijkheid (UX), performance en beveiliging. Door onze flexibele, klantgerichte aanpak maken we van elke track een succes. Wij communiceren over alles eerlijk en transparant, want wij willen vooral dat jij voor lange tijd onze partner bent.

Next Level Oracle Solutions

Oracle Cloud Platinum Partner

Totaaloplossingen

Talent Gezocht

Onze missie is het bouwen, implementeren en beheren van "Next Level Oracle Software" gedreven door de ambitie van onze creatieve mensen. We staan bekend om onze toewijding en technische kennis.

De kracht en flexibiliteit van de Oracle Database in de Cloud is inmiddels bewezen. Wij helpen jou om je ontwikkel-, test- en productieomgeving in de Oracle Cloud onder te brengen.

Ben je op zoek naar full service voor je Oracle APEX omgeving? Wij beheren ook je applicatie, zowel technisch als applicatief. Op jouw infrastructuur of in de cloud, wij doen het.

Ben je Oracle APEX Ontwikkelaar, Oracle Database Administrator of Cloud Systeem Engineer? En zou je het leuk vinden om bij ons te komen werken? Kom dan zeker eens langs! Want bij iAdvise realiseren we graag jouw ambitieuze dromen.

Neem contact met ons op ! +31 76 711 54 00 | www.iadvise.eu


APEX WORLD

DOOR LEARCO BRIZZI, ITIUM BV

|

5

APEX WORLD

BELEEFT 10E EDITIE! Het tweede lustrum van APEX World. Best bijzonder voor een conferentie die gaat over een tool. Blijkbaar is APEX niet zomaar een tool, maar een tool dat met de tijd mee gaat en een goede toekomstvisie heeft. In een enorm snel veranderende markt als de ICT is dat best wel een kunst maar ook een must. Denk daarbij aan de nieuwe mogelijkheden op het gebied van REST, het Universal Theme en de vele andere hedendaagse features, plus de verdere focus op ‘low code’ in de laatste versie.

Eerst even wat geschiedenis

Tiende editie

De eerste keer dat ik zelf met Application Express in aanraking kwam was in 2004 toen het samen met Oracle 10g als tool op een ‘Companion cd’ meegeleverd werd onder de vroegere naam HTMLDB. Itium werd toen gevraagd om een webwinkel voor dancemuziek voor ID&T te bouwen en na het destijds korte tijd bestudeerd te hebben dacht ik dat het wel moest kunnen en hebben we het project aangenomen. Velen hadden daar toen vraagtekens bij, maar het lukte ons. Ik kan me nog de tijd herinneren dat ik tijdens cursussen velen moest overtuigen van het feit dat Oracle écht van plan was om dit product levend te houden en zou blijven ondersteunen. Die twijfel was enigszins terecht, gezien de eerdere ervaringen met een ander tool genaamd WebDB dat (samen met Portal) via de achterdeur was verdwenen en gebaseerd was op dezelfde techniek. In de loop der jaren won APEX aan vertrouwen bij een steeds groter publiek.

Nu, bij de 10e editie, staan we opnieuw op het punt om het nog wat grootser aan te pakken, met een gericht programma dat interessant is voor zowel techneuten als niet-techneuten. Komend jaar vindt APEX World plaats op een maandag en dinsdag (25 en 26 maart 2019). Op de zondag daaraan voorafgaand willen we ook al enige activiteiten organiseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een orclAPEX-run over 5 of 10 kilometer. De Openmic sessie van vorig jaar is goed bevallen en gaan we dit jaar ook weer houden. Wat niet ongenoemd mag blijven is onze poging om wat verjonging te bewerkstelligen in het publiek dat APEX World bezoekt. Vandaar dat ook de student-track dit jaar weer wegens succes wordt geprolongeerd. Nieuw dit jaar zijn de customer succes stories; korte niet-technische presentaties van bedrijven die met behulp van APEX bedrijfskritische processen ondersteunen. We denken ook na over een forum met een deskundig panel dat onderling en met de zaal gaat discussiëren over de toekomst van APEX. Het diner op maandagavond zal iets grpotser worden aangepakt dan afgelopen jaar.

In 2010 was de tijd rijp voor de nlOUG (destijds OGh) om een speciale APEX dag te organiseren. De conferentie is toen begonnen in Zeist als een ééndaags event, waarvoor zich binnen enkele weken ongeveer 160 deelnemers hadden ingeschreven. We werden gedurende de jaren steeds ambitieuzer en gingen het vanaf 2014 APEX World noemen. Vanaf 2015 is ss Rotterdam de aansprekende locatie. Het jaar daarop werd besloten er een tweedaags evenement van te maken. Een behoorlijk spannend moment voor de organisatie. Ondertussen groeide het aantal deelnemers tot ongeveer 400 unieke bezoekers.

De line-up vanuit Oracle is ook dit jaar weer sterk: Joel Kallman, Hilary Farrell, Shakeeb Rahman en Jason Straub hebben toegezegd te komen. Kortom, genoeg redenen om dit jaar weer te komen om kennis op te doen, ervaringen uit te wisselen en te netwerken.

Learco Brizzi

P.S. Denk vooral nog even aan je inschrijving, de Eearly Bird aanbieding eindigt aan het eind van het jaar! n ViSIE


6

|

NLOUG-BESTUUR

DOOR REDACTIE

GEWIJZIGDE STRUCTUUR EN NIEUWE VOORZITTER NLOUG-BESTUUR

Luc Bors neemt voorzitterstaak over van Robin Buitenhuis De nlOUG heeft een nieuwe voorzitter. Tijdens de algemene ledenvergadering van 2018 heeft Robin Buitenhuis de voorzittershamer overgedragen aan Luc Bors. Ook de samenstelling van het bestuur is gewijzigd. Van een groot bestuur, waarin elk lid een eigen verantwoordelijkheid had, wordt de nlOUG nu geleid door een kleiner ‘klassiek’ bestuur, bestaande uit een voorzitter, secretaris en penningmeester, aangevuld met een ‘Technical Officer’ en een ‘Event Officer’. In de nieuwe samenstelling kan het bestuur effectiever vergaderen en slagvaardiger handelen. Een tweegesprek met de komende en gaande voorzitter over het heden, verleden en vooral de toekomst van de Nederlandse Oracle User Group en van Oracle.

ROBIN BUITENHUIS

M

ijn huidige functie is IT Engineer Expert bij ING, waar ik mede werk aan het bouwen van de ING Private Cloud, Oracle Database-as-a-Server (DBaaS), gebaseerd op Exadata, Oracle multi tenant en Oracle Enterprise Manager. Mijn eerste kennismaking met Oracle was Versie 5.2, op diskettes, met SQL*Forms en SQL*Reports. Ik ben lid van OGh sinds 1996, bestuurslid sinds 1996 en voorzitter sinds 2008. In 1996 had ik nog nooit van de OGh gehoord, laat staan dat ik een bijeenkomst van de gebruikersclub had bijgewoond. Dus toen mijn toenmalig manager bij Getronics mij er op wees dat er een vacature in het bestuur was en hij voorstelde dat ik mij verkiesbaar zou stellen, dacht ik: “Goed idee, alleen de kans dat ze mij kiezen is niet zo groot. “Maar tot mijn verbazing zat ik na de algemene ledenvergadering al in het bestuur. Ik begon met het organiseren van themabijeenkomsten, gevolgd door toetreding tot de in de redactie van OGh-Visie. Nadat de toenmalige voorzitter na de op niets uitgelopen pogingen

ViSIE

tot een fusie met de OBUG er mee stopte, heb ik de voorzitterstaak op mij genomen. In al de afgelopen jaren hebben we de OGh verder uitgebouwd en internationaler gemaakt. Wat uiteindelijk ook resulteerde in de naamsverandering, om zo meer aan te sluiten bij de naamgeving van de Oracle gebruikersgroepen in andere landen. De APEX conferentie die we in 2010 voor de eerste maal organiseerden, bleek een gouden greep. Al gauw werd het event hernoemd naar APEX World en werden we erkend als de grootste APEX-only conferentie ter wereld. Het mag duidelijk zijn dat dit niet alleen mijn verdienste is geweest. Zonder de mede-bestuursleden, het secretariaat, de redactie van ons magazine, de leden van de organisatiecomités en de SIG leads was dit alles niet van de grond gekomen. Hen wil ik dan ook hartelijk danken. Voor mij is nu de tijd gekomen om het stokje over te geven. Ik heb er het volste vertrouwen in dat de nlOUG haar successen zal voortzetten en zal blijven vernieuwen. Ik geef het woord dan ook graag aan de nieuwe voorzitter.


NLOUG-BESTUUR

I

k werk momenteel als Technical Director bij eProseed. Tevens ben ik partner van eProseed. In 1997 begon ik mijn IT carrière. Na een jaar of 2 in de IBM-en Cobol-wereld maakte ik de overstap naar Oracle Technology. Mijn voornaamste werkzaamheden liggen bij FrontEnd development. Na Oracle Forms en Reports ben ik me rond 2006 gaan verdiepen in ADF en APEX. Twee is te veel van het goede dus heb ik gekozen voor ADF. Na 10 jaar ADF ben ik inmiddels volop met Oracle JET bezig. Ik heb een passie voor nieuwe technologie. Ik ben graag bezig in de Cloud en met Robotics, Internet of Things en Digital Assistants. Een jaar of 10 geleden hoorde ik voor het eerst van de nlOUG (toen nog OGh) en in 2013 besloot ik om het bestuur te gaan versterken. Ik kreeg Fusion Middleware onder mijn vleugels, een kennisgebied dat tot dan toe niet aanwezig was in het bestuur. Na mij volgden er meer, die een grote rol hebben gespeeld bij het opzetten van de community rondom Fusion Middleware, Cloud en Emerging technologies.

7

den verandert. Autonomous Cloud heeft grote invloed op de werkzaamheden van een deel van onze leden. Ik hoop dat wij als usergroup hierin kunnen ondersteunen. EVENEMENTEN

LUC BORS

NIEUWE BESTUURSSTRUCTUUR

Ik ben niet bang voor verandering. Mijn moto is dan ook: “Een dag niet geleerd is een dag niet geleefd”. Dit motto wil ik ook graag meenemen in mijn nieuwe rol als voorzitter van de nlOUG. Ik hou er niet van om terug te kijken; mijn voorruit is immers veel groter dan mijn achteruitkijkspiegel. We hebben het bestuur veranderd. Van een groot bestuur, waarin elk lid zijn eigen verantwoordelijkheden had, gaan we naar een klassiek klein bestuur. Daarin hebben we een voorzitter, secretaris en penningmeester. Tevens is er een ‘Technical Officer’ die het technisch geweten vormt van de nlOUG, en een ‘Event Officer’ die verantwoordelijk is voor meetups en evenementen. Alle overige zaken worden door commissies uitgevoerd. Door deze nieuwe structuur kunnen we als nlOUG-bestuur effectiever vergaderen en slagvaardiger handelen. Ik wil in mijn nieuwe rol graag nadenken over hoe we als usergroup ook in de toekomst kunnen blijven werken aan vernieuwing en hoe we onze leden hierbij kunnen helpen. Met name in de tijd van cloud gaan de veranderingen heel erg snel. Niet alleen veranderen de producten en technologieën, maar ook de rol van onze le-

|

Een dag niet geleerd is een dag niet geleefd

We moeten leren van het verleden, maar vooral vooruitkijken naar de toekomst. Met twee grote evenementen, APEX World en Tech Experience 2018, en vele meetups hebben we voor onze leden een mooi programma kunnen neerzetten. APEX World begon 10 jaar geleden als klein evenement, maar is inmiddels uitgegroeid tot een groot internationaal tweedaags evenement dat in 2019 zijn 10-jarig jubileum viert. De Tech Experience was in 2018 toe aan de derde editie. Deze editie was, in tegenstelling tot de twee voorgaande helaas geen onverdeeld succes, maar we zullen ook in 2019 weer een evenement neerzetten voor Developers en DBA’s. We denken nog na over de vorm, maar dat het er komt is zeker. Want als usergroup zijn we er voor alle gebruikers van Oracle producten. Op het gebied van SIG’s en meetups gaan er in 2019 zaken veranderen. Een aantal ‘slapende’ SIGs zal worden opgeheven en er komt een aantal nieuwe, zoals de ‘SIG Emerging Technologies’. UITDAGING

We staan als nlOUG voor de uitdaging om aan te sluiten bij de nieuwe generatie, de millennials. Als we als usergroup een manier vinden om deze groep aan te spreken dan zijn we verzekerd van een mooie toekomst. Immers, de jeugd heeft de toekomst. Hetzelfde probleem speelt ook bij andere usergroups. In Duitsland heeft DOAG een NextGen programma opgestart, met als doel het aanspreken van deze nieuwe generatie Oracle Users. Het lijkt me persoonlijk een mooie uitdaging om dit in 2019 ook voor de nlOUG van de grond te krijgen. BEDANKT

Tenslotte wil ik graag Robin Buitenhuis bedanken voor zijn bijdrage aan de nlOUG. Meer dan twintig jaar als bestuurslid, waarvan tien als voorzitter. Petje af Robin. Het kost veel (vrije) tijd, maar je was er altijd. Op bestuursvergaderingen, commissievergaderingen, maar ook op sponsorbijeenkomsten en evenementen. DANK VOOR JOUW BIJDRAGE. n ViSIE


Organisaties werken effectiever met de slimme oplossingen van Qualogy. Wij combineren standaardsoftware en bewezen technologieĂŤn - zoals Oracle en Java - met de laatste technologische inzichten. Bijvoorbeeld op het gebied van Data Science, Cloud, Blockchain en IoT. Onze virtuele, multidisciplinaire teams werken 100% agile, volgens Scrum en DevOps. Zo helpen we al 20 jaar onze relaties succesvol te zijn! Kom met ons in contact en laat u inspireren. Q UA LO GY.CO M

ConspeCt = oraCle, Java & BI Leuk maakt alles beter!


DOOR LUCAS JELLEMA, CTO AMIS

ORACLE OPENWORLD 2018

|

9

REVIEW

ORACLE OPENWORLD 2018 Waar gaat Oracle naar toe? Wat is de toekomst van elk van de belangrijkste producten? Welke trends omarmt Oracle? Hoe zit het nu met die cloud van ze? Kan ik nog een jaartje door met mijn Oracle Forms applicatie? Is Visual Builder geschikt voor productietoepassingen?

V

an 22 tot 25 oktober vond in San Francisco de jaarlijkse Oracle OpenWorld conferentie plaats. Het evenement waarop Oracle open huis houdt, op pakweg 30 kilometer van het hoofdkantoor in Redwood Shores. In honderden sessies – van keynote en visie tot customer case en technical deepdive – presenteerden medewerkers van Oracle over de stand van zaken en de plannen voor de korte en soms ook lange toekomst. In ruim duizend andere sessies spreken grote en kleine klanten, ACE’s, ACE Directors en Groundbreaker Ambassadors (de nieuwe naam voor Developer Champions) en andere specialisten op allerlei terreinen over hun inzichten en ervaringen en meningen aangaande toepassingen van Oracle technologie. Op de demo grounds tonen leden van de product development-teams hun producten – vaak ook sneak previews van nog hele prille ontwikkelingen. ViSIE


10

|

ORACLE OPENWORLD 2018

Dit is de beste plaats om het eerlijke verhaal te horen, nog niet door marketingsaus gekleurd. Tegelijk met Oracle OpenWorld vond dit jaar voor het eerst de CodeOne conferentie plaats, in plaats van JavaOne. Deze conferentie is gericht op ontwikkelaars –op Java-ontwikkelaas maar zeker ook op ontwikkelaars in allerlei andere talen en technologieën, van JavaScript, Node en JET tot Go, Python en zelfs .NET. De aard van de sessies op CodeOne is vaak technischer, meer gedetailleerd en vrijwel altijd met live demo’s en code-voorbeelden. NB: Voor de meeste van de 1588 sessies op Oracle OpenWorld zijn de slides beschikbaar om te downloaden op deze URL: https://events.rainfocus.com/widget/oracle/oow18/catalogoow18 . Voor CodeOne is de URL: https:// events.rainfocus.com/widget/oracle/oow18/ catalogcodeone18 . Randzaken en observaties

Dit was de eerste Oracle OpenWorld sinds het vertrek van Thomas Kurian, de nummer vier in de Oracle-hiërarchie, met verantwoordelijkheid voor alle productontwikkeling – van Cloud tot ODA – en zeer zichtbaar boegbeeld. Kurian is inmiddels aangesteld bij Google, als ‘CEO of Cloud Business’. Hij werd niet echt gemist. Uit geluiden van Oracle-staf kon zelfs een lichte opluchting worden opgetekend: Kurian, zeer kundig en enorm slim, was als micromanager verstikkend en overheersend. Binnen de Oracle product development-organisatie vindt op dit moment een herschikking plaats. Een duidelijke plaatsvervanger van Kurian is er niet: veel rapportagelijnen van productgroepen lopen direct naar Larry Ellison. De verwachting is dat er wel weer een clustering van die lijnen zal komen, maar nu met meerdere aanvoerders in plaats van één. Een veelgenoemde nieuwe ster aan het Oracle firmament is Don Johnson, EVP Cloud Infrastructure (voorheen van Amazon). Tijdens deze conferentie was hij overigens totaal onzichtbaar. Oracle paste dezelfde marketinghandigheid toe als een jaar geleden: luidkeels concurreren met de nummer één op cloud-gebied (AWS) en daarmee subtiel de indruk wekken zelf pakweg de nummer twee te zijn. Azure, Google, Alibaba, IBM en SalesForce – allemaal met meer cloudomzet dan Oracle – werden op de laatste na niet genoemd. ViSIE

De meest zichtbare thema’s van de conferentie waren Machine Learning, Blockchain, Autonomous Software, IoT en Voice Interface. Deze thema’s kwamen in veel sessies terug – als toonbeelden van de innovatie die Oracle doormaakt en die Oracle mogelijk maakt. Oracle belijdt nadrukkelijk hoe open haar cloud is. Klanten kunnen met vrijwel iedere technologie terecht op de Oracle Cloud – uiteraard op bare metal en in VM’s maar ook in de managed platform cloud services wordt een breed spectrum aan stacks aangeboden. Oracle ondersteunt een groot aantal open standaarden, draagt bij aan open source projecten en omarmt de facto standaarden op basis van open source technologie. Dé Oracle Database bestaat niet meer – naast het RDBMS product biedt Oracle MySQL, NoSQL, TimesTen en ESSBase aan, alsmede PaaS diensten op basis van Apache Cassandra (Data Hub), Apache Kafka (Event Hub), Hadoop (BigData Cloud), Hyperledger Fabric (Blockchain) en (binnenkort) Redis (Cache). Docker en vooral Kubernetes worden ook door Oracle beschouwd als het runtime fundament onder applicaties en platformcomponenten. De acroniemen-bingo van Oracle Open­World 2018 zou er ongeveer als onderstaand uit kunnen zien. Een beetje bijdetijdse IT professional zorgt dat zij of hij met een aantal van deze afkortingen kan strooien bij de koffieautomaat. Twee pilaren: OCI en SaaS

De strategie van Oracle rust op twee pilaren. Het SaaS portfolio en de Cloud Infrastructure (OCI). Oracle heeft het meest uitgebreide portfolio in SaaS en is op vrijwel alle terreinen ook de grootste speler (alleen SalesForce wordt door Oracle expliciet erkend als marktleider, op Sales en CRM-gebied). De synergie tussen


ORACLE OPENWORLD 2018

de – grotendeels via acquisities verworven SaaS-diensten kan nog sterk verbeterd worden. Optimale toepassing van OCI en van Oracle Cloud brede hulpmiddelen voor SaaS enablement (zoals Visual Builder voor custom UI's en extensies, Integration Cloud en SSI voor data synchronisatie, Identity Cloud voor single sign on, Analytics Cloud voor geconsolideerde rapportage en dashboards) moeten het SaaS portfolio verder versterken. Oracle Cloud Infrastructure is wat Oracle betreft een Gen(eration) 2 cloud. Een cloud die verder gaat waar de eerste generatie clouds het laten afweten. Bijvoorbeeld op het gebied van security, van dedicated hardware, van extreme performance en speciale compute-shapes, van snelle netwerkverbindingen (binnen en tussen regions), vergaande automatisering van de cloud operations en van lage prijzen. Met hulp van engineers die hun ervaring bij vooral AWS en Azure hebben opgedaan en met weinig last van remmende voorsprong heeft Oracle een nieuwe architectuur ontworpen en uitgebouwd. Met OCI en het brede service-portfolio denkt Oracle de concurrentie te kunnen aangaan met de IaaS-diensten van de grote cloud providers. Belangrijke OCI diensten zijn de managed Kubernetes dienst OKE en de aangekondigde serverless dienst Oracle Functions (as-a-Service). Het netwerk is een cruciale schakel in het OCI portfolio – met zeer lage latency en hoge bandbreedtes binnen en tussen regions. Gecombineerd met snelle storage (onder meer Flash en NVMe) en met RDMA (Remote Direct Memory Access) kunnen hoge performance en beschikbaarheid worden gerealiseerd. OCI is in december 2018 op vier locaties in de

|

11

wereld gerealiseerd (Arizona en Virginia in de USA, Londen en Frankfurt in Europa). Eind 2019 zijn er naar verwachting dertien data centers met OCI implementatie bijgekomen, de meeste daarvan al in mei – zie bovenstaande figuur. Tijdens de OOW-conferentie was bij veel Oracle medewerkers een combinatie voelbaar van opluchting en trots, zelfvertrouwen en hoge verwachtingen over Oracle Cloud Infrastructure en wat het gaat betekenen voor de SaaS en Platform clouddiensten die er op gebaseerd zijn. De eerste ronde cloud is Oracle – en haar klanten – niet zo goed bevallen. OCI is nieuwe ronde, hele goede kansen. Hoopt men. Database – Autonomous en Gratis

Oracle Database 18c is sinds april beschikbaar in de cloud en sinds september voor on-premise- gebruik. Eind 2018 nog wordt release 19c verwacht in de cloud. Deze release introduceert Automatic Index Creation. Deze feature zorgt voor het continu en volledig autonoom beheren van indexen om de zwaarste queries te versnellen. Oracle demonstreerde hoe het werk van een team van database tuning-experts kon worden overgenomen door deze voorziening, bijvoorbeeld voor NetSuite en een module van EBusiness Suite. Automatic Index Creation is de meest recente in een lange reeks van ‘automatic’ voorzieningen in de Oracle Database. Deze voorzieningen gecombineerd met slimme infrastructuur (Exadata en database specifieke voorzieningen in OCI) en door machine learning aangestuurde beslissingen en acties vormen Autonomous Database. ViSIE


12

|

ORACLE OPENWORLD 2018

Autonomous Database is een cloud dienst (niet een on-premise-product) dat in twee smaken wordt aangeboden: Autonomous Transaction Processing en Autonomous Data Warehouse. Er zijn ook twee deployment modellen: Dedicated Exadata Infrastructure en Serverless (waarbij de klant elastisch schaalbaar hardware deelt met andere klanten en alleen betaalt naar gebruik met 1 OCPU en 1 TB storage als ondergrens en 1 uur als kleinste meeteenheid van tijd). Tenslotte kan een klant kiezen uit High en Extreme Availability. In beide gevallen maakt Oracle onder de motorkap gebruik van meerdere RAC nodes om een hoge beschikbaarheid te realiseren. Voor Extreme Availability (garantie van 99,995% ofwel minder dan tweeënhalve minuut downtime per maand) wordt Active Data Guard gebruikt om tijdens onderhoud op een node – inclusief upgrade van database software – via de andere node de databasefunctie beschikbaar te houden. De DBA heeft bij Autonomous Database geen terminal toegang meer tot het operating system waarop de database draait. Dit is slechts een klein aspect van de impact die autonomous database heeft – met name op de werkzaamheden van de DBA. Oracle Database 18c eXpress Edition

Aan de vooravond van Oracle OpenWorld 2018 werd Oracle Database 18c XE gepubliceerd – de opvolger van XE 11gR2 – uit 2011(!). Dit is een gratis variant van de Oracle Database die functioneel gezien vrijwel gelijk is aan Enterprise Edition plus de meeste Database Options, zoals Advanced Compression, Database Vault, Advanced Analytics, Graph & Spatial, Multitenant (maximaal 3 PDB’s). De XE edition mag ViSIE

worden gebruikt om training te geven, productiesystemen te draaien en zelfs om te embedden in producten die worden doorverkocht. Er gelden fysieke beperkingen: niet meer dan 2 CPU's en 2 GB aan geheugen en niet meer dan 12 GB aan datafiles. Op de gratis XE database wordt geen support gegeven. Dit product is ideaal voor startups om aan de slag te gaan met de rijke functionaliteit van de Oracle Database zonder daarvoor initieel kosten te hoeven maken. Maar ook voor veel anderen biedt deze database release allerlei kansen. NB: Ook deze variant van Oracle Database is beschikbaar als Docker Container Image. Applicatie-ontwikkeling

Het belang van de ontwikkeling van applicaties voor Oracle ligt vooral bij SaaS. Oracle zelf moet SaaS-applicaties ontwikkelen - en heeft daar voorzieningen voor nodig. Daarnaast is het van belang voor Oracle dat (potentiële) SaaS-klanten in staat zijn om SaaS Enablement uit te voeren: het aanpassen en inpassen van de SaaS-producten binnen de organisatie. Hierbij speelt de ontwikkeling van aanvullende UI extensies een rol. Oracle is er strategisch niet op uit om geld te verdienen aan hulpmiddelen voor applicatie-ontwikkeling. Als de applicaties worden uitgerold op Oracle Cloud Infrastructure is dat wel weer van strategisch belang. Uiteraard heeft Oracle nog wel een legacy-verantwoordelijkheid richting klanten met betrekking tot de tienduizenden bedrijfsapplicaties die in de afgelopen decennia zijn gebouwd met Forms, APEX, ADF en JET. Oracle Forms is still going strong. De volgende release van Forms komt in 2019 en zal waarschijnlijk 19c heten. De huidige versie is


ORACLE OPENWORLD 2018

12.2.1.3 (augustus 2017). Support op Forms is nog beschikbaar tot diep in het volgende decennium. Vanwege de beëindiging van ondersteuning voor Applets in moderne browsers is een browser-loze deployment beschikbaar (op basis van Java Web Start). De investering die Oracle maakt in Forms is vooral gericht op CI/ CD en Operations. APEX is even going stronger. Hoewel ongemakkelijk passend in het strategische portfolio van Oracle, is de positie van APEX sterk. De populariteit van APEX onder klanten is onmiskenbaar, de rol van APEX voor vele interne applicaties binnen Oracle ook. De waarde van APEX voor Oracle in de creatie van database lock-in bij vele klanten is een mooie bonus. En de opkomst van de term ‘low code’ waar APEX heel goed onder past, helpt bij de verdere versteviging van de positie van APEX. Een recente ontwikkeling rond APEX is de ondersteuning van andere databronnen dan alleen de (lokale) Oracle Database; met Web Source Modules kunnen externe REST API’s worden aangesproken als databron. Hiermee kan APEX worden beschouwd als een open, rijk, declaratief, visueel, low code applicatieplatform – vergelijkbaar met bijvoorbeeld Mendix en OutSystems. ADF is in betrekkelijk korte tijd van zijn voetstuk gevallen, net als andere Servlet, JSP- en JSF-gebaseerde Java (en .NET) web applicatie-frameworks. Krachtige browsers, HTML 5 standaarden en rijke JavaScript oplossingen als Angular, React en vooruit ook Oracle JET, hebben de plaats ingenomen van server side UI-generatie. ADF speelt nog een belangrijke rol bij het onderhoud van grote onderdelen van de Fusion SaaS applicaties en de ontwikkeling van extensies daarop. Een substantiële door-

ADF is in betrekkelijk korte tijd van zijn voetstuk gevallen, net als andere Servlet, JSP- en JSFgebaseerde Java (en .NET) web applicatie-frameworks

|

13

ontwikkeling van ADF is niet te verwachten – en ook het onderliggende WebLogic platform heeft geen hoge prioriteit meer. Support voor WebLogic en ADF zal nog zeer geruime tijd beschikbaar zijn. Er is geen directe aanleiding voor organisaties om bestaande ADF-applicaties actief te gaan vervangen. Maar een diepere investering in ADF moet zeer kritisch benaderd worden. Visual Builder is het op JET gebaseerde low-code platform dat Oracle als cloud service aanbiedt. Met Visual Builder kan declaratief, visueel ontwikkeld worden – GUI tegen REST API’s. Indien nodig kunnen JavaScript (JET) ontwikkelaars eigen code toevoegen om de mogelijkheden vanuit de declaratieve low code ontwikkeling verder op te rekken. Om duizenden SaaS-ontwikkelaars die echt niet allemaal tot de voorhoede van de applicatiebouwers horen productief te maken en op een consistente wijze tot een functioneel rijk resultaat te laten komen, heeft Oracle aangegeven dat voor nieuwe SaaS-modules de voorkeurstechnologie Visual Builder en Oracle JET is. Ook klanten die in de toekomst extensies willen ontwikkelen op SaaS producten wordt aangeraden dit te doen met Visual Builder. Enkele relevante aankondigingen rond Visual Builder: • Developer Cloud kan worden gebruikt voor source code control en versiebeheer op Visual Builder applicaties • op korte termijn kunnen Progressive Web Applicaties (native mobile-lookalike) worden ontwikkeld met Visual Builder • met Web Component exchange wordt de ontwikkeling, het beheer en de uitwisseling van JET Web Components in Visual Builder applicaties gestimuleerd • net als voor APEX is distributie beschikbaar van statische Visual Builder applicatie resources via CDN (leidend tot sneller initieel applicatie opstarten) • in de loop van 2019 worden portable Visual Builder applicaties verwacht – met Visual Builder gebouwde applicaties die zelfstandig, buiten de context van de cloud worden gedeployed. Digital Assistant

De user interface van applicaties kan slimmer en veelzijdiger dan de vrij passieve web UI die nu vaak wordt aangeboden. De user interfaViSIE


SAAS ENABLEMENT Haal alles uit uw applicaties

AMIS. DĂŠ integratiespecialisten die u helpen om uw business te verbeteren. www.amis.nl


ORACLE OPENWORLD 2018

ce kan een vrije tekst gebaseerde conversatie ondersteunen (chat) via populaire communicatiekanalen als WhatsApp, Slack, Facebook Messenger en Skype. Ook zou de user interface voice en speech kunnen gebruiken voor input en output, naar het voorbeeld van en zelfs via Amazon Alexa en Google Home. Met behulp bijvoorbeeld van machine learning zou een applicatie ook veel slimmer en actiever kunnen zijn door gebruikers aanbevelingen te doen, relevant defaults of keuzelijstjes aan te bieden, spelfoutjes te corrigeren en optical character recognition te bieden. Via IoT kunnen signalen uit de fysieke wereld worden verzameld en met streaming analytics kunnen deze in real time worden geanalyseerd. Speech-to-Text en NLP (Natual Language Processing) kunnen menselijke input helpen begrijpen. Slimme integratie met mobiele devices en andere context bronnen (agenda, verjaardagskalender, weer & verkeer, nieuws etc.) zorgen voor rijke context. Applicaties kunnen machine learning benutten om op basis van de gecombineerde input voorspellingen te doen, acties te suggereren of zelfs automatisch uit te voeren. De Digital Assistant is een belangrijke schakel die Oracle aanbiedt voor communicatie tussen mensen en applicaties – via menselijke spraak en vrije tekst dialoog. De Digital Assistant kan via allerlei communicatiekanalen worden geëngageerd. De input wordt in een aantal stappen tot de essentie (de vastgestelde intentie van eindgebruiker) herleid en deze leidt tot

|

15

een als dialoogstap voorgedefinieerde actie in de conversatie. Met Digital Assistant kan in korte tijd op declaratieve wijze een conversatie worden geïmplementeerd die eenvoudig kan worden aangesproken voor eindgebruikers. De ontwikkelaar verbindt uiteindelijk specifieke stappen in de conversatie-flow met API's die data ophalen of manipulaties in data tot stand brengen (zie ook artikel op pagina 17). Conclusie

Oracle lijkt zich dan toch te kunnen vernieuwen. Nieuwe focus – SaaS en OCI – en een meer open benadering van de wereld, bijvoorbeeld Kubernetes en Kafka. Doorstart van de Oracle Database als autonomous service (cloud) en sterk geautomatiseerd platform (on-premise) – met wellicht toch relevant onderscheidend vermogen ten opzichte van concurrentie. De grote uitdagingen van 2019 lijken te zijn om de beloften waar te maken, de focus vast te houden, OCI daadwerkelijk uit te rollen en de aangekondigde services live te brengen. Het SaaS portfolio zal beter het OCI platform moeten gaan benutten en zal onderling tot meer synergie moeten komen wil Oracle het niveau ontstijgen van aanbieder van best-of-breed puntoplossingen. De spagaat tussen lancering van en naar de cloud aan de ene kant en het voortzetten van de on-premise-stack voor bestaande klanten blijkt een lastige. Het minste dat klanten mogen verwachten van Oracle is een duidelijk pad voorwaarts vanuit hun huidige on-premise rode technologie-stack. n ViSIE


rtners voor dankt haar pa pen jaar lo e fg a t e h in hun bijdrage ar een en kijkt uit na

PRETTIGE EN CONSTRUCTIEVE SAMENWERKING IN

2019!

PREMIUM PARTNERS

PARTNERS


DOOR MASTER PRINCIPAL PRODUCT MANAGER ORACLE DIGITAL ASSISTANT & CHATBOTS

ORACLE DIGITAL ASSISTANT

|

17

MAKING FIRST CONTACT:

An Introduction to Oracle Digital Assistant

Digital assistants are the future of chatbots. So far, chatbots have focused on narrow scope user initiated conversations to automate simple business tasks, like in customer service or marketing interactions. Digital assistants are more user oriented in that they can assist with many different tasks. It is a step forward towards true conversational assistants that so far we only know from science fiction.

ViSIE


18

|

ORACLE DIGITAL ASSISTANT

O

racle Digital Assistant (ODA) is Oracle’s next generation bot platform that enables project teams to follow a modular approach in building composite chatbots published to multiple conversation channels. Like a good and trusted friend, Oracle Digital Assistant chatbots assist users in a variety of tasks, which could span a single or multiple business domains. WHAT IS A DIGITAL ASSISTANT?

Figure 1: Digital Assistant for Employees

A digital assistant is a computer program that uses artificial intelligence and machine learning to understand and assist users in completing tasks like placing an order, booking a holiday, making a doctor’s appointment, or to file a service request. In doing so, the system attempts to learn about the user preferences and context to proactively make suggestions or remind the user of a task. Figure 1 outlines a digital assistant that supports employees in their daily work. The digital assistant understands the user intent from natural language processing, finds the best fit skill bot to handle a given request and starts the user-bot conversation.

•C  hannels – Connectors that bind a digital assistant, or an individual skill bot, to messaging channels like Facebook, WeChat, Mobile, Web and Alexa. • Store – An app store like infrastructure to share skills across instances. Each feature is accessible in the Oracle Digital Assistant browser based dashboard (Figure 2). The order in which the features are listed in the Oracle Digital Assistant dashboard corresponds to the workflow project teams follow when building digital assistant solutions.

In this setup, skill bots are like modular conversation units that handle the user interactions for a specific task, which may integrate with backend systems to read or write to data services or to trigger remote processes. ABOUT ORACLE DIGITAL ASSISTANT

Oracle Digital Assistant is Oracle’s 2nd generation intelligent bot cloud platform for customers to build composite chatbots that combine multiple skill bots into a single conversational assistant. The first version of Oracle Digital Assistant had been released in November 2018, containing the following core features: • Skill bots – Individual chatbots that use natural language processing to resolve the user intent and extract information from messages sent through conversational channels. Skill bots engage with users in a conversation to complete a task. • Digital Assistant – As a master bot, digital assistants coordinate the interaction a user has with one or many skill bot through intelligent routing ViSIE

Figure 2: Digital Assistant Core Components

Figure 3: Digital Assistant Architecture

ORACLE DIGITAL ASSISTANT ARCHITECTURE

Figure 3 shows a bird’s-eye view of the Oracle Digital Assistant architecture. Oracle messengers for web and mobile and 3rd party messengers like Facebook or WeChat connect to a digital assistant via channels.


ORACLE DIGITAL ASSISTANT

DIGITAL ASSISTANT SKILL BOTS

Skill bots are independent chatbots that can be configured as a child bot to a digital assistant. Each skill bot is designed to perform a single or multiple related tasks. User interactions in a skill bot are controlled by dialog flows, which are comparable to scripted conversations, or

19

automatically resolved by smart data objects known as composite bag entities. •D  ialog flows are managed by a state engine. The interaction points in a conversation are defined as states, which the skill bot conditionally visits or skips based on previous user responses. • Composite bag entities are smart data objects that group related variables to a logical unit that represents a real world entity like an order or a person. The unique approach in Oracle Digital Assistant is that composite bag entities extract their values from natural language processing and user dialog interactions that don’t require a dialog flow to be written.

Channels are connectors that convert messenger specific payload formats into the conversation message format used by the skill bots and vice versa. As all user messages arrive at the digital assistant level, intelligent routing is used to find the best fit skill bot to handle a request. The routing considers the skill bots’ intents and utterances, the content of Q&A modules and routing settings defined by the digital assistant bot designer when deciding where to route a request. Current context usually is given a precedence over requests to a skill bot that does not own the active user conversation. If the router isn’t able to find a single skill bot for a request, then it invites the user to help disambiguating the request using smart dialogs. Bot insights logs analytic information for each skill bot configured for a digital assistant. Bot designers use this information to monitor bot performance and the quality of the service, which include the confidence in which user intents are understood and when user requests could not be mapped to an intent. In addition, bot insights enable bot designer to tell which paths in a conversation are more successful and thus the happy paths, and which paths fail more often than they should. Each skill bot can have custom components configured that allow integration of custom logic or access to remote backend services to write and read data, or to kick-off remote processes, e.g. to initiate an order. Not shown in Figure 3 is the skill store. Skill store is a new concept that allows the sharing of skills across Oracle Digital Assistant instances. In the first version, the skill bot contains a single sample bot to introduce the idea. In the following the bot stores is used to by the Oracle SaaS team to make skills available for their portfolio. In the long term, the skill store could become the equivalent of App stores for bots.

|

Figure 4: Skill Bot dashboard in Oracle Digital Assistant

Figure 4 shows the skill bot dashboard in Oracle Digital Assistant that designers use to develop and manage individual bots. Skill bots can be versioned, cloned, deleted and exported for use in other Oracle Digital Assistant cloud instances. Figure 5 (next page) shows the skill bot design time. All skill bot development is browser based and assisted by declarative configuration options. For example, building a linguistic model based on intents and their utterances does not require coding or knowledge about the linguistic model itself. All that bot designers do is to create an intent with a name that represents a bot task and to specify example phrases as utterances. Clicking the ‘Train’ button shown on the upper right margin in figure 5 then builds the model from the provided intents and utterances for ViSIE


20

|

ORACLE DIGITAL ASSISTANT

Figure 5: Bot builder environment

time, the top resolved intents as well as the number of conversations a bot had and the number of interactions by messaging channels. Other information panel provide information about how intents were resolved, the paths users chose within a conversation as well as whether or not they were successful doing so. The ‘Retrainer’ panel, for example, allows bot administrators to train the bot with user messages that the bot did not understand or did misclassify. the bot to understand user messages that it is not explicitly trained on. Before building the bot conversation flow, bot designers can test the quality of the trained model by pressing the ‘Try it Out!’ link.

DIALOG FLOW

SKILL BOT FEATURES

Bot conversations are defined as dialog flows. A dialog flow associates interaction states in a conversation with a declarative component that either receives a user input, displays a bot response or performs functional logic.

In the interest of reading time and page count for this article, in the following, and in alphabetical order, I briefly list key-features available in skill bots.

The dialog flow builder provides pre-created component templates that simplify the task for bot designers to build bot interactions.

AUTO-GENERATED BOT UI

DYNAMIC ENTITIES

With Oracle Digital Assistant, bot user interfaces can be generated directly from entities, which shortens the lengths of dialog flows to write. The auto-generation of user interfaces does not only work with composite bag entities, but e.g. also with value list entities.

Value list entities store list-of-values and synonyms that the NLP engine then attempts to find in user messages. However, value lists can easily become quite large, for example if a list represents a product catalog, airports, or train stations. In addition, list items may be changing over time. Dynamic entities in Oracle Digital Assistant are value list entities that query and store its value lists from data services, allowing bot designers to configure update intervals for when the data should be refreshed.

BOT INSIGHTS

A key requirement for any chatbot is to be able to tell how it is doing, how many conversation it has, and where people succeed or fail using it. Bot insights is conversational analytics built into skill bots and answers the question of how successful a bot is. Figure 6 shows the bot insight overview panel that shows the number of completed vs. abandoned conversations over a filtered period of

EMBEDDED BOT TESTER Figure 6: Bot insights overview panel

The built-in bot tester allows bot designers to test and debug bot conversations without the need to configure a 3rd party messenger or Oracle provided messengers for web and mobile to run the bot. For any state in a conversation, the tester display insights about the state of context variables and the action that were triggered by a user message or interaction. FORM BASED DATA INPUT

Users interact with a chatbot through the exchange of messages. You can imagine how such conversations can become long easily, ViSIE


ORACLE DIGITAL ASSISTANT

especially if there is a need for data to be entered by a user. To keep bot conversations short, a short cut is needed for large data entries. Skill bots in Oracle Digital Assistant provide the option to navigate into a web view environment where users can provide structured data input using a web form. This option not only shortens the overall bot conversation but can also be used to assist the user in cases where previously provided information needs to be corrected or when rich select lists are needed. A new feature for this is the WebView component, which, aside of the previously existing instant apps feature, allows you to build your own web forms, for example using Oracle Visual Builder Cloud Service or Oracle JET.

|

21

INTENT TESTER

Like the embedded bot conversation tester, the intent tester can be used for ad-hoc testing. The intent tester is accessible form the intent builder and shows the confidence in which intents are resolved for a provided input messages, as well as the entity information found in the content. LOCAL CUSTOM COMPONENT CONTAINER

Custom components are used in a skill bot to integrate custom logic and to access remote data services or processes. New in Oracle Digital Assistant is that the custom components, which are developed as Node.js modules, can also be deployed into the skill bot. This allows a bot to be exported and imported with all its dependences.

HUMAN AGENT INTEGRATION

Being able to route a bot conversation to a human agent is one of the most popular requirements for a bot project. Oracle skill bots integrate with Oracle Service Cloud to connect bot users with a human, who then seamlessly continues the conversation on behalf of the bot. INTENT RESOLUTION AND ENTITY RECOGNITION

Being able to understand natural language is a core requirement for any chatbot. Oracle skill bots provide two intent algorithms that bot designers can try and use for integrating natural language processing to their bot conversations. With natural language processing, each task handled by a skill bot is defined as an intent. Each intent is getting trained with a representative set of sample messages (utterances) that allow machine learning in Oracle Digital Assistant to compute a linguistic model that is used at runtime to resolve intents from user messages. Entities are named variable types that help extracting information from user messages. For example, ‘I want to transfer 100$ from my savings account’ not only contains the intent, which is to transfer money, but also the currency to be dollar, the amount to be 100 and the account to withdraw the money from, which is ‘savings’. The declarative intent and entity builders in Oracle Digital Assistant skill bots make it easy for everyone to define intents and entities for training the bot.

LOCALIZATION AND MULTI-LANGUAGE SUPPORT

For digital assistants and bots that represent a brand, the bot’s attitude, as well as its use of language and tone matters. A common design practices in software development is to use resource bundles for displaying labels, prompts and messages. Oracle Digital Assistant skill bots provide a declarative environment for creating resource bundles that can be referenced from user interface components to display labels, prompts and bot responses. For organizations that require building multi-language bots, Oracle Digital Assistant provides the option for building single base language bots that uses a configured translation services to translate incoming user messages. Though translation services can also be used to translate the bot responses, for the before mentioned importance of wording and tone it is recommended to use resource bundles, which can be created for multiple languages. A subtle difference, for example, in Dutch is the ‘U’ versus ‘Je’ when addressing users. This can be well controlled using resource bundles. QUALITY REPORTS

A challenge when training bots with multiple intents is to ensure good separation between intents. It could happen easily that similar utterances are provided for different intents, which in the end blur the language understanding of the bot. ViSIE


22

|

ORACLE DIGITAL ASSISTANT

Quality reports in a skill bot run all utterances of an intent against the trained intent model to compare the outcome with all other defined intents. If two intents resolve closely, then this gets flagged. Q&A MODULE

A common requirement for chatbots is to provide answers to frequently asked questions. In Oracle Digital Assistant skill bots, frequently asked questions can be integrated into a bot conversation. Integrating frequently asked questions within a bot conversation not only is more engaging to users, it also avoids the need for two distinct bots.

resume the previously suspended conversation. SYSTEM INTENTS

A new concept in Oracle Digital Assistant are system intents. In the current initial version of Oracle Digital Assistant, system intents are defined for help, exit and unresolved intents. Like any other intent, system intents are trained using sample utterances. If a user, no matter which conversation she is having, e.g. types ‘I want to exit’, then this would be handled by the system intent displaying a confirmation dialog. The idea behind system intents is to be able to handle common bot intents directly in Oracle Digital Assistant.

DIGITAL ASSISTANT FEATURES

The Digital Assistant layer is new in Oracle Digital Assistant and therefore all of its features can be called out as new features. However, to keep this article short and crisp, I am focusing on core features only.

REQUEST ROUTING

APPLICATION INITIATED CONVERSATIONS (AIC)

• Implicit routing – With implicit routing, the intelligent attempts to find the best matching skill bot for a request based on the configured skill bots’ intents, utterances and Q&A modules, as well as its routing configuration. The routing configuration allows bot designers to e.g. define the priority that a current skill bot conversation (context) has over another skill bot that also could handle a user message. Or, bot designers may define the confidence margin for when a request should lead to a smart dialog to be displayed for the user to disambiguate the request.

In Oracle Digital Assistant, bot conversations can be imitated by an application instead of by the user. The initial version of Oracle Digital Assistant supports Twilio SMS for this. A user may receive a short message reminding her about a task or to-do. By selecting a link in the message, a bot conversation gets initiated. Using application initiated conversations, bot designers can now start bot conversation based on a server side event. SMART DIALOGS

Dependent on the configured skill bots and the quality of distinct intents and utterances they provide, the digital assistant routing finds a single skill bot match for a user message or multiple matches. To enable the user to assist the digital assistant in disambiguating the request, a smart dialog is automatically generated and displayed. Similar, if a user, who is in a conversation with a skill bot, sends a message that need to be handled by another skill bot, a smart dialog is displayed for the user to confirm that she wants to temporarily suspend the current conversation to start a next one. At the end of the new conversation, another smart dialog is displayed asking the user whether or not she wants to ViSIE

Routing determines the skill bot to connect a user with for a given input message. For this Oracle Digital Assistant provides two means of routing

• Explicit routing – Using explicit routing, the name of the skill bot to handle a request as part of the message. For example ‘ask Wells Fargo what my balance is’ indicates the Wells Fargo skill bot to handle the user request for the ‘check balance’ intent. Users could also split the request into two messages. E.g. ‘Question for Fashion King’, ‘What is my balance on the free gift voucher?’. Here the first message ‘pins’ the Fashion King skill bot for a subsequent request. Figure 7 shows the implicit routing behavior for an active conversation. The user is in a bot conversation with the Financial bot. The user


ORACLE DIGITAL ASSISTANT

Figure 7: Implicit Routing for Active Conversation

message ‘What’s my balance’ could be handled by the Financials and the Retail skill bot. Both return the same confidence level for being able to handle the request. Because the conversation context is set to the Financial skill bot, no disambiguation is required and the request is routed straight to the Financial bot. The use case illustrated in Figure 7 is simplified for demonstration purposes. In reality, routing in Oracle Digital Assistant is way more complex and considers a lot of different parameters in its decision for a skill bot. Routing however also is the reason why within Oracle Digital Assistant it is possible to have cross bot conversations, which also could be cross domain if the skill bots are not of the same business domain. ROUTING TESTER

For bot designers to better understand routing decisions by the digital assistant, Oracle Digital

|

23

Assistant provides a bot tester on the digital assistant level. The tester displays information about the routing decisions by listing all candidate skills along with their request evaluation results. Again, without the need to configure an Oracle web or mobile messenger, or a 3rd party messenger, bot designers can test the digital assistant routing early in the development cycle. 3-LEGGED OAUTH AUTHENTICATION SERVICE

Trusted user authentication is required for bots that access or display sensitive or personal information. OAUTH2 token based authentication is a very popular approach for this. Oracle Digital Assistant provides an authentication service that works with Oracle Identity Cloud Service to allow declarative integration of 3-legged OAUTH2 authentication. CONCLUSION

Oracle Digital Assistant is Oracle’s next generation chatbot platform in the cloud and the first version of a true digital assistant. Digital assistants orchestrate multiple child bots, which are referred to as skill bots, to a single custom solution. With Oracle Digital Assistant, your tomorrow truly starts now. n

ViSIE


Looking for a...

01101010 01101111 01100010? ARE YOU SMART ENOUGH TO TRANSFER?

APEX developer Dit ga je doen

Als APEX developer ontwikkel je webapplicaties voor onze klanten. Jouw doel: het continu verbeteren van de IT-oplossing voor elke zakelijke ambitie. Je werk is heel afwisselend, want Transfer Solutions beperkt zich niet tot een specifieke branche. We zijn in de kern een technisch bedrijf, maar denken met elke mogelijke business mee. Je blijft continu leren van je collega’s en in ons eigen opleidingscentrum.

Dit ben jij • • • • • •

Je hebt een hbo- of universitaire opleiding afgerond. Je hebt minimaal een jaar werkervaring als softwareontwikkelaar. Je bent analytisch, hebt een groot probleemoplossend vermogen en oog voor detail. Je bent proactief, vraagt door en toont initiatief. Je spreekt en schrijft uitstekend Nederlands en goed Engels. Je bent in het bezit van een rijbewijs.

Dit zijn wij

Wij vinden onszelf een slimme IT-club. Wat de vraag ook is, wij ondersteunen onze klanten met de juiste expertise en de beste technologie. We blinken uit in ons probleemoplossend vermogen, onze technische expertise, dienstbaarheid, gedrevenheid en flexibiliteit. Bij Transfer Solutions zijn we down-to-earth, persoonlijk en transparant. Alles wat we doen, leggen we in gewone-mensentaal uit.

Dit moet je doen om te solliciteren

Ben jij onze APEX developer? Stuur je cv en sollicitatiebrief naar info@transfer-solutions.com. Een carrière bij Transfer Solutions betekent werken in een collegiale motiverende omgeving met een informele cultuur.

N S. SOLUTIO R E F S N TRA RK COM/WO

Profile for nloug

NLOUG Visie kersteditie  

NLOUG Visie kersteditie  

Profile for nloug